Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2011

Η... ώρα επηρεάζει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου!



Σε εξέλιξη πειράματα στη Βρετανία.

Η ώρα της ημέρας που θα χορηγηθεί ένα εμβόλιο κατά της γρίπης παίζει ρόλο για το πόσο αποτελεσματικό είναι, διαπίστωσαν για πρώτη φορά οι επιστήμονες, ανακαλύπτοντας μάλιστα αυτή η ώρα δεν είναι η ίδια για τα δύο φύλα. Έτσι, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα εμβόλια είναι καλύτερα να χορηγούνται το πρωί στους άνδρες και το απόγευμα στις γυναίκες.

Οι ερευνητές του Συμβουλίου Ιατρικών Ερευνών της Βρετανίας, με επικεφαλής την καθηγήτρια Τζάνετ Λορντ, επισημαίνουν ότι φαίνεται να αποτελεί σωστική στρατηγική το να συγχρονίζεται η χορήγηση του εμβολίου με τον φυσικό κυκλικό ρυθμό του σώματος, κάτι που προσφέρει καλύτερη ανοσοποιητική προστασία. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τους ηλικιωμένους, των οποίων το ανοσοποιητικό σύστημα υπολειτουργεί, όσο γερνάνε, πράγμα που εξηγεί γιατί κατά μέσο όρο μόνο το ένα τρίτο περίπου των ηλικιωμένων που εμβολιάζονται, αποκτούν πλήρη προστασία κατά της γρίπης τον χειμώνα.

Οι επιστήμονες ήδη διεξάγουν πειράματα εμβολιασμού με 300 ασθενείς στη Βρετανία, που εμβολιάζονται σε διαφορετικές ώρες της ημέρας ανάλογα με το φύλο τους. Όπως είπε η Λορντ, αποτελεί μείζον ζήτημα από άποψη δημόσιας υγείας να βρεθούν τρόποι που θα βελτιώσουν την ανταπόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος στα εμβόλια.

Η ιδέα ότι η ώρα της ημέρας παίζει ρόλο στον εμβολιασμό προέκυψε αρχικά ως τυχαίο εύρημα. Οι επιστήμονες δεν ξέρουν ακόμα γιατί ο οργανισμός των ανδρών αντιδρά καλύτερα στο εμβόλιο το πρωί, ενώ των γυναικών το απόγευμα, όμως υποθέτουν ότι είναι θέμα διαφορετικών ορμονικών λειτουργιών. Τα επίπεδα των ορμονών στο σώμα μεταβάλλονται στη διάρκεια της ημέρας με βάση ένα προβλέψιμο κυκλικό πρότυπο, που διαφέρει ανάμεσα στα δύο φύλα.

Τα ευρισκόμενα σε εξέλιξη πειράματα, που θα κρατήσουν αυτό τον χειμώνα και τον επόμενο, ελπίζεται ότι θα ρίξουν περισσότερο φως στο ζήτημα.


Διαβάστε περισσότερα...

Πέντε τροφές που χτυπάνε το hangover!



Για να μην είναι το κεφάλι σας... καζάνι!

Στις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς το ρίχνουμε έξω και η εικόνα του να ξυπνάμε με τρομερό πονοκέφαλο είναι οικεία.

Πολύ συχνά επαναλαμβάνουμε στον εαυτό μας «δεν θα ξαναπιώ ποτέ τόσο πολύ», αλλά επειδή φυσικά είναι ένας όρκος που ποτέ δεν θα τηρήσουμε, υπάρχουν τρόποι για να μην μετανιώσουμε πικρά την έξοδο της προηγούμενης νύχτας. Αρκεί να φτάσουμε μέχρι... την κουζίνα μας.

Αυτές είναι οι πέντε τροφές που θα σας βοηθήσουν να ξεπεράσετε το hangover:

Σούπα με νουντλς και κοτόπουλο


Οι σούπες ενυδατώνουν, το κοτόπουλο και τα νουντλς είναι εύπεπτα και ευεργετικά για το στομάχι ενώ η εν λόγω σούπα περιέχει και επαρκής ποσότητες αλατιού για να αναπληρώσει την απώλεια των ηλεκτρολυτών που συνοδεύουν την κατανάλωση αλκοόλ.

Σολωμός


Περιέχει βιταμίνη Β6 και τα απαραίτητα Ω3 λιπαρά που έχει ανάγκη ο οργανισμός για τόνωση. Συνοδεύστε με καστανό ρύζι για να αποκατασταθεί η ισορροπία του ζαχάρου στο αίμα.

Φρούτα


Η φρουκτόζη, το φυσικό σάκχαρο που περιέχουν όλα τα φρούτα αποκαθιστά τους χαμένους ηλεκτρολύτες, ισορροπεί τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και προσφέρει ευεργετικές βιταμίνες.

Αρτοσκευάσματα με τζίντζερ


Το τζίντζερ βοηθά στη σωστή λειτουργία του στομάχου και ρυθμίζει την έκκριση γαστρικών υγρών. Η ναυτία είναι ένα από τα πιο ενοχλητικά συμπτώματα του hangover. Εναλλακτικά προτιμήστε ένα γεύμα από την ταϋλανδέζικη ή ινδική κουζίνα καθώς είναι τα πιάτα τους είναι πλούσια σε τζίντζερ και χωρίς πολλά λιπαρά.

Χυμοί και ροφήματα


Ό,τι μπορεί να προσφέρει άμεση ενυδάτωση του οργανισμού. Προσοχή, ωστόσο, να μην περιέχει καφεΐνη και μεγάλες ποσότητες ζάχαρης.


Διαβάστε περισσότερα...

Αντιμετωπίστε την υπέρταση



Και κερδίστε παράταση ζωής.

Οι άνθρωποι που έχουν υπέρταση και τη ρυθμίζουν με την κατάλληλη αγωγή φαίνεται ότι προσθέτουν χρόνια στη ζωή τους, σύμφωνα με νέα έρευνα. Στο πλαίσιο της έρευνας διαπιστώθηκε ότι όσοι λάμβαναν αγωγή για τη μείωση της πίεσής τους για περισσότερο από τέσσερα χρόνια μείωσαν τον κίνδυνο καρδιαγγειακού θανάτου στη διάρκεια μιας 20ετίας.

«Για πρώτη φορά αποδείξαμε ότι η αντιμετώπιση της υπέρτασης παρατείνει τη ζωή», είπε ο επικεφαλής έλληνας ερευνητής Iωάννης Κωστής καθηγητής ιατρικής και φαρμακολογίας στο UMDNJ- Robert Wood Johnson Medical School του New Brunswick Ν.J.

Οι ερευνητές μελέτησαν τα στοιχεία της έρευνας SHEP που διεξήχθη μεταξύ του 1985 και του 1990 σε 4000 ασθενείς με υπέρταση, ηλικίας 72 ετών κατά μέσο όρο. Ορισμένοι λάμβαναν αγωγή (χλωρθαλιδόνη ή β- αναστολείς) και άλλοι εικονικό φάρμακο.

Μετά τα 22 χρόνια το 60% των ασθενών είχαν αποβιώσει. Από όσους έπαιρναν αγωγή είχε πεθάνει το 59,9%, ενώ από όσους έπαιρναν placebo το 60,5%.

Μετά την επεξεργασία των δεδομένων οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι για κάθε μήνα αντιυπερτασικής αγωγής οι ασθενείς είχαν «κερδίσει» μισή μέρα ζωής.

«Μπορεί να φαίνεται λίγο, αλλά αν η αγωγή ξεκινά από τα 40 αυτό σημαίνει ότι κερδίζεις λίγα χρόνια ζωής», επισημαίνει ο έλληνας καθηγητής Ιωάννης Κωστής.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό Journal of the American Medical Association.


Πηγή: http://www.vita.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Καμπανάκι ΕΟΦ για επικίνδυνο φάρμακο για τον καρκίνο



Δεν διαθέτει άδεια παραγωγής και κυκλοφορίας.

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων για σκεύασμα κατά του καρκίνου που πωλείται μέσω ίντερνετ.

Με βάση τις αυστριακές αρχές τo φαρμακευτικό προϊόν UKRAIΝ, amp. 5mg/5ml δεν κυκλοφορεί νόμιμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το φάρμακο προωθείται για την θεραπεία του καρκίνου, όμως δεν υπάρχει καμία κλινική τεκμηρίωση για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά του. Περιέχει πρώτες ύλες άγνωστης προέλευσης και δεν διαθέτει άδεια παραγωγής και κυκλοφορίας στις χώρες της Ευρώπης.


Διαβάστε περισσότερα...

Περιορίστε τη διατροφή σας για καλή εγκεφαλική λειτουργία



Η πρόσληψη θερμίδων συνδέεται με τη μακροζωία.

