Τρίτη 5 Ιουλίου 2011

Παχυσαρκία και άσκηση



Με το κατάλληλο πρόγραμμα και με ιατρικό έλεγχο θα δείτε αποτελέσματα!
Σήμερα, η κακή διατροφή, σε συνδυασμό με την έλλειψη άσκησης και τους γρήγορους ρυθμούς ζωής, έχει οδηγήσει σε αύξηση του αριθμού των υπέρβαρων ατόμων αλλά και σε διόγκωση του προβλήματος της παχυσαρκίας, που τις τελευταίες δεκαετίες έχει λάβει διαστάσεις επιδημίας. Η παχυσαρκία αναγνωρίζεται πλέον ως σοβαρή νόσος και από τις σημαντικότερες αιτίες της πρόωρης νοσηρότητας και θνησιμότητας του παγκόσμιου πληθυσμού.

Τι εννοούμε όμως, όταν κάνουμε λόγο για παχυσαρκία;

Παχυσαρκία θεωρείται η κατάσταση της υπερβολικής συσσώρευσης λίπους στο σώμα. Άτομα με Δείκτη Μάζας Σώματος (B.M.I.-body mass index) >25kg/m2 θεωρούνται υπέρβαρα και >30kg/m2 παχύσαρκα. Ο λιπώδης ιστός είναι απαραίτητος για μερικές βασικές λειτουργίες, αλλά η υπέρμετρη αύξησή του μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές παθήσεις, όπως καρδιαγγειακά, εγκεφαλικά, υπέρταση, διαβήτη, αναπνευστικά προβλήματα, οστεοαρθρίτιδες, υψηλή χοληστερίνη και τριγλυκερίδια, καθώς και σε διάφορες μορφές καρκίνου.

Αρκετοί παχύσαρκοι υποστηρίζουν με θέρμη πως η κληρονομικότητα είναι η μοναδική αιτία για την κατάστασή τους, ως δικαιολογία για την αδυναμία τους να αντιμετωπίσουν τον ίδιον τους τον εαυτό. Σίγουρα τα γονίδια επηρεάζουν κατά ένα ποσοστό της τάξεως του 25%-40%, αλλά καθοριστικό για την εκδήλωση της παχυσαρκίας είναι το περιβάλλον. Αν το ενεργειακό ισοζύγιο πρόσληψης και κατανάλωσης θερμίδων είναι αρνητικό, ακόμα και αν κάποιος φέρει τα γονίδια της παχυσαρκίας, δε σημαίνει αυτόματα πως θα οδηγηθεί σε αυτήν.

Η αντιμετώπιση της σοβαρής αυτής ασθένειας απαιτεί την συνεργασία πολλών εξειδικευμένων επιστημόνων. Η σημαντικότερη ίσως προσέγγιση είναι αυτή της ψυχολογικής υποστήριξης, διότι χωρίς αυτήν το άτομο αδυνατεί να συνεχίσει ακόμα και να ξεκινήσει κάθε προσπάθεια. Η διατροφική παρακολούθηση, καθώς και η προσπάθεια για αύξηση της φυσικής δραστηριότητας, είναι τα αμέσως επόμενα βήματα. Εάν τα παραπάνω αποτύχουν, τότε και μόνο μετά από προτροπή του γιατρού και συνεχή ιατρική παρακολούθηση, ο παχύσαρκος μπορεί να καταφύγει σε φαρμακευτική αντιμετώπιση.

Η σημασία της άσκησης:
Παρόλο που η φυσική δραστηριότητα βοηθά στην πρόληψη, στην αντιμετώπιση και στη διατήρηση του σωματικού βάρους, αρκετοί παχύσαρκοι που συμμετέχουν σε προγράμματα άσκησης δεν επιτυγχάνουν τα επιθυμητά αποτελέσματα. Αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο στην ελλιπή ενημέρωσή τους, στη μειωμένη προσπάθεια και στη χαμηλή ψυχολογική υποστήριξη.

Το πρώτο βήμα του καθηγητή φυσικής αγωγής σε ένα πρόγραμμα άσκησης παχύσαρκου, είναι να εκτιμήσει και να καταγράψει την αρχική κατάσταση του ασθενούς, με: λιπομέτρηση, σωματομέτρηση, καταγραφή του ΔΜΣ., της αρτηριακής του πίεσης, του κοιλιακού λίπους, λήψη ιστορικού υγείας για τυχόν ασθένειες όπως διαβήτης, υπέρταση, στεφανιαία νόσος, αλλά και πραγματοποίηση τεστ κοπώσεως, εφόσον κριθεί αναγκαίο.

Στην συνέχεια, ο παχύσαρκος επιβάλλεται να ενημερωθεί πλήρως για το πρόγραμμα που θα ακολουθήσει, να συμφωνήσει και να τεθούν από κοινού ρεαλιστικοί και πραγματοποιήσιμοι στόχοι. Είναι πολύ σημαντικό ο προπονούμενος να πιστέψει ότι μπορεί να τα καταφέρει. και να ενταχθεί σε ατομικές και ομαδικές δραστηριότητες, αρκεί οι τελευταίες να μην είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστικές και έντονες. Καλό είναι επίσης, η μετάβαση σε αυτές να γίνει ομαλά και όχι απότομα, γιατί μπορεί να έχει αντίθετα αποτελέσματα.

Η αερόβια άσκηση, που αυξάνει τον καρδιακό ρυθμό πάνω από τα επίπεδα ηρεμίας και ενεργοποιεί μεγάλες και πολλές ομάδες μυών ταυτόχρονα, είναι απαραίτητη για την μείωση του σωματικού λίπους. Ο πιο απλός τρόπος αερόβιας άσκησης είναι το περπάτημα. Ο αθλούμενος ξεκινά με 10 λεπτά την ημέρα περίπου 3 φορές την εβδομάδα, και σταδιακά προσπαθεί να φτάσει τον επιδιωκόμενο στόχο που είναι 30-45 λεπτά 5-7 φορές την εβδομάδα. Στην προσπάθειά του αυτή, θα τον βοηθήσουν η καθημερινή καταγραφή της προόδου του με την μορφή χρόνου, απόστασης ή ακόμα και αριθμού βημάτων, με τις ειδικές συσκευές μέτρησης.

Το νερό της πισίνας και της θάλασσας προσφέρει επίσης έναν εναλλακτικό τρόπο ευχάριστης άσκησης. Το κολύμπι και η γυμναστική με ειδικές ασκήσεις στο νερό, εκτός από το πλεονέκτημα της μηδενικής επιβάρυνσης σε οστά και σε αρθρώσεις, ενεργοποιεί μεγάλες μυϊκές ομάδες, με αξιόλογα αποτελέσματα.

Άλλες μορφές αερόβιας άσκησης είναι ο χορός, τα ομαδικά σπορ, οι πολεμικές τέχνες, η ποδηλασία, καθώς και τα μηχανήματα και τα προγράμματα αερόβιας γυμναστικής των γυμναστηρίων.

Ταυτόχρονα με την αερόβια άσκηση, πολύ σημαντική είναι και η προσπάθεια για διατήρηση και αύξηση της μυϊκής μάζας με συγκεκριμένες ασκήσεις, γεγονός που θα οδηγήσει σε αύξηση του μεταβολισμού και συνεπώς σε πιο γρήγορη απώλεια λίπους. Τέτοιες ασκήσεις είναι απλές ασκήσεις με αντιστάσεις, όπως λάστιχα, αλτήρες, βάρη, ασκήσεις με το βάρος του σώματος, όπως κάμψεις και κοιλιακοί, ασκήσεις ισορροπίας, ιδιοδεκτικότητας και συντονισμού. Σκοπός των ασκήσεων αυτών δεν είναι η υψηλή ένταση ούτε η εξάντληση του οργανισμού, αλλά η γενική μυϊκή ενδυνάμωση με μέτρια ένταση.

Ασφαλώς, το πιο σημαντικό είναι να εντάξει ο παχύσαρκος την άσκηση στις καθημερινές του δραστηριότητες, ώστε να γίνει τρόπος ζωής. Δεν χρειάζεται να πάει γυμναστήριο κάποιος για να αθληθεί. Μπορεί να περπατήσει μέχρι την δουλειά του, αντί να πάρει το αυτοκίνητο, να χρησιμοποιεί όλο και λιγότερο το ασανσέρ, να συμμετέχει σε δουλειές του σπιτιού, και γενικότερα να στοχεύει καθημερινά στην αύξηση της ενεργειακής του δαπάνης.

Συμπερασματικά, η εφαρμογή προγραμμάτων άσκησης συνιστά απαραίτητη αλλά και άκρως αποτελεσματική μέθοδο για τη βελτίωση της σωματικής υγείας και ευεξίας, με βασικές προϋποθέσεις επιτυχίας την επιλογή του κατάλληλου προγράμματος, τον προσεκτικό ιατρικό έλεγχο, τη συνεχή ενημέρωση και, κυρίως, την ψυχολογική στήριξη προς τον παχύσαρκο.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δώστε το καλό παράδειγμα στα παιδιά σας!



Δέκα συμβουλές για υγιεινές διατροφικές συνήθειες.

Είστε η πιο σημαντική επιρροή των παιδιών σας. Μπορείτε να κάνετε πολλά πράγματα για να βοηθήσετε τα παιδιά σας να αναπτύξουν υγιεινές διατροφικές συνήθειες που θα τους ακολουθούν σε όλη τους τη ζωή. Η ποικιλία των φαγητών βοηθά τα παιδιά να λάβουν όλα τα θρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα από την κάθε ομάδα τροφίμων. Είναι επίσης πιο πιθανό να δοκιμάσουν νέα φαγητά και να τους αρέσουν περισσότερα φαγητά.

Όταν τα παιδιά αναπτύσσουν προτιμήσεις για πολλά είδη φαγητών είναι πιο εύκολο να σχεδιάσετε τα οικογενειακά γεύματα. Μαγειρέψτε μαζί τους, φάτε μαζί τους, συζητήστε μαζί τους και κάντε την ώρα του φαγητού οικογενειακή στιγμή!!

1. Δώστε το παράδειγμα: Καταναλώστε φρούτα, λαχανικά και φυτικές ίνες με τα γεύματα ή τα σνακς σας. Αφήστε τα παιδιά σας να δουν ότι σας αρέσει να μασάτε ωμά λαχανικά.

2. Πηγαίνετε να ψωνίσετε φαγητό μαζί τους: Η αγορά ειδών διατροφής μπορεί να διδάξει το παιδί σας πολλά πράγματα σχετικά με το φαγητό και τη διατροφή. Συζητήστε από πού προέρχονται τα φρούτα, τα λαχανικά, οι φυτικές ίνες, το γάλα και το κρέας. Αφήστε τα παιδιά σας να κάνουν υγιεινές επιλογές.

3. Γίνετε δημιουργικοί στην κουζίνα: Τεμαχίστε το φαγητό σε αστεία και εύκολα σχήματα με τους κόπτες μπισκότων. Ονομάστε ένα φαγητό που το παιδί σας βοήθησε να ετοιμαστεί. Σερβιρίστε την «Σαλάτα της Μαρίας» ή τις «Γεμιστές πατάτες του Κωστάκη» για βραδινό. Ενθαρρύνετε το παιδί σας να εφεύρει νέα σνακς.

4. Προσφέρετε το ίδιο φαγητό σε όλους: Σταματήστε να μαγειρεύετε ξεχωριστά πιάτα για να ικανοποιήσετε τα παιδιά σας. Είναι πιο εύκολο να σχεδιάζετε τα οικογενειακά γεύματα όταν όλοι τρώνε τα ίδια φαγητά.

5. Ανταμείψτε με την προσοχή σας, όχι με φαγητό: Δείξτε την αγάπη σας με αγκαλιές και φιλιά. Ανακουφίστε με αγκαλιές και συζήτηση. Προτιμήστε να μην προσφέρετε γλυκά ως ανταμοιβή. Αυτό κάνει τα παιδιά να πιστεύουν ότι τα γλυκά ή τα επιδόρπια είναι καλύτερα από άλλα φαγητά. Όταν το φαγητό δεν έχει καταναλωθεί, τα παιδιά δεν χρειάζονται κάτι «έξτρα»- όπως γλυκά ή μπισκότα- ως αντικατάστατα.

6. Επικεντρωθείτε ο ένας στον άλλο στο τραπέζι: Συζητήστε για αστεία και χαρούμενα θέματα κατά τη διάρκεια του φαγητού. Κλείστε την τηλεόραση. Απαντήστε στο κινητό σας τηλέφωνο αργότερα. Προσπαθήστε να μετατρέψετε τα γεύματα μια διαδικασία χωρίς άγχος.

7. Ακούστε το παιδί σας: Όταν το παιδί σας λέει ότι πεινάει, μπορείτε να του προσφέρετε ένα μικρό και υγιεινό σνακ- ακόμα και όταν δεν είναι ο προγραμματισμένος χρόνος του να φάει. Προσφέρετε επιλογές. Ρωτήστε το «Τι προτιμάς για βραδινό: μπρόκολο ή κουνουπίδι» αντί για «Θέλεις μπρόκολο για βραδινό»;

8. Περιορίστε τον χρόνο παρακολούθησης τηλεόρασης: Μην επιτρέπετε πάνω από 2 ώρες παρακολούθησης τηλεόρασης την ημέρα, όπως συστήνεται από την Αμερικάνικη Ακαδημία Παιδιάτρων. Σηκωθείτε και κινηθείτε κατά τη διάρκεια των διαφημίσεων. Ξεκινήστε μια φυσική δραστηριότητα.

9. Ενθαρρύνετε τη φυσική δραστηριότητα: Κάντε τη φυσική δραστηριότητα μια χαρούμενη διαδικασία για όλη την οικογένεια. Συμπεριλάβετε τα παιδιά σας στον σχεδιασμό. Περπατήστε, τρέξτε και παίξτε με το παιδί σας- αντί να κάθεστε στο περιθώριο. Δώστε το παράδειγμα με το να είστε φυσικά ενεργοί και να χρησιμοποιείτε εργαλεία ασφάλειας, όπως είναι τα κράνη των ποδηλάτων.

10. Να είστε ένα ισορροπημένο πρότυπο διατροφής: Δοκιμάστε νέα φαγητά οι ίδιοι. Περιγράψτε την γεύση, υφή και μυρωδιά. Προσφέρετε ένα νέο φαγητό κάθε φορά. Σερβίρετε κάποιο φαγητό που αρέσει στο παιδί σας μαζί με το νέο. Προσφέρετε τα νέα φαγητά στην αρχή του γεύματος, όταν το παιδί σας είναι πολύ πεινασμένο. Αποφύγετε να κάνετε διάλεξη ή να αναγκάσετε το παιδί σας να φάει.


