Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013

Η δρ. Θάνατος που σοκάρει τη Βραζιλία


Κατηγορείται ότι σκότωνε ασθενείς για να αδειάζουν τα κρεβάτια στη ΜΕΘ.

Μία βραζιλιάνα γιατρός, η οποία κατηγορείται ότι προκάλεσε τον θάνατο επτά ασθενών για να ελευθερώσει κρεβάτια στη μονάδα εντατικής θεραπείας ενός νοσοκομείου, ενδεχομένως να ευθύνεται για μέχρι και 300 θανάτους, σύμφωνα με έρευνα του υπουργείου Υγείας.

Οι εισαγγελείς ανακοίνωσαν ότι η δρ. Βιρτζίνια Σοάρες Ντε Σόουζα και η ιατρική της ομάδα χορηγούσαν μυοχαλαρωτικά φάρμακα σε ασθενείς και στη συνέχεια τους μείωναν την τροφοδοσία του οξυγόνου προκαλώντας τον θάνατό τους από ασφυξία στο Ευαγγελικό Νοσοκομείο, στη νότια πόλη Κουριτίμπα.

Η 56χρονη χήρα Ντε Σόουζα συνελήφθη τον περασμένο μήνα και εναντίον της απαγγέλθηκαν κατηγορίες για ανθρωποκτονία πρώτου βαθμού για επτά περιπτώσεις. Κατηγορίες για ανθρωποκτονία απαγγέλθηκαν επίσης και εναντίον τριών ακόμη γιατρών, τριών νοσηλευτριών και ενός φυσιοθεραπευτή, που συνεργάστηκαν με την Ντε Σόουζα.

Σύμφωνα με τους εισαγγελείς, το κίνητρο των φόνων που ήταν να ελευθερώνονται κρεβάτια στην ΜΕΘ του νοσοκομείου για άλλους ασθενείς έγινε γνωστό από υποκλοπές των τηλεφωνικών συνομιλιών της. Ο δικηγόρος της Ντε Σόουζα Ελίας Ματάρ Άσαντ δήλωσε ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις για τους φόνους και ότι η αθωότητα της γιατρού θα αποδειχτεί.

Πάντως, αναμένεται να έρθουν στο φως της δημοσιότητας περισσότερες περιπτώσεις θανάτων ασθενών τους οποίους προκάλεσε η Ντε Σόουζα καθώς οι αρχές ερευνούν τα ιατρικά αρχεία 1.700 ασθενών που πέθαναν τα τελευταία επτά χρόνια στο νοσοκομείο, στην ΜΕΘ του οποίου επικεφαλής ήταν η Ντε Σόουζα.

«Ήδη έχουμε πιστοποιήσει περισσότερες από 20 περιπτώσεις και ερευνούμε σχεδόν 300 ακόμα», δήλωσε την Κυριακή στην εκπομπή Fantastico του τηλεοπτικού δικτύου Globo ο επικεφαλής των ερευνών του υπουργείου Υγείας της Βραζιλίας, δρ Μάριο Λομπάτο.

Αν οι εισαγγελείς αποδείξουν ότι η Ντε Σόουζα σκότωσε 300 ασθενείς, τότε θα πρόκειται για μία από τις σοβαρότερες υποθέσεις κατά συρροήν δολοφόνων στον κόσμο. Σε κάποιες περιπτώσεις, η Ντε Σόουζα απουσίαζε από το νοσοκομείο κι έδινε τηλεφωνικώς οδηγίες στους βοηθούς της πώς να τερματίσουν τη ζωή του ασθενή, σύμφωνα με την δικογραφία.

Την περασμένη εβδομάδα, δικαστής της Κουριτίμπα διέταξε την αποφυλάκιση της Ντε Σόουζα και της ιατρικής της ομάδας.



Διαβάστε περισσότερα...

Σκέψεις για χημικό ευνουχισμό των παιδόφιλων στη Σερβία


Υπό συζήτηση στη Βουλή ο δρακόντειος «νόμος Μάριγια».

Τα μέλη της Σερβικής Βουλής συμφώνησαν ότι πρέπει να θεσμοθετηθούν αυστηρότερες ποινές κατά των παιδόφιλων και των βιαστών και ανήγγειλαν ότι θα στηρίξουν το πακέτο ρυθμίσεων που αποκαλούνται «νόμος της Μάριγια», τον οποίο πρότεινε ο πατέρας ενός κοριτσιού από την πόλη Νόβι Σαντ, θύματος βιασμού και ωμής δολοφονίας.

Στη διάρκεια διήμερης συζήτησης στη Σερβική Βουλή διατυπώθηκαν ριζοσπαστικές προτάσεις, όπως η επιβολή διάταξης για χημικό ευνουχισμό των καταδικασθέντων για βιασμό και οι βουλευτές ζήτησαν να καταργηθεί το ενδεχόμενο παραγραφής λόγω παρέλευσης χρόνου των αδικημάτων σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων, να δημιουργηθεί μητρώο παιδόφιλων και να τους επιβληθεί η υποχρέωση να παρουσιάζονται κατά τακτά χρονικά διαστήματα στις δικαστικές αρχές.

Κοινή εκτίμηση της πλειοψηφίας των συμμετεχόντων στη συζήτηση, όπως μεταδίδουν τα ΜΜΕ του Βελιγραδίου, ήταν πως με τους νόμους μπορεί να διασφαλιστεί η μεγαλύτερη προστασία των παιδιών από όλες τις μορφές βίας και η γενική ασφάλεια όλων των πολιτών.

Μία από τις προτάσεις που κατατέθηκαν είναι όλα τα άτομα που καταδικάζονται για σεξουαλική κακοποίηση παιδιών ακόμη και 20 χρόνια μετά την έκτιση της ποινής να είναι υπό αυστηρό έλεγχο και σε απόσταση από μέρη, στα οποία συγκεντρώνονται ανήλικοι.

Το χημικό ευνουχισμό των καταδικασθέντων παιδόφιλων και βιαστών ως μέτρο ασφάλειας πρότεινε η βουλευτής Όλγκιτσα Μπάτιτς υπστηρίζοντας ότι είναι αναγκαίο μέτρο και πως υπάρχουν ευρωπαϊκές χώρες που το έχουν προβλέψει και εφαρμόσει. Ανέφερε ως παράδειγμα την Τσεχία, όπου το 2012 υποβλήθηκαν σε χημικό ευνουχισμό 24 παιδόφιλοι.

Ειδική αναφορά έγινε στην ανάγκη τροποποίησης του νόμου, ώστε να μην παραγράφονται τα αδικήματα της παιδοφιλίας και του βιασμού, όπως ισχύει στο διεθνές δίκαιο με τα εγκλήματα πολέμου.

Σε αυτό επέμειναν οι βουλευτές του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος, αναφέροντας ως παράδειγμα ότι παραγράφηκαν λόγω παρέλευσης χρόνου τα αδικήματα δύο ιερέων κατηγορούμενων για παιδοφιλία.

Όπως εξήγησε ο υπουργός Δικαιοσύνης Σερβίας, Νίκολα Σελάκοβιτς, η κυβερνητική πρόταση για την προστασία παιδιών από σεξουαλικές επιθέσεις προβλέπει αστυνομική επιτήρηση των βιαστών και των παιδόφιλων μετά την έξοδό τους από τη φυλακή και τους απαγορεύει να πλησιάζουν σε σχολεία και παιδικές χαρές.

Επιπλέον εισάγεται ξεχωριστό αρχείο καταδικασθέντων για παιδοφιλία και η λήψη δειγμάτων DNA και δεν θα επιτρέπεται η διαγραφή στοιχείων από το αρχείο.

Επίσης, προβλέπεται η απόλυτη απαγόρευση μείωσης της ποινής και της υπό όρους αποφυλάκισης, καθώς και οι νομικές συνέπειες της καταδίκης να αφορούν την απαγόρευση άσκησης δημόσιου λειτουργήματος ή αξιώματος που συνδέεται με εργασία με ανηλίκους.

Η πρόταση νόμου έγινε γνωστή ως «νόμος της Μάριγια» από το όνομα της οκτάχρονης, την οποία πριν από τρία χρόνια βίασε και δολοφόνησε ένας παιδόφιλος. Την εκστρατεία για την υιοθέτηση του νόμου ξεκίνησε ο πατέρας της Σλόμποντναν Γιοβάνοβιτς.

«Η Μάριγια δεν είναι πια εδώ και τίποτα δεν μπορεί να τη φέρει πίσω στην αγκαλιά μας. Θέλω μόνο να μην επαναληφθεί ποτέ και σε κανέναν αυτό που ζήσαμε. Θέλω κανένας βιαστής να μην ξέρει τι θα πει να ζει ελεύθερος. Αν το έκανε μία φορά, είναι έτοιμος να το επαναλάβει», δήλωσε στη σερβική εφημερίδα «Μπλιτς» ο κ. Γιοβάνοβιτς, από τα περίχωρα του Νόβι Σαντ.

Τα τελευταία χρόνια, ο πατέρας της μικρής κατέβαλε πολλή ενέργεια για να συντάξει το σχέδιο νόμου, το οποίο «κρατά τους παιδόφιλους και τους βιαστές μακριά από τους ανθρώπους».

Ο δράστης του εγκλήματος, Μλάντεν Ογκούλινατς ήταν γείτονας της οικογένειας και είχε καταδικαστεί και στο παρελθόν για σεξουαλικά αδικήματα. Δεν τιμωρήθηκε καθώς δύο μήνες μετά το έγκλημα πέθανε.

Ο πατέρας της Μάριγια έχει δημιουργήσει ίδρυμα για την προστασία των παιδιών και για να γνωστοποιήσει το πρόβλημα του μεγάλου ποσοστού κατά συρροήν βιαστών στη Σερβία.

Έχει αφιερώσει τη ζωή του στην υιοθέτηση του νόμου κατά των παιδόφιλων και των βιαστών και ήταν παρών στη συνεδρίαση της Σερβικής Βουλής.



Διαβάστε περισσότερα...

Τον πονούσε η καρδιά και έπεσε σε τρία οχήματα της αστυνομίας


Έχασε τον έλεγχο του αυτοκινήτου όταν το κάθισμα μετακινήθηκε.

Δεν έχει προηγούμενο περιστατικό συνέβη σήμερα στην περιοχή της Χαλκίδας, όταν ένας οδηγός, ο οποίος αισθανόμενος πόνους στην καρδιά κατευθύνθηκε προς στο νοσοκομείο της πόλης και έχασε τον έλεγχο του αυτοκινήτου του. Ο οδηγός φέρεται να έπεσε πάνω σε τρία περιπολικά της αστυνομίας.

Όπως αναφέρει το evianews.gr, ήταν μεσημέρι όταν ένας 50χρονος είχε πόνους στην καρδιά. Πήρε το αυτοκίνητο ενός φίλου του και αμέσως έφυγε με προορισμό το νοσοκομείο της Χαλκίδας.

Στρίβοντας δεξιά, η θέση του οδηγού μετακινήθηκε και έχασε τον έλεγχο.

Αποτέλεσμα ήταν να πέσει με δύναμη πάνω σε τρία περιπολικά που ήταν σταθμευμένα έξω από το κτίριο. Ο οδηγός σοκαρίστηκε όταν συνειδητοποίησε τι είχε κάνει. Στην συνέχεια αφού πρώτα του πήραν τα στοιχεία οι αστυνομικοί πήγε στο νοσοκομείο όπου διαπιστώθηκε ότι είναι καλά στην υγεία του.








Διαβάστε περισσότερα...

Υποχρεωτική η καταγραφή υπερωριών


Ειδική τροπολογία Βρούτση-Στουρνάρα για τις επιχειρήσεις.

Την υποχρέωση των επιχειρήσεων να τηρούν Ειδικό Βιβλίο Υπερωριών του προσωπικού που απασχολούν προβλέπει τροπολογία των υπουργών Εργασίας Γιάννη Βρούτση και Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα που κατατέθηκε στη Βουλή, με στόχο τη νομιμοποίηση της υπερωριακής απασχόλησης.

Ειδικότερα, προβλέπεται υποχρεωτική καταγραφή των υπερωριών, πριν την έναρξη πραγματοποίησής τους στο ειδικό βιβλίο υπερωριών που τηρείται στην επιχείρηση, χωρίς να απαιτείται η αναγγελία τους στην Κοινωνική Επιθεώρηση Εργασίας.

