Σάββατο 13 Ιουλίου 2013

Ουδέν κρυπτόν από την Εφορία

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ασφυκτική πίεση ασκεί στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών η τρόικα προκειμένου ως τα τέλη του 2013 να έχει ενεργοποιηθεί ο νέος μηχανισμός παρακολούθησης της φορολογικής συμμόρφωσης, ο οποίος θα καταστήσει τη Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων Μεγάλο Αδελφό των εισοδημάτων εκατομμυρίων φορολογούμενων φυσικών και νομικών προσώπων.

Ο πολυεπίπεδος αυτός μηχανισμός, που σχηματοποιήθηκε ύστερα από διετή συνεργασία των στελεχών του υπουργείου Οικονομικών με τους εμπειρογνώμονες της τεχνικής βοήθειας του ΔΝΤ και της ΕΕ, βασίζεται σε προληπτικά και κατασταλτικά μέτρα. Η καρδιά του νέου μηχανισμού είναι το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο, που ήδη δημιουργείται στη Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων και το οποίο θα επιτρέψει στις φορολογικές Αρχές εντός του 2014 να έχουν πλήρη και αναλυτική εικόνα για την ακίνητη και κινητή περιουσία όλων των φορολογουμένων, αλλά και ενημέρωση για τις δαπάνες, τα έσοδα και τις καταναλωτικές τους συνήθειες.

Παράλληλα, οι ελεγκτικές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών με τις νέες έμμεσες τεχνικές ελέγχου, οι οποίες ήδη ξεκίνησαν να εφαρμόζονται - και θα βελτιωθούν περαιτέρω μέσα στο επόμενο έτος -, θα «ξεσκονίζουν» στην κυριολεξία τούς φορολογούμενους υπόπτους για φοροδιαφυγή με βάση τα νέα φίλτρα ανάλυσης ρίσκου που χρησιμοποιεί η Εφορία. Τέλος, με τον νέο Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών, που θα κατατεθεί το αργότερο έως τις 22 Ιουλίου στη Βουλή, θα επέλθουν κάποιες αλλαγές στο νέο ποινολόγιο της φοροδιαφυγής, ενώ οι ποινές θα αναδιαμορφωθούν έως το τέλος του 2013 σε συνεργασία του υπουργείου Οικονομικών με το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο

Ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης αναμένεται μέχρι τα τέλη του μήνα να λάβει από ειδική ομάδα εργασίας τη μελέτη για τον καθορισμό του τρόπου αποτύπωσης και συγκέντρωσης των στοιχείων που θα αποτελέσουν το περιουσιολόγιο φυσικών προσώπων κατόχων Αριθμού Φορολογικού Μητρώου. Η εν λόγω μελέτη θα υποδεικνύει τον τρόπο και τον χρόνο υποβολής των οικονομικών στοιχείων για τη συγκρότηση και παρακολούθηση του περιουσιολογίου. Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι εντός του 2013 να συγκεντρωθούν όλα τα απαιτούμενα στοιχεία για το ολοκληρωμένο ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο ώστε να υπάρχει πλήρης εικόνα για το σύνολο των φορολογουμένων (φυσικών προσώπων) το 2014. Το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο θα εγκατασταθεί στη Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων και σε αυτό θα καταγραφούν όλα τα διαθέσιμα δεδομένα για τα ακίνητα, αυτοκίνητα, σκάφη, εναέρια μέσα μεταφοράς, μετοχές, αμοιβαία κεφάλαια και εταιρικά μερίδια όλων των φορολογουμένων (φυσικών προσώπων) κατοίκων Ελλάδας.

Μητρώο Τραπεζικών Λογαριασμών

Ανεξάρτητα από το περιουσιολόγιο θα λειτουργεί το Μητρώο Τραπεζικών Λογαριασμών. Πρόκειται για μια βάση δεδομένων στην οποία θα αποστέλλονται από τη διατραπεζική εταιρεία Τραπεζικά Συστήματα Πληροφοριών - Τειρεσίας ΑΕ όλα τα στοιχεία λογαριασμών, καταθέσεων, δανείων, ομολόγων, αμοιβαίων κεφαλαίων κ.λπ. που διατηρούν φορολογούμενοι που ελέγχονται από τις φορολογικές Αρχές είτε για φοροδιαφυγή είτε για άλλες παράνομες δραστηριότητες.

