Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2013

Νύφη εναντίον πεθεράς: Τελικά, ποια έχει δίκιο;


Στους περισσότερους πολιτισμούς η σχέση ανάμεσα στη νύφη και την πεθερά αναμένεται ότι θα είναι δύσκολη, γεμάτη εντάσεις και ακραία συναισθήματα. Αλλά από που ξεκινάει αυτή η, σε πολλές περιπτώσεις, ένταση ή ακόμα και έχθρα μεταξύ των δύο γυναικών;

Η μέρα μετά το γάμο...Ήδη από τη μέρα του γάμου του γιού της, η μητέρα του παίρνει έναν άλλο ρόλο στη ζωή του. Όχι ότι δεν είναι σημαντική, αλλά χάνει την πρωτοκαθεδρία και τα προνόμια που απολάμβανε προηγουμένως.

Μια άλλη γυναίκα έρχεται να μπει ανάμεσα στην ίδια και το γιό της: οι ισορροπίες αλλάζουν και τα πράγματα δεν είναι πια όπως πριν. Το τέλος του είδους της σχέσης που είχε με το γιό της πριν το γάμο του σηματοδοτεί μια νέα αρχή στη σχέση τους, που περιλαμβάνει και τη νύφη της. Και όπως κάθε νέα αρχή, έτσι και αυτή απαιτεί προσαρμοστικές ικανότητες και μια περίοδο θλίψης γι' αυτό που χάθηκε, μαζί με μια αίσθηση ευχάριστης αναμονής για τα καλά που θα έρθουν (αν και δυστυχώς το δεύτερο αυτό κομμάτι συνήθως χάνεται).

Οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε περιπτώσεις που εμπίπτουν και στα δύο άκρα: νύφες και πεθερές που έχουν μια ζεστή, φιλική σχέση στοργής και φροντίδας, και νύφες και πεθερές που βρίσκονται στα μαχαίρια, σε μια ατελείωτη κόντρα. Όμως, μεταξύ των δύο άκρων υπάρχουν και διαβαθμίσεις και παραλλαγές και των δύον αυτών περιπτώσεων.

Ποιοι είναι οι λόγοι των δυσκολιών στη σχέση νύφης-πεθεράς;

Η άποψη της νύφης Η αρχή των προβλημάτων συνήθως ξεκινάει με την πρώτη συνάντηση των δύο γυναικών πριν από το γάμο. Η μέλλουσα νύφη είναι νευρική και ανήσυχη για το αν θα αρέσει στη μέλλουσα πεθερά της, αν αυτή θα εγκρίνει την επιλογή του γιού της, τι είδους γυναίκα θα είναι, αν θα είναι φιλική ή εχθρική από την αρχή. Η ευαίσθητη σε αυτά τα ζητήματα νύφη μπορεί να καταλάβει με την πρώτη ματιά ποια είναι τα συναισθήματα της πεθεράς της. Aπό την άλλη, μπορεί ο άνδρας να είναι ο ένοχος, που κατά λάθος δημιουργεί τα αρνητικά συναισθήματα μεταξύ νύφης και πεθεράς, γιατί δεν κάνει τη σύζυγό του πρώτη προτεραιότητά του. Όταν ο ίδιος δεν αντιλαμβάνεται ότι εξακολουθεί να είναι ταγμένος στο πλευρό της μητέρας του, ενώ θα πρέπει να κάνει τη μετάβαση στο να είναι πια στο δικό του σπίτι με τη γυναίκα του, αυτό ανοίγει τις πόρτες σε κάθε είδους απαίτηση από την πλευρά των γονιών του: απαιτήσεις να τους αφιερώνει παραπάνω χρόνο, στοργή, αφοσίωση, χρήματα, κ.λπ.

Η σύζυγος σε αυτή την περίπτωση παραπονιέται ότι ο σύζυγός της επιτρέπει στη μητέρα του να διευθύνει τη ζωή του, σαν να ήταν ακόμα αυτός μικρό παιδί, και, παράλληλα, να κατευθύνει τη ζωή του ζευγαριού. Αυτό αποτελεί μια σημαντική αιτία για καυγάδες τόσο ανάμεσα στο ζευγάρι όσο και ανάμεσα στη νύφη και την πεθερά. Η αλήθεια είναι ότι πολλές φορές, τα πεθερικά, συνήθως από καλή πρόθεση αλλά με εντελώς λανθασμένο τρόπο και αποτελέσματα, γίνονται παράλογοι στο τι οι ίδιοι πιστεύουν ότι είναι καλό για το ζευγάρι, με αποτέλεσμα να παρεμβαίνουν στη ζωή του και να μην τους αφήνουν στην ησυχία τους. Μια άλλη πηγή εντάσεων και προβλημάτων με τα πεθερικά είναι η συνεχόμενη κριτική ή ακόμα και ο καταιγισμός από απλές συμβουλές. Όταν η πεθερά θέλει να δείξει κάτι στη νύφη της, επιδιώκει να της εξηγήσει τον 'σωστό' τρόπο να κάνει κάτι, 'πώς το κάνω εγώ και αρέσει στο γιό μου', είναι σαν να κουνάει ένα κόκκινο πανί μπροστά σε έναν ήδη εξαγριωμένο ταύρο. Ο λόγος είναι ότι η νέα σύζυγος χρειάζεται να έχει την ελευθερία της, να πειραματιστεί και να βρει η ίδια τι πρέπει να κάνει, άλλοτε κάνοντας πειράματα -ενδεχομένως και λάθη-, άλλοτε ακολουθώντας συμβουλές τις οποίες ζητάει η ίδια, κι άλλοτε αναζητώντας πληροφορίες αλλού, και όχι από την πεθερά της. Η αίσθηση της νύφης σε αυτή την περίπτωση είναι ότι η πεθερά της δεν την υπολογίζει, δε τη θεωρεί άξια και θέλει να την μεταμορφώσει στην εικόνα της, χωρίς να υπολογίζει την προσωπικότητα της κοπέλας. Η νύφη αντιλαμβάνεται την όλη αυτή ιστορία, ακόμα κι αν γίνεται με τις καλύτερες προθέσεις από την πλευρά της πεθεράς, ως κριτική. Πιστεύει ότι η πεθερά της δεν την εκτιμά, τη βρίσκει κατώτερη, αισθάνεται ότι δεν την καταλαβαίνει και αρχίζει να θυμώνει. Και όσο δε λέει τίποτα και κρατάει τον θυμό της μέσα της η νύφη, τόσο ψάχνει για παραδείγματα που επιβεβαιώνουν αυτά που πιστεύει. Και όσο περισσότερα παραδείγματα βρίσκει, τόσο περισσότερο θυμώνει, και ο φαύλος κύκλος συνεχίζεται, μέχρι που καταλήγει σε κάποιο ξέσπασμα ή καβγά.

Η άποψη της πεθεράς Η πεθερά από την πλευρά της μπορεί να αισθάνεται ότι η νύφη της δεν την αγαπάει πραγματικά, ότι δεν τη θεωρεί μητέρα της και ότι δεν της δείχνει σεβασμό και στοργή. Η πεθερά μπορεί να νιώθει ότι συνέχεια βρίσκεται στο στόχαστρο της κριτικής της νύφης της, η οποία δεν ευχαριστιέται με τίποτα και προσέχει μόνο τα κακά και ποτέ τα καλά. Η πεθερά που κρατάει τα παιδιά εννιά φορές αλλά τη δέκατη φορά έχει να κάνει κάτι άλλο και αρνείται ευγενικά, στεναχωριέται που η νύφη της θυμώνει και δεν εκτιμά όλη την προηγούμενη προσφορά της αλλά στέκεται και δυσαρεστείται μαζί της για τη μία φορά που δεν μπόρεσε να της εξυπηρετήσει. Ακόμα, μια πεθερά μπορεί να στεναχωριέται όταν δεν έχει καλή επικοινωνία με τη νύφη της. Για παράδειγμα, όταν η νύφη τηλεφωνεί στην πεθερά για να της ζητήσει μόνο εξυπηρετήσεις ή βοήθεια, δημιουργεί μια μονομερή σχέση και δεν κάνει την πεθερά να νιώθει καλοδεχούμενη και ψυχικά κοντά της.

Πώς μπορεί να βελτιωθεί η σχέση νύφης-πεθεράς; Κάθε άνθρωπος επιθυμεί να αισθάνεται ότι οι άλλοι τον θεωρούν σημαντικό και ότι τον εκτιμούν. Αυτά τα αισθήματα ανθίζουν όταν φερόμαστε στους άλλους με σεβασμό και κρατάμε μια θετική στάση. Το ίδιο ακριβώς ισχύει και για τη σχέση νύφης-πεθεράς. Αλλά και το ίδιο το ζευγάρι θα πρέπει να επενδύσει στη σχέση του, γιατί όσο πιο δυνατή είναι αυτή τόσο λιγότερο θα μπορεί να επηρεαστεί από εξωτερικούς παράγοντες (όπως τα πεθερικά).

Για τη νύφη: για να βελτιώσει τη σχέση της με την πεθερά, θα πρέπει να καταβάλει προσπάθεια: χρειάζεται σεβασμός, προσοχή, και μια στάση που δείχνει ενδιαφέρον. Η νύφη θα πρέπει να δείξει στην πεθερά της ότι την εκτιμά σαν άτομο καταρχήν, κι όχι απλώς σαν βοηθητικό προσωπικό που κάνει εξυπηρετήσεις. Η ευγένεια και οι καλοί τρόποι είναι η καλύτερη προσέγγιση.

Για την πεθερά: ο ρόλος της πεθεράς δεν είναι ίδιος με αυτόν της μητέρας. Τα ενήλικα παιδιά θέλουν να αυτονομηθούν και να κάνουν τη ζωή τους, χωρίς συνεχείς συμβουλές και υποδείξεις. Η πεθερά θα πρέπει να θυμάται ότι θα πρέπει να δημιουργήσει τη σχέση με τη νύφη της, γιατί κάτι τέτοιο δε γίνεται αυτόματα, και ότι και η δική της στάση απέναντι στη νύφη της θα καθορίσει τις αντιδράσεις της προς την ίδια. Η ευγένεια και οι καλοί τρόποι είναι η καλύτερη προσέγγιση.


Πηγή: http://www.boro.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Γιατί κάποιοι άνθρωποι μελαγχολούν τα Χριστούγεννα;


Πολλά άρθρα γράφονται τέτοια εποχή για τη μελαγχολία ή και την κατάθλιψη των γιορτών. Σίγουρα πρόκειται για ένα φαινόμενο που ανήκει στην πραγματικότητα, αλλά πολλές φορές βιαζόμαστε να προβούμε σε γενικεύσεις, αγνοώντας τις χιλιάδες ενδιάμεσες καταστάσεις ανάμεσα στο να είμαστε απόλυτα χαρούμενοι και στο να πέφτουμε σε κλινική κατάθλιψη.Ποια είναι λοιπόν τα χαρακτηριστικά των εορτών σε σχέση με την ψυχική μας διάθεση;

H χαρούμενη διάθεση τα Χριστούγεννα: χαρωπά τραγούδια στα καταστήματα, όμορφα χρώματα, λαμπάκια παντού και διαφημιστικά μηνύματα που μας επιβάλλουν να μεταβάλουμε τη διάθεσή μας. Αντιλαμβανόμαστε όμως σύντομα ότι δεν υπάρχει ένας επαρκής λόγος για όλα αυτά. Λίγοι είναι εκείνοι που νιώθουν το θρησκευτικό συναίσθημα ως ένα μήνυμα αρκετό για να νιώσουν χαρούμενοι. Για όλους τους άλλους, ο ακριβής λόγος για τον οποίο γιορτάζουμε είναι τόσο ασαφής, που δε δικαιολογεί την αλλαγή της διάθεσης. Και, όταν δεν καταλαβαίνουμε το λόγο να κάνουμε κάτι, εύλογο είναι να το κάνουμε αμήχανα, υπό πίεση, και όχι αποτελεσματικά.

αποφάσεις για το νέο έτος: συνηθίζεται η Πρωτοχρονιά να συνοδεύεται από αποφάσεις. Νιώθουμε αρχικά έναν ενθουσιασμό για την έλευση του νέου έτους και μας διακατέχει ένα συναίσθημα ελπίδας ότι το νέο έτος θα είναι απαλαγμένο από τις δυσάρεστες στιγμές εκείνου που αφήνουμε πίσω μας. Σύντομα όμως (πολλές φορές και ταυτόχρονα) συνειδητοποιούμε ότι το μόνο που άλλαξε είναι η ημερομηνία, βρισκόμαστε στην ίδια δουλειά, στην ίδια οικογένεια, στις ίδιες σχέσεις, με τα ίδια προβλήματα. Καταλαβαίνουμε ότι η αλλαγή της χρονολογίας δεν επαρκεί για να αλλάξουμε τα πράγματα προς το καλύτερο- χρειάζεται πολύς προσωπικός κόπος και χρόνος για να φέρουμε αλλαγές στη ζωή μας.

μελομακάρονα, κουραμπιέδες, βασιλόπιτες, γαλοπούλες: τα παραδοσιακά γλυκά και φαγητά που καταναλώνουμε κατά τη διάρκεια των γιορτών είναι νόστιμα και μας φέρνουν μεγάλη απόλαυση. Ωστόσο, ξεχνούμε πολλές φορές πόσο κόπο (όταν τα φτιάχνουμε εμείς) συνεπάγονται, με αποτέλεσμα οι νοικοκυρές (συγχωρέστε μου το θηλυκό γένος, το χρησιμοποιώ για λόγους πλειοψηφίας) να εξαντλούνται κατά τη διάρκεια των εορτών από τις πολλές ετοιμασίες. Φυσικά και η υπερκατανάλωση τροφής μας βαραίνει και σωματικά αλλά και ψυχικά. Το "ρίχνουμε έξω", με αποτέλεσμα...

αποκτούμε περιττά κιλά: μετά τις γιορτές οι περισσότεροι έχουν καταναλώσει περισσότερα φαγητά και γλυκά από όσα συνήθιζαν στην καθημερινότητά τους, με αποτέλεσμα να νιώθουν το σώμα τους πιο κουρασμένο, βαρύ και δυσλειτουργικό. Το περιττό βάρος φέρνει και ψυχικό βάρος.

Σωματική κούραση: εκτός από τις ετοιμασίες του σπιτιού (φαγητά, στόλισμα, κτλ), προστίθεται και το γνωστό τρέξιμο στην αγορά (στο σούπερ μάρκετ, στα καταστήματα) για την αγορά δώρων. Επιπλέον, το ξενύχτι αποσυντονίζει τους ρυθμούς του σώματός μας, με αποτέλεσμα να συσσωρεύουμε κούραση αντί να εκμεταλλευτούμε τις γιορτές για να ξεκουραστούμε.

Έξοδα: οι γιορτές θυμίζουν σε κάποιους τις οικονομικές τους δυσκολίες. Γενικότερα, είναι μια εποχή πολλών εξόδων, για πολλούς δυσβάσταχτων, αλλά υπάρχει μια γενικότερη πίεση για υπερκατανάλωση, που ενισχύεται από το έθιμο της ανταλλαγής δώρων, από τις πολλές ονομαστικές γιορτές (μέχρι του Αγίου Ιωάννη) και από τη λαχτάρα των παιδιών (και όχι μόνο) για δώρα.

Περισσότερος χρόνος με τους οικείους: όταν περνούμε περισσότερο χρόνο με τους δικούς μας ανθρώπους, αυτό είναι πολύ χαλαρωτικό και απολαυστικό. Όταν όμως υπάρχουν προβλήματα στις σχέσεις, ή όταν απλώς δεν ταιριάζουμε με τους συγγενείς μας (ο δεσμός αίματος δεν εγγυάται πάντα την καλή παρέα με το συγγενή), είναι λογικό να αναδύονται στην επιφάνεια εντάσεις, τριβές, προβλήματα, δυσκολίες.

Εκλιπόντες: για ανθρώπους που βίωσαν την απώλεια κάποιου δικού τους ανθρώπου, η απουσία του/της είναι ιδιαίτερα αισθητή κατά τη διάρκεια των εορτών, πράγμα που συνεισφέρει στη συναισθηματική φόρτιση.

Από τα παραπάνω καταλαβαίνουμε ότι οι γιορτές είναι σε μεγάλο βαθμό φορτισμένες συναισθηματικά αλλα και σωματικά. Όταν τελειώνουν μάλιστα, μαζί με την κούραση που έχουμε νιώσει, καταλαβαίνουμε ότι περάσαμε (ιδανικά) και πολύ όμορφα, και μελαγχολούμε με την ιδέα ότι τελείωσαν οι γιορτές, πρέπει να ξεστολίσουμε τα σπίτια μας, και να επανέλθουμε στους ρυθμούς της καθημερινότητάς μας.

Γι'αυτό πρέπει να θωρακιζόμαστε με ιδιαίτερες αντιστάσεις στα αρνητικά συναισθήματα, για να μπορέσουμε να επωφεληθούμε από τις όμορφες στιγμές που μας επιφυλάσσουν οι γιορτές. Αν μη τι άλλο, πρόκειται για ένα διάλειμμα από την καθημερινότητα, μια ευκαιρία να βγούμε έξω, να δούμε ανθρώπους, να ξεφύγουμε από τη ρουτίνα, να κάνουμε απολογισμό του χρόνου που περνάει και να εφοδιαστούμε με καλή διάθεση, πάντα με ρεαλισμό, για το μέλλον.


Πηγή: http://www.boro.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Έλεγχος στο λογιστήριο του Γηροκομείου Αθηνών με πέντε μήνες καθυστέρηση


Χρειάστηκαν πέντε μήνες από την έκθεση που καταλόγιζε παράνομες αναλήψεις άνω των 10 εκατ. για να μπουν, την Πέμπτη, για έλεγχο στο λογιστήριο του Γηροκομείου Αθηνών τρεις εισαγγελείς και έξι οικονομικοί επιθεωρητές. Ο έλεγχος συνεχίστηκε και χθες, ωστόσο οι διαδικασίες για τον καταλογισμό και την αλλαγή εκτελεστών των διαθηκών από τον υπουργό Οικονομικών, όπως ορίζει η νομοθεσία, δεν έχουν προχωρήσει ακόμα.

