Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2013

Ιατρική ημερίδα Σπάνιων Παθήσεων και Ορφανών Φαρμάκων


Η επιστημονική εταιρία Σπάνιων Παθήσεων και Ορφανών Φαρμάκων διοργανώνει στη Ρόδο ημερίδα υπό την αιγίδα του Iατρικού Συλλόγου του νησιού μας.

Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στις 25 Σεπτεμβρίου και απευθύνεται σε όλους του γιατρούς της περιοχής μας με θεματολογία:

1. Εισαγωγή στις Βλεννοπολυσακχαριδώσεις και τα Ορφανά Φάρμακα
2. Τύποι Βλεννοπολυσακχαρίδωσης
3. Συμπτωματολογία της Βλεννοπολυσακχαρίδωσης
4. Διαφορική Διάγνωση στη Ρευματολογία
5. Διαφορική Διάγνωση σε άλλες Ειδικότητες
6. Νόσος Wilson
Στην εκδήλωση θα κληθούν Ιατροί του ΙΣΡ Νοσοκομειακοί,
ελευθεροεπαγγελματίες, Φαρμακοποιοί, Νοσοκομειακοί φαρμακοποιοί
και όλοι οι επαγγελματίες Υγείας του νησιού.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου Ρόδου μία ασθένεια, στην Ευρώπη, χαρακτηρίζεται σπάνια όταν προσβάλλει λιγότερα από 5 στα 10.000 άτομα. Οι περισσότερες σπάνιες ασθένειες είναι γενετικής φύσης και μπορεί να εκδηλωθούν είτε με τη γέννηση ή στην παιδική ηλικία, είτε στην ενήλικη ζωή. Πρόκειται για πολύ σοβαρές χρόνιες ασθένειες που μπορεί να επιφέρουν απώλεια ζωής ή αναπηρία. Στο μεγαλύτερο μέρος τους είναι ανίατες, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να εφαρμοστεί συμπτωματική θεραπεία και να βελτιωθεί έτσι η ποιότητα αλλά και το προσδόκιμο επιβίωσης του ασθενή.

Η έγκαιρη διάγνωση των ασθενειών αυτών είναι εξαιρετικά δύσκολη, λόγω της
πολυπλοκότητας και της σπάνιας εμφάνισής τους, καθώς και λόγω της έλλειψης
σωστής πληροφόρησης και εμπειρίας από πλευράς των ιατρών.
Είναι πολύ πιθανό γιατροί να μην έρθουν ποτέ σε “επαφή” με ένα σπάνιο νόσημα
και άρα να υπάρχει πάντα το ρίσκο στη γέννηση ενός νεογέννητου με σπάνιο νόσημα να μην γίνει ποτέ ή σωστά η διάγνωση και άρα να μη δοθεί θεραπεία. Ο Κατάλογος Σπανίων Παθήσεων εμπλουτίζεται και ενημερώνεται διαρκώς.




Διαβάστε περισσότερα...

Ρομποτική: Τεχνολογικό θαύμα δίνει λύσεις σε άτομα με αναπηρία


Η διεθνής έκθεση ρομποτικής στην Ταϊβάν ολοκληρώθηκε πριν από λίγες μέρες, παρουσιάζοντας την τελευταία λέξη των εφαρμογών που έχουν αναπτυχθεί, στον κομβικό αυτό τομέα.

Περίπου 300 εκθέτες από όλο τον κόσμο έδειξαν τις καινούργιες ρομποτικές τεχνολογίες που έχουν να κάνουν κυρίως με την ψυχαγωγία αλλά και την κατ’ οίκον φροντίδα.

Σύμφωνα με τους σχεδιαστές, το εξωσκελετικό ρομπότ, που είναι το πρώτο που έχει αναπτύξει η Ταϊβάν, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του βάρους των κάτω άκρων για τον χρήστη και να βελτιώσει την κίνηση. Είναι κατάλληλο για περπάτημα, αλλά και για όλες τις υπόλοιπες κινητικές λειτουργίες για άτομα που έχουν αναπηρίες.

Οι κινήσεις ελέγχονται από ένα πληκτρολόγιο που βρίσκεται κάτω από το δεκανίκι. Τα πόδια ζυγίζουν 23 κιλά, συν τις μπαταρίες που πρέπει να κουβαλά ο χρήστης στην πλάτη του.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Έρευνας και Τεχνολογίας της Ταϊβάν τα συγκεκριμένα ρομποτικά μέλη είναι φθηνότερα από πολλά άλλα που κυκλοφορούν, ανά την υφήλιο. Κοστίζουν περίπου 7.500 Ευρώ.

Ήδη το Ινστιτούτο προσπαθεί να εξελίξει τη συγκεκριμένη εφεύρεση, ώστε να γίνει ελαφρύτερη για τον χρήστη και πιο φθηνή.

«Αυτά τα ρομποτικά πόδια είναι σχεδιασμένα για ανθρώπους που είναι παράλυτοι από τη μέση και κάτω. Η συγκεκριμένη καινοτομία θα τους βοηθήσει να σηκωθούν και να περπατήσουν. Τα υποστηρικτικά αυτά μέλη θα τους γλιτώσουν από καινούργιους τραυματισμούς, που θα μπορούσαν να συμβούν, αν προσπαθούσαν να κινηθούν με άλλους τρόπους. Διαθέτουν τέσσερα μοτέρ, δύο στους γοφούς και δύο στα γόνατα. Με αυτούς τους μηχανισμούς που μιμούνται την κίνηση των ανθρώπινων ποδιών, τα άτομα με αναπηρία μπορούν να κινηθούν» αναφέρει ο Βου Τσενγκ Χούα από το Ινστιτούτο Έρευνας και Τεχνολογίας της Ταϊβάν.

Αυτοί οι μικροί πυγμάχοι είναι τα ρομπότ πολεμιστές της εταιρίας Σα Γιάνγκ Γιε. Οι χειριστές των ρομπότ κινούνται μπροστά από τους αισθητήρες κίνησης, που συνδέονται με τους υπολογιστές. Οι υπολογιστές διαβάζουν την κίνηση και στέλνουν σήματα στα δύο ρομπότ.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση για να ρίξουν μπουνιές, να κινηθούν μπροστά ή να σηκωθούν μετά από μια πτώση.

Η εταιρία που τα έχει κατασκευάσει υποστηρίζει ότι δεν πρόκειται μόνο για διασκέδαση, καθώς η συγκεκριμένη εφαρμογή μπορεί να χρησιμοποιηθεί με επιτυχία στο πεδίο της μάχης ή σε άλλα εχθρικά περιβάλλοντα, διασφαλίζοντας ότι ο ελεγκτής της παραμένει σώος και αβλαβής.

«Αυτά τα ρομπότ ελέγχονται από ανιχνευτές κίνησης.
Αφού διαβάζεται η κίνηση, τα ρομπότ υπακούν την εντολή, για παράδειγμα χτυπούν, γυρίζουν από την άλλη πλευρά ή σηκώνονται» επισημαίνει ο Σέιν Λο από την εταιρία Σα Γιάνγκ Γε.

Τα καινούργια ρομπότ μπορεί να είναι ακόμη πιο ακριβή στις κινήσεις και να φέρουν εις πέρας δύσκολες αποστολές. Ένας υπολογιστής και μια κάμερα μπορούν να επιτρέψουν σε ένα ρομποτικό χέρι να υπολογίσει τη θέση των αντικειμένων.

Αυτό επιτρέπει στο ρομπότ να σηκώσει αντικείμενα διαφορετικού μεγέθους που βρίσκονται σε τυχαίες θέσεις. Για παράδειγμα, μπορούν να σηκώσουν μια αποσκευή στο αεροδρόμιο ή να γαρνίρουν με ακρίβεια μια τούρτα.

«Χρησιμοποιούμε τρισδιάστατους οπτικούς αισθητήρες για να υπολογίσουμε τη θέση των αντικειμένων. Ύστερα βάζουμε την πληροφορία στο λογισμικό σχεδιασμού CAD που έχουμε. Ο υπολογιστής μπορεί να μετρήσει την ακριβή θέση των αντικειμένων που έχουν τοποθετηθεί τυχαία. Το ρομποτικό χέρι μπορεί να τα σηκώσει και να τα βάλει στην επιθυμητή θέση» εξηγεί ο Βου Τσιν Τσιά από το Ινστιτούτο Έρευνας και Τεχνολογίας της Ταϊβάν.

Διαβάστε περισσότερα...

Διακρίσεις και στις αναπηρίες


Επίδομα σε ασθενείς με αναπηρία μόνο στα κάτω άκρα.

Το Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης δεν έδινε επίδομα φροντίδας σε ασθενή με, αποδεδειγμένα, σοβαρή αναπηρία, επειδή αυτή ήταν στα άνω άκρα, και όχι στα κάτω άκρα, σύμφωνα με τα σχέδια.

Δυσμενή διάκριση σε βάρος ασθενούς της σοβαρής νόσου του κινητικού νευρώνα λόγω και της αυστηρής προσήλωσης στους κανονισμούς, αποδίδει στο Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες (ΤΚΕΑΑ) η Επίτροπος Διοικήσεως και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Ελίζα Σαββίδου, ολοκληρώνοντας, πρόσφατα, τη διερεύνηση παραπόνου που της υπέβαλε ο επηρεαζόμενος. Το παράπονο αφορούσε την απόρριψη της αίτησής του για επίδομα φροντίδας από το ΤΚΕΑΑ, για τον λόγο ότι η αναπηρία του στα άνω άκρα δεν τον καθιστά άτομο με παραπληγία (κάτω άκρα) ή τετραπληγία (άνω και κάτω άκρα), ώστε να καλύπτεται από τα αντίστοιχα Σχέδια παροχής επιδομάτων φροντίδας.

«Δεν μπορεί να αυτοεξυπηρετηθεί»
Σε σχέση με την ανάγκη του για φροντίδα, συνεπεία της κατάστασης της υγείας του και της αναπηρίας του, ο παραπονούμενος έθεσε υπόψη της Επιτρόπου ιατρική βεβαίωση από το Ινστιτούτο Νευρολογίας & Γενετικής Κύπρου, καθώς και την αλληλογραφία που είχε με το ΤΚΕΑΑ. Με βάση τη βεβαίωση, το 1990 διαγνώστηκε με τη σπάνια, μη ιάσιμη και εξελικτική νόσο του κινητικού νευρώνα (ή «αμυοτροφική πλάγια σκλήρυνση»/«ALS»), η οποία σταδιακά οδηγεί στην απόλυτη κατάργηση της λειτουργίας όλων των εκούσιων μυών του σώματος, ενώ η νοητική λειτουργία δεν επηρεάζεται.

Σε έκθεσή της η Επίτροπος επισημαίνει ότι εξαιτίας της νόσου έχουν, έως σήμερα, επηρεαστεί τα κάτω, αλλά πολύ περισσότερο, τα άνω του άκρα, στα οποία παρουσιάζει μηδενική κίνηση. «Ως εκ τούτου αδυνατεί πλήρως να αυτοεξυπηρετηθεί, ενώ η χρήση οποιωνδήποτε βοηθητικών, για το βάδισμα, στηριγμάτων είναι πρακτικά αδύνατη, με αποτέλεσμα, για όλες ανεξαιρέτως τις καθημερινές του ανάγκες, να είναι απαραίτητη η φυσική, πρακτική βοήθεια και φροντίδα από τρίτο άτομο», αναφέρει η Επίτροπος.

Η θέση του ΤΚΕΑΑ
Με επιστολή, ημερομηνίας 20 Ιουνίου 2012, η Ελίζα Σαββίδου ζήτησε τα σχόλια και τις απόψεις του ΤΚΕΑΑ για την πιο πάνω θέση του παραπονούμενου. Μεταξύ άλλων, στην απάντηση που έλαβε, ημερομηνίας 2 Ιουλίου 2012, στην οποία φαίνεται να αναγνωρίζεται η ανάγκη για τροποποιήσεις στους σχετικούς κανονισμούς, αναφέρονται τα εξής:

«Ο κ. Σ. Ν. υπέβαλε αίτηση στο Τμήμα μας στα πλαίσια του Σχεδίου Παροχής Επιδόματος Φροντίδας σε Παραπληγικά Άτομα. Σύμφωνα με την παράγραφο 3 του Σχεδίου: "Άτομο με «παραπληγία» ορίζεται το άτομο που παρουσιάζει μηδενική ή σχεδόν μηδενική κίνηση και στα δύο κάτω άκρα, λόγω εκ γενετής πάθησης, ασθένειας ή ατυχήματος που καθιστά αναγκαιότητα τη συνεχή χρήση τροχοκαθίσματος για τη διακίνησή του". Η αναπηρία του κ. Ν. έγκειται στα άνω άκρα και όχι στα κάτω άκρα και ως εκ τούτου δεν εμπίπτει στον πιο πάνω ορισμό. Η περίπτωση του κ. Ν., όπως και ελάχιστες άλλες παρόμοιες περιπτώσεις, μας έχουν απασχολήσει και πιστεύουμε ότι πρέπει να γίνει κάποια ρύθμιση και γι' αυτές τις περιπτώσεις, καθότι το πρόβλημα είναι εξίσου σοβαρό με την παραπληγία. Προτιθέμεθα σύντομα να προωθήσουμε τροποποίηση του εν λόγω Σχεδίου, έτσι ώστε να καλύπτονται και αυτές οι περιπτώσεις και το θέμα θα τύχει διαβούλευσης με το αναπηρικό κίνημα και το Υπουργείο Οικονομικών».

