Σάββατο 13 Ιουλίου 2013

«Ασπίδα» κατά του καρκίνου του μαστού τα ψάρια


Δύο μερίδες την εβδομάδα μειώνουν τις πιθανότητες εμφάνισης της νόσου.

«Ασπίδα» προστασίας κατά του καρκίνου του μαστού αποτελούν, σύμφωνα με μία νέα μελέτη που είδε πρόσφατα το φως της δημοσιότητας, τα «παχιά» ψάρια, όπως σαρδέλα, σκουμπρί, τόνος και αντζούγιες.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η «Βρετανική Ιατρική Επιθεώρηση» (BMJ), επιστήμονες από την Κίνα ανέλυσαν τα στοιχεία από αμερικανικές, ευρωπαϊκές και ασιατικές μελέτες, στις οποίες είχαν συμμετάσχει συνολικά περισσότερες από 800.000 γυναίκες, οι 20.000 εκ των οποίων έπασχαν από το συγκεκριμένο τύπο καρκίνου.

Όπως έδειξε η ανάλυση, οι γυναίκες που κατανάλωναν εβδομαδιαίως δύο μερίδες είχαν 14% λιγότερες πιθανότητες να νοσήσουν.

Οι ερευνητές εστίασαν στις διατροφικές πηγές ωμέγα-3 λιπαρών οξέων και στα επίπεδά τους στο αίμα των γυναικών.

Έτσι διαπίστωσαν πως ανά 0,1% των ημερήσιων θερμίδων που προερχόταν από ψάρια, μειωνόταν κατά 5% ο κίνδυνος καρκίνος του μαστού - με την μέγιστη μείωση να φτάνει το 14% μεταξύ των γυναικών που δεν έτρωγαν καθόλου ψάρια και εκείνων που έτρωγαν δύο μερίδες την εβδομάδα.

Οι γυναίκες από την Ασία παρουσίασαν το μικρότερο ποσοστό εμφάνισης καρκίνου του μαστού, καθώς σε αυτή την ήπειρο η κατανάλωση ψαριού είναι πολύ υψηλότερη απ’ ό,τι στη Δύση.



Διαβάστε περισσότερα...

Ιδιώτες στον έλεγχο των δαπανών του ΕΟΠΥΥ


Ελεγκτικές εταιρείες στα ιδιωτικά θεραπευτήρια και διαγνωστικά κέντρα.

Εξειδικευμένες ελεγκτικές εταιρείες σχεδιάζει να εγκαταστήσει το υπουργείο Υγείας στα ιδιωτικά θεραπευτήρια και διαγνωστικά κέντρα, σύμφωνα με την Καθημερινή της Κυριακής.

Στόχος η συγκράτηση των δαπανών του ΕΟΠΥΥ και η αποφυγή οριζόντιων περικοπών παροχών ή αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων στα νοσήλια.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι ελεγκτικές εταιρείες, που στελεχώνονται από γιατρούς, θα ελέγχουν με βάση πρωτόκολλα θεραπείας εάν είναι απαραίτητες οι εργαστηριακές εξετάσεις που γίνονται στους ασθενείς, καθώς έχει διαπιστωθεί ότι οι σχετικές δαπάνες του ΕΟΠΥΥ έχουν εκτοξευθεί το τελευταίο διάστημα και ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για το τεράστιο έλλειμμά του.

Όπως δήλωσε στην Καθημερινή, ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, είναι αποφασισμένος και θα προχωρήσει στην ανάθεση του ελέγχου σε ιδιωτικές εταιρείες, με στόχο να σταματήσει την αιμορραγία του συστήματος, αλλά και να δημιουργήσει την υποδομή για τη συγκράτηση του κόστους υγείας, χωρίς να καταφύγει σε οριζόντιες περικοπές και υποβάθμιση των παροχών.

Οι δαπάνες του ΕΟΠΥΥ προσεγγίζουν τα 3 δισ. ευρώ, ενώ το έλλειμμα έχει εκτροχιαστεί στο 1,2 δισ. ευρώ.

Στην Ελλάδα, ο κλινικός έλεγχος εφαρμόζεται την τελευταία δωδεκαετία από τις ασφαλιστικές εταιρείες με εντυπωσιακά αποτελέσματα, μειώνοντας κατά 24% τις ιατρικές δαπάνες.


Διαβάστε περισσότερα...

Γιατί χασμουριόμαστε


Πλούσια ιστορία θεωριών.

Το χασμουρητό μπορεί να δείχνει είτε τη φυσιολογική λειτουργία του σώματος μας είτε το συναίσθημα της ανίας που νιώθουμε σε κοινωνικό επίπεδο.

Η έρευνα για το χασμουρητό δεν είναι σίγουρα βαρετή. Υπάρχει πλούσια ιστορία θεωριών για αυτό, που φτάνει πίσω στην αρχαιότητα, ωστόσο η μακρά βιολογική διαδικασία του χασμουρητού παραμένει ένα μυστήριο.

Καταρχάς, δεν είναι όλα τα χασμουρητά ίδια.

Οι περισσότεροι από εμάς χασμουριόμαστε και τεντωνόμαστε όταν σηκωνόμαστε από το κρεβάτι το πρωί, χασμουριόμαστε όταν βαριόμαστε ή όταν χρειάζεται να ξεβουλώσουμε τα αυτιά μας ύστερα από ταξίδι σε μεγάλο υψόμετρο κι επίσης χασμουριόμαστε όταν βλέπουμε κάποιον άλλον να χασμουριέται.

Η λειτουργία του χασμουρητού δεν υπάρχει μόνο στον άνθρωπο, αλλά σχεδόν σε όλα τα σπονδυλωτά, ενώ ακόμα και τα πουλιά και τα ψάρια εμφανίζονται να ανοίγουν το στόμα τους με τρόπο που παραπέμπει στο χασμουρητό. Στους ανθρώπους, το χασμουρητό μπορεί να ξεκινήσει από τις πρώτες 20 εβδομάδες της σύλληψης.

Συγκεκριμένα, το χασμουρητό είναι μια συντονισμένη κίνηση των θωρακικών μυών του στήθους, του διαφράγματος, του λάρυγγα στο λαιμό και του ουρανίσκου στο στόμα. Με το χασμουρητό εκκρίνονται λιποπρωτεΐνες που προστατεύουν τις πνευμονικές κυψελίδες.

Με άλλα λόγια, δεν μπορούμε να χασμουρηθούμε κατά παραγγελία, καθώς πιστεύεται ότι το χασμουρητό είναι μια ημιεκούσια διαδικασία και κατά ένα ποσοστό είναι μια αντανακλαστική κίνηση που ελέγχεται από τα νεύρα του εγκεφάλου μας.

Γιατί χασμουριόμαστε;

Υπάρχουν πάρα πολλές θεωρίες που έχουν προσπαθήσει να εξηγήσουν γιατί χασμουριόμαστε, ωστόσο ακόμα οι επιστήμονες δεν έχουν καταλήξει σε συμφωνία. Μια από τις πρώτες θεωρίες μας ταξιδεύει πίσω στον Ιπποκράτη, τον πατέρα της ιατρικής, που υπέθεσε ότι το χασμουρητό προηγείται του πυρετού και είναι ένας τρόπος να βγει ο κακός αέρας από τους πνεύμονες μας.

Ωστόσο, βασιζόμενη σε σύγχρονες θεωρίες, αυτή η άποψη φαίνεται ότι δεν είναι σωστή, καθώς δεν αποδεικνύεται με κάποιο τρόπο ότι το χασμουρητό εξυπηρετεί κάποια λειτουργία του αναπνευστικού μας συστήματος.

Μέχρι το 17ο και 18ο αιώνα, οι ερευνητές αμφισβητούσαν τη θεωρία του Ιπποκράτη, καθώς οι νέες θεωρίες ανέφεραν ότι το χασμουρητό αφορά στο κυκλοφορικό σύστημα, υποδεικνύοντας ότι προκαλεί αύξηση της πίεσης του αίματος, του ρυθμού της καρδιάς και του οξυγόνου στο αίμα, το οποίο με τη σειρά του βελτιώνει τη λειτουργία της κίνησης και την ενεργητικότητα.

Παρόλα αυτά, τρέχουσες δοκιμές έχουν δείξει ότι ο καρδιακός παλμός, ο ιδρώτας και η εγκεφαλική δραστηριότητα δεν αυξάνονται μετά το χασμουρητό.

Σήμερα, οι επιστήμονες συνεχίζουν να ερευνούν τη λειτουργία του χασμουρητού.

Ο πρωτοπόρος στην έρευνα της μεταδοτικής συμπεριφοράς γιατρός Robert Provine αναφέρει ότι το χασμουρητό «συνδέεται με την αλλαγή της συμπεριφοριστικής κατάστασης μας, δηλαδή από τον ύπνο στον ξύπνιο και το αντίθετο, από τη βαρεμάρα στην ενεργητικότητα και το αντίθετο και άλλα».

Πιο σύγχρονες έρευνες δείχνουν ότι το χασμουρητό ενδέχεται να συνδέεται με τη θερμοκρασία του εγκεφάλου, καθώς όταν ο εγκέφαλος θερμαίνεται πέραν του φυσιολογικού, συνήθως χασμουριόμαστε για να μειώσουμε τη θερμοκρασία αυτή.

Οι γιατροί Andrew Gallup και Omar Tonsi Eldakar ανακάλυψαν ότι ακόμα και η εξωτερική θερμοκρασία μπορεί να επηρεάσει το χασμουρητό. Αν είναι υψηλότερη η θερμοκρασία του περιβάλλοντος, τότε ο οργανισμός χασμουριέται λιγότερο συχνά. Αυτό πιθανότατα συμβαίνει γιατί ο αέρας του περιβάλλοντος δεν είναι χρήσιμος σε κάτι για τον οργανισμό, άρα το σώμα δεν χρειάζεται να εισπνεύσει παραπάνω οξυγόνο με το χασμουρητό.

Ωστόσο, άλλες δοκιμές δείχνουν ότι το χασμουρητό αυξάνεται όταν αυξάνεται και η θερμοκρασία του περιβάλλοντος αλλά και η θερμοκρασία του εγκεφάλου.

Επίσης, υπάρχουν και κοινωνιολογικές και εξελικτικές θεωρίες που εξηγούν το χασμουρητό. Ενδέχεται να συνδέεται με τον κιρκαδικό ρυθμό (τη βιολογική 24ωρη λειτουργία των ζωτικών οργανισμών) σαν ένα σημάδι ότι κάποιος θέλει να πάει για ύπνο ή έχει μόλις ξυπνήσει. Επιπλέον, πολλές φορές είναι δείγμα βαρεμάρας ή άγχους προς το κοινωνικό σύνολο, ενώ μπορεί να είναι και κολλητικό.

Θεωρίες για το κολλητικό χασμουρητό

Το κολλητικό χασμουρητό είναι ουσιαστικά το χασμουρητό που μας πιάνει όταν βλέπουμε κάποιον άλλο να χασμουριέται.

Σύμφωνα με έρευνες, το 42%-55% των ανθρώπων θα χασμουρηθούν αν βλέπουν μια κασέτα που δείχνει κάποιον να χασμουριέται συνεχόμενα.

Ο εξελικτικός ψυχολόγος Gordon Gallup περιγράφει το κολλητικό χασμουρητό σαν «έναν πρωτόγονο εμφατικό μηχανισμό που σχετίζεται με την πνευματική κατάσταση».

Το χασμουρητό κινητοποιεί τα μέρη του εγκεφάλου που ευθύνονται για το μιμητισμό, τη συμπάθεια και την κοινωνική συμπεριφορά. Οι νευρώνες του εγκεφάλου προκαλούν τον άνθρωπο να αισθανθεί αυτά που νιώθει και ο συνάνθρωπος απέναντι του που μπορεί να χασμουριέται, οδηγώντας τον να μιμηθεί την κίνηση που κάνει κι εκείνος.



Διαβάστε περισσότερα...

Τα λάθη του σαββατοκύριακου που βλάπτουν την υγεία


Διαβάστε τα έξι πιο χαρακτηριστικά.

Πολλοί από εμάς περνάμε όλη την εβδομάδα περιμένοντας με λαχτάρα να φτάσει το πολυπόθητο σαββατοκύριακο, όταν όμως φτάνουν αυτές οι δυο μέρες δεν τις εκμεταλλευόμαστε όπως πρέπει.

Ο τρόπος με τον οποίο περνάμε το σαββατοκύριακο μας, που είναι υποτίθεται ο χρόνος που έχουμε για να ηρεμήσουμε, αποτελεί τροχοπέδη για την ξεκούρασή μας. Μολονότι αυτές οι μέρες θα έπρεπε να είναι αφιερωμένες στο να κάνουμε πράγματα που αγαπάμε και μας βοηθούν να ανανεωθούμε για τη βδομάδα που έρχεται, τις περισσότερες φορές οι έγνοιες της δουλειάς τριγυρνάνε στο κεφάλι μας από το βράδυ της Παρασκευής μέχρι και την Κυριακή, προσθέτοντας άγχος.

Ακόμα κι αν δεν μεταφέρει όμως κάποιος τη δουλειά και τα άγχη της στο σπίτι, μπορεί να σαμποτάρει ο ίδιος την ξεκούρασή του κάνοντας κακές επιλογές. Παρακάτω παρουσιάζονται έξι από τα πιο κοινά λάθη που κάνουμε τα σαββατοκύριακα, με αποτέλεσμα να μην μπορούμε τελικά να ξεκουραστούμε προκαλώντας διάφορα προβλήματα στον εαυτό μας.

1. Ύπνος πολύ αργά το βράδυ



Τα σαββατοκύριακα συνήθως υπάρχουν πολλές υποχρεώσεις που μας κρατούν ξύπνιους μέχρι αργά, βγάζοντας μας από τη ρουτίνα και το πρόγραμμά μας. Ωστόσο, το να ξενυχτήσει κάποιος πολύ το ένα βράδυ και να κοιμηθεί μέχρι πολύ αργά το επόμενο πρωί μπορεί να τον κάνει να αισθανθεί ακόμα μεγαλύτερη κούραση και να γίνει ακόμα δυσκολότερη η επαναφορά του στο φυσιολογικό πρόγραμμα ύπνου που ακολουθεί την υπόλοιπη εβδομάδα. Ο Till Roenneberg, διδάκτωρ καθηγητής του πανεπιστήμιου του Μονάχου στο τμήμα ψυχολογίας περιγράφει αυτό το φαινόμενο ως «την ανακολουθία μεταξύ του ρολογιού του σώματός μας και του κοινωνικού μας ρολογιού. Μοιάζει σχεδόν σαν να ταξιδεύει κάποιος την Παρασκευή από το Παρίσι για Νέα Υόρκη και τη Δευτέρα το πρωί να επιστρέφει». Προκειμένου να εκμεταλλευτείτε όσο περισσότερο γίνεται το σαββατοκύριακο και να μην έρθετε αντιμέτωποι με την αϋπνία την Κυριακή το βράδυ, δοκιμάστε να οργανώσετε το πρόγραμμά σας έτσι ώστε να κοιμάστε και να ξυπνάτε το σαββατοκύριακο πάνω κάτω την ίδια ώρα που το κάνετε και την υπόλοιπη εβδομάδα, ίσως με απόκλιση μια ώρας.

2. Υπερβολικό φαγητό



Συνήθως το σαββατοκύριακο προσφέρει πολλές ευκαιρίες για να βγει κανείς έξω για φαγητό με παρέα ή να απολαύσει μερικά ποτά ή να ενδώσει στον πειρασμό ενός γλυκού. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι ότι η διατροφή σας ξεφεύγει του προγράμματος κι αυτό με τη σειρά του σημαίνει ότι σαμποτάρετε οι ίδιοι τις προσπάθειες που κάνετε για να χάσετε βάρος και αυτό καταλήγει στην πρόσληψη υπερβολικών θερμίδων. Μια έρευνα του πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Obesity το 2008 απέδειξε ότι όσοι έκαναν δίαιτα και είχαν πολύ αυστηρή διατροφική ρουτίνα με περιορισμό θερμίδων και έντονη άσκηση κατά τη διάρκεια της εβδομάδας είχαν την τάση να τρώνε περισσότερο τα σαββατοκύριακα, κάτι που επιβράδυνε την απώλεια βάρους τους.

3. Συνδεδεμένοι παντού και πάντα



Η συνεχής και αδιάκοπη χρήση των διάφορων ηλεκτρονικών μέσων που διαθέτουμε στις μέρες μας, όπως κινητό, υπολογιστής, που συνδέονται με ίντερνετ μπορεί να έχει πολλές αρνητικές συνέπειες στην υγεία μας, όπως μειωμένη προσοχή και παραγωγικότητα, προβλήματα ύπνου και υψηλά επίπεδα άγχους. Αν δώσετε περιθώριο στον εαυτό σας να αποσυνδεθεί λίγο από το ίντερνετ, προκειμένου να φορτίσετε τις μπαταρίες σας και να ανανεωθεί το μυαλό σας μπορείτε να κρατήσετε το άγχος σας σε φυσιολογικά επίπεδα και να μεγιστοποιήσετε την ξεκούρασή σας. Η συγγραφέας και σκηνοθέτης Tiffany Shlain αναφέρει στο Harvard Business Review ότι η οικογένειά της απολαμβάνει τέτοιες στιγμές ξεκούρασης μια φορά την εβδομάδα στην οποία δεν χρησιμοποιούν καμιά ψηφιακή συσκευή. Δοκιμάστε να απαλλαγείτε από την τεχνολογία για μια μέρα ή ακόμα και για μια ώρα το σαββατοκύριακο ενώ απολαμβάνετε μια δραστηριότητα με τους φίλους ή την οικογένεια σας.

