Τετάρτη 27 Ιουλίου 2011

Μιά μηνυματική παράσταση από το θέατρο ΑμεΑ Αχαρνών



Η παράσταση “Ηρωες και Μύθοι” που παρουσιάζεται από την ομάδα Θε.αμ.α. (Θέατρο ΑμεΑ Αχαρνών) στην “Τεχνόπολις” του δήμου Αθηναίων (Δευτέρα 25 Ιουλίου 2011, ώρα 21.00, “Κεντρική αυλή”, Πειραιώς 100), αποτελεί συρραφή αποσπασμάτων από κορυφαία έργα του Τένεσι Ουίλιαμς.

Η επιλογή της παράστασης είναι άμεσα συνδεδεμένη με τη μοναδικότητα της ομάδας Θε.α.μα. που στελεχώνεται από ηθοποιούς με κινητικά προβλήματα. Οι ήρωες είναι πρωταγωνιστές του “σήμερα” που ζουν παγιδευμένοι από πολλών ειδών κοινωνικούς αποκλεισμούς, μοναδικά τέλειοι στην ατέλειά τους.
Κατά σειρά εμφάνισης πρωταγωνιστούν επί σκηνής : Κατερίνα Παπαδοπούλου, Μαρία Μουρελάτου, Μαρίνα Μπεσίρη, Βασίλης Οικονόμου, Πάνος Ζουρνατζίδης και Χριστίνα Τούμπα. Συμμετέχει και τραγουδά η Σοφία Σταυρακάκη. Μουσική σύνθεση-μουσική επιμέλεια: Whodoes (Βασίλης Χούντας). Video Art: Ειρήνη Χατζοπούλου. Η σκηνοθεσία είναι του Βασίλη Οικονόμου.
Η διάρκεια της παράστασης είναι 60′ και το αντίτιμο της εισόδου είναι 8€.

Αξίζει τέλος να επισημανθεί ότι εμπνευστής της ομάδας είναι ο ηθοποιός και σκηνοθέτης με αναπηρία Βασίλης Οικονόμου. Η επιτυχία του Β. Οικονόμου προ μερικών χρόνων στις εισαγωγικές εξετάσεις της Δραματικής Σχολής του ΥΠ.ΠΟ. απετέλεσε μια έμπρακτη αμφισβήτηση του παρωχημένου κανονισμού περί αρτιμέλειας που έχει στερήσει από δεκάδες ανθρώπους με αναπηρία το δικαίωμα διεκδίκησης του κοινωνικού ρόλου του ηθοποιού. Υπό την παραπάνω έννοια η ομάδα Θε.α.μα. είναι και ένα διαρκές εργαλείο διεκδίκησης της κατάργησης του κανονισμού περί αρτιμέλειας στις Δραματικές Σχολές.
Δεν είναι η μόνη, ούτε η πρώτη. Εδώ και πολλά χρόνια το αίτημα τίθεται επιτακτικά από το ιστορικό Θέατρο Κωφών Ελλάδος (ΘΚΕ) , με κορύφωση τη σειρά εκδηλώσεων “ΣΑΒΒΑΤΟΒΡΑΔΑ ΜΕ ΝΟΗΜΑ” που πραγματοποιήθηκαν καθ’ όλη την διάρκεια της Άνοιξης. Σημειωτέον ότι εκκρεμεί ακόμα η έμπρακτη απάντηση σε σχετικό αίτημα του ΘΚΕ που αντιμετωπίστηκε με εξαιρετικά θετικό τρόπο από προσωπικότητες του ελληνικού θεάτρου και κινηματογράφου (χαρακτηριστική η δέσμευση του Αντ. Καφετζόπουλου). Δεδομένης της χρόνιας ιστορίας του αυτονόητα δίκαιου αιτήματος, μοιάζει να έχει ωριμάσει ο χρόνος ώστε η ικανοποίησή του να γίνει επιτέλους πράξη για όλους τους ανθρώπους με αναπηρία. Με απώλεια ακοής, κινητικές αναπηρίες και όχι μόνο... 




Πηγή: Εφημερίδα "Ελευθεροτυπία"
Διαβάστε περισσότερα...

Αντιμετωπίστε την κατακράτηση τρώγοντας



Προτιμήστε τροφές πλούσιες σε κάλιο.

Είναι γνωστό πως το κάλιο βοηθάει στην απομάκρυνση του νατρίου και του επιπλέον νερού από το σώμα.

Γι' αυτό βάλε στο τραπέζι σου φρούτα και λαχανικά όπως μπανάνες, πατάτες και χυμούς φρούτων χωρίς ζάχαρη που θα βρες στο εμπόριο και που αναγράφουν στην συσκευασία τους πως είναι εμπλουτισμένα με κάλιο.

Διαβάστε περισσότερα...

Ποιο ποτό να επιλέξω αν προσέχω τη διατροφή μου;



Αλκοόλ και δίαιτα.

Αναμφισβήτητα, το πιο σημαντικό κριτήριο επιλογής ενός αλκοολούχου ποτού, είναι η ποσότητα του αλκοόλ που περιέχει. Άλλωστε, το αλκοόλ, εκτός από το ότι αποτελεί βασικό συστατικό των ποτών αυτών, αποδίδει 7kcal ανά γραμμάριο, ποσό καθόλου ευκαταφρόνητο.

Κάποια αλκοολούχα ποτά περιέχουν και άλλα συστατικά που αποδίδουν θερμίδες, όπως για παράδειγμα ζάχαρη, χυμούς ή αναψυκτικά. Αποτέλεσμα: το θερμιδικό τους περιεχόμενο να είναι ακόμα μεγαλύτερο.

Αν κάποιος προσέχει τη διατροφή του και πρέπει να επιλέξει κάποιο ποτό, καλό είναι να προτιμήσει την μπύρα (έχει κατά μέσο όρο 5% περιεκτικότητα σε αλκοόλ). Εκτός από το χαμηλό θερμιδικό της περιεχόμενο, προσφέρει μέταλλα και ιχνοστοιχεία, απαραίτητα για το ανθρώπινο σώμα.

Επιπλέον, εάν η ποσότητα που καταναλωθεί είναι η συνιστώμενη, δε θα οδηγηθείτε σε δυσανάλογη αύξηση της ημερήσιας θερμιδικής σας πρόσληψης.

Καλή επιλογή αποτελεί και το κρασί (13% περιεκτικότητα σε αλκοόλ κατά μέσο όρο). Μεγάλη προσοχή πρέπει να δοθεί στην ποσότητα που θα καταναλωθεί. Όσο χαμηλό και εάν το θερμιδικό περιεχόμενο ενός ποτού, εάν καταναλωθεί μεγάλη ποσότητα, η θερμιδική πρόσληψη θα είναι αυξημένη.

Αν το κρασί και η μπύρα δεν ανήκουν στις γευστικές σας προτιμήσεις, μην απογοητεύεστε. Μπορείτε, ακόμα και σε αυτή την περίπτωση να κάνετε την καλύτερη δυνατή επιλογή. Αποφύγετε τα διάφορα κοκτέιλ, επιλέξτε κάποιο αλκοολούχο χυμό με νερό ή πάγο, χωρίς την προσθήκη χυμού ή αναψυκτικού.

Με αυτό τον τρόπο θα αποφύγετε τις επιπλέον θερμίδες. Η ποσότητα είναι εξαιρετικά σημαντική και σ’ αυτήν την περίπτωση. Όσο λιγότερο αλκοόλ καταναλώσετε, τόσο λιγότερο θα επιβαρύνετε τη θερμιδική πρόσληψη της ημέρας.

Διαβάστε περισσότερα...

Άτομα με εκ γενετή ή εκ υστέρων αναπηρία...




Συμμετέχοντας σε μια συζήτηση για κάποιο θέμα αναπηρίας, βρήκα την ευκαιρία να εκφράσω την άποψή μου επί του θέματος "αναπηρία εκ γενετής ή εκ των υστέρων και πόσο επηρεάζει αυτόν που την έχει".  Υπάρχουν κοινά στοιχεία ή διαφορές μεταξύ αυτών των δυο περιπτώσεων;

Ένα άτομο που μεγαλώνει και γεννιέται με αναπηρία, όπως έχω ξαναπεί (σε αρκετές ευκαιρίες και όπου μου έχει δοθεί), έχει μάθει να μάχεται για κάθε τι που οι άλλοι απλά το ζουν.