Πηγή: http://www.nutrimed.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πώς να υιοθετήσουν τα παιδιά έναν υγιεινό τρόπο ζωής



Επτά τρόποι για σίγουρα αποτελέσματα!
Καθώς η παχυσαρκία τείνει να λάβει διαστάσεις επιδημίας και καραδοκεί η εμφάνιση διαβήτη τύπου ΙΙ, είναι πολύ σημαντική η υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής και διατροφής που θα βοηθήσει τα παιδιά να διατηρηθούν σε φυσιολογικό σωματικό βάρος. Ακολουθούν συμβουλές για υιοθέτηση ενός πιο υγιεινού τρόπου ζωής για το καλοκαίρι, που αν γίνει συνήθεια πιθανότατα θα διατηρηθεί και μακροπρόθεσμα:

Περιορίστε τις ώρες που παρακολουθούν τηλεόραση τα παιδιά


Υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ του χρόνου που τα παιδιά παρακολουθούν τηλεόραση, παίζουν video games, ή κάθονται μπροστά στον ηλεκτρονικό υπολογιστή και της παχυσαρκίας. Έτσι, είναι σημαντικό να περιορίζονται αυτές οι δραστηριότητες σε λιγότερες από δυο ώρες την ημέρα. Με το να μειώνουν οι γονείς τις ώρες καθιστικής ζωής των παιδιών τους εξοικονομούν ώρες για παιχνίδια σε εξωτερικούς χώρους ή για άλλες δραστηριότητες.

Κάντε τις δραστηριότητες ευχάριστες


Η άσκηση δεν θα πρέπει να είναι δυσάρεστη, ειδικά για τα παιδιά. Με ζεστό καιρό τα παιδιά μπορούν να δραστηριοποιηθούν σε διασκεδαστικές ασχολίες που θα βοηθήσουν και τη σιλουέτα τους. Οι γονείς θα πρέπει να τα παρακινούν σε δραστηριότητες με κίνηση και όχι μόνο σε επιτραπέζια παιχνίδια και πάζλ. Ειδικοί προτείνουν το σκοινάκι, το κολύμπι, το ποδήλατο και το skateboard. Τα ομαδικά αθλήματα είναι επίσης καλός τρόπος εξάσκησης. Έτσι, καλό θα είναι οι γονείς να ενθαρρύνουν τα παιδιά τους να συμμετάσχουν σε κάποια ομάδα ποδοσφαίρου, μπάσκετ ή χορού. Όπως πιστεύουν οι ειδικοί, το καλοκαίρι είναι καλή εποχή για τη διατήρηση της σιλουέτας.

Ενθαρρύνετε όλη την οικογένεια να συμμετάσχει


Μπορείτε να εναλλάσσεστε όσον αφορά την επιλογή και τη συμμετοχή σε διασκεδαστικές δραστηριότητες, όπως το να πηγαίνετε οικογενειακώς για ποδήλατο, το να επισκέπτεστε το ζωολογικό κήπο ή ακόμα και το να ασχοληθείτε με την κηπουρική. Τα παιδιά είναι πιθανότερο να θέλουν να ασκηθούν και να διασκεδάσουν όταν είναι μαζί με τους γονείς. Επιπλέον, η εστίαση στην οικογένεια ως ομάδα βοηθά στη μείωση της αμηχανίας που μπορεί να νιώθουν τα υπέρβαρα παιδιά. Σημαντικό είναι να υπάρξει συζήτηση σχετικά με τη σημασία της διατήρησης φυσιολογικού βάρους στο πλαίσιο ολόκληρης της οικογένειας.

Αποθηκεύστε υγιεινά σνακς


Ότι υπάρχει στην κουζίνα σας επηρεάζει τον τρόπο διατροφής των παιδιών στο παρόν αλλά και στο μέλλον. Αποφύγετε την αγορά τροφών με υψηλά λιπαρά, αλάτι ή ζάχαρη, όπως τα τσιπς και τα μπισκότα. Αντί για αυτά, δοκιμάστε φρούτα και λαχανικά, όπως μήλα, μπανάνες και καρότα, που μπορεί εύκολα να τα πάρει κανείς μαζί του. Άλλα κατάλληλα σνακς αποτελούν τα γιαούρτια και τα κρακεράκια ολικής αλέσεως με τυρί. Αποφύγετε τα αναψυκτικά και αντικαταστήστε τα με εμφιαλωμένο νερό ή γάλα. Μπορείτε να πείσετε και τα παιδιά σας να συμμετάσχουν στην αγορά των τροφίμων, συστήνουν ειδικοί. Επιτρέποντας στα παιδιά σας να διαλέξουν υγιεινά σνακς που τα ευχαριστούν, αυξάνονται οι πιθανότητες να καταναλώνουν αυτά τα τρόφιμα, αντί για λιγότερο υγιεινά σνακς.

Σχεδιάστε από πριν τις δραστηριότητες


Τα παιδιά μένουν συχνά το καλοκαίρι χωρίς επιτήρηση, γεγονός που δυσκολεύει την κινητοποίησή τους στο να δραστηριοποιούνται και να τρώνε πιο υγιεινά. Μπορείτε να κάνετε πρόγραμμα και να σχεδιάζετε από πριν τις διάφορες δραστηριότητες. Να προσχεδιάζετε, δηλαδή, μιλώντας με τα παιδιά για τις δραστηριότητες από τις προηγούμενες ημέρες. Στη συνέχεια μπορείτε να συζητήσετε και πάλι για αυτές, μετά την επιστροφή στο σπίτι.

Δώστε το καλό παράδειγμα


Τα παιδιά είναι περισσότερο πιθανόν να κάνουν υγιεινές επιλογές όταν οι γονείς δίνουν τέτοιο παράδειγμα. Να τους δείχνετε ότι σας ευχαριστεί να καταναλώνετε υγιεινές τροφές, για να αυξηθούν έτσι οι πιθανότητες να σας μιμηθούν. Ακόμα και μικρές αλλαγές, όπως το να περπατάτε μέχρι το μαγαζί που θέλετε να επισκεφτείτε, αντί να πηγαίνετε έως εκεί με το αυτοκίνητο, μπορεί να κάνουν τη διαφορά και να ενθαρρύνουν τα παιδιά να κινηθούν. Όσο πιο ενεργητικοί και υγιείς είστε σαν γονείς, σύμφωνα με τους ειδικούς, τόσο πιο ενεργητικό και υγιές θα θέλει να γίνει και το παιδί σας.

Συνεχίστε την υιοθέτηση του υγιεινού τρόπου ζωής


Οι συνήθειες που αναπτύσσονται κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού θα συνεχιστούν το φθινόπωρο και τον χειμώνα, ιδιαίτερα αν υπάρχει συνέχεια και συνέπεια στις συνήθειες του καλοκαιριού. Αν οι γονείς βοηθούν τα παιδιά να υιοθετήσουν αυτές τις υγιεινές συνήθειες, τότε πιθανότατα θα συνεχιστούν αυτές και στο μέλλον. Το να θέσετε την υγεία ως βασικό στόχο, το καλοκαίρι, είναι πρωταρχικής σημασίας και αν εξακολουθήσετε να τον έχετε στόχο και τους φθινοπωρινούς μήνες, τα παιδιά θα υιοθετήσουν υγιεινές συνήθειες μακροπρόθεσμα.


Πηγή: http://www.iatronet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Χαλάστε τη δίαιτα του καλοκαιριού χωρίς να πάρετε γραμμάριο!



Απολαύστε τα αγαπημένα σας φαγητά χωρίς τύψεις!
Αυτά τα λίγα παραπανίσια κιλά που προσπαθείτε να διώξετε, αλλά έχουν μετοικήσει στο σώμα σας λες και έχουν δώσει μαζί του όρκους αιώνιας αγάπης. Και όσο το θερμόμετρο ανεβαίνει και οι εξορμήσεις στην πλαζ γίνονται όλο και συχνότερες, τόσο πιο πολύ απογοητεύεστε. Μπορεί το καλοκαίρι να προστάζει κορμί «λαμπάδα», αλλά πάνω απ’ όλα είμαστε και άνθρωποι… Πως θα σας φαινόταν αν μαθαίνατε πως υπάρχει τρόπος να «σπάσετε» τη δίαιτά σας χωρίς να παχύνετε;

Κάψτε τα


Το απαγορευμένο burger σας «κλείνει το μάτι» και η ατασθαλία θεωρείται πλέον δεδομένη. Ξέρετε, υπάρχει μόνο ένας τρόπος για να αδυνατίσει κανείς. Το αρνητικό ενεργειακό ισοζύγιο. Αυτό σημαίνει πως αν προσλάβετε από τη διατροφής σας λιγότερες θερμίδες σε σχέση με αυτές που καταναλώνετε στη μέρα μέσω της φυσικής δραστηριότητας, προοδευτικά θα έρθει και η απώλεια κιλών.

Φυσικά, ακόμη και αν βρίσκεστε σε αρνητικό ισοζύγιο, δεν μπορείτε να τρώτε junk food καθημερινά. Τόσο η υγεία, όσο η σύσταση του σώματος επηρεάζονται και από την ποιότητα της διατροφής.

Όμως οι παρασπονδίες είναι στο πρόγραμμα. Έτσι, όταν υποπέσετε σε κάποιο διατροφικό πειρασμό ασκηθείτε περισσότερο. Το αποτέλεσμα θα είναι να φέρετε σε ισορροπία την «τραμπάλα» του οργανισμού και ουσιαστικά να «εξουδετερώσετε» τις extra θερμίδες που φάγατε.

Το καλοκαίρι άλλωστε είναι από τις εποχές που ενδείκνυται ιδιαίτερα για άσκηση. Κολυμπήστε, παίξτε ρακέτες, καταπιαστείτε με θαλάσσια σπορ και η ζυγαριά θα σας ανταμείψει!

Αντικαταστήστε


Γιατί να μην απολαύσετε το αγαπημένο σας φαγητό με λιγότερες θερμίδες; Η βιομηχανία τροφίμων έχει προνοήσει και τα περισσότερα τρόφιμα βρίσκονται πλέον στα ράφια του supermarket στις light εκδοχές τους. Προσοχή! Το ότι ένα τρόφιμο είναι light δεν σημαίνει πως δεν έχει θερμίδες.

Η αντικατάσταση των προϊόντων με τα αντίστοιχα light σημαίνει πως θα μειώσετε το ενεργειακό κόστος της δίαιτας, αφού περιέχουν λιγότερες θερμίδες σε σχέση με τα πλήρη. Βάλτε τα λοιπόν σε ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής και κάντε τα σύμμαχο για ένα γευστικό αδυνάτισμα. Σε περίπτωση που αναρωτιέστε, οι γλυκαντικές ύλες που περιέχονται σε πολλά από αυτά έχουν αποδειχτεί απόλυτα ασφαλείς!


Πηγή: http://www.nutrimed.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το βραχιόλι των νικητών της ζωής




ΔΕΙΤΕ: Τα Bios Balance–Special Olympics ATHENS 2011.

Η Bios Balance με χαρά και περηφάνια στέκεται δίπλα σε όλους του Αθλητές των Special Olympics με στόχο να ενισχύσει το σεβασμό στη διαφορετικότητα τους και να αναδείξει πως αυτοί είναι οι πραγματικοί νικητές της ζωής.


Σε αυτή την προσπάθεια, ως Επίσημοι Αδειούχοι των Παγκόσμιων Αγώνων Special Olympics ATHENS 2011, η Bios Balance δημιούργησε ένα συλλεκτικό βραχιόλι Bios Balance-Special Olympics ATHENS 2011, που πέρα από πολύτιμος σύμμαχος του οργανισμού για περισσότερη δύναμη, ευλυγισία και ισορροπία αποτελεί και μία ουσιαστική και σημαντική στήριξη στον καθημερινό αγώνα όλων αυτών των συνανθρώπων, καθώς με την αγορά του προϊόντος ποσό διατίθεται για την υποστήριξη του θεσμού και την Ελληνικής Ομάδας Special Olympics.



Τα προϊόντα Bios Balance έχουν το αυθεντικό ολόγραμμα, το οποίο έχει διαμορφωθεί σύμφωνα με συχνότητες που λειτουργούν σε αρμονία με το φυσικό ενεργειακό πεδίο του σώματος, βοηθώντας στη βελτίωση της ισορροπίας, της ευλυγισίας και της δύναμης του οργανισμού.



Αντίθετα με άλλα προϊόντα-απομιμήσεις, το ολόγραμμα του Bios Balance χρησιμοποιεί τις ήδη υπάρχουσες συχνότητες του σώματός, χωρίς καμία παρενέργεια.



Καλύτερη ανταπόκριση των μυών • Περισσότερη δύναμη • Βελτιωμένη ισορροπία • Μεγαλύτερη ευλυγισία • Μοναδικό στυλ.

Bios Balance-Special Olympics ATHENS 2011... Το βραχιόλι των νικητών της ζωής!



Βρείτε τα Bios Balance σε επιλεγμένα φαρμακεία.



Διαβάστε περισσότερα...

Οι τακτικές μαστογραφίες σώζουν ζωές



Έρευνα 30 χρόνων σε δείγμα 13.000 γυναικών.

Η εξέταση ανά τακτά χρονικά διαστήματα μπορεί αν περιορίσει τους θανάτους από καρκίνο του μαστού, σύμφωνα με τη μεγαλύτερη έρευνα που έχει γίνει ποτέ, τα αποτελέσματα της οποίας ανακοίνωσε χθες η διεθνής ομάδα ερευνητών.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν πως χρόνο με το χρόνο οι ζωές που σώζονταν αυξάνονταν. Η μελέτη σε δείγμα 13.000 γυναικών στη Σουηδία έδειξε πως 30% λιγότερες γυναίκες έχασαν τη ζωή τους από καρκίνο του μαστού και μάλιστα η μείωση διατηρήθηκε με το πέρασμα των χρόνων.

Σήμερα, 29 χρόνια μετά την έναρξη της έρευνας, οι επιστήμονες διαπιστώνουν πως ο αριθμός των γυναικών που σώθηκαν από τον καρκίνο του μαστού αυξάνεται χρόνο με το χρόνο όσο οι μαστογραφίες συνεχίζονται.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, στις χίλιες γυναίκες που μελετήθηκαν επί μία δεκαετία, τρία περιστατικά καρκίνου του μαστού θα μπορούσαν να αποφευχθούν.


