Δευτέρα 1 Νοεμβρίου 2010

Σε ισχύ τα πράσινα τέλη για Ι.Χ. και μοτό


Με φόντο την οικονομική κρίση που πλήττει τον κλάδο της εγχώριας αγοράς αυτοκινήτου, τίθεται από σήμερα σε ισχύ, δυο μήνες νωρίτερα, το νέο σύστημα τελών κυκλοφορίας με τα καινούργια αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες που αγοράζονται από την 1η Νοεμβρίου να πληρώνουν τέλη βάσει των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Τα "πράσινα" τέλη κυκλοφορίας όλων των επιβατικών ιδιωτικής χρήσης αυτοκινήτων πλέον θα συνδέονται αποκλειστικά με τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα του κάθε οχήματος (γραμμάρια διοξειδίου του άνθρακα ανά χιλιόμετρο).

Η σύνδεση αυτή ισχύει για όλα τα αυτοκίνητα ασχέτως τεχνολογίας (βενζινοκίνητα, υβριδικά, πετρελαιοκίνητα κλπ). Αυτό εκτιμάται σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών ότι θα έχει σαν αποτέλεσμα τη στροφή των καταναλωτών σε πιο "καθαρής τεχνολογίας" οχήματα με αντίστοιχες θετικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Τα περισσότερα κράτη μέλη της Ε.Ε. έχουν ήδη εισαγάγει φορολογικό σύστημα αυτοκινήτων (τέλη κυκλοφορίας και τέλη ταξινόμησης) που συνδέεται ολικώς ή μερικώς με τις εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα (CO2).

Για τα επιβατικά αυτοκίνητα οχήματα και δίκυκλες και τρίκυκλες μοτοσικλέτες ισχύουν τα ακόλουθα:


α) Για τα επιβατικά αυτοκίνητα που έχουν ταξινομηθεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα έως την 31/10/2010 και τις δίκυκλες και τρίκυκλες μοτοσικλέτες ανεξαρτήτως της ημερομηνίας πρώτης ταξινόμησής τους στην Ελλάδα, με βάση τον κυλινδρισμό του κινητήρα αυτών, ως εξής:

Κατηγορία Κινητήρας σε κυβικά εκατοστά Ετήσια τέλη κυκλοφορίας (σε ευρώ)

Α΄ Έως 300 20
Β΄ 301 - 785 50
Γ΄ 786 - 1.071 110
Δ΄ 1.072 - 1.357 120
Ε΄ 1,358 - 1.548 220
ΣΤ΄ 1.549 - 1.738 240
Ζ' 1.739 - 1.928 270
Η' 1.929 - 2.357 600
Θ' 2.358 - 3.000 800
Ι' 3.001 - 4.000 1.000
Κ' 4.001 και άνω 1.200

Για τα αυτοκίνητα οχήματα της κατηγορίας αυτής, τα ετήσια τέλη κυκλοφορίας έτους 2011 και επομένων ετών υπολογίζονται αποκλειστικά με βάση τον κυλινδρισμό του κινητήρα τους.

β) Για τα επιβατικά αυτοκίνητα που ταξινομούνται για πρώτη φορά στην Ελλάδα από την 1/11/2010 και μετά, τα τέλη κυκλοφορίας καθορίζονται αποκλειστικά με βάση τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (γραμμάρια CO2 ανά χιλιόμετρο). Για τον υπολογισμό λαμβάνονται υπόψη οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, όπως αυτές αναγράφονται στην άδεια του οχήματος, ως εξής:

Τα τέλη κυκλοφορίας των επιβατικών αυτοκινήτων είναι τα εξής:

ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΕΚΠΟΜΠΩΝ ΔΕΙΟΞΕΙΔΙΟΥ ΤΟΥ ΑΝΘΡΑΚΑ (γρμ. CO2 ανά χιλιόμετρο) 

ΕΤΗΣΙΑ ΤΕΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΑΝΑ ΓΡΑΜΜΑΡΙΟ ΕΚΠΟΜΠΩΝ (σε ευρώ)

0 - 100 0 ευρώ

101 - 120 0,80 ευρώ

121 - 140 1,00 ευρώ

141 - 160 1,50 ευρώ

161 - 180 2,00 ευρώ

181 - 200 2,25 ευρώ

201 - 250 2,50 ευρώ

Άνω των 251 3,00 ευρώ


Με την παραπάνω κλίμακα, τα τέλη κυκλοφορίας μειώνονται περαιτέρω για μεγάλο αριθμό οχημάτων τα οποία ενσωματώνουν "καθαρές τεχνολογίες". Αντίστοιχα, τα τέλη αυξάνονται για όλα εκείνα τα αυτοκίνητα των οποίων οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα είναι υψηλές.

