Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2010

Πανελλαδικό – Παν-αναπηρικό Συλλαλητήριο της Ε.Σ.Α.μεΑ. και των φορέων μελών της: 3η Δεκέμβρη – Εθνική Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, 10.00π.μ. - Πλατεία Συντάγματος

Η Ε.Σ.Α.μεΑ. και οι Φορείς – Μέλη της ανήμερα την 3η Δεκέμβρη 2010 – Εθνική Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία θα συναντηθούν από κάθε γωνιά της χώρας στο Πανελλήνιο – Παν-αναπηρικό Συλλαλητήριο στην Πλατεία Συντάγματος ώρα 10:00 το πρωί για να διεκδικήσουν από την Πολιτεία και την Κοινωνία τη θέσπιση ενός εθνικού προγράμματος δημόσιων πολιτικών για την αναπηρία.

Τη φετινή 3η Δεκέμβρη, τα άτομα με αναπηρία και οι οικογένειές τους αντιμετωπίζουν τις πιο σκληρές και επώδυνες επιπτώσεις από την οικονομική και κοινωνική κρίση. Βρισκόμαστε πια ευθέως αντιμέτωποι με την εξαθλίωση και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Φτάνει πια! Οι φτωχότεροι των φτωχών αυτής της χώρας δεν αντέχουν άλλο!

Διεκδικούμε:
• τη λήψη οικονομικών μέτρων για την εισοδηματική ενίσχυση των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους,
• την αντιμετώπιση της ανεργίας που πλήττει διαχρονικά τα άτομα με αναπηρία και λαμβάνει εφιαλτικές διαστάσεις
• τη διαμόρφωση ενός ενιαίου πλαισίου ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών αρχών που θα οδηγεί σε αξιοπρεπή ζωή τα άτομα με αναπηρία, με πρώτο μέτρο την επαναφορά των δώρων και επιδομάτων αδείας σε όλους τους συνταξιούχους με αναπηρία και των εργαζομένων με αναπηρία,
• την πλήρη και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και τη δωρεάν χορήγηση όλων των απαιτούμενων τεχνικών, ορθοπεδικών, θεραπευτικών μέσων
• τη διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα του Εθνικού Συστήματος Υγείας με την ανάπτυξη του πρωτοβάθμιου συστήματος υγείας, την ίδρυση και αναβάθμιση των μονάδων χρονίων πασχόντων, κέντρων αποκατάστασης, την ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης κ.λπ,
• τη διασφάλιση της λειτουργίας όλων των προνοιακών δομών
• την προστασία των οικογενειών που έχουν στη φροντίδα τους άτομα με βαριές αναπηρίες και πολλαπλές ανάγκες εξάρτησης με τη λήψη άμεσων και διακριτών μέτρων

Καλούμε όλους τους Έλληνες και Ελληνίδες με αναπηρία, τους εργαζόμενους και ανέργους, τους φοιτητές και μαθητές, τους ηλικιωμένους και συνταξιούχους και τα μέλη των οικογενειών τους να διεκδικήσουμε μαζί από την πολιτεία τη λήψη εκείνων των μέτρων που θα αποτελέσουν το ισχυρό και απαραίτητο δίχτυ προστασίας μας από την κρίση.

Ας ενώσουμε τη φωνή μας κι ας στείλουμε ένα ηχηρό μήνυμα στην Πολιτεία που σχεδιάζει μέτρα και πολιτικές, στην Κοινωνία, σε κάθε φορέα δημόσιο ή ιδιωτικό, σε κάθε φυσικό πρόσωπο ανεξαρτήτου κοινωνικής και επαγγελματικής θέσης που σε μικρό ή μεγάλο βαθμό ευθύνεται για την επώδυνη θέση στην οποία έχουν περιέλθει τα άτομα με αναπηρία και οι οικογένειές τους.

Όλοι στο μεγάλο Πανελλαδικό Παν-αναπηρικό Συλλαλητήριο της Ε.Σ.Α.μεΑ., 3η Δεκέμβρη και ώρα 10.00 πμ στην Πλατεία Συντάγματος!


