Κυριακή 19 Μαΐου 2013

Ολοκληρώνεται το έργο του βιολογικού καθαρισμού στη Σάμο


Για εστίες μόλυνσης κάνουν λόγο οι κάτοικοι.

Εντός 20 ημερών πρόκειται να ολοκληρωθεί και να παραδοθεί το έργο του βιολογικού καθαρισμού, που πραγματοποιείται στην πόλη της Σάμου. Ωστόσο, ακόμα παραμένουν ανοιχτά τα φρεάτια, από τον προηγούμενο εργολάβο, με τους κατοίκους της γύρω περιοχής αλλά και γενικότερα όλους τους πολίτες, να κάνουν λόγο για εστίες μόλυνσης αλλά και για την πιθανότητα πρόκλησης σοβαρού ατυχήματος.

«Έχει ξεκινήσει ήδη η τουριστική περίοδος και εμείς παρουσιάζουμε μια εντελώς διαφορετική εικόνα του τόπου στους επισκέπτες μας» υποστηρίζουν οι κάτοικοι, αλλά κυρίως οι επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή.

Αυτό που ζητούν οι επαγγελματίες είναι να μην καθυστερήσει άλλο η αποκατάσταση του δρόμου, από το ύψος του ΞΕΝΙΑ ως την πλατεία Πυθαγόρα, καθώς, όπως λένε, έχουν ταλαιπωρηθεί αρκετά από τα προβλήματα, τα οποία έχουν προκύψει λόγω του έργου.


Διαβάστε περισσότερα...

Πατέρας και κόρη έπαθαν ηλεκτροπληξία


Από ένα παλιό ψυγείο λίγο έλειψε να χάσουν τη ζωή τους πατέρας και κόρη στην Πάργα.

Το κορίτσι υπέστη ηλεκτροπληξία είτε από χαλασμένο καλωδιο είτε από βραχυκύκλωμα.

Αμέσως, έσπευσε να την βοηθήσει ο πατέρας της, ο οποίος επίσης χτυπήθηκε από το ρεύμα.

Πατέρας και κόρη διακομίσθηκαν στο νοσοκομείο της Πρέβεζας για να τους παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες.

Ευτυχώς, η κατάσταση τους δεν εμπνέει ανησυχία.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Μετάλλια στην Νάουσα για την Μελίνα Μεταξά-Μαριάτου


Ένα χρυσό και ένα χάλκινο μετάλλιο κατέκτησε η 14χρονη Μελίνα Μεταξά-Μαριάτου, η οποία αγωνίστηκε στο 7ο Ανοιχτό Τουρνουά Κολύμβησης ΑμεΑ, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στο κλειστό κολυμβητήριο της Νάουσας. Η πατρινή κολυμβήτρια, η οποία συμμετείχε στην κατηγορία S5 Γυναικών, πρώτευσε στα 50μ. ύπτιο και πήρε την 3η θέση στα 50μ. ελεύθερο.

Για την ιστορία, στο συγκεκριμένο τουρνουά πήραν μέρος αθλητές συλλόγων από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό. Το επίπεδο των αγώνων ήταν αρκετά υψηλό, αφού συμμετείχαν αθλητές της Ελληνικής Παραολυμπιακής ομάδας, οι οποίοι εκπροσώπησαν την χώρα μας στο Λονδίνο.

Προπονήτρια της 14χρονης πατρινής κολυμβήτριας είναι η Σπυριδούλα Παρασκευοπούλου, η οποία δήλωσε ιδιαίτερα ικανοποιημένη: «Η Μελίνα βελτίωσε σημαντικά τους χρόνους της και στα δυο αγωνίσματα. Επόμενος στόχος μας είναι το Πανελλήνιο πρωτάθλημα, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα το πρώτο 15νθήμερο του Ιουνίου».



Η Μελίνα Μεταξά-Μαριάτου γεννήθηκε στην Πάτρα στις 22 Οκτωβρίου 1999, με μια σπάνια ασθένεια που ονομάζεται αρθρογρύπωση. Η ασθένεια αυτή, κατά κανόνα, επηρεάζει το εύρος κίνησης και την δύναμη των αρθρώσεων των άκρων. Η νεαρή αθλήτρια ξεκίνησε να κολυμπά το 2007, με προπονήτρια την Σπυριδούλα Παρασκευοπούλου, για λόγους ενδυνάμωσης και βελτίωσης της κινητικής της κατάστασης. Το 2010 ξεκίνησε να προπονείται αγωνιστικά, με στόχο την συμμετοχή της στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα Κολύμβησης ΕΑΟΜ-ΑμεΑ. Αποτελεί αθλήτρια του Αθλητικού Συλλόγου Ατόμων με Κινητικά Προβλήματα Νομού Ροδόπης «Ο Ηροδικός», που εδρεύει στην Κομοτηνή, ενώ στην Πάτρα προπονείται στο κολυμβητήριο «Α. Πεπανός», με την υποστήριξη της ΝΕΠ.


Διαβάστε περισσότερα...

Γαλλία: Πατέρας σκότωσε τα παιδιά του


Ένας 48χρονος Βρετανός ομολόγησε σήμερα ότι σκότωσε το Σάββατο τα δύο παιδιά του, ηλικίας 5 και 10 ετών, τα οποία είχαν βρεθεί στραγγαλισμένα μέσα στο διαμέρισμα του, στη Λιόν της Γαλλίας.

"Παραδέχτηκε ότι είναι ο δράστης. Ανέφερε τα γεγονότα, όμως δεν ήταν σαφής για το κίνητρο", σημειώνεται σε ανακοίνωση των εισαγγελικών αρχών.

Άλλη δικαστική πηγή είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η τραγωδία πιθανότατα συνδέεται με το χωρισμό του με τη σύζυγό του και το γεγονός ότι είχαν περιοριστεί τα δικαιώματά του να βλέπει τα παιδιά του μετά από ένα βίαιο επεισόδιο που είχαν μεταξύ τους το 2010.

Αυτό το σαββατοκύριακο ήταν η πρώτη φορά που επιτράπηκε στον πατέρα να δει τα παιδιά μόνα τους, χωρίς την παρουσία τρίτου ατόμου.

Το 5χρονο κοριτσάκι και ο 10χρονος αδελφός του βρέθηκαν από αστυνομικούς το απόγευμα του Σαββάτου, νεκρά μέσα στο διαμέρισμα, σε ένα προάστιο της Λιόν. Νωρίτερα, η μητέρα τους, πηγαίνοντας να τα παραλάβει, διασταυρώθηκε με τον πρώην συζύγο της που έβγαινε από το σπίτι και είδε ότι τα ρούχα του ήταν ματωμένα. Όπως ανέφεραν πολλοί αυτόπτες μάρτυρες, ο άνδρας προσπάθησε να διαφύγει τρέχοντας με πατίνια.

Η μητέρα ειδοποίησε την αστυνομία και ο δράστης συνελήφθη αργά το βράδυ στη Λιόν.



Διαβάστε περισσότερα...

«Περπάτα σεξουαλικά γιατί δε θα σε θέλει άνδρας»


Τα πρακτικά τριών υποθέσεων καθηγητών που υπέπεσαν σε βαρύτατα αδικήματα σεξουαλικής φύσης.

Σοκάρουν οι περιπτώσεις εκπαιδευτικών που παρά τα βαριά τους αδικήματα και αίσχη εις βάρος μαθητών αντιμετωπίστηκαν με εξοργιστική επιείκεια και επέστρεψαν ως «αθώες περιστερές» στο «εκπαιδευτικό» τους έργο.
Η εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» φέρνει στο φως της δημοσιότητας τρεις τέτοιες χαρακτηριστικές περιπτώσεις που αποδεικνύουν ότι η ατιμωρησία ακόμη και για περιπτώσεις παιδεραστίας και παιδοφιλίας ζει και βασιλεύει στα πειθαρχικά συμβούλια του κλάδου.

Το δις εξαμαρτείν «καθηγητή» στην παιδική πορνογραφία

Με έξι μήνες προσωρινή παύση καθηκόντων και πλήρους στέρησης αποδοχών του τιμωρήθηκε εις διπλούν καθηγητής πληροφορικής ο οποίος μαζί με τα τραγούδια του Καζαντζίδη κατέβαζε στον υπολογιστή του και σκληρό παιδικό πορνό.

Το πειθαρχικό συμβούλιο έβγαζε τον καθηγητή «άγιο» και έκανε λόγο για υποδειγματική συμπεριφορά του στο σχολικό περιβάλλον και στην τάξη. Έδειχνε να πιστεύει μάλιστα τις υποσχέσεις του ότι δεν θα ξαναπλησιάσει την πορνογραφία και ξέρει πώς να το ελέγξει. Μέχρι τον περασμένο Αύγουστο οπότε και οι άνδρες της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ανακάλυψαν ότι μέσω ενός συστήματος κρυφών καμερών βιντεοσκοπούσε τα απόκρυφα σημεία των μαθητών του δημιουργώντας κατά αυτό τον τρόπο 80 βίντεο.

Έβαλε χέρι στη μαθήτρια και μετά ήθελε τσιγάρο…

Η πειθαρχική ποινή του προστίμου αποδοχών τριών μηνών επιβλήθηκε σε καθηγητή γυμνασίου ο οποίος αν και αποδείχθηκε ότι έβαλε χέρι σε μαθήτρια έπεσε στα μαλακά επειδή το Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο έκρινε ότι ήταν έκδηλη στο πρόσωπό του η στενοχώρια του.

Ο καθηγητής που άγγιξε τη μαθήτρια στα γεννητικά της όργανα με το χτύπημα του κουδουνιού ισχυρίστηκε αρχικά ότι εκείνη τον είχε προκαλέσει ενώ στη συνέχεια ανασκεύασε λέγοντας ότι την «χτύπησε» θέλοντας να της δείξει ότι πρέπει να βιαστεί να βγει από την αίθουσα επειδή ήθελε να κάνει τσιγάρο. Στην απορία μέλους του πειθαρχικού συμβουλίου ότι «συνήθως όταν ένας άνθρωπος φεύγει τον χτυπάμε στα οπίσθια» ο καθηγητής αρκέστηκε να απαντήσει ότι η μαθήτρια «δεν είχε γυρίσει ακόμα για να φύγει».

«Περπάτα πιο σεξουαλικά γιατί δεν θα σε θέλει άντρας»

Στο επιχείρημα ότι δεν ήταν γυμνός… από τη μέση και πάνω στηρίζει την αθωότητά του φιλόλογος καθηγητής ο οποίος σύναψε σχέση με μαθήτρια του, ενώ έλεγε στην τάξη «χθες το βράδυ “πήρα” ένα γκομενάκι καυτό».
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο ο καθηγητής πήγε τη μαθήτρια βόλτα με το αυτοκίνητό του και τέλος την οδήγησε σπίτι του όπου αντάλλαξαν χάδια και φιλιά.

Ωστόσο, ο ίδιος ανέτρεψε τα δεδομένα λέγοντας πως συναντήθηκε μαζί της για να της εξηγήσει ότι δεν υπήρχε περίπτωση να κάνουν σχέση με αποτέλεσμα εκείνη στη συνέχεια να του ασκεί ψυχολογική πίεση με τηλεφωνήματα στα οποία του έλεγε ότι θα κλειστεί σε μοναστήρι.

Το Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο έκρινε ότι ο παιδαγωγός, ο οποίος συνήθιζε να λέει στις μαθήτριες του «περπάτα πιο σεξουαλικά γιατί δεν θα σε θέλει άνδρας», έσφαλε αλλά ότι δεν πρέπει να απομακρυνθεί οριστικά από το σχολικό περιβάλλον. Για τον λόγο αυτό του επέβαλλε 6μηνη προσωρινή παύση με πλήρη στέρηση αποδοχών.



Διαβάστε περισσότερα...

Από πρώην κατάδικος... καλλιτέχνης


Μια απίστευτη ιστορία ανθρώπου που άλλαξε τη ζωή του λόγω εγκεφαλικού.

Είναι ευρέως γνωστό πως το εγκεφαλικό επεισόδιο είναι ουσιαστικά η διακοπή της ροής του αίματος στον εγκέφαλο λόγω φραξίματος (ισχαιμικό εγκεφαλικό) ή ακόμη και σπασίματος (αιμορραγικό εγκεφαλικό) ενός αγγείου.

Αν βέβαια δεν αποβεί μοιραία, αυτή η διακοπή ροής έχει πολλές επιπτώσεις στον παθόντα, ο οποίος υφίσταται αλλαγές συμπεριφοράς ή ακόμα και χαρακτήρα. Κάτι τέτοιο συνέβη στον Τόμι ΜακΧιου.

