Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2014

Πορνοστάρ πήδηξε από τον 3ο όροφο για να ξεφύγει από τους βιαστές της


Νοσηλεύεται σε άσχημη κατάσταση.

Δραματικές στιγμές έζησε μια 22χρονη γυναίκα όταν για να ξεφύγει από τους βιαστές της, πήδηξε από τον τρίτο όροφο. Η ρωσίδα Lola Taylor που εργάζεται με αυτό το όνομα ως πορνοστάρ στη χώρα της, είχε ραντεβού με τους δράστες Dmitry Kosenkov, 30 ετών και Maksim Pilipenko, 33 ετών, στο διαμέρισμά τους προκειμένου να συζητήσουν για μια επικείμενη ταινία.

Φυσικά ήταν παγίδα. Οι δύο άντρες βίασαν την άτυχη γυναίκα, ενώ εκείνη στη προσπάθειά της να δραπετεύσει από το σπίτι, έσπασε το παράθυρο και πήδηξε στο κενό.

Την γυναίκα βρήκε ένας περαστικός με σκισμένα ρούχα να αιμορραγεί. Το θύμα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, όπου διαπιστώθηκε ότι έχει σπάσει και τα δύο της πόδια. Σύμφωνα με την αστυνομία, ήταν σε κακή κατάσταση εξαιτίας του πολύωρου βιασμού και της κακοποίησης που είχε υποστεί.

Οι δράστες συνελήφθησαν.







Διαβάστε περισσότερα...

Τα πιο ακραία εδέσματα παγκοσμίως


Θα δοκιμάζατε σάλτσα με μυρμήγκια, χάμπουργκερ με κρέας φιδιού, λιχουδιά από συκώτι καμήλας;

Για τους δυτικούς ουρανίσκους, τα περισσότερα παρακάτω εδέσματα είναι αηδιαστικά. Αποκρουστικές είναι και για τους περισσότερους από εμάς και οι παρακάτω φωτογραφίες του Reuters που πραγματοποίησε ένα οδοιπορικό στις πιο εκκεντρικές και ακραίες κουζίνες του κόσμου.

Οι παρακάτω εικόνες είναι σοκαριστικές:

Περού, έδεσμα με βάτραχο


Κίνα, αυγά βρασμένα μέσα σε ούρα αγοριού!


Τηγανητές αράχνες στην Καμπότζη


Το καλύτερο πρωινό στο Πακιστάν: ένα πιάτο από βραστό κατσικίσιο κεφάλι και πόδια


Σάλτσα με μυρμήγκια στην Κολομβία


Κρέας χελώνας πωλείται στους δρόμους της Νικαράγουα


Ινδονησία, Χάμπουργκερ με κρέας από κόμπρα


Γυναίκα από το Σουδάν ετοιμάζει ένα έδεσμα από συκώτι καμήλας


Στο Βιετνάμ, δεν κυνηγάνε τους αρουραίους, τους τρώνε


Λαχταριστή σούπα από κρέας φιδιού στην Κίνα


Στην Ταϊβάν λατρεύουν τα αυγά κόμπρας


Κινέζα γεύεται τα γεννητικά όργανα από βόδι και σκύλο



Διαβάστε περισσότερα...

Ο ρόλος των ωκεανών στην κλιματική αλλαγή


Ερευνητές μελέτησαν μια μεγάλη αλλαγή στο κλίμα πριν από 2,7 εκατ. χρόνια.

Οι ωκεανοί έχουν επιδράσει στην κλιματική αλλαγή, όπως τα αέρια του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα.

Αυτό υποστηρίζει μια ομάδα ερευνητών, οι οποίοι μελέτησαν μια σημαντική κλιματική αλλαγή και το σχηματισμό πάγου στο βόρειο ημισφαίριο της Γης πριν από 2,7 εκατ. χρόνια.

Όπως αναφέρουν η κίνηση στους ωκεανούς του κόσμου έπαιξε πολύ πιο σημαντικό ρόλο απ’ ό,τι πίστευαν προηγουμένως, κάτι που θα μπορούσε να λειτουργήσει ως μια προειδοποίηση για την παρούσα κλιματική αλλαγή.

Στη νέα αυτή έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο Science, η ομάδα ερευνητών από το πανεπιστήμιο Rutgers ισχυρίζεται ότι η ψύξη της Γης και η δημιουργία πάγων στις ηπειρωτικές περιοχές του βόρειου ημισφαιρίου συνέπεσε με μια αλλαγή στην κίνηση των ωκεανών.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη μεταφορά θερμότητας και διοξειδίου του άνθρακα στον Ατλαντικό μέσω των ωκεανών από το βορρά προς το νότο, μέχρι την «απελευθέρωσή» τους στον Ειρηνικό.

Το σύστημα μεταφοράς των ωκεανών, όπως πιστεύουν οι επιστήμονες, άλλαξε ταυτόχρονα με μια σημαντική αύξηση του όγκου των παγετώνων στο βόρειο ημισφαίριο, καθώς και μια σημαντική πτώση της στάθμης της θάλασσας.
Ήταν οι πάγοι της Ανταρκτικής –λένε οι επιστήμονες- που «έκοψαν» την ανταλλαγή θερμότητας στην επιφάνεια του ωκεανού. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτό προκάλεσε μια παγκόσμια κλιματική αλλαγή εκείνη την εποχή, και όχι το διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.

«Ισχυριζόμαστε ότι η κίνηση στα βάθη των ωκεανών πριν από 2,7 εκατ. χρόνια και όχι μια σημαντική αλλαγή στη συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα ήταν αυτό που προκάλεσε μια επέκταση στο κάλυμμα πάγου στο βόρειο ημισφαίριο» ανέφερε η μεταδιδακτορική ερευνήτρια Stella Woodard.

Τα ευρήματα των ερευνητών, που βασίζονται σε δείγματα ιζημάτων από τον ωκεανό ηλικίας 2,5-3,3 εκατ. ετών, παρέχουν στους επιστήμονες την ευκαιρία για καλύτερη κατανόηση των μηχανισμών της κλιματικής αλλαγής σήμερα.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι το διαφορετικό μοντέλο της βαθιάς ωκεάνιας κυκλοφορία ήταν υπεύθυνο για τις υψηλές θερμοκρασίες πριν από 3 εκατ. χρόνια, όταν το επίπεδο του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα ήταν στα σημερινά επίπεδα. Υποστηρίζουν ότι η ζώνη μεταφοράς των ωκεανών «κρύωσε» τη Γη και δημιούργησε το κλίμα, όπως το γνωρίζουμε σήμερα.

«Η έρευνά μας υποδηλώνει ότι οι αλλαγές στην αποθήκευση της θερμότητας στο βάθος των ωκεανών θα μπορούσε να είναι το ίδιο σημαντική για την κλιματική αλλαγή, όπως άλλες υποθέσεις –τεκτονική δραστηριότητα ή μια πτώση στα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα- και θα μπορούσε να έχει οδηγήσει σε μία από τις σημαντικότερες κλιματικές μεταβολές των τελευταίων 30 εκατ. ετών» δήλωσε ο Yair Rosenthal, καθηγητής θαλάσσιων και παράκτιων επιστημών στο πανεπιστήμιο και ένας εκ των συγγραφέων της μελέτης.



Διαβάστε περισσότερα...

Στη φυλακή ο 27χρονος αστυνομικός που δολοφόνησε τον ξάδερφο του


Τον μαχαίρωσε 39 φορές επειδή είχαν οικονομικές διαφορές.

Τον δρόμο για τις φυλακές Κορυδαλλού πήρε μετά την απολογία του στον ανακριτή, ο 27χρονος αστυνομικός ο οποίος το βράδυ της 23ης Οκτωβρίου δολοφόνησε για οικονομικές διαφορές και μετά από συμπλοκή με το θύμα, τον 31χρονο δεύτερο ξάδερφο της γυναίκας του, ιδιοκτήτη πρακτορείου ΠΡΟΠΟ στην Καλλίπολη, στον Πειραιά.

Ο δράστης, ειδικός φρουρός, πατέρας ενός παιδιού, ο οποίος βρίσκεται σε αργία από την υπηρεσία του, καθώς στο παρελθόν είχε συλληφθεί για υπόθεση εκβίασης, διατηρούσε φιλικές σχέσεις με το θύμα.

Στην απολογία του, σύμφωνα με πληροφορίες, υποστήριξε ότι ο 30χρονος τού όφειλε κατά τακτά και μεγάλα χρονικά διαστήματα διάφορα χρηματικά ποσά που τις περισσότερες φορές είχε παρενέβη και πληρώσει ο πατέρας του.

Ανέφερε, επίσης, ότι όταν είχε επισκεφθεί το θύμα στο διαμέρισμά του, προκειμένου να συζητήσουν για ένα συγκεκριμένο ποσό που του όφειλε, ο 31χρονος του ζήτησε να πάνε για έναν καφέ. Ισχυρίζεται πως ο ξάδερφός του ήταν εκείνος που του επιτέθηκε πρώτος και τον χτύπησε με ένα γκλομπ, ενώ τον τραυμάτισε με το μαχαίρι και στις παλάμες των χεριών του.

