Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2015

Προσφυγικό: Ένα πρόβλημα που απαιτεί άμεσα λύσεις


Μέρκελ για προσφυγικό: Πρέπει να υπάρξει αντιμετώπιση και πέρα από την Ευρώπη

Η Καγκελάριος δήλωσε ότι δεν θα μπορούσε να φιλοξενήσει πρόσφυγες στο σπίτι της.

Σωστή θεωρεί την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνησή της στην προσφυγική κρίση η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, απορρίπτοντας τις επικρίσεις και επισημαίνοντας ότι δεν την ενδιαφέρει η πτώση της δημοτικότητάς της, σύμφωνα με συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Bild.

«Κατά τη γνώμη μου αυτό που αποτελεί μέρος της θεμελιώδους ανθρωπιάς της χώρας μας είναι το να δεχόμαστε τους πρόσφυγες φιλικά, όπως οποιονδήποτε άλλον άνθρωπο», τόνισε η Μέρκελ.

Παράλληλα η γερμανίδα καγκελάριος τόνισε ότι η προσφυγική κρίση μπορεί να επιλυθεί μόνο σε συνεργασία με τους Ευρωπαίους εταίρους του Βερολίνου. «Γίνεται μόνο με την αλληλεγγύη της Ευρώπης. Ολόκληρη η Ευρώπη πρέπει να συμβάλει στην ασφάλεια των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και παράλληλα να μοιράσει δίκαια τους πρόσφυγες μεταξύ των κρατών μελών. Όμως πρέπει να υπάρξει αντιμετώπιση του θέματος και πέρα από την Ευρώπη. Οι αιτίες της μετανάστευσης μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο με συνολική προσπάθεια», επεσήμανε η Μέρκελ.

Παρόλα αυτά η ίδια σημείωσε ότι δεν μπορεί να φανταστεί ότι θα φιλοξενήσει πρόσφυγες στο σπίτι της. «Έχω μεγάλο σεβασμό προς τους ανθρώπους που το κάνουν, όμως δεν μπορώ να φανταστώ κάτι τέτοιο», είπε στη Bild.

Όταν ρωτήθηκε για την πτώση της δημοτικότητάς της, βάσει των τελευταίων δημοσκοπήσεων, η Μέρκελ υπογράμμισε ότι «οι δημοσκοπήσεις δεν είναι το μέτρο μου […] Μέτρο μου είναι το καθήκον που έχω ως καγκελάριος: να λύνω προβλήματα και σε αυτό αφοσιώνομαι πλήρως και ολοκληρωτικά. Κάθε χρονιά στην καγκελαρία έχει τις δικές της απαιτήσεις».

Η Καγκελάριος απέρριψε μάλιστα την ιδέα να κλείσουν τα σύνορα της χώρας, κάτι που επιθυμεί η Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CSU) το αδελφό κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) στη Βαυαρία, το οποίο εδώ και καιρό επιτίθεται στη Μέρκελ για τη μεταναστευτική της πολιτική.

«Καθήκον μου ως καγκελάριος δεν είναι να διασπείρω ανησυχία όλη την ημέρα, αλλά να εργάζομαι […] για να βρίσκω λύσεις στα προβλήματα και να καθησυχάζω τις ανησυχίες», υπογράμμισε.

Εκτίμησε μάλιστα ότι εξακολουθεί να χαίρει της υποστήριξης από το κόμμα της. «Είμαι απολύτως πεπεισμένη. Το γεγονός ότι υπάρχουν μέλη του CDU που ανησυχούν δεν με εκπλήσσει. Είμαστε ένα μεγάλο κόμμα στο οποίο υπάρχουν πολλά ρεύματα: φιλελεύθεροι, χριστιανοκοινωνιστές και συντηρητικοί», είπε η Μέρκελ στη Bild.

«Ως επικεφαλής του κόμματος είναι καθήκον μου να φέρνω κοντά όλα τα ρεύματα. Πρέπει να δέχομαι την κριτική, διότι όπως οι επιτυχίες παρουσιάζονται ως δικές μου παρόλο που γι’ αυτές έχουν εργαστεί πολλοί άνθρωποι, έτσι και τα άλυτα προβλήματα παρουσιάζονται ως δικά μου», εξήγησε η Μέρκελ.

Εξάλλου η καγκελάριος ζήτησε για μια ακόμη φορά από την Ευρώπη να επιδείξει αλληλεγγύη και δεσμεύθηκε να επιταχύνει την κατασκευή καταλυμάτων ώστε να βελτιωθεί η υποδοχή των προσφύγων στη Γερμανία. Παράλληλα ανακοίνωσε ότι επιθυμεί να επιταχύνει τις απελάσεις όσων μεταναστών δεν έχουν «καμία προοπτική να μπορούν να μείνουν» στη Γερμανία.

Παρά το γεγονός ότι η πλειονότητα των αιτούντων άσυλο στη Γερμανία είναι μουσουλμάνοι, η Μέρκελ δήλωσε ότι η χώρα δεν απειλείται από το Ισλάμ. «Στη Γερμανία είναι και θα παραμείνει συνταγματικά κατοχυρωμένη η σοσιαλιστική οικονομία της αγοράς, η ελευθερία της έκφρασης και της θρησκείας», υπογράμμισε.

«Ξεκαθαρίζουμε από την πρώτη ημέρα στους ανθρώπους που έρχονται εδώ: εδώ ισχύουν οι κανόνες και οι νόμοι της συνύπαρξης, τους οποίους πρέπει να ακολουθήσουν. Μόνο έτσι θα μπορέσει να είναι η Γερμανία να γίνει μια χώρα ασύλου για αυτούς», πρόσθεσε.

Τέλος η Μέρκελ εκτίμησε ότι για την επίλυση της προσφυγικής κρίσης πρέπει να αντιμετωπιστούν τα αίτιά της στις χώρες προέλευσης. «Στη Λιβύη δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή αποτελεσματικό κράτος, εκεί οι συμμορίες των διακινητών δρουν πολύ εύκολα. Θα πρέπει να φροντίσουμε ώστε να δημιουργηθούν και πάλι κρατικοί θεσμοί (στη Λιβύη) με τους οποίους θα μπορέσουμε από κοινού να αντιμετωπίσουμε τους διακινητές».

Αλλά και στο Αιγαίο, στα θαλάσσια σύνορα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, οι «διακινητές κάνουν ό,τι θέλουν», κατήγγειλε η Μέρκελ.

«Εκεί θα πρέπει να ενισχύσουμε την υπηρεσία προστασίας των συνόρων της ΕΕ, τη Frontex, και να βοηθήσουμε τους Έλληνες και τους Τούρκους να συνεργαστούν καλύτερα. Ακόμη η κατασκευή μεγάλων κέντρων υποδοχής, των λεγόμενων hotspots, στην Ελλάδα και την Ιταλία μπορεί να βάλει σε τάξη την κατάσταση», κατέληξε η Μέρκελ.

----------------

Τσίπρας: Οι Έλληνες γνωρίζουν από προσφυγιά


Το προσφυγικό βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον ύπατο αρμοστή του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες Αντόνιο Γκουτιέρες.

Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ, που έφτασε στο Μαξίμου στις 10.30 το πρωί, αναφέρθηκε στο ταξίδι του στη Λέσβο, όπου είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει από κοντά τη διαχείριση του προβλήματος.

Ο κ. Γκουτιέρες μετέφερε στον πρωθυπουργό τις καλές εντυπώσεις του από την ανθρωπιά και την αλληλεγγύη που δείχνει ο ελληνικός λαός απέναντι στους πρόσφυγες.

«Είναι μια δύσκολη κατάσταση, αλλά κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Είμαι Πορτογάλος, οπότε καταλαβαίνω την κατάσταση. Στη χώρα μου κι εδώ είναι το ίδιο, είπε ο κ. Γκουτιέρες και πρόσθεσε πως διαπίστωσε ανθρωπιά και αυτό είναι το πιο εντυπωσιακό.

Βλέπουμε ότι οι άνθρωποι παίρνουν φροντίδα, είπε και επισήμανε ότι ο κόσμος θέλει να εκφράσει την αλληλεγγύη του και αυτό είναι το πιο σημαντικό. Τα προβλήματα μπορούν να λυθούν. Αν δεν υπάρχει ανθρωπιά δεν γίνεται τίποτα, επανέλαβε ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ, υπογραμμίζοντας πως αυτό είναι ένα καλό παράδειγμα για την Ευρώπη.

«Και στην Ελλάδα υπήρχαν εξαρχής δυσκολίες, αλλά η διαφορά μεταξύ προσφύγων και μεταναστών είναι ξεκάθαρη τώρα», τόνισε, από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε πως οι Έλληνες έχουν την εμπειρία των προσφύγων διότι στο παρελθόν πολλοί Έλληνες ήλθαν από το Αιγαίο ως πρόσφυγες.

Έτσι, υπάρχει στο μυαλό μας η έννοια του τι σημαίνει να είσαι πρόσφυγας. Γι΄αυτό πιστεύω ότι ο κόσμος κινητοποιείται, ειδικά στη Μυτιλήνη, επισήμανε ο πρωθυπουργός, ο οποίος αναφέρθηκε στον ρόλο των τοπικών αρχών, που, όπως σημείωσε, προσπαθούν να κάνουν ότι καλύτερο μπορούν.

Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες έχει ήδη επισκεφθεί το κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στον Ελαιώνα και τη Λέσβο.



----------------

H «Αποστολή» ανέλαβε την κάλυψη των αναγκών των προσφύγων σε Χίο και Σάμο

Νέα δράση από την Αρχιεπισκοπή Αθηνών μαζί με τον IOCC.

Ο φιλανθρωπικός οργανισμός της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών «Αποστολή» σε συνεργασία με τον φορέα International Orthodox Christian Charities (IOCC), και με την ευλογία του Μακαριώτατου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, κ.κ. Ιερώνυμου, προχώρησε στην άμεση κάλυψη των βασικών αναγκών των προσφύγων στα νησιά, προσφέροντας τροφή και ενισχύοντας έτσι την ανθρωπιστική βοήθεια που προσφέρει η Ελλάδα.

