Παρασκευή 2 Αυγούστου 2013

Οι 6 προσωπικότητες των διακοπών: Σε ποια ανήκετε;


Οι περισσότερες στήλες για συμβουλές διακοπών γράφουν ότι οι καλύτερες διακοπές που θα κάνετε είναι αυτές που θα σας βγάλουν εντελώς έξω από τη καθημερινή σας ρουτίνα . Η συμβουλή είναι γνωστή : χαλαρώστε και ηρεμήστε.

Ωστόσο, αυτή η συμβουλή δεν ταιριάζει σε όλους. Όσο αφορά των προγραμματισμό των διακοπών,πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι ο καθένας μας δεν μπορεί να οργανωθεί και κατέπεκταση να απολαύσει τις διακοπές του με τον ίδιο τρόπο όπως όλοι οι άλλοι.. Με τα παρακάτω έξι βήματα θα μάθετε πώς να φτιάξετε τις διακοπές σας σύμφωνα με το τι ταιριάζει στη δικιά σας προσωπικότητα και έτσι να μπορέσε να χαλαρώσετε πραγματικά. Αρκετά από αυτά τα βήματα δημιουργήθηκαν με βάση το μοντέλο των πέντε παραγόντων της προσωπικότητας που χωρίζεται σε : Εξωστρέφεια (Extraversion), Συγκαταβατικότητα (Agreeableness), Ευσυνειδησία (Conscientiousness), Συναισθηματική Σταθερότητα (Emotional Stability) και Δεκτικότητα στην Εμπειρία (Openness to Experience). Υπάρχουν έξι είδη προσωπικότητας αναφορικά με τις διακοπές. Ας δούμε βήμα προς βήμα τι πρέπει να κάνει η κάθε προσωπικότητα για να περάσει καλά στις διακοπές.

Ο οργανωτικός και ο μη οργανωτικός τύπος προσωπικότητας.

Αποφασίστε πόσο και τι είδους προγραμματισμό χρειάζονται οι διακοπές σας

Διάγνωση: Μερικοί άνθρωποι πραγματικά τους αρέσει να προγραμματίζουν και να σχεδιάζουν τις μέρες διαμονής τους αναλυτικά και με λεπτομέρεια και άλλοι δεν θέλουν τίποτα περισσότερο από το έχουν κάποιον για παρέα και απλά να πάνε κάπου. Άνθρωποι που αναλαμβάνουν να οργανώσουν τις διακοπές –είτε γιατί έτσι κάνουν από φυσικό τους, είτε γιατί προέκυψε με τον καιρό- συνήθως «χαλαρώνουν» μέσα από αυτή τη διαδικασία. Για αυτούς διακοπές σημαίνει οργάνωση και αναλυτικό πλάνο δράσης για κάθε ημέρα διακοπών. Αυτά τα άτομα βρίσκονται σύμφωνα με το μοντέλο των προσωπικωτήτων στην ομάδα της Ευσυνειδησίας καθώς τους αρέσει η προσοχή στη λεπτομέρια.

Θεραπεία: Αν μισείτε τον προγραμματισμό, τότε μην το κάνετε. Όταν θα πάτε για διακοπές με φίλους , επωφεληθείτε από τον «αρχηγό» της παρέας ο οποίος θα έχει αναλάβει να βγάλει ένα πρόγραμμα για όλους. Αν πρόκειται να πάτε κάπου μόνοι σας, τότε κάντε όσο το δυνατόν λιγότερα και απλά αφεθείτε στις εμπειρίες που θα σας προκήψουν. Βέβαια, αργότερα, ίσως να πρέπει να αντιμετωπίσετε τις όποιες καταστάσεις σας εμφανιστούν εξαιτίας της μη-οργάνωσης σας. Ίσως αυτό σας κάνει να μάθετε κάποιες βασικές αρχές οργάνωσης για την επόμενη φορά που θα πάτε κάπου.

Οι άνθρωποι που επιδιώκουν νέες εμπειρίες.

Διάγνωση: Οι άνθρωποι που είναι ανοιχτοί σε νέες εμπειρίες θέλουν να δούν και να γνωρίσουν όσα περισσότερη μέρη μπορουν. Είναι οι πρωτοπόροι που αναζητούν τόπους που δεν έχουν ξαναπάει, που θέλουν να γνωρίσουν τα τοπικά αξιοθέατα και τους ανθρώπους, και να προσπαθήσουμε όσο το δυνατόν να επεκτείνουν το μυαλό τους, ενώ βρίσκονται σε διακοπές. Για αυτά τα άτομα οι διακοπές είναι άμεσα συνδεδεμένες με το πόσες εμπειρίες κατάφεραν να συγκεντρώσουν. Όσες περισσότερες οι εμπειρίες τόσο και μεγαλύτερη η απόλαυση που παίρνουν από αυτό.

Θεραπεία: Μην αισθάνεστε ότι πρέπει να πιέστείτε ότι δηλαδή πρέπει να πάτε κάπου εξωτικά για να πείτε ότι πήγατε διακοπες ειδικα όταν το μόνο που θέλετε πραγματικά να κάνετε είναι να επιστρέψετε στην αγαπημένη σας παραλία ή στο ξενοδοχείο που πάτε κάθε χρόνο. Από την άλλη πλευρά, αν αισθάνεστε ότι κάνετε τα ίδια και ίδια και θέλετε μια αλλαγή, δοκιμάστε να πάτε λίγο πιο μακριά από εκεί που πηγαίνετε συνήθως. Ισως να δείτε ότι έστω αυτή η μικρή αλλαγή σας κάνει καλό.

Οι συγκαταβατικοί τύποι

Διάγνωση : Σε κανέναν δεν αρέσει να τον θεωρούν νευρωτικό ή εριστικό. Παρόλαυτά όμως κάποια άτομα είναι και εριστικά και νευρωτικά ή και τα δυο μαζί. Προκειμένου να περάσετε καλά στις διακοπες σημαίνει ότι θα κάνετε και τις απαραίτητες παραχωρήσεις. Άνθρωποι που είναι πολύ παραχωρητικοί δεν έχουν ποτέ προβλήματα με τους συνταξιδιώτες τους, τους ανθρώπους του ξενοδοχείου ή γενικά με όσους έχουν επαφή κατά τη διάρκεια των διακοπών. Αν βλέπετε ότι εκνευρίζεστε από πράγματα όπως τις καθηστερήσεις στα δρομολόγια, το προσωπικό του ξενοδοχείου κτλ, τότε α) χρειάζεστε όντως αυτές τις διακοπές και β) δεν είστε τόσο συγκαταβατικοί . Εάν νιώθετε κάπως νευρικοί, τότε αυτό είναι ένα σημαδί ότι ανησυχειτε πολύ. Υπάρχουν ένα σωρό λόγοι για να ανησυχείτε αλλά όταν πρόκειται για τις διακοπές σας δεν υπάρχει κανένας λόγος να αντιδράτε έτσι.

Θεραπεία: Mπορεί να είστε συγκαταβατικοί ή μπορεί να μην ανησυχείτε αρκετά. Πολλές φορές οι συγκαταβατηκοί άνθρωποι πέφτουν θύματα εκμετάλευσης όπως και οι άνθρωποι που δεν ανησυχούν μπορεί να μην έχουν αίσθηση τους πραγματικούς κινδύνους των διακοπών όπως πχ τους πορτοφολάδες. Γενικά, οι μεγαλύτερες «καταστροφές» κατά τη διάρκεια των διακοπών έχουν δημιουργηθεί από άτομα εκνευριζόντουσαν για καταστάσεις όπου δεν μπορούσε να αλλάξει κάτι. Κάποιοι άλλοι ανησυχούσαν για καταστάσεις οι οποίες δεν είχαν γίνει καν πχ. Να χάσουν το πλοίο, το αεροπλάνο κτλ. Η θεραπεία για αυτές τις περιπτώσεις είναι να προσπαθήσετε να ηρεμήσετε και να ελέξετε κατά πόσο αξίζει να εκνευριστείτε για κάτι ή να αγωνιάτε. Αν πάλι τίποτα από ότι κάνετε δεν έχει αποτέλεσμα τότε ίσως να πρέπει να δείτε κάποιον ειδικό.

Οι τελειομανείς

Διάγνωση : Όλοι ξέρουμε την ιστορία με τις τέλειες διακοπές : το μέρος είναι φανταστικό, το ξενοδοχείο τέλειο, τα φαγητά πεντανόστιμα, οι άνθρωποι καταπληκτικοι κτλ κτλ. Επίσης, όλοι γνωρίζουμε ότι κάτι τέτοιο δεν υπάρχει. Εάν πιάνετε τον εαυτό σας να έχει τέτοιες «μυθικές προσδοκίες» τότε οι διακοπές κάτι άλλο παρά τέλειες θα είναι

Θεραπεία: Θα πρέπει να είστε ρεαλιστές και να πείτε στον εαυτό σας ότι «τώρα πάω διακοπές, που ίσως είναι καλύτερο από να μη πήγαινα καθόλου. Αν όλα πάνε τέλεια έχει καλως αν πάλι κάτι στραβώσει, δεν πειράζει» έτσι προετοιμάζετε τον εαυτό σας από τις μη ρεαλιστικές προσδοκίες σας.

Οι εξωστρεφείς

Διάγνωση : Oι άνθρωποι που είναι εξωστρεφείς αρέσκονται στις διακοπές τους να είναι έξω και να συναστρέφονται με άτομα που μόλις έχουν γνωρίσει. Από την άλλη, οι εσωστρεφείς θέλουν απλά λίγο χρόνο με τον εαυτό τους και αν και δεν τους ενοχλεί να είναι με άλλα άτομα προτιμούν να περνούν κάποιες μέρες αποκλειστικά μόνοι τους. Αν δεν γνωρίζετε σε ποια κατηγορία είσαστε απλά δείτε κατά πόσο αντέχετε την συνεχή παρουσία των άλλων και θα καταλάβετε αμέσως.

Θεραπεία :Οι πιθανότητες να βρεθείτε με κόσμο κατά τη διάρκεια των διακοπών είναι πολλές. Για αυτό αν δείτε ότι είστε εσωστρεφείς απλά φροντίστε να περνάτε και κάποιες στιγμές μόνοι σας. Αν ταξιδευετε με φίλους και οικογένεια , θα καταλάβουν αυτή σας την ανάγκη. Από την άλλη, αν είστε εξωστρεφείς, θα πρέπει εσείς να καταλάβετε πότε κάποιος από την παρέα θέλει απλά λίγο χρόνο για εκείνον.



Πηγή: http://www.boro.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ισόβια στο "τέρας" του Κλίβελαντ


Σε ισόβια χωρίς δικαίωμα αναστολής με επιπλέον 1000 χρόνια κάθειρξης καταδικάστηκε ο Άριελ Κάστρο, ο άνθρωπος που απήγαγε και κρατούσε φυλακισμένες τρεις νεαρές γυναίκες στο Κλίβελαντ των ΗΠΑ.

Ένα από τα θύματά του υποδέχθηκε με ανακούφιση την δικαστική απόφαση.

Δείτε το βίντεο από το δελτίο ειδήσεων του Star




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Άντρες έπαιρναν επίδομα τοκετού


Την αποκάλυψη ότι ακόμη και άντρες έπαιρναν επίδομα τοκετού έκανε η επιθεωρήτρια του ΙΚΑ η οποία ερεύνησε την απάτη στο υποκατάστημα Καλλιθέας. Σύμφωνα με τα όσα κατέθεσε στο δικαστήριο τα μέλη του κυκλώματος είχαν φροντίσει να "τακτοποιήσουν" πρώτα τους συγγενείς τους δίνοντας τους με την μορφή επιδομάτων εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.

Δείτε το βίντεο από τον ALPHA





Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αποδείξεις πριν και μετά...


Στο κυλικείο της Βουλής ο ΦΠΑ μειώθηκε, αλλά οι τιμές παραμένουν ίδιες. Ένας καφές που κόστιζε 1,80 ευρώ με τον φόρο στο 23%, κοστίζει το ίδιο με τον φόρο στο 13%.

Δείτε το βίντεο από τον ΑΝΤ1:




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η προκήρυξη της Δημόσιας Τηλεόρασης για 1453 προσλήψεις


Δημοσιεύθηκε στην Διαύγεια, η προκήρυξη της Δημόσιας Τηλεόρασης για την πρόσληψη 1453 ατόμων με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου (2 μηνών).

Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να υποβάλλουν την αίτηση μέχρι και τα μεσάνυχτα της 9ης Αυγούστου, μόνο σε ηλεκτρονική μορφή. Στην προκήρυξη αναφέρεται ότι η συνολική μισθοδοσία των εργαζομένων θα ανέλθει στα 6.500.000 εκατ.ευρώ.

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε ολόκληρη την προκήρυξη.



Διαβάστε περισσότερα...

Μόνο στην περίπτωση που υπάρχει μεταβολή υποβάλλεται εκ νέου Ε9


Διευκρινίσεις του υπουργείου Οικονομικών.

Μόνο στην περίπτωση που υπάρχει μεταβολή της περιουσιακής κατάστασης του φορολογουμένου κατά το προηγούμενο έτος, είναι απαραίτητη η εκ νέου υποβολή της δήλωσης στοιχείων ακινήτων (Ε9), ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, με αφορμή σημερινά δημοσιεύματα.

Ειδικά για το έτος 2013, ωστόσο, όπως σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση, βάσει των σχετικών διατάξεων (άρ.19 ν. 4110/2013), οι φορολογούμενοι οι οποίοι, κατά την 1.1.2013, έχουν εμπράγματα δικαιώματα σε γήπεδα εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού υποχρεούνται να ελέγξουν ηλεκτρονικά, μέχρι 15.9.2013, την περιουσιακή τους κατάσταση, όπως αυτή εμφανίζεται στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων («Υποβολή δηλώσεων στοιχείων ακινήτων Ε9») , προκειμένου να τη συμπληρώσουν, τροποποιήσουν και οριστικοποιήσουν.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κατάληψη στο νοσοκομείο «Η Αγία Βαρβάρα»


Κανονικά - και δωρεάν- λειτουργούν τα εξωτερικά ιατρεία.

Σε κατάληψη του γραφείου του αναπληρωτή διοικητή του νοσοκομείου «Η Αγία Βαρβάρα» και των εξωτερικών ιατρείων του νοσοκομείου προχωρούν οι εργαζόμενοι, αντιδρώντας στην επικείμενη πρόθεση, όπως αναφέρουν, του υπουργείου Υγείας για αλλαγή χαρακτήρα του νοσοκομείου σε Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου-Μονάδα Τεχνητού Νεφρού και στην κινητικότητα-διαθεσιμότητα των εργαζομένων.

«Οι δράσεις αυτές θα διαρκέσουν έως ότου ο υπουργός Υγείας ανακαλέσει την πρόθεση του κλεισίματος του νοσοκομείου και την παύση της διαδικασίας κινητικότητας- διαθεσιμότητας των εργαζομένων του νοσοκομείου», αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ.

Οι εργαζόμενοι διευκρίνισαν ότι οι πολίτες θα εξυπηρετούνται κανονικά από τα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου, χωρίς να χρειαστεί μάλιστα να καταβάλουν τα 5 ευρώ που προβλέπεται.



Διαβάστε περισσότερα...

Άστεγος κοιμάται μέσα σε αυτοκίνητο στην Ξερόλακκα


Ο 48χρονος Πατρινός δούλεψε για πέντε μήνες στο δήμο της αχαϊκής πρωτεύουσας.

Πρώην εργαζόμενος του δήμου της αχαϊκής πρωτεύουσας ο οποίος δούλεψε στα «πεντάμηνα» κοιμάται μέσα στο αυτοκίνητό του στην Ξερόλακκα. Η κατάσταση του 48χρονου είναι δραματική, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Κόσμος». Δεν έχει δουλειά, οι γονείς του έχουν φύγει εδώ και χρόνια από τη ζωή, ενώ η σπιτονοικοκυρά του ήθελε να χρησιμοποιήσει το σπίτι που έμενε (δεν πλήρωνε πιθανότατα ενοίκια) και του ζήτησε να φύγει.

Μόνη του παρηγοριά και συντροφιά οι πρώην συνάδελφοί του στην Ξερόλακκα. 'Έχει σταθμεύσει το όχημά του κοντά στον ΧΥΤΑ και κοιμάται μέσα σε αυτό.

Όσο για την τροφή του, όπως είπε ο ίδιος, βασίζεται στην ελεημοσύνη και την ανθρωπιά όσων του συμπαραστέκονται, ενώ πρόσφατα επισκέφθηκε και το εστιατόριο που λειτουργεί για τους άπορους στην περιοχή της Αγίας Σοφίας κι έκανε αίτηση για να συμπεριληφθεί στα συσσίτια.

Μια ακόμα τραγική λεπτομέρεια είναι ότι όπως και σε άλλους πενταμηνίτες έτσι και στον 48χρονο το κράτος τους οφείλει 1.000 ευρώ περίπου από τα δεδουλευμένα τους.

Ο άστεγος Πατρινός θα υποβάλει εκ νέου αίτηση για εργασία στον δήμο με το νέο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ, δηλώνει πως το μόνο που ζητά είναι μια εργασία και μέχρι να πάρει τα χρήματα που δικαιούται αλλά και να μπορέσει να φτιάξει κάπως τη ζωή του, θα διαμένει μέσα στο αυτοκίνητό του στην Ξερόλακκα.


Πηγή: http://www.thebest.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το πρώτο υποβρύχιο μουσείο-πάρκο στην Ελλάδα


Θα ανοίξει τις πύλες του στο κοινό το 2015.

Ένα μεγάλο και μοναδικό για τα δεδομένα της Ελλάδας εγχείρημα υλοποιείται στις Βόρειες Σποράδες και τον Δυτικό Παγασητικό.

Ένα υποβρύχιοι μουσείο - πάρκο 2.500 τετραγωνικών χιλιομέτρων, που από το 1996 (με υπουργική απόφαση) χαρακτηρίστηκε ως «ενάλιος αρχαιολογικός χώρος», προετοιμάζεται και το 2015 θα ανοίξει τις πύλες του στο κοινό.

Εκεί, όπου δέκα ναυάγια πλοίων «κλείνουν» μέσα τους την ιστορία αιώνων και περιμένουν στη σιωπή του βυθού εκείνους, τους τολμηρούς, που θέλουν να μοιραστούν τα «μυστικά» τους. Εκεί, όπου ήδη έχουν καθοριστεί πολυάριθμοι χώροι οργανωμένης κατάδυσης σε έναν υδάτινο κόσμο που φιλοξενεί την δική του απόκοσμη ομορφιά.

Όλα αυτά στο πλαίσιο του μεγαλεπήβολου αυτού έργου, που αποτελεί «έργο σημαία» για την Περιφέρεια Θεσσαλίας, το οποίο έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ με το πόσο του 1.600.000 ευρώ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι για πρώτη φορά στην Ελλάδα δρομολογείται η δημιουργία επισκέψιμων ενάλιων αρχαιολογικών χώρων, οι οποίοι θα λειτουργήσουν μέσα σε ένα δυνάμει επεκτάσιμο δίκτυο, σε συνδυασμό με την ύπαρξη του Ερευνητικού Κέντρου Ναυτικής Αρχαιολογίας και των κατάλληλα εξοπλισμένων και εξειδικευμένων Καταδυτικών Κέντρων, από τα οποία θα επιχειρούν σκάφη και θα μεταφέρουν επισκέπτες - αυτοδύτες στο χώρο των ναυαγίων.

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, το εγχείρημα είναι προφανώς «εθνικής σημασίας» καθώς υπερβαίνει κατά πολύ τα όρια της Θεσσαλίας αλλά και της Ελλάδας εν τέλει καθώς είναι ευρωπαϊκού και διεθνούς ενδιαφέροντος και οι εμπλεκόμενοι φορείς συνεργάζονται για την ορθή και έγκαιρη υλοποίηση και λειτουργία του.

Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, επεσήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι πρόκειται για ένα έργο φιλόδοξο και καινοτόμο, η υλοποίηση του οποίου θα αποτελέσει και σπουδαίο αναπτυξιακό εργαλείο για την περιοχή των Σποράδων και τα Δυτικού Παγασητικού, αλλά και γενικότερα για τη Θεσσαλία.

Όπως παρατήρησε, θα συμβάλει στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, στην αύξηση της τουριστικής κίνησης, στην ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης αλλά και στην προστασία του περιβάλλοντος, την ανάδειξη και προστασία της υποθαλάσσιας ζωής και της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας, σε συνεργασία με τα υπουργεία Πολιτισμού και Περιβάλλοντος, φιλοδοξεί και αισιοδοξεί να παραδώσει στην τοπική κοινωνία και στη χώρα ένα διαχρονικό έργο, υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Αγοραστός.

Επίσης, ο περιφερειάρχης παρατήρησε ότι, για να τεθεί σε λειτουργία το όλο εγχείρημα χρειάζεται και το αντίστοιχο νομικό πλαίσιο, το οποίο δεν υφίσταται, καθώς δεν υπάρχει ανάλογο προηγούμενο στην Ελλάδα και προς την κατεύθυνση αυτή, όπως είπε, έχουν ήδη προχωρήσει σημαντικά οι διαδικασίες. Προβλέπεται δε και η σύσταση φορέα λειτουργίας του.

Προκειμένου να υλοποιηθεί το συγκεκριμένο εγχείρημα βρίσκεται υπό εκπόνηση επιχειρησιακό σχέδιο.

Μέχρι σήμερα, από την Επιτροπή παρακολούθησης και παραλαβής του έργου, αποτελούμενη από εκπροσώπους της Περιφέρειας Θεσσαλίας, της Γ.Γ. Πολιτισμού του ΥΠΑΙΘΠΑ και του ΥΠΕΚΑ, έχουν παραληφθεί τα δύο πρώτα στάδια του εκπονούμενου Επιχειρησιακού Σχεδίου που αφορούν: α) την εξέταση του νομικού πλαισίου για την υλοποίηση του έργου και β) τη χωροθέτηση της θαλάσσιας περιοχής των καταδυτικών πάρκων και των υποβρύχιων μουσείων και Χωροθέτηση Κέντρων επισκεπτών Καταδυτικού τουρισμού) και βρίσκεται στη φάση της εξέτασης για άμεση έγκριση του 3ου σταδίου που αφορά τον Καθορισμό βασικών χαρακτηριστικών έργου. Μετά την παραλαβή του 3ου Σταδίου θα υποβληθούν τα επόμενα στάδια και θα ακολουθήσει η διαδικασία παραλαβής από την προαναφερόμενη Επιτροπή.

Υποβρύχια Μουσεία

Σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα παραδοτέα και τη χωροθέτηση που έχει γίνει στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Σχεδίου, οι θέσεις που προτείνονται για τους επισκέψιμους ενάλιους Αρχαιολογικούς Χώρους (υποβρύχια Μουσεία), για τους χώρους οργανωμένης κατάδυσης καθώς και για τα κέντρα επισκεπτών καταδυτικού τουρισμού, βρίσκονται ανά γεωγραφική περιοχή αναφοράς:

- Στην περιοχή της Αλοννήσου και των υπόλοιπων μικρών νήσων των Βορείων Σποράδων,

- Στην περιοχή της Σκοπέλου και

- Στην περιοχή του Νοτίου Παγασητικού Κόλπου του Δήμου Αλμυρού και Νοτίου Πηλίου.

Αλόννησος

Συγκεκριμένα, στην Αλόννησο και στα υπόλοιπα μικρά νησιά των Βορείων Σποράδων έχουν εντοπιστεί ως επισκέψιμοι υποβρύχιοι αρχαιολογικοί χώροι:

- Κλασικό ναυάγιο της Νήσου Περιστέρας

Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα κλασικά ναυάγια που έχουν ερευνηθεί ποτέ, λόγω κυρίως του μεγέθους του, που άλλαξε με την ανακάλυψή του, την αντίληψη για το μέγεθος των πλοίων που μπορούσαν να ναυπηγηθούν εκείνη την εποχή.

