Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2011

Διχάζουν τα πειράματα σε βλαστοκύτταρα



Νέα διλήμματα βιοηθικής για την επιστημονική κοινότητα.

Είναι δυνατόν να τεθούν όρια στην ιατρική επιστημονική έρευνα και ποια; Τα ερωτήματα δεν είναι ρητορικά. Στοιχειοθετούν τον πυρήνα ενός πολύ μεγάλου σύγχρονου βιοηθικού διλήμματος: Η βιοτεχνολογική πρόοδος επηρεάζει καθοριστικά πλέον την εξέλιξη της ζωής αλλά περνά συνήθως μέσα από μεγάλα και συχνά αντικρουόμενα ιδιωτικά συμφέροντα.

Επιχειρώντας να επιλύσουν την καίρια αυτή αντίφαση, που εμπλέκει το δικαίωμα στη ζωή, τη θεμιτή επιστημονική έρευνα και την επιδίωξη του κέρδους, τα κράτη ακολούθησαν ποικίλες νομοθετικές προσεγγίσεις.

Όπως εξηγεί ο επιστημονικός συνεργάτης της ελληνικής Επιτροπής Βιοηθικής, διδάκτωρ Νομικής Τ. Βιδάλης, στην Ευρώπη παρατηρούνται και «περιοριστικά καθεστώτα», όπως της Γερμανίας και της Αυστρίας, όσο και νομοθεσίες πιο χαλαρές, όπως της Αγγλίας και της Σουηδίας, όπου επιτρέπεται η έρευνα ακόμη και σε έμβρυα που δημιουργούνται για το σκοπό αυτό και άσχετα με το αν αυτά θα καταστραφούν στη συνέχεια.

Η Ελλάδα ακολούθησε μια μέση οδό, καθώς επιτρέπει την έρευνα σε βλαστοκύτταρα εμβρύων (και την καταστροφή τους) αλλά μόνο σε όσα έχουν απομείνει από προηγούμενες πρακτικές (π.χ. εξωσωματική γονιμοποίηση) και δεν αξιοποιήθηκαν αλλιώς για πέντε χρόνια.

Πρόσφατα το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΔΕΚ) με απόφασή του έθεσε αυστηρές προϋποθέσεις και κανόνες στον τρόπο διεξαγωγής της γενετικής έρευνας. Απαγόρευσε ρητά την κατοχύρωση με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας κάθε εφεύρεσης στον τομέα των βλαστοκυττάρων, εφόσον αυτή συνεπάγεται την καταστροφή του εμβρύου.

Ερμηνεύοντας κοινοτική οδηγία (98/44) το ΔΕΚ δίνει διασταλτική έννοια στον όρο ανθρώπινο έμβρυο, περιλαμβάνοντας σε αυτή κάθε ανθρώπινο ωάριο, από τα στάδιο της γονιμοποίησής του, εφόσον αυτή είναι ικανή να ενεργοποιήσει τη διαδικασία ανάπτυξης ανθρώπινου όντος. Ως ανθρώπινο έμβρυο πρέπει να χαρακτηρίζεται και το μη γονιμοποιημένο ωάριο στο οποίο έχει μεταμοσχευθεί ο πυρήνας ώριμου ανθρώπινου κυττάρου.

«Σωστή» θεωρεί τη δικαστική απόφαση ο Γ. Κολιάκος, αναπληρωτής καθηγητής Βιοχημείας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και πρόεδρος της τράπεζας των αρχέγονων κυττάρων του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (ΕΙΕ). Όπως επισημαίνει «δεν μπορεί να πατεντάρεται κάτι που υπάρχει ήδη στη φύση». Εκτιμά ωστόσο ότι έτσι όπως λειτουργεί σήμερα το σύστημα υποχρεώνει τους επιστήμονες να επιδιώκουν την πατέντα, προκειμένου να πετύχουν την αξιοποίηση της επιστημονικής τους έρευνας από τις μεγάλες βιομηχανίες.

Η υπόθεση που κρίθηκε στο ΔΕΚ αφορά την κατοχύρωση διπλώματος ευρεσιτεχνίας σε καθηγητή του Πανεπιστημίου της Βόννης, ο οποίος εφηύρε μια μέθοδο μετατροπής ανθρώπινων βλαστοκυττάρων εμβρύων σε νευρικά κύτταρα. Η εξέλιξη αυτή θεωρείται προάγγελος θεραπείας για ασθένειες όπως Πάρκινσον, διαβήτης και για διάφορες καρδιακές παθήσεις.

Κατά της χορήγησης της παραπάνω πατέντας, όπως δημοσιεύεται στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», προσέφυγε η Greenpeace, θεωρώντας ότι είναι ανήθικο να χορηγούνται τέτοια διπλώματα ευρεσιτεχνίας σε κύτταρα που προέρχονται από ανθρώπινα έμβρυα.

