Πέμπτη 12 Μαΐου 2011

Παιδιά ενός κατώτερου Θεού...




Κοπέλα με νοητική αναπηρία, που διαμένει σε στέγη ηλικιωμένων και βρίσκεται υπό την ευθύνη των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας, έμεινε έγκυος! Παραμένει αδιευκρίνιστο κάτω από ποιες συνθήκες έγινε το συμβάν και αν πρόκειται για βιασμό. Η κοπέλα, παράλληλα, δέχεται υπηρεσίες ημερήσιας φροντίδας σε ίδρυμα. Όπως πληροφορούμαστε, η νεαρή κοπέλα δεν έπρεπε να διαμένει σε στέγη ηλικιωμένων, συνεπώς τίθεται θέμα ελλιπούς καθοδήγησης από τις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους. Το περιστατικό συνέβη το 2010 και το νεογνό δόθηκε σε ανάδοχη οικογένεια. Επίσης, άτομα με νοητική υστέρηση που διαμένουν σε ιδρυματικούς χώρους, πεθαίνουν κατά κύριο λόγο από πνιγμούς κατά την κατάποση τροφής. Μάλιστα, με παρέμβασή της η Επίτροπος Διοίκησης, σε πολλές περιπτώσεις καταλογίζει ευθύνες στην πολιτεία γενικά και ειδικά στην Αστυνομία για ελλιπή διερεύνηση περιστατικών, και στις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας για έλλειψη ενδιαφέροντος.
Επιπλέον, σύμφωνα με καταγγελίες που φθάνουν στην Επιτροπή Προστασίας Νοητικά Καθυστερημένων Ατόμων, τα περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης νεαρών κοπέλων με νοητική αναπηρία παρουσιάζουν αυξητική τάση. Προβληματισμό προκαλεί στην Επιτροπή και η αντιμετώπιση από την πολιτεία των ατόμων με νοητική αναπηρία, που έχουν παραβατική συμπεριφορά. Σύμφωνα με την Επιτροπή, τα άτομα αυτά είτε καταδικάζονται από τη δικαιοσύνη και εγκλείονται στις φυλακές, όπως οι άλλοι κατάδικοι, είτε εγκλείονται στο Νοσοκομείο Αθαλάσσας, σε περίπτωση που παρουσιάζουν και ψυχιατρικά προβλήματα.

