Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2013

Πότε θα καταβληθούν οι συντάξεις


Σε διαφορετικές ημερομηνίες θα καταβάλλονται στο εξής οι συντάξεις προκειμένου, σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Εργασίας, να μην δημιουργείται πρόβλημα στις τράπεζες εξαιτίας της προσέλευσης μεγάλου αριθμού συνταξιούχων την ίδια μέρα.

Το Ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΙΚΑ), θα καταβάλλει τις συντάξεις την προτελευταία εργάσιμη μέρα κάθε μήνα, την τελευταία εργάσιμη τα υπόλοιπα ταμεία, ενώ ο Οργανισμός Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΟΓΑ) και ο Οργανισμός Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) μια ημέρα μετά.

Συγκεκριμένα, οι συντάξεις του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, θα καταβληθούν την Τετάρτη 30 Ιανουαρίου, οι συντάξεις των άλλων Ταμείων στις 31 του μηνός και την Παρασκευή 1η Φεβρουαρίου θα καταβληθούν οι συντάξεις του ΟΓΑ και του ΟΑΕΕ.

Χωρίς σύνταξη θα μείνουν από αυτόν το μήνα, περισσότεροι από 26 χιλιάδες δικαιούχοι του ΟΓΑ και του ΟΑΕΕ, οι οποίοι δεν προσήλθαν να απογραφούν, ενώ έχουν ήδη διακοπεί 11.095 συντάξεις του ΙΚΑ.

Ο ΟΑΕΕ παρέτεινε την προθεσμία απογραφής έως τις 15 Φεβρουαρίου, ενώ έως τις 28 του ίδιου μήνα θα έχουν ολοκληρωθεί οι αντίστοιχες διαδικασίες για όλα τα ασφαλιστικά ταμεία.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αρχίζει η ενοποίηση των ταμείων


Με απόφαση του υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, ξεκινούν οι διαδικασίες για την οικονομική και λογιστική ενοποίηση των τομέων ασφάλισης στα υπάρχοντα ταμεία κύριας ασφάλισης.

Τα ταμεία αυτά, είναι το ΙΚΑ, ο ΟΓΑ, το ΝΑΤ, ο ΟΑΕΕ, το ΕΤΑΑ και το ΕΤΑΠ ΜΜΕ. Αύριο Τρίτη, υπό τον Γιάννη Βρούτση, θα γίνει η πρώτη συνάντηση της επιτροπής για το συντονισμό του έργου, η οποία θα προετοιμάσει τις προτάσεις των αλλαγών με στόχο το τελικό νομοσχέδιο να έχει διαμορφωθεί και ψηφισθεί ως το τέλος του έτους.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 10 το πρωί, στο υπουργείο Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας.


Διαβάστε περισσότερα...

Μισός μισθός... μέχρι την σύνταξη


Πλήθος διατάξεων που αφορούν το συνταξιοδοτικό καθεστώς των δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίες εκτός από την άμεση απονομή του 50% της σύνταξης, αφορούν τις άγαμες θυγατέρες, τους κληρικούς εκπαιδευτικούς που λαμβάνουν δύο συντάξεις, τους δικαιούχους του ΕΚΑΣ, προβλέπει το νομοσχέδιο «Ρυθμίσεις για την τροποποίηση και βελτίωση συνταξιοδοτικών, δημοσιονομικών, διοικητικών και λοιπών διατάξεων του υπουργείου Οικονομικών».

Το νομοσχέδιο που αναρτήθηκε σήμερα σε διαβούλευση από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα προβλέπει μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:

- Οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι στρατιωτικοί που συνταξιοδοτούνται θα λαμβάνουν έως την έκδοση της κανονικής τους, το 50% του βασικού μισθού τους κατά τον χρόνο αποχώρησης, με προσαύξηση κατά 50% του τυχόν καταβαλλομένου επιδόματος χρόνου υπηρεσίας. Το ανώτατο χρονικό όριο για την απονομή της πλήρους σύνταξης δεν θα υπερβαίνει τους 8 μήνες. Για τους υπαλλήλους του δημοσίου που υπάγονται στο ενιαίο μισθολόγιο και συνταξιοδοτούνται από το δημόσιο, το ποσό της προκαταβολής θα υπολογίζεται επί του βασικού μισθού του μισθολογικού κλιμακίου στο οποίο υπάγονταν ο υπάλληλος κατά την 31-10-2011.

Η έκδοση της πράξης κανονισμού της σύνταξης θα γίνεται το πολύ εντός έξι μηνών από την ημερομηνία πρωτοκόλλησης της αίτησης στην Υπηρεσία Συντάξεων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Η αποστολή της αίτησης συνταξιοδότησης από την Υπηρεσία του υπαλλήλου στο ΓΛΚ, θα πραγματοποιείται εντός δύο μηνών από τη λύση της υπαλληλικής σχέσης, με βάση την ημερομηνία δημοσίευσης στο ΦΕΚ.

Στο νομοσχέδιο προβλέπονται κυρώσεις με βαρύτερη αυτή της δίωξης για ποινικό αδίκημα για τους αρμόδιους υπαλλήλους που παραβιάζουν τις σχετικές προθεσμίες.

- Όσοι απέκτησαν την ιδιότητα του κληρικού μετά την 1-1-1993 και παράλληλα είναι και εκπαιδευτικοί δεν θα μπορούν πλέον να λαμβάνουν δύο συντάξεις από το Δημόσιο, όπως ισχύει για όλους τους υπαλλήλους- λειτουργούς του Δημοσίου. Οι συγκεκριμένοι συνταξιούχοι θα πρέπει να επιλέξουν μία από τις δύο συντάξεις

- Από 1-1-2014, το ΕΚΑΣ θα καταβάλλεται στους δικαιούχους συνταξιούχους του Δημοσίου, αφού συμπληρώσουν το 65ο έτος της ηλικίας τους, όπως ισχύει και για τους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα.

- Για τη μεταβίβαση συντάξεων σε άγαμες θυγατέρες δεν θα λαμβάνεται υπόψη το τεκμαρτό εισόδημα από ένα σπίτι και ένα αυτοκίνητο εφόσον δεν έχουν άλλο εισόδημα και το τεκμαρτό εισόδημα που προκύπτει από τα παραπάνω είναι μικρότερο από το αφορολόγητο όριο.

- Θεσπίζεται ανώτατο όριο 720 ευρώ για το ύψος των συντάξεων των λογοτεχνών- καλλιτεχνών που χορηγεί ο δημόσιο αναδρομικά από 1.1.2013. Οι συντάξεις αυτές δεν θα μεταβιβάζονται.

- Ως ημερομηνία καταβολής των συντάξεων ορίζεται η τελευταία εργάσιμη ημέρα του προηγούμενου μήνα.


Διαβάστε περισσότερα...

Ποιοι συνταξιούχοι και πότε θα απογραφούν


Από 1/2/2013 έως και 15/2/2013 θα διενεργηθεί η απογραφή των συνταξιούχων του Τομέα Ασφάλισης Ναυτικών και Τουριστικών Πρακτόρων (ΤΑΝΤΠ), του Τομέα Επικουρικής Ασφάλισης Αρτοποιών (ΤΕΑΑ) και του Τομέα Επικουρικής Ασφάλισης Πρατηριούχων Υγρών Καυσίμων (ΤΕΑΠΥΚ).

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η διοίκηση του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) η απογραφή είναι υποχρεωτική και απαιτείται η αυτοπρόσωπη παρουσία του συνταξιούχου στο πιστωτικό ίδρυμα (τράπεζα) ή ΕΛΤΑ, όπου τηρείται ο λογαριασμός του.

Οι εξαιρούμενοι από τη διαδικασία προσέλευσης θα απογραφούν από εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπό τους, για την Αττική στα γραφεία των Τομέων (ΤΑΝΤΠ: Ακτή Μιαούλη 17-19, ΤΕΑΑ: Λέκκα 22, ΤΕΑΠΥΚ: Μαμούρη 14) και για την υπόλοιπη χώρα στα περιφερειακά τμήματα του ΟΑΕΕ.

Τέλος ο ΟΑΕΕ επισημαίνει ότι η παράλειψη της απογραφής συνεπάγεται, όπως ισχύει για όλα τα ασφαλιστικά ταμεία, την αναστολή καταβολής της σύνταξης.



Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τι αλλάζει στην άδεια μητρότητας


Τις απόψεις του Συνηγόρου του Πολίτη και του υπουργείου Εργασίας σχετικά με το καθεστώς των αδειών μητρότητας και αδειών ανατροφής, δέχθηκε τελικά το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Συγκεκριμένα, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης άλλαξε θέση μετά από αναφορές πολιτών προς την ανεξάρτητη Αρχή, που κατήγγειλαν ότι πολλές υπηρεσίες αφαιρούν από την εννεάμηνη άδεια ανατροφής τέκνου που δικαιούνται οι πατέρες υπάλληλοι (ν. 3528/2007, άρθρο 53 παρ. 2) την εξάμηνη άδεια μητρότητας που έχουν λάβει οι μητέρες των παιδιών από τον ΟΑΕΔ (ν. 3655/20008, άρθρο 142) και μετά από διαβουλεύσεις μεταξύ των δύο υπουργείων.

Το υπουργείο αποδέχθηκε την άποψη του υπουργείου Εργασίας και του Συνηγόρου, σύμφωνα με την οποία:

- Η εξάμηνη άδεια προστασίας μητρότητας του ΟΑΕΔ είναι άδεια μητρότητας, χορηγούμενη αποκλειστικά στις μητέρες εργαζόμενες σε επιχειρήσεις και εκμεταλλεύσεις του ιδιωτικού τομέα, ασφαλισμένες του ΙΚΑ- ΕΤΑΜ.

- Δεν αποτελεί όμοια διευκόλυνση με την εννεάμηνη άδεια ανατροφής τέκνου που δικαιούνται οι δημόσιοι υπάλληλοι, ανεξαρτήτως φύλου.

- Εάν η μητέρα έχει κάνει χρήση της αδείας αυτής, δεν πρέπει να αφαιρείται από το εννεάμηνο το οποίο δικαιούται ο πατέρας.


Διαβάστε περισσότερα...

Πληροφορίες για το σχέδιο "Αθηνά"


Σύμφωνα με πληροφορίες από το περιβάλλον του Υπουργείου Παιδείας, που επικαλείται το rightnews.gr το «σχέδιο Αθηνά» βρίσκεται προ των πυλών και έχουν ξεκινήσει ήδη οι διαδικασίες για την άμεση εφαρμογή του.

Το «σχέδιο Αθηνά» προβλέπει τη δημιουργία 2 Πανεπιστημίων στον Νομό Αττικής, τα οποία θα ονομάζονται «Αττικά Πανεπιστήμια» και θα περιλαμβάνουν όλα τα Πανεπιστήμια του Νομού Αττικής που υπάρχουν ήδη. Στο πρώτο Πανεπιστήμιο θα υπάρχουν όλες οι σχολές με Θεωρητική και Οικονομική κατεύθυνση και στο δεύτερο όλες εκείνες οι σχολές που θα έχουν Θετική και Τεχνολογική κατεύθυνση.

Αντίστοιχα, δημιουργείται ένα Τεχνολογικό Ίδρυμα σε όλο το Λεκανοπέδιο, το οποίο θα φέρει την ονομασία «Αττικό Τ.Ε.Ι.» και θα αποτελείται από το ΤΕΙ Πειραιά, το ΤΕΙ Αθήνας, το ΤΕΙ Χαλκίδας και την ΑΣΠΑΙΤΕ.

Όπως καταλαβαίνουμε όλοι αυτές οι αλλαγές δεν έχουν να κάνουν απλά με αλλαγές στην ονομασία των Ιδρυμάτων, αλλά αφορούν συγχωνεύσεις τμημάτων και διοικήσεων των Πανεπιστημίων και των Τ.Ε.Ι.

Είναι άκρως σημαντικό να δούμε τι ακριβώς θα προβλέπεται για τους εκατοντάδες εκπαιδευτικούς και διοικητικούς υπαλλήλους των Ιδρυμάτων που όπως είναι πολύ λογικό θα αισθάνονται μεγάλη ανασφάλεια από τις νέες δομές που δημιουργούνται στον χάρτη της Ανώτατης Εκπαίδευσης.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

ΔΕΗ: Τι πρέπει να μάθετε για το οικιακό τιμολόγιο


Μετά την υπογραφή και δημοσίευση στο ΦΕΚ της απόφασης του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής για το νέο διευρυμένο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ), η ΔΕΗ υπενθυμίζει ότι παρέχει έως 42% μειωμένο τιμολόγιο σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, με διευρυμένα κοινωνικά κριτήρια σε άτομα με χαμηλό εισόδημα, τρίτεκνους, μακροχρόνια άνεργους, άτομα με αναπηρία και σε άτομα που χρειάζονται κατ΄οίκον μηχανική υποστήριξη.

Η ΔΕΗ ενημερώνει ότι μέσω της τηλεφωνικής γραμμής 210-9298000 (με αστική χρέωση) ή μέσω της ιστοσελίδας dei.gr οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερώνονται σχετικά με τις κατηγορίες δικαιούχων και τις προϋποθέσεις ένταξής τους στο ΚΟΤ, καθώς επίσης να υποβάλλουν τη σχετική αίτηση.

Η τηλεφωνική γραμμή λειτουργεί συνεχώς, Δευτέρα έως Παρασκευή 7 πμ- 10 μμ και Σάββατο 7 πμ- 3 μμ.

Οι ενδιαφερόμενοι καταναλωτές, που θέλουν να υποβάλλουν αίτηση, το μόνο που χρειάζεται να γνωρίζουν είναι:

1. Τα στοιχεία του λογαριασμού τους (Κωδικό Ηλεκτρονικής Πληρωμής και Αύξοντα Αριθμό λογαριασμού).