Αυστηρή προσήλωση στους κανονισμούς
«Η αυστηρή προσήλωση στο γράμμα των Σχεδίων αντί στην τελεολογική ερμηνεία και τη σημασία των αρχών της Σύμβασης, όπως αρμόζει σε ένα δίκαιο και σύγχρονο κοινωνικό κράτος, δεν εξυπηρετεί τις ανάγκες των ατόμων με αναπηρίες που δεν είναι παραπληγικά ή τετραπληγικά, αλλά έχουν εξίσου σοβαρές ανάγκες φροντίδας με αυτά, ούτε συνάδει με το επίπεδο προστασίας που επιδιώκει η Σύμβαση», τονίζει στην έκθεση η Ελίζα Σαββίδου. Περαιτέρω, προσθέτει, ο αποκλεισμός, τόσο του παραπονούμενου όσο και όλων των ατόμων που βρίσκονται σε όμοια ή παρόμοια θέση, έστω και εάν αυτά είναι ελάχιστα σε αριθμό, από το επίδομα φροντίδας, δημιουργεί δυσμενή διάκριση σε βάρος μιας ιδιαίτερα ευάλωτης ομάδας αναπήρων, για τον μόνο λόγο της μορφής και όχι του βαθμού της αναπηρίας ή των αναγκών τους που προκύπτουν.

Η εισήγηση της Επιτρόπου
Η ΕΛΙΖΑ Σαββίδου αναφέρει ότι, «λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης της υγείας του παραπονούμενου και της σύμφωνης άποψης του ΤΚΕΑΑ για το ότι θα έπρεπε να ήταν δικαιούχος επιδόματος φροντίδας, εισήγησή μου είναι όπως του χορηγηθεί, χωρίς καθυστέρηση, επίδομα φροντίδας, αντίστοιχο με αυτό που παρέχεται στα άτομα με παραπληγία ή τετραπληγία, μετά από αξιολόγηση του βαθμού της αναπηρίας του και των πραγματικών του αναγκών για φροντίδα». Υπογραμμίζει το γεγονός πως το ΤΚΕΑΑ έχει, ήδη, αναγνωρίσει την ανάγκη για ειδική ρύθμιση του θέματος της πρόσβασης περιπτώσεων όπως αυτής του παραπονούμενου, σε επιδοματικές παροχές φροντίδας.

«Όπως έχω πρόσφατα πληροφορηθεί, από Λειτουργό του Τμήματος, στο παρόν στάδιο διερευνάται με το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου ο αριθμός των ατόμων που, λόγω ασθένειας ή νόσου, παρουσιάζουν υψηλού βαθμού αναπηρία στα άνω άκρα ούτως ώστε, εάν υπάρχει η δυνατότητα βάσει των διαθέσιμων πιστώσεων, το Τμήμα να προχωρήσει με την τροποποίηση του Σχεδίου Παροχής Επιδόματος Φροντίδας σε Παραπληγικά Άτομα Ανεξαρτήτως Εισοδημάτων, ώστε να καλύπτει και αυτές τις περιπτώσεις», σημειώνει η Επίτροπος, για να καταλήξει:

«Οι προσπάθειες που γίνονται στην κατεύθυνση της βελτίωσης των δυνατοτήτων που παρέχουν τα Σχέδια, θεωρώ ότι δεν θα πρέπει να περιοριστούν μόνο στις προαναφερθείσες περιπτώσεις. Θα πρέπει, όπως είναι και η εισήγησή μου, σταδιακά, να καλύψουν όλες τις περιπτώσεις βαριάς αναπηρίας, στη βάση των πραγματικών ατομικών αναγκών των ατόμων, για φροντίδα, ανεξαρτήτως της ονομασίας της αναπηρίας ή της ασθένειάς τους, ώστε να υπάρξει συμβατότητα του συστήματος κοινωνικής προστασίας και φροντίδας, με τις αρχές και τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρίες που κατοχυρώνονται στη Σύμβαση».



Διαβάστε περισσότερα...

Δυσαριθμία: Μια μαθησιακή δυσκολία που εντοπίζεται δύσκολα


Πρόκειται για αδυναμία επίλυσης μαθηματικών προβλημάτων και κατανόησης μαθηματικών εννοιών.

Πολλές φορές οι μαθησιακές δυσκολίες διατηρούνται σε όλη τη ζωή του ατόμου και επηρεάζουν πολλές πλευρές της: το σχολείο, την εργασία, την καθημερινή ρουτίνα, την οικογένεια και ορισμένες φορές ακόμη και τη δημιουργία φίλων και το παιχνίδι.

Οι ειδικοί υπογραμμίζουν ότι τα αίτια δεν είναι γνωστά και γι’αυτό δεν ωφελεί να αναρωτιόμαστε τι έφταιξε και αν έχουμε κάνει κάποιο λάθος. Αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι να διαγνωσθεί σωστά το πρόβλημα και να αντιμετωπιστεί ψύχραιμα και, κυρίως χωρίς να θεωρηθεί αναπηρία. Όσο περισσότερο καθυστερεί η αναζήτηση βοήθειας από κάποιον ειδικό, τόσο η κατάσταση μπορεί να ξεφύγει ‘εκτός έλεγχου’ με απρόβλεπτες συνέπειες.

Αν εντοπίσουμε ότι το παιδί μας έχει δυσαριθμία, δείχνουμε ότι τίποτα δεν μπορεί να επηρεάσει την αγάπη μας γι’αυτό και ότι είμαστε διατεθειμένοι να το βοηθήσουμε με κάθε τρόπο να ξεπεράσει οποιοδήποτε πρόβλημα. Μόνο έτσι θα μπορέσει να αναπτύξει τον απαραίτητο βαθμό αυτοεκτίμησης και να πιστέψει στις ικανότητες του. Το να εμφανίσει κανείς κάποιο τύπο μαθησιακής δυσκολίας δεν σημαίνει ότι είναι ανίκανος να μάθει οτιδήποτε, αλλά ότι απλώς πρέπει να του υποδειχθεί κάποιος διαφορετικός τρόπος για να μάθει συγκεκριμένα πράγματα.


Πηγή: http://newpost.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Έτοιμος για το κλείσιμο ο θάλαμος 14


Ενώ υπάρχει παράταση στο χρονοδιάγραμμα.

Αποϊδρυματοποίηση για οκτώ ασθενείς του ψυχιατρικού νοσοκομείου Αθαλάσσας, που θα μεταφερθούν σε δύο προστατευμένες στέγες κοντά στην κοινότητα

Στην τελική ευθεία μπήκε η διαδικασία για οριστικό κλείσιμο του θαλάμου 14 του ψυχιατρικού νοσοκομείου Αθαλάσσας, που φιλοξενεί σήμερα 13 ασθενείς με βαριά νοητική υστέρηση (οκτώ άντρες και πέντε γυναίκες), με τη μεταφορά των 8 από αυτούς, σε δύο προστατευμένες στέγες κοντά στην κοινότητα. Οι υπόλοιποι πέντε ασθενείς θα φιλοξενηθούν σε άλλους θαλάμους του νοσοκομείου, αφού η σοβαρή διαταραχή συμπεριφοράς που αντιμετωπίζουν, δεν συνάδει σε έναν χώρο αποκατάστασης.

Ο θάλαμος 14 λειτουργεί ως μεικτός θάλαμος ασθενών με βαριά νοητική υστέρηση, υπό καθεστώς υποχρεωτικής νοσηλείας. Πρόκειται για ασθενείς με βαριά νοητική υστέρηση και σοβαρές διαταραχές συμπεριφοράς, όπως αυτοκαταστροφική και ετεροκαταστροφική συμπεριφορά ή ακόμη και παλίνδρομη συμπεριφορά.

Περιμένοντας τον ανάδοχο του έργου
Ήδη το Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες του Υπουργείου Εργασίας, που ανέλαβε να συντονίσει την αποϊδρυματοποίηση των οκτώ ασθενών, ανακοίνωσε μια προσφορά για το έργο και περιμένει ανάδοχο να το αναλάβει. Το έργο καθυστέρησε και το χρονοδιάγραμμα παρατάθηκε μέχρι αρχές Σεπτεμβρίου λόγω των καλοκαιρινών διακοπών, αλλά, όπως πληροφορούμαστε, θα πάρει μπρος εντός των ημερών.

Την απόφαση για κλείσιμο του θαλάμου 14 πήραν τα Υπουργεία Υγείας και Εργασίας στη διάρκεια της προηγούμενης διακυβέρνησης Χριστόφια και περιλαμβάνει διαδικασία δημόσιας προσφοράς για να ανατεθεί σε μη κυβερνητικό φορέα η λειτουργία των δύο προστατευμένων στεγών κοντά στην κοινότητα, που θα παρέχουν υπηρεσίες υψηλής φροντίδας σε 24ωρη βάση. Οι οκτώ ασθενείς, αφού προετοιμαστούν κατάλληλα, θα μετακινηθούν στα σπίτια αυτά σε δύο ομάδες των τεσσάρων ατόμων. Υπενθυμίζουμε ότι η απόφαση αυτή ανακοινώθηκε τον Ιανουάριο 2013 από τους τότε Υπουργούς Υγείας και Εργασίας, Ανδρούλα Αγρότου και Σωτηρούλα Χαραλάμπους, που είπαν ότι το έργο θα διαρκέσει συνολικά δύο χρόνια, με συνολικό προϋπολογισμό 550 χιλ. ευρώ, ενώ μετά το τέλος της διετίας, στόχος είναι τα άτομα να φύγουν από τις δομές αυτές και να μετακινηθούν σε άλλες δομές, που λειτουργούν είτε από εθελοντικούς οργανισμούς είτε από το κράτος.

Τόνισαν ότι το πρόγραμμα μετακίνησης των «οκτώ» από το νοσοκομείο Αθαλάσσας δίνει λύση σε ένα χρόνιο πρόβλημα και ανέφεραν χαρακτηριστικά ότι η λειτουργία του θαλάμου 14 είχε προκαλέσει πολλές φορές στο παρελθόν τα επικριτικά σχόλια της Επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης για Πρόληψη των Βασανιστηρίων και της Απάνθρωπης Μεταχείρισης, καθώς και παρατηρήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Ήταν αναγκαστική η εισαγωγή τους…
ΟΠΩΣ αναφέρθηκε σε δημοσιογραφική διάσκεψη τον περασμένο Ιανουάριο, οι ασθενείς του θαλάμου δεν είναι δυνατό να συνεχίσουν να διαβιούν κάτω από αυτές τις συνθήκες, μέσα σε ένα ψυχιατρικό νοσοκομείο και ότι ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων απαιτεί την άμεση αποϊδρυματοποίησή τους και την επανένταξή τους μέσα στην κοινωνία, με πλήρη σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και τα αναφαίρετα δικαιώματά τους. Διευκρινίστηκε ότι, μετά τη μεταφορά των ασθενών, αναμένεται ότι θα εφαρμοστεί εξατομικευμένο θεραπευτικό και εκπαιδευτικό πρόγραμμα αποκατάστασης, ενώ στα δύο σπίτια θα τοποθετηθεί νοσηλευτικό προσωπικό και θα παρέχονται υπηρεσίες παρακολούθησης από ψυχίατρο και ψυχολόγο.

Στόχος είναι η διαβίωση των ασθενών σε προστατευμένες δομές, κοντά στην κοινότητα σε πρώτη φάση και μέσα στην κοινότητα σε δεύτερη φάση, καθώς και η εκπαίδευση και βελτίωση των δεξιοτήτων τους για αυτοσυντήρηση, δημιουργική απασχόληση και κοινωνικοποίηση.

Παρόντες σ' εκείνη τη δημοσιογραφική διάσκεψη ήταν επίσης ο Διευθυντής Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας Γιάννης Καλακούτας και η Διευθύντρια του Τμήματος Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρία Χριστίνα Φλουρέντζου.

Ο κ. Καλακούτας ανέφερε ότι οι ασθενείς του θαλάμου 14 είχαν μεταφερθεί εκεί, ελλείψει καταλληλότερων δομών τον καιρό που πάρθηκε η απόφαση για την αναγκαστική εισαγωγή τους και λόγω του ότι δεν αναλάμβαναν οι οικογένειες την φροντίδα τους. Πρόσθεσε ότι η πρακτική αυτή ήταν πανευρωπαϊκή και παγκόσμια και ότι σύμφωνα με την σύγχρονη πρακτική, οι ασθενείς υποβάλλονται πλέον σε σύντομη θεραπεία στο νοσοκομείο και ακολούθως γίνεται η αποκατάστασή τους μέσα στην κοινότητα, αποφεύγοντας έτσι την ιδρυματοποίησή τους.


Διαβάστε περισσότερα...

Σωματείου ΑμεΑ Ν. Λακωνίας: Εκδόθηκε η εγκύκλιος που αφορά την έκπτωση στο ειδικό τέλος ακινήτων (χαράτσι) στο οποίο δικαιούμαστε έκπτωση με τον συντελεστή 0,50 ευρώ/τμ


Το Δ.Σ. ενημερώνει τα μέλη του Σωματείου ότι για την τεκμηρίωση του δικαιώματός μας οφείλουμε να... προσκομίσουμε στην εφορία που ανήκουμε Πιστοποιητικό Αναπηρίας ΚΕΠΑ ή Απόφαση Πρωτοβάθμιας Υγειονομικής Επιτροπής του Στρατού ή Πρωτοβάθμιας Υγειονομικής Επιτροπής.

