Κυριακή 17 Ιουνίου 2012

Συναυλία που θα χαρίσει χαμόγελα



Το Σάββατο 23 Ιουνίου στην Πάτρα.

Με τον τίτλο «Τραγουδάμε χορωδιακά για το Χαμόγελο του παιδιού» διοργανώνεται το Σάββατο 23 Ιουνίου στην Πάτρα η μεγάλη χορωδιακή συναυλία της Πολυφωνικής, τα έσοδα της οποίας θα διατεθούν εξ ολοκλήρου στο Χαμόγελο του παιδιού για την ενίσχυση των δράσεων του.

Διακόσιοι πενήντα μικροί και μεγάλοι χορωδοί, θα ενώσουν τις φωνές τους κατά τη διάρκεια της συναυλίας αυτή, που εντάσσεται στο πλαίσιο των καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων του Οργανισμού για την Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής που εορτάζεται στις 21 Ιουνίου.

Το πρόγραμμα της συναυλίας θα καλύψουν η Παιδική Χορωδία (Διεύθυνση: Ελένη Παπαδοπούλου- Αραβαντινού, πιάνο: Μαρίνα Μυλωνά), η νεανική χορωδία (Διεύθυνση: Ελένη Παπαδοπούλου- Αραβαντινού, πιάνο: Αλμπένα Πένκοβα) και η μικτή χορωδία του Οργανισμού (Διεύθυνση: Σταύρος Σολωμός, πιάνο: Λούση Χριστοδούλου), ενώ θα μετάσχει και η Αμερικάνικη νεανική χορωδία Mona Shores Choir US με τη συνδρομή του Οργανισμού Καλλιτεχνικών και Πολιτιστικών Εκδηλώσεων.

Η συναυλία θα γίνει στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών στις 8.30 μ.μ.


Διαβάστε περισσότερα...

«Αντίο» με… παγκόσμιο ρεκόρ ο Κωστάκης!



Αυλαία στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα αθλητών με αναπηρία είχαμε σήμερα (16/06) το πρωί στο Ολυμπιακό στάδιο, με τον Γιάννη Κωστάκη να πραγματοποιεί εκπληκτική εμφάνιση και παράλληλα να σημειώνει παγκόσμιο ρεκόρ!


Με το παγκόσμιο ρεκόρ του Γιάννη Κωστάκη στα 200 μέτρα μικτή ατομική ανδρών κατηγορίας SM3, «έπεσε» η αυλαία του πανελλήνιου πρωταθλήματος κολύμβησης αθλητών με αναπηρίες, που πραγματοποιήθηκε στο κλειστό κολυμβητήριο του ΟΑΚΑ.

Για του λόγου το αληθές, ο αθλητής των Αετών είχε επίδοση 4.36.26, ενώ αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι το προηγούμενο ρεκόρ ήταν του… ίδιου, με 4.43.34, από την αντίστοιχη περσινή διοργάνωση στην Αθήνα!


Διαβάστε περισσότερα...

Έπεσε σε κώμα μετά από τσίμπημα σφήκας



Σώθηκε στο παρά πέντε ο 49χρονος.

Αίσιο τέλος είχε η περιπέτεια για έναν 49χρονο στην Ηλεία που δέχτηκε τσίμπημα από σφήκα την ώρα που βρισκόταν στο χωράφι του.

Ο 49χρονος πριν χάσει τις αισθήσεις του, πρόλαβε να ειδοποιήσει τηλεφωνικά στον αδελφό του, ο οποίος έσπευσε στο σημείο, σύμφωνα με το thebest.gr.

Αμέσως ο 49χρονος, με το αυτοκίνητο του αδελφού του, μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας στο Σιμόπουλο, σε κωματώδη κατάσταση, αφού είχε υποστεί αλλεργικό σοκ και η πίεσή του είχε φθάσει στο 4.


Διαβάστε περισσότερα...

Για ένα φάρμακο κι ένα πιάτο φαΐ



Δεκάδες βαριά ασθενείς διακόπτουν τη θεραπεία τους γιατί δεν μπορούν να πληρώσουν τα έξοδα.

«Καθημερινά μας τηλεφωνούν άνθρωποι που βρίσκονται σε απόγνωση. Άνθρωποι που τους χτύπησε η ασθένεια αφού είχαν χάσει τη δουλειά τους ή είναι ανάπηροι. Άνθρωποι με έξοδα και μηδαμινά έσοδα. Ειδικά το τελευταίο διάστημα με την, όχι αδικαιολόγητη, κινητοποίηση των φαρμακοποιών η κατάσταση έχει φθάσει στο απροχώρητο.

Οι άνθρωποι αυτοί πρέπει να αγοράσουν φάρμακα αλλά δεν έχουν χρήματα για να τα πληρώσουν τοις μετρητοίς», αναφέρει στην εφημερίδα «Το Βήμα», υπάλληλος του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι».

Χαρακτηριστικά αναφέρει τα ακόλουθα περιστατικά που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα το τελευταίο διάστημα:
Γυναίκα, 53 ετών, με καρκίνο στον μαστό είναι άνεργη τον τελευταίο ενάμιση χρόνο.

Δεν έχει εισόδημα από καμία πηγή. Κάθε μήνα πρέπει να δίνει 80 ευρώ για να αγοράζει τα φάρμακά της και κάθε τρίμηνο 400 ευρώ για να κάνει μία ένεση. Καθώς δεν μπορούσε να αγοράσει τη θεραπεία της απευθύνθηκε στο φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ. Ο φαρμακοποιός όμως την παρέπεμψε σε ιδιωτικό φαρμακείο διότι, όπως της είπε, οι θεραπείες της δεν είναι στη λίστα φαρμάκων υψηλού κόστους.

Κάθε μέρα και χειρότερα

«Αναφέρω μόνο μερικά παραδείγματα, αλλά δυστυχώς υπάρχουν πολλά. Τι να πρωτοπώ; Για μια γιαγιά που παρακολουθούμε η οποία είναι τυφλή και δεν μπορεί να αγοράσει τα φάρμακά της, αφού η σύνταξή της είναι 600 ευρώ και το ενοίκιό της 300;

Για μια γυναίκα η οποία είναι παραπληγική, σε καροτσάκι, και ζει από την πενιχρή σύνταξη του πατέρα της; Η κατάσταση είναι τραγική και δυστυχώς κάθε μέρα γίνεται χειρότερη», σημειώνει νοσηλεύτρια του προγράμματος.
Και το πιο τραγικό είναι ότι τουλάχιστον 300 ευρώ χρειάζονται κάθε μήνα οι πάσχοντες από διαβήτη για να αγοράσουν τη θεραπεία τους.

«Μέσω του Διαδικτύου η ινσουλίνη διακινείται με αλληλεγγύη. Κανείς από τον χώρο μου δεν μπορεί να αγοράσει τα φάρμακά του», δηλώνει η αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη, κυρία Γκόλφω Γεμιστού.

Όπως αναφέρει, οι πάσχοντες από διαβήτη τύπου Ι χρειάζονται κάθε μήνα τουλάχιστον τρία τέσσερα κουτιά ταινίες μέτρησης σακχάρου και άλλα τόσα φιαλίδια ινσουλίνη. Το κόστος γι’ αυτά, ανέρχεται στα 300 ευρώ.


Διαβάστε περισσότερα...

Στ’ αλήθεια μας «καίει» το άγγιγμά του…



Το άγγιγμα ενός ατόμου του αντίθετου φύλου είναι αρκετό για να νιώσουν οι γυναίκες ότι «καίγονται», σύμφωνα με μία νέα μελέτη. Όπως έδειξε, και μόνο να μας αγγίξει ένας άντρας στο πρόσωπο, αυξάνεται η θερμοκρασία στο δέρμα μας.

Τα ευρήματα αυτά, που προέρχονται από επιστήμονες του Πανεπιστημίου Σαιντ Άντριους στη Σκωτία, υποστηρίζουν εκείνα προγενέστερων μελετών σε άντρες, οι οποίες είχαν δείξει ότι και το δικό τους δέρμα γίνεται πιο ζεστό όταν τους αγγίζει μία γυναίκα.

Οι ερευνητές λένε πως η αύξηση στην θερμοκρασία του δέρματος προκαλείται από την επιτάχυνση της κυκλοφορίας του αίματος, η οποία μπορεί επίσης να προκαλέσει κοκκίνισμα του προσώπου, καθιστώντας το έτσι πιο ελκυστικό.

Το σχεδόν αδιόρατο κοκκίνισμα του ανδρικού προσώπου μπορεί επίσης να αποτελεί ακούσια ένδειξη ερωτικής διέγερσης προς το άτομο που δέχεται το χάδι, γράφουν οι επιστήμονες του Σαιντ Άντριους στην επιθεώρηση «BiologyLetters».

Η μελέτη διεξήχθη σε 16 ετεροφυλόφιλες γυναίκες, ηλικίας 19 έως 24 ετών.

Δίχως οι νεαρές γυναίκες να το γνωρίζουν, οι ερευνητές έβγαζαν θερμικές φωτογραφίες των προσώπων τους την ώρα που δύο μέλη της ομάδας τους (ένας άντρας και μία γυναίκα) παρίσταναν ότι μετράνε την θερμοκρασία του δέρματός τους χρησιμοποιώντας μία πλαστική συσκευή.

