Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2016

Ο ψηλότερος καταρράκτης στον κόσμο


Μοναδικές εικόνες που κόβουν την ανάσα και δείχνουν το μεγαλείο της φύσης.

Πρόκειται για τον ψηλότερο καταρράκτη του κόσμου που λέγεται Angel Falls ή και Salto Angel. Ο εντυπωσιακός καταρράκτης με ύψος 979 μέτρα και με ελεύθερη πτώση 807 μέτρων, βρίσκεται στην άκρη του υψιπέδου Αουγιάν-Τεπούι, στο Εθνικό Πάρκο Κανάιμα της Βενεζουέλας το οποίο και αποτελεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.

Το όνομά του το πήρε από τον αμερικανό αεροπόρο Angel ο οποίος ήταν ο πρώτος που πέταξε πάνω από τους καταρράκτες. Υπάρχουν αναφορές ότι ο βενεζουελάνος εξερευνητής, Ερνέστο Σάντσες λα Κρους, εντόπισε τους καταρράκτες το 1912, αλλά δεν δημοσιοποίησε την ανακάλυψή του και έτσι έγιναν γνωστοί από τον αμερικανό αεροπόρο το 1933.

Μάλιστα όταν προσπάθησε να τους προσεγγίσει με το μονοπλάνο του αυτό καταστράφηκε όταν οι τροχοί του βυθίστηκαν στο ελώδες έδαφος. Ο ίδιος μαζί με τη σύζυγό του και 3 φίλους του, χρειάστηκε 11 μέρες για να επιστρέψει στον πολιτισμό.

Ο ψηλότερος καταρράκτης του κόσμου είναι 2,5 φορές ψηλότερος από το Empire State Building και 15 φορές ψηλότερος από τους καταρράκτες του Νιαγάρα. Το επίσημο ύψος του καταρράκτη, δηλαδή τα 979 μέτρα, προσδιορίστηκε με μια έρευνα που διεξήχθη από μια αποστολή που οργανώθηκε και χρηματοδοτήθηκε από την αμερικανίδα δημοσιογράφο Ρουθ Ρόμπερτσον, στις 13 Μαΐου 1949. Ο καταρράκτης μάλιστα είναι τόσο ψηλός ώστε πριν το νερό φτάσει στο έδαφος μετατρέπεται σε... ομίχλη και αυτό φαίνεται από τις εντυπωσιακές εικόνες.

Η πρώτη επιτυχημένη ανάβαση στην κορυφή του βράχου, μετά από αποτυχημένες προσπάθειες, ολοκληρώθηκε στις 13 Ιανουαρίου του 1971. Μάλιστα οι ορειβάτες που το τόλμησαν και το κατάφεραν τελικά, χρειάστηκαν 9,5 ημέρες να ανέβουν και 1,5 ημέρες να κατέβουν, κάνοντας ραπέλ.

Δείτε τις φωτογραφίες...


Διαβάστε περισσότερα...

Πώς βγήκε η φράση «έφτασε στο νυν και αεί»


Πώς έφτασε να χρησιμοποιείται με την έννοια του τέλους.

Όταν θέλουμε να πούμε ότι κάποιος έφτασε στο τέλος, χρησιμοποιούμε τη φράση «έφτασε στο νυν και αεί».

Η φράση προέρχεται από το τροπάρι: «Δόξα Πατρί και Υιώ και Αγίω Πνεύματι, και νυν, και αεί, και εις τους αιώνας των αιώνων. Αμήν».

Έτσι, η φράση χρησιμοποιείται με την έννοια του τέλους, επειδή το «νυν» και «αεί» βρίσκονται στο τέλος του τροπάριου.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η ΑΔΕΔΥ διαμαρτύρεται γιατί δεν την έχει καλέσει η ΕΡΤ


Τι αναφέρει σε επιστολή της προς τη διοίκηση του σταθμού.

Επιστολή διαμαρτυρίας προς τη διοίκηση της ΕΡΤ απέστειλε η εκτελεστική επιτροπή της ΑΔΕΔΥ, προκειμένου να εκφράσει την «έντονη διαμαρτυρία της για το γεγονός ότι η ΕΡΤ δεν έχει καλέσει ως τώρα καμία φορά, ούτε στις ειδήσεις, ούτε στις ενημερωτικές της εκπομπές, εκπρόσωπο της Τριτοβάθμιας Συνδικαλιστικής Οργάνωσης των εργαζομένων του Δημοσίου, προκειμένου να ενημερώσει τους πολίτες για τις θέσεις του Συνδικαλιστικού Κινήματος στο μεγάλο θέμα του Ασφαλιστικού».

Όπως καταγγέλλει η ΑΔΕΔΥ, «σε καθημερινή βάση παρουσιάζονται οι θέσεις της κυβέρνησης και του υπουργού Εργασίας, με μονομέρεια».

Η επιστολή της ΑΔΕΔΥ

Προς: Διοίκηση της ΕΡΤ

Κοιν:

1. Γενικό Διευθυντή Ειδήσεων και Ενημέρωσης ΕΡΤ

2. Π.Ο.Σ.Π.Ε.Ρ.Τ.

Θέμα: Επιστολή Διαμαρτυρίας

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ., εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία της για το γεγονός ότι η ΕΡΤ δεν έχει καλέσει ως τώρα καμία φορά, ούτε στις ειδήσεις, ούτε στις ενημερωτικές της εκπομπές, εκπρόσωπο της Τριτοβάθμιας Συνδικαλιστικής Οργάνωσης των εργαζομένων του Δημοσίου, προκειμένου να ενημερώσει τους πολίτες για τις θέσεις του Συνδικαλιστικού Κινήματος στο μεγάλο θέμα του Ασφαλιστικού.

Σε καθημερινή βάση παρουσιάζονται οι θέσεις της Κυβέρνησης και του Υπουργού Εργασίας, με μονομέρεια.

Η Διοίκηση της ΕΡΤ δεν διστάζει να φιλοξενεί σε καθημερινή βάση ειδικούς συνεργάτες του Υπουργού Εργασίας, οι οποίοι έχουν μάλιστα συμμετάσχει στη συγγραφή του Σχεδίου της Κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό, αλλά παρουσιάζονται με την ιδιότητα «ανεξάρτητων», δήθεν, Νομικών –ειδικών για ασφαλιστικά θέματα και «εξηγούν» στο τηλεοπτικό κοινό τις «αλλαγές» του νέου ασφαλιστικού νόμου, χωρίς κανέναν αντίλογο.

Θεωρούμε υποχρέωση της ΕΡΤ – για την επαναλειτουργία της οποίας δώσαμε και εμείς, οι εργαζόμενοι, αγώνες – να σεβαστεί επιτέλους την απαράβατη αρχή της αντικειμενικής πληροφόρησης του ελληνικού λαού και μάλιστα για ένα τόσο κορυφαίο ζήτημα.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πρεμιέρα από σήμερα για τον εθνικό διάλογο για την Παιδεία


Λιάκος: Έχουμε μπροστά μας ένα πολύ δύσκολο, αλλά αναγκαίο έργο.

Τη δυσκολία του εγχειρήματος του εθνικού διαλόγου για την Παιδεία υπογράμμισαν ο πρόεδρος της επιτροπής Εθνικού και Κοινωνικού Διαλόγου για την Παιδεία Αντώνης Λιάκος και ο πρόεδρος της επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής Κώστας Γαβρόγλου, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Εν όψει της σημερινής, πρώτης δημόσιας συζήτησης για την Παιδεία, με θέμα «Οι σκοποί και οι στόχοι της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης», οι κκ Λιάκος και Γαβρόγλου έθεσαν τους βασικούς άξονες, τονίζοντας την ιδιαιτερότητα της σύμπραξης τεσσάρων φορέων.

«Έχουμε μπροστά μας ένα πολύ δύσκολο, αλλά αναγκαίο έργο», είπε ο κ. Λιάκος, επισημαίνοντας ότι οι επιτροπές καλούνται να αφουγκραστούν την εμπειρία των εκπαιδευτικών, των εκπαιδευόμενων και της κοινωνίας, παράλληλα με τις ομάδες εργασίας των επιτροπών, οι οποίες είναι επιφορτισμένες να μελετήσουν το τι έχει γίνει μέχρι σήμερα. Η έμφαση που θα δοθεί, όπως ανέφερε ο κ. Λιάκος, θα αφορά στις προ-πανεπιστημιακές βαθμίδες της εκπαίδευσης, που παίζουν καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη της σκέψης ενός ανθρώπου. Ιδιαίτερα, θα δοθεί έμφαση στη μετάβαση από το αναλυτικό πρόγραμμα στις εκπαιδευτικές πρακτικές, κάτι που μεταφράζεται στην αποδέσμευση του εκπαιδευτικού από ένα «πρόγραμμα υποχρεώσεων» και στη δυνατότητά του να προσαρμόζει τη διδασκαλία του, ανάλογα το μαθητικό δυναμικό. «Αυτό συνιστά μεγάλη πρόκληση», σχολίασε ο κ. Λιάκος και πρσοέθεσε τη σημασία που έχει η ενεργός συμμετοχή της κοινωνίας στην Εκπαίδευση, μέσω της δια βίου μάθησης, της εκπαίδευσης των γονέων, αλλά και των αναπτυξιακών μοντέλων της εκάστοτε περιοχής: «Αντί "εμφύτευμα" στο κοινωνικό περιβάλλον, η Εκπαίδευση πρέπει να είναι ένας κόμβος του τοπικού δικτύου», είπε.

Από τη μεριά του, ο κ. Γαβρόγλου, επισήμανε τη σημασία της διαμόρφωσης ενός πολιτικού πλαισίου, που θα αφορά δύο βασικά ζητήματα: Το είδος των σχολείων που θέλουμε και τον ενιαίο χώρο ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας. Όσον αφορά το πρώτο, είναι γνωστό ότι υπάρχουν πολλά είδη σχολείων στις δύο πρώτες βαθμίδες της εκπαίδευσης -δημοτικά, ολοήμερα δημοτικά, γενικά λύκεια, επαγγελματικά λύκεια, μουσικά, καλλιτεχνικά σχολεία κ.λπ. «Το ερώτημα είναι: Τα θέλουμε όλα αυτά;», τόνισε ο κ. Γαβρόγλου και επεξήγησε ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν προτάσεις για να μειωθεί ο αριθμός, ούτως ώστε να δοθεί μια γενική κατεύθυνση στα περισσότερα σχολεία, χωρίς να υπάρχει πρόσθετο ωράριο. Ακόμη, δεδομένης της δέσμευσης του υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Νίκου Φίλη, για 14ετή υποχρεωτική εκπαίδευση, θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία και για το ζήτημα της τεχνικής εκπαίδευσης. «Θα πρέπει να είμαστε ανοιχτοί να συζητήσουμε, αλλά και να καταλήξουμε σε συμφωνία», επισήμανε ο κ. Γαβρόγλου.

Όσον αφορά στον ενιαίο χώρο ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας, στο τραπέζι των συζητήσεων θα βρεθούν όλα τα ζητήματα. Ο κ. Γαβρόγλου επανέλαβε τη σημασία μιας πολιτικής συζήτησης και συμφωνίας που θα αφορά στα ερευνητικά κέντρα, τα ΑΕΙ, την «ορθολογικοποίηση» των πανεπιστημίων (διοικητικά, οργανωτικά, οικονομικά και λειτουργικά), τα μεταπτυχιακά, αλλά και στις συνθήκες εργασίας νέων διδακτορούχων.

Σημειώνεται ότι η δημόσια συζήτηση, που θα γίνει στο Ινστιτούτο Παστέρ (Βασ. Σοφίας 127), θα αρχίσει στις 7μ.μ. και θα μεταδοθεί ζωντανά, μέσω live streaming, από την ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας, www.minedu.gov.gr.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το σπίτι που μένει ορφανό επειδή... κρύβει ένα τρομακτικό μυστικό


Το ακίνητο έχει βγει στη αγορά εδώ και 5 μήνες, όμως παρά τις χιλιάδες προβολές, που έχει αποσπάσει, κανένας δεν ενδιαφέρεται να το αγοράσει.

