Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2014

Λεύκωμα με τις ιστορίες επιχειρηματικής επιτυχίας της πόλης θα εκδώσει ο δήμος Θεσσαλονίκης


Θα περιλαμβάνει περίπου 40 επιχειρήσεις.

Λεύκωμα με τις ιστορίες επιχειρηματικής επιτυχίας της πόλης και τίτλο «Success Stories Thessaloniki» θα εκδώσει ο κεντρικός δήμος.

Θα περιλαμβάνει περίπου 40 επιχειρήσεις, εδραιωμένες και καταξιωμένες, που δραστηριοποιούνται στην αγορά για τουλάχιστον 15 χρόνια, αλλά και πετυχημένες νεοφυείς επιχειρήσεις (startups).

Τις επιχειρήσεις επέλεξε κριτική επιτροπή αποτελούμενη από εκπροσώπους του δήμου Θεσσαλονίκης, του ΑΠΘ, του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και του εκδοτικού οίκου του λευκώματος.

Μέσα από τις σελίδες του λευκώματος οι αναγνώστες θα μπορούν να ξετυλίγουν το «κουβάρι» της επιτυχίας κάθε εταιρείας ξεχωριστά.

Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, Επιχειρηματικότητας και Απασχόλησης Χασδάι Καπόν επεσήμανε ότι οι επιτυχημένοι επιχειρηματίες θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως πρότυπο για τους νέους, αλλά και να τους δώσουν κίνητρο για να εισέλθουν στον επιχειρηματικό στίβο.

Ο δήμος Θεσσαλονίκης θα βραβεύσει τις επιχειρήσεις που περιλαμβάνονται στο λεύκωμα, σε εκδήλωση που θα γίνει τον Απρίλιο, οπότε και θα παρουσιαστεί επίσημα στο κοινό η έκδοση.



Διαβάστε περισσότερα...

Προσπαθεί να ζήσει τα 6 παιδιά του με 420 ευρώ!


Πολύτεκνη οικογένεια στα όρια της φτώχειας.

Το δικό της Γολγοθά περνάει μία πολυμελής οικογένεια που προσπαθεί να τα βγάλει πέρα με 420 ευρώ το μήνα!

«Από τα 420 ευρώ που παίρνω το μήνα τα 300 ευρώ πάνε στο νοίκι. Όπως καταλαβαίνετε με 120 ευρώ προσπαθώ να ζήσω τα 6 παιδιά μου. Ευτυχώς που υπάρχουν διάφορες οργανώσεις που μας βοηθούν με το θέμα του φαγητού και τουλάχιστον μπαίνει στο σπίτι ένα πιάτο φαϊ. Μακάρι να βρω ακόμη μία δουλειά για να μπορέσω να ζήσω τα παιδιά μου» δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο πατέρας.

Δείτε το βίντεο του Alpha...




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Συγκέντρωση ΑΔΕΔΥ αύριο στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης


Η διαμαρτυρία αφορά τις επικείμενες απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας οργανώνεται αύριο στη 1.30 μετά το μεσημέρι μπροστά στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (Βασ. Σοφίας 15), με τη συμμετοχή και της ΑΔΕΔΥ.

Σύμφωνα με την ΑΔΕΔΥ στόχος της διαμαρτυρίας είναι να εκφρασθεί η αντίθεση των εργαζομένων του δημοσίου για τις επικείμενες απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων.



Διαβάστε περισσότερα...

Ταχυδρόμοι "καλοί Σαμαρείτες"


Δύο τσαντάκια τα οποία μέσα τους έκρυβαν «ένα μικρό θησαυρό», βρέθηκαν και παραδόθηκαν στους κατόχους τους. Πρωταγωνιστές σε αυτή την ιστορία ήθους και ανθρωπιάς είναι δύο ταχυδρόμοι στα Χανιά, οι οποίοι πριν από λίγες εβδομάδες βρήκαν και παρέδωσαν δύο τσαντάκια με χρηματικά ποσά, σύμφωνα με πληροφορίες, των 2.500 και 1.700 ευρώ καθώς και σημαντικά έγγραφα.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων στα ΕΛΤΑ Χανίων, Γιώργος Λουγιάκης, που γνωστοποίησε σήμερα τα δύο περιστατικά στον προσωπικό του λογαριασμό σε σελίδα κοινωνικής δικτύωσης, για την πράξη τους οι δύο εργαζόμενοι τιμήθηκαν με εύφημο μνεία και τιμητικές πλακέτες από τη διοίκηση του ταχυδρομείου κατά τη διάρκεια εκδήλωσης του τοπικού σωματείου εργαζομένων.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Στις 16.000 οι αιτήσεις για την προστασία πρώτης κατοικίας


Σε 16.000 φθάνουν οι αιτήσεις που είχαν κατατεθεί, μέχρι χθες, στις τράπεζες για υπαγωγή στο νόμο που προστατεύει την πρώτη κατοικία δανειοληπτών από πλειστηριασμούς για το 2014, δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Κωστής Χατζηδάκης, έπειτα από σύσκεψη με τη διοίκηση της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών.

Τόσο ο κ. Χατζηδάκης όσο και ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ), Γιώργος Ζαννιάς, εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την εξέλιξη εφαρμογής του νόμου. «Αυτό δείχνει ότι άνθρωποι που είχαν διακόψει τις σχέσεις τους με το τραπεζικό σύστημα, είδαν ότι ο νόμος αυτός επιτρέπει να υπάρξει μια επανεκκίνηση στις σχέσεις τους με τις τράπεζες, χωρίς να υπάρχει μεγάλη επιβάρυνση στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, αλλά και χωρίς φυσικά να υπάρχουν οι κίνδυνοι που θα υπήρχαν εάν δεν είχαμε αυτές τις συγκεκριμένες προβλέψεις» δήλωσε συγκεκριμένα ο κ. Χατζηδάκης.

Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων-υπεύθυνων δηλώσεων προς τις τράπεζες λήγει αύριο. Ωστόσο, για όσους δανειολήπτες εκδοθούν κατασχετήρια μετά την 1η Μαρτίου ο νόμος προβλέπει δίμηνη προθεσμία υποβολής αίτησης για υπαγωγή σε καθεστώς προστασίας.

Στη συνάντηση συζητήθηκε, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο και η πορεία εκταμίευσης επιχειρηματικών δανείων από τις τράπεζες, με αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων του υπουργείου Ανάπτυξης. Συνολικά, σύμφωνα με τα στοιχεία Ιανουαρίου, έχουν εκταμιευθεί 1,26 δισ. ευρώ (έναντι στόχου 2 δισ. ευρώ ως τον Απρίλιο). Ωστόσο, τον Ιανουάριο περιορίστηκε ο ρυθμός αύξησης σε 8% από 28% το προηγούμενο δίμηνο, γεγονός που αποδίδεται από τραπεζικούς κύκλους κυρίως σε αύξηση της αβεβαιότητας, που αποτυπώθηκε και στη μείωση των καταθέσεων. Οι ίδιοι κύκλοι τονίζουν πως όταν συνολικά στην Ευρώπη τα δάνεια προς τον ιδιωτικό τομέα μειώνονται κατά 2% είναι λογικό να υπάρχουν αντίστοιχες εξελίξεις στη χώρα μας.

Ο κ. Χατζηδάκης ανακοίνωσε επίσης ότι συμφωνήθηκε με την Ένωση Τραπεζών να εκπονηθεί σε συνεργασία και με το ΙΟΒΕ μελέτη για τον σχεδιασμό των χρηματοδοτικών εργαλείων που απαιτούνται στη σημερινή ελληνική πραγματικότητα, η οποία θα κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενόψει και της νέας προγραμματικής περιόδου για το ΕΣΠΑ.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Όσκαρ Πιστόριους: Από Blade Runner σε Blade Gunner


Δείτε το αφιέρωμα του Γαλλικού Πρακτορείο Ειδήσεων στον Όσκαρ Πιστόριους. Ο Νοτιοαφρικανός Παραολυμπιονίκης ενέπνευσε εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως με την τεράστια θέλησή του. Έγινε το είδωλο χιλιάδων μικρών παιδιών. Δυστυχώς, όμως, το παρατσούκλι που τον συνόδευε, το «Blade Runner» μετατράπηκε σε «Blade Gunner» μετά την δολοφονία της συντρόφου του Ρίβα Στέενκαμπ.




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Διευκρινίσεις για τους τρίτεκνους σε διαθεσιμότητα


Σε διευκρινίσεις για τους τρίτεκνους, υπαλλήλους που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα προχώρησε το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Σύμφωνα με το υπουργείο, ως τρίτεκνοι λογίζονται οι υπάλληλοι που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα και που απέκτησαν τρίτο παιδί εν μέσω της διαδικασίας της κινητικότητας.

Όπως αναφέρεται σε διευκρίνιση του υπουργείου, οι ως άνω υπάλληλοι, που απέκτησαν τρίτο παιδί, «λογίζονται ως τρίτεκνοι για την κατά προτεραιότητα μετάταξη/ μεταφορά τους, σύμφωνα με την υπ' αριθμ. ΔΙΠΙΔΔ/Β.2/οικ. 24199/6.9.2013 Απόφαση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (ΦΕΚ 2208 Β'), όπως ισχύει».



Διαβάστε περισσότερα...

«Έχει γίνει πρωτοβάθμιος σεισμικός έλεγχος στην πόλη»


Για την αντισεισμική προστασία της Θεσσαλονίκης μίλησε ο αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Τσαμασλής.

«Ο πρωτοβάθμιος σεισμικός έλεγχος έγινε από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Εμείς ως Περιφέρεια έχουμε την ευθύνη να ελέγξουμε και ελέγξαμε όλα τα κτίρια που λειτουργούν υπό την ευθύνη μας, όσα κτίρια στεγάζουν δικές μας υπηρεσίες. Έλεγχοι έγιναν και στην εκπαίδευση, πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια και στα νοσοκομεία, για τα οποία δεν έχουμε την ευθύνη ως Περιφέρεια. Μια υποψία έχουμε μόνο για ένα νοσοκομείο στην περιοχή της Θεσσαλονίκης που δεν θα το ονομάσω».

Τα παραπάνω ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Γιώργος Τσαμασλής, απαντώντας σε επερώτηση που κατέθεσε στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας ο επικεφαλής της παράταξης της Λαϊκής Συσπείρωσης Γιάννης Ζιώγας, σχετικά με την αντισεισμική προστασία της Θεσσαλονίκης.

Ο κ. Ζιώγας, επικαλούμενος στοιχεία ελέγχων που διενεργήθηκαν το 2006 από το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την τότε νομαρχία Θεσσαλονίκης, ανέφερε ότι «από τα 330 νοσοκομειακά κτίρια που ελέγχθηκαν τέσσερα στα δέκα χρήζουν δευτεροβάθμιου ελέγχου, από τα 200 πανεπιστημιακά κτίρια 20 κρίθηκαν επικίνδυνα και τρία άμεσης επέμβασης, ενώ 167 σχολεία μέσης εκπαίδευσης που εξετάστηκαν και αντιστοιχούν το ένα τρίτο των σχολείων της πόλης χαρακτηρίστηκαν ως μη επαρκή ως προς την αντισεισμική τους προστασία».

Σχολίασε, παράλληλα, ότι δεν χρειάζεται ένας σεισμός σαν εκείνος του 1978 καθώς ακόμη και ένας μικρότερος μπορεί να έχει καταστροφικά αποτελέσματα για την πόλη.

Ο κ. Τσαμασλής αναφέρθηκε, εξάλλου, στην πραγματική και όχι επί χάρτου άσκηση σεισμικής ετοιμότητας που πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο του 2013 με πρωτοβουλία της Περιφέρειας και από την οποία, όπως τόνισε, προέκυψε συγκεκριμένο επιχειρησιακό σχέδιο για περιπτώσεις σεισμού.

