Τρίτη 8 Μαρτίου 2016

Ημίγυμνος επιδειξίας στο κέντρο της Πάτρας


Ένα πρωτοφανές θέαμα αντίκρισαν οι οδηγοί το βράδυ της Δευτέρας στη συμβολή των οδών Αγίου Διονυσίου και Καρόλου στην Πάτρα. Ένας άνδρας εν μέσω βροχής και φορώντας ένα μποξεράκι και ένα παλτό, κυκλοφορούσε στη μέση του δρόμου και στην θέα των αυτοκινήτων, σταματούσε, άνοιγε το πανωφόρι του και ακινητοποιούσε τα οχήματα…!








Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας δεν είναι ημέρα γιορτής


Φαινόμενα βίας παίρνουν παγκόσμιες διαστάσεις.

Μια στις δέκα γυναίκες βιώνει σωματική βία, σύμφωνα στοιχεία τελευταίας ευρωπαϊκής έρευνας που βασίστηκε σε 45.000 γυναίκες από 28 κράτη μέλη της ΕΕ. Όσο εξακολουθούν να υφίστανται οι ανισότητες σε βάρος των γυναικών, η Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας δεν είναι ημέρα γιορτής.

Αν σκεφτούμε ότι μόνο το 14% αυτών των γυναικών έχει καταγγείλει αυτό το περιστατικό στην αστυνομία τότε βλέπουμε ότι ακόμη κι αυτά τα στοιχεία δεν είναι τα πραγματικά και το φαινόμενο της βίας είναι πολύ μεγαλύτερο με ανησυχητικές διαστάσεις.

Τα παραπάνω ανέφερε ο ψυχίατρος- ψυχοθεραπευτής Σταύρος Μπουφίδης στο πλαίσιο εκδήλωσης με θέμα «Η βία δεν είναι η λύση, είναι το πρόβλημα, κακοποίηση: λεκτική, σωματική, ψυχική» την οποία διοργάνωσαν το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και το Κέντρο Συμβουλευτικής και Στήριξης Φοιτητών.

Υπάρχει αύξηση της βίας κατά των γυναικών στην Ελλάδα της κρίσης;

«Δεν έχουμε στατιστικά στοιχεία αλλά από τις μελέτες που έχουν γίνει ως τώρα προκύπτει ότι πάντοτε τις οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές κρίσεις οι γυναίκες και τα παιδιά είναι ευάλωτες ομάδες. Κυρίως θα ήθελα να αναφερθώ στις γυναίκες πρόσφυγες. Μην ξεχνάμε ότι το 1/3 των ανθρώπων που έχουν πνιγεί σε ελληνικές θάλασσες είναι γυναίκες και ότι αυτή τη στιγμή το 70% των προσφύγων είναι γυναικείος πληθυσμός και παιδιά. Οι γυναίκες πρόσφυγες, οι γυναίκες με αναπηρίες, οι τρανς γυναίκες, οι γυναίκες με διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό είναι πάντοτε οι πιο ευάλωτες ομάδες γυναικών και ομάδες ανθρώπων που συνήθως αποκλείονται κοινωνικά και παραβιάζονται στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα» τονίζει ο κ Μπουφίδης.

Η βία δεν είναι μόνο σωματική

«Πολλές φορές γυναίκες μου αναφέρουν ότι ο ψυχολογικός εκβιασμός και οι συναισθηματικές πιέσεις που δέχονται είναι πολύ χειρότερες από τη σωματική βία. Τα επεισόδια βίας πάντοτε κορυφώνονται με τη σωματική βία. Η βία ξεκινά λεκτικά και συναισθηματικά από τον άνδρα προς τη γυναίκα. Συνήθως η γυναίκα δεν δίνει σημασία σε αυτά τα πρώτα επεισόδια βίας ή πολλές φορές μπορεί να νιώθει υπεύθυνη γι αυτά τα επεισόδια. Ακολουθεί το κύριο επεισόδιο βίας στο οποίο υπάρχει άσκηση σωματικής βίας και τότε πια η γυναίκα συνειδητοποιεί την κατάστασή της. Όμως τότε η ίδια βρίσκεται σε απόγνωση, νιώθει ψυχικό μούδιασμα, πάρα πολλές φορές ντρέπεται να το αναφέρει στο οικογενειακό της περιβάλλον για να μη βιώσει απόρριψη, κι αυτός είναι ένας λόγος που οι γυναίκες μένουν στη σιωπή και φοβούνται να το καταγγείλουν στην αστυνομία. Μετά ακολουθεί μία τρίτη φάση σε αυτό τον κύκλο. Είναι η περίοδος της μεταμέλειας όπου ο σύζυγος/σύντροφος ανακαλύπτει ότι η γυναίκα αυτή μπορεί να φύγει από τη ζωή του και τότε παρουσιάζει έναν διαφορετικό χαρακτήρα ή προσωπικότητα αλλά ουσιαστικά με αυτή τη φάση ξεκινάει ένας δεύτερος κύκλος της κακοποίησης» εξηγεί ο κ. Μπουφίδης.

Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Θεσσαλονίκης

Στη Θεσσαλονίκη οι κακοποιημένες γυναίκες μπορούν να απευθύνονται στο Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών της Γενικής Γραμματείας Ισότητας το οποίο λειτουργεί από το 2013 (Δευτέρα έως Παρασκευή 09:00 – 17:00 Αλεξανδρουπόλεως 10 περιοχή Δυτική Είσοδος, τηλέφωνα επικοινωνίας 2310 528984, 2310 52898) παρέχοντας εξειδικευμένες υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής και νομικής στήριξης καθώς και νομική βοήθεια σε συνεργασία με τον Δικηγορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης. Από το 2013 έως σήμερα συνολικά 620 γυναίκες θύματα βίας έχουν επισκεφτεί Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Θεσσαλονίκης και έχουν επωφεληθεί από τις παρεχόμενες υπηρεσίες

Ενδείξεις κακοποίησης

Η ψυχολόγος του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών Θεσσαλονίκης Γεωργία Τερζόγλου ανέφερε ότι ενδείξεις κακοποίησης μια γυναίκας υπάρχουν όταν ο σύντροφος εμφανίζει ισχυρά δείγματα ζήλιας ή κτητικότητας, υποτιμά τη γυναίκα παρουσιάζει εξουσιαστική συμπεριφορά επιρρίπτει ευθύνες στη γυναίκα και ποτέ στον εαυτό του. Οι τρόποι με τους οποίους μπορεί να ξεφύγει μια γυναίκα, σύμφωνα με την κ Τερζόγλου είναι: «αρχικά να μιλήσει σε κάποιον που εμπιστεύεται, να κάνει κάποιο σχέδιο διαφυγής αν κινδυνεύει μέσα στο σπίτι, να συγκεντρώσει κάποια πράγματα μέσα σε μια βαλίτσα , να την κρύψει σε ένα σημείο, να κρύψει ένα δεύτερο κινητό, να έχει κρυμμένα τηλέφωνα για περιπτώσεις επείγουσας ανάγκης, να καθιερώσει καθημερινές συνήθειες ρουτίνας πχ να βγαίνει καθημερινά για το σούπερ μάρκετ ή για να πετάξει τα σκουπίδια, να φαίνεται ότι βγαίνει για άλλο λόγο ούτως ώστε όταν υπάρχει κίνδυνος ή δημιουργείται η έκρυθμη ατμόσφαιρα και θέλει να φύγει να υπάρχει μία διέξοδος

Πώς μπορεί να βοηθήσει κάποιος ένα θύμα βίας;

«Κατ΄ αρχήν να τη βοηθήσει να ανοιχτεί. Πολλές φορές οι γυναίκες που είναι θύματα βίας δυσκολεύονται να το πουν ή ντρέπονται, νιώθουν ενοχές , οπότε να τη στηρίξει να τη βοηθήσει να μιλήσει, να την ενημερώσει για φορείς στους οποίους θα μπορούσε να απευθυνθεί, και αν είναι δυνατόν να τη φιλοξενήσει κλπ» αναφέρει η κ Τερζόγλου

Ποιά είναι η υγιής σχέση;

«Υγιής σχέση είναι εκείνη στην οποία υπάρχει ο αλληλοσεβασμός η εκτίμηση του ενός προς τον άλλον . Μπορεί να υπάρχουν εντάσεις και σε μια σχέση φυσιολογική και ήρεμη στο πλαίσιο του αλληλοσεβασμού αλλά αυτό ξεπερνάει τα όρια όταν πρόκειται για έλεγχο για ανάγκη εξουσίας και επιβολής του άντρα προς τη γυναίκα» προσθέτει η κ Τερζόγλου.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Επικυρώθηκαν οι ποινές για το ναυάγιο του Sea Diamond


Παραμένουν οι τιμωρίες και με τη «σφραγίδα» του Αρείου Πάγου.