Οι «μετρήσεις» γίνονταν στην παλάμη, στο μπράτσο, στο θώρακα και στο πρόσωπό τους, με την κάθε μία να διαρκεί 2 δευτερόλεπτα.

Κάθε φορά που ακουμπούσε τις εθελόντριες ο «ερευνητής», η θερμοκρασία στο δέρμα τους αυξανόταν – η μέση αύξηση ήταν 0,1 βαθμοί Κελσίου. Η αύξησή της όμως ήταν πολύ εντονότερη όταν τις άγγιζε στα πιο «προσωπικά σημεία», δηλαδή στο πρόσωπο και στο θώρακα.

Αντιθέτως, όταν τις άγγιζε η «ερευνήτρια», οι αυξήσεις ήταν μηδαμινές.

Σημασία είχε επίσης το σημείο του προσώπου που άγγιζε ο «ερευνητής» για να κάνει την «μέτρηση». Στην πραγματικότητα, οι αυξήσεις της θερμοκρασίας των γυναικών ήταν μεγαλύτερες στο κέντρο του προσώπου: 0,2 βαθμοί Κελσίου όταν τις άγγιζε γύρω από τη μύτη, 0,3 βαθμοί όταν τις άγγιζε γύρω από τα μάτια και 0,4 βαθμοί όταν τις άγγιζε γύρω από το στόμα.

«Οι αλλαγές στη θερμοκρασία του δέρματος ήταν πολύ μεγαλύτερες με την επαφή στο πρόσωπο και στο θώρακα απ’ ό,τι με αυτήν στο μπράτσο ή στην παλάμη, γεγονός που υποδηλώνει ότι τις προκαλούσε η θέση της επαφής», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Αμάντα Χαν, από το Τμήμα Ψυχολογίας του πανεπιστημίου.

Η δρ Χαν πρόσθεσε ότι θα χρειαστούν περαιτέρω μελέτες για να εξακριβωθεί εάν αυτού του είδους οι κοινωνικές αλληλεπιδράσεις μπορεί να προκαλέσουν αλλαγή και στο χρώμα του προσώπου – κάτι που θεωρείται πολύ πιθανό, αλλά δεν έχει αποδειχθεί ακόμα.

Προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει ότι η θερμοκρασία του προσώπου και του σώματος αυξάνονται και σε περίπτωση ερωτικής διέγερσης.


Πηγή: http://www.real.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Συγκλονιστικό! Παράλυτος γράφει με τα μάτια στο twitter



Ένας παράλυτος άντρας, έκανε το πρώτο του τουίτ με τα μάτια, γράφοντας «Γεια σε όλους»!


Ο λόγος για τον 57χρονο Τόνι Νίκλινσον (Tony Nicklinson) από τη Μ. Βρετανία, ο οποίος το 2005 υπέστη σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο, με αποτέλεσμα τα τελευταία 7 χρόνια να ζει “φυλακισμένος” στο σώμα του (σύνδρομο εγκλεισμού ή locked in), ανήμπορος να κινηθεί ή να μιλήσει.

O μόνος τρόπος επικοινωνίας για τον άτυχο άντρα είναι ο υπολογιστής του, στον οποίο έχει περαστεί ειδικό software που ανιχνεύει τις κινήσεις των ματιών του και τις μετατρέπει σε γράμματα του αλφαβήτου. Κάπως έτσι κατόρθωσε να πληκτρολογήσει και το πρώτο του τουίτ.

Ο λογαριασμός του στο Twitter, έχει ήδη 8,336 followers, μέσα σε μόλις δύο μέρες λειτουργίας.

Καθώς η κατάσταση του είναι ανίατη, αυτή τη στιγμή ο Νίκλινσον εκλιπαρεί το Βρετανικό Κοινοβούλιο να αλλάξει τη νομοθεσία και να του επιτρέψει τον υποβοηθούμενο θάνατο με την παρέμβαση κάποιου γιατρού.

Στο βίντεο που ακολουθεί, μπορείτε να δείτε το πρώτο τουίτ του Νίκλινσον, το οποίο καταγράφηκε από βρετανικό κανάλι.

Δείτε το βίντεο:





Πηγή: http://www.ikypros.com
Διαβάστε περισσότερα...

Πράσο: Πλούσια πηγή μεταλλικών αλάτων και σιδήρου


Το πράσο έχει στενή συγγένεια με το κρεμμύδι και είναι ανθεκτικό φυτό με ζωηρή ανάπτυξη. Η καταγωγή του είναι από τη Μέση Ανατολή και από τις χώρες της ανατολικής Μεσογείου και διαδόθηκε στην Ευρώπη από τους Ρωμαίους. Καλλιεργείται για το βολβό και τα φύλλα του. Ο πολλαπλασιασμός του πράσου γίνεται με σπόρο. Τον πρώτο χρόνο, από ένα βλαστό αναπτύσσονται μακριά φύλλα σε σχήμα λόγχης και μία παχιά σαρκώδη βάση. Οι σαρκώδεις βάσεις των φύλλων καλύπτουν η μία την άλλη και σχηματίζουν ένα σχεδόν κυλινδρικό, παχύ και μακρύ βολβό.

Το πράσο αποτελεί πλούσια πηγή μεταλλικών αλάτων, σιδήρου και βιταμινών. Είναι άριστο τονωτικό αντισηπτικό και αντιαναιμικό. Ακόμη περιέχει σημαντικά έλαια που συμβάλλουν στη σωστή γαστρική λειτουργία και κατ’ επέκταση στην όρεξη. Η σπορά μπορεί να γίνει είτε απευθείας στο χωράφι, είτε σε ειδικό ψυχρό σπορείο κατά το μήνα Μάρτιο μέχρι τον Ιούνιο. Μετά τη σπορά πρέπει να περάσουν 2 – 3 μήνες, μέχρι να βγουν τα φυτάρια. Η μεταφύτευση γίνεται τους καλοκαιρινούς μήνες, όχι όμως απευθείας, καθώς τα φυτάρια πρέπει να μείνουν σε ειδικό ξηρό μέρος και να ξεραθούν. Η συγκομιδή γίνεται το χειμώνα. Το πράσο είναι ανθεκτικό στις χαμηλές θερμοκρασίες και μπορεί να αντέξει και σε θερμοκρασία κοντά στους 0 βαθμούς.

Υπάρχουν αρκετές ποικιλίες πράσου. Στην Ελλάδα οι κυριότερες είναι:Τα πράσα καλέμια, με μακρύ τρυφερό βλαστό που καλλιεργούνται στη Βόρεια Ελλάδα. Τα πράσα Άργους, με μακρύ παχύ βλαστό, των οποίων καλλιέργειες βρίσκουμε σε όλη την Ελλάδα και κυρίως στη Μακεδονία. Τα πράσα Αρτάκης, των οποίων ο βολβός τους είναι κοντός και καλλιεργούνται στη Νότια Ελλάδα αλλά σε μικρή έκταση. Τα γιγάντια Ιταλίας, με το μεγαλύτερο παχύ βολβό.

Το πράσο μαγειρεύεται είτε ολόκληρο, είτε μόνο ο βολβός του, και χρησιμοποιείται σε σούπες, ως συμπλήρωμα σε πατάτες, με ρύζι (πρασόρυζο), ενώ φτιάχνει και καταπληκτικές σάλτσες. Η γεύση του μοιάζει με αυτή του κρεμμυδιού αλλά είναι πιο ήπια και πιο γλυκιά.


Πηγή: http://www.real.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Βλαστοκύτταρα: Ζουν και μετά τον θάνατο






Είναι παράδοξο αλλά αληθινό. Ορισμένες ομάδες βλαστοκυττάρων συνεχίζουν να ζουν μέσα στο σώμα κάποιου που πέθανε, μέχρι και 2 εβδομάδες μετά τον θάνατο του. Και ενώ όλοι πιστεύουμε ότι με τον θάνατο σταματάνε τα πάντα να λειτουργούν στο σώμα του νεκρού, μια γαλλική έρευνα διαπίστωσε πως κάποια βλαστοκύτταρα παραμένουν σε φάση ύπνωσης σε ένα νεκρό οργανισμό και είναι δυνατό, στη συνέχεια, να αναζωογονηθούν, ώστε να αρχίσουν και πάλι να διαιρούνται και να πολλαπλασιάζονται, δημιουργώντας νέα εξειδικευμένα λειτουργικά κύτταρα.

Οι ερευνητές, του Ινστιτούτου Παστέρ, στη Γαλλία, ανακοίνωσαν ότι βλαστικά κύτταρα από σκελετικούς μυϊκούς ιστούς μπορούν να επιβιώσουν για 17 μέρες μετά τον θάνατο ενός ανθρώπου και για 16 μέρες μετά τον θάνατο ενός ποντικιού, πολύ περισσότερο από τις μία έως δύο μέρες που έως τώρα θεωρείτο εφικτό.

Η ανακάλυψη αναδεικνύει τις εντυπωσιακές δυνατότητες των βλαστοκυττάρων να αναγεννούν κατεστραμμένο ιστό, καθώς ακόμα και μετά τον θάνατο του οργανισμού τα κύτταρα αυτά που επιβιώνουν, έχουν διατηρήσει την ικανότητά τους να πολλαπλασιάζονται και να διαφοροποιούνται σε εξειδικευμένα μυϊκά κύτταρα και πάλι.