2. Τα στοιχεία της αστυνομικής τους ταυτότητας και το ΑΦΜ τους (και του/της συζύγου εφόσον είναι έγγαμοι).

3. Πέραν των ανωτέρω στοιχείων, στην περίπτωση ασθενών που χρειάζονται κατ΄οίκον μηχανική υποστήριξη θα πρέπει να γνωστοποιούν- δηλώνουν, με βάση τις διατάξεις του Ν. 1599/1986, τον ΑΜΚΑ τους, τον ασφαλιστικό τους φορέα και τον αριθμό πρωτοκόλλου της βεβαίωσης με την οποία πιστοποιείται η ανάγκη της κατ΄οίκον χρήσης συσκευής μηχανικής υποστήριξης απαραίτητης για τη ζωή του ασθενούς από τον κρατικό ασφαλιστικό φορέα, στον οποίο υπάγονται οι δικαιούχοι.

Στην περίπτωση που κάποιος είναι ανασφάλιστος χρειάζεται η γνωστοποίηση στοιχείων αντίστοιχης βεβαίωσης από κρατικό νοσοκομείο. Διευκρινίζεται ότι οι βεβαιώσεις αυτές δεν προσκομίζονται στη ΔΕΗ αλλά παραμένουν στην κατοχή των δικαιούχων.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ταξίδι ελπίδας για 52χρονο


Με εντολή του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Παναγιωτόπουλου και μετά από σχετικό αίτημα του ΕΚΑΒ απογειώθηκε αεροσκάφος Embraer της πολεμικής αεροπορίας από την Ελευσίνα με προορισμό την Λάρισα από όπου πήρε έναν 52χρονο ασθενή με πρόβλημα στο πνεύμονα. Στην συνέχεια το αεροσκάφος πέταξε για την Ρώμη, όπου ο 52χρονος θα υποβληθεί σε μεταμόσχευση. Τα έξοδα τόσου του ασθενή όσο και των γιατρών τα καλύπτει το ΕΚΑΒ.



Διαβάστε περισσότερα...

Συνταγματικός ο διορισμός παιδιών αγωνιστών εθνικής αντίστασης


Συνταγματικός κρίθηκε από τον Άρειο Πάγο ο νόμος 2643/1998, που προβλέπει την αναγκαστική τοποθέτηση των προστατευμένων αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και των παιδιών τους σε θέσεις εργασίας.

Παράλληλα, οι αρεοπαγίτες δικαίωσαν παιδί αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, το οποίο τοποθετήθηκε «κατ' ανεπίτρεπτη μεταβολή της σύμβασης του» σε δυσμενέστερη θέση εργασίας παρά τα προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε (αναπηρία τουλάχιστον 50%).

Συγκεκριμένα, ο Άρειος Πάγος έκρινε ότι είναι σύμφωνες με τα άρθρα 4 (ισότητα) και 21 (προστασία της εργασίας και της οικογένειας) οι διατάξεις του Ν. 2643/1998, που προβλέπουν ότι όσοι έλαβαν μέρος στην Εθνική Αντίσταση, αλλά και τα παιδιά τους, αποτελούν ιδιαίτερη και αυτοτελή κατηγορία προστατευόμενων προσώπων.

Η υπαγωγή αυτής της κατηγορίας προσώπων στην προστασία του νόμου, σύμφωνα με τους αρεοπαγίτες, αποτελεί «υλοποίηση της υποχρέωσης του κράτους να επιδεικνύει μέριμνα για την προστασία της οικογένειας και του δικαιώματος προς εργασία» (άρθρο 21 του Συντάγματος). Η προνομιακή αυτή αντιμετώπιση των αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και των τέκνων τους, συνεχίζει ο Άρειος Πάγος, «αποτελεί αναγνώριση της Πολιτείας για την προσφορά τους» και η αντιμετώπιση αυτή δεν αντίκειται στη συνταγματική αρχή της ισότητας (άρθρο 4 Συντάγματος).

Την ίδια στιγμή, οι δικαστές έκριναν ότι είναι συνταγματικές και οι διατάξεις του Ν. 2643/1998 που προβλέπουν την προστασία των αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και των παιδιών τους.

Ειδικότερα, κόρη αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης τοποθετήθηκε αναγκαστικά, σύμφωνα με τον Ν. 2643/1998, στη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης Χαλκίδας με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου ως υπάλληλος γραφείου. Μάλιστα έπασχε από χρονίζουσα οσφυαλγία λόγω οστεοχόνδρωσης δυο σπονδύλων, περιαρθρίτιδας και των δυο ώμων, κ.λπ. (ποσοστό αναπηρίας 50% τουλάχιστον).

Στη συνέχεια ζήτησε και μετατάχθηκε στην Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης Λαμίας, αλλά εκεί τοποθετήθηκε σε άλλη θέση από την οποία ήταν αναγκασμένη, η κόρη του αγωνιστή Εθνικής Αντίστασης, να είναι πολλές ώρες εκτός γραφείου, να διανέμει πεζή λογαριασμούς στους καταναλωτές, με αποτέλεσμα να υπάρχει καταπόνηση και επιδείνωση της υγείας της.

Στη συνέχεια η κόρη του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης προσέφυγε στη Δικαιοσύνη, ζητώντας την αποκατάσταση της μονομερούς βλαπτικής μεταβολής των όρων της σύμβασης εργασίας της.

Όμως σύμφωνα με τους δικαστές, η Δημοτική Επιχείρηση της Λαμίας μετά την αποδοχή της μετάταξής είχε την υποχρέωση να την απασχολήσει, κατά τον Ν. 2643/1998, με την ιδιότητα της υπαλλήλου και όχι κατά παράβαση του άρθρου 662 του Αστικού Κώδικα (υποχρέωση πρόνοιας) σε θέση που θα επιβάρυνε την υγεία της.

Κατόπιν αυτών επήλθε ανεπίτρεπτη μεταβολή της σύμβασης εργασίας και υπήρξε μονομερής βλαπτική μεταβολή των όρων της σύμβασης εργασίας, σύμφωνα με τον Άρειο Πάγο.

Τέλος, οι αρεοπαγίτες υποχρέωσαν την Δημοτική Επιχείρηση της Λαμίας να την απασχολήσει σε θέση υπαλλήλου γραφείου, στα καθήκοντα της οποίας δεν θα περιλαμβάνεται εργασία εκτός γραφείου.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τέλος για τους "αιώνιους" φοιτητές


Λιγότεροι από τους μισούς φοιτητές εγγράφονται κάθε εξάμηνο και δίνουν εξετάσεις στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας, ενώ οι υπόλοιποι έχουν ουσιαστικά εγκαταλείψει τις σπουδές τους, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε το Υπουργείο Παιδείας.

Στόχος του υπουργείου είναι να βάλει μία τάξη σε αυτό το χάος, θέτοντας χρονοδιαγράμματα για τους «αιώνιους» φοιτητές.

Δείτε το βίντεο από το MEGA





Διαβάστε περισσότερα...

Ο κίνδυνος μπορεί να παραμονεύει στο πιάτο μας


Η μελαμίνη από τα σκεύη διαρρέει στο φαγητό όταν είναι καυτό.

Η μελαμίνη βρέθηκε στο επίκεντρο των παγκόσμιων ΜΜΕ, με αφορμή το θάνατο μωρών που σημειώθηκαν στην Κίνα το 2010, εξαιτίας της μόλυνσης γάλακτος με την επικίνδυνη χημική ουσία.

Μια νέα ταϊβανέζικη έρευνα έρχεται να φέρει στην επιφάνεια το θέμα της μελαμίνης, καθώς όπως φαίνεται η ουσία μπορεί διαρρέει από τα πιάτα και τα άλλα επιτραπέζια σκεύη στις τροφές, όταν αυτές είναι καυτές. Βέβαια, δεν χρειάζεται πανικός καθώς, όπως διευκρίνισαν οι επιστήμονες, η μελέτη δεν αποδεικνύει πως η μελαμίνη είναι όντως επιβλαβής στις ποσότητες που ανιχνεύθηκαν σε εθελοντές.

Για την έρευνά τους, οι επιστήμονες ζήτησαν από έξι εθελοντές 20 έως 27 ετών να φάνε καυτή σούπα (με αρχική θερμοκρασία 90 βαθμών Κελσίου) από μπολ μελαμίνης, ενώ άλλοι έξι έφαγαν από κεραμικά μπολ. Στη συνέχεια, οι ερευνητές ανέλυσαν δείγματα από τα ούρα των 12 ατόμων. Σε επόμενη φάση, οι δύο ομάδες των έξι ατόμων αντάλλαξαν τα σκεύη από τα οποία έφαγαν τη σούπα, ενώ ακολούθησε πάλι έλεγχος ούρων.

Από την ανάλυση προέκυψε ότι η ποσότητα μελαμίνης ήταν σαφώς αυξημένη σε όσους είχαν από σκεύος μελαμίνης σε σύγκριση με αυτούς που είχαν χρησιμοποιήσει κεραμικό σκεύος. «Τα σκεύη μελαμίνης μπορεί να απελευθερώσουν μεγάλες ποσότητες μελαμίνης, όταν χρησιμοποιηθούν για το σερβίρισμα καυτών φαγητών», ανέφεραν χαρακτηριστικά οι ερευνητές.

Βέβαια, δεν μελέτησαν τις τυχόν επιπτώσεις για την υγεία από την αυξημένη παρουσία της μελαμίνης, ούτε είναι σαφές αν και κατά πόσο αυτά τα επίπεδα της εν λόγω ουσίας στα ούρα οδηγούν σε μακροπρόθεσμα προβλήματα υγείας, ενώ δεν είναι γνωστό σε ποιο βαθμό ο οργανισμός κατακρατεί την αυξημένη μελαμίνη σε βάθος χρόνου.

Σε χαμηλές δόσεις, αλλά για μεγάλο χρονικό διάστημα, η μελαμίνη μπορεί να δημιουργήσει πέτρες στα νεφρά και άλλα νεφρολογικά προβλήματα τόσο στα παιδιά, όσο και στους ενήλικες.

Πάντως, ο ειδικός στις παθήσεις των νεφρών Κρεγκ Λάνγκμαν της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Northwestern του Σικάγο, δήλωσε ότι η ταϊβανέζικη έρευνα, αν και εγείρει ενδιαφέροντα ερωτηματικά και ανησυχίες, στην πραγματικότητα δεν αποδεικνύει τίποτε. Είπε όμως ότι πρέπει να συνεχιστούν οι μελέτες για τις μακροπρόσθεσμες βιολογικές επιπτώσεις της μελαμίνης στον ανθρώπινο οργανισμό.

«Τα μωρά που μολύνθηκαν, είχαν πολύ χαμηλή νεφρική λειτουργία λόγω του νεαρού της ηλικίας τους. Είναι σίγουρο ότι η απότομη μόλυνση από μια υπερβολική ποσότητα μελαμίνης είναι διαφορετικό πράγμα από μια μακρόχρονή έκθεση σε αυτήν» τόνισε.

Για προληπτικούς λόγους όμως, όπως είπε, όποιος έχει τη δυνατότητα επιλογής, θα μπορούσε να αποφεύγει να αγοράζει σκεύη μελαμίνης, η οποία αντιδρά ειδικά με ορισμένα όξινα φαγητά και με τους φούρνους μικροκυμάτων.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οργανισμοί Υγείας ζητούν λήψη μέτρων για τα σακχαρούχα αναψυκτικά


Συντελούν στο πρόβλημα της παχυσαρκίας.

Τρεις κορυφαίοι οργανισμοί Υγείας της Αυστραλίας απαιτούν τη λήψη άμεσων μέτρων προκειμένου να ανακοπεί η κατανάλωση σακχαρούχων αναψυκτικών που συντελούν στο πρόβλημα της παχυσαρκίας. Πρόκειται για το Αντικαρκινικό Συμβούλιο, για το Συμβούλιο Διαβητικών Αυστραλίας και το Εθνικό Ίδρυμα Καρδιοπαθειών.

Οι οργανισμοί ζητούν έρευνα αναφορικά με τα αναψυκτικά της κατηγορίας αυτής, καθώς επίσης και περιορισμούς σε διαφημιστικές καμπάνιες που προωθούν την κατανάλωσή τους.

Και οι τρεις κορυφαίοι οργανισμοί Υγείας παροτρύνουν τους Αυστραλούς να πίνουν νερό και γάλα με μειωμένα λιπαρά, ζητούν δε τη στήριξη των κυβερνήσεων στο θέμα αυτό. Συνάμα, προειδοποιούν ότι αν δε ληφθούν άμεσα μέτρα, αυτό θα συντείνει στην επιδείνωση κρίσης που αντιμετωπίζει η δημόσια υγεία.

Υποστηρίζουν ότι η κατανάλωση των εν λόγω ποτών συντείνει στην παχυσαρκία, δεδομένου ότι ένα ποτό των 600 γρ. περιέχει 16 κουτάλια του γλυκού ζάχαρη, αν καταναλώνεται δε ένα τη μέρα, υπολογίζεται ότι προκαλεί την αύξηση σωματικού βάρους κατά 6,7 κιλά το χρόνο.

Ο πρόεδρος του Αντικαρκινικού Συμβουλίου Αυστραλίας, Graig Sinclair, δήλωσε ότι υπάρχουν σήμερα στην αγορά αναψυκτικά που καλύπτονται κάτω από την ταμπέλα του δήθεν υγιεινού ποτού, προβάλλοντας ότι περιέχουν συγκεκριμένες βιταμίνες.

Ο ίδιος τόνισε ότι οι άνθρωποι σήμερα καταναλώνουν πολύ μεγαλύτερες ποσότητες αναψυκτικών από ό,τι κατανάλωναν πριν πέντε χρόνια.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Υγιεινό κολατσιό στο σχολείο


Μάθετε τα τρόφιμα που πρέπει να επιλέγονται.