- Βυζαντινά ναυάγια Περιστέρας

Πρόκειται για μία συγκέντρωση τριών ουσιαστικά ναυαγίων στην δυτική πλευρά της νήσου Περιστέρας στο βόρειο άκρο του όρμου Βασιλικού που φέρουν παρόμοιο φορτίο (αμφορείς 12-13ου αιώνα) και έχουν βυθιστεί σε μια εξαιρετικά υπήνεμη θέση της περιοχής. Τα δύο βυζαντινά ναυάγια βρίσκονται σε βάθος 50-58μ με χιλιάδες αμφορείς το καθένα και απέχουν μεταξύ τους περίπου 5μ. και σε απόσταση περίπου 120μ και σε παρόμοιο με αυτά βάθος (57μ), βρίσκεται το τρίτο βυζαντινό ναυάγιο, το οποίο έχει διαρραγεί και αποτελείται από δύο ξεχωριστούς σχεδόν όγκους αμφορέων.

- Ναυάγιο Ακρωτηρίου «Τσέλιος»

Πρόκειται για κλασικό ναυάγιο, το οποίο βρίσκεται στη νοτιοανατολική άκρα της Νήσου Περιστέρας, σε βάθος 32-36μ., με χιακούς αμφορείς, οι οποίοι χρονολογούνται στον 4ο αιώνα πΧ. Η θέση του ναυαγίου σε επικλινή βυθό το διαφοροποιεί από τα ναυάγια που έχουν περιγραφεί παραπάνω, ενώ το ασταθές βραχώδες περιβάλλον στο οποίο έχει βρεθεί το φορτίο ύστερα από 2500 χρόνια αποτελεί ένα ακόμα στοιχείο ενδιαφέροντος για την ιστορία του ναυαγίου.

- Ναυάγιο βόρεια του όρμου του «Αγ. Δημητρίου» Αλοννήσου

Στους επισκέψιμους ενάλιους αρχαιολογικούς χώρους προτείνεται να συμπεριληφθεί το ΝΑΥΑΓΙΟ ΒΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΟΡΜΟΥ ΤΟΥ «ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ» ΑΛΟΝΝΗΣΟΥ, μετά την παροχή των σχετικών στοιχείων από την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων της Γενικής Γραμματείας Πολιτισμού του ΥΠΑΙΘΠΑ. Αφορά ναυάγιο καϊκιού που μετέφερε μεταλλοφόρο πέτρωμα. Το σκάφος ναυάγησε το 1905 και βρίσκεται σε βάθος 5-8 μέτρων, ενώ σώζονται τμήματα από το σκαρί του πλοίου.

Χώροι οργανωμένης κατάδυσης

Επίσης έχουν εντοπιστεί και προτείνονται χώροι οργανωμένης κατάδυσης (ΧΟΚ). Εκατέρωθεν της Στενής Βάλας Αλοννήσου βρίσκονται δύο από τις απελευθερωμένες για καταδύσεις περιοχές, ενώ η τρίτη βρίσκεται απέναντι από αυτήν στις δυτικές ακτές της Νήσου Περιστέρα. Ο πρώτος χώρος είναι ο Όρμος Γλύφα, βόρεια και όμορα με τη Στενή Βάλα, ο οποίος παρουσιάζει έναν ομαλό βυθό με άμμο, τραγάνα και λίγη ποσειδώνια. Οι άλλοι δύο παρουσιάζουν αυτόνομο καταδυτικό ενδιαφέρον και με την απαγόρευση της αλιείας σε αυτούς αναμένεται ότι εντός 3ετών θα αυξηθούν τα ιχυθοαποθέματα σε εντυπωσιακό βαθμό.

Στη νότια πλευρά της Ν. Περιστέρας προτείνεται να δημιουργηθεί ένας ακόμα Χ.Ο.Κ., ενώ προτείνεται να εξετασθεί και η δυνατότητα μελλοντικής αξιοποίησής του, αφού πρώτα προηγηθεί υποβρύχια έρευνα, από τα αποτελέσματα της οποίας θα εξαρτηθεί η αναοριοθέτησή του και η μελλοντική του αξιοποίηση.

Με βάση τα συμπεράσματα της μελέτης βιωσιμότητας θα μελετηθεί η ένταξη του Μαύρου Κάβου στους προτεινόμενους Χ.Ο.Κ., καθώς παρουσιάζει καταδυτικό ενδιαφέρον, λόγω της σημαντικής συγκέντρωσης ιχθυαποθεμάτων (ροφοί, μονόπετρα κ.λπ.)

Κέντρα επισκεπτών

Προβλέπεται, επίσης, η δημιουργία κέντρου επισκεπτών στα σημεία απόπλου και κατάπλου, όπου θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για την μοναδική εμπειρία στην οποία θα συμμετάσχουν.

Ως τέτοιο προτείνεται η θέση του λιμένα της «Στενής Βάλας». Εξετάζεται δε η ανέγερση κτηρίου στη χερσόνησο, εφόσον οι προϋποθέσεις το επιτρέπουν.

Επίσης, προκειμένου να υπάρξει ολοκληρωμένη προσέγγιση, ανάδειξη και προβολή του όλου εγχειρήματος, προτείνεται το κτήριο της «Αστυνομίας» στη Χώρα Αλοννήσου, που έχει παραχωρηθεί από την Κτηματική Υπηρεσία Μαγνησίας στην Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων, να λειτουργήσει ως χώρος έκθεσης και διάθεσης εποπτικού υλικού των επισκέψιμων ενάλιων αρχαιολογικών χώρων.

Σκόπελος

Σε ό,τι αφορά τη Σκόπελο, δεδομένου ότι η θαλάσσια περιοχή της είναι ανεξερεύνητη αρχαιολογικά, προτείνεται η χρηματοδότηση των απαιτουμένων ερευνών της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων στις ενάλιες αρχαιολογικές θέσεις και στους Χώρους Οργανωμένης Κατάδυσης που κρίνονται κατάλληλες για τουριστική αξιοποίηση.

Αναφορικά με τα κέντρα επισκεπτών, προτείνεται η ενοικίαση χώρου στο Νέο Κλήμα.

Παγασητικός - Αλμυρός

Στην περιοχή του Νότιου Παγασητικού κόλπου, του Δήμου Αλμυρού και του Νοτίου Πηλίου είναι επισκέψιμα και προτείνονται τα ακόλουθα:

- Βυζαντινό ναυάγιο Άκρας Περικλή

Πρόκειται για το βυζαντινό ναυάγιο του 13ου αιώνα στην Άκρα Περικλής στον όρμο Παγασητικού.

- Βυζαντινό ναυάγιο Κικύνθου

Πρόκειται για το βυζαντινό ναυάγιο του 12ου αι. με υπολείμματα πίθων, το οποίο βρίσκεται σε βάθος 4-9μ. στη βορειοδυτική άκρη της νήσου Κικύνθου. Αποτελείται από μεγάλη συγκέντρωση θραυσμένων κεραμικών, η οποία έχει έκταση 8x12μ. περίπου. Η συντριπτική πλειονότητα κεραμικών, που αποτελούν το σωρό, είναι θραύσματα από λαιμούς - στόμια, κοιλιές και βάσεις μεγάλων πίθων.

- Προϊστορικός οικισμός «Μετόχι»

Πρόκειται για βυθισμένο προϊστορικό οικισμό της Μέσης εποχής του Χαλκού στη θέση Μετόχι στον όρμο Νηές ο οποίος βρίσκεται σε βάθος 0-3μ.

- Δύο θέσεις βυζαντινών ναυαγίων στην Άκρα Τηλέγραφος

Πρόκειται για δύο βυζαντινά ναυάγια του 12ου και 4ου αιώνα μ.Χ.

- Ναυάγιο Άκρας Κλιμός (Πριόνια)

Πρόκειται για ένα σύγχρονο ναυάγιο του 19ου -20ου αι. στην Άκρα Κλιμός (Πριόνια), το οποίο μετέφερε πήλινα σκεύη. Βρίσκεται σε βάθος 15-23 μ..

Χώροι κατάδυσης

Εξάλλου προτείνονται και οι εξής χώροι κατάδυσης στην περιοχή:

- Στην Άκρα Αγ. Βάτος, που παρουσιάζει έντονο καταδυτικό ενδιαφέρον, καθώς ο βυθός είναι εξαιρετικός, με γοργονίες να αναπτύσσονται από τα 20 μέτρα και κοράλλια στα 50 μέτρα.

- Στο Σύμπλεγμα Βραχονησίδων και Υφάλων της Πυθού. Είναι μία περιοχή με καταδυτικό ενδιαφέρον, στην οποία αναμένεται να αυξηθούν εντυπωσιακά τα ιχθυοαποθέματα σε περίπτωση απαγόρευσης της αλιείας, αλλά απαιτείται επίσης εκτενέστερη διαβούλευση με τους αλιείς της περιοχής. Έχει το σημαντικό πλεονέκτημα ότι βρίσκεται σχεδόν στο κέντρο του Παγασητικού κόλπου και μπορεί να υπάρχει πρόσβαση από κάθε πλευρά του.

- Στον Όρμο Μπαλτά πλησίον και νοτίως της Αμαλιάπολης, ενώ θα πρέπει να τεκμηριωθεί το είδος του βυθού.

- Στη βορειοανατολική Άκρα της Βραχονησίδος Πυθού, όπου βρίσκονται διαλυμένα υπολείμματα από ναυάγιο βενζινακάτου με σημαία Γερμανίας στα 24 μ. βάθος και συμπεριλαμβάνεται στον άνω ΧΟΚ 10.

- Στον χώρο των Αργυρονήσων, που παρουσιάζει ιδιαίτερο καταδυτικό ενδιαφέρον στον Νότιο Ύφαλο του, όπου αναπτύσσονται γοργονίες από τα είκοσι μέτρα και κοράλλια από τα 50 μέτρα.

- Στον όρμο του Πτελεού, όπου αναπτύσσεται ύφαλος με καταδυτικό ενδιαφέρον.

Ως σημείου απόπλου - κατάπλου και δημιουργίας κέντρου υποδοχής και ενημέρωσης επισκεπτών προτείνονται δύο σημεία - το πρώτο που βρίσκεται στην Αμαλιάπολη στις Δυτικές Ακτές του Παγασητικού κόλπου του Δήμου Αλμυρού και το δεύτερο στη Αγία Κυριακή, στο λιμάνι του Τρικερίου.



Διαβάστε περισσότερα...

Πρωτότυπη εκστρατεία κατά του αλκοόλ στη Βρετανία


Στην αποτροπή της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ από τους επιβάτες στοχεύει η καμπάνια του Εθνικού Δικτύου Σιδηροδρόμων της Βρετανίας.

Τα περιστατικά που περιλαμβάνονται στο βίντεο που θα προβάλλεται σε όλους τους σταθμούς μετρό, αποτελούν παράδειγμα προς αποφυγή μετά από το θάνατο ενός ανθρώπου αλλά και τον τραυματισμό 1.600.

Μεταξύ των περιστατικών που προβάλλονται στο βίντεο, είναι μία Βρετανίδα που έχει καταναλώσει υπερβολική ποσότητα αλκοόλ και προσπαθεί να «παίξει ποδόσφαιρο», χρησιμοποιώντας για μπάλα… ένα περιστέρι και πέφτει στις ράγες του τρένου, αλλά και ένας επιβάτης που τραυματίστηκε στην προσπάθειά του να ανέβει τις κυλιόμενες σκάλες.

Δείτε το βίντεο:





Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Τα 11 εκατ. ευρώ έχουν κάνει φτερά από το ΙΚΑ»


Σπυρόπουλος: Έχουμε προβλήματα αλλά οι συντάξεις είναι ασφαλείς.

Για τα μαϊμού επιδόματα που χορήγησαν οι υπάλληλοι που κατηγορούνται για απάτη 11 εκατ. ευρώ στο ΙΚΑ Καλλιθέας μίλησε στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1 ο διοικητής του ΙΚΑ.

Ο Ροβέρτος Σπυρόπουλος ανέφερε ότι είναι 7.999 περιπτώσεις παραβατικής απόδοσης επιδομάτων. «Αυτό γινόταν από το 1993. Έχουμε προσεγγίσει το 55%, υπάρχουν ανέλεγκτα στοιχεία».

Είπε ότι «υπήρχε συνέργεια και αλληλοκάλυψη στο κομμάτι της υπηρεσίας και γι’ αυτό το δικαστήριο θα αποφασίσει». Πρόσθεσε μάλιστα ότι αναζητούνται τα χρήματα από τους έξι. «Τα 11 εκατ. ευρώ έχουν κάνει φτερά από το ΙΚΑ», ξεκαθάρισε.