Αυτό το εντυπωσιακό μικρό σπιτάκι περιλαμβάνει έναν καταπράσινο κήπο και πωλείται σε τιμή ευκαιρίας, ωστόσο ακόμα δεν έχει βρει τον αγοραστή του.

Και αυτό γιατί το σπίτι κρύβει ένα τρομακτικό μυστικό, που απωθεί τους εν δυνάμει αγοραστές του.

Ποιο είναι αυτο; To συγκεκριμένο κτίριο είχε φιλοξενήσει τα γυρίσματα της ταινίας «Η Σιωπή των Αμνών» και σε αυτό γυρίστηκε η κορυφαία σκηνή κατά την οποία η Τζόντι Φόστερ ξεσκέπασε τον δολοφόνο "Buffalo Bill" και έφερε στο φως τα διεστραμμένα εγκλήματα που διέπραττε ο τελευταίος κατά γυναικών.

Δείτε τις σκηνές της ταινίας που γυρίστηκαν μέσα στο συγκεκριμένο σπίτι:



Στο βίντεο που ακολουθεί μπορείτε να ανακαλύψετε πώς είναι σήμερα το πολυζητημένο σπίτι.

Δείτε το βίντεο εδώ:




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Πόλεμος» στην αγορά για τις αυξημένες εισφορές του Ασφαλιστικού


Έντονες αντιδράσεις από το σύνολο του επιχειρηματικού κόσμου μετά το «οκ» τεσσάρων φορέων στον πρωθυπουργό.

Μαίνεται ο «πόλεμος» στην αγορά για την πρόθεση της κυβέρνησης να προβεί σε αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών και την συγκατάθεση που έδωσαν ορισμένοι εργοδοτικοί φορείς.

Τον εργοδοτικό εμφύλιο προκάλεσε η συγκατάθεση των τεσσάρων κοινωνικών εταίρων (ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, ΣΕΤΕ) στο σχέδιο της κυβέρνησης να αυξήσει τις ασφαλιστικές εισφορές με την επιμελητηριακή κοινότητα της χώρας πρώτη να εκφράζει σύσσωμη την αντίρρησή της.

«Πρέπει να καταστεί σαφές ότι το ασφαλιστικό δεν μπορεί να λυθεί μόνο με μέτρα που αυξάνουν τις επιβαρύνσεις, όπως για παράδειγμα οι αυξήσεις των εργοδοτικών εισφορών και των εισφορών των εργαζομένων. Αντίθετα, πρέπει να συνδυαστεί με ένα νέο αναπτυξιακό πλαίσιο, αλλά και με μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας», επισήμανε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων (ΚΕΕ), Κωνσταντίνος Μίχαλος.

Μάλιστα ο κ. Μίχαλος τόνισε ότι το σύνολο της αγοράς διαφωνεί με ένα τέτοιο ενδεχόμενο και έστειλε νέα μελέτη στο Μέγαρο Μαξίμου και στο υπουργείο Εργασίας.

Το στρατόπεδο των εργοδοτικών κοινωνικών εταίρων που τάσσεται υπέρ «απολογείται» προτάσσοντας ως βασικό επιχείρημα την αποφυγή «ψαλιδίσματος» στις συντάξεις. Υπέρμαχοι του «όχι», από την πλευρά τους, κάνουν λόγο για «αναποτελεσματική» επιλογή αντιαναπτυξιακού χαρακτήρα που θα αυξήσει τα κρούσματα φοροδιαφυγής, εισφοροδιαφυγής και αδήλωτης εργασίας.

Σε επιστολή του προς τους αρμόδιους υπουργούς, ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ) χαρακτηρίζει την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών «απεχθή» για τον κλάδο που εκπροσωπεί, χτυπώντας «καμπανάκι» για την επόμενη ημέρα αυτής της πρωτοβουλίας.

«Η εισφορά της τάξης του 20% που συζητείται να επιβληθεί σε ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους θα τους πλήξει σημαντικά, καθώς θα συνδέεται με ένα υψηλό ποσοστό του φορολογητέου εισοδήματός τους. Οπότε, σε πολλές περιπτώσεις, φορολογία και εισφορές θα υπερβαίνουν κατά πολύ το 50% του εισοδήματός τους», επισημαίνει.

Την πλήρη αντίθεσή του στην κατακόρυφη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες εξέφρασε ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΟΕΕ), Κωνσταντίνος Κόλλιας, χαρακτηρίζοντας το φόρο «κεφαλικό».

Σε επιστολή του προς τον πρωθυπουργό, την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, τους αρχηγούς των κομμάτων και τους προέδρους των εργοδοτικών φορέων, έκανε λόγο για κοινωνικά άδικο μέτρο και κυρίως οικονομικά αναποτελεσματικό, που θα οδηγήσει σε περαιτέρω συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας και σε απώλεια εσόδων για τα ασφαλιστικά ταμεία και τον Κρατικό Προϋπολογισμό.

Ανάλογη στάση τήρησε και ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΕΑ), Ιωάννης Χατζηθεοδοσίου. Οπως εξήγησε, έστω και 1% να αυξηθούν οι εισφορές για μία μικρή επιχείρηση, αυξάνεται αμέσως το κόστος λειτουργίας της. Μια τέτοια πρόταση, σύμφωνα με τον ίδιο, θα οδηγούσε τον επιχειρηματία σε περικοπή προσωπικού για να κρατήσει ανοιχτό το κατάστημά του. «Συζητάμε μία λύση που θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της ανεργίας», είπε χαρακτηριστικά, για να προσθέσει πως «ένα άλλο ενδεχόμενο είναι η κατακόρυφη αύξηση της “μαύρης” εργασίας».

Επιστολή με την οποία δίνει εξηγήσεις γιατί δέχεται η ΕΣΕΕ αύξηση των εργοδοτικών εισφορών έστειλε ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Βασίλης Κορκίδης στις ενώσεις μέλη της.

Στη σχετική επιστολή σημειώνεται, μεταξύ άλλων, ότι επικρατεί απόλυτη σύγχυση στην αγορά εξαιτίας του ότι δεν είναι καλά πληροφορημένοι αρκετοί έμποροι και πως «το ασφαλιστικό είναι ένα ενιαίο εθνικό θέμα, αλλά υπάρχουν δύο διαφορετικά θέματα για τις ασφαλιστικές εισφορές».

Ο κ. Κορκίδης υπογραμμίζει στην ίδια επιστολή: «όσο με αφορά, έδωσα απαντήσεις και όχι δεν μετανιώνω αλλά επιμένω στη στάση, στη θέση μου, τις προτάσεις και τις αποφάσεις μου» και ζητάει από τους εμπόρους μέχρι την Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2016 να καταθέσουν προτάσεις για να συμπεριληφθούν στην πρόταση που θα καταθέσει η ΕΣΕΕ στην κυβέρνηση.

Απορρίπτουν το προσχέδιο νόμου της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό και οι επιστημονικοί φορείς

Ομόφωνα, με έντονο, ανεπιφύλακτο και κατηγορηματικό τρόπο, απορρίπτουν το προσχέδιο νόμου της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό οι επιστημονικοί φορείς της χώρας, όπως αυτό είδε το φως της δημοσιότητας χωρίς μάλιστα την οφειλόμενη στοιχειώδη προηγούμενη συζήτηση με τους κοινωνικούς φορείς, όπως υποστηρίζουν σε ανακοίνωσή τους ύστερα από συνάντηση των εκπροσώπων τους στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.

Όπως αναφέρουν, η τυχόν εφαρμογή των μέτρων που περιλαμβάνονται στο εν λόγω προσχέδιο συνιστά ουσιαστικά δήμευση του εισοδήματος των επιστημόνων-ελεύθερων επαγγελματιών, συνυπολογιζομένων των λοιπών φοροδοτικών τους υποχρεώσεων (ΦΠΑ, φορολόγηση από το πρώτο ευρώ, τέλος επιτηδεύματος, εισφορά αλληλεγγύης κ.λπ.).

Σημειώνουν ότι η εισφοροδοτική επιδρομή, που επιχειρείται με το συγκεκριμένο προσχέδιο νόμου οδηγεί σε μαζική βίαιη έξοδο από το επάγγελμα μεγάλου αριθμού του ενεργού πληθυσμού των ελευθέρων επαγγελματιών - επιστημόνων, καθιστά δε παντελώς επισφαλή την, ήδη, κλονισμένη εισπραξιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων και συμβάλλει ευθέως στην ενίσχυση των «γκρίζων» ζωνών της οικονομίας.

Όπως έγινε γνωστό, στη συνάντηση έλαβαν μέρος ο πρόεδρος του ΔΣΑ και της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, Βασίλης Αλεξανδρής, ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Γ. Στασινός, ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου Μιχ. Βλασταράκος, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Κων. Λουράντος και το μέλος του Δ.Σ Σεραφείμ Ζήκας, ο πρόεδρος της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας Αθαν. Κατσίκης, ο πρόεδρος της Σ.Ε των Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Γεωρ. Ρούσκας και ο ταμίας του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Αθηνών Θεοδ. Αναγνωστόπουλος, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δικαστικών Επιμελητών Ευθ. Πρεκετές, ο Γ.Γ της Ομοσπονδίας Νικ. Αντωνίου και το μέλος της Ομοσπονδίας Γ. Χαλκιαδάκης, η πρόεδρος του πανελλήνιου κτηνιατρικού Συλλόγου Αθηνά Τραχήλη και ο αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών Ι. Μαρμαράς.

--------------

ΔΣΑ: Το νέο ασφαλιστικό θα οδηγήσει στην επαγγελματική μας εξόντωση

Απέρριψε το νομοσχέδιο της κυβέρνησης ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθήνας.

«Τυχόν εφαρμογή των μέτρων που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό συνιστά ουσιαστικά δήμευση του εισοδήματος των δικηγόρων και θα οδηγήσει αναπόφευκτα στην οικονομική και επαγγελματική εξόντωση της συντριπτικής πλειονότητας τους» επισημαίνει σε ανακοίνωση του ο Δικηγορικός Σύλλογος της Αθήνας.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας σε σημερινή συνεδρίασή του, συζήτησε διεξοδικά τους τρόπους αντίδρασης του δικηγορικού σώματος απέναντι στο προσχέδιο για το ασφαλιστικό που δόθηκε στη δημοσιότητα από την κυβέρνηση.

Μάλιστα , εκφράζοντας «την ομόθυμη, απόλυτη και κατηγορηματική απόρριψη του κυβερνητικού αυτού σχεδίου εκ μέρους του συνόλου του δικηγορικού σώματος, αποφάσισε να συμμετάσχει στη τριήμερη αποχή που εξήγγειλε η Συντονιστική Επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων από την Τρίτη 12/1/2016 έως και την Πέμπτη 14/1/2016, ημέρα που συγκαλείται εκτάκτως η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας».

Επίσης, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε να προτείνει στην Ολομέλεια να αχθεί, μετά την Πέμπτη, σε απόφαση καθολικής αποχήςαόριστης διάρκειας όλων των δικηγόρων της χώρας.

Στην ανακοίνωση του το Δ.Σ ενόψει των κινητοποιήσεων του κλάδου, καλεί όλα τα μέλη του να συμμετάσχουν ενεργά στο πανδικηγορικό-πανεπιστημονικό συλλαλητήριο της Πέμπτης, 14/1/2016, με σημείο εκκίνησης τα γραφεία του ΔΣΑ (12 το μεσημέρι) και πορεία προς το υπουργείο Εργασίας και τη Βουλή, όπου θα επιδοθεί ψήφισμα.

--------------

Έντονη η αντίδραση και της ΠΟΜΙΔΑ για το ασφαλιστικό

«Απαράδεκτη η πρόταση για περικοπή συντάξεων όσων έχουν πρόσθετο εισόδημα από εκμίσθωση ακινήτων».

«Άδικη και απαράδεκτη είναι η πρόταση που περιλαμβάνεται στο μνημόνιο, για περικοπή των συντάξεων όσων έχουν κάποιο πρόσθετο εισόδημα, κυρίως από εκμίσθωση ακινήτων» επισημαίνει η ΠΟΜΙΔΑ σε επιστολή προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και την ηγεσία των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας και καλεί την κυβέρνηση να μην προχωρήσει στην υιοθέτησή της.

