Σάββατο 28 Μαΐου 2011

Βακτήριο ανιχνεύθηκε σε ισπανικά αγγούρια στη Γερμανία

Αναστάτωση και ανησυχία έχει προκαλέσει σε πολλές χώρες της Βόρειας κυρίως Ευρώπης, τα κρούσματα στομαχικής αιμορραγίας, που σε μερικούς προκάλεσε μέχρι και τον θάνατο. Τα κρούσματα αυτά οφείλονται σε βακτήριο σε λαχανικά που προέρχονται από την Ισπανία. Δείτε μερικά σχετικά άρθρα.

---------------

Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του ΕΦΕΤ το βακτήριο E.coli ανιχνεύθηκε σε ισπανικά αγγούρια που διακινήθηκαν στη Γερμανία.


Στο συγκεκριμένο βακτήριο απέδωσαν οι γερμανικές αρχές τις πολλαπλές τροφικές δηλητηριάσεις, που σημειώθηκαν στη χώρα τους τελευταία, ενώ εντόπισαν τον συγκεκριμένο ορότυπο του βακτηρίου E. coli σε αγγούρια προέλευσης Ισπανίας.

Τα κρούσματα αυξάνονται συνεχώς στη Γερμανία ξεπερνώντας τα 270, ωστόσο ο αριθμός των νεκρών εξακολουθεί να παραμένει περιορισμένος στους δύο, ανακοίνωσαν σήμερα οι υγειονομικές αρχές της χώρας, ενώ εντοπίστηκε και σε αποθέματα ισπανικών αγγουριών στη Δανία. Δέκα κρούσματα καταγράφηκαν στη Σουηδία, 4 στη Δανία, 3 στη Βρετανία και ένα στην Ολλανδία.

Εκεί, οι δύο μεγαλύτερες αλυσίδες σουπερμάρκετ της χώρας Coop και Dansk Supermarked αποφάσισαν να αφαιρέσουν από τα ράφια τους τα αγγούρια Ισπανίας, ενώ η ένωση ξενοδόχων και υπηρεσιών εστίασης (Horesta) της Δανίας συνέστησε στα μέλη της να αξιολογήσουν την ανάγκη να αποσύρουν από τις αποθήκες τους τομάτες, αγγούρια και σαλατικά που προέρχονται από τη Γερμανία και την Ισπανία.

Από τα μέχρι στιγμής δεδομένα προκύπτει ότι τα συγκεκριμένα προϊόντα δεν έχουν διακινηθεί στην Ελλάδα.

Ο Ε.Φ.Ε.Τ. έχει ενημερώσει τις επιχειρήσεις τροφίμων, σούπερ - μάρκετ, συνδέσμους, αγορές, κ.α., ενώ βρίσκεται σε συνεχή επαφή τόσο με το Κέντρο Ελέγχου & Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.), όσο και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ωστόσο, όσοι ταξίδεψαν πρόσφατα στη Γερμανία θα πρέπει να απευθυνθούν σε γιατρό αν παρουσιάσουν συμπτώματα όπως διάρροια και αίμα στα κόπρανα, κεφαλαλγία και ισχυρούς πόνους στην κοιλιακή χώρα.

Όσον αφορά στην Ισπανία, δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι τα αγγουράκια στα οποία εντοπίσθηκε το επικίνδυνο βακτήριο E.coli στη Γερμανία είχαν μολυνθεί στην Ισπανία, υποστήριξε σήμερα η Ισπανίδα υπουργός Γεωργίας Ρόσα Αγκιλάρ.

"Δεν ξέρουμε πού μπορεί να έγινε η μόλυνση και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέφερε ότι θα μπορούσε να έχει γίνει έξω από τη χώρα παραγωγής τους", είπε η υπουργός μετά τη λήξη του υπουργικού συμβουλίου στη Μαδρίτη. "Μέχρι τώρα τίποτα δεν αποδεικνύει ότι έχει συμβεί στη χώρα παραγωγής τους", τόνισε, προειδοποιώντας ότι το γεγονός πως υποδεικνύεται ευθέως η Ισπανία ως υπεύθυνη θα μπορούσε να προκαλέσει "ανεπανόρθωτες ζημιές στον τομέα".

"Το επίπεδο ασφαλείας και ποιότητάς μας είναι εξαιρετικά υψηλό", κατέληξε η Αγκιλάρ.

Δύο εταιρείες, στη Μάλαγα και την Αλμερία της νότιας Ισπανίας, φέρονται να έχουν παράγει τα αγγουράκια που ευθύνονται για τη διάδοση του βακτηρίου στη Γερμανία. Ωστόσο κανένα κρούσμα δεν έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα στην Ισπανία.

Το Escherichia coli (E. coli) είναι ένα βακτήριο με ραβδοειδές σχήμα, το οποίο αποτελεί μέρος της φυσικής χλωρίδας του εντέρου των θερμόαιμων ζώων και του άνθρωπου. Το βακτήριο αυτό, το οποίο για τα ζώα είναι αβλαβές, στον άνθρωπο, κάποια στελέχη του, μπορούν να προκαλέσουν τροφική δηλητηρίαση, με συμπτώματα όπως η διάρροια και, σε σπάνιες περιπτώσεις, αιμολυτική νόσο σε συνδυασμό με νεφρική ανεπάρκεια, ειδικά σε μικρά παιδιά, ανοσοκατασταλμένα άτομα και ηλικιωμένους.




-------------------

Ανησυχία για τη μετάδοση επικίνδυνου βακτηρίου - Προκαλεί αιμορραγία στο στομάχι



Οι υγειονομικές αρχές της Γερμανίας εκφράζουν σήμερα ανησυχία για την ταχεία μετάδοση ενός βακτηριδίου που προκαλεί αιμορραγίες στο πεπτικό σύστημα και που έχει προκαλέσει ήδη ένα θάνατο.

"Μια 83χρονη γυναίκα πέθανε στις 21 Μαΐου, μετά την εισαγωγή της στις 15 Μαΐου στο νοσοκομείο για αιμορραγικές κολίτιδες. Εξετάσεις σε εργαστήρια απέδειξαν τη μόλυνσή της" από εντεροαιμορραγικό E.coli (Eceh), βακτηρίδιο που ευθύνεται για σοβαρά προβλήματα υγείας, αναφέρει το υπουργείο Υγείας της Κάτω Σαξονίας σε ανακοίνωσή του.

Ωστόσο διεξάγεται έρευνα για να διαπιστωθεί με βεβαιότητα η αιτία θανάτου της 83χρονης, προσθέτει το υπουργείο.

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, εκατοντάδες επιβεβαιωμένα ή ύποπτα κρούσματα μόλυνσης από το βακτηρίδιο αυτό έχουν καταγραφεί στη Γερμανία, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ρόμπερτ-Κοχ (RKI), το ομοσπονδιακό θεσμό που είναι επιφορτισμένος με τον έλεγχο και την καταπολέμηση των ασθενειών.