Κατά τη διάρκεια της συμπλοκής, ο αστυνομικός και δράστης της δολοφονίας κατάφερε να πάρει το μαχαίρι από το θύμα και στη συνέχεια να μαχαιρώσει τον 31χρονο στην πλάτη.

Ο δράστης ανέφερε ακόμα ότι κατά τη διάρκεια της συμπλοκής ήταν σε κατάσταση αμόκ.

Σύμφωνα πληροφορίες και στοιχεία της ιατροδικαστικής έκθεσης, ο δράστης, που έχει ζητήσει ψυχιατρική εξέταση, επέφερε στο θύμα 39 μαχαιριές.



Διαβάστε περισσότερα...

Σε ισχύ το νέο θεσμικό πλαίσιο για τις άδειες χρήσης νερού


«Βάζουμε οριστικό τέλος στην αυθαιρεσία» λένε στο ΥΠΕΚΑ.

Νέο θεσμικό πλαίσιο ισχύει και επίσημα πλέον για κάθε χρήση ή έργο αξιοποίησης νερού, όπως για παράδειγμα οι γεωτρήσεις (υδρευτικές, αρδευτικές κ.α.), ύστερα και από τη δημοσίευση σχετικής ΚΥΑ που προώθησε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Νίκος Ταγαράς.

«Δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στην απλοποίηση όλων των διαδικασιών, στην εξυπηρέτηση του πολίτη, στην εκτενή χρήση των νέων τεχνολογιών. Επιλύουμε προβλήματα δεκαετιών που αφορούν τη χρήση του νερού, μειώνουμε τη γραφειοκρατία, διευκολύνουμε τους πολίτες κυρίως στην ελληνική περιφέρεια» δήλωσε σχετικά, ο κ. Ταγαράς.

Όπως τόνισε, «βάζουμε οριστικό τέλος στην αυθαιρεσία. Κάθε έργο αξιοποίησης υδατικών πόρων και κάθε χρήση νερού οφείλει να καταγράφεται στο Εθνικό Μητρώο Σημείων Υδροληψίας (ΕΜΣΥ) και να αδειοδοτείται».

Ταυτόχρονα, ο κ. Ταγαράς καλεί τους πολίτες «που έχουν γεωτρήσεις ή άλλα σημεία υδροληψίας σε όλη τη χώρα, να καταγραφούν στο ΕΜΣΥ μέχρι το τέλος του έτους, χωρίς πρόστιμο, με μία απλή δήλωση και ακολούθως να αδειοδοτηθούν στις αρχές του 2015».

Οι χρήσεις νερού για τις οποίες απαιτείται η έκδοση άδειας χρήσης είναι η ύδρευση, η αγροτική, η βιομηχανική χρήση, η ενεργειακή χρήση και η χρήση για αναψυχή. Οι χρήσεις αυτές μπορεί να αφορούν σε επιφανειακά ή υπόγεια ύδατα, τόσο ως απλές χρήσεις όσο και όταν έπονται έργου αξιοποίησης υδατικών πόρων. Τα έργα αξιοποίησης υδατικών πόρων για τα οποία απαιτείται η έκδοση άδειας εκτέλεσης έργου αξιοποίησης υδατικών πόρων είναι υδροληψίες από υδατορέματα, υδροληψίες από λίμνες, υδρομαστεύσεις πηγών, υδρογεωτρήσεις και φρέατα κάθε χρήσης καθώς και έργα αγωγών μεταφοράς νερού και δεξαμενές αποθήκευσης νερού που εξυπηρετούν τα ανωτέρω έργα. Δεν απαιτείται άδεια χρήσης ή/και εκτέλεσης έργου αξιοποίησης υδατικών πόρων μόνο για συγκεκριμένες περιπτώσεις σημείων υδροληψίας.

Οι άδειες χρήσης νερού ή/και εκτέλεσης έργων αξιοποίησης υδατικών πόρων εκδίδονται από τον γενικό γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, μετά από εισήγηση της αρμόδιας Διεύθυνσης Υδάτων. Σημειώνεται ότι βασική προϋπόθεση για την αδειοδότηση είναι η καταγραφή στο ΕΜΣΥ.



Διαβάστε περισσότερα...

Προσλήψεις αναπληρωτών ειδικής αγωγής την Παρασκευή


Περίπου 400 πιστώσεις έχουν απομείνει για την Παράλληλη Στήριξη.

Νέες προσλήψεις αναπληρωτών αναμένονται την Παρασκευή. Σύμφωνα με ενημερωτικό του αιρετού και εκ νέου υποψηφίου για το ΚΥΣΠΕ, κ. Παληγιάννη θα προσληφθούν 99 αναπληρωτές δάσκαλοι ειδικής αγωγής για τις ανάγκες της Παράλληλης Στήριξης.

Το εν λόγω πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ και στην ουσία βρίσκεται στον αέρα καθώς τα αιτήματα είναι πολυάριθμα και οι προσλήψεις των αναπληρωτών δεν επαρκούν για την κάλυψή τους. Θυμίζουμε ότι ο Πρόεδρος του ΣΕΕΠΕΑ-ΣΤΕΛΛΑ κ. Βούγιας, δήλωσε στο newsbeast.gr ότι γονείς-κηδεμόνες έχουν καταθέσει περίπου 5.500 αιτήσεις για παράλληλη στήριξη στα παιδιά τους. Το Υπουργείο διαθέτει συνολικά 1.700 πιστώσεις και σύμφωνα με τον κ. Παληγιάννη έχουν απομείνει άλλες 400 πιστώσεις που θα διατεθούν μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου.

Στην Αθμια έχουν γίνει μέχρι στιγμής μόνο 829 προσλήψεις για την Παράλληλη Στήριξη ενώ στη Βθμια πραγματοποιήθηκαν 273 προσλήψεις αναπληρωτών μειωμένου ωραρίου.

Θυμίζουμε ότι όσοι αναπληρωτές ΔΕ ΕΑΕ προσλαμβάνονται για την παράλληλη στήριξη είναι μειωμένου ωραρίου αποκλειστικά. Για τους εν λόγω εκπαιδευτικούς η σύμβαση πρόσληψής τους μπορεί να μετατραπεί σε πλήρους ωραρίου για να γίνει αυτό πρέπει να ισχύουν τα ακόλουθα:

1. Οι εκπαιδευτικοί να το έχουν δηλώσει στην αρχική τους αίτηση ότι επιθυμούν να προσληφθούν ως αναπληρωτές πλήρους ωραρίου.

2. Να αφορά το ίδιο πρόγραμμα ΕΣΠΑ, την ίδια περιοχή και την ίδια βαθμίδα εκπαίδευσης.

Οι εκπαιδευτικοί ΔΕ ΕΑΕ και ΠΕ ΕΑΕ στην παράλληλη στήριξη εφόσον δεν καλύπτουν το ωράριό τους παρέχουν συμπληρωματικά υπηρεσίες ως ακολούθως κατά σειρά προτεραιότητας:

1. Παράλληλη στήριξη και σε άλλους μαθητές με αναπηρίες στην ίδια Διεύθυνση.

2. Ενισχυτική διδασκαλία σε μαθητές με αναπηρίες στην ίδια ή και σε άλλη σχολική μονάδα.

3. Υπηρεσίες ΚΕΔΔΥ για τις ειδικότητες που προβλέπεται.

Σε περίπτωση που μια σύμβαση εκπαιδευτικού μετατραπεί από μειωμένου ωραρίου σε πλήρους ωραρίου οι Διευθυντές Εκπαίδευσης υποχρεούνται να αποστείλουν τα ονόματα των εκπαιδευτικών στη Διεύθυνση Ειδικής Αγωγής για την τροποποίηση της σχετικής υπουργικής απόφασης.

Ο αιρετός στο ΚΥΣΠΕ κ. Παληγιάννης τονίζει ότι «υπάρχουν ακόμα αρκετά κενών ανά την επικράτεια. Η κάλυψη αυτών των κενών, αν γίνει, θα πραγματοποιηθεί μετ’ εμποδίων αφού οι εναπομείνασες ελάχιστες πιστώσεις είναι κατά πολύ λιγότερες των κενών. Είναι ανάγκη για την εύρυθμη λειτουργία των σχολείων η άμεση διασφάλιση νέων πιστώσεων για προσλήψεις αναπληρωτών και η δρομολόγηση των διαδικασιών για μόνιμους διορισμούς με βάση το 60/40».



Διαβάστε περισσότερα...

Απεργούν την Κυριακή οι εμποροϋπάλληλοι


Δεκαήμερο προσφορών και ανοιχτά καταστήματα.

Πανελλαδική απεργία κήρυξε για την Κυριακή 2 Νοεμβρίου, ημέρα που θα είναι ανοιχτά τα καταστήματα, η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος.