Πρόσφατα οι τοπικές αρχές εκδήλωσαν αδυναμία να συνεχίσουν να προσφέρουν τροφή και νερό στους πρόσφυγες στα Κέντρα Προσφύγων στα νησιά του Αιγαίου λόγω της αυξανόμενης οικονομικής δυστοκίας.

Στο πλαίσιο αυτό η «Αποστολή» ανταποκρίθηκε στην επείγουσα ανάγκη για σίτιση διαθέτοντας ζεστά γεύματα και νερό καθημερινά στους ανθρώπους αυτούς που βρίσκονται στη Χίο και στη Σάμο . Επιπλέον, σε μια προσπάθεια να ενισχυθεί παράλληλα η τοπική οικονομία, το μεγαλύτερο μέρος του φαγητού που διατίθεται στους πρόσφυγες από την «Αποστολή» παρασκευάζεται σε εστιατόρια των νησιών.

Ταυτόχρονα οι πρόσφυγες που συρρέουν στο κέντρο υποδοχής μεταναστών της Χίου έχουν πλέον πρόσβαση σε ντους και εγκαταστάσεις για τη φροντίδα της προσωπικής τους υγιεινής μετά από την παρέμβαση της «Αποστολή» με τη συνεργασία του IOCC. Επιπλέον, ο οργανισμός διέθεσε στρώματα, υπνόσακους, προσωπικά είδη υγιεινής και είδη πρώτης ανάγκης για βρέφη.

----------------

Τη συνεργασία Ελλάδας – Τουρκίας στο Αιγαίο ζητάει το Βερολίνο


Είναι απαραίτητη μια «συντεταγμένη κατάσταση» στην περιοχή του Αιγαίου μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, προκειμένου να εμποδιστεί η δράση των διακινητών προσφύγων, δήλωσε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ και τόνισε ότι κάτι τέτοιο θα είναι εφικτό μόνο εάν συνεργαστούν οι δύο χώρες.

«Έχουμε αυτή τη στιγμή, ιδιαίτερα στο Αιγαίο, μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, μια κατάσταση στην οποία τα σύνορα είναι ανοιχτά, υπό την έννοια ότι οι διακινητές μπορούν εκεί να δράσουν όπως θέλουν και η οποία οδηγεί πολλούς ανθρώπους σε άμεσο κίνδυνο για τη ζωή τους. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να αλλάξει. Και τώρα δεν μπορώ να σας πω με ποια ακριβή συνεργασία, της Ακτοφυλακής ή των μονάδων του Πολεμικού Ναυτικού θα μπορέσει αυτό να επιτευχθεί», δήλωσε ο κ. Ζάιμπερτ και επισήμανε ότι «χρειαζόμαστε βεβαίως μια συντεταγμένη κατάσταση σε αυτά τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία θα είναι δυνατή μόνο εφόσον η Τουρκία και Ελλάδα -στο κάτω κάτω δύο χώρες/μέλη του ΝΑΤΟ- συνεργαστούν χέρι-χέρι». Χρειαζόμαστε, συνέχισε, μια κατάσταση όπου οι διακινητές θα έχουν εκδιωχθεί και δεν θα έχουν καμία δυνατότητα να δρουν, στην οποία δεν θα φθάνουν οι άνθρωποι να κινδυνεύει η ζωή τους και στην οποία θα είναι δυνατόν να διεξαχθεί καταγραφή εκείνων που φθάνουν στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. «Όλα αυτά δεν συμβαίνουν αυτή τη στιγμή και για αυτό έχουμε μπροστά μας μια μεγάλη ευρωπαϊκή αποστολή», προσέθεσε.

Ερωτώμενος σχετικά με το τι έχει να πει η Άγγελα Μέρκελ για την κριτική που της άσκησε ο υποψήφιος για το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικανών στις ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος χαρακτήρισε «παρανοϊκή» την πολιτική της καγκελαρίου για το προσφυγικό, ο κ. Ζάιμπερτ απάντησε: «Τίποτα».

----------------

Ανθρωπιά στη Λέσβο είδε ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ

Το προσφυγικό στο επίκεντρο της συνάντησης Τσίπρα-Γκουντιέρε.

Στο ταξίδι που έκανε στη Λέσβο αναφέρθηκε ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες στη συνάντηση που είχε σήμερα με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Ο κ.Γκουτιέρες μετέφερε στον πρωθυπουργό τις καλές εντυπώσεις του από την ανθρωπιά και την αλληλεγγύη που δείχνει ο ελληνικός λαός απέναντι στους πρόσφυγες.

«Είναι μια δύσκολη κατάσταση, αλλά κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

«Είμαι Πορτογάλος, οπότε καταλαβαίνω την κατάσταση. Στη χώρα μου κι εδώ είναι το ίδιο», είπε ο κ. Γκουτιέρες και πρόσθεσε πως διαπίστωσε ανθρωπιά και αυτό είναι το πιο εντυπωσιακό. «Βλέπουμε ότι οι άνθρωποι παίρνουν φροντίδα», είπε και επισήμανε ότι ο κόσμος θέλει να εκφράσει την αλληλεγγύη του και αυτό είναι το πιο σημαντικό. «Τα προβλήματα μπορούν να λυθούν. Αν δεν υπάρχει ανθρωπιά δεν γίνεται τίποτα», επανέλαβε ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ, υπογραμμίζοντας πως αυτό είναι ένα καλό παράδειγμα για την Ευρώπη.

«Και στην Ελλάδα υπήρχαν εξαρχής δυσκολίες, αλλά η διαφορά μεταξύ προσφύγων και μεταναστών είναι ξεκάθαρη τώρα» τόνισε, από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε πως οι Έλληνες έχουν την εμπειρία των προσφύγων διότι στο παρελθόν πολλοί Έλληνες ήρθαν από το Αιγαίο ως πρόσφυγες. «Έτσι, υπάρχει στο μυαλό μας η έννοια του τι σημαίνει να είσαι πρόσφυγας. Γι΄αυτό πιστεύω ότι ο κόσμος κινητοποιείται, ειδικά στη Μυτιλήνη», επισήμανε ο πρωθυπουργός, ο οποίος αναφέρθηκε στον ρόλο των τοπικών αρχών, που, όπως σημείωσε, προσπαθούν να κάνουν ότι καλύτερο μπορούν.

Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες έχει ήδη επισκεφθεί το κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στον Ελαιώνα και τη Λέσβο.

----------------

Ελπίδα και απόγνωση στο δρόμο προς την Ευρώπη

Δείτε τις εικόνες των προσφύγων από τη Λέσβο.





Καθημερινή εικόνα αποτελούν για τη Λέσβο οι βάρκες που καταφτάνουν γεμάτες με πρόσφυγες. Πρόκειται για έναν ακόμη σταθμό του μακρύ ταξιδιού τους με προορισμό τη δυτική και βόρεια Ευρώπη.

Ο φωτογραφικός φακός κατέγραψε τις εικόνες των προσφύγων που βρίσκονται στο νησί αυτές τις ημέρες, περιμένοντας την αναχώρησή τους για την ηπειρωτική Ελλάδα. Απόγνωση αλλά και ελπίδα για το αύριο, άνθρωποι κουρασμένοι, μικρά αθώα πρόσωπα. Δείτε τις φωτογραφίες…



















Πηγή: http://www.newsbeast.gr , http://www.enikos.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.enikos.gr , http://www.newsbeast.gr και http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

To σκάνδαλο της Volkswagen κλονίζει τις αυτοκινητοβιομηχανίες διεθνώς


Ανακαλούνται 2.000 Volkswagen στην Κίνα

Παραιτείται από όλες τις θέσεις που κατείχε στην εταιρεία ο επικεφαλής Μάρτιν Βίντερκορν.

Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Volkswagen ανακοίνωσε σήμερα την ανάκληση σχεδόν 2.000 οχημάτων της στην Κίνα, όπου είναι η μεγαλύτερη ξένη εταιρία πώλησης αυτοκινήτων, στο πλαίσιο του σκανδάλου με την παραποίηση των τιμών για τις εκπομπές ρύπων.

Η κινεζική αρχή αρμόδια για θέματα ποιότητας είπε σήμερα ότι «ανησυχεί πολύ» για την υπόθεση, σύμφωνα με ανακοίνωση στην ιστοσελίδα της, ενώ κάλεσε την εταιρία να επιλύσει το πρόβλημα το συντομότερο δυνατόν, καθώς σε διαφορετική περίπτωση μπορεί να ληφθούν μέτρα.

Στην Κίνα, την μεγαλύτερη αγορά αυτοκινήτων στον κόσμο, ο αριθμός των ιδιωτικών οχημάτων με κινητήρα ντίζελ είναι μικρός σε σύγκριση με τα οχήματα που είναι σε κυκλοφορία. Έτσι, η ανάκληση στην Κίνα δεν αφορά παρά μόνο τα οχήματα ντίζελ που έχουν εισαχθεί στην αγορά, κυρίως τα μοντέλα 4Χ4 Tiguan, σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρία.

Την ίδια ώρα, ο Μάρτιν Βίντερκορν, ο πρώην επικεφαλής της Volkswagen που παραιτήθηκε τον περασμένο μήνα, θα αποχωρήσει και από τις υπόλοιπες θέσεις που κατέχει στην εταιρία, ανέφεραν η εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung και οι τηλεοπτικοί σταθμοί NDR και WDR, χωρίς να κατονομάζουν τις πηγές τους.

Οι παραιτήσεις αναμένονται τις επόμενες ημέρες, μόλις διευθετηθούν κάποιες τυπικές λεπτομέρειες, σύμφωνα με τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης. Ο Βίντερκορν είναι διευθύνων σύμβουλος της Porsche SE, καθώς και πρόεδρος στις μονάδες Audi, Scania και στην προσφάτως συσταθείσα εταιρία συμμετοχών Truck & Bus holding.