Η έκθεση του Περιφερειακού Συμβουλίου Εθνικών Κληροδοτημάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής (από τις 29 Ιουλίου 2013), επικαλούμενη τα πορίσματα των Οικονομικών Επιθεωρητών, Γ. Σαρμαντά και Γ. Τζινερή, ζητά να γίνει "ο καταλογισμός του ποσού 5.754.259, 68 ευρώ πλέον των αναλογούντων τόκων, που αναλήφθηκε από το κληροδότημα Ευσταθίου Καλογερόπουλου" και "ο καταλογισμός του ποσού 2.559.969,24 ευρώ πλέον των αναλογούντων τόκων από το κληροδότημα Σπυρίδωνος Αδάμ".

Και στις δύο περιπτώσεις το πόρισμα αναφέρει ότι οι αναλήψεις "όπως προκύπτουν από σχετικά έγγραφα της Ελεήμονος Εταιρείας, πραγματοποιούνταν ύστερα από σχετικά έγγραφα που υπογράφονταν ως επί το πλείστον από τον πρόεδρο Αρχ. Προκόπιο Μπούμπα και μερικές φορές από τον Σύμβουλο Ταμία του Δ.Σ. Χρήστο Βασιλείου και Εμ. Γρινιεζάκη". Η έκθεση εισηγείται "την αντικατάσταση του Δ.Σ. της Ελεήμονος Εταιρείας Αθηνών (ΕΕΑ) -ως διαχειριστές τουλάχιστον των εν λόγω κεφαλαίων αυτοτελούς διαχείρισης για παράβαση των διατάξεων των διαθηκών και του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου".
Κρίσιμες παραλείψεις

Όταν ανέλαβε το σωματείο ο αρχιμανδρίτης Π. Μπούμπας, υπήρχαν ταμιακά διαθέσιμα, όπως προκύπτει από τους ισολογισμούς, συνολικά 22 εκατομμυρίων ευρώ. Οι οφειλές πλέον είναι σχεδόν ισόποσες. Στις 27 Ιουνίου του 2013, σε αναφορά της προς την Περιφέρεια Αττικής, τον Δήμο Αθηναίων και τον υπουργό Οικονομικών, η σύμβουλος Ταμία της Ελεήμονος Εταιρείας Αθηνών Πολυξένη Πραστάκου κατήγγειλε ότι η οικονομική κατάσταση της Εταιρείας "ήταν άθλια".

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν από την Π. Πραστάκου, η ΕΕΑ χρωστά 5.593.000 ευρώ στο ΙΚΑ, 2.544.000 ευρώ στην εφορία, 4.590.000 στους εργαζομένους οι οποίοι είναι απλήρωτοι για πάνω από 3 χρόνια (σημειωτέον ότι έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια 80 απολύσεις) και 8.650.000 στους λογαριασμούς κληροδοτημάτων, που με τους τόκους από το 2008 ξεπερνούν τα 10 εκατομμύρια.

Ενδεικτική, σύμφωνα με την καταγγελία, η υπόθεση με το κληροδότημα Βαρθολομαίου. Βάσει της διαθήκης, η ΕΕΑ είχε ως κληρονομικό δικαίωμα την ανέγερση κτηρίου για άπορους γέροντες. Αντ' αυτού, όπως καταγγέλλει η Π. Πραστάκου, το κληροδότημα βαφτίστηκε κληρονομιά κι ο πρόεδρος μαζί με τον σύμβουλο ταμία, Μανώλη Γρινιεζάκη, προχώρησαν σε ανάληψη 466.560 ευρώ, ρευστοποίηση 190 χρυσών λιρών Αγγλίας παλαιάς κοπής αξίας 45.163 ευρώ και ανάληψη 22.252 ως μετρητών. Η διαδικασία που ακολουθήθηκε, σημειώνει, παρέλειψε δυο σημαντικά βήματα: "Τη γνωμοδότηση του Συμβουλίου Κληροδοτημάτων και την άδεια της Υπηρεσίας Κληροδοτημάτων".
Εικόνα εγκατάλειψης, ανάθεση χωρίς απόφαση

Το Γηροκομείο Αθηνών λειτουργεί από το 1864. Η προσφορά του, ακόμα και σ' εμπόλεμες περιόδους, ήταν πολύτιμη για τις αδύναμες κοινωνικές ομάδες. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει εικόνα εγκατάλειψης. Λειτουργούν μόλις 3 από τα 9 κτήρια, φιλοξενούνται μόλις 170 τρόφιμοι, ενώ η χωρητικότητα είναι για περίπου 700, ενώ καταγγέλλονται σοβαρά προβλήματα θέρμανσης, σε σημείο που στο παρελθόν χρειάστηκε η παρέμβαση του Δήμου Αθηναίων για ν' αποφευχθούν τα χειρότερα.

Κλειστά παραμένουν τα κτήρια του Ευαγγελισμού και του Σινιόσογλου, παρότι έχει γίνει ανακαίνιση σε μεγάλο βαθμό και χρειάζονται κάποιες πρόσθετες βελτιώσεις μικρού κόστους (συναγερμοί για πυρκαγιά, χειρολαβές, ράμπες ΑμεΑ κ.ά.) για να λειτουργήσουν. Κλειστό είναι και το Σαμούρκειο, παρότι είχε εγκριθεί η χρήση των κεφαλαίων του κληροδοτήματος Βασαλόπουλου ώστε να εκσυγχρονιστεί και ν' ανοίξει.

Όπως υπογραμμίζεται στην αναφορά της Π. Πραστάκου, ο αρχιμανδρίτης Π. Μπούμπας παρέκαμψε την απόφαση και έδωσε 425.000 ευρώ στην εταιρεία Pertinax, που είχε συσταθεί λίγες μέρες νωρίτερα, με έδρα την Λευκωσία της Κύπρου, για σκεπή, αλουμίνια και διακόσμηση με πέτρα. Δεν υπήρχε ούτε απόφαση του Δ.Σ., αλλά ούτε και διαγωνισμός για την ανάθεση του έργου. Τα έργα έγιναν, αλλά το κτήριο μένει αχρηστευμένο.

Αποδίδουν την κατάσταση στην κρίση

Ο αρχιμανδρίτης Π. Μπούμπας σε παλαιότερη τοποθέτησή του είχε αποδώσει την κατάσταση του Γηροκομείου στην έλλειψη κρατικής χρηματοδότησης και κοινωνικών πόρων και τις οικονομικές δυσκολίες της εποχής. Στην κρίση και τα μειωμένα έσοδα απέδωσε την κατάσταση και η δικηγόρος του Γηροκομείου, Μαρία Στραϊτούρη, με δηλώσεις της στην "Α":

"Το Γηροκομείο είχε πάντα οφειλές. Πλέον είναι μεγαλύτερες, όμως οφείλεται στις συνθήκες που επικρατούν και δεν επηρεάζουν μόνο το Γηροκομείο, αλλά ολόκληρη τη χώρα. Η πρόσθετη φορολόγηση σε όλα τα φιλανθρωπικά σωματεία κι η γενικότερη κρίση, που είχε ως αποτέλεσμα να κινείται με δυσκολία η αγορά, είναι οι βασικές αιτίες της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί. Μέχρι πριν πέντε χρόνια γίνονταν 4-5 πωλήσεις ακινήτων, πέρυσι είχαμε μόλις μία".

Ωστόσο, πολλά από τ' ακίνητα μένουν κενά. Τα 9 από τα 12 ακίνητα του κληροδοτήματος Διανιηλίδου που βρίσκονται επί των οδών Αιόλου και Βύσσης στην Αθήνα, όπως επίσης καταγγέλλεται από την Π. Πραστάκου, παραμένουν κενά, χωρίς να έχει διενεργηθεί κανένας διαγωνισμός για την εκμίσθωσή τους.

Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει η Π. Πραστάκου, η ΕΕΑ αδυνατεί να εισπράξει οφειλές από μισθωτές, όμως το χειρότερο είναι πως φορολογούνται ως εκμισθωμένα κενά ακίνητα: "Το λογιστήριο δεν είχε ενημερωθεί, από την αρμόδια υπηρεσία ακινήτων, για κενά από ετών ακίνητα, με αποτέλεσμα να πληρώνονται φόροι για εισοδήματα που βεβαιώθηκαν". Προϊσταμένη της Υπηρεσίας Ακινήτων μέχρι τις 30.4 του 2013 ήταν η Αικατερίνη Μπούμπα, πρώτη ανιψιά από αδελφό του προέδρου.

Η δικηγόρος του Γηροκομείου Μ. Στραϊτούρη ισχυρίζεται από τη μεριά της ότι από τη στιγμή "που δεν υπάρχει κάποιος έλεγχος που να φανερώνει ότι φαγώθηκαν χρήματα, κανείς δεν μπορεί να μιλά για κακοδιαχείριση". Μόνο που η εισηγητική έκθεση της αποκεντρωμένης διοίκησης, υπογραμμίζει ξεκάθαρα την παράνομη ανάληψη από κληροδοτήματα, τα οποία δεν έχουν επιστραφεί και δεν είναι γνωστό πού έχουν δαπανηθεί.

Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι η ασυλία του Δ.Σ. βρίσκει απάντηση στους συσχετισμούς που έχει επιβάλλει η ηγεσία Μπούμπα μέσα στο σωματείο, με τη διαγραφή 1.700 μελών και την παραμονή εκείνων που εξακολουθούν να στηρίζουν την παρούσα ηγεσία. Παράλληλα, επισημαίνεται πως ο έφορος της ΚΑ ΔΟΥ Αθηνών, και τακτικό μέλος στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κληροδοτημάτων μέχρι πριν λίγους μήνες, Γιώργος Κριτσέλης, δεν είχε φροντίσει για την είσπραξη των χρεών του Γηροκομείου προς την Εφορία, χωρίς να υπολογίζεται το ειδικό τέλος ακινήτων, που αφορά 750-800 ακίνητα (όση είναι η περιουσία του Γηροκομείου), παρότι χρονολογούνται από το 2007. Επίσης δεν έχουν κινηθεί οι σχετικές ποινικές διαδικασίες. Παρόλα αυτά ο Γ. Κριτσέλης πήρε προαγωγή και κατέχει από το καλοκαίρι το πόστο του αναπληρωτή διευθυντή φορολογίας και δημοσίων εσόδων.
Καμία απάντηση στον κοινοβουλευτικό έλεγχο

Στις 29 Οκτωβρίου ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνος Ζαχαρίας κατέθεσε ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών για το αν θα προχωρήσει στις νόμιμες απαιτούμενες διαδικασίες για τις παράνομες αναλήψεις από τα κληροδοτήματα που αφορούν το Γηροκομείο. Ρώτησε επίσης αν θα εφαρμοστεί ο νόμος για τα χρέη προς εφορία και ΙΚΑ. Απάντηση δεν έλαβε. Όσο η κυβέρνηση καθυστερεί, τόσο ο κουμπαράς του Γηροκομείου αδειάζει και τόσο πιο κοντά έρχεται το μοιραίο, 150 χρόνια μετά τη γέννησή του: να κλείσει μια πολύτιμη μονάδα περίθαλψης.



Πηγή: http://www.avgi.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Εικόνες ντροπής από τα εργαστήρια του βρετανικού πανεπιστημίου Imperial


ΠΡΟΣΟΧΗ: Σκληρές εικόνες - Μυστική έρευνα για τη χρήση πειραματόζωων.

Σε συνολική αναμόρφωση του συστήματος χρήσης πειραματόζωων καλείται να προχωρήσει ένα από τα κορυφαία πανεπιστήμια της Βρετανίας, το Imperial College του Λονδίνου, έπειτα από τις αποκαλύψεις μυστικής έρευνας στα εργαστήριά του.

Το Ιmperial College, ηγέτης στην επιστημονική έρευνα, αναγνώρισε πως υπάρχουν μεγάλα περιθώρια βελτίωσης και δεσμεύτηκε να αναλάβει άμεσα δράση.

Προηγήθηκε, σύμφωνα με τη Daily Mail, οπτικό υλικό από την Ένωση British Union for the Abolition of Vivisection (BUAV) στο οποίο φαίνονται ποντίκια να αποκεφαλίζονται ή να τους σπάνε το λαιμό στο τέλος των πειραμάτων.

Η BUAV κατάφερε να παρεισφρήσει σε ένα από τα εργαστήρια του Imperial και κατέγραψε απίστευτες εικόνες, μικρά ποντίκια που τους έκοβαν το κεφάλι με ψαλίδι αλλά και τα πειραματόζωα αδυνατισμένα και σε θλιβερή κατάσταση, μια Δευτέρα πρωί.

Οι ανατριχιαστικές εικόνες- που αποτυπώνουν πάντως μια αλήθεια που δεν θέλουμε να σκεφτόμαστε- εγείρουν φόβους για την αντιμετώπιση ακόμα μεγαλύτερων ζώων, σκύλων, γατιών, γουρουνιών και πιθήκων σε εργαστήρια σε όλη τη Βρετανία.

Ακολούθησε ανεξάρτητη έρευνα που στην έκθεσή της κατηγορεί το Imperial και απαιτεί σαρωτικές αλλαγές.

Η έρευνα κατέγραψε έλλειψη «επαρκούς επιχειρησιακής διαχείρισης, εκπαίδευσης, εποπτείας και συστημάτων ηθικής επιτήρησης» στο Imperial όπου περισσότεροι από χίλιοι άνθρωποι εμπλέκονται σε πειράματα με ζώα.

Οι συντάκτες της έκθεσης έκαναν 33 συστάσεις για βελτιώσεις σημειώνοντας πως θα έπρεπε να τις ακολουθήσουν και άλλα πανεπιστήμια.

Σύμφωνα με την έκθεση, παρότι τα ποντίκια ταΐζονταν καλά και κρατούνταν σε σύγχρονα κλουβιά, υπήρχαν μεγάλες ανησυχίες για τη διαχείρισή τους κατά τη διάρκεια των πειραμάτων. Αυτό περιλαμβάνει και την αντιμετώπιση των άρρωστων πειραματόζωων αλλά και το αν θανατώνονταν όσο γρήγορα πρέπει όσα ήταν πολύ σοβαρά άρρωστα.

Οι συντελεστές της έρευνας τόνισαν πως δεν ήταν στόχος τους να διερευνήσουν τις συγκεκριμένες καταγγελίες της BUAV αλλά τα γενικότερα συστήματα στη διεξαγωγή πειραμάτων που εφαρμόζονταν στο Imperial College.
Επισημαίνουν πως όλα τα ζώα που χρησιμοποιούνται στα εργαστήρια θα πρέπει να τυγχάνουν καλής αντιμετώπισης.

«Το Imperial είναι διεθνώς αναγνωρισμένο ως ένα από τα καλύτερα ερευνητικά κέντρα στον κόσμο και είναι σημαντικό αυτό να συνοδεύεται και από την τήρηση των προϋποθέσεων για τη χρήση και την ευημερία πειραματόζωων», τόνισε ο επικεφαλής των ερευνητών.

Το Imperial ανακοίνωσε πως δέχεται τις συστάσεις για καλύτερη εκπαίδευση, καλύτερη στελέχωση και περισσότερη έμφαση στον περιορισμό της χρήσης ζώων στην έρευνα και τόνισε πως χρησιμοποιεί ζώα μόνο όταν είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη νέων θεραπειών και την ιατρική πρόοδο.

Η BUAV τόνισε πως τα αποτελέσματα της έρευνας ήταν σοκαριστικά και σημείωσε πως αν μπορούν τέτοιες παρατηρήσεις να γίνουν σε ένα από τα καλύτερα πανεπιστήμια στον κόσμο, είναι αναπόφευκτο να γίνονται συνειρμοί για το τι συμβαίνει σε άλλα ιδρύματα στη χώρα.

«Δεν θα έπρεπε να χρειάζεται μυστική έρευνα για να αναδειχθεί αυτό που συμβαίνει στα βρετανικά εργαστήρια. Ο μηχανισμός που επιβλέπει τη χρήση πειραματόζωων έχει διαρραγεί και χρειάζεται δραστική αναμόρφωση», πρόσθεσε η Ένωση.

Δείτε τις φωτογραφίες και το βίντεο














Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τι μπορεί να μας κάνει καλύτερους οδηγούς


Έρευνα αποκαλύπτει νέα στοιχεία για την οδήγηση.

Γνωρίζετε ότι το να μιλάτε στο κινητό ή να στέλνετε μηνύματα όταν οδηγείτε είναι πράγματα που απαγορεύεται να κάνουν οι οδηγοί, καθώς τίθεται θέμα ασφάλειας. Ωστόσο, υπάρχει κάτι που μπορούμε να κάνουμε στο αυτοκίνητο και για το οποίο δεν χρειάζεται να ανησυχούμε. Να ανοίξουμε το ραδιόφωνο και να ακούσουμε μουσική.

Σύμφωνα με μια νέα έρευνα, το να ακούει κάποιος μουσική ενώ οδηγεί δεν αποτελεί επικίνδυνο περισπασμό για την προσοχή του. Αντιθέτως, οι συμμετέχοντες στην έρευνα οδηγούσαν πολύ καλύτερα με τη μουσική και ήταν πιο συγκεντρωμένοι στο δρόμο όταν έπαιζε το ραδιόφωνο.

Ερευνητές από το πανεπιστήμιο Groningen στην Ολλανδία είχαν αρχικά την υποψία ότι η μουσική στο αυτοκίνητο θα έκανε την οδήγηση πιο επικίνδυνη, γι' αυτό και ερεύνησαν τις επιδράσεις της σε έμπειρους οδηγούς διεξάγοντας δυο μελέτες. Στην πρώτη, 15 συμμετέχοντες μπήκαν σε προσομοιωτές οδήγησης, ενώ έβλεπαν ένα βίντεο με κάποιον που οδηγούσε κι άκουγε ραδιόφωνο (άρα στην ουσία δεν οδηγούσαν οι ίδιοι).

Μετά το πέρας 40 λεπτών, οι ερευνητές ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να θυμηθούν αυτά που άκουγαν στο ραδιόφωνο. Ανακάλυψαν ότι, συνολικά, οι συμμετέχοντες θυμόντουσαν λίγα από αυτά που είχαν ακούσει, κάτι που έδειχνε ότι ήταν πιο επικεντρωμένοι στο δρόμο παρά στη μουσική.

Η δεύτερη έρευνα μελέτησε τους ίδιους ανθρώπους ενώ οδηγούσαν οι ίδιοι σε προσομοιωτές. Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να επιλέξουν το είδος της μουσικής που άκουγαν, ενώ οδηγούσαν σε καταστάσεις τόσο μέτριου όσο και υψηλού κινδύνου. Για να τους ελέγχουν καλύτερα, οι ερευνητές έβαλαν τους συμμετέχοντες να οδηγήσουν στις ίδιες ακριβώς συνθήκες προσομοιωτικής οδήγησης χωρίς τη μουσική.

