Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2010

Διαδικτυακή συζήτηση για το Aids


«Το Aids δεν βρίσκεται σε ύφεση στη χώρα μας, αντίθετα με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης», σημείωσε η Άννα Νταλάρα, Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, στην παρέμβασή της στη ζωντανή διαδικτυακή συζήτηση για την ενημέρωση των νέων γύρω από την ασφάλεια και προστασία από τον ιό του Aids, που διοργάνωσε σήμερα η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς.
Η Υφυπουργός ζήτησε ενεργή συμμετοχή της Κοινωνίας των Πολιτών στις προσπάθειες ενημέρωσης και πρόληψης, που καταβάλλουν οι αρμόδιοι φορείς, με αφορμή την πρωτοβουλία της Γ.Γ. Νέας Γενιάς για τη δημιουργία του θεσμού του «Πρεσβευτή Ενημέρωσης», αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Δυστυχώς, το πρόβλημα το συζητάμε μόνο με την αφορμή της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Aids, κάθε 1η Δεκέμβρη. Εμείς, ως πολιτεία, παίρνουμε την πρωτοβουλία για συζήτηση σε βάθος και σε διάρκεια. Και σε αυτό καλούμε να συμβάλουν οι ενεργοί πολίτες, που θα γίνουν πρεσβευτές ενημέρωσης των νέων. Στηρίζουμε ιατρικά, κοινωνικά και ηθικά, τους φορείς και ασθενείς. Ιδιαίτερα, μάλιστα, όσους ανήκουν σε ήδη ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, όπως οι μετανάστες ή οι άνεργοι».

Διαβάστε περισσότερα...

Αποσύρεται φάρμακο για την αρτηριακή υπέρταση


Η αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία Pfizer ανακοίνωσε σήμερα ότι θα σταματήσει τις κλινικές δοκιμές στο φάρμακό της κατά της πνευμονικής αρτηριακής υπέρτασης Thelin και ότι θα το αποσύρει από την αγορά της Ευρώπης, της Αυστραλίας και του Καναδά.
Σε ανακοίνωσή της, η Pfizer εξηγεί ότι πήρε αυτήν την απόφαση λόγω του νέου κινδύνου ηπατικής βλάβης που είναι «δυνητικά θανατηφόρα», και την οδήγησε στο συμπέρασμα ότι το γενικότερο όφελος του Thelin δεν αντισταθμίζει τις επιπτώσεις στο συκώτι.
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ανέφερε ότι η απόφαση αυτή ελήφθη μετά από νέες πληροφορίες σχετικά με δύο περιπτώσεις ηπατικής βλάβης που οδήγησαν σε θάνατο.

 Η Pfizer, από την πλευρά της ζήτησε να σταματήσει η συνταγογράφηση του Thelin.


Πηγή: http://www.zougla.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το ποδήλατο βλάπτει το σπέρμα;


Η σωματική άσκηση δεν έχει ιδιαίτερη επίπτωση στην ποσότητα ή την ποιότητα του σπέρματος ενός άνδρα, με μια βασική εξαίρεση από ό,τι φαίνεται: το ποδήλατο. Μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα, ότι οι άνδρες που κάνουν ποδήλατο τουλάχιστον πέντε ώρες την εβδομάδα έχουν λιγότερο σε ποσότητα και σε δραστικότητα σπέρμα σε σχέση με όσους δεν κάνουν καθόλου ποδήλατο.

Προηγούμενες έρευνες είχαν δείξει ότι οι αθλητές ποδηλάτες έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν προβλήματα στο ουροποιητικό και το αναπαραγωγικό σύστημά τους, μεταξύ άλλων παρουσιάζοντας χειρότερη ποιότητα σπέρματος.

Τώρα, οι ερευνητές, υπό την Λορίν Γουάιζ του πανεπιστημίου της Βοστώνης, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό για θέματα γονιμότητας «Fertility and Sterility», σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ, επιβεβαίωσαν ότι φαίνεται να υπάρχει μια παρόμοια σχέση μεταξύ ποδηλάτου-σπέρματος όχι μόνο στους επαγγελματίες αθλητές, αλλά και σε όσους ασχολούνται ερασιτεχνικά με το ποδήλατο.

Οι Αμερικανοί ερευνητές μελέτησαν 2.200 «μέσους» άνδρες, που έδωσαν δείγματα σπέρματος και απάντησαν σε διάφορες ερωτήσεις για την υγεία τους και τις συνήθειες σωματικής άσκησης. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι όσοι άνδρες ασκούνταν τακτικά (με διάφορους τρόπους) δεν είχαν περισσότερα προβλήματα με το σπέρμα τους σε σχέση με όσους δεν ασκούνταν ποτέ.

Όμως, όταν οι επιστήμονες ανέλυσαν τους επιμέρους τρόπους φυσικής άσκησης που έκανε ο κάθε εθελοντής, τότε προέκυψε ότι όσοι άνδρες έκαναν ποδήλατο πέντε ώρες την εβδομάδα και πάνω είχαν διπλάσιες πιθανότητες να έχουν τόσο αραιότερο σπέρμα όσο και χειρότερης ποιότητας (δηλαδή λιγότερο κινητικό και δραστήριο).

Μεταξύ των ανδρών που δεν ασκούνταν τακτικά, το 23% είχε λιγοστό σπέρμα, έναντι 31% όσων έκαναν τακτικά ποδήλατο. Περίπου το 40% των τακτικών ποδηλατών είχε αραιό σπέρμα αλλά με καλή κινητικότητα έναντι ανάλογου ποσοστού 27% μεταξύ αυτών που δεν ασκούνταν.

