Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2014

Αποστολή υλικού από το υπουργείο Ναυτιλίας στον δήμο Κεφαλληνίας


Κανονικά η ακτοπλοϊκή σύνδεση μεταξύ Αργοστολίου και Ληξουρίου.

Yλικό έκτακτης ανάγκης απέστειλε το υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου στον δήμο Κεφαλληνίας, με εντολή τού υπουργού Ναυτιλίας Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη και κατόπιν προφορικού αιτήματος του δημάρχου Κεφαλληνίας.

Όπως ανακοινώθηκε σχετικά, η αποστολή περιλαμβάνει, μία σκηνή οκτώ ατόμων, δέκα σκηνές πέντε έως έξι ατόμων, τριάντα υπνόσακους, τριάντα υποστρώματα, πενήντα κουβέρτες, δύο αλυσοπρίονα, καθώς και δύο θαμνοκοπτικά.

Η δαπάνη μεταφοράς όλου του υλικού, που παραχωρείται στο σεισμόπληκτο νησί, θα καλυφθεί από τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται εξάλλου, ότι η ακτοπλοϊκή σύνδεση μεταξύ Αργοστολίου και Ληξουρίου, μέσω των επιβατηγών- οχηματαγωγών πλοίων ανοιχτού τύπου, διενεργείται κανονικά, καθώς χθες, εξειδικευμένο τεχνικό κλιμάκιο του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου που είχε μεταβεί στο νησί, διενεργώντας, σε συνεργασία με το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Κεφαλληνίας- Ιθάκης, πλήρη έλεγχο στις λιμενικές εγκαταστάσεις Ληξουρίου, διαπίστωσε, ότι το τμήμα του προβλήτα που εξυπηρετεί τη συγκεκριμένη σύνδεση είναι απόλυτα ασφαλές για την απρόσκοπτη μεταφορά επιβατών και οχημάτων.



Διαβάστε περισσότερα...

Έπιασε κιόλας δουλειά ο Παυλής


Στο προπονητικό τιμ των ακαδημιών της ΑΕΚ ανήκει και τυπικά ο Μιχάλης Παυλής. Ραντεβού με Μπάγεβιτς και Ζήκο είχε ο 24χρονος άσος.




Στην ομάδα της καρδιάς του, έστω κι από άλλο μετερίζι, θα συνεχίσει να προσφέρει ο Μιχάλης Παυλής. Ο 24χρονος επιθετικός, που υποχρεώθηκε να σταματήσει το ποδόσφαιρο λόγω σοβαρού προβλήματος υγείας, ανήκει από σήμερα (5/2) και τυπικά στο προπονητικό τιμ των ακαδημιών της ΑΕΚ.

Ο Παυλής συναντήθηκε αρχικά με τον Ντούσαν Μπάγεβιτς και κατόπιν συζήτησης με τον εκτελεστικό διευθυντή της ΑΕΚ αποφασίστηκε να αξιοποιηθεί στο συγκεκριμένο πόστο. Μάλιστα έπιασε αμέσως δουλειά, καθώς συναντήθηκε με τον άλλοτε συμπαίκτη του, Άκη Ζήκο, που είναι υπεύθυνος των ακαδημιών, όπως και με τους άλλους προπονητές των τμημάτων υποδομής.

Στο εξής θα είναι συνεργάτης του Άγγελου Χατζόπουλου στην ομάδα κάτω των 17 ετών, ενώ θα αρχίσει μαθήματα και σεμινάρια για να εξασφαλίσει δίπλωμα προπονητικής και να εμπλουτίσει τις γνώσεις του στο νέο τομέα απασχόλησής του.



Διαβάστε περισσότερα...

Στο πλευρό των σεισμόπληκτων της Κεφαλονιάς η Εκκλησία


Συγκεντρώνονται χρήματα στα γραφεία της Μητρόπολης Κυδωνίας-Αποκορώνου.

Την Κυριακή 16 Φεβρουαρίου, μετά τη Θεία λειτουργία, σε όλους τους Ναούς της Μητρόπολης θα κληθούν οι πιστοί να προσφέρουν, ό,τι χρηματικό ποσό μπορούν, προκειμένου τα χρήματα να δοθούν στη Μητρόπολη Κεφαλληνίας.

Επίσης χρήματα θα συγκεντρώνονται και στα γραφεία της Μητρόπολης.

Σε έκκλησή του ο Μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου Δαμασκηνός, αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Η Ιερά Μητρόπολή μας συναισθανόμενη τον πόνο και την δυστυχία των συνανθρώπων μας στην Κεφαλονιά, αφουγκραζόμενη τις εκκλήσεις των εκεί αδελφών μας και διαπιστώνοντας το μέγεθος της απόγνωσης ζητά λίγα ή ένα ευρώ από τον αποδεδειγμένα κι από άλλες περιπτώσεις φιλεύσπλαχνο λαό μας, ώστε να στηρίξωμεν το φιλόπτωχον ταμείον της Ιεράς Μητροπόλεως Κεφαλληνίας».



Διαβάστε περισσότερα...

Σε ισχύ από απόψε οι αυξήσεις στα διόδια της Εθνικής Οδού Αθηνών – Λαμίας


Τι θα πληρώνουν οι οδηγοί.

Από απόψε τα μεσάνυχτα τίθενται σε ισχύ αυξήσεις στα διόδια της Εθνικής Οδού Αθηνών - Λαμίας, όπως ανακοίνωσε η παραχωρησιούχος κοινοπραξία Νέα Οδός.

Οι οδηγοί ΙΧ θα πληρώνουν κατά 60% ακριβότερα διόδια στις Αφίδνες, καθώς το αντίτιμο από 2,10 ευρώ θα αυξηθεί στα 3,35 ευρώ. Σχεδόν ένα ευρώ ακριβότερα θα πληρώνουν οι οδηγοί και τα πλευρικά διόδια στο Καπανδρίτι, καθώς το αντίτιμο διαμορφώνεται στα 2,05 ευρώ από 1,20 ευρώ που είναι σήμερα.

Κατά 55 λεπτά αυξάνεται η τιμή στα πλευρικά διόδια της Μαλακάσας, στα οποία πλέον οι οδηγοί ΙΧ θα πρέπει να καταβάλλουν 1,45 ευρώ από 90 λεπτά που πληρώνουν τώρα, ενώ κατά 25 λεπτά αυξάνεται το αντίτιμο στα πλευρικά διόδια Οινοφύτων.

Περίπου 50% αυξάνεται το αντίτιμο στα μετωπικά διόδια της Θήβας, καθώς οι οδηγοί ΙΧ θα πληρώνουν από την Πέμπτη 3,95 ευρώ από 2,55 ευρώ που πληρώνουν τώρα, ενώ αύξηση 55 λεπτών θα ισχύσει και στα πλευρικά διόδια της Θήβας στα οποία το αντίτιμο διαμορφώνεται στα 1,55 ευρώ από 1 ευρώ.

Σχεδόν 60% είναι το ποσοστό αύξησης τόσο στα μετωπικά όσο και στα πλευρικά διόδια της Τραγάνας, με το αντίτιμο για τα πρώτα να ανεβαίνει στα 3,9 ευρώ από 2,45 ευρώ ενώ για τα πλευρικά διόδια θα φθάσει τα 3,15 ευρώ από 2 ευρώ που είναι σήμερα.

Mε βάση τις νέες τιμές, στις Αφίδνες, τα φορτηγά θα πληρώνουν 8,45 ευρώ και οι νταλίκες 11,85 ευρώ. Στη Θήβα 9,85 ευρώ τα φορτηγά, 13,85 ευρώ οι νταλίκες και στην Τραγάνα 9,85 ευρώ τα φορτηγά 13,75 ευρώ οι νταλίκες. Ανάλογες είναι και οι αυξήσεις στα πλευρικά διόδια για τα φορτηγά και τις νταλίκες.

