Παρασκευή 7 Ιουνίου 2013

Η γενική αναισθησία αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας


Αναζητείται παγκόσμια συμφωνία για τα κριτήρια διάγνωσης του θανάτου.

Η υποβολή ενός ηλικιωμένου σε γενική αναισθησία στο πλαίσιο κάποιας χειρουργικής επέμβασης αυξάνει κατά 35% τον κίνδυνο να πάθει άνοια αργότερα, σύμφωνα με μια νέα γαλλική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρ. Φρανσουά Σζταρκ του πανεπιστημίου του Μπορντό και του ιατρικού ερευνητικού ινστιτούτου INSERM, παρουσίασαν τα ευρήματά τους στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Αναισθησιολογίας (Euroanaesthesia), όπου επίσης, σύμφωνα με το BBC, κορυφαίοι αναισθησιολόγοι επεσήμαναν την ανάγκη να υπάρξει επιτέλους μια διεθνής συμφωνία και συναίνεση για το πότε και πώς πρέπει να γίνεται η διάγνωση του θανάτου.

Η λεγόμενη «μετεγχειρητική γνωσιακή δυσλειτουργία» ανοίγει το δρόμο για την άνοια ακόμα και αρκετά χρόνια μετά την επέμβαση στον ασθενή. Πρόκειται για μια συνήθη επιπλοκή σε ηλικιωμένους, οι οποίοι κάνουν κάποιο σοβαρό χειρουργείο που απαιτεί γενική αναισθησία.

Έως τώρα υπήρχε αβεβαιότητα αν και σε ποιο βαθμό οι εγκεφαλικές επιπλοκές της γενικής αναισθησίας αποτελούν πρόδρομο της άνοιας και της νόσου Αλτσχάιμερ. Η νέα γαλλική μελέτη δείχνει ότι όντως είναι αυξημένος αυτός ο κίνδυνος για τους ηλικιωμένους, καθώς η γενικευμένη αναισθησία μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή στους νευρικούς ιστούς τους, με συνέπεια να διευκολυνθεί η δημιουργία στον εγκέφαλο πλακών του πεπτιδίου β-αμυλοειδούς, κάτι που αποτελεί μηχανισμό πρόκλησης άνοιας.

Οι ερευνητές μελέτησαν τις περιπτώσεις περίπου 9.300 ανδρών και γυναικών από τρεις γαλλικές πόλεις, με μέση ηλικία 75 ετών. Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι ασθενείς που είχαν εμφανίσει άνοια, ήταν πιθανότερο να έχουν στο παρελθόν χειρουργηθεί με γενική αναισθησία (37%) από ό,τι να μην έχουν κάνει γενική αναισθησία (32%).

Οι Γάλλοι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι κάποιος ηλικιωμένος, ο οποιός έχει έστω και μια γενική αναισθησία στο παρελθόν του, αντιμετωπίζει αυξημένο κίνδυνο κατά 35% να εμφανίσει άνοια, σε σχέση με κάποιον που ποτέ δεν έχει υποβληθεί σε γενική αναισθησία.

Η διάγνωση του θανάτου

Στο συνέδριο των αναισθησιολόγων τονίστηκε ότι οι νέες εξελίξεις στην ιατρική τεχνολογία έχουν κάνει λιγότερο ξεκάθαρη τη διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στη ζωή και το θάνατο, με συνέπεια οι γιατροί, σε σπάνιες περιπτώσεις, να ανακοινώνουν ότι κάποιος ασθενής είναι νεκρός, αλλά ο τελευταίος να διαπιστώνεται αργότερα ότι ακόμα είναι ζωντανός.

Για να αποφευχθεί αυτό στο μέλλον, όπως αναφέρθηκε, πρέπει να γίνει περισσότερη επιστημονική έρευνα πάνω στο «σύνορο» ζωής-θανάτου και να δοθούν στους γιατρούς όλου του πλανήτη πιο σαφείς και ενιαίες κατευθυντήριες οδηγίες για τη διάγνωση του θανάτου. Ήδη ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει αρχίσει να διαμορφώνει μια τέτοια συναίνεση διεθνώς.

Στην πλειονότητα των περιστατικών στα νοσοκομεία, οι ασθενείς θεωρούνται νεκροί, όταν η καρδιά τους δεν χτυπάει πια, δεν αναπνέουν και δεν έχουν προφανείς αντιδράσεις στα εξωτερικά ερεθίσματα. Όμως, σύμφωνα με τον δρα 'Αλεξ Μανάρα, αναισθησιολόγο του βρετανικού νοσοκομείου του Μπρίστολ, στην ιατρική βιβλιογραφία αναφέρονται πάνω από 30 περιπτώσεις ανθρώπων, οι οποίοι, αν και είχαν θεωρηθεί νεκροί από τους γιατρούς, «επέστρεψαν» στη συνέχεια στη ζωή, με αποτέλεσμα να τίθεται πλέον το ερώτημα αν είναι δυνατό να βελτιωθεί η διάγνωση του θανάτου.

Σύμφωνα με τον Μανάρα, σε μερικές περιπτώσεις οι γιατροί δεν αφιερώνουν επαρκή χρόνο στην παρατήρηση του οργανισμού του ατόμου, προτού τον κρίνουν νεκρό. Όπως είπε, οι νέες παγκόσμιες κατευθυντήριες οδηγίες πρέπει να απαιτούν μια εξέταση του ασθενούς για τουλάχιστον πέντε λεπτά, ώστε να αποφευχθεί τυχόν… νεκρανάσταση.

Σήμερα, ο ελάχιστος αυτός απαιτούμενος χρόνος εξέτασης για να διαγνωστεί κάποιος ως νεκρός, ποικίλει πολύ από χώρα σε χώρα. Για παράδειγμα, στις ΗΠΑ και την Αυστραλία είναι δύο λεπτά, στη Βρετανία πέντε, ενώ στην Ιταλία 20 (ιδίως όταν υπάρχει περίπτωση να ληφθούν όργανα από τον νεκρό για μεταμόσχευση). Υπάρχουν στοιχεία από επιστημονικές έρευνες ότι αν ο εγκέφαλος μείνει πέντε λεπτά χωρίς αίμα και οξυγόνο, επειδή έχει σταματήσει η καρδιά, τότε υφίασταται μόνιμη ζημιά, αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Από την άλλη, συχνά στις μονάδες εντατικής θεραπείας, όπου η καρδιά και οι πνεύμονες του ασθενούς διατηρούνται σε λειτουργία χάρη στη μηχανική υποστήριξη, οι γιατροί χρησιμοποιούν την έννοια του «εγκεφαλικού θανάτου», κάνοντας συνήθως νευρολογικά τεστ για να δουν αν υπάρχει οποιαδήποτε λειτουργία στον εγκέφαλο. Όμως τα κριτήρια εγκεφαλικού θανάτου διαφέρουν επίσης από χώρα σε χώρα. Σε κάποιες χώρες (π.χ. Καναδάς) αρκεί μόνο ένας γιατρός για να διαγνώσει τον εγκεφαλικό θάνατο, ενώ σε άλλες (π.χ. Βρετανία) απαιτούνται δύο γιατροί και σε κάποιες (π.χ. Ισπανία) τρεις.

Ακόμα, ποικίλουν τα απαιτούμενα νευρολογικά-εγκεφαλικά τεστ, καθώς και ο χρόνος παρατήρησης του ασθενούς, έως ότου ανακοινωθεί επίσημα ο θάνατός του. Σύμφωνα με τον καθηγητή αναισθησιολογίας του πανεπιστημίου της Βαρκελώνης Ρικάρδ Βαλέρο, «τέτοιες διαφορές στην ιατρική πρακτική δεν φαίνονται λογικές», γι' αυτό πρέπει να υπάρξει μια παγκόσμια συμφωνία σχετικά με τα διαγνωστικά κριτήρια του εγκεφαλικού θανάτου.Διαβάστε περισσότερα...

Έρευνα για καρτέλ προμηθευτών στο ΑΧΕΠΑ


Εισαγγελική παρέμβαση ύστερα από καταγγελίες.

Προκαταρκτική έρευνα παρήγγειλε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης έπειτα από καταγγελίες τής διοίκησης του ΑΧΕΠΑ περί «καρτέλ» εταιρειών που λυμαίνονται τις προμήθειες ιατρικών υλικών.

Οι συγκεκριμένες καταγγελίες περιλαμβάνονται σε αναφορά που έκανε η διοίκηση του πανεπιστημιακού νοσοκομείου της Θεσσαλονίκης προς τις αρμόδιες επιτροπές ανταγωνισμού του υπουργείου Υγείας.

Ο σχετικός φάκελος διαβιβάστηκε προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών, που ενεργώντας άμεσα, παρήγγειλε προκαταρκτική εξέταση προκειμένου να διερευνηθούν τα καταγγελλόμενα και -εφόσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις- να αποδοθούν οι προβλεπόμενες ποινικές ευθύνες σε βάρος των υπευθύνων.

Στο επίκεντρο της αναφοράς, όπως αναφέρει το ΑΠΕ, βρέθηκαν εταιρείες που συμμετέχουν στους διαγωνισμούς προμήθειας φίλτρων αιμοκάθαρσης τα οποία προορίζονται για τη θεραπεία νεφροπαθών.

Η διοίκηση του ΑΧΕΠΑ κατήγγειλε ότι οι εταιρείες αυτές προχωρούν σε μεταξύ τους συμφωνίες, υιοθετώντας ενιαία τιμή για τη διάθεση του συγκεκριμένου υλικού, που συνήθως είναι σε υψηλότερα επίπεδα απ' ό,τι σε ανάλογους διαγωνισμούς άλλων χωρών.Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Θεμελιώθηκε η ψυχιατρική κλινική στο Παναρκαδικό Νοσοκομείο


Με προϋπολογισμό 10 εκατ. ευρώ.

Θεμελιώθηκε σήμερα το πρωί από τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζο, παρουσία της υφυπουργού Υγείας Φωτεινής Σκοπούλη, εκπροσώπων της τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης και πολιτών της Αρκαδίας, το κτίριο της ψυχιατρικής κλινικής του Παναρκαδικού Νοσοκομείου Τρίπολης, που χρηματοδοτείται από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Πελοποννήσου με 10 εκατ. ευρώ και θα είναι έτοιμο τον Δεκέμβριο του 2015.

Το κτίριο της ψυχιατρικής κλινικής θα είναι συνολικού εμβαδού 5.341,07 τμ, θα έχει τρία επίπεδα και θα συνδέεται εσωτερικά με το υπάρχον κτιριακό συγκρότημα του Παναρκαδικού Νοσοκομείου. Στο υπόγειο θα βρίσκονται οι βοηθητικές χρήσεις, στο ισόγειο θα είναι το τμήμα εφήβων, η είσοδος του τμήματος ενηλίκων, το νοσοκομείο ημέρας και τα οξέα κι επείγοντα περιστατικά, ενώ στον όροφο θα αναπτυχθεί το τμήμα ενηλίκων –συνολικά στη νέα κλινική θα δημιουργηθούν 42 κλίνες νοσηλείας.

Ο κ. Λυκουρέντζος στο χαιρετισμό του στην τελετή θεμελίωσης, δήλωσε συγκινημένος, γιατί «ξεκινά η κατασκευή μιας σημαντικής δομής στον χώρο της υγείας που πέρα όλων των άλλων, στέλνει μήνυμα ελπίδας κι αισιοδοξίας αυτήν τη δύσκολη και κρίσιμη περίοδο για τη χώρα». Ο υπουργός Υγείας, ευχαρίστησε τους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό του νοσοκομείου Τρίπολης για το έργο που επιτελούν και ανέφερε πως τον κάνουν να νιώθει υπερήφανος ως υπουργός Υγείας, με την αυταπάρνηση που υπηρετούν το δημόσιο σύστημα υγείας και την άρτια επιστημονική τους κατάρτιση.

Ευχαρίστησε επίσης τους προκατόχους του στο υπουργείο Υγείας, την υφυπουργό Υγείας, τους αιρετούς άρχοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης και την Παναρκαδική Ομοσπονδία Αμερικής, για τη συμβολή που είχαν, ώστε να ξεπεραστούν τα εμπόδια και να αρχίσει η κατασκευή της ψυχιατρικής κλινικής στο Παναρκαδικό Νοσοκομείο που συζητείται τα τελευταία δέκα χρόνια.

Ο κ. Λυκουρέντζος, αφού επισήμανε ότι η τοπική οικονομία χειμάζεται, προέτρεψε την ανάδοχο εταιρεία του έργου, να προτιμήσει εργαζόμενους από την Τρίπολη και την Αρκαδία για την κατασκευή της κλινικής, καθώς και επιχειρήσεις από την τοπική αγορά για την προμήθεια των υλικών που θα χρειαστεί, ενώ παράλληλα απευθυνόμενος στις αρκαδικές επιχειρήσεις, ζήτησε να κάνουν ανταγωνιστικές πρόσφορες στην ανάδοχο εταιρεία.

Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης ανέφερε πως «η σημερινή τοποθέτηση του θεμέλιου λίθου είναι μία μεγάλη κατάκτηση». Σημείωσε πως, όταν η Περιφέρεια παρέλαβε τη διαχείριση του ΕΣΠΑ, ο τομέα υγείας αποτελούσε ένα διαλυμένο πρόγραμμα, για το οποίο η Διαχειριστική Αρχή του έλεγε, τόνισε, να μην ασχοληθεί, γιατί έχει εξαντλήσει τα περιθώρια βιωσιμότητας και αποτελεσματικότητας. «Εμείς», είπε, «τολμήσαμε και αυτό το πρόγραμμα σήμερα τρέχει με τη μεγαλύτερη ποσόστωση».

Ο περιφερειάρχης υπογράμμισε πως αξιοποιώντας το ΕΣΠΑ, στο Παναρκαδικό Νοσοκομείο Τρίπολης εκτελείται πρόγραμμα προμήθειας ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού και είναι σε καλό δρόμο η οριστικοποίηση της μελέτης για την καθ' ύψος επέκτασή του. Τα Κέντρα Υγείας της Περιφέρειας αναβαθμίζονται και προχωρούν είπε, δύο σημαντικά έργα στο νοσοκομείο Σπάρτης, που αφορούν την ανάπτυξη νέας πτέρυγας 19 κλινών και Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ), καθώς και στο νοσοκομείο Κορίνθου όπου ολοκληρώνεται η χωροθέτηση αξονικού και μαγνητικού τομογράφου.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της Παναρκαδικής Ομοσπονδίας Αμερικής Παναγιώτης Καραφωτιάς έδωσε τα συγχαρητήριά του για την έναρξη των εργασιών.

Τέλος όσον αφορά το κτίριο όπου στεγαζόταν το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Τρίπολης, ο υπουργός σε δηλώσεις του ανέφερε ότι θα αξιοποιηθεί μέσω του ΤΑΙΠΕΔ, μετά την ολοκλήρωση της δομής που θεμελιώθηκε.


Διαβάστε περισσότερα...

Σκάνδαλο υπεξαίρεσης σε ελληνικό σχολείο στην Γερμανία


Κατάχρηση χρημάτων από εκπαιδευτικό με την συγκάληψη ανωτέρου του σε ελληνικό σχολείο στην Γερμανία.
Υπηρετούν στο χώρο της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στη Γερμανία επί πολλά χρόνια. Είναι και οι δύο υψηλόβαθμοι εκπαιδευτικοί και συνδικαλιστές προερχόμενοι από τον ίδιο πολιτικό χώρο.

Το έγγραφο δείχνει την καταγγελία για την κατάχρηση στο σχολείο 
Ο υφυπουργός Παιδείας Θ. Παπαθεοδώρου


Ο ένας, πρώην διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου Μπίλεφελντ, κατηγορείται ότι επί δύο χρόνια έκλεβε τα χρήματα της σχολικής επιτροπής που προορίζονταν για δαπάνες του σχολείου. Ο δεύτερος, ανώτερός του, συντονιστής των σχολείων Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας και επί χρόνια αιρετός του ΠΑΣΟΚ για τους εκπαιδευτικούς στη Γερμανία, κατηγορείται ότι αντί να καταγγείλει το σκάνδαλο επιχείρησε να το συγκαλύψει.

Οκτώ μήνες μετά τη δημοσιοποίηση του σκανδάλου και αφού έχει ολοκληρωθεί η ΕΔΕ και υπάρχει πόρισμα, που είναι κόλαφος και για τους δύο κατηγορουμένους, αποκαλύπτεται ότι:

* Ο διευθυντής του σχολείου που κατηγορείται ως επίορκος για την κατάχρηση παρέμενε ενεργός στην υπηρεσία του μέχρι τον περασμένο Μάρτιο και αμειβόταν κανονικά από το υπουργείο Παιδείας, ενώ είχε πάρει παράνομα άδεια από τον προϊστάμενό του συντονιστή.

* Ο συντονιστής των ελληνικών σχολείων σε πέντε πόλεις της Γερμανίας, ο οποίος κατηγορείται ότι προσπάθησε να συγκαλύψει τον υφιστάμενό του, παραμένει έως σήμερα στη θέση του και ασκεί πλήρως τα καθήκοντά του, ενώ παραπέμφθηκε ομόφωνα από το Πρωτοβάθμιο στο Δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό Όργανο  Παραπομπή που οδηγεί σε αυτοδίκαιη αργία, όπως προβλέπει ο πρόσφατος Νόμος 4093/12.

Η αποκάλυψη της κατάχρησης ξεκίνησε από καταγγελία που έκανε στο υπουργείο Παιδείας ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Ελληνικού Δημοτικού Σχολείου Βούπερταλ, Γ. Μάμμος, τον Σεπτέμβριο του 2012. Σύμφωνα με αυτήν, ο τότε διευθυντής του Ελληνόγλωσσου Δημοτικού Σχολείου Μπίλεφελντ, Απ. Κιουρτίδης, αφαίρεσε 21.500 ευρώ από το ταμείο της σχολικής επιτροπής, της οποίας ήταν πρόεδρος. Χρήματα που προορίζονταν για δαπάνες του σχολείου.

Απόπειρα

Στην καταγγελία αναφέρεται ότι ο συντονιστής των σχολείων Βόρειας Ρηνανίας-Βετσφαλίας, Γ. Βαρβάτης, όχι μόνο δεν κατήγγειλε τον υφιστάμενό του διευθυντή, αλλά προσπάθησε να τον καλύψει και του έδωσε διορία μιας εβδομάδας για να επιστρέψει τα χρήματα που έλειπαν από το ταμείο. Την απόπειρα συγκάλυψης την κατήγγειλε στον κ. Μάμμο εκπαιδευτικός του σχολείου, η οποία ήταν παρούσα σε συνάντηση που έγινε μεταξύ του διευθυντή και του συντονιστή του σχολείου. Ο τελευταίος φέρεται μάλιστα να είπε ότι «αν επιστραφεί το ποσό, δεν έγινε και τίποτε, ενώ αν τον καταγγείλουν, η υπόθεση θα εκδικαστεί το 2019 και βάλε». Στην ίδια συνάντηση ήταν επίσης παρόντες ένας δεύτερος εκπαιδευτικός -και νυν διευθυντής του σχολείου- και ένας διοικητικός υπάλληλος του σχολείου.

Μετά την καταγγελία ο υπουργός παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος διέταξε τη διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης, η οποία ολοκληρώθηκε τον περασμένο Ιανουάριο. Με βάση το πόρισμα της ΕΔΕ, ο τότε διευθυντής του σχολείου παραπέμφθηκε στον εισαγγελέα και ο συντονιστής των σχολείων στο Δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό. Η υπόθεσή του εκκρεμεί να εκδικαστεί στο αρμόδιο πειθαρχικό τμήμα του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Το σκάνδαλο που έχει αναστατώσει εδώ και ένα χρόνο την ομογένεια στο Βούπερταλ, και για το οποίο βοά επίσης το γραφείο Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης (ΔΙΠΟΔΕ) του υπουργείου Παιδείας, δεν ολοκληρώνεται εδώ.

* Ο πρώην διευθυντής του σχολείου που κατηγορείται για την κατάχρηση υπηρετούσε κανονικά μέχρι τον περασμένο Μάρτιο. Η παράταση της απόσπασής του διακόπηκε στις 21 Μαρτίου. Σήμερα εργάζεται σε γερμανικό σχολείο.

* Ο συντονιστής των ελληνικών σχολείων συνεχίζει να ασκεί το λειτούργημά του χωρίς να τον ενοχλεί κανείς. Και ενώ έχουν περάσει 4 μήνες από την παραπομπή του στο Δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό, σοβαρά ερωτήματα εγείρονται γιατί δεν έχει τεθεί από το υπουργείο Παιδείας σε αυτοδίκαιη αργία, όπως προβλέπει ο Νόμος 4093/12 για τους επιόρκους.

Να θυμίσουμε στον κ. Αρβανιτόπουλο ότι, κάνοντας χρήση αυτού του νόμου, ο υφυπουργός Παιδείας Θ. Παπαθεοδώρου έθεσε πρόσφατα, με ταχύτατες μάλιστα διαδικασίες, σε αναγκαστική αργία τον εκπαιδευτικό Στ. Γκουλιώνη, διευθυντή του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Λάρισας, για το πειθαρχικό παράπτωμα της «ανάρμοστης για δημόσιο υπάλληλο συμπεριφορά εκτός υπηρεσίας». Ποια ήταν η ανάρμοστη συμπεριφορά του εκπαιδευτικού; Ότι συμμετείχε σε διαδήλωση διαμαρτυρόμενος για τα μνημονιακά μέτρα της κυβέρνησης. Και όμως, εδώ ο νόμος εφαρμόστηκε τάχιστα.

Μήπως η συγκεκριμένη υπόθεση έχει «μπλοκάρει» στη Διεύθυνση Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας; Και αν ναι, γιατί, κ. Αρβανιτόπουλε;


Πηγή: http://www.enet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

7 Ιουνίου - 2013 Ιστορική ημέρα για το παγκόσμιο αναπηρικό κίνημα - Η νέα παγκόσμια οργάνωση για την Αναπηρία είναι γεγονός


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 07.06.2013

Η σημερινή Παρασκευή 7 Ιουνίου είναι μία ημέρα που θα μείνει στην ιστορία του παγκόσμιου αναπηρικού κινήματος. Σήμερα ολοκληρώθηκε, μετά από πολυετείς προσπάθειες του προέδρου της ΕΣΑμεΑ, του EDF και της IDA - Παγκόσμιας Οργάνωσης για την Αναπηρία (IDA - International Disability Alliance) Ιωάννη Βαρδακαστάνη η μετάβαση της IDA από άτυπο δίκτυο σε Νομικά Αναγνωρισμένη Οργάνωση σε παγκόσμιο επίπεδο, για την αποτελεσματικότερη εκπροσώπηση των ατόμων με αναπηρία σε όλο τον κόσμο. Η διαδικασία επικυρώθηκε στη σημερινή ιδρυτική Γενική Συνέλευση της Οργάνωσης στη Γενεύη. Η νέα θεσμική θέση της IDA θα ενισχύσει περαιτέρω την οργάνωση και τα μέλη της και αναμένεται να συμβάλει στη μεγαλύτερη και επαρκέστερη προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία σε όλο τον κόσμο.

Οι δώδεκα οργανώσεις-μέλη της IDA συμφώνησαν σήμερα για τη νέα μορφή της Οργάνωσης.
Η IDA δημιουργήθηκε το 1999 ως μια συμμαχία των τότε 5 παγκόσμιων αντιπροσωπευτικών οργανώσεων. Η IDA έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων της Σύμβασης για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία και τα μέλη της ήταν οι βασικοί παράγοντες στο πλαίσιο του Διεθνούς Συνέδριου για την Αναπηρία του ΟΗΕ. Επίσης, η IDA εξελίχθηκε κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας και πλέον σε αυτήν συμμετέχουν και περιφερειακές οργανώσεις, τέσσερις εκ των οποίων είναι πλέον μέλη, μαζί με άλλες 8 διεθνείς οργανώσεις.

Εδώ και δύο χρόνια τα μέλη της IDA αποφάσισαν να κινήσουν τη διαδικασία υπό τον συντονισμό του κ. Βαρδακαστάνη προς μια Νομικά Αναγνωρισμένη Οργάνωση με τη δημιουργία μιας ομάδας εργασίας που θα ήταν υπεύθυνη για αυτή την κορυφαία διαδικασία.

«Η σημερινή εξέλιξη αποτελεί ορόσημο στη διαδικασία ενίσχυσης της οργάνωσης, εξασφάλιση της αειφόρου ανάπτυξης και θα οδηγήσει αναμφίβολα στην περαιτέρω ενίσχυση των οργανώσεων μελών της. Η IDA έχει σημειώσει τεράστια πρόοδο σε αυτά τα τελευταία τρία χρόνια από την άποψη της προώθησης των θέσεών της σε παγκόσμιο επίπεδο, και έχει επίσης αναπτύξει πολύ την ικανότητά της να παρέχει τεχνική βοήθεια στις εθνικές οργανώσεις, ιδίως του Νότου. Η Νομική ολοκλήρωση είναι μια φυσική εξέλιξη σε αυτή τη διαδικασία», δήλωσε ο κ. Βαρδακαστάνης, πρόεδρος της IDA.

Η πρώτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της IDA θα πραγματοποιηθεί στη Νέα Υόρκη στις 13-15 Ιουλίου, λίγες ημέρες πριν από το Φόρουμ της Κοινωνίας των Πολιτών για τη Σύμβαση του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των ΑμεΑ και την Διάσκεψη των Κρατών Μερών της Σύμβασης. Οι εκλογές για τις διάφορες θέσεις του ΔΣ θα πραγματοποιηθούν σε αυτή τη συνάντηση του Διοικητικού Συμβουλίου. Το Διοικητικό Συμβούλιο της νέας IDA θα απαρτίζεται, όπως μέχρι σήμερα, από τους προέδρους ή τους αναπληρωτές προέδρους όλων των οργανώσεων μελών του.