Οι τραυματισμοί ή η άνοδος της θερμοκρασίας στην περιοχή του όσχεου, που μπορεί να συμβούν στη διάρκεια του ποδηλάτου, πιθανώς εξηγήσουν τα προβλήματα με το σπέρμα, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Πάντως, η Γουάιζ επεσήμανε ότι είναι πολύ νωρίς ακόμα να υποστηριχθεί με κάθε βεβαιότητα ότι το ποδήλατο είναι η αιτία για τα προβλήματα στο σπέρμα. Όπως είπε, πρέπει να γίνουν κι άλλες έρευνες σχετικά με το ζήτημα.


Διαβάστε περισσότερα...

Η δίαιτα της... φαντασίας


Εκεί που η θέληση πολλές φορές δείχνει να αποτυγχάνει, η δύναμη του μυαλού μπορεί να πετύχει.
Μπορείτε, λοιπόν, να φαντάζεστε ότι τρώμε κάθε λογής γλύκυσμα, όπως σοκολάτα ή ένα παγωτό, για να μειώσετε την όρεξή σας και σταδιακά να χάσετε κιλά.

Αυτό ανακάλυψε μια νέα πρωτότυπη αμερικανική επιστημονική έρευνα, που θα μπορούσε να αποκληθεί «δίαιτα της φαντασίας» και η οποία έρχεται να ανατρέψει την καθιερωμένη αντίληψη, ότι όσο περισσότερο σκέφτεται κανείς το φαγητό, τόσο πιο πολύ θα φάει τελικά.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την πειραματική ψυχολόγο καθηγήτρια Κάρεϊ Μόργουετζ του Πανεπιστημίου Κάρνεγκι Μέλον, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό «Science», σύμφωνα με τις βρετανικές «The Guardian», «Independent» και «Telegraph», ζήτησαν από 300 εθελοντές να φανταστούν ότι τρώνε ζαχαρωτά ή κομμάτια τυριού.

Στη συνέχεια, οι επιστήμονες συνέκριναν πόσο φαγητό στην πραγματικότητα έφαγαν οι εθελοντές, αφού προηγουμένως είχαν κάνει αυτή τη νοητική άσκηση. Αποδείχθηκε ότι όσοι είχαν φανταστεί ότι τρώνε έφαγαν μετά μέχρι και 50% λιγότερο φαγητό (δηλαδή το μισό) από ό,τι όσοι δεν είχαν κάνει τέτοια σκέψη.

Όσο πιο πολύ φαντάζονταν ότι τρώνε, τόσο πιο αποτελεσματική ήταν η μέθοδος. Όσοι έκαναν την άσκηση φαντασίας σε τακτική βάση είχαν λιγότερη όρεξη και κατανάλωναν λιγότερο φαγητό σε σχέση με όσους έκαναν την ίδια άσκηση λίγες φορές.


Διαβάστε περισσότερα...

Συνέδριο για την νανοτεχνολογία


Το 4ο Διεθνές Συνέδριο «Μicro & Nano 2010» για τη Μικροηλεκτρονική, τη Νανοηλεκτρονική και τη Νανοτεχνολογία θα διεξαχθεί στο ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» στις 12-15 Δεκεμβρίου.

Το συνέδριο είναι το τέταρτο της σειράς συνεδρίων Micro & Nano, που γίνονται κάθε τρία χρόνια από το 2000. Η έναρξη της σειράς αυτών των συνεδρίων άρχισε με την ίδρυση του Επιστημονικού Δικτύου ΜΜΝ στην Μικροηλεκτρονική, τα Μικροσυστήματα και τη Νανοτεχνολογία, ως συνέχεια του οποίου ιδρύθηκε η Επιστημονική Εταιρία Micro & Nano (www.micro-nano.gr).

Σκοπός των δύο πρώτων συνεδρίων ήταν η συγκέντρωση όλων των Ελλήνων επιστημόνων που διεξάγουν έρευνες στο πεδίο της Μικροηλεκτρονικής και Νανοτεχνολογίας σε ένα κοινό Φόρουμ με ξένους επιστήμονες διεθνούς κύρους, με στόχο τη συζήτηση των τελευταίων εξελίξεων στο πεδίο αυτό, με πνεύμα διεπιστημονικής προσέγγισης. Ο σκοπός αυτός διευρύνθηκε στη συνέχεια μετά το τρίτο συνέδριο, στο οποίο συμμετείχαν περίπου 200 επιστήμονες από 23 διαφορετικές χώρες και έλαβε πλέον την μορφή ενός συνεδρίου διεθνούς απήχησης.

Στο φετινό συνέδριο έχουν υποβληθεί και θα παρουσιασθούν 160 εργασίες από 32 διαφορετικές χώρες από όλο τον κόσμο. Διακεκριμένοι επιστήμονες από 34 διαφορετικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ευρώπης, Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, Ιαπωνίας, Κίνας και Ινδίας θα παρευρεθούν και θα παρουσιάσουν τα αποτελέσματά τους σε ένα διεθνές Φόρουμ, που θα περιλαμβάνει επιστήμονες, τόσο από την ακαδημαϊκή κοινότητα, όσο και από εταιρίες υψηλής τεχνολογίας.
Διαβάστε περισσότερα...

Νέα ανακάλυψη για το Αλτσχάιμερ


Οι άνθρωποι με Αλτσχάιμερ δεν παράγουν υπερβολικά πολλή ποσότητα από μια επιβλαβή πρωτεΐνη στον εγκέφαλό τους, αλλά απλώς την αποβάλλουν με πιο αργό τρόπο σε σχέση με τους υγιείς ανθρώπους. Αυτή η ζωτική ανακάλυψη από Αμερικανούς επιστήμονες μπορεί να ανοίξει τον δρόμο στις φαρμακευτικές εταιρίες, προκειμένου να αναπτύξουν νέα φάρμακα, τα οποία θα επιταχύνουν τη διαδικασία αποβολής της πρωτεΐνης από τον εγκέφαλο.