Ταυτόχρονα με την αύξηση του αντιτίμου των διοδίων, η Νέα Οδός ενεργοποιεί και νέα εκπτωτική πολιτική για τους συχνούς χρήστες στους σταθμούς Αφιδνών, Καπανδριτίου, Μαλακάσας και Οινοφύτων. Το ποσοστό έκπτωσης ξεκινά από 5% από την πρώτη έως και τη δέκατη διέλευση και θα φθάνει έως και το 50% για περισσότερες από 50 διελεύσεις το μήνα από τους σταθμούς αυτούς.



Διαβάστε περισσότερα...

Σε προτεραιότητα τα αιτήματα των ασφαλισμένων της Κεφαλονιάς


Ανακοίνωση της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος.

Σε προτεραιότητα θέτουν οι ασφαλιστικές εταιρείες τα αιτήματα των ασφαλισμένων της Κεφαλονιάς, όπως ανακοίνωσε η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος. Σε ανακοίνωσή της η ΕΑΕΕ σημειώνεται πως τα μέλη της θα κάνουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να αποζημιωθούν οι δικαιούχοι το συντομότερο δυνατόν για τις ζημιές που προκλήθηκαν στις περιουσίες τους.

«Ελπίζουμε να λήξει σύντομα το φυσικό αυτό φαινόμενο, να αποκατασταθούν οι ζημιές και να επιστρέψουν οι κάτοικοι στη θαλπωρή των σπιτιών τους. Ευχόμαστε ένα ασφαλές και σίγουρο αύριο στους κατοίκους της Κεφαλονιάς» καταλήγει η σχετική ανακοίνωση.



Διαβάστε περισσότερα...

Επαναλειτουργεί από αύριο το νοσοκομείο στο Ληξούρι


Ελέγχθηκε η στατικότητα του κτιρίου.

Επαναλειτουργεί από αύριο το Μαντζαβινάτειο Νοσοκομείου Ληξουρίου στην Κεφαλονιά.

Σύμφωνα με το inkefalonia.gr, μετά τον έλεγχο σχετικά με την στατικότατα του κτιρίου, η Διοίκηση του Νοσοκομείου έλαβε το πράσινο φως από το Υπουργείο Υγείας και το νοσοκομείο της πόλης θα λειτουργεί κανονικά.

Είχε προηγηθεί αλαλούμ σε σχέση με το μέλλον του Νοσοκομείου με τις επιτροπές ελέγχου της στατικότητας να εκδίδουν διαφορετικά πορίσματα.

Κατά την επίσκεψή του στην Κεφαλονιά, ο Υπουργός Υγείας κ. Άδωνις Γεωργιάδης ξεκαθάρισε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι η στήριξη και επαναλειτουργία του Νοσοκομείου.



Διαβάστε περισσότερα...

Έγδυσαν, έδειραν και αλυσόδεσαν ληστή στη Βραζιλία


Τον έδεσαν σε στύλο φωτισμού και οι περαστικοί φωτογραφίζονταν δίπλα του!

Η είδηση του ληστή που τον ξυλοφόρτωσαν, τον έγδυσαν και τον αλυσόδεσαν σε δημόσια θέα σε στύλο φωτισμού, προκάλεσε σοκ στην παγκόσμια κοινή γνώμη, σε ένα περιστατικό που θυμίζει μια αντίστοιχη περίπτωση στα Αμπελάκια της Σαλαμίνας όταν ένας Έλληνας φούρναρης αλυσόδεσε σε δέντρο τον αλλοδαπό υπάλληλό του.

Η δημόσια διαπόμπευση του νεαρού ληστή έγινε από υπαλλήλους διαφύλαξης στο Ρίο ντε Τζανέιρο, ενώ οι περαστικοί, όχι μόνο δεν τον βοήθησαν, αλλά έτρεχαν να φωτογραφηθούν δίπλα του!

Όπως αναφέρουν τα τοπικά Μέσα, ο νεαρός «πιάστηκε στα πράσα» την ώρα που επιχειρούσε να διαρρήξει μια πολυτελή οικία της βραζιλιάνικης μεγαλούπολης.

Ένας δάσκαλος, ο 66χρονος Yvonne Bezerra de Mello, ήταν αυτός που έσπευσε να βοηθήσει τον αλυσοδεμένο νεαρό, καλώντας τους άνδρες της πυροσβεστικής που τον απελευθέρωσαν από την αλυσίδα με την οποία ήταν δεμένος.










Διαβάστε περισσότερα...

Μέτρα για τους σεισμοπαθείς ανακοίνωσε η κυβέρνηση


Μέτρα για την στήριξη των σεισμοπαθών ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος,Σίμος Κεδίκογλου εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου.

Ο κ. Κεδίκογλου ανακοίνωσε ότι γενικός συντονιστής των κυβερνητικών ενεργειών για την αποκατάσταση των ζημιών και την ανακούφιση των πληγέντων από το σεισμό στην Κεφαλονιά είναι ο υπουργός Υποδομών Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Οι κάτοικοι της Κεφαλονιάς απαλλάσσονται από τον ειδικό φόρο ακινήτων το 2014, θα λάβουν επιδότηση ενοικίου μέχρι 500 ευρώ ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση, θα δοθεί ενίσχυση για την αποκατάσταση κατεστραμμένων οικοσκευών με πόσο μέχρι 6000 ευρώ, θα επιδοτηθεί το 80% του ποσού για τις επισκευές των κτιρίων και το υπόλοιπο 20% θα καλυφθεί με άτοκο δάνειο.

Αυτά είναι ορισμένα από τα μέτρα που ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ενώ ανέφερε επίσης ότι σε δύο μήνες θα είναι πλήρως λειτουργικό το λιμάνι του Ληξουρίου, θα τοποθετηθούν 45 αίθουσες προκάτ για τη λειτουργία των σχολείων, θα γίνει αποκατάσταση του δρόμου Ληξούρι - Αργοστόλι και πως νέο κλιμάκιο της ΕΥΔΑΠ μεταβαίνει στο νησί για την ταχεία επιδιόρθωση των βλαβών.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι θα παρακαμφτούν γραφειοκρατικές διαδικασίες και δημιουργείται κάθετη δομή ανά υπουργείο με επικεφαλής τον Γενικό Γραμματέα και συντονιστή όλων των Γενικών Γραμματέων, τον ΓΓ της κυβέρνησης Δημήτρη Βαρτζόπουλο.



Διαβάστε περισσότερα...

Νέα "βόμβα" για τις αναδρομικές μειώσεις συντάξεων


Ο γενικός επίτροπος Επικρατείας του Ελεγκτικού Συνεδρίου Διονύσιος Λασκαράτος υποστήριξε, ενώπιον της Ολομέλειας του Ανωτάτου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου, ότι είναι αντισυνταγματική και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) η αναδρομική από 1η Αυγούστου 2012 μείωση των συντάξεων των ένστολων όλων των σωμάτων (στρατιωτικών, αστυνομικών, λιμενικών, πυροσβεστών, κ.λπ.) των δικαστικών, των καθηγητών των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, των διευθυντών του ΕΣΥ, κ.λπ.

Ειδικότερα, ο κ. Λασκαράτος επισήμανε ότι οι μειώσεις των συντάξεων των ενστόλων, κ.λπ. είναι αντίθετες στις εξής τρεις συνταγματικές αρχές:

1) Στην αρχή της ισότητας, ως προς την κατανομή των δημοσίων βαρών, ανάλογα με τις δυνάμεις του κάθε φορολογούμενου πολίτη, αφού οι ένστολοι έχουν πληγεί δυσανάλογα σε σχέση με άλλες ομάδες πολιτών οι οποίοι φοροδιαφεύγουν και εισφοροδιαφεύγουν,

2) Στην αρχή του σεβασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, αφού με τις μειώσεις των συντάξεων πλήττεται το επίπεδο αξιοπρεπούς διαβιώσεως των συνταξιούχων στρατιωτικών και

3) Στην αρχή της αναλογικότητας, καθώς δεν αιτιολογείται, αλλά ούτε τεκμηριώνεται με συγκεκριμένα στοιχεία, η αναγκαιότητα των μειώσεων των συντάξεων, που θα συμβάλλει στην επίτευξη του σκοπού της περιστολής των δημοσιονομικών ελλειμμάτων.

