Πέμπτη 2 Μαΐου 2013

Εγκρίθηκε η πρόσληψη 4.413 συμβασιούχων


Σχέδιο Κοινής Υπουργικής Απόφασης, για την έγκριση πρόσληψης 4.413 ατόμων με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου σε υπηρεσίες ανταποδοτικού χαρακτήρα (καθαριότητα, φωτισμός, ύδρευση κλπ) σε 176 ΟΤΑ, υπέγραψε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών, Ευριπίδης Στυλιανίδης.

Σύμφωνα με την απόφαση, οι προσλήψεις έγιναν με βάση τα αιτήματα που υποβλήθηκαν έως 29 Μαρτίου του 2013, στο πλαίσιο του προγραμματισμού προσλήψεων του έτους 2013.

Όπως σημειώνεται, το σχέδιο της Κοινής Υπουργικής Απόφασης θα διαβιβαστεί άμεσα στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης για συνυπογραφή. Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας έκδοσης της απόφασης με τη συνυπογραφή του υπουργού Οικονομικών, θα ενημερωθούν οι ΟΤΑ για τη διενέργεια της εγκεκριμένης πρόσληψης, με τις διατάξεις του άρθρου 21 του ν.2190/94, όπως ισχύουν, υπό τον έλεγχο του ΑΣΕΠ.


Διαβάστε περισσότερα...

«Βόμβα» για τα αυθαίρετα


Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) σε διάσκεψη, κεκλεισμένων των θυρών, έκρινε σύμφωνα με πληροφορίες, αντισυνταγματική την τακτοποίηση των αυθαιρέτων νέας γενιάς με «πάγωμα» της κατεδάφισής τους για 30 χρόνια (αφού καταβληθεί το σχετικό πρόστιμο), όπως επίσης έκρινε αντισυνταγματικό στο σύνολό του το νόμο 4014/2011 για την περιβαλλοντική αδειοδότηση έργων και δραστηριοτήτων, την δημιουργία του «Πράσινου Ταμείου», κ.λπ.

Όπως τόνιζαν νομικοί κύκλοι η απόφαση αυτή του ΣτΕ δημιουργεί αδιέξοδο σε εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που τακτοποίησαν τα αυθαίρετά τους, ενώ διαιωνίζει το πρόβλημα των αυθαιρέτων, καθώς η Πολιτεία δεν εκφράζει τη βούληση να συμμορφωθεί στις αποφάσεις του ΣτΕ.

Επίσης, προκαλείται αναστάτωση λόγω των χιλιάδων περιπτώσεων μεταβιβάσεως ακινήτων και συμβολαιογραφικών πράξεων που έγιναν την τελευταία διετία, ενώ την ίδια στιγμή προκαλούνται τεράστια ερωτηματικά στους πολίτες οι οποίοι εντάχθηκαν στις σχετικές ρυθμίσεις του νόμου καταβάλλοντας αξιόλογα χρηματικά ποσά για την νομιμοποίηση των αυθαιρέτων τους. Εξάλλου, γεννώνται ερωτηματικά για το εάν θα επιστραφούν τα ποσά που έχουν καταβληθεί για την νομιμοποίηση αυθαιρέτων ή θα βρεθεί άλλης μορφής λύση.

Μάλιστα, προσέθεταν οι ίδιοι κύκλοι ότι πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι έχουν καταβληθεί και αμοιβές σε μηχανικούς οι οποίοι επωμισθήκαν το μεγάλο βάρος διευθέτησης της νομιμοποίησης. Πάντως, σε κάθε περίπτωση πρέπει να είναι άμεση η νομοθετική παρέμβαση του υπουργείου Περιβάλλοντος, προσέθεταν οι ίδιοι κύκλοι.

Να σημειωθεί ότι και κατά το πρόσφατο παρελθόν η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έχει κρίνει αντισυνταγματική την παλαιότερη προσπάθεια (παλαιό νομοθετικό πλαίσιο) νομιμοποίησης των αυθαιρέτων.

Ειδικότερα, η Ολομέλεια των συμβούλων της Επικρατείας (πρόεδρος ο Κ. Μενουδάκος και εισηγήτρια η σύμβουλος Επικρατείας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου) στην εν λόγω διάσκεψη έκριναν κατά πλειοψηφία ότι ο Ν. 4014/2011 είναι αντίθετος στο άρθρο 24 παράγραφος 2 του Συντάγματος που προστατεύει το περιβάλλον, τον ορθολογικό πολεοδομικό σχεδιασμό, το οικιστικό περιβάλλον, κ.λπ.

Συγκεκριμένα, οι δικαστές έκριναν ότι ο επίμαχος νόμος του 2011 παραβιάζει ευθέως το άρθρο 24 του Συντάγματος και δεν δέχθηκαν κανέναν άλλο ισχυρισμό όσων είχαν προσφύγει στο ΣτΕ κατά της τακτοποίησης των αυθαιρέτων, κ.λπ. Επίσης, δεν δέχθηκαν ότι λόγοι δημοσίου συμφέροντος επιβάλλουν την επιβάρυνση -του ήδη κατά πολύ επιβαρυμένου- οικιστικού περιβάλλοντος και έκαναν δεκτές τις σχετικές αιτήσεις ακυρώσεως.

Οι θέσεις της εισηγήτριας για τα αυθαίρετα του 2011

Κατά την συζήτηση των προσφυγών (Χαρίκλειας Θεοδωρίδη, Αθ. Μιχελή και Π. Θεοδωρόπουλου) ενώπιον της Ολομέλεια του ΣτΕ στις 14 Φεβρουαρίου 2012, κατά του νόμου του 2011 για τα αυθαίρετα, η κυρία Σακελλαροπούλου είχε αναφερθεί στην νομολογία του δικαστηρίου της τελευταίας 3ετίας (παλαιότερες αποφάσεις) που είχαν κρίνει ότι η συνταγματική ανοχή απέναντι στα αυθαίρετα εξαντλήθηκε με τον Ν. 1337/1983 και ότι δεν είναι δυνατή η αποφυγή κατεδάφισης για τα αυθαίρετα «νέας γενιάς», δηλαδή όσα κτίστηκαν μετά τις 31.1.1983.

Επίσης, η εισηγήτρια είχε αναφερθεί στο περιεχόμενο του επίμαχου Ν. 4014/2011, που μεταξύ των άλλων, προβλέπει, ότι αναστέλλεται για 30 χρόνια η επιβολή κυρώσεων και κατεδάφισης αυθαιρέτων (περιλαμβανομένων και των ημιυπαίθριων χώρων) μετά την καταβολή του σχετικού προστίμου (το ύψος του οποίου καθορίζεται ανάλογα με την κατηγορία στην οποία θα υπαχθεί η πολεοδομική παράβαση), ενώ ορίζεται ότι το ειδικό πρόστιμό που θα καταβληθεί θα αποδίδεται στο «Πράσινο Ταμείο».

Μάλιστα, είχε επισημάνει η εισηγήτρια ότι δόθηκαν αλλεπάλληλες παρατάσεις για την υποβολή των αιτήσεων υπαγωγής των αυθαιρέτων στον επίμαχο νόμο, όπως είχαν επίσης δοθεί και παρατάσεις για τις καταθέσεις των απαιτούμενων δικαιολογητικών.

Επιπρόσθετα, η κυρία Σακελλαροπούλου τον περασμένο Φεβρουάριο ενώπιον του ακροατηρίου είχε θέσει το ερώτημα «εάν η αντιμετώπιση της οξύτατης δημοσιονομικής κρίσης την οποία διέρχεται η χώρα, σε συνδυασμό με τη γενικευμένη και διαχρονική μορφή που έχει λάβει η αυθαίρετη δόμηση, μετά την πάροδο 30 περίπου ετών από τη θέσπιση του Ν. 1337/1983 και την πρόβλεψη παρεμβάσεων πολεοδομικής εξισορρόπησης με διάθεση τμήματος των εσόδων, συνιστούν ή όχι εξαιρετικούς λόγους δημοσίου συμφέροντος, που θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν αφενός την απόκλιση από τις συνταγματικές αρχές του κράτους δικαίου και της ισότητας των πολιτών έναντι του νόμου και αφετέρου αν θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν την επιβάρυνση του φυσικού και οικιστικού περιβάλλοντος, αλλά και τη διαφοροποίηση της πάγιας νομολογίας του ΣτΕ ως προς την αυθαίρετη δόμηση».

Προμήνυμα του ΣτΕ για αντισυνταγματικότητα του Ν. 4014/2011

Υπενθυμίζεται ότι τις πρώτες ημέρες του Απριλίου του 2012 η Ολομέλεια του Συμβούλιου της Επικρατείας (διαδικασία Αναστολών) με πρόεδρο τον μετέπειτα υπηρεσιακό πρωθυπουργό Παν. Πικραμμένο και εισηγήτρια την σύμβουλο Επικρατείας κυρία Σακελλαροπούλου, έστειλε το πρώτο μήνυμα για την «τύχη» των αυθαιρέτων του Ν. 4014/2011.

Τότε, οι δικαστές «πάγωσαν» την νομιμοποίηση όλων των αυθαιρέτων νέας γενιάς που η ανέγερσής τους βεβαιωνόταν με «ελαστικούς» τρόπους απόδειξης του χρόνου κατασκευής τους (υπεύθυνες δηλώσεις και βεβαιώσεις μηχανικών, ιδιωτικά έγγραφα, κ.λπ.), επαναφέροντας το «ρολόι» στο καθεστώς των προϋποθέσεων νομιμοποίησης προ της 28ης Ιουλίου 2011 (ημερομηνία εφαρμογής του Ν. 4014/2011), έτσι ώστε να αποδεικνύεται ο χρόνος κατασκευής μόνο με αεροφωτογραφίες και δημόσια έγγραφα.

Παράλληλα, το περασμένο χρόνο η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου με την ίδια απόφασή της (180/2012) είχε κρίνει ότι με την διαδικασία που ακολουθείται για την νομιμοποίηση των αυθαιρέτων νέας γενιάς «υπάρχει κίνδυνος περαιτέρω βλάβης του φυσικού και οικιστικού περιβάλλοντος και δημιουργίας τετελεσμένων καταστάσεων με την πραγματοποίηση και νέας αυθαίρετης δόμησης».

Παλαιότερο νομοθετικό πλαίσιο

Να σημειωθεί ότι και κατά το παρελθόν η Ολομέλεια του ΣτΕ είχε κρίνει αντισυνταγματικό το παλαιότερο νομοθετικό καθεστώς νομιμοποίησης των αυθαιρέτων. Τότε, μάλιστα, οι σύμβουλοι Επικρατείας είχαν κρίνει πολύ αυστηρότερα το παλαιό νομοθετικό πλαίσιο, αφού είχαν αποφανθεί ότι πλέον της παραβίασης του άρθρου 24 του Συντάγματος (κάτι που κρίθηκε και τώρα για το Ν. 4014/2011), παραβιάζονται επιπρόσθετα, οι συνταγματικές αρχές της ισότητας (άρθρο 4), του κράτους δικαίου (άρθρο 25), καθώς και οι αρχές του σεβασμού και της προστασίας της αξίας του ανθρώπου (άρθρο 2 Συντάγματος).