Και τόνισε ότι «διεκδικούμε την απόδοση δικαιοσύνης».

Αναφέρθηκε και στην εγκύκλιο του ΙΚΑ η οποία περιλαμβάνει ποινές σε όσους υπαλλήλους δεν σηκώνουν τα τηλέφωνα. «Έχω καταγγελίες πολιτών που παίρνουν τηλέφωνα και πολλές κλήσεις δεν απαντώνται. Είμαι υποχρεωμένος στο μέτρο του δυνατού να σηκώνω κι εγώ τηλέφωνα», είπε. Και τόνισε: «επειδή είμαστε μονοπώλιο, δεν σημαίνει ότι εμείς μπορούμε να τους κάνουμε ό,τι θέλουμε».

Ανέφερε ότι τα έσοδα που προέρχονται από τις λειτουργούσες ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων ήταν τον προηγούμενο μήνα 92 εκατ. ευρώ. «Πέρυσι ήταν 20% κάτω. Έχουμε προβλήματα αλλά οι συντάξεις είναι ασφαλείς. Οι χαμηλές συντάξεις έχουν μειωθεί ελάχιστα. Κυρίως έχουν μειωθεί οι μεσαίες συντάξεις», ξεκαθάρισε για μία ακόμη φορά.




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Σε δοκιμή το σύστημα παρακολούθησης τιμών ηλεκτρονικών επικοινωνιών


Το Σεπτέμβριο θα είναι στη διάθεση των καταναλωτών.

Σε δοκιμή τίθεται από τους παρόχους το σύστημα παρακολούθησης τιμών ηλεκτρονικών επικοινωνιών. Πρόκειται για μία πρωτοποριακή ηλεκτρονική υπηρεσία που έχει αναπτύξει η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) με σκοπό να προσφέρει στους καταναλωτές τη δυνατότητα να αξιολογούν, αξιόπιστα και έγκυρα, τα πακέτα, που διατίθενται στην ελληνική αγορά, σε σταθερή και κινητή τηλεφωνία, καθώς και στο Ίντερνετ.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΕΕΤΤ, το σύστημα παρακολούθησης αποτελείται από το ηλεκτρονικό αποθετήριο και το ηλεκτρονικό παρατηρητήριο τιμών προϊόντων ηλεκτρονικών επικοινωνιών.

Στο ηλεκτρονικό αποθετήριο εισάγονται τα τιμολογιακά στοιχεία των παρόχων για όλα τα εμπορικά διαθέσιμα πακέτα, ενώ το ηλεκτρονικό παρατηρητήριο προσφέρει στους καταναλωτές τη δυνατότητα να αξιολογούν τα πακέτα υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών ανά πάροχο βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων, π.χ., είδος υπηρεσίας.

Το σύστημα παρακολούθησης τιμών θα δοθεί στη διάθεση του καταναλωτικού κοινού στις αρχές Σεπτεμβρίου 2013.



Διαβάστε περισσότερα...

Απαλλάσσονται από τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων τα πρατήρια καυσίμων


Οι όροι προσαρτώνται στην άδεια ίδρυσης και λειτουργίας τους.

Απαλλάσσονται από την υποχρέωση διενέργειας Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων τα 6.000 πρατήρια καυσίμων που λειτουργούν σε όλη τη χώρα, με Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) η οποία προβλέπει τον καθορισμό Πρότυπων Περιβαλλοντικών Δεσμεύσεων (ΠΠΔ) για τα πρατήρια τα οποία πλέον υπόκεινται σε γενικές προδιαγραφές, όρους και περιορισμούς, που τίθενται για την προστασία του περιβάλλοντος.

Η ΚΥΑ υπεγράφη σήμερα από τον υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννη Μανιάτη.

Με τις νέες ρυθμίσεις, τα πρατήρια θα λαμβάνουν αυτόματα περιβαλλοντικούς όρους, που προσαρτώνται στην άδεια ίδρυσης και λειτουργίας τους με τη συμπλήρωση μιας απλής αίτησης, χωρίς κάποια πρόσθετη διαδικασία.

Έτσι, συντομεύεται χρονικά η συνολική διαδικασία αδειοδότησής τους, μειώνεται το κόστος αδειοδότησης και εξασφαλίζεται ομοιομορφία στους όρους και περιορισμούς που εφαρμόζονται με τον ίδιο τρόπο σε όλα τα πρατήρια υγρών και αέριων καυσίμων.

Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, το ΥΠΕΚΑ συνεχίζει, σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό του, την έκδοση των απαιτούμενων Υπουργικών αποφάσεων για την έκδοση των Πρότυπων Περιβαλλοντικών Δεσμεύσεων για όλα τα έργα και δραστηριότητες με μικρές και τοπικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις, με γνώμονα τη μείωση της γραφειοκρατίας και την προστασία του περιβάλλοντος.

Το σύνολο των σχετικών Υπουργικών αποφάσεων για τα έργα και δραστηριότητες κατηγορίας Β, θα έχει εκδοθεί έως το τέλος Σεπτεμβρίου.



Διαβάστε περισσότερα...

Συνεργασία της ΕΛΑΣ με τη δημοτική αστυνομία


Για την αποτελεσματικότερη αστυνόμευση στην πόλη των Χανίων.
Η συνδρομή των υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας στο έργο της δημοτικής αστυνομίας, για το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί έως τις 23 Σεπτεμβρίου 2013, οπότε και οι αρμοδιότητες που έχουν ανατεθεί με διατάξεις νόμων ή κανονιστικών πράξεων στη δημοτική αστυνομία θα ασκούνται από την ΕΛΑΣ, ήταν το αντικείμενο σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο αστυνομικό μέγαρο Χανίων.

Όπως αποφασίστηκε θα υπάρξει άμεση συνδρομή και υποστήριξη των υπηρεσιών της ΕΛΑΣ στο έργο της δημοτικής αστυνομίας, προκειμένου να επιτευχθεί αποτελεσματικότερη αστυνόμευση στην πόλη των Χανίων και στις περιαστικές περιοχές, ενόψει μάλιστα της κορύφωσης της τουριστικής περιόδου. Επίσης, η ΕΛΑΣ θα εντατικοποιήσει τους ελέγχους για την καταπολέμηση της επαιτείας και του παραεμπορίου στην παλιά πόλη και στις παραλίες του δήμου.

Πέρα από τα μέτρα, τονίστηκε και η ευθύνη που έχουν οι πολίτες, ώστε η πόλη να εξακολουθήσει να «λειτουργεί» ομαλά, καθώς το τελευταίο χρονικό διάστημα παρατηρούνται παραβατικές συμπεριφορές στο κέντρο των Χανίων, κυρίως οδηγών που αγνοούν διατάξεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, παρκάροντας τα οχήματα τους σε διπλές σειρές, σε θέσεις στάθμευσης και πάνω σε μπάρες πρόσβασης ΑμεΑ και σε χώρους που δεν επιτρέπεται η στάθμευση.

«Σε αυτό το μεταβατικό διάστημα, στέλνω το μήνυμα ότι ο νόμος θα εφαρμοστεί με αυστηρότητα», δήλωσε μετά τη σύσκεψη ο δήμαρχος Χανίων Μανώλης Σκουλάκης.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Προκηρύχθηκε το πρόγραμμα «Εξωστρέφεια-Ανταγωνιστικότητα των Επιχειρήσεων II»


Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων θα ολοκληρωθεί στις 10 Οκτωβρίου.

Στην προκήρυξη του Προγράμματος «Εξωστρέφεια - Ανταγωνιστικότητα των Επιχειρήσεων (ΙΙ)» με αρχικό ύψος προϋπολογισμού (Δημόσια Δαπάνη) 30 εκατ. ευρώ προχώρησε σήμερα η Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας του υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.

Το Πρόγραμμα υποστηρίζει την εξωστρεφή και ανταγωνιστική παρουσία των ελληνικών επιχειρήσεων σε διεθνές επίπεδο, ιδιαίτερα των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων. Οι επιλέξιμες επιχειρήσεις θα υλοποιούν επενδυτικά σχέδια που θα τις βοηθήσουν να καταστούν παρούσες και ανταγωνιστικές στις διεθνείς αγορές δια μέσου ενεργειών απόκτησης διεθνών πιστοποιήσεων, προβολής και προώθησης σε τρίτες χώρες, σύγχρονων συστημάτων και μεθόδων marketing, σχεδιασμού και ανάπτυξης προϊόντων, υπηρεσιών και συσκευασίας, εκσυγχρονισμού εξοπλισμού κτλ.

Στόχος είναι όσο το δυνατόν περισσότερες επιχειρήσεις (κυρίως ΜμΕ) να αναδείξουν τον εξωστρεφή προσανατολισμό ως βασική στρατηγική προτεραιότητά τους. Το πρόγραμμα «Εξωστρέφεια - Ανταγωνιστικότητα των Επιχειρήσεων (ΙΙ)» τις υποστηρίζει προκειμένου να εκπληρώσουν ουσιαστικές προϋποθέσεις που απαιτούνται προς την κατεύθυνση αυτή, με ενισχύσεις που φθάνουν μέχρι και σε 55 % του κόστους του επενδυτικού σχεδίου.

Σε σχετική δήλωσή ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης επισημαίνει ότι «τέτοιου είδους προγράμματα εξασφαλίζουν πολλαπλά οφέλη για την οικονομία: τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας, αύξηση των εξαγωγών, υποστήριξη των επιχειρήσεων για την έναρξη ή την επέκταση της εξαγωγικής τους δραστηριότητας, δημιουργία θέσεων εργασίας, βελτίωση του εμπορικού ισοζυγίου».

Τα βασικά χαρακτηριστικά του προγράμματος έχουν ως εξής:

-Επιλέξιμες είναι όλες οι νέες και υφιστάμενες πολύ μικρές, μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις, που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και έκαναν έναρξη λειτουργίας πριν από την 1η Αυγούστου του 2012 στους κλάδους της μεταποίησης, των κατασκευών, των υπηρεσιών καθώς και επιλεγμένους κλάδους του εμπορίου.

- Ισχύουν επιπλέον ειδικές προϋποθέσεις επιλεξιμότητας ή / και ύψους ποσοστού ενίσχυσης ανάλογα με το μέγεθος της επιχείρησης, το αν το επενδυτικό σχέδιο περιλαμβάνει συνεργασίες με άλλες επιχειρήσεις, κ.α.

-Ο επιλέξιμος προϋπολογισμός των επενδυτικών σχεδίων κυμαίνεται από Euro 20.000 έως Euro 200.000 ευρώ (ή 100.000 ευρώ για συγκεκριμένους κλάδους).

-Για την κάλυψη της ιδιωτικής συμμετοχής, οι επενδυτές μπορούν να χρησιμοποιήσουν ιδίους πόρους ή/και τραπεζικό δάνειο. Το δάνειο που θα χρησιμοποιηθεί μπορεί να υποστηρίζεται από τα χρηματοδοτικά εργαλεία του ΕΣΠΑ, όπως π.χ. παροχή εγγύησης της ΕΤΕΑΝ ΑΕ για λήψη επενδυτικού δανείου ή λήψη εγγυητικής επιστολής, παροχή επιχειρηματικών δανείων με χαμηλό επιτόκιο και ευνοϊκούς όρους.

-Τα ποσοστά ενίσχυσης κυμαίνονται από 30% έως 55 % και διαμορφώνονται και οι επιλέξιμες ενέργειες αφορούν νέα προϊόντα / υπηρεσίες ή εν γένει προϊόντα / υπηρεσίες σε νέες αγορές και περιλαμβάνουν επενδύσεις που εντάσσονται στις εξής κατηγορίες:

•Μηχανολογικός Εξοπλισμός - Ειδικές Εγκαταστάσεις

•Ενέργειες πληροφορικής / τηλεπικοινωνιών

•Ενέργειες σχεδιασμού, πιστοποίησης και συμμόρφωσης προϊόντων και συσκευασίας.

•Ενέργειες (πλην μελετών) προβολής σε αγορές - στόχους.

•Ενέργειες Τεχνικής και Συμβουλευτικής Υποστήριξης.

•Ενέργειες (πλην μελετών) προστασίας ή απόκτησης και χρήσης πατεντών, πνευματικής ιδιοκτησίας και μεταφοράς τεχνογνωσίας σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.