Οι τράπεζες από τις οποίες θα μπορεί να γίνεται η προμήθεια των σημάτων είναι οι ακόλουθες: ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε., ALPHA BANK A.E., ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Α.Ε., ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε., ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε., EFG EUROBANK-ERGASIAS Α.Ε., ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε., CITIBANK INTERNATIONAL PLC, MARFIN - ΕΓΝΑΤΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ Α.Ε., ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ Α.Ε., ΓΕΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε., MILLENIUM BANK Α.Ε., ATTICA BANK ΑNΩΝΥΜΗ ΤΡΑΠΕΖΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ, Τ ΒΑΝΚ Α.Ε., PROBANΚ Α.Ε., PROTON ΤΡΑΠΕΖΑ Α.Ε., FBB - ΠΡΩΤΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ Α.Ε., ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ LTD, ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ Α.Ε., και οι Συνεταιριστικές Τράπεζες: ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΧΑΪΚΗ, ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΔΡΑΜΑΣ, ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ, ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΒΡΟΥ, ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΥΒΟΙΑΣ, ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΗΠΕΙΡΟΥ, ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ, ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ, ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΛΑΜΙΑΣ, ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΛΕΣΒΟΥ-ΛΗΜΝΟΥ, ΠΑΓΚΡΗΤΙΑ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ, ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΙΕΡΙΑΣ, ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΣΕΡΡΩΝ, ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΧΑΝΙΩΝ, όπως και το ΤΑΜΕΙΟ ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΩΝ ΚΑΙ ΔΑΝΕΙΩΝ και τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΑ Α.Ε.

Διαβάστε περισσότερα...

Έχεις γρίπη; Φάε αμύγδαλα



Αυτό λένε Βρετανοί και Ιταλοί επιστήμονες που έκαναν έρευνα και υποστηρίζουν πως η κατανάλωση αμύγδαλων βοηθά τον ανθρώπινο οργανισμό να καταπολεμήσει τις μολύνσεις από ιούς.

Σύμφωνα με τη μελέτη οι χημικές ουσίες που βρίσκονται στον φλοιό των συγκεκριμένων ξηρών καρπών, ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

Για την ακρίβεια βοηθάνε τα λευκοκύτταρα "Τ" που ανιχνεύουν την παρουσία "ξένου σώματος" και έτσι αυξάνουν την φυσική ικανότητα του ανθρώπινου σώματος να παρεμποδίζει τον πολλαπλασιασμό και την εξάπλωση των παθογόνων μικροοργανισμών.

Μέχρι τώρα πάντως οι επιστήμονες δεν έχουν ξεκαθαρίσει την ποσότητα που έχει ανάγκη ο ανθρώπινος οργανισμός.

Όπως είπαν πάντως, είναι δεδομένο ότι αν κανείς τρώει συχνά αμύγδαλα, θα αυξήσει προληπτικά τις άμυνές του κατά διάφορων ιών, όπως η γρίπη ή το απλό κρυολόγημα, ενώ όσοι έχουν ήδη μολυνθεί, θα καταπολεμήσουν πιο γρήγορα τον ιό.

Διαβάστε περισσότερα...

Πως να αποφύγετε τις ημικρανίες



Ο πόνος πολλές φορές δεν υποφέρεται. Το κεφάλι πάει να σπάσει. Ημικρανία είναι - και οτιδήποτε μπορεί να ελαττώσει τις κρίσεις και την έντασή τους, μοιάζει με μάννα εξ ουρανού...



Σχεδόν μία στις πέντε γυναίκες, ένα στα εννέα παιδιά και ένας στους 12 άντρες υπολογίζεται ότι πάσχουν από ημικρανία - μια νευρολογική διαταραχή, η οποία χαρακτηρίζεται από επαναλαμβανόμενες κρίσεις πονοκεφάλου (με τον πόνο να εκδηλώνεται συνήθως στην μία πλευρά του κεφαλιού), που συνοδεύονται από συνδυασμούς συμπτωμάτων, όπως η ναυτία, ο έμετος και η ευαισθησία στο φως και στον θόρυβο.
 
Οι απλές, καθημερινές δραστηριότητες τυπικά επιδεινώνουν τον πόνο, ενώ οι κρίσεις μπορεί να διαρκέσουν από αρκετές ώρες έως μία-δύο ημέρες και συχνά είναι εξουθενωτικές.
 
Το 10% περίπου των πασχόντων έχουν μια αύρα ή κάποια προειδοποιητική ένδειξη πριν από την κρίση, όπως το να βλέπουν ένα φως να τρεμοσβήνει, μια διαταραχή της οράσεως ή του λόγου, σύγχυση και μούδιασμα ή «μυρμήγκιασμα» ενός άκρου.
 
Η ημικρανία μπορεί να εκδηλωθεί σε άτομα κάθε ηλικίας, αλλά είναι πιο συχνή στις ενήλικες, νεαρές γυναίκες. Μολονότι είναι ανίατη, μπορεί να τεθεί υπό έλεγχο με τα κατάλληλα μέτρα αυτοβοήθειας, τις απαιτούμενες αλλαγές στον τρόπο ζωής και την σωστή ιατρική φροντίδα.
 
Οι πάσχοντες, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται η Ελ ΜακΦέρσον, η Ελίζαμπεθ Τέιλορ και ο Μπεν Άφλεκ, εκδηλώνουν κατά μέσον όρο 13 κρίσεις τον χρόνο.
 