Οι εμποροϋπάλληλοι δίνουν ραντεβού έξω από το Εμπορικό Κέντρο Mall Athens, στο σταθμό του μετρό Νερατζιώτισσα στις 10:30.

Οι εργαζόμενοι, σε ανακοίνωσή τους, τονίζουν ότι με την κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων, θα πολλαπλασιαστούν τα λουκέτα στις επιχειρήσεις, η ανεργία θα αυξηθεί και οι «εργαζόμενοι θα γίνουν ακόμα πιο λάστιχο, με μισθούς εξαθλίωσης».

«Δεν μας λείπει ο χρόνος να ψωνίσουμε, μας λείπουν τα λεφτά» λένε χαρακτηριστικά και καλούν τους καταναλωτές να πουν «όχι» στα κυριακάτικα ψώνια.

Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Λιανικής Πώλησης Ελλάδος από 1-10 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί πανελλαδικά δεκαήμερο εκπτώσεων. Την Κυριακή τα εμπορικά καταστήματα θα είναι ανοικτά σε όλη την επικράτεια από 11:00-20:00.



Διαβάστε περισσότερα...

Ξεκινά ο διάλογος για τις αλλαγές στα Δημοτικά


Λιγότερη ποσότητα ύλης, λιγότερη επιβάρυνση για τα παιδιά.

Την επόμενη εβδομάδα θα συνεδριάσει το Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας (ΕΣΥΠ) προκειμένου να σημάνει η έναρξη του διαλόγου για τις μεταρρυθμίσεις που σκοπό έχουν να ελαφρύνουν το πρόγραμμα σπουδών των μικρών μαθητών.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδοσ μέχρι τον Ιανουάριο θα πρέπει το ΕΣΥΠ να έχει καταλήξει στις προτάσεις του, με στόχο να σταματήσει το φαινόμενο τα παιδιά του Δημοτικού να είναι φορτωμένα με σάκα 40 κιλών και ατέλειωτων ωρών για διάβασμα στο σχολείο και στο σπίτι. «Εκεί διαμορφώνονται οι σύγχρονοι Έλληνες και εκεί η Πολιτεία δεν έχει δείξει τη μέριμνα που πρέπει να έχει δείξει» είπε

Ο υπουργός, όπως αναφέρει το Έθνος, μίλησε για «λιγότερη ποσότητα ύλης και περισσότερη Παιδεία. Λιγότερα μαθήματα, περισσότερη Παιδεία, λιγότερη επιβάρυνση του παιδιού και περισσότερη δουλειά στο σχολείο και σχεδόν καθόλου στο σπίτι και δυνατότητα του παιδιού να ολοκληρωθεί».

«Κατά βάση, η φιλοσοφία της πρότασης που θα κάνω είναι λιγότερα μαθήματα, περισσότερη ενασχόληση με ζητήματα που ολοκληρώνουν το παιδί. Δημιουργική απασχόληση, άθληση, καλλιτεχνικά. Το να έχεις 18 μαθήματα στο δημοτικό, είναι απόδειξη ότι είσαι για το τρελοκομείο, είναι απόδειξη ότι για κάποιον άλλον δουλεύεις, όχι για τα παιδιά» είχε δηλώσει στα μέσα Οκτωβρίου ο υπουργός.


Διαβάστε περισσότερα...

Πρόστιμα 33,5 εκατ. ευρώ για αδήλωτη εργασία σε τέσσερις μήνες


Συνεχίζουν τους ελέγχους τα κλιμάκια Επιθεώρησης Εργασίας.

Πρόστιμα 9,9 εκατ. ευρώ σε 958 περιπτώσεις αδήλωτης εργασίας επέβαλε το Σεπτέμβριο το υπουργείο Εργασίας. Συνολικά, τα κλιμάκια της Επιθεώρησης Εργασίας και της Ειδικής Υπηρεσίας Ελέγχων Ασφάλισης του ΙΚΑ επέβαλαν στο τετράμηνο Ιουνίου - Σεπτεμβρίου 2014 για αδήλωτη εργασία πρόστιμα 33,5 εκατ. ευρώ.

Παρουσιάζοντας σήμερα απολογιστικά στοιχεία του Επιχειρησιακού Σχεδίου «ΑΡΤΕΜΙΣ» για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης τόνισε πως τα συνολικά πρόστιμα που επιβλήθηκαν την περίοδο από τις 15 Σεπτεμβρίου 2013 μέχρι σήμερα ανέρχονται στα 50,52 εκατ. ευρώ, ενώ μόνον τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν κατά το διάστημα Ιουνίου - Σεπτεμβρίου 2014 φτάνουν στα 33,5 εκατ. ευρώ.

Ειδικά για το μήνα Σεπτέμβριο 2014 ο κ. Βρούτσης τόνισε πως ελέγχθηκαν 3.179 επιχειρήσεις και σε σύνολο 12.933 εργαζομένων βρέθηκαν αδήλωτοι οι 958, δηλαδή το 7,41% του συνολικού αριθμού των εργαζομένων που ελέγχθηκαν. Παράλληλα, τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν για τις παραπάνω παραβάσεις ανήλθαν στα 9,9 εκατ. ευρώ.

Ο υπουργός Εργασίας επεσήμανε πως η προσπάθεια για την αντιμετώπιση της αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας είναι ένα διαρκές, δύσκολο και σύνθετο εγχείρημα και υπογράμμισε πως η εμμονή της «λερναίας ύδρας» της ανομίας και οι νέες μορφές που αυτή λαμβάνει στην αγορά εργασίας, απαιτούν το οριστικό ξερίζωμα διαχρονικών νοσηρών αντιλήψεων και νοοτροπιών που υποθάλπουν την παραβατικότητα.



Διαβάστε περισσότερα...

Απόλυση εκπαιδευτικών από την υπηρεσία τους


Τις αποφάσεις υπέγραψε ο υπουργός Παιδείας.

Τις αποφάσεις για την οριστική παύση εκπαιδευτικών υπέγραψε ο Υπουργός Παιδείας. Πρόκειται για εκπαιδευτικούς που είχαν υποπέσει σε σημαντικά παραπτώματα και τα αρμόδια Συμβούλια αποφάσισαν να τους επιβάλλουν την πειθαρχική ποινή της οριστικής παύσης.

Όπως αναφέρεται στις σχετικές αποφάσεις ο ένας εκ των εκπαιδευτικών απουσίαζε αδικαιολόγητα από την υπηρεσία του για 22 συνεχείς εργάσιμες μέρες. Ο άλλος εκπαιδευτικός μεταξύ αυτών που του καταλογίζονται είναι η απόκτηση οικονομικού οφέλους κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας του όπως και η αναξιοπρεπής συμπεριφορά παράπτωμα που υπήρξε η αιτία της παύσης του τρίτου εκπαιδευτικού.

Η αδικαιολόγητη απουσία από την υπηρεσία φαίνεται πως είναι συχνό φαινόμενο καθώς έχουν δημοσιευτεί και άλλες αποφάσεις από το Σεπτέμβριο έως τώρα όπου αιτία της παύσης είναι η απουσία των εκπαιδευτικών από την υπηρεσία τους.



Διαβάστε περισσότερα...

Στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για τα μεταπτυχιακά των αναπληρωτών


Ερώτηση για το αν θα πρέπει να αναγνωρίζονται μισθολογικά για την Ειδική Αγωγή.

Πιθανόν να μην ισχύσουν τα μεταπτυχιακά και διδακτορικά για τη μισθολογική και βαθμολογική εξέλιξη των αναπληρωτών της Ειδικής Αγωγής. Θυμίζουμε ότι με άρθρο του το newsbeast.gr είχε ενημερώσει ότι τα μεταπτυχιακά και τα διδακτορικά παύουν να αναγνωρίζονται για τους αναπληρωτές εκτός εάν αποτελούν κύριο προσόν πρόσληψης.

Οι μόνοι που φαινόταν ότι δεν θίγονταν από την πιο πάνω ρύθμιση ήταν οι αναπληρωτές ειδικής αγωγής όπου γι αυτούς το μεταπτυχιακό ή διδακτορικό αποτελούσε βασικό προσόν. Ωστόσο σημειώθηκαν αλλαγές ως προς τη διαδικασία πρόσληψης και πλέον τα μεταπτυχιακά και διδακτορικά μοριοδοτούνται και δεν προτάσσουν τους κατόχους τους στους πίνακες των αναπληρωτών.

Η Ειδική Υπηρεσία Εφαρμογής των Εκπαιδευτικών Δράσεων με επιστολή της κάνει γνωστό ότι πολλές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης έχουν προχωρήσει στη μισθολογική και βαθμολογική προαγωγή των αναπληρωτών χωρίς όμως από τα νέα κριτήρια ένταξης να προκύπτει ότι το μεταπτυχιακό και διδακτορικό αποτελούν το κύριο και μόνο απαραίτητο προσόν για την πρόσληψη και ότι εξ αυτού αποκλειστικά του προσόντος προσελήφθησαν οι εκπαιδευτικοί.

