Παρασκευή 7 Ιουνίου 2013

Στις 5 Ιουλίου ξεκινά το 56ο Φεστιβάλ Φιλίππων - Θάσου

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Φέτος είναι αφιερωμένο στην Καβάλα και τον Κ. Καβάφη.

Σε δυο σημαντικά γεγονότα, ένα με ιστορική διάσταση και ένα με πνευματική, είναι αφιερωμένο το 56ο Φεστιβάλ Φιλίππων – Θάσου. Τη συμπλήρωση εκατό χρόνων (1913 – 2013) από την επέτειο απελευθέρωσης της Καβάλας και της ενσωμάτωσής της στον εθνικό κορμό και τη συμπλήρωση εκατόν πενήντα χρόνων από τη γέννηση του μεγάλου Αλεξανδρινού ποιητή Κωνσταντίνου Καβάφη.

Η αυλαία του φεστιβάλ ανοίγει στις 5 Ιουλίου με την Ειρήνη του Αριστοφάνη από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος.

Ο δήμαρχος Καβάλας Κωστής Σιμιτσής στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου για την επίσημη παρουσίαση των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ Φιλίππων τόνισε ότι τα τελευταία χρόνια επιδίωξη και στόχος μας «ήταν πάντα, ένα Φεστιβάλ, όπως αυτό των Φιλίππων, να έχει δικό του χαρακτήρα, δικό του χρώμα, δικό του ρυθμό, δικό του βλέμμα, διαφορετικό κάθε χρόνο. Να μπορεί να παραγγέλνει παραστάσεις, να έχει δικές του παραγωγές, να είναι τόπος ενός πραγματικού ραντεβού που αφορά πάντα το σήμερα. Ειδικά φέτος, νιώθουμε υπερήφανοι που φτιάξαμε ένα τέτοιο πρόγραμμα μέσα στην πόλη της Καβάλας, με ελάχιστα χρήματα. Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε ποτέ ότι η τέχνη έχει δικαίωμα στο δημόσιο χρήμα. Ειδικά στις μέρες μας, όπου ο πολιτισμός είναι το τελευταίο μας καταφύγιο».

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας και καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Φιλίππων Θοδωρής Γκόνης υπογράμμισε ότι και φέτος το Φεστιβάλ, συνεχίζοντας την προσφιλή του τακτική, προνόησε να δοθούν αρκετές θεατρικές παραστάσεις εκτός από το αρχαίο θέατρο των Φιλίππων και μέσα στην πόλη της Καβάλας. «Μέρη όπως το Φρούριο, η Παλιά Μουσική, το Ιμαρέτ, οι κήποι του Μεχμέτ Αλή, αλλά και σε καινούριους, αναπάντεχους, αντισυμβατικούς χώρους όπως το λαϊκό καφενείο «Μαύρη Θάλασσα» στο Σούγελο, στο Μέγαρο Τόκου και στην οδό Ελευθερίας. Η Καβάλα του σήμερα αναδεικνύεται μέσα από ποικίλες τοποθεσίες, δράσεις, αλλά και μέσα από την έκθεση φωτογραφίας του Φωτογραφικού Ομίλου Καβάλας, που θα «φωτίσει» την πόλη μέσα από βιτρίνες κλειστών μαγαζιών στο Εμπορικό Κέντρο», τόνισε ο κ. Γκόνης.

Οι διοργανωτές τόνισαν ότι η Καβάλα έχει έναν επιπλέον λόγο να τιμά τη μνήμη του Κωνσταντίνου Καβάφη μέσα από το Φεστιβάλ Φιλίππων, αν σκεφτεί κανείς ότι ο Μεχμέτ Αλή που γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Καβάλα ήταν ο ιδρυτής του σύγχρονου Αιγυπτιακού κράτους. Έτσι λοιπόν το φετινό φεστιβάλ επικεντρώνεται σε δράσεις που θα αφορούν τον μεγάλο ποιητή. Παραστάσεις θεάτρου, χορού, αναλόγια, αναγνώσεις ποιημάτων, προβολές ταινιών, έκθεση εικαστικών καθώς και η συγγραφή ενός καινούργιου θεατρικού έργου, που αφορά τη ζωή του Κ. Καβάφη, και θα παρουσιαστεί σε συμπαραγωγή με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας.

Το Φεστιβάλ, όπως κάθε χρόνο, δίνει το «παρών» του στη Θάσο. Φέτος λόγω των εργασιών αναστύλωσης στο αρχαίο θέατρο του νησιού, οι διοργανωτές προσανατολίστηκαν σ’ έναν άλλο χώρο, εναλλακτικό, αυτόν του προαύλιου χώρου του 1ου Δημοτικού Σχολείου. Λόγω αυτής της ιδιαιτερότητας θα δοθούν στο πλαίσιο του φετινού Φεστιβάλ δυο θεατρικές παραστάσεις.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΦΙΛΙΠΠΩΝ
ΙΟΥΛΙΟΣ
Παρασκευή 5 & Σάββατο 6
Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος «Ειρήνη»
Σάββατο 13 & Κυριακή 14
Θέατρο Αργώ «Βάκχες»
Παρασκευή 19 & Σάββατο 20
5η Εποχή Τέχνης «Ποιος τη ζωή μου» Μίκης Θεοδωράκης
Τετάρτη 24
Συναυλία Γιώργος Νταλάρας – Γλυκερία «Μικρά Ασία – Βυζαντινός Εσπερινός – Αφιέρωμα στον Απόστολο Καλδάρα»
Σάββατο 27 & Κυριακή 28
ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης «Αγαμέμνων»

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ
Παρασκευή 2 & Σάββατο 3
Θέατρο Βασιλάκου «Μήδεια»
Παρασκευή 9 & Σάββατο 10
Θέατρο Ακροπόλ «Πλούτος»
Παρασκευή 16
Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης «’Έτος Βέρντι»
Κυριακή 18
Εθνικό Θέατρο «Κύκλωπας»
Σάββατο 24
Εθνικό Θέατρο «Τραχίνιες»
Παρασκευή 30
Εθνική Όπερα Σόφιας «Ντον Κάρλος»
Σάββατο 31
Εθνική Όπερα και Μπαλέτο Σόφιας «Ζορμπάς ο Έλληνας»

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ
Κυριακή 1
Νέο Δίκτυο Παραγωγές Διεθνών Θεαμάτων «Ένα παιδί μετράει τα άστρα»


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.