Συγκρίνοντας την ικανότητα των οδηγών να επικεντρωθούν στο δρόμο και στις δυο περιπτώσεις, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι συμμετέχοντες που άκουγαν μουσική, ενώ οδηγούσαν σε καταστάσεις υψηλότερου κινδύνου κατάφεραν να απομονώσουν τη μουσική και να επικεντρωθούν περισσότερο στην οδήγηση, γι’ αυτό και οδηγούσαν με μεγαλύτερη ασφάλεια. Επίσης, οι συμμετέχοντες που άκουγαν μουσική, ενώ οδηγούσαν σε καταστάσεις χαμηλού κινδύνου στην πραγματικότητα συγκεντρώθηκαν πιο πολύ στο δρόμο και οδήγησαν καλύτερα από ό,τι όταν δεν είχαν βάλει το ραδιόφωνο να παίζει.

Η επικεφαλής της έρευνας Linda Steg, καθηγήτρια περιβαλλοντικής ψυχολογίας στο πανεπιστήμιο Groningen, αναφέρει ότι επειδή η οδήγηση σε συνθήκες χαμηλού κινδύνου (μεγάλοι, πλατιοί δρόμοι με στροφές) μπορεί να είναι πολύ βαρετή, η μουσική βοηθάει τη βελτίωση της απόδοσης του οδηγού, οξύνοντας την προσοχή του και κρατώντας τον σε εγρήγορση.

Μολονότι οι ερευνητές δεν βρήκαν τίποτα που να υποδεικνύει ότι η μουσική υψηλής έντασης μπορεί να προκαλέσει προβλήματα, η αύξησης της έντασης της μουσικής ίσως να μην είναι και η πιο έξυπνη τακτική για δύσκολες συνθήκες οδήγησης, λέει η Steg.

«Οι άνθρωποι σχεδόν αυτόματα κλείνουν τη μουσική όταν η κατάσταση στο δρόμο δυσκολεύει», αναφέρει η επιστήμονας, βασιζόμενη σε ανέκδοτες παρατηρήσεις. Οι συμμετέχοντες στην έρευνα δεν είχαν αυτήν την επιλογή, αλλά μπορούσαν να απομονώσουν τη μουσική με το μυαλό τους έτσι κι αλλιώς, καθώς δεν της έδιναν σημασία.

Φυσικά, δεν είναι όλοι οι ήχοι ίδιοι. Η Steg εφιστά την προσοχή για εκπομπές στο ραδιόφωνο όπου μιλάνε άνθρωποι, ενώ το ίδιο ισχύει και για κλήσεις που απαντάει κάποιος στο κινητό. Τίποτα από αυτά δεν είναι ίδιο με τη μουσική και επειδή αυτές οι δραστηριότητες χρειάζονται περισσότερη προσοχή από ό,τι η μουσική, ο οδηγός έχει αυξημένο κίνδυνο εμπλοκής σε ατύχημα, καθώς η προσοχή του διασπάται πιο εύκολα.



Διαβάστε περισσότερα...

Ενεργειακός τροχός από το MIT


Έναν υβριδικό τροχό ποδηλάτου που παράγει ενέργεια και μπορεί να προσαρμοστεί σε οποιοδήποτε ποδήλατο, μετατρέποντάς το σε υβριδικό, ανέπτυξαν επιστήμονες του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης των ΗΠΑ.

Ο τροχός που ονομάστηκε «Copenhagen» παράγει και αποθηκεύει ενέργεια κάθε φορά που ο αναβάτης φρενάρει, για να τη χρησιμοποιήσει στη συνέχεια όταν θα δυσκολευτεί στην πορεία του (π.χ. σε κάποια ανηφόρα).

«Αυτό που κάνει ο τροχός είναι ότι δεν επιτρέπει να χαθεί ενέργεια» εξηγεί ο Ασάφ Μπίντερμαν, ερευνητής του ΜΙΤ, μιλώντας στο δίκτυο FoxNews. «Συνήθως, όταν φρενάρουμε χάνουμε ενέργεια. Με τον τρόπο αυτό, η ενέργεια επιστρέφει και δίνει ώθηση στο ποδήλατο» προσθέτει ο Μπίντερμαν.

Ο ενεργειακός τροχός «Copenhagen» ενσωματώνει μια μπαταρία, ώστε να είναι εφικτή η αποθήκευση ενέργειας κατά το φρενάρισμα. Το προϊόν δεν έχει κυκλοφορήσει ακόμα στην αγορά, ενώ δεν έχει γίνει γνωστό πότε θα είναι διαθέσιμος στο κοινό, καθώς οι δοκιμές για τη βελτίωσή του συνεχίζονται.

Το βέβαιο είναι ότι για πόλεις με τη γεωμορφολογία της Αθήνας θα αποδειχτεί πολύτιμος για τους ποδηλάτες.

Δείτε πώς λειτουργεί ο ενεργειακός τροχός.




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κονδύλια υπήρχαν, αλλά δεν έφτασαν στους απόρους


«Κέρδη» είχε μέχρι φέτος η ΔΕΗ από τα κοινωνικό τιμολόγιο, καθώς εισπράττονταν από την Επιχείρηση μέσω των λογαριασμών των υπολοίπων καταναλωτών περισσότερα χρήματα από όσα χρειάζονταν για την επιδότηση των φτωχών νοικοκυριών!

Ολα άρχισαν το 2010, όταν άρχισε ο θεσμός του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου, το οποίο θα ελάφρυνε με σημαντικές εκπτώσεις τα φτωχά νοικοκυριά από το βάρος των λογαριασμών της ΔΕΗ. Το ΥΠΕΚΑ υπολόγιζε ότι περίπου 1,2 εκατ. Ελληνες θα μπορούσαν να υπαχθούν σε αυτό. Τον Δεκέμβριο του 2010 τα νούμερα ήταν απογοητευτικά: μόλις 140.000 καταναλωτές είχαν αποκτήσει δικαίωμα στο φθηνότερο ρεύμα, λόγω των μικρών οικογενειακών εισοδημάτων τους - κάτω από 12.000 ευρώ - ή επειδή ήταν τρίτεκνοι με εισόδημα μικρότερο από 23.500 ή είχαν αναπηρία πάνω 67% και εισόδημα 23.500 ή άνεργοι πάνω από 6 μήνες ενώ είχαν κερδίσει από τις αρχές του έτους κάτω από 12.000 ευρώ. Ακόμα μια παράμετρος: σε όλες τις περιπτώσεις η κατανάλωση για χρονικό διάστημα τεσσάρων μηνών δεν θα έπρεπε να ξεπερνά τις 1.500 με 1.700 κιλοβατώρες.

Οπως είχε αποφασιστεί όταν ξεκίνησε ο θεσμός, η ζημιά που θα είχε η ΔΕΗ από τα μειωμένα τιμολόγια θα αναπληρωνόταν από μια χρέωση στον λογαριασμό των υπόλοιπων καταναλωτών, τη χρέωση Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ). Το λανσάρισμα του κοινωνικού τιμολογίου συνοδεύθηκε από καμπάνια με φυλλάδια μέσα στους λογαριασμούς, αλλά και με τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές διαφημίσεις. Παρά τις προσπάθειες, μόλις το 1/10 αυτών που υπολόγιζε το υπουργείο κατάφεραν να εξασφαλίσουν την έκπτωση.

Από στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους «ΤΑ ΝΕΑ», φαίνεται ότι εκείνη τη χρονιά το κόστος για το το μειωμένο τιμολόγιο προϋπολογίστηκε στα 20 εκατ. ευρώ. Αλλα 11,2 εκατομμύρια ήταν το κόστος των μειωμένων τιμολογίων για τους πολυτέκνους, τα οποία επίσης προέκυψαν από τις χρεώσεις ΥΚΩ - η συγκεκριμένη παροχή έχει μικρές αυξομειώσεις από το 2008 και μετά.

Συνολικά το 2010 προϋπολογίστηκαν περίπου 31 εκατ. ευρώ για τις εκπτώσεις που ελάμβαναν στο ρεύμα οι ευάλωτοι καταναλωτές και οι πολύτεκνοι. Ποσό ελάχιστο σε σχέση με τα 500 εκατ. ευρώ που ήταν το κόστος για να πληρώνουν οι κάτοικοι των μη διασυνδεδεμένων νησιών την ίδια τιμή κιλοβατώρας με την υπόλοιπη διασυνδεδεμένη Ελλάδα, κόστος το οποίο χρεώθηκε επίσης στους καταναλωτές μέσω των ΥΚΩ.

Η έλλειψη αποτελεσματικότητας στην ενημέρωση προκάλεσε μπλακάουτ στους ρυθμούς ένταξης νέων δικαιούχων στο κοινωνικό τιμολόγιο. Ετσι και το 2011 προϋπολογίστηκαν 23 εκατ. ευρώ, συγκριτικά με τα 20 του προηγούμενου έτους. Αλλα τόσα περίπου εκτιμήθηκε ότι χρειάζονταν και το 2012. Σύμφωνα με ανεπίσημα στοιχεία τα οποία έχουν περιέλθει σε γνώση των «ΝΕΩΝ», το 2011 τελικά το κόστος των εκπτώσεων απολογιστικά για τα μειωμένα τιμολόγια δεν ήταν πάνω από 15 εκατ. ευρώ και το ίδιο ισχύει πάνω κάτω και για το 2012. Που σημαίνει ότι από τις χρεώσεις υπηρεσιών κοινής ωφέλειας που επιβλήθηκαν στους υπόλοιπους καταναλωτές για τη διετία 2011-2012 στα ταμεία της ΔΕΗ εισέρευσαν 10 με 15 εκατομμύρια ευρώ περισσότερα απ' όσα στοίχισαν οι εκπτώσεις! Προς το παρόν, πάντως, δεν έχει γίνει εκκαθάριση για να προκύψουν επίσημα απολογιστικά στοιχεία. Την ίδια διετία ένας στους δύο μέσους καταναλωτές ζητούσε διακανονισμό, ενώ μέσα σε έναν χρόνο οι διακανονισμοί σχεδόν διπλασιάστηκαν.Ταυτόχρονα, αύξηση περίπου 10% από την αρχή της κρίσης καταγραφόταν στις διακοπές ρεύματος - ποσοστό που το 2013 σκαρφάλωσε στο 15%.

Το 2013. Η κατάσταση άλλαξε το 2013: στις αρχές του έτους ανακοινώθηκε μια διαφημιστική καμπάνια της ΔΕΗ ύψους τριών εκατ. ευρώ, η οποία έφερε κάποια αποτελέσματα. Ενώ από το 2010 έως και το τέλος του 2012 είχαν εγκριθεί λιγότερες από 300.000 αιτήσεις, μέσα σε μερικούς μήνες εγκρίθηκαν σχεδόν 125.000. Tον περασμένο Οκτώβριο, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο ΤΕΕ από τη Γενική Διεύθυνση Εμπορίας της ΔΕΗ, οι καταναλωτές που εντάχθηκαν στο κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο από την αρχή του θεσμού ξεπέρασαν τους 435.000 - απέχοντας αρκετά από τον αρχικό υπολογισμό του 1,2 εκατομμυρίου. Σήμερα έχουμε φτάσει στους 460.000. Ανεπίσημες πηγές αναφέρουν ότι το κόστος των εκπτώσεων το 2013 θα φθάσει τα 34 εκατ. ευρώ.

Στην ίδια παρουσίαση της Γενικής Διεύθυνσης Εμπορίας της ΔΕΗ αναφέρονταν και οι επικοινωνιακές δράσεις για την επίτευξη των στόχων της εταιρείας κατά την περίοδο Οκτώβριος 2013 - Μάρτιος 2014. Σε καμιά από τις οκτώ δράσεις δεν περιλαμβάνονταν ενέργειες που να αφορούν την πληρέστερη ενημέρωση των πολιτών. Και αυτό παρά το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα έχει τεθεί σε συσκέψεις κεκλεισμένων των θυρών αρκετές φορές το ζήτημα ότι χρειάζεται πιο αποτελεσματική επικοινωνία του κοινωνικού τιμολογίου, που μπορεί να σώσει και ζωές...



Διαβάστε περισσότερα...

Τον πήγε στην εκκλησία ο σκύλος του!


​Η Μελίτα, ήταν ένας απρόσμενος επισκέπτης στον ιερό ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στη Γλυφάδα. Ο λόγος για ένα πανέμορφο σκυλί, οδηγό τυφλών, που σήμερα το πρωί είχε την πρώτη του επαφή με το εκκλησίασμα, αλλά από το αμέσως επόμενο διάστημα αυτή η εικόνα θα είναι συχνή.


Τον πήγε στην εκκλησία ο σκύλος του!

Η Μελίτα, το ειδικά εκπαιδευμένο λαμπραντόρ, συνόδευε ένα τυφλό που ήρθε να εκκλησιαστεί. Καθ' όλη τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας, καθόταν δίπλα στο τυφλό συνοδό της. Οταν ολοκληρώθηκε η Θεία Λειτουργία, η Μελίτα, αφού πήρε εντολή από τον συνοδό της, τον οδήγησε έκτος του ναού.

Ο ιερός ναός σε συνεργασία με φορείς, ξεκινά ένα πρόγραμμα πρόσβασης για όλα τα ΑμΕΑ (κωφούς, τυφλούς και άτομα με περιορισμένη ορατότητα) με λειτουγία στη νοηματική γλώσσα. Επιπλέον κάτω από ολες τις εικόνες θα υπάρχει επιγραφή γραμμένη στο σύστημα Μπράϊγ, ώστε οι τυφλοί να ξέρουν σε ποιόν Άγιο προσεύχονται.

Επίσης τα ΑμΕΑ θα μπορούν να συμμετέχουν στα Ιερά Μυστήρια και αυτό γιατί στο δάπεδο του ναού θα υπάρχει ειδική λωρίδα (μονοπάτι με χαρακτηριστική υφή), η οποία θα «οδηγεί» τους τυφλούς σε όλους τους χώρους του κυρίως ναού.

Ο προϊστάμενος του ιερού ναού, αρχιμανδρίτης π. Αλέξιος Ψωΐνος και ο εφημέριος του ναού π. Τιμόθεος Λαμπέτης, έχουν έρθει σε επαφή με αρχιτέκτονες οι οποίοι έχουν κάνει της σχετικές μελέτες για τις μετατροπές στο ναό. Στόχος είναι, σύντομα ο ναός να είναι προσβάσιμος και για τα άτομα με ειδικές ανάγκες.

Μια πραγματικά αξιέπαινη πρωτοβουλία της Ιεράς Μητροπόλεως Γλυφάδας.


Πηγή: http://www.star.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Περπατώντας με το λευκό μπαστούνι


Ο Βαγγέλης Αυγουλάς είναι εκ γενετής τυφλός, όμως αυτό δεν τον εμπόδισε να παίζει μπάλα, να είναι ένας διακεκριμένος δικηγόρος κι επιτυχημένος αντιδήμαρχος.
Περπατώντας με το λευκό μπαστούνι Ο Βαγγέλης Αυγουλάς είναι εκ γενετής τυφλός, όμως αυτό δεν τον εμπόδισε να παίζει μπάλα, να είναι ένας διακεκριμένος δικηγόρος κι επιτυχημένος αντιδήμαρχος

Πολλές φορές αναρωτιέται αν έκανε τόσα πολλά, τόσο γρήγορα, επειδή γεννήθηκε τυφλός. Μάλλον αυτή η ιδιαιτερότητα τον εξέλιξε και, όπως και ο ίδιος είπε στο MadeinCreta, από μικρός δεν ήθελε να τον χαρακτηρίσει η αναπηρία που υπάρχει στη ζωή του αλλά είναι καλύτερα αυτή να είναι σε δεύτερη μοίρα κι όχι ο ίδιος. Και με τον τρόπο του το κατάφερε!

Όταν ήταν μικρός, για να παίξει ποδόσφαιρο με την παρέα του, την μπάλα την τύλιγαν σε σακούλα για να μπορεί να ακολουθεί τον ήχο της. Τώρα που είναι 25 χρονών και μένει μόνος του, τα τελευταία χρόνια έχει καταφέρει να κάνει και τους σωστούς συνδυασμούς χρωμάτων πριν πάει στη δουλειά του.

Σε κάθε ετικέτα των ρούχων που είναι μέσα στην ντουλάπα του έχει γράψει με ανάγλυφα γράμματα τα αρχικά των χρωμάτων και έτσι αποφεύγει και στιλιστικά λάθη.

Βέβαια αυτά δεν είναι τίποτα, μπροστά σε αυτά που έχει καταφέρει ο αντιδήμαρχος Ιλίου κ. Βαγγέλης Αυγουλάς, δικηγόρος στο επάγγελμα

«Αν έβλεπα, ίσως είχα κάνει λιγότερα πράγματα στη ζωή μου. Από μικρός ήθελα να μη με χαρακτηρίσει η αναπηρία. Να είναι σε δεύτερη μοίρα στη ζωή μου».

Ο Βαγγέλης Αυγουλάς γεννήθηκε το 1988, μεγάλωσε και ζει στο Ίλιον και κατάγεται από τα Χανιά της Κρήτης. Ξεκίνησε την εκπαίδευση του από το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών στην Καλλιθέα και τελείωσε το Δημοτικό στο 35ο Σχολείο Πειραιά, συμμετέχοντας στο Πρότυπο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα "Ήλιος" (ένταξη τυφλών μαθητών σε κοινή σχολική τάξη).

Στο 11ο Γυμνάσιο Ιλίου διακρίθηκε ως παραστάτης, ενώ ήταν σημαιοφόρος και τις δύο φορές το σχολικό έτος 2005-2006 ως μαθητής του 6ου Ενιαίου Λυκείου Ιλίου, απ'όπου πήρε και το Απολυτήριο του με βαθμό "Άριστα 20".

Εισήχθη από τους πρώτους στη Νομική Σχολή Αθηνών όπου διακρίθηκε με βραβείο επιδόσεων από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (2007) και αποφοίτησε με βαθμό πτυχίου 8,4.