Η απόφαση απαγόρευσης του ΔΕΚ προβληματίζει ωστόσο τους επιστήμονες, καθώς πολλοί εκτιμούν ότι στο πλαίσιο του αγριου ανταγωνισμού που επικρατεί, ειδικά με χώρες της Απω Ανατολής και της Αμερικής, όπου η κατοχύρωση διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας στα ζητήματα αυτά είναι εύκολη υπόθεση, η Ευρώπη θα υστερήσει σημαντικά στην ιατρική έρευνα.

Η ελληνική Επιτροπή Βιοηθικής αποδέχεται την κρατούσα άποψη σύμφωνα με την οποία αντικείμενο ευρεσιτεχνιών είναι μόνο «εφευρέσεις» και όχι οτιδήποτε υπάρχει ήδη στον εξωτερικό κόσμο, δηλ. ανακαλύψεις. Στις ΗΠΑ και άλλες χώρες αναγνωρίζονται, αντίθετα, πατέντες και στις ανακαλύψεις (π.χ. γονιδιώματα) εφόσον σε αυτές έχει προστεθεί κάποια ανθρώπινη επιστημονική παρέμβαση ή μετατροπή.

«Θα υπάρχουν επιπτώσεις στην επιστημονική έρευνα, ειδικά στην προώθηση της καινοτομίας, κάθε φορά που αυτή συγκρούεται με τη βιοηθική. Δεν είμαστε έτοιμοι ούτε μπορούμε να εγκαταλείψουμε τα πάντα χάριν της τεχνολογίας», επισημαίνει ο κ. Βιδάλης.

Η υπόθεση δεν αφορά την αφαίρεση βλαστοκυττάρων από τα νεογέννητα αλλά μόνο την επέμβαση και την καταστροφή εμβρύων.


Διαβάστε περισσότερα...

Το χάπι που αδυνατίζει



Θα μας... χορταίνει χωρίς να έχουμε φάει.

Μια νέα έρευνα υποστηρίζει ότι ίσως στο κοντινό μέλλον να έχουμε στη διάθεσή μας ένα χάπι που θα μας…χορταίνει με αποτέλεσμα να μην επιθυμούμε να φάμε πολύ από τα οποιαδήποτε λαχταριστά εδέσματα, στα οποία αν ήμασταν νηστικοί, δύσκολα θα αντιστεκόμασταν.

Οι ερευνητές από το Imperial College London σε συνεργασία με τη φαρμακευτική εταιρία GlaxoSmithKline πιστεύουν ότι η λύση στο πρόβλημα της παχυσαρκίας μπορεί να έρθει με ένα χάπι που συνδυάζει δυο ορμόνες με ανορεξιογόνο δράση: την PYY και την GLP-1. Τα συγκεκριμένα πεπτίδια εκκρίνονται στον εγκέφαλό μας όταν έχουμε χορτάσει και οι ερευνητές παρατήρησαν σε σχετικές εξετάσεις ότι η εικόνα του εγκεφάλου εκείνων που είχαν λάβει τα συγκεκριμένα πεπτίδια ήταν παρόμοια με την εικόνα εκείνων που ήταν χορτάτοι. Συνεπώς, έφαγαν πολύ λίγο στο γεύμα που ακολούθησε παρότι ήταν νηστικοί.

Οι συγκεκριμένες ορμόνες ξεγελούν τον εγκέφαλο στέλνοντάς του στο σήμα του κορεσμού και σύμφωνα με τον καθηγητή Waljit Dhillo από το Imperial College London «εάν μπορέσουμε να μιμηθούμε αυτή τη δράση σε ένα χάπι που θα λαμβάνεται μια φορά την ημέρα ή την εβδομάδα, μπορεί να αποδειχθεί μια χρήσιμη θεραπεία για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας στο μέλλον».


Πηγή: http://www.vita.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Εφιαλτικές προβλέψεις για τον καρκίνο



Θα αυξηθούν δραματικά τα κρούσματα.

Ιδιαίτερα ανησυχητικές είναι οι προβλέψεις των επιστημόνων σχετικά με την αύξηση των κρουσμάτων καρκίνου παγκοσμίως. Σύμφωνα με το βρετανικό ίδρυμα Έρευνας για τον Καρκίνο, τα κρούσματα της νόσου θα έχουν αυξηθεί έως και 45% σε σχέση με το 2030, δηλαδή 430.000 άνθρωποι θα χτυπιούνται κάθε χρόνο από την επάρατη νόσο, μόνο στη Μεγάλη Βρετανία.

Σύμφωνα με τους Βρετανούς επιστήμονες η αύξηση αυτή οφείλεται, μεταξύ άλλων, στη γήρανση του πληθυσμού που σημειώνεται στις δυτικές χώρες.

