Δευτέρα 29 Αυγούστου 2011

Επιλέξτε προϊόντα ολικής άλεσης



Σύμμαχοι της υγείας.

«Τρώτε περισσότερα τρόφιµα ολικής άλεσης». Το µήνυµα αυτό υποστηρίζουν όχι µόνο πολλοί διατροφολόγοι αλλά και καµπάνιες σε θέµατα διατροφής πολλών χωρών.

Ο παραπάνω ισχυρισµός ενδυναµώνεται χάρη στην ευεργετική δράση των τροφίµων ολικής άλεσης στην υγεία, καθώς σηµειώνεται µείωση του κινδύνου εµφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων, καρκίνου και σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2.

Κατά της παχυσαρκίας

Τα τελευταία χρόνια διερευνάται η συσχέτιση πρόσληψης τροφών ολικής άλεσης και µείωσης των επιπέδων παχυσαρκίας. Οι βασικοί µηχανισµοί που εµπλέκονται φαίνεται να συνδέονται µε την επίδραση των τροφίµων ολικής άλεσης στο αίσθηµα του κορεσµού, στην ευαισθησία στην ινσουλίνη και στο ρόλο τους ως πηγής πρόσληψης φυτικών ινών και αντιοξειδωτικών.

Προτιμήστε τα στο πρωινό

Η καθηµερινή κατανάλωση δηµητριακών ολικής άλεσης, κυρίως στο πρωινό, συµβάλλει σηµαντικά στη ρύθµιση του βάρους εφόσον:
• Είναι χαµηλά σε λιπαρά, καθώς έχει βρεθεί ότι όσοι καταναλώνουν δηµητριακά ολικής άλεσης στο πρωινό τείνουν να προσλαµβάνουν λιγότερα λιπαρά κατά τη διάρκεια της ηµέρας.
• Είναι πλούσια σε σύνθετους υδατάνθρακες, που τροφοδοτούν σταδιακά τον οργανισµό µε ενέργεια.
• Ενεργοποιούν αµέσως τη λειτουργία του εντέρου χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες, ενώ ταυτόχρονα προκαλούν γρήγορο κορεσµό και µειώνουν την απορρόφηση και αποθήκευση λίπους.

Χαμηλότερος δείκτης μάζας σώματος

Η συσχέτιση κατανάλωσης δηµητριακών ολικής άλεσης και µείωσης του ∆είκτη Μάζας Σώµατος (∆ΜΣ) προκύπτει και από το πόρισµα µελέτης που διεξήχθη στα ελληνικά δρώµενα. Συγκεκριµένα, την περίοδο 2004-2005 επιλέχθηκαν 2.008 έφηβοι από όλα τα δηµόσια σχολεία του ∆ήµου Βύρωνα, υπολογίστηκε ο ∆ΜΣ και καταγράφτηκαν οι διατροφικές τους συνήθειες. Η έρευνα έδειξε πως, εκτός από την κατανάλωση πρωινού, είναι πολύ σηµαντικό και το είδος του πρωινού που πρέπει να καταναλώνεται, καθώς µπορεί να αποτελέσει ένα σηµαντικό παράγοντα που επηρεάζει το ∆είκτη Μάζας Σώµατος. Επιπλέον, ύστερα από ανάλυση των διατροφικών συνηθειών του δείγµατος, προέκυψε πως η κατανάλωση δηµητριακών ολικής άλεσης συνδέεται µε χαµηλότερο ∆ΜΣ τόσο στα αγόρια όσο και στα κορίτσια, καθώς και µε κατά 33% µικρότερη πιθανότητα εµφάνισης υπέρβαρου και παχυσαρκίας.

Η εισαγωγή των τροφών ολικής άλεσης στη διατροφή µπορεί να συµβάλει τόσο στη διατήρηση ενός υγιούς σωµατικού βάρους όσο και στην αντιµετώπιση της παχυσαρκίας.

Διαβάστε περισσότερα...

H ανεργία επηρεάζει την άσκηση



Υψηλότερα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας έχουν οι άντρες με πλήρη απασχόληση.