Το Υπουργείο Παιδείας θα υποβάλλει γραπτό ερώτημα στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους προκειμένου να δοθεί μια σαφής και οριστική απάντηση. Μέχρι τότε δεν θα πρέπει να υπολογίζεται στη μισθοδοσία των αναπληρωτών το μεταπτυχιακό ή διδακτορικό που κατέχουν.



Διαβάστε περισσότερα...

Ασφαλιστικά μέτρα για... την ελευθερία του Σήφη!


Το «Κίνημα των 9» στο πλευρό του κροκόδειλου.

Στα δικαστήρια θα βρεθούν αύριο, εννέα Ρεθυμνιώτες, μεταξύ των οποίων και ο θρυλικός Μάρκος, ο οποίος με κόρνες και μουσική προσπάθησε να «ειδοποιήσει» τον κροκόδειλο Σήφη για την παγίδα που είχε στηθεί.

Αιτία της παρουσίας των «9» αύριο στα δικαστήρια είναι η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων προκειμένου να μην απομακρυνθεί ο κροκόδειλος από το φράγμα των Ποταμών, σύμφωνα με το cretalive.gr.

Όπως υποστηρίζουν, το Φράγμα είναι πλέον το νέο… φυσικό περιβάλλον του Σήφη κι ως εκ τούτου, ο κροκόδειλος μπορεί και καλό θα ήταν να παραμείνει εκεί, αφού κατασκευαστεί για εκείνον ένας περιφραγμένος χώρος.

Οι 8 από τους 9 Ρεθυμνιώτες κατάγονται από τη γύρω περιοχή και υποστηρίζουν ότι με τον κροκόδειλο στο Αμάρι, θα μπορέσει να αξιοποιηθεί η περιοχή, με επίκεντρο το Σήφη... ως αξιοθέατο!



Διαβάστε περισσότερα...

Κατάληψη σε δημοτικό σχολείο στο Ηράκλειο


Τι διεκδικούν οι γονείς των μαθητών στο Κοκκίνη Χάνι.

Σε κατάληψη του δημοτικού σχολείου Κοκκίνη Χάνι στο Ηράκλειο Κρήτης προχώρησε το πρωί της Πέμπτης ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων.

«Είμαστε αποφασισμένοι να αγωνιστούμε για τη μόρφωση των παιδιών μας», τονίζουν σε ανακοίνωσή τους οι γονείς, οι οποίοι διεκδικούν:
  • Να ξεπεραστούν όλα τα εμπόδια για την ανέγερση νέου δημοτικού σχολείου στο Κοκκίνη Χάνι.
  • Να σταλούν τουλάχιστον δυο ακόμα δάσκαλοι για το ολοήμερο, ώστε να ικανοποιηθούν όλες οι αιτήσεις των εργαζόμενων γονέων.
  • Να σταλούν ειδικότητες μουσικής, θεατρικής αγωγής και εικαστικών.
  • Να σταλεί ειδικότητα για δεύτερη ξένη γλώσσα.
  • Να ανοίξει ο δρόμος προς το παράρτημα του «Άξιον Εστίν».
  • Να μεριμνήσει η πολιτεία για τον άμεσο εμβολιασμό των μαθητών. 
Όπως μεταδίδει το cretalive.gr, τα αιτήματα έχουν υποβληθεί στους αρμόδιους φορείς. Σύμφωνα με τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων, η απάντηση των φορέων μέχρι σήμερα δε διασφαλίζει καμιά επίλυση των πολύ σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε καθημερινά εμείς και τα παιδιά μας.


Διαβάστε περισσότερα...

Η άγνοια εξοργίζει τους γονείς των 43 φοιτητών στο Μεξικό


Κατηγορούν την κυβέρνηση για ενθάρρυνση της ατιμωρησίας.

Για εξαπάτηση, ενθάρρυνση της ατιμωρησίας και κακούς χειρισμούς στις έρευνες για την εξαφάνιση των γιών τους κατηγόρησαν την κυβέρνηση του Μεξικού οι πατέρες των 43 φοιτητών, οι οποίοι αγνοούνται εδώ και ένα μήνα, στη συνάντηση που είχαν χθες με τον πρόεδρο της χώρας Ενρίκε Πένα Νιέτο.

Ύστερα από τη συνάντηση με τον πρόεδρο που διήρκεσε πέντε ώρες, οι εξαγριωμένοι συγγενείς των μεξικανών φοιτητών, οι οποίοι απήχθησαν από την αστυνομία στα τέλη Σεπτεμβρίου στη νοτιοδυτική πόλη Ιγκουάλα, απέρριψαν τις προσπάθειές του για την ανεύρεση τους και του δήλωσαν ότι εξαντλείται η υπομονή τους.

Η εξαφάνιση των φοιτητών αποτελεί μεγάλη πρόκληση για τον πρόεδρο Πένια Νιέτο, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του πριν από δύο χρόνια και δεσμεύτηκε να αποκαταστήσει την τάξη στη χώρα, όπου σχεδόν 100.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σε περιστατικά βίας που συνδέονται με το οργανωμένο έγκλημα από το 2007.

Τα πρώτα στοιχεία από τις έρευνες υποδηλώνουν ότι οι φοιτητές-- όλοι τους από το κολέγιο αρρένων της επαρχίας Γκερέρο, που θεωρείται κέντρο του αριστερού ακτιβισμού-- είχαν ιστορικό συγκρούσεων με τον δήμαρχο της Ιγκουάλα και ότι η αστυνομία της πόλης τους παρέδωσε σε τοπικές συμμορίες που τους δολοφόνησαν. Ωστόσο, η τύχη τους παραμένει άγνωστη.

Τόσο ο δήμαρχος της Ιγκουάλα όσο και η σύζυγός του διαφεύγουν. Δεκάδες συλλήψεις έχουν πραγματοποιηθεί και τουλάχιστον 38 σοροί ανθρώπων βρέθηκαν σε ορεινή περιοχή στα περίχωρα της πόλης, αλλά καμία από αυτές δεν ανήκει στους φοιτητές.

«Δεν θα πιστέψουμε τα λόγια του προέδρου και τις δεσμεύσεις του μέχρι να μας εμφανιστούν ζωντανοί οι 43 φοιτητές», είπε ένας από τους πατέρες, ο Φελίπε ντε λα Κρους, σε συνέντευξή Τύπου που δόθηκε αργά χθες το βράδυ μετά τη συνάντηση.

Ένας άλλος πατέρας, ο Επιφάνιο Αλβάρες, είπε ότι μετά τη χθεσινή συνάντηση οι οικογένειες των αγνοουμένων αισθάνονται απελπισία.

«Αυτή η συνάντηση ήταν σαν τις άλλες που κάναμε με τον γενικό εισαγγελέα και τον υπουργό Εσωτερικών: είναι πάντα τα ίδια. Δεν υπάρχει καμία απάντηση από κανέναν», είπε ο ίδιος.

Το πρόβλημα, είπε ο ντε λα Κρους, είναι η αποτυχία της κυβέρνησης να πατάξει την πολιτική διαφθορά.

«Υπάρχει ατιμωρησία στην κυβέρνηση, όχι μόνο στην Γκερέρο, υπάρχει ατιμωρησία στη δημοτική, στην πολιτειακή και στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Γιατί γνωρίζουμε ότι πολλοί από αυτούς εμπλέκονται στο οργανωμένο έγκλημα»", τόνισε.

Λίγο πριν από τη συνέντευξη Τύπου των συγγενών--πολλοί εκ των οποίων κρατούσαν πλακάτ με τις φωτογραφίες των παιδιών τους--ο Πένια Νιέτο προέβη σε τηλεοπτικό διάγγελμα στο οποίο δεσμεύτηκε να πολλαπλασιάσει τις προσπάθειες εντοπισμού των αγνοουμένων.

"Δεν θα υπάρξει το παραμικρό περιθώριο για ατιμωρησία. Θα εφαρμόσουμε τον νόμο όποιον κι αν αφορά", είπε ο πρόεδρος.
Οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν ερευνήσει ενδελεχώς την περιοχή γύρω από την Ιγκουάλα, αναζητώντας τους φοιτητές, η εξαφάνιση των οποίων έχει προκαλέσει μαζικές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας στο Μεξικό.



Διαβάστε περισσότερα...

«Καμπάνα» 30.000 ευρώ για κακοποίηση σκύλου


Νέο τσουχτερό πρόστιμο, μετά τον θάνατο της «Μάγκυ».

Νέο τσουχτερό πρόστιμο ύψους 30.000 ευρώ επιβλήθηκε σε έναν ακόμα πολίτη για κακοποίηση ζώου. Πρόκειται για τη δεύτερη φορά που οι αρμόδιες αρχές επιβάλουν ένα τόσο μεγάλο χρηματικό πρόστιμο.

