Πέμπτη 21 Απριλίου 2011

Γιατί βάφουμε κόκκινα αβγά τη Μεγάλη Πέμπτη;



Μια παράδοση πολλών χρόνων

Μεγάλη Πέμπτη και τα περισσότερα νοικοκυριά γέμισαν πιατέλες με κόκκινα αβγά: Μια διαδικασία συνώνυμη της παράδοσης του Πάσχα στα Βαλκάνια.

Τα αβγά γενικότερα, ως σύμβολο γέννησης της ζωής έχουν αποτελέσει την αφετηρία για δεκάδες - αν όχι εκατοντάδες μύθους - από αρχαιοτάτων χρόνων μέχρι και σήμερα. Σε ό,τι αφορά τα κόκκινα αβγά, η χριστιανική παράδοση τα θέλει να τοποθετήθηκαν από τη μητέρα του εσταυρωμένου Ιησού στα πόδια του και να βάφτηκαν με το αίμα που έτρεχε από τις πληγές του. Αυτή είναι και η πλέον κυρίαρχη δοξασία που επικρατεί στη Ρουμανία, τη Σερβία, την Κροατία και γενικότερα στα Βαλκάνια.

Μάλιστα, στη Ρουμανία είθισται οι νοικοκυρές να παίρνουν ένα από τα βαμμένα αβγά στην εκκλησία για να το διαβάσει ο Παπάς μαζί με τα Δώδεκα Ευαγγέλια. Συνήθως αυτό το αβγό είναι και το πρώτο που βάφτηκε.

Με το πέρας της λειτουργίας, θάβουν το αβγό στο αμπέλι τους προκειμένου να τους προστατεύσει ο Θεός από χαλαζοθύελλες και να έχουν καλή σοδειά. Στη λαϊκή συνείδηση, ένα αβγό που έχει διαβαστεί στην Εκκλησία τη Μεγάλη Πέμπτη, μπορεί να αντέξει χωρίς να χαλάσει ολόκληρη τη χρονιά.

Μια άλλη παράδοση των Χριστιανών θέλει μια γυναίκα να περπατούσε στο δρόμο, λίγες ώρες μετά τη Σταύρωση του Ιησού, κρατώντας ένα καλάθι με αβγά. Της είπαν ότι ο Χριστός αναστήθηκε. Κι εκείνη απάντησε ότι μόνον εάν τα αβγά κοκκινίσουν θα το πιστέψει. Λίγα λεπτά αργότερα τα αβγά κοκκίνισαν.

Στη χώρα μας, υπάρχουν πολλοί τρόπο βαψίματος των αβγών, πέραν των σύγχρονων μεθόδων παρασκευής τους με τις βιομηχανοποιημένες βαφές. Ανεξαρτήτως της διαδικασίας που θα ακολουθήσει η νοικοκυρά, κοινός παρονομαστής σε κάθε διαδικασία βαψίματος είναι το ξύδι. Όλα τα νοικοκυριά χρησιμοποιούν ξύδι, γιατί σύμφωνα με την παράδοση, ξύδι ήπιε και ο Χριστός, όταν σταυρώθηκε.

Σε πολλά χωριά της Ελλάδος μάλιστα, χρησιμοποιούνται οικολογικές βαφές, μη τοξικές, ούτως ώστε τα αβγά να βαφτούν με όσο το δυνατόν πιο φυσικό τρόπο. Μερικές από τις βαφές που κυριαρχούν μέχρι και σήμερα αποτελούνται από εκχυλίσματα φυτών, όπως η τσουκνίδα, για πράσινα αβγά. Για τα κλασικά κόκκινα, χρησιμοποιούνται παντζάρια, ή φύλλα τριανταφυλλιάς. Εξαιρετικά διαδεδομένος τρόπος βαφής είναι και τα κρεμμυδότσουφλα.

Της διαδικασίας του βαψίματος των αβγών, ακολουθεί το τσούγκρισμά τους, σήμα κατατεθέν του πασχαλινού τραπεζιού και μήνυμα της Ανάστασης του Θεανθρώπου.


Διαβάστε περισσότερα...

Από τον Μάιο οι αιτήσεις για τους διευθυντές των σχολείων




Η επιλογή θα γίνεται με νέα κριτήρια, διαφορετικά από άλλες χρονιές


Μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου θα πρέπει να υποβάλουν τις αιτήσεις τους όσοι εκπαιδευτικοί επιθυμούν να διεκδικήσουν θέσεις διευθυντών και υποδιευθυντών στα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Οι συγκεκριμένες θέσεις θα είναι περίπου 20.000, αλλά οι αιτήσεις αναμένεται να ανέλθουν σε περισσότερες από 70.000.

Από φέτος οι επικεφαλής των σχολικών μονάδων θα επιλέγονται με νέα κριτήρια, διαφορετικά από άλλες χρονιές. Τα νέα κριτήρια είναι σαφώς περισσότερο αξιοκρατικά, δεδομένου ότι δίδεται πλέον ιδιαίτερη βαρύτητα στην επιστημονική και παιδαγωγική συγκρότηση των υποψηφίων, ενώ περνά σε δεύτερο πλάνο η συνέντευξη με τους υποψηφίους.

Αναφορικά με τα δικαιολογητικά που θα συνοδεύουν τις αιτήσεις των υποψηφίων, αυτά είναι τα εξής:

1) Πλήρες πιστοποιητικό υπηρεσιακών μεταβολών, 2) Βιογραφικό σημείωμα, 3) Φωτοαντίγραφα τίτλων σπουδών, τίτλων μεταπτυχιακών σπουδών, μετεκπαίδευσης και επιμόρφωσης, 4) Αποδεικτικά γνώσης ξένων γλωσσών, 5) Πιστοποιητικό επιμόρφωσης στις Τ.Π.Ε. και 6) Υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599/1986, με την οποία βεβαιώνεται πρώτον ότι ο εκπαιδευτικός δεν έχει καταδικαστεί τελεσίδικα για πειθαρχικό παράπτωμα και δεύτερον δεν συντρέχουν κωλύματα διορισμού.


Διαβάστε περισσότερα...