Η έρευνα των επιστημόνων αφορά σε 23 διαφορετικά είδη καρκίνου. Όπως προκύπτει, η αύξηση στον ανδρικό πληθυσμό θα ξεπερνά το 55% ενώ για το γυναικείο πληθυσμό το ποσοστό κυμαίνεται στο 35%.

«Οι προβλέψεις σχετικά με τα κρούσματα του καρκίνου είναι πολύ σημαντικές για το σχεδιασμό των πολιτικών στο χώρο της υγείας» αναφέρει ο καθηγητής Peter Sasieni ένας από τους επιστήμονες που μετείχαν στην έρευνα. «Σε μια εποχή που τα κονδύλια για την υγεία όλο και περικόπτονται, είναι ζωτικής σημασίας οι αξιωματούχοι να σχεδιάζουν τις μελλοντικές πολιτικές γνωρίζοντας ότι θα υπάρξει αύξηση των αναγκών για αντικαρκινικές θεραπείες» προσθέτει.


Πηγή: http://www.24h.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πώς θα αναγνωρίσετε αν μια γυναίκα θέλει παιδιά



Κοιτάξτε την στο πρόσωπο!
Έχετε γνωρίσει τη γυναίκα των ονείρων σας και η σκέψη σας φτάνει μέχρι και την απόκτηση οικογένειας, αλλά η σχέση σας μετρά λίγο καιρό και φοβάστε μήπως την τρομάξετε αν της το πείτε;

Αν αναρωτιέστε όμως για το αν θα ήθελε κι εκείνη, όπως εσείς, μια μεγάλη οικογένεια τότε δεν έχετε παρά… να την κοιτάξετε καλά στο πρόσωπο!

Γυναίκες με θηλυκή εμφάνιση είναι πιο πιθανό να θέλουν να αποκτήσουν πολλά παιδιά, σύμφωνα με μια νέα έρευνα και… όσο πιο «μαλακά» είναι τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους τόσο περισσότερα κουτσούβελα θέλουν να αποκτήσουν!

Σύμφωνα με τους ερευνητές του πανεπιστημίου St Andrews οι άντρες που θέλουν απεγνωσμένα να… γίνουν μπαμπάδες και μάλιστα πολύτεκνοι θα πρέπει να αναζητούν το έτερον ήμισυ σε γυναίκες με μικρή μύτη, μεγάλα μάτια και σαρκώδη χείλη, καθώς είναι πιο πιθανό να θέλουν να αποκτήσουν μέχρι και τέσσερα παιδιά!

Όσοι θέλουν μεν να κάνουν παιδί, αλλά αρκούνται και σε ένα, ίσως θα έπρεπε να αρχίσουν να ελκύονται από γυναίκες με λιγότερο ντελικάτα χαρακτηριστικά.

Οι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι τα συμπεράσματα τους εξηγούνται από τα… οιστρογόνα! Όσο μεγαλύτερα είναι τα επίπεδα οιστρογόνων σε μια γυναίκα, τόσο πιο «μαλακά» χαρακτηριστικά έχει… σε συνδυασμό με αυξημένο μητρικό ένστικτο.

Οι ερευνητές ρώτησαν 25 νεαρές γυναίκες πόσα παιδιά θα ήθελαν να κάνουν και πότε και στη συνέχεια μέτρησαν τα επίπεδα οιστρογόνων τους.

Η Miriam Law Smith από το εργαστήριο Perception Lab του πανεπιστημίου St Andrews, που ειδικεύεται στην έρευνα του ανθρώπινου προσώπου δήλωσε: «Όσο περισσότερα οιστρογόνα είχαν, τόσο περισσότερα παιδιά ήθελαν. Ξαφνιαστήκαμε πολύ όταν διαπιστώσαμε αυτή την ισχυρή σχέση».

Τα επίπεδα οιστρογόνων δε φάνηκε να σχετίζονται με την ηλικία στην οποία μια γυναίκα ήθελε να ξεκινήσει οικογένεια, αλλά οι ερευνητές εκτιμούν ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι στο δείγμα τους συμμετείχαν μόνο νεαρές κοπέλες, που κατά μέσο όρο είχαν ως προτεραιότητα τις σπουδές και την καριέρα τους.

Σε ένα δεύτερο πείραμα, οι μελετητές φωτογράφισαν ένα διαφορετικό γκρουπ γυναικών και στη συνέχεια τις ρώτησαν για το αν επιθυμούσαν να αποκτήσουν παιδιά.

Η Dr Law Smith μετά δημιούργησε μια εικόνα από τα πρόσωπα όλων των γυναικών που είχαν δηλώσει ότι ήθελαν πολλά παιδιά και μία ακόμη με όσες δεν έδειχναν και ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην απόκτηση οικογένειας.\

Στη συνέχεια ρώτησε ομάδα εθελοντών, αποτελούμενη από άνδρες και γυναίκες, οι οποίοι βρήκαν ότι οι γυναίκες στην πρώτη φωτογραφία ήταν «περισσότερες θηλυκές».



