Σάββατο 2 Μαρτίου 2013

Νέες δωρεές από το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» προς αντιμετώπιση της κρίσης


Το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» συνεχίζει την παροχή βοήθειας για την αντιμετώπιση της κοινωνικο-οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, προχωρώντας σε 21 νέες δωρεές Συγκεκριμένα, το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» συνεχίζει να υποστηρίζει τις προσπάθειες για την ανακούφιση της ελληνικής κοινωνίας που πλήττεται από την κρίση, εγκρίνοντας 21 νέες δωρεές, συνολικού ύψους 8.214.500 €.

Οι ποικίλοι μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί που ενισχύονται στο πλαίσιο της εν εξελίξει τριετούς πρωτοβουλίας 100.000.000 € του Ιδρύματος, βοηθούν άτομα και κοινότητες σε όλη τη χώρα να ανακάμψουν.

Συμπεριλαμβανομένων των σημερινών δωρεών, το Ίδρυμα έχει προσφέρει συνολικά53.703.000 € από την αρχή του 2012 στο πλαίσιο της συγκεκριμένης αυτής πρωτοβουλίας, προκειμένου να υποστηρίξει τα προγράμματα και τις πρωτοβουλίες πολλών μη κερδοσκοπικών οργανισμών, σε όλη την Ελλάδα, ενώ παράλληλα συνεχίζει την αξιολόγηση και άλλων οργανισμών, για πιθανή μελλοντική υποστήριξη. Ακολουθεί κατάλογος των 21 δωρεοδόχων οργανισμών, ανά τομέα δραστηριοποίησης:

• Κοινωνική Πρόνοια: Άρσις, Άρτος-Δράση, Αγία Άννα, Γηροκομείο Ζωσιμάδων, Δεσμός, ΜΚΟ Διογένης, Ηθικοθρησκευτικός Σύλλογος «Ο Ευαγγελιστής Λουκάς», Ορφανοτροφείο Θηλέων, Ίδρυμα για το παιδί «Η Παμμακάριστος», Ιερά Μητρόπολις Λάμπης, Συβριτού & Σφακίων, Ιερά Μητρόπολις Πειραιώς, Κέντρο Αποθεραπείας & Αποκατάστασης Παιδιών με Αναπηρία Καρδίτσας, Κέντρο Προστασίας του Παιδιού Ηρακλείου, Κέντρο Προστασίας του Παιδιού Λασιθίου, Κέντρο Κοινωνικής Στήριξης Κιλκίς, Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων, Κωνσταντοπούλειος Οίκος Ευγηρίας & Χρονίων Παθήσεων, PRAKSIS.

• Υγεία: Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ)

• Παιδεία: Δημοτικό Σχολείο Αμπελακίων, Οργάνωση Γη, Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες

• Τέχνη και Πολιτισμός: Θέατρο Νέου Κόσμου

Επιπλέον, στο πλαίσιο της συνήθους δράσης του Ιδρύματος, και εκτός της πρωτοβουλίας για την κρίση, δύο νέες δωρεές κατευθύνονται προς τους οργανισμούς EuropaNostra, για τη διοργάνωση του ετήσιου συνεδρίου του, στην Αθήνα, τον Ιούνιο 2013, και στο RahmiΜ. KoçFoundation for Museology and Culture, για την αναστήλωση της εκκλησίας των Ταξιαρχών στο Αϊβαλί.


Διαβάστε περισσότερα...

Δέσμευση Μαλά για επιδόματα αναπήρων


Δέσμευση ότι αν εκλεγεί θα επαναφέρει στα επίπεδα του παρελθόντος όσα επιδόματα δεν δημιουργούν δημοσιονομικό πρόβλημα, έδωσε στην Κυπριακή Συνομοσπονδία Οργανώσεων Αναπήρων (ΚΥΣΟΑ) ο υποψήφιος Πρόεδρος, Σταύρος Μαλάς. Σε δηλώσεις ύστερα από συνάντηση που είχε με αντιπροσωπεία της ΚΥΣΟΑ στο εκλογικό του επιτελείο, ο κ. Μαλάς είπε επίσης ότι σήμερα στην Ευρώπη η ελεύθερη οικονομία καλείται να λειτουργήσει ενάντια στο κοινωνικό κράτος και αυτό δεν μπορεί να είναι η απάντηση για την Κύπρο.

Οι εκπρόσωποι της ΚΥΣΟΑ τόνισαν ότι σε περιόδους κρίσης δεν πρέπει να αποκόπτονται επιδόματα από τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, σημειώνοντας ότι με τις πρόσφατες περικοπές παραβιάζονται βασικά δικαιώματα των αναπήρων.

Ο κ. Μαλάς είπε ότι έδωσε συγκεκριμένες δεσμεύσεις ότι σε περίπτωση που εκλεγεί, η επιδοματική πολιτική θα τύχει επαναξιολόγησης «και να επαναφέρουμε τα επιδόματα στα προηγούμενα επίπεδα που είχαμε στο παρελθόν και νομίζω δημοσιονομικά αυτό μπορούμε να το ικανοποιήσουμε». Αναφέρθηκε ακόμη στην ανάγκη δημιουργία ενός εθνικού φορέα διαχείρισης όλων των προβλημάτων και προγραμμάτων των ατόμων με αναπηρία, έτσι ώστε να μην υπάρχει ο πολυτεμαχισμός υπηρεσιών σε επίπεδο κρατικής μηχανής αλλά και σε ιδιωτικό επίπεδο.

«Για μας ο άνθρωπος είναι κεφάλαιο και όπως έχουμε πει πάρα πολλές φορές, και τα άτομα αυτά θα πρέπει να τα στηρίξουμε όχι μόνο μέσω της επιδοματικής πολιτικής, αλλά για να ενταχθούν στην ίδια την κοινωνία μέσα από μια πιο καινοτόμα προσέγγιση από ότι στο παρελθόν», είπε. Σε παρατήρηση ότι τα επιδόματα έχουν αποκοπεί στο πλαίσιο του μνημονίου και ερωτηθείς κατά πόσο είναι εφικτό να επανέλθουν, ο Σταύρος Μαλάς δήλωσε ότι «μπορούμε να το συζητήσουμε, πάντοτε στα πλαίσια της δημοσιονομικής πολιτικής».

«Όπως αντιλαμβάνεστε η επόμενη κυβέρνηση θα έρθει να διαπραγματευτεί το τελικό μνημόνιο και έχω κατ’ επανάληψη πει ότι θα διεκδικήσω μόνο ένα μνημόνιο και αυτό σημαίνει ότι με την απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, μπορούμε να έχουμε και ελαστικότητα σε σχέση με το τι έχει ήδη προαποφασιστεί», ανέφερε.

Αναφέρθηκε στην ανάγκη στήριξης του κοινωνικού κράτους, προσθέτοντας ότι η Ευρώπη δυστυχώς τα τελευταία χρόνια προσανατολίζεται σε ένα νέο μοντέλο προσέγγισης των δύο βασικών πυλώνων που την στηρίζουν, δηλαδή τη λειτουργία της ελεύθερης οικονομίας και του ισχυρού κοινωνικού κράτους. Πρόσθεσε ότι η ελεύθερη οικονομία κάτω από νέους όρους καλείται σήμερα να λειτουργήσει ενάντια στο κοινωνικό κράτος και αυτό, συνέχισε, δεν μπορεί να είναι η απάντηση για την σύγχρονη Ευρώπη και για την Κύπρο.

«Γι’ αυτό στις επόμενες εκλογές δεν είναι το προεκλογικό πρόγραμμα δύο υποψηφίων που αναμετράται, αλλά δύο φιλοσοφίες, η φιλοσοφία του ισχυρού κοινωνικού κράτους με την ισορροπημένη παρουσία της ελεύθερης οικονομίας και η πολιτική του αλλοιωμένου κοινωνικού κράτους και της ελεύθερης οικονομίας υπό νέους όρους», πρόσθεσε.

Ο Εκπρόσωπος της Παγκύπριας Οργάνωσης Τυφλών, Χριστάκης Νικολαϊδης, δήλωσε ότι στην συνάντηση τέθηκαν αναλυτικά τα ζητήματα που απασχολούν τα άτομα με αναπηρίες και ιδιαίτερα τα ελλείμματα που υπάρχουν αναφορικά με τις δημόσιες ενταξιακές πολιτικές και οι περικοπές στις κοινωνικές παροχές.

«Είχαμε τη διαβεβαίωση από τον κ. Μαλά ότι σε περίπτωση που εκλεγεί στο ύπατο αξίωμα θα προχωρήσει άμεσα στην ίδρυση και λειτουργία ενός φορέα - οργανισμού που θα επιλαμβάνεται με εξειδικευμένο και εμπεριστατωμένο τρόπο τα ζητήματα που απασχολούν τα άτομα με αναπηρίες, με σκοπό τη χωρίς γραφειοκρατία προώθηση και επίλυση των ζητημάτων που μας απασχολούν», ανέφερε.

Ο κ. Νικολαϊδης αναφέρθηκε στην ανάγκη τα άτομα με αναπηρίες να μπορούν να συμμετέχουν και να παρεμβαίνουν στην υλοποίηση των αποφάσεων που τα αφορούν και ιδιαίτερα στην εφαρμογή της σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα τους. Ανέφερε ότι με τις πρόσφατες περικοπές παραβιάζονται βασικά δικαιώματα όπως είναι αυτό της διακίνησης, των διακοπών κ.α. Εξήγησε ότι επηρεάστηκαν μεταξύ άλλων τα δημόσια βοηθήματα, το σχέδιο βοήθειας για την αγορά αυτοκινήτου και το σχέδιο επιχορηγημένων.

«Αναμένουμε από το νέο Πρόεδρο ότι σε περιόδους κρίσης θα στηρίξει τα άτομα με αναπηρίες και η πολιτεία γενικότερα θα τα στηρίξει και δεν θα έχουμε επανάληψη στο θέμα αυτό ιδιαίτερα στις κοινωνικές παροχές, αντίθετα απ’ ό,τι έχει γίνει, είμαστε πεπεισμένοι ότι τα άτομα με αναπηρίες χρήζουν ιδιαίτερης στήριξης σε περιόδους κρίσης», ανέφερε.

Ο Πρόεδρος της Οργάνωσης Παραπληγικών Κύπρου, Δημήτρης Λαμπριανίδης, δήλωσε ότι εν μέσω μιας τόσο σοβαρής οικονομικής κρίσης, τα άτομα με αναπηρίες και οι ευάλωτες ομάδες πληθυσμού πρέπει να τύχουν επιπλέον προστασίας και στήριξης, αφού τόσο το κόστος ζωής όσο και η ανεργία αυξάνονται και δεν θα πρέπει καμία τρόικα, όπως είπε, να μειώσει την ποιότητα ζωής τους.


Διαβάστε περισσότερα...

Είκοσι χιλιάδες νεοάστεγοι στις γωνιές της Αθήνας



Μπορεί -σύμφωνα με τη δήλωση Στουρνάρα- το σκάφος που λέγεται Ελλάδα να έχει ελαττώσει την ταχύτητα που πλέει προς τα βράχια, όμως, στην τρικυμιώδη διαδρομή του, ο κυβερνήτης φρόντισε να ξεφορτωθεί χιλιάδες επιβάτες... Μια βραδινή βόλτα στους -άψυχους πια- δρόμους της Αθήνας ή ακόμα και σε πολυτελείς εγκαταστάσεις, όπως αυτές του αεροδρομίου, αρκεί για να σε φέρει πρόσωπο με πρόσωπο με αυτούς τους τσακισμένους ναυαγούς. Μιλάμε για τους άστεγους... ένα φαινόμενο που παίρνει εφιαλτικές διαστάσεις και αποτελεί τη νέα μεγάλη κοινωνική μάστιγα για τη χώρα μας, αλλά και δείγμα κοινωνικής χρεωκοπίας.

Ο εργαζόμενος του σήμερα έχει περισσότερες πιθανότητες να γίνει άστεγος παρά να πάρει σύνταξη. Ένα απλήρωτο δάνειο, μια απόλυση, ένα παραπάνω χαράτσι μπορούν να τον σπρώξουν στην εξαθλίωση. Η γεωμετρική αύξηση του αριθμού των ανέργων πάει χέρι - χέρι με αυτή των αστέγων. Χιλιάδες άνθρωποι που είτε είχαν παχυλούς μισθούς είτε είχαν αξιοπρεπές εισόδημα μένουν στον δρόμο και το χειρότερο είναι ότι εγκλωβίζονται σ' αυτόν.

Η επανένταξή τους στην κοινωνία, έστω με όρους τυπικής διαβίωσης, δεν συγκαταλέγεται στις προτεραιότητες του κράτους και του Μνημονίου.

Όποιος χάσει τη δουλειά και το σπίτι του αυτόματα γίνεται άνθρωπος-φάντασμα. Δεν υπολογίζεται, παρά μόνο από την... εφορία. "Δεν έχω ευρώ στην τσέπη. Πήρα εκκαθαριστικό όμως που γράφει ότι είχα ετήσιο εισόδημα 3.000 ευρώ και πρέπει να πληρώσω 116" λέει χαμογελώντας ειρωνικά ο Λ.Χ. Είναι άστεγος εδώ και δύο χρόνια. Η ζωή του δεν διέφερε σε τίποτα από το μέσο μοντέλο ζωής που είχε ο καθένας προ κρίσης.

Το 1978 αποφοίτησε από το Λύκειο Ψυχικού και πέρασε στην Ανώτατη Βιομηχανική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Το 1985 εργάστηκε για ένα χρόνο στο λογιστήριο γνωστού βιβλιοπωλείου και το 1986 "πέτυχα ένα σημαντικό στόχο. Έπιασα δουλειά σε τράπεζα". Οι απολαβές του ήταν υψηλές. Κάλυπταν και με το παραπάνω τις ανάγκες της οικογένειάς του. "Είχαμε μεγάλο σπίτι, πήγαινα ταξίδια, άλλαζα ανά τέσσερα χρόνια αμάξι. Ίσως να ξόδευα περισσότερα από ότι έπρεπε, ο καθένας όμως διαχειρίζεται όπως πιστεύει τα χρήματα που δουλεύει. Δεν ήμουν τζογαδόρος ούτε γυναικάς. Έδινα πολλά λεφτά για τα φροντιστήρια των παιδιών, αλλά είμαι περήφανος γιατί πέτυχαν στις σπουδές τους".

Από την τράπεζα άστεγος στο αεροδρόμιο

Το 2007, μετά από 21 χρόνια εργασίας, αναγκάζεται να αποχωρήσει με εθελουσία έξοδο από την Eurobank. Λαμβάνει ένα μέρος της αποζημίωσης, το οποίο τον βοηθά να συντηρηθεί. Έπιασε αρκετές ακόμα δουλειές, με τελευταία αυτή του φύλακα σε ξενοδοχείο της Αρτέμιδας Αττικής. "Δεν πληρώθηκα ποτέ. Πήγα στα δικαστήρια και ακόμα η υπόθεση είναι ανοικτή".

