Δευτέρα 12 Μαΐου 2014

Δεύτερο κρούσμα MERS στις ΗΠΑ


Αμερικανοί αξιωματούχοι του τομέα της υγείας επιβεβαίωσαν ότι εντοπίστηκε ένα δεύτερο κρούσμα στις ΗΠΑ του κοροναϊού MERS, αυτή τη φορά στην πολιτεία Φλόριντα.

Το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) και αξιωματούχοι στη Φλόριντα επιβεβαίωσαν το κρούσμα του ιού, που επίσημα είναι γνωστός ως Αναπνευστικό Σύνδρομο της Μέσης Ανατολής.

Το CDC ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι το περιστατικό αυτό είναι το δεύτερο «εισαγόμενο» κρούσμα MERS που καταγράφεται στις ΗΠΑ, κάτι που σημαίνει ότι ένας ταξιδιώτης προσβλήθηκε από τον ιό σε κάποια άλλη χώρα και ταξίδεψε, ενώ είχε προσβληθεί, στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το πρώτο κρούσμα εντοπίστηκε στις αρχές του μήνα σε έναν άνδρα, ο οποίος είχε ταξιδέψει από τη Σαουδική Αραβία στην Ιντιάνα.

Οι υγειονομικές αρχές της Βρετανίας ανακοίνωσαν πριν από λίγο ότι το κρούσμα του MERS στις ΗΠΑ είναι ένα πρόσωπο το οποίο ταξίδεψε στη χώρα αυτή μέσω Λονδίνου.

Εξάλλου στην Ιορδανία σημειώθηκε ο πέμπτος θάνατος που σχετίζεται με τον ιό, ενώ την Κυριακή ένας ακόμα άνθρωπος στη Σαουδική Αραβία πέθανε, αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών σε 142.

Τελευταίο «θύμα» του MERS στην Ιορδανία ήταν μια 26χρονη νοσοκόμα. Σύμφωνα με εκθέσεις υπουργείων υγείας, οι εργαζόμενοι σε νοσοκομεία είναι περισσότερο εκτεθειμένοι στον ιό. Η κυβέρνηση της Ιορδανίας ανακοίνωσε ότι κάνει ό,τι είναι δυνατόν για την καλύτερη προστασία του ιατρικού προσωπικού.

Σημειώνεται ότι τα συμπτώματα του ιού περιλαμβάνουν πυρετό, πνευμονία και νεφρική ανεπάρκεια.

Η Επιτροπή Επειγόντων Περιστατικών του Διεθνούς Υγειονομικού Κανονισμού (ΔΥΚ) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η οποία αναμένεται να συνεδριάσει την Τρίτη στη Γενεύη, δεσμεύτηκε ότι θα δημοσιοποιήσει τα συμπεράσματα μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης.


Διαβάστε περισσότερα...

"Οι ήρωες παίζουν όπως οι Έλληνες"


Από την πρώτη στιγμή που η FIFA είχε γνωστοποιήσει τα υποψήφια σλόγκαν για το πούλμαν της Εθνικής ομάδας, το «Οι ήρωες παίζουν όπως οι Έλληνες» φαινόταν ότι θα κέρδιζε δια... περιπάτου.

Όπως και έγινε δηλαδή, με το «Αυτή είναι η Ελλάδα» και το «Μία ομάδα, ένα όνειρο» να μένουν πίσω και να χάνουν τη μάχη, όπως ανακοίνωσε η Παγκόσμια Ομοσπονδία την Δευτέρα.

Αλγερία: «Desert Warriors in Brazil» (Πολεμιστές της ερήμου στην Βραζιλία)

Αργεντινή: «Νο somos un equipo, somos un pais» (Όχι μόνο μία ομάδα, είμαστε μία χώρα)

Αυστραλία: «Socceroos: Hopping our way into history» (Σόκερους: Με άλματα στο δρόμο μας για την ιστορία!)

Βέλγιο: «Vermacht je aan het onmogelijke!/ Attendez-vous à l'impossible!» (Περιμένοντας το απίθανο!)

Βοσνία-Ερζεγοβίνη: «Zmayevi u srcu... Zmajevi na terenu!» (Δράκοι στην καρδιά, δράκοι στο γήπεδο!)

Βραζιλία: «Preparem-se! O hexa está Chegando!» (Κρατηθείτε! Το 6ο έρχεται)

Χιλή: «¡Chi, Chi, Chi, Le, Le, Le! ¡Viva Chile!»(Εμπρός Χιλή!«)

Κολομβία: «Aquí no viaja un equipo, ¡viaja todo un país!» (Εδώ ταξιδεύει ένα έθνος, όχι μόνο μία ομάδα!)

Κόστα Ρίκα: «Mi Pasion El Futbol, Mi Fortaleza Mi Gente, Mi Orgullo Costa Rica» (Το πάθος μου είναι το ποδόσφαιρο, η δύναμή μου είναι ο κόσμος, η περηφάνια μου είναι η Κόστα Ρίκα)

Κροατία: «S Vatrom U Srcima Za Hrvatsku Svi Kao Jedan» (Με φωτιά στην καρδιά, όλοι σαν ένα)

Εκουαδόρ: «Un compromiso, una pasión, un solo corazón, ¡va por ti Ecuador!» (Μία δέσμευση, ένα πάθος, μόνο μία καρδιά, αυτό είναι για σένα Εκουαδόρ!)

Καμερούν: «Un lion demeure un lion» (Ένα λιοντάρι παραμένει λιοντάρι)

Ακτή Ελεφαντοστού: «Les Elephants Al Conquete Du Bresil» (Οι Ελέφαντες προελαύνουν προς την Βραζιλία)

Αγγλία: «The dream of one team, the heartbeat of millions!!» (Το όνειρο μιας ομάδας, το καρδιοχτύπι εκατομμυρίων)

Γαλλία: «Impossible n'est pas francais» (Το «αδύνατο« δεν είναι γαλλική λέξη)

Γερμανία: «Ein land, eine mannschaft, ein traum» (Ένα έθνος, μία ομάδα, ένα όνειρο)

Γκάνα: «Black Stars: Here to illuminate Brazil» (Μαύρα Αστέρια: Είναι εδώ για να φωτίσουν την Βραζιλία)

Ελλάδα: «Heroes play like Greeks» (Οι ήρωες παίζουν όπως οι Έλληνες)

Ονδούρα: «Somos un pueblo, una nación, cinco estrellas de corazón» (Είμαστε μία ομάδα, ένα έθνος, πέντε αστέρια στην καρδιά)

Ιράν: «Ηοnour of Persia» (Για την τιμή της Περσίας)

Ιταλία: «Coloriamo D'azzuro il sogno Mondiale» (Ας βάψουμε μπλε το όνειρο του Μουντιάλ)

Ιαπωνία: «サムライよ!! 戦いの時はきた!! » (Σαμουράι, έφτασε η ώρα για την μάχη)

Κορέα: «즐겨라, 대한민국!» (Ευχαριστηθείτε το “κόκκινοι”)

Μεξικό: «Siempre unidos... ¡Siempre Aztecas!» (Πάντα ενωμένοι, πάντα Αζτέκοι!)

Ολλανδία: «Echte mannen dragen oranje» (Οι αληθινοί άνδρες φορούν πορτοκαλί)

Νιγηρία: «Only together we can win» (Mόνο ενωμένοι μπορούμε να νικήσουμε)

Πορτογαλία: «O passado e historia, o futuro e a vitoria» (Το παρελθόν είναι ιστορία. Το μέλλον είναι νίκη)

Ρωσία: «Нас не догонят!!!» (Κανείς δεν μπορεί να μας φτάσει)

Ισπανία: «En nuestro corazon, la pasion de un campeon» (Μέσα στις καρδιές μας, το πάθος του πρωταθλητή)

Ελβετία: «End Station 17.7.2014 Maracana» (Τερματικός σταθμός 17.7.2014 Μαρακανά)

Ουρουγουάη: «Tres millones de ilusiones... Vamos Uruguay» (Τρία εκατομμύρια όνειρα...
Πάμε Ουρουγάη)

ΗΠΑ: «United by team, driven by passion» (Ενωμένοι σαν ομάδα, με οδηγό το πάθος)


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τραγούδησαν για το bullying στο «Βρετανία έχεις ταλέντο»


Το νεανικό μουσικό ντουέτο, Bars & Melody, ο Τσάρλι Λένεχαν και ο Λέοντρε Ντεβρί, κατέκτησαν κοινό και κριτική στο «Βρετανία έχεις ταλέντο», με το τραγούδι τους για τον σχολικό εκφοβισμό, με αποκορύφωση το «χρυσό μπάζερ» του Σάιμον Κάουελ.

Οι δύο νεαροί κατέκτησαν το κοινό και τους κριτικούς του μουσικού σόου με το που πάτησαν το πόδι τους στη σκηνή, ενώ όταν τραγούδησαν για το bullying η συγκίνηση που προκάλεσαν σε όλους «ανάγκασε» τον Σάιμον Κάουελ να πατήσει το «χρυσό μπάζερ» που στέλνει τους διαγωνιζόμενους απευθείας στον τελικό! Κάτι που ο -δύστροπος- Σάιμον δεν κάνει και πολύ συχνά.




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πέθανε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Μπάμπης Αγγουράκης


Την τελευταία του πνοή σε ηλικία 63 χρονών άφησε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Μπάμπης Αγγουράκης, ο οποίος νοσηλευόταν στην εντατική μονάδα του Ωνασείου.



Ο Μπάμπης Αγγουράκης υποβλήθηκε το βράδυ της Κυριακής σε λεπτή χειρουργική επέμβαση καθώς υπέστη ρήξη ανευρύσματος.


Διαβάστε περισσότερα...

Πέντε μετάλλια στην Βαλκανική Μαθηματική Ολυμπιάδα


Η ελληνική αποστολή κατέκτησε 2 χρυσά, 3 χάλκινα και μια εύφημη μνεία.

Ολοκληρώθηκε η 31η Βαλκανική Μαθηματική Ολυμπιάδα που πραγματοποιήθηκε στο Πλέβεν της Βουλγαρίας από 2 έως 7 Μαΐου 2014. Στην 31η ΒΜΟ συμμετείχαν δέκα ομάδες από χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης με παράδοση στα μαθηματικά, καθώς και εννέα φιλοξενούμενες χώρες μεταξύ των οποίων η Ιταλία και η Αγγλία.