Διαβάστε περισσότερα...

Η παχυσαρκία είναι η νόσος της εποχής μας



Απειλεί σοβαρά την υγεία μας.

Η παχυσαρκία αποτελεί ένα μεγάλο κεφάλαιο στον κλάδο της δημόσιας υγείας. Αμέτρητες ειδικότητες –συχνά χωρίς την απαραίτητη κατάρτιση - ασχολούνται και προσπαθούν με ορθόδοξους και ανορθόδοξους τρόπους να λύσουν ή να πείσουν ότι μπορούν να λύσουν τη νέα αυτή μάστιγα, ενώ τεράστια χρηματικά ποσά δαπανώνται στο βωμό της. Ωστόσο το πρόβλημα παραμένει.

Τι είναι αυτό που κάνει την παχυσαρκία ένα τόσο δυσεπίλυτο πρόβλημα; Αντίθετα με μη απαραίτητες συνήθειες που επιβαρύνουν την υγεία όπως το κάπνισμα και τα ναρκωτικά, η παχυσαρκία έχει να κάνει με δύο παραμέτρους που είναι αναπόσπαστα κομμάτια της ζωής μας: την ενεργειακή πρόσληψη (φαγητό) και την ενεργειακή δαπάνη (άσκηση).

Ακόμα και σε ένα περιβάλλον με αποκλειστικά ισορροπημένες διατροφικές επιλογές, πληθώρα επιλογών φυσικής δραστηριότητας και ελάχιστες ευκαιρίες για καθιστική ζωή, πάντα θα υπάρχει ένας παράγοντας που δεν μπορεί να ελεγχθεί από καμία εξωτερική ή κοινωνική επιβολή: η ελεύθερη βούληση. Με άλλα λόγια και πάλι θα υπάρχουν άτομα που θα επιλέξουν να φάνε και να καθίσουν περισσότερο.

Ένα δεύτερο εμπόδιο στην απώλεια βάρους είναι οι μη ρεαλιστικοί στόχοι. Τα περισσότερα άτομα που επισκέπτονται διαιτολόγο έχουν σαν προτεραιότητα να χάσουν βάρος γρήγορα. Και συχνά με κάθε θυσία. Ωστόσο η λογική αυτή δυναμιτίζει τη βασική αρχή κάθε σωστής προσέγγισης που στοχεύει στην απώλεια βάρους και αυτή είναι η υιοθέτηση διατηρήσιμων υγιεινών διατροφικών συνηθειών. Ο στόχος ενός σωστού προγράμματος απώλειας βάρους είναι η εκπαίδευση του ατόμου και η σταδιακή αλλαγή των συνηθειών. Η απώλεια βάρους είναι το φυσικό επακόλουθο και όχι η κινητήρια δύναμη της προσπάθειας.

Επίσης η πλειοψηφία των ατόμων που επισκέπτονται διαιτολόγο περιμένουν να πάρουν ένα χαρτί στο οποίο αναγράφεται αναλυτικά και πολύ συγκεκριμένα τι πρέπει και τι δεν πρέπει να φάνε. Φυσικά η παροχή ενός δομημένου διαιτολογίου είναι χρήσιμη προκειμένου το άτομο να μπει σε μια σειρά, ωστόσο η δέσμευση με το πρόγραμμα συχνά εμποδίζει το άτομο να δρα αυτόνομα.

Η συνεχής ενασχόληση με τις δίαιτες βλάπτει σοβαρά την υγεία


Η συνεχής ενασχόληση με δίαιτες οδηγεί στην ανάπτυξη μιας σχέσης αγάπης - μίσους με το φαγητό. Ειδικά οι νέες γυναίκες φτάνουν στο σημείο να νιώθουν τύψεις ακόμα και μετά από μηδαμινές παρεκκλίσεις. Σαν αποτέλεσμα, μια μικρή ατασθαλία γίνεται συνώνυμη της καταστροφής και της αποτυχίας. Φυσικά η στάση αυτή είναι ολότελα λανθασμένη. Η απώλεια βάρους είναι μια διαδικασία που παίρνει χρόνο και είναι φυσικό κάποιες φορές να υπάρξει απόκλιση από το επιθυμητό. Στην πραγματικότητα οι συγκυρίες αυτές είναι χρήσιμες αφού αποτελούν ευκαιρίες για εκμάθηση τεχνικών αποδοχής, απενοχοποίησης και καλύτερης διαχείρισης των παρεκκλίσεων.