Τις τελευταίες δεκαετίες έχουν επινοηθεί αρκετές θεραπείες και φάρμακα που μπορεί να βοηθήσουν τους πάσχοντες. Μερικά από τα φάρμακα περιορίζουν ή καταπραΰνουν τα συμπτώματα, ενώ άλλα μειώνουν τη συχνότητα και τη διάρκεια των ημικρανικών κρίσεων. Παρ’ όλα αυτά, οριστική θεραπεία δεν υπάρχει – και στην αγωγή που συνιστούν οι γιατροί, σημαντική θέση κατέχουν ορισμένα μέτρα του τρόπου ζωής που περιορίζουν την εμφάνιση και την σοβαρότητα των κρίσεων.
 
Η εφημερίδα Daily Mail δημοσίευσε έναν δεκάλογο αυτοβοήθειας.
 
Αποφύγετε τις αιτίες
 
Κρατήστε για λίγες εβδομάδες ένα ημερολόγιο, για να δείτε εάν η ημικρανία σας εκδηλώνεται έπειτα από συγκεκριμένα γεγονότα ή συνθήκες. Συνηθισμένοι παράγοντες που μπορεί να δώσουν έναυσμα για μια κρίση είναι το κάπνισμα (η νικοτίνη πιστεύεται ότι συστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία του εγκεφάλου), η πολύ έντονη γυμναστική, το στρες, οι αλλαγές στο πρόγραμμα του ύπνου, το «πιάσιμο» του αυχένα και τα οδοντικά προβλήματα.
 
Προσέξτε το σάκχαρό σας
 
Η μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα αποτελεί συνηθισμένο εκλυτικό παράγοντα ημικρανίας, επειδή προκαλεί αύξηση της πίεσης. Να τρώτε κάθε τέσσερις ώρες και να μην περνάτε περισσότερες από 12 ώρες το βράδυ νηστικοί. Να προτιμάτε επίσης τρόφιμα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, όπως φρούτα, λαχανικά και λίγων λιπαρών ή άπαχο γιαούρτι και τυρί. Αντιθέτως, να αποφεύγετε τα τρόφιμα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, όπως το λευκό ψωμί, τα γλυκά και τα ροφήματα με ζάχαρη.
 
Μην το παρακάνετε με την καφεΐνη
 
Η πολλή καφεΐνη μπορεί να προκαλέσει συστολή των αιμοφόρων αγγείων γύρω από τον εγκέφαλο, γεγονός που μπορεί να δώσει το έναυσμα για μια ημικρανική κρίση. Περισσότερα από 300 mg καφεϊνης την ημέρα (αντιστοιχούν σε πέντε φλιτζάνια στιγμιαίο καφέ) μπορεί να προκαλέσουν πρόβλημα. Προσπαθήστε να πίνετε λιγότερους καφέδες ή αλλάξτε σε ντεκαφεϊνέ. Να θυμάστε πως και η σοκολάτα, το τσάι, αλλά και τα αναψυκτικά τύπου κόλα, περιέχουν καφεΐνη.
 
Προσοχή στα πρόσθετα
 
Πολλοί πάσχοντες από ημικρανία αναφέρουν ευαισθησία σε ορισμένα πρόσθετα των τροφίμων, όπως η μονονατρική γλουταμάτη (υπάρχει λ.χ. σε ορισμένα τυριά, αποξηραμένες ντομάτες και κρέατα σε κονσέρβα), η ασπαρτάμη (είναι τεχνητό γλυκαντικό), η ταρτραζίνη (είναι μια κίτρινη χρωστική που χρησιμοποιείται λ.χ. σε ροφήματα με ανθρακικό), διάφοροι θειωτικοί παράγοντες (υπάρχουν στο κρασί) και το βενζοϊκό νάτριο (υπάρχει λ.χ. σε ορισμένες γαρίδες, μαργαρίνες, αναψυκτικά και γλυκά).
 
Μασήστε πιπερόριζα
 
Μελέτες έχουν δείξει πως όταν μασάει κανείς ωμή πιπερόριζα καταπραΰνεται η ναυτία και τα πεπτικά προβλήματα που συχνά συνοδεύουν την ημικρανική κρίση. Η πιπερόριζα φαίνεται επίσης ότι καταστέλλει τη δράση των προσταγλανδινών – μιας ομάδας ουσιών που μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή στα αιμοφόρα αγγεία του εγκεφάλου, ενεργοποιώντας μια ημικρανική κρίση.
 
Να τρώτε πρωτεΐνες
 
Μελέτες έχουν δείξει ότι πολλοί πάσχοντες από ημικρανία έχουν στον εγκέφαλό τους χαμηλά επίπεδα μιας ουσίας που λέγεται σεροτονίνη. Για να τα αυξήσετε, να τρώτε τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνες, όπως το κοτόπουλο, η γαλοπούλα, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, οι μπανάνες, τα φασόλια, ο αρακάς, τα καρύδια, τα όσπρια και οι ξηροί καρποί.
 
Να πίνετε νερό
 
Η αφυδάτωση είναι συνηθισμένος εκλυτικός παράγοντας ημικρανίας. Οι ιστοί που περιβάλλουν τον εγκέφαλο αποτελούνται κυρίως από νερό και, όταν χάνουν νερό, συρρικνώνονται, με συνέπεια ερεθισμό και πόνο. Να πίνετε καθημερινά ένα έως δύο λίτρα νερό.
 