Όπως επισημαίνει η Ομοσπονδία των Ιδιοκτητών ακινήτων, η σχεδιαζόμενη Εθνική Σύνταξη δεν μπορεί να έχει προνοιακό χαρακτήρα, αλλά πρέπει να αντιστοιχεί στις εισφορές που καθένας έχει καταβάλει. «Συνεπώς κάθε περικοπή της για έναν τέτοιο λόγο είναι κατάφωρα άδικη και κοινωνικά απαράδεκτη, γιατί θα είναι μια σκληρή τιμωρία στα «μυρμήγκια» της κοινωνίας», αναφέρει η ΠΟΜΙΔΑ. Η Ομοσπονδία υπογραμμίζει ακόμη τις θέσεις των ιδιοκτητών ακινήτων για τη φορολογία των ενοικίων και τον ΕΝΦΙΑ.

Σε ό,τι αφορά τα ενοίκια, η ΠΟΜΙΔΑ επισημαίνει ότι εφόσον καταργηθεί η αυτοτελής φορολόγηση και εφαρμοστεί ενιαία κλίμακα για όλες τις κατηγορίες εισοδημάτων, τότε θα πρέπει να ισχύσει και για τους ιδιοκτήτες ακινήτων το αφορολόγητο των 9.500 ευρώ, έκπτωση για τις δαπάνες επισκευής και ασφάλισης των ακινήτων, αλλά κυρίως να καταργηθεί ο ΕΝΦΙΑ καθώς είναι γνωστό ότι ο λόγος για τον οποίο θεσπίστηκε η αυτοτελής φορολόγηση των ενοικίων, ήταν να διασφαλιστεί η εισπραξιμότητά του.

«Διαφορετικά, αναφέρεται στην επιστολή, η θέσπιση ενιαίας κλίμακας με συντελεστές που θα φτάνουν το 50%, χωρίς αφορολόγητο, χωρίς έκπτωση δαπανών, χωρίς αποσβέσεις, και με τον ΕΝΦΙΑ να «ζει και να βασιλεύει», θα υποδεικνύουν τη φοροδιαφυγή ή την εγκατάλειψη των ακινήτων ως μοναδικές διεξόδους…».

Για τη φορολογία κεφαλαίου η ΠΟΜΙΔΑ σημειώνει ότι η πρόθεση του υπουργείου να επαναφέρει τον ΦΑΠ θα επιρρίψει τα βάρη σε εκείνους που «ματώνουν» πληρώνοντας τα πολλά, και που τώρα σχεδιάζεται να κληθούν να πληρώσουν πολλαπλάσιες φορολογικές υποχρεώσεις από αυτές που ήδη έχουν, προς όφελος εκείνων που ουσιαστικά απαλλάσσονται με τρόπο κοινωνικά άδικο.

Υποστηρίζει ότι μια τέτοια αλλαγή θα οδηγήσει σε βέβαιο εισπρακτικό «Βατερλό», και καλεί την κυβέρνηση να τολμήσει αυτό που δεν τόλμησαν οι προηγούμενοι, δηλαδή:

- Να νομοθετήσει να πληρώνουν όλοι, και οι κάτοχοι των εκατομμυρίων στρεμμάτων εκτός σχεδίου τουριστικών και παραθεριστικών φιλέτων, οι οποίοι σήμερα σκανδαλωδώς φοροαπαλλάσσονται, «πληρώνοντας», μόλις ένα ευρώ ανά στρέμμα το χρόνο.

- Να καταργήσει τον συμπληρωματικό φόρο, συμβάλλοντας έτσι στην επανεκκίνηση της οικοδομής, της κτηματαγοράς και ολόκληρης της οικονομίας.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr και http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το υπουργείο Υγείας για την έλλειψη ακριβών φαρμάκων από τα νοσοκομεία


Στην μεταβατική περίοδο κατά την οποία επανήλθε η χορήγηση των φαρμάκων υψηλού κόστους, όπως τα ογκολογικά, από τα φαρμακεία των νοσοκομείων, αποδίδει το υπουργείο Υγείας τα προβλήματα που παρατηρήθηκαν με την έλλειψη τους σε κάποια νοσοκομεία.

Από την 1η Ιανουαρίου επανήλθε η χορήγηση των φαρμάκων υψηλού κόστους (π.χ. ογκολογικά) από τα φαρμακεία των νοσοκομείων, μετά την πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση που προβλέπει κλειστό προϋπολογισμό και επιβολή claw- back στη νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη, υπενθυμίζει το υπουργείο Υγείας και τονίζει ότι "με αυτό τον τρόπο όχι μόνο δεν επιβαρύνονται οι ογκολογικοί ασθενείς, αντιθέτως, μπαίνει τέλος στην ταλαιπωρία τους, αφού μέχρι σήμερα αναγκάζονταν να πηγαίνουν στα νοσοκομεία και με τη διαδικασία του «στερείται», να προμηθεύονται τα φάρμακά τους από τον ΕΟΠΥΥ".

Το υπουργείο Υγείας επισημαίνει ότι λόγω αυτής της μεταβατικής περιόδου σε ορισμένα νοσηλευτικά ιδρύματα παρατηρήθηκαν προβλήματα έγκαιρης παραγγελίας και επάρκειας των συγκεκριμένων φαρμάκων.

Διευκρινίζει δε, ότι οι ελλείψεις αυτές οφείλονταν αποκλειστικά στον παραπάνω λόγο και όχι σε ελλιπή χρηματοδότηση, καθώς οι αναγκαίες πιστώσεις των νοσοκομείων είναι διασφαλισμένες.

Ήδη, όπως διευκρινίζει η πολιτική ηγεσία, το υπουργείο Υγείας με συνεργασία των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ) και του ΕΟΠΥΥ, έχει αντιμετωπιστεί σε μεγάλο βαθμό το πρόβλημα και τις επόμενες ημέρες θα ομαλοποιηθεί πλήρως η χορήγηση αυτών των ειδικών φαρμάκων στους ασθενείς. Μάλιστα, σε σύσκεψη που πραγματοποίησε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου με τους διοικητές και τους υπηρεσιακούς διοικητές - υποδιοικητές των νοσοκομείων της χώρας, δόθηκε η εντολή να υπάρξει στενή παρακολούθηση της διαδικασίας άμεσου εφοδιασμού των φαρμακείων των νοσοκομείων, έτσι ώστε κανένας ασθενής να μη στερηθεί τα φάρμακα που έχει ανάγκη.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Επιβεβαιώνει το λιμό στη Μαντάγια της Συρίας ο ΟΗΕ


Χιλιάδες άνθρωποι έχουν εγκλωβιστεί για μήνες χωρίς προμήθειες.

Τουλάχιστον 400 άτομα πρέπει να μεταφερθούν επειγόντως εκτός της υπό κατάληψη πόλης Μαντάγια της Συρίας για ιατρική φροντίδα, είπαν χθες στα Ηνωμένα Έθνη οι πρέσβεις της Ισπανίας και Νέας Ζηλανδίας.

«Χρειάζονται επείγουσα ιατρική μεταφορά απόψε και χρειάζονται την άδεια από την κυβέρνηση της Συρίας για να μεταφερθούν», είπε ο πρέσβης της Νέας Ζηλανδίας στα Ηνωμένα Έθνη, Γκεράρντ βαν Μπέμεν.

Νωρίτερα, ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών συζήτησε το θέμα των λιμοκτονούντων αμάχων της Συρίας στην συνέλευση του Συμβουλίου Ασφαλείας μετά από εισήγηση της Νέας Ζηλανδίας και της Ισπανίας, μετά από αναφορές ότι δεκάδες χιλιάδες αμάχων έχουν εγκλωβιστεί για μήνες χωρίς προμήθειες και πεθαίνουν της πείνας, είπε ο πρέσβης της Νέας Ζηλανδίας στα Ηνωμένα Έθνη, Γκεράρντ βαν Μπέμεν, σε δημοσιογράφους. «Η τακτική της πολιορκίας και λιμοκτονίας είναι ένα από τα πιό αποτρόπαια χαρακτηριστικά της συριακής σύρραξης», είπε.

Χθες έγινε και η πρώτη μεγάλη αποστολή τροφίμων και ιατροφαρμακευτικού υλικού στη Μαντάγια και σε άλλες δύο περιοχές, παρουσία αξιωματούχων του ΟΗΕ. Μια νηοπομπή με ανθρωπιστική βοήθεια εισήλθε στην κωμόπολη της Μαντάγια, που τελεί υπό κατάληψη από τις κυβερνητικές δυνάμεις, όπου χιλιάδες έχουν εγκλωβιστεί για μήνες χωρίς προμήθειες και όπου έχουν αναφερθεί θάνατοι από λιμό.

Αντιπρόσωποι των Ηνωμένων Εθνών και ΜΚΟ είδαν άμαχους που λιμοκτονούσαν στις περιοχές όπου έγιναν ανθρωπιστικές αποστολές χθες, είπε ανώτατος αξιωματούχος του ΟΗΕ.

Ο Γιακούμπ Ελ Χίλο, ο επιτόπιος συντονιστής ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ στη Συρία ο οποίος βρέθηκε στην Μαντάγια για να επιβλέψει την αποστολή, είπε ότι είχε επίσης λάβει ανεπιβεβαίωτες αναφορές ότι τουλάχιστον 40 άτομα είχαν πεθάνει από την πείνα. "Είδαμε με τα ίδια μας τα μάτια ακραίως υποσιτιζόμενα παιδιά. Είμαι σίγουρος ότι υπάρχουν επίσης και υποσιτιζόμενοι ηλικιωμένοι και είναι αλήθεια ότι είναι υποσιτιζόμενοι, άρα υπάρχει λιμός, και είμαι σίγουρος ότι το ίδιο ισχύει και στην άλλη πλευρά, στην Αλ Φουά και την Κεφράια", είπε στο Ρόιτερς τηλεφωνικά από την Μαντάγια, κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο.

Η Φουά και η Κεφράια είναι δύο χωριά που κατοικούνται κυρίως από σιίτες, και τελούν υπό κατάληψη από τους αντικαθεστωτικούς. Και τα δύο μέρη έλαβαν ανθρωπιστική βοήθεια από την ίδια αποστολή χθες.

Φορτηγά με τρόφιμα και ιατρική βοήθεια άρχισαν τη διανομή ως μέρος μιας συμφωνίας μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών, δήλωσαν χθες τα Ηνωμένα΄Εθνη και ο Ερυθρός Σταυρός, ενώ επιβεβαίωσαν ότι βοήθεια θα δινόταν και στα δύο σιιτικά χωριά Αλ Φουά και Κεφράια στη βορειοδυτική περιφέρεια Ιντλίμπ.

Η πρέσβειρα των Ηνωμένων Πολιτειών στον ΟΗΕ Σαμάνθα Πάουερ επίσης κατέκρινε δριμύτατα τα γεγονότα στην Μαντάγια, αναφερόμενη σε φωτογραφίες λιμοκτονούντων παιδιών, ως «εικόνες που μας θυμίζουν τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο», ενώ ο Βρετανός πρέσβης Μάθιου Ράικροφτ είπε ότι «το να οδηγείς άμαχους στη λιμοκτονία είναι μια απάνθρωπη τακτική που χρησιμοποιείται από την κυβέρνηση του (Προέδρου Μπασάρ) Αλ Άσαντ και των συμμάχων του».

Ο Σύρος πρέσβης στον ΟΗΕ Μπασάρ Τζαφάρι είπε στους δημοσιογράφους ότι η κυβέρνησή του ήταν δεσμευμένη να προσφέρει «πλήρη συνεργαρσία» στη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας αλλά αρνήθηκε ότι οι κάτοικοι της Μαντάγια λιμοκτονούσαν, ισχυριζόμενος ότι «οι πληροφορίες είναι ψεύτικες» και ότι οι φωτογραφίες «είναι ψέμματα». Μεταξύ άλλων, ισχυρίστηκε ότι «δεν υπάρχει έλλειψη ανθρωπιστικής βοήθειας στη Μαντάια» και ότι μερική από τη σχεδιασμένη βοήθεια «έχει ληστευθεί από οπλισμένες ομάδες τρομοκρατών».


