Τετάρτη 17 Απριλίου 2013

Δύσκολα πληρώνουμε τα φάρμακα


Με δυσκολία προμηθεύονται πλέον τα φάρμακά τους οι μισοί Έλληνες.

Eρευνα που έγινε τον περασμένο Ιανουάριο από το Κέντρο Μελετών Υπηρεσιών Υγείας έδειξε ότι το 56,7% των συμμετεχόντων έχουν πρόβλημα στο να πληρώσουν τα φάρμακα, ενώ το 52,3% ανησυχούν για το αν θα μπορέσουν να καλύψουν το κόστος της φαρμακευτικής τους περίθαλψης την ερχόμενη διετία.

Τα παραπάνω ανέφεραν μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), καθηγητής της Ιατρικής Σχολής Ιωάννης Τούντας και οι καθηγητές Α. Δημόπουλος, Α. Χατζάκης, Χ. Στεφανάδης, Α. Νικοπούλου - Καραγιάννη, Π. Μαράκος και Α. Γλυκοφρύδη - Λεοντσίνη, με αφορμή τη συγκρότηση εθελοντικού φορέα δωρεάν υποστήριξης ανέργων και απόρων.

Οι «Σύμμαχοι Υγείας» είναι πρόγραμμα μη κερδοσκοπικής προσφοράς από γιατρούς, οδοντιάτρους, φαρμακοποιούς και ψυχολόγους, οι οποίοι προέρχονται κυρίως από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Αθήνας.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

"Ελεύθερα" αύριο στα μουσεία


Ελεύθερη για το κοινό θα είναι αύριο η είσοδος στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους σε όλη τη χώρα, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Η 18η Απριλίου κάθε χρόνου έχει ορισθεί από την UNESCO και το Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Τοποθεσιών, ως Παγκόσμια Ημέρα των Μνημείων, με σκοπό την ευαισθητοποίηση του κοινού απέναντι σε θέματα της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς. ,

Ως θέμα του φετινού εορτασμού έχει επιλεγεί «Η πολιτιστική κληρονομιά της εκπαίδευσης».



Διαβάστε περισσότερα...

Δέκα Κυριακές το χρόνο προτείνει η τρόικα


Και τις 52 Κυριακές του χρόνου απαντά το υπουργείο Ανάπτυξης.

Δέκα Κυριακές το χρόνο προτείνει η τρόικα να μπορούν να λειτουργούν οι εμπορικές επιχειρήσεις, ενώ το υπουργείο Ανάπτυξης θα καταθέσει πρόταση στη Βουλή με την οποία θα υποστηρίζει ότι πρέπει να επιτρέπεται και τις 52 Κυριακές η δυνατότητα να κρατάει ένας έμπορος μικρού μεγέθους την επιχείρησή του ανοικτή εάν το επιθυμεί.

Αυτό προέκυψε από πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ενώ από τη σύσκεψη που είχε ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης με τον επικεφαλής της Ομάδας Δράσης Χόρστ Ράϊχενμπαχ φαίνεται ότι υπάρχει πιθανότητα μέχρι το τέλος του έτους να έχει δημιουργηθεί το Ελληνικό Αναπτυξιακό Ταμείο που θα προσφέρει διέξοδο στο πρόβλημα ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Ανάπτυξης, φαίνεται ότι στη Βουλή θα κριθεί η ρύθμιση για τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές. Οι πληροφορίες από το υπουργείο Ανάπτυξης αναφέρουν ότι η πρόταση που θα προωθηθεί δίνει τη δυνατότητα να λειτουργούν τα μικρά εμπορικά καταστήματα προαιρετικά και τις 52 Κυριακές το χρόνο. Αλλά επειδή η τρικομματική κυβέρνηση δεν έχει την ίδια θέση επί του θέματος φαίνεται ότι η οριστική απόφαση θα ληφθεί εντός της Βουλής.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τις πληροφορίες του ΑΜΠΕ, η Τρόικα έχει προτείνει όλα τα καταστήματα να παραμένουν ανοικτά 10 Κυριακές το χρόνο.

Στο μεταξύ στο άλλο μεγάλο θέμα που απασχολεί τους μικρομεσαίους και αφορά στην ανεύρεση ρευστότητας, η πρόταση των εμπόρων για δημιουργία τράπεζας για ΜμΕ φαίνεται να «έχει σκαλώσει» όπως αναφέρουν κύκλοι του υπουργείου σημειώνοντας ότι στη πρόσφατη συνάντηση που είχε ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης κ. Χορστ Ραϊχενμπαχ με τους εκπροσώπους των μικρομεσαίων ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί να υλοποιηθεί μια τέτοια πρόταση.

Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, εναλλακτικά μπορεί να προσφέρει αρωγή και ρευστότητα και στις ΜμΕ το Ελληνικό Αναπτυξιακό Ταμείο το οποίο προωθείται από την ελληνική Κυβέρνηση και αναμένεται να είναι έτοιμο ακόμη και έως το τέλος του έτους. Το Ταμείο αυτό θα έχει την εγγύηση του ελληνικού κράτους με κεφάλαια τα οποία θα προέρχονται από τρεις πηγές, δημόσια χρηματοδότηση, κεφάλαια διεθνών οργανισμών και ινστιτούτων και από ιδιώτες επενδυτές.

Τέλος, έγινε γνωστό από πηγές του υπουργείου ότι ο υπουργός έχει ζητήσει από την ΕΛΣΤΑΤ να μετράει στους υπολογισμούς της για τον τιμάριθμο και τις προσφορές προϊόντων.

Η ρευστότητα, το επιχειρηματικό περιβάλλον και οι δημόσιες συμβάσεις βρέθηκαν και στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε σήμερα ο υπουργός με τον κ. Ράϊχενμπαχ. Ο υπουργός σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ανέφερε ότι η χώρα έχοντας περάσει από την πολιτική αστάθεια στη σταθερότητα τώρα πρέπει να κινηθεί προς την ανάπτυξη και επεσήμανε με έμφαση ότι πρέπει να συνεχίσουμε να δίνουμε τη μάχη για την πατρίδα μας. Ο υπουργός επανέλαβε ότι την επόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσουν τα έργα των μεγάλων αυτοκινητοδρόμων. Οκ. Ράϊχενπαχ σημείωσε ότι η χώρα έχει δεσμευτεί ότι θα προχωρήσει στις διαρθρωτικές αλλαγές σημειώνοντας ότι έχει γίνει πρόοδος σε διάφορα σημαντικά θέματα.

O υπουργός σημείωσε επίσης: «Οι αυτοκινητόδρομοι ξεκινούν την επόμενη εβδομάδα, στο ΕΣΠΑ η χώρα έχει κατορθώσει να είναι 8η στις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις απορροφήσεις, στον τουρισμό φαίνεται ότι θα έχουμε μια καλή χρονιά και στις εξαγωγές έχουμε την πρωτιά στην Ευρωπαϊκή Ένωση από πλευράς αύξησης του ρυθμού των εξαγωγών».



Διαβάστε περισσότερα...

Δωρεάν γυναικολογικές εξετάσεις στο Ευγενίδειο Θεραπευτήριο


Διημερίδα με στόχο την πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού.

Δωρεάν εξέταση μαστού (ψηλάφηση), ενημέρωση από κορυφαίους πανεπιστημιακούς καθηγητές, δωρεάν εξέταση με υπερήχους, αλλά και ψηφιακή μαστογραφία όπου κριθεί αναγκαίο, θα μπορέσουν να κάνουν όσες γυναίκες παρακολουθήσουν την ενημερωτική διημερίδα με στόχο την πρόληψη-έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού, που διοργανώνουν στις 19-20 Απριλίου η Μονάδα Έρευνας Ακτινολογίας και Ιατρικής Απεικόνισης του Πανεπιστημίου Αθηνών, η Εταιρεία Απεικονίσεων Μαστού και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής».

Όπως ανακοινώθηκε από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, η ψηφιακή μαστογραφία, όπου κριθεί απαραίτητο, θα γίνεται από την Μονάδα Έρευνας Ακτινολογίας και Ιατρικής Απεικόνισης του Πανεπιστημίου Αθηνών, με αντίτιμο τα έξοδα της εξέτασης δηλαδή 25 ευρώ ανά μαστογραφία.

Η διημερίδα γίνεται σε μια προσπάθεια ενημέρωσης του κοινού για τα θέματα πρόληψης του καρκίνου του μαστού, ενώ θα περιλαμβάνει εκλαϊκευμένες ομιλίες ενημέρωσης του κοινού από ειδικούς στο Μαγγίνειο Αμφιθέατρο του Ευγενίδειου θεραπευτηρίου την Παρασκευή 19 Απριλίου στις 10:00-12:30.

Οι εξετάσεις θα πραγματοποιηθούν σε χώρο που προσφέρεται από το Ευγενίδειο Θεραπευτήριο την Παρασκευή 19 και το Σάββατο 20 Απριλίου από τις 9 το πρωί μέχρι τις 7 το απόγευμα στο 2ο όροφο του ιδρύματος (Παπαδιαμαντοπούλου 20, Ιλίσια, Μετρό Μέγαρο Μουσικής).

Θα τηρηθεί αυστηρά η σειρά προτεραιότητας.

Περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενες μπορούν να παίρνουν στα τηλέφωνα 210 72 58 550 και 210 72 27 488.



Διαβάστε περισσότερα...

Πρόγραμμα ένταξης στην αγορά εργασίας άνεργων νέων


Συνάντηση ενημέρωσης όλων των ενδιαφερόμενων στην αντιπεριφέρεια Ρεθύμνου.

Η αντιπεριφέρεια Ρεθύμνου προχωρά με ταχύ ρυθμό στην υλοποίηση του προγράμματος «Επιταγή εισόδου στην αγορά εργασίας για άνεργους νέους ηλικίας έως 29 ετών», με στόχο να επιτευχθεί η τοποθέτηση όσων ενταχθούν, σε θέσεις απασχόλησης σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα στην ευρύτερη περιοχή.

Το Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης- Περιφέρειας Κρήτης (Κ.Ε.ΚΑ.Π.Ε.Ρ.-ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ), συνεχίζοντας τη διερεύνηση των τρόπων αξιοποίησης και ανάπτυξης του ανθρώπινου δυναμικού στον νομό, πραγματοποιεί συνάντηση στην αντιπεριφέρεια, όλων των φορέων, εκπρόσωπων επιχειρήσεων και ανέργων, ώστε να τους ενημερώσει για τη συγκεκριμένη δράση.

Το κυρίαρχο της δράσης είναι η συνεχιζόμενη επαγγελματική παροχή σε άνεργους νέους ηλικίας από 18 έως 29 ετών. Στο πλαίσιο αυτό θα υπάρχει πρόγραμμα θεωρητικής κατάρτισης 80 ωρών, πρακτική άσκηση των ωφελουμένων σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα διάρκειας 500 ωρών, υπηρεσίες συμβουλευτικής υποστήριξης και καθοδήγησης, καθώς και επιχορήγηση της επιχείρησης που προβαίνει στην πρόσληψη του ωφελουμένου αμέσως μετά τη λήξη της πρακτικής άσκησης.

Πρόκειται για δράση που προκήρυξε η Ειδική Υπηρεσία Εφαρμογής Συγχρηματοδοτούμενων Ενεργειών από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΥΕ/ΕΚΤ) της Γενικής Γραμματείας Διαχείρισης Κοινοτικών και Άλλων Πόρων του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας.



Διαβάστε περισσότερα...

Μονιμοποιήσεις από το "παράθυρο"


Μονιμοποίηση υπαλλήλων με μεθόδους που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν τουλάχιστον "ανορθόδοξες" φαίνεται ότι εφάρμοζε ο πρώην δήμαρχος Ζωγράφου που εκλεγόταν επί τρεις τετραετίες, σύμφωνα με την Καθημερινή.