Η Ελληνική αποστολή κατέκτησε δυο χρυσά, τρία χάλκινα μετάλλια και μια Εύφημη Μνεία.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με ανακοίνωση της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας οι μαθητές που διακρίθηκαν είναι οι ακόλουθοι:


Δημάκης Παναγιώτης
Αθήνα
Χρυσό Μετάλλιο
Σκιαδόπουλος Αθηναγόρας
Ρόδος
Χρυσό Μετάλλιο
Ζητριδης Αντωνιος    
Αθήνα
Χάλκινο Μετάλλιο
Ντούνης Πέτρος
Αθήνα
Χάλκινο Μετάλλιο
Χαχάμης Νεστορας
Αιτωλοακαρνανία
Χάλκινο Μετάλλιο
Σαράντης Μιχαήλ
 Αθήνα
 Εύφημη Μνεία
Τα αποτελέσματα αυτά, σύμφωνα με τη Μαθηματική Εταιρεία δικαιώνουν τις προσπάθειές της για την αναβάθμιση της Μαθηματικής Παιδείας ενώ δείχνουν τις δυνατότητες των Ελλήνων μαθητών και ενισχύουν την ελπίδα μας για ένα καλύτερο αύριο.


Διαβάστε περισσότερα...

Οι πολίτες προτίμησαν τα e-παράβολα


Ξεπέρασε τα 350.000 παράβολα σε λιγότερο από τέσσερις μήνες παραγωγικής λειτουργίας η εφαρμογή «e-παράβολο» που έχει τεθεί σε λειτουργία από τον Φεβρουάριο του 2014 και έχει απαλλάξει τους φορολογούμενους, επιχειρήσεις και πολίτες από την ταλαιπωρία πληρωμής και προσκόμισης των έντυπων παραβόλων στις διάφορες υπηρεσίες του δημοσίου.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών από το Φεβρουάριο 2014 οι πολίτες και οι επιχειρήσεις μπορούν να πληρώνουν τα e-παράβολα με την χρήση πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας και ήδη έχουν πραγματοποιηθεί 11.300 ηλεκτρονικές πληρωμές παραβόλων. Σημειώνεται ότι με την χρήση κάρτας ο συναλλασσόμενος μπορεί να καταθέσει «άμεσα» το ηλεκτρονικό παράβολο στον Φορέα.



Διαβάστε περισσότερα...

Δολοφονία γνωστής πολιτικού στην Ισπανία


Η περιφερειακή επικεφαλής του κυβερνώντος Λαϊκού Κόμματος (PP) της Ισπανίας δολοφονήθηκε σήμερα με σφαίρες στην πόλη Λεόν στο βόρειο τμήμα της χώρας, όπως ανακοίνωσε μια τοπική εκπρόσωπος του κόμματος.



«Είναι νεκρή. Δέχθηκε πολλούς πυροβολισμούς και είναι νεκρή», δήλωσε η εκπρόσωπος στο Γαλλικό Πρακτορείο χωρίς να είναι σε θέση να δώσει περισσότερες πληροφορίες για το περιστατικό.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι Έλληνες δεν εμπιστεύονται την Ε.Ε


Οι Ευρωπαίοι δεν έχουν εμπιστοσύνη στην Ευρωπαϊκή Ένωση ούτε στους βασικούς της θεσμούς, είτε πρόκειται για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την Επιτροπή ή την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με τους Έλληνες να βρίσκονται στην κορυφή της λίστας, σύμφωνα με μια έκθεση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή δύο εβδομάδες πριν τις ευρωεκλογές.

Σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο, το 59% των Ευρωπαίων δεν έχουν πλέον εμπιστοσύνη στην ΕΕ, ενώ το 32% έχουν μάλλον εμπιστοσύνη σε αυτή. Το υπόλοιπο 9% δεν εξέφρασε άποψη.

Η Εσθονία και η Ρουμανία είναι οι χώρες, οι πολίτες των οποίων έχουν σε μεγαλύτερο ποσοστό εμπιστοσύνη στην ΕΕ (58%). Αντίθετα, το 81% των Ελλήνων και το 74% των Κυπρίων δεν έχουν εμπιστοσύνη στην ΕΕ. Το ποσοστό αυτό αγγίζει το 70% και το 67% στους Πορτογάλους και τους Ισπανούς, που έχουν επίσης πληγεί πολύ από την κρίση.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στη Γαλλία και τη Γερμανία η πλειονότητα των πολιτών (63% και 59% αντίστοιχα) δεν έχουν εμπιστοσύνη στην Ένωση, με μόνο το 28% των Γάλλων και το 31% των Γερμανών να δηλώνει ότι εμπιστεύεται την ΕΕ.

Η απογοήτευση των Ευρωπαίων έχει αντίκτυπο και στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, καθώς, το 53% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι δεν έχει εμπιστοσύνη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (έναντι 34% που έχει) και το 51% δεν έχει εμπιστοσύνη στην Επιτροπή (έναντι 33% που έχει αντίθετη άποψη). Όσον αφορά την ΕΚΤ, το 54% των Ευρωπαίων δεν έχει εμπιστοσύνη στον θεσμό αυτό με έδρα την Φρανκφούρτη έναντι του 31% που εξέφρασε την εμπιστοσύνη του.

Την ίδια στιγμή, μόνο το 34% των Ευρωπαίων έχει θετική εικόνα για την ΕΕ, με το 26% να έχει αρνητική. Για το 44% των ερωτηθέντων η ελευθερία να ταξιδεύουν, να σπουδάζουν και να εργάζονται σε οποιαδήποτε χώρα της Ένωσης αποτελεί το βασικό θέλγητρο της ΕΕ.

Στο μεταξύ αν και η ΕΕ εκπροσωπεί την οικονομική ευημερία για το 12% των Ευρωπαίων, το 17% την ταυτίζει με την ανεργία. Η ΕΕ εκπροσωπεί την ειρήνη και τη δημοκρατία για το 25% και το 19% των ερωτηθέντων αντίστοιχα, ενώ το 22% και το 25% την συνδέουν με τη γραφειοκρατία και την κατασπατάληση χρημάτων.



Διαβάστε περισσότερα...

Οι δικηγόροι διαμαρτύρονται για το "ψαλίδι" στην εκλογική αποζημίωση


Επιστολή στους υπουργούς Επικρατείας, Οικονομικών, Εσωτερικών και Δικαιοσύνης απέστειλε η συντονιστική επιτροπή Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, κάνοντας λόγο για δραματική μείωση της εκλογικής αποζημίωσης των δικαστικών αντιπροσώπων για τις δημοτικές-περιφερειακές εκλογές και τις Ευρωεκλογές.

Ακολουθεί η επιστολή

Προς

Τον Υπουργό Επικρατείας κ. Δημήτριο Σταμάτη

Τον Υπουργό Οικονομικών κ. Ιωάννη Στουρνάρα

Τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Ιωάννη Μιχελάκη

Τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Χαράλαμπο Αθανασίου

Κοινοποίηση:

Γεν. Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων κ. Θεοχάρη Θεοχάρη

Γεν. Γραμματέα Υπουργείου Εσωτερικών κ. Ιωάννη Ιωαννίδη

Αξιότιμοι Κύριοι Υπουργοί,

Αναφορικά με το ζήτημα του διορισμού Δικαστικών Αντιπροσώπων για τις δημοτικές-περιφερειακές εκλογές και τις Ευρωεκλογές της 18ης και 25/5/2014, με αφορμή την ΚΥΑ 18989/10.5.2014 (ΦΕΚ Β΄/1189/10.5.2014), δηλώνουμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την αντίθεσή μας στη δραματική μείωση της εκλογικής αποζημίωσης.

Προδήλως οι δικηγόροι εντάσσονται, κατά την Κυβέρνηση, σε αυτές τις κοινωνικές τάξεις, που δημιουργούν και δεν δικαιούνται του «πρωτογενούς πλεονάσματος». Όμως, η Κυβέρνηση είναι έκθετη απέναντι στις δικές της προηγούμενες επιλογές. Ως γνωστόν, με το ν. 4194/2013 (Κώδικας Δικηγόρων) θέσπισε την ελάχιστη αμοιβή για τη χρονοχρέωση στα 80 €, αμοιβή που υπερακοντίζει την αποζημίωση, την οποία χορήγησε η Πολιτεία για απασχόληση σε δύο συνεχείς εκλογικές αναμετρήσεις, με τρεις (3) κάλπες, και με μεγάλο αριθμό υποψηφίων και με σταυροδοσία, χωρίς εφορευτικές επιτροπές στα περισσότερα εκλογικά τμήματα και δη των μεγάλων πόλεων και υπερ18ωρη ημερήσια εργασία και στις δύο Κυριακές.

Περαιτέρω, από προφανή αβελτηρία των αρμοδίων διοικητικών υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών, η εκδοθείσα ΚΥΑ πάσχει από ανακρίβειες και ασάφειες, με αποτέλεσμα να ανακύπτει σειρά ερωτημάτων σε όλους τους Δικαστικούς Αντιπροσώπους. Έτσι, αυτή χρήζει άμεσα διορθωτικών παρεμβάσεων, ώστε να ξεκαθαρισθούν ζητήματα που σχετίζονται με τον τρόπο και το χρόνο εκκαθάρισης της αποζημίωσης, ιδίως για τους εντός νομού διορισθέντες.

Επίσης, πρέπει να ρυθμιστεί το ζήτημα της εκλογικής αποζημίωσης για τους Δικαστικούς Αντιπροσώπους, οι οποίοι έχουν διορισθεί σε εκλογικά τμήματα της Περιφέρειας Αττικής, ώστε να εξομοιωθεί η αποζημίωσή τους με αυτή των διορισθέντων σε εκλογικά τμήματα της Α΄ και Β΄ Αθήνας, της Α΄ και Β΄ Πειραιά και της Α΄ και Β΄ Θεσσαλονίκης. Περαιτέρω, πρέπει να τροποποιηθεί το ζήτημα των οδοιπορικών εξόδων όπως έχει ρυθμιστεί διότι η πρωτοφανής αξίωση παραμονής του δικαστικού αντιπροσώπου επί 10ήμερο στον τόπο του διορισμού του, στη νησιωτική ή ηπειρωτική Ελλάδα από την Παρασκευή 16.5.2014 έως και την Κυριακή 25.5.2014, μακράν της κατοικίας του και της επαγγελματικής του έδρας, είναι εκτός πραγματικότητας, δεν υπακούει σε κανόνες λογικής και δεν αντέχει σε καμία σοβαρή επιχειρηματολογία, αφού ευθέως τον καλεί να χρηματοδοτήσει ο ίδιος την εκλογική διαδικασία.

