Σάββατο 25 Αυγούστου 2012

Ανοικτό Πανεπιστήμιο στη Ρόδο



H Ακαδημία των Πολιτών, έχοντας διοργανώσει Ανοιχτά Λαϊκά Πανεπιστήμια σε τριάντα πόλεις της Ελλάδας, στην Κύπρο και το εξωτερικό, προκηρύσσει την έναρξη των μαθημάτων του Ανοιχτού Λαϊκού Πανεπιστημίου στη Ρόδο.

Τα μαθήματα του πρώτου έτους έχουν ως γνωστικά αντικείμενα την Ψυχολογία (Α’ εξάμηνο) και την Συμβουλευτική (Β’ εξάμηνο) και θα διεξάγονται στο Δημοτικό Θέατρο Ρόδου.
Καθηγητές από όλα τα ελληνικά ΑΕΙ θα αναπτύξουν ψυχολογικά και κοινωνικά θέματα, ενώ παράλληλα θα λειτουργήσουν ομάδες αυτογνωσίας, συμβουλευτικής, ψυχοδράματος, ειδικής αγωγής, μάθησης μέσω περιπέτειας και οικογενειακής θεραπείας.

Δεκτοί γίνονται όλοι οι πολίτες άνω των 18, ανεξάρτητα από το κοινωνικό, οικονομικό και μορφωτικό επίπεδο. Το κόστος για τις 26 ακαδημαϊκμές διαλέξεις είναι 80 ευρώ το έτος, ενώ για φοιτητές, ανέργους, πολυτέκνους και άλλες ειδικές ομάδες πληθυσμού το ετήσιο ποσό εγγραφής ανέρχεται στα 40 ευρώ.

Εγγραφές πραγματοποιούνται στην εταιρεία, Αλεξίου και ΣΙΑ ΟΕ -ΕΞΕΛΙΞΙΣ» οδός 28ης Οκτωβρίου 27, (απέναντι από την Αναπτυξιακή Δωδεκανήσου) 1ος όροφος.
Υπεύθυνοι συντονιστές είναι η κ. Αλεξίου Αριστέα και ο κ. Χατζηκαντής Βαλάντης (τηλ. 2241070171). Ώρες εγγραφών Τρίτη και Πέμπτη 12.00-14.00

Εγγραφές επίσης πραγματοποιούνται στα κεντρικά γραφεία της Ακαδημίας (2251054739 και στο e-mail: academy@aigaion.org
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε το site:
hhttp//:civilacademy.ucoz.org



Πηγή: http://www.rodiaki.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Στέγη για τα αυστικά άτομα


Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την κατασκευή και υλοποίηση της Δομής Στήριξης Αυτιστικών Ατόμων στον Άργιλο Κοζάνης.



Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Έρευνα για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα


Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα -μια δημοφιλής επιλογή μεταξύ των καπνιστών που προσπαθούν να απαλλαγούν από τη συνήθεια- δεν φαίνεται να αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακών προβλημάτων, σύμφωνα με ελληνική μελέτη τα αποτελέσματα της οποίας δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Έλληνες ερευνητές ανακοίνωσαν ότι από την μικρής κλίμακας κλινική τους μελέτη προέκυψε πως το ηλεκτρονικό τσιγάρο -μία συσκευή που δουλεύει με τη χρήση μπαταριών και μετατρέπει την υγρή νικοτίνη σε ατμό- δεν έχει παρενέργειες για την καρδιακή λειτουργία.

"Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα δεν αποτελούν μια υγιεινή συνήθεια αλλά είναι μια ασφαλέστερη εναλλακτική των (κανονικών) τσιγάρων", δήλωσε κατά το ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας στο Μόναχο ο επικεφαλής της μελέτης, δρ. Κωνσταντίνος Φαρσαλινός, καρδιολόγος και ερευνητής στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο Αθηνών.

"Λαμβάνοντας υπ' όψιν τους τεράστιους κινδύνους που συνδέονται με το κάπνισμα, από τα δεδομένα που διατίθενται επί του παρόντος προκύπτει ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι πολύ λιγότερο βλαβερά και ότι το να αντικαταστήσει κάποιος τον καπνό με ηλεκτρονικό τσιγάρο μπορεί να είναι ευεργετικό για την υγεία του".

Ο Φαρσαλινός και η ομάδα του εξέτασαν την καρδιακή λειτουργία 20 νεαρών καπνιστών πριν και μετά το κάπνισμα ενός τσιγάρου με καπνό καθώς και εκείνη 22 χρηστών ηλεκτρονικού τσιγάρου πριν και μετά την χρήση του επί επτά λεπτά.

Ενώ οι καπνιστές εμφάνισαν σημαντική καρδιακή δυσλειτουργία--περιλαμβανομένης της αύξησης της αρτηριακής πίεσης και του καρδιακού ρυθμού--εκείνοι που χρησιμοποίησαν ηλεκτρονικά τσιγάρα εμφάνισαν μόνο μια μικρή αύξηση της πίεσης.

Η ελληνική κλινική μελέτη ήταν η πρώτη στον κόσμο που εξέτασε τις πιθανές επιπτώσεις στην καρδιά από τη χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου. Ο δρ. Φαρσαλινός δήλωσε ότι είναι απαραίτητο να διεξαχθούν μελέτες ευρύτερης κλίμακας για την εξέταση των πιθανών μακροχρόνιων παρενεργειών από τη χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων, ενώ άλλοι γιατροί που συμμετείχαν στο συνέδριο δήλωσαν επιφυλακτικοί για τυχόν πρώιμη "αθώωση" του ηλεκτρονικού τσιγάρου.

"Προφανώς το ηλεκτρονικό τσιγάρο έχει το πλεονέκτημα του να μην περιέχει τις χιλιάδες άλλες χημικές ουσίες -πλην της νικοτίνης- που περιέχει ένα κανονικό τσιγάρο", είπε ο δρ Ράσελ Λέπκερ από το πανεπιστήμιο της Μινεσότα.

"Δεν νομίζω ότι έχει καταλήξει σε τελικά συμπεράσματα (η μελέτη), αλλά αναμφίβολα αν εκθέσεις κάποιον σε λιγότερες βιοενεργές χημικές ουσίες ο κίνδυνος θα είναι μικρότερος", πρόσθεσε ο ίδιος.

Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα κατασκευάστηκαν για πρώτη φορά το 2003 στην Κίνα αλλά σήμερα πωλούνται σε ολόκληρο τον κόσμο και χρησιμοποιούνται από εκατομμύρια ανθρώπους.



Διαβάστε περισσότερα...

Ξαφνικά κόβεται ο δρόμος...


Τη συγκεκριμένη φωτογραφία μας έστειλε αναγνώστρια του enikos.gr από τα Χανιά με το ακόλουθο μήνυμα:

"Πηγαίνοντας στο παλιό λιμάνι των Χανίων από τη Νέα Χώρα...

Και μετά;

Ξαφνικά κόβεται ο δρόμος για τους τυφλούς συνανθρώπους μας..."



Διαβάστε περισσότερα...

Σκληραίνουν τη στάση τους οι φαρμακοποιοί



Από τη τσέπη τους θα πληρώνουν τα φάρμακα οι ασφαλισμένοι.

Αναστολή της επί πιστώσει χορήγησης φαρμάκων στους ασφαλισμένους του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), από την 1η Σεπτεμβρίου, σε μια θυελλώδη συνεδρίαση, η γενική συνέλευση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ).

Η εφαρμογή αυτής της απόφασης σημαίνει ότι οι ασφαλισμένοι, για άλλη μια φορά, θα κληθούν να πληρώσουν από την τσέπη τους τα φάρμακα.

Οι εκπρόσωποι των φαρμακευτικών συλλόγων δεν πείσθηκαν από τις δεσμεύσεις του προέδρου του ΕΟΠΥΥ Γεράσιμου Βουδούρη ότι θα συνεχισθεί η ροή χρημάτων προς τους λογαριασμούς τους, ώστε έως την ερχόμενη Πέμπτη να έχουν αποπληρωθεί οι συνταγές που εκτελέσθηκαν το Μάιο.



Διαβάστε περισσότερα...

«Ιατρικό θαύμα» από ομογενή νευροχειρούργο



Κατάφερε να αφαιρέσει όγκο, μεγέθους όσο μία ποδοσφαιρική μπάλα από το κεφάλι του 14 μόλις μηνών Ivan.

«Ιατρικό θαύμα» χαρακτηρίζουν τα αυστραλιανά μέσα ενημέρωσης το επίτευγμα έλληνα γιατρού της Μελβούρνης. Ο ομογενής νευροχειρούργος του Παιδικού Νοσοκομείου Monash της Μελβούρνης, Χρήστος Ξένος, εφαρμόζοντας μία επαναστατική μέθοδο κατάφερε να αφαιρέσει όγκο, μεγέθους όσο μία ποδοσφαιρική μπάλα από το κεφάλι του 14 μόλις μηνών Ivan Joe Leo και να χαρίσει στο νεαρό αγοράκι το δικαίωμα στη ζωή. Το επιστημονικό αυτό επίτευγμα του ομογενή νευροχειρούργου αποκτά ακόμα μεγαλύτερη αξία, αν αναλογιστεί κανείς ότι προσέφερε όλες τις υπηρεσίες του αφιλοκερδώς.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, ο εφιάλτης της Τζόσελιν Σάρι, από την Παπούα-Νέα Γουϊνέα, άρχισε πριν από περίπου 18 μήνες. Ήταν μόλις τριών μηνών ο Ivan Joe όταν η μητέρα του, νοσοκόμα στο επάγγελμα, άρχισε να βλέπει ένα εξόγκωμα στο κεφάλι του μωρού της το οποίο μεγάλωνε μέρα με τη μέρα. Μέσα σε έξι μήνες από τότε, το εξόγκωμα είχε πλέον φτάσει το μέγεθος μιας μπάλας του τένις και τίποτα δεν έδειχνε ότι θα υποχωρούσε.