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Εργάνη: Θετικό ισοζύγιο προσλήψεων-αποχωρήσεων το 2015


Καταγράφεται αύξηση της μισθωτής απασχόλησης τον Δεκέμβριο.

Αύξηση της μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα καταγράφεται για το Δεκέμβριο του 2015, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ του υπουργείου Εργασίας προκύπτει θετικό ισοζύγιο προσλήψεων - αποχωρήσεων κατά 7.826 θέσεις εργασίας.

Συγκεκριμένα, τα στοιχεία δείχνουν ότι οι αναγγελίες πρόσληψης ανήλθαν σε 142.528, ενώ οι αποχωρήσεις σε 134.702. Από τις 134.702 συνολικά αποχωρήσεις, οι 53.391 προήλθαν από οικειοθελείς αποχωρήσεις και οι 81.311 από καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου ή λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου.

Παράλληλα, από τη σύγκριση των ισοζυγίων των δύο μηνών, Δεκεμβρίου 2015 και Δεκεμβρίου 2014, προκύπτει επίσης θετική επίδοση κατά 8.660 θέσεων εργασίας.

Συνολικά για την περίοδο Ιανουάριος - Δεκέμβριος 2015, οι αναγγελίες προσλήψεων ανήλθαν στις 1.809.552 θέσεις εργασίας και οι αποχωρήσεις έφτασαν τις 1.709.852, εκ των οποίων οι 1.004.705 ήταν αποτέλεσμα καταγγελιών συμβάσεων αορίστου χρόνου ή λήξεων συμβάσεων ορισμένου χρόνου και οι 705.147 οικειοθελείς αποχωρήσεις.

Έτσι, το ισοζύγιο των ροών μισθωτής απασχόλησης ολόκληρου του 2015, είναι θετικό και διαμορφώνεται στις 99.700 νέες θέσεις εργασίας, (υψηλότερο του αντίστοιχου ισοζυγίου του έτους 2014, κατά 578 περισσότερες θέσεις εργασίας), αποτελώντας μάλιστα τη δεύτερη υψηλότερη επίδοση έτους από το 2001 μέχρι σήμερα.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι εταιρείες που προσπάθησαν να αγοράσουν το Facebook όταν ήταν απλά μια startup


Ο χορός των δισεκατομυρίων και τα όχι του Mark Zuckerberg.

To Facebook, μας ενημερώνει το Business Insider, έχει πάνω από 1,5 δισεκατομμύρια ενεργούς χρήστες το μήνα. Σύμφωνα με τα όσα γράφει στο βιβλίο του ο David Kirkpatrick, «The Facebook Effect», το Facebook ήταν ένα εξαιρετικό «φιλέτο» τουτέστιν μια δημοφιλής εταιρεία που άπαντες ήθελαν να εξαγοράσουν. Ήδη τέσσερις μήνες μετά την έναρξη του δημοφιλούς μέσου κοινωνικής δικτύωσης, άνθρωποι που διέθεταν αρκετά χρήματα, άρχισαν να σχηματίζουν ουρά και ένας ένας να παρακαλά τον συν ιδρυτή και CEO, Mark Zuckerberg να δεχτεί τα δολάριά τους και να τους πουλήσει την εταιρεία τους.

Προφανώς, ο Zuckerberg απέρριψε όλες τις προσφορές-μερικές από αυτές πάντως, ήταν αρκετά δελεαστικές όπως θα δείτε και παρακάτω.

Τον Ιούνιο του 2004, ένας ανώνυμος χρηματοδότης προσέφερε το ποσό των 10 εκατομμυρίων ευρώ



Το Facebook, τότε TheFacebook.com, βγήκε στον «αέρα» τον Φεβρουάριο του 2004 και μόλις τέσσερις μήνες αργότερα ο 20χρονος τότε Mark Zuckerberg δέχτηκε μια προσφορά 10 εκατομμυρίων δολαρίων από κάποιον χρηματοδότη-το όνομα του οποίου δεν έγινε γνωστό.

Η Friendster επίσης προσπάθησε να εξαγοράσει το Facebook



Η online εταιρεία τυχερών παιδιών Friendster, επιχείρησε να κάνει το deal αλλά δεν είχε ποτέ κάποιο αποτέλεσμα.

Το καλοκαίρι του 2004, η Google χτύπησε τη πόρτα



Ο Mark Zuckerberg και ο συνέταιρός του από το Χάρβαρντ, δέχτηκαν την επίσκεψη «μερικών στελεχών της Google», το καλοκαίρι του 2004, προκειμένου να βρουν έναν τρόπο συνεργασίας ή ακόμα και εξαγοράς του «TheFacebook».

Τον Μάρτιο του 2005, η Viacom έριξε το ποσό των 75 εκατομμυρίων στο τραπέζι



Η Αμερικανική διεθνής εταιρεία μέσων μαζικής ενημέρωσης (η «μαμά» του MTV) άνοιξε το πορτοφόλι της προσφέροντας ένα γενναιόδωρο ποσό. Αλλά εις μάτην.

Το MySpace ήθελε το 2005 να αποκτήσει τον «νεόπλουτο αντίπαλο»



Την άνοιξη του 2005, ο CEO του MySpace, DeWolfe επισκέφτηκε τον Mark Zuckerberg και την ομάδα του για την πιθανή πώληση του Facebook. O Mark και οι λοιποί, απλά ήθελαν να συναντήσουν τον DeWolfe «επειδή ήταν ένας ενδιαφέρον τύπος και ήταν περίεργοι για το MySpace», γράφει ο David Kirkpatrick.

Μισό χρόνο αργότερα, η μητρική εταιρεία του MySpace, News Corp είχε την ίδια επιθυμία. Τον Ιανουάριο του 2006, το τότε αφεντικό της News Corp digital, Ross Levinsohn, συναντήθηκε με τον Mark στο Λος Άντζελες. Ο Levinsohn ήθελε να αγοράσει το TheFacebook, αλλά ανησυχούσε ότι τελικά δεν θα άξιζε τα λεφτά του.



Η Viacom επέστρεψε το φθινόπωρο του 2005



Η Viacom δεν εγκατέλειψε εύκολα το Facebook -όπως ενημερώθηκαν τα στελέχη της εταιρείας-, οι τηλεθεατές του MTV ξόδευαν όλο και περισσότερο χρόνο στο Facebook. Οπότε η συνάντηση μεταξύ του CEO Tom Freston και του Mark Zuckerberg ήταν αναμενόμενη,το 2005, για να λάβει ο πρώτος ένα ωραιότατο «όχι, ευχαριστώ».

Το NBC έβαλε στο «μάτι» το Facebook το 2005



Ο Kirkpatrick δεν αναφέρει περισσότερες λεπτομέρειες, αλλά όπως φαίνεται τα στελέχη του NBC πέρασαν μια βόλτα από τα γραφεία του Facebook το 2005.

Η απελπισμένη Viacom επέστρεψε για τελευταία φορά το 2006



Στις αρχές του 2006, το αφεντικό του MTV, Michael Wolf πέρασε από το Facebook για τελευταία φορά. Ο Zuckerberg του ανέφερε ότι πίστευε πως η εταιρεία είχε αξία 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Μια εβδομάδα αργότερα, η Viacom έκανε μια προσφορά ύψους 1,5 δισεκατομμυρίων-προσέφερε μάλιστα 800 εκατομμύρια μετρητά στην αρχή και τα υπόλοιπα αργότερα. Η συμφωνία κατέρρευσε παρά το γεγονός ότι η αγοραπωλησία ήταν σχεδόν στα σκαριά.

Τον Ιούνιο του 2006, η Yahoo αποφάσισε να βάλει «χέρι» στο Facebook



Η προσφορά που έπεσε στο τραπέζι, ήταν ένα δισεκατομμύριο. Οι επενδυτές του Facebook και πολλά στελέχη της εταιρείας, ήθελαν να γίνει η αγοραπωλησία. Αλλά ο Mark Zuckerberg πίστευε ότι η εταιρεία άξιζε περισσότερα.

Το 2006, η AOL έριξε και εκείνη μια «ματιά» στο Facebook



Ο CEO της εταιρίας, Jonathan Miller αποφάσισε ότι ήθελε να αποκτήσει το Facebook, στα μέσα του 2006. Έπεισε μάλιστα και άλλες εταιρείες να συμπορευτούν μαζί του προφέροντας το ποσό του ενός δισεκατομμυρίου.

Η Yahoo επέστρεψε το φθινόπωρο του 2006



Η προσφορά αυτή τη φορά ήταν ένα δισεκατομμύριο ή και περισσότερα. Αλλά τότε το Facebook δεν ήταν ένα απλό site για τους συμφοιτητές του Mark Zuckerberg-καθημερινά, πάνω από 50.000 άνοιγαν σελίδα στον ιστότοπο.



«Γιατί να μη σε εξαγοράσουμε για 15 δισεκατομμύρια;», ρώτησε ο CEO της Microsoft τον Mark Zuckerberg. Ο Steve Ballmer θέλοντας να κρατήσει μακριά από την Google το Facebook, προσφέρθηκε να αγοράσει την εταιρεία το 2007. Η αγοραπωλησία δεν έγινε, αλλά η Microsoft αγόρασε το 1,6% του Facebook για περίπου 250 εκατομμύρια δολάρια.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Στις 25 Γενάρη η πίστωση της έβδομης δόσης για την επιδότηση σίτισης


Την έβδομη κατά σειρά επιδότηση σίτισης προγραμματίζει να καταβάλει τη Δευτέρα 25 Γενάρη το υπουργείο Εργασίας.

Αυτό θα συμβεί μέσω της καταβολής από 70- 220 ευρώ στην κάρτα Αλληλεγγύης – σίτισης των δικαιούχων.

Στόχος της κυβέρνησης, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι να καταβληθεί η συγκεκριμένη επιδότηση και στους 2.400 που η ένσταση που είχαν υποβάλει, έγινε αποδεκτή.

Αν δεν προλάβουν την τωρινή ημερομηνία, θα μεταφερθούν στην καταβολή επιδότησης σίτισης που θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Φλεβάρη.


Πηγή: http://www.enikonomia.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Προσφυγόπουλα γεμίζουν χρώμα τους τοίχους μιας φυλακής


Αντιμετωπίζουν τα τραύματά τους μέσω της ζωγραφικής – Δείτε φωτογραφίες και βίντεο.

Για τη Hanan, που γνωρίζει τον πόλεμο περισσότερο από κάθε άλλο παιδί στην ηλικία της, είναι μια ευκαιρία για δημιουργήσει κάτι όμορφο. Καθώς προσθέτει το κόκκινο χρώμα πάνω στο πράσινο φόντο του τοίχου, η 13χρονη πρόσφυγας που πλέον ζει σε ένα καταυλισμό στο βόρειο Ιράκ αισθάνεται ικανοποιημένη που για μία τουλάχιστον ημέρα θα βάλει χρώμα στο άχαρο γκρι.

«Ήθελα να πάρω μέρος σε αυτό το πρότζεκτ για να ξεχάσω για λίγο το παρελθόν και τον πόλεμο. Ήθελα να ζωγραφίσω με τους φίλους μου», δηλώνει η Hanan στο AlJazeera.



Η Hanan είναι ένα από τα παιδιά από τη Συρία που συμμετέχουν στο Castle Art Project. Με υλικά που προέρχονται από δωρεές, τα παιδιά έχουν την ευκαιρία, μια φορά την εβδομάδα, να μεταφερθούν σε έναν κόσμο χρώματος μέσω των ζωγραφιών τους.



Το Akre Camp, όπου πλέον μένουν τα παιδιά, ήταν παλιότερα φυλακή. Σήμερα τα παιδιά μεταμορφώνουν τους καταθλιπτικούς τοίχους του.