Η παιδική ηλικία είναι μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδος για τη σωστή σωματική και ψυχική ανάπτυξη του ανθρώπου. Εκτός του ότι τα παιδιά, λόγω της ανάπτυξης, έχουν ιδιαίτερες ανάγκες σε ενέργεια και θρεπτικά συστατικά, στην παιδική ηλικία αναπτύσσονται και οι διατροφικές συνήθειες που συνήθως μας συνοδεύουν σε όλη την μετέπειτα ζωή μας.

Έρευνες έχουν δείξει ότι τις τελευταίες δεκαετίες τα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας αυξάνουν δραματικά. Η μείωση της φυσικής δραστηριότητας και οι λανθασμένες επιλογές τροφίμων είναι οι δύο κύριοι παράγοντες που συνθέτουν το παραπάνω πρόβλημα. Γενικότερα οι κακές διατροφικές συνήθειες σε αυτή την ηλικία θέτουν το παιδί σε κίνδυνο για ανάπτυξη μακροπρόσθεσμα διαφόρων προβλημάτων υγείας.

Μην ξεχνάμε ότι η παιδική ηλικία είναι η πιο κρίσιμη, κατά την οποία σχηματίζεται ο αριθμός των λιποκυττάρων που θα έχει το άτομο και ως ενήλικας. Κατά συνέπεια, ένας μαθητής που πάσχει από παιδική παχυσαρκία πιθανότατα θα ταλαιπωρείται με το βάρος του και ως ενήλικας και παράλληλα αυξάνει τις πιθανότητες του να εμφανίσει προβλήματα όπως διαβήτη και καρδιαγγειακά μετέπειτα στην ζωή του.

Επίσης, οι λανθασμένες διατροφικές συνήθειες έχουν σαν αποτέλεσμα αρκετές φορές ελλείψεις θρεπτικών συστατικών (όπως πχ αβιταμινώσεις) οι οποίες εμφανίζονται ως μια γενική αδυναμία, με αποτέλεσμα μειωμένη απόδοση στο σχολείο και στις καθημερινές δραστηριότητες και γενικότερα λιγότερη αντοχή και διάθεση. Σε σπάνιες περιπτώσεις μια ελλιπής διατροφή μπορεί να συμβάλει στην καθυστέρηση της σωματικής ανάπτυξης ενός παιδιού. Το σίγουρο είναι ότι οι κακές διατροφικές επιλογές, λόγω της αυξημένης ενέργειας και της ποσότητας ζάχαρης που περιέχουν, επηρεάζουν το βάρος και την υγεία των δοντιών στα παιδιά και συνίστανται προσοχή.

Πώς το παιδί και ο έφηβος πρέπει να τρώνε σε καθημερινή βάση: Το παιδί χρειάζεται ενέργεια και θρεπτικά συστατικά προκειμένου να:

διατηρήσει τις φυσιολογικές λειτουργίες του οργανισμού
αναπληρώσει τις καθημερινές «φθορές» με παραγωγή νέων κυττάρων
ανταπεξέλθει στις καθημερινές σωματικές δραστηριότητες
αναπτυχθεί
δημιουργήσει αποθέματα στον οργανισμό για διάφορα θρεπτικά συστατικά

Η ισορροπημένη διατροφή, που περιλαμβάνει ποικιλία τροφίμων από όλες τις κατηγορίες, μπορεί να προσφέρει στο παιδί τα θρεπτικά συστατικά και την ενέργεια που είναι απαραίτητα για την ομαλή ανάπτυξη και διατήρηση της υγείας του.

Ποια θα είναι τα τρόφιμα που πρέπει να προτιμούνται μέσα στην ημέρα;

Ότι συστάσεις ισχύουν για τους ενήλικες μπορούν να εφαρμοστούν και στα παιδιά. Η ανάγκη για ποικιλία τροφίμων, περιορισμό των κορεσμένων λιπών, λογική χρήση του αλατιού και μείωση της κατανάλωσης γλυκισμάτων είναι εξίσου σημαντική με τη προτροπή για έντονη φυσική δραστηριότητα και αυξημένη πρόσληψη φρούτων και λαχανικών.

Πιο συγκεκριμένα υπάρχουν κάποιες ομάδες τροφίμων οι οποίες συνίστανται να περιλαμβάνονται στην καθημερινή διατροφή του παιδιού και είναι οι εξής:

Ομάδα γάλακτος (γάλα, γιαούρτι)
Ομάδα κρέατος (κρέας, ψάρι, πουλερικά, αυγά, τυριά κ.α.)
Ομάδα ψωμιού (ψωμί, δημητριακά, ζυμαρικά, κ.α.)
Ομάδα λαχανικών και φρούτων
Ομάδα λιπών και ελαίων (λάδι, βούτυρο, μαργαρίνη, κ.α.)

Αναλυτικότερα το διαιτολόγιο του μπορεί να περιλαμβάνει:

μια μικρή σαλάτα σε κάθε γεύμα, μαγειρεμένα λαχανικά ή χορτόσουπα
2-4 φρούτα την ημέρα (ωμά, πολτοποιημένα, ως χυμό ή κομπόστα)
2-3 μερίδες γαλακτοκομικών προϊόντων την ημέρα (γάλα, τυρί, γιαούρτι, κρέμα)
1-2 φορές την εβδομάδα όσπρια
2 φορές την εβδομάδα ψάρι
3-4 αυγά
1-3 φορές κρέας και κοτόπουλο
ελαιόλαδο για όλες τις χρήσεις
ανάλατους ξηρούς καρπούς για μικρογεύμα

Οι παραπάνω συστάσεις αποτελούν έναν καλό οδηγό για την καθημερινή διατροφή του παιδιού κατά μέσο όρο μέσα στην εβδομάδα, όμως βασικό στοιχείο της διατροφής των μαθητών αποτελεί και το κολατσιό τους στο σχολείο. Οι επιλογές των παιδιών ποικίλουν αρκετά και φανερώνουν τις διαφορετικές τους διατροφικές επιλογές.

Τι είναι ένα υγιεινό κολατσιό;

Υγιεινό κολατσιό είναι αυτό που παρέχει σημαντικά θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το σώμα μας, όπως υδατάνθρακες, βιταμίνες και μέταλλα. Η κατανάλωση κολατσιού μπορεί να είναι μια πολύ υγιής και ισορροπημένη διατροφική συνήθεια, για παράδειγμα πριν ή μετά την άσκηση ή αν τα κύρια γεύματα απέχουν χρονικά μεταξύ τους.

Τα οφέλη του κολατσιού:

Καλύτερη συγκέντρωση
Βελτιωμένη διάθεση
Περισσότερη ενέργεια
Μεγαλύτερη απόδοση στις δραστηριότητες (π.χ μελέτη, αθλητισμός κτλ)

Τι να επιλέγουμε;

Το κολατσιό που θα επιλέξετε φροντίστε να είναι φτωχό σε αλάτι, μέτριο σε λίπος, πλούσιο σε υδατάνθρακες (και κυρίως σύνθετους), να περιέχει επίσης φυτικές ίνες, βιταμίνες και ασβέστιο. Η κατανάλωση κολατσιού βοηθάει στην καλύτερη κατανομή της ποσότητας των θερμίδων σε περισσότερα των δύο ή τριών κυρίων γευμάτων την ημέρα, η οποία φαίνεται ότι συμβάλλει στην καλύτερη ρύθμιση μεταβολικών παραμέτρων του οργανισμού (γλυκόζη αίματος, χοληστερόλη, τριγλυκερίδια) και πιθανόν στον καλύτερο έλεγχο του σωματικού βάρους.

Μερικές προτάσεις για ένα έξυπνο κολατσιό:

Κουλούρι σουσαμένιο ή με σταφίδες
Σταφιδόψωμο
Ρυζογκοφρέτες, κράκερς και κριτσίνια
Μπάρες δημητριακών
Μπισκότα τύπου digestive
Σπιτική τυρόπιτα ή χορτόπιτα
Σπιτικό κέικ
Φρούτα φρέσκα ή αποξηραμένα
Φυσικός χυμός εμπλουτισμένος με σίδηρο ή/ και ασβέστιο
Γιαούρτι με μέλι και ξηρούς καρπούς ή φρούτα
Ξηροί καρποί • Λαχανικά (καρότο, αγγουράκι) σε λωρίδες με ντιπ γιαουρτιού.
Ζελέ με φρέσκα φρούτα
Μικρό σάντουιτς με τυρί ή κοτόπουλο ή άπαχο ζαμπόν ή μαρμελάδα κτλ
Ψωμί με ταχίνι και μέλι

Συνηθισμένες λανθασμένες επιλογές κολατσιού

Αντίθετα από τις παραπάνω προτεινόμενες επιλογές κολατσιού, υπάρχουν και εκείνες που συνίστανται να αποφεύγονται για τακτική κατανάλωση. Τέτοιες αποτελούν όσες είναι πλούσιες σε κορεσμένα λιπαρά (τα οποία ανεβάζουν τα επίπεδα της ολικής και της «κακής» χοληστερόλης) και trans λιπαρά, μια άλλη κατηγορία λιπαρών ακόμη πιο επιβλαβή (τα οποία παράλληλα με τις δράσεις των κορεσμένων, μειώνουν και τα επίπεδα της «καλής» χοληστερόλης). Trans λιπαρά οξέα υπάρχουν στο λίπος του μοσχαριού, στο βούτυρο και στο λίπος του γάλακτος, αλλά και στις τηγανιτές πατάτες. Τα μπισκότα που παρασκευάζονται από μερικώς υδρογονωμένα φυτικά έλαια περιέχουν 3%-9% trans λιπαρά οξέα, ενώ πολλά είδη πρόχειρου φαγητού (fast food, snack) περιέχουν από 8%-10% trans λιπαρά οξέα.

Επιπλέον, σημαντικό στοιχείο είναι και η περιεκτικότητα της ζάχαρης στο σνακ του κολατσιού. Η ζάχαρη είναι ένα συστατικό που προκαλεί τερηδόνα και φθορές στην υγεία των δοντιών. Παράλληλα είναι από εκείνα τα διατροφικά συστατικά που λέμε ότι έχουν «κενές» θερμίδες, δηλαδή εκτός από την ενέργεια που προσφέρουν δεν περιλαμβάνουν κανένα άλλο θρεπτικό συστατικό (πρωτεΐνη, βιταμίνες, φυτικές ίνες, ανόργανα στοιχεία). Για το λόγο αυτό παραδείγματα λανθασμένων επιλογών για το σνακ του κολατσιού είναι τα παρακάτω, τα οποία καλό θα ήταν να μην καταναλώνονται συχνά, αλλά να είναι η εξαίρεση στον κανόνα:

Έτοιμες τυρόπιτες, λουκανικόπιτtες κτλ
Σοκαλατένια σνακς
Κρουασάν βουτύρου και σοκολάτας
Γαριδάκια
Πατατάκια
Σάντουιτς με παχιά αλλαντικά (σαλάμι αέρος, μορταδέλα, μπέικον)
Μπισκότα γεμιστά
Αναψυκτικά
Ντονατς
Λουκουμάδες
Γκοφρέτες
Παγωτό


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Φάλαινες υιοθετούν δελφίνι με ειδικές ανάγκες


Το ρινοδέλφινο γεννήθηκε με παραμορφωμένη σπονδυλική στήλη.

Το 2011 οι βιολόγοι Αλεξάντερ Γουίλσον και Γενς Κράουζε ταξίδεψαν στις Αζόρες για να μελετήσουν τις φάλαινες φυσητήρες του Βόρειου Ατλαντικού.

Κατά τη διάρκεια της έρευνες κοντά στο νησί Πίκο, οι δύο ερευνητές συνάντησαν ένα κοπάδι φαλαινών, ενήλικων και ανήλικων, που είχαν υιοθετήσει στην παρέα τους ένα παραμορφωμένο ρινοδέλφινο.

Το δελφίνι, σύμφωνα με τους επιστήμονες, έδειχνε απόλυτα προσαρμοσμένο στην κοινότητα των φαλαινών και για οκτώ μέρες που διήρκεσε η παρατήρηση το θηλαστικό κολυμπούσε, τρεφόταν και έπαιζε με τα τεράστια κήτη.

Παρότι επαφές μεταξύ δελφινιών και φαλαινών έχουν παρατηρηθεί στο παρελθόν, στη συγκεκριμένη περίπτωση οι επιστήμονες έχουν μια διαφορετική εξήγηση.

Εικάζουν ότι η παραμορφωμένη σπονδυλική στήλη του δελφινιού και η αδυναμία του να κολυμπήσει γρήγορα το κατέστησαν αντικείμενο αποκλεισμού από τη δική του κοινότητα με αποτέλεσμα να αναζητήσει καταφύγιο σε μια πιο «αργή» στις μετακινήσεις και λιγότερο ανταγωνιστική ομάδα: τις φάλαινες φυσητήρες.




Πηγή: http://www.econews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τα αδέσποτα μας «μαθαίνουν» να… περπατάμε


Αδέσποτα σκυλιά πρωταγωνιστούν στην ενημερωτική καμπάνια της τροχαίας στη Ρουμανία για την ασφάλεια των πεζών. Σκοπός του τηλεοπτικού σποτ είναι η ευαισθητοποίηση και η ενημέρωση για τους κανόνες ασφαλείας

Το τηλεοπτικό σποτ της καμπάνιας λέει «αν μπορούν εκείνοι, μπορεί ο καθένας. Διασχίστε το δρόμο από τις διαβάσεις πεζών» και προβάλλει αδέσποτα σκυλιά να διασχίζουν το δρόμο από διαβάσεις πεζών.

Η καμπάνια με τους αδέσποτους σκύλους έχει σκοπό να ευαισθητοποιήσει και να ενημερώσει το κοινό σε μια χώρα όπου 360 πεζοί έχασαν τη ζωή τους και 1200 τραυματίστηκαν το 2012 διότι δεν τήρησαν βασικούς κανόνες ασφαλείας όταν διέσχιζαν κάποιο δρόμο.