Ο Τόμι ΜακΧιου έπαθε υπαραχνοειδή αιμορραγία (ένα εγκεφαλικό που προκαλείται από αιμορραγία μέσα και γύρω από τον εγκέφαλο) στην ηλικία των 51 ετών.

Μετά από δέκα μέρες, ο Τόμι ήταν ένας άλλος άνθρωπος, με μια προσωπικότητα που κανείς δεν αναγνώριζε. Είχε αναδυθεί η καλλιτεχνική του φύση, κι ας ήταν ένας πρώην κατάδικος.




Όταν ήταν νέος, ο Τόμι ΜακΧιου είχε εκτίσει ποινή φυλάκισης. Ωστόσο, μετά το εγκεφαλικό επεισόδιο στα 51 του, τα πάντα άλλαξαν. «Ένιωσα πως μπορούσα να γευτώ τη “θηλυκή πλευρά του εαυτού μου”» λέει. «Το κεφάλι μου είχε γεμίσει με ομοιοκαταληξίες, εικόνες και ζωγραφιές».

Δεν ένιωσε μόνο την ανάγκη να γράψει ποίηση, αλλά άρχισε να σχεδιάζει και να ζωγραφίζει μετά μανίας για 19 ώρες την ημέρα. Δεν είχε ποτέ του καλλιτεχνική φλέβα–ο ίδιος έλεγε γελώντας πως δεν είχε πάει ποτέ του σε έκθεση ζωγραφικής, «εκτός κι αν ήταν για να κλέψω κάτι».

Απελπισμένος να μάθει τι συνέβαινε, ο Τόμι ήρθε σε επαφή με τους νευρολόγους Άλις Φλάχερτι του Χάρβαρντ και Μαρκ Λάιθγκοου στο πανεπιστήμιο του Λονδίνου.

Η κ. Φλάχερτι λέει πως η αιμορραγία έκανε το αίμα να πεταχτεί πάνω στην επιφάνεια του εγκεφάλου, επηρεάζοντας πολλές περιοχές του. Έκανε τον Τόμι ασυνήθιστα συναισθηματικό και ανήμπορο να βλάψει κανέναν, «σαν τους Βουδιστές μοναχούς» συνεχίζει η επιστήμονας, «και τα πάντα του φαίνονται πανέμορφα και πλήρη νοήματος».

Ο κ. Λάιθγκοου πραγματοποίησε μια νευροψυχολογική αξιολόγηση του εγκεφάλου του Τόμι. Όλα τα αποτελέσματα έδειξαν προβλήματα στους πρόσθιους εγκεφαλικούς λοβούς, οι οποίοι παίζουν καίριο ρόλο στην αφηρημένη σκέψη και τη δημιουργικότητα.

Βομβαρδίζονται διαρκώς από ερεθίσματα του κόσμου που μας περιβάλλει, τα οποία ο εγκέφαλος θεωρεί αχρείαστα και τα «αποκρύπτει» από τη συνείδησή μας. Αν εμποδίσουμε αυτό το «φιλτράρισμα» με μαγνητικούς παλμούς, γινόμαστε πιο δημιουργικοί. «Αυτό ακριβώς κάνει συνέχεια το μυαλό του Τόμι» λέει ο επιστήμονας.

Ο ίδιος το περιγράφει σα να υπάρχουν «ατέλειωτοι διάδρομοι» μέσα στο μυαλό του. Αναφέρει πως οι πίνακές του αναπαριστούν τη στιγμιαία εικόνα που βλέπει με το νου του. «Ζωγραφίζω τρεις ή έξι ή εννιά πίνακες τη φορά. Αυτά τα τρία νούμερα τα βλέπω διαρκώς μέσα στο μυαλό μου. Μιας και οι καμβάδες είναι ακριβοί, ξεκίνησα να ζωγραφίζω στο ταβάνι, στον τοίχο και το πάτωμα. Δεν μπορώ να σταματήσω να ζωγραφίζω και να σκαλίζω αγάλματα. Δώσε μου ένα βουνό και εγώ θα στο κάνω προτομή. Δώσε μου ένα δέντρο και θα το αλλάξω, έτσι ώστε, όταν γεμίσει φύλλα, να σχηματίζεται ένα πρόσωπο. Χωρίς να βλάψω το δέντρο».

Συμβουλεύοντας άλλους που έπαθαν εγκεφαλικό, έλεγε ότι δεν πρέπει να θεωρούν τους εαυτούς τους αρρώστους γιατί μπορεί να πάθουν κατάθλιψη. «Κάποιες αλλαγές στον εγκέφαλο μπορεί να είναι εποικοδομητικές, κάποιες άλλες βλαπτικές. Πρέπει να μάθει κανείς να αναπτύσσει τον εγκέφαλό του και να αρχίσει να ξαναζεί. Μπορείς να κάθεσαι και να μην κάνεις τίποτα, μπορείς όμως και να κοιτάξεις στον καθρέφτη και να πεις “είμαι ζωντανός”».

Όπως εύκολα συμπεραίνει κανείς, δε θέλει με τίποτα να επανέλθει το παλιό του μυαλό: «Το ωραιότερο πράγμα που συνέβη στον Τόμι ΜακΧιου», λέει γελώντας, «είναι το εγκεφαλικό που έπαθε ενώ έκανε την ανάγκη του στην τουαλέτα. Δεν θα άλλαζα τίποτα. Τα δυο εγκεφαλικά που έπαθα μου έδωσαν μια υπέροχη περιπέτεια έντεκα ετών που κανείς δε θα περίμενε» προσθέτει. Ο Τόμι πέθανε το Σεπτέμβριο του 2012.


Διαβάστε περισσότερα...

«Πρέπει να πάψουν να στιγματίζονται χιλιάδες άξιοι υπάλληλοι»


Α. Μανιτάκης: Στόχος είναι να μη διοικεί πλέον ο υπουργός με τους συμβούλους του.

Με το πελατειακό κράτος τα βάζει ο Αντώνης Μανιτάκης ενώ τομές στην επιλογή των προϊσταμένων της διοίκησης, με καθοριστικό ρόλο ευθύνης στους γενικούς διευθυντές, προετοιμάζει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

«Στόχος είναι να μη διοικεί πλέον ο υπουργός με τους συμβούλους του, αλλά να πέσει το τείχος που τον χωρίζει από τη διοίκηση» τονίζει ο υπουργός Αντώνης Μανιτάκης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Real News.

«Προσπαθούμε να αποδώσουμε καθοριστικό ρόλο στους γενικούς διευθυντές, μέσα από μια διαδικασία που θα δίνει βάρος στις διευθυντικές ικανότητες και όχι αποκλειστικά και ανελαστικά στα τυπικά προσόντα, στην αρχαιότητα και στην "επετηρίδα".

Ο νόμος πρέπει να γίνει εφαλτήριο για την καλλιέργεια διαφορετικής κουλτούρας στην πράξη και μέσα στη διοικητική πρακτική», συνεχίζει ο υπουργός.

Παράλληλα, ο κ. Μανιτάκης προσθέτει ότι υπάρχει ανάγκη να ενισχυθεί η αίσθηση της πειθαρχικής ευθύνης στη δημόσια διοίκηση, αν και προσωπικά ο ίδιος παίρνει αποστάσεις από τον χαρακτηρισμό «επίορκοι». «Πρέπει να πάψουν να στιγματίζονται χιλιάδες ικανοί και άξιοι υπάλληλοι εξαιτίας ελαχίστων που δεν τιμούν τη θέση τους», εξηγεί.

Ο Αντώνης Μανιτάκης χαρακτήρισε ως «υποθετικά» τα σενάρια που φέρνουν την κυβέρνηση μπροστά στη σκέψη να κλείσει έναν μεγάλο δημόσιο οργανισμό για να στείλει μηνύματα και να προχωρήσει σε μαζικές απολύσεις.

«Η κυβέρνηση έχει συνολικά αναλάβει την ευθύνη να κρίνει και να καταργήσει τελικά οργανισμούς του ευρύτερου δημόσιου τομέα με πρωταρχικό κριτήριο τη σκοπιμότητα της ύπαρξης και διατήρησής τους, εάν είναι δηλαδή απαραίτητοι, εάν προσφέρουν ή όχι, στην κοινωνία και στους πολίτες», υπογραμμίζει.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τώρα application και για babysitter


Νέα εφαρμογή μπορεί να βοηθήσει τους γονείς να βρουν κάποιον να προσέχει τα παιδιά μέσα σε λίγα λεπτά.


Η εύρεση babysitter είναι από μόνη της δύσκολη υπόθεση. Όταν αυτός/ή πρέπει να βρεθεί σε μικρό χρονικό διάστημα, τα πράγματα γίνονται ακόμη χειρότερα... Το διαδίκτυο όμως, έρχεται να προτείνει λύση και σ' αυτό το πρόβλημα.

Το "UrbanSitter" είναι ένας ιστότοπος με την αντίστοιχη εφαρμογή για κινητά (application),όπου οι babysitters ανεβάζουν το βιογραφικό τους υπογραμμίζοντας την πείρα και τη διαθεσιμότητά τους, ώστε να το αξιολογήσουν οι ενδιαφερόμενοι γονείς και να επιλέξουν.

Αυτό που κάνει το UrbanSitter να διαφέρει από τα υπόλοιπα αντίστοιχα sites, είναι ότι αξιοποιεί την τεχνολογία των smartphones σε συνδυασμό με τα social media. Κι αυτό γιατί οι χρήστες εγγράφονται με το λογαριασμό τους στο Facebook και στη συνέχεια μπορούν να ψάξουν για babysitters με βάση την ηλικία, τις ξένες γλώσσες, το μορφωτικό επίπεδο ή την εμπειρία τους με ΑΜΕΑ.

Το application εξετάζει το προφίλ των γονέων για να βρει φίλους τους που έχουν χρησιμοποιήσει στο παρελθόν εγγεγραμμένους babysitters, ώστε να δώσει στους ενδιαφερόμενους κάποια αξιολόγηση για την πιθανή πρόσληψη. Πρόκειται δηλαδή, για μία μεταφορά του "ρωτάω το γείτονα ποιον έχει για να προσέχει τα παιδιά" στην ψηφιακή εποχή. Μάλιστα, ορισμένοι δηλώνουν ότι, η ένταξη του Facebook στο site τους βοηθά να αισθάνονται πιο σίγουρο για την επιλογή τους σε babysitter.

Μέχρι πρότινος, το UrbanSitter έχει 39.000 εγγεγραμμένους γονείς και 16.000 babysitters σε 14 πόλεις των ΗΠΑ και εξακολουθεί να μεγαλώνει. Όταν λοιπόν, όλες οι υποχρεώσεις μιας οικογένειας μπορούν να εξυπηρετηθούν διαδικτυακά, η πρόσληψη babysitter δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση. Βέβαια, κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί για τ' αποτελέσματα της φύλαξης των παιδιών, ούτε καν μία επιτυχημένη εφαρμογή.



Πηγή: http://www.news.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι «συνήθειες» των ψεύτικων προφίλ στο ίντερνετ


Τα χαρακτηριστικά των «ύποπτων» λογαριασμών.

Η... χήρα ουκρανή μηχανικός που μόλις γνωρίσατε στο ίντερνετ είναι μάλλον απάτη. Νέες έρευνες δείχνουν πως στις ιστοσελίδες γνωριμιών κυκλοφορούν πολλοί απατεώνες, οι οποίοι συνήθως «υποδύονται» Ουκρανές, Νιγηριανές και ασιάτισσες προκειμένου να πείσουν τους επίδοξους... συντρόφους να τους στείλουν χρήματα.

«Οι απατεώνες έχουν συρρεύσει στην ιστοσελίδα μας» λέει ο Λιρόι Βελάσκεθ, εκπρόσωπος μιας ιστοσελίδας γνωριμιών. Η ιστοσελίδα αυτή έχει κλείσει πάνω από 60.000 λογαριασμούς χρηστών της στους περασμένους 10 μήνες – δηλαδή περίπου 220 την ημέρα – επειδή αναλύσεις που πραγματοποιήθηκαν έδειξαν ότι τους «έτρεχαν» απατεώνες. Ορίστε τα χαρακτηριστικά του μέσου προφίλ-απάτη.