Όπως διαπίστωσαν οι Γάλλοι επιστήμονες, τα βλαστικά κύτταρα, μετά τον θάνατο του οργανισμού, μειώνουν σημαντικά τη μεταβολική δραστηριότητά τους και εισέρχονται σε φάση «ύπνωσης», στην οποία καταναλώνουν πολύ λιγότερη ενέργεια, καταφέρνοντας έτσι να διατηρηθούν στη ζωή για μέρες.
Οι ερευνητές επίσης πήραν βλαστικά κύτταρα από τον μυελό των οστών, όπου παράγονται τα κύτταρα του αίματος και διαπίστωσαν ότι αυτά παραμένουν εν ζωή για τέσσερις μέρες μετά τον θάνατο των πειραματόζωων, διατηρώντας σε όλο αυτό το διάστημα την ικανότητά τους να αναγεννούν ιστούς μετά από τη λήψη του σχετικού μοσχεύματος από τον μυελό.

«Λαμβάνοντας βλαστικά κύτταρα από τον μυελό των οστών δωρητών με τη συγκατάθεσή τους μετά θάνατον, οι γιατροί θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν σε ένα βαθμό την έλλειψη ιστών και κυττάρων», τόνισε ο επικεφαλής της έρευνας, καθηγητής Φαμπρίς Κρετιέν.
Πάντως οι Γάλλοι επιστήμονες εμφανίστηκαν συγκρατημένοι και, όπως είπαν, αν και τα ευρήματά τους είναι «πολλά υποσχόμενα», θα πρέπει να επιβεβαιωθούν με νέες μελέτες, προτού γίνουν δοκιμές σε ανθρώπους.


Πηγή: http://www.real.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δυσανεξία: Ποιες τροφές σας δημιουργούν το πρόβλημα



Αν έχετε δυσανεξία θα πρέπει να παρατηρήσετε ποιες τροφές σας δημιουργούν το πρόβλημα. Ο καφές, το αλκοόλ, οι πατάτες, οι μπανάνες, τα παρασκευάσματα που περιέχουν μαγιά, η σόγια και τα γαλακτοκομικά προϊόντα μπορεί να σας προκαλέσουν δυσανεξία.

Αποφύγετε τις τροφές που υποπτεύεστε για τουλάχιστον δύο εβδομάδες. Παρατηρήστε αν τα συμπτώματα υποχωρούν. Σταδιακώς βάλτε πάλι στο μενού σας τις τροφές που αποφύγατε. Δείτε αν τα συμπτώματα επιστρέφουν. Αν δεν μπορείτε να κάνετε το τεστ μόνες σας, απευθυνθείτε σε διαιτολόγο για να σας συστήσει την σωστή δίαιτα.

Η δυσανεξία σε κάποιες τροφές οφείλεται στην έλλειψη συγκεκριμένων πεπτικών ενζύμων ή σε διαρροή του εντέρου η οποία επιτρέπει στις τροφές να περάσουν στην κυκλοφορία του αίματος, χωρίς προηγουμένως να έχουν υποστεί τη διαδικασία της πέψης. Τα συμπτώματα είναι φούσκωμα, αέρια και σπασμοί στο στομάχι.


Πηγή: http://www.real.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι συνέπειες από την παθολογική τσιγκουνιά



Ο τσιγκούνης άνθρωπος είναι ένας τύπος προσωπικότητας που διακατέχεται από έντονη ανάγκη για έλεγχο των χρημάτων του, σε τέτοιον βαθμό που όλη του η κοινωνική, επαγγελματική και προσωπική ζωή πάσχουν.

Είναι σαν να διακατέχεται από μία μόνιμη ιδεοληψία, όπου και μόνο η σκέψη ότι θα ξοδέψει ή θα χάσει τον έλεγχο των κεκτημένων του μπορεί να του επιφέρει ταραχή και να τον κάνει ψυχαναγκαστικά να μαζεύει περαιτέρω τα χρήματά του.

Εκ των πραγμάτων, η τσιγκουνιά μολύνει και τις συναισθηματικές και διαπροσωπικές δυνατότητες ενός ατόμου, καθώς ο φόβος για την απώλεια ελέγχου πάνω σε αυτά και ο βαθύς φόβος εκμετάλλευσης από τους άλλους τον στοιχειώνει κάθε στιγμή. Η απομόνωση είναι μια συχνή παρενέργεια της τσιγκουνιάς.

Η οικονομική δυνατότητα ενός ανθρώπου δεν έχει να κάνει με το αν εκείνος είναι ή όχι τσιγκούνης. Πρόκειται για μια παθολογική κατάσταση, όπου δεν έχει τίποτα να κάνει με το να είσαι οικονόμος και λογικά επιφυλακτικός απέναντι σε σπατάλες.

Ο προγραμματισμός των εξόδων, η πρακτική σκέψη όταν πρόκειται να γίνει ένα μεγάλο έξοδο, στα πλαίσια μιας γενικότερης γενναιοδωρίας ως στάση ζωής, είναι χαρακτηριστικά της προσωπικότητας ενός ατόμου που δεν εμπίπτει στην παθολογία της τσιγκουνιάς.

Ποια τα αίτια πίσω από αυτή την προσωπικότητα;

Σύμφωνα με τον Φρόιντ, ο τσιγκούνης άνθρωπος έχει υποστεί καθήλωση στο πρωκτικό ψυχοσεξουαλικό στάδιο κατά την πρώιμη παιδική ηλικία - το στάδιο αυτό όπου το μικρό παιδί μαθαίνει να ελέγχει τους σφιγκτήρες του.

Τα πρωκτικά χαρακτηριστικά της προσωπικότητας αναπτύσσονται όταν το παιδί δεν καταφέρνει να διαχειριστεί και να ξεπεράσει επιτυχώς το στάδιο αυτό και αυτά περιλαμβάνουν τον νοσηρό έλεγχο, την προσήλωση στη συσσώρευση υλικών αγαθών, την ψυχαναγκαστική ανάγκη για τάξη και ασφάλεια, τη δυσπιστία, τον φόβο θυματοποίησης του εαυτού του και την επακόλουθη επιφυλακτικότητα.

Το περιβάλλον ενός τσιγκούνη ανθρώπου συνήθως υποφέρει από την παθολογική του εγκράτεια και όταν τον φέρνει αντιμέτωπο με το πρόβλημά του, είναι πιθανόν εκείνος να αντιδράσει με εκλογικευτικές άμυνες, δηλαδή με ορθή επιχειρηματολογία και ταυτόχρονα έλλειψη εναισθησίας στο βαθύ του πρόβλημα.

Αυτό αποτελεί και ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια στην εμπλοκή ενός ατόμου με αυτά τα χαρακτηριστικά σε ψυχοθεραπεία, αφενός μεν λόγω της άρνησής του ότι πάσχει, αφετέρου λόγω της έντονης δυσπιστίας του στο πρόσωπο του θεραπευτή και ταυτόχρονα της δυσκολίας του να δώσει χρήματα σε αυτή τη διαδικασία.


Πηγή: http://www.real.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μέχρι και 3 κιλά μικρόβια "κρύβουμε" στο κορμί μας



Ένας ενήλικος άνθρωπος που ζυγίζει 90 κιλά, στην πραγματικότητα ζυγίζει 87. Τα 3 κιλά από το βάρος του είναι το βάρος από τρισεκατομμύρια μικρόβια, ιούς και βακτήρια που κουβαλάει στο κορμί του. Οι επιστήμονες θέτουν πλέον το ερώτημα: με δεδομένο το γεγονός ότι οι κάθε είδους μικροσκοπικοί συγκάτοικοι στο σώμα μας είναι συνολικά δεκαπλάσιοι σε σχέση με τον αριθμό των ανθρωπίνων κυττάρων, πόσο άνθρωποι είμαστε; Τα σώματα μας είναι τελικά ανθρώπινα;

Οι μικροσκοπικοί αυτοί οργανισμοί σύμφωνα με τους επιστήμονες, λόγο του απειροελάχιστου μικροσκοπικού μεγέθους τους, αποτελούν το 1 – 3% του ανθρωπίνου βάρους. 200 επιστήμονες από 80 πανεπιστήμια των ΗΠΑ, μαζί με το Εθνικό Ινστιτούτο της χώρας, αποφάσισαν για πρώτη φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας, να γράψουν ένα προς ένα, όλα τα μικρόβια, όλους τους ιούς, όλα τα βακτήρια και όλους τους μικροοργανισμούς που έχει ο άνθρωπος στο σώμα του.

Τα αποτελέσματα των ερευνών παρουσιάστηκαν σε μία σειρά επιστημονικών ερευνών, δύο στο περιοδικό «Nature» και 12 στο περιοδικό PLoS. Οι ερευνητές για πρώτη φορά ανέλυσαν εξονυχιστικά τους μικροβιακούς πληθυσμούς 242 υγιών ενηλίκων ηλικίας 18 έως 40 ετών (129 ανδρών και 113 γυναικών), από τους οποίους έλαβαν δείγματα ιστών από δεκάδες διαφορετικά σημεία του σώματός τους (δέρμα, στόμα, μύτη, έντερο, κόλπος κ.α.).

