Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012

Έκκληση για συγκέντρωση φαρμάκων και τροφίμων


Τι ζητάει ο νέος εμπορικός σύλλογος Κισάμου στην Κρήτη.
Έκκληση προς τα μέλη του αλλά και τους πολίτες της Κισάμου προκειμένου να στηριχθεί ο τοπικός φορέας αλληλεγγύης για συλλογή ιατροφαρμακευτικού υλικού, απευθύνει ο νέος εμπορικός σύλλογος με σχετική του ανακοίνωση, όπως αναφέρει το flashnews.gr.

Στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:

«Ο Νέος Εμπορικός Σύλλογος Κισάμου αρωγός και συμμέτοχος του “Φορέα Αλληλεγγύης Κισάμου” καλεί τα μέλη του, αλλά και όλους τους πολίτες, να στηρίξουν την προσπάθεια του Φορέα για συλλογή ιατροφαρμακευτικού υλικού, που θα χρησιμοποιηθεί για τις ανάγκες συνανθρώπων μας που αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στην καθημερινότητα.

Ο αριθμός των ανθρώπων που απευθύνεται καθημερινά πλέον στο Αννουσάκειο Θεραπευτήριο Κισάμου για παροχή πρωτοβάθμιας ιατρικής φροντίδας, για δωρεάν χορήγηση φαρμάκων, τροφίμων και ρουχισμού, αυξάνεται συνεχώς, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης που πλήττει σημαντικά κάθε νοικοκυριό.

Στο πλαίσιο στήριξης των οικογενειών που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, ο Φορέας Αλληλεγγύης Κισάμου, θα τοποθετήσει στα ελαιουργία της Κισάμου δοχεία, προκειμένου να μπορεί ο κάθε ένας από εμάς να προσφέρει λίγο λάδι, το οποίο θα διανεμηθεί από το Αννουσάκειο Ίδρυμα σε όσους το έχουν ανάγκη.

Για την κάλυψη των αναγκών σε ιατροφαρμακευτικό υλικό, προτείνουμε τη συλλογή φαρμάκων που έχουμε στο σπίτι μας και δεν τα χρειαζόμαστε πια.

Συγκεντρώνουμε ότι φάρμακα μας περισσεύουν ακόμη και αν είναι χρησιμοποιημένα (εκτός από τα σιρόπια που πρέπει να είναι άθικτα).

Τα φάρμακα που θα συγκεντρωθούν δεν θα πρέπει να έχουν λήξει.

Αν θέλουμε μπορούμε να αγοράσουμε φάρμακα, αφαιρώντας και πετώντας την ταινία (κουπόνι) για μεγαλύτερη ασφάλεια.
Γίνονται δεκτά ακόμη και αυτά που έχουν περιθώριο λήξης λίγων ημερών.

Κάνουμε έκκληση για μία ακόμα φορά, στην ευαισθησία των πολιτών για συγκέντρωση απολύτως αναγκαίου ιατροφαρμακευτικού υλικού, τροφίμων και ρουχισμού έτσι ώστε να δώσουμε σε όλο και περισσότερους ανθρώπους τη δυνατότητα να επιβιώσουν με αξιοπρέπεια.

Η συλλογή των φαρμάκων θα γίνεται στο γραφείο του Νέου Εμπορικού Συλλόγου Κισάμου, καθώς και στο Αννουσάκειο Ίδρυμα».



Διαβάστε περισσότερα...

Μείωση δημοτικών τελών στη Θάσο


Ανάσα για τους δημότες από τα οικονομικά βάρη.
Σε μείωση των δημοτικών τελών προχώρησε ο δήμος Θάσου σε μια προσπάθεια να ελαφρύνει τους δημότες από τα δυσβάσταχτα οικονομικά βάρη.

Η παραπάνω απόφαση εγκρίθηκε ομόφωνα στη διάρκεια της τελευταίας συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου μετά από σχετική εισήγηση της Οικονομικής Επιτροπής.

Την ίδια ώρα οι δημοτικοί σύμβουλοι του νησιού αποφάσισαν την επιβολή τέλους κοινόχρηστου χώρου για χρήση εδάφους και υπεδάφους. Τα τέλη αυτά αφορούν τη ΔΕΗ, τον ΟΤΕ και τα τραπεζικά καταστήματα. Αυτό σημαίνει ότι από τη νέα χρονιά η ΔΕΗ θα πρέπει να πληρώνει στο δήμο για την τοποθέτηση στύλων ηλεκτροφωτισμού, ο ΟΤΕ για την τοποθέτηση τηλεφωνικών θαλάμων και οι τράπεζες για την τοποθέτηση μηχανημάτων ΑΤΜ.

Στόχος της παραπάνω απόφασης, όπως τόνισε ο δήμαρχος Θάσου Κώστας Χατζηεμμανουήλ, στη διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, είναι η ανεύρεση εναλλακτικών εσόδων για τον δήμο.

H γενικότερη απόφαση του Δημοτικού συμβουλίου προβλέπει μείωση δημοτικών τελών κατά 15% στην τιμή τοποθέτησης τραπεζοκαθισμάτων και κατά 20% στην τιμή τοποθέτησης προϊόντων. Επίσης, προβλέπει μείωση των δημοτικών τελών κατά 20% για τη χρήση αιγιαλού και παραλίας.



Διαβάστε περισσότερα...

Μαθήτρια αρνήθηκε να φορέσει «τσιπ» παρακολούθησης


Φοιτά σε σχολείο που χρησιμοποιεί πιλοτικά «έξυπνες» κάρτες.

Μια μαθήτρια από το Σαν Αντόνιο του Τέξας, η Andrea Hernandez, αποβλήθηκε από το σχολείο της επειδή αρνήθηκε να χρησιμοποιεί την καινούρια μαθητική ταυτότητα του σχολείου, η οποία περιέχει «τσιπ» εντοπισμού.

Οι ταυτότητες αυτές, ή αλλιώς «έξυπνες» μαθητικές κάρτες, περιέχουν ένα RFID (radio-frequency identification) τσιπ το οποίο αποσκοπεί στην παρακολούθηση των μαθητών μέσα στο χώρο του σχολείου. Ξεκίνησαν να χρησιμοποιούνται πιλοτικά στην αρχή του σχολικού έτους σε δυο σχολεία της περιοχής, ένα από τα οποία είναι το John Jay High School, το σχολείο της Andrea.

Πέρα από τη δυνατότητα να εντοπίζουν τη θέση των μαθητών, οι ταυτότητες δίνουν ακόμα στα σχολεία μια γενική ιδέα για τον αριθμό των μαθητών που παρακολουθούν μαθήματα καθημερινά, αριθμός ο οποίος ορίζει και τη χρηματοδότηση τους από την Πολιτεία.

Με την άρνησή της, το σχολείο είπε στην μαθήτρια πως δεν θα μπορούσε πια να παρακολουθεί μαθήματα εάν δεν φορούσε την ταυτότητα και πως, εναλλακτικά, θα μπορούσε να παρακολουθεί μαθήματα σε άλλα σχολεία της περιοχής που δεν έχουν ενταχθεί ακόμα στο πιλοτικό πρόγραμμα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Houston Press μάλιστα, το σχολείο προσφέρθηκε να αφαιρέσει το τσιπ εντοπισμού από την ταυτότητα, αλλά η Andrea θα έπρεπε να συνεχίσει να την έχει πάντα μαζί της, κάτι που μαθήτρια δεν δέχτηκε.

Αν και η Andrea αρνήθηκε να χρησιμοποιεί την ταυτότητα όχι λόγω της λειτουργίας της αλλά λόγω των θρησκευτικών πεποιθήσεων της, σύντομα στο πλευρό της τάχθηκε το ινστιτούτο Rutherford το οποίο είναι αφιερωμένο στην υπεράσπιση των πολιτικών ελευθεριών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Μαζί πήγαν την υπόθεση στα δικαστήρια όπου κέρδισαν μια προσωρινή περιοριστική εντολή ώστε η μαθήτρια να επιστρέψει στο σχολείο, ενώ το τοπικό δικαστήριο διέταξε ακρόαση την επόμενη εβδομάδα για τις ταυτότητες και την χρήση τους.

Ο John Whitehead, πρόεδρος του ινστιτούτου δήλωσε πως «η προθυμία του δικαστηρίου να χορηγήσει περιοριστικά μέτρα είναι ένα καλό πρώτο βήμα, αλλά έχουμε ακόμα πολύ δρόμο - όχι μόνο σε αυτήν την υπόθεση αλλά σε γενικές γραμμές στη νοοτροπία που λέει ότι ο καθένας θα πρέπει να παρακολουθείται και να ελέγχεται».

«Τα προγράμματα αυτά» συμπλήρωσε, «έχουν απώτερο σκοπό να κάνουν τους μαθητές να συνηθίσουν να ζουν σε μια κατάσταση επιτήρησης, όπου δεν θα υπάρχει προστασία της ιδιωτικής ζωής και όπου και να πάτε και ό,τι και να στέλνετε μέσω μηνυμάτων ή e-mail, θα ελέγχεται από την κυβέρνηση».

Πριν από λίγους μήνες μάλιστα, προτού ξεκινήσει να εφαρμόζεται το μέτρο, η Andrea ήταν επικεφαλής μιας ομάδας μαθητών που αντιτίθενται στη χρήση των ταυτοτήτων. Είχε τότε δηλώσει στον τηλεοπτικό σταθμό Kansas State Network πως «με κάνει να νοιώθω άβολα. Είναι μια εισβολή στην ιδιωτική ζωή μου».


Διαβάστε περισσότερα...

Χαρίστε χαμόγελα μέσα από τη UNICEF


Επιλέξτε κάρτες και δώρα μέσα από τη χριστουγεννιάτικη εκστρατεία της.
Με εμπνευσμένες συλλογές καρτών και δώρων που αντανακλούν το αληθινό πνεύμα προσφοράς των Χριστουγέννων, η UNICEF ξεκινά τη χριστουγεννιάτικη εκστρατεία της και έχει ως κεντρικό σύνθημα «Ανακαλύψτε το δώρο ζωής μέσα σε κάθε δώρο UNICEF».

Η χειμερινή συλλογή παρέχει στους φίλους της UNICEF τη δυνατότητα μοναδικών επιλογών ευχετηρίων καρτών με πρωτοποριακό φινίρισμα, μοντέρνα χρώματα, πρωτότυπα σχέδια και εντυπωσιακά χαρακτηριστικά όλα σε άριστη ποιότητα.

Οι πρωτότυπες ιδέες δώρων περιλαμβάνουν εκπαιδευτικά, συλλεκτικά και χειροποίητα είδη, κεριά και στολίδια για το χριστουγεννιάτικο δέντρο, ημερολόγια και τη σειρά UNIbella για κορίτσια μικρά και μεγάλα. Φέτος προτείνεται και πάλι μια ιδιαίτερη νέα σειρά από γούρια και διακοσμητικά ρόδια που θα φέρουν καλοτυχία στα σπίτια των φίλων της UNICEF.

Μια άλλη ξεχωριστή συλλογή η «2012 Εταιρικές Κάρτες & Δώρα» δίνει την ευκαιρία στις εταιρίες και τις επιχειρήσεις να στείλουν ευχές στους πελάτες, τους συναδέλφους τους φίλους αλλά και τα παιδιά των εργαζομένων δείχνοντας συγχρόνως, την αφοσίωσή τους στα παιδιά όλου του κόσμου. Αυστηρά επιλεγμένες, δημιουργικές και πολυτελείς κάρτες και εξαιρετικά επιχειρηματικά δώρα (ημερολόγια γραφείου ,τσέπης, θήκη iPhone και laptop, διακοσμητικά είδη και πολλά άλλα), θα αποτελέσουν τον τέλειο συνδυασμό εταιρικής κοινωνικής ευθύνης και προσφοράς.

Χάρη στις προσπάθειες της UNICEF ο αριθμός των παιδιών κάτω των 5 ετών που πεθαίνουν κάθε χρόνο μειώθηκε από 12 εκατομμύρια το 1990 σε 6,9 εκατομμύρια το 2011. Η δράση της οργάνωσης βελτιώνει τη ζωή των παιδιών μέσα από προγράμματα βοήθειας σε περισσότερες από 150 χώρες ή περιοχές σε όλο τον κόσμο. Προστατεύει εκατομμύρια παιδιά από τη βία και την εκμετάλλευση, από το AIDS και άλλες θανατηφόρες ασθένειες, τους εξασφαλίζει καλύτερη διατροφή, παρέχει στα παιδιά ποιοτική εκπαίδευση, μεριμνά ώστε όλα τα παιδιά να έχουν ίσες ευκαιρίες για να αναπτύξουν το μέγιστο των δυνατοτήτων τους, προωθεί τη συμμετοχή τους και δεσμεύεται για την προώθηση των βασικών δικαιωμάτων όλων των παιδιών, όπου και να βρίσκονται.

Οι φίλοι και υποστηρικτές της UNICEF μπορούν να επισκεφτούν, να δουν και να επιλέξουν είδη από ολόκληρη τη συλλογή στο ηλεκτρονικό κατάστημα της UNICEF www.unicef.gr

Tα προϊόντα μπορούν να τα βρουν στα καταστήματα UNICEF:

Αθήνα - Ξενίας 3, Πλ. Μαβίλη, τηλ: 210 77 99 056

Θεσσαλονίκη - Ι. Δέλλιου 2 Πλ. Συντριβανίου, τηλ: 2310 286 916

Ηράκλειο Κρήτης - Μιχελιδάκη 19, τηλ: 2810 283 442

Χανιά - Μπονιαλή 25, τηλ: 28210 203 25

στα περίπτερα UNICEF:

Αθήνα - Πλ. Κοραή, Κοραή & Σταδίου

Καλλιθέα - Πλ. Δαβάκη (Θησέως & Δαβάκη)

Μαρούσι - Πλ. Εθνικής Αντιστάσεως (από την οδό Βας.Ολγας)

Γλυφάδα - Γρηγορίου Λαμπράκη & Αγγέλου Μεταξά

Πειραιάς - Πλ. Κοραή & Ηρώων Πολυτεχνείου

Golden Hall - Μαρούσι

ΙΚΕΑ Αθήνας (Αεροδρόμιου και Κηφισού), Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων και Λάρισας.