Τα έτη 2008-2010 διετέλεσε Πάρεδρο Μέλος της Επιτροπής Προσβασιμότητας Φοιτητών με Αναπηρία του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Δικηγόρος πλέον σήμερα, είναι Τακτικός Εκπρόσωπος στην Ελλάδα της Διεθνούς Οργάνωσης VIEWS για νέους με προβλήματα όρασης, Αναπληρωτής Οργανωτικός Γραμματέας της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών και Πρόεδρος της Πανελλήνιας Νεολαίας Τυφλών. Μιλά Αγγλικά και Γαλλικά, μετρά πάνω από 200 δημοσιεύσεις σε έντυπα και διαδικτυακά Μέσα Ενημέρωσης στην Ελλάδα και το Εξωτερικό αρθρογραφώντας κατά καιρούς για διάφορα εκπαιδευτικά και κοινωνικά θέματα μέσα και από το προσωπικό του blog, ενώ είναι και ένας από τους συγγραφείς του πρώτου Ομαδικού Διαδικτυακού Μυθιστορήματος στην Ελλάδα με τον τίτλο "Δώδεκα".

Από τις 7 Νοεμβρίου 2010 έχει εκλεγεί Δημοτικός Σύμβουλος στο Δήμο Ιλίου με τον Δήμαρχο της πόλης Νίκο Ζενέτο. Με απόφαση Δημάρχου από τον Ιανουάριο του 2011 έχει οριστεί Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, Διά Βίου Μάθησης, Διαφάνειας και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης στο Δήμο Ιλίου. Σε ηλικία 25 ετών, είναι ο νεότερος Αντιδήμαρχος στην Ελλάδα και σήμερα ο μόνος με αναπηρία σ’αυτή τη θέση πανελλαδικά.

Παρ όλα αυτά δεν επαναπαύεται. Τα τελευταία χρόνια διοργανώνει "δείπνα στο σκοτάδι" σε όλη τη χώρα. Μια συνήθεια που έμαθε στο εξωτερικό καθώς υπάρχουν εστιατόρια όπου σερβίρουν τυφλοί με εκπαιδευμένους εθελοντές και ο κόσμος τρώει χωρίς να βλέπει.

Αυτό θα γίνει απόψε στο Ηράκλειο στις 9μ.μ. στο κέντρο διασκεδάσεως "Αριάδνη" με σκοπό την ευαισθητοποίηση όλων απέναντι στα άτομα με ειδικές ανάγκες.

Το δείπνο θα πραγματοποιηθεί με κλειστά φώτα, ενώ τα γεύματα θα σερβίρουν άτομα με προβλήματα όρασης και ειδικά εκπαιδευμένοι εθελοντές. Η πρόσκληση κοστίζει 15 ευρώ και τα έσοδα θα διατεθούν για τη λειτουργία ξενώνα των Παιδικών Χωριών SOS στο Ηράκλειο.

«Όλο αυτό το ξεκίνησα για να έρθει ο κόσμος στη θέση μας. Τα έσοδα από τέτοιου είδους προορίζονται πάντα για φιλανθρωπικό σκοπό»

"Όταν είσαι διαφορετικός διεκδικείς τη συμμετοχή σου"

Όλα αυτά στη ζωή του κ. Αυγουλά δεν έγιναν με κάποιο μαγικό ραβδί - βοήθησε η οικογένεια και ο ίδιος.

«Η οικογένεια είναι το κλειδί. Πολλές οικογένειες έχουν καταστρέψει παιδιά με αναπηρία είτε από αδιαφορία είτε από υπερπροστασία. Και στις δύο περιπτώσεις το αποτέλεσμα είναι το ίδιο.

Το κλειδί είναι να υποστηριχθείς και να πεις ότι αυτό το παιδί θέλω να μεγαλώσει «φυσιολογικά», να μην το ξεχωρίζεις, να το φοβάσαι, να το αποκλείεις από δραστηριότητες.

Πρέπει ανάλογα με την αναπηρία κάθε παιδιού να βρίσκονται τρόποι, έστω έτσι, να επιτυγχάνεται το ίδιο αποτέλεσμα, όπως με τα άλλα παιδιά. Σαφώς και υπάρχουν δυσκολίες όμως κανείς δεν πρέπει να το βάζει κάτω. Εγώ πάντα διεκδικούσα και διεκδικώ τη συμμετοχή μου σε κάθε τι που συμβαίνει γύρω μου».

Μόνος με το λευκό μπαστούνι

Ο κ. Αυγουλάς ταξιδεύει μόνος και στο εξωτερικό. Πιο εύκολο είναι να είσαι τυφλός στο εξωτερικό, παρά να κάνεις μια βόλτα στο Ηράκλειο ή σε άλλες πόλεις της Ελλάδος.

«Πολλά έργα θέλουν προσοχή, να κατασκευάζονται σωστά για όλους τους πολίτες. Φτιάχνουμε πεζοδρόμια με ειδικές πλάκες για να τις να ακολουθούν οι τυφλοί. Πολλοί εργολάβοι τις θεωρούν διακοσμητικές δεν κατανοούν τη φιλοσοφία του έργου.

Τα καταστήματα δεν τις σέβονται. ‘Έχουμε κάνει πρόταση πριν παραληφθεί ένα έργο, στην αξιολόγηση του να υπάρχει και ενδιαφερόμενος χρήστης του έργου, ώστε από την αρχή να αποφεύγονται τα λάθη».



Διαβάστε περισσότερα...

Πάτρα: Παγίδες θανάτου για τους πεζούς


Επί της οδού Γερμανού στην Πάτρα, σεκαθημερινή βάση και επί σειρά ετών, πεζοί, ιδίως μητέρες έχοντας μωρά στα καροτσάκια και άτομα με αναπηρία, ρισκάρουν τη ζωή τους καθώς αναγκάζονται να κινούνται επί του δρόμου και όχι στα πεζοδρόμια όπως ενδείκνυται, γιατί αυτά έχουν μετατραπεί σε παγίδες θανάτου.

Πεζοδρόμια τα οποία κρίνονται ακατάλληλα και επικίνδυνα, βρίσκονται επί τηςκεντρικής οδού της 3ης πόλης της Ελλάδαςκαι απειλούν τη σωματική ακεραιότητα των πεζών. Ο φακός του patrasevents.grαπαθανάτισε τουλάχιστον τρεις παγίδες θανάτου, με σκαλωσιές ετοιμόρροπες και εμπόδια από μπάζα.



Από την άλλη πλευρά, παρατηρείται το φαινόμενο με πεζοδρόμια κατειλημμένα από τραπεζοκαθίσματα, τα οποία κάνουν αδύνατη την διέλευση των πεζών.

Προφανώς, ο Δήμαρχος δεν κινείται στην άνω πόλη των Πατρών, αγνοεί την κατάσταση και "περιμένει" κάποιο δυστύχημα που θα στερήσει τη ζωή συνανθρώπων μας.


Πάτρα: Παγίδες θανάτου για τους πεζούς









Διαβάστε περισσότερα...

Με ομόφωνη απόφαση του ΔΣ δικαιώθηκαν οι 20 εργαζόμενοι ΑΜΕΑ


Ομόφωνη απόφαση υπέρ των 20 εργαζομένων ΑΜΕΑ, έλαβε το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αχαρνών, δίνοντας τέλος στην ταλαιπωρία την οποία υφίσταντο εδώ και χρόνια μετά και το κλείσιμο της δημοτικής επιχείρησης ΚΕΠΕΔΑ.

Η απόφαση που τέθηκε προς ψήφιση και τελικά αποδέχτηκε το ΔΣ έχει ως εξής: «Μετατροπή των συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου όλου του προσωπικού που απασχολήθηκε στις πρώην Δημοτικές Επιχειρήσεις με προγράμματα ΟΑΕΔ και μεταφέρθηκαν στον Δήμο λόγω κλεισίματος των Δημοτικών Επιχειρήσεων. Δημιουργούνται ισάριθμες προσωποπαγείς θέσεις Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου χρόνου στις οποίες κατατάσσονται οι εργαζόμενοι σύμφωνα με τα τυπικά προσόντα που είχαν προσκληθεί».

Σειρά τώρα έχουν οι εργαζόμενοι οι οποίοι έχουν στα χέρια τους δικαστικές αποφάσεις σύμφωνα με τον Γεν. Γραμματέα του Δήμου Ν. Κρημνιανιώτη ο οποίος και εισηγήθηκε την πρόταση.

Πιο αναλυτικά η πρόταση είναι να έρθουν και οι περιπτώσεις των εργαζομένων που έχουν δικαστικές αποφάσεις προς εξέταση σε επερχόμενο δημοτικό συμβούλιο.



Διαβάστε περισσότερα...

Όροι και προϋποθέσεις συμμετοχής στο Δημοτικό Παντοπωλείο του Δήμου Κύμης-Αλιβερίου


Ο Δήμος Κύμης-Αλιβερίου με επιστολή του ανακοίνωνει ότι προχωρά στην ίδρυση Δημοτικού Κοινωνικού Παντοπωλείου, του οποίου δικαιούχοι είναι κατά προτεραιότητα οι μόνιμοι κάτοικοι του Δήμου.



Στόχος του Κοινωνικού Παντοπωλείου είναι η δωρεάν παροχή τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης σε οικογένειες και μεμονωμένα άτομα που βρίσκονται σε ιδιαίτερα δυσμενή οικονομική κατάσταση.

Κριτήριο ένταξης των ενδιαφερομένων στο Πρόγραμμα Κοινωνικής Στήριξης – Δημοτικό Κοινωνικό Παντοπωλείο ανά κατηγορία είναι το συνολικό εισόδημα των συνοικούντων με τον δικαιούχο, ενώ θα λαμβάνονται υπόψη παράγοντες όπως η οικογενειακή κατάσταση, τα κοινωνικά προβλήματα, η ανεργία, προβλήματα υγείας και αναπηρίες.

Τα ετήσια εισοδηματικά κριτήρια για τη συγκεκριμένη παροχή είναι τα εξής:

1. Μοναχικά άτομα μέχρι 3.500 €

2. Ζευγάρια μέχρι 5.000 €

3. Οικογένειες με ένα προστατευόμενο μέλος μέχρι 6.500 €

4. Οικογένειες με δύο προστατευόμενα μέλη 8.000 €

5. Για κάθε επιπλέον προστατευόμενο μέλος 1.000,00 €

6. Εάν υπάρχει αναπηρία σε μέλος της οικογένειας επιπλέον 2.000,00€

Τα δικαιολογητικά που οφείλουν να καταθέσουν οι δικαιούχοι είναι τα παρακάτω:

1. Αίτηση

2. Φωτοτυπία της αστυνομικής ταυτότητας η διαβατηρίου (όταν προσκομίζεται διαβατήριο είναι απαραίτητη και η άδεια παραμονής για τους αλλοδαπούς κατοίκους)

3. Πιστοποιητικό Οικογενειακής Κατάστασης.

4. Επικυρωμένη φωτοτυπία εκκαθαριστικού σημειώματος έτους 2012 και Ε9, θεωρημένα.

5. Φωτοτυπία λογαριασμού Δ.Ε.Η., ΟΤΕ ή Μισθωτήριο Συμβόλαιο ή βεβαίωση μόνιμης κατοικίας από το Δήμο μέσω του οποίου θα βεβαιώνεται η διεύθυνση της κατοικίας του.

6. Υπεύθυνη δήλωση ευθύνης του δικαιούχου, να ενημερώσει σε περίπτωση μεταβολής της κοινωνικής ή οικονομικής κατάστασης.

7. Φωτοτυπία ενεργούς κάρτας ανεργίας

8. Σε περίπτωση αναπηρίας αντίγραφο της βεβαίωσης της επιτροπής που αναγράφει το ποσοστό, από κρατικούς φορείς υγείας (νοσοκομεία και ασφαλιστικά ταμεία).

9. Φωτοτυπία της πρώτης σελίδας του βιβλιαρίου απορίας προνοίας (αν υπάρχει).

10. Οποιοδήποτε άλλο δικαιολογητικό κριθεί απαραίτητο να ζητηθεί κατά περίπτωση. (βεβαίωση σπουδών ενήλικων τέκνων, κλπ.)

Πληροφορίες και αιτήσεις κατατίθενται στα Δημαρχεία Κύμης και Αλιβερίου κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες.

Θα αξιολογηθούν άμεσα οι αιτήσεις που θα κατατεθούν μέχρι τις 20/12/2013.

Αιτήσεις μπορούν να υποβάλλονται συνεχώς και θα αξιολογούνται σε τακτά χρονικά διαστήματα σύμφωνα με τον κανονισμό λειτουργίας του Δ.Κ.Π.

Για την Επιτροπή Διαχείρισης του Δ.Κ.Π.

Ο Πρόεδρος

Δημ. Θωμάς


Πηγή: http://www.eviaportal.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ο Δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου, Γιώργος Χριστόπουλος, εγκαινίασε τις νέες αίθουσες του Εργαστηρίου Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Ε.Ε.Ε.Ε.Κ.) Νταού Πεντέλης


Χάρις την προσφορά του εφοπλιστή κ. Θανάση Μαρτίνου, που πλέον έχει καθιερωθεί ως ευεργέτης των Δήμων της Ανατολικής Αττικής και όχι μόνο, τις άοκνες ενέργειες της αντιδημάρχου Ραφήνας-Πικερμίου κας Χρήστου και τις χρόνιες προσπάθειες του Περιφερειακού Σύμβουλου κ. Μπαρούτα,




40 παιδιά, ηλικίας 14 έως 25 χρονών με διάχυτη αναπτυξιακή διαταραχή στο φάσμα του αυτισμού και νοητική στέρηση βρήκαν μαθητική στέγη στο εργαστήρι τους, στο κτίριο που ανακατασκευάστηκε με χορηγία του πιο πάνω αναφερόμενου εφοπλιστή.

Όμως, αυτό το κτίριο έχει τη δική του ιστορία, που με αδρές γραμμές μας την εξιστορεί ο δάσκαλος και Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Δημοσθένης Μπαρούτας, το όνομα του οποίου μαζί με της αντιδημάρχου κ. Χρήστου, ακούστηκε πολλές φορές στην τελετή των εγκαινίων για την ουσιαστική συμβολή τους στην ολοκλήρωση του έργου.

«Το σχολείο αυτό ιδρύθηκε το 2002 ήμουν διευθυντής στο ειδικό σχολείο, μας λέει ο κ. Μπαρούτας. Λόγω της αποσυλοποίησης το σχολείο ήτανε να κλείσει. Ο στόχος μας δεν ήταν να πάρουμε τα παλιά κτίρια και να τα επισκευάσουμε, αλλά να κάνουμε ένα σύγχρονο κτίριο. Έγινα οι κατάλληλες κινήσεις, τις οποίες ενέκρινε η Επιτροπή καταλληλότητας και χαρακτήρισε ένα χώρο 5 στρεμμάτων από τα 400 που υπάρχουν, αλλά δυστυχώς εξαιτίας αρτηριοσκληρωτικών υπηρεσιακών παραγόντων και παρόλο που υπήρχαν τα χρήματα και η πολιτική βούληση δεν έγινε το σχέδιο αποδεκτό. Το τότε διοικητικό συμβούλιο του Νταού αρνήθηκε να μας παραχωρήσει το χώρο με το σκεφτικό ότι ο χώρος ανήκει στο υπουργείο υγείας και το σχολείο στο υπουργείο παιδείας. Από τότε το κτίριο έμεινε εγκαταλελειμμένο με αποτέλεσμα να μισο-ερειπωθεί. Δώσαμε εκ νέου αγώνα να πάρουμε το κτίριο. Δύο χρόνια έκανε ο αντιπρόεδρος της ΥΠΕ κ. Ζώτος να καταφέρει να το ξεμπλοκάρει, για κάτι που ήτανε αυτονόητο και απλό».

Το Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Ε.Ε.Ε.Ε.Κ.) Νταού Πεντέλης βρίσκεται στην πόλη της Ραφήνας και στεγάζεται στις εγκαταστάσεις του πρώην Παιδοψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής, μαζί με το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο.

Οι μαθητές έρχονται από όλη την Αττική και σκοπός του σχολείου είναι να αξιοποιήσει τις δυνατότητες των παιδιών αυτών, να τους δώσει ερεθίσματα μέσα από βιωματική μάθηση και να τα κοινωνικοποιήσει μέσα από διάφορες δραστηριότητες και προγράμματα.

Ο Δήμαρχος Ραφήνας Πικερμίου, κ. Γιώργος Χριστόπουλος, εγκαινίασε τις νέες αίθουσες του Εργαστηρίου Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Ε.Ε.Ε.Ε.Κ.) Νταού Πεντέλης χοροστατούντος του Μητροπολίτη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ.κ. Νικόλαου.

Στην εκδήλωση παρέστησαν οι Αντιδήμαρχοι Ραφήνας-Πικερμίου κ.κ. Χρήστου, Παπαδοπούλου, Κάρλος, ο Πρόεδρος του ΝΠΔΔ Κοινωνικής Μέριμνας και Προσχολικής Αγωγής «Φίλιππος Καβουνίδης», κ. Ξηρόκωστας, ο δημοτικός σύμβουλος και υποψήφιος δήμαρχος κ. Βασίλης Πιστικίδης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Μπαρούτας, ο Διευθυντής Ειδικής Αγωγής του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, κ. Λολίτσας, ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Καπέλας, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού Λιμένος Ραφήνας, κ. Ορκόπουλος, η Διευθύντρια Αστυνομίας Ε΄ Υποδιεύθυνσης Βορειοανατολικής Αττικής, κα Γκούβα, ο Διοικητής του τμήματος Ασφαλείας, κ. Χρυσανθόπουλος, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΑΑΠ Ραφήνας-Πικερμίου, κ. Κανάβας, οι γονείς και οι μαθητές του σχολείου.

Στην εκδήλωση παρέστη και ο χορηγός του έργου, κ. Μαρτίνος, ο οποίο τιμήθηκε από τον Διευθυντή του Ε.Ε.Ε.Ε.Κ Ναού Πεντέλης, κ. Κουφογιαννάκη, τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς του σχολείου.

Ο Δήμαρχος στην ομιλία τόνισε: «Η παράδοση αυτού του σχολείου, αποτελεί μια δικαίωση της προσπάθειας που κάναμε ως Δημοτική Αρχή μαζί με την Αντιδήμαρχο Παιδείας, κα Χρήστου, τον Διευθυντή και τους εκπαιδευτικούς τους σχολείου. Κι αποτελεί δικαίωση γιατί πρώτα από όλα εξασφαλίσαμε τη σύμφωνη γνώμη όλων των εμπλεκόμενων φορέων για την παράδοση των νέων αιθουσών και στη συνέχεια τη μεγάλη δωρεά του ευεργέτη της πόλης μας κου Μαρτίνου. Γι αυτό και θέλω στο σημείο αυτό να τον ευχαριστήσω από καρδιάς γιατί ανέλαβε εξολοκλήρου το σχεδιασμό, την ανακατασκευή και το κόστος για την ολοκλήρωση του έργου.