Θηλασμός και καρδιαγγειακά προβλήματα



Συνδέεται με την υπέρταση και το μεταβολικό σύνδρομο της μητέρας;

Αμερικανοί επιστήμονες θέλησαν να απαντήσουν στο εξής ερώτημα: πόσο σημαντικός είναι ο θηλασμός για τις γυναίκες σε σχέση με την προστασία από καρδιαγγειακά προβλήματα που μπορεί να εμφανίσουν μετά την εμμηνόπαυση;

Υπερλιπιδαιμία (αυξημένη χοληστερίνη), σακχαρώδης διαβήτης, υπέρταση, στεφανιαία νόσος (στηθάγχη, έμφραγμα) αποτελούν συνήθη προβλήματα υγείας για γυναίκες ώριμης ηλικίας, ενώ τα τελευταία χρόνια παρουσιάζουν αυξητικές τάσεις.

Οι ερευνητές εξέτασαν τα δεδομένα από περίπου 140 χιλιάδες γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση, μέσης ηλικίας 63 ετών, που είχαν γεννήσει τουλάχιστον ένα παιδί. Η μελέτη δημοσιεύθηκε το 2009 στο έγκυρο περιοδικό Γυναικολογίας Obstetrics Gynaecology. Ελέγχθηκαν στατιστικά παράγοντες όπως η ηλικία, ο αριθμός των γεννήσεων, η εκπαίδευση, η φυλή, η κοινωνικο-οικονομική κατάσταση της γυναίκας, η ηλικία που ήρθε η εμμηνόπαυση, ο τρόπος ζωής και το οικογενειακό ιστορικό, ώστε να μην επηρεαστούν τα αποτελέσματα της έρευνας. Προσδιορίστηκε για πόσους μήνες αθροιστικά θήλασαν οι γυναίκες αυτές τα παιδιά τους, εάν το έκαναν. Έπειτα εξακριβώθηκε κατά πόσο έπασχαν από παχυσαρκία, διαβήτη, υπέρταση, υπερλιπιδαιμία ή στεφανιαία νόσο.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι γυναίκες με ιστορικό γαλουχίας άνω των δώδεκα μηνών, αθροιστικά καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους (δηλαδή είτε δώδεκα μήνες θηλασμού για ένα παιδί είτε συνολικά για δύο για παράδειγμα παιδιά), είχαν 10% λιγότερες πιθανότητες να πάσχουν από υπέρταση στην ηλικία των 63 ετών, 20% λιγότερες πιθανότητες να πάσχουν από διαβήτη, 20% λιγότερο από υπερλιπιδαιμία και 10% λιγότερες πιθανότητες να πάσχουν από στεφανιαία νόσο, συγκρινόμενες με γυναίκες που ποτέ δε θήλασαν. Όσο μεγαλύτερη η διάρκεια της γαλουχίας τόσο καλύτερη η προστασία, δηλαδή υπήρχε δοσο-εξαρτώμενη σχέση του θηλασμού με την προστασία της υγείας της μητέρας δεκαετίες αργότερα.

Σε μια άλλη, αγγλική μελέτη του 2007, τρία χρόνια μετά το τέλος της γαλουχίας οι γυναίκες εμφάνιζαν υψηλότερα επίπεδα HDL – της «καλής» – λιποπρωτείνης - σε σύγκριση με όσες δεν θήλασαν. Μια άλλη έρευνα του 2009 κατέδειξε ότι όσες γυναίκες θήλασαν στη ζωή τους για τουλάχιστον δύο χρόνια είχαν μικρότερο κίνδυνο να πάθουν έμφραγμα του μυοκαρδίου σε μέση ή μεγάλη ηλικία.

Η ευεργετική επίδραση του θηλασμού στην υγεία της μητέρας είναι και άμεση. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, κάθε φορά που το μωρό μπαίνει στο στήθος, μειώνεται η συστολική και η διαστολική πίεση της μητέρας. Φανταστείτε την επίδραση του θηλασμού στην πίεσή της σε χρόνια βάση, εφόσον η γυναίκα θηλάζει πολλές φορές τη μέρα και για πολλά χρόνια τα παιδιά της!
Διαβάστε περισσότερα...

Δίνουν επιδόματα σε παχύσαρκους και εθισμένους



Περισσότεροι από 80.000 Βρετανοί στοιχίζουν στο κράτος 7 δισ. λίρες!

Περισσότεροι από 80.000 Βρετανοί παίρνουν επιδόματα για μακροχρόνιες ασθένειες εξαιτίας της παχυσαρκίας ή του εθισμού τους στο αλκοόλ ή τα ναρκωτικά και η ετήσια δαπάνη για την κυβέρνηση ανέρχεται στα 7 δισ. λίρες, όπως ανακοίνωσε σήμερα η βρετανική κυβέρνηση.

Από αυτούς περισσότεροι από 21.200 αλκοολικοί και εθισμένοι στα ναρκωτικά λαμβάνουν επιδόματα για περισσότερα από 10 χρόνια, σύμφωνα με το Τμήμα Εργασίας και Συντάξεων.

«Αντί να είναι ένα δίχτυ ασφαλείας όπως θα έπρεπε, το σύστημα των επιδομάτων έχει παγιδεύσει χιλιάδες ανθρώπους σε έναν κύκλο εθισμού και εξάρτησης από τις κοινωνικές παροχές χωρίς καμία προοπτική να επιστρέψουν στην εργασία», ανέφερε σε δήλωσή του ο υπουργός Εργασίας, Κρις Γκρέιλινγκ.

Ως μέρος των μεταρρυθμίσεων στο τομέα των κοινωνικών παροχών η βρετανική κυβέρνηση έχει ξεκινήσει να επανεξετάζει την κατάσταση 1,9 εκατ. ανθρώπων που δεν εργάζονται και λαμβάνουν επίδομα ώστε να ελέγξουν αν είναι σε θέση να επιστρέψουν στην εργασία.

Οι υπουργοί δεσμεύονται να βοηθήσουν τους ανέργους, όμως απειλούν ότι θα επιβάλλουν κυρώσεις εναντίον όσων αποφεύγουν να εργαστούν.

Οι αλλαγές αυτές πάντως είναι πολιτικά επικίνδυνες και ενδέχεται να προκαλέσουν αντιδράσεις από την κοινή γνώμη καθώς αυξάνονται τα ποσοστά ανεργίας, μειώνονται οι κρατικές δαπάνες και η οικονομία της χώρας είναι σε άσχημη κατάσταση.


Διαβάστε περισσότερα...

Επέμβαση στο νεφρό θεραπεία για την υπέρταση




Η πρωτοποριακή μέθοδος θα εφαρμοστεί και στην Ελλάδα


Θεραπεία της υπέρτασης µε µία µικρή επέµβαση στο νεφρό πέτυχαν αµερικανοί επιστήµονες και σε µερικούς µήνες αναµένεται να αρχίσουν και στη χώρα µας τέτοιου είδους επεµβάσεις.