Πάρτε συμπληρώματα
 
Το 5ΗΤΡ μπορεί να βοηθήσει τον οργανισμό να είναι λιγότερο ευάλωτος στις ημικρανικές κρίσεις, ενώ το συνένζυμο Q10 μπορεί να συμβάλλει στην πρόληψη των ημικρανιών.
 
Να τρώτε μαγνήσιο
 
Η μειωμένη πρόσληψη μαγνησίου πιστεύεται ότι μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη παροχή αίματος στον εγκέφαλο και χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα – και τα δύο σχετίζονται με τις ημικρανικές κρίσεις. Τα φρέσκα, σκουροπράσινα λαχανικά, ο πολτός τομάτας, τα καρύδια, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα φασόλια, ο αρακάς, οι πατάτες, οι μπανάνες και η μαγιά είναι μερικά από τα τρόφιμα που περιέχουν μαγνήσιο.
 
Δοκιμάστε τη γιόγκα
 
Η γιόγκα θεωρείται «φάρμακο» εναντίον του στρες, ενώ καταπραΰνει διάφορα ενοχλήματα και πονάκια παντού στο σώμα. Ορισμένες στάσεις της, εξάλλου, καταπραΰνουν την δυσκαμψία στον αυχένα και στους ώμους.
 
Tips
 
Εάν εκδηλώσετε μια ημικρανική κρίση που έχει συμπτώματα διαφορετικά από τα συνηθισμένα για εσάς και σας κάνει να ανησυχείτε, συμβουλευθείτε αμέσως τον γιατρό σας.

Διαβάστε περισσότερα...

Υγιής καρδιά με «έξυπνα» λίπη


Γνωρίζεις πως τα λιπαρά είναι απαραίτητα συστατικά μίας υγιούς διατροφής;

Και όμως αυτή είναι η αλήθεια, παρόλο που η φράση «περιορίστε τα λίπη» αποτελεί κοινή οδηγία για όλους. Όσον αφορά λοιπόν τα λίπη και την υγεία, το κλειδί είναι να καταναλώνεις αρκετά αλλά όχι πάρα πολλά, και να διαλέγεις τους σωστούς τύπους λιπών.

Ορισμένα συναρπαστικά δεδομένα για τα λίπη:


• Παρέχουν ενέργεια, απαραίτητα λιπαρά οξέα, παίζουν ρόλο στην υγεία του δέρματος αλλά και σε πολλές άλλες λειτουργίες του οργανισμού, μεταφέρουν βιταμίνες (Α, D, E, K) και καροτενοειδή και βοηθούν στην απορρόφησή τους, κατέχουν σημαντική θέση στην ανάπτυξη του εγκεφάλου

• Ορισμένα είδη λιπών σχετίζονται με την καλή υγεία. Τα πολυακόρεστα και τα μονοακόρεστα λίπη βοηθούν στην μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης όταν αντικαθιστούν τα κορεσμένα και τα τρανς λιπαρά οξέα στη διατροφή μας.

• Οι περισσότερες τροφές που περιέχουν λιπαρά, στην σύστασή τους έχουν παραπάνω από ένα τύπο λίπους (π.χ. το ελαιόλαδο έχει πολυακόρεστα λιπαρά οξέα αλλά και μονοακόρεστα)

• Τα λιπαρά δίνουν ευχάριστη γεύση, άρωμα και υφή στα φαγητά μας.
Επομένως μπορούμε με τις κατάλληλες επιλογές να έχουμε μία διατροφή η οποία δεν θα είναι μόνο υγιής για την καρδιά αλλά και εύγεστη. Τροφές λοιπόν που πρέπει να προτιμάται είναι εκείνες που είναι πλούσιες σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (φυτικά έλαια, λιναρόσπορος, ξηροί καρποί, λιπαρά ψάρια) και μονοακόρεστα λιπαρά οξέα (ελαιόλαδο, αβοκάντο, φυστίκια, φυστικοβούτυρο).

Από την άλλη πλευρά πρέπει να αποφεύγετε τροφές πλούσιες σε κορεσμένα (ζωϊκές τροφές-τυρί,πλήρες γάλα και γιαούρτι, κρέας, καρυδέλαιο, φοινικέλαιο, κ.α.) και τρανς λιπαρά οξέα (στις τροφές με μερικώς υδρογονωμένα λίπη, π.χ. βούτυρο, έτοιμα μπισκότα, γαριδάκια – και παρόμοια προϊόντα, σκληρές μαργαρίνες, κ.α.). Αυτά τα είδη λίπους αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων εξαιτίας του ότι αυξάνουν την «κακή» χοληστερόλη (LDL-χοληστερόλη) και προωθούν την αρτηριοσκλήρυνση.

Για να αυξήσετε λοιπόν την πρόσληψη των «έξυπνων» λιπών και να περιορίσετε εκείνα που δεν προωθούν την υγεία σας μπορείτε να: προτιμάτε πλήρως ή μερικώς αποβουτυρωμένα προϊόντα, επιλέγετε κρέας από μέρη του ζώου που δεν έχουν πολύ λίπος και αυξάνετε την πρόσληψη ψαριών, μην καταναλώνετε το δέρμα ζώων (πχ πέτσα κοτόπουλου), χρησιμοποιείτε κυρίως ελαιόλαδο και να αποφεύγετε τις τηγανισμένες τροφές.