Στο Βουκουρέστι, μαζί με τα δύο εκατομμύρια κατοίκους ζουν περίπου 40.000 αδέσποτοι σκύλοι.

Η Σέμιντα Ντουρίγκα, καλλιτεχνική διευθύντρια της διαφημιστικής εταιρείας Nekst Advertajzing που έφτιαξε την καμπάνια εμπνεύστηκε βλέποντας αδέσποτα σκυλιά της ρουμανικής πρωτεύουσας να διασχίζουν δρόμους από τις διαβάσεις ακολουθώντας όλους τους κανόνες ασφαλείας.






Διαβάστε περισσότερα...

Η τρόικα πιέζει για κατάργηση των αντικειμενικών αξιών


H τρόικα πιέζει ασφυκτικά για άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία και την κατάργηση των αντικειμενικών αξιών.

Την ίδια στιγμή που τα «κόκκινα» δάνεια έχουν φτάσει το 25%, δηλαδή ένα στα τέσσερα νοικοκυριά αντιμετωπίζουν πρόβλημα με την εξυπηρέτηση των δανείων της, η τρόικα επαναφέρει ένα παλαιότερο αίτημά της. Μάλιστα, έρχεται σε μια χρονική στιγμή που η αγορά ακινήτων έχει διαλυθεί εντελώς, το 54% των ιδιοκτητών λέει ότι δε μπορεί να πληρώσει τους φόρους του 2013 ενώ πάνω από 270.000 ακίνητα βρίσκονται στα… αζήτητα

Σύμφωνα με πληροφορίες της ιστοσελίδας imerisia.gr, οι δανειστές, στο πλαίσιο της εξέτασης του σχεδίου νόμου του υπουργείου Ανάπτυξης για τη ρύθμιση των δανείων νοικοκυριών που έχουν βρεθεί σε δεινή οικονομική θέση από την κρίση, φέρεται να έχει εγείρει εκ νέου ζήτημα για την απελευθέρωση των πλειστηριασμών.

Σε επικοινωνία που είχαν οι δύο πλευρές οι εκπρόσωποι της τρόικας επιμένουν στο άνοιγμα των πλειστηριασμών κατοικιών για τις οποίες οι ιδιοκτήτες τους δεν μπορούν να πληρώσουν τα δάνεια, προκειμένου να «αποκατασταθεί η ισορροπία στην αγορά. Θα πέσουν οι τιμές, αλλά θα βρεθούν αγοραστές και αυτές τότε θα ανέβουν ξανά», φέρονται να υποστηρίζουν οι δανειστές της χώρας μας.

Η κυβέρνηση από την πλευρά της αντιτείνει ότι δεν πρόκειται να ανοίξει τους πλειστηριασμούς επικαλούμενη την πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση που δίνει παράταση στην απαγόρευση για φέτος. Επιπλέον εκφράζει την ανησυχία κοινωνικής έκρηξης.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η τρόικα καλεί την κυβέρνηση να προχωρήσει στην κατάργηση του συστήματος των αντικειμενικών αξιών καθιερώνοντας μία ανεξάρτητη αρχή από επαγγελματίες του χώρου οι οποίοι θα έχουν ως ευθύνη τον υπολογισμό των πραγματικών αξιών των ακινήτων.

Εξάλλου, οι δανειστές φέρονται να εκφράζουν θετική γνώμη για τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου του υπουργείου Ανάπτυξης ως προς τη διευκόλυνση των νοικοκυριών που δεν μπορούν να εξυπηρετούν τα τραπεζικά δάνεια. Ωστόσο καλούν το υπουργείο Ανάπτυξης να συνεργαστεί με την Τράπεζα της Ελλάδας προκειμένου να μετρήσει τις επιπτώσεις στις τράπεζες από τα δάνεια. Να σημειωθεί ότι το σχέδιο ρύθμισης που έχει παρουσιάσει η ηγεσία του υπουργείου είναι αποτέλεσμα συμφωνίας με τις τράπεζες.

Η κυβέρνηση θέλει σε 15 μέρες να έχει τελειώσει η όλη διαδικασία με το νομοσχέδιο για τη ρύθμιση των δανείων και να πάει τις διατάξεις για ψήφιση στη βουλή.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πόσες φορές «τσεκάρουμε» το κινητό μας;


Στελέχη της Nokia αναρωτήθηκαν κάποια στιγμή κάτι τρομερά άχρηστο, αλλά για κάποιο λόγο ενδιαφέρον. Πόσες φορές τη μέρα κοιτά ένας άνθρωπος το κινητό του; Σύμφωνα με τα στοιχεία της Nokia, ο μέσος άνθρωπος κοιτά το κινητό του 150 φορές την ημέρα.

Το νούμερο ακούγεται εξωπραγματικό, αν το καλοσκεφτεί όμως κανείς δεν είναι. Κατ’ αρχάς να ξεκαθαρίσουμε ότι εδώ μας ενδιαφέρει πόσες φορές κοιτάει κάποιος το κινητό του, όχι πόσες φορές το πιάνει στα χέρια του και κάνει κάποια ενέργεια. Ακόμα σας φαίνεται υπερβολικό το 150; Αν το διαιρέσουμε με το χρονικό διάστημα από τη στιγμή που κάποιος θα ξυπνήσει, μέχρι τη στιγμή που θα πέσει για ύπνο, έχουμε μια ματιά κάθε 6,5 λεπτά. Μήπως δεν είναι και τόσο ακραίο τελικά;

Άλλη έρευνα που έχει γίνει στην Αφρική καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ο κάθε κάτοικος της Μαύρης Ηπείρου κοιτάει το κινητό του 82 φορές τη μέρα, δηλαδή κάθε 12 λεπτά.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Tα νέα όρια ηλικίας για δημοσίους υπαλλήλους


Σύνταξη στα 67 για όσους συμπληρώνουν την 25ετία από το 2013 και μετά φέρνουν για εκατοντάδες χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους οι αλλαγές στο ασφαλιστικό.

Από τις αλλαγές επηρεάζονται οι δημόσιοι υπάλληλοι που δεν έχουν κλειδώσει την 25ετία ως το 2012 και έτσι οδηγούνται αναπόφευκτα για σύνταξη στα 67.

Στην κατηγορία αυτή ανήκουν όσοι διορίστηκαν μετά το 1983 και κυρίως η φουρνιά των υπαλλήλων που άρχισε να μπαίνει στο δημόσιο από το 1987 και μετά.

Όσοι συμπληρώνουν την 25ετία μετά το 2013 οδηγούνται αναπόφευκτα για σύνταξη στα 67 ή μειωμένη στα 62. Στην ουσία το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης αυξάνεται κατά 2 έτη, από τα 65 στα 67 για πλήρη σύνταξη και από τα 60 στα 62 για μειωμένη.

Πατήστε πάνω στους πίνακες για μεγέθυνση












Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το φαινόμενο "bullying" στα ελληνικά σχολεία


Διαστάσεις επιδημίας έχει πάρει το φαινόμενο "bullying", δηλαδή ο εκφοβισμός και πολλές φορές ξυλοδαρμός μαθητών από συμμαθητές τους στα ελληνικά σχολεία. Περιστατικά σχολικού εκφοβισμού δεν σημειώνονται μόνο στις τάξεις του λυκείου και του γυμνάσιου, αλλά ακόμα και στην πρώτη δημοτικού.

Αποκαλυπτικές είναι έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 50 σχολεία και έδειξε ότι 1 στα 5 παιδιά έχουν πέσει θύμα εκφοβισμού, ενώ τα ευρήματα δεύτερης έρευνας, που έγινε από το "Χαμόγελο του Παιδιού" ήταν ακόμα πιο τρομακτικά, καθώς 1 στα 3 παιδιά απάντησαν ότι έχουν πέσει θύματα εκφοβισμού ή ξυλοδαρμού από συμμαθητές τους.

Δείτε το βίντεο από το MEGA





Διαβάστε περισσότερα...

Επί τάπητος ο ενιαίος φόρος ακινήτων


Σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών.

Σύσκεψη για την οριστικοποίηση του ενιαίου φόρου ακινήτων που πρόκειται να τεθεί σε ισχύ από το δεύτερο εξάμηνο του 2013 αναμένεται να πραγματοποιηθεί σήμερα στο υπουργείο Οικονομικών, μεταξύ του αρμόδιου υφυπουργού Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη και των εκπροσώπων των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση.

Στη σύσκεψη αναμένεται να συζητηθούν το ύψος του αφορολόγητου ποσού που θα ισχύσει για το νέο φόρο ακινήτων καθώς και οι συντελεστές της κλίμακας υπολογισμού του φόρου. Για το αφορολόγητο ποσό εξετάζονται δύο σενάρια: το ένα προβλέπει να διαμορφωθεί στα επίπεδα των 50.000 ευρώ (αντικειμενικής αξίας) και το άλλο στα 100.000 ευρώ.

Στο νέο φόρο θα υπαχθεί το σύνολο της αξίας της ακίνητης περιουσίας των φορολογούμενων, δηλαδή και τα αγροτεμάχια. Στόχος της κυβέρνησης είναι η είσπραξη σε ετήσια βάση εσόδων που θα υπερβαίνουν τα 2 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση.


Διαβάστε περισσότερα...

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο βλάπτει πιο σοβαρά


Το ηλεκτρονικό τσιγάρο θεωρείται ακίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία, όμως νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε πριν από μερικές μέρες αναφέρει ότι η χρήση του είναι πιο βλαβερή για τον ανθρώπινο οργανισμό από ό,τι η χρήση κανονικών τσιγάρων.

Σύμφωνα με το γερμανικό Ομοσπονδιακό Κέντρο για την Ενημέρωση της Υγείας στην Κολονία, το ηλεκτρονικό τσιγάρο μπορεί να προκαλέσει οξύ ερεθισμό του αναπνευστικού συστήματος λόγω της νιτροζαμίνης και της προπυλενογλυκόλης, μιας ουσίας που χρησιμοποιείται στον μηχανισμό για την παραγωγή ατμού.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πόσο μειώνονται οι μισθοί από 31 του μήνα


Σημαντικά μειωμένοι θα είναι οι μισθοί του Ιανουαρίου για εκατομμύρια εργαζόμενους με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα οι οποίοι βαρύνονται με παιδιά, καθώς ο υπολογισμός της μηνιαίας παρακράτησης φόρου μισθωτών υπηρεσιών θα γίνεται πλέον από τα λογιστήρια των ιδιωτικών επιχειρήσεων και τις υπηρεσίες εκκαθάρισης μισθοδοσίας του δημοσίου τομέα με βάση τη νέα κλίμακα φορολογίας εισοδήματος στην οποία δεν περιλαμβάνονται πρόσθετα αφορολόγητα όρια για τα προστατευόμενα τέκνα.

Το σοκ, σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο» θα είναι μεγαλύτερο για τους τρίτεκνους και τους πολύτεκνους εργαζόμενους με ετήσια εισοδήματα από 10.000 ως 40.000 ευρώ, που αντιστοιχούν σε μηνιαίους μισθούς από 714 έως 3.333 ευρώ. Οι εργαζόμενοι αυτοί θα διαπιστώσουν ότι οι μισθοί του Ιανουαρίου είναι μειωμένοι κατά 7 έως και 162,50 ευρώ το μήνα.

Σύμφωνα με τις ρυθμίσεις του νέου φορολογικού νόμου 4110/2013, οι οποίες κοινοποιήθηκαν πρόσφατα με εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών, στα λογιστήρια των επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα και στους εκκαθαριστές μισθοδοσίας του δημόσιου τομέα, ο υπολογισμός των μηνιαίων κρατήσεων φόρου εισοδήματος για τους μισθούς και τις συντάξεις που καταβάλλονται από τον Ιανουάριο του 2013 και μετά θα γίνεται πλέον με βάση μια νέα φορολογική κλίμακα, στην οποία δεν περιλαμβάνονται το σταθερό αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ ούτε τα πρόσθετα αφορολόγητα όρια για τα προστατευόμενα τέκνα, τα οποία ίσχυαν μέχρι τις 31/12/2012 και ανέρχονταν σε 2.000 για καθένα από τα δύο πρώτα τέκνα και σε 3.000 ευρώ για το τρίτο και καθένα από τα επόμενα τέκνα.

Η νέα κλίμα περιλαμβάνει μόνο τρεις συντελεστές φόρου, 22% για τα πρώτα 25 χιλιάδες ευρώ του ετήσιου εισοδήματος, 32% για τα επόμενα 17 χιλιάδες και 42% για το τμήμα του ετήσιου εισοδήματος πάνω από τις 42.000 ευρώ. Ο φόρος που προκύπτει με την εφαρμογή της κλίμακας αυτής μειώνεται κατά 2.100 ευρώ εφόσον το ετήσιο εισόδημα δεν υπερβαίνει τις 21.500 ευρώ, ενώ για εισοδήματα από 21.501 έως 41.499 ευρώ η έκπτωση φόρου περικόπτεται κατά 100 ευρώ για κάθε 1000 ευρώ εισοδήματος, δηλαδή κλιμακώνεται αντιστρόφως ανάλογα του ύψους εισοδήματος από τα 2.000 ευρώ ως τα 100 ευρώ.

Πατήστε πάνω στους πίνακες για μεγέθυνση










Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Στις 30 η σύνταξη του ΙΚΑ


Την Τετάρτη 30 του μήνα και όχι στις 31 Ιανουαρίου θα καταβληθεί η σύνταξη του ΙΚΑ, για το μήνα που μας αποχαιρετά σε λίγες μέρες.


Διαβάστε περισσότερα...

Τι θα πληρώσουμε για ΦΑΠ το 2013


Τουλάχιστον ένα φόρο κάθε μήνα θα πληρώνουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων έως το τέλος του έτους.

