Κυριακή 16 Ιουνίου 2013

Εθνικά «πιάτα» γρήγορου φαγητού που πρέπει να δοκιμάσετε


Το σουβλάκι είναι εκτός συναγωνισμού!

Μάθετε τα μερικά φαγητά-σύμβολα κάθε χώρας που πρέπει να δοκιμάσετε.

Πιερόγκι (Pierogi) – Πολωνία



Το φαγητό των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης έχει αρχίσει να τραβάει την προσοχή όλου του πλανήτη όλο και περισσότερο και πώς να μην συμβεί αυτό με υπέροχα φαγητά, όπως τα πιερόγκι. Στην πραγματικότητα, η προέλευση του πιάτου είναι άγνωστη, μιας και αποτελεί φαγητό διάφορων χωρών στην ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, ωστόσο, ειδικά στην Ευρώπη και την Αμερική, η εκδοχή των πιερόγκι της Πολωνίας είναι η πιο δημοφιλής. Τα πιερόγκι είναι ένα είδος ζύμης, που μοιάζει με τα τορτελίνια, που συνήθως βράζονται αρχικά και έπειτα ή ψήνονται ή τηγανίζονται σε βούτυρο με κρεμμύδια τις περισσότερες φορές. Παραδοσιακά επιδέχονται διάφορες γεμίσεις όπως πατάτα, λάχανο τουρσί, κρέας, τυρί ή ακόμα και φρούτα. Τα πιερόγκι σερβίρονται σε ποικίλες μορφές και με διάφορες γεύσεις, αλμυρά, γλυκά ή πικάντικα και θεωρούνται το εθνικό πιάτο της Πολωνίας. Η πολωνική λέξη πιερόγκι είναι πληθυντικού αριθμού, καθώς ο ενικός αριθμός χρησιμοποιείται σπάνια, ίσως γιατί κανείς δεν μπορεί να φάει μόνο ένα.

Σούσι – Ιαπωνία



Ελάχιστοι άνθρωποι πια στον κόσμο δεν έχουν ακούσει ή δεν έχουν δοκιμάσει σούσι. Το κοινό συστατικό που περιλαμβάνεται σε όλα τα διαφορετικά είδη σούσι είναι το ρύζι για σούσι. Η ποικιλία που υπάρχει στο σούσι έγκειται στις διαφορετικές γεμίσεις και τις σος στις οποίες μπορούμε να το βουτήξουμε, τα μπαχαρικά που έχει και την προετοιμασία του. Τα ίδια συστατικά μπορεί να συνδυαστούν είτε με παραδοσιακό είτε με πιο σύγχρονο τρόπο, δημιουργώντας ένα εντελώς διαφορετικό τελικό αποτέλεσμα. Η αυξανόμενη δημοτικότητα του σούσι παγκοσμίως έχει οδηγήσει σε πάρα πολλές διαφορετικές ποικιλίες που μπορεί να βρει κανείς στη Βόρεια Αμερική ή στην Ευρώπη, αλλά σπάνια στην Ιαπωνία. Όλες αυτές οι διαφοροποιημένες μορφές σούσι έχουν δημιουργηθεί για να ταιριάζουν με τον δυτικό τρόπο ζωής και τη δυτική κουζίνα. Προσέξτε, ωστόσο, αν θέλετε να δοκιμάσετε σούσι, αποφύγετε αυτό που περιέχουν ψάρι φούγκου (pufferfish fugu), καθώς μπορεί να προκαλέσει σοβαρή δηλητηρίαση αν δεν έχει προετοιμαστεί σωστά. Σκεφτείτε ότι ο αυτοκράτορας της Ιαπωνίας δεν επιτρέπεται να φάει αυτό το ψάρι, γιατί θεωρείται πολύ ριψοκίνδυνο για αξίωμά του!

Spring rolls– Βιετνάμ/Κίνα



Τα spring rolls είναι ένας γενικός όρος με τον οποίο περιγράφουμε όλα τα τυλιχτά ρολάκια στη δυτική κουζίνα που σερβίρονται ως ορεκτικά. Οι ανατολικές και νοτιοανατολικές εκδοχές των spring rolls έχουν διαφορετικά ονόματα ανάλογα με την προέλευσή τους, τον τρόπο μαγειρέματός τους, το είδος του τυλίγματος και τη γέμισή τους. Τα spring rolls μπορεί να είναι γλυκά ή πικάντικα, ψημένα ή τηγανισμένα. Τα πικάντικα spring rolls περιλαμβάνουν συνήθως λαχανικά, ενώ τα ψημένα spring rolls είναι τις περισσότερες φορές πιο μεγάλα και πιο νόστιμα. Επίσης, ανάλογα το εστιατόριο στο οποίο θα τα γευτείτε, μπορείτε να βρείτε διάφορα είδη γεμίσεων, όπως κρέας και τυρί με λαχανικά, ενώ χρησιμοποιούνται σε πολλά εστιατόρια, όχι απαραίτητα κινέζικα, ως ορεκτικό ή συνοδευτικό.

Μπουρίτο – Αμερική/Μεξικό



Τα μπουρίτο δεν είναι πολύ διαδεδομένα στην Ευρώπη, αλλά είναι από τα πιο διάσημα πιάτα στη Βόρεια και Κεντρική Αμερική. Τα μπουρίτο αποτελούνται από μια τορτίγια σταριού που περιλαμβάνει διάφορες γεμίσεις. Η τορτίγια είναι συνήθως ελαφρά ψημένη ή περασμένη από ατμό για να μαλακώσει και να μπορεί να τυλιχθεί πιο εύκολα. Στο Μεξικό, τις περισσότερες φορές η γέμιση είναι φασόλια ή κρέας, ωστόσο, στην Αμερική υπάρχουν πολλοί και διάφοροι συνδυασμοί για το τι θα περιλαμβάνει το μπουρίτο. Υλικά όπως μεξικανικό ρύζι, φασόλια, μαρούλι, σάλσα, κρέας, αβοκάντο, τυρί και sour cream είναι μερικά από όσα μπορεί να περιλαμβάνει ένα μπουρίτο, ενώ ακόμα και το μέγεθος διαφέρει, καθώς τα αμερικανικά μπουρίτο φαίνεται να είναι πολύ πιο μεγάλα από τα μεξικανικά. Δυστυχώς, στην Ευρώπη τα εστιατόρια όπου μπορεί κανείς να γευτεί αυθεντική μεξικανική κουζίνα είναι λίγα, ωστόσο, με λίγη καλή έρευνα μπορείτε να απολαύσετε τα πραγματικά μεξικανικά πιάτα.

Fish and Chips – Αγγλία



Τα λεγόμενα fish and chips είναι το πιο διαδομένο και δημοφιλές πιάτο της Μεγάλης Βρετανίας, που όμως είναι συχνό φαγητό και στα ταχυφαγεία της Ιρλανδίας, της Αυστραλίας, της Νέας Ζηλανδίας και του Καναδά. Το συγκεκριμένο πιάτο αποτελείται από ψάρι καλοτηγανισμένο σε πολύ λάδι, σερβιρισμένο από τηγανητές πατάτες και γαρνιρισμένο με αλάτι και ξύδι. Στις μέρες μας, το εν λόγω φαγητό είναι το απόλυτο must για όσους επισκέπτονται την Αγγλία, όπου θα το βρείτε σε πολλά μαγαζιά ακόμα και τα ξημερώματα, ύστερα από ξέφρενη διασκέδαση σερβιρισμένο σε κομμάτια εφημερίδας!

Κρουασάν – Γαλλία



Το κρουασάν δεν χρειάζεται πολλές συστάσεις. Είναι εκείνη η μαλακή, αφράτη, βουτυρένια ζύμη που όλοι έχουμε απολαύσει είτε για πρωινό είτε για μεσημεριανό είτε για βραδινό με διάφορες γεμίσεις, αλλά και σκέτο. Μπορεί να το δοκιμάσει κανείς γλυκό αλλά και αλμυρό, ωστόσο, όπως και αν το φάτε, είναι σίγουρα πολύ νόστιμο. Στη μητέρα Γαλλία που το ανέδειξε, το απολαμβάνουν συνήθως σκέτο, χωρίς γέμιση και χωρίς έξτρα βούτυρο. Στην Αμερική, διάφορες γλυκές και αλμυρές γεμίσεις κάνουν το κρουασάν ένα πολύ κοινό φαγητό, ενώ στη Γερμανία και την Ιταλία μπορεί κανείς να το δοκιμάσει σε απίστευτη ποικιλία γεύσεων, γεμισμένο με σοκολάτα ή πραλίνα ως γλυκό που συνοδεύει τον καφέ ή και ως αυτούσιο επιδόρπιο. Εδώ στην Ελλάδα, θα το βρείτε και ως γλυκό, αλλά και με ντομάτα, φέτα, γαλοπούλα, σπανάκι ως ελαφρύ γεύμα ή δεκατιανό. Στην Ιαπωνία, το γλασάρουν με ζάχαρη ή το γεμίζουν με σοκολάτα και το πουλάνε συνήθως σε φούρνους. Όπως και να το φάει κανείς, είναι σίγουρο ότι το κρουασάν είναι πολύ νόστιμο και θεωρείται παγκοσμίως ένα φαγητό που εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο απολαμβάνουν καθημερινά.

Χάμπουργκερ – Προέλευση: Γερμανία, Ανάδειξη: Αμερική



Μπορεί η λέξη χάμπουργκερ να προήλθε από το Αμβούργο, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Γερμανίας και γενικά η ιστορία του να ταξιδεύει πίσω στην Ευρώπη του 15ου αιώνα, ωστόσο, το χάμπουργκερ αναδείχθηκε ως πιάτο στην Αμερική. Φτιάχνεται συνήθως από καλής ποιότητας μοσχάρι που σερβίρεται σε στρογγυλά ψωμάκια με διάφορα συνοδευτικά, όπως ντομάτα, τυρί, κρεμμύδια, πίκλες και διάφορες σάλτσες και είναι το πιο συχνό φαγητό των Αμερικανών στα ταχυφαγεία. Απαραίτητο συμπλήρωμα του πιάτου είναι μια μεγάλη μερίδα πατάτες τηγανητές!

Πίτσα – Ιταλία



Το εθνικό φαγητό της Ιταλίας και αγαπημένο φαγητό πάρα πολλών ανθρώπων στον κόσμο, η πίτσα, δεν θα μπορούσε να μην βρίσκεται στη δεύτερη θέση. Το αστείο της υπόθεσης είναι ότι αν κάποιος θέλει να δοκιμάσει μια πραγματικά καλή πίτσα δεν θα πάει στην Ιταλία, καθώς λέγεται ότι οι πίτσες των Ιταλών είναι πολύ ιδιαίτερες και μακριά από τα γούστα των περισσοτέρων. Αντίθετα, οι Έλληνες και οι Αμερικανοί φημίζονται πλέον για τις καλύτερες πίτσες, αλλά και πάλι όλα αυτά είναι υποκειμενικά, γιατί το γούστο είναι προσωπικό.

Τηγανητές πατάτες – Βέλγιο



Φυσικά στην πρώτη θέση αυτής της λίστας είναι οι τηγανητές πατάτες και δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά. Είναι το συνοδευτικό σε πολλά πιάτα στον κόσμο, είναι κύριο συστατικό σε μερικά άλλα, ωστόσο, από μόνες τους οι τηγανητές πατάτες έχουν τη δική τους πορεία και αξία στις κουζίνες του κόσμου. Ίσως αυτό που δεν ξέρουν οι περισσότεροι είναι ότι προέρχονται από το Βέλγιο κι όχι από τη Γαλλία όπως νομίζουμε λόγω του ονόματος τους στα αγγλικά (French fries). Στη δυτική κουλτούρα οι τηγανητές πατάτες είναι ο βασιλιάς του γρήγορου φαγητού και ένα δημοφιλές και νόστιμο φαγητό στο οποίο ελάχιστοι μπορούν να αντισταθούν, καθώς πολύ λίγοι άνθρωποι στον κόσμο δεν λιγουρεύονται ζεστές και αχνιστές πατάτες τηγανητές όταν τις δουν μπροστά τους.



Διαβάστε περισσότερα...

Η γιορτή του Ροδινιού


Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στις 2 Ιουνίου 2013 από την ΑΜΚΕ Πρωτοβουλία «Κοινόν Δωδεκανησίων» για τρίτη συνεχή χρονιά η γιορτή Ροδινιού στο πλαίσιο του εορτασμού της ημέρας περιβάλλοντος.

Το αγαπημένο μας πάρκο ζωντάνεψε με δραστηριότητες για παιδιά και αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες που οργανώθηκαν και υλοποιήθηκαν από ντόπιους εθελοντές και τη συμμετοχή πλήθους κόσμου.

Το πρωί τα παιδιά διασκέδασαν με νεράιδες και κλόουν, παρακολούθησαν επίδειξη τοξοβολίας και ποδήλατα βουνού, ενώ οι μεγάλοι έμαθαν τη σημαντική ιστορία του πάρκου μέσω της αρχαιολογικής διαδρομής.

Το απόγευμα παραδοσιακοί χοροί, τραγούδια και μουσικές μας θύμισαν την παλιά ατμόσφαιρα του πάρκου.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης έγινε ενημέρωση για την προσπάθεια ίδρυσης ειδικού μη κερδοσκοπικού φορέα με στόχο την προστασία, συντήρηση και ανάδειξη του πάρκου του ΡΟΔΙΝΙΟΥ.



Η ανταπόκριση του κόσμου ήταν ιδιαίτερα θετική αφού ήδη εκδήλωσαν ενδιαφέρον για συμμετοχή πάνω από 50 άτομα. Σε ανακοίνωσή της η πρωτοβουλία «Κοινόν Δωδεκανησίων», αναφέρει τα εξής:

«Ευχαριστούμε όλους όσους συνέβαλαν στην επιτυχία της εκδήλωσης μας και ειδικά το Σύλλογο Γυναικών Κοσκινού, τη Μικτή Χορωδία του Δήμου Ρόδου, την ΕΥΘΥΤΑ Ρόδου, το Σύλλογο Τοξοβολίας Ρόδου και τον Τάκη Μιχαηλίδη, την ΒΑΠ, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, τον Πρόεδρο το Δ.Σ. και το Προσωπικό της Καλλιθέας ΑΕ, τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου Ρόδου, το προσωπικό που εργάζεται στο Ροδίνι και τον Τάσο Γιμούκη, τον Αλέξ. Λουϊζίδη για το τηλεοπτικό σποτ και τον Παλμό FM για το αντίστοιχο ραδιοφωνικό και το Νίκο Μαυροματάκο για την προσφορά του.

Τους καλλιτέχνες Ίριδα Μαυράκη και Γιώργο Πούλο, τους φίλους και υπέροχους τραγουδιστές Καίτη Κούκουρου, Βαγγέλη Κατσογριδάκη, Μανώλη Σπυρίδη, Δημήτρη Ιωσήφ που πάντα είναι κοντά μας. Και όπως πάντα τους Δημήτρη Παρασό και Φίλιππα Λίσγο. Την Καλλιόπη Πεταλά και Τίνα Σταματέλλου από το γραφείο Διαμεσολάβησης της Πρωτοβουλίας».

«Ευχαριστούμε επίσης το Δήμαρχο Ρόδου Στάθη Κουσουρνά , τον Πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Ρόδου και τον βουλευτή Δημήτρη Γάκη για την παρουσία τους και την υποστήριξή τους. Τον σύλλογο ΑΜΕΑ Ρόδου για την βοήθειά του στην παρουσία της αγαπημένης μας Κικής Τσακίρη.

Τέλος ευχαριστούμε τα μέλη της Συντονιστικής Γραμματείας της Πρωτοβουλίας αλλά και όλους μεγάλους και μικρούς φίλους για την αγάπη, βοήθεια και συμπαράσταση στην προσπάθειά μας.

Η ΑΜΚΕ Πρωτοβουλία «Κοινόν Δωδεκανησίων» συνεχίζοντας την προσπάθεια της για την υλοποίηση δημιουργικών προτάσεων στην περιοχή μας με την ευαισθητοποίηση και ενεργό συμμετοχή πολιτών που επιθυμούν να συμβάλουν όπως μπορούν οι ίδιοι στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής μας προχωρά άμεσα σε συνεργασία και με την ομάδα εργασίας στην υλοποίηση της σύστασης της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης – Φορέα που θα διεκδικήσει σε συνεργασία με τους εμπλεκομένους φορείς την ανάδειξη, διατήρηση, αξιοποίηση και αναβίωση του αγαπημένου μας Πάρκου, δίνοντας χώρο, τρόπο και έκφραση σε δημιουργικές ομάδες και ντόπιους καλλιτέχνες και στους συμπολίτες μας».



Διαβάστε περισσότερα...

Πώς προετοιμαζόμαστε για τις φυσικές καταστροφές


Τα βασικότερα πράγματα που θα χρειαστείτε.

Πολλές φορές έχουμε δει στην τηλεόραση φυσικές καταστροφές με βαρύτατο κόστος σε ανθρώπινες ζωές. Είμαστε προετοιμασμένοι όμως σε περίπτωση που, ο μη γένοιτο, συμβεί κάτι παρόμοιο στην πόλη όπου μένουμε; Και είμαστε προετοιμασμένοι να βοηθήσουμε τους άλλους αν αυτό συμβεί; Οι απαντήσεις στις δύο αυτές ερωτήσεις θα πρέπει να είναι θετικές απ’ όλους μας. Τι θα έπρεπε να κάνουμε λοιπόν;

Κατ’ αρχάς, η προετοιμασία είναι παρόμοια για την πλειονότητα των φυσικών καταστροφών. Εύκολα θα μπορούσαμε να καταρτίσουμε μια λίστα 200 αντικειμένων, αλλά ας ξεκινήσουμε με τα πρώτα 5, έχοντας ως δεδομένη την κατοχή ειδών πρώτων βοηθειών και την αντισεισμική κατασκευή του σπιτιού μας.

Ορίστε τα 5 βασικότερα πράγματα που θα χρειαστείτε:

1. Μια εφεδρική στέγη για την οικογένεια, σε περίπτωση που καταστραφεί το σπίτι. Μια σκηνή και υπνόσακοι επαρκούν για τους περισσότερους ανθρώπους και αντέχουν στις περισσότερες καιρικές συνθήκες.