Στα εκατοντάδες αυτά κρούσματα, περισσότεροι από 80 ασθενείς παρουσίασαν σοβαρά προβλήματα υγείας, τα οποία είναι γνωστά με την ονομασία Ουραιμικό Αιμολυτικό Σύνδρομο (ΟΑΣ).

"Και στο παρελθόν υπήρξαν φορές που υπήρχε έξαρση των κρουσμάτων ΟΑΣ, όμως ποτέ τόσα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα", αναφέρει το RKI σε σημερινή ανακοίνωσή του.

Το RKI εκφράζει επίσης ανησυχία όσον αφορά το γεγονός ότι οι ασθενείς είναι κυρίως ενήλικες, ενώ η ασθένεια αυτή πλήττει εν γένει κυρίως παιδιά σε μικρή ηλικία.

Το 2010 στα 65 κρούσματα ΟΑΣ που είχαν καταγραφεί από το ινστιτούτο RKI, ποσοστό χαμηλότερο από το 9% των ασθενών ήταν ενήλικες και δύο κρούσματα ήταν θανατηφόρα.

Δεν παρουσιάζουν το σύνδρομο αυτό όλοι όσοι έχουν προσβληθεί από το βακτηρίδιο Eceh, επισημαίνει το RKI, καθώς σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που έχει στη διάθεσή του περίπου χίλιοι άνθρωποι προσβάλλονται κάθε χρόνο στη Γερμανία από το βακτηρίδιο αυτό και συνήθως δεν παρουσιάζουν σοβαρές επιπλοκές.

Η μετάδοση του βακτηριδίου αυτού στον άνθρωπο γίνεται με την κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων, όπως για παράδειγμα ωμού ή όχι καλά ψημένου κιμά κρέατος ή μη παστεριωμένου γάλακτος.

Ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει καταστεί δυνατό να εντοπιστεί η πηγή της πρόσφατης μόλυνσης στη Γερμανία και ως εκ τούτου "δεν μπορεί να αποκλειστεί ότι εξακολουθεί να υπάρχει", καταλήγει το RKI.

Πηγή: http://www.newsit.gr

---------------

Εξαπλώνεται ο εφιάλτης του επικίνδυνου βακτηρίου – Μολυσμένα προϊόντα και στη Δανία



Διαστάσεις λαμβάνει η εξάπλωση του επικίνδυνου βακτηριδίου που εντοπίστηκε στη Γερμανία σε αγγουράκια από την Ισπανία και προκαλεί αιμορραγία στο στομάχι.

Ήδη, έχουν χάσει τη ζωή τους δυο άνθρωποι, ενώ ο αριθμός εκείνων που έχουν προσβληθεί από το βακτήριο στη Γερμανία έχει ξεπεράσει τους 270.

Το εντεροαιμορραγικό βακτηρίδιο E.coli (Eceh) ενδέχεται να προκαλέσει από απλές έως αιμορραγικές διάρροιες, ή ακόμη να προκαλέσει σημαντικές --έως και θανάσιμες-- νεφρικές βλάβες, που αποκαλούνται Ουραιμικό Αιμολυτικό Σύνδρομο (ΟΑΣ).

ΟΑΣ, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό του ομοσπονδιακού Ινστιτούτου Ρόμπερτ-Κοχ, που είναι επιφορτισμένο με τον έλεγχο και την καταπολέμηση των ασθενειών.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτός από τα κρούσματα στη Γερμανία, έχουν εντοπιστεί επίσης 10 κρούσματα στη Σουηδία, 4 στη Δανία, 3 στη Βρετανία και 1 στην Ολλανδία.

Όσοι ταξίδεψαν πρόσφατα στη Γερμανία θα πρέπει να απευθυνθούν σε γιατρό αν παρουσιάσουν συμπτώματα όπως διάρροια και αίμα στα κόπρανα, κεφαλαλγία και ισχυρούς πόνους στην κοιλιακή χώρα.

Οι αναλύσεις έχουν συμπεράνει πως η μόλυνση προέρχεται από αγγουράκια που προέρχονται από τον ισπανικό νότο, γι’ αυτό και «οι αρχές της Ανδαλουσίας έχουν αρχίσει έρευνες για να διαπιστωθεί από πού προέρχεται η μόλυνση και σε ποια δεδομένη στιγμή προκλήθηκε», τόνισε εκπρόσωπος της Ισπανικής Υπηρεσίας Ασφαλείας Τροφίμων (AESA).

Η AESA τονίζει πως κανένα κρούσμα δεν έχει καταγραφεί, ή διαπιστωθεί στην ίδια την Ισπανία.

Δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι τα αγγουράκια στα οποία εντοπίσθηκε το επικίνδυνο βακτήριο E.coli στη Γερμανία είχαν μολυνθεί στην Ισπανία, υποστήριξε η Ισπανίδα υπουργός Γεωργίας Ρόσα Αγκιλάρ.

«Δεν ξέρουμε πού μπορεί να έγινε η μόλυνση και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέφερε ότι θα μπορούσε να έχει γίνει έξω από τη χώρα παραγωγής τους», είπε η υπουργός μετά τη λήξη του υπουργικού συμβουλίου στη Μαδρίτη. «Μέχρι τώρα τίποτα δεν αποδεικνύει ότι έχει συμβεί στη χώρα παραγωγής τους", τόνισε, προειδοποιώντας ότι το γεγονός πως υποδεικνύεται ευθέως η Ισπανία ως υπεύθυνη θα μπορούσε να προκαλέσει "ανεπανόρθωτες ζημιές στον τομέα».

Δύο εταιρίες, στη Μάλαγα και την Αλμερία, φέρονται να έχουν παράγει τα αγγουράκια που ευθύνονται για τη διάδοση του βακτηρίου στη Γερμανία.

Επιπλέον το βακτήριο Eceh εντοπίσθηκε και σε αγγούρια από την Ισπανία στα αποθέματα δύο προμηθευτές λαχανικών στη Δανία, ανακοίνωσε η δανική υπηρεσία ασφάλειας τροφίμων.

Η υπηρεσία ζήτησε από τους δύο προμηθευτές στο Γκρίνστεντ και στο Κόλιντ να αποσύρουν από το εμπόριο τα αγγούρια αυτά, ενώ παράλληλα συνέστησε στους καταναλωτές να μην καταναλώνουν αγγούρια Ισπανίας και ντομάτες και σαλατικά από τη βόρεια Γερμανία.

Επιπλέον, οι δύο μεγαλύτερες αλυσίδες σουπερμάρκετ της χώρας Coop και Dansk Supermarked αποφάσισαν να αφαιρέσουν από τα ράφια τους τα αγγούρια Ισπανίας, ενώ η ένωση ξενοδόχων και υπηρεσιών εστίασης (Horesta) της Δανίας συνέστησε στα μέλη της να αξιολογήσουν την ανάγκη να αποσύρουν από τις αποθήκες τους τομάτες, αγγούρια και σαλατικά που προέρχονται από τη Γερμανία και την Ισπανία.