Η κατάσταση της απασχόλησης επηρεάζει το επίπεδο της φυσικής δραστηριότητας κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, αλλά η επίδραση είναι διαφορετική για τα δυο φύλα, σύμφωνα με νέα έρευνα. Η έρευνα διεξήχθη από το Αντιγηραντικό Ινστιτούτο των Η.Π.Α. σε 5000 ανθρώπους και δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό American Journal of Preventive Medicine.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνδρες με πλήρη απασχόληση ανεξάρτητα του αν έκαναν καθιστική εργασία, είχαν υψηλότερα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας κατά τη διάρκεια της εβδομάδας σε σύγκριση με τους άνεργους άνδρες.

Συγκριτικά οι γυναίκες σε καθιστικές εργασίες είχαν χαμηλότερα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας τις καθημερινές, συγκριτικά με τις άνεργες γυναίκες. Οι διαφορές αυτές ωστόσο δεν παρατηρούνταν τα Σαββατοκύριακα. Επίσης παρατηρήθηκε ότι το 22% των ανδρών και το 30% των γυναικών σε «καθιστικά» επαγγέλματα είχαν χαμηλότερα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας σε σύγκριση με όσους απασχολούνταν σε πιο δραστήρια επαγγέλματα.

Οι ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι οι άνεργοι, ιδιαίτερα οι άνδρες, καθώς και εκείνοι με καθιστικά επαγγέλματα, ιδιαίτερα οι γυναίκες, θα πρέπει να αυξήσουν τη φυσική τους δραστηριότητα προκειμένου να μειώσουν τον κίνδυνο της παχυσαρκίας και της καρδιαγγειακής νόσου. Επιπλέον, η άσκηση θα τονώσει το ηθικό των ανδρών που αναζητούν εργασία.

Διαβάστε περισσότερα...

Μεθαδόνη στους χρήστες και από τα στρατιωτικά νοσοκομεία



Παράλληλα με τα 15 δημόσια νοσοκομεία της Αττικής.

Οι τρεις πρώτες μονάδες χορήγησης μεθαδόνης από στρατιωτικά νοσοκομεία, για το σύνολο του τοξικοεξαρτημένου πληθυσμού ανοίγουν από το Σεπτέμβριο.

Τα κέντρα υποδοχής χρηστών ναρκωτικών, που εντάσσονται στο πρόγραμμα χορήγησης μεθαδόνης του ΟΚΑΝΑ, όπως ανακοίνωσαν σε κοινή συνέντευξη Τύπου σήμερα οι υπουργοί Άμυνας Πάνος Μπεγλίτης και Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, θα λειτουργήσουν με ευθύνη του ΥΕΘΑ καταρχήν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Συγκεκριμένα, οι νέες μονάδες ιδρύονται στο 414 Στρατιωτικό Νοσοκομείο Πεντέλης και στο στρατόπεδο Βαρύτη στου Γουδή στην Αθήνα και στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης.

Με αυτή την κίνηση «ο κοινωνικός ρόλος των Ενόπλων Δυνάμεων είναι πλέον γεγονός», σχολίασε ο κ. Μπεγλίτης.

Η απόφαση να επεκταθεί το πρόγραμμα του ΟΚΑΝΑ και στα στρατιωτικά νοσοκομεία, υλοποιείται μετά τις πρόσφατες ανακοινώσεις του υπουργείου Υγείας για τη λειτουργία αντίστοιχων μονάδων φαρμακευτικής υποστήριξης εξαρτημένων σε 15 δημόσια νοσοκομεία της Αττικής.


Διαβάστε περισσότερα...

Άμεσος έλεγχος στο πόσιμο νερό



Νέα συσκευή εξετάζει γρήγορα την ποιότητα του νερού.

Μια συσκευή που σχεδιάζεται από τους ερευνητές του προγράμματος Διαδραστικών Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης είναι πιθανό να αλλάξει τα δεδομένα όσον αφορά την χαρτογράφηση των περιοχών του πλανήτη όπου το νερό είναι πόσιμο, καθώς και εκείνων όπου το νερό μπορεί να μεταδώσει επικίνδυνες ασθένειες και επιδημίες και δεν πρέπει να πίνεται.