•Ενέργειες ανάπτυξης εξειδικευμένου προσωπικού και ανθρωπίνων πόρων (μόνο για νέες μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις).

•Λοιπές Ενέργειες (μόνο για νέες μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις).

- H επιλεξιμότητα των δαπανών ξεκινά από την 30η Ιουλίου 2013.

- Η διάρκεια υλοποίησης των επενδύσεων είναι δεκαπέντε μήνες από την ημερομηνία υπογραφής της απόφασης ένταξης της επιχείρησης με δυνατότητα τρίμηνης παράτασης υπό προϋποθέσεις.

- Η προθεσμία υποβολής των ηλεκτρονικών αιτήσεων ξεκινά στις 5 Αυγούστου 2013 και θα ολοκληρωθεί στις 10 Οκτωβρίου 2013.

Λόγω στενών χρονικών περιθωρίων υλοποίησης του ΕΣΠΑ, σημειώνεται ότι δεν θα δοθεί παράταση στην ημερομηνία αυτή.

Για περισσότερες πληροφορίες και για την ανάκτηση των σχετικών αρχείων, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερώνονται από το διαδικτυακό τόπο www.ypoian.gr. Για ανάκτηση των σχετικών αρχείων οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερώνονται από τους διαδικτυακούς τόπους www.ypoian.gr, www.ggb.gr, www.antagonistikotita.gr, www.espa.gr, www.StartupGreece.gov.gr, και www.efepae.gr.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΑμεΑ: Ανακοίνωση Γραφείου Τύπου ΕΣΑμεΑ


Ανακοίνωση 02.08.13

Το Γραφείο Τύπου της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία ενημερώνει ότι τα γραφεία της Συνομοσπονδίας θα είναι κλειστά μέχρι τις 19 Αυγούστου. Για επείγοντα θέματα μπορείτε να επικοινωνείτε με τον πρόεδρο της ΕΣΑμεΑ Ιωάννη Βαρδακαστάνη στο 6937157193, τις εργάσιμες ημέρες και μεταξύ 9-11 το πρωί και 6-8 το απόγευμα.

Η ΕΣΑμεΑ σας εύχεται ένα όμορφο και ξεκούραστο καλοκαίρι.


Μεταβιβάσιμα αρχεία:
Ανακοίνωση σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 120 KB)


Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΑμεΑ: Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την πλήρωση μιας (1) ιέσης ειδικότητας Πληροφορικής


Ανακοίνωση 02.08.13
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΣΗ ΜΙΑΣ (1) ΘΕΣΗΣ
ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ
ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΠΡΑΞΗΣ:

«Πρόσβαση στον Τουρισμό - Ώθηση στην Εργασία: Τοπικές δράσεις κοινωνικής ένταξης για ανέργους/ες με αναπηρία στον τουριστικό κλάδο της Περιφέρειας Αττικής» που εντάσσεται στον Άξονα Προτεραιότητας 4: «Πλήρης ενσωμάτωση του συνόλου του ανθρώπινου δυναμικού σε μια κοινωνία ίσων ευκαιριών» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού».

Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.) συμμετέχει ως Εταίρος στην Αναπτυξιακή Σύμπραξη «ΠΡΟ-ΩΘΗΣΗ», η οποία έχει αναλάβει την υλοποίηση της Πράξης με τίτλο: «Πρόσβαση στον Τουρισμό - Ώθηση στην Εργασία: Τοπικές δράσεις κοινωνικής ένταξης για ανέργους/ες με αναπηρία στον τουριστικό κλάδο της Περιφέρειας Αττικής», της Δράσης 3: «Τοπικές Δράσεις Κοινωνικής Ένταξης για Ευάλωτες κοινωνικές ομάδες» της Κατηγορίας Παρέμβασης 1: «Πρόληψη και αντιμετώπιση του κοινωνικού αποκλεισμού ευπαθών ομάδων του πληθυσμού» του Θεματικού Άξονα Προτεραιότητας 4: «Πλήρης ενσωμάτωση του συνόλου του ανθρώπινου δυναμικού σε μια κοινωνία ίσων ευκαιριών» του Επιχειρησιακού Προγράμματος: «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού 2007-2013». Η Πράξη συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και από Εθνικούς Πόρους.

Ωφελούμενοι της πράξης είναι άνεργα άτομα με αναπηρία (ΑμεΑ) που διαμένουν στην Περιφέρεια Αττικής.

Στο πλαίσιο της προαναφερθείσας Πράξης και πιο συγκεκριμένα στο πλαίσιο της Δράσης 3 «Ηλεκτρονική Δικτύωση ΑΣ με τοπικούς και παραγωγικούς φορείς» που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν την Πράξη, η Ε.Σ.Α.μεΑ.,
ΠΡΟΚΗΡΥΣΣΕΙ,
Μία (1) θέση πτυχιούχου Πληροφορικής ή Ηλεκτρονικών Υπολογιστών για:

τη δημιουργία - μέσω της ιστοσελίδας της Ε.Σ.Α.μεΑ. - και παραμετροποίηση διαδικτυακής εφαρμογής - πλατφόρμας που θα δικτυώνει απευθείας τους/τις ωφελούμενους/ες της Πράξης με επιχειρήσεις και δυνητικούς εργοδότες που δραστηριοποιούνται στον τουριστικό κλάδο της Περιφέρειας Αττικής.


Ειδικότερα, η προαναφερθείσα πλατφόρμα δικτύωσης θα περιέχει τουλάχιστον τις ακόλουθες δυνατότητες στους χρήστες αυτής:

- θα είναι διαθέσιμη σε ανέργους ωφελούμενους της Πράξης καθώς και σε επιχειρηματίες - εργοδότες, με την παροχή σ’ αυτούς ενός μοναδικού κωδικού πρόσβασης στο περιεχόμενο της διαδικτυακής εφαρμογής και με μόνη προϋπόθεση την αρχική εγγραφή τους σε αυτή μέσω σχετικού πεδίου εγγραφής χρηστών.

- οι άνεργοι/ες θα μπορούν μέσω της πλατφόρμας να: (α) δημιουργήσουν το βιογραφικό τους σημείωμα και να το αναρτήσουν στο περιεχόμενό της, (β) αναζητήσουν προσφερόμενες και διαθέσιμες θέσεις εργασίας με βάση κριτήρια που προσεγγίζουν το επαγγελματικό τους προφίλ, (γ) αποστέλλουν το βιογραφικό τους σημείωμα σε εργοδότες που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να απασχολήσουν προσωπικό, (δ) επικοινωνούν με άλλους χρήστες, είτε με τη μορφή chat (on – line συζήτηση), είτε με μορφή μηνύματος (αποστολή μηνύματος σε μορφή forum και σε μορφή e-mail).

- οι επιχειρηματίες - δυνητικοί εργοδότες θα μπορούν μέσω της πλατφόρμας να: (α) να αναζητήσουν βιογραφικά σημειώματα χρησιμοποιώντας συγκεκριμένα κριτήρια για τις θέσεις εργασίας τις οποίες προτίθενται να καλύψουν, (β) επικοινωνούν με άλλους χρήστες, είτε με τη μορφή chat (on – line συζήτηση), είτε με μορφή μηνύματος (αποστολή μηνύματος σε μορφή forum και σε μορφή e-mail).

Η διαδικτυακή εφαρμογή θα πρέπει να συμμορφώνεται με τις ελέγξιμες Οδηγίες για την Προσβασιμότητα του Περιεχομένου του Ιστού έκδοση 2.0 (WCAG 2.0), σε επίπεδο προσβασιμότητας «ΑΑ».

Το άτομο που θα επιλεγεί θα υπογράψει Σύμβαση Εξαρτημένης Εργασίας Ορισμένου Χρόνου συνολικής διάρκειας 33 ανθρωποημερών και θα απασχοληθεί στην έδρα της Ε.Σ.Α.μεΑ (Διεύθυνση: Ελευθερίου Βενιζέλου 236, 163 41 Ηλιούπολη Αττικής, 2ος όροφος).

Η αμοιβή για την ανωτέρω εργασία ανέρχεται συνολικά στο ποσό των 3.557,40 € (τρεις χιλιάδες πεντακόσια πενήντα επτά ευρώ και σαράντα λεπτά) συμπεριλαμβανομένων των νόμιμων κρατήσεων υπέρ δημοσίου, των εργοδοτικών εισφορών καθώς και της αναλογίας επιδομάτων, δώρων εορτών και αδείας για το διάστημα που θα διαρκέσει η απασχόληση.

Η απασχόληση θα παρακολουθείται με φύλλα χρονοχρέωσης.

Προϋποθέσεις Συμμετοχής – Απαραίτητα προσόντα:

 Πτυχίο Πληροφορικής ΑΕΙ ή Πολυτεχνικής Σχολής στον τομέα των ηλεκτρονικών υπολογιστών ή Σχολής Θετικών Επιστημών με συνοδευτικό μεταπτυχιακό τίτλο στην Πληροφορική ή πτυχίο ΑΤΕΙ στον τομέα των ηλεκτρονικών υπολογιστών.
 Εξειδικευμένη επαγγελματική εμπειρία ή ειδίκευση στην κατασκευή διαδικτυακών εφαρμογών τουλάχιστον ενάμιση (1,5) έτους.
 Ειδίκευση ή επαγγελματική εμπειρία ιδιαιτέρως στην κατασκευή προσβάσιμων διαδικτυακών εφαρμογών που πληρούν τις τεχνικές προδιαγραφές WCAG.

Πρόσθετα επιθυμητά προσόντα

 Μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών στην Πληροφορική.

Θα προτιμηθεί υποψήφιος που είναι άτομο με αναπηρία ή γονέας ατόμου με αναπηρία ή νόμιμος κηδεμόνας ή ανάδοχος ατόμου με αναπηρία βάσει σχετικών δικαστικών εγγράφων, ή αδελφός/η ατόμου με αναπηρία ή σύζυγος ατόμου με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω.

Να επισημανθεί ότι μετά την παραλαβή των βιογραφικών και των δικαιολογητικών θα ακολουθήσει η επιλογή και η αξιολόγησή τους από τριμελή Επιτροπή. Σε περίπτωση που δύο υποψήφιοι διαθέτουν τα ίδια προσόντα, προτεραιότητα έχει ο υποψήφιος με το μεγαλύτερο βαθμό Πτυχίου.

Υποβολή Δικαιολογητικών
Οι ενδιαφερόμενοι μαζί με την αίτηση, η οποία έχει αναρτηθεί :

α) σε ηλεκτρονική μορφή στην ιστοσελίδα (www.esaea.gr) της Ε.Σ.Α.μεΑ. (Ενότητα Ενημέρωση/Γραφείο Τύπου/ Ανακοίνωση 02.08.2013) και

β) σε έντυπη μορφή στους χώρους των Κεντρικών Γραφείων της Ε.Σ.Α.μεΑ.,

πρέπει να υποβάλουν υποχρεωτικά τα εξής δικαιολογητικά:
1. Συμπληρωμένη αίτηση.
2. Βιογραφικό σημείωμα.
3. Φωτοαντίγραφο των δύο όψεων του δελτίου αστυνομικής ταυτότητας.
4.Επικυρωμένο φωτοαντίγραφο τίτλου σπουδών καθώς και επικυρωμένο φωτοαντίγραφο της αναγνώρισης αυτού από το Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. σε περίπτωση που έχει αποκτηθεί στην αλλοδαπή.
5. Βεβαιώσεις επαγγελματικής εμπειρίας/ειδίκευσης - επικυρωμένες ή πρωτότυπες - όσον αφορά στην κατασκευή διαδικτυακών εφαρμογών.
6.Πιστοποιητικό Α/βάθμιας ή Β/βάθμιας Επιτροπής από οποιαδήποτε φορέα: ή πρώην Νομαρχίας ή ασφαλιστικών φορέων αρμοδιότητας Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Πρόνοιας ή ΚΕ.Π.Α., εφόσον ο ενδιαφερόμενος είναι άτομο με αναπηρία ή γονέας ατόμου με αναπηρία ή νόμιμος κηδεμόνας ή ανάδοχος ατόμου με αναπηρία βάσει σχετικών δικαστικών εγγράφων ή αδελφός/η ατόμου με αναπηρία ή σύζυγος ατόμου με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω.
7. Σχετικά δικαστικά έγγραφα που αποδεικνύουν τη νόμιμη κηδεμονία ή αναδοχή του ατόμου με αναπηρία.
8. Βεβαιώσεις επαγγελματικής εμπειρίας/ειδίκευσης - επικυρωμένες ή πρωτότυπες - όσον αφορά στην κατασκευή προσβάσιμων διαδικτυακών εφαρμογών που πληρούν τις τεχνικές προδιαγραφές WCAG.