Όπως ανέφερε ο κ. Ξένος στο «Νέο Κόσμο», το θέαμα που αντίκρισε όταν είδε για πρώτη φορά τον Ivan, ήταν πρωτόγνωρο. «Ο μικρός Ivan όντως φαινόταν να έχει δύο κεφάλια», είπε.

Η διάγνωση του ομογενή νευροχειρούργου για το τι μπορεί να προκάλεσε τον όγκο ήταν ότι ο μικρός ανέπτυξε κρανιακή εγκεφαλοκήλη λόγω κατάγματος στο κρανίο του κατά τη διάρκεια του τοκετού.

«Προκειμένου να σωθεί το παιδί, που χειροτέρευε ώρα με την ώρα, έπρεπε, αρχικά, να αφαιρέσουμε το υγρό από τον όγκο» λέει ο κ. Ξένος, ο οποίος στην κυριολεξία άνοιξε το κρανίο του παιδιού και «φύτεψε» σωληνάκι με ειδική βαλβίδα στον εγκέφαλο του παιδιού, το οποίο κατέληγε στο στομάχι του παιδιού, προκειμένου το υγρό του όγκου να αποβληθεί από τον οργανισμό του μικρού. «Για πάνω από έξι εβδομάδες το κεφάλι του Ivan έμοιαζε περισσότερο με κρατήρα ηφαιστείου» μας λέει ο κ. Ξένος.

Αυτές, όμως, οι έξι εβδομάδες στάθηκαν αρκετές για να αρχίσει η μερική ανάρρωσή του. Ο όγκος «στέγνωσε» και εξαφανίστηκε. Ήταν φανερό, πλέον, ότι ο εγκέφαλος του Ivan άρχισε να λειτουργεί κανονικά καθώς ο μόλις 19 μηνών νεαρούλης άρχισε να μιλά για πρώτη φορά, να κουνά τα χεράκια και τα ποδαράκια του και να ανταποκρίνεται στα ερεθίσματα που δεχόταν.

Η δουλειά του χαρισματικού ομογενή νευροχειρούργου δεν σταμάτησε όμως εδώ. Σε συνεργασία με τον πλαστικό χειρούργο, Charles Baillieu, και ομάδα τεσσάρων ακόμα χειρούργων, κατάφεραν να κλείσουν τον «ανοικτό» εγκέφαλο του παιδιού και να χτίσουν πάλι τα οστά του κρανίου του με οστικά μοσχεύματα, από άλλα σημεία του κρανίου του παιδιού. Οκτώ ώρες και πάνω από 50 βιοδιασπώμενες βίδες και πλάκες χρειάστηκαν να χρησιμοποιήσουν οι δύο επιστήμονες προκειμένου να συναρμολογήσουν το κρανίο του μικρού Ivan και όπως μας λέει ο κ. Ξένος, με τον καιρό όλα τα οστικά κενά που υπάρχουν στο κρανίο του Ivan θα κλείσουν.

Σήμερα ο Ivan έχει αρχίσει να μπουσουλάει, μιλά και εξελίσσεται σε ένα άτακτο δίχρονο αγοράκι προς μεγάλη έκπληξη και ευχαρίστηση των γονιών του και, σίγουρα, του δρ Χρήστου Ξένου.


Διαβάστε περισσότερα...

Σταθερή μείωση του καπνίσματος στις ΗΠΑ



Βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο τα τελευταία σχεδόν 70 χρόνια.
Μόνο δύο στους δέκα ανθρώπους στις Ηνωμένες Πολιτείες κάπνισαν ένα τσιγάρο κατά τη διάρκεια της μιας εβδομάδας του Ιουλίου, σύμφωνα με σχετική δημοσκόπηση- έρευνα που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο καπνίσματος στις Ηνωμένες Πολιτείες τα τελευταία σχεδόν 70 χρόνια. Σύμφωνα με την δημοσκόπηση της εταιρείας Gallup μόλίς το 20% των 1014 ερωτηθέντων μεταξύ της 9ης και 12ης Ιουλίου δήλωσαν ότι κάπνισαν ένα τσιγάρο την περασμένη εβδομάδα. Το αντίστοιχο περσινό ποσοστό ήταν 22%.

«Οι Αμερικανοί δεν έχουν καπνίσει ποτέ τόσο λίγο από το 1944», ανέφεραν οι επικεφαλής της έρευνας που σημείωσαν ότι από το 1970 έως το 1980 όταν οι καπνιστές μειώθηκαν κατά 15% η τάση παρουσιάζει σταθερή μείωση του καπνίσματος.

Από το 2000, το ποσοστό του καπνιστών έχει μειωθεί ιδιαίτερα στις ηλικίες 18-29 ετών (9 ποσοστιαίες μονάδες), στους άντρες που ζουν στις ανατολικές πολιτείες (8 ποσοστιαίες μονάδες) και τις γυναίκες (5 ποσοστιαίες μονάδες).


Διαβάστε περισσότερα...

Αναμένονται τριπλάσια κρούσματα καρκίνου σε άτομα άνω των 65



Δυσοίωνες οι επιστημονικές προβλέψεις.

Σύμφωνα με μελέτη που παρουσιάζεται από το BBC «η συνήθως θανατηφόρα ασθένεια θα αποτελεί καθημερινότητα για πάρα πολλούς ανθρώπους πάνω από την ηλικία των 65 ετών και θα είναι, στην κυριολεξία, μια ωρολογιακή βόμβα για την κοινωνία και τα συστήματα δημόσιας υγείας».

Οι επιστήμονες που προϊστανται της σχετικής έρευνας τονίζουν πως ο αριθμός των ηλικιωμένων που θα διαγνωστούν με καρκίνο θα έχει υπερτριπλασιαστεί ως το 2040: ένας στους τέσσερις θα έχει τη συγκεκριμένη ασθένεια.

Πριν από δύο χρόνια, το 2010, περίπου 1,3 εκατομμύρια άτομα πάνω από 65 ετών έπασχαν από καρκίνο. Το ποσοστό αυτό προβλέπεται να φθάσει σε 4,1 εκατ. μέσα σε 30 χρόνια.

Αξίζει να σημειωθεί πως η ηλικία είναι ο σημαντικότερος παράγοντας κινδύνου για τον καρκίνο.

Το μόνο ενθαρρυντικό είναι πως αναμένεται, σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, να αυξηθεί το ποσοστό των επιζώντων από τον καρκίνο: προβλέπεται πως οι επιζώντες θα αυξάνονται κατά ένα εκατομμύριο κάθε δεκαετία μεταξύ 2010 και 2040 (μεγαλύτερη αύξηση στις ηλικίες άνω των 65 ετών).


Πηγή: http://www.cosmedic.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οριστικό τέλος στην εφεδρεία κάθε τύπου



Σε ποιους και πώς θα δοθεί η δυνατότητα να αποχωρήσουν από την εργασία τους.
Αποχαιρέτα την εφεδρεία, που χάνεις, ή -μάλλον- που δε γνώρισες ποτέ. Αυτό είναι το μέχρι στιγμής αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων και συζητήσεων για τη μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων. Η μη εφαρμογή του μέτρου της εφεδρείας κάθε τύπου θεωρείται πλέον δεδομένη, για δύο λόγους:

Πρώτον, διότι η τρόικα το απέρριψε, θεωρώντας το αμφίβολης αποτελεσματικότητας.Δεύτερον, γιατί -ακόμα και αν οι δανειστές μας πείθονταν για τα όποια πιθανά οφέλη του μέτρου- υπήρχαν σοβαρές αμφιβολίες για το κατά πόσο θα μπορούσε να περάσει από τη Βουλή, καθώς η εφεδρεία απαιτεί νόμο για την εφαρμογή της και όχι την έκδοση ενός απλού προεδρικού διατάγματος.

Υπό αυτές τις συνθήκες, συγκεκριμένη και πλήρως αιτιολογημένη πρόταση δεν έχει πέσει στο τραπέζι για να συζητηθεί σοβαρά. Σύμφωνα, πάντως, με πληροφορίες, αυτό που προωθείται είναι το μοντέλο μιας μορφής εθελουσίας εξόδου, χωρίς μπόνους. Δηλαδή, όσοι βρίσκονται κοντά στην ωρίμανση του συνταξιοδοτικού τους δικαιώματος ή αυτό έχει ήδη ωριμάσει, θα έχουν τη δυνατότητα να αποχωρήσουν από την εργασία τους, με μειωμένη σύνταξη.

Οι εργαζόμενοι αυτοί δεν είναι απαραίτητο ότι θα είναι μόνο όσοι βρίσκονται κοντά στο ηλικιακό όριο, αλλά και άλλες κατηγορίες, που μπορούν να βγουν νωρίτερα στη σύνταξη για διάφορους λόγους και η αποχώρηση των οποίων μπορεί να ελαφρύνει σημαντικά τον αριθμό των εργαζομένων σε συγκεκριμένα υπουργεία, φορείς και οργανισμούς. Τα συναρμόδια υπουργεία έχουν ήδη προχωρήσει στις απαραίτητες μελέτες, με ποσοτικές μετρήσεις και εκτιμήσεις.