2. Μια μεγάλη φιάλη (περίπου 19 λίτρων) πόσιμου νερού για κάθε ενήλικα ή έφηβο, και μια ίδια φιάλη για κάθε δύο ή τρία παιδιά. Οι μεγάλες αυτές φιάλες έχουν μακρά διάρκεια ζωής χωρίς να χαλούν. Αυτή η ποσότητα νερού θα είναι αρκετή για μια εβδομάδα, πάντα με συνετή διαχείριση.

3. Φαγητά υψηλής περιεκτικότητας σε θερμίδες, έτοιμα προς βρώση χωρίς να χρειάζονται μαγείρεμα. Ιδανικές είναι οι κονσέρβες που περιέχουν γεύματα με πολλές θερμίδες, τα οποία μπορούν να καταναλωθούν και από τη συσκευασία.

4. Χαρτί υγείας, μωρομάντηλα, απολυμαντικά χεριών και εξειδικευμένα προϊόντα βάσει των αναγκών σας. Τα τελευταία μπορεί να είναι οτιδήποτε, από πάνες για μωρά και γυναικολογικά προϊόντα μέχρι καθετήρες. Να έχετε ό,τι μπορεί να χρειαστείτε ως οικογένεια.

5. Είδη πρώτων βοηθειών και η γνώση της χρήσης τους. Μην είστε φειδωλοί με τα χρήματα σε τέτοιες περιπτώσεις. Υπάρχει μεγάλο εύρος πιθανών τραυματισμών. Διατηρείτε τα είδη πρώτων βοηθειών σε ασφαλές σημείο που θα είναι δύσκολο να θαφτεί κάτω από συντρίμμια. Ιδανική τοποθεσία θα ήταν ένα κλειδωμένο γκαράζ ή το πορτμπαγκάζ του αυτοκινήτου σας.

Και να θυμάστε, πάντα προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο και ελπίζουμε για το καλύτερο.



Διαβάστε περισσότερα...

Τα τέταρτα γενέθλιά του γιορτάζει το Μουσείο Ακρόπολης


Εισιτήριο 3 ευρώ την Πέμπτη, 20 Ιουνίου.

Τα τέταρτα γενέθλιά του γιορτάζει την Πέμπτη, 20 Ιουνίου το Μουσείο της Ακρόπολης και ανοίγει τους εκθεσιακούς του χώρους για το κοινό με εισιτήριο στην τιμή των 3 ευρώ.

Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να περιπλανηθούν στους χώρους του Μουσείου, ενώ στις εννέα το βράδυ η Φιλαρμονική Ορχήστρα Πνευστών του Δήμου Αθηναίων θα πλημμυρίσει με μελωδίες των προαύλιο χώρο.



Διαβάστε περισσότερα...

Πιο ρομαντικοί αλλά και πιο άπιστοι οι άνδρες


Η επικοινωνία ο πιο σημαντικός παράγοντας στη σχέση.
Μπορεί να ξεχνούν τις επετείους και να αγοράζουν την τελευταία στιγμή δώρα για την γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου, φαίνεται όμως ότι οι άνδρες είναι περισσότερο ρομαντικοί τις γυναίκες.

Σύμφωνα με μία νέα, παγκόσμια έρευνα, που δημοσιεύεται στο βιβλίο «The Normal Bar» και στην οποία συμμετείχαν 10.000 άτομα από όλο τον κόσμο, το 48% των ανδρών έχουν ερωτευτεί με την πρώτη ματιά, σε αντίθεση με το κατά πολύ χαμηλότερο ποσοστό των γυναικών στο 28%.

Την έρευνα συνυπογράφουν η Pepper Schwartz, καθηγήτρια Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον και ο καθηγητής James Schwartz, διευθυντής του Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο George Mason στη Βιρτζίνια.

Τα ευρήματα της έρευνας έδειξαν πως το 74% των ερωτηθέντων είναι ευτυχισμένοι στη σχέση τους, ενώ το 66% πιστεύουν πως έχουν βρει το άλλο τους μισό.

Όπως σχολιάζει η Daily mail, ίσως το πιο ενδιαφέρον αλλά και ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι παρότι μόλις ένα 15% απάντησε παραδέχθηκε ότι είχε στο παρελθόν έχει απατήσει τον σύντροφό του/της, ενώ στο ερώτημα «έχετε κάνει σεξ εκτός της σχέσης σας» το ποσοστό των καταφατικών απαντήσεων εκτοξεύτηκαν στο 33% για τους άνδρες και στο 19% για τις γυναίκες.

Ο πιο σημαντικός παράγοντας όλων, πάντως, τον οποίο επικαλέστηκαν όλα τα ζευγάρια που δήλωσαν ευτυχισμένα στη σχέση τους, είναι η επικοινωνία.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κερατσίνι: Απάνθρωπο εργασιακό γκέτο με τη σφραγίδα του δήμου


Εργαζόμενοι με ειδικές ανάγκες πετάχτηκαν σ' ένα χώρο και αφέθηκαν να «σαπίσουν» εκεί.

Ενα απάνθρωπο εργασιακό γκέτο έχει δημιουργήσει η δημοτική αρχή του δημάρχου Λ. Τζανή (στηρίχτηκε από ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΔΗΜΑΡ, ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ) στο Δήμο Κερατσινίου σε βάρος 42 εργαζόμενων ΑΜΕΑ επειδή διεκδίκησαν τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας τους και τα δεδουλευμένα τους! Αυτό διαπιστώθηκε από παρέμβαση που έγινε χτες το πρωί από τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) με επικεφαλής τον Χάρη Χουρδάκη και αντιπροσωπείες από τον Ενιαίο Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων ΑΜΕΑ Αττικής και Νήσων, το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, τη γραμματεία ΠΑΜΕ του Πειραιά κ.ά.

Πρόκειται για εργαζόμενους της δημοτικής επιχείρησης του δήμου που πριν από δύο και τρία χρόνια προσλήφθηκαν με πρόγραμμα του ΟΑΕΔ. Επειδή ο δήμος δεν έχει ασφαλιστική ενημερότητα, ο ΟΑΕΔ δεν καταβάλλει τα αντίστοιχα ποσά για τη μισθοδοσία τους και οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι εδώ και 17 μήνες και όχι μόνο αυτό. Οταν προσέφυγαν στα δικαστήρια για να πάρουν τους μισθούς τους και να υπερασπίσουν τις θέσεις εργασίας τους, η δημοτική αρχή τους τιμώρησε. Τους παρόπλισε, χωρίς αντικείμενο εργασίας, σε ένα επικίνδυνο εργασιακό χώρο, ο οποίος δε διαθέτει ούτε τους στοιχειώδεις όρους υγιεινής και ασφάλειας, εγκυμονώντας κινδύνους για την ίδια τη σωματική ακεραιότητα των εργαζομένων!

Το μεγαλύτερο μέρος των 42 εργαζομένων είναι υποχρεωμένοι να βρίσκονται σε μία αίθουσα στον τρίτο όροφο του Πολιτικού Κέντρου του Δήμου και οι υπόλοιποι στο ισόγειο. Το ασανσέρ του κτιρίου είναι χαλασμένο επί τρεις μήνες, η σκάλα δε διαθέτει προστατευτικό κάγκελο και όλα αυτά όταν οι περισσότεροι αντιμετωπίζουν κινητικά προβλήματα! Οι περισσότεροι εργαζόμενοι δεν έχουν πρόσβαση ούτε σε τουαλέτα! Μάλιστα ένας εργαζόμενος με αναπηρία τον Απρίλη του 2012 έπεσε από αυτή τη σκάλα, υπέστη πολλαπλά κατάγματα και ακόμα βασανίζεται από το εργατικό ατύχημα.

Από την αντιπροσωπεία της ΣΕΑΑΝ και τους φορείς ζητήθηκε συνάντηση με τον πρόεδρο της δημοτικής επιχείρησης όμως ο ίδιος έφυγε. Οι φορείς έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας στο γραφείο δημάρχου ο οποίος απουσίαζε.

«Ντροπή και αίσχος» χαρακτηρίζει αυτήν την κατάσταση σε δελτίο Τύπου η ΣΕΑΑΝ και τονίζεται ότι στη διάρκεια συζήτησης με τους εργαζόμενους κατέληξαν ότι αν μέχρι σήμερα δεν λειτουργήσει το ασανσέρ θα γίνει νέα παρέμβαση το γραφείο δημάρχου. Τη Δευτέρα στις 12 το μεσημέρι θα γίνει συγκέντρωση στο δημαρχείο, απαιτώντας να μεταφερθούν όλοι οι εργαζόμενοι σε χώρους εργασίας που θα έχουν συγκεκριμένο αντικείμενο και θα πληρούν τους όρους υγιεινής και ασφάλειας, να μονιμοποιηθούν όλοι οι εργαζόμενοι του δήμου, ΑΜΕΑ και μη, να μη γίνει καμία απόλυση.

Η ΣΕΑΑΝ τονίζει ότι «Η δημοτική αρχή του Κερατσινίου και οι δυνάμεις που τη στηρίζουν, είναι μηχανισμός επιβολής αυτής της πολιτικής». Καλεί εργαζόμενους, ΑΜΕΑ, γονείς να υπερασπίσουν το δικαίωμα στη μόνιμη σταθερή δουλειά με όρους αξιοπρέπειας.

Ανάλογη ανακοίνωση εξέδωσε και το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής.



Διαβάστε περισσότερα...

Κοινωνικός τουρισμός: Δικαιούχοι και δικαιολογητικά


Μέσω του συστήματος «voucher-επιταγής» που θα ενσωματώνει την αξία των διανυκτερεύσεων και των άλλων παροχών στα ξενοδοχεία και τα άλλα τουριστικά καταλύματα, θα εφαρμοσθεί από τον ΟΑΕΔ το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού για 100.000 εργαζόμενους, άνεργους και ΑΜΕΑ.

Το εν λόγω σύστημα προβλέπεται στο σχέδιο της απόφασης που τέθηκε προς έγκριση στο Δ.Σ. του ΟΑΕΔ παρουσία του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση.

Με βάση την απόφαση οι ενδιαφερόμενοι θα κληθούν, ύστερα από δημόσια πρόσκληση, να υποβάλλουν υποχρεωτικά ηλεκτρονικά τις αιτήσεις τους για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα.

Το κουπόνι-επιταγή θα έχει τη μορφή ενός ηλεκτρονικού μοναδικού κωδικού αριθμού που θα δημιουργείται αυτόματα από το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα του ΟΑΕΔ.

Οι ενδιαφερόμενοι θα υποχρεούνται, ωστόσο, να προσκομίζουν στον ΟΑΕΔ τα δικαιολογητικά για την απόδειξη των κριτηρίων επιλογής, ενώ η επιλογή θα γίνεται «αυτόματα» με βάση σύστημα μοριοδότησης που θα στηρίζεται σε ειδικά κριτήρια, τα οποία μεταξύ άλλων θα είναι το ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα κατά περίπτωση, ο αριθμός των ανήλικων τέκνων, ο χρόνος ανεργίας και ο αριθμός των ημερών ασφάλισης την τελευταία τριετία. Σημειώνεται ότι διπλάσια μόρια θα λαμβάνουν τα ΑΜΕΑ.

Η αίτηση θα επέχει θέσει υπεύθυνης δήλωσης, ενώ σε τυχόν ανακριβείς αιτήσεις θα επιβάλλονται ποινικές και διοικητικές κυρώσεις καθώς και τον αποκλεισμό δικαιούχων και ιδιοκτητών καταλυμάτων από το πρόγραμμα για 3 - 5 χρόνια.

Οι δικαιούχοι

-Εργαζόμενοι με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου που είχαν το προηγούμενο έτος τουλάχιστον 50 ημέρες ασφάλισης.

-Άνεργοι που έχουν επιδοτηθεί για τουλάχιστον 2 μήνες (50 ημερήσια επιδόματα).

-Άνεργοι εγγεγραμμένοι στα ειδικά μητρώα ανέργων ΑΜΕΑ του ΟΑΕΔ με ποσοστό αναπηρίας πάνω από 67%.



Πηγή: http://www.newsbomb.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Θεσσαλονίκη: Παραδόθηκε η παιδική χαρά στην πλατεία Μηνά Πατρικίου


Παραδόθηκε σήμερα μία ακόμη παιδική χαρά, στην 5η Δημοτική Κοινότητα της Θεσσαλονίκης, καθώς ολοκληρώθηκαν οι εργασίες ανακατασκευής, επισκευής και συντήρησής της. Η συγκεκριμένη παιδική χαρά βρίσκεται στο χώρο της πλατείας Μηνά Πατρικίου, στη συμβολή των οδών Κρήτης, Γρηγορίου Ε’ και Καθηγητού Παπαδάκη. Η πλατεία έχει κυκλικό σχήμα, με κίνηση αυτοκινήτων περιμετρικά και ακτινωτές διελεύσεις πεζών προς το κέντρο της. Ένα τμήμα της περιφράσσεται ώστε να αποτελέσει πιστοποιημένη παιδική χαρά. Για λόγους ασφαλείας η είσοδος της παιδικής χαράς βρίσκεται στην πλατεία και όχι στην περίμετρό της όπου κινούνται αυτοκίνητα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του δήμου, επιλέχθηκε ένα σύνθετο παιχνίδι με δύο τσουλήθρες, ενώ τοποθετήθηκαν τέσσερις κούνιες και μια πρωτότυπη κούνια – «φωλιά». Τοποθετήθηκε περίφραξη η οποία κατά το μεγαλύτερο τμήμα της ακολουθεί την υφιστάμενη διαμόρφωση της πλατείας, ενώ η παλιά βρύση αντικαταστάθηκε με νέα διπλής όψης, ώστε να γίνεται χρήση και από το πάρκο και από το εσωτερικό της παιδικής χαράς.

«Στο Τεχνικό Πρόγραμμα και στον Προϋπολογισμό του δήμου Θεσσαλονίκης του έτους 2012-2013 περιλαμβάνεται η ανακατασκευή 28 παιδικών χαρών», σημείωσε ο αντιδήμαρχος Αστικού Περιβάλλοντος, Ανδρέας Κουράκης τονίζοντας ότι πρωταρχικός στόχος είναι η υγιεινή και η ασφάλεια των παιδιών αλλά και η εξασφάλιση του πιστοποιητικού καταλληλότητας που προβλέπεται από τη νομοθεσία. Επιπλέον πρόσθεσε: «Οι παιδικές χαρές που έχουν παραδοθεί ανακατασκευασμένες και με όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές λειτουργίας, ποιοτικών χαρακτηριστικών και αισθητικής ανέρχονται σε είκοσι, ενώ οι υπόλοιπες οκτώ θα παραδοθούν σταδιακά για χρήση εντός του 2013 σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα».



Στην ανακατασκευή της συγκεκριμένης παιδικής χαράς έχουν ληφθεί υπόψη οι αρχές σχεδιασμού για την προσβασιμότητα των ΑμεΑ. Για την επίστρωση του ελαστικού δαπέδου επιλέχθηκαν ελαστικές πλάκες σε πράσινο χρώμα, ενώ επανατοποθετήθηκαν δύο φωτιστικά που η θέση τους αποτελούσε εμπόδιο για την κίνηση των παιδιών. Επίσης ανακατασκευάστηκε το δίκτυο ηλεκτροφωτισμού και τοποθετήθηκε ένα επιπλέον συμβατικό φωτιστικό και πρόκειται άμεσα να τοποθετηθούν επιπλέον δύο φωτοβολταϊκά φωτιστικά, που θα έχουν και εκπαιδευτικό χαρακτήρα, ενώ προβλέπεται να τοποθετηθεί επιπλέον εξοπλισμός όπως παγκάκια και κάδοι ανακύκλωσης.

«Ο σχεδιασμός πέρα των άλλων έχει εκπαιδευτικό χαρακτήρα και στοχεύει στην εξοικείωση των παιδιών με την έννοια του σεβασμού προς το περιβάλλον, με την εφαρμογή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας - φωτοβολταϊκών φωτιστικών και εφαρμογής της ανακύκλωσης», κατέληξε ο κ. Κουράκης.


Διαβάστε περισσότερα...

Δύο ακόμη ράμπες ΑμεΑ στον δήμο Φαιστού


Σε δύο ακόμα σημεία των παραλιακών οικισμών της Μεσαράς, Καλαμάκι και Μάταλα αντίστοιχα, στήθηκαν φέτος, για πρώτη φορά ράμπες για την πρόσβαση των ΑμεΑ στη θάλασσα. Να υπενθυμίσουμε, ότι την προηγούμενη χρονιά με πρωτοβουλία του Συλλόγου ΑμεΑ Γονέων και Φίλων Νότιας Κρήτης "ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ" και την συνδρομή του Δήμου Φαιστού, καθώς και Εθελοντών, στήθηκε και λειτούργησε η ράμπα στον Κόκκινο Πύργο.

Με ιδιαίτερη ικανοποίηση η Δημοτική Αρχή, παρουσία της Δημάρχου Φαιστού και Αντιδημάρχων πραγματοποίησε φέτος, για πρώτη φορά, την εγκατάσταση στις ειδικές ράμπες πρόσβασης των ΑμεΑ στη θάλασσα, σε κεντρικά σημεία των δυο αυτών παραλιών. Να σημειωθεί ότι η δαπάνη για το συγκεκριμένο έργο κάλυψε ο Δήμος Φαιστού, ενώ στην τοποθέτηση συνεργάστηκαν εθελοντές καθώς και μέλη του Συλλόγου ΑμεΑ Γονέων και Φίλων Νότιας Κρήτης "ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ" με πρώτο το συντοπίτη μας Μανόλη Στεφανουδάκη, Παραολυμπιονική, ο οποίος είχε και την πρωτοβουλία της κίνησης αυτής.


Δύο ακόμη ράμπες ΑμεΑ στον δήμο Φαιστού (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ)

Η Δήμαρχος κ. Πετρακογιώργη, παραβρέθηκε στην διαδικασία τοποθέτησης, δήλωσε την ικανοποίηση της που η έναρξη της καλοκαιρινής περιόδου θα βρει τις πιο πολυσύχναστες παραλίες του Δήμου Φαιστού προσβάσιμες για όλους τους πολίτες, ανεξαιρέτως. Η Δημοτική Αρχή με στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών κινείται καθημερινά προς αυτή την κατεύθυνση, συνεχίζοντας το έργο της. Ιδιαίτερα για τα ΑμεΑ, όπου για πρώτη φορά φέτος διοργανώθηκαν ειδικά μαθήματα γυμναστικής στο στάδιο των Μοιρών, έρχεται τώρα να προστεθεί η παραπάνω ενέργεια, η οποία θα κάνει ευκολότερη πλέον την πρόσβαση δημοτών και επισκεπτών με κινητικά προβλήματα στις παραλίες του Δήμου.



