Κυριακή 15 Μαΐου 2011

Καταγγελία της ΠΟΜΑΜΕΑ Θεσσαλίας



Μέσα στα πλαίσια της δράσης «Εναρμόνιση Οικογενειακής & Επαγγελματικής Ζωής» (Ε.Π. «Ανάπτυξη Ανθρωπίνου Δυναμικού»), τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση μέσω της ιστοσελίδας της Ελληνικής Εταιρίας Τοπικής Ανάπτυξης & Αυτοδιοίκησης Α.Ε. (Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε.),

...που είναι και ο δικαιούχος της πράξης, το Σχέδιο Πρόσκλησης Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για τις Δομές Βρεφικών, Παιδικών Βρεφονηπιακών Σταθμών, Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών – ΚΔΑΠ και Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρία – ΚΔΑΠ-ΜΕΑ.

Στο συγκεκριμένο σχέδιο πρόσκλησης με ιδιαίτερη έκπληξη διαπιστώσαμε ότι το ανώτατο ποσό προσφοράς, που μπορεί να διατεθεί ανά ωφελούμενο, για τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρία, ΚΔΑΠ-ΜΕΑ, μειώθηκε προκλητικά κατά 42%, δηλαδή ενώ για την προηγούμενη σχολική χρονιά το ποσό ανά ωφελούμενο ανέρχονταν στις 7.000€, αυτό, σύμφωνα με το Σχέδιο Πρόσκλησης, μειώθηκε κατά 3.000€ και το τελικό ποσό διαμορφώθηκε στις 4.000€. Το οξύμωρο είναι ότι παρ’ όλα αυτά παρατηρείται σημαντική αύξηση του συνολικού προϋπολογισμού της πράξης κατά 76.020.000€.

Η ΠΟΜΑΜΕΑ Θεσσαλίας θεωρεί απαράδεκτη αυτή την μείωση, η οποία σημειωτέων αναλογικά είναι η μοναδική που ανέρχεται σε αυτό το ύψος του 42%, γεγονός που συνιστά άνιση μεταχείριση σε βάρος των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους. Αδυνατούμε να κατανοήσουμε τους λόγους που οδήγησαν σε μία τόσο μεγάλη μείωση, όταν είναι ηλίου φαεινότερο, ότι οι ανάγκες ενός ατόμου με αναπηρία επιβάλλουν υψηλότερες δαπάνες για την εξυπηρέτησή τους στα ΚΔΑΠ-ΜΕΑ. Η αβάσιμη και μη ορθολογική αυτή πολιτική είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει τα ΚΔΑΠ-ΜΕΑ σε μαρασμό και για άλλη μία φορά τα παιδιά με αναπηρία θα κλειστούν στα σπίτια τους, αφού σε πολλές περιπτώσεις και πολύ περισσότερο στην επαρχία τα ΚΔΑΠ-ΜΕΑ είναι οι μοναδικές δομές που υπάρχουν, τόσο για την δημιουργική απασχόληση των ωφελούμενων παιδιών με αναπηρία, όσο και για την ολιγόωρη ξεκούραση των οικογενειών τους.

Επίσης, θεωρούμε ότι στην εν λόγω δράση θα πρέπει να ενταχθούν, ανεξαρτήτως της κοινωνικοοικονομικής ή άλλης κατάστασής τους, οι:

Α) μητέρες με αναπηρία

Β) πατέρες με αναπηρία ή και οι άντρες νόμιμοι κηδεμόνες που είναι άτομα με αναπηρία ή οι συγγενείς (άντρες και γυναίκες) παιδιών/ατόμων με αναπηρία που έχουν οριστεί ως νόμιμοι κηδεμόνες αυτών ή οι ανάδοχοι γονείς (άντρες και γυναίκες) βρεφών / νηπίων / παιδιών /ατόμων με αναπηρία

ΠΟΜΑΜΕΑ Θεσσαλίας


Διαβάστε περισσότερα...

Άτομο με αναπηρία παρασύρθηκε από Ι.Χ. ενώ οδηγούσε το αμαξίδιό του

Πύργος 

Ελαφρά τραυματίστηκε νεαρός άνδρας, που αντιμετωπίζει σοβαρά κινητικά προβλήματα, όταν κάτω από άγνωστες μέχρι στιγμής συνθήκες το αναπηρικό αμαξίδιο του παρασύρθηκε από διερχόμενο αυτοκίνητο.

Το ατύχημα συνέβη λίγο μετά τις 5:30 το απόγευμα στην συμβολή της οδού Πατρών με την οδό Ερυθρού Σταυρού, στον Πύργο.

Ο 30χρονος Πυργιώτης, που κάνει καθημερινά τη βόλτα του από το σπίτι του έως το κέντρο της πόλης με το ηλεκτρικό αναπηρικό αμαξίδιο του, παρασύρθηκε από το αυτοκίνητο με αποτέλεσμα να πέσει με το πρόσωπο στην άσφαλτο και να σπάσει μερικά από τα δόντια του. Αμέσως ειδοποιήθηκε το ΕΚΑΒ και η Τροχαία Πύργου και ο τραυματίας διεκομίσθη στο νοσοκομείο Πύργου.


Διαβάστε περισσότερα...

Δε θα κόβουν το ρεύμα σε υπερήλικες, ασθενείς και φτωχούς

Μέτρα προστασίας για τους λεγόμενους «ευάλωτους καταναλωτές» περιλαμβάνει το ενεργειακό νομοσχέδιο, που δόθηκε ήδη στη δημοσιότητα.




Ειδικές ρυθμίσεις για τους ευάλωτους καταναλωτές (υπερήλικες, άτομα με ασθένειες, οικονομικά ασθενέστερα στρώματα) που περιλαμβάνουν μειωμένα τιμολόγια, ευνοϊκούς όρους πληρωμής ή ακόμη και απαγόρευση διακοπής της σύνδεσης, προβλέπει μεταξύ άλλων το νομοσχέδιο για τη «Λειτουργία των Ενεργειακών Αγορών Ηλεκτρισμού και Φυσικού Αερίου».

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει μεταρρυθμίσεις οι οποίες, σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ, θα οδηγήσoυν στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, την εισροή κεφαλαίων για νέες επενδύσεις, την ενδυνάμωση της ελληνικής επιχειρηματικότητας, ενώ δίνεται ιδιαίτερο βάρος στην προστασία των καταναλωτών.

Ειδικά για τα δίκτυα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας προβλέπεται όπως είναι γνωστό η μεταβίβαση της κυριότητας σε θυγατρική της ΔΕΗ η οποία θα συσταθεί γι’ αυτόν το σκοπό (ΑΔΜΗΕ ΑΕ) η οποία σύμφωνα με το νομοσχέδιο «τελεί πάντοτε υπό τον άμεσο ή έμμεσο έλεγχο του Δημοσίου».

Σύμφωνα με την ίδια ρύθμιση, «οποιαδήποτε μεταβίβαση μετοχών η οποία επάγεται τη μεταβολή στον δημόσιο έλεγχο της ΑΔΜΗΕ ΑΕ συντελείται μόνο εφόσον διασφαλίζεται ότι η διοίκηση της εταιρείας ασκείται κατά πλειοψηφία από μέλη που διορίζονται από το Δημόσιο ή/και ότι η λήψη μείζονος σημασίας αποφάσεων που ανάγονται στη διαχείριση του δικτύου γίνεται μόνον με τη σύμφωνη γνώμη του Δημοσίου». Αυτό σημαίνει ότι στην περίπτωση που διατεθούν σε ιδιώτες μετοχές της θυγατρικής των δικτύων, το Δημόσιο θα εξακολουθήσει να έχει τον έλεγχο.

Το νομοσχέδιο θεσπίζει σειρά διατάξεων για την προστασία των καταναλωτών. Μεταξύ άλλων, τίθεται υποχρεώσεις για τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου:

-Να πληροφορούν τους πελάτες τους για τη δυνατότητα αλλαγής Προμηθευτή.

-Να παρέχουν πληροφορίες ως προς τη δυνατότητα ένταξης του πελάτη στις κατηγορίες των Ευάλωτων Πελατών.

-Να παρέχουν πληροφορίες σχετικά με τις δυνατότητες υποβολής παραπόνων και τις διαδικασίες εξωδικαστικής επίλυσης διαφορών.

-Να λαμβάνουν τα προβλεπόμενα κατάλληλα μέτρα ώστε να διασφαλίζεται η ίση μεταχείριση των πελατών που βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές.

-Να λαμβάνουν μέτρα προστασίας των Ευάλωτων Πελατών.

Πάντως, ο προμηθευτής δικαιούται να αρνηθεί να προμηθεύσει συγκεκριμένο πελάτη εάν συντρέχουν σοβαροί λόγοι, όπως η ύπαρξη ληξιπρόθεσμων οφειλών του πελάτη προς άλλον προμηθευτή.

Το νομοσχέδιο προβλέπει επίσης ειδικές διατάξεις για την προστασία των ευάλωτων καταναλωτών στους οποίους περιλαμβάνονται:

-Οι οικονομικά ασθενείς οικιακοί πελάτες που πλήττονται από την Ενεργειακή Πενία.

-Οι πελάτες που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την συνεχή και αδιάλειπτο παροχή ενέργειας. Στην κατηγορία αυτή υπάγονται οι πελάτες που χρήζουν μηχανικής υποστήριξης και ιδίως άτομα που χρειάζονται συνεχή προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας για τη λειτουργία συσκευών υποστήριξης ή παρακολούθησης ζωτικών λειτουργιών, ενδεικτικά, συσκευές μηχανικής υποστήριξης αναπνευστικής ή καρδιακής λειτουργίας, συσκευές αιμοκάθαρσης και κάθε παρόμοιας φύσης συσκευή.

-Ηλικιωμένοι πελάτες που έχουν συμπληρώσει το εβδομηκοστό έτος της ηλικίας τους, υπό την προϋπόθεση ότι δεν συνοικούν με άλλο πρόσωπο το οποίο δεν έχει συμπληρώσει το ως άνω όριο ηλικίας.

-Πελάτες με σοβαρά προβλήματα υγείας, ιδίως άτομα με σοβαρή σωματική ή ψυχική αναπηρία, με νοητική αναπηρία, σοβαρά οπτικοακουστικά ή κινησιακά προβλήματα, ή με πολλαπλές αναπηρίες ή με χρόνια πάθηση και οι οποίοι εκ του λόγου τούτου δεν δύνανται να διαχειριστούν και διαπραγματευτούν την συμβατική τους σχέση με τον Προμηθευτή.

-Οι πελάτες σε απομακρυσμένες περιοχές και ιδιαίτερα στα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά που δικαιούνται ίδιες υπηρεσίες τόσο ως προς τις τιμές όσο και ως προς την ποιότητα, την ασφάλεια του εφοδιασμού και την διαφάνεια των συμβατικών όρων και προϋποθέσεων με τους άλλους πελάτες.

«Ανάλογα με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η κάθε κατηγορία, προβλέπει η σχετική ρύθμιση, δύναται να λαμβάνονται πρόσθετα μέτρα για την προστασία τους, ιδίως η παροχή μειωμένων τιμολογίων, η εγκατάσταση μετρητών με δυνατότητα προπληρωμής, οι ευνοϊκότεροι όροι πληρωμής των λογαριασμών, οι εναλλακτικοί τρόποι πρόσβασης σε υπηρεσίες εξυπηρέτησης και πληρωμής λογαριασμών, η απαγόρευση διακοπής σύνδεσης τέτοιων καταναλωτών σε κρίσιμες περιόδους».