Η Πιστοποίηση της Πρωτοβάθμιας Υγειονομικής Επιτροπής θα πρέπει να έχει εκδοθεί πριν από την 01/09/2011 και να περιλαμβάνει απαραιτήτως το ποσοστό αναπηρίας, την περιγραφή της πάθησης και την διάρκεια αναπηρίας εφ’ όρου ζωής.

Επίσης συνεχίζουν να ισχύουν τα δικαιολογητικά που προσκομίζαμε τα προηγούμενα οικονομικά έτη δηλαδή:

1) Τελευταίο εκκαθαριστικό ΕΤΑΚ,

2) Πρόσφατο εκκαθαριστικό εισοδήματος,

3) Πρόσφατη φορολογική δήλωση Ε1 και

4) Τελευταίο λογαριασμό της ΔΕΗ με το χαράτσι.

Τα ίδια ανωτέρω δικαιολογητικά προσκομίζονται και στην περίπτωση που ο φορολογούμενος λόγω αναπηρίας ζητά μείωση του φόρου κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών ή επικαλείται την αναπηρία κατά την απαλλαγή πρώτης κατοικίας από το φόρο μεταβίβασης ακινήτων.

Μετά Τιμής
Εκ του Δ.Σ.



Διαβάστε περισσότερα...

Η παχυσαρκία συνδέεται με τις ημικρανίες


Οι υπέρβαροι έχουν 81% περισσότερες πιθανότητες να υποφέρουν.

Όταν κανείς είναι παχύσαρκος αυξάνονται σοβαρά οι πιθανότητες να υποφέρει από ημικρανίες.

Σύμφωνα με νέα έρευνα, ένας στους επτά ενήλικες στη Μ. Βρετανία υποφέρουν από πονοκεφάλους, κάτι που κοστίζει στην βρετανική οικονομία περίπου 2 δισεκατομμύρια λίρες το χρόνο.

Οι επιστήμονες τώρα πιστεύουν ότι υπάρχει κάποια σύνδεση ανάμεσα στις ημικρανίες και το βάρος.

Ανακάλυψαν ότι οι παχύσαρκοι είχαν κατά 81% περισσότερες πιθανότητες να υποφέρουν από επεισοδιακές ημικρανίες, συγκριτικά με όσους είχαν φυσιολογικό βάρος.

Οι επεισοδιακές ημικρανίες επηρεάζουν την πλειοψηφία των ατόμων που υποφέρουν από κεφαλαλγίες, με τα συμπτώματα να εμφανίζονται για περίπου 15 μέρες το μήνα.

Αντίθετα, όσοι πάσχουν από χρόνιες ημικρανίες, υποφέρουν πάνω από τις μισές μέρες του μήνα.

Σύμφωνα με την έρευνα που διεξήγαγαν επιστήμονες από το Τμήμα Ιατρικής του πανεπιστημίου Johns Hopkins στη Βαλτιμόρη των ΗΠΑ, η απώλεια βάρους και η γυμναστική μπορούν να βοηθήσουν όσους υποφέρουν από ημικρανίες.

Μάλιστα, υποστηρίζουν ότι η σχέση ανάμεσα στους πονοκεφάλους και την παχυσαρκία είναι πιο ισχυρή για όσους είναι κάτω των 50 ετών.

Στη συγκεκριμένη μελέτη πήραν μέρος 3.862 άνθρωποι με μέσο όρο ηλικίας τα 47 έτη.

Οι 1.044 από τους συμμετέχοντες ήταν παχύσαρκοι και οι 188 από αυτούς εμφάνιζαν επεισοδιακές ημικρανίες, δηλαδή 14 ή λιγότερους πονοκεφάλους το μήνα.



Διαβάστε περισσότερα...

Μύθοι και αλήθειες για τα δημητριακά ολικής άλεσης


Απαραίτητα στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής.

Τα δημητριακά ολικής άλεσης αποτελούν τη βάση της πυραμίδας της μεσογειακής διατροφής. Με άλλα λόγια, ανήκουν στα τρόφιμα που πρέπει να βρίσκονται καθημερινά στη διατροφή μας.

Συστήνεται, μάλιστα, τουλάχιστον οι μισές από τις μερίδες δημητριακών και αμυλούχων που καταναλώνουμε καθημερινά να είναι ολικής άλεσης, καθώς μας εφοδιάζουν με πολύτιμα θρεπτικά συστατικά και «κρύβουν» πολλά οφέλη για την υγεία μας! Εσείς πόσο καλά γνωρίζετε τα δημητριακά ολικής άλεσης;

Διαβάστε παρακάτω μύθους και αλήθειες για τα δημητριακά ολικής άλεσης...

Τα δημητριακά ολικής άλεσης που κυκλοφορούν με τη μορφή νιφάδων ταιριάζουν μόνο με γάλα

Μύθος: Είναι αλήθεια ότι ο πιο διαδεδομένος τρόπος κατανάλωσης των δημητριακών πρωινού ολικής άλεσης είναι με γάλα. Ωστόσο, μπορούν να καταναλωθούν και με άλλους τρόπους, δίνοντας διαφορετικό γευστικό αποτέλεσμα.

Δοκιμάστε δημητριακά ολικής άλεσης με χυμό φρούτων ή προσθέστε τα σε διάφορες συνταγές όπως στο κέικ ή ως βάση σε μία τάρτα φρούτων. Ακόμα μπορείτε να τα καταναλώσετε σκέτα ως σνακ με αποξηραμένα φρούτα ή/και ξηρούς καρπούς ή με τη μορφή μπάρας δημητριακών.

Τα δημητριακά ολικής άλεσης είναι ένας διατροφικός σύμμαχος για τη δυσκοιλιότητα

Αλήθεια: Τα δημητριακά ολικής άλεσης περιέχουν αδιάλυτες φυτικές ίνες, οι οποίες συμβάλλουν στην ομαλή λειτουργία του γαστρεντερικού μας συστήματος, αυξάνοντας την κινητικότητα του εντέρου. Αν αντιμετωπίζετε πρόβλημα δυσκοιλιότητας, ένα μπολ δημητριακά ολικής άλεσης με γάλα και αποξηραμένα δαμάσκηνα μπορεί να αποτελέσει μία καλή επιλογή πρωινού ή ενδιάμεσου γεύματος.

Τα δημητριακά ολικής άλεσης δεν μπορούν να αποτελούν επιλογή ενός ατόμου που θέλει να ελέγξει το σάκχαρό του

Μύθος: Σύμφωνα με τα αποτελέσματα αρκετών επιστημονικών μελετών, η καθημερινή κατανάλωση προϊόντων ολικής άλεσης έχει σχετιστεί με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2. Τα τρόφιμα ολικής άλεσης συχνά είναι χαμηλότερου γλυκαιμικού δείκτη, σε σχέση με τα αντίστοιχα επεξεργασμένα, με αποτέλεσμα να σχετίζονται με χαμηλότερα επίπεδα σακχάρου και ινσουλίνης στο αίμα.

Ένα μπολ με δημητριακά πρωινού ολικής άλεσης και γιαούρτι χαμηλών λιπαρών μπορεί να αποτελέσει ένα ιδανικό και ελαφρύ βραδινό ή πρωινό γεύμα αρκεί η ποσότητα των υδατανθράκων του γεύματος να συνυπολογίζεται στη συνολική ημερήσια κατανάλωση υδατανθράκων και να καταμερίζονται σωστά στο διατροφικό πρόγραμμα ενός ατόμου με διαβήτη.

Τα δημητριακά πρωινού ολικής άλεσης συμβάλλουν στην καλύτερη ρύθμιση του σωματικού μας βάρους

Αλήθεια: Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση τροφίμων ολικής άλεσης ως μέρος μίας ισορροπημένης διατροφής σχετίζεται με χαμηλότερο Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) και μικρότερη πιθανότητα εμφάνισης υπέρβαρου και παχυσαρκίας. Αυτό, κυρίως, οφείλεται στα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν, όπως οι φυτικές ίνες οι οποίες αυξάνουν το αίσθημα κορεσμού.

Δεν είναι τυχαίο ότι η ενσωμάτωση προϊόντων ολικής άλεσης στην καθημερινή μας διατροφή είναι μία από τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την πρόληψη της παχυσαρκίας.

Τα δημητριακά ολικής άλεσης μπορούν να καταναλωθούν από όλη την οικογένεια

Αλήθεια: Τα δημητριακά ολικής άλεσης αποτελούν μια πολύ καλή επιλογή πρωινού και ενδιάμεσου γεύματος τόσο για τους μεγάλους όσο και για τους μικρούς μας φίλους. Μάλιστα, στην αγορά κυκλοφορούν εμπλουτισμένα δημητριακά με πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, όπως το ασβέστιο, η βιταμίνη D και ο σίδηρος, για να καλύψουν τις ιδιαίτερες ανάγκες τους.

Προτιμήστε πρωτότυπα σχέδια, όπως μπαλίτσες ή τετραγωνάκια, τα οποία θα του κινήσουν την περιέργεια και θα αυξηθούν οι πιθανότητες να τα καταναλώσει.


Πηγή: http://www.nutrimed.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Στο ΣτΕ προσέφυγαν οι εκπρόσωποι των ιδιωτικών κλινικών


«Λεόντειος» καθίσταται η σχέση των ιδιωτικών κλινικών και διαγνωστικών κέντρων με τον ΕΟΠΥΥ, καθώς με τον μηχανισμό αυτόματων επιστροφών δαπανών νοσηλείας (claw back) τίθενται σε καθεστώς «διαρκούς οιονεί επίταξης» των υπηρεσιών τους έναντι του ΕΟΠΥΥ, υποστηρίζουν με προσφυγή τους στο Συμβούλιο της Επικρατείας η Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Κλινικών, ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Κλινικών Ελλάδος και 40 κλινικάρχες από όλη την Ελλάδα.

Στα μέσα του περασμένου Αυγούστου με απόφαση του υπουργού Υγείας τέθηκε σε εφαρμογή ο «μηχανισμός αυτόματων επιστροφών (Claw back) έτους 2013 δαπανών νοσηλείας, διαγνωστικών εξετάσεων και φυσικοθεραπείας». Σύμφωνα με τον μηχανισμό αυτό η μηνιαία δαπάνη του ΕΟΠΥΥ για διαγνωστικές εξετάσεις, νοσηλεία και φυσικοθεραπείες που παρέχονται από συμβεβλημένους ιδιώτες παρόχους υπηρεσιών υγείας δεν μπορεί να υπερβαίνει το 1/12 των εγκεκριμένων πιστώσεων του προϋπολογισμού του Οργανισμού. Το υπερβάλλον ποσό θα αναζητείται από τους παρόχους υπηρεσιών υγείας (υπολογίζεται σε εξαμηνιαία βάση) και θα καταβάλλεται μέσα σε έναν μήνα από την πιστοποίησή του. Σε αντίθετη περίπτωση, ο ΕΟΠΥΥ μπορεί να διακόψει τη σύμβαση του συμβεβλημένου παρόχου με τον Οργανισμό, ενώ οι κλινικές δεν μπορούν να αρνηθούν την παροχή υπηρεσιών στους ασφαλισμένους του Οργανισμού.

Οι ιδιωτικές κλινικές υπογραμμίζουν ότι η επίμαχη υπουργική απόφαση προσβάλει πλειάδα Συνταγματικών διατάξεων όπως είναι της επαγγελματικής και επιχειρηματικής ελευθερίας, της ελευθερίας των συμβάσεων, της αρχής της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης του πολίτη στην Πολιτεία, ενώ παραβιάζει και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου που προστατεύει την περιουσία.

Υπογραμμίζεται στην προσφυγή ότι η επίμαχη υπουργική απόφαση υποκρύπτει «κεκαλυμμένη προσπάθεια» του ΕΟΠΥΥ μέσω του μηχανισμού claw back «να αποφύγει την εξόφληση των υφισταμένων χρεών του» προς τους παρόχους υπηρεσιών υγείας, αφού επέρχεται συμψηφισμός και ματαιώνεται η είσπραξη των οφειλομένων ποσών.

Τέλος, τονίζεται στην προσφυγή ότι ο επίμαχος μηχανισμός «καθιστά καταπλεοναστική ή λεόντειο την συμβατική σχέση με τον ΕΟΠΥΥ» καθώς επιβάλλει στους παρόχους υπηρεσιών υγείας (κλινικές, κ.λπ.) «τη διαρκεί δωρεάν παροχή υπηρεσιών κατά το μέρος που υπερβαίνουν το μηνιαίο πλαφόν δαπανών του ΕΟΠΥΥ, κάτι που καταλήγει να είναι δωρεάν παροχή υπηρεσιών προς τον Οργανισμό», αλλά αυτό «ζημιώνει βαρύτατα της ιδιωτικές κλινικές», οι οποίες πρέπει να επιβαρύνονται «αδιάλειπτα τα έξοδα νοσηλείας των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ».