Σύµφωνα µε τον πρόεδρο της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστηµίου Αθηνών και καθηγητή Καρδιολογίας Χριστόδουλο Στεφανάδη, «ήδη υπάρχει µία λίστα 50 ασθενώνπου κρίθηκαν κατάλληλοι για την επέµβαση, καθώς έχουν αρρύθµιστη υπέρταση και πρόκειταινα µπουν στο χειρουργείο για να θεραπευτούν. Το µόνο που περιµένουµε είναι η έγκριση από τον Εθνικό Οργανισµό Φαρµάκων».

Οι επεµβάσεις θα γίνουν στο Ιπποκράτειο Νοσοκοµείο Αθηνών, στην Α’ Καρδιολογική Κλινική του Πανεπιστηµίου Αθηνών, ενώ ο καθηγητής Κωνσταντίνος Τσιούφης, που αναλαµβάνει το «έργο», έχει ήδη κάνει εκπαίδευση στην Ουάσιγκτον των ΗΠΑ. «Η επέµβαση έχει ήδη γίνει σε ασθενείς σε άλλες χώρες και εδώ και έναν χρόνο η πίεση των χειρουργηµένων είναι ρυθµισµένη χωρίς φάρµακα. Επιπλέον, ιδιαίτερα σηµαντικό είναι ότιδεν παρουσιάστηκαν ανεπιθύµητες ενέργειες», εξηγεί ο κ. Τσιούφης.

Οι ειδικοί από όλο τον κόσµο πρόκειται να συναντηθούν και να παρουσιάσουν αναλυτικά τις επιστηµονικές εξελίξεις στην καρδιολογία, στο πλαίσιο του ∆ιεθνούς Συνεδρίου Κλινικής Καρδιολογίας που οργανώνει το Ελληνικό Ίδρυµα Καρδιολογίας στην Αθήνα, στις 28 Απριλίου. Στο ίδιο συνέδριο θα παρουσιαστούν οι τελευταίες εξελίξεις στο πεδίο των φαρµάκων για τη χοληστερόλη, καθώς έχουν βρεθεί νέα φάρµακα που αυξάνουν την καλή χοληστερόλη µε φυσικό αποτέλεσµα να µειώνεται η κακή, ενώ τα παλιά αντιθροµβωτικά αντικαθίστανταιπλέον «µε αντιπηκτικά φάρµακα (άµεσος αναστολέας της θροµβίνης, αναστολέας του παράγοντα Χα της πήξης) που προλαµβάνουν τη µαρµαρυγή και το εγκεφαλικό», όπως τόνισε ο πρόεδρος της οµάδας εργασίας επιδηµιολογίας και πρόληψης της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας και ∆ιευθυντής Β’ Καρδιολογικής Κλινικής Ευρωκλινικής Αθηνών, ∆ηµήτρης Ρίχτερ.

Οι ειδικοί θα αναφερθούν ακόµη στα νεώτερα στοιχεία που αφορούν τη στεφανιαία νόσο, τόσο στη διάγνωση όσο και στην αντιµετώπιση (φαρµακευτική ή επεµβατική) της νόσου.
Διαβάστε περισσότερα...

Μεταλλαγμένα κουνούπια «χτυπούν» την ελονοσία



Μεταφέρουν συνθετικά γονίδια ανθεκτικά στη νόσο

Έλληνες επιστήμονες σε συνεργασία με Βρετανούς ανέπτυξαν ένα νέο πολλά υποσχόμενο «όπλο»« στη χρόνια μάχη τους κατά της ελονοσίας. Δημιούργησαν μεγάλους αριθμούς από γενετικά τροποποιημένα κουνούπια, που μεταφέρουν συνθετικά γονίδια, ανθεκτικά στη θανατηφόρο νόσο και θα εξαλείψουν τα κουνούπια-φορείς της ελονοσίας, η οποία μαστίζει ακόμα πολλές περιοχές του πλανήτη μας.

Πρόκειται για το πρώτο πετυχημένο εργαστηριακό πείραμα του είδους του και οι ερευνητές ευελπιστούν ότι μελλοντικά θα μπορέσουν να εξαπλώσουν στη φύση τις κατάλληλες γενετικές αλλαγές στους πληθυσμούς των άγριων κουνουπιών, ώστε να τα καταστήσουν λιγότερο ικανά να μεταδίδουν τη νόσο.

Η ελονοσία είναι μια θεραπεύσιμη μολυσματική ασθένεια (με συμπτώματα που μπορεί να κάνουν μέχρι και ένα χρόνο για να εμφανιστούν μετά τη μόλυνση), η οποία πλήττει πάνω από 240 εκατ. ανθρώπους κάθε χρόνο, σκοτώνοντας σχεδόν ένα εκατομμύριο από αυτούς, κυρίως παιδιά στην Αφρική. Συνολικά σε 57 χώρες του πλανήτη ενδημεί η νόσος, απειλώντας ανθρώπινες ζωές.

Οι παγκόσμιες υπηρεσίες υγείας πασχίζουν να εξαλείψουν την ελονοσία, χωρίς επιτυχία μέχρι σήμερα. Υπάρχουν περίπου 3.500 είδη κουνουπιών στη Γη, αλλά μόνο λίγα από αυτά μεταδίδουν το επικίνδυνο παράσιτο της ελονοσίας (plasmodium falciparum). Ο πιο σημαντικός φορέας της νόσου διεθνώς είναι το κουνούπι «Anopheles gambiae», πάνω στο οποίο και έγιναν τα νέα γενετικά πειράματα.


Διαβάστε περισσότερα...

Έχασε το χέρι της σε τροχαίο δυστύχημα



ΔΕΙΤΕ: Η 26χρονη μητέρα υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση άνω άκρου

Η Emily Fennell είναι η πρώτη γυναίκα που υποβάλλεται σε μεταμόσχευση χεριού στην Καλιφόρνια και η 13η στις ΗΠΑ.

Στις 5 Μαρτίου η 26χρονη μητέρα ενός κοριτσιού από τη Yuba City της Καλιφόρνια δέχτηκε το πολυπόθητο τηλεφώνημα ότι ο δότης είχε βρεθεί.