Διαβάστε περισσότερα...

1η Δεκεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS: Διπλή απειλή στην αντιμετώπιση του AIDS



Δελτίο Τύπου - Αδρανής χρηματοδότηση και νέα εμπόδια για την πρόσβαση σε φτηνά φάρμακα. Η μάχη κατά του HIV/AIDS στις αναπτυσσόμενες χώρες αντιμετωπίζει μια διπλή απειλή, που έχει ως συνέπεια την αδυναμία εφαρμογής των ενδεδειγμένων θεραπειών και την ματαίωση των υποσχέσεων μιας νέας επιστήμης.

«Η τιμή των καινούριων φαρμάκων που χρειαζόμαστε προβλέπεται να εκτοξευθεί, καθώς οι δωρήτριες χώρες αποφάσισαν να αθετήσουν την δέσμευση τους να επεκτείνουν την παροχή θεραπείας κατά του AIDS», είπε ο Δρ. Γκίλς βαν Κάτσεμ, ιατρικός συντονιστής των ΓΧΣ για τη νότια Αφρική και το Λεσόθο. «Στην προσπάθεια μας να θεραπεύσουμε ασθενείς με HIV/AIDS, αισθανόμαστε ότι ως γιατροί έχουμε τα χέρια πισώπλατα δεμένα».

Οι τελευταίες συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας περιλαμβάνουν την έναρξη της θεραπείας νωρίτερα και με καλύτερα φάρμακα. Η αναθεωρημένη στρατηγική συστήνει την περίθαλψη των ασθενών πριν νοσήσουν από ευκαιριακές μολύνσεις, όπως η φυματίωση. Τα στοιχεία του προγράμματος των ΓΧΣ στο Λεσόθο που μόλις δημοσιεύτηκαν αποδεικνύουν την αξία αυτής της νέας στρατηγικής. Η έγκαιρη παροχή θεραπείας οδήγησε σε μείωση των θανάτων από AIDS κατά 68%, μείωση εμφάνισης νέων ασθενειών κατά 27%, μείωση νοσοκομειακής περίθαλψης κατά 62%, και μείωση κατά 39% των ασθενών που εγκατέλειψαν τη θεραπεία.

Η στρατηγική που προτείνει την πιο έγκαιρη έναρξη της θεραπείας είναι πολύ σημαντική τόσο για κάθε άτομο μεμονωμένα όσο και για την κοινωνία στο σύνολό της, καθώς κάνει τα κρούσματα HIV λιγότερο μεταδοτικά και άρα εξασθενεί την εξάπλωση του ιού. Έρευνες στην Αφρική έχουν δείξει ότι η θεραπεία του AIDS μπορεί να μειώσει την ετεροφυλική μετάδοση του ιού κατά 92%.

«Είναι πιο ισχυρή από ποτέ η ένδειξη του τι πρέπει να κάνουμε για να αλλάξουμε την πορεία της επιδημίας», δήλωσε ο Δρ. van Cutsem. Και πρόσθεσε ότι παρά το γεγονός ότι οι τελευταίες συστάσεις για τη θεραπεία είναι πολλά υποσχόμενες, τα χρήματα που προσφέρουν οι δωρήτριες χώρες για το HIV/AIDS είναι σε στασιμότητα. Ακόμα και η Νότια Αφρική, μια μεσαίου εισοδήματος χώρα, με το μεγαλύτερο πρόγραμμα αντιρετροϊκής θεραπείας παγκοσμίως, θα δυσκολευτεί να εφαρμόσει πλήρως τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, αν η πρόταση για το 10ο Γύρο προς το Παγκόσμιο Ταμείο για την καταπολέμηση του AIDS,της φυματίωσης και της ελονοσίας δεν εγκριθεί».