-------------

«Οι βεβιασμένες αλλαγές στις δοκιμές ρύπων θα καταστήσουν τα οχήματα πολύ ακριβά»

Ανησυχία στην Ευρωπαϊκή Ένωση Κατασκευαστών Αυτοκινήτων μετά το σκάνδαλο με τη Volkswagen.

Μια βεβιασμένη και γενικά σκληρή αλλαγή στις ευρωπαϊκές δοκιμές για τις εκπομπές ρύπων μετά το σκάνδαλο με την Volkswagen θα μπορούσε να καταστήσει τα πετρελαιοκίνητα οχήματα τόσο ακριβά που οι κατασκευαστές θα αναγκάζονταν να σταματήσουν να τα πουλούν, προειδοποίησε σήμερα φορέας των κατασκευαστών αυτοκινήτων.

«Η αυτοκινητοβιομηχανία συμφωνεί με την ανάγκη οι εκπομπές να αντανακλούν πιο στενά τις πραγματικές συνθήκες και ζητά προτάσεις εδώ και χρόνια» ανέφερε σε ανακοίνωση η Ευρωπαϊκή Ένωση Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (ACEA).

«Ωστόσο, είναι σημαντικό να προχωρήσουμε με έναν τρόπο που να επιτρέπει στους κατασκευαστές να σχεδιάσουν και να εφαρμόσουν τις απαραίτητες αλλαγές, χωρίς να θέτουν σε κίνδυνο το ρόλο του πετρελαίου ως ενός εκ των βασικών παραγόντων για την επίτευξη των μελλοντικών στόχων για τους ρύπους».

Κάποιες ευρωπαϊκές χώρες έχουν ενθαρρύνει τη χρήση οχημάτων με πετρελαιοκινητήρες καθώς μπορούν να παράγουν λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα συγκριτικά με τα οχήματα που κινούνται με βενζίνη. Ωστόσο, μπορούν επίσης να παράγουν υψηλότερα επίπεδα οξειδίων του αζώτου (NOx) που είναι επιβλαβή για την ανθρώπινη υγεία.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εντείνει τις πιέσεις προκειμένου οι αυτοκινητοβιομηχανίες να συμφωνήσουν σε ταχύτερες και μεγαλύτερες μειώσεις στις εκπομπές ρύπων από πετρελαιοκίνητα οχήματα, υπολογίζοντας και στην αγανάκτηση του κόσμου μετά την παραδοχή της Volkswagen ότι χειραγωγούσε τις δοκιμές για τις εκπομπές ρύπων στις ΗΠΑ.

Ευρωπαίοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες την περασμένη εβδομάδα σε μια προσπάθεια να άρουν το αδιέξοδο αναφορικά με τα σχέδια για εισαγωγή μετρήσεων σε πραγματικές συνθήκες των εκπομπών οξειδίων του αζώτου αντί απλά να βασίζονται σε εργαστηριακούς ελέγχους που μπορούν εύκολα να παραποιηθούν.

Οι δοκιμές για εκπομπές οξειδίων του αζώτου σε πραγματικές συνθήκες αναμένεται να ξεκινήσουν στις αρχές της επόμενης χρονιάς, ενώ τα αποτελέσματα θα αρχίσουν να λαμβάνονται υπόψη το 2017.

«Η ACEA συνεχίζει να τονίζει την ανάγκη για ένα χρονοδιάγραμμα και για συνθήκες δοκιμών που να λαμβάνουν υπόψη τις τεχνικές και οικονομικές πραγματικότητες των σημερινών αγορών, επιτρέποντας ένα εύλογο μεταβατικό διάστημα προκειμένου να εφαρμοστούν οι RDE (εκπομπές σε πραγματικές συνθήκες οδήγησης) σε όλα τα νέα οχήματα» ανακοίνωσε η ACEA.

«Χωρίς ρεαλιστικά χρονοδιαγράμματα και συνθήκες, κάποια μοντέλα ντίζελ θα μπορούσαν ουσιαστικά να γίνουν οικονομικά μη προσιτά, αναγκάζοντας τους κατασκευαστές να τα αποσύρουν από την αγορά», πλήττοντας έτσι τους καταναλωτές και την απασχόληση, σύμφωνα με την ACEA.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr και http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αντίγραφο του Μηχανισμού των Αντικυθήρων στο Αστεροσκοπείο


Επισκέψεις από Δευτέρα-Παρασκευή 10:00-14:00.

Έχουν περάσει πάνω από 100 χρόνια από τότε που ένας ψαράς ανέσυρε από τον βυθό ανοιχτά από τα Αντικύθηρα τον περίφημο Μηχανισμό των Αντικυθήρων. Ήταν ένα μεταλλικό εύρημα, χαμένο στη λάσπη, που επί χρόνια αποτελούσε ένα από τα πιο μεγάλα αινίγματα για τους αρχαιολόγους.

Σήμερα πλέον γνωρίζουμε ότι πρόκειται για ένα πολύπλοκο μηχανικό υπολογιστή, που παρακολουθούσε με εντυπωσιακή ακρίβεια αστρονομικά φαινόμενα.

Το πρώτο μοντέλο του Μηχανισμού των Αντικυθήρων κατασκευάστηκε τη δεκαετία του 1930 από τον Ιωάννη Θεοφανίδη. Ένα νέο εκπαιδευτικό αντίγραφο του Μηχανισμού των Αντικυθήρων εκτίθεται στο Μουσείο του Κέντρου Επισκεπτών Θησείου, του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, ως το τέλος του Οκτώβρη.

Πρόκειται για το πιο πρόσφατο και ανανεωμένο αντίγραφο του Μηχανισμού. Περιέχει σχεδόν όλη την πληροφορία που μέχρι σήμερα γνωρίζουμε για την κατασκευή και την λειτουργία του μέγιστου οργάνου αρχαίας ελληνικής τεχνολογίας. Είναι κατασκευασμένο σε κλίμακα 4/1 (4 φορές μεγαλύτερο από το φυσικό του μέγεθος), ώστε να γίνεται ευκολότερα αντιληπτή η λειτουργία του.



Ειδικευμένο προσωπικό του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών είναι στη διάθεση του κοινού για ξεναγήσεις στο Μουσείο. Οι επισκέψεις πραγματοποιούνται καθημερινά από Δευτέρα ως Παρασκευή 10:00 - 14:00, καθώς και στην διάρκεια των προγραμματισμένων βραδινών ξεναγήσεων (8, 13, 15, 20, 21, 23 και 27 Οκτώβρη) από τις 19:30 ως τις 21:00 κάθε μισή ώρα. Περισσότερες πληροφορίες στα τηλέφωνα 210 3490160 και 210 34 90036.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Σύσταση πέντε θέσεων στο γραφείο του Υφυπουργού Παιδείας


Τρεις μετακλητοί και δυο ειδικοί σύμβουλοι.

Τρεις θέσεις μετακλητών και δυο ενιαίες θέσεις Ειδικών Συμβούλων – Ειδικών Συνεργατών προβλέπονται για το γραφείο του Υφυπουργού Παιδείας , Έρευνας και Θρησκευμάτων, όπως αναφέρεται σε απόφαση που φέρει την υπογραφή των κκ Φίλη και Τσακαλώτου.

Συγκεκριμένα αναφέρονται τα ακόλουθα:

Συστήνεται από 23.09.2015 Πολιτικό Γραφείο Υφυπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, προκειμένου να επικουρεί στο έργο του τον Υφυπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Θεοδόση Πελεγρίνη.

Στο ανωτέρω Πολιτικό Γραφείο συστήνονται, για την εκπλήρωση του σκοπού του, τρεις (3) θέσεις μετακλητών υπαλλήλων και δύο (2) ενιαίες θέσεις Ειδικών Συμβούλων - Ειδικών Συνεργατών.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Λαυράκια έβγαλαν οι αιφνιδιαστικοί έλεγχοι σε οδηγούς ταξί


Περίτεχνοι μηχανισμοί για να μην κόβονται αποδείξεις, εισφοροδιαφυγή πάνω από 30% και πρόστιμα 445.000 ευρώ.

Δεκάδες πρόστιμα βεβαίωσαν ελεγκτές του ΙΚΑ και ένστολοι της τροχαίας σε οδηγούς ταξί τα ξημερώματα του Σαββάτου, σε αιφνιδιαστικούς ελέγχους που πραγματοποίησαν.

Οι αρχές εντόπισαν ακόμη και περίτεχνους μηχανισμούς που είχαν στήσει οι ιδιοκτήτες ταξί προκειμένου να μην κόβουν αποδείξεις για κάθε κούρσα, όπως κατέγραψε η κάμερα του Alpha.

Παράλληλα, τα κλιμάκια των αρχών, κατέγραψαν ποσοστό εισφοροδιαφυγής πάνω από 30%! Τα πρόστιμα ξεπέρασαν τις 445.000 ευρώ.

Δείτε το βίντεο…




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τεράστιες ζημιές από τη νεροποντή στον δήμο Μουζακίου


Ξεκίνησε η υποβολή δηλώσεων για τους αγρότες.

Ζημιές σε μεγάλα τμήματα του ορεινού οδικού δικτύου και καλλιέργειες στα πεδινά προκάλεσε η νεροποντή των δύο τελευταίων ημερών, στον δήμο Μουζακίου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του δήμου, ειδικά στα ορεινά, τα προβλήματα ήταν πολύ μεγάλα καθώς τεράστιες ποσότητες φερτών υλικών έκλεισαν οδικές αρτηρίες και βούλωσαν ρέματα. Χθες το πρωί, τόσο τα μηχανήματα του δήμου όσο και ιδιώτες επιστρατεύτηκαν στα ορεινά και τα πεδινά, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα στο οδικό δίκτυο και τα αποστραγγιστικά κανάλια.

