Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2013

«Οργανωμένη διάλυση των δομών του ΕΟΠΥΥ»


«Η οργανωμένη διάλυση των δομών του ΕΟΠΥΥ παίρνει σάρκα και οστά μετά την απόφαση του Υπουργού Υγείας να κάνει τις όποιες αλλαγές με κλειστές τις δομές» αναφέρει σε ανακοίνωσή του Πανελλήνιος Σύλλογος Εργαστηριακών Υπαλλήλων του ΕΟΠΥΥ.

«Η σημερινή πολιτική ηγεσία, όπως και πρωτίστως οι προηγούμενες, έχουν τεράστια ευθύνη.

Ο Υπουργός Υγείας οφείλει να δώσει εξηγήσεις στον ελληνικό λαό!

Οι «σοφοί» που δημιούργησαν τον ΕΟΠΥΥ και αγοραστή και πάροχο, δεν είναι οι ίδιοι που ζητούν τώρα τη διάλυση των Μονάδων Υγείας του ΕΟΠΥΥ;

Η δωρεάν παροχή υπηρεσιών υγείας από τον ΕΟΠΥΥ στις πρώην δομές του ΙΚΑ μέχρι σήμερα, ήταν το άλλοθι για να γίνει ο οργανισμός αποκλειστικά αγοραστής;

Να ζητήσει εξηγήσεις ο Υπουργός, γιατί το τμήμα προμηθειών με τη δημιουργία του ΕΟΠΥΥ παρέμεινε στο ΙΚΑ. Πόσους διαγωνισμούς έχει πραγματοποιήσει;

Ποιός έχει την ευθύνη;

Να μας εξηγήσει γιατί δεν έχουν υλικά, αντιδραστήρια, μηχανήματα οι μονάδες υγείας του ΕΟΠΥΥ.

Να μας εξηγήσει γιατί δεν φρόντισαν, αφού κόπτονται για την υγεία του ελληνικού λαού, να οργανώσουν σωστά δομημένα εργαστήρια με βιοχημικούς και αιματολογικούς αναλυτές, μαστογράφους, μηχανήματα οστικής πυκνότητας, αξονικούς και μαγνητικούς τομογράφους ,υπερήχους ,υλικά αντιδραστήρια.

Η προσβασιμότητα στις μονάδες του ΕΟΠΥΥ με τη δημιουργία των πενταψήφιων ραντεβού έχει μειωθεί δραματικά!

Γιατί δεν τοποθετεί στην γραμματεία των ραντεβού προσωπικό από την κινητικότητα ώστε οι Μονάδες Υγείας να ξαναγεμίσουν;

Να μας εξηγήσει ο Υπουργός, γιατί δεν καλεί τον εισαγγελέα να διερευνήσει τις ευθύνες των υπευθύνων για την μη εύρυθμη λειτουργία των δομών του ΕΟΠΥΥ και των διαφυγόντων κερδών από τη μη λειτουργία των εργαστηρίων.

Οι εργαζόμενοι έχουμε δώσει προτάσεις για την αναδιοργάνωση των εργαστηρίων προς όφελος των ασφαλισμένων και θα βάλουμε ακόμα και τώρα πλάτη.

Ο Υπουργός Υγείας οφείλει να κάνει την όποια μεταρρύθμιση με ανοιχτές τις δομές, γιατί τα νοσοκομεία δεν αντέχουν τον όγκο των ασφαλισμένων, εκτός εάν έχει αποφασίσει οριστικά την εκχώρηση των υπηρεσιών υγείας στα οργανωμένα συμφέροντα!

Καλούμε τον Υπουργό Υγείας σε ειλικρινή διάλογο!

Αγωνιζόμαστε για δωρεάν και δημόσιο χαρακτήρα των δομών της πρωτοβάθμιας περίθαλψης προς όφελος των ασφαλισμένων!» τονίζουν οι εργαζόμενοι στην ανακοίνωσή τους.



Διαβάστε περισσότερα...

Βραζιλία: Μία δολοφονία ανά 90'


Τουλάχιστον 50.000 γυναίκες δολοφονήθηκαν από το 2001 έως το 2011 στη Βραζιλία σε εγκλήματα που συνδέονται με το φύλο τους, σύμφωνα με μελέτη του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (Ipea).

"Στη Βραζιλία εκτιμάται ότι τουλάχιστον 50.000 ανθρωποκτονίες που σχετίζονται με το φύλο διαπράχθηκαν από το 2001 έως το 2011, αριθμός ο οποίος αντιστοιχεί σε 5.000 θανάτους ετησίως", υπογράμμισε ο δημόσιος οργανισμός στην μελέτη του.

Η έγκριση του αποκαλούμενου νόμου "Μαρία ντα Πένια", ο οποίος προβλέπει την επιβολή αυστηρότερων ποινών για αυτού του είδους τις επιθέσεις δεν βελτίωσε την κατάσταση, επισήμανε το Ινστιτούτο.

"Διαπιστώνουμε ότι υπήρξε μείωση των ετησίων ποσοστών θνησιμότητας: τα ποσοστά θνησιμότητας ανά 100.000 γυναίκες ήταν 5,28 από το 2001 έως το 2006 (πριν από την επικύρωση του νόμου αυτού) και 5,22 από το 2007 έως το 2011", τόνισε στην μελέτη του το Ipea.

Αμέσως μετά την ψήφιση του νόμου αυτού, το 2007, οι δολοφονίες γυναικών εξαιτίας της βίας που διαπράττεται λόγω φύλου μειώθηκαν ελαφρά, αλλά από το 2009 έως το 2011 ανήλθαν εκ νέου στα επίπεδα που καταγράφονταν στις αρχές της προηγουμένης δεκαετίας: 5.664 δολοφονίες ετησίως στη χώρα των 200 εκατομμυρίων κατοίκων, δηλαδή μια δολοφονία κάθε 90 λεπτά, κατά μέσον όρο.

Το 2006, ο τότε πρόεδρος Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα επικύρωσε το νόμο "Μαρία ντα Πένια", ο οποίος τιμωρεί σκληρότερα την ενδοοικογενειακή βία. Η ονομασία του νόμου είναι ένας φόρος τιμής σε μια Βραζιλιάνα βιοχημικό που αγωνίστηκε επί χρόνια ώστε ο σύζυγός της να καταδικαστεί μετά τις δύο απόπειρές του να τη σκοτώσει, με αποτέλεσμα αυτή να ζει παραπληγική.

Η τηλεφωνική γραμμή που η κυβέρνηση έθεσε στη διάθεση των γυναικών για να προχωρούν σε καταγγελίες σε περίπτωση που υποστούν βία δέχτηκε 730.000 κλήσεις το 2012.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Εντατικοί έλεγχοι της Τροχαίας στην Αθήνα


Κόβουν κλήσεις και παίρνουν πινακίδες από τους παραβάτες.

Εντατικούς ελέγχους πραγματοποιεί καθημερινά η Τροχαία στο κέντρο της Αθήνας προκειμένου να εντοπίσει εκείνους που σταθμεύουν παράνομα.

Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα ότι χθες βεβαιώθηκαν 233 παραβάσεις παράνομης στάθμευσης. Από αυτές οι 167 σε Ι.Χ., τρεις σε Δ.Χ. Ε. οχήματα, 61 σε δίκυκλα και δύο σε φορτηγά. Επίσης, οι αστυνομικοί αφαίρεσαν 150 ζεύγη πινακίδων κυκλοφορίας από αυτοκίνητα.

Οι έλεγχοι για τις παράνομες σταθμεύσεις θα συνεχιστούν.



Διαβάστε περισσότερα...

Στον αυτοκινητόδρομο με το… τρίκυκλό του!


Ατρόμητος 8χρονος οδηγός στο Ρίο ντε Τζανέιρο- Δείτε το βίντεο.

Από τη μία η αγάπη του για το αυτοκίνητο, από την άλλη η άγνοια κινδύνου που κυριαρχεί στην ηλικία του και η προφανής απουσία γονικής εποπτείας, δεν ήθελε πολύ ο 8χρονος Βραζιλιάνος που πήρε το πλαστικό του τρίκυκλο και βγήκε να… οδηγήσει σε έναν από τους πιο πολυσύχναστους αυτοκινητόδρομους του Ρίο Ντε Τζανέιρο.

Την ώρα που ο μικρός κάνει την κούρσα της ζωής του, δίπλα του περνούν με ταχύτητα πραγματικά αυτοκίνητα.

Τα πράγματα θα μπορούσαν να είχαν εξελιχθεί πολύ χειρότερα αλλά το γεγονός πως ο μικρός δεν έπαθε τίποτα ούτε σημειώθηκε κάποιο ατύχημα με τους υπόλοιπους οδηγούς μας επιτρέπει να βλέπουμε το βίντεο με το εγχείρημά του με συμπάθεια.

Είναι πάντως εντυπωσιακό πως κανένας από τους διερχόμενους οδηγούς δεν σταμάτησε για να απομακρύνει τον μικρό από το οδόστρωμα.

Ρεπόρτερ από τοπικό κανάλι που κατέγραψε τη βόλτα του μικρού του πήρε στο τέλος και συνέντευξη. «Δεν φοβήθηκες;» τον ρώτησε, όπως γράφει η Daily Mail. «Όχι», απάντησε ο πιτσιρίκος.

Παρότι δεν φαίνονται στο βίντεο, το αγόρι συνόδευαν δύο μεγαλύτερα αδέλφια του που μάλιστα συμμετείχαν στο επικίνδυνο παιχνίδι.

Σύμφωνα με την εφημερίδα η οικογένεια του μικρού εντοπίστηκε αλλά όταν οι αρχές την αναζήτησαν για να αναλάβουν τη φροντίδα του μικρού, είχε εξαφανιστεί.

Σύμφωνα με το δημοτικό συμβούλιο της πόλης, η υπόθεσή τους ήταν ήδη γνωστή και τα παιδιά είχαν και στο παρελθόν βρει φροντίδα στις υπηρεσίες πρόνοιας λόγω ανησυχιών για κινδύνους που αντιμετώπιζαν.

Δείτε τις φωτογραφίες και το βίντεο















Διαβάστε περισσότερα...

Εναλλακτικό βραβείο Νόμπελ σε 4 ακτιβιστές


Τιμήθηκαν, μεταξύ άλλων, για τoν αγώνα τους για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Το Βραβείο Ορθής Διαβίωσης για το 2013 κέρδισαν τέσσερις άνδρες από το Κονγκό, την Παλαιστίνη, την Ελβετία και τις ΗΠΑ για τον αγώνα τους για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη βελτίωση της διατροφικής ασφάλειας και την εξάλειψη των χημικών όπλων.

Ο Πολ Γουόκερ από τις ΗΠΑ τιμήθηκε με το βραβείο αυτό, το οποίο αποκαλείται «εναλλακτικό Βραβείο Νόμπελ», για τον «ακούραστο αγώνα του για την απαλλαγή του κόσμου από τα χημικά όπλα».

Ο 67χρονος Γουόκερ εργάζεται για τη μη κερδοσκοπική οργάνωση Green Cross που έχει βοηθήσει στην επαλήθευση της καταστροφής περίπου 55.000 τόνων χημικών όπλων στις ΗΠΑ, τη Ρωσία, την Ινδία, τη Νότια Κορέα, την Αλβανία και τη Λιβύη.

Ο 58χρονος Ντένις Μουκουέγκε, γιατρός από τη Δημοκρατία του Κονγκό βραβεύθηκε για «το θαρραλέο έργο του που αφορά τη θεραπεία γυναικών οι οποίες επέζησαν από τους ομαδικούς βιασμούς στην περίοδο του πολέμου». Ο Μουκουέγκε διευθύνει ένα νοσοκομείο στο Μπουκάβου του ανατολικού Κονγκό που έχει θεραπεύσει περίπου 40.000 θύματα ομαδικού βιασμού.

Ο παλαιστίνιος δικηγόρος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ο 59χρονος Ράτζι Σουράνι στη Λωρίδα της Γάζας, τιμήθηκε «για την αφοσίωσή του στο κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα σε ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες».

Ο ελβετός αγρονόμος Χανς Χέρεν του Ιδρύματος Biovision βραβεύτηκε για τις προσπάθειές του για τη βελτίωση της διατροφικής ασφάλειας με τη χρήση βιολογικών μεθόδων αντιμετώπισης ενός παρασίτου που απειλούσε τις ρίζες κασάβα, οι οποίες αποτελούν σημαντική καλλιέργεια στην Αφρική.

Την απονομή του «Εναλλακτικού Νόμπελ» ανακοίνωσε το Ιδρυμα Ορθής Διαβίωσης (Right Livelihood) που εδρεύει στη Στοκχόλμη.

Καθένας από τους νικητές θα λάβει 500.000 κορώνες (78.000 δολάρια). Η τελετή απονομής θα πραγματοποιηθεί στις 2 Δεκεμβρίου.


Διαβάστε περισσότερα...

Εγκαίνια για το κολυμβητήριο Αμαλιάδας την Κυριακή


Ένα καινοτόμο έργο που απευθύνεται σε όλη την Ηλεία.

