Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2011

Ακτινίδια και αρτηριακή πίεση



Φρούτο πλούσιο σε αντιοξειδωτικά.

Τρία ακτινίδια τη μέρα… κρατούν σε φυσιολογικά επίπεδα την πίεση του αίματος.

Όπως έδειξε μελέτη που παρουσιάστηκε σε συνέδριο της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας, η κατανάλωση τριών ακτινιδίων κάθε μέρα συνδέεται με μειωμένη πίεση του αίματος.

Στην έρευνα συμμετείχαν 118 άνδρες και γυναίκες άνω των 55, οι οποίοι είχαν σχετικά υψηλή πίεση, από τους οποίους ζητήθηκε να τρώνε τρία ακτινίδια τη μέρα για διάστημα 8 εβδομάδων ή να τρώνε ένα μήλο τη μέρα για το ίδιο χρονικό διάστημα.

Στο τέλος των 2 μηνών, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι εκείνοι που έτρωγαν τα ακτινίδια είχαν χαμηλότερη συστολική αρτηριακή πίεση συγκριτικά με τα μέλη του γκρουπ που κατανάλωνε μήλα.

Τα ακτινίδια είναι πλούσια σε λουτεΐνη, που σημαίνει ότι έχουν πολλές αντιοξειδωτικές ιδιότητες και καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες.

Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι κάποιος που ακολουθεί συγκεκριμένη αγωγή πρέπει να σταματήσει και να μην ενημερώσει το γιατρό του. Απλά θα πρέπει να εντάξει τα ακτινίδια στο διατροφολόγιό του, όπως και κάθε άλλο τρόφιμο απαραίτητο για τον οργανισμό του.



Διαβάστε περισσότερα...

Τα βιντεοπαιχνίδια προκαλούν αλλαγές στον εγκέφαλο;



Οι τακτικοί παίκτες παρουσιάζουν υψηλή ποσότητα «φαιάς ουσίας» σε ορισμένα μέρη του εγκεφάλου τους.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Γάνδης (Βέλγιο) και το Charité του Βερολίνου, ανέλυσαν 150 εικόνες μαγνητικής τομογραφίας, που έγιναν σε μια διάρκεια μεγαλύτερη των 14 ετών, 150 περίπου αγοριών, τα οποία παίζουν video games για μεγάλο χρονικό διάστημα και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι τακτικοί παίκτες παρουσιάζουν υψηλή ποσότητα «φαιάς ουσίας» σε ορισμένα μέρη του εγκεφάλου τους. «Αυτές οι μελέτες αποκαλύπτουν ότι το κοιλιακό ραβδωτό σώμα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο σε περιπτώσεις υπερβολικής έκθεσης σε παιχνίδια βίντεο και συμβάλει στον προσδιορισμό της συμπεριφοράς εθισμού», υποστηρίζει η έκθεση των μελετητών.

Το φαινόμενο αυτό έχει παρατηρηθεί πολλές φορές από επιστήμονες και ερευνητές που προσπαθούν να κατανοήσουν καλύτερα εάν πρόκειται για εθισμό ή συνήθη χρήση των videgames. Τώρα Γερμανοί ερευνητές έχουν παρατηρήσει την επανάληψη εγκεφαλικής δραστηριότητας, όμως ακόμα αδυνατούν να καταλάβουν αν αυτή η διαφορά στη δομή του εγκεφάλου είναι η αποτέλεσμα του παρατεταμένου παιξίματος ή αν η αλλαγή οφείλεται στις συνήθειες που χαρακτηρίζει τους τακτικούς παίκτες».

Το τμήμα του Νευρολογίας του Imperial College του Λονδίνου, επιβεβαιώνει την σημαντικότητα των δοκιμών αυτών, μιας και οι μελέτες αυτές είναι επίσης σχετικές και με άλλες περιοχές του εγκεφάλου ή άλλες μορφές εθισμού. Δίνοντας τεχνικές πληροφορίες για την ανάλυση των μακροπρόθεσμων θεραπευτικών επιλογών πρόσθεσε επίσης ότι: «το επόμενο βήμα θα είναι να καταλάβουμε εάν οι διαφορές των ποσοτήτων φαιάς ουσίας αποτελεί την αιτία ή την συνέπεια της “κατάχρησης”».

Ωστόσο υπογραμμίστηκε ότι για να καταφέρουν να έχουν μία σαφή εικόνα θα πρέπει να μελετηθεί η εγκεφαλική δραστηριότητα πιο στενά και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.


Πηγή: http://www.proho.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τούρκοι-πειραματόζωα των φαρμακευτικών εταιρειών



Στα 893 τα θύματα στη χώρα.

Την έκτη θέση στην κατάταξη των χωρών με τους περισσότερους θανάτους λόγω φαρμακευτικών πειραμάτων, κατέχει η Τουρκία. Σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα «Independent», τα θύματα στη χώρα είναι 893.

Πρόκειται για ένα έγκλημα που συντελείται από τις φαρμακευτικές εταιρείες του κόσμου, οι οποίες εκμεταλλεύονται την ελλιπή ενημέρωση των ανθρώπων αλλά και την οικονομική ανάγκη που τους «σπρώχνει» να συμμετέχουν και να γίνονται... «πειραματόζωα».

Η έρευνα που έγινε από την εφημερίδα αποκάλυψε πολλές περιπτώσεις θανάτων εξαιτίας κατάχρησης φαρμάκων από τους ανθρώπους που συμμετείχαν στα πειράματα. Ο συνολικός αριθμός θανάτων που οφείλεται σε φαρμακευτικά πειράματα παγκοσμίως είναι 120.000 μέχρι σήμερα.


Διαβάστε περισσότερα...

Αμφισβητούνται οι κατακτήσεις των ΑμεΑ σε ολόκληρη την Ευρώπη

Συγκλίνουσες μαρτυρίες από όλες τις γωνιές της ευρωπαϊκής επικράτειας.

Τα άτομα με αναπηρία που βρίσκονται στο περιθώριο της κοινωνίας εξαιτίας της διάκρισης που υφίστανται καθημερινά, πλήττονται περισσότερο όλων από το κύμα των μέτρων λιτότητας που σαρώνει τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η παραπάνω διαπίστωση αποτυπώνεται σε εκτενές ρεπορτάζ του περιοδικού EU Observer με τεκμήρια από το σύνολο των ευρωπαϊκών χωρών. Όπως εισαγωγικά επισημαίνεται, “καθώς οι κυβερνήσεις επιδιώκουν να μειώσουν το δημοσιονομικό έλλειμμα, οι κοινωνικές υπηρεσίες και γενικότερα οι ενισχύσεις που διευκολύνουν έστω στοιχειωδώς την ζωή των ΑμεΑ, έχουν μειωθεί δραματικά”.

Κεντρική “πηγή” στοιχείων του ρεπορτάζ είναι εκτενής μελέτη του Ευρωπαϊκού Φόρουμ ΑμεΑ (EDF) που καταγράφει τις επιπτώσεις στην ζωή των αναπήρων από τα μέτρα λιτότητας που σαρώνουν την Ευρώπη. Κάποια από τα χαρακτηριστικότερα ευρήματα και/ή συμπεράσματα είναι τα ακόλουθα :

*Στο Ηνωμένο Βασίλειο, πάνω από 400.000 άτομα με αναπηρία, πρόκειται να υποστούν τις αρνητικές συνέπειες της απόφασης για περιορισμό του επιδόματος ανεργίας και υποστήριξης για ένα έτος.

*Στην Ολλανδία, έχει μειωθεί κατά 90% ο αριθμός των ατόμων στα οποία χορηγούνται επιδόματα για την κάλυψη συγκεκριμένων αναγκών, μεταξύ των οποίων είναι και η κατ’ οίκον φροντίδα.

*Στην Ισπανία, η απόφαση για μείωση της υποστηριζόμενης απασχόλησης για τα άτομα με νοητική αναπηρία μπορεί να οδηγήσει μέχρι και σε απώλεια 12.000 θέσεων εργασίας.