Παράλληλα το ειδικό βιβλίο υπερωριών, το οποίο τηρείται στον χώρο εργασίας, θα τίθεται στη διάθεση των Επιθεωρητών Εργασίας οποτεδήποτε αυτό ζητηθεί προκειμένου να ελεγχθεί η σωστή συμπλήρωση και ως εκ τούτου η νομότυπη πραγματοποίηση της υπερωριακής απασχόλησης των εργαζομένων της επιχείρησης εντός των προβλεπομένων ορίων.

Η διαδικασία αυτή δεν απαιτεί πλέον καθημερινή αναγγελία εκ μέρους των επιχειρήσεων προς τις οικείες Κοινωνικές Επιθεωρήσεις Εργασίας, μειώνει τις γραφειοκρατικές διαδικασίες και ως εκ τούτου το προϋπάρχον διοικητικό βάρος των εργοδοτών, διευκολύνει τον έλεγχο από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα. Παράλληλα παρέχει τη δυνατότητα στις Επιθεωρήσεις Εργασίας να εντείνουν και να μεγιστοποιήσουν το ελεγκτικό τους έργο για την καταπολέμηση της παράνομης και αδήλωτης εργασίας.

Προβλέπεται επίσης υποχρέωση των εργοδοτών να γνωστοποιούν, κατά το πρώτο δεκαπενθήμερο κάθε μήνα, στην οικεία Κοινωνική Επιθεώρηση Εργασίας το σύνολο των υπερωριών που πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι κατά τον προηγούμενο μήνα. Με την ίδια τροπολογία προβλέπεται η επιβολή φυλάκισης μέχρι 2 έτη καθώς και χρηματική ποινή σε βάρος των υπευθύνων που παραβιάζουν την απόφαση για προσωρινή ή οριστική διακοπή της λειτουργίας των Επιχειρήσεων Προσωρινής Απασχόλησης.

Προβλέπεται τέλος ότι από τους πόρους του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), 20% επί των επιβαλλομένων προστίμων, μπορεί να διατίθενται, πέραν των εξόδων μετακίνησης και για την κάλυψη των δαπανών κίνησης εντός έδρας των υπαλλήλων που διενεργούν ελέγχους και συμμετέχουν στην εν γένει αποστολή του ΣΕΠΕ.



Διαβάστε περισσότερα...

Βρήκε σκουλήκι σε φαγητό νοσοκομείου


Δεν του έδωσαν πίσω ούτε τα λεφτά που είχε πληρώσει.

Όταν ο Wayne Foster-Wells πήγε στο νοσοκομείο Royal Gwent στην περιοχή Newport της Νότιας Ουαλίας για να δει τη σύζυγό του η οποία την προηγούμενη μέρα είχε φέρει στον κόσμο το γιο τους, δεν περίμενε ότι το αίσθημα της… αηδίας θα έπαιρνε τη θέση της χαράς του!

Πώς άλλωστε να ένιωσε αυτός ο άνθρωπος, όταν αγοράζοντας ένα πιάτο φαί από το εστιατόριο του νοσοκομείου αντιλήφθηκε ότι το γεύμα του είχε… έξτρα πρωτεΐνες!

Αφού είχε φάει αρκετά μεγάλη ποσότητα από την ομελέτα με μπέικον, λουκάνικο και ντομάτες που είχε παραγγείλει παρατήρησε ότι υπήρχε και ένα επιπλέον υλικό… ένα σκουλήκι!



Ο 31χρονος αφού ειδοποίησε και τους υπόλοιπους να προσέξουν τι τρώνε, παραπονέθηκε στη διοίκηση του νοσοκομείου, απ’ όπου ενημερώθηκε ότι μπορούσε να υποβάλλει επίσημα παράπονά του, όμως η διαδικασία αποζημίωσής του θα αργούσε αρκετό καιρό, αναφέρει δημοσίευμα της MailOnline.



«Θα μπορούσαν τουλάχιστον να μου δώσουν πίσω τα 3 ευρώ που πλήρωσα» είπε ο ίδιος.


Διαβάστε περισσότερα...

Υπό την «ομπρέλα» του ΙΚΑ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές στα Ταμεία


Τα στοιχεία για τους αναπόγραφους συνταξιούχους κατέθεσε ο Βρούτσης.

Μέσα στο επόμενο διάστημα κατατίθεται στη Βουλή, η διάταξη για την υπαγωγή όλων των ληξιπρόθεσμων οφειλών από επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα προς τα ταμεία, κάτω από την «ομπρέλα» του ΙΚΑ. Στόχος του υπουργείου Εργασίας είναι το 2017, όλες οι οφειλές να εισπράττονται από το υπουργείο Οικονομικών.

Τα παραπάνω ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την αντιμετώπιση της παραβατικότητας στην εργασία, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Οι αναπόγραφοι συνταξιούχοι

Ο υπουργός, στην επί της αρχής συζήτηση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια, κατέθεσε για πρώτη φορά στην Ολομέλεια τα ολοκληρωμένα στοιχεία για τις 51.551 καταχρηστικές συντάξεις ανά κλάδο του ασφαλιστικού συστήματος.

Το σύνολο των αναπόγραφων στο ΙΚΑ - ΕΤΑΜ ανέρχεται σε 6.251 το 2012 και σε 6.168 το 2011, στον ΟΓΑ το 2012 οι αναπόγραφοι ανήλθαν σε 4.624 και το 2011 σε 502. Στον ΟΑΕΕ οι αναπόγραφοι ανήλθαν συνολικά σε 1.151, στο ΕΤΑΠ- ΜΜΕ σε 21, στο ΤΕΑΙΤ (Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Ιδιωτικού Τομέα) 86, στο ΤΕΑΔΥ οι αναπόγραφοι ανέρχονται σε 5.518, στο ΤΕΑΠΑΣΑ σε 830, στο ΕΤΑΤ σε 794, στο ΕΤΕΑ σε 1,253, στο ΜΤΠΥ σε 2.484, στο ΝΑΤ σε 4.780 στο ΓΛΚ (συντάξεις δημοσίου) σε 2.277 αναπόγραφους.

Κατά την ειδική απογραφή των συνταξιούχων λόγω θανάτου το 2013, οι αναπόγραφοι του ΟΓΑ ανέρχονται σε 995, του ΕΤΑΑ σε 5.205, του ΤΕΑΠΑΣΑ σε 2.204, του ΝΑΤ σε 1.167, του ΕΤΑΤ σε 294 και του ΕΤΑΠ - ΜΜΕ σε 110 αναπόγραφους.

Συντάξεις αιτία θανάτου

Όπως ενημέρωσε επίσης ο υπουργός, σε εκκρεμότητα βρίσκεται ακόμα η απογραφή των συντάξεων αιτία θανάτου. Η απογραφή αυτή που αφορά 521.000 συντάξεις γίνεται με ηλεκτρονικό τρόπο ώστε να μην ταλαιπωρηθεί το σώμα των συνταξιούχων και το χρονοδιάγραμμα είναι και αυτή να έχει ολοκληρωθεί μέσα σε 2 μήνες.

Ειδικά για τις περιπτώσεις καταχρηστικών συντάξεων, ο υπουργός Εργασίας επανέλαβε ότι όλα τα στοιχεία θα σταλούν στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου.

Προσωρινή διακοπή

Για τις «αταυτοποίητες» συντάξεις, δηλαδή, τις συντάξεις που δεν είναι μεν καταχρηστικές, αλλά υπάρχουν αποκλίσεις σε σχέση με τα ΑΦΜ ή τον ΑΜΚΑ, ο υπουργός εξήγησε ότι σήμερα μόλις 350.000 είναι αυτές οι συντάξεις, για τις οποίες υπάρχουν ελλιπή στοιχεία σε ΑΜΚΑ ή ΑΦΜ. Στόχος είναι να μηδενιστούν οι αποκλίσεις μέχρι το τέλος Απριλίου. Για τις λίγες περιπτώσεις "αταυτοποίητων" που θα παραμείνουν, ο κ. Βρούτσης εξήγησε ότι θα υπάρξει μια διακοπή προσωρινή στο τέλος Απριλίου, δυσάρεστη μεν αλλά προσωρινή, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε, μέχρι οι συνταξιούχοι να δώσουν τον ΑΜΚΑ ή τον ΑΦΜ.

Πιστοποιητικό ασφαλιστικής συμμόρφωσης

Ειδικά για τις διατάξεις που αφορούν στο πιστοποιητικό ασφαλιστικής συμμόρφωσης, ο υπουργός Εργασίας διευκρίνισε ότι επεκτείνεται το φορολογικό πιστοποιητικό και σε ασφαλιστικό πιστοποιητικό, δηλαδή ο έλεγχος θα γίνεται και για τις φορολογικές και για τις ασφαλιστικές υποχρεώσεις των επιχειρήσεων. Ξεκαθάρισε όμως ότι έχουν προβλεφθεί ποινικές και διοικητικές κυρώσεις για τους ελεγκτές που θα υπογράφουν πιστοποιητικά όταν δεν πρέπει.

Οικονομική αστυνομία-ΣΕΠΕ

Για τη συνεργασία του ΣΕΠΕ και της Οικονομικής Αστυνομίας, ο κ. Βρούτσης είπε ότι η οικονομική αστυνομία εμπλέκεται στο τμήμα της αδήλωτης εργασίας με τρόπο που να ενισχύει και να συμπληρώνει το ΣΕΠΕ και όχι με τον τρόπο που να το επικαλύπτει.

Τα κόμματα

Κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου, ο εισηγητής της ΝΔ Γιώργος Κοντογιάννης υπογράμμισε ότι το νομοσχέδιο περιλαμβάνει σημαντικές διατάξεις που εντάσσονται στη γενικότερη προσπάθεια της κυβέρνησης για την αναμόρφωση του δημόσιου τομέα και την αντιμετώπιση χρόνιων παθογενειών και τάχθηκε υπέρ της ψήφισης επί της αρχής.

Την εκτίμηση ότι όχι μόνο δεν θα καταπολεμηθεί η εισφοροδιαφυγή και η αδήλωτη εργασία, αλλά ότι θα ενισχυθούν κιόλας, διατύπωσε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Στρατούλης και κατήγγειλε ότι ιδιωτικοποιείται ένας ακόμη ελεγκτικός τομέας, αυτός για τις ασφαλιστικές υποχρεώσεις των επιχειρήσεων αφού θα ανατίθεται σε ελεγκτικά γραφεία, ξεκαθαρίζοντας ότι το κόμμα του καταψηφίζει.

Την πεποίθηση ότι το σύστημα «ΑΡΙΑΔΝΗ» δημιουργεί ένα πλέγμα διασυνδέσεων, που θα αποτρέπει την παραβατικότητα, εξέφρασε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Κουτσούκος που τάχθηκε υπέρ της ψήφισης επί της αρχής. Ταυτόχρονα, όμως, προειδοποίησε ότι με τις διατάξεις που οδηγούν σε αύξηση των εισφορών στο εργόσημο μπορεί να υπάρξει αύξηση της εισφοροδιαφυγής.

Την απόφαση των Ανεξάρτητων Ελλήνων να μην στηρίξουν το νομοσχέδιο επί της αρχής, έκανε γνωστή ο Παύλος Χαϊκάλης καταγγέλλοντας προχειρότητα και ελλιπή στήριξη των ελεγκτικών μηχανισμών.

Σύμφωνος με πολλές διατάξεις του νομοσχεδίου, δήλωσε ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Δημήτρης Κουκούτσης, αλλά σημείωσε ότι θα καταψηφίσει επί της αρχής επειδή το σύστημα «Αριάδνη» θα οδηγήσει στην παραβίαση προσωπικών δεδομένων των πολιτών.

Στο μεγάλο όφελος, δημοσιονομικό, ηθικό και πολιτικό, των διατάξεων αναφέρθηκε η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Κατερίνα Μάρκου κυρίως διότι «γνωρίζοντας τον ακριβή αριθμό των συντάξεων μπορεί να υπάρξουν στοχευμένες πολιτικές». Εξέφρασε, όμως, σοβαρές επιφυλάξεις στις διατάξεις για το εργόσημο αν και το κόμμα της ψηφίζει επί της αρχής.

Κατά του νομοσχεδίου τάχθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης, ο οποίος κατήγγειλε ότι προωθούνται μέτρα απαλλαγής των εργοδοτών από ασφαλιστικές εισφορές και προειδοποίησε ότι τις διατάξεις για το εργόσημο θα τις αξιοποιήσουν οι εργοδότες εις βάρος όσων δουλεύουν κανονικά.


Διαβάστε περισσότερα...