Πανηγυρική αναμένεται να είναι η τελετή των εγκαινίων του κολυμβητηρίου της Αμαλιάδας, η οποία έχει προγραμματιστεί για την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου στις 19.00, ύστερα από πολυετή αναμονή, αφού για να ολοκληρωθεί το έργο χρειάστηκε να περάσουν δέκα χρόνια!

«Ανακοινώνω ότι ένα σίριαλ που ξεκίνησε εδώ και δέκα χρόνια, την Κυριακή στις 7 το απόγευμα θα έχει happy end», ήταν τα λόγια του δημάρχου Ήλιδας, Γιάννη Λυμπέρη, ο οποίος δεν έκρυψε την ικανοποίησή του που έφθασε επιτέλους η ώρα των εγκαινίων ενός έργου που μπορεί να καθυστέρησε σημαντικά, έχει όμως το προνόμιο να είναι το μοναδικό κολυμβητήριο σε ολόκληρη την Ευρώπη το οποίο χρησιμοποιεί τη μέθοδο της ηλιογεωθερμίας για τη θέρμανση της πισίνας.

Καινοτόμο έργο
«Πρόκειται για ένα έργο που απευθύνεται σε ολόκληρη την Ηλεία, σε συλλόγους, παιδιά, ηλικιωμένους, άτομα με ειδικές ανάγκες, σε όλο τον κόσμο. Ως έργο που έχει εφαρμόσει την καινοτομία της ηλιογεωθερμίας για την θέρμανση της πισίνας, μπορεί να απευθυνθεί και σε όλα τα σχολεία και τους τεχνικούς που ασχολούνται με τις πηγές ανανεώσιμης ενέργειας».

«Είναι το πρώτο κολυμβητήριο σε πανευρωπαϊκό επίπεδο που χρησιμοποιεί αυτό το σύστημα και χρηματοδοτήθηκε με 600.000 ευρώ από το πράσινο ταμείο. Παρουσιάζουμε ένα κολυμβητήριο πανέμορφο. Σύγχρονο και καινοτόμο, που μειώνει τα έξοδα λειτουργίας και αυτό είναι πολύ σημαντικό, γιατί πέρυσι τα περισσότερα κολυμβητήρια ήταν κλειστά λόγω κόστους λειτουργίας», ανέφερε ο κ. Λυμπέρης.

Την Κυριακή κατά την τέλεση των εγκαινίων έχει προγραμματιστεί και επίδειξη με δύο ομάδες πόλο, καθώς επίσης και μία με ομάδα συγχρονισμένης κολύμβησης.
Ο κ. Λυμπέρης εξέφρασε την πεποίθηση ότι μέχρι την Κυριακή θα έχει ολοκληρωθεί και η διαδικασία των αδειοδοτήσεων, για να ξεκινήσει τη λειτουργία του από Δευτέρα.

Μέτρα για τη λαϊκή
Παράλληλα, με την κατασκευή των στεγάστρων στο χώρο της λαϊκής αγοράς Αμαλιάδας, που θα λειτουργεί και ως πάρκινγκ, θα υπάρχει και φύλαξη του χώρου.

Ο δήμαρχος Ήλιδας ξεκαθάρισε επίσης ότι η λειτουργία της λαϊκής αγοράς με τις συνθήκες που γινόταν μέχρι σήμερα, θα αποτελέσει παρελθόν και οι χρήστες της θα παραδίδουν το χώρο τους όπως τον παραλαμβάνουν.

Στο μεταξύ από τη Δευτέρα συνεργεία του δήμου ξεκίνησαν τον καθαρισμό του χώρου της λαϊκής αγοράς, για να είναι όλα έτοιμα για τα εγκαίνια και η πρόταση του ιδίου είναι το ερχόμενο Σάββατο να μη διεξαχθεί λαϊκή αγορά, για να είναι η εικόνα του χώρου αντάξια του μεγάλου έργου του κολυμβητηρίου.


Πηγή: http://www.patrisnews.com
Διαβάστε περισσότερα...

Αβεβαιότητα για το μέλλον του ΤΕΙ Πύργου


Ανησυχούν οι φοιτητές.

Αβεβαιότητα για το ΤΕΙ, δυσπιστία και καχυποψία για τις τελικές αλλαγές είναι τα συναισθήματα για τους φοιτητές που για πρώτη φορά εισήχθησαν φέτος στα τμήματα του Πύργου και της Αμαλιάδας. Το αβέβαιο σκηνικό που καθημερινά αναδεικνύεται σε όλο το φάσμα της εκπαίδευσης έχει συμβάλλει καθοριστικά ώστε οι φοιτητές που μπαίνουν στις σχολές να μην έχουν εμπιστοσύνη σε αυτό που σήμερα μέσω των πανελλαδικών επέλεξαν να σπουδάσουν.

Η βαριά δυσθυμία και η εκτεταμένη αθυμία εντοπίζονται διάχυτες σε όλο το κοινωνικό- φοιτητικό σώμα του ΤΕΙ Πύργου. Η δυσπιστία και η καχυποψία γενικεύονται για τους φοιτητές των τμημάτων αναφορικά με το στοιχειώδη σχεδιασμό του μέλλοντος ο οποίος αναστέλλεται, από το πλήθος των μεταβατικών διατάξεων για το προσωπικό (διδακτικό, υπαλληλικό) και το κτιριακό.

«Μας τρομάζει η αναμονή των τελικών αλλαγών και το γεγονός ότι τίποτα δεν είναι σίγουρο και τα πάντα μπορούν να ανατραπούν και να μας ισοπεδώσουν». «Άραγε θα υπάρχουμε από Οκτώβρη;» είναι μερικές από τις δηλώσεις που έκαναν στην εφημερίδα «ΠΡΩΤΗ» οι φοιτητές των Τμημάτων «Πληροφορικής και ΜΜΕ», «Μουσειολογίας, Μουσειογραφίας και Σχεδ. Εκθέσεων» και «Διοίκησης, Οικονομίας και Επικοινωνίας Πολιτιστικών και Τουριστικών Μονάδων».


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Προσεισμικός έλεγχος σε σχολεία από τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων


Κεφαλονιά, Ζάκυνθος και Λευκάδα που βρίσκονται σε ζώνη επικινδυνότητας ΙΙΙ.

Προσεισμικός έλεγχος έγινε σε 5.042 σχολικές μονάδες που ανεγέρθηκαν μέχρι το 1959, οπότε και καθιερώθηκε ο πρώτος αντισεισμικός κανονισμός.

Τον προσεισμικό έλεγχο πραγματοποίησε ο ΟΣΚ, σύμφωνα με έγγραφο που διαβιβάστηκε στη Βουλή.

Όπως έχει γίνει γνωστό για τις περιοχές Κεφαλονιάς, Ζακύνθου και Λευκάδας, που βρίσκονται στη ζώνη σεισμικής επικινδυνότητας ΙΙΙ, ο έλεγχος έγινε στο σύνολο των σχολικών κτηρίων ανεξαρτήτως περιόδου κατασκευής.
Από τα αποτελέσματα του ελέγχου προκύπτει ότι για τις περιπτώσεις που απαιτούνται παρεμβάσεις, αυτές οφείλονται στην κακή συντήρηση.


Διαβάστε περισσότερα...

«Athens Flying Week» στο Τατόι


Show στον αέρα από 27-29 Σεπτεμβρίου.

Ακροβατικά που κόβουν την ανάσα, χαμηλές διελεύσεις πολεμικών αεροσκαφών, ελικόπτερα που στροβιλίζονται στον αέρα με εκκωφαντικό θόρυβο, ελαφρά αεροσκάφη σε άψογους σχηματισμούς, καθώς και ρίψεις αλεξιπτωτιστών ελεύθερης πτώσης, θα έχουν την τύχη να παρακολουθήσουν όσοι παραβρεθούν στο δεύτερο διεθνές αεροπορικό σόου με τίτλο Athens Flying Week, που θα διεξαχθεί στο στρατιωτικό αεροδρόμιο Τατοΐου, από την Παρασκευή 27 μέχρι και την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου.

Ανάμεσα στους προσκεκλημένους θα είναι και οι καλύτεροι πιλότοι ακροβατικών αεροσκαφών και ελικοπτέρων στον κόσμο, όπως οι Φρανσέσκο Φορναμπάιο, Λούκα Μπερτόσιο, Γιούργκις Κέρις και οι Έλληνες Δημήτρης Βερβερέλης και Ηλίας Σοφιανός.

Οι βετεράνοι πιλότοι που συγκροτούν τους Blu Circe, με σχηματισμούς από 4 αεροσκάφη, θα εκτελέσουν ακροβατικά ακριβείας καθώς το ακροπτερύγιο του ενός αεροπλάνου απέχει ελάχιστα εκατοστά από το ακροπτερύγιο του άλλου και δίνουν την εντύπωση ότι είναι κολλημένα. Εκτελούν όλα μαζί μανούβρες με άψογο συγχρονισμό οριζοντιώνονται ή ανεβαίνουν κάθετα στους ουρανούς, αλλάζουν σχηματισμούς και περιστρέφονται.

Την αεροπορική γιορτή συμπληρώνουν και τρία υπερελαφρά αεροπλάνα από την Ιταλία με πιλότους που πετούν παρόλο που έχουν καθηλωθεί σε αναπηρικό καροτσάκι, τους WeFly.

Το «παρών» θα δώσει και το ακροβατικό σμήνος της Ολλανδικής Πολεμικής Αεροπορίας με F-16, και η Πολωνική Πολεμική Αεροπορία. Από την Ελλάδα συμμετέχει η Πολεμική Αεροπορία μ’ ένα ελικόπτερο «σούπερ Πούμα», καθώς και ένα μεταγωγικό «C-130», ενώ ο Στρατός Ξηράς με ένα επιθετικό ελικόπτερο «Απάτσι»».

Σύμφωνα με τους διοργανωτές μια από τις εκπλήξεις θα είναι και η διέλευση σε χαμηλό ύψος πάνω από τον αεροδιάδρομο ενός airbus 320 της Aegean.

Στο χώρο του αεροδρομίου θα λειτουργεί παράλληλα με τις εκδηλώσεις και εμπορική έκθεση αεροπορικών είδων λχ. βιβλίων, αναμνηστικών, παιδικό πάρκο, ειδικά διαμορφωμένοι χώροι για φαγητό και καφέ, μουσική από γνωστό D.J.

Θα πραγματοποιούνται επίσης επισκέψεις στο Μουσείο της Πολεμικής Αεροπορίας (μέσα στο Τατόι). Οι αεροπορικές επιδείξεις ξεκινούν στις 15:45 το μεσημέρι της Παρασκευής. Είσοδος με εισιτήριο.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Απαξιώνεται η Σχολή Τυφλών Θεσσαλονίκης


Οι καταγγελίες της Ένωσης στη Βόρεια Ελλάδα που έφτασαν στον πρωθυπουργό.

Για απαξίωση της προσωπικότητας και αξιοπρέπειας των τροφίμων της Σχολής Τυφλών στη Θεσσαλονίκη κάνει λόγο η Ένωση Τυφλών Βορείου Ελλάδος «Ο Λουδοβίκος Μπράϊγ», που απέστειλε επιστολή διαμαρτυρίας στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

Όπως καταγγέλλουν, η διοίκηση της Σχολής έχει ενημερώσει τους επτά τρόφιμους του Ιδρύματος πως δεν είναι δυνατή η διαμονή τους στο οικοτροφείο, παραπέμποντάς τους σε αυτόνομες κατοικίες, στις οποίες, σύμφωνα με την Ένωση Τυφλών, «δεν υπάρχει η παραμικρή μέριμνα και έλεγχος από μεριάς του Ιδρύματος για τη λειτουργία τους και τις συνθήκες διαβίωσης των τυφλών σπουδαστών οι οποίοι είναι άνω των 18 ετών».



Διαβάστε περισσότερα...

Να προχωρήσουν οι διαδικασίες αναγνώρισης των ιαματικών πηγών της Ηλείας


Ερώτηση του Γ. Κοντογιάννη με αφορμή την -σε λίγο- εκπνοή της προθεσμίας.

Την ανάγκη να προχωρήσουν οι διαδικασίες αναγνώρισης των ιαματικών πηγών της Ηλείας, ώστε ο νομός να μην μένει εκτός του χάρτη των ευρωπαϊκών περιοχών που προσφέρουν λουτροθεραπεία και να εκμεταλλευτεί το γεγονός ότι η λουτροθεραπεία γίνεται διασυνοριακή από τις 24 Οκτωβρίου, επεσήμανε ο βουλευτής Ηλείας της ΝΔ και πρώην υφυπουργός Απασχόλησης Γιώργος Κοντογιάννης με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς τους υπουργούς Τουρισμού, Εργασίας και Υγείας.