Εκτός από τους δρόμους, δεν ήταν λίγες οι περιπτώσεις που χωράφια πλημμύρισαν οδηγώντας στην απελπισία τους παραγωγούς που βλέπουν τη σοδειά τους να χάνεται.

Όπως αναφέρει ανταπόκριση του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, ο δήμαρχος Μουζακίου, Γ. Κωτσός, σε συνεργασία με τους προέδρους των χωριών, επισκέφθηκε τις πληγείσες περιοχές καταγράφοντας τις ζημιές και δίνοντας λύσεις, όπου ήταν εφικτό.

Η δημοτική Αρχή προχώρησε και στην αναγγελία ζημιών στον ΕΛΓΑ και καλεί τους παραγωγούς που έπαθαν ζημιά οι καλλιέργειές τους να υποβάλλουν δηλώσεις μέσω των ανταποκριτών του ΕΛΓΑ στα δημαρχεία Μουζακίου, Φαναρίου και Αγναντερού, έως τις 26 Οκτωβρίου.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

"Με άφησε έγκυο" καταγγέλλει η ερωμένη του ομογενή ιερέα


Nέες αποκαλύψεις που σοκάρουν έκανε η 45χρονη Έθελ Μπουζάλας που πρωταγωνιστεί μαζί με τον ομογενή ιερέα Γεώργιο Πασσιά σε "ροζ" βίντεο που έκανε το γύρο του διαδικτύου.

Σύμφωνα με νέο δημοσίευμα της New York Post, σε γράμμα που έστειλε στον επίσκοπο Αντώνη Παρόπουλο, η Περουβιανή μητέρα τριών παιδιών, αναφέρει ότι νιώθει "προδομένη" και σημειώνει ότι χρησιμοποιήθηκε από τον 67χρονο ιερέα, ο οποίος όπως υποστηρίζει ότι την άφησε έγκυο.

Στο ίδιο γράμμα τονίζει ότι υποψιάζεται πως δεν ήταν η πρώτη του ερωμένη. «Δεν τολμώ να ρωτήσω αν ο πατέρας Γεώργιος έχει κάνει κάτι αντίστοιχο στο παρελθόν, αν και φαίνεται να... το έχει κάνει;» αναφέρει.



Επίσης παραδέχεται ότι αφαίρεσε το ποσό των 30.000 δολαρίων από το χρηματοκιβώτιο του σχολείου του Αγίου Σπυρίδωνα ισχυριζόμενη ότι ήταν χρήματα που είχε δανείσει, χωρίς παραστατικά, ο σύζυγός της για τα βιβλία και την μισθοδοσία στο σχολείο.

«Έχω μείνει μόνη μου να σηκώσω το βάρος του σκανδάλου ενώ ο ίδιος κρύβεται. Η αδερφή μου λέει ότι έχω χρησιμοποιηθεί και θυματοποιηθεί για τα χρήματά μου και ότι πιθανότατα δεν είμαι το πρώτο θύμα του. Νιώθω τόσο πληγωμένη όσο δεν έχω νοιώσει στο παρελθόν» επισημαίνει μεταξύ άλλων.

Ο επίσκοπος της ζήτησε να παρουσιάσει αποδείξεις που δικαιολογούν τα όσα αναφέρει σχετικά με τα χρήματα, σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να την καταγγείλλει στις αρμόδιες αρχές.

Ο Αντώνης Παρόπουλος είπε στην New York Post ότι η 45χρονη θα παραδώσει τα χρήματα μέσα στην εβδομάδα.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η φορολογία σε 6 χώρες που οι Έλληνες επιλέγουν να μεταναστεύσουν


Τι ισχύει για τη φορολογική κατοικία στους πιο δημοφιλείς μεταναστευτικούς προορισμούς των Ελλήνων.

Η έννοια της φορολογικής κατοικίας αποτελεί κατά ένα μεγάλο βαθμό ανάμειξη των φορολογικών κανόνων και διατάξεων δύο χωρών-του κράτους προέλευσης και του κράτους προορισμού, η οποία εν τέλει διαμορφώνεται βάσει των Συμβάσεων Αποφυγής Διπλής Φορολογίας (εφεξής Σ.Α.Δ.Φ.) μεταξύ των χωρών αυτών σε διακρατικό επίπεδο.

Στην πραγματικότητα, οι διαφορές του φορολογικού συστήματος ανά τον κόσμο είναι μεγάλες και το γεγονός αυτό έχει εξίσου σημαντικές συνέπειες στην ζωή και τις δραστηριότητες των μονίμων κατοίκων αλλά και των φορολογικών κατοίκων στη μια ή στην άλλη χώρα. Διαφορές που κυρίως παρουσιάζονται σε χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης (μέσα στην οποία κυριαρχεί η ιδέα της «ελεύθερης διακίνησης ατόμων, προϊόντων και υπηρεσιών»), και συγκεκριμένα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, στο Κατάρ, αλλά και σε χώρες ιδιάζοντος χαρακτήρα –όπως το ομοσπονδιακό κράτος της Ελβετίας.

Σε αυτή την μελέτη παρουσιάζουμε τις διαφορές του φορολογικού κλίματος σε 6 χώρες, οι οποίες είναι και οι πρώτες στη λίστα χωρών μετανάστευσης τα τελευταία χρόνια, βάσει της εμπειρία μας στον χειρισμό τέτοιων υποθέσεων.

Μεθοδολογία

Οι τομείς τους οποίους εξετάζουμε ανά περίπτωση είναι οι εξής:

- Τα κύρια πλεονεκτήματα του φορολογικού συστήματος

- Οι σημαντικότεροι τομείς ανάπτυξης

- Διαδικασία χορήγησης αδειών διαμονής, βαθμός δυσκολίας, και απαιτούμενο χρονικό διάστημα

- Το ελάχιστο κόστος επένδυσης για την απόκτηση άδειας διαμονής

- Ισχύς άδειας διαμονής

- Κόστος διαβίωσης (μέσω αγοράς και ενοικίασης ακινήτου)

- Οι σημαντικότερες πτυχές του φορολογικού συστήματος

ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ

Μερικά από τα κύρια πλεονεκτήματα της χώρας αυτής είναι το ανταγωνιστικό φορολογικό σύστημα, καθώς προσφέρεται άμεση πρόσβαση και εκτενής επικοινωνία των πολιτών με την αρμόδια φορολογική αρχή, όπως επίσης και τα σε αρκετά μεγάλο βαθμό φορολογικά κίνητρα που παρέχονται ειδικότερα για την ίδρυση εταιρειών, κρατώντας παράλληλα σε χαμηλό επίπεδο τον φόρο επί των κεφαλαιουχικών κερδών. Από την άλλη η πρόσβαση σε όλες τις χώρες της Σύμβασης Σένγκεν είναι ελεύθερη, ενώ εντύπωση παρουσιάζει το εξαιρετικό βιοτικό επίπεδο των πολιτών, και ο τομέας της υγειονομικής περίθαλψης.

Ένα από τα μεγαλύτερα «συν» βρίσκεται στον τομέα των επενδύσεων, οι οποίες μπορούν να πραγματοποιηθούν αρχής γενομένης από £1 εκατ, £5 εκατ ή £10 εκατομμύρια σε επιλέξιμες επενδύσεις.

Στον τομέα της κατοικίας, και ειδικότερα εξετάζοντας τις προϋποθέσεις χορήγησης άδειας διαμονής, αυτή είναι σχετικά απλή και εύκολη διαδικασία καθώς δεν χρειάζεται η παρουσία του αιτούντος κατά τη διάρκεια της αίτησης ούτε και λαμβάνει χώρα συνέντευξη του αιτούντος. Ωστόσο, η διάρκεια της χορήγησης είναι περί τους 4-8 μήνες, και η συνήθης διάρκειά της είναι 3 χρόνια (με ανανέωση κάθε δύο χρόνια), ενώ με την ολοκλήρωση 5 ετών διαμονής μπορεί να γίνει αίτηση για χορήγηση άδειας μόνιμης κατοικίας.

Σε γενικές γραμμές, το ενοίκιο στην Μεγάλη Βρετανία κοστίζει $46.700, δηλαδή περίπου 41.700€ κάθε χρόνο, ενώ η αγορά ενός ακινήτου προϋπολογίζεται περί τις 545.000$, δηλαδή περί τις 487.000€

Το φορολογικό σύστημα του Ηνωμένου βασιλείου περιλαμβάνει τα εξής σημαντικά στοιχεία:

-Ελάχιστος Φόρος εισοδήματος: 20%

-Φόρος επί των υπεραξιών: κατ’ ανώτατο όριο 28%

-Δεν υπάρχει φόρος για κτήμα αξίας μέχρι £325.000, ενώ επιβάλλεται 40% φόρος σε οποιαδήποτε τιμή άνω του ορίου αυτού.

-Υφίσταται επίσης φόρος δωρεάς, αλλά και με αρκετές φοροαπαλλαγές επί του κλάδου αυτού

Εφαρμόζεται επίσης, ειδικό καθεστώς για «Resident non-domiciled»: κατά το οποίο η πηγή εισοδήματος μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο υπόκειται σε φόρο. Μετά από 7 χρόνια, υφίσταται χρέωση βάσει των εμβασμάτων (GBP 30.000 έως 50.000 λίρες, ανάλογα με τον αριθμό των ετών παραμονής).

ΕΛΒΕΤΙΑ

Μερικά από τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα του ομοσπονδιακού κράτους της Ελβετίας είναι ότι δεν απαιτείται αρχικά ελάχιστη διαμονή στην επικράτεια της, και σε αυτό βοηθάει το γεγονός ότι είναι διαιρεμένη σε καντόνια, τα οποία είναι ανεξάρτητα μεταξύ τους. Επίσης, ένα από τα φορολογικά της κίνητρα όσον αφορά τους κατοίκους εκτός Ελβετίας που εγκαθίστανται εκεί είναι ότι δεν χρειάζεται να δηλωθεί παγκόσμιο εισόδημα, όπως επίσης δεν δηλώνεται φόρος κέρδους κεφαλαίου, με εξαίρεση την πώληση των επιχειρηματικών ακινήτων και των κινητών. Από την άλλη, η πρόσβαση σε όλες τις χώρες της Σύμβασης Σένγκεν είναι ελεύθερη, ενώ βιοτικό επίπεδο των πολιτών, και ο τομέας της υγειονομικής περίθαλψης κυμαίνονται σε εξαιρετικό επίπεδο.