Καλαμάρη Ασπασία-Σοφία
MSc Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Διαβάστε περισσότερα...

Δημιούργησαν συκώτι από βλαστοκύτταρα!


Ελπίδες σε εκατομμύρια ανθρώπους που πάσχουν από ηπατικές ασθένειες γεννά η είδηση ότι αμερικανοί επιστήμονες κατάφεραν για πρώτη φορά να δημιουργήσουν συκώτι από βλαστοκύτταρα.

Η ομάδα επιστημόνων από τη Βοστόνη κατάφερε να δημιουργήσει μικρά συκώτια χρησιμοποιώντας βλαστοκύτταρα, τα θαυματουργά – και αμφιλεγόμενα για πολλούς – εκείνα κύτταρα που μπορούν να μετασχηματιστούν σε οτιδήποτε – από δέρμα μέχρι μυς και όργανα- με γενετική τροποποίηση.

Οι ερευνητές “έχτισαν” τα βλαστοκύτταρα πάνω στο “ιχνος” ενός συκωτιού, δηλαδή ενός συκωτιού στο οποίο είχαν αφήσει μόνο το περίβλημα κολλαγόνου και ιστούς από κύτταρα αίματος. Το νέο όργανο αφέθηκε στον “βιοαντιδραστήρα” για να τραφεί με οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά και να αναπτυχθεί ώστε να γεμίσει το περίβλημα.

“Είμαστε ενθουσιασμένοι με τις δυνατότητες που ανοίγονται από την έρευνα, ωστόσο πρέπει να τονίσουμε ότι είμαστε ακόμη σε πρώιμο στάδιο και υπάρχουν πολλά τεχνικά εμπόδια να ξεπεραστούν, ώστε να φτάσουμε να εξυπηρετούμε ασθενείς” δήλωσε ο καθηγητής Σάι Σόκερ.

Πάντως, η νέα εξέλιξη όντως μοιάζει αρκετά ελπιδοφόρα καθώς εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πάσχουν από κάποια οργανική ανεπάρκεια, χρειάζονται κάποια στιγμή κάποιο όργανο και συχνά πέφτουν θύματα παραεμπορίου ή χρειάζεται να μπουν σε ατέλειωτες λίστες αναμονής μέχρι να βρεθεί το πολυπόθητο όργανο. 

Διαβάστε περισσότερα...

Μνήμη και ψάρια πάνε «πακέτο»


Έχει διαπιστωθεί ότι η διατροφή πλούσια σε ψητά ψάρια, μπορεί να προστατεύσει τον εγκέφαλο μας. Σύμφωνα με στοιχεία, οι ηλικιωμένοι, των οποίων η διατροφή περιλαμβάνει τρεις ή περισσότερες εβδομαδιαίες μερίδες ψητού τόνου και άλλων ψαριών υψηλών σε ωμέγα 3 λιπαρά οξέα, είναι λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν τα λεγόμενα «σιωπηλά» τραύματα εγκεφάλου, που μπορούν να οδηγήσουν στη μείωση της γνωστικής ικανότητας (άνοια) και στο αγγειακό εγκεφαλικό.

Μία εγκεφαλική αλλοίωση ή μια περιοχή νεκρωμένη από θρόμβο, προκαλεί ένα τμήμα «χαλασμένου» ιστού στον εγκέφαλο. Το τραύμα μετονομάζεται ως «σιωπηλό» εάν αναπτύχθηκε σε κάποιον που δεν είχε ένα αναγνωρισμένο εγκεφαλικό. Τα «σιωπηλά» τραύματα μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα σκέψης, απώλεια μνήμης και εγκεφαλικό.

«Προηγούμενα συμπεράσματα έχουν δείξει ότι τα ψάρια και τα έλαια των ψαριών, μπορούν να βοηθήσουν στην αποτροπή του εγκεφαλικού, αλλά αυτό είναι μια από τις μελέτες που εξετάζει μόνο την επίδραση των ψαριών στις νεκρωμένες περιοχές από θρόμβο του εγκεφάλου» υποστηρίζει ο δρ Jyrki Virtanen, από το Πανεπιστήμιο του Κουόπιο, στη Φινλανδία.
Στα πλαίσια της έρευνας, ο Virtanen και οι συνάδελφοί του, εξέτασαν τα αποτελέσματα μαγνητικής τομογραφίας του εγκεφάλου, 3.600 ενηλίκων ηλικίας 65 ετών και πάνω, που δεν είχαν ιστορικό εγκεφαλοαγγειακής ασθένειας. Πέντε έτη αργότερα, οι ερευνητές επανεξέτασαν 2.313 άτομα που είχαν συμφωνήσει με τη συνέχιση της έρευνας και τους υπέβαλαν σε ερωτήσεις για τη διατροφή τους, όπως την ποσότητα ψαριών που έτρωγαν.