Πηγή: http://www.newsit.gr

---------------
Διαβάστε περισσότερα...

Πετούν στο δρόμο ανάπηρο πατέρα



Λόγω αναπηρίας δεν μπορεί να ξεπληρώσει το χρέος του.

Στο δρόμο κινδυνεύει να μείνει ένας ανάπηρος πατέρας τριών παιδιών, λόγω χρέους προς την εφορία. Ο 43χρονος έχει σοβαρό κινητικό πρόβλημα (67% αναπηρία), δεν μπορεί να εργαστεί και παίρνει αναπηρική σύνταξη 413 ευρώ, με τα οποία καλείται να μεγαλώσει τα τρία παιδιά του.

Όπως αποκαλύπτει σήμερα η εφημερίδα «Δημοκρατία», ο 43χρονος είχε ένα χρέος 31.000 στην Εφορία, το οποίο δεν κατάφερε να ξεπληρώσει, εξαιτίας της αδυναμίας του να εργαστεί. Τώρα το κράτος τον καλεί να πληρώσει 147.000 ευρώ, λόγω των προσαυξήσεων και βγάζει το σπίτι του στο σφυρί.


Διαβάστε περισσότερα...

"Κλάμπ γέλιου" και θεραπεία μέσα από το χιούμορ



Το χιούμορ μπορεί να λειτουργήσει θεραπευτικά και ευεργετικά σε πολλούς τομείς. Ωστόσο, φαίνεται να απουσιάζει από τη ζωή των ανθρώπων και το χαμόγελο να γίνεται όλο και πιο σπάνιο.

Ακόμη όμως και αυτό διδάσκεται! Αυτός άλλωστε είναι και ο στόχος των "κλαμπ γέλιου". Να βοηθήσουν τον κόσμο να μάθει να γελά, να αντιμετωπίζει τη ζωή πιο αισιόδοξα και να βλέπει τη χαρούμενη πλευρά της.

Σύμφωνα με την ψυχολόγο Διαμαντία Δουρούμπα, στα "κλαμπ γέλιου" μαθαίνουν οι συμμετέχοντες αρχικά να γελούν μηχανικά και σταδιακά με κάποιες ειδικές μεθόδους του θεραπευτή-συντονιστή να βλέπουν την αστεία πλευρά ορισμένων προσωπικών τους βιωμάτων.

"Έρευνες έδειξαν ότι η αίσθηση του χιούμορ βοηθά σημαντικά στη βελτίωση της ποιότητας ζωής. Είναι απλό, αν το σκεφτείτε, αντί να θυμώσετε με κάτι μπορείτε να το δείτε από την αστεία του πλευρά και να το διακωμωδήσετε", επισημαίνει η κ Δουρούμπα. "Έτσι, ξεπερνάμε γεγονότα όχι τόσο σημαντικά και άξια να μας χαλάσουν τη διάθεση και να οδηγήσουν είτε σε καβγάδες είτε σε συγκρούσεις", προσθέτει.

Με αφορμή τη συμμετοχή της στο 3ο Διεθνές Συνέδριο Σπουδών για το Χιούμορ, η κ.Δουρούμπα αναφέρεται στο humor Therapy (Θεραπεία με χιούμορ) και την επίδρασή του στα άτομα με αναπηρία στους χώρους των πανεπιστημίων. Σύμφωνα με την ψυχολόγο οι ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες των φοιτητών μπορούν να αντιμετωπίσουν καλύτερα την αναπηρία τους μέσα από το χιούμορ.

Το "εργαλείο" αυτό όμως δεν αφορά μόνο τους ίδιους αλλά και τα άτομα με τα οποία έρχονται σε επικοινωνία. Για το λόγο αυτό η κ. Δουρούμπα προτείνει τη δημιουργία "κλαμπ γέλιου" και συναντήσεις, όχι μόνο για τους εν λόγω φοιτητές αλλά και για το προσωπικό και τα μέλη ΔΕΠ του πανεπιστημίου. "Για να βοηθήσουμε τα συγκεκριμένα άτομα, χρειάζεται όλοι να έχουμε μάθει να χαμογελάμε και να δείχνουμε ένα πιο χαρούμενο και αισιόδοξο πρόσωπο", εξηγεί.

Επιπλέον, τονίζει ότι το χιούμορ λειτουργεί ως "εργαλείο" επικοινωνίας, μια γέφυρα. "Εκεί, που η επικοινωνία έχει αδυναμίες, όπως σε ένα άτομο με προβλήματα ακοής, το χιούμορ, η καλή διάθεση, το χαμόγελο διευκολύνουν πολύ τα πράγματα", προσθέτει η κ. Δουρούμπα.

Το 3ο Διεθνές Συνέδριο Σπουδών για το Χιούμορ πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Συνδιοργανώνεται υπό την αιγίδα του ΑΠΘ, του Ευρω-Μεσογειακού Δικτύου Πανεπιστημίων, του ευρωπαϊκού Δικτύου για το Χιούμορ, του Ερευνητικού Κέντρου Collodi της Ιταλίας, του Πανεπιστημίου της Μαδέρας και της Societa Dante Alighieri Θεσσαλονίκης.

Πηγή: http://www.nooz.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κατασκευή υπογείου πάρκινγκ στην Κηφισιά


Το έργο αποτελείται από πέντε υπόγεια επίπεδα συνολικής χωρητικότητας 624 θέσεων

Στον αναπτυξιακό νόμο υπάγεται η επιχείρηση κατασκευής υπογείου parking στην πλατεία Πλατάνου στην Κηφισιά, με απόφαση του υφυπουργού Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Παναγιώτη Ρήγα, η οποία θα δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Ο χώρος στάθμευσης θα κατασκευαστεί σε ιδιόκτητο οικόπεδο του Δήμου Κηφισιάς όπου σήμερα λειτουργεί υπαίθριο δημοτικό πάρκινγκ. Το έργο αποτελείται από πέντε υπόγεια επίπεδα συνολικής χωρητικότητας 624 θέσεων και προβλέπεται να κατασκευαστεί με τις πιο σύγχρονες τεχνικές προδιαγραφές ενώ θα είναι προσβάσιμο στα άτομα με Αναπηρία. Δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην υπέργεια επιφάνεια στην οποία έχει προβλεφθεί κατασκευή πάρκου με υψηλότατο ποσοστό έκτασης πρασίνου.


Διαβάστε περισσότερα...

Λάρισα: Λειτουργία Διεύθυνσης Μεταφορών



Στον καθορισμό του τρόπου λειτουργίας της Διεύθυνσης Μεταφορών και Επικοινωνιών της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας προχώρησε με σχετική της απόφαση η αντιπεριφερειάρχης, Ρένα Καραλαριώτου.

Πιο συγκεκριμένα, από 1η Ιουνίου το κοινό θα εξυπηρετείται ως εξής:

1) Από Δευτέρα έως και Πέμπτη κανονικά και για όλες τις αρμοδιότητες της υπηρεσίας.