*Σε χώρες όπως το Βέλγιο, η Ελλάδα, η Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, υπήρξε μια προσπάθεια για πάταξη των «μαϊμούδων» αναπήρων. Η συνειδητή όμως υπεραπλούστευση της σχετικής δημόσιας συζήτησης, τείνει να ενισχύσει την προκατάληψη απέναντι στα άτομα με αναπηρία.

*Πίσω από αυτήν την επιφανειακή συζήτηση περί αναπήρων – μαϊμούδων προβάλλει ορατή η απειλή μείωσης του αριθμού των ΑμεΑ που λαμβάνουν επιδόματα μέσω της αλλαγής των κριτηρίων επιλεξιμότητας. Πραγματικός στόχος μοιάζει τελικά να μην είναι άλλος από τον δραστικό περιορισμό των σχετικών δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού.

Όπως με έμφαση τονίζεται στο ρεπορτάζ, “τα άτομα με αναπηρία σε ολόκληρη την Ευρώπη διαπιστώνουν πως τα όποια βήματα προόδου των τελευταίων χρόνων σε ότι αφορά την κατοχύρωση των δικαιωμάτων τους κινδυνεύουν να εξαφανιστούν ολοσχερώς εξαιτίας της οικονομικής κρίσης”. Προς επιβεβαίωση, παρατίθενται δηλώσεις αναπήρων από διάφορα σημεία της ευρωπαϊκής επικράτειας. «Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για αισιοδοξία» δηλώνει αφοπλιστικά ο John Evans από το Ηνωμένο Βασίλειο, χρήστης αναπηρικού αμαξιδίου με σοβαρή αναπηρία που χρειάζεται μόνιμη βοηθό και συμπληρώνει : « Πρέπει να είσαι δυνατός και ετοιμοπόλεμος, διαφορετικά θα φτάσεις στη μανιοκατάθλιψη». Ειδικότερα σε ότι αφορά το Ηνωμένο Βασίλειο, επισημαίνεται ότι πέραν του αναμενόμενου περιορισμού του αριθμού των δικαιούχων επιδομάτων, μέχρι το 2015 υπάρχει ρητή πρόβλεψη ότι θα κλείσει το Ανεξάρτητο Ταμείο Διαβίωσης που παρέχει υποστήριξη σε 21.000 άτομα με σοβαρές αναπηρίες ώστε να διαβιούν στο σπίτι και όχι σε ιδρύματα κοινωνικής μέριμνας.

“Επιστροφή στο παρελθόν” λοιπόν τα προβλεπόμενα για το μέλλον εκατομμυρίων Ευρωπαίων με αναπηρία. Αναφορικά με το ακόμα δυσχερέστερο Ελληνικό μέλλον τους, τοποθετείται ο Πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ και του EDFΓ. Βαρδακαστάνης με ιδιαίτερα απαισιόδοξο τρόπο και λόγο : “Τα άτομα με αναπηρία έχουν πληγεί από την κυβέρνηση λόγω τόσο των περικοπών σε συντάξεις και μισθούς όσο και από τη μείωση των δυνατοτήτων απασχόλησης. Είναι οι πρώτοι που απολύονται και φυσικά αυτοί που δεν προσλαμβάνονται πουθενά. Επίσης είναι τεράστιος ο αντίκτυπος στην ζωή τους από τις περικοπές του προϋπολογισμού στην εκπαίδευση και κατάρτιση”.

Για να μην πλατιάζουμε, αντίστοιχες μαρτυρίες με αυτήν του Γιάννη Βαρδακαστάνη κομίζουν άπαντες οι εκπρόσωποι των ΑμεΑ από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Για παράδειγμα, η Siobhan Kane, από την Inclusion Ireland (την Ιρλανδική οργάνωση για τα άτομα με νοητική αναπηρία) δηλώνει εμφατικά ότι “από το 2008 τα επιδόματα αναπηρίας έχουν μειωθεί κατά σχεδόν 900 ευρώ το χρόνο. Επίσης έχουν κοπεί τα επιδόματα για τους φροντιστές. Και οι υπηρεσίες που ήταν προηγουμένως δωρεάν - όπως η «ανάπαυση», ένα διάλλειμα μιας ημέρας στους κουρασμένους συγγενείς από τη φροντίδα των αγαπημένων τους ατόμων, δεν υπάρχουν πια. Περικοπές έχουν σημειωθεί σε όλους τους τομείς”. Στο ίδιο μήκος κύματος η Gunta Anca από τη Λετονία (πρόεδρος της ένωσης για την αναπηρία υπό την επωνυμία Sustento), τονίζει ότι “είναι σχεδόν αδύνατο για τα AμεA να βρουν δουλειά , ενώ όταν χάνει τη θέση εργασίας του ένα άτομο με αναπηρία απωλένει αυτόματα όλα του τα έσοδα, καθώς στη Λετονία δεν υπάρχουν επιδόματα αναπηρίας”.

“Οι κυβερνήσεις διέσωσαν τις τράπεζες και τώρα προσπαθούν να σώσουν τους εαυτούς τους” το από κοινού μήνυμα των αναπήρων από κάθε γωνιά της Ευρώπης, υποκρύπτει μιά βαθιά οργή αλλά και κοινωνική καταγγελία: “Εμείς καλούμαστε να ... σώσουμε ο καθένας τον εαυτό του, να γυρίσουμε σε συνθήκες πολλών δεκαετιών πίσω”...


Διαβάστε περισσότερα...

Η Φιλοσοφική Σχολή βοηθά τα παιδιά με καρκίνο



Συναυλία με φιλανθρωπικό σκοπό.

Το Music Charity Project, ένα μουσικό φιλανθρωπικό γεγονός, αποτελεί ιδέα φοιτητριών της Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών. Η διοργάνωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή, 11 Δεκεμβρίου 2011, στηv κεντρική είσοδο της σχολής και τα έσοδα θα δοθούν στο ίδρυμα Φλόγα (Σύλλογος Γονέων για Παιδιά με Νεοπλασματική Ασθένεια).

Απευθύνεται σε όλους τους νέους και νέες που τους αρέσει η μουσική και παράλληλα έχουν το αίσθημα της φιλανθρωπίας και συνεισφοράς μέσα τους.

Τα συγκροτήματα που θα εμφανιστούν είναι οι: Mpliax 166, Looming Titties, Project Zeroed, Routes, Revenge of the Giant Face, Omikron Music, Angelos Michalos, Street Vibe, First Rain of September, Wave Motion Gun.



Διαβάστε περισσότερα...

Η οικογενειακή βία κάνει τα παιδιά επιθετικά



Ψάξτε τις αιτίες στο σπίτι και στο σχολείο.

Στρες, άγχος, κατάθλιψη αλλά και οικογενειακό περιβάλλον είναι μεταξύ των αιτιών που ενοχοποιούνται για τη βία που εκδηλώνεται στα παιδιά. Με αφορμή την επίθεση του 18χρονου μαθητή σε τρία άτομα στο σχολείο του στο Μαρούσι, επιστημονικές μελέτες αποδεικνύουν τί μπορεί να οδήγησε το νεαρό στη βία.

Σε πολλές μελέτες ψυχιάτρων και ψυχολόγων προσδιορίζονται τα κύρια αίτια που μπορεί ένα παιδί να παρουσιάσει βίαιη συμπεριφορά. Η ανάλυση των παρακάτω στοιχείων αποτελεί γενική προσέγγιση διατηρώντας πάντοτε την μοναδικότητα της περίπτωσης και την προσεκτική ιατρική εξέταση του κάθε περιστατικού.

Τα αίτια της βίαιης συμπεριφοράς ενός παιδιού μπορεί να είναι:


1. Το περιβάλλον στο σπίτι

Η οικογενειακή βία τις περισσότερες φορές είναι υπεύθυνη για τις επιθετικές συμπεριφορές των παιδιών. Αυτή η συμπεριφορά μπορεί να εμφανιστεί υπό μορφή βιαίας έκρηξης.

2. Η κατάθλιψη

Ένα συναισθηματικό παιδί που θεωρεί ότι αισθάνεται εγκλωβισμένο, μπορεί να εκδηλώσει την κατάθλιψη του με βίαιη συμπεριφορά. Στην περίπτωση αυτή υπάρχουν σημάδια που οι γονείς μπορούν να τα εντοπίσουν.