Η δυσκολία, που συναντά η συγκεκριμένη λύση στην εφαρμογή της, είναι ότι, για να επιτευχθεί ο δημοσιονομικός στόχος, πρέπει να συνταξιοδοτηθεί πολύ περισσότερος κόσμος από αυτόν, που θα έβγαινε σε εφεδρεία. Αυτό θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στα ασφαλιστικά ταμεία, που ήδη αντιμετωπίζουν προβλήματα στη χρηματοδότησή τους.

Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν μετά τις συναντήσεις με τους επικεφαλής της τρόικας, καθώς η συνολική αξιολόγηση της εφαρμογής του προγράμματος θα κρίνει και αν οι δανειστές μας θα αυξήσουν ή όχι τον αριθμό των υπό αποχώρηση δημοσίων υπαλλήλων.

Πάντως, στο οικονομικό επιτελείο εμφανίζονται αισιόδοξοι για την επίτευξη του στόχου των 150.000 αποχωρήσεων μέχρι το 2015, καθώς φέτος η ροή των συνταξιοδοτήσεων έχει οδηγήσει σε υπέρβαση του στόχου κατά 12.000 άτομα.


Διαβάστε περισσότερα...

Εγγραφές στο "Θε.αμ.α."


Για τη νέα χρονιά (2012-2013) το θεατρικό εργαστήρι «Θε.αμ.α.» ξεκινά τις εγγραφές από 20/8/2012 και τα μαθήματα αρχίζουν στις 16/9/2012 στο Πνευματικό Κέντρο που μας έχει παραχωρήσει ευγενικά ο Δήμος Μεταμόρφωσης.

Πληροφορίες: 6987003342 ή theaterndisability@yahoo.com


Διαβάστε περισσότερα...

Άλμα στις Νομικές και Αστυνομικές σχολές



Τελειώνει τη Δευτέρα στις δέκα το πρωί η αγωνία των υποψηφίων.

Τέλος στην παρατεταμένη αγωνία χιλιάδων υποψηφίων και των οικογενειών τους δίνει η ανακοίνωση, τη Δευτέρα το πρωί, των βάσεων εισαγωγής στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας.

Όπως αναφέρουν τα Νέα, αναμένεται άνοδος των βάσεων στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο (Σχολές Νομικής, Ψυχολογίας, Φιλολογίας), στα Στρατιωτικά Τμήματα κυρίως του 1ου, 3ου και 5ου Επιστημονικού Πεδίου, στις Αστυνομικές Σχολές και στα Παραϊατρικά Τμήματα ΤΕΙ του 3ου Επιστημονικού Πεδίου.

Παράλληλα αναμένεται πτώση των βάσεων στις σχολές του 2ου και 4ου Επιστημονικού Πεδίου (Πολυτεχνικές, Φυσικομαθηματικά Τμήματα, Τμήματα Χημείας και Πληροφορικής), ενώ σταθερές φαίνεται πως παραμένουν οι βάσεις των Ιατρικών, Οδοντιατρικών και των Φαρμακευτικών Σχολών.

Τα Στρατιωτικά και Αστυνομικά Τμήματα θα σημειώσουν άνοδο των βάσεων εισαγωγής τους, μεγαλύτερη αυτά που ανήκουν στα 1ο,3οκαι 5ο Επιστημονικά Πεδία και μικρότερη αυτά που ανήκουν στα άλλα Πεδία.

Η άνοδος ειδικά για τις Σχολές Αστυφυλάκων και Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας, αναμένεται ιδιαίτερα μεγάλη, καθώς οι θέσεις που διατίθενται φτάνουν συνολικά τις 580 από 1.244 πέρσι.

Τα αποτελέσματα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση θα δοθούν στη δημοσιότητα στις 10 το πρωί της Δευτέρας .

Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν από εκείνη την ώρα να πληροφορούνται τα αποτελέσματα μέσω της ιστοσελίδας του υπουργείουhttp://results.minedu.gov.gr πληκτρολογώντας τον οκταψήφιο κωδικό αριθμό τους και τα τέσσερα αρχικά γράμματα των προσωπικών τους στοιχείων (επώνυμο –- όνομα - πατρώνυμο - μητρώνυμο).


Διαβάστε περισσότερα...

Κρίσιμη η σημερινή συνεδρίαση των φαρμακοποιών



Στο επίκεντρο οι οφειλές του ΕΟΠΥΥ.

Κρίσιμη χαρακτηρίζεται η συνεδρίαση των προέδρων των φαρμακευτικών συλλόγων όλης της χώρας, το Σάββατο όπου αναμένεται να αποφασιστεί αν θα πληρώνουν από την τσέπη τους τα φάρμακα όλοι οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ, όπως συμβαίνει ήδη, σε 17 νομούς,

Ένα ακόμα μέρος των χρεών του ΕΟΠΥΥ προς τους φαρμακοποιούς διευθετήθηκε, με την καταβολή 50 εκατομμυρίων ευρώ για τις συνταγές του Μαΐου.

Οι φαρμακευτικοί σύλλογοι που δεν είναι σε κινητοποίηση τηρούν στάση αναμονής, για να δουν αν την άλλη εβδομάδα θα καταβληθούν και οι υπόλοιπες οφειλές του Μαΐου, που ανέρχονται σε άλλα 70 εκατομμύρια.

Την πεποίθησή του πως ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος δεν θα προβεί σε νέες κινητοποιήσεις, εξέφρασε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς, διαβεβαιώνοντας, παράλληλα πως, σε κάθε περίπτωση, «αυτή τη φορά η Πολιτεία δεν είναι ανοχύρωτη».


Διαβάστε περισσότερα...

Τα μαθήματα μουσικής ωφελούν την ακοή



Μπορεί κανείς να παρακολουθήσει πιο εύκολα συζητήσεις σε θορυβώδες περιβάλλον.

Παιδιά που μαθαίνουν μουσική έχουν καλύτερη ακοή ως ενήλικες, αναφέρει έρευνα στο περιοδικό «Journal of Neuroscience».

Η έρευνα ανακάλυψε ότι παιδιά που έπαιζαν ένα όργανο, ακόμα και για μικρό διάστημα (1 έως 5 χρόνια), είχαν ενισχυμένες εγκεφαλικές αποκρίσεις σε σύνθετους ήχους.

Σε σύγκριση με όσα δεν είχαν ποτέ μελετήσει μουσική ήταν καλύτερα στην αναγνώριση διαφορετικών συχνοτήτων.

Αυτό βελτίωσε την ικανότητα ακοής, που μπορεί να βοηθήσει τους ακροατές να παρακολουθήσουν συζητήσεις σε θορυβώδες περιβάλλον.

Η ερευνήτρια Nina Kraus, δήλωσε ότι με βάση αυτά που γνωρίζουμε σχετικά με τον τρόπο που η μουσική βοηθά το σχηματισμό του εγκεφάλου, η έρευνα υπέδειξε ότι τα βραχυπρόθεσμα μουσικά μαθήματα μπορεί ενδεχομένως να ενισχύουν την ακοή και τη μάθηση μακροπρόθεσμα.

Θεωρεί ότι μερικά χρόνια μαθημάτων μουσικής προσφέρουν επίσης πλεονέκτημα σχετικά με το πώς κάποιος αντιλαμβάνεται ήχους σε καθημερινές συνθήκες επικοινωνίας, όπως σε θορυβώδη εστιατόρια.

Ο τρόπος που ακούμε ήχους σήμερα υπαγορεύεται από τις εμπειρίες με ήχους που είχαμε μέχρι σήμερα.

Ενώ προηγούμενες έρευνες υπέδειξαν ότι η μουσική μπορεί να είναι καλή για τον εγκέφαλο, πρόκειται για την πρώτη έρευνα που υποδεικνύει ότι η επίδραση είναι μακροπρόθεσμη ακόμα και όταν οι άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει το χόμπι.

Η ομάδα ερεύνησε την ανταπόκριση 45 ενηλίκων σε διάφορους σύνθετους ήχους με χρήση ηλεκτροδίων για τη μέτρηση της εγκεφαλικής δραστηριότητας.

Οι ενήλικες ομαδοποιήθηκαν με βάση το πόση μουσική εκπαίδευση είχαν ως παιδιά-καθόλου, ένα έως 5 χρόνια, ή 6 έως 11 χρόνια.

Άνθρωποι που μελέτησαν μουσική, ακόμα και λίγα χρόνια, είχαν πιο ισχυρή νευρική επεξεργασία των διαφορετικών τεστ ήχων.

Ήταν ιδιαίτερα αποτελεσματικοί στο να μπορούν να ξεχωρίζουν τη χαμηλότερη συχνότητα ήχου, που χρειάζεται όταν ακούμε ομιλία και μουσική σε θορυβώδες περιβάλλον.


Πηγή: http://www.iatronet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η παχυσαρκία φθείρει και τον εγκέφαλο



Τι αποκάλυψε μελέτη σε 6.000 Βρετανούς
.
Η παχυσαρκία δεν κάνει κακό μόνο στην περιφέρεια της μέσης μας αλλά προκαλεί φθορά και στις νοητικές μας επιδόσεις υποστηρίζουν οι επιστήμονες.