Αφού συνέκριναν τις μαγνητικές και ανέλυσαν τις διατροφικές πληροφορίες, η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε  ότι οι ενήλικοι που έτρωγαν μη τηγανισμένο τόνο και άλλα ψάρια με υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τουλάχιστον τρεις φορές εβδομαδιαίως, είχαν χαμηλότερο κίνδυνο, σχεδόν 26% για «σιωπηλά» εγκεφαλικά τραύματα, από εκείνους που επέλεγαν τέτοια τρόφιμα λιγότερο συχνά.

Η κατανάλωση μίας μόνο μερίδας ψαριών ανά εβδομάδα, είχε επίσης προστατευτικό όφελος. Οι ενήλικοι σε αυτήν την κατηγορία, μείωσαν τον κίνδυνο «σιωπηλών» τραυμάτων εγκεφάλου κατά 13%.

Εκείνοι δε, που επέλεξαν την τακτική κατανάλωση ψαριών, είχαν επίσης λιγότερες αλλαγές στη φαιά ουσία του εγκεφάλου τους.

Εκτός από τον τόνο, ο σολομός, το σκουμπρί, οι ρέγγες, οι σαρδέλες και οι αντσούγιες είναι όλα πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.

Διαβάστε περισσότερα...

Προγράμματα Σπουδών Ε.Α.Π για το ακαδημαϊκό έτος 2011-2012

Προγράμματα Σπουδών Ε.Α.Π για το ακαδημαϊκό έτος 2011-2012

1 Νοεμβρίου 2010
Για το ακαδημαϊκό έτος 2011-2012 το Ε.Α.Π. προσφέρει 6 Προπτυχιακά (4.200 θέσεις) και 26 Μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών (3.500 θέσεις). Αν επιθυμείτε να υποβάλετε αίτηση, αφού διαβάσετε τις προϋποθέσεις συμμετοχής, πιέστε εδώ
(Προσοχή! ΟΧΙ για Α.Μ.Ε.Α. ή μέλη εκπαιδευτικού προσωπικού Α.Τ.Ε.Ι.)


----------------------------------------------------------------

1 Νοεμβρίου 2010
Για το ακαδημαϊκό έτος 2011-2012 στο Ε.Α.Π. θα εισαχθούν άτομα με ειδικές ανάγκες εκτός των θέσεων που προκηρύχτηκαν σε κάθε Προπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών, σε ποσοστό 5% (210 θέσεις). Αν είστε άτομο με ειδικές ανάγκες και επιθυμείτε να εγγραφείτε στα Προπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών, αφού διαβάσετε τις προϋποθέσεις συμμετοχής, για να υποβάλετε αίτηση πιέστε εδώ.
(Προσοχή! ΜΟΝΟ για Α.Μ.Ε.Α.)


----------------------------------------------------------------

 Νοεμβρίου 2010
Για το ακαδημαϊκό έτος 2011-2012 στο Ε.Α.Π. θα εισαχθούν Μέλη Εκπαιδευτικού Προσωπικού των Α.Τ.Ε.Ι. με προσωποπαγή θέση και Εργαστηριακοί Συνεργάτες, οι οποίοι δεν διαθέτουν Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης, εκτός των θέσεων που προκηρύχτηκαν σε κάθε Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών, σε ποσοστό 10% (350 θέσεις). Αν επιθυμείτε να εγγραφείτε στα Μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών, αφού διαβάσετε τις προϋποθέσεις συμμετοχής, για να υποβάλετε αίτηση πιέστε εδώ.
(Προσοχή! ΜΟΝΟ για μέλη εκπαιδευτικού προσωπικού Α.Τ.Ε.Ι.)


----------------------------------------------------------------

Επίσης:

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ Ε.Α.Π.


Η υποβολή των αιτήσεων θα γίνει αποκλειστικά μέσω διαδικτύου (www.eap.grαπό την 1η Νοεμβρίου 2010 έως τη 10η Δεκεμβρίου 2010.

Για να δείτε τις προϋποθέσεις εισαγωγής πιέστε εδώ!


ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ Ε.Α.Π.

Κατά το διάστημα της υποβολής των αιτήσεων οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται για πληροφορίες στο τηλέφωνο 2610 367300. Ειδικά για το διάστημα από 1 Νοεμβρίου 2010 μέχρι 10 Δεκεμβρίου 2010 οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται:
Για τις προϋποθέσεις εισαγωγής των προπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών στο τηλέφωνο:  2610 367505
Για τις προϋποθέσεις εισαγωγής των μεταπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών στο τηλέφωνο: 2610 367506


Διαβάστε περισσότερα...