Σύμφωνα με την έκθεση ελέγχου του Σώματος Επιθεωρητών-Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, που βρίσκεται ήδη στα χέρια του εισαγγελέα, 14 άτομα που είχαν εργαστεί ως συμβασιούχοι σε εταιρείες του δήμου, οι οποίες σήμερα έχουν καταργηθεί, μετατράπηκαν σε αορίστου χρόνου χωρίς σε καμία περίπτωση να πληρούν τις αναγκαίες προϋποθέσεις.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, τα συγκεκριμένα άτομα πληρώνονταν με μετρητά και όχι με κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό ως είθισται για τους υπαλλήλους στο δήμο, ενώ στην εποχή που φέρονταν να εργάζονται στο δήμο βρέθηκαν παράλληλα εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ με την ιδιότητα του ανέργου.

Ένας εκ των 14 έχει καταθέσει ότι δεν εργαζόταν στο δήμο, αλλά δέχθηκε να υπογράψει έγγραφα προκειμένου να φανεί ως εργαζόμενος το 2005 και άρα στη συνέχεια να μονιμοποιηθεί.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Επίορκοι σε... σκίτσα!


Ουκ ολίγα παραπτώματα περιλαμβάνει η λίστα που παρέδωσε ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, Λέανδρος Ρακιντζής, αναφορικά με τους επίορκους υπαλλήλους.

Δείτε πέντε χαρακτηριστικά σκίτσα που δημοσιεύει η εφημερίδα Τα Νέα.












Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

ΔΕΗ: Από Μάιο αυξήσεις, από Ιούλιο απελευθέρωση


Χαμηλές αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ από 1ης Μαΐου και απελευθέρωση των τιμών από 1ης Ιουλίου ανήγγειλε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Ασημάκης Παπαγεωργίου, μιλώντας στο συνέδριο του Economist.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο υφυπουργός τόνισε ότι σύμφωνα με τη σχετική Κοινοτική Οδηγία τα τιμολόγια της ΔΕΗ απελευθερώνονται την 1η Ιουλίου, κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής.

«Έχουν γίνει τα πρώτα βήματα με την προσαρμογή των τιμολογίων από 1ης Ιανουαρίου και ακολουθεί το επόμενο βήμα την 1η Μαΐου. Δεν πρόκειται να αυξηθούν τα τιμολόγια σε ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό, θα έλεγα μάλλον χαμηλό, γιατί έχουμε πετύχει να γίνει ομαλά η μετάβαση προς την απελευθέρωση. Η ΔΕΗ σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να λαμβάνει πάντα υπόψη τη γνώμη της ΡΑΕ. Με τη γνώμη της ΡΑΕ πιστεύω ότι θα υπάρξει ισορροπία, ώστε οι καταναλωτές να είναι ικανοποιημένοι και οι τιμές να αντανακλούν το κόστος παραγωγής», πρόσθεσε ο υφυπουργός.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μαθητές σε ρόλο... τροχονόμου


Με το σύνθημα «οι πεζόδρομοι ανήκουν στους πεζούς», μαθητές του 3ου γυμνασίου Θεσσαλονίκης, μέλη της ομάδας Κυκλοφοριακής Αγωγής του σχολείου, διαμαρτυρήθηκαν για τη χρήση του πεζόδρομου από μηχανές και αυτοκίνητα.


ΒΙΝΤΕΟ- Μαθητές σε ρόλο... τροχονόμου

Σε ρόλο…  τροχονόμου, οι μαθητές, που συνοδεύονταν από καθηγητές τους, προσπαθούσαν να αποτρέψουν τα δίκυκλα και τα αυτοκίνητα να περάσουν μέσα από τον πεζόδρομο.



Όπως εξήγησε ο φιλόλογος του 3ου γυμνασίου Θεσσαλονίκης, Γιάννης Παπαθανασίου, οι μαθητές, μέλη της ομάδας κυκλοφοριακής αγωγής, ερεύνησαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η πόλη και αποφάσισαν να παρέμβουν στον πεζόδρομο της Αριστοτέλους. «Είναι θέμα αγωγής αλλά και ατιμωρησίας» λέει μεταξύ άλλων ο κ. Παπαθανασίου. 




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Βρετανία: «Πόρτα» στον Πιστόριους


Το διήμερο 26-28 Απριλίου θα διεξαχθεί στο Λονδίνο το Diamond League με όλα τα μεγάλα αστέρια του στίβου να παίρνουν μέρος -όχι όμως τον Όσκαρ Πιστόριους, όπως ξεκαθάρισε ο πρόεδρος της βρετανικής Ομοσπονδίας.

Σε δηλώσεις του ο Εντ Γουόρνερ τόνισε:

«Δεν θέλω να μετατραπούν οι αγώνες σε επικοινωνιακό τσίρκο. Θα επισκιάσει όλους τους υπόλοιπους αθλητές. Δεν έχει σχέση με το αν είναι αθώος ή ένοχος, αλλά με το πώς διαχειρίζεσαι μια δύσκολη κατάσταση. Όλα μπορεί να αλλάξουν. Η υπόθεση είναι ακόμα στις δικαστικές αίθουσες. Με όσα γνωρίζουμε μέχρι τώρα όμως, αν δήλωνε συμμετοχή σήμερα, η απάντηση θα ήταν όχι».


Ο Νοτιοαφρικανός παραολυμπιονίκης περιμένει την δίκη τον Ιούνιο κατά την οποία θα δικαστεί ως κατηγορούμενος για την δολοφονία της συντρόφου του.


Πηγή: http://www.pamesports.gr
Διαβάστε περισσότερα...

ΔΕΗ: Αυτό είναι το νέο πρόγραμμα διακανονισμών


Με ανακοίνωσή της η ΔΕΗ γνωστοποιεί ότι τίθεται σε εφαρμογή νέο πρόγραμμα διακανονισμών με ευνοϊκότερους όρους σε σχέση με το προηγούμενο.
Αναλυτικά:

"Με το μέχρι σήμερα πρόγραμμα διακανονισμών η ΔΕΗ διασφάλισε την απρόσκοπτη ηλεκτροδότηση περισσοτέρων από 1 εκατ. συμπολιτών μας και παράλληλα υλοποιεί ποσοτικές και ποιοτικές βελτιώσεις προκειμένου τα προγράμματα διακανονισμών να ανταποκρίνονται πλήρως στις αυξανόμενες ανάγκες των καταναλωτών και της κοινωνίας.

Στη ΔΕΗ, κατανοώντας πλήρως τις συνεχιζόμενες οικονομικές δυσκολίες των συμπολιτών μας, αναπροσαρμόσαμε, σύμφωνα και με τον νέο Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας, το πλαίσιο που διέπει τους διακανονισμούς.

Με στόχο την περαιτέρω ελάφρυνση των ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων , η ΔΕΗ προσφέρει στους καταναλωτές της ακόμα ευνοϊκότερους όρους σε σχέση με το προηγούμενο πρόγραμμα διακανονισμών της Επιχείρησης.

Για τους ευάλωτους καταναλωτές που ανήκουν στις κατηγορίες «συνέπειας»* 1, 2 & 3 η κάθε δόση δεν ξεπερνά το 25% του συνόλου ενός διμηνιαίου λογαριασμού χωρίς το ΕΕΤΗΔΕ. Έτσι. Για παράδειγμα, ένας ευάλωτος καταναλωτής που ανήκει στην κατηγορία συνέπειας 1, 2 ή 3 και έχει συνολική οφειλή €2.000 και μέσο διμηνιαίο λογαριασμό €200 (χωρίς ΕΕΤΗΔΕ) θα μπορεί να το αποπληρώσει σε 40 άτοκες δόσεις των €50.

Οι ευάλωτοι καταναλωτές που ανήκουν στις κατηγορίες «συνέπειας» 4 & 5 πλέον δικαιούνται διακανονισμό με προκαταβολή 10% συν 6 άτοκες Διμηνιαίες δόσεις ή 20% προκαταβολή συν 4 άτοκες διμηνιαίες δόσεις αντίστοιχα.

Υπενθυμίζουμε πως με το προηγούμενο πρόγραμμα οι κατηγορίες 1, 2 & 3 είχαν δικαίωμα διακανονισμού σε 6, 4 & 3 έντοκες διμηνιαίες δόσεις αντίστοιχα, ενώ οι λιγότερο συνεπείς καταναλωτές των κατηγοριών 4 & 5 έπρεπε να καταβάλλουν 20% προκαταβολή συν 3 έντοκες διμηνιαίες δόσεις και 50% προκαταβολή συν 2 έντοκες διμηνιαίες δόσεις αντίστοιχα.

Στην κατηγορία «συνέπειας» 6 δεν έχει επέλθει κάποια αλλαγή σε σχέση με το προηγούμενο πρόγραμμα και οι οφειλέτες θα πρέπει να καταβάλουν το 100% της οφειλής ή να προχωρήσουν σε διακανονισμό μετά από την καταβολή εγγυήσεων.

Στην κατηγορία Ευάλωτοι Οικιακοί Πελάτες και Άτομα με Μηχανική Υποστήριξη εντάσσονται καταρχήν όλοι οι δικαιούχοι του ΚΟΤ. Ιδιαίτερες περιπτώσεις οικιακών πελατών που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν σύμφωνα με τις παραπάνω ρυθμίσεις, θα εξετάζονται από επιτροπές των κατά τόπους καταστημάτων ΔΕΗ – διαδικασία για την οποία το καταναλωτικό κοινό θα ενημερωθεί το επόμενο χρονικό διάστημα από τη ΔΕΗ ΑΕ.

Χειμερινοί και Θερινοί Μήνες

Κατά τους χειμερινούς (Νοεμβρίου, Δεκεμβρίου, Ιανουαρίου, Φεβρουαρίου, Μαρτίου) και τους καλοκαιρινούς μήνες (Ιούλιος – Αύγουστος) δεν γίνεται διακοπή ρεύματος σε πελάτες με Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) και καμία διακοπή ρεύματος σε ομάδες που έχουν εξάρτηση από μηχανικά μέσα.

Σύντομα και τηλεφωνική εξυπηρέτηση

Η εξυπηρέτηση θα γίνεται προς το παρόν αποκλειστικά από τα κατά τόπους καταστήματα της ΔΕΗ. Ενώ πολύ σύντομα έχει προγραμματιστεί να λειτουργήσει τηλεφωνική γραμμή εξυπηρέτησης. Ζητάμε την κατανόηση του καταναλωτικού κοινού για τυχόν καθυστερήσεις στην εξυπηρέτησή τους στα καταστήματα.

*Οι κατηγορίες «συνέπειας» του καταναλωτή είναι οι εξής:

1. Συνεπείς χωρίς διακανονισμούς

2. Συνεπείς σε πληρωμές και διακανονισμούς

3. Περισσότερες από μια ενσωματώσεις (απλήρωτοι λογαριασμοί) σε επόμενο λογαριασμό ή και μια αθέτηση διακανονισμού

4. Πολλαπλή αθέτηση διακανονισμών

5. Παραβίαση μετρητή μετά από αποκοπή λόγω χρέους

6. Επαναλαμβανόμενες παραβιάσεις μετρητή μετά από αποκοπή ή και ρευματοκλοπή."



Διαβάστε περισσότερα...

1.648 «ύποπτες» συντάξεις


Ευρεία σύσκεψη πραγματοποιήθηκε σήμερα στην οποία συμμετείχαν ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Χαράλαμπος Αθανασίου, ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του υπο­υργείου Εσωτερικών Στρατής Μαραγκός και η διοικητής του ΟΑΕΕ Γεωργία Κωτίδου.