Υπενθυμίζεται πως στις 8 Σεπτεμβρίου 2014 είχε επικυρωθεί πρόστιμο 30.000 ευρώ για τον θάνατο της «Μάγκυ», της σκυλίτσας που στις 17 Ιουλίου στα Νέα Στύρα της Εύβοιας σκοτώθηκε από ιδιοκτήτη ψησταριάς, ο οποίος τη χτύπησε με μια βαριά ξύλινη καρέκλα στο κεφάλι, αφού πρώτα την δελέασε για να πλησιάσει με ένα κόκκαλο.

Σύμφωνα με έγγραφο, όπως αναφέρει το seleo.gr, το νέο περιστατικό αφορά κακοποίηση, κακή και βάναυση μεταχείριση του σκύλου που είχε στην κατοχή του κάτοικος στη Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης.



Διαβάστε περισσότερα...

Αποκαθίστανται οι ζημιές στο Μουσικό Σχολείο Πειραιά


Επιστρέφουν στις σχολικές αίθουσες οι μαθητές τη Δευτέρα.

Ξεκίνησαν οι εργασίες αποκατάστασης των ζημιών που προκάλεσε η σφοδρή βροχόπτωση της προηγούμενης εβδομάδας στο Μουσικό Σχολείο Πειραιά.

Τα συνεργεία μπήκαν στο σχολείο που πλημμύρισε και το οποίο μύριζε πετρέλαιο καθώς καταστράφηκε η δεξαμενή μέσα στην οποία υπήρχε 1,5 τόνος του καυσίμου. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να διακοπούν τα μαθήματα εξαιτίας των αναθυμιάσεων. Οι μαθητές αναμένεται να επιστρέψουν στις σχολικές αίθουσες τη Δευτέρα 3 Νοεμβρίου.


Διαβάστε περισσότερα...

Σημάδια ανάκαμψης εμφανίζει ο πληθυσμός του ερυθρού τόνου


Θετικά τα αποτελέσματα της εκστρατείας για τη διάσωση του είδους.

Βελτίωση στο συνολικό αριθμό πληθυσμού του ερυθρού τόνου (αλλιώς γνωστός ως κόκκινος τόνος του Ατλαντικού) παρατηρούν οι επιστήμονες, τονίζοντας ότι δείχνει σημάδια ανάκαμψης.

Ωστόσο, οι ειδικοί προειδοποιούν, ότι οι προσπάθειες για τη διάσωση του είδους δεν πρέπει να σταματήσουν, καθώς είναι σημαντικό να συνεχίσει να υπάρχει και για τις μελλοντικές γενιές.

Ο πληθυσμός του τόνου εξακολουθεί να παραμένει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, όμως οι αριθμοί του ερυθρού τόνου του Ατλαντικού παρουσιάζουν για πρώτη φορά ανοδικές τάσεις μέσα σε δεκαετίες.

Στις αρχές Οκτωβρίου η επιστημονική επιτροπή της Διεθνούς Επιτροπής για τη Διατήρηση του Ερυθρού Τόνου του Ατλαντικού (International Commission for the Conservation of Atlantic Tunas -ICCAT) συναντήθηκε στη Μαδρίτη, προκειμένου να εκτιμηθεί η κατάσταση για τον πληθυσμό του ερυθρού τόνου στον Ανατολικό Ατλαντικό και τη Μεσόγειο.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Daily Mail, το 2009 η επιτροπή είχε ανακοινώσει, ότι τα τελευταία 40 χρόνια τα αποθέματα είχαν σημειώσει μείωση της τάξης του 72% στον Ανατολικό Ατλαντικό και 82% στα δυτικά.

Τώρα, το Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση (World Wide Fund for Nature -WWF) αναφέρει, ότι το συγκεκριμένο είδος «δε βρίσκεται πια σε κίνδυνο κατάρρευσης».



Διαβάστε περισσότερα...

Οριακή μείωση των φοιτητών το 2013


Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

Μείωση 0,1% παρουσίασε ο αριθμός των φοιτητών για το ακαδημαϊκό έτος 2012/2013 σε σχέση με το 2011/2012 (από 168.804 σε 168.637), σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ). Ωστόσο υπάρχουν και εκπαιδευτικά ιδρύματα που εμφανίζουν αύξηση, όπως το Πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδας με 13,9% και τα Πανεπιστήμια Αιγαίου και Πελοποννήσου, με 10,8% το καθένα.

Οι φοιτητές πέραν των κανονικών εξαμήνων, δηλαδή αυτοί που τελείωσαν τα προβλεπόμενα από τον νόμο εξάμηνα σπουδών αλλά οφείλουν μαθήματα, ανέρχονται σε 182.034, παρουσιάζοντας μείωση 1,1% σε σχέση με το ακαδημαϊκό έτος 2011/2012, παρόλο που στα 17 από το σύνολο 22 Πανεπιστημίων της χώρας παρουσίασαν αύξηση.

Το εκπαιδευτικό προσωπικό παρουσίασε μείωση κατά 3,9% σε σχέση με το ακαδημαϊκό έτος 2011/2012. Εξαίρεση αποτελούν το Πάντειο Πανεπιστήμιο (+7,8%), το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (+7,1%) και το Πανεπιστήμιο Θράκης (+3%).

Οι πτυχιούχοι παρουσιάζουν αύξηση 2,9% σε σχέση με το ακαδημαϊκό έτος 2011/2012. Ωστόσο υπάρχουν εκπαιδευτικά ιδρύματα που εμφανίζουν μείωση, όπως το Πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδας (25,3%), το πανεπιστήμιο Αθηνών (14,8%) και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας (14,2%).

Ο αριθμός των Πανεπιστημίων, σε σχέση με το ακαδημαϊκό έτος 2011/2012, παρέμεινε σταθερός, όπως και των σχολών και των τμημάτων.


Διαβάστε περισσότερα...

Διεθνής διάκριση για εφαρμογή χαρτογράφησης των θαλάσσιων λιβαδιών


Αναπτύχθηκε από το ινστιτούτο «Αρχιπέλαγος».

Εφαρμογή με την οποία επιτυγχάνεται η χαρτογράφηση και φωτογραφική απεικόνιση μεγάλης έκτασης της ελληνικής παράκτιας ζώνης, ανέπτυξε η επιστημονική ομάδα του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος», που έλαβε και την πρώτη θέση στο διεθνή διαγωνισμό διαστημικών εφαρμογών «Copernicus Masters» του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA).

Με τίτλο «Seagrass in HD» και δημιουργούς τους Δημοσθένη Τραγανό και Samuel Matthews, η εφαρμογή του Αρχιπελάγους που βραβεύθηκε αποτελεί μία καινοτόμο μέθοδο για την παρακολούθηση των θαλάσσιων λιβαδιών, σε θάλασσες και ωκεανούς παγκοσμίως, αρχής γενομένης από το Αιγαίο, και τα λιβάδια του ενδημικού είδους Ποσειδωνίας (Posidonia oceanica).

Πιο συγκεκριμένα, χρησιμοποιώντας δορυφορικά δεδομένα, τα οποία επιβεβαιώνονται από έρευνα πεδίου στο Αιγαίο, το Αρχιπελάγος μπορεί να χαρτογραφήσει την κατανομή των ενδιαιτημάτων της Ποσειδωνίας, με άμεσο και σταθερό τρόπο, εκτιμώντας ταυτόχρονα τον ρυθμό υποβάθμισής τους, καθώς και την αποτελεσματικότητα των δράσεων για την προστασία τους.

«Δημιουργήσαμε και αρχίσαμε να χρησιμοποιούμε, στο πεδίο, αυτή την εφαρμογή από το 2006 και έκτοτε την εμπλουτίσαμε, αξιοποιώντας νεώτερα δορυφορικά δεδομένα, χάρτες και φωτογραφικές απεικονίσεις» ανέφερε στο ΑΜΠΕ ο διευθυντής του Αρχιπελάγους, Θοδωρής Τσιμπίδης.

Στόχος του ινστιτούτου είναι, με τη δωρεάν χρήση της εφαρμογής και από άλλους ερευνητικούς φορείς, να δημιουργηθεί μια κοινή βάση δεδομένων με σημαντικά στοιχεία από την παρακολούθηση των θαλάσσιων λιβαδιών, τα οποία ξεκινούν από την ακτή και φτάνουν μέχρι και τα 50 μέτρα απόσταση.

«Μιλάμε για συστηματική παρακολούθηση, αλλά κυρίως για προστασία της παράκτιας ζώνης καθώς βλέπουμε, πλέον, παραλίες να «εξαφανίζονται» σε διάφορα νησιά και ασυνείδητους αλιείς να «ξηλώνουν» με τις άγκυρές τους σημαντικές εκτάσεις θαλάσσιων λιβαδιών που έχουν θεμελιώδη σημασία για την παραγωγικότητα και υγεία των θαλασσών μας», κατέληξε ο κ. Τσιμπίδης.



Διαβάστε περισσότερα...