Μεταφέρεται την Τρίτη του Πάσχα η Πρωτομαγιά


Ανοιχτά θα παραμείνουν τα καταστήματα την Μεγάλη Τετάρτη.
Tη σύμφωνη γνώμη του υπουργείου Ανάπτυξης στην πρόταση της ΕΣΕΕ για μεταφορά της αργίας της Πρωτομαγιάς από τη Μεγάλη Τετάρτη στην Τρίτη του Πάσχα ανακοίνωσε το υπουργείο.


Έτσι, τα καταστήματα θα είναι ανοικτά τη Μεγάλη Τετάρτη και κλειστά την Τρίτη του Πάσχα.

Η σχετική ΚΥΑ βρίσκεται για υπογραφή στο υπουργείο Εργασίας.


Διαβάστε περισσότερα...

Ζεσταίνει, χωρίς να καίει το.... πορτοφόλι, το φυσικό αέριο


Είναι οικονομικότερο κατά 38% σε σχέση με το πετρέλαιο θέρμανσης.

Κατά 38% οικονομικότερο σε σχέση με το πετρέλαιο θέρμανσης είναι το φυσικό αέριο, ενώ σε σχέση με το ηλεκτρικό, η διαφορά τιμής φθάνει στο 50%.

Ενδεικτικά για μια πολυκατοικία δέκα διαμερισμάτων το κόστος θέρμανσης με πετρέλαιο (για 8000 λίτρα) διαμορφώνεται στα 10.510 ευρώ τον χρόνο ενώ με φυσικό αέριο (για 7.330 κυβικά) η δαπάνη είναι 6.480 ευρώ.

Με τις διαφορές αυτές η απόσβεση της επένδυσης για την εγκατάσταση φυσικού αερίου (χωρίς αλλαγή του λέβητα) γίνεται σε ένα χρόνο.

Τα στοιχεία προκύπτουν από ενημερωτική εκδήλωση της ΕΠΑ Αττικής για τα αποτελέσματα του 2012.



Επίσης, υπαρκτό αλλά συγκρατημένο είναι το ενδιαφέρον των καταναλωτών για μετατροπή των κεντρικών θερμάνσεων σε φυσικό αέριο, λόγω κυρίως του κόστους της επένδυσης.

Συγκεκριμένα το 2012 έβαλαν φυσικό αέριο περίπου 20.000 νοικοκυριά, έναντι 25.000 το 2011.

Για το 2013 ο στόχος της ΕΠΑ Αττικής είναι να προστεθούν 15.000 νοικοκυριά και να φθάσουν στις 300.000, από 285.000 στο τέλος του 2012.

Πρόσβαση στο δίκτυο φυσικού αερίου έχουν αυτή τη στιγμή 700.000 νοικοκυριά στην Αττική, ή το 55% του συνόλου.

Οι επενδύσεις ανάπτυξης του δικτύου αναμένονται σχετικά συγκρατημένες (8 εκατ. ευρώ φέτος) και η έμφαση θα δοθεί στην μεγιστοποίηση της διείσδυσης στις περιοχές που υπάρχει δίκτυο, με τα προγράμματα εκπτώσεων στα τέλη σύνδεσης και χρηματοδότησης του κόστους μετατροπής που εφαρμόζει ήδη η ΕΠΑ.


Διαβάστε περισσότερα...

"Διαβατήριο" για έξοδο πριν τα 60 σε 200.000 άνδρες


Πάνω από 200.000 άντρες έχουν τη δυνατότητα να βγουν στη σύνταξη πριν συμπληρώσουν το 60ό έτος της ηλικίας τους. Περισσότερες επιλογές έχουν οι δημόσιοι υπάλληλοι, ενώ αυστηρότερο είναι το πλαίσιο για τους μισθωτούς του ευρύτερου δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα.

Η ηλικία «εξόδου» είναι σε άμεση συνάρτηση με το έτος θεμελίωσης του συνταξιοδοτικού δικαιώματος. Στο ΙΚΑ κερδισμένοι είναι κυρίως όσοι θεμελίωσαν δικαίωμα μέχρι το τέλος του 2010, ενώ στον δημόσιο τομέα «τυχεροί» είναι όσοι συμπληρώνουν 25ετία τη διετία 2011- 2012.

Αντιθέτως όσοι δεν πρόλαβαν να θεμελιώσουν δικαίωμα στο Δημόσιο ή στα ασφαλιστικά ταμεία μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2012 χάνουν τις ευνοϊκές ρυθμίσεις και ακολουθούν τα γενικά όρια συνταξιοδότησης.

Οπως ήδη αναφέρθηκε στον δημόσιο τομέα, η πόρτα εξόδου ανοίγει ευκολότερα για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα από 1η Ιανουαρίου 2011 έως 31 Δεκεμβρίου 2012.

Τη συγκεκριμένη διετία ισχύουν ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους άντρες, με μεγάλους κερδισμένους όσους έχουν ανήλικα παιδιά. Οσοι θεμελίωσαν δικαίωμα στο Δημόσιο μέχρι το τέλος του 2010 μπορούν να αποχωρήσουν στα 58 αλλά με 35ετία.



Θετικές διατάξεις ισχύουν και για συγκεκριμένες ομάδες δημοσίων υπαλλήλων, όπως οι εργαζόμενοι στα βαρέα σε δήμους και οι τρίτεκνοι.

Στο ΙΚΑ οι μισθωτοί μπορούν να θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα με 10.500 ημέρες ασφάλισης μέχρι το τέλος του 2012. Ανάλογα με τη χρονιά της θεμελίωσης το όριο ηλικίας κυμαίνεται από 58 έως 59 ετών, ενώ οι απαιτούμενες μέρες ασφάλισης ξεκινούν από 10.500 και φτάνουν τις 11.100. Ευνοϊκές ρυθμίσεις ισχύουν και για τους εργαζόμενους στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, που θεμελιώνουν δικαίωμα μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2012.

Τέλος στα ειδικά ταμεία -ΔΕΚΟ και τράπεζες- ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας μπορούν να αποχωρήσουν μόνο όσοι ασφαλίστηκαν πριν από το 1983 και συμπληρώνουν 35ετία.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Σε διαθεσιμότητα 25.000 δημόσιοι υπάλληλοι


Στο τελικό στάδιο βρίσκεται το νέο σχέδιο της κινητικότητας στο Δημόσιο, με το οποίο θα τεθούν 25.000 υπάλληλοι σε διαθεσιμότητα μέχρι το τέλος του 2013, ως αποτέλεσμα της κατάργησης διοικητικών μονάδων και οργανικών θέσεων από τα νέα οργανογράμματα του Δημοσίου.

Οπως αναφέρουν αρμόδιες κυβερνητικές πηγές, ο σχεδιασμός πραγματοποιήθηκε από το γραφείο του πρωθυπουργού σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών από τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Κυβερνητικοί παράγοντες εκφράζουν την αισιοδοξία ότι με βάση τον νέο σχεδιασμό θα επιτευχθεί συμφωνία με την τρόικα για τη μείωση του Δημοσίου, θέμα για το οποίο υπήρξε αδιέξοδο κατά την προηγούμενη επίσκεψή της.

Το στοίχημα του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης είναι να θεσμοθετήσει άμεσα τα κριτήρια αξιολόγησης του προσωπικού στο Δημόσιο, ούτως ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία με την οποία θα τεθούν σε διαθεσιμότητα 12.500 υπάλληλοι μέχρι τα τέλη του Ιουνίου από φορείς της κεντρικής κυβέρνησης και αντίστοιχος αριθμός εργαζομένων στο Δημόσιο μέχρι τα τέλη του 2013.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από το σύνολο των 25.000 υπαλλήλων περίπου 7.000 εργαζόμενοι στο Δημόσιο θα απομακρυνθούν το 2014 μετά τη λήξη του 12μήνου της διαθεσιμότητας. Οι υπόλοιποι «διαθέσιμοι» υπάλληλοι θα μετακινηθούν σε υπηρεσίες που έχουν ανάγκη ανθρώπινου δυναμικού.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να απομακρυνθούν υπάλληλοι που θα ανήκουν στις κατηγορίες των επίορκων, των κοπανατζήδων και των κατόχων πλαστών εγγράφων.

Όπως υπογράμμισε ο αρμόδιος υπουργός Αν. Μανιτάκης σε ενημέρωση που πραγματοποίησε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΔΗΜΑΡ, ο στόχος των αποχωρήσεων μέσω συνταξιοδότησης θα ξεπεράσει τον στόχο των 150.000 από το 2010 μέχρι και το 2015, με προοπτική να αγγίξει και τους 180.000 εργαζομένους.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

To Πάσχα των καθολικών καθυστερεί τις συντάξεις ΟΓΑ, ΟΑΕΕ



"Είναι μια ειδική αργία, αργία διατραπεζικών συστημάτων που ακουμπάει στο Πάσχα των καθολικών, εξ ου και θα καθυστερήσει τρεις μέρες η καταβολή των συντάξεων ΟΓΑ και ΟΑΕΕ", είπε νωρίτερα στον Antenna ο διοικητής του ΟΓΑ Δημήτρης Κοντός.



Ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται ζήτημα ρευστότητας και ότι αυτοί που δεν δουλεύουν αύριο Παρασκευή 29 Μαρτίου και την Δευτέρα 1η Απριλίου, λόγω του Πάσχα των καθολικών, είναι οι υπάλληλοι των διατραπεζικών συστημάτων.







Διαβάστε περισσότερα...

Στην πρέσα πάλι ο κατώτατος μισθός



Κριτήρια που μετατρέπουν σε "ασανσέρ" τον κατώτατο μισθό των 586 ευρώ, νομοθετεί με Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου εντός της εβδομάδας το υπουργείο Εργασίας, ενώ την ίδια στιγμή η τρόικα φέρεται, σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, να προβάλλει ενστάσεις στη διαδικασία καθορισμού του κατώτατου μισθού, βάζοντας στο στόχαστρο την πλήρη κατάργηση των τριετιών από το 2014.

Ο κατώτατος μισθός θα διαμορφώνεται από 11 διαφορετικά κριτήρια που θα λαμβάνονται υπόψη τόσο στις προτάσεις των κοινωνικών εταίρων όσο και στη σύνταξη του τελικού πορίσματος, με βάση το οποίο η κυβέρνηση θα νομοθετεί τη μείωση ή την αύξηση του κατώτατου μισθού, ανάλογα με την οικονομική κατάσταση της χώρας.

Δείτε στο δημοσίευμα παρακάτω τα κριτήρια που θα λαμβάνονται υπόψη για το ύψος του κατώτατου μισθού:






Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

151.983 περιμένουν τις συντάξεις τους


Ξεπερνούν τις 150.000 οι εκκρεμείς αιτήσεις απονομής σύνταξης που έχουν υποβληθεί στο ΙΚΑ, σύμφωνα με τα στοιχεία που υποβλήθηκαν στην τελευταία συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Ιδρύματος.

Συγκεκριμένα, οι εκκρεμείς αιτήσεις ανέρχονται σε 151.983. Από αυτές, οι 74.256 αφορούν αιτήματα κύριας σύνταξης και 77.727 αιτήματα επικουρικής.

Η διοίκηση του Ιδρύματος θεωρεί τις καθυστερήσεις στην απονομή των συντάξεων «ένα από τα πλέον κρίσιμα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα το ΙΚΑ» και τις αποδίδει αφενός στις αλλαγές που επήλθαν στο συνταξιοδοτικό καθεστώς αυξάνοντας τον όγκο των αιτημάτων και αφετέρου στη δραματική μείωση των υπαλλήλων λόγω αθρόων συνταξιοδοτήσεων σε συνδυασμό με το «πάγωμα» των προσλήψεων.

Συγκεκριμένα, από τον Ιούλιο του 2012, και μετά υπήρξε σημαντική αύξηση αιτημάτων για συνταξιοδότηση, που στην πλειονότητά τους συνοδεύονται από αιτήματα αναγνώρισης πλασματικών χρόνων, αύξηση του χρόνου έκδοσης συνταξιοδοτικών αποφάσεων λόγω πολυπλοκότητας των συνταξιοδοτικών ρυθμίσεων, καθώς και σημαντική αύξηση αιτήσεων για προσυνταξιοδοτικές βεβαιώσεις προκειμένου οι ασφαλισμένοι να γνωρίζουν υπό το πρίσμα του νέου συνταξιοδοτικού καθεστώτος τον χρόνο κατοχύρωσης ή θεμελίωσης του συνταξιοδοτικού τους δικαιώματος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΚΑ, το 2009 υποβλήθηκαν 131.269 αιτήματα, το 2010, 167.665, το 2011, 144.331, και το 2012, 146.474, αιτήματα.