Νέος ενιαίος τρόπος πιστοποίησης αναπηρίας, βάσει και του Νόμου 3863 του 2010

Άρθρο 5: Πιστοποίηση Αναπηρίας


1. Μετά τη δημιουργία του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.), από 1.1.2011 και την κατάργηση σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 6 του ν. 3863/2010 (ΦΕΚ 115 Α΄) εξακολουθούν να ισχύουν οι διατάξεις της συνταξιοδοτικής νομοθεσίας του Δημοσίου, που προβλέπουν δικαιοδοσία των Ανωτάτων Υγειονομικών Επιτροπών, Στρατού (Α.Σ.Υ.Ε.), Ναυτικού (Α.Ν.Υ.Ε.), Αεροπορίας (Α.Α.Υ.Ε.), της Ανώτατης Υγειονομικής Επιτροπής της Ελληνικής Αστυνομίας, καθώς και των επιτροπών απαλλαγών και των τριμελών εξ ιατρών επιτροπών.
2. Το ποσοστό αναπηρίας, που συνεπάγεται κάθε πάθηση ή βλάβη ή σωματική ή ψυχική ή πνευματική εξασθένιση ή η συνδυασμένη εμφάνιση τέτοιων παθήσεων ή βλαβών ή εξασθενήσεων, καθώς και οι υποτροπές αυτών, προκαθορίζεται για το Δημόσιο και τους ασφαλιστικούς φορείς με εκατοστιαία αναλογία στον Ενιαίο Κανονισμό Προσδιορισμού Ποσοστού Αναπηρίας, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 7 του ν. 3863/2010 (ΦΕΚ 115 Α΄).