Η περιορισμένη διατροφή μπορεί ενδεχομένως να διατηρεί τον εγκέφαλο νέο, σύμφωνα με ιταλούς ερευνητές που αναφέρουν ότι ανακάλυψαν μοριακή διεργασία μέσω της οποίας μια αυστηρή διατροφή μπορεί ενδεχομένως να απαλλάξει πιθανόν τον εγκέφαλο από τις συνέπειες της γήρανσης.

Η έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Proceedings of the National Academy of Sciences’, βασίζεται σε πείραμα που πραγματοποιήθηκε σε ποντίκια που τους χορηγήθηκε τροφή περίπου στο 70% της ποσότητας που κατανάλωναν φυσιολογικά.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι η διατροφή με μειωμένες θερμίδες πυροδότησε το μόριο πρωτεΐνης CREB1, που ενεργοποιεί ομάδα γονιδίων που συνδέονται με τη μακροζωία και την καλή εγκεφαλική λειτουργία.

Ο ερευνητής Giovambattista Pani, του Catholic University of Sacred Heart, στη Ρώμη, δήλωσε ότι η ελπίδα μας είναι να βρεθεί τρόπος ενεργοποίησης του CREB1,για παράδειγμα μέσω νέων φαρμάκων ώστε να διατηρηθεί νέος ο οργανισμός χωρίς την ανάγκη αυστηρής δίαιτας.

Ερευνητές ανακάλυψαν πρωτύτερα ότι ποντίκια που ακολουθούσαν δίαιτα έδειξαν καλύτερες νοητικές ικανότητες και μνήμη, λιγότερη επιθετικότητα και έτειναν να αποφεύγουν ή να καθυστερούν τη νόσο Alzheimer. Ωστόσο δεν γνωρίζουν ακριβώς γιατί.

Η έρευνα αναφέρει ότι είναι γνωστό ότι το CREB1 ρυθμίζει σημαντικές λειτουργίες του εγκεφάλου όπως τη μνήμη, τη μάθηση και τον έλεγχο του άγχους και η δραστηριότητά της μειώνεται με το γήρας.

Ποντίκια από τα οποία απουσίαζε το CREB1 δεν εμφάνισαν κανένα από τα ίδια οφέλη στη μνήμη αν ακολουθούσαν διατροφή χαμηλή σε θερμίδες σε σύγκριση με ποντίκια που έφεραν το μόριο και έδειξαν τις ίδιες βλάβες στον εγκέφαλο με τα ποντίκια που ακολούθησαν πλούσια διατροφή.

Ο Pani δήλωσε ότι τα ευρήματα εντοπίζουν για πρώτη φορά σημαντικό ρυθμιστή της επίδρασης της διατροφής στον εγκέφαλο. Πρόσθεσε ότι η ανακάλυψη έχει σημαντικές επιδράσεις στην ανάπτυξη μελλοντικών θεραπειών για να διατηρηθεί νέος ο εγκέφαλος και να εμποδιστεί η εξασθένηση του εγκεφάλου και η διαδικασία γήρανσης.

Σύμφωνα με τον Marc Gordon, του Zucker Hillside Hospital, στο Glen Oaks της Νέας Υόρκης, τα ευρήματα θα πρέπει να ρίξουν νέο φως στο γιατί ορισμένοι άνθρωποι που είναι παχύσαρκοι στην ενήλικο ζωή συναντούν νοητικά προβλήματα αργότερα.

Δήλωσε ότι η παχυσαρκία στη μέση ηλικία έχει συνδεθεί με άνοια στην τρίτη ηλικία. Ωστόσο η οργανική βάση για τη σχέση παραμένει ασαφής. Πρόσθεσε ότι οι ερευνητές μελέτησαν την επίδραση της μείωσης της πρόσληψης θερμίδων στα ποντίκια και εντόπισαν βιοχημική οδό που μπορεί ενδεχομένως να ρυθμίζει τουλάχιστον ορισμένες από τις αντιδράσεις του εγκεφάλου στην περιορισμένη διατροφή.


Πηγή: http://www.iatronet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ηράκλειο: Έρχονται τα Hi Tech ταξί



Θα προσφέρουν πρωτοποριακές υπηρεσίες στους πελάτες κατά τη διάρκεια της διαδρομής.

Όπως διαβάζουμε στο FlashNews, νέες τεχνολογίες έρχονται να αλλάξουν άρδην την τυπική εικόνα που έχουμε για μια συνηθισμένη "κούρσα" στην πόλη.
Συνολικά 100 ταξί στο Ηράκλειο έχουν ήδη εφοδιαστεί με τα tablet pc που τοποθετούνται στη μέση του ταμπλό παρέχοντας πληθώρα πληροφοριών και ευκολιών τόσο στον οδηγό όσο και στους πελάτες του ταξί.

Όπως εξηγεί στο Flashnews.gr ο Άρης Ψαράκης, υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων του ραδιοταξί Candia, μέσα από το ταξί ο πελάτης θα μπορεί να κάνει μία σειρά από εργασίες γλιτώνοντας κόπο και χρήμα.

"Θα μπορεί να συνδεθεί στο ίντερνετ και να λάβει ή να στείλει τα mail του, θα μπορεί να κάνει κράτηση για το ταξίδι του με το αεροπλάνο ή το πλοίο, ακόμα και να εκδώσει το εισιτήριό του πριν φτάσει στο check in του αεροδρομίου. Θα μπορεί φυσικά όλα αυτά να τα πληρώσει με την πιστωτική του κάρτα αλλά ακόμα και το ίδιο το κόστος της διαδρομής που έκανε με το ταξί".




Ο κύριος Ψαράκης μιλά για πληθώρα εφαρμογών του νέου ηλεκτρονικού συστήματος: "Θα πρόκειται για ένα κινητό ΑΤΜ απ’ όπου θα μπορούν οι πελάτες να κάνουν τα πάντα. Δεν αποκλείεται σε λίγο καιρό να βλέπουμε πολίτες της Κρήτης να καλούν το ταξί κάτω από το σπίτι τους μόνο για να μπουν σε αυτό και να πληρώσουν με την κάρτα τους το λογαριασμό του ρεύματος, του νερού ή του τηλεφώνου. Θα είναι πολύ πιο γρήγορο από το να περιμένουν σε μία ουρά ή ακόμα και από το να μεταβούν στο ΑΤΜ της τράπεζας".

Το νέο σύστημα παρέχει όμως μεγάλες ευκολίες και στους ίδιους τους οδηγούς του ραδιοταξί. Ήδη με το ειδικό λογισμικό περιορίζεται κατά πολύ ο χρόνος απόκρισης στις κλήσεις των πελατών που ζητούν ταξί μέσω του τηλεφωνικού κέντρου της εταιρίας. Η τηλεφωνήτρια καταχωρεί μόνο τη διεύθυνση του πελάτη που καλεί για ταξί και από εκεί και πέρα το λογισμικό μέσω συστήματος GPS εντοπίζει το πιο κοντινό ελεύθερο ταξί και δίνει την εντολή.

Και εικονική περιήγηση

Από τον Φεβρουάριο σχεδιάζεται η ανάπτυξη του λογισμικού και η εισαγωγή νέων δυνατοτήτων λέει ο κύριος Ψαράκης στο Flashnews.gr. "Περνώντας κατά τη διαδρομή του έξω από ένα μνημείο της πόλης, ο πελάτης θα μπορεί να βλέπει στην οθόνη του αυτοκινήτου εικονική περιήγηση με βίντεο σχετικά με το μνημείο, να μαθαίνει περισσότερες πληροφορίες για αυτό και να γίνεται η διαδρομή του πιο ευχάριστη και εκπαιδευτική. Θα μπορεί να κάνει επί τόπου κράτηση σε μια θεατρική παράσταση που είδε να διαφημίζεται στο δρόμο ή να αναζητήσει ήδη από το αυτοκίνητο περισσότερες πληροφορίες για τον αρχαιολογικό χώρο που μας ζήτησε να τον πάμε…"

Ελληνική πατέντα

Το λογισμικό της νέας συσκευής παράγεται εξολοκλήρου στην Ελλάδα, χρηματοδοτείται από ευρωπαϊκά προγράμματα και το Ηράκλειο πρωτοπορεί αφού μετά τις 15 Φεβρουαρίου θα είναι πλήρως εγκατεστημένο, με όλες του τις εφαρμογές σε 100 ταξί στην πόλη.
Στην παρούσα φάση βρίσκεται σε δοκιμαστικό στάδιο με ένα μικρό μέρος των δυνατοτήτων του να βρίσκεται σε λειτουργία. Όπως λέει ο κύριος Ψαράκης, όλες οι υπηρεσίες θα είναι στη γλώσσα του πελάτη και φυσικά χωρίς καμία επιπλέον χρέωση πέρα από την αξία της διαδρομής και τις τυχόν αγορές που θα κάνει μέσω internet.