3. Τα όπλα στην κατοχή της οικογένειας

Ένα όπλο στο οικογενειακό περιβάλλον μπορεί να κάνει το παιδί πιο δεκτικό στη βία και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμη και το ίδιο το όπλο επιθετικά. Εδώ το παιδί δρα τις περισσότερες φορές μιμητικά.

4. Το στρες και το άγχος

Όταν το παιδί πιέζεται ψυχολογικά από το σχολείο και το σπίτι και δε γνωρίζει κάποια άλλη μέθοδο να λύσει τα προβλήματα του, συνήθως εκδηλώνει βίαιη συμπεριφορά. Στις περιπτώσεις αυτές προϋπάρχει περίοδος αυτοαπομόνωσης του παιδιού (το παιδί προτιμά να μένει μόνο του).

5. Η μίμηση αυτών που βλέπει στην τηλεόραση

Σε εποχές ,όπου στα παιδιά προβάλλονται εύκολα από την τηλεόραση και το Ιντερνέτ (ταινίες, παιχνίδια κλπ), τα πρότυπα βίας, μπορεί αυτά να οδηγήσουν στη μίμηση ακραίων συμπεριφορών. Αυτό έχει παρατηρηθεί κυρίως στις προηγμένες χώρες ,που η πρόσβαση στην τηλεόραση και το Ιντερνέτ είναι εύκολη.

6. Η αποδοχή από τα υπόλοιπα παιδιά

Η ανάγκη που έχουν τα παιδιά για αποδοχή από τα άλλα παιδιά με τα οποία έρχονται σε επαφή (ειδικότερα όταν αυτά είναι μέλη μιας συμμορίας), τα ωθεί στη βιαιότητα για να γίνουν αποδεκτά από την ομάδα. Εδώ οι γονείς μπορούν να παρέμβουν ελέγχοντας τις παρέες των παιδιών τους.

7. Η έλλειψη επικοινωνίας με το περιβάλλον

Τα παιδιά σε κάθε φάση της ζωής τους και ανεξάρτητα από την ηλικία τους έχουν ανάγκη από την καθοδήγηση των μεγαλύτερων. Ο σωστός προσανατολισμός και η επικοινωνία με τους γονείς τους μπορούν να αποτρέψουν τη βίαιη συμπεριφορά.

Συμπερασματικά η βίαιη συμπεριφορά ενός παιδιού, είναι συνήθως αποτέλεσμα μίας κατάστασης που σίγουρα δίνει τις περισσότερες φορές πρώιμα (πιο νωρίς) συμπτώματα στους γονείς και στο περιβάλλον του σχολείου.


Πηγή: http://iatropedia.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το πράσινο τσάι «χτυπάει» τη χοληστερόλη



Κατά πέντε ή έξι μονάδες.

Το πράσινο τσάι, είτε σε ρόφημα είτε σε χάπι μπορεί να ρίξει κατά μερικές μονάδες την κακή χοληστερόλη, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια φαρμακολογίας Ολίβια Φουνγκ του Δυτικού Πανεπιστημίου Επιστημών της Υγείας στην Καλιφόρνια ανέλυσαν και επαναξιολόγησαν συγκριτικά 20 κλινικές δοκιμές διάρκειας τριών εβδομάδων έως έξι μηνών, που αφορούσαν περίπου 1.500 άτομα. Τελικά, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το πράσινο τσάι ρίχνει κατά μέσο όρο πέντε έως έξι μονάδες την ολική και την κακή χοληστερόλη (LDL), σε σχέση με τα εικονικά φάρμακα.

H μελέτη έλεγξε την αποτελεσματικότητα τόσο του ίδιου του πράσινου τσαγιού ως ροφήματος, όσο και των καψουλών που περιέχουν ορισμένες ουσίες του πράσινου τσαγιού. Όπως αποδείχτηκε, το πράσινο τσάι με μορφή ροφήματος είναι ελαφρώς πιο αποτελεσματικό στην μείωση της χοληστερόλης, σε σχέση με τα αντίστοιχα χάπια που περιείχαν κατεχίνες.

Σύμφωνα με τους ερευνητές αν κάποιος παίρνει ήδη φάρμακα για να ρίξει την χοληστερόλη, θα πρέπει να μην τα σταματήσει και να μην τα αντικαταστήσει με το πράσινο τσάι. Από την άλλη η προσθήκη πράσινου τσαγιού στην καθημερινή διατροφή αποτελεί μία μέθοδο να μειωθεί κάπως το επίπεδο χοληστερόλης.


Διαβάστε περισσότερα...

Σοκάρουν τα κρούσματα αυτοκτονίας στην Αυστραλία



Ένας στους πέντε θανάτους αφορά άτομα ηλικίας 15-35 ετών.

Περισσότερες από μία κλήσεις ανά ώρα για αυτοκτονία ή απόπειρα αυτοκτονίας, δέχεται η αυστραλιανή αστυνομία όπως αποκαλύπτουν τα νέα στοιχεία-σοκ που είδαν το φως της δημοσιότητας.

Η αστυνομία δέχτηκε περισσότερες κλήσεις για αυτοκτονίες παρά για μεθυσμένους πέρυσι ενώ χρειάστηκε να παρουσιαστούν αστυνομικοί σε 11.873 περιπτώσεις απόπειρας αυτοκτονίας ή απειλές για αυτοκτονία, μόνο στη Μελβούρνη. Ο αριθμός των κλήσεων στην επικράτεια είναι πολλαπλάσιος.

Τα στοιχεία έχουν προκαλέσει συζητήσεις για αλλαγή του τρόπου χειρισμού των απειλών αυτοκτονίας και την παύση της αυτοεπιβαλλόμενης φίμωσης των ΜΜΕ, σχετικά με την αναφορά αυτοκτονιών λόγω του φόβου «μίμησης» της πράξης αυτής, από άλλους ανθρώπους που βρίσκονται σε παρόμοια ψυχολογική κατάσταση.

«Οι αυτοκτονίες αποτελούν αφάνταστο βάρος για τις οικογένειες, τους φίλους και τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης που καλούνται να ασχοληθούν με τους ανθρώπους αυτούς που έχουν φθάσει σε ένα σημείο όπου αισθάνονται ότι δεν υπάρχει πλέον καμία ελπίδα», δήλωσε ο εμπειρογνώμονας σε θέματα πρόληψης αυτοκτονιών, Τζο Ρόμπινσον.

Τα ασθενοφόρα της Βικτόριας κλήθηκαν σε 7.941 απόπειρες αυτοκτονίας ή απειλές αυτοκτονίας στη Μελβούρνη πέρυσι, ενώ λιγότερες από μια στις πέντε κλήσεις αφορούσε άτομα με ψυχιατρικές παθήσεις.

Η Αυστραλιανή Στατιστική Υπηρεσία, με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν το τρέχον έτος, αποκάλυψε ότι 2.132 άνθρωποι αυτοκτόνησαν το 2009, με 512 στη Βικτόρια. Περίπου το 10% αυτών ήταν έφηβοι, με έναν στους πέντε θανάτους να αφορά άτομα ηλικίας 15-35.


Διαβάστε περισσότερα...

Κοινωνικότερα τα παιδιά με δύο γονείς



Αυστραλιανή μελέτη προκαλεί αντιδράσεις στις μονογονεϊκές οικογένειες
.
Εξυπνότερα και κοινωνικότερα είναι τα παιδιά των παντρεμένων ζευγαριών, σε σχέση με αυτά που έχουν μόνο έναν γονέα ή γεννήθηκαν και μεγάλωσαν εκτός γάμου, υποστηρίζει μια νέα έρευνα του Αυστραλιανού Ινστιτούτου Μελετών Οικογένειας.

Σύμφωνα με την έρευνα φαίνεται να υπάρχει ένα χάσμα που θα συνεχίσει να διευρύνεται μεταξύ των παιδιών από μονογονεϊκές οικογένειες και αυτά από παντρεμένα ζευγάρια.

