Σάββατο 31 Μαρτίου 2012

Χτίζουν το χωριό του εθελοντισμούΟμάδα πολιτών στην Εύβοια αναζητεί έναν εναλλακτικό τρόπο ζωής.

Το πρώτο ελληνικό... εθελοντικό χωριό άρχισε να κατασκευάζεται στο όρος Τελέθριο στην Εύβοια με σκοπό οι κάτοικοι που θα ζουν σε αυτό να παράγουν προϊόντα για τις ανάγκες όλης της κοινότητας.

Το εγχείρημα στο Τελέθριο έχει ως στόχο τη δημιουργία της πρώτης οικο-κοινότητας στην Ελλάδα, η οποία θα λειτουργήσει ως πρότυπο αυτάρκειας, υγιών και αρμονικών συνθηκών ζωής με σεβασμό στις ανθρώπινες αξίες και στο οικοσύστημα, ανανεώσιμες πηγές για ενέργεια, καθαρά και αποτελεσματικά μέσα μεταφοράς, συνεχή έρευνα και εκπαίδευση σε όλα τα σχετικά θέματα, και τεχνολογίες διαθέσιμες σε όλους.

Η προσπάθεια αυτή γίνεται μέσα στο πλαίσιο των δράσεων freeandreal, που προωθεί, όπως λέει στο «Εθνος» ο Απόστολος Σιάνος, τον εναλλακτικό τρόπο ζωής.

«Την τελευταία διετία κάποιοι από το freeandreal αποφασίσαμε να κάνουμε πράξη αυτά που πιστεύουμε. Ηρθαμε στον Αγιο Αιδηψού, στη Βόρεια Εύβοια, και καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια σε έναν χώρο 12 στρεμμάτων να αναπτύξουμε ένα χωριό.

Σε έναν μεγάλο κήπο του χωριού θα καλλιεργηθούν οπωροκηπευτικά και άλλα προϊόντα για τις ανάγκες των κατοίκων. Στόχος είναι η κοινωνία του χωριού να μοιράζεται όλους τους πόρους. Ηδη έχουμε φυτέψει 400 καρποφόρα δέντρα ενώ οι κατοικίες είναι από ξύλο και ελαφριές κατασκευές.

Το εγχείρημα του Τελέθριου δεν σκοπεύει να εμφανισθεί ως ουτοπία τελειότητας. Στην πρώτη φάση του εγχειρήματος θέλει απλά να λειτουργήσει σαν ένα αύταρκες, πρότυπο και στη δεύτερη θα εστιάσει στην ανάπτυξη ερευνητικών εγκαταστάσεων και πειραματικών τεχνολογιών, ενώ θα είναι διαθέσιμο στο κοινό για σειρά ημερίδων, σεμιναρίων, οικολογικό τουρισμό, καθώς και οποιαδήποτε άλλα μέσα εκπαίδευσης.

Αξιοσημείωτο στοιχείο της κοινότητας είναι το σχήμα της. Ο κυκλικός σχεδιασμός θα είναι το κύριο χαρακτηριστικό, ακολουθώντας τη σοφία και τη γεωμετρία της φύσης.

Με την ολοκλήρωση της κατασκευής του κεντρικού θόλου τον Ιούνιο, θα είμαστε σε θέση να σχεδιάσουμε και να φιλοξενήσουμε μία σειρά από εργαστήρια τα οποία θα είναι διαθέσιμα σε ακόμα περισσότερους. Η σειρά εργαστηρίων μας 'Σχολείο αυτάρκειας' θα έχει το δικό της καταφύγιο», συμπληρώνει ο Απόστολος Σιάνος.


Διαβάστε περισσότερα...

Κοινωνικό ιατρείο για άστεγους στο λιμάνι της ΘεσσαλονίκηςΘα λειτουργεί καθημερινά από τη 1 μέχρι τις 6 το απόγευμα
.
Εθελοντές γιατροί θα προσφέρουν υπηρεσίες σε άστεγους στο κοινωνικό ιατρεία που θα λειτουργήσει εντός των επόμενων ημερών στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Το ιατρείο, που θα εξυπηρετεί κι άλλους ανθρώπους χωρίς πρόσβαση στις δομές δημόσιας υγείας και πρόνοιας, δημιουργήθηκε από την εταιρεία Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης ΑΕ (ΟΛΘ ΑΕ), με τη συμπαράσταση του Μητροπολίτη Νεαπόλεως- Σταυρουπόλεως Βαρνάβα και με τη συνεργασία του δήμου Θεσσαλονίκης.

Στεγάζεται σε χώρο 58 τετραγωνικών μέτρων, στο κτήριο του παλαιού τηλεφωνείου, κοντά στην πύλη 6 του λιμανιού, ενώ θα λειτουργεί καθημερινά από τη 1 το μεσημέρι μέχρι τις 6 το απόγευμα.

Διαθέτει εξεταστική κλίνη με τον κατάλληλο εξοπλισμό και φαρμακείο, ενώ φιλοξενεί κι ένα πλήρως εξοπλισμένο οδοντιατρείο. Οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν πρόσβαση από την κεντρική είσοδο του λιμανιού, ενώ το τηλέφωνο επικοινωνίας είναι το 2310.593.285.

Οι γιατροί θα συμμετάσχουν στην προσπάθεια εθελοντικά και ήδη έχουν γίνει σχετικές επαφές με τον Ιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης, την Εταιρεία Παθολόγων Βορείου Ελλάδος, την Οδοντιατρική Σχολή ΑΠΘ και το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο, για όσους θα χρειαστούν νοσηλεία. Επίσης, σε τακτά χρονικά διαστήματα στο χώρο θα βρίσκονται κοινωνικοί λειτουργοί και ψυχολόγοι του Δήμου Θεσσαλονίκης.

«Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια οι άστεγοι στη Θεσσαλονίκη αυξάνονται. Οι άνθρωποι αυτοί ταλαιπωρούνται από την έλλειψη στέγης και οποιασδήποτε μονιμότητας στη ζωή τους, ενώ εξαιτίας του τρόπου που κινούνται στην καθημερινότητά τους αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας» σημείωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΟΛΘ ΑΕ, Στέλιος Αγγελούδης.


Διαβάστε περισσότερα...

Αντικαρκινικό φάρμακο συρρικνώνει όλους τους όγκουςΤα πειράματα είχαν θετικά αποτελέσματα στα ποντίκια.

Αμερικανοί επιστήμονες ανακάλυψαν ένα νέο αντικαρκινικό φάρμακο που συρρικνώνει ή ακόμα και εξαφανίζει στα ποντίκια όλα σχεδόν τα είδη ανθρώπινων όγκων (μαστού, ωοθηκών, εντέρου, ουροδόχου κύστης, ήπατος, προστάτη κ.α.) που έχουν μεταμοσχευθεί σε αυτά.