Το Παγκόσμιο Ταμείο έλαβε πρόσφατα μόνο 11,7 δισεκατομμύρια δολάρια, σε σύγκριση με τα 20 δισεκατομμύρια που δήλωσε ότι χρειαζόταν. Η πρωτοβουλία του Αμερικανού Προέδρου για το HIV/AIDS, ένα πρόγραμμα που παρέχει θεραπεία τουλάχιστον στους μισούς ασθενείς με HIV/AIDS στις αναπτυσσόμενες χώρες εξακολουθεί να είναι μειωμένη η χρηματοδότηση για τρίτη συνεχή χρονιά.

Την ίδια στιγμή, πλούσιες χώρες προσφέρουν αδίκως πλεονεκτήματα σε εταιρείες που παράγουν προϊόντα με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας(πατέντα), περιορίζοντας την πρόσβαση σε αντίγραφα φάρμακα και αυξάνοντας τις τιμές. Το 80% των φαρμάκων που χρησιμοποιούν οι ΓΧΣ για τη θεραπεία 160.000 ανθρώπων προέρχονται από εταιρείες παρασκευής αντίγραφων φαρμάκων στην Ινδία, το λεγόμενο «φαρμακείο του αναπτυσσόμενου κόσμου», που παράγει πάνω από το 80% των χρηματοδοτούμενων φαρμάκων κατά του AIDS σε παγκόσμια κλίμακα. Η θέση της Ινδίας ως βασικού παρασκευαστή οικονομικά προσιτών φαρμάκων έχει ήδη τεθεί σε κίνδυνο από τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου που υποχρεώνει τη χώρα να χορηγεί διπλώματα ευρεσιτεχνίας για τα φάρμακα.

Ωστόσο, η νομοθεσία της Ινδίας για τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας επιβάλλει αυστηρά όρια στο τι μπορεί και τι δεν μπορεί να κατοχυρωθεί με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας προς το συμφέρον της δημόσιας υγείας. Πολυεθνικές φαρμακευτικές εταιρείες έχουν προσπαθήσει χωρίς επιτυχία να ανατρέψουν αυτό το νόμο και τώρα η Ε.Ε. αγωνίζεται για τα δικά τους δικαιώματα. Μέρος των διαπραγματεύσεων της ελεύθερης εμπορικής συμφωνίας με την Ινδία, είναι και η πίεση της Ε.Ε. για πολιτικές, όπως «αποκλειστικότητα δεδομένων», που θα περιόριζε ακόμα περισσότερο τη δυνατότητα εκείνων που παράγουν αντίγραφα φάρμακα να διαθέσουν ακόμα πιο φτηνά φάρμακα στην αγορά. Αν η Ε.Ε. κερδίσει, τότε θα κινδυνεύσει η πρόσβαση σε νέα οικονομικά αντίγραφα φάρμακα που χρειάζονται για την αντιμετώπιση του HIV/AIDS.

«Δεν μπορούμε να μείνουμε αμέτοχοι στην προσπάθεια των πλούσιων χωρών να καταργήσουν την ικανότητά μας να περιθάλπουμε ασθενείς με HIV/AIDS», υπογράμμισε ο Δρ. Tido von Schoen-Angerer, Διευθυντής της Εκστρατείας των Γιατρών Χωρίς Σύνορα για την Πρόσβαση στα Βασικά Φάρμακα. «Πιέζουμε τους ανθρώπους να πάρουν θέση και να δηλώσουν ότι δεν υποστηρίζουν την προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να ενισχύσει τις φαρμακευτικές εταιρείες».

Διαβάστε περισσότερα...

Ο νόμος του Μέρφυ στην αυτοκίνηση!