Η συσκευή παρουσιάστηκε στο παγκόσμιο συνέδριο TED (Technology, Entertainment, Design) στο Εδιμβούργο, αλλά προς το παρόν δεν διατίθεται στο καταναλωτικό κοινό. Πρόκειται για μια συσκευή που θα εξετάζει άμεσα το νερό, ενώ παράλληλα θα αποστέλλει ένα ειδικό σήμα για την ποιότητά του, σε μια κεντρική βάση δεδομένων, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα ύπαρξης ενός «χάρτη» ποιότητας νερού σε πραγματικό χρόνο.

Πρόκειται για ένα εργαλείο που θα μπορούσε να φανεί χρήσιμο τόσο σε κυβερνήσεις που θέλουν να ελέγχουν την ποιότητα του νερού προκειμένου να αποτραπεί ο κίνδυνος μετάδοσης επιδημιών όσο και σε μεμονωμένους χρήστες που θέλουν να γνωρίζουν αν το νερό στην περιοχή που βρίσκονται είναι πόσιμο.

Το εκτιμώμενο κόστος της συσκευής, όταν θα είναι διαθέσιμη στο ευρύ κοινό, υπολογίζεται ότι θα είναι λιγότερο από 80 ευρώ.

Διαβάστε περισσότερα...

Μπισκότα και κέικ αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου



Τα αποτελέσματα νέας μελέτης που αφορούν τις γυναίκες.

Οι γυναίκες που συστηματικά τρώνε μπισκότα, κέικ ή γεμιστά τσουρέκια διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν καρκίνο στη μήτρα, σύμφωνα με μία νέα μελέτη. Όπως έδειξε, όσες καταναλώνουν τέτοιου είδους γλυκά δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα έχουν κατά 33% περισσότερες πιθανότητες καρκίνου σε σύγκριση με όσες σπανίως τα αγγίζουν.

Όσες, δε, τα καταναλώνουν συχνότερα από τρεις φορές την εβδομάδα, έχουν 42% περισσότερες πιθανότητες καρκίνου. Τα καλά νέα είναι πως η μέση γυναίκα έχει 1 πιθανότητα στις 100 να εκδηλώσει κάποια στιγμή καρκίνο στη μήτρα – και οι προαναφερθείσες αυξήσεις σημαίνουν πως αυτές οι πιθανότητες γίνονται 1,32 στις 100 και 1,42 στις 100 αντιστοίχως.

Για τους ερευνητές του πανεπιστημιακού Ιδρύματος Καρολίνσκα, στη Σουηδία, που εκπόνησαν τη μελέτη, ο παραπάνω κίνδυνος είναι «μέτριος», αλλά «οπωσδήποτε αρκετά σημαντικός, ώστε να πρέπει να διερευνηθεί περαιτέρω».

Για να μελετήσουν την πιθανή συσχέτιση γλυκών και καρκίνου της μήτρας, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν στοιχεία από 61.226 γυναίκες, οι οποίες την περίοδο 1987-1990 είχαν απαντήσει σε δεκάδες ερωτήσεις για την διατροφή, τον τρόπο χωής, το βάρος και την υγεία τους.

Δέκα χρόνια αργότερα, όπως αναφέρουν Τα Νέα, οι γυναίκες απάντησαν εκ νέου, σε εκτενέστερες ερωτήσεις για την διατροφή τους. Το 2008, οι ερευνητές συνέκριναν όλες τις απαντήσεις των γυναικών με τους ιατρικούς φακέλους τους, αναζητώντας επίσης τις διαγνώσεις καρκίνου του ενδομητρίου (είναι η πιο συχνή μορφή καρκίνου της μήτρας).