«Πρόβλημα εντοπίστηκε στην περιοχή της Καλαμαριάς, η οποία, όπως μας κατέθεσαν οι γεωλόγοι καθηγητές από το ΑΠΘ, λόγω ιδιαίτερων χαρακτηριστικών είναι πιο ευαίσθητη από την υπόλοιπη Θεσσαλονίκη. Τα κτίσματα όμως είναι δομημένα με τους καλύτερους όρους ασφαλείας» διευκρίνισε.



Διαβάστε περισσότερα...

«Έκπληξη και προβληματισμός» για την απόφαση του ΣτΕ για την ΕΡΤ


ΕΣΗΕΑ: Πρόκειται για καινοφανείς θεωρίες που αντιφάσκουν απόφαση του ίδιου του συμβουλίου.

Έκπληξη και προβληματισμό εκφράζει το διοικητικό συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ για την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, «σύμφωνα με την οποία (αν αληθεύουν οι διαρροές που έγιναν στον Τύπο), το λουκέτο στην ΕΡΤ είναι συνταγματικό και καλώς καμωμένο».

«Αυτό, που στο σύνολό της η ελληνική κοινωνία, ο δημοσιογραφικός κόσμος, η διεθνής κοινή γνώμη, όλα τα ΜΜΕ του πλανήτη, εξέλαβαν ως μια πραξικοπηματικού τύπου κίνηση, για το ΣτΕ ήταν μια απλή κυβερνητική απόφαση, που δεν παραβιάζει το Σύνταγμα της χώρας και τη νομιμότητα», αναφέρει η ΕΣΗΕΑ.

Η Ένωση επισημαίνει ακόμα ότι, «εάν αληθεύουν οι διαρροές, το ΣτΕ έκρινε, με οριακή πλειοψηφία, συνταγματική την κατάργηση της ΕΡΤ, μεταξύ άλλων και διότι από πουθενά (Σύνταγμα και νόμους) δεν προκύπτει υποχρέωση λειτουργίας δημόσιας ραδιοτηλεόρασης στη χώρα μας με «εργοδότη» το κράτος, κάτι που υποστήριξε στη δίκη του περασμένου Σεπτεμβρίου η πλευρά του Δημοσίου. Πρόκειται για καινοφανείς θεωρίες, οι οποίες, εκτός του ότι αντίκεινται στην βασική υποχρέωση της Πολιτείας να εξασφαλίζει στους πολίτες ενημέρωση, ψυχαγωγία, πολιτισμό, ως δημόσια αγαθά, αντιφάσκουν και με την ίδια την απόφαση 236/2013 της Επιτροπής Αναστολών του ΣτΕ, με την οποία κρίθηκε ότι πρέπει να λειτουργεί διαρκώς και αδιαλείπτως δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας ως δημόσια υπηρεσία με τη λειτουργική έννοια».



Διαβάστε περισσότερα...

Διεθνές συνέδριο για τη μελέτη της αρκούδας στη Θεσσαλονίκη


Αντιμετωπίζοντας τις προκλήσεις για μία αρμονική συνύπαρξη.

Στην Αρχαία Ελλάδα οι αρκούδες θεωρούνταν πλάσματα μυθικά και ήταν συνυφασμένα με τη θεά Άρτεμη και την αναγέννηση της φύσης. Είναι λοιπόν ιδιαιτέρως συμβολικό και σημαντικό ότι η διοργάνωση του επόμενου διεθνούς συνεδρίου για την αρκούδα θα πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα, τονίζει ο Αρκτούρος.

«Σε μια εποχή, όπου η χώρα μας προσπαθεί να αντιμετωπίσει τη χειρότερη οικονομική κρίση της σύγχρονης ιστορίας της, αλλά ταυτόχρονα και να προστατέψει τη μοναδική της βιοποικιλότητα και τελικά να επαναπροσδιορίσει τη θέση της ως χώρα στον 21ο αιώνα. Σε ό,τι αφορά στην προστασία της καφέ αρκούδας στη χώρα μας, η μεγαλύτερη πρόκληση είναι να ελαχιστοποιηθούν οι αρνητικές αλληλεπιδράσεις μεταξύ των ανθρώπων και των αρκούδων», τονίζει η οργάνωση.

«Μέσα από τη θεματική του συνεδρίου ο Αρκτούρος, η μοναδική, ελληνική περιβαλλοντική οργάνωση που ασχολείται συστηματικά με τη μελέτη και προστασία της καφέ αρκούδας για περισσότερο από 20 χρόνια, φιλοδοξεί να επιστήσει ιδιαίτερη προσοχή στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αρκούδες στην Ελλάδα και ευελπιστεί να αναπτύξει ακόμα περισσότερο το συλλογικό ενδιαφέρον και την υποστήριξη για την αποτελεσματική αντιμετώπισή τους», συνεχίζει η ανακοίνωση.

«Η θεματική του Συνεδρίου είναι επίσης χαρακτηριστική ενός εκ των βασικότερων προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι αρκούδες παγκοσμίως: στο πλαίσιο της ανασυγκρότησης των εθνικών οικονομιών για να γίνουν πιο ανταγωνιστικές σε έναν κόσμο που αλλάζει με ταχύτατους ρυθμούς, οι δομικές αλλαγές που πραγματοποιούνται έχουν σημαντικές επιπτώσεις στη διατήρηση της παγκόσμιας βιοποικιλότητας, συμπεριλαμβανομένων και των αρκούδων. Από τις επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη στις πολικές αρκούδες μέχρι τα προβλήματα που δημιουργεί η εγγύτητα των αρκούδων στον άνθρωπο σε Ευρώπη και Βόρεια Αμερική, όλα τα είδη αρκούδας αντιμετωπίζουν μία νέα πραγματικότητα στον 21ο αιώνα. Η ταυτοποίηση αυτών των προβλημάτων, σε έναν ταχύτατα εξελισσόμενο κόσμο, θα είναι το πρώτο και πιο σημαντικό βήμα προς την εύρεση λύσεων που τελικά θα εξασφαλίσουν τη διάσωση αυτών των ειδών παγκοσμίως.

Το 23ο Διεθνές Συνέδριο για τη Μελέτη και Διαχείριση της Αρκούδας, που θα διεξαχθεί 5-11 Οκτωβρίου 2014, έχει ως στόχο να γίνει πρωτοπόρος σε αυτή τη διαδικασία αποτελώντας σημείο συνάντησης και πλατφόρμα διαλόγου για τους πιο έμπειρους ειδικούς στον τομέα της έρευνας, διατήρησης και διαχείρισης της αρκούδας».



Διαβάστε περισσότερα...

«Ζητούμε την αποκατάσταση της αδικίας στην περιοχή μας»


Επιστολή στον πρωθυπουργό από τον δήμαρχο Ωρωπού για το θέμα των διοδίων.

Επιστολή για το τεράστιο πρόβλημα των διοδίων στον Δήμο Ωρωπού έστειλε ο δήμαρχος της περιοχής, Ιωάννης Οικονομάκος στον πρωθυπουργό της χώρας και τον καλεί να μεριμνήσει για την αποκατάσταση της αδικίας, όπως τονίζει χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Ωρωπού.

Αναλυτικά η επιστολή:

Σεβόμενοι τον ρόλο και αναγνωρίζοντας τις ευαισθησίες σας, σας ζητάμε να δώσετε την δέουσα προσοχή, να παρέμβετε προσωπικά για να λυθεί οριστικά το τεράστιο πρόβλημα των διοδίων που αντιμετωπίζουμε στον Δήμο Ωρωπού. Εξάλλου, θέλουμε ως υπεύθυνος πολιτικός ηγέτης να μεριμνήσετε για την αποκατάσταση των αδικιών και να φροντίσετε για την κοινωνική ειρήνη και την ευημερία των συμπολιτών μας. Δείξτε την απαιτούμενη τόλμη με πράξεις για την αποκατάσταση της δικαιοσύνης στον τόπο μας. Δεν είμαστε πολίτες άλλης χώρας. Είμαστε Έλληνες και πολύ απλά κρίνεται το μέλλον μας, γι’ αυτό απευθυνόμαστε σε εσάς. Είμαστε υπέρ της ανάπτυξης, υπέρ της δημιουργίας σχέσεων εμπιστοσύνης για αλλαγή νοοτροπίας και κουλτούρας μεταξύ Πρωθυπουργού, Υπουργών, Ιδιωτών, Πολιτών και Δημοτών.

Είμαστε ο μοναδικός Δήμος της πατρίδας μας που έχουμε 8 διόδια, ο πλησιέστερος -σε απόσταση-, Δήμος από το κέντρο της Αθήνας που αναγκάζεται να πληρώνει για τις καθημερινές μετακινήσεις των πολιτών του διόδια. Είμαστε περιαστικός Δήμος και εισερχόμενος κάποιος στα διοικητικά μας όρια στα 2 χλμ. πληρώνει διόδια. Οι μετακινήσεις μέσα στον Δήμο μας γίνονται με διόδια.

Δυστυχώς, τον Δεκέμβριο ο Υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών κ. Μιχ. Χρυσοχοϊδης αν και είχε υποσχεθεί και από το βήμα της Βουλής, κατά τη διάρκεια ψήφισης του νομοσχεδίου για την αναθεώρηση των συμβάσεων παραχώρησης των αυτοκινητοδρόμων, ότι δε θα προχωρήσει σε καμία αύξηση, στις αρχές Φεβρουαρίου επιβλήθηκε αύξηση κατά 60% από την εταιρεία ΝΕΑ ΟΔΟΣ. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την ήδη υπάρχουσα υψηλή χρέωση των διοδίων μας έκανε όλους να αγανακτήσουμε και να κινητοποιηθούμε ειρηνικά και δημοκρατικά. Αν και διωχθήκαμε ποινικά 9 άνθρωποι και θα δικαστούμε τον Απρίλη, ωστόσο η αγανάκτηση του κόσμου είναι μεγάλη και δικαιολογημένη γιατί δεν έχει βρεθεί εφικτή λύση. Η εταιρεία μετά τις αντιδράσεις μας αναγκάστηκε να προχωρήσει σε μείωση μόνο των μετωπικών διοδίων των Αφιδνών, –που δεν λύνει το πρόβλημα-, για τους μόνιμους κατοίκους, ενώ για τα 6 πλευρικά διόδια δυστυχώς οι αυξήσεις ισχύουν κανονικά για όλους. Παράλληλα, ο Υπουργός Μεταφορών με δηλώσεις του ανακοίνωσε μείωση των διοδίων και για όσους έχουν εξοχικά στον Δήμο Ωρωπού, κάτι το οποίο μέχρι στιγμής δεν ισχύει δημιουργώντας έτσι τεράστια σύγχυση στους δημότες μας. Αυτή η παραχώρηση βαφτίστηκε «δώρο» και θεωρούν ότι λύνει το πρόβλημα. Όμως η αδικία για τον Δήμο Ωρωπού συνεχίζεται στο θέμα αυτό. Είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα διοδίων στην Ελλάδα. Οι περιοχές μας που βασίζονται στον παραθεριστικό τουρισμό και στην επισκεψιμότητα μαραζώνουν οικονομικά, οι επιχειρήσεις και η τοπική οικονομία καταστρέφεται κυριολεκτικά και οι δημότες μας δεν αντέχουν άλλα οικονομικά βάρη.

Όπως αντιλαμβάνεστε πληρώνουμε όλα τα χρόνια άδικα και ακατανόητα τα περισσότερα διόδια της χώρας, έχοντας υποστεί όλες τις αυξήσεις. Φανταστείτε ότι από 5 μέχρι 25 χιλιόμετρα Εθνικής Οδού είμαστε αναγκασμένοι να χρεωνόμαστε για 51 χιλιόμετρα. Αν και οι συμβάσεις παραχώρησης του 2007 προέβλεπαν παράπλευρους δρόμους, με ευρωπαϊκές προδιαγραφές που θα εξασφάλιζαν την ομαλή μετακίνηση μας από περιοχή σε περιοχή, -καθότι είμαστε ο ένας από τους μεγαλύτερους σε έκταση περιαστικούς Δήμους της Ελλάδας και οι μετακινήσεις μας για κάθε δραστηριότητα (Εφορία, Σχολεία, Νοσοκομεία, Εργασία κ.τ.λ.) είναι αναγκαστικές με αυτοκίνητο, συνυπολογίζοντας ότι δε διαθέτουμε και επαρκές δίκτυο Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, δεν έχουμε ούτε τα αυτονόητα.