Έχει μάθει να θεωρεί δώρο το κάθε τι που κάνει με όποια δυσκολία, που οι άλλοι γύρω του απλά το κάνουν φυσικά και χωρίς να το καταλάβουν. Από ένα απλό πράγμα μέχρι τα σημαντικότερα πράγματα στη ζωή.
Ένα τέτοιο άτομο ωριμάζει πρώιμα έχοντας πέρα από το να ζει και να κάνει κάθε τι ιατρο-θεραπευτικά ώστε να αποκαταστήσει - θεραπεύσει - βοηθήσει το πρόβλημα που έχει με την υγεία του. 

Για μερικούς τριγύρω του θεωρείται ήδη θαύμα που είναι εκεί, σε μερικές περιπτώσεις. ψυχολογικά αυτό το άτομο έχει άλλες εμπειρίες από τον οποιονδήποτε της ηλικίας του ή και άλλων ηλικιών. 

Πολλές φορές αντιδρούν και λειτουργούν έτσι όπως δεν θα περίμενε κανείς. Άλλωστε για τα άτομα αυτά, κατά τα ίδια, κάθε τι που κάνουν είναι φυσιολογικό (γιατί έτσι το έμαθαν και το μπορούν), αφού δεν έχουν μέτρο σύγκρισης του πριν και του μετά, εκτός βέβαια αν είναι από τους τυχερούς που αποκατασταθούν πλήρως.

Ένα άτομο που γεννήθηκε καλά, μεγάλωσε όσο πρόλαβε καλά και εκεί σε κάποιο χρονικό σημείο της ζωής του απέκτησε ένα σοβαρό (ή όποιας βαθμίδας) πρόβλημα υγείας από οποιαδήποτε αιτία, έχει πολλά να αντιμετωπίσει.
Αρχικά να δει και να αναγνωρίσει μια νέα κατάσταση την οποία βιώνει. Μια κατάσταση την οποία ποτέ δεν επιδίωξε (ελπίζω γιατί δεν μπορούμε να ξέρουμε τι έχει συμβεί) και δεν θέλησε να έχει. Μια κατάσταση που πρέπει να αποδεχτεί.
Αφού περάσει το προηγούμενο βήμα (της αποδοχής), προσπαθεί και μάχεται ώστε να ανακτήσει την ζωή που είχε. Είτε στο θέμα υγείας είτε και σε όποιο άλλο τομέα της καθημερινότητας, η σοβαρότητα του προβλήματος και το πόσο αποκόπηκε ήδη ή θα αποκοπεί από τις όποιες δραστηριότητες της καθημερινότητας που είχε πριν το πρόβλημα υγείας του χτυπήσει την πόρτα, θα επηρεάσουν ανάλογα και το άτομο αυτό. Πολλές φορές θα κάνει σύγκριση παλιάς και νέας ζωής, επηρεάζοντας αρνητικά την ψυχολογία του.
Το αν θα αποκατασταθεί (μερικώς ή πλήρως) η υγεία του και θα επανέλθει στην πρότερη κατάσταση που ήταν, θα επηρεάσει αντίστοιχα αρνητικά ή θετικά το κάθε τι που θα κάνει στη ζωή του στο μέλλον.

Πολλές φορές άδικα συγκρίνουμε μεταξύ τους, αυτές τις σχεδόν εκ διαμέτρου αντίθετες περιπτώσεις. Είναι δύσκολο να βρεθεί δίκαιο μέτρο σύγκρισης και για τις δυο.


Νότης
Διαβάστε περισσότερα...

Μια φορά υπέρβαρος... για πάντα υπέρβαρος



Πολλοί θέλουν να αδυνατίσουν αλλά λίγοι το καταφέρνουν.

Λιγότερο από το 10% αυτών που επιτυγχάνουν τη μείωση βάρους καταφέρνουν να παραμείνουν σταθεροί αποκαλύπτει μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 25.000 ανθρώπους γεγονός που ωθεί τους περισσότερους διαιτολόγους να προειδοποιούν ότι είναι προτιμότερο να αποφεύγεται εξ αρχής η αύξηση βάρους.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές παρακολούθησαν 5.362 άντρες και γυναίκες που γεννήθηκαν το έτος 1946 και ακόμη 20.000 που γεννήθηκαν το 1958 και κατέγραψαν τις αυξομειώσεις του βάρους τους.

Το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν ήταν ότι όσο πιο υπέρβαρος είναι κάποιος τόσο πιο δύσκολο είναι να αδυνατίσει.

Μάλιστα, η επικεφαλής της έρευνας δρ. Rebecca Hardy, δήλωσε: « Από τη στιγμή που κάποιος γίνει υπέρβαρος τα κιλά του θα συνεχίσουν να ακολουθούν ανοδική πορεία. Σπάνια είναι τα φαινόμενα που συμβαίνει το αντίθετο. Οπότε η καλύτερη επιλογή είναι κάποιος να αποφύγει την αύξηση πάχους του προτού αυτή ακολουθήσει ανεξέλεγκτη πορεία».

Ωστόσο, η δόκτωρ επισημαίνει ότι ανεξάρτητα από το πόσο ζυγίζει κάποιος είναι καλό να ακολουθεί διατροφή.


Διαβάστε περισσότερα...

Υπάρχουν «απαγορευμένοι» διατροφικοί συνδυασμοί;



Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε.

Όλη η παραφιλολογία σχετικά με το πως πρέπει να συνδυάζονται οι διάφορες τροφές στο εκάστοτε γεύμα, ξενικά πολλά χρόνια πριν, όταν ο Δρ. William Hay έγραψε στο βιβλίο «How to always be well» ότι κάθε υδατανθρακούχα τροφή (π.χ. ζυμαρικά, πατάτες, ρύζι, κλπ) απαιτεί αλκαλικό περιβάλλον για την πλήρη πέψη της και άρα δεν πρέπει να συνδυάζεται με φρούτα που εμπεριέχουν οξέα ή πρωτεϊνούχες τροφές (π.χ. κρέας, κοτόπουλο, ψάρι κλπ) οι οποίες συμβάλλουν στη σημαντική έκκριση υδροχλωρικού οξέος από το στομάχι.

Έτσι και σύμφωνα πάντα με τις εκτιμήσεις του Dr Hay τα ζυμαρικά, το ψωμί, το ρύζι ή η πατάτα δεν έπρεπε να συνδυάζονται στο ίδιο γεύμα με κοτόπουλο, ψάρι, κρέας, αυγό, κ.λ.π.

Η πρώτη αμφισβήτηση της θεωρίας του Dr Hey ήρθε λίγα μόλις χρόνια αργότερα, όταν ένας άλλος γιατρός ο Dr Baxter, απέδειξε πως τα παγκρεατικά ένζυμα που είναι υπεύθυνα για την πέψη των υδατανθράκων και των πρωτεϊνών εκκρίνονται ταυτόχρονα, ανεξάρτητα από το είδος τροφής που καταναλίσκεται.

Απέδειξε δηλαδή ότι είτε τρώμε υδατανθρακούχες τροφές είτε πρωτεϊνούχες είτε μίξη αυτών, ο οργανισμός μας μέσω των εκκρίσεων του παγκρέατος αναλαμβάνει την παράλληλη αποικοδόμηση και πέψη τους.

Σήμερα γνωρίζουμε καλά πως κάθε θεωρία περί συνδυασμών των τροφών, είναι ανυπόστατη, όχι μόνο βάσει του λογικότατου επιχειρήματος του Dr Baxter, αλλά και γιατί οι περισσότερες τροφές που καταναλώνουμε αυτούσια αφορούν συνδυασμούς θρεπτικών συστατικών.

Για παράδειγμα το ρύζι ή τα ζυμαρικά που θεωρούνται υδατανθρακούχες τροφές, εμπεριέχουν και ποσά πρωτεϊνών, έστω και μικρά.

Άρα και «σκέτα» ζυμαρικά να φάμε, πάλι παίρνουμε υδατάνθρακες και πρωτεΐνες μαζί…

Επίσης οι ισχυρισμοί ότι «μπερδεύοντας» τροφές που απαιτούν διαφορετικά ένζυμα για να αποικοδομηθούν, αλλάζουμε το όξινο PH του στομάχου ή τo αλκαλικό PH του λεπτού εντέρου είναι επίσης τελείως άτοπο, αφού η ανθρώπινη φυσιολογία διδάσκει, ότι ο οργανισμός μας έχει πολύ ακριβείς μηχανισμούς για να ρυθμίζει την οξεοβασική του ισορροπία, ανεξάρτητα από το είδος της τροφής που καταναλώνει.

Διαβάστε περισσότερα...

Μάθετε τα πάντα για τα εμβόλια!