Ο Γιώργος Κοντογιάννης τονίζει πως η χώρα μας πρέπει να επισπεύσει τις διαδικασίες αναγνώρισης της υδροθεραπείας ως πρωτοβάθμιας υγειονομικής φροντίδας και κατά συνέπεια και την αναγνώριση των ιαματικών περιοχών, όπως έχουν κάνει τα υπόλοιπα κράτη, αλλιώς η Ηλεία δεν θα ενταχθεί στο πλαίσιο των επιλογών των 24.000.000 ευρωπαίων πολιτών που επισκέπτονται ιαματικά λουτρά κάθε χρόνο.

Επιπλέον, ο βουλευτής ενημέρωσε τους αρμόδιους υπουργούς για τα προβλήματα που παρουσιάζονται αναφορικά με τις λουτροθεραπείες και τα Ασφαλιστικά Ταμεία, αλλά και την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και των κτιριακών εγκαταστάσεων, τα οποία έχουν οδηγήσει στην πτώση της επισκεψιμότητας.

Και γι’ αυτό ρωτά τους υπουργούς σε ποιες ενέργειες θα προβούν ώστε να αναγνωριστεί η υδροθεραπεία ως πρωτοβάθμια υγειονομική φροντίδα και κατά συνέπεια να αναγνωριστούν και οι ιαματικές περιοχές της Ελλάδας, ώστε να εκμεταλλευτεί η χώρα μας το γεγονός ότι η λουτροθεραπεία από 24 Οκτωβρίου γίνεται διασυνοριακή. Θέλει ακόμη να μάθει ποια θα είναι τα μέτρα που θα ληφθούν για την ενίσχυσή της. Ζητάει ακόμη να ενημερωθεί για τα μέτρα που θα ληφθούν για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που αφορούν στα Ασφαλιστικά Ταμεία και τις χορηγήσεις-εγκρίσεις προς ασθενείς για πραγματοποίηση λουτροθεραπείας ενώ λέει αναφορικά με τις πηγές της Ηλείας και κυρίως της Κυλλήνης και του Καϊάφα, σε ποιες ενέργειες θα προβούν για την αναγνώρισή τους, ώστε να ενταχθούν στον ευρωπαϊκό χάρτη των λουτροπόλεων.



Διαβάστε περισσότερα...

Εγγραφή αθλητών στους πίνακες της ΓΓΑ


Τι ισχύει για την εισαγωγή τους σε ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Όσοι μαθητές έχουν πετύχει διακρίσεις σε κάποιο άθλημα έχουν μερικά προνόμια ως προς την εισαγωγή τους στα ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Ανάλογα με τη διάκριση και τη διοργάνωση στην οποία την έχουν επιτύχει δικαιούνται εισαγωγή σε ΑΕΙ και ΤΕΙ είτε χωρίς εξετάσεις, είτε σε ποσοστό επί των θέσεων των εισακτέων λαμβάνοντας και μια προσαύξηση στα μόρια τους.

Απαραίτητη προϋπόθεση για να επωφεληθούν ως προς την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι η εγγραφή των αθλητών στον ειδικό πίνακα της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού. Ήδη στην ιστοσελίδα της ΓΓΑ υπάρχει ανακοίνωση για νέα αίτηση και φόρμα για την εγγραφή αθλητών και αθλητριών στον ειδικό πίνακα.

Τα δικαιολογητικά παρατίθενται ακολούθως, ενώ για περαιτέρω πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ανατρέξουν στο σύνδεσμο http://www.sportsnet.gr/index.php/athlitismos/athlitismos/diakrithentes-athlite.

Στην ιστοσελίδα που παραθέτουμε υπάρχει και λίστα με ονόματα 16.523 αθλητών που έχουν πετύχει διακρίσεις από το 2000 έως και τις 29 Νοεμβρίου του 2009.

Δικαιολογητικά εγγραφής

- Αίτηση (κατεβάστε την αίτηση).
- Βεβαίωση της οικείας ομοσπονδίας για τη διάκριση. (Κατεβάστε την εφαρμογή σε access 2003).
- Βεβαίωση της οικείας ομοσπονδίας για τη διάκριση. (Κατεβάστε την εφαρμογή σε access 2007).
- Βεβαίωση της οικείας ομοσπονδίας για τη διάκριση. (Κατεβάστε την εφαρμογή σε συμπιεσμένη μορφή rar).

Η ανωτέρω βεβαίωση θα συνοδεύεται από:

α) Ακριβές αντίγραφο του Δελτίου Αστυνομικής Ταυτότητας,
β) αντίγραφο της προκήρυξης του εκάστοτε πρωταθλήματος,
γ) αντίγραφο της δήλωσης συμμετοχής στο εκάστοτε πρωτάθλημα,
δ) αντίγραφα φύλλα αγώνος επικυρωμένα από την αγωνόδικο επιτροπή και την αθλητική ομοσπονδία, και
ε) θεωρημένη τελική κατάταξη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι εξαιρετική αγωνιστική διάκριση όπως ορίζεται από το νόμο είναι:

α) Η κατάκτηση 1ης έως 8ης νίκης σε θερινούς ή χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες.

β) Η κατάκτηση 1ης έως 8ης νίκης σε Παγκόσμια Πρωταθλήματα ανδρών - γυναικών, νέων ανδρών - νέων γυναικών, εφήβων - νεανίδων, παίδων - κορασίδων (εφεξής για τις ανάγκες του παρόντος άρθρου: όλων των κατηγοριών) σε άθλημα ή αγώνισμα αθλήματος που καλλιεργείται από αναγνωρισμένες κατά τον παρόντα νόμο ομοσπονδίες.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την αναγνώριση της εξαιρετικής αυτής αγωνιστικής διάκρισης είναι η συμμετοχή στη διοργάνωση εθνικών ομάδων από οκτώ τουλάχιστον χώρες προκειμένου για τα ομαδικά αθλήματα και για τα ατομικά αθλήματα, η συμμετοχή οκτώ τουλάχιστον αθλητών ανά αγώνισμα από οκτώ τουλάχιστον χώρες στο αγώνισμα που σημειώθηκε η διάκριση.

γ) Η κατάκτηση 1ης έως 8ης νίκης σε Πανευρωπαϊκά Πρωταθλήματα όλων των κατηγοριών σε άθλημα ή αγώνισμα αθλήματος που καλλιεργείται από αναγνωρισμένες κατά τον παρόντα νόμο ομοσπονδίες. Απαραίτητη προϋπόθεση για την αναγνώριση της εξαιρετικής αυτής αγωνιστικής διάκρισης είναι να ισχύουν τα οριζόμενα στο δεύτερο εδάφιο της περίπτωσης β΄της παραγράφου αυτής.

δ) Η κατάκτηση 1ης έως 3ης νίκης σε Μεσογειακούς Αγώνες.

ε) Η κατάκτηση 1ης έως 3ης νίκης σε Ολυμπιακούς Αγώνες Νεότητας.

στ) Η κατάκτηση 1ης έως 3ης νίκης σε Πανελλήνιους Αγώνες όλων των κατηγοριών.

ζ) Η κατάκτηση 1ης έως 3ης νίκης σε Πανελλήνιους Μαθητικούς - Σχολικούς Αγώνες.

η) Η επίτευξη ή η ισοφάριση παγκόσμιας ή πανευρωπαϊκής επίδοσης όλων των κατηγοριών σε άθλημα ή αγώνισμα αθλήματος που καλλιεργείται από αναγνωρισμένες κατά τον παρόντα νόμο ομοσπονδίες.

θ) Η κατάκτηση 1ης έως 3ης νίκης σε Παγκόσμιους Σχολικούς Αγώνες.

Εισαγωγή σε ΑΕΙ-ΤΕΙ χωρίς εξετάσεις

ΔΙΑΚΡΙΣΗ

1. 1η έως 6η νίκη σε θερινούς ή χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες

2. 1η έως 6η νίκη σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα

3. 1η έως 3η νίκη σε Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ανδρών – γυναικών, νέων ανδρών – νέων γυναικών, εφήβων – νεανίδων

4. Επιτυγχάνουν ή ισοφαρίζουν παγκόσμια ή πανευρωπαϊκή επίδοση ανδρών – γυναικών σε άθλημα ή αγώνισμα αθλήματος που καλλιεργείται από αναγνωρισμένες κατά τον παρόντα νόμο αθλητικές ομοσπονδίες

Οι αθλητές με τις πιο πάνω διακρίσεις εισάγονται σε οποιαδήποτε σχολή ή τμήμα ΑΕΙ της προτίμησής τους και εγγράφονται σε αυτό, καθ’ υπέρβαση του αριθμού των εισακτέων που ορίζεται σύμφωνα με τις ισχύουσες κάθε φορά διατάξεις.

Εισαγωγή στα ΤΕΦΑΑ χωρίς εξετάσεις


ΔΙΑΚΡΙΣΗ

1. 7η έως 8η νίκη σε θερινούς ή χειμερινούς Ολυμπιακούς αγώνες

2. 7η έως 8η νίκη σε Παγκόσμιους Αγώνες αντρών – γυναικών, νέων ανδρών – νέων γυναικών, εφήβων – νεανίδων

3. 4η έως 8η νίκη σε Πανευρωπαϊκά Πρωταθλήματα αντρών – γυναικών

4. 1η έως 3η νίκη σε Παγκόσμια Πρωταθλήματα παίδων – κορασίδων

5. 1η έως 3η νίκη στους Ολυμπιακούς Αγώνες Νεότητας

6. 1η έως 3η νίκη σε Παγκόσμιους Σχολικούς Αγώνες

7. Επιτυγχάνει ή ισοφαρίζει παγκόσμια ή πανευρωπαϊκή επίδοση νέων ανδρών − νέων γυναικών, εφήβων νεανίδων
Οι αθλητές που επιτυγχάνουν μια από τις πιο πάνω διακρίσεις εισάγονται στα Τ.Ε.Φ.Α.Α. και εγγράφεται σε αυτά, καθ’ υπέρβαση του αριθμού των εισακτέων

Εισαγωγή σε ΑΕΙ και ΤΕΙ με προσαύξηση μορίων

1. Για 7η έως 8η νίκη σε θερινούς ή χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, παρέχεται 30% προσαύξηση για εισαγωγή σε σχολή ή τμήμα Α.Ε.Ι.

2. Για 7η έως 8η νίκη σε Παγκόσμια Πρωταθλήματα ανδρών−γυναικών, παρέχεται 30% προσαύξηση για εισαγωγή σε σχολή ή τμήμα Α.Ε.Ι

3. Για 1η έως 3η νίκη σε Παγκόσμιους Αγώνες παίδων – κορασίδων ή για την επίτευξη ή ισοφάριση παγκόσμιας επίδοσης παίδων – κορασίδων, παρέχεται 25% προσαύξηση για εισαγωγή σε σχολή ή τμήμα Α.Ε.Ι

4. Για 7η έως 8η νίκη σε Παγκόσμια Πρωταθλήματα νέων ανδρών – νέων γυναικών, εφήβων – νεανίδων, παρέχεται προσαύξηση 30% για εισαγωγή σε σχολή ή τμήμα Α.Ε.Ι.

5. Για 4η έως 8η νίκη σε Παγκόσμια Πρωταθλήματα παίδων – κορασίδων, παρέχεται προσαύξηση 35% για εισαγωγή στα Τ.Ε.Φ.Α.Α. και 15% προσαύξηση για εισαγωγή σε σχολή ή τμήμα Α.Ε.Ι

6. Για 4η έως 8η νίκη σε Πανευρωπαϊκά Πρωταθλήματα ανδρών − γυναικών, παρέχεται 30% προσαύξηση για εισαγωγή σε σχολή ή τμήμα Α.Ε.Ι

7. Για 1η έως 3η νίκη σε Πανευρωπαϊκά Πρωταθλήματα παίδων − κορασίδων, ή για την επίτευξη ή ισοφάριση ευρωπαϊκής επίδοσης παίδων – κορασίδων, παρέχεται προσαύξηση 40% για εισαγωγή στα Τ.Ε.Φ.Α.Α. και 20% προσαύξηση για εισαγωγή σε σχολή ή τμήμα Α.Ε.Ι.