Αντίθετα, οι παράπλευροι οδοί είναι στενοί, επικίνδυνοι και ακατάλληλοι και καθημερινά είμαστε υποχρεωμένοι, επειδή δεν διαθέτουμε πάνω από 150 ευρώ μηνιαίως μόνο για διόδια, να χρησιμοποιούμε τους ακατάλληλους παράπλευρους στους οποίους ήδη έχουν σημειωθεί πολλά ατυχήματα. Σήμερα διέρχονται χιλιάδες αυτοκίνητα από τους παράδρομους και επικρατεί ένα κυκλοφοριακό χάος, λόγω της πολιτικής που ακολουθείται στο θέμα των διοδίων.

Εξάλλου η δυνατότητα που δόθηκε στην εταιρεία να τοποθετήσει μετωπικά διόδια στις Αφίδνες και να εισπράττει διόδια για όλο το τμήμα των 51 χλμ., από Μεταμόρφωση έως Σχηματάρι, ανεξάρτητα από τη διανυόμενη απόσταση, εκτός από το ότι έχει νομικά κενά, συνιστά καταχρηστική άσκηση δικαιώματος και δεν σέβεται την αρχή της αναλογικότητας (π.χ. για τα 6 χλμ. από Αφίδνες μέχρι Άγ. Στέφανο καλούνται να πληρώσουν για χρήση 51 χλμ.). Αναλογικότητα που έθετε σαν προϋπόθεση των αυξήσεων και ο κ. Χρυσοχοϊδης στην επιτροπή της Βουλής και στην ολομέλεια του κοινοβουλίου τον περασμένο Δεκέμβρη.

Φτάνουμε στο σήμερα. Σας θυμίζουμε ότι το Δημοτικό μας Συμβούλιο, όπως είχε κάνει παλιότερα και το Νομαρχιακό Συμβούλιο Ανατ. Αττικής, αποφάσισε να διεκδικήσει την μεταφορά των κεντρικών διοδίων στα όρια του Νομού και την κατάργηση των νέων πλευρικών διοδίων στο Δήμο Ωρωπού. Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι και το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής με απόφασή που έλαβε πριν λίγες μέρες συμφωνεί και συντάσσεται απόλυτα με την απομάκρυνση των διοδίων στα όρια του Νομού για την ελεύθερη διέλευση των κατοίκων εντός Περιφέρειας Αττικής.

Κύριε Πρωθυπουργέ, ο διάλογος με το Υπουργείο και την εταιρεία βρίσκεται εκτός συγκεκριμένου και ρεαλιστικού στόχου και δεν ευθύνονται οι δημότες μας γι’ αυτό. Εμείς θέλουμε διάλογο, αλλά ουσιαστικό και έμπρακτο.
Αναμένοντας τις ενέργειές σας, βρισκόμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε περαιτέρω ενημέρωση χρειαστείτε.



Διαβάστε περισσότερα...

«Το υφιστάμενο σύστημα ΦΠΑ δημιουργεί τεράστιο διοικητικό κόστος για τις συνεπείς επιχειρήσεις»


Κ. Μίχαλος: Ταυτόχρονα ευνοεί και ενθαρρύνει την παραβατικότητα.

Την εκτίμηση ότι το υφιστάμενο σύστημα ΦΠΑ δημιουργεί τεράστιο διοικητικό κόστος για τις συνεπείς επιχειρήσεις τόνισε στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κ. Μίχαλος στην εκδήλωση που διοργανώνεται στο ΕΒΕΑ σε συνεργασία με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Δημόσιου Δικαίου με θέμα: «Καινοτομία στο ΦΠΑ».

«Έχουμε σήμερα την ιδιαίτερη χαρά, σε συνεργασία με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Δημοσίου Δικαίου, να διοργανώνουμε αυτή την εκδήλωση με θέμα την καινοτομία στο ΦΠΑ, αλλά και ευρύτερα την ανάγκη βελτίωσης του ισχύοντος φορολογικού περιβάλλοντος.

Μια εκδήλωση που εντάσσεται στο πλαίσιο της προώθησης των στόχων της Πράσινης Βίβλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για το μέλλον του ΦΠΑ.

Η φορολογία είναι ένα πεδίο στο οποίο δοκιμάζεται η ικανότητα του κράτους να διασφαλίσει κανόνες ισονομίας, δικαιοσύνης και ισότιμης συνεισφοράς στα δημόσια οικονομικά. Δοκιμάζεται επίσης, η ικανότητα του κράτους να ενθαρρύνει την παραγωγή εθνικού πλούτου. Να στηρίξει την ανάπτυξη και να αξιοποιήσει τους καρπούς της προς όφελος της κοινωνίας.

Ειδικά σε μια περίοδο όπου η ανάκαμψη της οικονομίας και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας αποτελούν ζωτικής σημασίας ζητούμενα, η φορολογική πολιτική αποκτά καθοριστικό ρόλο.

Δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, νέες επενδύσεις και ενίσχυση της απασχόλησης, χωρίς ένα βιώσιμο φορολογικό σύστημα. Ένα σύστημα απλό, δίκαιο και αποτελεσματικό. Με ανταγωνιστικούς συντελεστές, με μικρό διαχειριστικό κόστος και με συγκεκριμένα κίνητρα για την προσέλκυση κεφαλαίων σε τομείς και κλάδους στρατηγικής σημασίας.

Στην Ελλάδα, παρά τις επιμέρους βελτιώσεις, η πρόοδος προς αυτή την κατεύθυνση υπήρξε εξαιρετικά περιορισμένη τα τελευταία χρόνια.

Υπό την πίεση της επίτευξης βραχυπρόθεσμων δημοσιονομικών στόχων, είδαμε να υιοθετείται μια καθαρά εισπρακτική λογική, από την οποία απουσίασε ως τώρα η αναπτυξιακή διάσταση και στόχευση.
Αντί της απλούστευσης, είδαμε να διατηρείται ένας υψηλός βαθμός πολυπλοκότητας και ασάφειας, με δεκάδες ερμηνευτικές εγκυκλίους, τροποποιήσεις και αποφάσεις σε κάθε νόμο.

Πάνω από όλα, έχουμε δει, μέσα από τους συνεχείς αιφνιδιασμούς και τις αλλεπάλληλες ρυθμίσεις, να πλήττεται περαιτέρω η σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ κράτους και φορολογουμένων.

Είναι έστω και τώρα ανάγκη να αντιμετωπιστούν αυτές οι αδυναμίες. Και γι’ αυτό το σκοπό, η Επιμελητηριακή Κοινότητα έχει προτείνει συγκεκριμένες αλλαγές, τόσο σε επίπεδο αρχών όσο και σε επίπεδο επιμέρους ρυθμίσεων.
Μια βασική αρχή αφορά την οριστική αντιμετώπιση εκκρεμοτήτων του παρελθόντος.

Παρά τις αντιρρήσεις που έχουν εκφραστεί, η λύση σε αυτό το πρόβλημα είναι η εφαρμογή μιας διαδικασίας περαίωσης όλων των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων και όλων των φορολογικών αντικειμένων. Η διαδικασία αυτή δεν πρέπει να έχει χαριστική λογική, τουλάχιστον ως προς το κεφάλαιο, αλλά να παρέχει τα κατάλληλα κίνητρα στο φορολογούμενο και να διασφαλίζει αντίστοιχα το συμφέρον του κράτους.

Εξίσου σημαντική είναι η αναβάθμιση του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας, ως προς τα πρόστιμα και τους ελέγχους. Τα πρόστιμα που ισχύουν σήμερα είναι εξωπραγματικά, σε σχέση με την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά και τις συνθήκες ρευστότητας που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις.

Οι προτάσεις μας με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, είναι επίσης σαφείς και γνωστές: ενιαίος συντελεστής φορολογίας εισοδήματος σε επίπεδα που δεν θα ξεπερνούν το 20%, ριζική αναμόρφωση της φορολογίας ακινήτων, παροχή κινήτρων για την ανάπτυξη εξαγωγικής δραστηριότητας, αλλά και για την επανεπένδυση κερδών από τις επιχειρήσεις.

Ειδικότερα ως προς το θέμα του ΦΠΑ, στο οποίο αναφέρεται και το θέμα της σημερινής εκδήλωσης: ο φόρος προστιθέμενης αξίας αποτελεί μια κύρια πηγή εισοδήματος για το κράτος, γι’ αυτό και έχει ιδιαίτερη σημασία η ύπαρξη ενός αποτελεσματικού συστήματος απόδοσης και είσπραξης.

Ωστόσο, αυτό που έχει παρατηρηθεί, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, είναι ένας υψηλός βαθμός πολυπλοκότητας και γραφειοκρατίας. Το υφιστάμενο σύστημα δημιουργεί τεράστιο διοικητικό κόστος για τις συνεπείς επιχειρήσεις, ειδικά για τις μικρομεσαίες, οι οποίες δεν διαθέτουν επαρκείς πόρους και γνώσεις σε φορολογικά θέματα. ενώ ταυτόχρονα ευνοεί και ενθαρρύνει την παραβατικότητα.

Επομένως, η πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης να προχωρήσει στην αναμόρφωση και στην απλούστευση του συστήματος, μέσω της διαμόρφωσης της Πράσινης Βίβλου, είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.

Η διαμόρφωση των συντελεστών σε επίπεδα που ανταποκρίνονται στις πραγματικές συνθήκες και ανάγκες της αγοράς, αποτελεί ένα μεγάλο ζητούμενο. Που θα πρέπει επίσης να αντιμετωπιστεί με κριτήρια αναπτυξιακά και όχι αμιγώς εισπρακτικά.

Εξίσου σημαντική όμως είναι και η αναμόρφωση της διαδικασίας είσπραξης του ΦΠΑ. Εδώ και αρκετά χρόνια, έχει τεθεί στο τραπέζι η καθιέρωση της ηλεκτρονικής τιμολόγησης. Πρόκειται για ένα μέτρο του οποίου η εφαρμογή πρέπει να επιταχυνθεί. Γιατί θα βοηθήσει στη μείωση της φοροδιαφυγής και ταυτόχρονα θα εξοικονομήσει σημαντικό κόστος για τις ελληνικές επιχειρήσεις, σε σχέση με την παραδοσιακή διαδικασία τιμολόγησης.

Αντίστοιχα, χρειάζονται κίνητρα τόσο προς τις επιχειρήσεις όσο και προς τους καταναλωτές, με στόχο την αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών. Για μια χώρα, όπως η Ελλάδα, όπου που το κράτος χάνει κάθε χρόνο 10 δισ. από ανείσπρακτο ΦΠΑ, είναι απαραίτητη η μείωση της χρήσης μετρητών, με ουσιαστικές παρεμβάσεις. Και όχι με προχειρότητες και ημίμετρα, όπως η φοροκάρτα η συλλογή αποδείξεων.

Καινοτόμες και αποτελεσματικές λύσεις για την απόδοση και την είσπραξη του ΦΠΑ υπάρχουν. Και στη διάρκεια αυτής της εκδήλωσης, θα παρουσιαστούν ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες προτάσεις.

Το ζήτημα είναι να γίνει αντιληπτό από τις κυβερνήσεις ότι η φορολογία αποτελεί ένα στρατηγικό εργαλείο για την ανάπτυξη και την ευημερία. Δεν είναι και δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως «εύκολη λύση» για να αποφεύγονται οι μεταρρυθμίσεις και να συντηρείται ένα δαπανηρό και δυσλειτουργικό κράτος.

Για να υπάρξουν δημόσια έσοδα, χρειάζονται φορολογούμενοι – πολίτες και επιχειρήσεις – που εργάζονται, επενδύουν, δημιουργούν εισοδήματα.