Με τη σφραγίδα του Αρείου Πάγου επικυρώθηκαν οι ποινές φυλάκισης που επιβλήθηκαν στον πλοίαρχο και τον εκπρόσωπο της ναυτιλιακής εταιρείας για την υπόθεση του ναυαγίου του κρουαζιερόπλοιου Sea Diamond στην Καλντέρα της Σαντορίνης.

Επικυρώθηκαν οι ποινές για το ναυάγιο του Sea Diamond

Εννέα χρόνια μετά το ναυάγιο και μετά από δυο αιτήσεις αναίρεσης το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου, αφού απέρριψε την νέα αναίρεση του πλοιάρχου και του εκπροσώπου της εταιρείας, κατέστησε οριστική την δεύτερη απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Πειραιά κρίνοντας ότι έχει πλήρη, ειδική, εμπεριστατωμένη και σαφή αιτιολογία όπως απαιτεί τα Σύνταγμα.

Το δικαστήριο καταδίκασε κατά συγχώνευση, τον πλοίαρχο του κρουαζιερόπλοιου σε 36 μήνες φυλάκιση, το γενικό διευθυντή επιχειρήσεων στόλου της εταιρείας Core Marine Limited σε ποινή φυλάκισης 24 μηνών αλλά και τον ανθυποπλοίαρχο αξιωματικό Γέφυρας σε ποινή φυλάκισης 21 μηνών.

Ο Άρειος Πάγος, πάντως, έκανε δεκτή την αναίρεση του ανθυποπλοιάρχου και έπαυσε οριστικά τη σε βάρος του ποινική δίωξη, με το σκεπτικό ότι εφόσον βρισκόταν στην γέφυρα ο πλοίαρχος είχε και την ευθύνη του πλοίου.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πέντε φωτογραφίες που αποκαλύπτουν τη θέση της γυναίκας στον κόσμο


Απιστία, ομορφιά, βία, προκαταλήψεις, μεγαλείο ψυχής.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, πέντε δημοσιογράφοι του BBC, μοιράζονται πέντε φωτογραφίες που απεικονίζουν το πώς οι γυναίκες συχνά αντιμετωπίζονται σε διαφορετικά μέρη, ανά τον κόσμο.

Ένα κινέζικο γεύμα:



Μια φωτογραφία ενός λουκούλλειου γεύματος, έγινε αυτό που λέμε talk of the town στην Κίνα, τον Φεβρουάριο. Μια γυναίκα, από την οικονομική πρωτεύουσα της χώρας, τη Σαγκάη, ταξίδεψε σε ένα χωριό της επαρχίας Jiangxi προκειμένου να συναντήσει για πρώτη φορά τους γονείς του αγοριού της. Απόλαυσαν μαζί το γεύμα τους που έγινε μάλιστα και με αφορμή τον εορτασμό της Κινεζικής πρωτοχρονιάς. Και τότε, πήγαν όλα στραβά.

«Όταν είδα το φαγητό τους, ήθελα να κάνω εμετό. Ήταν 100 φορές χειρότερο από αυτό που φανταζόμουν. Δεν μπορούσα να το δεχτώ», σχολίασε στη σχετική φωτογραφία που ανέβασε στα social media. Δεν χρειάζεται να αναφέρουμε ότι εγκατέλειψε το αγόρι της.

Το «ακατάλληλο γεύμα», συγκέντρωσε χιλιάδες σχόλια και έπειτα από λίγες ημέρες τα τοπικά μίντια ανέφεραν ότι η είδηση ήταν ψεύτικη – είναι δύσκολο να αποδείξεις τη γνησιότητά της, αλλά όπως και να ‘χει η είδηση προκάλεσε σύγχυση. Η γυναίκα κατηγορήθηκε για σνομπισμό και πολλοί χρησιμοποίησαν την ιστορία για να περιγράψουν το χάσμα μεταξύ των πλούσιων και των φτωχών. Αλλά τα σχόλια των αναγνωστών ήταν που εξέθεσαν το θέμα «γυναίκα». Πολλοί αναφέρθηκαν στην ηλικία της, 27 ετών, γράφοντας ότι ήταν «γυναίκα στο περιθώριο, στο ράφι». Στην Κίνα, γράφει το BBC, ασκείται έντονη πίεση στις γυναίκες να παντρευτούν πριν την ηλικία των 25, οπότε υπήρχε διάχυτο το συναίσθημα ότι η γυναίκα δεν θα έπρεπε να είναι τόσο επιλεκτική.

Οι ελληνιδες γιαγιάδες:



Τον περασμένο Οκτώβριο, το γύρο του διαδικτύου έκανε μια εικόνα που δείχνει τρεις γιαγιάδες από τη Λέσβο, καθισμένες σε παγκάκι, εκ των οποίων η μία έχει πάρει στην αγκαλιά της ένα μωρό και το ταΐζει με το μπιμπερό. Δίπλα τους στέκεται η μαμά του, μία νεαρή μετανάστρια. Η φώτογραφία ανήκει στον Λευτέρη Παρτσάλη και έγινε viral μέσα σε χρόνο μηδέν.

Οι τρεις γιαγιάδες κάθονταν σε παγκάκι. Το σπαρακτικό κλάμα ενός βρέφους δεν θα μπορούσε να τις αφήσει ασυγκίνητες. Μόλις είχε βγει από τη βάρκα με τη μητέρα του και τον πατέρα του. Η 83χρονη Μηλίτσα Καμβύση, η 89χρονη Ευστρατία Μαυραπίδη και η 85χρονη ξαδέρφη της Μαρίτσα Μαυριπίδη ανέλαβαν δράση. Η φωτογραφία αντικατοπτρίζει τη δύναμη, το κουράγιο και την προσγειωμένη συμπεριφορά που συνδέουν οι Έλληνες με τις γιαγιάδες, οι περισσότερες από τις οποίες έχουν περάσει μια ζωή γεμάτη πολέμους, εμφυλίους, δικτατορίες και, τώρα, οικονομική κρίση.

Απιστία στην Κολομβία:



Η Κολομβιανή Adalia Brinez, εντόπισε τον άντρα της να κινείται με το αυτοκίνητό του στους δρόμους της γενέτειράς τους, μαζί με την ερωμένη του. Αυτό που έκανε ήταν να σταματήσει το όχημα στη μέση του δρόμου. Η παθιασμένη αντιπαράθεση - καταγράφηκε σε βίντεο- δείχνει την απατημένη σύζυγο να ξεσπά με οργή κατά του άντρα της, Luiz Diaz παροτρύνοντάς τον να «πετάξει την @@@ από το αυτοκίνητο».

Αρχικά η γυναίκα δέχεται έντονες επικρίσεις για το γεγονός ότι προκάλεσε κυκλοφοριακό κομφούζιο, αλλά αργότερα το πλήθος παίρνει το μέρος της καθώς εκείνη εξηγεί την απιστία του συζύγου της και παρελαύνει στον δρόμο με τον παράνομο δεσμό του και μάλιστα με το αυτοκίνητο που έχει εκείνη πληρώσει.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, το 82% των ανδρών και το 42% των γυναικών στην Κολομβία παραδέχεται πως έχει υπάρξει άπιστος τουλάχιστον μια φορά στη ζωή του (έρευνα της El Tiempo).

Ξυλοδαρμός σε εμπορικό κέντρο στη Σαουδική Αραβία:



Μέλος της θρησκευτικής αστυνομίας της Σ. Αραβίας, βιντεοσκοπήθηκε πριν περίπου ένα μήνα, να γρονθοκοπεί μια γυναίκα μπροστά από ένα εμπορικό κέντρο, στην πόλη Riyadh. Για το περιστατικό δεν δίνονται περαιτέρω εξηγήσεις για το λόγο του ξυλοδαρμού της γυναίκας, ωστόσο αργότερα έγινε γνωστό ότι η συγκεκριμένη είχε αρνηθεί, λίγα λεπτά νωρίτερα, να καλύψει το πρόσωπό της και να απαντήσει σε κάποιες ερωτήσεις.

Στο βίντεο, η γυναίκα είναι πεσμένη στο έδαφος να κλαίει ενώ το πλήθος καλεί τον αστυνομικό να σταματήσει να τη χτυπά. Μάλιστα, όταν ένας άντρας φωνάζει «άφησέ την, θα πεθάνει», ο ένστολος απαντά «νοιαζόμαστε για εκείνη περισσότερο από εσένα». Το βίντεο προκάλεσε οργή στο υπερσυντηρητικό βασίλειο, όπου οι γυναίκες απαγορεύονται να οδηγούν αυτοκίνητο ή να φεύγουν από το σπίτι ασυνόδευτες.