Για την έμμισθη εργασία ο ενδιαφερόμενος πρέπει να έχει συνάψει σύμβαση εργασίας για τουλάχιστον 12 μήνες και να μπορεί να αποδείξει την κατοικία του στην Ελβετία, όπως και την ικανότητα διαβίωσης του.

Όσον αφορά στις άδειες διαμονής μέχρι την 31η Μαΐου 2014 οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορούσαν να αιτηθούν και να αποκτήσουν άδεια διαμονής, ενώ αντιθέτως οι ενδιαφερόμενοι εκτός Ε.Ε. μπορούσαν να αποκτήσουν μόνο εφόσον έκαναν αίτηση για πρώτη φορά. Στην πράξη για την ολοκλήρωση της διαδικασίας και την έκδοση της άδειας διαμονής για τους πολίτες της EΕ απαιτούνται 2-4 εβδομάδες, ενώ για τους υπόλοιπους από 2 έως 4 μήνες. Η συνήθης διάρκειά της είναι 5 χρόνια για τους πολίτες της Ε.Ε, ενώ για τους υπόλοιπους η ισχύς της είναι για 1 έτος - με ετήσια ανανέωση μέχρι να εφαρμοστεί Άδεια Γ (10 έτη αρχική περίοδο, με βάση το καντόνι και την κοινότητα της μόνιμης κατοικίας).

Σε γενικές γραμμές, το ενοίκιο στην Ελβετία κυμαίνεται στις USD 24.600, δηλαδή περίπου 22.000€ το χρόνο, ενώ η αγορά ενός ακινήτου υπολογίζεται γύρω στις USD 630.000, δηλαδή 563.000€.

Το φορολογικό σύστημα της Ελβετίας περιλαμβάνει τα παρακάτω στοιχεία:

-ο Φόρος εισοδήματος επιβάλλεται από το ομοσπονδιακό σύστημα των καντονιών

-Φόρος επί των υπεραξιών δεν υπάρχει με εξαίρεση πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων των επιχειρήσεων και των ακινήτων.

-Φόροι (όπως Πλούτου, κληρονομιάς και δωρεάς) επιβάλλονται από το ομοσπονδιακό σύστημα των καντονιών, με βάση το καντόνι της κατοικίας που έχει επιλεγεί, ενώ δεν ισχύει για όλα τα καντόνια το ίδιο.

ΜΑΛΤΑ

Στη Μάλτα δεν απαιτείται αρχικά ελάχιστη διαμονή στην επικράτεια της, ενώ δεν υπάρχει φόρος πλούτου, κληρονομιών και δωρεών. Από την άλλη η πρόσβαση σε όλες τις χώρες της Σύμβασης Σένγκεν είναι ελεύθερη, ενώ το βιοτικό επίπεδο των πολιτών είναι αρκετά καλό και ο τομέας της υγειονομικής περίθαλψης αξιόλογος.

Στην πράξη η ελάχιστη αξία για επενδύσεις σε ακίνητα για τους πολίτες εκτός ΕΕ κοστολογείται γύρω στις €275.000 στη Μάλτα και €220.000 στη Νότια Μάλτα. Εναλλακτικά, προτείνεται συμφωνητικό ενοικίασης για πολίτες εκτός ΕΕ, όπου το ελάχιστο ενοίκιο είναι κάτι λιγότερο από €9.600 στη Μάλτα και €8.375 στη Νότια Μάλτα.

Όσον αφορά στο χρονικό πλαίσιο για την ολοκλήρωση της διαδικασίας και την έκδοση της άδειας διαμονής αυτό υπολογίζεται σε 3-4 εβδομάδες περίπου. Η Άδεια διαμονής χορηγείται για αόριστο χρονικό διάστημα, ενώ η άδεια παραμονής έχει ισχύ για 1 έτος και ανανεώνεται κάθε χρόνο. Στην πράξη ωστόσο, και προκειμένου να μην δημιουργηθεί κανενός είδους κώλυμα κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, συνιστάται να μην υπερβάλλονται οι 183 ημέρες μέσα στο ίδιο ημερολογιακό έτος σε άλλη δικαιοδοσία.

Το ενοίκιο στη Μάλτα κυμαίνεται στις USD 14.030,00 περίπου 12.500€ το έτος, ενώ όσον αφορά στην αγορά ακινήτου, για ισοδύναμο της επένδυσης νοείται η ελάχιστη τιμή αγοράς ακινήτου.

Τα κυριότερα στοιχεία του φορολογικού συστήματος της Μάλτας παρατίθενται παρακάτω:

-Η ελάχιστη φορολογική υποχρέωση για πολίτες εκτός ΕΕ είναι για εισοδήματα άνω των €31.000. Επιβάλλεται φόρος 15% σε οποιοδήποτε εισόδημα από αλλοδαπή πηγή προς τη Μάλτα και 35% φόρος σε οποιοδήποτε εισόδημα που προκύπτει στη Μάλτα.

-ο φόρος υπεραξίας δεν εφαρμόζεται σε κέρδη από ξένο κεφάλαιο ή κεφάλαιο το οποίο δεν έχει αποδοθεί στη Μάλτα,

-ενώ υπάρχει κατ' αποκοπή συντελεστής ύψους 12% για κεφάλαιο που έχει αποδοθεί με οποιοδήποτε άλλο τρόπο.

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

Αν μπορούσαμε να συγκεντρώσουμε τα θετικά στοιχεία αυτής της χώρας είναι ότι δεν απαιτείται ελάχιστη διαμονή, έχει χαμηλό φόρο κληρονομιάς, δωρεών και κεφαλαιουχικών κερδών, δεν υπάρχει φόρος πλούτου, ενώ παρέχονται εκπτώσεις και απαλλαγές στον υπολογισμό του φορολογητέου εισοδήματος. Επιπροσθέτως, η πρόσβαση σε όλες τις χώρες της Σύμβασης Σένγκεν είναι ελεύθερη.

Για την απόκτηση άδειας κατοικίας από πολίτη εκτός ΕΕ, η ελάχιστη επενδυτική αξία στη Βουλγαρία είναι γύρω στις €180.000 και ο αιτών μπορεί να διαθέσει έως και €1.000.000. Εναλλακτικά, υπάρχει και η επιλογή αγοράς ομολόγων σε Κυβερνητικό χαρτοφυλάκιο με ελάχιστη τιμή € 511.292 και επιστροφή στον επενδυτή μετά από 5 έτη χωρίς τους δεδουλευμένους τόκους.

Όσον αφορά στη διαδικασία αίτησης ο αιτών απαιτείται να είναι παρών κατά την προέγκριση της βίζας παραμονής και απαιτείται και άλλη μια επίσκεψη σε περίπτωση που υποβληθεί και αίτηση για τα εξαρτώμενα μέλη. Το χρονικό διάστημα για την ολοκλήρωση της υπόθεσης και την έκδοση της άδειας διαμονής υπολογίζεται από 6 έως 9 μήνες και η ισχύς είναι 5 έτη, εφόσον ο αιτών δεν έχει υποβάλει αίτηση για ιθαγένεια μετά την αρχική περίοδο 5 χρόνων. Προκειμένου να μην δημιουργηθεί κανενός είδους κώλυμα κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, συνιστάται να μην υπερβάλλονται οι 183 ημέρες μέσα στο ίδιο ημερολογιακό έτος σε άλλη δικαιοδοσία.

Το ενοίκιο στη χώρα αυτή κυμαίνεται από USD 4.750 δηλαδή 4.230€ το χρόνο, ενώ για την αγορά ακινήτου πρέπει να δαπανηθούν USD 98.500 δηλαδή 87.000€ αντίστοιχα.

Τα κυριότερα σημεία του φορολογικού συστήματος της Βουλγαρίας είναι:

-όσον αφορά στο Φόρο εισοδήματος, επιβάλλεται φόρος 10% επί του εισοδήματος που προκύπτει στη Βουλγαρία (μη μόνιμοι κάτοικοι), φόρος 10% για το παγκόσμιο εισόδημά αν ο ενδιαφερόμενος κατοικεί στη Βουλγαρία για περισσότερες από 183 ημέρες μέσα σε 12 συνεχόμενους μήνες ή ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα στη Βουλγαρία.

-ο φόρος κερδών που προκύπτει από την πώληση της ακίνητης περιουσίας γενικά φορολογείται (αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις ισχύει απαλλαγή)

-φόρος κληρονομίας και δωρεάς ξεκινάει από 0,4% έως 6,6% και επιβάλλεται σε επίπεδο δήμων.

ΚΥΠΡΟΣ

Τα κυριότερα πλεονεκτήματα της Κύπρου είναι ότι αρχικά δεν απαιτείται ελάχιστη διαμονή, δεν υπάρχουν φόροι κεφαλαίου, πλούτου, κληρονομιάς και δωρεάς, έχει ενταχθεί στα κράτη Σένγκεν από τις αρχές του έτους 2015 κι έτσι η πρόσβαση σε όλες τις χώρες είναι ελεύθερη. Παράλληλα έχει πολύ καλό βιοτικό επίπεδο και υγειονομική περίθαλψη, ενώ φυσικά δεν γίνεται να μην αναφερθούμε στο ευχάριστο κλίμα καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Για την απόκτηση άδειας κατοικίας η ελάχιστη τιμή αγοράς σε ακίνητα κυμαίνεται στις €300.000 (πλέον ΦΠΑ) και απόδειξη πληρωμής για τουλάχιστον €200.000 (μη συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ). Επίσης ο αιτών πρέπει να διατηρεί έναν τουλάχιστον προσωπικό τραπεζικό λογαριασμό στην Κύπρο (€30.000, κλειδωμένο για 3 έτη) και να αποδεικνύει ετήσιο εισόδημα €30.000 και επιπροσθέτως €5000 για κάθε προστατευόμενο μέλος κάτω των 18 ετών.