Τέλος κάρτες της UNICEF διατίθενται και σε επιλεγμένα καταστήματα τραπεζών:

Αγροτική, Geniki Bank, Citibank, Εμπορική, Κύπρου και Πειραιώς. Επίσης, και στα ΕΛΤΑ.


Διαβάστε περισσότερα...

Προπονητής σε φιλανθρωπικό αγώνα ο Γ. Ιωαννίδης


Θα διεξαχθεί αύριο στη Θεσσαλονίκη.
Στον... πάγκο θα κάτσει ο υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού Γιάννης Ιωαννίδης στο φιλανθρωπικό αγώνα που διοργανώνεται μεταξύ Ελλήνων και ξένων καλαθοσφαιριστών, που έπαιξαν στον Άρη, τον ΠΑΟΚ και τον Ηρακλή.

Ο αγώνας, ο οποίος διοργανώνεται σε συνεργασία με το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο του εορτασμού των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, θα διεξαχθεί αύριο στις 19:00 στο Παλαί Ντε Σπορ.

Ο κ. Ιωαννίδης θα αναλάβει την τεχνική καθοδήγηση των Ελλήνων παικτών, ενώ οι Ντούσαν Ίβκοβιτς και Σβι Σερφ την τεχνική ηγεσία των ξένων.

Στο φιλανθρωπικό αγώνα θα λάβουν, μεταξύ άλλων, μέρος οι: Κλιφ Λέβινγκστον, Μάριο Μπόνι, Ντέιβιντ Ιγκραμ, Κένεθ Μπάρλοου, Κλαούντιο Κολντεμπέλα, Ρόι Τάρπλεϊ, Μακ Ντάνιελς, Πέτζα Στογιάκοβιτς, Ευθύμης Ρεντζιάς, Νίκος Μπουντούρης, Γιώργος Σιγάλας, Μπάνε Πρέλεβιτς, Λευτέρης Κακιούσης, Βασίλης Λυπηρίδης, Παναγιώτης Λιαδέλης, Μιχάλης Ρωμανίδης και πολλοί άλλοι.


Διαβάστε περισσότερα...

Αναγκάστηκε να ξαναπαντρευτεί τον άντρα που της έριξε οξύ


Τον χώρισε επειδή τον έπιασε να την απατά και εκείνος την εκδικήθηκε.
Οι ουλές στο πρόσωπό της θα της θυμίζουν για πάντα τις βασανιστικές στιγμές που έζησε στα χέρια του επί 18 χρόνια συζύγου της, όταν εκείνος της έριξε οξύ στο πρόσωπο, παρότι έμεινε τυφλή.

Η 36χρονη Nurbanu από το Μπαγκλαντές χώρισε τον άντρα της επειδή ήταν άπιστος και βίαιος. Την απόφαση την πήρε την ημέρα που τον έπιασε στα «πράσα» με μια άλλη γυναίκα.

Οκτώ ημέρες μετά, κι ενώ εκείνη μαγείρευε στο σπίτι της, ο άντρας της μπήκε μέσα και της έριξε οξύ στο πρόσωπο, αφήνοντας τη για πάντα τυφλή και σημαδεμένη.

Ο εφιάλτης της Nurbanu όμως δεν τελείωσε εκεί, καθώς τώρα πρέπει να ανέχεται να ζει μαζί του, καθώς η πεθερά της την ανάγκασε να υπογράψει ένορκη βεβαίωση για την απελευθέρωσή του από τη φυλακή.

Αμέσως μετά την επίθεση ο επί 18 χρόνια σύζυγός της κρύφτηκε για να αποφύγει τη σύλληψη. Η αστυνομία τον έπιασε 10 μήνες μετά και μπήκε στη φυλακή για ένα χρόνο.

«Η μητέρα του πλήρωσε την εγγύηση. Με ανάγκασε να υπογράψω ένα χαρτί για την απελευθέρωσή του και χρησιμοποίησε τους γιους μου για να με αναγκάσει να τον ξαναπαντρευτώ. Θα περίμενε κανείς ένας άντρας να προσέχει την τυφλή γυναίκα του, όμως δε συμβαίνει κάτι τέτοιο» εξομολογήθηκε η Nurbanu προσθέτοντας ότι ο άντρας της εξακολουθεί να τη χτυπά και να την απειλεί: «Έτσι περνούν οι μέρες μου».



Η Nurbanu, που δε μπορεί ούτε να ετοιμάσει το καθημερινό φαγητό για την οικογένειά της και τον εαυτό της είναι ένα από τα χιλιάδες θύματα επιθέσεων με οξύ στο Μπαγκλαντές τα τελευταία χρόνια.

Οι οικονομικές διαφορές, η απόρριψη πρότασης γάμου και οι συζυγικοί καυγάδες είναι οι πιο συχνές αιτίες αυτών των επιθέσεων στη χώρα αυτή.






Διαβάστε περισσότερα...

Σνακ πριν και μετά την άσκηση



Τι μπορείτε να τρώτε.

Για να έχει καλύτερα αποτελέσματα η άσκηση, χρειάζονται τροφές –έστω και σύντομες- πριν και μετά την προπόνηση. Δεν είπε κανείς βέβαια να πηγαίνετε στο γυμναστήριο με… γεμάτο στομάχι, αρκούν κάποια σνακ που θα σας κρατήσουν.

Έτσι λοιπόν μπορείτε (πριν την προπόνηση) να τρώτε τροφές όπως μπανάνα με γιαούρτι, ένα ψωμάκι ολικής αλέσεως με φρούτα. Αυτά τα προϊόντα είναι ελαφριά και θα μπορέσετε να τα χωνέψετε πολύ εύκολα.

Μετά τη γυμναστική όμως καλό είναι να φάτε λίγα καρύδια ή λίγη άπαχη γαλοπούλα ή ένα σάντουιτς με άπαχο τυρί και γαλοπούλα.

Αυτό που δεν πρέπει πάντως να ξεχνάτε είναι το νερό.


Διαβάστε περισσότερα...

Αυτά είναι τα προγράμματα του ΟΑΕΔ


Συνολικά δεκατέσσερα προγράμματα του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ), για την ανάσχεση της ανεργίας και την ενίσχυση της απασχόλησης, παραμένουν αυτή την περίοδο ανοιχτά για υποβολή αιτήσεων.

Συγκεκριμένα

1) Ειδικό διετές πρόγραμμα προώθησης της απασχόλησης με επιχορήγηση των ασφαλιστικών εισφορών, για την πρόσληψη 25.000 ανέργων.

2) Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την πρόσληψη 5.000 ανέργων, πτυχιούχων ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, πανεπιστημιακού και τεχνολογικού τομέα ηλικίας έως 35 ετών.

3) Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων της τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου και δευτέρου βαθμού (δήμοι και περιφέρειες) για την απασχόληση 5.000 ανέργων ηλικίας από 55 έως 64 ετών.

4) Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων και, γενικά, εργοδοτών για την απασχόληση και κατάρτιση 10.000 δικαιούχων «επιταγής επανένταξης στην αγορά εργασίας».

5) Πρόγραμμα επιχορήγησης, για την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας, 5.000 ανέργων ηλικίας από 16 έως 24 ετών, νεοεισερχόμενων στην αγορά εργασίας, σε ιδιωτικές επιχειρήσεις και, γενικότερα, εργοδότες του ιδιωτικού τομέα με επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών, με τη δυνατότητα συνέχισης της επιχορήγησης για επιπλέον 12 μήνες, εφόσον η σύμβαση απόκτησης εργασιακής εμπειρίας μετατραπεί σε σύμβαση εργασίας.

6) Ειδικό πρόγραμμα ολοκληρωμένης παρέμβασης για 600 πρώην εργαζόμενους που προέρχονται από τις επιχειρήσεις «ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ ΑΕΓΑ», «ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ ΑΕΑΖ», «ΓΗ ΣΚΟΥΡΤΗΣ ΑΕΓΑ», «ΓΕΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΑΕΕΓΑ (GENERAL UNION)», «ΓΕΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ ΑΕΕΓΑ (GENERAL TRUST)» και «ΕΟΣ ΑΕΑΖ» και 200 πρώην εργαζόμενους που προέρχονται από την επιχείρηση «COMMERCIAL VALUE».

7) Τοπικό Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα για 680 ανέργους των επιχειρήσεων «ΤΕΞΑΠΡΕΤ Α.», «ΜΑΧΙΜ ΠΕΡΤΣΙΝΙΔΗΣ ΑΕ», «ROBERTO ΑΒΕΕ», «ΝΟΒΑ ΚΝΙΤ ΑΕ», «BELLE ΑΕ», «ΠΑΚ. ΚΕΝΤΑΠΟΤΖΙΔΗ ΑΕ», «ΕΥΡΩΒΑΦΗ ΑΕ», «EUROHOUSE ΑΕ», «ΘΕΜΕΛΙΟΔΟΜΗ ΑΕ», «ΜΙΝΟΣ ΑΒΕΕ» και «ΑΜΑΣΑ ΑΕΒΕ» του νομού Θεσσαλονίκης.

8) Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την απασχόληση ανέργων που βρίσκονται πλησίον της σύνταξης.

9) Πρόγραμμα διατήρησης 10.000 θέσεων εργασίας με επιχορήγηση μέρους των εργοδοτικών εισφορών σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας.

10) Ειδικό τριετές πρόγραμμα ενίσχυσης εργοδοτών, με επιχορήγηση που αντιστοιχεί στο ύψος των συνολικών ασφαλιστικών εισφορών, για την πρόσληψη 2.300 ανέργων Ατόμων με Αναπηρίες (AμεΑ), απεξαρτημένων από εξαρτησιογόνες ουσίες, αποφυλακισμένων, νεαρών παραβατικών ατόμων ή νεαρών ατόμων που βρίσκονται σε κοινωνικό κίνδυνο και πρόγραμμα επιχορήγησης 50 θέσεων εργονομικής διευθέτησης του χώρου εργασίας για Άτομα με Αναπηρίες (AμεΑ).

11) Πρόγραμμα επιχορήγησης νέων ελευθέρων επαγγελματιών Ατόμων με Αναπηρίες (AμεΑ), απεξαρτημένων από εξαρτησιογόνες ουσίες και αποφυλακισμένων ηλικίας 18-64 ετών και πρόγραμμα επιχορήγησης 50 θέσεων εργονομικής διευθέτησης του χώρου εργασίας για Άτομα με Αναπηρίες (AμεΑ).

12) Πρόγραμμα επιχορήγησης ιδιωτικών επιχειρήσεων για απασχόληση σπουδαστών ΤΕΙ- ΣΕΛΕΤΕ.

13) Πρόγραμμα επαγγελματικής κατάρτισης εργαζομένων σε επιχειρήσεις (Λογαριασμός για την Απασχόληση και την Επαγγελματική Κατάρτιση-ΛΑΕΚ 0,45%) έτους 2012.

14) Αναμένεται να προκηρυχτεί άμεσα, πρόγραμμα επαγγελματικής κατάρτισης εργαζομένων σε μικρές επιχειρήσεις (1-25 εργαζομένων) έτους 2012 (ΛΑΕΚ 1-25) που αποσκοπεί στη διερεύνηση των ευκαιριών κατάρτισης των εργαζομένων στις μικρές επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με τον ΟΑΕΔ, από τις αρχές του 2010 μέχρι σήμερα, σχεδόν 1.178.241 άτομα έχουν ενταχθεί σε 71 επιμέρους προγράμματα, είτε ως εργαζόμενοι, είτε ως αυτοαπασχολούμενοι, είτε ως εκπαιδευόμενοι.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της διοίκησης του ΟΑΕΔ, με τις δράσεις αυτές έχει επιτευχθεί μια ανάσχεση- συγκράτηση του ρυθμού αύξησης της ανεργίας κατά τουλάχιστον 5% έως 7%.

Η συνολική απορροφητικότητα των δράσεων αυτών έχει προσεγγίσει μέχρι σήμερα το 85,8% του συνόλου των διαθέσιμων θέσεων, ενώ, ως προς την απορρόφηση κοινοτικών πόρων (ΕΣΠΑ), το ποσοστό ανέρχεται στο 46,5%.

Οι επιχειρήσεις που εντάσσονται στα περισσότερα από αυτά τα προγράμματα, δεν θα πρέπει να έχουν προβεί κατά το προηγούμενο διάστημα σε μείωση του προσωπικού, ενώ, δεσμεύονται να κρατήσουν τους εργαζόμενους από 3 έως 12 μήνες χωρίς επιχορήγηση.

Περισσότερες πληροφορίες, σχετικά με τα προγράμματα του ΟΑΕΔ (όροι, προϋποθέσεις και δικαιολογητικά), οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν στην ιστοσελίδα του Οργανισμού στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.oaed.gr



Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

"Αισθανόμαστε τύψεις γι'αυτό το παιδί"


«Για πρώτη φορά γίνεται κάτι που μας προκαλεί θλίψη, μας επιβάλλεται δηλαδή με δικαστική απόφαση να φιλοξενήσουμε τον 14χρονο στο Σπίτι μας στο Φοίνικα που είναι υπερπλήρες αφού φιλοξενεί ήδη 29 παιδιά» ανέφερε σε συνέντευξη τύπου ο πρόεδρος του "Χαμόγελου του παιδιού", Κώστας Γιαννόπουλος προσθέτοντας ότι το Σπίτι δεν μπορεί να λειτουργήσει με τη λογική «στρατώνα» όπου απλά στοιβάζονται παιδιά.