Θωρακίζουν τον οργανισμό μας!
Η ανάπτυξη των εμβολίων έχει τις ρίζες της στην εποχή του Edward Jenner, που ανακάλυψε τον τρόπο για την προστασία του ανθρώπου από την ευλογιά και του Louis Pasteur, που ανάπτυξε εμβόλιο για την προστασία από τη λύσσα.

Στόχος ενός εμβολίου είναι να επιφέρει ενεργό ανοσία προκαλώντας την απάντηση του αμυντικού συστήματος, δηλαδή την μετατροπή των λεμφοκυττάρων Β και Τ από την κατάσταση αναμονής στην οποία ευρίσκονται σε μορφή ενεργοποιημένου κυττάρου, αλλά και να δημιουργήσουν μνήμη στο αμυντικό σύστημα.

Παλαιά εμβόλια

Εμβόλια με αδρανοποιημένους μικροοργανισμούς

Oι μικροοργανισμοί που περιέχονται στα εμβόλια αυτά αδρανοποιούνται με χημικά μέσα ή βρασμό. Πρόκειται για σταθερά και ασφαλή εμβόλια που συνήθως δεν απαιτούν ψύξη για τη συντήρησή τους.

Τα πλεονεκτήματα αυτά υποβοηθούν τη χρήση τους σε αναπτυσσόμενα κράτη και σε μετακινούμενους πληθυσμούς, ωστόσο μειονεκτούν στο ότι δεν προκαλούν ισχυρή ανοσία και πρέπει να χορηγούνται σε πολλαπλές δόσεις. Το πρόβλημα των πολλαπλών δόσεων γίνεται πιο αισθητό σε περιοχές με ελειπή ιατρική φροντίδα και δύσκολη επικοινωνία με κέντρα.

Εμβόλια που ανήκουν στην ομάδα αυτή είναι της γρίπης, της ηπατίτιδας Α, του κοκκύτη, της χολέρας, της πανώλους, της ιαπωνικής Β εγκεφαλίτιδας, της λύσσας, του τυφοειδούς και της πολιομυελίτιδας που χορηγείται παρεντερικώς.

Εμβόλια με ζωντανούς εξασθενημένους μικροοργανισμούς

O υπεύθυνος μικροοργανισμός αναπτύσσεται σε εργαστήρια υπό ειδικές συνθήκες που προκαλούν την απώλεια της λοιμογόνου ικανότητας ή της ικανότητας να προκαλέσει νόσηση, επιτρέπουν όμως τη διατήρηση της ανοσολογικής ικανότητας.

Παρόλο ότι τα εμβόλια αυτά παρουσιάζουν το πρόβλημα της συντήρησης του
εξασθενημένου μικροοργανισμού, παρέχουν το πλεονέκτημα της παραγωγής χυμικής και κυτταρικής ανοσίας και γενικά δεν απαιτούν τη χορήγηση πολλαπλών δόσεων εκτός ίσως από μία επαναληπτική δόση. Τα εμβόλια αυτά χορηγούνται παρεντερικώς, εκτός από της πολιομυελίτιδας που χορηγείται από το στόμα. Ακόμη, αυτή την ώρα δοκιμάζεται αντιγριπικό εμβόλιο που χορηγείται ενδορρινικώς.

Παρά τα πλεονεκτήματα των εμβολίων που περιέχουν ζωντανούς εξασθενημένους
μικροοργανισμούς απαιτείται προσοχή, διότι είναι υπαρκτή η πιθανότητα να μετατραπεί ο εξασθενημένος μικροοργανισμός εκ νέου σε λοιμογόνο.

Εμβόλια που ανήκουν στην ομάδα αυτή είναι της ιλαράς, της ερυθράς, της παρωτίτιδας, του κίτρινου πυρετού, το BCG και της πολιομυελίτιδας που χορηγείται από το στόμα.

Διαβάστε περισσότερα...

Πραγματοποιήθηκε το 21ο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Υπέρτασης



Συζητήθηκαν οι τρόποι θεραπείας της νόσου.

Στο πρόσφατο «21ο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Υπέρτασης», που πραγματοποιήθηκε στη χώρα μας, παρευρέθησαν εξέχοντες ξένοι και έλληνες ομιλητές, οι οποίοι συζήτησαν τα νεώτερα θεραπευτικά δεδομένα στην υπέρταση.

Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκαν στον υπολειπόμενο καρδιαγγειακό κίνδυνο και τις νέες τεχνικές αξιολόγησης του, αλλά και σε ζητήματα στεφανιαίας νόσου. Παρουσιάστηκαν επίσης σημαντικά θέματα για την υπέρταση σε εγκύους, σε ηλικιωμένους και σε ασθενείς με διαβήτη.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην νέα προοπτική και προσέγγιση στη θεραπεία της νόσου με τριπλό συνδυασμό και τα οφέλη που προκύπτουν από αυτή σε σχέση με τη συμμόρφωση και παραμονή του ασθενούς στη θεραπεία. Κατά τη διάρκεια της εισήγησης του Καθηγητή κ. Στεργίου με θέμα: «Τριπλή θεραπεία: Νέα θεραπεία με καθιερωμένη αξία ή καθιερωμένη θεραπεία με νέα αξία;», τα κύρια μηνύματα που προέκυψαν αναφορικά με τον τριπλό συνδυασμό ήταν τα ακόλουθα:

• Το 80% των ασθενών, σύμφωνα με τις μεγάλες μελέτες, όπως η Renaal, χρειάζονται τριπλή αγωγή (ΑΥΑ, ανταγωνιστές ασβεστίου, διουρητικό) για τη ρύθμιση της ΑΠ. Είναι ακόμη αποδεδειγμένο ότι πάνω από το 40% των υπερτασικών ασθενών διακόπτει την αγωγή του από το 1ο κιόλας εξάμηνο. Οι σταθεροί συνδυασμοί λοιπόν, παίζουν σημαντικό ρόλο στην αύξηση της συμμόρφωσης των ασθενών και στην καλύτερη ρύθμιση τους.

• Στα Nice Guidelines, που τέθηκαν για συζήτηση το Φεβρουάριο 2011, προτείνεται η έναρξη με ΑΥΑ, 2ο βήμα Ανταγωνιστής Ασβεστίου και 3ο βήμα Διουρητικό.

Συμπερασματικά, ιδανικοί συνδυασμοί για τη ρύθμιση της ΑΠ είναι οι διπλοί συνδυασμοί και τριπλοί συνδυασμοί όπως ο μοναδικός διαθέσιμος τριπλός συνδυασμός βαλσαρτάνης, αμλοδιπίνης, υδροχλωροθειαζίδης (EXFORGE HCT)

Ο τριπλός συνδυασμός βοηθά στην συνεργασιμότητα ασθενών-ιατρών με αποτέλεσμα υψηλότερα ποσοστά ρύθμισης της ΑΠ.

Αναφορικά με τις ανεπιθύμητες ενέργειες του τριπλού συνδυασμού αυτές είναι ίδιες με αυτές του διπλού, με τη σημαντική διαφορά ότι το Exforge HCT μειώνει τις πιθανότητες οιδήματος κατά 50% σε σχέση με κάθε άλλο διπλό συνδυασμό.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου παρουσιάστηκαν και οι νέες καινοτόμες θεραπείες στην αντιμετώπιση της υπέρτασης, όπως οι αναστολείς ρενίνης και τα εξαιρετικά οφέλη τους για τους ασθενείς. Για το θέμα αυτό διεξήχθη ειδικό «Δορυφορικό συμπόσιο» με θέμα «Νέες προοπτικές στην αντιμετώπιση της υπέρτασης που βασίζεται στην αλισκιρένη».

Στο πλαίσιο του συμποσίου οι κύριοι ομιλητές κ. Μανώλης, Τσιούφης και Δούμας συζήτησαν για τη θεραπεία έναρξης με τη νέα κατηγορία των αναστολέων ρενίνης, τις διαφορές με τις υπάρχουσες θεραπείες έναρξης, το μηχανισμό δράσης και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα αυτών στην κλινική πράξη.

Σημαντικά στοιχεία επίσης παρουσιάστηκαν για την οργανοπροστασία και τα επιπλέον οφέλη που προσφέρει η αλισκιρένη έναντι των άλλων υπαρχουσών κατηγοριών για την θεραπεία της Υπέρτασης.


Διαβάστε περισσότερα...

Άσκηση για τις πολυκυστικές ωοθήκες



Συμβάλει στην αντιμετώπιση κάποιων συμπτωμάτων.

Το σύνδροµο πολυκυστικών ωοθηκών επηρεάζει περίπου το 10% των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας, προκαλώντας µεταξύ άλλων ανωµαλίες στην περίοδο και την ωορρηξία, καθώς και υπερβολική τριχοφυΐα και ακµή εξαιτίας της αυξηµένης έκκρισης τεστοστερόνης.