Η χρονική περίοδος για την ολοκλήρωση της διαδικασίας και την έκδοση άδειας διαμονής είναι 2 μήνες και χορηγείται για αόριστο χρονικό διάστημα, με την μοναδική προϋπόθεση ο κάτοχος της να επισκέπτεται την Κύπρο τουλάχιστον μία φορά κάθε 2 έτη και είναι ανανεώσιμη μετά από 5 χρόνια. Στην πράξη ο αιτών θα πρέπει να επισκέπτεται τη χώρα 1 ημέρα κάθε 2 χρόνια και προκειμένου να αποφευχθούν τα «χειρότερα» συνιστάται να μην υπερβάλλονται οι 183 ημέρες σε άλλη δικαιοδοσία.

Όσον αφορά το ενοίκιο υπολογίζεται γύρω USD 9.500 δηλαδή 8.500€ το χρόνο και η αγορά ακινήτου στα USD 206.220 δηλαδή 184.000€ αντίστοιχα και αφορούν διαμέρισμα με 3 υπνοδωμάτια γύρω στα 150m2, στην πρωτεύουσα και αφορά το ισοδύναμο ελάχιστης τιμής αγοράς ακινήτων.

Τα κυριότερα σημεία του φορολογικού συστήματος της είναι:

-Αφορολόγητο όριο για τις πρώτες €25.670

-φόρος υπεραξίας δεν υπάρχει, με εξαίρεση τα κέρδη που προκύπτουν από την πώληση των ακινήτων που βρίσκονται σε Κυπριακό έδαφος ή μετοχών σε εταιρείες που κατέχουν κυπριακά ακίνητα (20%)

-δεν υπάρχει φόρος κληρονομίας, δωρεάς και πλούτου

ΗΝΩΜΕΝΑ ΑΡΑΒΙΚΑ ΕΜΙΡΑΤΑ

Ολοένα και περισσότερο αυτές τις ημέρες γίνεται λόγος για μεγάλη μετανάστευση προς τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, και αυτό δεν παραμένει αναιτιολόγητο, καθώς δεν απαιτείται ελάχιστη διαμονή, υπάρχει πλήρης απαλλαγή από το φόρο εισοδήματος, πλούτου, δωρεών και κληρονομίας και εξ αιτίας αυτού δεν υποβάλλεται φορολογική δήλωση. Υφίσταται πράγματι καλό βιοτικό επίπεδο και υγειονομική περίθαλψη, ενώ στα θετικά συνυπολογίζονται το σημαντικό αίσθημα ασφαλείας και το «ζεστό κλίμα» καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Στην πράξη ένα από το πλεονεκτήματα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αφορά τη Σύσταση και λειτουργία εταιρείας, ενώ εναλλακτικά προτείνονται οι επενδύσεις σε ακίνητα ελάχιστης τιμής αγοράς USD 360.000.

Κατά τη διαδικασία της αίτησης για απόκτηση άδειας διαμονής δεν απαιτείται η φυσική παρουσία για την αρχική αίτηση του αιτούντος, αλλά απαιτείται για την επεξεργασία θεωρήσεων και της άδειας διαμονής. Η ολοκλήρωση της διαδικασίας υπολογίζεται γύρω στις 4-6 εβδομάδες και η άδεια διαμονής έχει ισχύ μέχρι 3 χρόνια και μπορεί να ανανεωθεί για διάστημα έως 3 χρόνια ακόμα. Στην πράξη ο αιτών θα πρέπει να επισκέπτεται τη χώρα 1 ημέρα κάθε 6 μήνες και προκειμένου να μην απολέσει την ιδιότητά του μόνιμου κατοίκου συνιστάται να μην υπερβάλλονται οι 183 ημέρες σε άλλη δικαιοδοσία.

Το ενοίκιο στη χώρα αυτή κυμαίνεται σε USD 12.000-25.000 δηλαδή από 11.000€ -22.500€ το χρόνο, ενώ για αγορά ακινήτου USD 300.000 δηλαδή 268.000€ αντίστοιχα.

Τα κυριότερα σημεία του φορολογικού συστήματος της είναι:

-δεν υποβάλλονται Ετήσιες φορολογικές δηλώσεις

-δεν υπάρχει Φόρος εισοδήματος

-δεν υπάρχει φόρος υπεραξίας, κληρονομίας, δωρεάς και πλούτου

-έχει υπογραφεί Σ.Α.Δ.Φ. με την Ελλάδα από το 2014.

Εν κατακλείδι και λαμβάνοντας υπόψη μας όλα τα παραπάνω στοιχεία, μπορούμε να συμπεράνουμε ότι τελικώς υπάρχουν αξιόλογες διαφορές μεταξύ των χωρών αυτών τόσο στο βιοτικό επίπεδο, όσο και στο κόστος ζωής, οι οποίες είναι απόλυτα συνυφασμένες με το φορολογικό και οικονομικό σύστημα που έχει θεσπιστεί σε κάθε χώρα ξεχωριστά.

Από την πλευρά του ελληνικού φορολογικού συστήματος πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα έχει συνάψει Συμβάσεις Αποφυγής Διπλής Φορολογίας με όλες τις παραπάνω χώρες, γεγονός που κάνει λιγότερο δύσκολη τη διαδικασία μεταφοράς της φορολογικής κατοικίας ενός φορολογουμένου, με πιο δύσκολη κατάσταση αυτή των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, της Βουλγαρίας, και της Ελβετίας-ως ιδιάζουσας περίπτωσης, και λιγότερο αυτή του Ηνωμένου Βασιλείου.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Φονική έκρηξη σε εργοστάσιο της Σιγκαπούρης


Ένας νεκρός, επτά τραυματίες - Δείτε το βίντεο.

Ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του και επτά τραυματίστηκαν μετά από έκρηξη σε εργοστάσιο της Σιγκαπούρης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Πολιτικής Προστασίας η Υπηρεσία δέχτηκε τηλεφώνημα για τη φωτιά το πρωί και αμέσως έστειλε στο σημείο του συμβάντος πυροσβεστικά οχήματα και ασθενοφόρα. Η φλόγες έφταναν τα 5 με 7 μέτρα και η εστία της πυρκαγιάς εντοπίστηκε τόσο στο τμήμα παραγωγής, όσο και στην αποθήκη.

Ο χώρος εκκενώθηκε, ενώ οι επτά τραυματίες μεταφέρθηκαν στα κοντινά νοσοκομεία με αναπνευστικά προβλήματα από την εισπνοή καπνού και εγκαύματα.




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Γιατί η Τρίτη και 13 θεωρείται γρουσούζικη μέρα…


Σε λίγες ώρες ξημερώνει «Τρίτη και 13» και για κάποιους ανθρώπους είναι η πιο γρουσούζικη ημέρα. Πως όμως ξεκίνησε και που έχει τις βάσεις της αυτή η «γρουσούζικη ημέρα»;

Ξεκινώντας, θα πρέπει να την ξεχωρίσουμε από την –αγγλοσαξονικής προελεύσεως- «Παρασκευή και 13».

Στην ελληνική λαϊκή παράδοση έχει τις ρίζες της η γρουσούζικη «Τρίτη και 13».

Πρώτα η ημέρα θεωρείται «αρνητική», «αποφράδα ημέρα», αφού ήταν Τρίτη 29 Μαΐου 1453 όταν έγινε η Άλωση της Κωνσταντινουπόλεως. Η ημέρα, Τρίτη, καθώς και το άθροισμα του έτους, 1453, που «βγάζει» το νούμερο «13», ήταν αρκετά να «θεμελιωθεί» μία «κακή φήμη» σε αυτόν τον ημερολογιακό συνδυασμό.

Γενικότερα, όμως η ημέρα Τρίτη έχει κάτι «αρνητικό», κατά τη λαϊκή θυμοσοφία, αφού στην καθομιλουμένη της δίνουμε μία αρνητική χροιά.

Φράσεις όπως, «Τρίτωσε το κακό», «Τρίτη και φαρμακερή», και άλλες δίνουν ένα «κακό νόημα» στον αριθμό τρία, και συνεπώς στην ημέρα Τρίτη.

Σύμφωνα με άλλους, η εξήγηση της «γρουσούζικης Τρίτης και 13» μπορεί να αναζητηθεί και σε αστρολογικές προβλέψεις.

Σύμφωνα με αυτές, την Τρίτη κυρίαρχος πλανήτης είναι ο Άρης, ενώ σε κάποια ώρα της ημέρας, την λεγόμενη και «κακιά ώρα», επικρατεί μαζί με τον πλανήτη Κρόνο. Γι’ αυτό η ώρα αυτή καθίσταται ιδιαίτερα επικίνδυνη. Επειδή, όμως, κανείς δεν μπορεί να την προσδιορίσει, ολόκληρη η Τρίτη αντιμετωπίζεται ως αποφράδα ημέρα.

Ο αριθμός «13»

Ο αριθμός «13» είναι ο κατεξοχήν «κακότυχος» αριθμός, που «σπάει την αρμονία» του 12. 12 ήταν οι Θεοί του Ολύμπου, ο Ηρακλής ολοκλήρωσε 12 άθλους, οι 12 φυλές του Ισραήλ, οι 12 μαθητές του Χριστού, 12 Ευαγγέλια κλπ. Άρα, ο αριθμός «12» έχει μία έννοια τελειότητας, ολοκλήρωσης.

Το «13» σπάει τον κύκλο αυτό της «ολοκλήρωσης» και εισερχόμαστε στο «άγνωστο», σε έναν νέο κύκλο που ξεκινά με την προσθήκη ακόμα ενός αριθμού, 12+1=13.