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η «απογραφή» αναδεικνύει την καθοριστική σημασία της μικροσκοπικής «παρέας» που κάθε άνθρωπος, θέλοντας και μη, κουβαλάει μαζί του κάθε στιγμή. Αν και μερικές φορές τα μικρόβια αυτά προκαλούν κάποια ελαφριά ή σοβαρότερη ασθένεια, τον περισσότερο χρόνο ζουν σε αρμονική ισορροπία με τον άνθρωπο και μάλιστα παίζουν ζωτικό ρόλο, όπως να διασπούν τροφές που ο άνθρωπος μόνος του δεν θα μπορούσε να χωνέψει. Παράλληλα, παράγουν βιταμίνες και αντιφλεγμονώδεις ουσίες που ο άνθρωπος δεν μπορεί να παράγει, ενισχύοντας έτσι το ανοσοποιητικό σύστημά μας και καταπολεμώντας τα παθογόνα μικρόβια.

Στην πραγματικότητα, χωρίς τους μικροοργανισμούς του, ο άνθρωπος δεν θα μπορούσε να επιβιώσει. Όπως διαπιστώθηκε, σχεδόν όλοι οι υγιείς άνθρωποι είναι φορείς παθογόνων μικροοργανισμών, χωρίς όμως συνήθως να αρρωσταίνουν. Το ερώτημα στο οποίο πλέον στρέφεται η προσοχή των επιστημόνων, είναι πότε και γιατί «πυροδοτείται» μία, ίσως και θανατηφόρα, ασθένεια σε ένα άνθρωπο, ενώ ένας άλλος που έχει παρόμοια μικρόβια, παραμένει υγιής.

Η χαρτογράφηση, μεταξύ άλλων, έδειξε ότι ενώ ως τώρα οι γιατροί είχαν απομονώσει μόνο μερικές εκατοντάδες είδη βακτηρίων μέσα στο ανθρώπινο σώμα, στην πραγματικότητα υπάρχουν πάνω από 10.000 βακτηριακά είδη στο ανθρώπινο οικοσύστημα.

Ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι ότι αυτή η πληθώρα των μικροβίων συνεισφέρει για την ανθρώπινη επιβίωση πολύ περισσότερα γονίδια από ότι ο ίδιος ο άνθρωπος. Ενώ το ανθρώπινο γονιδίωμα διαθέτει περίπου 22.000 γονίδια που κωδικοποιούν τις αναγκαίες πρωτεΐνες, το ανθρώπινο μικροβίωμα περιλαμβάνει γύρω στα οκτώ εκατομμύρια τέτοια γονίδια, άρα τα γονίδια των βακτηρίων μέσα στο σώμα μας είναι 360 φορές περισσότερα από τα αμιγώς «δικά μας», δηλαδή τα ανθρώπινα (αν και πλέον αρχίζει να γίνεται δυσδιάκριτο τι πρέπει να θεωρηθεί ως «δικό μας» στο πλαίσιο μιας τέτοιας στενής συμβίωσης με αμοιβαίο όφελος).

Μερικοί επιστήμονες αντιμετωπίζουν πια τους ανθρώπους ως «υπερ-οργανισμούς», δηλαδή ως κοινότητες ανθρωπίνων και μικροβιακών κυττάρων και γονιδίων που ζουν συνεργειακά. Ορισμένοι δεν διστάζουν να δηλώσουν ότι «τα σώματά μας δεν είναι παρά μέρος ενός μικροβιακού κόσμου» ή ότι αποτελούν «οικοσυστήματα πάνω σε δύο πόδια».

Η «απογραφή» επιβεβαίωσε ότι η σύνθεση των μικροβίων στο σώμα μας συνεχώς μεταβάλλεται, ιδίως αν κανείς αρρωστήσει ή πάρει φάρμακα, όπως αντιβιοτικά. Ακόμα, τα μικρόβια έχουν πολύ διαφορετική σύνθεση ανάλογα με το που «μένουν». Έτσι, αυτά που προτιμούν τα δόντια μας, είναι διαφορετικά από εκείνα στο σάλιο μας. Το δέρμα μας είναι σχεδόν πάντα το μέρος του σώματός μας με την μεγαλύτερη ποικιλία μικροοργανισμών.
Από την άλλη, τα μικρόβια διαφέρουν αισθητά από άνθρωπο σε άνθρωπο. Έτσι, δεν φαίνεται ότι ένας άνθρωπος χρειάζεται να διαθέτει στο σώμα του συγκεκριμένα είδη βακτηρίων για να παραμένει υγιής, καθώς διαφορετικά βακτήρια είναι σε θέση να επιτελέσουν παρόμοιες ευεργετικές λειτουργίες μέσα στο ανθρώπινο «σπίτι» τους.


Πηγή: http://www.real.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι νυσταγμένοι... πίτσες ονειρεύονται



Η έλλειψη ύπνου μειώνει τις αντιστάσεις μας στους γευστικούς πειρασμούς και μάλιστα μας κάνει να αποκομίζουμε μεγαλύτερη ευχαρίστηση όταν υποκύπτουμε σε αυτούς, αναφέρουν Αμερικανοί επιστήμονες.

Όπως διαπίστωσαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια στη Νέα Υόρκη, όταν έδειχναν σε νυσταγμένους εθελοντές διάφορα ανθυγιεινά εδέσματα, ήταν πολύ πιθανότερο να ενεργοποιηθεί το κέντρο επιβράβευσης στον εγκέφαλό τους, απ’ ό,τι όταν τους έδειχναν υγιεινά «πιάτα».

Επιπλέον, η ενεργοποίηση αυτή ήταν πολύ πιο έντονη απ’ όση όταν οι εθελοντές ήταν ξεκούραστοι και κοιτούσαν τις ίδιες ανθυγιεινές λιχουδιές.

Το εύρημα αυτό εξηγεί γιατί όταν είμαστε κουρασμένοι έχουμε την τάση να τρώμε ό,τι πιο παχυντικό υπάρχει - από το χοτ ντογκ στον δρόμο έως όποιο γλυκό βρούμε μπροστά μας.

Η όλη μελέτη έγινε σε 25 άντρες και γυναίκες φυσιολογικού σωματικού βάρους, οι οποίοι υποβάλλονταν σε λειτουργική μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου (fMRI) εν όσω κοιτούσαν φωτογραφίες υγιεινών τροφίμων (όπως σαλάτες) και ανθυγιεινών (όπως πίτσες, ντόνατς και γλυκά).

Η fMRI είναι μία εξελιγμένη μορφή μαγνητικής τομογραφίας, που καταγράφει την δραστηριότητα του εγκεφάλου.

Το πείραμα έγινε πέντε φορές, έπειτα από ισάριθμες νύχτες κατά τις οποίες οι εθελοντές είτε κοιμόντουσαν μόλις 4 ώρες είτε αφήνονταν να κοιμηθούν έως 9 ώρες. Στη συνέχεια, οι ερευνητές συνέκριναν τα ευρήματα των μαγνητικών.

«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν πως αν κάποιος προσπαθεί να ελέγξει το σωματικό βάρος του, η έλλειψη ύπνου θα υπονομεύσει την προσπάθειά του», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Μαρί-Πιερ Σεντ Όνζ, από το Κέντρο Έρευνα της Παχυσαρκίας του πανεπιστημίου.

Προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει ότι η έλλειψη ύπνου οδηγεί στην υπερκατανάλωση φαγητού, καθώς και πως όσοι κοιμούνται λίγο αναφέρουν πως έχουν εντονότερη επιθυμία για γλυκά και για αλμυρά τρόφιμα.

Η δρ Σαιντ Όνζ είπε ότι τα νέα ευρήματα υποστηρίζουν την θεωρία ότι η διάρκεια του ύπνου επηρεάζει τη ρύθμιση της όρεξης και παίζει ρόλο στην παχυσαρκία.

Στην πραγματικότητα, «όταν οι εθελοντές μας είχαν έλλειψη ύπνου, έτρωγαν κατά μέσον όρο 300 θερμίδες περισσότερες, καταναλώνοντας επίσης περισσότερο λίπος απ’ ό,τι όταν είχαν κοιμηθεί καλά το βράδυ», πρόσθεσε. «Τα στοιχεία από τις απεικονιστικές εξετάσεις του εγκεφάλου παρείχαν την νευρονοητική εξήγηση αυτής της τάσης».

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η συσχέτιση του ελλιπούς ύπνου με την υπερκατανάλωση φαγητού μπορεί να έχει εξελικτικές ρίζες. Όπως εξηγούν, οι πρώτοι άνθρωποι λογικά έπρεπε να κοιμούνται λιγότερο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, όταν έπρεπε να τρώνε περισσότερο για να παχύνουν εν όψει του χειμώνα.

Η μελέτη παρουσιάσθηκε σε συνέδριο ύπνου στη Βοστώνη.


Πηγή: http://www.real.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τα παιδιά και τα μάτια σας



Διδάσκετε στα παιδιά το χιλιοειπωμένο; Αν είστε γονείς, και πάντως αν συνοδεύετε παιδιά σε διακοπές, απαιτείται να δείξετε υπομονή και να πείτε για χιλιοστή φορά τα αυτονόητα, ακόμη και αν η γλώσσα σας έχει μαλλιάσει… Ατυχήματα μπορεί να συμβούν στον καθένα, γι΄ αυτό χρειάζεται εγρήγορση, όχι υπερπροστασία. Η ασφάλεια στο παιχνίδι με το νερό δεν σημαίνει φωνές και «μη», αλλά κανόνες και συμφωνία με το παιδί για το τι μπορεί ή δεν μπορεί να κάνει για να απολαύσει τη θάλασσα. Τα περισσότερα παιδικά ατυχήματα συμβαίνουν άλλωστε καλοκαίρι.