Διαβάστε περισσότερα...

Η σωστή χρήση των λιπαρών στο φαγητό



Φέτος στα καλοκαιρινά σας barbeque, συνδυάστε γεύση και υγεία.

Όλοι αγαπάμε τα καλοκαιρινά barbeque. Είναι υπέροχο να βρισκόμαστε με φίλους ή με την οικογένεια στη βεράντα, τον κήπο ή σε μια παραλία μετά από μια ζεστή καλοκαιρινή μέρα. Nα ετοιμάζουμε νόστιμα φαγητά για όσους αγαπάμε. Γιατί... σε όλους αρέσει η μυρωδιά του κρέατος ή του κοτόπουλου, που σιγοψήνεται στα κάρβουνα.

Για να κάνουμε τα φετινά μας barbeque νόστιμα αλλά και υγιεινά, ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά στις συνταγές μας, ώστε να εξασφαλίσουμε ότι τα λιπαρά που περιέχουν ανήκουν στα «καλά λιπαρά».

Αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να «παραιτηθούμε» από όλα τα τρόφιμα που περιέχουν λιπαρά και να επιλέξουμε μόνο λεπτοκομμένο καρότο και λαχανικά.

Πρέπει να τρώμε λιπαρά, καθώς αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι στη διατροφή μας και, μάλιστα, πρέπει να αντιστοιχούν στο 30 - 35% της ημερήσιας πρόσληψης σε θερμίδες. Μόνον έτσι ο οργανισμός μας μπορεί να λειτουργήσει σωστά.

Όπως οι υδατάνθρακες και οι πρωτεΐνες προσφέρουν στο σώμα μας ενέργεια, έτσι και τα λιπαρά βοηθούν στη διατήρηση της υγείας των μαλλιών και του δέρματος. Είναι επίσης απαραίτητα για να μπορέσει το σώμα μας να αφομοιώσει και να μεταφέρει σημαντικές βιταμίνες (A, D και E).

Αλλά ποια είναι τα «καλά» λιπαρά, και πώς μπορούμε να τα εντάξουμε στην προετοιμασία ενός barbeque;

Τα «καλά λιπαρά» είναι γνωστά και ως «απαραίτητα» λιπαρά. Πρόκειται για μια πιο υγιεινή εναλλακτική λύση στα κορεσμένα λιπαρά, τα οποία βρίσκονται σε τρόφιμα που προέρχονται από ζωικές πηγές - όπως το αγελαδινό βούτυρο ή το μπέικον. «Αυτά τα «κακά» λιπαρά μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά το προφίλ της χοληστερίνης μας και να συμβάλουν στην αύξηση του κινδύνου για εμφάνιση καρδιαγγειακών παθήσεων», τονίζει η Δήμητρα Ξενάκη, Διευθύντρια Τμήματος Διατροφής & Επιστημονικής Επικοινωνίας της ΕΛΑΪΣ-UNILEVER HELLAS.

«Από την άλλη πλευρά τα «απαραίτητα» λιπαρά, έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα. Επηρεάζουν ευνοϊκά τα επίπεδα των λιπιδίων, στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής και ενός υγιεινού τρόπου ζωής. Έτσι, συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου. Γι’ αυτό είναι σημαντικό τα κορεσμένα λιπαρά να έχουν ελάχιστη συμμετοχή στη διατροφή μας και αντί αυτών να προσπαθήσουμε να τα αντικαταστήσουμε με τα «απαραίτητα» λιπαρά».

Βασικές πηγές των «απαραίτητων» λιπαρών είναι τα φυτικά έλαια, καθώς και τα προϊόντα που παράγονται από αυτά, όπως η μαργαρίνη. Στις ετικέτες των τροφίμων θα βρείτε συνήθως αυτά τα «καλά» λιπαρά να αναγράφονται ως «πολυακόρεστα» λιπαρά.

Για να ωφεληθούμε από τις ευεργετικές ιδιότητες των «απαραίτητων» λιπαρών και να γίνει το barbeque πιο υγιεινό για εμάς και τους καλεσμένους μας, μπορούμε να κάνουμε μικρές αλλαγές στα πιάτα μας – χωρίς συμβιβασμούς στη γεύση, βρίσκοντας εύκολους τρόπους για τη μείωση της πρόσληψης «κακών» λιπαρών αλλά και ενσωμάτωσης των «καλών».

Για παράδειγμα:

-Συμπεριλαμβάνουμε στα κρέατα που θα ψήσουμε κοτόπουλο ή γαλοπούλα (πέρα από τα παραδοσιακά μπιφτέκια, κόκκινο κρέας και λουκάνικα)

-Αφαιρούμε όλο το ορατό λίπος από το κρέας, ιδανικά πριν το ψήσουμε στη σχάρα ή έστω πριν το φάμε

-Αλείφουμε το κρέας, τις πατάτες ή τα λαχανικά που θα ψήσουμε με ελαιόλαδο ή με μαλακή φυτική μαργαρίνη αντί για αγελαδινό βούτυρο

-Φροντίζουμε να έχουμε πολλές σαλάτες εποχής με ποικιλία λαχανικών, στις οποίες προσθέτουμε ελαιόλαδο ή άλλη σάλτσα βασισμένη σε φυτικά έλαια.


Διαβάστε περισσότερα...

Απώλεια βάρους και άσκηση σε ηλικιωμένους ασθενείς



Ο ιδανικός τρόπος για την βελτίωση της φυσικής κατάστασης.

Η παχυσαρκία επιδεινώνει τη σχετιζόμενη με την ηλικία ελάττωση των φυσικών λειτουργιών και συμβάλλει στην αδυναμία των ηλικιωμένων. Η αποτελεσματική αντιμετώπιση της σε αυτή την ομάδα ασθενών παραμένει αμφιλεγόμενη.

Σε μια τυχαιοποιημένη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο New England Journal of Medicine εκτιμήθηκε η αποτελεσματικότητα της σωματικής άσκησης και της απώλειας βάρους μεμονωμένα ή σε συνδυασμό σε 107 παχύσαρκους ενηλίκους ηλικίας άνω των 65 ετών. Οι ασθενείς τυχαιοποιήθηκαν σε μια ομάδα ελέγχου, μια ομάδα άσκησης, μια ομάδα απώλειας βάρους και μια ομάδα συνδυασμού άσκησης και απώλειας βάρους.

Η διάρκεια της μελέτης ήταν ένας χρόνος και πρωταρχικό καταληκτικό σημείο ήταν η αλλαγή στο σκόρ του τέστ φυσικής επίδοσης και δευτερεύοντα καταληκτικά σημεία ήταν δείκτες αδυναμίας, σωματική σύσταση, οστική πυκνότητα και ποιότητα ζωής.

Το σκορ στο τέστ φυσικής επίδοσης αυξήθηκε περισσότερο στην ομάδα που έλαβε συνδυασμό άσκησης και δίαιτας σε σχέση με δίαιτα ή άσκηση μόνο (21% έναντι 12% έναντι 15% από το αρχικό σκόρ). Το σκόρ και στις τρείς αυτές ομάδες αυξήθηκε σημαντικά σε σχέση με την ομάδα ελέγχου, όπου η διαφορά ήταν μόλις 1% (P<0.001).

Η μέγιστη κατανάλωση οξυγόνου, το σκορ στο ερωτηματολόγιο φυσικής λειτουργίας, η δύναμη και η ισορροπία βελτιώθηκαν σημαντικά περισσότερο στην ομάδα συνδυασμού άσκησης και απώλειας βάρους. Η ίδια ομάδα παρουσίασε τη μικρότερη ελάττωση την οστική πυκνότητα και εμφάνισε απώλεια βάρους 9%.

Συμπερασματικά, σε παχύσαρκους ηλικιωμένους ασθενείς ο συνδυασμός δίαιτας και άσκησης οδηγεί σε μεγαλύτερη βελτίωση των φυσικών λειτουργιών από ό,τι κάθε παρέμβαση ξεχωριστά.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πεπόνι... χρυσαφένια απόλαυση!



Πηγή ωφέλιμων ουσιών με ευεργετικές δράσεις για την υγεία μας.

Μέσα στον πυρετό του καλοκαιριού και την απογείωση του υδραργύρου, το πεπόνι αποτελεί μια όαση δροσιάς με πλούσια γεύση και χρυσαφένιο άρωμα καθώς αποτελεί ένα από τα πιο διαδεδομένα καλοκαιρινά φρούτα.

Ποσοστά περιεκτικότητας σε θρεπτικά στοιχεία:


Πιο συγκεκριμένα, το πεπόνι αποδίδει μόνο 34 θερμίδες/100 gr., 8,16 gr. υδατάνθρακες και 90gr. νερό. Δε θα πρέπει να ξεγελάει η ελαφριά του γεύση αφού έχει αρκετή φυσική ζάχαρη και έτσι η υπερκατανάλωσή του μπορεί να είναι επιβαρυντική για το βάρος μας. Η χημική του ανάλυση έχει δείξει ότι είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α και, C, καθώς και σε θειαμίνη, νιασίνη, Β6 και κάλιο ενώ δεν περιέχει καθόλου χοληστερόλη. Καλό θα είναι να τρώγεται ώριμο, διαφορετικά παρέχει ελάχιστα από τα παραπάνω διατροφικά στοιχεία, που αναλύονται στον πίνακα. Όσο πιο ώριμο είναι το πεπόνι τόσο μεγαλύτερα ποσοστά β-καροτίνης περιέχει. Χαρακτηριστικό δείγμα της ωριμότητάς του είναι το άρωμά του. Επομένως, διαλέγετε πεπόνια που έχουν ικανοποιητικό βάρος και είναι αρωματικά (γλυκιά οσμή). Διαφορετικά τοποθετήστε το για μερικές μέρες σε θερμοκρασία δωματίου μέχρι να αποκτήσει το άρωμά του και μετά κόψτε το.

Οφέλη για την υγεία:


Το πεπόνι, κατά την άποψη πολλών ερευνητών σε θέματα διατροφής, είναι πλούσιο σε έναν αριθμό συστατικών που είναι γνωστό ότι μειώνουν την πίεση του αίματος και την χοληστερόλη και συνάμα προστατεύουν από διάφορους τύπους καρκίνου.

Πιο συγκεκριμένα, τα στοιχεία που έρχονται στο φως για το πεπόνι cantaloupe καθιστούν το φρούτο ακόμα πιο σημαντικό από ότι υποστηρίζουν οι παραδοσιακές θεωρίες. Σε ένα ενδιαφέρον πείραμα αποδείχτηκε ότι διαθέτει αντιπηκτικές και αντιθρομβωτικές ιδιότητες. Οι ερευνητές ανέμειξαν αιμοπετάλια με τη γλυκιά, νερουλή σάρκα του πεπονιού. Συμπέραναν ότι το πεπόνι περιέχει έναν παράγοντα που εμποδίζει τη συσσώρευση των ανθρωπίνων αιμοπεταλίων. Έτσι, τα αιμοπετάλια δεν κατάφεραν να ενωθούν, με αποτέλεσμα να αποτύχουν στη δημιουργία θρόμβων που ευθύνονται για τις καρδιοπάθειες και τα εγκεφαλικά επεισόδια. Το αντιπηκτικό χημικό του πεπονιού είναι η αδενοσίνη, το ίδιο συστατικό που υπάρχει στα κρεμμύδια, το σκόρδο και τα μανιτάρια. Από ότι φαίνεται, λοιπόν, το πεπόνι είναι ακόμη μια τροφή που βοηθά στην αραίωση του αίματος, μειώνοντας τις πιθανότητες καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών.

Επίσης, το πεπόνι είναι εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών ουσιών καθώς περιέχει βιταμίνη C και, β-καροτίνη, συμβάλλοντας έτσι στην προστασία του οργανισμού από διάφορους τύπους καρκίνου, καρδιακά νοσήματα και άλλα ακόμα προβλήματα που συνδέονται με την μεγάλη ηλικία, όπως ο καταρράκτης (Phytother Res. 2005). Ακόμη, περιέχει βιταμίνη Α (19%/100gr), η οποία είναι σημαντική για καλύτερη όραση και αποτελεσματικότερη άμυνα σε μολύνσεις καθώς ενδυναμώνει τα λεμφοκύτταρα του οργανισμού. Όσον αφορά τη βιταμίνη C, περιέχεται σε υψηλά ποσοστά (41%/100gr) βοηθώντας και αυτή με τη σειρά της το αμυντικό σύστημα του οργανισμού ενάντια στις μολύνσεις, προστατεύοντας παράλληλα από το οξειδωτικό στρες και τα προϊόντα του μεταβολισμού που επιταχύνουν τη διαδικασία της γήρανσης. Περιέχει ακόμη βιταμίνη Β6, η οποία συμβάλλει στην σύνθεση των νευροδιαβιβαστών του εγκεφάλου καθώς συντελεί στην καλύτερη πνευματική και ψυχολογική υγεία.

Πλούσιο, συν τοις άλλοις, σε κάλιο, συμβάλλει στη ρύθμιση της καρδιακής λειτουργίας και της αρτηριακής πίεσης, διαθέτοντας συνάμα διουρητική δράση (κυρίως λόγω του μεγάλου ποσοστού νερού που περιέχει). Σε μία πρόσφατη μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι άτομα με υψηλότερα επίπεδα καλίου στον οργανισμό τους σημείωσαν την χαμηλότερη πίεση αίματος. Αντίθετα, άτομα με ελάχιστες ποσότητες καλίου στο αίμα, διέτρεξαν μεγαλύτερο κίνδυνο υψηλής πίεσης του αίματος. Παράλληλα, άλλες μελέτες έδειξαν ότι το κάλιο μπορεί να παρεμποδίσει την δράση της LDL χοληστερόλης (κακή χοληστερόλη) και να αποβεί επιζήμια για τον οργανισμό.

Επομένως το πεπόνι είναι μια αξιοσημείωτη πηγή ωφέλιμων και θρεπτικών ουσιών με σημαντικές προστατευτικές και ευεργετικές δράσεις για την υγεία μας και όχι μόνο. Στην αρχαιότητα είχε και καλλυντικές ιδιότητες, τις οποίες χρησιμοποιούμε ακόμα και σήμερα με τις μάσκες προσώπουπου γίνονται με φλούδες πεπονιού. Πιστεύεται ότι η φλούδα του πεπονιού τονώνει το δέρμα και βοηθά στην μείωση της ακμής κατά την εφηβεία.