- Οι περισσότεροι απατεώνες είναι Καθολικοί, ή τουλάχιστον έτσι δηλώνουν στα προφίλ τους. 82% των προφίλ που έκλεισαν αφορούσαν Καθολικούς και η θρησκεία ήταν το πιο κοινό τους χαρακτηριστικό. Οι απατεώνες έστελναν μηνύματα πλήρη θρησκείας και πνευματικότητας – προφανώς για να φανούν πιο ηθικοί και αξιόπιστοι.

- Ή μήπως είναι ειλικρινείς; Η ανάλυση της ιστοσελίδας έδειξε πως πολλά από τα προφίλ-απάτες είχαν password σαν τα «godisgood» ή «lovinggod».

- 71% αυτών των χρηστών ήταν (υποτίθεται) γυναίκες. Αυτό συμβαίνει επειδή είναι σύνηθες στις ιστοσελίδες γνωριμιών η πλειονότητα των χρηστών να είναι άνδρες και επομένως οι απατεώνες προσπαθούν να ανταποκριθούν στη …ζήτηση.

- 63% των χρηστών-απατεώνων δήλωναν χήρες-χήροι. «Προσπαθούν να κερδίσουν τη συμπάθειά σας με αυτόν τον τρόπο» λέει ο Βελάσκεθ.

- 37% των ψεύτικων προφίλ δηλώνουν κάτοχοι πανεπιστημιακού πτυχίου και το 54% δηλώνει κάτοχος διδακτορικού. Ο Βελάσκεθ λέει πως «στην ανάλυση που κάναμε, δε βρήκαμε πουθενά στην ιστοσελίδα μας κάποιον απατεώνα που να δηλώνει απλά απόφοιτος λυκείου».

- Μπορεί οι Ινδιάνοι της Αμερικής να μην ξεπερνούν το 2% του πληθυσμού, αλλά σίγουρα το 36% των ψεύτικων προφίλ δήλωσαν ιθαγενείς. Άλλες «δημοφιλείς» φυλές είναι η μικτή (19%) και η αδιευκρίνιστη (17%). «Προσπαθούν να παρουσιάζονται σαν μέλη διαφορετικής φυλής, κατά προτίμησης ασυνήθιστης, επειδή μοιάζει πιο εξωτικό» λέει ο Βελάσκεθ. Και απαράδεκτο, θα προσθέταμε.

- Όπως η ανεπιθύμητη αλληλογραφία στα εισερχόμενά σας, έτσι και τα προφίλ-απάτες προέρχονται συνήθως από τη Νιγηρία (28%), την Ουκρανία (23%) και τις Φιλιππίνες (21%).

- Στα της απασχόλησης, 26% των απατεώνων δηλώνουν μηχανολόγοι-μηχανικοί, το 25% δηλώνει… μέλος βασιλικής οικογένειας και το 23% ισχυρίζεται πως είναι αυτοαπασχολούμενο. «Είναι βολικό να δηλώνεις αυτοαπασχολούμενος» προσθέτει ο Βελάσκεθ. «Είναι πιο δύσκολο να επαληθεύσεις τα λεγόμενά τους, γιατί δεν θα τους βρεις σε κάποια εταιρική ιστοσελίδα. Επίσης, οι γαλαζοαίματοι έχουν υποτίθεται λεφτά που μπορούν να σας στείλουν, ενώ οι μηχανικοί ίσως φαίνονται έξυπνοι και άρα αξιόπιστοι».



Διαβάστε περισσότερα...

Απολύθηκαν 4 δημόσιοι υπάλληλοι με απόφαση του ΣτΕ



Μια οριστική απόλυση μετατράπηκε σε 6μηνη παύση με στέρηση αποδοχών.

Τρεις διοικητικούς υπαλλήλους και έναν δικηγόρο του Δημοσίου απολύει το κράτος μετά και την επικυρωτική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ).

Σε μια πέμπτη υπόθεση ωστόσο, το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο μετέτρεψε την ποινή από οριστική απόλυση σε 6μηνη παύση με στέρηση αποδοχών.

Ειδικότερα, το Γ' Τμήμα του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου απέρριψε την αίτηση δικηγόρου των Αθηνών που ζητούσε να ακυρωθεί απόφαση του Ανωτάτου Πειθαρχικού Συμβουλίου Δικηγόρων, με την οποία του είχε επιβληθεί το 2005 η ποινή της οριστικής παύσης από τα καθήκοντά του. Ο επίμαχος δικηγόρος παραπέμφθηκε στο Πειθαρχικό Συμβούλιο.

Η δεύτερη απόφαση του ΣτΕ (1925/2013) αφορά υπάλληλο του ΙΚΑ Ιωαννίνων η οποία ζημίωσε το ασφαλιστικό ίδρυμα με 125.359 ευρώ, ενώ από το Πενταμελές Εφετείο Ιωαννίνων καταδικάστηκε σε κάθειρξη 10 ετών για τα κακουργήματα της υπεξαίρεσης κατ' εξακολούθηση με αντικείμενο άνω των 150.000 ευρώ και πλαστογραφία κατ' εξακολούθηση (εκκρεμεί η αίτηση αναίρεσης κατά της καταδικαστικής αυτής απόφασης).

Με τρίτη απόφασή του (1923/2013) το ΣτΕ επικύρωσε την πειθαρχική ποινή της οριστικής παύσης που επιβλήθηκε στην προϊσταμένη εσόδων του υποκαταστήματος ΙΚΑ Αλιβερίου, η οποία υπεξαίρεσε το ποσό των 36.064 ευρώ από το δωρόσημο των εργατοτεχνικών οικοδομών και ζημιώνοντας με το επίμαχο ποσό τον πρώτο ασφαλιστικό φορέα της χώρας.

Η τέταρτη απόφαση του ΣτΕ (1926/2013) αφορά υπάλληλο του ΥΠΕΧΩΔΕ (θυρωρός) που απουσίαζε αδικαιολόγητα από την υπηρεσία του, καθώς όπως ο ίδιος δήλωσε έπρεπε να βοηθήσει τη γυναίκα του στο καθαριστήριο που είχε, αλλά και γιατί δεν είχε γίνει δεκτό το αίτημά του να εργάζεται μόνο Σαββατοκύριακα.

Συγκεκριμένα, ο επίμαχος υπάλληλος απουσίαζε αυθαίρετα και αδικαιολόγητα από 1.7.2002 έως 12.3.2003, καθώς και από 13.3.2003 έως 12.7.2004. Το Πειθαρχικό Συμβούλιο στις 5.10.2006 του επέβαλε την πειθαρχική ποινή της οριστικής παύσης.



Διαβάστε περισσότερα...

Βόλος: Με «καπάκια» αγόρασαν είδη για ΑμεΑ


Το επίκεντρο ενός άτυπου «δικτύου συλλογής πλαστικών καπακιών», με στόχο την προσφορά χρήσιμων ειδών σε ΑμεΑ έχει γίνει το 21ο Δημοτικό Σχολείο Βόλου, μετά την πρωτοβουλία που αναπτύχθηκε με τη συνδρομή μαθητών, γονέων, εκπαιδευτικών και πολλών ακόμη φορέων και ιδιωτών, από την αρχή της σχολικής χρονιάς, για τη συλλογή των καπακιών.

Στόχος ήταν αρχικά η συγκέντρωση μιας ικανοποιητικής ποσότητας καπακιών, ώστε να εξασφαλιστεί η διάθεση στη σχολική κοινότητα, ενός καροτσιού που θα δίνονταν σε ΑμεΑ από την ευρύτερη περιοχή της Μαγνησίας.Η ανταπόκριση ξεπέρασε κάθε προσδοκία, αφού μέχρι σήμερα έχουν συγκεντρωθεί με διαφόρους τρόπους περισσότερα από 110.000 καπάκια!


Η πρώτη ποσότητα των 32.000 καπακιών συγκεντρώθηκε πριν τα Χριστούγεννα με τη συνδρομή και των παιδιών από τις Ακαδημίες Ποδοσφαίρου του Ολυμπιακού Βόλου και του Τμήματος Κωπηλασίας του ΟΕΑ- ΝΑΒ. Η πρώτη παράδοση έγινε στη Δημοτική Ενότητα Πτελεού και ακολούθησε η τελική αποστολή στο Σύλλογο Παραπληγικών και Κινητικά Αναπήρων Λαμίας.Η ποσότητα των καπακιών, εξασφάλισε, από χορηγό που αναλαμβάνει την ανακύκλωση, μέρους της αξίας ενός αναπηρικού αμαξιδίου, το οποίο παραδόθηκε ήδη σε δικαιούχο άτομο στη Ν. Αγχίαλο, με τη σύμφωνη γνώμη και έλεγχο του Συλλόγου Παραπληγικών.

Άλλες προσφορές
Η συγκεκριμένη κίνηση στάθηκε αφορμή, το θέμα να λάβει ιδιαίτερα μεγάλες διαστάσεις και να καλυφθεί δημοσιογραφικά ακόμη και από πανελλαδικά δίκτυα. Τον Μάρτιο εστάλησαν στο Σύλλογο Παραπληγικών άλλες 40.000 καπάκια που συγκεντρώθηκαν στο σχολείο, ενώ συγκινητική ήταν η πρωτοβουλία που ανέλαβαν υπέρ του σχολείου μας, οι ενορίτες του Ι. Ν. Αγίου Αντωνίου Χαλανδρίου- Βριλησσίων, που συγκέντρωσαν περίπου 20.000 καπάκια και με τη συνδρομή εθελοντή μεταφορέα, εστάλησαν και αυτά στη Λαμία, στο Σύλλογο Παραπληγικών στο όνομα του σχολείου. Παράλληλα, εργαζόμενοι και στελέχη της εταιρείας «Κ. Παπαέλληνας» με έδρα στην Αθήνα, συγκέντρωσαν στο όνομα του 21ου Δημοτικού Σχολείου Βόλου, άλλα 1.000 περίπου καπάκια,ενώ η τελευταία καταμέτρηση καπακιών στο σχολείο, από τις προσφορές της σχολικής κοινότητας, έδειξε ότι ο αριθμός τους ξεπερνά τις 20.000…



Πηγή: http://www.ert.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Βέλγιο-ΕΕ: Δικαίωμα στο Ίντερνετ για τους τυφλούς


Τέλος στον αποκλεισμό από το διαδίκτυο για εκατομμύρια τυφλούς στην Ευρώπη, με τεράστια οικονομικά οφέλη στην ευρωζώνη, θα φέρει μια νέα ευρωπαϊκή οδηγία.
Οδηγία που φέρει την υπογραφή και τις προσπάθειες Ελλήνων και οδεύει, προωθούμενη από τον ελληνικής καταγωγής ευρωβουλευτή της Γερμανίας Γιώργο Χατζημαρκάκη, προς ψήφιση επί της ελληνικής προεδρίας, αναδεικνύοντας το κοινωνικό πρόσωπο της Ευρώπης.


Μπορεί ο τυφλός να δει; Μέσα από το Ίντερνετ, ναι, μπορεί με τα νέα μέσα που διαθέτει η τεχνολογία. Το απέδειξε η τυφλή Ιωάννα Γκέρτου διεκδικώντας το δικαίωμα στην πρόσβαση. Επικεφαλής μιας μικρής ομάδας τυφλών από την Ελλάδα βρέθηκε την Πέμπτη 25 Απριλίου στο Ευρωκοινοβούλιο, προσκεκλημένη του Γιώργου Χατζημαρκάκη, του ελληνικής καταγωγής ευρωβουλευτή της Γερμανίας, που είναι ο εισηγητής μιας σημαντικής πρότασης για την προσβασιμότητα στον ψηφιακό κόσμο των ατόμων με απώλεια όρασης.
«Είναι πολύ σημαντικό να μπορεί ένας άνθρωπος με απώλεια όρασης να έχει πρόσβαση στην κοινωνία της πληροφορίας. Ζούμε σε αυτήν. Θα πρέπει όλοι να καταλάβουν πως ό,τι δημιουργούν πρέπει να είναι φτιαγμένο για όλους» είπε η Ιωάννα Γκέρτσου στο ΑΠΕ- ΜΠΕ.
Στην Ευρωπαϊκή Ένωση 80 εκατομμύρια είναι τα άτομα με αναπηρία, πάνω από το 15% του πληθυσμού, ενώ 30 εκατ. εξ αυτών είναι με αναπηρία όρασης. Με τη νέα νομοθεσία οι τυφλοί της Ευρωπαϊκής οικογένειας παίρνουν τη δική τους θέση στον ...ήλιο του ψηφιακού κόσμου. Πρόκειται για μια οδηγία που φέρει την υπογραφή και τις προσπάθειες Ελλήνων και οδεύει με την προώθηση του Γ. Χατζημαρκάκη προς ψήφιση από την ελληνική προεδρία, το πρώτο εξάμηνο του 2014, αναδεικνύοντας το κοινωνικό πρόσωπο της Ευρώπης.