Το Σωματείο «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος» (μη κερδοσκοπικός οργανισμός) παρέχει συμβουλές προκειμένου να περάσει ανέφελα η περίοδος των θερινών διακοπών:

Μην αφήνετε τα παιδιά στο νερό χωρίς επίβλεψη_ ακόμη και αν ξέρουν να κολυμπούν. Μην βασίζεστε σε φουσκωτά αντικείμενα, π.χ. μπρατσάκια, κουλούρες, για την ασφάλεια τους.

Τα παιδιά δεν πρέπει να κολυμπούν με γεμάτο στομάχι.

Διδάξτε τους ότι δεν πρέπει να υπερεκτιμούν τις δυνατότητές τους στο κολύμπι και να αποφεύγουν τους ηρωισμούς. Επικίνδυνα παιχνίδια στο νερό, όπως πατητές, κράτημα αναπνοής και άλλα, πρέπει να αποφεύγονται, μπορούν πολύ εύκολα να καταλήξουν σε πνιγμό.

Προσέξτε το κολύμπι σε ταραγμένη θάλασσα και σε περιοχές όπου υπάρχει δυνατό θαλάσσιο ρεύμα.

Μάθετε στα παιδιά να μην κάνουν βουτιές, αν δεν σιγουρευτούν ότι τα νερά είναι βαθιά και δεν υπάρχουν εμπόδια.

Ο ήλιος είναι εξαιρετικά επικίνδυνος χωρίς προστασία. Καπέλο, άσπρη μπλούζα και αντηλιακή προστασία ανήκουν στα εκ των ων ουκ άνευ. Επίσης, αποφεύγετε την έκθεση των παιδιών στον ήλιο, κατά τις μεσημεριανές ώρες.

Στην περίπτωση που τα παιδιά ασχολούνται με θαλάσσια αθλήματα, ή / και βρίσκονται σε σκάφη, καλό είναι να φορούν πάντα εγκεκριμένα σωσίβια και να ακολουθούν τους κανόνες ασφαλείας.

Το νερό ενέχει πάντα κινδύνους, ακόμη και αν δεν πρόκειται για θάλασσα. Μάθετε στα παιδιά να μην πλησιάζουν κοντά σε φουσκωμένο χείμαρρο ή ποτάμι_ αν πέσουν στο νερό, θα κινδυνεύσουν. Για τον ίδιο λόγο δεν πρέπει να κολυμπούν σε ποτάμι, όταν υπάρχει δυνατό ρεύμα.

Βουτιές σε λίμνες με θολά νερά, πρέπει να αποφεύγονται.

Μακριά, επίσης, από πηγάδια, στέρνες και αρδευτικά κανάλια.

Διακοπές στο βουνό

Κίνδυνοι και παγίδες δεν υπάρχουν μόνον στο νερό. Οι λάτρεις του βουνού θα απολαύσουν τη φύση με τα παιδιά τους, αν τα μάθουν να δείχνουν τη δέουσα προσοχή στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του δικού τους ταξιδιού.

Αθλήματα του βουνού, όπως αναρρίχηση, ανάβαση, ελεύθερη πτώση, rafting, καλό είναι να γίνονται σε οργανωμένες ομάδες υπό την επιτήρηση ειδικών, να ακολουθούνται αυστηρά οι κανόνες ασφαλείας και να χρησιμοποιείται ο κατάλληλος εξοπλισμός.

Προσοχή και στην ποδηλασία: με κράνος ασφαλείας και σωστά παπούτσια.

Μάθετε στα παιδιά να αναγνωρίζουν τα δηλητηριώδη έντομα και ερπετά, ή φυτά, πχ. μανιτάρια.

Διδάξτε τους να αποφεύγουν να περπατούν μέσα σε ψηλά χόρτα, αλλιώς να κάνουν θόρυβο για να απομακρύνουν τα φίδια που μπορεί να κρύβονται σε αυτά.

Μιλήστε τους για τον κίνδυνο του να χώνουν τα χέρια τους σε χαραμάδες και κάτω από πέτρες, καθώς μπορεί να βρίσκονται φίδια και δηλητηριώδη έντομα, όπως σκορπιοί.

Υπογραμμίστε την ανάγκη σεβασμού σε όλα τα ζώα. Στην εξοχή τα παιδιά μπορεί να συναντήσουν ζώα μη κατοικίδια, όπως τσοπανόσκυλα, και μουλάρια, που δεν είναι συνηθισμένα σε κόσμο. Στην περίπτωση αυτή, θέλει προσοχή εκ μέρους των παιδιών για να μην προκληθούν ατυχήματα.

Στην περίπτωση κατασκήνωσης στο ύπαιθρο, τα μικρά παιδιά πρέπει να μένουν μακριά από σπίρτα, φωτιά και γκαζάκια.

Προσοχή στις καλοκαιρινές καταιγίδες. Μάθετε στα παιδιά να μη στέκονται κάτω από δέντρα και ηλεκτρικά καλώδια, καθώς και να μην κολυμπούν, όταν πέφτουν κεραυνοί.


Πηγή: http://www.real.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ποια εμβόλια χρειάζονται οι ενήλικες



Τα εμβόλια δεν σταματούν στην παιδική ηλικία. Πολλοί ενήλικοι όμως δεν γνωρίζουν ότι ο εμβολιασμός, μια από τις πιο αποτελεσματικές παρεμβάσεις δημόσιας υγείας, πρέπει να συνεχίζεται και στην ενήλικη ζωή.

Ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, καθηγητής Ανδρέας Κωνσταντόπουλος και οι ειδικοί επιστήμονες του υπουργείου Υγείας εξηγούν τη σημασία των εμβολίων στους μεγάλους και συμβουλεύουν πότε και πώς να τα κάνετε.

Γιατί πρέπει να εμβολιάζονται και οι ενήλικοι;

Ο μαζικός εμβολιασμός των παιδιών τον 20ό αιώνα είχε ως αποτέλεσμα να εκλείψουν οι περιοδικές ευκαιρίες για κρυψιμολύνσεις του πληθυσμού και η φυσική αναζωπύρωση της ανοσίας που είχαν αποκτήσει οι ενήλικοι παλαιότερα είτε σπό φυσική νόσηση είτε από εμβολιασμό.

Ετσι, με την πάροδο των δεκαετιών, ελαττώθηκε ο βαθμός προστασίας των μεγάλων σε ηλικία ανθρώπων και άρχισαν να εμφανίζονται σε όλες τις ηλικίες κρούσματα νοσημάτων που είχαν εκλείψει. Ο κίνδυνος λοιπόν αυτών των νοσημάτων είναι πλέον υπαρκτός σε πρόσωπα όλων των ηλκιών.

Παράλληλα, η μετανάστευση από χώρες στις οποίες η εμβολιαστική κατάσταση ή η κατάσταση ανοσίας του πληθυσμού τους δεν είναι γνωστές επιτείνει το φαινόμενο της αύξησης στη δεξαμενή των επίνοσων προσώπων. Επιπλέον, η συνεχής αύξηση του μέσου όρου ηλικίας του γενικού πληθυσμού καθιστά τον κίνδυνο για πολλές ασθένειες από αυτές ολοένα και μεγαλύτερο.

Από την άλλη πλευρά, η μείωση του ποσοστού της εμβολιαστικής κάλυψης ενός πληθυσμού μπορεί να οδηγήσει στην επανεμφάνιση και εξάπλωση μεταδοτικών νοσημάτων, όπως η ιλαρά, ο κοκίτης, η διφθερίτιδα ή ακόμα και η πολιομυελίτιδα.

Ετσι, τα τελευταία χρόνια θεωρείται διεθνώς επιβεβλημένος ο εμβολιασμός των ενηλίκων. Για όλους αυτούς τους λόγους, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, ακολουθώντας τις διεθνείς οδηγίες, κατάρτισε πρόσφατα το Πρόγραμμα Εμβολιασμών Ενηλίκων.

Ποιο είναι το πιο σημαντικό εμβόλιο για τους ενηλίκους, εάν πρέπει κανείς να επιλέξει;

Tου πνευμονιόκοκκου, γιατί οι περισσότερες πνευμονίες που νοσηλεύονται κάθε χειμώνα στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας επί έναν μήνα και καταλήγουν συχνά σε θάνατο ή αναπηρία οφείλονται σε αυτόν.

Πολύ σημαντικό επίσης είναι το ετήσιο εμβόλιο της γρίπης καθώς και του τετάνου για όσους κυρίως εργάζονται χειρωνακτικά.

Ποιες ηλικίες είναι πιο κρίσιμες για τα εμβόλια των ενηλίκων;

Οπωσδήποτε μετά την ηλικία των 60 ετών.

Αν κάποιος έχει ένα υποκείμενο νόσημα, πρέπει να ρωτήσει προηγουμένως τον γιατρό του;

Ναι, γιατί εάν παίρνει λ.χ. κορτιζόνη, αν κάνει χημειοθεραπεία ή αν έχει ανοσοκαταστολή, το εμβόλιο δεν θα έχει αποτέλεσμα. Επομένως, θα πρέπει να συμβουλευτεί τον γιατρό του πότε πρέπει να κάνει κάθε εμβόλιο.