Ο μέσος χρόνος αναμονής για την έκδοση οριστικής συνταξιοδοτικής απόφασης διαφέρει ανάλογα με το υποκατάστημα τη στελέχωση των μονάδων καθώς και την κατηγορία θεμελίωσης –αν πρόκειται δηλαδή για απλή (με χρόνο ασφάλισης μόνο στο ΙΚΑ) ή διαδοχική ασφάλιση (με χρόνο ασφάλισης και σε άλλους φορείς).

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι ο μέσος χρόνος αναμονής για την έκδοση οριστικής συνταξιοδοτικής απόφασης λόγω γήρατος στα υποκαταστήματα Καλαμάτας, Μυτιλήνης, Καρδίτσας, Λαμίας, Βόλου, Ηλιούπολης, Λάρισας, Ηρακλείου, Χανίων, Αγρινίου, Τρικάλων, Αργοστολίου, κυμάνθηκε από 2,5 έως 6 μήνες.


Στα τοπικά υποκαταστήματα Αττικής όπως αυτά της Καλλιθέας, των Πατησίων, των Αγ. Αναργύρων, του Περιστερίου (που διαχειρίζονται μεγαλύτερο όγκο υποθέσεων έναντι των τοπικών της επαρχίας), κυμάνθηκε γύρω από τους 8,5 μήνες.

Στα περιφερειακά υποκαταστήματα Καβάλας, Πάτρας και Θεσσαλονίκης και Απονομής Συντάξεων, κυμάνθηκε από 8,5 μήνες έως περίπου ένα έτος.

Προκειμένου να μειώσει τον χρόνο αναμονής, να εξασφαλίσει την καταβολή προσωρινών συντάξεων σε περισσότερους συνταξιούχους, αλλά και τη δυνατότητα ελέγχου των πληρωμών συντάξεων, η διοίκηση του ιδρύματος προχώρησε στην υλοποίηση συγκεκριμένων δράσεων, όπως είναι, η πληρωμή σύνταξης ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και ΕΤΕΑ μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος του ΙΚΑ, η χορήγηση προσωρινής σύνταξης ακόμη και στις περιπτώσεις αναγνώρισης πλασματικών χρόνων, καθώς και η έκδοση προσωρινής σύνταξης, σε περίπτωση οφειλής από αναγνωρίσεις χρόνων, με παρακράτηση της οφειλής από το ποσό της προσωρινής.

Ακόμη καταργήθηκε η έκδοση χειρόγραφων εντολών πληρωμής και η χειρόγραφη διαδικασία αναγγελίας πληρωμής σύνταξης στην ΗΔΙΚΑ, με αποτέλεσμα με την έκδοση της απόφασης να πιστώνεται αυτόματα ο τραπεζικός λογαριασμός του συνταξιούχου.

Τέλος, με αποφάσεις του διοικητή του ΙΚΑ και Υπουργικές Αποφάσεις συστήθηκαν κλιμάκια επιτάχυνσης (υπερωριακής απασχόλησης) με έργο την έκδοση προσωρινών και οριστικών αποφάσεων συνταξιοδότησης. Η συμμετοχή των υπαλλήλων στα κλιμάκια αυτά αυξήθηκε κατά το διάστημα Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου 2012. Έτσι, ενώ το 2011 εκδόθηκαν 18.709 προσωρινές συντάξεις, το 2012 εκδόθηκαν 56.741, παρότι διαπιστώθηκε μείωση του προσωπικού κατά 6% στο β’ εξάμηνο του 2012 έναντι του α’ εξαμήνου. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στα περιφερειακά υποκαταστήματα Θεσσαλονίκης, Πειραιά και Απονομής Συντάξεων, που φέρουν και το μεγαλύτερο βάρος υποθέσεων συνταξιοδότησης, παρατηρήθηκε αύξηση των υποθέσεων που διεκπεραιώθηκαν κατά 21,5%, 54,37% και 15% αντίστοιχα.


Διαβάστε περισσότερα...

Βρούτσης: 51.551 συνταξιούχοι δεν απογράφηκαν


Τα ευρήματα των καταχρηστικών συντάξεων στο σύνολο τους, αλλά και ανά φορέα κοινωνικής ασφάλισης από τις απογραφές που διεξήχθησαν και έχουν ολοκληρωθεί, παρουσίασε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης κατά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Βρούτσης, οι συνταξιούχοι που δεν απογράφηκαν ανέρχονται στους 51.551.

Κατά την διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου για την αντιμετώπιση της παραβατικότητας στην εργασία, ο Υπουργός Εργασίας ανακοίνωσε ότι μέσα στο επόμενο διάστημα κατατίθεται στη Βουλή, η διάταξη για την υπαγωγή όλων των ληξιπρόθεσμων οφειλών από επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα προς τα ταμεία, κάτω από την «ομπρέλα» του ΙΚΑ.

Στόχος του υπουργείου Εργασίας είναι μια τριετία μετά, το 2017, όλες αυτές οι οφειλές να εισπράττονται από το υπουργείο Οικονομικών.

Δείτε εδώ τον πίνακα με τα αποτελέσματα των απογραφών των συνταξιούχων στα Ασφαλιστικά Ταμεία.



Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

3,2% όφελος από τη θετική λίστα φαρμάκων


Επιτυχώς ολοκληρώθηκε, απ' ότι φαίνεται, η ενσωμάτωση της θετικής λίστας φαρμάκων. Η εφαρμογή της θετικής λίστας φαρμάκων στο σύστημα της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης της ΗΔΙΚΑ ΑΕ, ξεκίνησε, όπως είχε προαναγγείλει ο αναπληρωτής Υγείας Μάριος Σαλμάς, από το απόγευμα της 27ης Μαρτίου.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, από τα πρώτα στοιχεία περίπου 167.000 συνταγών που εκτελέσθηκαν από το πρωί σήμερα μέχρι τις 14:00 προκύπτει μέσο όφελος περίπου 3,2% για τους ασφαλισμένους από το νέο τρόπο υπολογισμού της συμμετοχής τους.

Σημειώνεται ότι ο κ. Σαλμάς είχε δηλώσει πριν από λίγες ημέρες ότι «με αυτό το μέτρο εξοικονομούν οι ασφαλισμένοι από τις δαπάνες τις ιδιωτικές για αγορά φαρμάκου περίπου 50 εκ. τον χρόνο, δηλαδή είναι προς όφελος των ασφαλισμένων και του ΕΟΠΥΥ».



Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το αλάτι ευθύνεται για σχεδόν 2,3 εκατομμύρια θανάτους το 2010



Ποιες χώρες είχαν τα υψηλότερα ποσοστά θανάτων.

Η υπερβολική κατανάλωση αλατιού ήταν ένας από τους παράγοντες σε σχεδόν 2,3 εκατομμύρια θανάτους σε όλο τον κόσμο το 2010. Τα άμεσα αίτια ήταν καρδιακές προσβολές, εγκεφαλικά και άλλες καρδιαγγειακές αιτίες, σύμφωνα με νέα μελέτη της Αμερικανικής Εταιρείας Καρδιολογίας. Ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί στο 15% όλων των θανάτων που σχετίζονται με καρδιαγγειακούς νόσους για το 2010, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Οι ερευνητές ανέλυσαν 247 μελέτες από 50 χώρες σε όλο τον κόσμο που κατέγραψαν τις συνήθειες πρόσληψης νατρίου ανάλογα την ηλικία, το φύλο, τη χώρα διαβίωσης από το 1990 έως το 2010. Ήταν μια συλλογική διεθνής μελέτη στην οποία συμμετείχαν 488 επιστήμονες από 303 ιδρύματα.

Σύμφωνα με τα ευρήματά τους, σχεδόν 1 εκατομμύριο θάνατοι, ποσοστό δηλαδή 40% που προκαλούνται από την υπερβολική κατανάλωση αλατιού θεωρούνται πρόωροι και συμβαίνουν σε άτομα ηλικίας κάτω των 69 ετών. Από αυτούς το 60% ήταν άνδρες.

Από τις 30 μεγαλύτερες χώρες τα υψηλότερα ποσοστά θανάτων λόγω υπερβολικής κατανάλωσης αλατιού ανά εκατομμύριο κατοίκων τα είχαν:

- Ουκρανία 2.109
- Ρωσία 1.803
- Αίγυπτος 836

Τα χαμηλότερα ποσοστά θανάτων σημείωσαν :

- Κατάρ 73
- Κένυα 78
- Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα 134
Οι Ηνωμένες Πολιτείες βρέθηκαν στην 19η θέση με 429 θανάτους.

Η μελέτη θεωρείται προκαταρκτική και αναμένεται σύντομα να δημοσιευθεί σε επιστημονικό περιοδικό. Αν και διαπιστώθηκε σχέση μεταξύ υψηλής πρόσληψης αλατιού και αυξημένου κινδύνου θανάτου δεν αποδείχθηκε μια σχέση αιτίας και αιτιατού.

Η ημερήσια ποσότητα πρόσληψης νατρίου δεν πρέπει να ξεπερνά τα 1.500mg. Στο αλάτι που χρησιμοποιούμε συνήθως στο τραπέζι και τη μαγειρική περιέχεται σχεδόν 40% νάτριο. Δεν πρέπει να ξεχνάτε όμως και το αλάτι που βρίσκεται μέσα στις επεξεργασμένες τροφές που τρώμε και να το προσθέτουμε στο «ορατό» αλάτι της καθημερινής μας διατροφής.

Ένας απλός τρόπος για να υπολογίσετε πόσο νάτριο προσλαμβάνετε την ημέρα είναι ο εξής:

1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι – 600mg νατρίου
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι – 1.200mg νατρίου
3/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι – 1.800mg νατρίου
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι – 2.300mg νατρίου


Πηγή: http://www.healthpress.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Σέρρες: Στο εδώλιο 32 γιατροί


Στο εδώλιο του κατηγορουμένου κάθισαν 32 γιατροί του Γενικού Νοσοκομείου Σερρών, δύο πρώην διοικητές και δύο διοικητικοί υπάλληλοι με την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος.

Γιατροί και διοικητικοί υπάλληλοι βρέθηκαν κατηγορούμενοι μετά από αυτεπάγγελτη διαδικασία που άσκησε η εισαγγελέας Σερρών όταν της επιδόθηκε το 2005 η εισήγηση του τμήματος επιθεωρητών, σύμφωνα με την οποία οι γιατροί σε Γενική τους Συνέλευση ψήφισαν ομόφωνα για πρόεδρο του ΕΣΥ Σερρών γιατρό σε βάρος του οποίου εκκρεμούσαν ποινικές αποφάσεις.

Η απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των 32 ιατρών βασίστηκε όπως υποστήριξαν σήμερα οι γιατροί, σε επιστημονικά και δεοντολογικά κριτήρια και στην ανταπόκριση στο ιατρικό επάγγελμα και όχι στα νομικά κωλύματα που εκκρεμούσαν σε βάρος του ιατρού.

Για παράβαση καθήκοντος κατηγορούνται και δύο πρώην διοικητές του Γενικού Νοσοκομείου Σερρών, ο ένας γιατί κατά την περίοδο της διοίκησής του το 2005 υπέγραψε την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των ιατρών και η δεύτερη γιατί κατά την ανάληψη των καθηκόντων της το 2007 δεν κίνησε τη διαδικασία πειθαρχικού για τον διευθυντή του ΕΣΥ Σερρών παρότι υπήρχε ήδη η εισήγηση του τμήματος επιθεωρητών.

Η διαδικασία της εκδίκασης της υπόθεσης θα ολοκληρωθεί αύριο. Στο μεταξύ με ελάχιστους γιατρούς λειτούργησε σήμερα το Γενικό Νοσοκομείο Σερρών, καθώς επίσχεση εργασίας συνεχίζει το 70% των ειδικευόμενων ιατρών.



Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

ΙΣΑ: Να μην υπάρχουν ασθενείς Β' κατηγορίας


Ασκεί κριτική για το νέο τρόπο πληρωμής των φαρμάκων.

«Ο βασικός στόχος του ΙΣΑ είναι η καλύτερη θεραπεία του ασθενή με το φθηνότερο κόστος για τη πολιτεία. Σύμφωνα με τα διεθνή επιστημονικά δεδομένα ο μόνος υπεύθυνος για να συνταγογραφήσει και να επιλέξει το κατάλληλο σκεύασμα είναι ο θεράπων ιατρός», αναφέρει ο Ιατρικός Σύλλογος σχετικά με τα νέα ισχύοντα για το νέο τρόπο πληρωμής των φαρμάκων των ασφαλισμένων που τίθεται σε ισχύ από αύριο.