Επιπλέον, σκόπιμη είναι η θέσπιση ρητής νομοθετικής πρόβλεψης για την απαγόρευση της κατάσχεσης του ποσού της αποζημίωσης, που θα κατατεθεί σε τραπεζικούς λογαριασμούς, από τυχόν οφειλές σε τράπεζες λόγω δανείων, κ.λπ. οφειλών σε τρίτους ιδιώτες.

Τέλος, με ιδιαίτερη ένταση επισημαίνουμε ότι ο καθορισμός των εκλογικών αποζημιώσεων λίγες μέρες πριν από τη διενέργεια των εκλογών και σε χρόνο μεταγενέστερο του διορισμού δικαστικών αντιπροσώπων, συνέχεται με σαφείς σκοπιμότητες της ηγεσίας του Υπουργείου Οικονομικών. Υποδηλώνει δε, έλλειψη σεβασμού στους δικηγόρους, οι οποίοι εδώ και πολύ καιρό έχουν στοχοποιηθεί από την Κυβέρνηση.

Κατόπιν των ανωτέρω, διεκδικούμε και σήμερα την αύξηση της εκλογικής αποζημίωσης στο ύψος του Ιουνίου του 2012, όπως είχε καθοριστεί από την Κυβέρνηση Συνεργασίας μόλις πριν από δύο (2) χρόνια, στο μέσον της κρίσης και προ της «εξόδου στις αγορές» και της επίτευξης του «πρωτογενούς πλεονάσματος».

Είναι βέβαιο, πως αν διατηρηθούν οι ρυθμίσεις αυτές, θα τεθεί μοιραία σε δοκιμασία η απρόσκοπτη διεξαγωγή της εκλογικής διαδικασίας, γεγονός το οποίο πέραν των άλλων δυσμενών επενεργειών, θα εκθέσει διεθνώς τη χώρας μας, όταν μάλιστα η διενέργεια των εκλογών για την ανάδειξη των αντιπροσώπων για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι ταυτόχρονη σε όλη την Ευρώπη.

Καλούμε την Κυβέρνηση, έστω και αυτή τη στιγμή, να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και να προβεί στις επιβεβλημένες ως άνω ενέργειες, ανοίγοντας μια νέα σελίδα στις σχέσεις της με τους έλληνες δικηγόρους.

Άλλως, οι δικηγόροι οφείλουν να σταθμίσουν τη συμπεριφορά τους εν όψει της αντιμετώπισης που τους επιφυλάσσει η Ελληνική Πολιτεία.



Διαβάστε περισσότερα...

«Οι νεφροπαθείς φοβούνται για τη ζωή τους»


«Κραυγή αγωνίας» από τους 9.850 νεφροπαθείς για τα «αμφιβόλου ποιότητας» φίλτρα αιμοκάθαρσης που χρησιμοποιούνται στα περισσότερα ελληνικά νοσοκομεία. Όπως κατήγγειλε, σήμερα, σε συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νεφροπαθών (ΠΟΝ) Γιώργος Καστρινάκης, οι αιμοκαθαιρούμενοι νεφροπαθείς «φοβούνται για τη ζωή τους από συνεδρία σε συνεδρία», καθώς, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ελληνικής Νεφρολογικής Εταιρίας, καθηγητή Δημήτρη Γούμενο, δεκάδες αναφορές (λευκές κάρτες) έχουν αποσταλεί από νοσοκομεία προς τον ΕΟΦ για τις παρενέργειες που προκαλούν τα κακής ποιότητας φίλτρα.

«Τα νοσοκομεία της Ελλάδας γεμίζουν από φίλτρα no name, αμφίβολης προέλευσης και χωρίς καμία δυνατότητα ελέγχου. Φίλτρα που προέρχονται από την Αίγυπτο, την Κίνα, τη Βουλγαρία και την Τουρκία κυκλοφορούν το τελευταίο διάστημα στην Ελλάδα, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή των ασθενών», ανέφερε ο κ. Καστρινάκης.

Από τα φίλτρα Αιγύπτου, που χρησιμοποιούνται στα περισσότερα ελληνικά νοσοκομεία, έχουν κινδυνεύσει άμεσα 19 ασθενείς, με τελευταίο καταγεγραμμένο περιστατικό, όπως κατήγγελλε ο κ. Γούμενος, νεφροπαθή στο νοσοκομείο του Πύργου, του οποίου η ζωή κινδύνευσε από ρήξη φίλτρου. Δεκάδες άλλοι παρουσιάζουν σοβαρές παρενέργειες όπως αλλεργίες στα φίλτρα, δερματίτιδες, κεφαλαλγίες, θρομβώσεις, μουδιάσματα κ.ά., που τελικά οδηγούν σε συνολική επιδείνωση των παραμέτρων που ελέγχουν την επάρκεια της αιμοκάθαρσης και μειώνουν δραματικά τον χρόνο επιβίωσης των νεφροπαθών.

Υπάρχουν περιπτώσεις, ανέφεραν οι εκπρόσωποι των νεφροπαθών, που έχουν χρησιμοποιηθεί παιδικά φίλτρα σε ενήλικες, αλλά και φίλτρα που "καθαρίζουν" το αίμα των νεφροπαθών ακόμα και από τις βιταμίνες, με αποτέλεσμα μετά να χρειάζονται ενέσεις με θρεπτικά συστατικά για να σταθούν στα πόδια τους.

Οι ασθενείς ζητούν από την Επιτροπή Προμηθειών Υγείας (ΕΠΥ), να κάνει με σωστές προδιαγραφές τις νέες προμήθειες, καθώς «στην αιμοκάθαρση οδεύουμε προς Ασία και Αφρική», ενώ χαρακτήρισαν «ανεξήγητη επιστημονικά και κοινωνικά την επιμονή (του προέδρου της ΕΠΥ) στην προμήθεια των φίλτρων αιμοκάθαρσης στα δημόσια νοσοκομεία χωρίς προδιαγραφές». Υποστήριξαν δε ότι από την εισαγωγή τους, το ελληνικό δημόσιο όχι μόνο δεν εξοικονομεί χρήματα, αλλά επιβαρύνεται με περαιτέρω κόστος ο προϋπολογισμός των νοσοκομείων και του ΕΟΠΥΥ, αφού χρησιμοποιούνται δύο και τρία τέτοια φίλτρα ανά συνεδρία, αλλά και από τις επαναλαμβανόμενες εξετάσεις ή νοσηλείες για την «ρύθμιση» των ασθενών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νεφροπαθών, η ετήσια δαπάνη για φίλτρα είναι περίπου 17,5 εκατ. ευρώ και η εξοικονόμηση που επιτυγχάνεται με την προμήθεια των ανώνυμων φίλτρων είναι περίπου 40.000 ευρώ.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Βγήκε δήμαρχος πριν τις... εκλογές


Μία εβδομάδα πριν τις δημοτικές εκλογές της 18ης Μαΐου αναδείχθηκε ο πρώτος δήμαρχος στη χώρα! Πρόκειται για τον Θεόδωρο Μπαμπαλή, που είναι ήδη δήμαρχος Αγράφων.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση ο αγώνας δεν θα χρειαστεί να δοθεί στην κάλπη, αλλά στα δικαστήρια.

Το Πρωτοδικείο Ευρυτανίας έθεσε εκτός εκλογών τον συνδυασμό του έτερου υποψηφίου δημάρχου Αγράφων Χρήστου Δημητρόπουλου, ελλείψει των απαιτούμενων στοιχείων του εκλογικού φακέλου.

Ο κ. Δημητρόπουλος κατέθεσε ένσταση, η οποία όμως απορρίφθηκε προχθές από το Πρωτοδικείο Ευρυτανίας, που έμεινε στην αρχική του απόφαση, αποκλείοντας τελεσίδικα τον συνδυασμό από τις επικείμενες εκλογές.

Έτσι, ο μοναδικός υποψήφιος Θεόδωρος Μπαμπαλής, χωρίς αντίπαλο, είναι από τώρα δήμαρχος Αγράφων.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μετακομίζουν τα δικαστήρια Πειραιά


Στο κτίριο της πρώην Ράλλειου σχολής, αναμένεται να μεταφερθούν τα δικαστήρια Πειραιά, ανακοίνωσε σήμερα ο δήμαρχος Πειραιά Βασίλης Μιχαλολιάκος, δηλώνοντας ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου πείστηκε από τα επιχειρήματά του δήμου και έδωσε εντολή στην αρμόδια κατασκευαστική εταιρεία του υπουργείου να εξετάσει τη μελέτη του φακέλου, για τη μεταφορά των δικαστηρίων στη Ράλλειο.

«Όταν λέγαμε ότι αυτή η δημοτική Αρχή δεν θα αφήσει τα δικαστήρια να φύγουν από την πόλη, έλεγαν κάποιοι ότι ήδη τα δικαστήρια φεύγουν και όταν συναντήθηκα με τον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Αθανασίου και του πρότεινα το κτίριο της πρώην Ραλλείου, το λοιδορούσαν» τόνισε ο δήμαρχος Πειραιά και προσέθεσε ότι «σήμερα η πόλη κέρδισε μια ακόμη μάχη».


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Χιλιάδες υπογραφές ενάντια στο νομοσχέδιο για τον αιγιαλό


Έντονες αντιδράσεις από τους πολίτες μέσω διαδικτύου.

Την αντίδραση τους στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για την ιδιωτική εκμετάλλευση του αιγιαλού δείχνουν οι πολίτες, καθώς ήδη έχουν συγκεντρωθεί χιλιάδες ηλεκτρονικές υπογραφές σε διάφορες διαδικτυακές πλατφόρμες.