Η εφαρμογή του νόμου του Μέρφυ στην αυτοκίνηση:
1. Αν πλύνεις το αυτοκίνητό σου, θα βρέξει.
 Αν δεν το πλύνεις σκεφτόμενος ότι θα βρέξει, δε θα βρέξει.
2. Αν χρειαστεί να σταματήσεις προσωρινά ή να κάνεις όπισθεν σε έναν ΕΡΗΜΟ στενό δρόμο, εκείνη ακριβώς τη στιγμή θα εμφανιστεί ένα άλλο όχημα πίσω σου και θα πρέπει να φύγεις.
3. Αν χρειαστεί να σταθμέσεις για 3 λεπτά μπροστά σε μια θέση γκαράζ για να ξεφορτώσεις κάτι βαρύ, εκείνη ακριβώς τη στιγμή κάποιος θα θέλει να μπεί ή να βγει από το γκαράζ.
4. Οταν δε χρειάζεσαι ανεφοδιασμό, βλέπεις ένα σωρό πρατήρια. Αν χρειάζεσαι επειγόντως καύσιμα θα είναι όλα κλειστά. Το ίδιο και για τις θέσεις στάθμευσης.
5. Όταν σε δρόμο με μποτιλιάρισμα αλλάξεις λωρίδα επειδή η λωρίδα που βρίσκεσαι είναι η πιο αργή τότε αυτομάτως η νέα λωρίδα που πήγες θα γίνει η πιο αργή.
6. Όταν σε στενό επαρχιακό δρόμο προσπαθείς για ώρα να προσπεράσεις αλλά δε μπορείς λόγω έλλειψης ορατότητας, όταν επιτέλους βρεις ένα σημείο όπου είναι ασφαλές να προσπεράσεις, είναι σίγουρο ότι στο αντίθετο ρεύμα θα βρίσκεται κάποιο όχημα.
7. Αν από ευγένεια αφήσεις κάποιο όχημα να περάσει μπροστά, θα κινείται τόσο αργά που θα πρέπει να το προσπεράσεις.
8. Αν σε έναν άδειο δρόμο σταματήσεις για ένα λεπτό για κάποιο απρόσμενο λόγο, είναι βέβαιο ότι θα σε περάσει κάποιο αργό όχημα που θα σε καθυστερήσει πολύ περισσότερο.
9. Αν αλλάξεις την ώρα αναχώρησης σκεφτόμενος ότι θα βρεις λιγότερη κίνηση, είναι σίγουρο ότι χιλιάδες άλλοι θα έχουν την ίδια σκέψη και η κίνηση θα είναι ίδια αν όχι μεγαλύτερη.
10. Αμέσως μόλις λήξει τη εγγύηση του οχήματος θα εμφανιστούν πολυέξοδες βλάβες.
Σημ: Τα πιο πολλά βασίζονται σε πραγματικές εμπειρίες!


Πηγή: tro-ma-ktiko
Διαβάστε περισσότερα...

Ένα βήμα πιο κοντά στο ελιξίριο της νεότητας


Επιστήμονες του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ των Η.Π.Α. κατάφεραν όχι απλώς να επιβραδύνουν τη γήρανση σε ποντίκια, αλλά και να την αντιστρέψουν.
Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του κορυφαίου στον κόσμο πανεπιστημίου, υπό τον γενετιστή Ρόναλντ ντε Πίνιο, που παρουσίασαν την εργασία τους στο περιοδικό «Nature», σύμφωνα με τις βρετανικές «Guardian» και «Daily Mail», κατάφεραν να μετατρέψουν αδύναμα ζώα σε υγιή, αναγεννώντας τα όργανα του σώματός τους με μια πειραματική διαδικασία, η οποία μια μέρα μπορεί να εφαρμοστεί και στην αναζωογόνηση των ανθρωπίνων οργάνων, αντιστρέφοντας ή έστω καθυστερώντας τη διαδικασία γήρανσης.

«Αυτό που είδαμε σε αυτά τα ζώα δεν ήταν η επιβράδυνση ή η σταθεροποίηση της διαδικασίας γήρανσης. Είδαμε μια δραματική αντιστροφή της και αυτό ήταν απρόσμενο» δήλωσε ο Ντε Πίνιο. «Αυτή η ανακάλυψη θα μπορούσε να οδηγήσει σε στρατηγικές που θα βελτιώνουν τη δυνατότητα αναγέννησης των οργάνων, καθώς οι άνθρωποι γερνούν, κι έτσι να αυξηθεί η ποιότητα της ζωής τους. Κατά πόσο θα μπορούσε να αυξηθεί και η διάρκεια ζωής είναι ένα ερώτημα που ακόμα δεν είμαστε σε θέση να απαντήσουμε» πρόσθεσε.