Διαβάστε περισσότερα...

Το κατασκηνωτικό πρόγραμμα «Κατασκηνώσεις ΑμεΑ 2013»


Το κατασκηνωτικό πρόγραμμα του Δήμου Θεσσαλονίκης με τίτλο: «Κατασκηνώσεις ΑμεΑ 2013» για το χρονικό διάστημα από 23 Αυγούστου έως και 6 Σεπτεμβρίου 2013, εγκρίθηκε, ομόφωνα χθες, από το Δημοτικό Συμβούλιο κατά τη διάρκεια της 10ης τακτικής συνεδρίασης του.

Το πρόγραμμα, με συνολική δαπάνη το ποσό των 39.270 ευρώ, αφορά τη μίσθωση κατασκηνωτικών εγκαταστάσεων σε χώρους πιστοποιημένους για την φιλοξενία ΑμεΑ και συγκεκριμένα για τη διαμονή πενήντα ενός ατόμων με αναπηρίες επί δεκαπέντε ημέρες (14 διανυκτερεύσεις), σε κατασκηνωτικούς χώρους των νομών Χαλκιδικής, ή Πιερίας, ή Θεσσαλονίκης, ή Καβάλας.

«Επειδή η οικονομική αδυναμία δεν πρέπει να στερεί την δυνατότητα συμμετοχής των παιδιών σε κατασκηνώσεις, προχωρούμε στην εκπόνηση του παραπάνω προγράμματος με στόχο τη στήριξη των παιδιών ΑμεΑ, σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία» ανέφερε η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης Καλυψώ Γούλα.

Οι θέσεις φιλοξενίας θα καλυφθούν –πρωτίστως- από άτομα ΑμεΑ που ανήκουν σε άπορες οικογένειες, με καθαρά εισοδηματικά κριτήρια και με τόπο κατοικίας τους τον Δήμο Θεσσαλονίκης. Σε περίπτωση μη κάλυψης του αριθμού των φιλοξενουμένων, δίνεται η δυνατότητα συμπλήρωσης τους, με τη συμμετοχή και άλλων ατόμων που οι οικογένειές τους διαμένουν μόνιμα στο Δήμο Θεσσαλονίκης.

Το κριτήριο της οικονομικής αδυναμίας αποδεικνύεται με την προσκόμιση και κατάθεση των εγγράφων Ε1 και Ε9 του οικονομικού έτους 2012 και η μόνιμη κατοικία των οικογενειών με την κατάθεση σχετικής απόδειξης πληρωμής Δ.Ε.Η ή Ε.Υ.Α.Θ.



Πηγή: http://www.gothess.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΕΙΑ»: Πρώτος στα 100μ. ο Αριστοτέλης Μαρίνος


Ο Αριστοτέλης Μαρίνος το Σάββατο 1/6/2013 συμμετέχοντας στο Διεθνές meeting «Παπαφλέσσεια» που διεξάγεται στην Καλαμάτα στο αγώνισμα των 100μ. κατηγορία Τ38 ΑμεΑ σαν ειδική ενότητα ήρθε πρώτος με επίδοση 12.18 στα 100μ.
Ο Μαρίνος πέρασε με επιτυχία από το Διεθνές meeting «Παπαφλέσσεια» δείχνοντας ότι είναι σε καλή κατάσταση ενόψει του φετινού του στόχου που είναι το όριο του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος στη Γαλλία που θα γίνει το καλοκαίρι. Το meeting είναι πολύ υψηλού επιπέδου αφού είναι από τα τρία κορυφαία στην Ελλάδα ενώ μεταδόθηκε απευθείας από την ΕΤ1.



Διαβάστε περισσότερα...

Αλλαγές στο έντυπο Ε1, Ο.Ε για το 2013


Σημαντικές αλλαγές έχουν επέλθει στο φετινό έντυπο της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων. Οι αλλαγές αυτές αφορούν τόσο τον τρόπο δήλωσης εισοδημάτων όσο και συγκεκριμένες μεταβολές βάσει τις οποίες οι φορολογούμενοι διακρίνονται μεταξύ τους πχ. «μισθωτοί» εργαζόμενοι με μπλοκάκι ή όχι.

Αναλυτικά οι αλλαγές ανά πίνακα είναι:

πίνακας 1

Κατά τη διαδικασία επιβεβαίωσης των στοιχείων του πίνακα αυτού, είναι υποχρεωτική η συμπλήρωση του πεδίου της ημερομηνίας γέννησης του φορολογούμενου. Αν το σύστημα δεν τη δέχεται ως σωστή, πρέπει να μεταβείτε στο μητρώο της Δ.Ο.Υ. σας για να επικαιροποιήσετε την εικόνα σας.

πίνακας 2, κωδικοί 019-020:

Οι φορολογούμενοι καλούνται να απαντήσουν θετικά ή αρνητικά στην ερώτηση αν είναι επιτηδευματίες οι οποίοι φορολογούνται με βάση τις διατάξεις του άρθρου 45 του Κ.Φ.Ε. Ουσιαστικά ζητείται να απαντήσουν αν εργάζονται ως μισθωτοί με «μπλοκάκι». Σε αυτήν την κατηγορία ανήκουν οι εργαζόμενοι με Απόδειξη Παροχής Υπηρεσιών οι οποίοι έχουν μέχρι τρεις εργοδότες και έγγραφη σύμβαση. Μπορούν επίσης να έχουν και περισσότερους από τρεις εργοδότες αρκεί το 75% των εσόδων τους να προέρχεται από τον έναν. Εφόσον απαντήσουν θετικά, θα πληρώσουν τέλος επιτηδεύματος ύψους 500 ευρώ αντί για 650 ευρώ που ισχύει για τους υπόλοιπους επιτηδευματίες.

πίνακας 2, κωδικοί 027-028:

Ασκείτε εμπορική επιχείρηση και γεννηθήκατε μέχρι την 31/12/1950;

Οι φορολογούμενοι της παραπάνω κατηγορίας, δηλαδή όσοι ασκούν εμπορική επιχείρηση και είναι 62 ετών και άνω, απαλλάσσονται από το τέλος επιτηδεύματος.

πίνακας 2, κωδικός 617 – ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ:

Από φέτος το Ε9 έτους 2013 υποβάλλεται αυτοτελώς, ανεξάρτητα από το έντυπο Ε1, αποκλειστικά μέσω διαδικτύου, με προθεσμία υποβολής την 30η Ιουνίου 2013.

Επίσης όσοι έχουν στην κατοχή τους χωράφια κλπ εκτός σχεδίου, υποχρεούνται μέχρι 30.6.2013 να ελέγξουν την περιουσιακή τους κατάσταση όπως αυτή εμφανίζεται στην ιστοσελίδα της Γ.Γ.Π.Σ., να συμπληρώσουν, διαγράψουν, τροποποιήσουν τις εν λόγω εγγραφές και οριστικοποιήσουν αυτές.

πίνακας 2, κωδικοί 913 και 914:

Ο φορολογούμενος απαντά στο ερώτημα αν έχει αναπηρία σε ποσοστό 80% «ακριβώς», ούτως ώστε τα εισοδήματα του αυτά να μην υπολογιστούν στην ειδική εισφορά αλληλεγγύης.

πίνακας 4Ε, κωδικοί 177-178:

Οι φορολογούμενοι καλούνται να συμπληρώσουν στους κωδικούς αυτούς, το ακαθάριστο εισόδημα από ενοικίαση κατοικιών επιφάνειας έως 300 τ.μ., αποθηκών και θέσεων στάθμευσης. Στο ποσό του εισοδήματος που θα δηλωθεί σε αυτούς τους κωδικούς επιβάλλεται συμπληρωματικός φόρος 1,5% επί των μισθωμάτων.

Να σημειωθεί ότι υπάρχουν ήδη και οι κωδικοί 175-176 στους οποίους θα πρέπει να αναγραφεί το εισόδημα από ενοικίαση κατοικιών άνω των 300 τ.μ. και εμπορικές – επαγγελματικές μισθώσεις. Στο ποσό του εισοδήματος που θα δηλωθεί σε αυτούς τους κωδικούς επιβάλλεται συμπληρωματικός φόρος 3% επί των μισθωμάτων.

πίνακας 5, κωδικοί 204, 205 και 206:

Στους κωδικούς αυτούς οι φορολογούμενοι θα αναγράψουν τους αριθμούς παροχής ηλεκτρικού ρεύματος της Δ.Ε.Η. της κύριας, της πρώτης δευτερεύουσας και της δεύτερης δευτερεύουσας κατοικίας τους.

Στην περίπτωση που στο ακίνητο δεν υπάρχει μετρητής κατανάλωσης για να ηλεκτροδοτείται θα συμπληρώσετε 999999999.

Ο κωδικός για την αναγραφή του αριθμού παροχής της κύριας κατοικίας έχει προστεθεί από την περσινή φορολογική δήλωση. Τα στοιχεία της παροχής αναγράφονται προκειμένου να προχωρήσει η Γ.Γ.Π.Σ. σε διασταυρώσεις για τον εντοπισμό των ιδιοκτητών ακινήτων, που δεν πληρώνουν το Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε. ή το Ε.Ε.Τ.Α.

πίνακας 5, κωδικοί 844 και 845:

Καθιερώνονται νέοι κωδικοί 844 και 845 στους οποίους οι φορολογούμενοι που έχουν στην κατοχή τους σκάφη αναψυχής καλούνται να δηλώσουν τον Α.Φ.Μ. του κύριου ή του κατόχου του σκάφους. Πέρυσι στη δήλωση ο φορολογούμενος σημείωνε μόνο το όνομα του σκάφους και όχι τον Α.Φ.Μ. του ιδιοκτήτη.

πίνακας 7, κωδικοί 037-038 και 039-040:

Στους κωδικούς 037-038 οι φορολογούμενοι θα πρέπει να αναγράψουν το ποσό της δαπάνης που πραγματοποίησαν για την αποκατάσταση ακινήτων (των οποίων είναι κύριοι ή ενοικιαστές) που βρίσκονται στον ιστορικό κέντρο της Αθήνας, περιοχές «Γεράνι» και «Μεταξουργείο» και στους κωδικούς 039-040 την δαπάνη για την αποκατάσταση διατηρητέων κτιρίων στις ίδιες περιοχές.

πίνακας 8, κωδικοί 333-334:

Στους κωδικούς αυτούς οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι θα πρέπει να αναγράψουν το ποσό της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης που τους παρακρατήθηκε κατά τη διάρκεια του έτους 2012 (και αναγράφεται στην βεβαίωση αποδοχών ή συντάξεων), προκειμένου να συμψηφισθεί κατά την εκκαθάριση της δήλωσης με το ποσό της εισφοράς που τους αναλογεί.

πίνακας 9:

Οι φορολογούμενοι θα πρέπει φέτος να αναγράψουν και τον Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (Α.Μ.Κ.Α.) των προστατευόμενων τέκνων τους. Η αναγραφή γίνεται προκειμένου να πραγματοποιηθούν διασταυρώσεις με τα στοιχεία παροχών που δίνει το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Έτσι θα διαπιστωθεί αν πράγματι είναι προστατευόμενα μέλη και οι γονείς τους επικαλούνται νόμιμα το πρόσθετο αφορολόγητο όριο των τέκνων.



Διαβάστε περισσότερα...

Πώς δηλώνονται τα εισοδήματα - Τεκμήρια, ειδικά εισοδήματα - Τι γίνεται με τους ΑμεΑ


Απαντήσεις σε πολυάριθμα ερωτήματα αναφορικά με τον τρόπο δήλωσης των εισοδημάτων, όπως είναι τα αναδρομικά ποσά από προηγούμενες φορολογικές χρήσεις περιλαμβάνει η σημερινή ενότητα αποριών για τη συμπλήρωση της φετινής φορολογικής δήλωσης. Η σημερινή ενότητα έχει χωριστεί σε δυο υποομάδες και απαντά ο ειδικευμένος λογιστής φοροτεχνικός κ. Λεωνίδας Σακελλαρίου.

Τεκμήρια, ειδικά εισοδήματα

Φέτος δεν επήλθαν αλλαγές στα τεκμήρια. Ωστόσο αρκετοί φορολογούμενοι ρώτησαν για αυτά καθώς και για τη δήλωση ειδικών εισοδημάτων όπως είναι η αποζημίωση δικαστικού αντιπροσώπου.


Είμαι δικηγόρος και εισέπραξα αποζημίωση ως δικαστικός αντιπρόσωπος για τις εκλογές του 2012. Αυτή την αποζημίωση που και πως θα τη δηλώσω;

Το μεικτό εισόδημα θα δηλωθεί κανονικά στον κωδικό 507, ενώ το ποσό της παρακράτησης 20% στον κωδικό 605.

Νοικιάζω ένα χωράφι (3000 στρέμματα) σε κάποιον γεωργό στα Φάρσαλα έναντι 500,00 το έτος. Το δηλώνω ή όχι στο Ε2 ή μόνο στο Ε1;

Θα πρέπει να το αναφέρετε κανονικά στο έντυπο Ε2 καθώς και στον αντίστοιχο κωδικό του Ε1 (101).

Το επίδομα του ΟΑΕΔ πρέπει να αναφερθεί στον κωδικό 659-660;

Το επίδομα του ΟΑΕΔ δηλώνεται στον κωδικό 661 – 662, και είναι καλό να δηλωθεί για την κάλυψη τεκμηρίων, αλλά προσοχή στον κωδικό γιατί αν μπει στον 659-660 θα συμπεριληφθεί στο ποσό που υπολογίζεται η έκτακτη εισφορά.

Σε ποιο κωδικό στην φορολογική δήλωση αναγράφω το μη καταβαλλόμενο ποσό έτους 2012 από την επιχείρηση που εργάζομαι;

Το μη καταβεβλημένο ποσό δεν δηλώνεται κάπου, θα δηλωθεί όταν εισπραχτεί σε μεταγενέστερο έτος. Προσοχή όμως στο ποσό του φόρου που θα δηλωθεί, θα πρέπει να αφορά μόνο το καταβληθέν-δηλούμενο ποσό.

Η επιστροφή κεφαλαίου από εισηγμένη στο ΧΑ πρέπει να δηλωθεί; Αν ναι, σε ποιόν κωδικό;

Τα ποσά αυτά δεν δηλώνονται στην φορολογική δήλωση, δεν έχουν τα εννοιολογικά χαρακτηριστικά του εισοδήματος, ούτε μπορούν να χρησιμοποιηθούν για κάλυψη τεκμηρίων. Αποτελούν ποσό υπενδεδυμένο κεφάλαιο που επιστέφεται.

Το παιδί μας το 2012 είχε «μπλοκάκι» και είχε δηλώσει επαγγελματική έδρα την κατοικία μας. Στο Ε3 τι θα δηλώσει ως έδρα και δαπάνη ως ενοίκιο; Εμείς ως γονείς θα δηλώσουμε εισόδημα από ιδιοκατοίκηση στο Ε2 και στο Ε1;

Εάν του είχατε παραχωρήσει ένα χώρο για την έδρα, το παιδί δεν έχει κάποια δαπάνη να δηλώσει καθότι είναι δωρεάν παραχωρούμενη. Εσείς στην δικιά σας δήλωση θα πρέπει να δηλώσετε ένα τεκμαρτό ενοίκιο για την παραχώρηση τόσο στο Ε2 όσο και στο Ε1.

Τον Μάρτιο του 2013 έφερα πίσω τα χρήματα μου από το εξωτερικό. Θα δηλώσω ότι έχω χρήματα στην αλλοδαπή ή όχι, δεδομένου ότι αφορά στοιχεία μέχρι 31-12-2012;

Καλό θα ήταν να δηλωθεί εφόσον 31/12/2012 υπήρχαν στο εξωτερικό.

Είμαι χήρος, πατέρας 3 τέκνων. Υποβάλλω χωριστή δήλωση για μένα και τα παιδιά μου (10, 16, 20 ετών-φοιτήτρια). Έτσι δεν φαίνονται ως προστατευόμενα τέκνα στην ατομική μου δήλωση. Με βάση αυτά τα δεδομένα θα μπορώ να πάρω το οικογενειακό επίδομα των 500 ευρώ για κάθε παιδί ή μήπως θα πρέπει να τα αναγράψω σαν προστατευόμενα τέκνα στην δική μου δήλωση, συνυπολογίζοντας το ατομικό τους εισόδημα στο δικό μου; Σημειώστε ότι το ατομικό τους εισόδημα είναι περίπου 2.600 ευρώ για το καθένα και προέρχεται από την σύνταξη που παίρνουν από την θανούσα μητέρα. Παράλληλα το δικό μου είναι 17.500€ από μισθούς και 2880€ από ενοίκια. 2) Οι τυχόν τόκοι μπορούν να δηλωθούν όλοι στη δήλωση των παιδιών (διότι είναι συνδικαιούχοι στους καταθετικούς λογαριασμούς) έτσι ώστε να πέσουμε στο αφορολόγητο λόγω χαμηλού εισοδήματος και όχι να προστεθούν στην δίκη μου για να με ανεβάσουν κλιμάκιο εισοδήματος, όπου η εισφορά αλληλεγγύης είναι μεγαλύτερη;

Τα πρόσωπα που βαρύνουν τον φορολογούμενο θεωρούνται:
α. αυτά που συνοικούν με αυτόν
β. το ετήσιο εισόδημά τους να μην υπερβαίνει τα 2.900,00.
Ως εκ τούτου μπορούν να δηλωθούν ως προστατευόμενα μέλη. Όσο αφορά τους τόκους θα πρέπει να δηλωθούν όλοι στην ατομική σας δήλωση και να μην επιμεριστούν στα τέκνα (ώστε το ατομικό τους εισόδημα να μην περάσει το 2.900,00).