Προτεινόμενος τρόπος κατανάλωσης:


Ιδανικό για κατανάλωση σε φέτες ή σε φρουτοσαλάτες, ωμό. Χτυπώντας το στο μίξερ φτιάχνουμε γρανίτα, παγωτό, χυμό, αναψυκτικό. Όμως, μην αφήνεται το πεπόνι κομμένο σε φέτες για πολλή ώρα, διότι ότι η βιταμίνη C που περιέχει, καταστρέφεται γρήγορα εάν εκτεθεί στον αέρα. Γι’ αυτό και είναι πολύ σημαντικό να καταναλώνεται αμέσως μετά αφού θα κοπεί.

Προτεινόμενος τρόπος αγοράς και συντήρησης:


Τα πεπόνια διαφέρουν στο σχήμα, στον όγκο, στο μέγεθος, στο χρώμα της φλούδας και της σάρκας, στο άρωμα αλλά και στη γεύση, ανάλογα με την ποικιλία. Έτσι έχουμε σχήμα στρογγυλό ή ωοειδές, φλούδα χοντρή ή λεπτή, χρώμα κίτρινωπό ή πρασινωπό, επιφάνεια φλούδας λεία ή με γραμμώσεις, γεύση γλυκιά, δροσερή και αρωματική. Στη χώρα μας, έχουμε αρκετές ποικιλίες πεπονιάς, ενώ τα παραγόμενα πεπόνια είναι από τα πιο νόστιμα που υπάρχουν στον κόσμο.

Πρώτα διαλέξτε ένα πεπόνι που να έχει συμμετρικό σφαιρικό σχήμα χωρίς χτυπήματα ή κοψίματα, με ικανοποιητικό βάρος. Όσον αφορά την συντήρησή του, καλό είναι να φυλάσσεται στο ψυγείο, με λίγη μεμβράνη συντήρησης τροφίμων και όχι κομμένο σε τεμάχια, διότι αφυδατώνεται και αλλοιώνεται η γεύση του.


Πηγή: http://www.iatronet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Νέα γενετική τεχνική γεννά ελπίδες για θεραπεία της αιμοφιλίας



Κι άλλων κληρονομικών ασθενειών με γενετική βάση.

Μία νέα μέθοδο γενετικής «επιδιόρθωσης» με την οποία κατάφεραν να θεραπεύσουν τη νόσο της αιμοφιλίας (ή αιμορροφιλίας) σε πειραματόζωα ανέπτυξαν Αμερικανοί επιστήμονες. Η νέα τεχνική, που για πρώτη φορά εφαρμόστηκε με επιτυχία σε ζωντανό οργανισμό, θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί μελλοντικά και στις περιπτώσεις άλλων κληρονομικών ασθενειών γενετικής αιτιολογίας.

Η νέα μέθοδος της «αναδιάταξης» των γονιδίων αντικαθιστά γονίδια σε συγκεκριμένα όργανα-στόχους, χωρίς να χρειάζεται να αφαιρέσει κύτταρα από το σώμα, ενώ παράλληλα διορθώνει πολλαπλές γενετικές μεταλλάξεις. Η τεχνική χρησιμοποιεί ένζυμα ως «ψαλίδια», με τα οποία κόβει και επικολλά σε άλλες θέσεις του γονιδιώματος μια σειρά από αλληλουχίες του γενετικού υλικού (DNA), αποκαθιστώντας έτσι την ορθή κυτταρική λειτουργία, με συνέπεια τη μερική ή πλήρη θεραπεία της πάθησης.

Μέχρι σήμερα, αυτού του είδους η θεραπευτική μέθοδος απαιτούσε να εξαχθούν κύτταρα από το σώμα, να τροποποιηθούν γενετικά στο εργαστήριο και να ενσωματωθούν ξανά στον οργανισμό. Αυτή η τεχνική έχει χρησιμοποιηθεί στη μεσογειακή αναιμία και δοκιμάζεται ήδη κατά του ιού HIV και στη διαβητική νευροπάθεια, δεν είναι όμως κατάλληλη για άλλες νόσους όπου πλήττονται ιστοί λιγότερο κατάλληλοι για τέτοια μεταχείριση.

Η νέα τεχνική για πρώτη φορά επιτρέπει την επί τόπου γονιδιακή αναδιάταξη και «επιδιόρθωση» του DNA, ανοίγοντας το δρόμο για τη θεραπεία της αιμοφιλίας και άλλων παθήσεων.

Οι αιμοφιλικοί έχουν συνήθως πολλαπλές μεταλλάξεις στο γονίδιο F9, με συνέπεια να μη διαθέτουν ένα απαραίτητο παράγοντα πήξης του αίματος, που παράγεται από το ήπαρ, και έτσι το σώμα τους αιμορραγεί συνεχώς μετά από ένα τραυματισμό, ορισμένες φορές με μοιραία κατάληξη. Περίπου ένα στα 30.000 άτομα πάσχουν από τη νόσο και, σε μερικές σοβαρές περιπτώσεις πρέπει να κάνουν συχνές μεταγγίσεις παραγόντων πήξης του αίματος για να αποφύγουν τον κίνδυνο αυτόματης αιμορραγίας, ακόμα και χωρίς τραυματισμό.

Οι επιστήμονες, με τη βοήθεια δύο ακίνδυνων αδενοϊών (ο ένας μετέφερε το ένζυμο-ψαλίδι και ο άλλος το νέο υγιές γονίδιο), τροποποίησαν γενετικά ποντίκια ώστε να διαθέτουν πλέον στο ήπαρ τους το ελαττωματικό ανθρώπινο γονίδιο F9 της αιμοφιλίας. Στη συνέχεια «έκοψαν κι έραψαν» το νέο γενετικό υλικό, ώστε να διορθωθούν οι μεταλλάξεις. Με τον τρόπο αυτό, πέτυχαν το αίμα των πειραματόζωων να πήζει μέσα σε 44 δευτερόλεπτα, έπειτα από μια μέτρια αιμορραγία. Τα πειραματόζωα, σε αυτή τη φάση τουλάχιστον, δεν θεραπεύτηκαν τελείως από την αιμοφιλία, όμως σημείωσαν σημαντική βελτίωση. Η θεραπεία δεν φάνηκε να προκαλεί παρενέργειες, καθώς δεν υπήρξαν σημάδια τοξικότητας στο ήπαρ των ποντικιών οκτώ μήνες μετά τη γενετική επέμβαση.

Θεωρητικά, κατά τους επιστήμονες, όλες οι γενετικές παθήσεις θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν με αυτή την πολλά υποσχόμενη γενετική μέθοδο, όμως υπάρχουν ακόμα τεχνικές δυσκολίες που πρέπει να ξεπεραστούν, πριν η τεχνική τύχει ευρείας κλινικής εφαρμογής. Τα βασικά ζητήματα είναι πώς να μεταφέρει κανείς τη σωστή ποσότητα DNA στα σωστά κύτταρα, πώς θα αποφευχθεί τα ένζυμα-ψαλίδια να μην κόψουν λανθασμένα τμήματα του DNA και, ακόμα, να εξασφαλιστεί η διαθεσιμότητα των κατάλληλων ιών-φορέων που θα μεταφέρουν το νέο γενετικό υλικό στο σώμα των ασθενών. Θα χρειαστούν χρόνια μέχρι να διασφαλιστεί ότι η τεχνική είναι ασφαλής και αποτελεσματική για τους ανθρώπους.

Η γονιδιακή θεραπεία άρχισε να εφαρμόζεται εδώ και περίπου 25 χρόνια και βρίσκεται ακόμα σε σχετικά αρχέγονο στάδιο. Η μεγάλη πρόκληση είναι να καταστεί εφικτό να αντικαθίσταται ένα ελαττωματικό γονίδιο με ένα κανονικό, το οποίο θα τοποθετείται με ακρίβεια στη σωστή θέση του γονιδιώματος, πράγμα πολύ δύσκολο. Η μέθοδος της γενετικής αναδιάταξης στοχεύει σε πολύ συγκεκριμένα και όχι σε τυχαία τμήματα του DNA, αναδιατάσσοντας τη γονιδιακή αλληλουχία με απολύτως ελεγχόμενο τρόπο, ώστε να αποφευχθούν οι κίνδυνοι πρόκλησης λευχαιμίας και άλλων μορφών καρκίνου.


Διαβάστε περισσότερα...

Τέρμα τα light τσιγάρα



Πολλές χώρες απαγορεύουν τη χρήση των όρων light και «μαλακό» στα πακέτα των τσιγάρων.

Όλο και περισσότερες χώρες απαγορεύουν την χρήση των όρων light και «μαλακό» από τα πακέτα των τσιγάρων, αλλά σύμφωνα με νέα έρευνα σε 21.600 καπνιστές φαίνεται ότι ούτε αυτό το μέτρο αρκεί για να διαλύσει τις εσφαλμένες αντιλήψεις των καπνιστών ότι τα συγκεκριμένα τσιγάρα είναι πιο ασφαλή.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι αφού η Μεγάλη Βρετανία, ο Καναδάς και η Αυστραλία απαγόρευσαν τους συγκεκριμένους όρους από τα πακέτα των τσιγάρων, ως παραπλανητικούς, μειώθηκε ο αριθμός των καπνιστών που λανθασμένα πίστευαν ότι τα «ελαφριά» ή «μαλακά» τσιγάρα ήταν και πιο ασφαλή.

Ωστόσο, αυτή η πτωτική τάση στο ποσοστό των λανθασμένων αντιλήψεων των καπνιστών ήταν παροδική, σημειώνεται στην έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Addiction.«Τα ευρήματα της έρευνάς μας επιβεβαιώνουν προηγούμενα συμπεράσματα με βάση τα οποία δεν επαρκεί ως μέτρο η απαγόρευση των όρων light ή «μαλακό» από τα πακέτα των τσιγάρων προκειμένου να αλλάξουν τις απόψεις των ανθρώπων όσον αφορά την ασφάλεια αυτών των προϊόντων», δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας Dr Hua Hie Yong από την Αντικαρκινική Επιτροπή Victoria στη Μελβούρνη της Αυστραλίας.

Για τις ανάγκες της έρευνας η ομάδα του Yong βασίστηκε σε στοιχεία διεθνούς έρευνας που διεξήχθη από το 2002 έως το 2009 στην Αυστραλία, τον Καναδά, τη Μεγάλη Βρετανία και τις Η.Π.Α. Από τους καπνιστές ζητήθηκε να απαντήσουν σε ποιο βαθμό συμφωνούσαν με δηλώσεις, όπως π.χ., «τα ελαφριά τσιγάρα βλάπτουν λιγότερο από τα κανονικά».

Παρότι τα πρώτα χρόνια από την απαγόρευση χρήσης των συγκεκριμένων όρων στα πακέτα σημειώθηκε μείωση στις λανθασμένες αντιλήψεις των καπνιστών για την επικινδυνότητα των ελαφριών τσιγάρων, εντούτοις στη συνέχεια οι παραπλανητικές αντιλήψεις άρχισαν να αυξάνονται και πάλι. Η αιτία γι’ αυτό το φαινόμενο δεν είναι σαφής. Παρόλα αυτά ορισμένοι ειδικοί υποστηρίζουν ότι ένα πρόβλημα που παραμένει είναι ο παραπλανητικός σχεδιασμός των πακέτων.

Μια αλλαγή που προτείνεται είναι να σταματήσει ο χρωματικός διαχωρισμός των πακέτων που επιτρέπουν στους καπνιστές να αναγνωρίζουν ποια είναι light και ποια κανονικά. Πρόσφατα, η Αυστραλία έγινε η πρώτη χώρα διεθνώς που πρότεινε σχετική νομοθεσία σύμφωνα με την οποία θα ζητήσει από τις καπνοβιομηχανίες να πωλούν τα τσιγάρα σε απλά πακέτα.

«Δεν υπάρχουν ασφαλή τσιγάρα στην αγορά», δήλωσε η Erika Sward διευθύντρια εθνικής πολιτικής της Αμερικανικής Πνευμονολογικής Εταιρίας, η οποία τονίζει ότι οι καπνιστές που θέλουν να προστατέψουν την υγεία τους μπορούν να ζητήσουν βοήθεια για να το κόψουν.


Πηγή: http://www.vita.gr
Διαβάστε περισσότερα...

O Σπαρτιάτης που νίκησε την τύφλωση



Βλέπει και πάλι χάρη σε «μια χούφτα ηλεκτρόδια».

Τον τελευταίο καιρό κάνει εργασίες στο σπίτι του στο Γκλεν Μπέρνι του Μέριλαντ. Για την ακρίβεια, ο Σπαρτιάτης στην καταγωγή 72χρονος Ηλίας Κωνσταντόπουλος έχει βαλθεί μεταξύ άλλων, αφού είναι πραγματικά αεικίνητος, να φτιάξει τη στέγη της οικίας του. Φορά ρούχα εργασίας, κρατά τα εργαλεία του και καρφώνει και σκαρφαλώνει με περισσή άνεση. Θα μου πείτε, τι το περίεργο σε όλα αυτά, αφού πολλοί άνθρωποι συνεχίζουν να είναι δραστήριοι και με το παραπάνω στην ηλικία του ήρωά μας. Θα σας απαντήσω ότι το περίεργο είναι ότι ο άνθρωπος αυτός ως πριν από δύο χρόνια ήταν σχεδόν τυφλός! Σήμερα αποτελεί μέλος ενός πολύ κλειστού κλαμπ - αριθμεί μόλις 30 μέλη παγκοσμίως - ασθενών με μελαγχρωστική αμφιβληστροειδοπάθεια στους οποίους έχει τοποθετηθεί ένα «βιονικό μάτι» με το όνομα του μυθικού γίγαντα Αργου που με τα 100 μάτια του έβλεπε τα πάντα. Ο H.Κωνσταντόπουλος, ο οποίος είναι μέχρι στιγμής ο μόνος Ελληνας στη Γη με το εμφύτευμα Argus II όπως ονομάζεται - πρόκειται για την πρώτη εμφυτεύσιμη συσκευή παγκοσμίως που έλαβε έγκριση εντός της ΕΕ για αντιμετώπιση της τύφλωσης, ενώ αναμένεται και αντίστοιχη έγκριση στις ΗΠΑ – λέει στο «Βήμα» ότι «μια χούφτα ηλεκτρόδια» του άλλαξαν τη ζωή. Έχει πίστη στην τεχνολογία και θεωρεί ότι η ελπίδα «πεθαίνει τελευταία». Το σίγουρο είναι ότι τα λόγια αυτού του ανθρώπου σε συνδυασμό με τις υποσχέσεις της επιστήμης... γεννούν φωτεινές ελπίδες σε εκατομμύρια άτομα που βυθίζονται στο σκοτάδι λόγω ανίατων νόσων των οφθαλμών.