«Ασφυξία» έχει δημιουργηθεί στα σπίτια φιλοξενίας του «Χαμόγελου του Παιδιού», με την κατάσταση να επιδεινώνεται την τελευταία δεκαετία καθώς, λόγω έλλειψης χώρου, δεν μπόρεσαν να φιλοξενηθούν στα σπίτια του Συλλόγου, 1295 παιδιά που είχαν ανάγκη και είχε κριθεί αναγκαία η μεταφορά τους από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Ενδεικτική της κατάστασης είναι η απόφαση, πριν από λίγες μέρες, της εισαγγελίας ανηλίκων για την ανάθεση επιμέλειας ενός 14χρονου αγοριού στο «Χαμόγελο του Παιδιού», επιβάλλοντας τον όρο, για πρώτη φορά, να φιλοξενηθεί σε συγκεκριμένη δομή του Συλλόγου, στο Φοίνικα.

Η απόφαση αυτή που επιβάλει τη φιλοξενία του ανηλίκου, μολονότι και εγγράφως είχαν εκφραστεί οι προβληματισμοί του Συλλόγου αναφορικά μ΄ αυτή λόγω των ειδικών θεραπευτικών αναγκών του παιδιού, προκάλεσε την αντίδραση του προέδρου Κώστα Γιαννόπουλου.

«Το κράτος μας πιέζει να κάνουμε πράγματα που δεν είναι φυσιολογικά, δε νοιάζεται για την πρόνοια και οι αρμόδιες υπηρεσίες, ελλείψει οικονομικών πόρων, υπολειτουργούν» τόνισε ο κ. Γιαννόπουλος.

Σημειώνεται ότι το 14χρονο αγόρι από την ηλικία των 2,5 ετών φιλοξενείται σε διάφορα ιδρύματα και πλέον, χρειάζεται εξειδικευμένη φροντίδα που αδυνατεί να την προσφέρει το «Χαμόγελο του Παιδιού».

«Είναι τραγικό αυτό το παιδί να γίνεται «μπαλάκι» από ίδρυμα σε ίδρυμα γιατί δεν υπάρχει κατάλληλη αντιμετώπιση» τόνισε ο κ.Γιαννόπουλος, εξηγώντας ότι η ανάληψη της φροντίδας ενός ακόμα παιδιού με συγκεκριμένες θεραπευτικές ανάγκες θα είχε μόνο αρνητικές συνέπειες, τόσο για τον ίδιο τον ανήλικο, όσο και για τη λειτουργία του Σπιτιού και τη διαβίωση των υπολοίπων παιδιών που διαμένουν σ΄ αυτό.

«Αισθανόμαστε τύψεις που δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε σε όλα τα αιτήματα φιλοξενίας αλλά η πολιτεία είναι εκείνη κυρίως που πρέπει να στηρίξει οικονομικά τα ιδρύματα και τις δομές περίθαλψης γιατί κινδυνεύει η ζωή εκατοντάδων παιδιών» τόνισε.


Διαβάστε περισσότερα...

Δίνεις τρόφιμα,παίρνεις έλατο


Χριστουγεννιάτικα έλατα καταβάλλοντας το αντίτιμο σε τρόφιμα θα έχουν την ευκαιρία να αποκτήσουν οι ενδιαφερόμενοι πολίτες, στο πλαίσιο των δράσεων του Κοινωνικού Παντοπωλείου, της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης νομού Πιερίας.

Μέλος της ομάδας «Χωρίς Μεσάζοντες» προσφέρθηκε να δωρίσει στο Κοινωνικό Παντοπωλείο 200 έλατα και αποφασίστηκε να μην πωληθούν, αλλά οι παραλήπτες να προσφέρουν τρόφιμα μακράς διαρκείας στο Κοινωνικό Παντοπωλείο.

Τα δέντρα, ύψους 1,70μ έως 3μ, θα διατεθούν στις 8 Δεκεμβρίου.


Διαβάστε περισσότερα...

Έρευνα σοκ: Κόβουν από το ψωμί και το γάλα


Διαχύτη είναι η απογοήτευση και η ανασφάλεια των Ελλήνων, όπως προκύπτει από τη δημοσκόπηση της εταιρείας Marc για την εκπομπή ALPHA Δημοσκόπηση. Το 60,2% θεωρεί πιθανόν να χάσει τη δουλειά του, ενώ τρομακτικό είναι το ποσοστό των πολιτών που απαντούν ότι έχουν κάνει σημαντικές περικοπές στο ψωμί και το γάλα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, το 33,1 % των ερωτηθέντων θεωρούν αρκετά πιθανόν να χάσουν τη δουλειά τους τους επόμενους 12 μήνες, ενώ το 27,1% το θεωρεί πολύ πιθανόν.Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις το 8,5% των ερωτηθέντων εμφανίζονται σίγουροι για την εργασία τους.

Την ίδια στιγμή, σοκ προκαλεί το γεγονός ότι το 17,5% των πολιτών έχουν κάνει σημαντικές περικοπές στο ψωμί και το 16,2% στο γάλα.





Διαβάστε περισσότερα...

Σεμινάρια για αγρότες και επιχειρήσεις


Στηρίζουν την τοπική οικονομία στο δήμo Μίνωα Πεδιάδος.
«Πώς οργανώνεται μια ομάδα παραγωγών-Όροι και προϋποθέσεις» λέγεται η εκδήλωση που διοργανώνεται σήμερα στο δήμο Μίνωα Πεδιάδος.

Η εκδήλωση γίνεται στο πλαίσιο της στήριξης της τοπικής οικονομίας και διοργανώνεται ύστερα από συνεργασία με το Τοπικό Συμβούλιο Κασσάνων, τον Αγροτικό Σύλλογο Αυλής, τον Πολιτιστικό Σύλλογο, τον Αγροτικό Συνεταιρισμό, τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Κασσάνων και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κασσάνων.

Ανάλογες εκδηλώσεις προγραμματίζεται να πραγματοποιηθούν το αμέσως επόμενο διάστημα στο Καστέλλι, το Θραψανό και το Ίνι.


Διαβάστε περισσότερα...

Πανελλαδική συγκέντρωση τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης


Για τα παιδιά και τις οικογένειές τους, που βιώνουν την απόλυτη φτώχεια.
«Το Χαμόγελο του Παιδιού», παρά τις δυσκολίες, συνεχίζει σταθερά το έργο του. Μία από τις σημαντικές δράσεις του, είναι η υλική, κοινωνική, ψυχολογική και ιατρική βοήθεια σε χιλιάδες παιδιά και τις οικογένειες τους, σε όλη την Ελλάδα, που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα διαβίωσης.

Η πανελλαδική συγκέντρωση τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης είναι μία πρωτοβουλία του οργανισμού μας, που καλεί όλους μας να τη στηρίξουμε, δεδομένου ότι ο αριθμός των οικογενειών που δεν μπορούν να καλύψουν ούτε τα στοιχειώδη για τα παιδιά τους -και ενισχύεται σταθερά από τον οργανισμό μας- αυξάνεται δραματικά και σήμερα ξεπερνά τις 9.000!

Τα ράφια στα Κέντρα Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας, που λειτουργεί «Το Χαμόγελο του Παιδιού» πανελλαδικά, έχουν πλέον αδειάσει, ως συνέπεια των δυσμενών οικονομικών συνθηκών που αντιμετωπίζουν τόσο οι πολίτες όσο και οι εταιρείες στη χώρα μας.

Φέτος τα Χριστούγεννα, προσφέροντας όλοι ένα από τα είδη που αναγράφονται στην παρακάτω λίστα, μπορούμε να γεμίσουμε τα ράφια των Κέντρων Στήριξης σε όλη την Ελλάδα και να προσφέρουμε χαμόγελο σε χιλιάδες παιδιά!

● Στην Αθήνα, σύμμαχός μας στην τεράστια αυτή προσπάθεια είναι το Εμπορικό Κέντρο Golden Hall, που φιλοξενεί «Το Χαμόγελο του Παιδιού» και καλεί τους επισκέπτες να συμμετέχουν φέρνοντας τρόφιμα και είδη στο ειδικά διαμορφωμένο χριστουγεννιάτικο σπιτάκι στον προαύλιο χώρο.

● Παράλληλα, μαθητές από σχολεία σε όλη την Ελλάδα, σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς, συγκεντρώνουν τρόφιμα και είδη. Για μία ακόμα χρονιά, τα παιδιά στηρίζουν τα παιδιά που έχουν ανάγκη!

● Τέλος, μπορούν όλοι οι πολίτες να επισκέπτονται τα Κέντρα Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας που λειτουργούμε ανά την Ελλάδα και να ενισχύουν την προσπάθεια αυτή.

Σημεία συγκέντρωσης:
Εμπορικό Κέντρο Golden Hall, Μαρούσι
Από 23/11/2012 έως 6/01/2013 καθημερινά και ώρες λειτουργίας του Κέντρου
Κέντρο Στήριξης Παιδιού & Οικογένειας στo Μαρούσι
Διεύθυνση: Στουντίου & Γκλιάτη 2, Μαρούσι, Τ.Κ.15126Τηλ: 2106095844
Κέντρο Στήριξης Παιδιού & Οικογένειας στο Ίλιον
Διεύθυνση: Αχαΐας & Ναυπλίου 2, Ίλιον, Τ.Κ. 13121, Τηλ: 2105781060, 2105747714
Κέντρο Στήριξης Παιδιού & Οικογένειας στην Θεσσαλονίκη
Διεύθυνση: Χρυσολωρά 4-6, Θεσσαλονίκη, Τ.Κ.54629, Τηλ: 2310535629
Κέντρο Στήριξης Παιδιού & Οικογένειας στην Πάτρα
Διεύθυνση: Όθωνος Αμαλίας 83, Πάτρα, Τ.Κ.26221, Τηλ: 2610332499
Κέντρο Στήριξης Παιδιού & Οικογένειας στον Πύργο Ηλείας
Διεύθυνση: Αραχώβης 3, Πύργος Ηλείας, Τ.Κ.27100, Τηλ: 26210 81040
Κέντρο Στήριξης Παιδιού & Οικογένειας στην Αρχαία Κόρινθο
Διεύθυνση: Θέση Θέατρο, Αρχαία Κόρινθος, Τ.Κ.20007, Τηλ: 2741032628-30
Κέντρο Στήριξης Παιδιού & Οικογένειας στην Τρίπολη
Διεύθυνση: Ελ. Βενιζέλου 22, Τρίπολη, Τ.Κ.22100, Τηλ: 2710234154
Κέντρο Στήριξης Παιδιού & Οικογένειας στην Χαλκίδα
Διεύθυνση: Αβάντων 65, Χαλκίδα, Τ.Κ.34100, Τηλ: 22210 79788

Απαραίτητα τρόφιμα και είδη, που συγκεντρώνουμε:
● Βρεφικές κρέμες και γάλατα βρεφικής ηλικίας
● Παιδικές Πάνες
● Χυμοί
● Γάλατα εβαπορέ
● Ντοματοχυμοί
● Ρύζι
● Όσπρια
● Μαρμελάδα
● Μέλι
● Μπισκότα
● Δημητριακά
● Κρουασάν
● Απορρυπαντικά γενικής χρήσης, χλωρίνες
● Χαρτί κουζίνας – υγείας
● Σακούλες Απορριμμάτων
● Σαμπουάν, αφρόλουτρα
● Οδοντόκρεμες – οδοντόβουρτσες


Διαβάστε περισσότερα...

«Φουσκωμένος» ο λογαριασμός της εφορίας το Δεκέμβριο


Έρχονται τέσσερα χαράτσια.

Εντός του Δεκεμβρίου λήγουν πολλές από τις προθεσμίες που έχουν οι φορολογούμενοι για να πληρώσουν τα «χαράτσια».

Ειδικότερα, μεταξύ των άλλων θα πρέπει να εξοφλήσουν την επόμενη δόση του φόρου εισοδήματος και του ειδικού τέλους ακινήτων μέσω της ΔΕΗ, τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας του 2010, ενώ παράλληλα θα πρέπει να εξοφλήσουν τα τέλη κυκλοφορίας του 2013.

Επιπλέον μέσα στο Δεκέμβριο το Υπουργείο υπολογίζει να εισπράξει από ΦΠΑ και ΕΦΚ 2,92 δισ. ευρώ, ανεβάζοντας συνολικά τον λογαριασμό στα 5,36 δισ. ευρώ.

Μέσα στην επόμενη εβδομάδα η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων θα ταχυδρομήσει τα πρώτα 120.000 ειδοποιητήρια στους φορολογουμένους για την καταβολή του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας του 2010. Τα σημειώματα θα αποσταλούν κατά προτεραιότητα σε όσους δεν πλήρωσαν το περασμένο καλοκαίρι το ΕΤΑΚ του 2009.

Ειδικότερα, το υπουργείο Οικονομικών αναμένει να εισπράξει:

• 1,11 δισ. ευρώ από τον φόρο εισοδήματος που καταβάλλουν οι φορολογούμενοι με δόσεις. Το υπουργείο Οικονομικών περιμένει σημαντικά έσοδα τον ερχόμενο μήνα από τη φορολογία εισοδήματος.
Απλήρωτες δόσεις

Είναι αμφίβολο όμως αν τελικά θα τα εισπράξει, καθώς πολλά νοικοκυριά, λόγω της οικονομικής αδυναμίας, αφήνουν απλήρωτες τις δόσεις προσδοκώντας ότι θα τις ρυθμίσουν μελλοντικά ως ληξιπρόθεσμο χρέος. Από την αρχή του έτους μέχρι τέλος Οκτωβρίου τα «νέα» ληξιπρόθεσμα χρέη ανήλθαν σε 11 δισ. ευρώ.