Η ολοκλήρωση του σχολείου αυτού είναι μια από τις πολλές παρεμβάσεις που ως Δημοτική Αρχή έχουμε κάνει σε όλα τα σχολεία της πόλης. Σας διαβεβαιώνω ότι θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να διασφαλίσουμε ότι στην πόλη μας θα λειτουργούν δημόσια σχολεία απαλλαγμένα από όλα όσα βαραίνουν το έργο των μαθητών και των εκπαιδευτικών. Σχολεία που θα εξασφαλίζουν τις σύγχρονες μορφωτικές ανάγκες των παιδιών μας, θα παρέχουν γνώσεις και εφόδια ώστε κάθε παιδί να μπορεί να κάνει πραγματικότητα τα όνειρά του».

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία που γιορτάζεται σήμερα, 3 Δεκεμβρίου, ο Δήμαρχος επεσήμανε: «Το μήνυμα της σημερινής ημέρας, είναι ο σεβασμός στη διαφορετικότητα του καθένα από εμάς, την ίση συμμετοχή στο κοινωνικό γίγνεσθαι και το θεμελιώδες δικαίωμα στις ίσες ευκαιρίες, την ισοτιμία και ισονομία. Δεν είναι όλα τα παιδιά ίδια, αλλά είναι όλα ίσα. Και ίσες ευκαιρίες πρέπει να έχουν και στην εκπαίδευση. Ελπίζουμε ότι με το νέο σχολείο, δώσαμε και εμείς με τη σειρά μας μία ευκαιρία για καλύτερες συνθήκες εκπαίδευσης στα παιδιά μας».

Σε δηλώσεις του προς την εφημερίδα ο κ. Πιστικίδης, ο μοναδικός δημοτικός σύμβουλος από την αντιπολίτευση που παραβρέθηκε στην τελετή εγκαινίων, είπε: «Με την παρουσία μας εδώ στο χώρο του πρώην Παιδοψυχιατρικού Νοσοκομείου θέλουμε να υπογραμμίσουμε το ενδιαφέρον μας και την ευαισθησία μας για τα μέλη της κοινωνίας με αναπηρίες που όμως δεν στερούνται από ικανότητα, ταλέντο και χαρίσματα. Οι χώροι των Ειδικών Επαγγελματικών Εργαστηρίων Εκπαίδευσης και Κατάρτισης που εγκαινιάζονται σήμερα -με την ουσιαστική συμβολή του κ. Θανάση Μαρτίνου, που εμείς ως αντιπολίτευση αναγνωρίζουμε την καθοριστική προσφορά του- θα ενισχύσουν τους σκοπούς αυτού του σχολείου για αξιοποίηση των δυνατοτήτων των μαθητών του. Από αυτούς τους άρτιους εργαστηριακούς χώρους με τις δραστηριότητες και γενικά τα προγράμματα που εφαρμόζονται θα βοηθηθούν αποτελεσματικά στην κοινωνική τους ένταξη. Σήμερα 3 Δεκεμβρίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία. Η Πολιτεία είτε ως Δήμος είτε ως Περιφέρεια είτε ως Υπουργείο, ας προσπαθήσει να πράξει το αυτονόητο, υλοποιώντας προγράμματα και δράσεις που αποσκοπούν στη διευκόλυνση και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους. Στόχος μας ας είναι: η κοινωνία της Αλληλεγγύης, η Κοινωνία της Ανθρωπιάς. Η αντιμετώπιση των ανθρώπων με αναπηρία αποτελεί δείκτη πολιτισμού και μέτρο δημοκρατίας».



Διαβάστε περισσότερα...

ΑμεΑ: Βραβεύτηκαν οι κορυφαίοι του 2013


Σε μια λαμπρή τελετή που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο LEDRA MARRIOTT, τιμήθηκαν οι πρωταγωνιστές (αθλητές & προπονητές) των ελληνικών μεταλλίων σε παγκόσμια, ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, παγκόσμια κύπελλα καθώς και αυτοί που κατέρριψαν παγκόσμιο ρεκόρ μέσα στη χρονιά. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης τιμήθηκαν επίσης η Πρόεδρος του Πανελληνίου Αθλητικού Σωματείου Γυναικών "Καλλιπάτειρα", Κατερίνα Παναγοπούλου, οι χορηγοί-υποστηρικτές της ΕΠΕ και της ΕΑΟΜ-ΑμεΑ αλλά και ΜΜΕ για την προσφορά και υποστήριξή τους στο αθλητικό Παραολυμπιακό Κίνημα.



Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου ο Πρωτοπρεσβύτερος Πατήρ Γεώργιος Πολυχρονόπουλος, η Βουλευτής Β` Αθήνας, Κατερίνα Παπακώστα ως εκπρόσωπος του προέδρου της Βουλής, ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Αδριανός, ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, Τάσος Κουράκης, ο αναπληρωτής γραμματέας τομέα αθλητισμού του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ασημακόπουλος, ο υπεύθυνος τμήματος φυσικής αγωγής και αθλητισμού της ΚΕ του ΚΚΕ, Θόδωρος Λιάπης, ο βουλευτής Αττικής της Δημοκρατικής Αριστεράς, Βασίλης Οικονόμου, η Αντιπεριφερειάρχης Αττικής, Λιλίκα Βασιλάκου, ο πρόεδρος της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής, Σπύρος Καπράλος, η γενική γραμματέας του Υπουργείου Εργασίας , Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Ευθυμία Μπέκου, ο πρέσβης της Μεγάλης Βρετανίας, Τζον Κίτμερ, ο πρόεδρος του ΔΣ του ΟΑΚΑ, Πέτρος Γαλακτόπουλος, η Εύη Μωραϊτίδου ως εκπρόσωπος του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών, ο συντονιστής θεματικής ενότητας ΑμεΑ των Οικολόγων Πράσινων, Φώτης Μπίμπασης κ.α.



"Ακόμη μία δύσκολη χρονιά, σε όλα τα επίπεδα, φτάνει στο τέλος της. Για το ελληνικό αθλητικό Παραολυμπιακό Κίνημα, δεδομένων των άσχημων οικονομικών συνθηκών, κρίνεται επιτυχημένη. Η επόμενη ημέρα μετά τους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, μας βρήκε να έχουμε μια σταθερή αγωνιστική παρουσία τόσο από την παλιά όσο και από τη νέα γενιά Ελλήνων αθλητών και αθλητριών. Το μαρτυρούν τα μετάλλια στα παγκόσμια και ευρωπαϊκά πρωταθλήματα αλλά και στα παγκόσμια κύπελλα που συμμετείχαμε μέσα στη χρονιά που φεύγει σε λίγες ημέρες. Με θυσίες μπορέσαμε να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις των αθλητών και αθλητριών μας, οι οποίες ωστόσο δεν πήγαν χαμένες. Οι διακρίσεις ήρθαν, όπως και η διεθνής αναγνώριση, κάτι που μπορέσαμε να διαπιστώσουμε ιδίοις όμμασι και στο πρόσφατο Κογκρέσο της IPC που φιλοξενήσαμε στη χώρα μας. Θεωρώ ευτύχημα το γεγονός ότι η ΕΠΕ και η ΕΑΟΜ-Αμεα, γιορτάζουν με αυτή τη λαμπρή εκδήλωση την Παγκόσμια Ημέρα των Ατόμων με Αναπηρίες", τόνισε μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο πρόεδρος της ΕΠΕ και της ΕΑΟΜ-ΑμεΑ, Γιώργος Φουντουλάκης.

Η βράβευση των κορυφαίων αθλητών/τριών και προπονητών

Οι αθλητές και οι αθλήτριες που βραβεύτηκαν είναι οι εξής: Ιωάννης Κωστάκης, Αριστείδης Μακροδημήτρης, Αντώνης Τσαπατάκης, Χρήστος-Αλέξανδρος Ταμπαξής (κολύμβηση), Γιώργος Βαγιανόπουλος, Δήμητρη Κοροκίδα, Παρασκευή Καντζά, Μαρίνος Φυλαχτός, Γιώργος Καραμηνάς, Γιώργος Κωστάκης, Μαρία Σταματουλά, Μανώλης Στεφανουδάκης, Σεζόν Φερνάντες, Ευστράτιος Νικολαίδης (στίβος), Στέφανος Διαμαντής, Γιώργος Λαζαρίδης, Επαμεινώνδας Σταμάτης (τένις με αμαξίδιο), Γκρέμισλαβ Μωϋσιάδης, Πασχάλης Κουλούμογλου, Δημήτρης Μπακοχρήστος, Νίκος Γκουντάνης, Παύλος Μάμαλος (άρση βαρών σε πάγκο), Παναγιώτης Σουλάνης, Γρηγόρης Πολυχρονίδης, Νίκος Πανανός, Μαρία Σταυροπούλου, Χρήστος Κανάβας, Νίκο Βασίλη, Παναγιώτης Κατσώνης (μπότσια), Γεράσιμος Πυλαρινός-Μαρκαντωνάτος, Παναγιώτης Τριανταφύλλου και Μανώλης Μπόγδος (ξιφασκία με αμαξίδιο).

Οι προπονητές που έλαβαν τιμητική διάκριση είναι οι εξής: Ιωάννης Αλεξάκης, Παναγιώτης Παϊπέτης, Κωνσταντίνος Νικολαντωνάκης, Αρχοντία Καζάκη (κολύμβηση), Χρυσούλα Ορφανού, Λάζαρος Στεφανίδης, Αθηνά Χατζηστύλλη, Θεόδωρος Κατσωνόπουλος, Ηλίας Αθανασιάδης, Αγγελική Μπαμπάτσικου, Γιώργος Τοπτσής, Γιώργος Βαρβεράκης, Πέτρος Λιάτσος, Χρήστος Μητσιόπουλος (στίβος), Γιώργος Κόντος (τένις με αμαξίδιο), Δημήτρης Ιωαννίδης (άρση βαρών σε πάγκο), Γιώργος Τζίμας, Ηλίας Αγδινιώτης, Δανιήλ Πολυχρονίδης, Ανδρέας Κεραμιδάς (μπότσια) και Δημήτρης Κάζαγλης (ξιφασκία με αμαξίδιο).




Τιμήθηκαν Παναγοπούλου, χορηγοί-υποστηρικτές και ΜΜΕ

O πρόεδρος της ΕΠΕ και της ΕΑΟΜ-ΑμεΑ, Γιώργος Φουντουλάκης, βράβευσε την πρέσβυ της Ελλάδας στο Συμβούλιο της Ευρώπης για τον Αθλητισμό, την Ανοχή και το Ευ Αγωνίζεσθαι και Πρόεδρος του Πανελληνίου Αθλητικού Σωματείου Γυναικών "Καλλιπάτειρα", Κατερίνα Παναγοπούλου.

Οι χορηγοί-υποστηρικτές της ΕΠΕ και της ΕΑΟΜ-ΑμεΑ που τιμήθηκαν είναι οι ΟΠΑΠ ΑΕ (παραβρέθηκε η Υπεύθυνη Διεξαγωγής Παιχνιδιών, Ελευθερία Κατσιγιάννη), Όμιλος Υγεία (παραβρέθηκε η υπεύθυνη Marketing & Επικοινωνίας, Κατερίνα Σκουτέλα), Rollmann (παραβρέθηκε ο εμπορικός αντιπρόσωπος, Γιώργος Τσουρούφλης), Αστήρ Παλλάς Βουλιαγμένης ΑΞΕ (παραβρέθηκε ο διευθύνων σύμβουλος, Πολυχρόνης Γριβέας) και Ευρωπαϊκή Πίστη ΑΕΓΑ (παραβρέθηκε ο διευθύνων σύμβουλος, Χρήστος Γεωργακόπουλος).

Για την προσφορά τους στην προβολή του Παραολυμπιακού Κινήματος τιμήθηκαν επίσης ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αθλητικών Συντακτών (ΠΣΑΤ), το WebTV του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΑΜΠΕ), καθώς και οι δημοσιογράφοι Γιώργος Θαναηλάκης (ΝovaΣΠΟΡ FM), Δημήτρης Σαμόλης (To Φως των Σπορ), Ανδρέας Αθανασούλης (zougla.gr), Θοδωρής Σαλαντής (stivosnews.gr), Ιωάννης Πουλουπάτης (stivoz.gr) και Αγγελική Βύζικα.


Διαβάστε περισσότερα...

Η φωτογραφία της πανέμορφης κοπέλας με τεχνητό πόδι που συγκινεί και δίνει δύναμη


Στο διαδίκτυο δημοσιοποιήθηκε η φωτογραφία μιας νεαρής πανέμορφης κοπέλας με τεχνητό πόδι.

«Είναι πραγματικά μια κούκλα και η αναπηρία δεν είναι εμπόδιο και μας το δείχνει με την στάση ζωής», γράφει η λεζάντα κάτω από το καρέ το οποίο έχει συγκεντρώσει το θαυμασμό χρηστών των social media.

Η συγκεκριμένη κοπέλα, δεν δίνονται περαιτέρω στοιχεία για την ταυτότητά της, ποζάρει με αυτοπεποίθηση και αποπνέει μια συγκινητική δύναμη. Τα μηνύματα θαυμασμού είναι δεκάδες τα οποία στην πλειονότητά τους κάνουν λόγο για μια «ηρωίδα ζωής».




Πηγή: http://www.iefimerida.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ονειρούπολη Δράμας, Χριστούγεννα 2013: Δείτε το Πρόγραμμα


Η μεγαλύτερη Χριστουγεννιάτικη γιορτή στην Ελλάδα ξεκινά σε λίγες ημέρες. Η Ονειρούπολη, η πρωτεύουσα των Χριστουγέννων θα φιλοξενήσει για ένα μήνα περισσότερες από 250 διαφορετικές δράσεις μεταφέροντάς μας στην παραμυθένια γιορτινή ατμόσφαιρα και δημιουργώντας ένα φανταστικό περιβάλλον για μικρούς και μεγάλους.

Ο απίστευτα μεγάλος αριθμός δράσεων και γιορτινών παραστάσεων εγγυάται στον επισκέπτη μία μοναδική στην Ελλάδα και ταυτόχρονα ανεπανάληπτη εμπειρία μέσα από το συναρπαστικό ταξίδι στην Χριστουγεννιάτικη πολιτεία.

Η φετινή Ονειρούπολη θα μείνει αξέχαστη και θα παραμείνει στην καρδιά όλων των Δραμινών αλλά και των επισκεπτών της από τις 4 Δεκεμβρίου έως τις 6 Ιανουαρίου 2014 γιατί μόνο στην Ονειρούπολη ζεις το δικό σου παραμύθι. Δεν έχεις παρά να διαλέξεις ποιο είναι αυτό!

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΟΝΕΙΡΟΥΠΟΛΗΣ ΔΡΑΜΑΣ 2013-2014

Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου
11:30 Δημοτικός κήπος. Η Ονειρούπολη ανοίγει τις πύλες της και η γιορτή ξεκινά με το καθιερωμένο «κέρασμα» του παραδοσιακού γλυκού «Βαρβάρα» από το Λύκειο Ελληνίδων Δράμας.
18:30 Κεντρική σκηνή. Λίγο πριν την καθιερωμένη τελετή έναρξης, ο γνωστός παρουσιαστής Θέμης Γεωργαντάς σε ένα μοναδικό dj set θα μας «βάλει» στο κλίμα της γιορτής.
19:00 Κεντρική σκηνή. Η επίσημη ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ με δύο ξεχωριστούς καλεσμένους. Στην παρουσίαση επίσημος καλεσμένος, ο Θέμης Γεωργαντάς.
20:00 Κεντρική σκηνή. Και στο πιο ξεσηκωτικό live ο Stan... δίνει τον σύνθημα να ζήσουμε όλοι το δικό μας παραμύθι.

Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου
17:30-21:00 Μικρή σκηνή. Ο Σύλλογος Παλιννοστούντων Ποντίων μπαίνει στην μικρή σκηνή και μαθαίνει στους μικρούς επισκέπτες της Ονειρούπολης, πώς να φτιάξουν κατασκευές, με αναφορά τη Ρωσία.
19:30 Δημοτικό Ωδείο. Εκδήλωση του Νομικού Προσώπου με Θεατρική παράσταση από το ΚΑΠΗ του Δήμου Δράμας με τίτλο «Ελληνικός Κινηματογράφος», τη Χορωδία του ΚΑΠΗ Χωριστής σε τραγούδια Χριστουγεννιάτικα και όχι μόνο καθώς αναβίωση του εθίμου της «πίτας» από το ΚΑΠΗ Ξηροποτάμου.
19:30 Κεντρική Σκηνή. Ο Γιώργος Γελαράκης και οι Stage band live σε ελληνικούς και ξένους Pop-Rock ήχους.

Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου
11:00-14:00 Θερινός κινηματογράφος Αλέξανδρος. Πρωτότυπες δράσεις προσανατολισμού και ιχνηλάτησης, από το Σωματείο +ΜΕΤΕΧΩ Πρωτοβουλία Δραμινών.
17:30-21:00 Μικρή σκηνή. Ο Σύλλογος Παλιννοστούντων Ποντίων μπαίνει στην μικρή σκηνή και μαθαίνει στους μικρούς επισκέπτες της Ονειρούπολης, πώς να φτιάξουν κατασκευές, με καταγωγή τη Ρωσία.
18:00. Η Φιλαρμονική Κρηνίδων σκορπάει τις Χριστουγεννιάτικες μουσικές της στην αγορά της Δράμας.
18:30 Κεντρική σκηνή. Θα πραγματοποιηθεί η βράβευση των εθελοντών του Δικτύου Κοινωνικής Αλληλεγγύης, από την Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Δράμας.
19:30 Κεντρική σκηνή. «Μουσικοί Δρόμοι» live σε ένα ξεχωριστό, έντεχνο-λαϊκό πρόγραμμα.