Πανευρωπαϊκό Συνέδριο
Ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Γονέων Καθυστερημέων Ατόμων και ο οργανισμός Inclusion Europe διοργανώνουν από τις 12 μέχρι τις 14 Μαΐου 2011, στη Λάρνακα, πανευρωπαϊκό συνέδριο με θέμα «Η δραστηριοποίηση των οικογενειών για την Ένταξη και Ενσωμάτωση των Ατόμων με Νοητική Αναπηρία στην Κοινωνία». Κύριο θέμα του συνεδρίου είναι η παροχή βοήθειας προς την οικογένεια για να στηρίζει όσο μπορεί καλύτερα μέλη της άτομα με νοητική αναπηρία να ενταχθούν στην κοινωνία. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Παγκύπριου Συνδέσμου Γονέων Καθυστερημένων Ατόμων και μέλος της Επιτροπής Προστασίας Νοητικά Καθυστερημένων Ατόμων, Κωνσταντίνο Εφραίμ, «είναι πολλά τα εμπόδια και οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει μια οικογένεια με άτομο μέλος της με νοητική αναπηρία».
Τα εμπόδια και οι δυσκολίες 
Παρακάτω αναφέρουμε ορισμένα από αυτά, όπως τα παρέθεσε σε χθεσινή διάσκεψη Τύπου ο Κωνσταντίνος Εφραίμ.
· Με την παρουσία του ατόμου στην οικογένεια απαιτείται πέρα από την οικονομική, κατάλληλη ψυχολογική στήριξη των γονιών, σωστή καθοδήγηση και πληροφόρηση για τις παραπέρα ενέργειες και παρεμβάσεις.
· Για την ηλικία 1-3 χρονών απαιτείται έγκαιρη διάγνωση και παρέμβαση με κατάλληλες θεραπευτικές παροχές για περιορισμό όσο είναι δυνατόν των επιπτώσεων από την αναπηρία. Στην
Επιτροπή λειτουργεί μια συντονιστική υπηρεσία έγκαιρης παιδικής παρέμβασης, η οποία βοηθά, καθοδηγεί και στηρίζει τους γονιούς, όμως οι σχετικές θεραπευτικές κρατικές υπηρεσίες είναι σοβαρά ανεπαρκείς.
· Για την παιδεία, παρόλο που έχουν γίνει σημαντικά βήματα, υπάρχουν σοβαρά προβλήματα για τα παιδιά που συμπληρώνουν την εκπαίδευσή τους και δεν προετοιμάζονται μέσα από κατάλληλα προγράμματα για ένταξη στην κοινωνία.
· Τα περισσότερα άτομα με νοητική αναπηρία διαμένουν με τις οικογένειές τους. Καμία στήριξη δεν παρέχεται για διαμονή στο σπίτι και η οικογένεια είναι υποχρεωμένη να επωμίζεται τόσο τα οικονομικά όσο και τ’ άλλα βάρη από μόνη της. Σύμφωνα με τον κ. Εφραίμ, «δεν είναι λίγες οι μητέρες που εγκατέλειψαν ή δεν αναζήτησαν καριέρα, μόρφωση ή άνοδο λόγω των παιδιών τους με νοητική αναπηρία. Αίτημά μας για παροχή επιδόματος μητέρας απορρίφθηκε».
· Η διαμονή σε σπίτια στην κοινότητα αποτελεί τον μοναδικό τρόπο αποκατάστασης των ατόμων που δεν μένουν με τις οικογένειές τους, όπως και αποτρέπει την ιδρυματοποίησή τους. Η αποϊδρυματοποίηση, ο εγκλεισμός σε ιδρύματα ή γηροκομεία ή ψυχιατρεία πρέπει να σταματήσει αμέσως και να τροχοδρομηθούν μέτρα με τη δημιουργία προγράμματος δράσης για αποϊδρυματοποίηση και αποφυγή ιδρυματοποίησης σε τακτό χρονικό διάστημα.
· Για την ελεύθερο χρόνο και την ψυχαγωγία των ατόμων με νοητική αναπηρία ελάχιστα πράγματα γίνονται και αυτά τυποποιούνται μέσα από τα προγράμματα των εθελοντικών οργανώσεων, οι οποίες, λόγω των περιορισμένων πόρων τους, αδυνατούν να προσφέρουν περισσότερα.
Έμφαση στα δικαιώματα…
Το Συνέδριο στη Λάρνακα θα δώσει μεγάλη έμφαση στα δικαιώματα των ατόμων με νοητική αναπηρία και στην ενδυνάμωση και στήριξη της οικογένειας. Στο συνέδριο θα μιλήσουν 47 ομιλητές, 25 ξένοι και 22 Κύπριοι. Εισηγητής του κυρίως θέματος της έναρξης θα είναι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Αναπήρων Γιάννης Βαρδακαστάνης.

Διαβάστε περισσότερα...

Η κινητή τηλεφωνία στην υπηρεσία της... φθηνής βενζίνης




Ένα δωρεάν μήνυμα στο 54151 αρκεί για να... φτάσει στο κινητό σας sms που θα σας ενημερώνει που βρίσκονται τα πρατήρια με τη φθηνότερη αμόλυβδη βενζίνη!

Από τη Δευτέρα ενεργοποιούνται και οι ηλεκτρονικοί πίνακες στην Αττική οδό για τις τιμές των υγρών καυσίμων τα τρία επόμενα πρατήρια που θα συναντήσει ο οδηγός.

Η υπηρεσία παρέχεται δωρεάν από όλες τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Ντίνος Ρόβλιας. Για τους χρήστες κινητών τηλεφώνων τρίτης γενιάς (εκτός του IPhone) θα υπάρχει ενημέρωση επίσης μέσω κινητού για τις τιμές των τροφίμων στο ''καλάθι'' προϊόντων που διαλέγει ο καταναλωτής και στα σούπερ μάρκετ της περιοχής που επιλέγει.