Τα λεφτά άρχισαν να τελειώνουν και μοιραία αρχίζει να βρίσκεται καθημερινά σε όλο και πιο δύσκολη θέση. Δάνεια, ο θάνατος του πατέρα του, αλλά και μια σοβαρή εγχείρηση στο πόδι του παιδιού του, τον αποτελειώνουν οικονομικά και ψυχολογικά. "Στις αρχές του 2011 μ' έδιωξαν βίαια από το σπίτι μου. Χρωστούσα 8 νοίκια. Κατέστρεψαν τα πράγματα μου. Δεν μου έμεινε σχεδόν τίποτα".

Την πρώτη μέρα ως άστεγος "δεν μπορούσα να συνειδητοποιήσω τι είχε συμβεί". Μαζί με ένα φίλο του, σκέφτηκαν την λύση του αεροδρομίου. "Ξέραμε ότι είχε ζεστασιά και θα ήμασταν περισσότερο ασφαλείς". Ο ίδιος δεν μπορούσε να τον φιλοξενήσει: "είναι αρκετά μικρότερος από μένα και έμενε με τους γονείς του και την αδελφή του, ήταν αδύνατο". Συγγενείς και φίλοι "μου γύρισαν την πλάτη. Εκτός από τα παιδιά μου, οι υπόλοιποι δεν με βοήθησαν".

Σύμφωνα με την έρευνα της μη κυβερνητικής οργάνωσης "Κλίμακα", που στηρίζει τους αστέγους, οι περισσότερες οικογένειες δεν αποδέχονται το νέο κοινωνικό στάτους ενός ανθρώπου που χάνει το σπίτι του. Το 53,8%, κατά τις μαρτυρίες των ίδιων των άστεγων, τους αντιμετωπίζει εχθρικά, το 13,8% με αδιαφορία και μόλις το 32,4% τους στηρίζει έμπρακτα. Σε πολλές περιπτώσεις (63,50%), η οικογένεια δεν γνωρίζει καν ότι το πρόβλημα έφτασε στην πόρτα ενός γνωστού της, ενός δικού της ανθρώπου.

Κι όμως, χιλιάδες είναι αυτοί που αναζητούν ένα καταφύγιο. Μπορεί να είναι γείτονες, συγγενείς, "άνθρωποι που είχαν τη δουλειά τους, τα πράγματά τους και την οικογένειά τους" λέει ο Νίκος στην"Α". Εργάζεται στο αεροδρόμιο και κάποια στιγμή έπιασε κουβέντα με τον Λ.Χ. "Ερχόταν καθημερινά στο αεροδρόμιο, δεν είχε κάποια ειδικότητα, επομένως δεν χρειάστηκε και πολύ για να καταλάβω ότι αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα".

Αν και το φαινόμενο των νεοαστέγων έχει προβληθεί πολύ από τα ΜΜΕ, "συγκλονίζεσαι όταν το βλέπεις με τα μάτια σου. Είχα καταλάβει βέβαια ότι η περίπτωσή του ήταν ξεχωριστή. Προσπάθησα να τον βοηθήσω όσο μπορούσα, με ρούχα, φαγητό, να καλύψει έστω κάποιες βασικές ανάγκες. Το 95% ήθελαν να τον διώξουν. Όμως ο Λ. είναι ξεχωριστή περίπτωση. Κέρδισε την εκτίμηση όλων με τη συμπεριφορά του. Θα μπορούσε στη θέση του να βρεθεί ο καθένας".

Στο αεροδρόμιο βρίσκουν στέγη ακόμα περίπου 250-300 άνθρωποι.

Βρίσκουν στέγη σε σπηλιές, παλιά σπίτια και παγκάκια

"Ο χώρος επιλέγεται από τον καθένα ανάλογα με το ψυχολογικό και κοινωνικό του προφίλ", υποστηρίζει η Άντα Αλαμάνου, υπεύθυνη του προγράμματος «Κλίμακα». "Άνθρωποι που είναι άστεγοι για χρόνια επιλέγουν να είναι περισσότερο απομακρυσμένοι. Να μην έχουν επαφή με τον υπόλοιπο κόσμο. Αυτοί οι άνθρωποι συνήθως αντιμετωπίζουν σοβαρά ψυχιατρικά προβλήματα, είναι χρήστες ουσιών είναι περιθωριοποιημένοι. Αντίθετα οι νεοάστεγοι δεν πηγαίνουν σε στοές ή σε μέρη σκοτεινά. Είναι σε μέρη πολυσύχναστα, που έχουν φως και κόσμο. Κοιτάζουν όλοι φυσικά να προφυλάσσονται από το κρύο ή τη ζέστη, ανάλογα με την εποχή. Για παράδειγμα το καλοκαίρι μπορεί να βρίσκονται σε πάρκα και πλατείες, αλλά τον χειμώνα ψάχνουν μέρη απάγγεια και ασφαλή".

Το 1/3 των αστέγων έχει κακοποιηθεί τουλάχιστον μία φορά όσο βρίσκεται στο δρόμο, το 44,1% έχει πέσει θύμα ληστείας τουλάχιστον μία φορά, ενώ οι μισοί δηλώνουν ότι δεν αισθάνονται καθόλου ασφαλείς. Το 21,05% των γυναικών έχουν κακοποιηθεί σεξουαλικά τουλάχιστον 1 φορά.

Δικοί τους κώδικες επικοινωνίας

Σε περιοχές του κέντρου της Αθήνας, στην Καλλιθέα, στο Ρουφ, στον Πειραιά και σε λόφους και πάρκα όπως ο Λυκαβηττός ή το Πεδίο του Άρεως και ο λόφος του Φιλοπάππου, θα βρει κανείς ομάδες αστέγων. Οι περισσότεροι επιλέγουν το κέντρο "επειδή βρίσκονται κοντά τα συσσίτια και σε υπηρεσίες που μπορούν να τους βοηθήσουν". Πολλοί είναι ακόμα όσοι μένουν σε αυτοκίνητα (10,5%) ή παλιά εγκαταλειμμένα κτήρια, που θα μπορούσαν ούτως η άλλως να επιτελούν αυτόν τον ρόλο, αντί να καταστρέφονται μέρα με την μέρα.

Μεταξύ τους οι άστεγοι "έχουν κώδικες επικοινωνίας". Σέβονται την "καβάντζα" του άλλου. "Όχι μόνο για πρακτικούς λόγους, αλλά και λόγους τιμής. Ας πούμε, αν κάποιος μένει για αρκετές μέρες σ' ένα συγκεκριμένο παγκάκι, αυτόματα αποκτά έναν δικό του χώρο".

Πάνω από 20.000 άνθρωποι ψάχνουν την "καβάντζα" τους. Άλλοι ήταν ιδιωτικοί υπάλληλοι όπως ο Λ.Χ (22%), άλλοι ελεύθεροι επαγγελματίες και βιοτέχνες (18%), άλλοι ασκούσαν τεχνικά επαγγέλματα και δούλευαν στην οικοδομή (25%), άλλοι ασχολούνταν με τουριστικά επαγγέλματα και εστίαση (16%). Κανείς όμως δεν περίμενε να βρεθεί σε αυτή τη θέση.

"Πολλοί το έχουν αποδεχτεί. Θα ζήσουν έτσι μέχρι το τέλος" μου λέει ο Λ.Χ. "Το κράτος δεν δίνει καμία ευκαιρία για επανένταξη" συμπληρώνει. Εκείνος δεν θέλει να περάσει τη ζωή του στο εκκλησάκι του αεροδρομίου. "Θέλω να φύγω από 'δω. Να έχω πάλι έναν δικό μου χώρο". Δεδομένου ότι έχει συγκεντρώσει όσα ένσημα χρειάζονται, δικαιούται σύνταξη. "Στα 65 όμως. Έχω 12 χρόνια μπροστά μου. Μια ολόκληρη ζωή. Οικογένεια κάνεις. Θέλω να φτιάξω τη ζωή μου".

Μετά από πολλά χρόνια μόνος, γνώρισε τυχαία, σ' ένα τρένο, μια γυναίκα. "Την αγαπώ πολύ και θέλω να την κάνω χαρούμενη". Η φωνή του αμέσως παίρνει τα πάνω της. Ανήκει στο 34,3% των αστέγων που έχουν ερωτική σχέση. "Είναι λογικό. Οι προτεραιότητες είναι διαφορετικές. Ήμουν για πολλά χρόνια μόνος".

Στις 17 Δεκεμβρίου κατάφερε να βρει δουλειά με τη βοήθεια της μη κυβερνητικής οργάνωσης ΚΕΑΝ στον Δήμο Παλλήνης. Αν και σύμφωνα με τη σύμβαση "οι μηνιαίες αποδοχές του αντυσυμβαλλόμενου θα καταβάλλονται σε αυτόν στο τέλος κάθε ημερολογιακού μήνα", ο Λ.Χ αποκαλύπτει στην "Α" ότι δεν έχει πάρει καθόλου λεφτά, ενώ "για να έχω ασφάλιση πρέπει να φτάσω τα 90 ένσημα. Μιλάμε όμως για πεντάμηνη σύμβαση εργασίας και εγώ χρειάζομαι άμεσα τα φάρμακά μου. Μπορώ να τα γράψω στο βιβλιάριο, αλλά χωρίς λεφτά δεν μπορώ να πληρώσω το 25% που απαιτείται".

Παρά το γεγονός δε ότι είναι ΑΜΕΑ εργάζεται ως καθαριστής. Προκαλεί απορίες η στάση που κρατά η ΚΕΑΝ, αλλά και η στάση του Δήμου απέναντι σ' έναν άνθρωπο, που σύμφωνα με την Πρόνοια, έχει 67% αναπηρία και σύμφωνα με το ΙΚΑ 50%. Ακόμα όμως "κι αν πάρω τα λεφτά, μετά τι ξημερώνει; Δεν θέλω να επιστρέψω στο αεροδρόμιο. Θέλω να ζήσω κανονικά".

"Όταν έμεινα άστεγος, ένιωσα ανακούφιση!"

Την ελπίδα για μια καλύτερη ζωή έχει και ο Λέων, πρώην ελεύθερος επαγγελματίας. Εν αντιθέσει με τη συντριπτική πλειοψηφία όσων έμειναν άστεγοι, ο ίδιος, όταν έχασε τα πάντα, ένιωσε... "ανακούφιση. Δεν χρώσταγα σε κανέναν!". Θεωρεί ότι πρέπει "να δέχεσαι τα πράγματα όπως έρχονται και να παλεύεις για να τα κάνεις καλύτερα. Την πρώτη μέρα που κοιμήθηκα έξω, διάλεξα ένα μεταλλικό παγκάκι. Ξεπάγιασα. Την επόμενη πήγα σ' ένα ξύλινο. Οι εμπειρίες σε οπλίζουν".

Το παν για τον ίδιο είναι "η αξιοπρέπεια. Πρέπει να αντιμετωπίσεις τα βλέμματα των περαστικών. Πρέπει να μείνεις δυνατός". Σε λίγους μήνες βγαίνει στη σύνταξη. "Ελπίζω να χαμογελάσω. Θέλω να έχω δικό μου χώρο. Θέλω να ζήσω όπως παλιά μου έλειψε, στο κάτω- κάτω... "Μάγειρας για πολλά χρόνια σε εστιατόρια και ξενοδοχεία, ο Χ. έχασε τη δουλειά του πριν από πέντε χρόνια. Από τότε δεν έχει καταφέρει να βρει εργασία. Μένει στο κέντρο, σ' ένα εγκαταλειμμένο κτήριο.

Όσο ζούσε στον δρόμο είχε πέσει θύμα κλοπής και προσπάθησε να βρει έναν χώρο όπου θα είχε την ηρεμία του. Το μόνο που ζητά "είναι δουλειά. Όπως και οι περισσότεροι που βρισκόμαστε σε αυτή τη θέση. Είμαι 42 χρόνων. Δεν είμαι γέρος. Θέλω να μπορέσω να ζήσω". Όπου κι αν έχει απευθυνθεί, "βρίσκω κλειστές πόρτες. Υπάρχουν πολλοί άνεργοι. Και συχνά προτιμούν νεότερους από μένα". Αν και άνεργος, το να είσαι άστεγος "είναι μακράν πιο δύσκολο. Δεν έχεις χρόνο για τον εαυτό σου. Ψάχνεις συνέχεια τροφή, μπάνιο, ρούχα, ό,τι χρειάζεται για να ζήσεις". Η αλληλεγγύη του κόσμου "βοηθά, αλλά δεν μπορείς να ζεις για πάντα μ' αυτή".

Ευθύνες που.. ξεχάστηκαν

Κι όμως, σύμφωνα με το άρθρο 17 του Συντάγματος, είναι χρέος του κράτους να προστατεύει τα περιουσιακά δικαιώματα και την ιδιοκτησία. Σύμφωνα με το άρθρο 21, οφείλει να μεριμνά για την υγεία των πολιτών και να λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα, ενώ σύμφωνα με το άρθρο 22 οφείλει να κατοχυρώνει το δικαίωμα στην εργασία και την αξιοπρεπή αμοιβή. Κι όμως, τίποτα απ’ όλα αυτά δεν συμβαίνει.


Πηγή: http://www.avgi.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Παιδιά με ειδικές ανάγκες ή με ειδικά χαρίσματα;


Η συμπεριφορά και ο σεβασμός ενός λαού ή μίας κοινωνίας απέναντι στη διαφορετικότητα αντανακλούν το επίπεδο του πολιτισμού τους. Και όμως στην Ελλάδα του 21ου αιώνα τα άτομα με ειδικές ανάγκες συνεχίζουν να περιθωριοποιούνται.

Δύσκολο να το φανταστεί κανείς, αλλά η απόρριψη ξεκινάει κάποτε, ευτυχώς όχι πολύ συχνά πια, από την ίδια την οικογένεια και μάλιστα υπό το φόβο του κοινωνικού στιγματισμού. Το να περάσει βέβαια κανείς μια φάση άρνησης μέχρι να αποδεχτεί το γεγονός ότι το παιδί του θα είναι διαφορετικό από τα άλλα είναι μέχρι ενός σημείου κατανοητό, όταν όμως η άρνηση αυτή γίνεται αιτία απόρριψης ή κοινωνικού αποκλεισμού και απειλεί την αξιοπρέπεια ή ακόμα χειρότερα τη ζωή ενός παιδιού με ειδικές ανάγκες, τότε μόνο θλίψη και οργή μπορεί να αισθανθεί κανείς μπροστά σε τέτοιου είδους φαινόμενα. Όλοι θυμούνται δυστυχώς παλαιότερες εικόνες από άτομα με αναπηρία αλυσοδεμένα και γυμνά μέσα σε αποθήκες ή στάβλους ή εγκαταλελειμμένα σε ιδρύματα με άθλιες συνθήκες διαβίωσης που διέσυραν διεθνώς τη χώρα.