Οι επιστήμονες πειραματίστηκαν με γενετικά τροποποιημένα ποντίκια, από τα οποία είχε αφαιρεθεί η τελομεράση. Χωρίς το ένζυμο, τα ποντίκια γέρασαν πρόωρα και υπέφεραν από διάφορα προβλήματα (μείωση ικανότητας οσμής, μικρότερος εγκέφαλος, αδυναμία γονιμότητας, γαστρεντερικές βλάβες κ.α.).

Όταν όμως οι ερευνητές ενεργοποίησαν ξανά το ένζυμο με τη βοήθεια της χημικής ουσίας 4-OHT, οι κατεστραμμένοι ιστοί όχι μόνο αποκατέστησαν την ομαλή λειτουργία τους, αλλά και αναζωογονήθηκαν αντιστρέφοντας τη μέχρι τότε πορεία γήρανσης (μεταξύ άλλων, δημιούργησαν νέους νευρώνες στον εγκέφαλό τους και απέκτησαν πάλι γονιμότητα). Σύμφωνα με τον Ντε Πίνιο, «σε ανθρώπινους όρους, είναι σαν να έχεις ένα 40χρονο που δείχνει πια 80χρονος και καταφέρνεις να αντιστρέψεις τη διαδικασία, ώστε να γίνεται ξανά 50χρονος. Φαίνεται πως υπάρχει ένα σημείο επιστροφής για τα γηράσκοντα όργανα, το οποίο δεν είχαμε ως τώρα εκτιμήσει σωστά».

Η επανάληψη ενός ανάλογου επιτεύγματος στους ανθρώπους θα είναι σαφώς πιο δύσκολη. Τα ποντίκια παράγουν τελομεράση σε όλη τη ζωή τους, ενώ στους ανθρώπους το ένζυμο σταματά να παράγεται στους ενηλίκους.

Ωστόσο, η τεχνητή αύξηση των επιπέδων της τελομεράσης στους ανθρώπους μπορεί να επιβραδύνει τη γήρανση, αλλά μπορεί να αυξήσει και τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.

 Ο Ντε Πίνιο πιστεύει όμως ότι μια θεραπεία με εισαγωγή τελομεράσης μέσω χαπιού στον ανθρώπινο οργανισμό μπορεί να είναι ασφαλής, αν γίνεται περιοδικά και μόνο σε νέους, οι οποίοι δεν έχουν ακόμα καρκινικά κύτταρα κρυμμένα κάπου μέσα στα σώμα τους.
Ο δρ Στίβεν Αρτάντι, ειδικός στα τελομερή στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ των Η.Π.Α., χαιρέτισε την ανακάλυψη, αλλά προειδοποίησε ότι οποιοδήποτε αντι-γηραντικό φάρμακο για τους ανθρώπους απέχει τουλάχιστον μια δεκαετία. Άλλοι ερευνητές εξέφρασαν ακόμη μεγαλύτερες επιφυλάξεις, λόγω των κινδύνων εμφάνισης καρκίνου και του γεγονότος ότι στους ανθρώπους η σταδιακή σμίκρυνση των τελομερών δεν είναι η μοναδική, ούτε ίσως καν η κυριότερη αιτία γήρανσης. 

Διαβάστε περισσότερα...

Εχθροί της μελαγχολίας η άσκηση και η καλή διατροφή


Όταν έρχεται ο χειμώνας και το φως της ημέρας διαρκεί λιγότερο, πολλοί άνθρωποι αισθάνονται κούραση και ανία. Ένας από τους λόγους που αιτιολογεί την κατάσταση αυτή είναι η ορμόνη μελανοτονίνη, η οποία παίζει ρόλο στη διαδικασία του ύπνου και παράγεται στη διάρκεια τη νύχτας και την ανάπαυσης.