Ο ΙΣΑ αναφέρει ακόμη ότι αναμένει την έκδοση της θετικής λίστας που θα καθορίζει την ασφαλιστική τιμή ανά πάθηση και περαιτέρω στοιχεία για την ομαλοποίηση της κατάστασης και καλεί το Υπουργείο Υγείας να λάβει υπόψη τις φαρμακοοικονομικές μελέτες και τα διεθνή επιστημονικά δεδομένα για την εξυγίανση της συστήματος Υγείας .

«Έχουμε επισημάνει πολλάκις ότι η εφαρμογή του νόμου για την υποχρεωτική συνταγογράφηση της δραστικής ουσίας εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για τη Δημόσια υγεία, σύμφωνα με τα σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα» σημειώνει ο ΙΣΑ, καταλήγοντας: «Αντιλαμβανόμενοι τον σημαντικό μας ρόλο στα θέματα δημόσιας υγείας, καταθέσαμε αίτηση ακύρωσης για την ακύρωση της σχετικής διάταξης για τη δραστική ουσία της οποίας η συζήτηση της θα λάβει χώρα στις 5/4/2013. Ο ΙΣΑ θα συνεχίσει να αγωνίζεται, ώστε να μην υπάρχουν ασθενείς δεύτερης κατηγορίας».



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι κυριότερες διαταραχές της σεξουαλικής υγείας



Η στυτική δυσλειτουργία το πιο συχνό πρόβλημα στους άντρες.

Οι διαταραχές της σεξουαλικής υγείας του ζευγαριού είναι ιδιαίτερα συνήθεις και αποτελούν αιτία για ποικίλες αρνητικές ψυχοκοινωνικές και οργανικές συνέπειες ενώ παράλληλα έχουν αρνητική επίπτωση στην αναπαραγωγική διαδικασία.

Μέχρι πρόσφατα αντιμετωπίζονταν σαν μεμονωμένα περιστατικά από ουρολόγους και γυναικολόγους ανάλογα με το φύλο του πάσχοντος. Ωστόσο η σεξουαλική υγεία οργανική και ψυχική αφορά το ζευγάρι ταυτόχρονα αφού κάθε διαταραχή του ενός συντρόφου αντικατοπτρίζεται απευθείας και στον άλλον και συνεπώς έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται.

Έτσι σήμερα στην αντιμετώπιση των προβλημάτων σεξουαλικής λειτουργίας εμπλέκονται εκτός από τους ουρολόγους και τους γυναικολόγους και άλλες ειδικότητες όπως οι ενδοκρινολόγοι και οι ψυχολόγοι-ψυχίατροι. Στην Ευρώπη εδώ και λίγο καιρό τα προβλήματα αυτά αντιμετωπίζονται από την νέα ειδικότητα της σεξουαλικής ιατρικής.

Τα παραπάνω επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο χειρουργός -ουρολόγος, επίκουρος καθηγητής το ΑΠΘ, Ιωάννης Βακαλόπουλος, με αφορμή ημερίδα με θέμα «Ανδρική και γυναικεία σεξουαλική δυσλειτουργία» που διοργανώνει η Ουρολογική Εταιρεία Βορείου Ελλάδος στις 30 Μαρτίου στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του δήμου Θεσσαλονίκης.

Ο σκοπός της ημερίδας είναι η ενημέρωση των επαγγελματιών υγείας αλλά και του κοινού, με βάση το ζευγάρι για τα πιο συχνά προβλήματα σεξουαλικής δυσλειτουργίας όπου διάφορες ιατρικές ειδικότητες συνεργάζονται αρμονικά για την επίλυσή τους.

«Τα πιο συχνά προβλήματα σεξουαλικής δυσλειτουργίας στους άντρες είναι η στυτική δυσλειτουργία και η πρόωρη εκσπερμάτιση. Οι μισοί άντρες από την ηλικία των 40 έως 70 ετών θα παρουσιάσουν κάποια στιγμή στυτική δυσλειτουργία ή πρόβλημα εκσπερμάτισης χωρίς αυτό να οφείλεται σε οργανικό πρόβλημα. Στις γυναίκες επειδή η σεξουαλική λειτουργία είναι παθητική το πρόβλημα δεν φαίνεται και τα πράγματα είναι ασαφή. Τα πιο συνηθισμένα όμως προβλήματα στις γυναίκες είναι τοπικά προβλήματα που οφείλονται στην εμμηνόπαυση ή σε επεμβάσεις στις οποίες έχουν υποβληθεί. Το πρόβλημα του οργασμού στη γυναίκα είναι ένα άλλο μεγάλο κεφάλαιο, με το οποίο όμως δεν θα ασχοληθούμε στην ημερίδα» αναφέρει ο κ. Βακαλόπουλος, ο οποίος είναι και πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής της ημερίδας.

Το πρόβλημα της ανδρικής στυτικής δυσλειτουργίας, όταν δεν είναι δυνατόν να λυθεί με τη λήψη φαρμάκων μπορεί να αντιμετωπιστεί με πεϊκές προθέσεις.

«Η κακή στύση δεν σημαίνει κατ΄ ανάγκη ότι άντρας δεν έχει οργασμό, αλλά ότι δεν μπορεί να έχει ολοκληρωμένη σεξουαλική επαφή. Αν το πρόβλημα αυτό δεν λύνεται με τη λήψη φαρμάκων είτε επειδή ο άντρας δεν θέλει να πάρει φάρμακα για δικούς του λόγους είτε επειδή τα φάρμακα τον πειράζουν τότε το πρόβλημα μπορεί να αντιμετωπιστεί με τις πεϊκές προθέσεις. Από το 2005 μέχρι σήμερα έβαλα προθέσεις σε 70 ασθενείς και το ποσοστό ικανοποίησης φτάνει στο 90%. Υπάρχουν άντρες που δεν θέλουν να πάρουν φάρμακα γιατί μέχρι να ενεργήσει το φάρμακο χάνεται ο αυθορμητισμός, ενώ με το πεϊκό πρόθεμα όταν ο άντρας έχει ένα σεξουαλικό ερέθισμα μπορεί με 2-3 απλές κινήσεις να το ενεργοποιήσει και να έχει κανονική σεξουαλική επαφή» εξηγεί ο κ. Βακαλόπουλος.

Στο επιστημονικό πρόγραμμα της ημερίδας περιλαμβάνονται ομιλίες με θέμα τις διαταραχές της σεξουαλικής υγείας του ζευγαριού. Παράλληλα θα αναλυθούν ζητήματα που αφορούν την επίδραση των δερματολογικών παθήσεων των γεννητικών οργάνων, του γυναικολογικού καρκίνου και του καρκίνου του προστάτη στη σεξουαλική λειτουργία του ζευγαριού, θέματα ψυχολογικής υποστήριξης για τις επιπτώσεις της σεξουαλικής δυσλειτουργίας στο ζευγάρι, χειρουργικά ανδρολογικά θέματα ενώ τέλος θα συζητηθεί το παρόν και το μέλλον της σεξουαλικής ιατρικής.



Διαβάστε περισσότερα...

Οι ευεργετικές δράσεις της σόγιας


Μειώνει τη χοληστερίνη.

Μια πολύ ενδιαφέρουσα συνεδρία σχετικά με τις εναλλακτικές μορφές πρόληψης και θεραπείας των καρδιαγγειακών παθήσεων πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του συνεδρίου των Ομάδων Εργασίας της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας στη Θεσσαλονίκη τον περασμένο Φεβρουάριο.

Ένα από τα θέματα αυτής της συνεδρίας ήταν αφιερωμένο στη σόγια και στις ευεργετικές της δράσεις για τη μείωση της χοληστερίνης.

Η στεφανιαία νόσος αποτελεί μια από τις βασικές αιτίες νοσηρότητας και θνησιμότητας στην εποχή μας και η αυξημένη χοληστερίνη είναι βασικός παράγοντας κινδύνου για την πρόκληση στεφανιαίας νόσου.

Τα τελευταία χρόνια έχουν αναπτυχθεί πολλαπλές στρατηγικές φαρμακευτικής αντιμετώπισής της αυξημένης χοληστερίνης. Εκτός όμως από τα φάρμακα που θα πρέπει να χορηγούμε όταν υπάρχει η αντίστοιχη ένδειξη, ιδιαίτερη σημασία έχει και η προώθηση συγκεκριμένων υγιεινοδιαιτητικών παρεμβάσεων όπως είναι η διακοπή του καπνίσματος, η απώλεια βάρους, η φυσική δραστηριότητα και η υγιεινή διατροφή.

Σύμφωνα με τις τελευταίες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας, η σόγια περιλαμβάνεται, μαζί με τις φυτικές στερόλες, τις φυτικές ίνες και τα ω-3 λιπαρά οξέα, στα τέσσερα «λειτουργικά τρόφιμα» τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη μείωση της χοληστερίνης και των τριγλυκεριδίων.

Με βάση τις τελευταίες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας (2011) για την αντιμετώπιση των δυσλιπιδαιμιών μέσω των λειτουργικών τροφίμων, οι τροφές που περιέχουν σόγια μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αντικατάσταση ζωικών με φυτικές πρωτεΐνες πλούσιες σε ακόρεστα λιπαρά με αναμενόμενη μια μείωση της τάξης του 3-5% της κακής LDL-χοληστερίνης σε άτομα που έχουν αυξημένη χοληστερίνη.

Οι συστάσεις αυτές έχουν βασιστεί σε πλήθος μελετών αλλά και σε μετα-αναλύσεις σύμφωνα με τις οποίες η κακή LDL-χοληστερίνη μειώνεται κατά 4.2-5.5% με παράλληλη μείωση κατά 10.7% των τριγλυκεριδίων και αύξηση κατά 3.2% της καλής HDL-χοληστερίνης. Αυτό γίνεται από τη μια μεριά γιατί πιθανά μειώνεται η σύνθεση χοληστερίνης στο ήπαρ και από την άλλη γιατί αντικαθίστανται προϊόντα που περιέχουν ζωικές πρωτεϊνες πλούσιες σε κορεσμένα λιπαρά από αντίστοιχα προϊόντα πρωτεΐνης σόγιας. Προκειμένου να έχουμε τα παραπάνω αποτελέσματα απαιτείται η καθημερινή κατανάλωση 1-2 προϊόντων που περιέχουν σόγια (15-30 γραμμάρια σόγιας).

Η σόγια περιέχει σημαντική ποσότητα πρωτεϊνών υψηλής διατροφικής αξίας, ανάλογης εκείνης των πρωτεϊνών του κρέατος και των γαλακτοκομικών. Όμως, και σε αντίθεση με τα ζωικά προϊόντα, δεν περιέχει παρά μόνο μικρή ποσότητα των ανθυγιεινών κορεσμένων λιπαρών οξέων: μόνο το 12-14% των λιπαρών οξέων της σόγιας είναι κορεσμένα ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό είναι μονοακόρεστα (23%) και πολυακόρεστα (63%).

Επιπλέον, η σόγια αποτελεί τη βασική πηγή ισοφλαβονών, μιας ομάδας φυτικών οιστρογόνων με ισχυρή αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση. Οι ισοφλαβόνες βελτιώνουν τη λειτουργία του ενδοθηλίου των αγγείων και επιδρούν με θετικό τρόπο στη λειτουργία και έκφραση πολλών γονιδίων.

Η ευεργετική δράση της σόγιας στη χοληστερίνη, την αρτηριακή πίεση και το μεταβολισμό της γλυκόζης έχει αποδειχθεί σε σειρά μελετών σε άτομα παχύσαρκα, με μεταβολικό σύνδρομο, σακχαρώδη διαβήτη αλλά και σε γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση. 





Όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά κάνουν τα προϊόντα που περιέχουν πρωτεΐνες σόγιας ιδιαίτερα ελκυστικά ως μέρος μιας υγιεινής διατροφής ακόμη και στα πλαίσια προγραμμάτων για την απώλεια βάρους: είναι άλλωστε γνωστό ότι σε σύγκριση με τα λίπη και τους υδατάνθρακες οι τροφές που περιέχουν σημαντική ποσότητα πρωτεϊνών προκαλούν μεγαλύτερο κορεσμό της όρεξης και βοηθούν καλύτερα στον έλεγχο της πείνας.

Επιπλέον, και ειδικά στα άτομα που έχουν οριακές αυξήσεις της χοληστερίνης και τα φάρμακα για τη μείωσή της δεν αποτελούν την πρώτη επιλογή, μπορεί να αποτελούν ένα σημαντικό εργαλείο στα χέρια μας.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ρύπανση και παθητικό κάπνισμα πίσω από το παιδικό άσθμα


Εξίσου επιβαρυντικοί και οι δύο παράγοντες.