2) Την Παρασκευή θα λειτουργούν κανονικά το τμήμα του ΚΤΕΟ για τον τεχνικό έλεγχο των οχημάτων και το Μικτό Κλιμάκιο Ελέγχου για την αποστολή και την παραλαβή των αφαιρεθέντων στοιχείων κυκλοφορίας.

Επίσης, την Παρασκευή κανονικά θα εκδίδονται οι κάρτες στάθμευσης για τα άτομα με αναπηρία, ενώ παράλληλα θα πραγματοποιούνται οι προγραμματισμένες εξετάσεις για την απόκτηση των πιστοποιητικών επαγγελματικής επάρκειας, πιστοποιητικών επαγγελματικής ικανότητας, πιστοποιητικών για την οδήγηση οχημάτων που μεταφέρουν επικίνδυνα εμπορεύματα και των ειδικών αδειών επιβατικών δημόσιας χρήσης.

Η αντιπεριφερειάρχης προχώρησε στην παραπάνω απόφαση λαμβάνοντας υπόψιν το γεγονός, ότι, με τις νέες ρυθμίσεις αφ' ενός δεν θα προκληθούν προβλήματα στη λειτουργία της Διεύθυνσης Μεταφορών και Επικοινωνιών και την εξυπηρέτηση των πολιτών και αφετέρου θα διευκολυνθεί η εσωτερική οργάνωση της υπηρεσίας (τακτοποίηση αρχείου οχημάτων, τακτοποίηση αρχείου αδειών οδήγησης, αρχειοθέτηση των εγκαταστάσεων εξυπηρέτησης οχημάτων).

Το μέτρο πάντως έχει πιλοτικό χαρακτήρα και η συνέχειά του θα εξαρτηθεί από το κατά πόσο θα συνεισφέρει πρώτα απ΄όλα στην εξυπηρέτηση των πολιτών και την εύρυθμη λειτουργία της υπηρεσίας.


Διαβάστε περισσότερα...

Εντοπίστηκε η «πολύ κακή» χοληστερόλη

Ονομάζεται MGmin-LDL και «πλήττει» κυρίως τους διαβητικούς και τους ηλικιωμένους



Εντοπίστηκε η «πολύ κακή» χοληστερόλη
H «πολύ κακή» MGmin-LDL χοληστερόλη εμφανίζεται συνήθως στα διαβητικά και στα ηλικιωμένα άτομα

Λονδίνο
Ένας νέος τύπος όχι απλά «κακής» αλλά «πολύ κακής» χοληστερόλης ο οποίος αυξάνει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας εντοπίστηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Γουόρικ.
Η «πολύ κακή» χοληστερόλη ονομάζεται MGmin-LDL και είναι πιο κολλώδης από τη γνωστή μας LDL με αποτέλεσμα να εναποτίθεται ευκολότερα στα αρτηριακά τοιχώματα. Όπως μάλιστα είδαν οι ερευνητές, αυτός ο νέος τύπος χοληστερόλης αποτελεί συνήθως «χαρακτηριστικό» των ηλικιωμένων ατόμων καθώς και των ασθενών με διαβήτη τύπου 2, προκαλώντας πολλούς θανάτους κάθε χρόνο.
Μόρια - «βδέλλες» στα αρτηριακά τοιχώματα
Οι επιστήμονες από το Γουόρικ μελέτησαν διαφορετικές μορφές της επιβλαβούς λιποπρωτεΐνης χαμηλής πυκνότητας (LDL). Όπως είδαν, η MGmin-LDL αποτελείται από μόρια τα οποία είναι πιο μικρά και πυκνά από εκείνα της απλής LDL. Τα μόρια αυτά «προσκολλώνται» στα αρτηριακά τοιχώματα δημιουργώντας μια βάση για την εναπόθεση αθηρωματικών πλακών. Έτσι τελικώς οι αρτηρίες εμφανίζουν στένωση και μειώνεται η ροή του αίματος. Οι αθηρωματικές πλάκες μπορεί μάλιστα να υποστούν ρήξη προκαλώντας τον σχηματισμό θρόμβων οι οποίοι οδηγούν σε καρδιακά και εγκεφαλικά επεισόδια.
Οι ερευνητές δημιούργησαν ανθρώπινη MGmin-LDL στο εργαστήριο προκειμένου να ανακαλύψουν πώς αυτού του τύπου η χοληστερόλη αλληλεπιδρά με άλλα μόρια του οργανισμού. Προσέθεσαν επιπλέον ομάδες σακχάρων στην απλή LDL ώστε να την κάνουν πιο κολλώδη. Τα αποτελέσματα της μελέτης τους τα οποία δημοσιεύονται στο επιστημονικό περιοδικό «Diabetes» δίνουν μια εξήγηση στο γιατί ένα ευρέως χορηγούμενο φάρμακο για τον διαβήτη, η μετφορμίνη, μειώνει τον κίνδυνο καρδιακού επεισοδίου.
Η μετφορμίνη σώζει από την καταστροφική χοληστερόλη
Η μετφορμίνη είναι γνωστό ότι μειώνει τα επίπεδα σακχάρου του αίματος και ως φαίνεται μπλοκάρει τη μετατροπή της απλής LDL χοληστερόλης στην πιο καταστροφική MGmin-LDL.
Η επικεφαλής της μελέτης δρ Νάιλα Ραμπάνι ανέφερε ότι η ερευνητική ομάδα είναι ενθουσιασμένη με τα νέα ευρήματα που οδηγούν σε καλύτερη κατανόηση αυτού του τύπου χοληστερόλης η οποία συμβάλλει στην εμφάνιση καρδιοπαθειών σε διαβητικούς και ηλικιωμένους. «Η επόμενη πρόκληση είναι να αντιμετωπίσουμε αυτόν τον επικίνδυνο τύπο χοληστερόλης με θεραπείες οι οποίες θα εξουδετερώνουν τις επιβλαβείς επιδράσεις της στις αρτηρίες».

Διαβάστε περισσότερα...

Από δέρμα ...νευρώνες


Με μια νέα, απλούστερη τεχνική που υπόσχεται κυτταρικές θεραπείες για νευρολογικές νόσους

Από δέρμα ...νευρώνες
Ανθρώπινα δερματικά κύτταρα μετετράπησαν σε λειτουργικούς νευρώνες, ανοίγοντας τον δρόμο για θεραπείες

