Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2015

Κίνηση ανθρωπιάς σε δύσκολους καιρούς από τους σιδηροδρομικούς


Δίνουν δύο ευρώ από τον μισθό τους υπέρ των προσφύγων.

Την έμπρακτη αλληλεγγύη της στους πρόσφυγες αποφάσισε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών, κρατώντας από το μισθό κάθε εργαζόμενου δύο ευρώ, προκειμένου να διατεθούν σε κέντρα υποδοχής προσφύγων.

«Το Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών αποφάσισε ομόφωνα, οι σιδηροδρομικοί να σταθούμε αλληλέγγυοι στους πρόσφυγες, τουλάχιστον γι αυτούς που φτάνουν στην πατρίδα μας ζωντανοί διασχίζοντας στεριά και θάλασσα (προσφέροντας από το υστέρημά τους). Είναι σίγουρο πως οι σιδηροδρομικοί μέσα από ατομικές πρωτοβουλίες έχουν σπεύσει ήδη σε βοήθεια» αναφέρει η ανακοίνωση.

«Η Π.Ο.Σ. ως όφειλε μετουσιώνει την ατομική θέληση για συμπαράσταση στους πρόσφυγες, σε μια συλλογικότητα. Για το σκοπό αυτό θα κρατηθούν δύο (2,00) ευρώ από κάθε συνάδελφο και το ποσό που θα συγκεντρωθεί θα διατεθεί με ευθύνη της Π.Ο.Σ. σε κέντρα υποδοχής προσφύγων» καταλήγει η ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Απείλησε να σκοτώσει τον γείτονα επειδή τάιζε αδέσποτες γάτες


Χειροπέδες πέρασαν αστυνομικοί της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. σε έναν 70χρονο και στην 61χρονη σύζυγο του καθώς απείλησαν να σκοτώσουν έναν γείτονα τους που τάιζε αδέσποτες γάτες.

Όλα ξεκίνησαν όταν ο 70χρονος συλληφθείς ενοχλημένος από την κίνηση του γείτονα του να αφήσει φαγητό σε αδέσποτα ζώα τον απείλησε με δύο όπλα.

Παρούσα σε όλη τη διάρκεια του διαπληκτισμού, ήταν η 61χρονη σύζυγος του η οποία όταν αντιλήφθηκε πως στο σημείο έφτασαν αστυνομικοί προσπάθησε να διαφύγει αλλά ακινητοποιήθηκε και μετά από έρευνα στην τσάντα της, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τρία πιστόλια και ένα περίστροφο ενώ στο αυτοκίνητο της εντοπίστηκε ένα ακόμη πιστόλι.

Όπως διαπιστώθηκε από την έρευνα των αστυνομικών δεν είχαν εκδοθεί άδειες για τα όπλα, ενώ για ένα εξ αυτών είχε δηλωθεί κλοπή

Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία για τα κατά περίπτωση αδικήματα της απόπειρας ανθρωποκτονίας, απειλής, εξύβρισης και αποδοχής και διάθεσης προϊόντων εγκλήματος καθώς και για παράβαση του νόμου περί όπλων.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ανακαλύφθηκε το ελληνιστικό φρούριο της Άκρας στο Ισραήλ


Έπειτα από έρευνες που διήρκεσαν έναν αιώνα, αρχαιολόγοι ανακοίνωσαν ότι βρήκαν τα απομεινάρια ενός φρουρίου της ελληνιστικής περιόδου το οποίο αποτελούσε κάποτε κέντρο εξουσίας στην Ιερουσαλήμ και οχυρό για την αντιμετώπιση μιας εβραϊκής εξέγερσης που αναφέρεται στην Παλαιά Διαθήκη, στο βιβλίο των Μακκαβαίων.

Ανακαλύφθηκε το ελληνιστικό φρούριο της Άκρας στο Ισραήλ

Οι ερευνητές συζητούσαν εδώ και καιρό για τη θέση του οχυρού της Άκρας, που οικοδομήθηκε πριν από περισσότερο από 2.000 χρόνια από τον Αντίοχο Επιφανή, βασιλιά της δυναστείας των Σελευκιδών κατά την ελληνιστική περίοδο.

Πολλοί υποστήριζαν πως βρισκόταν εκεί όπου βρίσκεται τώρα η Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ, σε σημεία όπως ο Ναός του Παναγίου Τάφου ή η κορυφή του λόφου όπου βρίσκονταν άλλοτε οι δύο εβραϊκοί ναοί και όπου βρίσκεται τώρα το συγκρότημα του τεμένους Αλ Άκσα.

Όμως τα απομεινάρια που βρέθηκαν στη διάρκεια των ανασκαφών της Ισραηλινής Αρχής Αρχαιοτήτων, όπως ανακοινώθηκε σήμερα, βρίσκονται εκτός των τειχών και δεσπόζουν σε μια κοιλάδα προς το νότο, περιοχή στην οποία, σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, είχε επικεντρωθεί η κατασκευή της Ιερουσαλήμ επί του βιβλικού βασιλιά Δαβίδ.

Ο Αντίοχος, ο οποίος έζησε από το 215 έως το 164 π.Χ., επέλεξε το σημείο για την οικοδόμηση της Άκρας ώστε να εξασφαλίζει τον έλεγχο της πόλης και την παρακολούθηση της δραστηριότητας στον εβραϊκό ναό, λέει ο Ντόρον Μπεν-Άμι, ο οποίος ηγήθηκε της ανασκαφής.

Με μήκος που υπολογίζεται σε 250 μέτρα και 60 μέτρα πλάτος, το οχυρό δέσποζε στην περιοχή.

Κάτω από την επιφάνεια που πριν από μια δεκαετία ήταν ένας ασφαλτοστρωμένος χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων, η ομάδα του Μπεν-Άμι ανέσκαψε επιμελώς έναν τεχνητό λόφο αποτελούμενο από στρώματα γης που άφησαν πίσω τους διαδοχικοί πολιτισμοί.

Σε ένα σημείο ανακάλυψαν λίθους από τμήμα ενός μεγάλου τείχους, τη βάση ενός πύργου και ένα κεκλιμένο αμυντικό ανάχωμα, κοντά στα οποία βρέθηκαν τεχνουργήματα, όπως νομίσματα και χερούλια από κούπες κρασιού, που χρονολογούνται από την εποχή του Αντίοχου.

Βρέθηκαν επίσης βλήματα σφεντόνας από μολύβι και αιχμές βελών από χαλκό από την ίδια περίοδο, ίσως από μάχες ανάμεσα στις προελληνιστικές δυνάμεις και εβραίους αντάρτες που προσπαθούσαν να καταλάβουν το οχυρό.

"Πρόκειται για ένα σπάνιο παράδειγμα για το πώς πέτρες, νομίσματα και χώμα μπορούν να συμβάλουν σε μια ενιαία αρχαιολογική αφήγηση που αφορά συγκεκριμένες ιστορικές πραγματικότητες της πόλης της Ιερουσαλήμ", δήλωσε ο Μπεν-Άμι.

Η θέση της Άκρας αναφέρεται αόριστα σε τουλάχιστον δύο αρχαία κείμενα - το Βιβλίο των Μακκαβαίων, που εξιστορεί την εξέγερση, και ένα κείμενο του ιστορικού Φλάβιου Ιώσηπου.

Ιστορικοί αφηγούνται πώς οι αντάρτες, με επικεφαλής τον Ιούδα τον Μακκαβαίο, ανακατέλαβαν την Ιερουσαλήμ από τους Έλληνες, μια νίκη που σηματοδότησε την εβραϊκή εορτή Χάνουκα. Όμως η Άκρα άντεξε έως ότου οι αντάρτες, υπό τον αδελφό του Ιούδα, τον Σίμωνα, την πολιόρκησαν αργότερα και υποχρέωσαν τους υπερασπιστές της να παραδοθούν.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μετονομασία πρόκληση από την πΓΔΜ


«Βάπτισαν» ως… Παλάτι «Αλέξανδρος ο Μακεδόνας» το Αρχαιολογικό Μουσείο των Σκοπίων.

Σε Παλάτι «Αλέξανδρος ο Μακεδόνας» («Alexander of Macedon» Palace) μετονομάσθηκε το νέο αρχαιολογικό μουσείο των Σκοπίων, το οποίο βρίσκεται στο κέντρο της πόλης.

Στο κτίριο του μουσείου τοποθετήθηκαν πλακέτες στη γλώσσα της ΠΓΔΜ και στα αγγλικά, στις οποίες αναγράφεται, μεταξύ άλλων, ότι «ο Αλέξανδρος ο Μακεδόνας είναι ο μεγαλύτερος και γνωστότερος Μακεδόνας βασιλιάς, ηγεμόνας του συνόλου του τότε παγκόσμιου πολιτισμού».

Το νέο αρχαιολογικό μουσείο των Σκοπίων εγκαινιάστηκε τον Οκτώβριο του 2014, στο πλαίσιο του αμφιλεγόμενου σχεδίου της κυβέρνησης του Νίκολα Γκρούεφσκι «Σκόπια 2014» (ή «σχέδιο εξαρχαϊσμού» κατά τους επικριτές του) και το οποίο περιλαμβάνει την ανέγερση δημόσιων κτιρίων σε ρυθμούς μπαρόκ και νεοκλασικισμού και την τοποθέτηση μνημείων και αγαλμάτων στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων (όπως του Μ. Αλεξάνδρου και του Φιλίππου Β΄).

Το νέο αρχαιολογικό μουσείο των Σκοπίων είναι χτισμένο στις όχθες του ποταμού Βαρδάρη (Αξιός) ο οποίος διασχίζει την πόλη, η δε αρχιτεκτονική του κτιρίου ακολουθεί το νεοκλασικό ρυθμό.