Την ώρα που αντιδράσεις υπάρχουν και στο εσωτερικό των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, ο κόσμος υπογράφει… αβέρτα. «Ξύπνα. Ξεπουλούν τις παραλίες μας» είναι ο τίτλος που έχει δώσει στο ψήφισμα η ιστοσελίδα Avaaz, με τις υπογραφές να έχουν φτάσεις τις 83.809 σήμερα το πρωί.

Στην ιστοσελίδα change.org οι υπογραφές έφταναν τις 27.000, ενώ το γκρουπ που έχει δημιουργηθεί στο Facebook είχε συγκεντρώσει σχεδόν 30.000 υποστηρικτές.

Θεματικές ενάντια στο νομοσχέδιο έχουν δημιουργηθεί και στο Twitter, όπως οι #savegreekcoast και #aigialosSOS.



Διαβάστε περισσότερα...

Βράβευση των μαθηματικών «εγκεφάλων» από Σαμαρά


Συνάντηση με τους φοιτητές που διέπρεψαν σε ευρωπαϊκό διαγωνισμό.

Τους φοιτητές που συμμετείχαν και διέπρεψαν στον 8ο Μαθηματικό Διαγωνισμό χωρών της ΝΑ Ευρώπης «SEEMOUS 2014», Ελευθέριο Μπόλκα και Κωνσταντίνο Ψαρομήλιγκο, υποδέχθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.



Ο πρωθυπουργός βράβευσε και συνεχάρη τους δύο νέους που κατέβαλαν τη 2η και 5η θέση, αντίστοιχα, στον διαγωνισμό, ενώ είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει για ώρα μαζί τους.

Τους φοιτητές συνόδευαν ο πρόεδρος του Τμήματος Μαθηματικών του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου, καθηγητής Ι. Εμμανουήλ και ο εκπαιδευτής– συνοδός τους, υποψήφιος διδάκτορας, Σ. Μπραζιτίκος.



Διαβάστε περισσότερα...

Χάζευε ένα τρένο και κινδύνεψε να χτυπηθεί από άλλο


Τον σήκωσαν - στην κυριολεξία - την τελευταία στιγμή από τις γραμμές.

Ένας θεατής στο Γουαϊόμινγκ των ΗΠΑ κινδύνεψε να χτυπηθεί από ένα τρένο, την ώρα που βιντεοσκοπούσε ένα άλλο.

Γοητευμένος από το «Big Boy», μια ατμομηχανή 70 ετών που μεταφερόταν μέσω των σιδηροδρομικών γραμμών στην περιοχή Cheyenne, για αποκατάσταση, ο θεατής συνέχισε να βιντεοσκοπεί το τρένο που κινούνταν με αργή ταχύτητα.

Φαίνεται όμως ότι ξεχάστηκε και παρέμεινε πολύ κοντά στις σιδηροδρομικές γραμμές, χωρίς να αντιληφθεί ότι το σφύριγμα του τρένου που ακουγόταν δεν ήταν από αυτό που μόλις είχε περάσει… αλλά από ένα άλλο που κατευθυνόταν προς το μέρος του!

Στο βίντεο που ανέβηκε στο YouTube, ακούγεται κάποιος να φωνάζει προς το μέρος του να φύγει από τις γραμμές, ωστόσο εκείνος δεν μετακινείται.

Την τελευταία στιγμή ένας άλλος θεατής που ήταν κοντά τον σήκωσε κυριολεκτικά από τις γραμμές για να μην τον χτυπήσει το τρένο, το οποίο ευτυχώς κινούνταν επίσης με χαμηλή ταχύτητα, λόγω του τεράστιου φορτίου του.

Ο θεατής πάντως συνέχισε να τραβά βίντεο… σαν να μην είχε προηγηθεί τίποτα!




Το τρένο Big Boy No. 4014



Διαβάστε περισσότερα...

Ο δήμος Αθηναίων συμμετέχει στη Διεθνή Ημέρα Μουσείων


Αναλυτικά οι δράσεις.

Με αφετηρία τον φετινό εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, στις 18 Μαΐου 2014, με θέμα «Οι συλλογές των μουσείων μας ενώνουν», ο Οργανισμός Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας του δήμου Αθηναίων θα συμμετάσχει με δράσεις στην Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων, το Κέντρο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη» και το Μουσείο «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Δημοτική Πινακοθήκη

Η Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων προσκαλεί σε μια σειρά δράσεων που θα ξεκινήσει στις 16 Μαΐου με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων και θα ολοκληρωθεί στο τέλος Ιουνίου.

«3 ζωγράφοι, 3 ιστορίες». Μια δράση αφιερωμένη στην Αθήνα και τους ανθρώπους της που καλούνται να γνωρίσουν τις μόνιμες συλλογές με πρωτότυπο, απλό αλλά βιωματικό τρόπο.

Τρεις σημαντικοί Έλληνες ζωγράφοι, ο Γιώργος Μπουζιάνης, ο Γιάννης Μόραλης και ο Σπύρος Παπαλουκάς, επιλέγονται από τη μόνιμη έκθεση. Τα έργα τους «φωτίζονται» με αρχειακό υλικό και προσεγγίζονται ερμηνευτικά με ανθρωποκεντρική ματιά, ώστε να αποκαλύψουν ποικίλες ιστορίες.

Στόχος είναι οι επισκέπτες να γνωρίσουν την ιστορία και τις συλλογές της Δημοτικής Πινακοθήκη και να συνειδητοποιήσουν το ρόλο της στη διαμόρφωση της δυναμικής της πόλης.

Για την υλοποίηση της δράσης θα πραγματοποιηθούν ειδικές παρουσιάσεις, προβολές οπτικοακουστικού υλικού και ντοκιμαντέρ, μουσικά δρώμενα, και ενδιαφέρουσες συναντήσεις.

Για το σκοπό αυτό, η Πινακοθήκη θα διευρύνει το ωράριο λειτουργίας της από τις 19:00 έως τις 22:00 τις ακόλουθες ημερομηνίες όπου θα υλοποιηθούν οι δράσεις Παρασκευή 16/5/2014, 30/5/2014, 13/6/2014, 20/6/2014, 27/6/2014.

Έναρξη: Παρασκευή 16 Μαΐου 2014, ώρα 19:00

Θα πραγματοποιηθούν δύο ξεναγήσεις από την Έφορο της Πινακοθήκης Κάλλη Πετροχείλου, στις 19.15 και στις 20.15.

Το Σάββατο, 17 Μαΐου ώρα 22.00, στο πλαίσιο του εορτασμού της Ευρωπαϊκής Νύχτας των Μουσείων θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση στο πλαίσιο της έκθεσης «Τάσος Ζωγράφος. Αναδρομική» από την επιμελήτρια της έκθεσης Νέλλη Κυριαζή.

Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων, Λεωνίδου & Μυλλέρου, Μεταξουργείο

Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη»

Σάββατο 17 Μαΐου και Κυριακή 18 Μαΐου, ώρες 11.00 -14.00

Σας περιμένουμε στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη»(Αγγελικής Χατζημιχάλη 6 Πλάκα) για να γνωρίσετε και να ξεναγηθείτε στο σπίτι της μεγάλης λαογράφου Αγγελικής Χατζημιχάλη που είναι συνδεδεμένο με τη σύγχρονη ιστορία της λαογραφίας μας και να απολαύσετε την υψηλής αισθητικής εσωτερική του διακόσμηση.

Στο χώρο, επίσης, φιλοξενείται μέχρι τις 19/6/14 η έκθεση «Από την Παραδοσιακή Χειροτεχνία στη Σύγχρονη Τέχνη. Μία συνομιλία στο σπίτι της Αγγελικής Χατζημιχάλη». Τρείς γυναίκες καλλιτέχνες, η Άρτεμις Αλκαλάη, η Ελένη Κρίκκη και η Ελένη Τζάτζαλος εκθέτουν και συνομιλούν με την ελληνική παραδοσιακή τέχνη.

Μουσείο «Ελευθέριος Βενιζέλος»

(Βασ. Σοφίας -Πάρκο Ελευθερίας )

Σάββατο 17 Μαΐου , ώρες 11.00 -14.00

Το Μουσείο «Ελευθέριος Βενιζέλος» ανοίγει τις πόρτες του και σας προσκαλεί να το επισκεφθείτε για να γνωρίσετε τον μεγάλο Έλληνα πολιτικό μέσα από προσωπικά κειμήλια, τεκμήρια γεγονότων της περιόδου που έζησε, έντυπα, έγγραφα, φωτογραφίες, λιθογραφίες, πίνακες, επιστολικά δελτάρια και απεικονίσεις σε διάφορά υλικά.
Ημερομηνία:
Παρ, 16/05/2014 - 11:00 - Κυρ, 18/05/2014 - 19:00



Διαβάστε περισσότερα...

Αρχιφύλακας πωλούσε λουλούδια σε πανηγύρια και κέντρα διασκέδασης


Τέθηκε σε διαθεσιμότητα και διατάχθηκε ΕΔΕ.

Συνελήφθη αρχιφύλακας που πωλούσε λουλούδια σε πανηγύρια και κέντρα διασκέδασης στην Αταλάντη της Φθιώτιδας. Σύμφωνα με την αστυνομία, είχε στήσει ολόκληρη επιχείρηση που απασχολούσε παράνομα αλλοδαπές γυναίκες αλλά και την ίδια του τη σύζυγο. Ο αστυνομικός κατηγορείται επιπλέον για κατ’ εξακολούθηση παράβαση καθήκοντος.

Συνελήφθησαν επίσης με την αυτόφωρη διαδικασία, πέντε ιδιώτες για, κατά περίπτωση, φορολογικές και υγειονομικές παραβάσεις, καθώς και παραβάσεις της νομοθεσίας περί αλλοδαπών.

Στους ιδιώτες συλληφθέντες περιλαμβάνεται η 38χρονη σύζυγος του αστυνομικού, μια 36χρονη από τη Σερβία, η 48χρονη ιδιοκτήτρια καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος και ο 57χρονος σύζυγός της, προσωρινά υπεύθυνος του καταστήματος, καθώς και ένας ακόμα 58χρονος, ιδιοκτήτης καταστήματος στην ίδια περιοχή της Φθιώτιδας.