Το 14% των περιστατικών χρόνιου παιδικού άσθματος οφείλονται στην έκθεση των παιδιών στην ατμοσφαιρική ρύπανση, που προκαλείται από την κυκλοφορία των οχημάτων, ιδίως όσον αφορά όσα ζουν κοντά σε δρόμους με μεγάλη κίνηση, αναφέρει νέα επιστημονική έρευνα, που πραγματοποιήθηκε σε δέκα ευρωπαϊκές πόλεις.

Το ποσοστό αυτό είναι συγκρίσιμο με τις επιπτώσεις του παθητικού καπνίσματος, στο οποίο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, αποδίδεται το 4% έως 18% των περιστατικών παιδικού άσθματος.

Τα νέα ευρήματα, που δημοσιεύτηκαν στο ευρωπαϊκό πνευμονολογικό περιοδικό «European Respiratory Journal», έρχονται να αναδείξουν τη σημασία της καθαρής ατμόσφαιρας και την ανάγκη να βελτιωθεί η ποιότητά της στην Ευρώπη. Δεν είναι τυχαίο ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει χαρακτηρίσει το 2013 «Έτος Αέρα».



Μέχρι τώρα η ρύπανση από τα οχήματα θεωρούνταν ότι απλώς πυροδοτεί τα οξεία συμπτώματα του άσθματος και ότι δεν ευθύνεται για περιπτώσεις χρόνιου άσθματος. Όμως, η νέα μελέτη, με επικεφαλής τη δρ. Λάουρα Πέρεζ του Ελβετικού Ινστιτούτου Τροπικής και Δημόσιας Υγείας, δείχνει ότι οι τοξικές ουσίες που εκλύονται από τα οχήματα κατά μήκος των δρόμων όπου ζουν οι Ευρωπαίοι, σωρευτικά επιβαρύνουν τους πνεύμονες, με τελική συνέπεια την εμφάνιση άσθματος.

«Η ρύπανση του αέρα ήταν ήδη γνωστό ότι πυροδοτεί συμπτώματα άσθματος, όμως είναι η πρώτη φορά που εκτιμήσαμε το ποσοστό των περιστατικών, τα οποία δεν θα είχαν συμβεί αν οι Ευρωπαίοι δεν είχαν εκτεθεί στη ρύπανση από το κυκλοφοριακό», επεσήμανε η Λάουρα Πέρεζ και τόνισε ότι τα νέα επιδημιολογικά στοιχεία πρέπει να ληφθούν υπόψη από τις αρμόδιες Αρχές για να ληφθούν τα ανάλογα μέτρα.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τα... μικρόβια γίνονται σύμμαχοι για την ασφάλεια των τροφίμων


Τι αναφέρει μια πρωτοποριακή έρευνα του ΑΠΘ.

Τα μικρόβια μπορούν να γίνουν προστάτες των... τροφίμων! Όσο περίεργα κι αν ηχεί αυτή η πρόταση στα αυτιά μας, δεν παύει να αποτελεί πραγματικότητα. Μια πραγματικότητα που προέκυψε μέσα από μια μακροχρόνια έρευνα επιστημόνων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).

Η ερευνητική ομάδα του τομέα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων ΑΠΘ ανακάλυψε έναν -πρωτοποριακό και μοναδικό σε παγκόσμιο επίπεδο- τρόπο που μας δίνει τη δυνατότητα να γνωρίζουμε, αν και κατά πόσο, ένα τρόφιμο έχει υποστεί μικροβιακή αλλοίωση: Τη χρήση ενός χρονοθερμοκρασιακού δείκτη μικροβιακής μορφής για την παρακολούθηση της ποιότητας και της ασφάλειας του τρόφιμου.

Ο «δείκτης» αυτός είναι ουσιαστικά ένα... μικρόβιο, ασφαλές για τον άνθρωπο. Βρίσκεται σε μια ειδική «συσκευασία», η οποία τοποθετείται πάνω στη συσκευασία του τροφίμου. Αν για οποιοδήποτε λόγο το περιβάλλον στο οποίο βρίσκεται το τρόφιμο γίνει ευνοϊκό για την «ανάπτυξη» του μικροβίου, αυτό σημαίνει αυτόματα ότι κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και στο ίδιο το τρόφιμο.

«Προσομοιάζουμε δηλαδή τη μικροβιακή αλλοίωση» εξηγεί, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο καθηγητής Χημείας και Φυσικοχημείας Τροφίμων του ΑΠΘ, Κωνσταντίνος Μπιλιαδέρης και προσθέτει: «Μέχρι σήμερα υπήρχαν μόνο οι χημικοί δείκτες (χημικές και φωτοχημικές ετικέτες) που άλλαζαν χρώμα όταν κάτι "δεν πήγαινε καλά". Εμείς καταφέραμε να δημιουργήσουμε μικροβιακούς δείκτες που έχουν πολύ μεγαλύτερη ακρίβεια».

Σύμφωνα με τον καθηγητή, ένας τέτοιος δείκτης θα μπορούσε να χρησιμεύει ως «συναγερμός» για μεγάλες ποσότητες τροφίμων, κυρίως ευπαθών, που το μόνο που έχουν ως δικλείδα ασφαλείας είναι η ημερομηνία λήξης του προϊόντος.

«Το προϊόν αυτό -λόγω του μεγέθους του- δεν ενδείκνυται για ατομικές συσκευασίες. Αφορά σε μεγαλύτερες ποσότητες. Φανταστείτε το σαν ένα σακουλάκι περίπου 2 επί 4 εκατοστά, που "ενεργοποιείται" όταν το τρόφιμο είναι πλέον έτοιμο να βγει στο εμπόριο», διευκρινίζει ο καθηγητής.

«Η ασφάλεια των τροφίμων είναι ένας τομέας στον οποίο οι περισσότερες χώρες δίνουν μεγάλη σημασία γι αυτό και δείχνουν αυστηρότητα. Από τη δική μου εμπειρία, μπορώ να πω, για παράδειγμα, ότι στη Βόρεια Αμερική έχουν κλείσει εταιρίες από τέτοια αστοχίες», επεσήμανε ο κ.Μπιλιαδέρης.

«Οι τροφολοιμώξεις (από σαλμονέλα, λιστέρια κτλ) μπορούν να αποβούν μοιραίες ειδικά για τις ευπαθείς ομάδες. Όποτε υπάρχει κάποιο περιστατικό (outbreak) συνήθως πάμε τη διαδικασία ανάποδα για να ανακαλύψουμε το πρόβλημα, δηλαδή από τον πάσχοντα στον προϊόν. Γιατί λοιπόν να μην αξιοποιήσουμε αυτήν τη μέθοδο και να κερδίσουμε χρόνο, χρήμα και κυρίως ασφάλεια;», συμπληρώνει.

Η έρευνα της επιστημονικής ομάδας εκπονείται εδώ και τέσσερα χρόνια στα Εργαστήρια Χημείας και Βιοχημείας Τροφίμων και Υγιεινής και Μικροβιολογίας Τροφίμων της Γεωπονικής Σχολής του ΑΠΘ, με τη συνεργασία των καθηγητών Κωνσταντίνου Κουτσουμανή και Κωνσταντίνου Μπιλιαδέρη και των μεταπτυχιακών φοιτητών τους. Έχει ήδη δημοσιευθεί και γίνονται συχνά αναφορές στη διεθνή βιβλιογραφία.

Ίσως σε λιγότερο από δύο χρόνια η εν λόγω έρευνα θα μπορεί να είναι παντελώς ολοκληρωμένη και έτοιμη να αξιοποιηθεί από τη βιομηχανία. Το κόστος κατασκευής του μικροβιακού δείκτη είναι χαμηλό και αντιστρόφως ανάλογο της αξιοπιστίας του.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αντικοινωνικά τα παιδιά που βλέπουν τηλεόραση πολλές ώρες



Έρευνα βασίστηκε στην ανάλυση δεδομένων σε 11.000 πιτσιρίκιαΤα πεντάχρονα παιδιά που παρακολουθούν τηλεόραση τρεις ή περισσότερες ώρες την ημέρα έχουν αυξημένες πιθανότητες να αναπτύξουν αντικοινωνική συμπεριφορά όπως να εμπλέκονται σε καβγάδες και κλοπές μέχρι την ηλικία των επτά ετών, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Archives of Disease in Childhood.

Η έρευνα βασίστηκε στην ανάλυση των δεδομένων από 11.000 παιδιά που παρακολουθήθηκαν στη Μεγάλη Βρετανία μεταξύ του 2000 και του 2002.

Ωστόσο, ο εν λόγω κίνδυνος είναι πολύ μικρός υποστηρίζουν οι ειδικοί της έρευνας που υποστηρίζουν ότι οι πολλές ώρες μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή ή μιας ηλεκτρονικής κονσόλας δεν φαίνεται να επιδρούν στη συμπεριφορά.

Η παρατεταμένη τηλεθέαση έχει συσχετιστεί με διάφορα συμπεριφορικά και συναισθηματικά προβλήματα στα παιδιά και σε προηγούμενες έρευνες, αλλά στη συγκεκριμένη οι ερευνητές ήθελαν να διαπιστώσουν την επίδραση που θα έχουν στα παιδιά ηλικίας πέντε έως εφτά ετών.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι ο συσχετισμός ανάμεσα στην πολύωρη τηλεθέαση και την ψυχοσυναισθηματική υγεία ίσως είναι έμμεσος με την έννοια ότι αντικατοπτρίζει έντονη καθιστική ζωή, μειωμένες ώρες ύπνου, ενδεχομένως και ανεπαρκή γλωσσική ανάπτυξη.


Πηγή: http://www.vita.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πρωτοποριακή θεραπεία έσωσε 7χρονη από τη λευχαιμία


Η Emily Whitehead δίνει ελπίδα για την αντιμετώπιση της νόσου.

Η 7χρονη Emily Whitehead πάλεψε και τελικά κατάφερε να νικήσει τη λευχαιμία, χάρη σε μια καινοτόμο θεραπεία.

Το κορίτσι νοσηλεύτηκε πριν από 11 μήνες στη Φιλαδέλφεια και δέχτηκε μια πρωτοποριακή θεραπεία, κατά την οποία τα δικά του ανοσοποιητικά κύτταρα αναπρογραμματίστηκαν για να επιτεθούν στα καρκινικά κύτταρα.

Η νόσος πέρασε σε ύφεση και σήμερα η 7χρονη είναι καλά. Παίζει με το σκύλο της, διαβάζει, γράφει και γνωρίζει τον κόσμο.

Η περίπτωση της Emily δίνει ελπίδα για μια νέα θεραπευτική αντιμετώπιση της επιθετικής μορφής της λευχαιμίας, της οξείας λεμφοκυτταρικής λευχαιμίας, που θα δίνει ίσως εγκαίρως τη δυνατότητα αποφυγής της χημειοθεραπείας ή της μεταμόσχευσης μυελού των οστών.

Αμερικανοί ερευνητές μιλούν για μια ενθαρρυντική επιτυχία ενός νέου τύπου κυτταρικής θεραπείας που επέτρεψε να εξαφανιστεί κάθε ίχνος λευχαιμίας σε αρκετούς ασθενείς, ανάμεσά τους η Emily, με τον «αναπρογραμματισμό» των δικών τους λεμφοκυττάρων Τ ώστε αυτά να στοχεύσουν τα καρκινικά κύτταρα.



«Η Emily είναι καλά στην υγεία της και δεν παρουσίασε υποτροπή 11 μήνες μετά τη διοχέτευση των γενετικά τροποποιημένων λεμφοκυττάρων Τ που επέτρεψαν να πληγεί ένας στόχος που υπάρχει σε αυτό τον τύπο καρκίνου», γράφει σε ανακοίνωση το πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνιας που ανέπτυξε την τεχνική, καταρχήν για τη θεραπεία ενηλίκων που πάσχουν από έναν άλλο τύπο λευχαιμίας.

Η περίπτωση της Emily «δείχνει ότι τα κύτταρα αυτά μπορούν να έχουν σημαντική αντικαρκινική δράση στα παιδιά», υπογραμμίζει από την πλευρά του στην New England Journal of Medicine ένας από τους συντάκτες της μελέτης, ο Στέφαν Γκρουπ, του Νοσοκομείου Παίδων της Φιλαδέλφειας, όπου νοσηλεύτηκε η μικρή.

Ωστόσο, η τεχνική αυτή απέτυχε σε ένα άλλο παιδί, το οποίο πέθανε, οδηγώντας τους συντάκτες να υπογραμμίσουν την ανάγκη για περαιτέρω έρευνα.