Ωστόσο ούτε στην ευρύτερη κοινωνία τα πράγματα είναι καλύτερα. Υπάρχει οπωσδήποτε ένα προσωπείο επίπλαστης κοινωνικής ευαισθησίας που όμως δεν μπορεί να καλύψει ούτε την φανερή αδιαφορία για βασικές ανάγκες των ατόμων αυτών, όπως π.χ. η προσβασιμότητα χώρων σε κινητικά αναπήρους, ούτε το ρατσισμό με τον οποίο έρχονται αντιμέτωποι. Πόσοι από εμάς άραγε θα αποδέχονταν να υιοθετήσουν ένα παιδί με ειδικές ανάγκες ή πόσοι θα εμπιστεύονταν επαγγελματικά ένα άτομο με αναπηρία, παρότι η ζωή απέδειξε ότι πολλοί είναι απολύτως επιτυχημένοι και μάλιστα διαπρέπουν; Ποιος δεν γνωρίζει την άραγε την ιστορία του μεγάλου μουσουργού Μπετόβεν που έχασε την ακοή του κι όμως συνέχισε να συνθέτει αριστουργήματα; Πόσοι ίσως αρνήθηκαν να εξυπηρετήσουν ένα τέτοιο άτομο θεωρώντας απλά και μόνο ότι δεν είναι άξιο παρά μόνο για επαιτεία και πόσοι δεν στάθμευσαν τα αυτοκίνητά τους σε θέσεις που προορίζονταν αποκλειστικά για Α.Μ.Ε.Α ή ακόμα χειρότερα πάνω στις ειδικές ράμπες, για να αναφέρουμε μόνο μερικά παραδείγματα, ίσως τα πιο ανώδυνα, με τα οποία έχουν να παλέψουν τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Τα πράγματα ήρθε να δυσχεράνει και η οικονομική κρίση, με τις κοινωνικές παροχές να μειώνονται τόσο σε φυσικά πρόσωπα, όσο και σε νομικά, όπως ιδρύματα φιλοξενίας, μαθητείας και αποκατάστασης. Κλασικό παράδειγμα, η Σχολή τυφλών στην Θεσσαλονίκη που κινδυνεύει να αναστείλει τη λειτουργία της λόγω έλλειψης πόρων και κονδυλίων. Ακόμα και στην εκπαίδευση που έχει δια νόμου συσταθεί η ειδική αγωγή τα κονδύλια συνεχώς μειώνονται και οι ελλείψεις σε προσωπικό και δομές γίνονται ολοένα και πιο αισθητές στην κοινωνία.

Ακόμα πολλοί συνδέουν τις ειδικές ανάγκες με μία μόνο έκφανσή τους, αυτή της νοητικής υστέρησης, που παρότι αποτελεί ίσως την πιο δύσκολη και πιο κραυγαλέα περίπτωση, δεν είναι η μόνη. Από αυτή την αντίληψη ίσως πηγάζει και η θεώρησή τους για μη υγιή άτομα ή η τάση να αναφέρονται μόνο σε παιδιά με ειδικές ανάγκες, αφού τα άτομα με νοητική υστέρηση παραμένουν ανεξαρτήτως ηλικίας στην παιδικότητά τους και κρατούν την αθωότητα που έχει χαθεί από εμάς
. Η προσέγγιση όμως να τα θεωρούμε άρρωστα είναι τελείως λανθασμένη, τουλάχιστον από κοινωνικής απόψεως, αφού απλά αντιλαμβάνονται τον κόσμο διαφορετικά από εμάς, νιώθουν όμως τις ίδιες χαρές, τις ίδιες λύπες, τις ίδιες αγωνίες και έχουν τις ίδιες επιθυμίες με εμάς και γι’ αυτό δεν πρέπει να γίνονται θύματα κοινωνικού ρατσισμού.

Βέβαια, οι κοινωνικές νόρμες και οι κανόνες αισθητικής ορίζονται με βάση την αντίληψη των πολλών, αναλογιστήκαμε όμως τι θα γινόταν αν οι λίγοι ήμασταν εμείς; Σε ένα κόσμο συνεχώς μεταλλασσόμενο κάποιοι συνεχίζουν να πιστεύουν ότι τα άτομα με ειδικές ανάγκες δεν μπορούν να ενταχθούν στο κοινωνικό σύνολο. Κάνουν λάθος. Τα άτομα αυτά είναι διαφορετικά, ναι, αλλά δεν μειονεκτούν σε κάτι, πολλώ δε μάλλον, έχουν τα ίδια δικαιώματα με κάθε πολίτη, είναι απόλυτα και αξεδιάλυτα ίσα με εμάς, τις περισσότερες φορές μάλιστα αναπτύσσουν δεξιότητες και χαρίσματα που κάτω από άλλες συνθήκες θα έμεναν ανεκμετάλλευτα. Όταν μάλιστα πρόκειται για μικρά παιδιά, ό,τι χρειάζονται περισσότερο είναι να εκθρονίσουμε τον τρομερό εγωισμό μας και στη θέση του χλευασμού και της υποκρισίας των κροκοδείλιων δακρύων της ψεύτικης συμπόνιας να βάλουμε μια ανοιχτή αγκαλιά που θα χαρίζει άπλετα και άνευ όρων αγάπη και στήριξη στα μικρά αγγελούδια.

Πέρα από την κρατική μέριμνα, που οπωσδήποτε είναι αναγκαία και δεν μπορεί κανείς να παραγνωρίσει τον ρόλο της στην όλη ιστορία, πέρα από τις απρόσωπες οργανώσεις που βάζουν όσα λιθαράκια τους επιτρέπουν οι συγκυρίες για να βοηθήσουν τα άτομα με ειδικές ανάγκες και τις οικογένειές τους, χρειάζεται η προσωπική συνεισφορά του καθενός από εμάς ξεχωριστά και όλων μαζί σε κάθε επίπεδο, συναισθηματικό, ψυχικό, υλικό-οικονομικό και η βαθιά ενσυναίσθηση ότι η ανθρώπινη ψυχή αποζητά την αγάπη και την αποδοχή ανεξαρτήτως φυσικής ή νοητικής κατάστασης του προσώπου. Αν δεν μπορούμε να δώσουμε όλο τον εαυτό μας, ας δώσουμε τουλάχιστον ένα κομμάτι από αυτόν και ας μη φανούμε μικρόψυχοι μπροστά στην αδήριτη ανάγκη για ένταξη και επικοινωνία κάποιων που η ζωή θέλησε να τους κάνει διαφορετικούς από τα πρότυπά μας και ας βάλουμε τους εαυτούς μας στη θέση τους για να αγγίξουμε έστω για μια στιγμή τον συναισθηματικό τους κόσμο.


Διαβάστε περισσότερα...

Υπ.Εσωτερικών: "80 εκ. πολίτες της ΕΕ έχουν κάποια αναπηρία"


Η προσβασιμότητα στο φυσικό και δομημένο περιβάλλον βρίσκεται ψηλά στις προτεραιότητες των προσπαθειών μας για εξασφάλιση της αξιοπρεπούς διαβίωσης των ατόμων με αναπηρία, δήλωσε σήμερα η Υπουργός Εσωτερικών Ελένη Μαύρου

Σε χαιρετισμό της στην ημερίδα «Προσβάσιμες πόλεις –Σχεδιάζω χωρίς να αποκλείω», στο Προεδρικό Μέγαρο που οργάνωσε η Τεχνική Επιτροπή Διευκολύνσεων Εμποδιζομένων Ατόμων, η κα. Μαύρου είπε ότι «περίπου 80 εκατομμύρια πολίτες της ΕΕ έχουν κάποια αναπηρία», σημειώνοντας ότι «με τη γήρανση της κοινωνίας μας, ο αριθμός των ατόμων με αναπηρία ή μειωμένη κινητικότητα αυξάνεται».

“Η παροχή πρόσβασης σε όλους στις αστικές μεταφορές, στους δημόσιους χώρους, στις δημόσιες υπηρεσίες και στην τεχνολογία έχει καταστεί πραγματική πρόκληση για τις κοινωνίες μας”, πρόσθεσε.

Σημείωσε ότι « η προσβασιμότητα στο φυσικό και δομημένο περιβάλλον βρίσκεται ψηλά στις προτεραιότητες των προσπαθειών μας για εξασφάλιση της αξιοπρεπούς διαβίωσης και της απρόσκοπτης διακίνησης αλλά και για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των ατόμων με αναπηρία που ταλαιπωρούνται σε καθημερινή βάση από τις αφιλόξενες δομές αστικού, κτηριακού και κοινόχρηστου περιβάλλοντος».

Η προσβασιμότητα, είπε, «επιτρέπει σε κάθε πολίτη να κινείται ελεύθερα, με ασφάλεια και αυτονομία σε όλους τους χώρους που σχετίζονται με την κοινωνική και οικονομική ζωή».

Όπως ανέφερε η Υπουργός, «προβλήματα πρόσβασης στο δομημένο περιβάλλον δεν αντιμετωπίζουν μόνο τα άτομα με αναπηρία, αλλά και τα άτομα τα οποία πιθανόν να αντιμετωπίσουν προβλήματα μειωμένης κινητικότητας σε κάποια στιγμή της ζωής τους, όπως είναι οι ηλικιωμένοι, οι γυναίκες σε προχωρημένη εγκυμοσύνη και τα μικρά παιδιά».

«Για το λόγο αυτό», πρόσθεσε, «η πολιτεία πρέπει να μεριμνά ώστε ο σχεδιασμός της κτηριακής υποδομής αλλά και των προσφερόμενων υπηρεσιών να είναι τέτοιος ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν από όλους ανεξαίρετα τους πολίτες, στη μέγιστη δυνατή έκταση».

Γι’ αυτούς τους λόγους, συνέχισε, « το Υπουργείο Εσωτερικών, έχοντας την ευθύνη για την εφαρμογή του περί Ρυθμίσεως Οδών και Οικοδομών Νόμου και των σχετικών Κανονισμών, προχώρησε, σε συνεργασία με το Επιστημονικό και Τεχνικό Επιμελητήριο Κύπρου, στην ετοιμασία προσχεδίου τροποποίησης του περί Ρυθμίσεως Οδών και Οικοδομών Νόμου και του Κανονισμού 61Η των περί Ρυθμίσεως Οδών και Οικοδομών Κανονισμών».

«Σκοπός της νομοθεσίας», είπε, « είναι να διασφαλίσει ότι κάθε οδός και οικοδομή θα σχεδιάζεται και θα κατασκευάζεται κατά τέτοιο τρόπο ώστε η χρήση τους να μη συνεπάγεται απαράδεκτους κινδύνους ατυχημάτων».

« Με βάση το νέο νομοθετικό πλαίσιο», όπως εξήγησε, «κάθε μελέτη που θα υποβάλλεται στην αρμόδια Αρχή για έκδοση άδειας οικοδομής θα πρέπει να εφαρμόζει τις πρόνοιες του τεχνικού εγγράφου που θα υποστηρίζει την εν λόγω νομοθεσία και το οποίο ετοιμάστηκε σε συνεργασία με το ΕΤΕΚ, του Εγκριμένου Έγγραφου για την Προσβασιμότητα και την Ασφάλεια στη Χρήση».

Παράλληλα, είπε, «το Υπουργείο Εσωτερικών μελετά τρόπους παροχής κινήτρων στους ιδιοκτήτες υφιστάμενων οικοδομών ώστε να προωθηθεί η εφαρμογή των προνοιών του εγγράφου και σε αυτές τις κατασκευές».

Η κα. Μαύρου ανέφερε, επίσης, ότι «το Υπουργείο Εσωτερικών έχει προτείνει τη σύσταση Συμβουλευτικής Επιτροπής η οποία θα παρακολουθεί την εφαρμογή των προνοιών του εγγράφου και θα υποβάλλει εισηγήσεις στον Υπουργό Εσωτερικών για τροποποιήσεις με σκοπό τη βελτίωση και αποτελεσματικότερη εφαρμογή της νομοθεσίας».

Επίσης, πρόσθεσε, «η Συμβουλευτική Επιτροπή θα παρέχει υποστήριξη στις αρμόδιες Αρχές για έκδοση αδειών οικοδομής κατά την εξέταση αιτήσεων για μετατροπές, προσθήκες ή επισκευές σε υφιστάμενες οδούς ή/και οικοδομές».

Η Υπουργός ανακοίνωσε ότι «η ετοιμασία των σχετικών εγγράφων έχει ολοκληρωθεί και έχει ήδη διαβιβαστεί στη Νομική Υπηρεσία για νομοθετικό έλεγχο το προσχέδιο της νέας Νομοθεσίας. Τόσο η Νομοθεσία όσο και το Εγκριμένο Έγγραφο για την Προσβασιμότητα και την Ασφάλεια στη Χρήση αναμένεται να τεθούν σε εφαρμογή το δεύτερο εξάμηνο του 2013», συμπλήρωσε.

«Αυτά που πολύ συνοπτικά αναφέρω καταδεικνύουν και εξηγούν το έντονο ενδιαφέρον του Υπουργείου Εσωτερικών σε ό,τι αφορά το θέμα της προσβασιμότητας και της ασφάλειας στη χρήση», κατέληξε η κα. Μαύρου.



Διαβάστε περισσότερα...

Πάτρα: Την άμεση δημιουργία της ενδεδειγμένης πρόσβασης των ΑμεΑ στο Δικαστικό Μέγαρο ζητάει ο Γ. Φεσσιάν


Με υπόμνημά του προς τον Πρόεδρο της Επιτροπής Διοίκησης Δικαστικού Μεγάρου Πατρών Γεώργιο Σπηλιωτόπουλο και τον Αντίδήμαρχο Πρασίνου και Αυτεπιστασίας Γιώργο Σιγαλό, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Γεράσιμος Φεσσιάν καταθέτει την πρότασή του προκειμένου να δημιουργηθεί η ενδεδειγμένη υποδομή πρόσβασης των ΑμεΑ στο Δικαστικό Μέγαρο της πόλης. Το υπόμνημα Φεσσιάν έρχεται λίγες μέρες μετά την προσωπική του "περιπέτεια" στην προσπάθειά του να μπει στο κτίριο, θέμα που ανέδειξε το thebest.gr.

Το κείμενο του Περιφερειακού Συμβούλου έχει ως εξής:

"Το Σύνταγμα στο άρθρο 21 παράγραφος 6 ορίζει πως: «Τα άτομα µε αναπηρίες έχουν δικαίωμα να απολαμβάνουν μέτρων που εξασφαλίζουν την αυτονομία, την επαγγελματική ένταξη και τη συμμετοχή τους στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της Χώρας».

Την Παρασκευή 25.1. δικαζόταν μια υπόθεσή μου στο Δικαστικό Μέγαρο Πατρών. Στην υποτιθέμενη δίοδο προς την προσβάσιμη πλευρά του Μεγάρου (οδός Μαιζώνος), δεν υπάρχει σήμανση που να την υποδεικνύει.

Αφού με προσπάθεια του κοινού που βρισκόταν εκείνη την στιγμή εκεί μεταφέραμε τα μηχανάκια, διαπιστώσαμε ότι το πεζοδρόμιο δεν είχε την προβλεπόμενη ράμπα για να προσεγγίσουμε την πόρτα. Και πάλι με την προσπάθεια τρίτου φτάσαμε στην πόρτα. Η πόρτα ήταν κλειδωμένη. Πάνω στην πόρτα υπήρχαν τηλεφωνικά νούμερα για να καλέσει ο πολίτης ΑμεΑ προκειμένου να ανοίξουν την πόρτα!!!

Αφού καλέσαμε τα τηλεφωνικά νούμερα διαπιστώθηκε ότι για κάποιο από τα τρία λουκέτα δεν υπήρχε το κλειδί να ανοίξει η πόρτα. Όλα τα παραπάνω συνέβησαν στην Ελλάδα του 2013 και όχι στην Ελλάδα του 1960.