8. Για 4η έως 8η νίκη σε Πανευρωπαϊκά Πρωταθλήματα νέων ανδρών − νέων γυναικών, εφήβων – νεανίδων, παρέχεται 30% προσαύξηση για εισαγωγή στα Τ.Ε.Φ.Α.Α. και 20% προσαύξηση για εισαγωγή σε σχολή ή τμήμα Α.Ε.Ι

9. Για 4η έως 8η νίκη σε Πανευρωπαϊκά Πρωταθλήματα παίδων – κορασίδων, παρέχεται προσαύξηση 30% για εισαγωγή στα Τ.Ε.Φ.Α.Α. και 15% προσαύξηση για εισαγωγή σε σχολή ή τμήμα Α.Ε.Ι

10. Για 1η έως 3η νίκη σε Μεσογειακούς Αγώνες, παρέχεται 30% προσαύξηση για εισαγωγή στα Τ.Ε.Φ.Α.Α. και 15% προσαύξηση για εισαγωγή σε άλλη σχολή ή τμήμα Α.Ε.Ι

11. Για 1η έως 3η νίκη στους Ολυμπιακούς Αγώνες Νεότητας παρέχεται 25% προσαύξηση για εισαγωγή σε άλλη σχολή ή τμήμα Α.Ε.Ι

12. Για 1η έως 3η νίκη σε παγκόσμιους Σχολικούς Αγώνες, παρέχεται είκοσι δύο τοις εκατό (22%) προσαύξηση για εισαγωγή σε σχολή ή τμήμα Α.Ε.Ι

13. Για 1η νίκη σε Πανελλήνιους Αγώνες όλων των κατηγοριών παρέχεται 20% προσαύξηση για εισαγωγή στα Τ.Ε.Φ.Α.Α. και 10% για εισαγωγή σε άλλη σχολή ή τμήμα Α.Ε.Ι

14. Για 2η νίκη σε Πανελλήνιους Αγώνες όλων των κατηγοριών παρέχεται 20% προσαύξηση για εισαγωγή στα Τ.Ε.Φ.Α.Α. και 8% για εισαγωγή σε άλλη σχολή ή τμήμα Α.Ε.Ι

15. Για 3η νίκη σε Πανελλήνιους Αγώνες όλων των κατηγοριών παρέχεται 20% προσαύξηση για εισαγωγή στα Τ.Ε.Φ.Α.Α. και 7% για εισαγωγή σε άλλη σχολή ή τμήμα Α.Ε.Ι

16. Για 1η έως 3η νίκη σε Πανελλήνιους Μαθητικούς − Σχολικούς Αγώνες παρέχεται 20% προσαύξηση για εισαγωγή στα Τ.Ε.Φ.Α.Α. και για εισαγωγή σε άλλη σχολή ή τμήμα Α.Ε.Ι., παρέχεται προσαύξηση 10% για την 1η νίκη, 8% για τη 2η νίκη και 7% για την 3η νίκη
Σε περιπτώσεις που οι αθλητές έχουν πετύχει μια από τις διακρίσεις που παρουσιάζονται στις πιο πάνω περιπτώσεις δικαιούνται μια προσαύξηση στα μόρια τους ανάλογα με τη διάκρισή τους. Οι εν λόγω αθλητές εισάγονται στα Τ.Ε.Φ.Α.Α. σε ποσοστό 20% επιπλέον του εκάστοτε αριθμού των εισακτέων στα Τ.Ε.Φ.Α.Α. και σε ποσοστό 3% επιπλέον του εκάστοτε αριθμού των εισακτέων σε οποιαδήποτε άλλη σχολή ή τμήμα ΑΕΙ.

Απαραίτητη προϋπόθεση για να διεκδικήσει το ποσοστό των θέσεων που προσφέρεται στους διακριθέντες αθλητές είναι να συγκεντρώνουν αριθμό μορίων τουλάχιστον ίσο με το 90% του αριθμού των μορίων του τελευταίου εισαχθέντος στη συγκεκριμένη σχολή στο ίδιο ακαδημαϊκό έτος, κατά τις διατάξεις της παρ. 3 του άρθρου 2 του ν. 2525/1997 (A΄188), όπως ισχύει, ύστερα από προσαύξηση του συνόλου των μορίων.

Παράδειγμα: Αθλητής που επιθυμεί να εισαχθεί στο τμήμα Ιατρικής στη Θεσσαλονίκη που είχε βάση εισαγωγής 18.680 μόρια θα πρέπει μετά από την προσαύξηση που θα λάβει ανάλογα με τη διάκρισή του να συγκεντρώσει 16.812 μόρια (90% του τελευταίου εισαχθέντα).

Δηλαδή αν ο εν λόγω υποψήφιος έχει συγκεντρώσει στις πανελλήνιες 15.900 μόρια και έχει 1η νίκη σε πανελλήνιους αγώνες θα λάβει προσαύξηση 10% στα 15.900 μόρια άρα θα έχει συγκεντρώσει 15.900 + 1.590 (10% προσαύξηση) 17.490 μόρια. Άρα έχει δικαίωμα να διεκδικήσει μια από τις θέσεις τις Ιατρικής Αθηνών που προσφέρονται για τους αθλητές (το 90% είναι 16.812 μόρια).



Διαβάστε περισσότερα...

Οι δάσκαλοι στέλνουν εξώδικο στον υπουργό Παιδείας


«Σας καλούμε να αναλογιστείτε το μέγεθος της ευθύνης που σας αναλογεί».

Εξώδικη διαμαρτυρία προς τον υπουργό Παιδείας καθώς και τον περιφερειακό Διευθυντή Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αττικής, απέστειλε η Διδασκαλική Ομοσπονδία για το θέμα της «παράνομης», όπως την χαρακτηρίζει, μετακίνησης εκπαιδευτικών ως πλεοναζόντων που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της τοποθέτησης δασκάλων στα Ολοήμερα Σχολεία.

Οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των δασκάλων κάνουν λόγο για «διάλυση κάθε υποστηρικτικής δομής στην εκπαίδευση» ενώ προαναγγέλλουν και άλλες κινητοποιήσεις, πέραν της συνδικαλιστικής δράσης, «για την ανάδειξη των παράνομων ενεργειών της ηγεσίας της εκπαίδευσης και την αποκατάσταση της νομιμότητας».

«Προχωρήσαμε σε εξώδικη διαμαρτυρία για τον αντιεκπαιδευτικό τρόπο με τον οποίο κατασκευάσατε πλεονάζοντες εκπαιδευτικούς διαλύοντας το Ολοήμερο Σχολείο και κάθε έννοια υποστηρικτικής δομής και αντισταθμιστικής αγωγής» αναφέρει ο ΔΟΕ στο έγγραφο που απέστειλε στον Κ .Αρβανιτόπουλο.

«Σας καλούμε να αναλογιστείτε το μέγεθος της ευθύνης που σας αναλογεί και να αποκαταστήσετε, όπως οφείλετε, τη νομιμότητα» προσθέτουν.



Διαβάστε περισσότερα...

Συλλογή φαρμάκων στη Λάρισα


Στήριξη ζητά το Κοινωνικό Ιατρείο Φαρμακείο της πόλης.

Κουτί συλλογής φαρμάκων έχει τοποθετηθεί στο κιόσκι του συλλόγου «Αδέσποτοι Εθελοντές Λάρισας» προκειμένου να συλλεχθούν φάρμακα για το Κοινωνικό Ιατρείο Φαρμακείο Λάρισας– Τόπος Αλληλεγγύης.

Έτσι, αύριο και μεθαύριο στο πλαίσιο του «10ου Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ» στην κεντρική πλατεία της Λάρισας μέλη του συλλόγου θα συλλέγουν επίσης φάρμακα.


Πηγή: http://www.larissanet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δωρεάν αθλητικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες στη λίμνη Βόλβη


Κανόε-καγιάκ, windsurfing, ποδηλασία, τοξοβολία και άλλα.

Ένα κυριακάτικο πρωινό για όλη την οικογένεια, στις όχθες της λίμνης, με πολλές αθλητικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες προσφέρει, στις 29 Σεπτεμβρίου, ο δήμος Βόλβης.

Από τις 10 το πρωί, στα Λουτρά Νέας Απολλωνίας, οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να μάθουν δωρεάν κανόε - καγιάκ, windsurfing, ποδηλασία και τοξοβολία, αλλά και να διδαχτούν τα «μυστικά» της ορνιθοπαρατήρησης.

Παράλληλα, ποδηλάτες θα πραγματοποιήσουν διαδρομές γύρω από την περιοχή της λίμνης, ενώ θα γίνουν επιδείξεις windsurfing και από ξένους αθλητές.

Την εκδήλωση «Άθληση και Ψυχαγωγία στη λίμνη Βόλβης» διοργανώνει ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Περιβάλλοντος (ΟΠΑΠ) του τοπικού Δήμου, σε συνεργασία με τον Φορέα Διαχείρισης Λιμνών Κορώνειας - Βόλβης και την υποστήριξη του Γραφείου Περιβαλλοντικής Αγωγής της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης.



Διαβάστε περισσότερα...

Αύριο η απόφαση του ΣτΕ για το «μαύρο» στην ΕΡΤ


Προσφυγή της ΠΟΣΠΕΡΤ.

Την Παρασκευή θα ανακοινώσει το Συμβούλιο της Επικρατείας την απόφασή του σχετικά με τη Δημόσια Τηλεόραση και τη νομιμότητα ή μη του «λουκέτου» στην ΕΡΤ.

Υπενθυμίζεται ότι η ΠΟΣΠΕΡΤ είχε προσφύγει στον Συμβούλιο της Επικρατείας υποστηρίζοντας ότι η λειτουργία της Δημόσιας Τηλεόρασης δεν είναι σύμφωνη με προηγούμενη απόφαση του Συμβουλίου που έλεγε ότι θα πρέπει να λειτουργούν πλήρως όλες οι δημόσιες ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές συχνότητες μέχρι τη λειτουργία της ΝΕΡΙΤ.



Διαβάστε περισσότερα...

Ο πατριός σκότωσε τη 5χρονη


H εξαφάνιση της πεντάχρονης Φιόνα κα τα δάκρυα της μητέρας της είχαν συγκλονίσει ολόκληρη τη Γαλλία τον περασμένο Μάιο, προκαλώντας μεγάλη κινητοποίηση. Τέσσερις μήνες μετά η μητέρα ομολόγησε ότι η μικρούλα πέθανε μετά τον ξυλοδαρμό της από τον πατριό της.

Η Σεσίλ Μπουρζόν που δήλωνε μέχρι σήμερα ότι η κόρη της εξαφανίστηκε σε ένα πάρκο στο Κλερμόν-Φεράν, στην κεντροανατολική Γαλλία, "έσπασε" χθες βράδυ μετά τις πιεστικές ερωτήσεις της αστυνομίας: η Φιόνα υπέκυψε μετά τον άγριο ξυλοδαρμό της από τον σύντροφο της μητέρας της, ένα βράδυ με πολύ αλκοόλ και με φίλους στο σπίτι, την παραμονή ή την προπαραμονή της 12ης Μαϊου, την υποτιθέμενη ημερομηνία εξαφάνισής της.

Ο πατριός της Φιόνα, ο Μπερκάνε Μακλούφ, υποστήριξε ότι ήταν ένα ατύχημα στο σπίτι, ομολογώντας ωστόσο ότι "το ζευγάρι έστησε το σενάριο", δήλωσε ο δικηγόρος του, προσθέτοντας ότι το κοριτσάκι τάφηκε κατόπιν κοντά στο Κλερμόν-Φεράν.

Η 25χρονη Μπουρζόν είχε κερδίσει την συμπόνια όλης της κοινής γνώμης στη Γαλλία τον Μάιο όταν δήλωνε την αδυναμία και την απελπισία της στα μμε, επικρίνοντας τους ερευνητές ότι δεν προχωρούν αρκετά γρήγορα ώστε για να βρεθεί η κόρη της.

Η νέα γυναίκα, ντυμένη στα μαύρα και με δάκρυα στα μάτια, είχε απευθύνει "έκκληση για βοήθεια" από τον περίβολο του Δικαστικού Μεγάρου του Κλερμόν-Φεράν.

Ομάδες υποστήριξης στο Facebook συγκροτήθηκαν και πορείες οργανώθηκαν μετά την εξαφάνιση της Φιόνα. Σήμερα η επιτροπή υποστήριξης "Όλοι μαζί για την Φιόνα" δήλωσε "αηδιασμένη".



Υστερα από μήνες ενδελεχούς έρευνας, η εκδοχή των γεγονότων που υποστήριζε το ζευγάρι κατέρρευσε.

Την Τρίτη η Σεσίλ Μπουρζόν και ο Μπερκάνε Μακλούφ τέθηκαν υπό κράτηση, μετά τη σύλληψή τους στο Περπινιάν, στη νότια Γαλλία, όπου το ζευγάρι είχε εγκατασταθεί έκτοτε.

Νεολαίοι της συνοικίας περιέγραψαν τον Μακλούφ ως "γνωστό τοξικομανή". "Μόλις ήρθε εδώ, έψαχνε ηρωίνη και ρωτούσε πού μπορούσε να βρει", δήλωσε ένας νέος.

Τρία ακόμη πρόσωπα προφυλακίστηκαν για την υπόθεση αυτή, στο Κλερμόν-Φεράν. Όπως η μητέρα και ο πατριός, τα πρόσωπα αυτά θεωρούνται ύποπτα ότι ήταν παρόντα σε όσα διαδραματίστηκαν τη μοιραία νύχτα.

Η Μπουρζόν διηγείτο μέχρι σήμερα ότι η Φιόνα χάθηκε ενώ έπαιζε με την μικρότερη αδελφή της σε πάρκο και ότι η ίδια, έγκυος έξι μηνών σε ένα παιδί που γεννήθηκε το καλοκαίρι, είχε αποκοιμηθεί.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μειώνουν τη γραφειοκρατία


Πρωτοβουλίες για την απλούστευση των διαδικασιών και τη βελτίωση του κανονιστικού περιβάλλοντος, λαμβάνει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλλει για την αντιμετώπιση της πολυπλοκότητας των διοικητικών υποθέσεων και την επιτάχυνση του διοικητικού έργου και τη μείωση του διοικητικού κόστους.