Χωρίς να μπορούν να προσδιορίσουν τον τρόπο που λειτουργεί η παχυσαρκία στην εξασθένηση της νοητικής λειτουργίας τονίζουν ότι παράγοντες όπως η υψηλή συγκέντρωση σακχάρου στο αίμα και η αυξημένη χοληστερίνη σχετίζονται άμεσα. Άλλωστε η παχυσαρκία αναφέρεται ήδη σαν επικίνδυνος παράγοντας για την εμφάνιση άνοιας.

Η εργασία που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Neurology» μελέτησε περισσότερους από 6.000 βρετανούς ηλικίας 35 με 55 ετών με τέστ μνήμης και τεστ νοητικών επιδόσεων για περισσότερο από μια 10ετία.

Οι συμμετέχοντες που υπέφεραν από παχυσαρκία παρουσίασαν ραγδαία εξασθένηση νοητικών επιδόσεων σε σχέση με τους υπόλοιπους στην μελέτη.

Οι ειδικοί τονίζουν ότι εστίασαν μόνο στις νοητικές λειτουργίες, όχι στην άνοια.

Τα όρια μεταξύ φυσιολογικής γήρανσης, ελαφριάς νοητικής εξασθένησης και άνοιας είναι ασαφή-δεν οδηγούν όλες οι εξασθενήσεις σε άνοια.

Όλοι οι συμμετέχοντες ανήκαν σε μια ομάδα δημοσίων υπαλλήλων που μπορεί να σημαίνει ότι τα ευρήματα ενδεχομένως δεν αφορούν πιο γενικά άλλους πληθυσμούς.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να εστιάσουμε στην επίδραση των γενετικών παραγόντων καθώς και για να ληφθεί υπόψη το διάστημα που οι άνθρωποι είχαν τους συγκεκριμένους μεταβολικούς παράγοντες κινδύνου όπως και να εστιάσουν σε επιδόσεις νοητικών τεστ στην ενήλικο ζωή για να οδηγηθούν σε καλύτερη κατανόηση της σχέσης μεταξύ παχυσαρκίας και νοητικής λειτουργίας, όπως νόηση και μνήμη.


Πηγή: http://www.cosmedic.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η διατροφική αξία του σταφυλιού



Ποια τα οφέλη για τον οργανισμό.

Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα θρεπτικό φρούτο που προσφέρεται σε ποικιλία χρωμάτων και γεύσεων. Συλλέγεται κατά την τελική φάση της αμπελοκομίας (τρύγος) οπότε το βρίσκουμε τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο.

Ως καρπός είναι γνωστός από την αρχαιότητα: παραστάσεις σε τοίχους που απεικονίζουν ανθρώπους να καλλιεργούν αμπέλια και να μαζεύουν σταφύλια χρονολογούνται από την εποχή του χαλκού (2.500π.Χ.!).

Σύμφωνα με τη μυθολογία ο θεός Διόνυσος το έφερε από την Ασία και κατέκτησε σπουδαία θέση στη ζωή της αρχαίας Ελλάδας. Από διάφορα ευρήματα εικάζεται ότι αρχικά καλλιεργήθηκε στην Κρήτη, κατόπιν στη Σικελία, ενώ μέχρι τον 13ο αιώνα μ.Χ. είχε διαδοθεί σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Διατροφική αξία

Το σταφύλι αναπτύσσεται σε τσαμπιά που μπορεί να έχουν από 6 έως…300 ρώγες, ενώ το χρώμα του ποικίλλει: μπορεί να είναι σκούρο μπλε, πράσινο, κόκκινο, κίτρινο ή λευκό.

Μπορεί να καταναλωθεί ως έχει ή να χρησιμοποιηθεί για νόστιμα γλυκίσματα (γλυκό του κουταλιού) ή για την παρασκευή σταφίδων ή κρασιού και άλλων οινοπνευματωδών ποτών- όπως πχ το τσίπουρο.

Tο σταφύλι και τα προϊόντα που προκύπτουν από την επεξεργασία του είναι πλούσια σε συστατικά μεγάλης θρεπτικής αξίας και ύψιστης σημασίας για τη διατροφή μας. Πιο συγκεκριμένα, τα 100γρ. σταφυλιού δίνουν 70 θερμίδες, 16 γρ. υδατανθράκων- εκ των οποίων 12,3 γρ. σάκχαρα, 0γρ. λίπους, 0,8γρ. πρωτείνης, 79ml νερού και 1γρ. φυτικών ινών. Το σταφύλι είναι σημαντική πηγή αντιοξειδωτικών καθώς περιέχει βιταμίνη C, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, φλαβονοειδή και άλλες πολυφαινόλες με κυριότερο εκπρόσωπο τη ρεσβερατρόλη. Επίσης περιέχει βιταμίνη Α και κάλιο.

Οφέλη για τον οργανισμό

Ως εκ τούτου τα οφέλη του σταφυλιού για την υγεία είναι πολλά. Καταρχήν είναι μία πολύ καλή πηγή ενέργειας για τον οργανισμό λόγω των υδατανθρακών που περιέχει.

Η βιταμίνη Α συμβάλλει στην καλή λειτουργία της όρασης και προστατεύει από διάφορες οφθαλμολογικές παθήσεις (πχ ξηροφθαλμία, νυκταλωπία κτλ.).

Όσον αφορά τις αντιοξειδωτικές ουσίες και κυρίως τη ρεσβερατρόλη (βρίσκεται στη φλούδα των σταφυλιών) οι ευεργετικές τους δράσεις είναι πολλές και ποικίλες.

Από τη μία έχουν ισχυρή αντιγηραντική δράση- προστατεύουν το κολλαγόνο και την ελαστίνη των ιστών, βοηθώντας στη διατήρηση της νεότητας και στη λάμψη του δέρματος. Από την άλλη έχουν ισχυρή καρδιοπροστατευτική δράση: μειώνουν την οξείδωση της LDL χοληστερόλης, προλαμβάνουν τη συσσώρευση των αιμοπεταλιών και έτσι μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης αθηρωμάτωσης και στεφανιαίας νόσου.

Ταυτόχρονα παρουσιάζουν εκτός των άλλων και σημαντική αντικαρκινική δράση: η ρεσβερατρόλη εικάζεται ότι περιορίζει τον κίνδυνο για φλεγμονή και τη συσσώρευση μεταλλάξεων στο DNA. Στις αντιοξειδωτικές ουσίες του σταφυλιού περιλαμβάνεται επίσης και η βιταμίνη C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και προστατεύει από διάφορες λοιμώξεις. Τέλος, τα σταφύλια συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του εντέρου λόγω των φυτικών ινών που περιέχουν.

Τρόπος επιλογής

Προκειμένου να ωφεληθείτε περισσότερο από τις θρεπτικές ουσίες των σταφυλιών, καλό θα είναι να τα καταναλώνετε όσο πιο φρέσκα γίνεται. Γι’ αυτό, όταν επιλέγετε σταφύλια θα πρέπει να προσέχετε ώστε το κοτσάνι τους να είναι πράσινο και σκληρό.

Επίσης, αποφύγετε να επιλέγετε τα πολύ ώριμα, γιατί οι πολυφαινόλες του σταφυλιού βρίσκονται σε μεγαλύτερες ποσότητες όταν το σταφύλι δεν είναι υπερώριμο. Για να δείτε πόσο ώριμο είναι, σηκώστε ένα τσαμπί και τινάξτε το ελαφρά. Oι ρώγες πρέπει να παραμένουν πάνω του. Αντίθετα, αν πέφτουν, σημαίνει ότι είναι μαραμένες και το σταφύλι δεν είναι φρέσκο.

Τα σταφύλια παχαίνουν;

Από όλα τα παραπάνω καταλαβαίνουμε ότι το σταφύλι είναι ένα τρόφιμο με πολύτιμα για τον οργανισμό συστατικά. Παρόλα αυτά συχνά δίνεται η εσφαλμένη εντύπωση ότι «παχαίνει» και για αυτό πολλοί λανθασμένα το αποκλείουν από τη διατροφή τους. Κι όμως η περιεκτικότητά του σε σάκχαρα (και άρα και σε θερμίδες) δεν διαφέρει σημαντικά από αυτή των υπόλοιπων φρούτων.

Ενδεικτικά, οι 15-20 ρώγες σταφύλι δίνουν 12,3γρ. σάκχαρα και 70 θερμίδες- όσο δηλ. ένα μικρό πορτοκάλι. Αυτό που ‘παχαίνει’ είναι η υπέρμετρη κατανάλωση σταφυλιού (ή οποιουδήποτε άλλου τροφίμου).

Είναι γνωστό εξάλλου ότι δεν υπάρχουν τρόφιμα που να μας παχαίνουν ή τρόφιμα που να μας αδυνατίζουν. Η επίτευξη ενός επιθυμητού σωματικού βάρους δεν μπορεί να γίνει όταν αποκλείουμε τρόφιμα από το διαιτολόγιό μας. Αντιθέτως μπορούμε να επιλέγουμε από όλα τα τρόφιμα της αρεσκείας μας στη σωστή όμως ποσότητα και στη σωστή συχνότητα.

