Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2010

Φλεβίτιδα: Τρόποι ανακούφισης



Η διεύρυνση των φλεβών στα κάτω άκρα (φλεβίτιδα) είναι σήμερα από τις συχνότερες παθήσεις που προσβάλλουν τον σύγχρονο άνθρωπο. Η καθιστική ζωή, η παρατεταμένη ορθοστασία, η άρση βαρών, και η παχυσαρκία είναι μερικά από τα αίτια εμφάνιση της νόσου.

Η φλεβίτιδα συνοδεύεται συχνά από αίσθημα κούρασης στα πόδια ή τοπικό πόνο, ενώ μπορεί να μην έχει άλλα συμπτώματα εκτός από το ψυχολογικό stress, που προκαλεί η ύπαρξη ορατών κάτω από το δέρμα φλεβών. Σε ορισμένα άτομα, κυρίως παχύσαρκα, η διεύρυνση των φλεβών μπορεί να μην είναι ορατή. Σοβαρές περιπτώσεις επιπλοκών, με θρομβοφλεβίτιδα ή φλεγμονή επιβάλλουν ενδοφλέβια χορήγηση φαρμάκων και νοσηλεία.

Τι πρέπει να γνωρίζουν επιπρόσθετα όσοι πάσχουν από φλεβίτιδα:
1. Να αποφεύγετε την ορθοστασία.

2. Να περπατάτε με καλής ποιότητας αθλητικά παπούτσια σε καθημερινή βάση.

3. Να αποφεύγετε την υπερβολική κατανάλωση άλατος.

4. Να αποφεύγετε τα καυτά μπάνια και τις υψηλές θερμοκρασίες στα πόδια.

5. Να μην καπνίζετε.

6.Να χάσετε βάρος εάν είστε υπέρβαροι.

7.Η ύπαρξη πρηξίματος ή δυσφορίας στα πόδια και η εμφάνιση διευρυσμένων φλεβών χρήζει σοβαρής ιατρικής αξιολόγησης.

8.Να σπεύσετε άμεσα προς επείγουσα ιατρική εξέταση εάν εμφανίσετε αιφνίδιο πρήξιμο στα πόδια, πόνο, ερυθρότητα ή πυρετό.

9.Σήμερα οι ήπιες περιπτώσεις θρομβοφλεβίτιδας αντιμετωπίζονται με συντηρητική φαρμακευτική θεραπεία σε συνδυασμό με ειδικές κάλτσες και παρεμβάσεις στην καθημερινότητα.
Διαβάστε περισσότερα...

Έρευνα για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα στην περιφέρεια Κρήτης



Τα αποτελέσματα της μελέτης «Χαρτογραφώντας το ταξίδι των ασθενών με ρευματοειδή αρθρίτιδα στην περιφέρεια της Κρήτης» πρόκειται να παρουσιαστούν στο 6ο Πανελλήνιο Συνέδριο για τη Διοίκηση τα Οικονομικά και τις Πολιτικές της Υγείας που διοργανώνεται από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας στις 15-18 Δεκεμβρίου 2010 στο ξενοδοχείο Hilton στην Αθήνα.

Στην έρευνα, που πραγματοποιήθηκε με την συνεργασία του Συλλόγου Ρευματοπαθών Κρήτης του Τομέα Παθολογίας(Ρευματολογίας)Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης και του Τομέα Κοινωνικής Ιατρικής Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης, συμμετείχαν ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα, που έχουν διαγνωσθεί τα τρία τελευταία χρόνια, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν σε κάλεσμα του Συλλόγου Ρευματοπαθών Κρήτης.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2009 και μετείχαν 88 εθελοντές απ΄ όλη την περιφέρεια της Κρήτης, οι οποίοι απαντώντας σε προδιατυπωμένο ερωτηματολόγιο, περιέγραψαν το «ταξίδι» τους από το πρώτο σύμπτωμα μέχρι την τελική διάγνωση και τη θεραπεία της ασθένειας.

