Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2013

Τα γλυκά στην παιδική διατροφή

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Η λύση της πλήρους απαγόρευσης δεν ενδείκνυται.

Αν και τα γλυκά περιέχουν συνήθως αρκετές ποσότητες κορεσμένου λίπους και ζάχαρης, και κατά συνέπεια πολλές θερμίδες (τις λεγόμενες «κενές θερμίδες») και λίγα θρεπτικά συστατικά, παρ' όλα αυτά μπορούν να ενταχθούν με μέτρο στη διατροφή των παιδιών.

Η απαγόρευση κάποιας τροφής συχνά δημιουργεί μεγαλύτερη επιθυμία για την τροφή αυτή, οπότε ενδείκνυται να μην κόψετε κανένα τρόφιμο στα παιδιά, επομένως ούτε και τα γλυκά.

Κάποιες πρακτικές συμβουλές:

- Περιορίστε την προμήθεια τροφών και ροφημάτων με πρόσθετη ζάχαρη, τα οποία τα παιδιά σας συνηθίζουν να τρώνε, δηλαδή, αποφύγετε να τους τα αγοράζετε, ώστε να μην τα καταναλώσουν τόσο συχνά.

- Περιορισμένη πρέπει να είναι και η κατανάλωση των ροφημάτων που περιέχουν ζάχαρη, όπως τα αναψυκτικά, οι χυμοί του εμπορίου, τα αθλητικά ποτά, το τσάι και ο καφές, τα ενεργειογόνα ποτά, τα γαλακτούχα ροφήματα με ζάχαρη.

- Προτιμήστε τα γλυκά που δεν περιέχουν λίπη αν και περιέχουν ζάχαρη/φρουκτόζη π.χ. τα γλυκά του κουταλιού, η μαύρη σοκολάτα, το μέλι, η μαρμελάδα, τα γλυκίσματα με ωμά ή αποξηραμένα φρούτα, ζελέ, γρανίτα, κ.α.

- Μια εναλλακτική λύση, με ελάχιστες θερμίδες, είναι και τα γλυκά/ ροφήματα με ολιγοθερμιδικές ύλες (π.χ. στεβιόλη, ασπαρτάμη, κ.α.), οι οποίες θεωρούνται ασφαλή για την υγεία και την ανάπτυξη του παιδιού.

Κάποιες έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση σοκολάτας αυξάνει την παραγωγή κάποιων ουσιών, που τονώνουν και φτιάχνουν τη διάθεση, γι’ αυτό και χαρακτηρίζεται ως μια καλή επιλογή κυρίως στα παιδιά που διαβάζουν πολύ.

Ακόμη και αν το παιδί βρίσκεται σε προσπάθεια ρύθμισης της διατροφής του, πολλές φορές, στο σπίτι το ντουλάπι της κουζίνας είναι γεμάτο γλυκά. Η διαθεσιμότητα των γλυκών, συχνά χρησιμοποιείται από τους μεγάλους ως μέσο βελτίωσης των σχέσεων ανάμεσα σε γονείς και παιδιά και στη συνέχεια, το παιδί είναι αυτό που «φταίει» για την αποτυχία του στην προσπάθεια ρύθμισης της διατροφής/βάρους.

Οι γονείς πρέπει να γίνουν σύμμαχοι στην προσπάθεια του παιδιού, ακόμη κι αν είναι πολλές οι διαμάχες για άλλα θέματα (σχολείο, εκπαίδευση, κ.α.) και να γνωρίζουν ότι η απαγόρευση συνήθως δεν βοηθάει, αλλά αυτό που βοηθάει πολύ στα παιδιά, είναι το να τα ενθαρρύνετε και να τα επιβραβεύστε.

Tips για να περιορίσετε τα γλυκά στα παιδιά:

- Σερβίρισμα σε μικρότερη ποσότητα (π.χ. 1 μικρή σοκολάτα αντί για 1 μεγάλη).

- Να τους δίνετε νερό όταν διψάνε και όχι αναψυκτικά, χυμούς, κ.α.

- Το γλυκό να μην προσφέρεται για επιβράβευση στο παιδί.

- Να του προσφέρετε φρούτα αντί για επιδόρπιο.

- Να παρουσιάζετε τα θρεπτικά τρόφιμα με ευχάριστο τρόπο, π.χ. δημιουργώντας ένα χαμογελαστό πρόσωπο με φέτες μπανάνας και σταφίδες. Κόψτε τα φρούτα σε διασκεδαστικά και εύκολα σχήματα με τους κόπτες μπισκότων.

- Ενθαρρύνετε τα παιδιά, αντί για γλυκά, να δημιουργούν καινούργια θρεπτικά σνακς/γεύσεις/συνδυασμούς τροφών, αφήνοντάς τα να επιλέξουν μόνα τους τι επιθυμούν στο δικό τους σνακ (π.χ. γιαούρτι με λίγα λιπαρά με καρύδια και μέλι, γάλα με λίγα λιπαρά με δημητριακά και σταφίδες, μιλκσεϊκ μπανάνα με γάλα, γρανίτα φράουλας).

- Μάθετε τα παιδιά να διαλέγουν τα δημητριακά με τη λιγότερη ζάχαρη.

- Τα γλυκά να είναι διαθέσιμα «στις γιορτές», όχι καθημερινά.

- Το γλυκό δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να αντικαταστήσει το γεύμα που τυχόν δεν έφαγε το παιδί.

- Σερβίρετε τα γλυκά μετά το φρούτο ή/και μετά το φαγητό, και όχι προ του γεύματος.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.