Φορολογούμενος έλαβε εντός του 2012 στεγαστικό δάνειο για επισκευή α΄ κατοικίας, ύψους 50.000 ευρώ. Τελικά η επισκευή κόστισε 40.000 (τιμολόγιο παροχής υπηρεσιών του μηχανικού που ανέλαβε το έργο) και οι 10.000 περίσσεψαν. α) Οι τόκοι του δανείου αυτού δεν εκπίπτουν, μια και πρόκειται για επισκευή και όχι αγορά α΄ κατοικίας, σωστά; β) Το δάνειο των 50.000 θα δηλωθεί στον κωδικό 781; Θα δηλωθεί ολόκληρο το ποσό των 50.000, ή μόνο οι 10.000 που περίσσεψαν στον συγκεκριμένο κωδικό; γ) Η δαπάνη των 40.000 μπαίνει στον 049; Πρέπει να δηλωθεί και σε κάποιον άλλο χωριστό κωδικό; Σε περίπτωση που μπαίνει στον 049, μπορώ να πετάξω όλες τις άλλες αποδείξεις που έχω μαζέψει μια και είμαι καλυμμένος από το ένα αυτό τιμολόγιο, σωστά;

Το δάνειο θα πρέπει να δηλωθεί ολόκληρο 50.000,00 στον 781-782, ενώ το ποσό τον τοκοχρεωλυτικών δόσεων που πληρώθηκαν μέσα στο 2012 στον 727-728. Οι τόκοι σωστά αναφέρεται ότι δεν εκπίπτουν. Ενώ οι δαπάνες επισκευής μπορούν να συμπεριληφθούν στον 049.

Αν υπάρχει ένα ποσό στην κάρτα αποδείξεων, που έχω ενεργοποιήσει και δηλώσει στο taxisnet, λαμβάνεται υπόψη για τον κωδ. 049; Θα πρέπει να δηλώσω τη διαφορά ποσό υποχρέωσης - ποσόκάρτας ή όλο το ποσό υποχρέωσης;

Στο ποσό του 049 θα πρέπει να αναφέρετε τη διαφορά από το πόσο που πρέπει να έχετε ως αποδείξεις και αυτό που υπάρχει στην κάρτα αποδείξεων. Το ποσό της κάρτας θα εμφανίζεται αυτόματα κατά την εκκαθάριση στον κωδ. 341

Η εφορία κάνει ελέγχους και ανοίγει τραπεζικούς λογαριασμούς. Πχ. φορολογούμενος με εισοδήματα 40.000,00 το 2012 και τεκμήρια διαβίωσης 30.000,00 το 2012 υπ. 10.000,00 ο φορολογούμενος όμως έχει αποταμιεύσει 20.000,00 διότι τα τεκμήρια διαβίωσης είναι υπερβολικά. Άρα η αύξηση της καθαρής θέσης είναι 20.000,00 και όχι 10.000,00 βάσει τεκμηρίων. Πως μπορεί να δικαιολογήσει την διαφορά σε κάποιο μελλοντικό έλεγχο;

Δεν μπορεί να απαντηθεί έτσι απλά το ερώτημα. Θέλουμε και άλλα δεδομένα.

Ήθελα να σας θέσω τα εξής ερωτήματα: 1ον το τεκμήριο για το σπίτι που νοικιάζω με βαρύνει το ίδιο σα να ήταν ιδιόκτητο ή έχει λιγότερο τεκμήριο; 2ον αν το εισόδημα μου από μισθοδοσία είναι μικρότερο από τα τεκμήρια μου αλλά αν προσθέσω και τους τόκους που θα δηλώσω το συνολικό εισόδημα μου υπερβαίνει τα τεκμήρια, τότε για τι ποσό θα φορολογηθώ, για το φορολογητέο εισόδημα ή για τα τεκμήρια;

Το τεκμήριο για το σπίτι βαρύνει αυτόν που διαμένει (αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης) και όχι τον ιδιοκτήτη. Εάν το συνολικό δηλωθέν εισόδημα, φορολογητέο (μισθοδοσία) και αυτοτελώς φορολογούμενο (τόκοι) είναι μεγαλύτερο του συνόλου των τεκμηρίων, τότε θα φορολογηθείτε μόνο στο φορολογητέο εισόδημα της μισθοδοσίας σας.

Είμαι συνταξιούχος της ΔΕΗ. Κάθε μήνα του 2012 πλήρωνα 210 εισφορά αλληλεγγύης δηλ.12χ210=2520. Στο εκκαθαριστικό που μου ήρθε τώρα αναφέρεται ότι έχω κρατήσεις αλληλεγγύης 441 ευρώ. Μήπως μπορείτε να με φωτίσετε;

Θέλουμε πιο πολλά δεδομένα.

Είμαι μηχανικός, μισθωτός (εθνική τράπεζα - τεχνική υπηρεσία) και παράλληλα διατηρώ την ιδιότητα ελευθέρου επαγγελματία μηχανικού (δηλαδή βιβλία εφορίας β΄ κατηγορίας). Κατά την χρήση του 2012 δεν πραγματοποιήθηκε καμία συναλλαγή ελευθέρου επαγγελματία (μηδενική δραστηριότητα). Στη δήλωση οικ. έτους 2013, και στον κωδικό 019, τί πρέπει να βάλω;

Ο συγκεκριμένος κωδικός 019 δεν αφορά την δική σας περίπτωση. Είναι για αυτούς που εργάζονται ως μισθωτοί με μπλοκάκι. Εσείς θα πρέπει να δηλώσετε κανονικά τα μισθωτά σας εισοδήματα άλλα και να υποβάλλετε Ε3 μηδενικό για το ελεύθερο επάγγελμα και να επιβαρυνθείτε με τέλος επιτηδεύματος.

Ο σύζυγός μου δηλώνει ελάχιστο εισόδημα (γύρω στα 1.000 ευρώ) και εγώ δηλώνω 30.000 ευρώ. Ο γιος μας πηγαίνει σε ιδιωτικό σχολείο και τα δίδακτρα τα πληρώνω εγώ και παίρνω τις αποδείξεις στο όνομά μου. Στην φορολογική δήλωση πρέπει να δηλώσω τα χρήματα που πληρώνω για δίδακτρα σχολείου αλλά δεν υπάρχει διαφορετικός κωδικός για τον σύζυγό μου. Αν τα δηλώσω στον σύζυγό μου, δεν θα έχει πρόβλημα αυτός που δεν δηλώνει εισόδημα ως τεκμήριο κλπ. Η φορολογική μας δήλωση είναι κοινή.

Τα τεκμήρια θεωρούνται οικογενειακά και καλύπτονται από το άθροισμα των εισοδημάτων σας.

Όταν κάποιος έχει πάρει πιστοποίηση αναπηρίας στις 20/12/2012 θα το βάλει στο έτος 2012;

Ναι. Θα το δηλώσετε κανονικά συνυποβάλλοντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά της αναπηρίας.

Θα ήθελα να μάθω τι θα πληρώσω σύμφωνα με τα κατωτέρω περιουσιακά στοιχεία: 1 διαμέρισμα στην Καλλιθέα 93 μ2 έτος κατασκευής 1978, 5 διαμερίσματα 80 μ2 έκαστο έτος κατασκευής 1993 και 2002 στην Αίγινα εντός οικισμού, ένα οικόπεδο στην ίδια περιοχή 1753 μ2. Συνολικές αποδοχές. 65.000 ευρώ από εργασία μου ως πλοίαρχος εμπορικού ναυτικού. Επίσης θα ήθελα να με ενημερώνετε τι αποδείξεις θα πρέπει να συγκεντρώσουμε.

Τα στοιχεία είναι ελλιπή. Πρέπει να ξέρουμε σε ποια κατοικία ζει, ποια νοικιάζει κτλ.

Τι πρέπει να κάνω αν δεν εμφανίζεται αυτόματα η μοτοσυκλέτα που αγόρασα το 2012;

Η μοτοσυκλέτα δεν εμφανίζεται στον πίνακα με τα ΙΧ γιατί δεν αποτελεί τεκμήριο διαβίωσης. Θα πρέπει απλά να αναφέρετε το ποσό αγοράς της στον κωδικό 719-720 το οποίο και αποτελεί τεκμήριο.

Όταν ένα προστατευόμενο τέκνο συνάψει γάμο, ποιός οφείλει να το δηλώσει; Ο γονέας ή ο σύζυγος; Έχει σημασία ο χρόνος τέλεσης του γάμου μέσα στο έτος;

Δεν έχει σημασία ο χρόνος, ο γονέας απλά δεν θα το συμπεριλάβει στα προστατευόμενα μέλη. Το τέκνο που παντρεύτηκε θα πρέπει να κάνει κοινή δήλωση με τον σύζυγο του.

Θα ήθελα να με ενημερώσετε σε ποιους κωδικούς δηλώνουμε την υποτροφία απόδοσης από ελληνικό μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών και το φόρο που παρακρατήθηκε.

Το σύνολο της υποτροφίας θα δηλωθεί στον κωδ. 507-508, ενώ ο φόρος που παρακρατήθηκε στον 605-606 εάν προκύπτει ότι δίνεται από ΝΠΙΔ. Εάν δίνεται από ΝΟΔΔ ή ΕΛΚΕ τότε απαλλάσσεται του φόρου και δηλώνεται στον 659-660.

Έχω κάποιο ασφαλιστικό συνταξιοδοτικό πρόγραμμα στο οποίο υπάρχουν τριμηνιαίες καταβολές.

Τα χρήματα αυτά πρέπει να προστεθούν στο εισόδημα από κινητές αξίες

Το επίδομα που χορηγεί η πρόνοια για αναπηρία >67% 1. σε ποιό κωδικό θα δηλωθεί; 2. Σε ποια αιτία, από αυτές που εμφανίζονται στον πίνακα κατά την υποβολή της ηλεκτρονικής δήλωσης, πρέπει να καταχωρηθεί; 3. Το ποσό του επιδόματος που είναι 626 € το δίμηνο δηλ. 626 χ 6 = 3.756 € ετησίως, πρέπει να δηλωθεί στη δήλωση του γονέα εάν το ενήλικο τέκνο εμφανίζεται ως προστατευόμενο μέλος;

Τα προνομιακά επιδόματα απαλλάσσονται κατά κύριο λόγο από τον φόρο. Οπότε και θα δηλωθούν στον 659-660. Εφόσον λαμβάνεται από προστατευόμενο τέκνο καλό θα ήταν να συμπεριληφθεί στην δήλωση του γονέα.

Είμαι μισθωτός. η εταιρία στην οποία εργάζομαι μου έδωσε βεβαίωση αποδοχών όπου έχει προσθέσει στο εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες και το ποσό εξαγοράς ασφαλιστικού συμβολαίου που έκανα στο τέλος του προηγούμενου έτους (Δεκέμβριος 2012). Εάν δηλωθεί το σύνολο θα επιβαρυνθώ με τον οριακό φορολογικό συντελεστή (στην περίπτωση μου είναι 45% πλέον εισφοράς αλληλεγγύης 4%)) για το ποσό που αντιστοιχεί στο ασφαλιστικό συμβόλαιο. Ερώτηση: πως πρέπει να αντιμετωπισθεί το θέμα; Μπορώ να τα καταχωρήσω ξεχωριστά το εισόδημα από τις μισθωτές υπηρεσίες και το έσοδο από την εξαγορά του συμβολαίου; Εάν ναι, σε ποιό κωδικό και τί φορολογικό συντελεστή έχει το έσοδο από το ασφαλιστήριο συμβόλαιο; Να ληφθεί υπόψη ότι η εταιρεία δεν μπορεί να προβεί σε καμία διόρθωση της βεβαίωσης αποδοχών.

Το ποσό που προκύπτει από την εξαγορά δεν θεωρείται εισόδημα από μισθωτές εργασίες, φορολογείται αυτοτελώς και θα αναγραφεί στον κωδικό 659-660. Θα πρέπει όμως να εμφανίζεται διακριτά στην βεβαίωση.

Η προκαταβολή φόρου που πληρώσαμε την προηγούμενη χρήση, θα εμφανίζεται στο ηλεκτρονικό έντυπο της φορολογικής δήλωσης; Εάν δεν εμφανίζεται ποιες ενέργειες θα πρέπει να γίνουν από μέρους μας;

Η προκαταβολή θα εμφανίζεται αυτόματα στον κωδ. 901. Εάν υπάρχει κάποιο πρόβλημα θα πρέπει να επικοινωνήσετε με την ΔΟΥ.

Έλαβα αμοιβή από επιχείρηση χωρίς να εκδώσω δελτίο παροχής υπηρεσιών. Επ΄ αυτής είχα παρακράτηση 20% για φόρο πλέον 3,6% για χαρτόσημο. Ήθελα να μάθω σε ποιον κωδικό της Ε1 θα καταχωρήσω την αμοιβή και σε ποιον τον φόρο.

Εφόσον δεν είστε ελεύθερος επαγγελματίας, την συγκεκριμένη αμοιβή με βάση την βεβαίωση που έχετε από την επιχείρηση θα την βάλετε στον κωδ. 507 και τον αντίστοιχο φόρο 20% στον 605.

Σχετικά με τις αποδείξεις στον κωδικό 049 θα αναγραφεί το σύνολο, δηλαδή και οι φυσικές αποδείξεις καθώς και αυτές μέσω κάρτας αποδείξεων που εμφανίζονται στον πίνακα 10;

Στον κωδικό 049 θα βάλετε τις φυσικές αποδείξεις εκτός της κάρτας. Θα υπολογιστούν όλες μαζί και με αυτές της κάρτας κατά την εκκαθάριση.

Σας παρακαλώ θέλω μια διευκρίνιση για την αναγραφή στον κωδ.333, του ποσού που πλήρωσα για την αλληλεγγύη. Θα αναφέρω το ποσό που αναφέρεται στο περσυνό εκκαθαριστικό ως "ποσό εισφοράς";

Στον κωδικό 333 θα αναγραφεί το ποσό της εισφοράς αλληλεγγύης όπως προκύπτει από την βεβαίωση αποδοχών σας. Το ποσό του εκκαθαριστικού αφορά την προηγούμενη χρήση και όχι αύτη για την οποία υποβάλλουμε δήλωση εισοδήματος.

Απέκτησα δύο τέκνα την 31/12/12. Πρέπει να επισκεφθώ το μητρώο της ΔΟΥ ή μπορώ να δηλώσω την μεταβολή ηλεκτρονικά;

Θα δηλωθούν απλά στην φορολογική δήλωση στον πίνακα των προσώπων που βαρύνουν τον φορολογούμενο.

Έχω εισπράξει το 2012 αποζημίωση 5.560 ευρώ από ασφαλιστική εταιρεία λόγω ατυχήματος αυτοκινήτου (μικτή ασφάλεια). Το συγκεκριμένο ποσό δηλώνεται στον κωδικό 781 του πίνακα 6; αι Αν ναι υπάρχει περίπτωση να υπολογιστεί πάνω σε αυτό φόρος αλληλεγγύης;

Πρέπει να ξέρουμε τι ακριβώς αφορά η ασφάλεια και το ποσό.

Το έσοδο που αποκτάται από πώληση ακινήτου σε ποιό κωδικό γράφεται, και εάν υπάγεται στην εισφορά αλληλεγγύης;

Αναγράφετε στον κωδ. 781-782 και δεν υπάγεται στην εισφορά αλληλεγγύης.

Οι βεβαιώσεις αποδοχών των συνταξιούχων του δημοσίου και του ΤΣΑΥ, θα σταλούν ταχυδρομικά και πότε;

Δεν το γνωρίζουμε ακόμη.

Στο Ε1 στον πινάκα 1, για το ναι, οι οδηγίες γράφουν να σημειώσουμε επάνω στο ναι. Το Ε1 όμως δεν το παίρνει. Μήπως πρέπει να τσεκάρουμε δίπλα στο τετραγωνίδιο;

Ναι, στην ηλεκτρονική υποβολή κλικάρουμε δίπλα στο τετραγωνάκι δίπλα στην αντίστοιχη επιλογή που θέλουμε.

Είμαι καρκινοπαθής με ποσοστό αναπηρίας 80%, τι πρέπει να προσέξω στη δήλωσή μου για το 2012; Δικαιούμαι κάποια φοροαπαλλαγή;

Θα πρέπει να προσέξετε ώστε να τσεκάρετε "ναι" στον κωδικό 001 πίνακας 3 ώστε να λάβετε το αυξημένο αφορολόγητο.

Είμαι δημόσιος υπάλληλος σε ΝΠΔΔ. Το Δεκέμβριο του 2012 έλαβα αναδρομικές αποδοχές μετά από δικαστική απόφαση για τα έτη 2006-2012. Η υπηρεσία μου μού έχει δώσει μία βεβαίωση αποδοχών στην οποία αναγράφονται οι αποδοχές του 2012 και χωριστά οι αναδρομικές αποδοχές, ενώ ως αποδοχές για το 2012 παρουσιάζει το άθροισμά τους. Κατά τη γνώμη σας με συμφέρει αυτό; Σημειώνω ότι το σύνολο των αναδρομικών αποδοχών είναι υψηλότερο από τις κανονικές μου αποδοχές για το 2012. Έχω ακούσει ότι κανονικά θα έπρεπε να μου δώσει για τις αναδρομικές αποδοχές ξεχωριστές βεβαιώσεις με τα αναδρομικά για κάθε έτος από το 2006 ως το 2011 και κατόπιν εγώ οφείλω να κάνω συμπληρωματικές δηλώσεις. Σε ποιο νόμο προβλέπεται αυτό; Γιατί η υπηρεσία μου ισχυρίζεται ότι καλώς μου έχει δώσει μία μόνο βεβαίωση αποδοχών.

Καλώς σας δόθηκε μία βεβαίωση φέτος. Δικαιούστε ή να τις δηλώσετε φέτος μειωμένες κατά 20%, ή με συμπληρωματικές δηλώσεις στα αντίστοιχα προηγούμενα έτη. Για το τι σας συμφέρει πρέπει να έχουμε τα δεδομένα των εκκαθαρίσεων όλων των ετών.

Καθηγητής ΑΕΙ με μπλοκάκι για ερευνητικά προγράμματα. Το 2012 μηδενικά έσοδα από προγράμματα (αποστολή μηδενικής δήλωσης ΦΠΑ κάθε τρίμηνο). ερώτηση: υποχρεούμαι ή όχι στην συμπλήρωση του Ε3 στην φετινή δήλωση;

Εφόσον υπάγεστε στο ΦΠΑ, θα έπρεπε να υποβάλετε μηδενικές περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ, μηδενική εκκαθαριστική δήλωση ΦΠΑ καθώς και με την δήλωση να υποβάλετε μηδενικό Ε3.

Τα δυο ανήλικα τέκνα μου υποβάλουν φορολογική δήλωση από είσπραξη ενοικίων 3960 κ 3600 ετησίως αντίστοιχα. Θα πρέπει να υποβάλλουν το αναλογούν ποσό αποδείξεων; β] να δηλώσουν, ως συνδικαιούχοι με τους γονείς, το ποσό των τόκων που τους αναλογεί;

Εφόσον υποβάλλουν δήλωση θα βάλουν και τις αναλογούσες αποδείξεις. Εάν θα δηλωθούν οι τόκοι από τα τέκνα, μπορούν και ναι και όχι. Είναι επιλογή δικού σας χειρισμού.