Ακόμη, ανέφερε ο κ. Λασκαράτος, ότι οι περικοπές των συντάξεων παραβιάζουν επιπρόσθετα και το πρώτο πρόσθετο πρωτόκολλο της ΕΣΔΑ, καθώς δεν προκύπτει από κάποιο στοιχείο ότι η αναδρομική μείωση των συντάξεων υπαγορεύτηκε από λόγους γενικότερου δημοσίου ή κοινωνικού συμφέροντος, μετά από τήρηση των αρχών: α) της ισότητας, β) της ισότητας στην κατανομή των βαρών και γ) της αναλογικότητας.

Ως προς τους δικαστικούς λειτουργούς, ο κ. Λασκαράτος ανέφερε κατ' αρχάς ότι από τον συνταγματικό χάρτη υπάρχει ισοτιμία μεταξύ των τριών λειτουργιών (νομοθετική, εκτελεστική και δικαστική). Κατά συνέπεια, οι αποδοχές των δικαστικών πρέπει να είναι ίσες με τις αποδοχές των δύο άλλων λειτουργιών, λόγω της ισοτιμίας των τριών αυτών εξουσιών, αλλά και λόγω της ειδικής μεταχείρισης που επιφυλάσσει για αυτούς το Σύνταγμα.

Όμως, η ειδική αυτή μεταχείριση των εν ενεργεία δικαστικών λειτουργών, προσέθεσε ο κ. Λασκαράτος, συμπεριλαμβάνει και τους συνταξιούχους, σύμφωνα με την αρχή της σταθερής αναλογίας των αποδοχών των μάχιμων δικαστών και των συντάξεων τους.

Οι δικηγόροι του Δημοσίου ανέφεραν ότι επιτακτικοί λόγοι δημοσίου συμφέροντος επέβαλαν τις μειώσεις των συντάξεων των στρατιωτικών, δικαστών κ.λπ., ενώ παράλληλα έπρεπε να καλυφθεί το έλλειμμα και το δημόσιο χρέος.

Η Ολομέλεια του ΕΣ επιφυλάχθηκε να εκδώσει τις αποφάσεις της.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Του την "έπεσε" κατά τη διάρκεια της δίκης


Την απορία των δικαστών και του δικαστηρίου προκάλεσε μια υπόθεση σεξουαλικής παρενόχλησης ενός 35χρονου από μια 50χρονη πρώην συνάδελφό του, που εκδικαζόταν σήμερα στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ξάνθης. Κι αυτό, γιατί, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, παρά τις σχετικές συστάσεις της προέδρου προς την 50χρονη να σταματήσει τη συνεχιζόμενη παρενόχληση του νεαρού άντρα, εκείνη απάντησε πως... δεν μπορεί να το εγγυηθεί.

Το δικαστήριο κατά τη συνεκδίκαση των υποθέσεων, σε δεύτερο βαθμό, που αφορούσαν την 50χρονη γυναίκα, της επέβαλε ποινή φυλάκισης ενός έτους κατά συγχώνευση. Να σημειωθεί πως η κατηγορούμενη είχε συλληφθεί στο παρελθόν καθώς είχε παραβιάσει τα ασφαλιστικά μέτρα που είχε κάνει σε βάρος της ο 35χρονος, σύμφωνα με τα οποία απαγορεύονταν να τον προσεγγίσει.

Η συνεχιζόμενη μέχρι και σήμερα σεξουαλική παρενόχληση του 35χρονου από την 50χρονη, μέσω sms, e-mail και μηνύματα στο facebook, έχει αναστατώσει τη ζωή του νεαρού άνδρα και της μνηστής του. Ωστόσο, παρά τις συστάσεις της προέδρου προς την κατηγορούμενη ώστε οι ζωές όλων να επανέλθουν σε φυσιολογικούς ρυθμούς εκείνη δεν έδειξε διάθεση απόλυτης συμμόρφωσης.

Μάλιστα, κατά την ακροαματική διαδικασία, η 50χρονη φαίνεται πως δεν μπόρεσε ν' αντισταθεί στην παρουσία του 35χρονου και αποπειράθηκε να τον προσεγγίσει παρά το γεγονός ότι αυτός συνοδευόταν από τη μνηστή του.



Διαβάστε περισσότερα...

Η απορρόφηση αποφοίτων της σχολής Καλών Τεχνών


Οι 7 στους 10 δήλωσαν πως εργάζονται.

Αρκετά υψηλή είναι η απορρόφηση των αποφοίτων της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών στην αγορά εργασίας όπως προκύπτει από την έρευνα που πραγματοποίησε το Γραφείο Διασύνδεσης και αφορούσε τους αποφοίτους των ετών 2004 έως και 2011.

Οι 7 στους 10 δήλωσαν ότι εργάζονται, ενώ εκτός εργασίας δήλωσαν 2 στους 10. Ο ένας στους 10 συνεχίζει τις σπουδές του ή κάνει το στρατιωτικό του.

Η ανεργία είναι υψηλότερη στις γυναίκες έναντι των ανδρών, ενώ ως προς την κατεύθυνση των σπουδών φαίνεται ότι η ανεργία χτυπά περισσότερο τους ζωγράφους. Συγκεκριμένα στους ζωγράφους η ανεργία ανέρχεται στο 19,9%, ενώ στους γλύπτες στο 11,1%.


Κατηγορία επαγγελματικής ενασχόλησης
Ποσοστό
Εργαζόμενος
74.5%
Εργαζόμενος-συνεχίζει σπουδές
1%
Άνεργος
18%
Άνεργος συνεχίζει σπουδές
1%
Συνεχίζει σπουδές
4%
Στρατιωτική θητεία
0.5%
Άλλο
1%
Ζωγράφοι
Γλύπτες
Χαρακτική*
Εργαζόμενοι
71.7%
88.9%
100%
Άνεργοι
19.9%
11.1%
0%

*Σημείωση: Στη χαρακτική το δείγμα είναι μικρό και ανέρχεται σε μόλις 2 άτομα.

Άλλο ένα σημαντικό στοιχείο που αποδεικνύει τις θετικές προοπτικές των αποφοίτων είναι το γεγονός ότι η πλειονότητα βρήκε εργασία μέσα σε ένα χρόνο από την αποφοίτηση. Συγκεκριμένα το 54% της κατεύθυνσης ζωγραφικής αποκαταστάθηκε επαγγελματικά σε διάστημα 1-6 μήνες, ενώ σε όσους επέλεξαν την κατεύθυνση της γλυπτικής το ποσοστό ανέρχεται στο 64%.

Χρόνος εργασίας μετά το πτυχίο
Ζωγραφική
Γλυπτική
Χαρακτική
1-6 μήνες
54%
64%
67%
6-12 μήνες
16%
12%
0%
1-2 χρόνια
18%
8%
33%
Πάνω από 2 χρόνια
12%
16%
0
Όσον αφορά στο χώρο της απασχόλησης οι περισσότεροι δήλωσαν ότι εργάζονται στο δημόσιο (53%) ενώ το ελεύθερο επάγγελμα ασκεί το 29,8% των αποφοίτων και το 17,2% εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα. Οι περισσότεροι από τους αποφοίτους ασχολούνται με τη διδασκαλία γεγονός που μπορεί να συνδυαστεί και με έρευνα που αποδεικνύει ότι οι εκπαιδευτικοί των καλλιτεχνικών έχουν απορρόφηση στη δημόσια εκπαίδευση που ανέρχεται στο 82,9%.

Αναφορά στις θετικές προοπτικές, που έχουν οι απόφοιτοι της σχολής στην αγορά εργασίας, γίνεται και στην έκθεση αξιολόγησης του τμήματος. Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι αν και το ποσοστό ανεργίας στην Ελλάδα ανέρχεται στο 27%, το ποσοστό ανεργίας των αποφοίτων της Α.Σ.Κ.Τ. το 2012 ήταν 18%, στοιχείο που κρίνεται πολύ ικανοποιητικό.

