Τετάρτη 17 Απριλίου 2013

Κρέας αλόγου σε ποσοστό κάτω του 5% εντοπίστηκε στην ΕΕ

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Μέρος αυτού περιείχε ακόμη την απαγορευμένη ουσία φαινυλοβουταζόνη.

Οι γενετικοί έλεγχοι που πραγματοποιήθηκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), μετά το σκάνδαλο με το κρέας αλόγου, οδήγησαν στον εντοπισμό τέτοιου κρέατος σε ποσοστό μικρότερο του 5% σε προϊόντα στη σήμανση των οποίων αναφέρεται ότι περιέχουν βόειο κρέας, ενώ ανακαλύφθηκαν επίσης και ίχνη μιας ουσίας η χρήση της οποίας απαγορεύεται στα τρόφιμα.

Στις 15 Φεβρουαρίου, κι ενώ είχε ξεσπάσει το σκάνδαλο για το κρέας αλόγου σε προμαγειρεμένα γεύματα, οι Βρυξέλλες ξεκίνησαν ένα πρόγραμμα που προέβλεπε την διενέργεια 2.250 ελέγχων DNA, καθώς και να ερευνηθεί εάν υπήρχε σε αυτά φαινυλοβουταζόνη, ένα αντιφλεγμονώδες επιβλαβές για την υγεία σε σφάγια αλόγων.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκανε γνωστό ότι λιγότερο από το 5% κρέατος αλόγου ανιχνεύθηκε στα προϊόντα που ελέγχθηκαν. Και μόνο ένα 0,6% του κρέατος αλόγου που ελέγχθηκε περιείχε φαινυλοβουταζόνη.

Τα αποτελέσματα των ελέγχων θα συζητηθούν την Παρασκευή από την «μόνιμη επιτροπή για την τροφική αλυσίδα και την υγεία των ζώων», η οποία απαρτίζεται από εκπροσώπους των κρατών-μελών και της οποίας προεδρεύει εκπρόσωπος της Επιτροπής, δήλωσε η Ιρλανδία, η οποία προεδρεύει το εξάμηνο αυτό της ΕΕ.

Από 10-150 έλεγχοι είχαν προγραμματιστεί σε καθεμία από τις χώρες της ΕΕ, ανάλογα με το μέγεθός της, ενώ ένα δείγμα πρέπει να λαμβάνεται από κάθε 50 τόνους κρέατος αλόγου. Η επιχείρηση αυτή συγχρηματοδοτείται κατά 75% από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Σε ότι αφορά την φαινυλοβουταζόνη, επιβεβαιώνουμε ότι δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος στην Ευρωπαϊκή Ένωση με την ουσία αυτή», δήλωσε ο Φρεντερίκ Βενσάν, εκπρόσωπος του ευρωπαίου Επιτρόπου για την Υγεία και την Κατανάλωση, Τόνιο Μποργκ. Τόνισε όμως, ότι η ουσία αυτή απαγορεύεται αυστηρά στα προϊόντα διατροφής για τον άνθρωπο.

Μετά από αίτημα της Επιτροπής, η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) εκτιμούν σε ανακοίνωσή τους που δόθηκε χθες Δευτέρα στη δημοσιότητα ότι η έκθεση των καταναλωτών στη φαινυλοβουταζόνη μέσω της διατροφής ήταν χαμηλή.

«Η γνώμη των δύο υπηρεσιών δείχνει ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για το θέμα αυτό. Θα πρέπει να τρώμε εκατοντάδες μπιφτέκια από κρέας αλόγου επί μήνες για να έχουμε ενδεχομένως προβλήματα με την φαινυλοβουταζόνη», τόνισε ακόμη ο Βενσάν.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.