Λονδίνο
Αμερικανοί ερευνητές επέτυχαν να μετατρέψουν ανθρώπινα δερματικά κύτταρα σε λειτουργικούς νευρώνες. Το νέο επίτευγμα που δημοσιεύεται στο δικτυακό τόπο της επιθεώρησης «Nature» εκτιμάται ότι θα οδηγήσει κάποια ημέρα στην αντιμετώπιση σοβαρών ασθενειών του νευρικού συστήματος μέσω αναγεννητικών κυτταρικών θεραπειών.
Η νέα δημοσίευση είναι η τελευταία ενός πεδίου που κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος τα τελευταία χρόνια. Πρόκειται για το πεδίο της δια-διαφοροποίησης, στην οποία τα κύτταρα οδηγούνται στο να λαμβάνουν νέες ιδιότητες. Τον περασμένο χρόνο ερευνητές είχαν μετατρέψει μέσω της δια-διαφοροποίησης κύτταρα του συνδετικού ιστού του δέρματος σε καρδιακά κύτταρα, ηπατικά κύτταρα καθώς και σε κύτταρα του αίματος.
Απλούστερη δια-διαφοροποίηση
Η δια-διαφοροποίηση αποτελεί μια εναλλακτική του κυτταρικού επαναπρογραμματισμού (δημιουργία των αποκαλούμενων κυττάρων Ips) στον οποίον οι ειδικοί μετατρέπουν αρχικώς ένα ενήλικο κύτταρο σε πολυδύναμο κύτταρο με τις ιδιότητες των εμβρυϊκών βλαστικών και στη συνέχεια προχωρούν σε μετατροπή του πολυδύναμου κυττάρου στον επιθυμητό ενήλικο κυτταρικό τύπο. Με τη δια-διαφοροποίηση η διαδικασία της μετατροπής γίνεται απευθείας από έναν ώριμο κυτταρικό τύπο σε άλλον, όπως αναφέρει ο επικεφαλής της νέας μελέτης , επίκουρος καθηγητής Παθολογίας Μάριους Γουέρνινγκαπό το Πανεπιστήμιο Στάνφορντ. Σύμφωνα με τον δρα Γουέρνινγκ η αποφυγή του σταδίου της πολυδυναμικότητας μπορεί να σώσει από προβλήματα τα οποία συνδέονται με τα κύτταρα iPS. Ένα από τα κύρια προβλήματα είναι ότι η δημιουργία των κυττάρων iPS είναι άκρως χρονοβόρος.
Οι επιστήμονες από το Στάνφορντ χρησιμοποίησαν γενετικώς τροποποιημένους ιούς προκειμένου να εισαγάγουν τέσσερις διαφορετικούς «παράγοντες μεταγραφής» σε δερματικά κύτταρα. Αυτοί οι παράγοντες παίζουν σημαντικό ρόλο στην «ανάγνωση» του DNA και στην κωδικοποίηση των πρωτεϊνών εντός των κυττάρων. Ανακάλυψαν ότι η εισαγωγή των τεσσάρων παραγόντων μεταγραφής επέτρεψε τη μετατροπή μιας μικρής ποσότητας δερματικών κυττάρων σε κύτταρα που είχαν τις ιδιότητες των νευρώνων.
Προηγήθηκε η …ποντικοουρά
Η ίδια ερευνητική ομάδα είχε καταφέρει πέρυσι να μετατρέψει κύτταρα που είχαν ληφθεί από την ουρά ποντικών σε λειτουργικά νευρικά κύτταρα. Για να γίνει η κυτταρική αυτή «αλχημεία» χρειάστηκαν μόλις τρία γονίδια και λιγότερες από δύο εβδομάδες. «Είχαμε πιστέψει ότι εάν η διαδικασία ήταν τόσο αποτελεσματική στα ποντίκια, θα ήταν εξίσου εύκολη και για τον άνθρωπο. Ωστόσο η σκέψη μας αποδείχθηκε λανθασμένη» σημείωσε ο δρ Γουέρνινγκ.
Η εισαγωγή τριών γονιδίων σε ανθρώπινα κύτταρα οδήγησε σε μετατροπή τους σε κύτταρα που έμοιαζαν με νευρικά αλλά τα οποία δεν ήταν λειτουργικά. Ωστόσο η προσθήκη ενός τέταρτου παράγοντα μεταγραφής έδωσε τη λύση. Μετά από δύο εβδομάδες σε καλλιέργεια οι «φρέσκοι» νευρώνες άρχισαν να αποκρίνονται σε ηλεκτρικές δονήσεις ενώ λίγες εβδομάδες αργότερα ξεκίνησαν να δημιουργούν συνάψεις.
Πρώτη ριζική μετατροπή
Ο καθηγητής Γουέρνινγκ παραδέχθηκε ότι στο παρελθόν άλλες ερευνητικές ομάδες είχαν καταφέρει να μετατρέψουν εξειδικευμένα κύτταρα σε άλλους κυτταρικούς τύπους. Ανέφερε ωστόσο ότι το παράδειγμα της ομάδας του είναι το πρώτο στο οποίο εξειδικευμένα κύτταρα υπέστησαν τόσο μεγάλη μετατροπή.
Σύμφωνα με τον δρα Γουέρνινγκ η άμεση εφαρμογή του νέου επιτεύγματος θα αφορά τη δημιουργία κυτταρικών μοντέλων για τις νευρολογικές ασθένειες. Για παράδειγμα οι ειδικοί θα μπορούν να λαμβάνουν δερματικά κύτταρα από έναν ασθενή με κάποια γνωστή νευρολογική νόσο και να παράγουν από αυτά νέα νευρικά κύτταρα για έρευνα. Με τον τρόπο αυτό οι επιστήμονες θα μπορούν να ρίξουν μια καλή «ματιά» στον εγκέφαλο του κάθε ασθενούς.
Σε μεταγενέστερη φάση η τεχνική θα μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία νέων εγκεφαλικών κυττάρων τα οποία θα μεταμοσχεύονται σε ασθενείς με νευρολογικές διαταραχές. Το σημαντικό είναι ότι τα μοσχεύματα θα προέρχονται από κύτταρα του ίδιου του ασθενούς με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ο κίνδυνος απόρριψής τους από τον οργανισμό του.

Διαβάστε περισσότερα...

Ο συνδυασμός κοινών φαρμάκων οδηγεί σε διαβήτη

Ένα αντικαταθλιπτικό και ένα χάπι για τη μείωση της χοληστερόλης αυξάνουν τη γλυκόζη στο αίμα



Ο συνδυασμός κοινών φαρμάκων οδηγεί σε διαβήτη
Ο συνδυασμός διαφορετικών φαρμάκων μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες για τον οργανισμό, σύμφωνα με τους ειδικούς