Οι ερευνητές του τμήματος νευρολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ουάσιγκτον του Σεν Λιούις, υπό τον δρα Ράνταλ Μπέιτμαν, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό «Science», σύμφωνα με το BBC και το πρακτορείο Ρόιτερ, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το πρόβλημα με τη συσσώρευση της βήτα-αμυλοειδούς πρωτεΐνης στον εγκέφαλο προκαλείται κυρίως από την αφύσικα αργή διαδικασία διάλυσής της (με ρυθμό 30% βραδύτερο σε σχέση με τους υγιείς ανθρώπους) και όχι από την ταχεία υπερπαραγωγή της.

Η νέα μελέτη ήταν μικρή (αφορούσε μόνο σε 24 άτομα, 12 ασθενείς και 12 υγιείς για λόγους σύγκρισης), αλλά μπορεί να αποδειχτεί κρίσιμη για την καλύτερη κατανόηση της νόσου, η οποία πλήττει όλους και περισσότερους ανθρώπους, κυρίως ηλικιωμένους, σε όλο τον κόσμο (γύρω στα 26 εκατομμύρια).
Οι επιστήμονες ευελπιστούν ότι μελλοντικά μπορεί να υπάρξει ένα τεστ αίματος που θα ανιχνεύει έγκαιρα την επιβράδυνση του ρυθμού διάλυσης της συγκεκριμένης πρωτεΐνης στον εγκέφαλο, πριν καν εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα άνοιας και Αλτσχάιμερ.

Οι ασθενείς με Αλτσχάιμερ έχουν 100 έως 1.000 μεγαλύτερη ποσότητα βήτα-αμυλοειδούς στον εγκέφαλό τους σε σχέση με τους υγιείς ανθρώπους. Πάντως, οι επιστήμονες δεν είναι ακόμα βέβαιοι αν η βήτα-αμυλοειδής πρωτεΐνη, που φυσιολογικά παράγεται από τον εγκέφαλο αλλά σχηματίζει πλάκες όταν συσσωρεύεται, είναι αυτή που προκαλεί τη νόσο ή αν τελικά αποτελεί ένα από τα συμπτώματά της.

Το Αλτσχάιμερ θεωρείται η πιο συνηθισμένη και οδυνηρή μορφή άνοιας, καθώς καταστρέφει σταδιακά τη μνήμη και επηρεάζει καταλυτικά την ικανότητα σκέψης και αυτοεξυπηρέτησης του ασθενή. Υπάρχουν διάφορα φάρμακα που στοχεύουν στη μετρίαση των συμπτωμάτων, αλλά προς το παρόν δεν έχει βρεθεί τρόπος να αναστραφεί η εξέλιξη της νόσου.

Οι γιατροί και οι φαρμακοβιομηχανίες προσπαθούν να βρουν τρόπους όσο το δυνατό πιο έγκαιρης διάγνωσης της νόσου, με την ελπίδα ότι έτσι οι φαρμακευτικές θεραπείες θα είναι πιο αποτελεσματικές, όταν οι εγκεφαλικές βλάβες του ασθενή δεν είναι πολύ προχωρημένες.


Διαβάστε περισσότερα...

Ο κ. Χνούδος και τα παιδιά με καρκίνο


Ένας ασυνήθιστος επισκέπτης μπαινοβγαίνει  στο Ογκολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού», για να παίξει με τους μικρούς του φίλους και να βοηθήσει στη «θεραπεία» της ψυχούλας τους. Ο αγαπημένος «γιατρός» των παιδιών... έρχεται από το πρώτο παιδικό τραγουδάκι  «αχ κουνελάκι-κουνελάκι, ξύλο που θα το φας», σουφρώνει τη μυτούλα, κουνάει τα αυτιά, κλείνει το ματάκι και είναι πράγματι σαν ζωγραφιά. Και φυσικά δέχεται με ευχαρίστηση τα χάδια των παιδιών και αυτό, με τη σειρά του, τους δείχνει την αγάπη του, τα κάνει να χαμογελούν και να ξεχνούν.


Ο κ. Χνούδος είναι... μέλος του επιστημονικού προγράμματος θεραπευτικής συμβολής των ζώων συντροφιάς στο Ογκολογικό τμήμα του Νοσοκομείου Παίδων Π&Α Κυριακού, που ξεκίνησε τον Μάιο του 2008, υπό την εποπτεία της Β΄ Παιδιατρικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και αναμένεται να ολοκληρωθεί τέλος του 2010. Στόχος της επίσκεψης του κ. Χνούδου είναι να απομακρύνει το στρες από τα παιδιά και το καταφέρνει και με το παραπάνω, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του προγράμματος. Οι μικροί ασθενείς ξεχνούν για λίγο τον πόνο, τις εξετάσεις, την ταλαιπωρία και ανταποκρίνονται καλύτερα στη θεραπεία.
Τα παιδιά, που πάσχουν από οποιαδήποτε μορφής νεοπλασία, νοσηλεύονται για μεγάλες χρονικές περιόδους και υποβάλλονται σε εξετάσεις και θεραπευτικές αγωγές, με συνέπεια την οδυνηρή και απότομη ανατροπή του τρόπου ζωής τους. Σε αυτό το σημείο, παρεμβαίνει ο κούνελος, ο κ. Χνούδος, αλλάζοντας τους κανόνες του ψυχρού νοσοκομείου. Είναι ο παλιός φίλος των παιδιών, κάτι γνώριμο και οικείο, που έρχεται από τη ζωή τους όπως αυτή ήταν πριν αρρωστήσουν. Τον χαϊδεύουν, τον ταΐζουν, εμπνέονται από την παρουσία του και του χαρίζουν ζωγραφιές.
«Η επιλογή του κουνελιού, ως ζώου παρέμβασης» αναφέρει η κα Λουκάκη, κτηνίατρος και ψυχή του προγράμματος «έγινε με τα εξής κριτήρια: Είναι ζώο οικείο στην πλειονότητα των παιδιών, επιτρέπει την απτική παράλληλα με την οπτική επαφή, είναι ήρεμο, με αποτέλεσμα να μη δημιουργεί πρόβλημα με φωνές στον χώρο παρέμβασης, μικρό σε μέγεθος, ώστε να μεταφέρεται εύκολα και να ζει σε ελεγχόμενες συνθήκες υγιεινής».