Η υπεύθυνη του πρότζεκτ, Kawther Ahmad, είναι επίσης πρόσφυγας από τη Συρία. Όπως εξηγεί, πρόκειται για έναν τρόπο για να βοηθηθούν τα παιδιά να αντιμετωπίσουν το τραύμα που έχουν βιώσει. Τα αρχικά σχέδια των παιδιών ήταν γεμάτα θάνατο και πόλεμο, σημειώνει και προσθέτει: «Προσπαθούμε να τα ενθαρρύνουμε να ζωγραφίσουν πιο ευχάριστες, πιο όμορφες σκηνές. Είναι μια μορφή θεραπείας, που έχει αποτέλεσμα».




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αγωνία για την εξαφάνιση 37χρονης μητέρας τριών παιδιών


Άκαρπες μέχρι στιγμής οι έρευνες για τον εντοπισμό της.

Η εξαφάνιση της 37χρονης (Α.Λ. γεννηθείσα το 1979) στο Βελβεντό Κοζάνης, μητέρας τριών παιδιών, με καταγωγή από τον Πειραιά, έχει συγκλονίσει την τοπική κοινωνία, αλλά και της ευρύτερη περιοχής του νομού.

Άπαντες κινητοποιήθηκαν για την ανεύρεσή της κοπέλας από την πρώτη στιγμή, στο άκουσμα της είδησης.

Από το πρωί της Δευτέρας 11 Ιανουαρίου, Αστυνομική δύναμη της Ασφάλειας Κοζάνης, η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης παραρτήματος Κοζάνης, αλλά και σύσσωμοι οι κάτοικοι του Βελβεντού, χτένισαν κυριολεκτικά το χωριό περιμετρικά, αλλά και εντός του χωριού, προκειμένου να εντοπίσουν την 37χρονη.

Δυστυχώς, μέχρι και αργά τη νύχτα της ίδιας ημέρας, δεν υπήρξε κάποιο νέο στοιχείο που να οδηγεί στα ίχνη της 37χρονης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Kozanilife.gr, η γυναίκα βγήκε το Σάββατο 9 Ιανουαρίου το βράδυ, όπως είπε στον σύζυγό της αλλά δεν επέστρεψε. Όταν ο ίδιος, διαπίστωσε ότι η σύζυγός του δεν έχει επιστρέψει, ειδοποίησε την Αστυνομία.

Η Ασφάλεια Κοζάνης, προκειμένου, να εντοπίσει την 37χρονη ζήτησε από μαγαζάτορες του Βελβεντού να ανοίξουν τις κάμερες ασφαλείας και δουν το καταγεγραμμένο υλικό, αλλά όπως φαίνεται, ούτε και αυτό στάθηκε ικανό να δώσει κάποιο νέο στοιχείο. Οι έρευνες συνεχίζονται.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Σταθμός τρένου λειτουργεί για έναν επιβάτη


Εδώ και πολλά χρόνια, ο ανενεργός σιδηροδρομικός σταθμός Kami- Shirataki στο νησί Hokkaido συνεχίζει να λειτουργεί για έναν και μόνο επιβάτη: Μια μαθήτρια Λυκείου, που ολοκληρώνει τις σπουδές της στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση στις 26 Μαρτίου 2016. Πριν από 3 χρόνια η επιβατική κίνηση στην περιοχή μειώθηκε σημαντικά, κάνοντας τη διεύθυνση του σταθμού να διακόψει τα δρομολόγια στην συγκεκριμένη πόλη.



Ωστόσο, λίγο πριν οι ιαπωνικές σιδηροδρομικές γραμμές οριστικοποιήσουν την απόφασή τους, παρατήρησαν, ότι μια κοπέλα ήταν καθημερινή επιβάτης του τρένου. Στην συνέχεια αποφάσισαν να διατηρήσουν την συγκεκριμένη διαδρομή και να αναβάλουν το κλείσιμο του σταθμού έως ότου αποφοιτήσει η κοπέλα, ενώ προσάρμοσαν τα δρομολόγια ανάλογα με το πρόγραμμα της μικρής μαθήτριας. Πάντως, μετά την ολοκλήρωση της φοίτησης της νεαρής ο σταθμός θα κλείσει οριστικά.






Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η τραγική έκκληση του παππού του 4χρονου προς τον αλβανό απαγωγέα


«Το παιδί είναι άρρωστο και κινδυνεύει».

Δραματική έκκληση προς τον 33χρονο Αλβανό να αφήσει ελεύθερο το 4χρονο παιδί απευθύνει ο πατέρας της δολοφονημένης γυναίκας.

Μιλώντας στην τηλεόραση του Alpha, o τραγικός πατέρας είπε: «Κάνω έκκληση σε αυτόν που το απήγαγε να το αφήσει. Το παιδί είναι άρρωστο και κινδυνεύει. Δεν χάνουμε τις ελπίδες μας, αλλά πρέπει να το βρούμε γρήγορα πριν η υγεία του θιχτεί και η ψυχούλα του...»

«Σας παρακαλώ όλους να μας βοηθήσετε να το βρούμε», δήλωσε ο κ. Μαυρόματης.

«Εμείς δεν θέλουμε τίποτε άλλο, θέλουμε να επιστρέψει ο Φοίβος. Έχουμε ελπίδες, η αστυνομία λέει ότι ο δράστης δεν έχει απομακρυνθεί από την περιοχή», πρόσθεσε ο ίδιος, εξηγώντας πως «έχουμε καθημερινές και συχνές επαφές με την αστυνομία κι όλους τους σχετικούς φορείς. Το μόνο στοιχείο που έχουμε μέχρι τώρα είναι το μηχανάκι του δράστη. Τουλάχιστον είναι μια αρχή για να βρούμε το εγγόνι μας, το Φοίβο».

Ο τραγικός παππούς δήλωσε πως ο αδελφός του παιδιού, ο Ιάσωνας «κάθε μέρα ρωτάει για τον Φοίβο». «Πρέπει να τον βρούμε, για την ψυχική και την σωματική του υγεία. Ευχαριστούμε όλους όσους ασχολούνται με την έρευνα, συγκινητική είναι η παρουσία κατοίκων εθελοντών αλλά και των αστυνομικών», είπε ο κ. Μαυρόματης.




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τσιρώνης: Η διαχείριση των σκουπιδιών είναι εμβληματικός στόχος της κυβέρνησης


«Αναμένεται τζίρος 2 δις και 16.000 θέσεις εργασίας για την επόμενη πενταετία».

«Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να λύσει το πρόβλημα των απορριμμάτων της χώρας», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΝ Γιάννης Τσιρώνης. Μάλιστα, όπως έκανε γνωστό κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στα γραφεία του κόμματος των Οικολόγων Πράσινων, μέχρι τον Απρίλιο αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί οι Περιφερειακοί Σχεδιασμοί Διαχείρισης Αποβλήτων ανά την επικράτεια.

Όπως ανέφερε ο κ. Τσιρώνης, η διαχείριση των σκουπιδιών αποτελεί εμβληματικό στοιχείο του παράλληλου προγράμματος της κυβέρνησης, σύμφωνα με το οποίο αναμένεται τζίρος 2 δις και 16.000 θέσεις εργασίας για την επόμενη πενταετία, όντας πλήρως εναρμονισμένο με τους στόχους που έχουν τεθεί από την ΕΕ.

Πλέον τα απορρίμματα αντιμετωπίζονται ως πόροι, με ιδιαίτερη έμφαση στην πρόληψη και την ανακύκλωση, με την ενεργή συμμετοχή και ευθύνη της τοπικής αυτοδιοίκησης και των πολιτών.

Μάλιστα, ο κ. Τσιρώνης ανέφερε ως παράδειγμα χώρες όπου μείωσαν έως και 40% το βάρος των σκουπιδιών που καταλήγουν στα απορρίμματα, δίνοντας έμφαση στην επαναχρησιμοποίηση, αλλά και στη διαλογή στην πηγή.

Η διαχείριση πρέπει να γίνεται από τους δήμους, ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΝ, καθώς δεν είναι δυνατόν το κράτος κεντρικά να επιβάλει πολιτικές. «Η κάθε περιοχή μπορεί να επιλέξει τον αριθμό των φορέων διαχείρισης αλλά και τον τρόπο διαχείρισης με βάση συγκεκριμένες αρχές», με βάση πάντα τις προβλέψεις των Περιφερειακών Σχεδίων Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ). Ειδικότερα, ο περιφερειακός σχεδιασμός της Κρήτης έχει πάρει μία αρχική έγκριση, ενώ της Ηπείρου τελεί υπό έγκριση, η Αττική έχει καταθέσει το σχεδιασμό της, ο οποίος βρίσκεται σε πολύ καλή κατεύθυνση, ενώ τους προσεχείς μήνες αναμένονται και οι υπόλοιποι.

Όσον αφορά τα ΣΔΙΤ, ο κ. Τσιρώνης ξεκαθάρισε ότι τίποτα δεν είναι προβληματικό στον συγκεκριμένο τρόπο επένδυσης, ωστόσο επεσήμανε ότι προβλήματα ουσίας (τι πληρώνει ο δημότης, ποσότητες και διαστασιολόγηση), πρόκειται να επανεξεταστούν στο σύνολό τους. Σε σχέση με τη χωροθέτηση, η ευθύνη ανήκει αποκλειστικά στους δήμους, ενώ με βάση την αιρεσιμότητα για τα ευρωπαϊκά κονδύλια, τα τελευταία πρόκειται να αρχίσουν να εκταμιεύονται απ΄ τη στιγμή που θα έχουν ολοκληρωθεί τα ΠΕΣΔΑ, τα οποία οφείλουν βάσει του νόμου να συντάσσονται από τους δημάρχους που συγκροτούν τους Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ).

Για το ΣΔΙΤ Πελοποννήσου, ο κ. Τσιρώνης έκανε γνωστό ότι έχει ξεκινήσει η επαναδιαπραγμάτευση του έργου με την εταιρία, με αρμοδιότητα του ΥπΑν και με στόχο κατά πολύ βελτιωμένες προτάσεις σε σχέση με τις ποσότητες και τις τιμές.

Μάλιστα, όπως είπε, στο νέο ΕΣΔΑ υπάρχει πρόβλεψη για προσωρινή διαχείριση ανεξαρτήτως της οριστικοποίησης των ΠΕΣΔΑ, για την αποφυγή των ευρωπαϊκών προστίμων.

Όσον αφορά την Αττική, έχουν χωροθετηθεί έργα για μονάδες ολοκληρωμένης διαχείρισης, όπως στον κόμβο της Κατεχάκη με την Περιφερειακή Υμηττού, στο παλιό εργοτάξιο, στο ΧΕΥ στην Αττική Οδό, αλλά σε χώρο του Ελληνικού, όπως άλλωστε προβλέπεται και από τα σχέδια αξιοποίησης της περιοχής. Προτάσεις έχει καταθέσει και ο δήμος Βύρωνα.

Με βάση τον νέο σχεδιασμό, τα κόστη για τη διαχείριση αναμένεται να μειωθούν σημαντικά σε ποσοστό της τάξης του 30-40% για τους δήμους, καθώς θα προκύπτουν σημαντικά έσοδα από την ανακύκλωση.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης, Δημήτρης Πολιτόπουλος, «εφόσον ο νέος ΕΣΔΑ υλοποιηθεί και πετύχει, θα μπορεί να αποδίδει 300 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, μέσα από την πώληση των ανακυκλώσιμων και εισφορές από τους παραγωγούς, ενώ το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων θα θέλαμε να κατευθύνεται στον εξοπλισμό».

Μάλιστα, στο νέο ΕΣΠΑ προβλέπονται κονδύλια ύψους 900 εκ. για διαχείριση - και ειδικά για τα αστικά απόβλητα 600 εκ. - χωρίς να υπολογίζονται οι πόροι από ιδιώτες.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τους περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων


Αναθεωρημένο κείμενο με ερωτήσεις και απαντήσειςαπο την Ελληνική Ένωση Τραπεζών.

Το αναθεωρημένο κείμενο με συχνές ερωτήσεις και απαντήσεις που αφορούν στους περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων, έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Ελληνική Ένωση Τραπεζών (ΕΕΤ).