Η επέμβαση έγινε στο νοσοκομείο Ronald Reagan UCLA Medical Center και πριν από δύο ημέρες κυκλοφόρησε στο Διαδίκτυο ένα βίντεο που δείχνει όλα τα στάδια πριν και μετά τη μεταμόσχευση.





Διαβάστε περισσότερα...

Πρωτοποριακή επέμβαση στην καρδιά μωρού 10 μηνών





ΔΕΙΤΕ: Το κοριτσάκι έπασχε από σοβαρή μορφή καρδιοπάθειας

Σε μια πρωτοποριακή επέμβαση υποβλήθηκε ένα κοριτσάκι δέκα μηνών που υπέφερε από σοβαρή μορφή καρδιοπάθειας. Οι γιατροί κατάφεραν να αυξήσουν τη διάμετρο του κύριου αριστερού βρόγχου με ένα μικροσκοπικό ατσάλινο σωληνάκι, γνωστό ως «στεντ.

Στη συνέχεια, χάρη σε επέμβαση στην οποία πήρε μέρος ομάδα ιατρών με πολλαπλές ειδικεύσεις, οι επιστήμονες κατάφεραν να διορθώσουν την ατελή καρδιακή διάπλαση της μικρής ασθενούς, θέτοντας σε «υποχρεωτική ανάπαυση» την καρδιά της επί μια εβδομάδα.

Ο οργανισμός της συνέχισε να μπορεί να δέχεται οξυγονωμένο αίμα χάρη σε μια μηχανική καρδιακή αντλία υψηλής τεχνολογίας που ονομάζεται «Ecmo».


 

Η εγχείρηση πραγματοποιήθηκε στο παιδιατρικό νοσοκομείο «Meyer» της Φλωρεντίας, σε συνεργασία με την ιατρική ομάδα παιδιατρικής καρδιοχειρουργικής του νοσοκομείου «Fondazione Toscana Monasterio Ospedale del Cuore», της πόλης Μάσα.

Το κοριτσάκι, όπως είπαν οι θεράποντες ιατροί, είναι τώρα σε θέση να αναπνέει κανονικά και η καρδιά του, που παρουσίαζε εμφανέστατη διόγκωση, επανήλθε εντός φυσιολογικών παραμέτρων.

Το κύριο πρόβλημα που αντιμετωπίσθηκε, ήταν η ελλιπής οξυγόνωση του αίματος. «Η κόρη μου ξαναγεννήθηκε. Όταν φτάσαμε στο νοσοκομείο, δεν πίστευα ότι θα μπορούσα να την δω να πίνει το γάλα της με το μπιμπερό, όπως όλα τα άλλα παιδιά», δήλωσε η μητέρα της μικρής.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το πολύ κλάμα φέρνει στο μέλλον προβλήματα συμπεριφοράς



Το 20% των μωρών εμφανίζει επιθετικότητα και άγχος

Όσα μωρά κλαίνε υπερβολικά και, παράλληλα, τρώνε και κοιμούνται δύσκολα, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν προβλήματα συμπεριφοράς, αργότερα στη ζωή ους, σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική έρευνα.

Βρετανοί, Γερμανοί και Ελβετοί ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι περίπου ένα στα πέντε μωρά (ποσοστό 20%) έχουν τέτοια συμπτώματα, που μπορεί να οδηγήσουν αργότερα σε προβλήματα όπως η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας, το άγχος και η επιθετική συμπεριφορά. Επισήμαναν, πάντως, ότι οι γονείς δεν πρέπει να ανησυχούν υπερβολικά, καθώς το κλάμα είναι φυσικό στα παιδιά, όμως μερικά κλαίνε πάρα πολύ μετά την ηλικία των τριών μηνών, για αιτίες πέρα από τα στομαχικά προβλήματά τους.

Η έρευνα συμπέρανε ότι όσο περισσότεροι παράγοντες κινδύνου συνυπάρχουν στα μωρά (υπερβολικό κλάμα, δυσκολία φαγητού, αϋπνία), τόσο αυξάνει η πιθανότητα προβλημάτων συμπεριφοράς, όταν μεγαλώσουν.


Διαβάστε περισσότερα...

Θετική ενέργεια και ανανέωση





Τολμήστε τις αλλαγές, κάντε όνειρα


Θέλετε να μείνετε και να δείχνετε πάντα χαρούμενοι και ανανεωμένοι; Αφήστε τα προβλήματα στην άκρη, διώξτε από τη ζωή σας ό,τι σας ταλαιπωρεί και τολμήστε τις αλλαγές. Δεν χρειάζεται να ψάξετε για «χρυσές» λύσεις, αφού με απλά βήματα μπορείτε να αλλάξετε εντελώς προσωπικότητα.

1) Γνωρίστε νέα άτομα
Είναι κοινό μυστικό ότι οι νέοι φίλοι στη ζωή σας φέρνουν έναν αέρα ανανέωσης. Προσπαθείτε να γνωρίζεται νέα άτομα, που θα φέρουν την άνοιξη στην ψυχή σας.

2) Ενδιαφερθείτε για τον εαυτό σας
Οι υποχρεώσεις είναι πολλές, αλλά αυτό δεν είναι δικαιολογία για να παραμελείτε τον εαυτό σας. Αφήστε για λίγο στην άκρη, ό, τι έχετε να κάνετε και βρείτε λίγο χρόνο και για σας!

3) Τολμήστε τις αλλαγές
Δεν χρειάζεται να γίνετε ένας άλλος άνθρωπος! Πείτε «ναι» σε μικρές αλλαγές, όπως ένα νέο ρούχο ή ένα ταξίδι. Με τον τρόπο αυτό θα τονωθεί η διάθεσή σας.

4) Κάντε όνειρα
Αλήθεια πότε ήταν η τελευταία φορά που ονειρευτήκατε; Γίνεται και πάλι παιδί και κάντε προσπάθεια να πραγματοποιήσετε τα όνειρά σας. Οπλιστείτε με κόπο και θέληση και θα τα καταφέρετε!

5) Βρείτε πάλι τη χαμένη ενέργειά σας
Ενθουσιαστείτε, γελάστε, γεμίστε ενέργεια. Κάντε κάτι, που επιθυμείτε εδώ και καιρό, και θα δείτε ότι θα νιώσετε καλύτερα.





Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Περιμένουν χειρουργείο 350 ασθενείς!