Μεταβιβάσιμα αρχεία:
Δ/Τ σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 96 KB).Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΑμεΑ: Ημερίδα για την εκπαίδευση ενηλίκων στο Ηράκλειο Κρήτης 8/6/2013


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 06.06.2013

Στο πλαίσιο υλοποίησης του Έργου «Προγράμματα Δια Βίου Εκπαίδευσης για την Αναπηρία Α.Π.7,8,9» - Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση”» με τη συγχρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.) διοργανώνει Ημερίδα στο Ηράκλειο Κρήτης στις 8 Ιουνίου 2013 και ώρα 09:30-13:30 στο ξενοδοχείο Apollonia (ΓΑΖΙ).

Η εκπαίδευση ενηλίκων μπορεί, υπό προϋποθέσεις, να συμβάλλει στην άμβλυνση του κοινωνικού αποκλεισμού των ατόμων με αναπηρία και στην προώθηση μιας πιο ισότιμης κοινωνίας.

Στην Ημερίδα θα γίνει παρουσίαση της φιλοσοφίας και του στόχου του Έργου «Προγράμματα Δια Βίου Εκπαίδευσης για την Αναπηρία», της διαλεκτικής σχέσης της εκπαίδευσης ενηλίκων με το αναπηρικό κίνημα, των βασικών αρχών της εκπαίδευσης ενηλίκων καθώς και της προσβασιμότητας ως βασικής προϋπόθεσης για τη διασφάλιση της συμμετοχής των ατόμων με αναπηρία στα εκπαιδευτικά προγράμματα.

Επισυνάπτονται το πρόγραμμα και η πρόσκληση.


Μεταβιβάσιμα αρχεία:
Δ/Τ σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 91 KB)
πρόγραμμα σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 971 KB)
Πρόσκληση σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 1028 KB)Πηγή: http://www.esaea.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ο αρακάς προστατεύει το στομάχι


Ευεργετικές οι επιδράσεις του στον οργανισμό.

Ο αρακάς αποτελεί ένα τρόφιμο με ιδιαίτερη διατροφική αξία. Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι περιέχει μόνο άμυλο και σάκχαρα εξαιτίας της γλυκιάς γεύσης του, παράλληλα όμως χαρακτηρίζεται και από μια υψηλή περιεκτικότητα σε ευεργετικά για την υγεία συστατικά.

Ένα από τα φυτοχημικά συστατικά του, το οποίο έχει πρόσφατα έρθει στο φως της δημοσιότητας για τις ευεργετικές επιδράσεις τους, είναι η κουμεστερόλη.

Συγκεκριμένα, σε μία μελέτη που διεξήχθη στο Μεξικό φάνηκε ότι η καθημερινή κατανάλωση αρακά μαζί και με άλλα όσπρια μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στο στομάχι και ιδιαίτερα όταν η κατανάλωση κουμεστερόλης είναι περίπου 2 mg ή μεγαλύτερη.

Μάλιστα, το ένα φλιτζάνι αρακά παρέχει τουλάχιστον 10 mg αυτής, με αποτέλεσμα να αντιλαμβανόμαστε ότι δεν είναι δύσκολο να επιτυγχάνουμε την πρόσληψη αυτής της ποσότητας μέσω της διατροφής μας.

Φυσικά, η κουμεστερόλη δεν είναι το μόνο φυτο-θρεπτικό συστατικό που απαντάται στον αρακά με προστατευτική δράση έναντι του καρκίνου του στομάχου.

Η μεγάλη ποικιλία του σε αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη φυτο-θρεπτικά συστατικά είναι πολύ πιθανό να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στον καρκινο-προστατευτικό όφελος του παρόντος τροφίμου.


Πηγή: http://www.neadiatrofis.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η σημαντική διατροφική αξία της μπάμιας


Αποτελεί εξαιρετική πηγή φυτικών ινών και βιταμίνης C.

Οι μπάμιες είναι ένα πιάτο με φανατικούς εχθρούς, αλλά και φανατικούς φίλους. Αποτελεί εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, βοηθώντας στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας. Ένα πιάτο μπάμιες δίνει πάνω από το 30% των φυτικών ινών που χρειαζόμαστε.

Επίσης, μία μερίδα μπάμιες δίνει το 50% της βιταμίνης C που χρειάζεται ο ενήλικας. Προσφέρει απλόχερα καροτενοειδή (β-καροτένιο, λουτεΐνη), ουσίες με αντιοξειδωτική δράση. Περιέχει αρκετό ασβέστιο και μαγνήσιο αποτελώντας μια εξαιρετική λύση για πολλές κατηγορίες ανθρώπων.

Δίνει καταπληκτικούς συνδυασμούς με κοτόπουλο, με τυρί, με τομάτα, με κρεμμύδι. Πολλοί απεχθάνονται τις μπάμιες λόγω μορφής, λόγω των ινωδών στοιχείων που «μπλέκονται» στη γλώσσα. Όμως έτσι χάνουν μια καλοκαιρινή επιλογή και κυρίως μια εξαιρετική πηγή φυτικών ινών.

Οι μπάμιες μόνες τους δεν περιέχουν πολλές θερμίδες. Με την κατάλληλη χρήση ελαιολάδου (1-2 κσ ανά μερίδα) αποτελεί ένα ελαφρύ θερμιδικά πιάτο, αρκεί να μην το παρακάνουμε στο ψωμί και τη φέτα.

Ό επιστημονικός όρος της μπάμιας είναι «ιβίσκος ο εδώδιμος».

Οι μπάμιες έρχονται από την Αφρική. Υπάρχουν οι ποτιστικές και οι ξερικές μπάμιες (θέλουν ελάχιστο πότισμα), με τις τελευταίες να είναι πιο νόστιμες!

Η ετήσια παραγωγή μπάμιας στην Ελλάδα ξεπερνά τους 10.000 τόνους, ενώ η καλλιεργούμενη γη με μπάμιες ξεπερνά τα 14.000 στρέμματα. Η εγχώρια παραγωγή καλύπτει επαρκώς τις ανάγκες του πληθυσμού

Σύσταση μπάμιας

Θερμίδες: 31 kcal
Φυτικές ίνες: 4,5 γρ
Ασβέστιο: 160 mg
Μαγνήσιο: 71 mg
Βιταμίνη C: 21 mg

Αν τις βάλετε στο ξύδι με νερό, οι μπάμιες δεν θα σαλιώσουν στο μαγείρεμα. Στην κατσαρόλα μην τις ανακατεύετε με κουτάλα γιατί μπορεί να λιώσουν.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η σωστή χρήση του αντηλιακού


Σύμμαχος νεότητας και ομορφιάς.

Και ποια γυναίκα δεν θα ήθελε να δείχνει για πάντα νέα. Ένα αντηλιακό μπορεί να γίνει ο καλύτερος σύμμαχος νεότητας και ομορφιάς στον «πόλεμο» με το χρόνο, εφόσον γνωρίζεις τα πάντα γι' αυτό.

Διάβασε παρακάτω ποιες αλήθειες πρέπει να ξέρεις σχετικά με το ισχυρό εφόδιο που έχεις στα χέρια σου προκειμένου να μην «καείς»...

Προστασία: Το αντηλιακό συνίσταται από νεαρή ηλικία για να προλάβει έναν από τους κυριότερους παράγοντες γήρανσης που είναι ο ήλιος. Μάλιστα θα πρέπει να αποτελεί μια από τις βασικές σου προτεραιότητες καθημερινά ειδικά τους μήνες του καλοκαιριού αν θέλεις να αποφύγεις τα πρόωρα σημάδια γήρανσης.

Παράλληλα όσο εσύ απολαμβάνεις ηλιόλουστες ημέρες, το αντηλιακό κάνει τα πάντα για σένα, καταπολεμώντας τους παράγοντες που απειλούν την υγεία σου όπως: εγκαύματα, δερματοπάθειες μέχρι και καρκίνο του δέρματος, κερδίζοντας έτσι επάξια τον τίτλο του καλύτερου προστάτη.

Ο σωστός χρόνος: Όλη η σημασία του αντηλιακού είναι να μάθεις να το χρησιμοποιείς σωστά ώστε να μην καίγεσαι από τον ήλιο. Γι' αυτό πρέπει να εφαρμόζεις την αντηλιακή σου τουλάχιστον 15-20 λεπτά πριν εκτεθείς στον ήλιο και να ξεχάσεις για πάντα τη λανθασμένη πρακτική του πρώτα φτάνω στην παραλία και μετά να αρχίζω να αλείφομαι με το αντηλιακό!

Η σημασία της ανανέωσης: Η επάλειψη του σώματός σου με αντηλιακό είναι αυτή που σου επιτρέπει να εκτεθείς στον ήλιο άφοβα, όχι όμως για μεγάλη διάρκεια χρόνου. Για να έχεις την προστασία που χρειάζεσαι από τον ήλιο θα πρέπει να ανανεώνεις συχνά το αντηλιακό σου, περίπου κάθε 1 ώρα, ή μετά την εφίδρωση και το κολύμπι.

Η ανανέωση του αντηλιακού πρέπει να γίνεται ακόμα κι αν είναι αδιάβροχο αφού μετά την πρώτη ώρα παύει να είναι τόσο δραστικό απέναντι στις βλαβερές ακτινοβολίες.

Ο δείκτης προστασίας: Ο ΔΠ ή αλλιώς SPF (Sun Protection Factor) χρησιμοποιείται για να μετρήσει το βαθμό προστασίας μόνο από τις ακτίνες UVB, οι οποίες προκαλούν τα ηλιακά εγκαύματα.

Έτσι αν χωρίς αντηλιακό κοκκινίζεις μέσα σε 10 λεπτά από την ηλιακή ακτινοβολία, τότε φορώντας ένα αντηλιακό με ΔΠ 20, χρειάζεσαι 10Χ20= 200 λεπτά για να κοκκινίσεις το ίδιο.

Λαμβάνοντας υπόψη τους παράγοντες που απομακρύνουν το αντηλιακό από το δέρμα σου, αν θέλεις να αποφύγεις το κοκκίνισμα θα πρέπει να ξαναεφαρμόσεις το αντηλιακό σου αρκετά νωρίτερα από αυτό το χρονικό διάστημα.

Ποσότητα: Δεν αρκεί να απλώσεις λίγο αντηλιακό στο σώμα σου αλλά χρειάζεται να το κάνεις με γενναιοδωρία. Η σωστή ποσότητα αντηλιακού για το σώμα ενός ενήλικα είναι 30-40gr δηλαδή ποσότητα ίση με μια γεμάτη παλάμη, ώστε να έχεις την προστασία που θέλεις.

Αυτή είναι και η ποσότητα που πρέπει αν ανανεώνεις στο δέρμα σου κάθε 1-2 ώρες το περισσότερο, αποφεύγοντας πάντα την έντονη ηλιακή ακτινοβολία τις μεσημεριανές ώρες.


Πηγή: http://www.womenonly.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ο διαλογισμός καταπολεμά το στρες


Οι ερευνητές συνέκριναν μεθόδους μείωσης των επιπέδων του άγχους.

Ο διαλογισμός θα μπορούσε να έχει κατευναστική επίδραση στα δυσάρεστα συμπτώματα που προκαλούν ορισμένες χρόνιες παθήσεις, οι οποίες σχετίζονται με το στρες, όπως του ευερέθιστου εντέρου και του άσθματος, υποστηρίζει νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν.

Οι ερευνητές θεωρούν ότι ο διαλογισμός, που εστιάζει στην αναπνοή και στις σωματικές αισθήσεις, αποτελεί την πλέον κατάλληλη και απλή μέθοδο για τους ασθενείς, καθώς περιλαμβάνει ασκήσεις που μπορούν να εκτελεστούν όταν περπατάμε ή ακόμη και όταν καθόμαστε. Εξάλλου, ο διαλογισμός έχει αποδειχθεί ότι μειώνει σημαντικά τα επίπεδα άγχους στην καθημερινότητά μας και είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικός στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης.

Στο πλαίσιο της μελέτης οι ερευνητές συνέκριναν δύο ομάδες ανθρώπων, που ακολουθούσαν διαφορετικές μεθόδους, ώστε να μειώσουν τα επίπεδα του στρες. Η μέθοδος της μίας ομάδας σχετιζόταν με τον διαλογισμό και η άλλη με τη σωματική άσκηση και τα οφέλη που προσφέρει η μουσική. Προκειμένου να διαπιστωθεί ποια τεχνική έχει μεγαλύτερη επίδραση στον οργανισμό, οι ερευνητές άλειψαν την επιδερμίδα των συμμετεχόντων και των δύο ομάδων με μια θερμαντική κρέμα από πιπεριές τσίλι. Όλοι ένιωσαν ανακούφιση μετά τη μέθοδο που ακολούθησαν, ωστόσο μόνο οι συμμετέχοντες της ομάδας που έκανε διαλογισμό είχαν μικρότερη φλεγμονή από την κρέμα.