Όσον αφορά στα πρόσθετα επιθυμητά προσόντα, οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να υποβάλλουν τα εξής δικαιολογητικά:
9. Επικυρωμένο φωτοαντίγραφο μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών καθώς και επικυρωμένο φωτοαντίγραφο της αναγνώρισης αυτού από το Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. σε περίπτωση που έχει αποκτηθεί στην αλλοδαπή.

Οδηγίες Υποβολής Δικαιολογητικών
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προμηθευτούν την αίτηση από την ιστοσελίδα (www.esaea.gr) της Ε.Σ.Α.μεΑ. (Ενότητα: Ενημέρωση/Γραφείο Τύπου/Ανακοίνωση 02.08.2013).

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καταθέσουν την αίτηση και τα δικαιολογητικά από την 26η Αυγούστου 2013 μέχρι και την 10η Σεπτεμβρίου 2013 και ώρα 15:00 (Δευτέρα έως Παρασκευή, ώρες 09:00 έως 15:00):

α) είτε οι ίδιοι στην ακόλουθη διεύθυνση της Ε.Σ.Α.μεΑ.: Ελευθερίου Βενιζέλου 236 Τ.Κ. 16341 Ηλιούπολη, 2ος όροφος - Γραφείο Πρωτοκόλλου,

β) είτε ταχυδρομικά με συστημένη επιστολή στην ακόλουθη διεύθυνση της Ε.Σ.Α.μεΑ.: Ελευθερίου Βενιζέλου 236 Τ.Κ. 16341 Ηλιούπολη, 2ος όροφος, υπ’ όψιν: Γραφείου Πρωτοκόλλου.

Το εμπρόθεσμο των αιτήσεων κρίνεται από την ημερομηνία της ταχυδρομικής σήμανσης.


Μεταβιβάσιμα αρχεία:
Πρόσκληση σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 834 KB)
Αίτηση σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 388 KB).


Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΑμεΑ: Διαμαρτυρία και για την δεύτερη προκήρυξη για τον μεταβατικό φορέα Δημόσιας Τηλεόρασης


Ανακοίνωση 02.08.13

Την δυσαρέσκεια και την διαμαρτυρία της εκφράζει η ΕΣΑμεΑ για την δεύτερη προκήρυξη για την μεταβατική ΕΡΤ, η οποία, όπως και η πρώτη, δεν προβλέπει θέση του παρουσιαστή δελτίου ειδήσεων στη Νοηματική Γλώσσα αλλά ούτε και για την ειδικότητα του Διερμηνέα Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας (Ε.Ν.Γ.).

Και οι δύο αναφερόμενες ειδικότητες θα πρέπει να έχουν ως υποχρεωτικό προσόν τη γνώση της Ε.Ν.Γ., που αποδεικνύεται με τη βεβαίωση επάρκειας στην Ε.Ν.Γ. και με βεβαίωση διερμηνείας στην Ε.Ν.Γ. αντίστοιχα ή να έχουν επιλεχθεί από τα τηλεοπτικά μέσα κατόπιν πρότασης της Ομοσπονδίας Κωφών.

Το γεγονός της απουσίας του δελτίου ειδήσεων στη Νοηματική Γλώσσα καθιστά, εξ’ αρχής, το δημόσιο φορέα Ραδιοτηλεόρασης μη προσβάσιμο στους Κωφούς-Βαρήκοους πολίτες της χώρας, στερώντας τους το αναφαίρετο Συνταγματικό δικαίωμα στην ενημέρωση και στην πληροφόρηση.

Κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την ΝΕΡΙΤ, η Ε.Σ.Α.μεΑ. απέστειλε τις προτάσεις της προς τον Πρόεδρο και τα μέλη της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, μέρος των οποίων αφορούσαν στη διασφάλιση των εργαζομένων με αναπηρία στην ΕΡΤ, οι οποίοι βρέθηκαν απολυμένοι σε μια νύχτα, με ότι αυτό επιφέρει στην οικονομική, κοινωνική και οικογενειακή ζωή τους στην οποία προστίθεται και το κόστος για την κάλυψη των αναγκών της αναπηρίας/χρόνιας πάθησης. Το κόστος υπό την επίδραση των αρνητικών οικονομικών συνθηκών αυξάνεται καθημερινά, ενώ το μεγαλύτερο μέρος του το επιβαρύνονται τα ίδια τα άτομα με αναπηρία και οι οικογένειές τους.

Ουδεμία από τις προτάσεις δεν συμπεριλήφθηκε, ακόμα και αυτές που αφορούσαν στην προστασία των εργαζομένων με αναπηρία και ειδικά αυτών που οι επαναλαμβανόμενες συμβάσεις τους στην ΕΡΤ ήταν ορισμένου χρόνου και επομένως πρέπει να διασφαλιστούν.

Για αυτούς τους εργαζόμενους δημοσιογράφους με αναπηρία, όλοι τους με βαριά αναπηρία και ποσοστό αναπηρίας από 67% έως 80% και άνω (άτομα με κινητικές αναπηρίες, κώφωση κλπ), υπάρχει απαίτηση πλέον από την Πολιτεία όχι μόνο να ευαισθητοποιηθεί αλλά να πράξει αυτό που υποχρεούται σύμφωνα με τους Συνταγματικές διατάξεις παρ. 6 Άρθρο 21, παρ. 2 Άρθρο 116 και τη Διεθνή Σύμβαση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία η οποία κυρώθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής, προφανώς για να προστατευτεί εμπράκτως αυτή η ευπαθής ομάδα.

Ζητείται σε απαίτηση των ιδίων των εργαζομένων να δοθεί λύση προσλαμβάνοντας δικαιωματικά τους εργαζόμενους που είχαν προσληφθεί στην ΕΡΤ μέσω των προστατευτικών νόμων 1648/86 και 2643/98, διατηρώντας την προστασία αυτών των νόμων, όπως άλλωστε ορίζουν οι διατάξεις τους, καθώς και τους εργαζόμενους – δημοσιογράφους με αναπηρία που έχουν δουλέψει επί πολλά έτη μέσω συμβάσεων ορισμένου χρόνου και έχουν αποδείξει την εργατικότητά τους στο ακέραιο.


Μεταβιβάσιμα αρχεία:
Ανακοίνωση σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 126 KB)



Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΑμεΑ: Να μην αποκλειστεί κανένα Κέντρο Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας!


Ανακοίνωση 02.08.13

Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.) εργάστηκε σκληρά για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση της Πράξης «Ενέργειες στήριξης ηλικιωμένων και λοιπών ατόμων που χρήζουν βοήθειας για την ενίσχυση της απασχολησιμότητας των εμμέσως ωφελούμενων ατόμων» με την Ε.Υ.Δ. του ΕΠ «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» με κύριο στόχο την οικονομική στήριξη των Κέντρων Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας που ίδρυσαν και λειτουργούν με κόπους και θυσίες Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων Ατόμων με Αναπηρία, τα οποία εξαιτίας της κρατικής υπο-χρηματοδότησής τους κινδύνευαν με οριστικό «κλείσιμο».

Το αίτημά μας, για υλοποίηση ενός δεύτερου κύκλου της Πράξης, έγινε αποδεκτό και στις 6 Ιουνίου 2013 εκδόθηκε η σχετική Προκήρυξη Ανοιχτού Δημόσιου Διαγωνισμού από την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ).

Φορείς μας - που διαθέτουν Κέντρα Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδα που συμμετείχαν στον προαναφερθέν Διαγωνισμό - ενημέρωσαν πως ενδέχεται ένας αρκετά σημαντικός αριθμός Κέντρων (περίπου 10) να μην ενταχθεί στον δεύτερο κύκλο της Πράξης. Αυτό σημαίνει πως σε ορισμένες περιοχές της χώρας τα άτομα με αναπηρία και οι οικογένειες αυτών δεν θα μπορέσουν να ωφεληθούν από αυτή την ιδιαίτερα σημαντική Πράξη που το Υπουργείο σας εφαρμόζει. Μάλιστα οι φορείς ανέφεραν ότι κάποια από αυτά τα Κέντρα Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας εξυπηρετούν άτομα με βαριές και πολλαπλές αναπηρίες, γεγονός το οποίο μας ανησυχεί ιδιαίτερα.

Θα θέλαμε να επισημάνουμε, όπως πολλάκις έχουμε κάνει στον παρελθόν, πως οι υπηρεσίες που παρέχουν τα Κέντρα Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας είναι ιδιαίτερα σημαντικές τόσο για τα ίδια τα άτομα με αναπηρία όσο και για τις οικογένειές τους διότι αφενός συμβάλλουν στην κοινωνική ένταξη των ατόμων με αναπηρία, αφετέρου στην οικονομική ενίσχυση των οικογενειών τους, οι οποίες σήμερα πιο πολύ από ποτέ κινδυνεύουν από τη φτώχεια και την εξαθλίωση.

Η ελληνική Πολιτεία έχει την ηθική υποχρέωση αυτήν την περίοδο της δεινής οικονομικής κρίσης που μαστίζει τη χώρα να προστατεύσει τις πλέον ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, όπως είναι τα άτομα με αναπηρία και οι οικογένειες αυτών, διασφαλίζοντας στην προκειμένη περίπτωση την ένταξη στην προαναφερθείσα Πράξη όλων των Κέντρων Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας που συμμετείχαν στον διαγωνισμό και πληρούν τις νόμιμες προϋποθέσεις μέσω της αύξησης του προϋπολογισμού της Πράξης, είτε με εξολοκλήρου εθνικούς πόρους είτε με κοινοτική συγχρηματοδότηση.


Μεταβιβάσιμα αρχεία:
Ανακοίνωση σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 115 KB)



Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΑμεΑ: Νέα επείγουσα επιστολή για την διαθεσιμότητα


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 02.08.2013

Με νέα της επιστολή προς τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης η ΕΣΑμεΑ παρεμβαίνει για το θέμα της διαθεσιμότητας.

Σε συνέχεια της χθεσινής μας επιστολής με τίτλο «Ζητείται άμεσα διευκρινιστική εγκύκλιος για τη διαθεσιμότητα» και αριθμό πρωτοκόλλου 2793, σας αποστέλλουμε σήμερα δεύτερη επιστολή για το μείζον θέμα της κινητικότητας - διαθεσιμότητας και συγκεκριμένα για τις «Διευκρινήσεις στο Πρόγραμμα Κινητικότητας ν.4172/13» και τα «Δικαιολογητικά εξαίρεσης από το καθεστώς της διαθεσιμότητας», όπως έχουν αναρτηθεί στο διαδικτυακό τόπο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης http://www.ydmed.gov.gr/ .

Στην χθεσινή μας επιστολή επισημάναμε την λανθασμένη ερμηνεία της εγκυκλίου «Εφαρμογή των διατάξεων του ν. 4172/2013 “Φορολογία εισοδήματος, επείγοντα μέτρα εφαρμογής του ν.4046/2012, του ν.4093/2012 και του ν.4127/2013 και άλλες διατάξεις” (ΦΕΚ Α΄ 167)», με την οποία το υπουργείο Παιδείας έχει ήδη στείλει ανακοινώσεις διαθεσιμότητας σε εκπαιδευτικούς που προστατεύουν άτομα με αναπηρία καθώς επίσης και σε εκπαιδευτικούς με αναπηρία τουλάχιστον 67% που δεν διαθέτουν πιστοποίηση αναπηρίας από ΚΕΠΑ. Ερμηνεύεται σαν το όριο των 12.000 ευρώ ετησίως να είναι του ίδιου του υπαλλήλου και όχι του προστατευόμενου και συνεπώς τίθεται σε διαθεσιμότητα αν οι απολαβές του το ξεπερνούν. Παράλληλα η Ε.Σ.Α.μεΑ. ενημερώθηκε ότι εκπαιδευτικός με αναπηρία 67% ετέθη σε διαθεσιμότητα γιατί δεν είχε γνωμάτευση από το ΚΕΠΑ, τη στιγμή που οι πολύμηνες καθυστερήσεις του ΚΕΠΑ για μια γνωμάτευση είναι πασίγνωστες, και ζητήσαμε άμεσα διευκρινιστική εγκύκλιο ώστε να γίνονται δεκτές γνωματεύσεις και από άλλες Αρχές για να μην ταλαιπωρηθεί περισσότερος κόσμος.