Το φάρμακο είναι ένα αντίσωμα που μπλοκάρει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων και, παράλληλα, ωθεί τα μακροφάγα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος να τα καταστρέψουν.

Είναι η πρώτη αντικαρκινική θεραπεία με αντισώματα που φαίνεται να είναι ευρέως αποτελεσματική με διαφορετικά είδη όγκων. Αυτό το είδος θεραπείας κινητοποιεί τους μηχανισμούς του ίδιου του ανοσοποιητικού συστήματος κατά του καρκίνου.

Το φάρμακο, που ανακαλύφθηκε πριν μία δεκαετία περίπου από τον καθηγητή παθολογίας Ίρβινγκ Γουέϊσμαν της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Στάνφορντ της Καλιφόρνια, αρχικά φάνηκε ότι είναι αποτελεσματικό μόνο κατά της λευχαιμίας και άλλων καρκίνων του αίματος.

Όμως, τώρα, σε μία νέα έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), οι ίδιοι ερευνητές ανακοίνωσαν ότι το αντίσωμα που μπλοκάρει τη δράση της πρωτεΐνης CD47 έχει θεραπευτικό αποτέλεσμα σχεδόν σε όλα τα είδη καρκινικών όγκων.

Οι ερευνητές, ανακάλυψαν ότι όσο περισσότερη πρωτεΐνη CD47 παράγουν τα καρκινικά κύτταρα, τόσο μικρότερες είναι οι πιθανότητες επιβίωσης ενός ασθενούς. Όμως οι επιστήμονες κατάφεραν να μπλοκάρουν στα πειραματόζωα την ανάπτυξη της εν λόγω πρωτεΐνης με τη βοήθεια εντός αντισώματος. Διαπίστωσαν ότι οι όγκοι, ακόμα και οι πιο επιθετικοί, μειώθηκαν σε μέγεθος και έπαψαν να κάνουν μεταστάσεις.

Οι ερευνητές, εισήγαγαν στα πειραματόζωα καρκινικούς ιστούς από διάφορα είδη ανθρώπινων όγκων και διαπίστωσαν ότι σε όλες τις περιπτώσεις, το αντι-CD47 φάρμακο είχε αποτέλεσμα. Για παράδειγμα, οι καρκίνοι του εντέρου μίκρυναν κατά το ένα τρίτο σε μέγεθος, ενώ οι όγκοι του μαστού εξαφανίστηκαν τελείως και, τέσσερις μήνες μετά την θεραπεία, συνέχιζαν να μην υπάρχουν καθόλου τέτοιου είδους καρκινικά κύτταρα στα πειραματόζωα.

Νέες έρευνες πρέπει να γίνουν, όμως, για να επιβεβαιωθεί ότι το φάρμακο «δουλεύει» εξίσου και στους ίδιους τους ανθρώπους και όχι απλώς σε μεταμοσχευμένους ανθρώπινους όγκους σε πειραματόζωα. Ερωτηματικό παραμένει, αν η νέα θεραπεία, εφόσον εφαρμοστεί, όντως στο μέλλον, θα είναι συμπληρωματική ή ανταγωνιστική σε σχέση με τις υπάρχουσες, όπως η χημειοθεραπεία.


Διαβάστε περισσότερα...

Πιο αδύνατοι όσοι τρώνε συχνά σοκολάταΤα συστατικά της ευνοούν την απώλεια βάρους.

Όσοι τρώνε συχνά σοκολάτα, τείνουν να είναι πιο αδύνατοι, σύμφωνα με μία νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, η οποία διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν σοκολάτα μερικές φορές κάθε εβδομάδα, είναι κατά μέσο όρο πιο λεπτοί σε σχέση με όσους τρώνε μόνο κατά περίσταση.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την δρ. Μπεατρίς Γκολόμπ του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Σαν Ντιέγκο, μελέτησαν τη διατροφή περίπου 1.000 ατόμων ηλικίας 20 έως 85 ετών και συσχέτισαν την ποσότητα των θερμίδων που κατανάλωναν με το δείκτη σωματικής μάζας τους. Όσοι έτρωγαν πέντε μερίδες σοκολάτας την εβδομάδα, είχαν 2,3 έως 3,2 κιλά μικρότερο βάρος, σε σχέση με όσους δεν έτρωγαν καθόλου σοκολάτα.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι ακόμα κι αν η σοκολάτα περιέχει πολλές θερμίδες, περιέχει επίσης συστατικά που ευνοούν την απώλεια βάρους, παρά το γεγονός ότι διευκολύνει την παραγωγή πρόσθετων λιπών και άρα το πάχος.

Παρόλο που η συχνή κατανάλωση σοκολάτας αυξάνει τη λήψη θερμίδων, τελικά συσχετίζεται με μικρότερο παρά με μεγαλύτερο βάρος του ατόμου. Μάλιστα αυτή η σχέση ανάμεσα στη σοκολάτα και στο βάρος παραμένει, όπως διαπίστωσαν οι επιστήμονες, ακόμα κι αν ληφθούν υπόψη άλλοι παράγοντες, όπως πόση σωματική άσκηση κάνουν οι άνθρωποι.

Περισσότερη σημασία φαίνεται πως έχει όχι πόση ποσότητα σοκολάτας τρώει κανείς, αλλά πόσο συχνά. Η έρευνα δεν διαπίστωσε σχέση ανάμεσα στην ποσότητα σοκολάτας και στο βάρος, αλλά βρήκε όντως σχέση ανάμεσα στη συχνότητα κατανάλωσης της και στο βάρος. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι υπάρχει μόνο μία πιθανότητα στις 100 τα ευρήματά τους να οφείλονται στον παράγοντα της τύχης.

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι επιστήμονες έχουν ισχυριστεί ότι η σοκολάτα κάνει καλό στην υγεία. Άλλες μελέτες στο παρελθόν έχουν υποστηρίξει ότι η σοκολάτα, ιδίως η μαύρη, δρα ευεργετικά στην πίεση του αίματος, στο επίπεδο της χοληστερόλης, της ινσουλίνης κ.α. Η σοκολάτα έχει συσχετιστεί θετικά και με μειωμένο κίνδυνο εμφράγματος. Κυρίως η μαύρη σοκολάτα περιέχει αντιοξειδωτικές ουσίες, οι οποίες καταπολεμούν τις επιβλαβείς ελεύθερες ρίζες, τις ασταθείς χημικές ουσίες που κάνουν ζημιά στα κύτταρα.