Το άγνωστο, που αντιπροσωπεύει ο αριθμός "13", προκαλεί ανησυχία στους ανθρώπους κι έτσι άρχισαν να το συνδέουν με ατυχή γεγονότα.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι δεν είναι μόνο οι Έλληνες που «πιστεύουν» στη δεισιδαιμονία της «Τρίτης και 13».

Οι ισπανόφωνοι εκφράζουν την ίδια ημέρα, Τρίτη και 13, με την παροιμία «En martes, ni te cases ni te embarques», δηλαδή: «Την Τρίτη, μην παντρεύεσαι και μην ξεκινάς ταξίδι».

Κανείς δεν έχει μία σαφή και ξεκάθαρη απάντηση πως και γιατί θεωρούμε «γρουσούζικη» την Τρίτη και 13.

Κάποιοι που είναι προληπτικοί, θεωρούν αυτή την ημέρα ως «γρουσούζικη», άλλοι δεν δίνουν σημασία και την βιώνουν, όπως και τις υπόλοιπες της καθημερινότητάς τους.

Την «γρουσούζικη ημέρα» έχει τιμήσει και ο ελληνικός κινηματογράφος με την κωμική ταινία του 1963, «Τρίτη και 13», στην οποία πρωταγωνιστούσε ο «προληπτικός» Νίκος Σταυρίδης και το «γούρι του», ο Γιάννης Γκιωνάκης.

Η ταινία είναι σε σενάριο των Γιώργου Λαζαρίδη-Γιώργου Ρούσσου και σε σκηνοθεσία του Ορέστη Λάσκου, μας παρουσιάζει την καθημερινότητα ενός προληπτικού πολιτικού μηχανικού, του Νίκου Σταυρίδη, που βρίσκει το «γούρι» του στο πρόσωπο ενός παλιού του συμμαθητή -τον ρόλο τον οποίο έχει ο Γιάννης Γκιωνάκης- πολύ φτωχού, αλλά και πολύ φιλόδοξου.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΑμεΑ: Από την κινητοποίηση με την Ομοσπονδία Τυφλών


Δελτίο Τύπου 12.10.2015


Αρ. Πρωτ.: 2377

Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.) στήριξε και συμμετείχε στην κινητοποίηση της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών (ΕΟΤ) και του Πανελλήνιου Συνδέσμου Τυφλών (ΠΣΤ) στο υπουργείο Εργασίας και στο υπουργείο Οικονομικών.

Αντιπροσωπεία αποτελούμε από τον πρόεδρο της ΕΟΤ Νίκο Γιαλλούρη, τον πρόεδρο του ΠΣΤ Ηλία Μαργιόλα και τον πρόεδρο της Ε.Σ.Α.μεΑ. Ιωάννη Βαρδακαστάνη, συναντήθηκαν με συνεργάτη του υπουργού Οικονομικών κ. Τσακαλώτο, αφού ο ίδιος βρίσκεται στο Περού, εξέθεσαν τα αιτήματά τους και έκλεισαν συνάντηση για την Τρίτη 13 Οκτωβρίου με τον κ. Δραγασάκη. Αίτημα των μελών της Ομοσπονδίας είναι η προστασία των ασφαλιστικών, προνοιακών και φορολογικών δικαιωμάτων των τυφλών εν όψει της ψήφισης των εφαρμοστικών νόμων του μνημονίου.

Η μεγάλη, παν - αναπηρική, πανελλαδική κινητοποίηση της Ε.Σ.Α.μεΑ., μετά από απόφαση του Γενικού της Συμβουλίου, θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 4 Νοεμβρίου και θα ξεκινήσει στις 11 π.μ. από την Ομόνοια, με κατεύθυνση το Σύνταγμα και τη Βουλή των Ελλήνων. Θα ακολουθήσει λεπτομερές δελτίο Τύπου για αυτό το συλλαλητήριο.

Φωτογραφίες από την κινητοποίηση http://www.esaea.gr/multimedia/photos/kinitopoiisi-me-tin-omospondia-tyflon
Το δελτίο Τύπου σε μορφή MS Word 2013 (134 KB)


Πηγή: http://www.esamea.gr
Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΑμεΑ: Συνάντηση Τεχνικής Υποστήριξης για την ένταξη στοχευμένων δράσεων για τα ΑμεΑ στο Ε.Π. Κεντρικής Μακεδονίας 2014 - 2020


Δελτίο Τύπου 12.10.2015


Αρ. Πρωτ.: 2368

Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.) σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας διοργανώνει την Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2015 (ώρα προσέλευσης 09.30-10.00), στο Ξενοδοχείο Capsis (Μοναστηρίου 18, Θεσσαλονίκη), Συνάντηση Τεχνικής Υποστήριξης για την ένταξη στοχευμένων δράσεων για τα ΑμεΑ στο Ε.Π. Κεντρικής Μακεδονίας 2014 - 2020.

Η δράση υλοποιείται στο πλαίσιο του Υποέργου 1 «Συναντήσεις Τεχνικής Υποστήριξης για την ένταξη στα Ε.Π. στοχευμένων δράσεων για τα ΑμεΑ» της Πράξης «Συμβουλευτικές Υπηρεσίες Υποστήριξης για την Εξειδίκευση της Αναπηρίας και της Προσβασιμότητας», η οποία εντάσσεται στο Ε.Π. «Τεχνική Υποστήριξη Εφαρμογής» (Άξονας Προτεραιότητας 1 «Υποστήριξη επιτελικών δομών, λειτουργιών και δικαιούχων φορέων»), η οποία συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σκοπός της Συνάντησης Τεχνικής Υποστήριξης είναι η ενημέρωση και υποστήριξη των στελεχών της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης και των τοπικών δυνητικών Δικαιούχων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για την εξειδίκευση των αρχών της μη διάκρισης λόγω αναπηρίας και της προσβασιμότητας στα άτομα με αναπηρία, καθώς και η ενίσχυση της ικανότητάς τους για την υλοποίηση δράσεων προς όφελος των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε με το HELPDESK της Ε.Σ.Α.μεΑ. στο τηλέφωνο 210.9949837 (Πρόσωπο επικοινωνίας: Ελένη Νταλάκα).

Το πρόγραμμα επισυνάπτεται.

Παρακαλούμε για την κάλυψη.
Το δελτίο Τύπου σε μορφή MS Word 2013 (134.12 KB)
Το πρόγραμμα σε μορφή MS Word 2013 (63.43 KB)


Πηγή: http://www.esamea.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ρύθμιση για "ψαλίδι" 10% στη βουλευτική αποζημίωση ετοιμάζει ο Βούτσης


Ρύθμιση για τη μείωση της βουλευτικής αποζημίωσης σε ποσοστό 10% επεξεργάζεται ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, μέσω του υπό σύνταξη προϋπολογισμού της Βουλής.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, όπως ενημέρωσε ο κ. Βούτσης, πρόκειται για συνέχεια των περικοπών των απολαβών των βουλευτών, ωστόσο είναι η πρώτη φορά που γίνεται περικοπή επί του βασικού «μισθού» των βουλευτών. Η μείωση θα εφαρμοστεί από την 1η Ιανουαρίου του 2016.

Δεν θα υπάρξει ωστόσο μεταβολή στην αποζημίωση που λαμβάνουν οι βουλευτές για την συμμετοχή τους στις Επιτροπές, καθώς αυτή ανέρχεται στο ποσό των 75 ευρώ και είναι και η κατώτατη αμοιβή του Δημοσίου.

Τέλος, ο κ. Βούτσης ενημέρωσε ότι δεν θα συμπαρασυρθούν - λόγω της μείωσης των βουλευτικών αποζημιώσεων - οι μισθοί των δικαστικών λειτουργών και θα γίνει προσπάθεια να μην συμπαρασυρθούν ούτε οι αμοιβές των εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

"Ζεσταίνουν" τα τρακτέρ τους οι αγρότες της Αρκαδίας


Μπλόκο στην εθνική οδό Τρίπολης - Σπάρτης, στο ύψος της διασταύρωσης για Βούρβουρα, κοντά στα όρια των δύο νομών, ετοιμάζονται να στήσουν αγρότες της Αρκαδίας και καλούν σε σύσκεψη για να οργανωθούν.

Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 19 Οκτώβρη, στο καφενείο του «Μαυραγάνη» στο Στάδιο της Τεγέας στις 8:30 το βράδυ, όπου όπως επισημαίνεται στην πρόσκληση, «θα συζητήσουμε και θα πάρουμε αποφάσεις για την οργάνωση αγροτικών κινητοποιήσεων ενάντια στην αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης».

Στη σύσκεψη αυτή θα μιλήσουν εκπρόσωποι του Ν. Αρκαδίας στην Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή των Μπλόκων.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ανοιχτό το θέμα πώλησης των "κόκκινων" δανείων σε funds του εξωτερικού


«Ορθάνοιχτο» αφήνει και επισήμως η κυβέρνηση το ενδεχόμενο πώλησης «κόκκινων» δανείων σε funds του εξωτερικού. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση σε συνέντευξη Τύπου σήμερα, ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης- σε αντίθεση με τις πρόσφατες απόλυτες διαψεύσεις από άλλους κυβερνητικούς παράγοντες- παρέπεμψε το συγκεκριμένο θέμα στο αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς. Από τις δηλώσεις του υπουργού προκύπτει επίσης ότι η νομοθετική ρύθμιση για τα «κόκκινα» δάνεια δε θα έλθει στο τέλος του τρέχοντος μηνός, αλλά θα καθυστερήσει περαιτέρω, με ό,τι και εάν σημαίνει αυτό για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Το Σάββατο η «Αγορά» είχε αποκαλύψει ότι προς πώληση σε funds του εξωτερικού είναι τα 65 δισ. ευρώ των «κόκκινων» δανείων μεγάλων επιχειρήσεων, ενώ νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι στο τραπέζι μπαίνουν και τα δάνεια των ΜμΕ, λόγω του υψηλού διαχειριστικού κόστους τους για τις τράπεζες.