Ο ερευνητής θεμάτων οικογενείας, Ρουθ Γουέστον, δήλωσε ότι σε μελέτη στην οποία συμπεριέλαβε 5.000 παιδιά, δόθηκε αγάπη και στοργή από όλες τις οικογένειες και πρόσθεσε: «Η μελέτη έδειξε ότι 31% των παντρεμένων μητέρων είχαν πανεπιστημιακό πτυχίο ή υψηλότερου επιπέδου εκπαίδευση, σε σύγκριση με το 15% των ανύπαντρων μητέρων ή αυτών που απλά συζούν» είπε ο κ. Γουέστον. «Η οικονομική κατάσταση μιας οικογένειας είναι σαφώς πολύ σημαντική για την ευημερία των παιδιών».

Αντίθετη άποψη, όμως, φαίνεται να έχει η πρόεδρος Γονέων χωρίς Συζύγους της Βικτώριας, Ρόντα Mακχιούθ, η οποία δήλωσε ότι «οι μελέτες αυτές δημιουργούν ένα στίγμα, και οι ανύπαντροι γονείς νιώθουν ότι πρέπει να υποφέρουν για να παράσχουν περισσότερα από όσα μπορούν στα παιδιά τους έτσι ώστε αυτά να επιτύχουν».


Διαβάστε περισσότερα...

Η μουσική επηρεάζει την οδήγηση



Ο γρήγορος ρυθμός συνδέεται με «γκάζια» και ατυχήματα.

Όπως επηρεάζει τη διάθεσή μας, η μουσική επιδρά και στην οδηγική μας συμπεριφορά.

Σύμφωνα με έρευνα στο πανεπιστήμιο Μπεν Γκουριόν του Ισραήλ, όσο αυξανόταν ο ρυθμός τόσο η οδηγική συμπεριφορά γινόταν πιο ριψοκίνδυνη.

Οι 28 φοιτητές που συμμετείχαν στο πείραμα οδήγησαν σ’ έναν προσομοιωτή κι έκαναν το γύρο των εικονικών δρόμων του Σικάγου. Ταυτόχρονα, άκουγαν διαφορετικά μουσικά κομμάτια ή δεν άκουγαν καθόλου μουσική. Η μουσική περιλάμβανε από μπαλάντες μέχρι και χορευτικά κομμάτια, με το τέμπο να ξεκινάει από τους 60 χτύπους το λεπτό μέχρι και τους 120. Η μουσική ακουγόταν αρκετά δυνατά κι αυτό για να μπορέσει να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τους συμμετέχοντες στην έρευνα.

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι, όσο αυξανόταν το τέμπο, τόσο οι οδηγοί οδηγούσαν πιο ριψοκίνδυνα, περνούσαν με κόκκινο και είχαν περισσότερα ατυχήματα. Μάλιστα, όταν άκουγαν γρήγορη μουσική είχαν διπλάσιες πιθανότητες να περάσουν με κόκκινο απ’ αυτούς που δεν άκουγαν μουσική, ενώ όταν άκουγαν γρήγορη μουσική είχαν διπλάσιες πιθανότητες να πάθουν ατύχημα απ’ όταν άκουγαν ήρεμη μουσική.


Διαβάστε περισσότερα...

Η οικονομική κρίση αυξάνει τα κρούσματα Aids



Σημαντική έξαρση κρουσμάτων και στην Ελλάδα.

Τον κώδωνα του κινδύνου για πιθανή αύξηση των κρουσμάτων της νόσου ιδιαιτέρως στους χρήστες ενέσιμων ναρκωτικών εξαιτίας των περιορισμένων μέτρων προστασίας που λαμβάνονται σε χώρες με οικονομική ύφεση κρούει ο επικεφαλής του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά της Ε.Ε.

Περαιτέρω αύξηση των θυμάτων του Aids ανάμεσα στους χρήστες ενέσιμων ναρκωτικών προβλέπει ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού στην ετήσια έκθεση για την εξάπλωση και τις επιπτώσεις της χρήσης ναρκωτικών στην Ευρώπη.

Συγκεκριμένα παρότι η συνολική κατάσταση των κρουσμάτων της Νόσου στην Ευρώπη εμφανίζεται βελτιωμένη ο διευθυντής του ΕΚΠΝΤ υπογραμμίζει ότι η φετινή έκθεση αποκαλύπτει ανησυχητικές νέες εξελίξεις.

Η επιδημική έξαρση του ιού HIV στους χρήστες ενέσιμων ναρκωτικών εξακολουθεί να συνιστά μείζον πρόβλημα δημόσιας υγείας για πολλές χώρες που συνορεύουν με την ΕΕ. «Δεδομένης, συν τοις άλλοις, της επιβάρυνσης των προϋπολογισμών των υπηρεσιών απεξάρτησης σε ολόκληρη την Ευρώπη λόγω της οικονομικής ύφεσης, η ικανότητα των χωρών να ανταποκριθούν αποτελεσματικά στις ανάγκες των χρηστών που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο μόλυνσης, υπονομεύεται».

Δεδομένων των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν πολλές χώρες της ΕΕ, ο διευθυντής του Εθνικού Κέντρου υπογραμμίζει την ανάγκη επαγρύπνησης στον συγκεκριμένο τομέα: «Οι αρμόδιοι για τη χάραξη πολιτικής δεν μπορούν να εφησυχάζουν όσον αφορά αυτόν τον πρωταρχικής σημασίας στόχο για τη δημόσια υγεία, εν όψει ιδίως της επανεμφάνισης, σε ορισμένα κράτη μέλη, συνθηκών που ευνοούν την εκδήλωση εξάρσεων συνδεόμενων με τη χρήση ναρκωτικών».

Όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται στην έκθεση τον Ιούλιο του 2011, η Ελλάδα, μια χώρα με κατά παράδοση χαμηλά επίπεδα επικράτησης του ιού HIV, ανέφερε σημαντική έξαρση νέων κρουσμάτων λοίμωξης χρηστών ενέσιμων ναρκωτικών από τον ιό HIV.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το ελληνικό υπουργείο Υγείας και τους αρμόδιους φορείς (ΚΕΕΛΠΝΟ) το Aids ανάμεσα στους χρήστες ναρκωτικών αυξήθηκε τους προηγούμενους μήνες κατά 1000%.

Για το λόγο αυτό το υπουργείο Υγείας αναμένεται να ξεκινήσει καμπάνια ενημέρωσης το επόμενο διάστημα σε ολόκληρη τη χώρα.


Πηγή: http://iatropedia.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια

Παγκόσμια ημέρα χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας η 17η Νοεμβρίου.



Η σημασία της πρόληψης.

Η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια είναι μια νοσηρή κατάσταση που χαρακτηρίζεται από παρεμπόδιση της ροής του αέρα λόγω της συνύπαρξης χρόνιας βρογχίτιδας ή εμφυσήματος. Η χρόνια βρογχίτιδα χαρακτηρίζεται από υπερβολική έκκριση βλέννας από τους βρόγχους, ενώ στο εμφύσημα υπάρχει μόνιμη διόγκωση των αέριων χώρων περιφερικά του τελικού βρογχιολίου με καταστροφή των τοιχωμάτων τους χωρίς εμφανή ίνωση.

Επειδή η ΧΑΠ αποτελεί μία από τις βασικές αιτίες θανάτου παγκοσμίως, η παγκόσμια ημέρα έχει βασικό στόχο εκτός των άλλων, την πρόληψη αυτής της σοβαρής ασθένειας. Ο εντοπισμός των ατόμων υψηλού κινδύνου για την ανάπτυξη ΧΑΠ κατά τη διάρκεια της ετήσιας ιατρικής προληπτικής εξέτασης και η πρώιμη ιατρική προληπτική παρέμβαση είναι πολύ σημαντικά.

Επιστημονικές μελέτες έχουν αναδείξει τον σημαντικό ρόλο που έχει το ενεργητικό και παθητικό κάπνισμα στην ανάπτυξη ΧΑΠ. Ο άκαυστος καπνός περιέχει νικοτίνη, καρκινογόνες ουσίες και τοξίνες. Με την καύση οι βλαπτικές ουσίες σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες πολλαπλασιάζονται λόγω της εξαέρωσης, της πυρόλυσης της πυροσύνθεσης του καπνού και των άλλων χημικών προσθέτων που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή των διαφόρων ειδών τσιγάρου.