Οι συλλογές του μουσείου εκτίθενται σε μία έκταση 6000 τετραγωνικών μέτρων. Συνολικά εκτίθενται περίπου 6000 αντικείμενα από την προϊστορική περίοδο μέχρι το Μεσαίωνα. Στο νέο μουσείο εκτίθενται και δεκαπέντε κέρινα ομοιώματα, μεταξύ αυτών του Μεγάλου Αλεξάνδρου, του Φιλίππου Β΄, του Ιουστινιανού, του Περσέα και του Τσάρου Σαμουήλ.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Καθάρισε η κοίτη του Γαλλικού Ποταμού από τα μπάζα


Ανεξέλεγκτη η ρίψη απορριμμάτων.

Σχεδόν 4000 κυβικά μέτρα μπάζα και απορρίμματα απομακρύνθηκαν από την κοίτη του Γαλλικού ποταμού και άλλες περιοχές του Εθνικού Πάρκου Δέλτα Αξιού με πρωτοβουλία του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Αξιού -Λουδία -Αλιάκμονα και στο πλαίσιο του έργου «Καθαρισμός Α' Ζώνης Εθνικού Πάρκου στο Δήμο Δέλτα».

«Είναι η πρώτη φορά που γίνεται αποκομιδή μπαζοαπορριμμάτων που έχουν εναποτεθεί παράνομα ως μέτρο διαχείρισης για τη βελτίωση περιοχών απολύτου προστασίας. Ο Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Αξιού είναι ο πρώτος φορέας διαχείρισης προστατευόμενης περιοχής που υλοποιεί αντίστοιχο έργο, αξιοποιώντας κονδύλια του ΕΣΠΑ και συγκεκριμένα του ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας» εξηγεί ο γεωπόνος του Φορέα Βασίλης Γιαμούζης.

Σημειώνεται ότι η προστατευόμενη περιοχή του Δέλτα Αξιού υφίσταται σημαντικές ανθρωπογενείς πιέσεις, όπως είναι η ανεξέλεγκτη ρίψη μπαζών και απορριμμάτων, επειδή βρίσκεται πολύ κοντά στο αστικό κέντρο της Θεσσαλονίκης και τη βιομηχανική της ζώνη.

«Η επιβάρυνση του φυσικού περιβάλλοντος με σκουπίδια από τη γύρω περιοχή αλλά και από την πόλη της Θεσσαλονίκης που καταλήγουν στο Εθνικό Πάρκο, είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες υποβάθμισης της περιοχής» αναφέρει ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης, ομότιμος καθηγητής Θεμιστοκλής Κουιμτζής.

Με στόχο, λοιπόν, την αναβάθμιση και ανάδειξη της περιοχής, ο Φορέας προχώρησε στην υλοποίηση του έργου καθαρισμού, ύψους 120.000 ευρώ, μέσω του οποίου επιλέχθηκαν να καθαριστούν περιοχές όπου έχουν συσσωρευτεί μεγάλοι όγκοι αποβλήτων από εκσκαφές, κατασκευές, κατεδαφίσεις, απόβλητα συσκευασιών και ογκώδη αντικείμενα. Πρόκειται για τη νότια πύλη του Περιβαλλοντικού Πάρκου Γαλλικού Ποταμού, τη λιμνοθάλασσα Καλοχωρίου, καθώς και το παραποτάμιο δάσος του Αξιού, στο χωριό Ανατολικό.

Η βασική περιοχή παρέμβασης, ωστόσο, ήταν η κοίτη του Γαλλικού ποταμού, μια περιοχή ιδιαίτερα επιβαρυμένη εδώ και χρόνια, η οποία είναι ορατή στον επισκέπτη της Θεσσαλονίκης από την εθνική οδό.

Πάντως ο Φορέας Διαχείρισης, επισημαίνει ότι το συγκεκριμένο έργο «δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση συνολική και οριστική λύση για το πρόβλημα των σκουπιδιών και μπαζών».

«Η διαχείριση των απορριμμάτων βρίσκεται αποκλειστικά στην αρμοδιότητα των δήμων, ενώ, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, ο κάθε παραγωγός μπαζών και ογκωδών οφείλει να φροντίζει για τη νόμιμη διάθεσή τους σε αδειοδοτημένες μονάδες διαχείρισης» τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση.


Πριν τον καθαρισμό

Μετά τον καθαρισμό


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Λαμπάδιασε» την σύντροφό του γιατί απέρριψε πρόταση γάμου


Υπέκυψε στα τραύματά της αν και είχε εκτιμηθεί ότι βρισκόταν εκτός κινδύνου.

Μια νεαρή Πακιστανή υπέκυψε σήμερα στα εγκαύματα που υπέστη από έναν άνδρα επειδή αρνήθηκε να τον παντρευτεί, δήλωσε ένας γιατρός.

Η 20χρονη Σόνια Μπίμπι δήλωσε στην αστυνομία από το νοσοκομείο στο οποίο εισήχθη στα τέλη του Οκτωβρίου, ότι ο πρώην σύντροφός της, ο 24χρονος Λατίφ Άχμεντ, την περιέλουσε με πετρέλαιο και έβαλε φωτιά στα ρούχα της όταν απέρριψε την πρόταση γάμου που της έκανε.

Οι γιατροί αποτίμησαν αρχικά ότι η νεαρή βρισκόταν εκτός κινδύνου, αλλά όπως δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας γιατρός του κύριου νοσοκομείου της περιοχής Μουλτάν, τα εγκαύματά της μολύνθηκαν, προκαλώντας σήμερα τον θάνατό της.

Όπως διευκρίνισε ο γιατρός Ναχίντ Σόντρι, η 20χρονη έφερε εγκαύματα στο 40 με 50% της επιφάνειας του σώματός της.

Το περιστατικό αυτό συνέβη σε ένα απομονωμένο χωριό της περιοχής Μουλτάν, στην επαρχία Πουντζάμπ, και η αστυνομία συνέλαβε τον δράστη.

Τα πρώτα στοιχεία της έρευνας της αστυνομίας έδειξαν ότι ο κατηγορούμενος έβαλε φωτιά στα ρούχα της 20χρονης «αφού αυτή αρνήθηκε να τον παντρευτεί».

Κάθε χρόνο στο Πακιστάν, εκατοντάδες γυναίκες σκοτώνονται από τους οικείους τους σε εγκλήματα ενδοοικογενειακής βίας ή σε άλλα που γίνονται για την υπεράσπιση της οικογενειακής τιμής.

Σύμφωνα με το ίδρυμα Aurat, που αγωνίζεται για να βελτιώσει την κατάσταση των γυναικών στην συντηρητική και πατριαρχική κοινωνία του Πακιστάν, περισσότερες από 3.000 γυναίκες έχουν πέσει θύμα επιθέσεων αυτού του είδους από το 2008.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Συλλαλητήριο αγροτών στον Τύρναβο στις 7 Νοέμβρη


Στα Φάρσαλα στις 2 Δεκεμβρίου.

Στους δρόμους βγαίνουν ξανά οι αγρότες, που περνούν στην επόμενη φάση των κινητοποιήσεών τους.

Η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας αποφάσισε συλλαλητήριο το Σάββατο 7 Νοέμβρη στον Τύρναβο και την Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου στα Φάρσαλα, ενώ προγραμματίζονται συλλαλητήρια και σε Αγιά, Ελασσόνα και Πλατύκαμπο.

Στις αρχές Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί εκ νέου πανελλαδική σύσκεψη της πανελλήνιας επιτροπής των μπλόκων προκειμένου να αποφασιστεί ο συντονισμός και η περαιτέρω κλιμάκωση των κινητοποιήσεων σε όλη τη χώρα.

Τα παραπάνω ανακοινώθηκαν χθες στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν στελέχη της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Λάρισας, καθώς και εκπρόσωποι αγροτικών συλλόγων, οι οποίοι, μεταξύ άλλων, τόνισαν ότι το προβλήματα των μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων οξύνονται οδηγώντας σε οικονομικό αδιέξοδο τους ίδιους και τις οικογένειες τους και δήλωσαν ότι «μπαίνουν για μια ακόμη φορά μπροστά στην οργάνωση των αγώνων για την επιβίωση μας, στήνοντας μπλόκο στα μνημόνια, την ΚΑΠ και τα αντιαγροτικά μέτρα».

Όπως ανέφεραν, εκτός των άλλων, υπάρχουν σοβαρές ζημιές στο βαμβάκι από τις βροχοπτώσεις, με αποτέλεσμα την μείωση της παραγωγής, ενώ την ίδια ώρα οι παραγωγοί παραδίδουν το βαμβάκι στα εκκοκκιστήρια χωρίς να υπάρχει ανακοινωμένη τιμή, αναφέρει το seleo.gr.

Ακόμη, σοβαρό πρόβλημα με την τιμή υπάρχει ιδιαίτερα στο πράσινο μήλο της Αγιάς εξαιτίας του εμπάργκο στην Ρωσία . Μειωμένες είναι οι τιμές στα καπνά και σε μια σειρά άλλα προϊόντα γεωργικά και κτηνοτροφικά. Όλα αυτά, τόνισαν, η κυβέρνηση τα παρακολουθεί ως θεατής, χωρίς να παίρνει κανένα μέτρο προστασίας των αγροτών και κτηνοτρόφων από τους εμπόρους.

Η ΕΟΑΣΝΛ, όπως αναφέρεται και σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε, όλα τα χρόνια δράσης της καθημερινά όπως και τώρα δίνει την μάχη για την επιβίωση των μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων. «Παλεύουμε για την ενότητα όλων όσων έχουν κοινά συμφέροντα γιατί η όξυνση των προβλημάτων, τα Μνημόνια και η ΚΑΠ της ΕΕ δεν καταστρέφουν όλους τους αγρότες και κτηνοτρόφους».


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Yπάλληλοι ασφαλιστικών ταμείων έκαναν την κομπίνα των 18 εκατ. ευρώ στη Θεσσαλονίκη


Προσωποποιήθηκαν οι ευθύνες από τη δικαιοσύνη.