Κατόπιν των παραπάνω, σας παρακαλώ να υιοθετήσετε την πρότασή μου, προκειμένου να δημιουργηθεί η ενδεδειγμένη υποδομή πρόσβασης ΑμεΑ.

· Από την πλευρά του Δήμου προτείνω τις εξής ενέργειες:

1. Άμεση σήμανση του χώρου με μεταλλικά κιγκλιδώματα στο ύψος του πεζοδρομίου (όπως στους κάδους) για να εμποδίζει την στάθμευση και παράλληλα σήμανση στο οδόστρωμα.

2. Δημιουργία ράμπας στο πεζοδρόμιο.

· Από την πλευρά του Δικαστικού Μεγάρου προτείνω τις εξής ενέργειες:

1. Άμεση αντικατάσταση του λουκέτου που δεν άνοιγε.

2. Τοποθέτηση κουδουνιού στο προβλεπόμενο ύψος στην είσοδο που να ενημερώνει την γραμματεία ή το κυλικείο για την ύπαρξη ΑμεΑ. Δεν είναι σωστό να χρεώνουμε το κόσμο δίνοντάς του τηλεφωνικό νούμερο. Το κουδούνι εναλλακτικά μπορεί να χτυπά στο κυλικείο γιατί είναι πιο κοντά, και να υπάρχουν και εκεί κλειδιά. Τα τηλέφωνα παραμένουν για περίπτωση προβλήματος με το κουδούνι.

3. Να λειτουργούν οι ανελκυστήρες προσώπων.
Προτείνω την συνεργασία των δυο πλευρών για πιο αποτελεσματική δράση.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων και είμαι στην διάθεσή σας για οτιδήποτε χρειαστεί."


Διαβάστε περισσότερα...

Κυκλοφοριακή Αγωγή και ΑμεΑ...!


Μια ξεχωριστή εκπαιδευτική διαδικασία, για εκπαιδευτές και εκπαιδευόμενους, σε σχέση με τις δράσεις για την Οδική Ασφάλεια Ένα συγκινητικό και συνάμα σημαντικό πρόγραμμα κυκλοφοριακής αγωγής για άτομα με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ολοκληρώθηκε. Το πρόγραμμα που ξεκίνησε δειλά, περιελάμβανε βασικές διατάξεις κυκλοφορίας, και σαν χαρακτηριστικό του γνώρισμα αναδείχτηκε η ευελιξία στην δομή, και η συνεχής τροποποίηση θεματικών στόχων και υλικών. Η εναλλαγή ρόλων για τους εκπαιδευτές και τους εκπαιδευόμενους, ήταν το κυρίαρχο και απέδειξε ότι αν και φαινομενικά είχε απλούς στόχους όπως:

α) τη διάκριση βασικών σημάτων του κώδικα οδικής κυκλοφορίας,

β) την αναγνώριση και χρήση των σηματοδοτών, των διαγραμμίσεων και των διαβάσεων πεζών, και

γ) τον προσανατολισμό στο χώρο (αριστερά - δεξιά – αριστερά, μπροστά – πίσω, δίπλα από, πάνω από) αυτά αποδείχτηκαν πολύπλοκα αλλά ουσιώδη για τη ζωή των ατόμων της συγκεκριμένης "ομάδας κυκλοφοριακής αγωγής".

Μετά το τέλος της εκπαίδευσης, ο υπεύθυνος του προγράμματος κος Άρης Ζωγράφος σημείωσε:

"Ήταν πρόκληση και ένα στοίχημα για μας, να μετρηθούμε με την βεβαιότητα ότι μπορούν οι συνάνθρωποί μας με ειδικές δεξιότητες, να κυκλοφορούν, μόνοι τους και με ασφάλεια! Το μάθημα ζωής που πήραμε σαν εκπαιδευτές, ήταν πρωτόγνωρο, αφοπλιστικό, συγκινητικό και λυτρωτικό συνάμα! Η ώρα στο μάθημα πέρασε με συνεχής εναλλαγές ρόλων και στόχων, σαν μια στιγμή…!

Τα παιδιά με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, αποτελούν μία πραγματικότητα της σύγχρονης κοινωνίας και η συνθήκη τους βρίσκεται σε μία συνεχή διεκδίκηση ζωής από τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς και τους ειδικούς. Οποιαδήποτε προσπάθεια εκπαίδευσης αυτών των παιδιών προσανατολισμένη στην αυτόνομη ή ημι-αυτόνομη ζωή τους κρίνεται ζωτικής σημασίας. Ιδιαίτερα, η άσκηση σε γνώσεις, στάσεις και δεξιότητες ζωής – όπως είναι η εκμάθηση βασικών κανόνων κυκλοφοριακής συμπεριφοράς – συνιστά βασική προτεραιότητα στην εκπαιδευτική ολοκλήρωση των παιδιών με ειδικές ανάγκες."

Ακόμα και σήμερα παραμένει ζητούμενο, ο σχεδιασμός και η εφαρμογή ενός προγράμματος κυκλοφοριακής αγωγής (που θα περιλαμβάνει: εκμάθηση βασικών κανόνων κυκλοφοριακής συμπεριφοράς, άσκηση στον προσανατολισμό, χρήση μέσων μαζικής μεταφοράς, ασφάλεια στη διάβαση ως πεζοί κ.ά.) σε παιδιά με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, τα οποία παρακολουθούν τις δραστηριότητες ενός κέντρου ημερήσιας φροντίδας που στην κυρίαρχη εκπαιδευτική ατμόσφαιρα διαμορφώνουν οι διαφορετικοί ψυχισμοί και τα αγωνιώδη θέλω να πω…!

Ήταν συγκινητικό και συνάμα σημαντικό να βλέπεις μεγάλους ανθρώπους να ξεδιπλώνουν με το δικό τους μοναδικό τρόπο μνήμες, εικόνες και ήχους όπως τους έχουν πλάσει και έχουν παγιωθεί στο μυαλό τους.

Με υπερηφάνεια σας εκθέτουμε μερικά δώρα των παιδιών στους εκπαιδευτές:

Και τους ευχαριστούμε...!

Διαβάστε περισσότερα...

Λαχανόκηπος από τα μέλη του Μουσικοκινητικού Εργαστηρίου (ΑμεΑ)


Σε χώρο που παραχωρήθηκε στο πολιτιστικό και αθλητικό πάρκο «Σταύρος Κώτσης», ξεκίνησε από τις αρχές Ιανουαρίου, μια νέα δραστηριότητα για τα μέλη του Μουσικοκινητικού Εργαστηρίου για ΑμεΑ του Δήμου Αγίας Παρασκευής.

Με την ενθουσιώδη στήριξη και προτροπή του Δημάρχου Αγίας Παρασκευής Βασίλη Ζορμπά και της αρμόδιας Αντιδημάρχου κ. Μουχτούρη, τα μέλη δημιουργούν τον δικό τους λαχανόκηπο και με τα προϊόντα του συμβάλλουν ενεργά στην ενίσχυση του Κοινωνικού Μαγειρείου του Δήμου Αγίας Παρασκευής, το οποίο σιτίζει καθημερινά απόρους και υπερήλικες πολίτες, που αντιμετωπίζουν προβλήματα διαβίωσης.

Η δημιουργία και η φροντίδα του λαχανόκηπου γίνεται με μεγάλο ζήλο και αφοσίωση από τα μέλη με την επιμέλεια, καθοδήγηση και επίβλεψη του Εργοθεραπευτή κ. Χρυσανθακοπούλου και σε συνεργασία με την Διεπιστημονική Ομάδα του Μουσικοκινητικού Εργαστηρίου για ΑμεΑ.

Τα μέλη του εργαστηρίου εργάζονται ανά ομάδες των 3 ατόμων και το πρόγραμμα της δραστηριότητάς τους περιλαμβάνει το θεωρητικό στάδιο (συζήτηση – προετοιμασία), το πρακτικό– κυρίως στάδιο και το τελικό στάδιο (εργασίες καθαριότητας, τακτοποίησης, απολογισμός και συζήτηση).


Διαβάστε περισσότερα...

Η Γερμανία ενέκρινε το νόμο για το γενετικό έλεγχο των εμβρύων


Η Γερμανία άνοιξε σήμερα το δρόμο για το γενετικό έλεγχο των εμβρύων, μια διαδικασία η οποία είχε προκαλέσει επικρίσεις από θρησκευτικούς ηγέτες και ακτιβιστές οργανώσεων ατόμων με αναπηρία σχετικά με τους φόβους για τη δημιουργία "γενετικά σχεδιασμένων βρεφών".

Η διαδικασία, που είναι γνωστή ως προεμφυτευτική γενετική διάγνωση (PGD), επιτρέπει στους γονείς με σοβαρές κληρονομικές ασθένειες να ελέγχουν τα έμβρυα για γενετικές ανωμαλίες πριν από την εμφύτευση στη μήτρα.

Η Γερμανία είχε αρχικά εγκρίνει ένα νομοσχέδιο τον Ιούλιο του 2011, το οποίο θα επέτρεπε περιορισμένα πειράματα. Αλλά όταν ο νόμος τέθηκε σε ισχύ τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους, το νομοθετικό πλαίσιο για την εφαρμογή της διαδικασίας έλειπε.

Η νομοθεσία που προωθήθηκε από τον υπουργό Υγείας Ντάνιελ Μπαχρ για να καλύψει αυτό το κενό εγκρίθηκε σήμερα με ψηφοφορία στη Μπούντεσρατ.

"Περιμέναμε πολύ καιρό για αυτό, και τελικά έγινε", δήλωσε η βουλευτής Ουλρίκε Φλαχ, που προώθησε το νόμο το 2011. Τα τεστ, τα οποία είναι διαθέσιμα μόνο για τους γονείς με σοβαρές κληρονομικές ασθένειες, έχουν ως στόχο να βοηθήσουν την πρόληψη αποβολών ή τις γεννήσεις νεκρών εμβρύων.

Η αρχική συζήτηση το 2011 είχε προκαλέσει έντονα συναισθήματα σε μια χώρα που εξολόθρευσε συστηματικά τα άτομα με αναπηρία κατά τη διάρκεια της ναζιστικής περιόδου.


Διαβάστε περισσότερα...

Απαξιώνεται το σύστημα πρωτοβάθμιας περίθαλψης!


• Διαλύουν τις δομές κοινωνικής πρόνοιας των Ο.Τ.Α.
• Κλείνουν τα Κ.Η.Φ.Η.
• Αντικαθίστανται τα "Βοήθεια στο Σπίτι"
• Μειώνονται κατά 93% οι ωφελούμενοι
• Στην ανεργία οι εργαζόμενοι

Σε κινητοποιήσεις προχωρούν οι εργαζόμενοι στα προγράμματα «Βοήθεια στο Σπίτι» και «Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων» αφού η πολιτεία δεν έχει προβεί σε καμία ουσιαστική ενέργεια για τη διασφάλιση της συνέχισης των προγραμμάτων αυτών, τα οποία σήμερα προσφέρουν υπηρεσίες σε χιλιάδες άτομα σε ολόκληρη τη χώρα μας.

Ειδικότερα το πρόγραμμα «Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων», γνωστό ως Κ.Η.Φ.Η. έχει ήδη λήξει και ουσιαστικά ωφελούμενοι και εργαζόμενοι «βρίσκονται στον αέρα» αφού επισήμως η πολιτεία έχει εκφραστεί, ότι δεν πρόκειται να δώσει λύση για το θέμα πριν τον προσεχή Ιούλιο!

Το, δε, «Βοήθεια στο Σπίτι» ως πρόγραμμα ολοκληρώνεται στο τέλος του προσεχούς Μαρτίου και έχει ανακοινωθεί, ότι θα αντικατασταθεί με το νέο πρόγραμμα «Κατ’ οίκον φροντίδα», το οποίο όμως ουσιαστικά έχει σχεδιαστεί για να εξυπηρετήσει ιδιωτικές δομές, αφήνοντας «ξεκρέμαστους» σχεδόν όλους τους ωφελούμενους, λόγω των κριτηρίων που θέτει και βέβαια τους εργαζόμενους, οι οποίοι ….θα βρεθούν στο δρόμο μετά από δέκα χρόνια δουλειάς!

Λόγω των δυσμενών συγκυριών ο Σύλλογος Εργαζομένων Κοινωνικής Φροντίδας Ευπαθών Ομάδων προβαίνει σε σειρά κινητοποιήσεων απευθύνοντας ανοιχτή πρόσκληση σε θεσμικούς φορείς και πολίτες να ανταποκριθούν στην ανάγκη συνέχισης των προγραμμάτων.

Ειδικότερα αύριο Σάββατο στις οκτώ το βράδυ καλούν τους θεσμικούς φορείς της Κρήτης, βουλευτές, Δημάρχους και φορείς σε ενημέρωση και συζήτηση. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα του εργατικού κέντρου Ηρακλείου.

Στον ίδιο χώρο στις δέκα το πρωί της Δευτέρας θα γίνει η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου ενώ την Τρίτη οι εργαζόμενοι στο «Βοήθεια στο Σπίτι» πραγματοποιούν 24ωρη απεργία για συμπαράσταση στους εργαζόμενους των Κ.Η.Φ.Η. τα οποία όπως προαναφέραμε ήδη σταμάτησαν τη λειτουργία τους.

"ΦΡΟΝΤΙΔΑ(;) ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ"

Το κατ’ οίκον «συνταξιούχων πρόγραμμα» είναι το πρόγραμμα, το οποίο θα αντικαταστήσει το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» και όχι η συνέχειά του, όπως αρχικώς είχε ανακοινωθεί. Σύμφωνα με τη Γενική Γραμματέα του Συλλόγου Εργαζομένων Κοινωνικής Φροντίδας Ευπαθών Ομάδων κ. Αναστασία Πανούση, η οποία μίλησε χθες για το θέμα στην εκπομπή «Πρώτη Γραμμή» του Team FM, το νέο πρόγραμμα δεν έχει καμία σχέση με το μέχρι σήμερα εφαρμοζόμενο και σύμφωνα με όσα προβλέπονται, ελάχιστος αριθμός ατόμων θα έχει το δικαίωμα συμπαράστασης και λήψης υπηρεσιών.

Χαρακτηριστικό είναι, ότι σύμφωνα με πρόσφατη Παγκρήτια έρευνα, σε σύνολο 68 δομών και 6.943 εξυπηρετούμενων από το «Βοήθεια στο σπίτι», με τα νέα κριτήρια δικαίωμα συμμετοχής έχουν μόλις 490 εξυπηρετούμενοι, δηλαδή ποσοστό 7% από αυτούς που εξυπηρετούνται σήμερα! Αυτό έχει ως συνέπεια τη συρρίκνωση των δομών, τη μείωση των υπηρεσιών παροχής κοινωνικής φροντίδας στους δημότες, ενώ απειλείται η εργασιακή συνέχεια των από 10ετία εργαζομένων στο «Βοήθεια στο σπίτι».

