Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2014

«Εφαρμόστε την αξιολόγηση»


Κάλεσμα στους δημoσίους υπαλλήλους από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης μετά την απόφαση του Πρωτοδικείου.

Μετά τη σημερινή δημοσίευση της απόφασης του Πρωτοδικείου Αθηνών, με την οποία έγινε δεκτή η αγωγή του Ελληνικού Δημοσίου και αναγνωρίστηκε ως παράνομη η ενέργεια της ΑΔΕΔΥ να καλέσει, στο πλαίσιο της απεργίας, τους δημοσίους υπαλλήλους να μην εφαρμόσουν τον ν.4250/2014, για την αξιολόγηση στο δημόσιο, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης επισημαίνει ότι «η αξιολόγηση πρέπει να προχωρήσει απρόσκοπτα».

«Η υποχρέωση καθολικής εφαρμογής του νόμου, αυτονόητη σε ένα κράτος δικαίου, επιβεβαιώνεται πλέον και μέσω της δικαστικής κρίσης» σημειώνεται σε ανακοίνωση του υπουργείου, το οποίο σημειώνει ότι «ουδείς μπορεί πλέον να επικαλείται άγνοια ή πλάνη για τις υπηρεσιακές υποχρεώσεις του σχετικά με την εφαρμογή του νέου συστήματος αξιολόγησης, καλυπτόμενος πίσω από την κινητοποίηση της ΑΔΕΔΥ, που κρίθηκε με τη δικαστική απόφαση παράνομη».



Διαβάστε περισσότερα...

Οι μειωμένες πιστώσεις οδηγούν στην απόρριψη αιτήσεων συνταξιοδότησης


Στη Β/θμια κόβονται 4 στις 10 αιτήσεις ενώ στην Α/θμια 55 συνταξιοδοτήσεις περιμένουν υπογραφή εδώ και 40 μέρες.

Εκπαιδευτικοί επιθυμούν να αποχωρήσουν από την υπηρεσία τους αλλά σε αρκετές περιπτώσεις δε μπορούν. Αν και η νομοθεσία δίνει τη δυνατότητα στους εκπαιδευτικούς να καταθέσουν αίτηση παραίτησης και μετά το διάστημα 22-30 Απριλίου, επικαλούμενοι σοβαρούς λόγους είτε οικογενειακούς είτε υγείας, παρόλα αυτά οι αιτήσεις τους είτε δεν ικανοποιούνται στο σύνολό τους, είτε αργούν να υπογραφούν από τον Υπουργό.

Χαρακτηριστικά είναι τα όσα μας δήλωσε ο αιρετός στο ΚΥΣΔΕ κ. Κορδής:
«Υπάρχουν περιπτώσεις εκπαιδευτικών με σοβαρά προβλήματα υγείας, ατόμων που αδυνατούν να κάνουν μάθημα και όμως το Υπουργείο δεν τους αφήνει να αποχωρήσουν με αξιοπρέπεια».

«Από το Σεπτέμβριο και έπειτα παρατηρείται το φαινόμενο», τόνισε ο κ. Κορδής, «να κόβεται ένα ποσοστό του 40% των αιτήσεων των εκπαιδευτικών που ζητούν να αποχωρήσουν από την υπηρεσία επικαλούμενοι σοβαρούς λόγους υγείας».

Ιδιαίτερα άτυχοι είναι οι Φιλόλογοι, οι Μαθηματικοί, οι Φυσικοί, οι Χημικοί και Βιολόγοι στους οποίους δύσκολα το Υπουργείο εγκρίνει τις αιτήσεις παραίτησης. Το γεγονός αυτό, σύμφωνα με τον κ. Κορδή, έχει άμεση σχέση με τις περιορισμένες πιστώσεις που έχει στη διάθεσή του το Υπουργείο γεγονός που το έχει αναδείξει και το news.gr.

Επίσης ο κ. Κορδής τόνισε ότι υπάρχουν περιπτώσεις που αν και το ΚΥΣΔΕ εισηγείται τις παραιτήσεις των εκπαιδευτικών το Υπουργείο προχωρά στην αναπομπή με στόχο να μειωθεί ο αριθμός όσων ζητούν παραίτηση.

Ο αιρετός στο ΚΥΣΠΕ κ. Παληγιάννης δήλωσε με τη σειρά του στο news.gr ότι είναι αδιανόητο να μην επιτρέπεται σε εκπαιδευτικούς με σοβαρά προβλήματα υγείας να αποχωρήσουν από την υπηρεσία τους. Ο αιρετός στο ΚΥΣΠΕ επεσήμανε ότι οι περισσότερες αιτήσεις είναι για λόγους υγείας καθώς οι οικογενειακοί λόγοι είναι δύσκολο να τεκμηριωθούν. «Τα τελευταία χρόνια σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς», μας ανέφερε ο κ. Παληγιάννης, «οι αιτήσεις φθάνουν συνήθως τις 250-300 και ικανοποιείται η πλειονότητα αυτών καθώς πρόκειται για εκπαιδευτικούς με σοβαρά προβλήματα υγείας».

Ο αιρετός στο ΚΥΣΠΕ τόνισε για ακόμη μια φορά ότι «πρέπει να γίνει κατανοητό απ’ όλους πως ο εκπαιδευτικός δεν είναι Β’ κατηγορίας υπάλληλος και έχει και αυτός το δικαίωμα να συνταξιοδοτείται ακόμα και κατά τη διάρκεια του διδακτικού έτους με βάση τα προβλεπόμενα από την κείμενη νομοθεσία».

Σε ανακοίνωσή του ο κ. Παληγιάννης καυτηριάζει το γεγονός ότι αν και το ΚΥΣΠΕ με τη συνεδρίασή του στις 12/9, εισηγήθηκε τη συνταξιοδότηση 55 εκπαιδευτικών για σοβαρούς λόγους υγείας, παρόλα αυτά δεν έχουν υπογραφεί ακόμα από τον Υπουργό Παιδείας αναφέροντας μεταξύ των άλλων «είναι δυνατόν να κρατάς σε ομηρία ανθρώπους με σοβαρά προβλήματα υγείας;»


Ο αιρετός στο ΚΥΣΠΕ ενημερώνει ότι στην επόμενη συνεδρίαση οι αιτήσεις θα ξεπεράσουν τις 65 και αναρωτιέται αν το Υπουργείο Παιδείας θα ακολουθήσει την ίδια τακτική. «Η αντιμετώπιση των εκπαιδευτικών με αξιοπρέπεια κι ανθρωπιά δεν πρέπει να αποτελεί ζητούμενο. Γι’ αυτό καλείται ο υπουργός παιδείας άμεσα να υπογράψει τις συνταξιοδοτήσεις των εκπαιδευτικών που εκκρεμούν από τις 12/09/2014» τονίζει ο κ. Παληγιάννης.


Στα παραπάνω να προσθέσουμε ότι οι μειωμένες πιστώσεις για προσλήψεις αναπληρωτών φαίνεται να οδηγούν και σε περιορισμό της έγκρισης των αιτήσεων για άδειες άνευ αποδοχών. 


Παραθέτουμε χωρίο ανακοίνωσης της ΟΛΜΕ σύμφωνα με την οποία «πολλά ΑΠΥΣΔΕ απορρίπτουν τις αιτήσεις αυτές, παρόλο που η νομοθεσία προβλέπει ότι «μπορεί να χορηγείται άδεια χωρίς αποδοχές μέχρι τη λήξη του σχολικού έτους, όταν συντρέχουν σοβαροί λόγοι» ακόμη και στις περιπτώσεις που η αίτηση γίνεται μετά τον Ιούνιο, επικαλούμενα την ύπαρξη κενών και τη μη ύπαρξη πιστώσεων για αναπληρωτές. Πρόκειται προφανώς για παραλογισμό αφού η πρόσληψη ενός αναπληρωτή κοστίζει στο δημόσιο περίπου το μισό ενός μονίμου εκπαιδευτικού! Οι Περιφερειακές Διευθύνσεις δυστυχώς υπακούοντας πιστά τις επιταγές της Ε.Ε. και του Δ.Ν.Τ. για τη μείωση των προσλήψεων με κάθε κόστος – κοινωνικό, αλλά και οικονομικό στη συγκεκριμένη περίπτωση – δεν χορηγούν άδειες ή επιβάλλουν περιορισμούς στη χορήγησή τους».


Διαβάστε περισσότερα...

«Μόλις 14 αστυνομικούς διαθέτει η Θάσος»


Καταγγελία- σοκ από συνδικαλιστές της ΕΛΑΣ.

Μείζον ζήτημα ασφάλειας στη Θάσο εγείρουν οι ελλείψεις που καταγγέλλει ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων νομού Καβάλας, Νίκος Ίμβρος. Σύμφωνα με τα όσα ισχυρίζεται στο νησί έχουν απομείνει μόλις 14 αστυνομικοί για να καλύψουν μια τεράστια γεωγραφική περιοχή και αμέτρητα χιλιόμετρα!

Ο Ν. Ίμβρος, με δηλώσεις του στο xronometro.com , κατηγορεί τους βουλευτές της περιφέρειας για αδιαφορία στο θέμα αυτό και επισημαίνει ότι η Αστυνομική Διεύθυνση Δράμας ενισχύθηκε με εννέα αστυνομικούς, τη στιγμή που παρουσιάζει τις μισές ελλείψεις σε σχέση με την υπηρεσία της Καβάλας, η οποία ενισχύθηκε με μόλις τρεις!

«Η Θάσος αυτή τη στιγμή απέμεινε με 14 άτομα. Ακόμη και Αστυνομικός Σταθμός να ήταν, θα είχε περισσότερο προσωπικό. Η κατάσταση είναι τραγική, γενικότερα σε όλη την Αστυνομική Διεύθυνση Καβάλας. Μας βοήθησε ο Θεός και βγάλαμε το καλοκαίρι χωρίς να σημειωθούν πολλά συμβάντα. Φαίνεται ότι δεν “προτιμηθήκαμε” από τους κακοποιούς. Η Καβάλα αισθάνεται αδικημένη, σε σχέση με τους όμορους νομούς. Οι βουλευτές μας το ξέρουν πολύ καλά το πρόβλημα, όμως δεν παίρνουν παράδειγμα από τον συνάδελφό τους στη Δράμα, που μεσολάβησε για την έλευση εννέα αστυνομικών στην Αστυνομική Διεύθυνση Δράμας έναντι μόλις τριών στη Διεύθυνση Καβάλας» τονίζει ο κ. Ίμβρος και συμπληρώνει: «Θα έλεγα ότι ταιριάζει “γάντι” η φράση “στου κουφού την πόρτα όσο θέλεις βρόντα”. Μάλιστα, διαπιστώσαμε όλοι ότι ακόμη και με λίγα άτομα στην Ασφάλεια Καβάλας, εντούτοις ήρθε αυτή η πολύ μεγάλη επιτυχία με τη σύλληψη 24 ατόμων για διακίνηση ναρκωτικών. Ευχόμαστε να μη συμβεί κάτι πολύ πιο δυσάρεστο, γιατί τότε θ’ αρχίσουν να “ψάχνονται” στο υπουργείο το τι έφταιξε. Δεν υπάρχει κάτι καλύτερο από την πρόληψη. Στους βουλευτές από την άνοιξη είχαμε κάνει μία πρόταση, η οποία αφορούσε την ενίσχυση του νησιού της Θάσου με προσωπικό ενόψει του καλοκαιριού, χωρίς έξοδα δημοσίου, με εθελοντές απ’ όλη την Ελλάδα όπως γίνεται σε όλα τα νησιά του Ν. Αιγαίου, το οποίο παρεμπιπτόντως, είναι κοντά στην Αθήνα. Κάθε χρόνο η Μύκονος, η Σαντορίνη, η Ρόδος και άλλα νησιά ενισχύονται, ενώ εμείς εδώ στον Βορρά, δυστυχώς δεν μπορούμε να πετύχουμε κάτι τέτοιο. Όταν ζήτησα τη βοήθειά τους, ενώ στην αρχή είπαν για το δίκαιο του αιτήματός μας, στη συνέχεια αδιαφόρησαν».

Αναφορικά με τις ανάγκες της Αστυνομικής Διεύθυνση Καβάλας, ο Ν. Ίμβρος σημείωσε ότι οι ελλείψεις ανέρχονται στα 120 άτομα, βάσει της οργανικής δύναμης, που είχε υποδειχθεί από το 1984.

Ωστόσο, σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες, ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων νομού Καβάλας ανέφερε ότι αυτές φτάνουν στις 30-40. «Οι ανάγκες αυτές μεγαλώνουν από τη στιγμή που 7-10 συνάδελφοι αποστρατεύονται κι έρχονται μόλις τρία άτομα να τους αναπληρώσουν. Αν δε ληφθούν σοβαρά υπόψη οι προτάσεις μας, τα κενά θα αυξηθούν πολύ περισσότερο».