Ο καπνός συγκροτείται από λεπτό αερόλυμα ώστε να δύναται να μείνει στους αεραγωγούς και στην επιφάνεια των κυψελίδων και από αέρια φάση.

Η αέρια φάση περιέχει μονοξείδιο του άνθρακα, τοξικές ερεθιστικές και αρωματικές ουσίες. Τα σωματίδια του αερολύματος περιέχουν πλήθος τοξικών. Το υπόλειμμα των σωματιδίων, αφού αφαιρεθεί η υγρασία και η νικοτίνη αποκαλείται πίσσα. Σχεδόν όλοι οι καπνιστές παρουσιάζουν προοδευτική έκπτωση της πνευμονικής λειτουργίας, η οποία εξαρτάται από την ποσότητα και τη διάρκεια του καπνίσματος.

Η νικοτίνη προκαλεί εξάρτηση και οι εθισμένοι στην νικοτίνη καπνιστές ρυθμίζουν αυτόματα την πρόσληψη νικοτίνης βάσει των επιπέδων της στο αίμα καπνίζοντας όταν απαιτείται ώστε να προκληθούν τα ψυχοδραστικά αποτελέσματά της και να αποφευχθούν τα συμπτώματα στέρησης.

Η διακοπή του καπνίσματος είναι σημαντική για την πρόληψη της ΧΑΠ. Σήμερα υπάρχουν φάρμακα που βοηθούν τον καπνιστή κατά τη διαδικασία απεξάρτησης από τη νικοτίνη, έτσι ώστε να μην οδηγηθεί στην εμφάνιση ΧΑΠ.

Επιστημονικές μελέτες έχουν αναδείξει επίσης τον σημαντικό ρόλο της περιβαλλοντικής ρύπανσης, της σκόνης, της τοξικής επαγγελματικής έκθεσης σε χημικά, των καυσίμων βιομάζας που χρησιμοποιούνται κατά τη θέρμανση και το μαγείρεμα σε κτίρια με κακό αερισμό.

Είναι σημαντική η καλή λήψη επαγγελματικού ιατρικού ιστορικού κατά την εφαρμογή προγραμμάτων πρόληψης που μπορεί να περιλαμβάνουν φαρμακευτικά μέτρα ή απλά μέτρα αποφυγής (π.χ. τοποθέτηση μάσκας, εφαρμογή καλών κλιματιστικών συστημάτων).

Σύμφωνα με μελέτες, η συστηματική ήπια αεροβική άσκηση και η καλή φυσική κατάσταση προστατεύουν από την εμφάνιση ΧΑΠ. Η συστηματική αεροβική άσκηση δεν είναι απαραίτητα οργανωμένη άσκηση, αλλά μπορεί να περιλαμβάνει συστηματικό καθημερινό βάδισμα.

Σημαντικοί παθολογικοί παράγοντες και νοσήματα που προδιαθέτουν στην εμφάνιση ΧΑΠ, ιδιαίτερα συχνά κατά τη μαχόμενη παθολογική πράξη είναι η ύπαρξη αλλεργίας, οι συχνές λοιμώξεις των αναπνευστικών οδών, η χρόνια γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Οι παράγοντες αυτοί εντοπίζονται και θεραπεύονται κατά την ετήσια παθολογική εξέταση. Ο προληπτικός εμβολιασμός είναι σημαντικός σε ορισμένες περιπτώσεις.

Η ΧΑΠ μπορεί να οφείλεται σε δράση κληρονομικών παραγόντων. Ορισμένοι από αυτούς επιδέχονται προληπτική θεραπεία (π.χ. σοβαρή έλλειψη α1 αντιθρυψίνης).


Πηγή: http://www.iatronet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πρωταθλήτρια στο frisbee σκυλίτσα με τρία πόδια



Έχασε το πόδι της εξαιτίας μόλυνσης
.
Πηδά ψηλά στον αέρα με τόση άνεση που δύσκολα πιστεύει κανείς ότι η 9χρονη Maty έχει μόνο τρία πόδια.

Κι όμως η σκυλίτσα είναι η κάτοχος του τίτλου «Skyhoundz World Canine Disc Champion».

Σε ηλικία 3 εβδομάδων κάποιος την εγκατέλειψε σε ένα μοτέλ και την περιμάζεψαν τα μέλη ενός ανθρωπιστικού σωματείου στο Όρεγκον. Και πάνω που επρόκειτο να υιοθετηθεί από ένα γηροκομείο της περιοχής η Maty έπαθε μια μόλυνση εξαιτίας της οποίας οι κτηνίατροι αναγκάστηκαν να της κόψουν το ένα πόδι.

Η 47χρονη Lynne Ouchida που εργάζεται στο σωματείο συνέχισε να δουλεύει με τη Maty ως «σκύλος θεραπείας» επισκεπτόμενη σχολεία ή κέντρα νοσηλείας ασθενών.


«Τους λέμε ότι της συμπεριφερόμαστε σαν να έχει τέσσερα πόδια. Ο καθένας δικαιούται αυτήν την ευκαιρία, να δείξει αυτό που πραγματικά αξίζει» λέει η ίδια.


Όταν η Maty ήταν 9 μηνών η ιδιοκτήτριά της της πέταξε ένα Frisbee και εκείνη σχεδόν ενστικτωδώς έτρεξε κατά πάνω του και πήδηξε για να το πιάσει… και τελικά έγινε και πρωταθλήτρια!



Διαβάστε περισσότερα...

Τι αποφασίζει το Συμβούλιο της Ευρώπης για τα ΑΜΕΑ



Να συμμετέχουν στην πολιτική και δημόσια ζωή.

Να ενισχυθούν τα άτομα με ειδικές ανάγκες ζητά η Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Συγκεκριμένα, η Επιτροπή αποφάσισε την ανάληψη πανευρωπαϊκής δράσης για την ενίσχυση των ομάδων αυτών σε όλα τα επίπεδα της πολιτικής και δημόσιας ζωής. Και γι’ αυτό υπογραμμίζουν ότι στις 47 χώρες – μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, υπάρχουν 80 με 100 εκατομμύρια άνθρωποι με αναπηρίες που, εξαιτίας νομικών, φυσικών και κοινωνικών εμποδίων, δεν λαμβάνουν μέρος στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων, σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο.

Η Επιτροπή των υπουργών του ΣτΕ, αποσκοπεί στο να αρθούν όλα τα εμπόδια που υπάρχουν και να διασφαλισθεί η ενεργός συμμετοχή όλων στα κοινά, χωρίς διακρίσεις.

Μετά από αυτή την απόφαση, όλα τα άτομα με αναπηρίες θα είναι σε θέση να εκφράσουν τις απόψεις τους και κανένα πρόσωπο να μην στερείται του δικαιώματος του εκλέγειν και εκλέγεσθαι, με το αιτιολογικό της αναπηρίας.


Διαβάστε περισσότερα...

Πώς να διαλέγετε το άπαχο κρέας;



Τέσσερις πολύτιμοι κανόνες!

Το κρέας είναι τρόφιμο μεγάλης θρεπτικής αξίας για τον άνθρωπο. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά όπως πρωτεΐνη η οποία αποτελεί σημαντικό δομικό συστατικό των κυττάρων, βιταμίνες συμπλέγματος Β, οι οποίες είναι υπεύθυνες για την δημιουργία αντισωμάτων, λίπος, το οποίο εκτός από την ενέργεια που προσφέρει, προμηθεύει στον οργανισμό τις λιποδιαλυτές βιταμίνες Α, D, E και K και τέλος, μέταλλα, όπως σίδηρο, που σχετίζεται με την αναιμία και μαγνήσιο, το οποίο συντελεί στην καλή λειτουργία του νευρικού και μυϊκού συστήματος.