Οι ειδικοί συστήνουν αφενός την κατανάλωση μαύρης σοκολάτας που έχει τα μεγαλύτερα οφέλη, αφετέρου την μέτρια κατανάλωση, καθώς η υπερβολή βλάπτει.


Διαβάστε περισσότερα...

Τι καταφέρνουν τελικά οι μπαμπάδες;Η πατρότητα επιδρά και στον εργασιακό βίο των ανδρών.

Σύμφωνα με τις έρευνες, ειδικά τα δυο πρώτα χρόνια της πατρότητας, οι μπαμπάδες χτίζουν με δυναμισμό την αυτοεκτίμηση και την αυτοεικόνα τους. Αυτό το πετυχαίνουν, κυρίως αλλάζοντας οπτική για την δουλειά τους.

Η εμπειρία της πατρότητας τους επιτρέπει να αναπτύξουν πιο οργανωτική στάση απέναντι στη δουλειά τους, να γίνουν πιο προσαρμοστικοί, αλλά και πιο ευαίσθητοι για τις ζωές των άλλων, τις δυσκολίες, τα καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συνάδερφοί τους. Άρα γίνονται πιο ανθρώπινοι και σαφώς πιο κοινωνικοί.

Μιλούν για την καθημερινότητα που βιώνουν με το παιδί, αναπτύσσουν σχέσεις με άλλους γονείς από το εργασιακό τους περιβάλλον και ζητούν ανακούφιση από την ανταλλαγή εμπειριών.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Είναι η ασπιρίνη θεραπεία για τον καρκίνο;Τι δείχνουν οι έρευνες.

Οι τελευταίες μελέτες που δημοσιεύτηκαν αυτόν τον μήνα έδειξαν ότι η λήψη της ασπιρίνης καθημερινά μπορεί να βοηθήσει όχι μόνο στην πρόληψη αλλά και τη θεραπεία του καρκίνου.

Παλαιότερες έρευνες έχουν δείξει ότι η γνωστή σε όλους μας ασπιρίνη μειώνει τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο μακροπρόθεσμα. Η τελευταία μελέτη του Πανεπιστημίου του Όξφορντ, με επικεφαλής τον Peter Rothwell διαπίστωσε ότι η μείωση του κινδύνου θανάτου είναι βραχυπρόθεσμη και μειώνει τον κίνδυνο μετάστασης σε άλλα όργανα κατά 40-50%.

Η ασπιρίνη, που είναι μη συνταγογραφούμενο φάρμακο, χρησιμοποιείται συνήθως για την καταπολέμηση του πονοκεφάλου ή του πυρετού. Μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης θρόμβων και προστατεύει από την καρδιακή προσβολή και το εγκεφαλικό, γι' αυτό και συχνά ενδείκνυται για άτομα με καρδιακές παθήσεις.

Σε παλαιότερες μελέτες του Rothwell διαπιστώθηκε ότι η καθημερινή λήψη ασπιρίνης (ακόμα και σε χαμηλή δόση, όπως αυτή των 75 miligram) μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου. Πιο συγκεκριμένα μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του εντέρου και του οισοφάγου αλλά η αποτελεσματικότητα φαίνεται παρά μόνο μετά από 10 χρόνια μετά την έναρξη της θεραπείας.

Ο ίδιος αναφέρει ότι πρέπει να γίνουν περαιτέρω μελέτες για να διερευνηθεί αν ενδείκνυται σε ασθενείς στους οποίους δεν έχει εξαπλωθεί η νόσος.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πολυανθεκτικά μικρόβια οι εχθροί των ασθενών του ΕΣΥΠάνω από 4.000 ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις μέσα σε ένα χρόνο.

Ξεπέρασαν τις 4.000 τα περιστατικά ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων που καταγράφηκαν το διάστημα Νοεμβρίου 2010-Οκτωβρίου 2011, σύμφωνα με τα στοιχεία που έστειλαν στο ΚΕΕΛΠΝΟ τα 112 από τα 128 νοσοκομεία της χώρας.

Ένας στους τρεις νοσηλευόμενους κατέληξε. Το 27,5% των νοσηλευόμενων χρειάστηκε να παρατείνει τη νοσηλεία ενώ το 38% των ασθενών έλαβε εξιτήριο λαμβάνοντας φαρμακευτική αγωγή κατ’ οίκον.

Η κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία αποτυπώνεται στα αποτελέσματα του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τον Έλεγχο της Διασποράς των Πολυανθεκτικών Μικροβίων που υλοποιεί το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Οι συνηθέστερες ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις είναι η μικροβιαιμία, η πνευμονία, οι ουρολοιμώξεις και οι χειρουργικές λοιμώξεις.

Οι περισσότερες λοιμώξεις, σε ποσοστό 54,9%, καταγράφηκαν στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, όπου καταγράφονται και τα περισσότερα θανατηφόρα περιστατικά.

Ακολουθούν οι παθολογικές και οι χειρουργικές κλινικές.

Τα κυριότερα στελέχη στα οποία αποδίδονται οι λοιμώξεις είναι η Klebsiella (43,2%), το Acinetobacter (35,9%) και η ψευδομονάδα (20,9%).

Οι ειδικοί επισημαίνουν το πρόβλημα της αναποτελεσματικής απολύμανσης καθώς, λόγω έλλειψης κλινών ΜΕΘ, είναι αδύνατο να κλείνουν για να αποστειρώνονται.

Σημαντικό ρόλο παίζει και η υπερκατανάλωση αντιβιοτικών που δημιουργεί πολυανθεκτικά μικρόβια.


Διαβάστε περισσότερα...

Το μπάι πας αποτελεσματικότερο από την αγγειοπλαστικήΜεγαλύτερες κατά 20,8% οι πιθανότητες επιβίωσης των καρδιοπαθών.

Οι ασθενείς που είναι διστακτικοί για να υποβληθούν σε μια επέμβαση αορτοστεφανιαίας παράκαμψης ή μπάι πας για τη θεραπεία μιας φραγμένης αρτηρίας έχουν καλύτερες πιθανότητες επιβίωσης μακροπρόθεσμα σε σχέση με όσους επιλέγουν την αγγειοπλαστική, σύμφωνα με την πιο διεξοδική συγκριτική μελέτη που έχει διεξαχθεί μέχρι σήμερα.

Τα συμπεράσματα της αυτής ανάλυσης που έγινε σε 190.000 ασθενείς στις ΗΠΑ ανακοινώθηκαν σήμερα, την τελευταία ημέρα του 61ου ετήσιου συνεδρίου του Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας, οι εργασίες του οποίου άρχισαν το Σάββατο στο Σικάγο του Ιλινόι (βόρειες ΗΠΑ).