Ενδεικτικά, το πρώτο δεκαήμερο του 2009 η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, ομόφωνα (35 δικαστές) με την υπ΄ αριθμ. 3500/2009 απόφασή της, είχε αποκλείσει κάθε προσπάθεια διατήρησης και εξαίρεσης από την κατεδάφιση των αυθαιρέτων «νέας γενιάς» (που χτίστηκαν μετά το νόμο Τρίτση-Ν. 1337/1983, δηλαδή που ανεγέρθηκαν μετά την 31.1.1983) και στα οποία εντάσσονται ως αυθαίρετες κατασκευές και οι ημιυπαίθριοι χώροι.

Η Ολομέλεια ΣτΕ, υπό τον τότε αρχαιότερο αντιπρόεδρό της Μ. Βροντάκη, έκανε δεκτή εισήγηση του συμβούλου Επικρατείας Ν. Ρόζου και έκρινε αντισυνταγματικό το Ν. 3044/2002, που επιχείρησε να εξαιρέσει από τον κανόνα της κατεδάφισης όλα τα αυθαίρετα, πριν και μετά τον Ν. 1337/1983, αλλά και όσα θα χτίζονταν οποτεδήποτε στο μέλλον.

Το 2009 οι σύμβουλοι Επικρατείας δέχτηκαν ότι η τελευταία συνταγματικά ανεκτή εξαίρεση από την κατεδάφιση ήταν για τα κτίσματα που ανεγέρθηκαν μέχρι την 31.1.1983 και συνεπώς κάθε εξαίρεση από την κατεδάφιση αυθαιρέτων κατασκευών που έγιναν μετά την ημερομηνία αυτή, παραβιάζει το άρθρο 24 παράγραφος 2 του Συντάγματος (για το φυσικό και οικιστικό περιβάλλον), καθώς και τις συνταγματικές διατάξεις που κατοχυρώνουν το κράτος δικαίου, την ισότητα και τον σεβασμό στην αξία του ανθρώπου.

Στη συνέχεια, ένα έτος μετά, η Ολομέλεια του ΣτΕ με άλλη, την υπ΄ αριθμ. 3921/2010 απόφασή της, έκρινε και πάλι αντισυνταγματικές και ανίσχυρες τις διατάξεις του N. 3044/2002, που επέτρεψαν να εξαιρούνται από την κατεδάφιση νέα αυθαίρετα, είτε εντός είτε εκτός σχεδίου πόλεως και οικισμών, ακόμα και αν ανεγείρονται σε παραδοσιακούς και ειδικά προστατευόμενους οικισμούς.

Δηλαδή, η Ολομέλεια υπό τον τότε πρόεδρό της Π. Πικραμμένο και υιοθετώντας την εισήγηση της κυρίας Σακελλαροπούλου, έκρινε αντισυνταγματικό τον Ν. 3044/2002 και δέχθηκε ότι η τελευταία συνταγματικά ανεκτή εξαίρεση από την κατεδάφιση αυθαιρέτων έγινε με τον «νόμο Τρίτση» οπότε μπορούσαν να διασώσουν τα αυθαίρετα όσοι τα είχαν δηλώσει. Με την ίδια απόφαση του 2010 κρίθηκε ακόμη από το ΣτΕ ότι ο Ν. 3044/2002 είναι αντίθετος στο άρθρο 24 παράγραφος 2 του Συντάγματος, καθώς με τις διατάξεις του «ανατρέπεται ή επηρεάζεται δυσμενώς ο ορθολογικός οικιστικός σχεδιασμός, αποδυναμώνεται η εφαρμογή των όρων δόμησης και των περιορισμών χρήσης και επέρχεται επιδείνωση των όρων διαβίωσης των κατοίκων».

Τι ζητούν από το ΣτΕ

Στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο έχουν προσφύγει κάτοικοι του Αμαρουσίου Αττικής, της Φθιώτιδος, Θεσπρωτίας, κ.λπ. επικαλούμενοι, μεταξύ των άλλων, ότι θίγονται με τον αντισυνταγματικό Ν. 4014/2011 που προβλέπει την διαδικασία νομιμοποίησης των αυθαιρέτων και την επιβολή ειδικού προστίμου υπέρ του «Πράσινου Ταμείου». Ακόμη, ζητούν την ακύρωση των υπουργικών αποφάσεων που καθορίζουν τις διαδικασίες είσπραξης και απόδοσης του ειδικού παραβόλου-προστίμου στο «Πράσινο Ταμείο», προσδιορίζουν τον τρόπο υποβολής των απαραίτητων δικαιολογητικών και εγγράφων, κ.λπ.

Ειδικότερα, οι κάτοικοι υποστηρίζουν ότι ο επίμαχος νόμος παραβιάζει το άρθρο 24 του Συντάγματος για την προστασία του περιβάλλοντος, τις συνταγματικές αρχές της ανάπτυξης του οικιστικού περιβάλλοντος βάσει επιστημονικού σχεδιασμού, την συνταγματική αρχή της ισότητας, την αρχή της διάκρισης των εξουσιών, κ.λπ., όπως επίσης παραβιάζει και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).

Τέλος, η δημοσίευση της απόφασης της Ολομέλειας του ΣτΕ αναμένεται μέσα στους επόμενους μήνες.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αν σας έχουν χρεώσει λάθος... χαράτσι


«Διορθώστε τυχόν λάθη στον υπολογισμό του Έκτακτου Ειδικού Τέλους Ακινήτων μέχρι τις 15 Μαϊου» λέει το υπουργείο Οικονομικών. Για όποιους δεν κατάλαβαν, ο λόγος γίνεται για το χαράτσι της ΔΕΗ.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών:

«Από το Υπουργείο Οικονομικών υπενθυμίζεται πως, ενόψει του υπολογισμού του Έκτακτου Ειδικού Τέλους Ακινήτων (Ε.Ε.Τ.Α.) έτους 2013, όσοι πολίτες έχουν εντοπίσει λάθη σε στοιχεία ηλεκτροδοτούμενου ακινήτου (επιφάνεια, τιμή ζώνης, παλαιότητα) πρέπει να υποβάλουν στον αρμόδιο δήμο αίτημα διόρθωσής τους μέχρι την 15η Μαΐου 2013.

Αντίστοιχα, οι δήμοι όλης της χώρας υποχρεούνται στην αποστολή καταστάσεων με τα ορθά στοιχεία των ακινήτων (τιμή ζώνης, τετραγωνικά μέτρα, παλαιότητα) στο ΔΕΔΔΗΕ μέχρι την 31η Μαΐου 2013».



Διαβάστε περισσότερα...

Πάτρα: Συγκέντρωσαν τρόφιμα για τους άπορους


Στο πλευρό των κοινωνικά ευάλωτων βρίσκονται οι εργαζόμενοι της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Εδώ και ημέρες ξεκίνησε η δράση συγκέντρωσης τροφίμων για τις άπορες και οικονομικά ασθενείς οικογένειες από τον Σύλλογο Υπαλλήλων Π.Ε Αχαΐας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και σήμερα το πρωί οι δεκάδες σακούλες παραδόθηκαν στους υπεύθυνους της Δομής Παροχής Συσσιτίων των Κοινωνικών Υπηρεσιών του Δήμου Πατρέων.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Υπαλλήλων Μιχάλης Μαρτίνης και η Εκτελεστική Γραμματέας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας Διονυσία Μαράτου, εκ μέρους του Περιφερειάρχη Απόστολου Κατσιφάρα, παρέδωσαν τα τρόφιμα στους υπεύθυνους των Κοινωνικών Υπηρεσιών του Δήμου με την ευχή αυτές οι δράσεις να συνεχιστούν καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου ώστε όλο και περισσότεροι συμπολίτες μας να προμηθευτούν με τα απαραίτητα είδη για αυτές τις άγιες ημέρες.

Η συγκεκριμένη ενέργεια αποτελεί συνέχεια των δράσεων στήριξης των κοινωνικά ευαίσθητων ομάδων που πραγματοποιούνται καθ΄ όλη τη διάρκεια του έτους τόσο από τον Σύλλογο των Υπαλλήλων όσο και από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Νέο δελτίο φαρμάκων από τις 8 Μαΐου


Νέο δελτίο τιμών φαρμάκων, θα ισχύσει από τις 8 Μαΐου, σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου Υγείας.

Στο δελτίο, περιλαμβάνονται οι διορθώσεις στις τιμές 12.428 φαρμάκων, που είχε ανακοινώσει την περασμένη εβδομάδα το υπουργείο Υγείας και 570 κωδικοί για γενόσημα σκευάσματα, που θα κυκλοφορήσουν για πρώτη φορά στην αγορά, με μειωμένες τιμές.
Από αυτά τα 570 σκευάσματα, τα 20 περίπου είναι off patent, δηλαδή έχει λήξει η πατέντα τους. Στη νέα λίστα, δεν περιλαμβάνονται, καινοτόμα φάρμακα, καθώς υπάρχουν ανησυχίες στην κυβέρνηση, ότι αυτό θα οδηγούσε σε αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης.

Σημειώνεται, ότι η εκκρεμότητα με τα καινοτόμα φάρμακα παραμένει επί δύο και πλέον χρόνια και οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις καταγγέλλουν την κυβέρνηση ότι δεν επιτρέπει την πρόσβαση των Ελλήνων ασθενών σε νέες θεραπείες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πολιτική ηγεσία για να ξεπερασθεί το πρόβλημα, προσανατολίζεται στη δημιουργία Επιτροπής Αξιολόγησης, ενώ θα ζητήσει τη γνώμη και του θεσμικού οργάνου της φαρμακοβιομηχανίας, του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ).

Ο αρμόδιος υπουργός, Μάριος Σαλμάς, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, δεν έχει καταλήξει στα πρόσωπα που θα απαρτίσουν την επιτροπή, αλλά σε κάθε περίπτωση, εκτιμάται ότι το σχήμα θα είναι μικρό και ευέλικτο. Στην απόφαση για το νέο δελτίο τιμών φαρμάκων, που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του υπουργείου Υγείας, αναφέρεται ότι στις χονδρικές και νοσοκομειακές τιμές δεν περιλαμβάνεται Φόρος Προστιθέμενης Αξίας.
Στις λιανικές τιμές έχει συμπεριληφθεί και ο αναλογούν ΦΠΑ 6,5% και ότι στις περιοχές που ισχύουν μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ, τα φάρμακα θα πωλούνται σε λιανικές τιμές μειωμένες κατά 1,41%.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Καταδικάστηκε γιατί πουλούσε κρέας αλόγου


Σε πρόστιμο 50.000 ευρώ και εξάμηνη φυλάκιση με αναστολή καταδικάστηκε ο διευθυντής της εταιρείας Draap επειδή μεταξύ 2007-9 διέθετε στη Γαλλία κρέας αλόγου παρουσιάζοντάς το σαν βοδινό χαλάλ.

"Επί δύο χρόνια, ο ύποπτος εισήγαγε κρέας αλόγου από τη Βραζιλία και το Μεξικό και το πουλούσε ως βοδινό προερχόμενο από ζώα που είχαν σφαγιαστεί με το τελετουργικό χαλάλ", αναφέρει στην απόφασή του το Εφετείο του Ντεν Μπος της Ολλανδίας, σημειώνοντας ότι το προϊόν πωλήθηκε σε Γάλλους προμηθευτές.