Το κουνέλι επισκέπτεται τους άρρωστους μικρούς του φίλους σε τακτά χρονικά διαστήματα και παραμένει σε ειδικό χώρο για δύο ώρες. Διαμένει σε συνθήκες απόλυτα ελεγχόμενες και διατρέφεται σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα. Μεταφέρεται δε σε ειδικό κλουβί, το οποίο υφίσταται απολύμανση πριν και κατά την τοποθέτησή του στο νοσοκομείο.
Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο 7ο σεμινάριο με θέμα «ψυχοκοινωνική στήριξη του παιδιού με καρκίνο και της οικογένειάς του», τα παιδιά χρησιμοποιούν το ζώο για να εκφράσουν φόβους, να παρηγορηθούν, να αισθανθούν άνετα, να παίξουν, να απασχοληθούν δημιουργικά και να έρθουν σε επαφή με το φυσικό περιβάλλον. Κατά τη διάρκεια της παρέμβασης του ζώου, του χαρίζουν τις ζωγραφιές τους, του τραγουδούν και συμμετέχουν σε ομαδικό παιχνίδι, φτιάχνοντας ιστορία με κεντρικό πρωταγωνιστή τον κ. Χνούδο. Οι ζωγραφιές έχουν ξεπεράσει τις 100. Σε κάθε επίσκεψη, χαρίζονται στο κουνέλι κατά μέσο όρο 4-6 ζωγραφιές. Τα παιδιά αναζητούν το ζώο και συμμετέχουν στα δρώμενα, που σχετίζονται με αυτό. Επιδιώκουν να βρίσκονται κοντά του ύστερα από επώδυνες εξετάσεις και επίσης έχει καταγραφεί ότι παιδιά που εισάγονται για παρατεταμένη νοσηλεία εκ νέου στο νοσοκομείο, ζητούν να τα επισκεφτεί το κουνέλι στον θάλαμο όπου νοσηλεύονται. Φωτογραφίζονται μαζί του, ζητούν οδηγίες φροντίδας ενός ζώου στο σπίτι και επιθυμούν να μάθουν πώς και πού γίνονται ιατρικές εξετάσεις στο κουνέλι. Μερικά από τα παιδιά διατυπώνουν την επιθυμία να βρίσκεται μαζί τους το κουνέλι κατά τη διάρκεια των εξετάσεων.
Στη μελέτη έλαβαν μέρος 57 παιδιά, ηλικιών 2 έως 11 ετών, τα οποία συμπλήρωσαν (μόνα τους ή με τη βοήθεια του συνοδού τους) ειδικό ερωτηματολόγιο. Επίσης, συμπληρώθηκαν αντίστοιχα ερωτηματολόγια από 47 γονείς παιδιών, που συμμετείχαν στη μελέτη. Τέλος, 19 μέλη του νοσηλευτικού προσωπικού του τμήματος (ιατροί, νοσηλευτές ή ψυχολόγοι) συμπλήρωσαν, εθελοντικά και ανώνυμα, ειδικό ερωτηματολόγιο. Από αυτούς, 10 συμπλήρωσαν εθελοντικά και ανώνυμα το ίδιο ερωτηματολόγιο, μετά πάροδο έξι μηνών.
«Είναι γεγονός ότι όλες οι μελέτες και φυσικά και αυτή καλούνται να καταγράψουν και να αποδείξουν το προφανές, δηλαδή την ικανότητα των παιδιών και των ζώων να επικοινωνούν και να απολαμβάνουν αυτή την επικοινωνία, που τους επιτρέπει να εκφράζουν συναισθήματα αγάπης και χαράς» εξηγεί η κα Λουκάκη σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ και προσθέτει: «Η παρέμβαση στο Ογκολογικό τμήμα επιδιώκει κυρίως να θέσει τις βάσεις για την εφαρμογή προγραμμάτων θεραπευτικής παρέμβασης με ζώα συντροφιάς στα ελληνικά παιδιατρικά νοσοκομεία, με σκοπό την ψυχολογική υποστήριξη και τη βελτίωση της ποιότητας της νοσηλείας, τόσο των παιδιών που νοσηλεύονται για μεγάλο χρονικό διάστημα όσο και των ενηλίκων συνοδών τους. Τα ζώα είναι η επαφή μας με τη φύση. Στις δύσκολες καταστάσεις οι άνθρωποι έχουν ανάγκη από στήριξη και αυτή μπορεί να έρθει από τα κατοικίδια ζώα».