Σύμφωνα με τα παραπάνω είναι προφανές ότι οι παράμετροι που μπορούν να αποτελέσουν εμπόδιο στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας είναι πολλές και διαφορετικές, ενώ το κλειδί για την αντιμετώπιση της κρύβεται στις εξής αρχές: εξατομίκευση, σωστή καθοδήγηση, υποστήριξη, επιμονή και ρεαλιστικές προσδοκίες.


Πηγή: http://www.iatronet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Super computer προβλέπει ασθένειες;



Ερευνητές του Brigham and Women’s Hospital (BWH) της Βοστώνης και του GNS Healthcare (Cambridge, MA) συνεργάζονται για την ανάπτυξη ενός συστήματος πρόληψης των ανεπιθύμητων συμβάντων (αρχικά ανεπιθύμητων ενεργειών φαρμάκων και επανεισαγωγών στο νοσοκομείο) σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια, πράγμα που στο παρελθόν ήταν αδύνατο να συμβεί.

Οι ερευνητές θα χρησιμοποιήσουν την υπερ-υπολογιστική πλατφόρμα "Ανάστροφη Μηχανική και Προωθητική Προσομοίωση" (REFS) της εταιρείας GNS για να αναλύσουν δεδομένα από τους ηλεκτρονικούς φακέλους ασθενών. Σκοπός είναι να εντοπίσουν συσχετισμούς που δεν είχαν εντοπισθεί στο παρελθόν, ανάμεσα στα γενετικά και κλινικά χαρακτηριστικά των ασθενών, τις αλληλεπιδράσεις φαρμάκων που παίρνουν και την πορεία της πάθησής τους. Τα υπολογιστικά μοντέλα, που θα δημιουργηθούν από τη συνεργασία αυτή, θα επιτρέψουν στους ερευνητές να προβλέπουν την επίδραση ειδικών παραγόντων στην καρδιακή ανεπάρκεια.

Η εταιρεία GNS ονομάζει τη συγκεκριμένη υπολογιστική πλατφόρμα "χωρίς υπόθεση", επειδή οι ερευνητές δεν χρειάζεται να γνωρίζουν εκ των προτέρων ποιοι συσχετισμοί μεταβλητών μπορεί να έχουν σημασία. Ο υπολογιστής βρίσκει τις αιτιώδεις σχέσεις σε πολύπλοκα σύνολα δεδομένων, προσομοιώνοντας δισεκατομμύρια υποθέσεις "πως θα ήταν αν".

«Η προσέγγιση "χωρίς υπόθεση" αντιπροσωπεύει ένα συναρπαστικό τρόπο για τον εντοπισμό μη εμφανών συνδυασμών παθήσεων, φαρμάκων και άλλων παραγόντων που οδηγούν σε ανεπιθύμητες ενέργειες και αποκαλύπτει ποιες δραστηριότητες μπορούν να τις μετριάσουν», δηλώνει ο επικεφαλής Dr David Bates, διευθυντής του τμήματος Γενικής Παθολογίας και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του BWH, καθηγητής Ιατρικής και καθηγητής Πολιτικών Υγείας και Διοίκησης της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Harvard.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στις ΗΠΑ τα ανεπιθύμητα συμβάντα που μπορούν να προληφθούν κοστίζουν στο σύστημα υγείας περίπου 50 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο. «Αυτό το εγχείρημα έχει τη δυναμική να αυξήσει δραματικά την ποιότητα της φροντίδας των ασθενών, μειώνοντας το κόστος», δηλώνει ο Dr David Bates.


Διαβάστε περισσότερα...

Το μπρόκολο «φάρμακο» για την καρδιά



Διατίθεται σε επιλεγμένα καταστήματα στις ΗΠΑ.

Βρετανοί επιστήμονες ανέπτυξαν ένα νέο είδος μπρόκολου που περιέχει αυξημένες ποσότητες της θρεπτικής ουσίας γλυκοραφανίνης η οποία ανάμεσα στα άλλα συνδέεται με την προστασία της καρδιάς.

Το μπρόκολο «φάρμακο»


Ειδικοί του Ινστιτούτου Διατροφικών Ερευνών στο Νόριτς δημιούργησαν ένα μπρόκολο που περιέχει 2-3 φορές υψηλότερα επίπεδα της γλυκοραφανίνης. Η ουσία διαλύει το λίπος στον οργανισμό εμποδίζοντας έτσι τη δημιουργία θρόμβων στις αρτηρίες, βασικό παράγοντα πρόκλησης καρδιαγγειακών επεισοδίων.

«Έχει αποδεχθεί ότι τα λαχανικά αποτελούν το φαρμακείο της φύσης. Η κατανάλωση αυτού του μπρόκολου μειώνει τη χοληστερόλη στο αίμα» αναφέρει ο Ρίτσαρντ Μίτχεν, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας που εργαζόταν επί χρόνια για την ανάπτυξη του σούπερ μπρόκολου.