Ο Γιαν Φάσεν, 63 ετών, είχε καταδικαστεί στις 18 Ιανουαρίου 2012 σε φυλάκιση ενός έτους για παραποίηση ετικέτας. Η εισαγγελία είχε ασκήσει έφεση την απόφαση, ελπίζοντας ότι σε δεύτερο βαθμό θα πετύχαινε να επιβληθεί μεγαλύτερη ποινή στον επιχειρηματία. Οι δικαστές όμως έκριναν ότι δεν αποδείχτηκε ότι ο Φάσεν αποκόμισε κάποιο όφελος από την πώληση του αλογίσιου κρέατος ως βοδινού χαλάλ και ότι δεν υπήρξε κίνδυνος για τη δημόσια υγεία. Υπογράμμισαν επίσης ότι ο κατηγορούμενος παραδέχτηκε το σφάλμα του.

Ο Φάσεν είναι διευθυντής της εταιρείας Draap, η έδρα της οποίας βρίσκεται στην Κύπρο. Πολλά βρετανικά και ολλανδικά μέσα ενημέρωσης στα ρεπορτάζ τους υποστήριζαν ότι η συγκεκριμένη εταιρεία βρίσκεται στο επίκεντρο του πρόσφατου σκανδάλου με την πώληση κρέατος αλόγου σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Η Draap —αναγραμματισμός της λέξης "paard" που στα ολλανδικά σημαίνει "άλογο"— αποτελεί αντικείμενο έρευνας των ολλανδικών αρχών για την υπόθεση αυτή. Η σημερινή καταδίκη του Φάσεν πάντως αφορούσε μια παλαιότερη, παρόμοια υπόθεση, που χρονολογείτο από την περίοδο 2007-’09.

Στα μέσα Απριλίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι, με βάση τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων που έγιναν σε ευρωπαϊκές χώρες, το 4,66% των προϊόντων που πωλούνταν ως μοσχαρίσιο κρέας περιείχαν DNA αλόγου.



Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Συστάσεις του ΚΕΕΛΠΝΟ για τη νέα γρίπη


Σε επιφυλακή βρίσκεται το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), παρακολουθώντας την πορεία της νέας γρίπης Α(Η7Ν9), και συστήνει στους Έλληνες που ταξίδεψαν πρόσφατα στην Κίνα, εάν εμφανίσουν συμπτώματα αναπνευστικής νόσου τις πρώτες 10 ημέρες αφού επιστρέψουν στην Ελλάδα, να επισκεφθούν άμεσα το γιατρό τους.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ προβαίνει σε αυτή τη σύσταση λόγω της συνεχιζόμενης καταγραφής κρουσμάτων νέας γρίπης από το στέλεχος Α(Η7Ν9) στην Κίνα, το οποίο έως τις 29 Απριλίου έχει στοιχίσει τη ζωή σε 24 ανθρώπους, σε σύνολο 129 εργαστηριακά επιβεβαιωμένων περιστατικών. Διευκρινίζεται ωστόσο, ότι προς το παρόν δεν έχουν αναφερθεί κρούσματα εκτός Κίνας, ενώ και οι αρμόδιες αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι σε επιφυλακή.

Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, στις 31 Μαρτίου, ανακοινώθηκε από τις κινεζικές υγειονομικές αρχές η απομόνωση ενός νέου ιού γρίπης, του Α(Η7Ν9) σε τρεις βαρέως πάσχοντες ασθενείς, που εκδήλωσαν οξεία νόσο του αναπνευστικού συστήματος, με ταχεία εξέλιξη σε σοβαρή πνευμονία και αναπνευστική δυσχέρεια. Όπως αποδείχθηκε από την επιδημιολογική διερεύνηση του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων Κίνας (China CDC), η ημερομηνία ανεύρεσης του 1ου κρούσματος ήταν η 19η Φεβρουαρίου 2013. Τις επόμενες ημέρες ακολούθησε μια εκτεταμένη προσπάθεια επιδημιολογικής επιτήρησης του νέου ιού, ώστε να διαπιστωθεί η έκταση της διασποράς του. Διαπιστώθηκε η ύπαρξη περισσότερων κρουσμάτων λοίμωξης από το νέο ιό γρίπης Α(Η7Ν9) σε ανθρώπους από 11 διαφορετικές επαρχίες στην Κίνα.

Ο ιός της γρίπης Α(Η7Ν9) διαπιστώθηκε, σύμφωνα με τους εκπροσώπους του ΚΕΕΛΠΝΟ, πως ανήκει στην κατηγορία των ιών γρίπης των πτηνών, οι οποίοι φυσιολογικά μολύνουν πτηνά. «Συνήθως οι ιοί αυτοί δεν μολύνουν ανθρώπους επειδή δεν έχουν μεγάλη συγγένεια με το αναπνευστικό σύστημα του ανθρώπου. Παρόλα αυτά, μετά από προσαρμογή του ιού στο ανθρώπινο αναπνευστικό σύστημα και σε στενή επαφή με πουλερικά οι ιοί αυτοί μπορούν να προκαλέσουν επιδημίες σε ανθρώπους», αναφέρει το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο ιός Α(Η5Ν1) της γρίπης των πτηνών, που έχει προκαλέσει την επιδημία των τελευταίων 10 ετών, με 628 κρούσματα και 374 θανάτους (θνητότητα 60%) σε ανθρώπους κυρίως στην Άπω Ανατολή. Πρόκειται για την πρώτη φορά που αναγνωρίζεται λοίμωξη από ιό της γρίπης Α(Η7Ν9) σε ανθρώπους.

Σημειώνεται ότι έχει ήδη ξεκινήσει και είναι σε εξέλιξη η διερεύνηση της επιδημίας από το China CDC, με σκοπό την αναζήτηση επιπρόσθετων κρουσμάτων σε ανθρώπους ή σε ζώα, αλλά και τον καθορισμό του κλινικού φάσματος της νόσου που μπορεί να προκαλέσει ο ιός, της πηγής έκθεσης, καθώς και του τρόπου μετάδοσης. Χαρακτηριστικά ο νέος ιός δεν σκοτώνει τα πτηνά που προσβάλλει όπως ο ιός Α(Η5Ν1) και φαίνεται πως έχει κάποιες (αλλά όχι όλες) από τις απαιτούμενες μεταλλάξεις που αυξάνουν τη συγγένεια με το αναπνευστικό σύστημα του ανθρώπου.


Διαβάστε περισσότερα...

Αλλαγές στο δημόσιο με το νέο νομοσχέδιο


Σημαντικές αλλαγές στο σύστημα προαγωγών, στην κατάργηση και συγχώνευση υπηρεσιών και φορέων, καθώς και στις διαδικασίες χορήγησης αναρρωτικών αδειών, φέρνει το σχέδιο νόμου «Οργάνωσης Δημόσιας Διοίκησης και άλλες διατάξεις», που θέτει, από σήμερα και έως τις 14 Μαΐου, σε δημόσια διαβούλευση το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Ειδικότερα, το σχέδιο νόμου διευρύνει τον κύκλο των υπαλλήλων που μπορούν να θέσουν υποψηφιότητα για θέσεις προϊσταμένων ή διευθυντών, καθώς καταργείται ουσιαστικά η επετηρίδα και μειώνεται ο απαιτούμενος χρόνος προϋπηρεσίας για την ανάληψη θέσεων ευθύνης από τους ενδιαφερόμενους. Με το νέο σύστημα προαγωγών, δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στα τυπικά προσόντα και λιγότερο στα χρόνια προϋπηρεσίας, προσφέροντας στους υπαλλήλους που διαθέτουν προσόντα τη δυνατότητα να καταλαμβάνουν θέσεις ευθύνης.

Αναφορικά με την κατάργηση και συγχώνευση φορέων του δημοσίου, σημειώνεται ότι «νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, κρατικές ή δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμοί, νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου που επιδιώκουν κοινωφελείς ή άλλους δημόσιους σκοπούς, καθώς και θυγατρικές εταιρείες των ανωτέρω νομικών προσώπων μπορεί να καταργούνται, να συγχωνεύονται ή να αναμορφώνονται, καθώς και να καταργείται, αντικαθίσταται ή τροποποιείται κάθε νομοθετική ή κανονιστική διάταξη σχετική με τη σύσταση, την οργάνωση, τη λειτουργία και τις αρμοδιότητές τους, με προεδρικό διάταγμα που εκδίδεται με πρόταση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, του υπουργού Οικονομικών και του καθ' ύλην αρμόδιου υπουργού».

Στόχος του υπουργείου, όπως επισημαίνεται, είναι η διασφάλιση και λειτουργική επάρκεια και ικανότητα της διοίκησης προκειμένου να ανταποκρίνεται στην κύρια αποστολή της, στην παροχή των καλύτερων δυνατών υπηρεσιών στον πολίτη. «Στην παρούσα δε συγκυρία, η ριζική και ευρεία αναδιοργάνωση των δημοσίων υπηρεσιών συνιστά επιτακτικό αίτημα, καθότι στην πραγματικότητα αποτελεί και μέσο αντιμετώπισης της κρίσης» συμπληρώνεται, χαρακτηριστικά.

Επίσης, στο σχέδιο νόμου τονίζεται ότι η αναδιοργάνωση της διοίκησης υπακούει σε μία διαφορετική, σε σχέση με το παρελθόν, μεθοδολογία. «Οι νομικές ρυθμίσεις αποτυπώνουν πλέον τις αρχές, τις μελέτες και τα πορίσματα της σύγχρονης διοικητικής επιστήμης, με συνέπεια τα νέα οργανωτικά σχήματα να είναι σε θέση να εγγυηθούν τη βέλτιστη λειτουργία της Διοίκησης και την απαλλαγή της από ανορθολογικές, δύσκαμπτες και απρόσφορες για τη λειτουργία της δομές. Η επιστημονική έρευνα και η πρακτική δεν έπονται, αλλά προηγούνται του νομικού κανόνα, εξασφαλίζοντας την ορθολογικότητα και την αποτελεσματικότητά του» σημειώνεται στο σχέδιο νόμου.

Έμφαση δίνεται και στο γενικό περιεχόμενο, τη σύνταξη και την έγκριση των νέων οργανισμών των δημοσίων υπηρεσιών με προεδρικά διατάγματα. Με τις σχετικές διατάξεις, δίνονται οι κατευθυντήριες επιταγές για το περιεχόμενο των οργανισμών, με στόχο την ευελιξία και τη λειτουργικότητα της Διοίκησης. Επίσης, θεσπίζεται το νέο και ανταποκρινόμενο στη διοικητική πραγματικότητα πλαίσιο της επιλογής και της κινητικότητας προϊσταμένων οργανικών μονάδων, των υπαλλήλων δηλαδή που κατέχουν θέσεις ευθύνης και επιτελικό ρόλο στη Διοίκηση.

Παράλληλα, κατοχυρώνεται ο θεσμός της κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων και προβλέπεται η δυνατότητα κατάργησης, συγχώνευσης και αναμόρφωσης των νομικών προσώπων δημοσίου τομέα, με προεδρικό διάταγμα. Ακόμη, με τις προτεινόμενες διατάξεις ενισχύεται δικονομικά η θέση των υπαλλήλων που τίθενται σε καθεστώς αυτοδίκαιης αργίας.

Το σχέδιο νόμου, φέρνει επίσης ανατροπή στο σύστημα χορήγησης αναρρωτικών αδειών, καθώς προβλέπεται ανώτερο όριο, ενώ οι αναρρωτικές άδειες θα παραχωρούνται μόνο ύστερα από έγκριση γιατρού δημόσιου νοσοκομείου. Όπως σημειώνεται, οι διαδικασίες απλοποιούνται, ενώ ταυτόχρονα «διασφαλίζεται η καλύτερη ισορροπία μεταξύ του δικαιώματος χρήσης αναρρωτικής αδείας μετ' αποδοχών και της υποχρέωσης προσφοράς στην υπηρεσία, καθώς και η καταπολέμηση της κατάχρησης αναρρωτικών αδειών από μερίδα υπαλλήλων. Ακόμη, για τη χορήγηση μακροχρόνιων αναρρωτικών αδειών πέραν του προβλεπομένου ορίου προβλέπονται ποινές, ενώ θα γίνεται έλεγχος όλων των αδειών που έχουν παρασχεθεί στον υπάλληλο σε βάθος οκταετίας».