Μέχρι την Πέμπτη 31 Ιανουαρίου όσοι έλαβαν στο τέλος Δεκεμβρίου ειδοποιητήρια για την πληρωμή του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας του 2010 θα πρέπει να πληρώσουν στην εφορία τους τις δυο δόσεις του φόρου (την πρώτη και την δεύτερη) ενώ η τρίτη δόση θα πρέπει να καταβληθεί μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου.

Τον Μάρτιο η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων θα αρχίσει να στέλνει τα ειδοποιητήρια για την πληρωμή του ΦΑΠ του 2011, ο οποίος θα πρέπει να καταβληθεί σε τρεις μηνιαίες δόσεις. Τον Ιούνιο θα ξεκινήσει και η αποστολή του ΦΑΠ του 2012.

Ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χ. Θεοχάρης, διευκρίνισε ότι τελικά αποφασίστηκε τα ειδοποιητήρια για τον ΦΑΠ του 2011 και του 2012 να αποσταλούν ξεχωριστά στους φορολογούμενους και όχι σε ένα ειδοποιητήριο και σε 10 μηνιαίες δόσεις όπως είχε διαρρεύσει αρχικά από το οικονομικό επιτελείο.

Ο ΦΑΠ του 2011 και του 2012 υπολογίζεται ότι θα επιβληθεί σε περισσότερους από 500.000 ιδιοκτήτες που έχουν στην κατοχή τους ατομική περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ.

Επίσης μέχρι τον Απρίλιο ή το Μάιο θα ιδιοκτήτες ακινήτων θα πληρώνουν τις υπόλοιπες δόσεις που έμειναν από το «χαράτσι» στα ακίνητα το οποίο θα συνεχίσει να έρχεται μαζί με το λογαριασμό της ΔΕΗ.

Στο δεύτερο εξάμηνο του 2013 θα κληθούν να πληρώσουν το νέο ενιαίο φόρο ακινήτων ο οποίος θα επιβληθεί και στα αγροτεμάχια και τα ακίνητα που βρίσκονται εκτός σχεδίου. Το σχέδιο για το νέο φόρο στα ακίνητα αναμένεται να εξετασθεί στη σημερινή συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής για το φορολογικό στο υπουργείο Οικονομικών.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Στο κράτος οι "αδρανείς" καταθέσεις


Στο «μάτι» έχει βάλει το υπουργείο Οικονομικών τις «αδρανείς» καταθέσεις (οι καταθέσεις στις οποίες δεν έχει γίνει καμία κίνηση του λογαριασμού για 20 χρόνια) που σύμφωνα με εκτιμήσεις τραπεζικών στελεχών φθάνουν τα 3 δισ. ευρώ.

Για τον σκοπό αυτό ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας έχει ετοιμάσει και δίνει σήμερα για διαβούλευση νομοσχέδιο στο οποίο προβλέπεται αυτοματοποιημένο σύστημα για «την παραγραφή υπέρ του ελληνικού Δημοσίου» των αδρανών καταθέσεων με την παρέλευση της 20ετίας.

Όπως αναφέρεται στο νομοσχέδιο τα ποσά θα μπαίνουν «σε ειδικό κωδικό και θα διατίθενται για ειδικούς σκοπούς στήριξης ευάλωτων κοινωνικών ομάδων στα θέματα υγείας, εκπαίδευσης και δια βίου μάθησης».

Σύμφωνα με πληροφορίες στο νομοσχέδιο προβλέπεται ότι οι τράπεζες θα είναι υποχρεωμένες να ειδοποιούν τρεις φορές τους καταθέτες των οποίων οι λογαριασμοί δεν παρουσιάζουν κίνηση εφόσον το υπόλοιπο τους είναι μεγαλύτερο των 100 ευρώ.

Η πρώτη ειδοποίηση θα γίνεται με την παρέλευση πέντε χρόνων από την ημερομηνία που ανοίχθηκε ο λογαριασμός η δεύτερη στην 10ετία και η τρίτη στην 15ετία.

Μετά από 20 χρόνια ακινησίας τα ποσά θεωρούνται έσοδο του κρατικού προϋπολογισμού.

Με το νομοσχέδιο συγκεκριμενοποιείται και αυτοματοποιείται η διαδικασία που αφορά στην αντιμετώπιση και το χειρισμό του ζητήματος των αδρανών καταθετικών λογαριασμών, και αντικαθίσταται τα απαρχαιωμένο νομοθετικό πλαίσιο του 1942.

Όπως σημειώνουν στο υπουργείο Οικονομικών αυτό ήταν απολύτως αναγκαίο να γίνει με δεδομένο ότι εντοπίζεται αδυναμία να ελεγχθεί η πληρότητα εφαρμογής του υφιστάμενου, παρωχημένου, νομοθετικού πλαισίου και κατά συνέπεια είναι αδύνατον να εντοπιστεί σε απόλυτο βαθμό το ύψος του ποσού που έχει αποδοθεί στο ελληνικό Δημόσιο από αυτή την αιτία.

Επίσης δεν μπορεί να προσδιορισθούν και τα ποσά που θα έπρεπε να έχουν αποδοθεί, καθώς υπήρξαν περιπτώσεις που τα δικαιώματα του Δημοσίου παραγράφηκαν μετά την παρέλευση δεκαετίας από τη λήξη της προθεσμίας για την απόδοση των εν λόγω ποσών, καθώς και να διαπιστωθεί το ύψος των καταβολών ανά τράπεζα.

Στο πλαίσιο αυτό στη σχετική διάταξη ορίζεται με σαφήνεια ότι το υπόλοιπο αδρανούς καταθετικού λογαριασμού παραγράφεται υπέρ του ελληνικού Δημοσίου μετά την παρέλευση εικοσαετίας,

Κάθε τράπεζα οφείλει αμέσως μετά την παρέλευση του χρονικού ορίου της εικοσαετίας να αποδίδει στο Δημόσιο συγκεντρωτικά μέχρι το τέλος Απριλίου κάθε έτους τα υπόλοιπα των αδρανών καταθέσεων, πλέον αναλογούντων τόκων που έκλεισαν κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους, καταθέτοντας στην Τράπεζα της Ελλάδος τα σχετικά ποσά σε ειδικό λογαριασμό.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Στην ουρά για αεροσυνοδοί 2.000 νέοι


Αναζητούν στους αιθέρες check out από την ανεργία.

Περίπου 2.000 νέοι διαφόρων ειδικοτήτων, με πτυχία ή χωρίς, προσήλθαν σε γνωστό ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης διεκδικώντας δουλειά αεροσυνοδού στην Emirates.

Όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος, η προσέλευση ξεπέρασε κάθε προηγούμενο και εντυπωσίασε ακόμα και τους διοργανωτές.

Η οικονομική κρίση αναγκάζει τους νέους να αναζητήσουν στους αιθέρες… check out από την ανεργία.

Ο βασικός αρχικός μισθός είναι 830 ευρώ, στον οποίο προστίθενται οι ώρες πτήσεις. Έτσι συνολικά ο/η αεροσυνοδός βλέπει στο λογαριασμό του από 1.600 ευρώ ως 2.000 ευρώ, ανάλογα με τις ώρες πτήσεις.

Επιπλέον θα πληρωθεί και τα χρήματα που έδωσε για διατροφή όταν έμενε εκτός Ντουμπάι.

Να σημειωθεί ότι μετά τη συμπλήρωση τριών ετών ως αεροσυνοδός, η εταιρεία παρέχει κάθε χρόνο μισθό bonus, ενώ ανάλογα με τα κέρδη της μπορεί να δοθούν ως δύο μισθοί μπόνους.



Διαβάστε περισσότερα...

Αλλαγές στη συνταξιοδοτική νομοθεσία του Δημοσίου


Καθιερώνεται ο θεσμός της προκαταβολής της σύνταξης από το Δημόσιο.

Αλλαγές στη συνταξιοδοτική νομοθεσία του Δημοσίου επιφέρει το υπουργείο Οικονομικών με το σχέδιο νόμου «Ρυθμίσεις για την τροποποίηση και τη βελτίωση συνταξιοδοτικών, δημοσιονομικών, διοικητικών και λοιπών διατάξεων του Υπουργείου Οικονομικών» που έδωσε σήμερα σε δημόσια διαβούλευση.

Όπως ανακοινώθηκε από το γραφείο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα με τις ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στην παρούσα νομοθετική πρωτοβουλία, καθιερώνεται για πρώτη φορά ο θεσμός της προκαταβολής της σύνταξης από το Δημόσιο (50% του βασικού μισθού κατά την αποχώρηση), ώστε να απαλειφθεί το μισθοδοτικό κενό που παρατηρείται σήμερα, και το οποίο αφορά το χρονικό διάστημα από τη λύση της υπαλληλικής σχέσης μέχρι την έναρξη καταβολής της κανονιζόμενης σύνταξης.

Έτσι, αφενός θα περιοριστούν σημαντικά οι εύλογες διαμαρτυρίες των ενδιαφερόμενων και οι διαγωνισμοί για προώθηση των υποθέσεών τους και αφετέρου θα δοθεί το χρονικό περιθώριο στην Υπηρεσία Συντάξεων να εξορθολογίσει τον προγραμματισμό των συχνά σύνθετων συνταξιοδοτικών θεμάτων.

Ακόμη, καθορίζεται, σε αυστηρό πλαίσιο, το χρονοδιάγραμμα των υπηρεσιακών διαδικασιών που απαιτούνται για την έκδοση της σύνταξης του Δημοσίου, ώστε να απαλειφθούν φαινόμενα καθυστέρησης και κωλυσιεργίας που παρατηρήθηκαν σε ορισμένες περιπτώσεις στο παρελθόν, επιβαρύνοντας την καθημερινότητα των πολιτών. Επιβάλλεται η απόλυτη τήρηση της διαδικασίας προώθησης των υποθέσεων.

Στο ίδιο πλαίσιο περιορίζονται γραφειοκρατικά θέματα της Υπηρεσίας Συντάξεων, με στόχο τη σύντμηση του χρόνου που απαιτείται για την καταβολή της κανονιζόμενης σύνταξης, μέσω της κατάργησης των μόνιμων συλλογικών οργάνων, τα οποία μεσολαβούν μέχρι την οριστική λύση των συνταξιοδοτικών διαφορών από το Ελεγκτικό Συνέδριο, και μέσω της συγχώνευσης Διευθύνσεων.

Αυστηροποιούνται δε οι όροι και προϋποθέσεις για τη συνταξιοδότηση των λογοτεχνών και καλλιτεχνών από το Δημόσιο, ενώ περιορίζεται το ποσό της σύνταξης που τους καταβάλλεται.

Πρόκειται για προσαρμογή στις τρέχουσες δημοσιονομικές συνθήκες που κρίνεται επιβεβλημένη, αλλά και δίκαιη, καθώς αφορά στη μόνη κατηγορία συνταξιούχων του Δημοσίου που δεν υπέστη καμία μείωση στη σύνταξη και μάλιστα παρά τη ξένη προς το ασφαλιστικό - συνταξιοδοτικό καθεστώς του Δημοσίου φύση των καταβαλλομένων σχετικών συντάξεων.

Τέλος, διευθετούνται συνταξιοδοτικά ζητήματα με όρους διασφάλισης κοινωνικής δικαιοσύνης σε πεδία που αφορούν αφενός τα επιδόματα νόσου και ανικανότητας που θα εξακολουθήσουν να καταβάλλονται με βάση το μισθό του λοχαγού, όπως αυτός ίσχυε πριν τις προσαρμογές των ειδικών μισθολογικών καθεστώτων, και αφετέρου τους ανάπηρους πολέμου αξιωματικούς πολεμικής διαθεσιμότητας, οι οποίοι εξαιρούνται των προσαρμογών του Ν. 4093/2012.



Διαβάστε περισσότερα...

Κατάργηση αντικειμενικών και πλειστηριασμών ζητά η τρόικα


Αιτήματα «βόμβα» για τα ακίνητα.

Νέες ανατροπές από την τρόικα στην αγορά ακινήτων. Ζητά την κατάργηση του συστήματος αντικειμενικών αξιών αλλά και την άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Έθνους», οι εκπρόσωποι των δανειστών ήγειραν εκ νέου τα δύο ζητήματα με αφορμή τη διατύπωση της γνώμης τους επί των διατάξεων του νομοσχεδίου του υπουργείου Ανάπτυξης για τη ρύθμιση δανείων νοικοκυριών που έχουν βρεθεί σε δεινή οικονομική θέση λόγω της ύφεσης.

Πηγές αναφέρουν στην εφημερίδα ότι στη διάρκεια επικοινωνίας στελεχών του υπουργείου με κλιμάκιο των δανειστών της χώρας, οι τελευταίοι ζήτησαν να παύσει η ισχύς του συστήματος των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων.

Το επιχείρημά τους είναι πως πρόκειται για μία στρεβλή μέθοδο η οποία δεν αποδίδει στην πραγματικότητα τις τιμές αγοραπωλησίας των ακινήτων, με αποτέλεσμα αφενός να υπάρχει φοροδιαφυγή και αφετέρου να προκαλείται «φούσκα» στην αξία τους.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η τρόικα καλεί την κυβέρνηση να προχωρήσει στην κατάργηση του συστήματος των αντικειμενικών αξιών καθιερώνοντας μία ανεξάρτητη αρχή από επαγγελματίες του χώρου οι οποίοι θα έχουν ως ευθύνη τον υπολογισμό των πραγματικών αξιών των ακινήτων.

Εξάλλου, οι δανειστές φέρονται να εκφράζουν θετική γνώμη για τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου του υπουργείου Ανάπτυξης ως προς τη διευκόλυνση των νοικοκυριών που δεν μπορούν να εξυπηρετούν τα τραπεζικά δάνεια.

Ωστόσο καλούν το υπουργείο Ανάπτυξης να συνεργαστεί με την Τράπεζα της Ελλάδας προκειμένου να μετρήσει τις επιπτώσεις στις τράπεζες από τα δάνεια.

