Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012

Μεγάλωσε η… μεγαλύτερη οικογένεια της Αγγλίας


Πριν από ένα μήνα γεννήθηκε το 16ο παιδί.
Η 37χρονη Sue Radford και ο σύζυγός της Noel υποδέχτηκαν πριν από ένα μήνα στην οικογένειά τους το 18ο μέλος της.

Ο τοκετός διήρκεσε μόλις 16 λεπτά και πλέον το ζευγάρι από το Morecambe του Lancashire έχει εννιά γιους και επτά κόρες μετά τον ερχομό του μικρού Casper.

Είναι η μεγαλύτερη οικογένεια της Μεγάλης Βρετανίας, όμως φαίνεται ότι 16 παιδιά δεν είναι αρκετά για τη Sue, η οποία με το που γύρισε από το νοσοκομείο είπε στον άντρα της ότι «θέλει ακόμη ένα».

Η Sue και ο Noel έχουν ένα αρτοποιείο και βγάζουν τα προς το ζην χωρίς να λαμβάνουν κρατικά επιδόματα.

Ξεκίνησαν την οικογένειά τους όταν ήταν ακόμη έφηβοι και η Sue πήγαινε σχολείο. Ο μεγαλύτερός τους γιος είναι τώρα 23 ετών. Αφού τελείωσε το σχολείο η Sue εκείνη και ο Noel παντρεύτηκαν, σχεδιάζοντας να αποκτήσουν το πολύ ακόμη δύο παιδιά.

Όταν μπήκαν στη ζωή τους η 18χρονη τώρα Sophie και η 17χρονη Chloe, το ζευγάρι συνειδητοποίησε ότι απολάμβαναν να είναι γονείς και… συνέχισαν!

Ακολούθησαν ο Jack, ο Daniel, ο Luke, η Millie, η Katie, ο James, η Ellie, η Aimee, ο Josh, ο Max, η Tilly May, ο Oscar και ο Casper.

Και εκτός από γονείς είναι και… παππούδες καθώς η κόρη τους Sophie έφερε στον κόσμο το πρώτο τους εγγόνι, την Daisy.














Διαβάστε περισσότερα...

Συμφωνία για τα ταξίδια των σπουδαστών του Εμπορικού Ναυτικού



Μεταξύ υπουργείου Ναυτιλίας, εφοπλιστών και ΠΝΟ.
Σε συμφωνία – πλαίσιο, που λύνει το πρόβλημα με την πρακτική εκπαίδευση των σπουδαστών στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού, κατέληξε η ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας σε συνάντηση που είχε με το προεδρείο της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών και αντιπροσωπεία της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας.

Το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με δεκάδες σπουδαστές των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού, οι οποίοι δεν βρίσκουν εδώ και δύο χρόνια πλοίο να κάνουν το δεύτερο εκπαιδευτικό τους ταξίδι και κινδυνεύουν να διαγραφούν από τις σχολές τους.

Θεσπίζεται πλέον ως υποχρεωτική η πρόσληψη ενός σπουδαστή για κάθε πλοίο του οποίου η διαχείριση γίνεται στην Ελλάδα – ανεξαρτήτως σημαίας – ενώ με κανονιστική πράξη προωθείται η εγγραφή στο επόμενο διδακτικό εξάμηνο εκείνων των σπουδαστών που δεν μπόρεσαν να πραγματοποιήσουν ή δεν συμπλήρωσαν την απαιτούμενη θαλάσσια υπηρεσία.

Αποφασίστηκε, επίσης, η εγγραφή στο τρίτο έτος σπουδών στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού να επιτρέπεται με τη συμπλήρωση, σωρευτικά μέχρι τότε, τουλάχιστον επτάμηνης θαλάσσιας υπηρεσίας.

Η εναπομένουσα θαλάσσια υπηρεσία (για τη συμπλήρωση των 12 μηνών) δύναται να πραγματοποιηθεί το αργότερο εντός εξαετίας από την εγγραφή του σπουδαστή στην ΑΕΝ, οπότε και θα του χορηγείται το Δίπλωμα Γ' Τάξεως. Θα επεκταθεί, δηλαδή, ο χρόνος από δύο έτη σε τρία για την πραγματοποίηση των θαλασσίων ταξιδιών.

Οι τρεις πλευρές συμφώνησαν να εξεταστεί η κατάργηση εισφοράς υπέρ ΝΑΤ για τους σπουδαστές (416 ευρώ μηνιαίως από σπουδαστή και πλοίο) με ανάληψη αυτής από το κράτος όπως ισχύει για τα κατώτερα πληρώματα. Επίσης συμφωνήθηκε η επιδότηση του πρώτου εκπαιδευτικού ταξιδιού να ισχύει για τους έξι πρώτους μήνες θαλάσσιας υπηρεσίας χωρίς περιορισμό εάν η υπηρεσία είναι συνεχής ή διακεκομμένη.

«Στον τομέα της ναυτικής εκπαίδευσης, πρωταρχικός σκοπός του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου είναι η ποιοτική αναβάθμισή της. Εκφράζω την ικανοποίησή μου για τη γόνιμη και εποικοδομητική συζήτηση που είχαμε σήμερα με τους εκπροσώπους της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας και της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών και για τη συμφωνία στην οποία τελικά καταλήξαμε, προς όφελος των σπουδαστών μας, της ναυτικής εκπαίδευσης και της ελληνικής ναυτιλίας. Αποδεικνύεται με αυτό τον τρόπο πως, όταν όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη κάθονται στο ίδιο τραπέζι με καλή πίστη και διάθεση για ειλικρινή διάλογο, μπορούν να εξευρεθούν λύσεις», δήλωσε ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Κωστής Μουσουρούλης.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Επανεξετάζεται η κατάργηση του επιπλέον αφορολογήτου για τα παιδιά


Εγείρονται θέματα αντισυνταγματικότητας.
Επανεξετάζει την κατάργηση του επιπλέον αφορολογήτου για τα παιδιά το οικονομικό επιτελείο της κυβερνήσεως και η Διακομματική Επιτροπή για θέματα φορολογίας καθώς εγείρονται θέματα αντισυνταγματικότητας.

Σημειώνεται πως σήμερα το αφορολόγητο όριο προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε ένα από τα δύο πρώτα παΐδια του φορολογούμενου και κατά 3.000 για κάθε ένα από τα επόμενα παιδιά.

Το άρθρο 4 § 5 του Συντάγματος, το οποίο ορίζει ότι «οι Έλληνες πολίται συνεισφέρουν αδιακρίτως εις τα δημόσια βάρη αναλόγως των δυνάμεων των».

Σημειώνεται πως η κατάργηση του αφορολογήτου θα εξίσωνε όσους έχουν παιδιά με εκείνους που δεν έχουν και θα καθιστούσε τις σχεδιαζόμενες αλλαγές στο φόρο εισοδήματος αντισυνταγματικές.

Στη σημερινή συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής για θέματα φορολογίας οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ κ.κ. Ανδρέας Μακρυπίδης και Γιώργος Ιωαννίδης πρότειναν να υπάρξει έκπτωση φόρου για όσους έχουν παιδιά θέμα το οποίος ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Γ. Ματραγάνης δεσμεύθηκε να εξετάσει.

Πάντως, η κατάργηση του επιπλέον αφορολογήτου για τα παιδιά προβλέπεται στο Μνημόνιο και όποια αλλαγή θα πρέπει να εγκριθεί από την τρόικα.



Διαβάστε περισσότερα...

«Δεν υπάρχει πρόβλημα με τα φάρμακα του AIDS»


Απόθεμα τουλάχιστον δέκα ημερών για τους ασθενείς στο Τζάνειο.
Καταλαγιάζει σήμερα ο θόρυβος, που προκάλεσε χθες το επείγον σήμα, που έστειλε ο διοικητής του Τζάνειου Νοσοκομείου, Στ. Φούσας, προς το ΚΕEΛΠΝΟ και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, σήμα στο οποίο ανέφερε ότι το νοσοκομείο του «αδυνατεί να χορηγήσει αντιρετροϊκά φάρμακα στους ασθενείς, λόγω εξάντλησης του προϋπολογισμού».

Το έγγραφο έφτασε στα ΜΜΕ μέσω της μη κυβερνητικής οργάνωσης Act Up αλλά, όπως φάνηκε και μετά τη σημερινή σύσκεψη στη Δεύτερη Υγειονομική Περιφέρεια Υγείας, παρουσία του κ. Φούσα, αν και το Τζάνειο έχει εξαντλήσει τον προϋπολογισμό του για το 2012, υπάρχει απόθεμα αντιρετροϊκών φαρμάκων για τους ασθενείς για τουλάχιστον 10 ημέρες.

Με ανακοίνωσή της η Δεύτερη ΥΠΕ αναφέρει ότι «καλύπτονται πλήρως οι ανάγκες των οροθετικών πολιτών στις προβλεπόμενες αντιρετροϊκές θεραπείες», υποστηρίζει επίσης ότι δεν αναφέρθηκε έλλειψη ή αδυναμία κάλυψης των ειδικών αυτών θεραπειών και εκτιμά ότι ο θόρυβος που δημιουργήθηκε «δεν αντιστοιχεί στην πραγματικότητα».

Στην πρωινή σύσκεψη αποφασίστηκε να προχωρήσει η αναμόρφωση του προϋπολογισμού του Τζανείου καθώς και να καλυφθούν τυχόν ελλείψεις σε φάρμακα από φάρμακα τα οποία θα προμηθευτεί το Τζάνειο από άλλα νοσοκομεία. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Φούσας καλή τη πίστη, ανακίνησε το θέμα ζητώντας ουσιαστικά από άλλες μονάδες AIDS της χώρας να στείλουν φάρμακα στο Τζάνειο, εφόσον χρειαστεί και εξαντληθεί το απόθεμα που ήδη υπήρχε. Πάντως, σήμερα, οι υπεύθυνοι των μονάδων AIDS εμφανίστηκαν καθησυχαστικοί, καθώς τονίζουν ότι δεν τίθεται κανένα θέμα για τη νοσηλεία και τη χορήγηση φαρμάκων στους ασθενείς με AIDS στην Ελλάδα.


Διαβάστε περισσότερα...

Δεν έχει φορέσει παπούτσια ποτέ του



Τα πόδια του έχουν το μέγεθος καρπουζιού εξαιτίας σπάνιας ασθένειας.

Ο 14χρονος Meng Weixin από την Shanghai υποβλήθηκε σε πολύωρη χειρουργική επέμβαση, προκειμένου οι γιατροί να μπορέσουν να μειώσουν το μέγεθος των πελμάτων του.

Οι πατούσες του μικρού μαθητή είχαν το μέγεθος καρπουζιού, εξαιτίας μιας σπάνιας ασθένειας.

Από την ηλικία του 1 έτους οι γονείς του Meng παρατήρησαν ότι τα πέλματά του είχαν αρχίσει να πρήζονται και τα δάχτυλα των ποδιών του να γυρίζουν προς τα πάνω.



Εξαιτίας της κατάστασής του ο Meng δεν έχει φορέσει ποτέ παπούτσια… ούτε το χειμώνα!

Ένα παιδιατρικό νοσοκομείο προσφέρθηκε να βοηθήσει τον μικρό και να τον χειρουργήσει. Οι γιατροί εκτιμούν ότι θα είναι σε θέση να περπατήσει ξανά μετά από περίπου τρεις εβδομάδες.



«Θα ήθελα να μπορώ να φοράω παπούτσια όπως και οι συμμαθητές μου. Θα ήθελα να μπορώ να τρέχω γρήγορα σαν κι αυτούς και να μπορώ να πάω όπου θέλω» είπε ο ίδιος.





Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μείωση του ποσοστού υποτροπών σε σκλήρυνση κατά πλάκας


Ελπιδοφόρα τα αποτελέσματα μετά από θεραπεία με συγκεκριμένη ουσία.
Σημαντική μείωση του ποσοστού υποτροπών και καθυστέρηση στην εξέλιξη της αναπηρίας, έχουν ασθενείς με υποτροπιάζουσες μορφές Σκλήρυνσης κατά Πλάκας, όσον αφορά στη θεραπεία με την ουσία Τεριφλουνομίδη (δοσολογία των 14 mg, ημερήσια, χορηγούμενη από το στόμα).

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μελέτης φάσης ΙΙΙ η οποία παρουσιάστηκε στο 28ο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη Θεραπεία και την Έρευνα στη Σκλήρυνση Κατά Πλάκας (ECTRIMS), το ποσοστό των ασθενών που έλαβαν τεριφλουνομίδη και που ήταν ελεύθεροι υποτροπής ήταν σημαντικά μεγαλύτερο συγκριτικά με το ποσοστό των ασθενών σε εικονικό φάρμακο.

Η μελέτη συμπεριέλαβε 1.169 ασθενείς με υποτροπιάζουσα ΣΚΠ σε 26 χώρες και συνέκρινε 7 ή 14mg της άπαξ ημερησίως, από του στόματος χορηγούμενης τεριφλουνομίδης με εικονικό φάρμακο.