Τη σημασία της εναρμόνισης των υπηρεσιών στην ψηφιακή εποχή τόνισε ο Γ. Χατζημαρκάκης, επισημαίνοντας ότι είναι ένα μείζον ζήτημα δημοκρατίας, ίσων ευκαιριών που επιβάλει η έννοια της κοινωνικής δικαιοσύνης. Εκτός αυτού όμως, όπως υπογράμμισε, είναι και θέμα οικονομικής ανάπτυξης με το τεράστιο οικονομικό δυναμικό που δημιουργεί.
Η πρόταση για την προσβασιμότητα των αναπήρων με προβλήματα όρασης στο διαδίκτυο, είπε ο κ. Χατζημαρκάκης θα ανοίξει την πόρτα στην νέα εποχή της τεχνολογίας για όλες τις ιστοσελίδες του Δημοσίου και τις υπηρεσίες του προς το κοινό, χωρίς διακρίσεις προς κανένα.

Θέμα κοινωνικό, ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά κυρίως οικονομικό, καθώς η μετατροπή των λογισμικών αλλά και η συνεχής ενημέρωσή τους εισάγουν σε όλη την ευρωζώνη μια νέα αγορά για επενδύσεις και πολλές θέσεις εργασίας κυρίως για νέους. Την τεράστια σημασία του εγχειρήματος τόνισε στην εισήγησή του στην Επιτροπή ο Γιώργος Χατζημαρκάκης, ενώ η Ιωάννα Γκέρτσου παρουσίασε τη δυνατότητα πλοήγησης μέσα από ένα παράδειγμα: την ειδικά διαμορφωμένη ιστοσελίδα του Γ. Χατζημαρκάκη, όπου εντολές και κείμενα είναι ντυμένα με φωνή και ό,τι δεν μπορούν να διαβάσουν τα μάτια μπορούν να συλλάβουν τα αυτιά.

Έτσι τώρα, μέσα από τα επόμενα βήματα, σημαντικότερο των οποίων είναι η ψήφισή της από την Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, τον προσεχή Δεκέμβριο, η οδηγία θα λάβει την τελική μορφή ισχύοντος νόμου κατά την ελληνική προεδρία σηματοδοτώντας ένα νέο πιο ανθρώπινο αύριο για την Ευρώπη της αλληλεγγύης.


Διαβάστε περισσότερα...

Ψάρια εναντίον... χάμπουργκερ


Νέα έρευνα εστιάζει στα οφέλη των ω-3 λιπαρών οξέων.

Τα ω-3 λιπαρά οξέα που περιέχονται στα ιχθυέλαια φαίνεται ότι μπορούν να αναστρέψουν την αρνητική επίδραση που έχει το πλούσιο σε λιπαρά φαγητό στον εγκέφαλο.

Τα ερευνητικά δεδομένα των τελευταίων δεκαετιών έχουν δείξει ότι η διατροφή υψηλών λιπαρών μπορεί να επηρεάσει την νευρογέννεση – δηλαδή τη διαδικασία δημιουργίας νέων νευρικών κυττάρων του εγκεφάλου.

Σύμφωνα με τους ερευνητές του Πανεπιστημίου του Λίβερπουλ μια διατροφή πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα, κύρια πηγή των οποίων είναι τα λιπαρά ψάρια, μπορεί να προλάβει αυτές τις αρνητικές δράσεις ενεργοποιώντας τις περιοχές του εγκεφάλου που ελέγχουν την πρόσληψη τροφής, τη μάθηση και την μνήμη.

Η ομάδα από το Ινστιτούτο Αντιγήρανσης και Χρόνιων Παθήσεων του Πανεπιστημίου του Λίβερπουλ αρχικά είχε ως στόχο να διαπιστώσει κατά πόσο τα ω-3 λιπαρά οξέα παίζουν ρόλο στην απώλεια βάρους.

Αν και η ανάλυση των 185 ερευνητικών εργασιών έδειξε ότι τα ιχθυέλαια δεν έχουν άμεση επίδραση στη διαδικασία απώλειας βάρους, εντούτοις οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα ιχθυέλαια παίζουν σημαντικό ρόλο στην αναστροφή της βλάβης που προκαλούν τα πολλά λιπαρά στον εγκέφαλο.

Με βάση τις μελέτες σε πειραματόζωα φάνηκε ότι τα ω-3 λιπαρά οξέα συμβάλλουν στην αποκατάσταση και την ομαλοποίηση της διαδικασίας παραγωγής νέων νευρώνων του εγκεφάλου και στην μείωση της παραγωγής φλεγμονωδών παραγόντων στην κυκλοφορία του αίματος (όπως τα τριγλυκερίδια) οι οποίοι παρεμποδίζουν μεταξύ άλλων την ομαλή νευρωνική λειτουργία.


Πηγή: http://www.vita.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Γενετικό τεστ για τον καρκίνο μαστού-ωοθηκών


Σημαντική για την πρόληψη η ανάλυση της προδιάθεσης στον καρκίνο.
Η απόφαση της ηθοποιού Αντζελίνα Τζολί για προληπτική αμφοτερόπλευρη μαστεκτομή, έφερε στο προσκήνιο το ζήτημα της γενετικής προδιάθεσης για τον καρκίνο του μαστού και του τρόπου που αυτή μπορεί να ελεγχθεί.

Οι γυναίκες που φέρουν μετάλλαξη στο γονίδιο BRCA1 ή το γονίδιο BRCA2 έχουν 50% πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού μέχρι την ηλικία των 50 χρόνων και 87% μέχρι την ηλικία των 75 χρόνων. Η γενετική ανάλυση στο πλαίσιο μιας οικογένειας με ιστορικό καρκίνου μαστού-ωοθηκών είναι εξαιρετικά κρίσιμη γιατί μπορούν να γνωρίζουν ποια μέλη της οικογένειας είναι υψηλού κινδύνου και ποια όχι. Όσες γυναίκες είναι υψηλού κινδύνου θα πρέπει να ακολουθήσουν συγκεκριμένα πρωτόκολλα ιατρικής παρακολούθησης (μαγνητική μαστογραφία από την ηλικία των 25 χρόνων κ.α) ώστε ο ενδεχόμενος καρκίνος να διαγνωστεί σε αρχικό στάδιο. Κάποιες γυναίκες μπορεί να επιλέξουν την ωοθηκεκτομή ή και τη μαστεκτομή μετά από κάποια ηλικία (40-45 χρόνων).

Η ανάλυση της προδιάθεσης στον καρκίνο είναι εξαιρετικά σημαντική τόσο για την πρόληψή του όσο και για την αντιμετώπισή του. Το εργαστήριο Μοριακής Διαγνωστικής του Εθνικού Κέντρου Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος» (ΕΚΕΦΕ «Δ») είναι το μοναδικό εργαστήριο στην Ελλάδα, το οποίο έχει αναπτύξει μεθοδολογίες ανάλυσης της γενετικής προδιάθεσης στον καρκίνο του μαστού - ωοθηκών τα τελευταία 15 χρόνια σε συνεργασία με κορυφαία ερευνητικά κέντρα και πανεπιστήμια στον κόσμο (University of Washington-Seattle, Mayo Clinic κ.α.). Επιπλέον είναι το μοναδικό δημόσιο εργαστήριο στην Ελλάδα που παρέχει αυτές τις υπηρεσίες. (να σημειώσουμε ότι ο γενετικός έλεγχος για τις μεταλλάξεις των BRCA1 και BRCA2 γίνεται και σε ορισμένα ιδιωτικά εργαστήρια με ενδεικτικό κόστος περίπου 300 ευρώ για την ανίχνευση οχτώ μεταλλάξεων στα εν λόγω γονίδια).

Στις Ελληνίδες ασθενείς, μετά από πολυετείς έρευνες του Εργαστηρίου Μοριακής Διαγνωστικής, έχει αποδειχθεί ότι οι μεταλλάξεις στο γονίδιο BRCA1 είναι πολύ πιο συχνές απ' ότι εκείνες στο γονίδιο BRCA2. Επιπλέον μοιραζόμαστε κάποιες μεταλλάξεις με άλλους ευρωπαϊκούς πληθυσμούς αλλά υπάρχουν και τέσσερις ιδρυτικές - ελληνικές μεταλλάξεις, οι οποίες έχουν ταυτοποιηθεί μόνο σε ελληνικές οικογένειες στην Ελλάδα, τις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Αυστραλία.

Mέχρι σήμερα στο ΕΚΕΦΕ «Δ» έχουν αναλυθεί περισσότερες από 2.000 ασθενείς και έχουν ταυτοποιηθεί παθογόνες μεταλλάξεις σε περισσότερες από 300 οικογένειες. Οι εξετάσεις αυτές δεν καλύπτονται από τα ταμεία ακόμα στην Ελλάδα, παρότι καλύπτονται σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στο πλαίσιο των ερευνητικών προγραμμάτων του Εργαστηρίου αναλύονται περισσότερα από 20 γονίδια που σχετίζονται με τον καρκίνο του μαστού-ωοθηκών και έχουν ανιχνευθεί μεταλλάξεις σε άλλα γονίδια σε ποσοστό περίπου 20% (σε σύνολο 400 ασθενών που είναι αρνητικές για μεταλλάξεις στα BRCA1 και BRCA2).


Πηγή: http://www.vita.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι πιο συνηθισμένες αιτίες που μας κρατούν ξάγρυπνους


Πώς να νικήσετε την αϋπνία.

Αναρωτιέστε γιατί δεν µπορείτε να κοιµηθείτε ενώ είστε… «πτώµα»; Βρείτε τις αιτίες και αναζητήστε λύση...

Μεγάλο γεύµα πριν από τον ύπνο

Ένα µεγάλο ή βαρύ γεύµα κοντά στην ώρα του ύπνου µπορεί να προκαλέσει φούσκωµα, καούρα ή δυσπεψία µόλις ξαπλώσετε στο κρεβάτι. Γι’ αυτό καλό είναι να µην τρώτε αργά το βραδινό σας και οπωσδήποτε όχι πριν κοιµηθείτε.

Σε συγκεκριµένες µάλιστα παθήσεις, όπως για παράδειγµα στη γαστροοισοφαγική παλινδρόµηση, συστήνεται το τελευταίο γεύµα να είναι σε απόσταση δύο έως τριών ωρών από τον ύπνο.

Λάθος ατµόσφαιρα

Ένας χώρος µε υπερβολικό κρύο ή υπερβολική ζέστη, θόρυβο ή αναμμένα φώτα δεν σας βοηθά να χαλαρώσετε και να αποκοιµηθείτε ή µπορεί να ευθύνεται για το διαταραγµένο ύπνο αν έχετε ήδη αποκοιµηθεί.

Κατανάλωση πολλών υγρών

Είναι φυσικό η κατανάλωση πολλών υγρών πριν κοιµηθείτε να αυξάνει την ανάγκη να επισκεφτείτε την τουαλέτα, γεγονός που διαταράσσει τον ύπνο. Γι’ αυτό υγρά όπως ροφήµατα, αναψυκτικά, αλκοόλ που πολλοί καταναλώνουν τις βραδινές ώρες, καλό είναι να πίνονται σε απόσταση από αυτόν.

Μένετε στο κρεβάτι ξύπνιοι

Αν έχετε ξαπλώσει και δυσκολεύεστε να αποκοιµηθείτε, το χειρότερο που µπορείτε να κάνετε είναι να συνεχίσετε να µένετε στο κρεβάτι, καθώς έτσι αγχώνεστε και επιπλέον συνδέετε τον ύπνο µε την αγωνία για το αν θα καταφέρετε να αποκοιµηθείτε.

Το καλύτερο που µπορείτε να κάνετε είναι να σηκωθείτε και να ασχοληθείτε µε κάτι που είναι πιθανό να σας νυστάξει, π.χ. να διαβάσετε ένα βιβλίο.

Διεγερτικά ροφήµατα και τρόφιµα µετά το απόγευµα

Η καφεΐνη είναι γνωστό διεγερτικό του νευρικού συστήµατος που µπορεί να δυσκολέψει τον ύπνο. Γι’ αυτό θα πρέπει να αποφεύγετε την κατανάλωσή της περίπου 5 µε 6 ώρες πριν από τον ύπνο, ειδικά αν αντιµετωπίζετε πρόβληµα.