Ωστόσο µια νέα µελέτη που έγινε από το Πανεπιστήµιο του Γκέτενµποργκ στη Σουηδία έδειξε ότι η τακτική άσκηση (πάνω από τρεις φορές την εβδοµάδα) µπορεί να συµβάλει στην αντιµετώπιση κάποιων από τα συµπτώµατά του.

Συγκεκριµένα, σύµφωνα µε την επικεφαλής της έρευνας Elisabet Stener-Victorin, η άσκηση µειώνει τα επίπεδα της τεστοστερόνης και παράλληλα βοηθάει αυτές τις γυναίκες να έχουν πιο οµαλή περίοδο. Να λοιπόν µία ακόµα είδηση που δείχνει ότι η άσκηση αγαπάει τις γυναίκες.

Διαβάστε περισσότερα...

Σωματικό βάρος και ινσουλινοαντίσταση



Μεγάλη η επίδραση της κατανομής του σωματικού λίπους.

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής, με κύρια χαρακτηριστικά τη δυτικού τύπου διατροφή και την καθιστική ζωή, σε συνδυασμό με την αδιαμφισβήτητη επίδραση της γενετικής προδιάθεσης, έχουν οδηγήσει στην εμφάνιση νοσημάτων και παθολογικών καταστάσεων, ακόμη και στην παιδική ηλικία. Καταστάσεων που άλλοτε μπορούσε κανείς να παρατηρήσει μόνο σε ενήλικες.

Παράδειγμα μιας τέτοιας παθολογικής κατάστασης, που εμφανίζεται ολοένα και πιο συχνά σε παιδιά, είναι η αντίσταση στην ινσουλίνη.

Η αντίσταση στην ινσουλίνη η οποία εμφανίζεται ως επίδραση γενετικών, αλλά και περιβαλλοντολογικών παραγόντων, συνδέεται ισχυρά με την παχυσαρκία. Θεωρείται από πολλούς το πρωταρχικό βήμα για την ανάπτυξη Σακχαρώδη διαβήτη Τύπου ΙΙ, καρδιαγγειακών προβλημάτων και συναφών καταστάσεων.

Η αντίσταση στην ινσουλίνη στους περιφερικούς ιστούς στόχους, οφείλεται στον μειωμένο ρυθμό μεταφοράς της γλυκόζης. Στα μυϊκά κύτταρα, η κατάσταση αυτή φαίνεται να προκύπτει από την αποτυχία της μετατόπισης στην κυτταροπλασματική μεμβράνη, των προσδεμένων σε κυστίδια μεταφορέων, σε απόκριση στην ινσουλίνη.

Στα λιποκύτταρα, η μετατόπιση αυτή φαίνεται να είναι περιορισμένης έκτασης, αλλά ο κύριος μηχανισμός ινσουλινοαντίστασης φαίνεται πως είναι η προ-μεταφραστική εξάντληση του m-RNA για τους GLUT-4 (μεταφορέας γλυκόζης, ευαίσθητος στην ινσουλίνη).

Πολλές μελέτες έχουν συσχετίσει την εμφάνιση ινσουλινοαντίστασης με την παχυσαρκία. Επιπλέον, αρκετές έχουν δείξει πως η απώλεια σωματικού βάρους, φαίνεται να έχει θετική επίδραση στην αντίσταση στην ινσουλίνη. Ο μηχανισμός με τον οποίο η παχυσαρκία αυξάνει την ινσουλινοαντίσταση, έχει να κάνει με την αυξημένη κυκλοφορία των ελεύθερων λιπαρών οξέων (Free Fatty Acids, FFAs), τα αλλαγμένα επίπεδα κυτοκινών του λιπώδους ιστού, την αλλαγή στην κατανομή λίπους ή και στον συνδυασμό των παραπάνω καταστάσεων.

Τα επίπεδα FFA στον ορό των παχύσαρκων ατόμων είναι συνήθως υψηλότερα από ό,τι είναι στα άτομα με φυσιολογικό σωματικό βάρος. Αναφορές αποδεικνύουν πως αυξημένα επίπεδα FFAς ενδεχομένως να αποτελούν και την κύρια αιτία της περιφερικής αντίστασης στην ινσουλίνη σε ασθενείς με ΣΔ ΙΙ.

Χρόνια αυξημένα επίπεδα FFA ορού ενεργοποιούν την γλυκονεογένεση, προκαλούν αντίσταση στην ινσουλίνη στο ήπαρ και τους μύες και επομένως βλάπτουν την έκκριση ινσουλίνης σε άτομα με γενετική προδιάθεση.

Εκτός από το ολικό λίπος, ένας παράγοντας που φαίνεται να επηρεάζει σημαντικά την ινσουλινοευαισθησία, είναι η κατανομή του σωματικού λίπους. Άτομα με συσσώρευση λίπους στον άνω κορμό ή υψηλότερο ποσοστό σπλαχνικού λίπους, παρουσιάζουν μεγαλύτερη αντίσταση στην ινσουλίνη από ό,τι τα άτομα με μεγαλύτερη συσσώρευση λίπους στον κάτω κορμό και περισσότερο υποδόριο λίπος.

Η αντίσταση στην ινσουλίνη φαίνεται πως είναι υπεύθυνη για την ανάπτυξη όλων των παράπλευρων παθολογικών καταστάσεων, που ορίζουν το μεταβολικό σύνδρομο και συνδέεται στενά με την παχυσαρκία. Αναγνωρίζοντας πλέον πως η παχυσαρκία έχει λάβει διαστάσεις παγκόσμιας επιδημίας και πως το μεταβολικό σύνδρομο και οι κλινικές του επιπτώσεις (καρδιαγγειακά, δυσλιπιδαιμία κά.) συνδέονται στενά με την παχυσαρκία, είναι καλό να εισάγουμε στην καθημερινότητά μας έναν τακτικό προληπτικό έλεγχο, όσον αφορά στις καταστάσεις αυτές.

Το κλειδί στην αντιμετώπιση της αντίστασης στην ινσουλίνη και των παράπλευρων παθολογικών καταστάσεων που συνοδεύουν το μεταβολικό σύνδρομο, αποτελεί η έγκαιρη διάγνωσή της, που επιτρέπει την παρέμβαση και την αλλαγή, τόσο στον τρόπο ζωής του ατόμου, όσο στον τρόπο διατροφής αυτού, με την βοήθεια πάντα ενός ειδικού.

Διαβάστε περισσότερα...

Η επαρκής ενυδάτωση ακόμα πιο απαραίτητη το καλοκαίρι



Το ιδιαίτερα ζεστό καλοκαίρι στην Ελλάδα αυξάνει τις ανάγκες.

Ενώ η επαρκής ενυδάτωση είναι ζωτικής σημασίας για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού μας, η ελλειπής ενημέρωση για το τι είναι ενυδάτωση και πώς επιτυγχάνεται οδηγεί τους ανθρώπους στο να μην αξιολογούν επαρκώς την πρόσληψη της απαραίτητης ποσότητας νερού.

Η Μονάδα Διατροφής του Ανθρώπου του Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΓΠΑ) εκπόνησε την πρώτη επιστημονική μελέτη στην Ελλάδα σχετικά με την ενυδάτωση και τα αποτελέσματα δείχνουν ότι μόλις το 10% των Ελλήνων γνωρίζει πόσο νερό πρέπει να καταναλώνει καθημερινά.

Σύμφωνα με τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA), η επαρκής πρόσληψη σε νερό ανέρχεται στα 2,5 και 2 λίτρα για άνδρες και γυναίκες αντίστοιχα αλλά μπορεί να είναι υψηλότερη όταν ιδρώνουμε πχ κατά την φυσική δραστηριότητα ή όταν κινούμαστε και εργαζόμαστε σε θερμό περιβάλλον.

Το ιδιαίτερα ζεστό καλοκαίρι στην Ελλάδα καθιστά δυσκολότερη την κάλυψη της ανάγκης ενυδάτωσης καθώς - όπως η έρευνα διαπιστώνει – το καλοκαίρι οι απώλειες σε ιδρώτα είναι περίπου 40% υψηλότερες από ότι είναι το χειμώνα.

Το πόσιμο νερό, δεν αποτελεί το μοναδικό τρόπο ενυδάτωσης. ‘Αλλα ροφήματα όπως οι χυμοί, το γάλα, τα αναψυκτικά, ο καφές, το τσάι, αλλά και τα στερεά τρόφιμα, αποτελούν εξίσου ικανοποιητικές πηγές πρόσληψης νερού.