Να σημειωθεί ότι το σχέδιο ρύθμισης που έχει παρουσιάσει η ηγεσία του υπουργείου είναι αποτέλεσμα συμφωνίας με τις τράπεζες.



Διαβάστε περισσότερα...

Έρχονται 50.000 θέσεις για άνεργους νέους


Οι θέσεις εντάσσονται στο πρόγραμμα EU-Starter.

Πακέτο 50.000 θέσεων στους δήμους αναμένεται να προωθηθεί το επόμενο διάστημα, με στόχο την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων στη χώρα, που ξεπερνά πλέον το 57%.

Το πρόγραμμα αφορά νέους ηλικίας μεταξύ 18 και 26 ετών, οι οποίοι είναι κατά προτεραιότητα άνεργοι ή ολοκλήρωσαν πρόσφατα την κατάρτισή τους και μέσω του προγράμματος θα ανοίξει ο δρόμος απόκτησης μιας πρώτης εργασιακής εμπειρίας.

Η διάρκεια της απασχόλησης ορίζεται σε ένα έτος, ενώ θα υπάρχει η δυνατότητα ανανέωσης της σύμβασης που θα υπογράψουν για ακόμη ένα έτος.

Οι τομείς στους οποίους θα τοποθετηθούν είναι μεταξύ άλλων δημοτικές υπηρεσίες, κοινωνικές δομές, παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί, δημοτικές αθλητικές εγκαταστάσεις, σχολεία και άλλοι παρεμφερείς φορείς και νομικά πρόσωπα των δήμων.

Μεταξύ των ειδικοτήτων, όπως αναφέρουν τα Νέα, θα είναι βρεφονηπιοκόμοι, παιδαγωγοί, καθηγητές φυσικής αγωγής, δάσκαλοι ειδικής αγωγής, φύλακες, βιβλιοθηκονόμοι, μουσικοί, βοηθητικό προσωπικό κ.α.



Διαβάστε περισσότερα...

«Μπουλντόζα» σε 3.305 αυθαίρετα


Στόχος να φοβηθούν 1.000.000 ιδιοκτήτες.

Επιχείρηση κατεδάφισης αυθαιρέτων, για τα οποία υπάρχουν τελεσίδικες αποφάσεις, οργανώνει η κυβέρνηση, με σκοπό, αφενός μεν να συγκεντρωθούν έσοδα πάνω από 3 δισ. ευρώ, και αφετέρου να εφαρμοσθεί και στο πολεοδομικό μέτωπο το «νόμος και τάξη».

Στη λίστα των αυθαιρέτων, που είναι έτοιμα να παραδοθούν στις μπουλντόζες, βρίσκονται συνολικά 3.305 κτίσματα. Τα 1.200 βρίσκονται σε δασικές εκτάσεις και τα υπόλοιπα 2.105 σε αιγιαλούς.

Σύμφωνα με την Ελευθεροτυπία, στο στόχαστρο του υπουργείου Περιβάλλοντος μπαίνουν 1.029 ακίνητα στην Πελοπόννησο, 996 στην Αττική, 673 σε Μακεδονία και Θράκη, 241 σε Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα, 234 στο Αιγαίο, 78 στην Κρήτη και 54 σε δυτική Μακεδονία και Ήπειρο.

Παρά τις έξι συνεχόμενες παρατάσεις προθεσμιών για την τακτοποίηση (η τελευταία λήγει στις 31 Μαΐου 2013) οι δηλώσεις αυθαιρέτων, λόγω της οικονομικής κρίσης, κινούνται σε χαμηλά επίπεδα.

Μέχρι τώρα έχουν δηλωθεί περί τα 500.000 αυθαίρετα, που αντιστοιχούν σε έσοδα της τάξης τους ενός δις. ευρώ. Εισπράξεις που καλύπτουν το 30% των συνολικών εσόδων που προσδοκά το κράτος να εισπράξει.


Διαβάστε περισσότερα...

Τα νέα όρια ηλικίας για τους δημοσίους υπαλλήλους


Ποιοι βγαίνουν στα 67 και ποιοι στα 62.

Σύνταξη στα 67 για όσους συμπληρώνουν την 25ετία από το 2013 και μετά φέρνουν για εκατοντάδες χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους οι αλλαγές στο ασφαλιστικό.

Από τις αλλαγές επηρεάζονται οι δημόσιοι υπάλληλοι που δεν έχουν κλειδώσει την 25ετία ως το 2012 και έτσι οδηγούνται αναπόφευκτα για σύνταξη στα 67.

Σύμφωνα με «Ελεύθερο Τύπο», στην κατηγορία αυτή ανήκουν όσοι διορίστηκαν μετά το 1983 και κυρίως η φουρνιά των υπαλλήλων που άρχισε να μπαίνει στο δημόσιο από το 1987 και μετά.

Όσοι συμπληρώνουν την 25ετία μετά το 2013 οδηγούνται αναπόφευκτα για σύνταξη στα 67 ή μειωμένη στα 62.

Στην ουσία το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης αυξάνεται κατά δύο έτη, από τα 65 στα 67 για πλήρη σύνταξη και από τα 60 στα 62 για μειωμένη.



Διαβάστε περισσότερα...

Χαράτσι, ΦΑΠ και ενιαίος φόρος «γονατίζουν» τα ακίνητα


Κατά ριπάς τα ραβασάκια στους ιδιοκτήτες.

Τον έναν φόρο μετά τον άλλον καλούνται να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων, βάζοντας το χέρι στην τσέπη σε μηνιαία βάση.

Ενδεικτικά, μέχρι την Πέμπτη 31 Ιανουαρίου όσοι έλαβαν στο τέλος Δεκεμβρίου ειδοποιητήρια για τον ΦΑΠ του 2010 θα πρέπει να πληρώσουν τις δύο από τις τρεις δόσεις.

Η τρίτη θα καταβληθεί τέλη Φεβρουαρίου. Η συνέχεια έπεται τον Μάρτιο, όταν η ΓΓΠΣ θα στείλει τα αντίστοιχα ειδοποιητήρια για τον ΦΑΠ του 2011, επίσης σε τρεις δόσεις.

Το καλοκαίρι θα ξεκινήσει η αποστολή των ειδοποιητηρίων για τον ΦΑΠ του 2012, επίσης σε τρεις δόσεις.

«Τρέχει» επίσης στους λογαριασμούς της ΔΕΗ το γνωστό «χαράτσι» στα ακίνητα, οι τελευταίες δόσεις του οποίου θα καταβληθούν μέχρι τον Μάιο.

Σύμφωνα με τα Νέα, στο υπουργείο Οικονομικών συγκαλείται εντός της ημέρας σύσκεψη για να «κλειδώσει» ο νέος ενιαίος φόρος ακινήτων που θα εξοφληθεί το δεύτερο εξάμηνο
του έτους.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η έρευνα που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της ΠΟΜΙΔΑ: ένας στους δύο πολίτες δηλώνει ότι το 2013 δεν θα μπορέσει να πληρώσει τους φόρους στα ακίνητα και θα προσπαθήσει, είτε να πουλήσει ακίνητα ακόμη και κάτω από την αντικειμενική τους αξία ή να δανειστεί για να αποφύγει τις ποινικές συνέπειες.

Σύμφωνα με την έρευνα, το ποσοστό εκείνων που εκτιμούν ότι δεν θα μπορέσουν την επόμενη χρονιά να πληρώσουν τους φόρους στα ακίνητα (ΦΑΠ, «χαράτσι», φόρος εισοδήματος) φθάνει στο 54%, ενώ ένα 32% δηλώνει ότι μάλλον θα ανταποκριθούν, χωρίς όμως να είναι σίγουροι.

Όσοι αδυνατούν να πληρώσουν τους φόρους ακινήτων στο μέλλον, θα επιλέξουν να πουλήσουν κάποιο ακίνητο, ακόμη και κάτω από την αντικειμενική του αξία, ή να δανειστούν ή ακόμη και να αφήσουν τα ακίνητα να τα κατάσχει το Δημόσιο.



Διαβάστε περισσότερα...

Μειώσεις από 5% έως 20% στις συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ


Ξεκινά η εφαρμογή των περικοπών που αποφασίστηκαν με το νέο μνημόνιο
.
Μειωμένη σύνταξη θα λάβουν την ερχόμενη Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2013 οι συνταξιούχοι με σύνολο αμοιβών πάνω από 1.000 ευρώ καθώς θα ξεκινήσει η εφαρμογή των περικοπών που αποφασίστηκαν με το νέο μνημόνιο. Συγκεκριμένα, με το νέο Μνημόνιο επιβάλλονται από την 1η Ιανουαρίου 2013 μειώσεις από 5% έως 20% στις συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ. Οι περικοπές θα γίνουν σταδιακά και σε τέσσερις δόσεις.

Ειδικότερα, οι συντάξεις μειώνονται ως εξής:

- Για ποσό μηνιαίας σύνταξης ή αθροίσματος από 1.000,01 ευρώ έως 1.500 ευρώ γίνεται μείωση 5% στο σύνολο του ποσού. Το ποσό της σύνταξης που απομένει μετά τη μείωση δεν μπορεί να υπολείπεται του ποσού των 1.000,01 ευρώ.

- Για ποσό μηνιαίας σύνταξης ή αθροίσματος από 1.500,01 ευρώ έως 2.000 ευρώ γίνεται μείωση κατά 10% στο σύνολο του ποσού. Το ποσό της μείωσης που απομένει μετά τη μείωση δεν μπορεί να υπολείπεται του ποσού των 1.425,01 ευρώ.

- Για ποσό μηνιαίας σύνταξης ή αθροίσματος από 2.000,01 ευρώ έως 3.000 ευρώ γίνεται μείωση κατά 15% στο σύνολο του ποσού. Το ποσό της σύνταξης που απομένει μετά τη μείωση δεν μπορεί να υπολείπεται του ποσού των 1.800,01 ευρώ.

- Για ποσό μηνιαίας σύνταξης ή αθροίσματος από 3.000,01 ευρώ και άνω γίνεται μείωση 20% στο σύνολο του ποσού. Το ποσό της σύνταξης που απομένει μετά τη μείωση δεν μπορεί να υπολείπεται του ποσού των 2.550,01 ευρώ.

Για τις προαναφερθείσες μειώσεις λαμβάνονται υπόψη τα ποσά των συντάξεων που καταβλήθηκαν έως τις 31.12.2012.



Διαβάστε περισσότερα...

Προγράμματα πρακτικής άσκησης σε Ελλάδα και εξωτερικό


Πλήρης οδηγός με το ποιοι και πού προσφέρουν αυτές τις θέσεις.

Με την ανεργία στους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας να καλπάζει πάνω από το 56% στη χώρα μας, το υπουργείο Εργασίας προωθεί - μεταξύ άλλων - προγράμματα πρακτικής άσκησης.

Πρόκειται για τα γνωστά stage, τα οποία προσφέρουν στους συμμετέχοντες περαιτέρω, επ΄ αμοιβή επιμόρφωση. Στο ίδιο πλαίσιο, προσφέρονται από θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης αντίστοιχες θέσεις, στο αντικείμενο των σπουδών των νέων.

Το news.gr σας παρουσιάζει σήμερα έναν πλήρη οδηγό με το ποιοι και πού προσφέρουν αυτές τις θέσεις, για ποιο διάστημα, καθώς και με τις διαδικασίες, που πρέπει να ακολουθήσουν οι ενδιαφερόμενοι.

ΕΛΛΑΔΑ

Τα προγράμματα, που τρέχουν αυτή την περίοδο, είναι δύο :

Το πρώτο αφορά στην απασχόληση 20.000 ανέργων νέων σε πρώτη φάση (και 25.000 στη συνέχεια), σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, με πλήρη ή μερική απασχόληση, ως πρακτικά ασκούμενοι. Η απόκτηση της πρώτης εργασιακής εμπειρίας θα έχει διάρκεια πέντε μηνών, ενώ οι σχετικές διαδικασίες αναμένεται να τρέξουν στις αρχές Μαρτίου.

Στο πρόγραμμα έχουν δικαίωμα συμμετοχής:

- Άνεργοι νέοι, απόφοιτοι ΑΕΙ/ΤΕΙ, ηλικίας μέχρι 29 ετών, οι οποίοι έχουν ολοκληρώσει τις σπουδές τους τρία χρόνια πριν από την υποβολή αίτησης στο πρόγραμμα. Οι ωφελούμενοι της κατηγορίας αυτής υπολογίζονται σε 20.000, οι οποίοι θα λαμβάνουν για κάθε μήνα εκπαιδευτικής πρακτικής άσκησης το ποσό των 460 ευρώ.
- Άνεργοι νέοι, απόφοιτοι υποχρεωτικής, δευτεροβάθμιας και μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, μέχρι 29 ετών. Οι ωφελούμενοι υπολογίζονται σε 25.000, οι οποίοι θα λαμβάνουν για κάθε μήνα εκπαιδευτικής πρακτικής άσκησης το ποσό των 400 ευρώ.

Η εκπαιδευτική πρακτική άσκηση θα πραγματοποιηθεί σε επιχειρήσεις, οι οποίες θα υποδειχθούν από τους παρόχους κατάρτισης και θα εγγραφούν σε Μητρώο Επιχειρήσεων, που θα συγκροτήσει ο δικαιούχος της δράσης.

EU - STARTER

Η δεύτερη δράση πρακτική άσκησης εκπορεύεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και προωθείται σε συνεργασία με την ΚΕΔΕ. Η πρωτοβουλία EU - STARTER, για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων στην Ευρώπη, απευθύνεται σε νέους μεταξύ 16 και 27 ετών, που είναι άνεργοι, αλλά διαθέτουν την κατάρτιση ή την επαγγελματική πείρα να αποκτήσουν μία πρώτη εργασιακή εμπειρία.