Ακολουθούν οι ερωτήσεις και οι σχετικές απαντήσεις:

1. Τι ισχύει με τις αναλήψεις μετρητών;

Η ανάληψη μετρητών από τους συναλλασσόμενους από τραπεζικό κατάστημα ή ΑΤΜ δεν μπορεί να υπερβαίνει ημερησίως το ποσό των 60 ευρώ ανά καταθέτη, ανά τράπεζα. Ωστόσο, παρέχεται η δυνατότητα μεταφοράς του ημερήσιου ορίου των 60 ευρώ σε επόμενη ημέρα ή ημέρες και πάντως το αργότερο στο τέλος της εβδομάδας (κάθε Παρασκευή). Δηλαδή, κάθε εβδομάδα, ο δικαιούχος μπορεί να κάνει ανάληψη έως του ποσού των 420 ευρώ κατ' ανώτατο όριο.

2. Επιτρέπεται η ανάληψη μετρητών σε ξένο νόμισμα από τραπεζικό κατάστημα;

Ναι, μέχρι του ημερήσιου ορίου του ισόποσου (με βάση την ισχύουσα ημερήσια συναλλαγματική ισοτιμία) των 60 ευρώ στο ξένο νόμισμα. Και στην περίπτωση αυτή ισχύει η δυνατότητα μεταφοράς του ημερήσιου ορίου σε επόμενη ημέρα και πάντως το αργότερο στο τέλος της εβδομάδας.

3. Μπορώ να χρησιμοποιήσω τη χρεωστική μου κάρτα για αναλήψεις μετρητών στο εξωτερικό;

Ναι, σύμφωνα με το ημερήσιο ή/και εβδομαδιαίο μέγιστο όριο ανάληψης ποσού που ισχύει και εντός Ελλάδος.

4. Μπορώ να χρησιμοποιήσω την πιστωτική ή προπληρωμένη μου κάρτα για αναλήψεις μετρητών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό;

Όχι, η συγκεκριμένη συναλλαγή δεν επιτρέπεται.

5. Επιτρέπεται η κατάθεση επιταγής;

Ναι, επιτρέπεται η κατάθεση τραπεζικών και ιδιωτικών επιταγών αποκλειστικά και μόνο σε πίστωση τραπεζικού λογαριασμού. Πληρωμή επιταγών με μετρητά δεν επιτρέπεται.

6. Μπορώ να χρησιμοποιήσω την πιστωτική, χρεωστική ή/και προπληρωμένη μου κάρτα, για να κάνω αγορές στην Ελλάδα;

Ναι. Οι πιστωτικές, χρεωστικές και προπληρωμένες κάρτες, μπορούν να χρησιμοποιούνται κανονικά για αγορές αγαθών και υπηρεσιών εντός Ελλάδος, μέχρι το όριο που προβλέπει η σύμβασή σας με την τράπεζα, εφόσον οι επιχειρήσεις από τις οποίες γίνεται η αγορά των αγαθών ή υπηρεσιών εκκαθαρίζουν τις συναλλαγές καρτών σε λογαριασμό που τηρούν σε τράπεζα που λειτουργεί στην Ελλάδα.

Αντίθετα, εάν οι επιχειρήσεις που λειτουργούν στην Ελλάδα έχουν εγκαταστήσει τερματικό αποδοχής καρτών πληρωμών (POS) από τράπεζα του εξωτερικού, οι πιστωτικές, χρεωστικές και προπληρωμένες κάρτες, που έχουν εκδοθεί από τράπεζες και ιδρύματα ηλεκτρονικού χρήματος που λειτουργούν στην Ελλάδα, απαγορεύεται να χρησιμοποιούνται.

7. Μπορώ να χρησιμοποιήσω την πιστωτική, χρεωστική ή/και προπληρωμένη μου κάρτα, για να κάνω αγορές στο εξωτερικό ή από το internet;

Ναι, εφόσον βρίσκεστε στο εξωτερικό, μπορείτε να χρησιμοποιείτε τις κάρτες σας για αγορές αγαθών και υπηρεσιών:

Μέχρι το όριο που προβλέπει η σύμβασή σας με την τράπεζα και εντός του ορίου ποσού το οποίο εγκρίνεται για κάθε τράπεζα ξεχωριστά από την Επιτροπή Εγκρίσεως Τραπεζικών Συναλλαγών.

Για αγορές από το internet, μπορείτε να χρησιμοποιείτε τις κάρτες σας, μέχρι το όριο που προβλέπει η σύμβασή σας με την τράπεζα, χωρίς περιορισμούς, εφόσον τα ηλεκτρονικά καταστήματα εκκαθαρίζουν τις συναλλαγές καρτών σε λογαριασμό που τηρούν σε τράπεζα που λειτουργεί στην Ελλάδα.

Εφόσον τα ηλεκτρονικά καταστήματα εκκαθαρίζουν τις συναλλαγές καρτών σε λογαριασμό που τηρούν σε τράπεζα του εξωτερικού, μπορείτε να χρησιμοποιείτε τις κάρτες σας:

Μέχρι το όριο που προβλέπει η σύμβασή σας με την τράπεζα και εντός του ορίου ποσού το οποίο εγκρίνεται για κάθε τράπεζα ξεχωριστά από την Επιτροπή Εγκρίσεως Τραπεζικών Συναλλαγών.

Ωστόσο, εξακολουθούν να μην επιτρέπονται οι ακόλουθες γενικές κατηγορίες συναλλαγών, μέσω internet, εφόσον τα ηλεκτρονικά καταστήματα εκκαθαρίζουν τις συναλλαγές καρτών σε λογαριασμό που τηρούν σε τράπεζα του εξωτερικού:

1. Μεταφορές χρημάτων στο εξωτερικό.

2. Αγορά έργων τέχνης και δημοπρασίες.

3. Συναλλαγές με εταιρείες στοιχηματισμού, τυχερά παιχνίδια και video games.

4. Αγορές σε κοσμηματοπωλεία.

5. Γενικοί κωδικοί στους οποίους εντοπίζεται πλειοψηφία συναλλαγών που αφορούν σε πορνογραφικό υλικό.

6. Προσωπικές υπηρεσίες (συνοδοί και ραντεβού).

7. Πληρωμές σε φιλανθρωπικές οργανώσεις.

8. Αγορές ειδών ένδυσης και υπόδησης.

9. Αγορές οικιακού εξοπλισμού.

10. Αγορές ηλεκτρονικών ειδών/εξοπλισμού.

11. Αγορές καλλυντικών.

12. Αγορές υπηρεσιών εστίασης.

8. Μπορώ να ανοίξω νέο λογαριασμό;

Όχι, εκτός αν το άνοιγμα του νέου λογαριασμού αφορά αποκλειστικά και μόνο τις ακόλουθες συναλλαγές, η αναγκαιότητα των οποίων πρέπει να τεκμηριώνεται εγγράφως και με την προϋπόθεση ότι δεν υφίσταται άλλος διαθέσιμος λογαριασμός μέσω του οποίου αυτές μπορούν να διενεργηθούν:

η πληρωμή μισθοδοσίας προσωπικού, συμπεριλαμβανομένης της έκδοσης και εξαργύρωσης εργοσήμου,

η πληρωμή υποχρεώσεων του καταθέτη προς την ίδια τράπεζα, που προκύπτουν από συμβάσεις που είχαν καταρτισθεί προ της 28ης Ιουνίου 2015,

η καταβολή νέων συντάξεων και νέων προνοιακών επιδομάτων,

η εκκαθάριση συναλλαγών καρτών από νέες συμβάσεις αποδοχής (acquiring), ακόμη και σε περίπτωση ύπαρξης τραπεζικού λογαριασμού σε άλλο πιστωτικό ίδρυμα, εφόσον ο λογαριασμός θα τροφοδοτείται αποκλειστικά με το προϊόν εκκαθάρισης των συναλλαγών με κάρτες. Οι αναλήψεις και μεταφορές ποσών υπόκεινται στους ίδιους περιορισμούς που ισχύουν και για τους λοιπούς λογαριασμούς,

η εξυπηρέτηση νεοϊδρυθέντων, μετά την 1η Μαΐου 2015, νομικών προσώπων, καθώς και ατομικών επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών με έναρξη δραστηριότητας/επαγγέλματος μετά την 1η Μαΐου 2015,

η εξυπηρέτηση νεοφυών εταιρειών (startups) που συμμετέχουν σε προγράμματα στήριξης της νέας επιχειρηματικότητας,

η κατάθεση μετρητών ως εξασφάλιση (cash collateral) εγγυητικής επιστολής, ενέγγυας πίστωσης ή δανείου στην ίδια τράπεζα,

το άνοιγμα λογαριασμού υπέρ τρίτου, με σκοπό είτε τη συμμόρφωση προς επιταγή για εκτέλεση χρηματικής απαίτησης, βάσει διαταγής πληρωμής, δικαστικής απόφασης ή άλλου εκτελεστού τίτλου είτε την εξόφληση απαίτησης, για την οποία έχει επιβληθεί κατάσχεση εις χείρας τρίτου, υπέρ του δικαιούχου της απαίτησης, εκτός εάν αυτός έχει δηλώσει καταθετικό λογαριασμό με οποιαδήποτε διαδικαστική πράξη,

η πίστωση ποσών από την αλλοδαπή σε ευρώ ή ξένο νόμισμα, ύψους τουλάχιστον 10.000 ευρώ ή του ισόποσου σε ξένο νόμισμα,

η αποδοχή προθεσμιακής κατάθεσης μόνον στην περίπτωση που οι δικαιούχοι της ταυτίζονται με τους δικαιούχους του υφιστάμενου τροφοδότη λογαριασμού της, καταθετικού ή όψεως,

το άνοιγμα λογαριασμού όψεως ή καταθέσεως ή η προσθήκη συνδικαιούχου σε υφιστάμενο λογαριασμό, σε πρόσωπα που αποκτούν για πρώτη φορά την ιδιότητα του φοιτητή κατά το ακαδημαϊκό έτος 2015-2016, εφόσον ο τόπος σπουδών είναι διαφορετικός από τον μέχρι τώρα τόπο μόνιμης κατοικίας τους και υπό την προϋπόθεση ότι δεν υφίσταται άλλος διαθέσιμος λογαριασμός στο όνομά τους με την ιδιότητα του δικαιούχου ή συνδικαιούχου. Για την πιστοποίηση της φοιτητικής ιδιότητας, απαιτείται βεβαίωση εγγραφής από Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πανεπιστημιακής ή Τεχνολογικής Εκπαίδευσης, Κολλέγιο, Κέντρο Ελευθέρων Σπουδών, Κέντρο Μεταλυκειακής Εκπαίδευσης ή σχολή επαγγελματικής κατάρτισης ή μαθητείας,

το άνοιγμα λογαριασμού όψεως ή καταθέσεως σε φοιτητές που κατά το ακαδημαϊκό έτος 2015-2016 θα συμμετέχουν σε προγράμματα ανταλλαγής φοιτητών ERASMUS, εφόσον η ύπαρξη λογαριασμού αποτελεί προϋπόθεση για την καταβολή της προβλεπόμενης αποζημίωσης και δεν υπάρχει άλλος διαθέσιμος λογαριασμός. Για την πιστοποίηση της συμμετοχής τους στα εν λόγω προγράμματα απαιτείται η σχετική βεβαίωση της σχολής φοίτησης,

το άνοιγμα λογαριασμού όψεως ή καταθέσεως με δικαιούχο οπλίτη που καλείται να υπηρετήσει τη στρατιωτική του θητεία, μετά την έναρξη ισχύος της παρούσας Πράξης, εφόσον δεν υφίσταται άλλος διαθέσιμος λογαριασμός στο όνομά του. Για το άνοιγμα του λογαριασμού, εκτός των άλλων δικαιολογητικών που προβλέπονται στην κείμενη νομοθεσία, προσκομίζεται το σχετικό έγγραφο της Στρατολογίας από το οποίο προκύπτει ότι ο δικαιούχος καλείται να υπηρετήσει τη στρατιωτική του θητεία,

το άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού όψεως, για το σκοπό της διενέργειας εράνων, στο όνομα και υπέρ συγκεκριμένων φυσικών προσώπων που πάσχουν από ανίατες ασθένειες ή για τη διενέργεια εράνων γενικού φιλανθρωπικού σκοπού ή εκτέλεσης έργου κοινής ωφελείας. Για το άνοιγμα των λογαριασμών αυτών προσκομίζεται, κατά περίπτωση, η σχετική απόφαση του υπουργού Υγείας ή του υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης,

το άνοιγμα λογαριασμού ειδικού σκοπού χωρίς δικαίωμα ανάληψης από φυσικό πρόσωπο για την εξυπηρέτηση ρυθμίσεων οφειλών σε φορείς κοινωνικής ασφάλισης και στο Ελληνικό Δημόσιο,

το άνοιγμα λογαριασμού από φορείς κοινωνικής ασφάλισης αποκλειστικά για την είσπραξη ασφαλιστικών εισφορών και λοιπών οφειλών,

το άνοιγμα αποκλειστικά και μόνον ενός λογαριασμού, χωρίς δικαίωμα ανάληψης μετρητών, για την εξυπηρέτηση δανείου που έχει ληφθεί πριν ή μετά τη λήξη της τραπεζικής αργίας από την τράπεζα στην οποία ανοίγεται ο λογαριασμός, ακόμη και σε περίπτωση ύπαρξης τραπεζικού λογαριασμού σε άλλη τράπεζα,

το άνοιγμα πάσης φύσεως λογαριασμών υπέρ Ε.Λ.Ε.ΓΕ.Π/Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. για την κατάθεση εμβασμάτων από την Ευρωπαϊκή Ένωση και επιχορηγήσεων από τον τακτικό προϋπολογισμό ή το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και κάθε άλλη περίπτωση, κατόπιν έγκρισης από την Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών.