Στη συνάντηση παρουσιάστηκαν τα πρώτα αποτελέσματα των διασταυρώσεων των μητρώων συνταξιούχων αιτία θανάτου (χήροι / χήρες, άγαμες θυγατέρες, ανήλικα τέκνα) η οποία είχε ξεκινήσει από το υπουργείο Εσωτερικών.
Οι διασταυρώσεις αφορούν 499.803 συντάξεις αιτία θανάτου, εκ των οποίων οι 265.692 χορηγούνται από το ΙΚΑ, οι 119.823 αφορούν το δημόσιο και 114.288 συντάξεις αφορούν τον ΟΑΕΕ.


Σήμερα ολοκληρώθηκαν οι διασταυρώσεις στον ΟΑΕΕ και εντοπίστηκαν 1.648 «ύποπτες» περιπτώσεις από τις 114.288 συντάξεις αιτία θανάτου που καταβάλλει ο οργανισμός (ποσοστό 1,44%).
Για τις 1.648 περιπτώσεις που χαρακτηρίστηκαν ως «ύποπτο» δείγμα θα διενεργηθούν άμεσα εντός 10 ημερών αυτοπρόσωποι έλεγχοι.
Αναλυτικά από τους ελέγχους προέκυψαν τα εξής:
- Σε 84 περιπτώσεις διαπιστώθηκε ότι χορηγούνταν συντάξεις αιτία θανάτου είτε σε άγαμες θυγατέρες που είχαν τελέσει γάμο, είτε σε χήρους και χήρες που είχαν ξαναπαντρευτεί. Για αυτές τις περιπτώσεις ενημερώθηκε ήδη η ΗΔΙΚΑ και διακόπτεται άμεσα η καταβολή των συντάξεων ενώ όσοι λάμβαναν τις παροχές θα κληθούν από τον ΟΑΕΕ για διευκρινίσεις.
- 1.564 περιπτώσεις κρίθηκαν ως «ύποπτες» και αδιευκρίνιστες και ο ΟΑΕΕ θα ξεκινήσει άμεσα αυτοπρόσωπους ελέγχους και σε αυτές τις περιπτώσεις.



Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Β. Δοσούλας: "Η ζωή συνεχίζεται"


Πέρασαν 18 χρόνια, από εκείνο το πρωινό του Αυγούστου, που ο Βασίλης Δοσούλας, 10 ετών τότε, ήρθε αντιμέτωπος με τον εφιάλτη.

Ενώ βρισκόταν με τον πατέρα του και το θείο του στη βάρκα τους και ψάρευαν, είδαν ένα ιπτάμενο δελφίνι να έρχεται προς το μέρος τους.

Πήδηξαν στη θάλασσα, αλλά ο Βασίλης έχασε τα δύο του πόδια. Σήμερα, είναι 28 ετών, τα έχει αφήσει όλα στο παρελθόν και είναι αισιόδοξος.




Προσκεκλημένος της Ελένης Μενεγάκη, μίλησε για τα παιδικά του χρόνια αλλά και για το σήμερα.

Δείτε το βίντεο από την εκπομπή "Ελένη"




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Στην Ελλάδα με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος ο 15χρονος


Πριν από λίγο προσγειώθηκε στον Άραξο το πρωθυπουργικό αεροσκάφος με τον 15χρονο μαθητή από την Πάτρα. Όπως είναι γνωστό το παιδί, του οποίου η περιπέτεια συγκλόνισε το πανελλήνιο, υποβλήθηκε σε λεπτή εγχείρηση στο Ανόβερο. Οι γιατροί αισιοδοξούν για την εξέλιξη της αποθεραπείας του.



Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΑμεΑ: Υπό διάλυση τα ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ σε όλη τη χώρα!


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 17.04.2013

Επείγουσα επιστολή προς τα υπουργεία Υγείας και Εργασίας στέλνει η ΕΣΑμεΑ, την ώρα που προετοιμάζεται η κατάληψη των χώρων του ΚΕΚΥΚΑμεΑ Άρτας από υπηρεσίες του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., όπως καταγγέλλει ο Νομαρχιακός Σύλλογος ΑμεΑ Άρτας. Την ίδια χρονική στιγμή με σχετικό έγγραφό του το Νομαρχιακό Σωματείο ΑμεΑ Βοιωτίας στέλνει κραυγή αγωνίας για τη διάλυση του ΚΕΚΥΚΑμεΑ Θήβας, το οποίο δεν δύναται να παρέχει τις υπηρεσίες που παρείχε βάσει του αρχικού σκοπού ίδρυσής του. Λίγες μέρες νωρίτερα η ΕΣΑμεΑ είχε καταγγείλει τη διάλυση του ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ Χαλκιδικής από τη Διοίκηση του Νοσοκομείου Χαλκιδικής.

Η Ε.Σ.Α.μεΑ. κατά τη θέσπιση των διατάξεων του ν.4025/2011 τοποθετήθηκε και εξέφρασε τους φόβους της για την επικείμενη διάλυση του Δημόσιου Τομέα Κοινωνικής Φροντίδας και Υποστήριξης και την προετοιμασία «κακοποίησής» του. Δυστυχώς αυτοί οι φόβοι επιβεβαιώνονται από την ίδια την πραγματικότητα.

Τα ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ με την μετονομασία τους σε Κέντρα Φυσικής και Ιατρικής Αποκατάστασης και την υπαγωγή τους στα Νοσοκομεία δεν αντιμετωπίζουν μόνο την έλλειψη στελέχωσης επιστημονικού και διοικητικού προσωπικού αλλά και τις διαθέσεις των διοικήσεων των νοσοκομείων να καταπατήσουν τους χώρους των ΚΕΚΥΚΑμεΑ. Όπως εύστοχα αναφέρει στην επιστολή του ο Σύλλογος ΑμεΑ Άρτας έχουν σχεδιαστεί διαμορφωθεί και εξοπλιστεί με ακίνητα και κινητά στοιχεία με ένα συγκεκριμένο σκοπό και στόχο που δεν είναι άλλος από την παροχή ολοκληρωμένων υπηρεσιών αποθεραπείας-αποκατάστασης και κοινωνικής επανένταξης των ατόμων με αναπηρία.

Η αποϊδρυματοποίηση και κοινωνική επανένταξη των ατόμων με αναπηρία που αποτελεί κυρίαρχο αίτημα του αναπηρικού κινήματος και ο διαρκής αγώνας για την ίδρυση των ΚΕΚΥΚΑμεΑ και την παροχή υπηρεσιών στα άτομα με αναπηρία που διαβιούν στην Περιφέρεια δεν μπορεί να ακυρωθεί εν μια νυκτί. Ούτε οι επιταγές του μνημονίου για την εκπλήρωση των δανειακών υποχρεώσεων της χώρας απαιτούν την κακοποίηση έως και διάλυση του τομέα Κοινωνικής Φροντίδας.

Δώστε λύση τώρα!

Το αναπηρικό κίνημα είναι σε εγρήγορση και θα αγωνιστεί με κάθε πρόσφορο μέσο για να μην επιτρέψει τη διάλυση του συστήματος κοινωνικής φροντίδας και ενός θεσμού αναγνωρισμένο από την Κοινωνία όπως είναι τα ΚΕΚΥΚΑμεΑ.

Η επιστολή επισυνάπτεται.


Μεταβιβάσιμα αρχεία:
Δ/Τ σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 94 KB)
Επιστολή σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 121 KB)



Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΑμεΑ: Ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ Ι. Βαρδακαστάνης στο προεδρείο της ΕΟΚΕ


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 17.04.2013

Στο προεδρείο της ΕΟΚΕ (Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή) εκλέχτηκε ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ Ιωάννης Βαρδακαστάνης, εκπροσωπώντας την Ομάδα 3 της οποίας είναι μέλος. Πρόκειται για μια πολύ σημαντική διάκριση τόσο για το εθνικό και ευρωπαϊκό αναπηρικό κίνημα, όσο και για τον ίδιο. Ο κ. Βαρδακαστάνης προτάθηκε από την Ομάδα 3 και εκλέχτηκε από την Ολομέλεια της ΕΟΚΕ στο 39μελές προεδρείο, την Τετάρτη 17 Απριλίου στις Βρυξέλλες.

Η ΕΟΚΕ είναι συμβουλευτικό όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο παρέχει εμπειρογνωμοσύνη στα μεγάλα θεσμικά όργανα της ΕΕ (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο), εκδίδοντας γνωμοδοτήσεις σχετικά με την προτεινόμενη κοινοτική νομοθεσία. Η ΕΟΚΕ εκδίδει επίσης γνωμοδοτήσεις πρωτοβουλίας για θέματα που θεωρεί ότι χρήζουν εξέτασης. Ένα από τα κύρια καθήκοντα της ΕΟΚΕ είναι να λειτουργεί ως «γέφυρα» μεταξύ των θεσμικών οργάνων της ΕΕ και της Κοινωνίας των Πολιτών. Έχει 344 μέλη από 27 κράτη - μέλη της ΕΕ με 5ετή θητεία.

Η Ομάδα 3 της οποίος είναι μέλος ο κ. Βαρδακαστάνης και την οποία θα εκπροσωπήσει στην ηγεσία της ΕΟΚΕ μέχρι το φθινόπωρο του 2015 αφορά σε αναπηρικές οργανώσεις, ενώσεις καταναλωτών, περιβαλλοντικές οργανώσεις, γεωργικές οργανώσεις, οργανώσεις για την οικογένεια, μη κυβερνητικές οργανώσεις κτλ.

Μεταβιβάσιμα αρχεία:
Δ/Τ σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 92 KB)



Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΑμεΑ: Στη συνεδρίαση του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των ΑμεΑ ο Ι. Βαρδακαστάνης


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 16.04.2013

Προσκεκλημένος ομιλητής στην 9η Ολομέλεια της Επιτροπής του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία ήταν την Δευτέρα 15 Απριλίου ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ Ιωάννης Βαρδακαστάνης, με την ιδιότητα του προέδρου της Παγκόσμιας Οργάνωσης για την Αναπηρία (IDA),

Η Επιτροπή για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία άνοιξε την 9η σύνοδό της με την εκλογή της νέας προέδρου Maria Soledad Cisternas Reyes, που είναι η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Επιτροπής.

Στις δηλώσεις του, ο πρόεδρος της IDA Ιωάννης Βαρδακαστάνης κάλεσε την Επιτροπή να συντάξει έγγραφο σχετικά με τις σχέσεις της με τις ΜΚΟ, το οποίο να τονίζει ότι η κοινωνία των πολιτών μπορεί να συμβάλει στο έργο της Επιτροπής, και ιδίως ότι αναγνωρίζει τον ιδιαίτερο ρόλο των αντιπροσωπευτικών οργανώσεων των ατόμων με αναπηρία, σύμφωνα με το άρθρο 4 της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των ΑμεΑ (CRPD). Ο κ. Βαρδακαστάνης υπογράμμισε η συνεχή δουλειά της IDA ώστε να ενσωματωθούν τα πρότυπα της CRPD σε όλους φορείς της Συνθήκης συμπεριλαμβανομένης της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, με σεβασμό στη Γενική Αρχή του άρθρου 25 για την πολιτική συμμετοχή, που δεν είναι σε πλήρη συμμόρφωση με την CRPD. Ο κ. Βαρδακαστάνης ενημέρωσε πάντως την Επιτροπή της CRPD για την ξεκάθαρη θέση που εγκρίθηκε πριν από λίγες εβδομάδες από την Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και η οποία ερμηνεύει το δικαίωμα της πολιτικής συμμετοχής των ατόμων με αναπηρία πιο κοντά στα πρότυπα της CRPD. Επίσης ανακοίνωσε στην Επιτροπή ότι η IDA δημοσίευσε το πρώτο τεύχος της σειράς για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, το οποίο είναι αφιερωμένο στο δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι. Πρόκειται για ένα νέο ετήσιο περιοδικό αφιερωμένο στη συλλογή και ανταλλαγή πρακτικών και εμπειριών που σχετίζονται με την υλοποίηση της CRPD, με έμφαση στα θετικά παραδείγματα συμμόρφωσης.