Οι τρεις αστυνομικοί που τοποθετήθηκαν στην Αστ. Διεύθυνση Καβάλας, θα βρίσκονται στις νέες θέσεις τους περί το δεύτερο δεκαήμερο του Νοεμβρίου.



Διαβάστε περισσότερα...

Πιθανόν και το Νοέμβριο οι μετεγγραφές για τμήματα με μικρό αριθμό αιτήσεων


Στις 10.000 εκτιμά τον αριθμό των μετεγγραφών ο Υπουργός Παιδείας.

Σε 10.000 εκτιμά ο Υπουργός Παιδείας τον τελικό αριθμό των φοιτητών που θα λάβουν μετεγγραφή, σύμφωνα με ραδιοφωνική του συνέντευξη στον 9,84. Ο αριθμός των αιτούντων είναι 13.000 όμως ο κ. Λοβέρδος ανέφερε ότι από τους 3.500 των οικονομικών κριτηρίων ενδεχομένως να λάβουν μετεγγραφή οι 500.

Χαρακτηριστικά δήλωσε ο Υπουργός για τον κατηγορία των οικονομικών κριτηρίων ότι «περίπου 500 θα πάρουν μετεγγραφή γιατί ο σχετικός νόμος, είναι δική μου νομοθετική πρωτοβουλία αυτή, έχει ένα όριο 10% για κάθε τμήμα. Είναι το οικονομικό κριτήριο. Επειδή ήταν πολύ γενναιόδωρη η άλλη διάταξη, εγώ που πρόσθεσα αυτή για τους φτωχούς, γιατί ακούστε τώρα, προέβλεπαν για κάθε τρίτεκνο αλλά όχι για το φτωχό. Δηλαδή ένας που έχει ένα παιδί αλλά δεν έχει λεφτά, αυτός δε μπορούσε να κάνει μετεγγραφή, έπρεπε να έχει δυο σπίτια. Ενώ ένας πλούσιος τρίτεκνος μπορούσε να κάνει μετεγγραφή. Δεν είναι αντίφαση; «.

Επίσης ο Υπουργός δήλωσε ότι σήμερα στέλνονται οι καταστάσεις των φοιτητών στα ΑΕΙ και ΤΕΙ και θα ζητήσει με επιστολή του από τους Πρυτάνεις και Προέδρους να μην καθυστερήσουν τις σχετικές διαδικασίες αλλά να τις επισπεύσουν.

«Ειδικά εκείνοι που έχουν πολύ μικρό αριθμό. Υπάρχει τμήμα που έχει 5 φοιτητές. Μην τους καθυστερεί. Θα μου πείτε, είναι 5. Ναι, είναι 5 αλλά είναι 5 φαμίλιες που έχουν πρόβλημα. Να το κάνουν γρήγορα γιατί υπάρχουν παιδιά που μένουν σε ξενοδοχεία. Θα καταλάβω τώρα ας πούμε το Πολυτεχνείο, τους μηχανολόγους ν’ αργήσουν, που έχουν το μεγαλύτερο αριθμό. Αλλά δε μπορώ να καταλάβω ένα τμήμα που έχει 30 φοιτητές γιατί να μην πάει γρήγορα» υπογράμμισε ο Υπουργός Παιδείας.

Ο κ. Λοβέρδος ανέφερε ότι για τα τμήματα με λίγες αιτήσεις η διαδικασία μπορεί να ολοκληρωθεί γρήγορα «και μέσα στο Νοέμβριο τα παιδιά να πάνε στο τμήμα τους, να βρουν τους καθηγητές τους, να πάρουν τα βιβλία τους, να μπουν στις αίθουσές τους και να μην έχουμε το φαινόμενο αυτά να γίνονται το Φλεβάρη, ενώ μια οικογένεια έχει καταξοδευτεί. Κάναμε που κάναμε τη ρύθμιση αυτή τη γενναιόδωρη, ας την εφαρμόσουμε και σωστά» τόνισε ο Υπουργός..

Για το ενδεχόμενο αλλαγών στο νόμο για μετεγγραφών ο Υπουργός ανέφερε τα ακόλουθα:

Δεν έχω σκεφτεί κάτι τέτοιο, στο μυαλό μου είναι μόνο το οικονομικό κριτήριο αλλά και το κριτήριο των προσωπικών δυνατοτήτων, αναπηρίας δηλαδή. Υπάρχουν και ορισμένες άλλες περιπτώσεις που είναι τραγικές, της ζωής. Αυτές δε μπορείς να τις καλύψεις με νόμο. Έχω περίπτωση παιδιού που ο πατέρας δολοφόνησε τη μητέρα και το παιδί θέλει να γυρίσει στην πόλη να μείνει με τη γιαγιά. Και δεν είναι πρωτοετής.

Αυτό πώς να το ρυθμίσει ο νόμος; «Όποιος δολοφόνησε»; Τι να πει ο νόμος; Για φανταστείτε ένα νόμο τέτοιον, δε βγαίνει πέρα. Εδώ έχει διακριτική ευχέρεια το Υπουργείο Παιδείας, ο Υπουργός δηλαδή, να κάνει τη μετεγγραφή μεμονωμένα. Μου έθεσε προχθές το διοικητικό προσωπικό του Πανεπιστημίου Πατρών το εξής: Ένα ζευγάρι Πατρινών σκοτώθηκε στην εθνική οδό, πατέρας μάνα στον τόπο. Το παιδί είναι φοιτητής. Να το φέρουν στην Πάτρα. Θα το κάνω. Κατ’ εξαίρεση θα το κάνω. Αλλά αυτό δε μπορεί να γίνει κατηγορία με νομοθετικό κριτήριο. Θα σου πει ο άλλος, «τότε αφού το κάνεις αυτό, κάνε και το δικό μου που το πρωί που ξυπνάει βγάζει ένα σπυράκι στο μέτωπο» ή έχει αναφυλαξία ή σου φέρνω πιστοποιητικά ότι είναι ταραγμένο διανοητικά. Όχι φίλε, άστο. Δηλαδή άμα πάμε θα το ξεχειλώσουμε. Θα πάμε μόνο σε περιπτώσεις τέτοιες, κραυγαλέες που σε όποιον και να το πεις καταλαβαίνει. Αλλά αυτές τις κατηγοριοποιείς; Δε μπορώ να το κάνω. Δηλαδή τι να γράψει ο νόμος; Τι να προβλέψει; Αφού η ζωή φέρνει τ’ απροσδόκητα.



Διαβάστε περισσότερα...

Περισσότεροι από 40 οι άστεγοι στη Πάτρα


Προσπάθειες να μεταφερθούν σε πανσιόν ενόψει χειμώνα.

Σοκ προκαλεί στη Πάτρα η καταμέτρηση, από τη δημοτική Αρχή, των αστέγων στη πόλη. Όπως αναφέρει δημοσίευμα της patrastimes.gr, περισσότεροι από 40 είναι πλέον οι άστεγοι Πατρινοί, οι οποίοι απευθύνονται προς βοήθεια στην Δημοτική Αρχή, φοβούμενοι τα χειρότερα με την αλλαγή των καιρικών συνθηκών.

Από την πλευρά του ο Δήμος, να προσπαθεί όσους μπορεί να τους στεγάσει σε πανσιόν της οδού Πατρέως, αλλά μη μπορώντας να αναλάβει μεγαλύτερες πρωτοβουλίες, λόγω της μη χρηματοδότησης για κοινωνικές παροχές, από το υπουργείο.

Όπως τόνισε o αντιδήμαρχος Δημήτρης Πελεκούδας, το πρόβλημα διογκώνεται, με τις 1.300 οικογένειες που συντηρούνται από την Τράπεζα τροφίμων και τις εκατοντάδες αιτήσεις προς την Τράπεζα και την Πρόνοια, για παροχή βοήθειας. Το αδιαχώρητο επικρατεί συγχρόνως στο κοινωνικό ιατρείο και φαρμακείο, αλλά το πρόβλημα χρειάζεται κυβερνητική παρέμβαση.

«Καλούμε τους πολίτες να ξεσηκωθούν να ενωθούν μαζί μας και να ξεκινήσουμε τον κοινό αγώνα της διεκδίκησης θέσεων εργασίας και κοινωνικών παροχών», κατέληξε ο κ. Πελεκούδας.



Διαβάστε περισσότερα...

Συμπληρώθηκαν 100 χρόνια από την έναρξη των ανασκαφών στους Φιλίππους


Διεθνές συνέδριο και έκθεση φωτογραφίας από τη Γαλλική Σχολή.

Την έναρξη των ερευνών και ανασκαφών που διενεργεί η Γαλλική Σχολή Αθηνών στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων τιμά, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων, η Γαλλική σχολή σε συνεργασία με το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού στη Θεσσαλονίκη.

Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν τη διενέργεια διημέρου διεθνούς συνεδρίου (στο χώρο του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού) με θέμα «Ο χώρος των Φιλίππων, παρελθόν, παρόν, μέλλον» με τη συμμετοχή Ελλήνων και Γάλλων επιστημόνων (απόψε και αύριο) ομιλιών στο αρχαιολογικό Μουσείο της Καβάλας (μεθαύριο Σάββατο 25 Οκτωβρίου) καθώς και τη διενέργεια μεγάλων φωτογραφικών εκθέσεων (μία στη Θεσσαλονίκη και μία στην Καβάλα) με θέμα “Φίλιπποι 1914-2014. Εκατό χρόνια ερευνών της Γαλλικής Σχολής“. Οι εκθέσεις περιλαμβάνουν πλούσιο φωτογραφικό υλικό, σχέδια και μακέτες από τα αρχεία της Γαλλικής Σχολής Αθηνών, του Πανεπιστημίου της Λοζάνης και του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού, που αφορούν κυρίως στις πρώτες δεκαετίες των ανασκαφών στους Φιλίππους, εστιάζοντας ιδιαίτερα στα ευρήματα βυζαντινών χρόνων.

Ελληνική πόλη που ιδρύθηκε σε μια περιοχή με θρακικό πληθυσμό, την κατέκτησε ο Φίλιππος της Μακεδονίας, την αποίκησαν αργότερα οι Ρωμαίοι και την επισκέφθηκε ο απόστολος Παύλος, οι Φίλιπποι βρίσκονταν για αιώνες στο σταυροδρόμι μεταξύ Ανατολής και Δύσης, πάνω στον κύριο δρόμο που οδηγούσε από την Ιταλία στην Μικρά Ασία, περνώντας από το Βυζάντιο. Αρχικά, στη θέση αυτή βρισκόταν η πόλη Δάτον και ύστερα οι Κρηνίδες, και οι δύο ελληνικές εγκαταστάσεις σε θρακικό έδαφος. Τα ορυχεία χρυσού στο Όρος Παγγαίο προσέλκυσαν τον βασιλιά Φίλιππο της Μακεδονίας, τον πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ο οποίος προσάρτησε την περιοχή το 356 π.Χ. και της έδωσε το όνομά του. Οι Φίλιπποι παρέμειναν στο προσκήνιο, καθώς στην πεδιάδα των Φιλίππων έλαβε χώρα το 42 π.Χ. η μάχη ανάμεσα στον Βρούτο και τον Κάσσιο, τους δολοφόνους του Καίσαρα, και στους διαδόχους του, τον Οκτάβιο (τον μετέπειτα Αύγουστο) και τον Αντώνιο. Ο Αντώνιος ίδρυσε μάλιστα στην περιοχή μια αποικία στην οποία εγκατέστησε τους βετεράνους του. Έναν αιώνα αργότερα, ο απόστολος Παύλος αποβιβάστηκε κοντά στους Φιλίππους, πραγματοποιώντας την πρώτη του στάση σε ευρωπαϊκό έδαφος. Το πέρασμά του από τους Φιλίππους αναφέρεται στις Πράξεις των Αποστόλων. Από τότε, οι Φίλιπποι φιλοξένησαν την πρώτη χριστιανική κοινότητα της Ευρώπης.

Οι μεγάλες βασιλικές που κατασκευάστηκαν ανάμεσα στον 4ο και στον 6ο αιώνα στα πρότυπα των ναών της Κωνσταντινούπολης, κυριαρχούν ακόμα στο χώρο. Ο χώρος των Φιλίππων που είχε εγκαταλειφθεί τον 14ο αιώνα περιγράφεται από τους περιηγητές ήδη από την εποχή της αναγέννησης. Το 1861, ο Ναπολέων Γ’ οργανώνει μια επιστημονική αποστολή. Υπό την διεύθυνση του Léon Heuzey, η αποστολή αυτή είχε ως στόχο την μελέτη των χώρων που συνδέονταν με την ιστορία του Καίσαρα, για την οποία εργαζόταν ο αυτοκράτορας. Συγκροτήθηκε έτσι το πρώτο συστηματικό ευρετήριο των αρχαιολογικών καταλοίπων των Φιλίππων, το οποίο και συμπεριελήφθη στον τόμο Mission archéologique de Macédoine που δημοσιεύτηκε το 1876. Ο χώρος, ωστόσο, δεν αποτέλεσε το αντικείμενο συστηματικών ερευνών παρά μόνο στις αρχές του 20ού αιώνα, όταν, το 1914, η Γαλλική Σχολή Αθηνών οργάνωσε στους Φιλίππους μια πρώτη αποστολή μελέτης.