Με βάση τα παραπάνω προκαλείται σοβαρό πρόβλημα ως προς την παροχή υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας στους δημότες που έχουν ανάγκη, απεμπολείται η ουσιαστική ανάγκη αναβάθμισης και συνέχειας των υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας και δεν εξασφαλίζεται εργασιακή ασφάλεια στους ήδη εργαζομένους στα προγράμματα των Ο.Τ.Α., οι οποίοι εργάζονται αρκετά χρόνια και μάλιστα μετά από πρόσληψη με νόμιμες διαδικασίες και βάση των κριτηρίων του ΑΣΕΠ.

ΑΠΑΞΙΩΣΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ

Το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» όπως και το «Κ.Η.Φ.Η.» καθώς και οι εργαζόμενοι σε αυτά, έχουν καταξιωθεί στη συνείδηση των ανήμπορων ηλικιωμένων και ατόμων με αναπηρία, ως μια υπηρεσία σημαντική και απαραίτητη. Εδώ και πολλά χρόνια προσφέρονται προς αυτούς πολυσήμαντες υπηρεσίες χωρίς αποκλεισμούς, με κριτήρια κοινωνικά, οικονομικά και υγείας. Δικαιούχοι αποτελούν, όλοι οι συνταξιούχοι από 65 ετών και πάνω και όλα τα άτομα με αναπηρία. Η επιλογή αυτών, γίνεται κλιμακωτά, από τα θεωρούμενα ως πιο «βαριά» περιστατικά, προς τα λιγότερο, καλύπτοντας έτσι, έναν ικανό αριθμό συμπολιτών μας. Με αυτόν τον τρόπο το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» και οι εργαζόμενοι, υλοποιούν σήμερα, μία από τις πιο πετυχημένες δράσεις πρόνοιας στη χώρα.

Σε αντίθεση το πρόγραμμα «κατ’ οίκον φροντίδα συνταξιούχων», που προορίζεται ως συνέχιση-αντικαταστάτη του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», έτσι όπως έχει σχεδιαστεί, δεν ανταποκρίνεται στο σκοπό αυτό γιατί:
1. Το κριτήριο ένταξης για τα Άτομα με Αναπηρία είναι να έχουν αναπηρία πάνω από 67% χωρίς μάλιστα να παίρνουν επίδομα αναπηρίας, γεγονός, που περιορίζει στο ελάχιστο τους δικαιούχους. Έτσι αποκλείει άλλες κατηγορίες ΑμεΑ με λιγότερο ποσοστό αναπηρίας αλλά με σοβαρή ανάγκη παροχής κοινωνικής φροντίδας.
2. Τα κριτήρια επιλογής των ηλικιωμένων-ωφελουμένων, θέτουν ως προϋπόθεση τη συμπλήρωση του 78ου έτους της ηλικίας τους. Αυτό σημαίνει, ότι περιορίζεται δραστικά ο αριθμός αυτών που μπορούν να ενταχθούν. Στην περίπτωση αυτή αποκλείονται ηλικιωμένοι, κυρίως μοναχικά άτομα, που χρήζουν βοήθειας και συμπαράστασης.
3. Διαπιστώνεται, ότι γίνεται κοινή πρόσκληση δημοτικών δομών και ιδιωτικών δομών που θέλουν να συμμετάσχουν. Αυτό προκαλεί έκπληξη. Δεν μπορεί να είναι ίδια τα κριτήρια λειτουργίας μιας δημοτικής και δημόσιας δομής με μία ιδιωτική, η οποία μοναδικό στόχο έχει το κέρδος! Το άνοιγμα των ίσων ευκαιριών, σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να συνδυάζεται με δημοτικές δομές που λειτουργούν εδώ και πολλά χρόνια, τη στιγμή μάλιστα που ως χώρα και ως τοπική αυτοδιοίκηση δεν έχουμε σταθερές δομές πρόνοιας ακόμα.

Με βάση όλα τα παραπάνω καθίσταται δύσκολο να παραμείνουν βιώσιμες οι δομές όπως το «Βοήθεια στο Σπίτι», αφού ο νέος σχεδιασμός θέτει κριτήρια, τα οποία περιορίζουν στο ελάχιστο το σύνολο σχεδόν των δικαιούχων, αδιαφορώντας αν καλύπτονται με επάρκεια οι αυξημένες ανάγκες των ηλικιωμένων του Δήμου μας αλλά και της χώρας. Επιπλέον δεν προβλέπεται τίποτα για την κατοχύρωση των εργαζομένων που έχουν δώσει τα μέγιστα τόσα χρόνια, κάνοντας ότι είναι δυνατό για τη φροντίδα των συμπολιτών μας. Πρόκειται για νόμιμα εργαζόμενους, οι οποίοι λειτουργούν κάτω από αντίξοες συνθήκες, απλήρωτοι πολλές φορές για μεγάλα διαστήματα, στηρίζοντας με το μεράκι και τον κόπο τους την ύπαρξη ενός προβληματικού έως τώρα μοντέλου υλοποίησης, προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι».

Η σύμβασή τους λήγει 31/3/2013 και από 1 Απριλίου 2013 αν δεν υπάρξει πρόβλεψη θα μείνουν στο δρόμο.

Η πολιτεία λοιπόν καλείται να αντιπαρέλθει το σχεδιασμό της και να εξασφαλίσει τη συνέχεια των προγραμμάτων «Βοήθεια στο Σπίτι» και Κ.Η.Φ.Η. καθώς οι συνέπειες από την παύση τους θα είναι δραματικές για χιλιάδες πολίτες και εκατοντάδες εργαζόμενους.


Διαβάστε περισσότερα...

Δίδασκε για 5 χρόνια κρύβοντας τη σχεδόν πλήρη αδυναμία του να δει!


Ένας εκπαιδευτικός δίδασκε σε τουρκικό σχολείο για πέντε ολόκληρα χρόνια στη Γερμανία κρύβοντας τη σχεδόν πλήρη αδυναμία του να δει. Ο λόγος για τον Τούρκο Τουράν Ντελιμεχμέτογλου, εργαζόμενο σήμερα στο πανεπιστήμιο Gazi της 'Αγκυρας.

«Ήθελα μόνο να αποδείξω ότι ένας άνθρωπος με αυτού του είδους την αναπηρία, αν λάβει σωστή εκπαίδευση, μπορεί να τα καταφέρει το ίδιο καλά με έναν απόλυτα υγιή συνάδελφό του», δήλωσε ο Ντελιμεχμέτογλου στην τουρκική εφημερίδα Hurriyet.

Ο αριστερός οφθαλμός του τούρκου εκπαιδευτικού είναι ικανός για πρόσληψη φωτός, ενώ ο δεξιός έχει δυνατότητα όρασης μόλις σε επίπεδο 1%. Διαθέτει ωστόσο δύο γνωματεύσεις, τουρκική και γερμανική, ότι έχει αδυναμία όρασης 100%.

Ο Ντελιμεχμέτογλου έχει λάβει ειδική βράβευση από το γραφείο Εκπαίδευσης της Νυρεμβέργης για την επιτυχή εκπλήρωση των καθηκόντων του. Οι γερμανικές αρχές έμαθαν για την ιδιαιτερότητά του μονάχα όταν εκείνος αποφάσισε να επιστρέψει στην Τουρκία.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η απόφασή του να επιστρέψει στη χώρα του πριν από οκτώ μήνες αφορούσε τα τεράστια κενά και προβλήματα που παρουσιάζει η ειδική αγωγή στη γειτονική χώρα. Ο Ντελιμεχμέτογλου εκπλήρωνε διδασκαλία προγράμματος 30 ωρών, διδάσκοντας τουρκική παράδοση και κουλτούρα, μαθηματικά, αυτοάμυνα και γερμανικά.



Διαβάστε περισσότερα...

Ενημέρωση για τις εξελίξεις στα θέματα των συντάξεων δημοσίων υπαλλήλων και λειτουργών


Ενημέρωση για τις εξελίξεις στα θέματα των συντάξεων δημοσίων υπαλλήλων και λειτουργών.

Από το Γραφείο του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών, κ. Χρήστου Σταϊκούρα, γίνεται η κάτωθι ενημέρωση για τις εξελίξεις στα θέματα των συντάξεων των δημοσίων υπαλλήλων και λειτουργών:

Ι. Πεπραγμένα (Ιούλιος 2012 – Φεβρουάριος 2013)
Κατά την προαναφερθείσα περίοδο έγιναν τα κάτωθι:

1. Απογραφή
Α. Η διαδικασία της απογραφής (καταγραφής) των συνταξιούχων που λαμβάνουν σύνταξη από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους–ΓΛΚ (δημοσίων υπαλλήλων και λειτουργών, πολιτικών και στρατιωτικών) ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο του 2012.
Εκ των 435.000 (συνεχώς μεταβαλλόμενος αριθμός) που ελάμβαναν σύνταξη τελικώς δεν απεγράφησαν 2.368 περιπτώσεις.
Για αυτές τις περιπτώσεις, διεκόπη η καταβολή της σύνταξης.
Οι αχρεωστήτως καταβληθείσες συντάξεις ανήρχοντο στο ποσό των 24.008.082 ευρώ.
Από την αναζήτηση βρέθηκε το ποσό των 12.733.001 ευρώ.
Β. Για το υπόλοιπο ποσό των 11.275.086 ευρώ γίνεται αναζήτηση από την Υπηρεσία περίπτωση προς περίπτωση.
Γ. Από την διαδικασία της καταγραφής διαπιστώθηκε ο θάνατος 2.000 συνταξιούχων με ημερομηνία θανάτου προγενέστερη κατά τουλάχιστον 6 μήνες από την ημερομηνία διαγραφής τους. Εξ αυτών έχουν εντοπιστεί μέχρι στιγμής 34 μεγάλες περιπτώσεις, για τις οποίες όχι μόνο δεν είχε γίνει η επιβεβλημένη ενημέρωση των Υπηρεσιών για να προβούν στη διακοπή καταβολής της σύνταξης, αλλά δεν βρέθηκε το ποσό των 2.747.310 ευρώ που είχε κατατεθεί στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.
Οι περιπτώσεις αυτές έχουν παραπεμφθεί στις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες.
Η έρευνα συνεχίζεται.
Δ. Το δημοσιονομικό όφελος που προκύπτει από τη διαδικασία της καταγραφής εκτιμάται σε 693.841 ευρώ ανά μήνα.

2. Διαδικτυακή Πύλη (Portal)
Η Διαδικτυακή Πύλη του ΓΛΚ (www.glk.gr ή www.minfin.gr) παρέχει στους ενδιαφερόμενους πολίτες τις ακόλουθες υπηρεσίες:
Α. Ενημέρωση για διαδικασίες που αφορούν τη συνταξιοδότησή τους, όπως προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, νομοθεσία, έντυπα, κ.ά.
Β. Δυνατότητα υπολογισμού του ύψους της σύνταξης με βάση στοιχεία που καταχωρεί ο ενδιαφερόμενος.
Γ. Γενική πληροφόρηση για τις ημερομηνίες των αιτήσεων συνταξιοδότησης που θα καταβληθούν με την επόμενη πληρωμή (στο τέλος κάθε μηνός). Με τον τρόπο αυτό κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί με μια ματιά να εκτιμήσει το χρόνο κατά τον οποίο θα του καταβληθεί η πρώτη σύνταξή του.
Δ. Κάθε ενδιαφερόμενος με συμπλήρωση προσωπικών στοιχείων του μπορεί να ενημερωθεί εξατομικευμένα και αναλυτικά για την πορεία της αίτησής του (αφορά αιτήσεις που υπεβλήθησαν μετά την 01.02.2013).

3. Απονομή Σύνταξης
Α. Τηρήθηκε, χωρίς καμία εξαίρεση, η σειρά προτεραιότητας στην απονομή των συντάξεων. Συνεπώς, «ξεριζώθηκε» μία μακροχρόνια παθογένεια στις σχέσεις κράτους–πολίτη.
Β. Απλοποιήθηκαν οι διαδικασίες και επετεύχθη σύντμηση του χρόνου αναμονής στο ΓΛΚ από 11 μήνες που ήταν τον Ιούλιο του 2012, στους 7 μήνες τον Φεβρουάριο του 2013.

4. Νομοθετική Ρύθμιση
Εισάγεται στη Βουλή των Ελλήνων, την επόμενη εβδομάδα, νομοσχέδιο διά του οποίου, πέραν πολλών άλλων, καθιερώνεται η καταβολή από την επομένη της εξόδου από την ενεργό υπηρεσία του 50% του βασικού μισθού του μισθολογικού κλιμακίου ή του βαθμού που έφερε ο υπάλληλος κατά το χρόνο της αποχώρησής του από την Υπηρεσία.
Το ανωτέρω ποσοστό του 50% διαμορφώνεται στο 60% σε περιπτώσεις υπαλλήλου που είναι γονέας 3 τέκνων και άνω ή γονέας τέκνου με αναπηρία ή προστάτης μέλους της οικογένειας με αναπηρία.
Με τον τρόπο αυτό ο υπάλληλος αμέσως μετά την έξοδό του από την υπηρεσία (εφόσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησής του) θα λαμβάνει προκαταβολή έναντι της σύνταξής του για διάστημα 8 μηνών κατ’ ανώτατο όριο.
Ταυτόχρονα τίθεται αυστηρό χρονοδιάγραμμα για τις υπηρεσιακές διαδικασίες που απαιτούνται για την έκδοση της σύνταξης του Δημοσίου.

ΙΙ. Βραχυχρόνιος προγραμματισμός (Μάρτιος 2013 – Αύγουστος 2013)

Α. Ολοκληρώνεται η διαδικασία ελέγχου των μη απογραφεισών περιπτώσεων καταβολής σύνταξης και η παραπομπή στη Δικαιοσύνη όλων των υποθέσεων και των υπευθύνων για την παράνομη είσπραξη σύνταξης.
Β. Από την 31η Μαΐου αρχίζει η εφαρμογή της νέας ρύθμισης που αφορά την προκαταβολή στο δικαιούχο επί της σύνταξης αμέσως με την έξοδο από την ενεργό υπηρεσία.
Όσοι από 1η Ιουνίου υποβάλλουν αιτήσεις συνταξιοδότησης εντάσσονται στο νέο σύστημα και συνεπώς δεν θα έχουν μισθοδοτικό κενό.
Όσοι υποβάλλουν αιτήσεις συνταξιοδότησης από την 1η Μαρτίου του 2013, λαμβάνουν τις προβλεπόμενες τρίμηνες αποδοχές, εν συνεχεία εντάσσονται στο νέο σύστημα και συνεπώς δεν θα έχουν και αυτοί μισθοδοτικό κενό.
Όσοι έχουν υποβάλλει αιτήσεις συνταξιοδότησης, από τον Ιούλιο του 2012 και μέχρι στις 28 Φεβρουαρίου του 2013, λαμβάνουν τις προβλεπόμενες τρίμηνες αποδοχές και οι υποθέσεις τους διεκπεραιώνονται μέχρι την 30η Ιουνίου.
Γ. Επικαιροποείται και βελτιώνεται διαρκώς η Διαδικτυακή Πύλη και αναβαθμίζονται οι παρεχόμενες υπηρεσίες στους πολίτες.
Δ. Επιτυγχάνεται σύντμηση του χρόνου αναμονής των υποθέσεων συνταξιοδότησης με διαφάνεια μέχρι την οριστική εκκαθάριση (προβλέπεται και στο νομοσχέδιο).