Συνοψίζοντας, το σταφύλι είναι ένα από τα πιο θρεπτικά καλοκαιρινά φρούτα και αξίζει να έχει θέση στο διαιτολόγιό μας. Σε συνδυασμό με ένα γιαούρτι ή ως γλυκό του κουταλιού ή σε μία φρουτοσαλάτα δίνει απίθανη γεύση και μας δροσίζει. Το μόνο που χρειάζεται είναι λίγο προσοχή στην ποσότητα ούτως ώστε να πάρουμε όλες τις θρεπικές ουσίες που έχει, χωρίς όμως να πάρουμε παραπάνω θερμίδες…


Πηγή: http://www.iatronet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Σοκολάτα με χυμό φρούτων για αδυνάτισμα!



Δείτε το βίντεο για να μάθετε όλα όσα θέλετε.

Ένα νέο τρόπο για το αδυνάτισμα φαίνεται πως βρήκαν επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Warwick.

Όπως λένε ο συνδυασμός της σοκολάτας με τον χυμό των φρούτων μπορεί να έχει θεαματικά αποτελέσματα.

Άλλωστε σύμφωνα και με μελέτη του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Σαν Ντιέγκο, όσοι τρώνε συχνά σοκολάτα, τείνουν να είναι πιο αδύνατοι κατά μέσο όρο σε σχέση με όσους τρώνε μόνο κατά περίσταση.

Οι ερευνητές μελέτησαν τη διατροφή περίπου 1.000 ατόμων ηλικίας 20 έως 85 ετών και συσχέτισαν την ποσότητα των θερμίδων που κατανάλωναν με το δείκτη σωματικής μάζας τους (την αναλογία του βάρους προς το τετράγωνο του ύψους τους).

Όσοι έτρωγαν πέντε μερίδες σοκολάτας την εβδομάδα, είχαν 2,3 έως 3,2 κιλά μικρότερο βάρος, σε σχέση με όσους δεν έτρωγαν καθόλου σοκολάτα.






Διαβάστε περισσότερα...

Οι ντροπαλοί διαβάζουν καλύτερα τις εκφράσεις του προσώπου



Τι αποκάλυψε έρευνα του Southern Illinois University.

Οι ντροπαλοί άνθρωποι μπορεί ενδεχομένως να διστάζουν να κοιτούν στα μάτια, αλλά φαίνεται πως έχουν ανώτερη ικανότητα να αναγνωρίζουν ορισμένες εκφράσεις στο πρόσωπο, υποδεικνύει νέα έρευνα.

Στην έρευνα, νεαροί ενήλικες που ήταν ντροπαλοί, μπορούσαν καλύτερα να αναγνωρίζουν εκφράσεις λύπης και φόβου σε σύγκριση με όσους δεν ήταν ντροπαλοί.

Τα ευρήματα ήταν εκπληκτικά, δήλωσε η ερευνήτρια, Laura Graves O'Haver, του Southern Illinois University στο Carbondale, δεδομένου ότι προηγούμενες έρευνες ανακάλυψαν ότι οι ντροπαλοί άνθρωποι τείνουν να μεταφράζουν λάθος εκφράσεις προσώπου. Ωστόσο οι προηγούμενες έρευνες πραγματοποιήθηκαν συνήθως σε παιδιά και η ικανότητα να αναγνωρίζουν εκφράσεις μπορεί να αλλάζει με την ηλικία, δήλωσε.Τα νέα ευρήματα δίνουν θετική χροιά σε ένα χαρακτηριστικό που συνήθως θεωρείται μη επιθυμητό, ανέφερε.

Η Graves O'Haver παρουσίασε τα ευρήματά της τον τρέχοντα μήνα στο συνέδριο του American Psychological Association. Ανέλυσε πληροφορίες 241 φοιτητών που έλαβαν μέρος σε έρευνα μέσω υπολογιστή. Δόθηκαν 110 φωτογραφίες προσώπων στους συμμετέχοντες και τους ζητήθηκε να εντοπίσουν την έκφραση σε κάθε φωτογραφία (ευτυχία, λύπη, θυμό, φόβο, έκπληξη, αηδία και μια ουδέτερη).

Για να καθορίσουν το επίπεδο ντροπαλότητας ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να απαντήσουν σε ορισμένες προτάσεις, σχετικά με το αν αλήθευαν για αυτούς προτάσεις όπως «νιώθω ένταση όταν είναι με ανθρώπους που δεν γνωρίζω καλά», «μου είναι δύσκολο να ζητώ πληροφορίες» και «δε νιώθω άνετα στα πάρτυ.»

Γενικά, οι άνθρωποι μπορούσαν να εντοπίζουν τις εκφράσεις του προσώπου αρκετά καλά, με ποσοστό ακρίβειας 81%.

Άνθρωποι με υψηλά επίπεδα ντροπαλότητας ήταν περισσότερο ακριβείς στον εντοπισμό εκφράσεων λύπης και φόβου, στο πρόσωπο, σε σχέση με όσους είχαν χαμηλά επίπεδα ντροπαλότητας.

Όταν ρωτήθηκαν πώς αισθάνονταν κατά τη διάρκεια της έρευνας, οι ντροπαλοί ήταν περισσότερο πιθανό να έχουν αρνητική διάθεση. Αυτό θα μπορούσε μερικώς να εξηγεί τα αποτελέσματα, επειδή έρευνες έχουν δείξει ότι άνθρωποι με άσχημη διάθεση τείνουν να βλέπουν άλλα πράγματα με αρνητικό φως, περίπου το αντίθετο από τα ροζ γυαλιά.

Η Graves O'Haver δήλωσε ότι είναι πιθανό η ανώτερη ικανότητα αναγνώρισης εκφράσεων λύπης και φόβου να μπορεί να συμβάλλει στη ντροπαλότητα των ανθρώπων. Αν οι ντροπαλοί βλέπουν αρνητικά συναισθήματα στο πρόσωπο ανθρώπων σε μεγαλύτερο βαθμό, αυτό θα μπορούσε να τους οδηγήσει να αισθάνονται ντροπαλοί, δήλωσε. Μπορεί ενδεχομένως να θέλουν να περιορίζουν το πόσο κοιτούν στα πρόσωπα.

Ωστόσο η Graves O'Haver τόνισε ότι η έρευνα δείχνει μόνο σχέση και όχι αιτιατή σχέση.

Επειδή πραγματοποιήθηκε μέσω υπολογιστή δεν είναι σαφές πόσο καλά θα μεταφράζονταν τα αποτελέσματα σε αληθινή κατάσταση.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μάγια Τσόκλη: Ο καρκίνος που της "χτύπησε την πόρτα" και η μονογονεϊκή υιοθεσία



Η δημοσιογράφος και πρώην βουλευτής μίλησε για τον καρκίνο που εμφάνισε στο στήθος σε συνέντευξή της στο ΕΓΩ Weekly.

"Πέρασα ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας –που δυστυχώς έχει εξαπλωθεί σαν γρίπη πια. Είχα καρκίνο στο στήθος. Όπως χιλιάδες άλλες γυναίκες, εγχειρίστηκα, έκανα χημειοθεραπείες, συνεχίζω να παίρνω φάρμακα. Φαίνεται ότι η ψυχική διάθεση επηρεάζει καταλυτικά την υγεία. Έτσι, θεωρώ ότι η μεγάλη στενοχώρια από την εμπειρία μου με την πολιτική επέσπευσε, αν μη τι άλλο, την εξέλιξη της νόσου. Όμως, να είμαι ξεκάθαρη: δεν ρίχνω την ευθύνη σε κανέναν άλλο παρά μόνο στον εαυτό μου", είπε η κ. Τσόκλη.

Όσο για την απόφασή της να υιοθετήσει ένα αγοράκι η δημοσιογράφος ανέφερε: "Ας πούμε ότι δεν ένιωσα ποτέ την τρελή επιθυμία να τεκνοποιήσω. Όμως, πάντα ήθελα να μεταφέρω τις όποιες γνώσεις μου και τις εμπειρίες μου σε ένα παιδί. Τα ταξίδια μου σε τρίτες χώρες και η επαφή μου με τον απίστευτο αριθμό παιδιών που δυσκολεύονται να επιβιώσουν με έκαναν από νωρίς να ενδιαφερθώ για την υιοθεσία. Την έβρισκα πάντα συνεπή με τον τρόπο ζωής και τα πιστεύω μου".

"Έχει πλουτίσει τη ζωή μου ο γιος μου. Μου μαθαίνει να ξαναβλέπω τον κόσμο με τα δικά του μάτια. Κάθε μέρα τον βλέπω να ρουφάει τη ζωή και να αναπτύσσεται. Κάθε μέρα είναι μια γιορτή για αυτόν. Όλοι οι δρόμοι είναι ανοιχτοί μπροστά του. Είναι αληθινά, θαυμαστό! Η μονογονεϊκή υιοθεσία είναι πλέον εφικτή στη χώρα μας, κι αυτό, ομολογώ με εντυπωσίασε ευχάριστα", συμπλήρωσε.

Η τηλεόραση της έλειψε την προηγούμενη σεζόν όπως παραδέχτηκε επειδή δεν έκανε γυρίσματα. "Όμως καλά να είμαστε το 'Ταξιδεύοντας' ξεκινά από τη νέα σεζόν".