Ετσι, με Προεδρικό Διάταγμα που προωθεί ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης και οι κατά περίπτωση αρμόδιοι υπουργοί περιορίζονται ή και καταργούνται συναρμοδιότητες υπουργών, που προβλέπονται από τη νομοθεσία, για την έκδοση ατομικού ή κανονιστικού χαρακτήρα διοικητικών πράξεων.

Μάλιστα, με αφορμή το ΠΔ, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι «η πρωτοβουλία που αναλαμβάνουμε προς αυτή την κατεύθυνση για την απλούστευση των διαδικασιών στην έκδοση διοικητικών πράξεων είναι μία από αυτές. Το δημόσιο αναζωογονείται και αναδιαρθρώνεται. Είμαι βέβαιος ότι μπορεί να μετατραπεί σε πλεονέκτημα για τη χώρα μας, συμβάλλοντας αποφασιστικά στην έξοδο από την κρίση».

Με το εν λόγω ΠΔ ένας μεγάλος αριθμός διοικητικών πράξεων (27 περιπτώσεις συνολικά) δεν απαιτεί πλέον την υπογραφή περισσοτέρων υπουργών, αποσαφηνίζοντας με τον τρόπο αυτό και τις αρμοδιότητες των εμπλεκόμενων κατά περίπτωση υπουργείων. Σημειώνεται ότι ο αριθμός μείωσης των αναγκαίων υπογραφών προσεγγίζει τις 150. Παράλληλα, μειώνεται ο χρόνος έκδοσης των πράξεων αυτών και το διοικητικό κόστος, παρέχοντας καλύτερες υπηρεσίες τόσο στους πολίτες όσο και στις επιχειρήσεις. Με τον τρόπο αυτό διευκολύνεται, αναβαθμίζεται και εκσυγχρονίζεται η επιτελική λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης.

Σημειώνεται ότι η πρωτοβουλία αυτή αναλαμβάνεται ταυτόχρονα με την εξέλιξη του προγράμματος συνεργασίας που έχει το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονική Διακυβέρνησης με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) για την άρση των διοικητικών βαρών.

Ενδεικτικά, ορισμένες περιπτώσεις περιορισμού αρμοδιοτήτων υπουργών είναι οι ακόλουθες:

1. Επίσπευση της διαδικασίας συγκρότησης των ειδικών επιτροπών που γνωμοδοτούν για την ιδιότητα ομογενών προερχόμενων από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, με την κατάργηση της αρμοδιότητας του υπουργείου Εξωτερικών να υπογράφει την ΚΥΑ που εκδίδεται για το σκοπό αυτό.

2. Επίσπευση της διαδικασίας μεταβίβασης αρμοδιοτήτων σχετικά με τη λειτουργία και συντήρηση Εγγειοβελτιωτικών Έργων που κατασκευάζονται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης με την κατάργηση της αρμοδιότητας του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης να υπογράφει την ΚΥΑ που εκδίδεται για το σκοπό αυτό.

3. Επίσπευση της διαδικασίας έγκρισης του θετικού καταλόγου συνταγογραφούμενων φαρμάκων με την κατάργηση της αρμοδιότητας του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας να υπογράφει την ΚΥΑ που εκδίδεται για το σκοπό αυτό.

4. Επίσπευση της διαδικασίας επιβολής ανώτατων τιμών στα πετρελαιοειδή προϊόντα για την αντιμετώπιση δυσμενών επιπτώσεων που μπορεί να προκληθούν στην οικονομία της χώρας λόγω των υψηλών διεθνών τιμών του αργού πετρελαίου και των πετρελαιοειδών προϊόντων ή εξαιτίας της αδικαιολόγητης, κατά τους κανόνες του υγιούς ανταγωνισμού και κατά τις ειδικές συνθήκες της διεθνούς και εγχώριας αγοράς πετρελαιοειδών, διαμόρφωσης των τιμών των πετρελαιοειδών προϊόντων από το Υπουργείο Ανάπτυξης με την κατάργηση της αρμοδιότητας του Υπουργείου Περιβάλλοντος να υπογράφει την ΚΥΑ που εκδίδεται για το σκοπό αυτό.

5. Απλοποίηση της διαδικασίας καθορισμού ελάχιστου καταβεβλημένου κεφαλαίου και αναπροσαρμογής του ποσού αυτού για τη χορήγηση άδειας σε σταθμούς περιφερειακής και εθνικής εμβέλειας με την κατάργηση της αρμοδιότητας του Υπουργείου Οικονομικών να υπογράφει τις ΚΥΑ που εκδίδονται για το σκοπό αυτό.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αυστηροί οι όροι για δάνεια


Δάνεια μόνο για τους... κατέχοντες δίνουν πλέον οι τράπεζες καθώς, τόσο σε ό,τι αφορά τα νοικοκυριά όσο και τις επιχειρήσεις, προϋπόθεση για τη λήψη δανείου δεν αποτελεί μόνο η ισχυρή οικονομική κατάσταση των δανειοληπτών, αλλά και η εκ των προτέρων κάλυψη σημαντικού μέρους του δανείου με μετρητά.

Για να χορηγηθεί ένα επιχειρηματικό δάνειο πρέπει να πληρούνται τέσσερις προϋποθέσεις: Ο σκοπός του δανείου να συνάδει με τη δραστηριότητα της εταιρείας. Η εξέταση των πραγματικών αναγκών της επιχείρησης αλλά και το αξιόχρεο της επιχείρησης, καθώς και οι πραγματικές δυνατότητες εξόφλησης του τραπεζικού δανεισμού. Και, τέλος, οι τράπεζες ζητούν πρόσθετες εξασφαλίσεις.

Πρόκειται για ολική ανατροπή των προ κρίσεως δεδομένων. Στη στεγαστική πίστη οι τράπεζες χορηγούσαν σε πολλές περιπτώσεις το 100% της εμπορικής αξίας ή και ακόμα υψηλότερο ποσό, με δικαιολογία την κάλυψη επισκευαστικών δαπανών. Επιπλέον, οι τράπεζες χορηγούσαν δάνεια μέρος των οποίων ήταν «μαύρα»: το δάνειο κάλυπτε την εμπορική αξία του ακινήτου ενώ στο συμβόλαιο αναφερόταν η αντικειμενική αξία. Τέλος, η εισοδηματική κατάσταση του δανειολήπτη αποτελούσε «ψιλά γράμματα», καθώς ένας ελεύθερος επαγγελματίας με μικρό δηλωμένο εισόδημα δεν δυσκολευόταν να αποκτήσει δάνειο. Ολα αυτά ανήκουν στο παρελθόν. Σύμφωνα με στελέχη τραπεζών, πλέον για να λάβει κάποιος στεγαστικό δάνειο, πρέπει να εκπληρώνει απαραίτητα τρεις προϋποθέσεις:

α. Να καλύψει ο ίδιος με μετρητά ή άλλη εξασφάλιση τουλάχιστον το 25% της αξίας του αιτούμενου δανείου. Δηλαδή η τράπεζα καλύπτει το 75% της αξίας του ακινήτου.

β. Το δάνειο θα αναφέρεται στην πραγματική αξία της συναλλαγής και δεν θα καλύπτει τυχόν διαφορά αντικειμενικής - εμπορικής αξίας.

γ. Ο δανειολήπτης πρέπει να κριθεί αξιόχρεος. Πέραν της κάλυψης του 25% του δανείου, θα πρέπει τα δηλωμένα μηνιαία εισοδήματά του να καλύπτουν τουλάχιστον το 30%-35% της μηνιαίας δόσης για την εξόφληση του δανείου.

Ριζικές είναι οι αλλαγές και για τα δάνεια προς μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις. Στις καλές εποχές μια επιχείρηση εξασφάλιζε εύκολα δάνεια χωρίς πολλά πολλά για τον σκοπό του δανείου, την κατάσταση της επιχείρησης και την ικανότητα αποπληρωμής του δανείου. Πλέον, όλα τα παραπάνω, και ακόμα περισσότερα στοιχεία, βρίσκονται στο «μικροσκόπιο» των τραπεζών, και για να χορηγηθεί ένα επιχειρηματικό δάνειο πρέπει να πληρούνται τέσσερις προϋποθέσεις:

α. Ο σκοπός του δανείου να συνάδει με τη δραστηριότητα της εταιρείας. Στο παρελθόν μπορούσε ένας επαγγελματίας, π.χ. οδηγός ταξί, να είχε ένα ακίνητο και να λάμβανε δάνειο για να ανεγείρει οικοδομή επενδύοντας στην αγορά ακινήτων. Πλέον δεν δίνονται δάνεια για δραστηριότητες που δεν σχετίζονται με το αντικείμενο της εταιρείας.

β. Εξέταση των πραγματικών αναγκών της επιχείρησης. Σε αντίθεση με το τι γινόταν, πλέον καμία επιχείρηση δεν μπορεί να λάβει δάνειο για παράδειγμα 200.000 ευρώ για την εξόφληση προμηθευτών, όταν οι σχετικές προμήθειες διαμορφώνονται σε χαμηλότερα επίπεδα, 100.000 ευρώ.

γ. Εξετάζεται το αξιόχρεο της επιχείρησης και οι πραγματικές δυνατότητες εξόφλησης του τραπεζικού δανεισμού. Η οικονομική ευρωστία είναι απαραίτητη. Αντίθετα, επιχειρήσεις χωρίς προοπτικές ή που εμφανίζουν υψηλές πιθανότητες να μην αποπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους είναι αδύνατο να αποκτήσουν πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό.

δ. Τέλος, οι τράπεζες ζητούν πρόσθετες εξασφαλίσεις. Οι πρόσθετες εξασφαλίσεις δεν είναι απαραίτητες για την έγκριση του δανείου, ωστόσο είναι απαραίτητες προκειμένου μια εταιρεία να μπορέσει να λάβει χαμηλό, ανταγωνιστικό επιτόκιο.

Στελέχη τραπεζών αναγνωρίζουν ότι οι νέες προϋποθέσεις είναι πολύ απαιτητικές και αποκλείουν μεγάλο τμήμα του πληθυσμού, ωστόσο υπενθυμίζουν ότι η εύκολη πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό τα προηγούμενα χρόνια ήταν αυτή που υποδαύλισε τη δημόσια και ιδιωτική κατανάλωση συμβάλλοντας στο οικονομικό αδιέξοδο που τελικά βρέθηκε η χώρα. Σημειώνουν ότι οι νέες διαδικασίες ενισχύουν τη διαφάνεια και εξασφαλίζουν ότι τα δάνεια που θα χορηγηθούν (τα οποία χρηματοδοτούνται κυρίως από αποταμιεύσεις) θα αξιοποιηθούν για τον σωστό σκοπό που αποτελεί προϋπόθεση για την εκκίνηση ενός νέου υγιούς κύκλου οικονομικής ανάπτυξη.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κινεί το βιονικό πόδι με τη σκέψη


Ένας 32χρονος Αμερικανός, που είχε υποχρεωθεί σε ακρωτηριασμό του ποδιού κάτω από το γόνατο μετά από σοβαρό ατύχημα με τη μοτοσικλέτα του πριν από τέσσερα χρόνια, απέκτησε πλέον ένα προσθετικό βιονικό πόδι, το οποίο μπορεί να ελέγξει με το νου του. Μέχρι σήμερα η τεχνολογία είχε επιτρέψει σε ανθρώπους να κινούν βιονικά - ρομποτικά χέρια με τη σκέψη τους, αλλά είναι η πρώτη φορά που κάτι ανάλογο επιτυγχάνεται και με ένα εξελιγμένο προσθετικό πόδι.

Οι ερευνητές μηχανικοί, γιατροί και ειδικοί των υπολογιστών, με επικεφαλής τον Τοντ Κούικεν και τον Λέβι Χαργκρόουβ του Κέντρου Βιονικής Ιατρικής του Ινστιτούτου Αποκατάστασης του Σικάγο και του πανεπιστημίου Northwestern, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό "New England Journal of Medicine", σύμφωνα με το "Science" και το "New Scientist".

Το ρομποτικό πόδι «καταλαβαίνει» τις προθέσεις του ασθενούς για τις κινήσεις του, επειδή διαθέτει ηλεκτρόδια με τα οποία αποκωδικοποιεί τα ηλεκτρικά σήματα που μεταφέρονται από τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό μέσω των νεύρων και των μυών του υπόλοιπου φυσιολογικού ποδιού, τα οποία έχουν συνδεθεί με το τεχνητό πόδι. Στη συνέχεια το τελευταίο, με τη βοήθεια των κατάλληλων μηχανικών μερών και αισθητήρων (π.χ. γυροσκόπιων), επιτρέπει στον ασθενή να ανεβοκατεβαίνει ακόμα και σκάλες, εκτός από τις απλούστερες κινήσεις, όπως να κάθεται, να περπατά και να κλωτσάει μια μπάλα.