Εξαιτίας της μεγάλης αύξησης του ποσοστού παχυσαρκίας και καρδιαγγειακών νοσημάτων, οι οποίες είναι καταστάσεις που σχετίζονται με την κατανάλωση λιπαρών κρεάτων, θα ήταν ιδιαίτερα ωφέλιμο να γνωρίζουμε πώς να διαλέγουμε άπαχο κρέας.

Τα τελευταία χρόνια οι βιομηχανίες κρέατος προσπαθούν να προωθούν στην αγορά κρέας καλύτερης ποιότητας, με λιγότερο λίπος. Παράγονται πλέον πιο άπαχα ζώα. Συγκεκριμένα, για το φρέσκο χοιρινό (στο άπαχο τμήμα του τεμαχίου)τα τελευταία στοιχεία αναφέρουν ότι υπάρχει μείωση κατά 31% στο ολικό λίπος και κατά 29% στα κορεσμένα λιπαρά.

Επίσης, κατά την λιανική πώληση, αφαιρείται το εξωτερικό- ορατό λίπος, διαδικασία ο οποία μπορεί να μειώσει το θερμιδικό φορτίο, την χοληστερίνη και το λίπος μέχρι και 50% .

Πώς μπορούμε να οδηγηθούμε στην κατανάλωση άπαχου κρέατος; Χρησιμοποιώντας τον κανόνα των 4 Π:

-Σημαντικό είναι όταν πάμε να αγοράσουμε το κρέας μας να θυμηθούμε να επιλέξουμε για το βοδινό το «φιλέτο» ή στρογγυλό και για το χοιρινό το «φιλέτο» ή «μπούτι». Επίσης να απομακρύνουμε το ορατό λίπος.
-Εξίσου σημαντικός παράγοντας για να παραμείνει το κρέας μας με χαμηλά λιπαρά, είναι ο τρόπος παρασκευής. Ο ιδανικότερος είναι ψητός στην σχάρα ή στο φούρνο.
-Η ποσότητα του μαγειρεμένου κρέατος που θα καταναλωθεί δεν πρέπει ημερησίως να ξεπερνά τα 180γρ.
-Όσoν αφορά την παρασκευή του είναι καλό να σημειωθεί ότι το άπαχο κρέας δεν είναι πολύ τρυφερό. Γι’ αυτό καλό θα ήταν να το βράσουμε αργά ή να το μαρινάρουμε σε κάποιο όξινο μίγμα πριν το μαγείρεμα. Το κοπάνισμα και ο τεμαχισμός αντίθετα από τις ίνες μπορούν επίσης να αυξήσουν την τρυφερότητα του κρέατος.

Σύνθεση τεμαχίων χοιρινού και μοσχαρίσιου κρέατος.

Συμπερασματικά, το κρέας είναι μια ιδιαίτερα ωφέλιμη τροφή, η οποία γίνεται ακόμα πιο ευεργετική, όταν μαγειρευτεί υγιεινά και καταναλωθεί σε σωστή ποσότητα.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Φάτε λάχανο για το κρυολόγημα



Θα σας ανακουφίσει μέχρι να πάτε στο γιατρό.

Αναπνευστικά προβλήματα που προκαλούνται από κρυολογήματα, μπορείτε να τα προλάβετε στο αρχικό στάδιο χάρη στο λάχανο.

- Ψιλοκόψτε λάχανο
- Ψεκάστε με καφέ ζάχαρη
- Αφήστε για 48 ώρες και θα δημιουργηθεί ένα σιρόπι

Μία κουταλιά σούπας κάθε 4 ώρες θα σας βοηθήσει να νιώσετε καλύτερα. Το λάχανο είναι πλούσιο σε βίταμίνη C.
Φροντίστε να τρέφεστε με φρούτα και λαχανικά εποχής, αφού άλλες ανάγκες έχει ο οργανισμός σας όταν κάνει κρύο και άλλες όταν κάνει ζέστη...


Πηγή: http://meacolpa.blogspot.com
Διαβάστε περισσότερα...

Εγκύκλιος: «Συμπληρωματικές οδηγίες για την εύρυθμη λειτουργία του ΚΕ.Π.Α.»

ΘΕΜΑ: «Συμπληρωματικές οδηγίες για την εύρυθμη λειτουργία του ΚΕ.Π.Α.»

Σχετικά έγγραφα: α) Το αριθ. Φ80000/οικ 20497/ 1670/31 -8-2011 Γενικό έγγραφο του Υπουργείου Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης
α) η αριθ. 63/2011 Εγκύκλιος ΙΚΑ -ΕΤΑΜ


Όπως γνωρίζετε από 01/09/2011 ξεκίνησε η λειτουργία Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας - ΚΕ.Π.Α σε 45 σημεία, σε ολόκληρη την Επικράτεια.


Στόχοι του ΚΕ.Π.Α. είναι:

  • Η εξασφάλιση της ενιαίας υγειονομικής κρίσης όσον αφορά στον καθορισμό του βαθμού αναπηρίας των ασφαλισμένων όλων των ασφαλιστικών φορέων, συμπεριλαμβανομένου του Δημοσίου, καθώς και των ανασφάλιστων, για τους οποίους απαιτείται η πιστοποίηση της αναπηρίας.
  • Η εφαρμογή διαδικασίας που να εξασφαλίζει την αξιοπιστία του αποτελέσματος.
  • Η διαφάνεια και η ταυτόχρονη δυνατότητα ελέγχου όλης της διαδικασίας.
  • Η ταχεία διεκπεραίωση των αιτημάτων.





Μετά 15 ημέρες λειτουργίας και μετά τις πρώτες εκτιμήσεις σχετικά με τον αριθμό των προσερχομένων πολιτών στα ΚΕ.Π.Α. καθώς και τα ερωτήματα που μας τέθηκαν σχετικά με την διαδικασία για την αξιολόγηση των περιπτώσεων, που έχουν υποβάλλει ή που επιθυμούν να υποβάλλουν αίτηση στο ΚΕ.Π.Α. διαπιστώθηκε αφ' ενός μεγάλη προσέλευση πολιτών στις υπηρεσίες μας (Γραμματείες ΚΕ.Π.Α.) προκειμένου να πληροφορηθούν σχετικά με την διαδικασία υποβολής αίτησης αφ' ετέρου κατάθεση μικρού αριθμού αιτήσεων. 


Σημειώνεται ότι το ΚΕ.Π.Α. δέχεται αιτήσεις από τους ανασφάλιστους και ασφαλισμένους όλων των Φ.Κ.Α. της χώρας αλλά και Ευρωπαίους πολίτες. Η άρνηση (με την δικαιολογία της άγνοιας του θέματος) των αρμόδιων υπηρεσιών των εμπλεκόμενων φορέων (Νομαρχίες, Πρόνοια, υπηρεσίες των ΙΚΑ,) να παράσχουν πληροφορίες στους πολίτες και η
μαζική παραπομπή των πολιτών στις υπηρεσίες του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, είχε σαν αποτέλεσμα την συμφόρηση των υπηρεσιών μας και την άσκοπη ταλαιπωρία πολιτών και εργαζομένων υπαλλήλων του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.


Είναι σαφές ότι το ΚΕ.Π. Α είναι σε αρχική φάση λειτουργίας και επιδέχεται οποιαδήποτε τροποποίηση διαδικασιών επ' ωφελεία της ευελιξίας του συστήματος, που συνεπάγεται μείωση γραφειοκρατίας και παροχή καλύτερων υπηρεσιών.
Αν και εμπρόθεσμα έχουν κοινοποιηθεί έγγραφα από την ΓΓΚΑ και από την Διεύθυνση μας προς κάθε εμπλεκόμενη Υπηρεσία εν τούτοις προκειμένου να μη διαιωνίζεται η δυσλειτουργία που παρατηρήθηκε σε κάποιες Μονάδες της Χώρας παρακαλείσθε να εφαρμόσετε άμεσα και πιστά τις οδηγίες που ακολουθούν:


1. ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΕΣ ΥΓΕΙΑΣ ΠΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΕΣ ΚΕ.Π.Α.