Τα κριτήρια, οι προϋποθέσεις και η διαδικασία ένταξης ενός πελάτη σε κατηγορία Ευάλωτων Πελατών θα καθοριστούν με υπουργικές αποφάσεις.

Αναφορικά τέλος με τη ΡΑΕ, με τις διατάξεις του νομοσχεδίου:

• Ενισχύονται οι εγγυήσεις ανεξαρτησίας και αμεροληψίας της ΡΑΕ με διακριτή νομική προσωπικότητα και οικονομική αυτοτέλεια. Η επιλογή των μελών της ΡΑΕ γίνεται μέσω της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

• Η ΡΑΕ αποκτά αποφασιστική αρμοδιότητα για την ασφάλεια ενεργειακού εφοδιασμού, την αδειοδοτική διαδικασία, την ανάπτυξη και παρακολούθηση προγράμματος ανάπτυξης δικτύου, τα τιμολόγια μη ανταγωνιστικών δραστηριοτήτων, την εποπτεία επί ανεξάρτητων διαχειριστών δικτύων στο φυσικό αέριο και τον ηλεκτρισμό, την προστασία καταναλωτών, την έκδοση δευτερογενούς νομοθεσίας (κώδικες, κανονισμοί).




Δείτε επίσης: 
Διαβάστε περισσότερα...

''Η δραστηριοποίηση των οικογενειών για ένταξη και ενσωμάτωση των ατόμων με νοητική αναπηρία στην κοινωνία''



Πραγματοποιείται από σήμερα και μέχρι το ερχόμενο Σάββατο, στη Λάρνακα, το συνέδριο που διοργανώνει κάθε χρόνο η Ευρωπαϊκή οργάνωση Inclusion Europe με θέμα ''Η δραστηριοποίηση των οικογενειών για ένταξη και ενσωμάτωση των ατόμων με νοητική αναπηρία στην κοινωνία''.


Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Παγκύπριου Συνδέσμου Ατόμων με νοητικές αναπηρίες Κωνσταντίνο Εφραίμ στόχος του συνεδρίου είναι η ανάλυση θεμάτων και η παρουσίαση πρακτικών μέτρων για την ενσωμάτωση των ατόμων με νοητική αναπηρία στην κοινωνία.

Χαιρετισμό στο συνέδριο απηύθυνε η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Σωτηρούλα Χαραλάμπους η οποία σε δηλώσεις της ανέφερε ότι η Κύπρος έχει καταστεί μια χώρα που έχει αναβαθμίσει το επίπεδο της πολιτικής δέσμευσης αλλά και της δέσμευσης όλων των φορέων αναφορικά με την υλοποίηση δράσεων που θα ενσωματώσουν τα άτομα με οποιασδήποτε μορφής αναπηρία στο κοινωνικό γίγνεσθαι.

Μέσα στο πλαίσιο αυτό είναι, ανέφερε, που εργαζόμαστε μέσα από μια σειρά πολιτικών παρεμβάσεων όπως το νόμο για την ποσόστωση για τα άτομα με αναπηρίες και την δημιουργία ξεχωριστού τμήματος στο υπουργείο εργασίας για τα άτομα με αναπηρίες έτσι ώστε να αναβαθμίσουμε την ποιότητα ζωή τους. Στο συνέδριο, που πραγματοποιείται για πρώτη φορά στη Κύπρο και συνδιοργανώνει ο παγκύπριος Σύνδεσμος Γονέων Καθυστερημένων Ατόμων, συμμετέχουν σύνεδροι από 40 χώρες του εξωτερικού.


Διαβάστε περισσότερα...

Ηλεκτρονική συσκευή θεραπεύει την ακράτεια



Τέλος στις… δύσκολες στιγμές.

Μια πρωτοποριακή μέθοδος θεραπείας της ακράτειας με εμφύτευση μικρής ηλεκτρονικής συσκευής (ενός νευροδιεγέρτη, δηλαδή ένα είδος βηματοδότη), μπορεί να θεραπεύει την ακράτεια κοπράνων που ταλανίζει αρκετούς ανθρώπους.

Πρόκειται για μια πρωτοποριακή μέθοδο που βοηθά να αποκατασταθεί η φυσιολογική λειτουργία του εντέρου προκειμένου οι ασθενείς να αφοδεύσουν κανονικά. Με την τεχνική αυτή εμφυτεύεται μία μικρή ηλεκτρονική συσκευή πάνω από τον κόκκυγα, τα ηλεκτρόδια της οποίας στέλνουν ηλεκτρικούς παλμούς στα ιερά νεύρα, τα οποία ρυθμίζουν την λειτουργία του εντέρου.

Η παραπάνω συσκευή χρησιμοποιείται επιπλέον και για την αντιμετώπιση του χρόνιου πόνου και της ακράτειας ούρων. Η μέθοδος αυτή θα παρουσιαστεί στο 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο Χειρουργικής Παχέος Εντέρου και Πρωκτού που θα πραγματοποιηθεί από 19 έως 22 Μαΐου στη Θεσσαλονίκη.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου θα παρουσιαστούν επίσης οι τελευταίες εξελίξεις στη χειρουργική αντιμετώπιση του καρκίνου του παχέος εντέρου με λαπαροσκοπικές ή ρομποτικές μεθόδους καθώς επίσης και τα νεότερα και πιο αποτελεσματικά φάρμακα (μονοκλωνικά αντισώματα) για τον προχωρημένο καρκίνο του παχέος εντέρου, τα οποία αυξάνουν την επιβίωση των ασθενών.

Άλλα σημαντικά θέματα που θα ανακοινωθούν είναι η αντιμετώπιση της αποφρακτικής δυσκοιλιότητας, ιδίως στις γυναίκες που πάσχουν και από ορθοκήλη, με μία αναίμακτη και ανώδυνη εγχείρηση, την εγχείρηση S.T.A.R.R., που φαίνεται να έχει εξαιρετικά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση τόσο της δυσκοιλιότητας όσο και της ορθοκήλης.


Διαβάστε περισσότερα...

Οι ένοχοι πίσω από την κολίτιδα





Τι κάνει το έντερό μας ευαίσθητο.


Το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου (ΣΕΕ), που είναι περισσότερο γνωστό ως σπαστική κολίτιδα, προκαλεί αναστάτωση στις ζωές όσων πάσχουν από αυτό.

Το φούσκωμα, οι κράμπες στην κοιλιά και οι διαταραχές στις κενώσεις (διάρροια ή δυσκοιλιότητα) είναι τα βασικά συμπτώματα που πρέπει να σας κινητοποιήσουν, έτσι ώστε να συμβουλευτείτε το γιατρό σας, προκειμένου να διαπιστώσετε αν όντως πάσχετε από αυτό και να λάβετε δράση. 

Συνήθεις ένοχοι

Φυτικές ίνες 
Τα τρόφιμα που περιέχουν φυτικές ίνες, όπως τα πράσινα λαχανικά, τα φρούτα, τα όσπρια κ.λπ, ενώ από τη μία είναι απαραίτητα για μια υγιεινή διατροφή, από την άλλη είναι οι κύριοι ένοχοι για το ΣΕΕ. Υπάρχουν, όμως, περιπτώσεις όπως π.χ. στη δυσκοιλιότητα, όπου βοηθάει η κατανάλωσή τους.

Καφεΐνη 
H υπερβολική ποσότητα καφεΐνης μπορεί επίσης να επιδεινώσει την κατάσταση. Μην ξεχνάτε ότι η καφεΐνη κρύβεται εκτός από τον καφέ και μέσα στο τσάι, τη σοκολάτα, τα αναψυκτικά τύπου κόλα κ.ο.κ., γι’ αυτό φροντίστε να μην τα καταναλώνετε όλα μαζί σε μία ημέρα.

Γαλακτοκομικά 
Η λακτόζη είναι ο κύριος υδατάνθρακας του γάλατος. Όσοι έχουν δυσανεξία στη λακτόζη, παρατηρούν όποτε καταναλώνουν γαλακτοκομικά προϊόντα, πως τα συμπτώματα του ΣΕΕ επιδεινώνονται, καθώς απουσιάζει το ένζυμο που διασπά τη λακτόζη στο έντερο.

Λιπαρά και «φορτωμένα» γεύματα 

Το λίπος υπάρχει περίπτωση να εντείνει την κατάσταση, ενώ το ίδιο συμβαίνει και όταν αντί για πολλά και μικρά γεύματα, καταναλώνουμε λίγα και σε μεγάλες μερίδες, αλλά και επιβαρυμένα με πολύ λίπος.

Ψυχολογικοί παράγοντες 
Το άγχος, οι φοβίες, οι ανασφάλειες, ο θυμός αποτελούν αρνητικές συναισθηματικές καταστάσεις που μπορεί να «χτυπήσουν» στο έντερο και να επιδεινώσουν τα συμπτώματα του συνδρόμου.

Άλλες τροφές 
Σύμφωνα με τους ειδικούς, ό,τι προκαλεί ζύμωση στο έντερο το αποδιοργανώνει και μπορεί να εντείνει το πρόβλημα. Τροφές που «κατηγορούνται» γι’ αυτό είναι η άσπρη ζάχαρη, η μαγιά, τα πικάντικα τυριά και οτιδήποτε προέρχεται από σταφύλι (κρασί, ξύδι).
Διαβάστε περισσότερα...

Διπλή προστασία έναντι του καρκίνου τραχήλου της μήτρας



Συνδυασμός εμβολιασμού και HPV DNA test.

Τα περιστατικά καρκίνου του τραχήλου της μήτρας αναμένεται να μειωθούν ως το 2024 λόγω του εμβολιασμού κατά του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV), ο οποίος ενοχοποιείται για τον συγκεκριμένα καρκίνο.

Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι συνδυασμός εμβολιασμού με το HPV DNA test, το οποίο ανιχνεύει τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων, προσφέρει διπλάσια εφ’ όρου ζωής προστασία από νόσηση ή και θάνατο από καρκίνο τραχήλου της μήτρας απ’ ότι το τεστ Παπανικολάου μόνο του.

Τα αποτελέσματα των πρώτων 2-3 χρόνων της εφαρμογής του εμβολίου κατά του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων είναι ενθαρρυντικά. Στην Αυστραλία , όπου ο εμβολιασμός κατά του HPV γίνεται από το 2006, σημειώθηκε μείωση των καλοήθων εκδηλώσεων (κονδυλωμάτων) σε ποσοστό 60% στις γυναίκες κάτω των 25 ετών που έχουν εμβολιαστεί, ενώ στο διάστημα των τελευταίων 4-5 ετών, λόγω του εμβολιασμού των γυναικών, παρατηρήθηκε ελάττωση των κονδυλωμάτων στους άνδρες (οι οποίοι δεν έχουν εμβολιαστεί).

Επίσης στην Αυστραλία , το Ηνωμένο Βασίλειο και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, μετά την εφαρμογή του εμβολίου, παρατηρήθηκε 40% μείωση των παθολογικών ευρημάτων στα τεστ Παπαπανικολάου, ενώ μειώθηκαν κατά 50% οι χειρουργικές επεμβάσεις στον τράχηλο της μήτρας γυναικών που εμβολιάστηκαν.