Πλην της α΄βάθµιας και β΄βάθµιας, οι απόφοιτοι απασχολούνται και σε πάµπολα πεδία της αγοράς: σκηνογραφία, Μέγαρο Μουσικής, Λυρική Σκηνή, Φεστιβάλ Θεάτρου, τηλεοπτικά κανάλια, γραφιστική, δηµιουργία εφαρµογών πολυµέσων, µοντάζ, ψηφιδωτό, νωπογραφία, αγιογραφία (σε ναούς εντός και εκτός Ελλάδος και σε φορητές εικόνες), ντιζάιν, σχεδιασµός δικτυακών τόπων, εικονογράφηση, animation, παραγωγή πιστοποιηµένων αντιγράφων εκθεµάτων µουσείων σε συνεργασία µε το Ταµείο Αρχαιολογικών Πόρων.

Η ευρύτητα των πεδίων απασχόλησης οφείλεται στον πολυδύναµο χαρακτήρα του αναλυτικού προγράµµατος και στην ευέλικτη εφαρµογή του.

Άλλο ένα εύρημα της μελέτης ήταν και το υψηλό ποσοστό των φοιτητών που δήλωσαν ότι εργάζονταν κατά τη διάρκεια των σπουδών τους. Συγκεκριμένα 7 στους 10 δήλωσαν ότι εργάζονταν, ενώ όσον αφορά τη σχέση εργασίας το 21% ήταν πλήρους απασχόλησης, το 53% μερικής και το 25% είχε ελεύθερο ωράριο.


Διαβάστε περισσότερα...

Κατηγορώ ΟΗΕ κατά του Βατικανού για σεξουαλικές κακοποιήσεις παιδιών


Απαιτεί να απομακρυνθούν άμεσα οι εμπλεκόμενοι ιερείς.

Να ανοίξει τους φακέλους των ιερέων του Βατικανού που ««συγκάλυψαν τα εγκλήματά τους» καλεί την Αγία Έδρα η επιτροπή του ΟΗΕ για τα δικαιώματα του παιδιού (CRC)

Η επιτροπή εκφράζει παράλληλα την «βαθιά της ανησυχία για την σεξουαλική κακοποίηση παιδιών από μέλη της Καθολικής Εκκλησίας που υπάγονται στην Αγία Έδρα, με κληρικούς να εμπλέκονται στην σεξουαλική κακοποίηση δεκάδων χιλιάδων παιδιών σε όλο τον κόσμο».

Ο ΟΗΕ κατακεραυνώνει επίσης το Βατικανό για την πρακτική της «κινητικότητας των δραστών» στα πλαίσια της οποίας ιερείς που εμπλέκονται σε υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης, αντί να τιμωρηθούν, μετακινούνται από ενορία σε ενορία εντός της ίδιας χώρας και ενίοτε και στο εξωτερικό.

Τα Ηνωμένα Έθνη απαιτούν από την Αγία Έδρα να «απομακρύνει άμεσα» όλους τους ιερείς που έχουν καταδικαστεί ή θεωρούνται ύποπτοι για σεξουαλική κακοποίηση παιδιών, ενώ άσκησε δριμεία κριτική για τη στάση του Βατικανού απέναντι στην ομοφυλοφιλία, την αντισύλληψη και την έκτρωση.



Διαβάστε περισσότερα...

Οδηγός παροχών υγείας - Ποιοί δικαιούνται και τι


Τα φάρμακα είναι η πιο συνηθισμένη παροχή των φορέων κοινωνικής ασφάλισης και αφορούν όλους ανεξαιρέτως τους ασφαλισμένους έστω και περιστασιακά. Με τις αλλαγές και κυρίως τις περικοπές που υπέστη η φαρμακευτική δαπάνη στην χώρα μας την τελευταία 4ετία, δεν είναι λίγοι οι πολίτες που έχουν μπερδευτεί με τις νέες διαδικασίες που ακολουθούνται, αλλά και τα δικαιώματα που έχουν.

Ο ΕΟΠΥΥ καλύπτει την δαπάνη για τα φάρμακα μόνο της «θετικής» λίστας και όχι τα φάρμακα που περιλαμβάνονται στην «αρνητική» λίστα ούτε τα ΜΥΣΥΦΑ (Μη Υποχρεωτικώς Συνταγογραφούμενα Φάρμακα). Σε ό, τι αφορά τα φάρμακα της «θετικής» λίστας, που είναι περί τα 7.800 από τα 8.500 που κυκλοφορούν στην χώρα, χορηγούνται βάσει ιατρικών συνταγών, μέσω της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Εξάλλου, κάθε φάρμακο συνταγογραφείται από γιατρό της αντίστοιχης με την πάθηση ειδικότητας. Η συνταγή των φαρμάκων πρέπει να εκτελεστεί εντός 5 εργάσιμων ημερών (ή σε 8 εργάσιμες ημέρες σε περίπτωση μερικής εκτέλεσης της ηλεκτρονικής συνταγής).

Δείτε τον οδηγό των παροχών














Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Στάση εργασίας οι δάσκαλοι


Τρίωρη στάση εργασίας για μεθαύριο Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου κήρυξε, το ΔΣ της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΔΟΕ). Η τρίωρη στάση εργασίας τις τρεις τελευταίες ώρες του πρωινού και τις τρεις πρώτες ώρες του απογευματινού διδακτικού ωραρίου, προκηρύχθηκε προκειμένου οι εκπαιδευτικοί να διευκολυνθούν για τη συμμετοχή τους στο συλλαλητήριο που διοργανώνεται από κοινού με την ΟΛΜΕ και την ΠΟΕ - ΟΤΑ για τις 11 το πρωί της ίδιας μέρας.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Θύμα ομαδικού βιασμού κατήγγειλε ότι έπεσε νεαρή κοπέλα στη Θεσσαλονίκη


Υποστηρίζει ότι οι δράστες τις χορήγησαν την ουσία «μιάου-μιάου».

Θύμα ομαδικού βιασμού από τέσσερις νεαρούς άνδρες, κατήγγειλε ότι έπεσε μία κοπέλα στη Θεσσαλονίκη. Όπως έγινε γνωστό, οι δράστες φέρονται να χορήγησαν στη νεαρή γυναίκα μεφεδρόνη -μια συνθετική διεγερτική ουσία- με συνέπεια να χάσει τις αισθήσεις της.

Σύμφωνα με εισαγγελικές πηγές, το θύμα είναι Ελληνίδα, ηλικίας 20 ετών, και κατάφερε να εντοπίσει τους φερόμενους ως βιαστές της σε σελίδα κοινωνικής δικτύωσης. Οι τέσσερις νεαροί συνελήφθησαν και παραπέμφθηκαν να απολογηθούν σε ανακριτή.

Η κοπέλα φέρεται να γνώριζε έναν από τους κατηγορούμενους, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι Αλβανοί υπήκοοι. Από πληροφορίες προκύπτει ότι η ουσία που της χορήγησαν είναι γνωστή ως «μιάου-μιάου» και διακινείται κυρίως μέσω διαδικτύου, ενώ κάνει θραύση σε νυχτερινά μαγαζιά της Ευρώπης και των ΗΠΑ.


Διαβάστε περισσότερα...

Εξαιρείται η Κεφαλονιά από το χαράτσι


Αναστέλλεται για έναν χρόνο η καταβολή του χαρατσιού για τα ακίνητα στην Κεφαλονιά, με εντολή του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο δήμος Κεφαλονιάς.

"Ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κύριος Ευάγγελος Μεϊμαράκης επισκέφθηκε σήμερα την Κεφαλονιά προκειμένου να εκφράσει τη συμπαράσταση όλου του Ελληνικού Κοινοβουλίου στους δοκιμαζόμενους πολίτες της, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά κατά την άφιξή του στο νησί αποβιβαζόμενος από αεροσκάφος C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας. Στο Δημαρχείο, όπου τον υποδέχθηκε ο Δήμαρχος Κεφαλλονιάς κ. Αλέξανδρος Παρίσης και ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων κ. Σπύρος Σπύρου, ενημερώθηκε από τους αρμόδιους φορείς για την κατάσταση που επικρατεί στο νησί. Ο Δήμαρχος κ. Αλέξανδρος Παρίσης και ο Περιφερειάρχης κ. Σπύρος Σπύρου, μεταξύ άλλων, του μετέφεραν αίτημα να καταργηθεί το χαράτσι της ΔΕΗ" σημειώνεται στην ανακοίνωση.