Τέλος, με το σχέδιο νόμου, το οποίο έχει αναρτηθεί στο opengov.gr, ρυθμίζονται με τις παρούσες διατάξεις θέματα που αφορούν την οργανωτική δομή του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ).


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

"Έφυγε" ο Λευτέρης Βογιατζής


Μία μεγάλη μορφή του ελληνικού θεάτρου, ο σκηνοθέτης και ηθοποιός, Λευτέρης Βογιατζής, «έφυγε» από τη ζωή, σε ηλικία 68 ετών μετά από μακρά και γενναία μάχη με τον καρκίνο.

Άφησε την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο Υγεία όπου νοσηλευόταν το τελευταίο διάστημα. Είχε ιδρύσει το θέατρο της οδού Κυκλάδων, πριν από 30 χρόνια και είχε παρουσιάσει εκεί σπουδαίες παραστάσεις αποσπώντας διθυραμβικές κριτικές αλλά και κερδίζοντας την αγάπη και την εκτίμηση χιλιάδων θεατρόφιλων.

Δείτε το βίντεο από το MEGA





Την τελευταία του πνοή άφησε σήμερα σε ηλικία 68 ετών ο θεατρικός σκηνοθέτης και ηθοποιός Λευτέρης Βογιατζής μετά από πολύχρονη μάχη με τον καρκίνο.

"Ο Λευτέρης Βογιατζής ετών 68, απεβίωσε σήμερα Μ. Πέμπτη 2 Μαΐου 2013 στο νοσοκομείο ΥΓΕΙΑ από καρκίνο του πνεύμονα", ανέφερε το ιατρικό ανακοινωθέν.

Ο Λευτέρης Βογιατζής γεννήθηκε στην Αθήνα το 1945. Σπούδασε αγγλική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, παρακολούθησε για δύο χρόνια το Ράινχαρτ Σεμινάρ στη Βιέννη και τελείωσε τη Σχολή Κ. Μιχαηλίδη στην Αθήνα. Στο θέατρο εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1973, στον ρόλο της Γιαγιάς, στον Κυριακάτικο Περίπατο σε σκηνοθεσία Γ. Μιχαηλίδη.

Ακολούθησαν συνεργασίες με τον Σπύρο Ευαγγελάτο, και αργότερα με την Ελεύθερη Σκηνή, σε μια προσπάθεια ανανέωσης του επιθεωρησιακού κώδικα, καθώς και με την Έλλη Λαμπέτη, Σάρα (Children of a Lesser God).

Τα χρόνια αυτά, έπαιξε πολλούς ρόλους του κλασικού κυρίως ρεπερτορίου, μεταξύ άλλων: τον Άλφρεντ, στις Ιστορίες από το Δάσος της Βιέννης, τη επώνυμη ηρωίδα στη Λυσιστράτη του

Αριστοφάνη, τον Ευρυπίδη στους Βατράχους, τον Ταρτούφο, στον Ταρτούφο, του Μολιέρου κ.ά.

Το 1981 ίδρυσε την Εταιρία Θεάτρου Η ΣΚΗΝΗ με τη συνεργασία έξι ακόμα ηθοποιών.

Από το 1982 ώς το 1987 που λειτούργησε η ΣΚΗΝΗ, ο Λ.Β. σκηνοθέτησε και έπαιξε στα έργα:

Η Σπασμένη στάμνα, του Χ. φον Κλάιστ (Δικαστής Αδάμ, σε συσκηνοθεσία Βασίλη Παπαβασιλείου),

Οι Αγροίκοι, του Κάρλο Γκολντόνι (Λουνάρντο), Συμφορά από το πολύ μυαλό, του Α. Γκριμπογιέντοφ

(Φάμουσοφ), Σε φιλώ στη μούρη... σύγχρονο ελληνικό έργο του Γ. Διαλεγμένου (Μήτσος), για το οποίο τιμήθηκε με το βραβείο σκηνοθεσίας Κάρολου Κουν για την περίοδο 1986-87.

Το 1988 ίδρυσε τη νέα ΣΚΗΝΗ, όπου με τη συμμετοχή νέων ηθοποιών, παρουσίασε συστηματικά έργα που καλύπτουν το τρίπτυχο: κλασικό έργο, σύγχρονο έργο αιχμής και νεοελληνικό έργο.

Σκηνοθέτησε και έπαιξε στις παραστάσεις: Θείος Βάνιας, του Άντον Τσέχωφ (Βάνιας),1989, Ρίττερ, Ντένε, Φος του Τόμας Μπέρνχαρντ (Φος), 1991 (για πρώτη φορά στην Ελλάδα).

Παράλληλα, το 1989, ιδρύει το Εργαστήριο Αρχαίου Δράματος, απ' όπου αποφοίτησαν (1991) δώδεκα μαθητές, ύστερα από τριετή εντατική φοίτηση. Είναι η απαρχή της ενασχόλησής του με το αρχαίο ελληνικό δράμα. Ξεκινάει το 1992 σκηνοθετώντας την Αντιγόνη του Σοφοκλή. Μια Αντιγόνη κλειστού χώρου, όπου κυριάρχησε «η ένταση του τραγικού ψιθύρου».

Με τους μαθητές του εργαστηρίου, συνεχίζει τη διερεύνησή του στον ελληνικό ποιητικό λόγο και την «παιδική ηλικία του θεάτρου», ανεβάζοντας αυτή τη φορά την αναγεννησιακή κρητική κωμωδία Κατσούρμπος, του Γ. Χορτάτζη.

Επιστρέφοντας στους επαγγελματίες ηθοποιούς, το 1995, ανεβάζει ένα ακόμα σύγχρονο ελληνικό έργο, τη σατιρική κωμωδία των Δημήτρη Κεχαΐδη - Ελένης Χαβιαρά, Με δύναμη από την Κηφισιά, 1995. Ακολουθεί ο Μισάνθρωπος, του Μολιέρου, 1996, όπου παίζει τον Αλσέστ.

Το ίδιο καλοκαίρι παίζει στην Ελένη, του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία Γ. Χουβαρδά, στην Επίδαυρο (Μενέλαος).

Το 1998, δεύτερο έργο του Γιώργου Διαλεγμένου, Η νύχτα της κουκουβάγιας (Ίων). Για την παράσταση αυτή τιμήθηκε με το βραβείο σκηνοθεσίας "Φώτος Πολίτης", και το βραβείο Κάρολου Κουν, βραβείο της Ένωσης Ελλήνων Θεατρικών Κριτικών.

Το 1999 σκηνοθέτησε τους Πέρσες του Αισχύλου για το Εθνικό Θέατρο στο Θέατρο της Επιδαύρου. Το 2000 σκηνοθέτησε και έπαιξε στο έργο του Χάρολντ Πίντερ, Τέφρα και σκιά (Ντέβλιν). Το 2001 ανεβάζει για πρώτη φορά στην Ελλάδα Σάρα Κέην, (Cleansed) Καθαροί πια, μια μεγάλη επιτυχία, όπου παίζει τον Τίνκερ.

Το 2003, καινούριο νεοελληνικό έργο, της Λούλας Αναγνωστάκη, Σ' εσάς που με ακούτε (Χανς) και για δεύτερη φορά Σάρα Κέην το Crave (Λαχταρώ), στο οποίο παίζει τον (Α).

Το 2004, ένας δεύτερος Μολιέρος, Το Σχολείο των γυναικών (Αρνόλφος).

Το 2005 σκηνοθέτησε και έπαιξε (Ίων) σ' ένα ακόμα καινούριο έργο του Γιώργου Διαλεγμένου, το Bella Venezia. Και για το έργο αυτό του Γ. Διαλεγμένου απέσπασε το βραβείο Κριτικών Θεάτρου και Μουσικής, Κάρολος Κουν.

Το 2006 έκλεισε το Φεστιβάλ Επιδαύρου με την νέα του παράσταση της Αντιγόνης του Σοφοκλή, ενώ το καλοκαίρι του 2007 η παράσταση άνοιξε, αυτή τη φορά, το ίδιο Φεστιβάλ. Η Αντιγόνη έχει προσκληθεί στα φεστιβάλ Festwochen της Βιέννης, Les nuits de la Fourviere, της Λυών και το Festival d' Automne στο Παρίσι.

Το 2007, σε συνεργασία με τον Γ. Σκεύα, ανέβασε και έπαιξε στην Ήμερη, του Φ. Ντοστογιέφσκι.

Έπαιξε σε αρκετές ταινίες Ελλήνων σκηνοθετών:

Β. Βαφέα, Ανατολική Περιφέρεια, Π. Βούλγαρη, Ακροπόλ, Μ. Νικολακοπούλου, Ν. Παναγιωτόπουλου,

Μελόδραμα, Βαριετέ, Ονειρεύομαι τους φίλους μου, για την οποία τιμήθηκε με το α΄ βραβείο ανδρικού ρόλου στο Φεστιβάλ του Σαν Ρέμο 1994 - Αθήνα-Κωνσταντινούπολη, Χ. Χριστοφή Ρόζα.

Διαβάστε περισσότερα...

Η συμπληρωματική και η εγκύκλιος υποβολής δικαιολογητικών για προφορική ή γραπτή εξέταση υποψηφίων με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ή ειδικές μαθησιακές δυσκολίες έτους 2013


09-04-13 Συμπληρωματική εγκύκλιος υποβολής δικαιολογητικών για προφορική ή γραπτή εξέταση υποψηφίων με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ή ειδικές μαθησιακές δυσκολίες έτους 2013

Συμπληρωματική εγκύκλιος υποβολής δικαιολογητικών για προφορική ή γραπτή εξέταση υποψηφίων με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ή ειδικές μαθησιακές δυσκολίες έτους 2013 (μόνο για όσους πάσχουν από κάταγμα ή άλλη προσωρινή βλάβη των άνω άκρων)



ΘΕΜΑ: Υποβολή δικαιολογητικών για προφορική εξέταση µαθητών και αποφοίτων µε αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ή ειδικές µαθησιακές δυσκολίες, βάσει του Ν.3699/2008, στις πανελλαδικές εξετάσεις έτους 2013, για εισαγωγή στην τριτοβάθµια εκπαίδευση (ΜΟΝΟ για όσους πάσχουν από κάταγµα ή άλλη προσωρινή βλάβη των άνωάκρων που καθιστά αδύνατη τη χρήση τους για γραφή).

Σχετ.: Η µε αριθ. Φ.251/9954/B6/23-1-2013/Α∆Α:ΒΕΙ69-ΥΡ∆ εγκύκλιος µε θέµα «Υποβολή δικαιολογητικών για προφορική ή γραπτή εξέταση µαθητών και αποφοίτων µε αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ή ειδικές µαθησιακές δυσκολίες, βάσει του Ν.3699/2008, στις πανελλαδικές εξετάσεις έτους 2013, για εισαγωγή στην τριτοβάθµια εκπαίδευση.» 