Άρθρο 6: Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας


1. Από 1.1.2011 στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ δημιουργείται Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.), υπαγόμενο στη Διεύθυνση Αναπηρίας και Ιατρικής της Εργασίας της Διοίκησης ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, για την εξασφάλιση της ενιαίας υγειο νομικής κρίσης όσον αφορά στον καθορισμό του βαθμού αναπηρίας των ασφαλισμένων όλων των ασφαλιστικών φορέων, συμπεριλαμβανομένου του Δημοσίου, καθώς και των ανασφάλιστων, για τους οποίους απαιτείται η πι στοποίηση της αναπηρίας.
2. Στο ΚΕ.Π.Α. υπάγεται το Ειδικό Σώμα Ιατρών Υγειονομικών Επιτροπών Αναπηρίας του άρθρου 6 του ν. 2556/1997 (ΦΕΚ 270 Α΄), όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 152 του ν. 3655/2008 (ΦΕΚ 58 Α΄). Στο Ειδικό Σώμα Ιατρών Υγειονομικών Επιτροπών εντάσσονται και ιατροί των λοιπών ΦΚΑ και του ΕΣΥ, μόνιμοι και Ι.Δ.Α.Χ., οποιασδήποτε ειδικότητας, εξαιρουμένων παιδιάτρων, ακτινολόγων, μικροβιολόγων και οδοντιάτρων. Ο Πίνακας των συμμετεχόντων ιατρών του ΕΣΥ καταρτίζεται από τον Διοικητή της οικείας Δ.Υ.ΠΕ.. Αντίστοιχοι Πίνακες των συμμετεχόντων ιατρών των ΦΚΑ αποστέλλονται από τους Διοικητές ή Προέδρους των φορέων στη Διεύ θυνση Αναπηρίας και Ιατρικής της Εργασίας της Διοίκησης ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. Οι ιατροί του Ειδικού Σώματος υποβάλλονται σε ειδική εκπαίδευση στο έργο των Υγειονομικών Επιτροπών σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 2556/1997 (ΦΕΚ 270 Α΄). Τα προγράμματα της ειδικής εκπαίδευσης εκπονούνται από τη Διεύθυνση Αναπηρίας και Ιατρικής της Εργασίας του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και εγκρίνονται με απόφαση του Διοικητή του Ιδρύματος. Οι ιατροί, μετά την ειδική εκπαίδευση, αξιολογούνται από επταμελή επιτροπή, αποτελούμενη από: α) Τον προϊστάμενο της Γενικής Διεύθυνσης Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Υπηρεσιών Υγείας ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ως Πρόεδρο, με αναπληρωτή του τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Διαχείρισης Ανθρωπίνων Πόρων. β) Τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Αναπηρίας και Ιατρικής της Εργασίας, με αναπληρωτή του τον προϊστάμενο της Υποδιεύθυνσης Υγειονομικής Υπηρεσίας του Περιφερειακού Υποκαταστήματος Απονομής Συντάξεων ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Αθήνας. γ) Έναν εκπρόσωπο του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (Π.Ι.Σ.), που υποδεικνύεται με τον αναπληρωτή του. δ) Έναν εκπρόσωπο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιατρών ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, που υποδεικνύεται με τον αναπληρωτή του από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού (ΠΟΣΕΥΠ-ΙΚΑ). ε) Έναν εκπρόσωπο που υποδεικνύεται από την Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑΜεΑ), με τον αναπληρωτή του. στ) Τον προϊστάμενο του γραφείου Νομικού Συμβούλου του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, με τον αναπληρωτή του από την ίδια Υπηρεσία. ζ) Έναν εκπρόσωπο του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ο οποίος προτείνεται από τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, με τον αναπληρωτή του.
3. Από το σύνολο των επιλεγμένων ιατρών καθορίζο νται με δημόσια κλήρωση, ανά εξάμηνο, οι ιατροί που απαιτούνται για τη λειτουργία των Υγειονομικών Επιτροπών, ο αριθμός των οποίων ορίζεται με απόφαση του Διοικητή του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και σύμφωνα με τις ανάγκες των Υγειονομικών Επιτροπών σε ιατρούς συγκεκριμένων ειδικοτήτων για τη λειτουργία των παραπάνω επιτροπών. Έργο των Υγειονομικών Επιτροπών είναι: α) Ο καθορισμός του ποσοστού αναπηρίας για σύνταξη αναπηρίας. β) Ο χαρακτηρισμός ατόμων ως ΑΜεΑ. γ) Ο καθορισμός ποσοστού αναπηρίας για όλες τις κοινωνικές και οικονομικές παροχές ή διευκολύνσεις, για τις οποίες απαιτείται γνωμάτευση αναπηρίας και τις οποίες δικαιούνται από την πολιτεία τα άτομα με αναπηρία.
4. Οι Υγειονομικές Επιτροπές προσδιορίζουν τα ποσοστά αναπηρίας σύμφωνα με τα οριζόμενα στον Κανονισμό Εκτίμησης Βαθμού Αναπηρίας (Κ.Ε.Β.Α.), όπως ισχύει κάθε φορά. Γραμματείς των Υγειονομικών Επιτροπών ορίζονται υπάλληλοι του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, των λοιπών Φ.Κ.Α. και του Δημοσίου. Για τη συγκρότηση των Υγειονομικών Επιτροπών Αναπηρίας των Επαρχιών, τη θέση του Προέδρου και των μελών καλύπτουν ιατροί του Ειδικού Σώματος, που μετακινούνται από Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πειραιά. Σε περίπτωση που δεν καθίσταται δυνατή η συμμετοχή ιατρών του Ειδικού Σώματος ως μελών των Υγειονομικών Επιτροπών των Επαρχιών, μέλη ορίζονται, ύστερα από δημόσια κλήρωση, ιατροί που υπηρετούν σε κάθε υγειονομική μονάδα ή υποκατάστημα, ιατροί του ΕΣΥ και των ΦΚΑ από όμορους νομούς, εξαιρουμένων των παιδιάτρων, ακτινολόγων, μικροβιολόγων και οδοντιάτρων. Η κλήρωση διεξάγεται την ίδια ημέρα της συνεδρίασης της Υγειονομικής Επιτροπής. Για τη διαδικασία συγκρότησης και κάθε άλλη λεπτομέρεια σχετικά με τη λειτουργία των Υγειονομικών Επιτροπών Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Επαρχιών, ισχύουν τα οριζόμενα στο άρθρο 6 του ν. 2556/1997 (ΦΕΚ 270 Α΄) όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 152 του ν. 3655/2008 (ΦΕΚ 58 Α΄).
5. Η ειδική αποζημίωση που προβλέπεται από τις διατάξεις των παραγράφων 7, 10 και 14 του άρθρου 6 του ν. 2556/1997 (ΦΕΚ 270 Α΄), όπως τροποποιήθηκε με τις παραγράφους 11, 13, 14 του άρθρου 27 του ν. 3232/2004 και με τις παραγράφους 11 περ. γ΄του άρθρου 37 και 4 του άρθρου 152 των νόμων 3518/2006 και 3655/2008 αντίστοιχα για τους ιατρούς και τους εισηγητές των Υγειονομικών Επιτροπών, καθώς και για τους ιατρούς της Επιτροπής Δειγματοληπτικού Ελέγχου των Γνωματεύσεων, καταβάλλεται από τους Φορείς στους οποίους υπηρετούν, κατά παρέκκλιση των διατάξεων που ορίζονται στο πρώτο εδάφιο της παραγράφου 1 του άρθρου 7 του ν. 3833/ 2010 (ΦΕΚ 40 Α΄) και δεν υπερβαίνει τα προβλεπόμενα από το δεύτερο εδάφιο της παραγράφου 2 του άρθρου 7 του ιδίου νόμου. Για τις παρεχόμενες από τις Υγειονομικές Επιτροπές υπηρεσίες κρίσης αναπηρίας αποδίδεται στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ από όλους τους ΦΚΑ και το Δημόσιο το ποσό που ορίζεται στη Φ40021/26407/205/2006 (ΦΕΚ 1829 Β΄) υπουργική απόφαση.
6. Καταρτίζεται μητρώο Ατόμων με Αναπηρία το οποίο τηρείται στη Διεύθυνση Αναπηρίας και Ιατρικής της Εργασίας του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης καθορίζεται ο τρόπος και τα κριτήρια κατάρτισης του μητρώου.
7. Από 1.4.2011 καταργούνται όλες οι άλλες Επιτροπές πιστοποίησης αναπηρίας που λειτουργούν σήμερα στους ΦΚΑ, στις νομαρχίες και το Δημόσιο, με εξαίρεση τις Ανώτατες Υγειονομικές Επιτροπές, Στρατού (Α.Σ.Υ.Ε.), Ναυτικού (Α.Ν.Υ.Ε.), Αεροπορίας (Α.Α.Υ.Ε.), την Ανώτατη Υγειονομική Επιτροπή της Ελληνικής Αστυνομίας, καθώς και τις επιτροπές Απαλλαγών και τις Τριμελείς εξ ιατρών επιτροπές, οι οποίες εξακολουθούν να ασκούν τις αρμοδιότητές του.



Ολόκληρος ο νόμος στο ακόλουθο αρχείο: νόμος
Δείτε επίσης: 

Τι γίνεται με το νέο Κέντρο Πιστοποίησης της Αναπηρίας;

Διαβάστε περισσότερα...