Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2013

H μεσογειακή δίαιτα σώζει


Οι ευεργετικές επιπτώσεις της μεσογειακής δίαιτας επιβεβαιώνονται μέσα από μία νέα μεγάλη αμερικανική έρευνα: περίπου το 30% των εμφραγμάτων του μυοκαρδίου, των ισχαιμικών εγκεφαλικών επεισοδίων και των θανάτων που σχετίζονται με καρδιαγγειακές νόσους θα μπορούσε να προληφθεί σε άτομα υψηλού κινδύνου, αν υιοθετήσουν μία μεσογειακή δίαιτα πλούσια σε λάδι ελιάς, φασόλια, ψάρι, ξηρούς καρπούς, φρούτα, λαχανικά, ακόμη και κρασί στη διάρκεια των γευμάτων.

Τα εξαιρετικά ενδιαφέροντα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν στο χθεσινό φύλλο των Times της Νέας Υόρκης.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Eurostat-Eλλάδα: Φτώχεια και κοινωνικός αποκλεισμός


Το 31% του πληθυσμού στην Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπο με τον κίνδυνο της φτώχειας ή του κοινωνικού αποκλεισμού, ενώ στην ΕΕ το αντίστοιχο ποσοστό είναι 24,2%, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες και αναφέρονται στο 2011.

Ειδικότερα, προκύπτει ότι στην Ελλάδα, ανά ηλικιακή ομάδα, το 30,4% των παιδιών κάτω των 18 ετών αντιμετωπίζει τον κίνδυνο της φτώχειας ή του κοινωνικού αποκλεισμού (27% στην ΕΕ), ενώ στους πολίτες 18- 64 ετών το ποσοστό ανέρχεται στο 31,6% (24,3% στην ΕΕ) και στους ηλικιωμένους (άνω των 65 ετών) είναι 29,3% (20,5% στην ΕΕ).

Παράλληλα, ο κίνδυνος της φτώχειας μειώνεται όσο υψηλότερο είναι το επίπεδο εκπαίδευσης των γονέων.

Αναλυτικότερα, στην Ελλάδα το 50,2% των παιδιών με γονείς με χαμηλό επίπεδο εκπαίδευσης απειλείται με τον κίνδυνο φτώχειας (49,2% στην ΕΕ), ενώ για τα παιδιά με γονείς με μέσο επίπεδο εκπαίδευσης το ποσοστό αυτό μειώνεται στο 28,7% (22,4% στην ΕΕ) για να μειωθεί περαιτέρω στο 7,9% για τα παιδιά με γονείς υψηλού επιπέδου εκπαίδευσης (7,5% στην ΕΕ).


Διαβάστε περισσότερα...

Φιλανθρωπικός αγώνας μπάσκετ


Το Σάββατο 2 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί ένας φιλανθρωπικός αγώνας μπάσκετ στο κλειστό γυμναστήριο του Σπόρτνιγκ για τον Δημήτρη Σπύρου, ένα παιδί που πριν από λίγο καιρό είχε ένα σοβαρό ατύχημα και έμεινε σε κώμα 10 μήνες.

Έπειτα από τη νοσηλεία του στη χώρα μας και δύο χειρουργεία στο κεφάλι, ο Δημήτρης Σπύρου θα πρέπει να μεταφερθεί στη Γερμανία σε ειδικό κέντρο αποκατάστασης.

Ο φιλανθρωπικός αυτός αγώνας πραγματοποιείται από όλους τους φίλους του προκειμένου να μπορέσουν να συγκεντρωθούν κάποια επιπλέον χρήματα για το ταξίδι του και τη διαμονή του στη Γερμανία.



Διαβάστε περισσότερα...

S.O.S. για τη χρήση αλκοόλ από εφήβους


Στην εφαρμογή ειδικού σχεδίου δράσης για την προστασία των σχολικών κοινοτήτων και των ανηλίκων από το αλκοόλ, προχωρά το υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη.

Τα στοιχεία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης που διαβιβάστηκαν στη Βουλή από τον αρμόδιο υπουργό Νίκο Δένδια, μετά από ερώτηση των βουλευτών της ΔΗΜΑΡ Δημήτρη Αναγνωστάκη, Κατερίνας Μάρκου και Μαρίας Ρεπούση για το κοινωνικό πρόβλημα της κατανάλωσης αλκοόλ από εφήβους στη χώρα μας, είναι ενδεικτικά.Σύμφωνα με αυτά, μέσα στο 2012, στους 212.257 ελέγχους που διενεργήθηκαν από τις αρμόδιες αστυνομικές υπηρεσίες σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, βεβαιώθηκαν 666 παραβάσεις για μη ανάρτηση πινακίδας απαγόρευσης εισόδου ανηλίκων, 72 για διάθεση οινοπνευματωδών σε ανήλικους και 163 για αποτροπή εισόδου και παράνομη παραμονή σε κέντρο διασκέδασης.

Το ειδικό σχέδιο δράσης του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, πέρα των εντατικών ελέγχων στα κέντρα διασκέδασης και τα κέντρα υγειονομικού ενδιαφέροντος, περιλαμβάνει διοργάνωση εκδηλώσεων με τοπικούς παράγοντες- φορείς (ΟΤΑ, σχολεία, συλλόγους γονέων κλπ) με στόχο την ενημέρωση- ευαισθητοποίηση της νεολαίας, ως προς τους κινδύνους που προέρχονται από τη χρήση αλκοόλ και λοιπών εξαρτησιογόνων ουσιών.

Προβλέπεται επίσης εκστρατεία ενημέρωσης για τους σοβαρούς κινδύνους της οδήγησης υπό την επήρεια μέθης, την ανάπτυξη επαφών και τη συνεργασία με συναρμόδιους, για θέματα ανηλίκων, δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς και οργανισμούς και την ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση προσωπικού που χειρίζεται υποθέσεις ανηλίκων.


Διαβάστε περισσότερα...

Φρίκη! Της έκοψε τη μύτη και τα αυτιά


Η κοπέλα της φωτογραφίας ονομάζεται Aesha Mahammadzai, κατάγεται από το Αφγανιστάν και είναι 19 ετών. Πριν από τρία χρόνια έζησε όσα οι υπόλοιποι βλέπουμε σε κινηματογραφικές ταινίες.

Προσπάθησε να αποδράσει από τον βάναυσο Ταλιμπάν σύζυγό της και την οικογένειά του, αλλά δεν τα κατάφερε. Την έπιασε και για να την τιμωρήσει τις έκοψε τη μύτη και τα αυτιά της.

Τελικά κατάφερε να ξεφύγει και πέταξε μέχρι την Αμερική, όπου οι γιατροί άρχισαν να της φτιάχνουν από την αρχή το πρόσωπο, χρησιμοποιώντας σιλικόνη και νερό.

Τρία χρόνια μετά, η 19χρονη πλέον Aesha γίνεται εξώφυλλο στο περιοδικό "Time" δηλώνοντας ότι είναι πολύ ευτυχισμένη με τα αποτελέσματα της χειρουργικής επέμβασης.

Έχοντας γίνει σύμβολο για τις γυναίκες στο Αφγανιστάν, δηλώνει: " Θέλω να πω σε όλες τις γυναίκες που κακοποιούνται και βασανίζονται να είναι δυνατές, να μην καταθέτουν τα όπλα και να μην χάνουν την ελπίδα τους".

Όσο για την ιστορία που κρύβεται πίσω από τη φωτογραφία με την ακρωτηριασμένη μύτη, την αφηγείται κάπως έτσι: " Κάθε μέρα ο σύζυγός μου και η οικογένειά του με κακοποιούσε, τόσο σωματικά όσο και ψυχικά. Όταν αυτό έγινε αφόρητο, το έσκασα. Με συνέλαβαν και με έβαλαν στη φυλακή για πέντε μήνες. Όταν αποφυλακίστηκα με έστειλαν ξανά στον σύζυγό μου. Εκείνη τη νύχτα με πήγαν στα βουνά. Έδεσαν τα χέρια και τα πόδια μου. Μου είπαν ότι η τιμωρία μου θα ήταν να μου κόψουν τη μύτη και τα αυτιά μου. Και τότε ξεκίνησαν να το κάνουν".


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Επίσχεση εργασίας στα Χανιά



Κλειστό λόγω επίσχεσης εργασίας των 15 εργαζομένων σε αυτό, είναι το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας και Αποκατάστασης Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΚΗΦΑΑΜΕΑ) στα Χανιά.

Οι εργαζόμενοι, που είναι απλήρωτοι επί ενάμιση μήνα, προχώρησαν σε αυτού του είδους την κινητοποίηση ζητώντας την καταβολή των δεδουλευμένων τους, αλλά και την καταβολή από τον ΕΟΠΥΥ του ποσού που οφείλει επί μια τριετία στο Κέντρο και φθάνει τα 161.000 ευρώ, χρήματα που, όπως υποστηρίζουν, είναι απαραίτητα για τη λειτουργία του ιδρύματος.

Σύμφωνα πάντως με τη διευθύντρια του Κέντρου, Αγγελική Καπλανίδου, από τον ΕΟΠΥΥ δόθηκαν διαβεβαιώσεις ότι μέχρι την Παρασκευή θα καταβληθεί ποσό 113.000 ευρώ.

Ωστόσο, οι εργαζόμενοι επιμένουν στην κινητοποίησή τους που, όπως λένε, θα συνεχιστεί μέχρι να τους κοινοποιηθούν υπογεγραμμένα τα εντάλματα πληρωμής από τον ΕΟΠΥΥ.

Στο ΚΗΦΑΑΜΕΑ εξυπηρετούνται 20 παιδιά οι γονείς των οποίων στέκονται στο πλευρό των εργαζομένων.



Διαβάστε περισσότερα...

Στις 17 Μαΐου οι πανελλαδικές - Ολόκληρο το πρόγραμμα


Στις 17 Μαΐου αρχίζουν οι Πανελλαδικές εξετάσεις σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την ανακοίνωση στις 15 Μαΐου λήγουν τα μαθήματα του σχολικού έτους 2012-2013 και στις 16 Μαΐου ολοκληρώνεται η διαδικασία έκδοσης και αποστολής των στοιχείων των υποψηφίων από τα Γενικά και Επαγγελματικά Λύκεια προς τα οικεία Εξεταστικά κέντρα.

Διαβάστε πατώντας εδώ ολόκληρο το πρόγραμμα

β) Οι πανελλαδικές εξετάσεις των υποψηφίων των ημερήσιων και εσπερινών Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ) και των ημερήσιων και εσπερινών Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ-ΟΜΑΔΑ Β΄) για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση θα αρχίσουν την Παρασκευή 17-5-2013, ενώ οι πανελλαδικές εξετάσεις των υποψηφίων των ημερήσιων και εσπερινών Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ-ΟΜΑΔΑ Α΄) θα αρχίσουν την Τρίτη 21-05-2013.

Οι εξετάσεις των ειδικών μαθημάτων θα ξεκινήσουν το Σάββατο 15-6-2013 και η Υγειονομική Εξέταση και Πρακτική Δοκιμασία των υποψηφίων για εισαγωγή στα Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (Τ.Ε.Φ.Α.Α.) θα διεξαχθεί από 17-6-2013 ως και 28-6-2013.

Τέλος, οι επαναληπτικές πανελλαδικές εξετάσεις των ΓΕΛ θα αρχίσουν το Σάββατο 8-6-2013.

γ) Οι απολυτήριες εξετάσεις για τα μαθήματα που εξετάζονται σε επίπεδο σχολικής μονάδας για την Γ΄ τάξη των ημερήσιων και τη Δ΄ τάξη των εσπερινών Γενικών Λυκείων θα ξεκινήσουν τη Δευτέρα 3-6-2013 για όσους θα έχουν συμμετάσχει στις πανελλαδικές.

δ) Οι απολυτήριες και πτυχιακές εξετάσεις ημερήσιων και εσπερινών ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Α΄ και Β΄) σε επίπεδο σχολικής μονάδας θα ξεκινήσουν τη Δευτέρα 10-6-2013.

Όσοι υποψήφιοι συμμετάσχουν σε κάποιο ειδικό μάθημα και γι αυτό το λόγο απουσιάσουν, δικαιολογημένα, από τις ενδοσχολικές τους εξετάσεις, θα μπορούν να συμμετάσχουν στις επαναληπτικές ενδοσχολικές εξετάσεις του Ιουνίου

Όλοι οι υποψήφιοι για συμμετοχή στις πανελλαδικές εξετάσεις του 2013 των Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ) και των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ), για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, υποβάλλουν ήδη στο Λύκειό τους Αίτηση-Δήλωση Υποψηφιότητας συμμετοχής στις εξετάσεις αυτές.

Σχετική Αίτηση-Δήλωση υποβάλλουν και οι υποψήφιοι για το 10% των θέσεων εισακτέων και μόνο εφόσον επιθυμούν να είναι υποψήφιοι για Στρατιωτικές/Αστυνομικές Σχολές/Σχολές Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού/ΤΕΦΑΑ. Υποψήφιοι για το 10% των θέσεων εισακτέων χωρίς νέα εξέταση μπορούν να είναι μόνο οι κάτοχοι βεβαίωσης πρόσβασης ημερήσιων ΓΕΛ ή ημερήσιων ΕΠΑΛ-Β΄ των ετών 2011 ή 2012. Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, η προθεσμία υποβολής της Αίτησης-Δήλωσης λήγει την Τρίτη 5 Μαρτίου. Επισημαίνεται ότι η προθεσμία είναι αποκλειστική και μετά την παρέλευσή της δεν γίνεται δεκτή καμία Αίτηση-Δήλωση.

Υπενθυμίζεται ότι όλοι οι ως άνω μαθητές και απόφοιτοι (υποψήφιοι των πανελλαδικών εξετάσεων ΓΕΛ και ΕΠΑΛ και όσοι δηλώσουν ενδοσχολικό απολυτήριο) με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες που εξετάζονται σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία προφορικά ή γραπτά κατά περίπτωση, πρέπει μέσα στην ίδια προθεσμία, δηλαδή ως 5 Μαρτίου να υποβάλουν και σχετική αίτηση με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά στο Λύκειό τους.