4. Δεν ξεκολλάτε από τη δουλειά



Σύμφωνα με την Laura Vanderkam, συγγραφέα του βιβλίου What the Most Successful People Do on the Weekend («Τι κάνουν το σαββατοκύριακο οι πιο επιτυχημένοι άνθρωποι), για να έχει κάποιος υψηλή επίδοση στη δουλειά του χρειάζεται να ηρεμεί και να ξεκουράζεται ούτως ώστε να γίνεται ακόμα πιο παραγωγικός. Προτού, λοιπόν, κλειστείτε το σαββατοκύριακο στο γραφείο που έχετε στο σπίτι σας τσεκάροντας τα e-mail σας, σκεφτείτε ότι πρέπει να βρείτε τρόπο να θέσετε την ξεκούραση ως προτεραιότητά σας προκειμένου να είστε ακόμα πιο παραγωγικοί από Δευτέρα. Η υπεύθυνη έκδοσης του Cosmopolitan, Joanna Coles έχει κάνει υποχρεωτική την ξεκούραση της τα σαββατοκύριακα και αναφέρει σχετικά «δεν κάνω ποτέ καμιά δουλειά την Κυριακή, εκτός αν υπάρχει πραγματική ανάγκη. Το Σάββατο και η Κυριακή είναι οι μέρες που αποφορτίζομαι και έχω καταλάβει ότι αν δεν το κάνω αυτό, αλλά δουλέψω κι αυτές τις μέρες κανονικά, τότε είμαι πολύ κουρασμένη. Μου αρέσει να βλέπω το σαββατοκύριακο σαν ένα διάστημα ξεκούρασης από όλη την εβδομάδα».

5. Δουλειές του σπιτιού



Αντί να ψάχνετε τρόπο να τελειώσετε όλες τις δουλειές του σπιτιού μέσα σε λίγες ώρες το σαββατοκύριακο, δοκιμάστε να αφιερώνετε 30 λεπτά καθημερινά βάζοντας πλυντήριο, πηγαίνοντας για ψώνια ή καθαρίζοντας το σπίτι μέσα στην εβδομάδα προκειμένου να έχετε τα σαββατοκύριακα σας ελεύθερα για πιο ξεκούραστες κι ευχάριστες δραστηριότητες από τις δουλειές του σπιτιού. Ξοδεύοντας σχεδόν όλο το σαββατοκύριακο κάνοντας δουλειές, θα ξυπνήσετε τη Δευτέρα το πρωί κουρασμένοι και απογοητευμένοι που πέρασε ένα ακόμα σαββατοκύριακο που δεν προλάβατε να ξεκουραστείτε. «Σκεφτείτε την πιθανότητα να κάνετε τις δουλειές του σπιτιού μέσα στην εβδομάδα», λέει η Vanderkam, «καθώς έτσι οι δουλειές θα διαρκούν λιγότερο γιατί κι εσείς θα αφιερώνετε λιγότερο χρόνο».

6. Άγχος την Κυριακή



Μια μικρή μελαγχολία μας πιάνει όλους την Κυριακή κι είναι δύσκολο να την αποφύγουμε όταν ξέρουμε τι μας περιμένει τη Δευτέρα πρωί στη δουλειά. Ωστόσο, αυτό που μπορούμε να αποφύγουμε είναι να χαλάσουμε την Κυριακή μας περιμένοντας τις δυσκολίες που θα έρθουν μέσα στην εβδομάδα. Περισσότεροι από το ένα τέταρτο των εργαζομένων παγκοσμίως νιώθουν άσχημα την προηγούμενη μέρα πριν να ξαναπιάσουν δουλειά, σύμφωνα με μια έκθεση περί πνευματικής υγείας στο Ηνωμένο Βασίλειο. «Όταν αρχίζεις να αισθάνεσαι ότι σε κυριεύει αυτό το συναίσθημα της μελαγχολίας της Κυριακής, άρχισε να κάνεις πράγματα και πέρνα την ώρα σου με τους ανθρώπους που αγαπάς», λέει η Stephanie Sarkis.


Διαβάστε περισσότερα...

Η ομαλή συμβίωση συμβάλλει στη μακροζωία


Αποφύγετε τους καυγάδες για να ζήσετε περισσότερο.

Πολλά είναι τα ζευγάρια που τσακώνονται για ασήμαντες αφορμές πρακτική που σίγουρα θα εγκατέλειπαν αν γνώριζαν ότι οι μικρές και καθημερινές διαφωνίες είναι πιθανό να βλάπτουν την υγεία τους, σύμφωνα με ερευνητές από το πανεπιστήμιο Brigham Young στην Γιούτα.

Μελέτη, που περιλάμβανε σχεδόν 1.700 παντρεμένους ενήλικες και διήρκησε πάνω από δύο δεκαετίες, αξιολόγησε τόσο τη σωματική υγεία των συντρόφων όσο και τις απαντήσεις τους σε ερωτήσεις σχετικές με τις διαφωνίες, την ευτυχία και την ποιότητα της ζωής τους και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι όσο περισσότερο διαφωνεί ένα ζευγάρι τόσο χειρότερη είναι η υγεία του.

Η σύνδεση μεταξύ ευτυχισμένου γάμου και υγείας μπορεί να σχετίζεται με το πώς οι δύο σύντροφοι φροντίζουν ο ένας τον άλλο, δήλωσαν οι ερευνητές. Τα χαρούμενα ζευγάρια είναι πιο πιθανό να μαγειρεύουν και να τρώνε υγιεινά και να κάνουν μαζί και άλλα πράγματα, όπως υπαίθριες δραστηριότητες και σπορ. Επίσης, αλληλοστηρίζονται με αποτελεσμένα να μειώνεται το στρες που βιώνουν, να κοιμούνται καλύτερα και να αποβάλλουν ευκολότερα κακές συνήθειες, όπως είναι το κάπνισμα.



Διαβάστε περισσότερα...

Τα συμπτώματα της παλινδρόμησης


Τι προκαλεί τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.
Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, είναι μια παθολογική κατάσταση, κατά την οποία το όξινο περιεχόμενο του στομάχου, ανεβαίνει στον οισοφάγο με ένταση και διάρκεια μεγαλύτερες του φυσιολογικού. Πρέπει να τονίσουμε ότι η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση δεν είναι συνώνυμη με την διαφραγματοκήλη.

Μπορεί να υπάρχει παλινδρόμηση με διαφραγματοκήλη, αλλά και χωρίς διαφραγματοκήλη. Η προσπάθεια χειρουργικής θεραπείας της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, αρχίζει την δεκαετία του ’50 με τις προσπάθειες του NISSEN, του BELSEY και ROSSETTΙ, βεβαίως οι επεμβάσεις τότε δεν είχαν καμία σχέση με τις σημερινές, όσον αφορά την τεχνική και τη βαρύτητα.

Τα χαρακτηριστικά συμπτώματα

Η τυπική εικόνα του ασθενούς με παλινδρόμηση, είναι ένας άνθρωπος που παραπονιέται για «καούρες» στο στομάχι και πίσω από το στέρνο, που παρουσιάζει ερυγές (ρεψίματα), που νοιώθει «φτερούγισμα» στην καρδιά, που το χειμώνα παθαίνει συχνά βρογχίτιδες, ένας ασθενής που κοιμάται με δύο και πλέον μαξιλάρια και παρόλα αυτά το φαγητό μπορεί να ανέβει στον ύπνο του, ένας ασθενής, ο οποίος δυσκολεύεται να σκύψει, που έχει κακή ποιότητα ζωής και μέτρια κοινωνική ζωή, λόγω όλων αυτών των συμπτωμάτων.

Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση οφείλεται στο γεγονός κακής λειτουργίας των μηχανισμών, που εμποδίζουν το πέρασμα του περιεχομένου του στομάχου, στον οισοφάγο. Αυτοί οι μηχανισμοί δεν αποτελούνται μόνο από τον κατώτερο οισοφάγειο σφικτήρα αλλά και από πρόβλημα συνδέσμων της περιοχής, κινητικότητας του πεπτικού και ανατομικής, εν γένει, κατασκευής.

Από αυτό προκύπτει, ότι οι ασθενείς σπάνια ευθύνονται για την παλινδρόμησή τους, το πρόβλημα συνήθως είναι εκ γενετής και χειροτερεύει με το χρόνο.

Οι καταστάσεις που μπορούν να επιβαρύνουν μια παλινδρόμηση, είναι αυτές που αυξάνουν την ενδοκοιλιακή πίεση, όπως η παχυσαρκία, η εγκυμοσύνη κ.λ.π.

Αυθαιρεσίες στη θεραπεία της πάθησης

Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση στον τόπο μας, στην πλειονότητα των περιπτώσεων, αντιμετωπίζεται και θεραπεύεται αυθαίρετα. Η σειρά των ειδικοτήτων που την αντιμετωπίζουν είναι ο παθολόγος, ο γαστρεντερολόγος και συνήθως με πολύ μεγάλη καθυστέρηση, ο χειρουργός.

O ασθενής επισκέπτεται το χειρουργό όταν δεν αντέχει πλέον τη μακροχρόνια χρήση φαρμάκων, όταν αντιλαμβάνεται ότι σταματώντας την αγωγή, τα συμπτώματα επανέρχονται και κυρίως όταν πληροφορηθεί ότι η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση εγκυμονεί τον κίνδυνο δημιουργίας καρκίνου στην καρδιοοισοφαγική συμβολή. Το τελευταίο πλέον αποτελεί ένα βέβαιο ιατρικό δεδομένο, στο οποίο όμως σπανίως δίδεται η πραγματική του διάσταση.

Δεν είναι όλες οι γαστροοισοφαγικές παλινδρομήσεις υποψήφιες για χειρουργική αντιμετώπιση. Στα πλαίσια της εκτίμησης της πάθησης πρέπει υποχρεωτικά να πραγματοποιηθούν 3 διαγνωστικές εξετάσεις, οι οποίες θα καθορίσουν ποιος ασθενής θα χειρουργηθεί και τι είδους επέμβαση θα κάνει:

• Η γαστροσκόπηση, η οποία θα δείξει την κατάσταση του κατώτερου οισοφάγου και της καρδιοοισοφαγικής συμβολής, δηλαδή του σημείου όπου ο οισοφάγος συναντά το στομάχι, την ύπαρξη οισοφαγίτιδος ή γαστρίτιδος και το σημαντικότερο, την ύπαρξη οισοφάγου του Barret, ο οποίος είναι μια βλάβη του κατώτερου οισοφάγου, η οποία συνίσταται στην ύπαρξη έκτοπου γαστρικού ή εντερικού ιστού, στο σημείο της οισοφαγίτιδος. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι υπάρχουν κύτταρα στον κατώτερο οισοφάγο, τα οποία δεν ανήκουν στην περιοχή και τα οποία αργά ή γρήγορα, μη έχοντας τους μηχανισμούς ελέγχου, θα εξαλλαγούν σε καρκινικά.
• Η PHμετρία (πεχαμετρία), η οποία μετρά την οξύτητα, η οποία ανεβαίνει από το στομάχι στον κατώτερο οισοφάγο.
• Η μανομετρία, η οποία δίνει ακριβείς πληροφορίες για την κινητικότητα του οισοφάγου και την αποτελεσματικότητα της λειτουργίας του κατώτερου οισοφάγειου σφικτήρα.

Η συναξιολόγηση όλων αυτών των εξετάσεων, παίρνει τη μορφή μιας κλίμακας, η οποία λέγεται κλίμακα του De Meester. Η απόφαση για την πραγματοποίηση χειρουργικής επέμβασης, εξαρτάται μόνο από τα αντικειμενικά ευρήματα και από την συναξιολόγηση των αποτελεσμάτων των εξετάσεων, που προαναφέραμε.

Πρόκειται για καλοήθεις επεμβάσεις τεχνικά απαιτητικές, κατά τις οποίες αποκαθίσταται η ισορροπία στην καρδιοοισοφαγική συμβολή, με αποτέλεσμα να μην υφίσταται πλέον ο συνεχής ερεθισμός του κατώτερου τμήματος του οισοφάγου, από το περιεχόμενο του στομάχου.

Η επέμβαση

Η επέμβαση γίνεται υπό γενική αναισθησία και διαρκεί από 30΄εως 1 ώρα. Γίνεται λαπαροσκοπικά και δεν απαιτείται η τοποθέτηση ξένου υλικού ή αφαίρεση τμήματος του οργάνου. Είναι απολύτως καλοήθης και έγκειται στο στένεμα του διαφράγματος, ούτως ώστε το στομάχι να μην μπορεί πλέον να περάσει στο θώρακα και την κατασκευή μιας αντιπαλινδρομητικής βαλβίδος, η οποία δημιουργείται χρησιμοποιώντας το ίδιο το στομάχι σαν «κασκόλ» γύρω από τον οισοφάγο.

Η επέμβαση λέγεται θολοπλαστική κατά NISSEN, με διάφορες παραλλαγές κατά περίπτωση (TOUPET, DOR, LORTAT-JACOB).

Μετά το χειρουργείο και την επιστροφή στο δωμάτιο, ο ασθενής θα σηκωθεί και θα σιτισθεί το ίδιο βράδυ. Η παραμονή στο νοσοκομείο είναι 24-48 ωρών. Για 15 ημέρες ο ασθενής θα ακολουθήσει συγκεκριμένες διατροφικές οδηγίες και θα παίρνει φάρμακα, για την πλήρη θεραπεία της οισοφαγίτιδάς του. Μετά από αυτή τη χρονική περίοδο δεν απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή στη διατροφή, ούτε θεραπεία με γαστροπροστατευτικά τύπου Losec, Nexium, Pariet, Controloc, κ.λ.π.

Μακροχρόνια, θα εξαφανισθεί πλήρως μια μικρή δυσκολία στην κατάποση (δυσφαγία) και η ζωή θα γίνει απολύτως φυσιολογική χωρίς φάρμακα.

Ακούγονται πολλά για τη ρομποτική αντιμετώπιση της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης. Η θεραπεία της είναι λαπαροσκοπική αλλά η ρομποτική προσέγγιση δεν έχει δείξει κανένα πλεονέκτημα και ευθύνεται για παράλογη αύξηση του κόστους.

Σε περίπτωση που υπάρχει στην περιοχή καρκινική εξαλλαγή, το είδος και η βαρύτητα της επέμβασης αλλάζουν για να καταστεί δυνατή η αντιμετώπιση της επικίνδυνης, πλέον για τη ζωή, νόσου.


Πηγή: https://www.healthpress.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ο νέος κορονoϊός και ο κίνδυνος πανδημίας


Ερευνητές του γαλλικού Ινστιτούτου Παστέρ υπολόγισαν πόσοι μπορούν να «κολλήσουν».

Ο νέος κορονοϊός (MERS-CoV) που απομονώθηκε για πρώτη φορά από ασθενείς με σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο, στην Αραβική Χερσόνησο, το Σεπτέμβριο του 2012 και μέχρι στιγμής ευθύνεται για 77 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 41 θανάτους, δεν φαίνεται προς το παρόν να συνιστά παγκόσμια απειλή σύμφωνα με τους ερευνητές.

Η ανάλυσή τους αφορά 55 κρούσματα αναπνευστικού συνδρόμου εξαιτίας του κοροναϊού από την Μέση Ανατολή και υποδηλώνει ότι ο ιός δεν φαίνεται να έχει τη δύναμη να προκαλέσει πανδημία. Μάλλον εξασθενεί σύμφωνα με την επιστημονική δημοσίευση στο ιατρικό επιστημονικό περιοδικό The Lancet.

Ωστόσο ο ιός μπορεί να μεταλλαχθεί γεγονός που σημαίνει ότι θα μπορούσε να αποτελέσει πολύ μεγαλύτερη απειλή.

Προς το παρόν πάντως η ερευνητική ομάδα του γαλλικού Ινστιτούτου Παστέρ επιχείρησε να υπολογίσει το μέσο αριθμό ατόμων που μπορεί να «κολλήσει» κάθε άτομο που έχει μολυνθεί με τον ιό. Ο αριθμός αυτός υποδηλώνει και την δυναμική του ιού όσον αφορά την ταχύτητα μετάδοσής του και τον κίνδυνο της πανδημίας.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματά τους κάθε ασθενής μπορεί κατά μέσο όρο να μολύνει 0,69 άλλους. Επομένως τρεις ασθενείς μπορούν να μεταδώσουν τον ιό σε μόλις δύο άτομα.

Πρόκειται για έναν αριθμό που υποδηλώνει ότι νέος κοροναϊός (MERS-CoV) προς το παρόν δεν έχει την δυνατότητα να προκαλέσει επιδημία.


Πηγή: http://www.vita.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Επιτροπή εμπειρογνωμόνων για την πανδημία κορονοϊού


Οι πρωτοβουλίες του ΠΟΥ για την αποφυγή του ιού.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θα συστήσει μια διεθνή έκτακτη επιτροπή εμπειρογνωμόνων για να εκπονήσει σχέδιο δράσης σε περίπτωση πανδημίας του κορονοϊού στη Μέση Ανατολή, που μέχρι στιγμής έχει στοιχίσει τη ζωή σε 40 ανθρώπους, δήλωσε σήμερα ο ειδικός του ΠΟΥ στις μολυσματικές νόσους Κεϊτζί Φουκούντα.

Ο Φουκούντα είπε ότι προς το παρόν δεν υφίσταται κατάσταση έκτακτης ανάγκης ή πανδημία, αλλά οι εμπειρογνώμονες θα παράσχουν συμβουλές για την αντιμετώπιση της νόσου αν ο αριθμός των κρουσμάτων αυξηθεί ξαφνικά.

«Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι μπορούμε να αντιδράσουμε όσο πιο άμεσα γίνεται αν αυτό χρειαστεί», είπε ο Φουκούντα σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη αναφερόμενος στον MERS, ιό που θεωρείται συγγενής του SARS.



Διαβάστε περισσότερα...

Πού κρύβεται η βιταμίνη C το καλοκαίρι


Καλοκαιρινά φρούτα που χαρίζουν ενέργεια στον οργανισμό.

Μπορεί οι περισσότεροι να συνδέετε την Βιταμίνη C με το πορτοκάλι και τα υπόλοιπα εσπεριδοειδή ή να θεωρείτε ότι μας είναι απαραίτητη το χειμώνα για να τονώσουμε την άμυνα του ανοσοποιητικού και να αντιμετωπίσουμε το κρυολόγημα.

Η βιταμίνη C όμως προσφέρει στον οργανισμό πολύ περισσότερα.

Επιπλέον τα φρούτα απ’ όπου μπορούμε να την λάβουμε το καλοκαίρι είναι πολλά, πολύχρωμα και άκρως απολαυστικά.