Πηγή: http://www.taxheaven.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Εγκλωβισμένα στο σύστημα τα Άτομα με Αναπηρία Βορείου Αιγαίου


Ανοιχτή επιστολή για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία στο Βόρειο Αιγαίο έστειλε προς όλους τους αρμόδιους η Περιφερειακή Ομοσπονδία ΑΜΕΑ Βορείου Αιγαίου.

Διαβάστε όλη την επιστολή:

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΜΕΑ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

ΘΕΜΑ: Επιτροπές ΚΕ.Π.Α. Χίου – Λέσβου – Σάμου

Σχετικά δικά μας έγγραφα: (α) 37/11-09-2012 και (β) 5/17-1-2013

Σχετικό δικό σας έγγραφο: (γ) Γ05/105/ 27-09-2012

κ. Προϊσταμένη

Με το 37/11-09-2012 σχετικό έγγραφό μας σας είχαμε αναπτύξει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία και οι οικογένειές τους, προκειμένου να εξεταστούν από τις επιτροπές για την πιστοποίηση της αναπηρίας και την έκδοση του ποσοστού, και με το σχετ. Γ05/105/27-09-2012 δικό σας έγγραφο μας απαντήσατε ότι αυτό θα λυθεί μετά την υπογραφή σύμβασης με περισσότερους γιατρούς, όπως έχετε προγραμματίσει.

Δυστυχώς όμως, παρά το γεγονός ότι αναγνωρίζετε το πρόβλημα και την αναγκαιότητα της επίσπευσης των διαδικασιών, ώστε να «ξεμπλοκάρει» το σύστημα, εξακολουθεί στον ίδιο και χειρότερο βαθμό η καθυστέρηση, με αποτέλεσμα περισσότερα Άτομα με Αναπηρία να εγκλωβίζονται σ’ αυτό και να μεγαλώνει η «ουρά». Το χειρότερο όμως απ’ όλα είναι το φαινόμενο των «πολιτικών παρεμβάσεων», το οποίο αναβίωσε πάλι και οι έχοντες «μπάρμπα στην Κορώνη» καταφέρνουν χωρίς αναμονή να εξετάζονται «κατά προτεραιότητα»!

Καταγγέλλουμε την απαράδεκτη και προσβλητική, για το μεγαλύτερο ποσοστό των Ατόμων με Αναπηρία και των οικογενειών τους, αυτή κατάσταση και δηλώνουμε ότι θα πολεμήσουμε μέχρι επιτέλους σ’ αυτή τη χώρα όλοι ο πολίτες να αντιμετωπίζονται ισότιμα και να αναγνωρίζεται το δικαίωμά τους για αξιοπρέπεια και σεβασμό, ιδιαίτερα όταν βρίσκονται σε κατάσταση αδυναμίας.

Καταγγέλλουμε κάθε μορφή πολιτικής παρέμβασης, τα αποτελέσματα των οποίων βιώνουμε όλοι και απαιτούμε να σταματήσει αυτή η άθλια συνήθεια των πολιτικών, η κατάχρηση δηλαδή της εξουσίας, που ανερυθρίαστα εκμεταλλεύονται.

Καταγγέλλουμε κάθε μορφή πολιτικής παρέμβασης. Είναι προκλητικό αυτοί που δημιούργησαν τα ΚΕΠΑ και τον ΚΕΒΑ για να βάλουν χέρι στις τσέπες και τα δικαιώματά μας, αυτοί που ασύστολα μας λοιδόρησαν στο όνομα των “μαϊμού αναπήρων”, σήμερα να παρεμβαίνουν και να καταστρατηγούνται οι λίστες αναμονής, με αποτέλεσμα κάποιοι να εξετάζονται άμεσα, ενώ κάποιοι άλλοι να περιμένουν ακόμη και περισσότερο από ένα χρόνο. Πρόκειται για πολιτική αθλιότητα, δηλωτική ενός σάπιου εκμεταλλευτικού συστήματος

Απαιτούμε άμεσα να επιταχυνθεί ο ρυθμός των συνεδριάσεων των επιτροπών στα ΚΕ.Π.Α. της Περιφέρειάς μας, αλλά και όπου καθυστερούν και καλούμε τη Διοίκηση του ΙΚΑ και κάθε υπεύθυνο να πιέσει, ώστε να δοθεί τέλος στην ταλαιπωρία της αναμονής των υποψηφίων για εξέταση και πιστοποίηση της αναπηρίας τους, καθώς και τη χορήγηση του επιδόματος που δικαιούνται.

Καλούμε όλα τα άτομα με αναπηρία, τους φορείς Α.μεΑ., τις οικογένειές τους να βρίσκονται σε ετοιμότητα για τους αγώνες που έρχονται, γιατί είναι ο μόνος τρόπος να αντιδράσουμε.

Απαιτούμε από τον Περιφερειάρχη και τα μέλη του Π.Σ. της Περιφέρειάς μας να πάρουν θέση και να πιέσουν τη Διοίκηση ΙΚΑ - ΤΕΑΜ, ώστε να λειτουργήσουν οι επιτροπές ΚΕ.Π.Α. στους Νομούς Λέσβου, Σάμου και Χίου με γρηγορότερο ρυθμό και να εξεταστούν άμεσα οι χρονίζουσες αιτήσεις.

Η Εθνική Συνομοσπονδία Α.μεΑ. να ασκήσει κάθε μέτρο πίεσης προς πάσα κατεύθυνση και να λυθεί επιτέλους αυτό το μείζον θέμα, που ταλαιπωρεί και εξαθλιώνει τα Άτομα με Αναπηρία και τις οικογένειές τους και να μην αρκείται σε υποσχέσεις για υπομονή.

Σε κάθε περίπτωση δηλώνουμε ότι ο αγώνας μας θα συνεχιστεί και δεν θα επιτρέψουμε σε κανένα και επ’ ουδενί να παίζει το οποιοδήποτε παιχνίδι στις πλάτες μας. Στηριζόμαστε στις τοπικές κοινωνίες και στους οργανωμένους κοινωνικοσυνδικαλιστικούς φορείς, που συγκρούονται με αυτή την πολιτική. Θα ακολουθήσει κοινοποίηση για τον τόπο και το χρόνο της κινητοποίησης – διαμαρτυρίας μας.

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΣΟΦΙΑ ΜΙΧΑΛΑ ΝΕΣΤΟΡΑΣ ΞΥΛΑΣ



Πηγή: http://www.newsnow.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η τερηδόνα απειλεί ακόμη και τα μωρά


Η φροντίδα των παιδικών δοντιών.

Το πρώτο δόντι αρχίζει να ξεμυτίζει ανάμεσα στον 6ο και τον 8ο μήνα της ζωής, ωστόσο, ο ακριβής χρόνος του πρώτου δοντιού διαφέρει από μωρό σε μωρό. Στην ηλικία των 3 ετών θα έχουν εμφανιστεί όλα.

Το γεγονός πως τα νεογιλά θα αρχίζουν να αλλάζουν περίπου στην ηλικία των 6 ετών για να αντικατασταθούν από τα μόνιμα, έως την ηλικία των 12-13 ετών, είναι ένας λόγος παραπάνω για να τα φροντίζουμε. Επιπλέον, η καλή τους κατάσταση παίζει σημαντικό ρόλο για την ανάπτυξη τόσο της στοματικής κοιλότητας του παιδιού όσο και της ομιλίας του.

Όσο κι αν σας φανεί παράξενο, η τερηδόνα μπορεί να εμφανιστεί στο παιδί στα πρώτα νεογιλά δοντιών. Πρόκειται για μια πάθηση των δοντιών που προκαλείται από μικρόβια της οδοντικής πλάκας, τα οποία τρέφονται από τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες στο στόμα και παράγουν οξέα που με τη σειρά τους προκαλούν τη διάλυση της αδαμαντίνης (σμάλτου) των δοντιών με αποτέλεσμα να ξεκινά η διαδικασία της δημιουργίας τερηδόνας.

Κακές συνήθειες που χαλούν τα δόντια

Στις μικρές ηλικίες οι γονείς έχουμε την αποκλειστική ευθύνη για τη στοματική υγεία του παιδιού. Ωστόσο, άθελά μας κάνουμε σοβαρά λάθη που δημιουργούν πρόσφορο έδαφος για τη δημιουργία τερηδόνας:

- Το κοιμίζουμε με το μπιμπερό στο στόμα: Κατά τη διάρκεια του ύπνου η ποσότητα του σάλιου στο στόμα μειώνεται, ενώ το γάλα παραμένει στα δόντια προκαλώντας τερηδόνα.

- Του μεταδίδουμε τα δικά μας μικρόβια: Δοκιμάζουμε το γάλα ή το φαγητό του μωρού με το ίδιο κουτάλι που στη συνέχεια το ταΐζουμε.

- Του προσφέρουμε απλόχερα ζάχαρη: Εννοείται ότι το παιδί θα φάει μπισκότα και θα πιει φρουτοχυμό. Ωστόσο, δεν πρέπει να του τα προσφέρουμε πριν το βραδινό ύπνο, γιατί το στόμα δεν προλαβαίνει να «ξεπλυθεί» καλά με νερό και σάλιο τις επόμενες ώρες.

Πρόληψη, το καλύτερο όπλο

Παράλληλα με την υγιεινή των δοντιών, μετά τα πρώτα γενέθλια του μωρού, ενδείκνυται μια οικογενειακή επίσκεψη στον παιδοδοντίατρο, ο οποίος θα μας καθοδηγήσει κατάλληλα ώστε στο πρόσωπο του παιδιού να λάμπει πάντα ένα αστραφτερό χαμόγελο!

Ώρα για βούρτσισμα

Το καθάρισμα των δοντιών θα πρέπει να ξεκινά από τη στιγμή που εμφανίζονται τα δόντια στο στόμα του παιδιού.

- Μόλις βγει το πρώτο δόντι: Καθαρίζετε τα πρώτα νεογιλά δόντια του μωρού με μια βρεγμένη γάζα μετά από το μπάνιο του ή ακόμη καλύτερα μετά το βραδινό τάισμα.

- 1-2 ετών: Χαρίστε του μια παιδική οδοντόβουρτσα και αφήστε το να παίξει και να πειραματιστεί μαζί της κατά τη διάρκεια του μπάνιου, αφού πρώτα του υποδείξετε πώς να τη χρησιμοποιεί.

- 2-3 ετών: Βοηθήστε το παιδί να βουρτσίσει τα δόντια του κάθε βράδυ με μια μικρή παιδική οδοντόβουρτσα και παιδική οδοντόκρεμα.

- 3 ετών+: Κάντε το βούρτσισμα των δοντιών μέρος της καθημερινής του ρουτίνας (πρωί και βράδυ).


Πηγή: http://www.myworld.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ομογενής δώρισε υγειονομικό υλικό στα νοσοκομεία Λασιθίου


Δώρο «ανάσα» από τον Έλληνα που κατοικεί στη Σουηδία.

Σε μια δωρεά, που θα δώσει «ανάσα» στα νοσοκομεία του Λασιθίου, προχώρησε ένας Λασιθιώτης που κατοικεί στη Σουηδία.

Ο Έλληνας ομογενής, σύμφωνα με το radiolasithi.gr, αγόρασε υγειονομικό υλικό αξίας 50.000 ευρώ και το δώρισε στα νοσοκομεία του νομού.

Ο Λασιθιώτης, τα στοιχεία του οποίου είναι γνωστά μόνο στην περιοχή, θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του, ενώ έστειλε το υλικό μέσω Ηρακλείου με κοντέινερ.

Η δωρεά είναι πολύ σημαντική για τα νοσοκομεία του Λασιθίου, αφού παρουσιάζονται ελλείψεις σε αναλώσιμα υλικά.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Στήνουν στον τοίχο συνταξιούχους με στεγαστικά


Σε απόγνωση βρίσκονται χιλιάδες δανειολήπτες του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων οι οποίοι παρότι δεν έχουν εισόδημα επειδή εκκρεμεί η απονομή της σύνταξής τους από το Δημόσιο, καλούνται να καταβάλουν ανελλιπώς και εμπρόθεσμα τις δόσεις του στεγαστικού δανείου τους, με το επιχείρημα ότι το δάνειο τιτλοποιήθηκε.

Πρόκειται για δημοσίους υπαλλήλους που έχουν υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης και περιμένουν επί μήνες ή ακόμα και χρόνια στην ουρά, προκειμένου να ξεκινήσει η καταβολή της σύνταξής τους, ενώ παράλληλα συγκαταλέγονται μεταξύ των περίπου 27.000 δανειοληπτών του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων των οποίων τα στεγαστικά δάνεια τιτλοποιήθηκαν.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Σχέδιο για "εθνική σύνταξη" 360 ευρώ;


Παρά τις δραματικές περικοπές στις συντάξεις, και το 2013 τα ταμεία θα κλείσουν με τεράστιο έλλειμμα. Υπολογίζεται στα 2,5 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά 600 εκατ. ευρώ, σε σχέση με το 2012. Εξ ου και η πρόταση του διοικητή του ΙΚΑ Ροβέρτου Σπυρόπουλου, σύμφωνα με την εφημερίδα Ελευθεροτυπία, για δημιουργία και λειτουργία ενός μόνο Ταμείου που θα καταβάλλει την ενιαία Εθνική Σύνταξη ύψους 360 ευρώ και την ανταποδοτική με βάση τις εισφορές των ασφαλισμένων και των εργοδοτών, για τους μισθωτούς.

Αποδέκτης της πρότασης του διοικητή του Ιδρύματος έχει γίνει ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, ο οποίος σκέφτεται να αναθέσει το όλο θέμα σε ειδική επιτροπή «σοφών». Αναλυτικά η πρόταση περιλαμβάνει τα εξής σημεία:

1. Τη δημιουργία και λειτουργία ενός μόνο Ταμείου που θα καταβάλλει την ενιαία Εθνική Σύνταξη ύψους 360 ευρώ και την ανταποδοτική με βάση τις εισφορές των ασφαλισμένων και των εργοδοτών, για τους μισθωτούς.
2. Το ΙΚΑ να αποτελέσει τον ασφαλιστικό «κορμό» της μισθωτής εργασίας και σε αυτό να ενταχθούν το ΕΤΑΑ (Ταμείο που ασφαλίζει τους μηχανικούς, τους γιατρούς και τους δικηγόρους) και το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ (στο οποίο έχουν συγχωνευτεί τα Ταμεία Τύπου).

3. Ο ΟΑΕΕ, που ασφαλίζει τους αυτοαπασχολούμενους, τους εμπόρους και τους βιοτέχνες, να παραμείνει ως ανεξάρτητος λογαριασμός έξω από το σύστημα και σε αυτόν να υπαχθούν οι γιατροί, οι δικηγόροι και οι μηχανικοί που είναι εκτός μισθωτής εργασίας και διατηρούν Δελτία Παροχής Υπηρεσιών και βιβλία.