9. Μπορώ να προσθέσω συνδικαιούχο σε υφιστάμενο καταθετικό λογαριασμό μου;

Όχι, η συγκεκριμένη τραπεζική εργασία δεν επιτρέπεται.

10. Μπορώ να εξοφλήσω πρόωρα το δάνειό μου;

Πρόωρη, μερική ή ολική εξόφληση του δανείου σας επιτρέπεται μόνο:

Με κατάθεση μετρητών ή με μεταφορά κεφαλαίων (έμβασμα) από το εξωτερικό,

στην περίπτωση αποπληρωμής μέσω χορήγησης νέου δανείου, με σκοπό την αναδιάρθρωση, υπό την προϋπόθεση ότι το ποσό του νέου δανείου είναι ίσο τουλάχιστον με το ποσό του ανεξόφλητου κεφαλαίου του αρχικού δανείου ή για την αποπληρωμή στεγαστικού δανείου, με σκοπό την πώληση του ακινήτου, το οποίο προς εξασφάλιση του δανείου βαρύνεται με εμπράγματη ασφάλεια, υπό την προϋπόθεση ότι το αίτημα για την εξόφληση του δανείου συνοδεύεται από υπεύθυνη δήλωση του πωλητή ότι θα προσκομίσει στο πιστωτικό ίδρυμα το συμβόλαιο της αγοραπωλησίας του ακινήτου το αργότερο εντός μηνός από την κατά τα ανωτέρω πρόωρη εξόφληση του δανείου.

11. Μπορώ να ζητήσω την πρόωρη λήξη της προθεσμιακής μου κατάθεσης;

Όχι, εκτός αν η πρόωρη λήξη αφορά αποκλειστικά και μόνο την ισόποση εξόφληση:

Οφειλών προς το Δημόσιο και τους ασφαλιστικούς φορείς,

τρέχουσας δόσης και ληξιπρόθεσμων οφειλών δανείου στην ίδια τράπεζα,

πληρωμής μισθοδοσίας στην ίδια τράπεζα,

πληρωμής νοσηλίων και διδάκτρων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό,

πληρωμής προμηθευτών που τηρούν λογαριασμό στην ίδια ή άλλη τράπεζα που λειτουργεί στην Ελλάδα έναντι τιμολογίων ή ισοδύναμων παραστατικών, εφόσον δεν υπάρχουν επαρκή διαθέσιμα σε λογαριασμό όψεως ή ταμιευτηρίου σε οποιαδήποτε τράπεζα, όπως προκύπτει από σχετική υπεύθυνη δήλωση που υποβάλλει ο δικαιούχος της προθεσμιακής κατάθεσης στην τράπεζα και πληρωμής κύριων και επικουρικών συντάξεων από τα αντίστοιχα συνταξιοδοτικά ταμεία.

Επίσης, επιτρέπεται, κατ' εξαίρεση, η πρόωρη μερική λήξη προθεσμιακής κατάθεσης:

Για κάλυψη εξόδων διαβίωσης έως κατ' ανώτατο όριο ποσού 1.800 ευρώ ανά ημερολογιακό μήνα και η μεταφορά του εν λόγω ποσού σε υφιστάμενο λογαριασμό ταμιευτηρίου ή όψεως του δικαιούχου, υπό την προϋπόθεση ότι δεν υφίστανται επαρκή διαθέσιμα σε λογαριασμό ταμιευτηρίου ή όψεως του δικαιούχου σε οποιαδήποτε τράπεζα, όπως προκύπτει από σχετική υπεύθυνη δήλωση που υποβάλλει ο δικαιούχος της προθεσμιακής κατάθεσης στην τράπεζα και

για αγορά ακινήτου έως κατ' ανώτατο όριο του ποσού που αναγράφεται στο συμβόλαιο αγοραπωλησίας και στα σχετικά παραστατικά, πλέον των συμβολαιογραφικών και άλλων εξόδων και η μεταφορά του εν λόγω ποσού σε υφιστάμενο λογαριασμό ταμιευτηρίου ή όψεως του πωλητή του ακινήτου και, κατά περίπτωση, του συμβολαιογράφου, του δικηγόρου και του Δημοσίου, υπό την προϋπόθεση ότι το αίτημα για τη λήξη της προθεσμιακής κατάθεσης συνοδεύεται από υπεύθυνη δήλωση του αγοραστή-δικαιούχου του λογαριασμού α) ότι το εν λόγω ποσό θα χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά για τους ανωτέρω σκοπούς και ότι δεν υφίστανται επαρκή διαθέσιμα σε λογαριασμό ταμιευτηρίου ή όψεως αυτού και β) ότι ο αγοραστής - δικαιούχος του λογαριασμού θα προσκομίσει στην τράπεζα το συμβόλαιο της αγοραπωλησίας του ακινήτου, καθώς και τα σχετικά παραστατικά που αποδεικνύουν τα αναγκαία για την κατάρτισή του έξοδα, το αργότερο εντός μηνός από την κατά τα ανωτέρω πρόωρη λήξη της προθεσμιακής κατάθεσης. Τυχόν απαιτούμενες λεπτομέρειες σχετικά με την ακολουθούμενη διαδικασία και τους επιμέρους, ειδικότερους όρους εφαρμογής της δυνατότητας αυτής δύναται να καθορίζει με απόφασή της η Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών.

12. Είμαι επιχείρηση που επιθυμεί να αρχίσει να δέχεται συναλλαγές με πιστωτικές, χρεωστικές και προπληρωμένες κάρτες. Μπορώ να το κάνω;

Ναι, εφόσον καταρτίσετε σύμβαση με τράπεζα, ίδρυμα πληρωμών ή/και ίδρυμα ηλεκτρονικού χρήματος που λειτουργεί στην Ελλάδα. Σε αυτήν την περίπτωση, επιτρέπεται το άνοιγμα νέου λογαριασμού για την εκκαθάριση συναλλαγών καρτών με βάση τη νέα αυτή σύμβαση.

Αντίθετα, δεν επιτρέπεται η κατάρτιση συμβάσεων αποδοχής συναλλαγών με κάρτες πληρωμών, εφόσον η εκκαθάρισή τους πραγματοποιείται με πίστωση λογαριασμού του εμπόρου, ο οποίος τηρείται σε τράπεζα, ίδρυμα πληρωμών ή/και ίδρυμα ηλεκτρονικού χρήματος εκτός Ελλάδος.

13. Είμαι επιχείρηση που δέχεται συναλλαγές με πιστωτικές, χρεωστικές και προπληρωμένες κάρτες. Πότε θα πιστώνεται ο λογαριασμός μου;

Η εκκαθάριση των συναλλαγών με κάρτες πληρωμών, ελληνικών και ξένων, θα γίνεται με πίστωση του λογαριασμού της επιχείρησης, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στη σχετική σύμβασή σας.

14. Μπορώ ως επιχείρηση να αρνηθώ συναλλαγές με κάρτες;

Όχι, διότι στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου προβλέπεται ότι, όποιος αρνείται την πληρωμή με πιστωτικές, χρεωστικές και προπληρωμένες κάρτες, τιμωρείται, με βαρύτατα πρόστιμα ή/και φυλάκιση, κατά τις διατάξεις:

Των άρθρων 288 παρ. 1 και 452 του Ποινικού Κώδικα,

του άρθρου 13α του ν. 2251/1994 (Α΄ 191),

του άρθρου 18 α ν. 146/1914 (Α΄ 21), και

του άρθρου 19 ν. 4177/2013 (Α΄ 173), όπως ισχύουν.

15. Οι πιστωτικές, χρεωστικές ή/και προπληρωμένες κάρτες αλλοδαπών τραπεζών, χρησιμοποιούνται κανονικά;

Πιστωτικές, χρεωστικές ή/και προπληρωμένες κάρτες αλλοδαπών τραπεζών, εφόσον έχουν εκδοθεί στο εξωτερικό, χρησιμοποιούνται τόσο για αγορές αγαθών και υπηρεσιών όσο και για αναλήψεις μετρητών χωρίς περιορισμούς, εντός των ορίων της σύμβασής σας με την εκδότρια τράπεζα.

16. Μπορούν να γίνονται μεταφορές κεφαλαίων από το εξωτερικό;

Ναι. Η μεταφορά κεφαλαίων από λογαριασμούς που τηρούνται σε αλλοδαπή τράπεζα σε λογαριασμό που τηρείται σε τράπεζα που λειτουργεί στην Ελλάδα επιτρέπονται.

17. Επιτρέπεται η μεταφορά μετρητών εκτός Ελλάδος;

Επιτρέπεται η μεταφορά χαρτονομισμάτων σε ευρώ ή και σε ξένο νόμισμα έως του ποσού των 2.000 ευρώ ή του ισόποσου σε ξένο νόμισμα ανά φυσικό πρόσωπο και ανά ταξίδι στο εξωτερικό. Από τον περιορισμό των 2.000 ευρώ εξαιρούνται οι μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού. Με πράξη του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος μπορεί να ρυθμίζονται ειδικότερα θέματα εφαρμογής της παραπάνω απαγόρευσης, να προβλέπονται διαφοροποιήσεις για χώρες της ζώνης SCHENGEN και για χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να θεσπίζονται ειδικές εξαιρέσεις για κατηγορίες προσώπων.