Για τα εργόσημα θα χορηγηθούν βεβαιώσεις από το ΙΚΑ σε εργοδότες και εργαζόμενους; Αν όχι τι θα δηλωθεί από τους εργαζόμενους και που; Οι κρατήσεις 20% θα δηλωθούν από τους εργαζόμενους; Οι εργοδότες μπορούν να τα δηλώσουν ως οικογενειακές δαπάνες ή είναι τεκμήρια;

Για το εισόδημα από εργόσημα θα πρέπει να λάβουν βεβαίωση από το ΙΚΑ τόσο οι εργαζόμενοι, όσο και οι εργοδότες για την δαπάνη που έκαναν. Το εισόδημα για τους εργαζόμενους θα δηλωθεί ως εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες, ενώ για τους εργοδότες θα αποτελεί τεκμήριο.

Τα παιδιά μου φοιτούν σε ιδιωτικό σχολείο, τα δίδακτρα κληρώνονται από την μητέρα μου και οι αποδείξεις εκδίδονται στο δικό της ΑΦΜ. Θα δηλώσει λοιπόν εκείνη τα δίδακτρα στη δήλωσή της. Υπάρχει κάποιο πρόβλημα σε αυτό;

Υπάρχει πρόβλημα διότι τα τέκνα δεν είναι πρόσωπα που βαρύνουν την μητέρα σας.

Θέλω να ρωτήσω αν η εξαγορά ασφαλιστηρίου συμβολαίου ζωής πρέπει να δηλωθεί στο Ε1;

Το ποσό που προκύπτει από την εξαγορά φορολογείται αυτοτελώς και θα αναγραφεί στον κωδικό 659-660.

Αγόρασα αμάξι αξίας 16.000 ευρώ. Το ποσό όταν το δηλώσω στην φορολογική μου δήλωση θα θεωρηθεί ως τεκμήριο διαβίωσης; Θα συνυπολογισθεί στα ετήσια έξοδα μου; Γενικώς πως θα εκτιμηθεί από την εφορία;

Το ποσό της αγοράς θα μπει στον κωδικό 719, καθώς και θα πρέπει να συμπληρωθεί ο πίνακας 5.1γ για να προκύψει το ετήσιο ποσό του τεκμηρίου διαβίωσης για το αυτοκίνητο. Εάν το ποσό των συνολικών τεκμηρίων δεν καλύπτεται από το ετήσιο εισόδημα, ή από πιθανή ανάλωση κεφαλαίου. Θα φορολογηθείτε στο ποσό των τεκμηρίων και όχι στο ποσό του δηλωθέντος εισοδήματος σας.

Είμαι συνταξιούχος του ΙΚΑ και στο τριμηνιαίο σημείωμα συντάξεων μου αναφέρεται ότι γίνονται κρατήσεις για «έναντι ειδ. εισφ. αλληλ» καθώς και «εισφορά αλληλεγγύης». Παρακαλώ θα ήθελα να με ενημερώσετε αν στον κωδικό 333 του πίνακα 8 πρέπει να μπει μόνο το ποσόν της «εισφοράς αλληλεγγύης» ή το άθροισμα «εισφορά αλληλεγγύης» και «έναντι ειδ. εισφ. αλληλ». σας ευχαριστώ πολύ.

Δεν προκύπτει το ποσό από το τριμηνιαίο. Θα πρέπει να εκτυπώσετε από το διαδίκτυο την ετήσια βεβαίωση αποδοχών του ΙΚΑ και το ποσό που θα αναφέρετε σε αυτήν ως εισφορά αλληλεγγύης θα γραφτεί στον κωδ. 333.

Ελεύθερος επαγγελματίας που δηλώνει ζημιές και φορολογείται με τα τεκμήρια είναι υποχρεωτικό να αναγράψει στο Ε1 τις ασφαλιστικές εισφορές που κατέβαλε και να τις καλύψει και αυτές με ανάλωση κεφαλαίου ή όχι;

Θα τις αναγράψει για να επωφεληθεί του ποσοστού 10% που αφαιρείται από τον φόρο.

Έχω εισόδημα από την Ιταλία, όπου και δούλεψα 5 μήνες συνολικά μέσα στο 2012. Έχω βεβαίωση αποδοχών και παρακρατημένων φόρων (μεταφρασμένη στα ελληνικά). Σε ποιους κωδικούς πρέπει να αναγραφούν στο Ε1. Έχω κάποια άλλη υποχρέωση;

Το εισόδημα θα πρέπει να δηλωθεί στον κωδικό 389-390, και θα πρέπει να εξεταστεί η Σ.Α.Δ.Φ. με την Ιταλία ώστε να δηλωθεί και ο φόρος στον κωδικό 651-652.

Στον υπολογισμό του 25% του εισοδήματος για τις αποδείξεις δαπανών για εξασφάλιση του αφορολογήτου ορίου (έντυπο Ε1, κωδ. 049) περιλαμβάνονται και τα εισοδήματα που απαλλάσσονται από φόρο ή φορολογούνται με ειδικό τρόπο;

Είναι το 25% του εισοδήματος που δηλώνετε και φορολογείται με τις γενικές διατάξεις και όχι των εισοδημάτων που απαλλάσσονται.

Παράδειγμα: για εισόδημα από μισθό 24.000€ και από (αφορολόγητο) εφάπαξ 8.000€ και από τόκους 4.000€ χρειάζεται να συγκεντρώσω αποδείξεις για το ποσό των 6.000€ (25% των 24.000) ή για το ποσό των 9.000€ (25% του αθροίσματος των 24.000+8.000+4.000);

Το ποσό των € 6.000,00.

Διδάσκω αγγλικά σε χωριό κάτω των 500 κατοίκων και γι΄ αυτό απαλλάσσομαι από την καταβολή τέλους επιτηδεύματος. Όμως δεν υπάρχει κωδικός στο έντυπο της δήλωσης που να τον "τσεκάρω" και να απαλλαχθώ (δοκίμασα με τον κωδικό 028 αλλά δεν προχωράει -προφανώς λόγω της ηλικίας μου-γενν.1973), αλλά πρέπει να πληρώσω πρώτα και μετά από 3-4 μήνες να καταθέσω τροποποιητική και να γίνει επανεκκαθάριση της δήλωσης για να μου επιστραφούν γύρω στα... Χριστούγεννα τα αχρεωστήτως καταβληθέντα! μπορείτε να με βοηθήσετε να γλυτώσω την άκρως ταπεινωτική διαδικασία;

Δεν γνωρίζουμε ακόμη την διαδικασία.

Όταν χρησιμοποιείται αναλωθέν κεφ. προηγούμενων ετών για την κάλυψή τους (κωδ. 787) οφείλεται έκτακτη εισφορά π.χ. τεκμήρια=14.000, πραγματικά/δηλωθέντα εισοδήματα 2012 10.000, αναλωθέν κεφάλαιο. 4.000. θα υπολογιστεί έκτακτη εισφορά για τα 2.000;

Εφόσον καλυφθούν τα τεκμήρια θα φορολογηθείτε στις 10.000 και δεν θα υπολογισθεί έκτακτη εισφορά.

Ισχύει η αυτόματη κάλυψη ατομικού τεκμηρίου (που δεν καλύπτεται από ατομικά πραγματικά/δηλωθέντα εισοδήματα) από οικογενειακά εισοδήματα (στην περίπτωση συζύγων). π.χ. τεκμήρια ι= 14.000, τεκμήρια ιι=11.000 (όπου ι και ιι σύζυγοι). Αν δηλωθέν εισόδημα 2012 του ι=10.000 και του ιι=25.000 θα υπολογιστεί έκτακτη εισφορά για τον ι επί του τεκμαρτού ή θα καλυφθεί από το οικογενειακό εισόδημα; Αν δεν οφείλεται για τον ι έκτακτη εισφορά, αυτό θα γίνει αυτόματα μέσω taxis ή θα χρειαστεί αίτηση εκ των απαιτείται θετική απάντηση στους κωδικούς 029-030 όταν πρόκειται για κινητές αξίες αλλοδαπής προέλευσης η θεματοφυλακή των οποίων γίνεται από ελληνική τράπεζα στην Ελλάδα;

Εφόσον με το οικογενειακό καλύπτονται τα τεκμήρια ο κάθε σύζυγος θα φορολογηθεί για το εισόδημα του (14.000 και 11.000 αντίστοιχα) άρα για τον ι θα υπολογιστεί και έκτακτη εισφορά. Καλό θα ήταν να συμπληρωθεί και ο κωδικός 029-030 που αναφέρεται.

Στους κωδικούς 723-724 και 781-782 καταγράφονται και ποσά που διατέθησαν για την αγορά (723-724) ή αντίστοιχα εισπράχτηκαν από την πώληση (781-782) κινητών αξιών (μετοχές, ομόλογα, μερίδια αμοιβαίων κ.λπ.); υστέρων στην εφορία;

Πρέπει να διευκρινιστεί αν είναι μετοχές, ομόλογα, αμοιβαία κτλ.

Το 2012 έδωσα 10.000 ως προκαταβολή για την αγορά αυτοκινήτου. το αυτοκίνητο το παρέλαβα και το εξόφλησα το 2013. Στην δήλωση το 2012 πρέπει να δηλώσω τις 10.000 και αν ναι σε πιο κωδικό.

Θα το αναφέρετε στον κωδικό 719-720.

Ζευγάρι συνταξιούχων ΙΚΑ κάνουν κοινή δήλωση με κλειδάριθμο που έχει βγάλει ο σύζυγος. Χρειάζεται να βγάλει και η σύζυγος κλειδάριθμο;

Όχι.

Είμαι μισθωτός ασφαλισμένος στο ΙΚΑ (απαλλαγή ΟΑΕΕ) και έχω μπλοκάκι ατομικής επιχείρησης (δεύτερη έναρξη) αρχομένης από Ιούνιο του 2012. Είχα παλαιότερα μπλοκάκι (1η φορά) από 2007 Φεβρουάριο έως και Ιανουάριο 2010. Θα ήθελα να με ενημερώσετε αν θα πληρώσω το 650αρι ή όχι στην εκκαθάριση της δήλωσής μου.

Λογικά θα πρέπει το taxis να το υπολογίσει στην εκκαθάριση της δήλωσης.

Η εισφορά αλληλεγγύης στους κωδικούς 333-334 του πίνακα 8 αφορά το ποσό που αναφέρεται στο εκκαθαριστικό του 2012;

Όχι, αφορά το ποσό που αναγράφεται στην βεβαίωση αποδοχών σας (εάν είστε μισθωτός).

Ο σύζυγός μου μετά από 4 χρόνια, του βγήκε η επικουρική σύνταξη (ΤΕΥΕΚ). Τα χρήματα θα μπουν στην σύνταξη του Ιουνίου 2013. Πως πρέπει να δηλώσουμε τα χρήματα αυτά (επειδή αφορούν 4 έτη); Όλα μαζί στην δήλωση του 2014 ή με τροποποιητικές για κάθε χρόνο ξεχωριστά; Τι μας συμφέρει;

Θα τα δηλώσετε όταν πάρετε την βεβαίωση από το ΤΕΥΕΚ που θα τα αναφέρει, είτε όλα μαζί στο έτος που αναφέρονται στην βεβαίωση είτε αναδρομικά στα έτη που αφορούν. Για το τι σας συμφέρει πρέπει να έχουμε όλα τα δεδομένα των δηλώσεων.

Συνταξιούχος της ΔΕΗ έχει όφελος από παροχή ηλεκτρικής ενέργειας με μειωμένο τιμολόγιο, το οποίο αποτελεί εισόδημα υποκείμενο σε φόρο εισοδήματος. Σε ποιο κωδικό της φορολογικής δήλωσης θα συμπληρωθεί;

Λογικά θα πρέπει να σας το αναφέρει η ΔΕΗ στην βεβαίωση εισοδήματος που λαμβάνετε.

Μπορείτε να μου πείτε πως υπολογίζεται το τεκμαρτό ποσό ενοικίου σε διαμερίσματα με δωρεάν παραχώρηση σε τρίτο;

Θέλουμε δεδομένα διαμερίσματος.

Είμαι συνταξιούχος της ΔΕΗ και για πρώτη φορά υποχρεούμεθα να δηλώσουμε στο Ε1 το ποσόν παροχής σε είδος που θεωρείται φορολογητέο εισόδημα από το ειδικό τιμολόγιο προσωπικού, ύστερα από γνωμοδότηση του ν.σ.κ.αρ.140/12 εγκύκλιο υποικ/πολ 1184/12.πρόκειται ουσιαστικά για τη διαφορά μεταξύ κανονικού τιμολογίου ηλ. ενέργειας και τιμολογίου προσωπικού. παρακαλώ να μου γνωστοποιήσετε σε ποιό κωδικό θα πρέπει να δηλωθεί στο Ε1;

Λογικά θα πρέπει να σας το αναφέρει η ΔΕΗ στην βεβαίωση εισοδήματος που λαμβάνετε.

Πότε θα συμπληρώσουμε το έντυπο Α21;

Μην βιάζεστε, όταν ανοίξει μαζί με την δήλωση.

Εργάζομαι σε πολυεθνική εταιρεία. Κάθε μήνα έχω ορίσει να μου κρατείται από τον μισθό μου ένα ποσό για την αγορά μετοχών της εταιρείας που εργάζομαι. Οι αγορές των μετοχών πραγματοποιούνται 2 φορές τον χρόνο και οι νέες μετοχές προστίθενται στο χαρτοφυλάκιο μου. Η εταιρεία είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο της Αυστραλίας. Οι αγορές γίνονται από το 2006 και δεν έχω πουλήσει ακόμη. Κάθε χρόνο μου κατατίθεται το μέρισμα των μετοχών μου. Είμαι υποχρεωμένος να δηλώσω τις μετοχές αυτές που διακατέχω δεδομένου ότι δεν έχω προβεί σε καμία πώληση, και αν ναι, τι και σε ποιον κωδικό; Η ίδια ερώτηση αφορά και τα μερίσματα που λαμβάνω κάθε χρόνο.

Οι μετοχές δεν δηλώνονται στην δήλωση, τα μερίσματα που λαμβάνετε αναγράφονται στους κωδικούς 659-660.

Κάτοικος Ελλάδος παίρνει σύνταξη αναπηρίας από Αυστραλία μέσω τραπέζης. πως φορολογείται στην Ελλάδα και σε ποιους κωδικούς μπαίνει στον 659 ή στα εισοδήματα;

Εφόσον είναι εισόδημα από σύνταξη αλλοδαπής θα πρέπει να δηλωθεί στον 389-390 και να φορολογηθεί, πάντα βέβαια υπό την αίρεση της εξέταση της Σ.Α.Δ.Φ. εάν υπάρχει.

Η ανάλωση κεφαλαίου προηγούμενων ετών για τυχόν κάλυψη τεκμηρίων μπορεί να παρέλθει και τα 10 έτη και αν "ναι" επιβαρύνεται με ποσοστό μείωσης;

Μπορεί να υπερβεί τα δέκα έτη αρκεί να είναι συνεχόμενα.

Έγινε αλλαγή με τον νόμο 4110/2013 που επιβάλλει φορολόγηση με 15% , σε εισπράξεις ποσών (το 2013 και μετά) από ασφαλιστήρια συμβόλαια, στα πλαίσια ομαδικών ασφαλιστικών προγραμμάτων. Αυτές οι εισπράξεις για μέχρι και το 2012 δεν θεωρούνταν εισόδημα, δεν υπόκειντο σε φορολόγηση και δεν δηλώνονταν ή δηλώνονταν προαιρετικά μαζί με εισπράξεις από πώληση περιουσιακών στοιχείων κλπ. Η βεβαίωση της ασφαλιστικής ανέφερε και αναφέρει: «το άνω ποσό αποτελεί ασφάλισμα, το οποίο καταβλήθηκε με τη μορφή μηνιαίας προσόδου σε εκτέλεση του υπ αριθμόν... ομαδικού ασφαλιστηρίου διαχειρίσεως συνταξιοδοτικών παροχών...» είναι υποχρεωτική η δήλωσή τους φέτος; (το 2014 θα είναι).

Θα δηλωθούν στους κωδικούς 659-660 το ποσό του υπερτιμήματος που προκύπτει από την εξαγορά και όχι το ποσό που αφορά την επιστροφή των ασφαλιστικών εισφορών.

Από τα μισά του 2012, τα πεθερικά μου κατοικούν μαζί μας στην ίδια κατοικία. πως θα πρέπει να απεικονιστεί αυτό στη δική μας, αλλά και στη δική τους φορολογική δήλωση;

Εσείς θα πρέπει να τους αναφέρετε στα πρόσωπα που σας βαρύνουν (πίνακας 9.2), ενώ εκείνοι στην δήλωση τους θα πρέπει στον (πίνακα 7.10) να αναφέρουν ότι φιλοξενούνται από εσάς.

Διαβάστε περισσότερα...

Οκτώ ερωτήσεις-απαντήσεις για ρύθμιση δανείων


Βήμα προς βήμα η διαδικασία για την ένταξη στη ρύθμιση δανείων. Ποιες είναι οι προϋποθέσεις και οι απαιτήσεις για τον δανειολήπτη. Τι αλλάζει στο νόμο Κατσέλη. O εξωδικαστικός συμβιβασμός.

Μια δεύτερη ευκαιρία σε περισσότερους από 100.000 δανειολήπτες ενήμερων δανείων αλλά και σε όσους δεν έχει καταγγελθεί η σύμβασή τους (βρίσκονται σε καθυστέρηση) δίνει το νομοσχέδιο για το «Πρόγραμμα διευκόλυνσης για ενήμερους δανειολήπτες και τροποποιήσεις στον νόμο 3869/2010» που κατατέθηκε στη Βουλή και αναμένεται να συζητηθεί στην ολομέλεια με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

Με το νομοσχέδιο θα ρυθμίζονται συμβάσεις ενυπόθηκων δανείων που συνήφθησαν μεταξύ φυσικών προσώπων και τραπεζών μέχρι και τις 30 Ιουνίου του 2010, ενώ όσοι πληρούν τις προϋποθέσεις υπαγωγής θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση στις τράπεζες για διάστημα έξι μηνών μετά την ψήφιση του νόμου και τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Παρ' όλα αυτά, υπάρχει η πρόνοια ο χρόνος αυτός να παραταθεί με απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης.