Τα στοιχεία αυτά παρουσίασε ο καθηγητής Μαιευτικής- Γυναικολογίας στο ΑΠΘ Θεόδωρος Αγοραστός, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου με αφορμή ημερίδα με θέμα «Πρωτογενής και δευτερογενής πρόληψη του γυναικολογικού καρκίνου-Τελευταίες εξελίξεις» που θα πραγματοποιηθεί 13-14 Μαΐου στη Θεσσαλονίκη.

Τα ποσοστά θνησιμότητας από καρκίνο του τραχήλου και του σώματος της μήτρας στην Ελλάδα δεν ελαττώνονται ουσιαστικά κατά τη διάρκεια των τελευταίων 25 ετών, σε αντιδιαστολή με τα αντίστοιχα ποσοστά στις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες.

Αντίθετα, αύξηση παρουσιάζει η θνησιμότητα σχετικά ηλικιωμένων γυναικών από καρκίνο των ωοθηκών και μαστού στη χώρα μας κατά τις τρεις τελευταίες δεκαετίες. Η χρήση αντισυλληπτικών παράλληλα με τις άλλες θετικές δράσεις που προσφέρει στη γυναίκα που τα χρησιμοποιεί φαίνεται ότι περισσότερο προστατεύει από καρκίνου των ωοθηκών και του ενδομητρίου , παρά τη θέτει σε κίνδυνο καρκίνου του μαστού.

Μόνο το 5,7% των Ελληνίδων θετικό στο HPV
«Το ποσοστό των θετικών σε υψηλού κινδύνου τύπους του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) Ελληνίδων, ηλικίας 18-60 ετών, σύμφωνα με το Πρόγραμμα «Λυσιστράτη», που μελέτησε το μεγαλύτερο μέχρι σήμερα δείγμα πληθυσμού (5.107 γυναίκες), ανήλθε σε 5,78% (295 γυναίκες). Ο τύπος 16 του ιού είναι ο πιο συχνά ανιχνευόμενος τύπος του ιού στις Ελληνίδες (24,81% μεταξύ θετικών γυναικών και 1,43% στο σύνολο των γυναικών), ακολουθούμενος σε σειρά συχνότητας από τους τύπους 31,33,53,18,51,56,58 κ.ά.», ανέφερε ο κ Αγοραστός.

Το HPV DNA test θα αντικαταστήσει το τεστ ΠΑΠ
Το HPV DNA test θα αντικαταστήσει τα επόμενα χρόνια τη χρήση του τεστ Παπαπανικολάου. Μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2011 πρόκειται να δημοσιευθούν οι νέες κατευθυντήριες οδηγίες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σύμφωνα με τις οποίες, το τεστ Παπανικολάου, ως μέθοδος screening πρώτης γραμμής, θα αντικατασταθεί μέσα στα επόμενα χρόνια από το HPV DNA test.

«Εάν το HPV DNA test αποβεί αρνητικό, η γυναίκα θα επανεξεταστεί με τον ίδιο τρόπο μετά περίπου 5 έτη. Αν το HPV DNA test αποβεί θετικό, θα πρέπει να ακολουθήσουν επί πλέον εξετάσεις όπως τεστ Παπανικολάου, κολποσκόπηση, κλπ. Λόγω της μεγαλύτερης πιστότητας και προστασίας, που προσφέρει ένα αρνητικό HPV DNA test ,για περίπου 6 έτη, σε σύγκριση με ένα αρνητικό τεστ Παπανικολάου, για περίπου 3 έτη, ο πληθυσμιακός έλεγχος όλων των γυναικών με εφαρμογή του HPV DNA test υπολογίζεται να έχει χαμηλότερο κόστος και μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα απ’ ότι σήμερα με την εφαρμογή του τεστ Παπανικολάου», επισήμανε ο κ Αγοραστός.

Ο ιός HPV ενοχοποιείται και για άλλους καρκίνους
Ο ιός HPV προσβάλλει παιδιά, εφήβους, άνδρες και γυναίκες και προκαλεί καλοήθεις και κακοήθεις αλλοιώσεις όχι μόνο στα γεννητικά όργανα, αλλά και στην στοματική κοιλότητα, στην περιπρωκτική περιοχή, στο δέρμα, πιθανόν στα όργανα του ανώτερου αναπνευστικού και ίσως και σε άλλα όργανα.

«Τα τελευταία 8 χρόνια παρατηρήθηκε στην Σκανδιναβία ένας επταπλασιασμός του στοματοφαρυγγικού καρκίνου, σε άνδρες και γυναίκες, που οφείλεται στα ίδια ογκογόνα στελέχη του HPV, που προκαλούν ως επί το πλείστον και τον καρκίνο στα γεννητικά όργανα (δηλ. κυρίως στους τύπους 16 και 18), μάλιστα αναφέρεται ως «επιδημία» στοματοφαρυγγικού καρκίνου. Έτσι, από μια γενικευμένη πρωτογενή πρόληψη της HPV-μόλυνσης μέσω εμβολιασμού, θα έχει να επωφεληθεί όχι μόνον το γυναικείο φύλο, αλλά και το ανδρικό.


Διαβάστε περισσότερα...

Στην Κύπρο Αμερικανοί γιατροί για παιδιά με αναπηρίες

Στην Κύπρο για την εξέταση παιδιών κάτω των 10 ετών που πάσχουν από σοβαρές αναπηρίες των άκρων και της σπονδυλικής στήλης, θα βρίσκονται τον Οκτώβριο ο διευθυντής και άλλοι ορθοπεδικοί γιατροί του Νοσοκομείου Σράινερς του Σπρίνγκφιλντ της Μασαχουσέτης, με πρόσκληση του Ιδρύματος Γεωργίου και Θέλμας Παρασκευαΐδη. Παιδιά των οποίων η αναπηρία οφείλεται σε εγκεφαλική παράλυση δεν θα εξεταστούν, καθότι η ομάδα των Σράινερς δεν περιλαμβάνει ειδικό γιατρό.

Οι γονείς που ενδιαφέρονται να εξεταστούν τα παιδιά τους για πρώτη φορά από τους Αμερικανούς ορθοπεδικούς, καλούνται να υποβάλουν αίτηση, στο Ίδρυμα Γεωργίου & Θέλμας Παρασκευαΐδη, το αργότερο μέχρι τις 31 Αυγούστου 2011, στη διεύθυνση: Ζήνωνος Σώζου 19-21, 1075 Λευκωσία (Τηλ. 22769107).

Πέραν της ημερομηνίας αυτής, αιτήσεις δεν θα μπορούν να διεκπεραιωθούν ούτως ώστε τα παιδιά να εξεταστούν τον Οκτώβριο του 2011.

Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να προμηθευτούν εγκαίρως από το Ίδρυμα τα ειδικά έντυπα του Νοσοκομείου Σράινερς, να τα συμπληρώσουν και ακολούθως να τα επιστρέψουν στο Ίδρυμα το συντομότερο και πριν από τη λήξη της πιο πάνω ημερομηνίας.

Η ακριβής ημερομηνία, ο τόπος και ώρα εξέτασης του κάθε παιδιού θα κοινοποιηθούν στους γονείς με επιστολή.


Διαβάστε περισσότερα...

Ενεργειακό νομοσχέδιο: μέτρα προστασίας για τους «ευάλωτους πελάτες»



Το ενεργειακό νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ μεταξύ των άλλων προβλέπει για τους «ευάλωτους πελάτες», μειωμένα τιμολόγια, εγκατάσταση μετρητών με δυνατότητα προπληρωμής, εξόφληση λογαριασμών σε δόσεις, και απαγόρευση διακοπής σύνδεσης σε κρίσιμες περιόδους (όπως το καλοκαίρι ή τους κρύους μήνες το χειμώνα).

Σύμφωνα με δημοσίευμα στοenergypress.gr, καθιερώνει ένα «χάρτη» με 15 δικαιώματα των καταναλωτών αλλά και υποχρεώσεις τόσο για τη ΔΕΗ και τους ανταγωνιστές της στον ηλεκτρισμό, όσο και για τις Εταιρείες Παροχής Αερίου, όπως για παράδειγμα :

Τη δυνατότητα του καταναλωτή να αλλάζει προμηθευτή χωρίς καμιά επιβάρυνση, το πολύ εντός 3εβδομάδων από την υπογραφή της σύμβασης.

• Την υποχρεωτική γνωστοποίηση από την εταιρεία στον πελάτη της πριν την υπογραφή της σύμβασης, των όρων που αυτή θα περιέχει (π.χ. βασικό τιμολόγιο, λοιπές χρεώσεις, προϋποθέσεις καταγγελίας).

• Τη δυνατότητα υπαναχώρησης του πελάτη από τη σύμβαση εντός 2 εβδομάδων από την υπογραφή της.

Στην ουσία πρόκειται για ένα είδος «Οδηγού Επιβίωσης» των καταναλωτών ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου στο νέο τοπίο της απελευθερωμένης αγορά, προκειμένου να αποφύγουν αθέμιτες και παραπλανητικές μεθόδους πώλησης, καθώς επίσης να έχουν έγκαιρη ενημέρωση για το τι υπογράφουν και να μπορούν να προστατευτούν.

Όσες από τις εταιρείες ηλεκτρισμού ή φυσικού αερίου δεν συμμορφώνονται, η ΡΑΕ θα μπορεί να τους επιβάλλει πρόστιμο ίσο με το 10% του ετησίου τζίρου τους και σε περίπτωση κατ’ επανάληψη παράβασης, ακόμη και να τους αφαιρεί την άδεια λειτουργίας.

«Ευάλωτοι πελάτες»

Ειδικά για τους λεγόμενους «ευάλωτους πελάτες» μια νέα κατηγορία στην οποία εντάσσονται στο εξής 5διαφορετικές ομάδες καταναλωτών, που θα απολαμβάνουν ειδικές παροχές, όπως μειωμένα τιμολόγια, εξόφληση λογαριασμού σε δόσεις, κλπ.

Πρόκειται για τους οικονομικά πολύ ασθενείς που πλήττονται από την ενεργειακή φτώχεια, τους ηλικιωμένους 70 ετών και άνω, όσους χρήζουν μηχανικής υποστήριξης (με συσκευές καρδιακής λειτουργίας, αιμοκάθαρσης, κλπ), άτομα με σωματική ή ψυχική αναπηρία με κινητικά προβλήματα ή χρόνιες παθήσεις, καθώς και όσους κατοικούν σε απομακρυσμένες περιοχές αλλά και στα νησιά του Αιγαίου που δεν είναι διασυνδεδεμένα με το δίκτυο της ΔΕΗ.

Τα κριτήρια για την ένταξη ενός καταναλωτή στους «ευάλωτους πελάτες» και τα ακριβή μέτρα προστασίας τους, θα καθοριστούν αργότερα με αποφάσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος, αλλά και στους Κώδικες Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας & Φυσικού Αερίου που σύντομα πρόκειται να εκδοθούν.

Έξυπνοι μετρητές

Ρυθμίζονται θέματα που αφορούν στην αντικατάσταση των σημερινών μετρητών με νέους, «έξυπνης τεχνολογίας» που θα δώσουν τη δυνατότητα στους καταναλωτές να γνωρίζουν ανά πάσα στιγμή πόσο ξοδεύουν. Στόχος είναι το αργότερο μέχρι το 2020, το 80% των σημερινών μετρητών να έχει αντικατασταθεί με νέα ψηφιακά συστήματα.

Ο κατάλογος με τις 15 υποχρεώσεις των εταιρειών

Αναλυτικά ο κατάλογος των 15 δικαιωμάτων των καταναλωτών και υποχρεώσεων εκ μέρους των εταιρειών :

• Το πολύ εντός 3 εβδομάδων από την υπογραφή της σύμβασης, ο καταναλωτής δικαιούται να αλλάξει προμηθευτή, χωρίς καμία οικονομική για τον ίδιο επιβάρυνση.