Τέλος ο κ. Βαρδακαστάνης χαιρέτισε την πρωτοβουλία της Επιτροπής να αφιερώσει μισή ημέρα γενική συζήτηση σχετικά με τις γυναίκες και τα κορίτσια με αναπηρία την Τετάρτη 17 Απριλίου, κατά τη διάρκεια της οποίας η IDA και η ο φορέας «Ταμείο για την προάσπιση των δικαιωμάτων των ΑμεΑ» (Disability Rights Advocacy Fund ) θα διοργανώσουν μια εκδήλωση για τους αυτόχθονες γυναίκες και τα κορίτσια με αναπηρία με το στόχο τη διερεύνηση των μοντέλων των διατομεακών και πολλαπλών διακρίσεων, που καθιστούν αυτήν την ομάδα ιδιαίτερα ευάλωτη στη βία και στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Μεταβιβάσιμα αρχεία:
Δ/Τ σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 95 KB)



Διαβάστε περισσότερα...

Δώρισαν την καρδιά του νεκρού βρέφους τους για μεταμόσχευση


Μεγαλείο ψυχής από μια οικογένεια στο Αγρίνιο.

Έδωσαν την καρδιά του νεκρού βρέφους τους για μεταμόσχευση. Το ζευγάρι από το Αγρίνιο βρήκε το ψυχικό απόθεμα να εγκρίνει την μεταμόσχευση της καρδιάς του νεκρού βρέφους του, σε ένα παιδί, 2 ετών, από την Ιταλία.

Το μόλις ενάμιση έτους βρέφος έπασχε από σπάνια λοίμωξη, με αποτέλεσμα να μεταφερθεί πριν από λίγες μέρες από το Αγρίνιο, στην ΜΕΘ Παίδων του πανεπιστημιακού νοσοκομείου του Ρίου. Σύμφωνα με το agriniopress.gr, το βρέφος, παρά τις προσπάθειες των γιατρών να το σώσουν, κατέληξε και ήταν κλινικά νεκρό, όταν ζητήθηκε από τους γονείς του να εγκρίνουν την μεταμόσχευση της καρδιάς του, κάτι το όποιο και έκαναν χωρίς δεύτερη σκέψη, παρά την βαρύτατη απώλεια και το πένθος τους.

Οι γονείς, που είναι από την περιοχή του Αγρινίου, αποφάσισαν λοιπόν την δωρεά οργάνων και έτσι στήθηκε ολονύχτια επιχείρηση για τη μεταμόσχευση καρδιάς σε συμβατό λήπτη, ένα παιδί δυο ετών, που βρέθηκε στην Ιταλία.


Διαβάστε περισσότερα...

Κρέας αλόγου σε ποσοστό κάτω του 5% εντοπίστηκε στην ΕΕ


Μέρος αυτού περιείχε ακόμη την απαγορευμένη ουσία φαινυλοβουταζόνη.

Οι γενετικοί έλεγχοι που πραγματοποιήθηκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), μετά το σκάνδαλο με το κρέας αλόγου, οδήγησαν στον εντοπισμό τέτοιου κρέατος σε ποσοστό μικρότερο του 5% σε προϊόντα στη σήμανση των οποίων αναφέρεται ότι περιέχουν βόειο κρέας, ενώ ανακαλύφθηκαν επίσης και ίχνη μιας ουσίας η χρήση της οποίας απαγορεύεται στα τρόφιμα.

Στις 15 Φεβρουαρίου, κι ενώ είχε ξεσπάσει το σκάνδαλο για το κρέας αλόγου σε προμαγειρεμένα γεύματα, οι Βρυξέλλες ξεκίνησαν ένα πρόγραμμα που προέβλεπε την διενέργεια 2.250 ελέγχων DNA, καθώς και να ερευνηθεί εάν υπήρχε σε αυτά φαινυλοβουταζόνη, ένα αντιφλεγμονώδες επιβλαβές για την υγεία σε σφάγια αλόγων.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκανε γνωστό ότι λιγότερο από το 5% κρέατος αλόγου ανιχνεύθηκε στα προϊόντα που ελέγχθηκαν. Και μόνο ένα 0,6% του κρέατος αλόγου που ελέγχθηκε περιείχε φαινυλοβουταζόνη.

Τα αποτελέσματα των ελέγχων θα συζητηθούν την Παρασκευή από την «μόνιμη επιτροπή για την τροφική αλυσίδα και την υγεία των ζώων», η οποία απαρτίζεται από εκπροσώπους των κρατών-μελών και της οποίας προεδρεύει εκπρόσωπος της Επιτροπής, δήλωσε η Ιρλανδία, η οποία προεδρεύει το εξάμηνο αυτό της ΕΕ.

Από 10-150 έλεγχοι είχαν προγραμματιστεί σε καθεμία από τις χώρες της ΕΕ, ανάλογα με το μέγεθός της, ενώ ένα δείγμα πρέπει να λαμβάνεται από κάθε 50 τόνους κρέατος αλόγου. Η επιχείρηση αυτή συγχρηματοδοτείται κατά 75% από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Σε ότι αφορά την φαινυλοβουταζόνη, επιβεβαιώνουμε ότι δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος στην Ευρωπαϊκή Ένωση με την ουσία αυτή», δήλωσε ο Φρεντερίκ Βενσάν, εκπρόσωπος του ευρωπαίου Επιτρόπου για την Υγεία και την Κατανάλωση, Τόνιο Μποργκ. Τόνισε όμως, ότι η ουσία αυτή απαγορεύεται αυστηρά στα προϊόντα διατροφής για τον άνθρωπο.

Μετά από αίτημα της Επιτροπής, η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) εκτιμούν σε ανακοίνωσή τους που δόθηκε χθες Δευτέρα στη δημοσιότητα ότι η έκθεση των καταναλωτών στη φαινυλοβουταζόνη μέσω της διατροφής ήταν χαμηλή.

«Η γνώμη των δύο υπηρεσιών δείχνει ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για το θέμα αυτό. Θα πρέπει να τρώμε εκατοντάδες μπιφτέκια από κρέας αλόγου επί μήνες για να έχουμε ενδεχομένως προβλήματα με την φαινυλοβουταζόνη», τόνισε ακόμη ο Βενσάν.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ποιοι εξαιρούνται από τις 48 δόσεις


Οι λεπτομέρειες για τη νέα ρύθμιση.

Οι συνεπείς οφειλέτες, οι οποίοι έχουν ήδη ενταχθεί σε ρύθμιση και καταβάλλουν εμπρόθεσμα τα χρέη τους, δεν έχουν τη δυνατότητα να υπαχθούν στη νέα ευνοϊκή ρύθμιση της «τελευταίας ευκαιρίας» των 48 δόσεων, ενώ όσοι έχουν χάσει μια ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν στο νέο καθεστώς που θα ισχύσει για τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά Ταμεία.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών δίνει μάλιστα «μάχη», ακόμη με την τρόικα, ώστε να μπορούν να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση όσοι έχουν εκπέσει από προηγούμενες έως και τις 31 Μαρτίου 2013, καθώς είναι δεδομένο ότι η δυνατότητα αυτή υπάρχει για όσους «έχασαν» ρύθμιση έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2012.

Οσον αφορά δε τους συνεπείς οφειλέτες που πληρώνουν κανονικά τις δόσεις τους και δεν θα μπορούν να κάνουν χρήση των ευνοϊκότερων διατάξεων της νέας ρύθμισης, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου, αν και παραδέχεται εμμέσως την «αδικία», υπογραμμίζει ότι ενδεχόμενη αλλαγή και μετάβαση στη νέα ρύθμιση, δηλαδή περισσότερες δόσεις σε αυτούς που εξοφλούν κανονικά τα χρέη τους, ενέχει τον κίνδυνο δημιουργίας μεγάλου δημοσιονομικού «κενού» φέτος, το οποίο αναγκαστικά θα πρέπει να καλυφθεί με νέα εισπρακτικά μέτρα.

Το σίγουρο πάντως είναι, όπως επισήμανε, χθες, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Χάρης Θεοχάρης, ότι οι οφειλέτες με χρέη έως και 5.000 ευρώ θα πληρώνουν ανάλογα με την οικονομική τους δυνατότητα σε απεριόριστες δόσεις, ακόμη και άνω των 48, εάν αυτό κρίνεται αναγκαίο, και χωρίς ελάχιστο ποσό καταβολής για κάθε δόση.

Δεν αποκλείεται μάλιστα και όσοι έχουν χρέη που ξεπερνούν τις 5.000 ευρώ να μπορούν να τα εξοφλήσουν σε περισσότερες από 48 δόσεις, υπό την προϋπόθεση όμως ότι θα αποδεικνύεται αντικειμενικά η οικονομική τους αδυναμία.

Ωστόσο, όπως αναφέρει η Ναυτεμπορική, το εν λόγω μέτρο δεν θα ισχύσει για επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίοι θα πρέπει να εξοφλήσουν τα χρέη τους σε έως και 48 δόσεις, έχοντας όμως τη δυνατότητα μείωσης των προσαυξήσεων έως και 50% στην περίπτωση που προχωρήσουν σε εφάπαξ εξόφληση της οφειλής τους.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών διευκρίνισε βέβαια ότι η εν λόγω εξαίρεση δεν θα ισχύει στις περιπτώσεις που οι επιτηδευματίες έχουν προχωρήσει σε παύση εργασιών, αφού στη συγκεκριμένη περίπτωση θα αντιμετωπίζονται ως φυσικά πρόσωπα, όπως επίσης και ότι η μείωση των προσαυξήσεων θα ισχύει και για φυσικά πρόσωπα που εξοφλούν τα χρέη τους σε 48 δόσεις. Η ίδια ρύθμιση προβλέπεται και για τις οφειλές προς τα ασφαλιστικά Ταμεία.

Στα θετικά της νέας ρύθμισης περιλαμβάνεται και η αύξηση του ορίου άνω του οποίου θα ασκείται ποινική δίωξη, αφού, όπως ανέφερε ο κ. Θεοχάρης, εξετάζεται σοβαρά όπως από τις 5.000 ευρώ το όριο ανέβει στις 10.000 ευρώ.
Από την άλλη πλευρά, διευκρίνισε ότι για χρέη άνω των 75.000 ευρώ θα απαιτείται η σύνταξη από λογιστή έκθεσης οικονομικής φερεγγυότητας του οφειλέτη, η οποία θα συνυποβάλλεται μαζί με τη σχετική αίτηση στην εφορία, ενώ για χρέη άνω των 300.000 ευρώ θα απαιτούνται εμπράγματες εγγυήσεις από τον οφειλέτη, μεταξύ των οποίων και η προσημείωση υποθήκης σε ακίνητα.

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι για τα νέα χρέη, δηλαδή όσα δημιουργούνται από την 1η Ιανουαρίου 2013 και μετά, τότε η νέα ρύθμιση θα προβλέπει ότι πρέπει να εξοφληθούν σε 12 δόσεις.

Επισημαίνεται ότι από τη νέα ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων χρεών το οικονομικό επιτελείο προσδοκά για φέτος έσοδα άνω του 1 δισ. ευρώ.


Διαβάστε περισσότερα...

Ποιοι μπαίνουν στη ρύθμιση των δανείων


Οι προϋποθέσεις για υπαγωγή.

Ρύθμιση-ομπρέλα για τα ενήμερα ενυπόθηκα δάνεια ανακοίνωσε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης.