Το υβρίδιο


Οι ερευνητές θέλησαν να δημιουργήσουν τη νέα ποικιλία όχι με γονιδιακές τροποποιήσεις αλλά με φυσικές μεθόδους. Μετά από πολλούς πειραματισμούς κατάφεραν να δημιουργήσουν το μπρόκολο που επιθυμούσαν διασταυρώνοντας μια κοινή ποικιλία μπρόκολου που καλλιεργείται στην Μεγάλη Βρετανία με μια ποικιλία άγριου μπρόκολου με πικρή γεύση από την Σικελία που έχει αυξημένες ποσότητες γλυκοραφανίνης.

Το σούπερ μπρόκολο πωλείται εδώ και λίγο καιρό σε επιλεγμένα καταστήματα σε δύο Πολιτείες των ΗΠΑ με την επωνυμία Beneforte. Από τον Νοέμβριο θα ξεκινήσει η πώλησή του στη Μεγάλη Βρετανία ενώ από τον Δεκέμβριο θα διατίθεται σε όλη την επικράτεια των Ηνωμένων Πολιτειών.

Το σούπερ μπρόκολο ανήκει σε μια νέα κατηγορία προϊόντων στα οποία «εμφυτεύονται» έξτρα ποσότητες θρεπτικών συστατικών. Ανάμεσα τους είναι πορτοκάλια με περισσότερο ασβέστιο, γάλα με ω-3 λιπαρά οξέα, μανιτάρια με αυξημένα επίπεδα βιταμίνης D, τομάτες και πατάτες με σελήνιο κ.α.


Διαβάστε περισσότερα...

Διατροφή και σεξουαλική επιθυμία



Συμβουλές για καλά αποτελέσματα.

Η διατροφή και κυρίως το βάρος φαίνεται να παίζει μεγάλο ρόλο τόσο στη γονιμότητα όσο και στη σεξουαλική λειτουργία. Γνωρίζουμε ότι οι τροφές περιέχουν ένα μεγάλο αριθμό βιταμινών-μετάλλων και ιχνοστοιχείων που είναι απαραίτητα για την καλή λειτουργία του οργανισμού. Επίσης, μια καλή διατροφή προστατεύει από την εμφάνιση χρόνιων νοσημάτων όπως είναι η παχυσαρκία, τα καρδιαγγειακά νοσήματα και ο σακχαρώδης διαβήτης, αλλά και είναι απαραίτητη για τη θεραπεία των νοσημάτων αυτών.

Τα χρόνια νοσήματα και η κακή ποιότητα διατροφής είναι δύο από τους καταλυτικότερους παράγοντες στην ολοένα αυξανόμενη σεξουαλική δυσλειτουργία στους άντρες. Παράγοντες που επηρεάζουν τη σεξουαλική λειτουργία του άντρα είναι:

- Παχυσαρκία. Οι άντρες με παχυσαρκία έχουν τρεις φορές μικρότερο αριθμό και κινητικότητα σπερματοζωαρίων. Επίσης, το επιπλέον λίπος στον παχύσαρκο άντρα δεσμεύει την ελεύθερη τεστοστερόνη και πιθανώς ευνοεί τη μετατροπή της σε οιστρογόνο, γεγονός που μειώνει την ερωτική επιθυμία. Τέλος, η παχυσαρκία συνοδεύεται με χαμηλότερη αυτοεκτίμηση και μειωμένη libido. Ειδικότερα, οι άντρες με κοιλιακή παχυσαρκία (περίμετρος μέσης μεγαλύτερη των 92εκ.) έχουν 2 φορές υψηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν στυτική δυσλειτουργία.

- Αγγειακή λειτουργία. Η καλή μικρο- και μακρο-αγγειακή κυκλοφορία είναι απαραίτητη για την καλή στυτική λειτουργία και μια διατροφή πλούσια σε ζωικά λιπαρά, η έλλειψη άσκησης και η παχυσαρκία, δημιουργούν αθηρωματική πλάκα, δηλαδή βλάβη των αγγείων.

- Δυτικού τύπου διατροφή. Γνωρίζουμε ότι η κακή ποιότητα της διατροφής δημιούργει κακές συνθήκες για τη σεξουαλική λειτουργία του ζευγαρίου και στην Ελλάδα ο τρόπος διατροφής φαίνεται να έχει στραφεί περισσότερο προς τα δυτικά πρότυπα παρά ποτέ. Η Δυτικού τύπου διατροφή αποτελείται από πολλά πολυακόρεστα, κορεσμένα λιπαρά και υψηλές σε απλά σάκχαρα τροφές. Για την καλή λειτουργία τoυ υποθαλάμου, της υπόφυσης, των όρχεων και των επινεφριδιών, που παράγουν και ελέγχουν τα επίπεδα της τεστοστερόνης, είναι απαραίτητη η κατανάλωση ψευδαργύρου, βιταμινών Α και C, ω-3 λιπαρών οξέων (όλα τα παραπάνω είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά) και βιταμινών του συμπλέγματος Β. Τα αντιοξειδωτικά βελτιώνουν την αγγειακή λειτουργία και την κινητικότητα και αριθμό των σπερματοζωαρίων, ενώ παίζουν ρόλο στη δημιουργία των ορμονών του σεξ και στην παραγωγή τεστοστερόνης.