Γι' αυτό και η EFSA και οι άλλοι διεθνείς οργανισμοί αναφέρονται σε συνολική πρόσληψη 2-2,5 λίτρων νερού από όλες τις πηγές, δεν υπάρχει δηλαδή σύσταση για πρόσληψη νερού από συγκεκριμένη πηγή (αυτό προφανώς περιλαμβάνει και το πόσιμο νερό). Παρά, όμως, την ποικιλία σε πηγές, τα ερευνητικά δεδομένα μαρτυρούν πως τη συνιστώμενη επαρκή πρόσληψη νερού αδυνατεί να φτάσει το 20% των γυναικών και το 35% των ανδρών.

Υπάρχουν βιβλιογραφικά δεδομένα που υποστηρίζουν ότι η κατανάλωση ποικιλίας ροφημάτων (για παράδειγμα, νερό, χυμοί, αναψυκτικά, τσάι, καφές κτλ.) μπορεί να βοηθήσει στην πρόσληψη της συνολικής επαρκούς ποσότητας νερού.

Η ισορροπία ανάμεσα στην πρόσληψη και την απώλεια νερού είναι κρίσιμης σημασίας και εξασφαλίζει τη φυσιολογική σωματική και νοητική λειτουργία, σύμφωνα με επίσημα επιστημονικά στοιχεία της EFSA και το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Ενυδάτωσης.

Η επαρκής ενυδάτωση είναι επομένως σημαντική προκειμένου να αποφευχθούν οι συνέπειες της ήπιας αφυδάτωσης (κόπωση, πονοκέφαλος, απώλεια συγκέντρωσης) και να ανταποκρινόμαστε στις καθημερινές δραστηριοτήτες, όπως η άσκηση, η εργασία, η μελέτη και η οδήγηση. Δραστηριότητες που γίνονται περισσότερο απαιτητικές και απαιτούν ακόμα μεγαλύτερη εγρήγορση και αυτοσυγκέντρωση στις θερμοκρασίες του καλοκαιριού.

Το αίσθημα της δίψας δεν είναι πάντοτε ο καλύτερος οδηγός για την πρόσληψη νερού, εφόσον όταν διψάμε έχουμε ήδη αφυδατωθεί. Η παροχή έγκυρης πληροφόρησης είναι, λοιπόν, απαραίτητη προκειμένου όλες οι ομάδες του ελληνικού πληθυσμού να επωφεληθούν στην καθημερινότητά τους από τα πλεονεκτήματα της σωστής ενυδάτωσης!

Ιδιαίτερη προσοχή συνιστάται στη ορθή ενυδάτωση των ευπαθών πληθυσμιακών ομάδων, δηλαδή παιδιών, εγκύων και ηλικιωμένων.

Διαβάστε περισσότερα...

Αποφύγετε τις διατροφικές παγίδες του καλοκαιριού



Μυστικά για να διατηρήσετε τη σιλουέτα σας.

Το καλοκαίρι στη χώρα μας είναι σίγουρα συνδυασμένο με βραδινή έξοδο για φαγητό, είτε είμαστε σε διακοπές, είτε μένουμε στην πόλη μας. Αυτές όμως οι έξοδοι μπορούν να αποδειχτούν ιδιαίτερα επικίνδυνες αν δεν προσέξουμε τι θα παραγγείλουμε και τι θα φάμε και θα πιούμε.

Υπάρχουν κάποια μικρά μυστικά όταν αποφασίζουμε να φάμε σε κάποια ταβέρνα, τα οποία είναι καλό να θυμόμαστε κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Έτσι είναι καλό: Μικρά μυστικά στην παραγγελία των γευμάτων.

Περιορίστε όσο μπορείτε την παραγγελία των ορεκτικών και δώστε βάρος στο βασικό γεύμα της επιλογής σας. Επίσης αποφύγετε τα μέρη που έχουν το σύστημα του δίσκου.

Συνήθως καταφεύγουμε σε υπερκατανάλωση μεζέδων που κατά κύριο λόγο είναι παναρισμένα και τηγανισμένα κρέατα ή λαχανικά, φαγητά με σάλτσες και αλοιφές με αμφίβολης ποιότητας μαγιονέζα, που μας προσφέρουν εύκολα μεγάλο φορτίο ενέργειας, και μας στερούν από την κατανάλωση μιας μερίδας φαγητού. Κροκέτες, παναρισμένα τρόφιμα, τηγανητά λαχανικά και πίτες κρύβουν πολλές θερμίδες και θέλουν προσοχή.

Αποφύγετε την κατανάλωση κρέατος σε μορφή κιμά σε μπιφτέκια ή τηγανητά κεφτεδάκια, αφού είναι ένα τρόφιμο που μπορεί πολύ εύκολα να νοθευτεί, τόσο με την προσθήκη καρυκευμάτων, όσο και αμυλούχων προσμίξεων, π.χ. ψωμιού, αλευριού.

Έτσι, ενώ ένα μπιφτέκι από φρέσκο, καθαρό κιμά μπορεί να είναι ένα τρόφιμο ελαφρύ και εύπεπτο, αυτό που θα έχει αμφίβολης ποιότητας κιμά και προσμίξεις θα οδηγήσει πιθανώς σε συμπτώματα δυσπεψίας.

Μεγάλη προσοχή χρειάζεται στην παραγγελία του ψαριού και των θαλασσινών, π.χ. οστρακοειδών, γαρίδων. Το τεστ με τα μάτια του ψαριού και τα βράγχια είναι σίγουρα το πρώτο που πρέπει να κάνουμε. Δυστυχώς, υπάρχουν πλέον αρκετοί μαγικοί τρόποι για να κάνουν τις κατεψυγμένες γαρίδες να μοιάζουν με ολόφρεσκες!

Προσέξτε πολύ τις σαλάτες

Πολλές φορές περιέχουν σχεδόν τα πάντα εκτός από λαχανικά π.χ. αλλαντικά, τυριά, σως, κροατών, ζυμαρικά με αποτέλεσμα να έχουν πολλές θερμίδες και σίγουρα να μην αποτελούν την κλασική συνοδευτική σαλάτα για ένα γεύμα μας.

Από την άλλη η κλασσική αγγουροντοματοσαλάτα είναι σαφώς πιο καλή επιλογή από τα χόρτα ή το μαρούλι. Ιδιαίτερα σε μέρη με πολύ κόσμο είναι αδύνατο το προσωπικό να δείξει την απαιτούμενη προσοχή στον καθαρισμό των παραπάνω, τα οποία λόγω της μορφής τους μαζεύουν μικροοργανισμούς και εγκυμονούν κίνδυνο για την υγεία μας.

Έτσι, πολύ εύκολα μπορούμε να οδηγηθούμε σε κάποια δηλητηρίαση, επειδή καταναλώσαμε μια ”αθώα” σαλάτα μαζί με το ψάρι ή το κρέας.

Αλκοόλ το καλοκαίρι

Το αλκοόλ και κυρίως η μπύρα είναι μια κλασσική συνήθεια δίπλα στη θάλασσα ή στην βραδινή έξοδο. Δεν πρέπει να ξεχνάμε όμως ότι ένα ποτήρι μπύρα, αν και έχει μόνο 5% αλκοόλ, περιέχει αρκετούς υδατάνθρακες (κριθάρι) οι οποίοι ανεβάζουν τη θερμιδική περιεκτικότητα της (ένα ποτήρι δίνει περίπου 150 θερμίδες, αλλά ποιος μένει μόνο στο ένα!!). Ένα ποτήρι παγωμένο κρασί είναι σίγουρα πιο ενδεδειγμένη επιλογή. Καλές επιλογές

Υπάρχουν σίγουρα και καλές επιλογές για το καλοκαιρινό τραπέζι και μπορούμε να προσέξουμε την υγεία μας χωρίς να χάνουμε τη γεύση και την απόλαυση του φαγητού.

Άπαχο κρέας

όπως το ψαρονέφρι, φιλέτο του κοτόπουλου, της γαλοπούλας ή κάποιου ψαριού μπορεί να είναι η καθημερινή μας επιλογή. Βέβαια πρέπει πάντα να ελέγχουμε την καταλληλότητα και την καθαριότητα στο μαγαζί που επιλέγουμε αφού τα παραπάνω κρέατα, και κυρίως αυτό των πουλερικών απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή στον καθαρισμό και στην μαγειρική τους παρασκευή, λόγω του κινδύνου της σαλμονέλας.