Η επικεφαλής της μελέτης, Μελίσα Ροζενκράντζ, τονίζει: «Η μελέτη μάς έδειξε ότι οι τεχνικές γνώσης και συναίσθησης μπορούν να είναι περισσότερο επωφελείς σε σχέση με άλλες θεραπευτικές επιλογές, που προωθούν την ευεξία. Τεχνικές, οι οποίες βασίζονται στην αντιμετώπιση του στρες, μπορούν να προσφέρουν μια χαμηλού κόστους εναλλακτική ή συμπληρωματική θεραπεία, που μπορεί να ακολουθηθεί εύκολα από τους ασθενείς, όποτε χρειαστεί».

Η έρευνα έρχεται στο φως την ώρα που οι ειδικοί καλούν τους γιατρούς του Ηνωμένου Βασιλείου να είναι πιο φειδωλοί με τις συνταγές στα παυσίπονα και τα υπνωτικά χάπια, καθώς υπάρχουν ανησυχίες ότι προκαλούν εθισμό και να παροτρύνουν τους ασθενείς τους να εξετάσουν άλλες εναλλακτικές θεραπείες, όπως η φυσιοθεραπεία και η παροχή συμβουλών.


Πηγή: http://www.vita.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η χρήση της αλόη βέρα σε τρόφιμα και ποτά


Συμβάλει στην προαγωγή υγείας και ευεξίας.
Τα φυσικά συστατικά της αλόη βέρα έχουν χρησιμοποιηθεί παραδοσιακά για χιλιετίες σε κρέμες τοπικής χρήσεως, λοσιόν και παρασκευάσματα φαρμακευτικών προϊόντων. Οι αρχαίοι λαοί έχουν ανακαλύψει την τεράστια θεραπευτική της δύναμη ήδη από την 4η εκατονταετία π.Χ., κυρίως στα εγκαύματα, τα τσιµπήµατα από έντοµα, τα κοψίµατα, αλλά και γενικά για κάθε δερµατική πάθηση.

Αυτές οι βιολογικές δραστηριότητες περικλείουν την προαγωγή της επούλωσης τραύματος, αντιφλεγμονώδη, αντιμυκητιασική, υπογλυκαιμική ή αντιδιαβητική δράση, καθώς και αντικαρκινικές, ανοσοτροποποιητικές και γαστροπροστατευτικές ιδιότητες.

Κατά τα τελευταία 20 χρόνια, οι κλινικές και εργαστηριακές μελέτες έχουν εντοπίσει οφέλη από μία συστοιχία φυσικών συστατικών για τη φροντίδα του δέρματος. Ο πόσιμος χυμός αλόης βέρα προσδίδει στη διατροφή πρώτες ύλες πλούσιες σε κολλαγόνο και ελαστίνη, τα οποία παράγουν και διατηρούν ένα πραγματικά υγιές δέρμα. Επιπλέον, το δέρμα μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτά τα θρεπτικά συστατικά καθημερινά για να βοηθήσουν στην καταπολέμηση των επιπτώσεων της γήρανσης του δέρματος.

Χρησιμοποιείται για δερματολογικές διαταραχές, αφού είναι ωφέλιμη για τη θεραπεία της ψωρίασης και της ατοπικής δερματίτιδας, λόγω των αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων της. Ιδιαίτερη προσοχή δίνεται στην πρόληψη και τη θεραπεία του καρκίνου, αφού έχουν αντιπολλαπλασιαστικές και ανοσοδιεγερτικές ιδιότητες.

Η δυσκοιλιότητα είναι το πιο κοινό γαστρεντερικό σύμπτωμα σε όλο τον κόσμο και είναι ένας παράγοντας κινδύνου για καρκίνο του παχέος εντέρου. Σε μια μελέτη διερευνήθηκε η αποτελεσματικότητα των υδατικών εκχυλισμάτων των φύλλων της αλόης. Το εκχύλισμα βελτίωσε την εντερική κινητικότητα, εφόσον αύξησε τον όγκο των κοπράνων, οπότε εμφανίζει και σημαντική καθαρτική ιδιότητα. Ωστόσο, η παρατεταμένη χρήση της είναι πιθανό να μην είναι ασφαλής, λόγω κίνδυνου αφυδάτωσης και ηλεκτρολυτικών διαταραχών.

Η αλόη βέρα είναι ένα παραδοσιακό φάρμακο για το σακχαρώδη διαβήτη (ΣΔ) σε πολλά μέρη του κόσμου, διότι είναι σε θέση να ανακουφίζει τη χρόνια υπεργλυκαιμία και το διαταραγμένο λιπιδαιμικό προφίλ, τα οποία είναι σημαντικοί παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακές επιπλοκές. Επίσης, έχει καταδειχθεί μία ευεργετική επίδραση της γέλης αλόη βέρα στη γλυκόζη του αίματος και στα επίπεδα λιπιδίων σε διαβητικά άτομα. Σε σχετικές κλινικές δοκιμές, σε 72 διαβητικές γυναίκες χορηγήθηκε χωρίς φαρμακευτική αγωγή μία κουταλιά της σούπας αλόη βέρα τζελ ή εικονικού φαρμάκου για 6 εβδομάδες.

Τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα και των τριγλυκεριδίων ορού μειώθηκαν σημαντικά με θεραπεία αλόη βέρα, αν και οι συγκεντρώσεις χοληστερόλης δεν επηρεάστηκαν (Yongchaiyudha et al., 1996 ). Περαιτέρω, εκχύλισμα φύλλων αλόη βέρα χορηγήθηκε σε 60 ασθενείς με υπερλιπιδαιμία σε μια 12-εβδομάδων ελεγχόμενη κλινική δοκιμή και οδήγησε σε σημαντικά μειωμένα επίπεδα της ολικής χοληστερόλης του ορού, των τριγλυκεριδίων και των λιποπρωτεϊνών χαμηλής πυκνότητας (LDL).

Στο πανεπιστήμιο της Οκλαχόµα έχουν διενεργηθεί έρευνες σχετικά µε την εφαρµογή αλόης στην οδοντιατρική πράξη, µε εξαιρετικά αποτελέσµατα. Σημειώνεται πως οι οδοντόκρεµες από αλόη ή από εκχύλισµα αυτής συµβάλλουν στην καταπολέµηση της αιµορραγίας των ούλων και της ουλίτιδας, καθώς και στην πρόληψη τερηδόνας, χωρίς να έχει διαβρωτική δράση.

Παράλληλα, η χρήση αλόη βέρα έχει και ιδιότητες αποτοξίνωσης, λόγω αφοµοίωσης του καλίου που περιέχει, αφού βελτιώνει και διεγείρει τη λειτουργία του ήπατος και των νεφρών, των κύριων οργάνων αποβολής των τοξινών από τον οργανισμό. Η αλόη περιέχει ουρονικό οξύ, το οποίο αποµακρύνει τοξικά υλικά από το εσωτερικό των κυττάρων. Την πρώτη φορά που καταναλώνεται, η αλόη τείνει να προκαλεί διάρροια, επειδή προκαλεί εσωτερική εξυγίανση του εντέρου από βακτηρίδια, καθώς και από τροφές που έχουν παραµείνει στις πτυχές ή σε εκκολπώµατα του εντέρου.

Οι κύριες επιστημονικές χημικές αναλύσεις σε αυτό το θαυματουργό φυτό αποκαλύπτουν ότι περιέχει μαννόζη και κάποια πολυμερή γλυκόζης και άλλα σάκχαρα καθώς και βιταμίνες Α, Β1, Β2, Β6, Β12, C και Ε, φολικό οξύ, νιασίνη και ανόργανα άλατα, ενισχύοντας τη βιοδιαθεσιµότητα.

Σύµφωνα µε µια µελέτη του πανεπιστηµίου California Davis, που παρουσιάστηκε στο συνέδριο πειραµατικής βιολογίας (Experimental Biology Convention), το ζελέ της αλόη βέρα ενισχύει την απορρόφηση και την αποτελεσµατικότητα άλλων διατροφικών στοιχείων. Τα αποτελέσµατα των δοκιµών µε τυχαίες γενετικές διασταυρώσεις έδειξαν ότι το ζελέ συμβάλλει στην ενίσχυση της απορρόφησης των βιταµινών C και Β12.

Ο Sridevi Devaraj, καθηγητής στο εργαστήριο αθηροσκλήρωσης και μεταβολικής έρευνας του πανεπιστηµίου California - Davis, δήλωσε ότι η κατανάλωση αλόη βέρα µαζί µε συµπληρώµατα βιταµινών είναι ευεργετική, ιδιαίτερα για τα άτοµα εκείνα, για τα οποία η έλλειψη βιταµίνης Β12 αποτελεί πρόβληµα.

Εκτός από αυτά, περιγράφονται και άλλα συστατικά, όπως γλυκοπρωτεΐνες, ένζυμα, αμινοξέα που θεωρούνται από τους καλύτερους βιοδιεγερτικούς παράγοντες ενίσχυσης του ανοσοποιητικού που υπάρχουν στην φύση. Έτσι, µπορεί να ενισχύει τόσο το µεταβολισµό, όσο και την άµυνα του οργανισµού γενικά. Ο καλύτερος τρόπος για να πετύχουμε την πρόσληψή τους είναι να προσλαμβάνετε καθημερινά αλόη βέρα τζελ.

Πίνοντας από αυτόν το χυμό μπορεί κανείς να επιτύχει ρύθμιση του βάρους και των επιπέδων ενέργειας, επιτρέποντας στο σώμα να καθαρίσει το πεπτικό σύστημα. Η διατροφή του ανθρώπου συνήθως περιλαμβάνει πολλές ουσίες, οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν κόπωση και εξάντληση. Η τακτική λήψη αυτού του χυμού εξασφαλίζει μια μεγαλύτερη αίσθηση ευεξίας, που επιτρέπει να αυξηθούν τα επίπεδα ενέργειας και βοηθούν στη διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους.

Η αλόη έχει συνεπώς επικουρικό χαρακτήρα, αφού χρησιμοποιείται αδιάκοπα στην ιατρική και στην κοσμετολογία, ενώ παράλληλα η κατανάλωση της βοηθά τον ανθρώπινο μεταβολισμό και ο συνδυασμός της με άλλα τρόφιμα και ποτά αυξάνει την απορρόφηση άλλων διατροφικών στοιχείων απαραίτητων για έναν υγιή οργανισμό. Ωστόσο, πρέπει να χρησιμοποιείται και να καταναλώνεται πάντα με οδηγίες ενός ειδικού υγείας, για να μην υπάρχουν δυσάρεστες συνέπειες για τον οργανισμό.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Βρούτσης: Το ασφαλιστικό σε νέα εποχή


Την παρουσίαση του ενιαίου συστήματος ελέγχου πληρωμών των συντάξεων «Ήλιος» παρουσίασε νωρίτερα ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

«…Καταφέραμε με τον 'Ήλιο' να φωτίσουμε κάθε γκρίζα και σκοτεινή περιοχή του ασφαλιστικού».

Δείτε τα βίντεο από τη ΝΕΤ:Διαβάστε περισσότερα...

Δυσλεξία: Τα προβλήματα σε γραφή και ανάγνωση


“Η Δυσλεξία είναι μια διαταραχή της ανάγνωσης η οποία επηρεάζει την ορθογραφημένη γραφή και την γενικότερη ποιότητα του γραπτού λόγου και έχει νευροβιολογικό υπόβαθρο.Αυτό σημαίνει ότι δεν εξαλείφεται, μολονότι είναι απολύτως διαχειρίσιμη.

Από το γραπτό σας καταλαβαίνουμε ότι το παιδί σας έχει καταφέρει να επιτύχει πολλά πράγματα στην σχολική του σταδιοδρομία παρά τη δυσχέρεια αυτή, κάτι που ισχύει για χιλιάδες άλλα παιδιά που έχουν καταφέρει να ολοκληρώσουν τη σχολική τους σταδιοδρομία με επιτυχία, να εισαχθούν σε σχολή της αρεσκείας τους και σήμερα να είναι εξαίρετοι επαγγελματίες.

Οι περισσότεροι έχουν μάθει να ζουν με τις δυσκολίες αυτές με μεγάλη επιτυχία. Υπάρχουν τρόποι που μπορεί κάποιος να βοηθήσει το παιδί του να βελτιώσει την αναγνωστική ή την ορθογραφική του ικανότητα, κάποιοι από τους οποίους έχουν ελεγχθεί και επιστημονικά.