Ουάσινγκτον 
Το «πάντρεμα» δύο κοινών φαρμάκων,  ενός αντικαταθλιπτικού και ενός χαπιού που χορηγείται κυρίως για την μείωση της χοληστερόλης στο αίμα, αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη, επισημαίνει τώρα νέα μελέτη αμερικανών ειδικών.
Ερευνητές του Πανεπιστημίου Στάνφορντ, στην Καλιφόρνια, προχώρησαν σε ενδελεχή ανάλυση στοιχείων που είχαν συλλέγει από το σύστημα Adverse Event Reporting(AERS), της αμερικανικής υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA). Πρόκειται για μια τράπεζα δεδομένων στην οποία γιατροί αναφέρουν τυχόν παρενέργειες φαρμάκων που έχουν παρατηρήσει σε ασθενείς τους.
Συνδυασμός στο …κόκκινο
Όταν οι ερευνητές εξέτασαν τους συνδυασμούς φαρμάκων που προκαλούσαν αύξηση στα επίπεδα της γλυκόζης του αίματος – ένα σύμπτωμα το οποίο σχετίζεται με την εμφάνιση διαβήτη – είδαν ότι εκείνος που ξεχώριζε με διαφορά ήταν ο συνδυασμός των δραστικών ουσιών παροξετίνης και πραβαστατίνης.
Στη συνέχεια, οι ειδικοί συνεργάστηκαν με συναδέλφους τους από τα πανεπιστήμια Χάρβαρντ και Βάντερμπιλτ, προκειμένου να μελετήσουν το ηλεκτρονικό ιστορικό ασθενών που είχαν νοσηλευθεί σε κάποιο νοσοκομείο που σχετίζεται με τα παραπάνω ιδρύματα και στους οποίους είχαν χορηγηθεί και τα δύο φάρμακα ταυτόχρονα.
Παρατήρησαν λοιπόν, ότι η λήψη της αντικαταθλιπτικής ουσίας παροξετίνης σε συνδυασμό με τον αναστολέα της αναγωγάσης του HMG-CoA πραβαστατίνης, εκτόξευε τις τιμές της γλυκόζης του αίματος στα ύψη και ιδιαίτερα σε διαβητικούς ασθενείς.
Αμέσως μετά, οι επιστήμονες θέλησαν να δοκιμάσουν τα ευρήματά τους σε ποντίκια. Μέσω διατροφής πλούσιας σε λιπαρά και ζάχαρη, έφεραν τα τρωκτικά σε προ-διαβητική κατάσταση και στη συνέχεια τους χορήγησαν το «κοκτέιλ» των δύο φαρμάκων.
Είδαν λοιπόν, ότι και στα ποντίκια τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα εκτοξεύονταν στα ύψη. Όταν ωστόσο, το κάθε φάρμακο χορηγούνταν ξεχωριστά του δεν παρατηρείτο οποιαδήποτε αλλαγή στα επίπεδα γλυκόζης.
Εφιαλτικές εκτιμήσεις
Οι επικεφαλής ερευνητές δρ Νίκολας Τονέτι και δρ Ρας Άλτμαν από το Πανεπιστήμιο Στάνφορντ εκτιμούν ότι ο επικίνδυνος συνδυασμός παροξετίνης και πραβαστατίνης χορηγήθηκε σε περίπου 715.000 Αμερικανούς μέσα στο 2009.
Κάτι τέτοιο, εξηγούν, για τους διαβητικούς σημαίνει ότι ενδεχομένως να χρειάζονται μεγαλύτερη δόση φαρμάκων για τον αποτελεσματικό έλεγχο της κατάστασής τους, ενώ για τους υπόλοιπους ότι η πιθανότητα να γίνουν διαβητικοί κρέμεται από μία κλωστή. 

Πηγή: Εφημερίδα "ΤΟ ΒΗΜΑ"
Διαβάστε περισσότερα...

Σούπερ ωφέλιμο το γάλα του γαϊδάρου

Βοηθά στην απώλεια βάρους και τη μείωση της χοληστερόλης



Σούπερ ωφέλιμο το γάλα του γαϊδάρου
Το γάλα του γαϊδάρου εμφανίζεται να υπερέχει σε όλα τα σημεία σε σχέση με το αγελαδινό.

Κωνσταντινούπολη 
Η Κλεοπάτρα έπαιρνε σε αυτό το μπάνιο της για να αποκτήσει ωραίο δέρμα. Εσείς μπορείτε να το πιείτε για να χάσετε κιλά και να κάνετε καλό στην υγεία σας. Αυτό συνιστούν ιταλοί επιστήμονες οι οποίοι μελέτησαν την επίδραση που μπορεί να έχει το γάλα του θηλυκού γαϊδάρου στη γραμμή και την ευεξία μας και κατέληξαν ότι είναι πολύ πιο ευεργετικό από το γάλα της αγελάδας.
Υπεροχή σε όλα τα σημεία
Το γάλα των συμπαθών αλλά σπάνιων πια στα ελληνικά νοικοκυριά κατοικιδίων αποδεικνύεται πολύ πιο ωφέλιμο από το αγελαδινό σε πολλά σημεία.
Κατ’ αρχήν περιέχει λιγότερα και καλύτερης ποιότητας λιπαρά _  όπως τα ωμέγα 3 και τα λιπαρά οξέα τα οποία βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης και παρέχουν φυσική προστασία στην καρδιά.
Επίσης έχει υψηλότερα επίπεδα ασβεστίου ενώ φαίνεται να είναι κατάλληλο για τα παιδιά που εμφανίζουν αλλεργίες στα γαλακτοκομικά προϊόντα που κυκλοφορούν στο εμπόριο.
Τέλος, για όσους φροντίζουν τη γραμμή τους, η νέα μελέτη έδειξε ότι βοηθάει περισσότερο στο αδυνάτισμα, γιατί ενεργοποιεί τον μεταβολισμό.
Στο συνέδριο για την Παχυσαρκία
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Νάπολης της Ιταλίας, οι οποίοι παρουσίασαν τα ευρήματά τους στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο για την Παχυσαρκία στην Κωνσταντινούπολη, συνέκριναν τα αποτελέσματα του γαϊδουρινού γάλακτος με αυτά του αγελαδινού στη διατροφή και την υγεία.
Σε πειράματα που έκαναν σε ποντικούς διαπίστωσαν ότι τα δυο είδη γάλακτος παρείχαν τις ίδιες θερμίδες, αλλά το γαϊδουρινό γάλα προκαλούσε μεγαλύτερη απώλεια βάρους επειδή αύξανε τους μεταβολικούς ρυθμούς.
Επίσης τα πειραματόζωα που τράφηκαν με αυτό εμφάνισαν χαμηλότερα επίπεδα τριγλυκεριδίων και λιγότερο στρες στο μεταβολικό τους σύστημα.
«Η κατανάλωση του γαϊδουρινού γάλακτος θα πρέπει να ενθαρρυνθεί» ήταν το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν οι ερευνητές στην παρουσίασή τους.
Ωφέλειες για τα παιδιά
Όπως σημειώθηκε, προηγούμενες μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι το συγκεκριμένο είδος γάλακτος είναι καλύτερο από το αποβουτυρωμένο γάλα αγελάδας, το γάλα σόγιας και το γάλα σε σκόνη, ιδιαίτερα για τα παιδιά, γιατί περιέχει υψηλά επίπεδα ασβεστίου.
Επιπλέον το γεγονός ότι μοιάζει πολύ με το ανθρώπινο μητρικό γάλα και περιέχει λίγες πρωτεΐνες το καθιστά κατάλληλο για πολύ μικρά παιδιά που εμφανίζουν αλλεργίες στα άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Διαβάστε περισσότερα...