To σύστημα θα καλύψει όλη τη χώρα από τον Ιούλιο και η ενημέρωση θα γίνεται δωρεάν εάν στείλει ο χρήστης του κινητού ένα γραπτό μήνυμα στο νούμερο 54151 στο οποίο θα αναφέρει την περιοχή της προτίμησής του. Αμέσως μετά την αποστολή του μηνύματος ο χρήστης θα λάβει ενημέρωση για τα τρία φθηνότερα πρατήρια στην περιοχή που ζήτησε.

Επίσης, το σύστημα μπορεί να αναγνωρίσει και αναγραμματισμούς ή greeklish ώστε στο συντομότερο χρόνο να λαμβάνει ο καταναλωτής την επιθυμητή πληροφορία.

Όλα τα στοιχεία προέρχονται από το παρατηρητήριο Τιμών του υπουργείου.

Σε ό,τι αφορά στις τιμές των καυσίμων ο υφυπουργός σημείωσε ότι η συμμόρφωση των πρατηρίων στους 13 νομούς που έχει επιβληθεί πλαφόν είναι πλέον 100% ενώ δεν παρατηρείται το φαινόμενο αύξηση των χαμηλότερων τιμών στα επίπεδα του πλαφόν. Τόνισε ότι το υπουργείο παρακολουθεί τις τιμές διυλιστηρίων καθημερινά και επανέλαβε ότι δεν θα αρθεί το πλαφόν εάν στις συγκεκριμένες αγορές η επιχειρηματικότητα δεν δείξει απτά δείγματα προσαρμογής ότι πλέον λειτουργεί ο ανταγωνισμός σε αυτές τις αγορές.



Διαβάστε περισσότερα...

Παγκόσμια ημέρα για τη Σκλήρυνση Κατά Πλάκας




Οι δράσεις του Συλλόγου και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ατόμων με ΣΚΠ.


Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας για τη ΣΚΠ (MS DAY 2011), που φέτος θα εορταστεί για τρίτη συνεχή χρονιά στις 25 Μαΐου 2011, ο Σύλλογος Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας (ΣΑμΣΚΠ) σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ατόμων με ΣΚΠ (ΠΟΑμΣΚΠ) συμμετέχει σε αυτή την παγκόσμια κινητοποίηση με τις εξής δράσεις:

-Επιστημονική Ημερίδα την Κυριακή 22 Μαΐου στο ξενοδοχείο Divani Caravel (αίθουσα Ιλισσός) στις 11.00 π.μ. με ομιλητές τους:

α) Κλημεντίνη Καραγεωργίου, Νευρολόγο, MD., PhD, Διευθύντρια Νευρολογικού Τμήματος Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών «Γ. Γεννηματάς», με θέμα: «Υπάρχουν νεότερα δεδομένα στην Πολλαπλή Σκλήρυνση;» και

β) Dr. Θάνο Ασκητή, Νευρολόγο-Ψυχίατρο, Διδάκτορα Ψυχιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών, Πρόεδρο Ινστιτούτου Ψυχικής & Σεξουαλικής Υγείας, με θέμα: «Διαταραχές σεξουαλικής δραστηριότητας σε άνδρες και γυναίκες με ΣΚΠ».

Η εκδήλωση πραγματοποιείται με χορηγία της εταιρίας GENESIS PHARMA

-Περίπτερο: Την Τετάρτη 25 Μαΐου 2011 ο ΣΑμΣΚΠ θα λειτουργεί στην Πλ. Συντάγματος περίπτερο, από τις 9.00 το πρωί έως τις 20.00 το απόγευμα, που θα πλαισιώνεται από εθελοντές και επιστήμονες. Στους πολίτες θα μοιράζεται τρίπτυχο έντυπο για την MS DAY 2011 που θα περιέχει πληροφορίες για τη Σκλήρυνση Κατά Πλάκας και για το Σύλλογο. Στόχος είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινού στα θέματα της ΣΚΠ. Η δράση πραγματοποιείται με χορηγία της εταιρίας NOVARTIS

Παγκόσμια Ημέρα για τη ΣΚΠ - World MS Day

Η τελευταία Τετάρτη του Μαΐου θεσπίστηκε από τη Διεθνή Ομοσπονδία Multiple Sclerosis International Federation (MSIF) ως Παγκόσμια Ημέρα για τη ΣΚΠ και εορτάζεται με συντονισμένες εκδηλώσεις σε όλο τον κόσμο από το 2009.