Το πρόγραμμα Ντέηβις δεν έχει τύχει αυτού του τύπου τον έλεγχο, χωρίς αυτό να αποτελεί μομφή για τον επαγγελματία που το χρησιμοποιεί, απλά δεν έχει κριθεί με τρόπο που θα καθιστούσε σαφές το αν και πού υπερτερεί συγκριτικά με άλλες προσεγγίσεις. Θα ήμουν επίσης επιφυλακτικός απέναντι σε προσεγγίσεις που αναφέρονται στη Δυσλεξία ως “χάρισμα”, κάτι που ισχυρίζεται η συγκεκριμένη μέθοδος.

Παρότι τα περισσότερα παιδιά με την κατάλληλη υποστήριξη καταφέρουν να διαχειριστούν τις συνέπειες της Δυσλεξίας, το να τη χαρακτηρίζει κάποιος “χάρισμα” μάλλον υποτιμά τη νοημοσύνη πολλών ανθρώπων που είναι Δυσλεξικοί και έχουν ταλαιπωρηθεί αρκετά από αυτή τους τη δυσκολία”.Πηγή: http://boro.gr
Διαβάστε περισσότερα...

6 τρόποι για να βελτιώσεις τον ύπνο σου


Έχεις ανήσυχο ύπνο και νιώθεις πως δεν ξεκουράζεσαι πραγματικά; Σου δίνουμε μερικά tips για να απολαμβάνεις όσο καλύτερα γίνεται τις στιγμές χαλάρωσης στο κρεβάτι.

Για όλα (δηλαδή για τον ανήσυχο και πολλές φορές ταραγμένο ύπνο σου) ευθύνεται η μελατονίνη, μια ορμόνη που εκκρίνεται κατά τη διάρκεια της νύχτας από την επίφυση του εγκεφάλου.

Η μελατονίνη είναι αυτή πoυ μας προκαλεί τη διάθεση/επιθυμία να κοιμηθούμε και για αυτό αποκαλείται συχνά ως η ορμόνη του ύπνου.

Πώς μπορείς να τη ρυθμίσεις; Το μυστικό της υπόθεσης είναι να λαμβάνεις όσο περισσότερο φως κατά τη διάρκεια της μέρας και όσο λιγότερο κατά τη διάρκεια της νύχτας. Με αυτόν τον τρόπο διατηρείς τα επίπεδα της μελατονίνης στον οργανισμό σου στα σωστά επίπεδα.

Τα παρακάτω 6 tips θα σε βοηθήσουν να κοιμάσαι σαν πουλάκι:

1. Είναι προτιμότερο να αποφεύγεις να φοράς γυαλιά ηλίου καθόλη τη διάρκεια της μέρας, αφήνοντας έτσι το φως να «χτυπάει» το πρόσωπό σου.

2. Φρόντισε να περνάς περισσότερο χρόνο στην ύπαιθρο και στο φυσικό φως. Προτίμησε να κάνεις το διάλειμμα σου έξω από το κτίριο της δουλειάς. Παράλληλα, προσπάθησε να βγάζεις τον σκύλο σου περίπατο το πρωί αντί το βράδυ.

3. Άφησε τον ήλιο να μπαίνει μέσα στο σπίτι ή το γραφείο σου. Μην κλείνεις τις κουρτίνες και τα στόρια. Καλό θα ήταν να μεταφέρεις το γραφείο σου κοντά στο παράθυρο ώστε να το βλέπει το φυσικό φως.

4. Πολλοί άνθρωποι αφήνουν την τηλεόραση ανοιχτή για να τους πάρει ο ύπνος. Μεγάλο λάθος. Το φως δεν αφήνει τον οργανισμό να χαλαρώσει ολοκληρωτικά. Επέλεξε να ακούσεις μουσική ή ακόμα και να διαβάσεις ένα βιβλίο με μια μικρή λάμπα δίπλα στο κομοδίνο.

5. Απέφυγε τις λάμπες δυνατού φωτισμού. Το βράδυ είναι προτιμότερο να χρησιμοποιείς λαμπτήρες χαμηλού φωτισμού. Αν το σπίτι σου διαθέτει ροοστάτη, τόσο το καλύτερο για σένα!

6. Όταν έρθει η ώρα να κοιμηθείς, κλείσε όλα τα φώτα. Το σκοτεινό δωμάτιο προσφέρει έναν απολαυστικό ύπνο και φορτισμένες μπαταρίες για την επόμενη μέρα!


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

5 μύθοι για τις αλλεργίες!


Οι αλλεργίες ταλαιπωρούν πολύ κόσμο, κάποιους μόνο την άνοιξη και κάποιους άλλους όλο το χρόνο. Πολλές είναι οι ευρέως διαδεδομένες αντιλήψεις σχετικά με τις αλλεργίες, λίγες όμως από αυτές ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και έχουν επιστημονική βάση. Πάμε να γνωρίσουμε και να καταρρίψουμε τους 5 συνηθέστερους μύθους που κυκλοφορούν για τις αλλεργίες:

Μύθος 1. Τα λουλούδια προκαλούν αλλεργίες

Όσοι εργάζονται σε ανθοπωλεία και λόγω της παρατεταμένης έκθεσης τους σε αυτά ίσως και να εμφανίσουν λουλούδια συμπτώματα αλλεργίας. Ωστόσο, είναι πολύ λίγοι οι άνθρωποι εκείνοι που υποφέρουν από αλλεργικές αντιδράσεις στη θέα ενός όμορφου λουλουδιού. Στην πραγματικότητα, ο ένοχος είναι η γύρη η οποία παράγεται από τα δέντρα, τα χόρτα, τα ζιζάνια και τα λουλούδια- και όχι αποκλειστικά από αυτά! Η γύρη μπορεί να μεταφερθεί παντού μέσω του αέρα.

Μύθος 2. Δεν υπάρχει κίνδυνος αλλεργίας στην παραλία

Σε σύγκριση με άλλες περιοχές, οι παραλίες είναι κατάλληλο μέρος για όσους υποφέρουν από αλλεργίες, καθώς έχουν γενικά χαμηλότερα επίπεδα γύρης. Ωστόσο, όταν υπάρχουν χόρτα σε κοντινή απόσταση, ο κίνδυνος παραμένει μεγάλος, αφού η γύρη μπορεί να ταξιδέψει χάρη στον αέρα μέχρι και 400μέτρα. Επίσης, όταν εκτίθεστε ξυπόλυτοι -ακόμα και σε μικρή απόσταση- με τα πόδια στην άμμο είστε ευάλωτοι απέναντι στην εκπομπή γύρης από τα φυτά της περιοχής.

Μύθος 3. Όσο μεγαλώνουμε, οι αλλεργίες περνάνε

Κάποια παιδιά ενδεχομένως και να ξεπεράσουν τις αλλεργίες τους μεγαλώνοντας, ωστόσο αυτό συμβαίνει σε πολύ λίγες περιπτώσεις- ειδικά μάλιστα αν πρόκειται για αλλεργικό συνάχι που πολύ δύσκολα μπορεί κανείς να απαλλαγεί από αυτό. Μελέτη που έγινε σε νοσοκομείο της Σουηδίας, μάλιστα, αναφέρει ότι παρακολουθώντας ασθενείς με αλλεργική ρινίτιδα, παρατηρήθηκε πως το 99% εξακολουθούσε να υποφέρει από αλλεργική ρινίτιδα σε διάστημα 12 χρόνων, αν και το 39% ανέφερε βελτίωση της κατάστασής του. .

Μύθος 4. Είμαστε εκτεθιμένοι στις αλλεργίες μόνο την άνοιξη

Τα σπόρια φορμών είναι οι μύκητες που προκαλούν μερικές από τις πιο συχνές αλλεργίες και βρίσκονται σχεδόν παντού. Αναπτύσσονται στο έδαφος, στα σάπια φύλλα, στα παλιά ξύλα και ιδιαίτερα σε συνθήκες υψηλής υγρασίας. Είναι πιο πιθανό να εμφανίσετε αλλεργική αντίδραση σε αυτά την άνοιξη ή το καλοκαίρι. Ωστόσο, ορισμένα από αυτά είναι ενεργά και κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Μύθος 5. Δεν είχα παιδικές αλλεργίες, δεν κινδυνεύω!

Οι αλλεργίες συνήθως κάνουν την εμφάνισή τους συχνά αρχίζουν στην παιδική ηλικία. Ωστόσο, είναι αυξημένες οι πιθανότητες να αναπτύξει κανείς αλλεργίες και ως ενήλικας. Κάποιες εμφανίζονται όταν αλλάξουμε το περιβάλλον στο οποίο ζούμε και έρθουμε αντιμέτωποι με νέα αλλεργιογόνα. Επίσης, υπάρχουν ενήλικες που εμφανίζουν στις ήδη υπάρχουσες αλλεργίες συμπτώματα που δεν είχαν κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας.Πηγή: http://boro.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κονδυλώματα: Ανίχνευση και αντιμετώπιση τους


Έχω κονδυλώματα πως τα κόλλησα;

Είναι σημαντικό να καταλάβετε ότι είναι διαφορετικό το να έχετε κονδυλώματα που είναι μικροσκοπικά ορατές βλάβες στο αιδοίο ,στον κόλπο ή τον τράχηλο (που οφείλονται συνήθως στους HPV 6 και 11) και διαφορετικό να έχετε μολυνθεί με τους ιούς HPV που δεν είναι ορατές οι βλάβες με γυμνό οφθαλμό.

Πολλές γυναίκες λένε έχω κονδυλώματα και εννοούν ότι έχουν μολυνθεί από τον ιό. Οι ιοί είναι μια ασθένεια μεταδοτική κυρίως σεξουαλική 90% περιπτώσεων . Το υπόλοιπο 10% μεταδίδεται με μη σεξουαλικούς τρόπους μετάδοσης.

Είναι γνωστό ότι υπάρχουν 120 περίπου διαφορετικοί τύποι των HPV εκ των οποίων οι τύποι 16 και 18 συνδέονται με την εμφάνιση του καρκίνου τραχήλου της μήτρας γι΄αυτό και είναι σημαντική η αντιμετώπιση της μόλυνσης.

Πως θα βεβαιωθώ ότι έχω μολυνθεί;

Είναι απαραίτητη η γυναικολογική εξέταση, το test pap, που δείχνει χωρίς να αποδεικνύει ότι υπάρχει υπόνοια μόλυνσης με τους ιούς HPV.Το επόμενο βήμα είναι η κολποσκόπηση και πιθανώς η λήψη εκλεκτικών βιοψιών απ΄τα σημεία που υπάρχει η μόλυνση.

Επίσης είναι σημαντική η εξέταση HPV- DNA test που μας δείχνει ποιος ή ποιοι τύποι των HPV είναι υπεύθυνοι για την μόλυνση.

Τι να κάνω λοιπόν γιατρέ μου;

Αφού γίνει ο πλήρης έλεγχος test pap, κολποσκόπηση, βιοψίες, HPV- DNA test και ανάλογα με τα αποτελέσματα αυτών των εξετάσεων οι ενέργειες είναι οι ακόλουθες :

Οξυτενή κονδυλώματα : εξάχνωση με laser ή τοπική θεραπεία.

Απλή μόλυνση HPV: Παρακολούθηση, Συντηρητική θεραπεία

HPV μόλυνση CIN I: Συντηρητική θεραπεία ή εξάχνωση ανάλογα με τον τύπο του ιού.

HPV μόλυνση CIN II: Αφαίρεση με loop laser των προσβεβλημένων περιοχών HPV και ιστολογική εξέταση για να επιβεβαιωθεί ότι έχει αφαιρεθεί πλήρως η βλάβη.

HPV μόλυνση CIN III : Κωνοειδής εκτομή τραχήλου μήτρας και ιστολογική εξέταση για να επιβεβαιωθεί ότι έχει αφαιρεθεί πλήρως η βλάβη.

Σε κάθε περίπτωση να θυμάστε ότι όσο πιο υγιεινή ζωή ζείτε και όσο μεγαλύτερη είναι η αντίσταση του οργανισμού σας, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα.


Διαβάστε περισσότερα...

Διαμαρτυρία παλιννοστούντων στην Ξάνθη


Παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το κτήριο του Διοικητηρίου στην Π.Ε. Ξάνθης πραγματοποίησαν το πρωί της Παρασκευής παλιννοστούντες κάτοικοι της περιοχής που με την εφαρμογή του Ν. 4093 χάνουν και την πενιχρή σύνταξη που ελάμβαναν.

Σύμφωνα με τις επίμαχες διατάξεις του νέου νόμου στερούνται του μέχρι πρότινος δικαιώματος καταβολής συντάξεων οι ομογενείς της πρώην ΕΣΣΔ που δεν έχουν συμπληρώσει 20 έτη παραμονής στην Ελλάδα.

Η εξέλιξη αυτή έχει προκαλέσει κύματα αντιδράσεων σε όλη τη χώρα, ενώ μέλη του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ Ξάνθης στάθηκαν στο πλευρό των ομογενών το πρωί της Παρασκευής κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα έξω από τον χώρο του Διοικητηρίου στην Ξάνθη.