Υλικά με το σταγονόμετρο στο νοσοκομείο του Βόλου

Μετά την ταλαιπωρία 100 και πλέον ασθενών που βρίσκονται στην αναμονή στην Ορθοπαιδική Κλινική του νοσοκομείου Βόλου, έρχονται να προστεθούν και 250 περίπου ασθενείς που περιμένουν να χειρουργηθούν στη Χειρουργική Κλινική του Αχιλλοπουλείου. Οι χειρουργοί περιμένουν στα πόστα τους, εξετάζοντας τους ασθενείς της Κλινικής και στηρίζοντας το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, ωστόσο δεν πραγματοποιούν μια σειρά από επεμβάσεις καθώς δεν τους χορηγούν τα απαραίτητα υλικά!

Υλικά με το σταγονόμετρο δίνονται στη Χειρουργική Κλινική του Νοσοκομείου Βόλου, η οποία έχει αναβάλει εκατοντάδες χειρουργεία.

Τις πληροφορίες του Ταχυδρόμου επιβεβαίωσε και ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Βόλου κ. Παναγιώτης Μοσχοτζόπουλος, ο οποίος έκανε λόγο για 200 περίπου ασθενείς.

Τα υλικά που δίνονται στους χειρουργούς είναι τα απολύτως απαραίτητα για την εκτέλεση των επειγόντων επεμβάσεων, ενώ σε πολλές περιπτώσεις χειρουργεία που υπάρχει η γνωστική ικανότητα των ιατρών να γίνουν με σύγχρονες μεθόδους, εκτελούνται με παλιές ιατρικές μεθόδους στις οποίες δεν απαιτούνται αρκετά υλικά.

Εκτός όμως από τις σοβαρότατες ελλείψεις υλικών, απαραίτητων για χειρουργικές επεμβάσεις, η καθημερινότητα στο Αχιλλοπούλειο κυλά σε ρυθμούς… εξεύρεσης αναλωσίμων.

Συνεχίζονται να καταγράφονται ελλείψεις σε διάφορα μεγέθη και είδη ραμμάτων, σε σύριγγες και σε καθημερινά υλικά, κάνοντας κάθε ημέρα και πιο δύσκολη τη δουλειά γιατρών, νοσηλευτών και εργαζομένων.


Διαβάστε περισσότερα...

Τα φυτοφάρμακα βλάπτουν τα έμβρυα



Συνδέονται με χαμηλότερο IQ στα παιδιά

Τα μωρά που εκτίθενται σε φυτοφάρμακα πριν τη γέννησή τους μπορεί να έχουν χαμηλότερες επιδόσεις σε νοητικά τεστ στην ηλικία των επτά ετών σε σχέση με παιδιά που δεν είχαν έρθει, ως βρέφη σε επαφή με τις βλαβερές ουσίες.

Τα αποτελέσματα τριών διαφορετικών ερευνών, δύο στη Νέα Υόρκη και μία σε μία αγροτική κοινότητα στην Καλιφόρνια δείχνουν πως η προγεννητική έκθεση σε φυτοφάρμακα μπορεί να έχει συνέπειες διαρκείας στην ευφυΐα.


Διαβάστε περισσότερα...

Ασπιρίνη με μέτρο ωφελεί την καρδιά



Αλλά δεν μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού

Μικρές δόσεις ασπιρίνης μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής σε ανθρώπους που δεν αντιμετώπιζαν ποτέ κάποιο καρδιολογικό πρόβλημα, όμως το φάρμακο δεν φαίνεται να περιορίζει τις πιθανότητες εγκεφαλικού, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Οι ασθενείς θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να συμβουλεύονται το γιατρό τους πριν λάβουν το φάρμακο.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας, η ασπιρίνη μείωσε τον κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων και μη θανατηφόρων εμφραγμάτων του μυοκαρδίου. Ωστόσο δεν υπήρχαν σημαντικές επιδράσεις στα περιστατικά εγκεφαλικού, θανατηφόρων καρδιαγγειακών επεισοδίων, θνησιμότητα από άλλες αιτίες και στεφανιαία νόσο.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στην Αμερικανική Επιθεώρηση Καρδιολογίας και έγινε με την υποστήριξη της Bayer AG. Συμμετείχαν περίπου 100.000 άνδρες και γυναίκες άνω των 45 ετών, ορισμένοι ήταν υγιείς και άλλοι έπασχαν από διαβήτη αλλά κανείς δεν είχε συμπτώματα κάποιας καρδιακής δυσλειτουργίας.

Η έρευνα διαπίστωσε μείωση σε ποσοστό 19% των μη θανατηφόρων καρδιακών προσβολών στους συμμετέχοντες που έλαβαν ασπιρίνη σε σχέση με εκείνους που δεν πήραν το φάρμακο.


Διαβάστε περισσότερα...

Αυξάνονται διαρκώς ο αριθμός των γυναικών με επιλόχια κατάθλιψη



Πρόληψη της νόσου μέσω προγραμμάτων προγεννητικής αγωγής

Αυξημένα ποσοστά επιλόχειας κατάθλιψης παρατηρούνται τα τελευταία χρόνια στις νέες μητέρες, γεγονός που αποδίδεται στην αλλαγή των συνθηκών ζωής και τις συγκυρίες. Ωστόσο, αυτό μπορεί να προληφθεί, μέσω προγραμμάτων προγεννητικής αγωγής.

Τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότερα ζευγάρια απευθύνονται στο Τμήμα Προγεννητικής Αγωγής, που λειτουργεί από το 2006 στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, κάθε Δευτέρα, από τις 6 το απόγευμα μέχρι τις 9 το βράδυ, χάρη στην εθελοντική προσφορά πέντε μαιών του νοσηλευτικού ιδρύματος.

Όπως δήλωσε η πρόεδρος του Συλλόγου Μαιών-Μαιευτών Θεσσαλονίκης, Βικτωρία Μοσχάκη, στο Τμήμα Προγεννητικής Αγωγής του Ιπποκρατείου, το οποίο είναι το μοναδικό που λειτουργεί σε δημόσιο νοσοκομείο της πόλης, οι υποψήφιοι γονείς προετοιμάζονται για το ρόλο τους, μέσα από την πληροφόρηση για τη φυσιολογία της κύησης, τη διατροφή της εγκύου, την άσκηση κατά την εγκυμοσύνη, τον τοκετό, τη λοχεία, τη φροντίδα του νεογνού και το θηλασμό.