Ο 72χρονος σήμερα ασθενής διαγνώστηκε πριν από 30 χρόνια με μελαγχρωστική αμφιβληστροειδοπάθεια, μια σχετικώς σπάνια γενετική, εκφυλιστική και ανίατη νόσο των οφθαλμών, η οποία «πλήττει» περίπου έναν στους 4.000 ανθρώπους. Στη συγκεκριμένη ασθένεια οι φωτοϋποδοχείς (ραβδία και κωνία) του αμφιβληστροειδούς χιτώνα του ματιού πεθαίνουν. Καθώς ο αμφιβληστροειδής σταδιακά εκφυλίζεται χάνει την ικανότητα μετάδοσης εικόνων στον εγκέφαλο με αποτέλεσμα την απώλεια της όρασης.

Μετά τη διεξαγωγή των απαραίτητων εξετάσεων από τις οποίες κρίθηκε ότι ο ασθενής ήταν κατάλληλος για την επέμβαση, το καλοκαίρι του 2009 τοποθετήθηκε στον κ. Κωνσταντόπουλο το εμφύτευμα Argus II κατά τη διάρκεια μιας τρίωρης διαδικασίας. «Δεν είχα κανέναν φόβο. Οταν ξύπνησα από τη νάρκωση δεν ένιωθα τίποτα, είχα μόνο ένα επίθεμα στο δεξί μου μάτι. Δύο ώρες αργότερα όταν επέστρεψα σπίτι μου αφαίρεσα το επίθεμα και ήταν σαν να μην είχα μπει στο χειρουργείο. Δεν εμφάνισα καμία επιπλοκή».


Διαβάστε περισσότερα...

Το ασβέστιο σταματάει τον χρόνο



Επιβραδύνει τα συμπτώματα της γήρανσης.

Αυτό το σπουδαίο μεταλλικό στοιχείο δεν προφυλάσσει μόνο τα οστά μας αλλά βοηθά και στη σωστή λειτουργία των κυττάρων του οργανισμού μας. Ωστόσο, το στρες, η καθιστική, οι ελλείψεις σε βιταμίνη D και μαγνήσιο μπορεί να το στερήσουν από το σώμα μας γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να εμπλουτίζουμε τη διατροφή μας με τροφές που το περιέχουν.

Τι κάνει

Επιβραδύνει τα συμπτώματα της γήρανσης.

Συμβάλλει στην καλή υγεία των οστών μεγιστοποιώντας την οστική μάζα στις μικρές ηλικίες και ελαχιστοποιώντας την απώλειά της στις μεγαλύτερες.
Προστατεύει από βλάβες που προέρχονται από την υψηλή αρτηριακή πίεση.
Είναι αποτελεσματικό κατά της κακής χοληστερόλης.
Έχει αντικαρκινική δράση αφού εμποδίζει τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων που έχουν την τάση να μετατραπούν σε καρκινικά.
Ελέγχει τις συσπάσεις του καρδιακού μυός, άρα συντελεί στη διατήρηση του καρδιακού ρυθμού.
Βοηθά στη διαδικασία της πήξης του αίματος.
Βοηθά στην απορρόφηση της βιταμίνης Β12.

Που θα το βρείτε


Οι καλύτερες πηγές ασβεστίου είναι το γάλα, το γιαούρτι, το μπρόκολο, το λάχανο, οι σαρδέλες και σολομός, το τόφου (τυρί σόγιας), το σουσάμι, καθώς και τροφές εμπλουτισμένες σε ασβέστιο, όπως οι χυμοί και το ψωμί. Προσέξτε μόνο τις υπερβολικές ποσότητες ασβεστίου γιατί ενδέχεται να προκαλέσουν δυσκοιλιότητα.

Μάθετε ότι:


Η απορρόφηση του ασβεστίου εξαρτάται και από την ηλικία. Στα βρέφη είναι υψηλή ενώ μειώνεται πάρα πολύ σε μεγάλες ηλικίες.

Η μεγάλη κατανάλωση πρωτεΐνης και καφέ προκαλούν αυξημένη αποβολή ασβεστίου από τα ούρα.

Η υπερβολική κατανάλωση αναψυκτικών, που περιέχουν πολύ φώσφορο, μπορεί να οδηγήσει σε έλλειψη ασβεστίου.

Η ύπαρξη αρκετού ασβεστίου στον οργανισμό προστατεύει τα οστά και τα δόντια από τη συσσώρευση μολύβδου, ενός τοξικού μετάλλου.

Συνταγές ομορφιάς


Τονωτική λοσιόν για τα μαλλιά
Αυτή η πολύ απλή συνταγή δίνει ζωντάνια στα κουρασμένα ή βαμμένα μαλλιά.
Απλώστε 150-200 ml γάλα στα μαλλιά και κάντε μασάζ. Αφήστε το για 25 λεπτά και ξεβγάλτε με κρύο νερό.

Γαλάκτωμα προσώπου
Θα χρειαστείτε:
1 λίτρο νερό
1 φλιτζάνι ροδοπέταλα
2 φλιτζάνια φρέσκο γάλα

Οδηγίες

Βράζετε το νερό και το ρίχνετε σε ένα γυάλινο μπολ με το γάλα και τα ροδοπέταλα. Αφήνετε να κρυώσει το μίγμα και τα χτυπάτε στο μπλέντερ μέχρι να πήξουν ελαφρώς. Γεμίστε με το μείγμα ένα γυάλινο μπουκάλι και βάλτε το στο ψυγείο. Είναι ιδανικό για τον καθαρισμό του προσώπου και διατηρείται για μία εβδομάδα.

Αντιγηραντική μάσκα προσώπου
Θα χρειαστείτε:
2 κ.σ. μέλι
2 κ.σ. γάλα
1/2 κουταλιά αλόη

Οδηγίες
Ανακατεύετε τα υλικά και απλώνετε το μείγμα στο πρόσωπο για 30 λεπτά. Ξεβγάζετε με χλιαρό νερό. Ιδανικό για όλους τους τύπους δέρματος.

Μυστικό

1000 mg περίπου ασβεστίου καλύπτουν τις ημερήσιες ανάγκες ενός ατόμου. Μπορείτε εύκολα να λάβετε αυτή την ποσότητα αφού 1 ποτήρι γάλα περιέχει 300 mg ασβεστίου, 1 γιαούρτι 400 mg ενώ τα σκληρά τυριά (γραβιέρα, φέτα, κ.ά.) είναι πιο πλούσια σε ασβέστιο σε σχέση με τα μαλακά.


Πηγή: http://www.omorfamistika.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μας «πιάνουν» στον ύπνο τα μικρόβια



Βρίσκουν φωλιά στο μαξιλάρι μας.

Κυριολεκτικά στον ύπνο μας «πιάνουν» οι αρρώστιες, μιας και σύμφωνα με σχετική έρευνα το μαξιλάρι είναι το τέλειο έδαφος ανάπτυξης ασθενειών.

Συγκεκριμένα μέχρι και το ένα τρίτο του βάρους του μαξιλαριού μπορεί να αποτελείται από έντομα, νεκρό δέρμα, ακάρεα και τα περιττώματα αυτών. Επίσης το κρεβάτι και γενικά το υπνοδωμάτιο, με τον αέρα που περιέχει, αποτελεί πηγή των μικροβίων MRSA και C.diff, τα οποία είναι υπεύθυνα για τη γρίπη, την ανεμοβλογιά, μέχρι και τη λέπρα.

Πρόσφατα πραγματοποιήθηκαν δοκιμές, στις οποίες ανακαλύφθηκαν στα μαξιλάρια μέχρι και τα μικρόβια E.coli. Επίσης και άλλα που μπορούν να προκαλέσουν αναπνευστικά προβλήματα και λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος. Ο υπεύθυνος για τις δοκιμές δρ. Arthur Tucker, επισήμανε πως τα πιο επικίνδυνα μέρη είναι τα νοσοκομεία και τα σπίτια που βρίσκονται σε τροπικά κλίματα.

Στη μελέτη, που πραγματοποιήθηκε στο νοσοκομείο Barts and London NHS Trust με επικεφαλή τον Tucker, μελετήθηκαν όλα τα μαξιλάρια των ασθενών. Οι γιατροί ανακάλυψαν πάνω από ένα εκατομμύριο hominus Staphylococcus ανά χιλιοστόλιτρο, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει σοβαρές λοιμώξεις σε άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Όμως ο Tucker προειδοποιεί πως τα μικρόβια αυτά, δεν περιορίζονται μόνο στα νοσοκομειακά μαξιλάρια, αλλά βρίσκουν φωλιά και στα «σπιτικά». Ειδικά αν τα μαξιλάρια δεν πλένονται τακτικά, τότε η αναπαραγωγή τους είναι δεδομένη και με γρήγορους ρυθμούς. Στη συνέχεια τονίζει πως μια καθαρή μαξιλαροθήκη δεν είναι πάντα αρκετή. Μπορεί να μυρίζει ωραία και να φαίνονται όλα καθαρά, αλλά ο γιατρός υπογραμμίζει πως το θέαμα από μέσα δεν είναι και τόσο ελκυστικό.

Οι περισσότεροι ειδικοί προτείνουν να αλλάζουμε τακτικά τα μαξιλάρια μας, τουλάχιστον μια φορά το χρόνο. Όμως επειδή δε μπορούν όλοι να αντέξουν οικονομικά μια τέτοια τακτική αγορά, μπορούν να πλένουν, εάν έχουν συνθετικά ή πουπουλένια μαξιλάρια, μια φορά το μήνα. Έτσι ο κίνδυνος περιορίζεται, αλλά πάντα τα ακάρεα και όλα τα μικρόβια παραμονεύουν.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Aντιμετωπίστε τα καλοκαιρινά τσιμπήματα



Για διακοπές χωρίς προβλήματα!
Είναι απίστευτο το πόσο εύκολα μπορούν να χαλάσουν οι καλοκαιρινές διακοπές μας από απρόσμενους και απρόσκλητους επισκέπτες, οι οποίοι το μόνο που κάνουν είναι να αφήνουν τα σημάδια τους και να φεύγουν.

Μιλάμε βέβαια για τα τσιμπήματα από τσούχτρες, σφήκες, μέλισσες, σκορπιούς και φίδια. Τα τσιμπήματα από τα κουνούπια και τις σκνίπες θεωρούνται πιο αθώα και σπανιότερα δημιουργούν προβλήματα.

Τσούχτρες


Οι τσούχτρες αποτελούν ενδεχόμενο πρόβλημα. Κατά καιρούς επισκέπτονται τις ελληνικές ακτές δημιουργώντας πανικό στους λουόμενους.

Η επαφή με τις τσούχτρες σπάνια οδηγεί σε σοβαρά προβλήματα και μόνο σε ορισμένα ευαίσθητα και αλλεργικά άτομα. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων η περιοχή του σώματος που ήλθε σεεπαφήμε την τσούχτρα παρουσιάζει μία έντονη κοκκινίλα, με ή χωρίς φούσκωμα, που συνοδεύεται από έντονο τσούξιμο, πόνο ή φαγούρα. Τα ενοχλήματα αυτά προκαλούνται από μία τοξική ουσία που απελευθερώνεται από τα πλοκάμια της τσούχτρας.

Αν συμβεί λοιπόν να σας τσιμπήσει τσούχτρα κάντε τις εξής απλές ενέργειες:

-Απομακρύνετε τα τυχόν κολλημένα στο σώμα σας πλοκάμια της τσούχτρας, όχι με γυμνά χέρια διότι αυτό θα οδηγήσει σε κόλλημα των πλοκαμιών στα χέρια σας και κατά συνέπεια μεταφορά του ερεθισμού και στα χέρια σας. Αν δεν υπάρχει καλύτερος και προσφορότερος τρόπος γεμίστε την χούφτα σας με άμμο και τρίψτε το σημείο του σώματος που είναι κολλημένα τα πλοκάμια της τσούχτρας

-Τοποθετείστε στο σημείο του τσιμπήματος πάγο ή κρύες κομπρέσες. Αυτό περιορίζει τα τοπικά φαινόμενα από το δέρμα

-Αλείψτε την πάσχουσα περιοχή με κορτιζονούχο κρέμα. Η κρέμα αυτή περιορίζει την τοπική φλεγμονώδη αντίδραση και ανακουφίζει γρήγορα από το τσούξιμο και την φαγούρα. Αν δεν υπάρχει τέτοια κρέμα χρησιμοποιείστε κομπρέσες με ξυδόνερο (1 μέρος ξύδι και 3 νερό). Με τον τρόπο αυτό αντιμετωπίζεται η φαγούρα και το τσούξιμο.

-Πάρτε κάποιο χάπι αντισταμινικό. Με το χάπι αντιμετωπίζονται συστηματικότερα τα συμπτώματα. Η ανάγκη για χάπια τέτοιου είδους είναι μεγαλύτερη όσο μεγαλύτερη είναι η έκταση του προσβληθέντος δέρματος.
Τέλος αν τα συμπτώματα είναι έντονα και ιδιαίτερα αν δεν υποχωρούν μετά την εφαρμογή των τοπικών μέτρων ίσως απαιτηθεί η διενέργεια κάποιας ενέσεως κορτιζόνης.

Μέλισσες-Σφήκες


Τα τσιμπήματα από έντομα μέλισσας ή σφήκας προκαλούν μία τοπική φλεγμονώδη αντίδραση του δέρματος που είναι, αποτέλεσμα του δηλητηρίου που εισχωρεί στον οργανισμό μας με το κεντρί του εντόμου.

Τοπική κοκκινίλα, πρήξιμο πόνος ή φαγούρα είναι τα κύρια συμπτώματα στο σημείο του τσιμπήματος που μπορούν να διαρκέσουν από αρκετές ώρες μέχρι αρκετές ημέρες. Ευτυχώς στην πλειονότητα των περιπτώσεων τα τσιμπήματα αυτού του είδους δεν είναι επικίνδυνα και οι περισσότεροι από τους ενήλικες χρειάζονται αρκετές εκατοντάδες τσιμπημάτων τον ίδιο χρόνο για να κινδυνεύσουν. Τσιμπήματα όμως στο στόμα ή στο λαιμό προκαλούν πρήξιμο που δυσκολεύει την αναπνοή και γι΄αυτό θεωρούνται πιο επικίνδυνα.