Λίγη ώρα αργότερα, μέλη της τοπικής Χρυσής Αυγής κατέφτασαν στο σημείο της διαμαρτυρίας, φορώντας μπλουζάκια με τα διακριτικά του κόμματος και φωνάζοντας συνθήματα κατά των Αριστερών, κατηγορώντας τους πως δεν αναγνωρίζουν τις Γενοκτονίες. Στη συνέχεια μάλιστα έψαλαν τον εθνικό ύμνο, ενώ κάποιοι από τους διαμαρτυρόμενους παλιννοστούντες τους ζήτησαν να αποχωρήσουν, ενώ κάποιοι άλλοι τους ζήτησαν να σταθούν στο πλευρό τους.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ο Έλληνας που εξερευνά την ανθρώπινη συνείδηση


Ο Μάνος Τσακίρης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1977. Σπούδασε ψυχολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο (1995-1999) και το 1999 άρχισε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο Λονδίνο, πρώτα στο King’s College (MSc in Philosophy of Mental Disorder), μετέπειτα στοUCL (MSc in Cognitive Neuropsychology). Το 2006 ολοκλήρωσε τη διδακτορική του διατριβή στο Institute of Cognitive Neuroscience (UCL). Το 2007 εκλέχτηκε Λέκτορας και το 2010 Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Ψυχολογίας, Royal Holloway, University of London, όπου ίδρυσε και διευθύνει το LAB:Lab of Action & Body (http://www.pc.rhul.ac.uk/sites/lab/). Το 2013 εκλέχτηκε Καθηγητής Νευροψυχολογίας, και μέλος της Ευρωπαικής Ακαδημίας Νέων Επιστημόνων. 

Η επιστημονική του έρευνα εστιάζεται στην κατανόηση των νευρογνωστικών λειτουργιών που εμπλέκονται στη συνείδηση, κυρίως στην αυτοσυνείδηση, τη σωματική εικόνα και τη σχέση μεταξύ αυτοσυνείδησης και γνωστικών κοινωνικών διεργασιών. Η μελέτη αυτών των θεμάτων στο LAB είναι διεπιστημονική με τη συμμετοχή πειραματικών ψυχολόγων, νευροεπιστημόνων και φιλοσόφων, και χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (European Research Council), το Ηνωμένο Βασίλειο (Economic and Social Research Council) και άλλα Ευρωπαϊκά Ιδρύματα (Volkswagen Foundation Γερμανία, Bial Foundation Πορτογαλία). 

Από το 2003 έως σήμερα, έχει δημοσιεύσει 60 μελέτες σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και βιβλία, έχει επιμεληθεί δύο διεπιστημονικούς τόμους και έχει οργανώσει μία σειρά συμποσίων σε διεθνή συνέδρια.


Πηγή: http://www.ellines.com
Διαβάστε περισσότερα...

Λοιμώξεις στο αυτί. Πώς θα τις αποφύγουν τα παιδιά;


Τα παιδιά είναι τα συνήθη θύματα των λοιμώξεων του αυτιού. Για την ακρίβεια, 2 στις 3 φορές που τα παιδιά κρυολογούν, παθαίνουν και λοίμωξη στο αυτί. Οι κυριότερες αιτίες είναι ότι το ανοσοποιητικό τους σύστημα είναι ανώριμο και πως τα αυτάκια τους δεν «στραγγίζουν» τα υγρά τους τόσο καλά όσο των ενηλίκων.

Ποια είναι τα συμπτώματα της μόλυνσης των αυτιών;

Το κύριο προειδοποιητικό σημάδι της μόλυνσης είναι ο οξύς πόνος στο αυτί. Το παιδί σας μπορεί να δυσκολεύεται να μείνει ξαπλωμένο και να μην μπορεί να κοιμηθεί από τον πόνο, ενώ άλλα σημάδια που πρέπει να προσέξετε είναι: τα πρόβλημα ακοής, ο πυρετός, υγρό που στάζει από τα αυτιά, η ζαλάδα και η βουλωμένη μύτη.

Με τα μωρά ή τα παιδιά που είναι πολύ μικρά για να σας πουν τι τα πονάει, οι λοιμώξεις του αυτιού είναι ύπουλες. Γι’ αυτό πρέπει να προσέξετε αν το παιδί σας τραβάει η πιάνει το αυτί του ή αν δεν τρώει καλά. Τα πολύ μικρά μωρά συνήθως αρνούνται το μπιμπερό επειδή η πίεση στα αυτιά τους τα δυσκολεύει να καταπιούν.

Το «αυτί του κολυμβητή»

Πρόκειται για μια πολύ συχνή λοίμωξη στο εξωτερικό του αυτιού. Συμβαίνει συνήθως όταν το αυτί παραμένει υγρό για αρκετό καιρό και τα μικρόβια βρίσκουν πρόσφορο έδαφος να αναπτυχθούν. Ακόμη και αν το παιδί σας δεν κάνει κολύμπι, μια γρατσουνιά από μια μπατονέτα μπορεί να προκαλέσει προβλήματα. Προσέξτε εάν το αυτί του παιδιού σας έχει φαγούρα ή αν πονάει όταν το αγγίζετε. Η θεραπεία περιλαμβάνει συνήθως μόνο φαρμακευτικές σταγόνες στο αυτί και διατήρηση των αυτιών στεγνών.

Σπάσιμο τυμπάνου

Εάν συσσωρευτεί στο εσωτερικό του αυτιού του παιδιού πάρα πολύ υγρό ή μεγάλη πίεση, μπορεί να σπάσει το τύμπανο. Εάν αυτό συμβεί, θα το καταλάβετε από το κίτρινο, καφέ, ή λευκό υγρό που θα υπάρχει στο αυτί του. Μπορεί το σπάσιμο του τυμπάνου να σας ακούγεται τρομακτικό, αλλά θεραπεύεται συνήθως σε 1-2 εβδομάδες.

Τι συμβαίνει μέσα στο αυτί κατά τη λοίμωξη;

Η ευσταχιανή σάλπιγγα είναι ένα κανάλι που συνδέει το μέσο αυτί με το λαιμό. Διατηρεί τα υγρά και την πίεση του αέρα μέσα στο αυτί σταθερή. Τα κρυολογήματα, η γρίπη και οι αλλεργίες μπορεί να ερεθίσουν την ευσταχιανή σάλπιγγα και να κάνει τα αυτιά σας να πρηστούν.
Εάν η ευσταχιανή σάλπιγγα μπλοκαριστεί λόγω του οιδήματος αυτού, το υγρό συσσωρεύεται στο εσωτερικό του αυτιού. Έτσι, το καθιστά τέλειο έδαφος αναπαραγωγής για τα βακτηρίδια και τους ιούς που μπορούν να προκαλέσουν μολύνσεις. Ο γιατρός με ένα ωτοσκόπιο φυσάει στο αυτί για κάνει το τύμπανο να δονηθεί. Αν δεν δονείται όσο θα έπρεπε υπάρχουν πιθανότητες να υπάρχει υγρό στο εσωτερικό του αυτιού.Πώς αντιμετωπίζονται οι λοιμώξεις του αυτιού;

Καθώς το ανοσοποιητικό σύστημα καταπολεμά τη λοίμωξη, υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να καταπολεμήσετε τον πόνου του παιδιού σας. Μια ζεστή πετσέτα στο εξωτερικό του αυτιού μπορεί να είναι καταπραϋντική και οι ωτικές σταγόνες μπορεί προσφέρουν γρήγορη ανακούφιση.

Οι λοιμώξεις των αυτιών συχνά εξαφανίζονται από μόνες τους γι ‘αυτό μην εκπλαγείτε αν ο γιατρός σας προτείνει μια «βλέποντας και κάνοντας» προσέγγιση. Όσο περισσότερο χρησιμοποιούμε αντιβιοτικά, τόσο λιγότερο αποτελεσματικά γίνονται επειδή τα βακτήρια μαθαίνουν να αντεπιτίθενται στα κοινά φάρμακα.

Πώς μπορούμε να προλάβουμε τις λοιμώξεις του αυτιού;

Η κυριότερη αιτία των λοιμώξεων αυτών είναι το κοινό κρυολόγημα. Αποφεύγοντας, λοιπόν, το κρυολόγημα ακολουθείτε τον καλύτερο τρόπο αποφυγής και των λοιμώξεων του αυτιού. Για να μείνετε μακριά από αυτά τα μικρόβια, βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας να πλένει τα χέρια του καλά και συχνά. Κρατήστε, επίσης, το παιδί σας μακριά από το παθητικό κάπνισμα, φροντίστε να του χορηγούνται τα ετήσια αντιγριπικά εμβόλια θηλάστε το μωρό σας για τουλάχιστον 6 μήνες για να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό της σύστημα.Πηγή: http://boro.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Εισάγεται ο θεσμός της διαμεσολάβησης στις ρυθμίσεις δανείων


Κατατέθηκε στη Βουλή.

Τροποποίηση με την οποία εισάγεται ο θεσμός της διαμεσολάβησης στις ρυθμίσεις δανείων, κατέθεσε πριν από λίγο στη Βουλή ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης στο νομοσχέδιο για την ευνοϊκή μεταχείριση δανειοληπτών.

Όπως εξήγησε, ο κ. Χατζηδάκης, η ρύθμιση «προχώρησε» μετά από συμφωνία με το υπουργείο Δικαιοσύνης και σύμφωνα με αυτή τα μέρη δύνανται να προσφύγουν στον θεσμό της διαμεσολάβησης και δεν υποχρεούται κάποιος να πληρώσει δικηγόρο. Είναι συνεπώς δυνητική και όχι υποχρεωτική η προσφυγή στο Διαμεσολαβητή. Με τη διάταξη που κατατέθηκε, τα μέρη δύνανται πριν την υποβολή της αίτησης για το πρόγραμμα διευκόλυνσης να προσφύγουν στη διαδικασία διαμεσολάβησης.

Σε περίπτωση που επιλεγεί αυτή η διαδικασία και αποτύχει, ο οφειλέτης δύναται να καταθέσει την αίτηση για το πρόγραμμα διευκόλυνσης ενώπιον του αρμόδιου Ειρηνοδικείου, σύμφωνα με όσα ορίζονται στο προωθούμενο νομοσχέδιο καθώς και αντίγραφο του πρακτικού αποτυχίας της διαμεσολάβησης.

Η εισαγωγή του θεσμού της διαμεσολάβησης είχε προταθεί από τον κ. Ρουπακιώτη, αλλά επειδή η πρόταση προέβλεπε ότι θα είναι υποχρεωτική η παρουσία του δικηγόρου στις ρυθμίσεις δανείων και μάλιστα με παράβολο τουλάχιστον 200 ευρώ (50 ευρώ θα βάρυνε τον οφειλέτη και 150 ευρώ την τράπεζα), είχε βρεί αντίθετο το υπουργείο Ανάπτυξης.

Τελικά με τον τρόπο που εισάγεται ο θεσμός του διαμεσολαβητή, η προσφυγή σε αυτόν θα είναι δυνητική.Διαβάστε περισσότερα...

Άγρια κόντρα Σκοπούλη-Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών


Φουντώνει η κόντρα μεταξύ της υφυπουργού Υγείας Φωτεινής Σκοπούλη και του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών.

Απαντώντας στο εξώδικο που απέστειλε η υφυπουργός Υγείας, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών με νέα του ανακοίνωση δηλώνει ότι "εδώ και καιρό έχει ζητήσει την αποπομπή της κ. Φ. Σκοπούλη από τη θέση της Υφυπουργού Υγείας, επισημαίνοντας τον κίνδυνο που διατρέχει η Δημόσια Υγεία όταν παρακωλύεται το έργο του Υπουργείου Υγείας ή όταν δίνονται λάθος εντυπώσεις και λάθος πληροφορίες, όπως στη «Διοίκηση Σκοπούλη»."

"Μία κυβερνητική εκπρόσωπος της Υγείας που προσβάλλει τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, τους Κυβερνώντες, τους γιατρούς και τους ασθενείς και υποβαθμίζει όχι μόνο τη νοημοσύνη των φορέων της Υγείας, αλλά και της κοινής γνώμης, δεν έχει ούτε τεχνογνωσία ούτε αποτελεσματικότητα στην άσκηση πολιτικής για την Υγεία", επισημαίνει ο ΙΣΑ και συνεχίζει:

"«Σε χέρια άσχετων» χαρακτηρίζεται η Δημόσια Υγεία όταν η Υπουργός ΔΕ γνωρίζει ποιους φορείς Πρωτοβάθμιας Φροντίδας έχει και ποιοι από αυτούς κάνουν εμβολιασμούς, ή ποιοι από αυτούς έχουν εμβόλια.