Πηγή: http://www.healthpress.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ο καθρέφτης «προδίδει» τις καρδιοπάθειες



Τα σημάδια της γήρανσης συνδέονται με εμφάνιση καρδιακής προσβολής.

Μια πιο προσεχτική ματιά στον καθρέφτη, ίσως δίνει απαντήσεις στο ερώτημα αν αντιμετωπίζει κανείς αυξημένο κίνδυνο καρδιοπάθειας και καρδιακής προσβολής.

Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν δανοί ερευνητές, οι οποίοι, συμπέραναν ότι κάποια βασικά σημάδια γήρανσης θεωρούνται προγνωστικοί παράγοντες για καρδιαγγειακές νόσους.

Η μελέτη, η οποία ανακοινώθηκε στο ετήσιο συνέδριο του American Heart Association, βασίστηκε στην κλινική παρατήρηση 11.000 ανδρών και γυναικών, ηλικίας άνω των 40 ετών.

Με την ολοκλήρωση της μελέτης οι ερευνητές είχαν εντοπίσει 3.401 περιπτώσεις καρδιοπάθειας και 1.708 περιπτώσεις καρδιακή προσβολή.

Σύμφωνα με την ανάλυση των δανών ερευνητών, όσοι είχαν 3 έως 4 σημάδια γήρανσης είχαν 57% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρδιακή προσβολή και 39% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρδιακή νόσο.

Τα σημάδια της γήρανσης

Τα σημάδια γήρανσης ήταν η φαλάκρα, η γραμμή μαλλιών που υποχωρεί προς τα πίσω, οι ρυτίδες και οι πτυχώσεις στο λοβό των αυτιών και οι εναποθέσεις λίπους γύρω από τα μάτια (ξανθέλασμα).

Μάλιστα, το ξανθέλασμα φάνηκε να είναι ο πιο σημαντικός προγνωστικός παράγοντας για καρδιακή προσβολή και καρδιοπάθεια.

Προηγούμενες μελέτες, άλλωστε, έχουν δείξει ότι άνθρωποι με διαβήτη και υψηλή χοληστερόλη, καθώς και υψηλά επίπεδα λιπιδίων στο αίμα τους, είναι περισσότερο πιθανό να εμφανίσουν ξανθελάσματα.

Όσοι, μάλιστα, εμφάνιζαν περισσότερα από ένα σημάδια γήρανσης από τα προαναφερόμενα, είχαν σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο εκδήλωσης καρδιοπάθειας ή καρδιακής προσβολής.


Πηγή: http://www.healthpress.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Παχυσαρκία, Διαβήτης και Καρδιοπάθειες, συνέπειες της οικονομικής κρίσης


Αλλάζει προς το χειρότερο η διατροφική μας συμπεριφορά.
Αλλαγή της διατροφικής συμπεριφοράς μας προς το χειρότερο βλέπουν οι επιστήμονες λόγω της οικονομικής κρίσης, εκφράζοντας ανησυχία για την επίδραση της στην παιδική διατροφή, αλλά και για τις μελλοντικές συνέπειές της.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα δεδομένα από προηγούμενες περιόδους κρίσης και πείνας δείχνουν ότι άτομα που εκείνη την εποχή ήταν σε εμβρυική ή βρεφική ηλικία πλήρωσαν το τίμημα της κρίσης με αυξημένη εμφάνιση παχυσαρκίας, μεταβολικού συνδρόμου, διαβήτη και καρδιοπαθειών. «Εξαιτίας αυτού του γεγονότος, είμαστε ανήσυχοι σχετικά με τη σημερινή κρίση» ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη, στις 14 Νοεμβρίου, ο πρόεδρος της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας, Συντονιστής Διευθυντής της Α' Παθολογικής Κλινικής και του Διαβητολογικού Κέντρου του Νοσοκομείου «Τζάνειο», Ανδρέας Μελιδώνης.

Σημείωσε ότι κατά τη διάρκεια οικονομικών κρίσεων οι διατροφικές επιλογές παύουν να είναι υγιεινές και οι άνθρωποι προκειμένου να καλύψουν τις ενεργειακές τους ανάγκες, καταφεύγουν σε υδατάνθρακες και τροφές με απλή ενεργειακή αξία, παραμελώντας την ποιότητα της τροφής, δηλαδή παραμελώντας να ενισχύσουν τον οργανισμό με βιταμίνες και με μικροθρεπτικά συστατικά, όπως αυτά βρίσκονται στα φρούτα και στα λαχανικά.

Η οικονομική κρίση φαίνεται ότι επηρεάζει κυρίως τα άτομα που ανήκουν σε χαμηλότερες κοινωνικοοικονομικές τάξεις, καθώς σύμφωνα με μελέτη που διεξήχθη από το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο και περιλάμβανε δείγμα 1.000 ηλικιωμένων κατοίκων της νησιωτικής χώρας (Μυτιλήνης, Λήμνου, Σαμοθράκης, Κεφαλονιάς, Ζακύνθου, Κέρκυρας, Κρήτης και Κύπρου), από το 50% των Ελλήνων χαμηλής μόρφωσης και εισοδήματος που κατοικούν στα νησιά, οι 4 στους 10 είναι παχύσαρκοι, περίπου οι 2 στους 10 έχουν διαβήτη, καταναλώνουν περισσότερο κρέας, δεν προσεγγίζουν εύκολα το ψάρι ως αντικαταστάτη του κρέατος, τρώνε πολλά γαλακτοκομικά πλήρη λιπαρών και πίνουν περισσότερο αλκοόλ.

Ανάλογα αποτελέσματα προέκυψαν και από μελέτη της Α' Καρδιολογικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών (σε 3.000 κατοίκους της Αττικής), στην οποία παρατηρήθηκε, σε αντίθεση με τα χαμηλά και τα μεσαία στρώματα, ότι τα άτομα με ανώτερη και ανώτατη μόρφωση κατανάλωναν περισσότερα φρούτα, ψάρια και λαχανικά και λιγότερα λιπαρά.

Άλλα αίτια που οδήγησαν στα παραπάνω αποτελέσματα ήταν το αυξημένο κόστος της υγιεινής διατροφής και η αδυναμία των συμμετεχόντων στη μελέτη να κατανοήσουν ότι είναι βλαβέρο για την υγεία τους, για παράδειγμα, να τρώνε 4-5 φόρες κρέας την εβδομάδα.

Σύμφωνα με τον κ. Μελιδώνη, ο σακχαρώδης διαβήτης σε συνδυασμό με την παχυσαρκία, έχει λάβει εκρηκτικές διαστάσεις. Μέσα σε 30 χρόνια επταπλασιάστηκε ο αριθμός των πασχόντων από σακχαρώδη διαβήτη σε όλο τον κόσμο και από 50 εκατομμύρια που ήταν τη δεκαετία του ΄80 έφθασαν τα 350 εκατομμύρια. Οι αρμόδιοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) προβλέπουν ότι αν μέσα στην επόμενη 15ετία δεν υπάρξουν συντονισμένες παρεμβάσεις, ο αριθμός των πασχόντων θα υπερβεί τα 500 εκατομμύρια.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Μελιδώνης, ένας στους 2 Έλληνες είναι υπέρβαρος και ένας στους 5 παχύσαρκος, ενώ πρόσφατη έρευνα σε παιδιά δημοτικού έδειξε ότι σχεδόν 4 στα 10 είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα. Περίπου 754.000 Έλληνες έχουν διαβήτη (8,8% του συνολικού πληθυσμού) και επιπλέον, περίπου 634.000 (7,4% πληθυσμού) έχουν διαταραγμένη ανοχή στη γλυκόζη (στάδιο προ-διαβήτη). Κάθε χρόνο 6.542 πολίτες πεθαίνουν από διαβήτη, ο οποίος είναι η 4η κυριότερη αιτία θανάτου στην Ευρώπη.

Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι, σύμφωνα με τον κ. Μελιδώνη, ότι το 24 - 30% των ανθρώπων που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη δεν έχουν επίγνωση της ασθένειας τους και παραμένουν αδιάγνωστοι.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πρόοδος στη μάχη κατά του καρκίνου του προστάτη


Ανακαλύφθηκε νέος τρόπος για την καθυστέρηση της εξάπλωσης.
Βρετανοί επιστήμονες ανακάλυψαν έναν νέο τρόπο για την καθυστέρηση της εξάπλωσης του καρκίνου του προστάτη. Με βάση τα πειράματα που διεξήγαγαν οι ερευνητές στόχευσαν με επιτυχία τη δραστηριότητα των κυττάρων που σχετίζονται με την ανάπτυξη του όγκου. Αλλάζοντας τον τρόπο που αυτά τα κύτταρα (ινοβλάστες) συμπεριφέρονται οι ερευνητές κατάφεραν να καθυστερήσουν την ανάπτυξη του καρκίνου του προστάτη σε ποντίκια.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτή η επιστημονική πρόοδος θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση μιας επανάστασης όσον αφορά τη θεραπεία της νόσου. Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι ενεργοποιώντας γονίδια με θέση κλειδί μέσα στα κύτταρα των ινοβλαστών εντός των καρκινικών όγκων το μέγεθος των τελευταίων μειωνόταν σημαντικά.

Η έρευνα χρηματοδοτήθηκε από βρετανικούς φορείς (Prostate Cancer UK και Medical Research Council). Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η τεχνική που μελετούν θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέες θεραπείες για τους καρκινοπαθείς.


Πηγή: http://www.vita.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η φαγούρα είναι κολλητική


Μετά το … χασμουρητό και η φαγούρα είναι κολλητική! Έτσι άλλωστε σημειώνει βρετανική επιστημονική έρευνα.

Επιστήμονες από τα πανεπιστήμια του Μάντσεστερ και του Λίβερπουλ, έδωσαν σε 30 εθελοντές να κοιτάξουν εικόνες ανθρώπων που ξύνονταν ή που πάνω τους περπατούσαν μυρμήγκια, καθώς και άλλες ουδέτερες εικόνες.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι εικόνες της πρώτης κατηγορίας προκάλεσαν στους εθελοντές την ανάγκη να ξυστούν και οι ίδιοι, επειδή ένιωθαν πλέον φαγούρα. Από όλα τα οπτικά ερεθίσματα, φάνηκε ότι η θέα ενός άλλου ανθρώπου να ξύνεται, αποτελεί κατ’ εξοχήν αιτία φαγούρας για τον παρατηρητή.

Σύμφωνα μάλιστα και με μια δεύτερη επιστημονική έρευνα, κατά τη μελέτη του εγκεφάλου όσων νιώθουν φαγούρα, είχε διαπιστωθεί ότι ενεργοποιούνται οι ίδιες εγκεφαλικές περιοχές είτε κανείς ξύνεται ο ίδιος, είτε βλέπει κάποιον άλλο να ξύνεται.



Διαβάστε περισσότερα...

Τεχνολογίες για άτομα με ειδικές ανάγκες παρουσιάζει η FIAT στην Κίνα


Πρεμιέρα για το ειδικά διαμορφωμένο Fiat Viaggio.
Η Fiat παρουσιάζει, για πρώτη φορά στην Κίνα, την εξελιγμένη τεχνολογία κινητικότητας (mobility technology) που έχει αναπτύξει για την οδηγική βοήθεια των ατόμων με ειδικές ικανότητες, συμμετέχοντας στην έκθεση Care and Rehabilitation 2012 (Έκθεση Φροντίδας και Αποκατάστασης) που θα γίνει στο Πεκίνο.

Η έκθεση, που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά το 2007 και εξελίχθηκε γρήγορα σε κυρίαρχο γεγονός του κλάδου, επικεντρώνεται στην εύρεση νέων λύσεων για τη βοήθεια ατόμων με κινητική δυσκολία στην καθημερινή τους ζωή.

H έκθεση που θα γίνει έως τέλος του 2012 σε χώρο 11.000 τ.μ., έχει προσελκύσει ήδη πάνω από 240 συμμετέχοντες από 16 χώρες, ενώ χορηγείται από την China Disabled Persons Federation και την National Ageing Committee (Ένωση Ατόμων με Κινητικές Δυσκολίες Κίνας και Εθνική Επιτροπή Γήρανσης), έχοντας την υποστήριξη του κινεζικού Υπουργείου Υγείας και άλλων 10 σημαντικών Υπουργείων.

Η έκθεση αυτή αποτελεί το πιο σημαντικό γεγονός στον τομέα της κινεζικής φροντίδας και αποκατάστασης. Η Fiat, σε συνεργασία με το Ιταλικό Γκρουπ Καινοτόμων Προτάσεων (Italian Group Innovative Solutions-IGIS), θα φιλοξενηθεί στο συγκεκριμένο περίπτερο, παρουσιάζοντας διάφορες πτυχές από την εξελιγμένη τεχνολογία κινητικότητας που προσφέρει στον κλάδο της αυτοκίνησης.