Σάββατο 7 Δεκεμβρίου
11:00-14:00 Μικρή σκηνή. Το εργαστήρι μουσικής και χορού +ΜΕΤΕΧΩ Πρωτοβουλία Δραμινών, παρουσιάζει τις δράσεις του στους μικρούς φίλους της Ονειρούπολης! Θα διοργανωθούν καλλιτεχνικά εργαστήρια μουσικής και χορού για παιδιά. Και παράλληλα στον χώρο του θερινού κινηματογράφου «Αλέξανδρος», θα γίνονται δράσεις προσανατολισμού και ιχνηλάτησης.
12:00 Κεντρική σκηνή. O Αθλητικός Σύλλογος ΖΕΝ σε μία εντυπωσιακή παρουσίαση Tae Kwon Do.
13:00 Κεντρική σκηνή. Ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος του Δήμου Παρανεστίου και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ευόσμου Θεσσαλονίκης «Κοσμάς ο Αιτωλός» σε μια συνύπαρξη παραδοσιακών χορών από την περιοχή του Πόντου, της Θράκης και της Μακεδονίας.
13:30 Κεντρική σκηνή. Το A & Β ΚΑΠΗ Νεαπόλεως, το Α & Β ΚΑΠΗ Συκεών, το ΚΑΠΗ Αγίου Παύλου καθώς και το ΚΑΠΗ Δήμου Πευκών θα παρουσιάσουν παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια.
17:00 Δημοτικό Ωδείο. Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Παλιννοστούντων σε μία εκδήλωση για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Δράμας με ομιλία και τραγούδια της χορωδίας τους.
17:00 Κεντρική σκηνή. Ο Πολιτιστικός Σύλλογος από την Φτελιά Δράμας παρουσιάζει χορούς και τραγούδια από την περιοχή της Θράκης.
18:00 Μικρή σκηνή. Πειράματα Χημείας, για τους μικρούς φίλους της Ονειρούπολης, από τον Σύλλογο Θετικών Επιστημόνων του Νομού Δράμας με συμμετοχή των μαθητών του Γενικού Λυκείου Καλαμπακίου υπό την επίβλεψη της Μαρίας Κατσαρού.
18:00 Κεντρική σκηνή. Ο Μορφωτικός σύλλογος Αργυρούπολης «Η Αναγέννηση» από τους πρώτους προσφυγικούς συλλόγους που ιδρύθηκαν στην Ελλάδα, παρουσιάζει χορούς και τραγούδια του πόντου και φιλοξενεί δύο φιλικούς συλλόγους, τον Σύλλογο «Γόμφοι» από το Μουζάκι Κοζάνης και τον Μορφωτικό Σύλλογο «Αναγέννηση» από την Αργυρούπολη Θεσσαλονίκης.
19:00 Είσοδος Ονειρούπολης. Η κοινωνική Υπηρεσία με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ) πραγματοποιούν σειρά δράσεων κατά του HIV/AIDS με αποκορύφωμα το άναμμα των κεριών σε σχήμα του συμβόλου Red Ribbon.
19:30 Δημοτικό Ωδείο. Ο Σ.Φ.Γ.Τ. Δράμας στην μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεων του Δημοτικού Ωδείου θα πραγματοποιήσει την παρουσίαση του συνόλου του λογοτεχνικού έργου του συγγραφέα και σκηνοθέτη Λάκη Παπαστάθη.
19:30 Κεντρική σκηνή. Η Ραχήλ με την ιδιαίτερη φωνή και παρουσία της θα ζεστάνει το βράδυ μας σε ένα live με alternative ελληνικούς και ξένους ήχους.
10:00-14:00 & 17:00-21:00. Μικρές και μεγάλες ιστορίες από την Ρωσία θα ζωντανέψουν στο σπιτάκι του Παραμυθιού και παραδοσιακά Ρώσικα γλυκά θα ψηθούν στον φούρνο της Ονειρούπολης, στο σπιτάκι Ζαχαροπλαστικής.

Κυριακή 8 Δεκεμβρίου
11:00-14:00 Μικρή σκηνή. Το εργαστήρι μουσικής και χορού +ΜΕΤΕΧΩ Πρωτοβουλία Δραμινών, παρουσιάζει τις δράσεις του στους μικρούς φίλους της Ονειρούπολης! Θα διοργανωθούν καλλιτεχνικά εργαστήρια μουσικής και χορού για παιδιά. Και παράλληλα στον χώρο του θερινού κινηματογράφου «Αλέξανδρος», θα γίνονται δράσεις προσανατολισμού και ιχνηλάτησης.
12:00-13:30 Κεντρική σκηνή. Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Δράμας «Οι Ρίζες», ο Σύλλογος Μικρασιατικών και Καππαδοκικών Δεσμών Νευροκοπίου, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αλιστράτης και η χορευτική ομάδα της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Νέας Ζίχνης, θα παρουσιάσουν έθιμα, κάλαντα και χορούς Μακεδονίας και Μικράς Ασίας. Αμέσως μετά ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Μαυρολεύκης θα παρουσιάσει έθιμα, κάλαντα και χορούς της Θράκης.
13:30 Κεντρική σκηνή. Το παιδικό τμήμα του Συλλόγου Ποντίων Δράμας «Οι Κομνηνοί» θα παρουσιάσει δίστιχα και δοξασίες για τους δώδεκα μήνες του έτους καθώς και χορούς του Πόντου.
14:30 Κεντρική σκηνή. Ο Σύλλογος Πολιτιστικός Αρβαντοβλάχων και Λοιπών Αργυροπουλιτών παρουσιάζει τραγούδια και χορούς από τον Τύρναβο.
18:00 Κεντρική σκηνή. Το γυμναστήριο Move it σε μια επίδειξη Zumba και crossfit που θα σας ανεβάσει την διάθεση. Ακόμη επιδείξεις από τμήμα ρυθμικής του Συλλόγου Ενόργανης Ρυθμικής Γυμναστικής Δράμας.
18:00 Μικρή σκηνή. Πειράματα Χημείας, για τους μικρούς φίλους της Ονειρούπολης, από τον Σύλλογο Θετiκών Επιστημόνων του Νομού Δράμας με συμμετοχή των μαθητών του Γενικού Λυκείου Καλαμπακίου υπό την επίβλεψη της Μαρίας Κατσαρού.
19:00 Δημοτικό Ωδείο. Το Λύκειο Ελληνίδων Δράμας θα πραγματοποιήσει την ηλεκτρονική παρουσίαση του Φωτογραφικού Λευκώματός τους. Την εκδήλωση θα προλογίσουν ο Γιώργος Αικατερινίδης και η Πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Άννα Ντινάκη - Κονδυλάκη.
19:30 Κεντρική σκηνή. Η ημέρα κλείνει με Ελληνικό ροκ και τους «Ετών 16» live.

Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου
10:00-14:00 Μικρή σκηνή. Οι μικροί επισκέπτες της Ονειρούπολης θα έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν την Γερμανική γλώσσα με βιωματικό τρόπο μέσα από το παιχνίδι την μουσική και τις Χριστουγεννιάτικες κατασκευές. Γερμανικά σε κίνηση.
17:30 Μικρή σκηνή. Η θεατρική ομάδα «Τικ-Νικ» παρουσιάζει τις «Ιστορίες της ανακυκλούπολης» και ευαισθητοποιεί τα μικρά παιδιά σε σχέση με το περιβάλλον και την ανακύκλωση.
18:00 Κεντρική σκηνή. Live από τις «Μουσικές Νότες» και τον Κώστα Σιαμάνη. 19:30 Κεντρική σκηνή. Οι Four D'S σε ήχους από έντεχνο Rock.
Τρίτη 10 Δεκεμβρίου
10:00-14:00 Μικρή σκηνή. Οι μικροί επισκέπτες της Ονειρούπολης θα έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν την Γερμανική γλώσσα με βιωματικό τρόπο μέσα από το παιχνίδι την μουσική και τις Χριστουγεννιάτικες κατασκευές. Γερμανικά σε κίνηση.
18:00 Κεντρική σκηνή. Ο Θρακομικρασιατικός Σύλλογος Προσοτσάνης παρουσιάζει χορούς από την περιοχή της Θράκης.
19:30 Κεντρική σκηνή. Οι Folka-Folka live θα κλείσουν την ημέρα με έντεχνους ήχους και μουσικές ιστορίες.

Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου
10:00-14:00 Μικρή σκηνή. Οι μικροί επισκέπτες της Ονειρούπολης θα έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν την Γερμανική γλώσσα με βιωματικό τρόπο μέσα από το παιχνίδι την μουσική και τις Χριστουγεννιάτικες κατασκευές. Γερμανικά σε κίνηση.
18:00 Μικρή σκηνή. Η θεατρική ομάδα «Hipoo» παρουσιάζει το έργο «Φουτουρία» ...σε ένα μικρό ταξίδι στο μακρινό σύμπαν ...ακολουθεί διαδραστικό παιχνίδι!
18:00 Κεντρική σκηνή. Η ευκαιρία να δείξετε τις τραγουδιστικές σας ικανότητες στο πιο τρελό Καραόκε πάρτι που έγινε ποτέ!
19:30 Κεντρική σκηνή. Ο Στέλιος Στυλιανίδης live στην σκηνή σε ένα πλούσιο λαϊκό πρόγραμμα.

Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου
10:00-14:00 Μικρή σκηνή. Οι μικροί επισκέπτες της Ονειρούπολης θα έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν την Γερμανική γλώσσα με βιωματικό τρόπο μέσα από το παιχνίδι την μουσική και τις Χριστουγεννιάτικες κατασκευές. Γερμανικά σε κίνηση.
11:00 Κεντρική σκηνή. Η Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Δράμας, το Κέντρο Πρόληψης «Δράση» και οι φορείς ΑΜΕΑ του Νομού Δράμας, ενώνουν τα χέρια τους για να μας διασκεδάσουν και να γλυκάνουν το πρωινό μας με τις γαργαλιστικές τους δημιουργίες ...γλυκιές λιχουδιές με άρωμα Ονειρούπολης. Θα ακολουθήσει πάρτυ για παιδιά και μεγάλους.
18:00 Μικρή σκηνή. Η θεατρική ομάδα «Τικ-Νικ» παρουσιάζει τις «Κοσμοιστορίες». Προσκεκλημένοι όλοι οι μικροί μας φίλοι για να ακούσουν ιστορίες και να μάθουν μυστικά...
19:00 Κεντρική σκηνή. Τα «Φρούτα του δάσους» ανεβαίνουν στην σκηνή σε ένα live που θα μας Ροκάρει ...ελληνικά!

Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου
10:00-14:00 Μικρή σκηνή. Οι μικροί επισκέπτες της Ονειρούπολης θα έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν την Γερμανική γλώσσα με βιωματικό τρόπο μέσα από το παιχνίδι την μουσική και τις Χριστουγεννιάτικες κατασκευές. Γερμανικά σε κίνηση.
11:00-14:00 Θερινός κινηματογράφος «Αλέξανδρος». Πρωτότυπες δράσεις προσανατολισμού και ιχνηλάτησης, από το Σωματείο +ΜΕΤΕΧΩ Πρωτοβουλία Δραμινών.
18:00 Μικρή σκηνή. Ο Κωνσταντίνος Κουγιουμτζής παρουσιάζει: «Ο Δρακοκάντζαρος» ένα διασκευασμένο παραμύθι από το παραδοσιακό ρεπερτόριο του Καραγκιόζη. Κόκκινη κλωστή δεμένη στην ανέμη τυλιγμένη δώσε κλώτσο να γυρίσει ...παραμύθι να αρχινήσει ...για δράκους και για ήρωες, με γέλιο και με δάκρυ, με κατορθώματα ακουστά στο κόσμο απ' άκρη σ' άκρη...
19:30 Κεντρική σκηνή. Οι Scary Face live στην σκηνή της Ονειρούπολης.

Σάββατο 14 Δεκεμβρίου
Ολοήμερο. Τα Γερμανικά σε κίνηση θα φιλοξενηθούν στο σπιτάκι του Παραμυθιού και θα μας διηγηθούν ιστορίες και παραμύθια ...θα φτιάξουν γλυκά στο σπιτάκι της Ζαχαροπλαστικής ...και όλα αυτά ...στα Γερμανικά !
11:00 Κεντρική σκηνή. Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού Τ.Τ. Δράμας. Το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού, όπου πάντα μέσα από τις δράσεις του βοηθά τα παιδιά να ανακαλύπτουν την ζωή στην φύση, την κοινωνική προσφορά και να αξιοποιούν τις δεξιότητές, καλεί φέτος όλα τα παιδιά να πάρουν μέρος στο «λουναπάρκ των ξωτικών».
11:00-14:00 Μικρή σκηνή. Το εργαστήρι μουσικής και χορού +ΜΕΤΕΧΩ Πρωτοβουλία Δραμινών, παρουσιάζει τις δράσεις του στους μικρούς φίλους της Ονειρούπολης! Θα διοργανωθούν καλλιτεχνικά εργαστήρια μουσικής και χορού για παιδιά. Και παράλληλα στον χώρο του θερινού κινηματογράφου «Αλέξανδρος», θα γίνονται δράσεις προσανατολισμού και ιχνηλάτησης.
12:00 Κεντρική σκηνή. Χριστουγεννιάτικα τραγούδια και σκέψεις από τους μαθητές του «Μελωδείου» για όλα τα παιδιά της γης.
13:00 Κεντρική σκηνή. Η Ονειρούπολη φιλοξενεί την Παιδική χορωδία Κέρκυρας. Χριστουγεννιάτικοι ήχοι και τραγούδια από το όμορφο νησί λίγες μέρες πριν την μεγάλη γιορτή.
13:30 Κεντρική σκηνή. Τα τμήματα της σχολής χορού «Corte» παρουσιάζουν Τανγκό, Ροκ & Ρολ και Κλασικό Μπαλέτο. 14:00 Κεντρική σκηνή. Η Ένωση Ποντίων Ωραιοκάστρου και φίλων ...θα παρουσιάσει παραδοσιακούς χορούς από την περιοχή του Πόντου και της Θράκης.
17:00 Κεντρική σκηνή. Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Λιβαδερού «Ρωμανία» παρουσιάζει παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια του Πόντου.
17:30 Κεντρική σκηνή. Η χορωδία και τα χορευτικά τμήματα του Πολιτιστικού Συλλόγου Αρκαδικού «Άγιος Ευγένιος», θα παρουσιάσουν χορούς και τραγούδια από τον Πόντο.
18:00 Κεντρική σκηνή. Ο Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Ξηροποτάμου, παρουσιάζει τοπικούς χορούς και τραγούδια.
18:30 Κεντρική σκηνή. Το σχήμα «Lacrymosa Aeterna» σε μια μοναδική παρουσίαση τραγουδιών από ξένες κλασικές επιτυχίες. Σόλο πιάνο - φωνή, για ένα βράδυ ζεστό στην μέση του χειμώνα.
18:30 Δημοτικό Ωδείο. Το Νομικό Πρόσωπο Δήμου Δράμας και το ΚΑΠΗ Δήμου Περιστερίου, παρουσιάζει τρία μονόπρακτα με τους εξής τίτλους: «Οι τρελοί της εποχής», «Ιφιγένεια εν μαύροις» και «Ο νευρικός κύριος»
19:00 Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δημαρχείου Δράμας. Το Νομικό Πρόσωπο του Δήμου Δράμας, του τμήματος της προσχολικής αγωγής, θα φιλοξενήσει τον Δρ. Αναστάσιο Παπαλαζάρου, Κλινικό Διαιτολόγο-Διατροφολόγο. Θα πραγματοποιηθεί ενημερωτική ομιλία με θέμα «Η Διατροφή στην προσχολική ηλικία».
19:30 Κεντρική σκηνή. Η Μαντώ έρχεται να ντύσει το βράδυ με την κρυστάλλινη φωνή της σε ένα μοναδικό live.

Κυριακή 15 Δεκεμβρίου
11:00-14:00 Μικρή σκηνή. Το εργαστήρι μουσικής και χορού +ΜΕΤΕΧΩ Πρωτοβουλία Δραμινών, παρουσιάζει τις δράσεις του στους μικρούς φίλους της Ονειρούπολης! Θα διοργανωθούν καλλιτεχνικά εργαστήρια μουσικής και χορού για παιδιά. Και παράλληλα στον χώρο του θερινού κινηματογράφου «Αλέξανδρος», θα γίνονται δράσεις προσανατολισμού και ιχνηλάτησης.
11:00 ΚΤΕΛ Δράμας. Ο ΣΚΑ.Β.Ε παρουσιάζει σε μία ξεχωριστή Έκθεση, αυτοκίνητα αντίκες, η οποία φιλοξενείται στον χώρο του ΚΤΕΛ Δράμας ...σπάνια και συλλεκτικά μοντέλα αυτοκινήτων από άλλες εποχές !
11:00 Κεντρική σκηνή. Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού Τ.Τ. Δράμας. Το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού, όπου πάντα μέσα από τις δράσεις του βοηθά τα παιδιά να ανακαλύπτουν την ζωή στην φύση, την κοινωνική προσφορά και να αξιοποιούν τις δεξιότητές, καλεί φέτος όλα τα παιδιά να πάρουν μέρος στο «λουναπάρκ των ξωτικών».
11:30 Κεντρική σκηνή. Τα τμήματα της Σχολής χορού της Έλενας Αγγέλοβα Καλφοπούλου σε μία μίνι παράσταση.
12:00-14:00 Κεντρική σκηνή. Αφήστε τους ανατρεπτικούς ήχους να σας παρασύρουν στο πιο δυνατό Hip-Hop Festival και Graffiti. Μουσική θα παίξουν ΆλφαΜι και ALEX Katsakis & GR ALL Stars Beatbox show. Στο Φεστιβάλ συμμετέχουν οι σχολές: Dance Academy από την Καβάλα, Let's dance από την Κομοτηνή, Fuette dance από τις Σέρρες καθώς και οι Δραμινές Σχολές χορού, Καλφοπούλου και Ακκασιάδου.
15:00 Κεντρική σκηνή. Οι λάτρεις του χοντ-ντοκ θα ξετρελαθούν! Πάρτε μέρος στην μεγαλύτερη Χοντομαχία που έγινε ποτέ !
16:00 Κεντρική Σκηνή. Επίδειξη Parkour & FreeRunning από την Δραμινή ομάδα Respect Team, ένα Xtream άθλημα που θα ανεβάσει την αδρεναλίνη στα ύψη.
18:00 Κεντρική σκηνή. Και το Hip-Hop δεν σταματα ! Hip-Hop dance «remix» by Sakis Merkouriou.
18:30 Δημοτικό Ωδείο. Το ΚΑΠΗ Δήμου Περιστερίου παρουσιάζει το Μιούζικαλ «Λες και ήταν χθες», της συγγραφέως Ντουντουλάκη Ελένης.
19:00 Κεντρική Σκηνή. «Χρίσμα» και Jonny wild live στην σκηνή της Ονειρούπολης.

Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου
11:30 Μικρή σκηνή. Τα πιο εντυπωσιακά πειράματα φυσικής, από τον καθηγητή Δογραματζίδη Μιχάλη, θα αφήσουν άφωνους τους μικρούς και μεγάλους επισκέπτες μας. «Το πανηγύρι της φυσικής» θα σας διασκεδάσει όσο ποτέ.
17:00-19:00 Κεντρική σκηνή. Η τηλεοπτική εκπομπή «Πιάστε τους» της Άλφα Τηλεόρασης Δράμας, εκπέμπει ζωντανά από τον χώρο της Ονειρούπολης με Χριστουγεννιάτικη διάθεση.
19:00 Δημοτικό Ωδείο Δράμας. Ιβόνα Γκλίνκα Ελληνική μουσική για σόλο φλάουτο. A μέρος: Διάλεξη-Παρουσίαση Εργογραφίας για σόλο φλάουτο Ελλήνων Συνθετών. B μέρος: Συναυλία με έργα Ελλήνων Συνθετών για σόλο Φλάουτο.
19:30 Κεντρική σκηνή. Η τρομπέτα, το βιολί, τα κλαρίνο και το μπουζούκι, δένονται αρμονικά με τα πλήκτρα την κιθάρα και τα drums και γεμίζουν την Ονειρούπολη με Λαϊκοπαραδοσιακούς ήχους και διασκευές γνωστών τραγουδιών του ευρύτερου Ελλαδικού χώρου. Οι «Prima Vista» live.

Τρίτη 17 Δεκεμβρίου
11:30 Μικρή σκηνή. Τα πιο εντυπωσιακά πειράματα φυσικής, από τον καθηγητή Δογραματζίδη Μιχάλη, θα αφήσουν άφωνους τους μικρούς και μεγάλους επισκέπτες μας. «Το πανηγύρι της φυσικής» θα σας διασκεδάσει όσο ποτέ.
17:30. Τα τμήματα του Λυκείου Ελληνίδων Δράμας θα χορέψουν στους γιορτινούς δρόμους της πόλης μας και θα παρουσιάσουν Δρώμενα των Χριστουγέννων από όλη την Ελλάδα.
17:30 Κεντρική σκηνή. Οι μαθητές και οι καθηγητές του 1ου Γενικού Λυκείου Θεσσαλονίκης θα τραγουδήσουν στην Ονειρούπολη.
18:00 Κεντρική σκηνή. Τραγούδια από τη χορωδία του ΚΑΠΗ Ξηροποτάμου.
18:00 Μικρή σκηνή. Η Πολιτιστική Εστία του Κάτω Νευροκοπίου παρουσιάζει την παράσταση μαριονέτας «Και ο θεός έπλασε την μητέρα», από το διήγημα του Πάολο Κοέλο. Σκηνοθεσία - Καλλιτεχνική επιμέλεια Σταυρούλα Δράμογλου.
19:30 Κεντρική σκηνή. Χατζόπουλος + Band live με έντεχνο rock στην σκηνή της Ονειρούπολης.

Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου
10:00 Σπιτάκι ζαχαροπλαστικής & Παραμυθιού. Γαλλικός αέρας φυσά στην αυλή της Ονειρούπολης ...η Γαλλική κουλτούρα και γλώσσα δένει με την γιορτινή ατμόσφαιρα, μπαίνει στο σπιτάκι του παραμυθιού, λέει παραμύθια ...και μετά στο ζαχαροπλαστικής για Γαλλικές Χριστουγεννιάτικες λιχουδιές.
17:30 Κεντρική σκηνή. Η Φιλαρμονική του Δήμου Καβάλας γεμίζει την Ονειρούπολη με γιορτινές μελωδίες.
18:15 Κεντρική σκηνή. Η Χορωδία Δήμου Δράμας, θα παρουσιάσει τραγούδια των Χριστουγέννων.
19:30 Κεντρική σκηνή. Το καλλιτεχνικό Σύνολο «Πόλις» από το Κιλκίς δίνει την δική του συναυλία η οποία θα απαρτίζεται από σαράντα άτομα σε ένα δίωρο πρόγραμμα γεμάτο ήχους από διαφορετικά είδη μουσικής.
20:00 Δημοτικό Ωδείο. Ο Πολιτιστικό Σύλλογος Αρκαδικού «Άγιος Ευγένιος» παρουσιάζει την μουσική εικαστική παράσταση «Ο ξεπεσμένος Δερβίσης» του Παπαδιαμάντη.

Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου
10:00 Σπιτάκι ζαχαροπλαστικής & Παραμυθιού. Γαλλικός αέρας φυσά στην αυλή της Ονειρούπολης ...η Γαλλική κουλτούρα και γλώσσα δένει με την γιορτινή ατμόσφαιρα, μπαίνει στο σπιτάκι του παραμυθιού, λέει παραμύθια ...και μετά στο ζαχαροπλαστικής για Γαλλικές Χριστουγεννιάτικες λιχουδιές.
10:00 & 17:30 Μικρή σκηνή. Η Εταιρία nutrimed και o Δρ. Αναστάσιος Παπαλαζάρου, Επιστημονικός Διευθυντής nutrimed Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, θα παρουσιάσουν Διαδραστικά Παιχνίδια Διατροφής σε παιδιά. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τα εξής: α) Διαδραστικά παιχνίδια διατροφής για παιδιά ηλικίας 6-10 ετών με την χρήση θεατρικού παιχνιδιού και τεχνικών βιωματικής μάθησης. β) Εργαστήρια χειροτεχνίας με θέμα τη διατροφή και την άσκηση. γ) Εργαστήρια γευστικών δοκιμών ή αφήγηση Χριστουγεννιάτικων διατροφοπαραμυθιών. δ) Διαδραστικές συζητήσεις και παιχνίδια για όλη την οικογένεια με θέμα την διατροφή και την άσκηση. ε) Μετρήσεις ύψους και βάρους των παιδιών ...ας γίνει πράξη η ισορροπημένη διατροφή και κίνηση ...μέσα στις γιορτές των Χριστουγέννων.
16:00 Ξηροπόταμος. Οι μουσικομικρούληδες και η ομάδα κουκλοθεάτρου «Τικ-Νικ» θα διασκεδάσουν τα μικρά παιδιά με πολύ χορό, τραγούδι, μουσική διαδραστικά και Μουσικοκινητικά παιχνίδια.
17:30 Κεντρική σκηνή. Η Χορωδία του Δήμου Δοξάτου, «Η Σαπφώ», παρουσιάζει τραγούδια Χριστουγέννων.
18:00 Κεντρική σκηνή. Η Φιλαρμονική Χορωδία του Μουσικοδραματικού Συλλόγου Ροδολίβους θα παρουσιάσει τραγούδια από όλα σχεδόν τα είδη της Ελληνικής και Ευρωπαϊκής μουσικής και χορωδιακής μουσικής.
19:00 Κεντρική Σκηνή. Μαύρο θέατρο από τον Ιδιωτικό Παιδικό Σταθμό «Ουράνιο Τόξο».
19:30 Κεντρική σκηνή. Οι «Mather what» σε ήχους pop μας ανεβάζουν την διάθεση!

Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου
10:00 Σπιτάκι ζαχαροπλαστικής & Παραμυθιού. Γαλλικός αέρας φυσά στην αυλή της Ονειρούπολης..η Γαλλική κουλτούρα και γλώσσα δένει με την γιορτινή ατμόσφαιρα, μπαίνει στο σπιτάκι του παραμυθιού, λέει παραμύθια ...και μετά στο ζαχαροπλαστικής για Γαλλικές Χριστουγεννιάτικες λιχουδιές.
10:00 & 17:30 Μικρή σκηνή. Η Εταιρία nutrimed και o Δρ. Αναστάσιος Παπαλαζάρου, Επιστημονικός Διευθυντής nutrimed Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, θα παρουσιάσουν Διαδραστικά Παιχνίδια Διατροφής σε παιδιά. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τα εξής: α) Διαδραστικά παιχνίδια διατροφής για παιδιά ηλικίας 6-10 ετών με την χρήση θεατρικού παιχνιδιού και τεχνικών βιωματικής μάθησης. β) Εργαστήρια χειροτεχνίας με θέμα τη διατροφή και την άσκηση. γ) Εργαστήρια γευστικών δοκιμών ή αφήγηση Χριστουγεννιάτικων διατροφοπαραμυθιών. δ) Διαδραστικές συζητήσεις και παιχνίδια για όλη την οικογένεια με θέμα την διατροφή και την άσκηση. ε) Μετρήσεις ύψους και βάρους των παιδιών ...ας γίνει πράξη η ισορροπημένη διατροφή και κίνηση ...μέσα στις γιορτές των Χριστουγέννων.
11:00 Κεντρική σκηνή. Το Νομικό Πρόσωπο του Δήμου Δράμας και τα παιδιά του 2ου Παιδικού σταθμού παρουσιάζουν την παράσταση «Τα Χριστουγεννιάτικα στολίδια ζωντανεύουν». Η χαρά και η μαγεία στα πιο όμορφα χαμόγελα !
16:00 Χωριστή. Οι μουσικομικρούληδες και η ομάδα κουκλοθεάτρου «Τικ-Νικ» θα διασκεδάσου τα μικρά παιδιά με πολύ χορό, τραγούδι, μουσική διαδραστικά και Μουσικοκινητικά παιχνίδια.
17:00 Κεντρική σκηνή. Η μικτή Χορωδία και η Μπάντα του Συλλόγου Φιλόμουσων Πρώτης Σερρών, «Η Πρόοδος», παρουσιάζει τραγούδια της περιοχής.
18:00 Κεντρική σκηνή. Ο Μορφωτικός Σύλλογος Κάριανης «Νέα γενιά» θα συμμετέχει με τα χορευτικά τμήματα του συλλόγου στην γιορτή της Ονειρούπολης.
19:30 Κεντρική σκηνή. Ο Χρόνης Παναγιώτης και η ορχήστρα του σε ένα αφιέρωμα στον Δραμινό καλλιτέχνη Χρηστάκη.
20:00 Δημοτικό Ωδείο. Λίγο πριν την μεγάλη γιορτή των Χριστουγέννων η καθιερωμένη Χριστουγεννιάτικη συναυλία από τα τμήματα του Δημοτικού Ωδείου Δράμας.

Σάββατο 21 Δεκεμβρίου
10:00 & 17:30 Μικρή σκηνή. Η Εταιρία nutrimed και o Δρ. Αναστάσιος Παπαλαζάρου, Επιστημονικός Διευθυντής nutrimed Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, θα παρουσιάσουν Διαδραστικά Παιχνίδια Διατροφής σε παιδιά. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τα εξής: α) Διαδραστικά παιχνίδια διατροφής για παιδιά ηλικίας 6-10 ετών με την χρήση θεατρικού παιχνιδιού και τεχνικών βιωματικής μάθησης. β) Εργαστήρια χειροτεχνίας με θέμα τη διατροφή και την άσκηση. γ) Εργαστήρια γευστικών δοκιμών ή αφήγηση Χριστουγεννιάτικων διατροφοπαραμυθιών. δ) Διαδραστικές συζητήσεις και παιχνίδια για όλη την οικογένεια με θέμα την διατροφή και την άσκηση. ε) Μετρήσεις ύψους και βάρους των παιδιών ...ας γίνει πράξη η ισορροπημένη διατροφή και κίνηση ...μέσα στις γιορτές των Χριστουγέννων.
12:00 Κεντρική σκηνή. Ο Σύλλογος Εβριτών Ν. Δράμας, «Ο Έβρος», θα παρουσιάσει «Εβρίτικα Μασάλια», κάλαντα από τους Ρουγκουτσάδες του Έβρου και χορούς και τραγούδια της Θράκης.
13:00 Κεντρική σκηνή. Τμήματα της σχολής «Μπολερό» από τις Σέρρες θα χορέψουν για όλους εμάς ...μπείτε στον ρυθμό τους !
13:30 Κεντρική σκηνή. Η χορωδία της Ένωσης Ποντίων Ωραιοκάστρου και φίλων παρουσιάζει τραγούδια και μουσικές από το Νεοελληνικό και Ποντιακό ρεπερτόριο.
15:00 Κεντρική σκηνή. Τα παιδικά τμήματα του Λαογραφικού Ομίλου Καρδίτσας «Καραγκούνα» παρουσιάζουν τραγούδια και χορούς από τη Θεσσαλία.
16:00 Κεντρική σκηνή. Η Ονειρούπολη γεμίζει Λάτιν μουσικές στη μέση των Χριστουγέννων ...υπεύθυνοι για αυτό η ομάδα Chorodrama.
17:30 Κεντρική σκηνή. Η σκηνή της Ονειρούπολης φιλοξενεί τμήματα της σχολής χορού της Έλενας και Κωνσταντίνας Νότα ...ώρα για κλασικό μπαλέτο και όχι μόνο...
18:30 Κεντρική σκηνή. Η Θρακική Εστία Καλού Αγρού «Απόλλων» θα φιλοξενήσει στην σκηνή φίλους από το Ιβαίλογκραφ της Βουλγαρίας. Θα παρουσιάσουν μια θρακιώτικη βραδιά με μουσική και Δρώμενα και έθιμα της περιοχής
19:30 Μουσικό Σχολείο. Η καθιερωμένη Χριστουγεννιάτικη Συναυλία από τους μαθητές του Μουσικού Σχολείου Δράμας. Κάλαντα και τραγούδια
20:00 Κεντρική σκηνή. Ο επίσημος καλεσμένος της Ονειρούπολης για φέτος, παρουσιαστής Θέμης Γεωργαντάς γιορτάζει μαζί μας τα δέκατα γενέθλια μας, με τις μουσικές του επιλογές που θα μας ξεσηκώσουν σε ένα μοναδικό dj set ! Χρόνια πολλά Ονειρούπολη !
Γαλλικές συνταγές και παραμύθια ...στο σπιτάκι Παραμυθιού από τις 18:00 - 20:00 & 19:00 - 21:00 στο σπιτάκι της Ζαχαροπλαστικής.

Κυριακή 22 Δεκεμβρίου
11:00 Καλός Αγρός. Οι μουσικομικρούληδες και η ομάδα κουκλοθεάτρου Τικ-Νικ θα διασκεδάσουν τα μικρά παιδιά με πολύ χορό, τραγούδι, μουσική, διαδραστικά και Μουσικοκινητικά παιχνίδια.
11:30 Κεντρική σκηνή. Η Ένωση Χορευτών Δράμας «Πυρίχειος» μας παρουσιάζει χορευτικά Χριστουγεννιάτικα Δρώμενα από την περιοχή του Πόντου.
12:00 Μικρή σκηνή. Οι μικροί μας φίλοι θα έχουν την δυνατότητα να κατασκευάσουν την δική τους Χριστουγεννιάτικη κάρτα, να βάλουν φαντασία και χρώμα και κατόπιν να την ταχυδρομήσουν εκεί που επιθυμούν. Υπεύθυνοι Ζαμπίδης Κώστας και Ράνια Ορφανίδου.
12:30 Κεντρική σκηνή. Ο Αθλητικός Γυμναστικός Σύλλογος Δόξα Βώλακα, χορεύει στην σκηνή της Ονειρούπολης.
13:00 Κεντρική σκηνή. Ο Σύλλογος Γυναικών Νέων Μουδανιών «Απάμεια» φιλοξενείται στην Ονειρούπολη με τμήματα του Συλλόγου.
14:00 Κεντρική σκηνή. Η Φιλαρμονική Καλού Αγρού έρχεται μουσικά στην σκηνή της Ονειρούπολης
15:00 Κεντρική σκηνή. Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης «Χοροτεχνείο» θα χορέψει στην Ονειρούπολη.
17:00 Κεντρική σκηνή. Ο Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Αλεξανδρούπολης «Ritmo de Arte» παρουσιάζει Latin χορούς και επίδειξη Zumba.
20:00 Κεντρική σκηνή. Ο πολυτάλαντος τραγουδιστής και συνθέτης Γιώργος Σαμπάνης θα μας παρασύρει μελωδικά όπως μόνο αυτός ξέρει με τραγούδια που χτυπάνε κατευθείαν στην καρδιά.

Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου
12:00 Χώρος Ονειρούπολης. Η Μπάντα του Μουσικού Σχολείου Δράμας πηγαίνει βόλτα τις μουσικές της ...από την Ονειρούπολη μέχρι την κεντρική αγορά αφήνοντας από μία νότα σε κάθε δρόμο...
16:00 Καλλίφυτος. Οι μουσικομικρούληδες και η ομάδα κουκλοθεάτρου «Τικ-Νικ» θα διασκεδάσουν τα μικρά παιδιά με πολύ χορό, τραγούδι, μουσική διαδραστικά και Μουσικοκινητικά παιχνίδια.
17:00 Κεντρική σκηνή. Η Σχολή Χορού «Ναταλί» από τις Σέρρες φιλοξενείται στην σκηνή της Ονειρούπολης και μας παρουσιάζει τμήματα της σχολής σε χορευτικά στιγμιότυπα.
17:30 Κεντρική σκηνή. Η παιδική χορωδία και το μουσικό σχήμα «Animato Vivo» από την Μουσική Σχολή «Αλεξίου», θα χαρίσει ευχάριστες μουσικές νότες στην Ονειρούπολη.
18:30 Κεντρική σκηνή. Η Χορωδία Εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης του Δήμου Δράμας στη σκηνή της Ονειρούπολης παραμονές Χριστουγέννων...
19:00 Δημοτικό Ωδείο. Το Μουσικό Κολέγιο Θέρμης, Χορτιάτη και Πυλαίας δίνει το δικό του γιορτινό χρώμα με τραγούδια και μουσικές...
19:30 Κεντρική σκηνή. Ο Γρηγόρης Καραβέλλης σε ένα ξεχωριστό αφιέρωμα σε μια από τις μεγαλύτερες φωνές του Ελληνικού Πενταγράμμου...ξαναζήστε τα υπέροχα τραγούδια του Δημήτρη Μητροπάνου.