Η προετοιμασία της εγκύου ή του ζευγαριού ως μελλοντικών γονέων είναι μια διαδικασία που οφείλει να ξεκινήσει με τον οικογενειακό προγραμματισμό, πολύ πριν από την εγκυμοσύνη. Συνεχίζει κατά τη διάρκεια της κύησης, προετοιμάζοντας την έγκυο για ένα φυσικό τοκετό, χωρίς στρες και αναπάντητα ερωτήματα. Στον τοκετό συμμετέχουν ενεργά η ίδια και ο σύντροφος της, ενώ η προετοιμασία του ζευγαριού δεν τελειώνει με τον τοκετό. Οι γονείς εκπαιδεύονται από τη μαία/το μαιευτή για το θηλασμό και τη φροντίδα του νεογνού, καθώς και για την ομαλή ένταξη του νέου μέλους στην οικογένεια.

Τα άτομα που παρακολουθούν τα μαθήματα στο Τμήμα Προγεννητικής Αγωγής είναι συνήθως υψηλού μορφωτικού επιπέδου, ενώ υπάρχει και ενδιαφέρον από άντρες. «Εμείς ενθαρρύνουμε τους άντρες να μετέχουν στη διαδικασία του τοκετού. Δυστυχώς, όμως, αυτό δεν είναι εφικτό στις συνθήκες ενός δημόσιου νοσοκομείου, λόγω των ελλείψεων στις ξενοδοχειακές υποδομές», τονίζει η κ. Μοσχάκη.

Η επιμόρφωση των μαιών/μαιευτών στην προετοιμασία μελλοντικών γονέων και η παρουσίαση προτάσεων για την αντιμετώπιση των καθημερινών προβλημάτων στη ζωή της νέας οικογένειας, όπως αναφέρει η κ. Μοσχάκη, θα είναι το αντικείμενο του 15ου Μετεκπαιδευτικού Σεμιναρίου Μαιών- Μαιευτών, με θέμα «Προετοιμασία για Γονικότητα», που διοργανώνει ο Σύλλογος Μαιών-Μαιευτών Θεσσαλονίκης και θα πραγματοποιηθεί στις 21-22 Μαΐου 2011, στη Θεσσαλονίκη.


Διαβάστε περισσότερα...

Η πρόπολη στη σύγχρονη διατροφή



Περιέχει αντιοξειδωτικές ουσίες

Οι αρχαίοι μας πρόγονοι δημιουργούσαν διάφορες κατασκευές, προκειμένου να οχυρώσουν τις πόλεις, από την ενδεχόμενη εισβολή του εχθρού. Η τάφρος και τα υψηλά, απόρθητα τείχη ήταν κάποιες από τις πιο γνωστές αμυντικές κατασκευές.

Μια από τις πηγές έμπνευσης για τους προγόνους μας αποτελούσε η μέλισσα, της οποίας οι «αρχιτεκτονικές τεχνοτροπίες» συνιστούσαν σημείο αναφοράς.

Η παρατήρηση της εκπληκτικής σε δομή και συνοχή κυψέλης, δεν αφήνει αμφιβολία ότι η φύση έχει προικίσει τη μέλισσα με εντυπωσιακά χαρίσματα. Με μια πιο ενδελεχή ματιά σε μια κυψέλη, εύκολα θα διαπιστώναμε πως οι μέλισσες χρησιμοποιούν μια ιδιαίτερη ουσία υπό μορφή επικάλυψης, σαν γενική μορφή προστασίας.

Η ουσία αυτή λέγεται πρόπολη («προ της πόλεως» των μελισσών) και εξυπηρετεί το σκοπό να καλύπτει τα κενά της κυψέλης και παράλληλα να μειώνει κατά το δοκούν το μέγεθος της εισόδου της, περιορίζοντας έτσι την πρόσβαση του κρύου ή της έντονης ζέστης και φυσικά των «εν δυνάμει» εχθρών της κυψέλης.

Η πρόπολη όμως, αποτελεί για τις μέλισσες και μια ασφαλιστική δικλείδα από τη δράση ιών και βακτηρίων, που πολύ εύκολα μπορούν να προσβάλλουν μια κοινότητα δεκάδων χιλιάδων μελισσών που ζουν σε ένα μελίσσι και μάλιστα σε ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες.

Οι μέλισσες παράγουν αυτή τη πολύτιμη ουσία από φυσικές ρητίνες, που συλλέγουν από διάφορα φυτά αλλά και από φλοιούς ορισμένων μεγάλων δέντρων (π.χ. λεύκες, καστανιές, βελανιδιές) και τις οποίες αναμιγνύουν με δικά τους εκκρίματα. Υπολογίζεται πως ένα μελίσσι μπορεί να παράγει 100 έως 300 gr. πρόπολη τον χρόνο.

Η πρόπολη χρησιμοποιείται στη παραδοσιακή ιατρική από το 3.000 π.χ. στην Αίγυπτο, ενώ ο διάσημος ιατροφιλόσοφος Αβικέννας, στον 11ο αιώνα είχε παρατηρήσει ότι η πρόπολη δρα αποτελεσματικά στους τραυματισμούς από βέλη τόξων κατά τη διάρκεια πολεμικών επιχειρήσεων!

Η πρόπολη εμπεριέχει 50 με 55% ρητίνες, 20 με 35% κερί (ένα μίγμα από πράσινο κερί φυτικής προέλευσης, και το προστιθέμενο κερί των μελισσών), 5 με 10% αιθέρια έλαια, γύρη, πάνω από 40 φλαβονοειδή, αλειφατικά οξέα, αρωματικές αλδεϋδες, ένζυμα, αμινοξέα, σάκχαρα και βιταμίνες.

Ορισμένα συστατικά της όπως η χρυσίνη και η τοταρόλη, παρουσιάζουν δράση εφάμιλλη γνωστών αντιμικροβιακών φαρμάκων.

Χαρακτηριστική είναι η δράση της πρόπολης στα βακτήρια της στοματικής κοιλότητας, καθώς και έναντι της Listeriamonocytogenes, ενός ζωοπαθογόνου βακτηρίου υπεύθυνο για τροφολοιμώξεις. Αυτή ακριβώς η ιδιότητά της, θα μπορούσε να συνεπάγεται και χρήση της πρόπολης ως φυσικού συντηρητικού τροφίμων.

Παράλληλα η πρόπολη εμφανίζει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, ενώ από τα πλέον σημαντικά στοιχεία που προκύπτουν από κλινικές μελέτες είναι πως συστατικά της πρόπολης εμφανίζουν κυτταροτοξικότητα έναντι καρκινικών κυττάρων, την ίδια στιγμή που είναι αδρανή έναντι των φυσιολογικών.