Συγκεκριμένα, η ιταλική φίρμα θα παρουσιάσει ένα ειδικά διαμορφωμένο Fiat Viaggio που θα επιτρέπει στους οδηγούς με κινητικές δυσκολίες να οδηγήσουν χωρίς κανένα πρόβλημα.

Το περίπτερο του IGIS στο χώρο έκθεσης θα περιλαμβάνει έναν προσομοιωτή οδήγησης, τον MG2F, ο οποίος αναπτύχθηκε από το πρόγραμμα αυτονομίας της Fiat (Fiat Autonomy Program) σε συνεργασία με μία ιταλική εταιρεία, και στοχεύει στο να αξιολογήσει την απόκριση των χρηστών στο φως και στον ήχο. Βάσει των αποτελεσμάτων, η Fiat έχει ως στόχο να δημιουργήσει ένα μοντέλο προσαρμοσμένο στις ανάγκες και τις απαιτήσεις του οδηγού με κινητικές δυσκολίες.

Το Fiat Viaggio είναι το πρώτο αυτοκίνητο που θα παραχθεί στην Κίνα με την κοινοπραξία της GAC-Fiat, η οποία ανέπτυξε ένα παγκοσμίου κλάσης εργοστάσιο κατασκευής στην πόλη Changsha, όπου φτιάχνεται το Viaggio, με παραγωγική ικανότητα 140.000 οχημάτων τον χρόνο.

Το Viaggio εμφανίστηκε στην κινεζική αγορά στις 13 Σεπτεμβρίου του 2012 και έχει ήδη λάβει θετικές κριτικές, λόγω του υψηλού επιπέδου τεχνολογίας, του ξεχωριστού σχεδίου και της κορυφαίας ευρυχωρίας για την κατηγορία του.
Το μοντέλο Viaggio που παρουσιάζεται στην έκθεση, τροποποιήθηκε στην Κίνα μέσω της αποκλειστικής τεχνολογίας που διαθέτει η Fiat και είναι εξοπλισμένο με έναν ηλεκτρονικό επιταχυντή τοποθετημένο πίσω από το τιμόνι, καθώς και με σύστημα φρένων και χειριστήριο πολλαπλών λειτουργιών, τα οποία επίσης βρίσκονται στο τιμόνι έτσι ώστε να διευκολύνουν τους χρήστες με δυσκολίες στον έλεγχο των κάτω άκρων.

Η Fiat είναι στην πρώτη γραμμή ανάπτυξης τεχνολογιών που παρέχουν αυτονομία σε οδηγούς με μειωμένη ικανότητα από το 1995, οπότε και ξεκίνησε το ειδικό πρόγραμμα αυτονομίας. Τα Κέντρα Κινητικότητας (Mobility Center) της Fiat έχουν εγκατασταθεί σε όλες τις μεγάλες και παγκόσμιες αγορές ώστε να βοηθούν τους οδηγούς και να εξυπηρετούν τις οδηγικές ανάγκες τους. Κάθε κέντρο κινητικότητας είναι στελεχωμένο με ιατρικό προσωπικό και ειδικούς, οι οποίοι αξιολογούν τις ανάγκες κάθε οδηγού σύμφωνα με τη φυσική του κατάσταση. Για να επιτευχθεί αυτό, η ικανότητα του οδηγού ελέγχεται από προσομοιωτές οδήγησης και τεστ φυσιολογίας.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που προκύπτουν κάθε φορά, η Fiat μπορεί να προτείνει οχήματα και περαιτέρω πρακτικές βελτίωσής τους, τα οποία διευκολύνουν την καθημερινή ζωή.

Τα κέντρα κινητικότητας προσφέρουν δωρεάν τις συμβουλές τους στους οδηγούς με κινητικές δυσκολίες και επίσης προσφέρουν οδική βοήθεια σε περίπτωση τεχνικού προβλήματος του αυτοκινήτου.

Η τεχνολογία αυτονομίας της Fiat είναι τώρα διαθέσιμη σε ολόκληρη την γκάμα αυτοκινήτων των brands Fiat, Alfa Romeo και Abarth.


Τα τελευταία δέκα χρόνια η Fiat έχει πουλήσει πάνω από 107.800 αυτοκίνητα με το πρόγραμμα αυτονομίας στις αγορές της Ευρώπης και της Βραζιλίας, ενώ το 2009 ήταν η καλύτερη χρονιά πωλήσεων της εταιρίας, με πάνω από 21.600 αυτοκίνητα.

Κύριο μέλημα της Fiat παραμένει η διευκόλυνση της κινητικότητας όλων. Για αυτό το λόγο, η Fiat έχει αφιερώσει χρόνο και πόρους επενδύοντας προς αυτήν την κατεύθυνση και αποτελώντας μια αυτοκινητοβιομηχανία με κοινωνική συνείδηση: σχεδιάζει και εφαρμόζει τεχνικές λύσεις ικανές να προσφέρουν σε όλους την ευκαιρία να χρησιμοποιήσουν οποιοδήποτε όχημα, μόνοι ή με άλλους, χωρίς περιορισμούς.

Σύμφωνα με την απογραφή πληθυσμού στην Κίνα για το 2010, περίπου το 6,34% του πληθυσμού (83 εκατ. άνθρωποι) πάσχει από κάποιου είδους αναπηρία ή ανικανότητα στα άκρα και απαιτεί βοήθεια στην καθημερινότητά του, νούμερο που αποτελεί μεγάλο κομμάτι σε αναλογία με τον πληθυσμό της Κίνας. Με την εισαγωγή νέων τεχνολογιών στην Κινεζική αγορά, συνεργασίες και κοινοπραξίες όπως αυτή της IGIS και της Fiat, βελτιώνουν σημαντικά το επίπεδο της ποιότητας ζωής των ατόμων με ειδικές ικανότητες, ενώ τους επιτρέπουν αυτονομία στην οδήγηση των δικών τους οχημάτων.

Ειδικότερα, αυτήν την περίοδο, η Fiat εξετάζει τη δυνατότητα να παρουσιάσει στην Κίνα ένα αντίστοιχο κέντρο κινητικότητας, βοηθώντας τους πολίτες της χώρας.


Πηγή: http://www.sport-fm.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Προσλήψεις στην εκπαίδευση




Ακολουθούν δυο σχετικά άρθρα.

-----------------------

Προσλήψεις αναπληρωτών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης

Οι προσλαμβανόμενοι οφείλουν να αναλάβουν υπηρεσία έως τις 27 Νοεμβρίου


Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού ανακοινώνει την πρόσληψη:

• τεσσάρων αναπληρωτών νηπιαγωγών ΕΑΕ,
• τριάντα οκτώ αναπληρωτών δασκάλων ΕΑΕ και
• είκοσι έξι αναπληρωτών δασκάλων του ενιαίου πίνακα γενικής εκπαίδευσης στο πλαίσιο των Πράξεων:

- «Πρόγραμμα εξειδικευμένης εκπαιδευτικής υποστήριξης για ένταξη μαθητών με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες – Άξονας Προτεραιότητας 1»,

- «Πρόγραμμα εξειδικευμένης εκπαιδευτικής υποστήριξης για ένταξη μαθητών με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες – Άξονας Προτεραιότητας 2» και

- «Πρόγραμμα εξειδικευμένης εκπαιδευτικής υποστήριξης για ένταξη μαθητών με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες – Άξονας Προτεραιότητας 3» του Ε.Π. «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση», για το διδακτικό έτος 2012-2013.

Οι προσλαμβανόμενοι οφείλουν να παρουσιαστούν στις αντίστοιχες Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης για την υπογραφή σύμβασης και ανάληψη υπηρεσίας από την Παρασκευή 23-11-2012 έως και την Τρίτη 27-11-2012.

Ως ημερομηνία πρόσληψης των προσωρινών αναπληρωτών εκπαιδευτικών ΕΑΕ, λαμβάνεται υπόψη η ημερομηνία ανάληψης υπηρεσίας και υπογραφής σχετικής σύμβασης στην οικεία Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Οι πίνακες των ονομάτων είναι αναρτημένοι στη ιστοσελίδα του Υπουργείου www.minedu.gov.gr.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Διορισμοί εκπαιδευτικών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης


Πώς διαμορφώνονται ανά κλάδο και κατηγορία διορισμών.

Το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού ανακοίνωσε ότι, σε συνέχεια της ανακοίνωσης συμπληρωματικών διορισμών εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για το σχολικό έτος 2012-2013 και δεδομένου ότι οι διαδικασίες δημοσίευσης της σχετικής πράξης διορισμού ολοκληρώθηκαν στις 20-11-2012 και δημοσιοποιήθηκαν στις 21-11-2012, καλούνται οι εκπαιδευτικοί να παρουσιαστούν για ανάληψη υπηρεσίας και ορκωμοσία στις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που διορίζονται, από Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012 έως και Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012.

Οι διορισμοί ανά κλάδο και κατηγορία διορισμών έχουν ως εξής:

Α. Από τον πίνακα επιτυχόντων του ΑΣΕΠ (60%):
• 3 εκπαιδευτικοί, κλάδου ΠΕ02-Φιλολόγων
• 14 εκπαιδευτικοί, κλάδου ΠΕ03-Μαθηματικών
• 9 εκπαιδευτικοί, κλάδου ΠΕ04.01-Φυσικών
• 4 εκπαιδευτικοί, κλάδου ΠΕ04.02 Χημικών
• 2 εκπαιδευτικοί, κλάδου ΠΕ04.04-Βιολόγων
• 2 εκπαιδευτικοί, κλάδου ΠΕ04.05-Γεωλόγων
• 1 εκπαιδευτικός, κλάδου ΠΕ10-Κοινωνιολόγων
• 4 εκπαιδευτικοί, κλάδου ΠΕ12.05 Ηλεκτρολόγων
• 3 εκπαιδευτικοί, κλάδου ΠΕ12.06- Ηλεκτρονικών –Φυσ. Ραδιοηλεκτρολόγων

Β. Κατόπιν ανακατανομής και ανακαθορισμού των θέσεων για διορισμό εκπαιδευτικών, με σχετικές υπουργικές αποφάσεις, επειδή δεν καλύφθηκαν στο σύνολό τους, μετά τους τελευταίους διορισμούς,

i. Από τον πίνακα του 24/μήνου:
• 3 εκπαιδευτικοί, κλάδου ΠΕ04.01-Φυσικών
ii. Από τις ειδικές κατηγορίες:
• 3 εκπαιδευτικοί, κλάδου ΠΕ03-Μαθηματικών (2 από τον πίνακα Α και 1 από τον πίνακα Γ).


Διαβάστε περισσότερα...

«Μια μπάλα για τα παιδιά»


Πρωτοβουλία της Σούπερ Λίγκας για να διανεμηθούν μπάλες σε παιδιά, σχολεία και ιδρύματα.
Η Σούπερ Λίγκα, σε συνεργασία με τις 16 ΠΑΕ- μέλη της, διοργάνωσε χθες συνέντευξη Τύπου με τίτλο «Μια μπάλα για τα παιδιά». Σκοπός την πρωτοβουλίας αυτής είναι να συγκεντρωθούν μπάλες με τη συμμετοχή φιλάθλων από όλες τις ελληνικές πόλεις οι οποίες απαρτίζουν τον ποδοσφαιρικό χάρτη της κορυφαίας επαγγελματικής κατηγορίας της χώρας μας.

Στη 13η (1/12, 2/12, 3/12), 14η (8/12, 9/12, 10/12) και 15η (15/12, 16/12, 17/12) αγωνιστική ημέρα του πρωταθλήματος ΟΠΑΠ οι φίλαθλοι θα μπορούν να φέρνουν μαζί τους στο γήπεδο μπάλες, οι οποίες θα τοποθετούνται σε συγκεκριμένα σημεία συλλογής τους πριν και κατά τη διάρκεια των αγώνων και στη συνέχεια κατά τη διάρκεια των γιορτών θα διανεμηθούν σε ιδρύματα, σχολεία και άλλους φορείς της κάθε πόλης.

Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο Πιέρ Κοσμίδης, υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων της Σούπερ Λίγκας, ενώ στόχος της ενέργειας αυτής δεν είναι μόνο η συμμετοχή των φιλάθλων σε μια κίνηση κοινωνικής αλληλεγγύης, αλλά πολύ περισσότερο αποσκοπεί στην ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση της φίλαθλης κοινής γνώμης για τα ιδρύματα που φιλοξενούν παιδιά σε κάθε πόλη, σε αυτή την ιδιαίτερα δύσκολη συγκυρία που βιώνει η ελληνική κοινωνία.