Σύμφωνα με μελέτες, στην Ευρώπη υπάρχουν 47 εκατομμύρια κατοικίδιες γάτες και 41 εκατομμύρια σκύλοι. Ειδικότερα, στο Ηνωμένο Βασίλειο το 50% των σπιτιών διαθέτει ζώο συντροφιάς, στη Γερμανία το 43% και στην Ελλάδα περίπου το 12%, με ρυθμό, ωστόσο, συνεχώς αυξανόμενο.   
Παιδιά και θεραπευτική παρέμβαση με ζώα
Οι θεωρίες για τον μηχανισμό που είναι υπεύθυνος για τα θεραπευτικά αποτελέσματα επικεντρώνονται στη γνώση ότι τα ζώα έχουν μοναδικές ιδιότητες που μπορεί να διευκολύνουν την εφαρμογή της θεραπείας ή να συμβάλουν στη θεραπεία. Ειδικότερα, όπως ανέφεραν οι επιστήμονες, στο  σεμινάριο, η θεραπευτική βοήθεια των ζώων στα παιδιά βοηθά στην αντιμετώπιση διαταραχών, όπως προβλήματα λόγου, αναστολές, αυτισμός, απόσυρση ή ψύχωση. Επίσης, γίνεται θεραπευτική παρέμβαση με ζώα σε παιδιά με κινητικά προβλήματα και σε παιδιά με χρόνιες ασθένειες. Οι μελέτες σχετικά με τη θεραπευτική παρέμβαση με ζώα σε παιδιά, οι οποίες υπολογίζονται μέχρι στιγμής σε 250, δείχνουν ότι τα ζώα έχουν τη δυνατότητα να ελαττώσουν το στρες, το άγχος και την κατάθλιψη. Έχει μετρηθεί ότι η παρουσία ζώου κατά τη διάρκεια ιατρικής εξέτασης ρουτίνας σε παιδιά από 2 έως 6 ετών βελτιώνει τον καρδιακό ρυθμό, μειώνει την αρτηριακή πίεση. Επιπλέον, το χάιδεμα του σκύλου κατά τη διάρκεια μίας οδοντιατρικής εξέτασης, βοηθά στη μείωση των φυσιολογικών δεικτών στρες.

Διαβάστε περισσότερα...

Δωρεάν μέτρηση οστικής μάζας


Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία το πρόγραμμα Μέτρησης Οστικής Μάζας και Κινδύνου Κατάγματος που πραγματοποιήθηκε δωρεάν στο Δήμο Μακεδονίδος, από  την Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010, σε συνεργασία με το Διαδημοτικό Δίκτυο υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ο.Τ.Α.

Οι κάτοικοι του Δήμου έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για το πρόγραμμα μέτρησης οστικής μάζας και η ανταπόκρισή τους να συμμετάσχουν ήταν άμεση. Οι μετρήσεις έγιναν στο Κ.Α.Π.Η. Ριζωμάτων του Δήμου Μακεδονίδος από εξειδικευμένο  προσωπικό του Δ.Δ.Υ. Επίσης το παρόν έδωσαν και οι εργαζόμενοι του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι» συμβάλλοντας στην ομαλή διεξαγωγή των εξετάσεων.

Ο έλεγχος πραγματοποιήθηκε με υπερηχογράφημα πτέρνας και εξετάστηκαν πάνω από 70 γυναίκες 45-70 χρονών. Η εκτίμηση των αποτελεσμάτων των εξετάσεων που έγιναν, θα ανατεθεί σε εξειδικευμένο ιατρό, ορθοπεδικό, ο οποίος μαζί με τη διάγνωση θα παραπέμπει σε περίπτωση πιθανού προβλήματος, τους ασθενείς, να επισκεφτούν το θεράποντα ιατρό τους.

Η οστεοπόρωση είναι μια νόσος που η έγκαιρη εντόπισή της είναι δύσκολη, πόσο μάλλον όταν ο ασθενής δεν έχει τη δυνατότητα άμεσης πρόσβασης σε νοσοκομείο ή σε άλλο σημείο ελέγχου.
Στόχος του Δήμου είναι η συμμετοχή και η δημιουργία προγραμμάτων προληπτικής συμπεριφοράς θέτοντας την υγεία των κατοίκων σε προτεραιότητα, καταργώντας γεωγραφικούς περιορισμούς και δίνοντας τους τη δυνατότητα άμεσης πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας λαμβάνοντας παράλληλα και υψηλό επίπεδο υπηρεσιών υγείας


Διαβάστε περισσότερα...

Σεμινάριο λαπαροσκοπικής χειρουργικής στα Ιωάννινα



Στα Ιωάννινα στις 11 Δεκεμβρίου 2010 ,θα διεξαχθούν οι εργασίες του 7ου Εκπαιδευτικού Σεμιναρίου «Εκπαίδευση στη Λαπαροσκοπική Χειρουργική».
Το Σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί, όπως και τα προηγούμενα, στο Διεθνές Κέντρο Ελληνικής Παιδείας - Παράδοσης και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης «ΣΤΑΥΡΟΣ Σ. ΝΙΑΡΧΟΣ» (ΔΙ.Κ.Ε.Π.Π.Ε.Ε.) στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

Η επιστημονική αυτή εκδήλωση οργανώνεται από τη Χειρουργική Κλινική του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εταιρείας Ενδοσκοπικής Χειρουργικής  και άλλων Επεμβατικών Τεχνικών (Ε.Ε.Ε.Χ.).