Να θυµάστε ότι, εκτός από τον καφέ, καφεΐνη έχει και το τσάι, τα αναψυκτικά τύπου κόλα και τροφές όπως η σοκολάτα, τα οποία καλό είναι να µην καταναλώνονται στο δεύτερο µισό της ηµέρας.

Κοιµάστε το µεσηµέρι

Παρόλο που οι Έλληνες ανήκουν στους λαούς που έχουν αδυναµία στο µεσηµεριανό ύπνο, η αλήθεια είναι ότι ο ύπνος κατά τη διάρκεια της ηµέρας µπορεί να δυσκολέψει το βραδινό. Φυσικά µπορείτε να απολαύσετε µια µικρή σιέστα (µισή ώρα έως τρία τέταρτα) αν δεν δυσκολεύεστε να αποκοιµηθείτε το βράδυ.

Αν όµως έχετε διαπιστώσει το αντίθετο, καλό είναι να αποφεύγετε να κοιµάστε την ηµέρα. Η υπνηλία, από την άλλη, που πιθανόν σας πολιορκεί πριν από το βράδυ µπορεί να είναι σύµπτωµα κάποιας διαταραχής ύπνου.

Γυµναστική το βράδυ

Πολλοί νοµίζουν ότι η γυµναστική είναι ένας καλός τρόπος για να αποβάλουν την ένταση αλλά και να κουραστούν περισσότερο, γεγονός που µπορεί να τους βοηθήσει να κοιµηθούν πιο γρήγορα.

Ωστόσο, παρόλο που γενικά η γυµναστική µπορεί να βοηθήσει στη ρύθµιση του ύπνου επειδή τονώνει τις οργανικές λειτουργίες, καλό είναι να αποφεύγεται τις βραδινές ώρες.

Ακατάλληλος χώρος

Πολλές φορές η έλλειψη χώρου στο σπίτι µάς αναγκάζει να χρησιµοποιούµε την κρεβατοκάµαρα όχι αποκλειστικά ως χώρο για ύπνο, αλλά και ως καθιστικό ή γραφείο. Κι όµως, τηλεόραση ή υπολογιστής, βιντεοπαιχνίδια και τηλέφωνα, ιδιαίτερα όταν χρησιµοποιούνται λίγο πριν κοιµηθείτε, κρατούν τον εγκέφαλό σας σε εγρήγορση δυσκολεύοντας τη χαλάρωση που απαιτεί η διέλευση του ύπνου.

Άτακτα ωράρια ύπνου

Ο ύπνος ρυθµίζεται από ένα φυσικό βιολογικό ρολόι το οποίο όταν κοιµόµαστε κάθε µέρα διαφορετική ώρα απορρυθµίζεται.

Αν κοιµάστε δηλαδή κάθε βράδυ διαφορετική ώρα, το σώµα σας δυσκολεύεται να αναγνωρίσει πότε ακριβώς νιώθει την ανάγκη να κοιµηθεί. Αντίθετα, όταν κοιµάστε κάθε µέρα την ίδια ώρα, είναι πιο πιθανό να αποκοιµιέστε πιο γρήγορα.

Αλκοόλ πριν από το κρεβάτι

Oι περισσότεροι νοµίζουµε ότι ένα ή δύο ποτηράκια µάς βοηθούν να νυστάξουµε και να κοιµηθούµε πιο γρήγορα. Πράγµατι το αλκοόλ µπορεί να χαλαρώνει και να φέρνει πιο γρήγορα τον ύπνο. Αυτό όµως που δεν γνωρίζουµε είναι ότι η κατανάλωσή του µπορεί να διαταράξει τα στάδια ύπνου µε αποτέλεσµα αυτός να είναι συχνά πιο ανήσυχος και µε εφιαλτικά όνειρα στο δεύτερο µισό της νύχτας.

Το σύγχρονο lifestyle

Πολλές φορές το φορτωµένο πρόγραµµα µάς αναγκάζει να κοιµόµαστε πιο αργά ή να ξυπνάµε πιο νωρίς (ή και τα δύο) προκειµένου να προλάβουµε όλες τις υποχρεώσεις µε αποτέλεσµα να κοιµόµαστε λιγότερες ώρες. Άλλοτε πάλι αργούµε να κοιµηθούµε γιατί προτιµούµε να διασκεδάσουµε σε µια βραδινή έξοδο.

Με αυτό τον τρόπο όµως µειώνονται οι ώρες ύπνου που έχουµε ανάγκη και καταλήγουµε να νιώθουµε περισσότερο κουρασµένοι και νυσταγµένοι κατά τη διάρκεια της µέρας.

Καπνίζετε πριν κοιµηθείτε

Η νικοτίνη είναι γνωστό ότι διεγείρει τον εγκέφαλο και γι’ αυτό το κάπνισµα πριν κοιµηθείτε µπορεί να δυσκολέψει τον ύπνο. Επίσης στους βαρείς καπνιστές η ανάγκη για κάπνισµα µπορεί να τους ξυπνήσει κατά τη διάρκεια της νύχτας. Γι’ αυτό καλό είναι να αποφεύγεται το κάπνισµα δύο-τρεις ώρες πριν κοιµηθείτε.

Στην… τσίτα όλη µέρα

Η διέλευση του ύπνου απαιτεί να είµαστε χαλαροί και όχι σε υπερένταση. Αν είµαστε ενεργητικοί και αεικίνητοι µέχρι την ώρα που θα πέσουµε στο κρεβάτι είτε κάνοντας δουλειές του σπιτιού είτε δουλεύοντας στον υπολογιστή, δυσκολεύουµε το σώµα και τον εγκέφαλό µας να χαλαρώσουν και να προσαρµοστούν στην κατάσταση που απαιτεί η διέλευση του ύπνου.

Γι’ αυτό καλό είναι λίγες ώρες πριν από τον ύπνο να περάσετε σε φάση χαλάρωσης µε ήρεµες δραστηριότητες όπως διάβασµα, απαλή µουσική, ένα χαλαρωτικό µπάνιο κ.λπ.

Πέντε εµπόδια του ύπνου

- Πόνος: Κάθε είδους πόνος, όπως στο στοµάχι, ηµικρανία ή πονοκέφαλος αλλά και στους µυς, µπορεί να δυσκολέψει ή να διαταράξει τον ύπνο.

- Κατάθλιψη και στρες: Η αϋπνία είναι ένα από τα βασικά συµπτώµατα των ατόµων που πάσχουν από κατάθλιψη ή αγχώδεις διαταραχές.

- Ορµονικές διαταραχές: Γυναίκες στην εγκυµοσύνη αλλά και στην εµµηνόπαυση µπορεί να δυσκολεύονται να κοιµηθούν, γεγονός που οφείλεται στο ότι διαταράσσονται τα επίπεδα των ορµονών τους.

- Χρόνιες ασθένειες: Ιδιαίτερα εκείνες που αφορούν στο αναπνευστικό σύστηµα όπως άσθµα ή Χρόνια Αποφρακτική Πνευµονοπάθεια. Επίσης άτοµα µε καρδιαγγειακά προβλήµατα ή νευρολογικές ασθένειες όπως νόσο Πάρκινσον ή Αλτσχάιµερ µπορεί να µην έχουν καλό ύπνο.

- Φάρµακα: Μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά τον ύπνο, ειδικά όταν τα παίρνουµε κοντά στην ώρα που συνήθως κοιµόµαστε. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να ενηµερώσετε τον γιατρό σας.


Πηγή: http://www.myworld.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Εγκαίνια σε παραλία για άτομα με προβλήματα όρασης


Στη Λετονία, όπου υπάρχουν 7.000 άτομα με προβλήματα όρασης, για πρώτη φορά δημιουργείται τέτοιου τύπου παραλία.

Πρόκειται για μια παραλία με ελεύθερη πρόσβαση για όλους, ένας από τους στόχους της οποίας είναι η αποφυγή του σοκ για τους ανθρώπους που βλέπουν όταν έρχονται σε επαφή με τυφλούς.

Στα εγκαίνια της παραλίας, υπό την καθοδήγηση ειδικών και με τη χρήση ειδικών γυαλιών, οι άνθρωποι που βλέπουν θα μπορέσουν να βιώσουν πώς αισθάνονται τα άτομα με προβλήματα όρασης.

Να λάβουν μέρος σε αγώνα δρόμου και σκυταλοδρομία βασιζόμενοι στους «ήχους», να παίξουν πινγκ-πονγκ για τυφλούς, να κάνουν «νυχτερινή» αναρρίχηση σε αλπικό τοίχο και ποδήλατο με τη συνοδεία τυφλού οδηγού.

Η παραλία βρίσκεται στη Γιούρμαλα.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ποιοι και πώς θα γλιτώσουν το χαράτσι


Πολλά και αυστηρά είναι τα κριτήρια που έχει θέσει το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου ευπαθείς ομάδες να εξαιρεθούν από το χαράτσι των ακινήτων του 2013.

Όπως αναφέρει το «Βήμα της Κυριακής», άνεργοι, πολύτεκνοι, άτομα με αναπηρία, και όσοι ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας για να εξαιρεθούν από το χαράτσι ή για να πληρώσουν μικρότερο φόρο ή περισσότερες δόσεις θα πρέπει να πληρούν συνδυαστικά μια σειρά από κριτήρια και προϋποθέσεις. Τελικά σε αρκετές περιπτώσεις δεν θα εξαιρεθούν και θα κληθούν να πληρώσουν κανονικά.

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών, Γιώργου Μαυραγάνη, όσοι ζουν κοντά στα όρια της φτώχειας έχουν τη δυνατότητα να ζητήσουν από την Εφορία την πληρωμή του χαρατσιού σε περισσότερες των πέντε δόσεων ή τη μείωσή του ή την πλήρη απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής. Βασική προϋπόθεση είναι να αποδείξουν ότι βρίσκονται σε αδυναμία να εξασφαλίσουν τροφή, ενδυμασία, ιατρική περίθαλψη, εκπαίδευση και άλλα αγαθά για στοιχειώδη διαβίωση των ίδιων ή μελών της οικογένειας τους.

Παράλληλα, εφαρμόζονται αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια έτους 2013 ως εξής:

• έως 6.000 ευρώ για τον άγαμο,

• έως 8.000 ευρώ για τον έγγαμο χωρίς παιδιά

• έως 9.000 ευρώ για έγγαμο με ένα παιδί

• έως 10.000 ευρώ για έγγαμο με δύο παιδιά και

• για κάθε επόμενο παιδί το όριο ετήσιου οικογενειακού εισοδήματος προσαυξάνεται κατά 1.000 ευρώ.

Επίσης, το ακίνητο που πρόκειται να εξαιρεθεί θα πρέπει να αποτελεί κύρια και μόνιμη κατοικία του αιτούντος, ενώ ο ίδιος θα πρέπει να μη διαθέτει άλλο περιουσιακό στοιχείο (ακίνητα, αυτοκίνητα κλπ.) Ακόμη στα κριτήρια είναι η συνολική αξία του ακινήτου να μην ξεπερνάει σε αντικειμενική τις 120.000 ευρώ και η τιμή ζώνης που βρίσκεται το ακίνητο να είναι έως 2.000 ευρώ.

Ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να κάνει αίτηση στην Εφορία και την ίδια στιγμή να καταβάλει στην Εφορία 10 ευρώ για να αποκοπεί το χαράτσι από τον λογαριασμό της ΔΕΗ.

Παράλληλα, θα πρέπει να καταθέσει φωτοτυπία λογαριασμού της ΔΕΗ που φαίνεται και το χαράτσι, καθώς και εκκαθαριστικά σημειώματα-δηλώσεις ΦΑΠ του έτους 2012 εκτυπωμένα από τη διαδικτυακή εφαρμογή της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων ή υπεύθυνη δήλωση ότι δεν είχε ακίνητο την 1η Ιανουαρίου 2012. Στα δικαιολογητικά περιλαμβάνονται ακόμη η περιουσιακή κατάσταση έτους 2013 και η δήλωση όλων των εισοδημάτων και οικονομικών συμβολών που τυχόν χορηγούνται από μέλη της οικογένειας, φίλους ή άλλους ευεργέτες.

Τέλος θα πρέπει να εμφανίσει τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος οικονομικού έτους 2013 και εκκαθαριστικό σημείωμα, εφόσον αυτό έχει εκδοθεί, ενώ η Εφορία μπορεί να ζητήσει οποιοδήποτε άλλο έγγραφο.