Ο πρόεδρος της Σούπερ Λίγκας Γιάννης Μώραλης τόνισε, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Η ενέργεια αυτή, όπως είναι φανερό, έχει στόχο τα παιδιά και πιστεύω ότι τα Χριστούγεννα, που είναι μια κατεξοχήν γιορτή για τα παιδιά, είναι και ο καταλληλότερος χρόνος για να υλοποιηθεί. Τα παιδιά και η μπάλα, το βασικό συστατικό του ποδοσφαίρου, είναι νομίζω συνδεδεμένα από τις πρώτες θα έλεγα στιγμές της «ζωής» τους -και άρα για εμάς ήταν εύλογο το να οργανώσουμε μια ενέργεια σε αυτόν τον άξονα. Η Σούπερ Λίγκα κάνει την αρχή με 1.000 μπάλες και καλεί τους φιλάθλους να συμμετάσχουν, προκειμένου να τις αυξήσουμε, ώστε να τις δώσουμε στα παιδιά που τις έχουν ανάγκη».

Από την πλευρά του, ο γενικός διευθυντής της Σούπερ Λίγκας Μιχάλης Αναγνώστου, τόνισε, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Είμαστε πολλοί και πρέπει να γίνουμε ακόμα περισσότεροι. Να μεταδώσουμε το μήνυμα αγάπης για τα παιδιά και το ποδόσφαιρο. Να δείξουμε το ανθρώπινό μας πρόσωπο, το πραγματικό πρόσωπο του ποδοσφαίρου, τις αξίες και τα ιδανικά του ποδοσφαίρου όπως η αλληλεγγύη, το φίλαθλο πνεύμα και ο ανθρωπισμός».


Διαβάστε περισσότερα...

Στο δήμο Καλαμάτας παραχωρήθηκε το κτίριο του παλαιού νοσοκομείου


Θα στεγαστούν οι κοινωνικές υπηρεσίες.
Στον δήμο Καλαμάτας παραχωρήθηκε το κτίριο της καρδιολογικής κλινικής του πρώην νοσοκομείου της πόλης.
Ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας, σε συνέντευξη Τύπου, ευχαρίστησε δημόσια τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζο και τον διοικητή της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πελοποννήσου Παναγιώτη Κατσίβελα, για τη σημαντική αυτή παραχώρηση που αποτελούσε διαρκές αίτημα του δήμου τα τελευταία χρόνια.

Σημειώνεται, ότι το κεντρικό κτίριο του πρώην νοσοκομείου ανακατασκευάζεται με ταχείς ρυθμούς και με χρηματοδότηση του προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων,προκειμένου να στεγαστεί το δημαρχείο.

Τέλος, στο κτίριο της πρώην καρδιολογικής κλινικής θα στεγαστούν οι κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου Καλαμάτας και συγκεκριμένα, η διεύθυνση πρόνοιας, το δημοτικό παντοπωλείο, το δημοτικό ιατρείο, το κοινωνικό ιατρείο και το κοινωνικό φαρμακείο.



Διαβάστε περισσότερα...

Ένας στους τρεις δανειολήπτες δεν πληρώνει τις δόσεις


Στις 5.000 οι αιτήσεις στα Ειρηνοδικεία.
Περισσότερες από 50 αιτήσεις καθημερινά κατατίθενται στα Ειρηνοδικεία όλης της χώρας από δανειολήπτες που προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη με βάση τον νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «6 μέρες», τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή δείχνουν ότι μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2012 στα Ειρηνοδικεία είχαν φτάσει 5.000 αιτήσεις από δανειολήπτες.

Από αυτές εκδόθηκαν αποφάσεις σε 3.000 υποθέσεις και από αυτές, περίπου 1.500 ήταν υπέρ του δανειολήπτη.

Πάντως, στο 80% των απορρίψεων οι λόγοι ήταν τυπικοί και όχι ουσιαστικοί. Αξίζει να σημειωθεί, ότι η ολική διαγραφή χρέους είναι σπάνια, καθώς μόνο στο 0,1% (πρακτικά 1-2 περιπτώσεις) των υποθέσεων, τα Ειρηνοδικεία κατέληξαν σε ολική διαγραφή χρέους.

Ακόμη, τα στοιχεία δείχνουν ότι στις υποθέσεις δανειοληπτών χωρίς περιουσιακά στοιχεία που δικαιώθηκαν, το κούρεμα του συνολικού χρέους έφτανε κατά μέσο όρο στο 60%.

Παράλληλα, από τον Σεπτέμβριο του 2010 ως τον Σεπτέμβριο του 2012 η καταναλωτική οργάνωση ΕΚΠΟΙΖΩ έστειλε 28.465 αιτήσεις για ρύθμιση οφειλών.

Είναι χαρακτηριστικό όμως ότι σε καμία από τις αιτήσεις αυτές δεν επιτεύχθηκε εξωδικαστικός συμβιβασμός, ενώ σε 100 μόνο υποθέσεις που αφορούν μικρές οφειλές σε 1-2 τράπεζες υπήρξε τελικά ρύθμιση.

Ένας στους τρεις δεν πληρώνει τις δόσεις

Την ίδια ώρα, πολλαπλασιάζονται οι αιτήσεις των νοικοκυριών προς τις τράπεζες για παροχή διευκολύνσεων.

Σύμφωνα με την πρόεδρο της καταναλωτικής οργάνωσης «Παρέμβαση», Παν. Καλαποθαράκου, ένας στους τρεις καταναλωτές καθυστερεί τουλάχιστον τρεις μήνες τη δόση του στεγαστικού.

Παράλληλα, στις τράπεζες φτάνουν κάθε μήνα περίπου 100.000 αιτήματα, που αφορούν είτε πάγωμα της οφειλής για 3-6 μήνες, είτε αναχρηματοδότηση, είτε επιμήκυνση της διάρκειας του δανείου κ από αυτές, εννιά στις δέκα περιπτώσεις ρυθμίζονται.



Διαβάστε περισσότερα...

Χωρίς πλοία για πρακτική σπουδαστές του Ναυτικού


Κινδυνεύουν με διαγραφή από τις σχολές τους.
Το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με δεκάδες σπουδαστές των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού, οι οποίοι δεν βρίσκουν εδώ και δύο χρόνια πλοίο να κάνουν το δεύτερο εκπαιδευτικό τους ταξίδι και κινδυνεύουν να διαγραφούν από τις σχολές τους, θα συζητηθεί στη σημερινή σύσκεψη που θα έχει στις 11 το πρωί ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Κωστής Μουσουρούλης με το προεδρείο της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών και με τα μέλη της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας.

Στη συνάντηση θα αναζητηθούν τρόποι μέσω νομοθετικής ρύθμισης, προκειμένου οι σπουδαστές να μη διαγραφούν από τις σχολές τους. Οι σπουδαστές στη διάρκεια των δύο ετών της φοίτησής τους πραγματοποιούν δύο εκπαιδευτικά ταξίδια, ωστόσο στο πρώτο εκπαιδευτικό ταξίδι δεν υπάρχει σοβαρό πρόβλημα καθώς οι πλοιοκτήτριες εταιρείες επιδοτούνται.

Σύμφωνα με το νόμο 4072/2012, άρθρο 225, σπουδαστές και σπουδάστριες των Ακαδημιών Εμπορικών Ναυτικού πρώτης και δεύτερης θαλάσσιας εκπαιδευτικής περιόδου, που δε βρίσκουν θέσεις απασχόλησης για την εκτέλεση της πρακτικής εξάσκησης σε πλοία με ελληνική σημαία ή σε πλοία με ξένη σημαία συμβεβλημένα με το Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο (ΝΑΤ), μπορούν να ναυτολογηθούν σε πλοία με σημαία κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή σημαία τρίτης χώρας, μη συμβεβλημένα με το ΝΑΤ, υπό την προϋπόθεση ότι στα εν λόγω πλοία θα είναι ναυτολογημένος τουλάχιστον ένας 'Ελληνας αξιωματικός Εμπορικού Ναυτικού αντίστοιχης ειδικότητας.

Σε περίπτωση που στα ανωτέρω πλοία δεν υπηρετεί Έλληνας Αξιωματικός Εμπορικού Ναυτικού επιτρέπεται, κατ' εξαίρεση, η ναυτολόγηση εφόσον διασφαλίζεται η επικοινωνία του σπουδαστή με τον αρμόδιο για την εκπαίδευση αξιωματικό Εμπορικού Ναυτικού στην αγγλική γλώσσα.


Διαβάστε περισσότερα...

Ελληνική φιλανθρωπική συναυλία στη Βιέννη



Τα έσοδα θα διατεθούν στο Παιδικό Χωριό SOS στο Πλαγιάρι Θεσσαλονίκης.

Στο Παιδικό Χωριό SOS στο Πλαγιάρι και στο Α΄Δημοτικό Σχολείο Ειδικής Αγωγής Θεσσαλονίκης για παιδιά με ειδικές ανάγκες, θα διατεθούν τα έσοδα της χθεσινοβραδινής, μεγάλης συναυλίας, που διοργάνωσε στη γνωστή Αίθουσα Συναυλιών «Βίνερ Κούρζαλον» της Βιέννης, η Ομοσπονδία Ελληνικών Συλλόγων Αυστρίας (ΟΑΣΕ) , με την αφιλοκερδή συμμετοχή πολλών Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών της Αυστριακής πρωτεύουσας.

Τη συναυλία παρακολούθησαν εκπρόσωποι της δημόσιας ζωής, μεταξύ άλλων βουλευτές και διπλωμάτες, με επικεφαλής τους πρέσβεις της Ελλάδας, Θεμιστοκλή Δημίδη και του Μεξικού, Αλεθάντρο Ντίαζ, εκατοντάδες φίλοι της Ελλάδας και μέλη της Ομογένειας.

Με τη συναυλία αυτή η ΟΕΣΑ, ο Ελληνισμός της Αυστρίας και οι φίλοι της Ελλάδας στη χώρα αυτή, ξεκινούν και θα συνεχίσουν, μια εκστρατεία βοήθειας και συμπαράστασης προσώπων και φορέων στην Ελλάδα που χρήζουν υποστήριξης στην περίοδο της κρίσης, τόνισε στο χαιρετισμό του ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Κώστας Φίζογλου.

Στη συναυλία, το πρόγραμμα της οποίας επιμελήθηκε ο πιανίστας και διευθυντής ορχήστρας Αναστάσιος Στρίκος, παρουσιάστηκαν μουσικά έργα, κυρίως με θέμα τους τα παιδιά, ενώ το μεγαλύτερο μέρος της κατέλαβε η εκτέλεση 12 τραγουδιών της ιστορικής ραδιοφωνικής σειράς του Τρίτου Προγράμματος της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, «Εδώ Λιλιπούπολη».

Το πρόγραμμα άρχισε με την ερμηνεία τεσσάρων τραγουδιών για παιδιά των Ζακ Πρεβέ και Γιόζεφ Κοσμά από τη Γαλλίδα Γιοχάνα Αρούα, συνεχίστηκε με μουσική «ροκ» του γνωστού Αυστριακού φιλέλληνα Ρούντι Τράιμπερ, τραγούδια από την πρώην Γιουγκοσλαβία με τον Κροάτη Σλάβκο Νίνιτς και την ορχήστρα του «Τσούσενκαπελε».

Ακολούθησαν συνθέσεις των Διονύση Σαββόπουλου, Γιώργου Χατζηνάσιου, Μάνου Χατζηδάκι και Σταμάτη Κραουνάκη, που ερμήνευσαν διαδοχικά οι Ολγα Καίσαρη, Παναγιώτης Πράτζος και Λουκία Αγαπίου, με τη συνοδεία της ορχήστρας Ανσάμπλ Ρετρό Βιέννης, σε διεύθυνση Αναστάσιου Στρίκου.

Η ίδια ορχήστρα, συνόδευσε και την παρουσίαση των 12 τραγουδιών της «Λιλιπούπολης», που ερμήνευσαν ως σολίστ και χορωδία, διαδοχικά, οι καλλιτέχνες, Ελσα Γιαννουλίδου, Μαρτίνα Ζώτου, Μυρτώ Χαντζιάρα, Ξανθή Τοκμακίδου, Ολγα Κάισαρη και Παναγιώτης Πράτζος.

Η ορχήστρα «Ανσάμπλ Ρετρό Βιέννης», που ίδρυσε και διευθύνει ο Α. Στρίκος, εμφανίστηκε στη συναυλία με τους μουσικούς, Βικτόρια Αρκούδη, Σπύρο Λαζαρίδη, Γιάννη Ράπτη, Λουκία Λουλάκη, Ναταλία Στρίκου, Ντάμια Πόσε, Λάουρα Μπάλποα, Μπέρνολντ Βίσμαγιερ, Ρούσλαν Πασίνσκι.

Αξίζει να σημειωθεί πως εμπνευστής και ιδρυτής της οργάνωσης «Παιδικό Χωριό SOS», με στόχο τη φροντίδα ορφανών και εγκαταλειμμένων παιδιών μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, υπήρξε ο Αυστριακός ανθρωπιστής Χέρμαν Γκμάινερ, ο οποίος δημιούργησε το πρώτο Παιδικό Χωριό, το 1949, στο Ιμστ του αυστριακού ομόσπονδου κρατιδίου του Τιρόλου, στην πρωτεύουσα του οποίου, Ινσμπρουκ, βρίσκεται σήμερα η έδρα της διεθνούς οργάνωσης «Παιδικό Χωριό SOS».