Σε συνέχεια της ανωτέρω σχετικής εγκυκλίου µας και συµπληρώνοντας το ΚΕΦ. Γ
«ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΑΠΑΙΤΟΥΝΤΑΙ ΓΝΩΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΓΙΑ ΠΡΟΦΟΡΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ», όσον αφορά ΜΟΝΟ την περίπτωση (ιν), σας ενηµερώνουµε ότι όσοι µαθητές και απόφοιτοι πάσχουν από κάταγµα ή άλλη προσωρινή βλάβη των άνω άκρων που καθιστά αδύνατη τη χρήση τους για γραφή και θα συµµετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις 2013, θα πρέπει να προσκοµίσουν στο Λύκειό τους: 
- πρόσφατη σχετική ιατρική γνωµάτευση από ∆ηµόσιο Νοσοκοµείο, η οποία φέρει σφραγίδα
από: i) Συντονιστή ∆ιευθυντή Κλινικής του Εθνικού Συστήµατος Υγείας (Ε.Σ.Υ.) ή ii) νόµιµα
εκτελούντα χρέη Συντονιστή ∆ιευθυντή Κλινικής του Εθνικού Συστήµατος Υγείας (Ε.Σ.Υ.) ή iii) ∆ιευθυντή Πανεπιστηµιακής Κλινικής ή από ∆ηµόσιο Κέντρο Υγείας στην περιοχή του
υποψηφίου, η οποία φέρει σφραγίδα του ∆ιευθυντή του Κέντρου, από την οποία προκύπτει η αδυναµία του µαθητή να συµµετάσχει σε γραπτή εξέταση. Στη γνωµάτευση, εκτός από το κάταγµα ή την προσωρινή βλάβη, πρέπει να πιστοποιείται ρητώς η αδυναµία χρήσης του άνω άκρου για γραφή και να αναγράφεται το χρονικό διάστηµα ισχύος της γνωµάτευσης, το οποίο πρέπει να συµπίπτει µε την περίοδο των εξετάσεων. 
Επίσης, όσοι µαθητές και απόφοιτοι προσκοµίσουν γνωµάτευση Υγειονοµικής Επιτροπής της Αποκεντρωµένης ∆ιοίκησης του Υπουργείου Εσωτερικών (πρώην Υγειονοµικές Επιτροπές Νοµαρχιών), της περιφέρειας ή των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης ή των ΚΕΠΑ που πιστοποιεί τα παραπάνω και είναι σε ισχύ, αυτή µπορεί να γίνει δεκτή

ΓΕΝΙΚΕΣ ∆ΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ
1. Οι ανωτέρω υποψήφιοι θα εξετασθούν στις πανελλαδικές εξετάσεις προφορικά, µόνο στα Βαθµολογικά Κέντρα ή στα Ειδικά Εξεταστικά Κέντρα. Τα ανωτέρω ισχύουν και για όσους αποκτήσουν το απολυτήριό τους µόνο µε ενδοσχολικές εξετάσεις. 
 2. Οι υποψήφιοι αυτοί αµέσως µόλις τους προκύψει το κάταγµα ή άλλη προσωρινή βλάβη των άνω άκρων που καθιστά αδύνατη τη χρήση τους για γραφή, θα πρέπει να προσκοµίσουν στο Λύκειό τους τη σχετική γνωµάτευση του Νοσοκοµείου ή της Υγειονοµικής Επιτροπής µαζί µε σχετική αίτηση. 
3. Οι ∆/ντές των Λυκείων, αφού ελέγξουν τις σχετικές γνωµατεύσεις για τη νοµιµότητά τους
βάσει των ανωτέρω, πρέπει να αποστείλουν άµεσα στην ΕΕ∆∆Ε αντίγραφο της σχετικής
γνωµάτευσης κατά περίπτωση. Η ΕΕ∆∆Ε ελέγχει τις γνωµατεύσεις για τη νοµιµότητά τους. Σε περίπτωση οποιασδήποτε διαφοροποίησης της ΕΕ∆∆Ε σχετικά µε τη νοµιµότητα των γνωµατεύσεων, η ΕΕ∆∆Ε έρχεται σε συνεννόηση µε το οικείο Λύκειο σχετικά µε την ισχύ της γνωµάτευσης. Οι ∆ιευθυντές των Λυκείων ΓΕΛ και ΕΠΑΛ οφείλουν να ενηµερώσουν προσωπικά κάθε προφορικά εξεταζόµενο του Λυκείου τους για τον χώρο εξέτασής του. 
4. Οι ∆ιευθυντές των ∆ιευθύνσεων ∆ευτεροβάθµιας Εκπαίδευσης, οι ∆ιευθυντές των Γενικών Λυκείων, των ΕΠΑΛ, των Λυκείων της Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, καθώς και κάθε άλλος φορέας στον οποίο κοινοποιείται η εγκύκλιος αυτή, πρέπει να µεριµνήσουν για την ανάρτησή της στους οικείους πίνακες των ανακοινώσεων για την ενηµέρωση κάθε ενδιαφερόµενου. Ειδικότερα οι ∆ιευθυντές των Λυκείων πρέπει να ενηµερώσουν όλους τους µαθητές της τελευταίας τάξης υπογράφοντας και σε ονοµαστική κατάσταση ότι έλαβαν γνώση. 

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΘΕΟ∆ΩΡΟΣ ΠΑΠΑΘΕΟ∆ΩΡΟΥ
Εσωτερική ∆ιανοµή: 
1. Γραφείο Υφυπουργού
2. ∆/νση Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης
3. ∆/νση Σπουδών Β/θµιας Εκπ/σης
4. ∆/νση Λειτουργικής Ανάπτυξης και Πληροφοριακών Συστηµάτων
5. ∆/νση Οργάνωσης και ∆ιεξαγωγής Εξετάσεων/ Τµήµατα Α΄ και Β΄

..............

24-01-13 Εγκύκλιος υποβολής δικαιολογητικών για προφορική ή γραπτή εξέταση υποψηφίων με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ή ειδικές μαθησιακές δυσκολίες έτους 2013

Εγκύκλιος υποβολής δικαιολογητικών για προφορική ή γραπτή εξέταση υποψηφίων με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ή ειδικές μαθησιακές δυσκολίες έτους 2013


ΘΕΜΑ: Υποβολή δικαιολογητικών για προφορική ή γραπτή εξέταση μαθητών και αποφοίτων με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ή ειδικές μαθησιακές δυσκολίες, βάσει του Ν.3699/2008, στις πανελλαδικές εξετάσεις έτους 2013, για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

   
Α.  ΝΟΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ - ΠΕΔΙΟ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ

            Με τις διατάξεις του Ν.3699/2008 (ΦΕΚ.199 Α΄) ρυθμίζονται τα θέματα Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης των μαθητών με αναπηρία και με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ή ειδικές μαθησιακές δυσκολίες.
            Κατ΄ εξουσιοδότηση των διατάξεων του νόμου εκδόθηκαν οι αριθ. Φ.253/155439/Β6/16-12-2009 (ΦΕΚ.2544 Β΄), Φ151/2996/Β6/13-1-2010 (ΦΕΚ.55 Β΄) και αριθ.11586/Γ6/28-1-11(ΦΕΚ 262 Β΄) Υπουργικές Αποφάσεις, με τις οποίες καθορίζεται ο τρόπος εξέτασης των μαθητών με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ή ειδικές μαθησιακές δυσκολίες.
            Σε εφαρμογή αυτών, με την παρούσα εγκύκλιο, σας ενημερώνουμε για τον τρόπο εξέτασης των πανελλαδικά εξεταζόμενων μαθημάτων, καθώς και τη διαδικασία χορήγησης των γνωματεύσεων που αφορούν:
 α)    στους μαθητές  της τελευταίας τάξης των Γενικών Λυκείων (Ημερήσιων-Εσπερινών) οι οποίοι θα συμμετάσχουν στις εξετάσεις των πανελλαδικά εξεταζόμενων μαθημάτων για απόκτηση απολυτηρίου και για εισαγωγή στις σχολές ή τα τμήματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
 β)   στους αποφοίτους των Γενικών Λυκείων (Ημερήσιων-Εσπερινών) ή άλλου Σχολείου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης διαφορετικού τύπου από αυτόν του Γενικού Λυκείου οι οποίοι θα συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις των μαθημάτων της τελευταίας τάξης του  Γενικού Λυκείου  για εισαγωγή στις σχολές ή τα τμήματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
 γ)   στους υποψηφίους (μαθητές και αποφοίτους) των ημερησίων και εσπερινών ΕΠΑΛ (ομάδα Β) οι οποίοι θα συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις των μαθημάτων της τελευταίας τάξης του ημερήσιου ή εσπερινού Γενικού Λυκείου αντίστοιχα και των μαθημάτων ειδικότητας, για εισαγωγή σε σχολές ή τμήματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
δ)    στους υποψηφίους (μαθητές και αποφοίτους) των ημερησίων και εσπερινών ΕΠΑΛ (ομάδα Α), στους αποφοίτους Β΄ Κύκλου ημερησίων και εσπερινών ΤΕΕ, ΤΕΛ και Ναυτικών Λυκείων οι οποίοι θα συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις για εισαγωγή σε σχολές ή τμήματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΤΕΙ κ.λ.π.).
ε)   στους μαθητές της τελευταίας τάξης των Λυκείων της Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης οι οποίοι επιθυμούν να συμμετάσχουν στις εξετάσεις των πανελλαδικά εξεταζόμενων μαθημάτων για απόκτηση απολυτηρίου και για εισαγωγή στις σχολές ή τα τμήματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Β.  ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΑΠΑΙΤΟΥΝΤΑΙ ΓΝΩΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΚΕΔΔΥ ΚΑΙ ΙΠΔ ΓΙΑ ΠΡΟΦΟΡΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ

Β1. ΕΙΔΙΚΕΣ ΜΑΘΗΣΙΑΚΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ
Οι μαθητές και απόφοιτοι με ειδικές μαθησιακές δυσκολίες, όπως δυσλεξία, δυσγραφία, δυσαριθμησία, δυσαναγνωσία, δυσορθογραφία, εξετάζονται προφορικά κατόπιν αίτησής τους.
Επίσης προφορικά εξετάζονται οι μαθητές με σύνθετες γνωστικές, συναισθηματικές και κοινωνικές δυσκολίες, παραβατική συμπεριφορά λόγω κακοποίησης, γονεϊκής παραμέλησης και εγκατάλειψης ή λόγω ενδοοικογενειακής βίας, εφόσον υποβάλουν γνωμάτευση ότι έχουν ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και αδυνατούν να υποστούν γραπτή εξέταση. Στην περίπτωση αυτή, η γνωμάτευση χορηγείται από το οικείο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης, Διάγνωσης και Υποστήριξης Ειδικών Εκπαιδευτικών Αναγκών (ΚΕΔΔΥ) ή τα πιστοποιημένα από το Υπουργείο Παιδείας Θ.Π.Α. Ιατροπαιδαγωγικά κέντρα (ΙΠΔ), ύστερα από προσκόμιση είτε ιατρικής βεβαίωσης Δημόσιου Νοσοκομείου, που κοινοποιήθηκε σε δικαστικές αρχές, σε περίπτωση κακοποίησης του μαθητή λόγω γονεϊκής παραμέλησης και εγκατάλειψης ή ενδοοικογενειακής βίας, είτε βεβαίωσης από δικαστική αρχή ή εισαγγελέα ανηλίκων, σε περίπτωση παραβατικής συμπεριφοράς. Τυχόν γνωματεύσεις που έχουν εκδοθεί από τα ΚΕΔΔΥ ή τα Ιατροπαιδαγωγικά Κέντρα χωρίς την παραπάνω διαδικασία και ισχύουν, πρέπει να επαναξιολογηθούν κατά τα ανωτέρω.