Για να υπάρξει αναδιανομή του πλούτου μέσω της φορολογίας, θα πρέπει πρώτα αυτός ο πλούτος να παραχθεί.
Και για να υπάρξει πραγματική φορολογική συνείδηση, θα πρέπει το ίδιο το κράτος να αποδεικνύει τη συνέπεια και την αξιοπιστία του προς τους φορολογούμενους.

Εάν αυτές οι βασικές αρχές δεν εφαρμοστούν στην πράξη, όσα νομοσχέδια, όσες τροποποιήσεις και όσες εγκύκλιοι κι αν υπάρξουν στο μέλλον, τα αποτελέσματα θα παραμένουν κατώτερα των προσδοκιών.

Εμείς, ως Επιμελητηριακή Κοινότητα θα συνεχίσουμε να συμμετέχουμε ενεργά στο δημόσιο διάλογο, τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Με τεκμηριωμένες προτάσεις και επιχειρήματα, για την ανάπτυξη ενός φορολογικού συστήματος το οποίο θα υπηρετεί πραγματικά τις ανάγκες της οικονομίας και της κοινωνίας».



Διαβάστε περισσότερα...

Μειωμένο το κόστος για το σαρακοστιανό τραπέζι


Τι δείχνει έρευνα του Κέντρου Προστασίας Καταναλωτών.

Μειωμένο κατά 1,5 έως 4,8 % είναι το κόστος για το σαρακοστιανό τραπέζι, σύμφωνα με την έρευνα τιμών που δημοσιοποίησε σήμερα το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ).

Το ΚΕΠΚΑ επισημαίνει ότι για κάθε είδος υπάρχει μεγάλο εύρος τιμών και η υψηλότερη τιμή δεν σημαίνει απαραίτητα και καλύτερη ποιότητα.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι μεγαλύτερες μειώσεις (έως 40%) καταγράφονται στις γαρίδες και τον ταραμά. Αυξήσεις διαπιστώνονται στα καλαμάρια και το τουρσί.

Το Κέντρο συνιστά στους καταναλωτές:

- Να κάνουν έρευνα αγοράς πριν αγοράσουν.

- Να αποφεύγουν τους πλανόδιους πωλητές για αγορές προϊόντων.

- Να αποφεύγουν τις υπερβολές στις ποσότητες που αγοράζουν.

- Να χρησιμοποιούν τις γνώσεις, τις αισθήσεις και την παρατηρητικότητά τους και να επιλέγουν κατάστημα της εμπιστοσύνης τους για να πετύχουν την «ελάχιστη» προστασία της υγείας και της τσέπης τους.

- Να καταγγέλλουν όποιο πρόβλημα διαπιστώνουν για να μην το ξαναβρούν μπροστά τους.



Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΑμεΑ: Στη Βιέννη για την Προσβασιμότητα ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ Ι. Βαρδακαστάνης


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 27.02.2014

Μπροστά σε ένα ακροατήριο 500 και πλέον εκπροσώπων από κάθε γωνιά του πλανήτη μίλησε προ ολίγου ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ και του EDF Ιωάννης Βαρδακαστάνης, με την ιδιότητά του ως πρόεδρος της IDA, στην Βιέννη, στα γραφεία των Ηνωμένων Εθνών, καλεσμένος ομιλητής του Zero Project Conference για την Προσβασιμότητα.

«Το μεγαλύτερο εμπόδιο στην προσβασιμότητα βρίσκεται στην νοοτροπία των ανθρώπων. Ανεξάρτητα από το σενάριο, είτε πρόκειται για τις εκλογές, τις μεταφορές, τις υπηρεσίες υγείας, τα κινητά τηλέφωνα, ο αποκλεισμός και οι δυσκολίες πρόσβασης υπάρχουν μόνο και μόνο επειδή οι άνθρωποι δεν σκέφτονται όταν σχεδιάζουν ότι υπάρχουν και τα άτομα με αναπηρία. Αν μπορέσουμε να αλλάξουμε τη νοοτροπία των ανθρώπων να αρχίσουν να σκέφτονται τα άτομα με αναπηρία στο νωρίτερο δυνατό στάδιο, θα αλλάξουμε το σύνολο της κοινωνίας. Για να γίνει αυτό, χρειαζόμαστε την προσβασιμότητα, την ένταξη, και τις νομοθεσίες και πρακτικές της μη διάκρισης», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Βαρδακαστάνης στο Συνέδριο, που συγκέντρωσε πάνω από 500 συμμετέχοντες από όλο τον κόσμο που ασχολούνται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο με την Προσβασιμότητα: σχεδιαστές, αντιπροσώπους οργανώσεων, μηχανικούς, αρχιτέκτονες, πολιτικούς κ.ά.

«Πρόσφατα, η IDA συνέβαλε με παρατηρήσεις επί του σχεδίου για το άρθρο 9 (σ.σ. για την προσβασιμότητα) της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, το οποίο αυτή τη στιγμή είναι υπό επεξεργασία από την αρμόδια Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για την Σύμβαση. Όπως ίσως γνωρίζετε, η Επιτροπή είναι ένα όργανο εμπειρογνωμόνων που συνεδριάζει στη Γενεύη δύο φορές το χρόνο για να εξετάζει την εφαρμογή της Σύμβασης στις χώρες που έχουν γίνει συμβαλλόμενα μέρη της Σύμβασης. Οι παρατηρήσεις της IDA για το θέμα της προσβασιμότητας επί της Σύμβασης αφορούν: στη σημασία της προσβασιμότητας στην ανάπτυξη όχι μόνο στις αστικές αλλά και στις αγροτικές περιοχές, στο ρόλο της προσβασιμότητας στην ένταξη, συμμετοχή, πρόοδο και συνολική συμμετοχή των ατόμων με αναπηρία στην κοινότητα, στη συμπερίληψη στο σχεδιασμό για την πρόσβαση σε βασικές ανάγκες όπως καθαρό πόσιμο νερό και την αποχέτευση, στην έλλειψη πρόσβασης σε αγροτικές υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης, στην κακή υποδομή δημόσιων μεταφορών σε όλο τον κόσμο, στην έλλειψη προσβάσιμων τεχνολογιών πληροφοριών και επικοινωνιακών συστημάτων».

(Σ.σ. EDF, European disability forum= Ευρωπαϊκό Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία, IDA, International Disability Alliance= Παγκόσμια Οργάνωση για την Αναπηρία)


Μεταβιβάσιμα αρχεία:
Δ/Τ σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 101 KB).



Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΑμεΑ: Θεματικό Εργαστήριο κατά των διακρίσεων στην εργασία των ΑμεΑ - Τιτάνια, 28/2 ώρα 8.30 π.μ.


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 26.02.2014

Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.), ως Εταίρος της Αναπτυξιακής Σύμπραξης «ΠΡΟ-ΩΘΗΣΗ», η οποία έχει αναλάβει την υλοποίηση της Πράξης με τίτλο: «Πρόσβαση στον Τουρισμό - Ώθηση στην Εργασία: Τοπικές δράσεις κοινωνικής ένταξης για ανέργους/ες με αναπηρία στον τουριστικό κλάδο της Περιφέρειας Αττικής», διοργανώνει στο πλαίσιο της Δράσης 11 της προαναφερθείσας Πράξης, στο ξενοδοχείο ΤΙΤΑΝΙΑ (Πανεπιστημίου 52), στις 28.02.2014, από τις 08.30 έως 16.30, «Θεματικό εργαστήριο: Καταπολέμηση των διακρίσεων στην απασχόληση ευπαθών κοινωνικών ομάδων - ευκαιρίες και κίνητρα για την απασχόλησή τους».

Το εργαστήρι απευθύνεται σε επιχειρηματίες της Περιφέρειας Αττικής που δραστηριοποιούνται στον τομέα του τουρισμού, αλλά και εν γένει, οι οποίοι ενδιαφέρονται να ενημερωθούν και να ευαισθητοποιηθούν, στο ζήτημα της απασχόλησης ατόμων από ευπαθείς ομάδες πληθυσμού μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται και τα άτομα με αναπηρία.

Οι ωφελούμενοι της Πράξης είναι 100 άνεργοι/ες με αναπηρία που καταρτίστηκαν στον πλαίσιο της Πράξης στα αντικείμενα των τουριστικών υπηρεσιών, της κοινωνικής επιχειρηματικότητας, των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών, καθώς και των δεξιοτήτων που εν γένει απαιτούνται για να μπορέσουν να ανταποκριθούν ως επαγγελματίες στις απαιτήσεις του τουριστικού κλάδου.

Η υλοποίηση του συγκεκριμένου θεματικού εργαστηρίου φιλοδοξεί να συμβάλλει στην:
• άρση των δισταγμών εκ μέρους των εργοδοτών για την απασχόληση ευπαθών ομάδων του πληθυσμού, όπως είναι τα άτομα με αναπηρία,
• καταπολέμηση των διακρίσεων και την άρση των προκαταλήψεων και των κοινωνικών στερεοτύπων απέναντι στις μειονεκτούσες ομάδες του πληθυσμού,
• καταπολέμηση των αντικειμενικών και υποκειμενικών συνθηκών που οδηγούν στον αποκλεισμό από την αγορά εργασίας ευπαθών ομάδων του πληθυσμού, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται και τα άτομα με αναπηρία,
• ανάδειξη του τρόπου ένταξης των ευπαθών κοινωνικά ομάδων, όπως είναι τα άτομα με αναπηρία, στην τοπική κοινωνία,
• αύξηση της εμπιστοσύνης των τοπικών εργοδοτών και επιχειρηματιών προς τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Η πράξη «Πρόσβαση στον Τουρισμό - Ώθηση στην Εργασία: Τοπικές δράσεις κοινωνικής ένταξης για ανέργους/ες με αναπηρία στον τουριστικό κλάδο της Περιφέρειας Αττικής», υλοποιείται στο πλαίσιο της Δράσης 3:«Τοπικές δράσεις κοινωνικής ένταξης για ευάλωτες ομάδες» της Κατηγορίας Παρέμβασης 1: «Πρόληψη και αντιμετώπιση του κοινωνικού αποκλεισμού ευπαθών ομάδων του πληθυσμού», του Θεματικού Άξονα Προτεραιότητας 4: «Πλήρης ενσωμάτωση του συνόλου του ανθρώπινου δυναμικού σε μια κοινωνία ίσων ευκαιριών», του Επιχειρησιακού Προγράμματος: «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού 2007-2013» και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.


Μεταβιβάσιμα αρχεία:
Δ/Τ σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 101 KB)
πρόγραμμα σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 121 KB)



Πηγή: http://www.esaea.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τον κώδωνα του κινδύνου χτυπά η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων


Ζητά τη διασφάλιση των προσωπικών δεδομένων των κρατουμένων που θα φορέσουν «βραχιολάκι».

Τη διασφάλιση των προσωπικών δεδομένων των κρατουμένων που θα… φορέσουν το περίφημο βραχιολάκι ζητεί από το υπουργείο Δικαιοσύνης η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.

Με γνωμοδότηση της η Αρχή εφιστά την προσοχή στο υπουργείο και παρέχει συστάσεις προκειμένου να διασφαλιστούν όλες οι απαραίτητες προϋποθέσεις ώστε να προστατεύουν εκείνοι που θα επιλέξουν το σύστημα «γεωεντοπισμού».

Όπως επισημαίνει η Αρχή στη γνωμοδότηση της «επιβάλλεται να είναι έντονη η κρατική παρουσία κατά το στάδιο εφαρμογής και λειτουργίας του συστήματος επιτήρησης και η αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης πρέπει να έχει τον πρώτο και κύριο ρόλο στον καθορισμό των προδιαγραφών, του ελέγχου και της παρακολούθησης του συστήματος ηλεκτρονικής επιτήρησης των καταδίκων και των υποδίκων.

