Σάββατο 2 Μαρτίου 2013

Δέσμευση Μαλά για επιδόματα αναπήρων

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Δέσμευση ότι αν εκλεγεί θα επαναφέρει στα επίπεδα του παρελθόντος όσα επιδόματα δεν δημιουργούν δημοσιονομικό πρόβλημα, έδωσε στην Κυπριακή Συνομοσπονδία Οργανώσεων Αναπήρων (ΚΥΣΟΑ) ο υποψήφιος Πρόεδρος, Σταύρος Μαλάς. Σε δηλώσεις ύστερα από συνάντηση που είχε με αντιπροσωπεία της ΚΥΣΟΑ στο εκλογικό του επιτελείο, ο κ. Μαλάς είπε επίσης ότι σήμερα στην Ευρώπη η ελεύθερη οικονομία καλείται να λειτουργήσει ενάντια στο κοινωνικό κράτος και αυτό δεν μπορεί να είναι η απάντηση για την Κύπρο.

Οι εκπρόσωποι της ΚΥΣΟΑ τόνισαν ότι σε περιόδους κρίσης δεν πρέπει να αποκόπτονται επιδόματα από τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, σημειώνοντας ότι με τις πρόσφατες περικοπές παραβιάζονται βασικά δικαιώματα των αναπήρων.

Ο κ. Μαλάς είπε ότι έδωσε συγκεκριμένες δεσμεύσεις ότι σε περίπτωση που εκλεγεί, η επιδοματική πολιτική θα τύχει επαναξιολόγησης «και να επαναφέρουμε τα επιδόματα στα προηγούμενα επίπεδα που είχαμε στο παρελθόν και νομίζω δημοσιονομικά αυτό μπορούμε να το ικανοποιήσουμε». Αναφέρθηκε ακόμη στην ανάγκη δημιουργία ενός εθνικού φορέα διαχείρισης όλων των προβλημάτων και προγραμμάτων των ατόμων με αναπηρία, έτσι ώστε να μην υπάρχει ο πολυτεμαχισμός υπηρεσιών σε επίπεδο κρατικής μηχανής αλλά και σε ιδιωτικό επίπεδο.

«Για μας ο άνθρωπος είναι κεφάλαιο και όπως έχουμε πει πάρα πολλές φορές, και τα άτομα αυτά θα πρέπει να τα στηρίξουμε όχι μόνο μέσω της επιδοματικής πολιτικής, αλλά για να ενταχθούν στην ίδια την κοινωνία μέσα από μια πιο καινοτόμα προσέγγιση από ότι στο παρελθόν», είπε. Σε παρατήρηση ότι τα επιδόματα έχουν αποκοπεί στο πλαίσιο του μνημονίου και ερωτηθείς κατά πόσο είναι εφικτό να επανέλθουν, ο Σταύρος Μαλάς δήλωσε ότι «μπορούμε να το συζητήσουμε, πάντοτε στα πλαίσια της δημοσιονομικής πολιτικής».

«Όπως αντιλαμβάνεστε η επόμενη κυβέρνηση θα έρθει να διαπραγματευτεί το τελικό μνημόνιο και έχω κατ’ επανάληψη πει ότι θα διεκδικήσω μόνο ένα μνημόνιο και αυτό σημαίνει ότι με την απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, μπορούμε να έχουμε και ελαστικότητα σε σχέση με το τι έχει ήδη προαποφασιστεί», ανέφερε.

Αναφέρθηκε στην ανάγκη στήριξης του κοινωνικού κράτους, προσθέτοντας ότι η Ευρώπη δυστυχώς τα τελευταία χρόνια προσανατολίζεται σε ένα νέο μοντέλο προσέγγισης των δύο βασικών πυλώνων που την στηρίζουν, δηλαδή τη λειτουργία της ελεύθερης οικονομίας και του ισχυρού κοινωνικού κράτους. Πρόσθεσε ότι η ελεύθερη οικονομία κάτω από νέους όρους καλείται σήμερα να λειτουργήσει ενάντια στο κοινωνικό κράτος και αυτό, συνέχισε, δεν μπορεί να είναι η απάντηση για την σύγχρονη Ευρώπη και για την Κύπρο.

«Γι’ αυτό στις επόμενες εκλογές δεν είναι το προεκλογικό πρόγραμμα δύο υποψηφίων που αναμετράται, αλλά δύο φιλοσοφίες, η φιλοσοφία του ισχυρού κοινωνικού κράτους με την ισορροπημένη παρουσία της ελεύθερης οικονομίας και η πολιτική του αλλοιωμένου κοινωνικού κράτους και της ελεύθερης οικονομίας υπό νέους όρους», πρόσθεσε.

Ο Εκπρόσωπος της Παγκύπριας Οργάνωσης Τυφλών, Χριστάκης Νικολαϊδης, δήλωσε ότι στην συνάντηση τέθηκαν αναλυτικά τα ζητήματα που απασχολούν τα άτομα με αναπηρίες και ιδιαίτερα τα ελλείμματα που υπάρχουν αναφορικά με τις δημόσιες ενταξιακές πολιτικές και οι περικοπές στις κοινωνικές παροχές.

«Είχαμε τη διαβεβαίωση από τον κ. Μαλά ότι σε περίπτωση που εκλεγεί στο ύπατο αξίωμα θα προχωρήσει άμεσα στην ίδρυση και λειτουργία ενός φορέα - οργανισμού που θα επιλαμβάνεται με εξειδικευμένο και εμπεριστατωμένο τρόπο τα ζητήματα που απασχολούν τα άτομα με αναπηρίες, με σκοπό τη χωρίς γραφειοκρατία προώθηση και επίλυση των ζητημάτων που μας απασχολούν», ανέφερε.

Ο κ. Νικολαϊδης αναφέρθηκε στην ανάγκη τα άτομα με αναπηρίες να μπορούν να συμμετέχουν και να παρεμβαίνουν στην υλοποίηση των αποφάσεων που τα αφορούν και ιδιαίτερα στην εφαρμογή της σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα τους. Ανέφερε ότι με τις πρόσφατες περικοπές παραβιάζονται βασικά δικαιώματα όπως είναι αυτό της διακίνησης, των διακοπών κ.α. Εξήγησε ότι επηρεάστηκαν μεταξύ άλλων τα δημόσια βοηθήματα, το σχέδιο βοήθειας για την αγορά αυτοκινήτου και το σχέδιο επιχορηγημένων.

«Αναμένουμε από το νέο Πρόεδρο ότι σε περιόδους κρίσης θα στηρίξει τα άτομα με αναπηρίες και η πολιτεία γενικότερα θα τα στηρίξει και δεν θα έχουμε επανάληψη στο θέμα αυτό ιδιαίτερα στις κοινωνικές παροχές, αντίθετα απ’ ό,τι έχει γίνει, είμαστε πεπεισμένοι ότι τα άτομα με αναπηρίες χρήζουν ιδιαίτερης στήριξης σε περιόδους κρίσης», ανέφερε.

Ο Πρόεδρος της Οργάνωσης Παραπληγικών Κύπρου, Δημήτρης Λαμπριανίδης, δήλωσε ότι εν μέσω μιας τόσο σοβαρής οικονομικής κρίσης, τα άτομα με αναπηρίες και οι ευάλωτες ομάδες πληθυσμού πρέπει να τύχουν επιπλέον προστασίας και στήριξης, αφού τόσο το κόστος ζωής όσο και η ανεργία αυξάνονται και δεν θα πρέπει καμία τρόικα, όπως είπε, να μειώσει την ποιότητα ζωής τους.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.