Βιταμίνη C – Ιδιότητες

Χαρίζει ενέργεια στον οργανισμό

- Βοηθά στην αντιμετώπιση του στρες
- Προστατεύει από τη βλάβη των ελεύθερων ριζών και των τοξινών
- Μετατρέπει σε ενέργεια τα λιπαρά οξέα
- Ενισχύει την καρδιά και τους σκελετικούς μυς

Καλοκαιρινά φρούτα πλούσια σε βιταμίνη C

Φράουλα

Η φράουλα είναι η καλύτερη πηγή βιταμίνης C – περισσότερο κι από το πορτοκάλι. 100 γρ. περιέχουν το 80% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης σε βιταμίνη C. Επιπλέον χαρίζει στον οργανισμό πλήθος βιταμινών αναμεσά τους το β-καροτένιο και τη βιταμίνη Ε.

Πεπόνι

Το πεπόνι αποτελείται κατά 90% από νερό και είναι πλούσιο σε βιταμίνη C και Β-καροτένιο. Μια μερίδα πεπόνι 100 γρ. μας δίνει 60 θερμίδες.

Καρπούζι

Το καρπούζι αποτελείται από νερό κατά 94% και με ελάχιστα σάκχαρα είναι ιδανικό για δίαιτα. Την ίδια στιγμή όμως προσφέρει στον οργανισμό βιταμίνες B1, B6, C και τις αντιοξειδωτικές ουσίες λυκοπένιο και β-καροτένιο.

Ροδάκινο

Το ροδάκινο περιέχει σημαντικές ποσότητες βιταμίνης C, β-καροτενίου, καλίου και σιδήρου. Περιέχει τις ίδιες θερμίδες με το καρπούζι και το πεπόνι.

Βερίκοκο

Το βερίκοκο όπως και το ροδάκινο μας παρέχει υψηλές ποσότητες βιταμίνης C, β-καροτενίου και λίγες θερμίδες. Δύο βερίκοκα αποτελούν ένα φρούτο.

Σύκο

Πλούσιο σε φυτικές ίνες το σύκο προτιμάται από άτομα που έχουν πρόβλημα δυσκοιλιότητας. Είναι επίσης πλούσιο σε κάλιο, μαγνήσιο, β-καροτένιο, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και βιταμίνη C. Προσοχή μόνο χρειάζονται οι θερμίδες καθώς δύο σύκα χαρίζουν 60 θερμίδες.

Επειδή η βιταμίνη C είναι απαραίτητη στον οργανισμό μας και το Καλοκαίρι απολαύστε όσα μας χαρίζει η φύση αυτή την εποχή, όλες τις ώρες της ημέρας. Μην τα σκέφτεστε μόνο ως φρούτα, χρησιμοποιήστε τα ως πρωινό, ως σνακ, ως δροσιστικό χυμό.


Πηγή: https://www.healthpress.gr
Διαβάστε περισσότερα...

8 λόγοι που τρώμε χωρίς να πεινάμε


Ένα παράδοξο της ανθρώπινης συμπεριφοράς απέναντι στο φαγητό είναι ότι ενδέχεται κάποιος να μην καταλαβαίνει πότε πεινάει. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε πολλούς λόγους.

Δεν καταλαβαίνει λοιπόν πότε πεινάει, επειδή:

-τρώει πριν αρχίσει να πεινάει (τσιμπολήγημα, δοκιμές στο μαγείρεμα κτλ.), οπότε το γεύμα ακολουθεί μηχανικά

-τρώει επειδή τρώνε και οι άλλοι

-διακατέχεται από συναισθήματα που θολώνουν την κρίση του (άγχος, χαρά, λύπη, μοναξιά) και δυσκολεύεται να συγκεντρωθεί στην αξιολόγηση της πείνας

-διακατέχεται από συναισθήματα, αλλά δεν μπορεί να τα εντοπίσει, με αποτέλεσμα να δημιουργείται μια αμηχανία, ένα κενό μέσα του, το οποίο καταλήγει να γεμίζει με φαγητό, ενώ στην πραγματικότητα μπορεί να μην πεινούσε πραγματικά

-ερεθίστηκε έντονα η αίσθηση της όσφρησης από ελκυστικές μυρωδιές (π.χ. το άτομο πέρασε έξω από ένα μοσχοβολιστό αρτοποιείο)

-είναι ώρα για φαγητό

-νιώθει χοντρός και αυτό του φέρνει απελπισία, γι’ αυτό θέλει να αυτοτιμωρηθεί και να επιβεβαιώσει στον εαυτό του ότι δεν έχει έλεγχο πάνω στο φαγητό του

-νιώθει πλήξη και ψάχνει τρόπους για να βρει κάτι ενδιαφέρον

Πως όμως μπορεί κανείς να καταλάβει αν πραγματικά πεινάει ή αν αναζητά τροφή για να καλύψει συναισθηματικά κενά; Η αναγνώριση της πραγματικής πείνας προϋποθέτει αρκετή εξάσκηση καθώς και καλλιέργεια της ικανότητας της αναγνώρισης των συναισθημάτων. Όταν δηλαδή κάποιος θα αισθανθεί μια έντονη ανάγκη για φαγητό, θα πρέπει να αναρωτηθεί αν πραγματικά πεινάει βιολογικά ή αν εκείνη την στιγμή προσπαθεί να αντιμετωπίσει κάποια συναισθηματική ανάγκη. Ένας πρακτικός τρόπος να διαχωριστεί η συναισθηματική πείνα από την βιολογική είναι να γίνουν κατανοητές οι διαφορές μεταξύ τους.

Η σωματική πείνα:

Αυξάνεται σταδιακά

Δεν υπάρχει επείγουσα αίσθηση βιασύνης

Συμβαίνει αρκετές ώρες ύστερα από ένα γεύμα

Είναι γενική (είναι σχετική με οποιοδήποτε τρόφιμο)

Σταματάει όταν το άτομο χορτάσει

Οδηγεί σε αίσθημα ικανοποίησης

Η συναισθηματική πείνα:

Εμφανίζεται συνέχεια

Παρουσιάζεται ως επείγουσα ανάγκη για κατανάλωση τροφής

Δε σχετίζεται με την ώρα που πέρασε από το τελευταίο γεύμα

Εστιάζεται σε συγκεκριμένα φαγητά

Επιμένει να υπάρχει, ακόμα κι αν το άτομο νιώθει χορτάτο

Οδηγεί σε ενοχή και ντροπή

Εκτός από τις περιπτώσεις στις οποίες ένα άτομο τρώει ακόμα και αν δεν πεινάει πραγματικά, υπάρχουν και περιπτώσεις στις οποίες ένα άτομο έχει ανάγκη το φαγητό, αλλά δεν ανταποκρίνεται στην αίσθηση της πείνας ή νιώθει υπερβολική πείνα. Αυτό μπορεί να συμβεί για πολλούς λόγους, βιολογικής ή ψυχολογικής προέλευσης, τους ακόλουθους:

-σπάνια παθολογική δυσλειτουργία του κέντρου του εγκεφάλου που ρυθμίζει την πείνα, με αποτέλεσμα το άτομο να μην νιώθει πείνα

-σύνδρομο Prader-Willi, οφείλεται σε μια γενική ανωμαλία και ένα από τα χαρακτηριστικά του συνδρόμου είναι η ακατάσχετη όρεξη

-διαταραχές του μεταβολικού συστήματος, όπως είναι ο υποθυρεοειδισμός

-υπογλυκαιμία λόγω σακχαρώδους διαβήτη

-παράσιτα στο πεπτικό σύστημα, όπως είναι η ταινία

-αγχώδεις διαταραχές: όταν κάποιος βιώνει άγχος, το πεπτικό σου σύστημα υπολειτουργεί, για να προετοιμάσει το άτομο να αντιμετωπίσει μια έκτακτη κρίση

-διαταραχές της διάθεσης, όπως είναι η κατάθλιψη: κατά την κατάθλιψη το άτομο εμφανίζει είτε υπερφαγικές συμπεριφορές είτε μείωση της όρεξης

-διπολική διαταραχή: αυξημένη όρεξη κατά την διάρκεια των επεισοδίων μανίας και μειωμένη όρεξη κατά το καταθλιπτικό επεισόδιο

-προβλήματα στο πεπτικό σύστημα (π.χ. καρκίνος στο ήπαρ, έλκος στομάχου κτλ.).

Οποιαδήποτε πάντως μεταβολή της όρεξης θα πρέπει να ελεγχθεί ιατρικά, καθώς μπορεί να αποτελεί ένδειξη για κάποιο επείγον πρόβλημα της σωματικής ή ψυχικής της υγείας.



Πηγή: http://boro.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Θερίζουν οι αρθρίτιδες


Ο σύγχρονος τρόπος ζωής, υπονομεύει την ποιότητα ζωής εκατομμυρίων Ελλήνων. Υπολογίζεται ότι τρεις στους 10 Έλληνες ταλαιπωρούνται από κάποια ρευματική πάθηση, το πιο συχνό αίτιο λειτουργικής ανικανότητας.

Τα ευρήματα της τελευταίας πανελλαδικής έρευνας του Ελληνικού Ιδρύματος Ρευματολογίας είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά και δείχνουν το μέγεθος του τεράστιου αυτού ιατροκοινωνικού προβλήματος: Το 87% των Ελλήνων δεν γνωρίζουν τι είναι οι παθήσεις αυτές, γι' αυτό καθυστερούν να απευθυνθούν σε ρευματολόγο, όταν παρουσιάσουν ρευματική πάθηση.

Αποτέλεσμα αυτής της καθυστέρησης είναι η μη έγκαιρη διάγνωση και η μη εφαρμογή σωστής θεραπείας που οδηγούν στην πρόκληση μη αναστρέψιμων βλαβών και παραμορφώσεων, ακόμη και αναπηρίας, τόνισε μιλώντας στον ΑΘΗΝΑ 984 και την Έλενα Μπρέγιαννη, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ρευματολογικής Εταιρείας, Σπύρος Ασλανίδης.

Ειδικότερα η πανελλήνια έρευνα του Ιδρύματος έδειξε ότι, οι ρευματικές παθήσεις, δηλαδή οι παθήσεις των αρθρώσεων, μυών, τενόντων, οστών και σπονδυλικής στήλης, αποτελούν ένα πολύ μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα, με περισσότερους από 2.500.000 Έλληνες να υποφέρουν από κάποια ρευματική πάθηση.

Τα αναλυτικά στοιχεία

Βάσει της έρευνας:

i) Οι ρευματικές παθήσεις, συγκριτικά με όλες τις άλλες ομάδες παθήσεων, αποτελούν τόσο στο σύνολο του γενικού πληθυσμού, όσο και στον εργαζόμενο πληθυσμό της χώρας μας, δηλαδή στα άτομα ηλικίας 19-65 ετών, το πιο συχνό αίτιο & ευθύνονται για το 50% της μακροχρόνιας λειτουργικής ανικανότητας (αναπηρικές συντάξεις), το 30% των απουσιών από την εργασία και το 20% των ιατρικών επισκέψεων & της χρήσης φαρμάκων

ii) Οι ασθενείς καθυστερούν πολύ να απευθυνθούν στους ειδικούς γιατρούς. Για παράδειγμα μόνο το 13% των ασθενών με οροαρνητικές σπονδυλαρθρίτιδες και το 19% των ασθενών με ρευματοειδή αρθρίτιδα επισκέπτονται ρευματολόγους όταν εμφανίζεται η νόσος τους. Αποτέλεσμα αυτού είναι η μη ορθή διάγνωση και η μη εφαρμογή σωστής θεραπευτικής αντιμετώπισης. Έτσι παρουσιάζονται και προκαλούνται:
- Παραμορφώσεις και μη αναστρέψιμες βλάβες στις αρθρώσεις
- Σημαντικές κινητικές λειτουργικές διαταραχές ή και αναπηρία και τεράστιες δυσμενείς επιπτώσεις στους ασθενείς και στο κοινωνικό σύνολο.

iii) Απαραίτητες προϋποθέσεις για την αποτελεσματική θεραπεία των ασθενών είναι η έγκαιρη διάγνωση και η πρώιμη και ορθή θεραπευτική παρέμβαση. Για την εξασφάλισή των οποίων, απαιτείται ενημέρωση του κοινού για τις ρευματικές παθήσεις.

Έλλειψη ενημέρωσης

Άλλη πρόσφατη πανελλήνια έρευνα του Ιδρύματος έδειξε ότι το επίπεδο ενημερότητας του γενικού πληθυσμού για τις ρευματικές παθήσεις είναι πολύ χαμηλό:
i) 87% των Ελλήνων δεν γνωρίζουν τι είναι οι ρευματικές παθήσεις.
ii) Μόνο 5,2% των ατόμων με πόνο στο γόνατο ή στον ώμο απευθύνονται σε ρευματολόγο.
iii) Μόνο 3,6% των ατόμων με πόνο στη μέση απευθύνονται σε ρευματολόγο.
iv) Μόνο 9,5% των ατόμων με πόνο στον αυχένα απευθύνονται σε ρευματολόγο.
v) Μόνο 23% των ατόμων με πόνο σε 2 ή περισσότερες αρθρώσεις απευθύνονται σε ρευματολόγο.
vi) 47% των ερωτηθέντων θεωρούν ότι η ενημέρωση του κοινού για τις ρευματικές παθήσεις είναι ανύπαρκτη, 47,6% ότι είναι ελάχιστη και μόνο 5,4% ότι είναι αρκετή.


Πηγή: http://www.capitalhealth.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Φτηνές και δροσερές βουτιές «εντός των τειχών»


Στιγμές δροσιάς στα δημοτικά κολυμβητήρια και στα πάρκα μπορούν να απολαύσουν όσοι Θεσσαλονικείς δεν έχουν, λόγω της κρίσης, τη δυνατότητα να χαλαρώσουν κάνοντας μια εκδρομή ακόμα και σε κοντινή παραλία της Χαλκιδικής ή της Πιερίας.

Οι ευκαιρίες κοντινής απόδρασης για μια βουτιά είναι πολλές, από το Λαγκαδά και τις Συκιές μέχρι το Ποσειδώνιο και την Καλαμαριά, και αποτελούν φτηνή επιλογή για ανάσα δροσιάς, όταν ο υδράργυρος ανεβαίνει και η πόλη «βράζει».

Η αγάπη μικρών και μεγάλων για το υγρό στοιχείο, τις βουτιές και τα παιχνίδια στο νερό φαίνεται, εξάλλου, και από το γεγονός ότι ήδη τα κολυμβητήρια των δήμων της Θεσσαλονίκης προσελκύουν αρκετό κόσμο. Οσοι σκοπεύουν να τα επισκεφτούν θα πρέπει να γνωρίζουν ότι πρώτα χρειάζεται να προσκομίσουν ορισμένα δικαιολογητικά, όπως βεβαίωση γιατρού. Πριν βουτήξουν, οφείλουν να τηρούν τους κανόνες υγιεινής και να διαθέτουν μαζί τους γυαλάκια και σκουφάκι κολύμβησης. Τα αντηλιακά απαγορεύονται, όπως και η ηλιοθεραπεία στο χώρο της πισίνας!

Με ολυμπιακές διαστάσεις

* ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ανάσα δροσιάς μπορούν να βρουν οι πολίτες στα δυο μεγαλύτερα κολυμβητήρια της Θεσσαλονίκης, το Εθνικό, στο Καυταντζόγλειο, και το Ποσειδώνιο, δίπλα στο Μέγαρο Μουσικής. Διαθέτουν εξωτερικές πισίνες μήκους 50 μέτρων και είναι επισκέψιμες για το κοινό από Δευτέρα έως Παρασκευή, από τις 12 το πρωί έως τις 4 μετά το μεσημέρι. Η είσοδος στοιχίζει 2 ευρώ, ενώ για τους φοιτητές 1 ευρώ. Πληροφορίες μπορεί να ζητήσει κανείς στο τηλέφωνο 2310- 428453.

* ΔΗΜΟΦΙΛΕΣ ΕΙΝΑΙ και το δημοτικό κολυμβητήριο στην Ανω Τούμπα, στη συμβολή των οδών Κλεάνθους και Λαμπράκη. Προσφέρει, όπως τα περισσότερα, αρκετά προγράμματα υδρογυμναστικής, θεραπευτικής κολύμβησης, ενώ λειτουργούν και ακαδημίες για μικρούς και μεγάλους. Η θερμαινόμενη πισίνα ολυμπιακών διαστάσεων είναι ανοιχτή για το κοινό τις καθημερινές στις 9:00-14:30 και 15:30- 21:00 και το Σάββατο στις 9:00- 15:00. Το κόστος για τη χρήση της είναι 45 ευρώ το μήνα ή 4 ευρώ τη φορά. Οι φοιτητές, οι μαθητές και οι δημοτικοί υπάλληλοι του δήμου Θεσσαλονίκης έχουν έκπτωση 50%, ενώ δωρεάν είναι η συμμετοχή για όσους είναι άνεργοι πάνω από ένα χρόνο, πολύτεκνοι, ηλικίας άνω των 65 ετών, ανήκουν σε μονογονεϊκή οικογένεια ή έχουν αναπηρία 67% και άνω.

Πληροφορίες μπορεί να βρει κανείς στο τηλέφωνο 2310-907711.

Μικροί - μεγάλοι στη ΧΑΝΘ

* ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ δροσερές αποδράσεις στην πισίνα της προσφέρει και η ΧΑΝΘ. Μικροί και μεγάλοι μπορούν να βουτάνε καθημερινά από τις 12 το μεσημέρι έως τις 5 το απόγευμα, μέχρι και τις 12 Ιουλίου. Στη συνέχεια, η πισίνα θα κλείσει και θα ανοίξει ξανά στα τέλη Αυγούστου. Για να την επισκεφτεί κανείς, αρκεί να πληρώσει 12 ευρώ για να γίνει μέλος της ΧΑΝΘ, οπότε θα δικαιούται 4 δωρεάν επισκέψεις και στη συνέχεια θα πληρώνει 3,5 ευρώ ημερησίως.

Περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο 2310-241007.

Στην Καλαμαριά

* ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ της ανατολικής Θεσσαλονίκης, ιδανικό είναι το δημοτικό κολυμβητήριο Καλαμαριάς, αφού ανοίγει για το κοινό από τη Δευτέρα ώς την Παρασκευή στις 12:30- 18:00 και το Σάββατο στις 12:00- 18:00. Η είσοδος κοστίζει 2 ευρώ την ημέρα ή 30 ευρώ το μήνα. Εκπτωση 50% παρέχεται σε μαθητές, φοιτητές, εργαζόμενους στο δήμο, τρίτεκνους και πολύτεκνους. Δωρεάν χρήση της πισίνας μπορούν να κάνουν τα μέλη του ΚΑΠΗ Καλαμαριάς, οι άνεργοι και τα άτομα με ειδικές ανάγκες.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλούν για πληροφορίες στο τηλέφωνο 2310- 440586.