Στόχος είναι η ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινού και της Πολιτείας, η επίτευξη μεγαλύτερης κατανόησης μέσω της σωστής ενημέρωσης για αυτήν τη χρόνια πάθηση, καθώς και τις επιπτώσεις στην καθημερινότητα των πασχόντων αλλά και των οικογενειών τους.

Υπολογίζεται ότι πάνω από 2.000.000 άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πάσχουν από ΣΚΠ, εκ των οποίων περίπου 10.000 βρίσκονται στην Ελλάδα.

Τι είναι η Σκλήρυνση Κατά Πλάκας

Η Σκλήρυνση Κατά Πλάκας δεν είναι μεταδοτική ασθένεια, δεν είναι κληρονομική πάθηση, δεν είναι ψυχική διαταραχή, δεν είναι θανατηφόρος.

Επηρεάζει το κεντρικό νευρικό σύστημα, δηλαδή τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό, και είναι αγνώστου αιτιολογίας πολυπαραγοντική αυτοάνοση νόσος, την οποία συναντούν όχι μόνο οι νευρολόγοι, αλλά και πολλοί οφθαλμίατροι, παθολόγοι, γενικοί ιατροί, ορθοπεδικοί, καθώς και γιατροί άλλων ειδικοτήτων κατά την πρώτη της εκδήλωση. Εμφανίζεται σε ηλικίες κυρίως ανάμεσα στα 20 και τα 40 (ενδεχομένως όμως και σε μικρότερες η μεγαλύτερες ηλικίες), ενώ η μέση ηλικία έναρξης είναι τα 30 και προσβάλλει περισσότερο τις γυναίκες από τους άνδρες σε ποσοστό 2:1.

Η πάθηση μπορεί να προκαλέσει ποικιλία συμπτωμάτων, όπως διαταραχή όρασης (θάμβος όρασης, διπλωπία), κινητικές διαταραχές (αδυναμία στο ένα ή περισσότερα άκρα), διαταραχή ισορροπίας, έντονους ιλίγγους, διαταραχή αισθητικότητας (υπαισθησία, άλγη, δυσαισθησία στα άκρα ή τον κορμό), διαταραχή από την ούρηση (επίμονη επιτακτική ούρηση). Σε εμφάνιση αυτών των φαινομένων θα ήταν καλό κάποιος να επισκεφτεί νευρολόγο για να γίνει εκτίμηση της όλης κλινικής εικόνας και ο απαραίτητος παρακλινικός έλεγχος.

Η διάγνωση της νόσου δεν είναι απλή. Είναι απαραίτητο να προηγηθεί ένας σημαντικός αριθμός εργαστηριακών εξετάσεων, καθώς πολλές παθήσεις μοιάζουν με τη ΣΚΠ, και για το λόγο αυτό πρέπει να ελεγχθούν και να αποκλειστούν. Η τελική διάγνωση της νόσου τίθεται βάσει συγκεκριμένων επιστημονικών κριτηρίων που έχουν θεσπιστεί, στα οποία εμπεριέχονται αφ’ ενός τα χαρακτηριστικά της κλινικής εικόνας, αφ’ ετέρου η μαγνητική τομογραφία (ΜRI) εγκεφάλου και νωτιαίου μυελού, ο λεπτομερής έλεγχος του εγκεφαλονωτιαίου υγρού και τα προκλητά δυναμικά.