Η μελέτη αποκαλύπτει ότι οι ασθενείς που υποβλήθηκαν σε διαδερμική αγγειοπλαστική είχαν υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας κατά τα τέσσερα πρώτα χρόνια μετά την επέμβαση, σε σχέση με όσους επέλεξαν την αορτοστεφανιαία παράκαμψη με 20,8% έναντι 16,41% αντίστοιχα.

Το bypass απαιτεί μια βαριά χειρουργική επέμβαση για την αντιμετώπιση της στεφανιαίας νόσου. Είναι η διαδικασία που ακολουθείται για να παρακαμφθεί μια στεφανιαία αρτηρία με στένωση ή απόφραξη λόγω της συσσώρευσης λίπους στα τοιχώματα της, με την εμφύτευση ενός άλλου αγγείου που αφαιρείται συχνά από τα κάτω άκρα, κάτω από αυτή την τελευταία.

Για τη αγγειοπλαστική που δεν απαιτεί χειρουργική προσέγγιση, οι γιατροί παρεμβάλλουν μικρά φουσκωτά μπαλονάκια στο εσωτερικό της αρτηρίας που νοσεί με μια μικρή τομή στο επίπεδο της βουβωνικής χώρας.

Η διαδικασία συχνά ολοκληρώνεται με την τοποθέτηση ενός μεταλλικού ελάσματος ή αγγειακής ενδοπρόθεσης, του στεντ, στο σημείο της στένωσης της αρτηρίας ώστε να τη διατηρεί ανοιχτή.

Οι επεμβάσεις βοηθούν στη βελτίωση της ροής του αίματος στις στεφανιαίες αρτηρίες της καρδιάς στα άτομα με στεφανιαία νόσο.

Οι ερευνητές ανέλυσαν τα δεδομένα που έλαβαν από 86.000 Αμερικανούς που υποβλήθηκαν σε αορτοστεφανιαία παράκαμψη και από 103.000 ασθενείς που υποβλήθηκαν σε αγγειοπλαστική από το 2004 έως το 2008.

Η μελέτη χρηματοδοτήθηκε από το Εθνικό Ινστιτούτο για την Καρδιά, τους Πνεύμονες και το Αίμα (NHLBI) που ανήκει στο Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας (NIH) των ΗΠΑ.


Διαβάστε περισσότερα...

Τα αποτελέσματα του ηλεκτροσόκ στον εγκέφαλο

Τα αποτελέσματα του ηλεκτροσόκ στον εγκέφαλο

Τι υποστηρίζουν ερευνητές στη Σκωτία.

Μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα φωτίζει για πρώτη φορά τον τρόπο που το ηλεκτροσόκ, μια επίμαχη θεραπεία της κατάθλιψης, έχει ευεργετικό αποτέλεσμα στον εγκέφαλο των ασθενών. Η ανακάλυψη μπορεί να βοηθήσει στην καλύτερη διάγνωση και αντιμετώπιση των ψυχικών ασθενειών.

Το ηλεκτροσόκ, που δυσφημίστηκε δεόντως στην ταινία του 1975 «Στη φωλιά του κούκου» με τον Τζακ Νίκολσον, χρησιμοποιείται εδώ και οκτώ δεκαετίες στην ψυχιατρική, αλλά μέχρι σήμερα οι επιστήμονες δεν έχουν πλήρως κατανοήσει με ποιό μηχανισμό αλλάζει τον εγκέφαλο και το νου των ανθρώπων.

Οι ερευνητές του πανεπιστημίου του Αμπερντίν στη Σκωτία, με επικεφαλής τον καθηγητή ψυχιατρικής Ίαν Ράιντ και την Τζένιφερ Πέριν, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), σύμφωνα με το BBC, το πρακτορείο Ρόιτερ και το «Science», χρησιμοποίησαν την τεχνική της λειτουργικής μαγνητικής νευροαπεικόνισης (fMRI) για να μελετήσουν την εγκεφαλική δραστηριότητα εννέα ενηλίκων με σοβαρή κατάθλιψη, πριν και μετά την υποβολή τους σε θεραπεία με ηλεκτροσόκ.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι το ηλεκτροσόκ (που επισήμως λέγεται «ηλεκτροσυσπαστική θεραπεία») αυτό που κυρίως κάνει, είναι να αμβλύνει τις συνδέσεις ανάμεσα στις διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου των καταθλιπτικών ανθρώπων, συγκεκριμένα ανάμεσα σε αυτές που επηρεάζουν την ψυχική διάθεση και το συναίσθημα, και σε αυτές που ελέγχουν τη σκέψη και τη συγκέντρωση. Οι ασθενείς αυτοί συνήθως έχουν μια υπερβολική διασύνδεση μεταξύ των διαφορετικών περιοχών του εγκεφάλου τους και το ηλεκτροσόκ μειώνει αυτές τις συνδέσεις, δρώντας θεραπευτικά με αυτό τον τρόπο.

Μολονότι φαίνεται απίθανο ότι οι σοβαρά καταθλιπτικοί άνθρωποι, που συχνά βρίσκονται σε λήθαργο, έχουν μια τέτοια εγκεφαλική υπερδραστηριότητα, αυτό όντως συμβαίνει και εξηγεί πιθανώς γιατί η προσοχή τους είναι στραμμένη στον εαυτό τους και δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στα εξωτερικά ερεθίσματα. Η υπερδιέγερση εστιάζεται κυρίως στον πλαγιοπίσθιο προμετωπιαίο φλοιό του εγκεφάλου και εκεί ακριβώς φάνηκε πως δρα το ηλεκτροσόκ, μειώνοντας τις υπέρμετρες εγκεφαλικές διασυνδέσεις. Όπως είπαν οι ερευνητές, το ηλεκτροσόκ είναι σαν να κατεβάζει τον ήχο ενός στερεοφωνικού που παίζει στη διαπασών.

Η μελέτη ανοίγει το δρόμο για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας και ασφάλειας της θεραπείας με ηλεκτροσόκ, σύμφωνα με τον καθηγητή νευροαπεικόνισης Κρίστιαν Σβαρτσμπάουερ του πανεπιστημίου του Αμπερντίν. Η συγκεκριμένη άκρως δραστική τεχνική έχει συναντήσει, όλα αυτά τα χρόνια, επικρίσεις από διάφορες πλευρές, κυρίως για τις πιθανές παρενέργειές της, όπως η απώλεια μνήμης και η σύγχυση. Σήμερα πλέον, το ηλεκτροσόκ χρησιμοποιείται σε ένα καταθλιπτικό ασθενή μόνο όταν δεν έχει υπάρξει θετική επίδραση από τα αντικαταθλιπτικά και αντιψυχωσικά φάρμακα και από άλλες μορφές θεραπείας, όπως η ψυχοθεραπεία, ιδίως όταν οι ψυχίατροι αξιολογούν ότι υπάρχει κίνδυνος να βλάψει τον εαυτό του ή τους γύρω του.