Η αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης πρέπει να καθορίζει ειδικώς και εμπεριστατωμένως τις προδιαγραφές του συστήματος ηλεκτρονικής παρακολούθησης λαμβάνοντας υπόψη τις κατάλληλες επιστημονικές μεθόδους και να ελέγχει δειγματοληπτικά και όταν κρίνει σκόπιμο, όχι μόνο τη διαχείριση αλλά και την καθόλου λειτουργία του όταν κριθεί αναγκαίο».

Σύμφωνα με την Αρχή, το σχέδιο προεδρικού διατάγματος, θα πρέπει να αναφέρει εξαντλητικά και ρητώς όλα τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που θα τυγχάνουν επεξεργασίας και όχι κάποια ενδεικτικά και επιπλέον να αναφέρει τα δικαιώματα των επιτηρουμένων, ο οποίος θα πρέπει να ενημερώνεται από το υπουργείο Δικαιοσύνης για τον σκοπό επεξεργασίας, τους αποδέκτες των δεδομένων του και εν γένει τα δικαιώματα του.

Όσο για τον επιτηρούμενος, όπως αναφέρει η Αρχή στις σχετικές παρατηρήσεις, έχει δικαίωμα να ζητεί και να λαμβάνει από τον υπεύθυνο επεξεργασίας πληροφορίες για τα δεδομένα που τον αφορούν ιδίως στις περιπτώσεις που του αποδίδεται παραβίαση των όρων της ηλεκτρονικής παρακολούθησης ή όταν συντρέχει περίπτωση τεχνικής πλημμέλειας ή βλάβης της συσκευής επιτήρησης.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης οφείλει, όπως διευκρινίζεται, να εξασφαλίσει ότι τα δεδομένα τηρούνται για διάστημα πέντε ετών από την έναρξη της επιτηρήσεως ενώ επιπλέον απαιτείται η κατάρτιση κώδικα δεοντολογίας ο οποίος θα καθορίζει τις βασικές αρχές προστασίας προσωπικών δεδομένων και θα είναι δεσμευτικός, μέσω πράξης της διοικήσεως του αναδόχου, για το προσωπικό, καθώς και πολιτική ασφάλειας, η οποία θα περιέχει και κατάλληλη διαδικασία για την αναθεώρηση της και, εφόσον συντρέχει περίπτωση, αναφορές σε ειδικότερες διαδικασίες του συστήματος διαχείρισης ασφάλειας.

Ειδικότερα, θα πρέπει το υπουργείο Δικαιοσύνης να εξασφαλίσει ότι θα λαμβάνονται από τον ανάδοχο κατ' ελάχιστον τα αναγκαία μέτρα ασφαλείας ώστε, μεταξύ άλλων, το προσωπικό να αποκτήσει τις κατάλληλες γνώσεις και να δεσμεύεται ως προς την εμπιστευτικότητα των προσωπικών δεδομένων, να διασφαλίζει τη δυνατότητα να ελέγχεται και να εξακριβώνεται ποιες ενέργειες έχουν πραγματοποιηθεί στο σύστημα, να αποτρέπεται η είσοδος μη εξουσιοδοτημένων προσώπων , να αποτρέπεται η ανάγνωση, η αντιγραφή, η τροποποίηση ή διαγραφή δεδομένων του συστήματος επιτήρησης από μη εξουσιοδοτημένα πρόσωπα, να εξασφαλίζεται η αυθεντικοποίηση της πηγής των σημάτων που εκπέμπονται από τους επιτηρούμενους προς το κέντρο ελέγχου.



Διαβάστε περισσότερα...

Προσλήψεις εκπαιδευτικών σε δήμους


Θέσεις για δασκάλους, νηπιαγωγούς, γυμναστές και ειδικούς παιδαγωγούς.

Θέσεις γυμναστών, νηπιαγωγών, δασκάλων και άλλων ειδικοτήτων προσφέρονται σε Βελεστίνο και Γλυφάδα. Επίσης στο Δήμο Νεάπολης στη Θεσσαλονίκη προσφέρεται μια θέση εργασίας σε πτυχιούχο Ειδικής Αγωγής ενώ και ο ΟΑΕΔ θα προσλάβει δάσκαλό ή ή φιλόλογο ή ειδικό παιδαγωγό με διδακτορικό ή μεταπτυχιακό στην ειδική αγωγή.

Σε επικοινωνία που είχε το newsbeast​.gr με το Δήμο Γλυφάδας γνωστοποιήθηκε ότι οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να καταθέσουν τις αιτήσεις τους έως και τις 7 Μαρτίου. Στον εν λόγω Δήμο προσφέρονται 4 θέσεις νηπιαγωγών που θα προσληφθούν με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου που θα λήξει στις 31 Ιουλίου του 2014.

Εκτός από τους νηπιαγωγούς θα προσληφθούν και 4 γυμναστές για χρονικό διάστημα απασχόλησης έως 12 μήνες.

Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να συμπληρώσουν την αίτηση με κωδικό ΕΝΤΥΠΟ ΑΣΕΠ ΣΜΕ.3 και να την υποβάλουν, είτε αυτοπροσώπως, είτε με άλλο εξουσιοδοτημένο από αυτούς πρόσωπο, εφόσον η εξουσιοδότηση φέρει την υπογραφή τους θεωρημένη από δημόσια αρχή, είτε ταχυδρομικά με συστημένη επιστολή, στα γραφεία της υπηρεσίας μας στην ακόλουθη διεύθυνση: Ν.Π.Δ.Δ. «Κοινωνική Αθλητική & Πολιτιστική Παρέμβαση ‘Κ.Α.Π.ΠΑ.’» Δήμου Γλυφάδας, Καραϊσκάκη 34 & Β. Τσιτσάνη Γλυφάδα, Τ.Κ.: 16675, υπόψιν κ.κ. Γουναρίδη Αναστάσιου, Ελευθεριάδου Μαρίας και Αγγελόπουλου Γεωργίου (τηλ. επικοινωνίας:210-9602130). Στην περίπτωση αποστολής των αιτήσεων ταχυδρομικώς το εμπρόθεσμο των αιτήσεων κρίνεται με βάση την ημερομηνία που φέρει ο φάκελος αποστολής, ο οποίος μετά την αποσφράγισή του επισυνάπτεται στην αίτηση των υποψηφίων.

Προκήρυξη Γλυφάδας

Βελεστίνο

Εκτός από τις προσλήψεις εκπαιδευτικών στο Δήμο Γλυφάδας προσλήψεις θα πραγματοποιηθούν και από το ΝΠΔΔ με την επωνυμία «Δημοτικό Νομικό Πρόσωπο Δήμου Ρήγα Φεραίου». Ειδικότερα θα προσλάβει εκπαιδευτικό προσωπικό με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου, συνολικού αριθμού 6 (Έξι) ατόμων, για την υλοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων (ΚΔΑΠ).

Στο Βελεστίνο θα προσληφθούν 1 δάσκαλος, 1 νηπιαγωγός, 1 καθηγητής θεατρικής αγωγής, 1 μουσικής και 1 εικαστικός. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν αίτηση από 21/2/2014 έως 4/3/2014 στα γραφεία της υπηρεσίας μας στην ακόλουθη διεύθυνση: Πεζόδρομος Ρήγα Φεραίου 66, Ισόγειο Δημαρχείου Βελεστίνου, Αρμόδιος υπάλληλος Κωνσταντίνος Αθ. Γιάτσιος, τηλ. 24253-50213

Προκήρυξη Βελεστίνου

Δήμος Νεάπολης-Συκεών

Επίσης ένας εκπαιδευτικό ειδικής αγωγής θα προσλάβει και ο Δήμος Νεάπολης – Συκεών στη Θεσσαλονίκη με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου έως και τις 31 -8-2014. Για την εν λόγω θέση αναφέρεται ότι μπορούν να τη διεκδικήσουν άτομα με τα ακόλουθα προσόντα:

Πτυχίο ή δίπλωµα Ειδικής Αγωγής µε κατευθύνσεις: α) ∆ασκάλου είτε β) Παιδαγωγού ∆ηµοτικής Εκπαίδευσης ή Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής µε κατεύθυνση Εκπαίδευσης Ατόµων µε Ειδικές Ανάγκες ΑΕΙ ή το οµώνυµο πτυχίο ή δίπλωµα Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστηµίου (Ε.Α.Π) ΑΕΙ ή Προγραµµάτων Σπουδών Επιλογής (Π.Σ.Ε) ΑΕΙ της ηµεδαπής ή ισότιµος τίτλος σχολών της ηµεδαπής ή αλλοδαπής, αντίστοιχης ειδικότητας. Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ανατρέξουν στην προκήρυξη του Δήμου.

ΟΑΕΔ

Για την υλοποίηση προγράμματος κατάρτισης ο ΟΑΕΔ θα προσλάβει φιλόλογο ή δάσκαλό ή ειδικό παιδαγωγό με διδακτορικό ή μεταπτυχιακό στην ειδική αγωγή και εμπειρία στην ειδική αγωγή. Αιτήσεις κατατίθενται έως τις 4 Μαρτίου. Για περισσότερες πληροφορίες μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να ανατρέξουν στη σχετική προκήρυξη.



Διαβάστε περισσότερα...

Προχωρούν σε κινητοποιήσεις οι κτηνοτρόφοι


Προγραμματίζουν συναντήσεις με τους αρχηγούς των κομμάτων.

Σε κινητοποιήσεις προσανατολίζονται οι κτηνοτρόφοι, διαμαρτυρόμενοι για τη φορολογική πολιτική, τις «κακές πληρωμές» προς αυτούς και καταγγέλλοντας το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για «αναξιοπιστία και κακή κτηνοτροφική πολιτική».

Ζητώντας από την ηγεσία του υπουργείου να μην ενδώσει στις πιέσεις που ασκούνται για το γάλα, αλλά και να προχωρήσει άμεσα στην πληρωμή των βιολογικών προγραμμάτων, της ενιαίας ενίσχυσης, όπως και στην καταβολή των αποζημιώσεων της ευλογιάς, η Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ) εκφράζει, επίσης, εκ νέου την ανησυχία της για τη νέα ΚΑΠ και ζητά «τον καθορισμό της Ελλάδας ως ενιαία περιφέρεια με μια τιμή για όλους».

Μεταξύ άλλων, η ΠΕΚ, με τη σημερινή της ανακοίνωση, καλεί τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων στη χώρα μας να αναδείξουν τα προβλήματα της κτηνοτροφίας και να ορίσουν ημερομηνία συνάντησης με το προεδρείο της.

Ο πρόεδρος της ΠΕΚ Δημήτρης Καμπούρης, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, τόνισε μεταξύ άλλων: «οι κτηνοτρόφοι και αγρότες είναι πλέον έξαλλοι με την ακολουθούμενη πολιτική και η καταδίκη αυτών που την ασκούν δεν θα αργήσει».



Διαβάστε περισσότερα...

Δάνεια, καταθέσεις, έσοδα, δαπάνες από το κόσκινο της εφορίας


Πώς θα προσδιορίζεται το φορολογητέο εισόδημα με τις έμμεσες τεχνικές ελέγχου.

Όλα τα έσοδα και τις δαπάνες των φορολογουμένων θα συνεκτιμά το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να προσδιορίζει το φορολογητέο εισόδημά τους μέσω των έμμεσων τεχνικών ελέγχου που προβλέπονται στη φορολογική νομοθεσία.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, πρόκειται για τον νέο τρόπο προσδιορισμού του εισοδήματος που μπορεί να επιλέξει η εφορία στις περιπτώσεις που διαπιστώνεται από την πλευρά των φορολογούμενων αδικαιολόγητος πλουτισμός, μεγάλες δαπάνες που δεν δικαιολογούνται από τα δηλωθέντα έσοδα, όταν υπάρχουν ανέλεγκτες φορολογικές υποθέσεις ή υφίστανται πληροφορίες για παράνομες συναλλαγές.