Η απόφαση για πολύτεκνους, ανάπηρους και ανέργους

Πολύτεκνοι, ανάπηροι με ετήσιο εισόδημα έως 30.000 ευρώ θα επιβαρυνθούν με μειωμένο συντελεστή 0,5 ευρώ ανα τετραγωνικό μέτρο, ενώ πλήρη απαλλαγή από το χαράτσι μπορούν να κερδίσουν οι μακροχρόνια άνεργοι και επιδοτούμενοι άνεργοι με ετήσιο εισόδημα έως 12.000 ευρώ. Η υποβολή αίτησης για απαλλαγή ή μειωμένο χαράτσι θα γίνεται μόνο στην Εφορία.

Δικαιολογητικά που θα πρέπει να προσκομισθούν:

Α) Φορολογική δήλωση 2013

Β) Εκκαθαριστικό σημείωμα 2013, εφόσον έχει εκδοθεί

Γ) Φόρος ακίνητης περιουσίας 2010 ή συμβόλαιο ακινήτου αν έχει αποκτηθεί μετα την 1η Ιανουαρίου 2010

Δ) προκειμένου για ανάπηρο, βεβαίωση από τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας

Ε) προκειμένου για άνεργο, βεβαίωση από τον κατά περίπτωση αρμόδιο φορέα για την ανεργία.

Ειδικά για τους ανέργους, θα πρέπει κατά την ημερομηνία έκδοσης του πρώτου λογαριασμού να επιδοτούνται για τουλάχιστον 6 μήνες κατα το περασμένο 12μηνο. Οι μακροχρόνια άνεργοι να έχουν μη διακοπτόμενο χρόνο ανεργίας ίσο ή μεγαλύτερο του ενός έτους.

Για τους ανέργους, όμως, υπάρχουν και άλλα αυστηρά κριτήρια, όπως:

• Η εξαίρεση να φορά μόνο την α’ κατοικία

• Κατοικία έως 120 τ.μ., συν 20 τ.μ. για κάθε προστατευόμενο τέκνο

• Τιμή ζώνης ακινήτου έως 3.000 ευρώ

• Οικογενειακό εισόδημα 2011 (φορολογική δήλωση 2012) έως 12.000 ευρώ

• Συνολική αξία ακίνητης περιουσίας 2010 έως 150.000 ευρώ συν 10.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων - Ντοκιμαντέρ για την γενοκτονία των Ποντίων


Ένα εκλεκτό τμήμα του Ελληνισμού ζούσε στα βόρεια της Μικράς Ασίας, στην περιοχή του Πόντου, μετά τη διάλυση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Η άλωση της Τραπεζούντας το 1461 από τους Οθωμανούς δεν τους αλλοίωσε το φρόνημα και την ελληνική τους συνείδηση, παρότι ζούσαν αποκομμένοι από τον εθνικό κορμό.

Μπορεί να αποτελούσαν μειονότητα -το 40% του πληθυσμού, αλλά γρήγορα κυριάρχησαν στην οικονομική ζωή της περιοχής, ζώντας κυρίως στα αστικά κέντρα.

Η οικονομική τους ανάκαμψη συνδυάστηκε με τη δημογραφική και την πνευματική τους άνοδο. Το 1865 οι Έλληνες του Πόντου ανέρχονταν σε 265.000 ψυχές, το 1880 σε 330.000 και στις αρχές του 20ου αιώνα άγγιζαν τις 700.000.

Το 1860 υπήρχαν 100 σχολεία στον Πόντο, ενώ το 1919 υπολογίζονται σε 1401, ανάμεσά τους και το περίφημο Φροντιστήριο της Τραπεζούντας. Εκτός από σχολεία διέθεταν τυπογραφεία, περιοδικά, εφημερίδες, λέσχες και θέατρα, που τόνιζαν το υψηλό τους πνευματικό επίπεδο.

Το 1908 ήταν μια χρονιά - ορόσημο για τους λαούς της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Τη χρονιά αυτή εκδηλώθηκε και επικράτησε το κίνημα των Νεότουρκων, που έθεσε στον περιθώριο τον Σουλτάνο. Πολλές ήταν οι ελπίδες που επενδύθηκαν στους νεαρούς στρατιωτικούς για μεταρρυθμίσεις στο εσωτερικό της θνήσκουσας Αυτοκρατορίας.

Σύντομα, όμως, οι ελπίδες τους διαψεύστηκαν. Οι Νεότουρκοι έδειξαν το σκληρό εθνικιστικό τους πρόσωπο, εκπονώντας ένα σχέδιο διωγμού των χριστιανικών πληθυσμών και εκτουρκισμού της περιοχής, επωφελούμενοι της εμπλοκής των ευρωπαϊκών κρατών στο Α' Παγκόσμιο Πόλεμο. Το ελληνικό κράτος, απασχολημένο με το «Κρητικό Ζήτημα», δεν είχε τη διάθεση να ανοίξει ένα ακόμη μέτωπο με την Τουρκία.




Οι Τούρκοι με πρόσχημα την «ασφάλεια του κράτους» εκτοπίζουν ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού πληθυσμού στην αφιλόξενη μικρασιατική ενδοχώρα, μέσω των λεγόμενων «ταγμάτων εργασίας» («Αμελέ Ταμπουρού»).

Στα «Τάγματα Εργασίας» αναγκάζονταν να υπηρετούν οι άνδρες που δεν κατατάσσονταν στο στρατό. Δούλευαν σε λατομεία, ορυχεία και στη διάνοιξη δρόμων, κάτω από εξοντωτικές συνθήκες. Οι περισσότεροι πέθαιναν από πείνα, κακουχίες και αρρώστιες.

Αντιδρώντας στην καταπίεση των Τούρκων, τις δολοφονίες, τις εξορίες και τις πυρπολήσεις των χωριών τους, οι Ελληνοπόντιοι, όπως και οι Αρμένιοι, ανέβηκαν αντάρτες στα βουνά για να περισώσουν ό,τι ήταν δυνατόν.

Μετά τη Γενοκτονία των Αρμενίων το 1916, οι τούρκοι εθνικιστές υπό τον Μουσταφά Κεμάλ είχαν πλέον όλο το πεδίο ανοιχτό μπροστά τους για να εξολοθρεύσουν τους Ελληνοπόντιους. Ό,τι δεν κατάφερε ο Σουλτάνος σε 5 αιώνες το πέτυχε ο Κεμάλ σε 5 χρόνια.

Το 1919 οι Έλληνες μαζί με τους Αρμένιους και την πρόσκαιρη υποστήριξη της κυβέρνησης Βενιζέλου προσπάθησαν να δημιουργήσουν ένα αυτόνομο ελληνοαρμενικό κράτος. Το σχέδιο αυτό ματαιώθηκε από τους Τούρκους, οι οποίοι εκμεταλλεύθηκαν το γεγονός για να προχωρήσουν στην «τελική λύση».

Στις 19 Μαΐου 1919 ο Μουσταφά Κεμάλ αποβιβάζεται στη Σαμψούντα για να ξεκινήσει τη δεύτερη και πιο άγρια φάση της Ποντιακής Γενοκτονίας, υπό την καθοδήγηση των γερμανών και σοβιετικών συμβούλων του. Μέχρι τη Μικρασιατική Καταστροφή το 1922 οι Ελληνοπόντιοι που έχασαν τη ζωή τους ξεπέρασαν τους 200.000, ενώ κάποιοι ιστορικοί ανεβάζουν τον αριθμό τους στις 350.000.

Όσοι γλίτωσαν από το τουρκικό σπαθί κατέφυγαν ως πρόσφυγες στη Νότια Ρωσία, ενώ γύρω στις 400.000 ήλθαν στην Ελλάδα. Με τις γνώσεις και το έργο τους συνεισέφεραν τα μέγιστα στην ανόρθωση του καθημαγμένου εκείνη την εποχή ελληνικού κράτους και άλλαξαν τις πληθυσμιακές ισορροπίες στη Βόρειο Ελλάδα.

Με αρκετή, ομολογουμένως, καθυστέρηση, η Βουλή των Ελλήνων ψήφισε ομόφωνα στις 24 Φεβρουαρίου 1994 την ανακήρυξη της 19ης Μαΐου ως Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού.


Δείτε το βίντεο - Ντοκιμαντέρ για την γενοκτονία των Ποντίων:




Πηγή: http://www.enikos.gr και http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ποια συμπτώματα μας προειδοποιούν για Alzheimer;


Τα συμπτώματα του Αλτσχάιμερ συνήθως εμφανίζονται σταδιακά. Προοδευτικά εντείνονται σε σημείο που προκαλούν μεγάλη βλάβη. H νόσος διακρίνεται σε ήπιο, μέτριο και έντονο στάδιο και καθένα από αυτά έχει ξεχωριστά συμπτώματα. Αλλά τα συμπτώματα ποικίλλουν από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Πάμε να τα μάθουμε ώστε να είμαστε σε θέση να γνωρίσουμε για να βοηθήσουμε κάποιον δικό μας άνθρωπο ή ακόμη και εμάς τους ίδιους.

Ήπιο Αλτσχάιμερ
Το πρώτο στάδιο ονομάζεται πρώιμο ή ήπιο Αλτσχάιμερ. Κατά μέσο όρο, διαρκεί δύο ως τέσσερα χρόνια. Όσο νωρίτερα εντιπίζονατι τα συμπτώματα, τόσο γρηγορότερα μπορεί ο ιατρός να διαγνώσει αν κάποιος έχει Αλτσχάιμερ.

Τα συμπτώματα αυτού του σταδιού περιλαμβάνουν:
Αλλαγή στα επίπεδα της ενέργειας και στον αυθορμητισμο, απόσυρση από την δουλειά και τις κοινωνικές δραστηριότητες ξοδεύοντας χρόνο καθισμένοι βλέποντας τηλεόραση ή ξαπλώνοντας, απώλεια πρόσφατης μνήμης, συζητήσεων και πρόσφατων γεγονότων, έντονα προβλήματα με την γλώσσα, τις εκφράσεις και την κατανόηση, ήπια προβληματα συντονισμού, μπορεί να υπάρξει πρόβλημαμ με το γράψιμο ή με τη χρήση καθημερινών αντικειμένων, πρόβλημα ολοκλήρωσης καθημερινών εργασιών, έντονες αλλαγές στη διάθεση που περιλαμβάνουν επεισόδια κατάθλιψης ή και απάθειας, καθώς επίσης και πιθανά προβλήματα με την οδήγηση.

Έχοντας κάποια ή όλα από αυτά τα συμπτώματα δεν σημαινει απαραίτητα ότι το άτομο πάσχει από αλτσχάιμερ. Άλλες καταστασεις μπορούν να προκαλέσουν συμπτώματα που μοιάζουν με αυτά του Αλτσχάιμερ. Σ’ αυτές τις καταστάστεις συμπεριλαμβάνονται: τα προβλήματα μεταβολισμού όπως υποθυρεοειδισμός, ο εθισμός στα ναρκωτικά, οι παρενέργειες φαρμάκων, η νόσος Πάρκινσον, το στρες και η κατάθλιψη.

Μέτριο Αλτσχάιμερ

Αυτό το στάδιο διαρκεί από δύο έως δέκα χρόνια. Σ’ αυτό το στάδιο, η απώλεια μνήμης γίνεται χειρότερη και διαταράσσει την καθημερινή ζωή. Το άτομο που πάσχει από Αλτσχάιμερ αυτού του σταδίου μπορεί να χάσει την αίσθηση όλων όσων έχει ζήσει στη ζωή του. Μπορεί, επίσης, να μην αναγνωρίζει και να μην θυμάται τα μέλη της οικογένειάς του και φίλους του. Μπορεί ακόμα να ξεχάσει και που αφήνει διάφορα πράγματα.

Άλλα συμπτώματα που σχετίζονται με το μέτριο αλτσχάιμερ είναι: ο τρεμάμενος λόγος, η δυσκολία στο να βρει τις κατάλληλες λέξεις και φράσεις για να επικοινωνήσει και η δυσκολία στο να οργανώνει και να λύνει προβλήματα. Πολλές φορές το άτομο βρίσκεται σε σύγχυση σχετικά με τον χρόνο και τον τόπο, ενώ παρουσιάζει διαταραχές στον ύπνο και έχει συχνά αυταπάτες. Επίσης, άτομα που πάσχουν από Αλτσχάιμερ μπορεί να εμφανίσουν αδυναμία κρίσης και ανάρμοστη συμπεριφορά, περισσότερα προβλήματα κίνησης και συντονισμού, έντονη απώλεια ελέγχου που μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλα προβήματα κατάθλιψης, καθώς επίσης και επιθετικότητα.