Όπως προέκυψε από την έρευνα ο συλληφθείς Αρχιφύλακας είχε συστήσει με τη σύζυγό του «επιχείρηση οικογενειακού τύπου» και αναλάμβανε την πώληση λουλουδιών σε εκδηλώσεις συλλόγων, πανηγύρια και σε κέντρα διασκέδασης, σε διάφορες περιοχές της Στερεάς Ελλάδας, αποκομίζοντας υψηλά κέρδη. Στη δραστηριότητα αυτή απασχολούσε επίσης παράνομα αλλοδαπές γυναίκες, χωρίς τις προβλεπόμενες διαδικασίες.

Στο πλαίσιο της έρευνας, κλιμάκιο αστυνομικών της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων μετέβη στην περιοχή της Φθιώτιδας, όπου χθες τα ξημερώματα, κατέλαβε τον 46χρονο αστυνομικό και τη σύζυγό του να έχουν διαθέσει προς πώληση άνθη, σε εκδήλωση καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος, σε τοπικό διαμέρισμα Δήμου της Φθιώτιδας. Άνθη είχε επιπλέον διαθέσει και το προηγούμενο βράδυ σε εορταστική εκδήλωση παρακείμενου καταστήματος.

Από τον έλεγχο που διενεργήθηκε στα δύο καταστήματα διαπιστώθηκε ότι το ένα λειτουργούσε χωρίς την απαιτούμενη από το νόμο άδεια, ενώ το άλλο με τροποποίηση των όρων και προϋποθέσεων λειτουργίας του. Διαπιστώθηκε ακόμα ότι στις εκδηλώσεις αυτές για την πώληση των λουλουδιών, είχαν απασχοληθεί αλλοδαπές γυναίκες, χωρίς τις νόμιμες για την εργασία τους διαδικασίες, ενώ η μία από αυτές (36χρονη υπήκοος Σερβίας) βρίσκονταν παράνομα στη χώρα.

Στο πλαίσιο των αστυνομικών ερευνών κατασχέθηκαν 2.095 ευρώ και τρία κινητά τηλέφωνα, ενώ σε συνεργασία με την οικεία Οικονομική Υπηρεσία διενεργείται περαιτέρω έλεγχος σχετικά με την επιβολή των διοικητικών προστίμων, που προβλέπονται για τις φορολογικές κ.ά. συναφείς παραβάσεις.

Οι συλληφθέντες με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους οδηγήθηκαν χθες (11.05.2014) στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Λαμίας.

Με απόφαση του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας ο Αρχιφύλακας τέθηκε σε διαθεσιμότητα και διατάχθηκε η διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης.



Διαβάστε περισσότερα...

Σκότωσε την εν διαστάσει γυναίκα του και αυτοκτόνησε


Δεν άντεξε τη σχέση της με νεότερο άνδρα - Δείτε τις φωτογραφίες.

Πατέρας τριών κοριτσιών ο David Stringer, δεν άντεξε το γεγονός πως η γυναίκα του, με την οποία βρίσκονταν σε διάσταση, είχε ξεκινήσει μια νέα σχέση με έναν άνδρα πολύ νεότερο. Την ώρα που οι κόρες τους κοιμούνταν, τη μαχαίρωσε μέχρι θανάτου και στη συνέχεια αυτοκτόνησε.

Ο 32χρονος και η 29χρονη Hayley βρέθηκαν νεκροί με τραύματα από μαχαίρι σε σπίτι στο Walsall της Βρετανίας, με τις τρεις κόρες τους, την 11χρονη Chloe, την 8χρονη Chelsea και την 7χρονη Lottie να κοιμούνται στα κρεβάτια τους...

Πιστεύεται πως ο νέος σύντροφος της Hayley, Matthew Read, ήταν εκείνος που ανακάλυψε τις σορούς και ειδοποίησε τις Αρχές.

Οι βρετανικές Αρχές πιστεύουν πως πρόκειται για φόνο και αυτοκτονία και περιμένουν τη νεκροψία να δείξει αν ενεπλάκη τρίτο άτομο, κάτι που δεν αναμένουν.

Η αστυνομία συνέλαβε τον Read αλλά στη συνέχεια τον άφησε ελεύθερο.

Σύμφωνα με έναν γείτονα, η Stringer είχε διώξει τον άνδρα της από το σπίτι πριν από περίπου τρεις εβδομάδες.
Τη φροντίδα των παιδιών έχουν αναλάβει συγγενικά πρόσωπα.

Δείτε τις φωτογραφίες







Διαβάστε περισσότερα...

Παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη για μείωση αντικειμενικών αξιών στο Ψυχικό


Ικανοποίηση της ανεξάρτητης αρχής.

Την ικανοποίησή του εξέφρασε ο Συνήγορος του Πολίτη, με την πρόσφατη τροποποίηση της φορολογικής νομοθεσίας, σύμφωνα με την οποία οι τιμές των ακινήτων στο Παλαιό Ψυχικό θα υπολογίζονται από το 2012 και εφεξής με τις αντικειμενικές αξίες του 2008, αντί των αυξημένων αξιών που είχαν καθιερωθεί για να ισχύουν από το έτος 2011 και μετά. Με βάση τις νέες αυτές διατάξεις, εφόσον έχει ήδη βεβαιωθεί φόρος με τιμές εκκίνησης και συντελεστές αυξομείωσης υψηλότερους, θα διενεργείται νέα εκκαθάριση του φόρου από τη φορολογική διοίκηση.

Όπως σημειώνεται από την ανεξάρτητη αρχή, ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2012, ο Συνήγορος με έγγραφό του προς την αρμόδια Διεύθυνση του υπουργείου Οικονομικών είχε επισημάνει ότι η υπέρμετρη αύξηση των αντικειμενικών αξιών μόνο στις περιοχές του Παλαιού Ψυχικού συνιστούσε σε μεγάλο βαθμό διακριτική μεταχείριση των πολιτών, ιδίως των μισθωτών και συνταξιούχων, σε σχέση με όλη την υπόλοιπη Επικράτεια, όπου οι αντικειμενικές αξίες έχουν παγώσει.

Επίσης, με νεότερο έγγραφό της προς τον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, τον Ιούλιο του 2013, η αρχή είχε τονίσει ότι το σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων θα πρέπει να διαμορφώνεται στη βάση συγκεκριμένων κριτηρίων, ώστε να είναι πράγματι αντικειμενικό και να μην πλήττει δυσανάλογα ορισμένες κατηγορίες πολιτών. Παράλληλα, είχε ζητήσει να εξετασθεί εκ νέου το ζήτημα του προσδιορισμού των αντικειμενικών αξιών στην περιοχή του Παλαιού Ψυχικού, με βάση αντικειμενικά κριτήρια, ώστε να υπάρξει μέριμνα για τους μισθωτούς και συνταξιούχους της περιοχής αυτής που πλήττονται δυσανάλογα.

Τέλος, σύμφωνα με την ενημέρωση της αρχής, έχει ήδη ολοκληρωθεί η νέα εκκαθάριση του φόρου ακίνητης περιουσίας του έτους 2012 από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.



Διαβάστε περισσότερα...

Τι ισχύει για τις αμοιβαίες μεταθέσεις εκπαιδευτικών


Οι αιτήσεις υποβάλλονται μέσα σε 15 μέρες από την ανακοίνωση των γενικών μεταθέσεων.

Δεκάδες είναι οι εκπαιδευτικοί που προσπαθούν μέσω των αμοιβαίων μεταθέσεων να έρθουν στον τόπο των συμφερόντων τους. Οι αμοιβαίες μεταθέσεις διέπονται από το Προεδρικό Διάταγμα 50/96 όπως αυτό τροποποιήθηκε συμπληρώθηκε με το άρθρο 9 του ΠΔ 100/97. Με το εν λόγω άρθρο συμπληρώθηκε άλλη μια παράγραφος στο ΠΔ 50/96 με την οποία ορίζεται ότι δεν έχουν δικαίωμα αμοιβαίας μετάθεσης όσοι χαρακτηρίζονται ως υπεράριθμοι.

Πιο αναλυτικά η νομοθεσία προβλέπει τα ακόλουθα

Δικαίωμα να υποβάλουν αίτηση για αμοιβαία μετάθεση έχουν οι εκπαιδευτικοί εφόσον συντρέχουν οι παρακάτω προϋποθέσεις:

1. α) Να ανήκουν στον ίδιο κλάδο, να έχουν την ίδια ειδικότητα και να μην έχουν συμπληρώσει 25ετή πραγματική υπηρεσία κατά την έννοια του άρθρου 16 του παρόντος Π.Δ., μέχρι 31 Αυγούστου του έτους που πραγματοποιούνται οι μεταθέσεις.

β) Η διαφορά της συνολικής εκπαιδευτικής υπηρεσίας τους να μην υπερβαίνει τα 10 έτη και

γ) Να έχουν συμπληρώσει δύο χρόνια υπηρεσίας μέχρι 31 Αυγούστου του έτους διενέργειας των μεταθέσεων από την ημερομηνία δημοσίευσης του διορισμού τους στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ως εκπαιδευτικοί, εκ των οποίων τον ένα χρόνο στην οργανική τους θέση (ΠΔ50/96).

2. Οι εκπαιδευτικοί οι οποίοι μετατίθενται αμοιβαία έχουν το δικαίωμα υποβολής αίτησης μετάθεσης για σχολεία των περιοχών μετάθεσης της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης από την οποία μετατέθηκαν, εφόσον από την ημερομηνία της μετάθεσής τους αυτής και μέχρι 31 Αυγούστου του έτους που πραγματοποιούνται οι μεταθέσεις υπηρετήσουν για μία τριετία εκτός της περιοχής από σχολείο της οποίας μετατέθηκαν (ΠΔ 100/97).

3. Οι ενδιαφερόμενοι για αμοιβαία μετάθεση υποβάλλουν τις σχετικές αιτήσεις στην οικεία διεύθυνση εκπαίδευσης, μέσα σε 15 ημέρες από την ανακοίνωση των μεταθέσεων στον ημερήσιο τύπο σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 7 του παρόντος διατάγματος.