Με το πρόγραμμα διευκόλυνσης για ενήμερους οφειλέτες δημιουργείται ένας μηχανισμός αποπληρωμής δανειακών υποχρεώσεων που βασίζεται αποκλειστικά στην τρέχουσα οικονομική δυνατότητα του κάθε δανειολήπτη και όχι σε αυτήν που βρισκόταν κατά τη σύναψη της δανειακής σύμβασης με το πιστωτικό ίδρυμα.

Η μηνιαία καταβολή για δάνεια από πιστωτικά ιδρύματα μόνο, με εμπράγματη εξασφάλιση (εγγραφή προσημείωσης – υποθήκης) πάνω στην κύρια κατοικία του δανειολήπτη, μειώνεται στο 30% του καθαρού οικογενειακού εισοδήματος.

Διευκολύνονται όσοι προσπαθούν να αποπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, οι οποίοι ακόμη και κάτω από αυτές τις αντίξοες συνθήκες αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία των δανειοληπτών (8 στους 10).

Σύμφωνα με το υπουργείο το πρόγραμμα επικεντρώνεται στη μέση ελληνική οικογένεια που βιώνει μία σημαντική μείωση των εισοδημάτων της από την αρχή της οικονομικής κρίσης μέχρι και σήμερα.

-Με τη νέα ρύθμιση παρέχεται στο μέσο ελληνικό νοικοκυριό μια μακρά περίοδος διευκόλυνσης, τεσσάρων ετών, η οποία είναι τουλάχιστον 4 φορές μεγαλύτερη από αυτή που οι τράπεζες παρέχουν σήμερα στις δικές τους ρυθμίσεις.

-Για διάστημα τεσσάρων ετών ο δανειολήπτης εξασφαλίζεται , ακόμη και στην περίπτωση που τα εισοδήματα του μειωθούν, αφού η δόση του θα προσαρμοσθεί αναλόγως. Για το διάστημα των τεσσάρων ετών, εφόσον ο δανειολήπτης είναι συνεπής στις αναπροσαρμοσμένες υποχρεώσεις του, παραμένει ενήμερος, χωρίς καμία επίπτωση στο παρόν και στο μέλλον της πιστοληπτικής του ικανότητας και συνεχίζει να έχει πρόσβαση σε όλες τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες.

-Θεσπίζεται ειδική ρύθμιση για νοικοκυριά με εξαιρετικά χαμηλά εισοδήματα κάτω των €15.000, στα οποία η προσαρμογή της δόσης θα υπολογίζεται με μέγιστο επιτόκιο 0,75% + Βασικό Επιτόκιο ΕΚΤ (=1,5%) έτσι ώστε να περιορίζεται η επιβάρυνσή τους με τόκους κατά τη διάρκεια της περιόδου χάριτος.

-Το πρόγραμμα συμπεριλαμβάνει και ειδικά προνόμια για τους ανέργους, με μοναδικό εισόδημα το επίδομα ανεργίας, στους οποίους εκτός από όσα προβλέπονται γενικά, παρέχεται η δυνατότητα μηδενικών καταβολών με πλήρη απαλλαγή τόκων για συνολικό διάστημα 6 μηνών εντός της περιόδου χάριτος. Παρέχεται έτσι ένα σημαντικό διάστημα ανακούφισης μέχρι την οικονομική του ανάκαμψη και την ομαλή επιστροφή του στην οικονομική δραστηριότητα.

Ρύθμιση για την προστασία των δανειοληπτών που υπέστησαν μείωση εισοδήματος

Ποιους αφορά:

Δικαίωμα υπαγωγής στο πρόγραμμα έχουν:
1.μισθωτοί και συνταξιούχοι ιδιωτικού και δημοσίου τομέα,
2.όσοι έχουν τεκμαιρόμενη σχέση εξαρτημένης εργασίας (η δραστηριότητά τους παρέχεται αποκλειστικά σε ένα νομικό πρόσωπο),
3.άνεργοι
με ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα από οποιαδήποτε πηγή (μισθοί, συντάξεις, ενοίκια, αγροτικά εισοδήματα κλπ) έως € 25.000 και εφόσον αυτό έχει μειωθεί περισσότερο από 20% από 01.01.2010 έως σήμερα.
Επιπλέον το ως άνω ποσό αυξάνεται κατά €5.000 (δηλαδή έως €30.000 ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα) για πάσχοντες από βαριά ασθένεια ή/και μόνιμη αναπηρία και για τρίτεκνους και πολύτεκνους.

Ποια δάνεια υπάγονται:

Υπάγονται τα μη ληξιπρόθεσμα δάνεια από πιστωτικά ιδρύματα για τα οποία έχει εγγραφεί προσημείωση ή υποθήκη στην κύρια κατοικία του οφειλέτη, η αντικειμενική αξία της οποίας δεν ξεπερνά τις €180.000.

Προϋποθέσεις υπαγωγής:

1.το σύνολο της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού δεν ξεπερνά σε αντικειμενική αξία τις €250.000,
2.το σύνολο των καταθέσεων που βρίσκονται στη κατοχή του νοικοκυριού δεν ξεπερνά τις €10.000,
3.το ανεξόφλητο υπόλοιπο των συνολικών δανειακών υποχρεώσεων του νοικοκυριού (κεφάλαιο) δεν ξεπερνά τις €150.000.

Τι χορηγείται:

Περίοδος χάριτος 48 μηνών.

Άμεση μείωση της μηνιαίας καταβολής στο 30% του μηνιαίου καθαρού εισοδήματός του νοικοκυριού.

Η δόση καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου χάριτος θα προσαρμόζεται σε πιθανή μεταβολή του εισοδήματος.

Η συμβατική διάρκεια του δανείου παρατείνεται κατ’ ελάχιστον 48 μήνες και η αποπληρωμή του μετά την περίοδο χάριτος συνεχίζεται με τους όρους της αρχικής σύμβασης χωρίς καμία επιβάρυνση για το δανειολήπτη.

Ειδικότερα:

Για ετήσια καθαρά εισοδήματα έως €15.000 το επιτόκιο που προβλέπεται στη σύμβαση του δανείου περιορίζεται στο 1,5% (0,75% + βασικό επιτόκιο ΕΚΤ) και με βάση αυτό υπολογίζεται η μηνιαία δόση κατά την περίοδο χάριτος.

Για τους ανέργους με μοναδικό εισόδημα το επίδομα ανεργίας, πέραν των παραπάνω, παρέχεται η δυνατότητα μηδενικών καταβολών με πλήρη απαλλαγή τόκων για συνολικό διάστημα 6 μηνών εντός της περιόδου χάριτος.


Διαβάστε περισσότερα...

Νόμιμα με 500 ευρώ όλα τα παλιά αυθαίρετα


Στόχος είναι το νομοσχέδιο να έχει ψηφιστεί μέχρι τον προσεχή Ιούνιο.

Η δαμόκλειος σπάθη της κατεδάφισης απομακρύνεται οριστικά από τις αυθαίρετες οικοδομές που ανεγέρθησαν προ του 1975, με ένα αντίτιμο ύψους 500 ευρώ.

Όπως αναφέρει το «Έθνος» με νομοσχέδιο, που επίκειται η κατάθεσή του στη Βουλή, νομιμοποιεί και όλες τις οικοδομικές μικροπαραβάσεις, εφόσον δεν αυξάνουν τη δομημένη επιφάνεια.

Τακτοποιεί ημιυπαίθριους, εξώστες, δώματα και υπόγεια με υπέρβαση του συντελεστή δόμησης μέχρι 40%. Ρυθμίζει τις εκκρεμότητες των αυθαιρέτων της περιόδου 1975-1983.

Το σχέδιο νόμου παρουσιάστηκε χθες από τον υπουργό αναπληρωτή Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Σταύρο Καλαφάτη και τον γενικό γραμματέα Χωροταξίας Σωκράτη Αλεξιάδη και σήμερα-αύριο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, η οποία θα διαρκέσει γύρω στις 10 ημέρες.

Στόχος είναι το νομοθέτημα του ΥΠΕΚΑ να έχει ψηφιστεί από το Κοινοβούλιο μέχρι τον προσεχή Ιούνιο.


Διαβάστε περισσότερα...

«Σύμμαχοι υγείας» στις ευπαθείς ομάδες


Εθελοντική προσφορά με πρωτοβουλία της Ιατρικής Σχολής Αθηνών.

Πρόγραμμα εθελοντικής προσφοράς ιατρικής, οδοντιατρικής, φαρμακευτικής και ψυχοκοινωνικής φροντίδας σε άπορους, ανασφάλιστους και άλλες ευπαθείς ομάδες με πρωτοβουλία της Ιατρικής Σχολής Αθηνών
Μείωση των δαπανών για φαγητό, προκειμένου να καλυφθεί το κόστος των φαρμάκων, και έντονη ανησυχία για την κάλυψη της φαρμακευτικής θεραπείας τα επόμενα δύο χρόνια, δείχνει πανελλαδική έρευνα του Κέντρου Μελετών Υπηρεσιών Υγείας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, σύμφωνα με την οποία η οικονομική κρίση φαίνεται ότι έχει επηρεάσει σημαντικά τόσο την υγεία των πολιτών, όσο και τη χρήση υπηρεσιών Υγείας στη χώρα μας.

Συγκεκριμένα, ποσοστό 56,7% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι η πληρωμή των φαρμάκων αποτελεί σημαντικό πρόβλημα, ενώ ποσοστό 52,3% ανησυχεί πολύ για το εάν θα μπορέσει να καλύψει το κόστος των φαρμάκων που χρειάζεται στα επόμενα δύο χρόνια. Επιπλέον, το 25% των χρόνιων ασθενών που συμμετείχαν στην έρευνα, δήλωσαν ότι έχουν μειώσει τις δαπάνες για φαγητό, ηλεκτρικό και καύσιμα, προκειμένου να καλύψουν το κόστος των φαρμάκων και ποσοστό 39,9% των ερωτηθέντων δήλωσε ως κυριότερο εμπόδιο για τον εμβολιασμό, το κόστος του εμβολίου.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, σε συνεργασία με τα Τμήματα Οδοντιατρικής, Φαρμακευτικής, Νοσηλευτικής και τον τομέα Ψυχολογίας, αναλαμβάνει πρωτοβουλία, υλοποιώντας πρόγραμμα εθελοντικής προσφοράς ιατρικής , οδοντιατρικής, φαρμακευτικής και ψυχοκοινωνικής φροντίδας σε άπορους, ανασφάλιστους και άλλες ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού του λεκανοπεδίου Αττικής.

Στόχος του προγράμματος «Σύμμαχοι Υγείας», σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιστημονικής Επιτροπής που έχει αναλάβει την ευθύνη σχεδιασμού και συντονισμού της πρωτοβουλίας, καθηγητή Γιάννη Τούντα, είναι να καλυφθούν οι διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες για ιατρο-ψυχο-κοινωνική φροντίδα ατόμων, που λόγω της οικονομικής κρίσης δεν έχουν πρόσβαση στις δημόσιες υπηρεσίες υγείας και πρόνοιας, ή δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να καλύψουν επαρκώς την ιδία συμμετοχή τους σε αυτές.

Επιπρόσθετα, οι « Σύμμαχοι Υγείας», αποσκοπούν και στην ενίσχυση δημόσιων υπηρεσιών (π.χ. δημοτικά πολυιατρεία, πρόγραμμα «βοήθεια στο σπίτι», κ.α.), παρέχοντας εθελοντική εργασία και προσφέροντας δωρεάν αγαθά και υπηρεσίες, λειτουργώντας συμπληρωματικά και σε συνεργασία με τους επίσημους φορείς υγείας και πρόνοιας.