Καταγραφή των τόκων

Ηλεκτρονική υποδομή παράλληλη με το Μητρώο Τραπεζικών Λογαριασμών έχει ήδη δημιουργηθεί στη Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων και σε αυτήν καταγράφονται οι καταστάσεις με τους τόκους που απέκτησαν οι πελάτες τραπεζών και εταιρειών παροχής επενδυτικών υπηρεσιών, αλλά και το ποσό του φόρου που παρακρατήθηκε από τους τόκους αυτούς.

Οnline οι αποδείξεις

Στις 10 Ιουλίου ολοκληρώθηκε η διαβούλευση που είχε ξεκινήσει το υπουργείο Οικονομικών στις 25 Ιουνίου για τους τρόπους και τις διαδικασίες διασφάλισης ηλεκτρονικής αποθήκευσης των δεδομένων των ηλεκτρονικά εκδιδομένων φορολογικών στοιχείων. Ουσιαστικά πρόκειται για το τελευταίο βήμα πριν από την καθιέρωση της online σύνδεσης των ταμειακών μηχανών με το ΚΕΠΥΟ.

Στοπ στη χρήση μετρητών

Πρόθεση του υπουργείου Οικονομικών είναι να περιορίσει τη χρήση μετρητών στις συναλλαγές και να καθιερώσει τη μεγαλύτερη χρήση πιστωτικών και χρεωστικών καρτών. Προς αυτή την κατεύθυνση ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης έχει εισηγηθεί το όριο της αποκλειστικής χρήσης πιστωτικών καρτών να μειωθεί στα 500 ευρώ. Σημειώνεται ότι σήμερα οι αγορές από ιδιώτες προϊόντων ή υπηρεσιών αξίας άνω των 1.500 ευρώ (με ΦΠΑ) δεν πραγματοποιούνται με μετρητά, αλλά αποκλειστικά μέσω χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών, τραπεζικών λογαριασμών και επιταγών. Σε κάθε περίπτωση πρόθεση του υπουργείου είναι από το Σεπτέμβριο να υπάρξουν πρωτοβουλίες για την παροχή κινήτρων σε όσους κάνουν χρήση καρτών πληρωμών για τις συναλλαγές τους, κάτι το οποίο εκτιμάται ότι θα συμβάλει στη εκπαίδευση του κοινού και στην περαιτέρω διείσδυση των ηλεκτρονικών πληρωμών.

Από ακτίνες Χ οι ύποπτοι

Οι φορολογούμενοι που θα κρίνονται ως ύποπτοι για φοροδιαφυγή από τις διασταυρώσεις που διενεργούν οι ελεγκτικές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών θα περνούν τις ακτίνες Χ του ελεγκτικού μηχανισμού. Οι ελεγχόμενοι θα πρέπει να κοινοποιούν στην Εφορία αναλυτικά δικαιολογητικά για τα διαθέσιμα περιουσιακά τους στοιχεία, το επίπεδο διαβίωσής τους, τις δαπάνες που έχουν πραγματοποιήσει, αλλά και για τις μεταβολές στην περιουσία τους. Ο προϊστάμενος της ελεγκτικής υπηρεσίας δικαιούται να καλεί εγγράφως τον υπόχρεο, ανεξάρτητα από το αν έχει υποβάλει ή όχι φορολογική δήλωση, να δώσει μέσα σε τακτή και σύντομη προθεσμία, είτε αυτοπροσώπως είτε μέσω εκπροσώπου, τις αναγκαίες διευκρινίσεις και να προσκομίσει κάθε λογαριασμό και κάθε στοιχείο που είναι χρήσιμο για τον καθορισμό του εισοδήματος.

Αυστηρές ποινές

Ο νέος Κώδικας Φορολογικών Διαδικασιών που θα κατατεθεί το αργότερο έως τις 22 Ιουλίου στη Βουλή από τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα προβλέπει αυστηρές ποινές για τους φοροφυγάδες, οι οποίες μάλιστα αναμένεται να καταστούν πιο αυστηρές καθώς έως τα τέλη του έτους θα υπάρξει αναθεώρηση του ποινικού κώδικα από το υπουργείο Δικαιοσύνης και εμπλουτισμός του με πρόσθετες κυρώσεις για τα εγκλήματα φοροδιαφυγής.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.