"Ο Πρόεδρος της Βουλής ενημέρωσε αμέσως τον Πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά ο οποίος έδωσε εντολή στον Υπουργό Οικονομικών να εξαιρεθεί η Κεφαλονιά για ένα έτος από την καταβολή του χαρατσιού. Αμέσως μετά ο Δήμαρχος κ. Παρίσης εξέφρασε τις ευχαριστίες του εκ μέρους του λαού της Κεφαλονιάς", επισημαίνεται.

Παράλληλα, ο Δήμος Κεφαλονιάς, ανακοινώνει σε όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς και πρόσωπα που διατίθενται να αποστείλουν βοήθεια για την υποστήριξη της κοινωνίας του νησιού, να απευθύνονται στο τηλέφωνο 26710-26342, προκειμένου να καταγραφεί η προσφορά τους και να γίνει η διαχείριση της βοήθειας. Ώρες λειτουργίας: 8.30-20.30.



Διαβάστε περισσότερα...

Τροπολογία-γρίφος για τη μείωση των μετακλητών


Αποδέχτηκε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης, την τροπολογία του βουλευτή της ΝΔ, Γιώργου Γεωργαντά, με την οποία διευρύνεται η μείωση κατά 20% των θέσεων μετακλητών υπαλλήλων σε κυβερνητικά γραφεία, εκτός από τις υφιστάμενες θέσεις και σε αυτές που θα δημιουργηθούν. Η τροπολογία θα τεθεί σε ψηφοφορία αύριο.

Ειδικότερα, με την τροπολογία που έγινε δεκτή από την κυβέρνηση, καταργείται διάταξη του νόμου 4093/2012 που προέβλεπε ότι «οι θέσεις μετακλητών υπαλλήλων που έχουν συσταθεί έως σήμερα σε υπηρεσίες που καταλαμβάνονται από το ΠΔ 63/2005 (Κωδικοποίηση της νομοθεσίας για την κυβέρνηση και τα κυβερνητικά όργανα), καθώς και στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις περιορίζονται κατά 20%. Ο περιορισμός αφορά συνολικά το προσωπικό που καταλαμβάνεται από το ΠΔ 63/2005 και εξειδικεύεται ανά υπηρεσία με απόφαση του πρωθυπουργού».

Η ως άνω διάταξη αντικαθίσταται ουσιαστικά από νέα διάταξη, η οποία ορίζει ότι οι θέσεις μετακλητών υπαλλήλων που προβλέπονται στο ΠΔ 63/2005, κενές ή μη, συσταθείσες ή μη (σ.σ. η προηγούμενη διάταξη μιλούσε για μείωση 20% στις θέσεις μετακλητών που έχουν ήδη συσταθεί), καθώς και στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, περιορίζονται κατά 20%. Ο περιορισμός των θέσεων των μετακλητών υπαλλήλων εξειδικεύεται ανά υπηρεσία με απόφαση του πρωθυπουργού.

Σύμφωνα με την τροπολογία, για την εφαρμογή της απόφασης του πρωθυπουργού, ο κατά περίπτωση αρμόδιος υπουργός εκδίδει αμελλητί απόφαση με την οποία συγκεκριμενοποιεί τις κατά τα άνω καταργούμενες θέσεις. Μέχρι την έκδοση των ως άνω αποφάσεων, ισχύει το ΠΔ 63/2005.

Επίσης, όπου στο ΠΔ 63/2005 αναφέρεται συγκεκριμένος αριθμός θέσεων για υπουργείο, το οποίο στη συνέχεια διασπάστηκε, ο αριθμός αυτός λαμβάνεται υπόψη για τον περιορισμό ξεχωριστά για κάθε υπουργείο που προήλθε από τη διάσπαση.

Είναι αξιοσημείωτο πως αν και η τροπολογία προβλέπει ότι η μείωση σε ποσοστό 20% των μετακλητών μπορεί να προέλθει ακόμη και από μη συσταθείσες θέσεις, ο ίδιος ο βουλευτής που την εισηγήθηκε αναφέρει ότι «η προτεινόμενη τροπολογία κατατείνει στον περιορισμό των θέσεων των μετακλητών στα όργανα της κυβέρνησης, προκειμένου να επιτευχθεί εξορθολογισμός των δημοσίων δαπανών». Στην αιτιολογική αυτή έκθεση που συνοδεύει την προτεινόμενη διάταξη αναφέρει επίσης ότι «θέσεις μετακλητών θεωρούνται όλες οι θέσεις των μετακλητών υπαλλήλων, ειδικών συμβούλων, ειδικών συνεργατών και οι θέσεις με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου που προβλέπονται στο ΠΔ 63/2005, εξαιρουμένων των προϊσταμένων μετακλητών υπαλλήλων των παραπάνω υπηρεσιών, καθώς και των γενικών και ειδικών γραμματέων οι οποίοι με βάση το νόμο έχουν την ιδιότητα των μετακλητών υπαλλήλων».

Σημειώνεται ότι, τις τελευταίες ημέρες, διαβιβάζονται στη Βουλή στοιχεία από όλα τα υπουργεία για τις θέσεις μετακλητών όχι μόνο στα υπουργικά γραφεία αλλά και στα γραφεία των γενικών και ειδικών γραμματέων. Στα έγγραφα αυτά αποτυπώνεται πάντως η βούληση της κυβέρνησης για την εφαρμογή της διάταξης που προβλέπει μείωση των μετακλητών σε ποσοστό 20%.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Φωτογραφία που σοκάρει στο κέντρο της Αθήνας


Μια εικόνα χίλιες σκέψεις…

Μια μόνο φωτογραφία από το κέντρο της Αθήνας μπορεί να αποτυπώσει την απελπισία και την έλλειψη σταθερής κοινωνικής δομής στην Ελλάδα του σήμερα, στην Ελλάδα της κοινωνικής διάλυσης και της παρακμής.

Η εικόνα μιλάει από μόνη της… Ο άνθρωπος αυτός κάνει χρήση ναρκωτικών στο κέντρο της πρωτεύουσας, τρυπώντας με τη βελόνα τα γεννητικά του όργανα, μπροστά στα μάτια των περαστικών που είτε επιλέγουν να γυρίσουν την πλάτη στο πρόβλημα είτε αδυνατούν να βοηθήσουν και να δώσουν λύση σε αυτή τη φοβερή μάστιγα που δεν είναι φαινόμενο μόνο των τελευταίων ετών.

Ωστόσο, όσο η κοινωνική και οικονομική κρίση θα γιγαντώνεται τόσο θα γιγαντώνεται και το πρόβλημα των ναρκωτικών και απαιτούνται άμεσα νέες θεραπευτικές δομές που θα βοηθήσουν τους ανθρώπους αυτούς να απεμπλακούν από το «δαίμονά» τους.






Διαβάστε περισσότερα...

Κοριτσάκι 9 ετών βιάστηκε από 25χρονο στην Ινδία


Νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση στο Νέο Δελχί.

Ένα κοριτσάκι μόλις 9 ετών βρίσκεται στην εντατική και παλεύει για τη ζωή του, μετά τον βιασμό που υπέστη από ένα 25χρονο στο Νέο Δελχί.

Η μικρή έπαιζε στην αυλή του σπιτιού της μαζί με 2 φίλες της όταν ο άνδρας, που συνελήφθη από την αστυνομία, την πήρε μαζί του σε ένα απόμερο χώρο όπου και τη βίασε.

Η μητέρα της την βρήκε μετά από αρκετές ώρες που την έψαχνε και την μετέφερε στο νοσοκομείο, όπου και νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση με πολλαπλά εσωτερικά τραύματα.



Διαβάστε περισσότερα...

Αύξηση των ρύπων στο κέντρο της Θεσσαλονίκης από την καύση ξύλων


Τις χειμερινές περιόδους της τριετίας 2010-2012 τα μικροσωματίδια στην ατμόσφαιρα πολλαπλασιάστηκαν.