• Κάθε εταιρεία οφείλει να γνωστοποιεί στον εν δυνάμει πελάτη πριν υπογράψει τη σύμβαση, τους όρους που αυτή περιλαμβάνει, και να δημοσιοποιεί στην ιστοσελίδα της τις προϋποθέσεις που περιέχονται στα τιμολόγιά της. Από τη πλευρά της η ΡΑΕ θα δημοσιοποιεί στην δική της ιστοσελίδα συγκεντρωτικούς πίνακες με τα τιμολόγια του κάθε προμηθευτή.

• Κάθε πελάτης έχει δικαίωμα υπαναχώρησης από τη σύμβαση εντός 14 ημερών από την υπογραφή της, αν δεν του έχουν γνωστοποιηθεί από πριν οι παραπάνω όροι.

• Υποχρέωση παροχής στον πελάτη στοιχείων σχετικά με τις εκάστοτε χρεώσεις, τη κατανάλωσή του, αλλά και για το συνολικό κόστος παροχής ηλεκτρισμού ή φυσικού αερίου.

• Υποχρεωτική δημοσιοποίηση από τον προμηθευτή γενικών στατιστικών στοιχείων σχετικά με τους πελάτες του, αλλά και για τις δραστηριότητές του, που θα ελέγχονται από τη ΡΑΕ.

• Υποχρεωτική παροχή πληροφοριών για τη δυνατότητα ένταξης κάποιου καταναλωτή στην κατηγορία των «Ευάλωτων Πελατών».

• Ενημέρωση για τη δυνατότητα πρόσβασης ενός πελάτη στην Καθολική Υπηρεσία και στην Υπηρεσία του Τελευταίου Καταφυγίου.

• Ίση μεταχείριση όσων διαμένουν σε απομακρυσμένες περιοχές ή σε νησιά.

• Να παρέχουν τις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας που τους επιβάλλονται.

• Παροχή πληροφοριών για τις δυνατότητες υποβολής παραπόνων και εξωδικαστικής επίλυσης διαφορών.

• Για κάθε διαφωνία ο πελάτης μπορεί να απευθυνθεί στα ΚΕΠ ή στον Συνήγορο του Καταναλωτή.

• Ενημέρωση για το μίγμα των καυσίμων από το οποίο προέρχεται η ενέργεια που πουλάει (π.χ. από ΑΠΕ, λιγνίτη, αέριο).

• Πληροφορίες για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις από το μείγμα της ενέργειας που πουλάει.

• Να εφαρμόζει διαδικασία υποβολής και διαχείρισης αιτημάτων και παραπόνων, χωρίς διακρίσεις, κάτι που θα ελέγχεται από τη ΡΑΕ.

• Δυνατότητα άρνησης να προμηθεύσει συγκεκριμένο πελάτη, αν συντρέχουν λόγοι, όπως η ύπαρξη ληξιπρόθεσμων οφειλών σε άλλον προμηθευτή.


Διαβάστε περισσότερα...

«Ο τρώσας και ιάσεται»




Οι ώρες είναι κρίσιμες, καθώς η χώρα και όλοι μας αντιμετωπίζουμε ένα σοβαρό, πρωτοφανές, ιστορικό πρόβλημα υπερδανεισμού, ο χειρισμός του οποίου μπορεί να μας καταδικάσει σε μια παρατεταμένη περίοδο οικονομικής δυσπραγίας και υπανάπτυξης ή μπορεί, αντίθετα, να μας δώσει την ευκαιρία να ανοίξουμε μια νέα σελίδα στην οικονομική πορεία της χώρας μας.Το πρόβλημα του χρέους πνίγει σαν βρόχος την πραγματική οικονομία, που αδυνατεί να δημιουργήσει τα απαιτούμενα έσοδα για να καλυφθούν οι δαπάνες του κράτους. Οι μειωμένες κρατικές επενδύσεις και τα μειούμενα εισοδήματα των εργαζομένων, αλλά και των επιχειρήσεων, προκαλούν ύφεση η οποία πλήττει τις τράπεζες, που με τη σειρά τους αδυνατούν να απελευθερώσουν πιστώσεις για την ενίσχυση των επενδύσεων - την πιο βασική προϋπόθεση για την επιστροφή στην ανάπτυξη.

Το οικονομικό πρόβλημα είναι αντικειμενικά δυσεπίλυτο, ενώ έχουν εμπλακεί σ' αυτό διεθνείς οργανισμοί όπως η Ευρωπαϊκή Ενωση, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα - η λεγόμενη «τρόικα». Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι το πρόβλημα το προκαλέσαμε όλοι εμείς: πολιτεία, κοινωνία, επιχειρήσεις και πολίτες. Ο βαθμός ευθύνης, προφανώς, δεν είναι ο ίδιος για όλους, κανείς όμως δεν δικαιούται να αποποιείται τις ευθύνες του. Με πράξεις, παραλείψεις, συμπεριφορές, αλλά και με «εγκληματικές» ανοχές σε καταφανή συμπτώματα αδιαφάνειας, αναξιοκρατίας, παράνομων λειτουργιών και διαπλοκής, φτάσαμε στο οριακό σημείο οικονομικής επιβίωσης του σήμερα. Δεν έχουμε πλέον πολλές επιλογές. Πρέπει, πρωτίστως εμείς, να επιλύσουμε με αποφασιστικότητα και υπευθυνότητα το πρόβλημα που διαχρονικά προκαλέσαμε. «Ο τρώσας και ιάσεται».

Οφείλουμε να αναλάβουμε αμέσως δραστικές και τολμηρές πρωτοβουλίες. Να πιστέψουμε σε αυτό που στους επιχειρηματικούς κύκλους αποκαλούμε «shared value», δηλαδή στην «κοινή αξία» που δημιουργούμε όλοι μαζί ως κοινωνία, και που οφείλουμε να μοιραζόμαστε δίκαια και αναλογικά μέσα από ένα σύστημα σύγχρονων θεσμών και διαδικασιών που υπηρετούν όλους μας. Μόνο έτσι θα αντικαταστήσουμε το σαθρό και «παραθεσμικό» οικοδόμημα που έχουμε χτίσει. Παράδειγμα μιας τέτοιας «παραθεσμικής» δράσης, στο πεδίο της υγείας είναι η έλλειψη μηχανοργάνωσης και τεχνολογικού εκσυγχρονισμού του συστήματος υγείας, που έχει αποτέλεσμα τη σπατάλη και την κακοδιαχείριση δημόσιων πόρων. Ο ΣΦΕΕ έχει δώσει αγώνες τα τελευταία χρόνια για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, με δημόσιες παρεμβάσεις και με τη συμμετοχή του στις σχετικές διαβουλεύσεις με την Πολιτεία.

Δυστυχώς, τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα δεν επιτρέπουν αισιοδοξία, καθώς οι συνήθεις αντιστάσεις και η κατεστημένη αδράνεια αποδεικνύονται σχεδόν αήττητες. Κι όμως, δεν διαθέτουμε πλέον την πολυτέλεια της αδιαφορίας, ούτε την ευχέρεια υιοθέτησης ευκαιριακών λύσεων, όπως π.χ. την εφαρμογή μιας λίστας συνταγογραφούμενων φαρμάκων, η οποία σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να βοηθήσει στη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης. Αντίθετα, θα προκαλέσει τεράστια αναστάτωση στη θεραπεία των ασθενών και καθυστερήσεις στην πρόσβασή τους στα φάρμακα. Θα προκαλέσει απορρυθμίσεις θεραπειών και θα συντείνει στη στρέβλωση του ανταγωνισμού και τελικά σε αύξηση της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης, όπως και αύξηση δαπανών του συστήματος υγείας, γενικότερα. Η θέση του ΣΦΕΕ είναι ότι η λίστα συνταγογραφούμενων φαρμάκων θα πρέπει να περιλαμβάνει όλα τα φάρμακα -εκτός από αυτά που συγκαταλέγονται στον κατάλογο μη αποζημιουμένων φαρμάκων (αρνητική λίστα)- σε συνδυασμό με διαγνωστικά και θεραπευτικά πρωτόκολλα και με επιστροφή από τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις προς τα ασφαλιστικά ταμεία έκπτωσης (rebate) 4% για τα φάρμακα που χορηγούνται στους ασφαλισμένους.

Οσον αφορά το θέμα της τιμολογιακής πολιτικής που ακολουθείται, θα ήθελα να επισημάνω ότι οι φαρμακευτικές εταιρείες έχουν απορροφήσει μεγάλες μειώσεις τιμών τα τελευταία δύο χρόνια, παρά το γεγονός ότι οι τιμές στην Ελλάδα είναι πλέον οι χαμηλότερες στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Ωστόσο, δεν θα πρέπει να λησμονούμε ότι τα μέτρα που πήρε η πολιτεία τον τελευταίο χρόνο για τη μείωση της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης με τη συμπίεση των τιμών των φαρμάκων, προκάλεσαν ελλείψεις, ακόμη και την απόσυρση ορισμένων σκευασμάτων από την αγορά. Υπάρχει λοιπόν ανάγκη να επανεξεταστεί η τιμολογιακή πολιτική στη χώρα μας. Το νέο σύστημα τιμολόγησης θα πρέπει να βασίζεται στην καθιέρωση μιας λογικής, ελεύθερα διαμορφούμενης τιμής, η οποία θα διασφαλίζει σημαντικές εκπτώσεις (rebates) για τα φάρμακα που αποζημιώνει η δημόσια κοινωνική ασφάλιση και τα δημόσια νοσοκομεία, το κράτος δηλαδή. Βασική, ωστόσο, προϋπόθεση για την εφαρμογή οποιουδήποτε συστήματος τιμολόγησης και ελέγχου παραμένει η πλήρης μηχανοργάνωση του συστήματος υγείας.

Ο ΣΦΕΕ υποστηρίζει θέσεις και λύσεις που προάγουν το κοινό συμφέρον των πολιτών, της πολιτείας και των φαρμακευτικών επιχειρήσεων. Δεν έχουμε πια την πολυτέλεια να φτιάχνουμε κάτι καταστρέφοντας κάτι άλλο. Ολες οι λύσεις πρέπει να είναι win-win, να παράγουν δηλαδή επιπλέον αξία για όλους. Είναι πεποίθησή μας ότι με αυτό τον τρόπο συμβάλλουμε ουσιαστικά στην έξοδο από την κρίση και την ταυτόχρονη θωράκιση των κατακτήσεων των πολιτών στο πεδίο της δημόσιας υγείας.

Διαβάστε περισσότερα...

Η Athens Metropolitan Expo Α.Ε. ενώνεται με τον κόσμο των νικητών

Συμφωνία για παραχώρηση χώρων στους αθλητές των Special Olympics.




Συνέντευξη Τύπου για την ανακοίνωση της συνεργασίας μεταξύ της Athens Metropolitan Expo Α.Ε. και της Οργανωτικής Επιτροπής των Παγκοσμίων Αγώνων Special Olympics ΑΘΗΝΑ 2011, δόθηκε σήμερα συνεδριακή αίθουσα του Εκθεσιακού Κέντρου Metropolitan Expo.