Την ανακολουθία στις δηλώσεις της κας Υπουργού, που την μία μέρα δηλώνει ότι στα Νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας γίνονται εμβολιασμοί για ανασφάλιστους και τον επόμενο μήνα κάνει εκ νέου δηλώσεις, ζητώντας ταυτόχρονα η ίδια από τους υφισταμένους να κάνουν καταγραφή των Μονάδων και των δράσεών τους…

Την ανακολουθία αυτή… πώς θα μπορούσε αλλιώς κανείς να τη χαρακτηρίσει, ειμή μόνο:

1)ασχετοσύνη, αν η κα Σκοπούλη δε γνώριζε την αλήθεια και έλεγε αναλήθειες ή

2)καιροσκοπισμό, αν γνώριζε ότι δεν γίνονται εμβολιασμοί και δεν υπάρχουν εμβόλια για να γίνουν και δήλωσε αναληθή στοιχεία.

Μία Υπουργός που δεν υπογράφει για τα αντιδραστήρια, που εμποδίζει τη λειτουργία του Κράτους στα Κέντρα Αναφοράς για το AIDS, παρακωλύοντας την εργασία του ΚΕΕΛΠΝΟ και εκθέτοντας χιλιάδες ανθρώπους σε δημόσιο κίνδυνο , που υπόσχεται εμβόλια χωρίς να υπάρχουν....όσο γρηγορότερα φύγει από το Υπουργείο Υγείας, τόσο καλύτερα για την Αποκατάσταση της Δημόσιας Υγείας.

Με σκεπτικό τη διαφύλαξη της Δημόσιας υγείας και μόνο αυτό, και με σεβασμό προς το πολιτικό αξίωμα του Υπουργικού Θώκου, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών αιτήθηκε την παραίτηση και αποπομπή της κας Σκοπούλη μετά την άκρως προσβλητική συμπεριφορά της προς τον Πρωθυπουργό και τις αναλήθειες προς όλη την κοινωνία. Δηλώνουμε για ακόμη μία φορά ότι η Δημόσια Υγεία και η Πολιτική της Υγείας δεν λύνεται με παραφιλολογία, αλλά με ηγεσία που στρατηγική, γνώση και αποτελεσματικότητα".

Ο Ι.Σ.Α. , πάντως διευκρινίζει ότοι "ουδέποτε αμφισβήτησε την επιστημονική επάρκεια της κ. Φ. Σκοπούλη, αλλά κατέδειξε μόνο την πολιτική της ανεπάρκεια που ωθεί τη Δημόσια υγεία σε αδιέξοδο όλο και πιο βαθιά".

"Αυτός είναι ο λόγος που ζητούμε την άμεση αντικατάστασή της. Κάποια στιγμή ίσως αντιληφθεί ότι οι πολιτικοί κρίνονται από την αποτελεσματικότητά τους και την ικανότητά τους να παράγουν έργο κι αποτελέσματα, κι όχι στις δικαστικές αίθουσες", καταλήγει ο Ιατρικός Σύλλογος στην ανακοίνωσή του, που υπογράφουν ο πρόεδρος του Γιώργος Πατούλης και ο γγ Στάθης Τσούκαλος.Διαβάστε περισσότερα...

Οι προτάσεις του ΙΝΚΑ για υπερχρεωμένα και δανειολήπτες


Προσθήκη πλαφόν στην τιμή πρώτης προσφοράς για την εκποίηση της ακίνητης περιουσίας του δανειολήπτη (όχι χαμηλότερη από την αντικειμενική αξία) και παράταση αναστολής πλειστηριασμών για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί η κρίση και οι μνημονιακές υποχρεώσεις, ως δικαιακά αυτονόητο, ζητάει η Ομοσπονδία Ενώσεων Καταναλωτών ΙΝΚΑ, με προτάσεις που κατέθεσε στη Διαρκή Επιτροπή παραγωγής και εμπορίου της Βουλής, σχετικά με την προτεινόμενη τροποποίηση του Νόμου για τους Υπερχρεωμένους.

Αναφορικά με το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων «Πρόγραμμα Διευκόλυνσης για Ενήμερους Δανειολήπτες και τροποποιήσεις στο Ν. 3869/2010), προτείνει τις ακόλουθες απαλοιφές και τροποποιήσεις:

- Μη κατάργηση του 1ου σταδίου (προσπάθεια επίτευξης εξωδικαστικού συμβιβασμού) αλλά ενίσχυσής του προκειμένου να αποσυμφορηθούν τα Ειρηνοδικεία όλης της επικράτειας, αλλά είναι και μια πρώτη προσέγγιση των θέσεων των πιστωτικών ιδρυμάτων για το επόμενο στάδιο του Ειρηνοδικείου.

- Προσθήκη των επαγγελματιών (εμπόρων για τα στεγαστικά - καταναλωτικά - προσωπικά δάνεια και όχι τα επιχειρηματικά) αφετέρου δε των δανείων που έχουν χορηγηθεί από τον ΟΕΚ (νυν εκδοχέα του) και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων δεδομένου ότι το μεγαλύτερο πλήγμα από την οικονομική κρίση το έχουν δεχτεί οι δημόσιοι υπάλληλοι.

- Αυτοδίκαιη αναστολή των καταδιωκτικών μέτρων των πιστωτικών ιδρυμάτων σε βάρος της κινητής και ακίνητης περιουσίας του δανειολήπτη με την κατάθεση της αίτησής του και μέχρι την έκδοση αποφάσεως επ' αυτής.

- Ορισμός πραγματογνώμονα από τον κατάλογο των πραγματογνωμόνων που τηρείται στο οικείο Ειρηνοδικείο προκειμένου να εκτιμάται με ασφάλεια η αξία της κύριας κατοικίας του δανειολήπτη και της λοιπής ακίνητης περιουσίας του.

- Στις αιτήσεις τροποποίησης της μηνιαίας δόσης λόγω μείωσης του εισοδήματος του αιτούντος να μην επιβαρύνεται ο αιτών με δικαστικά έξοδα (γραμμάτιο προείσπραξης δικηγόρου).

- Οι αποφάσεις για καταβολή των μηνιαίων δόσεων να μην είναι άμεσα εκτελεστές στις περιπτώσεις που αποδεδειγμένα μειώθηκαν τα εισοδήματα του αιτούντος μετά την εκδίκαση της αιτήσεώς του.

- Η έφεση που τυχόν ασκεί να έχει ανασταλτική δύναμη ή να μην ισχύει η έκπτωση του αιτούντος από την ρύθμιση αν αφήσει 2 συνεχόμενες ληξιπρόθεσμες δόσεις στις περιπτώσεις που ασκεί νόμιμα και εμπρόθεσμα έφεση αλλά να αναστέλλεται η καταβολή μέχρι την έκδοση αποφάσεως επί της εφέσεως.

- Με την κοινοποίηση της αίτησης στους πιστωτές να παύει ο εκτοκισμός για όλες τις απαιτήσεις (εμπραγμάτως εξασφαλισμένες ή μη) διότι δεν ευθύνεται ο δανειολήπτης που ο προσδιορισμός προς συζήτηση των ένδικων αιτήσεων υπερβαίνει κατά πολύ το χρονικό διάστημα των 6 μηνών.

- Απαγόρευση δέσμευσης χρημάτων από λογαριασμό δικαιούχου για ληξιπρόθεσμες οφειλές συνδικαιούχου.

- Υιοθέτηση σχεδίου ρύθμισης οφειλών με προσωρινή διαταγή (κυρίως με άρση παρακράτησης μηνιαίας δόσης από ΤΑΜΕΙΟ ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΩΝ ΚΑΙ ΔΑΝΕΙΩΝ, ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟ) από τη μισθοδοσία ή λογαριασμό κατάθεσης σύνταξης του δανειολήπτη.

- Δυνατότητα υπερχρεωμένου δανειολήπτη να καταθέτει την αίτηση και να παρίσταται κατά την συζήτηση αυτής, χωρίς την υποχρεωτική παρουσία Δικηγόρου ανεξαρτήτως συνολικού ποσού οφειλής.

- Να θεσμοθετηθεί το ακατάσχετο του τραπεζικού λογαριασμού έως του ποσού των 2.000 ευρώ.

- Όχι ως προς την καταβολή έστω και του 10% διότι αυτό θα δημιουργήσει ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα μεταξύ πιστωτικών επιχειρήσεων και καταναλωτών αφού κάποιες πιστωτικές επιχειρήσεις μπορεί να αποδέχονται και κάποιες όχι.

- Εφόσον συμφωνεί το 51% των πιστωτών υποχρεωτικά να ακολουθούν και τα υπόλοιποι πιστωτές.

- Απαγόρευση στις εισπρακτικές ή δικηγορικές εταιρείες που καλούν για λογαριασμό των πιστωτικών επιχειρήσεων, να ενοχλούν τους δανειολήπτες πέραν της μίας φοράς το μήνα και κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες μόνο.

- Μισθωτοί - συνταξιούχοι που υπέστησαν μειώσεις στα εισοδήματά τους σε ποσοστό 20% - 30% και άνω, καθώς και άνεργοι να έχουν την δυνατότητα εφόσον έχουν ενυπόθηκα δάνεια να μειώνεται η καταβολή των δόσεων για τα δάνειά τους κατά το ποσό της μείωσης που υπέστησαν, με δυνατότητα επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής. Ο υπολογισμός του αθροίσματος των τόκων για το χρονικό διάστημα επιμήκυνσης να μην υπερβαίνει το 50% του προϊόντος του αρχικώς ορισθέντος επιτοκίου.

- Κατάργηση της παραγράφου για το ελάχιστο ποσό καταβολής της μηνιαίας δόσης εκτός εάν αποδεικνύεται επαρκές και εύλογο εισόδημα του δανειολήπτη.

- Κατάργηση της προτεινόμενης παραγράφου ως προς την περίοδο τοκοχρεολυτικής εξόφλησης για διάσωση της κύριας κατοικίας του δανειολήπτη σε 35 έτη, διότι σε τέτοια περίπτωση θα οδηγήσουμε χιλιάδες δανειολήπτες σε δικαστικές αποφάσεις μακροχρόνια δεσμευτικές και εμφανώς κατάφωρα και καταχρηστικά δεσμευτικές για τους δανειολήπτες και για τους κληρονόμους αυτών.

- Υπαγωγή στο Νόμο και των κληρονόμων των υπερχρεωμένων δανειοληπτών προς αποφυγή δήμευσης ακίνητης περιουσίας (εάν κάποιος υπερχρεωμένος αποβιώσει πριν ενταχθεί στο Νόμο, να έχουν δηλαδή οι κληρονόμοι του, την δυνατότητα υπαγωγής στο Νόμο για την ρύθμιση των δανείων του υπερχρεωμένου κληρονομούμενου).


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Έχασαν τη σύνταξή τους 30.000 άνθρωποι


Από τις περικοπές που προβλέπουν τα μνημόνια δεν έχουν γλιτώσει ούτε οι συντάξεις των Ποντίων που ήρθαν στην Ελλάδα από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.

Τουλάχιστον 30.000 ομογενείς έχασαν τη σύνταξή τους μέσα σε μία ημέρα καθώς δεν πληρούσαν τα νέα κριτήρια για την καταβολή.

Δείτε το βίντεο από τον ALPHA

Διαβάστε περισσότερα...

Άνοιγμα λογαριασμών με διαδικασίες-εξπρές


Στο κυνήγι της φοροδιαφυγής το ΣΔΟΕ
.
Με διαδικασίες-εξπρές θα ανοίγουν οι τραπεζικοί λογαριασμοί για τους φορολογουμένους που ελέγχονται για φοροδιαφυγή, διαφθορά, διακίνηση και «ξέπλυμα μαύρου χρήματος», καθώς και παράνομο πλουτισμό, σύμφωνα με την «Καθημερινή».

Σύμφωνα με διάταξη που κατατίθεται την ερχόμενη Δευτέρα, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα πρέπει να παρέχουν στις φοροελεγκτικές αρχές πρόσβαση στα στοιχεία των καταθετών εντός 24ώρου από την υποβολή του σχετικού αιτήματος.

Σημειώνεται ότι, μέχρι στιγμής το ΣΔΟΕ έχει ζητήσει το άνοιγμα περισσότερων από 5.000 λογαριασμών, με τις τράπεζες να έχουν απαντήσει σχεδόν στα μισά αιτήματα που έχουν υποβληθεί.Διαβάστε περισσότερα...

Βοηθήστε τα αδέσποτα της γειτονιάς σας


Πρακτικές συμβουλές από φιλοζωικές.

Τι να κάνω με τις γάτες της γειτονιάς μου που συνεχώς πληθαίνουν; Με τα κουτάβια που βρήκα στον κάδο απορριμμάτων; Με το γείτονα που χτυπάει το σκύλο του;

Όπως διευκρινίζει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ η πρόεδρος του Σωματείου «Άργος» και γενική γραμματέας της Ομοσπονδίας για τα Δικαιώματα των Ζώων στην Ελλάδα Έφη Δόδουρα, ο πληθυσμός των αδέσποτων σκύλων στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης υπολογίζεται σε περίπου 10.000 και των γατιών σε 20.000.