Τα επίπεδα των μικροσωματιδίων ΡΜ 2.5, κατά τις χειμερινές περιόδους της τριετίας 2010-2012, κατέγραψαν αύξηση 20% στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και 30% εκτός κέντρου, με βάση τις μετρήσεις των σταθμών του δήμου Θεσσαλονίκης και σε σχέση με την περίοδο 2007-2009.

Η εξέλιξη αυτή, οφείλεται στην εκτεταμένη, πλέον, καύση ξύλου και πέλετ για οικιακή θέρμανση, σύμφωνα με τα στοιχεία που θα παρουσιάσει σε ημερίδα, η καθηγήτρια του τμήματος Χημείας και διευθύντρια του Εργαστηρίου Ελέγχου Ρύπανσης Περιβάλλοντος του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Κωνσταντίνη Σαμαρά.

Βάσει των ίδιων μετρήσεων, η μεγαλύτερη αύξηση των επιπέδων των μικροσωματιδίων παρατηρείται τις Κυριακές και τις βραδινές ώρες.

Η αύξηση αυτή οφείλεται στην καύση ξύλου σε τζάκια και ξυλόσομπες, αφού οι εκπομπές από την κυκλοφορία (την κύρια μέχρι πρότινος πηγή εκπομπής σωματιδίων στην πόλη) μειώθηκαν κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης κατά 10-30% λόγω μείωσης της κυκλοφορίας.

Εξάλλου, από τη σύγκριση των συγκεντρώσεων των χημικών συστατικών των ΡΜ 2.5, κατά τις χειμερινές περιόδους του 2012 και 2013 προέκυψε ότι οι δείκτες καύσης πετρελαίου (νικέλιο και βανάδιο) ήταν μειωμένοι κατά 20-30% το 2013 σε σύγκριση με το 2012 λόγω μειωμένης χρήσης πετρελαίου θέρμανσης.

Αντίθετα, οι δείκτες καύσης βιομάζας (λεβογλυκοζάνη, κάλιο) ήταν δύο μέχρι πέντε φορές υψηλότεροι το 2013. Οι συγκεντρώσεις των σωματιδίων και η ικανότητά τους να προκαλούν οξειδωτικό στρες παρουσίασαν υψηλότερες τιμές τις βραδινές ώρες, όταν λειτουργούσαν τζάκια και ξυλόσομπες.

Τα μικροσωματίδια που εκλύονται στην ατμόσφαιρα από την καύση βιομάζας είναι πιο επικίνδυνα από τον καπνό του τσιγάρου και όταν υπάρχουν οξεία επεισόδια ρύπανσης, αυξάνονται και οι επισκέψεις στα νοσοκομεία, επισημαίνει ο ομότιμος καθηγητής πνευμονολογίας του ΑΠΘ Λάζαρος Σιχλετίδης.

Οι εκπομπές αιωρούμενων σωματιδίων αυξάνονται όχι μόνο στον αέρα των πόλεων, αλλά και στο εσωτερικό των σπιτιών, ιδίως όσων χρησιμοποιούν τζάκια και σόμπες (με καύσιμη ύλη παντός είδους ξύλα και κάθε είδους υλικά που είναι δυνατόν να καούν, συχνά διαποτισμένα με χημικά), με τελικό αποτέλεσμα όλο το 24ωρο είτε μέσα, είτε έξω από το σπίτι η ποιότητα του εισπνεόμενου αέρα να είναι χαμηλή, θα υπογραμμίσει, μεταξύ άλλων, ο Δρ. Χημικός Περιβαλλοντολόγος Κώστας Νικολάου.

Την ημερίδα διοργανώνουν οι Σύλλογοι Γονέων όλων των σχολείων των Πεύκων, η Ένωση Συλλόγων Γονέων Πεύκων και το ΟΙΚΟ-ΟΡΑΜΑ.



Διαβάστε περισσότερα...

«Γάλα με διάρκεια μεγαλύτερη από 5 ημέρες δεν μπορεί να ονομάζεται φρέσκο»


Οι αγελαδοτρόφοι κάνουν λόγο για «διατροφικό μεσαίωνα» και φοβούνται απώλεια 50.000 θέσεων με τη νέα ρύθμιση.

Η επιμήκυνση της διάρκειας ζωής του φρέσκου γάλακτος και οι επιπτώσεις που θα φέρει αυτή η ρύθμιση ήταν το θέμα που απασχόλησε στη συνάντηση που είχαν το πρωί εκπρόσωποι του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας, του Συνδέσμου Αγελαδοτρόφων Γαλακτοπαραγωγής Ελλάδος και της Ένωσης Φυλής Χολστάιν, με τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάξιμο Χαρακόπουλο.

Όπως υποστηρίζουν οι αγελαδοτρόφοι, η επιχειρούμενη ρύθμιση για την επιμήκυνση της διάρκειας ζωής του φρέσκου γάλακτος θα οδηγήσει σε απώλεια τουλάχιστον 50.000 θέσεων εργασίας, οι οποίοι επισημαίνουν επίσης ότι είναι αμφίβολο το οικονομικό όφελος για τον καταναλωτή.

«Η ελληνική αγελαδοτροφία παράγει ποιοτικό, εγγυημένο προϊόν και θα πρέπει να τη στηρίξουμε», δήλωσε αμέσως μετά τη συνάντηση ο κ. Χαρακόπουλος, προσθέτοντας πως οι προτάσεις του ΟΟΣΑ ή οποιουδήποτε άλλου διεθνούς οργανισμού θα πρέπει να περνούν «από κόσκινο».

«Ήταν μια κρίσιμη συνάντηση. Οι θέσεις τού υπουργού μάς ικανοποίησαν και ευελπιστούμε ότι θα περάσουν», δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ένωσης Φυλής Χολστάιν Αθανάσιος Βασιλέκας, επισημαίνοντας ότι αυτό που σήμερα θα έπρεπε να απασχολεί είναι πώς θα στηριχθεί η αγελαδοτροφία, η οποία καλύπτει μόλις το 35% των αναγκών της χώρας σε γάλα.

Τον κώδωνα του κινδύνου για εισαγωγή φρέσκου γάλακτος από άλλες χώρες, στην περίπτωση που επιμηκυνθεί η διάρκειά του, έκρουσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνική Κτηνοτροφίας Παναγιώτης Πεβερέτος.

«Στην Ιταλία, για παράδειγμα, υπάρχει φρέσκο γάλα διάρκειας ορισμένων ημερών και άνετα θα μπορεί να το φέρει κανείς στην Ελλάδα. Θα πουλιέται στα ράφια ιταλικό φρέσκο γάλα», είπε και προσέθεσε πως οι φορείς του κλάδου θα ενημερώσουν για τις θέσεις τους σήμερα και αύριο τα κόμματα του ελληνικού κοινοβουλίου.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Αγελαδοτρόφων Γαλακτοπαραγωγής Ελλάδας Γιώργος Κεφαλάς, εκτίμησε ότι από ενδεχόμενη εφαρμογή της ρύθμισης, όχι μόνο είναι αμφίβολο το οικονομικό όφελος για τον καταναλωτή, αλλά θα σημάνει και απώλεια τουλάχιστον 50.000 θέσεων εργασίας στον κλάδο.

«Πρόκειται για διατροφικό μεσαίωνα και δεν θα υποχωρήσουμε», δήλωσε και σημείωσε πως δεν μπορεί να ονομάζεται φρέσκο, γάλα με διάρκεια μεγαλύτερη από 5 ημέρες.

Ο Σύνδεσμος Αγελαδοτρόφων Γαλακτοπαραγωγής Ελλάδας απέστειλε υπόμνημα με τις θέσεις του στο γραφείο του πρωθυπουργού, επισημαίνοντας ότι η υλοποίηση της επιμήκυνσης της διάρκειας ζωής του γάλακτος θα σημάνει τον αφανισμό της ελληνικής γαλακτοπαραγωγικής κτηνοτροφίας.

Όπως αναφέρεται στο υπόμνημα «η χαμηλότερη τιμή λιανικής στην Ελλάδα του φρέσκου γάλακτος είναι 0,89 λεπτά το λίτρο και η χαμηλότερη τιμή λιανικής στην Αγγλία είναι 0,96 το λίτρο. Η μέση τιμή παραγωγού στην Ελλάδα είναι 0,43 λεπτά το λίτρο και η μέση τιμή παραγωγού στη Γερμανία είναι 0,41 λεπτά το λίτρο».