Όσοι από τους μαθητές της τελευταίας τάξης εμπίπτουν στην ειδική κατηγορία των υποψηφίων-πασχόντων από σοβαρές παθήσεις (για εισαγωγή στο 5% των θέσεων εισακτέων), ήδη πιστοποιούνται από συγκεκριμένα νοσοκομεία για την πάθησή τους μέχρι 8 Μαρτίου. Εφόσον αποκτήσουν το πιστοποιητικό της πάθησής τους, θα μπορέσουν να ανακαλέσουν την Αίτηση-Δήλωση για πανελλαδικές εξετάσεις και να υποβάλουν εκ νέου Αίτηση για ενδοσχολικό απολυτήριο.

Τον Απρίλιο, σε ημερομηνίες που θα ανακοινωθούν με νεότερο δελτίο τύπου, όλοι οι υποψήφιοι για τις πανελλαδικές εξετάσεις ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ στο Λύκειο, στο οποίο υπέβαλαν την Αίτηση-Δήλωση του Φεβρουαρίου, καθώς και οι υποψήφιοι του 10% θα προσέλθουν για να αποκτήσουν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password), για να τον χρησιμοποιήσουν κατά την ηλεκτρονική υποβολή του μηχανογραφικού τους δελτίου, η οποία υπολογίζεται για τον Ιούνιο.

Επίσης, τον Απρίλιο, οι υποψήφιοι με τα ΓΕΛ ή με τα ΕΠΑΛ ή με το 10% των θέσεων εισακτέων, οι οποίοι τυχόν εμπίπτουν στις ειδικές περιπτώσεις των πολυτέκνων, των τριτέκνων και των κοινωνικών κριτηρίων, θα κληθούν να υποβάλουν στο Λύκειό τους τα αντίστοιχα δικαιολογητικά, προκειμένου να ενταχθούν σε κάποια ειδική περίπτωση, ώστε να διεκδικήσουν τις επιπλέον θέσεις εισαγωγής.

Στο ίδιο διάστημα, περί τα τέλη Απριλίου, όλοι οι υποψήφιοι για συμμετοχή στις πανελλαδικές εξετάσεις ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ, θα αποκτήσουν από το Λύκειο υποβολής της Αίτησης Δήλωσης, το δελτίο εξεταζομένου, με το οποίο θα προσέρχονται στο εξεταστικό κέντρο κατά τις ημέρες των εξετάσεων.


Διαβάστε περισσότερα...

Επίδομα και για τους συμβασιούχους


Το επίδομα προβληματικών και παραμεθόριων περιοχών το δικαιούνται και οι απασχολούμενοι με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου στο Δημόσιο, ΟΤΑ και ΝΠΔΔ, αποφάσισε η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου.

Το επίδομα προβληματικών και παραμεθόριων περιοχών που λαμβάνουν οι μόνιμοι υπάλληλοι με σχέση δημοσίου δικαίου του Δημοσίου, των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου το δικαιούνται, σύμφωνα με τις συνταγματικές επιταγές περί ισότητας και οι υπάλληλοι που απασχολούνται με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου στους ίδιους φορείς, όπως αποφάνθηκε η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, δεχόμενη τη σχετική εισήγηση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ιωάννη Τέντε.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ποινική δίωξη για οφειλές άνω των 5.000 ευρώ


Εντολή στους προϊσταμένους των εφοριών να προχωρούν σε αιτήσεις άσκησης ποινικής δίωξης για οφειλέτες που έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο άνω των 5.000 ευρώ για διάστημα μεγαλύτερο των τεσσάρων μηνών, έδωσε ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης.

Το υπουργείο Οικονομικών κινητοποιεί όλο το οπλοστάσιο που έχει στη διάθεσή του προκειμένου να αυξήσει τις εισπράξεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο και να ενισχύσει τα δημόσια έσοδα, τα οποία τον Ιανουάριο παρουσίασαν υστέρηση σε σχέση με το στόχο.

Σε εγκύκλιο που απέστειλε ο κ. Θεοχάρης προς τις ΔΟΥ επισημαίνει ότι «κατά το χειρισμό υποθέσεων από τις δικαστικές και εισαγγελικές Αρχές, παρατηρείται, το φαινόμενο της κατάθεσης αιτήσεων ποινικής δίωξης για το παραπάνω αδίκημα στα όρια της παραγραφής, η οποία, σύμφωνα με το άρθρο 111ΠΚ, είναι πενταετής. Προς αποφυγή του φαινομένου της παραγραφής αδικημάτων και προκειμένου να αποφευχθούν πειθαρχικές και ποινικές ευθύνες των υπαλλήλων (παράβαση καθήκοντος, κακουργηματική απιστία σε βάρος του Δημοσίου κ.λπ.), εφιστάται η προσοχή των προϊσταμένων των ΔΟΥ για την άμεση υποβολή αιτήσεων μόλις συντρέξουν οι νόμιμες προϋποθέσεις».


Διαβάστε περισσότερα...

Στο εδώλιο για κατ' οίκον τοκετούς


Εβδομήντα εννέα άτομα, ανάμεσά τους εννέα γιατροί, παραπέμπονται να δικαστούν με απευθείας κλήση στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης για υπόθεση που αφορά σε τοκετούς που έγιναν κατ' οίκον.

Σύμφωνα με τη δικογραφία, οι γυναικολόγοι - μαιευτήρες, μεταξύ αυτών και δύο πανεπιστημιακοί καθηγητές, χορηγούσαν ψευδείς ιατρικές βεβαιώσεις σε γυναίκες που είχαν γεννήσει στο σπίτι τους, χωρίς όμως να παραστούν στους τοκετούς. Οι περιπτώσεις αυτές είναι περίπου 40 και διαπιστώθηκαν κατά τη διετία 2008 - 2010.

Η υπόθεση αποκαλύφθηκε έπειτα από εισαγγελική έρευνα. Προηγήθηκε καταγγελία, σύμφωνα με την οποία, πλακούντες νεογνών και ιατρικά απόβλητα βρέθηκαν πεταμένα σε κάδους απορριμμάτων. Γι' αυτό οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν την πράξη της ρύπανσης περιβάλλοντος.


Διαβάστε περισσότερα...

Διάθεση προϊόντων χωρίς μεσάζοντες


Προϊόντα χωρίς μεσάζοντες θα διατεθούν την Κυριακή 3 Μαρτίου από τις 10.00 έως 14.00 στο Άλσος Νέας Κρήνης – Παλιές Καπναποθήκες από τη Συνέλευση Κατοίκων Καλαμαριάς. Παράλληλα, θα συγκεντρωθούν φάρμακα και υγειονομικό υλικό για το Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

"Τρίποντο ζωής" από παίκτη με νοητική υστέρηση


Η δύναμη και η θέληση που δείχνουν συχνά τα παιδιά με ειδικές ικανότητες μας κάνουν να νιώθουμε πολύ ασήμαντοι και λίγοι. Όπως ο νεαρός που θα παρακολουθήσετε. Έχει νοητική υστέρηση, αλλά και πάθος για το μπάσκετ. Οι συμπαίκτες του, του δίνουν πάσες για να πετύχει ένα καλάθι και παρά τις προσπάθειες του δεν τα καταφέρνει. Δεν το βάζει, όμως, κάτω και δικαιώνεται. Σκοράρει μετά από πάσα αντιπάλου του και γνωρίζει την αποθέωση από όλους. Τον σηκώνουν στα χέρια και τον χειροκροτούν. Δεν είναι απλά ο ήρωας ενός αγώνα μπάσκετ, αλλά ο ήρωας της ζωής.





Διαβάστε περισσότερα...

Πρόεδρος της Παραολυμπιακής Επιτροπής ο Φουντουλάκης


Στον προεδρικό θώκο της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής , θα βρίσκεται ο Γιώργος Φουντουλάκης μέχρι και τους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο ντε Τζανέιρο το 2016. Ο «ισχυρός» άνδρας του Παραολυμπιακού Κινήματος έλαβε ομόφωνα το χρίσμα του προέδρου της ΕΠΕ, το οποίο κατείχε από το φθινόπωρο του 2010.

Ο κύριος Φουντουλάκης δήλωσε «Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή, η ανάδειξή μου σε πρόεδρο της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής για την επόμενη τετραετία και μέχρι και τους Αγώνες του Ρίο ντε Τζανέιρο το 2016. Η συστηματική δουλειά που γίνεται στον Παραολυμπιακό Αθλητισμό, πέραν των όποιων σκοπέλων παρουσιάστηκαν στο δρόμο μας, μετουσιώθηκε σε μετάλλια και σπουδαίες διακρίσεις στους Αγώνες του Λονδίνου. Αυτός θα είναι και ο στόχος που θέτουμε πλέον για την επόμενη τετραετία. Εφόσον η Πολιτεία και η αθλητική ηγεσία σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, σεβόμενοι τις νέες συνθήκες που υπάρχουν στην ελληνική κοινωνία, τότε θα υπάρχει η πορεία που επιθυμούμε. Σε διαφορετική περίπτωση μας περιμένει η ανυποληψία και ο κοινωνικός αποκλεισμός. Αυτό ακριβώς θέλουμε να αποφύγουμε. Θέλουμε οι άνθρωποι με αναπηρία να βγουν από το σπίτι τους και να έρθουν στον αθλητισμό, ο οποίος γι` αυτούς δεν είναι μόνο αναψυχή, αλλά αποτελεί ουσιαστική διέξοδο σε καθημερινά προβλήματα και κακουχίες.». Το νέο διοικητικό συμβούλιο αποτελείται από την Ιωάννα Καρυοφύλλη, τον Ιωάννη Καρακουλάκης τον Αριστείδη Πανανό, τον Γρηγόρη Πολυχρονίδη, τον Σπύρο Σπύρου, τον Χρήστο Τζαμούση, τον Γεώργιο Κούζα, την Αναστασία Γκούφα, τον Δημήτριο Ανατολίτη, τον Αθανάσιο Τσιβίλη, τον Νικόλαο Βαλεργάκη και τον Σεραφείμ Ερίνη.



Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ξεκινάει η υποβολή προτάσεων για ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων


Θα ολοκληρωθεί στις 25 Απριλίου.

«Πρεμιέρα» κάνει σήμερα η περίοδος υποβολής προτάσεων για ένταξη στο πρόγραμμα «Ενίσχυση ΜμΕ που δραστηριοποιούνται στους τομείς Μεταποίησης - Τουρισμού - Εμπορίου και Υπηρεσιών» και θα ολοκληρωθεί στις 25 Απριλίου.

Ο προϋπολογισμός του προγράμματος φθάνει στα 456 εκατ. ευρώ, ενώ οι συνολικές επενδύσεις που αναμένεται να υλοποιηθούν εκτιμώνται σε 900 εκατ. ευρώ. Αναμένεται, επίσης, ότι θα επωφεληθούν 10.000 επιχειρήσεις και ότι θα δημιουργηθούν 4.000 νέες θέσεις εργασίας.

Τα ποσοστά ενίσχυσης των επενδύσεων κλιμακώνονται από 40% έως 60%, ανάλογα με το μέγεθος της επιχείρησης και την Περιφέρεια, ενώ για τις νέες και υπό σύσταση επιχειρήσεις προβλέπεται δυνατότητα χρηματοδότησης και των λειτουργικών δαπανών (π.χ. ενοίκια, μισθοδοσία κλπ.).

Για την κάλυψη της συμμετοχής τους οι υποψήφιοι επενδυτές μπορούν εκτός από ίδιους πόρους να χρησιμοποιήσουν τραπεζικό δανεισμό όπως επίσης να αξιοποιήσουν τα χρηματοδοτικά εργαλεία της ΕΤΕΑΝ ΑΕ για λήψη χαμηλότοκων δανείων, κάλυψη εγγυητικών επιστολών, κλπ. Παρέχεται, επίσης, η δυνατότητα καταβολής προκαταβολής μέχρι και 100% της αναλογούσας Δημόσιας Δαπάνης έναντι ισόποσης εγγυητικής επιστολής.

Οι δαπάνες που ενισχύονται περιλαμβάνουν: Κτίρια- εγκαταστάσεις, μηχανήµατα - εξοπλισµό παραγωγής, μεταφορικά μέσα, εξοπλισμό και εγκαταστάσεις προστασίας περιβάλλοντος και εξοικονόμησης ενέργειας, δικαιώματα τεχνογνωσίας, πιστοποίηση συστημάτων διασφάλισης ποιότητας, λογισμικό και υπηρεσίες, προβολή - προώθηση, αμοιβές συμβούλων και λειτουργικές δαπάνες. Η προθεσμία ολοκλήρωσης των επενδύσεων είναι 15 μήνες από την ημερομηνία έκδοσης της Απόφασης Ένταξης για τους κλάδους Μεταποίησης και Τουρισμού και 12 μήνες για το «Εμπόριο -Υπηρεσίες».

Προτάσεις μπορούν να υποβάλουν υφιστάμενες (δηλ. όσες έχουν δύο ή περισσότερες κλεισμένες διαχειριστικές χρήσεις μέχρι τις 31.12.2011), καθώς και νέες - υπό σύσταση επιχειρήσεις.

Ο επιλέξιμος προϋπολογισμός των επενδύσεων είναι:

Από 30.000 έως 300.000 ευρώ για τις μεταποιητικές επιχειρήσεις.
Από 20.000 έως 300.000 ευρώ για τις τουριστικές επιχειρήσεις
Από 20.000 έως 100.000 ευρώ για τον τομέα «Εμπόριο - Υπηρεσίες».
Οι προτάσεις θα υποβάλλονται υποχρεωτικά με ηλεκτρονική διαδικασία, μέσω της ιστοσελίδας: www.ependyseis.gr/mis.