Τη σημασία του προγράμματος «Σύμμαχοι Υγείας» ως μια προσφορά του Πανεπιστημίου Αθηνών στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης που πλήττει τη χώρα υπογράμμισαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής Μελέτιος-Αθανάσιος Δημόπουλος, ο διευθυντής του Εργαστηρίου Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής Άγγελος Χατζάκης, ο διευθυντής της Α' Καρδιολογικής Κλινικής Χριστόδουλος Στεφανάδης, η πρόεδρος του Τμήματος Οδοντιατρικής, Αικατερίνη Νικοπούλου-Καραγιάννη, ο αναπληρωτής πρόεδρος του Τμήματος Φαρμακευτικής Παναγιώτης Μαράκος, και η Αθανασία Γλυκοφρύδη-Λεοντσίνη, αναπληρώτρια πρόεδρος του Τμήματος Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας.

Όπως εξήγησαν οι «Σύμμαχοι Υγείας», θα συνάπτουν προγραμματικές συμφωνίες συνεργασίας με ενδιαφερόμενους Δήμους του Λεκανοπεδίου Αττικής, καθώς και με άλλους φορείς που παρέχουν ανθρωπιστική ιατρο-ψυχο-κοινωνική φροντίδα και μέσω αυτών θα προσδιορίζονται τα άτομα που θα είναι αποδέκτες των προσφερόμενων υπηρεσιών του προγράμματος.

Την οργάνωση αυτών των υπηρεσιών υποστηρίζει το Κέντρο Μελετών Υπηρεσιών Υγείας του Εργαστηρίου Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής, το οποίο αποτελεί συνεργαζόμενο κέντρο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και κέντρο αναφοράς του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) και στο οποίο προΐσταται ο καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής Γιάννης Τούντας.

Η Επιστημονική Επιτροπή σε συνεργασία με το Κέντρο Μελετών Υπηρεσιών Υγείας θα καταγράψει ως «Συμμάχους Υγείας» τα μέλη Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ), τους επιστημονικούς συνεργάτες, καθώς και τους προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές που θα δηλώσουν συμμετοχή στο πρόγραμμα και στο οποίο θα μπορεί να συμμετάσχει εθελοντικά και οποιοσδήποτε άλλος φορέας ή άτομο επιθυμεί να συνδράμει στην ανθρωπιστική αυτή προσπάθεια.

Ειδικότερα, ένας επαγγελματίας υγείας (ιατρός, οδοντίατρος, νοσηλευτής, φαρμακοποιός, ψυχολόγος, κοινωνικός λειτουργός, κτλ.) μπορεί να προσφέρει με τις εξειδικευμένες γνώσεις του και την εμπειρία του στην ενίσχυση των ιατρο-ψυχο-κοινωνικών υπηρεσιών Δήμων ή άλλων μη κερδοσκοπικών φορέων, ένας μη επαγγελματίας υγείας μπορεί να προσφέρει σε κοινωνικό επίπεδο, εξυπηρετώντας ανάγκες ατόμων που χρειάζονται βοήθεια στο σπίτι, σε εξωτερικές εργασίες, κ.α. και εταιρείες του δημόσιου ή ιδιωτικού τομέα θα μπορούν να προσφέρουν δωρεάν υπηρεσίες και προϊόντα π.χ. φάρμακα, τρόφιμα κ.α., στο πλαίσιο του προγράμματος.

Κάθε «Σύμμαχος υγείας» θα είναι εφοδιασμένος με ειδική κάρτα μέλους την οποία πρέπει να φέρει σε εμφανές σημείο κατά την άσκηση των καθηκόντων του.

Για δήλωση συμμετοχής μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.symmaxoiygeias.uoa.gr ή να καλέσετε στα τηλέφωνα 210-7482015, 210-7487564, 210-7759962.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Αν έχεις δώσε, αν χρειάζεσαι πάρε»


Το τέχνασμα του κύπριου περιπτερά για βοήθεια στους συνανθρώπους του.

Το γύρο της κοινωνικής δικτύωσης κάνει σήμερα μία φωτογραφία, η οποία καταγράφει την κίνηση ενός περιπτερά στην Κύπρο, για μια-έστω συμβολικής σημασίας- βοήθεια προς τους συνανθρώπους του.

Ο περιπτεράς, έχει τοποθετήσει ένα μεταλλικό σκεύος, καλώντας τους πελάτες του να δώσουν τον όβολό τους σε όσους τον χρειάζονται αλλά και όσους έχουν ανάγκη να πάρουν από τα «ψιλά» που έχουν συγκεντρωθεί.




Διαβάστε περισσότερα...

Μόνιμη δικαστική υποστήριξη σε υπερχρεωμένους καταναλωτές - Ειδική στήριξη στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού


Αίτημα της ΕΚΠΟΙΖΩ για τους ανθρώπους που οφείλουν χρηματικά ποσά.

Την ανάγκη καθιέρωσης σε μόνιμη βάση του θεσμού της δικαστικής υποστήριξης των υπερχρεωμένων καταναλωτών, που αδυνατούν να καλύψουν το κόστος της διαδικασίας και ανήκουν στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, επισήμαναν σε σημερινή συνέντευξη Τύπου οι δύο καταναλωτικές οργανώσεις «Η Ένωση Καταναλωτών- Η Ποιότητα της Ζωής» (ΕΚΠΟΙΖΩ) και το Νέο ΙΝΚΑ, με αφορμή την ολοκλήρωση του προγράμματος δωρεάν δικαστικής συνδρομής υπερχρεωμένων καταναλωτών.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα και τα στατιστικά στοιχεία, που εξάγονται, μετά την ολοκλήρωση της κοινής δράσης των δύο καταναλωτικών οργανώσεων, με τίτλο «Δωρεάν Δικαστική Συνδρομή Υπερχρεωμένων Καταναλωτών για την Εφαρμογή ΤΟΥ Ν. 3869/2010», η χρηματοδότηση της οποίας έγινε στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Αττική», με τη συγχρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ), προέκυψαν τα εξής:

Το 62,96% των ωφελουμένων είναι άνεργοι, το 14,61% συνταξιούχοι αναπηρίας, ενώ ακολουθούν, σε μικρότερα ποσοστά, συνταξιούχοι, ιδιωτικοί/δημόσιοι υπάλληλοι και ελεύθεροι επαγγελματίες. Όσον αφορά το ατομικό εισόδημα των καταναλωτών, που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα, η συντριπτική τους πλειοψηφία εμφανίζει μηδενικό ή χαμηλό εισόδημα έως 500 ευρώ μηνιαίως (ποσοστό 77,53%). Το 55% των καταναλωτών αφορά οικογένειες με τουλάχιστον ένα προστατευόμενο μέλος, το 13,48% αφορά μονογονεϊκές οικογένειες και το 7,87% πολύτεκνες οικογένειες. Επιπλέον, στο 55,06% των καταναλωτών, που εντάθηκαν στο πρόγραμμα, υπάρχει ένα τουλάχιστον μέλος στην οικογένεια, που αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υγείας. Τέλος, το 12,36% των ωφελουμένων και οι οικογένειές τους εξασφαλίζουν τη σίτισή τους από την εκκλησία, τους δήμους ή άλλους φιλανθρωπικούς οργανισμούς.

Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα αυτό αφορούσε στην υποστήριξη των υπερχρεωμένων καταναλωτών, μετά τη αποτυχία της εξωδικαστικής προσπάθειας μέχρι την κατάθεση αίτησης (δικογράφου) στο Ειρηνοδικείο και κοινοποίησή της.

Όπως αναφέρθηκε, λόγω περιορισμών του προϋπολογισμού, το πρόγραμμα λειτούργησε σε πιλοτικό στάδιο και αφορούσε περιορισμένο αριθμό καταναλωτών, που διαμένουν εντός Αττικής. Ειδικότερα, εντάχθηκαν στο πρόγραμμα 89 άτομα (45 άτομα από την ΕΚΠΟΙΖΩ και 44 άτομα από το Νέο ΙΝΚΑ), παρά τον μεγάλο αριθμό αιτήσεων ένταξης, που υποβλήθηκαν στις δύο καταναλωτικές οργανώσεις. Τα κριτήρια επιλογής ήταν οικονομικά, αλλά και κοινωνικά, καθώς δόθηκε προτεραιότητα στις «ευπαθείς» κοινωνικές ομάδες (άποροι, μακροχρόνια άνεργοι, χαμηλοσυνταξιούχοι, πολύτεκνοι, ΑμΕΑ, μονογονεϊκές οικογένειες, κλπ).

Λαμβάνοντας υπόψη την τρέχουσα οικονομική συγκυρία, εκπρόσωποι των δύο καταναλωτικών οργανώσεων τόνισαν ότι είναι χρέος της Πολιτείας να εξασφαλιστεί η νομική προστασία των ιδιαίτερα ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να βιώσουν τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό.



Διαβάστε περισσότερα...

«Δεν γλιτώνουν τα αυθαίρετα σε αιγιαλό, δάσος και αρχαιολογικό χώρο»


Καλαφάτης: Και αλλαγή στην εσωτερική διαρρύθμιση του σπιτιού θεωρείται παρανομία
Τις ρυθμίσεις νομιμοποίησης των αυθαιρέτων εξηγεί ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Σταύρος Καλαφάτης, στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA».

Ανέφερε μεταξύ άλλων ότι οι ιδιοκτήτες των αυθαιρέτων που έχουν χτιστεί πριν από το 1975, θα πληρώνουν 500 ευρώ και το θέμα τους θα τακτοποιείται. Από την άλλη, οι ιδιοκτήτες των αυθαιρέτων που έχουν χτιστεί πριν το 1983 θα πληρώνουν 500 ευρώ και το 15% του προστίμου.

Ο κ. Καλαφάτης υποστήριξε ότι «παρά τις ρυθμίσεις δεν γλιτώνουν τα αυθαίρετα που είναι χτισμένα σε δάσος, αιγιαλό και αρχαιολογικό χώρο» τονίζοντας ακόμη ότι «και αλλαγή στην εσωτερική διαρρύθμιση του σπιτιού θεωρείται παρανομία και μπορεί να ρυθμιστεί με 500 ευρώ».

Πάντως, στάθηκε και στα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας σημειώνοντας ότι «κάθε μέρα δίνουμε μια διαφορετική μάχη».





Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Εκτός παιδικών σταθμών χιλιάδες παιδιά


Τίτλοι τέλους στο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ.

Οι τίτλοι τέλους στο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ που επιδοτεί παιδικούς σταθμούς απειλούν να αφήσουν στο ... δρόμο χιλιάδες παιδιά από τη νέα περίοδο.

Πολλά παιδιά προσχολικής ηλικίας τα οποία πήγαιναν σε ιδιωτικούς ή δημοτικούς σταθμούς που επιδοτούνταν από το πρόγραμμα «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής» του ΕΣΠΑ κινδυνεύουν να μείνουν εκτός, καθώς μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί εναλλακτική πηγή χρηματοδότησης για τη συνέχιση του προγράμματος.

Τα προβλήματα που αναμένεται να δημιουργηθούν στην Κρήτη είναι τεράστια καθώς εκατοντάδες οικογένειες είναι τα τελευταία χρόνια «δικαιούχες» του συγκεκριμένου προγράμματος που αποτελεί ανάσα και για τους γονείς που πληρώνουν μία μικρή συμμετοχή αλλά και για την επιβίωση των παιδικών σταθμών.

Μάλιστα, σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Παιδιών Προσχολικής Ηλικίας του νομού Χανίων κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και καλεί τη δημοτική αρχή να αναλάβει πρωτοβουλίες για δωρεάν προσχολική παιδεία για όλα τα παιδιά.
Αντίστοιχες πρωτοβουλίες έχουν γίνει και σε Ηράκλειο και Ρέθυμνο όπου επίσης το πρόβλημα που αναμένεται να δημιουργηθεί είναι... εκρηκτικό.