Όσο για τα επόμενα σχέδιά της η Μάγια Τσόκλη αποκάλυψε πως πλέον έχει μια δεύτερη πατρίδα. Την Τήνο. "Εκεί περνάμε τα καλοκαίρια μας. Και η οικογένειά μου ως ανταπόδοση στην ομορφιά που μας χαρίζει έχει προσφέρει πολλά στο νησί. Τώρα μαζί με τον σύντροφό μου Αλέξανδρο Κουρή (καμία σχέση με τους εκδότες) έχουμε σρα σκαριά μια νέα ιδέα -παράδειγμα περιφερειακής παραγωγής επένδυσης, που θα προσθέσει αξία στην οικονομία της Τήνου αλλά και όλων των Κυκλάδων, προς όφελος τόσο των μόνιμων κατοίκων όσο και των πολυάριθμων επισκεπτών τους".


Διαβάστε περισσότερα...

Αναλαμβάνω την φύλαξη και δημιουργική απασχόληση παιδιών με ειδικές ανάγκες




Ειδική παιδαγωγός με εμπειρία ως αναπληρώτρια σε δημόσια σχολεία αναλαμβάνει παιδιά με ειδικές ανάγκες και μαθησιακές δυσκολίες αλλά και δημιουργική φύλαξη.

Θεσσαλονίκη
Ανθή Κακουλίδου
Τηλ. 6976900929 
Διαβάστε περισσότερα...

Η απώλεια βάρους αυξάνει την τεστοστερόνη



Τι αποκαλύπτει έρευνα από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Δουβλίνου.

Οι υπέρβαροι άνδρες είναι πιο πιθανό να έχουν χαμηλά επίπεδα της ορμόνης τεστοστερόνης συγκριτικά με τους άνδρες φυσιολογικού βάρους. Η απώλεια βάρους λοιπόν μπορεί να βοηθήσει τους υπέρβαρους άνδρες με χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης να αυξήσουν τις τιμές αυτής της ανδρικής ορμόνης, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Δουβλίνου.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν 900 υπέρβαρους Ιρλανδούς με προ-διαβήτη, δηλαδή με αυξημένα επίπεδα γλυκόζης του αίματος, αλλά όχι τόσο υψηλά ώστε να χαρακτηριστούν διαβητικοί. Οι άνδρες χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες. Σε εκείνους της πρώτης ομάδας ζητήθηκε να γυμνάζονται και να τρώνε λιγότερα λιπαρά, στους άνδρες της δεύτερης δόθηκε το αντιδιαβητικό φάρμακο μετφορμίνη και σε εκείνους της τρίτης δόθηκε εικονικό φάρμακο.

Μετά από ένα χρόνο τα ποσοστά της χαμηλής τεστοστερόνης μειώθηκαν στους άνδρες της πρώτης ομάδας από 20% σε 11%. Στις άλλες δυο ομάδες ανδρών δεν παρουσιάστηκε αλλαγή στις τιμές της τεστοστερόνης. Επίσης, οι άνδρες που πρόσεχαν τη διατροφή τους και γυμνάζονταν έχασαν κατά μέσο όρο 8 κιλά.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι η απώλεια βάρους είχε διπλό όφελος. Μείωσε τις πιθανότητες να προχωρήσει η κατάσταση του προδιαβήτη σε εκείνη του διαβήτη και παράλληλα αύξησε τα επίπεδα της τεστοστερόνης στο αίμα.


Πηγή: http://www.vita.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τι έδειξαν οι δοκιμές για το πρώτο αντισυλληπτικό τζελ



Η συστηματική εφαρμογή του μειώνει σημαντικά την ποσότητα σπερματοζωαρίων.

Σύντομα οι άνδρες μπορεί να έχουν στη διάθεσή τους ένα νέο αντισυλληπτικό πέρα από το προφυλακτικό. Πρόκειται για ένα τζελ που συνδυάζει την τεστοστερόνη με ένα συνθετικό προγεσταγόνο. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των πρώτων δοκιμών σε 56 άνδρες η συστηματική εφαρμογή του τζελ μειώνει σημαντικά – αν και δεν εξαλείφει – την ποσότητα σπερματοζωαρίων στο ανδρικό σπέρμα.

Το τζελ τεστοστερόνης - προγεσταγόνου εφαρμόζεται σε δυο σημεία του δέρματος. Η τεστοστερόνη στη μασχάλη και το προγεσταγόνο στην κοιλιά. Οι συμμετέχοντες στο πείραμα το έβαζαν καθημερινά επί έξι μήνες. Το 89% των ανδρών που έβαζαν το τζελ παρουσίασαν μείωση της συγκέντρωσης σπερματοζωαρίων σε λιγότερο από ένα εκατομμύριο σπερματοζωάρια ανά ml – η φυσιολογική συγκέντρωση σπερματοζωαρίων είναι περισσότερο από 15 εκατομμύρια σπερματοζωάρια ανά ml.

Ωστόσο, το ερώτημα που δεν έχει ακόμη απαντηθεί από τους ειδικούς είναι κατά πόσο η δράση του τζελ είναι αναστρέψιμη ή αν επίδρασή του είναι μόνιμη.

Η έρευνα χρηματοδοτήθηκε από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Παιδιατρικής Υγείας και Ανθρώπινης Ανάπτυξης και έγινε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Washington.


Πηγή: http://www.vita.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η γιόγκα μειώνει τα συμπτώματα κατάθλιψης στις εγκύους



Θεωρείται αποτελεσματική εναλλακτική λύση στη φαρμακευτική αγωγή.

Αν και πολλές έγκυες εμφανίζουν ορμονικές διακυμάνσεις, σε ορισμένες είναι πολύ πιο σοβαρές. Μια στις 5 γυναίκες εμφανίζει μείζονα κατάθλιψη. Έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό «Complementary Therapies in Clinical Practice», αποκαλύπτει ότι έγκυες γυναίκες με σοβαρή κατάθλιψη μπορεί ενδεχομένως να ωφεληθούν από τη γιόγκα.

Ερευνητές του University of Michigan Health System, αξιολόγησαν ψυχικά υψηλού κινδύνου εγκύους μεταξύ 12 και 26 εβδομάδων που έλαβαν μέρος σε ομάδες mindfulness yoga για 90 λεπτά, για 10 εβδομάδες. Εστίασαν σε στάσεις για εγκύους και στην αύξηση της συνειδητοποίησης του πώς αλλάζει το σώμα καθώς μεγαλώνει το μωρό. Στο τέλος της έρευνας, η ομάδα ανακάλυψε σημαντική μείωση στα καταθλιπτικά συμπτώματα, ενώ οι μητέρες ανέφεραν ότι είχαν ισχυρότερη προσκόλληση στα έμβρυά τους.

Η ερευνήτρια Maria Muzik, του Center for Human Growth and Development, δήλωσε ότι ακούμε για εγκύους που δοκιμάζουν τη γιόγκα για τη μείωση του στρες αλλά δεν υπάρχουν στοιχεία για το πόσο αποτελεσματική είναι η μέθοδος.

Η νέα έρευνα παρέχει υποσχόμενες πρώτες ενδείξεις ότι η mindfulness yoga μπορεί ενδεχομένως να αποτελεί αποτελεσματική εναλλακτική λύση στη φαρμακευτική αγωγή για εγκύους που δείχνουν σημάδια κατάθλιψης. Αυτό προάγει την καλή κατάσταση της μητέρας και του νεογνού.

Διαταραχές ψυχικής υγείας στην εγκυμοσύνη, όπως άγχος και κατάθλιψη, αποτελούν σοβαρή ανησυχία.

Ορισμένες έγκυες αισθάνονται συνεχή ευερεθιστότητα, αισθήματα δυσφορίας και ανικανότητα να αντιμετωπίσουν το στρες που προκαλείται από ορμονικές αλλαγές, γενετική προδιάθεση και κοινωνικούς παράγοντες. Αν τα συμπτώματα παραμείνουν χωρίς αγωγή θα παρουσιαστούν με σοβαρό κίνδυνο υγείας για τη μητέρα και το παιδί όπως προεκλαμψία, πρόωρο τοκετό, χαμηλό βάρος και προβλήματα στη σύνδεση με το μωρό.

Σύμφωνα με τη Muzik ακόμα και αν τα αντικαταθλιπτικά είναι εμφανώς αποτελεσματικά για την αντιμετώπιση των διαταραχών διάθεσης, προηγούμενες έρευνες έδειξαν ότι πολλές έγκυες είναι διστακτικές να τα λάβουν καθώς ανησυχούν για την ασφάλεια του μωρού.

Η Muzik συνεχίζει ότι δυστυχώς λίγες γυναίκες που πάσχουν από περιγεννητικές διαταραχές υγείας λαμβάνουν αγωγή εκθέτοντας αυτές και το παιδί στην αρνητική επίπτωση της ψυχικής νόσου σε μια από τις πιο ευάλωτες περιόδους. Για αυτό η ανάπτυξη εφικτών εναλλακτικών αγωγής είναι σημαντική.

Σύμφωνα με ενδείξεις οι γυναίκες αισθάνονται πιο ασφαλείς με μη παραδοσιακές μεθόδους, όπως φυτικό φάρμακο και τεχνικές χαλάρωσης. Αν και η γιόγκα συνεχίζει να γίνεται πιο δημοφιλής στις ΗΠΑ, οι ερευνητές δήλωσαν ότι πολλές τάξεις την αντιμετωπίζουν ως άσκηση παρά ως πρακτική στην οποία είσαι πλήρως παρόν στη στιγμή και συνειδητός. Η mindfulness yoga, συνδυασμός διαλογισμού και σωματικών στάσεων, έδειξε να αποτελεί ισχυρή προσέγγιση όσον αφορά την ενίσχυση της ενέργειας και της καταπολέμησης του στρες.