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Εκατοντάδες Αθηναίοι στο Ηρώδειο για την Κάλλας


Γέμισαν το Ηρώδειο για να τιμήσουν την μεγάλη Ελληνίδα σοπράνο, Μαρία Κάλλας. Οι εκδηλώσεις μνήμης γίνονται με αφορμή την συμπλήρωση των 36 χρόνων από το θάνατό της. Στο πλαίσιο αυτό, η Εθνική Λυρική Σκηνή έδωσε πέντε "παραστάσεις" στον δρόμο που εκείνη μεγάλωσε, περπάτησε και αγάπησε.




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το σχέδιο για τα κόκκινα δάνεια


Στην τελική ευθεία μπαίνει η εφαρμογή του ιρλανδικού μοντέλου προκειμένου να διευκολυνθούν περισσότεροι δανειολήπτες στην εξυπηρέτηση των δανείων τους, αλλά και να αναχαιτιστεί ο ρυθμός αύξησης των «κόκκινων δανείων».

Δείτε το βίντεο από το MEGA





Διαβάστε περισσότερα...

Παρενοχλούσε ανήλικους στο ίντερνετ


Δικογραφία σε βάρος 32χρονου στα Ιωάννινα.

Δικογραφία σε βάρος ενός 32χρονου στα Ιωάννινα σχηματίστηκε από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας μέσω του διαδικτύου.

Για τη συγκεκριμένη υπόθεση είχαν προηγηθεί καταγγελίες, σύμφωνα με τις οποίες άγνωστος χρήστης του διαδικτύου, μέσω συγκεκριμένου προφίλ σε σελίδα κοινωνικής δικτύωσης, συνομιλούσε με μαθητές στην περιοχή των Ιωαννίνων, ενώ κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας τους, προσέβαλλε την γενετήσια αξιοπρέπειά τους.

Από την ψηφιακή διαδικτυακή έρευνα που διενεργήθηκε, μετά από παραγγελία της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών για προκαταρκτική εξέταση και σε συνεργασία με τους παρόχους υπηρεσιών του διαδικτύου, ταυτοποιήθηκε η εμπλοκή και τα στοιχεία του 32χρονου.

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην οικία του στα Ιωάννινα, παρουσία Δικαστικού Λειτουργού και σε επιτόπια αυτοψία στον ηλεκτρονικό υπολογιστή του, προέκυψε ότι διατηρούσε λογαριασμό σε πρόγραμμα ηλεκτρονικής επικοινωνίας, μέσω του οποίου συνομιλούσε με πλήθος άλλων χρηστών.

Επίσης εξακριβώθηκαν οι καταγγελίες σχετικά με τις ασελγείς προτάσεις και την προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας, ενώ διαπιστώθηκε ότι χρησιμοποιούσε και τις συνδέσεις δύο ακόμα ατόμων, εν αγνοία τους, προκειμένου να έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο.

Στο πλαίσιο της έρευνας βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, ένας φορητός Η/Υ, ένας εσωτερικός σκληρός δίσκος και δυο μονάδες εξωτερικής αποθήκευσης (USB Sticks), τα οποία θα αποσταλούν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για περαιτέρω εργαστηριακές εξετάσεις.

Ο 32χρονος δεν συνελήφθη λόγω παρέλευσης των ορίων της αυτόφωρης διαδικασίας, ενώ η δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του θα υποβληθεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.


Διαβάστε περισσότερα...

Οι καλύτερες τροφές για αποτοξίνωση


Τα αντιοξειδωτικά της φύσης για υγεία και ευεξία.

Έχετε φάει πολύ τον τελευταίο καιρό και έχετε παχύνει; Έχετε προσπαθήσει πολλές δίαιτες αλλά καμία δεν σας βοηθάει;

Μην ανησυχείτε, παρακάτω βρίσκονται όλες οι απαραίτητες τροφές που χρειάζεστε για μια σωστή αποτοξίνωση...

Μούρα: Εμπλουτισμένα με όλα τα απαραίτητα αντιοξειδωτικά για να αποβάλετε τις τοξίνες.

Τζίντερ: Αυτό το μπαχαρικό είναι ό,τι χρειάζεστε! Είναι χωνευτικό και βοηθάει στη σωστή κυκλοφορία.

Λεμόνι: Έχει αρκετά αντιοξειδωτικά τα οποία ενεργοποιούν τα ένζυμα που εξουδετερώνουν τις τοξίνες.

Μάνγκο: Μόνο ένα μπολ με καθαρισμένα μάνγκο, σας προσφέρει τα ¾ της ημερήσιας πρόσληψης βιταμίνης C. Ένα τέλειο αντιοξειδωτικό.

Πορτοκάλι: Όπως και το λεμόνι, τα αντιοξειδωτικά του ενεργοποιούν τα ένζυμα που εξουδετερώνουν τις τοξίνες.

Μαϊντανός: Ένα φυσικό διουρητικό, το οποίο εξουδετερώνει τις τοξίνες.

Ρόδι: Ο χυμός του ροδιού περιέχει αντιοξειδωτικά τα οποία αποβάλουν τις τοξίνες και αποτρέπουν διάφορες μορφές καρκίνου.

Εάν λοιπόν το έχετε παρακάνει, βάλτε τα παραπάνω στη διατροφή σας και νιώστε ξανά υγιείς και σε φόρμα.


Πηγή: http://www.myworld.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Γεωργιάδης: Με κλινικά κριτήρια οι εισαγωγές στο νοσοκομείο «Άγιος Σάββας»


Απάντηση του υπουργού Υγείας στην ερώτηση Γερμενή για τους καρκινοπαθείς.

Αυξανόμενος είναι ο αριθμός των νοσηλειών, τα τελευταία χρόνια, στο νοσοκομείο «Άγιος Σάββας», σύμφωνα με στοιχεία που διαβιβάστηκαν στη Βουλή από τον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη.

Οι νοσηλείες ήταν 28.365 το 2009, 30.327 το 2010, 32.756 το 2011 και 32.512 το 2012.

Τα στοιχεία, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, διαβιβάστηκαν έπειτα από ερώτηση του βουλευτή της Χρυσής Αυγής, Γιώργου Γερμενή, ο οποίος κατήγγειλε ότι οι καρκινοπαθείς αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα στην προσπάθεια τους να κλείσουν ραντεβού για χημειοθεραπείες και ότι η διοίκηση του νοσοκομείου κρατά, επιλεκτικά, κρεβάτια για ασθενείς.

Σύμφωνα με τον υπουργό, τα κριτήρια εισαγωγής των ασθενών είναι κλινικά ενώ η πληρότητα του νοσοκομείου έφτασε, το 2011 και το 2012, στο 84%.

Ο κ. Γεωργιάδης διαβεβαίωσε επίσης πως δεν έχουν παρουσιαστεί ελλείψεις σε φάρμακα και υλικά.



Διαβάστε περισσότερα...

Νέο τεστ προβλέπει την εξέλιξη του καρκίνου του προστάτη


Προσδιορίζει ποιοι ασθενείς χρειάζονται θεραπεία και ποιοι όχι.

Αμερικανοί επιστήμονες ανέπτυξαν ένα γενετικό τεστ που μπορεί να εντοπίσει και να προβλέψει ποιοι άνθρωποι με καρκίνο του προστάτη θα πρέπει να κάνουν άμεσα θεραπεία και ποιοι μπορούν να την αποφύγουν ή να την καθυστερήσουν, επειδή ο όγκος τους αναμένεται να εξελιχθεί με πολύ αργό ρυθμό.

Ο νέος βιοδείκτης βασίζεται στο βαθμό έκφρασης τριών συγκεκριμένων γονιδίων στον ασθενή και μπορεί να εκτιμήσει κατά πόσο ο καρκίνος θα αποδειχθεί επιθετικός και δυνητικά θανατηφόρος.

Οι ερευνητές του Ιατρικού Κέντρου του πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης, με επικεφαλής την καθηγήτρια ουρολογικής ογκολογίας Κόρι Αμπάτε-Σεν, έκαναν πειράματα με ποντίκια και εντόπισαν τρία γονίδια που σχετίζονται με τη γήρανση (FGFR1, PMP22 και CDKN1A), τα οποία από κοινού μπορούν να προβλέψουν με ακρίβεια την μελλοντική έκβαση ενός όγκου.

Οι επιστήμονες έλεγξαν την προγνωστική αποτελεσματικότητα του τεστ κάνοντας βιοψία όγκων σε 43 καρκινοπαθείς, από τους οποίους τελικά, σε μια περίοδο δέκα ετών, οι 14 είχαν εμφανίσει προχωρημένο καρκίνο. Το γενετικό τεστ των τριών γονιδίων εντόπισε σωστά (εκ των υστέρων) και τους 14 ασθενείς με τους επιθετικούς όγκους.

«Τουλάχιστον σε αυτή την προκαταρκτική δοκιμή, μπορέσαμε να προβλέψουμε με ακρίβεια ποιοί ασθενείς με αρχικά χαμηλού κινδύνου καρκίνο του προστάτη τελικά θα ανέπτυσσαν προχωρημένο καρκίνο και ποιοί όχι», δήλωσε η δρ Αμπάτε-Σεν. Οι ερευνητές σχεδιάζουν, σε επόμενη φάση, να αξιολογήσουν το τεστ με μια μεγαλύτερη κλινική δοκιμή, σε βάθος χρόνου πλέον και όχι αναδρομική.

Οι γιατροί σήμερα χρησιμοποιούν διάφορα τεστ για να διαγνώσουν τον καρκίνο του προστάτη και το βαθμό επιθετικότητάς του, ξεκινώντας συνήθως με το τεστ αίματος PSA, καθώς και την ψηλάφηση. Στη συνέχεια και εφόσον έχουν υπάρξει ύποπτες ενδείξεις, ακολουθεί η βιοψία δείγματος του ιστού του προστάτη για την ανίχνευση τυχόν καρκινικών κυττάρων και την αξιολόγηση του βαθμού κακοήθειας, ανάλογα με την εμφάνιση αυτών των κυττάρων. Οι ασθενείς χωρίζονται τότε σε δύο ομάδες, μία που απαιτεί άμεση θεραπεία και μία άλλη που περιορίζεται στην περιοδική παρακολούθηση του όγκου.

Οι περισσότεροι καρκίνοι του προστάτη αναπτύσσονται αργά. Το πρόβλημα είναι ότι ορισμένοι άνδρες που κατατάσσονται αρχικά στη δεύτερη ομάδα χαμηλού κινδύνου, σταδιακά αναπτύσσουν προχωρημένο μεταστατικό -και τελικά θανατηφόρο- καρκίνο. Αν ένας ασθενής αργήσει να ξεκινήσει τη θεραπεία, μπορεί να χάσει το «παράθυρο ευκαιρίας» για την έγκαιρη αντιμετώπιση του όγκου στα αρχικά ακόμα στάδια του.

Από την άλλη, όμως, μια περιττή επιθετική θεραπεία (με χειρουργική αφαίρεση του προστάτη) μπορεί να έχει σοβαρές παρενέργειες για την ποιότητα ζωής του ασθενούς (ακράτεια ούρων, σεξουαλική ανικανότητα). Το νέο γενετικό τεστ θα μπορούσε να διαφωτίσει καλύτερα τους γιατρούς για την προβλεπόμενη μελλοντική εξέλιξη κάθε όγκου, οπότε ο ασθενής δεν θα έχει ούτε καθυστερημένη, ούτε περιττή θεραπεία.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Σκάνδαλο με το «ελληνικό» γιαούρτι Chobani


Εκατόν εβδομήντα άνθρωποι αρρώστησαν σύμφωνα με καταγγελίες.

Τεράστιο διατροφικό σκάνδαλο βρίσκεται σε εξέλιξη στις Ηνωμένες Πολιτείες με πρωταγωνιστή τον Τούρκο που λανσάρει το «ελληνικό» γιαούρτι υπό την επωνυμία «Chobani».

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων, συνολικά 112 άνθρωποι έχουν προβεί σε έγγραφες καταγγελίες για το προϊόν καθώς όλοι τους αρρώστησαν μετά την κατανάλωσή του, σύμφωνα με το topnews.us.

Σύμφωνα με αμερικανικά μέσα ενημέρωσης οι άρρωστοι από το συγκεκριμένο γιαούρτι είχαν φθάσει τους 170 την περασμένη Παρασκευή.

Το «Chobani» κυκλοφορεί στις ΗΠΑ ως «ελληνικό γιαούρτι», μολονότι δεν είναι καθόλου ελληνικό, καθώς το παράγει μια τουρκική γαλακτοβιομηχανία, την οποία έχει ιδρύσει ο Χαμντί Ουλουκάγια.

Την περασμένη Πέμπτη η γαλακτοβιομηχανία ανακοίνωσε ότι αποσύρει από την αγορά 91 ποικιλίες των γιαουρτιών που κυκλοφορεί στις Ηνωμένες Πολιτείες και κάλεσε τους αμερικανούς καταναλωτές να πετάξουν τα συγκεκριμένα προϊόντα αν τα έχουν ήδη προμηθευτεί. Η αιτία των αλλοιώσεων στο γιαούρτι εντοπίστηκε σε έναν μύκητα.

Όσοι έφαγαν τα γιαούρτια του νιώθουν ναυτία, κεφαλαλγία και διάρροια. Οι καταγγελίες υποβλήθηκαν από ιδιώτες στην Αριζόνα, στο Delaware, στη Νέα Υόρκη, στο Οχάιο, στην Πενσυλβάνια, την Καλιφόρνια, και τη Φλόριντα.



Διαβάστε περισσότερα...