Κατά τη διάρκεια του Μεσοπολέμου, εκτεταμένες ανασκαφές έφεραν στο φως το μνημειώδες κέντρο της ρωμαϊκής αποικίας και τις χριστιανικές βασιλικές. Μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και έως τις μέρες μας η ελληνική Αρχαιολογική Υπηρεσία, η Εν Αθήναις Αρχαιολογική Εταιρεία και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης διεξάγουν έρευνες και πραγματοποιούν εργασίες προστασίας και ανάδειξης των μνημείων. Παράλληλα η Γαλλική Σχολή συνέχισε το ερευνητικό της έργο με μικρής κλίμακας ανασκαφές, επιφανειακές έρευνες, μελέτη και δημοσίευση του υλικού.

Τα εγκαίνια της έκθεσης στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού θα πραγματοποιηθούν απόψε στις 8 μ.μ ενώ των εγκαινίων θα προηγηθεί στις 6 μ.μ. η εναρκτήρια τελετή του συνεδρίου «Ο χώρος των Φιλίππων, παρελθόν, παρόν, μέλλον». Το συνέδριο θα χαιρετήσουν η κ. A. Τσιλιπάκου, Διευθύντρια ΜΒΠ και ο κ. Α. Farnoux, Διευθυντής Γαλλικής Σχολής Αθηνών ενώ η εναρκτήρια ομιλία θα γίνει από τον κ. Pierre Ducrey, ξένο εταίρο της Académie des Inscriptions et Belles-Lettres, και προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου της Γαλλικής Σχολής Αθηνών με τίτλο «Philippes, la redécouverte d’un site. 100 années de recherches »

To συνέδριο «Ο χώρος των Φιλίππων, παρελθόν, παρόν, μέλλον» έχει ως στόχο να κάνει έναν απολογισμό των ερευνών που έχουν διεξαχθεί στον χώρο εδώ και έναν αιώνα και να σχεδιάσει την προοπτική των μελλοντικών μελετών, σε όλους τους τομείς (αρχαιολογία, αρχιτεκτονική, επιφανειακή έρευνα, γεωμορφολογία, επιγραφική, ιστορία) και για όλες τις χρονικές περιόδους από την προϊστορία ως τη βυζαντινή περίοδο.

Η έκθεση που οργανώνεται στο πλαίσιο του εορτασμού των 100 χρόνων ερευνών της Γαλλικής Σχολής στους Φιλίππους περιλαμβάνει φωτογραφίες, σχέδια και αποσπάσματα από τα ημερολόγια των ανασκαφέων. Το υλικό προέρχεται από το πλούσιο Αρχείο της Γαλλικής Σχολής Αθηνών, αλλά και από το αρχείο του Ελβετού Paul Collart, μέλους της Γαλλικής Σχολής και υπεύθυνου πολλών αποστολών στους Φιλίππους ανάμεσα στο 1927 και το 1935. Στόχος της έκθεσης, η οποία διαρθρώνεται σε τρεις βασικές ενότητες, είναι να σκιαγραφήσει την ιστορία των ανασκαφών και των ερευνών της Γαλλικής Σχολής από το το 1914 και εξής. Η πρώτη ενότητα παρουσιάζει την ιστορία των Φιλίππων, τον τόπο και τους πρωτοπόρους, η δεύτερη την ιστορία των ανασκαφών, όπου παρουσιάζονται αναλυτικά οι ανασκαφικές περίοδοι, τα μνημεία, τα κινητά ευρήματα και οι προσπάθειες αποκατάστασης και η τρίτη ενότητα παρουσιάζει τους ανθρώπους, δηλαδή τους ανασκαφείς και τις συνθήκες διεξαγωγής των ερευνών και διαβίωσης, καθώς και την ιστορία της περιοχής και τις προοπτικές της έρευνας.

Την έκθεση που θα διαρκέσει ως και τον Ιανουάριο του 2015 συνοδεύουν και δύο προβολές, μία για τον Paul Collart, και μία για τις συνθήκες που επικρατούσαν στην Γαλλία και στην Ελλάδα το πρώτο μισό του 20ου αιώνα.



Διαβάστε περισσότερα...

Επί τάπητος οι αλλαγές στο πειθαρχικό των εκπαιδευτικών


Οι απόψεις του υπουργείου, της ΔΟΕ και της ΟΛΜΕ συγκλίνουν κατά 70-80%.

Ταύτιση απόψεων σε μεγάλο ποσοστό για το θέμα των αλλαγών στο πειθαρχικό δίκαιο υπήρξε ανάμεσα στον υπουργό Παιδείας Ανδρέα Λοβέρδο και τους συνδικαλιστικούς φορείς των εκπαιδευτικών.

Ο υπουργός Παιδείας δήλωσε ότι «για μένα το πιο βασικό είναι ότι -εν μέσω συγκρούσεων και αντιπαραθέσεων- κρατάμε ψηλά τη σημαία του διαλόγου και με τη ΔΟΕ και με την ΟΛΜΕ. Με τους εκπροσώπους τους σήμερα είχαμε περίπου σε ένα 70% με 80% ταύτιση για το θέμα των αλλαγών στο πειθαρχικό τους δίκαιο».

Ο υπουργός επεσήμανε ότι το πιο σημαντικό θέμα είναι να ξεχωρίσεις τη συμπεριφορά των εκπαιδευτικών μέσα στην υπηρεσία με εκείνη έξω από την υπηρεσία.

«Δεν μπορεί η δεύτερη, όταν δεν πρόκειται για μεγάλα αδικήματα, για κακουργήματα δηλαδή, να επηρεάζει την τύχη τους μέσα στο σχολείο. Όπως επίσης δεν μπορεί να είναι στην τύχη και στο έλεος κάθε αυθαίρετης καταγγελίας που τους οδηγεί εκτός υπηρεσίας και να τους βασανίζει για πάρα πολλά χρόνια» τόνισε ο κ. Λοβέρδος.

Ο υπουργός Παιδείας δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι υπάρχουν πάρα πολλές αυθαίρετες διώξεις γιατί προκύπτουν από αυθαίρετες καταγγελίες δίνοντας και ένα παράδειγμα.

«Δηλαδή έχω πρόβλημα εγώ γιατί δεν έβαλες καλό βαθμό στο παιδί μου, κάνω μία καταγγελία και σε ταλαιπωρώ για τέσσερα χρόνια. Φτάνουν μέχρι και τη διαθεσιμότητα» ανέφερε ο υπουργός και συνέχισε λέγοντας ότι για να έχουμε μία δίκαιη απόδοση της πειθαρχικής δικαιοσύνης, χρειάζονται καλύτερες ρυθμίσεις.

«Ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης αποδέχτηκε το περίγραμμα των σκέψεων μας και είπε ναι και θα κάνουμε μία συζήτηση. Είναι ο μεγαλύτερος κλάδος των εργαζομένων στη χώρα αυτή στο πλαίσιο της ΑΔΕΔΥ, θα κάνουμε μία αυτοτελή συζήτηση με ΔΟΕ, ΟΛΜΕ και με τον Κύριο Μητσοτάκη τις επόμενες μέρες» δήλωσε ο κ. Λοβέρδος και ανέφερε ότι έχει συνεννοηθεί με τον κύριο Μητσοτάκη και οι δικές του σκέψεις, όπως και το Υπουργείο αποδέχεται, θα γίνουν δεκτές σε έναν μεγάλο βαθμό.

Στη σημερινή συνάντηση των ΔΟΕ και ΟΛΜΕ με τον υπουργό Παιδείας προσδιορίστηκαν τα σημεία των αλλαγών και μένει να εξειδικευτούν ώστε στη συνέχεια μετά από συνεννόηση με το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης να προσδιοριστούν οι αλλαγές που τόσο πολύ θα ανακουφίσουν αυτόν τον κλάδο των εργαζομένων, τον μεγαλύτερο κλάδο των εργαζομένων στην Ελλάδα που αριθμεί 127.000.

«Συζητήσαμε επίσης και άλλα θέματα για τα οποία δεν είμαστε και τόσο σύμφωνοι ή και για άλλα στα οποία διαφωνούμε αλλά σημασία έχει ότι κάθε εβδομάδα είμαστε εδώ» ανέφερε ο κ. Λοβέρδος, ενώ γνωστοποίησε ότι στις 31 Οκτωβρίου θα υπάρξει νέα συνάντηση με την ΟΛΜΕ για το θέμα των διαθέσιμων στην τεχνική εκπαίδευση.



Διαβάστε περισσότερα...

Συμμετέχουν με 25% στις δαπάνες της πολυκατοικίας όσοι έχουν αυτόνομη θέρμανση


Κίνητρα για φυσικό αέριο δίνει νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ.

Τέλος στους… «ομηρικούς» καυγάδες που σημειώνονταν στις γενικές συνελεύσεις των πολυκατοικιών, βάζει με το νομοσχέδιο για την απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου που έθεσε σήμερα σε δημόσια διαβούλευση το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, οι ιδιοκτήτες διαμερισμάτων που θα διακόψουν τη σύνδεσή τους με το δίκτυο κεντρικής θέρμανσης της πολυκατοικίας και θα τοποθετήσουν αυτόνομο καυστήρα φυσικού αερίου, θα εξακολουθήσουν να συμμετέχουν με ποσοστό έως 25 % στις κοινόχρηστες δαπάνες λειτουργίας και συντήρησης της κεντρικής θέρμανσης.

Οι διατάξεις του νομοσχεδίου αποσκοπούν αφενός στη διευκόλυνση της επέκτασης του φυσικού αερίου στη θέρμανση κτιρίων, αφετέρου στη δίκαιη κατανομή των δαπανών θέρμανσης, δεδομένου ότι και οι ιδιοκτήτες των διαμερισμάτων με πλήρη αυτονομία ωφελούνται από τη λειτουργία των συστημάτων κεντρικής θέρμανσης, τα οποία ανεβάζουν τη θερμοκρασία, συνολικά, του κτιρίου.

Σε κάθε περίπτωση, για οποιαδήποτε αλλαγή στη θέρμανση απαιτείται η σύγκληση γενικής συνέλευσης των συνιδιοκτητών με πρωτοβουλία είτε του διαχειριστή είτε του ενδιαφερόμενου ιδιοκτήτη. Η συνέλευση μπορεί να αποφασίσει με απόλυτη πλειοψηφία των θερμαινόμενων ιδιοκτησιών (και όχι του συνόλου) την αντικατάσταση του κεντρικού καυστήρα πετρελαίου με καυστήρα φυσικού αερίου. Στην περίπτωση αυτή αποκλείεται η εγκατάσταση και λειτουργία στο κτίριο ατομικών συστημάτων θέρμανσης με φυσικό αέριο.

Αν η γενική συνέλευση απορρίψει την πρόταση για αντικατάσταση του καυστήρα ή αν δεν προχωρήσει στην υλοποίησή της, τότε κάθε ενδιαφερόμενος συνιδιοκτήτης μπορεί να αποκοπεί από το δίκτυο κεντρικής θέρμανσης του κτιρίου και να τοποθετήσει ατομικό καυστήρα και λέβητα φυσικού αερίου σε χώρο της κυριότητας ή της αποκλειστικής χρήσης του.

Η συμμετοχή των «αυτόνομων» ιδιοκτησιών στις κοινόχρηστες δαπάνες θέρμανσης ορίζεται ως εξής:

- Επί συστήματος κεντρικής θέρμανσης με ωρομετρητές ή θερμιδομετρητές αυτονομίας, το προβλεπόμενο από τη σχετική μελέτη ποσοστό της πάγιας συμμετοχής της ιδιοκτησίας αυτής, με ανώτατο όριο το 25%.

- Επί συστήματος κεντρικής θέρμανσης χωρίς ωρομετρητές ή θερμιδομετρητές, το μειωμένο ποσοστό συμμετοχής που προβλέπεται από τον κανονισμό του κτιρίου για τις κενές και μη χρησιμοποιούμενες ιδιοκτησίες, με ανώτατο όριο το 25%.

- Αν δεν προβλέπεται από τον κανονισμό μειωμένο ποσοστό συμμετοχής, το 25% του προσδιορισμένου ποσοστού συμμετοχής της ιδιοκτησίας στις δαπάνες αυτές.

Πάντως, η γενική συνέλευση του κτιρίου μπορεί οποτεδήποτε, με απόφασή της, να αποφασίσει ποσοστό πάγιας συμμετοχής μικρότερο από 25% ή και πλήρη απαλλαγή των ιδιοκτησιών που αυτονομούνται. Ορίζεται επίσης, ρητά ότι οι διατάξεις του νομοσχεδίου υπερισχύουν κάθε αντίθετης ρύθμισης των ισχυόντων κανονισμών των πολυκατοικιών της χώρας.