Η Muzik καταλήγει ότι η έρευνα για την επίδραση της mindfulness yoga στις εγκύους είναι περιορισμένη αλλά ενθαρρυντική. Η νέα έρευνα χτίζει τη βάση για νέες μελέτες σχετικά με το πώς η γιόγκα μπορεί να οδηγήσει σε θετικά αισθήματα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.


Πηγή: http://www.iatronet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ο Δήμος Αμαρουσίου κοντά στους μαθητές



Με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, ο Δήμος Αμαρουσίου συναισθανόμενος την οικονομική δυσχέρεια των αδυνάμων οικογενειών της πόλης να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες των παιδιών τους σε σχολικά είδη διοργανώνει εκστρατεία συγκέντρωσης σχολικών ειδών.

Σε τρία κεντρικά σημεία της πόλης του Αμαρουσίου κάθε πολίτης θα έχει τη δυνατότητα να προσφέρει σχολικά είδη όπως:

Σχολικές τσάντες, κασετίνες, τετράδια, στυλό, μολύβια, γόμες, χαρτικά, ξυλομπογιές, μαρκαδόρους και άλλα είδη ζωγραφικής. Επίσης σχολικά βιβλία και βοηθήματα, φόρμες γυμναστικής και αθλητικά είδη.

Η παράδοση και συγκέντρωση των σχολικών ειδών θα πραγματοποιείται από το Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου έως και την Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2012,

- Στο ισόγειο (επίπεδο 0) του The Mall Athens από τις 10:00 έως τις 14:00 και από τις 17:00 έως τις 20:00, και

- Στην Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου (ισόγειο, Παλαιολόγου 9 ) από τις 09:00 έως τις 15:00.

- Παράλληλα, το Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου 2012, από τις 09:00 έως τις 12:00 στην πλατεία ΗΣΑΠ Αμαρουσίου θα λειτουργεί περίπτερο, όπου κάθε πολίτης θα μπορεί να προσφέρει τα σχολικά είδη που επιθυμεί.

Τα είδη που θα προσφέρουμε να είναι σε καλή κατάσταση ή καινούργια.

Ο Δήμαρχος Αμαρουσίου, Γιώργος Πατούλης, ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος στα ζητήματα στήριξης των αδύναμων συμπολιτών μας και στις ανάγκες των παιδιών απευθύνει πρόσκληση σε κάθε συμπολίτη να συμβάλει στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του στην υποστήριξη των μαθητών της πόλη μας, ώστε να μην λείπει τίποτα από κανένα παιδί τη νέα σχολική χρονιά και να έχουν όλοι οι μαθητές τις ίδιες δυνατότητες και ευκαιρίες στη γνώση. 


Πηγή: http://www.enikos.gr          
Διαβάστε περισσότερα...

Στις 10 το πρωί της Δευτέρας η ανακοίνωση των βάσεων



Τέλος στην αγωνία των υποψηφίων.

Στις 10 το πρωί της Δευτέρας θα δοθούν στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν από εκείνη την ώρα να πληροφορούνται τα αποτελέσματα μέσω της ιστοσελίδας του υπουργείου http://results.minedu.gov.gr πληκτρολογώντας τον οκταψήφιο κωδικό αριθμό τους και τα τέσσερα αρχικά γράμματα των προσωπικών τους στοιχείων (επώνυμο –- όνομα - πατρώνυμο - μητρώνυμο).

Τα αποτελέσματα θα αποσταλούν ηλεκτρονικά και στις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, για να εκτυπωθούν ονομαστικές καταστάσεις των επιτυχόντων και να προωθηθούν στα σχολεία ευθύνης τους, στα οποία θα αναρτηθούν εντός της Δευτέρας.

Τη Δευτέρα στις 10.00 θα δοθούν στη δημοσιότητα και τα αποτελέσματα των εισαγόμενων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με τις ειδικές κατηγορίες των αλλοδαπών-αλλογενών και των αποφοίτων Λυκείων ή αντίστοιχων σχολείων κρατών-μελών της Ε.Ε μη ελληνικής καταγωγής. Τα αποτελέσματα θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα του υπουργείου http://results.minedu.gov.gr .

Οι πάσχοντες από σοβαρές παθήσεις, που έχουν αποκτήσει το πιστοποιητικό της πάθησής τους από τις αρμόδιες επταμελείς επιτροπές πιστοποίησης, για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση σε ποσοστό θέσεων 5% θα κληθούν για την υποβολή του μηχανογραφικού τους δελτίου το δεύτερο δεκαήμερο Σεπτεμβρίου 2012 με ξεχωριστή εγκύκλιο.



Διαβάστε περισσότερα...

Η σημασία του νερού στην υγεία μας



Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν την ποσότητα υγρών που χρειαζόμαστε.

Το νερό μας διατηρεί στη ζωή, καθώς δεν μπορούμε να επιβιώσουμε χωρίς νερό πάνω από μερικά εικοσιτετράωρα, ενώ ο χρόνος αντοχής σε συνθήκες έλλειψης τροφής μπορεί να φτάσει και τις 50 ημέρες. Σε σταθερές περιβαλλοντικές συνθήκες, ένας υγιής ενήλικας προσλαμβάνει και αποβάλλει περίπου 2 -3 λίτρα υγρών ημερησίως, ποσότητα που αντιστοιχεί σε 8 με 12 ποτήρια υγρών.

Βάσει αυτών των δεδομένων, προέκυψε και η εμπειρική σύσταση για 8 έως 12 ποτήρια νερού/ημέρα, χωρίς ωστόσο η σύσταση αυτή να έχει κάποια επιστημονική αλλά και λογική βάση. Η ποσότητα των υγρών που χρειάζεται το σώμα μας εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, κυριότεροι από τους οποίους είναι η ηλικία, το φύλο, το επίπεδο φυσικής δραστηριότητας και οι περιβαλλοντικές συνθήκες.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ιατρικής της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών, συνίσταται μια μέση πρόσληψη 2 – 4 λίτρων υγρών/ημέρα. Η επισήμανση είναι ξεκάθαρη: υγρά και όχι αποκλειστικά νερό. Στην κάλυψη των ημερήσιων αναγκών σε υγρά πέραν του νερού, που σίγουρα αποτελεί την πρώτη επιλογή, μπορούν να συνεισφέρουν και τα υγρά με καφεΐνη συμπεριλαμβανομένου του καφέ, του τσαγιού και των καφεϊνούχων αναψυκτικών.

Η αμφισβήτηση της ενυδατικής ικανότητας των καφεϊνούχων ποτών οφείλεται στην πεποίθηση ότι η καφεΐνη έχει διουρητική δράση και συνεπώς προκαλεί αφυδάτωση. Ωστόσο, σύμφωνα με πιο πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα, φαίνεται ότι η διουρητική αυτή δράση είναι παροδική και δεν οδηγεί τον οργανισμό σε αφυδάτωση.

Οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να καλύψουν τις ημερήσιες ανάγκες τους σε υγρά ακολουθώντας τις καθημερινές τους συνήθειες και προτιμήσεις, βασιζόμενοι στο αίσθημα της δίψας, χωρίς ωστόσο η δίψα να αποτελεί πάντα τον πιο αξιόπιστο δείκτη, ιδιαίτερα στα βρέφη, τα μικρά παιδιά, τους υπερήλικες και τους αθλητές.

Ο καλύτερος δείκτης υδάτωσης είναι το χρώμα και ο όγκος των ούρων, με τα σκουρόχρωμα και άρα πυκνά ούρα, να αποτελούν δείκτη σοβαρής αφυδάτωσης. Συνεπώς, πίνουμε υγρά τακτικά, ακόμα και όταν δεν διψάμε και φυσικά φροντίζουμε να μην παραμείνουμε διψασμένοι ούτε για ένα λεπτό!


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τα αντιβιοτικά σε βρέφη μπορεί να οδηγήσουν σε παιδική παχυσαρκία



Σύμφωνα με αμερικανική έρευνα.

Η χορήγηση αντιβιοτικών σε βρέφη ηλικίας κάτω των έξι μηνών θα μπορούσε αργότερα να οδηγήσει σε παιδική παχυσαρκία, αποκαλύπτει μια έρευνα που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

«Πιστεύουμε συνήθως ότι η παχυσαρκία είναι μια επιδημία που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην έλλειψη άσκησης και την ανθυγιεινή διατροφή, όμως ολοένα και περισσότερες μελέτες υποδεικνύουν ότι τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα», υπογραμμίζει ένας εκ των συγγραφέων της μελέτης, ο Λεονάρντο Τρασάντε, του τμήματος ιατρικής του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης.

«Τα μικρόβια που υπάρχουν στο έντερό μας μπορεί να διαδραματίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στον τρόπο με τον οποίο καταναλώνουμε θερμίδες. Η έκθεση σε αντιβιοτικά, ιδίως σε πολύ μικρή ηλικία, μπορεί να σκοτώσει κάποια από τα βακτήρια αυτά τα οποία επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο το σώμα μας αφομοιώνει την τροφή και τα οποία, σε διαφορετική περίπτωση, θα μας επέτρεπαν να παραμείνουμε λεπτοί», πρόσθεσε.