Όπως διαπίστωσαν, 729 γυναίκες είχαν εκδηλώσει τον καρκίνο αυτό. Η κατανάλωση τροφίμων με πολλή ζάχαρη, όπως οι τούρτες, η μαρμελάδα ή τα κανονικά αναψυκτικά, δεν φάνηκε να σχετίζεται ιδιαίτερα με τον καρκίνο του ενδομητρίου.

Αντιθέτως, η συχνή κατανάλωση κέικ, μπισκότων και γεμιστών τσουρεκιών φάνηκε να τον αυξάνει. Οι επιστήμονες δεν ξέρουν που οφείλεται αυτή η διαφορά μεταξύ των γλυκισμάτων – θα μπορούσε να αποδίδεται στον τρόπο παρασκευής ή στα συστατικά τους.

Ένα άλλο εύρημα της μελέτης ήταν πως οι γυναίκες που τρώνε περισσότερα από 35 γραμμάρια ζάχαρη την ημέρα (αντιστοιχεί σε περίπου 7 κουταλάκια του καφέ), διατρέχουν κατά 36% περισσότερες πιθανότητες καρκίνου του ενδομητρίου.

Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevention».


Διαβάστε περισσότερα...

Γιατί ασπρίζουν τα μαλλιά από το στρες;



Η αδρεναλίνη προκαλεί βλάβες στο DNA.

Το στρες ασπρίζει πρόωρα τα μαλλιά μας εξαιτίας της χημικής ουσίας αδρεναλίνη, η οποία προκαλεί βλάβες στο DNA, που οδηγούν σε διάφορες διαταραχές - από ασήμαντες όπως το γκριζάρισμα των μαλλιών έως πολύ σοβαρές όπως ο καρκίνος.

Τα ευρήματα αυτά προέρχονται από έρευνες του Πανεπιστημίου Ντιουκ, στη Βόρειο Καρολίνα, οι οποίες ανοίγουν το δρόμο για την επινόηση φαρμάκων που θα αντιμετωπίζουν τα ιατρικά προβλήματα που προκαλούνται σε όσους μονίμως βρίσκονται υπό ψυχική πίεση.

Τα φάρμακα θα μπορούν επίσης να εμποδίζουν το πρόωρο άσπρισμα των μαλλιών.

Οι επιστήμονες του Ντιουκ δημοσιεύουν τα ευρήματά τους στην επιθεώρηση «Nature».

Όπως εξηγούν, οι σύντομες αλλά έντονες περίοδοι στρες ωφελούν τον οργανισμό, καθώς η αδρεναλίνη τον προετοιμάζει είτε να παλέψει για να αντιμετωπίσει το όποιο πρόβλημα είτε να λάβει τα μέτρα του για να το αποφύγει (είναι η επονομαζόμενη αντίδραση «πάλεψε ή φύγε»).

Όταν όμως το στρες είναι συνεχές, βλάπτει το DNA.

Οι ερευνητές βάλθηκαν να μάθουν γιατί συμβαίνει αυτό. Έτσι, επί αρκετές εβδομάδες έκαναν εγχύσεις αδρεναλίνης σε ποντίκια, ώστε να μιμηθούν την δράση του χρόνιου στρες.

Όπως διαπίστωσαν, αυτό είχε ως συνέπεια να μειωθούν τα επίπεδα μιας αντικαρκινικής πρωτεΐνης που λέγεται p53.
Αυτό είναι σημαντικό διότι η p53, που μερικές φορές αποκαλείται «φύλακας του γονιδιώματος», συνήθως ενεργοποιείται όταν υφίσταται βλάβες το DNA, με στόχο είτε να διεγείρει την επιδιόρθωσή τους είτε να οδηγηθούν στον θάνατο τα κύτταρα που τις έχουν αναπτύξει.

Οι βλάβες του DNA οδηγούν σε πολλά δεινά – μεταξύ αυτών ο καρκίνος, αλλά και το γκριζάρισμα των μαλλιών.

Η έρευνα έδειξε ακόμη πως ένα μόριο που λέγεται beta-arresting 1 συμβάλλει στα προβλήματα εξαιτίας του χρόνιου στρες.