Άλλες διατάξεις του νομοσχεδίου προβλέπουν τη διαδικασία και το χρονοδιάγραμμα απελευθέρωσης της αγοράς φυσικού αερίου με διαχωρισμό των δραστηριοτήτων εμπορίας και διανομής. Συγκεκριμένα, από την 1η Οκτωβρίου 2015, η ΔΕΠΑ και οι ΕΠΑ υποχρεούνται να τηρούν, χωριστούς λογαριασμούς για κάθε μία από τις δραστηριότητές τους, ενώ έως την 1η Ιανουαρίου 2017 οι ΕΠΑ Αττικής, Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας υποχρεούνται να προβούν στο νομικό και λειτουργικό διαχωρισμό της δραστηριότητας Διαχείρισης των Δικτύων Διανομής.

Επίσης, από 1ης Ιανουαρίου 2016 όλοι οι Μη Οικιακοί Πελάτες με ετήσια κατανάλωση μεγαλύτερη των 2,2 GWh καθίστανται επιλέγοντες, αποκτούν δηλαδή το δικαίωμα επιλογής προμηθευτή φυσικού αερίου. Από 1ης Ιανουαρίου 2017, γίνονται επιλέγοντες όλοι οι Μη Οικιακοί Πελάτες, ανεξαρτήτως κατανάλωσης και από 1ης Ιανουαρίου 2018, όλοι οι Οικιακοί Πελάτες.



Διαβάστε περισσότερα...

Ανακοινώθηκαν 226 προσλήψεις αναπληρωτών στη δευτεροβάθμια


Σε 20 ειδικότητες μέσω δημοσίων επενδύσεων.

Από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ανακοινώθηκε ότι, για το σχολικό έτος 2014-2015, προσλαμβάνονται ως προσωρινοί αναπληρωτές πλήρους και μειωμένου ωραρίου 229 εκπαιδευτικοί, κλάδων/ομαδοποιημένων ειδικοτήτων ΠΕ02, ΠΕ03, ΠΕ04.01, ΠΕ04.02, ΠΕ04.04, ΠΕ06, ΠΕ09, ΠΕ12.04, ΠΕ12.05, ΠΕ12.06,ΠΕ14.04, ΠΕ17.02, ΠΕ17.03, ΠΕ18.02, ΠΕ18.12, ΠΕ18.18, ΠΕ18.23, ΠΕ18.31, ΠΕ18.36 και ΠΕ19-20, για την κάλυψη λειτουργικών κενών σε δημόσια σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, στο πλαίσιο του έργου με τίτλο «Πληρωμή ωρομισθίων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων» με ενάριθμο 2014ΣΕ04700000 της Συλλογικής Απόφασης Έργων (ΣΑΕ) 047 (ΑΔΑ:7ΧΜΡΦ-ΨΩΧ) του Εθνικού Σκέλους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Οι προσλαμβανόμενοι οφείλουν να παρουσιαστούν στις οικείες Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για ανάληψη υπηρεσίας, από την Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2014 έως και την Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2014, όπου και θα τοποθετηθούν, με απόφαση του Διευθυντή Εκπαίδευσης, σε κενές θέσεις των σχολείων της περιοχής, στην οποία προσλήφθηκαν, μέχρι και τη λήξη του διδακτικού έτους.

Επίσης διατέθηκε για πρόσληψη στη Σιβιτανίδειο Δημόσια Σχολή Τεχνών και Επαγγελμάτων, με απόφαση του οικείου Διοικητικού Συμβουλίου, ένας (1) αναπληρωτής κλάδου ΠΕ4.01, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις. Οι πίνακες των ονομάτων είναι αναρτημένοι στην ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας.



Διαβάστε περισσότερα...

Εκπαιδευτικοί στα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας και ασφάλιση


Τι απαντά το υπουργείο Παιδείας για την υπαγωγή τους στο ΙΚΑ.

Αν και από το Μάρτιο του 2014 οι καθηγητές των ΙΕΚ εργάζονται με ένσημα στο ΙΚΑ αυτό δεν ισχύει για τους καθηγητές των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας, παρά το γεγονός ότι οι δυο δομές υπάγονται στον ίδιο φορέα, δηλαδή τη Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης. Αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο οι εκπαιδευτικοί των ΙΕΚ όσο και των ΣΔΕ λαμβάνουν την ίδια αποζημίωση.

Το θέμα το έφεραν στη Βουλή οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ κ. Τσούκαλης και κα Ρεπούση οι οποίοι τόνιζαν ότι οι εκπαιδευτικοί των ΣΔΕ υπογράφουν σύμβαση μίσθωσης έργου, κάτι που καθιστά υποχρεωτική την εργασία με Τιμολόγιο Παροχής Υπηρεσιών και την αυτασφάλισή τους. Αντιμετωπίζονται, εν ολίγοις ως ελεύθεροι επαγγελματίες και υποχρεώνονται, εάν το ποσό πληρωμής από την εργασία τους στα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας υπερβεί τις 5.000 την επόμενη σχολική χρονιά να ανοίξουν βιβλία και να εγγραφούν στον ΟΑΕΕ με την υποχρέωση καταβολής 300 ευρώ το μήνα.

Οι βουλευτές υπογραμμίζουν ότι για το θέμα παρενέβη και ο Συνήγορος του Πολίτη, ο οποίος και ζήτησε την υπαγωγή στην ασφάλιση του ΙΚΑ των καθηγητών στα ΣΔΕ γεγονός που υπαγορεύεται από τους ίδιους λόγους που αιτιολόγησαν και την υπαγωγή των εκπαιδευτών των ΔΙΕΚ.

Το υπουργείο απάντησε ότι οι απασχολούμενοι στα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα που υλοποιεί το ΙΝΕΔΙΒΙΜ συνάπτουν σύμβαση έργου και επιλέγονται μετά από ανοικτή πρόσκληση, που διέπεται από τις αρχές της δημοσιότητας, της διαφάνειας και της ίσης μεταχείρισης.

Παράλληλα το υπουργείο επισημαίνει ότι οι απασχολούμενοι με σύμβαση έργου σε φορείς του δημόσιου τομέα, σε επιχειρήσεις ΟΤΑ καθώς και σε ερευνητικούς και τεχνολογικούς φορείς όπως ισχύει για δράσεις που χρηματοδοτούνται ή συγχρηματοδοτούνται από την ΕΕ ή άλλους διεθνείς, δημόσιους ή ιδιωτικούς φορείς, υπάγονται υποχρεωτικά στην ασφάλιση του ΟΑΕΕ.

Να αναφέρουμε ότι τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας συγχρηματοδοτούνται στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ από το «ΕΠ Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση».

Από την άλλη τα Δημόσια ΙΕΚ, τονίζει το Υπουργείο, δεν υλοποιούνται στο πλαίσιο συγχρηματοδοτούμενης πράξης και ως εκ τούτου δεν εμπίπτουν στο θεσμικό πλαίσιο για δράσεις που χρηματοδοτούνται ή συγχρηματοδοτούνται από την ΕΕ ή άλλους φορείς.



Διαβάστε περισσότερα...

Ξεκινάει το Σάββατο η ανθοκομική έκθεση


Τη διοργανώνει ο δήμος Αθηναίων στην Πλατεία Κοτζιά.

Το Σάββατο 25 Οκτωβρίου ανοίγει τις πύλες της η Ανθοκομική Έκθεση που διοργανώνει ο δήμος Αθηναίων με τους Φυτωριούχους Αττικής.

Παράλληλα με την Ανθοκομική Έκθεση, θα λειτουργεί από την Τετάρτη 29 Οκτωβρίου, περίπτερο Αστικής Πανίδας, για την ευαισθητοποίηση των πολιτών στην υιοθεσία αδέσποτων ζώων.

Η έκθεση θα παρουσιάσει πάνω από 600 είδη λουλουδιών και φυτών, θα διαρκέσει έως τις 9 Νοεμβρίου, ενώ θα είναι ανοικτή καθημερινά -από τις 9:00 το πρωί έως τις 20:00- με δωρεάν είσοδο για το κοινό.



Διαβάστε περισσότερα...

Πότε δεν ισχύει η ηλικία των παιδιών για την οικογενειακή παροχή


Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για την καταβολή του ποσού.

Υπάλληλοι με τέκνα ανήλικα ή ανίκανα σωματικά ή πνευματικά για άσκηση βιοποριστικού επαγγέλματος με ποσοστό αναπηρίας 50% τουλάχιστον, δικαιούνται οικονομική παροχή που ορίζεται σε πενήντα (50) ευρώ για ένα τέκνο, σε εβδομήντα (70) ευρώ συνολικά για δύο τέκνα, σε εκατόν είκοσι (120) ευρώ συνολικά για τρία τέκνα, σε εκατόν εβδομήντα (170) ευρώ συνολικά για τέσσερα τέκνα, και προσαυξάνεται κατά εβδομήντα (70) ευρώ ανά επιπλέον τέκνο.

Αυτά ορίζονται από την παρ.1 του άρθρου 17 του ν.4024/2011 όσον αφορά την ενίσχυση της οικογένειας των υπαλλήλων. Τα πόσα αναφέρονται πιο πάνω και διαφέρουν ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση ενώ η παροχή καταβάλλεται κάθε μήνα.

Επίσης, η κατά τα ανωτέρω παροχή χορηγείται για τέκνα προερχόμενα από γάμο, φυσικά, θετά ή αναγνωρισθέντα, εφόσον είναι άγαμα και δεν υπερβαίνουν το 18ο έτος της ηλικίας τους ή το 19ο έτος, εφόσον φοιτούν στη Μέση Εκπαίδευση.

Ειδικό, για τέκνα που φοιτούν στην ανώτερη ή ανώτατη εκπαίδευση, καθώς και σε Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (I.E.Κ.), η παροχή δίδεται μόνο κατά το χρόνο φοίτησης τους, που προβλέπεται από τον οργανισμό κάθε Σχολής, σε καμιά περίπτωση πέρα από τη συμπλήρωση του 24ου έτους της ηλικίας τους.

Για τη διακοπή της παροχής, λόγω συμπλήρωσης των ανωτέρω, κατά περίπτωση, ορίων, ως ημέρα γέννησης των παιδιών θεωρείται η 31η Δεκεμβρίου του έτους γέννησης τους και, προκειμένου περί φοιτητών ή σπουδαστών, η λήξη του ακαδημαϊκού ή σπουδαστικού έτους.

Σύμφωνα με έγγραφο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους από τα ανωτέρω προκύπτει ότι η οικογενειακή παροχή συνδέεται με την ικανότητα άσκησης βιοποριστικού επαγγέλματος μόνο στις περιπτώσεις τέκνων που είναι ανίκανα σωματικά π πνευματικά για άσκηση βιοποριστικού επαγγέλματος και αυτό προκειμένου η οικογενειακή παροχή να συνεχίσει να καταβάλλεται ακόμα και μετά την ενηλικίωση του τέκνου.

Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις, τονίζεται στο έγγραφο που αναρτήθηκε από τη ΔΔΕ Φλώρινας, το μοναδικό κριτήριο καταβολής που θέτουν οι ανωτέρω διατάξεις είναι ηλικιακό σε συνάρτηση με τη συνέχιση των σπουδών του τέκνου.

Συνεπώς η οικογενειακή παροχή συνεχίζει να καταβάλλεται για όσο χρόνο πληρούνται οι ανωτέρω προϋποθέσεις ανεξάρτητα από τη συνδρομή άλλων συνθηκών (π.χ. απασχόληση τέκνου, εισόδημα τέκνου).

Κατόπιν αυτών, ανακαλούνται όλα τα έγγραφά τα οποία έρχονται σε αντίθεση με τα διαλαμβανόμενα στο παρόν έγγραφο.



Διαβάστε περισσότερα...

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις τις επόμενες μέρες στη Θεσσαλονίκη


Εορταστικές εκδηλώσεις στην πόλη.

Μετ’ εμποδίων θα διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων τις επόμενες ημέρες στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, όπου θα πραγματοποιηθούν και φέτος οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό του πολιούχου της πόλης, Αγίου Δημητρίου και της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου.