Αντίθετα, τα περισσότερα προσθετικά πόδια μέχρι τώρα είναι παθητικά, με συνέπεια οι άνθρωποι να πρέπει να χρησιμοποιούν το ακέραιο κάτω άκρο τους για να τραβούν το άλλο τεχνητό πόδι τους. Όπως είπε ο 32χρονος Ζακ Βάουτερ, το ελεγχόμενο από τη σκέψη βιονικό πόδι του, «ανταποκρίνεται πολύ πιο σωστά στο περιβάλλον, στο πού θέλω να πάω και πώς θέλω να περπατήσω». Έτσι, για παράδειγμα, δεν χρειάζεται πια, όταν ανεβαίνει σκάλες, να προσέχει ώστε να βάζει πρώτα σε κάθε σκαλοπάτι το ίδιο (φυσιολογικό) πόδι, σέρνοντας το άλλο πίσω του, όπως συμβαίνει με τα συμβατικά προσθετικά πόδια.

Αν και το βιονικό πόδι χρειάζεται περαιτέρω βελτίωση (το ποσοστό σφάλματος είναι περίπου 2% σήμερα, όσον αφορά τη σωστή ανταπόκριση του τεχνητού άκρου στις σκέψεις του ασθενούς), οι ερευνητές ευελπιστούν ότι θα είναι διαθέσιμο στις κλινικές σε περίπου πέντε χρόνια. Οι αμερικανοί επιστήμονες -οι οποίοι χρηματοδοτήθηκαν με 8 εκατ. ευρώ από τον αμερικανικό στρατό που ενδιαφέρεται για την αποκατάσταση των ακρωτηριασμένων στρατιωτών στο Ιράκ και το Αφγανιστάν- είπαν ότι θέλουν να κάνουν το ρομποτικό πόδι πιο αλάνθαστο, πιο μικρό, πιο ήσυχο και πιο δυνατό.




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πώς φεύγουν άμεσα από το Δημόσιο 60.000 υπάλληλοι


Πάνω από 60.000 δημόσιοι υπάλληλοι έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα και μπορούν άμεσα να ανοίξουν την πόρτα εξόδου. Οι συγκεκριμένοι ασφαλισμένοι έχουν συμπληρώσει 25ετή υπηρεσία, μέχρι το τέλος του 2012 και, επομένως, διασώζονται από τις αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα.

Μεγάλες κερδισμένες είναι οι γυναίκες που θεμελίωσαν δικαίωμα μέχρι το τέλος του 2010, καθώς ισχύουν ευνοϊκές προϋποθέσεις συνταξιοδότησης.

Μεταβατικές διατάξεις ισχύουν τη διετία 2011-2012 με σταδιακή αύξηση των ορίων ηλικίας τόσο για πλήρη όσο και για μειωμένη σύνταξη.

«Τυχεροί» είναι και οι άντρες που συμπληρώνουν 25ετία, τη διετία 2011-2012. Μόνο για τα δύο αυτά έτη ισχύουν μειωμένα όρια συνταξιοδότησης και η «έξοδος» μπορεί να γίνει από τα 52 έως τα 63 (ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση).

Σημειώνεται πως τη συγκεκριμένη διετία -δηλαδή το 2011 και το 2012- ισχύουν ενιαίες ρυθμίσεις για άντρες και γυναίκες με ανήλικα τέκνα. Ειδικές διατάξεις προβλέπονται για τους τριτέκνους, όπου η θεμελίωση δικαιώματος γίνεται μόνο με 20 έτη ασφάλισης.

Όσον αφορά στην «έξοδο» με 35ετία για τους ασφαλισμένους από το 1983 έως και το 1992 υπάρχει όριο ηλικίας.

Συγκεκριμένα, για θεμελίωση μέχρι το τέλος του 2010, το όριο παραμένει στα 58, ωστόσο, τη διετία 2011-2012, σταδιακά αυξάνονται τα απαιτούμενα έτη ασφάλισης και το όριο ηλικίας.

Διαβατήριο για την ταχύτερη έξοδο στη σύνταξη αποτελεί η αναγνώριση πλασματικών ετών ασφάλισης.

Με τον τρόπο αυτόν, οι δημόσιοι υπάλληλοι μπορούν να θεμελιώσουν δικαίωμα με μειωμένα όρια ηλικίας και να αποφύγουν την αύξηση του ορίου ηλικίας.

Σημειώνεται πως, από την 1η Ιανουαρίου 2013, μπαίνει τέλος στις ευνοϊκές διατάξεις και το όριο ηλικίας πάει στα 67 για πλήρη σύνταξη και στα 62 για μειωμένη (για όσους δεν πρόλαβαν να θεμελιώσουν δικαίωμα).

Σε περίπτωση που συμπληρώνονται 40 έτη ασφάλισης, οι δημόσιοι υπάλληλοι μπορούν να πάρουν πλήρη σύνταξη στα 62.

* Πατήστε επάνω στη φωτό για μεγέθυνση




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Άδωνις:Στόχος μας ο Έλληνας ασθενής


Η βελτίωση των παρεχομένων υπηρεσιών προς τους πολίτες αποτελεί τον πρώτο στόχο του υπουργείου Υγείας, τόνισε ο υπουργός Υγείας 'Αδωνις Γεωργιάδης.

Μιλώντας σε εκπαιδευτικό εργαστήριο για την υγεία στα Χανιά, ο κ. Γεωργιάδης κάλεσε τα στελέχη των διοικήσεων στο χώρο της υγείας να του καταθέσουν τις προτάσεις τους, ώστε, όπως τόνισε, να βελτιωθούν οι συνθήκες παροχής υγείας προς τους πολίτες.

"Ο πρώτος μας στόχος είναι ο Έλληνας πολίτης και ασθενής, αυτός είναι στο επίκεντρο, αλλά ταυτόχρονα αυτό θα το κάνουμε χωρίς να σπαταλάμε τα χρήματα του ελληνικού λαού", είπε.

Αναφερόμενος στο θέμα της κινητικότητας που εφαρμόστηκε σε νοσοκομεία της Αττικής και της Θεσσαλονίκης, είπε ότι χθες ολοκληρώθηκε η σχετική διαδικασία και όλα τα ονόματα παραδόθηκαν στον ΑΣΕΠ.

"Σε σημερινή μου επικοινωνία με τον ΑΣΕΠ έχω την διαβεβαίωση ότι μέσα στις επόμενες ημέρες θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία και θα είναι όλοι στις νέες τους θέσεις" επεσήμανε.

Παράλληλα, έκανε γνωστό ότι παρά την συμφωνία που υπήρχε με στρατιωτικά νοσοκομεία για την μεταφορά ασθενών από νοσοκομεία που έκλεισαν δεν χρειάστηκε να μεταφερθούν ασθενείς.

"Δεν υπήρξε η παραμικρή αύξηση στην κίνηση των ασθενών στα υπόλοιπα νοσοκομεία. Αφαιρέσαμε 5 νοσοκομεία από το σύστημα και δεν υπήρξε αύξηση κατά ένα κρεβάτι. Όλη αυτή η φασαρία έγινε για να μετακινηθούν εντός 15 -20 ημερών ορισμένοι άνθρωποι σε γειτονικά νοσοκομεία και για νοσοκομείο που δεν φόρτωσε το σύστημα ούτε κατά ένα κρεβάτι. Αντιθέτως, τώρα θα έχουμε περισσότερα νοσοκομεία στην εφημερία και περισσότερα διαθέσιμα κρεβάτια για τους πολίτες της Αττικής", σημείωσε, συμπληρώνοντας ότι η ίδια προσπάθεια θα καταβληθεί σε όλη την χώρα και θα στηρίζεται σε προτάσεις που θα καταθέσουν οι υγειονομικές περιφέρειες.

Για την έλλειψη γιατρού στην Γαύδο

Εντολή να βρίσκεται την Δευτέρα στη Γαύδο γενικός γιατρός έδωσε ο κ. Γεωργιάδης με αφορμή την έλλειψη γιατρού στο νησί, ενώ όπως είπε με νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή προβλέπεται η θέσπιση κινήτρων, ώστε, "να επιλέγουν ευκολότερα οι γιατροί τις ακριτικές περιοχές". Επίσης, ανακοίνωσε ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσει η λειτουργία καρδιοχειρουργικής κλινικής στο Ηράκλειο.

Αναφερόμενος στα κίνητρα που θα δοθούν, μίλησε για μόρια ώστε να προσλαμβάνονται στο δημόσιο κατά προτεραιότητα, τη δυνατότητα να υπάρχει συνυπηρέτηση συζύγων γιατρών στο ίδιο μέρος, τη θεσμοθέτηση δωρεάν καταλυμάτων από τους δήμους ώστε να μπορούν οι δήμαρχοι να καταλογίζουν τα έξοδα χωρίς να έχουν προβλήματα από τις υπηρεσίες τους.

Ο κ. Γεωργιάδης ανακοίνωσε, επίσης, ότι θα εξουσιοδοτήσει το διοικητή της 7ης υγειονομικής περιφέρειας Κρήτης να διαπραγματευτεί με φορείς του δημοσίου την χρήση, κατά παραχώρηση, των κτιριακών εγκαταστάσεων του πρώην Ψυχιατρείου Χανίων, καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις στο υπουργείο για την αξιοποίηση των εγκαταστάσεων.



Διαβάστε περισσότερα...

Το σχέδιο για ακίνητα-οικόπεδα


Το τελικό σχέδιο για τον ενιαίο φόρο ακινήτων παρουσιάζει τις επόμενες μέρες το οικονομικό επιτελείο στην τρόικα, προκειμένου να εγκριθεί και να προωθηθεί προς ψήφιση στη Βουλή.

Το σχέδιο αυτό παρουσιάζει σήμερα η Καθημερινή με τους συντελεστές όπως αυτοί διαμορφώθηκαν στην τελευταία σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου με τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας.

Συγκεκριμένα, παρουσιάζονται αναλυτικά τα 25 κλιμάκια με βάση τα οποία θα φορολογηθούν τα οικόπεδα, οι συντελεστές για τη φορολόγηση των κατοικιών καθώς και οι συντελεστές για τη φορολόγηση των αγροτεμαχίων.

Ωστόσο, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών κρατά κρυφό το ποσό που θα εισπραχθεί μετά τις αλλαγές που επήλθαν στους συντελεστές φορολόγησης κυρίως των οικοπέδων και μερικώς των αγροτεμαχίων. Υπενθυμίζεται ότι αρχικά η τρόικα είχε ζητήσει τη βεβαίωση φόρων ύψους 4,2 δισ. ευρώ προκειμένου να φθάσουν στα ταμεία 2,9 δισ. ευρώ. Δηλαδή οι πιστωτές μας πιστεύουν ότι πρέπει να βεβαιωθούν περισσότεροι φόροι για να καταφέρει το Δημόσιο να εισπράξει το ανωτέρω ποσό. Από την άλλη πλευρά το υπουργείο Οικονομικών επιχειρεί τις τελευταίες μέρες να πείσει τους πιστωτές μας ότι και με τη βεβαίωση 3,5 δισ. ευρώ θα μπορέσει να εισπράξει τα 2,9 δισ. ευρώ. Υποστηρίζει ότι οι φορολογούμενοι θα πληρώσουν κανονικά τους φόρους των ακινήτων.

Σύμφωνα με το τελικό σχέδιο που παρουσιάζει σήμερα η Καθημερινή:

Οικόπεδα εντός σχεδίου

1. Για τα οικόπεδα εντός σχεδίου προβλέπονται στο σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών 25 συντελεστές ανάλογα με τη μοναδιαία αξία του οικοπέδου. Για παράδειγμα οικόπεδο εντός σχεδίου πόλεως ή οικισμού με μοναδιαία αξίας 100 ευρώ/τ.μ. έχει συντελεστή 0,75 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Ο φόρος προκύπτει από τον πολλαπλασιασμό των τ.μ. επί τον συντελεστή φόρου. Σημειώνεται ότι οι ιδιοκτήτες οικοπέδων δεν πληρώνουν σήμερα ειδικό τέλος ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και θα πληρώσουν για πρώτη φορά τον ΕΝΦΑ.

2. Ο φόρος που επιβάλλεται επί των οικοπέδων υπολογίζεται βάσει της επιφανείας του και των χαρακτηριστικών του. Εφόσον υπάρχει κτίσμα εντός του οικοπέδου η επιφάνεια που φορολογείται υπολογίζεται ως εξής:

α) Στα οικόπεδα που βρίσκονται εντός σχεδίου πόλης ή οικισμού, η επιφάνεια είναι αυτή που προκύπτει ως υπόλοιπο από τη μη χρήση του συντελεστή δόμησης και

β) Για οικόπεδα τα οποία βρίσκονται εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού, είναι αυτή που προκύπτει από την αφαίρεση της επιφάνειας του κτίσματος από τη συνολική επιφάνεια του γηπέδου. Παραδείγματα οικοπέδων χωρίς κτίσμα: • Ιδιοκτήτης οικοπέδου 400 τ.μ. με μοναδιαία αξία 100 ευρώ το τετραγωνικό. Ο φόρος το 2014 θα ανέλθει στα (400 x 0,75) 300 ευρώ, από 280 ευρώ που προέβλεπε το αρχικό σχέδιο.