Στο Πανόραμα

*ΑΠΟΛΑΥΣΤΙΚΕΣ στιγμές δροσιάς προσφέρει και το δημοτικό κολυμβητήριο Πανοράματος. Η πισίνα είναι ελεύθερη για το κοινό, από τη Δευτέρα ώς την Παρασκευή, στις 8.30- 17:00 και το βράδυ από τις 8 ώς τις 11. Το Σάββατο, από τις 11 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα και την Κυριακή από τις 11 το πρωί έως τις 10 το βράδυ. Η μηνιαία συνδρομή κοστίζει 50 ευρώ το μήνα, ενώ το καρνέ των δέκα επισκέψεων 40 ευρώ.

Πληροφορίες στο τηλέφωνο 2310-340361, 2.

Στα δυτικά

* ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΠΛΕΥΡΑ της πόλης, ώρες χαλάρωσης και αναψυχής μπορεί να βρει κανείς στο δημοτικό κολυμβητήριο Συκεών. Η θερμαινόμενη πισίνα ολυμπιακών διαστάσεων φιλοξενεί το κοινό από τη Δευτέρα ώς την Παρασκευή, 10:00- 16:30 και 20:45- 22:00. Τα Σαββατοκύριακα μπορεί κανείς να την επισκεφτεί από τις 11 το πρωί έως τις 3 μετά το μεσημέρι. Το ημερήσιο κόστος για τους δημότες είναι 2 ευρώ και για τους ετεροδημότες 3 ευρώ. Οι ανήλικοι, οι άνεργοι, οι φοιτητές, οι τρίτεκνοι και οι πολύτεκνοι πληρώνουν 1 ευρώ ημερησίως, αν είναι δημότες, και 2 ευρώ, αν δεν είναι.

Πληροφορίες στο τηλέφωνο 2310- 200327.

* ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΚΟΛΥΜΒΗΤΗΡΙΟ Ωραιοκάστρου, οι επισκέπτες απολαμβάνουν τη θερμαινόμενη πισίνα ολυμπιακών διαστάσεων, τις καθημερινές από τις 9 το πρωί έως τις 15:30 το βράδυ και από τις 8 έως τις 10 το βράδυ. Το Σάββατο και την Κυριακή, οι ώρες κοινού είναι 9:00-16:00. Η χρήση κοστίζει 2 ευρώ την ημέρα και 30 ευρώ το μήνα, ωστόσο οι άνεργοι, οι φοιτητές, οι πολύτεκνοι και οι τρίτεκνοι χρεώνονται με 1 ευρώ την ημέρα.

Περισσότερες πληροφορίες για τους ενδιαφερόμενους στο τηλέφωνο 2310- 690793.

* ΜΙΚΡΟΙ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΟΙ μπορούν να απολαύσουν τις βουτιές τους και στο ολυμπιακών διαστάσεων κολυμβητήριο του δήμου Παύλου Μελά, που λειτουργεί στην Ανω Ηλιούπολη. Καθημερινά είναι ανοιχτό για το κοινό από τις 14:30 έως τις 21:30 και το Σάββατο από τις 10:00 έως τις 17:00, ενώ το ωράριο για το κοινό αναμένεται να αλλάξει από τον Ιούλιο. Το κόστος για τη χρήση της πισίνας είναι 2 ευρώ την ημέρα και 30 ευρώ το μήνα.

Τηλέφωνο για πληροφορίες: 2310- 643963.

* ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ κολύμβησης και χαλάρωσης παρέχει και το δημοτικό κολυμβητήριο Λαγκαδά, που λειτουργεί στις εγκαταστάσεις της Λουτρόπολης. Διαθέτει πισίνα ολυμπιακών διαστάσεων, ενώ οι επισκέπτες μπορούν να ξεκουραστούν στις ξαπλώστρες. Οι ώρες κοινού είναι από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ καθημερινά, με εξαίρεση από τις 2:30 έως τις 3:30 το μεσημέρι, και το Σάββατο από τις 9 το πρωί έως τις 3 μετά το μεσημέρι. Η είσοδος είναι 4 ευρώ την ημέρα και 45 ευρώ το μήνα, ενώ οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προπληρώσουν 5 παρουσίες τους στην πισίνα με 20 ευρώ. Εκπτωση 50% παρέχεται στους υπαλλήλους του δήμου, τους φοιτητές και τους μαθητές. Οι επισκέψεις στην πισίνα είναι δωρεάν για ανέργους πάνω από ένα χρόνο, πολύτεκνους, μονογονεϊκές οικογένειες, άτομα με ειδικές ανάγκες, καθώς και για όσους είναι ηλικίας άνω των 65 ετών.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλούν στο 2310- 907711.



Διαβάστε περισσότερα...

Η συγκλονιστική συνέντευξη του δασκάλου με το σύνδρομο Down


Ο 34χρονος Ισπανός Πάμπλο Πινέδα είναι ο πρώτος στην Ευρώπη πτυχιούχος πανεπιστημίου που έχει σύνδρομο Down. Χρειάζεται να περάσει ακόμη τέσσερις εξετάσεις, για να πραγματοποιήσει το όνειρό του: να γίνει δάσκαλος.
Η συγκλονιστική συνέντευξη του δασκάλου με το σύνδρομο Down

Αυτό δεν είναι τόσο ασυνήθιστο: στην Ισπανία το 85% των παιδιών με σύνδρομο Down πηγαίνουν στο κανονικό σχολείο. Η WELT ON LINE μίλησε με τον Πινέδα για τη μάθηση, την "καθυστέρηση" και για τα υπερπροστρατευμένα παιδιά.

Ο Πάμπλο Πινέδα τελείωσε τις σπουδές του παιδαγωγού και αυτό το Μάρτη έκανε την πρακτική εξάσκηση στην Κόρδοβα. Ο Πινέδα αυτήν την εποχή προετοιμάζεται για τις εξετάσεις για την άδεια άσκησης επαγγέλματος και του μένουν μόνο τέσσερις εξετάσεις για να τελειώσει τις σπουδές του στην ψυχολογία και παιδαγωγικά.

Στο φεστιβάλ κινηματογράφου της Μάλαγκα στα τέλη Απρίλη προβλήθηκε η ταινία «Και εγώ επίσης» που είναι εμπνευσμένη από τη ζωή του Πινέδα και στην οποία ο ίδιος κρατά τον βασικό ρόλο: Ζωή, Αγάπη, Λύπη και Χαρά κατά τη διάρκεια των σπουδών. Με τον Πινέδα μίλησε ο Jan Marot.

WELT ONLINE: Πώς βιώσατε προσωπικά το σύνδρομο Down;
Πάμπλο Πινέδα: Δεν ήταν οι γονείς μου που μου το είπαν. Ήταν ο δάσκαλός μου. Ήμουν περίπου εφτά χρονών, όταν με ρώτησε αν ήξερα τι είναι το σύνδρομο Down. Φυσικά απάντησα ναι. Με κοίταξε έντονα και μου εξήγησε τη γενετική του σύνδρομου Down. Στην ηλικία αυτή ήταν πραγματικά πολύ σκληρό. Για μένα αυτό ακουγόταν σαν αραμαϊκά. Ήταν πολύ βαρύ. Του έθεσα μόνο δύο ερωτήσεις: «Είμαι χαζός;» Απάντησε : «Όχι.» «Μπορώ να συνεχίσω να πηγαίνω στο σχολείο με τους φίλους μου;» Απάντησε : «Κανένα πρόβλημα» . Τα υπόλοιπα μου ήταν παντελώς αδιάφορα.

WELT ONLINE: Όπως η πλειοψηφία των παιδιών με σύνδρομο Down στην Ισπανία. Το 85% πηγαίνουν σε ένα κανονικό σχολείο.
Πινέδα: Ναι, τώρα. Όμως παλαιότερα δεν υπήρχε η ένταξη. Αυτό είναι η κορυφή μιας ανάπτυξης. Εγώ ήμουνα ο πρώτος μαθητής με σύνδρομο Down που πήγα σε ένα δημόσιο σχολείο.

WELT ONLINE: Τι αναμνήσεις έχετε από τα χρόνια του σχολείου;
Πινέδα: Στο σχολείο διασκέδαζα πολύ, περνούσα πολύ καλύτερα απ' ό,τι με τους φίλους μου. Είχα υπέροχες, ενδιαφέρουσες και πολύ σκληρές εμπειρίες. Συνολικά ήταν μια απίστευτα πλούσια φάση της ζωής μου. Υπήρχαν καλύτερες και χειρότερες μέρες. Ιδιαίτερα η εφηβεία ήταν σκληρή. Αλλά αυτή είναι πάντα μια δύσκολη περίοδος. Εγώ δεν μπορούσα μερικές φορές να ζήσω με το σώμα μου και μέσα σ' αυτό.

WELT ONLINE: Γιατί επιλέξατε τις παιδαγωγικές σπουδές;
Πινέδα: Σαν παιδί είχα πολλές ιδέες. ΄Ηθελα να γίνω δικηγόρος, κατόπιν δημοσιογράφος. Τότε ένας καθηγητής και μέντοράς μου με συμβούλεψε να γίνω δάσκαλος, γιατί τα παιδαγωγικά προσφέρουν περισσότερες επιλογές. Μου είπε ότι οι άλλες επιστήμες είναι σκληρές και ανταγωνιστικές. Δεν το έχω μετανιώσει ούτε δευτερόλεπτο. Μου αρέσει να εργάζομαι με παιδιά, νιώθω πολύ χρήσιμος.

WELT ONLINE: Ακολουθείτε αυστηρά κάποιο σταθερό ημερήσιο πρόγραμμα μελέτης;
Πινέδα: Από το τίποτα βγαίνει τίποτα. Μελετώ περίπου 6-7 ώρες τη μέρα. Τα βράδια τα έχω ελεύθερα. Διαβάζω πάντα με μουσική. Αλλά ας είμαστε ειλικρινείς, οι σπουδές δεν είναι εύκολες και το σύνδρομο Down με περιορίζει κατά 30% , πράγμα που τις καθιστά δυσκολότερες. Ο καθένας πρέπει να παλεύει για το μέλλον του.

WELT ONLINE: Τι σημαίνει και τι σημασιοδοτεί το είναι κανείς ο πρώτος με σύνδρομο Down πτυχιούχος στην Ευρώπη;
Πινέδα: Είναι μια μεγάλη ευθύνη. Γνωρίζω ότι οι πατέρες και οι μητέρες που έχουν παιδιά με σύνδρομο Down χρειάζονται κάποιον να τους δείξει και να τους πει : «Το παιδί σου μπορεί να το κάνει αυτό». Και τα μέσα μπορούν να συνδράμουν, καθώς ψάχνουν για αξιόλογες ειδήσεις. Θέλω να δώσω πρόσωπο σε ένα κομμάτι του πληθυσμού , που σχεδόν ποτέ δεν θεωρείται αντικείμενο είδησης. Αρέσω στα μέσα – μου τηλεφωνούν τριάντα φορές τη μέρα. Αυτό είναι μερικές φορές εξαντλητικό.

WELT ONLINE: Σας έχουν ήδη προσφέρει θέσεις εργασίας;
Πινέδα: Όχι ακόμη. Όταν πετύχω τις εξετάσεις και πάρω την άδεια άσκησης επαγγέλματος του δάσκαλου, θα πλησιάσω το στόχο μου, να έχω δηλαδή ένα σταθερό εισόδημα. Κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της ταινίας στη Σεβίλλη συγκατοικούσα με ένα συνάδελφο. Για μένα έχει μεγάλη σημασία να οργανώσω την ανεξαρτησία μου. Δεν ξέρω ακόμη πού θα εργαστώ. Μπορεί στην επιμόρφωση, στον επαγγελματικό προσανατολισμό, στην συμβουλευτική, ποιος ξέρει. Είμαι ευέλικτος.

WELT ONLINE: Τι είναι, κατά τη γνώμη σας, η « οπισθοδρομική / καθυστερημένη κοινωνία»;
Πινέδα: Το μεγαλύτερο έλλειμμα της κοινωνίας είναι το ότι δεν μπορεί να κατανοήσει τη διαφορετικότητα. Λόγω της έλλειψης κατανόησης κολλά κάποιος/ α ταμπέλες. «Οι ομοφυλόφιλοι», «οι Ξένοι/ μετανάστες» και φτάνει μέχρι του σημείου «Οι γυναίκες». Χωρίζουν σε ομάδες, δεν ξέρουν πώς να αντιμετωπίσουν «το διαφορετικό». Το απομονώνουν , το απλοποιούν ή το αποφεύγουν με κάθε τρόπο. Δημιουργούνται στερεότυπα, προκαταλήψεις μέχρι και λέξεις, όπως "discapacidad" (ανικανότητα) στα ισπανικά για να δηλωθεί η έννοια της υστέρησης ή καθυστέρησης...


WELT ONLINE: Ποια εναλλακτική λύση θα υπήρχε για σας; Διότι και η ισπανική λέξη «Minusvalido» («κατώτερος/ κατώτερης αξίας») δεν είναι σε καμιά περίπτωση κατάλληλη...
Πινέδα: Είναι προσβολή να αποκαλείς κάποιον «ανίκανο» ή «καθυστερημένο». Γιατί να μην τον αποκαλείς «αλλιώτικο» ή « διαφορετικό άνθρωπο»; Με τον όρο σύνδρομο Down περιγράφεται μια γενετική μετάλλαξη κατά την οποία το χρωμόσωμα 21παρουσιάζεται τρεις φορές (εξού και ο όρος τρισωμία -21).

WELT ONLINE: Ποια είναι η γνώμη σας για την έκτρωση εμβρύων στα οποία έχει προγεννητικά διαγνωστεί κάποια καθυστέρηση, πράγμα που αποτελεί αντικείμενο αντιπαράθεσης αυτή την εποχή στη Γερμανία;
Πινέδα: Είμαι αντίθετος στην έκτρωση. Όχι για ηθικούς λόγους αλλά λόγω της εμπειρίας μου. Είναι δύσκολες καταστάσεις και εμπειρίες ,αλλά σε εμπλουτίζουν ως άνθρωπο. Εξαιτίας της έκτρωσης κάποιος/α δεν θα τις βιώσει ποτέ .Γονείς με παιδιά που είναι «διαφορετικά» γίνονται καλύτεροι γονείς.

Γίνονται ανεκτικότεροι και πιο αλληλέγγυοι. Δεν είναι καλό να επιλέγεις ένα παιδί "'a la carte". Σε τελική ανάλυση επιλέγουμε το τέλειο. Και όταν όλοι είναι ίδιοι, τότε είμαστε σε πολλά φτωχότεροι. Ακόμη και τα λουλούδια διαφέρουν ,αλλά όλα είναι όμορφα.. Αυτή η τάση για ομογενοποίηση είναι κακή .Όταν όλοι σκέφτονται με τον ίδιο τρόπο, έχουν την ίδια εμφάνιση, είναι όλοι ομοιόμορφοι, αυτό είναι ο Φασισμός.

WELT ONLINE: Η ταινία, που είχε τη ζωή σας ως έμπνευση, είχε ρομαντικά στοιχεία (στιγμές). Ονειρεύεστε να κάνετε τη δική σας οικογένεια;
Πινέδα: Αυτό είναι δύσκολο. Η λογοτεχνία για το σύνδρομο Down στρέφεται κυρίως γύρω από τη γενετική, την αντίληψη ή τη συμπεριφορά. Ποτέ δεν συζητιέται η συμπάθεια μεταξύ ανθρώπων με σύνδρομο Down. Σ' αυτό ακριβώς φαίνεται η μεγάλη δύναμη της ηθικής. Στην Ισπανία, μετά από 40 χρόνια δικτατορίας του Φράνκο και με μια σταθερά διαμαρτυρόμενη καθολική εκκλησία, αυτό αποτελεί θέμα ταμπού.

Είναι δύσκολο να μιλήσεις για σεξ. Πρέπει τελικά κανείς να διαχωρίσει την ηθική από την πράξη. Μερικά Μέσα έχουν μια σχεδόν άρρωστη απληστία να δημιουργούν εντυπώσεις (να προκαλούν). Αρνήθηκα μια πρόσκληση για συμμετοχή σε ένα talk show, που ονομάζεται "La Noria" όπου το θέμα θα ήταν σχετικό με Σεξ και Αναπηρία. Μου ήταν αδύνατο να πάω, είναι πολύ προκλητικό και μόνο για δημιουργία εντυπώσεων. Αυτό είναι ένα ιδιωτικό, ακανθώδες θέμα, ακόμα και κάποιοι φίλοι μου με απέτρεψαν από το να συμμετέχω. Και οι άνθρωποι της τηλεόρασης έμειναν άναυδοι μετά την άρνησή μου.

WELT ONLINE: Στην Αυστρία και στη Γερμανία κατά τη διάρκεια του ναζισμού δολοφονήθηκε αμέτρητο πλήθος ανθρώπων με σύνδρομο Down Από μεταπολεμικές μελέτες για χρόνια ήταν διαδεδομένη η εντύπωση ότι το σύνδρομο Down συνδέεται με προσδόκιμο ζωής τα 30 χρόνια;

Πινέδα: Αυτά είναι μύθοι που δημιουργούνται σύμφωνα με την ιστορία των κρατών και της επιστήμης. Η κατάσταση σήμερα είναι τελείως διαφορετική. Φτάνουμε στα γηρατειά. Εξαρτάται από το πόσο υγιείς διατηρούμαστε , σωματικά και πνευματικά. Εγώ, όπως και πολλοί νέοι άνθρωποι με σύνδρομο Down ήμουν υπέρβαρος.

Με γυμναστική και σωστή διατροφή έχασα 12 κιλά. Είχα, επίσης, την τύχη να μεγαλώσω σε μια οικογένεια με πνευματικά ενδιαφέροντα. Με εφημερίδες και μια βιβλιοθήκη γι' αυτό από πολύ νωρίς είχα περιέργεια και ενδιαφέροντα. Όταν απαγορεύεις σε κάποιον την καλλιέργεια, κατά έναν τρόπο τον σκοτώνεις.