• 231 εκατ. ευρώ από τις δόσεις του ειδικού τέλους ακινήτων και από τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας του 2010.
• 1,1 δισ. ευρώ από τα τέλη κυκλοφορίας που πρέπει να καταβληθούν μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2012.
• 1,12 από ΦΠΑ, στόχος που θεωρείται ιδιαίτερα δύσκολος, λόγω της κατακόρυφης πτώσης της κατανάλωσης που καταγράφεται μήνα με τον μήνα.

Το πρόβλημα, όπως αναφέρει το Έθνος, επιδεινώνεται και από το γεγονός ότι πολλοί επιχειρηματίες ενώ μεν εισπράττουν τον ΦΠΑ δεν τον αποδίδουν τελικά στην Εφορία, καθώς αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα ρευστότητας και χρησιμοποιούν τα ποσά του ΦΠΑ για την πληρωμή μισθών, αγορά εμπορευμάτων κ.ά.

Εντυπωσιακό στοιχείο που αποτυπώνει επίσης την αδυναμία εκπλήρωσης φορολογικών υποχρεώσεων από τους φορολογουμένους είναι και το γεγονός ότι περίπου ένας στους πέντε επιτηδευματίες δεν υποβάλλει πλέον περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ.

• 1,8 δισ. ευρώ από τον ειδικό φόρο που επιβάλλεται στα τσιγάρα, τα ποτά, τα καύσιμα και ειδικά από τον ΕΦΚ που επιβάλλεται στο πετρέλαιο θέρμανσης. Το τελικό αποτέλεσμα όμως θα εξαρτηθεί από την κατανάλωση πετρελαίου, που ήδη εμφανίζει κάμψη 20% σε σχέση με πέρυσι, καθώς τα νοικοκυριά στρέφονται σε εναλλακτικές μεθόδους θέρμανσης.


Διαβάστε περισσότερα...

Ο ΟΗΕ καταδικάζει τον ακρωτηριασμό γεννητικών οργάνων


Πλήττει 100-140 εκατ. γυναίκες παγκοσμίως.
Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών υιοθέτησε χθες την πρώτη της απόφαση που καταδικάζει τον ακρωτηριασμό των γυναικείων γεννητικών οργάνων, πρακτική που αφορά 140 εκατομμύρια γυναικών σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η πρακτική αυτή , ανάμεσά τους και η κλειτοριδεκτομή, είναι παράνομη σε είκοσι περίπου αφρικανικές χώρες και στην Ευρώπη, στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά, αλλά δεν είχε μέχρι σήμερα καταδικασθεί σε τόσο υψηλό επίπεδο από τα όργανα του ΟΗΕ.

Περισσότερες από 110 χώρες, ανάμεσά τους πενήντα χώρες της Αφρικής, υποστήριξαν το κείμενο της απόφασης που καλεί τις χώρες μέλη να συμπληρώσουν με εκπαιδευτικά και ενημερωτικά μέτρα πρόληψης τις ισχύουσες κατασταλτικές ρυθμίσεις.

Σύμφωνα με το Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, ο ακρωτηριασμός των γυναικείων γεννητικών οργάνων πλήττει 100 έως 140 εκατομμύρια κοριτσιών και γυναικών στον κόσμο. Η πρακτική αυτή έχει επεκταθεί τα τελευταία χρόνια στις δυτικές χώρες εξαιτίας της αύξησης του μεταναστευτικού ρεύματος.

Ο ακρωτηριασμός αφορά τα εξωτερικά γυναικεία γεννητικά όργανα και εφαρμόζεται για πολιτισμικούς ή θρησκευτικούς λόγους.


Διαβάστε περισσότερα...

Νέο πρότυπο εργασίας και ανέλιξη των γυναικών σε υψηλόβαθμες θέσεις


Το βασικό συμπέρασμα του ετήσιου WIB Forum 2012.
Την ανέλιξη των γυναικών σε υψηλόβαθμες θέσεις υλοποιούν ολοένα και περισσότερες εταιρείες, τη στιγμή που η κρίση επιβάλλει ένα νέο πρότυπο εργασίας, που η αξιολόγηση θα γίνεται με βάση την ποιότητα του αποτελέσματος και όχι από τις ώρες εργασίας.

Αυτό ήταν το βασικό συμπέρασμα του ετήσιου WIB Forum 2012, με θέμα «Women, Business & The Future of Work», που διοργάνωσε η Επιτροπή Women in Business (WIB) του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.

Στο σύντομο χαιρετισμό του, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Γιάννος Γραμματίδης, δήλωσε ότι βρισκόμαστε στη μέση διαρθρωτικών αλλαγών, που θα επηρεάσουν την επιχειρηματική ζωή και θα έχουν ως βάση την αλλαγή του αναπτυξιακού προτύπου της χώρας, με μικρή συμβολή του κράτους και με πρωτοβουλία από τον ιδιωτικό τομέα.

«Οι αλλαγές χρειάζονται αποφασιστικές δράσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γραμματίδης, επισημαίνοντας ότι οι εργασιακές σχέσεις μεταβάλλονται και προκύπτουν καινούργιες ευέλικτες μορφές εργασίας. Κλείνοντας την ομιλία του, δήλωσε ότι τα συμπεράσματα του συνεδρίου θα μεταφερθούν στην πολιτική ηγεσία.

«Η παρουσία γυναικών συνδέεται με την οικονομική απόδοση των εταιρειών», δήλωσε, από την πλευρά της, η partner της McKinsey & Company, Θεανώ Λιακοπούλου, υπογραμμίζοντας ότι οι εταιρείες με έντονη παρουσία γυναικών, σε σχέση με αυτές που υστερούσαν σε αριθμό γυναικών, παρουσιάζουν στις οικονομικές τους επιδόσεις μία διαφορά της τάξης του 40%-50%. Τόνισε μάλιστα ότι, το 2010-2011, έχει διπλασιαστεί ο αριθμός των εταιρειών, σε ποσοστό πάνω από το 50% των πολυεθνικών εταιρειών, που έχει θέσει το θέμα γυναίκα στα δέκα σημαντικότερα υψηλής προτεραιότητας, αναφέροντας ότι το 10% των γυναικών βρίσκεται σε υψηλόβαθμες θέσεις και το 17% έχει εκπροσώπηση σε διοικητικά συμβούλια, ποσοστά, που, όπως είπε, έχουν αυξηθεί 5%-6%, πριν από δέκα χρόνια.

Σύμφωνα με την ίδια, οι παράμετροι που εμποδίζουν, σε αρκετές περιπτώσεις, την εξέλιξη των γυναικών, είναι η στροφή της προσοχής τους κάποιες ώρες της ημέρας από τα εργασιακά σε θέματα σπιτιού, καθώς και το γεγονός ότι η καριέρα υψηλών στελεχών απαιτεί συνεχή παρουσία και ταξίδια.

Αναφερόμενη στις ενέργειες, που υιοθετούν οι εταιρείες για τις γυναίκες, υπογράμμισε ότι πρέπει να υπάρξει ενεργός υποστήριξη των γυναικών, που θα επιτευχθεί, μεταξύ άλλων, και με προγράμματα εκπαίδευσης και συμβουλευτικής, καθώς και με ειδικά προγράμματα για την ανάπτυξη των ηγετικών τους ικανοτήτων και δεξιοτήτων. Πρόσθεσε δε ότι πρέπει να υπάρξουν υποδομές, που θα διευκολύνουν τις γυναίκες να χειριστούν ευκολότερα την οικογενειακή τους κατάσταση.

Τις σημαντικές τάσεις και τις αλλαγές, που πραγματοποιούνται στον εργασιακό χώρο, παρουσίασε ο διευθύνων σύμβουλος της Alternative Research Solutions, Τίτος Σιμιτζής. Όπως ανέφερε, οι παράγοντες, που θα επηρεάσουν τον τρόπο εργασίας στο μέλλον, είναι η παγκοσμιοποίηση, η τεχνολογία, οι κοινωνικές και δημογραφικές αλλαγές, αλλά και η βιώσιμη ανάπτυξη.

«Στην παρούσα φάση, καταγράφεται αυξανόμενη ανάγκη στην εργασία για Knowledge workers, για ανθρώπους, δηλαδή, με εξειδικευμένη γνώση σε έναν τομέα, που θα χρησιμοποιείται, για να λύσει προβλήματα σε πολλούς τομείς», δήλωσε ο κ. Σιμιτζής, τονίζοντας ότι η κρίση είναι καταλύτης για περισσότερη αλλαγή στους οργανισμούς και στους εργαζόμενους. «Οι αλλαγές», όπως υπογράμμισε, «προϋποθέτουν νέα συστήματα μάθησης και διαχείριση ταλέντων».

Επίσης, ο ίδιος επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ότι υπάρχει ανάγκη για εξίσωση της ηλικιακής πυραμίδας. Σύμφωνα με τον ίδιο, πρέπει να προωθηθεί η εικονική εργασία, καθώς, όπως διευκρίνισε, δεν είναι απαραίτητη η φυσική παρουσία για ένα καλό αποτέλεσμα.


Διαβάστε περισσότερα...

Τα τηγανέλαια θα ζεστάνουν σχολεία και μαθητές


Εγκαταστάθηκαν οι πρώτοι κάδοι προς ανακύκλωση στην Πέλλα.
Με την εγκατάσταση του πρώτου κάδου για την ανακύκλωση τηγανέλαιων στο Διοικητήριο της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας άρχισε και επίσημα πλέον η υλοποίηση του προγράμματος.

Την πρώτη φιάλη με βρώσιμο λάδι προς ανακύκλωση τοποθέτησε στον κάδο συμβολικά ο αντιπεριφερειάρχης Πέλλας Θεόδωρος Θεοδωρίδης.

«Προσδοκούμε να υπάρξει ένα σημαντικό ανταποδοτικό όφελος που θα διατεθεί για την προμήθεια πετρελαίου θέρμανσης σε σχολικές μονάδες της περιοχής μας. Μέσω της εφαρμογής του συγκεκριμένου και παρόμοιων προγραμμάτων και δράσεων μπορούμε να καταστήσουμε την Πέλλα συνώνυμο της υπεύθυνης περιβαλλοντικής διαχείρισης και οικολογικό τουριστικό προορισμό», δήλωσε αμέσως μετά ο αντιπεριφερειάρχης.

Η επιτυχής εφαρμογή του προγράμματος ανακύκλωσης τηγανέλαιων βασίζεται στην ενεργό συμμετοχή των πολιτών. Η «διαλογή στην πηγή», ο διαχωρισμός δηλαδή των ανακυκλώσιμων υλικών που εμπεριέχονται στα αστικά απορρίμματα από τους πολίτες στην οικία τους και η κατάλληλη διάθεσή τους στους χρωματιστούς κάδους ανακύκλωσης, αποτελεί τον πιο οικονομικό και ταυτόχρονα περιβαλλοντικά ασφαλή τρόπο διαχείρισης των οικιακών απορριμμάτων.

Στο πρόγραμμα μετέχει η Ionian Recycling έχοντας την ευθύνη εγκατάστασης των κάδων και περιβαλλοντικά υπεύθυνης συλλογής και μεταφοράς των τηγανέλαιων.


Πηγή: http://www.aftodioikisi.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μείωση εργοδοτικών εισφορών κατά 1,1%


Μειώνονται αναδρομικά κατά 1,1% από την 1η Νοεμβρίου οι εργοδοτικές εισφορές που καταβάλουν οι επιχειρηματίες, σε εφαρμογή των διατάξεων του μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής στρατηγικής 2013- 2016, σύμφωνα με εγκύκλιο (αριθμ. 71) που εξέδωσε η διοίκηση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. Υπενθυμίζεται ότι οι εισφορές αυτές έως τώρα καταβάλλονται για τους καταργηθέντες οργανισμούς Εργατικής Εστίας (0,35%) και Εργατικής Κατοικίας (0,75%). 


Μάλιστα ο υπουργός Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Ιωάννης Βρούτσης έχει επισημάνει ότι έως το τέλος του 2013 οι εργοδοτικές εισφορές θα μειωθούν συνολικά κατά 5%.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, νέα προγράμματα και παροχές δεν αναλαμβάνονται από τον Ο.Α.Ε.Δ., ο οποίος συγκεντρώνει τις εισφορές που καταβάλλουν οι εργαζόμενοι, εκτός από τη συνέχιση της λειτουργίας των βρεφονηπιακών σταθμών καθώς και τη συντήρησή τους.

«Συνεπώς, όσον αφορά τις Κοινές Επιχειρήσεις, καταργούνται οι εργοδοτικές εισφορές υπέρ του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (Ο.Ε.Κ.) και Εργατικής Εστίας (Ο.Ε.Ε.) κατά ποσοστό 0,75% και 0,35% αντίστοιχα, σύνολο 1,10% η δε συνολική εισφορά από 1/11/12 και μετά διαμορφώνεται σε 1% υπέρ Ο.Ε.Κ, και 0,35% υπέρ Ο.Ε.Ε. Οι σχετικές διατάξεις καταλαμβάνουν και τους ασφαλιζόμενους μέσω Σωματείων, Συνεργατικών και Συνεταιρισμών βάσει των διατάξεων των Κεφ. Η', Θ', Ι' και ΙΑ' (β' κατηγορία) του Κανονισμού Ασφ/σης του Ι.Κ.Α.- Ε.ΤΑ.Μ.