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες του prismanews.gr, παράγοντες της αυτοδιοίκησης εκτιμούν ότι έστω και την ύστατη ώρα θα βρεθεί λύση για την οικονομική ενίσχυση των δημοτικών παιδικών σταθμών ωστόσο είναι πολύ πιθανό να περιοριστεί ο αριθμός φιλοξενίας των παιδιών.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Έλεγχος στους προϊσταμένους των κοπανατζήδων»


Ρακιντζής: «Τα χέρια μας είναι δεμένα ακόμη κι όταν βρίσκουμε τους υπαλλήλους».

«Πρέπει να ελέγχουμε τους προϊσταμένους των υπαλλήλων που τους επιτρέπουν να την κοπανάνε», είπε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, Λέανδρος Ρακιντζής και επανέλαβε: «Αυτούς πρέπει να ελέγχουμε».

Πρόσθεσε μάλιστα ότι σε περίπτωση εφόδου στο Δημόσιο από τους ειδικούς επιθεωρητές, εάν εντοπιστεί ότι λείπει κάποιος από την εργασία του, ισχυρίζονται διάφορες «δικαιολογίες». «Άμα εντοπίσουν κάποιον να την έχει κοπανήσει, θα ισχυριστεί ότι είναι άρρωστος. Θα δικαιολογήσει δύο ημέρες άδειας το χρόνο με μία υπεύθυνη δήλωση λέγοντας “είμαι απλά άρρωστος”», σημείωσε και πρόσθεσε ότι «τα χέρια μας είναι δεμένα ακόμη και όταν εντοπίζουμε τους υπαλλήλους. Γι’ αυτό χρειάζεται να έχουμε προϊσταμένους παράδειγμα».






Διαβάστε περισσότερα...

Άσκηση σεισμού σε σχολεία της Πάτρας


Τι πρέπει να κάνουν οι μαθητές σε περίπτωση Εγκέλαδου.

Η Πάτρα κινείται στο ρυθμό του εγκέλαδου. Τοίχος σχολείου καταρρέει, φωτιά εκδηλώνεται στο λεβητοστάσιο. Μαθητές χρειάζεται να διασωθούν. Αυτό είναι το σενάριο της άσκησης στο 3ο Λύκειο Πάτρας που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί.

Σήμερα το πρωί σε όλα τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του δήμου πραγματοποιήθηκε άσκηση σεισμού.

Η άσκηση σε κάθε σχολείο έγινε βάσει των σχεδίων έκτακτης ανάγκης εκκένωσης κάθε σχολικού κτιρίου με συγκέντρωση όλων των εκπαιδευτικών και των μαθητών εντός και εκτός του σχολικού συγκροτήματος, στους προεπιλεγμένους χώρους καταφυγής.

Σύμφωνα με το σενάριο της άσκησης στο 3ο Γενικό Λύκειο Πατρών, σημειώθηκε κατάρρευση εσωτερικής τοιχοποιίας, εκδήλωση πυρκαγιάς στο λεβητοστάσιο-μηχανοστάσιο του κτιρίου και διάσωση μαθητών.

Σκοπός της άσκησης ήταν η διασφάλιση υψηλού επιπέδου ετοιμότητας και συντονισμού μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων φορέων, για την αποτελεσματική αντιμετώπιση ενός ενδεχόμενου σεισμού.








Πηγή: http://www.thebest.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το παγωτό στη διατροφή ενός παιδιού


Τι πρέπει να προσέχετε.

Το παγωτό έχει θρεπτική αξία και μπορεί να αποτελέσει για το παιδί πηγή λήψης πολλών θρεπτικών συστατικών, όπως πρωτεϊνών, υδατανθράκων, λιπαρών, βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων.

Πρωτεΐνες
Τα παιδιά λαμβάνουν από το παγωτό τις πρωτεΐνες του γάλακτος οι οποίες είναι υψηλής βιολογικής αξίας, δηλαδή περιέχουν αμινοξέα τα οποία δεν μπορεί να τα συνθέσει ο ανθρώπινος οργανισμός και πρέπει να ληφθούν από την τροφή.

Υδατάνθρακες
Οι υδατάνθρακες του παγωτού προέρχονται κυρίως από τις γλυκαντικές ύλες και τη λακτόζη του γάλακτος.
Οι υδατάνθρακες είναι χρήσιμοι στον οργανισμό γιατί αποτελούν μια άμεση πηγή ενέργειας, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ομαλή λειτουργία του κεντρικού νευρικού συστήματος, για την προστασία των πρωτεϊνών των ιστών κ.λ.π.

Επίσης, έχει βρεθεί ότι η λακτόζη στα παιδιά βοηθάει στην απορρόφηση του ασβεστίου, μέταλλο απαραίτητο για το σχηματισμό γερών οστών. Το παγωτό είναι καλή επιλογή μικρογεύματος πριν από κάποια αθλητική δραστηριότητα, κατά την οποία θα χρειαστεί γλυκόζη για την επιτέλεσή της.

Λιπαρά
Τα λιπαρά του παγωτού προέρχονται κυρίως από τα λιπαρά του γάλακτος και από κάποια άλλα πιθανώς υπάρχοντα συστατικά όπως το βούτυρο και η κρέμα γάλακτος. Το λίπος του γάλακτος προσφέρει ενέργεια, λιπαρά οξέα και λιποδιαλυτές βιταμίνες (A, D, E και Κ). Βέβαια στο παγωτό (περισσότερο στο παρφέ) υπάρχουν και κορεσμένα λιπαρά οξέα τα οποία έχουν επιζήμια δράση στον οργανισμό.

Μέταλλα και Βιταμίνες
Το πιο σημαντικό μέταλλο που βρίσκεται στο παγωτό είναι το ασβέστιο. Το ασβέστιο είναι άκρως απαραίτητο για το παιδί καθώς θεωρείται απαραίτητο στοιχείο για το σχηματισμό γερών οστών και δοντιών καθώς επίσης και για την ομαλή λειτουργία του μυοκαρδίου.

Επίσης, το παγωτό αποτελεί καλή πηγή φωσφόρου, απαραίτητος ο ρόλος του στο μεταβολισμό και την απορρόφηση του ασβεστίου. Ακόμη περιέχει ψευδάργυρο, κάλιο και σίδηρο. Επιπρόσθετα, το παγωτό περιέχει βιταμίνη A, D, E, C, B1, B2, B6, B12, απαραίτητες για την ανάπτυξη και την ομαλή λειτουργία του παιδικού οργανισμού.

Προσοχή
Εκτός όμως από τα θρεπτικά συστατικά που παρέχει το παγωτό, και κάνει τους λάτρεις του να χαίρονται, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που επιβάλλουν μια λελογισμένη κατανάλωση του.

1. Καταρχήν το παγωτό είναι πλούσιο σε θερμίδες και η μεγάλη κατανάλωση του μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους. Γι’ αυτό θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή σε παιδιά που παρουσιάζουν αυξημένο σωματικό βάρος.

2. Επίσης, θα πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη ότι οι γλυκαντικές ύλες που περιέχει το παγωτό μπορεί να συμβάλλουν και στην εμφάνιση τερηδόνας.

3. Μεγάλη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στα λιπαρά και ιδιαίτερα στα κορεσμένα λιπαρά οξέα και τη χοληστερόλη, παράγοντες που μπορεί να έχουν κακό αντίκτυπο στη λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος.

Τα παιδιά μπορούν να καταναλώνουν παγωτό 1-2 φορές την εβδομάδα είτε σαν επιδόρπιο είτε σαν μικρό γεύμα. Βέβαια, αν θέλουμε το παιδί μας να εφοδιάζεται με πληθώρα θρεπτικών συστατικών, είναι προτιμότερο να παρασκευάζουμε σπιτικό παγωτό, επιλέγοντας τις καλύτερες πρώτες ύλες.
Εάν η παρασκευή παγωτού δεν είναι εφικτή, καλό είναι να επιλέγουμε για τα παιδιά μας παγωτά χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και ζάχαρη και χωρίς έντονο χρώμα γιατί το χρώμα στα παγωτά είναι συνήθως αποτέλεσμα χρωστικών ουσιών.

Μια καλή επιλογή είναι οι γρανίτες ή τα σορμπέ που δεν περιέχουν σχεδόν καθόλου λιπαρά και είναι φτωχά σε θερμίδες.


Πηγή: http://www.neadiatrofis.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η χοληστερίνη δεν είναι πρόβλημα μόνο των ενηλίκων


Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα σε παιδιά.

Η χοληστερόλη, όπως είναι γνωστό, είναι μια λιπαρή ουσία απαραίτητη για τη λειτουργία των κυττάρων μας. Ωστόσο, αν υπερβαίνει τα φυσιολογικά όρια στο αίμα μας μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα.

Ενώ το σύνηθες είναι τέτοια προβλήματα να εμφανίζονται κυρίως στην τρίτη ηλικία και λιγότερο σε ενήλικες, τα τελευταία χρόνια έχει αποδειχθεί, δυστυχώς, ότι η χοληστερίνη δεν είναι πρόβλημα μόνο των ενηλίκων, αλλά και των παιδιών.

Διάγνωση

H εξέταση πρέπει να γίνεται σε ηλικία μεγαλύτερη των δύο χρόνων, αφού νωρίτερα δεν δίνει ουσιαστικά αποτελέσματα. Πρέπει να ελέγχονται τα παιδιά που είναι υπέρβαρα, στο πλαίσιο όμως του προληπτικού αιματολογικού ελέγχου καλό είναι να εξετάζονται όλα τα παιδιά, αφού στο 90% των περιπτώσεων το εύρημα είναι τυχαίο.

Απαραίτητος είναι ο έλεγχος στα παιδιά που έχουν οικογενειακό ιστορικό, όταν δηλαδή ο ένας τουλάχιστον από τους δύο γονείς έχει παρουσιάσει αυξημένη χοληστερίνη ή έμφραγμα σε ηλικία μικρότερη των 55 χρόνων.

Αξιοσημείωτο είναι ότι για κάθε παιδί στο οποίο γίνεται διάγνωση υπερχοληστερολαιμίας, υπάρχει 1 γονέας με υψηλή συγκέντρωση χοληστερόλης στο αίμα. Η στρατηγική αυτή, επιτρέπει την ταυτόχρονη ανίχνευση της πάθησης σε παιδί και γονιό.

Διατροφή

Μεταξύ των παραγόντων που συμβάλλουν στα αυξημένα επίπεδα της «κακής» χοληστερόλης στο αίμα, είναι η πλούσια σε ζωικά λιπαρά διατροφή, η μειωμένη φυσική δραστηριότητα και το αυξημένο σωματικό βάρος. Αν ένα παιδί έχει αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης, ισχύουν οι ίδιες συστάσεις με αυτές για τους ενήλικες.

Ωστόσο, επειδή η συνεργασία του παιδιού δεν είναι εύκολη, καλό είναι να στοχεύουμε στην αποφυγή του φαγητού απ' έξω, των επιβαρυντικών γλυκών και αλμυρών σκευασμάτων που είναι πλούσια σε κορεσμένο λίπος και χοληστερόλη.

Για τα παιδιά που συχνά λείπουν αρκετές ώρες από το σπίτι, ειδικά ο έφηβος, συστήνεται η κατανάλωση σνακ φτιαγμένων από το σπίτι όπως τοστ, σάντουιτς, κράκερς σπιτικά, κέικ φτιαγμένα με αγνά υλικά, σπιτικά αρτοσκευάσματα και πίτες κ.λπ. Ακόμη κι αν ένας έφηβος δεν έχει χρόνο να προετοιμάσει κάτι από το σπίτι, να επιλέξει τέτοια υγιεινά γεύματα απ' έξω.

Σε περίπτωση που τα επίπεδα χοληστερόλης είναι πάρα πολύ υψηλά (οικογενής υπερχοληστερολαιμία), τότε μπορεί να συστηθεί από τον γιατρό και η λήψη στατινών ακόμη και από μικρή ηλικία.