Σκοπός του σεμιναρίου είναι τόσο με εκπαιδευτικές και εστιασμένες διαλέξεις, όσο και με πρακτικές ασκήσεις να εκπαιδευτούν οι συμμετέχοντες στις ενδείξεις λαπαροσκοπικής προσπέλασης, στις βασικές αρχές της λαπαροσκοπικής χειρουργικής, όπως τη δημιουργία και φυσιολογία του πνευμοπεριτοναίου, την εργονομία και χρήση των λαπαροσκοπικών εργαλείων, καθώς και σε τεχνικές προχωρημένης λαπαροσκοπικής χειρουργικής, όπως τη λαπαροσκοπική συρραφή ιστών και τη δημιουργία εντεροαναστόμωσης (με το χέρι και με χρήση συρραπτικού).

Διαβάστε περισσότερα...

Ευεργετικά τα βυσσινί φρούτα



Όπως υποστηρίζουν Βρετανοί ερευνητές, τα φρούτα με βυσσινί χρώμα (π.χ. τα βατόμουρα) προστατεύουν τον ανθρώπινο οργανισμό από την εμφάνιση σοβαρών ασθενειών, όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας, η νόσος του Πάρκινσον, το Αλτσχάιμερ κ.ά.
 Οι παραπάνω ασθένειες οφείλονται εν μέρει στη δράση ορισμένων παραγώγων του σιδήρου που ευθύνονται για την παραγωγή τοξινών που προκαλούν βλάβες στον οργανισμό.

Οι τοξίνες αυτές είναι γνωστές ως «υδροξυλικές ρίζες» και, όπως πιστεύεται, προκαλούν τις λεγόμενες εκφυλιστικές ασθένειες. Για να προστατευτεί ο οργανισμός από τη δράση των υδροξυλικών ριζών, απαιτείται η λήψη συστατικών που προσδένονται στα παράγωγα του σιδήρου και αποτοξινώνουν τον οργανισμό.

Εκτός από τα βυσσινί φρούτα, υπάρχουν και άλλες τροφές που είναι πλούσιες σε τέτοια συστατικά (λαχανικά, πράσινο τσάι, κ.ά.), όμως ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ διαπίστωσαν ότι τα βυσσινί φρούτα καταφέρνουν να αποτοξινώνουν τον οργανισμό πιο αποτελεσματικά.

Η έρευνα είναι η πρώτη που αποκαλύπτει ότι οι υδροξυλικές ρίζες συνδέονται με πολλές και διαφορετικές μεταξύ τους παθήσεις, παρέχοντας στοιχεία που θα βοηθήσουν τους επιστήμονες να αναπτύξουν νέες μεθόδους αντιμετώπισής τους. 

Διαβάστε περισσότερα...

Στο σχολείο με τα πόδια για… καλύτερες επιδόσεις



Μια νέα ισπανική επιστημονική έρευνα διαπίστωσε ότι τα κορίτσια, και όχι τα αγόρια, που πάνε στο σχολείο με τα πόδια ή με το ποδήλατό τους και δεν τους μεταφέρει το σχολικό ή το αυτοκίνητο των γονιών τους, τα πάνε καλύτερα στα τεστ, τόσο στα γλωσσικά μαθήματα όσο και στα τεστ των μαθηματικών. Μάλιστα, όσο πιο μακριά είναι το σχολείο από το σπίτι -άρα όση περισσότερη ώρα περπατάνε ή κάνουν ποδήλατο, τόσο πιο υψηλές είναι οι επιδόσεις τους.

Οι επιστήμονες του Ισπανικού Εθνικού Συμβουλίου Ερευνών και του Αυτόνομου Πανεπιστημίου της Μαδρίτης, υπό τον Ντέιβιντ Μαρτίνεθ-Γκόμεθ, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό παιδιατρικής «Archives of Pediatrics & Adolescent Medicine» του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου, δεν έχουν ακόμα ξεκαθαρίσει για ποιο λόγο συμβαίνει κάτι τέτοιο και πόσο ρόλο διαδραματίζει η πρωινή σωματική άσκηση, μέχρι να φτάσει μια μαθήτρια στο σχολείο της.

Η νέα μελέτη, πάντως, ενισχύει την αντίληψη ότι τα παιδιά και οι έφηβοι πρέπει να κάνουν κάποιου είδους φυσική άσκηση επί τουλάχιστον μια ώρα την ημέρα, κάτι όμως που πολύ λίγοι μαθητές σε όλο τον κόσμο μπορούν να εφαρμόσουν εξαιτίας του φόρτου των μαθημάτων τους.

Ωστόσο, μια πιθανή ερμηνεία είναι ότι, ούτως ή άλλως, τα αγόρια ασκούνται γενικά περισσότερο από τα κορίτσια, συνεπώς δεν έχουν να κερδίσουν κάτι παραπάνω από το περπάτημα ή το ποδήλατο μέχρι το σχολείο. Εναλλακτικά, σύμφωνα με τους ερευνητές, μπορεί ο εγκέφαλος των κοριτσιών να αντιδρά διαφορετικά από των αγοριών στην έξτρα σωματική άσκηση του πρωινού. Μπορεί, επίσης, να παίζει ρόλο ότι το πρωινό περπάτημα δίνει χρόνο στα κορίτσια (αλλά γιατί όχι και στα αγόρια;) να σκεφτούν και να προετοιμαστούν νοητικά για τη μέρα που ακολουθεί στο σχολείο.


Διαβάστε περισσότερα...