Επισημαίνεται ότι, για τους ασφαλιζόμενους βάσει του Κεφ. Η' φορ/τές (ξηράς - λιμένων), επειδή η εργοδοτική εισφορά εισπράττεται συγχρόνως με την αμοιβή και αποδίδεται στο Ι.Κ.Α.-Ε.ΤΑ.Μ. μέσα σε επτά (7) ημέρες το αργότερο από της 15ης και τελευταίας ημέρας του μήνα, στις περιπτώσεις που έχει ήδη εισπραχθεί θα αποδοθεί στο Ι.ΚΑ.-Ε.Τ A.M., όπως ακριβώς έχει εισπραχθεί.
Ειδικά για την ασφάλιση των εργατοτεχνιτών οικοδόμων μετά την κατάργηση της εργοδοτικής εισφοράς 0,938% υπέρ του Ο.Ε.Κ. και 0,438% υπέρ Ο.Ε.Ε., σύνολο 1,376%, η συνολική εισφορά από 1/11/12 και μετά διαμορφώνεται σε 1% υπέρ Ο.Ε.Κ. και 0,35% υπέρ Ο.Ε.Ε».

Ευνόητο είναι - όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο - ότι, οι Κ.Π.Κ. παραμένουν ως έχουν. Τα νέα ποσοστά εισφορών Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ. κατά Κλάδο Ασφάλισης, παρουσιάζονται σε πίνακες που περιέχονται στην εγκύκλιο, οι οποίοι θα χρησιμοποιούνται για τον υπολογισμό των εισφορών περιόδων ασφάλισης από 1/11/2012 και εφεξής.


Πηγή: http://www.real.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η Ελλάδα δεν... γεννάει


Κατά 2,7% μειώθηκαν οι γεννήσεις στην Ελλάδα το 2010, σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής. Στοιχεία που διαβιβάστηκαν στη Βουλή, ενώ δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμη τα στατιστικά που αφορούν το 2011.

Οι γεννήσεις το 2010, ανήλθαν σε 114.766. Από αυτές, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, οι 93.192 είναι από Ελληνίδες σημειώνοντας μείωση 2,6%. Οι 21.574 γεννήσεις είναι από αλλοδαπές και-όπως σημειώνεται από την ΕΛΣΤΑΤ-«ενώ οι γεννήσεις από αλλοδαπές μητέρες παρουσίαζαν αύξηση μέχρι το 2009, το 2010 παρουσίασαν μείωση κατά 3,2%».

Αναλυτικά οι γεννήσεις την περίοδο 2004-2010:

Έτος 2004: το σύνολο των γεννήσεων ήταν 105.655, οι 88.803 από Ελληνίδες μητέρες (ποσοστό 84,05%), οι 16.852 από αλλοδαπές (ποσοστό 15,95%).

Έτος 2005: το σύνολο των γεννήσεων ήταν 107.545 (μεταβολή 1,8%), οι 89.192 γεννήσεις ( 83,51%) από Ελληνίδες μητέρες (μεταβολή 1,1%) και οι 17.733 γεννήσεις από αλλοδαπές (μεταβολή 5,2%).

Έτος 2006: το σύνολο των γεννήσεων ήταν 112.042 (μεταβολή 4,2%). Οι 95.584 γεννήσεις είναι από Ελληνίδες, δηλαδή, ποσοστό 82,63% (μεταβολή 3,1%). Οι 19.458 γεννήσεις είναι από αλλοδαπές (μεταβολή 9,7%).

Έτος 2007: το σύνολο των γεννήσεων ανήλθε σε 111.926 (μεταβολή -0,1%). Οι 91.455 γεννήσεις είναι από Ελληνίδες, δηλαδή ποσοστό 81,71% (μεταβολή -1,2%). Οι 20.471 γεννήσεις είναι από αλλοδαπές (μεταβολή 5,2%).

Έτος 2008: το σύνολο των γεννήσεων ανήλθε σε 118.302 (μεταβολή 5,7%). Οι 96.321 γεννήσεις είναι από Ελληνίδες, δηλαδή σε ποσοστό 81,42% (μεταβολή 5,3%). Οι 21.981 γεννήσεις είναι από αλλοδαπές (μεταβολή 7,4%).

Έτος 2009: το σύνολο των γεννήσεων ανήλθε σε 117.933 (μεταβολή - 0,3%). Οι 95.637 γεννήσεις είναι από Ελληνίδες, δηλαδή σε ποσοστό 81,09% (μεταβολή 0,7%). Οι 22.296 γεννήσεις είναι από αλλοδαπές μητέρες (μεταβολή 1,4%).

Έτος 2010: το σύνολο των γεννήσεων ανήλθε σε 114.766 (μεταβολή - 2,7%). Οι 93.192 γεννήσεις είναι από Ελληνίδες μητέρες, δηλαδή σε ποσοστό 81,20 (μεταβολή -2,6%). Οι 21.574 γεννήσεις είναι από αλλοδαπές (μεταβολή -3,2%).



Διαβάστε περισσότερα...

Κέντρα αποκατάστασης Ενόπλων Δυνάμεων


Δύο υπερσύγχρονες πτέρυγες που λειτουργούν ήδη στο 414 Στρατιωτικό Νοσοκομείο Πεντέλης εγκαινίασε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Παναγιωτόπουλος.

Πρόκειται για το κέντρο ψυχολογικής υποστήριξης και το κέντρο φυσικής και ιατρικής αποκατάστασης Ενόπλων Δυνάμεων.






Διαβάστε περισσότερα...

Οι 164 σελίδες του φορολογικού


Όλες τις αλλαγές που ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών στη φορολογία εισοδήματος περιέχει το νομοσχέδιο των 164 σελίδων του οποίου τις βασικές διατάξεις, έχουν στα χέρια τους οι πολιτικοί αρχηγοί.

Από τις διατάξεις του νομοσχεδίου απαλείφθηκαν αυτές που αφορούσαν τη φορολόγηση των εφάπαξ με συντελεστές έως 45% μετά τις έντονες αντιδράσεις που προκλήθηκαν, όχι όμως και η κατάργηση του πρόσθετου αφορολογήτου για όσους έχουν παιδιά.

Οι συγκεκριμένες διατάξεις προβλέπουν την κατάργηση της προσαύξησης του αφορολόγητου ορίου κατά 2.000 ευρώ για κάθε ένα από τα δύο πρώτα παιδιά και κατά 3.000 ευρώ για το τρίτο και για κάθε επόμενο τέκνο. Ως αποτέλεσμα, άγαμος φορολογούμενος θα οφείλει τον ίδιο φόρο με αυτόν ο οποίος έχει ένα, δύο ή και περισσότερα παιδιά.

Το φορολογικό νομοσχέδιο, μετά τη διαβούλευση με τα κόμματα, δεν αποκλείεται να τεθεί και σε ένα γρήγορο γύρο διαβούλευσης και με τους εκπροσώπους των παραγωγικών τάξεων, προκειμένου το αργότερο έως τα μέσα Δεκεμβρίου να κατατεθεί στη Βουλή.

Στις βασικές διατάξεις του νομοσχεδίου προτείνονται τα εξής:

Φυσικά πρόσωπα. Η νέα κλίμακα έχει τρεις συντελεστές: 21% από το πρώτο ευρώ έως 25.000 ευρώ, για το κλιμάκιο εισοδήματος από 25.001 έως 48.000 ευρώ ο συντελεστής αυξάνεται στο 36% και για εισοδήματα άνω των 48.000 ευρώ ο συντελεστής φτάνει το 45%.

Το αφορολόγητο των 5.000 ευρώ καταργείται και στη θέση του προβλέπεται σταθερή μείωση φόρου 1.950 ευρώ για εισοδήματα έως 18.000 ευρώ. Η μείωση φόρου θα περιορίζεται για τα εισοδήματα άνω των 18.000 ευρώ και θα «μηδενίζεται» στο επίπεδο εισοδήματος των 42.000 ευρώ.

Με τις αλλαγές αυτές, προκύπτουν μειώσεις φόρου έως 400 ευρώ για εισοδήματα έως 25.000 ευρώ, οι οποίες όμως εξαλείφονται εξαιτίας της κατάργησης όλων των φοροαπαλλαγών, πλην αυτών που αφορούν ιατρικές δαπάνες, νοσήλια, διατροφή μεταξύ πρώην συζύγων και δωρεές προς το Δημόσιο.

Κλίμακα φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων



Ο φόρος που προκύπτει με βάση την κλίμακα μειώνεται:
α) Για εισόδημα μέχρι 18.000 ευρώ κατά 1.950 ευρώ. Εφόσον ο φόρος που προκύπτει είναι μικρότερος των 1.950 ευρώ, το ύψος της μείωσης περιορίζεται στο ποσό του φόρου.
β) Για εισόδημα πάνω από 18.000 (και έως 29.000 ευρώ) το ποσό μείωσης (1.950 ευρώ) περιορίζεται κατά 50 ευρώ ανά 1.000 ευρώ εισοδήματος.
γ) Για εισόδημα άνω των 29.000 ευρώ το ποσό μείωσης περιορίζεται κατά 100 ευρώ ανά 1.000 ευρώ εισοδήματος.

Φοροαπαλλαγές: Διατηρούνται εκπτώσεις φόρου 10% μόνο για έξοδα ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης, έξοδα διατροφής μεταξύ πρώην συζύγων και δωρεές προς το Δημόσιο, τους ΟΤΑ και κοινωφελή ιδρύματα. Με τον τρόπο αυτόν, κάθε φορολογούμενος με στεγαστικό δάνειο που κέρδιζε μέχρι φέτος 100 ευρώ, λόγω της προβλεπόμενης φοροαπαλλαγής για το 10% των τόκων του δανείου του έως 1.000 ευρώ, επιβαρύνεται με την εφαρμογή των νέων διατάξεων με επιπλέον φόρο 100 ευρώ. Ανάλογες επιβαρύνσεις προκύπτουν από την κατάργηση των φοροαπαλλαγών για ενοίκια κύριας κατοικίας ή παιδιών που σπουδάζουν, για δίδακτρα φροντιστηρίων και ασφάλιστρα.

Τεκμήρια: Μειώσεις κατά 20% στα τεκμήρια των Ι.Χ. αυτοκινήτων έως 1.600 κυβικά εκατοστά προβλέπει το νομοσχέδιο, ενώ αμετάβλητα σε σχέση με τα ισχύοντα παραμένουν τα προτεινόμενα τεκμήρια για ακίνητα, σκάφη αναψυχής, αεροσκάφη και πισίνες καθώς και η ετήσια αντικειμενική δαπάνη για τον κάθε φορολογούμενο (3.000 ευρώ για τον άγαμο και 5.000 ευρώ για τον έγγαμο).

Για τα δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων παραμένει η πρόβλεψη προσδιορισμού των τεκμηρίων με βάση τις σχετικές αποδείξεις, όπως και για οικιακούς βοηθούς, οδηγούς αυτοκινήτων και λοιπό προσωπικό το τεκμήριο εξακολουθεί να προσδιορίζεται με βάση το εκάστοτε ισχύον όριο αμοιβών.

Στα τεκμήρια των Ι.Χ. οι αλλαγές ευνοούν τους κατόχους επιβατικών σχετικά μικρού κυβισμού, με την καθιέρωση και ενός ενδιάμεσου κλιμακίου από τα 1.200 έως τα 1.600 κυβικά. Αν περάσουν οι αλλαγές, το τεκμήριο για ένα αυτοκίνητο 1.400 κυβικών εκατοστών ηλικίας έως 5 ετών μειώνεται σε 4.160 ευρώ από 5.200 ευρώ που ισχύει σήμερα, ενώ για ένα αυτοκίνητο 1.600 κυβικών εκατοστών το τεκμήριο διαμορφώνεται σε 5.120 από 6.400 ευρώ.

Τα προτεινόμενα νέα τεκμήρια για τα Ι.Χ.



Παλαιότητα Ι.Χ. 

Τα παραπάνω ποσά ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης από κάθε αυτοκίνητο μειώνονται ανάλογα με την παλαιότητά του, η οποία υπολογίζεται από το έτος πρώτης κυκλοφορίας του στην Ελλάδα, κατά ποσοστό:
Από 5 έως 10 έτη 30%.
Πάνω από 10 έτη 50%.
Στους συντελεστές απομείωσης λόγω παλαιότητας δεν υπάρχουν αλλαγές σε σχέση με τα ισχύοντα.

Ελεύθεροι επαγγελματίες. Το αφορολόγητο των 5.000 ευρώ καταργείται και καθιερώνεται νέα κλίμακα με συντελεστές 26% για τα πρώτα 50.000 ευρώ εισοδήματος και 33% για υψηλότερα εισοδηματικά κλιμάκια.

Η κλίμακα για τους ελεύθερους επαγγελματίες



Επιχειρήσεις. Αυξάνεται από το 20% στο 26% ο συντελεστής φορολόγησης των αδιανέμητων κερδών και μειώνεται από το 25% στο 10% ο συντελεστής φορολόγησης των μερισμάτων. Το μέτρο κρίνεται από ορισμένα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ αντιαναπτυξιακό, καθώς μειώνει την επιβάρυνση στα κέρδη που δεν προορίζονται για επενδύσεις αλλά καταλήγουν στις τσέπες των μετόχων.

Ενοίκια. Καθιερώνεται νέα κλίμακα αυτοτελούς φορολόγησης των εισοδημάτων από ενοίκια με συντελεστές 10% για τα πρώτα 12.000 εισοδήματος και 33% για το υπερβάλλον ποσό εισοδημάτων που προέρχεται από ενοίκια.

Οι αλλαγές στη φορολόγηση των ενοικίων επιβαρύνουν έως και κατά 1.820 ευρώ όσους έχουν αποκλειστικά εισοδήματα από ενοίκια και φορολογούνταν μέχρι σήμερα με την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος. Για την ίδια κατηγορία φορολογουμένων προκύπτουν ελαφρύνσεις για εισοδήματα από ενοίκια άνω των 70.000 ευρώ.