Ιδιοκτήτης οικοπέδου 2.000 τ.μ. με μοναδιαία αξία 1.500 ευρώ το τετραγωνικό. Ο φόρος το 2014 θα ανέλθει στα (2.000 x 5,5) 11.000 ευρώ από 5.200 ευρώ που προέβλεπε το αρχικό σχέδιο. • Ιδιοκτήτης οικοπέδου 700 τ.μ. με μοναδιαία αξία 600 ευρώ το τετραγωνικό. Ο φόρος το 2014 θα ανέλθει στα (700 x

3) 2.100 ευρώ από 1.120 ευρώ, που προέβλεπε το αρχικό σχέδιο.

Αστικά ακίνητα (κατοικίες)

1. Για τις κατοικίες ο φόρος προκύπτει από τα τ.μ. του ακινήτου, του βασικού συντελεστή (ΒΦ), του συντελεστή παλαιότητας (ΣΠΚ), του συντελεστή ορόφου (ΣΟ), του συντελεστή απομείωσης (ΣΑΕ) στις περιπτώσεις όπου αυτός ισχύει, του συντελεστή βοηθητικών χώρων (ΣΒΧ) –όταν υπάρχουν– και του συντελεστή ημιτελούς κτίσματος (ΣΒΧ), όπου αυτός ισχύει, ως εξής:

Φόρος = Επιφάνεια κτίσματος (τ.μ.) x ΒΦ x ΣΠΚ x ΣΟ x ΣΑΕ (στις περιπτώσεις που αυτός ισχύει) x ΣΒΧ (στις περιπτώσεις βοηθητικών χώρων) x ΣΒΧ (όπου αυτός ισχύει).

2. Οι συντελεστές ανέρχονται σε 20 και ξεκινούν από 2,3 ευρώ το τ.μ. για ακίνητα με τιμή ζώνης έως 500 ευρώ το τ.μ. και φθάνουν τα 14 ευρώ το τ.μ. για ακίνητα με τιμή ζώνης άνω των 5.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.

3. Για τον προσδιορισμό του φόρου έχει προστεθεί εκτός από την τιμή ζώνης και του συντελεστή παλαιότητας και συντελεστής ορόφου, ενώ θεσπίζονται και συντελεστές απομείωσης καθώς και βοηθητικών χώρων. Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου το μέγεθος της επιφάνειας μπορεί να απομειωθεί (με βάση τους αντίστοιχους συντελεστές) εφόσον πρόκειται για κτίσματα ειδικών χρήσεων (θα εκδοθεί υπουργική απόφαση). Σε περίπτωση που το ακίνητο καταλαμβάνει περισσότερους από έναν ορόφους, ως συντελεστής ορόφου λογίζεται εκείνος του υψηλότερου ορόφου. Για τις μονοκατοικίες ο συντελεστής ορόφου ανέρχεται στο 1,02 και για τους βοηθητικούς χώρους σε 0,1.

4. Για τα ημιτελή κτίσματα, εφαρμόζεται συντελεστής ημιτελών κτισμάτων (ΣΗΚ) ίσος με 0,5, για περίοδο μέχρι πέντε έτη από την έκδοση της οικοδομικής αδείας.

Αγροτεμάχια

Τροποποιούνται σε σχέση με το αρχικό σχέδιο οι συντελεστές πρόσοψης. Ειδικότερα, με το νέο σχέδιο οι συντελεστές κλιμακώνονται ως εξής: 1 εάν το αγροτεμάχιο έχει πρόσοψη σε αγροτική οδό, 1,1 εάν έχει πρόσοψη σε επαρχιακή οδό και 1,2 στην περίπτωση που το αγροτεμάχιο έχει πρόσοψη σε εθνική οδό.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Νέα ρύθμιση για χρέη σε Ταμεία


Πρόταση για επιμήκυνση δόσεων στις ρυθμίσεις χρεών προς τα ασφαλιστικά Ταμεία, πρόκειται να επαναφέρει το υπουργείο Εργασίας στο τραπέζι των συζητήσεων με την τρόικα, που ξεκινούν αύριο, Παρασκευή, στο πρώτο ραντεβού που έχει προγραμματιστεί να έχει ο υπουργός Γιάννης Βρούτσης με τους επικεφαλής της «τριμερούς», στο πλαίσιο του νέου κύκλου αξιολόγησης των μέτρων και των στόχων που προβλέπονται από το μνημόνιο.

Η πρόταση (σύμφωνα με ένα σχέδιο παρεμβάσεων στις υφιστάμενες ρυθμίσεις που έχει ετοιμαστεί από το ΙΚΑ και έχει παραδοθεί στο υπουργείο) θα περιλαμβάνει την αύξηση των δόσεων πέραν των 48 ή εναλλακτικά τη μεταφορά ενός μέρους των υποχρεώσεων από οφειλές του 2013 για τον επόμενο χρόνο.

Για τον αριθμό των δόσεων το ΙΚΑ επαναφέρει, σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο για την αύξηση των δόσεων έως τις 72 και εναλλακτικά να μεταφερθούν στους επόμενους 12 μήνες οι οφειλές του 2013, ώστε έτσι να δοθεί η δυνατότητα αφενός να ενταχθούν σε ρύθμιση περισσότεροι οφειλέτες και αφετέρου να δοθεί μια ανάσα ρευστότητας στις επιχειρήσεις για να πληρώνουν τις τρέχουσες εισφορές και να μη δημιουργούν νέα βάρη.

Δείτε τον αναλυτικό πίνακα:




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ο Καράογλου για τη μεταφορά των μαθητών


Την εκτίμηση ότι σύντομα θα υπάρξει απάντηση από το υπουργείο Εσωτερικών, σχετικά με την επίλυση του προβλήματος της μεταφοράς των μαθητών, διατύπωσε ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης, Θεόδωρος Καράογλου, ο οποίος συναντήθηκε με τον αντιπεριφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Θεοφάνη Παπά, δημάρχους και εκπροσώπους συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων, στο πλαίσιο κινητοποίησης μαθητών έξω από το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.

Οι εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης και των γονέων παρουσίασαν στον υπουργό το πρόβλημα που έχει ανακύψει, καθώς ο κλάδος των ιδιοκτητών λεωφορείων θεωρεί ασύμφορες τις τιμές που ορίζει η σχετική Kοινή Yπουργική Aπόφαση, με αποτέλεσμα να μην πραγματοποιούνται οι μεταφορές.

Τον ενημέρωσαν δε ότι προτείνουν δύο λύσεις στο υπουργείο Εσωτερικών, που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν, αν υιοθετηθούν σχετικές τροπολογίες: Η πρώτη προβλέπει τη μη εφαρμογή του μαθηματικού τύπου, που συνεπάγεται ακόμη μεγαλύτερες μειώσεις στις τιμές των δρομολογίων και η δεύτερη τη δυνατότητα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας να διαπραγματευτεί με τους ιδιοκτήτες λεωφορείων το ποσοστό που προβλέπεται να δίνεται στους γονείς για τα δρομολόγια στα οποία δεν επιτυγχάνεται συμφωνία, μέχρι και το ύψος των περσινών συμβάσεων.

"Επικοινώνησα με το Γενικό Διευθυντή του Γραφείου του υπουργού Εσωτερικών, σχετικά με τις δύο τροπολογίες που θα μπορούσαν να λύσουν το πρόβλημα. Θεωρώ ότι, από την πλευρά του υπουργείου, υπάρχει πολιτική βούληση για τη διευθέτηση του ζητήματος", ανέφερε ο κ. Καράογλου.

Μετά τη συνάντηση, ο δήμαρχος Θέρμης, Θεόδωρος Παπαδόπουλος, δήλωσε ότι οι κινητοποιήσεις δημάρχων, μαθητών και γονέων, δεν θα σταματήσουν, αν δεν υπάρξει δέσμευση για υιοθέτηση σχετικής τροπολογίας.

Οι δε εκπρόσωποι των ιδιοκτητών λεωφορείων θεωρούν πως οι παραπάνω προτάσεις κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση και δηλώνουν πως δέχονται την παράταση των περσινών συμβάσεων, με τις περσινές τιμές, όμως ούτε υψηλότερες ούτε χαμηλότερες από αυτές.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Συναυλία αλληλεγγύης του ΑΠΘ


Συναυλία αλληλεγγύης στους διοικητικούς υπαλλήλους του Α.Π.Θ. που επηρεάζονται από το μέτρο της διαθεσιμότητας διοργανώνουν οι Σύλλογοι Διοικητικών Υπαλλήλων του Α.Π.Θ., του ΠΑ.ΜΑΚ. και του Τ.Ε.Ι.Θ, απόψε, στις 21:00, στα γρασίδια της Φιλοσοφικής Σχολής.

Η συναυλία στόχο έχει να καταδείξει την ανάγκη "άμεσης ανάκλησης του μέτρου της διαθεσιμότητας και των απολύσεων", της "δημόσιας, δωρεάν και ποιοτικής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης" και "της ανατροπής της καταστροφικής κυβερνητικής πολιτικής για τα ΑΕΙ", όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα γίνεται ενημέρωση του κοινού για τις συνέπειες στο Α.Π.Θ. από το μέτρο της διαθεσιμότητας.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Στον "αέρα" το «Πρώτο Πρόγραμμα»


Με την ονομασία «Πρώτο Πρόγραμμα», η Ελληνική Δημόσια Ραδιοφωνία άρχισε να εκπέμπει, από σήμερα το πρωί, από τη συχνότητα 95,6.

Με δημοσιογράφους και παραγωγούς, κυρίως, από τις παλιές συχνότητες της ΕΡΤ και ΕΡΑ, το πρόγραμμα περιλαμβάνει εκπομπές λόγου, μουσικές εκπομπές, ανά μία ώρα μεταδίδονται δελτία ειδήσεων, ενώ θα μεταδίδονται και αθλητικές εκπομπές, ώστε να καλύπτονται και οι υποχρεώσεις των μεταδόσεων.

Η συχνότητα είναι προσιτή σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Δυτική Ελλάδα και Μαγνησία, ενώ γίνονται προσπάθειες να ανοίξουν και άλλες συχνότητες.

Υπενθυμίζεται ότι αύριο, Παρασκευή, πρόκειται να εξεταστεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) η προσφυγή της ΠΟΣΠΕΡΤ για το «μαύρο» στην ΕΡΤ.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

ΟΓΑ: Την Τρίτη οι συντάξεις


Την Τρίτη θα καταβληθεί η σύνταξη του Οκτωβρίου σε 738.574 συνταξιούχους του Ο.Γ.Α. με πίστωση στους Τραπεζικούς λογαριασμούς τους ή λογαριασμούς ΕΛ.ΤΑ. που έχουν επιλέξει.

Η συνολική δαπάνη για την καταβολή των συντάξεων μηνός Οκτωβρίου 2013 ανέρχεται στο ποσό των 319.770.223,41 ευρώ.



Διαβάστε περισσότερα...

Θα ασκήσουμε βέτο για τη φέτα


Πανέτοιμη η Ελλάδα να ασκήσει βέτο, αν χρειαστεί, στο θέμα που προέκυψε με τον Καναδά σχετικά με τη φέτα, δήλωσε ο γενικός γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Δημήτρης Μελάς. «Το θέμα θα κλείσει πιθανόν σε συμβούλιο που θα γίνει σε επίπεδο Ευρώπης τον Νοέμβριο.»

Τη διαβεβαίωση ότι η Ελλάδα είναι πανέτοιμη, αν χρειαστεί, να ασκήσει βέτο ώστε να μην εμφανιστεί στην Ευρώπη λευκό τυρί από άλλη χώρα, όπως επιχειρεί να πράξει ο Καναδάς, φέροντας την επωνυμία φέτα, έδωσε ο γενικός γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Δημήτρης Μελάς, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Αθηναϊκού Πρακτορείου.

Στο περιθώριο ημερίδας που διοργάνωσε στη Θεσσαλονίκη η ΠΑΣΕΓΕΣ για τη μεταρρύθμιση της ΚΑΠ στην περίοδο 2014-2020, ο κ. Μελάς ξεκαθάρισε ότι «θα πρέπει να απομακρύνουμε εντελώς από την ρητορική οποιουδήποτε εκφράζει δημόσιο λόγο σήμερα ότι υπάρχει πιθανότητα φέτα παραγόμενη στον Καναδά να έρθει στην ΕΕ».

Όπως υπογράμμισε, «είναι τουλάχιστον αφελές να θεωρούμε ότι η ΕΕ θα διαλύσει τον πιο βασικό της πυλώνα, τόσο σε επίπεδο πνευματικών δικαιωμάτων, όσο και σε επίπεδο εμπορικό, αφού το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της Ευρώπης είναι τα ποιοτικά της προϊόντα, που εκφράζονται με τα σήματά της».