Διαβάστε περισσότερα...

«Γυρίζω τις πλάτες μου στο μέλλον»



Σχόλιο γονέα μαθητή Γυμνασίου για τις περικοπές στο χώρο της Παιδείας.

«Γυρίζω τις πλάτες μου στο μέλλον» «έγραψαν» με τις σχολικές τσάντες τους οι μαθητές του 6ου Γυμνασίου Νίκαιας για να δείξουν την αποστασιοποίησή τους από τα όσα συμβαίνουν στη χώρα μας.

Σε σχόλιο που έστειλε ο πατέρας ενός μαθητή του σχολείου στο newsbeast.gr, φαίνεται πως οι νέοι διαμαρτύρονται για τις περικοπές που γίνονται στο χώρο της Παιδείας λόγω των συρρικνώσεων σε αυτά που ετοιμάζονται.

Όμως, η φωτογραφία που τράβηξε ο μαθητής δεν έχει να κάνει μόνο με αυτό το θέμα. Οι νέοι άλλωστε εκφράζονται διαφορετικά και το έδειξαν με το συμβολικό «Γυρίζω τις πλάτες μου στο μέλλον», τραγούδι με πολλά μηνύματα και εξίσου πολλούς αποδέκτες.

Ακολουθεί το σχόλιο του γονέα.

«Τα παιδιά του σχολείου μας κάνουν αποχή γιατί θέλουν να τους συρρικνώσουν το σχολειό τους! Θέλουν πάνω από 30-35 παιδιά σε κάθε τμήμα (από 4 σε 3 τμήματα κάθε τάξη) για να μην έχουμε πολλούς μισθούς καθηγητών! Επενδύουμε στην παιδεία αφού τη δουλειά καλούνται να την κάνουν τα φροντιστήρια ....για όσους μπορούν! Οι άλλοι;».




Διαβάστε περισσότερα...

Στο πλευρό 800 οικογενειών τα Παιδικά Χωριά SOS



Ζητούν βοήθεια εξαιτίας οικονομικών προβλημάτων.

Τα οικονομικά προβλήματα «σπρώχνουν» πολλές πολύτεκνες οικογένειες για βοήθεια στα Παιδικά Χωριά SOS, ενώ αυξάνεται και το ποσοστό των οικογενειών της μεσαίας τάξης που αδυνατούν πλέον να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

«Το 80% των γονέων που απευθύνονται στα Παιδικά Χωριά δεν έχει κανένα άλλο ενδοοικογενειακό πρόβλημα, παρά μόνο οικονομικό», διαπιστώνει, μιλώντας στο ΑΜΠΕ, η πρόεδρος του Παιδικού Χωριού στο Πλαγιάρι, κοινωνική λειτουργός, Ελπίδα Πανέρα, με αφορμή ημερίδα που διοργανώνεται στη Θεσσαλονίκη με θέμα «Κοινωνία σε κρίση- κοινωνία αλληλεγγύης. Στηρίζουμε το παιδί και την οικογένεια».

«Οι οικογένειες που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα παραπέμπονται στα έξι Κέντρα Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας που λειτουργούν σε όλη την Ελλάδα. Όσο για το Παιδικό Χωριό, στο Πλαγιάρι όπου υπάρχουν 10 σπίτια, αυτή τη στιγμή φιλοξενούνται 40 παιδιά» διευκρίνισε η κ.Πανέρα.

«Μέσω των Κέντρων Στήριξης, παρέχεται πανελλαδικά υποστήριξη σε 800 οικογένειες και σε περίπου 1.500 παιδιά και παράλληλα, αυξάνεται η ανάγκη για δημιουργία παρόμοιων Κέντρων και σε άλλες πόλεις» τόνισε από την πλευρά του ο διευθυντής κοινωνικής εργασίας και έρευνας των Παιδικών Χωριών Στέργιος Σιφνιός.

Σκιαγραφώντας το προφίλ των οικογενειών που ζητούν βοήθεια, τόνισε ότι οι γονείς σε ποσοστό 85% είναι Ελληνες, υποχρεωτικής εκπαίδευσης, μακροχρόνια άνεργοι ή ο ένας από τους δύο εργάζεται περιστασιακά.

«Ωστόσο, παρατηρούμε ότι αυξάνεται το ποσοστό των οικογενειών που ανήκουν στη λεγόμενη, μεσαία τάξη, αλλά λόγω της οικονομικής κρίσης, έχουν δημιουργήσει χρέη και αδυνατούν να ανταπεξέλθουν» σημειώνει στο ΑΜΠΕ, ο κ.Σιφνιός προσθέτοντας ότι αυτές οι οικογένειες ζητούν βοήθεια με δυσκολία.

Όπως διευκρινίζει, επακόλουθο της οικονομικής κρίσης είναι ο κίνδυνος οι γονείς να παρουσιάσουν κατάθλιψη, παραμελώντας εν συνεχεία τα παιδιά τους.

«Γι΄αυτό προσπαθούμε να τους στηρίζουμε, παρέχοντάς τους, εκτός από τρόφιμα και ψυχολογική βοήθεια γιατί οι γονείς δεν θέλουν να αποχωριστούν τα παιδιά τους για οικονομικούς λόγους και ούτε φυσικά εμείς το δεχόμαστε» ξεκαθαρίζει.

Ενθαρρυντικό πάντως είναι το γεγονός ότι, εν μέσω της κρίσης, αυξάνονται οι άνθρωποι που θέλουν να βοηθήσουν εθελοντικά στο έργο των Παιδικών Χωριών SOS. «Έχουμε περίπου 400 εθελοντές και πάρα πολλές αιτήσεις για εργασία από εφήβους, κάτι που είναι ιδιαίτερα συγκινητικό» υπογραμμίζει ο υπεύθυνος ανθρωπίνου δυναμικού των Παιδικών Χωριών, Νίκος Καϊτσας.



Διαβάστε περισσότερα...

Με τραυματισμό στα γεννητικά όργανα 16.000 άτομα ετησίως!


Κύριοι ένοχοι ποδήλατα, έπιπλα και ρούχα.
Μπορεί τα τηλεοπτικά σόου και οι ταινίες να παρουσιάζουν ως κάτι κωμικό τους τραυματισμούς στα γεννητικά όργανα, όμως στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα σοβαρό ζήτημα που στέλνει σχεδόν 16.000 άνδρες και γυναίκες στα επείγοντα των αμερικανικών νοσοκομείων κάθε χρόνο, σύμφωνα με έρευνα.

Για τους τραυματισμούς αυτούς ευθύνονται ποδήλατα, έπιπλα και ρουχισμός και μπορούν να προκαλέσουν όχι μόνο σωματικούς τραυματισμούς και προβλήματα στο σύστημα αναπαραγωγής αλλά και ψυχολογικά προβλήματα, δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης, Μπέντζαμιν Μπρέγιερ, βοηθός καθηγητή Ουρολογίας στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Σαν Φρανσίσκο.

Στο παρελθόν, οι περισσότερες έρευνες εξέτασαν τους σοβαρούς τραυματισμούς στα γεννητικά όργανα και στο ουροποιητικό σύστημα που προκαλούνταν από σοβαρά αίτια, όπως τα τροχαία.

Η νέα αυτή έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε στην «Ουρολογική Επιθεώρηση» (The Journal of Urology) εξετάζει τους τραυματισμούς που προκαλούνται από καταναλωτικά προϊόντα καθημερινής χρήσης.

Η ομάδα ανέλυσε τα στοιχεία εθνικής βάσης δεδομένων που αναφέρονται στις επισκέψεις στα επείγοντα για τραυματισμούς από καταναλωτικά προϊόντα στα γεννητικά όργανα ανδρών και γυναικών άνω των 18 ετών κατά το διάστημα 2000-2010.

Συνολικά, 142.143 κρούσματα τραυματισμών έστειλαν στα επείγοντα άνδρες και γυναίκες στη διάρκεια των εννέα αυτών ετών- ποσοστό που αντιστοιχεί σε 15.794 ετησίως.

Η πιο κοινή αιτία τραυματισμού ήταν τα αθλητικά ατυχήματα σε όλες τις ηλικίες. Αυτό περιλαμβάνει το ποδήλατο, το μπάσκετ, το ποδόσφαιρο, το αμερικανικό φούτμπολ και το μπέιζμπολ και τον εξοπλισμό αυτών των αθλημάτων.

Άλλοι τραυματισμοί στα γεννητικά όργανα προήλθαν από ρουχισμό ή προϊόντα που χρησιμοποιούνται στο μπάνιο, για παράδειγμα το φερμουάρ του παντελονιού ή η αποτρίχωση.



Διαβάστε περισσότερα...

Οδηγίες για την εκτύπωση των τελών κυκλοφορίας αναπηρικών ΙΧ για το 2013



Όπως είχαμε αναφέρει προ ημερών στο ακόλουθο θέμα (Τι ισχύει με τα τέλη κυκλοφορίας για το 2013 των αναπηρικών και λοιπών απαλλασσόμενων αυτοκινήτων και οχημάτων;) περιμέναμε τις οδηγίες για την έκδοση των τελών κυκλοφορίας των απαλλασσόμενων από την καταβολή τελών οχημάτων.  Μέσα στα οχήματα αυτά είναι και τα αναπηρικά ΙΧ.

Την εγκύκλιο θα την βρείτε εδώ μαζί με όλες τις "οδηγίες για τα τέλη κυκλοφορίας αναπηρικών ΙΧ 2013". Στο συγκεκριμένο αρχείο θα βρείτε αναλυτικές οδηγίες και με εικόνες που θα σας λύσουν πολλές από τις απορίες σας και θα σας καθοδηγήσουν αναλυτικά .


Τα τέλη θα έχουν την ακόλουθη μορφή της πιο κάτω εικόνας.



Νότης
Διαβάστε περισσότερα...

Διαιτητική αντιμετώπιση της στεφανιαίας νόσου



Διαιτολόγιο που κρατά τον οργανισμό δυνατό και εφοδιασμένο με θρεπτικά συστατικά.

Η στεφανιαία νόσος (αθηροσκλήρωση των στεφανιαίων αρτηριών) είναι η πιο συχνή αιτία ισχαιμίας του μυοκαρδίου δηλαδή μειωμένης τροφοδότησης του μυοκαρδίου με αίμα. Η στεφανιαία νόσος χωρίζεται σε δύο κατηγορίες τη στηθάγχη και το έμφραγμα μυοκαρδίου.

Αποτελεί την κυριότερη αιτία θανάτου για άντρες και γυναίκες του δυτικού κόσμου. Ο τρόπος ζωής και οι διατροφικές συνήθειες επηρεάζουν την εκδήλωση και ανάπτυξη της νόσου.

Τα βασικά σημεία αλλαγής:

- Αλλαγή διατροφικής συμπεριφοράς.
- Άμεση απώλεια βάρους όταν αυτό είναι αυξημένο.
- Αύξηση της σωματικής δραστηριότητας με ήπια αεροβική άσκηση.
- Ρύθμιση και συνεχή παρακολούθηση της αρτηριακής πίεσης (<=115/75mmHg)
- Διακοπή του καπνίσματος.
- Περιορισμός του αλκοόλ.
- Δίαιτα χαμηλή σε κορεσμένα λιπαρά, χοληστερόλη και θερμίδες.
- Ρύθμιση και παρακολούθηση της γλυκόζης του αίματος.
- Μειωμένη κατανάλωση Na. Με προσοχή στις κρυφές πηγές αυτού (όπως είναι οι τυποποιημένες σάλτσες, οι κονσέρβες)

Διαιτητική Αντιμετώπιση:

Μία ιδανική δίαιτα θα πρέπει να ενθαρρύνει το άτομο για μία ισορροπημένη διατροφή η οποία θα στηρίζεται στην:

- μειωμένη κατανάλωση υδατανθράκων και ιδιαίτερα ραφιναρισμένων και με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη
- αυξημένη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών (5 μερίδες ημερησίως) καθώς επίσης και την κατανάλωση σύνθετων δημητριακών.
- αυξημένη πρόσληψη πολυακόρεστων λιπαρών, την κατανάλωση δηλαδή τροφών πλούσιων σε ω3, ω6 λιπαρά όπως τα ψάρια, τα χόρτα, τα φυτικά λάδια.
- μέτρια πρόσληψη γαλακτοκομικών προϊόντων με χαμηλά λιπαρά
μέτρια πρόσληψη ανάλατων ξηρών καρπών.
- μειωμένη κατανάλωση κόκκινου κρέατος, γλυκών κ αναψυκτικών με ζάχαρη.
- κατανάλωση πουλερικών κ άσπρου κρέατος.

Ένα διαιτολόγιο με βάση τα παραπάνω προσφέρει στον οργανισμό πλούσια θρεπτικά συστατικά τόσο σε μακροθρεπτικά όσο και σε μικροθρεπτικά και καθιστά τον οργανισμό δυνατό και εφοδιασμένο επαρκώς για όλες του τις λειτουργίες και ανάγκες.