Στο ΣτΕ εργαζόμενος της ΕΡΤ


Εργαζόταν από το 1989 με σύμβαση εργασίας αορίστου χρόνου.

Ηλεκτρονικός, εργαζόμενος στην ΕΡΤ, προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας και ζητάει να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική, παράνομη και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) η κατάργηση της ΕΡΤ.

Ο ηλεκτρονικός, κατόπιν διαγωνισμού, εργαζόταν στην ΕΡΤ από τον Ιούνιο του 1989 με σύμβαση εργασίας εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου.

Ο επίμαχος εργαζόμενος προσέφυγε στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο, εκτός από την ιδιότητα του απασχολούμενου στην ΕΡΤ και με την ιδιότητα του τηλεθεατή, ακροατή των ραδιοφωνικών σταθμών της, του φορολογούμενου, του υπόχρεου καταβολής ειδικής εισφοράς υπέρ της ΕΡΤ, καθώς και με την ιδιότητα του Έλληνα πολίτη ο οποίος έχει έννομο συμφέρον για τη συνέχιση της λειτουργίας της ΕΡΤ, μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.



Διαβάστε περισσότερα...

Συμβουλές για να αφήνετε επαγγελματικά μηνύματα σε τηλεφωνητή


Οδηγίες για μήνυμα που θα αφήσει τις καλύτερες εντυπώσεις.

Στη σύγχρονη εποχή, η ψηφιακή επικοινωνία έχει κυριαρχήσει και δεν είναι λίγες οι φορές, που λόγω πίεσης χρόνου, χρειάζεται να επικοινωνήσουμε με ανθρώπους σε επαγγελματικό επίπεδο αφήνοντας κάποιο μήνυμα σε τηλεφωνητή, προκειμένου να κανονίσουμε μια συνάντηση ή κάποιες λεπτομέρειες. Ακολουθώντας τις παρακάτω συμβουλές, θα είστε σίγουροι ότι παρουσιάσατε σωστά τον εαυτό σας και τα επιχειρήματά σας, ακόμα και μέσω τηλεφωνητή.

1. Ελέγξτε τον περιβάλλοντα χώρο
Ήχοι στο background ενός μηνύματος σε τηλεφωνητή είναι αντιεπαγγελματικοί και αποσπούν την προσοχή. Ο θόρυβος που μπορεί να ακούγεται μπορεί να δώσει την εντύπωση σε αυτόν στον οποίο απευθύνεστε ότι δεν είστε προσεκτικός κι ότι δεν έχετε προηγουμένως ελέγξει το χώρο και το περιβάλλον για να μιλήσετε στο τηλέφωνο. Γι' αυτό το λόγο, σιγουρευτείτε πως όταν καλείτε κάποιον, βρίσκεστε σε ένα ήσυχο περιβάλλον, όπου ό,τι κι αν πείτε θα μπορεί να ακουστεί εύκολα και καθαρά.

2. Προετοιμάστε τα βασικά σημεία
Αν έχετε ένα χαρτί μπροστά σας στο οποίο έχετε γράψει τα βασικά σημεία των πραγμάτων που θέλετε να αναφέρετε στο ηχητικό σας μήνυμα, θα είστε πιο συγκεντρωμένοι κατά τη διάρκεια του τηλεφωνήματος και δεν θα ξεχάσετε τίποτα. Φροντίστε όμως να είστε σύντομοι και να έχετε γράψει μόνο τα απαραίτητα στοιχεία στο χαρτί, αυτά δηλαδή που θα δίνουν τις βασικές πληροφορίες του μηνύματός σας.

3. Αναφέρετε το όνομα και το τηλεφωνικό σας νούμερο
Συστηθείτε στην αρχή του τηλεφωνήματος, αναφέρετε το όνομά σας και αφιερώστε τον απαραίτητο χρόνο για να δώσετε όλα τα στοιχεία επικοινωνίας σας σωστά. Σιγουρευτείτε ότι μιλάτε καθαρά, δυνατά όταν αναφέρετε το όνομα και το τηλέφωνό σας, για να αποφύγετε ενδεχόμενα λάθη.

4. Αναφέρετε το σκοπό του τηλεφωνήματος
Εξηγήστε στο μήνυμά σας το σκοπό του τηλεφωνήματός σας αμέσως μετά την αναφορά του ονόματος και του τηλεφώνου σας, καθώς έτσι θα δώσετε στον παραλήπτη του μηνύματος να καταλάβει τι θέλετε να κάνει για εσάς, ενώ αν θέλετε κάτι συγκεκριμένο, να είστε σαφείς και να το αναφέρετε.

5. Μιλάτε με αυτοπεποίθηση και σεβασμό
Φροντίστε να μιλάτε με αυτοπεποίθηση στο μήνυμά σας, απευθυνόμενοι στον παραλήπτη, χρησιμοποιήστε την κατάλληλη γλώσσα και το ύφος που πρέπει και αποφύγετε εκφράσεις όπως «εε», «μμμ» κτλ.

6. Να είστε σύντομοι
Επειδή σε κανέναν δεν αρέσουν τα μακροσκελή μηνύματα, όταν θέλετε να αναφέρετε κάτι, να είστε σαφείς αλλά σύντομοι στο επιχείρημά σας, χωρίς να μακρηγορείτε.

7. Αναφέρετε σύντομα πάλι το σκοπό σας και τα στοιχεία επικοινωνίας
Ανακυκλώστε το κύριο σημείο του μηνύματος σας, καθώς και το σκοπό του τηλεφωνήματος και επαναλάβετε το όνομα και το τηλέφωνό σας. Αυτό θα βοηθήσει τον παραλήπτη να θυμηθεί το όνομα και το μήνυμα, χωρίς να χρειάζεται να ακούσει ξανά το ηχητικό μήνυμα για να σημειώσει κάπου τα στοιχεία επικοινωνίας σας.

Συμπέρασμα
Ανεξάρτητα από το αν αφήνετε μήνυμα αναζητώντας δουλειά ή καταθέτοντας μια επιχειρηματική πρόταση, είναι σημαντικό να επιδείξετε επαγγελματισμό και σεβασμό. Αξιοποιώντας αυτές τις συμβουλές, θα έχετε στείλει ένα μήνυμα γεμάτο αυτοπεποίθηση, αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις.



Διαβάστε περισσότερα...

Παραλύει το Δημόσιο από τις απεργίες


Απεργιακό μπαράζ αυτή την εβδομάδα.

Κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις των δημοσίων υπαλλήλων από αύριο κατά του μέτρου της διαθεσιμότητας και των απολύσεων.

Συγκεκριμένα απεργία έχει προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ την Τετάρτη και Πέμπτη, 18 και 19 Σεπτεμβρίου. Την Τετάρτη, μάλιστα, θα πραγματοποιήσει συλλαλητήριο στην πλατεία Κλαυθμώνος στις 11:30.

Από τη Δευτέρα, ξεκινούν πενθήμερες κυλιόμενες απεργίες και οι εργαζόμενοι στα ασφαλιστικά ταμεία, στον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού, καθώς και στις υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας, διαμαρτυρόμενοι για την ένταξη 618 εργαζομένων σε καθεστώς κινητικότητας.

Η ΟΛΜΕ έχει εξαγγείλει πενθήμερες επαναλαμβανόμενες απεργίες αρχής γενομένης από τη Δευτέρα, ενώ 48ωρη απεργία έχουν εξαγγείλει και οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί Δευτέρα και Τρίτη μετά τη λήξη της οποίας θα επανακαθορίσουν τη στάση τους.

Συγκεκριμένα η ΟΛΜΕ αποφάσισε:

Δευτέρα 16/9: Συλλαλητήρια σε όλες τις πόλεις

-Στην Αθήνα, στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια.
-Μετά την πορεία συμμετοχή στη σύσκεψη των συνδικαλιστικών φορέων που βρίσκονται σε κινητοποίηση στο Πολυτεχνείο (MAX).

Τρίτη 17/9:

-Καταλήψεις – διαμαρτυρίες στις Δ.Δ.Ε.
-Μοτο-πορεία στο κέντρο της Αθήνας που ξεκινά στις 18.00 από την Πλατ. Κλαυθμώνος.

Τετάρτη 18/9:

-Συμμετοχή στις απεργιακές συγκεντρώσεις της ΑΔΕΔΥ. Στην Αθήνα, προσυγκέντρωση ΟΛΜΕ στα Προπύλαια στις 11 π.μ.
-Στις 20.00 συναυλία για την Παιδεία στο Πολυτεχνείο

Πέμπτη 19/9:

-Με απόφαση του Δ.Σ. της ΟΛΜΕ, θα πραγματοποιηθούν οι ΓΣ των ΕΛΜΕ για τη συνέχιση – κλιμάκωση των απεργιακών κινητοποιήσεων

Παρασκευή 20/9:

-ΓΣ Προέδρων ΕΛΜΕ για τη λήψη απόφασης.

Στη συνάντηση της Κεντρ. Απεργ. Επιτροπής, συζητήθηκαν και αποφασίστηκαν επίσης, τα παρακάτω:

- Ο τρόπος οργάνωσης των απεργιακών επιτροπών των ΕΛΜΕ και η καθημερινή παρουσία τους έξω από τα σχολεία.

-Να υπάρξει έκδοση απεργιακού φύλλου εφημερίδας

-Να συνδεθεί ο αγώνας μας με τον αγώνα των εργαζομένων στην ΕΡΤ

-Να γίνει προσπάθεια από τις ΕΛΜΕ και την ΟΛΜΕ για συλλογή ψηφισμάτων αλληλεγγύης από όλους τους κοινωνικούς φορείς.

-Να λειτουργήσει κεντρικό απεργιακό ταμείο

Τέλος,

-Συστάθηκε, με απόφαση του Δ.Σ., γραφείο τύπου από μέλη του ΚΕΜΕΤΕ

-Συστάθηκε επίσης, με πρωτοβουλία συναδέλφων, ομάδα για δημιουργία βίντεο, αφισών και άλλου ενημερωτικού και προπαγανδιστικού υλικού.

Αναστάτωση επικρατεί και στον χώρο της Υγείας. Οι νοσοκομειακοί γιατροί κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους, αντιδρώντας στην αλλαγή χρήσης νοσοκομείων και στην κινητικότητα του προσωπικού, κηρύσσοντας τριήμερη πανελλαδική απεργία από την Τρίτη 17 έως και την Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου.

Την Πέμπτη αναμένεται να συνεδριάσει η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ από κοινού με τις Ομοσπονδίες των εργαζομένων στο Δημόσιο Τομέα, ενώ το Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου συγκαλείται το Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ προκειμένου να αποφασίσει για την εξέλιξη των κινητοποιήσεων.



Διαβάστε περισσότερα...

Η Νέα Υόρκη δοκιμάζει την κομποστοποίηση


Θα τεθεί σε εφαρμογή δοκιμαστικά και θα γίνει υποχρεωτική από το 2016.

Πριν από λίγο καιρό ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Μάικλ Μπλούμπεργκ, ανακοίνωσε ένα σχέδιο για οικιακή κομποστοποίηση στην πόλη, σε συνεργασία με μια μονάδα λιπασματοποίησης.

Στόχος του σχεδίου είναι κάθε χρόνο να μετατρέπονται σε λίπασμα 100.000 τόνοι κατάλληλων οικιακών απορριμμάτων, αντί να πετιούνται στις χωματερές.

Εκτός από το περιβαλλοντικό όφελος, η πόλη θα μπορεί να εξοικονομεί κάθε χρόνο περίπου 100 εκατ. δολάρια από το κόστος της υγειονομικής ταφής των απορριμμάτων.

Θα δοθεί στους ενδιαφερόμενους κατοίκους ένας μικρός κάδος για τα απορρίμματά τους. Κάθε κτίριο θα διαθέτει μεγαλύτερους κάδους στους χώρους που είναι τοποθετημένοι αυτοί, όπου οι ένοικοι θα μπορούν να αδειάζουν το περιεχόμενο των δικών τους κάδων.

Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει σε εθελοντική βάση αρχικά, όμως θα γίνει υποχρεωτικό για όλους από το 2016, σύμφωνα με δημοσίευμα του Mother Nature Network.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Εξιχνιάστηκε διαδικτυακή απάτη κατά του ΙΚΑ


Η ζημιά ξεπερνά τις 28.000 ευρώ.

Διαδικτυακή απάτη σε βάρος του ΙΚΑ εξιχνιάστηκε από την Υπηρεσία Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Η υπόθεση αφορά σε ηλεκτρονική υποβολή ψευδών Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων, μέσω του διαδικτύου, ενώ ταυτοποιήθηκε για τη συμμετοχή του σε αυτή ένας 48χρονος πολιτικός μηχανικός στην πόλη των Ιωαννίνων. Η ζημιά για το Ι.Κ.Α. υπολογίζεται στις 28.424 ευρώ.

Αναλυτικότερα η διερεύνηση της συγκεκριμένης υπόθεσης, ξεκίνησε ύστερα από σχετική καταγγελία του Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ., σύμφωνα με την οποία άγνωστα άτομα είχαν υποβάλλει μέσω του διαδικτύου 23 ψευδείς Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις.

Έτσι είχαν δηλώσει εικονικά 45 εργαζόμενους ως εργάτες τριών οικοδομικών έργων και ημέρες εργασίας που δεν αντιστοιχούσαν σε πραγματική απασχόληση. Οι ψευδώς δηλωμένοι εργάτες λάμβαναν τα σχετικά ένσημα ασφάλισης και τις λοιπές παροχές που προκύπτουν από την ασφάλιση (δώρα, επιδόματα, παροχές υγείας, κάρτες παραμονής και εργασίας στη χώρα κ.ά.).