Η κλίμακα για τα ενοίκια φυσικών προσώπων



Επιπλέον, επιβάλλεται συμπληρωματικός φόρος στο ακαθάριστο ποσό του εισοδήματος από ακίνητα, ο οποίος υπολογίζεται με συντελεστή 1,5% ή 3%, εφόσον η επιφάνεια κατοικίας υπερβαίνει τα 300 τετραγωνικά μέτρα της κατοικίας ή πρόκειται για επαγγελματική ή εμπορική μίσθωση.

Φόρος υπεραξίας: Επανέρχεται ο φόρος υπεραξίας, ο οποίος επιβάλλεται σε μεταβιβάσεις ακινήτων με συντελεστή 20% στη διαφορά μεταξύ της τιμής πώλησης και της τιμής κτήσης.
Η διαφορά μεταξύ της τιμής κτήσης και της τιμής πώλησης του ακινήτου υπολογίζεται αποπληθωρισμένη με την εφαρμογή των ακόλουθων συντελεστών παλαιότητας:
• 0,90 για διακράτηση 1 έως 5 ετών.
• 0,80 για διακράτηση από 5 έως 10 χρόνια.
• 0,75 για 10 έως 15 έτη.
• 0,70 για 15 έως 20 έτη.
• 0,65 για 20 έως 25 έτη.
• 0,60 για διακράτηση του ακινήτου για διάστημα μεγαλύτερο των 25 ετών.

Ο φόρος υπεραξίας επιβάλλεται και σε περιπτώσεις κτήσης του ακινήτου αιτία θανάτου, δωρεάς ή γονικής παροχή. Σε αυτήν την περίπτωση, ως χρόνος απόκτησης για τον προσδιορισμό του φόρου θεωρείται ο χρόνος επαγωγής της κληρονομίας ή ο χρόνος κατάρτισης του συμβολαίου δωρεάς ή γονικής παροχής, έστω και αν συντρέχει νόμιμος λόγος μετάθεσης του χρόνου γένεσης της φορολογικής ενοχής.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Υποσιτίζονται 2.000 μαθητές


Τα στοιχεία 2.000 μαθητών στην Αθήνα που υποσιτίζονται καθημερινά, εξαιτίας των ακραίων οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι οικογένειές τους, παραδόθηκαν από το υπουργείο Παιδείας στην Αρχιεπισκοπή.

Η Αρχιεπισκοπή θα βοηθήσει τις οικογένειες των μαθητών αυτών, με τρόφιμα και ρούχα.

Το ζήτημα συζητήθηκε στη διάρκεια της γενικής συνέλευσης των προέδρων των ενοριακών φιλόπτωχων ταμείων, όπου παραβρέθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.

Ο κ. Ιερώνυμος τόνισε πως η Αρχιεπισκοπή θα παλέψει με όλες της τις δυνάμεις για το καθένα από αυτά τα παιδιά που αναφέρονται στις λίστες του υπουργείου, «κάνοντάς τα δικά της παιδιά». Ζήτησε, δε, από τους κληρικούς «να είναι στρατιώτες τούτη την ώρα της κρίσης».


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Διαγραφή χρέους 140.000 € σε δανειολήπτη!


Τη διαγραφή χρέους ύψους 140.000 ευρώ αποφάσισε το Μονομελές Πρωτοδικείο Ξάνθης, εκδικάζοντας προσφυγή δανειολήπτη με συνολικές οφειλές 220.000 ευρώ.

Με βάση τον Ν. 3069/10 περί υπερχρεωμένων νοικοκυριών το δικαστήριο της Ξάνθης εξέδωσε νομολογιακή απόφαση με την οποία διασφαλίζεται η πρώτη κατοικία του δανειολήπτη, ενώ παράλληλα ρυθμίζεται η αποπληρωμή του υπολοίπου των οφειλών σε ανάλογο αριθμό δόσεων.

Ο δανειολήπτης είχε διάφορα καταναλωτικά δάνεια, ένα στεγαστικό και ένα επισκευαστικό δάνειο από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων τα οποία δεν ήταν σε θέση να αποπληρώσει. Το Μονομελές Πρωτοδικείο όρισε ως δόση το ποσό των 436 ευρώ μηνιαίως για 15 χρόνια, τα οποία θα αποδίδονται τόσο στο Ταμείο Παρακαταθηκών όσο και στην τράπεζα, που κινήθηκε κατά του δανειολήπτη.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Εργάτης "έχασε" το χέρι του


Βαρύτατα τραυματίστηκε εργάτης που εργαζόταν σε εργοστάσιο ανακύκλωσης, στην περιοχή Ξερόλακκα στην Πάτρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το χέρι του 30χρονου "πιάστηκε" σε μηχάνημα και διαμελίστηκε.

Άμεσα κλήθηκε ασθενοφόρο το οποίο μετέφερε τον άτυχο άντρα στο Νοσοκομείο όπου αυτή την υποβάλλεται σε χειρουργική επέμβαση.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Σάλος με τα θρησκευτικά


Έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη τάσσεται υπέρ της απαλλαγής από το μάθημα ακόμα και των χριστιανών.

"Άστραψε και βρόντηξε" η Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων με αφορμή την έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη προς την Επιτροπή Δικαιωμάτων του παιδιού του ΟΗΕ. Σ΄ αυτήν, η ανεξάρτητη αρχή φαίνεται ότι τάσσεται υπέρ του να λαμβάνουν απαλλαγή από το μάθημα των Θρησκευτικών και οι Έλληνες μαθητές οι οποίοι είναι ορθόδοξοι χριστιανοί, εφόσον το επιθυμούν.

Υπενθυμίζεται ότι δικαίωμα απαλλαγής από το μάθημα των Θρησκευτικών έχουν όλοι οι αλλόθρησκοι μαθητές κατόπιν υπεύθυνης δήλωσης που πρέπει να προσκομίσουν στο σχολείο οι γονείς ή οι κηδεμόνες τους.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

ΟΑΕΔ: Πρόγραμμα για 20.000 ανέργους


Άνεργοι, 20.000 τον αριθμό, όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων, θα έχουν την ευκαιρία να κάνουν πρακτική άσκηση στο νέο πρόγραμμα του υπουργείου Εργασίας, το οποίο ξεκινάει τον ερχόμενο Ιανουάριο.

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα το οποίο έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, ύψους 160 εκατ. ευρώ, και θα απευθύνεται σε κλάδους όπως ο αγροτοδιατροφικός τομέας, ο τουρισμός, ο πολιτισμός, οι νέες τεχνολογίες, η ενέργεια, η ναυτιλία, οι υπηρεσίες φροντίδας.

Το σχέδιο περιλαμβάνει πεντάμηνη άσκηση με 460 ευρώ τον μήνα για νέους ηλικίας 19 έως 29 ετών. Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης θα ξεκινήσει μάλιστα διάλογο με τα πολιτικά κόμματα και τους κοινωνικούς εταίρους ώστε να ενισχυθεί το πρόγραμμα.
Σε πρώτη φάση θα τοποθετηθούν 20.000 νέοι άνεργοι και σε δεύτερη φάση 25.000 άνεργοι σε επιχειρήσεις ιδιωτικού τομέα με πλήρη ή μερική απασχόληση.



Διαβάστε περισσότερα...

Τι προβλέπει το ενιαίο επίδομα τέκνων


Καθορίστηκαν με Κοινή Υπουργική Απόφαση τα κριτήρια για τη χορήγηση του ενιαίου επιδόματος στήριξης τέκνων, που θα αντικαταστήσει από το 2013 τα οικογενειακά επιδόματα τρίτεκνων και πολύτεκνων. Το νέο επίδομα θα χορηγείται από το πρώτο κιόλας παιδί και ανάλογα με το ύψος του οικογενειακού εισοδήματος μπορεί να φτάσει ως και τα 2.160 (σ.σ. για οικογένεια με 4 παιδιά και εισόδημα ως 12.000 ευρώ).
Η πληρωμή θα γίνεται με πίστωση σε τραπεζικό λογαριασμό του δικαιούχου. Το σχέδιο της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (Οικονομικών και Εργασίας) που αποκαλύπτει σήμερα ο «Ελεύθερος Τύπος» για το ενιαίο επίδομα τέκνων προβλέπει τα εξής:

• Το επίδομα θα χορηγείται ανά τρίμηνο με εισοδηματικά και οικογενειακά κριτήρια. Η καταβολή του επιδόματος του πρώτου τριμήνου κάθε έτους θα πραγματοποιείται μαζί με το επίδομα του δεύτερου τριμήνου, την τελευταία εργάσιμη ημέρα. Αυτό σημαίνει ότι το νέο επίδομα θα χορηγηθεί για πρώτη φορά στο τέλους του δεύτερου τριμήνου του 2013.
• Απαραίτητη προϋπόθεση για την καταβολή του επιδόματος αποτελεί η ηλεκτρονική υποβολή της φορολογικής δήλωσης, ώστε να γίνεται άμεσα ο έλεγχος των εισοδηματικών κριτηρίων μέσω της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων και μητρώου ΟΓΑ.
• Ο δικαιούχος του επιδόματος θα πρέπει να ενημερώνει με σχετική δήλωση για κάθε μεταβολή της οικογενειακής του κατάστασης.

Σύμφωνα με τα εισοδηματικά κριτήρια που θεσπίζονται:

1. Από τα νέα επιδόματα επηρεάζονται πάνω από 380.000 οικογένειες οι περισσότερες εκ των οποίων θα παίρνουν από την 1η-1-2013 σημαντικά μειωμένα επιδόματα, ενώ για πολλές θα καταργηθούν.
2. Κερδισμένοι είναι οι χαμηλόμισθοι, καθώς θα πάρουν για πρώτη φορά οικογενειακό επίδομα και μάλιστα από το πρώτο κιόλας παιδί.
3. Χαμένοι είναι οι τρίτεκνοι και πολύτεκνοι οι οποίοι ως τώρα στηρίζονταν από την Πολιτεία με την καταβολή ολόκληρου του επιδόματος, ενώ τώρα θα παίρνουν αναλογία του και μάλιστα επί μικρότερου σε σχέση με πριν επιδόματος. Για παράδειγμα, πολύτεκνοι (4 παιδιά) με εισόδημα άνω των 33.000 ευρώ θα συνεχίσουν μεν να λαμβάνουν τα επιδόματα, πλην, όμως, τα ποσά που θα παίρνουν θα είναι μειωμένα ως και 65%.

Τα ποσά του νέου επιδόματος είναι:

• 40 ευρώ το μήνα για ένα παιδί.
• 80 ευρώ το μήνα για δύο παιδιά.
• 130 ευρώ το μήνα για τρία παιδιά και
• 180 ευρώ το μήνα για τέσσερα παιδιά.
• Για κάθε παιδί πάνω από το 4ο θα χορηγείται επιπλέον επίδομα 60 ευρώ μηνιαίως.

Οι δικαιούχοι του οικογενειακού επιδόματος χωρίζονται σε τρεις εισοδηματικές κατηγορίες ως εξής:

1. Δικαιούχοι με βασικό εισόδημα ως 6.000 ευρώ, το οποίο προσαυξάνεται κατά 1/3, δηλαδή κατά 2.000 ευρώ, για τη σύζυγο και κατά 1/6, δηλαδή κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί. Η κατηγορία αυτή θα παίρνει το σύνολο του οικογενειακού επιδόματος. Ετσι, δικαιούχος με ένα παιδί και εισόδημα ως 9.000 ευρώ θα δικαιούται 40 ευρώ το μήνα. Αν έχει δύο παιδιά και εισόδημα έως 10.000 ευρώ θα πάρει 80 ευρώ.
2. Δικαιούχοι με βασικό εισόδημα από 6.001 ευρώ έως 12.000 ευρώ που προσαυξάνεται κατά 1/3 για τη σύζυγο και κατά 1/6 για κάθε παιδί. Η εν λόγω κατηγορία δικαιούχων θα παίρνει τα 2/3 του επιδόματος. Για παράδειγμα δικαιούχος με τρία παιδιά και εισόδημα 12 χιλιάδες ευρώ με προσαύξηση κατά 4.000 ευρώ για τη σύζυγο και κατά 6.000 ευρώ για τα τρία παιδιά ήτοι συνολικό εισόδημα 22.000 ευρώ θα πάρει τα 2/3 από το επίδομα των 130 ευρώ, δηλαδή 86,6 ευρώ και για τα τρία παιδιά!
3. Δικαιούχοι με βασικό εισόδημα από 12.000,01 ευρώ έως 18.000 ευρώ που προσαυξάνεται επίσης κατά 1/3 για τη σύζυγο και κατά 1/6 για κάθε παιδί. Η κατηγορία αυτή θα παίρνει το 1/3 του εκάστοτε επιδόματος. Για παράδειγμα, δικαιούχος με εισόδημα από 22.000 ως 33.000 ευρώ και 3 παιδιά θα παίρνει το 1/3 δηλαδή 43,3 ευρώ το μήνα και για τα τρία παιδιά.




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Εικόνες ντροπής στο ΚΕΠΑ του ΙΚΑ Πάτρας


Αναλγησία κι απανθρωπιά! Στο ΙΚΑ Αγίου Αλεξίου στην Πάτρα μετέφεραν νωρίτερα 11 τυφλά παιδιά από την "Κιβωτό της Αγάπης", τα οποία περιμένουν στην... ουρά ώστε να περάσουν από επιτροπή που πιστοποιεί τον βαθμό τύφλωσής τους.

Το patrastimes.gr γράφει ότι στον ίδιο χώρο έχουν μεταφέρει και παραπληγικά παιδιά, δεμένα στα καροτσάκια τους για να μην πέσουν, επίσης για να περάσουν από την επιτροπή.

Βλέπετε, η επιτροπή δεν μπορούσε να πάει στο ίδρυμα, έπρεπε να ταλαιπωρήσουν τα παιδιά...

Οι εικόνες είναι ντροπιαστικές σε μια χώρα που "σήμερα ξεκινά μια καινούρια μέρα"...






Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ναύπλιο: Δήμαρχος και Δημοτικό συμβούλιο στο πλευρό των πέντε ΑΜΕΑ της ΔΕΥΑΝ


Η απόφαση της ΔΕΥΑΝ με την οποία η επιχείρηση προχώρησε στην απόλυση πέντε ατόμων- τα οποία είχαν προσληφθεί με ειδικό καθεστώς μετά την ολοκλήρωση του επιδοτούμενου προγράμματος του ΟΑΕΔ για ΑΜΕΑ-, συζητήθηκε στο δημοτικό συμβούλιο Ναυπλιέων μετά από εισήγηση των κυρίων Σαλεσιώτη και Βασιλείου.

Το σώμα κατέληξε στο ότι, από τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν προκύπτει ότι η συγκεκριμένη απόφαση της ΔΕΥΑΝ είναι άκυρη διότι δεν ελήφθει με την απαιτούμενη πλειοψηφία του συνόλου που απαιτείται σε έκτακτες ψηφοφορίες.

Το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε να στηρίξει των αγώνα των πέντε αυτών ατόμων να διατηρηθούν στις θέσεις τους και κάλεσε τους δημοτικούς συμβούλους που συμμετέχουν στο διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΥΑΝ να ευθυγραμμίσουν τις αποφάσεις τους στο πνεύμα της συγκεκριμένης απόφασης του.


Διαβάστε περισσότερα...

Πρότυπο κέντρο ΑμεΑ


Η καινοτόμος προσπάθεια της Δημοτικής Αρχής, για λειτουργία Πρότυπου Κέντρου ΑμεΑ στο πρώην 8ο Γυμνάσιο, προχωρεί στην υλοποίησή της.

Το Κέντρο θα περιλαμβάνει τη λειτουργία Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης ατόμων με αναπηρία, στο οποίο τα άτομα αυτά θα αναπτύσσουν τις δεξιότητες και τις ικανότητές τους, με ταυτόχρονη ψυχολογική υποστήριξη. Με τον τρόπο αυτόν αφ’ ενός θα ενθαρρύνεται η κοινωνική τους ένταξη, αφ΄ ετέρου θα υποστηρίζεται το οικογενειακό τους περιβάλλον, που είναι επιφορτισμένο με τη φροντίδα τους.

Μέρος του προγράμματος Δημιουργικής Απασχόλησης θα χρηματοδοτηθεί από την Περιφέρεια Αττικής. Το ποσό αυτής της χρηματοδότησης, ύψους 80.000€, εγκρίθηκε ήδη, και αφορά στην κάλυψη των αναγκαίων υποδομών του ΚΔΑΠ, που θα τεθεί το συντομότερο δυνατόν σε λειτουργία.


Πηγή: http://www.tvkosmos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Διπλωματικό όχημα παρκαρισμένο σε θέση ΑμεΑ


Αρνητική εντύπωση προκάλεσε σε όλους τους διερχόμενους πολίτες το πολυτελές τζιπ που ήταν σταθμευμένο στο κέντρο των Ιωαννίνων καταλαμβάνοντας δύο θέσεις, με ειδική σήμανση για ΑμεΑ.

Μη βιαστείτε να βγάλετε συμπεράσματα… Το όχημα έφερε πινακίδες του διπλωματικού σώματος…

Άμεσα οι Γιαννιώτες κάλεσαν την αστυνομία, με τον οδηγό να σπεύδει να το απομακρύνει… αφού βέβαια είχε διευθετήσει τις εκκρεμότητες που είχε σε κατάστημα της περιοχής.

Τη φωτό απέστειλε αναγνώστης της zougla.gr

Όποιος επιθυμεί να καταγγείλει ή να στείλει φωτό και video μπορεί να χρησιμοποιεί το mail info@zougla.gr.

Επιμέλεια: Φίλιππος Καραμέτος
Διαβάστε περισσότερα...

Κοινωνικά αποκλεισμένοι οι νέοι με αναπηρίες


Το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ Κύπρου (ΕΚΦΚ) και δη το ΦΟΡΟΥΜ YOUTH CLUB προωθεί και φέτος το 2012 νέα πρόταση στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα ΝΕΟΛΑΙΑ ΣΕ ΔΡΑΣΗ ( CY-12-20-2012-R2), με θέμα «ΕΝΕΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΝΕΑΡΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ», που ερευνά το αποτέλεσμα των διαφόρων προγραμμάτων για Κοινωνική Επανένταξη των Νέων με Αναπηρίες (ΝμεΑ) στη σημερινή κυπριακή κοινωνία - Πολιτεία και τον ρόλο της οικονομικής κρίσης.

Οι Νέοι με Αναπηρίες (ΝμεΑ), ιδίως τα άτομα με κινητικές αναπηρίες, που έχουν όλες τις δυνατότητες κοινωνικής ενσωμάτωσης, σήμερα συνεχίζουν να είναι κοινωνικά αποκλεισμένοι (οι αόρατοι άνθρωποι), δηλαδή απέχουν από τα κοινά της πόλης και της κοινότητάς τους και γενικά δεν είναι ενεργοί πολίτες, δηλαδή απέχουν από κάθε ουσιαστική συμμετοχή στο πολιτικό γίγνεσθαι, όπως π.χ. κατά πλειοψηφία ΔΕΝ ΨΗΦΙΖΟΥΝ, δεν συμμετέχουν στις γιορτές της πόλης, ακόμα και σε οικογενειακές συγκεντρώσεις δεν συμμετέχουν, και αλλού. Έτσι, η εν λόγω πρόταση έχει σαν κύριο σκοπό την ΕΡΕΥΝΑ αυτής της ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ των ΝμεΑ, στην Κύπρο σήμερα, εμπλέκοντας τούς ίδιους σε αυτήν τη διαδικασία αλλά και άλλους νέους εθελοντές σε συνεργασία με τον Δρα Νίκο Ηλία του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, που θα επιβλέψει την έρευνα.

Το Πρόγραμμα, που έχει σαν πρώτιστο στόχο την προώθηση της ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗΣ, μέσω του εντοπισμού όλων εκείνων των λόγων που παρεμποδίζουν τους ΝμεΑ να ζήσουν όπως οι ίδιοι επιθυμούν, ακόμα στοχεύει στην ανάπτυξη του ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ σε όλους τους νέους που επιθυμούν να στηρίξουν τα ΑμεΑ μέσω της εμπλοκής τους σε όλη τη διαδικασία του προγράμματος και στις διάφορες εκδηλώσεις που θα διοργανωθούν για τον σκοπό αυτό.
Στο πρόγραμμα συμμετέχουν 20 - 25 άτομα με κινητικές αναπηρίες και 15 νέοι εθελοντές ηλικίας από 16 μέχρι 30, αν και η έρευνα (ποιοτική & ποσοτική) θα καλύψει πολύ μεγαλύτερο αριθμό.


Διαβάστε περισσότερα...

Συναυλία Ζωής και Ελπίδας για τα Παιδιά


Συναυλία Ζωής και Ελπίδας για τα Παιδιά με τη συμμετοχή 21 αγαπημένων και νέων ταλαντούχων καλλιτεχνών διοργανώνουν ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών και ο Φιλανθρωπικός Οργανισμός της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών «ΑΠΟΣΤΟΛΗ» την Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2012 στις 8 μ.μ. στο Κλειστό Γήπεδο Μπάσκετ του Ο.Α.Κ.Α.

Καταξιωμένοι καλλιτέχνες με σημαντική διαδρομή στο ελληνικό μουσικό πεντάγραμμα και πολλοί ακόμα νέοι ταλαντούχοι ερμηνευτές από το χώρο της μουσικής και του θεάματος, ενώνουν τις φωνές τους στη σκηνή του Κλειστού Γηπέδου Μπάσκετ του Ο.Α.Κ.Α σε μία Συναυλία για τα Παιδιά, τη Ζωή και την Ελπίδα. Τα έσοδα από τη συναυλία θα διατεθούν για τα ανασφάλιστα και παιδιά με ιδιαίτερες ικανότητες που στηρίζει πανελλαδικά το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής.

Με αλφαβητική σειρά συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Γεράσιμος Ανδρέατος, Μελίνα Ασλανίδου, Χάρης Βαρθακούρης, Γλυκερία, Μιχάλης Δημητριάδης, Στέλιος Διονυσίου, Γιάννης Ζουγανέλης, Αρετή Κετιμέ, Δημήτρης Κόκοτας, Κώστας Μακεδόνας, Ευαγγελία Μουμούρη, Γρηγόρης Μπιθικώτσης, Σάκης Μπουλάς, Αλέξανδρος Μπουρδούμης, Πίτσα Παπαδοπούλου, Ζωή Παπαδοπούλου, Σοφία Παπάζογλου, Θάλεια Προκοπίου, Μαρία Σουλτάτου, Μπάμπης Τσέρτος και Μιχάλης Χατζηγιάννης.

Παρουσιαστής της βραδιάς θα είναι ο Γρηγόρης Βαλτινός.

Συμμετέχουν η χορωδία του Σπύρου Λάμπρου και το Νεανικό Χορωδιακό Σύνολο «ΕΜΠΝΕΥΣΙΣ», η Λαϊκή Ορχήστρα Ελληνικής Μουσικής «ΕΜΜΕΤΡΟΝ». Τη μουσική επιμέλεια έχει ο Μανώλης Γεροστάθης. Η συναυλία υλοποιείται με την υποστήριξη του Δήμου Αμαρουσίου και του Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου Αθηνών (Ο.Α.Κ.Α). Η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΑΕΠΙ) χορηγεί την απαίτηση των πνευματικών δικαιωμάτων των δημιουργών για τη συγκεκριμένη συναυλία.

Χορηγοί επικοινωνίας: NovaΣΠΟΡ FM 94,6 και SPORTDAY.

Προπώληση εισιτηρίων στα σημεία:
Εμπορικό Κέντρο Avenue (Λεωφ. Κηφισίας 41, Μαρούσι)
Κατάστημα Public στο the Mall Athens
Αλυσίδα Πολιτισμού ΙΑΝΟΣ (Σταδίου 24, Αθήνα)
Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (Σεβαστουπόλεως 113, Αμπελόκηποι)
Μ.Κ.Ο Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών «ΑΠΟΣΤΟΛΗ» (Ήρας 8 και Δέσπως Σέχου, Νέος Κόσμος)
Ένωση Ιατρών Νοσοκομείου Αθηνών - Πειραιώς (Ε.Ι.Ν.Α.Π.) (Θεμιστοκλέους 34 & Ακαδημίας, Αθήνα)
Δήμος Αμαρουσίου (Βασ. Σοφίας 9, Μαρούσι)

Πληροφορίες στον τηλεφωνικό αριθμό: 15321

Γενική είσοδος για το κοινό: 5€




Πηγή: http://www.sport-fm.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Καταργείται το εφάπαξ από το 2014;


Ανοιχτό αφήνει το ενδεχόμενο κατάργησης του εφάπαξ από 1.1.2014 σε περίπτωση που τα ασφαλιστικά ταμεία λόγω βιωσιμότητας αδυνατούν να το καταβάλλουν, η ερμηνευτική εγκύκλιος που εξέδωσε το υπουργείο Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας. Συγκεκριμένα αναφέρει ότι από 1.1.2014 θα καθοριστεί η νέα τεχνική βάση, με την οποία θα υπολογίζεται το εφάπαξ βοήθημα σε όλους τους φορείς – τομείς πρόνοιας.

Όσον αφορά τους ασφαλισμένους μέχρι 31.12.1992 που αποχώρησαν ή θα αποχωρήσουν της υπηρεσίας από 1.8.2010 και μετά, στους οποίους δεν έχει εκδοθεί η σχετική απόφαση χορήγησης του εφάπαξ βοηθήματος, το ποσό του εφάπαξ βοηθήματος μειώνεται ποσοστιαία κατά φορέα-τομέα πρόνοιας. Συγκεκριμένα οι μειώσεις έχουν ως εξής:

Στον Τομέα Πρόνοιας Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου του ΤΑΠΙΤ κατά 2,21%, στον Τομέα Πρόνοιας Προσωπικού Εταιρειών Τσιμέντων του ΤΑΠΙΤ κατά 17,35%, στον Τομέα Πρόνοιας Προσωπικού Ιπποδρομιών του ΤΑΠΙΤ κατά 18,38%, στον Τομέα Πρόνοιας Ξενοδοχοϋπαλλήλων του ΤΑΠΙΤ κατά 29,77%, στον Τομέα Πρόνοιας Υπαλλήλων Φαρμακευτικών Εργασιών του ΤΑΠΙΤ κατά 63,91%, στον Τομέα Πρόνοιας Υπαλλήλων Εμπορικών Καταστημάτων του ΤΑΠΙΤ κατά 41,52%, στον Τομέα Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων του ΤΠΔΥ κατά 22,67%, στον Τομέα Πρόνοιας Υπαλλήλων ΝΠΔΔ του ΤΠΔΥ κατά 42,29%, στον Τομέα Πρόνοιας Ορθόδοξου Εφημεριακού Κλήρου Ελλάδος του ΤΠΔΥ κατά 36,94%, στον Τομέα Πρόνοιας Προσωπικού Ταμείου Νομικών του ΤΠΔΥ κατά 52,21%, στον Τομέα Πρόνοιας Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων του ΤΠΔΥ κατά 6,19%, στον Τομέα Πρόνοιας Εφημ/λών και Υπαλλήλων Πρακτορείων Αθηνών του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ κατά 8,21%, στον Τομέα Πρόνοιας Εφημ/λών και Υπαλλήλων Πρακτορείων Θεσσαλονίκης του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ κατά 28,41%, στον Κλάδο Ασφάλισης Προσωπικού ΔΕΗ του ΤΑΥΤΕΚΩ κατά 3,84%, στον Τομέα Πρόνοιας Προσωπικού ΙονικήςΛαϊκής Τράπεζας του ΤΑΥΤΕΚΩ κατά 41,17%, στον Τομέα Πρόνοιας Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Έργων του ΕΤΑΑ κατά 17,42%, στον Τομέα Πρόνοιας Δικηγόρων Αθηνών του ΕΤΑΑ κατά 32,80%, στον Τομέα Πρόνοιας Εργοληπτών Δημοσίων Έργων του ΕΤΑΑ κατά 83,00%, στον Τομέα Πρόνοιας Αστυνομικών του ΤΕΑ-ΠΑΣΑ κατά 1,94%, στον Τομέα Πρόνοιας Υπαλλήλων Αστυνομίας Πόλεων του ΤΕΑΠΑΣΑ κατά 45,49%, στο Λογαριασμό Πρόνοιας Υπαλλήλων ΙΚΑ του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ κατά 35,11%.