Ευθύνες σε βάρος υπαλλήλων τριών ασφαλιστικών ταμείων για την υπεξαίρεση των 17,9 εκατ. ευρώ στο δήμο Θεσσαλονίκης, καταλογίζει η οικονομική επιθεωρήτρια Αναστασία Τσεμπερά, όπως προκύπτει από την έρευνα που διενήργησε, κατόπιν παραγγελίας του εισαγγελέα πλημμελειοδικών Λάμπρου Τσόγκα.

Στο «κάδρο» βρίσκονται συνολικά 16 υπάλληλοι των Ταμείων Υγείας Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων (ΤΥΔΚΥ), Ασφάλισης Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων (ΤΑΔΚΥ) και Σύνταξης Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (ΤΣΜΕΔΕ), για τους οποίους ο εισαγγελικός λειτουργός, μελετώντας το πολυσέλιδο πόρισμα της οικονομικής επιθεωρήτριας, εισηγείται την άσκηση ποινικής δίωξης για κακουργηματική απιστία, με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου.

Το πόρισμα αναμένεται τις επόμενες μέρες να διαβιβαστεί στον εισαγγελέα αντιμετώπισης εγκλημάτων διαφθοράς Θεσσαλονίκης Αχιλλέα Ζήση, ο οποίος θα αποφασίσει για τα περαιτέρω, δηλαδή εάν θα ασκηθούν ή όχι διώξεις εναντίον των εμπλεκόμενων προσώπων.

Μεταξύ αυτών -σύμφωνα με το πόρισμα- συγκαταλέγονται προϊστάμενοι τμημάτων διαχείρισης, διευθυντές οικονομικών υπηρεσιών και υπάλληλοι που υπηρετούσαν το επίμαχο διάστημα της υπεξαίρεσης, ήτοι από το 1999 έως το 2008, στα συγκεκριμένα ασφαλιστικά ταμεία. Όπως προέκυψε από την έρευνα της οικονομικής επιθεωρήτριας, οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι έπρεπε να κάνουν τους προβλεπόμενους ελέγχους για τις παρακρατηθείσες ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων στο δήμο Θεσσαλονίκης και να εντοπίσουν την ζημιά που υπέστησαν τα ταμεία τους, που -κατά την οικονομική επιθεωρήτρια- προσεγγίζει συνολικά τα 6 εκατ. ευρώ.

Ως γνωστόν, την υποχρέωση να αποδίδει κρατήσεις υπέρ των ασφαλιστικών ταμείων αλλά και υπέρ της εφορίας (εν προκειμένω η Θ' ΔΟΥ) είχε ο καταδικασθείς σε ποινή κάθειρξης 20 ετών και 6 μηνών, πρώην δημοτικός ταμίας Παναγιώτης Σαξώνης.

Οι εμπλεκόμενοι υπάλληλοι των επίμαχων ταμείων έχουν ήδη καταθέσει ανωμοτί, δηλαδή ως ύποπτοι τέλεσης αξιόποινων πράξεων.

Να σημειωθεί ότι ανάλογη έρευνα είχε διενεργήσει η Αν. Τσεμπερά για υπαλλήλους της Θ' ΔΟΥ, καταλογίζοντας ευθύνες εναντίον 28 εφοριακών-αρμόδιων για την είσπραξη των παρακρατηθέντων φόρων από το δήμο Θεσσαλονίκης. Ωστόσο, τον Ιούλιο του 2014, ο τότε εισαγγελέας διαφθοράς Θεσσαλονίκης Αργύρης Δημόπουλος, έκρινε ότι δεν υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις για να διωχθούν ποινικά οι υπάλληλοι της συγκεκριμένης ΔΟΥ, αρχειοθετώντας την υπόθεση και απαλλάσσοντας τους εμπλεκόμενους εφοριακούς.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Συμβολικές καταλήψεις αύριο στα δημαρχεία


Οι εργαζόμενοι αντιδρούν στο νέο ασφαλιστικό και το σύστημα αξιολόγησης.

Από τις 10:00 έως τις 13:00 θα διαρκέσουν αύριο οι συμβολικές καταλήψεις της ΠΟΕ-ΟΤΑ στα δημαρχεία όλης της χώρας, αλλά και σε ΚΑΠΗ, δημοτικούς βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς και δημοτικά γκαράζ.

Το διάστημα αυτό οι δημοτικοί υπάλληλοι θα σταματήσουν την εργασία τους προκειμένου να συμμετάσχουν σε γενικές συνελεύσεις και συγκεντρώσεις για τα μέτρα του νέου μνημονίου που αφορούν τον κλάδο τους.

Από τους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς κάποιοι δεν θα λειτουργήσουν καθόλου αύριο, ενώ άλλοι θα διακόψουν τη λειτουργία τους στις 10 το πρωί.

Η ΠΟΕ–ΟΤΑ θα συμμετάσχει, επιπλέον, στην 24ωρη γενική πανελλαδική απεργία την Πέμπτη 12 Νοεμβρίου, ενώ η Εκτελεστική Επιτροπή της Ομοσπονδίας θα συνεδριάσει «για τον προγραμματισμό των επόμενων αγωνιστικών δράσεων και παρεμβάσεων».

Οι εργαζόμενοι στους δήμους αντιδρούν στην επικείμενη, όπως υποστηρίζουν, κατάργηση του καθεστώτος βαρέων και ανθυγιεινών των υπαλλήλων στην καθαριότητα, σε ρυθμίσεις του νέου ασφαλιστικού, καθώς και στο νέο μισθολόγιο και το σύστημα αξιολόγησης που ετοιμάζει το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μέχρι το ’17 ολοκληρώνονται αυτοκινητόδρομοι, επεκτάσεις του Μετρό και σιδηροδρομικά έργα


Συνάντηση Σπίρτζη με τον πρόεδρο της ΕΤΕπ για την ολοκλήρωση των έργων.

Η χρηματοδότηση για την ολοκλήρωση των εν εξελίξει έργων υποδομής, όπως επίσης και ο προγραμματισμός χρηματοδότησης έργων της νέας προγραμματικής περιόδου ήταν το αντικείμενο συζήτησης της συνάντησης που είχε σήμερα ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Χρήστος Σπίρτζης με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), Βέρνερ Χόγιερ.

Σύμφωνα με τον υπουργό Χρ. Σπίρτζη μέχρι το Μάρτιο του 2017 θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί όσο γίνεται περισσότερα έργα που χρηματοδοτούνται από το τρέχον πρόγραμμα ΕΣΠΑ το οποίο λήγει στο τέλος του χρόνου, προκειμένου να μην χαθούν χρήματα και να μεταφερθούν όσο γίνεται λιγότερα έργα-γέφυρες στο νέο ΕΣΠΑ.

Τα έργα που θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το Μάρτιο του 2017 είναι οι αυτοκινητόδρομοι, οι επεκτάσεις του Μετρό και τα σιδηροδρομικά. Σε ό,τι αφορά το μετρό Θεσσαλονίκης υπάρχει παράταση της χρηματοδότησης έως και το Μάρτιο του 2020.

Σε ό,τι αφορά το Μετρό, ο υπουργός Υποδομών, είπε ότι είναι ένα από τα έργα, που θα εξετάσει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, για την ωρίμανση, αλλά και για την υλοποίηση του στο κομμάτι που είναι ώριμο, το τμήμα της γραμμής 4.

Το πρώτο τμήμα της γραμμής 4 Άλσος Βεΐκου-Γουδί, ύψους 1,4 δισ. ευρώ αναμένεται να δημοπρατηθεί το πρώτο τρίμηνο του 2016.

Ο υπουργός Υποδομών, ανέφερε ακόμη ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από ξένες τράπεζες για τα έργα στην Ελλάδα. Όπως είπε, για το θέμα αυτό θα υπάρξει συνάντηση με εκπροσώπους της Παγκόσμιας Τράπεζας. «Συμφωνήσαμε και συζητήσαμε για τους αυτοκινητοδρόμους που εμπλέκεται η Ευρωπαϊκή Τράπεζα (Μορέας και Ολυμπία Οδός) ένα βαρύ χρονοδιάγραμμα, προκειμένου σύντομα να ολοκληρωθούν οι αυτοκινητόδρομοι που έχουν ξεκινήσει εδώ και χρόνια», ανέφερε μεταξύ άλλων, ο υπουργός Υποδομών. «Συμφωνήσαμε τις πρόσθετες εγγυήσεις, αλλά και τους υπόλοιπους όρους που θέτουμε εμείς στο τραπέζι. Είναι 300 εκατομμύρια ευρώ μέχρι την ολοκλήρωση ως εγγύηση».

Επιπλέον, στο τραπέζι της συζήτησης τέθηκε και το θέμα της επέκτασης του προαστιακού από το Λαύριο έως τη Ραφήνα ενώ τα υπόλοιπα έργα που μπαίνουν στον νέο σχεδιασμό, είναι η κατασκευή της νέας σιδηροδρομικής γραμμής της Εγνατίας: Ηγουμενίτσα-Θεσσαλονίκη- Αλεξανδρούπολη-Ορμένιο κόστους 5 δισ. ευρώ.

Από την πλευρά του ο κ. Χόγιερ σημείωσε ότι η ΕΤΕπ έμεινε στην Ελλάδα κατά την περίοδο της κρίσης και ότι σκοπεύει να παραμείνει και μετά την κρίση, ενώ σημείωσε ότι αποχωρεί αισιόδοξος από το υπουργείο. «Είναι εκπληκτικό το πόσα έργα θα ολοκληρωθούν σε λίγο στην Ελλάδα», τόνισε μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, Βέρνερ Χόγιερ, διαπιστώνοντας «μεγάλη πρόοδο όσον αφορά τους αυτοκινητόδρομους και ειδικά το Μορέα».

«Αυτό που είναι σημαντικό τώρα είναι να θέσουμε μια λίστα με προτεραιότητες, όπως μας υπέδειξε και ο υπουργός», κατέληξε ο πρόεδρος της ΕΤΕΠ.