Το καλοκαίρι άλλωστε, λόγω της ζέστης, είναι πιο σωστό να αποφεύγουμε τροφές υψηλές σε λίπος όπως το κόκκινο κρέας, αφού απαιτούν περισσότερο χρόνο και κόπο για την πέψη τους, με αποτέλεσμα να ”κουράζουν” και να ζεσταίνουν περισσότερο το σώμα μας.

Φρούτα και σαλάτες

τα φρούτα και τα λαχανικά του καλοκαιριού είναι πολύ πλούσια σε νερό και έτσι μας δίνουν μία καλή λύση στην αποφυγή της αφυδάτωσης, δίνοντας μας γλυκιά απόλαυση και πολλές βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.

Μία μεγάλη σαλάτα συνδυασμένη με φρέσκο ψωμί (πηγή υδατάνθρακα) και άπαχο τυρί ή τόνο ή κομμάτια κοτόπουλου (πηγές πρωτεΐνης) είναι ένα καλό ελαφρύ γεύμα που μπορούμε άφοβα να καταναλώσουμε το μεσημέρι, χωρίς να φορτώσουμε ιδιαίτερα το στομάχι μας, αλλά παίρνοντας συγχρόνως την κατάλληλη ενέργεια.

Τελειώνοντας ένα καλό γεύμα το γιαούρτι με ή χωρίς φρούτα ή γλυκό κουταλιού είναι ένα καλό και εύκολο υποκατάστατο για το παγωτό και το βρίσκουμε πλέον παντού, ακόμα και στο πιο μικρό νησί.

Πώς δε θα πάρουμε κιλά το καλοκαίρι και κυρίως στις διακοπές;

Για να μπορέσουμε να απολαύσουμε ακόμα περισσότερο τις διακοπές μας και να μην γυρίζουμε πίσω με επιπλέον φορτίο πρέπει να ακολουθήσουμε τα παρακάτω:

-Αποφύγετε την κατανάλωση 2 μεγάλων, κύριων γευμάτων.
-Μην τρώτε πολύ αργά το βράδυ.
-Καταναλώστε πολλές σαλάτες και φρούτα (προσέξτε βέβαια φρούτα όπως σταφύλι και καρπούζι, που περιέχουν αρκετή φυσική ζάχαρη).
-Να πίνετε πολύ νερό (1.5-2 λίτρα καθημερινά).
-Πάρτε ένα καλό πρωινό κάθε μέρα, με γαλακτοκομικά χαμηλών λιπαρών, δημητριακά ή ψωμί ολικής άλεσης και φρούτα).
-Αποφύγετε την κατάχρηση στην κατανάλωση αλκοόλ. Προσέξτε την ποσότητα αλλά και την ποιότητα του λίπους που καταναλώνετε.
-Αποφύγετε τα πολλά παγωτά
-Αυξήστε τη φυσική σας δραστηριότητα μέσα από την άσκηση, το κολύμπι και το περπάτημα.

Διαβάστε περισσότερα...

Όλες οι ρυθμίσεις για τα αυθαίρετα - Τι προβλέπει το νομοσχέδιο



Στη δημοσιότητα δόθηκε η ρύθμιση για τα αυθαίρετα και προβλέπονται πρόστιμα βάσει της τιμής ζώνης και αναλόγως του εμβαδού του αυθαίρετου κτίσματος με μεγάλες μειώσεις σε σχέση με ότι ισχύει σήμερα.

Συγκεκριμένα οι ρυθμίσεις αντιμετωπίζουν το υπαρκτό πρόβλημα μέσα από την περιβαλλοντική και πολεοδομική του διάσταση στην λογική της πράσινης ανάπτυξης, των αρχών της αειφορίας και της προστασίας του περιβάλλοντος και δεν αποτελούν μόνο ρυθμίσεις εισπρακτικού χαρακτήρα χωρίς όμως να παραγνωρίζεται και η δυσμενής δημοσιονομική συγκυρία, στην οποία βρίσκεται η χώρα. Επιπλέον κριτήριο για την επιλογή των ρυθμίσεων αποτελεί η εμπέδωση της ισότητας των πολιτών και του κράτους δικαίου.

Η προτεινόμενη ρύθμιση αποτελεί μέρος μιας νέας συνολικής πολιτικής του ΥΠΕΚΑ προωθούμενων μεταρρυθμίσεων με:

-το νέο τρόπο έκδοσης οικοδομικών αδειών,
- το νέο ΓΟΚ
- τη θεσμοθέτηση βασικών μορφολογικών αρχιτεκτονικών κανόνων δόμησης σε κάθε καλλικρατικό δήμο της χώρας.

Α. Κεντρικός σκοπός: 


Οριστική διευθέτηση ενός χρόνιου περιβαλλοντικού, οικονομικού και κοινωνικού προβλήματος που δεν επιλύθηκε, επειδή κάθε προσπάθεια ρύθμισης, μετά από το 1983, είχε κυρίως οικονομικό-εισπρακτικό χαρακτήρα και δε δρομολόγησε, ούτε ολοκλήρωσε περιβαλλοντικές και πολεοδομικές αντισταθμιστικές ρυθμίσεις.

Β. Επιμέρους στόχοι:


- Επίτευξη Περιβαλλοντικού και Πολεοδομικού Ισοζυγίου.
- Έμπρακτη εφαρμογή της ισότητας των πολιτών και της μη-επιβράβευσης στο εξής της αυθαιρεσίας και της παραβατικότητας.
- Συμβολή στην εξαιρετικά δύσκολη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας.

Κόκκινη γραμμή


1. Διαχωρισμός των αυθαιρέτων σε αυτά που βρίσκονται σε ευαίσθητες περιοχές και σε αυτά που μπορούν να ρυθμιστούν –με προϋποθέσεις που τίθενται: εξαιρούνται και είναι άμεσα κατεδαφιστέες οι κατασκευές που προκαλούν ανεπανόρθωτη περιβαλλοντική βλάβη (μέσα σε δάση, σε ρέματα, στον αιγιαλό, σε αρχαιολογικούς χώρους κ.λ.π).

2. Από 1/1/2012, όλα τα ακίνητα δεν θα μπορούν να μεταβιβάζονται χωρίς την υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη και τη δήλωση μηχανικού που θα βεβαιώνει ότι δεν υπάρχει αυθαίρετη κατασκευή στο ακίνητο και δεν έχουν εγκατασταθεί χρήσεις χωρίς άδεια.

3. Ψευδείς ή ανακριβείς βεβαιώσεις από όσους εμπλέκονται σε μια δικαιοπραξία (συμβολαιογράφοι, δικηγόροι, μεσίτες, υποθηκοφύλακες κ.λ.π) επισύρουν αυστηρές ποινές. Για τους μηχανικούς προβλέπεται μέχρι και αφαίρεση της άδειας άσκησης επαγγέλματος.

Διατήρηση αυθαίρετων κατασκευών


Αφορά σε κατασκευές που έχουν ανεγερθεί έως 28/4/2010 (ημερομηνία έναρξης ισχύος του Ν. 3843/2010 για τους ημιυπαίθριους χώρους) Αφορά σε επιτρεπόμενες χρήσεις:

-Α. Για τα κτίσματα που βρίσκονται σε περιοχές εντός σχεδίου πόλεως ή εντός ορίων οικισμών, η ρύθμιση ισχύει για σαράντα (40) χρόνια.

-Β. Για τα κτίσματα που βρίσκονται σε περιοχές εκτός σχεδίου πόλεως ή εκτός ορίων οικισμών, η ρύθμιση ισχύει για είκοσι (20) χρόνια. Εάν ολοκληρωθεί ο πολεοδομικός σχεδιασμός και ο καθορισμός των χρήσεων γης και των όρων και περιορισμών δόμησης της περιοχής και το διατηρούμενο κτίσμα εντάσσεται σε αυτόν, διατηρείται για επιπλέον είκοσι (20) χρόνια.

-Επιπλέον, προκείμενου περί αυθαίρετων κατασκευών που έχουν ανεγερθεί σε μη άρτια και συνεπώς μη οικοδομήσιμα οικόπεδα, η διατήρηση επίσης αυξάνεται σε 40 χρόνια υπό την προϋπόθεση:

χρήσης, όμορου ή τμήματος όμορου ή οικοπέδου που βρίσκεται στο δήμο της αυθαίρετης κατασκευής, άρτιου και οικοδομήσιμου γηπέδου για τη συμπλήρωση της υπολειπόμενης αρτιότητας ή ειδικού προστίμου ισοδύναμου εμβαδού γης που υπολείπεται ή συνδυασμό των δύο παραπάνω.