WELT ONLINE: Ποιο είναι κατά τη γνώμη σας το ουσιαστικό κατά την ανατροφή παιδιών με σύνδρομο Down;

Πινέδα: Η Αυστρία, η Ελβετία και η Γερμανία πολιτισμικά διαφέρουν από την Ισπανία. Ίσως εκεί (Ισπανία) με καταλαβαίνουν περισσότερο. 1ον: Πρέπει να συμπεριφέρεστε στο παιδί σας όπως σε ένα παιδί και όχι όπως σε έναν «ανάπηρο». Έτσι πρέπει να το αναθρέψετε και να το εκπαιδεύσετε (μορφώσετε). Πρέπει να μιλάτε με το παιδί σας, γιατί ο χειρότερος εχθρός για τα παιδιά με σύνδρομο Down. είναι η σιωπή. Δεν πρέπει να έχετε κανένα κόμπλεξ .

Βγείτε μαζί τους έξω στον κόσμο. Πρέπει να δείξετε στους άλλους ότι αυτό είναι το παιδί σας. Δεν πρέπει ποτέ να είστε υπερπροστατευτικοί, ποτέ. Πρέπει να του δίνετε φυσικά και πνευματικά ερεθίσματα και έτσι να το διδάξετε να είναι αυτόνομο. Γιατί τι θα συμβεί όταν κάποτε δεν θα είστε πια κοντά του ως γονείς;


Διαβάστε περισσότερα...

«Διακοπές για όλους» από τον ΕΟΤ – Αναλυτικά οι δικαιούχοι


Αρχίζει από τις 19 Ιουλίου το πρόγραμμα Τουρισμός για Όλους από τον ΕΟΤ και το υπουργείο Τουρισμού.

Η πρώτη φάση του προγράμματος αφορά στην περίοδο από 19 Ιουλίου έως και 31 Δεκεμβρίου 2013…Αφορά 43.000 δικαιούχους και χωρίζεται σε δύο υποπρογράμματα: Εξαήμερες διακοπές και πρόγραμμα για την τρίτη ηλικία.

Πρόγραμμα εξαήμερων διακοπών

Αυτό το πρόγραμμα αφορά 38.000 δικαιούχους οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν διακοπές σε όλη την Επικράτεια, σε ξενοδοχεία καθώς και τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες, τουριστικές επαύλεις, ενοικιαζόμενα δωμάτια και ενοικιαζόμενα διαμερίσματα για πέντε διανυκτερεύσεις.

Δικαιούχοι του προγράμματος είναι:

- Μόνιμοι υπάλληλοι και Συνταξιούχοι του Δημόσιου Τομέα και των Ν.Π.Δ.Δ.

- Μισθωτοί ή συνταξιούχοι με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου του Δημοσίου και των ΝΠΔΔ, εφόσον δεν τους παρακρατούνται εισφορές υπέρ της Εργατικής Εστίας, και συνεπώς δεν είναι δικαιούχοι των Προγραμμάτων της.

- Εν ενεργεία ασφαλισμένοι του Ο.Α.Ε.Ε., που ασφαλίζει ελεύθερους επαγγελματίες ή επιχειρηματίες πρώην Τ.Ε.Β.Ε. , Τ.Σ.Α, ΤΣΑΥ, ΤΣΜΕΔΕ, πρώην ΤΑΕΕ

- Συνταξιούχοι του Ο.Α.Ε.Ε., το οποίο ασφαλίζει ελεύθερους επαγγελματίες, ή επιχειρηματίες πρώην Τ.Ε.Β.Ε., πρώην ΤΑΕ
Τ.Σ.Α.,ΤΣΑΥ, ΤΣΜΕΔΕ

- Οι ασφαλισμένοι στο ΝΑΤ

- Οι συνταξιούχοι ΤΑΠΟΤΕ (εφόσον συνταξιοδοτήθηκαν από 01/01/1978 ως 31/12/2005

-Άτομα τα οποία είναι ασφαλισμένοι της Πρόνοιας ή τα οποία λαμβάνουν επίδομα απορίας ή αναπηρίας από την Πρόνοια έστω και αν είναι ασφαλισμένοι σε άλλον ασφαλιστικό φορέα ως προστατευόμενα μέλη.

- Άτομα τα οποία είναι αυτασφαλιζόμενοι του Ι.Κ.Α προκειμένου να συνταξιοδοτηθούν από αυτό.

- Ατομα με αναπηρία 67% και άνω ανεξαρτήτως εισοδήματος, εφόσον ανήκουν σε μια από τις κατηγορίες δικαιούχων της προηγούμενης παραγράφου.

- Πολύτεκνοι με περισσότερα από πέντε παιδιά

Οι προϋποθέσεις συμμετοχής είναι:

- Μεμονωμένοι δικαιούχοι με ατομικό εισόδημα : 16.000,00 ευρώ

- Δικαιούχοι με οικογενειακό εισόδημα : 28.000,00 ευρώ

- Τρίτεκνοι με οικογενειακό εισόδημα : 35.000,00 ευρώ

Για κάθε προστατευόμενο τέκνο το εισόδημα προσαυξάνεται κατά 1.500,00 ευρώ

Δεν δικαιούνται Δελτίου Εξαήμερων διακοπών οι δικαιούχοι Προγραμμάτων του τέως Οργανισμού Εργατικής Εστίας και του
Οργανισμού Αγροτικής Εστίας (ασφαλισμένοι του Ο.Γ.Α.) καθώς και του Ταμείου Νομικών

- Όσοι πήραν Δελτίο ενός από τα υποπρογράμματα (εξαήμερων διακοπών, ή Γ΄ Ηλικίας) του Προγράμματος «Τουρισμός για όλους» του Ε.Ο.Τ. κατά το διάστημα 3-08-2012 έως 31-05-2013, ή συμμετείχαν στο Πρόγραμμα Γ΄ Ηλικίας του Ε.Ο.Τ. του τρέχοντος έτους. δεδομένου, ότι το δικαίωμά τους για χρήση δελτίων κοινωνικού τουρισμού ισχύει εναλλάξ, χρόνο παρά χρόνο.

Οι αιτήσεις γίνονται στα ΚΕΠ και χρειάζονται τα εξής δικαιολογητικά:

-Φωτοαντίγραφο, του εκκαθαριστικού σημειώματος του προηγούμενου έτους 2012 που αφορά εισοδήματα του 2011 ή φωτοαντίγραφο της φορολογικής δήλωσης του έτους 2013 που αφορά εισοδήματα του 2012 για όσους έκαναν για πρώτη φορά φορολογική δήλωση το 2013. Δεν υποχρεούνται στην προσκόμιση εκκαθαριστικού σημειώματος τα άτομα με
αναπηρία 67% και άνω, και οι πολύτεκνοι.

-Φωτοαντίγραφο Αστυνομικής Ταυτότητας .

- Φωτοαντίγραφα των βιβλιαρίων ασθενείας σε ισχύ από τα οποία να προκύπτουν τα στοιχεία του ασφαλισμένου και των προστατευομένων μελών του.

- Απόδειξη κράτησης μέσω Τράπεζας σε ένα από τα καταλύματα που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα και αναφέρονται στον ηλεκτρονικό κατάλογο καταλυμάτων του Ε.Ο.Τ., για το χρονικό διάστημα κατά το οποίο το κατάλυμα συμμετέχει στο Πρόγραμμα.

Στις περιπτώσεις που δεν υπάρχει κάποιο υποκατάστημα τράπεζας στην περιοχή του δικαιούχου μπορεί να
υποβληθεί απόδειξη κράτησης μέσω ΕΛ.ΤΑ. η οποία όμως θα συνοδεύεται από υπεύθυνη δήλωση του δικαιούχου ότι πρόκειται για κράτηση σε συγκεκριμένο κατάλυμα καθώς και με απόδειξη καταβολής μέσω e-banking

Πρόσθετα δικαιολογητικά:

-Οι μισθωτοί ή οι συνταξιούχοι από έμμισθη εργασία χωρίς ασφάλεια Δημοσίου θα προσκομίζουν βεβαίωση του εργοδότη ή του Ασφαλιστικού Φορέα, ότι δεν είναι δικαιούχοι της τέως Εργατικής Εστίας και δεν τους παρακρατούνται εισφορές για το σκοπό αυτό.

-Τα άτομα με αναπηρία 67% και άνω θα προσκομίζουν φωτοαντίγραφο Απόφασης Πρωτοβάθμιας Υγειονομικής Επιτροπής από την οποία να προκύπτει το ποσοστό αναπηρίας.

-Οι άποροι και τα άτομα με αναπηρία 67% και άνω που λαμβάνουν επίδομα Πρόνοιας ή αναπηρίας θα προσκομίζουν φωτοαντίγραφο του επιδόματος απορίας ή και του βιβλιαρίου ασφάλισης.

- Για τα προστατευόμενα τέκνα λόγω σπουδών θα συνυποβάλλεται αντίγραφο πιστοποιητικού σπουδών ή φωτοαντίγραφο φοιτητικής ή σπουδαστικής ταυτότητας. Η ηλικία των προστατευομένων μελών θα αποδεικνύεται από την αστυνομική τους ταυτότητα (για τους άνω των 14 ετών) ή από τη ληξιαρχική πράξη γέννησης. Για τα άνεργα τέκνα ως 24
ετών θα προσκομίζεται σχετική βεβαίωση από τον ΟΑΕΔ.

- Οι πολύτεκνοι θα συνυποβάλλουν αντίγραφο της κάρτας πολυτέκνων.

- Οι κατηγορίες των δικαιούχων που δεν υποχρεούνται σε φορολογική δήλωση λόγω χαμηλών εισοδημάτων θα συνυποβάλλουν Υπεύθυνη Δήλωση του Ν. 1599/86 περί της μη υποχρέωσης υποβολής φορολογικής δήλωσης.

- Οι αλλοδαποί θα προσκομίζουν φωτοαντίγραφο της άδειας παραμονής και εργασίας.

- Τα άτομα που είναι αυτασφαλιζόμενοι του Ι.Κ.Α. θα προσκομίζουν σχετική βεβαίωση του Ι.Κ.Α.

Πρόγραμμα διακοπών για την τρίτη ηλικία

Οι διακοπές για την τρίτη ηλικία αφορά 5.000 δικαιούχους για την περίοδο από 1η Οκτωβρίου έως και 31 Δεκεμβρίου

Οι κάτοχοι των δελτίων έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν διακοπές σε όλη την Ελλάδα ενώ δικαιούχοι είναι όλοι όσοι
έχουν συμπληρώσει το εξηκοστό έτος της ηλικίας τους και άνω και είναι συνταξιούχοι λόγω γήρατος ή λόγω αναπηρίας, ανεξαρτήτως εισοδήματος υπό την προϋπόθεση ότι δεν είναι δικαιούχοι των Προγραμμάτων της τέως Εργατικής Εστίας, της Αγροτικής Εστίας και του Ταμείου Νομικών

Οι ενδιαφερόμενοι, προκειμένου να λάβουν Δελτία του Προγράμματος «Τουρισμός για όλους» Γ΄ Ηλικίας, θα πρέπει να προσκομίσουν στα ΚΕΠ τα παρακάτω δικαιολογητικά :

α) Φωτοαντίγραφο Αστυνομικής ταυτότητας

β) Φωτοαντίγραφα των βιβλιαρίων ασθενείας σε ισχύ από τα οποία να προκύπτουν τα στοιχεία του ασφαλισμένου και των προστατευομένων μελών του.

γ) Απόδειξη κράτησης μέσω Τράπεζας σε ένα από τα καταλύματα που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα και αναφέρονται στον ηλεκτρονικό κατάλογο καταλυμάτων του Ε.Ο.Τ., για το χρονικό διάστημα κατά το οποίο το κατάλυμα συμμετέχει στο Πρόγραμμα.

Στις περιπτώσεις που δεν υπάρχει κάποιο υποκατάστημα τράπεζας στην περιοχή του δικαιούχου μπορεί να υποβληθεί
απόδειξη κράτησης μέσω ΕΛ.ΤΑ. η οποία όμως θα συνοδεύεται από υπεύθυνη δήλωση του δικαιούχου ότι πρόκειται για κράτηση σε συγκεκριμένο κατάλυμα καθώς και με απόδειξη καταβολής μέσω e banking

Πρόσθετα δικαιολογητικά

1. Οι συνταξιούχοι από έμμισθη εργασία χωρίς ασφάλεια Δημοσίου θα προσκομίζουν βεβαίωση του Ασφαλιστικού Φορέα, ότι δεν είναι δικαιούχοι της Εργατικής Εστίας και δεν τους παρακρατούνται εισφορές για το σκοπό αυτό.

2. Για τα προστατευόμενα τέκνα λόγω σπουδών θα συνυποβάλλεται αντίγραφο πιστοποιητικού σπουδών ή φωτοαντίγραφο φοιτητικής ή σπουδαστικής ταυτότητας. Η ηλικία των προστατευομένων μελών θα αποδεικνύεται από την
αστυνομική τους ταυτότητα (για τους άνω των 14 ετών) ή από τη ληξιαρχική πράξη γέννησης. Για τα άνεργα τέκνα ως 24 ετών θα προσκομίζεται σχετική βεβαίωση από τον ΟΑΕΔ.

3. Τα άτομα με αναπηρία 67% και άνω θα προσκομίζουν φωτοαντίγραφο Απόφασης Πρωτοβάθμιας Υγειονομικής Επιτροπής από την οποία να προκύπτει το ποσοστό αναπηρίας. Η αναγκαιότητα συνοδείας προκειμένου να χορηγηθεί Δελτίο σε συνοδό θα προκύπτει μόνο από σχετική βεβαίωση της Υγειονομικής Επιτροπής.

Όλες οι πληροφορίες του Προγράμματος, τα συμμετέχοντα καταλύματα, οι τιμές των καταλυμάτων και κάθε άλλη λεπτομέρεια, θα διατίθενται ηλεκτρονικά από τα Κ.Ε.Π από το site του Ε.Ο.Τ. www.gnto.gov.gr ή www.visitgreece.gr και από ειδικό τετραψήφιο αριθμό του ΕΟΤ.



Διαβάστε περισσότερα...

«Πάγωμα» των οικιακών τιμολογίων ανακοίνωσε η ΔΕΗ - Mειώσεις και για τη βιομηχανία


«Πάγωμα» των τιμολογίων χαμηλής τάσης (για νοικοκυριά, επιχειρήσεις, επαγγελματίες), που απελευθερώνονται από την προσεχή Δευτέρα 1η Ιουλίου, ανήγγειλε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Α. Ζερβός μιλώντας στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης των μετόχων, που συνεδρίασε σήμερα στην Αθήνα. Παράλληλα, αναμένονται μειώσεις της τάξης του 15% στα βιομηχανικά τιμολόγια μέσης τάσης, καθώς και ελάφρυνση των τιμολογίων στην υψηλή τάση (μεγάλες βιομηχανίες) μετά την ψήφιση σχετικής νομοθετικής ρύθμισης και τις διαπραγματεύσεις, που έχουν μεσολαβήσει μεταξύ της ΔΕΗ και των επιχειρήσεων.

Απών από τη γενική συνέλευση ήταν ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ και μέλος του ΔΣ της επιχείρησης (εξελέγη εκπρόσωπος των εργαζομένων τον περασμένο μήνα), Ν. Φωτόπουλος, ο οποίος είχε ανακοινώσει ότι θα συμμετείχε σήμερα στο συλλαλητήριο, που διοργάνωσαν σωματεία και ομοσπονδίες του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στην πλατεία Καραϊσκάκη.

Ο πρόεδρος της ΔΕΗ ανέφερε ότι, σύμφωνα με νομική γνωμοδότηση, δεν υπάρχει ασυμβίβαστο για τη διατήρηση και των δύο θέσεων από τον κ. Φωτόπουλο, δηλαδή του προέδρου της ΓΕΝΟΠ και του μέλους του ΔΣ της ΔΕΗ. Ωστόσο, ο κ. Ζερβός του έχει ζητήσει να επιλέξει μία από τις δύο θέσεις και ο ίδιος έχει απαντήσει ότι θα κάνει την επιλογή του εντός των ημερών. Απόντες, πάντως, από τη γενική συνέλευση ήταν και άλλα μέλη του ΔΣ, όπως και στελέχη της ΔΕΗ.

Σε ό,τι αφορά τα τιμολόγια: σύμφωνα με το μνημόνιο και τις σχετικές νομοθετικές ρθμίσεις το σύνολο των τιμολογίων της ΔΕΗ με εξαίρεση αυτά που ισχύουν για τους ευάλωτους καταναλωτές θα διαμορφώνονται από μεθαύριο ελεύθερα και θα ελέγχονται απολογιστικά από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης. Ως τώρα, η ΡΑΕ εισηγείτο στο ΥΠΕΚΑ για το ύψος των τιμολογίων και οι αποφάσεις λαμβάνονταν από την κυβέρνηση. Ο κ. Ζερβός τόνισε ότι τα τιμολόγια δεν θα αλλάξουν την 1η Ιουλίου και ότι δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις για την πολιτική ως το τέλος του έτους.

Για τους ευάλωτους καταναλωτές (άτομα με χαμηλό εισόδημα, ΑΜΕΑ, άνεργοι κλπ.) ισχύουν περισσότερες ευκολίες πληρωμής, απαγόρευση διακοπής και ειδικό τιμολόγιο, το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο, στο οποίο έχουν ήδη ενταχθεί 440.000 καταναλωτές (150.000 περισσότεροι σε σχέση με την αρχή του χρόνου).

Ο κ. Ζερβός ανέφερε ακόμη ότι η επιχείρηση αναμένει τις τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης για την υλοποίηση του προγράμματος αποκρατικοποίησης, που περιλαμβάνει τον διαχωρισμό και την πώληση μονάδων ηλεκτροπαραγωγής (που αντιπροσωπεύουν το 30 % του υφιστάμενου παραγωγικού δυναμικού) και τμήματος της εμπορίας, προκειμένου να διαμορφωθεί η λεγόμενη «μικρή ΔΕΗ». Αναμένεται, δηλαδή, ο καθορισμός των μονάδων που θα πουληθούν, καθώς και ο τρόπος με τον οποίο θα περάσουν στη νέα εταιρεία το 30 % των πελατών. Το σχέδιο αποκρατικοποίησης περιλαμβάνει ακόμη πώληση συμμετοχών στα δίκτυα και διάθεση του 17 % των μετοχών (από το 51 % που ελέγχει σήμερα το Δημόσιο).