Έχει δημιουργηθεί ειδική ιστοσελίδα για το πρόγραμμα: http://www.antagonistikotita.gr/pep/index.asp όπου έχουν αναρτηθεί ο Οδηγός του προγράμματος, οι επιλέξιμοι κλάδοι, αναλυτικά τα σημεία ενημέρωσης ανά Περιφέρεια, οι ενημερωτικές εκδηλώσεις που προγραμματίζονται ανά την Ελλάδα όπως επίσης και αρχείο με συχνές ερωτήσεις - απαντήσεις το οποίο ενημερώνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Μέσω της ίδιας ιστοσελίδας οι ενδιαφερόμενοι έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν ηλεκτρονικά τυχόν ερωτήσεις/απορίες και να λάβουν απαντήσεις.

Επίσης για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στον ΕΦΕΠΑΕ (τηλ. 210 - 6985210) και τους κατά τόπους εταίρους του, στο Γραφείο Πληροφόρησης της ΕΥΔ ΕΠΑΕ (τηλ. 801 11 36300).



Διαβάστε περισσότερα...

Αποζημίωση από πτώση δέντρου επικύρωσε ο Άρειος Πάγος


Δύο πολίτες τραυματίστηκαν ενώ προκλήθηκαν ζημιές σε δύο αυτοκίνητα.

Ο Άρειος Πάγος επικύρωσε εφετειακή απόφαση η οποία υποχρέωσε το Δήμο Ηλιούπολης να καταβάλλει σε πέντε πολίτες το συνολικό ποσό των 4.000 ευρώ ως αποζημίωση για τον τραυματισμό δύο εξ αυτών από την πτώση δένδρου και τις ζημιές που προκλήθηκαν σε δύο αυτοκίνητα.

Ειδικότερα, το μεσημέρι της Πρωτοχρονιάς του 2005, ένα μεγάλο πεύκο ξεριζώθηκε και έπεσε σε δύο αυτοκίνητα και σε μία μάντρα, προκαλώντας ζημιές, ενώ δύο άτομα τραυματίστηκαν και διεκομίσθησαν στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» όπου και τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες.

Οι ιδιοκτήτες των αυτοκινήτων και της κατοικίας που χάλασε η μάντρα, όπως και τα δύο άτομα που τραυματίστηκαν, προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη.

Όπως προκύπτει από τη δικαστική απόφαση, από το 1995 είχε δοθεί από την αρμόδια δασική υπηρεσία άδεια κοπής του επίμαχου πεύκου, ενώ ο Δήμος ενημέρωσε το Νοέμβριο του 2001 τους κατοίκους της περιοχής για την αναγκαιότητα κοπής του πεύκου. Όμως, οι κάτοικοι της περιοχής διαφωνούσαν με την κοπή και για το λόγο αυτό το δένδρο όχι μόνο δεν κόπηκε, αλλά ούτε κλαδεύτηκε ποτέ, λόγω έλλειψης κατάλληλου μηχανήματος.

Οι δικαστές αποφάνθηκαν ότι οι υλικές ζημιές που προκλήθηκαν λόγω της πτώσης του δένδρου οφείλονται αποκλειστικά στην παράλειψη του επίμαχου Δήμου «να προβεί σε συντήρηση, επίβλεψη και ασφαλή χρήση από πλευράς των πολιτών του χώρου, όπου είχε φυτευτεί το δένδρο που κατέπεσε, ο οποίος όφειλε να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αποτροπή του κινδύνου ενδεχόμενης πτώσης αυτού, κυρίως σε περίπτωση κακοκαιρίας και επομένως συντρέχει περίπτωση ευθύνης του εναγόμενου προς αποζημίωση, με βάση τα άρθρα 105 και 106 του Εισαγωγικού Νόμου του Αστικού Κώδικα».

Όπως υπογραμμίζεται στη δικαστική απόφαση, από το Προεδρικό Διάταγμα 410/1995 καθιδρύεται αποκλειστική αρμοδιότητα του Δήμου ως «προς την κατασκευή, συντήρηση και λειτουργία χώρων πρασίνου, υπαίθριων κοινόχρηστων χώρων και των δεντροστοιχιών που βρίσκονται εντός των εδαφικών του ορίων». Η αρμοδιότητα μάλιστα αυτή «αφορά και στη λήψη κατάλληλων μέτρων από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου, στον προληπτικό έλεγχο της κατάστασης των μεγάλων δέντρων και σε περίπτωση διαπίστωσης κινδύνου πτώσης αυτών, στην επίκαιρη σήμανση του χώρου (τοποθέτηση κατάλληλης προειδοποιητικής πινακίδας, εκκένωση περιβάλλοντος χώρου, απαγόρευση διέλευσης πεζών και τροχοφόρων οχημάτων), καθώς και στην έγκαιρη αποκοπή του δέντρου, προκειμένου να μη διακυβεύεται η ασφαλής χρήση των κοινόχρηστων χώρων από τους πολίτες και να μην προκαλούνται υλικές ζημιές».

Κατόπιν αυτών, επιδικάστηκε το συνολικό ποσό των 4.000 ευρώ υπέρ των «θυμάτων» της πτώσης του πεύκου για αποκατάσταση των ζημιών που υπέστησαν και για αποκατάσταση της ηθικής βλάβης των δύο πολιτών που τραυματίστηκαν.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Νέο πλαίσιο για την παραγωγή ενέργειας από βιοαέριο


Υπουργική απόφαση ρυθμίζει την περιβαλλοντική αδειοδότηση.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Ευ. Λιβιεράτος, υπέγραψε απόφαση που ρυθμίζει την περιβαλλοντική αδειοδότηση μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας με χρήση βιοαερίου.

Οι μονάδες βιοαερίου αξιοποιούν τα απόβλητα και υπολείμματα από κτηνοτροφικές και πτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, σφαγεία, γεωργικές βιομηχανίες και βιομηχανίες τροφίμων (ελαιοτριβεία, τυροκομεία, κονσερβοποιίες φρούτων βιομηχανία ζάχαρης, αρτοβιομηχανίες, γαλακτοβιομηχανίες, ποτοποιίες, βιομηχανίες επεξεργασίας κρέατος ή αλιευμάτων κλπ.) ως πρώτη ύλη για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Με την απόφαση αποσαφηνίζεται το περιεχόμενο των Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και των Αποφάσεων Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων των εγκαταστάσεων αυτών, διευκρινίζεται ο τρόπος διάθεσης των υπολειμμάτων και απλοποιούνται τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για την αδειοδότησή τους.

Όπως επισημαίνει το ΥΠΕΚΑ, η διαχείριση των αποβλήτων αυτών αποτελεί χρόνιο πρόβλημα αφού, σε πολλές περιπτώσεις, απορρίπτονται ανεξέλεγκτα υποβαθμίζοντας το περιβάλλον και τον υδροφόρο ορίζοντα.
Διαβάστε περισσότερα...

Οι γυναίκες θέλουν συζήτηση, οι άντρες... σεξ


Πώς αντιδρούν τα δύο φύλα στο ενδεχόμενο αναζήτησης βοήθειας από ειδικό.

Αν θέλετε να έχετε μια επιτυχημένη και ευτυχισμένη σχέση τότε αν είστε άντρας θα πρέπει να είστε πιο δεκτικός και ανοιχτός και να συζητάτε περισσότερο αυτά που σας απασχολούν, ενώ αν είστε γυναίκα θα έπρεπε ίσως να σκεφτείτε να είστε λίγο πιο… γενναιόδωρη στο κρεβάτι!

Σε ό,τι έχει να κάνει με την επίλυση διαφόρων προβληματικών στοιχείων σε μια σχέση, οι γυναίκες πιστεύουν ότι είναι πολύ σημαντικό να μιλά και να συζητά κανείς γι’ αυτό με το σύντροφό του, ακόμη να συμβουλεύεται και ειδικούς… ενώ από την άλλη οι άντρες απλά θέλουν να κάνουν περισσότερο σεξ.

Σύμφωνα με μια νέα έρευνα, που διεξήγαγε το συμβουλευτικό κέντρο Relate στην Αγγλία, ο διαφορετικός τρόπος με τον οποίο οι άντρες και οι γυναίκες χειρίζονται το συναισθηματικό στρες, αποκαλύπτει ότι τα αρχαϊκά στερεότυπα που θέλουν τον άντρα να μη νιώθει άνετα να μιλάει γι’ αυτά –πόσω μάλλον με κάποιον ειδικό- και να νιώθει ότι πρέπει να είναι ο κύριος «κουβαλητής» στο σπίτι κρατούν καλά μέχρι και σήμερα.

Μάλιστα, οι άντρες είναι περισσότερο πιθανό να πέσουν σε κατάθλιψη, να θέσουν σε τέρμα τη ζωή τους, να το ρίξουν στον αλκοολισμό ή τις ουσίες και να εξαφανιστούν από το σπίτι τους, σε σχέση με τις γυναίκες.

Ακόμη, είναι πολύ πιθανό να θεωρήσουν ότι «τίθενται στο περιθώριο» ειδικά μετά την έλευση ενός παιδιού στη σχέση.
Κι ενώ οι γυναίκες προτιμούν να τα συζητάνε όλα αυτά, πριν φτάσουν στο σημείο να «ξεχειλίσει το ποτήρι», οι άντρες συνήθως περιμένουν μέχρι εκεί που δεν πάει άλλο για να λύσουν το πρόβλημά τους.

«Μερικές φορές η κινητήριος δύναμη που θα κάνει έναν άντρα να συμφωνήσει να ζητήσει τη γνώμη ενός ειδικού είναι το γεγονός ότι πιστεύουν ότι θα αποκτήσουν καλύτερη επικοινωνία με τη σύντροφό τους και αυτό θα οδηγήσει σε… περισσότερο σεξ» αναφέρεται στην έρευνα.


Διαβάστε περισσότερα...

Η μοίρα τούς επιφύλασσε μια τραγική τροπή


Από την ίδια σπάνια πάθηση πάσχουν τα παιδιά μιας οικογενείας από τη Βρετανία.

Μια τραγική τροπή επιφύλασσε η μοίρα σε μια οικογένεια από τη Βρετανία, καθώς η μητέρα διαπίστωσε ότι και τα δύο της παιδιά πάσχουν από μια σπάνια πάθηση που απειλεί τη ζωή τους.

Αρχικά, η 4χρονη Emma Whittaker διαγνώστηκε με ένα σπάνιο είδος αναιμίας που μπορεί να οδηγήσει στην καταστροφή του μυελού των οστών και σε καρκίνο. Η μητέρα, Rachelle Emberon, ήλπιζε ότι ο 3χρονος γιος της James, θα ήταν συμβατός δότης μυελού των οστών βοηθώντας έτσι να σωθεί η ζωή του κοριτσιού.

Ωστόσο, δύο εβδομάδες αργότερα πληροφορήθηκε τα άσχημα νέα: ο γιος της είχε την ίδια πάθηση. Ευτυχώς, ένα συμβατός δότης για το γιό της έχει βρεθεί, κάτι που όμως δεν έχει συμβεί για την Emma που θα χρειαστεί μεταμόσχευση μέσα στα επόμενα χρόνια.

«Ήταν συνταρακτικό όταν έμαθα ότι και ο James έχει FA», λέει η τραγική μητέρα. «Ο γιατρός ήταν πολύ ειλικρινής και μας είπε ότι ο μέσος όρος ζωής είναι 30. Το μόνο που θέλω είναι να δω τα παιδιά μου να μεγαλώνουν».

«Έχουμε ψάξει τις διεθνείς βάσεις δεδομένων και δεν μπορούμε να βρούμε δότη για την Emma», περιγράφει η Rachelle Emberon.

«Χρειαζόμαστε απελπισμένα περισσότερους ανθρώπους να έρθουν», λέει ζητώντας έτσι τη βοήθεια του κόσμου.












Διαβάστε περισσότερα...

Κοινωνικό Ιατρείο και Φαρμακείο στο Ναύπλιο


Θα χορηγούνται δωρεάν φάρμακα σε όσους αδυνατούν να τα προμηθευτούν.

Την ίδρυση Κοινωνικού Ιατρείου και Φαρμακείου στον δήμο Άργους- Μυκηνών αποφάσισε το δημοτικό συμβούλιο της πόλης και ψήφισε τον κανονισμό λειτουργίας του.

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Δημήτριος Κρίγγος, ευχαρίστησε τον Ιατρικό και τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Αργολίδας, για την καθοριστική συμβολή τους στην οργάνωση και λειτουργία της νέας κοινωνικής δομής που αναπτύσσει ο δήμος.
Ο κ. Κρίγγος πρόσθεσε, ότι «η οικονομική κρίση, η οποία μαστίζει τη χώρα μας τα τελευταία χρόνια, έχει οδηγήσει εκατοντάδες συμπολίτες μας στην ανεργία και η παροχή υπηρεσιών περίθαλψης στους ανασφάλιστους συνανθρώπους μας, θεωρείται, πλέον, αναγκαία όσο ποτέ άλλοτε».

Στόχοι του Κοινωνικού Ιατρείου και Φαρμακείου, εκτός από την παροχή υπηρεσιών περίθαλψης σε ανασφάλιστους πολίτες, είναι η πρόληψη νοσημάτων και η ενημέρωση μέσω δράσεων που θα οργανώνονται και θα υλοποιούνται με τη συνεργασία και άλλων φορέων.

Από το Κοινωνικό Ιατρείο και Φαρμακείο θα χορηγούνται δωρεάν φάρμακα σε όσους αδυνατούν να τα προμηθευτούν, αλλά και υγειονομικό υλικό και παραφαρμακευτικά προϊόντα, σε άτομα που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.


Διαβάστε περισσότερα...

Δωρεάν μαθήματα σε άπορους ή οικονομικά αδύναμους μαθητές


Από το δήμο Τρικάλων.

Στην ίδρυση και λειτουργία Κοινωνικής Δομής Ενισχυτικής Διδασκαλίας, η οποία θα έχει ως στόχο τη δωρεάν παροχή εκπαιδευτικής αρωγής σε μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης οι οικογένειες των οποίων, λόγω των δύσκολων οικονομικών συνθηκών που έχουν δημιουργηθεί, δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στα συγκεκριμένα έξοδα, προχώρησε ο Δήμος Τρικκαίων.