Η ΣΚΠ είναι χρόνια νόσος και αγνώστου αιτιολογίας. Εκδηλώνεται με διαφορετικές μορφές (υποτροπιάζουσα, δευτερογενής προϊούσα, πρωτογενής προϊούσα). Η θεραπευτική αντιμετώπισή της ακόμη δεν είναι ριζική. Σε περίπτωση υποτροπών χορηγούνται κορτικοειδή. Ως θεραπευτική παρέμβαση, με σκοπό τον περιορισμό των υποτροπών, χορηγούνται συστηματικά ανοσοτροπο-ποιητικά ή ανοσοκασταλτικά σκευάσματα που εξατομικεύονται ανάλογα με τη βαρύτητα και τη ταχύτητα εξέλιξης της νόσου. Τα συμπτώματα μπορεί να διαφέρουν σε ένταση, από πολύ ελαφρά έως και πολύ βαριά, ενώ μπορεί να ανακουφιστούν ή να εξαλειφθούν είτε με τη βοήθεια συμπληρωματικών ανακουφιστικών φαρμάκων είτε άλλων θεραπευτικών μεθόδων, όπως η φυσική αποκατάσταση.

Λίγα λόγια για το Σύλλογο Ατόμων με ΣΚΠ (ΣΑμΣΚΠ)

Είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός που ιδρύθηκε από τους ίδιους τους πάσχοντες το 2007, με στόχο την παροχή συμπαράστασης και βοήθειας προς τα ΑμΣΚΠ και τις οικογένειές τους και την παροχή έγκυρης και έγκριτης ενημέρωσης προς όλους. Οργανώνει ομιλίες, επιστημονικές ημερίδες, ενημερωτικές συναντήσεις καθώς και συναντήσεις ψυχαγωγικού χαρακτήρα. Εκδίδει τριμηνιαίο έντυπο περιοδικό με τον τίτλο «Επικοινωνούμε», καθώς επίσης διάφορα ενημερωτικά έντυπα (Ασκήσεις Γυμναστικής, Οδηγοί Παροχών για τα ασφαλιστικά ταμεία κτλ.). Οργανώνει ομάδες με διάφορα αντικείμενα (ψυχολογική υποστήριξη, μυϊκή ενδυνάμωση, ομάδες αυτοβοήθειας, εικαστικής θεραπείας, ψυχοδράματος, ρεφλεξολογίας) κυρίως για τους ασθενείς αλλά και για τους συγγενείς τους υπό την εποπτεία ειδικών (ιατρών, φυσιοθεραπευτών, ψυχολόγων κ.ά.). Ο ΣΑμΣΚΠ διατηρεί ιστοσελίδα (www.msassociationhellas.org), όπου παρέχονται πληροφορίες τόσο για το Σύλλογο όσο και για θέματα σχετικά με τη ΣΚΠ, ενώ από Σεπτέμβριο του 2010 παρέχει τις υπηρεσίες της κοινωνική λειτουργού, με τη χορηγία της εταιρίας Novartis Hellas, που απαντά σε σχετικές ερωτήσεις 11.00- 13.00 καθημερινά.

Και για την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας (ΠΟΑμΣΚΠ)

Η ΠΟΑμΣΚΠ ιδρύθηκε από: α) την «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΣΚΠ», με έδρα την Πάτρα, β)την «ΕΝΩΣΗ ΦΙΛΩΝ ΚΑΙ ΠΑΣΧΟΝΤΩΝ ΜΕ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ», με έδρα τα Ιωάννινα, γ) την «ΠΑΝΘΕΣΣΑΛΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ», με έδρα τη Λάρισα και δ) το «ΣΥΛΛΟΓΟ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ», το 2008. Η Ομοσπονδία συντονίζει τις δράσεις των συλλόγων για τα θέματα που απασχολούν τα ΑμΣΚΠ.

Για πληροφορίες:
Σύλλογος Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας
Θ.Χ.Π.Α. - Λεωφ. Βουλιαγμένης, Ελληνικό 16777
Τηλ.: 210 9600131, 213 2035323 Fax: 210 9600131
Ε-mail: samskp@otenet.gr, http://www.msassociationhellas.org


Διαβάστε περισσότερα...

Η παρακεταμόλη συνδέεται με εμφάνιση καρκίνου στο αίμα




Ωστόσο ο κίνδυνος παραμένει χαμηλός.