Υπολογισμός προστίμου διατήρησης

Λαμβάνονται υπόψη:


1.Η ύπαρξη οικοδομικής άδειας,

2.Η θέση του κτίσματος σε περιοχή εντός ή εκτός σχεδίου,

3.Το είδος του ακινήτου (κύρια και μοναδική κατοικία, άλλη χρήση κ.λ.π),

4.Ο τύπος της πολεοδομικής παράβασης (κατ’επέκταση ή/και καθ’ύψος υπέρβαση δόμησης/κάλυψης, παραβίαση πλάγιων αποστάσεων ή/και οικοδομικής γραμμής),

5.Η αυθαίρετη αλλαγή ως προς την χρήση της οικοδομικής άδειας,

6.Η τιμή ζώνης, βάσει του συστήματος αντικειμενικών αξιών

7.Κάθε άλλο είδος αυθαίρετης κατασκευής (π.χ. πισίνες),

8.Υπό προϋποθέσεις, κοινωνικά κριτήρια.

Διαδικασία διατήρησης 


Με πλήρη ευθύνη του ιδιοκτήτη και του μηχανικού υποβάλλεται από τον ιδιοκτήτη ή το νόμιμο εκπρόσωπό του, στην αρμόδια Πολεοδομική Υπηρεσία ή στο ΚΕΠ μέχρι 31.12.2011, φάκελος με τα εξής δικαιολογητικά:

1.Αίτηση

2.Παράβολο υπέρ του ελληνικού δημοσίου
(500€, 1000€ ή 2000€, ανάλογα με το μέγεθος και το είδος της αυθαίρετης κατασκευής)

3.Έντυπο υπολογισμού του ειδικού προστίμου

4.Υπεύθυνη δήλωση Ν.1599/86 με τα στοιχεία της αυθαίρετης κατασκευής.

Το έντυπο υπολογισμού θεωρείται από την Πολεοδομική Υπηρεσία προσωρινά (σε περίπτωση εξόφλησης με δόσεις) ή οριστικά (σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης) και με αυτό ο ιδιοκτήτης πληρώνει στις τράπεζες το πρόστιμό του.

Διάθεση των χρηματικών ποσών από τα πρόστιμα

Το πρόστιμο κατατίθεται σε ειδικό κωδικό του Πράσινου Ταμείου με την ονομασία «Περιβαλλοντικό Ισοζύγιο» και στο πλαίσιο των στόχων και αρχών του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής αποδίδεται στους Δήμους στη διοικητική περιφέρεια των οποίων βρίσκονται τα μη νόμιμα κτίσματα και διατίθεται αποκλειστικά για την εξισορρόπηση του ελλείμματος γης, την αύξηση των κοινοχρήστων χώρων και την εκτέλεση κατεδαφίσεων.

Ειδική Υπηρεσία Κατεδαφίσεων


Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην ενδυνάμωση της δυνατότητας κατεδάφισης αυθαίρετων κτισμάτων, που δεν εντάσσονται στις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου. Η Ειδική Υπηρεσία Κατεδαφίσεων: Υπάγεται απευθείας στο Γενικό Επιθεωρητή της Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος (ΕΥΕΠ)

Έχει τις εξής αρμοδιότητες:


α) τον εντοπισμό και τον έλεγχο αυθαίρετων επεμβάσεων και κατασκευών
β) την έκδοση και την εκτέλεση πράξεων καθαίρεσης και κατεδάφισης
γ) τη μέριμνα για την ορθή διάθεση των οικοδομικών αποβλήτων (μπάζων) και την αποκατάσταση
Εκτελεί τα πρωτόκολλα κατεδάφισης με δικά της μηχανικά μέσα ή με μέσα ιδιωτικών επιχειρήσεων μετά από σύναψη σχετικών συμβάσεων.
Εάν οι ιδιωτικές επιχειρήσεις αρνηθούν να συνάψουν συμβάσεις, η ΕΥΕΚΑ ενημερώνει τις οικείες Αστυνομικές Αρχές, οι οποίες και θα αναλαμβάνουν την κίνηση της διαδικασίας μεμονωμένης πολιτικής επιστράτευσης (ν.δ. 17/1974).

Ενδεικτικά πρόστιμα:


-για 30τμ κατοικίας, σε διάφορες περιπτώσεις:
Υπέρβαση δόμησης 30τμ, εντός σχεδίου, με ΤΖ: 1.500€, α’ κατοικία -> 3.375 €
ΥΔ 30τμ, εντός σχεδίου, με ΤΖ: 1.500€ (+υπέρβαση ύψους >20%) -> 5.062 €
ΥΔ 30τμ, εντός σχεδίου, με ΤΖ: 1.500€ (+υπέρβαση κάλυψης <20%) -> 4.050 €
ΥΔ 30τμ, εκτός σχεδίου, με ΤΖ: 500€, (α’ κατοικία) -> 2.250 €

-για 100τμ κατοικίας, σε διάφορες περιπτώσεις:
Υπέρβαση δόμησης 100τμ, εντός σχεδίου, με ΤΖ: 1.500€, α’ κατοικία -> 11.250 €
ΥΔ 100τμ, εντός σχεδίου, με ΤΖ: 1.500€(50τμ κύριοι/50τμ βοηθ.) -> 8.812 €
ΥΔ 100τμ, εκτός σχεδίου, με ΤΖ: 500€ (β’ κατοικία) -> 27.000 €
100τμ, εκτός σχεδίου, με ΤΖ: 500€, α’ κατοικία -> 7.500 €
100τμ, εκτός σχεδίου, με ΤΖ: 500€, (α’ κατοικία, χωρίς άδεια) -> 22.500 €

- για μεγάλα κτίρια (πλην κατοικίας) σε διάφορες περιπτώσεις:
Αγροτική μονάδα 1.200τμ, εκτός σχεδίου με Τ.Ζ.: 500€ ->24.000€
Βιομηχανία-τουρ. κατάλυμα 1.200τμ, εκτός σχεδίου με Τ.Ζ.: 500€ ->48.000€
Βιομηχανία-τουρ. κατάλυμα 4.000τμ, εκτός σχεδίου με Τ.Ζ.: 500€ ->200.000€
Βιομηχανία-τουρ. κατάλυμα 120τμ, εντός σχεδίου με Τ.Ζ.: 1.500€ ->7.200€
Βιομηχανία-τουρ. κατάλυμα 1.200τμ, εντός σχεδίου με Τ.Ζ.: 1.500€ ->108.000€

Σημείωση: κατ’ αποκοπή πρόστιμο για αυθαίρετες κατασκευές μικρότερες από 20τμ:
εντός σχεδίου με ΤΖ<2.000€ ->2.000€
εντός σχεδίου με ΤΖ≥2.000€ ->3.000€
εκτός σχεδίου ->1.500€


Πηγή: http://www.newsit.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μέχρι και ποινές φυλάκισης για όσους απασχολούν παράνομους μετανάστες



Όπως ειδικότερα ενημέρωσε ο κ. Κουτρουμάνης, όταν εντοπιστεί κάποιος εργοδότης που παρανόμως απασχολεί μετανάστη, προβλέπεται η καταβολή όλων των δεδουλευμένων και όλων των ασφαλιστικών εισφορών.


Μέχρι το τέλος Αυγούστου, το υπουργείο Εργασίας θα είναι έτοιμο να καταθέσει στη Βουλή και το νομοσχέδιο με το οποίο θα ενσωματώνεται στο εθνικό δίκαιο, η κοινοτική οδηγία για την παράνομη εργασία. Οι διατάξεις θα είναι πολύ σκληρές για όσους απασχολούν παρανόμως μετανάστες, καθώς προβλέπεται ακόμη και ποινή φυλάκισης από 3 έως 6 μήνες σε περιπτώσεις επαναλαμβανόμενης παράβασης.

Όπως ειδικότερα ενημέρωσε ο κ. Κουτρουμάνης, όταν εντοπιστεί κάποιος εργοδότης που παρανόμως απασχολεί μετανάστη, προβλέπεται η καταβολή όλων των δεδουλευμένων και όλων των ασφαλιστικών εισφορών. Επίσης, προβλέπεται έως και διακοπή λειτουργίας επιχείρησης, αφαιρείται η δυνατότητα σύναψης σύμβασης με το ελληνικό δημόσιο, ενώ σε επαναλαμβανόμενη παράβαση τα χρηματικά πρόστιμα θα είναι υψηλά, περα από τις ποινές φυλάκισης. Και όλα αυτά, όπως επισήμανε ο υπουργός, πέραν των κυρώσεων που προβλέπονται σε αυτές τις περιπτώσεις από το ΣΕΠΕ και το ΙΚΑ.