Ειδικότερα, ο Δήμος Τρικκαίων σε συνεργασία με τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Φροντιστών Μέσης Εκπαίδευσης Τρικάλων θα παρέχει δωρεάν μαθήματα σε άπορους ή οικονομικά αδύναμους μαθητές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Δικαιούχοι του προγράμματος θα είναι μαθητές των σχολικών μονάδων του Δήμου Τρικκαίων οι οποίοι θα ενταχθούν σ' αυτό μετά από αίτησή τους και υποβολή των απαραίτητων δικαιολογητικών και ανάλογα με τις θέσεις που θα προσφερθούν δωρεάν από τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Φροντιστών Μέσης Εκπαίδευσης Τρικάλων.

Η επιλογή των μαθητών στο πρόγραμμα ενισχυτικής διδασκαλίας θα γίνει από την Οργανωτική Επιτροπή της Κοινωνικής Δομής Ενισχυτικής Διδασκαλίας, σύμφωνα με τη σειρά προτεραιότητας που θα προκύψει μετά από την αξιολόγηση της Διεύθυνσης Κοινωνικής Μέριμνας και Υγείας του Δήμου και τη διαθεσιμότητα που θα υπάρχει στα φροντιστήρια Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.


Διαβάστε περισσότερα...

Έχασε το πέος του σε τροχαίο όταν ήταν έξι ετών


Θα υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση αποκατάστασης που θα του αλλάξει τη ζωή.

Ο 40χρονος Mohammed από το Εδιμβούργο έχασε το πέος του σε τροχαίο όταν ήταν έξι ετών. Σήμερα ελπίζει ότι θα μπορέσει να αποκτήσει φυσιολογική σεξουαλική ζωή, μετά από χειρουργική επέμβαση αποκατάστασης στα γεννητικά του όργανα.

Όταν συνέβη το ατύχημα, ο Mohammed βρέθηκε κάτω από τις ρόδες ενός αυτοκινήτου, το οποίο τον έσυρε για περισσότερα από 500 μέτρα, τραυματίζοντάς τον σοβαρά στα γεννητικά όργανα και τους μηρούς.

Το πέος του καταστράφηκε, όπως και ο αριστερός του όρχις. Ο ίδιος νομίζει ότι μέρος του δεξιού του όρχι σώθηκε, όμως δε μπορεί να δει ή να νιώσει κάτι, γράφει η Daily Mail.

Μιλώντας στη Dr Pixie στην εκπομπή «Embarrassing Bodies» του Channel 4, ο Mohammed εξήγησε πώς οι γιατροί του «κατασκεύασαν» ένα νέο πέος, χρησιμοποιώντας δέρμα από το πόδι του. Ο ίδιος το περιγράφει ως «ένα σωλήνα απ’ όπου μπορείς να ουρήσεις».

Ο ίδιος δε θυμάται πολλά από εκείνη την περίοδο της ζωής του, πέρα από το ότι ήταν για πολύ καιρό στο νοσοκομείο και πως υποβλήθηκε σε περισσότερες από 100 χειρουργικές επεμβάσεις.

«Όταν είσαι τόσο μικρός δεν συνειδητοποιείς τι συμβαίνει. Με φρόντισε μια νοσοκόμα, η οποία με βοήθησε πολύ. Ήταν σα δεύτερη μητέρα για μένα και εξακολουθούμε να διατηρούμε επαφή» είπε.

Το μέγεθος του πέους του δεν ξεπερνά τα 7 εκατοστά, είναι «νεκρωμένο» στην αφή, παρότι μπορεί να νιώσει κάτι όταν ουρεί, κι ενώ είναι ικανός να έρθει σε οργασμό δε μπορεί να πετύχει στύση.

Ο Mohammed παντρεύτηκε πρόσφατα μια γυναίκα που γνώρισε στο Πακιστάν και θέλει να μπορέσει να αποκτήσει φυσιολογική σεξουαλική ζωή.

«Πλέον δεν πρέπει να σκέφτομαι μόνο εμένα, αλλά και τη γυναίκα μου. Θέλω να μπορώ να κάνω σεξ και να είμαι φυσιολογικός. Η γυναίκα μου δε με πιέζει καθόλου, αλλά εγώ θέλω μια φυσιολογική ζωή» πρόσθεσε και συνέχισε: «Πάντοτε μου άρεσαν οι εκπομπές ιατρικού περιεχομένου. Μπορούσα να δω στην τηλεόραση επέμβαση ανοιχτής καρδιάς. Έτσι σκέφτηκα να δηλώσω συμμετοχή στην εκπομπή και να το δοκιμάσω».

Ο Mohammed συναντήθηκε με τον ειδικό σε τέτοιου είδους επεμβάσεις Mr Nim Christopher, από το τμήμα ουροανδρολογίας του πανεπιστημιακού νοσοκομείου University College Hospital στο Λονδίνο.

Θα υποβληθεί σε τρεις ξεχωριστές χειρουργικές επεμβάσεις, προκειμένου να αποκτήσει ένα καινούριο πέος, από δέρμα που θα πάρει ο γιατρός από τον πήχη του, το οποίο θα το αισθάνεται κανονικά, αναφέρει το δημοσίευμα.

«Είναι καταπληκτικό που βρέθηκε κάποιος που μπορεί να κάνει αυτό το πράγμα για μένα. Πίστευα ότι δε θα μπορούσε να κάνει κανείς τίποτα» είπε ακόμη.

Η πορεία της υγείας του μετά τις επεμβάσεις καταγράφεται και θα μεταδοθεί από την εκπομπή στα επόμενα επεισόδια.


Διαβάστε περισσότερα...

Έρχονται τρεις διαγωνισμοί για 629 προσλήψεις τον Μάρτιο


Σε ΙΚΑ, υπουργείο Οικονομικών και Δημόσιας Τάξης.

Πόλο έλξης για πτυχιούχους υποψηφίους αλλά και παλαιούς διοριστέους ΑΣΕΠ συνιστούν οι τρεις διαγωνισμοί που πρόκειται να πραγματοποιηθούν έως τα τέλη Μαρτίου, στο ΙΚΑ και στα υπουργεία Οικονομικών και Δημόσιας Τάξης.

Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να δημοσιευθεί η προκήρυξη πρόσληψης 400 ιατρών στα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

Ο διαγωνισμός, όπως αναφέρει το Έθνος, αφορά την πρόσληψη Νευρολόγων, Ψυχιάτρων και Καρδιολόγων με συμβάσεις έργου.

Το ΑΣΕΠ ξεκινά μέσα στην εβδομάδα την κατάρτιση της προκήρυξης για 200 ελεγκτές πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, με αυξημένα τυπικά προσόντα, στο υπουργείο Οικονομικών.

Εντός του Μαρτίου, τέλος, θα «τρέξουν» οι προθεσμίες υποβολής αιτήσεων για την κάλυψη 29 διοικητικών θέσεων στην Υπηρεσία Πρώτης Υποδοχής.


Διαβάστε περισσότερα...

Τα 265 σημεία σε όλη την Ελλάδα που θα μάθετε για το ΕΣΠΑ


Αναλυτικές απαντήσεις σε όλες τις κρίσιμες ερωτήσεις για το πρόγραμμα.

Σε 265 σημεία σε όλη την Ελλάδα, μεταξύ των οποίων τα Επιμελητήρια και οι Περιφέρειες μπορούν να ενημερώνονται οι ενδιαφερόμενοι για το νέο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ που αφορά δεκάδες χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Το news.gr δημοσιεύει σήμερα αναλυτικά όλα τα κέντρα πληροφορίες, τις διευθύνσεις, καθώς και τα τηλέφωνα στα οποία μπορούν να απευθύνονται όσοι θέλουν να πάρουν χρηματοδότηση.

Διαβάστε ποιοι παίρνουν ζεστό χρήμα από το πρόγραμμα και βρείτε αναλυτικά τα δικαιολογητικά και χρήσιμες συμβουλές.

Στο μεταξύ το υπουργείο Ανάπτυξης έδωσε νέες διευκρινήσεις μέσω ερωταπαντήσεων για το νέο πρόγραμμα.

1. Στις εµπορικές επιχειρήσεις και παροχής υπηρεσιών τι θεωρείται βασικός εξοπλισµός προκειµένου να εξαχθεί η βαθµολογία;

Aπάντηση: Βασικός εξοπλισµός νοείται ο εξοπλισµός εκείνος ο οποίος είναι απαραίτητος για την άσκηση της εµπορικής δραστηριότητας (π.χ. ράφια, ηλεκτρονικός εξοπλισµός, µεταφορικά µέσα) ή την παροχή της υπηρεσίας (π.χ. εργαλεία, ηλεκτρονικός εξοπλισµός, µηχανήµατα έργου).

2. Από τα πέντε στοιχεία βαθµολογίας µε συντελεστή 0,2 έκαστο αναφέρονται αποκλειστικά σε επιχειρήσεις του τοµέα της µεταποίησης (Απλή εγκατάσταση νέων πιο σύγχρονων µηχανηµάτων και Αύξηση της παραγωγικής δυναµικότητας). Για τους λοιπούς κλάδους πως θα εξαχθεί η βαθµολογία σε αυτά; Θα πάρουν 0 ή επειδή δεν µπορούν να βαθµολογηθούν θα πάρουν το 0,2;

Aπάντηση: Η έννοια των νέων πιο σύγχρονων µηχανηµάτων δεν εξαντλείται στα καθαρά παραγωγικά µεταποιητικά µηχανήµατα. Μπορεί π.χ. για µια επιχείρηση που δραστηριοποιείται στο εµπόριο να αναφέρεται στην εγκατάσταση ενός νέου σύγχρονου τηλεφωνικού κέντρου, λογισµικού κ.α.

3. Εξετάζεται το εκτός της επιχορήγησης σκέλος του χρηµατοδοτικού σχήµατος µιας επενδυτικής πρότασης;

Aπάντηση: Το εκτός της επιχορήγησης σκέλος του χρηµατοδοτικού σχήµατος µιας επενδυτικής πρότασης, ήτοι η κάλυψη της ιδιωτικής συµµετοχής, δεν εξετάζεται κατά την αξιολόγηση της πρότασης. Κατά τον έλεγχο και την πιστοποίηση των δαπανών αποδεικνύεται µε την εξόφληση των σχετικών παραστατικών.

4. Η ύπαρξη άδειας καταλληλότητας και σήµα λειτουργίας ΕΟΤ (ξενοδοχεία) απαιτείται και για τις υπό σύσταση εταιρείες, ή δεν εξετάζεται στην υποβολή αίτησης;

Aπάντηση: Κατά την υποβολή της πρότασης δεν απαιτείται η ύπαρξη άδειας καταλληλότητας και σήµα λειτουργίας ΕΟΤ για τις υπό σύσταση εταιρίες. Στον φάκελο υποβολής θα πρέπει να συµπεριληφθεί η Υπεύθυνη ∆ήλωση των 21 σηµείων, ένα εκ των οποίων δεσµεύει τον φορέα ότι η επιχείρηση θα λειτουργεί νόµιµα. Κατά την ολοκλήρωση απαιτείται η υποβολή της άδειας λειτουργίας εν ισχύ ή απαλλαγής όπου απαιτείται που να περιλαµβάνει τον εξοπλισµό που προµηθεύτηκε η επιχείρηση στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου της. Σε περίπτωση που κατά την ολοκλήρωση του έργου δεν είναι διαθέσιµη η εν ισχύ άδεια λειτουργίας, θα πρέπει κατ' ελάχιστον να προσκοµισθεί η υποβληθείσα στον αρµόδιο φορέα αίτηση έκδοσης / ανανέωσης αυτής. Η νέα ή ανανεωµένη άδεια είναι υποχρεωτικό να προσκοµισθεί στον ΕΦΕΠΑΕ το αργότερο µέχρι και έξι µήνες από την ολοκλήρωση του έργου.

5. Επιχείρηση που διαθέτει δύο επιλέξιµους ΚΑ∆ (κύρια δραστηριότητα και δευτερεύουσα) σε διαφορετικές θεµατικές ενότητες, σύµφωνα µε τον οδηγό πρέπει να επιλέξει ένα ΚΑ∆ για να υποβάλλει αίτηση ή µπορεί να υποβάλει και για τους δύο ΚΑ∆;

Aπάντηση: Σύµφωνα µε τον Οδηγό το επενδυτικό σχέδιο θα πρέπει να αφορά αποκλειστικά σε µία θεµατική ενότητα. Άρα η επιχείρηση θα πρέπει να επιλέξει ΚΑ∆ για την υποβολή της πρότασης. Σε περίπτωση πρόθεσης ενίσχυσης δύο ή περισσότερων ΚΑ∆, όλοι οι δηλούµενοι προς ενίσχυση ΚΑ∆ πρέπει να ανήκουν στην ίδια Θεµατική Ενότητα.

6. Τα φορολογικά έντυπα Ε1, Ε3, Ε7 κ.λ.π. που ζητούνται ως δικαιολογητικά υποβολής θα πρέπει να είναι ακριβή αντίγραφα των θεωρηµένων στην αρµόδια ∆ΟΥ; Αυτά που έχουν υποβληθεί ηλεκτρονικά είναι αποδεκτά;

Aπάντηση: Όλα τα φορολογικά έντυπα που προσκοµίζονται θα πρέπει να αποδεικνύεται τεκµηριωµένα ότι είναι αυτά που έχουν υποβληθεί στην αρµόδια ∆ΟΥ.

• Σε περίπτωση που έχουν υποβληθεί στην αρµόδια ∆ΟΥ σε έντυπη µορφή θα πρέπει να υποβληθεί αντίγραφο το οποίο να φέρει το όνοµα και την υπογραφή του παραλαβόντα υπαλλήλου της ∆ΟΥ.