Στόχος της μελέτης, που πραγματοποιείται για πρώτη φορά στον ελλαδικό χώρο, είναι να προσδιορίσει τυχόν εμπόδια ή περιορισμούς στην έγκαιρη πρόσβαση στην κατάλληλη θεραπεία, να υπογραμμίσει τυχόν ανισότητες στην πρόσβαση και στη φροντίδα, αλλά και να υπολογίσει την οικονομική επιβάρυνση του συστήματος υγείας από την καθυστερημένη πρόσβαση στην φροντίδα για την αντιμετώπιση της νόσου.

Ο Σύλλογος Ρευματοπαθών Κρήτης με ανακοίνωση του ευχαριστεί θερμά όλους τους εθελοντές ασθενείς που συμμετείχαν στην έρευνα, αλλά και όλη την επιστημονική ομάδα που συμμετείχε στην συγκέντρωση, επεξεργασία των δεδομένων και διατύπωση συμπερασμάτων, εξαιρετικά δύσκολο έργο, καθώς σχεδόν κάθε ερωτηματολόγιο εξιστορούσε μια περιπλάνηση από διαφορετικό μονοπάτι προς την τελική διάγνωση και θεραπεία.

Διαβάστε περισσότερα...

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την ιγμορίτιδα


Τι είναι η ιγμορίτιδα;

Ιγμορίτιδα είναι η φλεγμονή των ιγμορείων που ακολουθεί συνήθως κάποιο κοινό κρυολόγημα, γρίπη η κρίση αλλεργικής ρινίτιδας, με έντονο οίδημα του ρινικού βλεννογόνου και αυξημένη παραγωγή βλέννας. Το έντονο οίδημα προκαλεί απόφραξη των μικρών αγωγών που συνδέουν την μύτη με τα ιγμόρεια με αποτέλεσμα τη διαταραχή έως αδυναμία αερισμού με συνέπεια την εμφάνιση πόνου στο πρόσωπο ή το μέτωπο, ανάμεσα η πίσω από τα μάτια ή ακόμα στα μάγουλα και τα επάνω δόντια.

Πόσο επικίνδυνη είναι;
Οι περισσότερες περιπτώσεις ιγμορίτιδας θεραπεύονται πλήρως με την εφαρμογή της κατάλληλης φαρμακευτικής αγωγής. Παρ' όλα αυτά, η στενή ανατομική σχέση που έχουν όλοι οι παραρρίνιοι κόλποι με το μάτι αφ' ενός και τον εγκέφαλο αφ' ετέρου, καθιστά την παρουσία η παραμονή μιας φλεγμονής στην περιοχή, δυνητικά επικίνδυνη για τα ευγενή αυτά όργανα. Επιπλέον η συνεχής κατάποση μολυσμένων εκκρίσεων από τα ιγμόρεια προς τους βρόγχους και τους πνεύμονες, δυνατόν να επιδεινώσει υφιστάμενη χρόνια βρογχίτιδα η βρογχικό άσθμα.

Ποιοι προσβάλλονται συχνότερα;
Ενώ στην πραγματικότητα οποιοσδήποτε μπορεί να προσβληθεί από ιγμορίτιδα, υπάρχουν ορισμένες κατηγορίες ατόμων που είναι πιο ευάλωτα, όπως :

* Άτομα με αλλεργική ρινίτιδα.
* Άτομα με ανατομικές ανωμαλίες που προκαλούν απόφραξη της μύτης π. χ σκολίωση ρινικού διαφράγματος, πολύποδες κ.α
* Άτομα που εκτίθενται συχνά σε λοιμώξεις όπως δάσκαλοι, ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό.
* Καπνιστές.