«Αν και τα αποτελέσματα της νέας αντικαρκινικής θεραπείας είναι πολύ ενθαρρυντικά, η αγωγή αυτή χρειάζεται περαιτέρω προσαρμογή ώστε να αποκτήσει τη βέλτιστη και διαρκή δραστικότητα και επίσης να ελαχιστοποιήσει τις παρενέργειες», υπογραμμίζουν οι συντάκτες έρευνας που διεξήχθη στη Νέα Υόρκη.




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Στους ασθενείς ρίχνει το «μπαλάκι» το υπουργείο Υγείας



Τους καλεί να ζητούν το φθηνότερο σκεύασμα όταν η λιανική τιμή υπερβαίνει την ασφαλιστική.

Να ζητούν να φθηνότερα φάρμακα συνιστά το υπουργείο Υγείας στους ασθενείς, στην περιπτώσεις που οι λιανικές τιμές των φαρμάκων υπερβαίνουν τις ασφαλιστικές, και τονίζει ότι θα γίνουν προσπάθειες ώστε οι πρώτες να μειωθούν για να συγκλίνουν με τις πρώτες όπου διαπιστωθούν διαφορές.

Πάντως η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ) ζήτησε παράταση μερικών ημερών, προκειμένου να είναι έτοιμη να εφαρμοστεί τον νέο τρόπο αποζημίωσης των φαρμάκων με βάση την θετική λίστα.

Τα φάρμακα που περιλαμβάνονται στη θετική λίστα (πρωτότυπα ή γενόσημα) και αποζημιώνονται από τα ασφαλιστικά ταμεία θα έχουν διπλή τιμή, την ασφαλιστική και τη λιανική, και οι ασφαλισμένοι του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) θα καλούνται να πληρώνουν δύο συμμετοχές εφόσον το σκεύασμα που επιλέγουν έχει τιμή υψηλότερη από την ασφαλιστική τιμή.

Εάν η τιμή του φαρμάκου συμπίπτει µε την ασφαλιστική τιμή, τότε ο ασθενής θα πληρώνει µόνο τη συμμετοχή του, που είναι 25%. Εάν ο ασθενής επιλέξει ακριβότερο φάρμακο, τότε θα πληρώνει τη συμμετοχή του και επιπλέον το 50% της διαφοράς. Τo υπόλοιπο 50% θα καταβάλλει ο ΕΟΠΥΥ.

Όπως διευκρινίζει το υπουργείο, στις περιπτώσεις που για μια δραστική ουσία τα σκευάσματα που κυκλοφορούν σε μια συγκεκριμένη περιεκτικότητα έχουν λιανική μεγαλύτερη από την ασφαλιστική θα επανεξεταστεί η λιανική τιμή του φαρμάκου, προκειμένου να συγκλίνουν στις ασφαλιστικές τιμές.

Με το νέο σύστημα αποζημίωσης ο ασθενής έχει πρόσβαση και στο πρωτότυπο και στο γενόσημο φάρμακο, αναφέρει το υπουργείο, ενώ μέχρι τώρα εάν επέλεγε το πρωτότυπο σε όποια δραστική ουσία επιβαρύνονταν με τη διαφορά, την οποία πλήρωνε εξ' ολοκλήρου. «Με το νέο σύστημα μπορεί να παίρνει είτε πρωτότυπο είτε γενόσημο, αρκεί το κόστος ημερήσιας θεραπείας να είναι στα επίπεδα της ασφαλιστικής τιμής», τονίζει το υπουργείο.

Το υπουργείο εξηγεί ότι για τη σωστή εφαρμογή του μέτρου ο ασθενής πρέπει να ζητά από τον γιατρό του και τον φαρμακοποιό, το φαρμακευτικό εκείνο σκεύασμα που η λιανική του τιμή ταυτίζεται με την ασφαλιστική τιμή, προσδοκώντας ότι με αυτό τον τρόπο οι εταιρείες θα οδηγηθούν να μειώσουν τις τιμές των φαρμάκων που έχουν λιανική τιμή μεγαλύτερη της ασφαλιστικής, για να πάρουν μερίδιο στην αγορά, και τότε ο ασθενής θα έχει πρόσβαση σχεδόν σε όλα τα φάρμακα χωρίς επιβάρυνση, μιας και οι λιανικές τιμές στην πορεία θα διαμορφωθούν κοντά στις ασφαλιστικές.

Ο γιατρός από την πλευρά του, σύμφωνα με το υπουργείο, οφείλει να προσαρμόσει τη συνταγογραφική συμπεριφορά του, συνταγογραφώντας δραστική ουσία και φάρμακα που δεν επιβαρύνουν τον ασθενή για τη θεραπευτική κατηγορία και την πάθησή του.

Ο φαρμακοποιός οφείλει να χορηγήσει το φάρμακο εκείνο, με τη δραστική που έχει συνταγογραφηθεί, που η λιανική του τιμή ταυτίζεται με την ασφαλιστική.

Ακόμη και στην περίπτωση που ο γιατρός επιλέγει να συνταγογραφήσει τη δραστική ουσία που η λιανική του τιμή είναι μεγαλύτερη από την ασφαλιστική, οφείλει να ενημερώσει τον ασθενή για την εναλλακτική λύση που έχει να συνταγογραφήσει σκεύασμα που η λιανική του τιμή είναι ίδια με την ασφαλιστική, δηλαδή δεν επιβαρύνει τον ασθενή.

Στην περίπτωση που συμφωνήσει και ο ασθενής να συνταγογραφηθεί η δραστική με τη μεγαλύτερη λιανική τιμή - σε σχέση με την ασφαλιστική - τη διαφορά την καλύπτει κατά 50% ο ΕΟΠΥΥ και κατά 50% ο ασθενής, ενώ σε όλες τις χώρες που εφαρμόζεται αυτό το μέτρο τη διαφορά την πληρώνει εξ ολοκλήρου ο ασθενής.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, η εφαρμογή της θετικής λίστας με ασφαλιστική τιμή είναι ένα μέτρο που εφαρμόζεται στις ευρωπαϊκές χώρες που έχουν ασφαλιστικό σύστημα, πλην της Ελλάδος. «Είναι ένα μέτρο που αποζημιώνει τα φάρμακα στη βάση του θεραπευτικού οφέλους τού κάθε σκευάσματος σε σχέση με το κόστος - και όχι μόνο με βάση το κόστος, όπως ήταν η μέχρι τώρα αποζημίωση, με βάση το φθηνότερο γενόσημο.

Στόχος του υπουργείου Υγείας είναι η μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης και σύμφωνα με υπολογισμούς, όταν λειτουργήσει ολοκληρωμένα το σύστημα, θα μειώσει τη δαπάνη από την τσέπη των ασθενών κατά περίπου 50 εκατ. ευρώ ετησίως.


Διαβάστε περισσότερα...

«Παντρεύοντας» την ορειβασία με τον εθελοντισμό


Η πολυσχιδής προσφορά του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου Καρδίτσας.

Πριν από περίπου εννέα χρόνια, το 2004, μια ομάδα «ανήσυχων» πολιτών, που αγαπούσαν τη φύση και το βουνό, ίδρυσαν τον Ελληνικό Ορειβατικό Σύλλογο Καρδίτσας (ΕΟΣΚ), με σκοπό την προαγωγή της φυσιολατρίας, του ορεινού αθλητισμού, του εθελοντισμού, της αλληλεγγύης, της προστασίας της πολιτιστικής μας κληρονομίας, τη διάδοση της αειφόρου ανάπτυξης και την προστασία του περιβάλλοντος.

Έκτοτε, ο ΕΟΣΚ έχει αναπτύξει πλούσια και πολυεπίπεδη δράση, βασισμένη σε τρεις άξονες και πολλές και σημαντικές προσπάθειες, σε εθελοντική βάση, όπως εξηγεί στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο πρόεδρός του Παντελής Μανώλης.

Ο ένας από τους άξονες είναι οι δραστηριότητες στο βουνό - πεζοπορία, ορειβασία, αναρρίχηση, ορειβατικό ποδήλατο, ορειβατικό σκι, rafting, kayak και καταβάσεις φαραγγιών (canyoning).

Ο δεύτερος άξονας είναι η εκπαίδευση των μελών και των φίλων του Συλλόγου. Για αυτόν τον σκοπό διοργανώνει σεμινάρια (πρώτων βοηθειών, προσανατολισμού, χρήση χάρτη, πυξίδας, GPS), ενώ έχει οργανώσει και σχολές ορειβασίας, αναρρίχησης και διάσχισης φαραγγιών, με μεγάλη επιτυχία.

Ο τρίτος άξονας είναι ο εθελοντισμός ο οποίος αποτελείται από δύο σκέλη. Το πρώτο σκέλος είναι η πολιτική προστασία, η προστασία του περιβάλλοντος και η αειφόρος ανάπτυξη.

Από το 2007 (μετά τις μεγάλες πυρκαγιές στη χώρα) έχει συσταθεί εθελοντική ομάδα Δασοπροστασίας και Άμεσης Επέμβασης Εκτάκτων Αναγκών, με δράσεις σε θέματα πολιτικής προστασίας (σεισμοί, πλημμύρες, πυρκαγιές, διασώσεις).

Ήδη, από το 2008, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει εντάξει τον ΕΟΣΚ ως αναγνωρισμένο Σωματείο Εθελοντικής Οργάνωσης και είναι ενεργό μέλος του δικτυού εθελοντικών οργανώσεων νομού Καρδίτσας και συνεργάζεται με τους κρατικούς φορείς όταν παραστεί ανάγκη. 




Την ομάδα αποτελούν 20 άτομα, τα οποία είναι εκπαιδευμένα σε παρόμοιες δράσεις. Όλα τα μέλη της ομάδας, έχουν παρακολουθήσει σεμινάρια πρώτων βοηθειών του Ερυθρού Σταυρού και δέκα μέλη της ομάδας έχουν εκπαιδευτεί σε θέματα διαχείρισης κρίσεων.

Επίσης, διοργανώνονται δράσεις για την προστασία του περιβάλλοντος και την αειφόρο ανάπτυξη (γιορτές περιβάλλοντος, ημερίδες κ.λπ.). Τα προηγούμενα καλοκαίρια, με τη δράση των μελών του ΕΟΣΚ, κατάφεραν να λειτουργήσουν μερικά ανενεργά εδώ και πολλά χρόνια πυροφυλάκια, αλλά έγιναν και περιπολίες στα δάση της περιοχής, για την πρόληψη και έγκαιρη αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Γίνονται ακόμη επισκέψεις στα σχολεία του νομού μας για ενημέρωση στα παιδιά σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος.

Το δεύτερο σκέλος του εθελοντισμού που είναι πολύ σημαντικό για τα μέλη, όπως εξηγεί στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο κ. Μανώλης. «Είναι τα μονοπάτια, γιατί πιστεύουν (τα μέλη) ότι τα παλιά μονοπάτια είναι η ιστορία και ο πολιτισμός ενός τόπου» τονίζει και συμπληρώνει: «Ο ΕΟΣΚ, με τη βοήθεια κυρίως των μελών του, εκτελεί ένα διαρκές πρόγραμμα συντήρησης, σηματοδότησης και καταγραφής με ακριβή τοπογραφική αποτύπωση σε ψηφιακή μορφή (με το σύστημα GPS) πολλών από τα παλιά, ξεχασμένα, πεζοπορικά και ορειβατικά μονοπάτια καθιστώντας τα ασφαλή για χρήση από όλους και όχι μόνο από ορειβάτες - πεζοπόρους. Ήδη, τα μέλη του έχουν σηματοδοτήσει πάνω από 30 χιλιόμετρα μονοπατιών.

Ενδεικτικά αναφέρονται τρία μονοπάτια που έχουν ολοκληρωθεί: Βρύση Ιτάμου - Αμάραντος, Μικρή Λίμνη - Μοσχάτο - Τσαρδάκι - Μοσχάτο από άλλη διαδρομή, Μπελκομύτης - Ζυγογιαννέικα - καταφύγιο Ελατάκος - Πόρτες Αγράφων - κορυφή Μπορλέρο - Έλατος). Πολλά ακόμη βρίσκονται σε φάση υλοποίησης.