Στο ηλεκτροσόκ οι γιατροί τοποθετούν ηλεκτρόδια στο κρανίο του ασθενούς, ο οποίος βρίσκεται σε αναισθησία, και διοχετεύουν ηλεκτρικό ρεύμα στον εγκέφαλό του. Η θεραπεία είναι πιο αποτελεσματική όταν τα ηλεκτρόδια τοποθετούνται και στους δύο κροτάφους του κεφαλιού και όχι μόνο στον ένα, όμως έτσι αυξάνονται και οι πιθανές παρενέργειες. Τα παλαιότερα χρόνια, το ηλεκτροσόκ γινόταν χωρίς αναισθησία του ασθενούς και με ρεύμα μεγαλύτερης ισχύος.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Ράιντ, μόνο το 40% των ασθενών με κατάθλιψη γίνονται καλύτερα με τα σχετικά φάρμακα, ενώ αντίθετα με το ηλεκτροσόκ το ποσοστό επιτυχίας φθάνει το 75% έως 80%.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αύξηση των παχύσαρκων παιδιών στην ΕλλάδαΕυθύνες έχουν και τα κυλικεία των σχολείων.

Σε επιδημία εξελίσσεται η παιδική παχυσαρκία στη χώρα μας, καθώς σχεδόν τέσσερα στα δέκα Ελληνόπουλα, ηλικίας από 7 έως 10 ετών, είναι παχύσαρκα ή υπέρβαρα, ενώ ένα στα δύο παιδιά της ίδιας ηλικίας πηγαίνουν στο σχολείο με ΙΧ ή με το λεωφορείο κι όχι με τα πόδια ή με ποδήλατο.

Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας του ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης και την Ελληνική Ιατρική Εταιρεία Παχυσαρκίας, στο πλαίσιο του προγράμματος COSI, που αποτελεί πρωτοβουλία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την παιδική παχυσαρκία.

Στην συγκεκριμένη έρευνα για την Ελλάδα, η οποία διενεργήθηκε από τον Νοέμβριο του 2010 έως και τον Μάρτιο του 2011, συμμετείχαν 150 σχολεία, δηλαδή συνολικά 5.679 μαθητές της β’ και της δ’ τάξης του δημοτικού, ηλικίας 7-8 και 9-10 ετών, αντίστοιχα, στους οποίους μετρήθηκαν το βάρος, το ύψος και η περίμετρος μέσης.

Όπως προέκυψε, στην πρώτη ομάδα των μαθητών της β’ δημοτικού, το 23,03% των παιδιών ήταν υπέρβαρα και το 13,65% παχύσαρκα. Στα αγόρια το ποσοστό των υπέρβαρων αγγίζει το 21,85% και των παχύσαρκων το 14,18%, ενώ στα κορίτσια τα ποσοστά είναι 24,26% και 13,09% αντίστοιχα.

Αντίθετα, στην δεύτερη ομάδα των μαθητών της δ’ δημοτικού, τα ποσοστά της παχυσαρκίας αυξάνουν, καθώς το 28,87% των μαθητών είναι υπέρβαρο και το 13,42% είναι παχύσαρκο. Την πρωτιά κατέχουν τα αγόρια, καθώς το 29,88% είναι υπέρβαρο και το 14,04% παχύσαρκο, σε αντίθεση με τα κορίτσια όπου τα ποσοστά είναι 27,96% και 12,87%, αντίστοιχα.

Απογοητευτική, όμως, είναι και η εικόνα των μικρών μαθητών σε θέματα άθλησης και διατροφής. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, μόλις το 25% των σχολείων που συμμετείχαν στην έρευνα αφιερώνουν πάνω από τρεις ώρες την εβδομάδα σε κάποιου είδους άσκηση. Την ίδια στιγμή, τα παχύσαρκα παιδιά συμμετέχουν σε κάποιον αθλητικό σύλλογο σε μικρότερο ποσοστό σε σύγκριση με τα παιδιά που έχουν κανονικό βάρος, ενώ ένας στους δύο μαθητές του δημοτικού πηγαίνει στο σχολείο με ΙΧ ή λεωφορείο, αποφεύγοντας το βάδισμα ή το ποδήλατο.

Επιπλέον, χαμηλά είναι και τα ποσοστά πώλησης υγιεινών τροφών από τα κυλικεία των σχολείων που συμμετείχαν στην έρευνα. Χαρακτηριστικό είναι ότι μόλις το 21,13% των σχολείων διαθέτει φρέσκα φρούτα, ενώ ακόμη χαμηλότερα είναι τα ποσοστά των σχολείων που διαθέτουν λαχανικά(μόλις 8,57%), γιαούρτι (μόλις 8,45%) και φρέσκο γάλα(31,43%).


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Επιβεβλημένη η επανακατάθεση των διατάξεων για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά»Προσωρινή η απόσυρση για τη ρύθμιση των οφειλών λέει Γ.Γ. Καταναλωτή.

Επιβεβλημένη χαρακτήρισε σήμερα τη η ψήφιση των διατάξεων για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και τη διαφάνεια στην ασφαλιστική αγορά ο Γενικός Γραμματέας Καταναλωτή κ. Δημήτρης Σπυράκος.

Αναφερόμενος στην προσωρινή απόσυρση των διατάξεων για τη ρύθμιση των οφειλών των υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων τόνισε πως οι διατάξεις αυτές -που θα τύχουν διαβούλευσης με την ΕΚΤ - είναι εξαιρετικά μετριοπαθείς και αντίστοιχες με αυτές άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Συγκεκριμένα ο κ. Σπυράκος δήλωσε: «Οι διατάξεις που αποσύρθηκαν από το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας σκοπό έχουν να διευκολύνουν την πρόσβαση των υπερχρεωμένων νοικοκυριών στις δικαστικές διαδικασίες ρύθμισης των χρεών τους και να προάγουν τη διαφάνεια στη λειτουργία της ασφαλιστικής αγοράς.

Είναι διατάξεις εξαιρετικά μετριοπαθείς και αντίστοιχες, αν όχι υποδεέστερες, με αυτές των άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Ασφαλώς, οι Έλληνες δεν είναι πολίτες και καταναλωτές δεύτερης κατηγορίας.

Είναι προφανές ότι κανείς δεν χρειάζεται χρόνο για να γνωμοδοτήσει ή να διαβουλευτεί περί τούτου. Η επανακατάθεση και ψήφιση των διατάξεων από την παρούσα Βουλή είναι επιβεβλημένη για τη διαφύλαξη του κύρους όλων των θεσμών».