• Σε περίπτωση που η υποβολή των ανωτέρω εντύπων έχει γίνει ηλεκτρονικά θα πρέπει να υποβληθεί η αντίστοιχη ηλεκτρονικά υποβληθείσα δήλωση µαζί µε το αποδεικτικό επιτυχούς καταχώρησης.

• Σε περίπτωση που η υποβολή στην αρµόδια ∆ΟΥ έγινε σε έντυπη µορφή αλλά όταν παρελήφθησαν τα έντυπα αυτά δεν υπογράφηκε η παραλαβή τους από τον αρµόδιο υπάλληλο, θα πρέπει να υποβληθεί ως δικαιολογητικό το αντίγραφο των εντύπων που υποβλήθηκαν στην ∆ΟΥ καθώς και αντίγραφο του εκκαθαριστικού.

• Σε περίπτωση που η υποβολή των φορολογικών εντύπων στην αρµόδια ∆ΟΥ έγινε µέσω λογιστή και τα φορολογικά έντυπα δεν έχουν αντίστοιχη υπογραφή παραλαβής θα πρέπει να υποβληθεί µαζί µε το αντίγραφο αυτών και αντίγραφο της λίστας που κατέθεσε ο λογιστής στην αρµόδια ∆ΟΥ η οποία να φέρει το όνοµα και την υπογραφή του παραλαβόντα υπαλλήλου της ∆ΥΟ ή αντίγραφο του εκκαθαριστικού.

7. Είναι επιλέξιµες οι δαπάνες που αφορούν στην αύξηση κλινών στα τουριστικά καταλύµατα;

Απάντηση: Είναι επιλέξιµες αρκεί να προσκοµιστεί, µεταξύ άλλων, κατά τον τελικό έλεγχο ανανεωµένο Σήµα Λειτουργίας ΕΟΤ. Ειδικότερα στις περιοχές ΟΠΑΑΧ οι επενδύσεις στον τουρισµό για ίδρυση και εκσυγχρονισµό µε αύξηση δυναµικότητας (µε προσθήκη καθ' ύψος και κατ' επέκταση) χρηµατοδοτούνται αποκλειστικά από το ΕΓΤΑΑ και µέχρι ύψους συνολικού προϋπολογισµού 600.000 ευρώ.

8. Σε ξενοδοχείο µε άδεια καφέ-µπαρ-πρωϊνού που είναι ενιαίος χώρος θα είναι επιλέξιµες οι δαπάνες για την ανακαίνιση του χώρου πρωινού που είναι υποχρεωτικός µε βάση την άδεια του ΕΟΤ ως ξενοδοχείο ή θα εξαιρεθούν επειδή στον ίδιο χώρο υπάρχει και άδεια καφέ που δεν είναι επιλέξιµη δραστηριότητα από το πρόγραµµα;

Απάντηση: Θα είναι επιλέξιµες οι δαπάνες που αφορούν αποκλειστικά και µόνο στην παροχή πρωινού στους πελάτες του ξενοδοχείου. ∆απάνες που δεν µπορούν να κατηγοριοποιηθούν ή θα διαπιστωθεί είτε κατά την αξιολογική διαδικασία, είτε κατά τον έλεγχο της επένδυσης ότι εξυπηρετούν ή δύναται να εξυπηρετήσουν και µη επιλέξιµη δραστηριότητα θεωρούνται µη επιλέξιµες και περικόπτονται.

9. Επιχείρηση µε αντικείµενο ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ η οποία λειτουργεί νόµιµα µε άδεια λειτουργίας εστιατορίου, η οποία θέλει να επεκταθεί και να προσθέσει πριν την υποβολή της πρότασης τον ΚΑ∆ 56.21 ∆ραστηριότητες υπηρεσιών τροφοδοσίας για εκδηλώσεις , µπορεί να επιδοτηθεί: α) για δαπάνες προµήθειας µηχανολογικού και λοιπού εξοπλισµού κουζίνας για την προετοιµασία των γευµάτων για την τροφοδοσία; β) για δαπάνες εξοπλισµού και σκεύη εστίασης (τραπέζια, καρέκλες, µαχαιροπήρουνα, ποτήρια, πιάτα, τραπεζοµάντιλα, κλπ) για την εξυπηρέτηση των εκδηλώσεων; γ) καθώς ενδέχεται κάποιες εκδηλώσεις να πραγµατοποιηθούν στον χώρο της επιχείρησης µπορεί να πραγµατοποιήσει κάποιες δαπάνες για την διαµόρφωση/αναβάθµιση του χώρου της; Θα πρέπει να έχει εκδώσει σχετική άδεια για ∆ραστηριότητες υπηρεσιών τροφοδοσίας για εκδηλώσεις πριν την υποβολή της πρότασης ή µπορεί να την προσκοµίσει αργότερα;

Απάντηση: Μπορεί να επιδοτηθεί για δαπάνες προµήθειας µηχανολογικού και λοιπού εξοπλισµού κουζίνας για την προετοιµασία των γευµάτων για την τροφοδοσία καθώς και για δαπάνες εξοπλισµού και σκεύη εστίασης (τραπέζια, καρέκλες, µαχαιροπήρουνα, ποτήρια, πιάτα, τραπεζοµάντιλα, κλπ) εφόσον µπορεί να τεκµηριωθεί ότι αυτά εξυπηρετούν αποκλειστικά και µόνο τη δραστηριότητα των υπηρεσιών τροφοδοσίας για εκδηλώσεις. ∆εν µπορεί όµως να επιδοτηθεί για δαπάνες που αφορούν στη διαµόρφωση/αναβάθµιση του χώρου του εστιατορίου.

10. Για µεταποιητικές επιχειρήσεις είναι επιλέξιµη ενέργεια η δηµιουργία ή / και ο εκσυγχρονισµός σηµείων πώλησης; Π.χ. τα αρτοποιεία / ζαχαροπλαστεία διαθέτουν εργαστήριο παραγωγής προϊόντων και πρατήρια πώλησης, µέσω των οποίων πραγµατοποιούν πωλήσεις λιανικής τόσο δικών τους προϊόντων (λογιστικά φαίνεται ως λιανική πώληση προϊόντων), όσο και λοιπών ειδών, δηλαδή προϊόντων τρίτων (λογιστικά φαίνεται ως λιανική πώληση εµπορευµάτων). Σε αυτή την περίπτωση µπορούν να επιχορηγηθούν για κτιριακές εργασίες και εξοπλισµό πρατηρίου, είτε πρόκειται για υφιστάµενα πρατήρια είτε πρόκειται για τη δηµιουργία νέων;

Απάντηση: Είναι επιλέξιµες οι δαπάνες που αφορούν στη διάθεση των παραγόµενων προϊόντων της επιχείρησης (συµπεριλαµβανοµένων και των κτιριακών δαπανών των χώρων διάθεσης) και µόνο. ∆απάνες που δεν µπορούν να κατηγοριοποιηθούν ή θα διαπιστωθεί είτε κατά την αξιολογική διαδικασία, είτε κατά τον έλεγχο της επένδυσης ότι εξυπηρετούν ή δύναται να εξυπηρετήσουν και µη επιλέξιµη δραστηριότητα θεωρούνται µη επιλέξιµες και περικόπτονται.

11. Επιχείρηση ταχυµεταφορών µπορεί να επιχορηγηθεί για την αγορά δίκυκλου;

Απαντηση: Ναι

12. Αγρότης, ο οποίος θα διακόψει την αγροτική δραστηριότητα µπορεί να υποβάλει πρόταση στο Πρόγραµµα;

Απάντηση: Γίνεται αποδεκτή η υποβολή πρότασης, εφόσον αποδεδειγµένα και εν τοις πράγµασι δεν ασκείται αγροτική δραστηριότητα.

13. Ένας ιδιοκτήτης επιχείρησης Ενοικιαζόµενων ∆ωµατίων είναι ασφαλισµένος στον ΟΓΑ, διότι βάσει Νόµου, όσοι έχουν από κάποιο αριθµό και κάτω, ενοικιαζόµενων δωµατίων µπορούν να επιλέξουν τον ΟΓΑ σαν ασφαλιστικό Φορέα. Μπορεί µέχρι την υποβολή της επενδυτικής πρότασης να κάνει αλλαγή στο ασφαλιστικό του Φορέα (αν του επιτρέπει ο νόµος);

Απάντηση: Μπορεί να υποβάλει πρόταση, εφόσον κατά την υποβολή δεν είναι ασφαλισµένος του ΟΓΑ και δεν διαθέτει την ιδιότητα του αγρότη.
Για την ενημέρωση του κοινού υπάρχουν 265 σημεία πληροφόρησης.

Για αναλυτικές πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στους κατά τόπους εταίρους του ΕΦΕΠΑΕ:

• ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ: Αττική, Β. Αιγαίο, Ν. Αιγαίο,: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (ΕΛΑΝΕΤ) Βαλαωρίτου 4, ΤΚ 10671, ΑΘΗΝΑ, τηλ. 210 3620242, www.elanet.gr, email: infopep@elanet.gr

• ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ: Δυτική Ελλάδα, Πελοπόννησος, Ήπειρος, Ιόνια Νησιά, ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ (ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΗ), Μιχαλακοπούλου 58, ΤΚ 26221, ΠΑΤΡΑ, τηλ. 2610 622711,www.diaxeiristiki.gr, email: ifigeneia@patrascc.gr, vaivalis@patrascc.gr

• ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ: Κεντρική Μακεδονία, Δυτική Μακεδονία, ΚΕΝΤΡΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗΣ & ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ – ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ (ΚΕΠΑ-ΑΝΕΜ), Οικισμός Λήδα – Μαρία, 6ο ΧΛΜ Χαριλάου – Θέρμης, ΤΚ 570 01, ΘΕΡΜΗ, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ τηλ. 2310 480000, www.e-kepa.gr, email: KakoudisA@e-kepa.gr, StravasN@e-kepa.gr

• ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ: Ανατολική Μακεδονία, Θράκη, ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΗ ΕΡΓΩΝ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΜΜΕ – ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΑΜΘ (ΔΕΣΜ-ΟΣ), Αποστόλου Σούζου 14, ΤΚ 69100, ΚΟΜΟΤΗΝΗ, τηλ. 25310 35916, www.desm-os.gr, email: desm-123@otenet.gr

• ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ: Στερεάς Ελλάδας, ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ (ΑΝΔΙΑ), Γ. Γεννηματά 13, ΤΚ 35100, ΛΑΜΙΑ τηλ. 22310 67498, www.andia.gr, email: astrakas@andia.gr; litakim@andia.gr;

• ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ: Θεσσαλία, ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ & ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ (ΑΕΔΕΠ), Ελ. Βενιζέλου 4 & Ιάσωνος, ΤΚ 38221, ΒΟΛΟΣ τηλ. 24210 76894, www.aedep.gr, email: kpapathanasiou@aedep.gr

• ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ: Κρήτη, ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ & ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΡΗΤΗΣ (ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΚΡΗΤΗΣ), Γιαμαλάκη 50 & Σοφοκλή Βενιζέλου, ΤΚ 71202, ΗΡΑΚΛΕΙΟ τηλ. 2810 302400, www.ank.gr, email: gterzakis@ank.gr

Στο Γραφείο Πληροφόρησης της ΕΥΔ ΕΠΑΕ στο τηλ. 801 11 36300,

Στον ΕΦΕΠΑΕ στο τηλ. 210 – 6985210.

Δείτε αναλυτικά όλα τα σημεία στον οδηγό:

ΟΔΗΓΟΣ ΕΣΠΑ
.



Διαβάστε περισσότερα...

Εγκύκλιος για την κινητικότητα των υπαλλήλων που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα


Τι πρέπει να κάνουν οι ενδιαφερόμενοι.

Οδηγίες για την κινητικότητα των υπαλλήλων που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα δίνει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης με εγκύκλιο που υπογράφεται από τον υπουργό κ. Αντ. Μανιτάκη.

Η εγκύκλιος περιγράφει την υλοποίηση της διαδικασίας μετακίνησης των υπαλλήλων με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου του Δημοσίου, των υπαλλήλων των Ανεξάρτητων Αρχών, των υπαλλήλων των ΝΠΔΔ, των υπαλλήλων των ΟΤΑ πρώτου και δεύτερου βαθμού, αλλά και των ΝΠΙΔ που ανήκουν στο δημόσιο τομέα, καθώς και των ειδικοτήτων ΔΕ Διοικητικών καθηκόντων, οι οποίοι έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα λόγω κατάργησης των θέσεών τους.

Υποβολή Αιτήσεων-Υπευθύνων Δηλώσεων Συμμετοχής

Οι ως άνω υπάλληλοι καλούνται να υποβάλουν στη Διεύθυνση Διοικητικού/ Προσωπικού του φορέα στον οποίο κατείχαν οργανική θέση: α) Αίτηση-Υπεύθυνη Δήλωση στην οποία θα δηλώσουν τους φορείς στους οποίους επιθυμούν να μεταταχθούν και β) τα δικαιολογητικά που απαιτούνται, για την αξιολόγηση προσόντων ή κριτηρίων, σύμφωνα με τους όρους της υπ΄ αριθμ. ΔΙΔΑΔ−ΔΙΠΙΔ/οικ.559/8.1.2013 απόφασης του Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης «Ρύθμιση ειδικότερων θεμάτων διαδικασίας και κριτηρίων κινητικότητας υπαλλήλων κατά το άρθρο πρώτο, παρ. Ζ (υποπαρ. Ζ.1 και Ζ.2), του ν. 4093/2012» (Β΄ 7), της υπ’ αριθμ. 1/2013 Ανακοίνωσης του Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και της παρούσας εγκυκλίου, τα οποία (δικαιολογητικά) τυχόν δεν περιλαμβάνονται στα προσωπικά τους μητρώα.

Η μετάταξη των υπαλλήλων θα γίνει με βάση τη μοριοδότηση των κριτηρίων, τα οποία ορίζονται στο Παράρτημα Δ΄ της παρούσας, σε συνδυασμό με τις δηλούμενες για κάθε θέση προτιμήσεις.