Επίσης, έχει ήδη εγκριθεί από το ΕΣΠΑ πρόγραμμα ανάπλασης μονοπατιών για τον Δήμο Λίμνης Πλαστήρα, το οποίο υποβλήθηκε σε συνεργασία μεταξύ του Δήμου και του ΕΟΣΚ. Στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα δίκτυο με όλα τα μονοπάτια των Αγράφων, με έναν ενιαίο τρόπο καταγραφής και σήμανσης». Βέβαια, αυτό είναι ένα πολύ φιλόδοξο σχέδιο, αφού, όπως εξηγεί ο κ. Μανώλης, είναι φυσικό ότι δεν θα καταστεί δυνατή η ολοκλήρωσή του αλλά θα είναι περισσότερο μια παρακαταθήκη για την επόμενη γενιά.

Ακόμα μία εθελοντική δραστηριότητα του ΕΟΣΚ είναι η διαχείριση και συντήρηση του ορειβατικού καταφύγιου στη θέση Ελατάκος. Σε υψόμετρο 1.450 μέτρα, στο εκπαιδευτικό δάσος Μπελκομύτη, σε εκπληκτική τοποθεσία και με μια υπέροχη θέα προς τη Λίμνη Πλαστήρα βρίσκεται το καταφύγιο ανάγκης. Είναι ένα μονόχωρο ξύλινο κτίριο 17 τ.μ. με έξι κρεβάτια, που κατασκευάστηκε το 1996 από την ΑΝ.ΚΑ. με το πρόγραμμα «LIFE».

Είναι πέρασμα πολλών μονοπατιών προς τις κορφές των Αγράφων (Σβόνη 2000μ, Πετσαλούδα 1792μ, Σουφλιστάρα 1812μ, Μπορλέρο 2032μ και Φλυντζάνι 2016μ του συμπλέγματος της Κοιμωμένης των Αγράφων) αλλά και του βασικού μονοπατιού που συνδέει τη Λίμνη Πλαστήρα με το χωριό Άγραφα (μήκους 35 χλμ.), το οποίο επισκέπτονται εκατοντάδες ορειβάτες, πεζοπόροι, εκδρομείς, οικοτουρίστες, σπουδαστές του ΤΕΙ Δασοπονίας, μοτοσικλετιστές και πολλοί κυνηγοί, όπως φαίνεται από το βιβλίο επισκεπτών αλλά και από καταχωρήσεις σε διάφορες ιστοσελίδες. Στο υπάρχον καταφύγιο, από τότε που κατασκευάστηκε δεν είχε γίνει καμία συντήρηση, εκτός από τις εθελοντικές προσπάθειες των μελών του Συλλόγου, σε ετήσια βάση.

Το κτίριο είχε υποστεί σημαντικές βλάβες τόσο στη στατικότητά του όσο και στη λειτουργικότητα και την ασφάλειά του. Ύστερα από συντονισμένες ενέργειες και πολύ εθελοντική εργασία, τα μέλη κατάφεραν να το αναστήσουν και να γίνει ένα πραγματικό καταφύγιο ανάγκης - ίσως το μοναδικό αυτοδιαχειριζόμενο στην Ελλάδα - με πολύ εγκωμιαστικές κριτικές από τους επισκέπτες του.

Επίσης, ο ΕΟΣΚ ανέπτυξε και καλλιεργεί τη συνεργασία με άλλους ορειβατικούς και φυσιολατρικούς συλλόγους και στο πλαίσιο αυτό πολλοί ορειβατικοί και φυσιολατρικοί σύλλογοι αλλά και ομάδες ορειβατών και πεζοπόρων έχουν επισκεφτεί την περιοχή και έχουν περπατήσει στα μονοπάτια, συμβάλλοντας έτσι στην τουριστική ανάπτυξη της πόλης και του νομού.

Μια άλλη δράση του συλλόγου είναι η διαρκής συνεργασία με την τοπική κοινωνία και τους φορείς της (Δήμοι, σύλλογοι κ.λπ). Τα μέλη του Συλλόγου έχουν συνεργαστεί για διάφορες δράσεις και εκδηλώσεις με τους περισσότερους συλλόγους της Καρδίτσας(Ποδηλατικός Όμιλος, Σπηλαιολογικός Όμιλος, Λέσχη Φωτογραφίας, Κινηματογραφική Λέσχη, Ομάδα Διάσωσης, Οικόσφαιρα, Αθλητικός Όμιλος Σμοκόβου, Σύλλογος Δρομέων αλλά και με τοuς Δήμους Καρδίτσας, Σοφάδων, Μουζακίου και Πλαστήρα, το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μουζακίου, την ΑΝΚΑ, το ΤΕΙ Ξύλου και Επίπλου, το ΤΕΙ Δασοπονίας με τους φοιτητές Κτηνιατρικής, την Αρχαιολογική Υπηρεσία και το Αρχαιολογικό Μουσείο, αλλά και πολλά Δημοτικά Σχολεία και Γυμνάσια).



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μωρό γίγας γεννήθηκε στην Αγγλία



Το νεογέννητο ζυγίζει 7 κιλά, ενώ ο τοκετός διήρκεσε 16 ώρες.

Για το σοκ που έζησε κατά τη διάρκεια του τοκετού μίλησε στο BBC μια νεαρή μητέρα από την Αγγλία, η οποία έφερε στον κόσμο ένα μωρό γίγας, που ζυγίζει 7 κιλά!


Ο νεογέννητος George King κινδύνευσε όταν κατά τη διάρκεια του τοκετού οι ώμοι του «φράκαραν» και έμεινε δέκα λεπτά χωρίς οξυγόνο.

Οι γιατροί του έδιναν 10% πιθανότητες να επιζήσει.



Έξι εβδομάδες μετά το… μεγαλόσωμο βρέφος είναι καλά στην υγεία του και πλέον έχει τον τίτλο του μεγαλύτερου μωρού που έχει γεννηθεί στην περιοχή.



Ο George King που ζει στο Reddings με τους 21 ετών γονείς του έχει διπλάσιο βάρος από ένα φυσιολογικό μωρό.

Γεννήθηκε με φυσιολογικό τοκετό, ο οποίος διήρκεσε 16 ολόκληρες ώρες!



Το ύψος του φτάνει τα 67 εκατοστά ενώ του χωράνε ρούχα μόνο για μωρά 6 μηνών.



«Οι ώμοι του κόλλησαν. Υπήρχαν περίπου 20 γιατροί στο δωμάτιο και τρόμαξα. Η μαμά μου που ήταν μαζί μου τρομοκρατήθηκε. Κανείς δεν πίστευε ότι ήταν τόσο μεγάλος. Είναι ένα μικρό θαύμα… ή μάλλον μεγάλο θα έλεγα!» είπε η 21χρονη Jade Packer.








Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η Nova στηρίζει τα ταλέντα του ελληνικού ποδοσφαίρου


Η ομάδα παίδων του ΑΟ Γιάννινα θα αγωνιστεί με την αντίστοιχη ομάδα της Μπαρτσελόνα.

Η Nova δείχνοντας για μια ακόμη φορά την έμπρακτη στήριξη της στο ελληνικό ποδόσφαιρο και ειδικά στις μικρές ηλικίες, έκανε πραγματικότητα το όνειρο της ομάδας παίδων του ΑΟ Γιάννινα, να ταξιδέψει στην Βαρκελώνη και να αντιμετωπίσει σε φιλικό παιχνίδι την αντίστοιχη ομάδα της Μπαρτσελόνα στο αθλητικό κέντρο «Ζοάν Γκαμπέρ».

Όλα ξεκίνησαν στις 23 Δεκεμβρίου 2012, όταν τα τρομερά «μωρά» (ηλικίας έως 13 ετών) του ΑΟ Γιάννινα προκάλεσαν τον παγκόσμιο θαυμασμό, στον αγώνα του τοπικού πρωταθλήματος με τον Ατρόμητο ‘95, καθώς με την έναρξη του παιχνιδιού άλλαξαν μεταξύ τους 20 πάσες, χωρίς την παρεμβολή αντιπάλου και σε διάστημα 59 δευτερολέπτων πέτυχαν ένα πανέμορφο γκολ. Το video με το γκολ ανέβηκε στο youtube και σύντομα έκανε το γύρο του κόσμου, με το θέμα να προβάλλεται και σε μεγάλα διεθνή ΜΜΕ (Associated Press, «Guardian»), με αποκορύφωμα όλων των παραπάνω, η ομάδα του ΑΟ Γιάννινα να λάβει πρόσκληση από την Μπαρτσελόνα για ένα ξεχωριστό φιλικό.

Η Nova, η οποία αποτελεί όλα αυτά τα χρόνια τον βασικό χρηματοδότη του ελληνικού ποδοσφαίρου, τόσο στις μεγάλες κατηγορίες όσο και στα τμήματα υποδομών, κάλυψε όλα τα έξοδα, προκειμένου να πραγματοποιήσει η ομάδα της Ηπείρου, το «ταξίδι στο όνειρο» και οι μικροί να ζήσουν από κοντά τη μοναδική εμπειρία να αντιμετωπίσουν τις ακαδημίες της Μπαρτσελόνα, εκεί από όπου βγήκαν μεταξύ άλλων οι Μέσι, Τσάβι, Ινιέστα, Πουγιόλ.

Για την ιστορία, η Μπαρτσελόνα στο φιλικό διάρκειας δύο 35λεπτων ημιχρόνων, επικράτησε με 8-1 του ΑΟ Γιάννινα, με την ελληνική ομάδα να προηγείται στο σκορ με τον Γαϊτανίδη. Όμως το τελευταίο που απασχόλησε τους ανθρώπους και τα παιδιά του Α.Ο Γιάννινα ήταν το σκορ. Αυτό που χαράχτηκε ανεξίτηλα στη μνήμη τους, ήταν η εμπειρία ζωής να δώσουν φιλικό παιχνίδι με την κορυφαία ομάδα στον κόσμο. Για αυτούς ήταν σαν να πήραν το… Champions League.





Ο Διευθυντής Εταιρικής Επικοινωνίας του Ομίλου Forthnet κ. Γρηγόρης Κατσογιάννης, αναφερόμενος στη ενέργεια της Nova επεσήμανε: «Η Nova εδώ και 19 χρόνια αποτελεί τον βασικό χρηματοδότη του Ελληνικού Ποδοσφαίρου. Είναι στρατηγική επιλογή μας να επενδύουμε στον Ελληνικό Αθλητισμό και ιδιαίτερα στο Ελληνικό Ποδόσφαιρο και σε κάθε διοργάνωση που συμμετέχουν Ελληνικές ομάδες. Η επιλογή μας αυτή επιστρέφει πολλαπλάσιους πόρους στην Ελληνική Οικονομία στηρίζοντας χιλιάδες θέσεις εργασίας που δημιουργούνται γύρω από την διοργάνωση του Ελληνικού Πρωταθλήματος. Παράλληλα όμως εργαζόμαστε για την αναβάθμιση του Ελληνικού Ποδοσφαίρου μέσα από την ανάδειξη και την υποστήριξη των νέων ποδοσφαιρικών ταλέντων που αποτελούν την ελπίδα για καλύτερο ποδοσφαιρικό θέαμα. Στην δύσκολη οικονομική συγκυρία που ζούμε, θεωρήσαμε υποχρέωση μας να στηρίξουμε το όνειρο των νεαρών ταλέντων του ΑΟ Γιάννινα σαν μια έμπρακτη απόδειξη της εμπιστοσύνης μας στο Ελληνικό Ποδόσφαιρο. Ελπίζουμε η ενέργεια μας να συμβάλει στην κοινή προσπάθεια για την αναβάθμιση του Ελληνικού Ποδοσφαίρου». 


Ο προπονητής της ομάδας του ΑΟ Γιάννινα, Κωνσταντίνος Μιχαϊλίδης φανερά συγκινημένος από την τιμή που είχε να καθοδηγήσει τους μικρούς αστέρες του, απέναντι στην Μπαρτσελόνα ανέφερε για την εμπειρία ζωής: «Είναι ένα όνειρο στους καιρούς που ζούμε. Κανείς δεν πίστευε ότι μπορεί μια ελληνική επαρχιακή ομάδα να πάει να παίξει με την καλύτερη ομάδα στον κόσμο».

Ο τεχνικός διευθυντής της ομάδας, Βασίλης Κίτσης, για το πώς εξελίχτηκε όλη η ιστορία είπε μεταξύ άλλων: «Στην Μπαρτσελόνα είδαν το βίντεο και είχαμε ανταλλαγή e-mail. Δεχτήκαμε πρόσκληση να πάμε στη Βαρκελώνη. Κάναμε κάποιες κινήσεις σαν διοίκηση, αλλά αν δεν βοηθούσε η Nova, δεν θα μπορούσαμε να πάμε στη Βαρκελώνη. Νιώθουμε ευτυχισμένοι και συγκινημένοι. Θέλουμε να το ζήσουμε και δεν ξέρουμε πού θα τραβήξει».



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...