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Μελάς διερωτήθηκε εάν είναι δυνατόν η Ευρώπη, βάσει λογικής και εμπορίου, να αφήσει να κατακλυστεί από ένα προϊόν προερχόμενο από κάποια άλλη χώρα, όταν η ίδια έχει δώσει σήμα ΠΟΠ σε χώρα-μέλος που βρίσκεται στους κόλπους της. «Είναι τουλάχιστον αφελές να φοβόμαστε κάτι τέτοιο» υπογράμμισε.

Το όλο θέμα πάντως που ξέσπασε με τον Καναδά, όπως επεσήμανε ο κ. Μελάς το χειρίζεται πυρετωδώς το υπουργείο Ανάπτυξης της χώρας μας και εκτίμησε ότι θα κλείσει πιθανόν σε συμβούλιο που θα γίνει σε επίπεδο Ευρώπης τον Νοέμβριο.

Μιλώντας για την υπό διαμόρφωση πρόταση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στο πλαίσιο της ΚΑΠ για την περίοδο 2014-2020, ο κ. Μελάς επεσήμανε ότι το αργότερο μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα θα είναι έτοιμη και θα ακολουθήσει διαβούλευση με τους φορείς, σε ευρύτατο μάλιστα κύκλο όπως υπογράμμισε.

Προτεραιότητες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αναφορικά με την υπό διαμόρφωση πρόταση, είναι να αρθούν αδικίες ή ανισόρροπες κατανομές ενισχύσεων. Η νέα ΚΑΠ, όπως τόνισε, με τη γεωργία να τυγχάνει ιδιαίτερης βαρύτητας σε επίπεδο προϋπολογισμού ίσως και για τελευταία φορά, όπως διευκρίνισε, στοχεύει στην παραγωγή της χρησιμοποιούμενης γης. Και γι αυτό, όπως εξήγησε, αίρει αδικίες παρελθόντος που η κατανομή γίνονταν σε αγρότες που δεν είχαν τόσο υψηλό ποσοστό συμμετοχής στην παραγωγική διαδικασία.

Προτεραιότητες του υπουργείου όπως τόνισε, είναι να καλυφθούν αειφορία, βιώσιμη ανάπτυξη των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, μετριασμός των επιπτώσεων κλιματικών αλλαγών, επάρκεια προϊόντων, αύξηση εξαγωγικών επιδόσεων της χώρας και άρα μείωση του αρνητικού ισοζυγίου. Βασικός στόχος είναι να δημιουργηθούν τα εχέγγυα, ώστε να καλυφθούν όλα τα παραπάνω όσο γίνεται πιο αποτελεσματικά, αξιοποιώντας μέχρι και το τελευταίο ευρώ που μας δίνεται μέσω της νέας ΚΑΠ.

Στο πλαίσιο αυτό, μιλώντας για τις συνδεδεμένες ενισχύσεις επεσήμανε ότι η Ελλάδα έχει την υποχρέωση προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου που επιβάλλει τους κανόνες, να τις προωθήσει έτσι ώστε να συμβάλλουν στη βιωσιμότητα ενός τομέα που χρειάζεται ώθηση για να λειτουργήσει, αυτόνομα κάποια στιγμή.

Ξεκαθάρισε ότι οι συνδεδεμένες ενισχύσεις δεν δίνονται ως ένα επιπλέον εισόδημα, σε σχέση με τις άμεσες. Οι τομείς που προκρίνονται μέχρι στιγμής προκειμένου να τυγχάνουν συνδεδεμένων ενισχύσεων είναι σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα, τα ψυχανθή και της κτηνοτροφίας, έτσι ώστε να καλυφθεί το κενό αυτών των κτηνοτρόφων που λάμβαναν ειδικά δικαιώματα που καταργήθηκαν και έχουν σταβλισμένα ζώα, ενώ οι συνάδελφοί τους θα λαμβάνουν ενίσχυση αφού έχουν ζωικό δυναμικό σε βοσκοτόπια. «Αυτοί που δεν έχουν, όπως οι αγελαδοτρόφοι θα πληρωθούν μέσω συνδεομένων ενισχύσεων», τόνισε.

Για το 2% που θα μπορεί η Ελλάδα να διαθέσει μέσω του συνολικού προϋπολογισμού που θα λάβει μέσω της ΚΑΠ σε Νέους Αγρότες, τόνισε ότι το ποσοστό που θα δοθεί θα εξαρτηθεί από το ενδιαφέρον που υπάρχει.

«Αν το 1% ανταποκρίνεται σε 8.800 Νέους Αγρότες και δεν παρουσιαστεί άλλο ενδιαφέρον, θα το κλείσουμε», επεσήμανε, προσθέτοντας ότι οι νέοι στον αγροτικό χώρο λαμβάνουν μέσω της νέας ΚΑΠ και πριμ 25%, ως αύξηση των δικαιωμάτων που ήδη κατέχουν.

Για το θέμα με τον καπνό, ο κ. Μελάς τόνισε ότι σε επίπεδο Ευρώπης μείνανε μόνο λίγα «παράθυρα» και στο πλαίσιο αυτό διευκρίνισε ότι κινητοποιείται μια κατάσταση που αν όχι θα καταλήξει σε ένταξη του καπνού στην συνδεδεμένη ενίσχυση, τουλάχιστον θα οριστούν κάποια μέτρα αγοράς που θα διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του τομέα.

Για τη μη αναγραφή της χώρας προέλευσης στο γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ επεσήμανε ότι σαφώς και θα ήταν προτιμότερο να αναγράφεται, αλλά είμαστε σε ένα πλαίσιο που εξαρτάται από μια κοινή απόφαση που λαμβάνεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο. «Έχεις τη δυνατότητα να διαπραγματευτείς, κάποιες θέσεις περνάνε κάποιες όχι» επεσήμανε.

Διαβεβαίωσε δε, ότι γίνονται έντονα οι απαραίτητες κινήσεις από ελληνικής πλευράς, όπως και από ιταλικής, έτσι ώστε να γίνει καλύτερη διαχείριση στη γρήγορη μετάβαση στην άλλη κατάσταση της προαιρετικής αναγραφής. «Όλοι δουλεύουν πυρετωδώς σε αυτό το επίπεδο και νομίζω ότι θα γίνει», σημείωσε.



Διαβάστε περισσότερα...

Διευθυντής σχολείου κατηγορείται για ασέλγεια


Για ασελγείς πράξεις σε βάρος ανήλικης μαθήτριας κατηγορείται 55χρονος διευθυντής σχολείου δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ο οποίος έχει κληθεί να απολογηθεί στην ανακρίτρια Ρόδου.

Όπως έγινε γνωστό, ο 55χρονος διευθυντής που υπηρετεί σε σχολείο του νησιού, φέρεται να παρενόχλησε και να προέβη σε ασελγείς πράξεις σε βάρος του 14χρονου κοριτσιού, για χρονικό διάστημα τουλάχιστον 10 μηνών.

Η υπόθεση διαλευκάνθηκε από αστυνομικούς του τμήματος Αρχαγγέλου, οι οποίοι κάτω από άκρα μυστικότητα και σε συνεννόηση με τον εισαγγελέα ανηλίκων, διενήργησαν προανάκριση από την οποία προέκυψαν αρκετά επιβαρυντικά στοιχεία για τον εκπαιδευτικό.

Λόγω της σοβαρότητας της υπόθεσης αλλά και σύμφωνα με όσα ορίζει ο νόμος, η Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Ρόδου αναμένεται να ενημερώσει άμεσα και τον προϊστάμενο της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Γονείς-τέρατα βίαζαν τον γιo τους


Με τη μέγιστη ποινή καταδικάστηκαν την Τετάρτη, στην ανατολική Γαλλία, μία μητέρα και ο πατριός ενός οκτάχρονου τον οποίον βίαζαν - κατ΄ εξακολούθηση- στο εντευκτήριο της φυλακής.

Η μητέρα και ο πατριός ενός οκτάχρονου αγοριού που δικάστηκαν στη Γαλλία για τους εξακολουθητικούς βιασμούς του παιδιού τους το 2009 και το 2010, και μάλιστα μέσα στο εντευκτήριο μιας φυλακής, καταδικάστηκαν την Τετάρτη στην μέγιστη ποινή, της 20ετούς κάθειρξης.

Ο γενικός εισαγγελέας του Κακουργιοδικείου του Στρασβούργου, στην ανατολική Γαλλία ζήτησε και το δικαστήριο συμφώνησε στη φυλάκιση των καταδίκων σε κέντρο κράτησης όπου θα παρακολουθούνται από κοινωνικό λειτουργό των δικαστικών αρχών για πέντε χρόνια.

Η ετυμηγορία αυτή επιτρέπει, σύμφωνα με τον γαλλικό ποινικό κώδικα, την κράτηση σε σωφρονιστικό κέντρο και την παρακολούθηση από γιατρό και κοινωνικό λειτουργό φυλακισμένων που έχουν εκτίσει την ποινή τους για πολύ σοβαρά εγκλήματα, κυρίως σεξουαλικά, αλλά παρουσιάζουν πολύ υψηλό κίνδυνο υποτροπής.

Οι δύο κατηγορούμενοι ομολόγησαν ότι διέπραξαν πολλούς βιασμούς και σεξουαλικές επιθέσεις σε βάρος του παιδιού τους το 2009 και το 2010, εκ των οποίων ορισμένοι είχαν καταγραφεί με κινητό τηλέφωνο και αποσπάσματά τους παρουσιάστηκαν στο δικαστήριο.

"Η συμπεριφορά της Σαμπρίνα Μπ. είναι χειρότερη κι από αυτή ενός κτήνους απέναντι στο παιδί της", τόνισε ο γενικός εισαγγελέας Ζιλ Ντελόρμ.

Όσο για τον Λιονέλ Μπαρτελεμί, τον πατριό, που έχει φυλακιστεί από το 2009 για βιαιότητες που διέπραξε στην Τουλ, στην ανατολική Γαλλία, είναι ένας "σαδιστής, με όλη την σημασία της λέξης", σύμφωνα με τον Ντελόρμ που είχε ζητήσει την επιβολή της μέγιστης ποινής σε βάρος του ζευγαριού.

Στο εντευκτήριο της φυλακής, το οποίο είναι "ένας οίκος ανοχής όπου οποιοσδήποτε κάνει οτιδήποτε", σύμφωνα με τον γενικό εισαγγελέα, η Σαμπρίνα Μπ. είχε δέσει τα μάτια του γιου της και τον κρατούσε όσο ο πατριός του τον βίαζε.

Οι επόπτες της φυλακής δεν είχαν παρατηρήσει τίποτε. Σύμφωνα με στοιχεία της έρευνας, σακούλες σκουπιδιών έφραζαν την γυάλινη πόρτα του εντευκτηρίου της φυλακής αυτής.

Ο Γιανίκ Φελπέν, συνήγορος της πολιτικής αγωγής και νομικός εκπρόσωπος του μικρού αγοριού, που σήμερα είναι οκτώ ετών και διαμένει σε ίδρυμα, ανακοίνωσε ότι θα προσφύγει εναντίον του κέντρου κράτησης στην Τουλ στο τέλος της δίκης για να αποδοθούν ευθύνες.

Το ζευγάρι διατηρούσε μια "σαδομαζοχιστική σχέση" στην οποία άνδρας και γυναίκα ήταν εκ περιτροπής "κύριος" και "σκλάβος", εξήγησε ένας από τους εμπειρογνώμονες ψυχιάτρους που είχαν κληθεί στο δικαστήριο, ο γιατρός Ζαν-Πιέρ Μαΐ.

"Είναι δύσκολο να καθορίσω ποιος χρησιμοποίησε περισσότερο τον άλλον" κατά τις βιαιότητες που υπέστη το παιδί, δήλωσε άλλος ειδικός, ο γιατρός Ζαν-Ζορζ Ρομέρ.

Καθ' ομολογία της, η μητέρα του αγοριού βίασε πολλές φορές τον γιο της το 2009 και το 2010, όπως και πολλές είναι οι σεξουαλικές επιθέσεις σε βάρος του.

Είχε παρουσιαστεί αυτοκλήτως στη χωροφυλακή στις 30 Μαΐου του 2011. Σύμφωνα με έναν από τους δικηγόρους της, φέρεται να δρούσε πάντα υπό την απειλή και τις οδηγίες του συντρόφου της.

Πολλά βίντεο που περιείχαν εικόνες βιασμών και σεξουαλικών επιθέσεων και δείχνουν τη μητέρα και το παιδί βρέθηκαν κατά τις έρευνες που έγιναν.

"Είναι μια ποινή παραδειγματικής αυστηρότητας, ανάλογης της βαρύτητας του εγκλήματος που διαπράχθηκε", σχολίασε ο εκπρόσωπος της πολιτικής αγωγής Γιανίκ Φελπέν.

Ο δικηγόρος του Λιονέλ Μπαρτελεμί εξέφρασε τη λύπη του που "η ψυχική διαταραχή του πελάτη του δεν ελήφθη υπόψη".

Όσο για την υπεράσπιση της Σαμπρίνα Μπ. ανακοίνωσε στον Τύπο την πρόσθεσή της να ασκήσει έφεση.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...