Όπως δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής καθηγητής Ρόμπερτ Λέφκοβιτς, τα ευρήματα αυτά εξηγούν γιατί πλήττει τον οργανισμό το χρόνιο στρες. Επόμενο βήμα των ερευνών είναι να διαπιστωθεί εάν η ίδια μείωση της p53 συμβαίνει και όταν τα ποντίκια τεθούν σε συνθήκες σωματικού στρες.

Οι περισσότεροι ενήλικες βλέπουν τις πρώτες άσπρες τρίχες στο κεφάλι τους γύρω στα 25 τους χρόνια, με τα γονίδια, το αλκοόλ, το κάπνισμα και την διατροφή να συνοδεύουν το στρες στον κατάλογο των παραγόντων που αυξάνουν τις πιθανότητες για πρόωρο γκριζάρισμα των μαλλιών.

Διαβάστε περισσότερα...

Ανιχνεύτηκε E.Coli σε κιμά και σουτζουκάκια



Ο ΕΦΕΤ προχώρησε σε καταστροφή των προϊόντων.

Στην κατάσχεση 2.481 κιλών κατεψυγμένων προϊόντων, στα οποία ανιχνεύθηκε το παθογόνο βακτήριο e.Coli προχώρησε ο ΕΦΕΤ.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για κατεψυγμένο κιμά από βοδινό κρέας (αριθμός παρτίδας L91185010 και ημερομηνία λήξης 6/11/2011) και κατεψυγμένα σουτζουκάκια από βοδινό κρέας προέλευσης Γερμανίας (αριθμός παρτίδας L1 102 ΒΤ και ημερομηνία λήξης 8/11/2011), με την εμπορική ονομασία «Marvest», που διακινήθηκαν από την εταιρεία «LIDL HELLAS & ΣΙΑ ΟΕ».

Τα προϊόντα κρίθηκαν μη ασφαλή-επιβλαβή για την υγεία και αποφασίστηκε η καταστροφή τους.

«Η προσπάθεια προστασίας της δημόσιας υγείας και η ασφάλεια των τροφίμων παραμένουν ο πρώτος στόχος του ΕΦΕΤ», αναφέρει η ανακοίνωση του φορέα.


Διαβάστε περισσότερα...

Το δεύτερο 10ήμερο Σεπτεμβρίου το Μηχανογραφικό των πασχόντων από σοβαρές παθήσεις




Τα Τμήματα των Πανεπιστημίων και ΤΕΙ στα οποία μπορούν να εισάγονται οι υποψήφιοι που πάσχουν από σοβαρές παθήσεις.

Οι πάσχοντες από σοβαρές παθήσεις, που έχουν αποκτήσει το πιστοποιητικό της πάθησής τους από τις αρμόδιες επταμελείς επιτροπές πιστοποίησης, για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση σε ποσοστό θέσεων 5% θα κληθούν για την υποβολή του μηχανογραφικού τους δελτίου το δεύτερο 10ήμερο Σεπτεμβρίου 2011 με ξεχωριστή εγκύκλιο.

Τα όργανα ,οι τρόποι και οι διαδικασίες διαπίστωσης σοβαρών παθήσεων των υποψηφίων για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ,καθώς και οι 58 παθήσεις που οδηγούν τους υποψηφίους χωρίς εξετάσεις στα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ , προβλέπει κοινή απόφαση των υπουργείων Παιδείας και Υγείας.


Πληροφορίες για την εισαγωγή στο ακόλουθο θέμα: 

Εισαγωγή σε ΑΕΙ ή ΤΕΙ με την ποσόστωση του 5% για άτομα με σοβαρές παθήσεις



Διαβάστε περισσότερα...

Σαλμονέλα και τρόποι προστασίας



Μάθετε τα μέτρα ελέγχου και πρόληψης.

Οι σαλμονέλλες είναι Gram αρνητικά, αερόβια, ασπορογόνα, και κινητά βακτήρια, που κατατάσσονται σε πέντε ομάδες A, B, C, D και Ε. Διακρίνονται τρία κύρια είδη σαλμονελλών, η Salmonella Typhi, Salmonella cholarae suis, και η salmonella Enteritidis. Οι σαλμονέλλες καταστρέφονται σε θερμοκρασία 60 βαθμών Κελσίου σε διάστημα 15-20 λεπτών.

