Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2013

Ρομποτική: Τεχνολογικό θαύμα δίνει λύσεις σε άτομα με αναπηρία

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Η διεθνής έκθεση ρομποτικής στην Ταϊβάν ολοκληρώθηκε πριν από λίγες μέρες, παρουσιάζοντας την τελευταία λέξη των εφαρμογών που έχουν αναπτυχθεί, στον κομβικό αυτό τομέα.

Περίπου 300 εκθέτες από όλο τον κόσμο έδειξαν τις καινούργιες ρομποτικές τεχνολογίες που έχουν να κάνουν κυρίως με την ψυχαγωγία αλλά και την κατ’ οίκον φροντίδα.

Σύμφωνα με τους σχεδιαστές, το εξωσκελετικό ρομπότ, που είναι το πρώτο που έχει αναπτύξει η Ταϊβάν, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του βάρους των κάτω άκρων για τον χρήστη και να βελτιώσει την κίνηση. Είναι κατάλληλο για περπάτημα, αλλά και για όλες τις υπόλοιπες κινητικές λειτουργίες για άτομα που έχουν αναπηρίες.

Οι κινήσεις ελέγχονται από ένα πληκτρολόγιο που βρίσκεται κάτω από το δεκανίκι. Τα πόδια ζυγίζουν 23 κιλά, συν τις μπαταρίες που πρέπει να κουβαλά ο χρήστης στην πλάτη του.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Έρευνας και Τεχνολογίας της Ταϊβάν τα συγκεκριμένα ρομποτικά μέλη είναι φθηνότερα από πολλά άλλα που κυκλοφορούν, ανά την υφήλιο. Κοστίζουν περίπου 7.500 Ευρώ.

Ήδη το Ινστιτούτο προσπαθεί να εξελίξει τη συγκεκριμένη εφεύρεση, ώστε να γίνει ελαφρύτερη για τον χρήστη και πιο φθηνή.

«Αυτά τα ρομποτικά πόδια είναι σχεδιασμένα για ανθρώπους που είναι παράλυτοι από τη μέση και κάτω. Η συγκεκριμένη καινοτομία θα τους βοηθήσει να σηκωθούν και να περπατήσουν. Τα υποστηρικτικά αυτά μέλη θα τους γλιτώσουν από καινούργιους τραυματισμούς, που θα μπορούσαν να συμβούν, αν προσπαθούσαν να κινηθούν με άλλους τρόπους. Διαθέτουν τέσσερα μοτέρ, δύο στους γοφούς και δύο στα γόνατα. Με αυτούς τους μηχανισμούς που μιμούνται την κίνηση των ανθρώπινων ποδιών, τα άτομα με αναπηρία μπορούν να κινηθούν» αναφέρει ο Βου Τσενγκ Χούα από το Ινστιτούτο Έρευνας και Τεχνολογίας της Ταϊβάν.

Αυτοί οι μικροί πυγμάχοι είναι τα ρομπότ πολεμιστές της εταιρίας Σα Γιάνγκ Γιε. Οι χειριστές των ρομπότ κινούνται μπροστά από τους αισθητήρες κίνησης, που συνδέονται με τους υπολογιστές. Οι υπολογιστές διαβάζουν την κίνηση και στέλνουν σήματα στα δύο ρομπότ.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση για να ρίξουν μπουνιές, να κινηθούν μπροστά ή να σηκωθούν μετά από μια πτώση.

Η εταιρία που τα έχει κατασκευάσει υποστηρίζει ότι δεν πρόκειται μόνο για διασκέδαση, καθώς η συγκεκριμένη εφαρμογή μπορεί να χρησιμοποιηθεί με επιτυχία στο πεδίο της μάχης ή σε άλλα εχθρικά περιβάλλοντα, διασφαλίζοντας ότι ο ελεγκτής της παραμένει σώος και αβλαβής.

«Αυτά τα ρομπότ ελέγχονται από ανιχνευτές κίνησης.
Αφού διαβάζεται η κίνηση, τα ρομπότ υπακούν την εντολή, για παράδειγμα χτυπούν, γυρίζουν από την άλλη πλευρά ή σηκώνονται» επισημαίνει ο Σέιν Λο από την εταιρία Σα Γιάνγκ Γε.

Τα καινούργια ρομπότ μπορεί να είναι ακόμη πιο ακριβή στις κινήσεις και να φέρουν εις πέρας δύσκολες αποστολές. Ένας υπολογιστής και μια κάμερα μπορούν να επιτρέψουν σε ένα ρομποτικό χέρι να υπολογίσει τη θέση των αντικειμένων.

Αυτό επιτρέπει στο ρομπότ να σηκώσει αντικείμενα διαφορετικού μεγέθους που βρίσκονται σε τυχαίες θέσεις. Για παράδειγμα, μπορούν να σηκώσουν μια αποσκευή στο αεροδρόμιο ή να γαρνίρουν με ακρίβεια μια τούρτα.

«Χρησιμοποιούμε τρισδιάστατους οπτικούς αισθητήρες για να υπολογίσουμε τη θέση των αντικειμένων. Ύστερα βάζουμε την πληροφορία στο λογισμικό σχεδιασμού CAD που έχουμε. Ο υπολογιστής μπορεί να μετρήσει την ακριβή θέση των αντικειμένων που έχουν τοποθετηθεί τυχαία. Το ρομποτικό χέρι μπορεί να τα σηκώσει και να τα βάλει στην επιθυμητή θέση» εξηγεί ο Βου Τσιν Τσιά από το Ινστιτούτο Έρευνας και Τεχνολογίας της Ταϊβάν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.