-Η αφαίρεση του κεντριού είναι το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει το άτομο που τσιμπήθηκε από σφήκα ή μέλισσα. Η αφαίρεση μπορεί να γίνει με τα νύχια ή με ένα τσιμπιδάκι. Προσοχή χρειάζεται να μην γίνει προσπάθεια αφαιρέσεως του κεντριού με πίεση (ζούληγμα) της περιοχής που είναι καρφωμένο με τα δάκτυλα ή με τα νύχια μας διότι μπορεί αντί να βγει το κεντρί προς τα έξω να σπρωχθεί ακόμα πιο βαθιά.

-Τοπική εναπόθεση πάγου ψυχρών επιθεμάτων, κορτιζονούχου αλοιφής ή και η λήψη κάποιου αντισταμινικού χαπιού σίγουρα θα απαιτηθούν για την ανακούφιση από τα συμπτώματα.

-Σπάνια, υπερευαίσθητα άτομα μπορούν να παρουσιάσουν αναφυλακτική αντίδραση στο τσίμπημα σφήκας ή μέλισσας που εκδηλώνεται με σοβαρή υπόταση, έντονο ιδρώτα, δύσπνοια και μελάνιασμα. Τα άτομα αυτά απαιτούν άμεση ιατρική βοήθεια και αν γνωρίζουν την υπερευαισθησία τους θα πρέπει να είναι εκπαιδευμένα να κάνουν μόνα τους μία ένεση αδρεναλίνης την οποία θα πρέπει να φέρουν πάντοτε μαζί τους.

-Επίσης τα άτομα με γνωστή υπερευαισθησία θα πρέπει να φέρουν κάποια σήμανση (ταυτότητα στο χέρι ή στο λαιμό) που να αποκαλύπτει την ευαισθησία τους για την περίπτωση που χάσουν τις αισθήσεις τους και δεν μπορούν να πληροφορήσουν το περιβάλλον τους.

Σκορπιοί-Φίδια


Τα τσιμπήματα από σκορπιούς και τα δαγκώματα από φίδια είναι πιο σπάνια και ευτυχώς για τα ελληνικά δεδομένα σπάνια και αυτά βάζουν σε κίνδυνο την ζωή του ατόμου που δέχθηκε το τσίμπημα ή το δάγκωμα.

Οι τοπικές δερματικές αντιδράσεις είναι οι ίδιες με τα τσιμπήματα από μέλισσες και σφήκες με μόνη διαφορά τον εντονότατο τοπικό πόνο που προκαλείται στο μέρος του τσιμπήματος ή του δαγκώματος.

-Τα γενικά τοπικά μέτρα θα πρέπει να εφαρμόζονται (πάγος, παγωμένα επιθέματα, αλοιφή), ενώ η χορήγηση του αντιϊσταμινικού χαπιού θα πρέπει να συνοδεύεται και από την χορήγηση κάποιου παυσίπονου για την αντιμετώπιση του ισχυρού πόνου.

-Η ανάγκη για ένεση κορτιζόνης στις περιπτώσεις αυτές είναι πιο συχνή, ενώ για τα υπερευαίσθητα και αλλεργικά άτομα ισχύει ότι έχει λεχθεί και ανωτέρω για τσιμπήματα από σφήκες και μέλισσες (ένεση αδρεναλίνης, ταυτότητα κλπ).

-Η χάραξη με ξυραφάκι ή μαχαίρι του μέρους του δέρματος που έχει δαγκωθεί από φίδι με στόχο την αιμορραγία και την απομάκρυνση του δηλητηρίου δεν συνιστάται σήμερα διότι μπορεί να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα δηλ. είσοδο μεγαλύτερης ποσότητας δηλητηρίου στην κυκλοφορία.

-Το ρούφηγμα, επίσης με το στόμα, του δηλητηρίου από κάποιο άλλο άτομο θα πρέπει να γίνεται με προσοχή και εφ' όσον δεν υπάρχουν πληγές στο στόμα του ατόμου που θα κάνει το ρούφηγμα.
Τέλος, για τα φίδια και τους σκορπιούς καλό θα είναι το άτομο να προσφεύγει στο πλησιέστερο οργανωμένο ιατρεία γιατί ίσως απαιτηθεί η διενέργεια ειδικού αντιοφικού ορού.


Πηγή: http://www.iatronet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Έχει υπερδιπλασιαστεί ο αριθμός των ενήλικων διαβητικών



Μέσα σε διάστημα τριάντα χρόνων.

Ο αριθμός των ενήλικων διαβητικών παγκοσμίως έχει υπερδιπλασιαστεί από το 1980 κι έχει φθάσει τα 347 εκατομμύρια, αριθμός πολύ μεγαλύτερος απ΄ ό ,τι αρχικά εθεωρείτο, γεγονός που σημαίνει ότι το κόστος θεραπείας της νόσου θα διογκωθεί.

Σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Lancet, διεθνής ομάδα επιστημόνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας διαπίστωσε ότι τα ποσοστά των κρουσμάτων της νόσου είτε αυξήθηκαν, είτε, στην καλύτερη περίπτωση, παρέμειναν σταθερά σχεδόν σε όλο τον κόσμο κατά τα τελευταία 30 χρόνια.

Ο αριθμός των διαβητικών είναι πολύ υψηλότερος σε σχέση με προηγούμενες εκτιμήσεις που έκαναν λόγο για 285 εκατομμύρια ασθενείς παγκοσμίως. Η έρευνα διαπίστωσε ότι υπάρχουν 347 εκατομμύρια διαβητικοί στον κόσμο, τα 138 εκατομμύρια ζουν στην Κίνα και στην Ινδία και άλλα 36 εκατομμύρια στις ΗΠΑ και στη Ρωσία.

Ο πιο κοινός τύπος διαβήτη είναι ο Τύπου 2, ο οποίος συνδέεται με την παχυσαρκία και την καθιστική ζωή. Στην αγορά διατίθενται πολλά φαρμακευτικά σκευάσματα για τη θεραπεία της νόσου, τόσο χάπια όσο και ενέσεις. Τον περασμένο χρόνο οι παγκόσμιες πωλήσεις των φαρμάκων για τον διαβήτη ανήλθαν σε 35 δισεκατομμύρια δολάρια και μέχρι το 2015 μπορεί να φθάσουν τα 48 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με την φαρμακευτική εταιρία έρευνας IMS Health.

Η αναλογία των ενήλικων διαβητικών ανήλθε στο 9,8% για τους άνδρες και στο 9.2% για τις γυναίκες μέσα στο 2008, σε σύγκριση με 8,3% για τους άνδρες και 7,5% για τις γυναίκες το 1980.

Τα κρούσματα έχουν αυξηθεί περισσότερο στις χώρες του Ειρηνικού, που, σύμφωνα με την έρευνα, έχουν πλέον τα υψηλότερα ποσοστά διαβητικών. Στις Νήσους Μάρσαλ, το ένα τρίτο των γυναικών και το ένα τέταρτο των ανδρών είναι διαβητικοί.

Μεταξύ των πλουσίων χωρών, η υψηλότερη αύξηση στα κρούσματα παρατηρείται στη Βόρεια Αμερική και σχετικά μικρή στη Δυτική Ευρώπη. Ο αριθμός διαβητικών είναι υψηλότερος στις ΗΠΑ, την Γροιλανδία, την Μάλτα, την Νέα Ζηλανδία και την Ισπανία και χαμηλότερος στην Ολλανδία, την Αυστρία και την Γαλλία.


Διαβάστε περισσότερα...

Αντιμετωπίστε τη διάρροια του ταξιδιώτη



Λάβετε τα κατάλληλα μέτρα πρόληψης για να μη γίνει το ταξίδι Οδύσσεια!
Mε τον όρο διάρροια των ταξιδιωτών αποκαλούμε το σύνδρομο που εμφανίζεται κατά τα ταξίδια ή αμέσως μετά και χαρακτηρίζεται από κενώσεις, αυξημένης συχνότητας ή ρευστότητας. H διάρροια των ταξιδιωτών συνοδεύεται γενικά από χαλαρές κενώσεις, που μπορεί να είναι και άνω των οκτώ, ενώ συνυπάρχει ναυτία και κοιλιακή δυσφορία. Ο πυρετός είναι σπάνιος. Μπορεί να εμφανιστεί εμετός.

Το σύνδρομο υποστρέφει συνήθως εντός πενθημέρου. Σε υπερευαίσθητους οργανισμούς και επί ορισμένων παθογόνων, μπορεί να διαρκέσει πάνω από μήνα. Σύμφωνα με ορισμένες στατιστικές μελέτες, παρά το γεγονός ότι συνήθως είναι μικρής διάρκειας και αυτοπεριοριζόμενη, πάνω από το 30% των ταξιδιωτών τροποποιούν το πρόγραμμά τους όταν η διάρροια εμφανίζεται. Ιδιαιτέρως ευπρόσβλητα είναι τα νεαρά άτομα.

Τα αίτια της διάρροιας των ταξιδιωτών είναι κυρίως λοιμώδη. Σε μικρότερα ποσοστά η διάρροια οφείλεται σε άλλους παράγοντες όπως συστηματικό νόσημα, τροφική αλλεργία, σπαστική κολίτιδα, δυσανεξία στη λακτόζη. Τα περισσότερα λοιμώδη αίτια εισέρχονται στον οργανισμό από τη στοματική πρωκτική οδό ή μέσω νερού και τροφίμων που επιμολύνθηκαν από παθογόνα ανθρώπινων ή ζωικών περιττωμάτων.

Ο άνθρωπος με καλό ανοσοποιητικό σύστημα έχει ενδογενείς μηχανισμούς αντίστασης έναντι των λοιμογόνων αυτών παραγόντων. Έτσι, το γαστρικό οξύ του στομάχου, οι εκκρίσεις του γαστρεντερικού σωλήνα με τα τοξικά ένζυμα και τους ανοσολογικούς παράγοντες, η ωφέλιμη μικροβιακή χλωρίδα του εντέρου έχουν ουσιαστικό ρόλο στην εξουδετέρωση των παθογόνων. Οι αλλαγές στο κλίμα, η μεταβολή των υγειονομικών συνθηκών, η κατανάλωση ασυνήθιστων τροφίμων για τα συνήθη δεδομένα του οργανισμού, η συχνή κατανάλωση φαγητού σε εστιατόρια μαζικής εστίασης, είναι παράγοντες που μπορεί να προκαλέσουν πτώση στην ανοσοποιητική ετοιμότητα του οργανισμού, ενώ εκθέτουν το άτομο σε μία σειρά από παθογόνα ανάλογα με την περιοχή και το είδος της τροφής που καταναλώνεται.

Σημαντικό ρόλο έχει η ποιότητα του αμυντικού συστήματος του οργανισμού. Άτομα με πρωτοπαθείς ανοσοανεπάρκειες, νόσο Αids, ηλικιωμένοι, ασθενείς που λαμβάνουν φάρμακα τα οποία προκαλούν καταστολή ανοσοποιητικού, παρουσιάζουν διαρροϊκά σύνδρομα πολλές φορές από ασυνήθιστα παθογόνα. Τα παθογόνα προκαλούν στα άτομα αυτά σοβαρότερα διαρροϊκά σύνδρομα μεγαλύτερης διάρκειας.

Κοινά αίτια διάρροιας στους ταξιδιώτες είναι το Escherichia coli, η Shigella, το Campylobacter, η Salmonella, η Aeromonas, ορισμένοι ιοί, ο παράγων Norwalk, ορισμένα παράσιτα. Σύμφωνα με ιατρικές μελέτες, ταξιδιώτες στο Νεπάλ εμφανίζουν υψηλότερα ποσοστά διάρροιας από Cyclospora, ταξιδιώτες στη Ρωσία διάρροια από Giardia, ταξιδιώτες σε κρουαζιερόπλοια ιογενείς διάρροιες. Σε ξενοδοχεία και εστιατόρια στα οποία τηρούνται πλημμελώς οι όροι υγιεινής μπορεί να εμφανιστούν επιδημίες από εντεροιούς Shigella, Salmonella, Giardia, Cryptosporidium, ιούς, Escherichia coli, Staphylococcus aureus, ηπατίτιδα.

Σύμφωνα με μελέτες, οι καταναλωτές κακών μαγειρευμένων χάμπουργκερ, εμφανίζουν αυξημένη πιθανότητα προσβολής από enterohemorrhagic Escherichia coli, οι καταναλωτές τηγανητού ρυζιού προσβολή από Bacillus cereus, οι καταναλωτές μαγιονέζας και κρέμας προσβολή από Staphylococcus aureus και σαλμονέλα, οι καταναλωτές ψαρικών-θαλασσινών προσβολή από ηπατίτιδα Α, Vibrio species, Salmonella, ενώ η κλινική εικόνα διαφοροποιείται ανάλογα με το επιτιθέμενο αίτιο και την άμυνα του οργανισμού.

To Escherichia coli, ένα σύνηθες μικρόβιο που παράγει εντεροτοξίνη και προσβάλλει τα κρεατικά, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα αρτοπαρασκευάσματα προκαλεί γενικώς οξεία υδαρή διάρροια χωρίς πυρετό, απότομης έναρξης με μικρού βαθμού κοιλιακό πόνο. Η Shigella προκαλεί γενικά οξεία αιματηρή διάρροια και πυρετό, φούσκωμα, κράμπες, κοιλιακό πόνο. Το Campylobacter προκαλεί αθρόα υδαρή ή αιματηρή διάρροια με πυρετό.

Συμπτώματα


Η Salmonella προκαλεί γενικά οξεία διάρροια με δέκατα ή πυρετό. Η Aeromonas προκαλεί υδαρή ή αιματηρή διάρροια. Ο Staphylococcus aureus και ο Bacillus cereus που μολύνει κλασικά στο ξαναζεσταμένο τηγανητό ρύζι, προκαλούν υδαρή διαρροϊκά σύνδρομα με χαμηλό ή καθόλου πυρετό και έντονο εμετό.

Oρισμένα παθογόνα, μπορεί να προκαλέσουν συστηματικές εκδηλώσεις, όπως ουρηθρίτιδα- επιπεφυκίτιδα-αρθρίτιδα (σύνδρομο REITER από Salmonella, Campylobacter, Shigella, Yersinia), αυξημένης θνητότητας αιμολυτικό ουραιμικό σύνδρομο (enterohemorrhagic Escherichia coli, Shigella), πυρετό με προσβολή ήπατος (ηπατίτιδα Α).