  Οι ειδικές μαθησιακές δυσκολίες των μαθητών και αποφοίτων διερευνώνται και διαπιστώνονται από τα Κέντρα Διαφοροδιάγνωσης, Διάγνωσης και Υποστήριξης Ειδικών Εκπαιδευτικών Αναγκών (ΚΕΔΔΥ) και από τα πιστοποιημένα από το Υπουργείο  Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού Ιατροπαιδαγωγικά Κέντρα (ΙΠΔ) (σχετ. η με αριθ. 139843/Γ6/9.11.2012 εγκύκλιος της Διεύθυνσης Ειδικής Αγωγής Υ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α., πληροφορίες: τηλ. 210-3442929)
·                     Τα ΚΕΔΔΥ αξιολογούν μαθητές που δεν έχουν συμπληρώσει το εικοστό δεύτερο (22) έτος της ηλικίας τους.
·                     Τα ΚΕΔΔΥ αξιολογούν τους αποφοίτους με ειδικές μαθησιακές δυσκολίες, που επιθυμούν να λάβουν μέρος στις εισαγωγικές εξετάσεις για την τριτοβάθμια εκπαίδευση των οποίων οι γνωματεύσεις, που είχαν αποκτήσει από τα  ΚΕΔΔΥ (πρώην ΚΔΑΥ), έχουν λήξει.
·                     Τα ΚΕΔΔΥ δεν αξιολογούν τους αποφοίτους άνω των δεκαοκτώ (18) ετών, αν αυτοί δεν έχουν αξιολογηθεί ως άτομα με ειδικές μαθησιακές δυσκολίες κατά την διάρκεια της φοίτησής τους στο Λύκειο. Η αξιολόγησή τους γίνεται  μόνο από Ιατροπαιδαγωγικά Κέντρα.
·                     Τα Ιατροπαιδαγωγικά Κέντρα (ΙΠΔ) αξιολογούν :
            α) μαθητές και
            β) αποφοίτους άνω των δέκα οκτώ (18) ετών, οι οποίοι κατά τη διάρκεια της φοίτησής τους στο Λύκειο δεν είχαν αξιολογηθεί, εφόσον στο ΙΠΔ λειτουργεί τμήμα για ενήλικες.

Β2. ΑΥΤΙΣΜΟΣ
Οι μαθητές και απόφοιτοι με φάσμα αυτισμού εξετάζονται γραπτά ή προφορικά. Τα ΚΕΔΔΥ ή τα ΙΠΔ γνωματεύουν και εισηγούνται τον τρόπο εξέτασης μαθητών και αποφοίτων με φάσμα αυτισμού, ο οποίος μπορεί να είναι προφορικός ή γραπτός.
Εφόσον εισηγηθούν τον προφορικό τρόπο εξέτασης οι μαθητές και οι απόφοιτοι εξετάζονται μόνο προφορικά.

Β3. ΙΣΧΥΣ ΓΝΩΜΑΤΕΥΣΕΩΝ ΚΕΔΔΥ ΚΑΙ ΙΑΤΡΟΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ
1. Χρονική ισχύς: Οι γνωματεύσεις των πρώην ΚΔΑΥ λήγουν μετά παρέλευσης τριετίας.
Για τις γνωματεύσεις ΚΕΔΔΥ λαμβάνεται υπόψη το χρονικό διάστημα ισχύος ή ο χρόνος επαναξιολόγησης που αναφέρεται στη διάγνωση. Εφόσον στη γνωμάτευση ΚΕΔΔΥ δεν αναφέρεται η ισχύς ή ο χρόνος επανεξέτασης, ως χρόνος ισχύος λαμβάνεται η τριετία. Στην περίπτωση αυτή γίνεται επαναξιολόγηση από τα ΚΕΔΔΥ ή από τα Ιατροπαιδαγωγικά Κέντρα (ΙΠΔ). Η γνωμάτευση η οποία θα χορηγείται από τα οικεία ΚΕΔΔΥ ή ΙΠΔ σε καμία περίπτωση δεν θα παραπέμπει σε παλαιότερη χορηγηθείσα γνωμάτευση αλλά πρέπει να εκδίδεται νέα μετά από εξέταση από τον οικείο φορέα κατά το χρόνο της παραπομπής του υποψηφίου.
‘Ο,τι ισχύει για τη χρονική διάρκεια των διαγνώσεων των ΚΕΔΔΥ ισχύει και για τις γνωματεύσεις των Ιατροπαιδαγωγικών Κέντρων με την επιφύλαξη των οδηγιών της με αριθμ. 139843/Γ6/9-11-2012 εγκυκλίου της Διεύθυνσης Ειδικής Αγωγής (πληροφορίες: τηλ. 210-3442929).
Οι γνωματεύσεις των ΚΕΔΔΥ ή των Ιατροπαιδαγωγικών Κέντρων των οποίων η ισχύς έχει λήξει οποτεδήποτε κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους γίνονται δεκτές για τις πανελλαδικές εξετάσεις του έτους αυτού.
2. Αρμόδια ΚΕΔΔΥ και ΙΠΔ: Τα ΚΕΔΔΥ, τα οποία χορηγούν τις γνωματεύσεις των προαναφερομένων μαθησιακών δυσκολιών, λειτουργούν στην οικεία Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην οποία υπάγεται το Λύκειο φοίτησης του μαθητή. Τα Ιατροπαιδαγωγικά Κέντρα, των οποίων οι γνωματεύσεις για τις προαναφερόμενες ειδικές μαθησιακές δυσκολίες, που εξακολουθούν να ισχύουν για το σχολικό έτος 2012-2013, περιλαμβάνονται στον επικαιροποιημένο πίνακα της με αριθμ. 139843/Γ6/9-11-2012 εγκυκλίου της Διεύθυνσης Ειδικής Αγωγής, η οποία σας έχει αποσταλεί (πληροφορίες: τηλ. 210-3442929).
Τονίζεται ότι στις γνωματεύσεις θα πρέπει να αναφέρεται η διάρκεια ισχύος τους ή να αναγράφεται ο χρόνος επαναξιολόγησης του μαθητή.
3. Σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 4 του άρθρου 5 του Ν. 3699/2008 , όταν υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ των γνωματεύσεων των ΚΕΔΔΥ και των Ιατροπαιδαγωγικών Κέντρων (ΙΠΔ) για τον μαθητή, δίδεται το δικαίωμα προσφυγής σε Δευτεροβάθμια Ειδική Διαγνωστική Επιτροπή Αξιολόγησης (ΕΔΕΑ). Η απόφαση της Δευτεροβάθμιας ΕΔΕΑ είναι οριστική. Η Δευτεροβάθμια Ειδική Διαγνωστική Επιτροπή Αξιολόγησης (ΕΔΕΑ)  εδρεύει σε κάθε Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης.
Στην περίπτωση όμως που υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ των γνωματεύσεων των ΚΕΔΔΥ (πρώην ΚΔΑΥ) και των Ιατροπαιδαγωγικών Κέντρων (ΙΠΔ) για τον μαθητή και δεν έχει γίνει προσφυγή στη Δευτεροβάθμια  ΕΔΕΑ, τότε υπερισχύει η γνωμάτευση των ΚΕΔΔΥ (πρώην ΚΔΑΥ).


Γ.     ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΑΠΑΙΤΟΥΝΤΑΙ ΓΝΩΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ  ΓΙΑ ΠΡΟΦΟΡΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ

            Οι μαθητές και οι απόφοιτοι με τις παρακάτω αναπηρίες εξετάζονται προφορικά. Οι αναφερόμενες αναπηρίες πιστοποιούνται σύμφωνα με το ισχύον κάθε φορά σύστημα πιστοποίησης αναπηρίας Υγειονομικής Επιτροπής.
            Συγκεκριμένα εξετάζονται προφορικά οι μαθητές και οι απόφοιτοι οι οποίοι αδυνατούν να υποστούν γραπτή εξέταση επειδή:
ι) είναι τυφλοί, σύμφωνα με το Ν. 958/79 (ΦΕΚ 191 τ. Α) ή έχουν ποσοστό αναπηρίας στην όρασή τους τουλάχιστον 67% ή είναι αμβλύωπες με ποσοστό αναπηρίας στην όρασή τους τουλάχιστον 67% .
ιι) έχουν κινητική αναπηρία τουλάχιστον  67% μόνιμη ή προσωρινή, που συνδέεται με τα άνω άκρα,
ιιι) πάσχουν από σπαστικότητα των άνω άκρων,
ιν) πάσχουν από κάταγμα ή άλλη προσωρινή βλάβη των άνω άκρων που καθιστά αδύνατη τη χρήση τους για γραφή.
            Αν για τις ανωτέρω αναπηρίες υπάρχει γνωμάτευση Υγειονομικής Επιτροπής που έχει εκδοθεί πριν την 1/9/11 και είναι σε ισχύ, τότε αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί και να γίνει δεκτή. Σε περίπτωση που δεν έχει εκδοθεί σχετική γνωμάτευση οι αναφερόμενες στις περιπτώσεις (ι), (ιι) και (iii) αναπηρίες πιστοποιούνται από τις Υγειονομικές Επιτροπές του ΚΕ.Π.Α (Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας) του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (βλ. παρ. ΣΤ1)
Ο τρόπος πιστοποίησης της αναφερόμενης στην περίπτωση (ιν) αδυναμίας θα γνωστοποιηθεί με νεότερη εγκύκλιο.


Δ. ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΑΠΑΙΤΟΥΝΤΑΙ ΓΝΩΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ, ΤΑ ΚΕΔΔΥ Ή ΤΑ ΙΑΤΡΟΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΓΙΑ ΓΡΑΠΤΗ ΕΞΕΤΑΣΗ
            Οι μαθητές και οι απόφοιτοι που παρουσιάζουν σοβαρά προβλήματα ακοής (κωφοί, βαρήκοοι), σε ποσοστό 67% και πάνω και όσοι παρουσιάζουν προβλήματα λόγου και ομιλίας (δυσαρθρία, τραυλισμό) καθώς και προβλήματα επιληψίας, εξετάζονται γραπτά.
            Αν για τις ανωτέρω αναπηρίες υπάρχει γνωμάτευση Υγειονομικής Επιτροπής που έχει εκδοθεί πριν την 1/9/11 και είναι σε ισχύ, τότε αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί και να γίνει δεκτή. Σε περίπτωση που δεν έχει εκδοθεί σχετική γνωμάτευση τα μεν προβλήματα ακοής (κωφοί, βαρήκοοι), σε ποσοστό 67% και πάνω και επιληψίας πιστοποιούνται από τις Υγειονομικές Επιτροπές του ΚΕ.Π.Α (Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας) του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (βλ. παρ. ΣΤ1), τα δε προβλήματα λόγου και ομιλίας (δυσαρθρία, τραυλισμός) από τα ΚΕΔΔΥ.
            Επίσης γραπτά εξετάζονται οι μαθητές και οι απόφοιτοι με φάσμα αυτισμού για τους οποίους τα ΚΕΔΔΥ ή τα Ιατροπαιδαγωγικά Κέντρα έχουν γνωματεύσει και εισηγηθεί τον γραπτό τρόπο εξέτασης (βλ. και παρ. Β2).
            Για την ισχύ των γνωματεύσεων ΚΕΔΔΥ  και ΙΠΔ βλ. παρ. Β3.
                     