Έντονο Αλτχάιμερ

Το τελευταίο αυτό στάδιο διαρκεί ένα έως τρία χρόνια. Μπορεί να περιλαμβάνει τα παρακάτω συμπτώματα: έντονα προβήματα σύγχυσης για το παρελθόν αλλά και το παρόν, αδυναμία να επικοινωνεί, να θυμάται ή να επεξεργάζεται πληροφορίες, μέση με απώλεια γλωσικής ικανότητας, προβλήματα κατάπωσης, ακράτειας και ελέγχου του εντέρου, απώλεια βάρους, κρίσης, μολύνσεις του δέρματος, οι ακραίες μεταβολές της διάθεσης, οι ψευδαισθήσεις και το παραλήρημα, καθώς επίσης και η ακινησία.



Πηγή: http://boro.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αρχίζουν οι έλεγχοι


Mε αφορμή την έναρξη της καλοκαιρινής περιόδου, ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Γιάννης Βρούτσης, έδωσε εντολή στον ειδικό γραμματέα ΣΕΠΕ, Μιχάλη Κανδαράκη, για τη διενέργεια άμεσων και εντατικών ελέγχων σε επιχειρήσεις που σχετίζονται με τον τουριστικό κλάδο.

Οι έλεγχοι που θα εκτείνονται στο σύνολο των τουριστικών περιοχών και θα αφορούν σε όλα τα μεγέθη των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον συγκεκριμένο τομέα, θα διενεργούνται κατά την διάρκεια όλης της καλοκαιρινής περιόδου.

Υπενθυμίζουμε ότι με τον πρόσφατα ψηφισθέντα νόμο 4144/2013, στο ελεγκτικό έργο του ΣΕΠΕ δύναται να συνδράμει και η υπηρεσία της Οικονομικής Αστυνομίας του υπουργείου Δημόσιας Τάξης ώστε με συντονισμένες προσπάθειες και στενή συνεργασία να μεγιστοποιηθεί η αποτελεσματικότητα του όλου εγχειρήματος.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Εργασίας:

«Η τήρηση της εργατικής νομοθεσίας και η νομιμότητα στην αγορά εργασίας αποτελούν βασικές προτεραιότητες του υπουργείου Εργασίας. Ας καταλάβουν όλοι ότι φαινόμενα αδήλωτης εργασίας και εισφοροδιαφυγής δεν συνιστούν μία τυπική παράβαση, αλλά κοινωνικό και οικονομικό έγκλημα. Και ως τέτοια θα αντιμετωπίζονται.

Την στιγμή που καταβάλλονται τεράστιες θυσίες από όλους μας για την έξοδο της χώρας από την κρίση, συμπεριφορές ανομίας υπονομεύουν την αναπτυξιακή προοπτική και την εθνική προσπάθεια. Κανείς δεν δικαιούται ούτε νομιμοποιείται να χρησιμοποιεί ως άλλοθι την κρίση για τέτοιες συμπεριφορές. Ειδικά σε αυτή την περίοδο όπου αναμένεται πολύ σημαντική αύξηση του τουριστικού ρεύματος, που θα συμβάλει στη τόνωση της οικονομίας και συνεπώς στην αύξηση των θέσεων εργασίας, φαινόμενα παραβατικότητας που παρατηρήθηκαν στο παρελθόν δεν πρέπει να επιτρέψουμε να ξανασυμβούν.

Νομιμότητα στην εργασία και ποιότητα στις παρεχόμενες υπηρεσίες είναι έννοιες αλληλένδετες και συνιστούν ζήτημα εθνικής σημασίας. Πρέπει όλοι να το καταλάβουν και να συμβάλουν».



Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Παρέμβαση του Ιωαννίδη για το ντόπινγκ


Η αντιμετώπιση της φαρμακοδιέγερσης ήταν το κεντρικό θέμα στη σύνοδο των υπουργών Αθλητισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις Βρυξέλλες. Αυτό που επισημάνθηκε με ιδιαίτερη έμφαση, ήταν πως το ντόπινγκ έχει ξεπεράσει πλέον τα στενά όρια του επαγγελματικού αθλητισμού και εξαπλώνεται στον ερασιτεχνικό και τον μαζικό αθλητισμό, απειλώντας τη δημόσια υγεία.

Ο υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Γιάννης Ιωαννίδης, την παρέμβασή του τόνισε: «Πρόκειται για ένα τεράστιο πρόβλημα, γιατί το ντόπινγκ αλλοιώνει τον αθλητισμό. Δεν παίζει ρόλο ποιος είσαι, ποιοι είναι οι γονείς σου, αλλά τι μπορείς να πετύχεις αθλητικά. Γι’ αυτό πρέπει να κρατήσουμε καθαρό το παιχνίδι και απαιτείται νομικό έρεισμα και χρηματοδότηση. Το βασικότερο είναι να προσέχουμε το περιβάλλον του αθλητή, ο οποίος είναι συχνά θύμα αυτού του περιβάλλοντος».

Όπως ανέφερε ο Γιάννης Ιωαννίδης «στην Ελλάδα έχουμε ποινικοποιήσει το ντόπινγκ και διεξάγουμε πολλούς και εκτεταμένους ελέγχους. Από τους παραβάτες αφαιρούμε όχι μόνο τα μετάλλια αλλά και τα χρήματα που τους είχαν δοθεί. Στα γυμναστήρια απαγορεύονται τα διατροφικά συμπληρώματα που συχνά βοηθούν στο ντόπινγκ».

«Η ενημέρωση του αθλούμενου από μικρή ηλικία είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες καταστολής του φαινομένου. Γίνεται αντιληπτό ότι σε αυτόν τον σκοπό απαιτείται συνεργασία και με άλλους φορείς, όπως με την αστυνομία και τα τελωνεία, διότι όλα τα σκευάσματα εισάγονται και πρέπει να γίνεται ο απαιτούμενος έλεγχος», πρόσθεσε ο υφυπουργός.

Σύμφωνα με τον κ. Ιωαννίδη «απαιτείται επιβράβευση για κάθε πληροφορία που προέρχεται από αθλητές και παράγοντες για περιπτώσεις ντόπινγκ. Θα πρέπει να υπάρχει αμοιβή και όχι δημοσιοποίηση του ονόματος του παρέχοντος την πληροφορία για να μην καταστεί λεία των συμφερόντων του ντόπινγκ».

«Στην Ελλάδα αθλητές με διακρίσεις επισκέπτονται σχολεία και ενημερώνουν τα παιδιά για τους κινδύνους του ντόπινγκ, ενώ συνεργαζόμαστε με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Αντιντόπινγκ (WADA). Το έργο μας είναι δύσκολο, γιατί ενώ τα ναρκωτικά απαξιώνουν, το ντόπινγκ καταξιώνει. Γι’ αυτό και οφείλουμε όλοι να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί», κατέληξε ο Γιάννης Ιωαννίδης.



Διαβάστε περισσότερα...

Τραγωδία με νεκρό 7χρονο στη Γερμανία


Σοκ έχει προκαλέσει στη γερμανική κοινή γνώμη η είδηση του θανάτου ενός επτάχρονου αγοριού σε ποδοσφαιρικό γήπεδο.

Ο μικρός συμμετείχε στην προπόνηση τοπικής ομάδας του Αμβούργου την Παρασκευή και μετά το πέρας αυτής μαζί με τους συμπαίκτες του κουβάλησε το τέρμα στο οποίο έπαιζαν μπάλα. Τότε, ωστόσο, συνέβη το μοιραίο, καθώς το τέρμα έπεσε πάνω στο κεφάλι του.

Ο μικρός Έφι (όπως είναι το όνομά του) υπέστη ένα πολύ βαθύ τραύμα και σοβαρή κρανιοεγκεφαλική κάκωση, μπροστά στα μάτια των συνομήλικων συμπαικτών του. Το ασθενοφόρο τον παρέλαβε αμέσως και τον μετέφερε στο νοσοκομείο, αλλά παρά τις προσπάθειες των γιατρών ο επτάχρονος υπέκυψε στο τραύμα του στη διάρκεια της νύχτας.

«Ακυρώσαμε όλα τα παιχνίδι και πλέον θα προσπαθήσουμε να βοηθήσουμε τα παιδιά μαζί με τους γονείς τους να ξεπεράσουν το σοκ αυτού του τραγικού δυστυχήματος», δήλωσε ο υπεύθυνος της ομάδας. Στην ιστοσελίδα της ομάδας δεν υπάρχει τίποτα περισσότερο από το: «Έφι, ζεις στις καρδιές μας»


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ισοβίτης παραμένει δημόσιος υπάλληλος


Άλλο ένα παράδοξο του ελληνικού Δημοσίου. Ισοβίτης παραμένει δημόσιος υπάλληλος.

Σύμφωνα με τον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, Λέανδρο Ρακιντζή, το περιστατικό αφορά σε πρώην γενικό γραμματέας του Πάντειου Πανεπιστημίου.

«Η πράξη έγινε το 1996. Του ασκήθη πειθαρχική δίωξη αλλά τότε παιζόταν ένα "παιχνίδι", ποιος θα τον τιμωρήσει, το πρυτανικό ή το διοικητικό συμβούλιο. Τελικώς τον τιμώρησε το πρυτανικό, με επιείκεια, με πεντάμηνη παύση. Έκανα ένσταση στο δευτεροβάθμιο πειθαρχικό συμβούλιο και του επέβαλε οριστική παύση. Εκείνος προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας από τότε και τώρα εξεδώθη η απόφαση σύμφωνα με την οποία ακυρώνεται η ποινή οριστικής παύσεως, λόγω αναρμοδιότητας», εξήγησε στην πρωινή εκπομπή του MEGA, ο κ. Ρακιντζής.

Όπως ανέφερε ο ίδιος, «το Συμβούλιο της Επικρατείας θα μπορούσε να απορρίψει την προσφυγή του ελλείψη έννομου συμφέροντος».

«Όταν καταδικάζεται κάποιος σε ισόβια και η απόφαση γίνει τελεσίδικη αποστέλλονται αυτομάτως από τα πολιτικά του δικαιώματα και απολύετε αυτομάτως από τη θέση του», πρόσθεσε.

Δείτε το βίντεο από το MEGA





Διαβάστε περισσότερα...

Αυτοχρίσθηκαν διευθυντές και έδιναν άδειες!


Έως και την εκκίνηση των διαδικασιών για τις πρώτες απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων μπορεί να προκαλέσει το αποτέλεσμα πορίσματος ΕΔΕ η οποία διενεργείται αυτές τις ημέρες στο υπουργείο Πολιτισμού. Αφορά στον εσωτερικό έλεγχο που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη του Πάσχα στις υπηρεσίες, από τον οποίο προέκυψαν απίστευτα ευρήματα.

Τι διαπιστώθηκε; Υπάλληλοι που... αυτοχρίσθηκαν προϊστάμενοι και έδωσαν άδειες, αδειόχαρτα που υποβλήθηκαν κατόπιν εορτής και εργαζόμενοι που υποτίθεται ότι εμφανίστηκαν στην υπηρεσία, αλλά περίπου με τη μορφή φαντάσματος. Δηλαδή, ποτέ, αφού άλλοι είχαν χτυπήσει την κάρτα για λογαριασμό τους. Κύκλοι του υπουργείου, μάλιστα, έκαναν γνωστό στην «Κ» ότι κατά τη διαδικασία του ίδιου εσωτερικού ελέγχου καταγράφηκαν ακόμη και φαινόμενα ενδεχόμενης αντιποίησης Αρχής.

Την όλη διαδικασία ξεκίνησε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο γγ του υπουργείου, Αναστάσιος Λιάσκος. Μεταξύ άλλων προέκυψε ότι οι υπάλληλοι που εργάστηκαν τη συγκεκριμένη ημερομηνία ανέρχονται σε 99, ενώ εκείνοι που απουσίασαν -δικαιολογημένα ή όχι-σε 115.

Σε μία διεύθυνση το ποσοστό απουσίας έφτασε στο 63%. Μάλιστσα, το πόρισμα του ελέγχου διαπιστώνει ότι υπήρξε και αδικαιολόγητα μεγάλος χρόνος καθυστέρησης από την ώρα που ζητήθηκαν (10.50) τα δελτία των απόντων και κωλυόμενων έως την ώρα που παραδόθηκαν (12.55) στο γραφείο του γενικού γραμματέα.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ποδηλάτες θα τρέξουν για τη μνήμη των Ποντίων


Δεκάδες Θεσσαλονικείς αναμένεται να συμμετάσχουν και φέτος στην ποδηλατοπορεία μνήμης για τη γενοκτονία 353.000 Ελλήνων του Πόντου, που θα ξεκινήσει το απόγευμα από το λιμάνι της πόλης. Ενενήντα τέσσερα χρόνια μετά τα θλιβερά γεγονότα της 19ης Μαΐου 1919, η Συντονιστική Επιτροπή Νεολαίας της Πανποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος καλεί τους Θεσσαλονικείς να ανέβουν στα ποδήλατά τους και να τρέξουν "για τη ζωή και τη μνήμη".

Όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νεολαίας, Γρηγόρης Κεσαπίδης, η ποδηλατοπορεία θα ξεκινήσει στις 6 το απόγευμα από το λιμάνι και, αφού περάσει από την παραλιακή λεωφόρο Νίκης, θα "γυρίσει" προς τη ΧΑΝΘ.

Μετά από μια σύντομη στάση στο μνημείο της Γενοκτονίας των Αρμενίων, όπου οι ποδηλάτες θα καταθέσουν λουλούδια, η ποδηλατοπορεία θα φτάσει μέχρι την Αγίας Σοφίας, όπου στις 7 το βράδυ θα πραγματοποιηθεί η κεντρική τελετή μνήμης, με ομιλητή τον στρατηγό εν αποστρατεία και συγγραφέα, Φραγκούλη Φράγκο.

"Στην περσινή ποδηλατοπορεία είχαν συμμετάσχει 50-60 ποδηλάτες και ευελπιστούμε ότι και φέτος θα είναι δεκάδες, παρά τη συγκυρία της ταυτόχρονης πραγματοποίησης της 6ης πανελλαδικής ποδηλατοπορείας για την οδική ασφάλεια, που βρίσκεται σε εξέλιξη", σημείωσε ο κ. Κεσαπίδης. Οι ποδηλάτες της ποδηλατοπορείας μνήμης θα φορούν μπλουζάκια και γιλέκα με συνθήματα για την 19η Μαΐου.

Αντίστοιχη κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε χθες στην Αθήνα, από δεκάδες μέλη της Ομοσπονδίας, με τη συμπαράσταση μελών των «Αγανακτισμένων Μοτοσικλετιστών Ελλάδας». Κρατώντας μαύρα μπαλόνια, οι ποδηλάτες ξεκίνησαν από το Μουσείο της Ακρόπολης και τερμάτισαν στην πλατεία Συντάγματος, καθώς πρώτα κατέθεσαν στεφάνια σε τέσσερα μνημεία.

Σημειώνεται ότι στις 18:30 σήμερα θα γίνει στη Θεσσαλονίκη επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα της 19ης Μαΐου στο μνημείο γενοκτονίας του Δήμου και, μετά την κεντρική εκδήλωση μνήμης στην Αγίας Σοφίας, θα πραγματοποιηθεί πορεία προς το τουρκικό προξενείο και θυροκόλληση ψηφίσματος.


Διαβάστε περισσότερα...

"Θα άφηνα ορφανά τα παιδιά μου για 345 €"


Το βράδυ της 20ης Μαρτίου 2013, θα μείνει χαραγμένο για πάντα στη μνήμη της 35χρονης καθαρίστριας από τη Νεάπολη Θεσσαλονίκης, η οποία μεγαλώνει μόνη 2 ανήλικα παιδιά.
Η ώρα ήταν 9.45μμ, όταν καθάριζε ένα σχολείο μαζί με μια συνάδελφο της, στο συγκρότημα του ΕΠΑΛ Νεαπόλεως, στην περιοχή του πρώην στρατοπέδου Στρεμπενιώτη.
Ξαφνικά, όπως λέει η 35χρονη στο ThessToday, εμφανίζεται από το πουθενά ένας άγνωστος νεαρός, ο οποίος, αρχικά η καθαρίστρια, νόμισε ότι ήταν κάποιος μαθητής που ξέχασε κάτι και γύρισε να το πάρει. Εκείνος όμως όρμησε κατά πάνω της και άρχισε να την μαχαιρώνει, χωρίς η ίδια να θυμάται αν ο δράστης είπε κάτι πριν της επιτεθεί.
Στο βίντεο που ακολουθεί θα ακούσετε το τραγικό περιστατικό με κάθε λεπτομέρεια από την 35χρονη, η οποία νοσηλεύτηκε για αρκετές μέρες, καθώς μια από τις μαχαιριές, της τρύπησε τον πνεύμονα, ενώ τα σοβαρά προβλήματα της υγείας της παραμένουν.
Δείτε τη φωτογραφία με τα τραύματα που της προκάλεσαν οι μαχαιριές:


Η γυναίκα επισημαίνει ότι πλέον φοβάται ακόμη και να βγει από το σπίτι της το βράδυ και δεν ξέρει πότε θα είναι σε θέση να επιστρέψει στη δουλειά της. Εξάλλου, έχει άλλα δύο στόματα να θρέψει και μένει και σε ενοίκιο, με αποτέλεσμα οι ανάγκες να είναι μεγάλες.
«Με ξέχασαν όλοι» τονίζει, αναφέροντας πως το όποιο ενδιαφέρον για αυτό που έπαθε, εξαντλήθηκε το ίδιο βράδυ. «Ήρθαν να με δουν στο νοσοκομείο, αλλά από την επόμενη μέρα εξαφανίστηκαν. Δεν ρώτησε κανείς από τότε, πως ζω, πως μεγαλώνω τα παιδιά, τίποτα», τονίζει.

Σκέφτεται την επίθεση που δέχτηκε και λέει ότι παραλίγο να άφηνε τα παιδιά της ορφανά για 345 ευρώ, τα οποία μάλιστα έχει μήνες να πάρει. Και σαν να μην έφτανε αυτό, με βάση τη σύμβαση που έχει υπογράψει, η ίδια έπρεπε να βρει αντικαταστάτη για την εργασία της και μάλιστα, όπως λέει, είναι αναγκασμένη να δίνει τα λίγα χρήματα που παίρνει από το ΙΚΑ για την αναρρωτική της άδεια, προκειμένου να συμπληρωθεί ο μισθός του αντικαταστάτη.
Σύμφωνα με την 35χρονη, στο συγκεκριμένο σχολικό συγκρότημα, έχουν γίνει άσχημα περιστατικά με, επιθέσεις, απόπειρες ληστείας, κλοπές  και απειλές και  στο παρελθόν. «Όταν οι πόρτες είναι όλες ανοιχτές και μπαίνει όποιος θέλει και ότι ώρα θέλει» όπως επισημαίνει, δεν αργεί το κακό. Η ίδια τονίζει ότι όλα ήταν σκοτεινά τριγύρω καθώς πολλές λάμπες δεν άναβαν, ενώ το συγκεκριμένο βράδυ δεν υπήρχε φύλακας.



Αν είχε φύλαξη και φωτισμό δεν θα είχε γίνει τίποτα, καταγγέλλει ο πατέρας της 35χρονης – Δεν θεωρούν το περιστατικό ούτε εργατικό ατύχημα

Βέβαιος πως αν υπήρχε σωστή φύλαξη και φωτισμός, ο κακοποιός δεν θα μπορούσε να επιτεθεί στην κόρη του, δηλώνει ο πατέρας της 35χρονης καθαρίστριας Α. Κουρεβέλης. Όπως επισημαίνει, τη συγκεκριμένη νύχτα δεν υπήρχε καθόλου φύλακας καθώς είχε ρεπό, ενώ σε 27 στρέμματα έκταση έχει μόνο 2 φύλακες, τη στιγμή που έπρεπε να έχει τουλάχιστον 6-7 φύλακες.

Ο δήμος Νεάπολης Συκεών είναι από τους πιο εύρωστους οικονομικά επισημαίνει  και αναρωτιέται γιατί  δεν μπορούσε να βάλει έγκαιρα τα χρήματα ο δήμος για να είναι εντάξει ο φωτισμός.

Επίσης, όπως επισημαίνει ο πατέρας, σύμφωνα με το ΙΚΑ, το περιστατικό θεωρείται απλό ατύχημα, ενώ ο Δήμος, παρά το γεγονός ότι νομικός του σύμβουλος το θεώρησε εργατικό ατύχημα, δεν δέχτηκε να το χαρακτηρίσει έτσι, «για να μην έχει ευθύνες» υποστηρίζει ο πατέρας.



Δείτε και φωτογραφίες από το σχολικό συγκρότημα, το οποίο όπως λέει ο πατέρας, μετά το περιστατικό είναι πιο φωταγωγημένο:





Πηγή: http://www.enikos.gr
    Διαβάστε περισσότερα...

    Μολύνθηκαν νοσηλευτές από το νέο κορονοΐό


    Δύο νέα κρούσματα στη Σαουδική Αραβία.

    Δύο νοσηλευτές στη Σαουδική Αραβία μολύνθηκαν με το νέο θανατηφόρο κορονοϊό, ο οποίος μοιάζει με τον SARS στην πρώτη ένδειξη μετάδοσης του συγκεκριμένου ιού εντός νοσοκομείου, ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

    Ο νέος ιός nCoV ανήκει στην ίδια οικογένεια των ιών που προκαλούν το κοινό κρυολόγημα και στην ίδια οικογένεια ιών με αυτούς που προκάλεσαν την επιδημία του Σοβαρού και Οξέος Αναπνευστικού Συνδρόμου (SARS) που ξέσπασε στην Ασία το 2003.

    «Αυτή είναι η πρώτη φορά που εργαζόμενοι στον τομέα υγείας έχουν μολυνθεί με τον νέο κορονοϊό ύστερα από επαφή τους σε ασθενείς», ανακοίνωσε αργά χθες το βράδυ σε ενημέρωσή του σχετικά με την εξέλιξη της επιδημίας ο Οργανισμός που εδρεύει στη Γενεύη.

    Οι νοσηλευτές είναι ένας 45χρονος, ο οποίος νόσησε στις 2 Μαΐου και αυτή τη στιγμή νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση και μία 43χρονη, η οποία είχε άλλο πρόβλημα υγείας και νόσησε στις 8 Μαΐου αλλά η κατάστασή της είναι σταθερή, ανακοίνωσε ο ΠΟΥ.

    Η Γαλλία έχει ήδη αναφέρει ένα ύποπτο κρούσμα μετάδοσης του ιού εντός νοσοκομείου, αλλά αυτό ήταν από τον έναν ασθενή στον άλλο που νοσηλεύονταν στο ίδιο δωμάτιο για δύο ημέρες. Ο nCoV, όπως και ο SARS και άλλοι παρεμφερείς ιοί, μπορεί να προκαλέσει βήχα, πυρετό και πνευμονία.

    Οι επιστήμονες βρίσκονται σε συναγερμό προκειμένου να εντοπίσουν πιθανές ενδείξεις ότι ο ιός μεταλλάσσεται και μεταδίδεται ευκολότερα, όπως ο SARS, ένα σενάριο που μπορεί να προκαλέσει πανδημία.

    Επιστήμονες του ΠΟΥ που επισκέφτηκαν την Σαουδική Αραβία για συνομιλίες με τις αρχές σε σχέση με την επιδημία δήλωσαν την Κυριακή ότι φαίνεται πιθανό ο νέος ιός να μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο, αλλά μόνο ύστερα από παρατεταμένη και στενή επαφή.

    Η χθεσινή ενημερωτική έκθεση του Οργανισμού αναφέρει ότι ενώ ορισμένοι εργαζόμενοι στον τομέα υγείας στην Ιορδανία είχαν μολυνθεί με τον nCoV, τα κρούσματα στη Σαουδική Αραβία αποτελούν τις πρώτες σαφείς ενδείξεις ότι ο ιός μεταδίδεται από μολυσμένους ασθενείς.

    Από τότε που εμφανίστηκε για πρώτη φορά ο nCoV τον Σεπτέμβριο του 2012, ο ΠΟΥ αναφέρει ότι έχει ενημερωθεί για 40 επιβεβαιωμένα εργαστηριακά κρούσματα σε όλο τον κόσμο, περιλαμβανομένων 20 θανάτων.

    Η Σαουδική Αραβία έχει τα περισσότερα με 30 ασθενείς να έχουν μολυνθεί και από αυτούς 15 να έχουν πεθάνει. Ωστόσο, κρούσματα του nCoV έχουν επίσης καταγραφεί στην Ιορδανία, το Κατάρ, τη Βρετανία και τη Γαλλία, αναφέρει το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.



    Πηγή: http://www.newsbeast.gr
    Διαβάστε περισσότερα...