Ο χρόνος επώασης, η στιγμή της εκδήλωσης της νόσου μετά από την έκθεση ποικίλλει ανάλογα με το αίτιο. Έτσι, στο Staphylococcus aureus και στο Bacillus cereus είναι γενικώς μία με οκτώ ώρες, ορισμένα όμως παθογόνα μπορεί να έχουν μακρύ χρόνο επώασης, όπως ορισμένα στελέχη Campylobacter Salmonella Aeromonas, στα οποία ο χρόνος επώασης εκτείνεται στις ένδεκα ημέρες.

Στη διαφορική διάγνωση της διάρροιας περιλαμβάνονται ορισμένοι σπανιότεροι ιδιαίτερα τοξικοί λοιμογόνοι μικροοργανισμοί, που απειλούν τον ταξιδιώτη όπως η λιστέρια, η νόσος των λεγεωναρίων, η φυματίωση, η βρουκέλλα, ορισμένα ασυνήθιστα γριπώδη σύνδρομα (π.χ. γρίπη των χοίρων).

Η απλή ελαφρά διάρροια των ταξιδιωτών αντιμετωπίζεται συχνά με καλή ενυδάτωση και ορισμένα φάρμακα πρώτης ανάγκης που πρέπει να βρίσκονται πάντα στο φαρμακείο του ταξιδιώτη.

Στις συνήθεις περιπτώσεις η μητέρα που θηλάζει δεν πρέπει να διακόψει τον θηλασμό αλλά να αυξήσει την πρόσληψη υγρών. Η σωστή ιατρική εξέταση επιβάλλεται άμεσα σε σύνδρομα που παρουσιάζουν έντονο κοιλιακό πόνο, έντονη διάρροια, ή εμφανίζουν συστηματικά συμπτώματα (π.χ. βήχα).

Επίσης άμεσα ιατρική εξέταση επιβάλλεται σε διάρροια που διαρκεί πάνω από 48 ώρες, συνοδεύεται από δέκατα ή πυρετό, αφορά χρονίως πάσχοντες ηλικιωμένους, άτομα με πτώση της αμυντικής ικανότητας ή άτομα που έχουν λάβει προσφάτως αντιβιοτικά.

Σε ορισμένες περιπτώσεις επιβάλλεται διερεύνηση με εξετάσεις κοπράνων και αίματος και χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής. Σε αρκετές περιπτώσεις τα λοιμογόνα αίτια δεν απομονώνονται στις γενικές καλλιέργειες των κοπράνων και απαιτείται ειδική συνεννόηση με το μικροβιολογικό εργαστήριο. Σπανιότερα μπορεί να απαιτηθεί νοσοκομειακή εισαγωγή.

Μέτρα πρόληψης


Τα μέτρα πρόληψης της διάρροιας των ταξιδιωτών περιλαμβάνουν το καλό πλύσιμο των χεριών και των τροφίμων, το καλό ψήσιμο των τροφών. Ο ταξιδιώτης πρέπει να μην καταναλώνει τρόφιμα από πλανόδιους πωλητές, μη παστεριωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα, αμφιβόλου προέλευσης ποτά, νερό και παγάκια. Τα φρούτα πρέπει να ξεφλουδίζονται στα ταξίδια και να μην καταναλώνονται αναποφλοίωτα, το φαγητό πρέπει να σερβίρεται ζεματιστό.

Καλό είναι να καταναλώνονται μόνο εμφιαλωμένο νερό και ποτά. Για να αποφευχθούν αλλεργικές αντιδράσεις και φαινόμενα δυσανεξίας καλό είναι ο ταξιδιώτης να μην καταναλώνει ασυνήθιστα τρόφιμα στη χώρα υποδοχής. Οι κολυμβητές δεν πρέπει να κολυμπούν σε μη ελεγμένα και αμφιβόλου ποιότητας ύδατα. Ορισμένα ειδικά διαρροϊκά σύνδρομα προλαμβάνονται με εμβόλια (ηπατίτιδα Α). Σε άτομα υψηλού κινδύνου χορηγείται φαρμακευτική προφυλακτική αγωγή έναντι της διάρροιας των ταξιδιωτών. Προφυλακτική αγωγή χορηγείται επίσης σε περίπτωση ορισμένων περιοχών υψηλού κινδύνου.


Πηγή: http://www.iatronet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τι πρέπει να περιέχει το φαρμακείο των διακοπών



Για ξέγνοιαστες καλοκαιρινές αποδράσεις!

Όπου κι αν επιλέξετε να πάτε για τις διακοπές σας, καλό είναι κατά την προετοιμασία σας να αφήσετε λίγο χώρο και για το φαρμακείο των διακοπών.

Αυτό λοιπόν πρέπει να περιέχει:

-Οξυζενέ για τον καθαρισμό των πληγών
-Αντισηπτικό για τις πληγές ή τα τραύματα
-Ιωδιούχο διάλυμα για απολύμανση
-Βαμβάκι, γάζες, επιδέσμους, λευκοπλάστ, τσιρότα
-Οινόπνευμα για την απολύμανση αντικειμένων
-Θερμόμετρο, αντιπυρετικό, παυσίπονο
-Αλοιφή, σπρέι ή στικ αμμωνίας για τα τσιμπήματα
-Εντομοαπωθητικό
-Παγοκύστες ή πετσέτες για κομπρέσες
-Ένεση κορτιζόνης


Πηγή: http://www.iatronet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Εμπλοκή στη διαδικασία των μεταμοσχεύσεων



Λόγω έλλειψης προέδρου στον αρμόδιο Οργανισμό.

Το Ελληνοαμερικανικό Ιατρικό Κολέγιο καταγγέλλει ότι ενώ τα μοσχεύματα έχουν εγκριθεί από τις τράπεζες μοσχευμάτων των ΗΠΑ, οι ασθενείς στην Ελλάδα θα πρέπει να περιμένουν για να τα λάβουν, έως ότου βρεθεί κάποιος από τον Ελληνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων... να υπογράψει τα απαραίτητα έγγραφα.

Παρότι πριν από λίγες ημέρες τοποθετήθηκε επικεφαλής του ΕΟΜ ο Τάσος Χατζής, το Ελληνοαμερικανικό Ιατρικό Κολέγιο σε ανακοίνωση-έκκληση του ζητά την άμεση παρέμβαση του υπουργείου Υγείας για να λυθεί άμεσα το γραφειοκρατικό, απ’ ό,τι φαίνεται, θέμα, που έχει προκύψει, προκειμένου οι ασθενείς, που με τόση λαχτάρα περιμένουν ένα μόσχευμα για χρόνια, να υποβληθούν το συντομότερο σε μεταμόσχευση.

«Σε επικοινωνίες μας την τελευταία εβδομάδα με τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων μάς ενημέρωσαν ότι αυτή τη στιγμή "δεν υπάρχει πρόεδρος" και έως ότου "βρεθεί" πρόεδρος (αν και γνωρίζουμε ότι έχει πρόεδρο, τον κ. Τάσο Χατζή) ή το ανάλογο υπεύθυνο άτομο, δεν μπορούν να εγκρίνουν κανένα μόσχευμα», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Κολέγιο και συμπληρώνει: «Βρισκόμαστε στη δυσάρεστη θέση για μία ακόμη φορά, μετά από ενάμισι έτος να μας απασχολεί ακριβώς το ίδιο θέμα. Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες του 2011 θα πρέπει να βάλουν τις ανάγκες τους για μεταμόσχευση σε αναμονή».

Σημειώνεται ότι το ίδιο πρόβλημα είχε δημιουργηθεί και τον Απρίλιο του 2010.

«Με μεγάλη μας λύπη ξαναβιώνουμε την ίδια αδιαφορία και ελπίζουμε ότι το υπουργείο θα διευθετήσει το σημαντικό αυτό πρόβλημα πιο αποτελεσματικά, ώστε ελλείψει προέδρου να μπορεί κάποιος άλλος να υπογράφει για τα μοσχεύματα», τονίζεται στην ανακοίνωση.


Διαβάστε περισσότερα...

Οι διαφορές του μητρικού γάλακτος από του εμπορίου



Ποια είναι η καλύτερη επιλογή;
Αν αναρωτιέστε σε τι διαφέρει το γάλα του εμπορίου από το μητρικό, ρίξτε μια ματιά στις διαφορές που παρουσιάζουν ως προς τα μακροθρεπτικά συστατικά τους.

Οι δύο κύριες ομάδες πρωτεϊνών του μητρικού και αγελαδινού γάλακτος είναι η ορολευκωματίνη και η καζεΐνη, η διαφορά στα δύο γάλατα έγκειται στην περιεκτικότητα τους. Στο μητρικό γάλα ο λόγος ορολευκωματίνης με την καζεΐνη είναι 4/1 ενώ στο αγελαδινό είναι το πηλίκο ο/κ= 1/4 και αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι πρωτεΐνες του μητρικού γάλακτος να απορροφώνται εξολοκλήρου από το έντερο, οι κενώσεις του βρέφους να είναι πιο μαλακές και υδαρείς και το σημαντικότερο, να χρειάζεται μικρότερη ποσότητα γάλακτος για να καλυφτούν οι ανάγκες του.

Μια επίσης σημαντική διαφορά είναι η μικρότερη περιεκτικότητα του αγελαδινού γάλακτος σε ταυρίνη. Αυτό σημαίνει πως η ταυρίνη, αναγκαστικά, προστίθεται στα υποκατάστατα γάλατα καθώς βελτιώνει την απορρόφηση του λίπους και παίζει σημαντικό ρόλος στην ωρίμανση του εγκεφάλου.

Αυτά όμως που δεν μπορούν να να κατασκευαστούν βιομηχανικά και άρα δεν περιέχονται στα υποκατάστατα γάλατα είναι όλα τα αντισώματα της μητέρας που περιέχονται στο μητρικό γάλα.

Η κύρια πρωτεΐνη του αγελαδινού γάλακτος είναι η β- γαλακροσφαιρίνη η οποία θεωρείται πολύ ισχυρό αλλεργιογόνο για τα βρέφη σε αντίθεση με το μητρικό όπου η κύρια πρωτεΐνη του είναι η α- γαλακτολευκοματίνη.

Το μητρικό γάλα περιέχει μεγάλες ποσότητες λακτόζης. Η διαφορά με τα υποκατάστατα αφορά την ταχύτητα υδρόλυσης όπου τελικά ελαττώνει το PH εντέρου και καταστέλλει την ανάπτυξης της E- coli.

Βρέφη που θηλάζουν έχουν χαμηλότερο PH κοπράνων και αυτό συνεπάγεται το χαμηλότερο ποσοστό E- coli στο πεπτικό τους. Ακόμη, το μητρικό γάλα παρέχει λιπαση στο βρέφος η οποία θανατώνει τα παθογόνα μικρόβια.

Όσον αφορά στα λίπη, το παλμιτικό και το ελαϊκό οξύ αποτελούν το 60% περίπου του λίπους και των δύο γαλάτων. Οι περισσότερες εταιρείες τροποποιημένων βρεφικών γαλάτων έχουν αντικαταστήσει το αγελαδινό λίπος με φυτικά έλαια ή με ένα μίγμα φυτικών και ζωικών λιπών. Το αραχιδονικό και το ντοκοσαξενοϊκό οξύ βρίσκονται μόνο στο ανθρώπινο γάλα αυξάνοντας το δείκτη νοημοσύνης του παιδιού.

Είναι χαρακτηριστικό ότι όλες οι ελάχιστες συνιστώμενες ποσότητες είναι μεγαλύτερες από αυτές που περιέχονται στο μητρικό γάλα, διότι η βιοδιαθεσιμότητα των θρεπτικών συστατικών του είναι μεγαλύτερη από ότι στα υποκατάστατα, με αποτέλεσμα να απαιτούνται και μικρότερες ποσότητες.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ογδόντα εννέα κιλών όγκος ταλαιπωρεί έναν Βιετναμέζο



ΔΕΙΤΕ: Καλεί σε οικονομική βοήθεια για να τον αντιμετωπίσει.

Ο όγκος στο πόδι του 31χρονου Nguyen Duy Hai, είναι σχεδόν μεγαλύτερος από τον ίδιο, με αποτέλεσμα να παραμένει ακινητοποιημένος στο σπίτι του, κάτω από τις φροντίδες τις 61χρονης μητέρας του.

Ο όγκος έχει εμφανιστεί και τον βασανίζει από τα παιδικά του χρόνια. Σε ηλικία 14 χρονών οι γιατροί ακρωτηρίασαν το πόδι του από το γόνατο και κάτω, ωστόσο ο όγκος εξακολούθησε να αναπτύσσεται. Σήμερα ο όγκος έφτασε να ζυγίζει 80 κιλά.

Σύμφωνα με τις ιατρικές γνωματεύσεις δεν είναι κακοήθης, αλλά οφείλεται σε μία γενετική μετάλλαξη και πρόκειται για τον μεγαλύτερο καταγεγραμμένο όγκο στο Βιετνάμ.

Ο Nguyen Duy Hai δίχως η οικονομική του κατάσταση να το επιτρέπει, αναζητά χρηματοδότες για να προχωρήσει σε ειδική θεραπεία με το να μοιράζεται την ιστορία του με εκδότες σε όλο τον κόσμο.



Διαβάστε περισσότερα...

Θερίζει η χολέρα την Αϊτή



Ξεπερνούν τα 18 χιλ. τα νέα κρούσματα.

ημέρες, από τις αρχές του Ιουνίου στο Πορτ-ο-Πρενς, την πρωτεύουσα της Αϊτής, όπου από την εμφάνισή της το 2010, η επιδημία έχει προκαλέσει τον θάνατο πάνω από 5.397 ανθρώπων, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

«Από τον Μάιο του 2011, υπάρχει μία αύξηση των κρουσμάτων χολέρας σε ορισμένες περιοχές της Αϊτής, ειδικά στην περιοχή του Πορτ-ο-Πρενς και στα νότια της χερσονήσου» δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ, Τάρικ Γιασάρεβιτς, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Από τις 2 Μαΐου έως τις 12 Ιουνίου, καταγράφηκαν 18.182 κρούσματα στο Πορτ-ο-Πρενς» σημείωσε ο εκπρόσωπος, αποδίδοντας την αύξηση αυτή στις βροχές και στις πλημμύρες που πλήττουν την πρωτεύουσα.


Διαβάστε περισσότερα...