Αυστραλία: To vegemite σώζει καρδιές…


Το vegemite, η σκούρα και αλμυρή κρέμα με την οποία μεγάλωσαν εκατομμύρια Αυστραλοί, περιέχει μία βιταμίνη που είναι ιδανική για τη θεραπεία των ιστών της καρδιάς μετά από καρδιακό επεισόδιο. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν Αυστραλοί επιστήμονες ύστερα από έρευνα που έκαναν και διαπίστωσαν ότι μία ουσία που εμπεριέχεται στην βιταμίνη Β1, που αποτελεί ένα από τα βασικά συστατικά του vegemite, επιταχύνει τη διαδικασία επούλωσης των τραυμάτων που προκαλούνται λόγω καρδιακών επεισοδίων.

Πάντως, διατροφολόγοι προειδοποιούν ότι το αλάτι που περιέχει το vegemite μπορεί να προκαλέσει καρδιακά προβλήματα, προσθέτοντας όμως ότι, αν η σκουρόχρωμη κρέμα τρώγεται με μέτρο, τότε δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην την απολαμβάνουν μικροί και μεγάλοι.


Διαβάστε περισσότερα...

«Διάβασαν» το DNA εμβρύου από το αίμα της εγκύου


Για πρώτη φορά «χαρτογραφήθηκε» το πλήρες γονιδίωμα ενός εμβρύου με τη λήψη δείγματος αίματος από την έγκυο, ένα επίτευγμα που ανοίγει τον δρόμο για νέες μεθόδους προγεννητικής διάγνωσης γενετικού τύπου.

Μέχρι σήμερα, οι πιο ακριβείς τεχνικές ελέγχου ενός εμβρύου για πιθανές ανωμαλίες μετά τη γέννησή του ενέχουν ένα ποσοστό κινδύνου για το έμβρυο, επειδή οι γιατροί πρέπει να πάρουν δείγμα εμβρυικού ιστού από τη μήτρα (κυρίως μέσω αμνιοκέντησης). Ειδικά για τις μεγαλύτερης ηλικίας εγκύους, που θέλουν να ξέρουν τις πιθανότητες χρωμοσωμικών ανωμαλιών για το παιδί τους, όπως το σύνδρομο Ντάουν, τέτοιες εξετάσεις αποτελούν συχνά δίλημμα, καθώς, μεταξύ άλλων, αυξάνουν τον κίνδυνο αποβολής (μια πιθανότητα πάντως πολύ μικρή, γύρω στο 0,06%, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις).

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ, υπό τον παθολόγο Ντένις Λο, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό «Science Translational Medicine», αναφέρουν ότι η νέα μη επεμβατική διαγνωστική μέθοδος απαλλάσσει τις υποψήφιες μητέρες από τέτοια άγχη, αφού όλο το γενετικό υλικό του εμβρύου μπορεί πλέον να «διαβαστεί» μέσα στο αίμα της εγκύου.


Προς το παρόν, υπάρχουν ορισμένα εμπόδια για την ευρεία αξιοποίηση της νέας μεθόδου, με κυριότερο το πολύ υψηλό κόστος (περίπου 200.000 δολάρια για κάθε ανάλυση), το οποίο, πάντως, αναμένεται να πέσει σημαντικά σε λίγα χρόνια, καθώς βελτιώνεται συνεχώς η τεχνολογία ανάγνωσης του DNA. Από την άλλη, τα αποτελέσματα της νέας διαγνωστικής μεθόδου είναι ακόμα πολύπλοκα και δύσκολο να ερμηνευθούν σωστά, πράγμα που καθιστά προς το παρόν αδύνατη την ευρεία κλινική εφαρμογή της.


Διαβάστε περισσότερα...

Ποντίκι μόνο από αρσενικούς γονείς


Αμερικανοί επιστήμονες κατάφεραν, με τη βοήθεια  βλαστικών κυττάρων, να δημιουργήσουν ποντίκια από δύο... πατέρες!
Οι ερευνητές, υπό τον Ρίτσαρντ Μπέρινγκερ του Κέντρου Καρκίνου Άντερσον του Πανεπιστημίου του Τέξας, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό «Biology of Reproduction» (Βιολογία της Αναπαραγωγής) της Εταιρείας για τη Μελέτη της Αναπαραγωγής, μπόρεσαν να «χειραγωγήσουν» κατάλληλα τα κύτταρα εμβρύου που είχε πατέρα ένα αρσενικό πειραματόζωο με χρωμόσωμα ΧΥ, ώστε να παράγουν μια νέα γραμμή πολυδύναμων βλαστικών κυττάρων. Αυτά τα κύτταρα είναι ενήλικα κύτταρα, τα οποία έχουν υποστεί γενετικό αναπρογραμματισμό, ώστε να εισέλθουν σε φάση ανάλογη με τα εμβρυικά βλαστικά κύτταρα.