--------------

Τα σχέδια για τη γραμμή 4 του Μετρό

Η εμπλοκή της ΕΤΕπ και τα ιδιωτικά κεφάλαια μέσω ΣΔΙΤ.

Την ολοκλήρωση των οδικών αξόνων έως το 2017 στο πλαίσιο του προηγούμενου ΕΣΠΑ 2007-2013 επιδιώκει το υπουργείο Υποδομών.

Τα θέματα που αφορούν τους πέντε μεγάλους αυτοκινητόδρομους (Ολυμπία Οδό, Μορέα, Ε65, Ιονία Οδό και Μαλιακός-Κλειδί), την προοπτικήτης νέας γραμμής 4 του μετρό της Αθήνας, που θα ενώνει το Γαλάτσι με το Μαρούσι καθώς και το έργο της σιδηροδρομικής Εγνατίας συζήτησαν ο υπουργός Υποδομών Μεταφορών κα Δικτύων Χρήστος Σπίρτζης με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) Βέρνερ Χόγιερ.

Όσον αφορά τη νέα γραμμή του μετρό, υπάρχει αισιοδοξία ότι μπορεί να προκηρυχθεί μέσα στους επόμενους μήνες το α’ τμήμα της (Άλσος Βεΐκου – Γουδί), προϋπολογισμού 1,4 δισ. ευρώ, καθώς η ΕΤΕπ έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα έργα του μετρό και μπορεί να αυξήσει τη συμμετοχή της από το 50% που είναι σήμερα στο 75%. Εξετάζεται η επέκταση του μετρό της Αθήνας να γίνει ως έργο ΣΔΙΤ αξιοποιώντας το «πακέτο Γιούνκερ».


Πηγή: http://www.newsbeast.gr και http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Σε εξέλιξη η καταγραφή των ζημιών από τις πρόσφατες βροχοπτώσεις


Το ανακοίνωσε στη Βουλή ο υφυπουργός Εσωτερικών Γ. Μπαλάφας.

Σε εξέλιξη βρίσκονται η καταγραφή και αποτίμηση των ζημιών από τις πρόσφατες βροχοπτώσεις σε Αττική, Ύδρα και Ηλεία και αναμένεται Κοινή Υπουργική Απόφαση για την αποκατάσταση των ζημιών και τη λήψη των σχετικών πιστώσεων στους πληγέντες.

Αυτό τόνισε ο υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Γιάννης Μπαλάφας, απαντώντας σε επίκαιρες ερωτήσεις των βουλευτών του ΚΚΕ Χρήστου Κατσώτη και του ΠΑΣΟΚ Γιάννη Κουτσούκου.

Ο κ. Μπαλάφας ανέφερε ότι οι Δήμοι Αχαρνών, Αγίων Αναργύρων-Καματερού, Χαϊδαρίου, Φυλής και Ύδρας κηρύχτηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και σήμερα υπεγράφησαν οι αποφάσεις για την επιχορήγηση από 90.000 ευρώ για τους δύο πρώτους και 60.000 ευρώ για τον τελευταίο.

Σύμφωνα με την ενημέρωση του υφυπουργού, «για την αντιπλημμυρική θωράκιση έχουν ενταχθεί και εκτελούνται ή έχουν προγραμματισθεί να εκτελεσθούν από υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής και από δήμους έργα συνολικού ύψους 34 εκατ. ευρώ, από πόρους ΕΣΠΑ έργα 218 εκατ. και από τη Διεύθυνση Αναπτυξιακού Προγραμματισμού της Περιφέρειας άλλα 154 εκατ. ευρώ».

Ιδιαίτερα για τα μεγάλης κλίμακας έργα υπάρχουν και τρέχουν τρεις διαγωνισμοί, για μελέτες οριοθέτησης της κοίτης του Κηφισού, για επικαιροποίηση των μελετών διευθέτησης του ρέματος της Εσχατιάς, καθώς και για το ρέμα Αχαρνών.

Απαντώντας στον κ. Κουτσούκο για τις καταστροφές από τις έντονες βροχοπτώσεις στην Ηλεία την 21η Οκτωβρίου, ο κ. Μπαλάφας σημείωσε ότι συνολικά οι δήμοι της περιοχής για το 2015 έχουν χρηματοδοτηθεί με 816.550 ευρώ για προστατευτικά έργα και επενδύσεις στους τομείς των έργων, ενώ το ΥΠΕΣΔΑ, αντιδρώντας άμεσα, εκταμίευσε 150.000 ευρώ για έκτακτες καταστάσεις φυσικών καταστροφών.

Άμεσα θα ολοκληρωθούν οι αυτοψίες σε κτίρια που διενεργεί το υπουργείο Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, ενώ το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχει ήδη προχωρήσει σε αποτίμηση των ζημιών και ξεκίνησαν να υποβάλλονται οι δηλώσεις από τους παραγωγούς σε μια προσπάθεια ταχύτατης αποζημίωσης τους.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Σεξουαλική κακοποίηση παιδιών σε ζωντανή μετάδοση


Δικογραφία σε βάρος 60χρονου για πορνογραφία ανηλίκων.

Υπόθεση πορνογραφίας ανηλίκων και πορνογραφικών αναπαραστάσεων ανηλίκων κατά παραγγελιά σε πραγματικό χρόνο μέσω διαδικτύου εξιχνιάστηκε από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας και σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος ενός 60χρονου αλλοδαπού.

Η διερεύνηση της υπόθεσης ξεκίνησε κατόπιν κατάλληλης αξιοποίησης και ανάλυσης πληροφοριών-στοιχείων, που πραγματοποιήθηκε από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, σύμφωνα με τις οποίες κάτοχος θυρίδας ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, συνομιλούσε με άλλους χρήστες του διαδικτύου, σχετικά με την καταβολή ποσού, με αντάλλαγμα είτε τη ζωντανή μετάδοση (live streaming) παιδιών που επιδίδονται σε σεξουαλικές πράξεις είτε τη δυνατότητα συνάντησης του ιδίου με παιδιά, με σκοπό την επίτευξη ασελγούς πράξης σε βάρος αυτών.

Τα στοιχεία της έρευνας τέθηκαν υπόψιν της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών και εκδόθηκε σχετική Διάταξη και Βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών, για άρση του απορρήτου των επικοινωνιών. Από την αξιοποίηση των στοιχείων της έρευνας, προέκυψε η εμπλοκή του 60χρονου αλλοδαπού στην υπόθεση.

Τον Σεπτέμβριο κλιμάκιο αστυνομικών της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος μετέβη στη διεύθυνση που προέκυπτε πως εργάζεται ο 60χρονος, όπου από την επιτόπια έρευνα διαπιστώθηκε πως πλέον εργαζόταν και διέμενε μόνιμα στο εξωτερικό σε χώρα της Ευρώπης.

Στη συνέχεια, ενημερώθηκαν άμεσα μέσω αστυνομικής συνεργασίας, οι αρμόδιες αρχές της Ευρωπαϊκής χώρας, προκειμένου να προβούν σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες, κατά τόπο αρμοδιότητας.

Στο πλαίσιο της έρευνας, προέκυψε επίσης ότι το χρονικό διάστημα από 23 Δεκεμβρίου 2011 έως και 30 Μαρτίου 2015 ο 60χρονος πραγματοποίησε 284 συναλλαγές στις Φιλιππίνες, που αφορούσαν, είτε τη ζωντανή μετάδοση (live streaming) παιδιών που επιδίδονται σε σεξουαλικές πράξεις είτε τη δυνατότητα συνάντησης του ιδίου με παιδιά με σκοπό την επίτευξη ασελγούς πράξης σε βάρος αυτών.

Η δικογραφία τακτικής διαδικασίας έχει υποβληθεί στις αρμόδια Εισαγγελική Αρχή.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ισόβια σε οδηγό ταξί στην Ινδία


Βίασε 26χρονη επιβάτιδα.

Σε ισόβια καταδικάστηκε ο οδηγός ταξί Κουμάρ Γιαντάβ της εταιρείας Uber στην Ινδία, που είχε κριθεί ένοχος τον περασμένο μήνα για βιασμό, απαγωγή και εκφοβισμό μιας γυναίκας επιβάτιδα.

Η 26χρονη γυναίκα κατήγγειλε ότι τον περασμένο Δεκέμβριο ο Γιαντάβ την μετέφερε με το ταξί του σε απομακρυσμένη περιοχή όπου την χτύπησε και την βίασε.

Το περιστατικό προκάλεσε έντονες διαμαρτυρίες για την ασφάλεια των γυναικών στη χώρα, ενώ λίγο καιρό αργότερα το Νέο Δελχί απαγόρευσε τη λειτουργία της Uber και πολλών άλλων εταιρειών ταξί που δραστηριοποιούνται στο Διαδίκτυο επειδή δεν διενεργούν τους απαραίτητους ελέγχους ως προς το παρελθόν των οδηγών τους. Στη συνέχεια, η Uber ζήτησε συγγνώμη και ξεκίνησε εκ νέου να προσφέρει τις υπηρεσίες της αυξάνοντας, κατά τα λεγόμενά της, τους ελέγχους ασφαλείας.

Ο βιασμός είναι κεντρικό ζήτημα στην ινδική κοινωνία από τον Δεκέμβριο 2012, όταν μία 23χρονη φοιτήτρια βιάστηκε ομαδικά και κακοποιήθηκε μέχρι θανάτου μέσα σε λεωφορείο στο Νέο Δελχί.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Στο ΣτΕ οι φαρμακοποιοί για το ιδιοκτησιακό καθεστώς


Αιτήσεις ακυρώσεως κατά της Κοινής Υπουργικής Απόφασης.