Ε.     ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΘΕΣΜΙΕΣ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΤΩΝ ΓΝΩΜΑΤΕΥΣΕΩΝ

      Οι γνωματεύσεις που χορηγούνται κατά περίπτωση από τις Υγειονομικές Επιτροπές, καθώς και οι γνωματεύσεις των ΚΕΔΔΥ (πρώην ΚΔΑΥ) ή των Ιατροπαιδαγωγικών Κέντρων υποβάλλονται με σχετική αίτηση:

          α) από τους μαθητές της τελευταίας τάξης των Γενικών Λυκείων (Ημερήσιων-Εσπερινών) στο Διευθυντή του Λυκείου τους μέχρι 25 Φεβρουαρίου 2013 .
          β) από τους αποφοίτους των (Ημερήσιων-Εσπερινών) Γενικών Λυκείων ή άλλου Σχολείου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης διαφορετικού τύπου από αυτόν του Γενικού Λυκείου, οι οποίοι θα συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις του Γενικού Λυκείου, στο Λύκειο κατάθεσης της αίτησης-δήλωσης συμμετοχής στις πανελλαδικές εξετάσεις μέχρι 25 Φεβρουαρίου 2013.
        γ) από τους υποψηφίους μαθητές και αποφοίτους των ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β΄), (Ημερήσιων και Εσπερινών), οι οποίοι επιθυμούν να συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις, στο Διευθυντή του ΕΠΑΛ τους μέχρι 25 Φεβρουαρίου 2013.
      δ) από τους υποψηφίους μαθητές και αποφοίτους των ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Α΄), (Ημερήσιων και Εσπερινών), τους αποφοίτους Β΄ κύκλου ΤΕΕ, (Ημερήσιων και Εσπερινών) τους κατόχους πτυχίου ειδικότητας των πρώην ΤΕΛ (Ημερήσιων και Εσπερινών), καθώς και τους κατόχους πτυχίου ειδικότητας των Ναυτικών Λυκείων (Ημερήσιων και Εσπερινών) οι οποίοι επιθυμούν να συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις. Οι γνωματεύσεις υποβάλλονται στο ΕΠΑΛ κατάθεσης της Αίτησης Δήλωσης συμμετοχής στις πανελλαδικές εξετάσεις μέχρι 25 Φεβρουαρίου 2013.
       ε) από τους μαθητές της τελευταίας τάξης των Λυκείων της Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, οι οποίοι επιθυμούν να συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις. Στην περίπτωση συμμετοχής τους στις πανελλαδικές εξετάσεις οι γνωματεύσεις υποβάλλονται  στο Λύκειο υποβολής της αίτησης –δήλωσης μέχρι 25 Φεβρουαρίου 2013.
      Ειδικά οι γνωματεύσεις που θα ισχύσουν μετά την απόφαση της Δευτεροβάθμιας ΕΔΕΑ,  μπορούν να υποβάλλονται στα οικεία Λύκεια μέχρι τέλος Μαρτίου 2013.
       Τα προαναφερόμενα δικαιολογητικά  ισχύουν και για τα τυχόν  ειδικά μαθήματα στα οποία θα εξετασθούν οι μαθητές και οι απόφοιτοι των Γενικών  Λυκείων, οι μαθητές και απόφοιτοι των ΕΠΑΛ και οι απόφοιτοι των ΤΕΕ, των πρώην ΤΕΛ και Ναυτικών Λυκείων, δηλαδή η υποβολή των σχετικών δικαιολογητικών αφορά υποχρεωτικά και τις πανελλαδικές εξετάσεις των ειδικών μαθημάτων.
                                                      
                                           ΣΤ.   ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ
   
            1. Επισημαίνεται ότι αποφάσεις χορήγησης ποσοστών αναπηρίας για τις παραπάνω περιπτώσεις στις οποίες προβλέπεται πιστοποίηση από ΚΕΠΑ, οι οποίες έχουν εκδοθεί πριν την 1-9-2011 από τις Α/θμιες Υγειονομικές Επιτροπές των νομαρχιών, της περιφέρειας ή των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης μπορούν να χρησιμοποιούνται για κάθε νόμιμη χρήση εφόσον εξακολουθούν να είναι σε ισχύ (επ΄ αόριστον αν πρόκειται για επ΄ αόριστον κρίση ή άλλως μέχρι την ημερομηνία που λήγει η ισχύς τους) χωρίς να απαιτείται οι ενδιαφερόμενοι να εξετάζονται εκ νέου από τις Υγειονομικές Επιτροπές του ΚΕΠΑ. Για τη διαδικασία πιστοποίησης από τις Υγειονομικές Επιτροπές των ΚΕΠΑ οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερώνονται και από την ιστοσελίδα του ΙΚΑ (www.ika.gr).  Οι ενδιαφερόμενοι υποψήφιοι της Αττικής που δεν έχουν ακόμα πιστοποιηθεί οφείλουν να υποβάλουν άμεσα τα απαραίτητα δικαιολογητικά μόνο στο ΚΕ.Π.Α. Αθηνών-Πειραιώς 181, ενώ οι υποψήφιοι της υπόλοιπης επικράτειας θα καταθέτουν τα δικαιολογητικά τους στο  ΚΕ.Π.Α. της επιλογής τους.   
            2. Τονίζεται ότι δεν θα γίνονται δεκτές από τα Λύκεια οι γνωματεύσεις των ΚΕΔΔΥ ή των Ιατροπαιδαγωγικών Κέντρων ή των Υγειονομικών Επιτροπών, οι οποίες αναφέρονται σε αναπηρίες ή σε ειδικές μαθησιακές δυσκολίες των μαθητών και αποφοίτων διαφορετικές από εκείνες που αναγράφονται στις Υπουργικές Αποφάσεις που αναφέρονται στο Κεφάλαιο Α της παρούσας εγκυκλίου.
            3. Αιτήσεις και δικαιολογητικά που θα υποβληθούν μετά τις παραπάνω κατά περίπτωση προθεσμίες δεν θα γίνονται δεκτά, εκτός από απρόβλεπτες και έκτακτες περιπτώσεις.
            4.  Όσοι μαθητές και απόφοιτοι με αναπηρία ή με ειδικές μαθησιακές δυσκολίες θα εξετασθούν στις πανελλαδικές εξετάσεις προφορικά, η εξέτασή τους θα γίνει μόνο στα Βαθμολογικά Κέντρα ή στα Ειδικά Εξεταστικά Κέντρα.
     - Επίσης όσοι μαθητές και απόφοιτοι με αναπηρία ή με ειδικές μαθησιακές δυσκολίες  (προβλήματα ακοής, λόγου και ομιλίας, επιληψίας κ.λ.π) επιθυμούν να εξετασθούν στις πανελλαδικές εξετάσεις γραπτά, θα εξετασθούν στα εξεταστικά κέντρα που εξετάζονται και οι υπόλοιποι μαθητές του Λυκείου. Με τον ίδιο τρόπο θα εξετασθούν και οι μαθητές και οι απόφοιτοι με φάσμα αυτισμού για τους οποίους τα ΚΕΔΔΥ ή τα Ιατροπαιδαγωγικά  Κέντρα έχουν εισηγηθεί  τον γραπτό τρόπο εξέτασης. Η εξέταση των μαθητών αυτών γίνεται σε ξεχωριστή αίθουσα και ο χρόνος εξέτασής τους μπορεί να παραταθεί με απόφαση της Λυκειακής Επιτροπής ή της Επιτροπής του Εξεταστικού Κέντρου.
            5. Ο τρόπος εξέτασης, η διαδικασία χορήγησης και κατάθεσης των γνωματεύσεων για προφορική ή γραπτή εξέταση κατά περίπτωση και η προθεσμία (έως 25-2-2013) ισχύει και για όσους μαθητές της Γ΄ Ημερήσιου Γενικού Λυκείου αποφασίσουν να μη συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις 2013 για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση αλλά να αποκτήσουν το απολυτήριό τους μόνο με ενδοσχολικές εξετάσεις. Οι μαθητές αυτοί μέχρι τις 25-2-2013 μαζί με τη σχετική αίτηση για ενδοσχολικό απολυτήριο θα συνυποβάλουν στο Διευθυντή του Λυκείου και τη σχετική γνωμάτευση  ΚΕΔΔΥ, ΙΠΔ ή Υγειονομικής Επιτροπής.
            6. Οι Διευθυντές των Διευθύνσεων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, οι Διευθυντές των Γενικών Λυκείων, των ΕΠΑΛ, των Λυκείων της Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, καθώς και κάθε άλλος φορέας στον οποίο κοινοποιείται η εγκύκλιος αυτή, πρέπει να μεριμνήσουν για την ανάρτησή της στους οικείους πίνακες των ανακοινώσεων για την ενημέρωση κάθε ενδιαφερόμενου. Ειδικότερα οι Διευθυντές των Λυκείων πρέπει να ενημερώσουν όλους τους μαθητές της τελευταίας τάξης υπογράφοντας και σε ονομαστική κατάσταση ότι έλαβαν γνώση.
Για την καλύτερη και έγκυρη ενημέρωση των μαθητών, θα πρέπει να ορισθεί σε κάθε Λύκειο από ένας καθηγητής, στον οποίο θα απευθύνονται οι μαθητές προκειμένου να πληροφορούνται για τα θέματα που αναφέρονται στην εγκύκλιο.
            7.  Τέλος με νέα εγκύκλιο που θα σας αποσταλεί θα σας ενημερώνουμε για την διαδικασία αποστολής των γνωματεύσεων των υποψηφίων που θα εξεταστούν πανελλαδικά στα Βαθμολογικά και τα Ειδικά Εξεταστικά Κέντρα.
           

                                                                     Η ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ

                                                                                                   
                                                                                          ΜΑΡΙΑ ΔΟΚΟΥ

Συνημμένα : Πίνακας με τις Διευθύνσεις και τα τηλέφωνα των ΚΕΔΔΥ.