Σύμφωνα με το ιδιωτικό συμφωνητικό που υπεγράφη στα Σπάτα Αττικής στις 21 Ιανουαρίου του 2011, η Athens Metropolitan Expo Α.Ε. παραχωρεί στην Οργανωτική Επιτροπή των Παγκόσμιων Αγώνων Special Olympics ΑΘΗΝΑ 2011 χώρους συνολικής επιφάνειας 6.500 τετραγωνικών μέτρων για την παραμονή των αθλητών και των συνοδών τους από τις 17 έως τις 21 Ιουνίου 2011.

Οι χώροι αυτοί είναι απαραίτητοι για την ασφαλή αναμονή και ψυχαγωγία των ξένων αποστολών, που μετά την άφιξή τους στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, θα ταξιδέψουν σε νησιά και πόλεις της Ελλάδας, στο πλαίσιο του προγράμματος «Πόλις Αμφιτρύων».

Ομιλητές της εκδήλωσης ήταν η επικεφαλής Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας,Αλεξάνδρα Οικονομίδου, ο διευθυντής λειτουργιών υπηρεσιών αγώνων της Οργανωτικής Επιτροπής ΑΘΗΝΑ 2011, Kώστας Καραμούτζος, η υπεύθυνη του Εθελοντισμού Μαρία Φαγογένη και ο γενικός διευθυντής της Athens Metropolitan Expo Α.Ε., Διον. Μαρίνος Μαρίνος. Αμέσως μετά ακολούθησε παρουσίαση του προγράμματος εθελοντισμού της εμπορευματικής κοινότητας του αεροδρομίου.

Πρόγραμμα «Πόλις Αμφιτρύων»

Στο πλαίσιο της αθλητικής διοργάνωσης τέσσερις ημέρες πριν τους αγώνες, η Ελλάδα θα υποδεχτεί και θα αγκαλιάσει 10.000 αθλητές με τους συνοδούς τους σε 60 πόλεις και νησιά που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα «Πόλις- Αμφιτρύων». Μέσα από αυτή τη φιλοξενία του προγράμματος «Πόλις-Αμφιτρύων», οι αθλητές Special Olympics θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τον ελληνικό πολιτισμό και να προσαρμοστούν σε ένα καινούργιο περιβάλλον, ενώ παράλληλα οι κάτοικοι θα ενημερωθούν περισσότερο για τα άτομα με διανοητική αναπηρία, τις δεξιότητες και τις ικανότητες τους, με απώτερο στόχο την αποδοχή της διαφορετικότητας.

Οι Παγκόσμιοι Αγώνες Special Olympics, ΑΘΗΝΑ 2011 θα διεξαχθούν από τις 25 Ιουνίου έως τις 4 Ιουλίου 2011. Στους Αγώνες θα συμμετάσχουν πάνω από 7.000 αθλητές και 2.500 προπονητές από 180 χώρες, 3.000 κριτές/διαιτητές, 40.000 μέλη οικογενειών των αθλητών, 25.000 εθελοντές, ενώ τη διοργάνωση θα καλύψουν 3.000 δημοσιογράφοι απ΄όλο τον κόσμο.





 



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ηπατίτιδα Β, ένας ύπουλος εχθρός

19 Μαΐου: Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ηπατίτιδας Β.


Η ηπατίτιδα Β, δηλαδή η λοίμωξη του ήπατος από τον ιό της ηπατίτιδας Β, αποτελεί ιδιαίτερα συχνή πάθηση στο γενικό πληθυσμό. Υπολογίζεται ότι παγκοσμίως πάνω από 2 δισεκατομμύρια άνθρωποι έχουν έρθει σε επαφή με τον ιό, 5% του πληθυσμού της Γης έχει χρόνια λοίμωξη, η οποία είναι υπεύθυνη για περίπου 1 εκατομμύριο θανάτους ετησίως από κίρρωση, ηπατική ανεπάρκεια και ηπατοκυτταρικό καρκίνο.

Η Ελλάδα ανήκει στις χώρες με ενδιάμεση συχνότητα (2-8% του πληθυσμού). Αν και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι η συχνότητα κυμαίνεται 2,3%-2,6% στο σύνολο του πληθυσμού, γεγονός που αποδίδεται στον υποχρεωτικό εμβολιασμό και τη βελτίωση των κοινωνικοοικονομικών και υγειονομικών συνθηκών -το ποσοστό παραμένει υψηλό σε ομάδες υψηλού κινδύνου (έως 6%) και σε ομάδες με χαμηλό κοινωνικοοικονομικό επίπεδο και κακές συνθήκες υγιεινής (έως 25%)-, τα τελευταία χρόνια η εισροή οικονομικών μεταναστών από χώρες υψηλής ενδημικότητας και η αύξηση των χρηστών ενδοφλεβίως τοξικών ουσιών έχουν ως συνέπεια την εκ νέου αύξηση της συχνότητας, έτσι ώστε η χρόνια λοίμωξη από ιό ηπατίτιδας Β να αποτελεί ένα σημαντικό πρόβλημα δημόσιας υγείας για την Ελλάδα, το οποίο απαιτεί πρόληψη και αντιμετώπιση.

Η μετάδοση

Η μετάδοση του ιού είναι παρεντερική, μια και το αίμα αποτελεί το πλέον λοιμογόνο από όλα τα βιολογικά υγρά, κάτι που συνεπάγεται ότι η λοίμωξη δεν μεταδίδεται με τις τροφές, το θηλασμό ή τις συνήθεις κοινωνικές δραστηριότητες. Η λοίμωξη στα βρέφη και στα παιδιά οφείλεται είτε σε κάθετη μετάδοση, όταν ο ιός μεταδίδεται από μητέρα φορέα του ιού κατά τη διάρκεια του τοκετού, ή σπανιότερα ενδομήτρια (10%), είτε σε οριζόντια από νοσούν άτομο στο οικογενειακό περιβάλλον. Στους ενήλικες ο ιός μεταδίδεται κυρίως με τη σεξουαλική επαφή και επαφή με μολυσμένο αίμα. Ως εκ τούτου, άτομα με πολλαπλές σεξουαλικές επαφές, ετερόφυλες ή ομόφυλες, οι χρήστες ναρκωτικών ουσιών, οι πολυμεταγγιζόμενοι, όσοι έχουν υποβληθεί μετάγγιση αίματος ή παραγόντων του πριν από το 1980, οι αιμοκαθαιρόμενοι, τα νεογνά μητέρων με χρόνια ηπατίτιδα Β, αλλά και οι εργαζόμενοι στον τομέα υγείας, οι φυλακισμένοι, οι τρόφιμοι ψυχιατρείων και ασύλων, οι οικείοι φορέων του ιού, οι οικονομικοί μετανάστες από χώρες υψηλής ενδημικότητας και άτομα που έχουν εκτεθεί σε ιατρικές πράξεις και τεχνικές χωρίς να τηρούνται οι απαραίτητοι κανόνες υγιεινής, αποτελούν ομάδα υψηλού κινδύνου.

Η πρόληψη

Η πρόληψη της ηπατίτιδας Β επιτυγχάνεται κυρίως με εμβολιασμό, που γίνεται σε τρεις δόσεις (0, 1 και 6 μήνες). Εμβολιασμός συνιστάται για όλα τα άτομα που δεν ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου χωρίς να απαιτείται προέλεγχος αντισωμάτων και σε όσους ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου και δεν έχουν έρθει σε επαφή με τον ιό, όπως διαπιστώνεται έπειτα από πλήρη ιολογικό έλεγχο. Η ανοσολογική απάντηση στον εμβολιασμό ελέγχεται με την παραγωγή αντισωμάτων (anti-HBs) 1-2 μήνες μετά την τελευταία δόση, με εξαίρεση τους αιμοκαθαιρόμενους, στους οποίους συστήνεται επανάληψη ανά έτος. Σε όσους δεν ανταποκρίνονται (τίτλους αντισωμάτων <10 IU/ml) συνιστάται η επανάληψη των 3 δόσεων του εμβολιασμού σε διπλή δόση ή σε κανονική δόση με έτερο σκεύασμα από αυτό που χρησιμοποιήθηκε αρχικά. Στις ομάδες υψηλού κινδύνου συνιστάται μια αναμνηστική δόση εμβολιασμού ανά πενταετία ή όταν ο τίτλος αντισωμάτων μειώνεται (<10 IU/ml). Για την πρόληψη της κάθετης/περιγεννητικής μετάδοσης από μητέρες φορείς του ιού της ηπατίτιδας Β στο νεογνό συνιστάται η παθητική ανοσοποίηση με χορήγηση υπεράνοσης γ-σφαιρίνης στο νεογνό μέσα στο πρώτο 12ωρο από τη γέννηση, με παράλληλη έναρξη πλήρους εμβολιασμού, ενώ η χορήγηση νουκλεοσ(τ)ιδικών αναλόγων το τελευταίο τρίμηνο της κύησης σε εγκύους με υψηλό ιικό φορτίο φαίνεται να προφυλάσσει το έμβρυο από ενδομήτρια μετάδοση.

Σε άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί και έρχονται σε επαφή με τον ιό (κυρίως λόγω σεξουαλικής επαφής), συνιστάται άμεση χορήγηση υπεράνοσης γ-σφαιρίνης και παράλληλη χορήγηση της πρώτης δόσης του εμβολίου. Πλήρης ιολογικός έλεγχος μετά 20-30 ημέρες θα καθορίσει είτε συνέχιση του εμβολιασμού είτε διακοπή σε περίπτωση μόλυνσης από τον ιό.

Οσοι ασθενείς πάσχουν από ηπατίτιδα Β, διάγνωση που απαιτεί μια συνηθισμένη αιμοληψία και βασίζεται στην ανίχνευση στο αίμα του αντιγόνου επιφανείας του ιού (HBs Ag), θα πρέπει να απευθυνθούν σε ειδικό ηπατολόγο για περαιτέρω έλεγχο και αντιμετώπιση. Ο ειδικός, από το ιστορικό, την κλινική εξέταση, πλήρη εργαστηριακό έλεγχο που περιλαμβάνει απαραίτητα έλεγχο τρανσαμινασών, αντιγόνων και αντίστοιχων αντισωμάτων του ιού και τα επίπεδα του φορτίου του ιού (HBVDNA) με τη μέθοδο της αλυσιδωτής πολυμεράσης (PCR), υπερηχογράφημα ήπατος και πιθανά βιοψία ήπατος, θα καθορίσει τη φάση και τη βαρύτητα της χρόνιας ηπατίτιδας Β, ώστε να εντάξει τους ασθενείς σε πρόγραμμα τακτικής παρακολούθησης ή να τους συστήσει την έναρξη θεραπείας.

Στόχος η εκρίζωση του ιού

Αν και ο στόχος της θεραπευτικής αγωγής στους ασθενείς με χρόνια ηπατίτιδα Β είναι η εκρίζωση του ιού, δηλαδή του HBVDNA από το ηπατοκύτταρο, η απώλεια του αντιγόνου (HBsAg) και η ανάπτυξη αντισωμάτων (antiHBs), κάτι τέτοιο δεν επιτυγχάνεται σε σημαντικό βαθμό ασθενών. Εντούτοις, οι θεραπευτικές επιλογές που διαθέτουμε σήμερα, στοχεύοντας στην καταστολή του ιικού πολλαπλασιασμού και του βαθμού φλεγμονής, αναστέλλουν την εξέλιξη της νόσου σε κίρρωση και ηπατοκυτταρικό καρκίνο και επιτυγχάνουν παράταση της επιβίωσης και των διαστημάτων με απουσία συμπτωμάτων και επιπλοκών. Από αυτές οι θεραπείες καθορισμένης διάρκειας με κλασική ιντερφερόνη τείνουν να εγκαταλειφθούν λόγω τρόπου χορήγησης (υποδόρια) και ανεπιθύμητων παρενεργειών, ενώ αυτές με τη νεότερη πεγκυλιωμένη μορφή της, αν και καλύτερα ανεκτές, έχουν περιορισμένη αποτελεσματικότητα, ιδιαίτερα σε χώρες όπως η Ελλάδα, όπου επικρατεί το μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού.