Εγκύκλιος του γενικού γραμματέα Εσόδων Χάρη Θεοχάρη, που απεστάλη στις εφορίες και στα ελεγκτικά κέντρα περιγράφει αναλυτικά τις κατηγορίες εσόδων και δαπανών με βάση τις οποίες θα υπολογίζεται το φορολογητέο εισόδημα σύμφωνα με τον μηχανισμό των έμμεσων τεχνικών ελέγχου.

Με τον τρόπο αυτόν, όπως διευκρινίζεται στην εγκύκλιο, προσδιορίζεται το φορολογητέο εισόδημα με την συνεκτίμηση των εσόδων (φορολογητέα και μη), των αγορών και δαπανών (επαγγελματικές, ατομικές και οικογενειακές) και των αυξήσεων και μειώσεων των περιουσιακών στοιχείων και των υποχρεώσεων (επαγγελματικών, ατομικών και οικογενειακών) του φορολογούμενου φυσικού προσώπου. Στην περίπτωση που προκύπτει διαφορά που δεν δικαιολογείται τότε το ποσό αυτό υπόκειται σε φορολόγηση

Η τεχνική αυτή προσδιορίζει το φορολογητέο εισόδημα παρακολουθώντας την κίνηση των (διαθεσίμων) κεφαλαίων του φορολογούμενου, είτε με την κατάθεσή τους σε χρηματοπιστωτικούς λογαριασμούς είτε με την ανάλωσή τους σε διάφορες συναλλαγές με χρήση μετρητών. Αναλύει τις συνολικές καταθέσεις σε χρηματοπιστωτικούς λογαριασμούς, τα διαθέσιμα, τις αγορές και δαπάνες σε μετρητά τόσο σε επαγγελματικό όσο και σε οικογενειακό επίπεδο κατά τη διάρκεια της ελεγχομένης φορολογικής περιόδου και τα συγκρίνει με τα συνολικά δηλωθέντα έσοδα.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο με τις έμμεσες τεχνικές ελέγχου μπορούν να ελέγχονται:

- Οι ανέλεγκτες υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος φορολογουμένων φυσικών προσώπων, για τα φορολογικά έτη που αρχίζουν από 1/1/2014 και μετά.

- Οι ανέλεγκτες υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος φορολογουμένων φυσικών προσώπων για διαχειριστικές περιόδους για τις οποίες δεν είχε γίνει έναρξη ελέγχου μέχρι 31/12/2013 και συντρέχει μία ή περισσότερες από τις πιο κάτω περιπτώσεις:

α) Όταν υφίσταται αδικαιολόγητος πλουτισμός (περιουσιακά στοιχεία και καταθέσεις).

β) Όταν παρουσιάζονται μεγάλες δαπάνες που δεν δικαιολογούνται από τα δηλωθέντα εισοδήματα του φορολογούμενου φυσικού προσώπου (ατομικά και οικογενειακά).

γ) Όταν οι φορολογούμενοι είναι μέλη εταιρειών (οποιασδήποτε μορφής) με ζημιογόνα αποτελέσματα.

δ) Όταν δεν τηρούνται ή δεν επιδεικνύονται τα βιβλία και τα στοιχεία ΚΒΣ/Κ.Φ.Α.Σ.

ε) Όταν υφίστανται πληροφορίες για παράνομα ή/και αδήλωτα εισοδήματα/αγορές/ δαπάνες (επαγγελματικές, ατομικές, οικογενειακές).

ζ) Όταν υπάρχουν μία ή περισσότερες πηγές εισοδήματος (του φορολογούμενου ή του/της συζύγου) που παραμένουν ανέλεγκτες.

Προκειμένου να εφαρμοσθούν οι έμμεσες τεχνικές ελέγχου, η Φορολογική Διοίκηση, μπορεί να ζητήσει από τον φορολογούμενο, και αυτός έχει υποχρέωση, να παράσχει στοιχεία για την περιουσιακή κατάσταση και τις συνθήκες διαβίωσης του ιδίου ή της συζύγου του και των προστατευόμενων μελών τους, για τις ελεγχόμενες φορολογικές περιόδους, καθώς και κάθε άλλο στοιχείο που η Φορολογική Διοίκηση θεωρεί απαραίτητο.

Σ' αυτά μπορούν να συμπεριλαμβάνονται: Στοιχεία για ακίνητα (οικόπεδα, αγροτεμάχια, κτίσματα κάθε μορφής), για κινητά μέσα (οχήματα κάθε μορφής, πλωτά και εναέρια μέσα), για επενδύσεις/ συμμετοχές κάθε μορφής, για καταθέσεις κάθε μορφής στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, για διαθέσιμα μετρητά, για έργα τέχνης, συλλογές και λοιπά τιμαλφή και για απαιτήσεις/ υποχρεώσεις κάθε είδους.

Ειδικά ως προς τα περιουσιακά στοιχεία των κατηγοριών έργων τέχνης, συλλογών και λοιπών τιμαλφών απαιτείται η παροχή στοιχείων μόνον εφόσον η αξία εκάστου υπερβαίνει το ποσό των πέντε χιλιάδων (5.000) ευρώ.



Διαβάστε περισσότερα...

Έρχονται αλλαγές στα εκκλησιαστικά γυμνάσια και λύκεια


Αλλάζουν τα προγράμματα σπουδών και τα βιβλία για τα μαθήματα θεολογικής εξειδίκευσης.

Εκτός από τις αλλαγές στα αναλυτικά προγράμματα σπουδών και τα σχολικά εγχειρίδια σε γενικά και επαγγελματικά λύκεια, αλλαγές θα έχουμε και στα εκκλησιαστικά γυμνάσια και λύκεια. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεύθυνσης Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας λειτουργούν 10 Εκκλησιαστικά Γυμνάσια και Λύκεια των οποίων τα προγράμματα σπουδών πέρα των γενικών μαθημάτων περιλαμβάνουν και υποχρεωτικά μαθήματα ειδικότητας.

Ειδικότερα στις τρεις τάξεις του Λυκείου εκτός των μαθημάτων γενικής παιδείας περιλαμβάνονται και υποχρεωτικά μαθήματα όπως η Βυζαντινή Μουσική ,η Ερμηνεία Βιβλικών Κειμένων, η Λειτουργική Τελετουργική κ.α. Στο Γυμνάσιο οι μαθητές διδάσκονται Εισαγωγή στην Καινή και Παλαιά Διαθήκη, Αγιολογία, Στοιχεία Εκκλησιολογίας, Ιερές Ακολουθίες κ.α

Το Υπουργείο Παιδείας θα διαθέσει 1.280.000 ευρώ για να αναπτυχθούν Προγράμματα Σπουδών και συναφή διδακτικά βιβλία στον τοµέα της εκκλησιαστικής εκπαίδευσης με στόχο να επιτευχθεί µια ουσιαστική και εκ βάθρων αναβάθμιση της ποιότητας και των παιδαγωγικών υποδοµών της εκκλησιαστικής εκπαίδευσης.

Το Υπουργείο αποφάσισε να προχωρήσει σε αλλαγές γιατί η εκκλησιαστική εκπαίδευση επί δεκαετίες λειτουργεί δίχως να διαθέτει Προγράµµατα Σπουδών (ΠΣ) για τα µαθήµατα θεολογικής και εκκλησιαστικής εξειδίκευσης. Τα δε βιβλία που χρησιμοποιούνται είναι παλαιά και απαρχαιωµένα, δίχως να στηρίζονται σε στοχευμένες και σαφείς παιδαγωγικές και µαθησιακές προϋποθέσεις.

Προκειμένου να υλοποιηθούν οι αλλαγές σε ΠΣ και σχολικά εγχειρίδια θα συγκροτηθεί τριμελής επιτροπή για την οργάνωση, τον συντονισµό και την παρακολούθηση της υλοποίησης του όλου Έργου. Παράλληλα θα οργανωθεί ηλεκτρονικό Μητρώο Εµπειρογνωµόνων µε συγκεκριµένα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα ως προς την ανάπτυξη ΠΣ και την εκπόνηση διδακτικών βιβλίων ανά θεολογικό κλάδο.

Μετά το πρώτο στάδιο, το οποίο περιλαμβάνει τη συγκρότηση των επιτροπών, θα ακολουθήσει η ανάπτυξη παιδαγωγικά ρεαλιστικών ΠΣ στα θεολογικά και εκκλησιαστικά µαθήµατα της εκκλησιαστικής εκπαίδευσης Γυµνασίου και Λυκείου µε στόχο να εισάγουν τους µαθητές/τριες σε έναν βιωµατικό και συµµετοχικό τρόπο σπουδής και µάθησης.

Τα ΠΣ δεν θα είναι κλειστά αλλά θα αναπτυχθούν ως Προγράµµατα ∆ιαδικασίας, θα είναι ανοικτά και ευέλικτα και ο διδάσκων θα µπορεί να οργανώνει τη µαθησιακή διαδικασία, χρησιµοποιώντας ποικίλα διδακτικά υλικά και σύγχρονες στρατηγικές µάθησης. Η µετωπική διδασκαλία και η εκµάθηση ενός και µόνου διδακτικού εγχειριδίου θα δώσουν τη θέση τους σε µια πολυτροπική, διερευνητική, βιωµατική και συνεργατική διαδικασία και κοινότητα µάθησης. Μέσα από αυτά τα ΠΣ, θα διαµορφώνονται όροι και δυνατότητες για εµπειρίες µάθησης, κριτικής και δηµιουργικής επεξεργασίας της γνώσης, καθώς και προσωπικής νοηµατοδότησής της.

Συνεπώς, θα προτείνονται συµµετοχικές διαδικασίες, οµαδοσυνεργατικές δραστηριότητες, συζήτηση και διαβουλεύσεις για κάθε γνωστικό αντικείµενο και ανάλογα µε την ιδιαιτερότητά του, θα χρησιµοποιούνται και σχετικές διδακτικές και µαθησιακές διαδικασίες.

Μετά την κατάρτιση των προγραμμάτων σπουδών θα ακολουθήσει η σύνταξη διδακτικών βιβλίων στα θεολογικά και εκκλησιαστικά µαθήµατα της εκκλησιαστικής εκπαίδευσης Γυµνασίου και Λυκείου, τα οποία θα είναι περισσότερο βιβλία αναφοράς, ψυχοπαιδαγωγικά και ηλικιακά κατάλληλα διδακτικά εργαλεία και υλικά. Τα διδακτικά αυτά βιβλία, πέρα από την προσαρµοσµένη και αναπλαισιωµένη στην οικεία βαθµίδα ειδική µεθοδολογία τους, θα παρέχουν εκτός από την τυπική και πάντως λιτή και ουσιαστική διδακτική ύλη τους και άλλα πολυτροπικά διδακτικά στοιχεία, όπως κείµενα σε πρωτότυπο ή σε µετάφραση, δοκίµια, εικονιστικό υλικό, χάρτες κ.λπ., ακολουθώντας συγκεκριµένες και εκ των προτέρων σαφείς παιδαγωγικές και τυποτεχνικές προδιαγραφές.

Μετά και την ολοκλήρωση της κατάρτισης των προγραμμάτων σπουδών και της σύνταξης των βιβλίων θα ακολουθήσει η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών καθώς και η δημοσιότητα και αξιολόγηση του έργου. Η αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Παιδείας απευθύνει σχετική πρόσκληση για την πραγματοποίηση του έργου τονίζοντας ότι θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 31/12/2015.



Διαβάστε περισσότερα...

Συσκευή μετατρέπει σε λέξεις τις σκέψεις του σκύλου!


Θα σας λέει «είμαι χαρούμενος» και… «πεινάω» - Δείτε το βίντεο.

Η συσκευή «No More Woof», δηλαδή «όχι άλλο γάβγισμα» έχει στόχο να αναλύσει τα μοτίβα σκέψης των ζώων «μεταφράζοντάς» την στη γλώσσα των ανθρώπων με τη χρήση ενός ηχείου.