Γοφοί για περπάτημα, αστράγαλοι για τρέξιμο

Επιστήμονες εντοπίζουν τις πηγές της δύναμης για κάθε κίνηση



Γοφοί για περπάτημα, αστράγαλοι για τρέξιμο
Το μεγαλύτερο μέρος της δύναμης που ασκείται κατά το περπάτημα ή το τρέξιμο προέρχεται από τους γοφούς και τους αστραγάλους μας αντίστοιχα

Λονδίνο 
Το περπάτημα ξεκινά από τους γοφούς, ενώ το τρέξιμο από τους αστραγάλους, εκτιμά νέα αμερικανική μελέτη που εξετάζει για πρώτη φορά τον μηχανισμό της ανθρώπινης κίνησης.
Ερευνητές από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας, διαπίστωσαν ότι όταν περπατάμε το μεγαλύτερο μέρος της κινητήριας δύναμης προέρχεται από τους γοφούς. Όταν ωστόσο τρέχουμε τα «ηνία» αναλαμβάνουν οι αστράγαλοι.
Γοφοί και αστράγαλοι πρωταγωνιστές
Προς μεγάλη τους έκπληξη οι ειδικοί είδαν ότι τα γόνατα παρέχουν τελικά μόλις το 20% της δύναμης που απαιτεί το περπάτημα ή το τρέξιμο. Αντίθετα, από μετρήσεις που πραγματοποίησαν, παρατήρησαν ότι όταν περπατάμε και μέχρις ότου αγγίξουμε μια ταχύτητα δύο μέτρων ανά δευτερόλεπτο, οι γοφοί μας προσφέρουν το  44% της δύναμης ώστε να μετατραπεί σε κίνηση.
Από την ταχύτητα αυτή και μετά καθώς και όταν αρχίζουμε πλέον να τρέχουμε, οι αστράγαλοι είναι εκείνοι που αναλαμβάνουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο στο έργο της κίνησης παρέχοντας αρχικά το 39% της απαιτούμενης δύναμης, ποσοστό το οποίο μάλιστα αυξάνεται σταδιακά (μαζί με την ταχύτητά μας) στο 47%.
«Κατά την μετάβαση από το περπάτημα στο τρέξιμο φαίνεται ότι υπάρχει μια σκυταλοδρομία ως προς την κινητήρια δύναμη που ασκείται από τους γοφούς στους αστραγάλους» αναφέρει ο μηχανικός βιοϊατρικής δρ Γκρέγκορι Σαβίκι.
Άμεση εφαρμογή των νέων ευρημάτων
Τα ενδιαφέροντα ευρήματα, τα οποία δημοσιεύονται στο επιστημονικό περιοδικό της Βασιλικής Εταιρείας Επιστημών της Βρετανίας «Interface»,  θα μπορούσαν κατά τους ειδικούς, να βοηθήσουν στην δημιουργία αποδοτικότερων προσθετικών μελών ή ακόμη στην κατασκευή πιο εκλεπτυσμένων ρομποτικών μηχανισμών.


Πηγή: Εφημερίδα "ΤΟ ΒΗΜΑ"
Διαβάστε περισσότερα...

Μια Καραϊβική στο φεγγάρι

Εκατό φορές περισσότερο νερό από ό,τι πίστευαν εντοπίζουν οι επιστήμονες στη Σελήνη



Μια Καραϊβική στο φεγγάρι
Τεράστια αποθέματα νερού κρύβονται κάτω από την άνυδρη επιφάνεια της Σελήνης σύμφωνα με νέα μελέτη

Ουάσινγκτον
Τα καλά νέα σε ό,τι αφορά τις μελλοντικές αποστολές στη Σελήνη είναι ότι, όπως δείχνει μια νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Science», ο δορυφόρος μας έχει περί τις 100 φορές περισσότερο νερό από ό,τι πιστεύαμε ως σήμερα. Τα κακά νέα όμως είναι ότι το νερό αυτό είναι «εγκλωβισμένο» μέσα σε μικροσκοπικούς ηφαιστειακούς κρυστάλλους. Έτσι οι αστροναύτες που θα επισκεφθούν στο μέλλον τη Σελήνη είναι απαραίτητο να έχουν μαζί τους …μπουκάλια νερού εάν θέλουν να ξεδιψάσουν.
Επιστήμονες οι οποίοι ανέλυσαν δείγματα σεληνιακών βράχων που είχε φέρει πίσω στη Γη η αποστολή  «Απόλλων 17» το 1972,  ανακάλυψαν ότι υπάρχει πολύ μεγάλη ομοιότητα σε ό,τι αφορά την περιεκτικότητα σε νερό του ανώτερου μανδύα της Γης με αυτή του υπεδάφους της Σελήνης. Και μπορεί στην όψη το φεγγάρι να φαίνεται άγονο, ωστόσο η άνυδρη επιφάνειά του κρύβει μέσα της πολύ νερό, σημειώνουν οι ερευνητές». Τόσο ώστε, όπως εκτιμούν, πιθανότατα κάτω από την επιφάνεια της Σελήνης βρισκόταν κάποτε μια ολόκληρη Καραϊβική.
Οι θεωρίες της «γέννησης»
Η νέα ανακάλυψη περιπλέκει τα πράγματα σχετικά με τη θεωρία που αναφέρει ότι η Σελήνη δημιουργήθηκε όταν ένα μεγάλο τμήμα της πρώιμης Γης αποχωρίστηκε από αυτήν πριν από περίπου 4,5 δις χρόνια κατά τη διάρκεια μιας σύγκρουσης με έναν άλλον πλανήτη που είχε μέγεθος περίπου όσο εκείνο του Άρη. Και αυτό διότι εάν η Σελήνη είχε «γεννηθεί» από ένα τόσο βίαιο γεγονός όλο το νερό που περιείχε θα έπρεπε να έχει εξατμιστεί κατά τη σύγκρουση εξαιτίας των πολύ υψηλών θερμοκρασιών που θα αναπτύσσονταν.
Ωστόσο η θεωρία της μεγάλης σύγκρουσης ενισχύεται από πολλά άλλα στοιχεία. Για παράδειγμα το σχετικά μεγάλο μέγεθος του φυσικού δορυφόρου μας σε σύγκριση με τη Γη αποτελεί παράγοντα που μαρτυρεί ότι η Σελήνη δημιουργήθηκε μετά από σύγκρουση με κάποιον …διερχόμενο πλανήτη. Επίσης άλλη μια ένδειξη που συνάδει με αυτή τη είναι ότι στη Σελήνη εμφανίζεται έλλειψη σιδήρου, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τον μανδύα της Γης από την οποία υποτίθεται ότι «γεννήθηκε».
Ένα άλλο ενισχυτικό στοιχείο της κρατούσας θεωρίας σχετικά με τη σύγκρουση αφορά τα ισότοπα οξυγόνου που εντοπίζονται τόσο στη Γη όσο και στη Σελήνη και τα οποία είναι παρόμοια σε αναλογία στον πλανήτη μας και τον δορυφόρο του – δεν συμβαίνει όμως το ίδιο με τα ισότοπα του Άρη και των μετεωριτών.
«Θεωρώ ότι στη βασική μορφή της η θεωρία της σύγκρουσης πιθανότατα είναι σωστή, ωστόσο υπάρχει κάτι θεμελιώδες στη διαδικασία που ακόμη δεν έχουμε κατανοήσει»ανέφερε ο επικεφαλής της μελέτης Έρικ Χάουρι, γεωχημικός από το Ίδρυμα Carnegie.
«Παράθυρο» στη γνώση
Παρότι τα καινούργια στοιχεία δεν δίνουν μια οριστική απάντηση σχετικά με τον σχηματισμό του δορυφόρου μας, θεωρούνται άκρως σημαντικά από τους επιστήμονες σε ό,τι αφορά την καλύτερη μελέτη της Σελήνης.
«Τα δείγματα αυτά μας προσφέρουν το καλύτερο ‘παράθυρο’ μέχρι σήμερα προκειμένου να δούμε πόσες είναι οι ποσότητες νερού στο εσωτερικό της Σελήνης» ανέφερε ο καθηγητήςΤζέιμς Βαν Όρμαν από το Πανεπιστήμιο Case Western Reserve στο Κλίβελαντ του Οχάιο που συμμετείχε στη μελέτη. «Το εσωτερικό της Σελήνης προσομοιάζει σε μεγάλο βαθμό με εκείνο της Γης σε ό,τι αφορά την αφθονία σε νερό» κατέληξε ο καθηγητής.
Όπως και να έχει, το πώς ήλθε στον …κόσμο η Σελήνη θα συνεχίσει (προς το παρόν τουλάχιστον) να αποτελεί μυστήριο.