Το ποδήλατο που μετατρέπεται και σε μοτοσικλέτα


Για τον σύγχρονο αναβάτη με οικολογικές ευαισθησίες
.
Με τι ισούται ένα ποδήλατο και μια μοτοσικλέτα; Με το PiCycle φυσικά! Αυτό το καταπληκτικό μέσο μεταφοράς είναι ένα υβριδικό ποδήλατο που τροφοδοτείται τόσο από την ανθρώπινη ενέργεια όσο και από ηλεκτρικό κινητήρα.



Ανάλογα με τη διάθεσή σας και πόση ενέργεια θα θέλατε να δαπανήσετε, το PiCycles σας αφήνει να αποφασίσετε πώς θέλετε να οδηγήσετε: σαν ένα ποδήλατο, μια μοτοσικλέτα ή και τα δύο.

Αλλά σε αντίθεση με την μοτοσικλέτα σας, η PiCyle δεν εκπέμπει καθόλου καυσαέρια και χρησιμοποιεί τόση ενέργεια όσο και ένα πιστολάκι για τα μαλλιά. Δημιουργήθηκε από την PiMobility, μια εταιρεία με οικολογική συνείδηση, που σχεδιάζει και κατασκευάζει βιώσιμα δίτροχα θαύματα για τον αναβάτη του 21ου αιώνα.


Διαβάστε περισσότερα...

«Βροχή» οι υπερωρίες σε εκπαιδευτικούς για την κάλυψη των κενών


Αιτία οι μειωμένες πιστώσεις για προσλήψεις.

Οι ελάχιστες πιστώσεις για τις προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών έχουν οδηγήσει το Υπουργείο Παιδείας στην αναζήτηση λύσεων για την κάλυψη των κενών.

Εκτός από τα όσα έχει εξαγγείλει σε τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές του συνεντεύξεις ο Υπουργός Παιδείας ( αποσπασμένοι σε σχολεία, υπογραφή παραιτήσεων μόνο για σημαντικούς λόγους υγείας) ένα μέτρο με το οποίο προσπαθεί το Υπουργείο να καλύψει τα κενά είναι η ανάθεση υπερωριών σε εκπαιδευτικούς τόσο μόνιμους όσο και αναπληρωτές.

«Βροχή» είναι οι ανακοινώσεις για την ανάθεση υπερωριών σε εκπαιδευτικούς χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι 41 εκπαιδευτικοί μειονοτικών σχολείων ανέλαβαν από 5 ώρες υπερωρία εβδομαδιαίως ενώ δεκάδες είναι οι αποφάσεις για ανάθεση υπερωριών και σε άλλες περιοχές.

Οι 205 ώρες υπερωριών που ανέλαβαν οι περίπου 40 εκπαιδευτικοί οδήγησαν στην εξοικονόμηση περίπου 8 θέσεων αναπληρωτών δασκάλων. 26 ώρες υποχρεωτικών υπερωριών ανέλαβαν 8 εκπαιδευτικοί στην Καστοριά εξοικονομώντας για το Υπουργείο μια θέση αναπληρωτή. Στην απόφαση για τους εκπαιδευτικούς της Καστοριάς γίνεται αναφορά στο άρθρο 20 του ν.4024/2011 που μεταξύ των άλλων ορίζει ότι «η καθιέρωση με αμοιβή εργασίας πέρα από τις ώρες της υποχρεωτικής απασχόλησης των υπαλλήλων του Δημοσίου, των Ν.Π.Δ.Δ. και Ο.Τ.Α. επιτρέπεται μόνο για την αντιμετώπιση εποχικών, έκτακτων ή επειγουσών υπηρεσιακών αναγκών».

Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλές είναι οι αποφάσεις που αφορούν ανάθεση υπερωριών σε δασκάλους όπου εντοπίζεται και μεγάλο πρόβλημα κενών. Υπερωρίες αναλαμβάνουν ακόμα και οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί όπως διαπιστώνουμε από ανακοινώσεις Διευθύνσεων Εκπαίδευσης.

Με τη λύση των υπερωριών το Υπουργείο περιορίζει από τη μια πλευρά τα κενά ενώ δίνει και ένα κίνητρο στους εκπαιδευτικούς να αυξήσουν τις απολαβές τους αφού σύμφωνα με εγκύκλιο η ωριαία αμοιβή ορίζεται στα 10 ευρώ.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία και με βάση παλιότερη ανακοίνωση της ΔΟΕ ο μόνος υπεύθυνος για την ανάθεση υπερωριών (σε εκπαιδευτικούς του ίδιου σχολείου) είναι ο Σύλλογος Διδασκόντων. Σε άλλη περίπτωση μόνο με σύμφωνη γνώμη του ΠΥΣΠΕΠΥΣΔΕ μπορούν να ανατεθούν υπερωρίες εγγράφως και οριζόμενες συγκεκριμένα.

Πιο αναλυτικά στο νόμο 1566 του 1985 ορίζεται ότι «για την κάλυψη των ωρών του προγράμματος μπορεί να ανατεθεί προαιρετική υπερωριακή διδασκαλία μέχρι 5 ώρες την εβδομάδα σε εκπαιδευτικούς του ίδιου σχολείου με απόφαση του συλλόγου των διδασκόντων και σε εκπαιδευτικούς άλλου σχολείου με απόφαση του περιφερειακού υπηρεσιακού συμβουλή. Η ανάθεση γίνεται με απόφαση του συλλόγου των διδασκόντων, αν πρόκειται για το ίδιο σχολείο ή με απόφαση του περιφερειακού υπηρεσιακού συμβουλίου, αν πρόκειται για άλλο σχολείο και εφόσον και στις δύο περιπτώσεις δεν υπάρχει προσφορά για προαιρετική υπερωριακή διδασκαλία.»

Ο αιρετός και υποψήφιος για το ΚΥΣΔΕ κ. Κορδής σε ενημερωτικό του σημείωμα καλεί τους Συλλόγους Διδασκόντων να μην αναθέτουν υποχρεωτικές υπερωρίες σε εκπαιδευτικούς ενώ τονίζει ότι η κάλυψη των λειτουργικών κενών απαιτούμε να γίνει με προσλήψεις αναπληρωτών.

Ανακοίνωση για τις υπερωρίες εξέδωσε και η ΕΛΜΕ Ξάνθης που αναφέρει ότι το υπουργείο διάλυσης του δημόσιου σχολείου προσπαθεί να καλύψει τα πάρα πολλά κενά που υπάρχουν ακόμη στα σχολεία Μ.Ε. πιέζοντας αφόρητα και σε όλα τα επίπεδα είτε για ανάθεση υποχρεωτικών υπερωριών στους/στις μόνιμους/ες εκπαιδευτικούς είτε με άλλες απαράδεκτες μεθοδεύσεις που αντιβαίνουν σε κάθε έννοια παιδαγωγικής και εμποδίζουν την ομαλή λειτουργία των σχολείων.

Η ΕΛΜΕ Ξάνθης απαιτεί προσλήψεις αναπληρωτών και μόνιμους διορισμούς.


Διαβάστε περισσότερα...

Ο δήμος Γαύδου ξέμεινε από προσωπικό


Το νησί των 85 κατοίκων και των 6 μαθητών αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα.

Το χαρακτηρίζουν ως το ξεχασμένο νησί και όχι άδικα όπως προκύπτει από τις ανάγκες που έχει και τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει.

Η Γαύδος, το νησί των 85 κατοίκων και των 6 μαθητών. Μιλώντας στο Ράδιο Κρήτη και το ekriti.gr , η δήμαρχος του νησιού Ευαγγελία Καλλίνικου, περιέγραψε τα σοβαρά προβλήματα που καθημερινά καλείται να λύσει η δημοτική αρχή, προβλήματα που γεννούν και πολλές δυσκολίες στην καθημερινότητα των κατοίκων.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, το μεγαλύτερο και πιο σημαντικό θέμα που έχει να αντιμετωπίσει ο δήμος Γαύδου στην παρούσα φάση είναι η έλλειψη προσωπικού, με τη δήμαρχο να λέει χαρακτηριστικά ότι αν δεν στελεχωθεί άμεσα, ο Δήμος θα κλείσει και συμπληρώνει πως η Γαύδος είναι ο μοναδικός δήμος χωρίς προσωπικό.

Σύμφωνα με κ. Καλλίνικου, αυτό δημιουργεί τεράστια προβλήματα στην προμήθεια των καυσίμων, καθώς για να υπάρχει αντίστοιχη επιτροπή παραλαβής προμήθειας, πρέπει να υπάρχει και προσωπικό, κάτι που όπως λέει η δήμαρχος δεν υφίσταται. Η προμήθεια των καυσίμων όπως συνεχίζει να εξηγεί η κ. Καλλίνικου, είναι απαραίτητη για την άντληση των υδάτων στην περιοχή, καθώς χωρίς αυτή, είναι αδύνατον να ποτίζονται οι καλλιέργειες και να πίνουν νερό οι κάτοικοι ενώ όπως σημείωσε, δεν είναι λίγα τα ζώα που πέθαναν από τη δίψα και δεν είναι λίγες οι καλλιέργειες που ξεράθηκαν.