Το δρόμο της Δικαιοσύνης επιλέγουν ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος και ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής, καταθέτοντας στο Συμβούλιο της Επικρατείας, αιτήσεις ακυρώσεως, καθώς επίσης και σχετικές αιτήσεις αναστολής εκτελέσεως κατά της Κοινής Υπουργικής Απόφασης που εκδόθηκε από τα υπουργεία Υγείας και Οικονομικών και αφορά στις αλλαγές στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων.

Όπως υποστηρίζουν οι φαρμακοποιοί η ΚΥΑ «αλλάζει πλήρως και απορυθμίζει το μέχρι σήμερα ισχύον ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων προς όφελος των μονοπωλίων».

Στο σκεπτικό των αιτήσεων αναφέρεται ότι η προσβαλλόμενη ΚΥΑ είναι ευθέως αντισυνταγματική και αντίθετη με το ενωσιακό κεκτημένο (ενωσιακό δίκαιο, νομολογία του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης -ΔΕΕ).

Ο ΠΦΣ υπενθυμίζει ότι το ΣτΕ με σειρά αποφάσεών του (228/2014 η πλέον πρόσφατη) έχει δεχθεί ότι τα φαρμακεία δεν αποτελούν αμιγώς εμπορικές επιχειρήσεις, αλλά ιδιότυπα καταστήματα, στα οποία συνδυάζεται η υπεύθυνη επιστημονική δραστηριότητα και η κοινωνική αποστολή με την εμπορική εκμετάλλευση, το δε ΔΕΕ (αποφάσεις C 171/07, C 172/07 και C 531/06), εκτός των άλλων, έχει δεχθεί ότι ο περιορισμός της ιδιοκτησίας των φαρμακείων αποκλειστικά από φαρμακοποιούς διασφαλίζει την ανεξαρτησία των φαρμακευτικών υπηρεσιών και αποτρέπει συγκρούσεις συμφερόντων.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δεν απεργούν τα ταξί στις 12 Νοεμβρίου


«Η διαμαρτυρία μας πρέπει να γίνει με άλλους τρόπους, όχι με 24ωρη εκτόνωση».

Την απόφαση να μη συμμετάσχει στις απεργιακές κινητοποιήσεις της 12ης Νοεμβρίου έλαβε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ταξί και Αγοραίων (ΠΟΕΙΑΤΑ), παρατηρώντας πως «η δική μας διαμαρτυρία μπορεί και πρέπει να γίνει με άλλους, διαφορετικούς τρόπους και όχι με 24ωρη εκτόνωση».

«Ο κλάδος των ταξί έχει αποδείξει πολλές φορές στο παρελθόν ότι, χρησιμοποιεί τις απεργιακές κινητοποιήσεις, όχι για εντυπωσιασμό, αλλά για ουσιαστικούς λόγους. Τα νέα μέτρα και η συνέχιση της υφεσιακής πολιτικής, δημιουργήματα του 3ου μνημονίου, φυσικά και δεν μας αφήνουν ασυγκίνητους. Θεωρούμε όμως ότι η δική μας διαμαρτυρία μπορεί και πρέπει να γίνει με άλλους , διαφορετικούς τρόπους και όχι με 24ωρη εκτόνωση», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση και προστίθεται:

«Σεβόμαστε και κατανοούμε οποιαδήποτε διαμαρτυρία των εργαζομένων-έστω κι αν αυτή καπηλεύεται από κομματικές ή συνδικαλιστικές οργανώσεις, δεν μπορούμε όμως να παρασύρουμε τους συναδέλφους σε μια διαμαρτυρία με αμφίβολα αποτελέσματα. Ναι, σε απεργιακές κινητοποιήσεις αλλά με συγκεκριμένους στόχους και συγκεκριμένα αιτήματα. Ναι σε μια απεργία που θα ξεκινάει από τον κλάδο και θα τελειώνει με νίκη του κλάδου. Ναι σε μια απεργία που θα την αποφασίσουν τα συλλογικά όργανα του κλάδου και όχι άλλοι φορείς.

Είναι αυτονόητο, ότι θα πρέπει να διασφαλιστεί η ενιαία θέση και έκφραση για τον κλάδο μας, ωστόσο η μη συμμετοχή της Π.Ο.Ε.Ι.Α.Τ.Α στην απεργία της 12ης Νοεμβρίου δεν σημαίνει απαγόρευση σε όποιο σωματείο επιθυμεί να συμμετάσχει».


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Φρικτός θάνατος για τέσσερις συνταξιούχους στην Ισπανία


Πνίγηκαν από πλημμύρα μέσα στον οίκο ευγηρίας.

Τέσσερις συνταξιούχοι σε οίκο ευγηρίας πνίγηκαν σήμερα από τις πλημμύρες που προκλήθηκαν ξαφνικά από την υπερχείλιση ενός ποταμού στη βόρεια Ισπανία, ανακοίνωσαν οι αρχές.

Ο ποταμός Σίο υπερχείλισε ξαφνικά σήμερα πριν από την αυγή πλημμυρίζοντας τα σπίτια της μικρής πόλης Αγραμούντ, η οποία βρίσκεται στις όχθες του και 100 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Βαρκελώνης.

Οι εννέα συνταξιούχοι που διαμένουν στα δωμάτια στο ισόγειο του οίκου ευγηρίας αιφνιδιάστηκαν και «μόνον πέντε από αυτούς μπόρεσαν να γλιτώσουν» από τις πλημμύρες, δήλωσε ο αντιδήμαρχος της πόλης Ξαβιέρ Σεκάνελ στον εθνικό ραδιοσταθμό.

Η πυροσβεστική υπηρεσία της Καταλονίας επιβεβαίωσε τον θάνατο τεσσάρων υπερηλίκων στον λογαριασμό της στο Twitter.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ποια είναι η διαφορά της Γενοκτονίας από την Εθνοκάθαρση


Η δήλωση του Νίκου Φίλη για τη Γενοκτονία των Ποντίων επαναφέρει το θέμα στην επικαιρότητα.

Σάλο και πολλές αντιδράσεις έχει προκαλέσει η δήλωση του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, ο οποίος ουσιαστικά ανέφερε ότι ήταν Εθνοκάθαρση.

Με μια γρήγορη ματιά στο λεξικό του Γ. Μπαμπινιώτη μπορεί κάποιος να διαπιστώσει την εξής διαφορά ανάμεσα στις δύο λέξεις:

Γενοκτονία: Η βάσει σχεδίου συστηματική και ολοκληρωτική εξόντωση φυλής ή έθνους.

Εθνοκάθαρση: Ο μαζικός αφανισμός ή εκδίωξη των μελών μιας εθνότητας από μια περιοχή για γεωπολιτικούς σκοπούς.

Σύμφωνα με τον δρα Βασίλειο Θ. Μεϊχανετσίδη, μέλος της Διεθνούς Ενώσεως Μελετητών Γενοκτονίας και όσα είχε πει το 2014 στην Ελευθεροτυπία, όταν μια ανάλογη συζήτηση είχε ανοίξει: «Ενώ η γενοκτονία συνιστά συγκεκριμένο έγκλημα του διεθνούς (ποινικού) δικαίου, ο όρος εθνοκάθαρση χρησιμοποιείται ως γενική ονομασία (generic term) για να περιγράψει ένα σύνολο εγκλημάτων, όπως π.χ. τα εγκλήματα πολέμου, τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, αλλά και το ίδιο το έγκλημα της γενοκτονίας. Με άλλα λόγια, ο όρος εθνοκάθαρση δεν έχει λάβει ρητή νομική αναγνώριση, αν και επιμέρους στοιχεία της πρακτικής αυτής ορίζονται και τιμωρούνται από το διεθνές ή το εθνικό δίκαιο. Ως εκ τούτου, τα γεγονότα κατά των Ελλήνων του Πόντου και ευρύτερα κατά των Οθωμανών Ελλήνων νομικώς στοιχειοθετούν το έγκλημα της γενοκτονίας, μπορούν όμως να περιγραφούν και ως εθνοκάθαρση».

Η γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου αναφέρεται σε σφαγές και εκτοπισμούς εναντίον Ελληνικών πληθυσμών στην περιοχή του Πόντου που πραγματοποιήθηκαν από το κίνημα των Νεότουρκων κατά την περίοδο 1914-1923. Εκτιμάται ότι στοίχισε τη ζωή περίπου 213.000-368.000 Ελλήνων. Οι επιζώντες κατέφυγαν στον Άνω Πόντο (στην ΕΣΣΔ) και μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή το 1922, στην Ελλάδα. Τα γεγονότα αυτά αναγνωρίζονται επισήμως ως γενοκτονία και από διεθνείς οργανισμούς όπως η Διεθνής Ένωση Μελετητών Γενοκτονιών.

Θεωρείται μια από τις πρώτες σύγχρονες γενοκτονίες. Η γενοκτονία ήταν ένα προμελετημένο έγκλημα, το οποίο η κυβέρνηση των Νεότουρκων έφερε σε πέρας με συστηματικότητα. Οι μέθοδοι που χρησιμοποίησε ήταν ο ξεριζωμός, η εξάντληση στις κακουχίες, τα βασανιστήρια, η πείνα και η δίψα, και τα στρατόπεδα θανάτου.

Η Τουρκία δεν αναγνωρίζει τη Γενοκτονία και μιλά για απώλειες στον πόλεμο.

Τι είπε ο Νίκος Φίλης για τη Γενοκτονία των Ποντίων

Ο υπουργός Παιδείας υποστήριξε πως η σφαγή των Ποντίων δεν ήταν γενοκτονία, προκαλώντας σάλο και αντιδράσεις.

«Πριν από χρόνια ως δημοσιογράφος, έκανα τη δήλωση, συμμεριζόμενος απόψεις πολλών ιστορικών και πολλών διεθνολόγων. Κάναμε διάκριση ανάμεσα στην εθνοκάθαρση την αιματηρή και το φαινόμενο της γενοκτονίας. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν αναγνωρίζουμε το αίμα, τον πόνο, όσα έχουν υποστεί οι Πόντιοι, από τη θηριωδία των Τούρκων. Αυτό είναι άλλο πράγμα και άλλο πράγμα η γενοκτονία με αυστηρή επιστημονική έννοια», ανέφερε ο κ. Φίλης, μιλώντας στο Star.