Θα πρέπει πρηγουμένως να κάνει εξέταση για να δει εάν έχει περάσει το λοιμώδες νόσημα που αφορά το εμβόλιο;

Μπορεί κανείς να κάνει τις ειδικές εξετάσεις και εάν έχει ανοσία να μην κάνει το αντίστοιχο εμβόλιο. Εάν έχει περάσει το νόσημα, το εμβόλιο δεν θα προσφέρει κάτι αλλά και δεν θα τον βλάψει.

Μπορεί λοιπόν κανείς να κάνει τα εμβόλια και χωρίς προηγούμενες εξετάσεις, εάν δεν θέλει να μπει σε αυτή τη διαδικασία.

Είναι αλήθεια ότι δεν πρέπει να κάνουμε εμβόλια το καλοκαίρι;

Είναι μύθος που έρχεται από την παλιά εποχή όπου τα εμβόλια δεν ήταν «καθαρά» και προκαλούσαν υψηλό πυρετό, που ήταν πολύ δυσάρεστος το καλοκαίρι. Σήμερα τα εμβόλια μπορεί να γίνουν όλον τον χρόνο.


Πηγή: http://www.real.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Παρεμβάσεις για παιδιά με σύνδρομο Down, ηλικιωμένους και ΑμεΑ

Παρεμβάσεις για παιδιά με σύνδρομο Down, ηλικιωμένους και ΑμεΑ

Από τη Μητροπολιτική Επιτροπή Θεσσαλονίκης και την Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας.

Παιδιά με σύνδρομο Down, ηλικιωμένοι και άτομα με αναπηρίες βρίσκονται στο επίκεντρο παρεμβάσεων που προωθούν η Μητροπολιτική Επιτροπή Θεσσαλονίκης και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Στο πλαίσιο αντίστοιχων προγραμματικών συμβάσεων θα πραγματοποιηθούν το επόμενο χρονικό διάστημα έργα στο Χαρίσειο Γηροκομείο Θεσσαλονίκης, θα χρηματοδοτηθούν δράσεις της Μέριμνας Παιδιού Κατερίνης, ενώ θα ανεγερθεί μονάδα για παιδιά με σύνδρομο Down σε οικόπεδο που δώρισε ο δήμος Καλαμαριάς.

Ειδικότερα, σχεδιάζεται η ανέγερση κέντρου διημέρευσης - ημερήσιας φροντίδας και στέγης υποστηριζόμενης διαβίωσης παιδιών με σύνδρομο Down, σε τμήμα οικοπέδου, μεταξύ των οδών Ροδοπόλεως και Πόντου. Το κέντρο διημέρευσης - ημερήσιας φροντίδας θα είναι δυναμικότητας 51 ατόμων, ενώ στις οκτώ στέγες διαμερισμάτων υποστηριζόμενης διαβίωσης θα φιλοξενούνται άλλα 16.

Η δημιουργία και λειτουργία των έργων αυτών θεωρούνται, άλλωστε, ιδιαίτερα κρίσιμες, δεδομένης της αύξησης του αριθμού των ατόμων με σύνδρομο Down και της διαρκώς αυξανόμενης ζήτησης παροχής υπηρεσιών προς τις οικογένειές τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι αυτήν τη στιγμή υπάρχουν στο Σύλλογο Συνδρόμου Down Ελλάδος, τουλάχιστον τριάντα μονογονεϊκές οικογένειες (στην περιοχή της Θεσσαλονίκης) με μέλη ανθρώπους άνω των 75 ετών.

Τα γεγονός αυτό δημιουργεί ζητήματα φροντίδας των ατόμων με σύνδρομο Down, σε περίπτωση νοσηλείας ή απώλειας κάποιου γονέα.

Εκτός από τις παραπάνω παρεμβάσεις, η Μητροπολιτική Επιτροπή Θεσσαλονίκης προωθεί την έγκριση προγραμματικής σύμβασης για την επέκταση της μονάδας φροντίδας ηλικιωμένων Χαρίσειου Γηροκομείου. Το γηροκομείο βρίσκεται στα όρια της Άνω Τούμπας, δίπλα στα Νεκροταφεία της Μαλακοπής και κάτω από την Περιφερειακή Οδό και έχει δυναμικότητα 65 κλίνες, όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ.

Εξάλλου το Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας ενέκρινε σήμερα προγραμματική σύμβαση με τον Σύλλογο «Μέριμνα Παιδιού Κατερίνης» για την εκτέλεση προγραμμάτων κοινωνικής φροντίδας και επαγγελματικής κατάρτισης Α.Μ.Ε.Α. της «Μέριμνας του Παιδιού».

Σκοπός της σύμβασης θα είναι ακριβώς η μέχρι τώρα δραστηριότητα του Σωματείου και κυρίως η εφαρμογή προγράμματος πρώιμης διάγνωσης, συμβουλευτικής στήριξης και ενημέρωσης των οικογενειών των αναπήρων ατόμων, παροχής εξειδικευμένων υπηρεσιών φροντίδας και κοινωνικής αποκατάστασης, προεπαγγελματικής και επαγγελματικής τους κατάρτισης. Απώτερη επιδίωξη θα είναι η λειτουργική αποκατάσταση των ατόμων με αναπηρία και η ένταξή τους στον κοινωνικό ιστό.



Διαβάστε περισσότερα...

Άρχισε η αποστολή εκκαθαριστικών με φόρους - φωτιά



Δεν πιστεύουν στα μάτια τους οι φορολογούμενοι.

Εκκαθαριστικά με φόρους-φωτιά που κατά μέσον όρο κυμαίνονται στα 1.445 ευρώ άρχισε να ταχυδρομεί το υπουργείο Οικονομικών και δεν είναι λίγοι οι φορολογούμενοι που «δεν πιστεύουν στα μάτια τους» για τα ποσά που καλούνται να πληρώσουν.

Για πρώτη φορά χρεωστικό σημείωμα θα λάβουν πάνω από 3.000.000 μισθωτοί και συνταξιούχοι που πέρυσι είχαν χαμηλά εισοδήματα ακόμα και πάνω από 417 ευρώ τον μήνα.

Τα πρώτα στοιχεία από την εκκαθάριση 420.000 δηλώσεων είναι αποκαλυπτικά της φορολογικής επιβάρυνσης, καθώς σχεδόν επτά στα δέκα σημειώματα προβλέπουν καταβολή φόρου ενώ μόλις ένα στα δέκα είναι πιστωτικά. Ειδικότερα από τα 420.000 τα 280.000 είναι χρεωστικά με τον συνολικά οφειλόμενο φόρο να ανέρχεται στα 405 εκατ. ευρώ, τα 37.000 προβλέπουν επιστροφές φόρων ύψους 23 εκατ. ευρώ και τα υπόλοιπα 103.000 σημειώματα είναι μηδενικά.

Είδος προς εξαφάνιση
Σύμφωνα με αρμόδιους παράγοντες, τα πιστωτικά εκκαθαριστικά είναι είδος προς εξαφάνιση καθώς μια μικρή μειοψηφία θα έχει επιστροφή φόρου έναντι περίπου 2 εκατ. την περυσινή χρονιά, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις κυρίως πολύτεκνων οικογενειών η αύξηση της φορολογίας θα ξεπεράσει το 1.000%.

Η υψηλή επιβάρυνση για τη συντριπτική πλειονότητα των φορολογουμένων είναι αποτέλεσμα της μείωσης του αφορολόγητου ορίου στα 5.000 από 12.000 ευρώ και μάλιστα με αναδρομική ισχύ από 1-1-2011, της μείωσης στο 10% από 20% των φοροαπαλλαγών, της επιβολής της εισφοράς αλληλεγγύης (1%-4%), της ραγδαίας αύξησης των τεκμηρίων διαβίωσης και της κατάργησης του φόρο-μπόνους για τις αποδείξεις. Επιπρόσθετα, κεφαλικό φόρο 300 -500 ευρώ μαζί με τον φόρο εισοδήματος και την εισφορά αλληλεγγύης θα κληθούν με το ίδιο εκκαθαριστικό να πληρώσουν όσοι έχουν δελτία παροχής υπηρεσιών ανεξάρτητα από το αν απέκτησαν εισόδημα από ελεύθερο επάγγελμα το 2011.

Με βάση τα παραπάνω στους φορολογούμενους με μηνιαίες μεικτές αποδοχές από 860 μέχρι 2.000 ευρώ η Εφορία κατά την εκκαθάριση της δήλωσής τους θα τους υπολογίσει επιπλέον φόρο από 820 μέχρι και 1.560 ευρώ κατά μέσον όρο για τον καθένα, ενώ για νοικοκυριά με δύο εργαζόμενους τα ποσά θα είναι διπλάσια.

Για παράδειγμα, ζευγάρι μισθωτών που ο σύζυγος δήλωσε 21.000 και η σύζύγος 14.000 ευρώ ενώ προσκόμισαν παραστατικά για δαπάνες ύψους 8.000 ευρώ θα κληθούν να πληρώσουν 560 ευρώ για την εισφορά αλληλεγγύης (420 ευρώ ο άνδρας με το συντελεστή 2% για τα 21.000 ευρώ και 140 ευρώ η σύζυγος με 1% για τα 14.000 ευρώ), άλλα 1.000 ευρώ λόγω της αναδρομικής μείωσης του αφορολόγητου και επιπλέον 800 ευρώ φόρο λόγω του περιορισμού της έκπτωσης στο 10% από 20% για τις αφορολόγητες δαπάνες των 8.000 ευρώ. Συνολικά η πρόσθετη επιβάρυνση για το νοικοκυριό θα είναι 2.360 ευρώ.