Μοντέλο plus-size:



Φέτος, για πρώτη φορά, στο εξώφυλλο του θρυλικού περιοδικού Sports Illustrated, φιλοξενήθηκε το plus-size μοντέλο, Ashley Graham. «Αυτό το εξώφυλλο είναι για κάθε γυναίκα που αισθάνεται ότι δεν είναι όμορφη εξαιτίας του μεγέθους της», έγραψε η Graham στο Instagram, όπου έχει 1,4 εκατ. followers.

Το εξώφυλλο της Graham έγινε μετά από μεγάλη πίεση από γυναίκες όλων των μεγεθών και όλων των τύπων σωμάτων να υπάρξει μια μεγαλύτερη ευελιξία στα πρότυπα ομορφιάς στη βιομηχανία του θεάματος και της μόδας. Φυσικά, υπάρχει πολύς δρόμος ακόμη, ωστόσο η αρχή έγινε.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οπισθοπορεία διαμαρτυρίας από χορευτές στο κέντρο της Αθήνας


Θα περπατήσουν ανάποδα ως το υπουργείο Πολιτισμού - Δείτε τις φωτογραφίες.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας πραγματοποιεί αυτή την ώρα το Σωματείο Εργαζομένων στο Χώρο του Χορού (ΣΕΧΩΧΟ). Οι διαδηλωτές θα πραγματοποιήσουν στη συνέχεια οπισθοπορεία προς το υπουργείο Πολιτισμού.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του ΣΕΧΩΧΟ, οι εργαζόμενοι στο χώρο του χορού, χορευτές, δάσκαλοι χορού, χορογράφοι εδώ και πολλά χρόνια διεκδικούν:
κοινωνική ασφάλιση που να καλύπτει τις ανάγκες του κλάδου τους,
ένταξη στα εποχιακά επαγγέλματα, ουσιαστική αναγνώριση των επαγγελματικών σπουδών χορού,
εισαγωγή μαθημάτων χορού στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση,
επιχορηγήσεις για τη δημιουργία καλλιτεχνικού, ερευνητικού και εκπαιδευτικού έργου,
δημιουργία Στέγης για το Χορό,
ίδρυση δημόσιου Πανεπιστημίου Χορού.

Δείτε φωτορεπορτάζ στο newsbeast.gr...














Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Βίασε 15χρονο κορίτσι και έβαλε φωτιά για το κάψει


Το άτυχο κορίτσι βρήκαν οι γονείς του με εγκαύματα, ακούγοντας τις κραυγές του.

Μάχη για τη ζωή της δίνει μια 15χρονη σε νοσοκομείο στο Νέο Δελχί μετά το βιασμό της, αλλά και την προσπάθεια του δράστη να την κάψει ζωντανή.

Σύμφωνα με την αστυνομία το νέο τραγικό περιστατικό συνέβη στο χωριό Tigri, κοντά σε προάστιο στο Νέο Δελχί και για τον βιασμό συνελήφθη ένας 20χρονος.

Το άτυχο κορίτσι βρήκαν οι γονείς του στην ταράτσα του σπιτιού με εγκαύματα ακούγοντας τις κραυγές του, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ζητάει από την Ελλάδα να ανακτήσει 425. εκατ. ευρώ από τους αγρότες


Απορρίφθηκε η αίτηση αναίρεσης για το πακέτο Χατζηγάκη.

Απορρίφθηκε η αίτηση αναιρέσεως που είχε καταθέσει η Ελλάδα οπότε η χώρα υποχρεώνεται να ανακτήσει 425 εκατομμύρια ευρώ που είχαν δοθεί το 2009 ως αποζημιώσεις για τις καταστροφές στις καλλιέργειες του 2008. Πρόκειται για το γνωστό πακέτο Χατζηγάκη που είχε δοθεί στους αγρότες που βρίσκονταν σε κινητοποιήσεις.

Σύμφωνα με το ανακοινωθέν του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης το ελληνικό δημόσιο πρέπει να πάρει πίσω τα χρήματα που δόθηκαν στους αγρότες εφόσον πρόκειται για παράνομες κρατικές ενισχύσεις που νοθεύουν τον ανταγωνισμό.

Επιπλέον, όπως σημειώνεται, οι Ελληνες αγρότες εισέπραξαν τα χρήματα μέσω του ΕΛΓΑ (ελληνικός Οργανισμός Γεωργικών Ασφαλίσεων ) ενώ δεν είχαν πληρώσει ασφάλιστρα. Κατά συνέπεια τα χρήματα καταβλήθηκαν από τον κρατικό προϋπολογισμό γεγονός που αποδεικνύει ότι επρόκειτο καθαρά για κρατική στήριξη των Ελλήνων αγροτών.

Συγκεκριμένα το Δικαστήριο της ΕΕ αναφέρει ότι επικυρώνει την υποχρέωση του Ελληνικού Δημοσίου να ανακτήσει από τους Έλληνες αγρότες την παράνομη κρατική ενίσχυση ύψους 425 εκατομμυρίων ευρώ η οποία είχε χορηγηθεί εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Δείτε την απόφαση


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Επείγουσα έκκληση για αναπηρικά αμαξίδια για πρόσφυγες


Τη βοήθεια των πολιτών ζητά ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός.

Επείγουσα έκκληση για τη δωρεά αναπηρικών καροτσιών απευθύνει ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός (ΕΕΣ), προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες προσφύγων στην περιοχή της Ειδομένης και στο Κέντρο Προσωρινής Φιλοξενίας Προσφύγων στα Διαβατά.

Δύο από τα αναπηρικά καρότσια θα διατεθούν για μόνιμη χρήση σε αντίστοιχα περιστατικά, μια εξάχρονη προσφυγοπούλα και ένα 18χρονο αγόρι, οι οποίοι είναι άτομα με ειδικές ανάγκες και αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας.

Τα αναπηρικά καρότσια θα χρησιμοποιηθούν στις ιατρικές μονάδες του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και στους χώρους προσωρινής παραμονής για να εξυπηρετήσουν πρόσφυγες που αντιμετωπίζουν σοβαρά κινητικά προβλήματα. Οι ανάγκες, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Ερυθρού Σταυρούν, έχουν πολλαπλασιαστεί τις τελευταίες ημέρες, λόγω της παρουσίας χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται περισσότερες πληροφορίες καθημερινά από Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 09:00 το πρωί έως τις 14:30 το μεσημέρι στα τηλέφωνα 2310 531533-6.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Συλλαλητήριο για το ασφαλιστικό αύριο στο Σύνταγμα


Η ΓΣΕΕ προειδοποιεί με κήρυξη 48ωρης γενικής απεργίας σε περίπτωση κατάθεσης του σχετικού νομοσχεδίου.

Η ΓΣΕΕ πραγματοποιεί συλλαλητήριο στο Σύνταγμα αύριο Τετάρτη 9 Μαρτίου στις 15.00 το μεσημέρι ενάντια στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση και καλεί όλους τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους ανέργους να δώσουν δυναμικό και αγωνιστικό «παρών».

Η συνομοσπονδία διοργανώνει το αυριανό συλλαλητήριο διαμαρτυρίας σε συνεργασία με συνδικαλιστικούς και επιστημονικούς φορείς και όπως αναφέρεται στο κάλεσμα «όσο κυβέρνηση και δανειστές συνεχίζουν την άγρια πολιτική λιτότητας και περικοπής των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, καθήκον των συνδικάτων είναι να απεργούν, να διαμαρτύρονται, να διαδηλώνουν.

Με γνώμονα πάντα το συμφέρον των εργαζομένων που εκπροσωπεί, αλλά και ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας, που βάλλεται από σκληρά και άδικα μέτρα, η ΓΣΕΕ έχει προειδοποιήσει με 48ωρη Γενική Απεργία, όταν και αν η κυβέρνηση προχωρήσει στην κατάθεση στη βουλή του απαράδεκτου ασφαλιστικού νομοσχεδίου».


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Νέο υποταμείο ετοιμάζει το ΕΤΕΑΝ


Θα παρέχει κεφαλαιουχική στήριξη στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

«Ετοιμάζεται ένα νέο υποταμείο, το οποίο θα παρέχει κεφαλαιουχική (και όχι μόνο χρηματοδοτική) στήριξη στις μικρές και μεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις, υπό την "ομπρέλα" του ΕΤΕΑΝ και το ΙFG». Αυτό ανέφερε ο πρόεδρος ΔΣ και διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕΑΝ (Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης) Κωνσταντίνος Γαλιάτσος, μιλώντας στο συνέδριο που διοργάνωσε η A-Energy, με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με θέμα: «Χρηματοδότηση έργων και επενδύσεων: Η επόμενη μέρα».