«Πρέπει να εκμεταλλεύεστε το φως της ημέρας για να διατηρήστε σε καλή φυσική κατάσταση και σε εγρήγορση» συστήνει η Κορίνα Ρούθεμαν του Γερμανικού Λυκείου Πρόληψης και Διαχείρισης Υγείας στο Σάαρμπουκεν. «Κάντε μια βόλτα στον καθαρό αέρα κατά τη διάρκεια του μεσημεριανού διαλείμματος» συνεχίζει η Ρουθεμάν.

Η φυσική δραστηριότητα και το φως της ημέρας βοηθούν στην απελευθέρωση της ορμόνης σεροτονίνης, η οποία βοηθά ουσιαστικά στη βελτίωση της διάθεσης. «Το καλύτερο είναι να πάρετε κάποιον μαζί σας ως θετική κοινωνική επαφή που μπορεί να συμβάλλει στην ενίσχυση της ευτυχίας σας» επισημαίνει η ίδια.

Επίσης, τα λιπαρά οξέα Ω3 και το αμινοξύ τριπτοφάνη, που είναι ουσιαστικής σημασίας για την καλή λειτουργία του Κ.Ν.Σ. (Κεντρικού Νευρικού Συστήματος) συμβάλλουν στη βελτίωση της διάθεσης. « Είναι πολύ καλή ιδέα να έχουμε μια καλή και ισορροπημένη διατροφή με φρέσκο ψάρι, φρούτα, λαχανικά και ξηρούς καρπούς» τόνισε η Ρουθεμάν.


Διαβάστε περισσότερα...

Τα παχύσαρκα παιδιά είναι καρδιοπαθή από τα 15 τους




Τα παχύσαρκα παιδιά παρουσιάζουν από τα 15 τους κιόλας ενδείξεις καρδιοπάθειας και μαστίζονται από υπέρταση, αυξημένη χοληστερόλη και αυξημένη αντοχή στην ινσουλίνη, προειδοποιούν βρετανοί ερευνητές.

Σε μελέτη που πραγματοποίησαν με 5.235 παιδιά διαπίστωσαν πως όσα ήταν παχύσαρκα στις ηλικίες 9-12 ετών, είχαν ενδείξεις καρδιοπάθειας στα 15-16 τους.

Η μελέτη αυτή είναι η πρώτη που αξιολογεί την πιθανή συσχέτιση μεταξύ Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ), περιμέτρου μέσης και λιπώδους μάζας σε παιδιά προεφηβικής ηλικίας με την καρδιολογική υγεία προς τα τέλη της εφηβείας.

Σύμφωνα με τα ευρήματά της, τα παιδιά που είναι παχύσαρκα στα 9 τους χρόνια και δεν αδυνατίζουν, έχουν πολύ περισσότερες πιθανότητες να πάσχουν από υπέρταση, αυξημένη χοληστερόλη και αυξημένη αντοχή στην ινσουλίνη όταν γίνουν 15 ετών.

Ωστόσο, τα παιδιά που κατορθώνουν να αδυνατίσουν, ελαττώνουν σημαντικά τις συνέπειες των περιττών κιλών στην καρδιαγγειακή τους υγεία.

Την μελέτη πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, με επικεφαλής την καθηγήτρια Ντέμπι Λόουλορ.

Προγενέστερη μελέτη, που είχε πραγματοποιηθεί στο Νοσοκομείο Παίδων της Βρετανικής Κολομβίας, στο Βανκούβερ του Καναδά, είχε δείξει ότι οι αρτηρίες των παιδιών με πολλά περιττά κιλά έχουν μια δυσκαμψία που φυσιολογικά εκδηλώνεται στους ενήλικες με καρδιοπάθεια και η οποία εμποδίζει την ομαλή κυκλοφορία του αίματος.

Πηγή: Εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ"
Διαβάστε περισσότερα...