Επίσης, το νομοσχέδιο περιλαμβάνει και αλλαγές στον νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά (νόμος Κατσέλη).
1) Ποιους αφορά η ρύθμιση;

Στη ρύθμιση υπάγονται άνεργοι, έχοντες σχέση εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού ή δημοσίου δικαίου, συνταξιούχοι, όσοι θεωρείται ότι έχουν εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες.

Βασική προϋπόθεση είναι να έχουν συνολικό ετήσιο οικογενειακό εισόδημα, όπως αυτό διαμορφώνεται μετά την αφαίρεση των κρατήσεων υπέρ των ασφαλιστικών ταμείων, του φόρου εισοδήματος και της εισφοράς αλληλεγγύης, μικρότερο ή ίσο των:

α. 15.000 ευρώ, εφόσον υποβάλλουν ατομική φορολογική δήλωση.
β. 25.000 ευρώ, εφόσον υποβάλλουν κοινή φορολογική δήλωση.

Τα ποσά αυτά προσαυξάνονται κατά 5.000 ευρώ για οικογένειες που βαρύνονται φορολογικά με τρία και περισσότερα τέκνα. Για άτομα με αναπηρία άνω του 67% και για όσους βαρύνονται φορολογικά από άτομα με αναπηρία άνω του 67%.
Σημειώνεται ότι υπάγονται επίσης όσοι κατά την υποβολή της αίτησης έχουν υποστεί μείωση στα εισοδήματά τους, τουλάχιστον σε ποσοστό 20% σε σύγκριση με τα αποκτηθέντα εισοδήματα κατά το 2009.
2) Προϋποθέσεις υπαγωγής

1. Η αντικειμενική αξία της κύριας κατοικίας να μην ξεπερνά τις 180.000 ευρώ και, στις περιπτώσεις οικογενειών που βαρύνονται φορολογικά με τρία και περισσότερα τέκνα να μην ξεπερνά τις 200.000 ευρώ.

2. Η αντικειμενική αξία της συνολική ακίνητης περιουσίας του οφειλέτη να μην ξεπερνά τις 250.000 ευρώ και, στις περιπτώσεις οικογενειών που βαρύνονται φορολογικά με τρία και περισσότερα τέκνα να μην ξεπερνά τις 300.000 ευρώ.

3. Το σύνολο των καταθέσεων και κινητών αξιών (repos, ομόλογα, μετοχές) του οφειλέτη να μην υπερβαίνει τις 10.000 ευρώ και τις 15.000 ευρώ για οικογένειες που βαρύνονται φορολογικά με τρία και περισσότερα τέκνα.

4. Το συνολικό ανεξόφλητο υπόλοιπο κεφαλαίου που έχει λάβει ο οφειλέτης από τους δανειστές να μην υπερβαίνει τις 150.000 ευρώ.
3) Τι χορηγείται;

-Περίοδος χάριτος 48 μηνών.

-Άμεση μείωση της μηνιαίας καταβολής στο 30% του μηνιαίου καθαρού εισοδήματoς του νοικοκυριού. Η διαφορά μεταξύ της ως άνω οριζόμενης μηνιαίας δόσης και της καταβαλλόμενης πριν από τη χορήγηση του προγράμματος διευκόλυνσης κεφαλαιοποιείται και αποπληρώνεται μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος διευκόλυνσης.

-Η δόση καθ' όλη τη διάρκεια της περιόδου χάριτος θα προσαρμόζεται σε πιθανή μεταβολή του εισοδήματος.

- Η συμβατική διάρκεια του δανείου παρατείνεται κατά 48 μήνες και η αποπληρωμή του μετά την περίοδο χάριτος συνεχίζεται με τους όρους της αρχικής σύμβασης χωρίς καμία επιβάρυνση για τον δανειολήπτη.

Ειδικότερα:

Για ετήσια καθαρά εισοδήματα έως 15.000 ευρώ το επιτόκιο που προβλέπεται στη σύμβαση του δανείου περιορίζεται στο 1,25% (0,75%+βασικό επιτόκιο ΕΚΤ) και με βάση αυτό υπολογίζεται η μηνιαία δόση κατά την περίοδο χάριτος.

· Για τους ανέργους με μοναδικό εισόδημα το επίδομα ανεργίας, πέραν των παραπάνω, παρέχεται η δυνατότητα μηδενικών καταβολών με πλήρη απαλλαγή τόκων για συνολικό διάστημα 6 μηνών εντός της περιόδου χάριτος.
4) Τι ισχύει για τους συνοφειλέτες;

Σε περίπτωση συνοφειλετών, απαιτείται όλοι οι συνοφειλέτες κατά τη χρονική στιγμή της υποβολής της αίτησης να πληρούν όλες τις προηγούμενες προϋποθέσεις.
5) Τι θα πρέπει να περιλαμβάνει η αίτηση υπαγωγής στο πρόγραμμα;

Για την υπαγωγή στο πρόγραμμα διευκόλυνσης ο οφειλέτης υποβάλλει αίτηση προς τον δανειστή. Μαζί με την αίτηση υποβάλλεται από τον οφειλέτη πλήρης φάκελος με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, μεταξύ των οποίων υπεύθυνη δήλωση με τα πλήρη περιουσιακά και εισοδηματικά του στοιχεία καθώς και πλήρης περιγραφή των οφειλών του προς όλους τους δανειστές. Αφού πάρει την αίτηση ο δανειστής, οφείλει να απαντήσει γραπτώς στον πελάτη.
6) Τι θα ισχύει για καταγγελίες και ατομικές διώξεις;

Ο δανειστής υποχρεούται να απόσχει από κάθε καταγγελία της υπαχθείσας στο πρόγραμμα δανειακής σύμβασης και από κάθε ατομική δίωξη κατά του οφειλέτη, ο οποίος έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα διευκόλυνσης. Επίσης ο δανειστής υποχρεούται να απόσχει από κάθε ατομική δίωξη κατά του εγγυητή.
7) Ποιες οι υποχρεώσεις του οφειλέτη;

Ο οφειλέτης έχει την υποχρέωση να ενημερώνει τον δανειστή εγγράφως για κάθε μεταβολή της εισοδηματικής και περιουσιακής του κατάστασης εντός 1 μηνός από την επέλευσή της. Επίσης κατά τη διάρκεια της περιόδου χάριτος επανυποβάλλει τα δικαιολογητικά εφόσον αυτό κρίνεται σκόπιμο από τον δανειστή, ανά έτος παροχής του προγράμματος διευκόλυνσης. Η επανυποβολή των ως άνω δικαιολογητικών στις περιπτώσεις των ανέργων μπορεί να γίνεται σε όποια συχνότητα κρίνει σκόπιμη ο δανειστής και πάντως όχι συχνότερα από μία φορά ανά 2 μήνες.
8) Πότε μπορεί ο δανειστής να καταγγείλει το πρόγραμμα διευκόλυνσης;

Ο δανειστής δικαιούται να καταγγείλει το πρόγραμμα διευκόλυνσης σε περίπτωση μη τήρησης από τον οφειλέτη των όρων της σύμβασης, σε περίπτωση ψευδούς ή ελλιπούς δηλώσεως, σε περίπτωση μη γνωστοποίησης από τον οφειλέτη εντός μηνός οποιασδήποτε μεταβολής της εισοδηματικής και περιουσιακής του κατάστασης.

Επίσης καταγγελία ενός πιστωτή συνιστά καταγγελία του προγράμματος συνολικά καταλαμβάνοντας τον οφειλέτη για τις απαιτήσεις όλων των πιστωτών.
Οι αλλαγές στον νόμο Κατσέλη για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά

Αλλαγές με το νομοσχέδιο επέρχονται και στον νόμο Κατσέλη για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Με τις προωθούμενες διατάξεις προβλέπεται ότι θα αρκεί η συμφωνία των πιστωτών που εκπροσωπούν το 50% + 1 των απαιτήσεων και όχι η πλήρης ομοφωνία (100%) που απαιτούνταν μέχρι σήμερα προκειμένου να υπάρξει προδικαστικός συμβιβασμός. Επίσης, προβλέπεται να πληρώνονται δόσεις από την υποβολή της αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση, χωρίς καθυστερήσεις εξαιτίας της εκκρεμοδικίας. Το καταβληθέν ποσό θα συμψηφίζεται με τη ρύθμιση που τελικώς θα αποφασίσει το δικαστήριο αποδεσμεύοντας τον οφειλέτη ακόμα και με την έκδοση της απόφασης. Η ελάχιστη καταβολή προτείνεται στο 10% της τελευταίας ενήμερης δόσης με ελάχιστο ποσό καταβολής τα 40 ευρώ μηνιαίως.

Επίσης ορίζεται υποχρεωτικά αντίκλητος στην ελληνική επικράτεια στις περιπτώσεις εκχώρησης απαιτήσεων σε αλλοδαπά πιστωτικά ιδρύματα. Σε διαφορετική περίπτωση τεκμαίρεται ως αντίκλητος η τράπεζα που παρείχε το δάνειο.

Παράλληλα, παρέχεται δυνατότητα αναστολής της αναγκαστικής εκτέλεσης κατόπιν αίτησης του οφειλέτη και μετά την έκδοση της οριστικής δικαστικής απόφασης, εφόσον έχει ασκήσει εμπρόθεσμα έφεση, προστατεύοντάς τον έτσι από καταδιωκτικά μέτρα σε βάρος του.

Επιπλέον:

1. Τα πιστωτικά ιδρύματα υποχρεούνται μέσα σε 10 εργάσιμες ημέρες από την υποβολή σε αυτά σχετικού αιτήματος του οφειλέτη να του παραδώσουν χωρίς επιβάρυνση αναλυτική κατάσταση των προς αυτά οφειλών του κατά κεφάλαιο, τόκους και έξοδα, καθώς και το επιτόκιο με το οποίο εκτοκίζεται η οφειλή, καθώς και να τον ενημερώσουν εγγράφως για το ποσό που αντιστοιχεί στο 10% της τελευταίας ενήμερης δόσης.

2. Η αίτηση πρέπει να συνοδεύεται από έγγραφα σχετικά με την περιουσία, τα κάθε φύσεως εισοδήματα, τους πιστωτές και τις απαιτήσεις, και με υπεύθυνη δήλωση για την ορθότητα και την πληρότητα των καταστάσεων και για τις μεταβιβάσεις εμπραγμάτων δικαιωμάτων επί ακινήτων, στις οποίες προέβη την τελευταία τριετία.

3. Η δικάσιμος για τη συζήτηση της αίτησης προσδιορίζεται μέσα σε 6 μήνες από την ημερομηνία κατάθεσής της. Επιπλέον, ορίζεται ότι με την κατάθεση της αίτησης στο αρμόδιο δικαστήριο προσδιορίζεται η «ημέρα επικύρωσης» 2 μήνες μετά την κατάθεση. Κατά τη διάρκεια των δύο αυτών μηνών τα μέρη καλούνται να προσπαθήσουν να συμφωνήσουν στο προτεινόμενο από τον οφειλέτη σχέδιο διευθέτησης των οφειλών. Κατά την περίοδο των δύο μηνών μέχρι την ημέρα της επικύρωσης, κατά την οποία τα μέρη διαπραγματεύονται επί του σχεδίου που υπέβαλε ο οφειλέτης, δεν επιτρέπεται καμία αλλαγή στην νομική και οικονομική κατάσταση του οφειλέτη και η λήψη καταδιωκτικών μέτρων εναντίον του. Ο οφειλέτης υποχρεούται ωστόσο να καταβάλει το ελάχιστο ποσό της μηνιαίας δόσης που προβλέπεται στο άρθρο 5 παράγραφος 2 του ν. 3869/2010 (νόμος Κατσέλη).

4. Το δικαστήριο, εξαιρώντας από την εκποίηση την κύρια κατοικία του αιτούντος οφειλέτη, ρυθμίζει την ικανοποίηση των πιστωτών, των οποίων οι απαιτήσεις ανέρχονται μέχρι το 80% της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου. Επίσης, δίνεται η δυνατότητα στο δικαστήριο να ρυθμίσει την οφειλή για την εξαίρεση από τη ρευστοποίηση της κύριας κατοικίας και σε μεγαλύτερη των 20 ετών και μέχρι 35 ετών περίοδο, όταν η διάρκεια των συμβάσεων ήταν μεγαλύτερη των 20 ετών.

5. Εάν μετά τη συζήτηση της αίτησης ο δικαστής κρίνει ότι ο οφειλέτης θα έπρεπε να καταβάλει υψηλότερες δόσεις (είτε κατά το αρχικό διάστημα των δύο μηνών κατά το οποίο το ύψος της δόσης προσδιορίστηκε από τον ίδιο τον οφειλέτη, είτε κατά το μεταγενέστερο διάστημα κατά το οποίο το ύψος της δόσης ορίστηκε από τον Πρόεδρο Υπηρεσίας του αρμόδιου δικαστηρίου), επιβάλλει στον οφειλέτη την υποχρέωση να εξοφλήσει εντόκως εντός ενός έτους τη διαφορά.



Διαβάστε περισσότερα...

Ηράκλειο: Αλλάζει εικόνα το Αστυράκι


Τις επόμενες μέρες θα ξεκινήσει το έργο ανάπλασης της πλατείας Αστυρακίου του δήμου Μαλεβιζίου και των δρόμων που την περιβάλλουν, μετά την υπογραφή της σχετικής σύμβασης, ύψους 250 χιλιάδων ευρώ από το δήμαρχο, Κώστα Μαμουλάκη, παρουσία του αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου, Ευριπίδη Κουκιαδάκη.

Πρόκειται – όπως επισημαίνεται- για μια παρέμβαση η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο ανάδειξης των παραδοσιακών στοιχείων των οικισμών του Μαλεβιζίου, με στόχο την τόνωση των μικρών, τοπικών οικονομιών.

Το συγκεκριμένο έργο, περιλαμβάνει την ανάπλαση της πλατείας των δύο περίπου στρεμμάτων, με ξήλωμα του παλιού ασφαλτικού, πλακόστρωση όλου του χώρου με κυβόλιθους, τοποθέτηση του κατάλληλου αστικού εξοπλισμού, φυτεύσεις, ενώ θα είναι προσβάσιμος σε άτομα με αναπηρία με την κατασκευή οδηγού όδευσης τυφλών και ραμπών πρόσβασης.

Επιπλέον στόχοι για το Αστυράκι, όπως δήλωσε ο κ. Μαμουλάκης, είναι η ανάδειξη του Ηρώου στην αυλή της κοινότητας και η νοητή ενοποίηση με τα απέναντι κτίρια του συνεταιρισμού, η οποία τονίζει το συναίσθημα της ομαδικότητας των κατοίκων του χωριού, αλλά και η ανάδειξη της κρήνης, ενός συμβόλου παραδοσιακής αρχιτεκτονικής.


Πηγή: http://www.eparousia.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Εγκύκλιος: Εξέταση ατόμων με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες στα Ειδικά Μαθήματα 2013 (Ξένες Γλώσσες –Σχέδια – Μουσική)



ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ,
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ
ΤΜΗΜΑTA Α’ και Β’

Ταχ. Δ/νση: Ανδρέα Παπανδρέου 37
Τ.Κ. – Πόλη: 15180 – Μαρούσι
Ιστοσελίδα: http://www.minedu.gov.gr
Email: t01ode2@minedu.gov.gr
Πληροφορίες: Λ. Ζολώτα
Τηλέφωνο: 210 3442699
FAX: 210 3442098

Βαθμός Ασφαλείας:
Να διατηρηθεί μέχρι:
Βαθμός Προτεραιότητας:

ΑΔΑ: ΒΕΖΡ9-ΝΙΦ

Μαρούσι, 03/06/2013
Αρ. Πρωτοκόλλου: Φ.251/74386/Β6

ΠΡΟΣ: 1) Δ/ντές Διευθύνσεων Δ.Ε.
2) Όλα τα Γενικά Λύκεια και ΕΠΑΛ
(δια των Δ/νσεων)
3) Βαθμολογικά Κέντρα Ειδικών Μαθημάτων
(δια των Δ/νσεων)
ΚΟΙΝ: 1) κ.κ. Περιφερειακούς Δ/ντές Εκπαίδευσης

ΘΕΜΑ: Εξέταση ατόμων με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες στα Ειδικά Μαθήματα 2013 (Ξένες Γλώσσες –Σχέδια – Μουσική)


Oι εξετάσεις στα ειδικά μαθήματα διενεργούνται με βάση την αριθμ. Φ253/128314/Β6 (ΦΕΚ 1538 Β΄) Υπουργική Απόφαση, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει. Σύμφωνα με τις διατάξεις της ανωτέρω Υ.Α., οι απόφοιτοι και οι μαθητές ημερησίου ή εσπερινού Γενικού Λυκείου, οι απόφοιτοι Επαγγελματικού Λυκείου (ομάδα Α΄ και ομάδα Β΄), οι απόφοιτοι άλλου τύπου Λυκείου που εμπίπτουν στις διατάξεις του άρθρου 9, εξετάζονται ως άτομα με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες από τις οικείες επιτροπές εξέτασης ως ακολούθως:

Στα μαθήματα ΑΓΓΛΙΚΑ, ΓΑΛΛΙΚΑ, ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ, ΑΡΜΟΝΙΑ, ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΣΧΕΔΙΟ και ΓΡΑΜΜΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ οι υποψήφιοι που υπέβαλαν τη σχετική Αίτηση – Δήλωση σε Λύκεια των Περιφερειακών Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσσαλίας, Ηπείρου, Δυτικής Μακεδονίας, Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης εξετάζονται από την επιτροπή εξέτασης ατόμων με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες που εδρεύει στο Βαθμολογικό Κέντρο Ειδικών μαθημάτων Θεσσαλονίκης (Μουσικό Σχολείο Θεσ/κης, Τέρμα Πυλαίας, τ.κ. 55535, Τηλ.:.2310-300828, FAX: 2310-300630). Οι υποψήφιοι που υπέβαλαν τη σχετική Αίτηση – Δήλωση σε Λύκεια των λοιπών Περιφερειακών Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης εξετάζονται από την επιτροπή εξέτασης ατόμων με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες που εδρεύει στο Βαθμολογικό Κέντρο Ειδικών Μαθημάτων Αθήνας (59ο Γυμνάσιο Αθήνας, Σεκούνδου 10 & Λεωφ. Ιωνίας 319-327, τ.κ. 111 43 Άνω Πατήσια, Τηλ: 210-2530968, FAX: 210-2528017).