Διαβάστε περισσότερα...

«Ταμιευτήριο Αγάπης» από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο



Ενισχύσετε και εσείς τα παιδιά.

Μια διοργάνωση διαφορετική από τις άλλες με τη συμμετοχή δεκαπέντε οργανισμών και σωματείων φιλανθρωπικού χαρακτήρα πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες μέρες από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Στο επίκεντρο του «Ταμιευτηρίου Αγάπης», όπως ονομάζεται το bazaar του ΤΤ που τείνει να εξελιχθεί σε θεσμό, βρέθηκαν εκατοντάδες παιδιά που έχουν ανάγκη από τη φροντίδα όλων μας. Όσοι επισκέφθηκαν το Χριστουγεννιάτικο Bazaar είχαν την ευκαιρία να αγοράσουν χριστουγεννιάτικα στολίδια, κάρτες, παιχνίδια και χειροποίητα αντικείμενα των συλλόγων που συμμετείχαν.

Η αίθουσα του Παλαιού Χρηματιστηρίου όπου φιλοξενήθηκαν οι εκδηλώσεις, γέμισε χαμόγελα, παιδικές φωνές, τραγούδια και χορό, των παιδιών από τα χωριά SOS, την Αγκαλιά, την ΕΛΕΠΑΠ και το Χαμόγελο του Παιδιού.

Στο «Ταμιευτήριο Αγάπης» που διοργανώνεται για δεύτερη φορά από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο έδωσαν «το παρών» οι οργανισμοί ΕΛ.Ε.Π.Α.Π., Ε.Ψ.Υ.Π.Ε., Θεοτόκος, Make-A-Wish (Κάνε-μία-Ευχή Ελλάδος), Παιδικά Χωριά S.O.S., Πίστη, UNICEF, Χαμόγελο του Παιδιού, Φλόγα, Χατζηκυριάκειο Ίδρυμα, Κιβωτός, Αγκαλιά, Ορίζοντας, Ελληνική Εταιρεία Σκλήρυνσης κατά Πλάκας και Κέντρο Βρεφών «Η ΜΗΤΕΡΑ».

Ο μεγαλός κουμπαράς που τοποθετήθηκε στον προαύλιο χώρο της αίθουσας γέμισε με ρούχα και παιχνίδια. Όλα συγκεντρώθηκαν και παραδόθηκαν από το ΤΤ στο κέντρο βρεφών «Η ΜΗΤΕΡΑ».

Το «Ταμιευτήριο Ευχών», το διαδικτυακό παιχνίδι του ΤΤ θα βρίσκεται σε ισχύ έως και τις 31 Δεκεμβρίου μέσω της ηλεκτρονικής σελίδας της Τράπεζας (www.ttbank.gr) και λειτουργεί υποστηρικτικά στο bazaar, με σκοπό να συγκεντρωθούν επιπλέον χρήματα για τα παιδιά.

Μέχρι στιγμής έχουν συγκεντρωθεί πάνω από 30.000 πόντους από τους επισκέπτες της σελίδας. Οι πόντοι αυτοί θα μεταφραστούν σε χρήματα από το ΤΤ και θα διατεθούν στις ΜΚΟ του «Ταμιευτηρίου Αγάπης».




Διαβάστε περισσότερα...

Κοινωνικό παντοπωλείο εγκαινιάστηκε στην Καβάλα



Θα εξυπηρετεί περισσότερα από 300 άτομα.

Το Κοινωνικό Κατάστημα του δήμου Καβάλας, το οποίο ξεκίνησε σήμερα τη λειτουργία του σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, αναμένεται να εξυπηρετήσει περισσότερα από τριακόσια άτομα. Ο δήμαρχος, Κωστής Σιμιτσής, σε δηλώσεις του υπογράμμισε πως η λειτουργία του καταστήματος στηρίχθηκε αποκλειστικά και μόνο στην εθελοντική προσφορά, τις χορηγίες πολιτών, είτε μεμονωμένων είτε με συλλογική μορφή, αλλά και στα ποσά που διέθεσε ο δήμος.

Παράλληλα, ευχαρίστησε τους Καβαλιώτες που συμμετείχαν σ’ αυτήν την προσπάθεια, υπογραμμίζοντας ότι ήταν πολύ σημαντική η χειρονομία που έγινε από όλους. Ιδιαίτερες ευχαριστίες απηύθυνε μάλιστα προς τους μαθητές των σχολείων που συγκέντρωσαν τρόφιμα, ώστε να διατεθούν από το κατάστημα.

Ο δήμαρχος υπογράμμισε ακόμα ότι η Δημοτική Κοινωνική Αλληλεγγύη θα επανεξετάσει όλες τις αιτήσεις, ώστε αν διαπιστωθεί πως υπήρξαν παραλείψεις να αναδειχθούν κι άλλοι δικαιούχοι που θα μπορούν να κάνουν χρήση των υπηρεσιών και των ειδών του Κοινωνικού Καταστήματος. Συνολικά, υποβλήθηκαν 1.500 αιτήσεις και η επιλογή έγινε με βάση οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια.



Διαβάστε περισσότερα...

Τριπλάσιες οικογένειες φέτος στην τράπεζα τροφίμων Πάτρας



Ο Δήμος διανέμει τρόφιμα μέχρι την παραμονή Χριστουγέννων.

Ενδεικτική της δύσκολη κατάστασης που επικρατεί στις ελληνικές οικογένειες είναι η ολοένα αυξανόμενη ζήτηση στις τράπεζες τροφίμων.

Φέτος η Τράπεζα Τροφίμων του Δήμου Πάτρας διαμένει τρόφιμα σε πάνω από 1.000 άπορες οικογένειες, ενώ πέρυσι είχαν διανεμηθεί τρόφιμα σε 425 οικογένειες.

Ο Δήμαρχος Πατρέων κ. Γιάννης Δημαράς και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κκ. Χρυσόστομος επισκέφθηκαν σήμερα το μεσημέρι την Τράπεζα Τροφίμων, όπου γίνεται η διανομή τροφίμων στις άπορες οικογένειες της πόλης, ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων.

Η διανομή τροφίμων από την Τράπεζα Τροφίμων ξεκίνησε από Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου και θα διαρκέσει έως και την παραμονή των Χριστουγέννων.

«Δυστυχώς η κατάσταση αυτή δεν φαίνεται να βελτιώνεται στο μέλλον καθώς οι άνεργοι και οι άποροι αυξάνονται με θεαματική πρόοδο και στην Πάτρα», δήλωσε ο Δήμαρχος Πάτρας Γ. Δημαράς.



Διαβάστε περισσότερα...

Εντοπίστηκε το μόριο που συνδέεται με τη μνήμη



Επιστήμονες ανακάλυψαν ένα είδος «σούπερ μνήμης» σε ομάδα ποντικιών.

Ελπίδες για θεραπεία της νόσου του Αλτσχάιμερ δίνει μία νέα ουσία που βελτιώνει σημαντικά τη μνήμη.

Νευροεπιστήμονες ανακάλυψαν πως εάν απενεργοποιήσουν ένα μόριο - κλειδί, τότε αυξάνει σημαντικά η μνήμη. Τα πρώτα πειράματα έγιναν ήδη με επιτυχία σε ποντίκια.

Το μόριο αποκαλείται PKR (ενεργός πρωτεϊνική κινάση R) και η μέχρι σήμερα γνωστή δράση του στον οργανισμό έχει άμεση σχέση με τους φυσικούς αμυντικούς μηχανισμούς του σώματος και την αντιμετώπιση των ιών.

Τώρα, επιστήμονες ανακάλυψαν ακόμη μία σημαντική λειτουργία του. «Τη δράση του στον εγκέφαλο και ειδικότερα στη γνωσιακή λειτουργία και τη μνήμη», όπως αναφέρει ο επικεφαλής ερευνητής δρ Μαόριο Κόστα-Ματιόλι.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ένα είδος «σούπερ μνήμης» σε ομάδα ποντικιών, στα οποία η PKR ήταν σε μικρές συγκεντρώσεις.

Ετσι, άρχισαν να κάνουν πειράματα, αναστέλλοντας γενετικά την PKR. Οσο ανέστελλαν τη δράση της τόσο αυξανόταν η ευερεθιστότητα των νευρικών κυττάρων και τόσο βελτιωνόταν η μάθηση και η μνήμη, όπως φάνηκε σε διάφορα συμπεριφορικά τεστ που έκαναν στα ποντίκια.

Το συμπέρασμά τους ήταν πως στο εγγύς μέλλον μπορεί να παρασκευάσουν ένα φάρμακο που θα δρα και στις δύο λειτουργίες του εγκεφάλου, σταματώντας απλώς τη δράση της συγκεκριμένης πρωτεϊνικής κινάσης.