Όσον αφορά τις σαλμονελλώσεις υπάρχουν τρεις γενικοί κλινικοί τύποι:

Εντερικός Πυρετός : Όπως για παράδειγμα ο Τυφοειδής Πυρετός που προκαλείται από την S. Typhi.

Οξεία Εντεροκολίτιδα : Είναι η πιο συχνά εμφανιζόμενη στον άνθρωπο και προκαλείται από τις S.Typhimurium, S. Derby, S. Enteritidis, S. Infantis κ.α.

Σηψαιμικός Τύπος: Χαρακτηρίζεται από μικροβιαιμία και εστιακές βλάβες και προκαλείται κυρίως από την S.Cholarae Suis.

Ο άνθρωπος μολύνεται κυρίως από την κατανάλωση μολυσμένου πόσιμου νερού και τροφίμων. Ο υδροφόρος ορίζοντας μολύνεται όταν υπάρχει ανθυγιεινή αποχέτευση και καταλήγουν σε αυτόν αστικά λύματα μολυσμένα με σαλμονέλλα, όπως σε λίμνες, ποτάμια, και θάλασσες, με αποτέλεσμα να μολύνονται τα οστρακοειδή που ζουν σε υδάτινο περιβάλλον, τα υδρόβια πτηνά, τα ζώα που πίνουν από αυτό το νερό, καθώς και τα αγροτικά προϊόντα που για το πότισμά τους χρησιμοποιείται αυτό το νερό.

Έτσι το ζώο το οποίο θα πιεί από αυτό το νερό θα μολυνθεί, θα νοσήσει, και επομένως θα δώσει μολυσμένο κρέας, και αν είναι γαλακτοπαραγωγό θα δώσει και μολυσμένο γάλα. Με τον ίδιο τρόπο τα πτηνά που θα καταναλώσουν μολυσμένο νερό θα δώσουν και μολυσμένα αυγά και κρέας. Πέρα από τους ανωτέρω μηχανισμούς τα τρόφιμα μπορεί να επιμολυνθούν με σαλμονέλλα από τα κόπρανα τρωκτικών, καθώς και από τα έντομα τα οποία μεταφέρουν μηχανικά το βακτήριο (μύγες).

Η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο γίνεται με άμεση επαφή (εντεροστοματικός κύκλος). Ο πάσχοντας αποβάλλει σαλμονέλλες με τα κόπρανά του, και αν δεν τηρήσει τους κανόνες ατομικής υγιεινής για το σωστό και αναγκαίο πλύσιμο των χεριών μετά τη χρήση του αποχωρητηρίου, με τα μολυσμένα αυτά χέρια θα μολύνει άλλα χέρια δια της χειραψίας, καθώς και άλλα αντικείμενα και τρόφιμα κατά τηνεπαφήμαζί τους (έμμεση επαφή).

Υποδόχα της σαλμονέλλας είναι τα άγρια και τα οικιακά ζώα, όπως τα βοοειδή, τα πουλερικά - πτηνά, οι χοίροι, οι σκύλοι, οι γάτες, και οι χελώνες. Ο χρόνος επώασης της νόσου είναι 10 έως 36 ώρες.

Μέτρα ελέγχου και πρόληψης


Περιοδικός Υγειονομικός Έλεγχος της ύδρευσης, της αποχέτευσης, των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, και των πτηνο - κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων από τις αρμόδιες υγειονομικές αρχές, οι οποίες και θα διαφωτίζουν τον πληθυσμό σχετικά με τους τρόπους πρόληψης της νόσου.

Καλό μαγείρεμα του κρέατος, των πουλερικών και των αυγών.