Πώς μεταφράζονται οι παραπάνω οδηγίες σε μια διατροφή που μπορεί να ακολουθήσει κάποιος και να έχει καλά αποτελέσματα:

- Αποφεύγουμε τις πλούσιες σε λίπος και ζάχαρη τροφές, που «μπλοκάρουν» τα αγγεία και είναι πλούσια σε θερμίδες. Αυτές οι τροφές είναι τα τηγανητά, τα παχιά κρέατα, τα ολόπαχα γαλακτοκομικά, τα φαγητά τύπου junk, τα γλυκά και αναψυκτικά.

- Εμπλουτίζουμε τη διατροφή με φρούτα και λαχανικά εποχής που περιέχουν άφθονες βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία.

- Προτιμούμε τα ολικής άλεσης και αναποφλοίωτα δημητριακά, καθώς και ανάλατους καρπούς.

- Καταναλώνουμε άπαχα κομμάτια κόκκινου κρέατος, λιπαρά ψάρια (γαύρος, σαρδέλλα, σολομός, τσιπούρα κτλ) και οστρακοειδή από καθαρές θάλασσες.

- Εάν υπάρχει υπέρβαρο/παχυσαρκία, ακολουθούμε τις οδηγίες ειδκού και χάνουμε βάρος. Ακόμα και μια μικρή απώλεια βάρους, συνδέεται με καλύτερη αγγειακή λειτουργία, αυξημένη ελευθερη τεστοστερόνη και βελτιωμένη ερωτική διάθεση.

- Εντάσσουμε στην καθημερινότητά μας φυσική δραστηριότητα που βελτιώνει τη διάθεση, βοηθάει στην απώλεια βάρους, στη βελτίωση της αντοχής και της κινητικότητας.

- Η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ, ειδικά του κόκκινου κρασιού που περιέχει ρεσβερατρόλη, φαίνεται ότι προσφέρει καλύτερη λειτουργία στα αγγεία και πιο χαλαρή διάθεση. Η συνιστώμενη καθημερινή ποσότητα αλκοόλ για τους άντρες είναι μέχρι 2 μερίδες. Πολλά συμπληρώματα φαίνεται ότι μπορεί να προσφέρουν καλύτερη σεξουαλική λειτουργία, όμως λόγω της έλλειψης επαρκών μελετών που να υποστηρίζουν την ασφάλειά τους, καλό είναι να λαμβάνετε μόνο τα συμπληρώματα που σας δίνει ο ιατρός ή ο κλινικός διαιτολόγος σας. Επιπλέον, η καλύτερη πηγή θρεπτικών συστατικών είναι οι τροφές, παρά η αθρόα κατανάλωση βιταμινούχων σκευασμάτων.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο «χτυπά» όλες τις ηλικίες



Παγκόσμια ημέρα για τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια στις 29 Οκτωβρίου.

Κάποτε το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο ήταν η νόσος που προσέβαλε τον παππού και τη γιαγιά. Στις μέρες μας το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο χτυπά όλες τις ηλικίες χωρίς εξαίρεση.

Αυτό τονίζουν σε ανακοίνωσή τους το Κέντρο Αποθεραπείας και Αποκατάστασης «ΑΝΑΠΛΑΣΗ» και το «Ελληνικό Ίδρυμα για τον Εγκέφαλο και τη Σπονδυλική Στήλη, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τα Αγγειακά Εγκεφαλικά Επεισόδια (29 Οκτωβρίου).

Γνωρίζοντας την σημασία της ενημέρωσης, οι δύο φορείς χρησιμοποιούν την πολυετή εμπειρία των επιστημονικών συνεργατών τους (ιατρών και θεραπευτών) στην αντιμετώπιση αυτής της νόσου και κυκλοφορούν ενημερωτικό έντυπο με τον τίτλο «Το Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο προλαμβάνεται και θεραπεύεται». Αναλυτικά επισημαίνουν τα εξής:

Το εγκεφαλικό επεισόδιο είναι μία εξαιρετικά σοβαρή κατάσταση. Οφείλεται, συνήθως, στο γεγονός ότι, είτε μία περιοχή του εγκεφάλου ισχαιμεί, τροφοδοτείται δηλαδή με μικρότερη ποσότητα αίματος (οξυγόνο και θρεπτικές ουσίες), απ’ όση χρειάζεται για να λειτουργεί φυσιολογικά, είτε υφίσταται βλάβη, λόγω αιμορραγίας.
Λίγα λεπτά μίας τέτοιας κατάστασης, ανεπαρκούς οξυγόνωσης και θρέψης των νευρώνων, αρκούν για να υποστεί ο εγκέφαλος βαρεία και μη αναστρέψιμη βλάβη.