Από την αστυνομική διαδικτυακή έρευνα, που έγινε στο πλαίσιο άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών και την ψηφιακή ανάλυση των στοιχείων, εντοπίστηκε «γεωγραφικά» συγκεκριμένο σημείο προέλευσης των ηλεκτρονικών ιχνών, στην περιοχή των Ιωαννίνων.

Κλιμάκιο αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος διενήργησε στις 13 Σεπτεμβρίου έρευνα στο γραφείο του 48χρονου, όπου και εντοπίστηκε ο ηλεκτρονικός υπολογιστής μέσω του οποίου υπέβαλλε τις επίμαχες Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Συγκλονιστικά ντοκιμαντέρ Ελλήνων της διπλανής πόρτας που μιλούν για τη δική τους κρίση


Ένα νέο πρότζεκτ που βρίσκεται εν εξελίξει κάνει ήδη το γύρο του διαδικτύου με στόχο να καλύψει την ανάγκη μιας διαφορετικής αφήγησης της κρίσης μέσα από μια σειρά ανεξάρτητων και αυτοχρηματοδοτούμενων μίνι ντοκιμαντέρ.

Το Portraits of Greece in Crisis παρουσιάζει πορτραίτα ανθρώπων που μέσα από την καθημερινότητά τους περιγράφεται η ελληνική πραγματικότητα και αποτελεί ένα εγχείρημα κινηματογράφησης του πειράματος που εκτελείται στην Ελλάδα, μία καταγραφή του σήμερα η οποία αύριο θα αποτελεί ένα ιστορικό ντοκουμέντο της κρίσης.

Σε αυτή την προσπάθεια αναζητούνται θεατές-συμπαραγωγοί προκειμένου να καλυφθούν όσο το δυνατόν περισσότερες πτυχές του φάσματος της κρίσης, μιας κρίσης που τελικά δεν είναι μόνο ελληνική.

Οι ιστορίες των ανθρώπων που έχουν ήδη καταγραφεί είναι συγκλονιστικές και αποτελούν την ειλικρινή ματιά των ανθρώπων που ζουν δίπλα μας. Γνωρίστε μερικές από τις ιστορίες εδώ:

Αγγελική- Τυφλή εργαζόμενη στην Ελλάδα



Η Αγγελική είναι τυφλή εργαζόμενη σε δημόσιο νοσοκομείο. Ο μισθός της Αγγελικής, όπως και ο μισθός χιλιάδων εργαζόμενων ΑμεΑ στο δημόσιο, δεν εξαιρέθηκαν απ τις περικοπές. Σύμφωνα με διεθνή στοιχεία, όταν ένας βλέπων ικανοποιεί ζωτικές του ανάγκες με μισθό 1000 ευρώ, ένας μη βλέπων, για τις ίδιες ανάγκες, χρειάζεται τα τριπλάσια χρήματα.

Χρήστος- Φοιτητής στο Ε.Μ.Π. (teaser)



Οι περικοπές στους μισθούς και στις συντάξεις των Αμεα αποτελούν ακόμη μια απόδειξη της κατάλυσης του κοινωνικού κράτους στην Ελλάδα της κρίσης. Η αναλγησία της κυβέρνησης κορυφώνεται με την καταστολή από τα ματ των κινητοποιήσεων των ΑμεΑ.

Ο Χρήστος είναι 23 χρόνων, σπουδάζει Αρχιτεκτονική στο Ε.Μ.Π. και αυτή τη στιγμή είναι άνεργος. Με την υποβάθμιση της δημόσιας παιδείας και την προσπάθεια ιδιωτικοποίησής της, το ποσοστό της ανεργίας στους νέους να φτάνει το 50%, τις χιλιάδες κλειστές επιχειρήσεις και τη διαμόρφωση ενός εργασιακού καθεστώτος πλήρους ανασφάλειας και αβεβαιότητας, δικαιολογημένα αυτή η γενιά των νέων νιώθει να βρίσκεται σε απόλυτο αδιέξοδο.


Πηγή: http://www.iefimerida.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ενα 13άρι-SOS για τα αυθαίρετα


Με στόχο να εισπραχθούν 5 δισ. ευρώ από τα πρόστιμα, η κυβέρνηση εγκαινιάζει νέο κύκλο δηλώσεων για την τακτοποίηση αυθαιρέτων, εντάσσοντας σε αυτόν και όσους είχαν υπαχθεί στον αντισυνταγματικό «νόμο Παπακωνσταντίνου». Αναλυτικά όλες οι ρυθμίσεις...

Ο εντοπισμός του αυθαιρέτου θα είναι αναπόφευκτος με την εφαρμογή της ηλεκτρονικής ταυτότητας του κτηρίου, που θα είναι υποχρεωτική για όλες τις δικαιοπραξίες επί του ακινήτου και θα εκδίδεται με ευθύνη μηχανικού

Αρχίζει από αύριο Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου ο νέος κύκλος δηλώσεων για την τακτοποίηση και νομιμοποίηση αυθαιρέτων, με το νέο νόμο (ν.4178/2013) του υπουργείου Περιβάλλοντος. Πάνω από 1,5 εκατ. ιδιοκτήτες καλούνται να νομιμοποιήσουν το αυθαίρετό τους είτε πολεοδομικές υπερβάσεις, με «ελκυστικά» πρόστιμα έως και 102 δόσεων. Το ΥΠΕΚΑ καλεί να ενταχθούν στο νέο νόμο και οι 562.263 ιδιοκτήτες, που υπέβαλαν δηλώσεις με τον προηγούμενο «νόμο Παπακωνσταντίνου» (ν. 4014/2011), που κρίθηκε αντισυνταγματικός.

Ο νέος κύκλος νομιμοποιήσεων αυθαιρέτων θα διαρκέσει συνολικά 18 μήνες, μέχρι το Φεβρουάριο του 2015. Ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ, Στ. Καλαφάτης, που προώθησε το νόμο, δηλώνει ότι δεν πρόκειται να δοθεί νέα παράταση, αλλά θα επιχειρηθεί να μπει «κόκκινη γραμμή» στο φαινόμενο της αυθαίρετης δόμησης. Η νέα επιχείρηση του υπουργείου Περιβάλλοντος έχει καθαρά εισπρακτικό στόχο, να συγκεντρωθούν δηλαδή στα κρατικά ταμεία άνω των 5 δισ. ευρώ από τα πρόστιμα των αυθαιρέτων.

Οι νέες δηλώσεις, που θα υποβάλλονται από μηχανικό, μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής δηλώσεων αυθαιρέτων του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, συνδυάζονται με καταγραφή των αυθαιρέτων σε τέσσερις διαφορετικές ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων, των υπουργείων Περιβάλλοντος, Οικονομικών, του Κτηματολογίου και της ΔΕΗ. Η «Κ.Ε.» παρουσιάζει τις ρυθμίσεις του νέου νόμου σε «13 SOS θέματα για αυθαίρετα», που πρέπει να γνωρίζουν οι ενδιαφερόμενοι ιδιοκτήτες, τα οποία έχουν ως εξής:

1 Τα αυθαίρετα εντάσσονται στο νέο νόμο ανάλογα με την ημερομηνία κατασκευής τους: Συγκεκριμένα αυθαίρετα που ανεγέρθηκαν: α) Πριν απ' την 9.6.1975 θα μπορούν να εξαιρεθούν μόνιμα από την κατεδάφιση με την πληρωμή μόνο ενός μικρού ποσού, το οποίο έχει οριστεί στα 500 ευρώ. Τα κτήρια αυτά να έχουν αποκλειστική χρήση κατοικίας. β) Πριν απ' την 1.1.1983, ο ιδιοκτήτης τους εκτός από το ποσό των 500 ευρώ πρέπει να πληρώσει και το 15% του υπολογιζόμενου προστίμου. γ) Πριν απ' τον Ιούλιο του 2011 (που άρχισε ο κύκλος των τακτοποιήσεων με τον προηγούμενο «νόμο Παπακωνσταντίνου» και το ΥΠΕΚΑ θέτει μετά την εφαρμογή του «κόκκινη γραμμή» για νέες νομιμοποιήσεις), οι ιδιοκτήτες θα πληρώνουν το υπολογιζόμενο πρόστιμο και θα εντάσσονται ανάλογα με το μέγεθος τις παράβασης στις τρεις κατηγορίες (μικρής, μεσαίας, μεγάλης παράβασης). δ) Τα αυθαίρετα με ημερομηνία κατασκευής από 1.1.1983 έως 1.1.2003 θα έχουν μία έκπτωση στο υπολογιζόμενο πρόστιμο της τάξης του 20%.

2 Τα αυθαίρετα εντάσσονται στο νέο νόμο με βάση και τη βαρύτητα της παράβασης: Ειδικότερα προβλέπεται: α) Μικρές αυθαιρεσίες: Τακτοποιούνται για πάντα και χωρίς καταληκτική ημερομηνία υπαγωγής, με την καταβολή ποσού 500 ευρώ. Υπάγονται παραβάσεις σε κτήρια με οικοδομική άδεια όπως για παράδειγμα πέργκολες, μπάρμπεκιου, χωρίσματα δωματίων με γυψοσανίδες κ.ά., παραβάσεις οι οποίες δεν μεταβάλλουν τον όγκο του κτίσματος και τη δομημένη επιφάνεια.

Η αλλαγή διαμερισμάτωσης δεν θεωρείται, πλέον, αυθαιρεσία. β) Μεσαίες παραβάσεις: Αφορά υπέρβαση που δεν ξεπερνά το 40% της δόμησης ή το 20% του ύψους που ορίζει η οικοδομική άδεια. Σε αυτές τις περιπτώσεις περιλαμβάνονται οι περισσότεροι ημιυπαίθριοι. Το πρόστιμο υπολογίζεται με βάση το μέγεθος της αυθαιρεσίας. Υπάρχει καταληκτική ημερομηνία υπαγωγής 3 εξάμηνα από την ισχύ του νόμου (μέχρι τον Φεβρουάριο του 2015). Η εξαίρεση από την κατεδάφιση είναι οριστική. Για την ολοκλήρωση της διαδικασίας η δήλωση πρέπει να ενταχθεί στην ηλεκτρονική ταυτότητα κτηρίου. γ) Μεγάλες παραβάσεις: Σε αυτή περιέχοντα τα εξ ολοκλήρου αυθαίρετα κτίσματα και κατασκευές που δεν διαθέτουν οικοδομική άδεια, καθώς και όσα έχουν άδεια αλλά η υπέρβαση δόμησης ή κάλυψης είναι περισσότερο από 40% από όσο προβλέπει η άδεια. Το πρόστιμο υπολογίζεται με βάση το μέγεθος της αυθαιρεσίας.

Υπάρχει καταληκτική ημερομηνία υπαγωγής 3 εξάμηνα από την ισχύ του νόμου (μέχρι τον Φεβρουάριο του 2015). Τα κτήρια αυτά θα εξαιρούνται τις κατεδάφισης μόνο για 30 χρόνια. Το καθεστώς αυτό θα μπορεί να αλλάξει αν η περιοχή όπου είναι δομημένο το αυθαίρετο κτίσμα μπει στο σχέδιο και αν ο ιδιοκτήτης αγοράσει το απαραίτητο ποσό συντελεστή κάνοντας χρήση της τράπεζας γης. Προβλέπεται επίσης για τα αυθαίρετα αυτής της κατηγορίας έλεγχος εντός επταετίας υποχρεωτικά από τους αρμόδιους ελεγκτές δόμησης.

3 Το πρόστιμο υπολογίζεται με βάση την αξία και την επιφάνεια του αυθαιρέτου: Το ενιαίο ειδικό πρόστιμο υπολογίζεται με βάση το εμβαδόν, επί την τιμή ζώνης, που ίσχυε στην περιοχή του ακινήτου την 28/07/2011, ανεξαρτήτως της χρήσης αυτού, επί το συντελεστή 15% και επί τους συντελεστές τετραγωνιδίων, που ορίζονται στο νομοσχέδιο. Δηλαδή με βάση τον τύπο: Τετραγωνικά μέτρα Χ 15% Χ τιμή ζώνης Χ συντελεστές τετραγωνιδίων. Παράλληλα το παράβολο υπέρ του ελληνικού Δημοσίου, το οποίο αποτελεί έσοδο του κρατικού προϋπολογισμού και δεν επιστρέφεται σε καμία περίπτωση, διαμορφώνεται ανάλογα με την επιφάνεια του αυθαιρέτου από 500 ευρώ για μικρά διαμερίσματα μέχρι 10.000 ευρώ για αυθαίρετα μεγαθήρια μεγαλύτερα των 5.000 τ.μ.