Διαβάστε περισσότερα...

Θεραπευτικά αντισώματα «σπάνε» τον φραγμό του εγκεφάλου

Υπόσχονται αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της νόσου Αλτσχάιμερ, ίσως και του καρκίνου

Θεραπευτικά αντισώματα «σπάνε» τον φραγμό του εγκεφάλου
Ο αιματοεγκεφαλικός φραγμός προστατεύει τον εγκέφαλο από τους «εχθρούς» του. Αντισώματα που σπάνε αυτό το φράγμα υπόσχονται θεραπεία για σοβαρές νόσους όπως η Αλτσχάιμερ

Ουάσινγκτον

Η αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας Genentech, η οποία πρωτοπορεί στις θεραπείες με αντισώματα και έχει πλέον εξαγοραστεί από τον γίγαντα της φαρμακοβιομηχανίας Roche, ανακοίνωσε ότι δημιούργησε αντισώματα κατά της νόσου του Αλτσχάιμερ που μπορούν να περνούν από τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό -ένα εμπόδιο που προστατεύει τον εγκέφαλο από εισβολείς, αλλά παράλληλα εμποδίζει και την είσοδο πολλών φαρμάκων.

Τα αντισώματα -πρωτεΐνες του ανοσοποιητικού συστήματος που εξουδετερώνουν ξένα σώματα και βακτήρια- χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο στην ιατρική, λόγω της ικανότητάς τους να συνδέονται σε συγκεκριμένους μοριακούς στόχους.

Το πρόβλημα όμως είναι ότι τα περισσότερα αντισώματα δεν περνούν τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό, ο οποίος απομονώνει τον εγκέφαλο από την κυκλοφορία του υπόλοιπου σώματος.

Εκλεκτικές συγγένειες

Η Genentech παρουσιάζει τώρα μια πιθανή λύση με δύο δημοσιεύσεις της στο Science Translational Medicine.

Το αντίσωμα που δημιούργησε κατά της νόσου Αλτσχάιμερ είναι μάλλον ασυνήθιστο, αφού αναγνωρίζει όχι έναν αλλά δύο μοριακούς στόχους ταυτόχρονα: ο πρώτος στόχος είναι ο «υποδοχέας της τρανσφερίνης», μια πρωτεΐνη που επιτρέπει στο σίδηρο να εισέρχεται στον εγκέφαλο.

Ουσιαστικά, η σύνδεση του αντισώματος στον υποδοχέα ξεγελά τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό και επιτρέπει την είσοδο του μορίου στον εγκέφαλο, όπως συμβαίνει και με τον σίδηρο.

Από τη στιγμή που θα περάσει το εμπόδιο, το αντίσωμα είναι ελεύθερο να συνδεθεί στον τελικό το στόχο: την πρωτεΐνη «β-σεκρετάση 1», η οποία πιστεύεται ότι παίζει κεντρικό ρόλο στην Αλτσχάιμερ (συμμετέχει στην παραγωγή του β-αμυλοειδούς, μιας παθολογικής πρωτεΐνης που συσσωρεύεται στους εγκεφάλους των ασθενών).

Πράγματι, πειράματα σε ποντίκια έδειξαν ότι το αντίσωμα περνά στον εγκέφαλο και δρα αποτελεσματικά.

Αποτελεσματική προσέγγιση ενάντια στους κανόνες

Η προσέγγιση της Genentech ακούγεται απλή και άμεση, στην ουσία όμως παραβιάζει τους κανόνες που χρησιμοποιούνται στο σχεδιασμό θεραπευτικών αντισωμάτων.

Σύμφωνα με την κρατούσα άποψη, τα θεραπευτικά αντισώματα πρέπει να έχουν όσο γίνεται μεγαλύτερη «συγγένεια» με τον στόχο τους, δηλαδή να συνδέονται αποκλειστικά με αυτόν, και όχι με άλλα μόρια, και μάλιστα να συνδέονται όσο γίνεται πιο ισχυρά.

Αντίθετα, το αντίσωμα της Genentech έχει σχετικά χαμηλή χημική συγγένεια με τον υποδοχέα της τρανσφεριτίνης: συνδέεται μεν πάνω του, δεν παραμένει όμως προσκολλημένο, αλλά μπορεί να αποσυνδέεται και να συνεχίζει το ταξίδι του στο βάθος του εγκεφάλου.

Ο Ράιαν Ουάτς, επικεφαλής των πειραμάτων, πιστεύει τώρα ότι τα αντισώματα χαμηλής συγγένειας θα αποδειχθούν χρήσιμα και σε άλλες περιπτώσεις. Για παράδειγμα, αρκετά κοκτέιλ αντισωμάτων για αντικαρκινικές θεραπείες είναι σχεδιασμένα να συνδέονται σε πρωτεΐνες των καρκινικών κυττάρων. Δυστυχώς, όμως, συνδέονται και με υγιή κύτταρα που τυγχάνει να φέρουν κάποιες από αυτές τις πρωτεΐνες.

Αντίθετα, τα κοκτέιλ αντισωμάτων χαμηλής συγγένειας θα άφηναν άθικτα τα υγιή κύτταρα και θα συνδέονταν μόνο στα καρκινικά, αφού μόνο αυτά φέρουν όλες τις πρωτεΐνες στόχους.



Πηγή: Εφημερίδα "ΤΟ ΒΗΜΑ"
Διαβάστε περισσότερα...