Ο κ. Σταθάκης επιβεβαίωσε και πρόσφατο δημοσίευμα της «Α» για τις οφειλές του Δημοσίου προς επιχειρήσεις που έχουν ενταχθεί σε προηγούμενους επενδυτικούς νόμους και δεν έχουν εισπράξει τις ενισχύσεις. Συγκεκριμένα, εφόσον υπάρξει συμφωνία με τις επιχειρήσεις, οι οφειλές, ελλείψει ρευστού, θα αντικατασταθούν με φοροαπαλλαγές. Αν και, επιδιώκεται να συναφθεί δάνειο με ευρωπαϊκή επενδυτική τράπεζα για εξόφληση μέρους έστω των οφειλών.

Σε διαφορετικό μήκος κύματος σε σχέση με το υπουργείο Περιβάλλοντος εμφανίστηκε ο υπουργός για το θέμα των μεταλλείων Χαλκιδικής, λέγοντας ότι το πρόβλημα οφείλεται σε νομικό κενό που αφήνει περιθώριο για διαφορετικές ερμηνείες. Το υπουργείο Περιβάλλοντος, ως γνωστόν, κατηγορεί την «Ελληνικός Χρυσός» ότι παραβιάζει όρους της σύμβασης.

Παράλληλα, ο κ. Σταθάκης εμφανίστηκε να διαφοροποιείται και για τον φορέα προσέλκυσης επενδύσεων που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στις προγραμματικές δηλώσεις. Ο υπουργός υποστήριξε ότι ο φορέας αυτός θα έχει συντονιστικό ρόλο και ότι οι υπάρχουσες δομές προσέλκυσης και επιτάχυνσης επενδύσεων του υπουργείου (Enterprise Greece, Στρατηγικές Επενδύσεις) θα αναβαθμιστούν. Εξετάζεται μάλιστα το ενδεχόμενο μείωσης του ορίου προϋπολογισμού για την ένταξη στο fast track, που είναι σήμερα 100 εκατ. ευρώ.

Ανακοίνωση του υπουργείου

Με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, σχετικά με τη συνέντευξη Τύπου που προηγήθηκε, ο Υπουργός Γιώργος Σταθάκης, διέψευσε ότι θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση εντός του μήνα και παρέπεμψε στην πάγια θέση, ότι το ζήτημα αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς.


Πηγή: http://www.enikonomia.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Έκοβε τον πονόδοντο αλλά όχι και… αποδείξεις


Χειροπέδες σε φοροφυγά οδοντίατρο από την ΕΛΑΣ.

Συνελήφθη 38χρονος ορθοδοντικός, που διατηρεί ιατρείο στην Αττική, από τη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας, για φοροδιαφυγή. Σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία για μη έκδοση απόδειξης παροχής υπηρεσιών άνω των πεντακοσίων ευρώ, διαρκές αδίκημα διωκόμενο σε βαθμό πλημμελήματος.

Προηγήθηκε καταγγελία ασθενούς ότι ο ιατρός παρείχε ορθοδοντικές υπηρεσίες, για τις οποίες έλαβε συνολικά σε μετρητά το ποσό των οκτακοσίων ευρώ, χωρίς να εκδώσει απόδειξη παροχής υπηρεσιών.

Ο 38χρονος, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του, οδηγήθηκε σήμερα στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, ενώ ενημερώθηκε και η αρμόδια Δ.Ο.Υ, προκειμένου να επιβληθούν οι προβλεπόμενες από το νόμο διοικητικές κυρώσεις.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

ΟΙΕΛΕ: Εξαιρετικά δύσκολη προδιαγράφεται η νέα σχολική χρονιά


Έκτακτη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Ομοσπονδίας.
Εκτάκτως συνεδριάζει το διοικητικό συμβούλιο της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας (ΟΙΕΛΕ) την Τετάρτη 14 Οκτωβρίου και ώρα 09:30 το πρωί. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΟΙΕΛΕ, η μη ανταπόκριση, μέχρι στιγμής, της νέας ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας στις προτάσεις διαλόγου των εκπαιδευτικών συνδικάτων, οι άκρως ανησυχητικές δηλώσεις του νέου υπουργού για «εθελοντική» εργασία των εκπαιδευτικών και για αύξηση ωραρίου, το ιδιαίτερα σοβαρό θέμα της εφαρμογής ΦΠΑ 23% που θα έχει οδυνηρές συνέπειες για μαθητές, γονείς και εργαζόμενους είναι θέματα που θα απασχολήσουν, μεταξύ άλλων, το πρώτο διοικητικό συμβούλιο της νέας σχολικής χρονιάς, η οποία προδιαγράφεται εξαιρετικά δύσκολη.

Η ΟΙΕΛΕ θα συζητήσει σχέδιο δράσης για τον κλάδο και θα προτείνει κοινές δράσεις με τις άλλες εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες.

Ημερήσια διάταξη:
- Ενημέρωση – Ανακοινώσεις
- Απουσία διαλόγου της νέας πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας με τα συνδικάτα της εκπαίδευσης
- Αντίδραση του κλάδου στις δηλώσεις του υπουργού Παιδείας για αύξηση ωραρίου και «εθελοντική» εργασία εκπαιδευτικών. Συντονισμός δράσης με τις υπόλοιπες Ομοσπονδίες
- Εφαρμογή ΥΑ Κουράκη και εγκυκλίου για τη Γνωμοδότηση 266/2014
- Ζήτημα εφαρμογής ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση
- Καταχρηστικές απολύσεις σε φροντιστήρια δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αιτήσεις για εξειδικευμένο προσωπικό στα καλλιτεχνικά σχολεία


Από τις 13 έως και τις 26 Οκτωβρίου.

Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων στο πλαίσιο της ανάγκης πλήρωσης των αναγκών σε εξειδικευμένο προσωπικό, το οποίο δεν εντάσσεται σε εκπαιδευτικό κλάδο, για την διδασκαλία των κατά περίπτωση μαθημάτων στους τομείς Θεάτρου - Κινηματογράφου, Κλασικού και Σύγχρονου Χορού και ειδικότερα:

α) Κατεύθυνση Θεάτρου – Κινηματογράφου

Ειδικός για την «Κίνηση – Χορό»

Σκηνοθέτης Κινηματογράφου, κινηματογραφιστής [ή υποψήφιοι με σπουδές κινηματογράφου].

β) Κατεύθυνση Χορού

Ειδικός Κλασικού Χορού.

Ειδικός Σύγχρονου Χορού.

Ειδικός για την «Κίνηση – Χορό»

καλεί τους ενδιαφερόμενους, εφόσον επιθυμούν να προσληφθούν, με ωριαία αντιμισθία έως οκτώ (8) ώρες εβδομαδιαίως, στο Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο με Λ.Τ. Γέρακα, στο Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο με Λ.Τ. Αμπελοκήπων – Θεσσαλονίκης και στο Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο με Λ.Τ. Ηρακλείου Κρήτης, για το διδακτικό έτος 2015-2016, να υποβάλουν αίτηση με τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την πρόσληψή τους στα παραπάνω Σχολεία, με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, ως εξειδικευμένοι στους τομείς του Θεάτρου-Κινηματογράφου, Κλασικού και Σύγχρονου Χορού, από 13 Οκτωβρίου 2015 έως και 26 Οκτωβρίου 2015.

Περισσότερες πληροφορίες στην προκήρυξη


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

ΣτΕ: Συνταγματική η θέσπιση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης


Αντισυνταγματικός είναι μόνο ο τρόπος υπολογισμού του ύψους της.

Συμβατή με το ελληνικό Σύνταγμα έκρινε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, την έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης στα φυσικά πρόσωπα που επιβλήθηκε το 2011 με το νόμο 3986/2011, αλλά αντισυνταγματικό τον τρόπο υπολογισμού του ύψους της.

Η Ολομέλεια του ΣτΕ απέρριψε δύο προσφυγές φορολογουμένων, που ζητούσαν να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και αντίθετη με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) η απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών του 2011, για την «βεβαίωση και είσπραξη της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στα φυσικά πρόσωπα, της έκτακτης εισφοράς σε αντικειμενικές δαπάνες και του τέλους επιτηδεύματος, που προβλέπονται με τις διατάξεις των άρθρων 29, 30 και 31, αντίστοιχα, του νόμου 3986/2011». Έτσι, το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε ότι η έκτακτη εισφορά δεν προσκρούει σε καμία συνταγματική διάταξη - και έτσι, ούτε στα άρθρα 4 (περί ισότητας), 78 (νομιμότητα φόρου) και 20 (δικαίωμα παροχής προσωρινής δικαστικής προστασίας) του Συντάγματος, όπως είχαν επικαλεστεί οι πολίτες στην προσφυγή τους – ενώ δεν προσκρούει ούτε στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο ωστόσο, αποφάνθηκε πως είναι αντισυνταγματικός ο τρόπος υπολογισμού της επίμαχης έκτακτης εισφοράς, θεωρώντας τη σχετική ρύθμιση «ανίσχυρη και μη εφαρμοστέα, ως αντισυνταγματική». Σύμφωνα με τα άρθρα 4 και 78 του Συντάγματος, ο φόρος «δεν αποκλείεται να βαρύνει ορισμένο μόνο κύκλο προσώπων ή πραγμάτων, εφόσον πλήττει ορισμένη φορολογητέα ύλη, η οποία, κατ' αυτό τον τρόπο, επιτρέπει την επιβάρυνση του συγκεκριμένου αυτού κύκλου φορολογουμένων βάσει γενικών και αντικειμενικών κριτηρίων που τελούν σε συνάφεια με το ρυθμιζόμενο θέμα» αναφέρει μεταξύ άλλων στην απόφασή του το Συμβούλιο της Επικρατείας.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...