Πηγή: Εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ"
Διαβάστε περισσότερα...

Σούπες και πεπτική λειτουργία



Νόστιμες και θρεπτικές!
Οι σούπες αποτελούσαν και αποτελούν το φαγητό των αρρώστων και όχι μόνο. Όλοι μας όταν έχουμε κάποιο κρυολόγημα ή γενικότερα νιώθουμε άρρωστοι καταφεύγουμε στην κατανάλωση σούπας προκειμένου να νιώσουμε καλύτερα. Οι σούπες μπορεί να περιέχουν κρέας, ψάρι, κοτόπουλο ή μόνο λαχανικά.

Οι σούπες είναι ένα κατ’ εξοχήν χειμωνιάτικο πιάτο, αφού σερβίρονται και τρώγονται συχνά καυτές, με σκοπό να μας ζεστάνουν και να μας εφοδιάσουν με την ενέργεια που έχουμε ανάγκη κατά τη διάρκεια μίας κουραστικής κρύας μέρας.

Νόστιμες και θρεπτικές οι σούπες αποτελούν την καλύτερη συνταγή για απώλεια βάρους χωρίς επικίνδυνες συνέπειες για τον οργανισμό μας. Τα πλούσια θρεπτικά συστατικά που βρίσκονται σ’ ένα πιάτο σούπας είναι όλα όσα χρειαζόμαστε για υγεία και ομορφιά.

Επιπλέον, χάρη στη χαμηλή περιεκτικότητά της σε λιπαρά, η σούπα είναι ιδανική επιλογή για δίαιτα, αφού μας βοηθά να χάνουμε σταδιακά και σταθερά τα περιττά κιλά, χωρίς να διαταράσσονται οι λειτουργίες του οργανισμού μας από την απότομη έλλειψη θρεπτικών συστατικών.

Σούπες και διατροφική αξία

Ανάλογα με τα λαχνικά και τα συστατικά που έχουν χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή της σούπας το διατροφικό τους περιεχόμενο ποικίλλει. Τα υδατοδιαλυτά συστατικά των λαχανικών περιέχονται στο ζωμό της σόυπας και τον καθιστούν υψηλής διατροφικής αξίας.

Οι διάφορες σούπες εφοδιάζουν τον ανθρώπινο οργανισμό με μεγάλη ποικιλία βιταμινών, ιχνοστοιχείων και μετάλλων όπως σελήνιο, λυκοπένιο, χαλκό, σίδηρο, ψευδάργυρο, φυλλικό οξύ, βιταμίνη Β12 (όσες περιέχουν κρέας), βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη C, κάλιο, νάτριο, μαγγάνιο και φώσφορο.

Καθώς οι σούπες αποτελούνται στη βάση τους από λαχανικά, θεωρούνται πολύ καλή πηγή αντιοξειδωτικών συστατικών τα οποία προστατεύουν ενάντια στη δράση των ελευθέρων ριζών οξυγόνου οι οποίες ευθύνονται για την εμφάνιση διαφόρων χρονίων νοσημάτων.

Είναι εύπεπτες και μπορούν να καταναλωθούν από όλες τις ομάδες ανθρώπων, ακόμα και από αυτούς που αντιμετωπίζουν προβλήματα ευερέθιστου εντέρου. Επειδή ακριβώς τα λαχανικά που περιέχουν βράζονται αποκτούν μια μαλακή υφή και δεν ερεθίζουν το γαστρεντερικό σύστημα.

Επίσης κατά το βρασμό έχει διασπαστεί μέρος των συστατικών των λαχανικών με αποτέλεσμα η απορρόφηση των μετάλλων και των ιχνοστοιχείων να γίνεται ευκολότερα. Δεν υπάρχει κατηγορία ασθενών στην οποία να απαγορεύεται η κατανάλωση σούπας.

Ακόμα και οι άνθρωποι που δυσκολεύονται να καταναλώσουν κάποιο λαχανικό επειδή δεν τους αρέσει, επωφελούνται των θρεπτικών του συστατικών όταν αυτό αποτελεί μέρος μιας σούπας. Ειδικά τα παιδιά με αυτό τον τρόπο προσλαμβάνουν θρεπτικά συστατικά από λαχανικά τα οποία αποκλείουν από τη διατροφή τους.

Η μεγάλη ποικιλία συστατικών που περιέχουν οι σούπες δεν επιτρέπει στα παιδιά να ξεχωρίσουν τα διάφορα συστατικά και έτσι τα καταναλώνουν ευχάριστα. Αλλά και οι ηλικιωμένοι που δυσκολεύονται να μασήσουν σκληρές τροφές, οι σούπες αποτελούν την ιδανική και ευχάριστη επιλογή για αυτούς, ενώ δεν επιβαρύσνουν την πεπτική τους λειτουργία. Μια σούπα αποτελεί την ιδανική επιλογή για το βραδινό τους γεύμα, ενώ διευκολύνει τον ύπνο τους.

Η σούπα αποτελείται κατά πολύ μεγάλο μέρος από νερό (45-75% του όγκου της) με αποτέλεσμα να συμβάλει σημαντικά στην ενυδάτωση του οργανισμού. Επιπλέον, το νερό σε συνδυασμό με την υψηλή περιεκτικότητα της σούπας σε φυτικές ίνες (λόγω των λαχανικών) βοηθούν στη καλή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος, βοηθώντας έτσι την καταπολέμηση δυσάρεστων παθολογικών καταστάσεων όπως είναι η δυσκοιλιότητα.

Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι, επιστημονικά δεδομένα από πρόσφατες μελέτες συνδέουν τη σούπα με το αυξημένο αίσθημα κορεσμού. Φαίνεται πως η κατανάλωση σούπας πριν από το κυρίως γεύμα αυξάνει την αίσθηση πληρότητας και συνεπώς οδηγεί σε μειωμένη θερμιδική πρόσληψη στο επόμενο γεύμα αλλά και καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Η σούπα είναι ένα πιάτο που ταιριάζει σε κάθε εποχή. Καταναλώνεται ζεστή αλλά και κρύα το καλοκαίρι. Αποτελεί το πρώτο πιάτο σε ένα πλήρες γεύμα ή από μόνη της μπορεί να είναι κύριο πιάτο για μια πιο ελαφριά διατροφή. Μπορεί να καταναλωθεί από όλες τις ομάδες ανθρώπων και να συμβάλει στην προαγωγή της υγείας.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Έκρηξη της εφηβικής παχυσαρκίας



Τι ρόλο παίζει το περιβάλλον.

Η εφηβική παχυσαρκία αποτελεί ένα φαινόμενο που έχει λάβει εκρηκτικές διαστάσεις. Το ένα τρίτο περίπου της νεολαίας στην Ευρώπη είναι υπέρβαροι. Ακόμη πιο ανησυχητικό είναι όμως το γεγονός ότι το υπερβάλλον βάρος σε αυτή την ηλικία αποτελεί προγνωστικό δείκτη για παχυσαρκία και στην ενήλικο ζωή.

Η διαθεσιμότητα εύγευστων και πλούσιων σε ενέργεια τροφών και η μείωση της φυσικής δραστηριότητας είναι δύο παράγοντες που έχουν μεταβληθεί σε μεγάλο βαθμό τις τελευταίες δεκαετίες και είναι υπεύθυνοι για τη ραγδαία αύξηση της παχυσαρκίας.

Οι αλλαγές που παρατηρούνται στη σωματική δραστηριότητα και στη διατροφική συμπεριφορά των νέων αποδίδονται σε περιβαλλοντικούς παράγοντες, που ενθαρρύνουν την υπερβολική πρόσληψη ενέργειας και αποθαρρύνουν την ενεργειακή δαπάνη. Το άθροισμα των επιρροών του περιβάλλοντος που προωθούν την παχυσαρκία, έχει χαρακτηριστεί σε επιστημονικές μελέτες ως παχυσαρκογενές περιβάλλον.

Στην αύξηση της εφηβικής παχυσαρκίας φαίνεται λοιπόν να παίζει σημαντικό ρόλο το περιβάλλον. Στην έννοια του περιβάλλοντος συμπεριλαμβάνεται τόσο το οικογενειακό και το ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον, όσο και το φυσικό περιβάλλον. Η οικογένεια, το σχολείο, οι δάσκαλοι, οι φίλοι, η κοινωνία, η διαθεσιμότητα τροφίμων, οι αθλητικές εγκαταστάσεις, η γειτονιά είναι παράγοντες που συνθέτουν το περιβάλλον ενός εφήβου και επηρεάζουν σε μικρό ή σε μεγάλο βαθμό τα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας των νέων, καθώς και τις διατροφικές τους επιλογές.