Ο Σύνδεσμος προτείνει ότι «αυτό που μπορεί να φέρει άμεσα και ουσιαστικά αποτελέσματα, είναι η καθιέρωση ενός εθνικού σήματος "Δίκαιου Εμπορίου" (fair trade), όπου στη συσκευασία του προϊόντος θα αναγράφονται οι τιμές παραγωγού, μεταποιητή, διακινητή και λιανέμπορου. Έτσι, κάθε κατεργάρης θα πάει στον πάγκο του».



Διαβάστε περισσότερα...

To 11185 ο νέος αριθμός του ΟΑΣΑ


Από τις 31 Δεκεμβρίου έχει καταργηθεί το 185.

To 11185 είναι ο νέος αριθμός κλήσης του Κέντρου Εξυπηρέτησης Επιβατών ΟΑΣΑ.

Οι επιβάτες θα μπορούν να παίρνουν πληροφορίες για δρομολόγια, σταθμούς και στάσεις, τιμές και ισχύ εισιτηρίων και καρτών, εκδοτήρια, έλεγχο κομίστρου, αναζήτηση απολεσθέντων αντικειμένων, χώρους στάθμευσης, φύλαξη αποσκευών και χρήσιμες οδηγίες για τη μετακίνησή τους με τα μέσα μεταφοράς. Επίσης οι επιβάτες θα μπορούν να κάνουν τα παράπονά τους και τις παρατηρήσεις τους.

Από τις 31 Δεκεμβρίου 2013 έχει σταματήσει η λειτουργία του 185.



Διαβάστε περισσότερα...

ΣΔΟΕ: Μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής - Μέντιουμ, γιατροί και πολιτικός


Στον Οικονομικό Εισαγγελέα και τις ΔΟΥ απέστειλε το ΣΔΟΕ κραυγαλέες περιπτώσεις φοροδιαφυγής, αδήλωτων εισοδημάτων και λαθρεμπορίου που εντόπισε τον Ιανουάριο.

Μεταξύ άλλων πρόκειται για επιχειρήσεις με εικονικά και πλαστά φορολογικά στοιχεία, πολιτικό πρόσωπο και μέντιουμ, πανεπιστημιακά ιδρύματα και γιατρούς αλλά και αδικαιολόγητες τραπεζικές καταθέσεις διευθύντριας νοσοκομείου.

Ειδικότερα όπως ανακοίνωσε το ΣΔΟΕ πρόκειται για τις παρακάτω περιπτώσεις:

Στην Αττική:

- Δέκα επιχειρήσεις έλαβαν εικονικά φορολογικά στοιχεία ύψους 10.865.000 ευρώ.

- Εννέα επιχειρήσεις εξέδωσαν πλαστά και εικονικά στοιχεία ύψους 6.470.000 ευρώ.

- Επιχείρηση με αντικείμενο αγοραπωλησία χρυσών λιρών, δεν εξέδωσε για το 2013 φορολογικά στοιχεία ύψους 9.528.000 ευρώ και δεν καταχώρησε για τα έτη 2011 και 2012 φορολογικά στοιχεία αγορών 11.489.000 ευρώ.

- Ιατρός χειρουργός οφθαλμίατρος δεν εξέδωσε αποδείξεις προς ασθενείς ύψους 1.561.000 ευρώ.

- Δημοτική Επιχείρηση δήμου της Αττικής δεν εξέδωσε σε 932 πελάτες φορολογικά στοιχεία ύψους 54.794 ευρώ.

- Κατάστημα ενδυμάτων στον Ταύρο με ενδύματα προελεύσεως Κίνας, δεν έλαβε παραστατικά για αγορές 353.000 ευρώ.

- Σε δύο επιχειρήσεις, καφετέρια και εστιατόριο, διαπιστώθηκε κατά τον έλεγχο από το ΣΔΟΕ ότι χρησιμοποιούσαν παραποιημένο σύστημα- μηχανισμό Η/Υ ώστε να μην εμφανίζονται τα έσοδα σε 7420 συναλλαγές.

Η Επιχειρησιακή Διεύθυνση Ειδικών Υποθέσεων Αθηνών (ΕΔΕΥΑ), στα πλαίσια ερευνών με παράνομες χρηματοδοτήσεις- επιδοτήσεις, διαπίστωσε και υπέβαλε έξι πορίσματα για έκδοση και λήψη εικονικών φορολογικών στοιχείων ύψους 1.270.000 ευρώ.

- Σε πολιτικό πρόσωπο περαιώθηκε φορολογικός έλεγχος για την άσκηση επαγγελματικής δραστηριότητας και καταλογίσθηκε παράβαση για μη έκδοση δύο φορολογικών στοιχείων ύψους 55.000 ευρώ για τη χρήση 2007.

- Ασφαλιστική εταιρεία της οποίας η άδεια είχε ανακληθεί, υπερτιμολόγησε το τίμημα εξαγοράς ακινήτου κατά 4.000.000 ευρώ με σκοπό την εξαπάτηση της εποπτεύουσας Αρχής για την ανανέωση της άδειας λειτουργίας.

- Σε συνεργασία με τις ολλανδικές Αρχές, ελέγχθηκαν 68 Έλληνες φορολογούμενοι οι οποίοι είχαν αποκρύψει εισοδήματα 1.570.000 ευρώ.

- Φυσικό πρόσωπο, πρώην πιλότος ΟΑ δεν δήλωσε εισοδήματα 1.457.000 ευρώ

Στη Θεσσαλονίκη

- Διαπιστώθηκε ότι διευθύντρια δημόσιου νοσοκομείου είχε προσαύξηση οικογενειακής περιουσίας κατά 631.937 ευρώ. Σχηματίστηκε δικογραφία και απεστάλη στον εισαγγελέα Διαφθοράς Θεσ/κης.

- Σε μεγάλη φαρμακευτική εταιρεία καταλογίσθηκε παράβαση 7.000.000 ευρώ για λήψη εικονικών τιμολογίων από offshore εταιρεία.

- Αθλητικά σωματεία εξέδωσαν εικονικά τιμολόγια σε διάφορες επιχειρήσεις και καταλογίσθηκαν πρόστιμα ύψους 5.376.000 ευρώ. Υπήρξε ήδη παραδοχή για εικονικότητα 1.870.000 ευρώ και καταβλήθηκαν τα προβλεπόμενα πρόστιμα.

- Σε Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης διαπιστώθηκε ζημία σε βάρος του Ιδρύματος από κακοδιαχείριση στα μισθώματα των κυλικείων. Υποβλήθηκε δικογραφία στον εισαγγελέα Διαφθοράς Θεσ/κης.

- Γνωστό μέντιουμ δεν δήλωσε έσοδα 700.000 ευρώ.

Στη Θεσσαλία

- Επιχείρηση εξέδωσε 140 πλαστά και εικονικά φορολογικά στοιχεία ύψους 1.385.000 ευρώ. Καταλογίστηκαν πρόστιμα 3.823.000 ευρώ.

Στην Ήπειρο

- Κοινοπραξία εξέδωσε τέσσερα εικονικά τιμολόγια προκειμένου να εισπραχθούν παράνομες επιδοτήσεις. Επιβλήθηκε πρόστιμο 1.360.000 ευρώ.

- Τέσσερεις αυτοκινητιστές έλαβαν 18 εικονικά τιμολόγια ύψους 1.000.000 ευρώ.

Στη Στερεά Ελλάδα

- Έμπορος αυτοκινήτων δεν μπόρεσε να δικαιολογήσει καταθέσεις 8.600.000 ευρώ που βρέθηκαν στους τραπεζικούς λογαριασμούς του.

- Επιχείρηση καφετέρια- χονδρικό εμπόριο καφέ χρησιμοποιούσε μη δηλωμένες ταμειακές μηχανές και εξέδωσε κατά τα έτη 2009-2013, 102.977 αποδείξεις χωρίς αυτές να υποβληθούν ποτέ στην αρμόδια ΔΟΥ για καταβολή ΦΠΑ και λοιπών φόρων.