Από λήψεως του παρόντος,με ευθύνη των Διοικητικών Διευθυντών των Υποκαταστημάτων που λειτουργούν οι γραμματείες ΚΕ.Π.Α. να οριστεί ωράριο καθημερινής λειτουργίας της γραμματείας ΚΕ.Π.Α. με κριτήριο την αυθημερόν διεκπεραίωση των αιτημάτων. Το ωράριο λειτουργίας πάντοτε κατά την κρίση και με την ευθύνη του Διευθυντού του Υποκαταστήματος θα μπορεί να αναπροσαρμόζεται ανάλογα με τις ανάγκες, δεδομένου ότι μετά το πρώτο τετράμηνο λειτουργίας αναμένεται σημαντική μείωση των απαιτήσεων. Το ωράριο λειτουργίας του γραφείου ΚΕ.Π.Α. θα είναι αναρτημένο στην είσοδο του αντίστοιχου γραφείου της γραμματείας ΚΕ.Π.Α. Με ευθύνη των Υγειονομικών Διευθυντών των Μονάδων Υγείας της περιοχής που εδρεύει το Υποκατάστημα που λειτουργεί γραμματεία ΚΕ.Π.Α. θα καλύπτεται με ιατρό για διενέργεια του προελέγχου καθ' όλη την διάρκεια του ωραρίου λειτουργίας της γραμματείας ΚΕ.Π.Α. Αν οι εκπαιδευμένοι ιατροί για την διενέργεια του προελέγχου δεν επαρκούν, να γίνει άμεσα συνεννόηση με την Διεύθυνση μας, υποδεικνύοντας τους ιατρούς που θα κληθούν από την Διεύθυνση μας προκειμένου να ενημερωθούν για την διαδικασία διενέργειας προελέγχου.


Η επιλογή των ιατρών στους οποίους θα ανατεθεί το έργο της διενέργειας προελέγχου καθώς και η συχνότητα που θα ανατίθεται το συγκεκριμένο έργο στον επιλεγέντα ιατρό, αποτελεί αποκλειστική ευθύνη των Υγειονομικών Διευθυντών των Μονάδων Υγείας και θα γίνεται με κριτήριο της εύρρυθμη λειτουργία της Μονάδος Υγείας.
Η ευθύνη λειτουργίας του γραφείου ΚΕ.Π.Α. ανήκει αποκλειστικά στον Διευθυντή του αντίστοιχου Υποκαταστήματος.
Οι κ.κ. Διευθυντές όλων των Μονάδων Ασφάλισης καθώς και οι κ.κ. Υγειονομικοί Διευθυντές ΙΚΑ- ΕΤΑΜ όλων των Μονάδων Υγείας που λειτουργούν οι γραμματείες ΚΕ.Π.Α. να δώσουν άμεσα εντολή στους υπαλλήλους όλων των τμημάτων που συναλλάσσονται με πολίτες να πληροφορούν σχετικά με την διαδικασία που ισχύει πλέον για την παραπομπή στις υγειονομικές επιτροπές του ΚΕ.Π.Α. για την πιστοποίηση της αναπηρίας.


Με προηγούμενα έγγραφα της Δνσης Αναπηρίας, αλλά και με τις παρουσιάσεις που έγιναν από τον Διευθυντή Αναπηρίας και ιατρούς του Ειδικού Σώματος, που επισκέφθηκαν όλα τα Υποκαταστήματα και τις αντίστοιχες Μονάδες Υγείας στις πόλεις που εγκαταστάθηκαν και λειτουργούν γραμματείες ΚΕ.Π.Α., σας έχουν γνωστοποιηθεί λεπτομέρειες και συζητήθηκαν διεξοδικά οι απορίες με στόχο την επιτυχή έκβαση της προσπάθειας της λειτουργίας του ΚΕ.Π.Α.


Τέλος, υπενθυμίζεται ότι λειτουργεί Help Desk για απορίες χρηστών συστήματος ΚΕ.Π.Α (210¬38.91.280).


Σε κάθε σημείο λειτουργίας ΚΕ.Π.Α., έχει οριστεί ένας υπάλληλος ως Τεχνικά υπεύθυνος, με τον οποίον πρέπει να επικοινωνείτε άμεσα σε περίπτωση οποιουδήποτε τεχνικού προβλήματος που τυχόν θα παρουσιαστεί.
Για θέματα διαδικασιών και Λογισμικού μπορείτε να ανατρέχετε είτε στο Help Desk, όπως αναφέρθηκε παραπάνω είτε στην Δνση Αναπηρίας - Αγ. Κων/νου 16. τηλ. 210 5236611, 210 5229993, fax 210 5248079


2. ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΕΣ ΥΓΕΙΑΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΕΣ ΚΕ.Π.Α.


Οι κ.κ. Διευθυντές όλων των Μονάδων Ασφάλισης καθώς και οι κ.κ. Υγειονομικοί Διευθυντές ΙΚΑ- ΕΤΑΜ όλων των Μονάδων Υγείας πρέπει να υποστηρίξουν τη νέα διαδικασία στον τομέα της ενημέρωσης και εξυπηρέτησης των συναλλασσομένων. 


Ειδικότερα πρέπει:

  • να δώσουν άμεσα εντολή στους υπαλλήλους όλων των εμπλεκομένων τμημάτων που συναλλάσσονται με πολίτες να πληροφορούν σχετικά με την διαδικασία που ισχύει πλέον για την παραπομπή στις υγειονομικές επιτροπές του ΚΕ.Π.Α. για την πιστοποίηση της αναπηρίας.
  • να αναπαράγουν τα σχετικά έντυπα της Διεύθυνσης Αναπηρίας του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ που αναφέρονται στην διαδικασία παραπομπής στο ΚΕ.Π.Α. και να τα διανέμουν στους ενδιαφερόμενους πολίτες, παρέχοντας τους κάθε δυνατή σχετική διευκρίνιση.
  • ΓΚΑ -ΕΤΑΜ οποιαδήποτε δυσλειτουργία παρατηρηθεί, προκειμένου να ληφθούν διορθωτικά μέτρα.



3. ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΙΣ ΑΡΜΟΔΙΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΩΝ Φ.ΚΑ, ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ.


Οι κ.κ. Προϊστάμενοι των αρμοδίων υπηρεσιών παρακαλούνται να υποστηρίξουν τη νέα διαδικασία για την αποφυγή της ταλαιπωρίας των πολιτών και των υπηρεσιών του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. 


Ειδικότερα:

  • Να μεριμνήσουν όπως οι υπηρεσίες τους αναπαράγουν τα σχετικά έντυπα της Διεύθυνσης Αναπηρίας του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ που αναφέρονται στην διαδικασία παραπομπής στο ΚΕ.Π.Α. και να τα διανέμουν στους ενδιαφερόμενους πολίτες, παρέχοντας τους κάθε σχετική διευκρίνηση. (Βλπ. Παρ. 4)
  • Να εκδίδουν τα παραπεμπτικά σημειώματα για εξέταση στο ΚΕ.Π.Α. για τους ασφαλισμένους τους που παραπέμπονται για εκτίμηση από την υγειονομική επιτροπή εφ' όσον το αίτημα αφορά χορήγηση σύνταξης Αναπηρίας ή προσαυξήσεις συντάξεως λόγω αναπηρίας όπως αυτά περιγράφονται στο Γενικό έγγραφο του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης με αρ πρ/λου Φ80000/οικ20497/1670/31-8-11 που σας έχει κοινοποιηθεί από 31/8/2011 και την εγκύκλιο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ αρ. 63 που σας έχει κοινοποιηθεί από 2/9/2011. Στα παραπεμπτικά αυτά σημειώματα των φορέων ασφάλισης που χορηγούνται σύμφωνα με την Φ40021/26407/2051/2006 (ΦΕΚ Β' Ι829) Υπουργική Απόφαση θα πρέπει να αναφέρεται ρητά η ημερομηνία υποβολής αίτησης για συνταξιοδότηση ή άλλη οικονομική παροχή που αιτείται ο ασφαλισμένος (προσαύξηση σύνταξης αναπηρίας) από τον φορέα του, ώστε η γνωμάτευση της υγειονομικής επιτροπής να εναρμονίζεται χρονολογικά με αυτήν, αλλά και τυχόν άλλη απαίτηση προσδιορισμού του ποσοστού αναπηρίας σε χρόνο προγενέστερο της ημερομηνίας εξέτασης του ασφαλισμένου από την υγειονομική επιτροπή.



4. ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΙΣ ΑΡΜΟΔΙΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΡΟΑΝΑΦΕΡΟΜΕΝΩΝ.


Πληροφορίες σχετικά με την διαδικασία παραπομπής στο ΚΕ.Π.Α. έχουν αναρτηθεί τόσο στην επίσημη ιστοσελίδα του ΙΚΑ (www.ika.gr), προς ενημέρωση όλων των πολιτών αλλά και όλων των Κρατικών Υπηρεσιών με δυνατότητα αναπαραγωγής των σχετικών εγγράφων ( έντυπο αίτησης, οδηγίες προς τους ενδιαφερόμενους πολίτες, πίνακας με τις διευθύνσεις που λειτουργούν γραμματείες ΚΕ.Π.Α.) καθώς επίσης και στην εσωτερική ιστοσελίδα ΙΚΑ, προς ενημέρωση όλων των υπαλλήλων ΙΚΑ και κυρίως των χρηστών του συστήματος ΚΕΠΑ.
Προκύπτει από τα ανωτέρω η απόλυτη ανάγκη στενής συνεργασίας όλων των υπηρεσιών που μέχρι την 31/8/11 είχαν την ευθύνη διεκπεραίωσης των αιτημάτων για χορήγηση ποσοστού Αναπηρίας προκειμένου να αποφευχθεί η περαιτέρω ταλαιπωρία των πολιτών.
Είναι σαφές, ότι η βελτίωση κάθε συστήματος, πολύ δε περισσότερο του συγκεκριμένου, αποτελεί μονόδρομο για την Πολιτεία και συνεπώς απαιτεί μεταξύ των άλλων την συμπόρευση, την αγαστή συνεργασία όλων, την αυστηρή τήρηση των Αποφάσεων του Υπουργείου και της Διοίκησης ΙΚΑ - ΕΤΑΜ χωρίς παρεκκλίσεις και την έγγραφη παράθεση οποιασδήποτε άποψης που βελτιώνει την διαδικασία.


Η πλήρης και ακριβής τήρηση των ως άνω διαδικασιών είναι απολύτως επιβεβλημένη. Παρεκκλίσεις και αρνήσεις εφαρμογής θα ελεχθούν διοικητικά.
Στον Πίνακα του Παραρτήματος αναφέρονται συγκεντρωτικά τα απαραίτητα Δικαιολογητικά που οφείλει να προσκομίσει ο ενδιαφερόμενος για να υποβάλει Αίτηση στό ΚΕΠΑ.
Απαραίτητα και συμπληρωματικά με τα παραπάνω είναι τα αρχεία που αφορούν την αίτηση στο ΚΕ.Π.Α. τις οδηγίες προς τους πολίτες και τις διευθύνσεις ΚΕ.Π.Α. που θα βρείτε στην ιστοσελίδα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (www.ika.gr), στην αναφορά ΚΕ.Π.Α., την εγκύκλιο αριθ. 63 /2011 της Διεύθυνσης Αναπηρίας και Κ.Ε που θα βρείτε στην ίδια ιστοσελίδα στην αναζήτηση εγκυκλίων και το γενικό έγγραφο του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης με αρ πρ/λου Φ80000/οικ20497/1670/31- 8-11 που έχει κοινοποιηθεί από 31/8/2011 σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.
Ευελπιστώ στην συνεργασία όλων.




Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΙΚΑ-ΕΤΑΜ
ΡΟΒΕΡΤΟΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ
ΑΚΡΙΒΕΣ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟ Η ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ & ΔΙΟΙΚΗΤ.ΜΕΡΙΜΝΑΣ




ΠΙΝΑΚΑΣ ΔΙΑΝΟΜΗΣ
1.   ΟΛΑ ΤΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ
2.   ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΙΚΑ-ΕΤΑΜ
3.   Ο.Γ Α. - ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΙΟΙΚΗΤΗ - Δ/ΝΣΗ ΝΟΜΙΚΗΣ (με την παράκληση να ενημερωθούν όλες οι Υ.Ε. του ταμείου σε όλη την Ελλάδα καθώς και οι ανταποκριτές του Ο.Γ.Α.)
4.   Ο.Α.Ε.Ε. - ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΙΟΙΚΗΤΗ - Δ/ΝΣΗ ΝΟΜΙΚΗΣ (με την παράκληση να ενημερωθούν όλες οι Υ.Ε. του ταμείου σε όλη την Ελλάδα)
5.   ΟΛΕΣ ΤΗΣ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΕΣ ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ
TAX.
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
ΤΗΛΕΦΩΝΑ FAX
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ & ΘΡΑΚΗΣ
Τάκη
Οικονομίδη &Καθ.Ρωσίδου 11
54008
θεσσαλονίκη
2313309101­2-11-
2310422590
ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ & ΗΠΕΙΡΟΥ
Βορ.Ηπείρου
20-45445
Ιωάννινα
2651072164 2651360300 2651360301­2
2651031224
ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ &
ΣΤΕΡΕΑΣ
ΕΛΛΑΔΟΣ
Σωκράτους 111 41336 Λάρισα
2413503501­4
2410552651
ΠΕΛΛΟΠΟΝΗΣΟΥ - ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ - ΙΟΝΙΟΥ
Νέα Εθνική Οδός Αθηνών- Πατρών 26441 Πάτρα
2610465801­2-4
2610421799
ΑΤΤΙΚΗΣ
Κατεχάκη 56 11525 Αθήνα
210-6709602 210-6709603 210-6773252
210­6709700
ΑΙΓΑΙΟΥ
Νικήτα 6-8
Πειραιάς
18531
213-1618134 -35
210 4221 017
ΚΡΗΤΗΣ
Πλ.Κουντ/ριώτη 71202 Ηράκλειο
2813404102 -3
2810244520


Ολόκληρη η εγκύκλιος υπάρχει και εδώ.

Διαβάστε περισσότερα...

Χριστουγεννιάτικο bazaar διοργανώνει ο σύλλογος «Ελπίδα»



Τα έσοδα θα διατεθούν για τη λειτουργία της Ογκολογικής Μονάδας Παίδων.

Ο σύλλογος «Ελπίδα» προκειμένου να διασφαλίσει την εύρυθμη λειτουργία του νέου ογκολογικού νοσοκομείου, διοργανώνει χριστουγεννιάτικο bazaar, τα έσοδα του οποίου θα διατεθούν στην Ογκολογική Μονάδα Παίδων για τα παιδιά που πάσχουν από καρκίνο.

Το χριστουγεννιάτικο bazaar, θα περιμένει τους επισκέπτες την Τετάρτη, 7 Δεκεμβρίου στο ξενοδοχείο Πεντελικόν στη Κηφισιά. Η εκδήλωση θα διαρκέσει από τις 10 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ.

Ο σύλλογος φίλων παιδιών με καρκίνο, προσκαλεί τους υποστηρικτές του, να δώσουν χαρά στους αγαπημένους τους και ελπίδα στα παιδιά, κάνοντας τις χριστουγεννιάτικες αγορές τους από το bazaar.

Εκεί θα βρουν σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές, δώρα προσωπικά και επαγγελματικά, για κάθε ηλικία, γούρια, διακοσμητικά και χρηστικά αντικείμενα, παιχνίδια, κοσμήματα, αξεσουάρ και πολλά ακόμη αντικείμενα με την υπογραφή γνωστών οίκων και δημιουργών.

Η «Ελπίδα» ζητάει για άλλη μια φορά την υποστήριξη όλων εκείνων που μέχρι σήμερα πίστεψαν στο έργο της και συνέβαλαν σ' αυτό.

Η διεύθυνση του ξενοδοχείου όπου και θα πραγματοποιηθεί το χριστουγεννιάτικο bazaar, είναι Δηληγιάννη 66 στην Κηφισιά.



Διαβάστε περισσότερα...