Οι ενδιαφερόμενοι συμπληρώνουν το έντυπο Αίτησης-Υπεύθυνης Δήλωσης (έντυπο με κωδικό ΜΔ.ΔΕ.1), σύμφωνα με τις οδηγίες που παρέχονται στο Παράρτημα ΣΤ΄ της παρούσας και την υποβάλλουν ενυπόγραφα στη Διεύθυνση Διοικητικού / Προσωπικού του φορέα στον οποίο κατείχαν οργανική θέση, στην προθεσμία που ορίζεται κατωτέρω, είτε αυτοπροσώπως, είτε με πρόσωπο εξουσιοδοτημένο από αυτούς με γραπτή εξουσιοδότηση, θεωρημένη για το γνήσιο της υπογραφής από δημόσια αρχή ή ΚΕΠ.

Εντός της ίδιας προθεσμίας, οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να υποβάλουν και τα τυχόν δικαιολογητικά/ πιστοποιητικά, σε περίπτωση που αυτά δεν περιλαμβάνονται στο προσωπικό τους μητρώο, για την απόδειξη ή αξιολόγηση προσόντων ή κριτηρίων που απαιτούνται κατά την παρούσα διαδικασία.

Συμπλήρωση / τροποποίηση της αίτησης, συμπλήρωση τυχόν ελλειπόντων δικαιολογητικών και υποβολή συμπληρωματικών ή διευκρινιστικών δικαιολογητικών επιτρέπεται μόνο μέχρι τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων. Δικαιολογητικά που υποβάλλονται εκπρόθεσμα δεν λαμβάνονται υπόψη.

Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων-υπεύθυνων δηλώσεων λήγει με την πάροδο της εικοστής (20ης) ημέρας από τη δημοσίευση της υπ’ αριθμ. 1/2013 Ανακοίνωσης του Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, δηλ. στις 13/3/2013. Το εμπρόθεσμο της αίτησης κρίνεται με βάση την ημερομηνία της υποβολής της στη Διεύθυνση Διοικητικού / Προσωπικού του φορέα.

Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να δηλώσουν στην Αίτηση-Υπεύθυνη Δήλωση τους φορείς στους οποίους επιθυμούν να μεταταχθούν κατά σειρά προτίμησης.

Πίνακας Κατανομής Θέσεων στους Φορείς Υποδοχής, ανά διοικητική μονάδα και δήμο, με τους αντίστοιχους κωδικούς, επισυνάπτεται στην παρούσα, ως Παράρτημα Α΄. Επισημαίνεται ότι οι ενδιαφερόμενοι έχουν τη δυνατότητα να δηλώσουν το σύνολο των διαθέσιμων θέσεων, όπως έχουν ανακοινωθεί στην υπ’αριθμ. 1/2013 Ανακοίνωση (ΦΕΚ 386/Β/2013).

Σε περίπτωση που ο υπάλληλος δεν δηλώσει προτίμηση ή σε περίπτωση μη υποβολής Αίτησης-Υπεύθυνης Δήλωσης, θεωρείται ότι έχει δηλώσει το σύνολο των θέσεων κατά τη σειρά προτεραιότητας αυτών, όπως καθορίζεται στην υπ’ αριθμ. 1/2013 Ανακοίνωση του Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και στον οικείο Πίνακα Θέσεων των φορέων υποδοχής του Παραρτήματος Α΄ της παρούσας εγκυκλίου.

Επισημαίνεται ότι οι υπάλληλοι οι οποίοι έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα και: α) είναι αποσπασμένοι ή β) είχαν υποβάλει αίτηση μετάταξης, για την οποία έχει υπογραφεί η σχετική απόφαση των αρμοδίων οργάνων πριν τη δημοσίευση του ν. 4093/2012 (12.11.2012), υποβάλλουν την Αίτηση-Υπεύθυνη Δήλωση συμμετοχής στο φορέα, στον οποίο κατείχαν οργανική θέση.

Για την αξιολόγηση, ωστόσο, των κριτηρίων της «ομοεδρικότητας» και της «συνυπαγωγής» για τους ως άνω υπαλλήλους, ως φορέας προέλευσης θεωρείται ο φορέας στον οποίο είναι αποσπασμένοι ή στον οποίο υπέβαλαν την αίτηση μετάταξης, για την οποία έχει εκδοθεί η σχετική απόφαση του αρμοδίου οργάνου, πριν τη δημοσίευση του ν.4093/2012 (ενδεικτικά: υπογεγραμμένη κοινή απόφαση των οικείων Υπουργών, κοινή απόφαση των οικείων Γενικών Γραμματέων Περιφέρειας, κοινή απόφαση του Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και των κατά περίπτωση συναρμόδιων Υπουργών, απόφαση του αρμοδίου για διορισμό οργάνου του Ο.Τ.Α. υποδοχής).

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητήσουν το έντυπο της αίτησης με τις ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗΣ αυτού στο ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΣΤ΄ καθώς και στην ιστοσελίδα του ΑΣΕΠ (www.asep.gr > Κινητικότητα).

Υποβολή Στοιχείων από τις Διευθύνσεις Διοικητικού / Προσωπικού των Φορέων Προέλευσης

Οι φορείς προέλευσης, προσωπικό των οποίων έχει τεθεί σε διαθεσιμότητα λόγω κατάργησης θέσεων, σύμφωνα με τις διατάξεις της υποπαραγράφου Ζ.4 της παραγράφου Ζ του άρθρου πρώτου του ν.4093/2012 (Παράρτημα Β΄: Πίνακας Φορέων Προέλευσης), συμπληρώνουν τον ψηφιακό πίνακα συνδρομής κριτηρίων (τον οποίο μπορούν να αναζητήσουν στην ιστοσελίδα του ΑΣΕΠ www.asep.gr > Κινητικότητα), για όλους τους υπαλλήλους τους που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα με βάση την ανωτέρω διάταξη. Στον εν λόγω πίνακα καταχωρίζονται για κάθε υπάλληλο τα κριτήρια και οι ιδιότητες που θα ληφθούν υπόψη από το ΑΣΕΠ, προκειμένου να μοριοδοτηθεί και να καταταγεί στον πίνακα Βαθμολογίας, Κατάταξης και Διάθεσης της ειδικότητάς του.

Προς τούτο, οι Διευθύνσεις Διοικητικού / Προσωπικού, όταν πρόκειται για τους υπαλλήλους που υπέβαλαν Αίτηση-Υπεύθυνη Δήλωση, εισάγουν ανά υπάλληλο τα στοιχεία που ο ίδιος δήλωσε στην αίτηση-υπεύθυνη δήλωσή του, όπως τυχόν διορθώθηκαν μετά τον έλεγχο των δικαιολογητικών που περιλαμβάνονται στο προσωπικό του μητρώο ή συνυπέβαλε με την αίτησή του. Για τους υπαλλήλους που δεν υπέβαλαν Αίτηση-Υπεύθυνη Δήλωση, ο σχετικός πίνακας συνδρομής κριτηρίων συμπληρώνεται για κάθε υπάλληλο από την οικεία Δ/νση Διοικητικού/Προσωπικού, με βάση τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της από το προσωπικό μητρώο του υπαλλήλου, πλην της σειράς προτίμησης θέσεων.

Αναλυτικές οδηγίες προς τις Διευθύνσεις Διοικητικού / Προσωπικού των φορέων προέλευσης σχετικά με την παραλαβή και τον έλεγχο των αιτήσεων καθώς και με την κατάρτιση του ψηφιακού πίνακα συνδρομής κριτηρίων παρέχονται στην ιστοσελίδα του ΑΣΕΠ www.asep.gr > Κινητικότητα.

Μετά τη συμπλήρωση των στοιχείων και την επαλήθευση της μεταφοράς τους στον πίνακα, για κάθε υπάλληλο, η Διεύθυνση Διοικητικού/Προσωπικού εκτυπώνει τον πίνακα σε δύο αντίγραφα, από τα οποία το ένα παραδίδεται στον υπάλληλο, επί αποδείξει, και το άλλο παραμένει στην υπηρεσία. Η άρνηση παραλαβής εκτυπωμένου αντιγράφου από τον υπάλληλο βεβαιώνεται από την Διεύθυνση Διοικητικού/Προσωπικού και υπογράφεται από τον αρμόδιο υπάλληλο.

Εντός της εικοσαήμερης προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων, οι Διευθύνσεις Διοικητικού/Προσωπικού των φορέων προέλευσης αποστέλλουν επί αποδείξει στο ΑΣΕΠ πίνακα με όλους τους υπαλλήλους, με τη μορφή ψηφιακού οπτικού δίσκου (cd), ο οποίος συνοδεύεται από διαβιβαστικό έγγραφο της υπηρεσίας, που φέρει την υπογραφή του αρμοδίου προϊσταμένου.

Στο διαβιβαστικό πρέπει να μνημονεύεται ρητά ο συνολικός αριθμός των υπαλλήλων που περιλαμβάνονται στον πίνακα καθώς και ονομαστικά οι υπάλληλοι οι οποίοι δεν υπέβαλαν αίτηση συμμετοχής στη διαδικασία. Εντός της ανωτέρω προθεσμίας το διαβιβαστικό έγγραφο αποστέλλεται και μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ταυτόχρονα στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (ΥΔΙΜΗΔ), στην ηλεκτρονική διεύθυνση dipid@ydmed.gov.gr και στο ΑΣΕΠ στην ηλεκτρονική διεύθυνση mob@asep.gr.

Οι Διευθύνσεις Διοικητικού/Προσωπικού των φορέων προέλευσης είναι υπεύθυνες για τη διαπίστωση της συνδρομής των κριτηρίων κάθε υπαλλήλου και τη σωστή συμπλήρωση του οικείου πίνακα συνδρομής κριτηρίων. Σημειώνεται ότι η μοριοδότηση γίνεται από το ΑΣΕΠ και όχι από τις Διευθύνσεις Διοικητικού / Προσωπικού των Φορέων Προέλευσης.

Εάν οι Διευθύνσεις Διοικητικού / Προσωπικού των φορέων προέλευσης δεν υποβάλουν τους πίνακες στην ανωτέρω προθεσμία, και τα στοιχεία των υπαλλήλων που μπορούν να διατεθούν για μετάταξη στους φορείς, προκύπτουν από άλλα επίσημα υπηρεσιακά στοιχεία, όπως ιδίως από το Μητρώο Ανθρώπινου Δυναμικού Ελληνικού Δημοσίου («Απογραφή»), οι πίνακες συνδρομής κριτηρίων συντάσσονται με ευθύνη του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης. Επισημαίνεται ότι η παράλειψη των Διευθύνσεων Διοικητικού / Προσωπικού των Φορέων Προέλευσης να συμπληρώνουν τον ψηφιακό πίνακα συνδρομής κριτηρίων συνιστά σοβαρό πειθαρχικό παράπτωμα.

Στην περίπτωση αυτή, οι Αιτήσεις-Υπεύθυνες Δηλώσεις των ενδιαφερομένων και τα σχετικά δικαιολογητικά υποβάλλονται απευθείας στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (Γενική Διεύθυνση Κατάστασης Προσωπικού, Βασ.Σοφίας 15, Τ.Κ. 10674, Αθήνα), είτε ταχυδρομικώς επί αποδείξει, είτε αυτοπροσώπως (ή με πρόσωπο εξουσιοδοτημένο, κατά τα αναφερόμενα πιο πάνω). Προς τούτο, εκδίδεται σχετική ανακοίνωση στον τύπο και ορίζεται 10ήμερη προθεσμία για την υποβολή τους.

Για τους υπαλλήλους, για τους οποίους έχουν εκδοθεί προσωρινές διαταγές ή αποφάσεις ασφαλιστικών μέτρων, επί σχετικών αιτήσεών τους, επισημαίνονται τα εξής:

Η υπηρεσιακή μεταβολή (διαθεσιμότητα) των υπαλλήλων ΙΔΑΧ ΔΕ επήλθε αυτοδικαίως, δυνάμει της διάταξης της υποπαρ. Ζ.4 της παρ. Ζ του ν. 4093/2012, ως αποτέλεσμα της κατάργησης της θέσης που κατείχαν οι ως άνω υπάλληλοι. Περαιτέρω, ο νόμος ορίζει ρητά τις εντεύθεν συνέπειες της διαθεσιμότητας.

Το νομικό καθεστώς της διαθεσιμότητας, η οποία έχει υπέρ αυτής το τεκμήριο της νομιμότητας και παράγει πλήρεις έννομες συνέπειες, δεν θίγεται, δεν αναστέλλεται, ούτε, πολύ περισσότερο, καταργείται με την προσωρινή διαταγή ή την απόφαση ασφαλιστικών μέτρων, δεδομένου ότι με αυτές ρυθμίζονται προσωρινά μόνο οι ιδιωτικού δικαίου όροι της εργασιακής σχέσης.

Συνεπώς, οι υπάλληλοι αυτοί εντάσσονται στην παρούσα διαδικασία της κινητικότητας. H μη συμμετοχή των φορέων που δεσμεύονται από τις ως άνω προσωρινές διαταγές ή αποφάσεις ασφαλιστικών μέτρων στη διαδικασία μετακίνησης των υπαλλήλων θίγει ευθέως το δικαίωμα των υπαλλήλων στην κινητικότητα, αφού η παράλειψη αυτή δεν παρατείνει το χρόνο της διαθεσιμότητας.

Το καθεστώς της διαθεσιμότητας αίρεται αυτοδικαίως με την έκδοση της απόφασης μετάταξης. Η μη εμφάνιση του υπαλλήλου στην υπηρεσία στην οποία μετατάχθηκε έχει ως συνέπεια την απόλυσή του.

Διαδικασία Κατάρτισης του Πίνακα Βαθμολογίας, Κατάταξης και Διάθεσης του Προσωπικού σε Διαθεσιμότητα

Η διαδικασία κατάρτισης του ενιαίου Πίνακα Βαθμολογίας, Κατάταξης και Διάθεσης των υπαλλήλων που βρίσκονται σε καθεστώς διαθεσιμότητας διενεργείται κατ΄ αναλογία της διαδικασίας που προβλέπεται στις διατάξεις του άρθρου 18 του ν. 2190/1994, όπως ισχύει, από οικεία Κεντρική Επιτροπή που συγκροτεί το ΑΣΕΠ.