Αξίζει να σημειωθεί πως τα παραπάνω αποτελούν απλές οδηγίες και πως το κάθε άτομο είναι μοναδικό και χρίζει ατομικού , εξατομικευμένου διατροφικού προγράμματος σταθμισμένο στις προσωπικές του απαιτήσεις.


Πηγή: http://www.iator.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι κίνδυνοι για την ασφάλεια των τροφίμων


Μάθετε από τι μπορεί να μολυνθεί το φαγητό.
Οι κίνδυνοι για την ασφάλεια των τροφίμων μας, μπορούν να χωριστούν γενικά σε τρεις κατηγορίες: τους βιολογικούς, τους χημικούς και τους φυσικούς. Ειδικότερα:

Βιολογικοί κίνδυνοι

Τα μικρόβια, και ιδιαίτερα τα παθογόνα, ασκούν επίδραση, είτε άμεσα είτε έμμεσα στους ανθρώπους. Η άμεση επίδραση προέρχεται από τη μόλυνση ή την εισβολή στους κυτταρικούς ιστούς και προκαλείται από τον ίδιο τον μικροοργανισμό π.χ. βακτήρια, ιοί, πρωτόζωα. Η έμμεση επίδραση προέρχεται από τα μεταβολικά προϊόντα (π.χ. τοξίνες) που έχουν ήδη σχηματιστεί στο προϊόν από βακτήρια ή από μύκητες. Στην ίδια κατηγορία κινδύνων ανήκουν και οι ιοί.

Η γαστρεντερίτιδα, που προέρχεται από ιούς, είναι ένα πολύ συχνό φαινόμενο και συχνά ξεπερνά σε συχνότητα εμφάνισης τις γαστρεντερίτιδες βακτηριακής προέλευσης.

Τα περισσότερα κρούσματα σχετίζονται με τους πιο κάτω ιούς Hepatitis A και Small Round Structured Viruses (SRSV) όπως ο ιός Norwalk.

Τα θαλασσινά και ιδιαίτερα τα οστρακόδερμα φέρονται σαν κύρια πηγή των ιών και ιδιαίτερα όταν τα νερά από τα οποία αλιεύονται είναι βρώμικα και μολυσμένα. Παρ’ όλα αυτά, λίγα είναι γνωστά για την παρουσία των ιών στα τρόφιμα σε σχέση με αυτά που γνωρίζουμε για τα βακτήρια και τους μύκητες. Αυτό οφείλεται στο ότι οι ιοί είναι παρασιτικοί οργανισμοί, δεν αναπτύσσονται στα συνήθη καλλιεργητικά υποστρώματα (το τρόφιμο είναι απλά ο φορέας), είναι πολύ μικροί οργανισμοί και δύσκολο να ανιχνευθούν.

Οι ιοί βρίσκονται στον άνθρωπο, στα ζώα, στα κόπρανα, στα μολυσμένα νερά και στα οστρακόδερμα. Μεταφέρονται από τα ζώα στον άνθρωπο και από άνθρωπο σε άνθρωπο με τα σωματικά υγρά.

Οι ιοί μπορούν να ελεγχθούν με θερμική επεξεργασία και με αυστηρή ατομική υγιεινή.

Επίσης, υπάρχουν και τα παράσιτα, οι προνύμφες παρασίτων μπορούν να μολύνουν τον άνθρωπο μέσω της κατανάλωσης επιμολυσμένου χοιρινού, βοδινού, ψαριών. Παραδείγματα αποτελούν τα είδη Taenia saginata, Trichinella spiralis και Clonorchis Sinensis. Η πιο αποτελεσματική μέθοδος αντιμετώπισης των παρασίτων είναι η θέρμανση (> 75˚ C) και η κατάψυξη (-18˚ C).

Πρωτόζωα, όπως Toxoplasma gondii, Giardia lamblia και Cryptosporidium parvum δημιουργούν προνύμφες, που στη συνέχεια μολύνουν τον άνθρωπο μετά την κατανάλωσή τους. Πηγή αυτών των πρωτόζωων είναι το κρέας και το νωπό γάλα (για το Toxoplasma) ενώ το νερό για τα Giardia και Cryptosporidium. Τρόποι αντιμετώπισής τους είναι η θέρμανση και η ξήρανση.

Χημικοί κίνδυνοι

Η χημική επιμόλυνση των τροφίμων μπορεί να συμβεί σε οποιοδήποτε στάδιο της παραγωγής από τον αγρό και τις καλλιέργειες, μέχρι την κατανάλωση του τελικού προϊόντος. Η επίδραση της χημικής μόλυνσης στον καταναλωτή μπορεί να είναι μακροχρόνια (chronic) όπως κάποια καρκινογόνα που μπορούν να συσσωρευτούν στον οργανισμό για χρόνια ή μπορεί να είναι άμεση (acute), όπως τα αλλεργιογόνα . Ειδικότερα στην κατηγορία αυτή ανήκουν:

Μυκοτοξίνες

Οι μυκοτοξίνες παράγονται κατά τη διάρκεια ανάπτυξης των μυκήτων και αποτελούν είτε μακροπρόθεσμο καρκινογόνο παράγοντα ή προκαλούν άμεση τοξική επίδραση σε υψηλές συγκεντρώσεις. Αν και έχει απομονωθεί μεγάλος αριθμός μυκοτοξινών μόνο ένας μικρός αριθμός φαίνεται να είναι τοξικός για τους ανθρώπους. Αυτές είναι: οι αφλατοξίνες, patulin, ergot και tricothecenes. Αυτές μπορούν να εισέλθουν στον άνθρωπο, είτε με άμεση κατανάλωση π.χ. μολυσμένα σιτηρά ή έμμεσα μέσω ζωικών προϊόντων π.χ. γάλα και κρέας γαλοπούλας.

Φυτοφάρμακα

Στη γεωργία, τα φυτοφάρμακα χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια της παραγωγής για την προστασία της σοδειάς και την αύξηση της απόδοσης και μετά το θέρος χρησιμοποιούνται ξανά για την προστασία της σοδειάς στην αποθήκευση. Παρ’ όλα αυτά δεν είναι όλα τα φυτοφάρμακα ασφαλή για χρήση στα τρόφιμα, ενώ και αυτά που είναι ασφαλή, μπορεί να αφήσουν υπολείμματα που μπορεί να είναι τοξικά σε υψηλές συγκεντρώσεις. Γι' αυτό το λόγο, υπάρχουν αυστηροί έλεγχοι για το ποια φυτοφάρμακα επιτρέπεται να χρησιμοποιηθούν, όπως και για το επίπεδο υπολειμμάτων (residue level) μέχρι του οποίου ένα προϊόν θεωρείται ασφαλές.

Αλλεργιογόνα

Κάποια συστατικά των τροφίμων μπορούν να προκαλέσουν αλλεργική αντίδραση σε ορισμένους καταναλωτές. Αυτή η αντίδραση μπορεί να είναι ήπιας μορφής και μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε θάνατο, ανάλογα με τη δόση και την ευαισθησία των καταναλωτών στα συγκεκριμένα συστατικά. Παραδείγματα αλλεργιογόνων αποτελούν οι ξηροί καρποί, τα αυγά και η γλουτένη των δημητριακών.Ο μοναδικός τρόπος ελέγχου των αλλεργιογόνων στα τρόφιμα, είναι η αποτελεσματική και ακριβής επισήμανση στις συσκευασίες. Η επισήμανση πρέπει να είναι τέτοια, ώστε να ενημερώνει για τα συστατικά, τονίζοντας όμως και την πιθανότητα ύπαρξης άλλων αλλεργιογόνων παραγόντων.

Τοξικά μέταλλα

Μέταλλα μπορούν να βρεθούν σε κάποιο προϊόν από ένα μεγάλο αριθμό πηγών. Οι κυριότερες από αυτές είναι:

Η περιβαλλοντολογική μόλυνση.
Ο εξοπλισμός που χρησιμοποιείται στην επεξεργασία του προϊόντος.
Το νερό χρήσης.
Τα χημικά που εφαρμόζονται στη γεωργία.

Τα μέταλλα που έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ασφάλεια των τροφίμων είναι ο κασσίτερος (από κονσέρβες), ο υδράργυρος (στα ψάρια), το κάδμιο και ο μόλυβδος (από το περιβάλλον). Εξίσου σημαντικά είναι το αρσενικό, το αλουμίνιο, ο χαλκός, ο ψευδάργυρος, το αντιμόνιο και το φθόριο (τα οποία ελέγχονται και ερευνώνται για πιθανή τοξικότητα).

Πλαστικοποιητές

Πρόσθετα που χρησιμοποιούνται στις πλαστικές συσκευασίες με το γενικό όνομα πλαστικοποιητές, έχουν μεγάλο ενδιαφέρον για την ασφάλεια των προϊόντων, λόγω της ικανότητάς τους να μεταφέρονται στα τρόφιμα. Η σύνθεση των πλαστικών που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή των συσκευασιών, καθορίζεται από νομοθετικά στάνταρτ, στα οποία καθορίζεται και το μέγιστο επιτρεπόμενο επίπεδο μετανάστευσης, για έναν μεγάλο αριθμό προϊόντων.

Φυσικοί κίνδυνοι

Οι φυσικοί κίνδυνοι, όπως οι βιολογικοί και οι χημικοί, μπορούν να εισέλθουν σε κάποιο τρόφιμο σε οποιοδήποτε στάδιο της παραγωγής τους.

Σαν φυσικός κίνδυνος, συχνά περιγράφεται το εξωγενές υλικό ή γενικά τα ξένα σώματα, που μπορούν να βρεθούν σε ένα τρόφιμο και που μπορούν να προκαλέσουν τραυματισμό ή πνιγμό. Παραδείγματα αποτελούν το γυαλί, τα μέταλλα, οι πέτρες, το ξύλο, τα πλαστικά υλικά κ.ο.κ

Από τα παραπάνω, βλέπουμε τη μεγάλη ποικιλία των κίνδυνων που απειλούν μέσω των τροφίμων την υγεία μας, παράγοντες που καθιστούν αναγκαία την εγρήγορση, τόσο των καταναλωτών, όσο και των ελεγκτικών μηχανισμών.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Σχέση διατροφής και κλιματικής αλλαγής



Τα ακραία καιρικά φαινόμενα διαταράσσουν την οικολογική ισορροπία.

Οι διατροφικές ασθένειες σημειώνουν μεγάλη έξαρση, καθώς τα ακραία καιρικά φαινόμενα διαταράσσουν την οικολογική ισορροπία, καταστρέφουν σοδειές και μολύνουν αποθέματα τροφίμων, καθιστούν επιβλαβείς για την υγεία τις θαλάσσιες πηγές τροφής και μολύνουν τους υδροφόρους ορίζοντες που προμηθεύουν το πόσιμο νερό.

Επίσης ασθένειες που σχετίζονται με ζώα που είναι φορείς επικίνδυνων ιών και βακτηριδίων τα οποία μεταδίδουν στο άνθρωπο, ενώ εξίσου ανησυχητική είναι και η ραγδαία αύξηση στην ένταση και την ποικιλία εμφάνισης σοβαρότατων νευρολογικών παθήσεων, πολλές από τις οποίες είναι ανίατες.

Οι επιστήμονες λοιπόν, καλούνται άμεσα να παρατηρήσουν και να κατανοήσουν τον συσχετισμό που υπάρχει μεταξύ των κλιματικών αλλαγών, το πώς επηρεάζουν αυτές οι αλλαγές την οικολογική ισορροπία της χλωρίδας και της πανίδας σε στεριά και θάλασσα, καθώς και τις επιπτώσεις που έχουν όλες αυτές οι αλλαγές στους ανθρώπους, ώστε να μπορέσουν να υιοθετήσουν κατάλληλα μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης των επιπτώσεων στην υγεία μας, αλλά και σωστότερης διαχείρισης κρίσιμων περιστατικών φυσικών καταστροφών.


Πηγή: http://www.iatronet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Στα γονίδια οφείλεται ο αυξημένος κίνδυνος για μελάνωμα


Ερευνητές εξέτασαν τις επιδράσεις στους ανθρώπους με κόκκινα μαλλιά.
Οι άνθρωποι με κόκκινα μαλλιά είναι γνωστό ότι αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο για μελάνωμα, επειδή το ανοιχτόχρωμο, και ορισμένες φορές με φακίδες, δέρμα τους προσφέρει λιγότερη φυσική προστασία από την ηλιακή ακτινοβολία UV-ή όπως πίστευαν οι γιατροί.

Νέα έρευνα δείχνει ότι γενετικοί παράγοντες για τη χρωστική του δέρματος που κυρίως βρίσκεται στους ανθρώπους με κόκκινα μαλλιά μπορεί ενδεχομένως να ευθύνεται για τον αυξημένο κίνδυνο μελανώματος.