Όπως ανακοίνωση η Τροχαία από το Σάββατο 25 Οκτωβρίου και από τις ώρες 07.30΄- 16.00΄, λόγω της γενικής δοκιμαστικής παρέλασης των μηχανοκίνητων τμημάτων, θα διακοπεί η κυκλοφορία όλων των οχημάτων στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Ν. Μουδανιών, στο τμήμα από τη νέα αερογέφυρα Θέρμης (οδός Προφήτη Ηλία) μέχρι την αερογέφυρα Ρυσίου και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας. Η κυκλοφορία όλων των οχημάτων θα διεξάγεται, ως εξής: Από Θεσσαλονίκη προς Ν. Μουδανιά: εθνική οδός Θεσσαλονίκης-Ν. Μουδανιών, νέα αερογέφυρα Θέρμης, Προφήτη Ηλία, επαρχιακή οδός Θεσσαλονίκης-Ν. Μηχανιώνας, διασταύρωση Ν. Ρυσίου, προς Ν. Ρύσιο, αερογέφυρα Ν. Ρυσίου, εθνική οδός Θεσσαλονίκης-Ν.Μουδανιών. Και τα οχήματα που θα κινηθούν από Ν. Μουδανιά προς Θεσσαλονίκη: εθνική οδός Θεσσαλονίκης-Ν.Μουδανιών, αερογέφυρα Ν. Ρυσίου, προς Ν.Ρύσιο, επαρχιακή οδός Θεσσαλονίκης-Ν.Μηχανιώνας – Προφήτη Ηλία – νέα αερογέφυρα Θέρμης – εθνική οδός. Θεσσαλονίκης-Ν.Μουδανιών.

Επίσης, από τις 05.00΄ μέχρι ώρα 13.30΄, κατά τη διάρκεια της λιτάνευσης των εικόνων Αγίου Δημητρίου και Παναγίας της Τρυφώτισσας, θα απαγορευτεί η στάση και στάθμευση όλων των οχημάτων, όπου αυτή επιτρέπεται, στους παρακάτω δρόμους, από τους οποίους θα διέλθει η πομπή: Αγ.Δημητρίου, στο τμήμα της από την οδό Ι.Δραγούμη μέχρι την οδό Πλάτωνος, Βενιζέλου, στο τμήμα της από την οδό Αγ.Δημητρίου μέχρι την οδό Ολύμπου, Ολύμπου, στο τμήμα της από την οδό Βενιζέλου μέχρι την οδό Πελοποννήσου, Πελοποννήσου, σε όλο το μήκος της και Σελεύκου, σε όλο το μήκος της. Ακόμα, από τις 10.30΄ μέχρι 13.30΄, δεν θα επιτρέπεται η κυκλοφορία όλων των οχημάτων στους παρακάτω δρόμους, από τους οποίους θα διέλθει η πομπή: Αγ. Δημητρίου, στο τμήμα της από την οδό Βενιζέλου μέχρι την οδό Πλάτωνος, Βενιζέλου, στο τμήμα της από την οδό Αγ. Δημητρίου μέχρι την οδό Ολύμπου, Ολύμπου, στο τμήμα της από την οδό Βενιζέλου μέχρι την οδό Πελοποννήσου και Πελοποννήσου, σε όλο το μήκος της.

Την Κυριακή, από τις 5.00΄ μέχρι ώρα 13.30΄, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης δοξολογίας στον ιερό ναό Αγίου Δημητρίου θα απαγορευτεί η στάση και στάθμευση όλων των οχημάτων, όπου αυτή επιτρέπεται, στους παρακάτω δρόμους: Αγ.Δημητρίου, στο τμήμα της από την οδό Σουρή μέχρι την οδό Πελοποννήσου, Κασσάνδρου, από την οδό Αγίου Νικολάου μέχρι την οδό Μακεδονικής Αμύνης, Μακεδονικής Άμυνας από την οδό Κασσάνδρου μέχρι την οδό Αγίου Δημητρίου Σελεύκου, σε όλο το μήκος της και Αριστοτέλους, στο τμήμα της από οδό Αγίου Δημητρίου μέχρι την οδό Ολύμπου.

Επίσης, από τις 10.30΄ μέχρι ώρα 13.30΄, δεν θα επιτρέπεται η κυκλοφορία όλων των οχημάτων στην οδό Αγ. Δημητρίου, στο τμήμα της από την οδό Λαγκαδά μέχρι την οδό Αγίου Νικολάου.

Τη Δευτέρα από τις 10.30΄ και μέχρι την ολοκλήρωση της μαθητικής παρέλασης απαγορεύεται η κυκλοφορία όλων των οχημάτων στους παρακάτω δρόμους: Τσιμισκή, στο τμήμα της από την πλατεία Χ.Α.Ν.Θ. μέχρι την οδό Ι.Δραγούμη, Παύλου Μελά, από την πλατεία Λ.Πύργου μέχρι την οδό Τσιμισκή και σε όλες τις κάθετες οδούς των συγκεκριμένων τμημάτων των ως άνω οδών.

Την Τρίτη από 03.00΄ και μέχρι τη λήξη της παρέλασης (θα πραγματοποιηθεί στις 11.00΄) δεν θα επιτρέπεται η στάση και στάθμευση στους παρακάτω δρόμους: Λεωφόρος Μεγάλου Αλεξάνδρου, Γ. Παπανδρέου, στο τμήμα της από Μ.Αλεξάνδρου μέχρι την οδό Μητρ. Κυδωνιών, Βασ. Γεωργίου, από τη Λεωφ. Μεγάλου Αλεξάνδρου μέχρι την οδό Ν.Γερμανού, Μ.Μπότσαρη - Καραϊσκάκη - Καλλιδοπούλου, 25ης Μαρτίου, Π.Συνδίκα, Παρασκευοπούλου, Χατζή, στα τμήματά τους από την οδό Βασ. Όλγας μέχρι τη Λεωφ. Μεγάλου Αλεξάνδρου, Στρ. Κακαβού, Παύλου Μελά, από την πλατεία Λ. Πύργου μέχρι την οδό Τσιμισκή, Στρ. Ναπολ. Ζέρβα, καθ’ όλο το μήκος της, Ανώνυμη Οδός έναντι Γ΄Σ.Σ., καθ’ όλο το μήκος της και Σουλιώτη, από την Καλλιδοπούλου μέχρι την Στρ. Κακαβού.

Επίσης, από τις 05.00΄ και μέχρι να ολοκληρωθεί η παρέλαση, λόγω της παράταξης των μηχανοκίνητων τμημάτων, δεν θα επιτρέπεται η κυκλοφορία όλων των οχημάτων στους παρακάτω δρόμους: Λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου. Γ.Παπανδρέου, στο τμήμα της από Μ.Αλεξάνδρου μέχρι την οδό Μητρ.Κυδωνιών, Βασ. Γεωργίου, στο τμήμα της από τη Λεωφ. Μεγάλου Αλεξάνδρου μέχρι την οδό Ν.Γερμανού, ενώ από τις 08.00΄ και μέχρι τη λήξη της παρέλασης, δεν θα επιτρέπεται η κυκλοφορία όλων των οχημάτων στους παρακάτω δρόμους: Μ.Μπότσαρη - Καραϊσκάκη - Καλλιδοπούλου, 25ης Μαρτίου, Π.Συνδίκα, Παρασκευοπούλου, Χατζή, στα τμήματά τους από την οδό Βασ. Όλγας μέχρι τη Λεωφ. Μεγάλου Αλεξάνδρου, Στρ. Κακαβού, Παύλου Μελά, στο τμήμα της από την πλατεία Λ.Πύργου μέχρι την οδό Τσιμισκή και Σουλιώτη, από Καλλιδοπούλου μέχρι Στρ.Κακαβού.

Εκτός από τις παραπάνω κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα απαγορευτεί η στάση και στάθμευση όλων των οχημάτων στις οδούς Αγίας Τριάδος, στο τμήμα της από την Λεωφ. Μ.Αλεξάνδρου μέχρι την οδό Βασ. Γεωργίου, κατά το χρονικό διάστημα από ώρα 14.00΄ της 27-10-2014 μέχρι ώρα 15.00΄ της 28-10-2014, στο πάρκινγκ, που βρίσκεται πίσω από την εξέδρα των επισήμων της παρέλασης επί της οδού Αθαν. Σουλιώτη, κατά το χρονικό διάστημα από ώρα 16.00΄ της 27-10-2014 μέχρι την ολοκλήρωση της παρέλασης. Ανάλογα με τις κυκλοφοριακές συνθήκες, διακοπές της κυκλοφορίας θα γίνουν και στους γύρω δρόμους.

Η Τροχαία ανακοίνωσε ακόμα ότι για λόγους ασφαλείας, στις 28-10-2014 το τμήμα της Λεωφόρου Μεγάλου Αλεξάνδρου, από τη συμβολή της με την οδό 28ης Οκτωβρίου μέχρι τη συμβολή της με την οδό Καραϊσκάκη, θα παραμείνει κλειστό για το κοινό. Όσοι επιθυμούν να παρακολουθήσουν την παρέλαση πρέπει να συγκεντρωθούν στο υπόλοιπο τμήμα της οδού, ενώ οι οδηγοί θα πρέπει να απομακρύνουν τα οχήματά τους από τους παραπάνω δρόμους.



Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΑμεΑ: Εγκύκλιος για τη χορήγηση έκπτωσης επί του ΕΝΦΙΑ


Ανακοίνωση 23.10.2014


Εκδόθηκε από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων η εγκύκλιος με τις διαδικασίες με τις οποίες θα πραγματοποιηθεί η έκπτωση ή απαλλαγή από το φόρο όσων φορολογουμένων πληρούν συγκεκριμένα περιουσιακά και εισοδηματικά κριτήρια.

Ολόκληρη η εγκύκλιος εδώ.
Η ανακοίνωση σε μορφή MS Word 2013 (134.25 KB)


Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΑμεΑ: Μπροστά στη φετινή 3η Δεκέμβρη - Ημέρα διαμαρτυρίας και προώθησης των δικαιωμάτων των ΑμεΑ


Ανακοίνωση 22.10.2014


Η 3η Δεκέμβρη αποτελεί ημέρα προώθησης των ανθρωπίνων και κοινωνικών δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία, αλλά και ημέρα άσκησης κοινωνικού ελέγχου και κοινωνικής διαμαρτυρίας. Η ημέρα αυτή μπορεί να αποτελέσει το εφαλτήριο ώστε οργανωμένη πολιτεία και αναπηρικό κίνημα της χώρας, συντονισμένοι, να κάνουν πράξη τη συμμετοχή, τη διαβούλευση και τον κοινωνικό διάλογο.

Στο πλαίσιο της 3ης Δεκέμβρη, η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, σύμφωνα με όσα ορίζει ο νόμος, κάθε χρόνο διοργανώνει μια σειρά εκδηλώσεων με στόχο την προβολή και προώθηση ζητημάτων σχετικών με την αναπηρία, καθώς και την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση όλων των αρμόδιων φορέων άσκησης εξουσίας και λήψης αποφάσεων, αλλά και του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου.

Ανάλογες εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν και φέτος. Η φετινή 3η Δεκέμβρη είναι αφιερωμένη στην Κοινωνική Προστασία - Πρόνοια και τα Άτομα με Αναπηρία, υπό το πρίσμα της Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία σε περίοδο οικονομικής κρίσης.

Καλείται ο κάθε φορέας σε τοπικό επίπεδο να αναδείξει σημαντικά θέματα στον χώρο της κοινωνικής προστασίας των ατόμων με αναπηρία, τα οποία έχουν προκύψει από τις αλλαγές σε θεσμικό, νομικό, κοινωνικό και, κυρίως, σε οικονομικό επίπεδο λόγω της οικονομικής κρίσης και της αλλαγής του δημοσιονομικού συστήματος.

Στόχος είναι η ανάδειξη κατευθύνσεων και εναλλακτικών προσεγγίσεων για τη βελτίωση της λειτουργίας των δομών κοινωνικής προστασίας, της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών στα άτομα με αναπηρία και τη διαμόρφωση ενός μοντέλου κοινωνικής προστασίας και πρόνοιας που θα βασίζεται στις αρχές και τις αξίες της Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία.

Για την Ε.Σ.Α.μεΑ. θεωρείται επιβεβλημένη και αυτονόητη η σύμπραξη των αναπηρικών οργανώσεων των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους με τους φορείς της Α΄/βάθμιας και Β΄/βάθμιας Αυτοδιοίκησης, όσον αφορά στο σχεδιασμό και στη διεκπεραίωση των εκδηλώσεων της 3ης Δεκέμβρη.

Ήδη έχει απευθυνθεί κάλεσμα σε όλες τις Περιφέρειες, τις Νομαρχίες και τους Δήμους της χώρας με σχετική επιστολή, με την οποία ενημερώθηκαν για την 3η Δεκέμβρη ώστε να συνεργαστούν με τις οργανώσεις των ατόμων με αναπηρία για την υλοποίηση εκδηλώσεων, ώστε η 3η Δεκέμβρη να είναι και στην πράξη αυτό που προορίζεται να είναι, δηλαδή μια μέρα συμμετοχής, προώθησης των ανθρώπινων και κοινωνικών δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία και άσκησης κοινωνικού ελέγχου.

Εδώ μπορείτε να βρείτε τη Διεθνή Σύμβαση για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία.
Η ανακοίνωση σε μορφή MS Word 2013 (135.84 KB).


Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΑμεΑ: Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για διερμηνείς νοηματικής γλώσσας στο Ηράκλειο Κρήτης


Ανακοίνωση 20.10.2014


Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.), Ν.Π.Ι.Δ.- Μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα, στο πλαίσιο του Ε.Π. «ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ 2007-2013», ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΡΑΞΕΩΝ «Λοιποί Φορείς Παροχής Δια Βίου Εκπαίδευσης» της προγραμματικής περιόδου «ΕΣΠΑ 2007-2013», με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο – ΕΚΤ) και εθνικών πόρων, υλοποιεί Έργο με τίτλο: «ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΗΡΙΑ - ΑΠ 7,8,9», καλεί υποψηφίους να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για την κάλυψη θέσεων Διερμηνέων Νοηματικής Γλώσσας στο πλαίσιο υλοποίησης της ΔΡΑΣΗΣ 2 «ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗΣ ΑΙΡΕΤΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΑΝΑΠΗΡΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ» του Υποέργου 1 «Εκπαιδευτικά Προγράμματα Δια Βίου Μάθησης για Άτομα με Αναπηρία» του ανωτέρω Έργου.

Την χρονική περίοδο 13-16 Νοεμβρίου 2014 (1ο 4ήμερο) και 27-30 Νοεμβρίου 2014 (2ο 4ήμερο). θα διεξαχθεί εκπαιδευτικό τμήμα στο Ηράκλειο συνολικής διάρκειας 50 ωρών. Σε περίπτωση που δεν δηλώσει συμμετοχή κωφός εκπαιδευόμενος, δεν θα ληφθούν υπόψη τυχόν αιτήσεις ενδιαφέροντος και θα ακυρωθεί η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος προς αυτή την πόλη.

Εδώ θα βρείτε την πρόσκληση και την αίτηση.
Η ανακοίνωση σε μορφή MS Word 2013 (134.97 KB).


Διαβάστε περισσότερα...

Αυτά θα προβλέπει το σχέδιο αντιμετώπισης της αιθαλομίχλης


Οριστικοποιείται το δεσμευτικό σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση του φαινομένου της αιθαλομίχλης, ύστερα από σύσκεψη αρμοδίων φορέων που συγκάλεσε η γενική γραμματέας του ΥΠΕΚΑ, Νάντια Γιαννακοπούλου, με στόχο τον καλύτερο συντονισμό της κρατικής μηχανής και των περιφερειών της χώρας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, στο σχέδιο προβλέπονται έλεγχοι στην αγορά καυσίμων στερεής βιομάζας καθώς επίσης και στις εστίες καύσης, όπως κεντρικές θερμάνσεις, αρτοκλιβάνους, βιομηχανικούς λέβητες.

Παράλληλα, προβλέπονται υπογραφές ΚΥΑ για την παράνομη υλοτόμηση και για τη δημιουργία εθελοντικού συστήματος αδειών για εισαγωγές ξυλείας στην ΕΕ.

Επιπλέον, προβλέπεται η εφαρμογή της ΚΥΑ που αφορά στη λήψη μέτρων σε περιπτώσεις επεισοδίων, η προμήθεια εξοπλισμού για τη μέτρηση αιωρούμενων σωματιδίων, η ενημέρωση ευαισθητοποίηση των πολιτών, καθώς επίσης και τρόποι χρηματοδότησης των ανωτέρω δράσεων, εφόσον κριθεί αναγκαίο

Οι εκπρόσωποι των περιφερειών, Αττικής, Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, Δυτικής Μακεδονίας, Κεντρικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας, και Κρήτης, επικρότησαν τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί, όπως η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης και η προώθηση της χρήσης του φυσικού αερίου στα νοικοκυριά.

Ενώ, δεσμεύτηκαν για την εντατικοποίηση των ελέγχων από τη πλευρά τους, τόσο σε επίπεδο εμπορίας στερεής βιομάζας, όσο και ελέγχων εκπομπών καυσαερίων σταθερών εστιών καύσης.

Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό από το ΥΠΕΚΑ, οι περισσότερες Περιφέρειες δρομολογούν, ή έχουν κινήσει, διαγωνιστικές διαδικασίες προμήθειας αναλυτών για τον έλεγχο σταθερών εστιών καύσης και για τη μέτρηση συγκέντρωσης αιωρούμενων σωματιδίων στην ατμόσφαιρα.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, ιδιαίτερη αναφορά υπήρξε στις ενέργειες που καταβάλλονται, σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο, για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών ολόκληρης της χώρας και κυρίως του πληθυσμού στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι των υπουργείων Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Υγείας, Οικονομικών, Προστασίας του Πολίτη, υπηρεσιακοί παράγοντες του ΥΠΕΚΑ, εκπρόσωποι από επτά περιφέρειες της χώρας καθώς και εκπρόσωποι της ΕΝΠΕ (Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας).



Διαβάστε περισσότερα...

Διευκρινίσεις του ΥΠΟΙΚ σχετικά με τη ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα


Με αφορμή κάποια δημοσιεύματα σχετικά με τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών,που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή, το Υπουργείο Οικονομικών απαντά τα εξής:

1. Η νέα ρύθμιση απευθύνεται ακριβώς στη συντριπτική πλειοψηφία των οφειλετών, παρέχοντάς τους τη δυνατότητα να ρυθμίσουν τις οφειλές τους προς τη Φορολογική Διοίκηση και τα ασφαλιστικά ταμεία. Λαμβάνεται μάλιστα ιδιαίτερα μέριμνα για την κατάσταση των οικονομικά ασθενέστερων, στους οποίους δίνεται η δυνατότητα ρύθμισης των οφειλών τους μέχρι και σε 100 δόσεις.

2. Σε αντίθεση με παλαιότερες ρυθμίσεις, δεν υπάρχουν περιοριστικές προϋποθέσεις για την υπαγωγή στη ρύθμιση, ούτε εισοδηματικά ή περιουσιακά κριτήρια.

3. Προβλέπεται δυνατότητα επιλογής, προκειμένου ο κάθε φορολογούμενος να μπορεί να επιλέγει τον αριθμό δόσεων που ανταποκρίνεται στις οικονομικές του δυνατότητες. Οι προσαυξήσεις, οι τόκοι και τα πρόστιμα εκπρόθεσμης καταβολής μειώνονται αναλόγως του αριθμού των δόσεων από 20% έως και 100% και προβλέπεται μειωμένο επιτόκιο.

4. Προβλέπονται πρόσθετα ευεργετήματα για την περίπτωση των οφειλετών που είχαν υπαχθεί και τηρούν με συνέπεια τους όρους της ρύθμισης της «νέας αρχής» στο πλαίσιο του ν. 4152/2013.

5. Οι οφειλέτες που εντάσσονται στη ρύθμιση πρέπει να εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους από την 1η Οκτωβρίου και εξής, έχοντας τη δυνατότητα υπαγωγής ως προς αυτές στα προγράμματα πάγιας ρύθμισης που προβλέπονται από τις κείμενες διατάξεις.

6. Η φιλοσοφία της διάταξης είναι να παράσχει στους πολίτες την αναγκαία υποστήριξη, προκειμένου να καταστήσουν το χρέος τους βιώσιμο, έτσι ώστε να επιλέξουν εκείνο το πρόγραμμα ρύθμισης που τους επιτρέπει να μη δημιουργούν νέα χρέη, προκαλώντας ένα φαύλο κύκλο τόσο γι’ αυτούς όσο και για το Δημόσιο.

7. Η διάταξη αναγνωρίζει το ενδεχόμενο συγκυριακής αδυναμίας τήρησης των όρων της ρύθμισης και προβλέπει ρητά ότι δεν επέρχεται η οποιαδήποτε δυσμενής συνέπεια στους οφειλέτες που δεν καταβάλλουν εμπρόθεσμα μέχρι δύο δόσεις ανά έτος του προγράμματος ρύθμισης.

8. Δίνεται, επίσης, η δυνατότητα επανένταξης στη ρύθμιση σε περίπτωση απώλειάς της λόγω ανωτέρας βίας.

9. Η δυνατότητα της Φορολογικής Διοίκησης να προβαίνει σε συμψηφισμό των χρηματικών απαιτήσεων του οφειλέτη κατά του Δημοσίου περιορίζεται σε ποσό που αντιστοιχεί στο 1/7 των δόσεων που υπολείπονται.

10. Διευκολύνεται, τέλος, σημαντικά σε σχέση με το προϊσχύσαν καθεστώς η άρση κατασχέσεων στα χέρια τρίτων για όσους έχουν υπαχθεί στη ρύθμιση.



Διαβάστε περισσότερα...

Πόσοι είναι οι φοιτητές που δικαιούνται μετεγγραφή


Έως απόψε το βράδυ θα έχουν αποσταλεί στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ από το υπουργείο Παιδείας, οι πίνακες με τις αιτήσεις των φοιτητών που ζητούν μετεγγραφή, ενώ οι σχολές υποδοχής υποχρεούνται μέσα στις επόμενες πέντε εργάσιμες ημέρες, δηλαδή έως την ερχόμενη Πέμπτη, να ανακοινώσουν τις ημερομηνίες εντός των οποίων θα δεχθούν τα δικαιολογητικά των ενδιαφερομένων.

Η διάρκεια υποβολής των δικαιολογητικών δεν μπορεί να υπερβαίνει τις οκτώ ημέρες.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό 9,84 ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος ανέφερε ότι από τους συνολικά 12.848 φoιτητές που ζήτησαν μετεγγραφή, περίπου 3.500 επικαλέστηκαν την οικονομική τους κατάσταση. Από αυτούς, όμως, θα πάρουν μετεγγραφή οι 500 δεδομένου ότι ο σχετικός νόμος θέτει το όριο του 10% για κάθε τμήμα.

«Άρα, από τις περίπου 13.000 αφαιρέστε 3.000, πάμε στις 10.000. Είναι αντιμετωπίσιμος ο αριθμός», σημείωσε ο υπουργός Παιδείας και ζήτησε από τις πανεπιστημιακές Αρχές να προχωρήσουν τάχιστα τις διαδικασίες ώστε να ολοκληρωθούν οι μετεγγραφές το συντομότερο δυνατό.

«Γι' αυτά τα παιδιά που είναι σε τμήματα που έχουν λίγους, μπορεί η διαδικασία να γίνει πάρα πολύ γρήγορα και μέσα στο Νοέμβριο τα παιδιά να πάνε στο τμήμα τους, να βρουν τους καθηγητές τους, να πάρουν τα βιβλία τους, να μπουν στις αίθουσές τους και να μην έχουμε το φαινόμενο αυτά να γίνονται το Φλεβάρη, ενώ μια οικογένεια έχει καταξοδευτεί. Κάναμε που κάναμε τη ρύθμιση αυτή τη γενναιόδωρη, ας την εφαρμόσουμε και σωστά», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Λοβέρδος.

Με ανακοίνωσή του, εξάλλου, το υπουργείο Παιδείας καλεί όσους αιτήθηκαν μετεγγραφή να εισέρχονται από σήμερα, Πέμπτη, στο «Ηλεκτρονικό Σύστημα Μεταφοράς Θέσεων Εισαγωγής 2014» (https://solon.it.minedu.gov.gr/) προκειμένου να ενημερώνονται για το Τμήμα/Εισαγωγική Κατεύθυνση/Σχολή/Πρόγραμμα Σπουδών υποδοχής στο οποίο οφείλουν να καταθέσουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά βάσει της ηλεκτρονικής τους αίτησης.


Διαβάστε περισσότερα...

Μάχη στη βουλή για τις προσλήψεις στον δήμο Δραπετσώνας


Χωρίς να τηρούνται οι προϋποθέσεις έγιναν οι προσλήψεις υπαλλήλων του δήμου Δραπετσώνας, σύμφωνα με το πόρισμα που κατέθεσε στη βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Αναλυτικά, σύμφωνα με τα συγκεκριμένα στοιχεία, ότι έγινε ήταν σε πλήρη γνώση των υπαλλήλων και των δημοτικών αρχών, ενώ μάλιστα είχε την αρνητική γνωμοδότηση του εργατολόγου και νυν βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Μητρόπουλου, ο οποίος είχε αποφανθεί ότι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις.

Δείτε το βίντεο της ΝΕΡΙΤ




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Διατίθενται 136 κατοικίες σε δικαιούχους του πρώην ΟΕΚ


Την καταγραφή των δικαιούχων του πρώην Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ), προκειμένου να διατεθούν 136 κατοικίες, προβλέπουν οι υπουργικές αποφάσεις τις οποίες υπέγραψε ο υφυπουργός Εργασίας Βασίλης Κεγκέρογλου.

Οι κατοικίες αυτές ανήκουν σε οικισμούς που έχουν κατασκευαστεί από τον τ.ΟΕΚ και ορισμένοι από αυτούς έχουν ολοκληρωθεί από τον ΟΑΕΔ, είναι κενές και δεν έχουν διατεθεί σε δικαιούχους.