Διαβάστε περισσότερα...

Απόψε είναι η «Ώρα της Γης»


Το WWF καλεί τους πολίτες να συμμετάσχουν στο ωριαίο μπλακ-άουτ.

Την τέταρτη «Ώρα της Γης» θα γιορτάσει σήμερα η Ελλάδα, σβήνοντας τα φώτα για μία ώρα, από τι 20:30 μέχρι τις 21:30.

Το 2009 σβήσαμε για πρώτη φορά στην Ελλάδα τα φώτα εξοικονομώντας 500 τόνους διοξειδίου του άνθρακα. Ένα χρόνο αργότερα η χώρα μας κατέλαβε την τέταρτη θέση ανάμεσα σε 126 χώρες που έστειλαν μήνυμα κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη, μια και η συμμετοχή φορέων, δήμων και πολιτών στην «Ώρα της Γης» ήταν εντυπωσιακή.

Αυτό σημειώνει σήμερα η εφημερίδα Τα Νέα, κάνοντας μια αναδρομή στην ενδιαφέρουσα αυτή πρωτοβουλία για το περιβάλλον. όλα ξεκίνησαν το 2007,από το WWF Αυστραλίας, το οποίο ενέπνευσε τους κατοίκους του Σίδνεϊ να δείξουν την υποστήριξή τους για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής σβήνοντας για μια ώρα τα φώτα. Σήμερα η συγκεκριμένη δράση θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα, αν όχι το μεγαλύτερο, συμμετοχικά γεγονότα στον κόσμο για την προστασία του περιβάλλοντος. είναι ενδεικτικό ότι το 2011 περισσότεροι από 100 εκατομμύρια πολίτες από 135 χώρες έσβησαν για μια ώρα τα φώτα.

Η ελληνική ανταπόκριση, σχολιάζει η εφημερίδα, στη δράση τα τελευταία χρόνια είναι εντυπωσιακή. Κατά την έναρξη της δράσης μάλιστα 8.333.333 συμβατικές λαμπτήρες «έσβησαν» για χάρη της Γης.

«Σε μια εποχή βαθιάς κρίσης το πολύτιμο αντίδοτο στην απαισιοδοξία είναι το μοναδικό φυσικό περιβάλλον της Ελλάδας» αναφέρει η κ. Μαρίτα Παντέρη από την WWF Ελλάς.


Διαβάστε περισσότερα...

Εγκαινιάστηκε το κοινωνικό παντοπωλείο του ΛΑΟΣΤι δήλωσε ο Γιώργος Καρατζεφέρης.

Τα εγκαίνια του κοινωνικού παντοπωλείου του ΛΑΟΣ πραγματοποίησε το πρωί ο Πρόεδρος του κόμματος, Γιώργος Καρατζαφέρης. Το παντοπωλείο βρίσκεται κοντά στα γραφεία του κόμματος, στην οδό Καλλιρρόης 50.

Μετά τα εγκαίνια, ο Γ. Καρατζαφέρης έκανε τις εξής δηλώσεις: « Όπως κάθε χρόνο τα τελευταία οκτώ χρόνια, Χριστούγεννα και Πάσχα, εμείς εδώ στο ΛΑΟΣ σκεφτόμαστε τον πλησίον και μοιράζουμε γαλοπούλες ή αρνιά. Εφέτος οι ανάγκες της κοινωνίας, μας οδήγησαν να κάνουμε κάτι πιο οργανωμένο. Θα μοιράσουμε περίπου εξήντα τόνους τρόφιμα. Πατάτες, ρύζι, αλεύρι, λάδι, μακαρόνια και ρουχισμό. Εξασφαλίσαμε αρκετά ρούχα, για οποιονδήποτε έχει ανάγκη. Εξασφαλίσαμε αρκετά τρόφιμα, για να μην υπάρχουν πεινασμένοι αυτό το Πάσχα. Βέβαια είναι αδύνατον να ικανοποιήσουμε όλους όσους πάσχουν. Αλλά είναι ένα μήνυμα για κινητοποίηση. Θα ήθελα πάρα πολύ αυτή η προσπάθεια να βρει και άλλους μιμητές».

Σχετικά με τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ είπε: «Ακούω για νέο μνημόνιο από τον πρωθυπουργό. Ακούω για ύφεση που θα περάσει τα δέκα χρόνια από τον κ. Πολ Τόμσεν. Χρειάζεται να οπλιστούμε με πάρα πολύ κουράγιο, και να βρούμε εκείνες τις νέες ιδέες, που θα βγάλουν τη χώρα από αυτό τον οικονομικό λήθαργο, που την οδήγησαν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ».


Διαβάστε περισσότερα...

Δικαιώθηκε άλλος ένας υπερχρεωμένος δανειολήπτηςΑπό το Ειρηνοδικείο Ηρακλείου Κρήτης.

Ακόμη ένας υπερχρεωμένος δανειολήπτης δικαιώθηκε με την υπ΄αρ.189/2012 απόφαση του Ειρηνοδικείου Ηρακλείου Κρήτης, όπως γνωστοποίησε σήμερα η Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης.

Ο δικαιωμένος δανειολήπτης έκανε χρήση των ευεργετικών διατάξεων του ν.3869/2010 για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, είναι 34 ετών άγαμος, οδηγός τουριστικού λεωφορείου, εργάζεται με σύμβαση ορισμένου χρόνου σαν εποχιακός με ατομικό εισόδημα 11.043,19 ευρώ, χωρίς να έχει στην ιδιοκτησία του οικία.

Διαμένει σε μισθωμένη οικία στο Ηράκλειο και το μηνιαίο μίσθωμα που καταβάλλει ανέρχεται στο ποσό των 350 ευρώ. Το μοναδικό περιουσιακό στοιχείο που έχει είναι ένα αυτοκίνητο μάρκας Μercedes C 200, με έτος κυκλοφορίας το 2003 του οποίου η εμπορική αξία ανέρχεται στο ποσό των 8.000 ευρώ.

Ο εν λόγω δανειολήπτης, είχε χρεωθεί σε τέσσερις τράπεζες, με το χρέος του να ανέρχεται συνολικά σε 61.719,23, παρουσίασε δε μόνιμη αδυναμία να πληρώσει τις οφειλές του και προσέφυγε σε εξωδικαστικό συμβιβασμό ζητώντας την συνδρομή της Ένωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, της οποίας το σχέδιο πρότασης ρύθμισης των οφειλών, δεν έγινε αποδεκτό από τις πιστώτριες τράπεζες.

Ο δανειολήπτης προσέφυγε στη συνέχεια στο Ειρηνοδικείο Ηρακλείου Κρήτης, όπου δικαστικά επιμελήθηκε της υπόθεσης η συνεργάτης της Ένωσης, δικηγόρος Ηρακλείου Βαριβιανάκη Μαρία.