Ανασκόπηση μελετών που εξετάζουν τον ρόλο του περιβάλλοντος στην εφηβική παχυσαρκία έδειξε ότι τα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας στους νέους επηρεάζονται ισχυρά από το σχολείο, από τις αθλητικές εγκαταστάσεις του σχολείου, αλλά και από το κοινωνικοοικονομικό επίπεδο των δασκάλων. Για παράδειγμα, φάνηκε ότι οι έφηβοι είναι πιο δραστήριοι σε δημόσια σχολεία από ό,τι σε ιδιωτικά σχολεία ή τεχνολογικές σχολές. Επιπλέον, η ύπαρξη αθλητικών εγκαταστάσεων στη γειτονιά, όπως και η μειωμένη κυκλοφοριακή κίνηση, έδειξαν ότι είναι παράγοντες που ενθαρρύνουν πολύ τους έφηβους για περισσότερη άσκηση.

Ωστόσο, οι συνήθειες των φίλων ή των αδερφών, η στήριξη της οικογένειας και η παρακολούθηση αθλητικών μέσων μαζικής ενημέρωσης δεν φάνηκε από την ανασκόπηση να επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό τα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας των νέων.

Τα αποτελέσματα αυτά δείχνουν ότι η άσκηση επηρεάζεται περισσότερο από χαρακτηριστικά του σχολικού περιβάλλοντος και της κοινωνίας παρά από διαπροσωπικά χαρακτηριστικά. Μια πιθανή εξήγηση, είναι ότι η άσκηση λαμβάνει χώρα έξω από το οικογενειακό περιβάλλον, με αποτέλεσμα να μειώνεται η επίδραση της οικογένειας σε αυτή.

Όταν το σχολείο και η γειτονιά διευκολύνουν την φυσική δραστηριότητα, η οικογένεια και οι φίλοι πιθανότατα να μην έχουν μεγάλη επίδραση. Μπορούμε όμως να θεωρήσουμε ότι η οικογένεια έχει έμμεση σχέση με την φυσική δραστηριότητα των νέων, καθώς αυτή είναι που επιλέγει το σχολείο και τη γειτονιά που θα μεγαλώσουν τα παιδιά.

Σε αντίθεση με τη φυσική δραστηριότητα, η διατροφική συμπεριφορά των εφήβων φαίνεται ότι επηρεάζεται σε μεγαλύτερο βαθμό από την οικογένεια, αλλά και από το σχολείο, ενώ η γειτονιά και η κοινωνία δεν έχουν κάποια επιρροή στο τι επιλέγουν οι νέοι να φάνε. Οι διατροφικές συνήθειες των γονέων, η διαθεσιμότητα και η προσβασιμότητα σε τρόφιμα επηρεάζουν την διατροφική πρόσληψη των εφήβων. Η οικογενειακή συνοχή και ο γονικός έλεγχος διαμορφώνουν τις διατροφικές επιλογές των νέων, καθώς οι γονείς αποτελούν πρότυπα μίμησης για τα παιδιά τους.

Για παράδειγμα, έχει φανεί ότι όταν οι γονείς καταναλώνουν τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε ενέργεια και λίπος, ίδια τρόφιμα καταναλώνουν και τα παιδιά τους. Αντίστοιχη μίμηση από τους εφήβους παρατηρείται όταν οι γονείς, και ιδιαίτερα οι γονείς χαμηλού μορφωτικού επιπέδου, έχουν στην διατροφή τους πολλά φρούτα και λαχανικά.

Φαίνεται λοιπόν, ότι η υγιεινή διατροφή μεταφέρεται στα παιδιά, όταν υπάρχει ένα υγιές οικογενειακό περιβάλλον, όπου οι γονείς δίνουν το καλό παράδειγμα, κατανοούν την ζωή των εφήβων και είναι συναισθηματικά δεμένοι μαζί τους.

Πρέπει να αναγνωριστεί, ότι οι περιβαλλοντικοί παράγοντες δεν επηρεάζουν τη σωματική δραστηριότητα ή τις διαιτητικές επιλογές μεμονωμένα, αλλά αλληλεπιδρούν συνεργικά. Ωστόσο, κρίνεται απαραίτητο να διευκρινιστεί ότι οι εν λόγω παράγοντες μπορεί να επηρεάζουν κάποιους έφηβους περισσότερο και κάποιους πιθανόν λιγότερο.

Ο ρόλος της οικογένειας θεωρείται ότι έχει ιδιαίτερη σημασία, δεδομένου ότι οι γονείς άμεσα καθορίζουν το κοινωνικό και φυσικό περιβάλλον του εφήβου και επηρεάζουν έμμεσα τη συμπεριφορά και τις συνήθειες μέσα από την κοινωνικοποίηση του παιδιού και αποτελώντας πρότυπα αυτού.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ποιες τροφές αντιμετωπίζουν την κατάθλιψη



Τι να αποφεύγετε όταν η διάθεσή σας είναι... πεσμένη.

Όταν είμαστε σε μία περίοδο που δεν αισθανόμαστε καλά και έχει πέσει κατά πολύ η διάθεσή μας, τότε αρχίζουμε και τρώμε. Κάποιες φορές αυτά που τρώμε κάνουν κακό στην υγεία μας και μας δίνουν και παραπάνω κιλά. Η συζήτηση με φίλους και με κάποιον ειδικό μπορεί να μας βοηθήσει να ξεπεράσουμε την κλινική κατάθλιψη που έχουμε. Υπάρχουν όμως και τρεις τρόποι που έχουν αντίκτυπο στις διατροφικές μας συνήθειες.

Πολλοί από σας ποθείτε τους υδατάνθρακες ή τα γλυκά όπως το κέικ και το παγωτό, όταν νιώθετε πίεση και στεναχώρια. Βραχυπρόθεσμα η κατανάλωση τροφίμων υψηλών σε ζάχαρη μπορεί να σας καταστήσει ήρεμους, μακροπρόθεσμα όμως μία τέτοια διατροφή μπορεί να οδηγήσει στη λήψη παραπανίσιων κιλών και στην αύξηση κινδύνου καρδιακών παθήσεων, διαβήτη και άλλων σοβαρών προβλημάτων υγείας.

Όταν αισθάνεστε ότι δεν είστε καλά, υπάρχει περίπτωση να χάσετε την όρεξή σας. Η μη κατανάλωση όμως τροφών, μπορεί να σας καταστήσει πιο οξύθυμους και ευαίσθητους, πράγμα που επιδεινώνει την κατάθλιψή σας.

Όσοι πάσχετε από κατάθλιψη συχνά τρώτε πρόχειρα φαγητά ή πολλές φορές τα ίδια. Αυτό συμβαίνει γιατί συνήθως όσοι έχετε σημάδια κατάθλιψης, έχετε δυσκολίες στην συγκέντρωση, στη μνήμη αλλά και στη λήψη αποφάσεων. Αυτό μπορεί να κάνει τους απλούς στόχους να φανούν συντριπτικοί με αποτέλεσμα να φάτε στα τρία γεύματα ημερησίως το ίδιο φαγητό.

Καταρχήν θα πρέπει να συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό, είναι ο μόνος που στην συγκεκριμένη φάση της ζωής σας θα είναι ο καλύτερος φίλος. Μόλις λοιπόν τα συμπτώματα της κατάθλιψης αρχίσουν να υποχωρούν, σας έχουμε ετοιμάσει κάποιες συμβουλές που θα πρέπει να τις ακολουθήσετε πιστά.

Πρώτα από όλα θα πρέπει να σιγουρευτείτε ότι πεινάτε πραγματικά και δεν τρώτε από ανία. Δεύτερον θα πρέπει να συμπεριλάβετε στη διατροφή σας τα λαχανικά και τα φρούτα. Τρίτον η καθημερινή άσκηση θα σας βοηθήσει πολύ για να επανέλθετε στους ρυθμούς σας.

Αν τηρήσετε όλα τα παραπάνω να είστε σίγουροι, ότι η κατάθλιψη και να σας χτυπήσει την πόρτα, εσείς μπορείτε να την διώξετε αν το θέλετε πραγματικά.


Διαβάστε περισσότερα...

Επιλόχεια κατάθλιψη



Αιτίες και αντιμετώπιση.

Η λοχεία θεωρείται πολύ σημαντική περίοδος τόσο για την μητέρα όσο και για τη θεμελίωση της σωματικής και ψυχικής υγείας του βρέφους. Η μητέρα παρέχει συναισθηματική, πρακτική ασφάλεια και φροντίδα. Προϋπόθεση για την ομαλή διέλευση είναι το περιβάλλον, πρακτικό και συναισθηματικό της μητέρας αλλά και η συναισθηματική της διάθεση.

Η λοχεία είναι μια φορτισμένη περίοδος με προσδοκίες αναφορικά με το νεογέννητο, ανησυχία, αγωνία και σωματική εξάντληση. Η προσδοκία της αναμενόμενης χαράς με τη γέννηση του παιδιού διαψεύδεται συχνά, καθώς το δέσιμο δεν είναι πάντα τόσο άμεσο. Επίσης συχνά μια μητέρα ενδέχεται να έχει και κάποιες αρνητικές σκέψεις για το νεογέννητο.