Στα «Δικαιολογητικά εξαίρεσης από το καθεστώς της διαθεσιμότητας», όπως έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του υπουργείου, γίνεται σαφές ότι το όριο των 12.000 ευρώ αφορά τα προστατευόμενα μέλη και όχι τους υπαλλήλους. Προκύπτουν όμως δύο προβλήματα που χρήζουν άμεσης παρέμβασης:

Στην περίπτωση 1. αα’, «προκειμένου να διαπιστωθεί εάν ο υπάλληλος έχει αναπηρία σε ποσοστό τουλάχιστον 67%, υποβάλλεται γνωμάτευση του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) ή για το πριν την 1.1.2011 χρονικό διάστημα γνωμάτευση σε ισχύ της πρωτοβάθμιας υγειονομικής επιτροπής, στην οποία υπάγεται ο υπάλληλος, ότι έχει αναπηρία σε ποσοστό τουλάχιστον 67%».

Πρέπει να αλλάξει σε «(…) ή για το πριν την 1.09.11 χρονικό διάστημα…», αφού τα ΚΕΠΑ ξεκίνησαν την λειτουργία τους την 1η Σεπτεμβρίου 2011. Έτσι δεκτές πρέπει να γίνονται γνωματεύσεις από όλες τις υγειονομικές επιτροπές και από την ΑΣΥΕ εφόσον είναι σε ισχύ, που λειτουργούσαν το προηγούμενο διάστημα και αυτό να ισχύσει σε όλες τις περιπτώσεις εξαίρεσης. Από 1/9/11 γίνονται δεκτές γνωματεύσεις από ΚΕΠΑ και ΑΣΥΕ.

Επίσης, στα «Δικαιολογητικά», 5.περίπτωση εε’, αναφέρεται: «Προκειμένου να διαπιστωθεί ότι ο υπάλληλος έχει ορισθεί δικαστικός συμπαραστάτης δυνάμει δικαστικής αποφάσεως και συνοικεί με τον συμπαραστατούμενο ο οποίος έχει ετήσια εισοδήματα χαμηλότερα των
12.000 ευρώ, υποβάλλεται: i. Εκκαθαριστικό της Δ.Ο.Υ ή αντίγραφο δήλωσης φορολογίας
εισοδήματος του τρέχοντος έτους, από την οποία προκύπτει ότι το τέκνο συνοικεί με τον υπάλληλο (πίνακας 5 της δήλωσης) και ότι το φορολογητέο εισόδημά του, εξαιρουμένων των
προνοιακών επιδομάτων, δεν υπερβαίνει τις δώδεκα χιλιάδες (12.000) ευρώ ή Υπεύθυνη Δήλωση του τέκνου ή του συμπαραστάτη αυτού, ότι δεν υποβάλλει δήλωση φορολογίας εισοδήματος και ότι συνοικεί με τον υπάλληλο».

Πρέπει να προστεθεί «εξαιρουμένων των προνοιακών επιδομάτων και του εξωιδρυματικού επιδόματος και του διατροφικού επιδόματος», και να ισχύσει και στις υπόλοιπες εξαιρέσεις που αφορούν στον σύζυγο ή στην σύζυγο ή στο τέκνο του υπαλλήλου που ανήκει στην κατηγορία των εξαρτώμενων μελών.

Διευκρινήσεις και δικαιολογητικά:

http://www.ydmed.gov.gr/wp-content/uploads/20130801_diefkriniseis_diathesimotita.pdf

http://www.ydmed.gov.gr/wp-content/uploads/20130731_dikaiologiktika_exairesis.pdf


Μεταβιβάσιμα αρχεία:
Δ/Τ σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 99 KB)
Επιστολή σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 127 KB)



Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΑμεΑ: Προτάσεις για την προσβασιμότητα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 02.08.2013

Μία από τις σοβαρότερες παθογένειες του συστήματος της ανώτατης παιδείας στη χώρα μας είναι η διαχρονική έλλειψη μέτρων και πολιτικών για την απρόσκοπτη και ανεμπόδιστη ένταξη των ατόμων με αναπηρία στα ΑΕΙ και ΤΕΙ. Η απουσία μέτρων για την φυσική και ηλεκτρονική προσβασιμότητα των ΑΕΙ και ΤΕΙ αποτελεί έναν από τους κύριους παράγοντες για τους οποίους τα άτομα με αναπηρία εμποδίζονται να φοιτήσουν στα τμήματα των ΑΕΙ και ΤΕΙ ή να εργαστούν ως μέλη των ΔΕΠ ή σε διοικητικές θέσεις κ.λπ. Σε παρελθούσες προσπάθειες όλων ανεξαιρέτως των ηγεσιών του Υπουργείου Παιδείας για τη ριζική ανατροπή του συστήματος τριτοβάθμιας εκπαίδευσης δεν υπήρξαν ποτέ στοχευμένα μέτρα για την ένταξη των ατόμων με αναπηρία σε αυτό το σύστημα.

Το αναπτυξιακό πρότυπο που οραματίζεται η Κυβέρνηση υπό τις παρούσες κρίσιμες οικονομικές συνθήκες θα είναι ανεπαρκές, εάν δεν συμπεριληφθούν σε αυτό εκείνα τα θεσμικά μέτρα και οι πολιτικές που θα οδηγήσουν στην ισότιμη ένταξη των ατόμων με αναπηρία στο σύστημα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Κανένας τομέας της ελληνικής κοινωνίας, πόσο μάλλον ο εκπαιδευτικός, δεν θα φανεί αντάξιος στις μεγάλες αλλαγές και προκλήσεις εάν δεν ανταποκριθεί στις ανάγκες όλων ανεξαιρέτως των πολιτών σε όποια κοινωνική ομάδα και εάν ανήκουν.

Πώς, με ποια μέτρα και πολιτικές, ποιες δράσεις και ποιες οικονομικές πολιτικές θα γκρεμίσουν τα ανυπέρβλητα εμπόδια που υψώνονται στα άτομα με αναπηρία για την φοίτησή τους και την απασχόλησή τους στο χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, και με ποια μέτρα θα ξεπεραστούν αναχρονιστικές αντιλήψεις για την αναπηρία, που κυριαρχούν σε ένα μέρος της ακαδημαϊκής κοινότητας, και κατά καιρούς τις έχει ενστερνιστεί και το Υπουργείο Παιδείας;

Με επιστολή της στο υπουργείο Παιδείας η ΕΣΑμεΑ καταγράφει αναλυτικά τις προτάσεις της.

Η επιστολή επισυνάπτεται.

Μεταβιβάσιμα αρχεία:
Δ/Τ σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 94 KB)
Επιστολή σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 152 KB)



Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΑμεΑ: Εγκρίθηκε το πρώτο εθνικό πρότυπο για προσβάσιμες επιχειρήσεις και οργανισμούς


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 02.08.2013

Η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία (Ν.4074/2012 ΦΕΚ 88 Α’/11.04.2012) με το άρθρο 4- Γενικές Υποχρεώσεις επιβάλλει μεταξύ άλλων την προαγωγή του καθολικού σχεδιασμού κατά την ανάπτυξη των προτύπων και κατευθυντήριων οδηγιών.

Η ΕΣΑμεΑ, στο πλαίσιο των παραπάνω επιταγών, προώθησε και σε στενή συνεργασία με τον ΕΛΟΤ υποστήριξε με μεθοδικότητα όλα τα στάδια σχεδιασμού και υλοποίησης του πρώτου εθνικού προτύπου για επιχειρήσεις και οργανισμούς προσβάσιμους στους καταναλωτές με αναπηρία ως προς τις υποδομές αλλά και τις υπηρεσίες και τα αγαθά που παρέχουν. Το πρότυπο ΕΛΟΤ 1439:2013 «Οργανισμός φιλικός σε πολίτες με αναπηρία - Απαιτήσεις και συστάσεις» είναι πια γεγονός.

Το νέο πρότυπο υιοθετεί τις αρχές του σχεδιασμού για όλους και καθορίζει τις υποχρεώσεις επιχειρήσεων και οργανισμών ως προς τις συνθήκες ανεμπόδιστης πρόσβασης των ατόμων με αναπηρία, που εγγυώνται το σεβασμό των δικαιωμάτων τους και ειδικότερα την ανεμπόδιστη και άρτια εξυπηρέτησή τους ως συναλλασσόμενων καταναλωτών ή πελατών, επισκεπτών και αποδεκτών των αγαθών και υπηρεσιών που προσφέρουν οι οργανισμοί.

Για το γεγονός, ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ Ιωάννης Βαρδακαστάνης προέβη στην εξής δήλωση: «Με σταθερά βήματα η ΕΣΑμεΑ ανατρέπει κατεστημένα πρότυπα, συμμετέχει ενεργά στη δημιουργία εργαλείων για την προώθηση των δικαιωμάτων των μελών της, διεισδύει σε νέους τομείς, χτίζει το νέο προφίλ του πολίτη με αναπηρία. Σε αυτή την κρίσιμη οικονομική περίοδο των μεγάλων ανακατατάξεων και καταρρεύσεων, η ΕΣΑμεΑ αποδεικνύει ότι εξακολουθούν να υπάρχουν ευκαιρίες για την βελτίωση των συνθηκών καθημερινής διαβίωσης προς όφελος των ατόμων με αναπηρία».

Το αναλυτικό σχετικό δελτίο τύπου του ΕΛΟΤ υπάρχει στην ιστοσελίδα http://www.elot.gr/1166_ELL_HTML.aspx


Μεταβιβάσιμα αρχεία:
Δ/Τ σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 94 KB)



Διαβάστε περισσότερα...

«Ανάσα» για τα Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων


Το ποσό των 1,5 εκατ. ευρώ διαθέτει το υπουργείο Εσωτερικών.

Το ποσό των 1,5 εκατ. ευρώ διαθέτει το υπουργείο Εσωτερικών για την απρόσκοπτη λειτουργία των ΚΗΦΗ (Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων) και των ΚΔΗΦ (Κέντρα Διημέρευσης Ημερήσιας Φροντίδας), σύμφωνα με απόφαση που υπέγραψε ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης.

Το παραπάνω ποσό θα διατεθεί για την καταβολή της μισθοδοσίας του προσωπικού των Κέντρων από 01.08 2013 έως 31.10.2013 και θα καλυφθεί από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους των Δήμων.

Στα 68 Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων που λειτουργούν σε όλη την Επικράτεια εξυπηρετούνται περίπου 1.520 ηλικιωμένοι και απασχολούνται 270 εργαζόμενοι.

Στα 43 Κέντρα Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας εξυπηρετούνται πάνω από 1.000 άτομα και απασχολούνται 450 εργαζόμενοι.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, «η συνέχιση της απασχόλησης του προσωπικού των ΚΗΦΗ και των ΚΔΗΦ ρυθμίστηκε με τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών στο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής: «Αντιμετώπιση της Αυθαίρετης Δόμησης - Περιβαλλοντικό Ισοζύγιο και άλλες διατάξεις».



Διαβάστε περισσότερα...

Ψεκασμοί καταπολέμησης κουνουπιών στον δήμο Λαγκαδά


Κινητά συνεργεία επιχειρούσαν από νωρίς σήμερα το πρωί.

Ο δήμος Λαγκαδά για τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας, πραγματοποιεί ψεκασμούς καταπολέμησης κουνουπιών και άλλων ενοχλητικών εντόμων με εγκεκριμένα φάρμακα, σε όλες τις δημοτικές και τοπικές κοινότητες του δήμου.

Κινητά συνεργεία ψεκασμών επιχειρούσαν από νωρίς σήμερα το πρωί σε ρέματα εντός των κοινοτήτων Καβαλαρίου, Ασσήρου και του οικισμού των εργατικών κατοικιών Λαγκαδά, παρουσία των αντιδημάρχων Περιβάλλοντος και Καθαριότητας κ.κ. Μισχόπουλου Απόστολου και Αϊβατζίδη Παντελή, του αρμόδιου εντεταλμένου δημοτικού συμβούλου Λαγκαδά, Μαυρίδη Γρηγόριου και του ειδικού συνεργάτη του δημάρχου Λαγκαδά, Πέτρου Καζηνέρη.