Οι κατοικίες αυτές, βρίσκονται σε 18 νομούς της χώρας και κατανέμονται ως εξής:

Δύο κατοικίες στον Δήμο Αγρινίου και τρεις στον Δήμο Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου. Τέσσερις στον Δήμο Αλμωπίας, έξι στη Βέροια, τέσσερις στη Ζάκυνθο, εννέα στον Δήμο Θηβαίων, οκτώ στα Ιωάννινα, μία στον οικισμό "Καβάλα VIII", τέσσερις στη Χρυσούπολη, δύο στον Αμυγδαλεώνα και πέντε στις Ελευθερές. Ακόμη, τέσσερις στην Χαλκίδα, τέσσερις στον Πολιχνίτο, 11 κατοικίες στον Δήμο Αλεξάνδρειας, πέντε στην Ορεστιάδα, 16 στον οικισμό "Ξυλαγανή Ι" στο Δήμο Μαρώνειας, 12 στο Λέχοβο Δήμου Αμυνταίου, οκτώ στο Κιάτο Δήμου Σικυωνίων, οκτώ στην Κατερίνη, 12 στην Τρίπολη, δυο στο Δήμο Σύρου - Ερμούπολης και έξι στον οικισμό "Ανδραβίδα Ι" στον Δήμο Ανδραβίδας στην Κυλλήνη.

Η διάθεση των κατοικιών θα πραγματοποιηθεί ύστερα από κλήρωση.


Διαβάστε περισσότερα...

Ενδείξεις για τυμβωρύχους και οι γρίφοι της Αμφίπολης - Νέα τρισδιάστατη απεικόνιση


Αυξάνονται οι ενδείξεις για τυμβωρύχους στην Αμφίπολη

Θέμελης: «Το κεφάλι είναι προφανές ότι το σπάσανε και το πέταξαν στην άλλη γωνία».

Πολύ ισχυρές είναι πλέον οι ενδείξεις ότι υπήρξε εισβολέας ή εισβολείς στον τάφο της Αμφίπολης. Το γεγονός ότι το κεφάλι βρέθηκε τόσο μακριά από την αρχική του θέση δεν μπορεί εύκολα να ερμηνευτεί και όλα δείχνουν ότι ο τάφος έχει συληθεί. Μάλιστα αρχαιολόγοι εκτιμούν ότι μπορεί να μην βρεθεί τίποτα εντός του νεκρικού θαλάμου.

Τα νέα ευρήματα συνιστούν ακόμα μία ισχυρότατη ένδειξη με κυριότερη βέβαια τη σπασμένη θύρα, ότι έχει γίνει εισβολή στον τάφο.

Οι τυμβωρύχοι έκαναν ζημιά, υποστήριξε ο καθηγητής Αρχαιολογίας Π. Θέμελης σχετικά με το ταφικό μνημείο της Αμφίπολης και σχολιάζοντας τα νέα, εντυπωσιακά ευρήματα που εικόνες αυτών δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα.

«Το κεφάλι είναι προφανές ότι το σπάσανε και το πέταξαν στην άλλη γωνία», ανέφερε ο κ. Θέμελης στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA και πρόσθεσε ότι "δυστυχώς ο τάφος έχει παραβιαστεί".

Όπως είπε, ο ίδιος είχε υποψιαστεί ότι είχε συληθεί ο τάφος «από τις ενδείξεις από τα σπασμένα κεφάλια των Σφιγγών, τα σπασμένα φτερά, την απουσία των συνδέσμων των σιδερένιων και στα χέρια ακόμα των Καρυατιδών έλλειπαν οι σύνδεσμοι». Υποστήριξε ότι το μνημείο «ως αρχιτεκτόνημα είναι σημαντικό», όμως «υπάρχει κίνδυνος να μην υπάρχει τίποτα μέσα" και εξέφρασε την αισιοδοξία μέσα στον τάφο να βρεθούν ζωγραφιές, τοιχογραφίες, τα οποία θα ήταν «σημαντικά στοιχεία».

Τον προβληματισμό του για την σπασμένη θύρα της εισόδου εξέφρασε ο κ. Θέμελης λέγοντας ότι «αυτή η μαρμάρινη πόρτα που έκλεινε ερμητικά τον νεκρικό θάλαμο που είναι και ωραία διακοσμημένη, είναι σπασμένη, βρήκαν κομμάτια, την κολλάνε τώρα και πολύ καλά κάνουν. Αλλά ποιος την άνοιξε; Ποιος την έσπασε;» Όπως τόνισε πολλοί τάφοι παραβιάζονταν μετά τους ενταφιασμούς καθώς γνώριζαν ότι υπήρχαν θησαυροί μέσα, αυτό όμως δεν μειώνει την αξία του.


----------------------

Οι επτά γρίφοι της Αμφίπολης

Σύντομα με την ολοκλήρωση της αποχωμάτωσης αναμένονται απαντήσεις.

Όσο περισσότερα είναι τα ευρήματα στον τάφο της Αμφίπολης, τόσο πολλαπλασιάζονται τα ερωτηματικά για τον τύμβο.

Επτά είναι οι κυριότερες απορίες που δημιουργούνται σύμφωνα με το «Έθνος».

1. Το κεφάλι της ανατολικής Σφίγγας εντοπίστηκε θαμμένο σε επίπεδο πιο κάτω από το μαρμάρινο κατώφλι του τρίτου θαλάμου. Πώς βρέθηκε εκεί;

Πρόκειται για το πλέον βασικό ερώτημα με βάση τα πρόσφατα ευρήματα. Πιθανότατα ευθύνονται τυμφωρύχοι. Το κεφάλι άλλωστε ζυγίζει 100 - 150 κιλά.

2. Θα βρεθεί το άλλο κεφάλι από τη δεύτερη -τη δυτική- Σφίγγα, που λείπει επίσης;

Η τελευταία ελπίδα γι' αυτό είναι η αποκάλυψη του δαπέδου, όταν φύγουν και από εκεί τα χώματα.

3. Το πώρινο δάπεδο του τρίτου θαλάμου είναι "αναστατωμένο". Γιατί;

Η καθίζηση που παρατηρείται ίσως πρόκειται για κακοτεχνία στην κατασκευή, ενώ εκτιμάται ότι δε θα βρεθεί άλλη διακόσμηση.

4. Η μαρμάρινη θύρα είχε ανοίξει και κλείσει περισσότερες φορές από μία;

Στο μαρμάρινο κατώφλι αποκαλύφθηκαν ράγες για να ανοιγοκλείνει η πόρτα, στοιχείο που δείχνει ότι ήταν από την αρχή κατασκευασμένη για κάτι τέτοιο.

5. Υπάρχει τελικά το τέταρτο θύρωμα;

Οι ανασκαφείς πρέπει να κατέβουν κι άλλο, για να λυθεί το μυστήριο αν υπάρχει κι άλλος χώρος στον τέταρτο διαφραγματικό χώρο.

6. Τι άλλα ευρήματα αναμένονται;

Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, λείπει το κεφάλι της δυτικής Σφίγγας. Αναζητούνται ακόμη επίσης οι μαρμάρινες δοκοί της ψευδοροφής. Αναμένονται όμως ακόμη κτερίσματα, προσφορές στο νεκρό και η ίδια η σαρκοφάγος.

7. Είναι ο τάφος συλημένος;

Αν και οι απόψεις διίστανται, η Κατερίνα Περιστέρη επαναλαμβάνει συνέχεια ότι είναι ασύλητος, μιας και οι σφραγιστικοί τοίχοι εκτιμάται ότι έγιναν αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ταφής, προκειμένου να προστατευτεί ο τάφος.

Η αντίθετη άποψη έχει ως επιχειρήματα τις επιχωματώσεις σε άσχετα σημεία και τις καταστροφές που έχουν παρατηρηθεί στα ευρήματα που έχουν μέχρι τώρα βρεθεί.


----------------------

Τρισδιάστατη περιήγηση στον τάφο της Αμφίπολης

Νέο 3D βίντεο, ακόμα πιο εντυπωσιακό, σου δίνει την αίσθηση του τύμβου της Αμφίπολης, με βάση τα μέχρι τώρα ευρήματα.

Το εντυπωσιακό βίντεο τελειώνει «ανοίγοντας» την μαρμάρινη πόρτα που οδηγεί στον 4ο θάλαμο.

Δείτε το βίντεο:



Διαβάστε περισσότερα...

Πήρε εξιτήριο η Συνοδινού


Εξιτήριο πήρε χθες η Άννα Συνοδινού από το νοσοκομείο Σωτηρία, όπου νοσηλευόταν για περίπου τέσσερις μήνες.



Η μεγάλη κυρία του θέατρου, που τις πρώτες μέρες της ασθένειάς της λαχτάρησε τα οικεία της πρόσωπα αλλά και τους θαυμαστές της, βρίσκεται τώρα υπό την σκεπή των αγαπημένων της ανθρώπων οι οποίοι από την πρώτη στιγμή της περιπέτειας της υγείας της βρέθηκαν στο πλευρό της.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αυτή είναι η ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη


Την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία σε έως και 100 δόσεις, τη μείωση κατά 30% της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης από 1.1.2015 και την παράταση τουλάχιστον έως και το τέλος του επόμενου έτους του μειωμένου ΦΠΑ 13% στην εστίαση, προβλέπει, μεταξύ άλλων, τροπολογία που κατατίθεται σήμερα στη Βουλή από τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη.

Σε αυτήν περιλαμβάνεται, επίσης, ευνοϊκό πλαίσιο ρύθμισης των οφειλών προς τον πρώην Οργανισμό Εργατικής Εστίας

Μεταξύ άλλων, στην τροπολογία:

- Καθορίζεται ο τρόπος ρύθμισης βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων οφειλών στη Φορολογική Διοίκηση έως την 1η Οκτωβρίου 2014 σε 12 ως 100 δόσεις. Προβλέπονται απαλλαγές από τις προσαυξήσεις, τους τόκους και τα πρόστιμα εκπρόθεσμης καταβολής που φτάνουν μέχρι και το 100%, ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων, ως εξής:

α) Εφάπαξ, με απαλλαγή κατά ποσοστό 100%

β) Έως 12 μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή κατά ποσοστό 90%

γ) Έως 24 μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή κατά ποσοστό 80%

δ) Έως 36 μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή κατά ποσοστό 70%

ε) Έως 48 μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή κατά ποσοστό 60%

στ) Έως 60 μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή κατά ποσοστό 50%

ζ) Έως 72 μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή κατά ποσοστό 30%

η) Έως 100 μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή κατά ποσοστό 20%

Δυνατότητα ρύθμισης των οφειλών σε 100 δόσεις προβλέπεται μόνο για οφειλέτες με χρέη προς το δημόσιο έως 15.000 ευρώ.

Το ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης της ρύθμισης δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 50 ευρώ.

Στη ρύθμιση υπάγονται οφειλές φυσικών και νομικών προσώπων έως 1.000.000 ευρώ, με ευνοϊκό επιτόκιο που ανέρχεται σε 4,56%, ετησίως. Η σχετική αίτηση υποβάλλεται στη Φορολογική Διοίκηση, μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Μαρτίου 2015.

Προϋπόθεση υπαγωγής αποτελούν η υποβολή των προβλεπομένων από το νόμο φορολογικών δηλώσεων και η φορολογική ενημερότητα των υπαγομένων, καθ' όλη τη διάρκεια της ρύθμισης.

Η μη εμπρόθεσμη καταβολή δόσης επιφέρει την απώλεια των ευεργετημάτων της ρύθμισης, την υποχρέωση άμεσης καταβολής του υπολοίπου της οφειλής και την άμεση επιδίωξη της είσπραξής της. Κατ΄ εξαίρεση, τα ευεργετήματα της ρύθμισης δεν χάνονται στην περίπτωση που ο οφειλέτης δεν καταβάλλει εμπρόθεσμα μέχρι 2 δόσεις κατ' έτος ή μία δόση για χρονικό διάστημα που δεν υπερβαίνει τους δύο μήνες. Σε περιπτώσεις απώλειας της ρύθμισης για λόγους ανωτέρας βίας, ο οφειλέτης μπορεί, εντός δύο μηνών από την απώλεια αυτής, να υποβάλει άπαξ αίτηση επανένταξής του στη ρύθμιση με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις και για τον εναπομείναντα αριθμό δόσεων αυτής.

Με την υπαγωγή και συμμόρφωση του οφειλέτη στη ρύθμιση τμηματικής καταβολής χορηγείται από τη Φορολογική Διοίκηση αποδεικτικό ενημερότητας και βεβαίωση οφειλής κατά τα αναφερόμενα στο νόμο, αναβάλλεται η εκτέλεση της ποινής που επιβλήθηκε κατά τις διατάξεις του άρθρου 25 του ν. 1882/1990 και αναστέλλεται η παραγραφή του αδικήματος κατά το χρονικό διάστημα της αναστολής της ποινικής δίωξης. Παράλληλα, αναστέλλεται η λήψη αναγκαστικών μέτρων και η συνέχιση της διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης, καθώς και η λήψη άλλων διασφαλιστικών μέτρων.