4 Οι δόσεις των προστίμων είναι έως 102, δηλαδή εξόφληση σε 8,5 χρόνια για όσους σπεύσουν να δηλώσουν το αυθαίρετό τους.Οι δόσεις αποπληρωμής είναι είτε εξαμηνιαίες είτε μηνιαίες, ανάλογα με τις δυνατότητες των πολιτών. Οπότε όποιος υπαχθεί στον νέο νόμο: α) Το πρώτο εξάμηνο από τη δημοσίευση του νόμου, το πρόστιμο καταβάλλεται εντός προθεσμίας 17 εξαμήνων, δηλαδή 102 μηνών. β) Το δεύτερο εξάμηνο από τη δημοσίευση του νόμου, το πρόστιμο πρέπει να καταβληθεί εντός 14 εξαμήνων, δηλαδή 84 μηνών. γ) Το τρίτο εξάμηνο από τη δημοσίευση του νόμου το πρόστιμο καταβάλλεται εντός 10 εξαμήνων, δηλαδή 60 μηνών. Σε κάθε περίπτωση η ελάχιστη εξαμηνιαία δόση ορίζεται στα 300 ευρώ, δηλαδή 50 ευρώ το μήνα.

5 Ισχύουν εκπτώσεις με βάση τον τρόπο καταβολής του προστίμου: Συγκεκριμένα: α) Σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής, μέσα στο πρώτο εξάμηνο, παρέχεται έκπτωση 20% επί του συνολικού προστίμου. β) Εάν καταβληθεί το 30% του προστίμου μέσα στο πρώτο εξάμηνο, η έκπτωση περιορίζεται στο 10% του προστίμου. γ) Για κύρια και μοναδική κατοικία ιδιοκτήτη (μέχρι 70 τ.μ.+15.τ.μ. για κάθε τέκνο) σε οικισμούς άνω των 3.000 κατοίκων παρέχεται έκπτωση 60% του προστίμου.

6 Για ειδικές ομάδες του πληθυσμού ισχύουν ξεχωριστές εκπτώσεις. Ειδικότερα : α) ΑμεΑ 80% και άνω, έκπτωση 85% β) ΑμεΑ 67% με ατομικό εισόδημα έως 18.000 ή οικογενειακό έως 24.000, έκπτωση 80% για την κύρια κατοικία. γ) Παλιννοστούντες ομογενείς και μόνιμοι κάτοικοι Θράκης έκπτωση 80% για την κύρια κατοικία. δ) Τέκνα παλιννοστούντων έκπτωση 50% για την κύρια κατοικία. ε) Πολύτεκνοι, έκπτωση 80% για κύρια και 50% για τη δευτερεύουσα κατοικία. ζ) Τρίτεκνοι με ατομικό εισόδημα έως 25.000 ή οικογενειακό έως 40.000 ευρώ, έκπτωση 70% για την κύρια κατοικία. η) Μονογονεϊκές οικογένειες, με εισοδηματικά κριτήρια τριτέκνων έκπτωση 70% για την κύρια κατοικία. θ) Μακροχρόνια άνεργοι, έκπτωση 30% για την κύρια κατοικία.

7 Οι 562.263 ιδιοκτήτες που δήλωσαν αυθαίρετα με τον προηγούμενο «νόμο Παπακωνσταντίνου» (ν. 4014/2011) καλούνται να ενταχθούν στο νέο νόμο 4178/2013: Το ΥΠΕΚΑ καλεί και τους 562.263 ιδιοκτήτες να δηλώσουν υπαγωγή στο νέο νόμο, ώστε να είναι «θωρακισμένοι» σε περίπτωση δικαστικής προσφυγής κατά της τακτοποίησης του αυθαιρέτου τους, καθώς ο «νόμος Παπακωνσταντίνου» έχει κριθεί αντισυνταγματικός από το Συμβούλιο της Επικρατείας και εντός του Σεπτεμβρίου αναμένεται να καθαρογραφεί και να τεθεί σε ισχύ η σχετική απόφαση.

Ειδικότερα από τους 562.263 ιδιοκτήτες: α) Οι 389.659 ιδιοκτήτες που έχουν ήδη καταβάλει παράβολο και η διαδικασία εξόφλησης του προστίμου έχει ολοκληρωθεί είτε βρίσκεται σε εξέλιξη καλούνται να υποβάλουν απλή δήλωση υπαγωγής στο νέο νόμο του ΥΠΕΚΑ. Η δήλωση θα γίνει με απλή συμπλήρωση ηλεκτρονικής φόρμας μέσω του συστήματος δηλώσεων αυθαιρέτων, που διαχειρίζεται το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, μέσω μηχανικού και το υπουργείο αναφέρει ότι θα έχει συμβολικό ή μηδενικό τίμημα, αφού πρόκειται για πολύ απλή διαδικασία. β) Οι 172.572 δηλώσεις που έχουν γίνει με τον προηγούμενο «νόμο Παπακωνσταντίνου», το ΥΠΕΚΑ λέει ότι εφόσον δεν έχει καταβληθεί το προβλεπόμενο παράβολο, ακόμη και εάν βρίσκονται σε φάση επεξεργασίας θεωρούνται ως μη υποβληθείσες και πρέπει να υποβληθούν ξανά από την αρχή, με το ανάλογο κόστος.

 

8 Προβλέπεται συμψηφισμός προστίμων (μεταξύ των ν. 4014/2011 και ν. 4178/13) και ευνοϊκή ασφαλιστική και φορολογική αντιμετώπιση για όσους δηλώσουν: Ειδικότερα: α) Οσοι είχαν ήδη κάνει χρήση των διατάξεων του 4014/11 και έχουν καταβάλει μέρος του ειδικού προστίμου θα μπορούν να υπαχθούν στον νέο νόμο με συμψηφισμό των καταβληθέντων ποσών. β) Για αυθαίρετες κατασκευές και αλλαγές χρήσεις που δηλώνονται στο νόμο, δεν οφείλονται αναδρομικά βεβαιωμένες ασφαλιστικές εισφορές (ΙΚΑ κ.λπ.) και οποιοσδήποτε φόρος, πρόστιμο ή τέλος. γ) Για κατοικίες, κατά τον υπολογισμό της αξίας προκειμένου να επιβληθεί οποιοσδήποτε φόρος (μεταβίβασης, κληρονομιάς, ακίνητης περιουσίας, ΤΑΠ, προσδιορισμός τεκμηρίου διαβίωσης), εφαρμόζεται μειωτικός συντελεστής 50% για όλους τους χώρους τόσο σε υπόγεια όσο και σε εσωτερικούς εξώστες και σοφίτες.

9 Ο νέος κύκλος δηλώσεων αυθαιρέτων συνδυάζεται με την ηλεκτρονική καταγραφή των αυθαιρέτων: Οι δηλώσεις αυθαιρέτων θα καταχωρίζονται σε τέσσερις διαφορετικές ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων, των υπουργείων Περιβάλλοντος, Οικονομικών, μέσω της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ), του Κτηματολογίου και της ΔΕΗ. Δημιουργείται πρώτη φορά στα χρονικά η δυνατότητα διασταυρώσεων στοιχείων ακινήτων τόσο για πολεοδομικούς όσο και φορολογικούς σκοπούς. Η ηλεκτρονική διασταύρωση των στοιχείων θα οδηγήσει και στον εντοπισμό των αδήλωτων αυθαιρέτων.

Οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων που δεν θα μπουν στις ρυθμίσεις τακτοποίησης και νομιμοποίησης θα έχουν συνδυαστικά προβλήματα με την Εφορία, αδυναμία μεταβίβασης του ακινήτου, ενώ παράλληλα θα αντιμετωπίσουν τα προβλεπόμενα αυστηρά πρόστιμα ανέγερσης και διατήρησης που προβλέπει η οικιστική νομοθεσία για τα αυθαίρετα. Σημειώνεται ότι στην ηλεκτρονική βάση του ΥΠΕΚΑ, τη λεγόμενη «ηλεκτρονική ταυτότητα» του κτηρίου, άμεσα θα καταγραφούν τα αυθαίρετα που θα δηλωθούν προς νομιμοποίηση. Επίσης από τις επόμενες εβδομάδες θα κινηθεί η διαδικασία να δηλώνονται τα ακίνητα σε περιπτώσεις μεταβιβάσεων και σταδιακά σε βάθος δεκαετίας προβλέπεται καταγραφή συνολικά του κτηριοδομικού πλούτου της χώρας.

10 Βαριές ποινές και πρόστιμα για όσους δεν δηλώσουν το αυθαίρετό τους. Με ειδική διάταξη στο νέο νομοσχέδιο προβλέπεται πρόστιμο ανέγερσης ίσο με το 30% της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου και ετήσια πρόστιμα διατήρησης σε ποσοστό 5% της αξίας του αυθαιρέτου. Ο εντοπισμός των αυθαιρέτων θα γίνεται από τους τακτικούς ελέγχους των ελεγκτών δόμησης. Επίσης από την υπηρεσία ελέγχου και κατεδαφίσεων αυθαιρέτων, που θα χρησιμοποιεί πλέον και δορυφορικές αποτυπώσεις του δομημένου περιβάλλοντος. Ο εντοπισμός του αυθαιρέτου θα είναι αναπόφευκτος με την εφαρμογή της ηλεκτρονικής ταυτότητας του κτηρίου, που θα είναι υποχρεωτική για όλες τις δικαιοπραξίες επί του ακινήτου και θα εκδίδεται με ευθύνη μηχανικού.

11 Δυνατότητα νομιμοποίησης και για εξ αδιαιρέτου ιδιοκτησίες:Στις εντός σχεδίου περιοχές κάθε ιδιοκτήτης είναι υπεύθυνος να νομιμοποιήσει την αυθαιρεσία που έχει στο ακίνητό του. Στις εκτός σχεδίου περιοχές, όπου δεν επιτρέπεται η σύσταση οριζόντιας και κάθετης ιδιοκτησίας, ο κάθε ενδιαφερόμενος έχει τη δυνατότητα να τακτοποιήσει αυθαιρεσίες που τον αφορούν. Προβλέπεται επίσης η δυνατότητα στο 65% των συνιδιοκτητών ακινήτου να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη και να ζητήσουν με αγωγή τη σύσταση διηρημένων ιδιοκτησιών.

12 Τα αυθαίρετα του Δημοσίου και της Εκκλησίας νομιμοποιούνται δωρεάν. Για τα δημόσια κτήρια οι νομιμοποιήσεις αυθαιρεσιών θα γίνονται χωρίς την καταβολή προστίμων. Οι ίδιες ευνοϊκές ρυθμίσεις θα ισχύσουν και για ακίνητα τα οποία έχουν μεταβιβαστεί προς εκποίηση στο ΤΑΙΠΕΔ. Συλλήβδην, χωρίς την καταβολή προστίμου ή παραβόλου νομιμοποιούνται τα αυθαίρετα της Εκκλησίας σε ναούς και μητροπολιτικά κτήρια, ενώ επανέρχεται η ναοδομία, χωρίς αρμοδιότητα αδειοδότησης ναών για ιδιώτες. Επίσης, χωρίς πρόστιμα νομιμοποιούνται και οι αυθαιρεσίες σε εγκαταστάσεις της ΔΕΗ Α.Ε. Επίσης συστήνεται και πάλι Υπηρεσία Δόμησης στην Εκκλησία της Ελλάδας, η οποία θα ασκεί τις αρμοδιότητες του ν. 4030/11 περί νέου τρόπου έκδοσης αδειών δόμησης και ελέγχου κατασκευών. Θα εκδίδει άδεια δόμησης για μητροπολιτικά μέγαρα, ιερές μονές και ιερούς ναούς, εφόσον ανήκουν σε εκκλησιαστικά νομικά πρόσωπα και τα προσκτίσματά τους. Η Υπηρεσία Δόμησης της Εκκλησίας θα εποπτεύεται από το ΥΠΕΚΑ.

13 Δημιουργείται «Τράπεζα Γης» του Δημοσίου, η οποία θα διαχειρίζεται δικαιώματα ακινήτων με μεταφορά συντελεστή: Το ΥΠΕΚΑ θα εκδίδει τίτλο που ενσωματώνει το δικαίωμα μεταφοράς συντελεστή δόμησης. Ο τίτλος θα είναι ονομαστικός και θα μεταβιβάζεται αποκλειστικά μέσω της ηλεκτρονικής διαδικασίας της «Τράπεζας Γης», η οποία θα μπορεί: Να προβαίνει σε αγορά τίτλων δικαιώματος μεταφοράς συντελεστή δόμησης, με σκοπό τη δημιουργία ελεύθερων κοινόχρηστων χώρων, τη δημιουργία χώρων στάθμευσης ιδίως σε περιοχές όπου υπάρχει πολεοδομική επιβάρυνση. Να μεταβιβάζει αποκτηθέντες τίτλους δικαιώματος μεταφοράς συντελεστή δόμησης για να νομιμοποιηθούν μεγάλες πολεοδομικές παραβάσεις ή εξ ολοκλήρου αυθαίρετα κτίσματα εφόσον αυτά έχουν ενταχθεί στο νέο νόμο ή σε ωφελούμενα ακίνητα εντός Ζωνών Συγκέντρωσης Δικαιώματος Δόμησης. Να προβαίνει σε αγορά ακινήτων ή τμημάτων αυτών, ιδιοκτησίας οικοδομικών συνεταιρισμών ή ενώσεων οικοδομικών συνεταιρισμών που ολόκληρη η έκτασή τους ή μέρος αυτής βρίσκεται εντός ιδιωτικών δασικών εκτάσεων, με σκοπό τη δημιουργία τίτλων δικαιώματος μεταφοράς συντελεστή δόμησης.

Αυτούς τους τίτλους θα παραχωρεί έναντι ανταλλάγματος στον συνεταιρισμό ή στην ένωση, προκειμένου να αποκτούν οι οικοδομικοί συνεταιρισμοί δυνατότητα δόμησης.