Ο ερευνητής Dr. David Fisher, του Massachusetts General Hospital στη Βοστόνη, δήλωσε ότι γνωρίζουμε ότι άνθρωποι με κόκκινα μαλλιά και ανοιχτόχρωμο δέρμα έχουν τον υψηλότερο κίνδυνο μελανώματος σε σχέση με άλλους τύπους δέρματος.

Τα νέα ευρήματα μπορεί ενδεχομένως να παράσχουν ευκαιρία να αναπτυχθούν καλύτερα αντηλιακά και άλλα μέτρα που άμεσα αντιμετωπίζουν τη σχέση με τον κίνδυνο μελανώματος, ενώ συνεχίζουν να προστατεύουν από ακτινοβολία UV που παραμένουν πρώτη γραμμή άμυνας εναντίον του μελανώματος και άλλων ειδών καρκίνου δέρματος.

Το ανθρώπινο δέρμα περιέχει διαφορετικά είδη μελανίνης που δίνει στο δέρμα το χρώμα του.

Σύμφωνα με τους ερευνητές ο τύπος του δέρματος μόνο δεν μπορεί να εξηγήσει την αύξηση στον κίνδυνο μελανώματος που εμφανίζουν οι άνθρωποι με κόκκινα μαλλιά επειδή ο αυξημένος κίνδυνος επίσης φαίνεται σε περιοχές δέρματος που δεν εκτίθενται άμεσα στον ήλιο.

Εξέτασαν τη θεωρία σε 2 στελέχη ποντικών που ήταν γενετικά ίδια, εκτός από το ότι η μια ομάδα ανατράφηκε ώστε να έχει γονίδιο που θα έδινε στους ποντικούς περισσότερο σκούρα χρωστική δέρματος και η άλλη να φέρει το γονίδιο παραγωγής χρωστικής του δέρματος που δίνει στους ανθρώπους κόκκινα μαλλιά και ανοιχτόχρωμο δέρμα.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μέθοδο ενεργοποίησης γονιδίου που προκαλεί μελάνωμα, που συνήθως απαιτεί ακτινοβολία UV για να δημιουργήσει καρκινικά κύτταρα μελανώματος στο εργαστήριο. Ωστόσο εξεπλάγησαν όταν ανακάλυψαν ότι μισά από τα κόκκινα ποντίκια είχαν εμφανίσει μελάνωμα εντός μηνών χωρίς έκθεση στην UV σε σύγκριση με μερικά σκούρα ποντίκια.

Στη συνέχεια οι ερευνητές θέλησαν να ανακαλύψουν αν η κόκκινη χρωστική μόνο μπορούσε να προκαλέσει καρκίνο, δοκιμάζοντάς την σε ομάδα αλμπίνο κοκκινομάλληδων που ήταν ποντικοί με ανοιχτόχρωμο δέρμα που είχαν εξουδετερώσει γενετικά την παραγωγή χρωστικής του δέρματος. Ανακάλυψαν ότι αφαιρώντας τελείως την οδό κόκκινης χρωστικής δέρματος οι ποντικοί ήταν τελείως προστατευμένοι από το μελάνωμα.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι ο κίνδυνος μελανώματος για τους ανθρώπους με κόκκινα μαλλιά μπορεί ενδεχομένως να οφείλεται στην οξειδωτική βλάβη από μόρια που ονομάζονται δραστικές μορφές οξυγόνου (ROS) που βλάπτουν το DNA των κυττάρων. Οι ερευνητές ανακάλυψαν υψηλότερα επίπεδα βλάβης DNA που προκαλείται από ROS στο δέρμα κόκκινων ποντικών αλλά όχι στο αλμπίνο με κόκκινο τρίχωμα.

Ο Fisher δήλωσε ότι ο κίνδυνος για τους ανθρώπους με αυτού του είδους το δέρμα δεν έχει αλλάξει αλλά τώρα γνωρίζουμε ότι το μπλοκάρισμα της ακτινοβολίας UV μπορεί ενδεχομένως να μην είναι αρκετό.

Καθώς το αντηλιακό μπορεί ενδεχομένως να μην προσφέρει πλήρη προστασία, οι ερευνητές συνιστούν άνθρωποι με κόκκινα μαλλιά να είναι ιδιαιτέρα προσεκτικοί κοιτάζοντας για αλλαγές στο δέρμα και να μη διστάζουν να ελέγχονται από δερματολόγο.


Πηγή: http://www.iatronet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Βρούτσης: Υπήρχε μεγάλη αδικία στο εφάπαξ



«Στο εφάπαξ υπήρχε μια μεγάλη αδικία ή στρέβλωση. Το εφάπαξ υπαγορεύεται από τη λογική της ανταποδοτικότητας, δηλαδή παροχή και εισφορά.

Για πολλά χρόνια ωστόσο κινούνταν σε άλλες κατευθύνσεις. Τα σωματεία και τα συνδικαλιστικά όργανα ζητούσαν αύξηση η οποία δεν αντιστοιχούσε στην ανταποδοτικότητα», σημείωσε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

Δείτε τι ισχύει για το εφάπαξ, στο βίντεο από την πρωινή εκπομπή της ΝΕΤ:





Διαβάστε περισσότερα...

Το κάπνισμα σε κάνει... σχιζοφρενή;


Το κάπνισμα μπορεί να αποτελεί αιτία εκδήλωσης σχιζοφρένειας, υποστηρίζουν Γερμανοί και Ελβετοί ερευνητές, οι οποίοι κατέληξαν στη διαπίστωση αυτή μελετώντας τα ηλεκτροεγκεφαλογραφήματα 1.800 ατόμων, όλοι τους καπνιστές. Μάλιστα, όπως φάνηκε από τη μελέτη τους, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ, όσο πιο πολύ καπνίζει κανείς, τόσο μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης σχιζοφρένειας αντιμετωπίζει.

Η εξήγηση που δίνει ο επικεφαλής των ερευνητών, Δρ. Μπόρις Κουέντνοου από το Πανεπιστημιακό Ψυχιατρικό Νοσοκομείο της Ζυρίχης, είναι ότι το κάπνισμα έχει επίπτωση στα γονίδια κινδύνου που σχετίζονται με την σχιζοφρένεια.

Μελετώντας το γενετικό υπόβαθρο της σχιζοφρένειας, οι ερευνητές έχουν εντοπίσει ορισμένα γονίδια που θεωρούνται ότι αυξάνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης της πάθησης, ένα από τα οποία είναι το γονίδιο TCF4. Το συγκεκριμένο γονίδιο, σύμφωνα με την έρευνα, ρυθμίζει μια πρωτεΐνη που παίζει σημαντικό ρόλο στην πρώιμη ανάπτυξη του εγκεφάλου και έχει σχετιστεί με την εμφάνιση της σχιζοφρένειας. Πιθανότατα, μάλιστα, το κάπνισμα να «ερεθίζει» και άλλα γονίδια που σχετίζονται με τη νόσο.



Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Βρούτσης: Δε θίγονται τα αναπηρικά δικαιώματα


«Όποιοι έχουν κατοχυρώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα δεν θα πληγούν» ξεκαθάρισε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης.

Ανέφερε επίσης ότι δεν θα θιγούν ούτε κατά ένα ευρώ τα αναπηρικά δικαιώματα, ενώ τόνισε ότι για πρώτη φορά στην Ελλάδα θα παρέμβουν με ευνοϊκότερες ρυθμίσεις στους μακροχρόνια άνεργους.

Ο κ. Βρούτσης, τόνισε ότι μέσω του συστήματος «Αριάδνη» θα μπει «τέλος στην παραβατικότητα» υπογραμμίζοντας ότι από το 2013 «κανείς δεν θα μπορεί να κλέβει συντάξεις».

Δείτε το βίντεο:




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Λιγότερες ρυτίδες πιο γερή καρδιά


Τα σημάδια γήρατος συνδέονται με την καρδιαγγειακή υγεία σύμφωνα με έρευνα.
Τα σημάδια του γήρατος στο πρόσωπο μπορούν να σχετίζονται με την καρδιαγγειακή υγεία, σύμφωνα με έρευνα δανών επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν 11.000 ανθρώπους ηλικίας άνω των 40 ετών οι οποίοι συμμετείχαν σε σχετική έρευνα για την καρδιά της Κοπεγχάγης (Copenhagen City Heart Study) η οποία ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του ’70. Στη διάρκεια των επόμενων 35 χρόνων περίπου 3.400 συμμετέχοντες παρουσίασαν καρδιαγγειακή νόσο και περισσότεροι από 1.700 έπαθαν έμφραγμα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που είχαν τρία ή τέσσερα σημάδια γήρατος – εναπόθεση λίπους στα βλέφαρα, απαρχές φαλάκρας και πιο μεγάλους λοβούς των αυτιών – είχαν περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν καρδιαγγειακά προβλήματα και 57% περισσότερες να υποστούν έμφραγμα στη διάρκεια των 35 ετών συγκριτικά με τους συνομηλίκους τους που έμοιαζαν νεότεροι.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι τα συγκεκριμένα σημάδια γήρατος θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη από τους γιατρούς κατά την κλινική εξέταση των ασθενών.


Πηγή: http://www.vita.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Εξοπλίζονται με ιατροτεχνολογικά μέσα τα νοσοκομεία


Προμηθεύονται μέσα στην επικράτεια.
Την προμήθεια ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού καθώς και την αναβάθμιση των υποδομών διαφόρων νοσοκομείων της επικράτειας, αποφάσισε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λυκουρέντζος.

Έτσι, χρηματοδοτούνται το Γενικό Νοσοκομείο-Κέντρο Υγείας Φιλιατών Ηγουμενίτσας με ποσό ύψους 1.670.530 ευρώ, το Γενικό Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» Θεσσαλονίκης με ποσό ύψους 5.765.400 ευρώ, το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας με ποσό ύψους 1.482.000 ευρώ, το Γενικό Νοσοκομείο Νάουσας με ποσό ύψους 1.221.430 ευρώ, το Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας με ποσό ύψους 702.700 ευρώ για την προμήθεια και απόκτηση του απαιτούμενου σύγχρονου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού.

Το υπουργείο Υγείας πάντως κάνει σαφές ότι η προμήθεια του εξοπλισμού στα συγκεκριμένα νοσοκομεία υποστηρίζεται από πόρους των αντίστοιχων Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ 2007-2013. Διενεργείται δε με προκήρυξη ανοικτού διαγωνισμού σύμφωνα με τις διατάξεις που αφορούν τις κρατικές προμήθειες.

Οι δράσεις, όπως διευκρινίζουν από το υπουργείο, θα συνεχιστούν.


Διαβάστε περισσότερα...

Μαύρο τσάι κατά του διαβήτη


H Ιρλανδία βρίσκεται στην κορυφή των καταναλωτών μαύρου τσαγιού.
Στις χώρες όπου η κατά κεφαλήν κατανάλωση μαύρου τσαγιού είναι υψηλή, η συχνότητα εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 είναι μικρότερη συγκριτικά με τις χώρες όπου η κατανάλωση μαύρου τσαγιού είναι χαμηλότερη. Το συμπέρασμα αυτό βασίζεται σε μαθηματική ανάλυση στοιχείων από 50 χώρες και δημοσιεύθηκε online στο site της British Medical Journal.

H διεθνής επιπολασμός του διαβήτη έχει εξαπλασιαστεί τις τελευταίες δεκαετίες και η Διεθνής Ένωση για το Διαβήτη (International Diabetes Federation) εκτιμά ότι ο αριθμός των πασχόντων θα ανέλθει από 285 εκατομμύρια το 2010 σε 438 το 2030.

Με βάση την μαθηματική ανάλυση που δημοσιεύθηκε στη BMJ Open η Ιρλανδία βρίσκεται στην κορυφή των καταναλωτών μαύρου τσαγιού με περισσότερο από 2 κιλά τσαγιού κατ’ άτομο το χρόνο και ακολουθείται από την Μεγάλη Βρετανία και την Τουρκία. Στη βάση της λίστας είναι η Νότιος Κορέα, η Βραζιλία, η Κίνα, το Μαρόκο και το Μεξικό. Η στατιστική ανάλυση έδειξε ένα δυνατό συσχετισμό μεταξύ των χαμηλών ποσοστών διαβήτη σε χώρες όπου η κατανάλωση μαύρου τσαγιού είναι υψηλή.


Πηγή: http://www.vita.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Απαλλαγείτε από την άσχημη αναπνοή



Φέρτε κοντά τον περίγυρό σας.

Η κακοσμία του στόματος είναι σαν τον απατημένο σύζυγο: όλοι το ξέρουν εκτός απ’ αυτόν...

Αν αναρωτιέσαι γιατί δεν σε πλησιάζει κανείς σε ακτίνα μικρότερη των 2 μέτρων, μάλλον κάποιος λόγος θα υπάρχει.

Οι δύσοσμες αναθυμιάσεις που βγαίνουν από το στόμα αφορούν πάντα τους άλλους και ποτέ εμάς: κατάρα και ευλογία ταυτόχρονα!