Διαβάστε περισσότερα...

Η ζεστή αγκαλιά για τις ανύπαντρες μέλλουσες μητέρες



Ο εκκλησιαστικός ξενώνας στη Θέρμη Θεσσαλονίκης προσφέρει κοινωνικό έργο αλλά εκπέμπει SOS.

Σε μια γωνιά της Θεσσαλονίκης, στη Θέρμη, ένα ίδρυμα που δεν μοιάζει με τα άλλα στηρίζει τις άγαμες μητέρες και κακοποιημένες γυναίκες.

Πρόκειται για το ίδρυμα «Ο Ευαγγελιστής Μάρκος» και τον ξενώνα του με την επωνυμία «Το σπίτι της Μαρίας», που ιδρύθηκε ως νομικό πρόσωπο της Εκκλησίας της Ελλάδος με δωρεά της πρεσβυτέρας Στυλιανής Πλευράκη (συζύγου του ιερέα Κωνσταντίνου Πλευράκη).

Η ιστορία του ιδρύματος και οι μαρτυρίες των 250 γυναικών που βρήκαν καταφύγιο σε αυτό, από το 1984 οπότε ξεκίνησε να λειτουργεί, μοιάζουν, όπως γράφει η εφημερίδα «Espresso» της Κυριακής, με συλλογή από παραμύθια – όμως δεν είναι.

«Μια από τις πολλές ανύπαντρες εγκυμονούσες κοπέλες που κατέφυγαν σε εμάς έφτασε ένα βήμα πριν από την άμβλωση ύστερα από απαίτηση του συντρόφου της, ωστόσο την τελευταία στιγμή ο γιατρός τους ενημέρωσε πως λόγω προχωρημένης εγκυμοσύνης θα κινδύνευε η ζωή της.

Ο σύντροφός της την εγκατέλειψε και η ίδια, δίχως να γνωρίζει κανέναν στη Θεσσαλονίκη, καθώς ήταν Ροδίτισσα, άρχισε να ψάχνει για βοήθεια. Κατέληξε σε κάποιο νοσοκομείο και από εκεί την έστειλαν στον ξενώνα. Την υποδεχτήκαμε με τον σύζυγό μου πατέρα Κωνσταντίνο και αποφασίσαμε να την προστατέψουμε», αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Κάνουν έκκληση για οικονομική βοήθεια

Το «Σπίτι της Μαρίας» αντιμετωπίζει σοβαρό οικονομικό πρόβλημα και κάνει έκκληση προς όλους για οικονομική βοήθεια: «Δυστυχώς μέχρι σήμερα λόγοι ανεξάρτητοι της θελήσεώς μας δεν μας επέτρεψαν να αξιοποιήσουμε την ιδρυτική περιουσία του ιδρύματος και να εξασφαλίσουμε τις δαπάνες συντηρήσεως και λειτουργίας του.

Στους αρχικούς σκοπούς μας ήταν να δημιουργήσουμε έναν μεγαλύτερο ξενώνα, έναν βρεφονηπιακό σταθμό, για να μπορέσουμε να συγκεντρώσουμε όλα τα παιδιά των άγαμων μητέρων, οι οποίες επιθυμούν να εργαστούν και δεν έχουν πού να αφήσουν τα παιδιά τους. Να δημιουργήσουμε εργαστήρια για να μπορούν να δουλεύουν οι κοπέλες και να εξασφαλίζουν την εργασία και τη ζωή τους.

Να μην είναι υποχρεωμένες να υποκύπτουν στον εκβιασμό του οποιουδήποτε εργοδότη», λέει η πρεσβυτέρα Στυλιανή Πλευράκη στην «Espresso». Και συνεχίζει: «Προς το παρόν, τα μόνα έσοδά μας είναι οι συνδρομές των πιστών και των φίλων που εκκλησιάζονται κάθε Κυριακή στο ναό του ιδρύματος.

Όμως, αυτά τα έσοδα τελευταία λόγω της οικονομικής κρίσης, έχουν μειωθεί απελπιστικά και είναι αδύνατον να επαρκέσουν για την κάλυψη των τρεχουσών αναγκών του ξενώνα.

Επιπλέον, πρόσφατα έγινε επέκταση του ρυμοτομικού σχεδίου της Θέρμης και το οικόπεδο που αποτελεί την ιδρυτική περιουσία του ιδρύματος συμπεριλήφθηκε μέσα σε αυτό. Όμως, δυστυχώς για το ίδρυμα, οι αρμόδιες αρχές αρνήθηκαν να αναγνωρίσουν τον κοινωφελή χαρακτήρα του ως Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου, με αποτέλεσμα αφενός μεν το ρυμοτομικό σχέδιο να μας πάρει ένα μεγάλο τμήμα εκτάσεως 3,5 στρεμμάτων, αφετέρου να μας υποχρεώσουν να πληρώσουμε εισφορά και σε χρήμα ύψους περίπου 300.000 ευρώ, επειδή η ιδιοκτησία του ιδρύματος πήρε μεγαλύτερη αξία.

Έτσι, είμαστε υποχρεωμένοι κάθε εξάμηνο να καταβάλλουμε 15.000 ευρώ, με αποτέλεσμα να εξαντληθούμε τελείως οικονομικά. Με την ευκαιρία αυτή ανακοινώνουμε ότι το Δ.Σ. του ιδρύματος αναζητεί κάποιον επιχειρηματία που μπορεί να βοηθήσει στην αξιοποίηση της ιδιοκτησίας του ιδρύματος».


Διαβάστε περισσότερα...

Τα βρώμικα δόντια αφαιρούν χρόνια από τη ζωή



Συμβάλλουν στην εμφάνιση καρκίνου.

Άμεση συνάρτηση της κακής στοματικής υγιεινής και της αύξησης του κινδύνου πρόωρου θανάτου από καρκίνο, βλέπουν ερευνητές από τη Σουηδία, οι οποίοι διαπίστωσαν ότι τα υψηλά επίπεδα βακτηρίων στα δόντια σχετίζονται με τον θάνατο από καρκίνο έως και 13 χρόνια νωρίτερα.

Σε μελέτη 1.390 εθελοντών από την Στοκχόλμη, οι επιστήμονες ανακάλυψαν πως όσοι είχαν τα υψηλότερα επίπεδα βακτηρίων στην επιφάνεια των δοντιών και των ούλων τους, είχαν 80% περισσότερες πιθανότητες πρόωρου θανάτου.

Οι ερευνητές λένε ότι η μόλυνση και η φλεγμονή διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο σε έναν στους πέντε καρκίνους. Το ίδιο ακριβώς ισχύει και για την ουλίτιδα, η οποία προκαλείται από την οδοντική πλάκα και έχει σαν αποτέλεσμα την κακοσμία του στόματος, αιμορραγία των ούλων και, εάν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως, υποχώρηση των ούλων και τελικά απώλεια των δοντιών.

Η πλάκα, με τη σειρά της, δημιουργείται από τη συσσώρευση βακτηρίων, τα οποία βρίθουν στα δόντια που δεν καθαρίζονται σχολαστικά.

Προγενέστερες μελέτες την έχουν συσχετίσει με χρόνια προβλήματα υγείας, όπως η καρδιοπάθεια – εύρημα που αποδίδεται στο ότι τα βακτήρια που προκαλούν ουλίτιδα μπορεί κάποια στιγμή να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος και από εκεί να φτάσουν σε όλο το σώμα.

Στη νέα μελέτη, οι ερευνητές παρακολούθησαν τους εθελοντές τους επί 24 χρόνια, αρχίζοντας το 1985. Όλοι οι εθελοντές ήταν 30άρηδες και 40άρηδες όταν άρχισε η περίοδος παρακολούθησης, ενώ σε τακτά χρονικά διαστήματα συμπλήρωναν ερωτηματολόγια για τον τρόπο ζωής τους.

Οι ερευνητές αξιολογούσαν επίσης τακτικά την στοματική υγεία τους, καταγράφοντας τα επίπεδα της οδοντικής πλάκας, της τερηδόνας, της ουλίτιδας και της απώλειας δοντιών.

Κανένας από τους εθελοντές δεν είχε πολύ εξελιγμένη ουλίτιδα (περιοδοντική νόσο), αλλά όλοι είχαν διάφορα επίπεδα οδοντικής πλάκας στα δόντια και στα ούλα τους.

Μέχρι το 2009, 58 από τους εθελοντές είχαν πεθάνει, με τους 35 από τους θανάτους να οφείλονται σε καρκίνο. Το 35% των εθελοντών που είχαν χάσει τη ζωή τους ήταν γυναίκες.

Η μέση ηλικία των θανάτων ήταν τα 61 χρόνια για τις γυναίκες και τα 60 για τους άνδρες, γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «BMJ Open». Οι εθελόντριες που είχαν χάσει τη ζωή τους, είχαν πεθάνει κυρίως από καρκίνο του μαστού, ενώ οι άντρες από διάφορους καρκίνους.