Τρίτη 24 Δεκεμβρίου
12:00 Δημοτικό Ωδείο. Παραμονή Χριστουγέννων ...στην σκηνή η Δημοτική Φιλαρμονική Ορχήστρα από τον Χορτιάτη μας βάζει με την μουσική στο κλίμα της ημέρας.
17:30 Μικρή Σκηνή. Η Πολιτιστική Εστία του Κάτω Νευροκοπίου παρουσιάζει την παράσταση μαριονέτας «Και ο θεός έπλασε την μητέρα», από το διήγημα του Πάολο Κοέλο. Σκηνοθεσία - Καλλιτεχνική επιμέλεια Σταυρούλα Δράμογλου.
17:30-... Κεντρική σκηνή. Ένα απόγευμα γεμάτο συναυλίες από τα νεανικά συγκροτήματα της Music Modern Academy.
18:30 Μικρή Σκηνή. Η Χριστίνα και η Θωμαή Θωμά με τους Μουσικομικρούληδες, έρχονται να διασκεδάσουν τους μικρούς επισκέπτες με μουσικά παιχνίδια και πολύ - πολύ κέφι !
19:30 Κεντρική Πλατεία. Στείλε κι εσύ την ευχή σου στον Αϊ Βασίλη, με ένα φαναράκι... θα φτάσει πιο γρήγορα !

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ Τετάρτη 25 Δεκεμβρίου
11:30 Μικρή σκηνή. Η Πολιτιστική Εστία του Κάτω Νευροκοπίου παρουσιάζει την παράσταση μαριονέτας «Και ο θεός έπλασε την μητέρα», από το διήγημα του Πάολο Κοέλο. Σκηνοθεσία - Καλλιτεχνική επιμέλεια Σταυρούλα Δράμογλου.
13:00 Μικρή σκηνή. Η Πολιτιστική Εστία του Κάτω Νευροκοπίου παρουσιάζει την παράσταση μαριονέτας «Και ο θεός έπλασε την μητέρα», από το διήγημα του Πάολο Κοέλο. Σκηνοθεσία - Καλλιτεχνική επιμέλεια Σταυρούλα Δράμογλου.
16:00 Κεντρική σκηνή. Φαντασμαγορικό θέαμα δρόμου από τον «Κρόκο & Λίνο» με θέμα «Μαγικά Χριστούγεννα» με ξυλοπόδαρους, μασκώτ, ζωντανά αγάλματα, δυνατές μουσικές, μαγικά κουτιά. Πρωταγωνιστές οι αγαπημένες μασκώτ των παιδιών Μίκυ και η Μίνι Μάους και η παραμυθένια Νεράιδα των Χριστουγέννων με τον σαλτιμπάγκο.
17:00-...Κεντρική σκηνή. Ένα απόγευμα γεμάτο συναυλίες από τα νεανικά συγκροτήματα της Music Modern Academy.

Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου
11:30 Μικρή σκηνή. Η Πολιτιστική Εστία του Κάτω Νευροκοπίου παρουσιάζει την παράσταση μαριονέτας «Και ο θεός έπλασε την μητέρα», από το διήγημα του Πάολο Κοέλο. Σκηνοθεσία - Καλλιτεχνική επιμέλεια Σταυρούλα Δράμογλου.
12:00 Κεντρική σκηνή. Η Πανηπειρωτική ένωση Νομού Δράμας θα μας ταξιδέψει μουσικοχορευτικά στην παράδοση της Ηπείρου.
13:00 Κεντρική σκηνή. Πολιτιστικός Σύλλογος Καλλιφύτου παρουσιάζει χορούς και τραγούδια της περιοχής.
17:00 Κεντρική σκηνή. Ο Ποντιακός Πολιτιστικός Σύλλογος Μαυροβάτου Δράμας, «Το Καρς», παρουσιάζει χορούς και κάλαντα από την περιοχή του Πόντου.
18:00 Μικρή σκηνή. Τα παιδιά του Ποντιακού Πολιτιστικού Συλλόγου Μαυροβάτου Δράμας, «Το Καρς», σε μια διαφορετική θεατρική παράσταση από τις άλλες ...ένα παραμύθι από τον μακρινό Πόντο με τίτλο «Η κυρά καλή και τα 12 μήνας».
19:00 Κεντρική σκηνή. Οι Κazoo σε ένα live που θα σας μείνει αξέχαστο...
Γαλλικές συνταγές και παραμύθια ...στο σπιτάκι Παραμυθιού από τις 18:00-20:00 και στο σπιτάκι της Ζαχαροπλαστικής 19:00-21:00, από τους εκπαιδευτικούς της Γαλλικής Γλώσσας.

Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου
18:00 Κεντρική σκηνή. Το 3ο και 4ο Λύκειο Δράμας υπό την αιγίδα του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων ανεβάζει στην σκηνή της Ονειρούπολης το γνωστό και αγαπητό στα παιδιά παραμύθι, «Η μάγισσα Φρικαντέλα» του Ευγένιου Τριβιζά ...η μάγισσα που μισούσε τα κάλαντα ...θα μας βάλει σε περιπέτειες...
19:30 Κεντρική Σκηνή. Ο Νίκος Γκάνος θεωρείται ένας από τους βασικούς εκπροσώπους της εγχώριας dance σκηνής, με χιλιάδες θαυμαστές να τον αποθεώνουν στα live του εντός και εκτός Ελλάδας ...και θα είναι μαζί μας για ένα live γεμάτο ενέργεια και πολύ χορό !
20:00 Δημοτικό Ωδείο Δράμας. Βραδιά μουσικής δωματίου με έργα για βιολοντσέλο και πιάνο από τους καλλιτέχνες Αμπατζίδου Αθηνά και Παυλίδη Σάββα.

Σάββατο 28 Δεκεμβρίου
12:00 Κεντρική σκηνή. Ο Εξωραϊστικός Πολιτιστικός Σύλλογος Πανοράματος Δράμας παρουσιάζει «Χριστούγεννα στην Μακεδονία με παραδοσιακούς χορούς και παραμύθια».
13:30 Κεντρική σκηνή. Η Χορωδία Ενηλίκων από την Νέα Μάδυτο Χαλκιδικής στην σκηνή της Ονειρούπολης.
14:00 Κεντρική σκηνή. Ο Σύλλογος Γεωργιανών, «Η Γεωργία», σε μια παράσταση Γεωργιανού μπαλέτου ντυμένο με το χρώμα του τόπου τους.
17:00 Μικρή σκηνή. Η Χριστίνα και η Θωμαή Θωμά με τους Μουσικομικρούληδες, έρχονται να διασκεδάσουν τους μικρούς επισκέπτες με μουσικά παιχνίδια και πολύ - πολύ κέφι !
17.00 Κεντρική σκηνή. Ο Ποντιακός Σύλλογος «Πόντος» Χορτοκοπίου με χορούς από όλες τις περιοχές του Πόντου.
17:30 Κεντρική σκηνή. Ο Παμμικρασιατικός Σύλλογος Δράμας «Ο Άγιος Χρυσόστομος» θα συμμετέχει στην μεγάλη μας γιορτή με τα χορευτικά του τμήματα, παρουσιάζοντας χορούς της Μικράς Ασίας ...με άρωμα από τις χαμένες πατρίδες.
19:00 Κεντρική Σκηνή. Δικαιολογημένα φέρουν τον τίτλο των καλύτερων γλεντζέδων ...μιας διαθέτουν όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά του ανθρώπων που αγαπούν τη ζωή ...και από αυτό το Κρητικό γλέντι δεν πρέπει να λείψει κανείς ...η Κρήτη συναντά την Ονειρούπολη.

Κυριακή 29 Δεκεμβρίου
12:00 Μικρή σκηνή. Η Πολιτιστική Εστία του Κάτω Νευροκοπίου παρουσιάζει την παράσταση μαριονέτας «Και ο θεός έπλασε την μητέρα», από το διήγημα του Πάολο Κοέλο. Σκηνοθεσία - Καλλιτεχνική επιμέλεια Σταυρούλα Δράμογλου.
12:00 Κεντρική σκηνή. Η Φιλαρμονική του Δήμου Δράμας, γεμίζει την αυλή της Ονειρούπολης με τρομπέτες και τύμπανα...
13:00 Κεντρική σκηνή. Ο Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Μικροχωρίου Δράμας, «Παναγία Σουμελά», έρχεται στην σκηνή της Ονειρούπολης με το τμήμα χορωδίας και τα χορευτικά τμήματα του Συλλόγου και παρουσιάζει Ποντιακούς χορούς και ψαλμωδίες.
13:30 Κεντρική σκηνή. Ο Σύλλογος Γεωργιανών, «Η Γεωργία»,...σε μια παράσταση Γεωργιανού μπαλέτου ντυμένο με το χρώμα του τόπου τους.
14:00 Κεντρική σκηνή. Ο Λαογραφικός Σύλλογος Ποντίων Λευκογείων, «Εύξεινος Πόντος», παρουσιάζει Ποντιακούς χορούς και τραγούδια στην αυλή της Ονειρούπολης...
16:00 Κεντρική σκηνή. Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Νέας Αμισού παρουσιάζει ένα δίωρο πρόγραμμα γεμάτο με θεατρικά δρώμενα, παντομίμα, χορωδία, ποιήματα και χορούς...
18:00 Κεντρική σκηνή. Παιδική Χορωδία Συλλόγου Πολυτέκνων Νομού Έβρου.
18:30 Κεντρική σκηνή. Το γυμναστήριο «Move it» χορεύει Zumba και μας παροτρύνει να αφεθούμε στους ξεσηκωτικούς της ρυθμούς !
19:00 Δημοτικό Ωδείο. «Τα άγουρα χρόνια» μια παράσταση για μικρούς και μεγάλους από το ομώνυμο λογοτεχνικό έργο του Α. Κρόνιν. Θεατρική διασκευή-σκηνοθεσία Σταυρούλα Δράμογλου με το θεατρικό εργαστήρι του Κ.Δ.Β.Μ Δράμας.
20:00 Κεντρική σκηνή. Της προτάθηκε αρχικά να συνοδεύσει τον Μηδενιστή στο ντουέτο «Μια ζωγραφιά», που έγινε κατευθείαν mega hit! Τα ραδιόφωνα το παίζουν συνεχώς και το video clip μετράει εκατομμύρια views στο ΥouΤube. Το νεανικό κοινό παραληρεί στο όνομά της και οι εμφανίσεις τον χειμώνα που μας πέρασε σε πολλές πόλεις της Ελλάδας στέφθηκαν με επιτυχία και κέρδισε τις εντυπώσεις...κοντά μας η Demy !

Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου
12:00 -14:00 Μικρή σκηνή. Μουσική κατασκευή. Φτιάχνουμε το δικό μας μουσικό οργανάκι με «άχρηστα» υλικά για να πούμε τα κάλαντα.
17:30 Μικρή σκηνή. Η θεατρική ομάδα «Hipoo» παρουσιάζει το έργο «Φουτουρία»...σε ένα μικρό ταξίδι στο μακρινό σύμπαν ...ακολουθεί διαδραστικό παιχνίδι.
18:00-20:00 Εργαστήρι Αϊ Βασίλη. Τα φαναράκια των Ευχών. Στη λίμνη του Αϊ Βασίλη τα άχρηστα υλικά μας γίνονται φαναράκια των ευχών για να ταξιδέψουν τα μηνύματά μας σ' όλο τον κόσμο!
18:00 Κεντρική σκηνή. Ο Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Ανδριανής παρουσιάζει στην σκηνή τραγούδια και χορούς από την Θράκη και την Μακεδονία.
19:00 Δημοτικό Ωδείο. «Τα άγουρα χρόνια» μια παράσταση για μικρούς και μεγάλους από το ομώνυμο λογοτεχνικό έργο του Α. Κρόνιν. Θεατρική διασκευή -σκηνοθεσία Σταυρούλα Δράμογλου με το θεατρικό εργαστήρι του Κ.Δ.Β.Μ Δράμας.
19:30 Κεντρική σκηνή. Ο ήχος και το στυλ της μουσικής τους «Κινηματογραφικό» rock με στοιχεία alternative metal, progressive και country...τα τραγούδια τους είναι τα soundtracks των ιστοριών που περιγράφουν ...στη σκηνή οι «Jonny Nel».

Τρίτη 31 Δεκεμβρίου
12:00 Κεντρική αγορά. Η Φιλαρμονική του Δήμου Δράμας γεμίζει την αγορά της Δράμας με τρομπέτες τύμπανα ...και Πρωτοχρονιάτικα Κάλαντα.
18:00 Μικρή σκηνή. «Χριστούγεννα στη χώρα της σκιάς». Ένα παραμυθόδραμα σκιών ειδικά γραμμένο για την «Ονειρούπολη» από τον εικαστικό σκιοπαίκτη Κωνσταντίνο Κουγιουμτζή, «στου μπερντέ το φωτισμένο το πανάκι».
19:00 Κεντρική σκηνή. Ο Νίκος Αφεντούλης με το μουσικό του σχήμα θα μας ταξιδέψει με τη μουσική του σε όλη την Ελλάδα.
23:00 Κεντρική σκηνή. Έμεινε μόνο μία ώρα ...και κάτι λίγες στιγμές πριν από την αλλαγή της χρονιάς...γεμίζουμε με ελπίδα, αισιοδοξία και γιορτάζουμε παρέα τον ερχομό του 2014. Μαζί μας θα βρίσκεται ο Ιωακείμ Φωκάς, να μας τραγουδήσει όλες τις τελευταίες του επιτυχίες και να γιορτάσει στην Ονειρούπολη το καλωσόρισμα του νέου έτους.

ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ 1 Ιανουαρίου
16:00 Κεντρική σκηνή. Ο Γυμναστικός Σύλλογος Καλού Αγρού σε μια επίδειξη χορευτικής γυμναστικής.
17:30 Μικρή σκηνή. Οι «Τικ-Νικ» παρουσιάζουν τις «Χριστουγεννιάτικες Κοσμοϊστορίες» τους για τους μικρούς φίλους της Ονειρούπολης.
18:00 Κεντρική σκηνή. Η σχολή παραδοσιακού tae kwon do σε μία εντυπωσιακή παρουσίαση από τα τμήματα της σχολής.
18:30 Κεντρική σκηνή. Ακούσματα από επιλογές Ελληνικού και ξένου ρεπερτορίου από την Αναστασία Χαρακίδου live στην σκηνή της Ονειρούπολης.
19:30 Κεντρική σκηνή. Οι δραμινοί παραγωγοί και dj 's Mr Dani & Philip del mar σε ένα μοναδικό dj set.

Πέμπτη 2 Ιανουαρίου
12:00-14:00 Εργαστήρι Αϊ Βασίλη. «Τα σκουπίδια γίνονται παιχνίδια». Υπαίθρια παιχνίδια με ανακυκλώσιμα υλικά από τη Ράνια Ορφανίδου και τον Κώστα Ζαμπίδη.
16:00 Κεντρική σκηνή. Ο Γυμναστικός Σύλλογος Ξηροποτάμου, «Μέγας Αλέξανδρος», παρουσιάζει χορευτική γυμναστική.
17:00 Κεντρική σκηνή. Πολιτιστικός σύλλογος Διποτάμων, «Ο Άγιος Νικόλαος» σε χορούς και τραγούδια του Πόντου... Θα ακολουθήσει ένα μικρό Ποντιακό γλέντι με τους Βασίλη και Γιώργο Αυγητίδη.
19:30 Κεντρική σκηνή. Οι Music Matters τραγουδούν για όλους εμάς ...ακολουθήστε τους !

Παρασκευή 3 Ιανουαρίου
17:30 Κεντρική σκηνή. Μπαλέτο από τα τμήματα της σχολής της Πολιτιστικής Εστίας Κάτω Νευροκοπίου.
18:30 Κεντρική σκηνή. Οι 7th Frequency live στην σκηνή της Ονειρούπολης.
19:30 Κεντρική σκηνή. Οι «Funk my Life» σε Jazz - Funk ήχους !

Σάββατο 4 Ιανουαρίου
12:00 Κεντρική σκηνή. Η χορωδία της Νέας Ευκαρπίας, μας ξυπνάει τις μνήμες με τραγούδια από την Μικρά Ασία και τη Σμύρνη.
19:00 Δημοτικό Ωδείο. «Ο Leo Brouer και το πανανθρώπινο στην μουσική. Η ζωή, το έργο του και η μουσική του για σόλο κιθάρα». Την διάλεξη θα προλογίσει ο Κωνσταντίνος Χίζαρης, Διδάκτωρ Τμήματος Μουσικών Σπουδών Α.Π.Θ, καθηγητής κιθάρας και Ανωτέρων Θεωρητικών, καθηγητής μουσικής στη Δημόσια Εκπαίδευση με έδρα την Καβάλα. Θα ακολουθήσει συναυλία από καθηγητές Κιθάρας που θα ερμηνεύσουν χαρακτηριστικά έργα του συνθέτη για σόλο Κιθάρα: Αναστάσιος Δέλιος, Αλέξανδρος Παρισσίδης, Αντώνης Μιτζής, Γεώργιος Τσερκέζης, Δημήτριος Σβυντρίδης, Κωνσταντίνος Πανδής και Κωνσταντίνος Χίζαρης.
18:30 Κεντρική σκηνή. Οι Device έρχονται με alternative rock διάθεση στην σκηνή της Ονειρούπολης.
20:00 Κεντρική σκηνή. Οι ρυθμοί ανεβαίνουν με hard rock & heavy metal από τους Sacrum.

Κυριακή 5 Ιανουαρίου
16:00 Κεντρική σκηνή. Οι Ακρίτες Νέας Κρώμνης παρουσιάζουν συναυλία λύρας με τον Παναγιώτη Κογκαλίδη με τραγούδια, χορούς και έθιμα του Πόντου.
ΤΕΛΕΤΗ ΛΗΞΗΣ
20:00 Κεντρική σκηνή. Τον γνωρίσαμε από την συμμετοχή του στο στο X-FACTOR του ΑΝΤ1. Έγινε ιδιαίτερα αγαπητός στο κοινό και τραγούδησε τραγούδια που έκαναν μεγάλη επιτυχία όπως το «Φτάνω στο Θεό», «Υποσχέσου», «Ο Τρελός» κ.α. Ο Νικηφόρος θα είναι στην παρέα μας για να κλείσει με τον πιο όμορφο τρόπο τις πύλες της και η φετινή Ονειρούπολη.

δείτε αναλυτικά


Πηγή: http://www.madata.gr
Διαβάστε περισσότερα...