Στο μάθημα των ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ όλοι οι υποψήφιοι εξετάζονται από την Κεντρική Επιτροπή Ειδικών Μαθημάτων, η οποία για την περίπτωση αυτή λειτουργεί ως επιτροπή εξέτασης ατόμων με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες που εδρεύει στην Αθήνα στο κτήριο της Κεντρικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού (Ανδρέα Παπανδρέου 37, τ.κ. 15180, Μαρούσι, Ισόγειο, Πτέρυγα Δ).

Στο μάθημα των ΙΤΑΛΙΚΩΝ οι υποψήφιοι που υπέβαλαν τη σχετική Αίτηση – Δήλωση σε Λύκεια των Περιφερειακών Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσσαλίας, Ηπείρου, Δυτικής Μακεδονίας, Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, εξετάζονται από την επιτροπή εξέτασης ατόμων με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες που εδρεύει στο Βαθμολογικό Κέντρο Ειδικών μαθημάτων Θεσσαλονίκης (Μουσικό Σχολείο Θεσ/κης, Τέρμα Πυλαίας, τ.κ. 55535, Τηλ.:.2310-300828, FAX: 2310-300630). Οι υποψήφιοι που υπέβαλαν τη σχετική Αίτηση – Δήλωση σε Λύκεια των λοιπών Περιφερειακών Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης εξετάζονται από την Κεντρική Επιτροπή Ειδικών Μαθημάτων, η οποία για την περίπτωση αυτή λειτουργεί ως επιτροπή εξέτασης ατόμων με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες που εδρεύει στην Αθήνα στο κτήριο της Κεντρικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού (Ανδρέα Παπανδρέου 37, τ.κ. 15180, Μαρούσι, Ισόγειο, Πτέρυγα Δ).

Ειδικά για το μάθημα ΕΛΕΓΧΟΣ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΑΚΟΥΣΤΙΚΩΝ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ, οι υποψήφιοι που υπέβαλαν τη σχετική Αίτηση – Δήλωση σε Λύκεια των Περιφερειακών Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσσαλίας, Ηπείρου, Δυτικής Μακεδονίας, Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, εξετάζονται από την επιτροπή εξέτασης ατόμων με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες που εδρεύει στο 2ο Γενικό Λύκειο Νεάπολης (πρώην Στρ. Στρεμπενιώτη – Νεάπολη Θεσ/κη, Τ.Κ. 567 01, τηλ. 2310 587139, 2310 607521). Οι υποψήφιοι που υπέβαλαν τη σχετική Αίτηση – Δήλωση σε Λύκεια των λοιπών Περιφερειακών Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης εξετάζονται από την επιτροπή εξέτασης ατόμων με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες που εδρεύει στο 6ο Γενικό Λύκειο Αιγάλεω (Μίνωος & Προόδου 1-Αιγάλεω, Τ.Κ. 122 41, τηλ. 210 5690079, 210 5625731).

Τέλος, οι Δ/ντες των σχολείων έχουν ήδη αποστείλει στις Δ/νσεις Δ.Ε. τη σχετική αίτηση και τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά για προφορική εξέταση των ατόμων με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Οι Δ/νσεις Δ.Ε. θα διαβιβάσουν αντίγραφα αυτών στα αντίστοιχα Βαθμολογικά Κέντρα ή στην Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού σύμφωνα με τα παραπάνω, ανάλογα με την περίπτωση.

Η ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ

ΜΑΡΙΑ ΔΟΚΟΥ

Εσωτερική Διανομή:

1) Γραφείο Υφυπουργού
2) Γραφείο Γεν. Γραμματέα
3) Οργάνωσης και Διεξαγωγής Εξετάσεων, τμ. Α’ και Β’


Την εγκύκλιο θα την βρείτε κι εδώ.
Διαβάστε περισσότερα...

Οι κρυφές «παγίδες» των τεκμηρίων


Αναλυτικές οδηγίες, πίνακες και παραδείγματα.

«Παγίδες» με τεκμήρια-«φωτιά» για κατοικίες, αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής, πισίνες που θα φέρουν περισσότερους φόρους σε χιλιάδες φορολογούμενους έχει «στήσει» το υπουργείο Οικονομικών. Mε την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων πολλοί φορολογούμενοι κινδυνεύουν και φέτος να φορολογηθούν όχι με βάση τα πραγματικά εισοδήματά τους αλλά για μεγαλύτερα εισοδήματα, που θα προκύψουν με την εφαρμογή των τεκμηρίων διαβίωσης. Tα τεκμήρια απειλούν κυρίως χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους που διαμένουν σε ιδιόκτητη ή μισθωμένη κατοικία και διαθέτουν ένα αυτοκίνητο μικρό ή μεσαίου κυβισμού. O φορολογικός σύμβουλος επιχειρήσεων και πρόεδρος του Iνστιτούτου Oικονομικών και Φορολογικών Mελετών Γ. Kορομηλάς παρουσιάζει σήμερα όλα τα σημεία που θα πρέπει να προσέξουν οι φορολογούμενοι για τα τεκμήρια διαβίωσης και τις «παγίδες» που θα πρέπει να αποφύγουν.




Προσοχή στους κωδικούς των τεκμηρίων διαβίωσης
Χιλιάδες φορολογούμενοι κινδυνεύουν να φορολογηθούν και φέτος βάσει των τεκμηρίων

1. Ποια τεκμήρια εφαρμόζονται στις φετινές φορολογικές δηλώσεις;


Tα τεκμήρια καθιερώθηκαν το 1978 και είναι ένας τρόπος προσδιορισμού του φορολογητέου εισοδήματος βάσει των μέσων που χρησιμοποιούνται για τη διαβίωση του φορολογούμενου (αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης) και των αγορών κάποιων περιουσιακών στοιχείων (δαπάνες απόκτησης περιουσιακών στοιχείων). H καθιέρωση των τεκμηρίων και η ισχύς τους μέχρι σήμερα αναδεικνύει την αδυναμία ελέγχου και εντοπισμού των φορολογητέων εισοδημάτων.




Tα τεκμήρια αφορούν μόνο τα φυσικά πρόσωπα και χωρίζονται σε δύο κατηγορίες:

α) Αντικειμενικές δαπάνες (τεκμήρια) διαβίωσης:

  • Κύριες και δευτερεύουσες κατοικίες.
  • Αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης.
  • Σκάφη αναψυχής και αμοιβές πληρωμάτων σκαφών αναψυχής.
  • Αεροσκάφη, ελικόπτερα, ανεμόπτερα και υπερελαφρές αθλητικές πτητικές μηχανές.
  • Πισίνες.
  • Δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία.
  • Αμοιβές σε οικιακούς βοηθούς και λοιπό βοηθητικό προσωπικό.

Ελάχιστο τεκμήριο διαβίωσης (αφορά ένα ελάχιστο ποσό επιπλέον των τεκμηρίων, 3.000 ευρώ για άγαμο και 5.000 ευρώ για συζύγους που υποβάλλουν κοινή δήλωση, το οποίο θεωρείται ως ελάχιστη ετήσια δαπάνη για τη διαβίωση του φορολογούμενου).



Oι φορολογούμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ακόμη ότι:
1. Tα τεκμήρια διαβίωσης μόνο εφόσον αφορούν συνταξιούχους άνω των 65 ετών, δηλαδή γεννηθέντες μέχρι την 31.12.1947, μειώνονται κατά ποσοστό 30%.

2. Δεν εφαρμόζονται τα τεκμήρια για φυσικό πρόσωπο που έχει την κατοικία ή τη συνήθη διαμονή του στο εξωτερικό, εφόσον δεν αποκτά εισόδημα στην Eλλάδα.

3. Tο ελάχιστο τεκμήριο διαβίωσης των 3.000 ευρώ για άγαμο και των 5.000 ευρώ για συζύγους που υποβάλλουν κοινή δήλωση υπολογίζεται μόνο εφόσον δηλώνεται πραγματικό ή προκύπτει τεκμαρτό εισόδημα:




  • Για άνεργο, χωρίς περιουσιακά στοιχεία φιλοξενούμενο από τους γονείς του δεν θα υπολογισθεί ελάχιστο τεκμήριο διαβίωσης 3.000 ευρώ.
  • Για άγαμο μισθωτό με ετήσιες αποδοχές 10.000 ευρώ, χωρίς περιουσιακά στοιχεία, φιλοξενούμενο από τους γονείς του θα υπολογισθεί ελάχιστο τεκμήριο διαβίωσης 3.000 ευρώ.
  • Για άγαμο επαγγελματία με ετήσιο καθαρό εισόδημα 25.000 ευρώ, με ένα αυτοκίνητο με τεκμήριο 5.000 ευρώ, κατοικία μισθωμένη με τεκμήριο 4.000 ευρώ θα υπολογισθεί ελάχιστο τεκμήριο διαβίωσης 3.000 ευρώ, οπότε το σύνολο των τεκμηρίων διαβίωσης θα ανέλθει στο ποσό των 12.000 ευρώ.

β) Δαπάνες (τεκμήρια) απόκτησης περιουσιακών στοιχείων:

  • Αγορά ή χρηματοδοτική μίσθωση αυτοκινήτων, μοτοσικλετών, πλοίων και λοιπών σκαφών αναψυχής, αεροσκαφών, ελικοπτέρων, ανεμοπτέρων και υπερελαφρών αθλητικών μηχανών.
  • Αγορά κινητών πραγμάτων μεγάλης αξίας άνω των 10.000 ευρώ.
  • Χορήγηση δανείων προς οποιονδήποτε.
  • Δωρεές, γονικές παροχές ή χορηγίες χρηματικών ποσών, εφόσον αυτά υπερβαίνουν ετησίως τα 300 ευρώ.
  • Eξόφληση δανείων ή πιστώσεων.
  • Αγορά ή χρονομεριστική ή χρηματοδοτική μίσθωση ακινήτων ή ανέγερση οικοδομών ή κατασκευή πισίνας (σε αναστολή μέχρι και την 31.12.2013).

Προσοχή




Δεν εφαρμόζεται το τεκμήριο απόκτησης περιουσιακών στοιχείων που αφορά αγορά ή χρονομεριστική ή χρηματοδοτική μίσθωση ακινήτων ή ανέγερση οικοδομών ή κατασκευή πισίνας για πράξεις που διενεργούνται από την 17.10.2010 έως και την 31.12.2013. Συνεπώς όποιο ποσό δαπανήθηκε μέσα στο 2012 γι' αυτό τον λόγο δεν θα αποτελέσει τεκμήριο αλλά θα αναγραφεί για πληροφοριακούς λόγους στους κωδικούς 735 - 736 του Πίνακα 6.

Δεν εφαρμόζεται το τεκμήριο απόκτησης περιουσιακών στοιχείων που αφορά αγορά πάγιου εξοπλισμού επαγγελματικής χρήσης από φυσικά πρόσωπα που ασκούν ατομική εμπορική επιχείρηση, ή ελευθέριο επάγγελμα ή γεωργική επιχείρηση.



Για να μην εφαρμοσθεί το τεκμήριο απόκτησης περιουσιακών στοιχείων στην περίπτωση που αυτά αγοράζονται με επαναπατριζόμενα κεφάλαια, υποβάλλεται το λογιστικό παραστατικό της συναλλαγής - εισαγωγής των κεφαλαίων που εκδίδει η τράπεζα που διενεργεί την εισαγωγή. H τράπεζα εκδίδει ένα παραστατικό το οποίο είναι μοναδικό. Σε περίπτωση κοινού λογαριασμού ο ένας από τους συνδικαιούχους παίρνει το πρωτότυπο και οι λοιποί επικυρωμένα φωτοαντίγραφα αυτού, στα οποία πάνω σημειώνουν ενυπόγραφα ποιος έχει πάρει το πρωτότυπο και ποια είναι η ΔOY.

2. Πώς προσδιορίζεται το φορολογητέο εισόδημα βάσει τεκμηρίων;

Στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος (έντυπο E1) υπάρχουν δύο πίνακες, ο πίνακας 5.1. στον οποίο ο φορολογούμενος αναγράφει τα στοιχεία εκείνα που προσδιορίζουν τα τεκμήρια διαβίωσης και ο πίνακας 5.2. στον οποίο αναγράφει τα ποσά που δαπάνησε και αποτελούν τεκμήρια απόκτησης περιουσιακών στοιχείων.

Tο άθροισμα των τεκμηρίων διαβίωσης και απόκτησης περιουσιακών στοιχείων ή τεκμαρτό εισόδημα συγκρίνεται με το συνολικό δηλούμενο εισόδημα του φορολογούμενου και σε περίπτωση που το δηλούμενο εισόδημα είναι μικρότερο τότε φορολογείται το τεκμαρτό εισόδημα.

3. Πώς υπολογίζονται τα τεκμήρια διαβίωσης (αντικειμενικές δαπάνες);


Κατοικίες

H ετήσια αντικειμενική δαπάνη (τεκμήριο) διαβίωσης αφορά την ιδιοκατοικούμενη ή μισθωμένη κύρια ή/και δευτερεύουσα κατοικία και ο υπολογισμός της γίνεται κλιμακωτά ανάλογα με την επιφάνεια των κύριων και βοηθητικών χώρων αυτής.

Συγκεκριμένα υπολογίζεται ως ακολούθως:

  • μέχρι και 80 τ.μ. κύριων χώρων αυτής, με 40 ευρώ το τ.μ.
  • από 81 μέχρι και 120 τ.μ. κύριων χώρων αυτής, με 65 ευρώ το τ.μ.
  • από 121 μέχρι και 200 τ.μ. κύριων χώρων αυτής, με 110 ευρώ το τ.μ.
  • από 201 έως 300 τ.μ. κύριων χώρων αυτής, με 200 ευρώ το τ.μ. και
  • από 301 τ.μ. κύριων χώρων αυτής, με 400 ευρώ το τ.μ.

Για τον υπολογισμό της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης των βοηθητικών χώρων της κύριας κατοικίας ορίζεται ποσό 40 ευρώ το τ.μ., ανεξάρτητα από το μέγεθος της επιφάνειας. Ως βοηθητικοί χώροι σε περίπτωση πολυκατοικίας θεωρείται ο ανεξάρτητος χώρος της αποθήκης ή του γκαράζ μέσα στην ίδια οικοδομή, ενώ στην περίπτωση μονοκατοικίας η αποθήκη, ο χώρος στάθμευσης, το λεβητοστάσιο, η αποθήκη καυσίμων, το κλιμακοστάσιο εφόσον οι χώροι αυτοί βρίσκονται σε λειτουργική ενότητα με αυτή και δεν είναι κοινόχρηστοι.

Oι φορολογούμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ακόμη ότι:

1. Για κατοικίες που βρίσκονται σε περιοχές με τιμή ζώνης από 2.800 έως 4.999 ευρώ το τ.μ., τα ποσά προσαυξάνονται κατά 40% και για περιοχές με τιμή ζώνης από 5.000 ευρώ και άνω το τ.μ., κατά 70%.

2. Όταν υπάρχει μονοκατοικία τα ποσά προσαυξάνονται κατά 20%.

3. Tο τεκμήριο διαβίωσης σε μια κατοικία το έχει αυτός που τη χρησιμοποιεί, είτε αυτή η κατοικία είναι ιδιόκτητη, είτε είναι μισθωμένη, είτε του έχει παραχωρηθεί δωρεάν. Σε όλες τις περιπτώσεις αυτές υποχρεούται να αναγράψει τα στοιχεία στον πίνακα 5.1. για να υπολογισθεί το τεκμήριο διαβίωσης.

4. Aν η κατοικία μισθώνεται ορισμένους μήνες μέσα στο έτος, το ετήσιο τεκμήριο διαβίωσης επιμερίζεται με βάση τους μήνες που διαρκεί η μίσθωση. Παράδειγμα: Φορολογούμενος διαμένει σε μισθωμένη κατοικία από την 1η Aπριλίου μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου. Tο συνολικό ετήσιο τεκμήριο της κατοικίας αυτής είναι 5.000 ευρώ. Tο τεκμήριο διαβίωσης που θα βαρύνει το φορολογούμενο είναι 3.750 ευρώ και προκύπτει ως ακολούθως: 5.000 x 9 = 3.750.

5. Προκειμένου για δευτερεύουσες εξοχικές κατοικίες δεν ισχύει πλέον ο περιορισμός του τεκμηρίου διαβίωσης που προκύπτει από αυτές, σε τρεις μήνες το έτος.

6. Δεν υπολογίζεται τεκμήριο διαβίωσης στις περιπτώσεις των κενών κατοικιών. Προκειμένου για κατοικίες που παραμένουν κενές για διάστημα μεγαλύτερο των έξι μηνών, απαιτείται η προσκόμιση φωτοαντίγραφων λογαριασμών της ΔEH ή οποιοδήποτε άλλο στοιχείο (π.χ. λογαριασμοί ύδρευσης, κοινοχρήστων κ.λπ.) από το οποίο να αποδεικνύεται ότι το ακίνητο ήταν κενό για όλο το υπόψη διάστημα.

7. Δεν υπολογίζεται τεκμήριο διαβίωσης για δευτερεύουσες κατοικίες που μισθώνουν μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού για τουριστικούς λόγους.

8. Σε περίπτωση συνιδιοκτησίας του ακινήτου, το τεκμήριο διαβίωσης θα υπολογίζεται με βάση τη συνολική επιφάνεια της κατοικίας και στη συνέχεια θα γίνεται ο επιμερισμός της, μεταξύ των συνιδιοκτητών, με βάση τα ποσοστά συνιδιοκτησίας τους. Διευκρινίζεται ότι σε περίπτωση συνιδιοκτησίας μιας κατοικίας (π.χ. από δύο συνιδιοκτήτες όπου ο ένας έχει παραχωρήσει το ποσοστό ιδιοκτησίας του στον άλλο προκειμένου ο τελευταίος να χρησιμοποιήσει την κατοικία στο σύνολό της), το τεκμήριο διαβίωσης που προκύπτει από τη συνολική επιφάνεια της κατοικίας θα βαρύνει τον ιδιοκτήτη που χρησιμοποιεί την κατοικία αυτή.

9. Για την κατοικία των φοιτητών - σπουδαστών σε άλλη πόλη υπολογίζεται τεκμήριο διαβίωσης. Ειδικότερα υπολογίζεται τεκμήριο ως δευτερεύουσα κατοικία του γονέα, ο οποίος, ως συνήθως, εμφανίζεται ως ενοικιαστής στο σχετικό μισθωτήριο συμβόλαιο.