Το Ειρηνοδικείο Ηρακλείου Κρήτης δικαίωσε τον δανειολήπτη, παρά τις διάφορες αιτιάσεις των πιστωτριών Τραπεζών, περί απαραδέκτου αοριστίας κ.λ.π, και καθόρισε τις μηνιαίες επί μία τετραετία καταβολές του δανειολήπτη στις πιστώτριες τράπεζες στο ποσό των 250 ευρώ το μήνα. Δηλαδή για μια τετραετία καλείται ο δανειζόμενος θα καταβάλλει μόνο το ποσό των 12.000 ευρώ.

Η Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης δηλώνει ότι νοιώθει δικαιωμένη, και επισημαίνει ότι ο νόμος 3869/2010 είναι «μονόδρομος» για τα αδύναμα «υπερχρεωμένα νοικοκυριά» και «ευχαριστεί τους δικαστές της Κρήτης για την δίκαιη κρίση τους και την συμπαράσταση που δείχνουν στις δύσκολες μέρες που βιώνουν οι Έλληνες υπερχρεωμένοι καταναλωτές».


Διαβάστε περισσότερα...

Εκστρατεία του υπ. Υγείας κατά της σύγχρονης δουλείαςΓια να ευαισθητοποιηθεί το κοινό κατά του human trafficking.

«Αν είμαστε ενημερωμένοι μπορούμε να δράσουμε». Αυτό το μήνυμα έστειλαν τρεις μαθητές Λυκείου που συμμετείχαν σε εκδήλωση του υπουργείου Υγείας με σκοπό την ευαισθητοποίηση του κοινού κατά τηςσύγχρονης δουλείας (human trafficking).

Εκπρόσωποι του αθλητισμού και του πολιτισμού ενώνουν τις δυνάμεις τους με τους μαθητές στην παγκόσμια εκστρατεία κατά της σύγχρονης δουλείας, είπε ο Ειδικός Γραμματέας Διατροφής και Άθλησης Κώστας Παταβούκας, προσθέτοντας, ότι όλοι μαζί μπορούμε να βάλουμε τέλος στην εμπόρια ανθρώπων και τον εφιάλτη των θυμάτων της σύγχρονης δουλείας.

Οκτώ χιλιάδες μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν αγώνα μπάσκετ στον οποίο θα συμμετάσχουν προσωπικότητες του αθλητισμού και του πολιτισμού, αφιερωμένο στην ευαισθητοποίηση της μαθητικής νεολαίας κατά της παράνομης διακίνησης και εμπορίας ανθρώπων, την Τρίτη 3 Απριλίου και ώρα 9:30 πμ, στο κλειστό γήπεδο μπάσκετ στο ΟΑΚΑ. Οι συμμετέχοντες θα υπογράψουν μια διακήρυξη αρχών κατά της σύγχρονης δουλείας, ενώ θα πραγματοποιηθούν και παράλληλες καλλιτεχνικές δράσεις.

Τον αγώνα που τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια, διοργανώνει το υπουργείο Υγείας και η Ειδική Γραμματεία Διατροφής και Άθλησης σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας, το υπουργείο Εξωτερικών, την Πρεσβεία των ΗΠΑ, το ΚΕΕΛΠΝΟ, τον ΙΟΜ (Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης), τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων και τη UNICEF.

«Οι μαθητές θα μεταλαμπαδεύσουν στις οικογένειές τους το μήνυμα κατά του ανθρώπινου δουλεμπορίου, θα γίνουν οι πρεσβευτές του μηνύματος» είπε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, προσθέτοντας ότι «το ζητούμενο για την επιτυχία της εκδήλωσης είναι να συνδέσουμε τα διάσημα πρόσωπα από τον χώρο του θεάματος και του αθλητισμού με το μήνυμα κατά του σύγχρονου ανθρώπινου δουλεμπορίου».

«Χρησιμοποιούμε την πρακτική της αθλητικής διπλωματίας για να περάσουμε το μήνυμα κατά του ανθρώπινου δουλεμπορίου και να ευαισθητοποιήσουμε τους νέους για ένα θέμα που λαμβάνει εκρηκτικές διαστάσεις, human trafficking. Επειδή οι μαθητές μπορεί να πει κανείς ότι θα είναι μελλοντικοί πελάτες του οργανωμένου αυτού παράνομου συστήματος, θέτουμε ως αφορμή έναν αγώνα μπάσκετ, για την ενημέρωσή τους» είπε ο κ. Παταβούκας.

«Μιλάμε για αγορά και κρίσιμο ζήτημα είναι η ζήτηση. Στοχεύουμε ακριβώς σε αυτό. Να πούμε όχι στη ζήτηση», είπε ο Ηρακλής Μοσκώφ, εμπειρογνώμων σύμβουλος του υπουργείου Εξωτερικών, Συντονιστής Καταπολέμησης Trafficing, προσθέτοντας ότι η συσπείρωση όλων μας κατά της σύγχρονης δουλείας είναι απαραίτητη.

«Τα οργανωμένα κυκλώματα δουλεμπόρων δεν λογαριάζουν ούτε σύνορα, ούτε νόμους, ούτε εθνικές προκαταλήψεις. Στόχος τους το κέρδος και εμπόρευμα τους ο άνθρωπος» ανέφερε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής UNICEF Λάμπρος Κανελλόπουλος.
«Η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση αποτελεί πρωταρχικό καθήκον μιας κοινωνίας που νοιάζεται και αγωνιά και θέλει να εκριζώσει αυτά τα φαινόμενα, υπογράμμισε ο κ. Κανελλόπουλος και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το θέμα μόνη της είναι απαραίτητη η οικουμενική συνεργασία».

Στις διάφορες μορφές εκμετάλλευσης ανθρώπων και στα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουν τα θύματα αναφέρθηκε η πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ Τζένη Κρεμαστινού, προσθέτοντας, ότι το ΚΕΕΛΠΝΟ έχει αναπτύξει δράσεις που στοχεύουν στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας των θυμάτων και στην ψυχολογική υποστήριξη τους.