Νέα έρευνα υποδεικνύει ότι η χρόνια χρήση ακεταμινοφαίνης, ενός αναλγητικού, γνωστού ως παρακεταμόλη στην Ευρώπη, αυξάνει ελαφρώς τον κίνδυνο καρκίνου του αίματος.

Ωστόσο ο κίνδυνος παραμένει χαμηλός και ακόμα είναι ασαφής ο ρόλος του φαρμάκου.

Τα ευρήματα αποτελούν νέα ψηφίδα στις πολύπλοκες ενδείξεις που συνδέουν τον καρκίνο με τα αναλγητικά και δίνουν κάποια στοιχεία ότι η ακεταμινοφαίνη ενδεχομένως διαφέρει από τα υπόλοιπα.

Προηγούμενη έρευνα έδειξε ότι η χρήση ασπιρίνης θα μπορούσε να μειώνει τις πιθανότητες θανάτου από καρκίνο παχέος εντέρου, αλλά αυξάνει τον κίνδυνο ελκών που αιμορραγούν. Η εικόνα είναι λιγότερο σαφής για τους καρκίνους του αίματος.

Η Emily White, του ερευνητικού κέντρου για τον καρκίνο, Fred Hutchinson, στο Σιάτλ, δήλωσε ότι πριν τη συγκεκριμένη έρευνα υπήρχαν πολύ λίγες ενδείξεις ότι η ασπιρίνη μειώνει τον κίνδυνο αιματολογικού καρκίνου.

Υπήρχαν ορισμένες γνώμες ότι η ακεταμινοφαίνη μπορεί ενδεχομένως να αυξάνει τον κίνδυνο των καρκίνων, αντίθετα, αλλά βασίζονταν σε μεμονωμένα περιστατικά καρκίνου του αίματος. Έρευνες σε μεμονωμένους ασθενείς δεν θεωρούνται το ίδιο ισχυρές με τη νέα, που περιέλαβε μεγάλο εύρος πληθυσμού υγιών ανθρώπων διαχρονικά.

Η ερευνήτρια προειδοποίησε ωστόσο ότι δεν υπάρχει απόδειξη ότι η ακεταμινοφαίνη προκαλεί καρκίνο και ότι τα ευρήματα θα πρέπει να επιβεβαιωθούν πριν χρησιμοποιηθούν σε συζήτηση για αγωγή.

Προηγούμενες έρευνες συνέδεσαν την ακεταμινοφαίνη με το άσθμα και το έκζεμα αλλά οι επιστήμονες δεν συμφωνούν ακόμα αν ευθύνεται το φάρμακο ή αν είναι αθώο.

Η νέα έρευνα έχει τους ίδιους περιορισμούς, στο ότι άνθρωποι που χρησιμοποιούν πολλά αναλγητικά μπορούν ενδεχομένως να αντιμετωπίζουν ιατρικά προβλήματα που τους οδηγούν μελλοντικά στον καρκίνο.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν σχεδόν 65.000 άντρες και γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας. Στην έναρξη ρώτησαν τους συμμετέχοντες σχετικά με τη χρήση παυσίπονων την προηγούμενη δεκαετία και επιβεβαίωσαν ότι κανένας δεν είχε καρκίνο (με εξαίρεση τον καρκίνο του δέρματος).

Σε 6 χρόνια κατά μέσον όρο, 577 άνθρωποι εμφάνισαν καρκίνο που αφορούσε τα κύτταρα αίματος, όπως λέμφωμα και μυελοδυσπλαστικό σύνδρομο.

Περισσότερο από το 9% ανθρώπων που εμφάνισαν έναν από αυτούς τους καρκίνους χρησιμοποιούσαν μεγάλες ποσότητες ακεταμινοφαίνης, σε σύγκριση με μόνο 5% όσων δεν αρρώστησαν.

Έχοντας λάβει υπόψη παράγοντες όπως η ηλικία, η αρθρίτιδα και οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του αίματος, οι χρόνιοι χρήστες ακεταμινοφαίνης είχαν σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου.