Όπως είπε, το 2015 ήταν ένα έτος πολύ σημαντικό για το ΕΤΕΑΝ, γιατί ενεργοποιήθηκε ένα νέο χρηματοδοτικό εργαλείο, το IFG και, συγκεκριμένα, το πρώτο υποταμείο του, το δανειακό. Το IFG είναι ένα κοινό ταμείο του ΕΤΕΑΝ και της γερμανικής αναπτυξιακής τράπεζας KFW. Η μεγάλη σημασία του IFG είναι ότι μετέφερε νέους χρηματοδοτικούς πόρους και τεχνογνωσία από ένα εξειδικευμένο χρηματοδοτικό ίδρυμα (την KFW) στο ΕΤΕΑΝ και μέσω αυτού στην ελληνική οικονομία.

Ο ίδιος σημείωσε ότι η πιο μεγάλη συμβολή του IFG είναι ότι έθεσε για πρώτη φορά σε εφαρμογή το μοντέλο της δημιουργίας κοινών ταμείων μεταξύ του εθνικού αναπτυξιακού ταμείου, του ΕΤΕΑΝ και των διαφόρων διεθνών φορέων (Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, EBRD, EIF, κλπ), που έχουν διακηρύξει την πρόθεσή τους να συμβάλουν στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Ο κ. Γαλιάτσος ανέφερε, τέλος ότι στην Ελλάδα τα βασικά εναλλακτικά χρηματοδοτικά εργαλεία που είχαν σχεδιαστεί, μέχρι το 2014 και τα οποία διαχειρίζονταν το ΕΤΕΑΝ, ήταν ταμεία εγγύησης των τραπεζικών χρηματοδοτήσεων και ταμεία συγχρηματοδότησης μαζί με τις τράπεζες, των μικρών και μεσαίων ελληνικών επιχειρήσεων.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Εργατικό δυστύχημα στο ορυχείο του Αμυνταίου


Εργαζόμενος χτυπήθηκε από ρεύμα.

Ένας εργαζόμενος άφησε την τελευταία του πνοή κατά τη διάρκεια της βάρδιας του στο ορυχείο του Αμυνταίου στη Φλώρινα. Πρόκειται για τον 42χρονο Ι.Χ από το Κλειδί Φλώρινας, πατέρας τριών παιδιών, που εργαζόταν ως ηλεκτρολόγος στο ορυχείο.

Χθες το βράδυ λίγο πριν τη λήξη της απογευματινής βάρδιας μαζί με άλλους δύο συναδέλφους του προσπάθησαν να αποκαταστήσουν βλάβη στον αποθέτη Α4 του ορυχείου. Κατά τη διάρκεια της εργασίας ο άτυχος εργαζόμενος χτυπήθηκε από ηλεκτρικό ρεύμα 6.000 kvolt . Οι άλλοι δύο εργαζόμενοι τραυματίστηκαν ελαφρά.

«Η ασφάλεια πάνω από όλα, είναι το σύνθημα μας και απευθύνεται σε όλους τους εργαζόμενους στο Ενεργειακό Κέντρο» λέει ο πρόεδρος του σωματείου «Σπάρτακος» Μόσχος Μόσχου, εκφράζοντας τα συλλυπητήρια στην οικογένεια του άτυχου εργαζόμενου.

Το συγκεκριμένο ατύχημα έρχεται να προστεθεί στον μακρύ κατάλογο των θανατηφόρων ατυχημάτων, που γίνονται στο μεγαλύτερο ενεργειακό κέντρο της χώρας. Για τις συνθήκες του ατυχήματος θα γίνει έρευνα από τις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους και τη ΔΕΗ.

Τι λέει η ΓΕΝΟΠ για το δυστύχημα

Η ΓΕΝΟΠ σε σημερινή της ανακοίνωση εκφράζει θλίψη και οργή για το θάνατο του 42χρονου εργαζόμενου και καλεί τη διοίκηση της ΔΕΗ να διαφυλάξει τους εργαζόμενους και την κυβέρνηση να συγκροτήσει την επιτροπή κρίσεως εργατικών ατυχημάτων.

«Η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, όλοι οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ, έχουμε κάνει και εξακολουθούμε να κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να βελτιωθούν καταστάσεις στους χώρους εργασίας και να απομακρύνουμε τον κίνδυνο. Δυστυχώς όμως χωρίς τις καίριες και καθοριστικές παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν από πλευράς Διοίκησης, δεν μπορεί να υπάρξει το επιθυμητό αποτέλεσμα» αναφέρει η ΓΕΝΟΠ μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή της.

Καλεί επίσης την κυβέρνηση «να συγκροτήσει και να λειτουργήσει την επιτροπή κρίσεως εργατικών ατυχημάτων, ως ελάχιστο δείγμα υποχρέωσης και συμπόνιας προς τις οικογένειες των θυμάτων».


--------------

Τι λέει η διοίκηση της ΔΕΗ για το δυστύχημα στο Αμύνταιο

Διερευνώνται τα αίτια του θανατηφόρου ατυχήματος.

Τη θλίψη και τα συλλυπητήριά τους προς την οικογένεια του εργαζομένου της ΔΕΗ που έχασε τη ζωή του στο Ορυχείο Αμυνταίου, κατά τη διάρκεια εργασιών αποκατάστασης βλάβης σε ηλεκτρική εγκατάσταση υποσταθμού για την κίνηση ταινιοδρόμου, εκφράζουν τα στελέχη της διοίκησης της ΔΕΗ και διαβεβαιώνουν ότι θα τους παρασχεθεί κάθε δυνατή στήριξη.

Παράλληλα, έχει ξεκινήσει η διαδικασία για τη διερεύνηση και ανάλυση των συνθηκών και των αιτίων του θανατηφόρου ατυχήματος, με προοπτική τη λήψη όλων των απαιτούμενων μέτρων.

Πηγή: http://www.newsbeast.gr και http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κατασχέθηκαν πατάτες με μύκητες


Το προϊόν ήταν τοποθετημένο μέσα σε διχτάκια.

Εφτά τόνους πατάτες κατέσχεσαν οι ελεγκτές τροφίμων της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά, μετά από αίτημα επιχείρησης εμπορίου αγροτικών προϊόντων για τη διενέργεια ποιοτικού ελέγχου.

Ειδικότερα κατά τον έλεγχο σε επιχείρηση χονδρικού εμπορίου αγροτικών προϊόντων στην περιοχή του Ρέντη, οι ελεγκτές κατέσχεσαν 480 συσκευασίες με πατάτες μέσα σε διχτάκια από τη Γαλλία, συνολικού καθαρού βάρους 7.200 κιλών, λόγω παρουσίας μακροσκοπικών αλλοιώσεων από μύκητες και πράσινο μεταχρωματισμό.

Το προϊόν κρίθηκε ακατάλληλο για κατανάλωση, αποσύρθηκε από την αγορά και καταστράφηκε.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Guardian: "Eίναι καιρός να επιστρέψουμε τα Ελγίνεια και τα άλλα κλεμμένα"


Γνωστός αρθρογράφος της βρετανικής εφημερίδας εξηγεί τους λόγους για τους οποίους τάσσεται υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα, υπογραμμίζοντας το γεγονός ότι τίθεται θέμα ηθικής ακεραιότητας.

Πρόκειται, συγκεκριμένα για τον αρθρογράφο του The Guardian, Jonathan Glennie, ο οποίος εκτός από την ελληνική περίπτωση, θίγει επίσης και άλλα περιστατικά «δανεισμένων» εκθεμάτων από διάφορες χώρες του κόσμου.

Όπως αναφέρει ο Glennie, οι φτωχές χώρες από τις οποίες έχουν αφαιρεθεί έργα τέχνης μπορεί να είναι απασχολημένες με άλλα πιο επείγοντα και φλέγοντα θέματα, αλλά έχουν ωστόσο να κερδίσουν πολλά από μια επιστροφή των έργων τους.

Μάλιστα, ο αρθρογράφος υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα θέλει δικαιολογημένα την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα , αφού όπως συνεχίζει ο ίδιος «οι συνθήκες κάτω από τις οποίες τα έδωσε στους βρετανούς η Οθωμανική Αυτοκρατορία δεν έχουν καμία θέση στις σύγχρονες διεθνείς σχέσεις και αντιθέτως τις υπονομεύουν».



Στη συνέχεια, ο Glennie αποσαφηνίζει τους λόγους για τους οποίους τάσσεται υπέρ της συγκεκριμένης επιστροφής. Σύμφωνα, λοιπόν, με την άποψή του πρόκειται: α) για αποκατάσταση της δικαιοσύνης. «Καθώς προσπαθούμε να αποκαταστήσουμε τους δεσμούς μεταξύ των χωρών, με βάση τον αμοιβαίο σεβασμό και όχι τη λεηλασία, τι πιο συμβολικό από τη σταδιακή επιστροφή πολλών εκ των μυριάδων αντικειμένων που αφαίρεσαν ταξιδιώτες, κατακτητές και υπάκουοι δημόσιοι υπάλληλοι;», σημειώνει χαρακτηριστικά ο Γκλένι.