Σημειώνεται ότι, προκειμένου να εξασφαλισθεί η ευρύτερη δυνατή συμμετοχή στη ρύθμιση και η διευκόλυνση των φορολογουμένων, ώστε να εκπληρώσουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις, δεν τίθενται περιοριστικές προϋποθέσεις υπαγωγής στη ρύθμιση.

- Προβλέπεται ευνοϊκά κίνητρα για τους συνεπείς φορολογούμενους που είχαν ήδη υπαχθεί στη ισχύουσα ρύθμιση εξόφλησης των χρεών τους, να παραμείνουν σ' αυτήν ή να επιλέξουν την υπαγωγή τους στην νέα ρύθμιση. Στους φορολογούμενους αυτούς προσφέρεται η δυνατότητα είτε να υπαχθούν στη νέα ρύθμιση με το μεγαλύτερο αριθμό δόσεων, μέχρι και 100, με επανυπολογισμό του επιτοκίου αναδρομικά στο 4,56% έναντι 8,75% και με απαλλαγή από προσαυξήσεις, τόκους και πρόστιμα εκπρόθεσμης καταβολής, που προβλέπονται στη ρύθμιση είτε να διατηρήσουν την υφιστάμενη ρύθμιση με επιπλέον κίνητρο την περαιτέρω μείωση των προσαυξήσεων κατά 20%.

- Η εφαρμογή του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 13% στην εστίαση μέχρι 31.12.2015. Στόχος, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, είναι η διατήρηση των τελικών τιμών στον τομέα αυτό στα υφιστάμενα επίπεδα, η τόνωση της ανταγωνιστικής θέσης της χώρας στον τουριστικό τομέα γενικά, καθώς και ο περαιτέρω περιορισμός των φαινομένων φοροδιαφυγής.

- Η μείωση κατά 30% από 1.2015 της εισφοράς αλληλεγγύης στα φυσικά πρόσωπα, όπως ορίζεται στο άρθρο 29 του ν.3986/2011

- Συνιστάται στο υπουργείο Οικονομικών Γενική Γραμματεία Οικονομικής Πολιτικής και μετονομάζεται η Γενική Γραμματεία Οικονομικής και Δημοσιονομικής Πολιτικής σε Γενική Γραμματεία Δημοσιονομικής Πολιτικής.

- Συμπληρώνεται το νομικό πλαίσιο στελέχωσης του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων και προβλέπεται ότι τα καθήκοντα του Προέδρου μπορεί να ανατίθενται, με απόφαση του υπουργού Οικονομικών, στο Γενικό Γραμματέα Οικονομικής Πολιτικής του υπουργείου Οικονομικών.

- Παρέχεται η δυνατότητα στη Διυπουργική Επιτροπή Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων να εξουσιοδοτεί τον υπουργό Οικονομικών ή άλλο μέλος της για τη διενέργεια των δικαιοπραξιών ή υλικών ενεργειών που είναι αναγκαίες για την ολοκλήρωση της μεταβίβασης του περιουσιακού στοιχείου. Η εν λόγω εξουσιοδότηση παρουσιάζει ιδιαίτερη πρακτική σημασία όταν το μεταβιβαζόμενο περιουσιακό στοιχείο είναι στην αλλοδαπή, οπότε και πρέπει να τηρηθούν οι διαδικαστικές προϋποθέσεις για την ολοκλήρωση της μεταβίβασης που προβλέπει το δίκαιο του τόπου αυτού.

- Θεσπίζεται πλαίσιο ρύθμισης οφειλών προς τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης πλην του ΝΑΤ, για ληξιπρόθεσμες οφειλές μέχρι την 30-9-2014. Και για τις οφειλές αυτές η αίτηση υπαγωγής θα μπορεί να υποβληθεί το αργότερο μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Μαρτίου του έτους 2015. Οι οφειλές αυτές μπορούν να ρυθμιστούν εφάπαξ είτε έως σε 100 δόσεις, με αντιστρόφως ανάλογη έκπτωση επί των προσαυξήσεων, τελών καθυστέρησης και λοιπών επιβαρύνσεων, η οποία έκπτωση άρχεται από ποσοστό 100% μέχρι ποσοστό 20% για την περίπτωση εξόφλησης σε 100 δόσεις. Δυνατότητα εξόφλησης των οφειλών σε 100 δόσεις προβλέπεται μόνο για οφειλές ως 15.000 ευρώ ενώ η ελάχιστη δόση θα είναι τουλάχιστον 50 ευρώ.

Σύμφωνα με την τροπολογία, θα συγχωρείται η μη εμπρόθεσμη καταβολή, δίχως να απόλλυνται τα ευεργετήματα της ρύθμισης, σε δυο περιπτώσεις:

α) Σε περίπτωση μη εμπρόθεσμης καταβολής μέχρι δύο δόσεων ανά έτος προγράμματος ρύθμισης ή

β) σε περίπτωση μη εμπρόθεσμης καταβολής μίας δόσης της ρύθμισης ανά έτος προγράμματος ρύθμισης για χρονικό διάστημα μέχρι δύο μηνών.

Και για τους συνεπείς οφειλέτες προς τα ταμεία προβλέπονται κίνητρα να παραμείνουν στη ρύθμιση στην οποία ήδη υπάγονται ή να ενταχθούν στην νέα. Έτσι, θα επωφελούνται του μειωμένου επιτοκίου ύψους 4,56%, καθώς και των μειωμένων προσαυξήσεων της νέα ρύθμισης αναδρομικά, από την ένταξή τους στη ρύθμιση της «νέας αρχής» του ν. 4152/2013.

Για όσους επιλέξουν να συνεχίσουν τη ρύθμιση της «νέας αρχής» του ν. 4152/2013, παρέχεται το επιπλέον πλεονέκτημα της αναδρομικής μείωσης κατά ποσοστό 20% των προσαυξήσεων, τελών καθυστέρησης και λοιπών επιβαρύνσεων, επιβραβεύοντας όσους, παρά τη δύσκολη συγκυρία, ήταν συνεπείς και παραμένουν στον αριθμό δόσεων της αρχικής τους ρυθμίσεως.

- Παρέχεται η δυνατότητα χρονικής επιμήκυνσης των στεγαστικών δανείων με επιδότηση επιτοκίου από τον τέως Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ), χωρίς οι δανειολήπτες να απολέσουν την επιδότηση από τον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ), καθολικό διάδοχο του πρώην ΟΕΚ, όπως αυτή (η επιδότηση) θα διαμορφωθεί υπό τον περιορισμό της μη ανάληψης επιπλέον υποχρεώσεων από τον Οργανισμό. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι οι δανειολήπτες να μην έχουν υπερβεί κατά το χρόνο της υποβολής της αίτησης τη συμβατική προθεσμία των έξι μηνών. Ο Οργανισμός θα συμμετέχει στη διαπραγμάτευση, το δε ποσό επιδότησης, χωρίς να μεταβάλλεται το ύψος του, θα καταβάλλεται σε μικρότερο χρονικό διάστημα, χωρίς επιβάρυνση του ΟΑΕΔ από τη μετατροπή των τοκοχρεολυτικών πινάκων αποπληρωμής των εν λόγω δανείων.

- Αξιοποιούνται τα σύγχρονα πληροφοριακά εργαλεία (Ενιαίο Σύστημα Ελέγχου Πληρωμών Συντάξεων «ΗΛΙΟΣ», Εθνικό Μητρώο Ασφάλισης - Ασφαλιστικής Ικανότητας, Ενιαία Αρχή Πληρωμών, «Εργάνη», ΓΓΔΕ) έτσι ώστε να καταστεί δυνατή μια δέσμη στοχευμένων διασταυρώσεων. Οι διασταυρώσεις αυτές αποσκοπούν στην αποτύπωση των δικαιούχων, στη διασφάλιση της διαφάνειας των παροχών αλλά και στον εντοπισμό ενδεχόμενης παραβατικότητας σε πεδία που ξέφευγαν του ελέγχου, λόγω της απουσίας αξιόπιστων βάσεων δεδομένων και της έλλειψης διασύνδεσης και διαλειτουργικότητας, που τελικά απέβαινε εις βάρος του ασφαλιστικού συστήματος εν γένει.

- Στο πληροφοριακό σύστημα της Ηλεκτρονικής Ακαδημαϊκής Ταυτότητας των φοιτητών και σπουδαστών, εισάγεται ο ΑΜΚΑ και ακολούθως διασυνδέεται με το μητρώο ΑΜΚΑ-ΕΜΑΕΣ για την παρακολούθηση της διατήρησης της φοιτητικής και σπουδαστικής ιδιότητας των προστατευόμενων μελών των ασφαλισμένων.






Διαβάστε περισσότερα...

10 συμβουλές για συνετή χρήση του smartphone σας


Ολοένα και περισσότεροι διαθέτουν πλέον «έξυπνο» κινητό τηλέφωνο. Πόσοι όμως από εσάς το χρησιμοποιείτε με σύνεση, τέτοια ώστε να μην αποδειχθεί η χρήση αυτή επιβλαβής για την υγεία σας;

Όσοι δεν μπορείτε να δώσετε μια σαφή απάντηση ακολουθήστε τις 10 παρακάτω συμβουλές, ώστε να χρησιμοποιείτε το smartphone σας με μέτρο:

1.Όταν θέλετε να ηρεμήσετε και να μην ακούτε το τηλέφωνό σας να χτυπά, καλό θα είναι να το βάλετε στην ένδειξη «Μην ενοχλείτε» και όχι στην αθόρυβη λειτουργία με δόνηση.

2.Όταν βγαίνετε για φαγητό, καφέ ή ποτό και δεν περιμένετε κάποιο επείγον τηλεφώνημα, μην αφήνετε το κινητό σας στο τραπέζι. Είναι καλύτερο να παραμείνει στην τσάντα σας.

3.Αν όντως είναι ανάγκη να χρησιμοποιήσετε το smartphone σας και είστε έξω με φίλους, το σωστό θα ήταν να ζητήσετε συγγνώμη για τη συμπεριφορά σας, που μπορεί να θεωρηθεί αδιάφορη και αγενής. Έτσι, και θα τελειώσετε πιο γρήγορα τη δουλειά σας και θα μπορέσετε να έχετε μια βαθιά επικοινωνία με τους φίλους σας.

4.Μην χρησιμοποιείτε το τηλέφωνό σας όταν βαριέστε. Δίνετε την εικόνα «εξαρτημένου» με το smartphone σας.

5.Μη στέλνετε μηνύματα και κάνετε παράλληλα κάτι άλλο. Αν για παράδειγμα επιδίδεστε σε «texting» και ταυτόχρονα οδηγείτε, μπορείτε να προκαλέσετε ή να εμπλακείτε σε σοβαρό τροχαίο.

6.Καταργήστε την εφαρμογή που δείχνει στην οθόνη του κινητού σας τον αποστολέα και μέρος του περιεχομένου από το μήνυμα που σας στέλνει -πριν καν το ανοίξετε. Σεβαστείτε την ιδιωτικότητα των μηνυμάτων.

7.Ζητήστε την άδεια να δείτε τις φωτογραφίες των άλλων. Όταν κάποιος σας δίνει για λίγο το κινητό του, αυτό δεν σημαίνει πως έχετε το ελεύθερο να βλέπετε όλο το άλμπουμ του.

8.Σταματήστε να τα καταγράφετε όλα. Είναι ωραίο να απαθανατίζετε κάποιες στιγμές, προκειμένου να θυμάστε τα σημαντικά γεγονότα της ζωής σας, αλλά όταν σταματάτε για να βγάλετε φωτογραφία το οτιδήποτε, αφενός δεν ζείτε τη στιγμή, αφετέρου οι πραγματικά σημαντικές στιγμές χάνουν το νόημά τους.

9.Χαμηλώστε λίγο τα ακουστικά σας. Δεν υπάρχει κάτι πιο ενοχλητικό και αγενές από το να ακούει κάποιος στο μετρό –για παράδειγμα- μουσική από το smartphone του τόσο δυνατά, που να ενοχλεί και τους γύρω του από την ένταση. Επιπλέον, είναι ιδιαίτερα επιβλαβές για την ακοή σας.

10.Κάντε μικρά διαλείμματα από την τεχνολογία. Θέστε ένα χρονοδιάγραμμα, όπως για παράδειγμα δύο ώρες το μεσημέρι, ή ένα ολόκληρο Σαββατοκύριακο -γιατί όχι;- που θα κλείσετε το κινητό σας τηλέφωνο και δεν θα το χρησιμοποιείτε ούτε για να δείτε τα e-mails σας.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...