Στη χώρα μας, η δράση αφορά σε 50.000 νέους, οι οποίοι θα εργαστούν για ένα χρόνο (με δυνατότητα παράτασης για ένα χρόνο ακόμη) στους δήμους και συγκεκριμένα σε δημοτικές υπηρεσίες, κοινωνικές δομές, παιδικούς σταθμούς, δημοτικές βιβλιοθήκες, κέντρα νεότητας, δημοτικά μουσεία, δημοτικές αθλητικές εγκαταστάσεις, σχολεία κλπ.

Η χρηματοδότηση ανέρχεται σε 300 εκατ. ευρώ και προέρχεται εξ ολοκλήρου από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.
Οι ωφελούμενοι θα λαμβάνουν μηνιαίως το ποσό των 500 ευρώ και θα αναλάβουν την παροχή συμπληρωματικών υπηρεσιών, βελτιώνοντας την ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών των ΟΤΑ, χωρίς να αντικαταστήσουν το ήδη υπάρχον εργατικό δυναμικό.

Η επιλογή των νέων θα γίνεται κατά πάσα πιθανότητα από τους ίδιους τους φορείς και όχι μέσω ΑΣΕΠ, για λόγους επιτάχυνσης των σχετικών διαδικασιών. Οι δήμοι θα υποβάλουν τα αιτήματά τους για τις θέσεις και τις ειδικότητες, που επιθυμούν να καλύψουν μέσω της πρακτικής άσκησης, και στη συνέχεια θα δημοσιεύουν την προκήρυξή τους, στα πρότυπα των προκηρύξεων Συμβάσεων Ορισμένου Χρόνου (ΣΟΧ), που δημοσιεύει το ΑΣΕΠ.

Η διαδικασία αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στο Φεβρουάριο, ώστε μετά το Πάσχα να υπάρξουν οι πρώτες τοποθετήσεις ασκούμενων σε δήμους όλης της χώρας.

ΕΥΡΩΠΗ

Εδώ, οι θέσεις πρακτικής άσκησης προσφέρονται κάθε χρόνο σε πτυχιούχους, φοιτητές και γλωσσομαθείς, από έντεκα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι φορείς αυτοί προσλαμβάνουν τους ασκούμενους (stagiers) για χρονικό διάστημα από τρεις έως εννέα μήνες, με αμοιβή, και τους ανατίθενται καθήκοντα παρόμοια με εκείνα των χαμηλόβαθμων μόνιμων διοικητικών υπαλλήλων.

Η επιλογή τους γίνεται από τα ίδια τα όργανα και όχι από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Επιλογής Προσωπικού (EPSO), ενώ οι περίοδοι υποβολής αιτήσεων είναι συνήθως δύο φορές το χρόνο.

Οι ασκούμενοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση απασχολούνται στα τμήματα ή στις υπηρεσίες κάποιου ευρωπαϊκού φορέα και έχουν την ευκαιρία, μέσα σε ένα πολυεθνικό περιβάλλον, να αξιοποιήσουν και να εξελίξουν τις γνώσεις, που απέκτησαν κατά τη διάρκεια των σπουδών τους.

Παράλληλα, αποκτούν μοναδικές εμπειρίες για τον τρόπο λειτουργίας των οργάνων της Ένωσης, ενώ δημιουργούν δεσμούς, που μπορεί να τους φανούν χρήσιμοι για εύρεση μόνιμης θέσης εργασίας σε κάποιο φορέα της Ε.Ε μελλοντικά.

Απαραίτητο προσόν για να γίνει δεκτός ένας υποψήφιος σε θέση πρακτικής άσκησης είναι να έχει ολοκληρώσει επιτυχώς τις πανεπιστημιακές του σπουδές. Επιπλέον, πρέπει να έχει πολύ καλή γνώση αγγλικών, γαλλικών ή γερμανικών, που είναι οι γλώσσες εργασίας των ευρωπαϊκών οργάνων.

Αυτό το διάστημα εκπνέουν οι προθεσμίες εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (έως 31 Ιανουαρίου), την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (έως 31 Μαρτίου) και την Επιτροπή των Περιφερειών (έως 31 Μαρτίου).

Όλα τα προγράμματα

Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

Ποιοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση: πτυχιούχοι Νομικής ή Πολιτικών Επιστημών (νομική κατεύθυνση)
Διάρκεια της περιόδου άσκησης: 5 μήνες

Πότε: 1η Μαρτίου – 31 Ιουλίου ή 1η Οκτωβρίου – 28 Φεβρουαρίου
Πού: Λουξεμβούργο
Προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων: 30 Σεπτεμβρίου (για το διάστημα Μαρτίου- Ιουλίου) ή 30 Απριλίου (για το διάστημα Οκτωβρίου-Φεβρουαρίου)

Πώς να υποβάλετε αίτηση: Εκτυπώστε και συμπληρώστε το έντυπο της αίτησης στη διεύθυνσηhttp://curia.europa.eu/jcms/upload/docs/application/pdf/2008-10/formulaire_stage.pdf) και εν συνεχεία, στείλτε το μέσω ταχυδρομείου στη Μονάδα Ανθρώπινων Πόρων μαζί με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά στη διεύθυνση: Court of Justice of the European Union, Bureau des stages, GEOS 3032, L-2925 Luxembourg.

Ελεγκτικό Συνέδριο της ΕΕ

Ποιοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση: υποψήφιοι που έχουν πτυχίο πανεπιστημίου σε τομέα ενδιαφέροντος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, κυρίως νομικής κατεύθυνσης
Διάρκεια της περιόδου άσκησης: 5 μήνες
Πού: Λουξεμβούργο
Υποτροφία: 1.120 ευρώ/μήνα, εφόσον η περίοδος άσκησης είναι αμειβόμενη

Πώς να υποβάλετε αίτηση: συμπληρώστε το έντυπο της αίτησης στην ηλεκτρονική διεύθυνσηhttp://eca.europa.eu/portal/page/portal/aboutus/workingatthecourtofauditors/Traineeship . Για τυχόν απορίες ή διευκρινήσεις αποστείλετε e-mail στοstage@eca.europa.eu.

Επιτροπή των Περιφερειών

Ποιοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση: απόφοιτοι πανεπιστημίου που έχουν ολοκληρώσει τρία τουλάχιστον έτη σπουδών
Πότε: 16 Φεβρουαρίου – 15 Ιουλίου, ή 16 Σεπτεμβρίου – 15 Φεβρουαρίου
Πού: Βρυξέλλες
Προθεσμίες για την υποβολή των αιτήσεων: έως 30 Σεπτεμβρίου (για την περίοδο Φεβρουαρίου-Ιουλίου) και έως 31 Μαρτίου (για την περίοδο Σεπτεμβρίου-Φεβρουαρίου)
Διάρκεια της περιόδου άσκησης: 5 μήνες

Υποτροφία:1.000 ευρώ/μήνα
Πώς να υποβάλετε αίτηση: στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://trainee.cor.europa.eu/Form.aspx?m=i&culture=en

Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής

Ποιοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση: πτυχιούχοι νομικής σε προχωρημένο στάδιο της επαγγελματικής τους κατάρτισης ή έρευνας στο ενωσιακό δίκαιο
Πότε: 1η Σεπτεμβρίου και την 1η Ιανουαρίου κάθε έτους.

Προθεσμίες υποβολής των αιτήσεων: έως 30 Απριλίου (για την περίοδο Σεπτεμβρίου) και έως 31 Αυγούστου (για την περίοδο Ιανουαρίου).
Διάρκεια της περιόδου άσκησης: τουλάχιστον 4 μήνες
Πού: Στρασβούργο ή Βρυξέλλες
Υποτροφία: 1.100 ευρώ/μήνα
Πώς να υποβάλετε αίτηση: Συμπληρώστε την ηλεκτρονική αίτηση στοhttp://www.ombudsman.europa.eu/trainee/el/default.htm και στείλτε το ταχυδρομικώς μαζί με όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά στο Γραφείο του Ευρωπαίου Διαμεσολαβητή στη διεύθυνση: European Ombudsman,
1 avenue du Président Robert Schuman, CS 30403
67001, Strasbourg Cedex, France.

Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Ποιοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση: υποψήφιοι που έχουν αποκτήσει πτυχίο πανεπιστημίου μετά την ολοκλήρωση πανεπιστημιακών σπουδών διάρκειας τουλάχιστον τριών ετών
Πότε: 1η Mαρτίου – 31 Ιουλίου και 1η Οκτωβρίου - 28 Φεβρουαρίου
Πού: στις Βρυξέλλες, στο Λουξεμβούργο και στις πρωτεύουσες των κρατών μελών
Προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων: έως 1η Σεπτεμβρίου (για το διάστημα Μαρτίου-Ιουλίου) και έως 31 Ιανουαρίου (για το διάστημα Οκτωβρίου-Φεβρουαρίου)
Υποτροφία: 1.071,19 ευρώ/μήνα
Πώς να υποβάλετε αίτηση: με ηλεκτρονικό έντυπο αίτησης στη διεύθυνση:https://ec.europa.eu/stages/online/contact/contact_en.cfm

Επιπλέον στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορούν να κάνουν την πρακτική τουςκάτοχοι πτυχίου ΑΕΙ, μεταπτυχιακού (Master's) ή διδακτορικού τίτλου σπουδών. Η διάρκεια της άσκησης κυμαίνεται μεταξύ 3 έως 12 μηνών και οι πόλεις στις οποίες εργάζονται οι ασκούμενοι είναι οι εξής: Ίσπρα (Ιταλία), Καρλσρούη (Γερμανία), Χέελ (Βέλγιο), Πέττεν (Ολλανδία) ή Σεβίλλη (Ισπανία). Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν την αίτησή τους όταν δημοσιευθεί ανοιχτή πρόσκληση υποβολής αιτήσεων για ασκούμενους στον δικτυακό τόπο του Κοινού Κέντρου Ερευνών (JRC)http://ec.europa.eu/dgs/jrc/index.cfm?id=3720

Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

Ποιοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση: πτυχιούχοι οικονομικών, χρηματοοικονομικών και μεταφραστικών τμημάτων, στατιστικής, διοίκησης επιχειρήσεων και νομικής.
Διάρκεια περιόδου άσκησης: 3-6 μήνες
Που: Φρανκφούρτη (Frankfurt am Main)
Υποτροφία: 850 ή 1.700 ευρώ τον μήνα, αναλόγως των καθηκόντων, των τίτλων σπουδών και του τόπου διαμονής
Πώς να υποβάλετε αίτηση: Συμπληρώστε το ηλεκτρονικό έντυπο αίτησης, online στη διεύθυνσηhttps://www.ecb.europa.eu/ecb/jobs/apply/html/jobsearch.en.html

Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή

Ποιοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση: πτυχιούχοι πανεπιστημίου που έχουν ολοκληρώσει τρία τουλάχιστον έτη σπουδών
Διάρκεια της περιόδου άσκησης: 6 μήνες

Πότε: 16 Φεβρουαρίου – 15 Ιουλίου, ή 16 Σεπτεμβρίου – 15 Φεβρουαρίου
Πού: Βρυξέλλες
Προθεσμίες για την υποβολή των αιτήσεων: 30 Σεπτεμβρίου (για την περίοδο Φεβρουαρίου- Ιουλίου) ή 31 Μαρτίου (για την περίοδο Σεπτεμβρίου- Φεβρουαρίου)
Πώς να υποβάλετε αίτηση: με ηλεκτρονικό έντυπο αίτησης στη διεύθυνσηhttps://trainee.eesc.europa.eu/Form.aspx?m=i&culture=en

Επίσης στην Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή μπορούν να πραγματοποιήσουν την πρακτική τους για διάστημα ενός έως 3 μηνών πτυχιούχοι ισότιμων σχολών αλλά και φοιτητές, χωρίς αμοιβή.

Περισσότερες πληροφορίες και υποβολή αιτήσεων στην ηλεκτρονική διεύθυνση:http://www.eesc.europa.eu/?i=portal.en.traineeships-shortterm. Το έντυπο της αίτησης μαζί με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά αποστέλλεται μέσω ταχυδρομείου στο Γραφείο Περιόδων Πρακτικής Άσκησης EESC, Officialresponsiblefortraineeships, 99 rueBelliard, B-1040 Brussels.

Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων

Ποιοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση: πτυχιούχοι πανεπιστημίου με επαγγελματική εμπειρία μικρότερη του ενός έτους
Διάρκεια της περιόδου άσκησης: 1-5 μήνες
Πού: κυρίως στο Λουξεμβούργο
Πώς να υποβάλετε αίτηση: Συμπληρώστε το ηλεκτρονικό έντυπο αίτησης για μια συγκεκριμένη προκήρυξη δυνατότητας πρακτικής άσκησηςhttp://www.eib.europa.eu/about/jobs/working/internships/index.htm?lang=en επισυνάπτοντας το βιογραφικό σας και μια συνοδευτική επιστολή

Εξάλλου στην ΕΤΕ μπορούν να κάνουν την πρακτική τουςνέοι πτυχιούχοι οικονομικών ή χρηματοοικονομικών σχολών, με μικρή ή καθόλου επαγγελματική εμπειρία, για χρονικό διάστημα ενός έως δύο έτη. Οι νέοι θα απασχοληθούν στο Λουξεμβούργο, ή στα γραφεία της Τράπεζας ανά την Ευρώπη, με αμοιβή της τάξης των 3.264 ευρώ το μήνα. Αιτήσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά, στη διεύθυνση http://www.eib.europa.eu/about/jobs/working/graduate/index.htm?lang=en

Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (ΕΕΑS)

Ποιοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση: υποψήφιοι με πτυχίο πανεπιστημίου τουλάχιστον επιπέδου Master σε τομέα σχετικό με τις δραστηριότητες των αντιπροσωπειών της ΕΕ
Διάρκεια της περιόδου άσκησης: τουλάχιστον 9 μήνες (με δυνατότητα ανανέωσης για άλλους 9 μήνες) για 20 θέσεις πρακτικής άσκησης για καθήκοντα πολιτικού χαρακτήρα, χρηματοδοτούμενες από την EEAS, στις αντιπροσωπείες της ΕΕ σε τρίτες χώρες
Υποτροφία: από 2.300 έως 3.000 ευρώ/μήνα, ανάλογα με τη θέση
Πώς να υποβάλετε αίτηση: Συμπληρώστε το έντυπο της αίτησης και στείλτε το αποκλειστικά στα σημεία επαφής των κρατών μελών. Περισσότερες πληροφορίες στον ιστότοπο της EEAShttp://eeas.europa.eu/delegations/jed/index_en.htm

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Ποιοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση: πτυχιούχοι πανεπιστημίων
Διάρκεια της περιόδου άσκησης: 5 μήνες

Πότε: 1η Μαρτίου και 1η Οκτωβρίου

Προθεσμίες για την υποβολή των αιτήσεων: 15 Οκτωβρίου (για την περίοδο Μαρτίου), και 15 Μαΐου (για την περίοδο Οκτωβρίου)
Πού: στις Βρυξέλλες, στο Στρασβούργο, στο Λουξεμβούργο, καθώς και στα γραφεία πληροφόρησης που υπάρχουν στα κράτη μέλη και στα υποψήφια κράτη μέλη
Υποτροφία: 1.190,71 ευρώ / μήνα, εάν η πρακτική άσκηση γίνεται στις Βρυξέλλες
Πώς να υποβάλετε αίτηση: με ηλεκτρονικό έντυπο αίτησης στην ηλεκτρονική διεύθυνσηhttps://www.secure.europarl.europa.eu/parliament/public/traineeship/secured/pRequest.do?tab=1&typ=paid&language=en

Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Ποιοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση: υπήκοοι χωρών της ΕΕ που έχουν ολοκληρώσει τουλάχιστον τον πρώτο κύκλο πανεπιστημιακών σπουδών
Διάρκεια της περιόδου άσκησης: 5 μήνες

Πότε: 1η Φεβρουαρίου - 30 Ιουνίου και 1η Σεπτεμβρίου - 31 Ιανουαρίου
Προθεσμία υποβολής των αιτήσεων: 1η Ιουνίου έως 31η Αυγούστου για τις 80 θέσεις πρακτικής άσκησης του 2014
Πώς να υποβάλετε αίτηση: με ηλεκτρονικό έντυπο αίτησηςhttp://www.consilium.europa.eu/contacts/traineeships-office/paid-traineeships.aspx?lang=en


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Υγιεινό κολατσιό στο σχολείο


Μάθετε τα τρόφιμα που πρέπει να επιλέγονται.

Η παιδική ηλικία είναι μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδος για τη σωστή σωματική και ψυχική ανάπτυξη του ανθρώπου. Εκτός του ότι τα παιδιά, λόγω της ανάπτυξης, έχουν ιδιαίτερες ανάγκες σε ενέργεια και θρεπτικά συστατικά, στην παιδική ηλικία αναπτύσσονται και οι διατροφικές συνήθειες που συνήθως μας συνοδεύουν σε όλη την μετέπειτα ζωή μας.

Έρευνες έχουν δείξει ότι τις τελευταίες δεκαετίες τα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας αυξάνουν δραματικά. Η μείωση της φυσικής δραστηριότητας και οι λανθασμένες επιλογές τροφίμων είναι οι δύο κύριοι παράγοντες που συνθέτουν το παραπάνω πρόβλημα. Γενικότερα οι κακές διατροφικές συνήθειες σε αυτή την ηλικία θέτουν το παιδί σε κίνδυνο για ανάπτυξη μακροπρόσθεσμα διαφόρων προβλημάτων υγείας.

Μην ξεχνάμε ότι η παιδική ηλικία είναι η πιο κρίσιμη, κατά την οποία σχηματίζεται ο αριθμός των λιποκυττάρων που θα έχει το άτομο και ως ενήλικας. Κατά συνέπεια, ένας μαθητής που πάσχει από παιδική παχυσαρκία πιθανότατα θα ταλαιπωρείται με το βάρος του και ως ενήλικας και παράλληλα αυξάνει τις πιθανότητες του να εμφανίσει προβλήματα όπως διαβήτη και καρδιαγγειακά μετέπειτα στην ζωή του.

Επίσης, οι λανθασμένες διατροφικές συνήθειες έχουν σαν αποτέλεσμα αρκετές φορές ελλείψεις θρεπτικών συστατικών (όπως πχ αβιταμινώσεις) οι οποίες εμφανίζονται ως μια γενική αδυναμία, με αποτέλεσμα μειωμένη απόδοση στο σχολείο και στις καθημερινές δραστηριότητες και γενικότερα λιγότερη αντοχή και διάθεση. Σε σπάνιες περιπτώσεις μια ελλιπής διατροφή μπορεί να συμβάλει στην καθυστέρηση της σωματικής ανάπτυξης ενός παιδιού. Το σίγουρο είναι ότι οι κακές διατροφικές επιλογές, λόγω της αυξημένης ενέργειας και της ποσότητας ζάχαρης που περιέχουν, επηρεάζουν το βάρος και την υγεία των δοντιών στα παιδιά και συνίστανται προσοχή.

Πώς το παιδί και ο έφηβος πρέπει να τρώνε σε καθημερινή βάση: Το παιδί χρειάζεται ενέργεια και θρεπτικά συστατικά προκειμένου να:

διατηρήσει τις φυσιολογικές λειτουργίες του οργανισμού
αναπληρώσει τις καθημερινές «φθορές» με παραγωγή νέων κυττάρων
ανταπεξέλθει στις καθημερινές σωματικές δραστηριότητες
αναπτυχθεί
δημιουργήσει αποθέματα στον οργανισμό για διάφορα θρεπτικά συστατικά

Η ισορροπημένη διατροφή, που περιλαμβάνει ποικιλία τροφίμων από όλες τις κατηγορίες, μπορεί να προσφέρει στο παιδί τα θρεπτικά συστατικά και την ενέργεια που είναι απαραίτητα για την ομαλή ανάπτυξη και διατήρηση της υγείας του.

Ποια θα είναι τα τρόφιμα που πρέπει να προτιμούνται μέσα στην ημέρα;

Ότι συστάσεις ισχύουν για τους ενήλικες μπορούν να εφαρμοστούν και στα παιδιά. Η ανάγκη για ποικιλία τροφίμων, περιορισμό των κορεσμένων λιπών, λογική χρήση του αλατιού και μείωση της κατανάλωσης γλυκισμάτων είναι εξίσου σημαντική με τη προτροπή για έντονη φυσική δραστηριότητα και αυξημένη πρόσληψη φρούτων και λαχανικών.

Πιο συγκεκριμένα υπάρχουν κάποιες ομάδες τροφίμων οι οποίες συνίστανται να περιλαμβάνονται στην καθημερινή διατροφή του παιδιού και είναι οι εξής:

Ομάδα γάλακτος (γάλα, γιαούρτι)
Ομάδα κρέατος (κρέας, ψάρι, πουλερικά, αυγά, τυριά κ.α.)
Ομάδα ψωμιού (ψωμί, δημητριακά, ζυμαρικά, κ.α.)
Ομάδα λαχανικών και φρούτων
Ομάδα λιπών και ελαίων (λάδι, βούτυρο, μαργαρίνη, κ.α.)

Αναλυτικότερα το διαιτολόγιο του μπορεί να περιλαμβάνει:

μια μικρή σαλάτα σε κάθε γεύμα, μαγειρεμένα λαχανικά ή χορτόσουπα
2-4 φρούτα την ημέρα (ωμά, πολτοποιημένα, ως χυμό ή κομπόστα)
2-3 μερίδες γαλακτοκομικών προϊόντων την ημέρα (γάλα, τυρί, γιαούρτι, κρέμα)
1-2 φορές την εβδομάδα όσπρια
2 φορές την εβδομάδα ψάρι
3-4 αυγά
1-3 φορές κρέας και κοτόπουλο
ελαιόλαδο για όλες τις χρήσεις
ανάλατους ξηρούς καρπούς για μικρογεύμα

Οι παραπάνω συστάσεις αποτελούν έναν καλό οδηγό για την καθημερινή διατροφή του παιδιού κατά μέσο όρο μέσα στην εβδομάδα, όμως βασικό στοιχείο της διατροφής των μαθητών αποτελεί και το κολατσιό τους στο σχολείο. Οι επιλογές των παιδιών ποικίλουν αρκετά και φανερώνουν τις διαφορετικές τους διατροφικές επιλογές.

Τι είναι ένα υγιεινό κολατσιό;

Υγιεινό κολατσιό είναι αυτό που παρέχει σημαντικά θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το σώμα μας, όπως υδατάνθρακες, βιταμίνες και μέταλλα. Η κατανάλωση κολατσιού μπορεί να είναι μια πολύ υγιής και ισορροπημένη διατροφική συνήθεια, για παράδειγμα πριν ή μετά την άσκηση ή αν τα κύρια γεύματα απέχουν χρονικά μεταξύ τους.

Τα οφέλη του κολατσιού:

Καλύτερη συγκέντρωση
Βελτιωμένη διάθεση
Περισσότερη ενέργεια
Μεγαλύτερη απόδοση στις δραστηριότητες (π.χ μελέτη, αθλητισμός κτλ)

Τι να επιλέγουμε;

Το κολατσιό που θα επιλέξετε φροντίστε να είναι φτωχό σε αλάτι, μέτριο σε λίπος, πλούσιο σε υδατάνθρακες (και κυρίως σύνθετους), να περιέχει επίσης φυτικές ίνες, βιταμίνες και ασβέστιο. Η κατανάλωση κολατσιού βοηθάει στην καλύτερη κατανομή της ποσότητας των θερμίδων σε περισσότερα των δύο ή τριών κυρίων γευμάτων την ημέρα, η οποία φαίνεται ότι συμβάλλει στην καλύτερη ρύθμιση μεταβολικών παραμέτρων του οργανισμού (γλυκόζη αίματος, χοληστερόλη, τριγλυκερίδια) και πιθανόν στον καλύτερο έλεγχο του σωματικού βάρους.

Μερικές προτάσεις για ένα έξυπνο κολατσιό:

Κουλούρι σουσαμένιο ή με σταφίδες
Σταφιδόψωμο
Ρυζογκοφρέτες, κράκερς και κριτσίνια
Μπάρες δημητριακών
Μπισκότα τύπου digestive
Σπιτική τυρόπιτα ή χορτόπιτα
Σπιτικό κέικ
Φρούτα φρέσκα ή αποξηραμένα
Φυσικός χυμός εμπλουτισμένος με σίδηρο ή/ και ασβέστιο
Γιαούρτι με μέλι και ξηρούς καρπούς ή φρούτα
Ξηροί καρποί • Λαχανικά (καρότο, αγγουράκι) σε λωρίδες με ντιπ γιαουρτιού.
Ζελέ με φρέσκα φρούτα
Μικρό σάντουιτς με τυρί ή κοτόπουλο ή άπαχο ζαμπόν ή μαρμελάδα κτλ
Ψωμί με ταχίνι και μέλι

Συνηθισμένες λανθασμένες επιλογές κολατσιού

Αντίθετα από τις παραπάνω προτεινόμενες επιλογές κολατσιού, υπάρχουν και εκείνες που συνίστανται να αποφεύγονται για τακτική κατανάλωση. Τέτοιες αποτελούν όσες είναι πλούσιες σε κορεσμένα λιπαρά (τα οποία ανεβάζουν τα επίπεδα της ολικής και της «κακής» χοληστερόλης) και trans λιπαρά, μια άλλη κατηγορία λιπαρών ακόμη πιο επιβλαβή (τα οποία παράλληλα με τις δράσεις των κορεσμένων, μειώνουν και τα επίπεδα της «καλής» χοληστερόλης). Trans λιπαρά οξέα υπάρχουν στο λίπος του μοσχαριού, στο βούτυρο και στο λίπος του γάλακτος, αλλά και στις τηγανιτές πατάτες. Τα μπισκότα που παρασκευάζονται από μερικώς υδρογονωμένα φυτικά έλαια περιέχουν 3%-9% trans λιπαρά οξέα, ενώ πολλά είδη πρόχειρου φαγητού (fast food, snack) περιέχουν από 8%-10% trans λιπαρά οξέα.

Επιπλέον, σημαντικό στοιχείο είναι και η περιεκτικότητα της ζάχαρης στο σνακ του κολατσιού. Η ζάχαρη είναι ένα συστατικό που προκαλεί τερηδόνα και φθορές στην υγεία των δοντιών. Παράλληλα είναι από εκείνα τα διατροφικά συστατικά που λέμε ότι έχουν «κενές» θερμίδες, δηλαδή εκτός από την ενέργεια που προσφέρουν δεν περιλαμβάνουν κανένα άλλο θρεπτικό συστατικό (πρωτεΐνη, βιταμίνες, φυτικές ίνες, ανόργανα στοιχεία). Για το λόγο αυτό παραδείγματα λανθασμένων επιλογών για το σνακ του κολατσιού είναι τα παρακάτω, τα οποία καλό θα ήταν να μην καταναλώνονται συχνά, αλλά να είναι η εξαίρεση στον κανόνα:

Έτοιμες τυρόπιτες, λουκανικόπιτtες κτλ
Σοκαλατένια σνακς
Κρουασάν βουτύρου και σοκολάτας
Γαριδάκια
Πατατάκια
Σάντουιτς με παχιά αλλαντικά (σαλάμι αέρος, μορταδέλα, μπέικον)
Μπισκότα γεμιστά
Αναψυκτικά
Ντονατς
Λουκουμάδες
Γκοφρέτες
Παγωτό



Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...