«Πιστεύω ότι υπάρχει μια υποβάθμιση της γενοκτονίας, όταν ειδικά όχι μόνο η Ελλάδα και άλλες χώρες ονομάζουν τα φαινόμενα της εθνοκάθαρσης, γενοκτονία», συμπλήρωσε, κληθείς να σχολιάσει γιατί αισθάνεται την ανάγκη να κάνει αυτή τη διάκριση.

Τι έγραφε ο Ν. Φίλης σε άρθρο του στην Αυγή με τίτλο «παλαιοκομματισμός και "Γενοκτονία"»

Δεν είναι η πρώτη φορά που αυτή η άποψη διατυπώνεται από τον υπουργό Παιδείας. Στις 20 Αυγούστου 2014, σε άρθρο του στην εφημερίδα «Αυγή», με τίτλο «Παλαιοκομματισμός και "Γενοκτονία"», ο Νίκος Φίλης ανέφερε πως τα περί γενοκτονίας ήταν μία απόφαση εσωτερικής πολιτικής σκοπιμότητας και όχι διεθνούς σημασίας, συμπληρώνοντας ότι η «η αιματηρή εκδίωξη των χριστιανικών πληθυσμών από τον Πόντο, τη Μικρά Ασία και την Ανατολική Θράκη είναι τυπικό παράδειγμα εθνοκάθαρσης, με βάση την οποία διαλύθηκε η πολυεθνική Οθωμανική Αυτοκρατορία σε συμπαγή εθνικά κράτη, συμπεριλαμβανομένου και του τουρκικού».

«Ο όρος Γενοκτονία καθιερώνεται στο Διεθνές Δίκαιο μετά το Ολοκαύτωμα των Εβραίων και παραπέμπει σε βιομηχανικά σχεδιασμένη κρατική (της χιτλερικής Γερμανίας) επιδίωξη εξαφάνισης ενός ολόκληρου έθνους. Στο Ολοκαύτωμα δεν εμπλέκονται εδαφικές διεκδικήσεις. Η Γενοκτονία είναι απόλυτη και αφορά ένα ολόκληρο έθνος, όπου κι αν κατοικεί. Γι' αυτό επί μισό αιώνα δεν υπήρξε χρήση του όρου για άλλη σφαγή πληθυσμών. Η έννοια Γενοκτονία απέκτησε διευρυμένη και χρησιμοθηρική έννοια, μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, όταν διεθνή όργανα χαρακτήριζαν ως Γενοκτονία τη σφαγή στη Ρουάντα ή ακόμη και τη σερβική επιθετικότητα εναντίον των μουσουλμάνων της Βοσνίας. Σε κάθε περίπτωση, υπήρχε διεθνής, δηλαδή γενική αναγνώριση της όποιας "Γενοκτονίας".

Στην Ελληνική Ιστορία η Μικρασιατική Καταστροφή ποτέ δεν χαρακτηρίστηκε ως Γενοκτονία. Γράφαμε, διδασκόμασταν, θυμόμαστε την Καταστροφή. Αυτό έχει σημασία για να αντιληφθούμε ότι η όψιμη μετακίνηση σε επίπεδο ορολογίας υποκρύπτει απόπειρα μετάλλαξης της ιστορικής εμπειρίας και των γεγονότων, η οποία μάλιστα "επισημοποιείται" με την παραγωγή μιας νέας, μεροληπτικής ιστορίας», έγραφε ο κ. Φίλης.

Οι σφοδρές αντιδράσεις

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Συλλόγων, Χαράλαμπο Αποστολίδη, συνέκρινε ευθέως τον υπουργό Παιδείας με τη Μαρία Ρεπούση και να έκανε λόγο για κίνηση «στα όρια της εθνικής προδοσίας».

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Focus Θεσσαλονίκης 103,6, ο κ. Αποστολίδης χαρακτήρισε τον υπουργό Παιδείας ως «προσωποποίηση της Κερκόπορτας και του Εφιάλτη», συμπληρώνοντας ότι «έλειψε από τη Βουλή η κ. Ρεπούση και μάλλον ο κ. Φίλης έσπευσε να συμπληρώσει το κενό».

Ο κ. Αποστολίδης δήλωσε ότι «ο Νίκος Φίλης κινείται στα όρια της εθνικής προδοσίας», συμπληρώνοντας ότι τη γενοκτονία των Ποντίων την έχουν αναγνωρίσει μεταξύ άλλων τόσο ευρωπαϊκά κοινοβούλια, όσο και αμερικανικές πολιτείες.

Αδίστακτη πρόκληση στην εθνική μνήμη, αλλά και στις αποφάσεις της Βουλής των Ελλήνων χαρακτήρισε τις δηλώσεις Φίλη ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Βαγγέλης Μεϊμαράκης.

Να θέσει εκτός κυβέρνησης τον κ. Φίλη κάλεσε τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, ο υποψήφιος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Απόστολος Τζιτζικώστας. «Όταν ο θλιβερός κ. Φίλης αντιληφθεί τους αγώνες που δόθηκαν για να αναγνωριστεί η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου ίσως να ξεπεράσει τις εθνικά επικίνδυνες ιδεοληψίες του. Περισσότεροι από 350.000 Έλληνες δολοφονήθηκαν και το επίσημο ελληνικό κράτος έχει αναγνωρίσει τη γενοκτονία από το 1994 κηρύσσοντας τη 19η Μαΐου ως "Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων στο Μικρασιατικό Πόντο". Αν υπουργός αυτής της καταστροφικής για τον τόπο κυβέρνησης δε σέβεται ούτε τους νεκρούς, ούτε τις αποφάσεις του ίδιου του κράτους του, να του υπενθυμίσουμε ότι το Δεκέμβριο του 2007 τη γενοκτονία των Ποντίων αναγνώρισε και η Διεθνής Ένωση Μελετητών Γενοκτονιών... Κύριε Φίλη παραιτηθείτε. Κύριε Τσίπρα διώξτε τον», ανέφερε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας.

Την αποπομπή του Νίκου Φίλη ζήτησε και ο Άδωνις Γεωργιάδης. «Είναι αδύνατον ο κ. Φίλης να παραμένει στη θέση του αμφισβητώντας την Ομόφωνη απόφαση της Βουλής για την Γενοκτονία», έγραψε ο υποψήφιος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΑμεΑ: Λήψη μέτρων για την προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς των δανειοληπτών με αναπηρία


Δελτίο Τύπου 03.11.2015


Αρ. Πρωτ.: 2554

Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων απέστειλε επείγουσα επιστολή στον υπουργό Οικονομικών Γ. Σταθάκη, ζητώντας τη λήψη προστατευτικών μέτρων για την προστασία των ατόμων με αναπηρία, με χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών που έχουν στη φροντίδα τους άτομα με βαριές αναπηρίες από νομοθετικές διατάξεις για τα «κόκκινα» δάνεια των νοικοκυριών και τους πλειστηριασμούς κύριας κατοικίας των δανειοληπτών.

Η τελευταία διαρκής και εντεινόμενη οικονομική κρίση έχει πλήξει ανεπανόρθωτα την πλειονότητα των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και τις οικογένειές τους και γι' αυτό απαιτείται η λήψη πρόσθετων προστατευτικών μέτρων κατά το σχεδιασμό νέων οικονομικών και κοινωνικών πολιτικών.

Είναι γνωστό ότι τα άτομα με αναπηρία, χρόνια πάθηση και οι οικογένειες αυτών όσο βαθαίνει η ύφεση στην οικονομία, αδυνατούν όχι μόνο να ανταποκριθούν σε δανειακές υποχρεώσεις τους αλλά ακόμα και να προμηθευτούν βασικά αγαθά για την επιβίωσή τους.

Η επιστολή.
Το δελτίο Τύπου σε μορφή MS WORD 2013 (133.97 KB)


Πηγή: http://www.esamea.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πέταξαν νεογέννητο σε σακούλα σκουπιδιών σε δημόσιες τουαλέτες!


Η καθαρίστρια έβγαλε τη σακούλα να την πετάξει χωρίς να δει τι ήταν μέσα - Δείτε το βίντεο.

Βίντεο από τις κάμερες ασφαλείας του σιδηροδρομικού σταθμού Lisandro de la Torre στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής καταγράφει τη στιγμή που ένα νεογέννητο εντοπίζεται μέσα σε σακούλα σκουπιδιών, την οποία μια καθαρίστρια είχε βγάλει από τον χώρο της τουαλέτας- χωρίς να αντιληφθεί τι είχε μέσα.

Οι πολίτες που περίμεναν έξω από τις δημόσιες τουαλέτες παρατήρησαν πως η σακούλα κουνιόταν και κατάλαβαν πως κάτι συνέβαινε. Μια γυναίκα που άρχισε να ψάχνει τη σακούλα εμφανίζεται σοκαρισμένη μόλις αντιλαμβάνεται πως είναι ένα μωρό μέσα της.

Το βρέφος είχε ακόμα τον ομφάλιο λώρο και είχε υποθερμία.

Η γυναίκα φαίνεται σε κατάσταση σοκ να βγάζει την μπλούζα της για να τυλίξουν το νεογέννητο.

Οι αρχές πιστεύουν πως οι κάμερες έχουν καταγράψει και το ζευγάρι που θεωρείται «ύποπτο» για την εγκατάλειψη του μωρού.




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Καρκινοπαθής ζητά να δει το τελευταίο Star Wars πριν πεθάνει


Ένας φανατικός θαυμαστής του "Πολέμου των Άστρων", ο οποίος βρίσκεται στο τελικό στάδιο του καρκίνου, ζητά από τους παραγωγούς του τελευταίου "επεισοδίου" να του επιτρέψουν να παρακολουθήσει την ταινία πριν από την επίσημη πρώτη προβολή της στις αίθουσες, στις 18 Δεκεμβρίου.