Δεν καταναλώνουμε ατελώς ψημένα κρέατα, οστρακοειδή, ούτε ωμά ή ραγισμένα ή ακάθαρτα αυγά.
Τηρούμε τους κανόνες υγιεινής που αφορούν τον ορθό χειρισμό και συντήρηση των τροφίμων, τηρώντας τις θερμοκρασίες συντήρησής τους, και τον ξεχωριστό χειρισμό και αποθήκευση των ωμών προϊόντων από τα μαγειρευμένα τρόφιμα.

Σχολαστικός καθαρισμός των πάγκων εργασίας και των σκευών στα οποία χειριστήκαμε ωμά τρόφιμα.
Χρήση διαφορετικών σανίδων κοπής για ωμά και μαγειρευμένα τρόφιμα, οι οποίες καλό θα είναι να έχουν διαφορετικό χρώμα ώστε να μην τις μπερδεύουμε, και σχολαστικός καθαρισμός μετά την χρήση τους.

Οι χειριστές τροφίμων οι οποίοι πάσχουν, θα πρέπει να απομακρύνονται από τα εργασιακά τους καθήκοντα μέχρι την ανάρρωσή τους. (θα πρέπει να υπάρχουν δυο συνεχόμενες αρνητικές καλλιέργειες κοπράνων για σαλμονέλλα, με συλλογή των δειγμάτων σε διάστημα όχι περισσότερο από 24 ώρες το ένα από το άλλο.)

Προστασία των τροφίμων από τα έντομα και τα τρωκτικά, λαμβάνοντας τα κατάλληλα μέτρα εντομοκτονίας και μυοκτονίας.

Διαβάστε περισσότερα...

Από σήμερα 29/8 τα Δελτία Κοινωνικού Τουρισμού από τον ΟΓΑ για το 2011



«ΕΝΑΡΞΗ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΔΕΛΤΙΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΕΚΔΡΟΜΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΡΟΧΗΣ ΒΙΒΛΙΩΝ ΤΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΕΣΤΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ 2011»

Η Διοίκηση του ΟΓΑ ανακοινώνει ότι:

Ολοκληρώθηκε η επεξεργασία των αιτήσεων συμμετοχής για τα Προγράμματα Αγροτικής Εστίας που υποβλήθηκαν στα Κ.Ε.Π. και η διαδικασία κλήρωσης για την ανάδειξη των δικαιούχων που θα συμμετάσχουν στα Προγράμματα Κοινωνικού Τουρισμού - Εκδρομών - 5νθήμερο Εκδρομικό - Επιμορφωτικό νέων αγροτών και δωρεάν παροχής βιβλίων για το έτος 2011.


510.000 ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι του ΟΓΑ καθώς και τα μέλη των οικογενειών τους, θα έχουν τη δυνατότητα να λάβουν Δελτία Κοινωνικού Τουρισμού Εκδρομικού Προγράμματος και δωρεάν παροχής βιβλίων μέσω των Κ.Ε.Π. και να συμμετάσχουν στα Προγράμματα της Αγροτικής Εστίας 2011.

Η διενέργεια κλήρωσης των δικαιούχων των Κοινωνικών Προγραμμάτων ήταν τεχνική - ηλεκτρονική προκειμένου να διαφυλαχθεί απόλυτα η αντικειμενικότητα καθώς η Διοίκηση του Οργανισμού δεν ήθελε να έχει καμία απολύτως συμμετοχή στην επιλογή των δικαιούχων.

Η διαδικασία χορήγησης στους δικαιούχους των Δελτίων Κοινωνικού Τουρισμού Εκδρομικού Προγράμματος και δωρεάν παροχής βιβλίων ξεκινάει την Δευτέρα 29 Αυγούστου 2011 μέσω των Κ.Ε.Π.
Οι κληρωθέντες - δικαιούχοι του Εκδρομικού - Επιμορφωτικού Προγράμματος νέων αγροτών θα λάβουν τα Δελτία τους με συστημένη επιστολή από τον ΟΓΑ.