Το ΑΣΕΠ, μετά την παραλαβή από τους φορείς προέλευσης ή/και από το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης των ψηφιακών πινάκων συνδρομής κριτηρίων των υπαλλήλων που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα, προβαίνει στον υπολογισμό της βαθμολογίας των συμμετεχόντων, με την καταχώριση στο πληροφοριακό σύστημα των στοιχείων που περιλαμβάνονται στους οικείους ψηφιακούς πίνακες, δηλαδή των κριτηρίων, των ιδιοτήτων καθώς και των προτιμήσεων κάθε υπαλλήλου. Η μοριοδότηση των κριτηρίων επιλογής αναλύεται στο Παράρτημα Δ΄.

Η Κεντρική Επιτροπή καθώς και οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΑΣΕΠ προβαίνουν:

α) στην κατάρτιση ενιαίου Πίνακα Βαθμολογίας και Κατάταξης με βάση τη συνολική βαθμολογία που συγκεντρώνει κάθε υπάλληλος, λαμβανομένων υπόψη και των κριτηρίων σε περίπτωση ισοβαθμίας (ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Δ΄), με αναφορά στα κριτήρια και τις ιδιότητες που λήφθηκαν υπόψη για κάθε κατατασσόμενο, της βαθμολογίας που αντιστοιχεί σε κάθε κριτήριο καθώς και της συνολικής βαθμολογίας• και

β) στην κατάρτιση πίνακα Διάθεσης των υπαλλήλων με βάση τον πίνακα βαθμολογίας και τη σειρά που οι υπάλληλοι έχουν στον πίνακα κατάταξης, σε συνδυασμό και με τη δήλωση προτίμησής τους, στον οποίο αναφέρεται ο φορέας στον οποίο διατίθενται.

Σε περίπτωση που μετά τη κατάρτιση των ως άνω πινάκων δεν καλύπτεται το σύνολο των θέσεων, οι κενές θέσεις θα καλυφθούν, με τη σειρά προτεραιότητας που ορίζεται στον οικείο Πίνακα Θέσεων, από υπαλλήλους οι οποίοι δεν κατέλαβαν θέσεις της προτίμησής τους, επειδή σ’ αυτές διατίθενται υπάλληλοι που προηγούνται στον Πίνακα Κατάταξης.

Υπάλληλοι που δεν καταλαμβάνουν τη θέση της προτίμησής τους, επειδή σ’ αυτή διατίθενται υπάλληλοι που συγκεντρώνουν μεγαλύτερο αριθμό μορίων, θα διατεθούν σε κενές θέσεις, με τη σειρά προτεραιότητας που ορίζεται στον οικείο Πίνακα Θέσεων, ανάλογα με τα μόρια που συγκεντρώνουν.

Για τους μη δηλούμενους κωδικούς θέσεων, τα κριτήρια της «ομοεδρικότητας» και της «συνυπαγωγής» δεν λαμβάνονται υπόψη για την κατάταξη των υπαλλήλων.

Οι ανωτέρω πίνακες αποτελούν τους προσωρινούς ΠΙΝΑΚΕΣ ΚΑΤΑΤΑΞΗΣ, ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΘΕΣΗΣ, οι οποίοι καταρτίζονται από την Κεντρική Επιτροπή του ΑΣΕΠ που έχει την ευθύνη για την τήρηση της όλης διαδικασίας.

Οι πίνακες καταχωρίζονται στο διαδίκτυο στον ηλεκτρονικό τόπο του Α.Σ.Ε.Π. (www.asep.gr). Παράλληλα το Α.Σ.Ε.Π. αποστέλλει στον τύπο για δημοσίευση ανακοίνωση με την οποία γνωστοποιείται η σχετική καταχώριση.

Υποβολή Ενστάσεων

Κατά των ανωτέρω πινάκων επιτρέπεται η άσκηση ενστάσεως, ατελώς, μέσα σε αποκλειστική προθεσμία πέντε (5) ημερών, που αρχίζει από την επόμενη της κατά τα ανωτέρω καταχώρισής τους στο δικτυακό τόπο του Α.Σ.Ε.Π. (www.asep.gr). Επιπλέον, η προθεσμία αυτή ορίζεται και αναφέρεται ρητώς τόσο στην οικεία καταχώριση στο δικτυακό τόπο του Α.Σ.Ε.Π. όσο και στη σχετική ανακοίνωση στον τύπο. Με την ένσταση μπορεί να προβληθούν μόνο νομικές αιτιάσεις σχετικές με τη βαθμολόγηση των κριτηρίων.

Η άσκηση της ενστάσεως γίνεται με κατάθεσή της είτε αυτοπροσώπως είτε με πρόσωπο εξουσιοδοτημένο από αυτούς με γραπτή εξουσιοδότηση, θεωρημένη για το γνήσιο της υπογραφής από δημόσια αρχή ή ΚΕΠ, απευθείας στο Α.Σ.Ε.Π. (στη διεύθυνση: Πουλίου 6, Αμπελόκηποι, Αθήνα ή Κτίριο «ΖΕDA», Λεωφ. Γεωργικής Σχολής 65, Θέρμη, Θεσσαλονίκη) είτε μέσω τηλεομοιοτυπίας στα ΦΑΞ 210 6467728 και 2131319188 με την ένδειξη «Ένσταση για τους ΠΡΟΣΩΡΙΝΟΥΣ ΠΙΝΑΚΕΣ ΚΑΤΑΤΑΞΗΣ, ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΘΕΣΗΣ του ΑΣΕΠ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 1/2013».

Οι οικείες Διευθύνσεις Διοικητικού/Προσωπικού των φορέων προέλευσης οφείλουν να αποστείλουν στο Α.Σ.Ε.Π. άμεσα και το αργότερο εντός τριών (3) ημερών από την ημερομηνία ειδοποίησής τους, φωτοαντίγραφα των δικαιολογητικών των υπαλλήλων που έχουν υποβάλει ένσταση κατά των πινάκων κατάταξης.

Το ΑΣΕΠ αφού ολοκληρώσει, μέσα σε δέκα (10) ημέρες από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής ενστάσεων, την εξέταση των ενστάσεων που τυχόν υποβλήθηκαν, επιφέρει τις αναγκαίες αλλαγές και προβαίνει στην κατάρτιση και έκδοση του οριστικού ΠΙΝΑΚΑ ΚΑΤΑΤΑΞΗΣ, ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΘΕΣΗΣ. Ο εν λόγω Πίνακας καταχωρίζεται στο διαδίκτυο στον ηλεκτρονικό τόπο του Α.Σ.Ε.Π. (www.asep.gr > Κινητικότητα) και αποστέλλεται στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.

Μετάταξη

Για τη μετάταξη των υπαλλήλων εκδίδεται απόφαση του Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, μετά τη γνωμοδότηση του Τριμελούς Συμβουλίου του άρθρου 5 παρ. 3 του ν. 4024/2011, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην υποπαρ. Ζ.1 (περ. 4) της παρ. Ζ του άρθρου πρώτου του ν. 4093/2012.

Με την ανωτέρω απόφαση του Υπουργού για τη μετάταξη, καθορίζεται και η ημερομηνία εμφάνισης του υπαλλήλου στο φορέα υποδοχής. Αν ο υπάλληλος δεν εμφανισθεί με υπαιτιότητά του στο φορέα υποδοχής κατά την ημερομηνία που ορίσθηκε, εκδίδεται πράξη απόλυσης του υπαλλήλου από το όργανο διοίκησης του φορέα υποδοχής, τα δε σχετικά στοιχεία διαβιβάζονται αμέσως από την αρμόδια Διεύθυνση Διοικητικού / Προσωπικού του φορέα υποδοχής στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και, εφόσον συντρέχει περίπτωση, η σχετική πράξη μετάταξης ανακαλείται και μετατάσσεται στη θέση ο αμέσως επόμενος αδιάθετος υπάλληλος του Πίνακα Βαθμολογίας, Κατάταξης και Διάθεσης.



Διαβάστε περισσότερα...

Θέλει να επιστρέψει στη δράση ο Πιστόριους


Για την πρόθεσή του να αρχίσει ξανά προπονήσεις ενημέρωσε τις αρχές της Νοτίου Αφρικής ο Όσκαρ Πιστόριους, την ώρα που είναι ελεύθερος με εγγύηση μέχρι να δικαστεί για τη δολοφονία της Ρίβα Στίνκαμπ.

Καμία πρόθεση να εγκαταλείψει τους στίβους δεν έχει ο Όσκαρ Πιστόριους. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές από τη Νότιο Αφρική, ο παραολυμπιονίκης ενημέρωσε τις αρχές της χώρας για την πρόθεσή του να αρχίσει ξανά προπονήσεις, όσο διάστημα είναι ελεύθερος με εγγύηση για τη δολοφονία της Ρίβα Στίνκαμπ.

Η εκπρόσωπός του, ωστόσο, ξεκαθάρισε πως «… τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο πενθεί και η προσοχή του δεν είναι επικεντρωμένη στον αθλητισμό».

Όπως αναφέρεται στον Τύπο της πατρίδας του, ο Πιστόριους συζήτησε με το δικαστήριο τους όρους της εγγύησής του και θα καθοριστούν οι «ελευθερίες» που θα έχει μέχρι να παρουσιαστεί ξανά ενώπιον του δικαστηρίου, στις 4 Ιουνίου.

Ο προπονητής του Πιστόριους, Άμπι Λόου, αρνήθηκε να πει το παραμικρό για τα σχέδια του αθλητή. Πάντως τόνισε πως θα ήθελε να συνεργαστεί ξανά μαζί του, σημειώνοντας ωστόσο πως «… μπορεί να είναι σε κακή ψυχολογική κατάσταση και απρόθυμος να τρέξει ξανά».

Ο 26χρονος δρομέας διαμένει στο σπίτι του θείου του, Άρνολντ, σε ένα προάστιο της Πρετόρια. Αντιμετωπίζει την κατηγορία του φόνου εκ προμελέτης και τον κίνδυνο να τιμωρηθεί με ισόβια εφόσον κριθεί ένοχος.


Διαβάστε περισσότερα...

Οι δημόσιοι υπάλληλοι σε αριθμούς


Τι δείχνουν τα στοιχεία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Σε 667.733 άτομα ανερχόταν το σύνολο του προσωπικού του Δημοσίου, των ΝΠΔΔ και των ΟΤΑ α΄και β΄βαθμού την 1η Οκτωβρίου του 2012, σύμφωνα με στοιχεία που τηρούνται στο Μητρώο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και διαβιβάστηκαν στη Βουλή μετά από αίτημα του προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα και του βουλευτή Αλέξη Μητρόπουλου.

Όπως αναλυτικότερα προκύπτει από το έγγραφο που υπογράφει ο αρμόδιος υπουργός Αντώνης Μανιτάκης, από τους 667.733 υπαλλήλους, οι 571.123 είναι μόνιμοι υπάλληλοι του Δημοσίου, δικαστικοί λειτουργοί και δημόσιοι λειτουργοί.

Οι 54.646 είναι υπάλληλοι ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, οι 35.782 είναι υπάλληλοι ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, οι 3.957 υπάλληλοι είναι συμβασιούχοι μίσθωσης έργου, οι 1.171 είναι ωρομίσθιοι και ημερομίσθιοι και οι 1.054 είναι μετακλητοί.

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, στην ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων που είχε καταθέσει από κοινού με τον βουλευτή Αλέξη Μητρόπουλο, ζητούσε να ενημερωθεί από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης ποιος ήταν ο αριθμός των υπαλλήλων της Γενικής Κυβέρνησης ανά κατηγορία κατά την 31.12.2011 και κατά την 1.10.2012.

Ζητούσε επίσης να ενημερωθεί πόσες προσλήψεις υπαλλήλων έχουν γίνει στη Γενική Κυβέρνηση ανά κατηγορία (Μόνιμοι, Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου, Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου, Συμβασιούχων, Ωρομισθίων, Μετακλητών) από την 1.1.2012 μέχρι σήμερα, γιατί δεν αναρτώνται τα στοιχεία αποχωρήσεων- προσλήψεων στην ιστοσελίδα του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και ποιος είναι ο αριθμός των υπαλλήλων της Γενικής Κυβέρνησης που μισθοδοτούνται με αποφάσεις των δικαστηρίων της χώρας.

Στην έγγραφη απάντησή του ο κ. Μανιτάκης σημειώνει ότι η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου διαθέτει στοιχεία απογεγραμμένων ανά εργασιακή σχέση από το Μητρώο Μισθοδοτούμενων Ελληνικού Δημοσίου (Μητρώο Ανθρώπινου Δυναμικού Ελληνικού Δημοσίου). Από το εν λόγω αρχείο πρατίθενται στοιχεία ανά κατηγορία προσωπικού του Δημοσίου, των ΝΠΔΔ και των ΟΤΑ α΄και β΄βαθμού από τον μήνα Φεβρουάριο του 2012 και εντεύθεν, διότι μέχρι τον μήνα αυτόν οι αρμόδιες υπηρεσίες Διοικητικού/ Προσωπικού διενεργούσαν τη συμπλήρωση και επιβεβαίωση των στοιχείων υπηρεσιακής κατάστασης του απογεγραμμένου προσωπικού τους προκειμένου να μπορούν να εξαχθούν από το Μητρώο στοιχεία όχι μόνο για τον αριθμό αλλά και αναλυτικά στοιχεία ανά εργασιακή σχέση απογεγραμμένων.