Εσωτερική Διανομή:
1. Γραφείο Υφυπουργού
2. Γραφείο Ειδικού Γραμματέα
3.Δ/νση Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης
4. Δ/νση Σπουδών Β/θμιας Εκπ/σης                                     
5. Δ/νση Λειτουργικής Ανάπτυξης και Πληροφοριακών Συστημάτων
6.Δ/νση Οργάνωσης και Διεξαγωγής Εξετάσεων/ Τμήματα Α΄ και  Β΄

                 
    ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ
    ΠΙΝΑΚΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΗΛΕΦΩΝΩΝ ΚΕ.Δ.Δ.Υ.
    Α/Α
    ΠΕΡΙΟΧΗ
    ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
        ΤΗΛΕΦΩΝΑ
       FAX
      E-MAIL
    1
    Α' ΑΘΗΝΩΝ
     ΚΑΝΔΑΝΟΥ 18                                    ΑΘΗΝΑ 11526
    210 6929611
    210 6929617

    2
    Β' ΑΘΗΝΩΝ
    ΛΕΩΦ. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ 269 Ν.ΙΩΝΙΑ 14231
    210-2719857            210-2797176
    210-2797176           210-2719857

    3
    Γ' ΑΘΗΝΩΝ
    ΘΗΒΩΝ  250             ΑΙΓΑΛΕΩ 12241
    210-5610995
    210-5613655
    4
    Δ' ΑΘΗΝΩΝ
    ΛΕΩΦ.ΚΑΛΑΜΑΚΙΟΥ46 ΑΛΙΜΟΣ 174 55
    210-9889582                 210-9823874
    210-9823674

    5
    ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
    ΑΝΔΡΙΑΝΟΥ 26          ΚΟΡΩΠΙ 19400
    210-6028050
    210-6028050
    6
    ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
    ΠΕΡΣΕΦΟΝΗΣ 19               ΕΛΕΥΣΙΝΑ 19200
    210-5561665            210-5561990
    210-5544853

    7
    ΠΕΙΡΑΙΑ
    ΑΙΓΑΛΕΩ 30 & ΜΗΛΟΥ 21 ΠΕΙΡΑΙΑΣ 185 45
    210-4131561
    210-4131509
    8
    ΑΙΤΟΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ
    ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ 168   ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ  302 00
    26310-55063 / 55259
    26310-55063 / 55259
    9
    ΑΡΚΑΔΙΑΣ
    ΚΥΠΡΟΥ 40-44                      ΤΡΙΠΟΛΗ  22100
    2710-223426 / 221576
    2710-221576
    10
    ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ 
    ΑΝΔΡΙΑΝΟΥΠΟΛΕΩΣ14 & ΘΕΡΜΟΓΙΑΝΝΗ  211 00
    27520-96065            27520-96066                      
    27520-96067

    11
    ΑΡΤΑΣ
    ΚΑΤΣΙΜΗΤΡΟΥ & ΛΟΥΡΙΩΤΗ ΑΡΤΑ 47100
    26810-22580
    26810-21032
    12
    ΑΧΑΪΑΣ
    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ 59-61
    2610-461953
    2610-429995

    13
    ΒΟΙΩΤΙΑΣ
    ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΟΥΣ        ΛΙΒΑΔΕΙΑ 32100
    22610-88973
    22610-88978
    14
    ΓΡΕΒΕΝΩΝ
    Γ.ΜΠΟΥΣΙΟΥ 50       ΓΡΕΒΕΝΑ 51100
    24620-23104
    24620-87976

    15
    ΔΡΑΜΑΣ
    ΑΜΠΕΛΑΚΙΑ     Τα.Θ. 1076  66100 ΔΡΑΜΑ        
    25210-76511
    25210-76512
    16
    ΔΩΔ/ΝΗΣΟΥ-ΡΟΔΟΥ
    ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ 6          ΡΟΔΟΣ 85100
    22410-43195         22410-61478
    22410-43195         22410-61478
    17
    ΕΒΡΟΥ
    1o XΛΜ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ- ΠΑΛΑΓΙΑΣ                                                    68100   ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
    2551080170 ΤΗΛ.                                                                                                                                                                              2551083750FAX        

    18
    ΕΥΒΟΙΑΣ
    9ο χιλ.ΧΑΛΚΙΔΑΣ-ΨΑΧΝΩΝ
    22210-41225 / 41235 /  41254 / 41245
    22210-41345
    mail@kday.eyv.sch.gr
    19
    ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ
    ΝΑΠΟΛΕΩΝ ΖΕΡΒΑ 3   ΚΑΡΠΕΝΗΣΙ   361 00
    22370-80127
    22370-80787
    20
    ΖΑΚΥΝΘΟΥ
    ΚΟΛΥΒΑ 85          ΖΑΚΥΝΘΟΣ  291 00
    26950-43889
    26950-24967
    21
    ΗΛΕΙΑΣ
    ΑΓ.ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ & ΧΑΡ.ΤΡΙΚΟΥΠΗ              ΠΥΡΓΟΣ    27100
    26210 20338 / 461953
    26210-20339/429995

    22
    ΗΜΑΘΙΑΣ
    ΜΟΥΜΟΓΛΟΥ 1           ΒΕΡΟΙΑ 591 00
    23310-77950      
    23310-77965
    23
    ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
    ΣΤΑΥΡΙΝΙΔΗ 1        ΗΡΑΚΛΕΙΟ 714 09
    2810-215020 /215021
    2810-360230
    24
    Α΄ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
    Τα.Θ. Δ5021   ΘΕΡΜΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 57001
    2310-587391
    2310-649584
    25
    Β΄ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
    ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ 22 ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗ   564 30
    2310 -603384 /666130
    2310-588139
    26
    ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ
    ΚΥΠΡΟΥ  60      ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ  461 00
    26650-28964 / 29266
    26650-28341

    27
    ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
    ΑΜΑΛΘΕΙΑΣ 12 ΚΑΡΔΑΜΙΤΣΙΑ           ΙΩΑΝΝΙΝΑ  455 00
    26510- 75387


    28
    ΚΑΒΑΛΑΣ
    ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΩΣ 20  ΚΑΒΑΛΑ  651 10
    2510- 241141
    2510-8311141
    29
    ΚΑΡΔΙΤΣΑ
    ΠΛΑΣΤΗΡΑ 21          ΚΑΡΔΙΤΣΑ 43100
    24410-79891/ 2
    24410-79891
    30
    ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ
    ΑΓΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ 36  ΚΑΣΤΟΡΙΑ    52100
    24670-44021 / 44067
    24670-42024

    31
    ΚΕΡΚΥΡΑ
    ΒΕΛΙΣΣΑΡΙΟΥ 30     ΚΕΡΚΥΡΑ  491 00
    26610-81055 /81056
    26610-81043
    32
    ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ
    ΜΟΜΦΕΡΑΤΟΥ 30 & ΧΑΡΟΚΟΠΟΥ        ΑΡΓΟΣΤΟΛΙ 281 00
    26710-27475
    26710-27476
    33
    ΚΙΛΚΙΣ
    ΠΥΡΡΟΥ 1                     ΚΙΛΚΙΣ  61100
    23410-77157 /27045
    23410- 77157
    34
    ΚΟΖΑΝΗΣ
    ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗ 22                     ΚΟΖΑΝΗ  50100
    24610- 36145
    24610-28751
    35
    KOΡΙΝΘΙΑΣ
    ΚΟΛΙΑΤΣΟΥ 20                          ΚΟΡΙΝΘΟΣ  20100
    27410-74753 / 54
    27410-74753
    36
    ΚΥΚΛΑΔΩΝ-ΣΥΡΟΥ
    ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ 1   ΣΥΡΟΣ   841 00
    22810-79624/ 26 / 27 /28
    22810-79625
    37
    ΛΑΚΩΝΙΑΣ
    2ο ΧΙΛ. Ε. Ο. ΣΠΑΡΤΗΣ -ΓΥΘΕΙΟΥ                     ΣΠΑΡΤΗ    231 00
    27310-82627
    27310-82657
    38
    ΛΑΡΙΣΑΣ
    ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ  2Α            ΛΑΡΙΣΑ   413 35
    2410-555222 / 223
    2410/ 555222
    39
    ΛΑΣΙΘΙ
    ΥΓΕΙΑΣ 7 & Φ.ΚΟΝΤΟΓΛΟΥ  Ταχ.Θυρ. 1016   ΑΓ.ΝΙΚΟΛΑΟΣ    721 00 
    28410-82480
    28410-28022
    40
    ΛΕΣΒΟΥ
    ΚΑΡΑΝΤΩΝΗ   17               ΜΥΤΙΛΗΝΗ  81100
    22510-37344-45
    22510 37344
     kdayles@sch.gr
    41
    ΛΕΥΚΑΔΑΣ
    ΚΑΛΚΑΝΗ 15            ΛΕΥΚΑΔΑ    311 00
    26450- 26309
    26450-21763
    42
    MAΓΝΗΣΙΑΣ
    ΦΕΡΩΝ & ΖΑΧΟΥ ΠΑΛΑΙΑ, ΚΤΗΡΙΟ Α΄,  2ος ΟΡΟΦΟΣ  ΒΟΛΟΣ   383 34
    24210 -20818
    24210-20814
    43
    ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
    ΚΑΠΕΤΑΝ ΚΡΟΜΠΑ  11 ΚΑΛΑΜΑΤΑ  241 00
    27210-88363
    27210-28263
    44
     ΞΑΝΘΗΣ
    11ο  ΔΗΜ. ΣΧΟΛ. ΞΑΝΘΗΣ ΞΑΝΘΗ   671 00
    25410-83691
    25410-83689
    45
    ΠΕΛΛΑΣ
    ΦΛΩΡΙΝΗΣ 73             ΕΔΕΣΣΑ  582 00
    23810-51450
    23810-51452
    46
    ΠΙΕΡΙΑΣ
    ΞΗΡΟΜΕΡΙΤΟΥ   15   ΚΑΤΕΡΙΝΗ  601 00
    23510-20813
    23510-23861
    47
    ΠΡΕΒΕΖΑΣ
    ΦΟΡΟΣ ( Έναντι ΑΤΕ )  ΠΡΕΒΕΖΑ  481 00
    26820- 89638
    26820-89638
    48
    ΡΕΘΥΜΝΟΥ
    ΝΙΚ.ΨΑΡΡΟΥ 50      ΡΕΘΥΜΝΟ  74100
    28310-35185
    28310-35180

    49
    ΡΟΔΟΠΗΣ
    ΜΑΡΚΟΥ ΜΠΟΤΣΑΡΗ
    25310-81288
    25310-82896
    50
    ΣΑΜΟΥ
    ΔΙΟΙΚΗΤΗΡΙΟ              ΣΑΜΟΣ  83100
    22730-87214-15   2273350480
    22730-87214
    51
     ΣΕΡΡΩΝ
     3ο ΧΙΛ.       ΣΕΡΡΩΝ -ΔΡΑΜΑΣ   621 00
    23210-23424
    23210-32411

    52
    ΤΡΙΚΑΛΩΝ
    ΜΠΟΤΣΑΡΗ    2              ΤΡΙΚΑΛΑ      421 00
    24310-25910 /46407/ 9
    24310-46410
    53
    ΦΛΩΡΙΝΑΣ
    Μ.ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ  111 ΦΛΩΡΙΝΑ   531 00
    23850-45611/45281
    23850-45611
    54
    ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ
    Π.ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ  2        ΛΑΜΙΑ    351 00
    22310-66162/ 66163/
    22310-25226
    55
    ΦΩΚΙΔΑΣ
    ΠΡΟΕΚΤΑΣΗ Μ. ΚΑΘΑΡΙΟΥ ΑΜΦΙΣΣΑ   331 00
    22650-79287
    22650 23803
    56
    ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
    22ας ΑΠΡΙΛΙΟΥ    ΠΟΛΥΓΥΡΟΣ     631 00
    23710-21915
    23710 -21916
    57
    ΧΑΝΙΩΝ
    8ης ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 61      ΧΑΝΙΑ
    28210-27664


    58
    ΧΙΟΥ
    ΡΙΖΑΡΙΟΥ & ΠΑΣΠΑΤΗ       ΧΙΟΣ 821 00
    22710-24721
    22710-24721
    59
    ΚΑΛΥΜΝΟΥ
    ΠΟΤΑΜΟΙ             ΚΑΛΥΜΝΟΣ 85200
    22430-24565                  22430-24515 Προϊσταμ.

    60
    ΚΩ
    ΣΜΥΡΝΗΣ&ΕΜΜ.ΚΙΑΠΟΚΑ, ΖΥΠΑΡΙ ΚΩΣ 85300
    2242067189

    61
    ΛΗΜΝΟΥ
    ΜΥΡΙΜΝΑ, ΛΗΜΝΟΣ 81400
    2470122540

    62
    ΝΑΞΟΥ
    ΕΓΓΑΡΕΣ ΝΑΞΟΣ 84300
    2285062335

Πηγή: http://www.minedu.gov.gr και http://www.minedu.gov.gr
Διαβάστε περισσότερα...