Ακόμη, έχοντας η επιστημονική κοινότητα αναδείξει τη θετική επίδραση των φυτικών στερολών στη μείωση της χοληστερόλης, κυκλοφορούν φυτικές μαργαρίνες (spreads), ροφήματα και επιδόρπια γιαουρτιού με φυτικές στερόλες (τα οποία όταν καταναλώνονται καθημερινά μειώνουν τη χοληστερόλη 7-10%, πάντα στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής και ενός υγιεινού τρόπου ζωής) και μπορούν να συνεισφέρουν στην αντιμετώπιση της υπερχοληστερολαιμίας, ακόμα και σε παιδιά.

Οι οδηγίες της αμερικανικής παιδιατρικής ακαδημίας συστήνουν τη χρήση φυτικών στερολών σε παιδιά άνω των 2 ετών με οικογενή υπερχοληστερολαιμία ή παιδιά κάτω των 10 ετών (στα οποία δεν επιτρέπεται η φαρμακευτική αγωγή) με υψηλά επίπεδα χοληστερόλης όταν δεν επιτυγχάνεται επιθυμητή μείωση της χοληστερόλης μόνο με αλλαγές στη διατροφή.

Άσκηση

Μην ξεχνάτε την φυσική δραστηριότητα! Ενθαρρύνεται σε κάθε περίπτωση, είτε ένα παιδί έχει υψηλά επίπεδα χοληστερόλης, είτε όχι, καθώς τα οφέλη της δεν είναι μόνο σωματικής υγείας αλλά και ψυχικής.

Συγκεκριμένα στην υψηλή χοληστερόλη αίματος, η άσκηση δρα με δύο ανεξάρτητους τρόπους: αρχικά, επιδρά άμεσα δίνοντας το σήμα στον οργανισμό να «καθαρίσει» τη χοληστερόλη από το αίμα και δεύτερον, επιδρά έμμεσα μειώνοντας την παχυσαρκία και κατ’ επέκταση τις πιθανότητες να έχει κάποιο παιδί αυξημένη χοληστερόλη αίματος.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ανάσα για νοικοκυριά, επιχειρήσεις


Σε άρση των συνθηκών πιστωτικής ασφυξίας, που επικρατούν σε αγορά και νοικοκυριά, στοχεύει πλέον η κυβέρνηση μετά τη συμφωνία με την τρόικα, θέτοντας μέσα στις επόμενες ημέρες σε πλήρη εφαρμογή τις ρυθμίσεις για τα ληξιπρόθεσμα χρέη και τις ασφαλιστικές εισφορές, τα δάνεια των υπερχρεωμένων δανειοληπτών και την επιτάχυνση των διαδικασιών εξόφλησης των προμηθευτών του Δημοσίου.

Συμπληρωματικά προς την ίδια κατεύθυνση αναμένεται να δράσει και η ολοκλήρωση των διαδικασιών ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, με τις τέσσερις συστημικές τράπεζες να είναι σε θέση να ενσωματώσουν έως τέλος Ιουνίου τις μικρότερες μέσω εξαγορών.

Την ατζέντα της οικονομικής πολιτικής μετά τη συμφωνία με την τρόικα παρουσίασε χθες ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας σε συνέντευξη Τύπου παρουσία ολόκληρου σχεδόν του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης.

Ο υπουργός προχώρησε σε μία μίνι παρουσίαση των όρων της συμφωνίας, του κλίματος που επικράτησε κατά τις διαπραγματεύσεις αλλά και των θεμάτων που έμειναν σε εκκρεμότητα προς διαπραγμάτευση για τον ερχόμενο Ιούνιο οπότε και αναμένεται η νέα αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας.

Ο κ. Στουρνάρας στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα του εθνικού στόχου, όπως είπε, για επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος εφέτος, η οποία και θα ενεργοποιήσει τη δυνατότητα για ένα νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους, υπεραμύνθηκε της άποψης ότι δεν θα υπάρξει εφέτος δημοσιονομικό κενό εφόσον τα πράγματα συνεχισθούν με τους ρυθμούς του πρώτου τριμήνου, κάτι που θα επιτρέψει τη θετικότερη αντιμετώπιση του ελληνικού αιτήματος για μείωση του ΦΠΑ. Απαντώντας, εξάλλου, σε ερώτηση για τον κίνδυνο αφελληνισμού του τραπεζικού συστήματος, ο κ. Στουρνάρας ανέφερε ότι προς το παρόν δεν υπάρχει ενδιαφέρον από ξένο οίκο για την Εθνική Τράπεζα, «μακάρι να υπήρχε», τόνισε, αλλά προς το παρόν η έδρα της εξακολουθεί να βρίσκεται στη γωνία Αιόλου και Σοφοκλέους...

Η ΑΤΖΕΝΤΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

ΦΠΑ

Ο υπουργός Οικονομικών επιβεβαίωσε χθες ότι η θετική πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, πέραν της μη λήψης νέων μέτρων, επιτρέπει την επανεξέταση του ελληνικού αιτήματος που είχε αρχικά απορριφθεί, περί μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση τον Ιούνιο. Πληροφορίες αναφέρουν μάλιστα ότι δεν αποκλείεται και η επανεξέταση και άλλων φόρων που κρίνονται αναποτελεσματικοί, όπως η εξίσωση του ΕΦΚ στα καύσιμα.

ΦΟΡΟΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ

Το τέλος ηλεκτροδότησης θα μειωθεί κατά 15% χωρίς να διευκρινίζεται εάν η οριζόντια μείωση θα αφορά στους σημερινούς συντελεστές, ή στο τελικό ποσό. Δεν προβλέπεται εφέτος αφορολόγητο όριο, ενώ θα εκτιμηθεί η πιθανότητα αυτή για το 2014, ανάλογα με την πορεία των εσόδων.

ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΕΣ

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο αν. υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου καταβλήθηκαν από το υπουργείο Οικονομικών επιπλέον 200 εκατ. ευρώ από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τους ιδιώτες και αναμένεται να καταβληθούν 600-700 εκατ. ευρώ για το σύνολο του μήνα.

ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ

Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα πρέπει να ολοκληρωθεί έως το τέλος Απριλίου, ενώ έως τέλος Ιουλίου, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες θα μπορούν να ενσωματώσουν τις μικρότερες μέσω εξαγορών. Οπως είπε ο κ. Στουρνάρας έως τέλος Ιουλίου θα πρέπει να υπάρξει στρατηγική για το σύνολο του τραπεζικού τομέα, συμπεριλαμβανομένων και των μικρών τραπεζών, που θα πρέπει να εκπονηθεί από το ΤΧΣ, την Τράπεζα της Ελλάδος και το υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με την τρόικα. Η κυβέρνηση θεωρεί ότι τα 50 δισ. ευρώ επαρκούν για την ανακεφαλαιοποίηση του κλάδου, ενώ από τον περασμένο Ιούνιο επέστρεψαν στις τράπεζες καταθέσεις 20 δισ. ευρώ.

ΔΗΜΟΣΙΟ

Το διάστημα 2010-2015, ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων θα έχει μειωθεί κατά περίπου 160.000 άτομα (κυρίως λόγω του κανόνα μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις και των αναγκαστικών αποχωρήσεων). Ο υπουργός θεωρεί ότι με την αναγκαστική αποχώρηση των 15.000 δημοσίων υπαλλήλων (4.000 εφέτος και 11.000 το 2014) θα υπάρξει πολύ μεγάλο όφελος, λόγω, κυρίως, της ισάριθμης αντικατάστασής τους από νέους σε ηλικία πτυχιούχους.

ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΑ ΧΡΕΗ

Ρύθμιση τριών ταχυτήτων προέκρινε το οικονομικό επιτελείο, αφού όσοι οφειλέτες έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη έως 5.000 ευρώ θα μπορούν να τα εξοφλήσουν σε... άπειρες δόσεις, οι υπόλοιποι σε 48 και οι ενήμεροι ήδη ενταγμένοι σε ρύθμιση που τρέχει, θα συνεχίσουν με το παλιό δυσμενέστερο καθεστώς των 20 δόσεων.

Σύμφωνα με το αρχικό σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών στη ρύθμιση θα μπορούσαν να ενταχθούν όσοι δεν είχαν τακτοποιήσει τις οφειλές τους έως τις 31 Δεκεμβρίου 2012, πλην όμως πληροφορίες αναφέρουν ότι καταβάλλεται προσπάθεια να επεκταθεί και σε όσους δεν έχουν πληρώσει τις δόσεις τους έως 31 Μαρτίου 2013, εφόσον η οφειλή αφορά χρόνο πριν από το τρέχον έτος.

Για το παράδοξο να πεταχθούν εκτός νέας ρύθμισης όσοι ήδη είχαν ενταχθεί στην παλαιότερη και εξυπηρετούν κανονικά τις δόσεις τους, το υπουργείο Οικονομικών αντιτείνει ότι η ένταξή τους στη νέα ρύθμιση θα δημιουργούσε τον κίνδυνο νέου δημοσιονομικού κενού, δεδομένου ότι θα χάνονταν οι εισπράξεις των επόμενων δόσεων που έχουν κανονικά προϋπολογισθεί. Πόσω μάλλον όταν ο σημαντικότερος αριθμός οφειλετών του Δημοσίου παρουσιάζει χρέη χαμηλότερα των 5.000 ευρώ.

Για τους ενήμερους οφειλέτες, πάντως, δεν αποκλείεται να υπάρξει πρόβλεψη για μείωση της επιβάρυνσης που προέρχεται από το υψηλότερο επιτόκιο των προσαυξήσεων. Αναλυτικότερα και σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε χθες ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων κ. Χ. Θεοχάρης, η νέα ρύθμιση θα προβλέπει τα εξής:

- Οι μηνιαίες δόσεις των ρυθμίσεων ανέρχονται στις 48 και θα είναι ισόποσες, εκτός της τελευταίας και θα καθορίζονται ως ποσοστό της συνολικής κεφαλαιοποιημένης οφειλής έως τις 31.12.2012. Οφειλέτες με χρέη που δημιουργήθηκαν το 2013 μπορούν να υπαχθούν στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων.

- Φυσικά πρόσωπα με χρέη έως 5.000 μπορούν να ρυθμίσουν τα χρέη τους σε περισσότερες από 48 δόσεις με ελάχιστο ποσό τα 20-25 ευρώ, ενω χρέη μέχρι 10.000 ευρώ θα μπορούν να τακτοποιηθούν σε περισσότερες δόσεις εφόσον υπάρχει αποδεδειγμένη δυσχέρεια καταβολής των δόσεων.

- Σε 48 δόσεις ανεξαρτήτως ποσού οφειλής θα καταβάλλουν τα χρέη τους επιχειρήσεις και αυτοαπασχολούμενοι.

- Όλοι οι οφειλέτες με χρέη άνω των 75.000 ευρώ θα εντάσσονται στη ρύθμιση με υπογραφή λογιστή για την ειλικρίνεια των οικονομικών τους στοιχείων. Οι λογιστές θα πρέπει να βεβαιώνουν την περιουσιακή κατάσταση του υπόχρεου και να υπογράφουν για τα στοιχεία που παρουσιάζουν οι υπόχρεοι.

- Προβλέπεται μείωση των προσαυξήσεων που θα ξεκινούν από 20% για όσους καταβάλλουν τα χρέη τους σε 48 δόσεις και θα κλιμακώνονται έως το 50% για όσους τα εξοφλούν εφάπαξ.

- Το επιτόκιο υπερημερίας θα ανέλθει στο 8% συν το επιτόκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (περίπου 8,75%).

- Οφειλέτες με χρέη άνω των 300.000 ευρώ θα πρέπει να προσκομίζουν εμπράγματες εξασφαλίσεις.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...