β) για λόγους ηθικής. «Γιατί θα πρέπει οι Βρετανοί να έχουν το προνόμιο να βλέπουν τους θησαυρούς του κόσμου; Δεν είναι καιρός να αναπτυχθούν δημιουργικοί τρόποι για να διασφαλιστεί ότι όλα τα παιδιά μπορούν να μάθουν ό,τι και τα παιδιά στη Βρετανία, που περιπλανούνται στα μουσεία βαριεστημένα και κολλάνε τσίχλες πάνω σε αρχαία γλυπτά;», αναφέρει ο αρθρογράφος. «Ας είμαστε γενναιόδωροι για μια φορά, και ας συμμετάσχουμε στην ανακατανομή του πολιτιστικού πλούτου από μια θέση ηθικής ακεραιότητας», καταλήγει.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μια γυναίκα κομάντο από το Καστελόριζο αποδεικνύει γιατί ακόμη μπορούμε να ελπίζουμε


Για όσους αναρωτιέστε γιατί “αποσύραμε” το θέμα της γυναίκας των Καταδρομών που είχε γίνει γνωστή από την επίσκεψη Δένδια στο Καστελόριζο , έχουμε την πιο απλή απάντηση: μας το ζήτησε ευγενικά προσθέτοντας όμως και κάτι που μας εντυπωσίασε όταν την ρωτήσαμε γιατί: “Η δουλειά στην οποία έχω ταχθεί είναι άλλη ,όχι η προσωπική μου προβολή”!

Μια γυναίκα, την Ημέρα της Εορτής των Γυναικών ,με μια φράση μας κάνει να αναθαρρήσουμε και να σκεφτούμε ότι υπάρχει σ΄ αυτή τη χώρα πάντα ελπίδα. Όσο υπάρχουν άνθρωποι -άνδρες και γυναίκες- που βάζουν καθήκον, αποστολή και επαγγελματισμό πάνω απ΄ όλα . Και κυρίως πάνω από την προσωπική τους προβολή.



Εδώ στην Αθήνα δεν έχουμε συνηθίσει σε τέτοιες απόψεις και συμπεριφορές και θα μας επιτρέψετε την έκπληξη. Την ευχάριστη έκπληξη.

Δεν είναι η εξαίρεση η Κυρία του Καστελόριζου στις ΕΔ. Στα “μεσαία” στελέχη, σ΄ αυτά που συνηθίζουμε να λέμε “ραχοκοκαλιά” του στρατεύματος αυτές οι απόψεις κυριαρχούν. Ευτυχώς! Γιατί μόνο έτσι έχουμε ελπίδα.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αναβλήθηκε η δίκη του «δράκου» της Πάρου


Ο δράστης του άγριου ξυλοδαρμού της 16χρονης Μυρτούς ,στη Χρυσή Ακτή τηςΠάρου, οδηγήθηκε το πρωί της Τρίτης στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο Σύρου, όπου βρέθηκε πρόσωπο με πρόσωπο με τη μητέρα του θύματος .

Το Εφετείο του Πακιστανού δράστη, Άχμετ Βάκας, αναβλήθηκε, ωστόσο, για τις 9 Μάιου του 2017, λόγω της απεργίας των δικηγόρων.



Να σημειωθεί πως, ο Άχμετ Βάκας, είχε καταδικαστεί σε ισόβια συν 25 χρόνια για απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος της 16χρονης Μυρτούς Παπαδομιχελάκη, στην Πάρο, το καλοκαίρι του 2012.

Δείτε τις φωτογραφίες εδώ:












Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

ΕΕ: Χαμηλότερους μισθούς και συντάξεις και μεγαλύτερη ανεργία είχαν οι γυναίκες το 2015


Μεγαλύτερη ανεργία, χαμηλότερους μισθούς και συντάξεις, καθώς και άνιση συμμετοχή στη λήψη των αποφάσεων σε βάρος των γυναικών καταγράφηκαν το 2015, σύμφωνα με την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ισότητα μεταξύ Γυναικών και Ανδρών στην ΕΕ.

Πιο συγκεκριμένα, το μισθολογικό χάσμα μεταξύ των φύλων στην ΕΕ των 28 κρατών-μελών καταγράφεται στο 16,3%, σύμφωνα με την Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ισότητα μεταξύ Γυναικών και Ανδρών στην ΕΕ.

Η αρμόδια επίτροπος Δικαιοσύνης, Καταναλωτών και Ισότητας των Φύλων Βιέρα Γιούροβα επισημάνει ότι «από τις μετρήσεις του 2010 και του 2014 διαφαίνεται ότι στην Ελλάδα η πλήρης απασχόληση από το 49,5% των γυναικών και το 75,7% των ανδρών υπέστησαν αισθητή μείωση στο 41,6% και 60,8% αντίστοιχα. Ακόμη αισθητή είναι η διαφορά του ποσοστού του πληθυσμού της ΕΕ που απειλείται από τη φτώχεια ή τον κοινωνικό αποκλεισμό (24,4%), με την αντιστοιχία στη χώρα μας να ανέρχεται στο 36% (με στοιχεία του 2014)».

«Εξάλλου τα ποσοστά απασχόλησης στην Ελλάδα δεν είναι ικανοποιητικά. Στη χώρα μας απασχολείται μόνον το 44,3% των γυναικών ηλικίας 20-64 ετών έναντι 62,6% των ανδρών της αντίστοιχης ηλικίας. Σημειώνεται ότι το 2015 οι εργαζόμενες γυναίκες στην ΕΕ επιβαρύνθηκαν με τα 3/4 των υποχρεώσεων του νοικοκυριού και με τα 2/3 της γονικής φροντίδας. Ο μέσος όρος του συνταξιοδοτικού χάσματος στις ηλικίες 65-74 ετών στην ΕΕ, παραμένει σταθερά στο υψηλό 40% για την επταετία 2008-2014, αλλά είναι ανησυχητικό ότι το 2014 αυξήθηκε αισθητά σε έξι χώρες (ενδεικτικά, στην Ολλανδία ήταν 46%, στη Γερμανία 46,5% και στην Κύπρο 48,8%) -το αντίστοιχο ποσοστό για την Ελλάδα είναι 26,6%», σύμφωνα με την έκθεση.

Στην έκθεση αναφέρεται: «Ισόρροπη συμμετοχή των δύο φύλων στα κέντρα λήψης αποφάσεων εξακολουθεί να αποτελεί μακρινό στόχο, αφού το 2015 ο μέσος όρος της γυναικείας συμμετοχής σε επίπεδο Κοινοβουλίου στην ΕΕ των 28 κρατών-μελών ήταν 29% και στην κυβέρνηση μόλις 28%.Η Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής περιλαμβάνει επιλεγμένες καλές πρακτικές ισότητας των φύλων από τα κράτη-μέλη, μεταξύ των οποίων και το Έργο-Σημαία της ΓΓΙΦ «Οργάνωση υπηρεσιών για την ενσωμάτωση, παρακολούθηση και αξιολόγηση των πολιτικών ισότητας σε όλο το εύρος της δημόσιας δράσης (Παρατηρητήριο)».


Πηγή: http://www.enikonomia.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Στάση εργασίας σε μετρό και ηλεκτρικό την Πέμπτη


Σε προειδοποιητικές στάσεις εργασίας προχωρούν την Πέμπτη, οι εργαζόμενοι σε ηλεκτρικό σιδηρόδρομο και μετρό, από την έναρξη της βάρδιας μέχρι τις 8 το πρωί και από τις 9 το βράδυ μέχρι και τη λήξη της βάρδιας.

Οι εργαζόμενοι διεκδικούν την έναρξη ουσιαστικού διαλόγου για την υπογραφή νέας επιχειρησιακής συλλογικής σύμβασης εργασίας, «χωρίς προαπαιτούμενα από την πλευρά της διοίκησης».

Παράλληλα, αναφέρουν σε σχετική ανακοίνωση, «αγωνιζόμαστε για τη διατήρηση των Δημόσιων Συγκοινωνιών και ο επιβάτης να απολαμβάνει ασφαλείς μεταφορές με φθηνό εισιτήριο».


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

"Σαφάρι" ελέγχων σε επιχειρήσεις στην Ειδομένη - Τι εντοπίστηκε


Μπαράζ ελέγχων σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον καταυλισμό προσφύγων της Ειδομένης και στην γύρω περιοχή πραγματοποίησε κλιμάκιο αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος σε συνεργασία με την Υπηρεσία Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων της ΓΓ Δημοσίων Εσόδων.