Οι ερευνητές, που έχουν ανεβάσει την ιδέα τους στην ιστοσελίδα indiegogo ζητώντας την οικονομική συνεισφορά των χρηστών, λένε πως έχουν ήδη εντοπίσει τις σκέψεις που αντιπροσωπεύουν τις φράσεις «είμαι κουρασμένος», «είμαι χαρούμενος», πιθανώς «πεινάω» και την πολύ έντονη εγκεφαλική δραστηριότητα που αντιπροσωπεύει η εικόνα ενός νέου προσώπου, την οποία έχουν «μεταφράσει» ως «ποιος είσαι εσύ;!»

Παραγγέλλοντας τη συσκευή, λένε οι ερευνητές, «συνεισφέρετε στην περαιτέρω έρευνα για να σπάσει το γλωσσικό φράγμα μεταξύ ζώων και ανθρώπων».

Δείτε το βίντεο...




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αναχωρεί σήμερα το «Ελ. Βενιζέλος» από το λιμάνι του Αργοστολίου


Ζητήθηκε από τους επιβαίνοντες να αποχωρήσουν.

Το πλοίο της ΑΝΕΚ «Ελευθέριος Βενιζέλος», που φιλοξενούσε καθημερινά περισσότερους από 1.000 σεισμόπληκτους της Κεφαλονιάς, αναχωρεί σήμερα από το λιμάνι του Αργοστολίου, όπου είχε «δέσει» επί ενάμιση μήνα.

Χθες, αργά το βράδυ, ανακοινώθηκε ότι το πλοίο αναχωρεί σήμερα και ζητήθηκε από τους επιβαίνοντες να ετοιμαστούν για αποβίβαση.

Μετά την εξέλιξη αυτή, στελέχη της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων προσπαθούν από το πρωί να βρουν λύση για τη στέγαση αυτών των ανθρώπων, καθώς τα σπίτια τους έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές από τα απανωτά χτυπήματα του Εγκέλαδου. Κάποιοι από αυτούς θα μεταφερθούν στο κρουαζιερόπλοιο που βρίσκεται στο λιμάνι του Ληξουρίου, ενώ άλλοι θα πρέπει να ενοικιάσουν σπίτι με την επιδότηση ενοικίου που έχει αρχίσει να καταβάλλεται.

Για τη διευκόλυνση των σεισμοπαθών η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων λειτουργεί γραφείο πληροφοριών στο ισόγειο του Διοικητηρίου στο Αργοστόλι.



Διαβάστε περισσότερα...

Πρόσθετη διδακτική στήριξη και το 2014-2015


Θα συνεχιστεί καθώς αποτελεί επιλέξιμη δαπάνη από το ΕΣΠΑ.

Θα εφαρμοστεί και το 2014-15 το Πρόγραμμα της Πρόσθετης Διδακτικής Στήριξης στα σχολεία όπως ανέφερε στη βουλή ο Υπουργός Παιδείας κ. Αρβανιτόπουλος. Ο θεσμός της Πρόσθετης αποτελεί επιλέξιμη δαπάνη από το ΕΣΠΑ και για το λόγο αυτό θα συνεχιστεί και το επόμενο σχολικό έτος.

Θυμίζουμε ότι κατά το τρέχον σχολικό έτος στο πρόγραμμα διδάσκουν μόνιμοι καθώς και αναπληρωτές εκπαιδευτικοί για να καλύψουν το ωράριο εργασίας τους. Επίσης με νεότερη απόφαση δίνεται και στους εκπαιδευτικούς του κλάδου ΠΕ11 Φυσικής Αγωγής να καλύπτουν και αυτοί το ωράριο εργασίας τους.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι αν και η ενίσχυση των θεσμών τόσο της ενισχυτικής διδασκαλίας όσο και της πρόσθετης εντάσσονται στους στρατηγικούς στόχους του Υπουργείου Παιδείας και η χρηματοδότησή τους είναι εξασφαλισμένη από το ΕΣΠΑ, παρόλα αυτά τα προγράμματα και φέτος ξεκίνησαν αργά με αποτέλεσμα να έχει ατονήσει το ενδιαφέρον των μαθητών.



Διαβάστε περισσότερα...

«Να συνεχιστεί η χορήγηση του ΕΚΑΣ σε όλους τους συνταξιούχους αναπηρίας»


Η Συνήγορος του Πολίτη απέστειλε επιστολή προς τον υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας.

Η Συνήγορος του Πολίτη Καλλιόπη Σπανού, με επιστολή της προς τον υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Ιω. Βρούτση, προτείνει τη συνέχιση της χορήγησης του ΕΚΑΣ σε όλους τους συνταξιούχους αναπηρίας, ανεξαρτήτως ηλικίας και βαθμού αναπηρίας.

Όπως αναφέρει στην επιστολή της η κ. Σπανού, η σχετική ρύθμιση, έστω και μετά την εξαγγελία εξαίρεσης των ατόμων με βαριά αναπηρία, παραμένει ιδιαίτερα επαχθής.

Υπενθυμίζεται, ότι με βάση τις διατάξεις του άρθρου 15 της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου «Ρυθμίσεις κατεπειγόντων θεμάτων αρμοδιότητας των υπουργείων Εσωτερικών, Εργασίας, Δημόσιας Τάξης και της Γενικής Γραμματείας της Κυβέρνησης και του υπουργού Επικρατείας» (ΦΕΚ 256/ Α /31.12.2012), διακόπτεται, για πρώτη φορά, η χορήγηση του ΕΚΑΣ στους συνταξιούχους αναπηρίας που δεν ξεπερνούν το 65ο έτος της ηλικίας τους.

Η Αρχή επισημαίνει ότι, σύμφωνα με δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού Εργασίας, στις 31/12/2013, σχεδιάζεται η συνέχιση της χορήγησης του ΕΚΑΣ σε άτομα με αναπηρία από 80% και πάνω.

Αυτή η εξαγγελθείσα εξαίρεση από τη διακοπή χορήγησης του επιδόματος των συνταξιούχων βαριάς αναπηρίας, αντιμετωπίζει ευνοϊκά το πρόβλημα της συγκεκριμένης ομάδας πολιτών. Ωστόσο, σημειώνει, δεν δίνει διέξοδο στους υπόλοιπους συνταξιούχους αναπηρίας, οι οποίοι αδυνατούν να εργαστούν και αντιμετωπίζουν σοβαρότατα βιοποριστικά προβλήματα.

Όπως υποστηρίζει η Συνήγορος του Πολίτη, πρόκειται, άλλωστε, για χαμηλοσυνταξιούχους με, ήδη, ιδιαίτερα ισχνό, πραγματικό, τεκμαρτό, ατομικό και οικογενειακό εισόδημα, συνεπεία του οποίου ήταν δικαιούχοι του ΕΚΑΣ.

Επιπλέον, κατά την κ. Σπανού, η διακοπή του ΕΚΑΣ στους συγκεκριμένους συνταξιούχους θα έχει ως συνέπεια την εξαίρεσή τους από τη μειωμένη συμμετοχή στα φάρμακα, υποχρεώνοντάς τους σε σημαντικά μεγαλύτερη δαπάνη, την οποία, αντικειμενικά, αδυνατούν να καλύψουν.



Διαβάστε περισσότερα...

Ιδρύεται Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας στο δήμο Λαγκαδά


Ποιοι είναι δικαιούχοι του προγράμματος.

Το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας είναι ένα καινοτόμο δημόσιο σχολείο ενηλίκων, με συνολική διάρκεια φοίτησης τα 2 εκπαιδευτικά έτη (18 μήνες) και την παροχή τίτλου ισότιμου του Γυμνασίου.

Στόχος του προγράμματος είναι η καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού, η επανασύνδεση των εκπαιδευομένων με τα συστήματα εκπαίδευσης και κατάρτισης, η διαμόρφωση θετικής στάσης προς την μάθηση, η απόκτηση βασικών γνώσεων και δεξιοτήτων, η ενίσχυση της προσωπικότητας και η πρόσβαση στην αγορά εργασίας.

Δικαιούχοι του προγράμματος είναι πολίτες ηλικίας 18 ετών και άνω, οι οποίοι δεν έχουν ολοκληρώσει την υποχρεωτική Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας ιδρύεται στο δήμο Λαγκαδά.



Διαβάστε περισσότερα...

Γαλλία: 21.000 πουλιά θύματα της κακοκαιρίας


Η κακοκαιρία που «χτύπησε» τη Γαλλία τους δύο πρώτους μήνες του 2014, δεν έπληξε μόνο τους ανθρώπους. Ήταν καταστροφική και για χιλιάδες πουλιά.

Σύμφωνα με έρευνα που δόθηκε στη δημοσιότητα, μόνο τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, 21.341 πουλιά έπεσαν θύματα των καταιγίδων και της κακοκαιρίας.

Κάποια ψόφησαν εξαιτίας των δυνατών ανέμων, κάποια άλλα χτυπήθηκαν από κεραυνούς, ενώ μεγάλος είναι και ο αριθμός αυτών που λόγω των ειδικών συνθηκών, δεν μπόρεσαν να βρουν τροφή για μέρες και έχασαν τη μάχη λόγω ασιτίας.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Έσπειρε» κουτάκια αναψυκτικών στο δρόμο


Ο οδηγός του αυτοκινήτου που βλέπετε στη φωτογραφία έσπειρε ένα τσουβάλι κουτάκια αναψυκτικών και μπύρας στην εθνική οδό Ναυπάκτου -Ιτέας . Καθώς οδηγούσε, τα κουτάκια, που κυριολεκτικά είχε τσουβαλιάσει σε μια πρόχειρη κατασκευή πίσω από το αυτοκίνητο, έπεφταν με κάθε ευκαιρία αποτελώντας πραγματικό κίνδυνο για τα διερχόμενα αυτοκίνητα και τις μηχανές.






Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Καθίζηση στη Σταδίου


Πολλά προβλήματα έχει δημιουργήσει η καθίζηση στη συμβολή των οδών Σταδίου και Αιόλου.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Star, στον τοίχο υπάρχει ένα μήνυμα: «Όπου να 'ναι, πέφτω. Ευχαριστώ για την υπομονή».

Δείτε το βίντεο από το Star:




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ένας στους δύο γιατρούς «γύρισαν την πλάτη» στον ΕΟΠΥΥ


Έληξε, πριν από λίγη ώρα, η προθεσμία που είχε δώσει ο ΕΟΠΥΥ για όσους γιατρούς ήθελαν να συνεργαστούν με τα πολυιατρεία και να ενταχθούν στο Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (ΠΕΔΥ).

Ένας στους δύο γιατρούς «γύρισαν την πλάτη» στον ΕΟΠΥΥ και αποφάσισαν ότι δεν θα συνεργαστούν στο Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας.

2.316 γιατροί δήλωσαν ότι θέλουν να ενταχθούν στο νέο σύστημα, ενώ οι υπόλοιποι επέλεξαν να κρατήσουν τα ιδιωτικά τους ιατρεία και να αποχωρήσουν.

Το μεγάλο στοίχημα για το υπουργείο Υγείας είναι να ανοίξει τα πολυιατρεία στις 20 Μαρτίου, όπως είχε δεσμευτεί.

Αύριο γίνεται ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας, υπό τον υφυπουργό Υγείας Αντώνη Μπέζα, όπου θα γίνει αξιολόγηση των ειδικοτήτων ανά γεωγραφική περιφέρεια και θα αποφασίσει πόσοι επικουρικοί γιατροί θα προσληφθούν με «διαδικασία εξπρές» για να λειτουργήσουν τα πολυιατρεία.



Διαβάστε περισσότερα...

65 νεκροί από την γρίπη


Άλλος ένας πολίτης έχασε σήμερα τη ζωή του από τον ιό της γρίπης, ανεβάζοντας σε 65 τον αριθμό των θυμάτων.

Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), πρόκειται κυρίως για άτομα που έπασχαν από κάποιο υποκείμενο νόσημα και δεν είχαν εμβολιαστεί.

Σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση 60 άτομα ενώ συνολικά έχουν νοσηλευθεί σε ΜΕΘ 204 άτομα.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αν χρησιμοποιείς Προαστιακό σε ενδιαφέρει


Τρίωρη στάση εργασίας, από τις 12.00 έως τις 15.00, εξήγγειλε για αύριο -μόνο εντός του νομού Αττικής- η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών (ΠΟΣ).

Αυτό θα έχει ως συνέπεια να υπάρξουν ματαιώσεις δρομολογίων της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και του Προαστιακού, ενώ κατά τη διάρκεια της στάσης δεν θα πραγματοποιούνται τα δρομολόγια του μετρό στο τμήμα Δουκίσσης Πλακεντίας-Αεροδρόμιο.

Σημειώνεται πως στη στάση εργασίας δεν θα συμμετάσχει το προσωπικό που εμπλέκεται στην κυκλοφορία των αρτηριακών τρένων και γραμμών (δρομολόγια Αθήνα– Θεσσαλονίκη- Αθήνα).

Κατά τη διάρκεια της στάσης εργασίας, και συγκεκριμένα στις 13.00, η ΠΟΣ θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ, ενώ στις 12.30 καλεί τους εργαζόμενους σε συγκέντρωση έξω από τα γραφεία του εν λόγω οργανισμού, προκειμένου να δηλώσουν την αντίθεσή τους στα σχέδια ιδιωτικοποίησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και της ΕΕΣΣΤΥ.

Mαταιώσεις δρομολογίων

Σύμφωνα με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ τα δρομολόγια των αμαξοστοιχιών που ματαιώνονται είναι τα εξής:

Μεταξύ Αθηνών- Χαλκίδας- Αθηνών:

Ματαιώνονται τα δρομολόγια: 1544, 1546, 1548,1547, 1549, 1551. Επίσης, ματαιώνεται το δρομολόγιο 1542 μεταξύ Οινόης-Χαλκίδας και 1553 μεταξύ Χαλκίδας-Οινόης. Η αμαξοστοιχία 1550 θα κυκλοφορήσει μετά τη λήξη της στάσης. Τελευταίο δρομολόγιο που θα πραγματοποιηθεί από Πειραιά προς Χαλκίδα:9:30. Τελευταίο δρομολόγιο που θα πραγματοποιηθεί από Αθήνα προς Χαλκίδα: 9:50. Τελευταίο δρομολόγιο που θα πραγματοποιηθεί από Πειραιά προς Οινόη: 10:30. Τελευταίο δρομολόγιο που θα πραγματοποιηθεί από Αθήνα προς Οινόη: 10:50. Τελευταίο δρομολόγιο που θα πραγματοποιηθεί από Χαλκίδα προς Αθήνα:10:28.

Μεταξύ Αεροδρομίου- Κιάτου- Αεροδρομίου:

Ματαιώνονται τα δρομολόγια: 4413, 4415, 4417, 4419, 4412, 4414, 4416, 4418. Επίσης, δεν θα εκτελούνται τα δρομολόγια των λεωφορείων μεταξύ Κιάτου-Πάτρα και αντιστρόφως:Λ 05 (11:30), Λ 06 (13:30), Λ 08 (15:30). Τελευταίο δρομολόγιο που θα πραγματοποιηθεί από Αεροδρόμιο προς Κιάτο:10:44 και από Κιάτο προς Αεροδρόμιο:10:25.

Μεταξύ Αεροδρομίου- Α. Λιοσίων- Αεροδρομίου:

Ματαιώνονται τα δρομολόγια: 4224, 4226, 4228, 4230, 4232, 4234, 4236, 4223, 4225, 4227, 4229, 4231, 4233, 4235. Τελευταίο δρομολόγιο που θα πραγματοποιηθεί από Αεροδρόμιο προς Α. Λιόσια: 11:11 και από Α. Λιόσια προς Αεροδρόμιο: 11:28.

Μεταξύ Αθήνας - Α. Λιοσίων - Αθήνας:

Ματαιώνονται τα δρομολόγια: 4318 (14:59-Αθήνα), 4319 (15:30-Α. Λιόσια).

Στη στάση εργασίας δεν θα συμμετάσχει το προσωπικό που εμπλέκεται στην κυκλοφορία των αρτηριακών τρένων και γραμμών (δρομολόγια Αθήνα - Θεσσαλονίκη - Αθήνα).

Περισσότερες πληροφορίες παρέχονται από τον αριθμό 14511 και στο www.trainose.gr.



Διαβάστε περισσότερα...

Στο εδώλιο οι γιατροί για την 16χρονη που πέθανε από αλκοόλ


Στο εδώλιο θα καθίσουν δύο ειδικευόμενοι γιατροί και οι δύο νεαροί που κατηγορούνται ότι μέθυσαν για να βιάσουν την 16χρονη Στέλλα από την Κρήτη, η οποία τελικά κατέληξε. Τρία χρόνια μετά τον θάνατο της ανήλικης κοπέλας, η υπόθεση που είχε συγκλονίσει την κοινωνία του Ρεθύμνου, παραπέμπεται στο δικαστήριο.

Υπενθυμίζεται ότι το άτυχο κορίτσι άφησε την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο του Ρεθύμνου, όταν είχε φτάσει σε κωματώδη κατάσταση μετά από υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.

Δείτε το βίντεο του STAR




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Συνεχίζεται η πτώση στις τιμές ακινήτων


Συνεχίζονται οι πτωτικές τάσεις στις τιμές των κατοικιών και είναι πιθανόν να συνεχιστούν και τα επόμενα τρίμηνα, αλλά με σχετικά πιο συγκρατημένους ρυθμούς σύμφωνα με εκτιμήσεις που περιλαμβάνονται στην έκθεση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος.

Οι υψηλοί ρυθμοί μείωσης των τιμών που είχαν καταγραφεί το 2012 και το πρώτο εξάμηνο του 2013 έδειξαν να αμβλύνονται το β' εξάμηνο πέρυσι.

Ειδικότερα, όπως σημειώνεται στην έκθεση, στην αγορά των κατοικιών η μείωση των τιμών συνεχίστηκε με υψηλούς ρυθμούς από το 2011 και μετά. Στοιχεία που συλλέγονται από τα πιστωτικά ιδρύματα δείχνουν ότι οι τιμές των διαμερισμάτων υποχώρησαν σωρευτικά από το 2008 (μέσο επίπεδο) έως το τελευταίο τρίμηνο του 2013 κατά 33,4%. Τα στοιχεία που συγκεντρώνονται από τα κτηματομεσιτικά γραφεία δείχνουν ακόμη μεγαλύτερη μείωση.

Σύμφωνα με την έκθεση της ΤτΕ, η υποχώρηση των τιμών ήταν εντονότερη στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα (Αθήνα: -35,8% και Θεσσαλονίκη: -37,1%) έναντι των άλλων μεγάλων πόλεων (-30,9%) και των λοιπών περιοχών (-29,4%), καθώς και για τα μεγαλύτερου εμβαδού ακίνητα στις σχετικά ακριβότερες περιοχές της χώρας.

Στροφή στα παλαιότερα

Κατά την περίοδο της κρίσης καταγράφεται στροφή του αγοραστικού ενδιαφέροντος των νοικοκυριών προς παλαιότερα ακίνητα, μικρότερου εμβαδού και χαμηλότερης αξίας, σε μεσαίου κόστους περιοχές. Σημειώνεται επίσης αύξηση του ποσοστού των συναλλαγών με μετρητά και του μεριδίου των μετρητών στη συνολική χρηματοδότηση της απόκτησης ακινήτων.

Τα αποτελέσματα της τριμηνιαίας έρευνας κτηματομεσιτικών γραφείων και συμβούλων ακίνητης περιουσίας από την Τράπεζα της Ελλάδος δείχνουν ότι το 2013 μόλις το 17% των συναλλαγών πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή τραπεζικού δανεισμού (έναντι 82% στις αρχές του 2009), ενώ το μέσο ποσοστό δανειοδότησης ανήλθε σε περίπου 35% επί της συνολικής αξίας του ακινήτου (έναντι 70% στις αρχές του 2009). Επιπλέον, η μέση περίοδος αναμονής για τη διάθεση των προσφερόμενων προς πώληση ακινήτων υπερδιπλασιάστηκε στην περίοδο της κρίσης (από περίπου πέντε μήνες στις αρχές του 2009 σε περίπου ένα έτος το 2013), ενώ αυξήθηκε σημαντικά το μέσο ποσοστό της έκπτωσης επί της αρχικής τιμής (από 12,6% σε 20,7% αντίστοιχα).

Τι προτείνει η έκθεση

Η ενίσχυση της ζήτησης και του επενδυτικού ενδιαφέροντος για την ελληνική αγορά ακινήτων προϋποθέτει ωστόσο και μια σειρά παρεμβάσεων για τον περιορισμό της γραφειοκρατίας και της πολυπλοκότητας του υφιστάμενου πολεοδομικού θεσμικού πλαισίου. Η γραφειοκρατία που χαρακτηρίζει την ελληνική κτηματαγορά, ο μεγάλος αριθμός υποχρεωτικών από τον νόμο διαδικασιών και επιβαρύνσεων, σε συνδυασμό με την ασάφεια των πολεοδομικών κανονισμών και τις πολλαπλές παραβάσεις του, την έλλειψη ενός σταθερού και σαφούς πλαισίου χωροταξικού σχεδιασμού και χρήσεων γης, καθώς και την ανυπαρξία πλήρους και ακριβούς κτηματολογίου, αποτελούν ορισμένους ακόμη παράγοντες που αποθαρρύνουν τη ζήτηση και συχνά αποτρέπουν την ολοκλήρωση επενδυτικών συμφωνιών με ενδιαφερόμενους επενδυτές από το εξωτερικό.

Πολλά από τα προβλήματα αυτά, σε συνδυασμό με την ελλιπή καταγραφή των ακινήτων του ∆ημοσίου, δυσχεραίνουν και την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του τελευταίου.

Η προοπτική ανάκαμψης της ελληνικής κτηματαγοράς εξαρτάται, μεταξύ άλλων, από την περαιτέρω βελτίωση των προσδοκιών των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών, τη βελτίωση των συνθηκών χρηματοδότησης από το τραπεζικό σύστημα, καθώς και από τον περιορισμό της αβεβαιότητας και την ενίσχυση των προοπτικών ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.

Η φορολογική επιβάρυνση της ακίνητης περιουσίας στη διάρκεια της τρέχουσας κρίσης έχει επιτείνει την ύφεση στην αγορά ακινήτων και έχει αποθαρρύνει σημαντικά τη ζήτηση.

Μάλιστα, η στρέβλωση, η οποία προκαλείται από την ύπαρξη αντικειμενικών αξιών που σε πολλές περιπτώσεις (π.χ. ακίνητα μεγάλου μεγέθους σε "ακριβές" περιοχές, υποβαθμισμένες περιοχές του κέντρου της Αθήνας κ.ά.) υπερβαίνουν σημαντικά τις εμπορικές αξίες των ακινήτων, οδηγεί σε τεχνητή υπερφορολόγηση της ακίνητης περιουσίας και σε περαιτέρω, μη ορθολογική πλέον, συμπίεση των αξιών.

Οι πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις σε σχέση με τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας έχουν περιορίσει την αβεβαιότητα ως προς το φορολογικό καθεστώς των ακινήτων, ενώ η σημαντική μείωση του φόρου μεταβιβάσεων (στο 3%) εκτιμάται ότι θα συντελέσει στην αύξηση της πολύ χαμηλής συχνότητας συναλλαγών στην εγχώρια αγορά ακινήτων.

Επιπλέον, εκτιμάται ότι στη σταθεροποίηση της αγοράς θα συμβάλει η ρύθμιση για μερική παράταση της αναστολής των πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία το 2014, σε συνδυασμό με την ουσιαστική επανασύνδεση με το τραπεζικό σύστημα των νοικοκυριών που αδυνατούσαν να εξυπηρετούν τα δάνειά τους και την εισαγωγή της δυνατότητας πληρωμής σημαντικά μικρότερων και ανάλογα με τις δυνατότητές τους δόσεων.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...