Η "εκστρατεία" που έχει ξεκινήσει μέσω του διαδικτύου για να στηρίξει το αίτημά του τράβηξε την προσοχή του ηθοποιού Μαρκ Χάμιλ —του θρυλικού "Λιουκ Σκαϊγουόκερ"— ο οποίος έστειλε μηνύματα μέσω του Twitter ζητώντας από όλους να βοηθήσουν για "Να φέρουμε τη Δύναμη στον Ντάνιελ". Στο πλευρό του τάχθηκε και ο ηθοποιός Τζον Μπογιέγκα που στην τελευταία ταινία ερμηνεύει τον ρόλο του Φιν.

Ο Ντάνιελ Φλίτγουντ, 32 ετών, είναι φανατικός θαυμαστής του "σάγκα" του Πολέμου των Άστρων από πολύ μικρή ηλικία. Σήμερα πάσχει από μια σπάνια μορφή καρκίνου και τον Ιούλιο οι γιατροί του έδιναν μόνο δύο μήνες ζωής. Ο ίδιος όμως λέει ότι κρατήθηκε στη ζωή μόνο και μόνο για να προλάβει να δει το "Επεισόδιο 7 - Η Δύναμη Ξυπνά" της αγαπημένης του σειράς ταινιών.

"Λατρεύω τον Πόλεμο των Άστρων", εξήγησε στο τηλεοπτικό κανάλι KPRC-TV του Χιούστον, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο Ντάνιελ περνά τις τελευταίες ημέρες της ζωής του στο σπίτι του με τη σύζυγό του, Άσλεϊ. Η τελευταία δήλωσε ότι "ευγνωμονεί" το πάθος του για τις διαστημικές περιπέτειες του Χαν Σόλο και του Νταρθ Βέιντερ γιατί τον βοήθησε να πολεμήσει την ασθένειά του.

Δυστυχώς, δεν πιστεύουν ότι ο Ντάνιελ θα μπορέσει να αντέξει για άλλες έξι εβδομάδες, μέχρι την επίσημη κυκλοφορία της ταινίας.

"Δεν νομίζω ότι θα τα καταφέρω, αν λάβουμε υπόψη μας την εξέλιξη της ασθένειας τους δύο τελευταίους μήνες. Σας παρακαλώ, κάντε ό,τι μπορείτε. Βοηθήστε με", είπε ο 32χρονος.

Η ευχή του Ντάνιελ δεν είναι η πρώτη αυτού του είδους. Ο σκηνοθέτης Τζ. Τζ. Έιμπραμς είχε ικανοποιήσει ένα παρόμοιο αίτημα του Ντάνιελ Κραφτ, ενός θαυμαστή του "Σταρ Τρεκ", το 2013 και του είχε δείξει μια μη ολοκληρωμένη εκδοχή του Star Trek into darkness. Ο Κραφτ πέθανε λίγο αργότερα.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αποστέλλονται 11 εκατομμύρια ειδοποιητήρια για φόρους μέσα στον Νοέμβριο


Η υπομονή και αντοχή των πολιτών θα δοκιμαστεί σκληρά αυτό το μήνα, που ξεκίνησε πριν από τρεις μέρες, καθώς ύστερα από έξι χρόνια ύφεσης και μνημονίων καλούνται μέσα σε ένα 30ήμερο να πληρώσουν… επτά διαφορετικούς φόρους. Με βάση τους υπολογισμούς, τον Νοέμβριο θα πρέπει να γίνουν περισσότερες από… 11,1 εκατομμύρια πληρωμές στην εφορία και να μαζευτούν έσοδα άνω των τριών δισεκατομμυρίων ευρώ. Με λίγα λόγια, η εφορία με επτά διαφορετικούς φόρους ζητάει μέσα σε μόλις έναν μήνα, να της μεταβιβαστεί περίπου το 2,5% όλων των καταθέσεων που εξακολουθούν να διατηρούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.

Μέσα στον μήνα που ξεκίνησε, η κυβέρνηση θα ανακοινώνει περικοπές στις συντάξεις, θα εφαρμόζει ισοδύναμα για τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση, θα δίνει για δημόσια διαβούλευση φορολογικό νομοσχέδιο με νέα μέτρα, θα καταθέτει προϋπολογισμό στη Βουλή και ταυτόχρονα θα στέλνει τους πολίτες σε τράπεζες ATMς και ηλεκτρονικούς υπολογιστές για να πληρώσουν αυτά τα τρία δισεκατομμύρια ευρώ μέσα από τις 11,1 εκατομμύρια συναλλαγές.

Πώς προκύπτουν τα εντυπωσιακά νούμερα για τον Νοέμβριο;

1. Θα πρέπει να καταβληθούν μία ή και δύο δόσεις ΕΝΦΙΑ (στην περίπτωση που κάποιοι δεν πρόλαβαν να πληρώσουν την 1η δόση μέχρι την προηγούμενη Παρασκευή. Από μόνες τους είναι περισσότερες από έξι εκατομμύρια πληρωμές (και μάλιστα περισσότερες από πέρυσι δεδομένου ότι φέτος πληρώνεται και το… ένα ευρώ) ενώ κάθε δόση ισοδυναμεί με περίπου 650 εκατ. ευρώ, δεδομένου ότι το συνολικό ποσό της βεβαίωσης διαμορφώνεται στα 3,2 δισεκατομμύρια ευρώ.

2. Ο ΕΝΦΙΑ, συνδυάζεται τον Νοέμβριο –και αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά φέτος- με τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων. Έτσι, στα έξι και πλέον εκατομμύρια ειδοποιητήρια του ΕΝΦΙΑ έρχονται και τα 2,5 εκατομμύρια πληρωμές για την 3η δόση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων. Από τη στιγμή που βεβαιώθηκαν 3,3 δισεκατομμύρια ευρώ μέσω της εκκαθάρισης, μόνο από την 3η δόση θα πρέπει να πληρωθούν περισσότερα από ένα δισεκατομμύριο ευρώ.

3. Οι δόσεις για όσους έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών (τις 100 δόσεις) έχουν τροποποιηθεί από τον Οκτώβριο αλλά η πρώτη λυπητερή θα πρέπει να πληρωθεί μέχρι το τέλος Νοεμβρίου. Είναι 800.000 οφειλέτες αυτοί που θα διαπιστώσουν αύξηση της μηνιαίας δόσης λόγω της αναπροσαρμογής του επιτοκίου ενώ το ποσό που θα πρέπει να καταβληθεί ξεπερνάει τα 100 εκατ. ευρώ.

4. Για τους επαγγελματίες, η καμπάνα χτυπάει και δύο και τρεις φορές: Πρώτον, θα πρέπει να πληρωθεί η 2η δόση του ΦΠΑ, του πρώτου τριμηνιαίου ΦΠΑ μετά την αύξηση των φορολογικών συντελεστών. Δεύτερον. έχει να κάνει με την πληρωμή μιας ακόμη δόσης του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων. Τρίτον, οι περίπου 120.000 κερδοφόρες εταιρείες, θα βρεθούν όμως αντιμέτωπες και με ένα ακόμη «χαράτσι»: οι υπηρεσίες της ΓΓΔΕ ολοκληρώνουν τις διαδικασίες καταλογισμού του πρόσθετου φόρου που προκύπτει από την αύξηση του συντελεστή υπολογισμού της προκαταβολής φόρου από το 80% στο 100%. Και αυτή η υποχρέωση θα ξεκινήσει να αποπληρώνεται από το τέλος Νοεμβρίου.

5. Στα… γκισέ θα πρέπει να σπεύσουν και περίπου 300.000 αγρότες οι οποίοι και αυτοί πληρώνουν επιπλέον λόγω της αναδρομικής αύξησης της προκαταβολής φόρου από το 27,5% στο 55%.




Πηγή: http://www.enikonomia.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τραγωδία: Κατέληξε το αγοράκι που ξυλοκοπήθηκε από τον πατριό του


Έχασε τη μάχη για τη ζωή το δίχρονο αγοράκι, που νοσηλευόταν σε σοβαρή κατάσταση στο Νοσοκομείο Παίδων "Αγλαΐα Κυριακού" το οποίο το απόγευμα του Σαββάτου κακοποιήθηκε βάναυσα από τον 23χρονο φίλο της μητέρας του.

Το παιδί που υπέκυψε στα τραύματα του το μεσημέρι έφερε εγκεφαλικές κακώσεις και κακώσεις στα άνω και κάτω άκρα, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η 22χρονη μητέρα του δίχρονου παιδιού που κατηγορείται για έκθεση ανηλίκου σε κίνδυνο, και ο 23χρονος φίλος της, που κατηγορείται για βαριές σωματικές βλάβες, πήραν προθεσμία για να απολογηθούν αύριο στον ανακριτή Κορίνθου.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Επίδομα Θέρμανσης: Μεγάλες περικοπές στους δικαιούχους


Μεγάλες περικοπές στο εύρος των κριτηρίων βάσει των οποίων ορίζονται οι δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης προβλέπει το τελικό σχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών σε σχέση με τις αντίστοιχες περυσινές διατάξεις.

Ειδικότερα, μειωμένο κατά 10 λεπτά – τα 0,35 στα 0,25 λεπτά το λίτρο – θα είναι το ποσό της ενίσχυσης που θα δοθεί στους δικαιούχους.

Επιπλέον, περιορισμένα σε σχέση με πέρυσι θα είναι και τα εισοδηματικά όρια βάσει για τους δικαιούχους:

12.000 εισόδημα για άγαμο με περιουσία μέχρι 100.000, έναντι ορίου 30.000 ευρώ πέρυσι

20.000 για έγγαμους με περιουσία μέχρι 150.000 – αντί για 40.000 ευρώ βάσει των ως τώρα ισχυόντων

22.000 για έγγαμους με ένα τέκνο και 2.000 παραπάνω για κάθε τέκνο – αντί 3.000 ευρώ ανά τέκνο πέρυσι.