Δικαστική απόφαση για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά

Διέγραψαν χρέος συνταξιούχου!


Ανοίγει ο δρόμος και για άλλους πολίτες...
Η πρώτη σύγχρονη δικαστική «σεισάχθεια» οφειλέτη, που έκανε χρήση του νόμου Κατσέλη για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και νίκησε το πανίσχυρο τραπεζικό σύστημα, είναι γεγονός, ανοίγοντας τον δρόμο για διαγραφές οφειλών χιλιάδων πολιτών, που βρίσκονται σε οικονομική αδυναμία και έχουν προσφύγει στα δικαστήρια.

Με μια απόφαση-σταθμό του Ειρηνοδικείου Αθηνών, η οποία αναμένεται ότι θα αποτελέσει «οδηγό» για χιλιάδες ακόμη υποθέσεις οφειλετών που έχουν πάρει τον δρόμο για τις δικαστικές αίθουσες, το δικαστήριο δικαίωσε ηλικιωμένο συνταξιούχο και όχι μόνο δέχτηκε ότι βρίσκεται σε μόνιμη αδυναμία να εξοφλήσει τις οφειλές του, αλλά υποχρέωσε τις τράπεζες να διαγράψουν δάνεια σημερινού ύψους 200.000 ευρώ (από ένα σύνολο οφειλών 222.200 ευρώ) και να ικανοποιηθούν με την αποπληρωμή 52.000 ευρώ, μαζί με τους τόκους, σε βάθος 14 ετών!

Όπως γράφει σήμερα η «Ελευθεροτυπία», ο ηλικιωμένος δανειολήπτης, που είχε φτάσει να πληρώνει περίπου 2.000 ευρώ τον μήνα για να εξυπηρετεί τα δάνειά του σε 9 τράπεζες, θα δίνει πλέον μόλις 310 ευρώ κάθε μήνα για 14 χρόνια, με την καταβολή τους να ξεκινά το 2014.

Τα πρώτα 4 χρόνια οι δόσεις θα είναι άτοκες, ενώ τα υπόλοιπα δέκα θα τοκίζονται με το μέσο επιτόκιο στεγαστικού δανείου, όπως αυτό προκύπτει από το δελτίο της Τράπεζας της Ελλάδος.
Διαβάστε περισσότερα...

Χειρουργείο ή ακραία δίαιτα μπορούν να «νικήσουν» το διαβήτη



Τι δείχνουν νέες επιστημονικές μελέτες.

Με χειρουργική αφαίρεση πάχους ή με ακραία δίαιτα μπορεί να θεραπευτεί ο διαβήτης, σύμφωνα με δύο νέες επιστημονικές έρευνες.

Στην πρώτη μελέτη, οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρ. Ρικ Μέιτζερ του Ινστιτούτου Καρδιαγγειακών Ερευνών του πανεπιστημίου Vrije του Άμστερνταμ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου για θέματα χειρουργικής «Archives of Surgery», επαναξιολόγησαν εννέα προηγούμενες έρευνες πάνω στο θέμα, οι οποίες αφορούσαν χιλιάδες διαβητικούς ασθενείς, για διάστημα τουλάχιστον ένα χρόνο μετά την χειρουργική επέμβαση.

Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οκτώ στους δέκα παχύσαρκοι μπορούν πλέον να σταματήσουν να παίρνουν φάρμακα για το διαβήτη, μετά από μια δραστική επέμβαση «γαστρικού μπάι-πας» ή άλλης μεθόδου. Στο «γαστρικό μπάι-πας» η τροφή διοχετεύεται, αντί για το στομάχι, μέσω «παρακαμπτηρίας οδού» σε ένα ειδικό σάκο, έτσι ώστε να μειώνεται δραστικά η τροφή που απορροφάται από τον οργανισμό. Σε μια εναλλακτική μέθοδο, τοποθετείται ένας δακτύλιος στο άνω μέρος του στομάχου, που περιορίζει πόση ποσότητα τροφής μπορεί να φάει ο διαβητικός ασθενής.

Με την πρώτη τεχνική του «μπάι-πας», σύμφωνα με την μελέτη, το 83% των ασθενών απαλλάχτηκε από τα φάρμακα κατά του διαβήτη και μάλιστα, σε μερικές περιπτώσεις, μέσα σε λίγες μόνο μέρες μετά την επέμβαση. Στη δεύτερη τεχνική, του δακτύλιου, το 62% των ασθενών ήταν πλέον σε θέση να σταματήσει την φαρμακευτική θεραπεία για τον έλεγχο του ζαχάρου στο αίμα.

Η δεύτερη έρευνα, με επικεφαλής τον καθηγητή Ρόι Τέιλορ του πανεπιστημίου του Νιούκαστλ, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό διαβητολογίας «Diabetologia», σύμφωνα με το BBC, βασίστηκε σε ένα μικρό δείγμα 11 ανθρώπων. Διαπίστωσε ότι μια δραστική δίαιτα 600 θερμίδων την μέρα επί δύο μήνες μειώνει σημαντικά τα επίπεδα του λίπους στο πάγκρεας και στο ήπαρ, με συνέπεια η παραγωγή ινσουλίνης να επανέρχεται στο φυσιολογικό και έτσι ο διαβήτης να αναστρέφεται.

Επτά στους 11 ασθενείς (που όλοι είχαν διαγνωστεί με διαβήτη κατά την τελευταία τετραετία), χάρη στη δίαιτα, είχαν πλέον απαλλαχθεί από το διαβήτη μετά από τρεις μήνες. Όμως χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να βεβαιωθεί ότι η αναστροφή της νόσου είναι μόνιμη και όχι παροδική. Η δίαιτα περιείχε μόνο μη αμυλούχα λαχανικά και διαιτητικά ποτά.

Μετά τη λήξη της δίαιτας και την αναστροφή του διαβήτη, οι ασθενείς μπόρεσαν να επανέλθουν στην κανονική διατροφή τους, με κάποιους λογικούς περιορισμούς, όσον αφορά το μέγεθος των μερίδων και την υγιεινή διατροφή. Από την άλλη, η δίαιτα δεν είχε αποτέλεσμα σε όλους, πράγμα που δείχνει ότι ο οργανισμός των ανθρώπων είναι σε διαφορετικό βαθμό ευάλωτος στη νόσο.


Διαβάστε περισσότερα...

Η κουβέντα κάνει καλό σε όσους έχουν υποστεί εγκεφαλικό



Διπλασιάζονται οι πιθανότητες επιβίωσής τους.

Η κουβεντούλα κάνει καλό και όπως υποστηρίζουν οι γιατροί μπορεί να σώσει τη ζωή ενός ασθενούς που έχει υποστεί εγκεφαλικό.

Όσοι συμμετείχαν σε «θεραπείες κουβέντας» μετά την τραυματική εμπειρία τους, είχαν διπλάσιες πιθανότητες να ζήσουν τουλάχιστον ένα χρόνο επιπλέον, συγκριτικά με όσους… δεν ήταν και τόσο ομιλητικοί!

Ακόμη, διέτρεχαν μειωμένο κίνδυνο να πάθουν κατάθλιψη, όπως υποστήριξαν ερευνητές του πανεπιστημίου Central Lancashire.

Η παρακινητική συνέντευξη (motivational interviewing) είναι ένα είδος θεραπείας που βασίζεται στη συνομιλία μεταξύ δύο ανθρώπων και απευθύνεται σε ασθενείς που πρέπει να αλλάξουν τη συμπεριφορά και τον τρόπο ζωής τους, λόγω κάποιου προβλήματος υγείας.

Η κατάθλιψη είναι ένα αρκετά κοινό πρόβλημα, που αντιμετωπίζουν όσοι έχουν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο

Η επικεφαλής της μελέτης Dr Caroline Watkins δήλωσε: «Παρατηρήσαμε ότι όσο πιο έγκαιρη η παρέμβαση, τόσο πιο εύκολη ήταν η θέσπιση ρεαλιστικών προσδοκιών ανάρρωσης. Ακόμη, μπορούσε να αποφευχθεί το αίσθημα μιζέριας που συνοδεύει τη ζωή μετά από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο, ενώ ορισμένους ασθενείς τους βοήθησε να ζήσουν περισσότερο».

Στη μελέτη συμμετείχαν 411 ασθενείς, οι οποίοι ήταν κατά μέσο όρο 70 ετών. Περισσότεροι από τους μισούς ήταν άνδρες.

Μετά από ένα χρόνο «θεραπείας κουβέντας» το 48% αυτών είχε καλύτερη διάθεση, συγκριτικά με ένα 37,7% όσων δε συμμετείχαν καθόλου.

Οι ασθενείς συζητούσαν με το θεραπευτή τους για μία ώρα δύο έως τέσσερις φορές την εβδομάδα.

Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό «Stroke: Journal of the American Heart Association».


Διαβάστε περισσότερα...

Αντιμετωπίστε τις ρυτίδες με κύτταρα από το αυτί σας



Εγκρίθηκε η πρώτη κυτταρική θεραπεία κατά του γήρατος.

Την πρώτη κυτταρική θεραπεία για σβήσιμο των ρυτίδων ενέκρινε σήμερα ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ. Το φάρμακο φτιάχνεται από τα κύτταρα του ίδιου του ατόμου, γίνεται ενέσιμο διάλυμα και αντιμετωπίζει άμεσα τις ρυτίδες έκφρασης.

Τα άτομα που έλαβαν το φάρμακο εμφάνισαν μείωση των ρινοχειλικών ρυτίδων από 45% έως 19%.

Πρόκειται για μία ανακάλυψη της εταιρείας FibrocellScience με έδρα την Πενσυλβάνια των ΗΠΑ, η οποία σε ανακοίνωσή της εξηγεί πως «πρόκειται για την πρώτη θεραπεία ρυτίδων που γίνεται με φάρμακο που δημιουργείται από τα ίδια τα κύτταρα του ατόμου και συγκεκριμένα με τη συλλογή του κολλαγόνου του».

Στο πλαίσιο των κλινικών δοκιμών, το «laViv», όπως ονομάζεται, ήταν καλώς ανεκτό στους περισσότερους συμμετέχοντες, ενώ σε κάποιους εμφάνισε τοπική μικρή ή μέτρια τοπική αντίδραση που διήρκεσε μία εβδομάδα.

Επιπλέον, σε κάποιους εμφανίστηκαν κοκκινίλα, πρήξιμο ή εκχύμωση στο σημείο της ένεσης.

Η διαδικασία
Η εταιρεία έχει κατοχυρώσει την πατέντα μιας ειδικής διαδικασίας, κατά την οποία λαμβάνει και πολλαπλασιάζει τους ινοβλάστες (δερματικά κύτταρα) ενός ατόμου, οι οποίοι με τη σειρά τους παράγουν κολλαγόνο, δηλαδή πρωτεΐνη που κρατά το δέρμα σφριγηλό και ελαστικό.

Ο γιατρός παίρνει δείγμα ιστών από το πίσω μέρος του αυτιού και τα στέλνει στο εργαστήριο. Εκεί, οι επιστήμονες αντιγράφουν με ειδικές τεχνικές και μηχανήματα εκατοντάδες χιλιάδες ινοβλάστες και τους καταψύχουν μέχρι να είναι έτοιμοι για τη θεραπεία. Η διαδικασία διαρκεί περίπου 90 ημέρες.

«Εάν αποδειχθεί πως τα αποτελέσματα αυτής της βιολογικής διαδικασίας διαρκούν σε βάθος χρόνου, το laViv έχει την ιδιότητα να προσφέρει προοδευτικά φυσικά αποτελέσματα», σχολιάζει ο RobertWeiss, κλινικός καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Τζον Χόπκινς, που συμμετείχε στις μελέτες του φαρμάκου.


Πηγή: Εφημερίδα: "ΤΑ ΝΕΑ"
Διαβάστε περισσότερα...

Το σάλιο θα αποκαλύπτει… την ηλικία σας




Δε θα μπορείτε να κρυφτείτε πια!
Ερευνητές του UCLA ανέπτυξαν νέο τεστ σάλιου που μπορεί να εντοπίσει την ηλικία κάποιου με απόκλιση 5 ετών- μέχρι τώρα η πιο ακριβής εξέταση για την ηλικία.

Ο ερευνητής Eric Vilain, δήλωσε ότι με δείγμα σάλιου μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια την ηλικία ενός ανθρώπου χωρίς να γνωρίζει τίποτα άλλο για αυτόν.

Η εξέταση ερευνά για τη μεθυλίωση σε 2 περιοχές του γονιδιώματος που βρίσκονται μεταξύ 88 περιοχών σε 80 γονίδια, για τα οποία αλλαγές μεθυλίωσης συνδέονται ιδιαίτερα καλά με την ηλικία ενός ανθρώπου.

Ο Vilain ανακάλυψε τις περιοχές κατά τη διάρκεια ανάλυσης 34 ζευγαριών ομοζυγωτικών αρρένων διδύμων μεταξύ 21 και 55 ετών. Στη συνέχεια εξέτασε το σάλιο 31 αντρών και 29 γυναικών ηλικίας 18 έως 70 ετών. Η εξέταση ήταν ακριβής με απόκλιση 5 ετών.

Εντόπιζε μόνο το 73% της μεταβλητότητας της ηλικίας, δηλαδή αποκάλυπτε ότι ορισμένοι άνθρωποι ήταν μικρότεροι ή μεγαλύτεροι από την ηλικία τους.

Ο Vilain υποδεικνύει ότι η εξέταση εντοπίζει με ακρίβεια τη βιολογική ηλικία κάποιου, που μπορεί ενδεχομένως να είναι περισσότερο σχετική με την υγεία του σε σχέση με τον αριθμό των γενεθλίων που έχει γιορτάσει.

Όπως δήλωσε, οι γιατροί θα μπορούσαν να προβλέπουν τον ιατρικό κίνδυνο για συγκεκριμένη νόσο και να προσαρμόζουν την αγωγή με βάση την αληθινή βιολογική ηλικία του DNA σε αντίθεση με το πόσο μεγάλος είναι κάποιος.
Η ερευνητική ομάδα εξετάζει αν άνθρωποι με σχετικά νεαρότερη βιολογική ηλικία ζουν περισσότερο και πιο υγιεινή ζωή σε σχέση με ανθρώπους ίδιας ηλικίας με μεγαλύτερη βιολογική ζωή.

Ο Vilain αναφέρει τα ευρήματά του στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού «PLoS One».


Πηγή: http://www.iatronet.gr

Διαβάστε περισσότερα...