Για την καταγραφή τυχόν επικίνδυνων σημείων με λιμνάζοντα ύδατα και ακάλυπτες υδάτινες επιφάνειες, παρακαλούνται οι δημότες να επικοινωνούν με τις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου.


Πηγή: http://www.thestival.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ζητείται η πλήρης στελέχωση του ΕΟΠΥΥ με γιατρούς στο Ρέθυμνο


«Εικόνα διάλυσης» στις μονάδες υγείας του Οργανισμού.

Την έντονη διαμαρτυρία τους προς τις διοικήσεις του ΙΚΑ και του ΕΟΠΥΥ εκφράζουν το Εργατικό Κέντρου Ρεθύμνου και η Ένωση Συνταξιούχων ΙΚΑ του νομού, σχετικά με τα «οξύτατα προβλήματα» που αντιμετωπίζουν οι ασφαλισμένοι του Ιδρύματος.

Σε σχετική επιστολή που απέστειλαν προς τον διοικητή του ΙΚΑ Ροβέρτο Σπυρόπουλο και τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ Δημήτρη Κοντό, αναφέρουν ότι οι μονάδες υγείας του Οργανισμού παρουσιάζουν «εικόνα διάλυσης», ενώ το μοναδικό νοσοκομείο στο νομό αδυνατεί να εξυπηρετήσει τους 86.000 μονίμους κατοίκους, τους περίπου 5.500 φοιτητές και τους χιλιάδες επισκέπτες (τουρίστες) το καλοκαίρι.

«H κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην Νομαρχιακή Μονάδα Υγείας του ΕΟΠΥΥ, λόγω έλλειψης γιατρών έχει φτάσει πλέον στο απροχώρητο. Η εικόνα της μονάδας είναι εικόνα διάλυσης, αφού τα περισσότερα Τμήματα παραμένουν κλειστά, ενώ τα υπόλοιπα δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υπάρχουσες ανάγκες», αναφέρουν στη διαμαρτυρία τους οι διοικήσεις των συνδικαλιστικών ενώσεων και σημειώνουν: «Δεν λειτουργούν τα Τμήματα Μικροβιολογικό, Ωτοριν/λογικό, Ακτινολογικό, Νευρολογικό, Γενικής Ιατρικής , το Ενδοκρινολογικό και Οφθαλμολογικό. Παράλληλα, με σοβαρά προβλήματα λειτουργούν τα Τμήματα: Παθολογικό, Παιδιατρικό, και το Καρδιολογικό, λόγω αυξημένων αναγκών και αδυναμίας των γιατρών να αντιμετωπίσουν αυτές τις ανάγκες». Καταγγέλλουν, επίσης, πως σύμφωνα με πληροφορίες τους: «το Μικροβιολογικό Τμήμα όχι μόνο δεν λειτουργεί, αλλά και όλος ο μηχανολογικός εξοπλισμός του έχει μεταφερθεί σε άλλη περιφέρεια της Ελλάδας».

Οι εκπρόσωπος των εργαζομένων και των συνταξιούχων στο Ρέθυμνο επισημαίνουν πως κατ’ επανάληψη έχουν υποβληθεί αιτήματα και διαμαρτυρίες, χωρίς όμως μέχρι σήμερα να έχουν δοθεί οι αναγκαίες λύσεις και τονίζουν:

«Δικαιούμαστε αξιοπρεπή νοσηλεία και στον τόπο μας και όχι να τρέχουμε στους διπλανούς μας νομούς για να εξυπηρετηθούμε. Ζητάμε την λειτουργία και την πλήρη στελέχωση του ΕΟΠΥΥ, με γιατρούς όλων των ειδικοτήτων προκειμένου να λειτουργήσουν όλα ανεξαιρέτως τα τμήματα για την έγκαιρη και ομαλή εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων. Παρακαλούμε επίσης τη διοίκηση του Ιδρύματος να σκύψει πάνω στα προβλήματα που εκθέτουμε ώστε να δοθούν οι αναγκαίες λύσεις».



Διαβάστε περισσότερα...

Άνοιξε ένας ακόμη χώρος του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου


Στη διάθεση του κοινού από χθες η μόνιμη συλλογή των αρχαιοτήτων των γεωμετρικών.

Ένας ακόμη χώρος του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου δόθηκε χθες στους επισκέπτες.

Πρόκειται για τον όροφο με τη μόνιμη συλλογή των αρχαιοτήτων των γεωμετρικών, αρχαϊκών, κλασικών, ελληνιστικών και ρωμαϊκών χρόνων από διάφορα μέρη της Κρήτης.

Στην έκθεση περιλαμβάνονται σημαντικά έργα τέχνης που απεικονίζουν και αποτυπώνουν μορφές και όψεις από την επίσημη και ιδιωτική ζωή, τους θεσμούς, τη λατρεία και τις ταφικές πρακτικές από τη δωρική κοινωνία των πρώιμων ιστορικών χρόνων μέχρι τον πολιτισμικά σύνθετο ελληνορωμαϊκό κόσμο της ύστερης αρχαιότητας.

Εκτίθενται, επίσης, επιλεγμένα αντικείμενα από τις πρώην ιδιωτικές συλλογές του Στυλιανού Γιαμαλάκη και του Νικολάου Μεταξά όχι μόνο από την Κρήτη, αλλά και την υπόλοιπη Ελλάδα και την Ανατολή που χρονολογούνται από τα μινωικά έως τα νεώτερα χρόνια.

Αμέσως μετά το άνοιγμα του ορόφου, θα κλείσει για το κοινό η Προσωρινή Έκθεση του Μουσείου και τα πιο σημαντικά και εμβληματικά εκθέματα των μινωικών χρόνων θα εκτεθούν προσωρινά σε αίθουσα του ορόφου.



Διαβάστε περισσότερα...

Την απέλυσαν ενώ ήταν σε άδεια


Αντιδράσεις φέρνει το περιστατικό - Ζήτησε τα δεδουλευμένα της για να περάσει τις διακοπές της.

Την απόλυση… εισέπραξε εργαζόμενη σε επιχείρηση που δραστηριοποιείται στο χώρο του καθαρισμού κτιρίων όταν βγήκε σε άδεια αλλά ζήτησε να της καταβληθεί μέρος έστω των οφειλόμενων μισθών προκειμένου να περάσει τις ημέρες των διακοπών της.

Η απάντηση του ιδιοκτήτη της επιχείρησης ήταν πως λεφτά δεν υπάρχουν.

Η εργαζόμενη πάνω στην απελπισία της αντιγύρισε πως «λεφτά δεν έχετε αλλά τρώτε ψάρια σε παραλιακά καταστήματα κι εμείς είμαστε απλήρωτοι».

Η διαμαρτυρία της είχε ως αποτέλεσμα δευτερόλεπτα αργότερα να της ανακοινωθεί η απόλυσή της -παρόλο που ήταν ήδη σε άδεια- προκαλώντας μπαράζ αντιδράσεων.

Η υπόθεση έχει πάει ήδη στην επιθεώρηση εργασίας μαζί με μια σειρά καταγγελιών για τριτοκοσμικές συνθήκες εργασίας στην συγκεκριμένη επιχείρηση όπου αμείβονται για τετράωρο και δουλεύουν οκτώ ώρες ενώ οι υπάλληλοι είναι μέσα στη μισθοδοσία αρκετούς μήνες.


Πηγή: http://www.patrastimes.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Κανένας εργαζόμενος στην Υγεία δεν θα απολυθεί»


Ασκούνης: Φτάσαμε να κάνουμε κοπτοραπτική.

«Τα ξέρουμε τα χάλια της Υγείας. Ας τα παραδεχτούμε και δημόσια», είπε η υφυπουργός Υγείας, Ζέττα Μακρή στην πρωινή εκπομπή του MEGA και ξεκαθάρισε ότι «κανείς εργαζόμενος στο χώρο της Υγείας δεν θα απολυθεί».
Υποστήριξε ακόμη ότι μπορεί το χρονοδιάγραμμα να λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου ωστόσο «εμείς θα έχουμε τελειώσει νωρίτερα την αξιολόγηση. Ήδη το υπουργείο Υγείας εργάζεται πυρετωδώς γι’ αυτό», τόνισε.

Πάντως, η κ. Μακρή ήρθε σε αντιπαράθεση με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ, ο οποίος τη ρώτησε εάν υπάρχει ένα συνολικό σχέδιο και της ζήτησε να του εξηγήσει ποιο είναι αυτό. «Τα μέτρα δεν οδηγούν σε τίποτα», της ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Ασκούνης μάλιστα πρόσθεσε: «Σε όλες τις χώρες της ΕΕ υπάρχει δημοτική αστυνομία. Έχουμε εκφράσει την ανησυχία μας. Τα υπουργεία έπρεπε να έχουν προχωρήσει σε αξιολογήσεις. Φτάσαμε στο παρά πέντε να κάνουμε κοπτοραπτική».

Από την πλευρά της πάντως η υφυπουργός Υγείας είπε ότι δεν έστελναν τις καταστάσεις. «Οι δήμαρχοι αρνήθηκαν να στείλουν τα στοιχεία που ζητούσε το υπουργείο Υγείας. Η έλλειψη συνεργασίας ήταν ηχηρότατη», ανέφερε.

Και είπε: « Εγώ δεν υπερασπίστηκα την τακτική του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Λέω ότι το υπουργείο έκανε με βραδύτητα αυτό που έπρεπε να κάνει. Όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς έδειχναν μια αδιαφορία». Ο κ. Ασκούνης πάντως υποστήριζε ότι «δεν εστάλη καμία εγκύκλιος».




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Εθελοντική αιμοδοσία στην Κρήτη


Συμβουλές για να δώσετε αίμα.

Ο δήμος Ηρακλείου με την αντιδημαρχία Παιδείας, Πολιτισμού και Νέας Γενιάς σε συνεργασία με Εθελοντικές Ομάδες του Ηρακλείου, συνεχίζουν την αιμοδοσία.

Πρόκειται για μια συνεργασία που στόχο έχει την ανάπτυξη της Εθελοντικής Αιμοδοσίας και να αυξήσει τον αριθμό των Ενεργών Αιμοδοτών του Ηρακλείου μέσα από αιμοδοσίες που πραγματοποιούνται σε μηνιαία βάση, ειδικά τώρα, τους καλοκαιρινούς μήνες που τόσο ανάγκη το έχει η πατρίδα μας.

Σε αυτήν την κοινή προσπάθεια, οι διοργανωτές καλούν όλους να συμμετέχουν.

Σημαντικό είναι ότι δεν υπάρχει τράπεζα αίματος ούτε διαχείριση αίματος. Η αιμοδοσία απευθύνεται σε όλους εκείνους που θέλουν να δώσουν αίμα!

Το έμπειρο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό της κινητής μονάδας αιμοδοσίας θα πραγματοποιήσει την αιμοδοσία ενώ εθελοντές θα είναι παρόντες για να λύσουν κάθε απορία και να κάνουν την Ημέρα της Εθελοντικής Αιμοδοσίας μια πραγματική γιορτή!

Κάθε Εθελοντής Αιμοδότης θα λάβει ατομική κάρτα με την οποία μπορεί να καλύψει τυχόν μελλοντική ανάγκη, σε αίμα, δική του ή συγγενή.

Αίμα μπορεί να δώσει κάθε υγιής άνδρας ή γυναίκα από 18-62 ετών που αισθάνεται καλά την ημέρα της αιμοδοσίας!

Μην ξεχάσετε να έχετε κοιμηθεί καλά το προηγούμενο βράδυ, να έχετε πάρει ένα ελαφρύ πρωινό και να κρατάτε μαζί σας την κάρτα σας αιμοδότη ή την αστυνομική σας ταυτότητα, εάν δίνετε για πρώτη φορά!

Η αιμοδοσία θα πραγματοποιηθεί, ΣΤΟ αίθριο της Λοτζιά, με την Κινητή Μονάδα Αιμοδοσίας του Βενιζελείου Νοσοκομείου.


Πηγή: http://www.flashnews.gr
Διαβάστε περισσότερα...