Αντίθετα, τα από του στόματος χορηγούμενα αντιιικά νουκλεοσ(τ)ιδικά ανάλογα στερούνται σοβαρών παρενεργειών και έχουν υψηλή αποτελεσματικότητα, η οποία όμως δεν διατηρείται μετά τη διακοπή τους, γεγονός που επιβάλλει τη μακροχρόνια χορήγησή τους. Από αυτά, η λαμιβουδίνη, το πρώτο συνθετικό νουκλεοσιδικά ανάλογο, παρά τα υψηλά ποσοστά αποτελεσματικότητας τον πρώτο χρόνο θεραπείας, παρουσιάζει σταδιακή ελάττωση της αποτελεσματικότητάς της λόγω εμφάνισης μεταλλαγμένων στελεχών του ιού, που οδηγούν στο φαινόμενο της αντοχής με συνέπεια την άρση της ανταπόκρισής της όσον αφορά τον ιικό πολλαπλασιασμό (HBV DNA) και βιοχημική και ιστολογική υποτροπή. Νεότερα ανάλογα, όπως η αδεφοβίρη και η τελμπιβουδίνη, εμφανίζουν σημαντικά χαμηλότερα ποσοστά αντοχής, ενώ τα πλέον πρόσφατα, εντεκαβίρη και τενοφοβίρη, δεν παρουσιάζουν πρακτικά καμία αντοχή και, σε συνδυασμό με την άριστη ανοχή και ασφάλειά τους, αποτελούν σήμερα επιλογή πρώτης γραμμής.

Παρά ταύτα, όπως σε κάθε μακροχρόνια χορήγηση φαρμάκων, επιβάλλεται τακτική παρακολούθηση για την έγκαιρη διαπίστωση τυχόν παρενεργειών που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης.


Διαβάστε περισσότερα...

Πρόταση εξάλειψης των διακρίσεων μεταξύ γραπτά και προφορικά εξεταζομένων στις πανελλήνιες εξετάσεις

Το σύνταγμα, μας υπαγορεύει ότι για οποιαδήποτε διαδικασία-εξέταση του δημοσίου πρέπει να υπάρχει διαφάνεια, δηλαδή να μπορεί αντικειμενικά να ελέγχεται ότι κάθε απόφαση ή αξιολόγηση πραγματοποιείται νόμιμα και δίκαια.




Ο θεσμός του συνηγόρου του παιδιού αποτελεί ένα βέβαιο ΄΄μάτι΄΄ για την ίση και διαφανή μεταχείριση των παιδιών και ιδιαίτερα αυτών που έχουν, μαθησιακές δυσκολίες. Το κάθε παιδί θα πρέπει να εξετάζεται με τρόπο που να αναδεικνύει - αποδεικνύει τις πραγματικές γνώσεις και δυνατότητές του. Προς αυτήν την κατεύθυνση κινούνται πολλές οδηγίες της ΕΕ. Για τους ανάπηρους μαθητές προβλέπεται κατ΄ εξαίρεση εισαγωγή χωρίς εξετάσεις σε ποσοστό 5%, ωστόσο για όσους έχουν μαθησιακές δυσκολίες ή αναπηρία στα άνω άκρα τα πράγματα διαφοροποιούνται σε σχέση με τον τρόπο εξέτασης και το αδιάβλητο της εξέτασης στις πανελλήνιες.


Γραπτή και προφορική εξέταση
Όλο και μεγαλύτερος αριθμός μαθητών/τριων με διαγνώσεις από εξειδικευμένα και πιστοποιημένα Ιατροπαιδαγωγικά και Διαγνωστικά Kέντρα συμμετέχει στις πανελλήνιες με προφορικές εξετάσεις. Στις εξετάσεις των ΕΠΑΛ στους 20.000 υποψήφιους, έχουμε 1000 δυσλεξικούς και στα ΓΕΛ στα 90.000 παιδιά έχουμε περίπου 2.000 παιδιά που είναι δυσλεκτικά.


Σε κάθε νομό ή ευρύτερη περιοχή συγκροτούνται Ειδικά Εξεταστικά Κέντρα στα οποία εξετάζονται οι μαθητές/τριες με προφορική εξέταση στα ίδια θέματα τις ίδιες ημέρες.
Οι διαφορές στην εξέταση δημιουργούν ανισότητα ανάμεσα στους εξεταζόμενους χωρίς να είναι εύκολα διακριτό το ποιος επωφελείται.



Διαπιστώσεις διακρίσεων προφορικής και γραπτής εξέτασης
Οι μαθητές που εξετάζονται γραπτά, εξετάζονται στο σχολείο τους, επιτηρούνται από καθηγητές άλλων σχολείων και τα γραπτά τους αξιολογούνται από καθηγητές των βαθμολογικών κέντρων σε μια άλλη περιοχή της χώρας.


Οι μαθητές που εξετάζονται προφορικά, βαθμολογούνται ταυτόχρονα από τους δύο επιτηρητές- βαθμολογητές τους. Συνήθως στην γενική εκπαίδευση έχουμε ένα κέντρο προφορικά εξεταζομένων σε κάθε νομό και για την επαγγελματική εκπαίδευση έχουμε φέτος τρία για όλη την χώρα. Οι διαφορές αυτές αποτελούν διάκριση εις βάρος των προφορικά εξεταζομένων. Για παράδειγμα μαθητής από τους 14 προφορικά εξεταζόμενους της γενικής εκπαίδευσης θα εξεταστεί στο Ρέθυμνο από τοπικούς βαθμολογητές και μαθητής της επαγγελματικής θα εξεταστεί στην Αττική. Η σχετική, φετινή εγκύκλιος ΄΄Υποχρεώνει όλους τους μαθητές που παρουσιάζουν ιατρικά προβλήματα και Ειδικές Μαθησιακές Δυσκολίες (Δυσλεξία, Δυσορθογραφία, Δυσαριθμησία, Δυσγραφία, Δυσαναγνωσία) και δικαιούνται να εξετάζονται προφορικά σύμφωνα με το νόμο 3699/2008, να μεταβούν από όλη την Ελλάδα μόνον στην Αθήνα, Πειραιά ή Θεσσαλονίκη για να εξετασθούν για τις Πανελλήνιες εξετάσεις΄΄.

Από απόψεως ηθικής, νομικής, εκπαιδευτικής και οικονομικής η απόφαση αυτή δημιουργεί βλάβη στους 166 Κρήτες μαθητές αν και βασίζεται σε κριτήρια που φαίνεται να ενισχύουν το αδιάβλητο και το κύρος των εξετάσεων λόγω της πολυπλοκότητας της επαγγελματικής εκπαίδευσης.


Η μετακίνηση είναι απαραίτητη για το κύρος και το αδιάβλητο των εξετάσεων ωστόσο αντί της μετακίνησης των μαθητών μπορούν να ΄΄μετακινούνται΄΄ να αναμεταδίδονται και να καταγράφονται οι προφορικές τους απαντήσεις σε ψηφιακά αρχεία. Με τα σύγχρονα ψηφιακά μέσα η όλη τεχνική υποστήριξη δημιουργίας αρχείων εικόνας και ήχου είναι ελάχιστου κόστους, σχεδόν αμελητέου που διασφαλίζουν το αδιάβλητο, το αντικειμενικό και την ισότητα. Επίσης μεταφέρουν το ελάχιστο κόστος σε αυτόν που έχει την συνταγματική επιταγή για δωρεάν δημόσια εκπαίδευση και όχι στις οικογένειες των μαθητών για έξοδα μετακίνησης, διαμονής και διατροφής 14 τουλάχιστον ημερών.



Πρόταση: Όλοι οι μαθητές γραπτά και προφορικά εξεταζόμενοι προσέρχονται στα τοπικά εξεταστικά κέντρα (Λύκειό τους) ή στα Ειδικά Εξεταστικά, γράφουν ή απαντούν στα θέματα και τα γραπτά ή προφορικά - ψηφιοποιημένα τους τεκμήρια προωθούνται μαζί με τα τετράδιά τους στα βαθμολογικά κέντρα μιας άλλης περιοχής, με το ίδιο έγκυρο σύστημα, για βαθμολόγηση. Έτσι απλά, τίποτα περισσότερο ή λιγότερο, ώστε να διασφαλίζεται και η διαφάνεια.


Δεκαετίες τώρα οι παιδαγωγικές σχολές όπως η ΑΣΠΑΙΤΕ χρησιμοποιούν την μαγνητοσκόπηση των μικροδιδασκαλιών των σπουδαστών ως τελικά εξεταστικά τεκμήρια πιστοποίησης. Επίσης το Εθνικό Κέντρο Πιστοποίησης ΕΚΕΠΙΣ φορέας που εποπτεύεται από το Υπ. Παιδείας υλοποίησε, με εγκυρότητα και διαφάνεια την πιστοποίηση των εκπαιδευτών ενηλίκων. Όλοι οι εξεταζόμενοι παρουσίασαν την πτυχιακή τους μικροδιδασκαλία δημόσια, στο κέντρο που εκπαιδεύτηκαν και στη συνέχεια ένα σύστημα διακίνησης εξασφάλισε ένα πρωτότυπο αρχείο (με εικόνα και ήχο) και αντίγραφα για το φορέα πιστοποίησης και τους πιστοποιημένους αξιολογητές του.

Για τους προφορικά εξεταζόμενους σήμερα μαθητές μας, που συμμετέχουν σε εξετάσεις πιστοποίησης στις ξένες γλώσσες είναι υποχρεωτική η μαγνητοφώνηση της εξέτασης και το ηχητικό αρχείο κρατείται για να διασφαλίζεται η διαφάνεια ενώ για την εγκυρότητα οι εξεταστές - βαθμολογητές είναι από άλλες περιοχές.


Αν και οι πολίτες σήμερα στη χώρα μας έχουν την εντύπωση ότι τουλάχιστον διασφαλίζεται ένα ηχητικό αρχείο για την εξέταση στις πανελλήνιες αυτό δυστυχώς στην πράξη δεν συμβαίνει αφού δεν προβλέπεται από την νομοθεσία. Βέβαια η εγκυρότητα διασφαλίζεται με τα πολλαπλά πρόσωπα με διαφορετικούς ρόλους που συμμετέχουν στην εξέταση.