Ειδικά για τον αγώνα θα έρθουν από τις ΗΠΑ ο πρωταθλητής ΝΒΑ, Πέτζα Στογιάκοβιτς, ο επίσης παλαίμαχος παίκτης του ΝΒΑ, Τρέισι Μάρεϊ και η εν ενεργεία, πρωταθλήτρια στο WNBA, Ασλεϊ Ρόμπινσον. Στον αγώνα θα λάβουν μέρος μεταξύ άλλων οι βετεράνοι καλαθοσφαιριστές, Φραγκίσκος Αλβέρτης, Ευθύμης Ρετζιάς, Δημήτρης Παπανικολάου, Γιώργος Σιγάλας, Μπάνε Πρέλεβιτς, Σάκης Τζαλαλής, οι μπασκετμπολίστριες Κατερίνα Χαλικιά, Αναστασία Κωστάκη, οι τραγουδιστές Μιλτιάδης Πασχαλίδης, Πάνος Μουζουράκης, οι ηθοποιοί Ορφέας Αυγουστίδης, Πέτρος Λαγούτης, Ρένος Χαραλαμπίδης και οι δημοσιογράφοι Αντώνης Σρόιτερ, Παντελής Περιβολάρης.Διαβάστε περισσότερα...

Ραδιομαραθώνιος από τη «Φωνή της Ελλάδας»Τα χρήματα θα δοθούν για τη δημιουργία κοινωνικών φαρμακείων στην Αθήνα.

Το 5ο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας (ΕΡΑ), η «Φωνή της Ελλάδας», αναλαμβάνει την πρωτοβουλία να ενώσει όλους τους απόδημους Έλληνες σε ένα σκοπό: στη συγκέντρωση χρημάτων για τη δημιουργία δύο κοινωνικών φαρμακείων στην Αθήνα.

Ο ραδιομαραθώνιος θα γίνει τη Δευτέρα 2 Απριλίου, σε συνεργασία με την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών. Η ΕΡΑ-5 καλεί τους Έλληνες να συντονιστούν με τις συχνότητές της από τις 09:00 έως τις 22:00, ώρα Ελλάδος, ενώ όλοι οι τηλεοπτικοί και ραδιοφωνικοί σταθμοί της ΕΡΤ, καθώς και ιδιωτικά τηλεοπτικά κανάλια και ραδιοσταθμοί, θα συνδεθούν με τη «Φωνή της Ελλάδας».

Τα δύο φαρμακεία, που θα δημιουργηθούν στο Σύνταγμα και στην περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα, θα προσπαθήσουν να καλύψουν τις ανάγκες που αντιμετωπίζουν άνεργοι και χαμηλοσυνταξιούχοι.

Μήνυμα προς τον Ελληνισμό της Διασποράς, θα απευθύνει ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμος, ενώ θα γίνουν παρεμβάσεις προσωπικοτήτων της Ομογένειας, εκπροσώπων των συλλογικών της οργάνων, φοιτητών που σπουδάζουν στο εξωτερικό και φιλελλήνων.

Ο Παγκόσμιος Ραδιομαραθώνιος αλληλεγγύης θα κορυφωθεί στις 22:00, με τη συναυλία της Ορχήστρας Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ, στο «Studio C» της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Ανδρέα Πυλαρινού.

Οι προσφορές των πολιτών γίνονται στην Εθνική Τράπεζα και στους ακόλουθους λογαριασμούς: για την Ελλάδα στον αριθμό λογαριασμού: 14654403519, ενώ για το εξωτερικό ο αριθμός είναι: ΙΒΑΝ: GR 2101101460000014654403519. Αποδέκτης Ι.Α.Α. (Κοινωνικό Φαρμακείο).

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με τους ανθρώπους της ΕΡΑ-5 στα τηλέφωνα 210 606 6895-210 606 6896, φαξ: 210 606 6309 και email:era5@ert.gr.


Διαβάστε περισσότερα...

Φορολόγηση από το πρώτο ευρώΈρχεται η πλήρης ισοπέδωση των εισοδημάτων.

Σχέδιο πλήρους ανατροπής της φορολογίας εισοδήματος που φθάνει ακόμη και στον μηδενισμό του αφορολόγητου και στο ξήλωμα του συνόλου των φοροαπαλλαγών, μελετά το υπουργείο Οικονομικών.

Το σχέδιο έχουν επεξεργαστεί υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου και θα τεθεί προς έγκριση στη νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου, η οποία θα προκύψει μετά τις εκλογές. Στη συνέχεια θα περιληφθεί στο φορολογικό νομοσχέδιο για τη δημιουργία του νέου φορολογικού συστήματος.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Κεφάλαιο», το νομοσχέδιο προβλέπει:
- την πλήρη κατάργηση του αφορολόγητου, το οποί θεωρείται ως μια από τις πιο δαπανηρές φοροαπαλλαγές στη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων.
-το μεγάλο περιορισμό ή την πλήρη κατάργηση όλων των φοροαπαλλαγών και την αντικατάστασή τους με ειδικά προνοιακά επιδόματα που θα λαμβάνουν μόνο οι φορολογούμενοι με πολύ χαμηλά εισοδήματα.
-τη μείωση του αριθμού των κλιμακίων φορολογικής κλίμακας και τη μείωση του ανώτατου φορολογικού συντελεστή.


Διαβάστε περισσότερα...

Όταν ο αρχιτέκτονας πίνει λίγο παραπάνω...Απίστευτο κι όμως αληθινό.


Κατά τα άλλα η ράμπα είναι για αναπηρικά καροτσάκια!


Διαβάστε περισσότερα...

Πάσχει από λευχαιμία ο Πετρόφ!Συγκλονίζει την Άστον Βίλα και το παγκόσμιο ποδόσφαιρο η είδηση ότι ο Στιλιάν Πετρόφ πάσχει από οξεία λευχαιμία!
Η είδηση επιβεβαιώθηκε με επίσημη ανακοίνωση του αγγλικού συλλόγου στον οποίο αγωνίζεται ο 32χρονος Βούλγαρος ποδοσφαιριστής.

Ο έμπειρος ποδοσφαιριστής και αρχηγός των «χωριατών», ανέβασε πυρετό μετά την αναμέτρηση με την Άρσεναλ, το περασμένο Σάββατο και υποβλήθηκε σε σειρά εξετάσεων.

Όπως αναφέρεται στην επίσημη τοποθέτηση της διοίκησης του συλλόγου, οι γιατροί επιβεβαίωσαν την ασθένεια.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Η διοίκηση της Βίλα ανακοινώνει ότι ο αρχηγός μας, Στίλιαν Πετρόφ, πάσχει από οξεία λευχαιμία. Ο Στίλιαν ανέβασε πυρετό μετά το παιχνίδι με την Άρσεναλ, το περασμένο Σάββατο και τον εξέτασε ο δρ. Ίαν ΜακΓκίνες.

Η διάγνωση από τους γιατρούς γνωστοποιήθηκε την Παρασκευή. Περιμένουμε νεότερα από την κατάστασή του και θα παρέχουμε στήριξη στον παίκτη και την οικογένειά του. Για οποιαδήποτε νέα πληροφορία, θα υπάρξει ενημέρωση».


Διαβάστε περισσότερα...