Διαβάστε περισσότερα...

Δεν θα χάσουν το εξάμηνό τους οι υπό μετεγγραφή φοιτητές


Ξεκίνησε η κατάθεση των δικαιολογητικών.

«Όχι, γιατί τα πανεπιστήμια που έχουν λίγες μετεγγραφές, κλήθηκαν από εμάς να τις διεκπεραιώσουν αμέσως και δεύτερον, αυτοί οι οποίοι πάνε για πανεπιστήμια, όπως στους Μηχανολόγους, Ηλεκτρολόγους του Πολυτεχνείου που είναι πάρα πολλοί και θα δω αύριο και τους κοσμήτορες του Μετσοβίου που έχουν τεράστιο πρόβλημα, εκεί θα γίνει όπως γινόταν πέρσι κ. Χιώτη, καταλαβαίνω, θα πάνε το Γενάρη – Φλεβάρη. Δηλαδή δεν θα χάσουν το εξάμηνο. Άμα θέλει κάποιος να μη δώσει εξετάσεις καλώς. Δικό του θέμα».

Την παραπάνω δήλωση έκανε ο Υπουργός Παιδείας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΒΗΜΑ FM απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το αν οι φοιτητές που αιτήθηκαν μετεγγραφής πρόκειται να χάσουν το εξάμηνό τους. Όπως έχει γράψει το newsbeast.gr ξεκίνησε η διαδικασία κατάθεση των αιτήσεων από τους φοιτητές που ανήκουν σε ειδικές κατηγορίες προς τα τμήματα που θα μεταφέρουν τη θέση τους. Η προθεσμία είναι 8ημερη και σε πολλά ιδρύματα λήγει τις πρώτες μέρες του Νοεμβρίου.

Μετά τη λήξη της προθεσμίας θα συσταθεί επιτροπή που θα ελέγξει την ορθότητα των εγγράφων που θα καταθέσουν οι φοιτητές. Η επιτροπή έχει στη διάθεσή της 20 μέρες.

Η διαδικασία ολοκληρώνεται με την ανακοίνωση των αποφάσεων της Γενικών Συνελεύσεων του Τμήματος του Α.Ε.Ι. ή του Ακαδημαϊκού Συμβουλίου/Διοικούσας Επιτροπής της Α.Ε.Α. και οι Γραμματείες, προκειμένου να πραγματοποιήσουν την εγγραφή των δικαιούχων, ζητούν από αυτούς να δηλώσουν τον αριθμό πρωτοκόλλου της αίτησης διαγραφής τους από το Τμήμα προέλευσης και παράλληλα ζητούν από τη Γραμματεία του Τμήματος προέλευσης την υπηρεσιακή αποστολή του φακέλου, όπου περιλαμβάνεται και βεβαίωση διαγραφής τους.



Διαβάστε περισσότερα...

Oριστική διευθέτηση για το πετρέλαιο θέρμανσης ζητούν οι ξενοδόχοι


«Δεν δίνει λύση η μείωση κατά 30% του ΕΦΚ» διαμηνύει η ΠΟΞ.

Να προχωρήσει σε μία ορθολογική και οριστική διευθέτηση του ζητήματος του πετρελαίου θέρμανσης, με τη θεσμοθέτηση ενός συστήματος απομείωσης των φόρων επί γεωγραφικών ζωνών, όπου θα λαμβάνονται υπόψη οι γεωγραφικές/ κλιματολογικές παράμετροι κάθε περιοχής, καλεί το Υπουργείο Οικονομικών η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ).

«Δεν δίνει λύση στο πρόβλημα του κόστους θέρμανσης των ξενοδοχείων η πρόσφατη μείωση κατά 30% του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης», αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι Ξενοδόχοι.

Για τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, ιδίως σε αυτές που λειτουργούν σε ημιορεινές και ορεινές περιοχές της χώρας, η χρήση του συστήματος θέρμανσης είναι απαραίτητη το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου για την εξυπηρέτηση των πελατών τους και το πετρέλαιο θέρμανσης αποτελεί θεμελιώδες εφόδιο για την εύρυθμη λειτουργία τους. Είναι χαρακτηριστικό δε, ότι το κόστος του πετρελαίου για μία μέση ξενοδοχειακή επιχείρηση χειμερινής λειτουργίας, αντιστοιχεί σε ποσοστό από 25% έως και 50% του συνολικού λειτουργικού της κόστους, ανάλογα με τη γεωγραφική της θέση, σημειώνει η ΠΟΞ.

Επιπρόσθετα, επαναφέρει το αίτημά της για μια πρακτική, δοκιμασμένη λύση, που δεν απαιτεί πολύπλοκες λογιστικές αναπροσαρμογές στην πηγή προμήθειας του πετρελαίου (και ικανοποιεί και τον κρατικό στόχο της πάταξης της λαθρεμπορίας στα καύσιμα) μέσω της επιστροφής ποσοστού 35% επί της τιμής των τιμολογίων για τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε υψόμετρο πάνω από 600 μέτρα και 30% για τις αντίστοιχες που δραστηριοποιούνται σε υψόμετρο έως 599 μέτρα. Η εκκαθάριση θα πρέπει να πραγματοποιείται από τις αρμόδιες υπηρεσίες των τελωνείων της Περιφέρειας στην οποία υπάγονται οι επιχειρήσεις.



Διαβάστε περισσότερα...

Τα σημάδια που δείχνουν ότι σύντομα θα απολυθείς


Πότε πρέπει να αρχίσεις να ψάχνεις για άλλη δουλειά.

Στην εποχή της κρίσης οι εργαζόμενοι νιώθουν περισσότερο τώρα παρά ποτέ το έδαφος να δονείται κάτω από τα πόδια τους.

Στις δύσκολες οικονομικά περιόδους, οι εταιρίες κατεβάζουν ρολά, οι μισθοί μειώνονται αισθητά και τα δεδομένα του παρελθόντος απλά δεν υφίστανται. Αυτοί οι παράγοντες έχουν οδηγήσει στα γραφεία ανεργίας εκατοντάδες εργαζόμενους και οι δείκτες της ανεργίας αυξάνονται με διψήφια ποσοστά.

Εντούτοις, πώς μπορεί κάποιος να γνωρίζει από πριν ότι θα δει την πόρτα εξόδου; Ιδού εφτά ανησυχητικά σημάδια:

1 Δεν υπάρχει πίεση
Ενώ οι λοιποί συνάδελφοί σου «πνίγονται» στη δουλειά, εσύ «κολυμπάς» στην απραξία. Τουτέστιν, δεν έχεις αντικείμενο, το ίδιο φόρτο εργασίας με τους άλλους.

2 Όταν μένεις εκτός
Προηγουμένως μάθαινες και τη παραμικρή λεπτομέρεια του τι συνέβαινε στο γραφείο, τώρα μένετε εκτός, γενικά. Σας έχουν απομονώσει; Μήπως θα έπρεπε να αρχίσετε να ψάχνετε αλλού για δουλειά;

3 Δεν τα πάτε καλά με το αφεντικό
Όταν το αφεντικό σας αρχίσει και έχει μια εχθρική στάση προς εσάς, τότε το καμπανάκι της εξόδου μόλις ήχησε.

4 Όταν θα ψάχνουν για νέο υπάλληλο
Δώσε προσοχή όταν αρχίσουν και ψάχνουν με έναν υπάλληλο που θα κάνει την ίδια ή παρόμοια δουλειά με εσένα.

5 Όταν πωληθεί η εταιρεία
Άρχισε να μαζεύεις το γραφείο σου, όταν η εταιρεία στην οποία εργάζεσαι βάλει πωλητήριο.

6 Κάνεις ένα κολοσσιαίο λάθος
Αυτό δε χρειάζεται και μεγάλη εξήγηση. Στις δουλειές τα μοιραία λάθη, οδηγούν, μοιραία και στην απόλυση.

7 Κακές συστάσεις από συναδέλφους
Εντάξει βρήκες δουλειά αλλά στο νέο σου πόστο, υπάρχουν παλιοί συνάδελφοι που ρίχνουν φαρμάκι για εσένα στο αφεντικό.



Διαβάστε περισσότερα...

Καφετέριες, μπαρ και ψητοπωλεία το 61% των νέων επιχειρήσεων στην Ηλεία


Μόλις το 9% αφορούν στη μεταποίηση και το 2% τον τουρισμό.

Τον εύκολο αλλά και ταυτόχρονα επισφαλή δρόμο προς την ανάπτυξη φαίνεται πως έχουν πάρει στην Ηλεία καθώς σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε, από τις 2.060 επιχειρήσεις που έκαναν εγγραφή στο Επιμελητήριο του Νομού την τελευταία τετραετία, περισσότερες από τις μισές αφορούν παροχή υπηρεσιών και ούτε μία δεν δραστηριοποιείται στις εξαγωγές, τομέα τόσο καθοριστικό για την έξοδο από την κρίση.