Μια στις 10 γυναίκες μπορεί να εμφανίσει επιλόχεια κατάθλιψη που συνοδεύεται από ατονία και δυσαρέσκεια, συμπτώματα που μπορεί να είναι πιο έντονα ή να επιδεινώνονται σε συγκεκριμένες ώρες όπως το πρωί ή αργά το απόγευμα.

Δεν υπάρχει συγκεκριμένος λόγος εμφάνισης της διαταραχής αλλά οι γυναίκες με υπάρχον ιστορικό, έλλειψη υποστήριξης από την οικογένεια ή τον σύντροφο, πρόωρο τοκετό ή κάποιας διαταραχής στο μωρό, απώλεια της μητέρας σε μικρή ηλικία, οικονομικά προβλήματα και πένθος επιβαρύνουν την κατάσταση.

Παρόλα αυτά η επιλόχεια κατάθλιψη μπορεί να εμφανιστεί χωρίς συγκεκριμένο λόγο και χωρίς την παρουσία στρεσσογόνων παραγόντων, όπως επίσης και η παρουσία των παραπάνω μπορεί να επιβαρύνει αλλά δεν οδηγεί απαραίτητα σε επιλόχεια κατάθλιψη.

Μετά από την εγκυμοσύνη, οι ορμονικές αλλαγές μπορούν να προκαλέσουν συμπτώματα κατάθλιψης. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αυξάνονται τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη που σχετίζονται με τη σύλληψη και τη γέννηση. Στις πρώτες 24 ώρες μετά από τον τοκετό, το ποσοστό αυτών των ορμονών μειώνεται γρήγορα, στα κανονικά προ εγκυμοσύνης επίπεδά τους. Αυτή η ταχεία αλλαγή στα επίπεδα των ορμονών, μπορεί να οδηγήσει στην επιλόχεια κατάθλιψη.

Άλλοι λόγοι

- Τα επίπεδα ορμονών του θυρεοειδή αδένα μπορούν επίσης να μειωθούν μετά από τη γέννα και προκαλούν τα συμπτώματα της κατάθλιψης.
- Οι γυναίκες χρειάζονται χρόνο για να αναπληρώσουν τα αποθέματα σεροτονίνης στον εγκέφαλο, μετά από κάποιο έντονο στρες.
- Το συναίσθημα της έντονης κόπωσης μετά από εργώδη φυσιολογικό τοκετό.
- Ο άστατος ύπνος εμποδίζει συχνά τη μητέρα να ανακτήσει τις δυνάμεις της.
- Αίσθημα πίεσης από τις αλλαγές.
- Συναισθήματα απώλειας: της ταυτότητας, του ρόλου, της σιλουέτας, της αίσθησης να είναι ελκυστική.
- Μείωση του ελεύθερου χρόνου και του ελέγχου στη διάθεση του χρόνου.
- Το ιστορικό κατάθλιψης, μανιοκατάθλιψης ή άλλων ψυχικών διαταραχών, στην ίδια ή την οικογένειά της.
- Το συναισθηματικό περιβάλλον της μητέρας κατά την παιδική της ηλικία και τα βιώματά της παίζουν σημαντικό ρόλο. - Εάν στο περιβάλλον υπήρξαν προστριβές και οι σχέσεις της οικογενείας υπήρξαν παθολογικές, οι πιθανότητες να εμφανιστεί ψυχοπαθολογία είναι αυξημένες.
- Η συμβολή του πατέρα είναι σημαντική και πηγάζει από τη δική του παιδική ηλικία αλλά και από τις συνθήκες της ζωής του.

Τα συμπτώματα μπορών να εμφανιστούν σε διάστημα μεταξύ 24 ωρών έως 6 μηνών μετά τη γέννηση και περιλαμβάνουν:

- κακή διάθεση/ έντονη θλίψη
- έλλειψη ικανοποίησης και ενδιαφέροντος για δραστηριότητες που κάποτε πρόσφεραν ευχαρίστηση
- προβλήματα στον ύπνο
- κόπωση
- συναισθηματική φόρτιση
- μείωση/ αύξηση βάρους
- μείωση ενεργητικότητας (ατονία)
- ανησυχία ή άγχος
- αισθήματα αναξιότητας ή ενοχής
- δυσκολία συγκέντρωσης
- σκέψεις θανάτου ή αυτοκτονία
- μειωμένο ενδιαφέρον για σεξ
- αισθήματα απόρριψης
- πονοκέφαλοι, πόνοι στο στήθος, ταχυπαλμία, μούδιασμα ή ζάλη
- άρνηση ενασχόλησης με το παιδί ή επιθετικότητα προς αυτό
- ευσυγκινησία χωρίς προφανείς λόγους
- έμμονες και ανεξήγητες ιδεοληψίες που αφορούν στο βρέφος ή σε θέματα που σχετίζονται με αυτό
- διαταραχή των διαπροσωπικών σχέσεων της μητέρας ότι μπορεί να χάσει το μωρό λόγω κάποιας λοίμωξης, ξαφνικού θανάτου, λανθασμένου χειρισμού, ότι μπορεί να κάνει κακό στο μωρό για την ίδια της την υγεία.

Ο εκνευρισμός και η οξυθυμία, ειδικά με την παρουσία άλλων παιδιών συχνά και με το ίδιο της το μωρό αλλά και τον σύντροφο είναι επίσης συχνό φαινόμενο.

Παρόλο που όλες οι νέες μητέρες κουράζονται τον πρώτο καιρό η κατάθλιψη δημιουργεί επιπρόσθετα αισθήματα κόπωσης ανάλογα με εκείνα κάποιας εποχιακής ίωσης. Η κούραση όμως αυτή οδηγεί σε υπερένταση και σταδιακά σε δυσκολία ύπνου ή και αϋπνία με αποτέλεσμα η νέα μητέρα να ξυπνάει κατά τη διάρκεια της νύχτας με ανησυχία μήπως δεν τάισε το μωρό ή μήπως κάτι συνέβη.

Το άγχος είναι επίσης χαρακτηριστικό γνώρισμα της επιλόχειας κατάθλιψης. Η νέα μητέρα μπορεί να ανησυχεί υπερβολικά όταν το μωρό κλαίει, καταπίνει ή χτυπήσει, με αποτέλεσμα την εκδήλωση άγχους αν πρόκειται να μείνει μόνη με το μωρό. Έτσι αντί να θέλει να είναι με το μωρό όλη την ώρα νιώθει απομακρυσμένη.

Επίσης δεν μπορεί να κατανοήσει πώς νιώθει το μωρό ή τι χρειάζεται. Έστω κι αν οι μητέρες συχνά ανησυχούν ότι θα κάνουν κακό στο μωρό, αυτό συμβαίνει σπάνια. Έστω κι αν κατά τη διάρκεια κόπωσης και αγανάκτησης μπορεί να αισθάνονται ότι χτυπούν ή τραντάζουν το μωρό αυτό μπορεί να συμβεί και σε μητέρες και πατέρες χωρίς επιλόχεια κατάθλιψη.

Οι μητέρες με ψυχολογικές διαταραχές ή ειδικές ανάγκες ή μαθησιακές δυσκολίες αντιμετωπίζουν αυξημένες δυσκολίες σε σχέση με τον υπόλοιπο πληθυσμό.

Είναι απαραίτητο να αναγνωρίζεται η επιλόχεια κατάθλιψη μέσω των συμπτωμάτων της και να διαχωρίζεται από τα ήπια καταθλιπτικά συμπτώματα που είναι αρκετά συχνά μετά την εγκυμοσύνη από τους επαγγελματίες υγείας που βρίσκονται στο άμεσο περιβάλλον της νέας μητέρας. Η ίδια μπορεί να μην κατανοήσει αρχικά τι συμβαίνει ή να νιώθει ντροπή που δεν δείχνει ενθουσιασμό για την άφιξη του μωρού.

Η επιλόχεια ψύχωση είναι μια πολύ σοβαρή διαταραχή που συμβαίνει σε 1 στις 500 γυναίκες και αρχίζει μετά από μέρες ή βδομάδες του τοκετού. Μπορεί επίσης να αρχίσει και μετά από κάποιες ώρες οπότε χρειάζεται επειγόντως θεραπεία, γιατί κινδυνεύει η ζωή της μητέρας αλλά και του μωρού. Η οικογένεια και το στενό συγγενικό περιβάλλον το επισημαίνουν πρώτα. Η νέα μητέρα λέει περίεργα πράγματα και μπορεί να γίνει υπερβολικά ενθουσιώδης και απρόβλεπτη. Οι μεταπτώσεις στη διάθεση είναι συχνές, όπως και οι περίεργες αντιλήψεις ή ακουστικές ψευδαισθήσεις.