Οι προϊστάμενοι των διευθύνσεων αφού διαπιστώσουν ότι οι ενδιαφερόμενοι πληρούν τις προϋποθέσεις για αμοιβαία μετάθεση και ελέγξουν την πληρότητα και την ορθότητα των δικαιολογητικών, υποβάλλουν μέσα σε 5 ημέρες τις αιτήσεις στο περιφερειακό υπηρεσιακό συμβούλιο, αν πρόκειται για μετάθεση από σχολείο σε σχολείο της ίδιας περιοχής μετάθεσης ή στο κεντρικά υπηρεσιακό συμβούλιο, δια της διεύθυνσης προσωπικού του ΥΠ.Ε.Π.Θ., αν πρόκειται για μετάθεση από σχολείο μιας περιοχής σε σχολείο άλλης περιοχής (ΠΔ 50/96).

4. Οι χαρακτηριζόμενοι ως υπεράριθμοι δεν δικαιούνται αμοιβαίας μετάθεσης (ΠΔ 100/97).



Διαβάστε περισσότερα...

Στα 46 του έμαθε ότι ήταν υιοθετημένος και γεννήθηκε μετά από βιασμό


Τη μητέρα του είχε βιάσει ο αδερφός της σε ηλικία 14 ετών.

Ήταν σε ηλικία 46 ετών, όταν ο πατέρας του, του εξομολογούνταν, τις τελευταίες στιγμές πριν το θάνατό του, ότι ήταν υιοθετημένος.

Ένα επτασφράγιστο μυστικό της οικογένειάς του αποκαλύπτονταν για τον 50χρονο κάτοικο Βόλου. Για τον ίδιο ξεκινούσε ο προσωπικός του αγώνα να εντοπίσει τα ίχνη των φυσικών του γονιών, για τους οποίους το μοναδικό στοιχείο που είχε από τον πατέρα του είναι ότι κατάγονται από τη Ρόδο.

Όταν όμως, μετά από χρόνια κατάφερε να εντοπίσει τη μητέρα του, τον περίμεναν ακόμη πιο συγκλονιστικές αποκαλύψεις. Όπως αναφέρει το taxydromos.gr, ήταν γόνος αιμομιξίας και βιασμού της μητέρας του από τον αδερφό της!

Το ακόμη πιο τραγικό ήταν πως ούτε η μάνα του γνώριζε την ύπαρξη του παιδιού της, καθώς όταν γέννησε σε ηλικία 15 ετών η μητέρα της την ενημέρωσε ότι το βρέφος ήταν νεκρό...

Η περίεργη ιστορία με αιμομιξία, βιασμό και υιοθεσία–παράνομη εφόσον οι φερόμενοι γονείς του δεν έδωσαν ποτέ τη συγκατάθεσή τους, όπως προέκυψε από τους ισχυρισμούς της ίδιας της μητέρας, έφτασε στα δικαστήρια. Ο 50χρονος από το Βόλο και η φυσική του μητέρα στη Ρόδο οδήγησαν το θείο και αδερφό αντίστοιχα στις δικαστικές αίθουσες, ασκώντας σε βάρος του αγωγή.

Οι πτυχές της υπόθεσης, που αποκαλύφθηκε από τον 50χρονο στην προσπάθειά του να αναζητήσει τις «ρίζες» του, απασχόλησαν το Πολυμελές Πρωτοδικείο Ρόδου και οι δικαστικές εξελίξεις δημοσιεύθηκαν στην εφημερίδα της Ρόδου «Δημοκρατική».

Στο δικαστήριο η φυσική του μητέρα περιέγραψε ότι ούτε εκείνη γνώριζε ότι είχε παιδί. Ήταν μόλις 15 ετών, όταν γέννησε στο νοσοκομείο. Μαζί της ήταν η μητέρα της και την ενημέρωσε μετά ότι το βρέφος γεννήθηκε νεκρό.

Στον 50χρονο η μητέρα του, του αποκάλυψε το δικό της οικογενειακό μυστικό, το οποίο επί χρόνια ήταν «θαμμένο». Ότι είναι ο γόνος εγκλήματος βιασμού και αιμομιξίας από τον αδελφό της.

Του είπε ακόμη ότι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της, η δική της μητέρα διέδιδε στην κλειστή κοινωνία του χωριού, στο οποίο κατοικούσαν, ότι έμεινε έγκυος από έναν στρατιώτη, που υπηρετούσε στην περιοχή και σκόπευε να την παντρευτεί.

Η φυσική μητέρα του 50χρονου υποστήριξε στο δικαστήριο ότι ο αδερφός της, εναντίον του οποίου στράφηκε με την αγωγή, ήταν ο αποκλειστικός υπαίτιος της ψυχικής της καταστροφής, τις συνθήκες απόλυτης σιωπής που αναγκάστηκε να ζήσει από εφηβική ηλικία, καθώς και της απομάκρυνσής τους από ένα παιδί, του οποίου δεν γνώριζε καν την ύπαρξη.

Ο αδερφός της αρνήθηκε όσα του αποδόθηκαν και ισχυρίστηκε ότι η εγκυμοσύνη της αδελφής του προήλθε από περιστασιακή σχέση με κάποιον στρατιώτη. Ανέφερε ακόμη ότι από το 1962, όταν ο ίδιος ήταν σε ηλικία 17 ετών μέχρι και πριν του επιδοθεί η αγωγή, δεν είχε οποιοδήποτε πρόβλημα στη σχέση του τόσο με την αδερφή του, όσο και με τα υπόλοιπα αδέρφια του και τους γονείς τους.

Οι ενάγοντες ζήτησαν να υποχρεωθεί ο εναγόμενος, να καταβάλλει σε καθέναν από αυτούς το ποσό των 250.000 ευρώ ως χρηματική ικανοποίηση για την ηθική βλάβη που υπέστησαν και διαταχθεί η διενέργεια ιατρικής πραγματογνωμοσύνης με τη μέθοδο DNA, ώστε να διαπιστωθεί αν ο εναγόμενος είναι φυσικός πατέρας του πρώτου ενάγοντος.

Το δικαστήριο έκρινε ότι η αγωγή είναι μη νόμιμη ως προς τον πρώτο ενάγοντα, τον 50χρονο κάτοικο Βόλου.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, «προϋπόθεση για την προστασία της προσωπικότητας είναι η ύπαρξη προσβολής με πράξη άλλου, που να διαταράσσει μία ή περισσότερες εκδηλώσεις του βλαπτόμενου κατά τη στιγμή της προσβολής, η δε πράξη προσβολής αφενός δε στράφηκε κατά του ιδίου, αφετέρου, κατά τον κρίσιμο χρόνο που έλαβε χώρα η πράξη αυτή, έστω και σε διαφορετικό από αυτόν πρόσωπο, καμία αντανακλαστική συνέπεια αυτής δεν υπέστη στον συναισθηματικό του κόσμο, εφόσον δεν είχε καν γεννηθεί.

Συνακόλουθα, όπως κρίθηκε παρέλκει και η εξέταση του αιτήματος για διενέργεια ιατρικής πραγματογνωμοσύνης με τη μέθοδο του υβριδισμού DNA, προκειμένου να διαπιστωθεί αν ο εναγόμενος είναι ή όχι φυσικός πατέρας του πρώτου ενάγοντος».

Σε ό,τι αφορά τους ισχυρισμούς της δεύτερης ενάγουσας το δικαστήριο έκρινε ότι ο εναγόμενος φέρεται το έτος 1962 να τη βίασε, ενώ ήταν ανήλικη σε ηλικία 14 ετών. Το δικαστήριο, όμως, έκρινε ότι και αληθείς να είναι οι ισχυρισμοί της, οι απορρέουσες αξιώσεις της τόσο από το δικαίωμα στην προσωπικότητά της όσο και από την αδικοπρακτική συμπεριφορά του εναγομένου, έχουν υποπέσει σε παραγραφή.


Διαβάστε περισσότερα...

Τα «πρωτάκια» της κάλπης


Οι νέοι ψηφοφόροι και οι αποζημιώσεις των εκλογικών αντιπροσώπων.

Κρίσιμη για το αποτέλεσμα των επερχόμενων εκλογών αναμένεται να είναι η συμπεριφορά των 216.225 νέων ψηφοφόρων που εγγράφηκαν στους εκλογικούς καταλόγους.

Η συμμετοχή των 216.225 νέων ψηφοφόρων θα καθορίσει το εκλογικό αποτέλεσμα των επερχόμενων τριπλών εκλογών όπου θα αναδειχθούν οι δημοτικές και περιφερειακές αρχές, καθώς και τα μέλη του Ευρωκοινοβουλίου. Οι 216.225 νέοι ψηφοφόροι αποτελούνται από όσους συμπλήρωσαν το 18ο έτος της ηλικίας τους και εγγράφηκαν στους εκλογικούς καταλόγους το 2013 και το 2014, εκ των οποίων οι άνδρες υπερτερούν, αφού είναι 110.154, έναντι των νέων γυναικών ψηφοφόρων που αριθμούν 106.071 εκλογείς.

Σύμφωνα με το «Έθνος», οι εκλογείς που ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα από 18-23 ετών αριθμούν 670.249 άτομα και αντιστοιχούν στο 6,8% του εκλογικού σώματος, ενώ η μεγαλύτερη ομάδα ψηφοφόρων, 1.002.928 πολίτες, ανήκουν στην ηλικιακή κατηγορία 42-47 ετών και αντιπροσωπεύουν το 10,1% των εκλογέων. Οι ηλικιακές κατηγορίες 54-65 ετών καταγράφουν μεγάλη συμμετοχή στις εκλογές και στις επερχόμενες εκλογικές διαδικασίες αντιπροσωπεύουν το 17,7% των εκλογέων.

Στο σύνολο του εκλογικού σώματος υπερτερεί το γυναικείο φύλο, αφού, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, από τους 9.890.854 ψηφοφόρους το 51,6% είναι γυναίκες και το 48,3% είναι άνδρες.
Μάχη για τα «πρωτάκια» της κάλπης

Συγκεκριμένα, οι άνδρες ψηφοφόροι είναι 4.779.471, ενώ οι γυναίκες αγγίζουν τις 5.092.262. Στο εκλογικό σώμα των αυτοδιοικητικών εκλογών έχουν ενταχθεί και 19.121 πολίτες της ΕΕ που έχουν δικαίωμα ψήφου, εκ των οποίων 7.429 άνδρες και 11.692 γυναίκες.