Μετά την εγκατάστασή του και την σταθεροποίηση της νευρολογικής εικόνας, το Α.Ε.Ε., ισχαιμικού ή αιμορραγικού τύπου, προκαλεί:
• Μερική ή πλήρη απώλεια κινητικότητας των άκρων.
• Διαταραχές του επιπέδου της συνείδησης, της οργάνωσης της σκέψης, του λόγου, της μνήμης, της δυνατότητας αναγνώρισης και της δυνατότητας οργάνωσης πράξεων.
• Διαταραχές της ψυχικής λειτουργίας, με συμπτώματα έντονου άγχους, λύπης ή κατάθλιψης και έντονη δυσχέρεια προσαρμογής.
• Αποδιοργάνωση της προσωπικής και επαγγελματικής ζωής.

Τα συμπώματα
Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες της ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ και του Ελληνικού Ιδρύματος για τον Εγκέφαλο και τη Σπονδυλική Στήλη, υπάρχουν συγκεκριμένα συμπτώματα που προειδοποιούν για επικείμενο Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο:
• Δυσχέρεια στην κατανόηση αυτών που λένε οι άλλοι ή δυσχέρεια στην ομιλία (δυσφασία).
• Αιμωδία (μούδιασμα) ή/και αδυναμία στο πρόσωπο και στα άνω και κάτω άκρα, που εμφανίζονται στην μία ή την άλλη πλευρά του σώματος.
• Θάμβος ή απώλεια οράσεως, πιο συχνά μόνο στο ένα μάτι.
• Ζάλη, ίλιγγος, αστάθεια στη βάδιση ή/και πτώση από απώλεια των αισθήσεων.

Η σημασία της πρόληψης
Παρόλα αυτά, επισημαίνουν οι επιστήμονες των δύο φορέων, η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη. Κάθε άτομο υψηλού κινδύνου επιβάλλεται να πραγματοποιεί και να ακολουθεί, κατά τακτικά χρονικά διαστήματα:
- Πλήρη κλινικό και εργαστηριακό έλεγχο.
- Φαρμακευτική θεραπεία για τον έλεγχο υπέρτασης και μεταβολικών διαταραχών, (Σακχαρώδης Διαβήτης, Χοληστερίνη, κλπ).
- Ειδική διαγνωστική μελέτη και θεραπεία για καρδιοπαθείς.
- Υγιεινή διατροφή όπως καθορίζεται από Ενδοκρινολόγους – Διαιτολόγους.
- Διακοπή καπνίσματος.
- Τακτική κινησιοθεραπεία, αερόβια άσκηση.
- Ελάττωση ή διακοπή κατανάλωσης αλκοόλ.

Η σημασία της θεραπείας
Εάν, λοιπόν, έχετε υποστεί Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο, μην περιμένετε να γίνετε καλά με τον καιρό, χωρίς τη βοήθεια της επιστήμης.
Μπορεί η ίδια η εξέλιξη της νόσου να χαρακτηρίζεται από μία σταδιακή βελτίωση των νευρολογικών διαταραχών, αλλά συνήθως, όχι σε ικανοποιητικό βαθμό.
Η καθυστέρηση στην έγκαιρη αντιμετώπιση των προβλημάτων προκαλεί αφ΄ενός μεν μία στασιμότητα ή την παγίωση των διαταραχών, αφετέρου δε δευτερογενή φαινόμενα – επιπλοκές, που βάζουν σε κίνδυνο ακόμα και την ζωή σας (αναπνευστικές λοιμώξεις, φλεβική θρόμβωση, κατακλίσεις, συγκάμψεις, βαθιά κατάθλιψη κλπ).

Το κλειδί για τον περιορισμό των πολλαπλών αρνητικών επιδράσεων και επιπλοκών των Α.Ε.Ε. είναι αποκλειστικά η συγκροτημένη και αποτελεσματική θεραπεία Αποκατάστασης.

Ο τελικός στόχος είναι να επιτύχει ο ασθενής το υψηλότερο δυνατό επίπεδο αυτονομίας και να μπορεί να απολαμβάνει ξανά την καλύτερη δυνατή ποιότητα ζωής.

Το ενημερωτικό έντυπο μπορείτε να το δείτε, να το κατεβάσετε ή να το εκτυπώσετε, από την ιστοσελίδα www.anaplasi-rehab.gr.



Διαβάστε περισσότερα...