Πριν την εγκυμοσύνη

Mην προσπαθείτε να κάνετε τα πάντα. Προσπαθήστε να κάνετε λιγότερα για να μην κουραστείτε. Αν εργάζεστε να τρώτε συχνά γεύματα και να προσπαθείτε να χαλαρώνετε.
Mην μπείτε σε διαδικασία μετακόμισης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή 6 μήνες μετά.
Κάνετε φιλίες με ζευγάρια που περιμένουν μωρό ή μόλις έγιναν γονείς.
Βρείτε κάποιον/α να μιλάτε για να μοιράζεστε τα συναισθήματά σας.
Aν στο παρελθόν είχατε επιλόχεια κατάθλιψη ενημερώστε τον γυναικολόγο ή τον παθολόγο σας για να σας παραπέμψει σε κάποιον επαγγελματία ψυχικής υγείας.

Αφού έρθει το μωρό

- Μιλήστε για το πώς αισθάνεστε. Πολλές άλλες γυναίκες έχουν περάσει αυτή τη διαδικασία. Αν δεν θέλετε να μιλήσετε στην οικογένεια ή τους φίλους σας μιλήστε στον γιατρό σας.
- Να εκμεταλλεύεστε όλες τις ευκαιρίες, να ξεκουράζεστε και αναζητλησετε την υποστήριξη του συντρόφου ή του συζύγου.
- Να τρώτε καλά. Φρέσκιες σαλάτες, λαχανικά και φρούτα αλλά και χυμοί, γάλα και δημητριακά έχουν βιταμίνες.
- Bρείτε χρόνο διαφυγής και διασκέδασης.
- Τι μπορούν να κάνουν οι άλλοι
- Mην σοκάρεστε ή απογοητεύεστε αν η σύζυγος, σύντροφος ή αδελφή σας εκμυστηρευτεί ότι δεν νιώθει καλά μετά την εγκυμοσύνη. Δώστε της χρόνο να μιλήσει και να είστε εκεί για να την ακούσετε.
- Aν υπάρξει διάγνωση να μην δείξετε τη δυσαρέσκεια ή το φόβο σας. Είναι συχνό και θεραπεύεται.
- Pωτήστε πώς μπορείτε να βοηθήσετε με τις διάφορες δουλειές μέσα στο σπίτι για να την ξεκουράσετε.
- Δείξτε υπομονή, υποστήριξη και συμβουλευτείτε τον γιατρό σχετικά με πρακτικά θέματα ώστε να συμμετέχετε στη θεραπεία.

Θεραπεία

Η γνωστική συμπεριφορική θεραπεία είναι μια από τις πιο ενδεδειγμένες για την αντιμετώπιση της επιλόχειας κατάθλιψης. Ο θεραπευτής μπορεί να βοηθήσει να δείτε τον τρόπο με τον οποίο σκέπτεστε και συμπεριφέρεστε και σας οδηγεί σε καταθλιπτική διάθεση και να σας βοηθήσει να τον αλλάξετε.

Άλλου είδους ψυχοθεραπείες μπορεί να σας βοηθήσουν να κατανοήσετε την κατάθλιψη σε σχέση με τις διαπροσωπικές σας σχέσεις ή με το τι σας συνέβη στο παρελθόν.

Αν η κατάθλιψη είναι σοβαρή τότε μπορεί να χρειαστείτε αντικαταθλιπτική αγωγή. Συνήθως η δράση των αντικαταθλιπτικών εμφανίζεται την δεύτερη εβδομάδα της φαρμακοθεραπείας και η λήξη της είναι το ανώτερο σε έξι μίνες από την έναρξή της. Τα αντικαταθλιπτικά δρουν σε δυο χημικά συστατικά του εγκεφάλου, την σεροτονίνη και την νοραδρεναλίνη.

Ο γιατρός σας μπορεί να σας συμβουλεύει και θα επιλέξει το πιο κατάλληλο φάρμακο που ενδείκνυται για την περίπτωση σας, αλλά και να σας ενημερώσει για τις παρενέργειες και πώς μπορείτε να τις αντιμετωπίσετε κατά τη διάρκεια των πρώτων ημερών.

Συνήθως ο συνδυασμός ψυχοθεραπείας και φαρμακοθεραπείας είναι ο πιο αποτελεσματικός.


Πηγή: http://www.noikokyra.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Σε νέα ομηρία τα άτομα με αναπηρία



Επιστολή στα υπουργεία Οικονομικών, Εργασίας και Υγείας.

Αντιμέτωποι με τον κίνδυνο διακοπής της φαρμακευτικής τους αγωγής βρίσκονται και πάλι τα άτομα με αναπηρία και οι χρόνια πάσχοντες, όπως καταγγέλλει η Συνομοσπονδία τους, εξαιτίας της απόφασης της Γενικής Συνέλευσης του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου να προχωρήσει από 1η Ιανουαρίου 2011 στην αναστολή της πίστωσης προς στα ασφαλιστικά ταμεία.

«Για πολλοστή φορά μέσα στην τελευταία διετία τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις χρησιμοποιούνται ως όμηροι μεταξύ της επαγγελματικής ομάδας των φαρμακοποιών που ασκούν ένα κατεξοχήν κοινωνικό επάγγελμα και του υπουργείου Υγείας του οποίου οι πολιτικές πρέπει να διέπονται από την προάσπιση του δημόσιου κοινωνικού συμφέροντος και την προστασία εκείνων των ευπαθών ομάδων που έχουν ανάγκη από δημόσιες πολιτικές υγείας», τονίζει η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία.

«Είναι ολοφάνερο ότι σε περίπτωση που οι φαρμακοποιοί προχωρήσουν στην απόφασή τους να εκτελούν συνταγές τοις μετρητοίς όσοι λαμβάνουν καθημερινή φαρμακευτική αγωγή όπως νεφροπαθείς, θαλασσαιμικοί, αιμορροφιλικοί, ψυχικά πάσχοντες, καρκινοπαθείς και λοιποί πάσχοντες θα επωμιστούν ένα δυσβάστακτο οικονομικό κόστος το οποίο, ειδικά στην παρούσα οικονομική περίοδο, αδυνατούν να καλύψουν», προσθέτει καλώντας και τις δύο πλευρές φαρμακοποιούς και υπουργείο Υγείας να αναλάβουν τις ευθύνες τους.


Διαβάστε περισσότερα...

Εκδρομή αγάπης για τα αποκλεισμένα παιδιά



Μια κίνηση ανθρωπιάς που φέρνει μόνο χαμόγελα!Η εθελοντική ομάδα «Εκδρομή της Αγάπης» λειτουργεί από το 2010 και κάνει τα κοινωνικά αποκλεισμένα παιδιά να χαμογελούν, προσφέροντάς τους μια αξέχαστη εμπειρία: βιωματικές εκδρομές, που στα μάτια τους φαντάζουν πολυτέλεια και όνειρο!

Η ομάδα, αριθμώντας περισσότερους από είκοσι εθελοντές και έχοντας ήδη στο ενεργητικό της τέσσερις εκδρομές με τα παιδιά από το Ζάννειο Ίδρυμα Παιδικής Προστασίας και Αγωγής στο Ναύπλιο, τη Βοιωτία, την Αίγινα και τα Καλάβρυτα, στοχεύει να επεκτείνει τις δράσεις της και στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Η Εκδρομή της Αγάπης συνεργάζεται με ιδρύματα και σχολεία και έχει ήδη προγραμματίσει για τις αρχές Φεβρουαρίου νέες εκδρομές με το Ίδρυμα Χατζηκώνστα, το Χατζηκυριάκειο, καθώς και με ιδρύματα κακοποιημένων κοριτσιών και ορφανών στην Κρήτη.

Σύμφωνα με τα μέλη της οργάνωσης τα παιδιά ανταποκρίνονται με ενθουσιασμό και ιδιαίτερη χαρά στις εκδρομές, κάτι που κάνει την ομάδα «Εκδρομή της Αγάπης» να συνεχίζει το έργο της.



Διαβάστε περισσότερα...

Δωρεάν τεστ ΠΑΠ στην Καρδίτσα



Ο δήμος Σοφάδων καλεί όλες τις γυναίκες.

Ξεκίνησε το πρόγραμμα δωρεάν τεστ ΠΑΠ και μαστογραφίας στο δήμο Σοφάδων στην Καρδίτσα με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών.

Η Κινητή Μονάδα του Ελληνικού Ιδρύματος Ογκολογίας θα βρίσκεται στο χώρο του Πνευματικού Κέντρου της πόλης των Σοφάδων για να υποδεχτεί όλες τις γυναίκες που θα πάνε να κάνουν την εξέταση.