Καφετέριες, μπαρ, ψητοπωλεία, ταβέρνες, κομμωτήρια, και άλλες μη παραγωγικές επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών αποτελούν το εξωφρενικό ποσοστό του 61% των νέων εγγραφών επιχειρήσεων στο μητρώο του Επιμελητηρίου Ηλείας, μέσα στα σκληρά χρόνια της μεγάλης οικονομικής ύφεσης.

Πιο αναλυτικά η έρευνα της τοπικής εφημερίδας «Πρωινή», που αναδημοσιεύεται στην ιστοσελίδα ilialive.gr, κατέγραψε ότι κατά το διάστημα από 1-1-2010 μέχρι και την περασμένη Παρασκευή 24-10-2014 στο μητρώο του Επιμελητηρίου Ηλείας εγγράφηκαν συνολικά 2.060 νέες επιχειρήσεις. Από αυτές οι 1.254, δηλαδή ποσοστό 61%, αφορούν στην παροχή υπηρεσιών, με τη συντριπτική τους πλειοψηφία να είναι καφετέριες και επιχειρήσεις εστίασης. Μόλις το 9% των νέων επιχειρήσεων (συνολικά 185) αφορούν στη μεταποίηση, κλάδο που περιλαμβάνει και την σχεδόν εξανεμισμένη βιομηχανική παραγωγή της Ηλείας. Οι εγγραφές επιχειρήσεων που σχετίζονται με τον τουρισμό, ένα θεωρητικά δυναμικό επιχειρηματικό πεδίο για το νομό, είναι μόνο 41, καλύπτοντας μόλις το 2%. Πρέπει βέβαια να διευκρινιστεί ότι οι τουριστικές επιχειρήσεις που εγγράφονται στο Επιμελητήριο είναι καταλύματα (ενοικιαζόμενα δωμάτια) και ταξιδιωτικά γραφεία.

Στις νέες εγγραφές το 28% των επιχειρήσεων (αριθμός 580) αφορούν στο εμπόριο, μια κατηγορία που διανύει μια μακροχρόνια παράδοση στο νομό. Όσο για τις εξαγωγές, όπως προαναφέραμε δεν υπήρξε ούτε μια εγγραφή επιχείρησης στο Επιμελητήριο Ηλείας μέσα στα χρόνια της μεγάλης ύφεσης! Και εδώ, όπως διευκρινίζει ο διευθυντής του Επιμελητηρίου Γιάννης Αντωνόπουλος, «μπορεί κάποιες από τις νεοσύστατες επιχειρήσεις να κάνουν και εξαγωγές και να μην έχουν εγγραφεί στις εξαγωγικές επιχειρήσεις, όμως τα επίσημα στοιχεία δηλώνουν ότι μέχρι το 2010 υπάρχουν μόνο 41 επιχειρήσεις με εξαγωγές, κυρίως αγροτικών προϊόντων». Ο κ. Αντωνόπουλος διευκρινίζει ακόμη ότι τα στοιχεία του Επιμελητηρίου είναι πολύ πιθανό να μην συμβαδίζουν απόλυτα με την πραγματικότητα, επειδή το μητρώο δεν έχει εκκαθαριστεί πλήρως ώστε να διαγραφούν όλες οι επιχειρήσεις που δεν υφίστανται πλέον.

Ωστόσο, τα στοιχεία αυτά είναι ενδεικτικά για την τάση που επικρατεί στο «επιχειρείν»: μια μικρή επιχείρηση, όπως ένα καφέ ή ένα ψητοπωλείο, μοιάζει περισσότερο εύκολη υπόθεση για κάποιον που θέλει να γίνει επιχειρηματίας, καθώς προϋποθέτει λίγα έξοδα, όμως συχνά αντιμετωπίζει τεράστιο ανταγωνισμό. «Το 50% των επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών θα κλείσουν μέσα σε διάστημα δύο έως τριών το πολύ χρόνων -κάποιες ίσως αρκετά νωρίτερα- επειδή ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος και τα καταστήματα αυτού του είδους πολλά», τονίζει ο κ. Αντωνόπουλος. Έτσι, η μικρή επιχείρηση, υπό το βάρος και των φόρων που καλείται να καταβάλλει σ’ ένα κράτος με τους μεγαλύτερους φορολογικούς συντελεστές στην Ευρώπη, είναι εκ προοιμίου καταδικασμένη. Το λουκέτο «σφραγίζει» με τον πλέον άδοξο τρόπο τα όνειρα και τις προσδοκίες πολλών επίδοξων επιχειρηματιών και μετά απ’ αυτό αρχίζει ένας επίπονος κύκλος πιστωτικών υποχρεώσεων προς τρίτους, που συχνά διαρκεί αρκετά χρόνια…

Κι αν οι εγγραφές των τελευταίων χρόνων δείχνουν αυτή την εικόνα, το σύνολο των υφιστάμενων επιχειρήσεων του νομού προκαλεί πιο απογοητευτικά συναισθήματα, καθώς εμφανίζεται ακόμα υψηλότερο το ποσοστό των επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών, ενώ παραμένει μηδενικό αυτό των εξαγωγικών.

Σύμφωνα λοιπόν με το μητρώο του Επιμελητηρίου, από τις 12.772 συνολικά επιχειρήσεις που υπάρχουν στην Ηλεία, οι 8.098 (ποσοστό 64%) αφορούν παροχή υπηρεσιών, οι 2.605 εμπόριο (ποσοστό 20%), οι 1.728 μεταποίηση (ποσοστό 14%), οι 300 τουρισμό (ποσοστό 2%) και μόνον οι 41 αφορούν σε εξαγωγές, διατηρώντας το ποσοστό λίγο πιο πάνω από το 0%. Και αυτά τα στοιχεία, σύμφωνα με τον κ. Αντωνόπουλο, είναι χωρίς την εκκαθάριση ενός μέρους του μητρώου, όμως τα ποσοστά είναι αναλογικά παραπλήσια.



Διαβάστε περισσότερα...

Αυτή είναι η «χειραψία του Έμπολα»


Ενώστε τους αγκώνες σας.

Η πρέσβειρα των Ηνωμένων Εθνών Samantha Power σύστησε στο κοινό την «χειραψία του Έμπολα», ενώ χαιρετούσε τον Peter Graaff της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, στη Λιβερία.



Οι δύο τους, ακούμπησαν τους αγκώνες τους, τη στιγμή που οι αρχές υγείας στις τρεις χώρες της Δυτικής Αφρικής έχουν πληγεί από τον ιό. Με τη κίνηση αυτή θέλησαν να προτρέψουν τους ανθρώπους να μην προχωράνε σε χειραψίες ως έναν τρόπο προφύλαξης από τον θανατηφόρο ιό. Ο Έμπολα, που έχει σπείρει το θάνατο κυρίως στις χώρες της Δυτικής Αφρικής, έχει εξαπλωθεί μέσω της άμεσης επαφής.

Η Power βρέθηκε στη Λιβερία για να παροτρύνει τις χώρες να ανταποκριθούν στις δεσμεύσεις τους και να βοηθήσουν να σταματήσει η εξάπλωση της νόσου. «Τα Ηνωμένα Έθνη δεν γυρίζουν την πλάτη στον Έμπολα, αλλά προχωράνε μπροστά μέσα στο φλεγόμενο κτίριο», ανέφερε χαρακτηριστικά η γυναίκα.


Διαβάστε περισσότερα...

Ένας «σύντροφος» στον καρπό μας


Νέα συσκευή από τη Microsoft μάς ενημερώνει ακόμη και για την ανανέωση του αντηλιακού.

Μια νέα συσκευή που φοριέται κυκλοφόρησε χτες η Microsoft. Ονομάζεται «Band», φοριέται στον καρπό και προσφέρει ορισμένες από τις δυνατότητες που δίνουν τα «έξυπνα» ρολόγια του ανταγωνισμού, μεταξύ των οποίων και δυνατότητα παρακολούθησης της αθλητικής και όχι μόνο δραστηριότητας του χρήστη.

Το «ρολόι» της Microsoft θυμίζει έντονα το Gear Fit της Samsung, διαθέτοντας οθόνη 1,4 ιντσών, ανάλυσης 320 x 106.

Εξοπλισμένο με πλήθος αισθητήρων καθώς και GPS, το Microsoft Band μπορεί και ανιχνεύει την απόσταση που έχουμε διανύσει, τις θερμίδες που καταναλώσαμε, καθώς και τη διάρκεια αλλά και την ποιότητα του ύπνου. Οι δυνατότητες του φτάνουν μέχρι την ειδοποίηση του χρήστη για το αν χρειάζεται να ανανεώσει το αντηλιακό του!

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η Microsoft δεν προορίζει το Band μόνο για σύνδεση με smartphone Windows Phone, καθώς μπορεί να συνδεθεί και με iOS και Android συσκευές.










Διαβάστε περισσότερα...