Επιπρόσθετα η φυσική αυτή ουσία, αποδεικνύεται αποτελεσματική εναντίον των επιθέσεων που δέχεται η επιδερμίδα μας από διάφορους παθογόνους μύκητες, μειώνοντας τους πληθυσμούς της Candida και του Microsporum.

Στην Ελλάδα υπάρχει εξαιρετική πρόπολη σε σύσταση και αξίες, εφάμιλλη κατά πολλούς ερευνητές της πρόπολης Βραζιλίας, που λόγω της ιδιαίτερης χλωρίδας, αποτελεί σημείο αναφοράς.
Διαβάστε περισσότερα...

Κωφεύει ο ΟΣΕ σε διαμαρτυρίες για προβλήματα προσβασιμότητας

Αλληλέγγυοι στο πλευρό των κινητικά αναπήρων οι εργαζόμενοι των σιδηροδρόμων



Κενό γράμμα οι υποδομές προσβασιμότητας στους ελληνικούς σιδηροδρομικούς σταθμούς...Κενό γράμμα οι υποδομές προσβασιμότητας στους ελληνικούς σιδηροδρομικούς σταθμούς...

Συνεχείς τους τελευταίους μήνες οι καταγγελίες επιβατών με αναπηρία για τις ελλείψεις προσβασιμότητας στους σιδηροδρομικούς σταθμούς της χώρας παραμένουν αναπάντητες από τους υπευθύνους.Μεταξύ πολλών σταχυολογούμε δύο ενδεικτικά παραδείγματα: Από τις 8 Φεβρουαρίου η χρήστρια αναπηρικού αμαξιδίου Κατερίνα Μωραίτου, έχει ζητήσει την επισκευή των ανελκυστήρων στον σταθμό Δουκίσσης Πλακεντίας. Όταν το αίτημα διατυπώθηκε οι ανελκυστήρες ήταν επί δύο ήδη μήνες εκτός λειτουργίας, στην ίδια κατάσταση παραμένουν και σήμερα άλλους δυόμισι μήνες μετά. Αρχές Μαρτίου, το μέλος του Δ.Σ. του πανελλήνιου συλλόγου παραπληγικών (ΠΑΣΠΑ) Σοφοκλής Αλέπης, κατήγγειλε τις ελλείψεις του σταθμού Νέας Περάμου του πραστιακού. Αναλυτικότερη η καταγγελία του Σ. Αλέπη μας υποχρεώνει να σταθούμε σ’ αυτήν ολίγον περισσότερο.


Ιδού λοιπόν τι κατήγγειλε το μέλος του Δ.Σ. του ΠΑΣΠΑ, που σημειωτέον ζει στη Νέα Πέραμο και εργάζεται στην Αθήνα (κέντρο), άρα χρησιμοποιεί τον προαστιακό καθημερινά: Ο Σταθμός της Νέας Περάμου είναι πρακτικά εγκατελελειμμένος. Ο υπάλληλος του εκδοτηρίου εισητηρίων έχει ... εξαφανιστεί. Ο ένας εκ των δύο ανελκυστήρες δεν λειτουργεί. Συχνά πυκνά χαλάει η γεννήτρια ρεύματος, πράγμα που σημαίνει ότι δεν υπάρχει καθόλου φωτισμός. Δεν λειτουργούν τα ακυρωτικά μηχανήματα εισητηρίων. Δεν υπάρχει καν η δυνατότητα απρόσκοπτης καταγγελίας όλων των παραπάνω διότι η φωνητική πύλη (τηλέφωνο 11 10) δεν έχει τη δυνατότητα καταγραφής παραπόνων!

Επ’ αφορμή της καταγγελίας Αλέπη και έχοντας συλλέξει και κάμποσες άλλες αντίστοιχες, Ο ΠΑΣΠΑ παρενέβη αρμοδίως αξιώνοντας με επιστολή του (στις 10 Μαρτίου) προς ΟΣΕ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ και λοιπούς αρμόδιους περιλαμβανομένων των πολιτικών προϊσταμένων (υπουργείο μεταφορών) άμεση αποκατάσταση των ελλειμμάτων. Ουδέν έγινε. Προ ολίγων ημερών, στο πλευρό των κινητικά αναπήρων τοποθετήθηκε η πανελλήνια ένωση προσωπικού έλξης (ΠΕΠΕ) ΟΣΕ, αποδίδοντας τα του καίσαρος τω καίσαρι. Συγκεκριμένα, η ΠΕΠΕ ΟΣΕ ενημέρωσε στις 14 Απριλίου τον ΠΑΣΠΑ ότι “έχουν δοθεί επιδοτήσεις για έργα προσβασιμότητας που ποτέ δεν ολοκληρώθηκαν. Αντ’ αυτών, οι διοικήσεις της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ΟΣΕ, καταργούν με εγκυκλίους τους τις κανονιστικές διατάξεις που αφορούν την ασφάλεια κυκλοφορίας των αμαξοστοιχιών”.

Στο αγωνιώδες ερώτημα των κινητικά αναπήρων “γιατί εξαφανίζονται και δεν μας δίνουν έστω μιά τυπική απάντηση επί των καταγγελομμένων;”, την έμμεση απάντηση έδωσε προ διημέρου το ... αίσθημα αλληλεγγύης των εργαζομένων στους σιδηρόδρομους. Με μήνυμά του στις 18 Απριλίου προς τον καταγγέλοντα Σ. Αλέπη ο αντιπρόεδρος των εργαζομένων στον προαστιακό Π. Κολοκοτρώνης, διαβεβαιώνει ότι “θα παραλάβω προσωπικά τον φάκελο παραπόνων σας ώστε να φτάσει εκεί που πρέπει”. “Νιώθω πλέον βέβαιος ότι τουλάχιστον θα μας δώσουν μιά απάντηση, τώρα που το αίτημά μας έγινε και υπόθεση των εργαζομένων στους σιδηροδρόμους” σχολιάζει ο Σ. Αλέπης, ανταποδίδοντας προς τους εργαζόμενους το αίσθημα αλληλεγγύης. Σημεία των καιρών.


Διαβάστε περισσότερα...

Στη βουλή το θέμα με το Κέντρο Πιστοποίησης της Αναπηρίας



Με ερώτησή τους προς τον υπουργό υγείας οι βουλευτές Γ. Δημαράς και Β. Οικονόμου, ζητούν εξηγήσεις για το τι μέλλει γενέσθαι με το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας που υποτίθεται ότι θα είχε ολοκληρωθεί μέχρι την πρωταπριλιά του 2011.