18. Οι μεταφορές κεφαλαίων στο εξωτερικό επιτρέπονται;

Όχι, εκτός αν εντάσσονται στις εξαιρέσεις που επεξεργάζονται σε καθημερινή βάση (α) οι Ειδικές Υποεπιτροπές των τραπεζών, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην Απόφαση αριθμ. 1/7.1.2016 (ΦΕΚ Β΄ 8) και (β) η Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, όπως ισχύει. Επίσης επιτρέπονται, χωρίς να απαιτείται έγκριση από τις Ειδικές Υποεπιτροπές των τραπεζών ή την Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών:

Η αποδοχή και εκτέλεση εντολών μεταφοράς κεφαλαίων προς το εξωτερικό από τράπεζες έως του ποσού των 500 ευρώ ανά καταθέτη (Customer ID) και ανά ημερολογιακό μήνα, μέχρι μηνιαίου ορίου σε ευρώ για το σύνολο των τραπεζών που λειτουργούν στην Ελλάδα και αποδέχονται καταθέσεις, το οποίο έχει οριστεί και κατανεμηθεί ανά τράπεζα με την Απόφαση αριθμ. 770/30.9.2015 (ΦΕΚ Β΄ 2119) της Επιτροπής Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών,

συναλλαγές νομικών προσώπων ή επιτηδευματιών προς το εξωτερικό στο πλαίσιο των επιχειρηματικών τους δραστηριοτήτων, που δεν υπερβαίνουν τις 5.000 ευρώ η καθεμία, κατόπιν προσκόμισης των σχετικών τιμολογίων και λοιπών παραστατικών και δικαιολογητικών, τα οποία θα συνοδεύονται υποχρεωτικά από υπεύθυνη δήλωση, με την οποία τα ανωτέρω πρόσωπα δηλώνουν ότι τα ως άνω προσκομισθέντα έγγραφα είναι γνήσια και δεν έχουν προσκομισθεί σε άλλη τράπεζα. Οι εν λόγω συναλλαγές θα υπολογίζονται εντός του εβδομαδιαίου ορίου που ορίζεται από την Επιτροπής Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών για κάθε τράπεζα,

συναλλαγές φυσικών προσώπων που επιβάλλονται από σοβαρούς λόγους υγείας ή εξαιρετικούς κοινωνικούς λόγους και αφορούν εκτέλεση πληρωμών προς το εξωτερικό ή ανάληψη μετρητών, με την προσκόμιση των απαραίτητων δικαιολογητικών στην τράπεζα, από τα οποία αποδεικνύεται η συνδρομή των σχετικών προϋποθέσεων και με μηνιαίο όριο 2.000 ευρώ ανά φυσικό πρόσωπο (με μία ή περισσότερες συναλλαγές) στο σύνολο των τραπεζών που λειτουργούν στην Ελλάδα. Τα προαναφερόμενα αιτήματα θα συνοδεύονται υποχρεωτικά από υπεύθυνη δήλωση με την οποία τα προαναφερόμενα φυσικά πρόσωπα δηλώνουν ότι τα ως άνω προσκομισθέντα έγγραφα είναι γνήσια και δεν έχουν προσκομισθεί σε άλλη τράπεζα.

Οι ως άνω επιτρεπόμενες συναλλαγές θα διεκπεραιώνονται απευθείας από το δίκτυο των καταστημάτων των τραπεζών.

19. Τι γίνεται με τις συναλλαγές πληρωμών για εμπορικούς σκοπούς στο εξωτερικό (πληρωμή εισαγωγών);

Για την ισχύουσα, από 8 Ιανουαρίου 2016, διαδικασία υποβολής και έγκρισης αιτημάτων μεταφοράς κεφαλαίων στο εξωτερικό από νομικά πρόσωπα και επιτηδευματίες στο πλαίσιο των επιχειρηματικών τους δραστηριοτήτων βλέπε αναλυτικά την Απόφαση υπ' αριθμ. 1/7.1.2016 (ΦΕΚ Β΄ 8) της Επιτροπής Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών.

20. Πώς γίνεται η πληρωμή νοσηλίων και ιατρικών εξόδων;

Η πληρωμή νοσηλίων και ιατρικών εξόδων γίνεται χωρίς τον περιορισμό έγκρισης από την Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

Προσκόμιση των απαραίτητων δικαιολογητικών στην τράπεζα, μέσω της οποίας διενεργείται η συναλλαγή και

μεταφορά του σχετικού χρηματικού ποσού κάλυψης νοσηλίων και ιατρικών εξόδων με πίστωση σε τραπεζικό λογαριασμό του νοσηλευτικού ιδρύματος και όχι σε λογαριασμό του ίδιου του δικαιούχου.

Επίσης, επιτρέπεται η ανάληψη από τραπεζικό λογαριασμό και η μεταφορά στο εξωτερικό μετρητών μέγιστου εφάπαξ ποσού 2.000 ευρώ ή του ισόποσού του σε ξένο νόμισμα για ένα συνοδό προσώπου που μεταβαίνει στο εξωτερικό για νοσηλεία, υπό την προϋπόθεση της έγγραφης τεκμηρίωσης του σκοπού της μετάβασης.

21. Πώς γίνεται η πληρωμή διδάκτρων σε εκπαιδευτικό ίδρυμα του εξωτερικού;

Η πληρωμή διδάκτρων γίνεται χωρίς τον περιορισμό έγκρισης από την Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών, υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

Προσκόμιση των απαραίτητων δικαιολογητικών στην τράπεζα, μέσω της οποίας διενεργείται η συναλλαγή και

μεταφορά του σχετικού χρηματικού ποσού με πίστωση σε τραπεζικό λογαριασμό του εκπαιδευτικού ιδρύματος και όχι σε λογαριασμό του ίδιου του δικαιούχου.

Επίσης, επιτρέπεται η μεταφορά μέγιστου ποσού 5.000 ευρώ ή του ισόποσού του σε ξένο νόμισμα, ανά ημερολογιακό τρίμηνο, συνολικά, για έξοδα διαμονής και διαβίωσης φοιτητών που σπουδάζουν στο εξωτερικό ή συμμετέχουν σε προγράμματα ανταλλαγής φοιτητών. Η πληρωμή συντελείται υποχρεωτικά σε λογαριασμό που τηρείται στο εξωτερικό, με δικαιούχο το φοιτητή.

Ωστόσο, στις περιπτώσεις που τα ανωτέρω ποσά πιστώνονται απευθείας σε λογαριασμούς φοιτητικής εστίας ή εκμισθωτή κατοικίας φοιτητή, με την προσκόμιση μισθωτήριου συμβολαίου ή άλλων σχετικών δικαιολογητικών, τότε επιτρέπεται η μεταφορά μέγιστου ποσού 8.000 ευρώ ή του ισόποσού του σε ξένο νόμισμα ανά ημερολογιακό τρίμηνο.

22. Ποσά που πιστώνονται στον τραπεζικό μου λογαριασμό από το εξωτερικό μπορούν να μεταφερθούν εκ νέου στο εξωτερικό;

Ναι, στο σύνολό τους. Ωστόσο, δεν επιτρέπεται η ανάληψη με μετρητά του συνόλου του μεταφερόμενου από το εξωτερικό χρηματικού ποσού. Η ανάληψη μπορεί να γίνεται έως του ποσοστού 10% συνολικά, με διαδικασία που έχει οριστεί από την Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών. Ειδικά, οι ναυτιλιακές εταιρείες που αναφέρονται στους Ν. 27/1975, 959/1979 και στο Ν.δ. 2687/1953, μπορούν να πραγματοποιούν και αναλήψεις μετρητών έως του ποσού των 50.000 ευρώ, ημερησίως.

Η σχετική τεκμηρίωση της συναλλαγής εισροής κεφαλαίων από το εξωτερικό και της εκ νέου εκροής αυτών στο εξωτερικό, θα είναι ευθύνη της τράπεζας και πρέπει να είναι πλήρης.

Επιτρέπεται, επίσης, η μεταφορά κεφαλαίων εκτός Ελλάδος από ίδρυμα, για αγορά χρηματοπιστωτικών μέσων, κατά την έννοια του άρθρου 5 του ν. 3606/2007, όπως ισχύει, του εξωτερικού, εφόσον:

Ο τραπεζικός λογαριασμός του δικαιούχου, από τον οποίο πραγματοποιείται η μεταφορά ή

ο λογαριασμός πελατείας που τηρεί ο παρέχων τις επενδυτικές υπηρεσίες σε ίδρυμα, από τον οποίο πραγματοποιείται η μεταφορά, για λογαριασμό του δικαιούχου,

έχει πιστωθεί μετά την έναρξη της τραπεζικής αργίας της 28ης Ιουνίου 2015 με κεφάλαια που προέρχονται από έμβασμα εξωτερικού, περιλαμβανομένων των περιπτώσεων μεταφοράς πιστώσεως, λόγω πωλήσεως, εξαγοράς ή εξόφλησης χρηματοπιστωτικών μέσων του εξωτερικού ή εισπράξεως χρηματικών διανομών που σχετίζονται με τα ως άνω χρηματοπιστωτικά μέσα. Στις παραπάνω περιπτώσεις που επιτρέπεται η μεταφορά κεφαλαίων εκτός Ελλάδος, επιτρέπεται η μεταφορά των σχετικών κεφαλαίων και για την απόκτηση μεριδίων ΟΣΕΚΑ του Ν. 4099/2012.

23. Επιτρέπεται η καταβολή χρηματικής απαίτησης κατασχεθείσας εις χείρας τράπεζας σε μετρητά;

Όχι, σε περίπτωση κατάσχεσης χρηματικής απαίτησης εις χείρας τράπεζας, της Τράπεζας της Ελλάδος ή του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων ως τρίτου, το ποσό είτε καταβάλλεται με έκδοση επιταγής είτε πιστώνεται υποχρεωτικά σε τραπεζικό λογαριασμό του κατασχόντος που τηρείται στην ίδια ή σε άλλη τράπεζα.

24. Επιτρέπεται η πληρωμή, βάσει εγγυητικών επιστολών;

Ναι, εφόσον το χρηματικό ποσό της πληρωμής κατατίθεται σε τραπεζικό λογαριασμό.

25. Επιτρέπεται η χορήγηση νέων χρηματοδοτήσεων;

Ναι, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις που τίθενται από την κείμενη νομοθεσία και την επιχειρηματική πολιτική της τράπεζας.

26. Επιτρέπεται η αποπληρωμή/εξόφληση ανοιχτών δανείων & ορίων;

Ναι, επιτρέπεται, σύμφωνα με τους όρους και προϋποθέσεις της σχετικής σύμβασής σας με την τράπεζά σας.

27. Πληρωμές μισθοδοσίας στο εξωτερικό για εργαζόμενους επιτρέπονται;

Όχι, εφόσον ο λογαριασμός που χρεώνεται για την πληρωμή μισθοδοσίας τηρείται σε τράπεζα που λειτουργεί στην Ελλάδα και οι λογαριασμοί που πιστώνονται τηρούνται σε τράπεζες του εξωτερικού. Από τον περιορισμό εξαιρούνται οι εργαζόμενοι σε διπλωματικές αποστολές, μόνιμες αντιπροσωπείες ή άλλες υπηρεσίες του Ελληνικού Δημοσίου. Επίσης, οι εργαζόμενοι σε διπλωματικές αποστολές, μόνιμες αντιπροσωπείες ή άλλες υπηρεσίες του Ελληνικού Δημοσίου στο εξωτερικό, οι οποίοι τηρούν λογαριασμούς μισθοδοσίας σε τράπεζα που εδρεύει και λειτουργεί στην Ελλάδα, επιτρέπεται να μεταφέρουν το ισόποσο της μισθοδοσίας τους σε λογαριασμό τους στο εξωτερικό, αποδεικνύοντας εγγράφως την ιδιότητά τους.

28. Πληρωμές συντάξεων στο εξωτερικό για συνταξιούχους επιτρέπονται;

Ναι, επιτρέπονται οι πληρωμές συντάξεων και προνοιακών επιδομάτων πάσης φύσεως στο εξωτερικό από φορείς κοινωνικής ασφάλισης που διέπονται από το ελληνικό δίκαιο, με πίστωση λογαριασμού που τηρείται σε πιστωτικό ίδρυμα που εδρεύει και λειτουργεί εκτός Ελλάδος, υπό την προϋπόθεση ότι ο δικαιούχος της σύνταξης ή του προνοιακού επιδόματος λάμβανε με τον ανωτέρω τρόπο τη σύνταξή του ή το προνοιακό επίδομα, πριν από την έναρξη της τραπεζικής αργίας, η οποία κηρύχθηκε με την από 28 Ιουνίου 2015 ΠΝΠ (Α΄65).

29. Ανάληψη μετρητών από τα μέλη των διπλωματικών αποστολών και των έμμισθων προξενικών αρχών επιτρέπονται;

Επιτρέπεται η χωρίς περιορισμό ποσού ανάληψη μετρητών, καθώς και η αποστολή εμβασμάτων στο εξωτερικό, έως του ποσού των 5.000 ευρώ μηνιαίως από έναν, ανά δικαιούχο, τραπεζικό λογαριασμό από τα μέλη των διπλωματικών αποστολών και των έμμισθων προξενικών αρχών, καθώς και από τους υπαλλήλους των αναφερόμενων στην παρ. 16 του άρθρου πρώτου της από 18/7/2015 ΠΝΠ διεθνών και ευρωπαϊκών οργανισμών, οι οποίοι εξομοιώνονται με τα μέλη των διπλωματικών αποστολών, κατόπιν επίδειξης της ειδικής ταυτότητας που τους εκδίδει το υπουργείο Εξωτερικών.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...