Οι ερευνητές μελέτησαν τη χρήση αντιβιοτικών σε 11.532 παιδιά που γεννήθηκαν στο Έιβον της Βρετανίας το 1991 και το 1992. Διαπίστωσαν ότι τα παιδιά που είχαν λάβει αντιβιοτικά κατά τους πρώτους πέντε μήνες της ζωής τους ζύγιζαν περισσότερο από τα υπόλοιπα.

Η διαφορά βάρους ήταν ελάχιστη στα νήπια από 10 έως 20 μηνών, όμως αυξανόταν στη συνέχεια και σε ηλικία 3 ετών και 2 μηνών τα παιδιά που είχαν πάρει αντιβιοτικά είχαν αυξημένες πιθανότητες (κατά 22%) να είναι υπέρβαρα.

Αντιθέτως, στα βρέφη που έλαβαν αντιβιοτικά μετά τον 5ο μήνα δεν διαπιστώθηκε αξιοσημείωτη διαφορά βάρους.

«Εδώ και χρόνια οι εκτροφείς ξέρουν ότι τα αντιβιοτικά είναι χρήσιμα για να παράγουν πιο παχιές αγελάδες. Μολονότι πρέπει να κάνουμε και άλλες έρευνες για να επιβεβαιώσουμε την ανακάλυψή μας, η μελέτη αυτή υποδεικνύει ότι τα αντιβιοτικά επηρεάζουν το βάρος των ανθρώπων και ιδίως των παιδιών», δήλωσε η Τζέιν Μπουστάιν, επίσης από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης.

Η μελέτη αυτή δημοσιεύτηκε στην ιατρική επιθεώρηση International Journal of Obesity.


Διαβάστε περισσότερα...

Η σοκολάτα μειώνει την αρτηριακή πίεση



Σύμφωνα με ανάλυση 20 ερευνών.

Νέα επισκόπηση έδειξε ότι η σοκολάτα μπορεί ενδεχομένως να μειώσει την αρτηριακή πίεση.

Ανάλυση 20 ερευνών έδειξε ότι η κατανάλωση σκούρας σοκολάτας καθημερινά, οδήγησε σε ελαφριά μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Η έρευνα του Cochrane Group, αναφέρει ότι χημικές ουσίες στο κακάο, το κύριο συστατικό της σοκολάτας, χαλαρώνουν τα αγγεία.

Ωστόσο υπάρχουν πιο υγιεινοί τρόποι για να υποχωρήσει η αρτηριακή πίεση.

Η θεωρία είναι ότι το κακάο περιέχει φλαβανόλες, που παράγουν μια χημική ουσία στον οργανισμό, το μονοξείδιο του αζώτου. Αυτό χαλαρώνει τα αγγεία καθιστώντας πιο εύκολο να περάσει από αυτά, χαμηλώνοντας την πίεση.

Ωστόσο έρευνες έδειξαν μεικτή εικόνα. Η ανάλυση Cochrane συνδύασε προηγούμενες έρευνες για να διαπιστώσει αν υπάρχει επίδραση.

Υπήρχε ευρεία ακτίνα στην ποσότητα κακάο που καταναλώθηκε, από 3 έως 105 γρ. την ημέρα σε κάθε συμμετέχοντα. Ωστόσο η γενική εικόνα ήταν μικρή μείωση στην αρτηριακή πίεση.

Συστολική πίεση κάτω από 120mmHg θεωρείται φυσιολογική. Το κακάο οδήγησε σε μείωση 2-3mmHg. Ωστόσο το διάστημα των δοκιμών ήταν μόνο 2 εβδομάδες, έτσι είναι άγνωστα τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα.

Η ερευνήτρια Karin Ried, από το National Institute of Integrative Medicine στη Μελβούρνη, δήλωσε ότι αν και δεν έχουμε ακόμα ενδείξεις για διατηρήσιμη μείωση στην αρτηριακή πίεση, η μικρή υποχώρηση που παρατηρήθηκε βραχυπρόθεσμα θα μπορούσε να συμπληρώσει ενδεχομένως άλλες αγωγές και να συμβάλει πιθανόν στη μείωση του κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο.

Ωστόσο η σοκολάτα περιέχει άφθονα λιπαρά και ζάχαρη, όπως και το κακάο, επομένως δεν είναι ο ιδανικός τρόπος για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Υπάρχει επίσης προειδοποίηση στο περιοδικό ‘Lancet’, ότι η σκούρα σοκολάτα μπορεί ενδεχομένως να περιέχει λιγότερες φλαβανόλες από ότι θα περίμενε κάποιος. Η σκούρα σοκολάτα περιέχει υψηλότερη ποσότητα και σε σχέση με τη σοκολάτα γάλακτος, έτσι θα έπρεπε να περιέχει περισσότερες φλαβανόλες, ωστόσο μπορεί επίσης να αφαιρεθούν αυτές, καθώς έχουν πικρή γεύση.


Πηγή: http://www.iatronet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τα χαρακτηριστικά του μεταγευματικού διαβήτη



Μια πολυσυστηματική νόσος που βλάπτει όλα τα όργανα του οργανισμού.

Με τον όρο μεταγευματικό διαβήτη εννοούμε τον διαβήτη που χαρακτηρίζεται κυρίως ή μόνο από αύξηση των μεταγευματικών σακχάρων. Σε ορισμένα διαβητικά άτομα το επίπεδο της βασικής έκκρισης ινσουλίνης είναι φυσιολογικό με αποτέλεσμα το άτομο να έχει φυσιολογικά σάκχαρα νηστείας, όταν όμως απαιτείται αυξημένη ορμονική έκκριση και βιοχημική επεξεργασία του σακχάρου λόγω αυξημένης εισόδου σακχάρων στον οργανισμό, εκείνος δεν δύναται να ανταποκριθεί.

Αυξημένη είσοδος εξωγενών σακχάρων στον οργανισμό συμβαίνει κλασσικά στην περίπτωση των γευμάτων. Μετά από την λήψη γεύματος, το επίπεδο του σακχάρου του αίματος τείνει να αυξηθεί, υπό φυσιολογικές συνθήκες, λόγω των σακχάρων των τροφών που εισέρχονται στον οργανισμό μέσω της πέψης και της διαδικασίας της απορρόφησης. Η γλυκόζη που απορροφάται στο αίμα μετά το γεύμα ωστόσο προκαλεί υπό φυσιολογικές συνθήκες γρήγορη χρησιμοποίησή της από τα κύτταρα του σώματος με αποτέλεσμα η γλυκόζη του αίματος να μην ανέρχεται σε παθολογικά επίπεδα στο φυσιολογικό άτομο.

Σημαντικός είναι και ο ρόλος ορμονών του γαστρεντερικού συστήματος, όπως της γαστρίνης, εκκριματίνης, χολοκυστοκινίνης, γαστρικού ανασταλτικού πεπτιδίου, που απελευθερώνονται στον γαστρεντερικό σωλήνα μετά την λήψη γεύματος και προκαλούν προκαταρτικές αυξήσεις της παραγόμενης από το πάγκρεας ινσουλίνης.

Στην τελική ρύθμιση των επιπέδων του σακχάρου μεταγευματικά σημαντικός είναι ο ρόλος θρεπτικών ουσιών, ορμονών, νευροδιαβιβαστών και πεπτιδίων όπως της GLP-1, της γλυκαγόνης, της GLUT2. Σημαντική εργαστηριακή δοκιμασία διάγνωσης του μεταγευματικού διαβήτη είναι η χορήγηση διαλύματος γλυκόζης και η διαδοχική μέτρηση των επιπέδων σακχάρου. Η δοκιμασία αυτή λέγεται δοκιμασία ανοχής γλυκόζης.

Ο μεταγευματικός διαβήτης είναι μια πολυσυστηματική νόσος, που βλάπτει όλα τα όργανα του οργανισμού: Καταστρέφει τα μάτια, την καρδιά, τον νεφρό, τον εγκέφαλο, τα αγγεία, τα νεύρα. Ο μεταγευματικός διαβήτης είναι ύπουλη νόσος διότι στα αρχικά στάδια δεν εμφανίζει συμπτώματα, ενώ οι ασθενείς εύκολα επαναπαύονται από τις φυσιολογικές τιμές των πρωινών σακχάρων υποεκτιμώντας τη σοβαρότητα της κατάστασης.

Τα πρωινά σάκχαρα σε αντίθεση με τις μετρήσεις της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης, δεν χρησιμοποιούνται ως δείκτης καλής μεταβολικής ρύθμισης στο μεταγευματικό διαβήτη, διότι η ικανότητα του οργανισμού να επεξαργάζεται το σάκχαρο σε συνθήκες χαμηλής προσφοράς δεν διαταράσσεται ιδιαίτερα.

Σήμερα υπάρχει σύγχρονη, αποτελεσματική θεραπεία του μεταγευματικού διαβήτη, που περιλαμβάνει φάρμακα και κατάλληλη διατροφή. Η άσκηση, η απώλεια του υπερβάλλοντος βάρους, η διατήρηση χαμηλών επιπέδων LDL χοληστερόλης και αρτηριακής πίεσης σε ιδανικά κατώτερα φυσιολογικά επίπεδα είναι σημαντικά για την πρόληψη των σοβαρών επιπλοκών.


Πηγή: http://www.iatronet.gr
Διαβάστε περισσότερα...