Σε όσες γυναίκες εξεταστούν και κριθεί απαραίτητη η πραγματοποίηση συμπληρωματικών εξετάσεων θα τους δοθεί η δυνατότητα να τις πραγματοποιήσουν στα κεντρικά γραφεία του Ελληνικού Ιδρύματος Ογκολογίας στην Αθήνα δωρεάν.

Αυτή η πρωτοβουλία του δήμου γίνεται σε συνεργασία με το Ελληνικό Ίδρυμα Ογκολογίας.


Διαβάστε περισσότερα...

Πότε οι Έλληνες γιόρτασαν για πρώτη φορά Χριστούγεννα στις 25/12;



Απ' την παλιά θρησκεία στη νέα πέρασαν αιώνες, δεν “ξύπνησαν” μια μέρα κάποιοι και αποφάσισαν να γιορτάσουν τη γέννηση του Χριστού. Αντιθέτως, χρειάστηκαν αιώνες μέχρι να καταλήξουν ακόμη και στην ημερομηνία.

Τα Χριστούγεννα με την έννοια που τα γνωρίζουμε σήμερα οι Έλληνες τα γιορτάζουμε εδώ και 1634 χρόνια. Για την ακρίβεια από το 378 μ. Χ. Οπότε και πάρθηκε απόφαση στην Κωνσταντινούπολη η γέννηση του Θεανθρώπου να εορτάζεται στις 25 Δεκεμβρίου.

Γιατί τότε και γιατί μέσα στο ... καταχείμωνο;

Χειμώνα γεννήθηκε ο Ιησούς, όμως την ημερομηνία που γιορτάζουμε τα γενέθλιά του την καθόρισαν πολιτικοκοινωνικοί παράγοντες.

Μην ξεχνάμε ότι μιλώντας εκείνη της περίοδο για Κωνσταντινούπολη δεν μιλάμε παρά για την ανατολική πλευρά της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας.

Ο Χριστιανισμός ερχόταν να αντικαταστήσει το 12θεο της αρχαίας Ελλάδας αλλά και ανατολικές θρησκείες ως τα βάθη της αυτοκρατορίας.

Μεγάλες (“αντίπαλες”) γιορτές το χειμώνα, κοντά στα γενέθλια του Χριστού; Τα Κρόνια για τους Έλληνες, τα Σατούρνια για τους Ρωμαίους- κοινή ουσιαστικά λατρεία- και ο εορτασμός της αναγέννησης του Μίθρα (του θεού των Περσών).

Απ' τη μεγαλύτερη νύχτα (22 Δεκεμβρίου) σιγά, σιγά ο Ήλιος κερδίζει τη μάχη με το σκοτάδι. Έτσι ο Μίθρας εορταζόταν στις 25 Δεκεμβρίου.
Μια μέρα πριν 24 Δεκεμβρίου έληγαν τα Κρόνια ή Σατούρνια.
Κάπως έτσι αποφασίστηκε η γέννηση του Ηλίου της Δικαιοσύνης να εορτάζεται τη συγκεκριμένη ημερομηνία.

Από τότε μας έμειναν διάφορα έθιμα. Τρώμε χοιρινό για παράδειγμα, όπως οι αρχαίοι Ρωμαίοι συνήθιζαν να θυσιάζουν χοίρο στον Κρόνο...
Τραγουδάμε κάλαντα, όπως τα παιδιά στην ελληνική αρχαιότητα τραγουδούσαν γιορτάζοντας και έπαιρναν δώρα απ' τις γυναίκες στα σπίτια σύκα και καρύδια.

Το δέντρο είναι ... πρόσφατο. Μας ήρθε με τους Βαυαρούς επί Όθωνα.


Διαβάστε περισσότερα...

Tα παιδιά στην κουζίνα τώρα!



Μοιράστε ρόλους ανάλογα με την ηλικία τους!
Μήπως η κουζίνα σας είναι ένας χώρος απαιτητικός , γεμάτος κουραστικές δουλειές ιδιαίτερα τις ημέρες γύρω μέσα στις γιορτές;

Αλλάξτε το αυτό διασκεδάζοντας στην κουζίνα οικογενειακώς! Μπορείτε να ενσωματώσετε όλη την οικογένειά σας στην προετοιμασία του φαγητού και των γλυκών, μοιράζοντας ρόλους ανάλογα με την ηλικία των παιδιών σας με σκοπό να μαγειρέψετε παιχνιδιάρικα όλοι μαζί!

Για τα παιδιά η κουζίνα είναι ένας χώρος πρόκληση. Μπορούν να πιάσουν, να γευτούν, να μυρίσουν όλους τους θησαυρούς που κρύβει η μαμά στα ντουλάπια της και συμμετέχοντας στην προετοιμασία του φαγητού, τα παιδιά εξοικειώνονται με τα διαφορετικά τρόφιμα με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι πιθανότητες να τα καταναλώσουν και ταυτόχρονα απολαμβάνουν περισσότερο το φαγητό τους, αφού είναι αποτέλεσμα και προσωπικής τους προσπάθειας!

Για τους μικρούς φίλους!

Τα παιδιά κατά τη νηπιακή ηλικία και τις πρώτες τάξεις του δημοτικού, αποτελούν την πιο μεγάλη πρόκληση για έναν γονέα στο μαγείρεμα. Κι αυτό γιατί είναι η περίοδος που τα αναπτύσσουν και μαθαίνουν νέες δεξιότητες.

Συμμετέχοντας όμως στην προετοιμασία του φαγητού θα γνωρίσουν τα άγνωστα τρόφιμα και πιθανόν να αυξήσουν σταδιακά την κατανάλωση τους.

• Ξεκινήστε με την υγιεινή των χεριών σας και φορέστε στα παιδιά σας μαγειρικές ποδιές έτσι ώστε να μπουν πιο ενεργά στο ρόλο τους και να μειώσετε τους λεκέδες στα ρούχα.
• Αναφέρετε τα υλικά της συνταγής σας και βοηθήστε τα παιδιά να αναγνωρίσουν αρχικά νούμερα και γράμματα και να μετρήσουν τις σωστές ποσότητες.
• Εξηγήστε τους για ποιον λόγο πλένουμε τα λαχανικά με νερό της βρύσης και βοηθήστε τα ώστε να γίνει πράξη.
• Ζητήστε την βοήθεια των παιδιών σας στο ανακάτεμα των υλικών.
• Αφήστε τα να διακοσμήσουν τα πιάτα της οικογένειας και να σας βοηθήσουν να στρώσετε το τραπέζι.

Για παιδιά δημοτικού

Καθώς μεγαλώνουν τα παιδιά αυξάνονται οι ικανότητες τους στην κουζίνα. Όχι μόνο μπορούν να μάθουν απλές συμβουλές για το μαγείρεμα, αλλά μπορούν και να ενισχύσουν τις βασικές έννοιες που μαθαίνουν στο σχολείο όπως στην ανάγνωση της συνταγής, να προσθέτουν αριθμούς, να πειραματίζονται με τις ιδιότητες των υγρών κ.α.

• Αφήστε τα παιδιά να διαβάσουν δυνατά την συνταγή και να συγκεντρώσουν μόνα τους τα κατάλληλα υλικά στην σωστή ποσότητα.
• Βοηθήστε τα παιδιά σας να χρησιμοποιούν σωστά τα μαχαιροπήρουνα και πάντα με την επίβλεψη σας.
• Ζυμώστε ζύμη για κουλουράκια και αφήστε τα παιδιά να δώσουν σχήμα στα κουλουράκια, τα μελομακάρονα και τους κουραμπιέδες και να τοποθετήσουν το ταψί στο φούρνο.

Έφηβοι

Η ασφάλεια στην κουζίνα στην ηλικία αυτή έρχεται δεύτερη δεδομένου πως τα παιδιά πλέον είναι σε ηλικία που γνωρίζουν τους κινδύνους της μαγειρικής και μπορούν να τα καταφέρουν άριστα.

• Δώστε τους χώρο και χρόνο στην κουζίνα σας.
• Αφήστε τους νεαρούς μάγειρες πλήρως υπεύθυνους κατά την διάρκεια της προετοιμασίας του γεύματος όπως επίσης και του συμμαζέματος!
• Αφήστε το νεαρό έφηβο να επιλέξει μόνος του τη συνταγή ανάλογα με τη διαθεσιμότητα των υλικών της κουζίνας σας ή ακόμη και να πάει για ψώνια μαζί σας.
• Αν τελικά δεν ενδιαφέρεται το παιδί σας για την μαγειρική ζητήστε του να πάρει πρωτοβουλία στο στολισμό των πιάτων και στο στρώσιμο του τραπεζιού. Μπορεί να εκπλαγείτε τελικά από την φαντασία τους και τις ικανότητες τους.


Πηγή: http://www.nutrimed.gr
Διαβάστε περισσότερα...