Για τα υπόλοιπα μέτρα μεταναστευτικής πολιτικής, ο υπουργός Εργασίας είπε ότι εκκρεμεί η έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης με την οποία θα μειώνονται σε 120, από 200 που είναι σήμερα, τα απαιτούμενα ένσημα για την άδεια παραμονής. Το υπουργείο πρέπει να προχωρήσει και στην έκδοση Προεδρικού Διατάγματος όπου να προβλέπει τη δυνατότητα να εργαστούν όσοι μετανάστες βρίσκονται σε καθεστώς μη απομάκρυνσης από τη χώρα, καθώς αυτή η κατηγορία αλλοδαπών "θα στραφούν στην εγκληματικότητα για να ζήσουν", όπως είπε ο Υπουργός.

Ο κ. Κουτρουμάνης είπε, ότι είναι υπό εξέταση το καθεστώς των μετακλήσεων, ώστε να βρίσκεται σε συνάφεια με τις πραγματικές ανάγκες κάθε περιφέρειας. "Πρέπει το καθεστώς των μετακλήσεων να γίνει αυστηρότερο. Πρέπει να δούμε γιατί σε περιοχές με υψηλά ποσοστά ανεργίας, χρειάζεται το καθεστώς των μετακλήσεων", είπε. Ο κ. Κουτρουμάνης ενημέρωσε την επιτροπή, ότι προκηρύχθηκε ήδη μεταναστευτικός χάρτης για την Αττική και τη Θεσσαλονίκη, "για να δούμε ποια είναι τα ποιοτικά και ποσοτικά χαρακτηριστικά των μεταναστών και να ασκήσουμε τις αναγκαίες πολιτικές". Επίσης στη διαδικασία της υλοποίησης είναι το Μνημόνιο που είχε υπογραφεί με την Εκκλησία για τον ξενώνα μιας νύχτας και τα συσσίτια.

"Το να έχουμε εικόνα τι ακριβώς γίνεται στη χώρα μας και πόσοι και ποιοι μετανάστες βρίσκονται εδώ είναι πολύ σημαντικό. Γι΄ αυτό προβληματιζόμαστε στην κατεύθυνση σύνδεσης της εργασίας με την προσωρινή παραμονή όσων βρίσκονται σε καθεστώς μη απομάκρυνσης", ανέφερε ο υπουργός προκαλώντας την αντίδραση του βουλευτή του ΛΑΟΣ Άδωνη Γεωργιάδη, που προειδοποίησε ότι, αν δοθεί τέτοια δυνατότητα, τότε ισοδυναμεί με προσκλητήριο σε παράνομους μετανάστες που θα βλέπουν τη χώρα μας ελκυστική. Τον κίνδυνο να μετατραπεί το μέτρο σε προσκλητήριο μεταναστών επισήμανε και ο βουλευτής της ΝΔ Αθανάσιος Νάκος, ενώ για το ενδεχόμενο αλλαγών επί το αυστηρότερο του καθεστώτος των μετακλήσεων, ο βουλευτής της ΝΔ κατήγγειλαν, ότι οι εργοδότες ζητούσαν από τους βουλευτές να σβήσουν τις εγγυητικές που είχαν υπογράψει όταν οι οικονομικοί μετανάστες που απασχολούσαν σε αγροτικές δουλειές, δεν επέστρεφαν στην πατρίδα τους.

"Το εργόσημο είναι μια καλή ιδέα αλλά δεν ξέρω πόσο θα περπατήσει. Στο χωριό μου για παράδειγμα, δεν ξέρω αν θα ανταποκριθούν όσοι απασχολούν μετανάστες σε αγροτικές δουλειές", σχολίασε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Άγγελος Μανωλάκης.

Να νομιμοποιηθούν όσοι ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα, ζήτησε ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Παπακωνσταντίνου και ζήτησε να δοθούν και ταξιδιωτικά έγγραφα για να φύγουν όσοι είναι εγκλωβισμένοι στη χώρα μας.


Πηγή: http://www.newsit.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Από 20 Αυγούστου έρχεται το εργόσημο - Πώς θα πληρώνονται οι εργαζόμενοι



Από τις 20 Αυγούστου, οι πολίτες θα πρέπει να πληρώνουν με κουπόνια το προσωπικό που απασχολούν με κατ΄ οίκον απασχόληση ή το προσωπικό που εργάζεται περιστασιακά.


Πρόκειται για το "εργόσημο" που κάνει πρεμιέρα τον Αύγουστο με 600 σημεία στη χώρα, στα οποία θα μπορεί ο εργοδότης να προσέρχεται να πληρώνει το κουπόνι καταβάλλοντας το τίμημα της αμοιβής που έχει συμφωνήσει με τον εργαζόμενο και στη συνέχεια να το εξαργυρώνει ο εργαζόμενος. Το "εργόσημο" θα είναι πλέον ο μοναδικός τρόπος πληρωμής για δουλειά στο σπίτι.

Η παραλαβή του "εργόσημου" θα ξεκινήσει από τις τράπεζες και τα ΕΛΤΑ, ενώ σε λίγο καιρό θα γίνεται η παραλαβή του και από μεγάλες αλυσίδες super markets, που ήδη εκδηλώνουν ενδιαφέρον να χορηγούν τα κουπόνια από τα καταστήματα τους. Το υπουργείο Εργασίας έχει μάλιστα ενημερωθεί, ότι κάποια μεγάλα super markets μελετούν το ενδεχόμενο να εντάξουν τα εργόσημα σε καθεστώς προσφορών προς τους καταναλωτές ανάλογα με το ύψος των αγορών τους.

Με αφορμή ενημέρωση της διακομματικής επιτροπής της Βουλής για τη μελέτη του μεταναστευτικού ζητήματος, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Γιώργος Κουτρουμάνης, ανακοίνωσε ότι το μέτρο του εργοσήμου θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται στις 20 Αυγούστου.

Όπως διευκρινισε ο υπουργός, το μέτρο είναι για όλους, μετανάστες και μη. Εκτιμάται όμως ότι αφορά κατά κύριο λόγο οικονομικούς μετανάστες που απασχολούνται στα σπίτια και σε αγροτικές εργασίες. Στο συγκεκριμένο καθεστώς υπάγονται όχι μόνον όσοι εργάζονται ως οικιακοί βοηθοί, όπως εξήγησε ο υπουργός, αλλά και μια κομμώτρια που πάει σε σπίτι να χτενίσει, ο κηπουρός, ή κάποιος που παραδίδει κατ΄ οίκον μαθήματα. Με "εργόσημο" θα πρέπει να πληρώνονται και όσοι εργάζονται περιστασιακά στο χώρο του επισιτισμού, όπως για παράδειγμα σερβιτόροι που κάνουν τα ρεπό συναδέλφων τους ή και τραγουδιστές που πάνε να τραγουδήσουν κάπου, έστω και για δύο μόνον ημέρες.

"Καταλήξαμε σε αυτή τη μορφή ασφάλισης που διευκολύνει και τους εργοδότες αλλά και τους εργαζόμενους είτε όσους εργάζονται κατ΄ οίκον είτε στον πρωτογενή τομέα της γεωργίας και της κτηνοτροφίας, όπου παρατηρείται μεγάλης έκτασης φοροδιαφυγή", ανέφερε ο υπουργός Εργασίας, θυμίζοντας ότι το μόνο που απαιτείται είναι ο ΑΜΚΑ (Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης) του εργοδότη και εργαζόμενου. Μέσα από την εξαργύρωση του εργόσημου, θα παρακρατούνται οι εισφορές για το ΙΚΑ και τον ΟΓΑ.

Σήμερα κάποιος που απασχολεί εργαζόμενο στο σπίτι του, έστω και περιστασιακά, οφείλει κανονικά να υποβάλλει περιοδική αναλυτική δήλωση και ταυτόχρονα να παρακολουθεί τον εργαζόμενο αν είναι ασφαλισμένος. Με τη νέα διαδικασία ο εργοδότης θα πληρώνει μόνο το δίπτυχο κουπόνι που θα φέρει ταινία γνησιότητας και όταν το εξαργυρώνει ο απασχολούμενος, θα γίνεται απευθείας η παρακράτηση (σ.σ. 20% για μισθωτή εργασία και 10% για αγροτική εργασία). Ο κ. Κουτρουμάνης υπογράμμισε ότι "το μεγαλύτερο κίνητρο είναι ότι χωρίς κόστος και γραφειοκρατία, εξασφαλίζει πρόσβαση στο ασφαλιστικό σύστημα και ταυτόχρονα γλυτώνει τον εργοδότη από τη διαπόμπευση που θα υπάρξει αν συμβεί κάτι στο σπίτι του".


Διαβάστε περισσότερα...