Η ΔΕΗ θα προχωρήσει, επίσης, σε απόσυρση παλιών, αντιοικονομικών και ρυπογόνων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο, κυρίως πετρέλαιο, αλλά και λιγνίτη. Η απόσυρση θα γίνει σταδιακά, με τη θέση σε εμπορική λειτουργία τις επόμενες εβδομαδες της νέας μονάδας φυσικού αερίου στο Αλιβέρι (417 μεγαβάτ) και στη Μεγαλόπολη (800 μεγαβάτ), στα τέλη του 2014, που θα αντικαταστησουν το παλιό παραγωγικό δυναμικό. Οι πετρελαϊκές μονάδες ωστόσο δεν θα αποξηλωθούν, αλλά θα τεθούν σε καθεστώς ψυχρής εφεδρείας για να αξιοποιηθούν σε περίπτωση κρίσης εφοδιασμού με φυσικό αέριο.


Πηγή: http://www.newsnow.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Χωρίς λογική και ευαισθησία για τους αναπήρους


Η μάχη για την προτεραιότητα, η «άγρα» πελατών, τα «κόλπα» και οι αναποδιές που γιγαντώνουν την ταλαιπωρία για μια ευπαθή μερίδα Ελλήνων.

Τριάντα μαγικά χαρτάκια. Κάθε πρωί στήνεται γι' αυτά ολόκληρος πόλεμος στην είσοδο του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) Αθηνών. Οι ασθενείς ή οι συγγενείς τους, ειδικά οι πιο ηλικιωμένοι, παίρνουν σειρά αξημέρωτα μέχρι να ανοίξει η πόρτα και να γραφτούν στην πρόχειρη λίστα του θυρωρού. Με βάση αυτή θα μοιραστούν, λίγο μετά τις 08.00, οπότε ανοίγει η υπηρεσία και τους επιτρέπεται επιτέλους να ανεβούν στον τρίτο όροφο, τα μικρά τετράγωνα χαρτάκια με τον αριθμό και τη στρογγυλή σφραγίδα για τη σειρά προτεραιότητας. Μερικές ώρες αργότερα, ο κάτοχός τους θα περάσει στα ενδότερα για να καταθέσει τα χαρτιά του για τον προέλεγχο: τα πιστοποιητικά, δηλαδή, που θα αξιολογήσουν οι γιατροί για να αποφασίσουν αν τελικά θα τον καλέσουν έπειτα από κάποιους μήνες να εξεταστεί και κλινικώς από την επιτροπή τους, για να του αναγνωρίσουν ή όχι (υπομονή μερικούς μήνες ακόμα) την αναπηρία του και άρα να εγκρίνουν την καταβολή κάποιου προνοιακού επιδόματος. Η ίδια διαδικασία τηρείται και για τη φαινομενικά απλούστερη επανεξέταση, αφού το χορηγούμενο επίδομα ανανεώνεται ανά διετία. Ακόμη κι αν ο ανάπηρος έχει κομμένο χέρι, πρέπει να περάσει και πάλι από την «κλίνη» της επιτροπής ώστε να επιβεβαιώσουν οι αρμόδιοι ότι η κατάστασή του δεν άλλαξε!

Δικηγορικά κόλπα
Ήταν Πέμπτη, κατά τις 07.45, όταν εισέβαλε στο θυρωρείο μια γυναίκα ωρυόμενη επειδή της πήραν τη σειρά. Τα έβαλε με τον θυρωρό, απαιτώντας να μπει αυτή πρώτη γιατί, λέει, είχε έρθει στις 4 τα ξημερώματα και είχε κολλήσει ένα χαρτί με ονόματα στην πόρτα. Εργολαβικά. Επρόκειτο για δικηγόρο, η οποία ανέλαβε να καταθέσει τα χαρτιά για τον προέλεγχο τριών δικαιούχων ως εκπρόσωπός τους. Διαδικασία νομιμότατη μεν, αρκεί επί τη ευκαιρία να μην ψαρεύει και πελάτες!

«Δεν είσαστε εδώ, κυρία μου» της έλεγε ο θυρωρός. Η δικηγόρος ανένδοτη, παρά τις αντιρρήσεις του θυρωρού, τις διαμαρτυρίες των άλλων δικαιούχων που περίμεναν, ακόμη και του καφετζή του κτιρίου, ο οποίος πηγαίνει πρώτος κάθε πρωί και ξέρει καλύτερα από όλους τη σειρά των... αφίξεων. «Κάποιος έσκισε το χαρτί που έβαλα στην πόρτα. Πες μου ποιον έχεις γράψει πρώτο» φώναζε στον θυρωρό. Τελικά έμαθε το όνομα και λίγα λεπτά αργότερα εμφανίστηκε ο «δράστης» συνοδευόμενος από έναν εύσωμο άνδρα - ο τελευταίος όπως αποδείχθηκε ήταν μαζί με τη δικηγόρο (και δεν ήταν ασθενής ούτε συγγενής του).

Υστέρα από έναν ακόμη γύρο διαπληκτισμών ομολόγησε: πέταξε μόλις έφτασε το χαρτί θεωρώντας το παλιό και έβαλε άλλο με το δικό του όνομα. Ο κ. Γιώργος, που περίμενε κι αυτός τη σειρά του, παρατήρησε πάντως στον διπλανό του ότι η «ομολογία» δεν... προσφέρθηκε αχρεωστήτως - αλλά δεν παίρνουμε όρκο. Ούτως ή άλλως, η δικηγόρος κατόρθωσε να βάλει τους τρεις δικούς της πρώτους.

Business as usual
Μια και η υπηρεσία ήταν ακόμα κλειστή, τα νεύρα των περισσότερων εκτονώθηκαν στο πεζοδρόμιο με τσιγάρο. Ο εύσωμος συνοδός της δικηγόρου έπιασε το καλύτερο σημείο, απ' όπου μπορούσε να τους παρατηρεί όλους. Και δεν άργησε να σηκωθεί και να πλησιάσει τους πιο καλοντυμένους. Μίλησε σε αυτόν που είδε ότι κουτσαίνει. «Κοίτα, αν μου επιτρέπεις, μην πας άνετος επάνω. Να δείχνεις χάλια, να το παίξεις, αλλιώς θα σε κόψουν»!

Το παιχνίδι προφανές: το θύμα-πελάτης να τρομάξει, να ζητήσει συμβουλή και να αναλάβει την υπόθεσή του ο δικηγόρος που λύνει και δένει. «Κοίτα, για να μην παιδεύεσαι, δεν σκοπεύω να παίξω θέατρο. Θα το πάρω εφόσον το δικαιούμαι· αν όχι, δεν το θέλω»έκοψε τη συζήτηση ο Πέτρος.

Σε τέσσερις μήνες
Στον προθάλαμο της γραμματείας για την κατάθεση προκαλείται αναταραχή μόνον όταν έρχεται η ώρα να μοιραστούν τα χαρτάκια. Ο διοικητικός υπάλληλος που παραλαμβάνει τους φακέλους των δικαιούχων (μόνος θα διεκπεραιώσει τη δουλειά, παλιά ήταν παρών και γιατρός, αλλά πλέον δεν περισσεύουν) μοιράζει τα χαρτάκια της προτεραιότητας, χωρίς να υπολογίσει τους τρεις που «παρεισέφρησαν». Όταν το λάθος ανακαλύπτεται μαζεύει ξανά τα χαρτάκια, αλλά ένας ασθενής εξεγείρεται: θέλουν να του πάρουν το 9 και να του δώσουν το 12. «Ευτυχώς ο Στάθης (σ.σ.: ο εν λόγω διοικητικός υπάλληλος) είναι εντάξει στη δουλειά του, εξυπηρετικός και με κατανόηση» σπεύδει να ηρεμήσει τον κάτοχο του 9 ο κ. Μιχάλης.

Το πρόβλημα πράγματι λύνεται, αλλά η επόμενη ανακοίνωση παγώνει κάποιους. «Επειδή λόγω της προσέλευσης η αναμονή για να εξεταστείτε έχει μεγαλώσει πολύ, μας έχουν απαγορεύσει να δεχόμαστε φακέλους δικαιούχων αν το επίδομά τους δεν λήγει εντός των επομένων δύο μηνών. Όσοι έχετε μεγαλύτερο περιθώριο πρέπει να έρθετε αργότερα». Η διευθέτηση θα ήταν λογική για την αποσυμφόρηση της υπηρεσίας, αρκεί εντός του διμήνου να ακολουθούσε και η κλινική εξέταση, οπότε να υπήρχε η απόφαση για την ανανέωση ή μη του επιδόματος προτού αυτό λήξει. Ως την κλινική εξέταση όμως μεσολαβεί ένα τετράμηνο, καθώς το ΚΕΠΑ αντιμετωπίζει προβλήματα στη στελέχωση των επιτροπών με ειδικότητες γιατρών που είναι πιο απαραίτητοι: καρδιολόγοι και νευρολόγοι. Εκτός αυτού, «έρχονται εδώ από όλη την Αττική, ακόμη κι αν υπάρχει τοπικό ΚΕΠΑ στην περιοχή τους ή σε γειτονικό δήμο. Γιατί τους λένε ότι αν θέλουν να εξυπηρετηθούν πιο γρήγορα να πάνε στο Αθηνών».

Παράλογο παράβολο
Και οι αναποδιές μοιάζει να μην έχουν τελειωμό. Ανάλογα με την περίπτωση ή το ασφαλιστικό ταμείο απαιτούνται παράβολα για να υποβληθούν οι φάκελοι. Μόνον που αυτά δεν εκδίδονται από το ΚΕΠΑ. «Πρέπει να πας στο ΙΚΑ. Εδώ από πίσω είναι, πολύ κοντά...». Το πολύ κοντά είναι μερικά τετράγωνα για ηλικιωμένους και ταλαιπωρημένους. Και στο ΙΚΑ όμως, ανάλογα σε ποιον θα πέσουν, τίποτα δεν είναι αυτονόητο. «Στην αρχή μού είπε ότι πρέπει να πάω στο ΙΚΑ της περιοχής μου για το παράβολο. Με τα παρακάλια τελικά το έκοψε» λέει ο κ. Γιάννης, ένας από τους ηλικιωμένους που έκαναν διαδρομή κάτω από τον καυτό ήλιο. Η σκέψη να συσταθεί ένα γραφείο του ΙΚΑ ειδικά για την έκδοση παραβόλων μέσα στο ΚΕΠΑ προφανώς δεν απασχόλησε ποτέ τους αρμοδίους. Κι όμως το ΚΕΠΑ δεν στεγάζεται σε κανένα σπουδαίο μέγαρο που δεν σηκώνει προσθήκες και μετατροπές. Το κτίριο των πάλαι ποτέ υγειονομικών επιτροπών του ΙΚΑ στην Πειραιώς έχει τους ίδιους πρόχειρους χώρους, τους ίδιους άβαφους τοίχους και την πινακίδα με το αναπηρικό καροτσάκι στην πόρτα της τουαλέτας, η οποία πάντως δεν έχει καμία μπάρα δίπλα στη λεκάνη για να στηριχτεί ο ανάπηρος.

Τώρα, άλλη μέρα
Τουλάχιστον όσοι περιμένουν φαίνονται σε γενικές γραμμές ικανοποιημένοι με όποιους υπαλλήλους έρχονται σε επαφή. Όλοι μιλούν για τον Στάθη που παραλαμβάνει τους φακέλους, αλλά και τις συναδέλφους του στο γκισέ που δίνουν τα αποτελέσματα των επιτροπών. Κάποιους άλλους φροντίζουν να τους βάζουν στη θέση τους. Όπως την υπάλληλο που απάντησε στον ηλικιωμένο που ήρθε αργοπορημένος, γύρω στις 11.00, όταν πια τα χαρτάκια της προτεραιότητας είχαν εξαντληθεί. «Από πού θα πάρω κι εγώ;»τη ρώτησε. «Από πουθενά. Τέλειωσαν για σήμερα. Θα ξανάρθεις άλλη μέρα». Και όμως, αιτήσεις γίνονται δεκτές από τις 8 το πρωί ως τη 1 μετά το μεσημέρι. Τα χαρτάκια προτεραιότητας μοιράζονται το πρωί ως πρόχειρη λύση για να μην επικρατεί χάος. Από εκεί και πέρα οποιοσδήποτε μπορεί να καταθέσει τον φάκελό του εντός του ωραρίου.

«Θα προλάβετε ως τη 1. Δεν έχουν μείνει πολλοί ακόμα. Αυτά που σας είπε η υπάλληλος δεν τα λέει κανένας νόμος. Και είναι ντροπή της. Να περιμένετε» είπε ένας κύριος με κοστούμι και χαρτοφύλακα στο χέρι που περίμενε από νωρίς. Ήταν κι αυτός δικηγόρος, αλλά διαφορετικός από την πρωινή, ερειστική συνάδελφό του. Είχε αναλάβει να καταθέσει τον φάκελο ενός πελάτη του, αναπήρου. «Εντάξει, και ο νόμος λέει ότι οι δικηγόροι προηγούνται στις υπηρεσίες. Αλλά σε μια τέτοια υπηρεσία είναι ντροπή και να το επικαλείσαι. Θα περιμένω κι εγώ τη σειρά μου, όπως οι άλλοι»...


Διαβάστε περισσότερα...

Όπου βολεύεται ο καθένας παρκάρει


Πάνω στο πεζοδρόμιο σε ένα από τα κεντρικότερα σημεία της πόλης μας πάρκαρε χθες το μεσημέρι ένας ασυνείδητος οδηγός αυτοκινήτου, «κλείνοντας» έτσι την πρόσβαση σε ΑμΕΑ, καρότσια αλλά και πεζούς.

Εν έτει 2013 στο κατά τ’ άλλα εξευρωπαϊσμένο νησί μας ο καθένας παρκάρει όπου βολεύεται και όπως φανταζόμαστε η δημοτική αστυνομία…. απούσα για μια ακόμη φορά!



Διαβάστε περισσότερα...

Φθηνά ή άτοκα δάνεια για επιχειρήσεις της νησιωτικής Ελλάδας


Στη διευκόλυνση των νησιωτικών τουριστικών επιχειρήσεων για τη λήψη δανείων επενδυτικού σκοπού ή/και επιχειρηματικής ανάπτυξης με πολύ ευνοϊκούς όρους μέσω της ΕΤΕΑΝ ΑΕ, με τη συνδρομή κεφαλαίων του ΕΣΠΑ που συγχρηματοδοτεί η Ευρωπαϊκή Ένωση ύψους 80 εκατ. ευρώ, αποσκοπεί η Δράση «ΤΕΠΙΧ – Νησιωτική Τουριστική Επιχειρηματικότητα»

Στόχος της η στήριξη των πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων των νησιωτικών περιοχών της χώρας και στην κάλυψη των κενών ρευστότητας της χρηματοπιστωτικής αγοράς, με επιδίωξη την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος της χώρας και ειδικότερα:

- στην αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών των τουριστικών μονάδων που δραστηριοποιούνται στις νησιωτικές περιοχές,

- στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς των επιχειρήσεων,

- στην καλύτερη ανταπόκριση της τουριστικής περιόδου και

- στην εξασφάλιση προοπτικών βιωσιμότητας για το νησιωτικό ελληνικό τουρισμό.

Η διάρκεια υποβολής των προτάσεων, ήτοι η διάρκεια υποβολής των αιτήσεων από τις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις, ξεκίνησε την 10.06.2013 και θα ολοκληρωθεί μέχρι να εξαντληθεί ο προϋπολογισμός (δημόσια δαπάνη) της Δράσης, που ανέρχεται σε 80 εκατ. €.

Χαρακτηριστικά δανείων και επιτόκιο:

1. Τα δάνεια θα είναι επενδυτικού σκοπού ή/και επιχειρηματικής ανάπτυξης.

2. Τα δάνεια θα καλύπτουν το 70% των δαπανών, ενώ το υπόλοιπο 30% θα το εισφέρει υποχρεωτικά η επιχείρηση πριν την εκταμίευση.

3. Το επιτόκιο του δανείου θα είναι σταθερό και ύψους 2,8%, ενώ για τις επιχειρήσεις με έδρα σε νήσους με πληθυσμό μικρότερο των 3.100 κατοίκων (βάσει στοιχείων απογραφής 2011) το επιτόκιο είναι μηδενικό (0%). Το μηδενικό επιτόκιο ισχύει επίσης και για επιχειρήσεις των οποίων οι επενδύσεις θα λάβουν χώρα σε νήσο της Ελληνικής Επικράτειας με πληθυσμό κάτω των 3.100 κατοίκων.

4. Το ύψος δανείου μπορεί να είναι από €10.000 και έως €30.000 ανά επιχείρηση, από το σύνολο των Τραπεζών που συνεργάζονται στην εν λόγω Δράση. Κάθε επιχείρηση θα δύναται να υποβάλει περισσότερες από μία αιτήσεις δανείου με ελάχιστο αιτούμενο ποσό τις €10.000, υπό την προϋπόθεση η δανειοδότησή της να μην ξεπερνά στο σύνολο τις 30.000€ για την παρούσα Δράση και για το σύνολο των τραπεζών που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα.

5. Η διάρκεια των δανείων θα είναι έως 4 έτη, τα δάνεια θα είναι αποπληρωτέα σε δόσεις με ημερομηνίες την 30/4, 31/7 & 31/10 εκάστου έτους, με εκτοκιστική περίοδο την 30/6 & 31/12 εκάστου έτους.

6. Ο δανειολήπτης δεν θα επιβαρύνεται με έξοδα διαχείρισης φακέλου ή λοιπά κόστη της τραπεζικής εξυπηρέτησης.

7. Κάθε επιλέξιμη επιχείρηση που δραστηριοποιείται σε οποιαδήποτε από τις επιλέξιμες δραστηριότητες (ΚΑΔ) μπορεί να πραγματοποιήσει επενδυτικό/επιχειρηματικό σχέδιο με προϋπολογισμό μεγαλύτερο από αυτό που καθορίζεται με το ως άνω όριο για την αίτηση για δανειοδότηση. Στην περίπτωση αυτή οι υπερβάλλουσες δαπάνες της επενδυτικής πρότασης δεν θα χρηματοδοτούνται.

8. Παρέχεται δυνατότητα μερικής ή ολικής πρόωρης εξόφλησης του δανείου χωρίς επιβάρυνση του δανειολήπτη.