Διάγνωση- Θεραπεία

Η σωστή διάγνωση απαιτεί τη λήψη σωστού και λεπτομερούς ιστορικού. Η θεραπεία θα εξαρτηθεί από τη διάγνωση και είναι δυνατόν να περιλαμβάνει φαρμακευτική αγωγή, χειρουργική επέμβαση η συνδυασμό και των δύο. Η οξεία φλεγμονή αντιμετωπίζεται κατά κανόνα με φαρμακευτική θεραπεία ενώ η χρόνια με χειρουργική επέμβαση και βέβαια υπάρχουν και οι εναλλακτικές λύσεις στις περιπτώσεις εκείνες που τα συμπτώματα οφείλονται σε αλλεργία, ημικρανία η άλλες παθήσεις που μιμούνται την ιγμορίτιδα.

Προληπτικά μέτρα
* Αντιμετώπιση της αλλεργίας.
* Χρήση υγραντήρα σε περιπτώσεις κοινού κρυολογήματος και ανύψωση του κεφαλιού κατά τον ύπνο.
* Η χρήση των διάφορων αποσυμφορητικών πρέπει να γίνεται με προσοχή κυρίως από άτομα που πάσχουν από υπέρταση, αρρυθμίες, γλαύκωμα.
* Αποφυγή καπνίσματος.
* Υγιεινή ζωή με ισορροπημένη δίαιτα και συχνή σωματική άσκηση.
* Αποφυγή συγχρωτισμού με ήδη πάσχοντα άτομα η λήψη προληπτικών μέτρων αντισηψίας.

Πηγή: http://www.zougla.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ξεδιψάστε με… καφέ



Συμβάλει στην ενυδάτωση του οργανισμού

Για όσους πιστεύουν ότι η κατανάλωση καφέ μπορεί να αφυδατώσει τον οργανισμό, καιρός να αλλάξουν γνώμη. 

Σύμφωνα με επιστημονικά δεδομένα, οι μύθοι του παρελθόντος ανατρέπονται και αναδεικνύουν το ακριβώς αντίθετο. 

Ο στιγμιαίος καφές μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην ενυδάτωση του οργανισμού, όπως επιβεβαιώνεται και από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Ενυδάτωσης, καθώς και άλλα ροφήματα που δεν περιέχουν αλκοόλ. 

Επιπλέον, ο στιγμιαίος καφές αποτελείται κατά ένα πολύ μεγάλο ποσοστό από νερό, γεγονός που ενισχύει την καθημερινή πρόσληψη υγρών.

Διαβάστε περισσότερα...

Ο θαμμένος «θησαυρός» της τρούφας


Το «διαμάντι της γαστρονομίας», η τρούφα, είναι ένα υπόγειο μανιτάρι που, αν και στη χώρα μας υπάρχει από την αρχαιότητα, τα τελευταία χρόνια έχει γίνει «μόδα», προσελκύοντας το ενδιαφέρον μεγάλης μερίδας κόσμου.

Η εξαιρετική του γεύση και η αστρονομική -πολλές φορές- αξία του στην αγορά έχουν οδηγήσει πολλούς είτε να «κυνηγούν» τρούφες στα βουνά της δυτικής Μακεδονίας είτε να τις καλλιεργούν σε πάρα πολλές περιοχές.

Οπως όλα τα μανιτάρια, η τρούφα είναι ένας μύκητας, ο οποίος αναπτύσσεται σε πλήρη συμβίωση με τις ρίζες κάποιων δέντρων (βελανιδιά, λεύκα, φουντουκιά, ιτιά, οξιά κ.ά.) ή θάμνων και θεωρείται ότι έχει θεραπευτικές αλλά και ισχυρές αφροδισιακές ιδιότητες.

Οι καλύτερες τρούφες, σύμφωνα με τους αρχαίους Ρωμαίους, βρίσκονταν στην Ελλάδα και στη Λιβύη.