Πηγή: http://www.enet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Σωματείου ΑμεΑ Ν. Λακωνίας: Και οι επιβάτες των ΚΤΕΛ απόκτησαν δικαιώματα


Από το Γραφείο Τύπου.
Το Δ.Σ. διεκδικώντας την προσβασιμότητα όλων των χώρων και όλων των μέσων μεταφοράς και... επικοινωνίας ενημερώνει ανα τακτά χρονικά διαστήματα τους αρμόδιους φορείς του Νομού και όλους τους πολίτες για τις υποχρεώσεις της Πολιτείας, των Ο.Τ.Α. και όλων των λοιπών φορέων είτε του δημοσίου είτε του ιδιωτικού τομέα οι οποίες αφορούν αυτό το σημαντικότατο ζήτημα της προσβασιμότητας.

Το κείμενο που ακολουθεί αφορά κυρίως τις υποχρεώσεις των ΚΤΕΛ σχετικά με την μετακίνηση Ατόμων με ειδικές ανάγκες.

Ο νέος κανονισμός δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην εξυπηρέτηση των ατόμων με ειδικές ανάγκες, ενώ υποχρεώνει τα ΚΤΕΛ να διοργανώσουν σεμινάρια επιμόρφωσης του προσωπικού τους για σωστή συμπεριφορά προς το επιβατικό κοινό.

Ο Σοφοκλής Φάτσιος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αυτοκινητιστών Υπεραστικών Συγκοινωνιών, αναφέρει ότι οι φορείς των ΚΤΕΛ συμφωνούν με τις προβλέψεις του νέου χάρτη δικαιωμάτων επιβατών, έχουν οργανώσει την εκπαίδευση του προσωπικού τους, όπως και κεντρική γραμμή παρατηρήσεων μέσω του αριθμού 14505.

Ποσό τριπλάσιο της αξίας του εισιτηρίου θα επιστρέφουν οι συγκοινωνιακοί φορείς των ΚΤΕΛ σε κάθε επιβάτη τον οποίο δεν θα περάσει να παραλάβει το λεωφορείο από την αφετηρία ή από προκαθορισμένη στάση, σύμφωνα με το νέο κανονισμό δικαιωμάτων του επιβάτη υπεραστικών συγκοινωνιών, που θέτει σε εφαρμογή το υπουργείο Μεταφορών.

Προβλέπεται, επίσης, τα ΚΤΕΛ να επιστρέφουν το 70% της τιμής του εισιτηρίου στον επιβάτη εφόσον ακυρώσει την κράτηση θέσης σε δρομολόγιο υπεραστικής γραμμής τουλάχιστον 8 ώρες πριν από την αναχώρηση του δρομολογίου και το 50% της τιμής του εισιτηρίου σε περίπτωση που ακυρώσει την κράτηση θέσης σε λιγότερο από 8 ώρες προ της αναχώρησης.

Ο νέος επικαιροποιημένος χάρτης υποχρεώσεων προς τον καταναλωτή, των φορέων συγκοινωνιακού έργου, που έχει εφαρμογή στα 52 υπεραστικά ΚΤΕΛ της χώρας, προωθήθηκε με απόφαση του υφυπουργού Μεταφορών Μιχάλη Παπαδόπουλου προς εναρμονισμό της εγχώριας με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, που είναι υποχρεωτική για τους συγκοινωνιακούς φορείς των χωρών-μελών.

Σε αυτόν προβλέπονται αναλυτικά οι υποχρεώσεις των συγκοινωνιακών φορέων, οι υποχρεώσεις του προσωπικού του συγκοινωνιακού φορέα, όπως επίσης τα δικαιώματα και οι οικονομικές αποζημιώσεις των επιβατών σε περιπτώσεις παραβίασης των κανονισμών.

Οι επιβάτες μπορούν να υποβάλλουν καταγγελίες και παρατηρήσεις στα ΚΤΕΛ ή απευθείας στις διευθύνσεις Μεταφορών και Επικοινωνιών των κατά τόπους Περιφερειών, οι οποίες ενεργοποιούν πειθαρχικά συμβούλια, τα οποία επιβάλλουν διοικητικές και οικονομικές κυρώσεις στις διοικήσεις των ΚΤΕΛ και στους ιδιοκτήτες των οχημάτων.

Αντίστοιχα, για παραβάσεις του προσωπικού των λεωφορείων προβλέπονται ποινές από τους κανονισμούς εργασίας τους.

Σύντομα, νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταφορών, το οποίο στο πλαίσιο των μνημονιακών δεσμεύσεων της χώρας θα προβλέψει την απελευθέρωση του κλάδου, με μετατροπή των ΚΤΕΛ, που λειτουργούν κατά βάση ως κοινοπραξίες ιδιοκτητών αδειών και οχημάτων, σε μετοχικές εταιρείες, καθώς επίσης την είσοδο και άλλων κλάδων της μεταφοράς, όπως π.χ. των τουριστικών λεωφορείων στην εκτέλεση τακτικών υπεραστικών δρομολογίων.

Οι βασικές ρυθμίσεις του νέου κανονισμού είναι:

* Αποζημίωση του επιβάτη κατ΄ ελάχιστον 30 ευρώ για απώλεια αποσκευών και τουλάχιστον 15 ευρώ για απώλεια συνοδευτικού μικροδέματος.

* Αποζημίωση του επιβάτη ίση με την αξία αποκατάστασης ή επισκευής μεταφερόμενου εξοπλισμού, π.χ. αναπηρικού αμαξιδίου, που χάθηκε ή έπαθε φθορά.

* Επιστροφή 70 ή 50% της τιμής του εισιτηρίου του επιβάτη για ακύρωση της κράτησης θέσης σε υπεραστικό δρομολόγιο, που έγινε περισσότερες ή λιγότερες από 8 ώρες αντίστοιχα, πριν από την αναχώρησή του.

* Αποζημίωση ίση με το τριπλάσιο ποσό της αξίας του εισιτηρίου για επιβάτη που δεν τον πήρε το λεωφορείο από την αφετηρία ή την προκαθορισμένη στάση.

* Οι οδηγοί των λεωφορείων πρέπει να τοποθετούν το ονοματεπώνυμό τους σε συγκεκριμένη θέση του οχήματος.

* Οι ελεγκτές πρέπει να δείχνουν την υπηρεσιακή τους ταυτότητα στον επιβάτη κατά τη διάρκεια του ελέγχου.

* Το προσωπικό των ΚΤΕΛ καλείται να έχει ευπρεπή εμφάνιση, να φορά στολή, να συμπεριφέρεται προς το επιβατικό κοινό με ευγένεια, σοβαρότητα και προθυμία, ενώ απαγορεύεται το κάπνισμα για οδηγούς και επιβάτες.

* Η κράτηση θέσεων είναι υποχρεωτική για τα ΚΤΕΛ έως και μία ώρα πριν από την εκτέλεση του δρομολογίου.

* Απαγορεύεται η μεταφορά παιδιών ηλικίας μέχρι 6 ετών, χωρίς πρόσωπο που να τα συνοδεύει.

* Παιδιά έως 6 ετών ταξιδεύουν δωρεάν.

* Παιδιά 6 έως 15 ετών μπορεί να χρησιμοποιούν ανά τρία διπλό κάθισμα, εφόσον βρίσκεται όπισθεν άλλου καθίσματος επιβατών.

* Επιτρέπεται η μεταφορά ζώων μόνον συνοδείας αναπήρων και μικρών κατοικιδίων, «που μεταφέρονται με κατάλληλο για το σκοπό αυτό μέσο», δηλαδή σε «κλούβα μεταφοράς».

* Οι συγκοινωνιακοί φορείς διαθέτουν υποχρεωτικά μηχανισμό διεκπεραίωσης καταγγελιών επιβατών και απαντούν αιτιολογημένα στις καταγγελίες εγγράφως εντός μηνός ή το αργότερο τριών μηνών.

Μετά Τιμής
Εκ του Δ.Σ.


Διαβάστε περισσότερα...

Ανετη «πρόσβαση» στο φυσικό περιβάλλον


Είναι μία υπηρεσία του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (ΠΘ) η οποία ξεκίνησε να λειτουργεί το 2010 με τη μορφή ενός προγράμματος που χρηματοδοτήθηκε από την Επιτροπή Ερευνών του ΠΘ.

Η «Πρόσβαση» από τον Ιούνιο του 2012, με κατάλληλες ενέργειες της επιστημονικής ομάδας του προγράμματος και με τη συνέργεια των πρυτανικών αρχών, μετεξελίχθηκε σε μόνιμη υπηρεσία του. Βασικός στόχος της είναι η καταγραφή των αναγκών των φοιτητών/τριών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ή/και αναπηρίες (ΦμεΑ) και των διδασκόντων τους, καθώς και η ενημέρωση και η υποστήριξή τους. Επίσης, σημαντική αποστολή της «Πρόσβασης» αποτελεί η λειτουργική παρέμβαση στους χώρους του ΠΘ, με στόχο τη βελτίωση της προσβασιμότητας τους για τους ΦμεΑ. Μιλάμε με τη Μάγδα Νικολαραΐζη, επίκουρη καθηγήτρια του Παιδαγωγικού Τμήματος Ειδικής Αγωγής.

- Ποιοι εγγράφονται εδώ;

«Οι ΦμεΑ και οι διδάσκοντες/ουσες έχουν τη δυνατότητα να εγγράφονται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της για να εκφράσουν τις ανάγκες τους, να ενημερωθούν ή/και να λάβουν υποστήριξη σχετικά με θέματα πρόσβασης στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Ενδεικτικά, οι ΦμεΑ μπορούν να ενημερώσουν την υπηρεσία για τα εμπόδια που συναντούν στην πρόσβασή τους, να ζητήσουν κάποια διαφοροποίηση ή εξατομικευμένη υποστήριξη».

- Με εθελοντές φοιτητές;

«Εάν οι ΦμεΑ επιθυμούν υποστήριξη, συμφοιτητές/ήτριές τους αναλαμβάνουν το ρόλο των βοηθών. Συγκεκριμένα, οι φοιτητές/τριες-βοηθοί σε συνεργασία με μέλη ΔΕΠ, υποστηρίζουν τους/τις ΦμεΑ στη μετακίνησή τους μέσα στους χώρους του ΠΘ, στη συμπλήρωση αιτήσεων, στην παρακολούθηση των μαθημάτων, στην προσαρμογή ή μετατροπή διαφόρων αρχείων σε άλλη μορφή ώστε να είναι προσβάσιμα (π.χ. μεταγραφή αρχείων σε ψηφιακή μορφή ή σε κώδικά Braille για άτομα με αναπηρία όρασης, οπτικός εμπλουτισμός κειμένων για κωφά ή βαρήκοα άτομα), στην προετοιμασία τους για τις εξετάσεις».

- Και στη νοηματική;

«Για τους/τις κωφούς/ές φοιτητές/τριες του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας δίνεται η δυνατότητα διερμηνείας στην ελληνική νοηματική γλώσσα».

- Η προσβασιμότητα;

«Μία σημαντική αποστολή της "Πρόσβασης" είναι η βελτίωση της προσβασιμότητας των χώρων για τους για τους ΦμεΑ. Κατά τη διάρκεια των ακαδημαϊκών ετών 2011-2013 τοποθετήθηκαν εσωτερικοί οδηγοί όδευσης τυφλών σε κεντρικά σημεία στο κεντρικό κτήριο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας».

- Με ενδείξεις Braille;

«Στο ίδιο κτήριο αντικαταστάθηκαν όλες οι παλιές μπουτονιέρες των ανελκυστήρων με καινούργιες, οι οποίες έχουν τις ενδείξεις του αριθμού των ορόφων στον κώδικα γραφής και ανάγνωσης Braille. Επίσης προστέθηκαν ειδικά ηχητικά συστήματα (αναγγελτές), μέσω των οποίων ανακοινώνεται στο χρήστη ο όροφος στον οποίο σταματά ο ανελκυστήρας».

- Πρωτοπορείτε;

«Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας είναι το μοναδικό επαρχιακό πανεπιστήμιο που παρέχει τέτοιου είδους υπηρεσίες στους ΦμεΑ, ο αριθμός των οποίων διαρκώς αυξάνεται. Μάλιστα πρέπει να τονίσουμε πως τα μέλη ΔΕΠ και οι φοιτητές/τριες του ΠΘ προφέρουν τις υπηρεσίες τους εθελοντικά, τη στιγμή που σε πανεπιστήμια άλλων χωρών τα κέντρα πρόσβασης στελεχώνονται με προσωπικό που προσφέρει αμειβόμενες εξειδικευμένες υπηρεσίες οι οποίες επιβάλλονται από το νομοθετικό πλαίσιο της χώρας».

- Τι ορίζει ο νόμος;

«Στην Ελλάδα το νομοθετικό πλαίσιο για τη φοίτηση των ΦμεΑ στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση δεν προβλέπει και δεν περιγράφει με σαφήνεια το είδος της υποστήριξης που δικαιούνται οι ΦμεΑ. Η ίδρυση της "Πρόσβασης" στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας αποτελεί μία προσπάθεια εφαρμογής της ενταξιακής πολιτικής που δεν υποστηρίζεται απλά θεωρητικά αλλά υλοποιείται στην πράξη».



Πηγή: http://www.enet.gr
Διαβάστε περισσότερα...