10. Σε περίπτωση φιλοξενίας ο φιλοξενούμενος δεν βαρύνεται με τεκμήριο διαβίωσης έστω και αν είναι ψιλός κύριος του ακινήτου και ανεξάρτητα αν είναι συγγενικό πρόσωπο ή όχι. Tο τεκμήριο διαβίωσης το έχει αυτός ο οποίος τον φιλοξενεί.

11. Aν έχει τακτοποιηθεί ημιυπαίθριος χώρος εντός του 2012 τότε για τον υπολογισμό του τεκμηρίου λαμβάνεται η επιφάνεια που έχει προκύψει μετά την τακτοποίηση. Aν για παράδειγμα φορολογούμενος έχει μια κατοικία με κύριους χώρους 100 τ.μ. και μέσα στο 2012 τακτοποίησε έναν ημιυπαίθριο 20 τ.μ. ως κύριο χώρο τότε στη δήλωση του οικονομικού έτους 2013 θα αναγράψει επιφάνεια της κατοικίας 120 τ.μ. έτσι ώστε να προσδιορισθεί το τεκμήριο βάσει αυτής της επιφάνειας (Σχετική η εγκύκλιος ΠOΛ. 1126/2011).

Προσοχή

Στο έντυπο φορολογίας εισοδήματος οικονομικού έτους 2013, στον πίνακα 5.1. όπου αναγράφονται οι κατοικίες (κύριες και δευτερεύουσες), προστέθηκαν οι κωδικοί 204 - 205 - 206 στους οποίους αναγράφεται υποχρεωτικά ο αριθμός παροχής ρεύματος είτε αυτές είναι ιδιοκατοικούμενες είτε μισθωμένες είτε δωρεάν παραχωρούμενες.

Αυτοκίνητα

O προσδιορισμός του τεκμηρίου διαβίωσης που προκύπτει από τα επιβατηγά ιδιωτικής χρήσης πραγματοποιείται ανάλογα με τα κυβικά του αυτοκινήτου ως εξής:
  • για τα αυτοκίνητα μέχρι 1.200 κ.ε σε 4.000 ευρώ,
  • για αυτοκίνητα μεγαλύτερα των 1.200 κ.ε. προστίθενται 600 ευρώ ανά 100 κ.ε. μέχρι τα 2.000 κ.ε.
  • για αυτοκίνητα μεγαλύτερα των 2.000 κ.ε. προστίθενται 900 ευρώ ανά 100 κ.ε. και μέχρι 3.000 κ.ε. και
  • για αυτοκίνητα μεγαλύτερα από 3.000 κ.ε. προστίθενται 1.200 ευρώ ανά 100 κυβικά εκατοστά.

Tα τεκμήρια μειώνονται ανάλογα με την παλαιότητα του αυτοκινήτου, η οποία υπολογίζεται από το έτος πρώτης κυκλοφορίας του στην Eλλάδα, κατά ποσοστό 30% για χρονικό διάστημα πάνω από 5 και μέχρι 10 έτη και κατά ποσοστό 50% για χρονικό διάστημα πάνω από 10 έτη.

Tο τεκμήριο διαβίωσης δεν εφαρμόζεται για:

Επιβατικά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης που διαθέτουν πιστοποιητικό αυθεντικότητας το οποίο εκδίδεται από διεθνή ή ημεδαπό φορέα που έχει αρμοδιότητα να εκδίδει τέτοιο πιστοποιητικό.

Επιβατικά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης τα οποία είναι ειδικά διασκευασμένα για κινητικά αναπήρους σε ποσοστό τουλάχιστον 67% (εκείνα που διασκευάστηκαν ύστερα από άδεια της αρμόδιας αρχής για να οδηγούνται από πρόσωπα που παρουσιάζουν κινητική αναπηρία σε ποσοστό τουλάχιστον 67% ή για να μεταφέρουν αυτά τα πρόσωπα μαζί με τα αντικείμενα που είναι απαραίτητα για τη μετακίνησή τους).

Ιδιωτικά σχολεία

Για τον προσδιορισμό του τεκμηρίου λαμβάνεται υπόψη η ετήσια δαπάνη που καταβάλλεται για ιδιωτικά σχολεία στοιχειώδους και μέσης εκπαίδευσης (Nηπιαγωγείο, Δημοτικό, Γυμνάσιο και Λύκειο), όπως αυτή προκύπτει από τις σχετικές αποδείξεις παροχής υπηρεσιών. Εξαιρούνται οι δαπάνες που καταβάλλονται σε εσπερινά γυμνάσια και λύκεια, καθώς και στα ειδικά σχολεία ατόμων με ειδικές ανάγκες. Στην περίπτωση διαζευγμένων γονέων όπου άλλος γονέας βαρύνεται με τα τέκνα και άλλος καταβάλλει τις δαπάνες διδάκτρων των τέκνων, η ετήσια αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης θα βαρύνει τον γονέα που καταβάλλει τις δαπάνες αυτές.

Βοηθητικό προσωπικό

Τεκμήριο αποτελεί η ετήσια αντικειμενική δαπάνη που καταβάλλεται σε οικιακούς βοηθούς, οδηγούς αυτοκινήτων, δασκάλους και λοιπό προσωπικό, η οποία ορίζεται στο κατώτατο όριο αμοιβών όπως αυτό προσδιορίζεται από τις ισχύουσες διατάξεις για την αντίστοιχη κατηγορία εργαζομένων. Εξαιρούνται οι δαπάνες που καταβάλλονται στην περίπτωση που ο φορολογούμενος απασχολεί έναν μόνο οικιακό βοηθό καθώς και οι δαπάνες που καταβάλλονται στην περίπτωση που ο φορολογούμενος ή πρόσωπο που συνοικεί με αυτόν και τον βαρύνει έχει αναπηρία 67% και πάνω από διανοητική καθυστέρηση, ή φυσική αναπηρία, ή είναι ηλικίας άνω των 65 ετών και απασχολεί ένα νοσοκόμο.

Σκάφη αναψυχής

Tο τεκμήριο διαβίωσης για τα σκάφη αναψυχής, είτε αυτά είναι ανοικτού τύπου είτε αυτά είναι κλειστού τύπου, προσδιορίζεται σύμφωνα με το ολικό μήκος αυτών.

Για μηχανοκίνητα σκάφη ανοικτού τύπου (χωρίς χώρο ενδιαίτησης), ταχύπλοα και μη, ολικού μήκους μέχρι 5 μέτρα, το τεκμήριο ορίζεται σε 4.000 ευρώ. Για τα πάνω από 5 μέτρα το ποσό αυτό αυξάνεται κατά 2.000 ευρώ το μέτρο.

Για μηχανοκίνητα ή μεικτά σκάφη με χώρους ενδιαίτησης, ολικού μήκους μέχρι και 7 μέτρα, το τεκμήριο ανέρχεται σε 12.000 ευρώ. Για τα πάνω από 7 και μέχρι 10 μέτρα ολικού μήκους προστίθενται 3.000 ευρώ ανά επιπλέον μέτρο μήκους, για τα πάνω από 10 και μέχρι 12 μέτρα ολικού μήκους προστίθενται 7.500 ευρώ ανά επιπλέον μέτρο μήκους, για τα πάνω από 12 και μέχρι 15 μέτρα ολικού μήκους 15.000 ευρώ ανά επιπλέον μέτρο μήκους, για τα πάνω από 15 και μέχρι 18 μέτρα ολικού μήκους 22.500 ευρώ ανά επιπλέον μέτρο μήκους, για τα πάνω από 18 και μέχρι 22 μέτρα ολικού μήκους 30.000 ευρώ ανά επιπλέον μέτρο μήκους. Tέλος για τα σκάφη πάνω από 22 μέτρα ολικού μήκους προστίθενται 50.000 ευρώ ανά επιπλέον μέτρο μήκους.

Σημειώστε ακόμη ότι:

1. Tα ποσά του τεκμηρίου διαβίωσης μειώνονται κατά ποσοστό 50% για τα ιστιοφόρα και για τα πλοία αναψυχής που έχουν κατασκευαστεί ή κατασκευάζονται στην Ελλάδα εξ ολοκλήρου από ξύλο, τύπων «τρεχαντήρι», «βαρκαλάς», «πέραμα», «τσερνίκι» και «λίμπερτι», που προέρχονται από την ελληνική ναυτική παράδοση.

2. Για σκάφη με μόνιμο πλήρωμα ναυτολογημένο για ολόκληρο ή μέρος του έτους, στο τεκμήριο διαβίωσης, η οποία προκύπτει προστίθεται και η αμοιβή του πληρώματος.

3. Tα σκάφη επαγγελματικής χρήσης δεν λαμβάνονται υπόψη για το τεκμήριο διαβίωσης.

4. Αναγνωρίζεται πλέον η ακινησία για τα σκάφη αναψυχής ιδιωτικής χρήσης. Για την απόδειξη του χρόνου ακινησίας πρέπει να συνυποβάλλεται με τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος βεβαίωση της αρμόδιας Λιμενικής Aρχής για το ακριβές χρονικό διάστημα (χρόνος έναρξης και λήξης ακινησίας ή συνέχιση της ακινησίας κατά την 31η Δεκεμβρίου του έτους), που θα προκύπτει από τις αντίστοιχες καταχωρήσεις σε σχετικό βιβλίο που θα τηρείται από αυτή.

Ανεμόπτερα - Αεροσκάφη - Ελικόπτερα

Για τα ανεμόπτερα το τεκμήριο διαβίωσης ορίζεται στις 8.000 ευρώ. Προσοχή: Tο τεκμήριο διαβίωσης δεν μειώνεται λόγω ακινησίας ή παλαιότητας λόγω απουσίας σχετικής πρόβλεψης στον νόμο.

Για τις υπερελαφρές πτητικές αθλητικές μηχανές (YΠAM), το τεκμήριο διαβίωσης ορίζεται στο ποσό των 20.000 ευρώ.

Για αεροσκάφη με κινητήρα κοινό, εσωτερικής καύσης και στροβιλοελικοφόρα, το τεκμήριο διαβίωσης διαμορφώνεται στο ποσό των 65.000 ευρώ για τους 150 πρώτους ίππους ισχύος του κινητήρα τους που προσαυξάνεται με το ποσό των 500 ευρώ για κάθε ίππο πάνω από τους 150. Προσοχή: Tο τεκμήριο διαβίωσης δεν μειώνεται λόγω ακινησίας ή παλαιότητας εξαιτίας απουσίας σχετικής πρόβλεψης στον νόμο.

Για αεροσκάφη αεριοπροωθούμενα (JET), το τεκμήριο διαβίωσης διαμορφώνεται στο ποσό των 200 ευρώ για κάθε λίμπρα ώθησης. Tο τεκμήριο διαβίωσης δεν μειώνεται λόγω ακινησίας ή παλαιότητας εξαιτίας απουσίας σχετικής πρόβλεψης στον νόμο.

Για ελικόπτερα, το τεκμήριο διαβίωσης διαμορφώνεται στο ποσό των 65.000 ευρώ για τους 150 πρώτους ίππους ισχύος του κινητήρα τους που προσαυξάνεται με το ποσό των 500 ευρώ για κάθε ίππο πάνω από τους 150.

Προσοχή: το τεκμήριο διαβίωσης δεν μειώνεται λόγω ακινησίας ή παλαιότητας εξαιτίας απουσίας σχετικής πρόβλεψης στον νόμο.

Πισίνες

Tο τεκμήριο διαβίωσης διαμορφώνεται ανάλογα με τα τετραγωνικά μέτρα της πισίνας ως εξής:
  • 160 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο μέχρι και τα 60 τετραγωνικά μέτρα και
  • 320 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, για επιφάνεια άνω των 60 τετραγωνικών μέτρων.

Για εσωτερική δεξαμενή κολύμβησης, τα ποσά διπλασιάζονται.

Tο τεκμήριο εφαρμόζεται και όταν η πισίνα είναι συναρμολογούμενη, αφού ο νόμος δεν κάνει καμία διάκριση.

Προκειμένου για κοινόχρηστες πισίνες που βρίσκονται σε συγκροτήματα πολυκατοικιών, η ετήσια αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης επιμερίζεται στους ιδιοκτήτες των ακινήτων με βάση τα χιλιοστά κάθε διαμερίσματος στο οικόπεδο.

Ελάχιστο ετήσιο τεκμήριο διαβίωσης

H ελάχιστη ετήσια αντικειμενική δαπάνη του φορολογούμενου ορίζεται σε 3.000 ευρώ προκειμένου για τον άγαμο και σε 5.000 ευρώ για τους συζύγους που υποβάλλουν κοινή δήλωση, υπολογίζεται μόνο εφόσον δηλώνεται πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα.

4. Σε ποιες περιπτώσεις αμφισβητείται το τεκμήριο διαβίωσης;

H αμφισβήτηση των τεκμηρίων και εφόσον αποδεικνύεται με βάση πραγματικά περιστατικά ή στοιχεία μπορεί να γίνει από όσους:
  • Υπηρετούν τη στρατιωτική θητεία τους στις Ένοπλες Δυνάμεις
  • Είναι φυλακισμένοι
  • Νοσηλεύονται σε νοσοκομείο ή κλινική
  • Είναι άνεργοι και δικαιούνται βοήθημα ανεργίας
  • Συγκατοικούν με συγγενείς πρώτου βαθμού και έχουν μειωμένες δαπάνες διαβίωσης, λόγω αποδεδειγμένης συμβολής στις δαπάνες αυτές των συγγενών τους (με την προϋπόθεση ότι αυτοί έχουν εισόδημα από εμφανείς πηγές).
  • Είναι ορφανοί ανήλικοι οι οποίοι έχουν στην κυριότητά τους επιβατικά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης από κληρονομιά του πατέρα ή της μητέρας τους.
  • Προσκομίζουν στοιχεία από τα οποία αποδεικνύεται ότι για λόγους ανώτερης βίας πραγματοποίησαν δαπάνη μικρότερη από την αντικειμενική.

Προσοχή

Όταν συντρέχει μία ή περισσότερες από τις περιπτώσεις αμφισβήτησης, ο φορολογούμενος υποχρεούται να υποβάλει μαζί με τη δήλωσή του και τα αναγκαία δικαιολογητικά για την απόδειξη των ισχυρισμών του. O προϊστάμενος της ΔOY ελέγχει την αλήθεια των ισχυρισμών και την ακρίβεια των αποδεικτικών στοιχείων του φορολογουμένου και μειώνει ανάλογα το τεκμήριο διαβίωσης, στην οποία αναφέρονται οι ισχυρισμοί και τα αποδεικτικά στοιχεία.

Προκειμένου για τεκμήρια διαβίωσης των τέκνων, η διαφορά τεκμηρίων καταλογίζεται σε εκείνον τον γονέα που έχει το μεγαλύτερο εισόδημα.

5. Πώς μπορεί να μην φορολογηθεί κάποιος βάσει των τεκμηρίων;


O φορολογούμενος για να μην φορολογηθεί βάσει των τεκμηρίων μπορεί να ισχυρισθεί ανάλωση κεφαλαίου (φορολογικών αποταμιευμάτων προηγουμένων ετών). Για τον προσδιορισμό κάθε χρόνο, του κεφαλαίου αυτού, από τα πραγματικά εισοδήματα που έχουν υπαχθεί σε φορολογία με τις γενικές διατάξεις ή σε αυτοτελή φορολογία με εξάντληση της φορολογικής υποχρέωσης (π.χ. τόκοι καταθέσεων ή ομολόγων του ελληνικού δημοσίου) ή νόμιμα έχουν απαλλαγεί της φορολογίας (π.χ. υπεραξία από την εξαγορά μεριδίων αμοιβαίων κεφαλαίων), καθώς και από τα λοιπά ποσά (χρηματικά ποσά που δεν θεωρούνται εισόδημα, χρηματικά ποσά που προέρχονται από τη διάθεση περιουσιακών στοιχείων, εισαγωγή συναλλάγματος μη υποχρεωτικά εκχωρητέου στην Τράπεζα της Ελλάδος, δάνεια, δωρεά ή γονική παροχή χρηματικών ποσών) αφαιρούνται τα τεκμήρια διαβίωσης και απόκτησης περιουσιακών στοιχείων και αν δεν υπάρχουν τεκμήρια διαβίωσης αφαιρείται ποσό 3.000 για άγαμο και 5.000 για συζύγους που υποβάλλουν κοινή δήλωση. Tα έσοδα από την πώληση μετοχών ή ακινήτων πρέπει να είναι μειωμένα με το κόστος αγοράς τους αν είχαν αγοραστεί, ή με τον φόρο δωρεάς αν είχαν αποκτηθεί από δωρεά εκτός αν το κόστος αυτό είχε ληφθεί υπόψη ως τεκμήριο κατά τον προσδιορισμό του εισοδήματος του έτους που καταβλήθηκε και ο φορολογούμενος επικαλείται ανάλωση κεφαλαίου του έτους αυτού.

H αφαίρεση των τεκμηρίων διαβίωσης και απόκτησης περιουσιακών στοιχείων θα γίνεται έστω και αν ο φορολογούμενος εξαιρείται από αυτά (π.χ. ανάπηρος για τη δαπάνη επιβατικού αυτοκινήτου, που απαλλάσσεται από τα τέλη κυκλοφορίας, αγορά επιβατικού αυτοκινήτου I.X., ειδικά διασκευασμένου από πρόσωπο με κινητική αναπηρία άνω του 67% κ.λπ.).

Προσοχή

Tα έτη που επικαλείται ο φορολογούμενος για ανάλωση κεφαλαίου πρέπει να είναι συνεχόμενα και να φθάνουν μέχρι το προηγούμενο του κρινόμενου έτους. Tο θετικό αλγεβρικό άθροισμα των ετών αυτών θα αποτελέσει το συνολικό κεφάλαιο που σχηματίστηκε αυτά τα έτη. Συνεπώς, κατά το σχηματισμό κεφαλαίου προηγούμενων ετών τα τυχόν αρνητικά υπόλοιπα κάθε έτους συμψηφίζονται με τα θετικά και στην περίπτωση που το τελικό αλγεβρικό άθροισμα είναι αρνητικό, δεν απομένει κεφάλαιο προς επίκληση, προκειμένου να καλυφθεί η προστιθέμενη διαφορά τεκμηρίου.

Στην «Ημερησία του Σαββάτου», στο τρίτο μέρος του οδηγού, θα δείτε αναλυτικό παράδειγμα σχηματισμού φορολογικών αποταμιευμάτων και ανάλωσης κεφαλαίου.


Διαβάστε περισσότερα...