Ωστόσο, η κακή αναπνοή μπορεί να σκοτώσει κυριολεκτικά τις κοινωνικές συναναστροφές και να υπονομεύσει ανεπανόρθωτα τη γοητεία.

Αντί βέβαια να περιμένεις τον καλοθελητή, μάθε τι να κάνεις για να απαλλαγείς από την ύπουλη αυτή κατάσταση.

Βεβαιώσου ότι «πάσχεις». Κάνε ένα γρήγορο τεστ για να δεις αν πράγματι μυρίζει το στόμα σου: φέρε στη μύτη σου το οδοντικό νήμα που μόλις χρησιμοποίησες ή γλείψε μια καθαρή γάζα και μύρισέ τη. Ωραία, τώρα που είσαι σίγουρος ότι το στόμα σου μυρίζει, ας αποκλείσουμε την τυχαιότητα. Και τέτοια είναι το σκορδοστούμπι που μόλις κατανάλωσες ή το ψάρι που έφαγες πριν από λίγο. Είναι φυσιολογικό να μυρίζει το στόμα σου όταν καταναλώνεις δύσοσμες τροφές: ο κανόνας λέει ότι αν η δυσάρεστη μυρωδιά μπει στο στόμα σου, τότε πιθανότατα θα ξαναβγεί. Αυτό ωστόσο λύνεται εύκολα και δεν σημαίνει ότι πάσχεις από κακοσμία στόματος, γιατί η άσχημη οσμή προέρχεται από το στομάχι ή τους πνεύμονες και δεν πηγάζει από το στόμα.



Βεβαιώσου ότι δεν πάσχεις. Η κακοσμία του στόματος μπορεί να είναι δείκτης ότι κάτι δεν πάει καλά στη στοματική κοιλότητα, όπως η τερηδόνα, η ουλίτιδα, τα αποστήματα, η ξηροστομία κ.λπ. Μια επίσκεψη στον οδοντίατρο θα αποκλείσει παθολογικούς παράγοντες και θα μας επιτρέψει επιτέλους να ασχοληθούμε απερίσπαστα με το χνώτο σου και τι κάνεις λάθος!

Βρόμικο στόμα. Σωστά! Στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων το στόμα μυρίζει εξαιτίας των βακτηρίων που σχηματίζονται εντός της κοιλότητας. Τόσο τα ίδια τα μικρόβια που κατασκηνώνουν στο στόμα όσο και τα υπολείμματα τροφών που ξεμένουν -παρά το μεθοδικό βούρτσισμα που ορκίζεσαι ότι κάνεις μετά από κάθε γεύμα(!)-, δημιουργούν χημικές ενώσεις που αναδίδουν «πλούσιες» μυρωδιές...

Η λύση του δράματος. Τη λέμε «στοματική υγιεινή» και μας χαρίζει φρέσκια αναπνοή. Υποχρεωτικό βούρτσισμα των δοντιών και χρήση οδοντικού νήματος τουλάχιστον 2 φορές την ημέρα (και απαραίτητα έπειτα από κάθε γεύμα που δεν φημίζεται για την ευχάριστη μυρωδιά του!), με σχολαστικό καθαρισμό της γλώσσας, καθώς είναι ο δούρειος ίππος των μικροβίων του στόματος. Ιδιαίτερα το πάνω και πίσω μέρος της γλώσσας είναι η παιδική χαρά των βακτηρίων κι αν δεν καθαριστεί καλά, δεν θα ξεμπερδέψεις με τη δυσοσμία. Το στοματικό διάλυμα θα βοηθήσει, αλλά δεν θα θεραπεύσει το πρόβλημα. Το ίδιο και οι τσίχλες χωρίς ζάχαρη ή οι καραμέλες μέντας.



Πρόσθετα μέτρα. Υπάρχουν και μερικά ακόμα πραγματάκια που μπορείς να κάνεις για καθαρή αναπνοή:

  • Να πίνεις υγρά σε τακτά χρονικά διαστήματα για να παραμένει το στόμα σου πάντα ενυδατωμένο, όπως νερό, τσάι και χυμούς. Ο καφές πιθανότατα θα οξύνει το πρόβλημα.
  • Να πλένεις τα δόντια σου όταν καταναλώνεις γαλακτοκομικά προϊόντα, κρέας και ψάρι.
  • Να εντάξεις στην καθημερινή σου διατροφή υδατάνθρακες, όπως δημητριακά, φρούτα και λαχανικά.
  • Να τρως πρωινό για να ενεργοποιήσεις το σάλιο σου, που είναι το φυσικό καθαριστικό του στόματος, άρα και το φάρμακο για την πρωινή κακοσμία. Ένα μήλο είναι ό,τι πρέπει.
  • Να επισκέπτεσαι τον οδοντίατρο για καθαρισμό δύο φορές τον χρόνο.

Διαβάστε περισσότερα...

Οι «προειδοποιήσεις» του καρκίνου


Τα συμπτώματα που οι γυναίκες δεν πρέπει να αγνοούν.

Ο καρκίνος μπορεί να είναι ιάσιμος και αντιμετωπίσιμος αν η διάγνωση γίνει έγκαιρα και ακολουθηθεί η σωστή θεραπεία. Το σώμα μας, μάς δείχνει τα σημάδια ότι κάτι δεν λειτουργεί σωστά κι αυτά τα σημάδια δεν πρέπει να τα αγνοούμε.

Πρώτα απ’ όλα χρειάζεται να ξεπεράσουμε το φόβο και να ζητήσουμε ιατρική διάγνωση γιατί κάθε σύμπτωμα από αυτά που ακολουθούν, δεν σημαίνει απαραίτητα και καρκίνος.

Δείτε ποιες αλλαγές χρειάζονται την προσοχή σας, και ποια είναι τα σημάδια και τα συμπτώματα που πρέπει να έχετε στο μυαλό σας για να ζητήσετε περαιτέρω ιατρική αξιολόγηση...

Αλλαγές στο στήθος

Αν νιώσετε έναν όγκο στο στήθος, δεν πρέπει να το αγνοήσετε ακόμη κι αν η μαστογραφία σας είναι φυσιολογική. Αν η θηλή σας αποκτήσει φολιδωτή όψη ή ξεφλουδίζει συμβουλευτείτε τον γιατρό σας ή ακόμη αν εμφανίζονται εκκρίσεις γάλακτος ή αίματος.

Επίσης, αν το δέρμα στο πάνω μέρος του στήθους αναπτύξει όψη φλοιού πορτοκαλιού και πρήξιμο.

Μη φυσιολογική ή ακανόνιστη αιμορραγία

Μετά την εμμηνόπαυση (12 μήνες δηλαδή χωρίς περίοδο), η αιμορραγία, ακόμη και οι σταγόνες αίματος είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι που δεν πρέπει να αγνοηθεί.

Μπορεί να οφείλεται σε ένα καλοήθη παράγοντα όπως ένας πολύποδας του ενδομητρίου ή κάτι πιο σοβαρό όπως καρκίνος του ενδομητρίου ή του τραχήλου της μήτρας.

Η αιμορραγία γενικότερα που είναι εκτός του φυσιολογικού κύκλου της έμμηνου ρύσεως ή είναι πιο έντονη πρέπει να εξετάζεται. Μπορεί να οφείλεται σε ορμονικές διαταραχές αλλά πρέπει να αποκλείεται ιατρικά η ύπαρξη κάποιας σοβαρότερης κατάστασης.

Αιμορραγία του ορθού

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι ο τρίτος πιο συνηθισμένος καρκίνος στις γυναίκες. Μια ένδειξη είναι η αιμορραγία του ορθού που πολλές φορές αποδίδεται σε αιμορροΐδες, τα πράγματα όμως δεν είναι πάντα τόσο απλά και μια ιατρική αξιολόγηση είναι απαραίτητη.

Κολπικές εκκρίσεις

Οι δύσοσμες κολπικές εκκρίσεις ή εκκρίσεις που περιέχουν και αίμα μπορεί να είναι σημάδι καρκίνου του τραχήλου.

Μπορεί να εμφανιστούν στα διαστήματα μεταξύ περιόδων ή μετά την εμμηνόπαυση. Η εκτίμηση του γιατρού είναι απαραίτητη για να καθοριστεί αν οφείλεται σε κάποια μόλυνση ή για κάτι πιο σοβαρό.

Φούσκωμα

Ο καρκίνος των ωοθηκών είναι ο νούμερο 1 θανατηφόρος μεταξύ των καρκίνων των αναπαραγωγικών οργάνων. Θεωρείται «σιωπηλός», αλλά έχει ξεκάθαρα συμπτώματα λένε οι ειδικοί.

Τα 4 πιο κοινά συμπτώματα είναι το «φούσκωμα», όταν δηλαδή ενώ τρώτε αισθάνεστε ότι χορτάσατε νωρίτερα απ’ ό,τι θα έπρεπε, η έντονη και συχνή διούρηση, ο έντονος πόνος χαμηλά στην πλάτη και την κοιλιά.

Δεν είναι ασυνήθιστο να έχετε κάποια από αυτά τα συμπτώματα περιοδικά, ειδικά μετά από ένα πλούσιο γεύμα. Αν όμως αυτά τα συμπτώματα είναι καθημερινά, γίνονται πιο έντονα και η διάρκειά τους ξεπερνά τις δύο εβδομάδες, θα πρέπει να επισκεφθείτε τον γιατρό σας. Δεν χρειάζεται πανικός, μπορεί τα ίδια συμπτώματα να είναι απλώς ένδειξη ινομυωμάτων.

Αδικαιολόγητη αλλαγή βάρους. (είτε αύξηση, είτε μείωση)

Αν γενικώς διατηρείτε ένα σταθερό βάρος και ξαφνικά χωρίς αλλαγή διατροφικών συνηθειών χάνετε ή παίρνετε κιλά θα ήταν χρήσιμο να επισκεφθείτε τον γιατρό σας.

Τις περισσότερες φορές αυτές οι απότομες αυξομειώσεις βάρους οφείλονται σε προβληματικό θυρεοειδή αδένα, αλλά χρειάζεται η γνώμη του ειδικού για να είστε απόλυτα σίγουροι.

Επίμονος βήχας

Κάθε επίμονος βήχας που ξεπερνά τις δύο ή τρεις εβδομάδες θα πρέπει να σας προβληματίσει. Μπορεί να οφείλεται σε αλλεργία ή σε κάποια λοίμωξη του αναπνευστικού αλλά αυτό θα πρέπει να το καθορίσει ο γιατρός σας.

Δεν χρειάζεται να είστε καπνιστής για να ανησυχήσετε, τα ίδια συμπτώματα εμφανίζονται και στους μη ή παθητικούς καπνιστές.

Αλλαγές στους λεμφαδένες

Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας αν αισθάνεστε τους λεμφαδένες στο λαιμό ή την μασχάλη σας σκληρούς, μπορεί να είναι αποτέλεσμα λοίμωξης.

Κούραση

Μπορεί η κούραση και οι διακυμάνσεις της να είναι δύσκολο να προσδιοριστούν ως ανησυχητικό σύμπτωμα η Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου την ορίζει ως εξής: «ακραία παρατεταμένη κούραση που δεν βελτιώνεται με την ξεκούραση».

Παρόλαυτα μην την αγνοείτε, κάντε τις απαραίτητες εξετάσεις αίματος και αναζητήστε το πιθανό αίτιο της.

Δερματικές αλλαγές

Παρακολουθήστε τις δερματικές αλλαγές που μπορεί να προκύψουν σε όλο το σώμα. Πληγές στο στόμα ή την περιοχή των γεννητικών οργάνων που δεν επουλώνονται, ελιές ή αλλαγές στο χρώμα του δέρματος, οτιδήποτε δεν σας φαίνεται φυσιολογικό και σας προβληματίζει πρέπει να εκτιμηθεί από ειδικό.

Πρόληψη

Σημαντικό ρόλο στον καρκίνο παίζει επίσης η πρόληψη.

Κάντε το οικογενειακό σας δέντρο υγείας και εντοπίστε ποιες περιοχές μπορεί να είναι πιο επικίνδυνες για σας βάσει οικογενειακού ιστορικού

Κάντε ετήσιο τεστ ΠΑΠ

Κάντε ετήσια μαστογραφία μετά την ηλικία των 40

Κάντε κολονοσκόπηση αν είστε πάνω από 50 ετών.

Δεν χρειάζεται να πανικοβάλλεστε, ούτε να γίνετε υπερβολικοί ή υποχόνδριοι. Παρακολουθήστε απλώς τις αλλαγές στο σώμα σας και μην αγνοείτε κάποια ενοχλητικά συμπτώματα.

Επίσης, δεν σημαίνει ότι αν έχετε κάποιο σύμπτωμα είναι απαραίτητα και καρκίνος. Μην φοβάστε να ζητάτε τη συμβουλή του γιατρού γιατί ό,τι κι αν είναι, η έγκαιρη διάγνωση οδηγεί σε καλύτερη θεραπεία και καλύτερα αποτελέσματα.


Πηγή: http://www.healthpress.gr
Διαβάστε περισσότερα...