Διαβάστε περισσότερα...

Ξεκίνησε η υλοποίηση προγράμματος ύψους 200.000 € από το δήμο Σερρών για υποστήριξη ευπαθών ομάδων


Ο Δήμαρχος Σερρών Πέτρος Αγγελίδης σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε την Παρουσία του Αντιδημάρχου Κοινωνικής Πρόνοιας κ. Μερετούδη Δημήτρη και της πρώην Αντιδημάρχου κ. Αγιανίδου Σταυρούλας, ανακοίνωσε την έναρξη υλοποίησης προγράμματος για τη στήριξη ευπαθών ομάδων όπως ασθενείς, ηλικιωμένοι, μοναχικά άτομα, ΑΜΕΑ.
Ο Δήμαρχος τόνισε ότι ο Δήμος Σερρών ξεκινά την υλοποίηση του προγράμματος που στοχεύει στην υποστήριξη πολιτών και ιδιαίτερα ευπαθών ομάδων όπως ασθενείς, ηλικιωμένοι, μοναχικά άτομα, άτομα με Ειδικές Ανάγκες (ΑΜΕΑ), που χρήζουν κοινωνικής πρόνοιας και υποστήριξης από το Δήμο.


Πρόκειται για το πρόγραμμα με τον τίτλο «ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΕΡΡΩΝ» προϋπολογισμού 207.600?

Δημότες που αφορά:
Απευθύνεται σε δημότες οι οποίοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες (ασθενείς, ηλικιωμένοι, μοναχικά άτομα, ΑΜΕΑ). Οι περισσότεροι ωφελούμενοι - Δημότες θα είναι αυτοί που ήδη κάνουν χρήση των υπηρεσιών του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» Οι χρήστες - ωφελούμενοι στο πλαίσιο του συγκεκριμένου έργου θα επιλεγούν βάσει κριτηρίων από επιτροπή που έχει συγκροτηθεί με απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου.

Υπηρεσίες που προσφέρονται:
Μέσω του προγράμματος αυτού θα έχουν τη δυνατότητα οι αρμόδιοι υπάλληλοι του Δήμου να έχουν άμεση πληροφόρηση τόσο ατομικά όσο και συγκεντρωτικά για θέματα που αφορούν όλους τους εξυπηρετούμενους πολίτες του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» και όχι μόνο.
Αυτό θα επιτευχθεί με φορητούς υπολογιστές που θα προμηθευτεί ο Δήμος στο πλαίσιο του προγράμματος (έργου) και θα έχουν άμεση σύνδεση με τα κεντρικά συστήματα του Δήμου.

Σε ασθενείς, ηλικιωμένοι, μοναχικά άτομα, ΑΜΕΑ θα δοθούν:
α. 50 συσκευές ανίχνευσης πτώσης και κουμπί πανικού
Συγκεκριμένα ο χρήστης θα έχει τη δυνατότητα να καλεί βοήθεια με το πάτημα ενός κουμπιού (κουμπί πανικού) όταν χρειαστεί άμεση βοήθεια όπως πχ. σε περίπτωση πτώσης λόγω αδιαθεσίας, εμφράγματος κλπ. ή σε περίπτωση έκτακτου γεγονότος.
Η υπηρεσία αυτή θα παρέχεται σε 24ωρη βάση θα ειδοποιείται το ΕΚΑΒ και ένας άμεσος ενδιαφερόμενος, έτσι ώστε να παρασχεθούν αυτά που απαιτούνται στους χρήστες.

β. 35 συσκευές μέτρησης πίεσης και 35 συσκευές μέτρησης βάρους
Με τις συσκευές αυτές δίνεται η δυνατότητα όταν ολοκληρωθεί η μέτρηση της πίεσης και του βάρους να καταχωρείται το αποτέλεσμα στο μηχανογραφικό σύστημα και σε περίπτωση που υπάρχει υπέρβαση των ορίων της πίεσης και βάρους, να ενημερώνεται ο υπάλληλος του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» αλλά και η Υπηρεσία, έτσι ώστε να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για τον πολίτη..

Σε δημότες που πάσχουν από άνοια - Αλτσχάϊμερ θα δοθούν 10 συσκευές εντοπισμού θέσης:
Σε κάθε έναν σύμφωνο με τη διεύθυνση κατοικίας θα οροθετηθεί ένας κύκλος, μέσα στον οποίο επιτρέπεται να κινείται ο ηλικιωμένος. Στην περίπτωση που ο ηλικιωμένος θα απομακρυνθεί από τα όρια που του έχουν οροθετηθεί, θα εντοπισθεί αυτόματα και θα ενεργοποιηθεί ο συναγερμός. Πράγμα που θα έχει ως αποτέλεσμα να ειδοποιηθεί άμεσα ο συγγενείς ή η υπηρεσία για να βρεθεί και να επανέλθει στην οικία του,
Με τη χρήση GPSα είναι δυνατή η προβολή του ατόμου σε γεωγραφικό χάρτη μέσω διαδικτύου και η αποστολή ειδοποίησης σε περίπτωση απομάκρυνσης από συγκεκριμένα όρια.

Υπηρεσία 24ωρης τηλεφωνικής εξυπηρέτησης

Για την υποστήριξη της αδιάλειπτης 24ωρης λειτουργίας της υπηρεσίας τηλεβοήθειας - τηλευποστήριξης (ανίχνευση πτώσης, κουμπί πανικού, εντοπισμό θέσης) με τη χρήση εφαρμογών του πληροφοριακού συστήματος, ο Δήμος Σερρών θα συμβληθεί με φορέα παροχής των υπηρεσιών με μνημόνιο Συνεργασίας προκειμένου να εξασφαλιστεί η 24ωρη τηλεφωνική υποστήριξη των εξυπηρετούμενων δημοτών.


Διαβάστε περισσότερα...

1000 άνεργοι με πλήρη απασχόληση σε ιδιωτικές επιχειρήσεις


Ξεκίνησε την Δευτέρα 1η Ιουλίου η υποβολή αιτήσεων για συμμετοχή στο πρόγραμμα του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού για την επιχορήγηση «επιχειρήσεων για την πρόσληψη ατόμων σε μειονεκτική και πολύ μειονεκτική θέση». Σκοπός του προγράμματος είναι η δημιουργία 1.000 νέων θέσεων εξαρτημένης εργασίας πλήρους απασχόλησης,

με την πρόσληψη ατόμων σε μειονεκτική και σε πολύ μειονεκτική θέση, από ιδιωτικές επιχειρήσεις και γενικά εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που ασκούν οικονομική δραστηριότητα. Η επιχορήγηση για κάθε ημέρα πλήρους πραγματικής απασχόλησης για τους ωφελούμενους (μισθωτούς και ημερομίσθιους) ανέρχεται στο 50% του συνόλου των i. ακαθάριστων πραγματικών μηνιαίων αποδοχών (καθαρές αποδοχές και ασφαλιστικές εισφορές εργαζομένου) και ii. των αντίστοιχων εργοδοτικών εισφορών (κύριας και επικουρικής ασφάλισης), με ανώτερο ποσό τα 24 ευρώ ημερησίως ή τα 600 ευρώ μηνιαίως.

Ωφελούμενοι

Τα ωφελούμενα άτομα που θα προσληφθούν από τις επιχειρήσεις που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα πρέπει:
• Να είναι άνεργοι οι οποίοι ανήκουν σε μειονεκτική και σε πολύ μειονεκτική θέση και να διαθέτουν δελτίο ανεργίας σε ισχύ κατά την υπόδειξη τους από το αρμόδιο ΚΠΑ2.
• Να είναι Έλληνες πολίτες ή πολίτες άλλου κράτους μέλους της ΕΕ ή να είναι ομογενείς ή υπήκοοι τρίτων χωρών που έχουν δικαίωμα διαμονής και απασχόλησης στη χώρα μας για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί το πρόγραμμα.
i. Ως άνεργοι μειονεκτικής θέσης θεωρούνται οι άνεργοι που:
• είτε κατά τους τελευταίους έξι μήνες πριν την υπόδειξή τους δεν είχαν απασχοληθεί για ένα (1) τουλάχιστον μήνα, σε κανονικά αμειβομένη θέση εργασίας, με καθεστώς πλήρους απασχόλησης,
• είτε είναι απόφοιτοι της υποχρεωτικής εκπαίδευσης, οι οποίοι δεν ολοκλήρωσαν την δευτεροβάθμια εκπαίδευση ή δεν παρακολούθησαν επαγγελματική κατάρτιση,
• είτε είναι άνω των 50 ετών,
• είτε είναι αρχηγοί μονογονεϊκών οικογενειών.
ii. Ως άνεργοι πολύ μειονεκτικής θέσης θεωρούνται οι άνεργοι που διαθέτουν κάρτα ανεργίας σε ισχύ για χρονικό διάστημα τουλάχιστον 24 μηνών

Εξαιρέσεις

Δεν είναι δυνατή η υπαγωγή:

• Για τα άτομα που κατά το τελευταίο 12μηνο, πριν από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης για υπαγωγή στο πρόγραμμα από την επιχείρηση, είχαν απασχοληθεί καθ' οιονδήποτε τρόπο στην ίδια επιχείρηση ή σε συνδεδεμένες επιχειρήσεις ή σε επιχειρήσεις που μεταβιβάστηκαν ή αλλάζουν νομική μορφή ή διαλύονται και επαναλειτουργούν στον ίδιο ή σε άλλο χώρο με το αυτό αντικείμενο δραστηριότητας. Για τα άτομα που απασχολούνταν στον ίδιο χώρο σε άλλο εργοδότη με όμοια δραστηριότητα.

Οι ανωτέρω επιχειρήσεις μπορούν να επιχορηγηθούν μόνο για όσο επιπλέον προσωπικό προσλάβουν πέραν αυτού που κατά μέσο όρο απασχολήθηκε στην προηγούμενη επιχείρηση κατά το τελευταίο 12μηνο που προηγείται της ημερομηνίας υποβολής της αίτησης, σύμφωνα με την παρ. 4, του Άρθρου 40, του Κανονισμού (ΕΚ) 800/2008.

• για εργαζόμενους που θα απασχοληθούν αποκλειστικά, από την 22η ώρα βραδινή (έναρξη ωραρίου) έως και την 6η πρωϊνή (λήξη ωραρίου).

• για άτομα που είναι ομόρρυθμοι εταίροι σε Ο.Ε. και Ε.Ε.

• για άτομα που είναι μέλη των Δ.Σ. στις Α.Ε.

• για άτομα που είναι εταίροι στις Ε.Π.Ε και τις Ι.Κ.Ε.

• για άτομα που είναι μέλη σε συνεταιρισμούς.

• Για άτομα που τοποθετούνται αναγκαστικά με τις διατάξεις του Ν. 2643/1998.

• για άτομα που θα προσληφθούν για την κάλυψη συμβατικών υποχρεώσεων της επιχείρησης όπως της δημιουργίας θέσεων εργασίας από επενδυτικά σχέδια που εντάσσονται σε άλλο καθεστώς ενίσχυσης, που αφορά σε μισθολογικό και μη μισθολογικό κόστος των προσληφθέντων.

• για άτομα που θα προσλάβουν οι έμμεσοι εργοδότες, δηλαδή οι (αρχικοί) εργοδότες προκειμένου να διαθέσουν τις υπηρεσίες τους σε άλλον εργοδότη (δευτερογενής ή έμμεσος εργοδότης).

• για άτομα που θα απασχοληθούν με μίσθωση - σύμβαση έργου ή έμμισθη εντολή.

Ποσό επιχορήγησης

Η επιχορήγηση για κάθε ημέρα πλήρους πραγματικής απασχόλησης για τους ωφελούμενους (μισθωτούς και ημερομίσθιους) ανέρχεται στο 50% του συνόλου των i. ακαθάριστων πραγματικών μηνιαίων αποδοχών (καθαρές αποδοχές και ασφαλιστικές εισφορές εργαζομένου) και ii. των αντίστοιχων εργοδοτικών εισφορών (κύριας και επικουρικής ασφάλισης), με ανώτερο ποσό τα 24 ευρώ ημερησίως ή τα 600 ευρώ μηνιαίως.

Ως ασφαλιστικές εισφορές εργαζομένου και εργοδότη νοούνται το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών κύριας και επικουρικής ασφάλισης οποιουδήποτε ασφαλιστικού φορέα.

Διάρκεια επιχορήγησης

Η συνολική διάρκεια της επιχορήγησης του προγράμματος ορίζεται:

i. σε δώδεκα (12) μήνες για τους ανέργους που θα προσληφθούν και ανήκουν σε μειονεκτική θέση σύμφωνα με το εδ.α του άρθρου 40.3 του Καν. 800/2008, και

ii. σε 12 έως 24 μήνες για τους ανέργους που θα προσληφθούν και ανήκουν σε πολύ μειονεκτική θέση, σύμφωνα με το εδ.β του άρθρου 40.3 του Καν. 800/2008 και το Ν. 3614/2007, ως εξής:

Για προσλήψεις ατόμων έως 31.10.2013, 24 μήνες,
Για προσλήψεις ατόμων από 1.11.2013 έως 30.4.2014, 18 μήνες,
Για προσλήψεις ατόμων από 1.5.2014 έως 31.10.2014, θα είναι 12 μήνες.

1. Δικαιούχοι - Επιχειρήσεις

Δικαιούχοι είναι όλες οι ιδιωτικές επιχειρήσεις και γενικά οι εργοδότες του ιδιωτικού τομέα.

Για την υπαγωγή μίας επιχείρησης στο πρόγραμμα θα πρέπει η δημιουργούμενη θέση εργασίας να αντιπροσωπεύει καθαρή αύξηση του αριθμού των εργαζομένων της, σε σχέση με το μέσο όρο των δώδεκα (12) τελευταίων μηνών, που προηγούνται της ημερομηνίας υποβολής της αίτησής της.

Ως αριθμός εργαζόμενων νοείται ο αριθμός των ετήσιων μονάδων εργασίας (ΕΜΕ), δηλαδή ο αριθμός των εργαζομένων πλήρους απασχόλησης που έχουν εργαστεί κατά τη διάρκεια των δώδεκα (12) τελευταίων μηνών, που προηγούνται της ημερομηνίας υποβολής της αίτησης της επιχείρησης. Η μερική και η εποχική απασχόληση υπολογίζονται στην καθαρή αύξηση και ισοδυναμούν με κλάσμα ετησίων μονάδων εργασίας.

Ως μείωση προσωπικού θεωρείται η καταγγελία της σύμβασης εργασίας, η αλλαγή του καθεστώτος απασχόλησης από πλήρη σε μερική, η μείωση του χρόνου απασχόλησης, όπως επίσης και η εθελουσία έξοδος που γίνεται με πρωτοβουλία του εργοδότη, μέσω προγραμμάτων παροχής οικονομικών κυρίως κινήτρων εθελούσιας εξόδου. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η επιχείρηση θα πρέπει να έχει προβεί σε κάλυψη των ΕΜΕ του προηγούμενου δωδεκαμήνου έως τον μήνα υποβολής της αίτησης συμμετοχής στο πρόγραμμα.

Η ανωτέρω προϋπόθεση ισχύει και για επιχειρήσεις που δημιουργήθηκαν μετά από μεταβίβαση ή αλλαγή νομικής μορφής ή διάλυση και επαναλειτουργία ή δημιουργία νέας επιχείρησης από τους ιδίους εταίρους στον ίδιο ή σε άλλο χώρο με το αυτό αντικείμενο δραστηριότητας.

Δεν θεωρείται μείωση προσωπικού (μείωση ΕΜΕ), εφόσον προσκομίζονται τα απαραίτητα δικαιολογητικά, η καταγγελία σύμβασης εργασίας λόγω συνταξιοδότησης, η καταγγελία σύμβασης εργασίας ορισμένου χρόνου που οφείλεται σε σπουδαίο λόγο που αφορά στον εργαζόμενο καθώς και η καταγγελία σύμβασης εργασίας μετά από μήνυση για αξιόποινη πράξη. Επίσης δεν θεωρείται μείωση η οικειοθελής αποχώρηση, η αναπηρία και ο θάνατος.

1.1 Εξαιρέσεις

Δεν υπάγονται:

• Όλες οι επιχειρήσεις που διέπονται, όσον αφορά στην πρόσληψη του προσωπικού τους, από τις διατάξεις του Ν. 2190/1994 (ΦΕΚ 28/Α/03.03.1994) και του Ν. 3812/2009 (ΦΕΚ 234/Α/28.12.2009).

• Οι επιχειρήσεις που εμπίπτουν στις εξαιρέσεις όπως αυτές προβλέπονται στο άρθρο 1, παρ. 3 του Κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 800/2008 της Επιτροπής της 6ης Αυγούστου 2008.

• Όταν η πρόσληψη δεν αντιπροσωπεύει καθαρή αύξηση του αριθμού των εργαζομένων σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθρου 40, του Κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 800/2008 της Επιτροπής της 6ης Αυγούστου 2008, και το εδ.β. του άρθρου 4.1. της παρούσης.

• Τα νυχτερινά κέντρα, οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών καθαριότητας και φύλαξης, οι επιχειρήσεις προώθησης προϊόντων και παροχής υπηρεσιών μέσω τηλεφώνου (telemarketing).

• Οι εποχικές επιχειρήσεις για το εποχικό προσωπικό τους.

• Τα υποκαταστήματα εταιρειών που έχουν την έδρα τους στο εξωτερικό.

• Εξωχώριες εταιρείες, όπως και επιχειρήσεις που στην εταιρική τους σύνθεση συμμετέχουν εξωχώριες εταιρείες.

• Σύλλογοι και σωματεία.

• Οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα του άνθρακα.
• Όταν το αντικείμενο εργασιών μίας επιχείρησης είναι σύνθετο και το ένα από τα αντικείμενα εξαιρείται του προγράμματος.