Οι εθελοντές που είχαν χάσει τη ζωή τους είχαν πολύ περισσότερη οδοντική πλάκα απ’ ό,τι εκείνοι που επέζησαν. Στην πραγματικότητα, τα ούλα και η επιφάνεια των δοντιών τους ήταν πλήρως καλυμμένη με οδοντική πλάκα, με βάση τις καταγραφές των ερευνητών.

Στους υπόλοιπους εθελοντές, η κάλυψη δοντιών και ούλων με πλάκα ήταν πολύ λιγότερο εκτεταμένη.

Ακόμα και όταν οι ερευνητές έλαβαν υπ’ όψιν άλλους, τεκμηριωμένους παράγοντες κινδύνου για καρκίνο, όπως η ηλικία, το κάπνισμα και το μορφωτικό επίπεδο, η συσχέτιση μεταξύ οδοντικής πλάκας και πρόωρου θανάτου από καρκίνο παρέμεινε ισχυρή.


Διαβάστε περισσότερα...

Διατροφή στην παραλία



Προτεινόμενες τροφές για να πάρετε μαζί σας στην αμμουδιά.

Το καλοκαίρι έφθασε! Όλοι περιμένουμε την ώρα να ετοιμαστούμε για την παραλία και να χαλαρώσουμε κάτω από τον ήλιο με την παρέα μας. Το θέμα είναι όμως κατά πόσο σκεφτόμαστε τη διατροφή μας ; Υπολογίζουμε τι τρώμε και πως το τρώμε; Πιστεύω πως όχι αυτή η ανεμελιά μπορεί να οδηγήσει να χάσουμε τον έλεγχο των θερμίδων που καταναλώνουμε με αποτέλεσμα το επιπλέον βάρος. Δίνοντας προσοχή λοιπόν σε λίγα και απλά πράγματα μπορούμε να γλιτώσουμε αρκετές θερμίδες άρα και κιλά.

Το καλοκαίρι λόγω της υψηλής θερμοκρασίας χρειαζόμαστε αρκετά γεύματα κ σνακ κατά τη διάρκεια της ημέρας χωρίς λίπος με λίγες θερμίδες , αρκετό νερό και άφθονα φρούτα. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στο τι θα επιλέξουμε και στη χρονική στιγμή που θα το καταναλώσουμε. Για παράδειγμα πόσο παγωτό θα φάμε , τι είδους παγωτό και πόση ποσότητα. Γενικά το τι θα επιλέξουμε τις ώρες που βρισκόμαστε στην παραλία και τι μπορούμε να αντικαταστήσουμε για μείωση των θερμίδων.

Αρχικά δίνουμε σημασία στα αναψυκτικά και στο αλκοόλ. Η μπύρα , τα αναψυκτικά και τα διάφορα καλοκαιρινά ροφήματα όπως κοκτέιλ που επιλέγονται στην παραλία σε συνδυασμό με αλμυρές τροφές όπως ξηρούς καρπούς και πατατάκια δίνουν αρκετές θερμίδες , προκαλώντας αφυδάτωση καθώς αυξάνουν την διούρηση. Για το λόγο αυτό πρέπει να επιλέγονται φυσικοί χυμοί ,αρκετά φρούτα αφού είναι πλούσια σε ποσοστό νερού και εξασφαλίζουν σωστή ενυδάτωση στον οργανισμό. Είναι πηγές βιταμινών κυρίως φυλλικού οξέος, καλίου και βιταμίνης C δεν έχουν λίπος και πρωτεΐνες, είναι χαμηλά σε θερμίδες καθώς περιέχουν υδατάνθρακες που ανεβάζουν τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα με αποτέλεσμα το αίσθημα του κορεσμού.

Στην συνέχεια αξίζει να προσέξουμε την κατανάλωση των παγωτών διότι δίνουν πολλές θερμίδες και λίπος. Δύο μπάλες παγωτό δίνουν περίπου 200 θερμίδες και ανάλογα με το περιεχόμενο τους (σοκολάτα, παρφέ κτλ)ακόμα περισσότερες. Είναι λοιπόν προτιμότερο να επιλέγονται γρανίτες ή τα παγωτά τύπου που περιέχουν λιγότερες θερμίδες περίπου 90-120 kcal/τεμάχιο.

Τέλος δεν αντικαθιστούμε το νερό με τους καφέδες είναι μεγάλο λάθος!!!Η μεγάλη θερμοκρασία έχει ως αποτέλεσμα την αυξημένη αποβολή ιδρώτα. Αν δεν είναι επαρκή η πρόσληψη του νερού 1,5-2 λίτρα/μέρα τότε αρχίζει ο οργανισμός να αφυδατώνεται κάτι το οποίο δεν το θέλουμε, γι’ αυτό πρέπει να πίνετε αρκετό νερό για να επιτευχθεί η σωστή ισορροπία υγρών του σώματος.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΣΝΑΚ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ:

Ένα τοστ με ψωμί πολύσπορο , με μία φέτα τυρί χαμηλά λιπαρά και μια φέτα γαλοπούλα βραστή και ένα φρούτο επιλογής.

Ένα γιαούρτι 2% με λίγο μέλι και λίγους ξηρούς καρπούς ανάλατους η με ένα φρούτο.

Μια φρουτοσαλάτα (αν είναι εφικτό)

2-3 κρακεράκια ολικής αλέσεως με μια φέτα τυρί του τοστ και μια ντομάτα ή 2-3 φρυγανιές με ντομάτα και τυρί.
Αν είναι διαθέσιμο μια σαλάτα επιλογής με 2 παξιμάδια.

Μια μπάρα δημητριακών και 2 φρούτα ή ένα φυσικό χυμό.

Ένα κουλούρι ολικής αλέσεως με σουσάμι και ένα ποτήρι φυσικό χυμό.

1 παγωτό χαμηλά λιπαρά τύπου (light) και αργότερα 2 φρούτα.

Αντί για καφέ να επιλέγεται παγωμένο τσάι χωρίς ζάχαρη, αποφεύγοντας αναψυκτικά και κάθε είδους αλκοόλ.

Αυτές οι σωστές επιλογές θα βοηθήσουν να απολαύσουμε τις καλοκαιρινές μας διακοπές χωρίς ενοχές ,διατηρώντας την γραμμή μας καθώς επίσης και την υγεία μας. Το κολύμπι και οι ρακέτες είναι δραστηριότητες που θα σας βοηθήσουν να μην αυξήσετε το βάρος σας και να αυξήσετε τον μεταβολισμό σας. Αρκεί μόνο να υπάρχει πρόγραμμα και θέληση!


Πηγή: http://www.iator.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Γιατί οι γυναίκες χάνουν το ενδιαφέρον τους για το σεξ;



Η απάντηση είναι πιο απλή από ό,τι νομίζατε.

Τι είναι αυτό που κάνει τις γυναίκες που έχουν σταθερές σχέσεις να χάνουν τη διάθεσή τους για σεξ; Σύμφωνα με μια νέα έρευνα, ο πιο σημαντικός παράγοντας είναι ο χρόνος.

Οι σεξολόγοι Σάρα Μάρεϊ και Ρόμπιν Μίλχαουζ, από το Πανεπιστήμιο Guelph του Οντάριο, στον Καναδά εξέτασαν 170 άνδρες και γυναίκες που είχαν σταθερέσς σχέσεις διάρκειας από ένα έως εννέα χρόνια. Η επιθυμία τους για σεξ μετρήθηκε με βάση μία καθιερωμένη κλίμακα που λέγεται Female Sexual Function Index, και κυμαίνεται από 1.2 έως 6.0 βαθμούς.

Οι συμμετέχοντες δήλωσαν, σε γενικές γραμμές, ικανοποιημένοι από τη συναισθηματική και σεξουαλική ζωή τους, όμως, οι επιστήμονες διαπίστωσαν κάτι πολύ ενδιαφέρον σε σχέση με τις γυναίκες: για κάθε επιπλέον μήνα που βρίσκονταν σε μία σχέση, η ερωτική τους επιθυμία ελαττωνόταν κατά 0,2 βαθμούς στην κλίμακα.

Η μείωση αυτή είναι αρκετά μικρή, όμως το σημαντικό είναι ότι παρατηρήθηκε μόνο στις γυναίκες και όχι στους άνδρες, οι οποίοι διατηρούσαν άσβεστο το ερωτικό ενδιαφέρον για τη σύντροφό τους.

Οι επιστήμονες δηλώνουν ότι θέλουν να εξετάσουν περαιτέρω τα ευρήματά τους, όμως σημειώνουν ότι το γεγνός ότι οι γυναίκες χάνουν σταδιακά το ενδιαφέρον τους δεν σημαίνει ότι υπάρχει πρόβλημα στη σχέση τους. Κατά πάσα πιθανότητα, αποτελεί την επιβεβαίωση της θεωρίας ότι οι γυναίκες είναι «σχεδιασμένες» να χάνουν το ενδιαφέρον τους για το σεξ, ώστε να αφοσιώνονται στη μητρότητα.

Οι ίδιοι ενθαρρύνουν τα ζευγάρια να χρησιμοποιήσουν αυτό το γεγονός προς όφελός τους και να το δουν ως κίνητρο για να αναζωογονήσουν τη σχέση τους.


Διαβάστε περισσότερα...