Η άλλη πρόταση στελεχών της γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων περιλαμβάνει την ένταξη του ΟΑΕΕ μέσα στο ΙΚΑ ως ανεξάρτητου λογαριασμού, αλλά εκφράζονται φόβοι ότι μπορεί να προκαλεί ετήσια «τρύπα» ύψους 400 εκατ. ευρώ, καθώς οι μισοί κυρίως έμποροι-βιοτέχνες αδυνατούν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους.

4. Εθνική Σύνταξη: Το Ταμείο να αποδίδει σε όλους τους πολίτες την Εθνική Σύνταξη από την 1/1/2015 που έχει προβλεφθεί με το νόμο Λοβέρδου και ανέρχεται στα 360 ευρώ και την επιπρόσθετη ανταποδοτική Σύνταξη με βάση τις εισφορές (όπως προβλέπει και ο νόμος).

5. Ο ΟΓΑ να διατηρηθεί ως Ταμείο ασφάλισης των αγροτών λόγω των ιδιαιτεροτήτων που έχει, αλλά και ως προνοιακό Ταμείο.

6. Επικουρικά ταμεία: Συγχώνευση όλων των επικουρικών ταμείων στο ΕΤΕΑΜ (ΙΚΑ) και καθιέρωση μιας ενιαίας επικουρικής παροχής.

7. Εναλλακτική ασφάλιση: Προτείνεται πρόσθετη ασφάλιση μέσω της δημιουργίας εναλλακτικών (προσωπικών) επιλογών θεμελίωσης επιπρόσθετων ασφαλιστικών δικαιωμάτων τα οποία θα προέρχονται: α) από επαγγελματικά ταμεία, β) από τις ιδιωτικές ασφαλίσεις που θα παρέχουν πρόσθετες συντάξεις, κύριες και επικουρικές, είτε υπηρεσίες υγείας κ.ά., μέσω συγκεκριμένων φορολογικών κινήτρων. Ηδη, με τις πρόσφατες ενοποιήσεις των επικουρικών ταμείων τέσσερα ταμεία (ασφαλιστικών εταιρειών, πετρελαίου, εργαζομένων στο φάρμακο και τροφίμων) παρέμειναν έξω από το σύστημα και λειτουργούν πλέον ως Επαγγελματικά Ταμεία, και συνολικά τα επαγγελματικά ταμεία της χώρας μας γίνονται 13.

Η εκτίμηση του διοικητή του ΙΚΑ είναι ότι με το συγκεκριμένο σχέδιο θα αυξηθούν τα έσοδα του ΙΚΑ, θα απλοποιηθεί η γραφειοκρατία, ενώ η διοικητική ενσωμάτωση θα βοηθήσει σε περαιτέρω μείωση της κρατικής δαπάνης (κόστος προσωπικού).


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

"Κλείδωσαν" οι αλλαγές για τα αυθαίρετα


Πυρετός συσκέψεων και διαβουλεύσεων στου υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, προκειμένου να διαμορφωθεί το τελικό κείμενο του νομοσχεδίου για τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων.

Ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ, Σταύρος Καλαφάτης, δήλωσε στο «Εθνος» πως το νομοσχέδιο βρίσκεται στην τελική φάση της ετοιμασίας του. Στόχος είναι να δημοσιοποιηθεί μέσα στο επόμενο διάστημα, να τεθεί στη συνέχεια σε διαβούλευση και όπως εκτιμούν από το υπουργείο, να έχει ψηφιστεί από την εκπνοή της παράτασης της προθεσμίας που έχει δοθεί για την υποβολή των δηλώσεων τακτοποίησης των αυθαιρέτων.

Η προθεσμία λήγει στις 31 Μαϊου του 2013 και από ΤΟΥΦΕΚΑ τονίζουν πως δεν θα υπάρξει άλλη παράταση. Μέχρι την ίδια ημερομηνία παρατάθηκε η προθεσμία καταβολής της πρώτης δόσης για την τακτοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων που έκλεισαν παράνομα.

Ο αναπληρωτής ΥΠΕΚΑ ξεκαθαρίζει πως αποκλείεται η νομιμοποίηση αυθαιρέτων που βρίσκονται στον αιγιαλό ή σε δάση και δασικές εκτάσεις, ενώ θέτει και το χρονικό όριο πέραν του οποίου αποκλείεται οποιαδήποτε νομιμοποίηση. Είναι η 28η Ιουλίου 2011, όταν κατατέθηκε στη Βουλή ο νόμος για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων ( νόμος 4014).

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, αναμένονται:

- Η νομιμοποίηση μικρών αυθαιρέτων εντός κτιρίων που διαθέτουν οικονομική άδεια. Πρόκειται για παρανομίες του τύπου αλλαγή της θέσης δωματίων ή της χρήσης αυτών ή για μετακίνηση ανοιγμάτων ή για άλλες μικροπαραβάσεις, οι οποίες μπλοκάρουν τη μεταβίβαση του ακινήτου. Όπως είναι γνωστό, στα συμβόλαια μεταβιβάσεων προσαρτάται υποχρεωτικά η βεβαίωση του μηχανικού ότι δεν υπάρχει αυθαιρεσία στο ακίνητο. Σε αντίθετη περίπτωση, η παράβαση πρέπει να τακτοποιηθεί με βάση τον νόμο 4014/11.

- Η νομιμοποίηση παράνομα κλεισμένων χώρων εντός του περιγράμματος νόμιμα δομημένου δομημένου κτιρίου που άλλαξαν χρήση και μετατράπηκαν σε κύριους χώρους. Εδώ περιλαμβάνονται οι ημιυπαίθριοι χώροι, πιλοτές, πατάρια, υπόγεια, σοφίτες, απολήξεις κλιμακοστασίων κ.λπ.., όπως προβλέπονται από τον νόμο 3843/2010. Σε δυσμενή θέση θα βρεθούν τα αυθαίρετα που δεν διαθέτουν οικονομική άδεια ή παρουσιάζουν μεγάλης κλίμακας αυθαιρεσία, για τα οποία μάλλον θα ισχύσει η περίοδος 30 χρόνων της τακτοποίησης. Σημειώνεται εδώ πως ο Νέος Οικοδομικός Κανονισμός εξαίρει από τον συντελεστή δόμησης μια σειρά από χώρους, όπως οι ανοικτοί εξώστες και ημιυπαίθριοι μέχρι ποσοστού 40% του σδ, επιφάνειες κλιμακοστασίων και ανελκυστήρων μέχρι 25 τετραγωνικά μέτρα ανά όροφο και μέχρι 40 τετραγωνικά μέτρα στο ισόγειο, αγωγοί αερισμού και αίθρια, όροφος βοηθητικής χρήσης κ.λπ. Στις ρυθμίσεις αυτές του ΝΟΚ μπορεί να ενταχθεί η νομιμοποίηση ορισμένων πολεοδομικών παραβάσεων, οι οποίες θα καταγραφούν και στην Ταυτότητα Κτιρίου που αναμένεται να λειτουργήσει σύντομα. Σύμφωνα πάντως με τον ΝΟΚ, οι αυθαίρετοι χώροι που νομιμοποιούνται, προσμετρώνται τελικά στον συντελεστή δόμησης.

Αναγκαίες προϋποθέσεις, για να προχωρήσει η νομιμοποίηση, θεωρούνται από το ΥΠΕΚΑ η κατηγοριοποίηση των αυθαιρεσιών και η ταξινόμηση της βαρύτητας κάθε παράβασης. Θ υπάρξει επίσης κωδικοποίηση των διατάξεων που διέπουν την αντιμετώπιση του φαινομένου της αυθαίρετης δόμησης με ενσωμάτωση των κατά καιρούς εγκυκλίων και οδηγιών της διοίκησης. Μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί πέντε ερμηνευτικές εγκύκλιοι και οκτώ νεότεροι (του βασικού) νόμοι.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Χειροπέδες για έρανο χωρίς άδεια


Δύο 22χρονοι και ένας 30χρονος συνελήφθησαν στις Σέρρες, διότι έκαναν έρανο χωρίς άδεια της αρμόδιας Αρχής για λογαριασμό μη κερδοσκοπικής οργάνωσης, λαμβάνοντας συνδρομές από πολίτες.


Βρέθηκαν και κατασχέθηκαν εννιά μπλοκ αποδείξεων και 44 περιοδικά της προαναφερόμενης μη κερδοσκοπικής οργάνωσης και το ποσό των 329,50 ευρώ.
Προανάκριση διενεργήθηκε από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Σερρών.


Διαβάστε περισσότερα...

Είναι 3 ετών και δεν μπορεί να φάει τίποτα


Ο Μάικλ Γκονζάλες είναι τριών χρονών, ζει στη Φλόριντα των ΗΠΑ και ο χρόνος του λιγοστεύει μέρα με τη μέρα, εξαιτίας ενός σπάνιου συνδρόμου εντεροκολίτιδας, που του επιτρέπει να τρώει, να πίνει συγκεκριμένα μόνο μια φόρμουλα πρωτεϊνών, που ονομάζεται Neocate Junior. Σύμφωνα όμως, με το ABC News, πια δεν μπορεί να πιει ούτε αυτό, δίχως να αφυδατωθεί από εμετούς και διάρροιες.

Οι γονείς ισχυρίζονται ότι η εταιρεία έχει αλλάξει τη σύσταση του προϊόντος, εξ ου και ο οργανισμός του μικρού δεν μπορεί να το ανεχθεί πια. Η εταιρεία το αρνείται.






Διαβάστε περισσότερα...

Έρευνα: Ποιοι ευθύνονται για τα οικονομικά σκάνδαλα


Οι υποθέσεις της λίστας Λαγκάρντ, του Βατοπεδίου και της Siemens είναι εκείνες που, όπως προκύπτει από τα συμπεράσματα της έρευνας της V-PRC «Εικόνα των “σκανδάλων” στην ελληνική κοινωνία», έχουν σημαδέψει την πολιτική ζωή του τόπου τα τελευταία χρόνια, αφού αυτές ανακαλούν οι πολίτες στη σχετική ερώτηση.

Στον καταμερισμό ευθυνών για τα σκάνδαλα, 99 στους εκατό εκτιμούν ότι ευθύνονται οι πολιτικοί και το πολιτικό σύστημα, ενώ ποσοστά μεγαλύτερα του 80% καταλογίζουν ευθύνες στο κράτος, στις μεγάλες επιχειρήσεις/επιχειρηματίες και στις τράπεζες.

Τραγική θεωρούν ότι είναι η καθυστέρηση (96%) στην απόδοση δικαιοσύνης, ενώ για την αποτύπωση των σκανδάλων στα ΜΜΕ απαντούν σε ποσοστό 91% ότι δεν είναι αντικειμενική.

Παράλληλα, σε συντριπτικό ποσοστό 89% πιστεύουν ότι τα σκάνδαλα αυτά είχαν πολύ μεγάλη/μεγάλη επίδραση στην σημερινή κρίση που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία.




Η έρευνα διεξήχθη στις 14 και 15 Φεβρουαρίου σε πανελλαδικό δείγμα 600 ατόμων.



Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Yποχρεωτική ασφάλιση ακινήτων


Υποχρεωτική ασφάλιση όλων των ακινήτων για φυσικές καταστροφές εξετάζει το υπουργείο οικονομικών, σύμφωνα με την Καθημερινή. Αν οι σκέψεις αυτές... προχωρήσουν τότε η επιβάρυνση για τους ιδιοκτήτες υπολογίζεται περίπου στα 100 με 150 ευρώ ετησίως.

Οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να διαθέτουν το ασφαλιστήριο συμβόλαιο για κάθε πράξη που θα αφορά το ακίνητο.

Το μοντέλο που προκρίνεται αφορά στη σύσταση Ταμείου που προτείνεται να λειτουργεί ως Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, το οποίο θα εποπτεύεται από το κράτος, αλλά τη διαχείρισή του θα έχουν οι ασφαλιστικές εταιρείες.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αντιρατσιστική ποδηλατοπορεία στην Αθήνα


Με σύνθημα «Διαφορετικά χρώματα, μια βόλτα» μέλη του συλλόγου «ΠΟΔΗΛΑΤισσΕΣ» πραγματοποιούν αυτή την ώρα αντιρατσιστική ποδηλατοπορεία...

Η ποδηλατοπορεία ξεκίνησε από την πλατεία Συντάγματος και κατευθύνεται μέσα από το Κουκάκι προς τα Πετράλωνα και το σημείο όπου δολοφονήθηκε ο Πακιστανός ποδηλάτης, Σαχτζάτ Λουκμάν. Εκεί οι ποδηλάτες θα τοποθετήσουν την πλακέτα «Εδώ δολοφονήθηκε ο φίλος μας Σαχτζάτ Λουκμάν. Όχι στη ρατσιστική βία».

«Με την ποδηλατοπορεία στη μνήμη του Σαχτζάτ και των υπόλοιπων θυμάτων της ρατσιστικής βίας καλούμε όλους και όλες σε καθημερινό αγώνα κατά του ρατσισμού και της φασιστικής βίας ώσπου να ξεριζωθούν από την κοινωνία», σημειώνουν τα μέλη του συλλόγου.



Διαβάστε περισσότερα...

Ανάπηρος-μαϊμού εκμεταλλευόταν την ευαισθησία πιστών


Ενορίτης αποκάλυψε την απάτη.

Τραγελαφικές σκηνές, οι οποίες στάθηκαν αφορμή να αποκαλυφτεί μια μεγάλη απάτη στην Πάτρα - εκτυλίχθηκαν την περασμένη Κυριακή στον Ι.Ν. Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, στo Μπεγουλάκι.

Εκεί, κατά τη διάρκεια της θείας λειτουργίας, οι πιστοί και με την προτροπή του μοναδικού ιερέα, που λειτουργούσε εκείνη την ημέρα στο ναό, (ο δεύτερος ιερέας ήταν άρρωστος) συνεισέφεραν προκειμένου ένας άγνωστος άντρας να τύχει γενναίας οικονομικής ενίσχυσης.

Όπως γράφει το patrastimes.gr όλα ξεκίνησαν όταν ο υποτιθέμενος ανάπηρος, λίγο πριν το «Δι' ευχών», πήρε το λόγο με την άδεια του ιερέα και από το Ιερό Βήμα όπου βρισκόταν το μικρόφωνο, απευθύνθηκε στους πιστούς.

Αφού τους συστήθηκε, χρησιμοποιώντας φυσικά ψεύτικο ονοματεπώνυμο, δήλωσε κάτοικος Ζαρουχλείκων και θύμα εργατικού ατυχήματος σε οικοδομή, προ ενός έτους. Όπως είπε, την επόμενη ημέρα θα μετέβαινε στο εξωτερικό, προκειμένου να υποβαλλόταν σε λεπτή κρανιοεγκεφαλική εγχείριση που θα έκρινε την ίδια του τη ζωή. Έκανε επίκληση στα φιλάνθρωπα αισθήματα των πιστών, προκειμένου όπως είπε, να βρει την υγειά του και να μην μείνουν στο δρόμο, η γυναίκα του και τα τέσσερα παιδιά τους!

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν κάτοικοι της περιοχής το ποσό που συγκεντρώθηκε από τους ενορίτες, προκειμένου να ενισχυθεί ο άντρας, άγγιζε τα 500 ευρώ και του παραδόθηκε για να ανακουφιστεί οικονομικά.