Κατά τους εντατικούς ελέγχους που έγιναν το προηγούμενο 24ωρο, διαπιστώθηκαν παραβάσεις που αφορούν τη μη έκδοση αποδείξεων λιανικής, την αδήλωτη εργασία και την ασφαλιστική νομοθεσία. Συνολικά βεβαιώθηκαν παραβάσεις της ασφαλιστικής και φορολογικής νομοθεσίας σε δύο καντίνες, ένα κυλικείο κι ένα ψητοπωλείο-ουζερί.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ. οι παραβάσεις έχουν ως εξής:

- σε κυλικείο βεβαιώθηκε η μη έκδοση 155 αποδείξεων, συνολικού ποσού 1.250 ευρώ, η απασχόληση δύο εργαζομένων χωρίς να είναι καταχωρημένοι στους επιδειχθέντες πίνακες προσωπικού και ακόμη μία παράβαση ασφαλιστικής νομοθεσίας,

- σε ψητοπωλείο-ουζερί διαπιστώθηκε η μη έκδοση 16 αποδείξεων, συνολικού ποσού 100 ευρώ, όπως επίσης η απασχόληση τριών εργαζομένων, χωρίς να είναι καταχωρημένοι στους επιδειχθέντες πίνακες προσωπικού,

- σε καντίνα βεβαιώθηκε η απασχόληση εργαζομένου, χωρίς να είναι καταχωρημένος στους επιδειχθέντες πίνακες προσωπικού, κατά παράβαση της ασφαλιστικής νομοθεσίας,

- σε άλλη καντίνα πιστοποιήθηκε η μη έκδοση 22 αποδείξεων, συνολικού ποσού 212 ευρώ, κατά παράβαση της φορολογικής νομοθεσίας και μία παράβαση ασφαλιστικής νομοθεσίας.

Για όλες τις παραπάνω περιπτώσεις θα επιβληθούν οι προβλεπόμενες διοικητικές κυρώσεις από τις αρμόδιες Υπηρεσίες.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Στην Εντατική ο 21χρονος που πυροβολήθηκε από τον πατέρα του στα Χανιά


Αισιόδοξοι για την πορεία της υγείας του 21χρονου που πυροβολήθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου από τον πατέρα του στο Σταλό Χανίων, δηλώνουν οι γιατροί.

Σύμφωνα με πληροφορίες του cretapost.gr, ο 61χρονος πατέρας είχε δεχτεί στο σπίτι συγγενικό του πρόσωπο με το οποίο είχε οικονομικές και περιουσιακές διαφορές. Μετά από καβγά ο 61χρονος άρχισε να πυροβολεί αδιακρίτως.

Οι σφαίρες βρήκαν την σύζυγό του που πέθανε ακαριαία ενώ ο 21χρονο γιος του δέχτηκε δύο σφαίρες στην κοιλιά. Ο νεαρός υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση και μεταφέρθηκε στην Εντατική όπου και παραμένει σε κώμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι γιατροί αύριο θα επιχειρήσουν να τον «ξυπνήσουν».

Εντωμεταξύ την Κυριακή ο δράστης βρέθηκε ενώπιον του εισαγγελέα ο οποίος του άσκησε ποινικές διώξεις για ανθρωποκτονία από πρόθεση, απόπειρα ανθρωποκτονίας. Ο δράστη διώκεται επίσης για παράνομη οπλοκατοχή και οπλοχρησία.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η έρευνα του υπουργείου Παιδείας για την ενδοσχολική βία και τον εκφοβισμό


«Tο φαινόμενο της ενδοσχολικής βίας είναι υπαρκτό και πρέπει να αντιμετωπιστεί με παρρησία και μακριά από εύκολους εφησυχασμούς, από τη μία, αλλά ψύχραιμα και χωρίς κινδυνολογίες και υπερβολές, από την άλλη», ανέφερε ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Νίκος Φίλης, παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα της πανελλήνιας έρευνας για την ενδοσχολική βία και τον εκφοβισμό.

«Η δύναμη όμως που μπορεί να περιθωριοποιήσει τη σχολική βία είναι το δημοκρατικό σχολειό. Η ανάπτυξη αξιών συλλογικότητας και σεβασμού της προσωπικότητας του άλλου οδηγούν στην αντιμετώπιση μέσα από τη σχολική διαδικασία, και γενικότερα τη σχολική ζωή, φαινομένων τα οποία οδηγούν σε ξενοφοβία, σε ρατσισμό, σε ομοφοβία, σε τόσα φαινόμενα τα οποία παράγουν τελικά σχολική βία», επισήμανε ο κ. Νίκος Φίλης.

Ο υπουργός ανακοίνωσε ότι η έρευνα και οι συνοδευτικές δράσεις όχι μόνο θα συνεχιστούν αλλά θα διευρυνθούν με τη συνεργασία και άλλων φορέων, με τους οποίους συνυπέγραψε σήμερα μνημόνιο συνεργασίας. Οι φορείς είναι ο ΟΚΑΝΑ, η Μονάδα Εφηβικής Υγείας Β΄ Παιδιατρικής Κλινικής Πανεπιστημίου Αθηνών Νοσοκομείο Παίδων «Π.&.Α. Κυριακού», το Χαμόγελο του Παιδιού, η Εταιρεία Κατά της Κακοποίησης του Παιδιού «Ελίζα», το Κέντρο Μέριμνας Οικογένειας και Παιδιού και το Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Η Πανελλήνια έρευνα για την ενδοσχολική βία και τον εκφοβισμό στην Πρωτοβάθμια και τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων (Δεκέμβριος 2015 - Ιανουάριος 2016) αποτελεί μία συστηματική ερευνητική προσπάθεια προσέγγισης, καταγραφής και αποτύπωσης του φαινομένου στην Ελλάδα, με σκοπό τη διαμόρφωση εκπαιδευτικής πολιτικής για την πρόληψη και αποτελεσματική αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών στα σχολεία της χώρας μας, τόνισε η κ. Βασιλική Αρτινοπούλου, καθηγήτρια εγκληματολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Ακολουθούν ορισμένα από τα βασικά σημεία της πολυσέλιδης έρευνας:

Περιπτώσεις εκφοβισμού Α/θμια

Η πιο συχνή μορφή εκφοβισμού είναι ο λεκτικός εκφοβισμός (ποσοστό 56.5%) που περιλαμβάνει την εξύβριση και την κοροϊδία, η αμέσως επόμενη μορφή είναι ο σωματικός εκφοβισμός (ποσοστό 30.5%) που περιλαμβάνει χτυπήματα – σπρωξίματα, και τέλος, ο κοινωνικός εκφοβισμός, η απομόνωση και η κοροϊδία των μαθητών από όλη την τάξη (ποσοστό 27.8%). Σε μικρότερα ποσοστά, οι μαθητές αναφέρουν ότι διακατέχονται από φόβο που τους δημιουργούν οι υπόλοιποι μαθητές (ποσοστό 15.4%) και, επίσης, ότι κάποιοι μαθητές τούς αποσπούν με τη βία προσωπικά αντικείμενα (ποσοστό 11.3%) (Γράφημα 2.1.3.).



Γράφημα 2.1.3. Συχνότητες των απαντήσεων των μαθητών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ως προς την παρακολούθηση περιπτώσεων/μορφών εκφοβισμού

Θυματοποίηση μαθητών στην Α/θμια

Τα αποτελέσματα έδειξαν την εμφάνιση ιδιαίτερα χαμηλών τιμών στη συχνότητα εμφάνισής τους στο σχολικό περιβάλλον τόσο από πλευράς δασκάλου όσο και από πλευράς μαθητών. Επίσης, χαμηλές τιμές παρουσιάζονται στο οικογενειακό και κοινωνικό περιβάλλον (Γράφημα 2.1.4.).



Γράφημα 2.1.4. Ιστόγραμμα μέσων τιμών των απαντήσεων των μαθητών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ως προς τις μορφές θυματοποίησης στο σχολικό, οικογενειακό και κοινωνικό περιβάλλον

Τρόποι αντιμετώπισης μορφών σχολικού εκφοβισμού από εκπαιδευτικούς σε Α/θμια

Στην περίπτωση σωματικής βίας, οι εκπαιδευτικοί παρεμβαίνουν ζητώντας από το μαθητή – θύτη να ζητήσει συγγνώμη από τον μαθητή - θύμα και αρκετά συχνά του εξηγούν γιατί δεν θα έπρεπε να χτυπήσει ή να σπρώξει. Πιο σπάνια, οι εκπαιδευτικοί καλούν την αστυνομία ή δείχνουν αδιαφορία απέναντι στο γεγονός. Στην περίπτωση λεκτικής βίας, οι εκπαιδευτικοί παρεμβαίνουν ζητώντας από το μαθητή – θύτη να ζητήσει συγγνώμη από τον μαθητή - θύμα, του εξηγούν τις συνέπειες της συμπεριφοράς του και συζητούν μαζί του για να επιλύσουν το θέμα. Πιο σπάνια, οι εκπαιδευτικοί καλούν την αστυνομία ή δείχνουν αδιαφορία απέναντι στο γεγονός. Στην περίπτωση άσχημης συμπεριφοράς στο σχολικό περιβάλλον, οι εκπαιδευτικοί παρεμβαίνουν ζητώντας από τον μαθητή – θύτη να ζητήσει συγγνώμη από το μαθητή - θύμα , του εξηγούν τις συνέπειες της συμπεριφοράς του και συζητούν μαζί του για να επιλύσουν το θέμα. Πιο σπάνια, οι εκπαιδευτικοί καλούν την αστυνομία ή δείχνουν αδιαφορία απέναντι στο γεγονός.