«Από αυτά, το 20% ζούσε σε περιβάλλον σπιτιού, αλλά έφυγε ή χάθηκε, το 30% γεννήθηκε σε σπίτι και εγκαταλείφθηκε από τους ιδιοκτήτες του και το 50% γεννήθηκε και μεγάλωσε στους δρόμους» σημειώνει η κ. Δόδουρα, με αφορμή την ομιλία της στην αποψινή εκδήλωση.

Ως τρόπους αντιμετώπισης του υπερπληθυσμού των αδέσποτων, προτείνει τη στείρωση και επανένταξη ή την υιοθεσία, αφού ο σκύλος γεννάει δύο φορές το χρόνο και, αντίστοιχα, η γάτα 3 με 4 φορές.

«Είναι ενδεικτικό ότι από ένα ζευγάρι σκύλων σε 7 χρόνια γίνονται 70.000 ζώα και από ένα ζευγάρι γάτων, 420.000! Στην Αμερική δε, κάθε μέρα γεννιούνται 10.000 άνθρωποι και 70.000 σκυλάκια και γατάκια. Η αναλογία είναι, δηλαδή, ένας νέος άνθρωπος για επτά νέα ζωάκια!» λέει η κ. Δόδουρα.

Από την άλλη, οι φιλοζωικές οργανώσεις λειτουργούν αποκλειστικά με εθελοντές και ίδιους πόρους και επωμίσθηκαν την ευθύνη για τα αδέσποτα, αναπληρώνοντας το κενό της Πολιτείας. «Απέδειξαν, με το έργο τους, πως η μόνη αποτελεσματική λύση είναι η στείρωση» συμπληρώνει.

Ωστόσο, τι μπορεί να κάνει ο καθένας για τα αδέσποτα της γειτονιάς του;
«Στειρώνουμε τα αδέσποτα, σκύλους και γάτες, ζητώντας τη βοήθεια των φιλοζωικών οργανώσεων και μαθαίνουμε, αν ο δήμος μας έχει πρόγραμμα στείρωσης αδέσποτων» συμβουλεύει η κ. Δόδουρα προτρέποντας όσους ταΐζουν αδέσποτα να προσέχουν να μην αφήνουν υπολείμματα τροφών, άδειες κονσέρβες και σκουπίδια.

«Παράλληλα - προσθέτει - δεν διστάζουμε να καταγγείλουμε στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής μας οποιαδήποτε κακοποίηση ζώου αντιληφθούμε και σε περίπτωση δηλητηρίασης ζώων, κάνουμε καταγγελία κατά αγνώστων».

Για τους ιδιοκτήτες ζώων, η κ. Δόδουρα συμβουλεύει να βάζουν μικροτσίπ στο σκύλο τους και να τον βγάζουν βόλτα πάντα με λουρί, να μαζεύουν τα περιττώματά του και να στειρώνουν τα ζώα τους προτού γεννήσουν.

«Αν δεν έχουμε ζώο και θέλουμε να αποκτήσουμε, δεν αγοράζουμε από pet shop, αλλά υιοθετούμε ένα αδεσποτάκι, από το δρόμο ή από φιλοζωική οργάνωση» καταλήγει.

Παρεμβάσεις στην εκδήλωση θα κάνουν η Βάσω Τάκη, νομική σύμβουλος της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας και της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Ζωοφιλικών Σωματείων, η Όλγα Κήκου, συντονίστρια της θεματικής ομάδας για τα δικαιώματα των ζώων, των Οικολόγων Πράσινων και η Φούλη Γάλλη, μέλος του φιλοζωικού σωματείου «Νοιάζομαι».


Διαβάστε περισσότερα...

«Εκστρατεία» ενημέρωσης και δημιουργικότητας από 100 βιβλιοθήκες της χώρας


Στο πλαίσιο του προγράμματος θα γίνουν αρκετές εκδηλώσεις σε όλη την χώρα.

Με γενικό τίτλο, «Αυτό το καλοκαίρι γινόμαστε όλοι παιδιά - στις βιβλιοθήκες ο κόσμος είναι πολύχρωμος», οι παιδικές βιβλιοθήκες του δήμου Χανίων και συνολικά 100 βιβλιοθήκες όλης της χώρας συμμετέχουν στην «εκστρατεία» ανάγνωσης και δημιουργικότητας με σειρά εκδηλώσεων από 15 Ιουνίου έως 15 Σεπτεμβρίου 2013.

Την προσπάθεια στηρίζει το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» και η κερδοσκοπική εταιρεία FutureLibrary.

Σύμφωνα με την προϊσταμένη των βιβλιοθηκών του δήμου Χανίων Βιβή Χουδαλάκη, στο πλαίσιο του προγράμματος θα γίνουν αρκετές εκδηλώσεις σε όλη την χώρα.

Στα Χανιά οι εκδηλώσεις θα αφορούν τα παιδικά τμήματα των βιβλιοθηκών που όπως τόνισε θα έχουν ως βάση το χρώμα.

«Χρώματα, ιδέες, ιστορίες θα πυροδοτήσουν την φαντασία των παιδιών που θα έχουν την ευκαιρία να απασχοληθούν δημιουργικά να γνωρίσουν το βιβλίο», τόνισε μεταξύ άλλων.


Διαβάστε περισσότερα...

Ειδική ομάδα για την είσπραξη των ασφαλιστικών εισφορών


Στόχος η δημιουργία αναθεωρημένου καθεστώτος προσαυξήσεων για την καθυστερημένη πληρωμή.

Το απόθεμα ληξιπρόθεσμων οφειλών μεταξύ των μεγαλύτερων ταμείων κοινωνικής ασφάλισης θα εξετάσει η ειδική ομάδα εργασίας που έχει συσταθεί στο υπουργείο Εργασίας.

Στόχος της ομάδας είναι, έως το τέλος του μήνα, να αξιολογήσει την εισπραξιμότητα των χρεών αυτών και να εντοπίσει εισπράξιμες ληξιπρόθεσμες οφειλές για τη μεταφορά τους στο νέο ενιαίο φορέα είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Η ίδια ομάδα εργασίας θα αναπτύξει ένα πλαίσιο για τον συντονισμό και την ενοποίηση στην είσπραξη ληξιπρόθεσμων φόρων και εισφορών κοινωνικής ασφάλισης έως το Σεπτέμβριο .

Στόχος είναι η δημιουργία ενός αναθεωρημένου καθεστώτος προσαυξήσεων για την καθυστερημένη πληρωμή των ασφαλιστών εισφορών που θα συνδυάζει μια ποινή και ένα επιτόκιο μεγαλύτερο της αγοράς.

Στο πλαίσιο αυτό οι διατάξεις του Κώδικα Εισπράξεως Δημοσίων Εσόδων δεν θα εφαρμόζονται για την είσπραξη των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης, και θα θεσπισθεί ένα νέο νομικό πλαίσιο για την είσπραξη δημοσίων εσόδων, σύμφωνα με τις διεθνείς βέλτιστες πρακτικές, το αργότερο έως τον Φεβρουάριο 2014.


Διαβάστε περισσότερα...

Συντελεστές πολλών ταχυτήτων στα ακίνητα


Τι προβλέπει το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών.

Συντελεστές πολλών ταχυτήτων προωθεί για την εφαρμογή του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων (ΕΦΑ) το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, προκειμένου να διασκεδάσει τις εντυπώσεις και να αποφύγει νέες αναταράξεις εντός και εκτός του κυβερνητικού σχήματος.

Ειδικότερα, με βάση το σχέδιο που προωθείται στα κόμματα της συγκυβέρνησης, προκειμένου να το μελετήσουν και στην επόμενη συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής να ληφθούν, εάν αυτό καταστεί δυνατό, οι τελικές αποφάσεις, προβλέπονται τα εξής:

ο φόρος για τα αστικά ακίνητα θα ξεκινά από 1,8 ευρώ/τ.μ. και θα φθάνει μέχρι και 30 ευρώ/τ.μ., μέσω 33 κριτηρίων υπολογισμού του ΕΦΑ που θα προκύπτουν από τα χαρακτηριστικά των ακινήτων, όπως:

- τιμή ζώνης
- ο όροφος ή αν έχει πρόσοψη
- ο συντελεστής εμπορικότητας
- το εάν είναι μισθωμένο
- απόσταση από τη θάλασσα
- αν βρίσκεται σε τουριστική περιοχή

Υπενθυμίζεται ότι αφορολόγητο όριο δεν θα ισχύει ούτε για τα φυσικά ούτε για τα νομικά πρόσωπα, ενώ θα υπάρξει πρόβλεψη για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού (άνεργοι, πολύτεκνοι κ.ά.).

ο φόρος στα αγροτεμάχια των κατ’ επάγγελμα αγροτών θα διαμορφωθεί ως εξής:

- 1 ευρώ/στρέμμα για τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις αλλά σε μειονεκτικές περιοχές της χώρας
- 2 ευρώ/στρέμμα για τις εκτάσεις που βρίσκονται στα ορεινά
- 3 ευρώ/στρέμμα για εκτάσεις σε πεδινές περιοχές.

για τις εκτός σχεδίου εκτάσεις που δεν ανήκουν σε κατ’ επάγγελμα αγρότες ο φόρος θα είναι διπλάσιος σε σχέση με αυτόν που προκύπτει για τις εκτάσεις που ανήκουν σε αγρότες

για τα αγροτεμάχια που δεν είναι καλλιεργήσιμα και δεν ανήκουν σε αγρότες ο ΕΦΑ θα κυμαίνεται, με βάση και πάλι συγκεκριμένους συντελεστές υπολογισμού του, από 30, 40 και 50 ευρώ/στρέμμα.

«Κλειδί» οι νέες αντικειμενικές αξίες

Βαρόμετρο πάντως για τις επιβαρύνσεις που θα δεχτούν και πάλι όλοι οι ιδιοκτήτες ακινήτων και αγροτεμαχίων θα είναι οι τελικές αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων.

Το νέο τοπίο στις τιμές των ακινήτων, όπως αναφέρει το naftemporiki.gr, αναμένεται να οριστικοποιηθεί εντός του καλοκαιριού, αφού τον επόμενο μήνα θα πρέπει να «κλειδώσουν» οι αυξήσεις που θα πρέπει να έχουν και το «πράσινο φως» της τρόικας.

Οι δανειστές επιμένουν σε αυξήσεις που φθάνουν έως και 40%, αγνοώντας ότι η κτηματαγορά βρίσκεται στον «πάγο» εδώ και τρία χρόνια, καθώς και ότι περισσότερες από 40 επαγγελματικές δραστηριότητες δέχονται το χτύπημα της ύφεσης, λόγος για τον οποίο πάντως το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αντιπροτείνει αυξήσεις κατά μέσο όρο.

Σε κάθε περίπτωση, με τις επικείμενες αλλαγές θα προκύψουν μεγάλες επιβαρύνσεις για χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων, εξαιτίας της επέκτασης του συστήματος των αντικειμενικών αξιών σε όλη τη χώρα.

Η τρόικα πάντως έχει ήδη ζητήσει από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, πριν αναχωρήσει από την Αθήνα, να λάβει γνώση των προθέσεων όσον αφορά τις νέες τιμές που θα ισχύσουν, καθώς έχουν διαμηνύσει ότι ζητούμενο είναι να μην υπάρξουν κενά στις εισπράξεις του Δημοσίου προκειμένου να συζητήσει στην επόμενη επίσκεψή της οποιαδήποτε ελάφρυνση στις μεταβιβάσεις, όπως σχεδιάζει η κυβέρνηση.

Οι δανειστές υπενθυμίζουν μάλιστα ότι είναι μνημονιακή δέσμευση να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός που θα επικαιροποιεί συνεχώς τις αντικειμενικές αξίες, ούτως ώστε να είναι πάντα ευθυγραμμισμένες με τις εμπορικές τιμές.
Κυβέρνηση και τρόικα συμφωνούν πάντως ότι πρέπει να προχωρήσει το ταχύτερο δυνατόν η εξίσωση των τιμών, αντικειμενικών και εμπορικών, για να υπάρξει ένα ενιαίο καθεστώς που θα διευκολύνει τις επενδυτικές πρωτοβουλίες και θα απλοποιήσει τις φορολογικές διαδικασίες, λόγος για τον οποίο υπάρχει και ταύτιση μεταξύ των δύο πλευρών για τη δημιουργία ενός νέου «δείκτη πληθωρισμού ακινήτων».

Σε κάθε περίπτωση, στόχος και του νέου συστήματος υπολογισμού του Ενιαίου Φόρου είναι να μην υπάρξουν κενά όσον αφορά τις εισπράξεις, αφού πρέπει να εισρεύσουν στα ταμεία του Δημοσίου 1,7 δισ. ευρώ από κτίσματα και εντός σχεδίου εκτάσεις, 500 εκατ. ευρώ από νομικά πρόσωπα και 800 εκατ. ευρώ από εκτός.Διαβάστε περισσότερα...