Υπενθυμίζεται ότι ύστερα από απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας δεν μπορούν να συμμετέχουν στις αυτοδιοικητικές εκλογές οι νόμιμα διαμένοντες μετανάστες στη χώρα όπως είχε γίνει στις εκλογές του 2010. Τους περισσότερους εκλογείς διαθέτει η Περιφέρεια Αττικής (Α', Β' Αθηνών, υπόλοιπο Αττικής και Α', Β' Πειραιά), όπου ανέρχονται σε 2.834.085, δηλαδή σχεδόν το 1/3 του εκλογικού σώματος (28,7%). Τους λιγότερους ψηφοφόρους διαθέτει ο νομός Λευκάδας με 28.516 εκλογείς, ενώ οι περισσότεροι ψηφοφόροι βρίσκονται στη Β' εκλογική περιφέρεια Αθηνών (1.476.346). Στις ευρωεκλογές ψηφίζουν και 110.847 ετεροδημότες που έχουν εγγραφεί σε ειδικούς εκλογικούς καταλόγους, καθώς και 13.113 πολίτες της ΕΕ που θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στη χώρα μας.

Στον τόπο διαμονής
Στο σώμα των ετεροδημοτών που ψηφίζουν μόνο στις ευρωεκλογές στον τόπο διαμονής τους και όχι στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν το 54,3% (60.154) και οι άνδρες το 45,73% (50.693). Στη Β' Αθηνών έχουν εγγραφεί οι περισσότεροι ετεροδημότες που φτάνουν τους 46.728 ψηφοφόρους και ακολουθούν η Α' Αθηνών με 22.960 εκλογείς και η Β΄ Θεσσαλονίκης με 10.116 ψηφοφόρους. Για τις ευρωεκλογές θα ψηφίσουν και 14.973 Ελληνες που διαμένουν σε χώρες της ΕΕ, εκ των οποίων το 38,65% θα ψηφίσει στη Γερμανία και το 24,39% στην Κύπρο.

Στη χώρα μας θα ψηφίσουν για τις ευρωεκλογές και 13.098 πολίτες άλλων χωρών της ΕΕ, στην πρώτη θέση των οποίων βρίσκονται οι Βρετανοί (3.142), ακολουθούμενοι από τους Βούλγαρους (2.378) και τους Γερμανούς (1.625). Η μεγαλύτερη συγκέντρωση ψηφοφόρων από άλλες χώρες της ΕΕ που θα ψηφίσουν στη χώρα μας καταγράφεται στα Δωδεκάνησα και κυρίως στη Ρόδο (1.661) και ακολουθεί η εκλογική περιφέρεια Αττικής (υπόλοιπο Αττικής όπως αναφερόταν στο παρελθόν) με 1.237 ψηφοφόρους.

Εκλογικοί αντιπρόσωποι
Τα ποσά και οι δικαιούχοι των αποζημιώσεων

Το μοντέλο των εκλογών του 2012 θα ακολουθήσει η κυβέρνηση όσον αφορά την καταβολή των εκλογικών αποζημιώσεων για τους 116.201 δημοσίους υπαλλήλους και λειτουργούς που θα απασχοληθούν στις εκλογικές διαδικασίες της 18ης και 25ης Μαΐου. Η κοινή υπουργική απόφαση που έχει υπογραφεί προβλέπει ότι οι δικαστικοί αντιπρόσωποι θα λάβουν ως ημερήσια αποζημίωση 90 ευρώ, τα οποία όμως δεν θα φορολογηθούν.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους», θα καταβληθούν αντίστοιχες εκλογικές αποζημιώσεις με αυτές που καταβλήθηκαν το 2012 και θα πραγματοποιηθούν ως εξής: οι 30.000 δημοτικοί υπάλληλοι που θα εργαστούν στις εκλογές θα λάβουν 100 ευρώ μεικτά.

Οι ένστολοι (αστυνομικοί, λιμενικοί και πυροσβέστες), που ξεπερνούν τους 74.000, θα μοιραστούν 10 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχεί σε 135 ευρώ μεικτά για κάθε εργαζόμενο. Στις Υπηρεσίες Δημοσιονομικού Ελέγχου ανά την επικράτεια θα αποζημιωθούν 600 υπάλληλοι με ποσό 330 ευρώ μεικτά για τον καθένα.

Περίπου 300 υπάλληλοι του Ελεγκτικού Συνεδρίου θα λάβουν επίσης 330 ευρώ μεικτά. Τα εκλογικά συνεργεία των δικαστικών υπαλλήλων που θα απασχοληθούν σε δικαστήρια ανά την επικράτεια (6.310 υπάλληλοι) θα λάβουν 600 ευρώ μεικτά. Στο υπουργείο Δικαιοσύνης είχαν απασχοληθεί στις τελευταίες εκλογές 795 υπάλληλοι που θα αποζημιωθούν με 100 ευρώ μεικτά. Θα αποζημιωθούν 914 δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί με 750 ευρώ.

Επίσης 100 δικαστές διοικητικών δικαστηρίων θα λάβουν ο καθένας από 750 ευρώ μεικτά. Στο υπουργείο Εσωτερικών θα αποζημιωθούν με 1.700 ευρώ μεικτά 861 υπάλληλοι από το σύνολο των υπηρεσιών. Επίσης, 195 εργαζόμενοι του υπουργείου θα λάβουν εκλογικό επίδομα 2.000 ευρώ. Στις περιφέρειες απασχολήθηκαν 2.126 εργαζόμενοι, οι οποίοι θα λάβουν επίσης 1.700 ευρώ μεικτά ο καθένας.



Διαβάστε περισσότερα...

Το μωρό με τα δύο πρόσωπα


Σιαμαία μοιράζονται το ίδιο σώμα αλλά έχουν δύο εγκεφάλους και δύο πρόσωπα - Δείτε τις φωτογραφίες.

Το μωρό της φωτογραφίας είναι στην πραγματικότητα τα σιαμαία κοριτσάκια των Renee Young και Simon Howie, που γεννήθηκαν στην Αυστραλία την περασμένη εβδομάδα και μοιράζονται το ίδιο σώμα και κεφάλι αλλά έχουν ξεχωριστούς εγκεφάλους και δύο πρόσωπα.

Τα κοριτσάκια γεννήθηκαν έξι εβδομάδες πριν την προβλεπόμενη ημερομηνία τοκετού. Οι γιατροί είχαν συμβουλέψει τη μητέρα να τερματίσει την εγκυμοσύνη όταν σε ένα υπέρηχο διαπίστωσαν πως τα δίδυμα ήταν στην πραγματικότητα ένα μωρό με δύο πρόσωπα και δύο κεφάλια, λέγοντάς της πως ο κόσμος θα αντιμετωπίζει το μωρό ως «φρικό».

Εντυπωσιάστηκαν όμως από την απροσδόκητη πρόοδο των κοριτσιών.

«Αναπνέουν και τρέφονται μόνες τους», λέει ο πατέρας τους, «μπορεί να έχουν ένα σώμα αλλά για μας είναι τα διδυμάκια μας, είναι τα κορίτσια μας και τα αγαπάμε».

Η Faith και η Hope, όπως είναι τα ονόματά τους, γεννήθηκαν με διπροσωπία, όπως σημειώνει η Daily Mail, που σημαίνει πως έχουν ένα σώμα αλλά δύο εγκεφάλους και δύο πρόσωπα.

«Δεν ξέρουμε πόσο θα μείνουν στο νοσοκομείο, θέλουμε μόνο να τις πάρουμε σπίτι, χαρούμενες και υγιείς, για να κάνουμε την οικογένειά μας ακόμα μεγαλύτερη και ακόμα πιο… χαοτική», προσθέτει ο Simon.

Λεπτομέρειες για το ποια αναμένεται να είναι η εξέλιξη των κοριτσιών δεν έχουν γίνει γνωστές αλλά οι γιατροί θα συνεχίσουν να τις παρακολουθούν τις επόμενες εβδομάδες.

Η διπροσωπία είναι τόσο σπάνια που μόνο 35 περιπτώσεις έχουν καταγραφεί παγκοσμίως με μηδενικό ποσοστό επιβίωσης.

Το ζευγάρι έχει άλλα πετά παιδιά.

Δείτε τις φωτογραφίες και το βίντεο














Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

40 εκατομμύρια το όφελος από τις συντάξεις


Δεν έχουν απογραφεί ως σήμερα 833 συνταξιούχοι του δημοσίου, από τους οποίους οι 415 είναι συνταξιούχοι ΟΓΑ/ Εθνικής Αντίστασης. Παράλληλα, έχει διαπιστωθεί ο θάνατος 2.999 συνταξιούχων με ημερομηνία προγενέστερη τουλάχιστον έξι μήνες πριν τη διαγραφή τους από τα μητρώα του δημοσίου.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, το ποσό που καταβλήθηκε για τις περιπτώσεις αυτές ανέρχεται στα 57,1 εκατ. ευρώ, από τα οποία έως τώρα το δημόσιο έχει ανακτήσει τα 37,7 εκατ. ευρώ.

Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία της καταγραφής των συνταξιούχων του δημοσίου που συνεχίζεται και τα οποία ανακοινώθηκαν σήμερα από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα.

«Αξιοποιώντας τα στοιχεία της καταγραφής, τα αποτελέσματα στον τομέα αυτόν είναι ορατά και μετρήσιμα, ενώ, σε αρκετές περιπτώσεις, έχουν ήδη επιληφθεί οι αστυνομικές και δικαστικές Αρχές», αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή του ο κ. Σταϊκούρας.

Ειδικότερα, με βάση τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν μέχρι και τις 15 Απριλίου 2014:

- Έχει διαπιστωθεί ο θάνατος 2.999 συνταξιούχων με ημερομηνία θανάτου προγενέστερη κατά τουλάχιστον 6 μήνες από την ημερομηνία διαγραφής τους.

- Δεν έχουν απογραφεί 833 συνταξιούχοι, από τους οποίους οι 415 περιπτώσεις είναι συνταξιούχοι ΟΓΑ/ Εθνικής Αντίστασης.

- Από 179 περιπτώσεις που στάλθηκαν προς διερεύνηση από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους προς τον αρμόδιο εισαγγελέα, με την άμεση ανταπόκριση της Δ/νσης Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας και μετά από έρευνα η οποία διήρκησε πάνω από δώδεκα μήνες, διαπιστώθηκε ότι 92 συγκεκριμένες περιπτώσεις απάτης τελέστηκαν κατά την περίοδο από το 1991 μέχρι και το 2012. Η συνολική ζημιά που προκλήθηκε σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου, από αυτές τις 179 περιπτώσεις, ανέρχεται στα 12.864.730 ευρώ. Οι περιπτώσεις αυτές έχουν παραπεμφθεί στη Δικαιοσύνη.