Στις 29.2.2012, το σύνολο του προσωπικού ήταν 685.309 υπάλληλοι (σ.σ. την 1.10.2012 ήταν 667.733 δηλαδή 17.576 λιγότεροι). Από αυτούς οι μόνιμοι υπάλληλοι του δημοσίου, οι δικαστικοί λειτουργοί και οι δημόσιοι λειτουργοί ανέρχονταν σε 581.349, οι υπάλληλοι ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου ανέρχονταν σε 54.611, οι ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου σε 42.729, οι συμβασιούχοι μίσθωσης έργου σε 4.398, οι ωρομίσθιοι/ημερομίσθιοι σε 1.162 και οι μετακλητοί σε 1.060.

Προσλήψεις το 2012

Για τον αριθμό των προσλήψεων στη Γενική Κυβέρνηση ανά κατηγορία από την 1.1.2012 έως την 31.10.2012, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης ενημερώνει ότι ως προς το τακτικό προσωπικό (Μόνιμοι και ΙΔΑΧ), κατά το εν λόγω χρονικό διάστημα υπήρξαν 3.793 νέες καταχωρήσεις στη βάση δεδομένων του υπουργείου, 393 καταχωρήσεις για μεταφορές και εντάξεις προσωπικού ιδιωτικού δικαίου από φορείς καθώς και 70 καταχωρήσεις για επαναφορά στην υπηρεσία υπαλλήλων που είχαν προηγουμένως παραιτηθεί προκειμένου να συμμετάσχουν στις βουλευτικές εκλογές Μαΐου και Ιουνίου 2012.

Συμβάσεις έργου και ορισμένου χρόνου

Ως προς το προσωπικό με σχέση εργασίας ορισμένου χρόνου και συμβάσεις μίσθωσης έργου στον τακτικό προϋπολογισμό, από 1.1.2012 έως 31.10.2012 χορηγήθηκαν 29.041 εγκρίσεις. Στον αριθμό αυτό δεν περιλαμβάνονται οι μετακλητοί υπάλληλοι.

Εργασία με δικαστικές αποφάσεις

Από το έγγραφο προκύπτει επίσης ότι ο αριθμός των υπηρετούντων τακτικών υπαλλήλων, δηλαδή μονίμων και με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου από 1.1.2012 έως 1.10.2012 που εισήχθησαν με δικαστικές αποφάσεις στην Κεντρική Κυβέρνηση και τους ΟΤΑ ανέρχεται σε 139 τακτικούς υπαλλήλους.

Σχετικά με την ανάρτηση στοιχείων αποχωρήσεων-προσλήψεων από τον Ιούνιο 2012 και εντεύθεν, ο υπουργός ενημερώνει ότι η ανάρτηση των στοιχείων γίνεται στην ιστοσελίδα του υπουργείου περίπου ένα μήνα μετά τη συλλογή τους και αφού ολοκληρωθούν οι απαιτούμενες διασταυρώσεις.

Τα στοιχεία του υπουργείο Οικονομικών

Στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ είχε απαντήσει εγγράφως τον περασμένο Νοέμβριο και αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Ο αναπληρωτής υπουργός ενημέρωνε ότι ο αριθμός των νέων εγγραφών προβλέψεων θέσεων υπαλλήλων και η μεταφορά πιστώσεων από το κονδύλι για νέους διορισμούς, για τους φορείς που η μισθοδοσία τους καλύπτεται από τον Τακτικό Προϋπολογισμό (κυρίως υπουργεία, Αποκεντρωμένες Διοικήσεις και ορισμένα Νομικά Πρόσωπα, όπως Νοσοκομεία και ΑΕΙ) από την 1.1.2012 έως τον Νοέμβριο του 2012, ήταν 1.852 νέες εγγραφές. Από αυτές οι περισσότερες ήταν στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη (580 νέες εγγραφές), στο υπουργείο Οικονομικών (577), στο υπουργείο Δικαιοσύνης (281) και στο υπουργείο Παιδείας (273).


Διαβάστε περισσότερα...

Παραδίδουν είδη από δωρεές οι Αγανακτισμένοι Μοτοσικλετιστές


Δίνουν ραντεβού για την Πέμπτη έξω από την έδρα τους στον Πειραιά.

Αυτή την Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου οι Αγανακτισμένοι Μοτοσικλετιστές Ελλάδας πραγματοποιούν παράδοση των ειδών που έχουν συλλεχθεί από δωρεές πολιτών σε τρεις οργανισμούς που εξυπηρετούν παιδιά, άστεγους και άπορες οικογένειες του Πειραιά.

Οι αγανακτισμένοι μοτοσικλετιστές θα περάσουν από την κοινωφελή δημοτική επιχείρηση Πειραιά Χατζηκυριάκειο Ίδρυμα, Παιδικό Σπίτι.

Και δίνουν ραντεβού σε όλους εκείνους που μπορούν να τους ακολουθήσουν να συγκεντρωθούν στον Πειραιά, στις 12.00, και συγκεκριμένα στην οδό Βάμβα 7. Έχουν κεντρικό σύνθημα: «Προχωράμε μαζί, Πάντα Όρθιοι!».




Διαβάστε περισσότερα...

Πονοκέφαλος η τοποθέτηση 25.000 δημοσίων υπαλλήλων στο σχέδιο κινητικότητας


Θα τεθεί στο επίκεντρο της συνάντησης Στουρνάρα-Μανιτάκη.

Η τοποθέτηση 25.000 δημοσίων υπαλλήλων στο σχέδιο κινητικότητας αναμένεται να απασχολήσει συνάντηση του υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρα και του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Αντ. Μανιτάκη, σήμερα στο υπουργείο Οικονομικών.

Η τρόικα δίνει βάρος στη μείωση του εργατικού δυναμικού του δημοσίου τομέα κατά 150.000 έως το 2015 και ειδικά στη τοποθέτηση εφέτος 25.000 δημοσίων υπαλλήλων στο σχέδιο κινητικότητας, εκ των οποίων οι 12.500 έως τον Ιούνιο.

Η κυβέρνηση είχε λάβει τη δέσμευση μέχρι τέλος Φεβρουαρίου 2013 να ολοκληρώσει τα σχέδια στελέχωσης για τα κύρια υπουργεία προκειμένου να εντοπιστούν περιττές θέσεις και υπάλληλοι και σε αυτή τη βάση να καθοριστούν τριμηνιαίοι στόχοι για υποχρεωτικές αποχωρήσεις μέχρι το τέλος του 2014.

Στα προβλήματα που ήδη αντιμετωπίζει η κυβέρνηση στο μέτωπο αυτό θα προστεθεί και η απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την οποία κρίθηκε αντισυνταγματική και παράνομη η πρώτη εφεδρεία στο Δημόσιο (Ν. 4024/2011).

Εξάλλου εγκύκλιος του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης περιγράφει την υλοποίηση της διαδικασίας μετακίνησης των υπαλλήλων με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου του Δημοσίου, των υπαλλήλων των Ανεξάρτητων Αρχών, των υπαλλήλων των ΝΠΔΔ, των υπαλλήλων των ΟΤΑ πρώτου και δεύτερου βαθμού, αλλά και των ΝΠΙΔ που ανήκουν στο δημόσιο τομέα, καθώς και των ειδικοτήτων ΔΕ Διοικητικών καθηκόντων, οι οποίοι έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα λόγω κατάργησης των θέσεών τους.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο οι ως άνω υπάλληλοι καλούνται να υποβάλουν στη διεύθυνση προσωπικού του φορέα στον οποίο κατείχαν οργανική θέση αίτηση-υπεύθυνη δήλωση στην οποία θα δηλώσουν τους φορείς στους οποίους επιθυμούν να μεταταχθούν και τα δικαιολογητικά που απαιτούνται, για την αξιολόγηση προσόντων ή κριτηρίων.

Η μετάταξη των υπαλλήλων θα γίνει με βάση τη μοριοδότηση των κριτηρίων, σε συνδυασμό με τις δηλούμενες για κάθε θέση προτιμήσεις. Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων-υπεύθυνων δηλώσεων λήγει στις 13/3/2013.



Διαβάστε περισσότερα...

Επί τάπητος οι λύσεις χρηματοδότησης για τη ναυτιλία


Αύριο το 4ο ναυτιλιακό συνέδριο.

Οι τελευταίες εξελίξεις στη ναυτιλία και οι εναλλακτικές λύσεις χρηματοδότησης για άντληση κεφαλαίων, θα βρίσκονται στο επίκεντρο του 4ου ναυτιλιακού συνεδρίου που διοργανώνει η Capital Link αύριο στο ξενοδοχείο Χίλτον.

Σύμφωνα με στελέχη της Capital Link, ο αριθμός των τραπεζών που ενεργοποιούνται πλέον στο χώρο της ναυτιλίας έχει μειωθεί σημαντικά, όμως τα υγιή προγράμματα και οι εταιρείες μπορούν να πάρουν χρηματοδότηση. Όπως αναφέρουν, η ιστορία έχει αποδείξει ότι ακόμα και όταν οι αγορές βρίσκονται σε ύφεση μπορεί να παρουσιαστούν ευκαιρίες.

Στο συνέδριο, στο οποίο αναμένεται να συμμετάσχουν περίπου 1.000 σύνεδροι αλλά και δεκάδες πλοιοκτήτες, αναμένεται να μιλήσει ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Κωστής Μουσουρούλης.

Φέτος στο πλαίσιο του Συνεδρίου θα απονεμηθεί το «Capital Link Shipping Leadership Award» στον εφοπλιστή Παναγιώτη Ν. Τσάκο, που διαθέτει σήμερα έναν στόλο άνω των εβδομήντα πλοίων.



Διαβάστε περισσότερα...

Με αυτοπρόσωπη δήλωση του πατέρα η αναγνώριση τέκνου


Αρκεί η απλή συναίνεση της μητέρας.

Σταθερή παραμένει η νομοθεσία για τη διαδικασία αναγνώρισης τέκνου γεννημένου εκτός γάμου, όπως διευκρίνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Πιο συγκεκριμένα, ο Αντώνης Ρουπακιώτης, με έγγραφό του, το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή, επεσήμανε ότι οι αρμόδιοι φορείς του υπουργείου δε σκοπεύουν να προχωρήσουν σε αναθεώρηση της ισχύουσας διαδικασίας.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, με τον τρόπο αυτόν, υιοθετεί πρόταση συγκεκριμένων Βουλευτών της Δημοκρατικής Αριστεράς για αναγνώριση τέκνου γεννημένου εκτός γάμου, με απλή αυτοπρόσωπη δήλωση του πατέρα στο Ληξιαρχείο και τη συναίνεση της μητέρας.

Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη πρόταση αποτελεί θέση του Συνηγόρου του Πολίτη. Άλλωστε, έχει υποστηριχθεί ότι το υφιστάμενο καθεστώς της αναγνώρισης μέσω συμβολαιογράφου είναι δαπανηρό και χρονοβόρο.



Διαβάστε περισσότερα...

Το Δημόσιο θα επιστρέψει 12 εκατ. από το τέλος ακινήτων


Λάθος υπολογισμοί σε 60.000 φορολογούμενους.

Επιστροφή φόρου αναμένεται να λάβουν 60.000 φορολογούμενοι για λάθος υπολογισμούς στο έκτακτο ειδικό τέλος ηλεκτροδοτούμενων δομημένων επιφανειών (ΕΕΤΗΔΕ) που τους επιβάρυναν προσθετά κατά 12 εκατ. ευρώ. Το ποσό έπρεπε να επιστραφεί ήδη από το 2012, αλλά το υπουργείο ολιγώρησε και πλέον το ζήτημα θα διευθετηθεί εντός του Μαρτίου.

Σημειώνεται πως μετά την αποστολή ατομικών ειδοποιήσεων ΕΕΤΗΔΕ πολλοί φορολογούμενοι που λανθασμένα υπήχθησαν στο τέλος ακινήτων προσήλθαν στη ΓΓΠΣ για τη διαγραφή του.

Για τον σκοπό αυτό το υπουργείο διευκρίνισε πως στις περιπτώσεις που έχει βεβαιωθεί ποσό που αφορά στο ειδικό τέλος ακινήτων σε πρόσωπο μη υπόχρεο, θα πρέπει ο φορολογούμενος να προσέρχεται στην αρμόδια Εφορία και όχι στη ΓΓΠΣ και να προσκομίζει οποιοδήποτε πρόσφορο στοιχείο, προκειμένου να υποδείξει τον υπόχρεο στον φόρο ή επικαρπωτή του ακινήτου, ώστε το «χαράτσι» να βεβαιωθεί σε αυτό που πραγματικά πρέπει να βεβαιωθεί.

Αν ο φορολογούμενος δεν γνωρίζει τον υπόχρεο, οφείλει να αποδείξει στον προϊστάμενο της Εφορίας με κάθε δυνατό τρόπο (π.χ. βεβαίωση της ΔΕΗ) ότι δεν είναι κύριος ή επικαρπωτής του συγκεκριμένου ακινήτου και ότι δεν έχει οποιαδήποτε σχέση με τον αναφερόμενο στην ατομική ειδοποίηση αριθμό παροχής ηλεκτρικού ρεύματος.

Η εφορία μετά την παραλαβή των σχετικών εγγράφων θα πρέπει να διαγράφει το τέλος από το συγκεκριμένο πολίτη. Παράλληλα θα πρέπει να ενημερώνει σχετικά τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων για τις δικές της περαιτέρω ενέργειες.



Διαβάστε περισσότερα...

Στις 27 Φεβρουαρίου οι συντάξεις Μαρτίου


Για περίπου 1.200.000 δικαιούχους του ΙΚΑ.

Την Τετάρτη, 27 Φεβρουαρίου, θα καταβληθούν οι συντάξεις του Μαρτίου σε περίπου 1.200.000 δικαιούχους του ΙΚΑ.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Ιδρύματος, την ίδια ημερομηνία θα καταβληθεί και το επίδομα παραπληγίας μηνός Μαρτίου 2013, καθώς και τα αναδρομικά ποσά μηνών Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου 2013, που αντιστοιχούν σε δώρα εορτών και επίδομα αδείας και τα οποία έχουν επιμεριστεί σε 12μηνη βάση, προσαυξάνοντας το μηνιαίο ποσό του επιδόματος.



Διαβάστε περισσότερα...