Στη χώρα μας, άλλωστε, έχουν καταγραφεί 27 από τα 33 συνολικά είδη τρούφας που υπάρχουν στον πλανήτη, μεταξύ αυτών και η σπάνια λευκή τρούφα (tuber magnatum), η οποία ανακαλύφθηκε μόλις στις 7 Οκτωβρίου 2010.

«Το όνομά της σημαίνει “οίδημα των μεγίστων” και είναι η πρώτη φορά που εντοπίστηκε στην Ελλάδα και η 5η καταγραφή παγκοσμίως», εξηγεί ο πρόεδρος των Μανιταρόφιλων Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Σέτκος, ο οποίος και την ανακάλυψε.

«Κρυμμένος θησαυρός»

Η συλλογή της άγριας τρούφας μοιάζει με κυνήγι «κρυμμένου θησαυρού». Οταν ωριμάζει, έχει μια ιδιαίτερη μυρωδιά (θυμίζει σκόρδο) και γι’ αυτό οι καλύτεροι κυνηγοί είναι τα ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά, τα λεγόμενα «τρουφόσκυλα».

Τα τρουφόσκυλα δεν προέρχονται από μια συγκεκριμένη ράτσα -μπορεί να είναι σπάνιελ, τεριέ, κόκερ κ.ά.- αφού αυτό που έχει σημασία είναι η εκπαίδευση.

«Πρέπει να έχουν “καλή” μύτη και να είναι έξυπνα. Κάποιος μπορεί να αγοράσει ένα έτοιμο εκπαιδευμένο τρουφόσκυλο ή έναν απλό σκύλο που θα τον εκπαιδεύσει ο ίδιος», αναφέρει ο Γ. Σέτκος.

Τα περισσότερα τρουφόσκυλα αγοράζονται από το εξωτερικό, κυρίως από την Ιταλία, και η τιμή για ένα «καλό» σκυλί, δύο ετών, κυμαίνεται περίπου στα 3.000 ευρώ.

«Διαμάντια»

Από τα 33 είδη τρούφας, μόνο πέντε είναι εμπορικά: η tuber aestivum (καλοκαιρινή μαύρη), η tuber brumale, η tuber magnatum (λευκή), η tuber melanosporum (χειμωνιάτικη μαύρη) και η tuber borchii.

Στην ευρωπαϊκή και αμερικανική αγορά η τιμή της κυμαίνεται από 400 έως 7.000 ευρώ το κιλό, ανάλογα με το είδος, το μέγεθος και την εποχή κατά την οποία συλλέγεται.

Η πιο σπάνια είναι η λευκή -η μόνη τρούφα που δεν καλλιεργείται- γι’ αυτό και η τιμή της ξεκινάει συνήθως από 1.000 ευρώ το κιλό και μπορεί να κοστίσει μια ολόκληρη περιουσία. Πρόσφατα στο Χονγκ Κονγκ, 1,5 κιλό tuber magnatum πουλήθηκε σε δημοπρασία προς 330.000 δολάρια.

Η καλλιέργεια

Η σημαντική εμπορική αξία του προϊόντος και η αυξημένη ζήτηση τόσο στην εσωτερική όσο και στην παγκόσμια αγορά έχουν δημιουργήσει προοπτικές για καλλιέργεια της τρούφας, η οποία τα τελευταία πέντε χρόνια έχει αναπτυχθεί σημαντικά και στην Ελλάδα.

Η Κοζάνη, τα Γρεβενά, το Αγρίνιο και η Πελοπόννησος έχουν συγκεντρώσει μέχρι τώρα τους περισσότερους παραγωγούς, ενώ το ενδιαφέρον για το υπόγειο μανιτάρι έχει επεκταθεί σε κάθε γωνιά της Ελλάδας και στα νησιά.

Για την καλλιέργεια της τρούφας είναι χρήσιμο να γίνει πρώτα εδαφολογική ανάλυση και έρευνα του κλίματος της υποψήφιας περιοχής, καθώς δεν ευδοκιμεί παντού.