Στη Δυτική Ελλάδα

- Κατελήφθησαν από το ΣΔΟΕ δύο φορτηγά εφοδιασμού καυσίμων ναυτιλίας να διακινούν λαθραία καύσιμα τα οποία δεν είχαν παραδοθεί σε πλοία. Συνελήφθησαν οι οδηγοί και οδηγήθηκαν ενώπιον του αρμόδιου Εισαγγελέα με την κατηγορία της λαθρεμπορίας.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών οι έλεγχοι που έκανε το ΣΔΟΕ το 2013 σε κατηγορίες με μεγάλη φοροδιαφυγή αποκάλυψαν τα ακόλουθα ποσά φοροδιαφυγής: Σε αγρότες για παράνομες επιδοτήσεις και επιστροφές ΦΠΑ 54,1 εκατ. ευρώ, σε Δημοτική Επιχείρηση 1,7 εκατ. ευρώ,, σε γιατρούς 6,8 εκατ. ευρώ, σε επιχειρήσεις courier 3,6 εκατ. ευρώ, σε φαρμακεία 2 εκατ. ευρώ, σε καλλιτέχνες 4,2 εκατ. ευρώ, σε ξενοδοχεία 1,5 εκατ. ευρώ, σε εμπόρους για τοκογλυφία 4,9 εκατ. ευρώ, σε εμπόρους αγροτικών προϊόντων 9,5 εκατ. ευρώ σε εμπορικές επιχειρήσεις 14,3 εκατ. ευρώ και σε εργολάβους οικοδομών 23,6 εκατ. ευρώ

Συνολικά υποβλήθηκαν εκθέσεις για 215 περιπτώσεις με επιβληθέντα πρόστιμα 211.538.000 ευρώ και διαπιστωμένη απόκρυψη εισοδήματος 99.751.520 ευρώ.



Διαβάστε περισσότερα...

Αποφασίζουν για τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες


Ζητούν συνάντηση με τον Γ. Στουρνάρα, απειλούν και με κλείσιμο της Εγνατίας.

Καθοριστικές θεωρούνται οι επόμενες ημέρες για το μέλλον των αγροτικών κινητοποιήσεων.

Ορισμένοι αγρότες πραγματοποιούν σήμερα συνέλευση προκειμένου να αποφασίσουν τα μελλοντικά τους βήματα, ενώ άλλοι φροντίζουν για τον καλύτερο συντονισμό των μπλόκων τους το προσεχές Σάββατο. Κοινό αίτημα, ωστόσο, όλων αποτελεί μια συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, όπως και με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων.

Στη Θεσσαλία, το μπλόκο της Νίκαιας αποφάσισε να συγκαλέσει πανελλαδική σύσκεψη αγροτοσυνδικαλιστών για το προσεχές Σάββατο, με στόχο τον καλύτερο συντονισμό των μπλόκων καλώντας στη συγκέντρωση και όλους τους εργαζόμενους. Μία ημέρα νωρίτερα, την Παρασκευή, το μπλόκο των αγροτών στη Νίκαια θα επισκεφθεί ο γενικός γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

Για το μέλλον των κινητοποιήσεών τους αποφασίζουν σήμερα οι αγρότες της Ημαθίας, με τους αγρότες από Νάουσα και Αλεξάνδρεια να κατευθύνονται ήδη στον κόμβο της Κουλούρας.

«Η ουρά έχει φθάσει ήδη τα 10 χλμ» ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπρόεδρος της Αυθόρμητης Κίνησης Αγροτών Ημαθίας Κώστας Λιολιόπουλος. Δεν απέκλεισε, μάλιστα, το ενδεχόμενο «από σήμερα κιόλας να κλείσουμε συμβολικά την Εγνατία Οδό».

Την Παρασκευή το απόγευμα πρόκειται να αποφασίσουν για τη μορφή των κινητοποιήσεών τους οι αγρότες στις Σέρρες, ενώ προς το παρόν ζεσταίνουν τις μηχανές των τρακτέρ τους που βρίσκονται ήδη στις πλατείες των χωριών. Μάλιστα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αδέσμευτου Αγροτικού Συλλόγου Σερρών Γιάννη Τουρτούτα, ο αριθμός τους συνεχώς αυξάνεται και από σήμερα μπαίνουν στο χορό των κινητοποιήσεων και οι αγρότες της Μαυροθάλασσας.

Ησυχία επικρατεί σε Δράμα και Καβάλα, όπως και στην υπόλοιπη Β. Ελλάδα

Υπενθυμίζεται ότι οι αγρότες λένε «όχι» στην τήρηση βιβλίων εσόδων-εξόδων σε όσους έχουν τζίρο κάτω των 40.000 ευρώ και -μεταξύ άλλων- ζητούν αφορολόγητο οικογενειακό εισόδημα 20.000 ευρώ, που θα προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί, φρένο στις δικαστικές διώξεις των αγροτών που δεν μπορούν να πληρώσουν τα χρέη τους στην εφορία, να μην γίνει κανένας πλειστηριασμός σπιτιού ή χωραφιού συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ, διαγραφή κάθε ποσού που αντιστοιχεί σε ανατοκισμό και κεφαλαιοποίηση τόκων από το συνολικό ποσό των οφειλών των αγροτών προς τις τράπεζες και κούρεμα 30% των δανείων μέχρι 200.000 ευρώ. Ζητούν, επίσης, μείωση του κόστους παραγωγής (π.χ αφορολόγητο πετρέλαιο και νυχτερινό ρεύμα) και ενίσχυση της κτηνοτροφίας.



Διαβάστε περισσότερα...

Στο Ληξούρι αναμένεται το «Aegean Paradise»


Το κρουαζιερόπλοιο θα φιλοξενήσει 700 σεισμόπληκτους.

Στην Κεφαλονιά και συγκεκριμένα στο Ληξούρι αναμένεται να καταπλεύσει το κρουαζιερόπλοιο «Aegean Paradise», προκειμένου να φιλοξενήσει κατοίκους του νησιού που δεν μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, το πλοίο βρίσκεται στο Πέραμα και αναμένει το πράσινο φως για να ξεκινήσει. Το πλοίο, που μπορεί να φιλοξενήσει στις κλίνες του μέχρι και 700 άτομα, θα μείνει αγκυροβολημένο έξω από το λιμάνι και οι κάτοικοι θα μεταφέρονται με λάντζες επί του πλοίου.

Στο μεταξύ, τεχνική ομάδα του υπουργείου Ναυτιλίας, διενήργησε πλήρη έλεγχο και κατέγραψε όλες τις ζημιές των λιμενικών υποδομών του νησιού της Κεφαλονιάς, του Λιμεναρχείου Αργοστολίου, του Υπολιμεναρχείου Ληξουρίου, καθώς και της Ανωτάτης Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού.

Αναφορικά με τις καταγεγραμμένες ζημιές στα λιμάνια, έχουν δρομολογηθεί όλες οι ενέργειες, ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες έγκρισης δαπανών για την αποκατάστασή τους, σε συνεργασία και με το Λιμενικό Ταμείο Κεφαλονιάς.

Παράλληλα, τα τεχνικά προβλήματα που έχουν καταγραφεί στα Λιμεναρχεία και την Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού πρόκειται άμεσα να αποκατασταθούν, με κυρίαρχη μέριμνα τη λειτουργικότητα, σε συνδυασμό με την ασφάλεια του προσωπικού και των σπουδαστών.

Σημειώνεται ότι λόγω της έκτακτης ανάγκης που έχει δημιουργηθεί, έχει καταπλεύσει στο νησί ναυαγοσωστικό σκάφος του Λιμενικού Σώματος από το Κατάκολο για παροχή συνδρομής, εάν απαιτηθεί.

Επιπρόσθετα, στο νησί έχουν μεταβεί από την προηγούμενη εβδομάδα δεκαπέντε επιπλέον στελέχη από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πάτρας, καθώς και ο περιφερειάρχης της 3ης Περιφερειακής Διοίκησης Λιμενικού Σώματος- Ελληνικής Ακτοφυλακής.



Διαβάστε περισσότερα...