Τα καλύτερα ωστόσο ήρθαν στη συνέχεια, καθώς κατά την αποχώρησή του ο... ανάπηρος εντελώς «τυχαία» έκανε ωτοστόπ σε ένα μπλε Ι.Χ. τύπου βαν, το οποίο οδηγούσε δήθεν άγνωστος άντρας, τον οποίο και «παρακάλεσε» να τον μεταφέρει πιο κάτω.

Το γεγονός ότι ο υποτιθέμενος «ανάπηρος» περπατούσε έξω από την εκκλησία, χωρίς κανένα κινητικό πρόβλημα, σε αντίθεση με την εικόνα ημιπαραλυσίας που παρουσίασε λίγο πριν μέσα στο ναό, προκάλεσε τις υποψίες ενορίτη, ο οποίος τον παρακολούθησε με το δίκυκλό του.

Ακολουθώντας το βαν, το οποίο εν τω μεταξύ είχε αναπτύξει περιέργως μεγάλη ταχύτητα, ο ενορίτης διαπίστωσε, ότι λίγα λεπτά αργότερα το όχημα σταμάτησε έξω από το κοιμητήριο του Αγ. Μηνά.

Τότε έκπληκτος ο ενορίτης, είδε ότι ο άντρας που δήλωνε... ανάπηρος, κάθισε στη θέση του οδηγού και ο συνεργός του, στην θέση του συνοδηγού! Ευτυχώς, ο ενορίτης κράτησε τον αριθμό κυκλοφορίας του αυτοκινήτου και ενημέρωσε σχετικά τους επιτρόπους και τους ιερείς του ναού, οι οποίοι έπεσαν από τα σύννεφα!

Αξίζει να αναφερθεί, ότι ο απατεώνας για να εξαπατήσει τον ιερέα του ναού, χρησιμοποίησε αυθαίρετα συστάσεις άλλου ιερέα, από την εκκλησία της Ι.Ν. Αγ. Τριάδας, ο οποίος όταν εκ των υστέρων ερωτήθηκε σχετικά, δήλωσε παντελή άγνοια!

Η απάτη καταγγέλθηκε στην ασφάλεια, καθώς υπάρχουν φόβοι πως ο ανάπηρος-μαϊμού ενδέχεται να κτυπήσει με τον ίδιο τρόπο και σε άλλες ενορίες της περιοχής.



Διαβάστε περισσότερα...

Δωρεάν προληπτική Οδοντιατρική στα παιδιά


Θα εξεταστούν 300 παιδιά συνολικά.

Ο δήμος Βιάννου στην Κρήτη σε συνεργασία με το Σύλλογο «Το Χαμόγελο του Παιδιού» και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας στο πλαίσιο της δράσης «Προληπτική Οδοντιατρική» θα πραγματοποιήσει εξετάσεις για τους μαθητές της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του δήμου με στόχο πάντα την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών πρόληψης και ευαισθητοποίησης στα παιδιά.

Η δράση θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 4 Μαρτίου στο δημοτικό σχολείο Άρβης στο οποίο θα μεταφερθούν και τα παιδιά από το δημοτικό σχολείο και νηπιαγωγείο Ψαρής Φοράδας, νηπιαγωγείο Καστρίου και την Τρίτη 5 Μαρτίου στο δημοτικό σχολείο Άνω Βιάννου στο χώρο του οποίου θα μεταφερθούν και τα παιδιά των δημοτικών σχολείων και νηπιαγωγείων Αμιρά και Εμπάρου. Θα εξεταστούν περίπου 300 παιδιά.

Σε προληπτικό οδοντιατρικό έλεγχο υποβάλλονται μόνο τα παιδιά τα οποία συνοδεύονται από τους γονείς ή κηδεμόνες. Για τα παιδιά που συνοδεύονται από εκπαιδευτικούς θα πρέπει οι γονείς ή κηδεμόνες τους να έχουν υπογράψει σχετική υπεύθυνη δήλωση την οποία θα προσκομίσουν τα παιδιά από το σχολείο τους.

Στα παιδιά που υποβάλλονται σε προληπτικό οδοντιατρικό έλεγχο παραδίδεται ατομικό δελτίο προληπτικού ελέγχου, προκειμένου οι γονείς ή οι κηδεμόνες τους να λάβουν γνώση και οδηγίες για την αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων.

Ο σύλλογος «Το Χαμόγελο του Παιδιού», για λόγους προστασίας των προσωπικών δεδομένων των μαθητών, θα τηρεί μόνο δελτίο με τα αποτελέσματα του προληπτικού ελέγχου, χωρίς τα προσωπικά δεδομένα των παιδιών και μόνο για στατιστικούς λόγους.


Πηγή: http://www.cretalive.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τα μωρά διακρίνουν φωνές τρεις μήνες πριν γεννηθούν


Ο εγκέφαλός τους μπορεί να επεξεργάζεται τον ήχο που ακούει.

Τα μωρά είναι σε θέση να αντιλαμβάνονται τις διαφορετικές συλλαβές που ακούνε μέσα στη μήτρα, καθώς επίσης να διακρίνουν την ανδρική-πατρική από τη γυναικεία-μητρική φωνή, τρεις ολόκληρους μήνες πριν γεννηθούν. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε μια νέα γαλλική επιστημονική έρευνα, που πραγματοποίησε εξονυχιστική εγκεφαλική απεικόνιση σε 12 μωρά που γεννήθηκαν πρόωρα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον νευροεπιστήμονα Φαβρίς Βαλουά του πανεπιστημίου «Ιούλιος Βερν» στην Αμιένη της Πικαρδίας, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), σύμφωνα με το BBC και το Nature, διαπίστωσαν ότι ακόμα και στα μωρά που γεννιούνται πολύ πριν την ώρα τους (μετά από 28 εβδομάδες κύησης, αντί τις κανονικές 37 εβδομάδες), ο εγκέφαλός τους μπορεί να επεξεργάζεται τον λόγο που ακούει, με τρόπο παρόμοιο με αυτό των ενηλίκων.

Παρόλο που έχουν εγκέφαλο σε μεγάλο βαθμό υπό διαμόρφωση, τα πρόωρα μωρά μπορούν να διακρίνουν ανάμεσα στις συλλαβές που ακούνε, όπως κάνουν και οι ενήλικοι. Από αυτό, οι επιστήμονες συμπεραίνουν ότι κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και μέσα στα μήτρα, στα έμβρυα που πρόκειται να γεννηθούν φυσιολογικά.

Το αυτί και το αντίστοιχο κέντρο ακοής του εγκεφάλου σχηματίζονται περίπου στην 23η εβδομάδα της κύησης. Είναι ήδη γνωστό ότι τα μωρά που γεννιούνται κανονικά μετά από περίπου 37 εβδομάδες, έχουν αξιοσημείωτες γλωσσικές ικανότητες, καθώς αναγνωρίζουν τη φωνή της μητέρας τους, μπορούν να ξεχωρίσουν ανάμεσα σε δύο διαφορετικές γλώσσες που είχαν ακούσει προτού γεννηθούν, ενώ δείχνουν να θυμούνται ακόμα και μικρές ιστορίες που τους διάβαζε η έγκυος μητέρα τους, όταν αυτά βρίσκονταν ακόμα στη μήτρα της.

Οι επιστήμονες δεν έχουν καταλήξει ακόμα όσον αφορά τους τρόπους με τους οποίους το αγέννητο έμβρυο αποκτά αυτές τις ικανότητες. Η βασική διαφωνία εστιάζεται στο κατά πόσο πρόκειται για έμφυτες ικανότητες ή για κάτι που το μωρό αρχίζει να μαθαίνει αμέσως μόλις γεννιέται.

Για να δώσουν απάντηση σε αυτό, οι Γάλλοι ερευνητές μελέτησαν τις νευρωνικές διαδικασίες που λαμβάνουν χώρα στον εγκέφαλο του μωρού, προτού αυτό γεννηθεί. Επειδή όμως είναι δύσκολο κάτι τέτοιο να γίνει σε ένα έμβρυο μέσα στη μήτρα, επέλεξαν τη λύση να μελετήσουν τον εγκέφαλο πρόωρων μωρών ίδιας ηλικίας που μόλις είχαν γεννηθεί, αναφέρει δημοσίευμα του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Οι επιστήμονες έβαλαν στα μωρά να ακούσουν απαλές φωνές, ενώ αυτά κοιμούνταν μέσα στις θερμοκοιτίδες τους και μετά παρακολούθησαν την εγκεφαλική δραστηριότητα μέσω μιας μη επεμβατικής απεικονιστικής τεχνικής. Όπως διαπιστώθηκε, τα μωρά είχαν ήδη τις κατάλληλες εγκεφαλικές δομές για να μπορούν να διακρίνουν ανάμεσα στις γυναικείες και στις ανδρικές φωνές, καθώς επίσης ανάμεσα σε διαφορετικές συλλαβές. Επιπλέον, χρησιμοποιούσαν για νευρωνική επεξεργασία τις ίδιες περιοχές του εγκεφάλου που χρησιμοποιούν και οι ενήλικοι για να κατανοούν τον λόγο και τη γλώσσα.

Η μελέτη δείχνει ότι ο εγκέφαλος, ήδη από τον έκτο μήνα της ανάπτυξής του μωρού, διαθέτει τις αναγκαίες λειτουργικές δυνατότητες για γλωσσική κατανόηση και δεν είναι ανάγκη να τις αποκτήσει βαθμιαία μετά τη γέννηση. Άρα, σε ένα βαθμό τουλάχιστον, η γλωσσική επεξεργασία αποτελεί μια έμφυτη ικανότητα ή μάλλον μια ικανότητα που αναπτύσσεται στη μήτρα υπό την επίδραση των φωνών των γονέων.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ποια τα οφέλη των καλών λιπαρών


Απαραίτητη η πρόσληψή τους από τη διατροφή.

Υπάρχουν τα κακά λιπαρά. Υπάρχουν και τα καλά λιπαρά. Απόβαλε τις κακές διατροφικές συνήθειες (που συνεπάγονται τα ανεπιθύμητα λιπαρά) και βάλε τα καλά λιπαρά οξέα στη ζωή σου.

Αποτελεί συχνή πεποίθηση ότι στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής τα λιπαρά θα πρέπει να καταναλώνονται σε πολύ μικρή ποσότητα, μιας και είναι ιδιαίτερα βλαβερά για την υγεία, εφόσον εμπλέκονται στην αιτιοπαθογένεια πολλών χρόνιων νοσημάτων (π.χ. αθηροσκλήρωση, υπέρταση).

Ωστόσο, η καθημερινή πρόσληψη λιπαρών είναι σημαντική εφόσον προστατεύει τα όργανα από τραυματισμούς, προσφέρει σημαντικά ποσά ενέργειας, βοηθάει στην απορρόφηση των λιποδιαλυτών βιταμινών και προλαμβάνει τον υποσιτισμό.

Ιδιαίτερη σημασία έχουν τα ω-3 και ω-6 λιπαρά οξέα, τα οποία συμμετέχουν σε πολλές βασικές λειτουργίες του οργανισμού. Συγκεκριμένα, συμβάλλουν στη διατήρηση της δομής και στις λειτουργίες της κυτταρικής μεμβράνης.

Επίσης, βοηθούν στην ισορροπία της αρτηριακής πίεσης καθώς και στη φυσιολογική πήξη του αίματος ώστε να αποτρέπεται η δημιουργία των θρόμβων. Επιπρόσθετα, τα ω-3 και ω-6 λιπαρά οξέα βοηθούν στην ισορροπία των λιπιδίων του αίματος (π.χ. στη μείωση της κακής χοληστερόλης). Τέλος, συμβάλλουν στη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος και στη ρύθμιση της αντίδρασης των φλεγμονών.

Τα πιο σημαντικά ω-3 λιπαρά οξέα είναι το λινολενικό οξύ, το ΕΡΑ, το DHA, ενώ το λινολεϊκό και το αραχιδονικό οξύ αποτελούν κύριους εκπροσώπους των ω-6 λιπαρών οξέων.

Λόγω του ότι κάποια από τα ω-3 και ω-6 λιπαρά οξέα δεν συντίθενται από τον οργανισμό, είναι απαραίτητη η λήψη τους από τη διατροφή.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η απουσία των ω-3 και ω-6 πολυακόρεστων λιπιδίων έχουν σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία.

Πρώτα απ' όλα, έλλειψη των ω-6 από τη διατροφή προκαλεί δερματικές αλλοιώσεις, ενώ περιορισμένη πρόσληψη των ω-3 λιπαρών οξέων συνδέεται με νευρολογικές (π.χ. κατάθλιψη, σκλήρυνση κατά πλάκας, αλτσχάιμερ) ή οφθαλμολογικές παθήσεις. Τέλος, έλλειψη των πολυακόρεστων λιπιδίων συμβάλλει στη μειωμένη ανάπτυξη, στείρωση, δερματικές, νεφρικές και ηπατικές παθήσεις.

Οι κυριότερες πηγές ω-3 και ω-6 λιπαρών οξέων (πολυακόρεστα λιπαρά) είναι:

Λινολεϊκό οξύ: Φυτικά έλαια (καλα-μποκέλαιο, λάδι από σπόρους κάρδαμου, σογιέλαιο, βαμβακέλαιο, σουσαμέλαιο, ηλιέλαιο).

Λινολενικό οξύ: Φυτικά έλαια (βρώσιμο λινέλαιο, κραμβέλαιο, canola, σογιέλαιο, καρυδέλαιο και τα παράγωγα τους, όπως οι φυτικές μαργαρίνες). Ξηροί καρποί και σπόροι (καρύδια, σόγια, σιτάρι). Όσπρια (φασόλια σόγιας)

EPA & DHA: Μητρικό γάλα, ψάρι (σκουμπρί, τόνος, σολομός, αντζουγιες, ρέγγα; πέστροφα, σαρδέλες, μαργαρίνη εμπλουτισμένη).

Επιπρόσθετα, συστήνεται η ενίσχυση της διατροφής με προϊόντα που περιέχουν πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, όπως οι μαλακές μαργαρίνες, σε αντίθεση με τα ζωικά προϊόντα. Η μαργαρίνη είναι φυτικό προϊόν και συνιστάται από διεθνείς οργανισμούς όπως η AHA (American Heart Association).

H νέα γενιά μαργαρινών αποτελεί πλούσια πηγή «καλών» λιπαρών και λιποδιαλυτών βιταμινών (A, D, Ε), συστατικά που είναι απαραίτητα για την πρόσληψη ενέργειας και τη διατήρηση της υγείας του οργανισμού μας.

Απλές γευστικές προτάσεις που μπορούν να ακολουθούνται καθημερινά είναι...

- 1 φλιτζάνι γάλα, 1 φρούτο και 2 φρυγανιές με λίγη μαλακή μαργαρίνη (soft) και μέλι.

- 1 φλιτζάνι γάλα, 1 τοστ (2 φέτες ψωμί ολικής αλέσεως, γαλοπούλα, τυρί και μαλακή μαργαρίνη χωρίς trans), 1 φρούτο.

- 1 φλιτζάνι γάλα, 1 μικρό κομμάτι κέικ με μαλακή μαργαρίνη χωρίς trans, 1 φρούτο.


Πηγή: http://www.myworld.gr
Διαβάστε περισσότερα...