Πέρυσι είχαν δικαίωμα στο επίδομα 5.500.000 φορολογούμενοι αλλά υπέβαλαν αίτηση μόνο 1.100.000.

Μάλιστα, φέτος, με τα νέα κριτήρια, το επίδομα δικαιούνται περίπου 2.300.000 φορολογούμενοι αλλά εκτιμάται πως θα κάνουν αίτηση 700.000.

Βάσει της συνεννόησης της κυβέρνησης με τους δανειστές το ποσό που θα διατεθεί συνολικά για το επίδομα θέρμανσης δεν θα υπερβαίνει τα 105 εκατομμύρια ευρώ.

Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες, καθυστέρηση αναμένεται να υπάρξει στην καταβολή του στους δικαιούχους, με την πρώτη δόση να κατατίθεται στους λογαριασμούς τους τουλάχιστον στις αρχές του 2016.


Πηγή: http://www.enikonomia.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Νέα 48ωρη απεργία κήρυξε η ΠΝΟ - Δεμένα τα πλοία Τετάρτη και Πέμπτη


Νέα 48ωρη απεργία από αύριο αποφάσισε, πριν από λίγο, η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία. Υπενθυμίζεται, ότι αύριο στις 6.00 το πρωί λήγει η 48ωρη απεργία που πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι στα πλοία.

---------------

Κανονικά τα δρομολόγια της Hellenic Seaways στον Αργοσαρωνικό

Ανακοίνωση εξέδωσε η ναυτιλιακή εταιρία.

Τα δρομολόγια της Hellenic Seaways προς τα νησιά του Αργοσαρωνικού θα εκτελούνται καθημερινά, «μετά την πρωτοβουλία του υπουργείου Ναυτιλίας προκειμένου να διευθετηθεί νομοθετικά η εκκρεμότητα σχετικά με τη συμπλήρωση του ορίου ηλικίας των πλοίων και με δεδομένη τη σύμφωνη γνώμη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας.

«Η πρόσκαιρη απουσία καθημερινών δρομολογίων ήταν απόρροια καθαρά γραφειοκρατικών διαδικασιών και σε καμία περίπτωση δεν οφείλεται στην κατάσταση των πλοίων μας, τα οποία είναι αξιόπλοα, ασφαλή και τηρούν κάθε νόμιμη προϋπόθεση πλεύσης», προστίθεται στην ανακοίνωση.


Πηγή: http://www.enikos.gr και http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Υπ. Εργασίας: Εγκρίθηκαν οι πιστώσεις για τη δωρεάν μετακίνηση ΑμεΑ


Την έγκριση πίστωσης ύψους 19.937.872 ευρώ για να χορηγηθεί δελτίο μετακίνησης σε Άτομα με Αναπηρίες μέσω των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, αποφάσισε το υπουργείο Εργασίας. Πρόκειται για το πρώτο βήμα για τη δωρεάν μετακίνηση των ΑμεΑ με τα ΜΜΜ, αφού όπως τονίζεται στην απόφαση, τώρα πρέπει να συναφθούν συμβάσεις με τους συγκοινωνιακούς φορείς για την υλοποίηση του προγράμματος. Βέβαια, πρόκειται για απόφαση που αφορά το 2015, το οποίο βαίνει προς την ολοκλήρωσή του, συνεπώς θα πρέπει οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας να δώσουν κάποια επέκταση στη χρονική διάρκεια ισχύος της. Σε κάθε περίπτωση, η έγκριση των παραπάνω κονδυλίων έγινε και μόλις προκύψουν και οι απαραίτητες συμφωνίες με τους συγκοινωνιακούς φορείς, θα πάρει «σάρκα και οστά» η δωρεάν μετακίνηση των ΑμεΑ με τα ΜΜΜ.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι, με εξαίρεση το Μετρό, η προσβασιμότητα στα υπόλοιπα ΜΜΜ είναι από ελλιπής έως ανύπαρκτη. Συνεπώς, τα ΑμεΑ επί της ουσίας, είναι αποκλεισμένα από τη συγκεκριμένη παροχή, λόγω της ίδιας της κατασκευής της πόλης...


Πηγή: http://www.dikaiologitika.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τι είπε ο Φίλης για το ΦΠΑ, τα δίδακτρα, τις εξετάσεις, τα θρησκευτικά, τη σίτιση και τα κενά στην εκπαίδευση


Φίλης: Η κυβέρνηση εξετάζει ισοδύναμα για το 23% ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση


«Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει με ευαισθησία το θέμα της επιβολή του 23% του ΦΠΑ και μάλιστα είναι ένα μέτρο που δεν αποδίδει αυτά τα οποία υπολόγιζε και η τρόικα ότι θα αποδώσει» τόνισε ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, μιλώντας «στον ενικό» με τον Νίκο Χατζηνικολάου.

Ο υπουργός υπογράμμισε ότι «το μέτρο το αντιμετωπίζουμε και δεν είμαστε εύκολοι στις απαντήσεις μας. Θα συζητήσουμε ξανά με την Κομισιόν και ήδη καταλήγουμε σε συγκεκριμένα ισοδύναμα».

Δείτε το βίντεο:



------------------

Φίλης: Δεν υπάρχει θέμα διδάκτρων σε καμία βαθμίδα της εκπαίδευσης


«Για τα δίδακτρα απάντησα και νωρίτερα κατηγορηματικά. Όχι. Είμαι σαφής; Δεν υπάρχει θέμα διδάκτρων σε καμία βαθμίδα της εκπαίδευσης», δήλωσε ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, στον Νίκο Χατζηνικολάου και “στον ενικό”, απαντώντας σε ερώτηση φοιτητή από το κοινό.

Δείτε το βίντεο



------------------

Φίλης: Αλλάζει ο τρόπος εξετάσεων


«Προβλέπουμε αλλαγή του συστήματος και συνολικά των εξετάσεων μέσα στην τάξη» τόνισε ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, μιλώντας «στον ενικό» με τον Νίκο Χατζηνικολάου.

«Δεν πρόκειται να γίνει αύριο, αλλά είναι θέμα μελέτης και για αυτό έχουμε εξαγγείλει δημόσιο, εθνικό και κοινωνικό διάλογο, όπου θα πάρουν μέρος όλοι οι φορείς, όπως οι πολίτες και ίδιος ο εκπαιδευτικός», πρόσθεσε ο υπουργός.

Δείτε το βίντεο:



------------------

Τι είπε ο υπουργός Παιδείας για τα Θρησκευτικά


«Το υπουργείο Παιδείας είναι σε διάλογο και με τις οργανώσεις των θεολόγων καθώς επίσης και με την εκκλησία της Ελλάδος, προκειμένου να αναμορφώσουμε συνολικά το μάθημα των Θρησκευτικών» τόνισε ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, μιλώντας «στον ενικό» με τον Νίκο Χατζηνικολάου.

Ο κ. Φίλης υπογράμμισε ότι «το μάθημα των Θρησκευτικών πρέπει να πάψει να είναι μάθημα κατηχητικού και να αποκτήσει ένα χαρακτήρα γνώσης όλων των θρησκειών και της Ορθοδοξίας, την οποία πιστεύει το μεγαλύτερο μέρος των Ελλήνων».

Δείτε το βίντεο:



------------------

Φίλης: Είμαστε σε συνεννόηση για πρόγραμμα σίτισης στα σχολεία


«Είμαστε σε συνεννόηση με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, προκειμένου σε λίγες μέρες πιλοτικά, περίπου 10.000 μερίδες ημερησίως, μικρά γεύματα, να πάνε σε περιοχές και σε σχολεία που δεν υπάρχουν κυλικεία» τόνισε ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, μιλώντας «στον ενικό» με τον Νίκο Χατζηνικολάου.

«Θα ξεκινήσουμε σε λίγες μέρες σε συνεργασία με την κ. Φωτίου, την εκκλησία, τις μη κυβερνητικές οργανώσεις και τους ιδιωτικούς φορείς» πρόσθεσε ο υπουργός.

Δείτε το βίντεο:



------------------

Φίλης: Θα καθιερώσουμε ψηφιακή κάρτα για την σίτιση των φοιτητών


«Στο θέμα της φοιτητικής μέριμνας υπάρχει ένα θέμα σπατάλης. Για αυτό θα προχωρήσουμε στην καθιέρωση μίας ψηφιακής κάρτας του φοιτητή με βάση την οποία θα μπορεί να ελέγχει κανείς πόσα γεύματα υπάρχουν, πόσα μπορεί να πληρώσει και πρέπει να πληρώσει ο φοιτητής και όχι να γίνεται υπολογισμός της σίτισης από το μυαλό μας. Μέχρι το τέλος του ακαδημαϊκού έτους θα βγει αυτή η ψηφιακή κάρτα. Αυτός είναι ο στόχος», δήλωσε ο Νίκος Φίλης, στον Νίκο Χατζηνικολάου και "στον ενικό".

Δείτε το βίντεο



------------------

Φίλης: 4.000 εκπαιδευτικοί βρίσκονται εκτός σχολικών αιθουσών


«Υπάρχουν περίπου 4.000 εκπαιδευτικοί, οι οποίοι είναι εκτός αιθούσης. Άλλοι είναι σε διοικητικά καθήκοντα που είναι εντελώς εκτός του σχολείου και του εκπαιδευτικού συστήματος, άλλοι δουλεύουν ως διοικητικοί στον εκπαιδευτικό μηχανισμό, είτε στις διευθύνσεις είτε στο υπουργείο», δήλωσε ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, στον Νίκο Χατζηνικολάου και στην εκπομπή "στον ενικό".

Δείτε το βίντεο




Πηγή: http://www.enikos.gr , http://www.enikos.gr , http://www.enikos.gr , http://www.enikos.gr , http://www.enikos.gr , http://www.enikos.gr και http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...