Οι μειώσεις στα εφάπαξ βοηθήματα στους ασφαλισμένους του Τομέα Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων του ΤΠΔΥ και του Κλάδου Ασφάλισης Προσωπικού ΔΕΗ του ΤΑΥΤΕΚΩ διενεργούνται μετά την εφαρμογή των μειώσεων που έχουν επιβληθεί στα εφάπαξ βοηθήματα με τις διατάξεις της παρ. 6 του άρθρου 2 του ν. 4024/2011 (Α΄ 226) που αντικατέστησε την παρ. 5α του άρθρου 44 του ν. 3986/2011 (Α΄ 152) (και όχι αθροιστικά).

Για παράδειγμα, στους ασφαλισμένους του Τομέα Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων του ΤΠΔΥ, που αποχώρησαν από την υπηρεσία τους από την 1-8-2010 μέχρι και την 31-12-2010 και δεν έχει εκδοθεί μέχρι την ημερομηνία έναρξης ισχύος του νόμου (12-11-2012) η σχετική απόφαση χορήγησης εφάπαξ, στο ποσό του εφάπαξ βοηθήματος επιβάλλεται πρώτα το ποσοστό μείωσης κατά 15% (βάσει του ν. 4024/2011) και στην συνέχεια στο προκύπτον ποσό από τον τελευταίο νόμο δηλαδή κατά 22,67%.

Η ποσοστιαία μείωση 42,29 % στο ποσό του εφάπαξ βοηθήματος που χορηγεί ο Τομέας ΝΠΔΔ του ΤΠΔΥ έχει εφαρμογή και στο ποσό του εφάπαξ βοηθήματος που καταβάλλεται από το νομικό πρόσωπο στο οποίο τηρείτο ο λογαριασμός του ν. 103/1975 (Α΄ 167) και αντιστοιχεί στο χρονικό διάστημα μέχρι την 31-12-2005.

Με τις διατάξεις της περίπτωσης 5 ορίζεται ότι, στα πρόσωπα που δεν έχουν καταβάλλει ασφαλιστικές εισφορές για τη χορήγηση εφάπαξ παροχής ή οποιασδήποτε άλλης αποζημίωσης καταβάλλεται η αποζημίωση, λόγω αποχώρησης από την υπηρεσία για οποιοδήποτε λόγο του ν. 3198/1955 (Α΄ 98) σε συνδυασμό με το ν. 2112/1920 (Α΄ 67) όπως ισχύουν και καθορίζεται ως ανώτατο όριο αυτής το ποσό των 15.000,00 ευρώ. Με το δεύτερο εδάφιο προβλέπεται ότι το ποσό της καταβαλλόμενης αποζημίωσης θα είναι ανάλογο με το χρόνο υπηρεσίας που έχει πραγματοποιηθεί εκτός της ασφάλισης σε φορέα-τομέα πρόνοιας προς το συνολικό χρόνο υπηρεσίας τους.


Πηγή: http://www.real.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το αλκοόλ επηρεάζει τη νοημοσύνη του εμβρύου


Ακόμα και η μικρή κατανάλωση μπορεί να την επηρεάσει.
Οι έγκυες γυναίκες που πίνουν έστω και λίγες ποσότητες αλκοόλ, όπως ένα έως δύο ποτήρια κρασί την εβδομάδα στη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους, διακινδυνεύουν να επιφέρουν τη μείωση του δείκτη νοημοσύνης του παιδιού τους, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα.

Αν και η επίπτωση του αλκοόλ δεν φαίνεται να είναι μεγάλη, οι επιστήμονες τόνισαν ότι οι έγκυες πρέπει να αποφεύγουν να πίνουν, με δεδομένο ότι, όπως έχουν δείξει άλλες έρευνες, τα άτομα χαμηλότερης νοημοσύνης γενικά βρίσκονται σε κοινωνικά δυσμενέστερη θέση, έχουν χειρότερη υγεία και τείνουν να πεθαίνουν σε μικρότερη ηλικία.

Οι ερευνητές των πανεπιστημίων της Οξφόρδης και του Μπρίστολ, με επικεφαλής το δρα Ρον Γκρέι, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «PLoS ONE», σύμφωνα με το BBC και το πρακτορείο Reuters, συσχέτισαν το δείκτη νοημοσύνης 4.167 παιδιών με το αν και πόσο αλκοόλ έπιναν οι μητέρες κατά την εγκυμοσύνη τους.

Το αλκοόλ, όπως και το μονοξείδιο του άνθρακα από τα τσιγάρα, περνάει εύκολα μέσω του πλακούντα από το αίμα της μητέρας στο αίμα του παιδιού, βάζοντας το τελευταίο σε κίνδυνο. Η μελέτη έδειξε, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, ότι η κατανάλωση μέτριων ποσοτήτων αλκοόλ, (ένα με έξι ποτά την εβδομάδα) επιδρά στην εξυπνάδα του παιδιού.

Προηγούμενες μελέτες πάνω στο θέμα δεν είχαν καταλήξει σε οριστικό συμπέρασμα, κυρίως επειδή είναι δύσκολο να απομονωθεί η επίδραση του αλκοόλ κατά την εγκυμοσύνη από άλλους παράγοντες, όπως η ηλικία της μητέρας, το μορφωτικό επίπεδό της, το κάπνισμα, τη διατροφή της κ.α.

Η νέα μελέτη απέκλεισε τους άλλους παράγοντες εστιάζοντας στις αλλαγές λόγω του αλκοόλ σε γονίδια (των παιδιών και των μητέρων τους) που εμπλέκονται στη νοημοσύνη και δεν επηρεάζονται από κοινωνικές παραμέτρους, τον τρόπο ζωής κλπ. Οι ερευνητές συμπέραναν ότι τέσσερις γενετικοί παράγοντες, οι οποίοι αφορούν γονίδια που μεταβολίζουν το αλκοόλ, συσχετίζονται στενά με το επίπεδο νοημοσύνης των παιδιών στην ηλικία των οκτώ ετών.

Κατά μέσο όρο, ο δείκτης νοημοσύνης του παιδιού ήταν περίπου δύο μονάδες (1,8) μικρότερος για κάθε μια γενετική μετάλλαξη που είχε. Αντίθετα, τα παιδιά των εγκύων που δεν είχαν πιει καθόλου αλκοόλ, δεν εμφάνιζαν ανάλογη μείωση της νοημοσύνης στην ηλικία των οκτώ ετών.

Αν και δεν ήταν σε θέση να αποδείξουν μια σχέση αιτίας-αποτελέσματος πέρα από κάθε αμφιβολία, οι βρετανοί επιστήμονες ανέφεραν ότι η έρευνά τους δείχνει πως είναι η έκθεση στο αλκοόλ κατά την εγκυμοσύνη αυτή που ευθύνεται για την κατοπινή μείωση της νοημοσύνης των παιδιών.


Διαβάστε περισσότερα...

Οι υδατάνθρακες το βράδυ κάνουν καλό


Τα οφέλη της «δίαιτας του Ραμαζανιού».
Είναι γνωστό ότι οι περισσότεροι celebrities για να διατηρούν τη σιλουέτα τους, όχι μόνο προσέχουν τη διατροφή τους αλλά ακολουθούν πιστά και τις οδηγίες των προσωπικών τους γυμναστών. Μία από αυτές είναι να αποφεύγουν να καταναλώνουν υδατάνθρακες από το απόγευμα και μετά, καθώς είναι «υπεύθυνοι» για την αύξηση του βάρους.

Αντίθετη άποψη όμως φαίνεται πως έχει μια ομάδα επιστημόνων από το πανεπιστήμιο Hebrew. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η «δίαιτα του Ραμαζανιού», σύμφωνα με την οποία κανείς μπορεί να τρώει μακαρόνια για βραδινό, μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη και καρδιακών παθήσεων.

Οι ερευνητές μελέτησε μια ομάδα μουσουλμάνων κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού, όπου οι πιστοί δεν τρώνε τίποτα κατά τη διάρκεια της ημέρας και καταναλώνουν τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες το βράδυ.

Οι σύνθετοι υδατάνθρακες (όπως τα ζυμαρικά και ψωμιά ολικής αλέσεως, το ρύζι και τα φασόλια) είναι μια πολύ καλή πηγή ενέργειας για τον οργανισμό.

Οι ειδικοί κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το αίσθημα ικανοποίησης που ένιωθαν μετά την κατανάλωση αυτών των τροφών, αύξανε την παραγωγή ορμονών που συνδέονται με παράγοντες κινδύνου εμφάνισης καρδιακών παθήσεων.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Zecharia Madar, ερευνητής στο υπουργείο Παιδείας του Ισραήλ, η «δίαιτα του Ραμαζανιού» είχε ως αποτέλεσμα να αλλάξει η καμπύλη έκκρισης της ορμόνης λεπτίνης από τον οργανισμό, κάνοντας την ιδανική επιλογή για υπέρβαρους που προσπαθούν να χάσουν βάρος, αναφέρει η Daily Mail.

Ο ίδιος ήταν επικεφαλής της μελέτης, στην οποία συμμετείχαν 78 αστυνομικοί. Οι μισοί ακολούθησαν τη «δίαιτα του Ραμαζανιού» δηλαδή κατανάλωναν σύνθετους υδατάνθρακες στο βραδινό τους ενώ οι υπόλοιποι ακολούθησαν ένα ελεγχόμενο διαιτολόγιο για την απώλεια βάρους (καταναλώνοντας υδατάνθρακες κατά τη διάρκεια της ημέρας).
Μετά από έξι μήνες οι ερευνητές ανέλυσαν τα δεδομένα και την επίδραση της κάθε «δίαιτας» στην έκκριση τριών ορμονών: της λεπτίνης (της ορμόνης κορεσμού), της γκρελίνης (της ορμόνης της πείνας) και της αδιπονεκτίνης (της ορμόνης που σχετίζεται με την παχυσαρκία, την ινσουλίνη και το μεταβολικό σύνδρομο).

Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η υπό μελέτη δίαιτα είχε θετικά αποτελέσματα στο ορμονικό προφίλ όσων ακολούθησαν τη δίαιτα του «Ραμαζανιού». Οι εθελοντές ένιωθαν λιγότερο το αίσθημα πείνας, ένιωθαν καλύτερα με το βάρος τους και έχασαν περισσότερο λίπος συγκριτικά με την άλλη ομάδα. Ακόμη, είχαν καλύτερους δείκτες σακχάρου στο αίμα, λιπιδίων και φλεγμονοδών.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Obesity and Nutrition, Metabolism and Cardiovascular Diseases.


Διαβάστε περισσότερα...

Επικίνδυνο το τρίξιμο των δοντιών στον ύπνο


Μπορεί να προκαλέσει ζημιά στο χαμόγελό σας.
Ανήκετε σε αυτούς που σφίγγουν και τρίζουν τα δόντια τους ενώ κοιμούνται; Αν ναι, τότε πρέπει να το αντιμετωπίσετε γιατί το τρίξιμο των δοντιών δεν είναι τόσο αθώο όσο φαίνεται. Μπορεί πραγματικά να προκαλέσει μεγάλη ζημιά στο χαμόγελό σας αφού με την πίεση αυτή φαγώνεται το σμάλτο των δοντιών, «τρώγονται» σιγά, σιγά τα δόντια από κάτω, με αποτέλεσμα το πρόσωπό σας να φαίνεται «κρεμασμένο» και χωρίς όγκο αλλά και το χαμόγελο σας…όχι και τόσο εκθαμβωτικό!

Πέρα από το γεγονός ότι τα φαγωμένα δόντια λόγω αυτής της κακής, νυχτερινής συνήθειας προσθέτουν χρόνια- έως και 15 χρόνια λένε οι ειδικοί- μπορεί να ευθύνεται και για πολύ σοβαρότερα προβλήματα. Στις χρόνιες περιπτώσεις, το τρίξιμο μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα στις κλειδώσεις της γνάθου, προκαλώντας πόνο στο αυτί, πονοκεφάλους, αίσθημα πόνου και βάρους κατά το πρωινό ξύπνημα και χρόνια δυσφορία. «Τα δόντια δεν πρέπει ποτέ να ακουμπάνε το ένα με το άλλο παρά μόνο όταν τρώμε. Όταν οι σιαγόνες είναι χαλαροί, ο κανόνας είναι «χείλη ενωμένα, δόντια χώρια» υποστηρίζει ο οδοντίατρος Ronald Goldstain από την Ατλάντα.

Πώς λύνεται το πρόβλημα? Ο οδοντίατρος δημιουργεί ένα ειδικό μασελάκι το οποίο φοράτε το βράδυ κατά τη διάρκεια του ύπνου κι αυτό βοηθάει ώστε να μη μπορούν τα δόντια να έρχονται σε επαφή αλλά αποτρέπει και το «κλείδωμα» της γνάθου.


Πηγή: https://www.healthpress.gr
Διαβάστε περισσότερα...