Σάββατο 31 Μαρτίου 2012

Εκστρατεία του υπ. Υγείας κατά της σύγχρονης δουλείας

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Για να ευαισθητοποιηθεί το κοινό κατά του human trafficking.

«Αν είμαστε ενημερωμένοι μπορούμε να δράσουμε». Αυτό το μήνυμα έστειλαν τρεις μαθητές Λυκείου που συμμετείχαν σε εκδήλωση του υπουργείου Υγείας με σκοπό την ευαισθητοποίηση του κοινού κατά τηςσύγχρονης δουλείας (human trafficking).

Εκπρόσωποι του αθλητισμού και του πολιτισμού ενώνουν τις δυνάμεις τους με τους μαθητές στην παγκόσμια εκστρατεία κατά της σύγχρονης δουλείας, είπε ο Ειδικός Γραμματέας Διατροφής και Άθλησης Κώστας Παταβούκας, προσθέτοντας, ότι όλοι μαζί μπορούμε να βάλουμε τέλος στην εμπόρια ανθρώπων και τον εφιάλτη των θυμάτων της σύγχρονης δουλείας.

Οκτώ χιλιάδες μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν αγώνα μπάσκετ στον οποίο θα συμμετάσχουν προσωπικότητες του αθλητισμού και του πολιτισμού, αφιερωμένο στην ευαισθητοποίηση της μαθητικής νεολαίας κατά της παράνομης διακίνησης και εμπορίας ανθρώπων, την Τρίτη 3 Απριλίου και ώρα 9:30 πμ, στο κλειστό γήπεδο μπάσκετ στο ΟΑΚΑ. Οι συμμετέχοντες θα υπογράψουν μια διακήρυξη αρχών κατά της σύγχρονης δουλείας, ενώ θα πραγματοποιηθούν και παράλληλες καλλιτεχνικές δράσεις.

Τον αγώνα που τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια, διοργανώνει το υπουργείο Υγείας και η Ειδική Γραμματεία Διατροφής και Άθλησης σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας, το υπουργείο Εξωτερικών, την Πρεσβεία των ΗΠΑ, το ΚΕΕΛΠΝΟ, τον ΙΟΜ (Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης), τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων και τη UNICEF.

«Οι μαθητές θα μεταλαμπαδεύσουν στις οικογένειές τους το μήνυμα κατά του ανθρώπινου δουλεμπορίου, θα γίνουν οι πρεσβευτές του μηνύματος» είπε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, προσθέτοντας ότι «το ζητούμενο για την επιτυχία της εκδήλωσης είναι να συνδέσουμε τα διάσημα πρόσωπα από τον χώρο του θεάματος και του αθλητισμού με το μήνυμα κατά του σύγχρονου ανθρώπινου δουλεμπορίου».

«Χρησιμοποιούμε την πρακτική της αθλητικής διπλωματίας για να περάσουμε το μήνυμα κατά του ανθρώπινου δουλεμπορίου και να ευαισθητοποιήσουμε τους νέους για ένα θέμα που λαμβάνει εκρηκτικές διαστάσεις, human trafficking. Επειδή οι μαθητές μπορεί να πει κανείς ότι θα είναι μελλοντικοί πελάτες του οργανωμένου αυτού παράνομου συστήματος, θέτουμε ως αφορμή έναν αγώνα μπάσκετ, για την ενημέρωσή τους» είπε ο κ. Παταβούκας.

«Μιλάμε για αγορά και κρίσιμο ζήτημα είναι η ζήτηση. Στοχεύουμε ακριβώς σε αυτό. Να πούμε όχι στη ζήτηση», είπε ο Ηρακλής Μοσκώφ, εμπειρογνώμων σύμβουλος του υπουργείου Εξωτερικών, Συντονιστής Καταπολέμησης Trafficing, προσθέτοντας ότι η συσπείρωση όλων μας κατά της σύγχρονης δουλείας είναι απαραίτητη.

«Τα οργανωμένα κυκλώματα δουλεμπόρων δεν λογαριάζουν ούτε σύνορα, ούτε νόμους, ούτε εθνικές προκαταλήψεις. Στόχος τους το κέρδος και εμπόρευμα τους ο άνθρωπος» ανέφερε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής UNICEF Λάμπρος Κανελλόπουλος.
«Η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση αποτελεί πρωταρχικό καθήκον μιας κοινωνίας που νοιάζεται και αγωνιά και θέλει να εκριζώσει αυτά τα φαινόμενα, υπογράμμισε ο κ. Κανελλόπουλος και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το θέμα μόνη της είναι απαραίτητη η οικουμενική συνεργασία».

Στις διάφορες μορφές εκμετάλλευσης ανθρώπων και στα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουν τα θύματα αναφέρθηκε η πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ Τζένη Κρεμαστινού, προσθέτοντας, ότι το ΚΕΕΛΠΝΟ έχει αναπτύξει δράσεις που στοχεύουν στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας των θυμάτων και στην ψυχολογική υποστήριξη τους.

Ειδικά για τον αγώνα θα έρθουν από τις ΗΠΑ ο πρωταθλητής ΝΒΑ, Πέτζα Στογιάκοβιτς, ο επίσης παλαίμαχος παίκτης του ΝΒΑ, Τρέισι Μάρεϊ και η εν ενεργεία, πρωταθλήτρια στο WNBA, Ασλεϊ Ρόμπινσον. Στον αγώνα θα λάβουν μέρος μεταξύ άλλων οι βετεράνοι καλαθοσφαιριστές, Φραγκίσκος Αλβέρτης, Ευθύμης Ρετζιάς, Δημήτρης Παπανικολάου, Γιώργος Σιγάλας, Μπάνε Πρέλεβιτς, Σάκης Τζαλαλής, οι μπασκετμπολίστριες Κατερίνα Χαλικιά, Αναστασία Κωστάκη, οι τραγουδιστές Μιλτιάδης Πασχαλίδης, Πάνος Μουζουράκης, οι ηθοποιοί Ορφέας Αυγουστίδης, Πέτρος Λαγούτης, Ρένος Χαραλαμπίδης και οι δημοσιογράφοι Αντώνης Σρόιτερ, Παντελής Περιβολάρης.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.