Μερικά από τα κύτταρα που αναπτύχθηκαν από τη νέα κυτταρική γραμμή έχασαν το χρωμόσωμα Υ και έτσι μετατράπηκαν σε κύτταρα ΧΟ. Αυτά τα κύτταρα ΧΟ τοποθετήθηκαν σε βλαστοκύστες από θηλυκό ποντίκι-δωρητή. Σε επόμενο στάδιο, οι βλαστοκύστες μεταφυτεύτηκαν σε υποκατάστατες μητέρες που γέννησαν θηλυκά ποντικάκια με χρωμοσώματα Χο/ΧΧ. Τα θηλυκά που γεννήθηκαν,  μεγάλωσαν και αργότερα ζευγάρωσαν με άλλα κανονικά αρσενικά ποντίκια. Έτσι τα παιδιά τους, τόσο τα αρσενικά όσο και τα θηλυκά, είχαν γενετικό υλικό από δύο πατέρες.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι, με μια παραλλαγή της παραπάνω τεχνικής, «είναι δυνατό να δημιουργηθούν βιώσιμα αρσενικά και θηλυκά ποντίκια από δύο μητέρες». Θα ήταν επίσης δυνατό ένα αρσενικό να παράγει τόσο σπέρμα όσο και ωάρια, ώστε να αυτό-γονιμοποιηθεί, χωρίς την ανάγκη σεξ, κάτι που μπορεί να αποβεί χρήσιμο, κατά τους επιστήμονες, στις περιπτώσεις όπου δεν έχουν απομείνει θηλυκά κάποιου είδους. Προηγούμενες έρευνες είχαν πετύχει να δημιουργήσουν ποντίκια χωρίς καθόλου πατέρα, καθώς και ποντίκια από δύο μητέρες.
Η ανακάλυψη μπορεί μελλοντικά να βοηθήσει στη διατήρηση ειδών υπό εξαφάνιση, να βελτιώσει την καλλιέργεια νέων φυτών και την αναπαραγωγή νέων ζώων, καθώς επίσης να βελτιώσει την τεχνολογία υποβοηθούμενης αναπαραγωγής στους ανθρώπους. Δεν αποκλείεται μάλιστα κάποια στιγμή η τεχνική να αξιοποιηθεί από ζευγάρια ατόμων του ίδιου φύλου, προκειμένου να αποκτήσουν παιδιά με το δικό τους γενετικό υλικό.

Στο μέλλον, ίσως καταστεί εφικτή η δημιουργία ανθρωπίνων ωοκυττάρων στο εργαστήριο από αρσενικά πολυδύναμα βλαστικά κύτταρα. Πάντως, ο Μπέρινγκερ διευκρίνισε ότι ανάλογα πειράματα με ανθρώπους θα αργήσουν πολύ ακόμα, καθώς  η «χειραγώγηση» ανθρώπινων βλαστικών κυττάρων χρειάζεται ακόμα πολλές βελτιώσεις.

Διαβάστε περισσότερα...

Θαυματουργό εμβόλιο κατά της γρίπης;


Ένα νέο εμβόλιο που χαρίζει εφ΄ όρου ζωής προστασία ενάντια σε όλα τα στελέχη γρίπης μπορεί να είναι ευρέως διαθέσιμο μέσα σε μόλις τρία χρόνια.
Σύμφωνα με τους παρασκευαστές του, από την εταιρεία «SΕΕΚ» με έδρα στο Λονδίνο, το συγκεκριμένο εμβόλιο θα καλύπτει τον οργανισμό τόσο ενάντια στα πιο «αθώα» στελέχη εποχικής γρίπης όσο και ενάντια στα επικίνδυνα πανδημικά στελέχη, όπως εκείνα της γρίπης των πτηνών και της γρίπης των χοίρων.
Tα αποτελέσματα των πρώτων δοκιμών του εμβολίου «FLU-v», που έγιναν σε ανθρώπους, ήταν άκρως ενθαρρυντικά και μαρτυρούν, όπως υποστηρίζουν οι υπεύθυνοι της SΕΕΚ, ότι το πειραματικό εμβόλιο είναι πιο αποτελεσματικό από αυτά που κυκλοφορούν ήδη στην αγορά, προστατεύοντας από πολύ περισσότερα στελέχη γρίπης. Παράλληλα, εκτιμάται ότι το νέο εμβόλιο θα είναι πιο φθηνό από τα υπάρχοντα.
Ποιο είναι, όμως, το πλεονέκτημα του νέου εμβολίου;
Τα συμβατικά εμβόλια για τη γρίπη χρειάζεται να ανανεώνονται κάθε χρόνο, προκειμένου να καλύπτουν τον οργανισμό ενάντια στις μεταλλάξεις που εμφανίζονται στην επιφάνεια του ιού της γρίπης. Το FLU-v βασίζεται σε άλλες πρωτεΐνες που βρίσκονται στο εσωτερικό του ιού και είναι κοινές σε όλα τα στελέχη του- είναι χαρακτηριστικό ότι οι συγκεκριμένες πρωτεΐνες δεν έχουν εμφανίσει μετάλλαξη εδώ και τουλάχιστον 60 χρόνια, όπως ανέφεραν χθες οι ερευνητές που ανέπτυξαν το εμβόλιο στο Παγκόσμιο Συνέδριο για τη Γρίπη στο Άμστερνταμ.

Αναλυτικά, το πειραματικό εμβόλιο ωθεί τον οργανισμό να παράγει κύτταρα τα οποία  «εξουδετερώνουν» τον ιό της γρίπης.

Ωστόσο, υπήρξαν και επιφυλάξεις στο άκουσμα της νέας είδησης. Ο σημαντικότερος ειδικός σε θέματα γρίπης στη Βρετανία καθηγητής Τζον Όξφορντσημείωσε ότι εμβόλια αυτού του τύπου είναι πιθανόν να κάνουν τα συμπτώματα της νόσου πιο ήπια, όχι όμως και να την εξαφανίσουν. Στις ίδιες γραμμές κινήθηκε και η άποψη του καθηγητή Ιολογίας από το Πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ Ιαν Τζόουνς, ο οποίος υπογράμμισε ότι «ο μηχανισμός που χρησιμοποιούν τα εμβόλια τα οποία βασίζονται στα Τ-κύτταρα είναι ότι επιτρέπουν στη λοίμωξη να εμφανιστεί και στη συνέχεια την εξαφανίζουν ταχέως. Δεν είναι σαφές αυτή τη στιγμή αν με αυτή την τακτική μπορεί να προληφθεί η εμφάνιση συμπτωμάτων».


Πηγή: http://www.zougla.gr
Διαβάστε περισσότερα...