Οι δύο ανεξάρτητοι βουλευτές στην ερώτησή τους υπενθυμίζουν ότι “η κατάργηση των Υγειονομικών Επιτροπών των ασφαλιστικών ταμείων, των νομαρχιών και του δημοσίου βάσει της παρ 7 του αρθ 6 του ν3863/2010, χωρίς όμως να διασφαλιστεί η ταυτόχρονη έναρξη λειτουργίας του Ενιαίου Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας δημιουργεί σημαντικά προβλήματα στην καθημερινότητα των ατόμων με αναπηρία”. Οπως εξηγούν “υπάρχουν άτομα που έχει λήξει η γνωμάτευση ποσοστού αναπηρίας και πρέπει άμεσα να επανεξεταστούν καθώς για το διάστημα που δεν αξιολογείται εκ νέου το ποσοστό αναπηρίας τους διακόπτονται οι πάσης φύσεως προνοιακές παροχές”. Καταλήγοντας, θέτουν στον Α. Λοβέρδο τρία κρίσιμα ερωτήματα που έχουν ως εξής:

1. Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η δημιουργία του Ενιαίου Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας, ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα ίδρυσης και πλήρους λειτουργίας του, που εντοπίζονται οι καθυστερήσεις;
2. Σκοπεύετε να λάβετε άμεσα Υπουργική Απόφαση παράτασης λειτουργίας των Υγειονομικών Επιτροπών των πρώην Νομαρχιών, των Υγειονομικών Επιτροπών των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης και του Δημοσίου, ώστε να μπορούν να εξυπηρετηθούν οι πολίτες με αναπηρία;
3. Θα αποδεχτείτε το αίτημα της εθνικής συνομοσπονδίας ΑμεΑ να παραταθεί η λειτουργία των Υγειονομικών Επιτροπών Πιστοποίησης Αναπηρίας έως το τέλος του 2011 ώστε να διασφαλιστεί η εξυπηρέτηση των πολιτών με αναπηρία; 



Διαβάστε περισσότερα...

Ντοπέ βρέθηκε «χρυσός» νικητής στο τελευταίο παγκόσμιο στίβου αθλητών με αναπηρία

Τιμωρήθηκε με ένα χρόνο αποκλεισμό και χρηματικό πρόστιμο




H χρήση απαγορευμένων ουσιών που αποκαλύφθηκε για τον πρώτο νικητή στον δίσκο (κατηγορία F42) νοτιοαφρικανό Φανί Λομπάρντ, είχε σαν αποτέλεσμα ένα ακόμα μετάλλιο για την ελληνική αποστολή στο τελευταίο παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου αθλητών με αναπηρία.

Ο Μαρίνος Φυλαχτός που είχε καταλάβει την τέταρτη θέση με επίδοση 41 μέτρα και 23 εκατοστά έλαβε ετεροχρονισμένα το χάλκινο μετάλλιο. Στην πρώτη και δεύτερη θέση αντίστοιχα “αναρριχήθηκαν” οι Γκίνο ντε Κεερμέκερ (Βέλγιο) και Αλεντ Ντέϊβις (Βρετανία). Με το ετρεοχρονισμένο μετάλλιο του Μαρ. Φυλαχτού, η Ελλάδα έφτασε τα 10 συνολικά μετάλλια στην διοργάνωση της Ν. Ζηλανδίας.

Σε ότι αφροά τον ντοπέ Φ. Λομπάρντ, τιμωρήθηκε από την Διεθνή Παραολυμπιακή Επιτροπή (IPC) με ετήσιο αποκλεισμό από κάθε αγωνιστική δραστηριότητα καθώς και με χρηματικό πρόστιμο 1.500 δολαρίων.


Διαβάστε περισσότερα...

Αντιμέτωποι με «συμπληγάδες» οι νεφροπαθείς τελικού σταδίου

Το υπουργείο χρωστά στους προμηθευτές, οι προμηθευτές σταματούν τις προμήθειες



Η επαπειλούμενη διακοπή προμήθειας φίλτρων αιμοκάθαρσης και χορήγησης σκευασμάτων αναισθησίας συνιστά ευθεία απειλή για την ζωή των νεφροπαθών τελικού σταδίου.

Όπως επισημαίνει σε επιστολή της προς τον υπουργό υγείας η εθνική συνομοσπονδία ΑμεΑ “για άλλη μιά φορά μέσα σε διάστημα λίγων μηνών οι νεφροπαθείς βρίσκοται μεταξύ συμπληγάδων, του υπουργείου υγείας από την μιά και των προμηθευτών από την άλλη”. Η ΕΣΑμεΑ στην επιστολή της αναφέρεται σε συναισθήματα “βαθιάς ανησυχίας και αγανάκτησης των νεφροπαθών τελικού σταδίου εξαιτίας πρόσφατου εγγράφου που απέστειλε στο υπουργείο υγείας ο πανελλήνιος σύλλογος προμηθευτών υλικών τεχνητού νεφρού και σχετικών υλικών, διαμηνύοντας ότι λόγω των οφειλών του υπουργείου αδυνατούν να προμηθεύσουν τους πελάτες/νεφροπαθείς με φίλτρα αιμοκάθαρσης”.

Αξίζει να σημειωθεί ότι περίπου τρισήμισι μήνες πριν το υπουργείο υγείας είχε με έγγραφό του δεσμευτεί προς τους προμηθευτές ότι θα εξοφλήσει τα χρέη του τουλάχιστον για το πρώτο τρίμηνο του 2010 (ως πράξη καλής θέλησης για να αποφευχθεί – τότε – η κρίση), όμως η δέσμευση δεν υλοποιήθηκε. Εξωθώντας την κατάσταση στο σημερινό αδιέξοδο.

“Αυτό που αφορά τους νεφροπαθείς”, τονίζει στην επιστολή της η ΕΣΑμεΑ, “είναι η απρόσκοπτη πρόσβασή τους στα μηχανήματα αιμοκάθαρσης για να μπορέσουν να ζήσουν. Οι νεφροπαθείς δεν μπορεί συνεχώς να απειλούνται από τους προμηθευτές και από το ίδιο το Υπουργείο που δεν πρέπει πλέον να παραμείνει σε υποσχέσεις αλλά να προχωρήσει σε άμεσες και έμπρακτες ενέργειες”.


Διαβάστε περισσότερα...