Εάν οι συνθήκες είναι κατάλληλες, φυτεύονται συγκεκριμένα δέντρα (βελανιδιές, φουντουκιές κ.ά.), τα οποία είναι εμβολιασμένα με το είδος της τρούφας που θέλουμε να καλλιεργήσουμε.

Τα δέντρα εισάγονται κυρίως από την Ιταλία και τη Γαλλία -χώρες που κατέχουν τα σκήπτρα στην παγκόσμια παραγωγή- και σε κάθε περίπτωση πρέπει να είναι πιστοποιημένα.

Το κόστος για κάθε δενδρύλλιο κυμαίνεται από 15 έως 20 ευρώ και η παραγωγή εξαρτάται πάλι από το κλίμα και το έδαφος.

Μέχρι να φτάσει η ώρα της συγκομιδής, πρέπει να περάσουν αρκετά χρόνια (10-12 χρόνια για τις βελανιδιές και περίπου 6 για τις φουντουκιές), έως ότου η τρούφα να ωριμάσει και να εξαπλωθεί σε όλο το ριζικό σύστημα του δέντρου. Η συλλογή γίνεται με τον ίδιο τρόπο όπως και για την άγρια τρούφα, δηλαδή με τρουφόσκυλα.

Προσοχή στους επιτήδειους

Το μαζικό ενδιαφέρον τόσο για την καλλιέργεια όσο και για το... κυνήγι της τρούφας στην Ελλάδα έχει δημιουργήσει μια καινούργια αγορά, η οποία -όπως λένε οι ειδικοί- «θέλει προσοχή».

«Η αγορά του σκύλου και η επιλογή των δενδρυλλίων για τις καλλιέργειες της τρούφας δεν είναι απλή διαδικασία. Πρέπει να ελέγχονται η πιστοποίηση και οι τιμές των προϊόντων, γιατί υπάρχουν πολλοί “αετονύχηδες”, οι οποίοι προσπαθούν να επωφεληθούν από το μεγάλο ενδιαφέρον του κόσμου», επισημαίνει ο Γ. Σέτκος.

Αλλωστε, όπως τονίζει, «η ενασχόληση με την τρούφα θέλει χρόνο και αγάπη για τη φύση. Πολλά χρήματα δεν θα βγάλει ποτέ κανείς από αυτό».


ΤΗΣ ΕΦΗΣ ΛΑΣΚΑ


Πηγή: real.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πρόβλημα στα χέρια από το πολύ σεξ;



Αν χρησιμοποιείτε συχνά τον υπολογιστή σας και γράφεται πολύ τότε ίσως να πάσχετε από το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα. Μήπως όμως μπορεί να φταίει και κάτι άλλο;

Κι όμως. Βρετανοί επιστήμονες, υποστηρίζουν πως το σύνδρομο μπορεί να προκληθεί από το... πολύ σεξ.
 
Στην έρευνα των ειδικών αναφέρεται πως η αύξηση της συχνότητας εμφάνισης του συνδρόμου που έχει παρατηρηθεί τα τελευταία χρόνια, ενδέχεται να εξηγείται από την αύξηση της σεξουαλικής δραστηριότητας μετά την κυκλοφορία των φαρμάκων για την αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας.
 
Όπως υποστηρίζουν οι ερευνητές, «η αύξηση των περιστατικών συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα στην Αγγλία σε μεσήλικες και ηλικιωμένους είναι πιθανόν να οφείλεται στην έναρξη κυκλοφορίας των θεραπειών της στυτικής δυσλειτουργίας στα τέλη της δεκαετίας του '90».
 
Σύμφωνα με το φυσιοθεραπευτή Σάμι Μάργκο, κυρίως υπεύθυνη για την πρόκληση του συνδρόμου είναι η ιεραποστολική στάση, που ασκεί μεγάλη πίεση στους καρπούς του ατόμου που είναι από πάνω, ενώ η επιδημία της παχυσαρκίας μπορεί να επιδεινώνει περαιτέρω το πρόβλημα, λόγω του επιπλέον βάρους που καλούνται να σηκώσουν οι καρποί.
 
Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση Medical Hypotheses.


Πηγή: newsit.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αλλεργίες: Τι να προσέχετε στην αγορά δώρων



Η αγορά ενός δώρου για άτομα με αλλεργίες ή άσθμα απαιτεί μερικά μέτρα προφύλαξης, αναφέρει το Αμερικανικό Κολέγιο Αλλεργίας, Άσθματος και Ανοσολογίας (ACAAI).
Έτσι λοιπόν, θα πρέπει να αποφύγετε να δωρίσετε γλυκίσματα και φαγητά, καθώς «οι αλλεργιογόνες ουσίες μπορεί να περιέχει κάθε είδους εορταστική λιχουδιά, από τα κέικ φρούτων που μπορεί να περιέχουν ξηρούς καρπούς έως τα μπισκότα που μπορεί να έχουν παρασκευαστεί με σιτάλευρο» λέει ο αλλεργιολόγος δρ Μάριον Τζόζεφ Ζιτ, πρώην πρόεδρος της ACAAI.
Αποφύγετε να αγοράσετε στους αλλεργικούς δώρα από pet shop, καθώς το τρίχωμα, το σάλιο και τα ούρα από γάτες και σκύλους μπορεί να τους προκαλέσουν συμπτώματα αλλεργίας και άσθματος.
Για τα παιδιά, μια εναλλακτική λύση θα ήταν ένα υποαλλεργικό λούτρινο ζωάκι. Αυτού του είδους τα παιχνίδια πρέπει να πλένονται μία φορά την εβδομάδα με πολύ ζεστό νερό, για να απαλλάσσονται από τα αλλεργιογόνα ακάρεα της οικιακής σκόνης.
Εάν σκέφτεστε να αγοράσετε ως δώρο ένα κόσμημα, η ACAAI συνιστά να αποφύγετε τα φο μπιζού, διότι μπορεί να περιέχουν νικέλιο, ένα συνηθισμένο αλλεργιογόνο μέταλλο. Ασφαλές θα ήταν ένα χρυσό κόσμημα των 18 ή περισσότερων καρατίων, αλλά επειδή το κόστος είναι κατά κανόνα υψηλό, μια εναλλακτική λύση θα ήταν κάτι όπως ένα ρολόι με πλαστικό λουράκι.
Όσον αφορά στα ρούχα, αποφύγετε τα μάλλινα και τα κασμίρ. Η καλύτερη λύση είναι ό,τι αποτελείται κατά 100% από βαμβάκι ή από μετάξι.
Τέλος, μην αγοράσετε στους αλλεργικούς απλά αρώματα, σαπούνια ή λοσιόν, ούτε κεριά με αρώματα. Αντ’ αυτών, αναζητήστε τα αντίστοιχα allergens free προϊόντα.

Διαβάστε περισσότερα...

Πρόωρη εκσπερμάτωση: Νέα θεραπεία με σπρέι επιτρέπει στους άνδρες 6 φορές μεγαλύτερη διάρκεια συνουσίας



Η πρόωρη εκσπερμάτωση είναι η συχνότερη διαταραχή στη σεξουαλική ζωή του άνδρα. Είναι μια κατάσταση που προκαλεί μεγάλη αναστάτωση, θλίψη, ψυχική καταπόνηση και απογοήτευση σε πολλούς άνδρες.
Επιπρόσθετα, η πρόωρη εκσπερμάτωση δυνατόν να προκαλεί προβλήματα στις σχέσεις στο ζευγάρι. Μερικοί άνδρες φτάνουν στο σημείο να φοβούνται το σεξ και ακόμη να αποφεύγουν τη σεξουαλική επαφή.  

Διαβάστε περισσότερα...