• Επιχειρήσεις εις βάρος των οποίων εκκρεμεί ανάκτηση προηγούμενων κρατικών ενισχύσεων

• Οι επιχειρήσεις που χαρακτηρίζονται ως προβληματικές.

i. Μια μικρομεσαία επιχείρηση (ΜΜΕ)1 θεωρείται προβληματική επιχείρηση όταν πληροί τους ακόλουθους όρους:
α) αν πρόκειται για εταιρεία περιορισμένης ευθύνης, εφόσον έχει απωλεσθεί πάνω από το μισό του εγγεγραμμένου της κεφαλαίου και άνω του ενός τετάρτου του κεφαλαίου αυτού έχει απωλεσθεί κατά τη διάρκεια των δώδεκα τελευταίων μηνών, ή
β) αν πρόκειται για εταιρεία στην οποία τουλάχιστον ορισμένα μέλη έχουν απεριόριστη ευθύνη για τα χρέη της εταιρείας, εφόσον έχει απωλεσθεί πάνω από το μισό του κεφαλαίου της, όπως εμφανίζεται στους λογαριασμούς της εταιρείας, και πάνω από το ένα τέταρτο αυτού του κεφαλαίου έχει απωλεσθεί κατά τη διάρκεια των δώδεκα τελευταίων μηνών, ή
γ) ανεξάρτητα από τη μορφή της εταιρείας, εφόσον η σχετική επιχείρηση πληροί τις προϋποθέσεις της εγχώριας νομοθεσίας ώστε να υπαχθεί σε συλλογική πτωχευτική διαδικασία.

Οι ΜΜΕ που έχουν συσταθεί από χρόνο μικρότερο της τριετίας δεν θεωρούνται, για τους σκοπούς του παρόντος κανονισμού, ότι είναι προβληματικές αναφορικά με το εν λόγω διάστημα, εκτός εάν πληρούν τις προϋποθέσεις που αναφέρονται στο στοιχείο (γ) της παρούσας παραγράφου.

ii. Μια μεγάλη επιχείρηση θεωρείται προβληματική στις ακόλουθες περιπτώσεις:
α) εάν πρόκειται για εταιρεία περιορισμένης ευθύνης, εφόσον έχει απωλεσθεί πάνω από το μισό του εγγεγραμμένου της κεφαλαίου και άνω του ενός τετάρτου του κεφαλαίου αυτού έχει απωλεσθεί κατά τη διάρκεια των δώδεκα τελευταίων μηνών, ή
β) εάν πρόκειται για εταιρεία στην οποία τουλάχιστον ορισμένα μέλη έχουν απεριόριστη ευθύνη για τα χρέη της εταιρείας, εφόσον έχει απωλεσθεί πάνω από το μισό του κεφαλαίου της, όπως εμφανίζεται στους λογαριασμούς της εταιρείας, και πάνω από το ένα τέταρτο του κεφαλαίου αυτού έχει απωλεσθεί κατά τη διάρκεια των δώδεκα τελευταίων μηνών, ή
γ) ανεξάρτητα από τη μορφή της εταιρείας, εφόσον πληροί τις προϋποθέσεις του εθνικού δικαίου που τη διέπει όσον αφορά την υπαγωγή της σε συλλογική πτωχευτική διαδικασία.

Ακόμα και στην περίπτωση που δεν συντρέχει καμία από τις περιστάσεις που αναφέρονται παραπάνω, μια εταιρεία μπορεί να συνεχίσει να θεωρείται προβληματική, ιδιαίτερα όταν υπάρχουν οι συνήθεις ενδείξεις μιας προβληματικής επιχείρησης όπως αύξηση των ζημιών, μείωση του κύκλου εργασιών, διόγκωση των αποθεμάτων, πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα, φθίνουσα 1 Ο ορισμός της ΜΜΕ αναφέρεται στο παράρτημα Ι του Καν. 800/2008 της ΕΕ (ΕΕ L214 της 9.8.2008, σελ. 3) ταμειακή ροή, αυξανόμενη δανειοληψία, αύξηση των οικονομικών επιβαρύνσεων καθώς και εξασθένιση ή εξαφάνιση της αξίας του καθαρού ενεργητικού. Στις σοβαρότερες περιπτώσεις, η επιχείρηση μπορεί να έχει ήδη κηρυχθεί σε πτώχευση ή να αποτελεί αντικείμενο συλλογικής πτωχευτικής διαδικασίας σύμφωνα με τις διατάξεις του εθνικού δικαίου που τη διέπει.

Δεν μπορούν να επανενταχθούν επιχειρήσεις, οι οποίες δεν ολοκλήρωσαν το παρόν πρόγραμμα λόγω οικειοθελούς αποχώρησης του επιχορηγούμενου ατόμου, για ίσο αριθμό θέσεων με αυτόν που δεν ολοκλήρωσαν το πρόγραμμα. Αντιθέτως εντάσσονται όσες επιχειρήσεις κατέθεσαν εντολή κενής θέσης και η αρμόδια Υπηρεσία δεν υπέδειξε άτομο λόγω έλλειψης ειδικότητας.

Υποβολή αίτησης για καταβολή της επιχορήγησης

Αξιώσεις των επιχειρήσεων για είσπραξη της επιχορήγησης για άτομα που θα υπαχθούν στο πρόγραμμα ασκούνται εντός δύο (2) μηνών από τη λήξη κάθε τριμήνου απασχόλησης.

Ειδικά για την πρώτη επιχορήγηση ως μήνας απασχόλησης θα υπολογίζεται ο μήνας πρόσληψης ανεξάρτητα από τον αριθμό ημερομισθίων που πραγματοποιήθηκαν. Τα δικαιολογητικά για την καταβολή της τελευταίας επιχορήγησης θα υποβάλλονται εντός δύο μηνών από το μήνα λήξης της επιχορήγησης.

Σε περίπτωση που η επιχείρηση είναι πιστοποιημένη λαμβάνοντας κλειδάριθμο από την αρμόδια υπηρεσία ΚΠΑ 2, δύναται να υποβάλλει την αίτηση για καταβολή της επιχορήγησης βάσει διαδικασίας που θα προσδιορισθεί στην πρόσκληση του προγράμματος.

Για τη λήψη της επιχορήγησης η επιχείρηση οφείλει να υποβάλλει αίτηση με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά όπως αυτά προσδιορίζονται στη συνέχεια.

Δικαιολογητικά

α) Έντυπη Κατάσταση που θα περιλαμβάνει:
• το ονοματεπώνυμο των προσληφθέντων, βάσει του προγράμματος,
• τον Α.Μ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ
• την ειδικότητα,
• τη χρονολογία πρόσληψης,
• την ημερομηνία γέννησης,
• τα ημερομίσθια που πραγματοποιήθηκαν κατά μήνα,
• το ποσό της ημερησίας επιχορήγησης,
• το ποσό με το οποίο βαρύνεται ο ΟΑΕΔ σύμφωνα με το πρόγραμμα,
• το συνολικό ακαθάριστο ποσό που δικαιούται ο εργαζόμενος το οποίο δεν θα είναι κατώτερο του προβλεπόμενου από την εργατική νομοθεσία,
• στη στήλη της υπεύθυνης δήλωσης, τις υπογραφές των προσληφθέντων μισθωτών ότι απασχολήθηκαν και πληρώθηκαν το χρονικό διάστημα για το οποίο ζητείται η επιχορήγηση.
Σε περίπτωση που δεν υπάρχουν οι υπογραφές των εργαζομένων στο υπόδειγμα Β είναι δυνατή η καταβολή της επιχορήγησης αρκεί να συνυποβληθούν παραστατικά πληρωμής των εργαζομένων (υπογεγραμμένες μισθοδοτικές καταστάσεις, αντίγραφα λογαριασμών μισθοδοσίας κ.λπ.)

β) Μισθολογικές καταστάσεις ή Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις (Α.Π.Δ.) οι οποίες μπορούν να υποβληθούν και σε ηλεκτρονική μορφή, συνοδευόμενες με υπεύθυνη δήλωση στην οποία θα δηλώνεται ότι τα στοιχεία που εμπεριέχονται είναι αληθή (για τους ασφαλισμένους στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ).

γ) Γραμμάτια είσπραξης ή βεβαίωση απόδοσης ασφαλιστικών εισφορών κύριας και επικουρικής ασφάλισης
-Αντίγραφα των γραμματίων κατάθεσης (αν η καταβολή έγινε σε Τράπεζα) ή των προσωρινών γραμματίων είσπραξης (αν η καταβολή έγινε σε Υποκ/μα του ΙΚΑ ΕΤΑΜ), που αντιστοιχούν στις μηνιαίες εισφορές, τις οποίες είναι υποχρεωμένος ο εργοδότης να καταβάλει για τους μήνες που αναφέρονται στην τρέχουσα τριμηνιαία χρονική περίοδο.)
-Σε περίπτωση που επιχειρήσεις χρησιμοποιούν τους εναλλακτικούς τρόπους συναλλαγής για την απόδοση των ασφαλιστικών τους εισφορών (π.χ. InternetBanking, PhoneBanking) τότε θα πρέπει να προσκομίσουν αντίγραφο συναλλαγής πληρωμής όπου αναγράφεται η ένδειξη «ΑΜΕΣΗ ΠΛΗΡΩΜΗ ΙΚΑΕΤΑΜ», «ΕΚΤΕΛΕΣΜΕΝΗ», «ΚΑΤΑΧΩΡΗΘΗΚΕ» και Υπεύθυνη δήλωση ότι τα αναγραφόμενα είναι ακριβή και αληθή.

Στην περίπτωση ωφελουμένων οι οποίοι δεν υπάγονται στην κύρια ασφάλιση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, η επιχείρηση θα προσκομίζει αντίγραφα γραμματίων είσπραξης από τον οικείο ασφαλιστικό φορέα σύμφωνα με την κείμενη ασφαλιστική νομοθεσία.

Στις περιπτώσεις που η επιχείρηση έχει προβεί σε ρύθμιση των οφειλών της προς το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ή τους οικείους ασφαλιστικούς φορείς, ή τα επικουρικά ταμεία εκτός ΙΚΑ-ΕΤΕΑΜ, για να είναι δυνατή η καταβολή της επιχορήγησης θα πρέπει η ρύθμιση να έχει κατατεθεί εμπρόθεσμα, δηλαδή εντός δύο μηνών από τη λήξη κάθε τριμήνου απασχόλησης και στην απόφαση ρύθμισης να συμπεριλαμβάνεται το κρίσιμο χρονικό διάστημα για το οποίο ζητά να επιχορηγηθεί η επιχείρηση και εφόσον οι δόσεις της ρύθμισης καταβάλλονται κανονικά.

Εάν η Υπηρεσία κρίνει ότι τα παραπάνω στοιχεία χρήζουν περαιτέρω έρευνας, ενδείκνυται να τα διασταυρώσει και με την αρμόδια Υπηρεσία του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ή του οικείου ασφαλιστικού φορέα κύριας ή και επικουρικής ασφάλισης.

δ) Βεβαίωση ασφαλιστικής και φορολογικής ενημερότητας ή βεβαίωση οφειλής όπου απαιτείται. Σύμφωνα με τις υπ' αριθ. ΔΙΑΔΠ/Α/10067/2007 και ΔΙΑΔΠ/Φ.Α.1.1/2407/26/01/2009 ΚΥΑ τα παραπάνω δικαιολογητικά αναζητούνται αυτεπάγγελτα από την αρμόδια για την έκδοση της διοικητικής πράξης Υπηρεσία.

ε) Ακριβές αντίγραφο κατάστασης του προσωπικού και ωρών εργασίας που έχει υποβληθεί ηλεκτρονικά στο σύστημα ΙΚΑ - ΣΕΠΕ - ΟΑΕΔ.

Στις περιπτώσεις που η επιχείρηση δεν καταθέσει με την υποβολή της αίτησης για καταβολή της επιχορήγησης όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά που αναφέρονται ανωτέρω, τότε κάθε δικαιολογητικό που κατατίθεται στην αρμόδια Υπηρεσία εκ των υστέρων θα λαμβάνει ξεχωριστό αριθμό πρωτοκόλλου.

Όροι

Κάθε άτομο που υπάγεται στο πρόγραμμα επιχορηγείται από την ημερομηνία πρόσληψής του.

Η επιχορήγηση θα υπολογίζεται για κάθε μήνα πλήρους απασχόλησης για τους μισθωτούς και για τους ημερομισθίους, εφόσον υπάρχουν είκοσι πέντε (25) τουλάχιστον ημέρες ασφάλισης.

Ως πλήρη απασχόληση νοείται η παροχή εξαρτημένης εργασίας που καλύπτει τόσο το ωράριο πλήρους απασχόλησης που ισχύει στην επιχείρηση, όσοι και στις αποδοχές της πλήρους απασχόλησης που προκύπτουν από τη σχετική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, την Κλαδική, την Επιχειρησιακή, τον Κανονισμό Εργασίας, τις ατομικές συμβάσεις εργασίας, την επιχειρησιακή συνήθεια κ.λπ.
Κατά τη διάρκεια του προγράμματος, όσον αφορά στο δεσμευόμενο (επιχορηγούμενο και προϋπάρχον) προσωπικό, δεν είναι δυνατή η μετατροπή του καθεστώτος απασχόλησης από πλήρη σε μερική ή σε εκ περιτροπής απασχόληση κ.λπ. Οι ανωτέρω δεσμεύσεις ισχύουν και για το χρονικό διάστημα από την ημερομηνία υποβολής της ηλεκτρονικής αίτησης μέχρι και την έκδοση της εγκριτικής απόφασης.

Οι αποδοχές των εργαζομένων (επιχορηγούμενου και μη προσωπικού) καθορίζονται από τις οικείες συμβάσεις εργασίας (Εθνική, Κλαδικές, Επιχειρησιακές κ.λπ.) και την εργατική νομοθεσία.

Χρόνος υποχρεωτικής απασχόλησης - Δεσμεύσεις

i. Οι επιχειρήσεις (δικαιούχοι) υποχρεούνται να διατηρήσουν τις επιχορηγούμενες θέσεις εργασίας καθώς και τον αριθμό των εργαζομένων (προϋπάρχον προσωπικό) που απασχολούσαν τους τελευταίους δώδεκα (12) μήνες, που προηγούνταν της ημερομηνίας υποβολής της αίτησης, καθ' όλη τη διάρκεια του προγράμματος, δηλαδή:

1. δώδεκα (12) μήνες για τους ανέργους που θα προσλάβουν οι δικαιούχοι και ανήκουν σε μειονεκτική θέση σύμφωνα με το εδ. α του άρθρου 40.3 του Καν. 800/2008, και

2. από 12-24 μήνες για τους ανέργους που θα προσλάβουν οι δικαιούχοι και ανήκουν σε πολύ μειονεκτική θέση, σύμφωνα με το εδ.β του άρθρου 40.3 του Καν.800/2008 και το Ν. 3614/2007, ως εξής:

a. Για προσλήψεις ατόμων που ανήκουν σε πολύ μειονεκτική θέση και πραγματοποιηθούν έως 31-10-2013, η συνολική διάρκεια υποχρέωσης της διατήρησης των θέσεων εργασίας θα είναι 24 μήνες,

b. Για προσλήψεις ατόμων που ανήκουν σε πολύ μειονεκτική θέση και πραγματοποιηθούν από 11-1-2013 έως 30-4-2014, η συνολική διάρκεια υποχρέωσης της διατήρησης των θέσεων εργασίας θα είναι 18 μήνες,

c. Για προσλήψεις ατόμων που ανήκουν σε πολύ μειονεκτική θέση και πραγματοποιηθούν από 1-5-2014 έως 31-10-2014, η συνολική διάρκεια υποχρέωσης της διατήρησης των θέσεων εργασίας, θα είναι 12 μήνες.

Ως αριθμός εργαζόμενων (προϋπάρχον προσωπικό) νοείται ο αριθμός των ετήσιων μονάδων εργασίας (ΕΜΕ), δηλαδή ο αριθμός των εργαζομένων πλήρους απασχόλησης που έχουν εργαστεί κατά τη διάρκεια των δώδεκα (12) τελευταίων μηνών, που προηγούνται της ημερομηνίας υποβολής της αίτησής της επιχείρησης. Η μερική και η εποχική απασχόληση υπολογίζονται στην καθαρή αύξηση και ισοδυναμούν με κλάσμα ετησίων μονάδων εργασίας.

ii. Σε περίπτωση που η επιχείρηση μειώσει το επιχορηγούμενο προσωπικό της και εφόσον δεν το αντικαταστήσει μέσα σε τριάντα (30) ημέρες, το πρόγραμμα θα διακόπτεται κατά τόσες θέσεις εργασίας όσες μειώθηκε το προσωπικό. Είναι δυνατή η επιμήκυνση της ως άνω προθεσμίας, κατά τριάντα (30) ημέρες, μετά από αίτηση της επιχείρησης και απόφαση του Προϊσταμένου της Υπηρεσίας (ΚΠΑ2).

Σε περίπτωση μη αντικατάστασης λόγω έλλειψης ειδικότητας (που θα διαπιστώνεται από την Υπηρεσία) σε επιχορηγούμενη θέση θα διακόπτεται η επιχορήγηση μόνο για τη θέση αυτή χωρίς άλλες επιπτώσεις για τον εργοδότη.

Ως μείωση του επιχορηγούμενου προσωπικού θεωρείται η καταγγελία σύμβασης εργασίας, όπως επίσης και η εθελουσία έξοδος που γίνεται με πρωτοβουλία του εργοδότη, μέσω προγραμμάτων παροχής οικονομικών κυρίως κινήτρων εθελούσιας εξόδου.

Δεν θεωρείται μείωση, εφόσον προσκομίζονται τα απαραίτητα δικαιολογητικά, η καταγγελία σύμβασης εργασίας λόγω συνταξιοδότησης (επιχορηγούμενου και προϋπάρχοντος προσωπικού), η καταγγελία σύμβασης εργασίας ορισμένου χρόνου (προϋπάρχον προσωπικό) που οφείλεται σε σπουδαίο λόγο που αφορά στον εργαζόμενο καθώς και η καταγγελία σύμβασης εργασίας μετά από μήνυση για αξιόποινη πράξη.

Επίσης δεν θεωρείται μείωση (επιχορηγούμενου και προϋπάρχοντος) προσωπικού η οικειοθελής αποχώρηση, η αναπηρία, ο θάνατος.

Ακόμη σε περίπτωση στράτευσης, ασθένειας, κυοφορίας-λοχείας του προσωπικού (επιχορηγούμενου και προϋπάρχοντος), δεν απαιτείται αντικατάσταση, αφού η σχέση εργασίας δεν διακόπτεται, εφόσον η επιχείρηση προσκομίσει στην αρμόδια Υπηρεσία τα απαραίτητα δικαιολογητικά.



Διαβάστε περισσότερα...