Σάββατο 13 Ιουλίου 2013

Ο νέος κορονoϊός και ο κίνδυνος πανδημίας

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ερευνητές του γαλλικού Ινστιτούτου Παστέρ υπολόγισαν πόσοι μπορούν να «κολλήσουν».

Ο νέος κορονοϊός (MERS-CoV) που απομονώθηκε για πρώτη φορά από ασθενείς με σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο, στην Αραβική Χερσόνησο, το Σεπτέμβριο του 2012 και μέχρι στιγμής ευθύνεται για 77 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 41 θανάτους, δεν φαίνεται προς το παρόν να συνιστά παγκόσμια απειλή σύμφωνα με τους ερευνητές.

Η ανάλυσή τους αφορά 55 κρούσματα αναπνευστικού συνδρόμου εξαιτίας του κοροναϊού από την Μέση Ανατολή και υποδηλώνει ότι ο ιός δεν φαίνεται να έχει τη δύναμη να προκαλέσει πανδημία. Μάλλον εξασθενεί σύμφωνα με την επιστημονική δημοσίευση στο ιατρικό επιστημονικό περιοδικό The Lancet.

Ωστόσο ο ιός μπορεί να μεταλλαχθεί γεγονός που σημαίνει ότι θα μπορούσε να αποτελέσει πολύ μεγαλύτερη απειλή.

Προς το παρόν πάντως η ερευνητική ομάδα του γαλλικού Ινστιτούτου Παστέρ επιχείρησε να υπολογίσει το μέσο αριθμό ατόμων που μπορεί να «κολλήσει» κάθε άτομο που έχει μολυνθεί με τον ιό. Ο αριθμός αυτός υποδηλώνει και την δυναμική του ιού όσον αφορά την ταχύτητα μετάδοσής του και τον κίνδυνο της πανδημίας.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματά τους κάθε ασθενής μπορεί κατά μέσο όρο να μολύνει 0,69 άλλους. Επομένως τρεις ασθενείς μπορούν να μεταδώσουν τον ιό σε μόλις δύο άτομα.

Πρόκειται για έναν αριθμό που υποδηλώνει ότι νέος κοροναϊός (MERS-CoV) προς το παρόν δεν έχει την δυνατότητα να προκαλέσει επιδημία.


Πηγή: http://www.vita.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.