- Για τους 2.999 συνταξιούχους όπου διαπιστώθηκε ο θάνατος, αναζητήθηκαν αρχικά, μέσω ΔΙΑΣ, οι αχρεωστήτως καταβληθείσες συντάξεις, συνολικού ποσού 57.127.388 ευρώ. Από το ποσό αυτό:

- Έχει ανακτηθεί συνολικά ποσό, ύψους 37.797.425 ευρώ, με τους παρακάτω τρόπους:

- 25.740.188 ευρώ αναλήφθηκαν από τους λογαριασμούς των συνταξιούχων, μέσω ΔΙΑΣ.

- 12.057.237 ευρώ εν μέρει επιστράφηκαν με διπλότυπο είσπραξης εκ μέρους των συνδικαιούχων του λογαριασμού και εν μέρει καταλογίσθηκαν στις αρμόδιες ΔΟΥ εις βάρος των συνδικαιούχων των λογαριασμών των θανόντων συνταξιούχων ή των κληρονόμων τους.

- Για ποσό 19.329.964 ευρώ η διαδικασία αναζήτησης συνεχίζεται με επόμενες ενέργειες την αναζήτηση από κληρονόμους, καταλογισμό συνδικαιούχων ή κληρονόμων στις αρμόδιες ΔΟΥ.

Το δημοσιονομικό όφελος που προκύπτει από τη διαδικασία της καταγραφής εκτιμάται ότι είναι 1.236.665 ευρώ ανά μήνα.

- Από το σύνολο των μη απογραφέντων συνταξιούχων ήδη έχουν διαγραφεί 1.102 συνταξιούχοι με αντίστοιχες ληξιαρχικές πράξεις.

Στο πλαίσιο της διαδικασίας αναζήτησης των μη καταγεγραμμένων συνταξιούχων και μετά από διασταύρωση και ελέγχους, μέσω των ληξιαρχείων και των εκλογικών καταλόγων όλων των δήμων της χώρας, προέκυψαν τα ακόλουθα:

- 948 συνταξιούχοι έχουν αποβιώσει. Η Δ/νση Συντάξεων του δημοσίου για όλες αυτές τις περιπτώσεις έχει αναζητήσει από τα αρμόδια ληξιαρχεία τις αντίστοιχες ληξιαρχικές πράξεις θανάτου.

- 576 συνταξιούχοι είναι εν ζωή. Έχει ήδη καταγραφεί ένας μικρός αριθμός από αυτούς (συνολικά 57 συνταξιούχοι).

- 529 συνταξιούχοι οι οποίοι δεν ευρέθησαν.

Για τους υπόλοιπους συνταξιούχους, οι οποίοι είτε δεν έχουν προσέλθει, μέχρι σήμερα για την καταγραφή τους, ενώ η σύνταξή τους εξακολουθεί να παραμένει σε αναστολή από τον Οκτώβριο του 2012, συνεχίζεται η αναζήτηση με όλους τους εφικτούς τρόπους.



Διαβάστε περισσότερα...

Στο εδώλιο προπονητής για βιασμό ανηλίκου


Με την υπόθεση 51χρονου προπονητή που κατηγορείται από γονείς για το βιασμό του ανήλικου παιδιού τους πριν από επτά χρόνια στη Ρόδο, θα ασχοληθεί στην αυριανή του συνεδρίαση το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Κω.

Η υπόθεση πήρε το δρόμο της δικαιοσύνης όταν τον Νοέμβριο του 2007 οι γονείς του ανήλικου παιδιού κατήγγειλαν στο προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Ρόδου και Εισαγγελέα Ανηλίκων κ. Γιώργο Οικονόμου ότι ο 51χρονος μερικούς μήνες πριν είχε βιάσει το παιδί, το οποίο ωστόσο μπόρεσε να τους πει τα όσα του είχαν συμβεί με τη βοήθεια παιδοψυχολόγου.

Πάντως από τη πλευρά του από τη πρώτη στιγμή ο 51χρονος αρνείται ότι έχει οποιαδήποτε εμπλοκή, κάτι το οποίο όπως τονίζει ενισχύεται και από τα στοιχεία της δικογραφίας τα οποία δεν αποδεικνύουν ότι έχει διαπράξει κάποιο από τα βαρύτατα αδικήματα για τα οποία κατηγορείται.

Πιο συγκεκριμένα ενώπιον του ανακριτή όπου απολογήθηκε ο 51χρονος αρνήθηκε τις κατηγορίες για βιασμό, αποπλάνηση ανηλίκου και παραφύση ασέλγεια σε βαθμό κακουργήματος που έχουν ασκηθεί σε βάρος του, ενώ αντέκρουσε με λεπτομέρειες όλες τις μαρτυρικές καταθέσεις (γονέων και συγγενών του παιδιού), καθώς και τα όσα περιλαμβάνονται στη παιδοψυχιατρική έκθεση που έχει συνταχθεί.

Ο ίδιος επεσήμανε ότι το όνομα του ενεπλάκη στην υπόθεση εξαιτίας των πιέσεων που άσκησαν οι γονείς στο παιδί τους προκειμένου να τους αναφέρει όνομα ενήλικα και δεν αποδέχτηκαν τον αρχικό ισχυρισμό του παιδιού για άλλο παιδί. Υπό τις συνθήκες αυτές – τόνισε ο 51χρονος- και λόγω του ότι κάποιες φορές ο ίδιος είχε επιπλήξει το παιδί, ενεπλάκη στην υπόθεση.

Μετά την απολογία του ο 51χρονος αφέθηκε ελεύθερος αφού ο τότε ανακριτής κ. Πέτρος Καραγκουνίδης είχε προτείνει ο 51χρονος να αφεθεί ελεύθερος χωρίς κανένα περιοριστικό όρο και ο εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Ρόδου κ. Γιώργος Οικονόμου να κριθεί προσωρινά κρατούμενος.

Τελικά με βούλευμα του το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Ρόδου που δημοσιεύθηκε στις 29 Δεκεμβρίου 2007 αποφάσισε ο 51χρονος να αφεθεί ελεύθερος χωρίς όρους, δηλαδή τάχθηκε υπέρ της γνωμάτευσης του κ. ανακριτή.

Ο φάκελος της υπόθεσης αν και είχαν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες, τον Απρίλιο του 2008 επέστρεψε στον ανακριτή Ρόδου μετά από βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Ρόδου, σύμφωνα με το οποίο ζητείτο περαιτέρω ανάκριση για την υπόθεση.

Πιο συγκεκριμένα, ο ανακριτής Ρόδου καλούνταν να ζητήσει την εκ νέου εξέταση του ανήλικου παιδιού από άλλη παιδοψυχολόγο καθώς θεωρήθηκε πως η συγκεκριμένη που συνέταξε την έκθεση που περιλαμβάνεται στην δικογραφία, είχε προηγούμενα έρθει σε επαφή με το παιδί και τους γονείς του.

Η δεύτερη πραγματογνωμοσύνη ολοκληρώθηκε και τελικά το 2009 η υπόθεση του 51χρονου παραπέμφθηκε στο ακροατήριο του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Ρόδου.

Η δίκη προσδιορίστηκε να γίνει στις 12 Μαΐου και συνήγορος υπεράσπισης στην υπόθεση είναι ο κ. Μανώλης Κουτσούκος.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Από "αγχώδη διαταραχή" πάσχει ο Πιστόριους


Ο παραολυμπιονίκης Όσκαρ Πιστόριους πάσχει από "αγχώδη διαταραχή" με έντονους φόβους για τα υψηλά ποσοστά εγκληματικότητας στη Νότια Αφρική, σύμφωνα με μία ψυχίατρο που κατέθεσε σήμερα στη δίκη του αθλητή.

"Μιλούσε εκτεταμένως για τους φόβους του για την εγκληματικότητα και αγόρασε ένα όπλο και πρόσθεσε κάμερες ασφαλείας", είπε η ψυχίατρος Μέριλ Βόρστερ στο δικαστήριο στην Πρετόρια κατά την 30η ημέρα της δίκης του Πιστόριους, ο οποίος κατηγορείται για τον φόνο της συντρόφου του.



Ο ίδιος ο 27χρονος υποστηρίζει ότι την πέρασε για κλέφτη και την πυροβόλησε.

Η Βόρστερ υποστήριξε ότι ο αθλητής, ο οποίος είχε τεταμένη σχέση με τον πατέρα του, έφερε βαρύ ψυχικό τραύμα μετά τον θάνατο της μητέρας του όταν εκείνος ήταν 15 ετών, γεγονός που ενέτεινε την αγχώδη διαταραχή του.

Νωρίτερα σήμερα, ο εισαγγελέας Τζέρι Νελ επιχείρησε να μειώσει την αξιοπιστία του εμπειρογνώμονα στην βαλλιστική Τόμας Γούλμαρανς, ο οποίος την Παρασκευή κατέθεσε ως μάρτυρας υπεράσπισης.

Ο μάρτυρας αυτός κατέθεσε ότι είχε πραγματοποιήσει κάποιες εξετάσεις στον τόπο του εγκλήματος πριν από μερικές εβδομάδες κατόπιν αιτήματος των συνηγόρων υπεράσπισης του Πιστόριους και ότι συζήτησε ορισμένα ζητήματα που αφορούσαν τον φόνο με άλλους ειδικούς προτού εμφανιστεί στο δικαστήριο.

Η κατάθεση των μαρτύρων αναμένεται να ολοκληρωθεί αυτή την εβδομάδα και θα ακολουθήσουν τα συνοπτικά επιχειρήματα της υπεράσπισης και της κατηγορούσας αρχής.

Ο Πιστόριους σκότωσε την 29χρονη φίλη του τις πρώτες πρωινές ώρες της 14ης Φεβρουαρίου του 2013 μέσα στο σπίτι του. Ο ίδιος δηλώνει ότι τη σκότωσε κατά λάθος, καθώς την πέρασε για διαρρήκτη.

Εάν καταδικαστεί για φόνο εκ προμελέτης, αντιμετωπίζει κάθειρξη 25 ετών έως και ισόβια.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...