Οι ίσες ευκαιρίες μεταξύ γραπτά και προφορικά εξεταζόμενων στις πανελλήνίες αλλά και στις σχολικές εξετάσεις θα πρέπει να αποτελέσουν θέμα πολιτικής συζήτησης, διαβούλευσης ώστε να αποφευχθούν διακρίσεις. Σε μια κοινωνία που όλα δείχνουν να έχουν ισοπεδωθεί θα πρέπει για τα παιδιά μας, την γενιά της ελπίδας εξόδου από την κρίση, να περιφρουρήσουμε τουλάχιστον το θεσμό των πανελληνίων εξετάσεων με κάθε κόστος. Αν χρειαστεί να μετακινηθούν οι μαθητές, αλλά χωρίς διακρίσεις, αυτό να γίνει έστω και φέτος, ωστόσο θα είμαστε αδικαιολόγητοι, αν δεν φροντίσουμε να εντάξουμε ισότιμα στην αξιολογική διαδικασία τις νέες τεχνολογίες όπως κάναμε πριν από αιώνες με το χαρτί το μολύβι, την τυπογραφία, καινοτομίες που αρχικά δεν έτυχαν της δέουσας προσοχής. Αν αντιμετωπίσουμε με τον ίδιο ακριβώς τρόπο εξέτασης τους γραπτά εξεταζόμενους με τους προφορικά, τότε θα μειωθεί η ζήτηση για διαγνώσεις και οι μαθητές μας με προβλήματα δυσλεξίας θα έχουν πραγματικά ίσες ευκαιρίες για σπουδές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Η αρχαία ρωμαϊκή ρήση: verba volant, scripta manent (Tα λόγια χάνονται, τα γραπτά μένουν) δεν ισχύει σήμερα στην κοινωνία της πληροφορίας. Τα λόγια και η γλώσσα του σώματος των μαθητών μας που απαντούν στις εξετάσεις μπορούν να μένουν στο διηνεκές και να αποτελούν ακόμα και ιδανικό αρχείο έρευνας για τον ιστορικό της εκπαίδευσης.


Πώς να εξηγήσεις στα θυμωμένα παιδιά, στα αγχωμένα από το στρες των εξετάσεων που πολλαπλασιάζεται από αυτό της μαθησιακής τους δυσκολίας πως θα πρέπει ΄΄για το καλό τους΄΄ να υποστούν και αυτήν την ταλαιπωρία, όταν καθημερινά κινούνται στο διαδίκτυο, καταγράφουν εικόνες, ήχο, κίνηση με τις κάμερες των κινητών τους και τις μοιράζονται στις προσωπικές τους σελίδες και ημερολόγια, δικτυωμένα σε μιας νέας εποχής κοινωνικά περιβάλλοντα.



Μαραγκάκης Μανούσος
Εμπειρογνώμονας αξιολογητής εκπαιδευτών ενηλίκων ΕΚΕΠΙΣ.
Εκπαιδευτικός με μεταπτυχιακή εξειδίκευση στα΄΄ Νέα εκπαιδευτικά και εργασιακά περιβάλλοντα στην κοινωνία της πληροφορίας΄΄.



ΥΓ. Το Γραφείο Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Ρεθύμνου έχει μεριμνήσει για την φιλοξενία όσων μαθητών από τους 27, και των συνοδών τους επιθυμούν, σε εστία των Αθηνών και θα έχει ενημερωτική συνάντηση με τους γονείς την Τετάρτη στις 7μμ στο Λύκειο των μαθητών.




Πηγή: http://www.goodnet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ελληνικό προϊόν για τη νόσο του Πάρκινσον





Η νόσος του Πάρκινσον είναι μια εκφυλιστική ασθένεια του νευρικού συστήματος, που προκαλεί διαταραχές στον τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλος ελέγχει τις κινήσεις του σώματος.Η νόσος του Πάρκινσον περιγράφηκε για πρώτη φορά στην Αγγλία το 1817 από τον Τζέιμς Πάρκινσον, προς τιμήν του οποίου πήρε και το όνομά της, αντί για «Τρομώδης Παράλυση», που ίσχυε μέχρι τότε. Στις περισσότερες περιπτώσεις η αιτία που προκαλεί τη νόσο είναι άγνωστη.

Το πρώτο generic προϊόν για τη νόσο του Πάρκινσον κυκλοφορεί στην ελληνική αγορά. Πρόκειται για το δραστικό συστατικό pramipexole, το οποίο είναι αποδεδειγμένα βιοϊσοδύναμο με το αντίστοιχο προϊόν αναφοράς. Το δραστικό συστατικό pramipexole ενδείκνυται για την αγωγή των σημείων και συμπτωμάτων της ιδιοπαθούς νόσου του Πάρκινσον, μόνο (χωρίς λεβοντόπα) ή σε συνδυασμό με λεβοντόπα, δηλαδή, στη διάρκεια της νόσου και έως τα τελευταία στάδια, όταν η επίδραση της λεβοντόπας εξασθενεί ή καθίσταται ασυνεπής και προκύπτουν διακυμάνσεις του θεραπευτικού αποτελέσματος (τέλος της δόσης ή «διαλείπουσες» διακυμάνσεις).

Διαβάστε περισσότερα...

Ενθαρρυντικά βήματα στην έρευνα κατά του AIDS

Η έγκαιρη χορήγηση αντιρετροϊκών μειώνει τον κίνδυνο μετάδοσης.


Η έγκαιρη χορήγηση αντιρετροϊκών φαρμάκων μπορεί να μειώσει κατά 96% τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού HIV από τον φορέα σε υγιή σύντροφό του, σύμφωνα με διεθνή μελέτη του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας των ΗΠΑ.

Η μελέτη, που πραγματοποιήθηκε σε 1.763 ζευγάρια, εκ των οποίων μόνο ο ένας σύντροφος είχε προσβληθεί από τον HIV, πρόκειται να ολοκληρωθεί το 2015.

Ωστόσο, τα αποτελέσματά της έγιναν γνωστά νωρίτερα, λόγω των ιδιαίτερα θετικών συμπερασμάτων που προέκυψαν. Οι έρευνες ξεκίνησαν το 2005 σε 13 περιοχές στην Αφρική, την Ασία και την Αμερική.

Οι ασθενείς χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Στην πρώτη, οι σύντροφοι που είχαν προσβληθεί από τον ιό έλαβαν άμεσα αντιρετροϊκά φάρμακα και στη δεύτερη ομάδα, χορηγήθηκαν φάρμακα στους ασθενείς όταν παρουσίασαν μείωση των λευκών τους αιμοσφαιρίων. Μεταξύ της πρώτης ομάδας υπήρξε μόνο μία περίπτωση μετάδοσης του ιού μεταξύ συντρόφων και στη δεύτερη 27.

Για "σημαντική εξέλιξη" έκανε λόγο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Διαβάστε περισσότερα...

Χρόνια αλλεργία


Υπολογίζεται ότι στην Ελλάδα το 20% του πληθυσμού πάσχει από χρόνια αλλεργία. Η αλλεργία είναι αυτοάνοσο νόσημα που σχετίζεται άμεσα με την απορυθμισμένη λειτουργία του ανοσιακού συστήματος.

Εμφανίζεται σε άλλους ως αλλεργική ρινίτιδα με καταρροή σε μύτη και μάτια και συνεχή φταρνίσματα, σε άλλους ως δυσκολία στην αναπνοή, δύσπνοια κ.λπ. και σε άλλους με ξηρότητα, κνησμό και ατοπίες (έκζεμα) στο δέρμα.

Ολες οι περιπτώσεις είναι μόνιμες και ταλαιπωρούν τα αλλεργικά άτομα όλο το χρόνο.

Το ανοσιακό σύστημα στα αλλεργικά άτομα δεν λειτουργεί σωστά, είναι απορυθμισμένο. Η ρύθμιση του ανοσιακού συστήματος μέχρι σήμερα δεν έχει καταστεί δυνατή με τα υπάρχοντα φάρμακα.

Στην περίπτωση της αλλεργίας τα φονικά κύτταρα (Natural Killers) του ανοσιακού συστήματος είναι για διάφορους λόγους ανίκανα να καταστρέψουν παντός είδους αλλεργιογόνα που εισέρχονται στον οργανισμό μας, κυρίως από τη μύτη μας. Αυτή η ανικανότητα των φυσικών φονικών κυττάρων του ανοσιακού μας συστήματος λέγεται απορύθμιση.

Η λέξη-κλειδί στη θεραπεία των αλλεργιών είναι ρύθμιση του ανοσιακού και όχι καταστολή του στην οποία συνήθως καταφεύγουμε με ανοσοκατασταλτικά φάρμακα π.χ. κορτιζόνη.

Μόνο η φύση θα μπορούσε να βοηθήσει τον οργανισμό να αυτορυθμίσει το ανοσιακό του σύστημα.

Ενα σπάνιο είδος κωνοφόρων παράγει από τον καρπό του τη β-σιτοστερόλη και τον γλυκοζίτη της, τη β-σιτοστερολίνη.

Η αναλογία 20 προς 1 είναι ακριβώς ίδια με αυτή που οι συγκεκριμένες ουσίες βρίσκονται στον οργανισμό μας αλλά δυστυχώς σε ανεπάρκεια.

Η αναπλήρωση της β-σιτοστερόλης και του γλυκοζίτη της, της β-σιτοστερολίνης, βοηθάει στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της αλλεργίας μέχρι και 80% ενισχύοντας τη δράση των φονικών κυττάρων του ανοσιακού μας συστήματος (Natural Killers). Το μοναδικό αυτό πατενταρισμένο φυσικό προϊόν κυκλοφορεί διεθνώς και στην Ελλάδα σε κάψουλες και μασώμενες καραμέλες για παιδιά.

Κλινική και εργαστηριακή μελέτη στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης έδωσε πολύ καλά αποτελέσματα και προστέθηκε στη μεγάλη βιβλιογραφία με δημοσιευμένες σε διεθνή περιοδικά μελέτες.

Συμπεράσματα

Τα ευρήματα της μελέτης δείχνουν σημαντική βελτίωση της κλινικής εικόνας της πορείας και των εργαστηριακών παραμέτρων των παιδιών.

Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τη διαπίστωση ότι το σκεύασμα έγινε καλά αποδεκτό, χωρίς την εμφάνιση ανεπιθύμητων ενεργειών, το καθιστά μοναδικό φυσικό ανοσορυθμιστικό στη χρόνια αλλεργία και τα συμπτώματά της.


Διαβάστε περισσότερα...

Αντιμετωπίστε την οσφυαλγία

Το τετράπτυχο της επιτυχίας








Η οσφυαλγία, όπως κοινώς ονομάζεται ο πόνος στη μέση και είναι μια ομαδοποίηση πολλών δυσλειτουργιών στην οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης, είναι πια ένα κοινωνικό και οικονομικό πρόβλημα για τη χώρα μας.

Κοινωνικό, γιατί η έρευνα δείχνει ότι 8 στους 10 ενήλικες θα εμφανίσουν οσφυαλγία τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους. Οικονομικό, γιατί κάθε χρόνο σπαταλάται από τα συστήματα υγείας το ισοδύναμο των 50 δισ. δολαρίων (στις ΗΠΑ αυτό το ποσό) σε εξετάσεις, αναρρωτικές άδειες, φάρμακα, θεραπείες και χειρουργεία. Αυτό το ποσό διπλασιάζεται αν βάλουμε στην εξίσωση το σπονδυλικό πόνο γενικά (αυχενικό σύνδρομο και ραχιαλγία), όπως και τον πόνο στη λεκάνη (ιερολαγονίτιδα) και αφορά διπλάσιο πληθυσμό από τους ασθενείς με καρδιακή νόσο και καρκίνο μαζί!

Η στατιστική λέει ότι το ένα τρίτο των ενηλίκων πάνω από 18 ετών πηγαίνει σε επαγγελματίες υγείας λόγω οσφυαλγίας. Μεγάλο ποσοστό είναι γυναίκες, λόγω ιδιαιτερότητας στην ανατομία της λεκάνης, εγκυμοσύνης, μεγαλώματος παιδιών και δουλειών στο σπίτι (41% των γυναικών εμφανίζουν οσφυαλγία χρόνια).