Το χρονικό διάστημα που θα μπορούν οι δικαιούχοι να κάνουν χρήση των δελτίων κοινωνικού τουρισμού ξεκινά από την παραλαβή τους και διαρκεί μέχρι τις 31-3-2012 των δε δελτίων για τα προγράμματα των εκδρομών και της δωρεάν παροχής βιβλίων μέχρι τις 31-12-2011.

Διαδικασία Παραλαβής Δελτίων Κοινωνικού Τουρισμού (Δ.Κ.Τ.) - Δελτίων Εκδρομικού Προγράμματος (Δ.Τ.Π.) και Δελτίων δωρεάν παροχής βιβλίων.

Οι δικαιούχοι των Προγραμμάτων Κοινωνικού Τουρισμού Εκδρομικού Προγράμματος, και δωρεάν παροχής βιβλίων της «Αγροτικής Εστίας» για το έτος 2011 θα πρέπει να επισκεφθούν τα ΚΕΠ, (όχι απαραίτητα το Κ.Ε.Π. στο οποίο υπέβαλαν αίτηση) ώστε να ενημερωθούν εάν είναι κληρωθέντες των προγραμμάτων και να λάβουν τα Δελτία Κοινωνικού Τουρισμού (Δ.Κ.Τ.) - Δελτία Εκδρομικού Προγράμματος (Δ.Ε.Π.) καθώς και τα Δελτία δωρεάν παροχής βιβλίων.
Οι δικαιούχοι του Προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού θα λάβουν εκτός από το δελτίο Κοινωνικού Τουρισμού και εκπτωτικά κουπόνια.

Οι δικαιούχοι μπορούν να ενημερώνονται από την ιστοσελίδα του ΟΓΑ (www.oga.gr και να βρουν το στο κάτω αριστερά μέρος του site του οργανισμού τον σύνδεσμο που θα τους πάει στην κατάλληλη σελίδα) για τα συμβεβλημένα με τον ΟΓΑ Τουριστικά καταλύματα, Τουριστικά Γραφεία και Βιβλιοπωλεία.


Τα Δελτία Κοινωνικού Τουρισμού Εκδρομικού Προγράμματος και δωρεάν παροχής βιβλίων θα παραλαμβάνονται προσκομίζοντας αντίγραφο της αίτησης συμμετοχής και την αστυνομική τους ταυτότητα ή απόκομμα πληρωμής σύνταξης ή καταβολής εισφορών/ Βιβλιάριο Υγείας και αστυνομική ταυτότητα.
Το φετινό πρόγραμμα της Αγροτικής Εστίας περιλαμβάνει:

  1. Πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού: 8ήμερες δωρεάν διακοπές (7 διανυκτερεύσεις) σε επιλεγμένα τουριστικά καταλύματα όλης της χώρας, που έχουν συμβληθεί με τον ΟΓΑ.
  2. Πρόγραμμα Εκδρομών: 3ήμερες οργανωμένες εκδρομές (2 διανυκτερεύσεις) σε διάφορους προορισμούς της Ελλάδας, που θα διοργανώνονται από συμβεβλημένα από τον ΟΓΑ Τουριστικά Γραφεία.
  3. Εκδρομικό - Επιμορφωτικό νέων αγροτών: διάρκεια 5 ημερών (4 διανυκτερεύσεις) για τους ασφαλισμένους 21-55 ετών που θα έχουν τη δυνατότητα να συνδυάσουν την ψυχαγωγία με εκπαιδευτικές επισκέψεις σε περιοχές της χώρας μας με ιδιαίτερο ενδιαφέρον σε θέματα αγροτικής απασχόλησης (πρότυπα αγροκτήματα, συσκευαστήρια - τυποποιητήρια, οινοποιεία κ.λ.π.).
  4. Πρόγραμμα δωρεάν παροχής βιβλίων: αξίας 20 Ευρώ.

Το δελτίο τύπου θα το βρείτε και εδώ

 ---------------------------------

Πληροφορίες για τα προγράμματα θα βρείτε και στο ακόλουθο θέμα: Προγράμματα Λογαριασμού Αγροτικής Εστίας έτους 2011


 ---------------------------------

Διαβάστε περισσότερα...