Η White δήλωσε ότι ένας άνθρωπος ηλικίας 50 ετών και άνω έχει περίπου 1% κίνδυνο σε διάστημα 10 ετών να νοσήσει από κάποιο από τα συγκεκριμένα είδη καρκίνου. Η έρευνα υποδεικνύει ότι αν χρησιμοποιείται ακεταμινοφαίνη τουλάχιστον 4 φορές την εβδομάδα για τουλάχιστον 4 χρόνια, ο κίνδυνος αυξάνει περίπου 2%.

Κανένα άλλο αναλγητικό-περιλαμβανομένων της ιβουπροφένης και ασπιρίνης-δεν συνδέονταν με κίνδυνο καρκίνου του αίματος.

Η White δήλωσε ότι είναι πρόωρο να γίνουν συστάσεις με βάση την καινούργια έρευνα και ότι από κανένα αναλγητικό δεν απουσιάζουν παρενέργειες.

Πρόσθεσε ότι η μακροχρόνια χρήση οποιουδήποτε μη συνταγογραφούμενου φαρμάκου μπορεί ενδεχομένως να έχει παρενέργειες και ότι πρέπει να μετρώνται τα οφέλη έναντι του κινδύνου σε όλα τα φάρμακα.
Διαβάστε περισσότερα...

Η μόρφωση καθυστερεί τη γήρανση;




Ή η πρόωρη ανάπτυξη δυσχεραίνει την εκπαίδευση;


Όσοι εγκαταλείπουν νωρίς την εκπαιδευτική διαδικασία, μένοντας με αυτό που λέμε λιγότερα τυπικά προσόντα στο βιογραφικό τους, φαίνεται ότι έχουν επιβαρυντικές συνέπειες και στο θέμα της μακροζωίας, αφού όπως ανακοίνωσαν την Τετάρτη Βρετανοί επιστήμονες, οι λιγότερο μορφωμένοι είναι πιο επιρρεπείς στην επιτάχυνση της γήρανσης.

Ερευνητές από τη Βρετανία και τις ΗΠΑ, που εξέτασαν το μήκος των κυτταρικών στοιχείων του DNA, που είναι γνωστά ως τελομερή, από ένα δείγμα περίπου 450 εθελοντών που έλαβαν μέρος σε μακροχρόνια επιστημονική μελέτη υγείας, διαπίστωσαν ότι εκείνοι που είχαν χαμηλότερες επιδόσεις στα μαθήματά τους στο σχολείο, παρουσίαζαν και τελομερή μικρότερου μήκους, στοιχείο που αποτελεί προδιαθεσικό παράγοντα για ταχύτερη εκγήρανση.

Τα τελομερή είναι κυτταρικά στοιχεία του DNA, που στομώνουν την απόληξη των χρωμοσωμάτων, προστατεύοντάς τα από φθορές αλλά και από την απώλεια κυτταρικών λειτουργιών που σχετίζονται με τη γήρανση. Κοντύτερα τελομερή αποτελούν πιθανά δείκτη ταχύτερης γήρανσης.

«Ο παράγοντας-κλειδί, αυτής της έρευνας επιβεβαιώνει ένα από τα βασικά συμπεράσματα που εξάγεται από μακροχρόνιες επιστημονικές μελέτες, ότι δηλαδή η απόκτηση γνώσεων σε νεαρότερη ηλικία έχει σημαντικό αντίκτυπο στην καλή υγεία», δηλώνει ο Στέφεν Χόλγκειτ του Βρετανικού Συμβουλίου Ιατρικών Ερευνών, που συγχρηματοδότησε την έρευνα.

Όπως ανέφερε δε ο Βρετανός επιστήμονας μπορεί να μην έχουν αιτιολογηθεί ακόμα επαρκώς τα συμπεράσματα της έρευνας, αλλά είναι αποδεδειγμένο ότι «η μόρφωση υψηλού επιπέδου, μπορεί να είναι περισσότερο σημαντική για τη μακροζωία, από όσο επωφελής είναι στην αγορά εργασίας».


Διαβάστε περισσότερα...