Στο Γράφημα 2.1.8. παρουσιάζονται συγκεντρωτικά οι μέσες τιμές των απαντήσεων των μαθητών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης σχετικά με τους τρόπους παρέμβασης των εκπαιδευτικών στις περιπτώσεις σωματικής βίας, λεκτικής βίας και άσχημης συμπεριφοράς στο σχολικό περιβάλλον.



Γράφημα 2.1.8. Ιστόγραμμα μέσων τιμών των απαντήσεων των μαθητών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης σχετικά με τους τρόπος παρέμβασης των δασκάλων στην περίπτωση εμφάνισης σωματικής βίας, λεκτικής βίας και άσχημης συμπεριφοράς στο σχολικό περιβάλλον.

Τέλος, τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι οι μαθητές – θύματα σχολικού εκφοβισμού απευθύνονται για βοήθεια πρωτίστως στο οικογενειακό περιβάλλον (γονείς, αδέρφια), έπειτα στο σχολικό (εκπαιδευτικοί, διευθυντής σχολείου), και σε μικρότερο βαθμό στο ευρύτερο φιλικό περιβάλλον τους (συνομηλίκους, συμμαθητές) (Γράφημα 2.1.9.).



Γράφημα 2.1.9. Ιστόγραμμα τιμών των απαντήσεων των μαθητών σχετικά με το σε ποιον/α απευθύνονται οι μαθητές όταν είναι θύματα σωματικής ή λεκτικής επίθεσης, κλοπής και γενικότερα άσχημης συμπεριφοράς

Συμμετοχή μαθητών σε περιστατικά εκφοβισμού στην Α/θμια

Στην έρευνα εξετάσθηκε και η συμμετοχή των μαθητών σε περιστατικά εκφοβισμού. Οι απαντήσεις των μαθητών δείχνουν την ιδιαίτερα χαμηλή συμμετοχή τους σε τέτοια περιστατικά, όπως κλοπή, βανδαλισμό, σωματική και λεκτική βία.



Γράφημα 2.1.10. Ιστόγραμμα τιμών των απαντήσεων των μαθητών σχετικά με τη συμμετοχή τους σε περιστατικά εκφοβισμού

Χειρότερη μορφή εκφοβισμού στην Α/θμια

Οι μαθητές εξέφρασαν τη γνώμη τους σχετικά με τη χειρότερη μορφή εκφοβισμού – βίας. Με βάση τα ποσοστά των απαντήσεων, αναφέρονται κατά σειρά, η κλοπή και η καταστροφή προσωπικών αντικειμένων, η λεκτική βία, όπως είναι η κοροϊδία, οι βρισιές, οι συκοφαντίες, οι απειλές, η γελοιοποίηση, η ειρωνεία κ.ά., η σωματική βία όπως είναι τα χτυπήματα, τα σπρωξίματα, οι κλωτσιές κ.ά. και η κοροϊδία λόγω καταγωγής ή λόγω εμφάνισης (Γράφημα 2.1.12.)



Γράφημα 2.1.12. Ιστόγραμμα τιμών των απαντήσεων των μαθητών σχετικά με τη χειρότερη μορφή εκφοβισμού - βίας

Απόψεις των φύλων για εκφοβισμό στην Α/θμια

Στη συνέχεια εξετάσθηκαν οι διαφορές των απόψεων των δύο φύλων για τη χειρότερη μορφή εκφοβισμού – βίας. Οι μαθητές εμφανίσθηκαν έναντι των μαθητριών να αξιολογούν σε μεγαλύτερο βαθμό ως πιο αρνητικές όλες τις μορφές εκφοβισμού – βίας. Οι σημαντικότερες διαφορές εντοπίζονται στην κοροϊδία λόγω φύλου, σχολικής απόδοσης, ενδυμασίας και εμφάνισης, όπως επίσης και λόγω καταγωγής (Γράφημα 2.2.6.).



Γράφημα 2.2.6. Ιστόγραμμα μέσων τιμών των απαντήσεων των μαθητών και των μαθητριών σχετικά με τη χειρότερη μορφή εκφοβισμού – βίας

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Οι μαθητές ενοχλούνται από το σχολικό εκφοβισμό

Οι μαθητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ερωτήθηκαν ως προς την επιρροή του σχολικού εκφοβισμού. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι μαθητές ενοχλούνται από τον σχολικό εκφοβισμό, κατανοούν την επιθετική συμπεριφορά σε μικρό βαθμό, ενώ στην πλειονότητα τους διαφωνούν με την εκδήλωσή της . Μικρό είναι το ποσοστό των μαθητών που αισθάνονται φόβο, όπως και των μαθητών που επιδοκιμάζουν την επιθετική συμπεριφορά και επιθυμούν να μιμηθούν τους μαθητές - θύτες (Γράφημα 5.3.).



Γράφημα 5.3. Ιστόγραμμα τιμών των απαντήσεων των μαθητών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σχετικά με τη γνώμη τους για τους μαθητές που είναι βίαιοι

Ρόλος θύματος και θύτη

Σχετικά με το ποσοστό των μαθητών που έχουν βρεθεί στον ρόλο του θύματος, 63.90% των μαθητών απάντησαν «Ποτέ», 19.68% «Σπάνια», 8.23% «Μερικές φορές», ενώ 2.62% και 2.45% των μαθητών απάντησαν «Συχνά» και «Πολύ συχνά», αντίστοιχα (Γράφημα 5.5.). Σχετικά με το ποσοστό των μαθητών που έχουν βρεθεί στο ρόλο του θύτη, 67.62% των μαθητών απάντησαν «Ποτέ», 20.07% «Σπάνια», 6.81% «Μερικές φορές», ενώ 1.44% και 1.89% των μαθητών απάντησαν «Συχνά» και «Πολύ συχνά», αντίστοιχα (Γράφημα 5.6.).



Γράφημα 5.5. Κυκλικό διάγραμμα ποσοστών των απαντήσεων των μαθητών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σχετικά με το αν έχει υπάρξει θύμα εκφοβισμού ή βίας



Γράφημα 5.6. Κυκλικό διάγραμμα ποσοστών των απαντήσεων των μαθητών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σχετικά με το αν έχουν ασκήσει βία

Τα αίτια περιστατικών βίας στα σχολεία

Στην πρώτη ερώτηση, οι μαθητές απάντησαν ότι το περιστατικό βίας συνδεόταν περισσότερο με τον τόπο / τη χώρα καταγωγής των μαθητών - θυμάτων (9.563 μαθητές, ή ποσοστό 28.88%), και έπειτα με τα χαρακτηριστικά της ομάδας/παρέας τους στο σχολείο (3.766 μαθητές, ή ποσοστό 11.37%). Επίσης, σημαντικό ποσοστό των μαθητών (3.709 μαθητές, ή ποσοστό 11.20%) δήλωσαν ότι περιστατικά βίας εκδηλώνονται σε μαθητές που ανήκουν σε μειονότητες, ενώ μικρό ποσοστό (1.212 μαθητές, ή ποσοστό 3.66%,) λόγω διαφορετικού φύλου. Τέλος, 40.27% των μαθητών αποδίδει τα περιστατικά βίας σε άλλους λόγους (Γράφημα 5.7.).



Γράφημα 5.7. Ιστόγραμμα ποσοστών των απαντήσεων των μαθητών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σχετικά με τους λόγους διάπραξης ενεργειών βίας

Τα αγόρια εμπλέκονται σε περιστατικά σχολικής βίας

Σχετικά με τους εμπλεκόμενους στο περιστατικό σχολικής βίας και εκφοβισμού, στο μεγαλύτερο ποσοστό συμμετέχουν μόνο αγόρια (10.145 μαθητές, ή ποσοστό 30.64%), ακολούθως αγόρια και κορίτσια (5.950 μαθητές, ή ποσοστό 17.97%) και σε πολύ μικρότερο ποσοστό, μόνο κορίτσια (1.053 μαθήτριες, ή ποσοστό 3.18%). Στα περιστατικά αυτά, υψηλότερο είναι το ποσοστό συμμετοχής μόνο μαθητών του σχολείου (4.971 μαθητές, ή ποσοστό 15.01%) και λιγότερο των εξωσχολικών (3.739 μαθητές, ή ποσοστό 11.29%), ενώ τέλος, μικρό ποσοστό τέτοιων περιστατικών καταγράφεται με την παρουσία καθηγητών (814 μαθητές, ή ποσοστό 2.46%) (Γράφημα 5.8.).