Τα νούμερα αυτά, μαζί με τον καθιστικό τρόπο ζωής, έχουν βάλει μια βόμβα στα θεμέλια των ασφαλιστικών ταμείων, γιατί σε γενικές γραμμές η αντιμετώπιση μέχρι σήμερα του προβλήματος ήταν συμπτωματολογική. Ακόμη και μετά το χειρουργείο, που αντιμετωπίζει μηχανικά το πρόβλημα, αν δεν αλλάξει ο τρόπος ζωής του ασθενή και η εργονομία της καθημερινότητάς του και της εργασίας του, η υποτροπή παραμονεύει.

Το τετράπτυχο της επιτυχίας της αντιμετώπισης του μυοσκελετικού προβλήματος είναι:

1. Διάγνωση (ποια είναι η πηγή του πόνου).

2. Θεραπεία (μηχανική θεραπεία, αφού το πρόβλημα είναι πρώτα μηχανικό).

3. Σταθεροποίηση (ειδικό ασκησιολόγιο για τους σταθεροποιητικούς μυς της σπονδυλικής στήλης).

4. Εργονομία (ανάλυση των φορτίων που δέχεται στην καθημερινότητα η οσφυϊκή μοίρα).

Οπως είπαμε, η θεραπεία πρέπει να είναι πρώτα μηχανική και να στοχεύει στην άρση του μηχανικού προβλήματος, είτε αυτό είναι κήλη είτε άλλη δομή της οσφυϊκής μοίρας (π.χ. σπονδυλική άρθρωση). Ο γιατρός, εκτός από το ιστορικό και τις εξετάσεις, πρέπει να μάθει και τις καθημερινές δραστηριότητες του ασθενούς και αν ασκείται και με ποιο τρόπο (πολλές ασκήσεις έχουν στροφή και κάμψη της μέσης, κάτι που αυξάνει τα φορτία στο δίσκο κατά 400%!).

Επίσης, πρέπει να γίνει κατανοητό αν υπάρχει αστάθεια στην οσφυϊκή μοίρα (περιπτώσεις σπονδυλολίσθησης και σπονδυλόλυσης) και να αντιμετωπιστεί κατάλληλα. Η έκταση της αστάθειας πρέπει να εκτιμηθεί και η προσέγγιση να είναι πολύ προσεκτική, γιατί αυτές οι περιπτώσεις πολλές φορές συνδυάζονται με στένωση του σπονδυλικού σωλήνα.

Σε γενικές γραμμές σήμερα η τεχνολογία, με τα άλματα που έχει κάνει στον τομέα της ιατρικής, και η έρευνα μας δίνουν αρκετά όπλα στον πόλεμο κατά της οσφυαλγίας.

Η αποσυμπίεση του δίσκου (μοντέρνα χειροθεραπευτική) και η σταθεροποίηση με ειδικές ασκήσεις υπό την επίβλεψη ειδικού καταπολεμούν το αίτιο και όχι το σύμπτωμα και έχουν βοηθήσει χιλιάδες ασθενείς να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους, πολλές φορές και μετά από ένα αποτυχημένο χειρουργείο.



Διαβάστε περισσότερα...

Φυσική αντιγηραντική θεραπεία προσώπου

Πρόκειται για ένα είδος εναλλακτικής μη παρεμβατικής αντιγηραντικής θεραπείας, το οποίο ήδη εφαρμόζεται με τεράστια επιτυχία σε χώρες της Ε.Ε. και στις ΗΠΑ.

Διενεργείται μασάζ με ειδικό μηχάνημα το οποίο διευκολύνει την απορρόφηση των υλικών που χρησιμοποιούνται από το δέρμα έως και 300%. Πρόκειται για υλικά νέας φυτικής τεχνολογίας χωρίς χημικά συστατικά και αλλεργιογόνους παράγοντες. Τα προϊόντα βασίζονται στις πλέον σύγχρονες φόρμουλες και δραστικά συστατικά, τα οποία διαφέρουν σαφώς από τα συνήθη συστατικά των προϊόντων περιποίησης του δέρματος. Οι πολύ ισχυρές ενώσεις, οι οποίες αποσκοπούν στη βελτίωση της υφής του δέρματος, μπορούν να περιορίσουν τα προβλήματα και να συνδυαστούν ανάλογα με τις ανάγκες του. Η σειρά προϊόντων που χρησιμοποιούνται στις αντίστοιχες συνεδρίες δεν αποσκοπεί μόνο στη δημιουργία μιας πιο νεανικής επιδερμίδας, αλλά και στη βελτίωση της δομής του δέρματος με αποτελέσματα 6μηνης διάρκειας. Αναφορικά, μερικές από τις λειτουργίες των συστατικών είναι η δράση κατά των ρυτίδων και των λεπτών γραμμών, η βελτίωση της εμφάνισης των πόρων, η ενυδάτωση, η λείανση και σύσφιγξη του δέρματος, ο σχηματισμός αποθεμάτων οξυγόνου το οποίο με τη σειρά του διεγείρει το μεταβολισμό των κυττάρων, η απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων του δέρματος και η συγκράτηση της υγρασίας. Αξιοσημείωτη επίσης είναι η εφαρμογή φυτικών βλαστοκυττάρων φρούτων, τα οποία διαθέτουν ισχυρή αντιγηραντική δράση. Προκειμένου να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα απαιτούνται από 2 έως 6 συνεδρίες. Η θεραπεία είναι ανώδυνη, χωρίς σημάδια και ερεθισμούς και χωρίς τον κίνδυνο παρενεργειών.


Διαβάστε περισσότερα...

Η «σύντομη» ιστορία ζωής του Στ. Χόκινγκ



Έμαθε στα 21 ότι θα πεθάνει εντός πέντε ετών και σήμερα είναι 69 χρόνων.

Σε ηλικία 21 ετών, ο Βρετανός επιστήμων της φυσικής Στίβεν Χόκινγκ έμαθε ότι πάσχει από την ασθένεια του Λου Γκέρινγκ. Συνήθως η ασθένεια αυτή προκαλεί τον θάνατο του ασθενούς εντός πέντε ετών. Ο δρ Χόκινγκ όμως έζησε και πραγματοποίησε ορισμένες από τις σημαντικότερες έρευνες στον τομέα της κοσμολογίας. Στη δεκαετία του 1960, μαζί με τον σερ Ρότζερ Πένροουζ, χρησιμοποίησε τα μαθηματικά για να εξηγήσει τις ιδιότητες της μαύρης τρύπας του σύμπαντος. Το 1973, εφήρμοσε τη γενική θεωρία της σχετικότητας του Αϊνστάιν στις αρχές της κβαντομηχανικής. Και απέδειξε ότι οι μαύρες τρύπες δεν ήταν εντελώς μαύρες αλλά μπορούσαν να εκλύσουν ραδιενέργεια, να εκραγούν και να εξαφανιστούν. Πρόκειται για μια ανακάλυψη που επηρεάζει ακόμη και σήμερα τη φυσική και την κοσμολογία. Σήμερα, σε ηλικία 69 ετών, ο δρ Χόκινγκ είναι ένας από τους μακροβιότερους επιζήσαντες της ασθένειας του Λου Γκέρινγκ και αυτός που εμπνέει περισσότερο το κοινό του. Ο επιστήμων είναι σχεδόν εξ ολοκλήρου παράλυτος και μπορεί να μιλά χάρη σε έναν προσομοιωτή φωνής. Πρόκειται για μια εξαντλητική και χρονοβόρα διαδικασία, χάρη όμως στην οποία ο δρ Χόκινγκ παραμένει σε επαφή με τον κόσμο, διευθύνει την έρευνα στο Κέντρο Θεωρητικής Κοσμολογίας του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, γράφει ειδικά και εκλαϊκευμένα άρθρα και δίνει διαλέξεις από τη Γαλλία μέχρι τα νησιά Φίτζι. Η μεγάλη χαρά Τον περασμένο μήνα, ο δρ Χόκινγκ έδωσε μια διάλεξη στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Αριζόνας. Η διάλεξή του, με τίτλο «Η σύντομη ιστορία μου», δεν αναφερόταν μόνο στην επιστήμη. Σε μια δεδομένη στιγμή, μίλησε για τη μεγάλη χαρά των επιστημονικών ανακαλύψεων. «Δεν θα τη συνέκρινα με το σεξ», είπε χρησιμοποιώντας τον προσομοιωτή φωνής, «αλλά διαρκεί περισσότερο». Το ακροατήριο ξέσπασε σε επευφημίες. Το απόγευμα μετά τη διάλεξη, ο δρ Χόκινγκ μού παραχώρησε μια σπάνια συνέντευξη. Είχα προ εβδομάδος στείλει τις ερωτήσεις στην κόρη του, τη Λούσι Χόκινγκ, 40 ετών. Για να μην εξαντλήσει τον πατέρα της, ο οποίος είναι πιο αδύναμος τα τελευταία δύο χρόνια εξαιτίας σοβαρής επιδείνωσης της κατάστασης της υγείας του που λίγο έλειψε να του κοστίσει τη ζωή, η Λούσι Χόκινγκ τού διάβασε τις ερωτήσεις σε διάρκεια ορισμένων ημερών. Παρ’ όλες τις δυσκολίες ο δρ Χόκινγκ ήταν αυτός που θέλησε να με συναντήσει για τη συνέντευξη και όχι να μου απαντήσει μέσω e-mail. Μου μίλησε μεταξύ άλλων και για την καθημερινότητά του. «Ξυπνώ καθημερινά και πηγαίνω στο γραφείο μου όπου εργάζομαι με τους συνεργάτες μου και τους φοιτητές του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ. Χάρη στο e-mail μπορώ να επικοινωνώ με τους επιστήμονες σε όλον τον κόσμο. Προφανώς εξαιτίας της αναπηρίας μου χρειάζομαι βοήθεια. Πάντα όμως προσπαθούσα να ξεπερνώ τους περιορισμούς που μου θέτει η ασθένειά μου και να ζω όσο το δυνατόν γεμάτη ζωή. 

Ταξίδεψα παντού στον κόσμο. Ισως κάποια μέρα να πάω στο Διάστημα», λέει. Στο ερώτημά μου ότι ορισμένοι αμφισβητούν ότι πάσχει από τόσο σοβαρή ασθένεια, δεδομένου ότι έχει καταφέρει τόσα πράγματα στη ζωή του, ο δρ Χόκινγκ απαντά ότι ίσως δεν πάσχει από την πιο κοινή εκδοχή της ασθένειας, η οποία συνήθως προκαλεί τον θάνατο του ασθενούς σε δύο ή τρία χρόνια. «Με βοήθησε πολύ το γεγονός ότι έχω μια δουλειά και ότι με φροντίζουν τόσο καλά. Δεν έχω να πω θετικά πράγματα για την ασθένειά μου. Με δίδαξε όμως να μη λυπάμαι τον εαυτό μου γιατί άλλοι άνθρωποι υποφέρουν χειρότερα, και να προσπαθώ να κάνω όσα μπορώ». Η συμβουλή του Βρετανού επιστήμονα προς άλλους ανθρώπους με αναπηρία είναι να επικεντρωθούν στα πράγματα που μπορούν να κάνουν καλά και να μη λυπούνται για όσα δεν μπορούν να κάνουν. «Να μην αφήνετε το πνεύμα σας ανάπηρο όπως το σώμα σας», τονίζει.


Διαβάστε περισσότερα...