Γράφημα 5.8. Ιστόγραμμα ποσοστών των απαντήσεων των μαθητών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σχετικά με τους εμπλεκόμενους σε περιστατικά βίας

Πως αντιδρούν οι μαθητές σε περιστατικά εκφοβισμού

Οι αντιδράσεις των μαθητών στο περιστατικό του σχολικού εκφοβισμού ποικίλουν. Στο μεγαλύτερο ποσοστό, οι μαθητές γελούσαν (6.741 μαθητές, ή ποσοστό 20.36%), άλλοι προσπάθησαν να εμπλακούν για να τελειώσει πιο γρήγορα το περιστατικό (6.458 μαθητές, ή ποσοστό 19.50%) αρκετοί απομακρύνονταν σαν να μην συνέβη ποτέ (3.977 μαθητές, ή ποσοστό 12.01%) ενώ λιγότεροι αναφέρουν ότι φοβήθηκαν (3.489 μαθητές, ή ποσοστό 10.54%). Σε μικρότερο ποσοστό, οι μαθητές προσπάθησαν να εμπλακούν για να συνεχιστεί το περιστατικό (1609 μαθητές, ποσοστό 4.86%) και επιδοκίμασαν τη βίαιη συμπεριφορά (1.449 μαθητές, ή ποσοστό 4.38%) (Γράφημα 5.9.).



Γράφημα 5.9. Ιστόγραμμα ποσοστών των απαντήσεων των μαθητών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σχετικά με τις αντιδράσεις των μαθητών σε περιστατικά βίας

Πως αντιδρούν οι εκπαιδευτικοί

Οι αντιδράσεις των εκπαιδευτικών στα περιστατικά βίας είναι προς την κατεύθυνση της παρέμβασης για την επίλυση του φαινομένου. Στο μεγαλύτερο ποσοστό (7.054 μαθητές, ή ποσοστό 21.30%) υπήρξε άμεση παρέμβαση, εμπλοκή (6.580 μαθητές, ή ποσοστό 19.87%) των εκπαιδευτικών για τη λήξη του περιστατικού. Σε μικρότερο ποσοστό, οι εκπαιδευτικοί εκδήλωσαν αδιαφορία (3.840 μαθητές, ή ποσοστό 11.60%), κάλεσαν βοήθεια (2.694 μαθητές, ή ποσοστό 8.14%), φοβήθηκαν (1.509 μαθητές, ή ποσοστό 4.56%) ή απομακρύνθηκαν σαν να μην συνέβη ποτέ το περιστατικό (1.290 μαθητές, ή ποσοστό 3.90%) (Γράφημα 5.10.).



Γράφημα 5.10. Ιστόγραμμα ποσοστών των απαντήσεων των μαθητών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σχετικά με τις αντιδράσεις των καθηγητών σε περιστατικά βίας

Συχνότερα περιστατικά βίας

Σχετικά με τη μορφή σχολικού εκφοβισμού του συγκεκριμένου περιστατικού, το μεγαλύτερο ποσοστό περιελάμβανε λεκτική βία (9.354 μαθητές, μαθητές, ή ποσοστό 28.25%) και έπειτα σωματική βία (9.006 μαθητές, μαθητές, ή ποσοστό 27.20%). Σε μικρότερο ποσοστό, αναφέρθηκαν υποτιμητικά σχόλια (3.659 μαθητές, μαθητές, ή ποσοστό 11.05%), απειλές (2.545 μαθητές, μαθητές, ή ποσοστό 7.69%), σεξουαλική παρενόχληση (874 μαθητές, μαθητές, ή ποσοστό 2.64%), βανδαλισμοί (459 μαθητές, μαθητές, ή ποσοστό 1.39%), κλοπές (439 μαθητές, μαθητές, ή ποσοστό 1.33%) και καταστροφή προσωπικών αντικειμένων (399 μαθητές, μαθητές, ή ποσοστό 1.21%) (Γράφημα 5.11.).



Γράφημα 5.11. Ιστόγραμμα ποσοστών των απαντήσεων των μαθητών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σχετικά με τα χαρακτηριστικά των περιστατικών βίας

Σε ποιους απευθύνθηκαν οι μαθητές για να αναφέρουν το περιστατικό

Στα πρόσωπα στα οποία απευθύνθηκαν για να αναφέρουν το περιστατικό βάσει των απαντήσεων είναι οι συμμαθητές τους (11.815 μαθητές, μαθητές, ή ποσοστό 35.68%), οι γονείς τους (9.268 μαθητές, μαθητές, ή ποσοστό 27.99%), ο υπεύθυνος εκπαιδευτικός της τάξης (5.261 μαθητές, μαθητές, ή ποσοστό 15.89%), ο διευθυντής του σχολείου (4.630 μαθητές, μαθητές, ή ποσοστό 13.98%), οι εξωσχολικοί φίλοι (3.947 μαθητές, μαθητές, ή ποσοστό 11.92%), κάποιο άλλο πρόσωπο (3.823 μαθητές, μαθητές, ή ποσοστό 11.55%), ενώ πολλοί μαθητές δεν το ανέφεραν σε κανέναν/καμία (5.494 μαθητές, μαθητές, ή ποσοστό 16.59%) (Γράφημα 5.12.).



Γράφημα 5.12. Ιστόγραμμα ποσοστών των απαντήσεων των μαθητών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σχετικά με το σε ποιον/ους ανέφερε τα περιστατικά βίας

Τι συναισθήματα προκαλούν τα περιστατικά βίας

Σχετικά με τα συναισθήματα που προκαλούν τα περιστατικά βίας, το μεγαλύτερο ποσοστό των μαθητών (6.592 μαθητές, μαθητές, ή ποσοστό 19.91%) αισθάνθηκε στεναχώρια, και λίγο μικρότερο, αδιαφορία (5.167 μαθητές, μαθητές, ή ποσοστό 15.60%). Ακολούθως, αρκετοί μαθητές αισθάνθηκαν θυμό (4.527 μαθητές, μαθητές, ή ποσοστό 13.67%), αγωνία (2.629 μαθητές, μαθητές, ή ποσοστό 7.94%), φόβο (2.231 μαθητές, μαθητές, ή ποσοστό 6.74%) και ενοχές (1.955 μαθητές,, μαθητές, ή ποσοστό 5.90%), ενώ σημαντικός αριθμός των μαθητών ανέφερε κάποιο άλλο συναίσθημα (7.693 μαθητές, μαθητές, ή ποσοστό 23.23%)(Γράφημα 5.13.).



Γράφημα 5.13. Ιστόγραμμα ποσοστών των απαντήσεων των μαθητών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σχετικά με τα συναισθήματά τους μετά τα περιστατικά βίας

Τι ενέργειες πρέπει να γίνουν τη δημιουργία ασφάλειας στο σχολείο

Ακολούθως, οι μαθητές ρωτήθηκαν για τις ενέργειες που απαιτούνται για τη δημιουργία ασφάλειας στον σχολικό χώρο. Στο μεγαλύτερο ποσοστό οι μαθητές (αναφέρουν) ανέφεραν ότι ο διευθυντής και οι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να ενδιαφέρονται περισσότερο για τους μαθητές και να είναι περισσότερο αυστηροί σε περιστατικά βίας (13.923 μαθητές, μαθητές, ή ποσοστό 42.05%). Επίσης, είναι σημαντική η παρουσία ψυχολόγου στο σχολείο, ο οποίος θα διαχειρίζεται τα περιστατικά βίας (10.058 μαθητές, μαθητές, ή ποσοστό 30.38%), η τήρηση και η εφαρμογή των κανόνων του σχολείου (9.618 μαθητές, μαθητές, ή ποσοστό 28.14%), η καλλιέργεια ειρηνικής συνύπαρξης (9.523 μαθητές, μαθητές, ή ποσοστό 28.76%), και ο ορισμός ενός υπεύθυνου διαχείρισης των περιστατικών βίας στη σχολική μονάδα (5.935 μαθητές, μαθητές, ή ποσοστό 17.92%) για την αντιμετώπιση των φαινομένων (Γράφημα 5.14.).



Γράφημα 5.14. Ιστόγραμμα ποσοστών των απαντήσεων των μαθητών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σχετικά τις ενέργειες που εκτιμούν ότι θα πρέπει να γίνουν προκειμένου να αισθανθούν ασφάλεια στο σχολικό χώρο.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...